Συνέντευξη με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου | 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντισμού (University Of Patras, 2022)
: Πρώτο πανελλήνιο συνέδριο εθελοντισμού από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Κοινωνία για πολύ όμορφες δράσεις από το Πανεπιστήμιο και τις εθελοντικές ομάδες. Στην πρώτη συνεδρία έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε ομιλητή τον κ. Παπαδρέου, πρώην πρωθυπουργό, αλλά επίσης βουλευτή Αχαία Σκυνάλα Πασόκαλα και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Όμως, τον έχουμε και στο app.web.tv, το διαδικτυακό κανάλι του Πανεπιστήμιου Πατρών και πραγματικά σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε, τιμή μας για την παρουσία σας. Χαρά και τιμή μου να είμαι στο διαδικτυακό κανάλι του Πανεπιστήμιου Πατρών και βεβαίως να συγχαρώ για τις δράσεις του Πανεπιστήμιου Πατρών γύρω από τον εθελοντισμό. Είναι μια πρωτοποριακή δράση ιδιαίτερα για την Ελλάδα από αυτή τη δράση, γιατί πιστεύω ότι δείχνει ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένας έγκλειστος χώρος μόνο κλειστός προς την κοινωνία, αλλά αντιθέτως είναι ένας χώρος όπου συνδέεται με τα κοινωνικά προβλήματα, τις κοινωνικές δράσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας και μάλιστα το Πανεπιστήμιο ακριβώς θα συνεισφέρει στα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Ένα από αυτά τα θέματα βεβαίως είναι πού πάει η δημοκρατία μας, τι σημαίνει η δημοκρατία σήμερα, όπου υπάρχει μια αποξένωση γύρω από τη λέξη δημοκρατία και πιστεύω όχι επειδή λειτουργεί η δημοκρατία, αλλά επειδή δεν λειτουργούν οι θεσμοί όπως θα έπρεπε. Και γι' αυτό πήρα και την πρωτοβουλία ως ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης που είμαι να ξεκινήσουμε τα λεγόμενα εργαστήρια δημοκρατίας, το ανακοίνωσα εδώ σε αυτό το συνέδριο που απευθύνονται ιδιαίτερα στις νέους ανθρώπους να ανοιχνεύσουν από κοινού τις νέες μορφές εμβάθυνσης δημοκρατίας, της σημαντικής δημοκρατίας, αντιμετώπιση δηλαδή των μεγάλων θεμάτων των κοινωνικών, είτε είναι η κλιματική κρίση, είτε είναι η κρίση στην υγεία, είτε οι οικονομικές ανισότητες, τοπικά προβλήματα, θέματα ανεργίας, να τα δούμε μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία που το λόγο θα έχει ο πολίτης συμμετοχικά και να δούμε πως ακριβώς θα εμβαθύνουμε σε τέτοιες μορφές δημοκρατίας αξιοποιώντας και τα νέα μέσα της νέας τεχνολογίας που μας δίνουνε δυνατότητες συμμετοχής διαδικτυακής και αυτά με τρόπους καινούριους και καινοτόμους. Άρα λοιπόν ξεκινάμε με αυτή την πρωτοβουλία, το website μας είναι www.democracylabs.org, είναι υπό κατασκευή, under construction όπως λέμε και θα αρχίσουμε δράσεις πιστεύω πολύ σύντομα. Καλό λοιπόν τους νέους εισότιμα να συμμετάσουν σε αυτή την προσπάθεια γιατί μέσα από αυτό θα διαμορφώσουνε πιστεύω και αυτές τις νέες προοπτικές για τη δημοκρατία και για το δικό τους μέλλον. Και το μήνυμα σας για τους νέους καθώς επίσης και για τους φοιτητές του Παναπιστήμιου Πατρών. Χαρά μου που είμαι μαζί με τους νέους, θέλω πολύ να έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς, να συνεχίσουμε τις δράσεις τις κοινές ιδιαίτερα στον εθελοντισμό αλλά και σε θέματα τα συμμετοχικά που είναι νομίζω και απαραίτητα την εποχή μας αυτή των μεγάλων κρίσεων και των μεγάλων προκλήσεων. Πολύ ωραία και η συγκυρία να διαδώσετε το δικό σας μήνυμα και από το ίδρυμα Αδρέας Παπαδρέου αναφορικά και με το εργαστήρι δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή συνέχεια στην τράση σας. Ευχαριστώ και καλή συνέχεια στο ραδιόφωνο το Πανασμιακό. Να είστε καλά, καλή συνέχεια, ευχαριστούμε πολύ.