Επιχειρήσεις Άρτας - KROP FRUIT A.E., Επεξεργασία, συκευασία και εξαγωγή εσπεριδοειδών (ARTA WebTV, 2023)
: Σάρνι, π.Τ.Ε.Τ.Ι.ΤΕΝΑΡΟΣΟΣΟΝΙΤΟΣΣΤΑΣΙΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑΣΤΑ Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2011, αλλά κατ' ουσίαν στην Άρτα ήμασταν από το 2013. Το 2023 κλείνουμε περίπου γύρω στα 10 χρόνια. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Υπάρχει κάποια ευκαιρία. Ξεκινήσαμε κατουσίαν μία επιχείρηση γιατί τότε ήταν στα πολύ δύσκολα χρόνια του μνημονίου και ο μόνος δρόμος που βλέπαμε ήταν οι εξαγωγές. Είμαι γεωπόνος με δύο μεταπτυχιακά και βλέπαμε μία τάση στο φρούτο για εξαγωγές. Την επιχείρηση την ξεκινήσαμε μόνη μας χωρίς καμία βοήθεια, με δική μας προσπάθεια, με δικά μας χρήματα και όλο αυτό το διάσημα φτάσαμε να έχουμε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα στα Σίτρους και η KROP είναι μία στις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξαγωγών εις περιοδοϊδών. Εξάγουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ. Οι χώρες εξαγωγής είναι πάνω από 25. Λειτουργούμε, δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετς στην Ευρώπη. Έχουμε μακροχρόνια συμβόλια, το οποίο οι σχέσεις μας δοκιμάζονται συνεχώς κάθε χρόνο κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη υπάρχουν, είτε είναι κερικές είτε είναι συνθήκες οι οποίες είναι κόστους αγοράς και ό,τι έχει σχέση με εμάς. Η επιχείρησή μας απασχολεί περίπου γύρω στα 80 άτομα για 8 με 9 μήνες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που δημιουργεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπίας, το οποίο δημιουργεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπίας, το οποίο δημιουργεί το πρόγραμμα της Επιτροπίας. Η επιχείρησή μας απασχολεί περίπου γύρω στα 80 άτομα για 8 με 9 μήνες. Έχει 14 άτομα μόνιμο προσωπικό. Όλο το μόνιμο προσωπικό είναι στο ελέγχι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με προϋπερρυσία στο χώρο. Ιδιαίτερα όμως το Νοέβρι και το Δεκεύρι η επιχείρηση φτάνει γύρω στα 120 με 130, απασχόληση μόνιμο προσωπικό. Συν ότι έχει μόνιμους συνεργάτες μεταφορείς, συνεργεία, συνεργεία κοπής και άλλα παρεμφερή επαγγέλματα τα οποία ζουν από αυτήν την επιχείρηση όπως είναι διάφορα μηχανουργεία, επισκεδές, σιδεράδικα, χαρτοβημηχανία και όλα αυτά τα πράγματα. Μουσική Το επιχειρήν ήταν πάντα σε εμένα και τον συνέντερό μου, ήταν πάντα στο αίμα μας. Εγώ πρώτη φορά ασχολήθηκα με το επιχειρήν και ιδιαίτερα με αυτήν την επιχείρηση. Ο συνέντερός μου είχε μακρά εμπειρία στις επιχειρήσεις γιατί είναι πολιτικός μηχανικός και αυτός σπουδαγμένος και επομένως εκτός ότι το θέλαμε πάρα πολύ θεωρούσαμε ότι μόνο από αυτήν πρώτον και γύρω να αγαπάμε το αντικείμενο, το δεύτερο το θεωρούμε είμαστε άνθρωποι οι οποίοι είναι του αγώνα, της υπομονής και της συνέπειας και γιατί για να κάνεις κάτι από όλα αυτά θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και το κυριότερο θέλει συνέπεια σε αυτό που κάνεις και να το αγαπάς. [♪ Μουσικήессαι Το επιχειρή είναι πάρα πολύ δύσκολος. Ο δρόμος είναι δύσκολος, είναι εύκολος. Δεν είναι κάτι εύκολο. Ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια. Θα αντιμετωπίσει πάρα πολλές δυσκολίες, θα απογοητευτεί πάρα πολλές φορές. Οι ήτες είναι πάρα πολλές στο παιχνίδι, αλλά όταν αρχίζει και αποκτάει σχήμα και μορφή το οποίο έχει, αυτό το οποίο έχει ονειρευτεί, τότε οι ικανοποίησες είναι πάρα πολλές. Και το κυριότερο όμως μέσα από το επιχειρήν για εμάς είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνουμε στην κοινωνία με την έννοια ότι δίνουμε εισόδημα σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου, είτε ονομάζεται παραγωγή, είτε ονομάζεται εργάτες, είτε ονομάζεται συναργαζόμενες εταιρείες με την επιχείρηση. Η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας είναι αρκετά δύσκολη γιατί η δική μας περιοχή είναι καθαρά αγροτικός τομέας. Επομένως ο αγροτικός τομέας αυτή τη στιγμή περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω ότι πρέπει η Πολιτεία να δει με τελείως διαφορετικό μάτι τον αγροτικό τομέα, να ξανασχεδιάσει εκ νέου την αγροτική της πολιτική, η οποία θα πρέπει να ξεκινάει από κέντρα γενετικής βελτίωσης ή πειραματικά εργαστήρια με νέες ποικιλίες, οι οποίες να κατευθύνουν την αγροτικότητα. Να κατευθύνουν ανά περιφέρεια των αγρότη το τι πρέπει να βάλει και τι δεν πρέπει να βάλει να καλλιεργήσει. Να δώσει δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην αγροτική παραγωγή γιατί έχει πάρα πολύ μέλλον η αγροτική παραγωγή. Ειδικά η Ελλάδα δημιουργεί και φτιάχνει πάρα πολύ καλά προϊόντα και ανταγωνιστικά τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Σας ευχαριστούμε πολύ.