1η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 25 Ιανουαρίου 2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE θα εγώ εισηγούμαι εκτός ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί το θέμα και να υπάρξει απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θα αποσταλεί στη RAE, η οποία είναι η κύρια αδειοδοτούσα αρχή, προκειμένου να σταματήσει αυτό το εμπόριο πλέον που γίνεται με την αδειοδότηση καινούριων εωρικών πάρκων. Μάλιστα. Ο κύριος Πετράκος, ένα θέμα αυτό, ο κύριος Πετράκος. Ο κύριος Πετράκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, τώρα άνοιξε το μικροφωνό μου. Θα συμφωνήσω και με την πρώτη ασφάλεια που έφτασε ο κύριος Πατούλης, έτσι με τα πράγματα και σήμερα πρέπει να συζητηθεί. Δεύτερον, θέλω να σας ρωτήσω κύριε Πρόεδρε, τις επερωτήσεις και τη σειρά των θεμάτων θα τα θέσω τώρα ή είναι μετά, όταν θα γίνουν πρώτα οι επερωτήσεις και μετά θα μιλήσουμε, γιατί θέλω να θέσω ένα θέμα για τη σειρά των θεμάτων. Μα ήδη τώρα ο κύριος Πτατούλης έθεσε ένα θέμα για εκτός μυρισίας θέμα. Ωραία, άρα να θέσω, ωραία, ωραία, ωραία, ωραία, ωραία. Λοιπόν, φέτο και τις επερωτήσεις, έτσι. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Πετράκος, φέτο και τις επερωτήσεις, έτσι. Οι επερωτήσεις τις έχουμε εδώ, θα τις πούμε μετά, όχι τώρα, όταν μπούμε στο θέμα των επερωτήσεων. Ωραία, θεωρώ ότι, εντάξει, τότε πρέπει λοιπόν να συζητηθεί, να ληφθεί απόφαση, όπως σας έχω πει, προτείνουμε, επειδή αύριο συζητείτε και στη Βουλή Τροπολογία για τη Μεγαλόπολη, για τα δύο ζητήματα που έχουμε να κάνουμε από το 6 στο 1 και το θέμα των μωρίων και επίσης το θέμα της με τα ΑΜΕΑ. Με τα ΑΜΕΑ, τα οποία, για τη μεταφορά των μαθητών ΑΜΕΑ, το οποίο έχουμε θέση να λάβει απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, αλλά με παρέμπεψε η Οικονομική Επιτροπή να τεθεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβουλείο. Είναι κατεπίγον το θέμα, νομίζω την έχετε την επιστολή μου, είναι μια απλή απόφαση που μπορούμε να λάβουμε πολύ σύντομα και νομίζω ότι πρέπει να προηγηθεί. Λοιπόν η κυρία Λιμπεροπούλου. Καλησπέρα και από μένα. Συμφωνώ με το θέμα όπως το έθεσε ο κ. Στατούλης και θέλω να κάνω μια ερώτηση. Αλλά κύριε Πρόεδρε, δεν κατάλαβα τι στέλνουμε πλέον γραπτός, γιατί δεν έχουμε... Οι ερωτήσεις γραπτός, οι επερωτήσεις με τη διαδικασία που ξέραμε, η διαδικασία των ερωτήσεων που ξέραμε, κάτι το κάναμε και αυτό δεν μπορεί να βγάλουμε άκρη, γιατί εδώ πέρα θα τρώμε όλο μας το χρόνο για να συστάσουμε ερωτήσεις. Απλά δεν είχα μια ενημέρωση εγώ για να στείλω την ερώτηση. Δεν μας ήθεκε κάποια ενημέρωση στα μέη. Δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, προβλέπονται οι επερωτήσεις. Γραπτές ερωτήσεις. Και με τη διαδικασία που προβλέπεται να δίνεται η γραπτή απάντηση. Άρα αλλάζουμε, πάμε όπως τα λέει ο κανονισμός. Ακριβώς. Ωραία. Ωστόσο αυτό εγώ δεν ενημερώθηκα. Την ερώτηση που θέλω να κάνω σήμερα και είναι επίγουσα, πρέπει να τη στείλω και να μου απαντήσετε γραπτός να την πω τώρα. Όχι, δεν θα τη στείλεις γραπτός. Δήμητρα, σε παρακαλώ, γραπτός. Μπορώ να τη στείλω τώρα. Να στείλτε, γραπτός, τώρα. Ναι, δηλαδή να σας τη στείλω στο mail τώρα και να έχουμε μια απάντηση γιατί είναι λίγο επίγον και για τίποτα άλλο. Ευχαριστώ πάρα πολύ, θα τη στείλω τώρα στο mail. Ωραία. Κυρία Νικολάκου. Ναι. Ναι, ναι. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μια διευκλήνηση σχετικά με αυτό που συζητούσαμε τώρα και με την κυρία Λιμπεροβούλου. Κάποιες ερωτήσεις που έχουν έρθει γραπτός στο παρελθόν και δεν έχουν έρθει ποτέ προς συζήτηση. Να τις επαναλάβουμε ως γραπτές ερωτήσεις για να συζητηθούν. Πρώτο αυτό. Και δεύτερον, είναι εδώ ο κύριος Γιανακούρας και θα ήθελε να θέσει ένα θέμα εκτός μια και μπήκατε στα εκτός. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θα ακούγουμε. Ναι, ναι. Θέλω να μεταφέρω τη διαμαρτυρία 8 προέδρων και των κατοίτων 8 χωριών της Νότιας Μεγαλόπολης γιατί διαμαρτύρονται έντονα ότι υπάρχουν αδέσποτα βοηθείς στην περιοχή και τους έχουν κάνει μεγάλες καταστροφές. Ιστητάται τη βοήθεια της περιφέρειας, τι μπορούν να κάνουν γιατί όπου έχουν πάει δεν έχουν βγάλει άκρη. Και απελεπισμένοι και σε απόγνωση, απελευθύντητα σε εμένα, θα το θέσω το θέμα στο Μεγαλικό Συμβούλιο από τις έγραψες μπροστά μου διαμαρτυρίες των προέδρων και των κατοίτων με υπογραφές 8 οικισμών της Μεγαλόπολης. Πρέπει κάτι να γίνει, υπάρχει νόμος, προβλέπεται νόμος του 2012, ότι τα ζώα αυτά πρέπει να μαζεύονται και να... ο δήμος δεν έχει δεξί, αλλά πρέπει όμως εμείς να κουνήσουμε λίγο τα γυμνασμένα ύδα. Κύριε Γιανακούρα, αυτό όμως δεν είναι υποχρέωση της περιφέρειας, έτσι δεν είναι η σαναραμονιότητα της περιφέρειας, η περιφέρεια μπορεί να πάρει μια απόφαση και να ζητήσει από τον δήμο και από τον ασαρχείο, ποιοιοι πρέπει να λάβουν μέτρα. Ας το στείλετε στη Γραμματεία αμέσως και να το βάλουμε θέμα εννιά επεισόδοση ή πρόταση. Εκατοντάδες βοηδοί είναι ελεύθερα και καταστρέφουν τις καλλιένιες. Κύριε Πρόεδρε ακούγουμε, νομίζω ότι είναι κάποια θέματα τα οποία μπορούν να περάσουν χωρίς συζήτηση. Δηλαδή το θέμα που έδωσε ο συνάδελος ο Πετράκος για τη μεταφορά των μαθητών με άτομα με δικές ανάγκες, να περάσει χωρίς καμία συζήτηση ομόφωνα. Δηλαδή το θέμα που έχει να κάνει που έβαλαν οι συναδερφές της Πυρηδάκου με τη συναδερφή της Λιμπεροπόλου για την καταπροτεραιότητα εμβολιασμό των παιδιών που είναι αμέα. Και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να κουβεριαστεί να πάρθει ομόφωνη απόφαση. Τρίτο ζήτημα, δεν χρειάζεται να πάρθει απόφαση μιας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νούτιας Κοινουρίας έχει πάρει απόφαση για μέτρα στήριξη των καστανοπαραγωγών, έχει ενημερωθεί και ο αντιπεριβεριάκτης της Λακωνίας. Αυτά μπορεί χωρίς συζήτηση κατά τη γνώμη μου να παρθούν απόφασεις. Εκείνο που προέχει είναι, έχουν την άποψη και οι δήμοι και όσοι δραστηριοποιούνται και κινητοποιούνται, ότι αν αντιδράσουμε πριν απ' το 29 του μήνα για το τεράστιο έκκλημα που πάει να γίνει στο Μέναλλο, ότι θα μπλοκάρουν τους ανεμογεννητριάδες. Εγώ δεν συμμερίζω με αυτή την άποψη. Άρα, κατά τη γνώμη μου, ναι, πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε και σε κάθε περίπτωση τα σχετικά έγγραφα πρέπει να φύγουν προς τη RAE πριν απ' το 29 του μήνα, έτσι ώστε να μην δώσει ούτε την πρώτη άδεια η RAE, όχι να δώσει την πρώτη και να έρθει μετά η μελέτη για να αποφασίσουμε εμείς ή όχι, να μπλοκαριστεί εν τη γενέση του. Γι' αυτό πράγματι επήγει, πρέπει να μπει πρώτο και να προηγηθεί. Κουβέντα γιατί είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι φανταζόμαστε αυτό που πάει να γίνει στο Μέναλλο. Λοιπόν, ο κύριος Βερούτης και κλείνουμε για να πάρει το λόγο ο περιφερειάρχης. Αν και κατά κάποιον τρόπο ο Νίκος Ογόντικας με πρόλαβε, εγώ θα ήθελα να βάλουμε σε ψήφισμα το δίκαιο έτοιμα των καστανοπαραγωγών, όπως αυτό έχει διατυπωθεί από τους καστανοπαραγωγούς των Καριών, αλλά αφορούν διατοπικά το προϊόν. Είναι τα Βούρπουρα, είναι και άλλες περιοχές της Αρκαδίας, θα μπορούσαμε να το βάλουμε. Εγώ έχω συνομιλήσει μαζί τους, μου θέσανε και το θέμα της επιδότησής τους μέσω της ενίσχυσης της περιφέρειας λόγω COVID. Τους εξήγησα βεβαίως ότι ο πρωτογενής τομέας δεν επιδοτείται από αυτά τα προγράμματα, αλλά είπα ότι θα το φέρουμε όσα αναφορά την πίεση μας προς την πολιτεία, προκειμένου και αυτοί όπως και άλλοι φορείς αγροτικών προϊόντων να επιδοτηθούν. Είναι ένα ψήφισμα και αυτό έτσι, για να ξεχωρίσουμε, να ξέρουμε τα θέματα. Εδώ, και για να πάρει το λόγο ο περιφεριάρχης, υπάρχει μια πρόταση που λέει να συζητηθεί σήμερα εκτός ημερισίας το θέμα των ανεμογεννητριών στο Μέναλο. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι όλα ψηφίσματα, έτσι, υπάρχει καμιά αντίρρηση σε αυτό που λέω. Όχι. Όχι. Λοιπόν, κύριε περιφεριάρχα, έχετε το λόγο. Για τα θέματα που θέσατε, κατ' αρχήν καλησπέρα και να έχετε την υγειά σας και καλή χρονιά και όλα τα αυτονόητα. Λοιπόν, δεν ξέρω αν τα άκουσα όλα, αλλά συμφωνούμε για τα θέματα αμέα, απολύτως. Θεσμεύομαι να κάνω ό,τι είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια του νόμου για τη μετακίνηση των παιδιών αμέα. Κατά το έγγραφο θέλω και μια βοήθεια σε αυτό, από αυτούς που το κατέθεσαν. Προφανώς θα γίνει και στην αρχή που δίνει τον κανόνα για τους εμβολιασμούς να προηγηθούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι σωστό, αλλά προφανώς καταλαβαίνετε ότι εμείς δεν καθορίζουμε ποιος θα εμβολιαστεί και ποιος όχι. Υπάρχει κεντρικό σχεδιασμός, αλλά θα το ζητήσουμε και με ένα έγγραφο και με παρέμβαση. Και για τη μετακίνηση θα κάνω ό,τι μπορώ. Από το παρελθόν υπήρχε ένα αίτημα για κάτι άλλο, το ικανοποιήσαμε και δεν θεωρώ ότι χρειάζεται κάποια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Να μου δώσετε ό,τι θέλετε για τους καστανοπαραγωγούς. Είναι μια ομάδα η οποία έχει ανάγκη από υποστήριξη, δεδομένης και της αρρώσιας, η οποία έχει ενσκύψει στις καστανιές. Είναι γνωστά θέματα αυτά. Όσον αφορά το θέμα των βοδιών, των αγριογούρουνων, των αγριοκάτσικων, τα οποία συνδέονται με προβλήματα, ιδιαίτερα στα πρανοί του οδικού δικτύου, διότι ιδιαίτερα τα αγριογούρουνα ευθύνονται για την αποσάρθρωση βράχων, πέφτου, έχουμε ατυχήματα κλπ. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι εξόχως σύνθετο. Δεν εμπλέκεται μόνο η περιφέρεια, εμπλέκονται οι δήμοι, σύμφωνα με τον νόμο, εμπλέκεται η αστυνομία, διότι χρειάζεται ένας καταστατικός μηχανισμός και να ξέρετε ότι εμπλέκονται και οι χωρικοί εκεί της περιοχής, διότι τα βόδια σε κάποιον ανήκουν, να ξέρετε. Είναι και αυτό ένα σύμπτωμα της κρίσης, για να μην τα ταΐζουν, να μην επομίζονται το βάρος της αγοράς τροφής, τα αφήνουν ελεύθερα, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν σήμανση, κινούνται, μπαίνουν στα χωριά, καταστρέφουν, αλλά επειδή είναι κάποιοι ειδικοί περίπου στη συζήτησή μας, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το τι σημαίνει να πιάσεις και να σταυλίσεις ένα ζώο 500 κιλών. Τι σημαίνει αυτό και το τι μηχανισμός χρειάζεται. Εγώ την έχω κάνει τη διαδικασία αυτή κατά το παρελθόν, συλλάβαμε ένα τέτοιο μοσχάρι, μεγάλο μοσχάρι, το βάλαμε μέσα σε μία μάντρα, ήρθαν με άγριες διαθέσεις, είχα βάλει και δύο φύλακες από την περιοχή. Ίστερα από το γεγονός αυτό κανένας δεν προσφέρθηκε να αναλάβει την υπερεσία του φύλακα ή τη σύζυψη ενός τέτοιου ζώου. Για να το συλλάβεις χρειάζεσαι ειδικά όπλα, αναισθητικά, γέρα νου να το χορτώσουν πάνω στα φορτηγά. Θα έχουμε πει κατεπανάληψη στους υπουργούς Γεωργίας, οι οποίοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν έχω καμία αντίρρηση να συντάξομαι πάλι ένα έγγραφο ή να πάω και πάλι προσωπικά, διότι το πρόβλημα αφορά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αφορά και σε χώρες της Ευρώπης διάφορα πρόσφατα, ότι τα γραιογούρουνα μπαίνουν στη Ρώμη. Δεν έχουν αφήσει τίποτα. Είναι ένα θέμα κεντρικής πολιτικής. Τυπικά την ευθύνη την έχει ο δήμος, αλλά ο δήμος δεν έχει τα μέσα, ούτε εμείς τα έχουμε τα μέσα. Πρέπει να εμπλακούν υπερεσίες όπως είναι το δασταλχείο, όπως είναι η αστυνομία, όπως είναι ενδεχομένως και η περιοριστική υπηρεσία με τα γερανοφάρα οχήματα, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και το κυριότερο, επειδή τα βόδια σε κάποιους ανήκουν, σε κάποιους ανήκουν, σας το λέω με τα λόγου γνώσεως αυτό, μπαίνει και υπάρχει και ο νόμος της σιωπής στα χωριά να μην πούμε τίποτα για να μην παραξηγηθούμε, έχουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο συνεχώς γεγαντώνεται. Έχω παντήρηση να συνταχθεί ένα κείμενο γι' αυτό, να δω και πάλι τον νέο Υπουργό Γεωργίας, δεν έχω κατορθώσει να τον δω μέχρι τώρα. Όσον αφορά στο Μέναλο, κοιτάξτε, και δεν είναι το Μέναλο, είναι και κάποιες περιοχές της Αργολίδος, ισχύει η γενική αρχή που έχουμε πει. Αν μια επένδυση δεν την θέλει ο δήμος και δεν την θέλει ο πρόεδρος και δεν την θέλει η τομική κοινωνία, εμείς με τον αρθυμό ψήφων που έχουμε δεν την ψηφίζουμε, τελείως και πάλι. Εάν νομίζετε, όχι νομίζετε, σωστό είναι αυτό, ότι το Μέναλο είναι ένα βουνό ιδιαιτέρου, αισθητικού, έχει ένα ιδιαίτερο κάλος ως περιοχή, ότι πρέπει αυτό να πάμε πριν πάρει απόφαση, ράει και δώσει την πρώτη άδεια, να του στείλουμε ένα έγγραφο περί αυτού, δεν έχω καμία αντίρρηση. Ο εισηγητής παρακαλώ να μου το δώσει, να το στείλω αμέσως στη ΡΑΕ και να κάνω και μια παρέμβαση στη ΡΑΕ, έχουμε και άλλα θέματα με αυτούς. Ξέρετε, εμείς κατοφθώσαμε και κερδίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το φυσικό αέριο, έτσι. Και πιστεύω να ανατρέψω με τις όποιες αποφάσεις τους, πιστεύω. Αυτό είναι ένα πολύ πλοκό ζήτημα, αλλά τα χρήματα αυτά πάνε μόνο για το δημόσιο τομέα, τα λέω για πολλοστή φορά και δεν είναι στη διάθεση του καθενός. Δεν έχω λοιπόν αντίρρηση για το Μέναλο, οι εισηγητές να δώσουν ένα κείμενο, να το προσυπογράψω και να δω και τους υπευθύνους στη ΡΑΕ και προσωπικά. Έτσι, το Μέναλο είναι ένα βουνό ιδιαίτερης σημασίας και αξίας, νομίζω. Αλλά εντάξει, καταλαβαίνετε, χωρίς να έχουμε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εδώ, να γνωμοδοτούμε και να εκφράζουμε άποψη, εμένα αλλού είναι το πρόβλημα, αγαπητοί συνάλεφοι. Δεν μπορεί να κουβεντιάζουμε εμείς εδώ και να τσακωνόμαστε για να κάνουμε μια γνωμοδότηση. Το θέμα είναι η αποφασιστική δυνατότητα να έχουμε αποφάσεις που να έχουν σημασία και αξία. Όχι να λέμε τη γνώμη μας και στη συνέχεια ακολούθως για χρονικά γίνονταν αυτό, έτσι. Προσέγγινε σε μια αρχή, όπως είναι η αποκεντρωμένη υποκατάργηση, όπως χαίρετε. Είναι θέμα πολύ λίγων εβδομάδων να παίρνει αποφάσεις κατά την κατέθεση που λαμβάνει από τα συναρμόδια Υπουργεία. Λοιπόν, και για τα ζώα τα αδέσποντα και για τα μέα και για την καστανιά και τους καστανοπαραγούς, το πρόβλημα λακωνίας και αρκαδίας και για το μένολο δεν έχω καμία αντίρρηση. Βριμμένω όμως τα κείμενα από την πλευρά σας και της συνεργασίας σας. Λοιπόν, δεν ξέρω αν συμφωνούμε επειδή δεν υπάρχει αντίρρηση προφανώς για το μέναλο, ειδικά για το μέναλο, να ετοιμαστούν διαπαραταξιακά να ετοιμαστεί αυτό το κείμενο μέχρι το τέλος και να το ψηφίσουμε στο τέλος. Λοιπόν, εγώ, Πρόεδρε μου, αν μου δίνεις το λόγο, επειδή η συνεργασία έχει και τις εντάσεις της και δεν υπάρχει αναγκαία ηρεμία ώστε να φτιάξουμε ένα κείμενο, εγώ θα τα περιμένω όλα αυτά, τις σκέψεις, μέχρι αύριο το μεσημέρι, ώρα δύο, για να μπορέσω στη συνέχεια, αύριο θα πάω στην Κόρινθο. Ας πούμε να είναι μέχρι 12 η ώρα το μεσημέρι, ώστε να τα δούμε, να τα προωθήσουμε αύριο. Και θα κάνω και τις απαραίτητες κινήσεις επί τελικό επίπεδο. Τα περιμένω απ' τους συστηγητές αυτά, όλα. Εμείς συμφωνούμε και με τα κείμενα τα οποία θα φέρουν. Ωραία, ο κ. Πετράκος ζητάει το λόγο και η κ. Νικολάκου μετά. Ναι κύριε, θέλω να σας παρακαλέσω τον κ. Περιφεριάρχη και σας να διευκρινίσουμε το εξής, σε αυτό που είπε και είναι πολύ θετικό, σε σχέση με τα ΑΜΕΑ. Αυτό που έχω θέσει κ. Περιφεριάρχη είναι πέραν του να ζητήσουμε την αλλαγή του ΦΕΚ. Η περιφέρεια από αύριο να μην εφαρμόζει τη διάταξη, γιατί λέει το ΦΕΚ μας αφήνει την δυνατότητα. Λέει μέχρι 4 άτομα. Από αύριο να εφαρμόζουμε τη διάταξη μέχρι 2 άτομα. Δηλαδή, ένα αυτό και δεύτερο, εκτός από το... Κύριε Πετράκο, συγγνώμη, αυτό που λέτε... Να πω κάτι, όμως, γιατί δεν βοηθάει αυτό που λέτε στην κουβέντα που κάνουμε. Είπαμε να το δούμε, γιατί αύριο πώς θα έχουμε τιμαστεί να έχουμε βρει άλλο μεταφορικό μέσο και και και... Νομίζω ότι είναι λιγάκι πρακτικά... Καταλαβαίνει ο κ. Περιφεριάρχης. Θα λάβουμε την απόφαση εμείς και θα το κάνει αυτό η οικονομική επιτροπή. Δεν εννοώ αύριο, αύριο... Ωραία, άρα λοιπόν συμφωνούμε, δεν χρειάζεται να το... Λοιπόν, αν αφορά και αυτό, την απόφαση της περιφέρειας και το δεύτερο, εκτός από τον Μέναλο, είναι και για το λίκαιο όρος που έχει λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιχαλίας, που είναι μπροστά στον επικούριο Απόλλωνα. Είναι τραγικό αυτό που πάει να γίνει. Μα δεν διαφωνούμε και σε αυτό, αφού η συζήτηση είναι μία. Ο περιφέρειας ήταν σαφέστατος σε αυτό. Πάμε. Η κυρία Νικολάκου. Μια στιγμή, γιατί να μην παραξηγηθούμε. Εγώ, εν όψη και των ραγδαίων αποφάσεων για μεταβολές στο θεσμικό μας πλαίσιο, θα ζητήσω να έχουμε ουσιαστικό λόγο στα θέματα περιβαλλοντικών επιτώσεων. Είναι μία ιστορία που έρχεται από πολύ παλιά. Δεν είχε εκχωρηθεί αρμοδιότητα, παρά μόνο με λόγια στην αυθοδιοίκηση. Έτσι δεν είναι κάτι το σημερινό. Δεν μπορεί ένα περιφερειακό Συμβούλιο να συζητά, επί ώρες για ένα θέμα περιβαλλοντικών επιτώσεων και να μην έχει στην ουσία αρμοδιότητα. Καλύτερα να μην έχουμε τίποτα, να μην το συζητάμε, όταν ξέρει ο επενδυτής, ότι θα πάει στην αποκεντρωμένη και θα πάρει την άδεια. Λοιπόν, το δεύτερο, αυτό δεν σημαίνει ότι προστηράει, δεν θα πάει αυτό το έγγραφο, γιατί το μέναλλο πράγματι και το λίκαιο όρος. Το δεύτερο, το οποίο έχω να σας πω, είναι για τη μετακίνηση. Η μετακίνηση, σύμφωνα με το νόμο, γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Χαρτοπόλεμο θα κάνουμε, θα θέλαμε να χαρτί ασφαλώς. Να έχετε υπόψη σας ότι δεν κάνουμε και σε πολιτικό επίπεδο ό,τι θέλουμε, ούτε σε επίπεδο Οικονομικής Επιτροπής. Υπάρχει η παλληλεία, η οποία έχει τον κανόνα του νόμου και αποφασίζει. Και αν είμαστε σε κάποιο μετέχμιο, αυτό συνοδεύεται. Αν δεν γινόταν μέχρι τώρα, θα γίνει ευλαβικά από εδώ και πέρα με μια γνωμοδότηση δικηγόρου. Αλλά εγώ θα εξετάσω δυνατότητα, εκτός του πλαισίου χρηματοδότησης του Υπουργείου, τι μπορεί να γίνει με χρήματα από το Covid, για να βοηθήσουμε να λύσουμε αυτό το υπαρχτό πρόβλημα. Το χαρτί το στέλνουμε, αλλά δεν κάναμε το καθήκον μας με ένα χαρτί, να δούμε τι ουσιαστικό μπορεί να γίνει από τους πόρους που έχουμε εμείς. Όπως κάναμε και με τη μετακίνηση των παιδιών αυτών σε αρθητικούς χώρους. Αλλά περιμένω μέχρι αύριο, άντε μέχρι την Τετάρτη, γιατί αύριο θα πάω στην Κόρινθο. Περάστε από εδώ, εισήρθε με mail τα κείμενα αυτά. Αυτήν τα εγκρένουμε να φύγουν για τα Υπουργεία. Η κυρία Νικολάκου. Κυρία Πρόεδρε, καταρχήν θέλω να εκφράσω την απόλυτα σύμφωνη γνώμη μου, με αυτό που είπε ο κ. Περιφεριαρχής, αν καταφέρει να υπάρχει μία ρύθμιση, η κυβέρνηση ενότητες, περιφεριαρχής βέβαια, ώστε το περιφεριακό συμβούλιο να είναι αποφασιστικός ο ρόλος του και όχι γνωμοδοτικός. Μα χάρη να έρθει αυτή τη στιγμή. Όμως, θέλω να εκφράσω και μία απόλυτη διαφωνία μου στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν από τους συναδέλφους τα θέματα και η εμπειρία του κ. Νίκα τους έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή στο να στείλουμε μία επιστολή στο Υπουργείο. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε άλλη άποψη για το πώς δημιουργεί το περιφεριακό συμβούλιο. Εμείς θέλουμε και το θέμα των ανεμογεννητριών στο Λικιόρος και στο Μέναλο. Να υπάρχει σήμερα, ως εκτός υπηρεσίας, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι άλλο πράγμα τι επιστολή θα κάνει ο κ. Περυφεριακής. Ένα αυτό, που να λέει ρητά ότι δεν συμφωνούμε σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αυτό. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον πλευρό των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερο θέμα εκτός υπηρεσίας. Αυτό που είπε ο κ. Πετράκος δεν έχει να κάνει αυτό με επιστολή στο Υπουργείο. Η Οικονομική Επιτροπή έχει δικαίωμα εκ του νόμου να ορίσει εάν μέσα σε ένα ταξί μπορούν να πάνε τέσσερα, τρία ή δύο αμέα, γιατί ο νόμος που υπάρχει δεν το διεκκρινίζει. Το είχαμε κάνει παλιά και μετανιφιαγωγία. Οπότε τι θέλουμε? Θέλουμε το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει και αυτή την απόφαση μετά να υλοποιήσει η Οικονομική Επιτροπή. Και βεβαίως και ο κ. Περυφεριακής να κάνει την επιστολή του. Εδώ δεν λέμε προτάσεις τις οποίες θα στέλνουμε στον κ. Περυφεριακή προκειμένου να στέλνονται στα Υπουργεία. Εδώ το περιφερειακό συμβούλιο είναι ο όργανο το οποίο λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Άρα εμείς επιμένουμε και το θέμα των ανεμογεννητριών σε Μέναλο και Λύκειο Όρος. Αλλά και το θέμα των αμέα έξι όπως επέτρεπε από τον κ. Πετράκο να τεθούν σε ψηφοφορία και αν συμφωνεί το σώμα να παθεί, όχι τι θα γράψουμε στην επιστολή, αλλά ποια θα είναι η απόφαση του περιφερειακού συμβούλιου. Εγώ άκουσα τις εισηγήσεις και προφανώς δεν λέγω να μην πάρει απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο, να πάρει μια απόφαση χωρίς συζήτηση. Δεν έχω καμιά αντίδυση εγώ από αυτού. Ούτε είπα εγώ να υποκαταστήσω το όργανο. Το γράμμα θα λέει ότι το περιφερειακό συμβούλιο στη συναδίαση του ΤΑΤΟ το έγινε τότε, αποφάσισε γι' αυτά τα θέματα. Συγχωρούμε εφόλον αυτόν και θέλουμε να προοδευτεί αυτή η διαδικασία με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό σας υπάρχει. Εκτός αν δεν θέλετε την υπογραφή του περιφερειάρχη, θέλετε να το στείλτε. Αν θέλετε να το στείλτε ως περιφερειακό συμβούλιο, στείλτε το. Δεν έχω πρόβλημα. Εγώ δεν είμαι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, το ξέρετε έτσι. Εγώ είμαι άλλος φορέας. Θέλουμε και το περιφερειακό συμβούλιο να προφασίσει. Άρα λοιπόν, να δώσουμε και τον χρόνο να μπει ως τελευταίο θέμα στην ημερή σαν διάταξη, έτσι. Ή να δούμε, ας πάμε στην υποθετική περίπτωση, ότι δεν μας στάνει ο χρόνος, να το κάνουμε νωρίτερα. Εντάξει, να το κάνουμε νωρίτερα. Πρόεδρε, βιάχτε τα κείμενα, διαβάστε τους στο τέλος και τα εγκρίνουμε. Αλλά ας πάμε χωρίς συζήτηση, αφού λέμε, επί της ουσίας συμφωνούμε. Ας φύγουμε. Συνάδελφοι, έχουμε συμφωνία. Το εγγράφουμε ως θέμα και το αφήνουμε αφού γίνει η συνενόηση, εντάξει. Ναι. Λοιπόν, ποιος θέλει το λόγο. Ο κύριος, η κυρία Νικολά Κουπαλί. Κύριε Πρόεδρε, εγώ έκανα μια πρόθεση. Ο Βεριφεριάης την αποδέχτηκε. Αυτό λέω και εγώ. Ναι, μισό λεπτο είναι, λέω, δύο τα θέματα. Ένα για τα ΑΜΕΑ και ένα για τις εργογενήτριες. Ωραία, ναι, και τα ΑΜΕΑ πάλι θα συντάξουμε ένα κείμενο να το... Μπορεί συζήτηση, αυτό, αυτό. Ε, μα τι να λέμε, δεν υπάρχει... Λοιπόν, τέσσερα είναι τα θέματα. Και τελειώστε αφού συμφωνούμε. Είναι τα βόδια, τα γριογούρουνα, τα προβλήματα που δημιουργούν ένα. Είναι το πρώτο θέμα και το μίζον τα ΑΜΕΑ, η μεταφορά τους και ο εμβολιασμός. Είναι οι αρρώστιες της Καστανιάς στη Λακωνία και στην Αρκαδία. Είναι και το Μέναλο προστηράε. Σταματήστε και με δίνετε άδεια. Διότι εμείς ομόφωνα λέμε ότι το βουνό αυτό είναι ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και σημασίας. Αυτά είναι τα τέσσερα. Φτιάχτε λοιπόν ένα κείμενο για τα τέσσερα κείμενα σε γενικές γραμμές. Με τη λήξη της συνεδρίασης διαβάστε τα και τελειώσαμε. Λοιπόν, συνάδελφοι, επειδή η ώρα έχει πάει πέντε παρά δέκα πάλι. Χφάγαμε χρόνο και τελικά, εντάξει, πράγματα που συμφωνούμε. Αν είναι δυνατόν. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να τελειώσει εδώ η συζήτηση αυτή και να προχωρήσουμε. Πάμε παρακάτω λοιπόν. Αφού συμφωνούμε σε αυτά. 4 ομοφωνίες πρόεδρε, πες το και πάμε παρακάτω. Ναι, είπαμε, πάμε. Τα θέματα αυτά τα εγγράψαμε στην ημερή σε διάταξη και είναι για το τέλος να παρθούν οι αποφάσεις. Πάμε τώρα στα θέματα των επερωτήσεων. Επειδή η κυρία Νικολάκου έβαλε ένα θέμα για να το λήξουμε μία και καλή αυτό σας παρακαλώ. Δεν κάνω του κεφαλιού μου. Εγώ παίρνω από τη Γραμματεία, ρωτάω κάθε φορά τι επερωτήσεις έχουμε. Λοιπόν, έχω σήμερα μαζί μου εκτός από μία χθεσινή που είναι της κυρίας Μπούζα, αν δεν κάνω λάθος. Λοιπόν, εκτός από αυτή έχω μία, δύο, τρεις, τέσσερες επερωτήσεις. Λοιπόν, και λέω τώρα, η πρώτη επερώτηση είναι από τις τρεις δωδεκάτου. Δεν ξέρω πώς παρέμεινε αυτή, παρέμεινε. Είναι μία επερώτηση της Παράταξης Νέα Πελοπόννησος του κ. Τατούλη. Τη γνωρίζετε, κυρία Νικολάκου, αυτή. Είναι μία επερώτηση για τα 3.800.000, αυτά για δεξιοτήτων, για τους εργαζόμενους κτλ. Αυτή, κύριε Πρόεδρε, θα την συμπεριλάμβουμε σήμερα, γιατί έχουμε ένα θέμα. Οπότε, στην ουσία, την κάναμε τότε που ήταν πιο επίκαιρη, οπότε την αποσύρουμε. Ωραία, πάει αυτή. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Έχουμε μία μέτρα στήριξης προσφύγων, είναι της λαϊκής εισφύρωσης. Κατατέθηκε στις 18 π. π. Έχουμε μία άλλη, εμβολιασμός σοδοντιάτρων, έναντι της νόσου COVID, κτλ. Πάλι από τη λαϊκή εισφύρωση, στις 13 π. π. Και άλλη μία, τώρα μέτρα στη δομή φιλοξενίας μεταναστών, στη Σπάρτη. Πάλι από τη λαϊκή εισφύρωση. Υπάρχει διαφωνία σε αυτό, ναι, κυρία Νικολάκου, πείτε μου. Πρόεδρε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή εφνηδιαστήκαμε λίγο τώρα με τη διαφοροποίηση που δεν την ξέραμε, θέλω να μου πείτε το εξής. Αυτές οι επερωτήσεις που έχουμε κάνει πριν το Δεκέμβριο, από ό,τι κατάλαβα, τις αποσύρρετε, αν θέλετε να τις επαναλάβουμε. Αυτή που λέτε, ότι το δωδέκατο αφορά την αξιολόγηση για το θέμα των επιμελητηρίων και του Πελοπόννησος, της κατάρτισης. Ναι, κατάρτιση, ναι. Ωραία, θα την αναπτύξουμε αυτή, εντάξει. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Εγώ, το λόγο. Κύριε Γιανακούρα, δεν έχετε τώρα. Τώρα, δηλαδή, καταλαβαίνετε ότι η παράταξή σας, δεν έχετε μία... Κύριε Πρόεδρε, έχω καταθέσει μία επερώτηση. Έχω 3 μήνες και δεν την βλέπω να έρθει. Ποιο θέμα? Είχα καταθέσει μία επερώτηση, έχω και 3 μήνες, και περιμένω κάθε φορά να έρθει και δεν βλέπω να έρθει. Ωραία. Πευθυνθείτε, κύριε Γιανακούρα, στη Γραμματεία, για να τη βρει. Εγώ δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, σας παρακαλώ. Και το δεύτερο, άκουσα παλιβερό στον κύριο Περιφεριάρχη να μιλάει για το μένα. Και το ΛΙΚΙΩ έντονα θα βάλουν μέσα. Το ΛΙΚΙΩ είναι ιστορικός χώρος. Εδώ δεν μας άφησαν πέρσι να πιάσουμε τον δρόμο... Αυτό το είπε ξεκάθαρα και ο Περιφεριάρχης και όλοι μέχρι τώρα. Τι κάνει... Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, είχαμε καταθέσεις σε εκείνο το χρονικό... Λέω πάρα πολύ. Μπορείτε να πείτε όλες τις ερωτήσεις και επερωτήσεις. Ποιες είναι αυτές, αν έχουμε άλλες... Τέσσερες, κύριε Περιφεριάρχη. Εγώ δεν έχω άλλες στη Γραμματεία. Αυτές έχουμε και εσείς. Μία για τους πρόσφυγες, μία για την κατάρτιση μέσω ΠΕΕ, η δεύτερη τι άλλο είναι... Ο εμβολιασμός οδοντιάτρων και η μέτρα για τη δομή φιλοξενείας στη Σπάρτη. Εγώ νομίζω πρέπει να είμαστε σύντομοι, γιατί ήδη με τη διαδικασία έχουμε φάει... η ώρα είναι πέντε. Το τέταρτο είναι με το πρώτο μας. Ταξί, τελειώσαμε. Πάμε. Τρεις ή τέσσερες. Κύριε Πρόεδρε. Και, Νικολάκου, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. Είχαμε καταθέσει τη συγκεκριμένη ερώτηση με δεδομένο ότι το θέμα... θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερο σοβαρό. Αφορά κατάρτιση και εργαζομένων και μη εργαζομένων. Είχε έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου... να μπορεί να συμμετέχει και το Πελοπόννησος σαν δικαιούχος. Είχαν καταθέσει και τα επιμελητήρια. Και θέλω να ρωτήσω εάν έχει γίνει αξιολόγηση... και πρόθεση της περιφερειακής αρχής γύρω από το συγκεκριμένο θέμα... το οποίο θεωρούμε ότι επειδή έχει λήξει η προθεσμία υποβολής... θα πρέπει επιτέλους να έρθει κάποια στιγμή... που θα προκύψει η επιλογή μέρους της διακριστικής αρχής. Πάμε. Μία επερώτηση. Κύριε Περιφερειάρχα, τις βάλουμε όλες μαζί? Τις βάλουμε όλες μαζί. Το δεύτερο. Μέτρα στήριξης των προσφύγων. Κύριε Γόντικα. Κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε. Είναι δυο που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες. Η μία για την κλειστή δομή στη Σπάρτη. Θα τις αναπτύξω μαζί. Δεν χρειάζεται να πάρω το λόγο μετά. Και άλλη που επικεντρώνεται κύρια στους πρόσφυγες εδώ στην Τρίπολη. Θέλω να ενημερώσω το Περιφερειακό Συμβουλί ότι εδώ στην Τρίπολη μένουν σε σπίτια, δεκάδες σπίτια, που έχει νικιάσει ο διευθύνσιος οργανισμός μετανάστευσης πάνω από 400 πρόσφυγες. Είναι πάνω από ένα χρόνο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Τρίπολη. Ουσιαστικά έχουν ενσωματωθεί στη ζωή της Τρίπολης και στους κοινόξους, χώρες, πλατείες, κογένιας με τα παιδιά. Υπήρχε λοιπόν το εξής χοντρό πρόβλημα το οποίο θα το βρίσκουμε μπροστά μας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάτσουν εδώ. Θέλουν να φύγουν. Και είναι στη διαδικασία να πάρουν άσυλο. Είχαν πάρει λοιπόν 180 άτομα από τα 400 άσυλο. Τα 105 ήταν παιδιά ηλικίας από 0 μέχρι 14 χρόνων. Δεν εννοώ μωρά τώρα. Έν μηνών και τα λοιπά. Μέχρι 14 χρόνων. Και δεν είχαν πάρει διαβατήρια και τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν να πάνε στις χώρες που θέλανε για να ενωθούν οικογένειες, να βρουν άντρες, να βρουν γονείς, να βρουν αδέρφια. Αυτό που θέλουν να κάνουν. Με βάση στην επερώτηση που κάναμε, τα χαρτία που στείλαμε, επερώτηση που κατέθεσε στο Κουκουέ στη Βουλή, δώθηκαν σε 42 οικογένειες πράγματι διαβατήρια. Ξεκίνησε η διαδικασία και δίνονται. Κάποιοι άλλοι θα πάνε στο πρόγραμμα Ήλιος. Ξεμπλόκαρε προς στιγμή. Ποιο είναι το πρόβλημα? Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι οικογένειες πρώτον αργή να εξεταστεί η περίπτωσή τους γιατί πάνε σε ένα γραφείο που είναι στην Πάτρα, όπου ουσιαστικά δεν είναι στεδεχομένο. Εκεί που πάνε, λοιπόν, αντιμετωπίζονται ένα, δυο, τρία τη βδομάδα. Εξετάζονται και δίνονται ή δεν δίνονται άδειες. Όταν είναι δεκάδες αυτοί που ζητούν αντίστοιχα άδεια. Αναγκάζονται να πάνε μια και δυο και τρεις φορές. Υπάρχουν διάφοροι επιτίδγοι, κυκλώματα, δικηγόροι, διάφοροι άλλοι. Δεν λέω όλοι, αλλά υπάρχουν κύκλωμα. Όταν πληρώσεις κανένα χιλιάρικο, δυχίλιαρο, μπορεί να προωθηθεί η περίπτωσή σου. Αν δεν, αλλά χρειάζονται διερμηνείς, υποβάλλονται σε μια σειρά έξοδα. Τι λέμε, λοιπόν, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση, από το Υπουργείο Μετανάστευσης, αυτές οι διαδικασίες να απλοποιηθούν και να πάνε πιο γρήγορα. Να ευδρυθούν γραφεία ασύλου σε όλες τις προτέλεσσες των νομών. Ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα και να μην ανακάζονται να πηγαίνουν όλοι στην Πάτρα για τη Νότια Ελλάδα, για την Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο και Ιόνια Νησά και τα υπόλοιπα πάνε στις αποκεντρωμένες. Πρέπει να πάρθουν μέτρα έτσι ώστε διαρμηνείς και τέτοια άλλα μέτρα στήριξης αυτού του κόσμου. Δεν θέλει να κάτσει στην Ελλάδα. Θέλει να πάρει χαρτιά και να φύγει. Λέω λοιπόν ότι αυτό επειδή θα ξαναεμφανιστεί μόλις θα τελειώσει η επόμενη φουρνιά μεταναστών που ήρθε, γιατί ήδη τώρα αυτοί που φεύγουν συμπληρώνονται με καινούριο αριθμό προσφύγων. Πρέπει να πάρθουν τέτοια συγκεκριμένα μέτρα ξεπλοκαρίσματος αυτής της διαδικασίας και με πιο σύντομες διαδικασίες, που έχουν να κάνουν βασικά με πρόσληψη προσωπικού, με ίδρυση γραφείων άσυλου σε όλες οι πρωτεύουσες των νομών, πρέπει να επιταγηθεί διαδικασία παροχής των ταξιδιωτικών εγγράφων, καταρχήν της ιδιότητας του πρόσφυγα και μετά η διαδικασία να πάρουν τα έγγραφα και τα λοιπά. Νομίζω ότι το ξεπλοκάρισμα εν μέρει που έγινε δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν να λύνονται τέτοια προβλήματα και να μην δημιουργούνται, γιατί για να σκεφτείτε τους διώχναν, τους στείλαν εξώδικα και τους διώχναν από τα σπίτια. Για να σκεφτείτε λοιπόν καμιά 180 κάτοικοι να βγουν στην πλατεία μαζί με μωρά παιδιά, χειμώνα ή καλοκαίρι, τι κοινωνικά προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν, εντάσεις και τα υπόλοιπα. Ένα θέμα είναι αυτό, νομίζω ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, είναι και των μεταναστών και της δομής που έχει αναλάβει για να το έργο αυτό και το συγκεκριμένα να το υλοποιεί. Το δεύτερο, νομίζω ότι πρέπει να το δούμε για όλες τις δομές, και για τις μετανάστες, τις κλειστές δομές, και για τα στρατόπεδα και για όπου αντιμετωπίζεται πρόβλημα. Δεν γίνεται να εντοπίζεται πρόβλημα κορομερίου και τα κρούσματα, οι αυτοί που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα να είναι μαζί όλοι. Πρέπει να απομονώνονται με την έννοια να πηγαίνουν σε άλλους χώρους, είτε τα κρούσματα, είτε αυτοί που ήρθαν για 10 μέρες, για 14 μέρες, για 7 μέρες, ό,τι λένε τα πρωτόκολλα τα υγειονομικά, έτσι ώστε να μπλοκαριστεί, να περιοριστεί η διασφορά του κορονοϊού. Πρέπει να παθούν τέτοια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Είναι συγκεκριμένα τις προτάσεις που βάζουμε στην επερώτηση που βάζουμε. Εμείς μόλις έσκασε το κρούσμα στην Σπάρτη, επικοινωνήσαμε αμέσως και με τον κύριο Περιφερειάρχη. Θέλω να πω ότι έδειξε μια διάθεση πράγματα να αντιμετωπιστούν, γιατί υπήρχαν από τους μετανάστες παράπονα και για τροφή και για φάρμακα, για τέτοια προβλήματα. Μ' ακούτε. Ναι. Άρα πρέπει καταδικνόμου να εικονοποιηθούν, να αντιμετωπιστούν αυτά τα συγκριμένα προβλήματα για να ξεμπλοκάρουν τέτοιες καταστάσεις και να μην δημιουργούν προβλήματα εκεί που πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ευχαριστώ. Και για τους οδοδιάτρους, νομίζω προχώρησε το θέμα. Έχαμε καταθέσει την ερώτηση, προχώρησε, είδα τις ενέργειες που έκανε και η Περιφερειακή Αρχή. Ήταν και ευχαριστήριο από τους οδοδιάτρους, από το Σύλλογο των Δεδιάτρων εκεί στη Μεσηνία. Προχώρησε νομίζω και για όλους τους οδοδιάτρους όλη την Πελοπόννησο. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Γώδικα. Ο κύριος Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε και τους χωρικούς αντι Περιφερειάρχης και τους θεματικούς. Αν θέλουν να κάνουν μια παρέμβαση, εγώ θα μιλήσω έτσι κι αλλιώς. Καλό πάρα πολύ. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει κάποιος το λόγο επ' αυτόν που αναφέρθηκαν και συνέχεια θα πάρω κι εγώ το λόγο. Ναι, ναι. Υπάρχει κάποιος που θέλει να τοποθετηθεί? Ποιος? Μιλάμε τους θεματικούς αντι Περιφερειάρχης επί των θεμάτων που αναπτύξαμε, έτσι, επί των επερωτήσεων μιλάω. Μιλάω εγώ, έτσι? Ναι. Λοιπόν, είναι τρεις οι ερωτήσεις. Πρώτα απ' όλα θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, εξετάστε το ενδεχόμενο από το Μάρτιο, από τις αρχές Μαρτίου, να κάνουμε ζωντανή συνεδρίαση, διότι πράγματι αυτό το οποίο γίνεται και για σας και για όλους τους συναδέλφους, νομίζω δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αν προχωρήσει μέχρι τότε η διαδικασία εμπολιασμών, μάλλον πρέπει από αυτό το άψυχο πράγμα της τηλεδιάσκεψης να πάμε σε ζωντανές συνεδρίασεις. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίδραση από αυτού και το προτείνουμε. Εξετάστε το, βέβαια επειδή είσαστε εσείς αστικά και ποινικά υπεύθυνους για τις συνεδρίασεις, είμαι βέβαιος ότι θα το δείτε και ως γιατρός με το καλύτερο δυνατό πνεύμα. Λοιπόν, για τις τρεις ερωτήσεις έχω να πω τα εξής. Νομίζω πρέπει να είστε ευχαριστημένοι για την αντίδραση τη θετική της περιφέρειας όσον αφορά στα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών. Λοιπόν, πρόσφατα στέλνουμε δύο κοντέινες μεγάλα ακριβά στη δομή της Κορυφίας ώστε να λειτουργήσει το υπιαγωγείο για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς να έχουμε θεσμική υποχρέωση. Επίσης, τους προωθούμε τα αναγκαία απολυμαντικά μάσκες και λοιπά σε ικανό αρθυμό ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Και στη σκάλα και στο κρανίδι αντιδράσαμε επιτυχώς ως περιφέρεια. Εμένα η αγωνία μου είναι αυτοί οι άνθρωποι όταν φύγουν να θυμώνται, αυτό έκανα και ως δήμαρχος, να θυμώνται με καλές σκέψεις στην Ελλάδα και την καλή μας συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη χώρα, όπως είπε και ο κ. Γώδικας, όλοι θέλουν να φύγουν, πράγματι. Όσον αφορά τώρα το θέμα της απομόνωσης, επικοινώνησα με τον Εοδή, τους έχουν χωριστά, δεν είναι μαζί όλοι αυτοί, αλλά θα επανέλθω σε αυτό το θέμα. Και επίσης, στην Τρίπολη με τους 500 πρόσφυγες, βλέπω κι εγώ εδώ, αλλήμωνο δεν δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα, αλλά είναι σωστό ότι οι υπηρεσίες παροχής ασύλου πρέπει να λειτουργήσουν ακόμα γρηγορότερα. Κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες, ήδη 1400 επιστρέφονται και κάποιοι εκατοντάδες έχουν πάρει τα χαρτιά για να φύγουν προς το εξωτερικό, αλλά πρέπει να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση και θα σημειώσω εδώ να ετοιμάσω και να έγραφω προς τον κ. Μηταράκη για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση και θα σημειώσω και να έγραφω προς τον κ. Μηταράκη για το συγκεκριμένο θέμα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα. Άρα πρέπει να έχουμε αυτή τη συμπεριφορά. Νομίζω προς αυτό αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση. Λοιπόν, το δεύτερο θέμα όσον αφορά τους εμβολιασμούς, κάναμε ότι έπρεπε, το θέμα λύθηκε. Θέλω όμως να κάνω μια επισήμανση σε αυτό. Επειδή λέμε συνέχεια όλοι μας για το δημόσιο σύστημα υγείας, και σωστά για το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην ξεχνάμε ότι χωρίς τους ιδιότες ιατρούς θα είχαν την αχτύτα πάντα στον αέρα. Ο ιδιότης γιατρός, ο οποίος ενδεχομένως να κουράρει περισσότερους ασθενείς από τη στα νοσοκομεία, μπαίνει μέσα στα σπίτια, χωρίς προφυλάξεις πολλές φορές, γιατί οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία όταν βλέπουν κάποιον έχει γίνει πρώτα έλεγχος με rapid test. Μπαίνουν μέσα στα σπίτια, οι οδοντοί ατριμάχονται χωρίς μέτρα προστασίας ουσιαστικά. Εγώ αυτή τη στιγμή, όπως και εσείς, γι' αυτό δεν διαβάζω και τους σχετικούς πίνακες, δεν ξέρω πώς είναι ασυμπτωματικοί, πώς συνοσηλεύονται στα σπίτια. Το μόνο δίκτυ που κοιτάω ξέρετε ποιος είναι, πώς συνοσηλεύονται στα νοσοκομεία και στις MED. Είναι ο μόνος αξιόπιστος δίκτης. Αυτός, πώς είναι ασυμπτωματικοί, τι συμβαίνει γύρω μας ακριβώς, δεν ξέρω. Έχουμε κάποια στεχεία από τα rapid test. Όσο περισσότερα rapid test κάνουμε, τόσο υψηλότερο δίκτυ έχουμε. Γι' αυτό βλέπετε τα Σαββατοκύρια, που κάνουμε χαμηλούς ελέγχους, λίγους ελέγχους, έχουμε και λιγότερα ακρούσματα. Γι' αυτό λέω, η περιφέρεια μας πάει καλά. Βλέπω τα νοσοκομεία μας όλα οτι νοσηλεύουν, βλέπω ότι στις MED έχουμε τρία-τέσσερα άτομα και λέω ότι αυτό είναι πολύ καλό για το μέλλον και την εικόνα μας αύριο. Λοιπόν, θέλω λοιπόν να το πω αυτό για τους ιδιότες ιατρούς. Έχω αρκετούς φίλους παθολόγους, οι οποίοι επισκέπτεται στα σπίτια. Ο άλλος που ξέρεις τι έχει γρύπει, έχει COVID, τι συμβαίνει. Η πρώτη επαφή ενδεχομένως να κρύβει για τους γιατρούς διάφορα και πάρα πολύ ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ασθενήσει. Γι' αυτό και παρεμβήκαμε να κάνουν και αυτή τα εμβόλια και να λέμε και για τη δική τους συνεισφορά, όχι μόνο του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, που είναι σωστό να το λέμε. Η τελευταία ερώτηση είναι για την κατάρτιση των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τημώσαστε σε ένα δύσκολο, λες και έχουμε και κανένα εύκολο περιφερειακό συμβούλιο, είχε γίνει μια κουβέντα για την υποβολή φακέλου, από την Πελοπόννησο ΑΕ, για την ένταξη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και θυμώσαστε και τη διένεξη που είχαμε και τη δύσκολη ψυχοφορία, ποιοι ψήφισαν υπέρ της Πελοπόννησο ΑΕ και ποιοι δεν ψήφισαν για την Πελοπόννησο ΑΕ. Φοβάμαι, ποιοι πάμε σε δικασία, η οποία ανατρέψει όλα αυτά τα οποία λέγαμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, επειδή είναι μια ερώτηση, εγώ θέλω να απαντήσω ευθέως αυτή. Λοιπόν, πιστεύω, έχει γίνει αξιολόγηση. Όχι. Πότε θα γίνει, μέχρι το τέλος του μήνα. Θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Που θα δοθεί το συγκεκριμένο θέμα, σε αυτόν που είναι πρώτος. Αν είναι πρώτος η Πελοπόννησο, τι θα γίνει. Προσωπικά δεν έχω καταλήξει. Έχω με μια απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία λέγει, είμαστε σε διαδικασία λύσης και καθάρισης, ότι καμία προγραμματική περαιτέρω ή βοήθεια προς την Πελοπόννησο ΑΕ, αλλά αυτό είναι μια απόφαση την οποία είχαμε πάρει πρωτίτερα από το περιφερειακό συμβούλιο. Πριν δηλαδή από την απόφαση του 3515. Θα έχω νομική βοήθεια στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί προφανώς καταλαβαίνετε ότι η λύση και η εκκαθάριση της Πελοπόννησο ΑΕ θα πάρει ένα χρόνο, ενδεχομένως να είναι και τρία χρόνια όλο αυτό. Και υπάρχουν ανάγκες στην Πελοπόννησο ΑΕ οι οποίες τρέχουν ιδιαίτερα μεισόδοτικες ανάγκες. Όλα αυτά θα τα δούμε με έναν τρόπο ώστε να είναι και σύνομος και να είναι και δίκαιος. Σας διαβεβαιώνω γι' αυτά. Υπάρχουν λοιπόν αυτές οι αντιφάσεις τις οποίες έχουμε πάρα πολύ γρήγορα και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα σας ενημερώσω γι' αυτό, αλλά θα πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Και τα συμφέροντα της Πελοπόννηση ΑΕ δεν πρέπει να θυγούν, διότι το κλείσιμό της έχει μία τριετία περίπου από τώρα. Αυτό είναι λύση και καθάριση, έτσι. Προφανώς το καταλαβαίνετε. Λοιπόν, δεν έχω να σας πω κάτι άλλο επ' αυτόν. Σας απάντησα ευθέως και στις τέσσερες επερωτήσεις. Και συνεχίστε τα θέματα της σημερίς σας διάταξης. Λοιπόν, να πω κάτι επειδή ο κ. Πετράκος μου έκανε κάποιες παρατηρήσεις. Για να τελειώνουμε και με αυτό. Επάρχει μια ερώτηση για ερωτήματα για τη διαχείριση, επ' ερώτηση, ερωτήματα για τη διαχείριση της δωρεάς λαρισινού. Λοιπόν, και όπως έγραφε και ο ίδιος, εμείς το έχουμε στείλει ως Γραμματεία εδώ του Περιφερειακού Συμβουλίου στον κ. Μουταφίδη, τον οποίον μας είχε προτρέψει. Κύριε Πρόεδρε, με συγκρότητε πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Προχθές υπέγραψα με τους Δήμους Πηλίας και Τριφυλλίας μια προγραμματική σύμβαση 250.000 ευρώ. Πρόκειται να γίνει η αναβάθμιση των αγροτικών δρόμων και σε επίπεδο τεχνικών έργων και σε επίπεδο δοστρωσίας από τα αδρανή υλικά, τα σκύρα, τα οποία είναι αποθεκευμένα σε μία μάντρα στα φιλιατρά. Εντάξει, το θέμα αυτό έχει λύξει και από την έκτοση αυτή θα κάνουμε μία προγραμματική με τους Δήμους Καλαμάτες και Μεσίνης για την αναβάθμιση των δρόμων. Καθυστερήσαμε? Ναι, καθυστερήσαμε. Αλλά είναι δεκάδες, εκατοντάδες τα θέματα τα οποία τρέχουν. Μπήκε σε τάξη και αυτό. Ωραία. Λοιπόν, και το δεύτερο είναι η παρέμβαση της περιφέρειας για την επίλυση προβλημάτων στο σχεδιασμό του εμβολιασμού. Αυτό, κύριε Πετράκοτο, στείλατε στις 19 του μήνα. Εντάξει, τώρα δεν θέλω να παίζουμε σε αυτό, θα το βάλουμε στο επόμενο. Έχουμε συζητήσει και ξανασυζητήσαμε πριν για το θέμα του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή του και συμφωνήσαμε. Είχαμε και αυτό το θέμα μέσα. Εμείς δεν θέλω να θεωρείτε ότι έχω κάτι. Τα παιδιά εδώ πέρα, η γραμματιακή υποστήριξη από τον κ. Χαραλαμπόπουλο και τον κ. Στρατήγη, θεωρώ ότι είναι σοβαρή και το δέχεστε όλοι. Μην δημιουργούμε θέματα. Κύριε Πρόεδρε, για το συγκεκριμένο θέμα δεν το ζητάει μόνο ο Πετράκος, το ζητάνε και άλλοι. Υπάρχει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Εμείς δεν θέλουμε να παρέμβουμε στον ιδιωτικό τομέα, καταλαβαίνετε, αλλά θα υπάρξει μια συνεργασία για άτομα τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν να βοηθήσουμε εμείς τη μετακίνησή του. Και είναι πολύ αυτή η κατάκητη η μετακίνηση προς το σπίτι ή μετακίνηση από το σπίτι προς το χώρο του εμβολιασμού. Το θέμα είναι σε εξέλιξη, αυτό και σε συζήτηση. Όπως και το θέμα των μεταναστών που θέσατε σήμερα, ή των ΑΜΕΑ, όπου θα το ζητήσουμε και εμείς κεντρικά. Είναι σωστό, δηλαδή είναι μια φτωχή οικογένεια και έχει έναν κατάκιτο. Πώς αυτός θα εμβολιαστεί. Μπορούμε να παρέμβουμε εμείς χωρίς να έχουμε τη θεσμική δυνατότητα. Μπορούμε όμως να βρούμε τον τρόπο. Κύριε Περιφεριάρχα, συγγνώμη, αλλά εγώ το ανέφερα αλλιώς αυτό. Ο κύριος Πετράκος με πήρε δυο τηλέφωνα τρία τώρα και μου έκανε παράπονο ότι δεν βάνω τα θέματα. Αλλά 19 του μήνα δεν μπορούμε να το βάλουμε στις 25. Και το άλλο έχουμε στείλει στο Μουταφίδι. Ή εσείς απαντήσατε τώρα και έλειξε το θέμα ότι έχει λυθεί και αυτό το θέμα. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Δεν έχει λυθεί, δεν έχει λυθεί. Αν το λύσουμε όμως. Όχι για το λαρσινό, λέω. Η κυρία Μπούζα που έχεις δείσει από την αρχή το λόγο. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είπατε ότι το θέμα των επερωτήσεων πριν από τις 19 δεν θα το συζητήσουμε σήμερα? Γιατί εγώ έχω στείλει μια επερώτηση στις 23. 23 πια νούμενα. Του Ιανουαρίου. Το είπα και προηγούμενο ότι αυτός 23-25 δεν μπορούμε να το βάλουμε. Ωραία, έχουν τότε όλες τις ερωτήσεις. Έχω στείλει στις 10 Ιουνίου και δεν έχει συζητηθεί. Ωραία, να κάνετε έτοιμα στη Γραμματεία κυρία Μπούζα, γιατί εγώ αυτό δεν το αντέπω. Τι λέτε κύριε Πρόεδρε, δηλαδή τις δικές μου επερωτήσεις θα πρέπει να τις πετάτε στα ογκάλαθο των χρηστών. Εγώ πέταξα κυρία Μπούζα, για προσέχτε τα λόγια σας παρακαλώ. Κάντε έτοιμα γραπτό, κι αν υπάρχουν ευθύνες να τις βρούμε. Εσάς παρακαλώ. Πολλές φορές έγραφα και σε εσάς κύριε Πρόεδρε και σας το επισημαίνω αυτό. Υπάρχει Γραμματεία, εγώ εδώ δεν κάθομαι να κάνω αυτή τη δουλειά κυρία Μπούζα. Δεν είμαι Γραμματέας κανενός. Ακούστε, είμαι Πρόεδρος εδώ. Γραμματέας κανενός σας δεν είμαι. Τέλος, για να τελειώνουμε. Σας παρακαλώ. Εγώ δεν θέλω να σηκώνω τους τόνους, αλλά τώρα μην απευθύνεσαι σε εμένα γι' αυτό. Είναι η Γραμματεία, εγώ ζητάω από τη Γραμματεία και κάθε φορά μου δίνει. Σας είπα από την αρχή, τώρα μου δώσανε αυτές τις τέσσερες. Αυτές ήταν για σήμερα. Αν δεν αποδεχόμαστε τη Γραμματεία, έχετε ένσταση για τα παιδιά εδώ να την κάνετε. Ευτέως όμως. Μην απευθύνεσθε σε εμένα. Εγώ δεν είμαι Γραμματέας σας. Το ξαναλέω. Πάμε παρακάτω. Κύριε Πρόεδρε, να βοηθήσω λίγο. Θέλω να σας παρακαλέσω να λάβετε υπόψη τη δύσκολη θέση του Προέδρου ιδιαίτερα στις τηλεδιασκέψεις. Το δεύτερο, ξέρετε από το νόμο, η διαδικασία ελέγχονται μισή ώρα. Έχουμε την καλή διάθεση να συζητάμε τα πάντα. Αφήστε κάτι και για την επόμενη συνεδρίαση. Μια ώρα συζητάμε εδώ πέρα. Αφήστε κάτι και για την επόμενη συνεδρίαση. Άμα δεν το ξέρει ο Πρόεδρος, δεν το ξέρουμε ούτε εμείς. Να το διαβάσουμε, να το μάθουμε, να τα πούμε. Βλέπετε, έχουμε καλή διάθεση. Δεν χρειάζεται ούτε σύγκρουση, ούτε κάτι τέτοιο. Λοιπόν, και να βοηθάμε και τον Πρόεδρο λίγο, γιατί φανταστείτε να είστε στη θέση του όργη. Ας πάμε στα θέματα εμμυρισίας διάταξης. Λοιπόν, είναι η κυρία Νικολάκου και ο κύριος Πετράκος, αλλά σας παρακαλώ σύντομα για να περάσουμε στα θέματα της εμμυρισίας διάταξης. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να θέσω δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι η επερώτηση του κυρίου Σταματάκου για τον Ευρώτα θα την αναπτύξει στο επόμενο συμβούλιο, εφόσον είναι σε εφημερία, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν θα έβαινε τώρα, οπότε το βγάζω αυτό. Και το δεύτερο είναι, θα σας παρακαλούσα στην επόμενη συνεδρίαση, οι επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί κράτος και δεν έχουν συζητηθεί, να τις δούμε, ώστε να κλείσουμε το παρελθόν και από εδώ και πέρα θα στέλνουμε γραπτές επερωτήσεις, να ακολουθήσουμε τον παινομισμό, όπως λέει ο νόμος, χωρίς να έχουμε κανένα μέρος. Κυρία Νικολάκου, τώρα από την αρχή αυτό. Ποιος έχει αντίρρηση, στείλτε εγγράφος, για να ξέρω και εγώ τι κάνω, να ζητήσω εμπειρίες. Κύριε Πρόεδρε, έχει σταλή επερώτηση για τη μόλυνση του Ευρώτα. Θα την επαναλάβουμε, αν δεν την έχετε. Θα την αναπτύξει ο κύριος Σταβατάκος στην επόμενη συναιδρία. Ωραία, πάμε παρακάτω. Ο κύριος Πετράκος, για να τελειώνουμε. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, η επερώτηση μας για τη διαχείριση της δωρείας λαρσινού είναι από τις 28 Δεκεμβρίου. Ωραία, η δεύτερη επερώτηση δεν είναι έχει το περιθώριο των 8 ημερών, παρότι θα παρακαλούσαμε όμως τον κύριο Περιφεριάρχη να του δοθεί, θα την στείλουμε και αύριο, που μπορεί να παρέμπει. Όμως η διαχείριση της δωρείας λαρσινού, με δεδομένες τις απαντήσεις, που κατά τη γνώμη μου είναι βλαπτικές για την περιφέρεια, νομίζω ότι πρέπει να λάβει υπόψη στον κύριος Περιφεριάρχη και να κάνει τις παρεμβάσεις του. Διότι νομίζω ότι ο κύριος Περιφεριάρχης θα πάρει τη δόξα, να το πω έτσι. Δεν πάρω εγώ, παρά ότι εγώ το έφερα το θέμα στον περιφερειακό συμβούλιο και βρήκα αυτό ότι υπήρχε μια τέτοια απόφαση. Αυτή τη στιγμή να μου λέει ο κύριος Γιανακέας ότι θα πάρει το 75% και όχι το 100% της δωρείας. Είναι βλαπτικό για την περιφέρεια και να έχει πάρει περιφέρεια αυτή τη στιγμή το 38%. Με αυτή την έννοια διαμαρτυρήθηκα και είπα είναι πολύ σοβαρά αυτά τα πράγματα και πρέπει να ακούσει ο κύριος Περιφεριάρχης και να πάρει υπόψη του αυτά που θα πω αν θέλει. Αν δεν θέλει δεν τα παίρνει. Όχι τώρα, σας είπα τώρα τελείωσε. Δεν έχουμε αλλοί, αλλά εδώ επειδή ο ίδιος κύριε Πετράκο. Είχα πει και νομίζω ότι σε αυτό θα είμαστε σύμφωνοι, προφανώς του διέφυγε το κύριο Περιφεριάρχη για την αποκατάσταση των βλαπτικών συνεπιών για τη Μεγαλόπολη. Και αυτό να φύγει, επειδή αύριο συζητείτε στην Βουλή Επιπερώτηση, να φύγει, έχει κάνει της επιστολή του, να φύγει και ως απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αυτά που είπε ο κύριος Περιφεριάρχης για να ενισχύσουμε την τροπολογία που αύριο συζητείτε στην Βουλή για την αποκατάσταση των βλαπτικών. Νομίζω σε αυτό είμαστε σύμφωνοι, χωρίς συζήτηση και αυτό να συμπληρωθεί. Αυτό σας είπα. Ωραία. Πάμε παρακάτω. Πάμε στα θέματα ημερίσιας διάταξης. Λοιπόν, θέματα Αρκαδίας. Θέμα 2. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο Αντιπλημμυρική Προστασία Τρίπολης κλπ. Εισηγητής ο Αντιπεριφερειακής ο κύριος Λαμπρόπουλος. Κυνωστικά, κύριε Αντιπεριφερειακά. Κυρίως, πρόκειται για το έργο Αντιπλημμυρική Προστασία Στων Περιοχών Ζευκορατιού και Νεοχωρίου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να δημοπρατηθεί πρέπει να έχει εγκριθεί προηγουμένως Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από την υπηρεσία έχει γίνει επί τόπου αυτοψία, υπάρχει απόλυτη συμφωνία για την έγκριση της μελέτης χωρίς να υπάρχει και καμία αντίρρηση από τοπικούς φορείς στο δήμο ή κάποια κοινότητα. Τοποθέτηση. Ερώτηση θέλετε κύριε Γιάννα Κούρα. Όχι ερώτηση, θα το ανοίξω. Ναι επικεφαλής των παρατάξεων μην παραβιάζουμε λέω υπάρχει να πει επικεφαλής σύντομα εάν συμφωνούμε διαφωνούμε για το θέμα. Αν υπάρχει συμφωνία να προχωρήσουμε γρήγορα. Ναι κύριε Πρόεδρε Πάρκη, κάποιος άλλος. Όχι παιδί μου, εγώ είμαι εκ μέρους μου. Εκ μέρους του κυρίου Τατούλη του δεσμενου πολίσου. Κοιτάξτε αυτό είναι ένα έργο το πριν από πολύ παλιά, η μελέτη τελείωσε εδώ και δύο χρόνια και απορώ γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν προχώρησε με διαδικασίες γρήγορες λόγω του εκτάχνου που είχαμε τη δυνατότητα λόγω του εκτάχνου να προχωρήσουμε γρήγορα ώστε να γίνει το έργο αυτό. Και ερχόμαστε τώρα μετά από δύο χρόνια να πάμε για μπέ. Και μετά νομίζω πρέπει να πάει και στην πεχό. Εκεί θα έχουμε μια μεγάλη καθυστέρηση όπως συμβαίνει συνήθως και θα έρθει πάλι πολύ πίσω και δεν έχουμε πάλι πλημμύρες στην περιοχή και θα δοκιμήσουμε πάλι ζημιές και αλίμονο και θύματα. Είναι πολύ επικίνδυνο. Μακάρι να γίνει το έργο αυτό. Είναι ένα έργο το οποίο χρειάζεται. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι η μελέτη έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια και ακόμα δύο χρόνια χάσαμε πολλοί χρόνια για να γίνει το έργο αυτό. Κύριος Δέδες. Από εμάς η κυρία Δημητρακοπούλου κύριε Πρόεδρε. Ναι. Κυρία Δημητρακοπούλου. Κυρία Δημητρακοπούλου. Κυρία Δημητρακοπούλου. Με ακούτε. Ναι. Να μη φεύγετε όμως σας παρακαλώ να είστε. Και κυρία Πρόεδρε πάλι τα ίδια δεν έχω φύγει ούτε ένα λεπτό. Εντάξει. Εδώ ήμουνα απλά δεν άνοιγε το μικρόφωνο. Να πω ότι φυσικά ο νομοδότης του με είπε της Μελέτης Περιβαλλοντικών Ενωτικότητας μιας και δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στην εισήγηση από την υπηρεσία. Είναι ένα έργο που το περιμένει η περιοχή για να λύσει πολλά προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Δεν υπάρχει εκνομοδότηση από κάποια άλλη φορέα επίσης της περιοχής αρνητική, οπότε συμφωνούμε απόλυτα. Ο κύριος Μπουτρούκας. Και εμείς συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ο κύριος Γόντικας. Αγαπητοί συναδελφοί, θέλω να βάλω έναν προβληματισμό. Έχουμε κάπου μια μισή ώρα συνεδρίας. Σε θέματα που συμφωνάμε. Γιατί οι επερωτήσεις ήταν 11. Γιατί οι επερωτήσεις ήταν 15-20 λεπτά. Δεν ήταν παραπάνω. Σκεφτείτε να διαφωνάμε κιόλας. Και επειδή εμείς διαφωνάμε στα πιο πολλά, έτσι όπως πάμε, άμα συμφωνάμε να τρώμε κανά δύο ωρο, δεν βοηθάει κανένα. Γιατί αγαπητοί συναδελφοί και Πρόεδρε, νομίζω ότι έχεις ευθύνη. Έχουμε κι εμείς καμιά δεκαρία ερωτήσεις που είναι αναπάντητες. Και πολύ επίκαιρες. Για τη Διώρικα που έπεσε και μια και δύο φορές και για την ίδρυφση στην αποχέτευση στο Άργος και για τον Ταΐγετο. Μην ανοίξω όμως τώρα. Αλλά, εντάξει, θα συνονιθούμε αύριο με την Γραμματεία, θα δούμε τι απαντήσεις θα μας δώσει και θα δώσουμε το επόμενο να τα λύνουμε. Εφάρμοσε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, σφιχτά τον κανονισμό. Εμείς προσπαθούμε από τη μεριά μας όσο γίνεται να το κάνουμε, αλλά υπάρχει και ένα όδιο. Δεν αντέχουμε άλλο, όταν παραβιάζεται από όλους τους άλλους, εμείς να μην, να τον τυρούμε με ευλάβια, συμφωνούμε στο θέμα. Ευχαριστώ, ευχαριστώ Νίκο, μ' άρεσε όμως που λες. Αφού δεν τον τυρούνε άλλοι, θα τον παραβιάσω κι εγώ. Τι θα κάνω δηλαδή κι εγώ. Καλαμπούρικα, τώρα για να ξεσπάμε λίγο. Λοιπόν, ο κύριος Πετράκος. Κύριε Πετράκο. Συμφωνούμε. Ωραία, πάμε παρακάτω. Ποιος είναι ο κύριος Τσεμπεντζής. Κορινθία. Ο Κόρινθος είναι. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ο κύριος Κάσαρης και επιστρέφουμε. Έχουμε θέμα σήμερα. Και θέματα θα έχουμε με αυτόν τον τρόπο, κύριε Πρόεδρε, πάντα. Και εγώ συμφωνώ, αλλά θέλω να σημειώσω ένα πράγμα, κύριε Πρόεδρε. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική, εγώ είμαι Πρόεδρος και δεν τα βλέπω. Τα βλέπουμε τις επερωτήσεις. Έχουν δει και όλοι οι συναδελτοί. Τις βλέπουμε όλοι. Έρχονται στα email όλων μας. Σχεδόν όλες, εγώ, όλων των συναδελφών που έχουν κάνει παράπονα, τις έχω δει. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί να μας λέτε ότι είστε Πρόεδρος, αλλά δεν θα ασχολιέστε με τις επερωτήσεις μόνο η Γραμματεία. Τις βλέπετε κι εσείς στο email σας. Πρέπει να βάλετε μια σειρά για να ξεμπλοκάρουμε σε αυτό το θέμα. Όπως βλέπετε, εγώ θα σας είχα αποσχολήσει μέχρι τώρα με καμία. Εγώ έχω δουλειά στο μοσοκομείο καθημερινά, καθημερινά. Και μου τρώει και έχω και εφημερίες πολλές το μήνα. Άρα λοιπόν, η Γραμματεία είναι γι' αυτό. Σε παρακαλώ τώρα. Εντάξει κύριε Πρόεδρε, αλλά όμως δεν μπορεί να μη σας έχουν φέρει τα παιδιά από κλήρια. Τώρα νομίζω ότι εγώ δεν πέσω. Να σας παραπέσανε, εντάξει. Να πείτε ότι μου παραπέσανε και εντάξει πήγανε πίσω, ξεχαστήκαν, εντάξει. Αύριο επιμένω να συνονοηθούμε με τη Γραμματεία, να τελειώνουμε μία και καλή όλη. Τέλος πάντων, να μπορούν σε μία σειράκια αυτά για να πάμε παρακάτω, για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε στο περιφερειακό, γιατί δεν βγάζουμε ακριά έτσι. Συμφωνώ με το χοτογραφικό και συμφωνώ και με το θέμα. Κλείνω. Ωραία. Άρα λοιπόν, προχωράμε να πάμε από την Περιφερία Άρχηση, για να κλείσει η Περιφερία Άρχηση, να τελειώνουμε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, για ένα λεπτό μόνο να πω ότι για το συγκεκριμένο έργο βεβαίως και δεν ήταν οι μελέτες έτοιμες πριν από δύο χρόνια, διότι αν ήταν έτοιμες πριν από δύο χρόνια υποθέτω θα μπορούσαν να είχε ενταχθεί πριν από δύο χρόνια. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώθηκε το τέλος του 2020. Η έκτακτη ανάγκη στην οποία έκανε αναφορά ο κύριος Γιανακούρας προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός της δυνατότητας του να προχωρήσει ένα έργο χωρίς μελέτες, αλλά είχε τελειώσει στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019. Έκτοτε ολοκληρώσαμε το κτηματολόγιο που δεν υπήρχε, την οριοθέτηση του ποταμού όφη που δεν υπήρχε, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που φέρνουμε σήμερα, διότι σας λέω ξανά ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020 και μόνον έτσι θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο για να προχωρήσει στη συνέχεια. Πιλάμε για ένα έργο πέντε εκατομμυρίων ευρώ, πολύ μεγάλης σημασίας για την περιοχή της Τρίπολης. Ωραία συνάδελφοι, εγκρίνετε ομόφωνα θέμα τρία, γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογενήτριας. Συγγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Ναι, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, υπάρχει εκ μέρους της υπηρεσίας η εισήγηση, η οποία είναι θετική, χωρίς να έχει γίνει αυτοψία, για την αδειοδότηση ενός πάρκου τεσσάρων ανεμογενητριών, ισχύως 10,4 ΜΒ. Να σας πω ότι στην υπηρεσία ή σε εμένα μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει κάποια αντίθετη γνώμη από κάποιον φορέα ή συμβούλιο τοπικό ή δημοτικό, γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ξεκινήσει το 2007, οπότε και επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης υπήρχε θετική εισήγηση και αρνητική γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου της Αρκαδίας. Στη συνέχεια υπήρξε μια νέα εισήγηση, το 2009 η ίδια εταιρεία είχε επανέλθει, και λόγω ελλείψων στην περίοδο υπερβαλοντικών επιπτώσεων τότε η υπηρεσία είχε αναβληθεί την λήψη απόφασης. Συγγνώμη, είχε εισηγηθεί την αναβολή της λήψης απόφασης και αυτό είχε γίνει από το νομαρχιακό συμβούλιο το 2009. Και επανέρχεται σήμερα 2020, ζητώντας να εγκατασθέσει τέσσερις ανεμογενήτριες και τα αντίστοιχα έργα οδοποιίας. Η υπηρεσία μας συζηγείται θετικά με τις προϋποθέσεις θέσεις που βάζει, δηλαδή το να είναι υπό για τα καλώδια, να μην γίνει ασφαλτόστρωση και να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και μια διαδικασία παρακολούθησής τους. Προχωράμε, τοποθετήσεις σύντομα. Προχωράμε σύντομα, το κ. Τατούλη. Θέλει ο κ. Γιανακούρας να κάνει ερώτηση προηγούμενα και μετά θα κάνουμε εγώ την τοποθέτηση. Ποια ερώτηση κ. Πρόεδρε, δεν άκουσα, δεν άκουσα, μόλις μου τα άκουσα εγώ. Ποια είναι η άποψη του ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Ποια είναι η άποψη του ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Ποια είναι η άποψη του ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Ποια είναι η άποψη του ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Υπήρξε μια έκθεθμη κατάστασης και μια αντίδασης καθολική από όλους τους παράγοντες με αποτέλεσμα να μην λειθεί ποτέ απόχωρηση. Η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε εγγράφως να έχουμε την άποψη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Μπόριας Κοινουρίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Και αν αυτές είναι θετικές δεν έχουμε αντίδυση. Αλλά παραμένουμε αυστηρά προσιλωμένοι στην άποψη που έχουμε διατυπώσει η οποία είναι πολιτική άποψη. Ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η αδειοδότηση των εωλικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την περιφέρεια και στην Αρκαδία όταν υπάρχει κορεσμός από εωλικά πάρκα. Και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το 2018 δίκαιο ο νόμος και η χωροταξία για το θέμα των προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών Νατούρα όπως και τα προεδρικά διατάγματα επιμένουμε στην χωροθέτηση, στην ενδυνάμη λειτουργία του περιφερειακού χωροταξικού όπου προβλέπονται οι θέσεις όπου μπορούν να αναπληθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό νομίζω ότι οφείλει να το κάνει η κυβέρνηση. Υπήρχε το χωροταξικό, το περιφερειακό, της υπουργίας του κ. Σταθάκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα πρέπει να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα γιατί ακόμα και ο νόμος Χαρζιδάκη που ουσιαστικά δημιουργεί τεράστια προβλήματα δεν έχει εκδόσει τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα για να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Περιάρχα, υπάρχει ένα αίτημα για αναβολή. Λοιπόν, θα σας πω το εξής. Αν είναι κορεσμένη η Αρκαδία, είναι βέβαιο ότι στο παρελθόν λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις και υπήρχε και μία συνέναιση, δεν υπήρχε για το συγκεκριμένο θέμα. Κοιτάξτε, αυτό το οποίο σας είπα και προηγουμένως, ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών, το επαναλαμβάνω και τώρα και είναι σωστό. Όμως, ξέρετε ότι αυτή η ιστορία είναι 40 μέρες στον αέρα. Έχω κουβεντιάσει και εγώ για το συγκεκριμένο θέμα. Ξέρω τα ανταποδοτικά ωφέλια. Προφανώς, εγώ δεν μπορώ να εκφράσω ούτε το δημοκοινωνίας, ούτε την τοπική κοινότητα. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, πρόεδρε, να αναβάλεις το θέμα και να ζητήσεις σε γράφος να μας πούν την άποψή τους, παρότι δεν έχουν θεσμική υποχρέωση. Δεν εμπλέκονται οι δήμαρχοι ή οι τοπικοί κοινοτάρχες στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ας πάει το θέμα στην επόμενη συναδεία. Αλλά ξέρετε, με τέτοιες δικές μας κινήσεις και αποφάσεις, αδυνατίζομαι και την παρουσία μας την αποκεντρωμένη, και το επιχειρημά μας εκείνο που λέει ότι, κοίταξε, εμείς είμαστε αντικειμενικοί, θέλουμε τις ανανεώσιμες υπηρέσεις ενέργειας, θέλουμε να φύγουμε από τα ορεικτά κάψημα, αλλά, λοιπόν, ας αναβληθεί το συγκεκριμένο θέμα. Ζήτα εγγράφος από τον πρόεδρο εκπέδρους της τοπικής κοινότητας. Εγώ ξέρω ότι είσαι από εκεί, και εγώ έχω κουβεντιάσει, αλλά δεν τους εκπροσωπώ. Ας γράψουν οι άνθρωποι να στο κουβεντιάσουν, να μας στείλουν την απόφαση, και ανάλογα με την απόφασή τους θα αποφασίσουμε κι εμείς. Με κρύβουν, ε? Ευχαριστούμε, αλλά πολύ το τρίτο θέμα αναβάλλεται. Πάμε, τέταρτο θέμα, έγκριση, εκτροπής, διακοπής, κυκλοφορίας, κτλ. Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Υπάρχει διαφωνία, εγκρίνεται ομόφωνα. Πέμπτο θέμα, γνωμοδότης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γενικού Πολοδομικού Σχεδίου Βόρειας Κοινουρίας, εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γενικού Πολοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βόρειας Κοινουρίας. Συνοπτικά, κ. και κ. συνάδελφης, σας λέω τα εξής. Εκ μέρους της υπηρεσίας μας δεν εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεδομένου ότι η ΔΠΑ καλείται να γνωμοδοτήσει με δεδομένες τις προγραμματισμένες, να το πω έτσι, χρήσης γης στην περιοχή και για τις περιβαλλοντικές τους τους επιπτώσεις. Όμως, υπάρχουν μερικά θέματα τα οποία θέλω να θέσω υπόψιν όλων και να πω την απόψή μου. Επ' ευκαιρία της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΣΜΕ, έχουν έρθει τρεις ενστάσεις ή απόψεις, να το πω έτσι. Η μία είναι από τον Πολιτιστικό Εξωτερραστικό Σύλλογο Ναυτικού Συλόγου Αρκαδικού Χωριού, ο οποίος με την ευκαιρία της γνωμοδότησης για τη ΣΜΕ θέτει ένα θέμα για τη χοροθέτηση δύο μονάδων ιδοτοκαλλιριών σε αποστάσεις μικρότερες από τις καθοριζόμενες από την νομοθεσία αφενός από το Αρκαδικό Χωριό Καφετέρου μεταξύ τους και εκφράζει την άποψη ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και αφού χοροθετούνται τώρα να μην χοροθεθούν τις περιοχές αυτές που δεν έχουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα, αυτό που αναφέρει ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι ότι η μία είναι σε απόσταση 1400 αντί των 1500 μέτρων από το Αρκαδικό Χωριό και η άλλη στα 1040, ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι 400 αντί για 500 μέτρα. Εδώ πρέπει να πω, επαναλαμβάνω την προηγούμενη τοποθέτηση, δυστυχώς τώρα εμείς καλούμαστε αφενός να νομοδοτήσουμε για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και, κατά την άποψή μου, να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία εμέσως έχουν να κάνουν με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τονίζω βέβαια ότι για να απομακρυνθούν οι συγκεκριμένες υδατοκαλλιέργειες που λειτουργούν εκεί πέρα για μερικά χρόνια, θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες ζώνες που λέγονται περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, που δεν έχουν χωροθετηθεί προς το παρόν, ούτε προτείνονται ως τέτοια από την πρόταση του Γενικού Πολοδομικού Σχεδίου. Επιπλέον έχει έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην υπηρεσία η ένσταση μιας εταιρείας η οποία λέγεται Μούγιος Μαγγλής, ο μικρον βι τα έψιλον, η οποία είναι εγκατεστημένη σε μια ζώνη δίπλα και ανατολικά της Επαρχιακής Οδού αργούς Άστρους Λεωνιδίου, η οποία ενίσταται λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ζώνη προβλέπεται σαν περιοχή γεωργικής γης κυρίας χρήσης και κατ' αυτόν τον τρόπο δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να επεκταθούν. Το ίδιο έχει κάνει και μια δεύτερη εταιρεία που λέγεται, είναι ατομική εταιρεία, λέγεται Ξίγκος Παναγιώτης. Για το λόγο αυτό ζήτησα την άποψη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφορίας και Συνότης Αρκαδίας όπως και του Τμήματος Χορικού Σχεδιασμού. Συνοπτικά λέω και συμφωνώ με αυτό ότι οι υπηρεσίες μας λένε ότι η συγκεκριμένη γραμμική ζώνη είναι μια ζώνη που έτσι και αλλιώς τώρα είναι εγκατεστημένη σε πολύ μεγάλο μέρος της εκτασής της βιοτεχνικές χρήσεις, βιοτεχνικές και επαγγελματικές χρήσεις και επομένως αφενός λόγω του γεγονότος αυτού, αφετέρου λόγω του ότι το ισχύον σήμερα Ειδικό Πλαίσιο Χοροτεξικού Σχεδιασμού του 2009 κάνει ειδική πρόνοια για τις εφιστάμενες μονάδες, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα διατήρησής τους ή λήψεις μέτρων για τον μετασχηματισμό τους στην ίδια θέση και ειδικά για την περιφέρεια Πεντοποννήσου υπάρχει η κατεύθυνση στήριξης των υπαρχουσών μονάδων εκτός από τις περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, ιδιαίτερα σε περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλή βιομηχανική βάση όπως κατά την άποψή μου είναι και ο Δήμος Βόρειας Κοινουρίας. Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης μάλιστα τονίζεται και νομίζω απόλυτο σωστά ότι θα πρέπει να διατυπωθεί η άποψη ότι στις προβλέψεις της ΣΜΕ για την οποία ανοχονομοδοτούμε δεν έχει υπάρξει πρόνοια για τις νόμιμα υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και στις επιπτώσεις των περιβάλλων, γιατί αυτό εμέσως έχει να κάνει με τη ΣΜΕ, από τη συνέχεια της λειτουργίας τους. Κατά την άποψή μου και εγώ... Κύριε Αντιπεριβέργα, λιγάκι να κάνω μια παρατήρηση, μάλλον μια έτσι συμπλήρωση. Αλλά τα καλλιέργειες που είπατε στην αρχή για το αρκαδικό χωριό δίπλα είναι υφιστάμενες, δεν χωροθετούνται τώρα. Είναι υφιστάμενες, αλλά χωροθετούνται τώρα για πρώτη φορά με το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο που συζητάμε. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ορθώς εκφράζεται τη σύμφωνη γνώμη από τις υπηρεσίες μας, αλλά προτείνω το Περιφερειακό Συμβούλιο να κάνει μια αναφορά, ειδικά για τη γραμμική ζώνη, για την οποία έκανα, τελειώνω, συγγνώμη ξέχασα να το αναφέρω. Η γραμμική ζώνη αυτή είναι έκτασης 119 στρεμάτων και εξ' αυτών, ήδη σήμερα τα 59,8 δηλαδή τα μισά, έχουν βιοτεχνικές και βιομηχανικές χρήσεις. Επομένως, θεωρώ εύλογο το έτοιμα που θέτουν οι εγκατεστημένοι εκεί στην περιοχή. Αυτές οι δύο εταιρίες βεβαίως υπάρχουν και άλλες. Η συγκεκριμένη ζώνη να χαρακτηριστεί ως ζώνη βιοτεχνικών χρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παραμένουν νομίμως οι εταιρίες αυτές ή να μπορούν να επεκταθούν εκεί. Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και πρόνοια μεταβατικών διατάξεων, η οποία είναι όμως μία μεσοβέζικη λύση. Πρέπει να σας πω ότι προφορικά που μίλησα με τον δήμαρχο έχει την ίδια απόψη, ή τέλος πάντων αυτή την άποψη σε εξέφρασε σε εμένα. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να εκφραστεί μία θετική γνώμη για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όμως να γίνει μία ειδική αναφορά στο ότι θα πρέπει αυτή η γραμμική ζώνη να εξεταστεί, η δυνατότητα να χαρακτηριστεί ως περιοχή βιοτεχνικών χρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης, δεδομένου ότι αυτή είναι η φυσιογνωμία της τώρα και χρειάζεται η διατήρησή της στη συγκεκριμένη περιοχή. Ρωτήσεις. Τοποθετήσεις. Κύριε Στατούλης. Ναι, νομίζω ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι επίγει η έγκριση της στρατηγικής περιβαλλοντικής λογικής μελέτης του πολυοδομικού σχεδίου και επίγει γιατί έχουν πάρει προθεσμία μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2021. Η έγκριση της ΣΜΕ του πολυοδομικού σχεδιασμού της Βόρειας Κοινουρίας είναι ακριβώς μια σειρά διαδικασίων οι οποίες έχουν προκύψει μετά από την μελέτη και την έγκριση της μελέτης στην ΒΕΝΑ φάση, στην πρώτη φάση, όπου εκεί βέβαια θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί όλα αυτά που πλέον υπάρχουν ως εστάσεις. Εδώ σαφές θα και συμφωνούμε με την άποψη ότι πραγματικά αυτή η περιοχή που φιλοξενεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου θα έπρεπε σίγουρα να είχε προβλεφθεί από την ΒΕΝΑ φάση στο σχεδιασμό της ως βιοτεχνική περιοχή μικρής όχρησης. Και δεν είναι μόνο οι δύο αυτές, είναι τρεις. Είναι η επιχείρηση του Μουγιού, του Μεγκλή και του Ξυγγού, αλλά υπάρχουν και άλλες όμως επιχειρήσεις εκεί πέρα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί, γιατί ήδη ο Δήμορς Βόλειας της Δουλείας έχει προσφύγει όπως έχουν προσφύγει και οι υπόλοιποι. Αλλά στην ΒΕΝΑ φάση, γιατί περί αυτού πρόκειται, η έγκριση της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να κλείσει η έγκριση του πολεοδομικού σχεδιασμού και να εγκριθεί το πολεοδομικό σχέδιο. Στην ΒΕΝΑ φάση δεν μπορούν να εξαταστώ με αυτές οι παρεμβάσεις, αυτές οι προσθήκες, γιατί δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση. Εκείνο που πρέπει σαφέστατα να σημειώσουμε είναι ότι το Υπουργείο μπορεί να παρέμβει και να νομιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή που είναι απαραίτητη, ειδικά προς αυτή την κατάσταση. Υπάρχει και μια δεύτερη αναστασία, η οποία όμως καλύπτεται γιατί η επιχείρηση αυτή είναι η φιστάμενη επιχείρηση και δεν επηρεάζεται από την καινούργια νομοθεσία της προστασίας της Ματούρα περιοχής. Όπως και το θέμα των ηχτιοκαλλιεριών. Στο θέμα των ηχτιοκαλλιεριών είναι οι φιστάμενες μονάδες. Και αυτές σαφέστατα θα έπρεπε να αποτελούν σημαντικό στοιχείο της μελέτης των ηχτιοκαλλιεριών στην ευρύτερη περιοχή κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Αλλά δεν μπορεί όμως να αποτελεί σημείο αναφοράς της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης. Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει οπωσδήποτε ο Δήμος Βόρειας Κοινουρίας και νομίζω ότι έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την πιθανή κάλυψη αυτών των αττελιών της αρχικής μελέτης που εκκλήθηκε το 2017, προκειμένου να θεραπεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Εάν δεν μπορεί, για τον α ή β λόγο, γιατί δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, είναι μια διαδικασία η οποία ασφαλώς έχει τεράστια ζητήματα με τον κίνδυνο προσφυγής που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα στην έγκριση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας επίσης και τα τοφικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα για να θεραπεύσουν τις ενστάσεις και τις αττέλειες της Β'1 φάσης. Είναι σωστά, κύριε Πρόεδρε, όσα ακούστηκαν μέχρι τώρα. Θα είμαστε θετικοί, είναι το επιστέγαζο μιας πορείας που έχει ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά νομίζω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να επισημάνει αυτό που τέθηκε και από το νησιγητή και από τον προηγούμενο ομιλητή, ότι δηλαδή σε μια περιοχή η οποία έχει ισχνή βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή, θα πρέπει να δεσμευτεί στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό η έκταση που είναι αναγκαία όχι μόνο για να διατηρηθούν, αλλά και να επεκταθούν μελλοντικά οι μονάδες οι οποίες σήμερα λειτουργούν. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να προσθέσουμε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου τα πτώχνα μεν έγκριστης με, αυτή την παρατήρηση με τις προϋποθέσεις της άμεσης κεννήσης και του Δήμου και του Υπουργείου στην κατεύθυνση της διόρθωσης των μικρών προβλημάτων ή των προβλημάτων που υπήρξαν κατά τη φάση του σχεδιασμού. Ο κ. Μπουτρούκας. Ναι και εμείς συμφωνούμε από ότι γνωρίζουμε. Η μόνη εμπορική οδός και που έχει κάποια αξία επιχειρηματική στο Άστρος είναι αυτό το κομμάτι του δρόμου, αυτά τα 119 χιλιόμετρα που λέει ο κ. Αντιακοριάρχης. Με κάθε τρόπο θα πρέπει αυτά να παραμείνουν για επαγγελματική χρήση και να μην πάνε για γεωργική χρήση. Και θα ήθελα εδώ να πούμε, να το πάρουμε και σαν απόφαση ενδεχομένως ότι όποια επιχείρηση εγκατεστημένη, υπάρχει εγκατεστημένη επιχείρηση που είναι αδειοδοτημένη κατά το παρελθόν στο βαθμό που στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε βιοτεχνικό πάρκο ούτε επιχειρηματικό πάρκο, ούτε τίποτα, να μην δημιουργεί κανένα θέμα στη λειτουργία της επιχειρής και στην επέκτασή της. Να το πάρουμε ως απόφαση συνολικότερια και για μετέπειτα περιπτώσεις που θα μας έρθουν. Κατά άλλα συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει με τις συγκεκριμένες, δεν είναι υποσημιώσεις, είναι απαραίτητες δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Κύριος Γότικας. Εμείς αγαπητοί συνάριφοι διαφωνούμε. Και γιατί διαφωνούμε, για να συνοηθούμε τι λέει η Στρατηγική Μελέτη Περβαντοριακών Επιπτώσων για τη Βορειακή Νουρία. Λέει ότι οι ανεμογεννητριάδες μπορούν να ξεκυλιάζουν τα βουνά, μπορούν να σκάψουν τεράστιες εκτάσεις για να πάνε οι ανεμογεννητριές στον Πάρνουνα, όχι μόνο στη Ζάβιτσα που αναβάλαμε τώρα, αλλά και στον Πάρνουνα και πατούς όλη την περιοχή και είναι εκατοντάδες οι ανεμογεννητριές που είναι να πούνε, μπορούν να οργώσουν την περιοχή για να περάσουν τα καλώδια, μπορεί να υπάρχει ένα αέριο δίκτυο υψηδής θάης κτλ. Όμως, δεν μπορούν να κατασταθούν μικρές βιοτεχνίες, δεν μπορούν οι ίδιοι υπάρχουσες να κάνουν επέκταση ή να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, δεν μπορούν οι κάτοικοι στην περιοχή Νατούρα, εδροβιότοπου μουστού που είναι ευρύτερα, να βάλουν ένα κεραμίδι, οι καπιταλιστές όμως μπορούν να έρθουν και να τα κάνουν ήβαλα. Και μην κοροϊδεύεται το κόσμο ότι αν πάρουμε σήμερα μια απόφαση που λέει να δούμε τι θα γίνει με τις υπάρχουσες ή τι θα γίνει με τα 139 στρέματα θέλει τροποποίηση και ξεκινάμε πάλι απ' την αρχή. Άιντε λοιπόν άλλα 10-20 χρόνια μέχρι να γίνει νέα τροποποίηση για να είναι σωστά αυτά, απόλεγε ο κ. Στατούλης. Άρα λοιπόν, ό,τι σπήρατε θερίζετε τώρα μην πάτε να φύγετε απ' τις ευθύνες που υπάρχουν των δυνάμιων και σε δημοτικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Τι άλλο λέει ακόμα η Στρατηγική Μελάτη Περιβατολογικών Οπτώσεων, ότι συμφωνεί με τον Πέσδα για τη διαχείριση των απορριμάτων. Και μάλιστα λέει ότι στο Αρκαδικό Χωριό λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός. Λέει ότι στο Αρκαδικό Χωριό υπάρχει στεγανός βόθρος, όπου το χειμώνα που δεν λειτουργεί λόγω ποσοτήτων ο βιολογικός, θα πηγαίνουν τα φωτώνοντα και θα πηγαίνουν στο βιολογικό καθαρισμό του άνστρους. Τι μου λέτε τώρα, ή ότι στο ΚΔΑΙ που λειτουργεί τώρα εκεί, τα υπολήματα πηγαίνουν στο χώρος υγειονομικής σταφής. Μα τα υπολήματα ήταν κάπως απέρσι και έπιασε φωτιά που όλος ο αρκονικός κόλπος μπούκωσε. Άρα λοιπόν, εδώ, άλλο που λέει, για δέστε να σας πω και μια άλλη πλευρά. Λέει αγαπητή συνάδελφου ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό, όμως πρώτη πρωτοριότητα τα νερά του να βάλουν δεν τα βάζει, βάζει πρώτη πρωτοριότητα τις γεωτρίσσες. Και εγώ συμφωνώ, αφού έχεις νερό στα 20 χιλιόμετρα στα 15-25 πόσα είναι, είναι έγκλημα να έχεις γεωτρίσσες και να δουλεύουν. Αλλά αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των δημοτικών, ομαριακών και περιφερειακών αρχών στην πολιτική για τη διαχείριση των υδάτων. Η Μελέτη Περματολογικών Επτώσεων εντοπίζει το πρόβλημα πλημμύρες, που έχει ο κάμπος στο άστρος, όμως δεν λέει συγκεκριμένα ζητήματα για το πώς θα την μετοπιστούν οι εκτεταμένες καταπατήσεις, όπου τα ποτάμια ξεκινάνε 30-40 μέτρα πλάτος και καταλήγουν στα 5-10, γιατί υπάρχουν καταπατήσεις. Άρα λοιπόν, αγαπητήσω να ήθελα μερικά απλοϊκά παραδείγματα για να πω, ότι φτιασίδωμα αυτό που ήδη παρουσιάστηκε και δεν παίρνει, έχει να κάνει με το να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή. Σας είπα για τους όνομους γεννήτριάδες, το προβλέπει ρητά, επιτρέπονται. Επιτρέπονται. Η βιοτεχνία δεν επιτρέπεται. Η οικοδόμηση δεν επιτρέπεται. Στην νευρή περιοχή Νατούρα και τα λοιπά, ένα καλύβι, ένα εξοχικό, η επέκταση, να βάλει μια τοαλέτα και τα λοιπά ο άλλος σε αυτό που έχει. Όμως οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες των ανωμογεννητών επιτρέπονται. Τα οξυμένα προβλήματα των υποδομών στην περιοχή, σε ύδρευση, άρντρευση, αποχέρτευση και τα λοιπά, δεν αντιμετωπίζονται με τη μελετή. Και γι' αυτό έχετε ευθύνες. Πάτε, κατά τη γνώμη μου, να κουμπώσετε για μερικές δεκάδες χρόνια αυτή την άθλια κατάσταση. Γι' αυτό εμείς ψηφίζουμε κατά. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, προφανώς το να φτιάχνεις ένα γενικό πολοδομικό σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό πράγμα. Πρέπει να προχωράει. Όμως, με δεδομένα όλα αυτά τα οποία, οι αντιρρήσεις που υπάρχουν και από τους φορείς και από συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, λοιπόν, κυρίως, λέω από τους φορείς, εννοώ το πολιτιστικό σύλλογο για το θέμα στον ιδέα των καλλιεργιών. Βέβαια, είμαστε αργά. Έχει δίκιο κύριε Στατουλίδη. Τώρα είναι αργά που λέμε για δάκρυα. Έχει προχωρήσει το θέμα. Και με δεδομένα όλα αυτά τα οποία είπε και ο κύριος Γότικας, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις συγκεκριμένες μπέδες. Ωραία. Άκουσα πάρα πολλά και επειδή είναι και το θέμα, πολύ σοβαρό θέμα για μένα των ηχθιοκαλλιεργιών, θα ήθελα να είμαι λίγο επιφυλακτική ως προς τις συγκεκριμένες μπέδες. Όσον αφορά και το θέμα των ανεμογενικριών που είπε ο κύριος Γότικας, δυστυχώς ο νόμος επιτρέπει να γίνονται διάφορα πράγματα και για τις ηχθιοκαλλιεργίες αργήσαμε πολύ. Πάρα πολύ αργήσαμε. Θέλω να είμαι λίγο επιφυλακτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι' αυτό θα μου επιτρέψετε να κινηθώ προς το λευκό, γιατί έχω κάποιες επιφυλάξεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε, κύριος Κάτσαλας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Εδώ φτιάχνεται ένα γενικό πολεδονικό σχέδιο σε μια περιοχή που έχει ένα σωρό προβλήματα. Δεν θα επαναλάβω αυτά που είπε ο σύντροφος ο Γότικας. Αλλά ό,τι αποδεικνύεται, και αυτό είναι το οποίο θέλω να προσθέσω, είναι ότι δεν είστε εσείς οι προηγούμενοι, αυτοί που τα σχεδιάσανε η κεντρική πολιτική και ούτω καθεξής, ηκανεί ούτε έναν σωστό, εντός των πλαισίων, καπιταλισμό να εφαρμόσεται σε ένα γενικό πολεδονικό σχέδιο. Και τι εννοώ με αυτό. Εννοώ ότι έχει παραμείνει, εκτός όλων των άλλων, που αναφέρθηκαν δυο πριν, να μην τα επαναλαμβάνω, έχει παραμείνει και το εξυπηρέτηση μικρομεσαίων συμφέροντων. Να μην πειραχθούν τα μικρομεσαία συμφέροντα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή όταν φτιάχνουμε ένα κεντρικό σχεδιασμό. Εάν ήσασταν ακόμα και ορθοί καπιταλιστικά, να το πούμε έτσι, θα έπρεπε τώρα που δίνεται η ευκαιρία να φτιαχτεί ένα πολεδονικό σχέδιο, να γίνουν με σωστό τρόπο όλα τα πράγματα από την αρχή. Σωστό εννοώ με τη δική σας έννοια. Δηλαδή να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υποδομές σωστά, να μην υπάρχουν προβλήματα με τις πλημμύρες που ανέφερε ο Σύνθρωπος ο Πώτικας, να μην υπάρχουν προβλήματα με διαχείριστον αποπλήτων, να μην υπάρχουν προβλήματα με τους δρόμους, με τη χωροθέτηση των σημείων που θα είναι οι βιοτεχνίες, οι βιομηχανίες ή οτιδήποτε άλλες παραγωγικές διαδικασίες. Αντί γι' αυτό, μπαλωματικά, τι κάνετε, εδώ δεν θα πειράξουμε εκείνο, εκεί δεν θα πειράξουμε το άλλο, εδώ δεν θέλουμε να πειράξουμε τούτο, εκεί να εξυπηρετήσουμε αυτό το μεγάλο συμφέρον, εκεί το μικρό συμφέρον, να είναι όλοι ικανοποιημένοι και παραμένει ένα αλαλούμ, ένα μπάχαλο και στο σχεδιασμό αλλά και στη λειτουργικότητά του, ακόμα και αυτοί που θέλετε να επιτύχετε. Άρα ούτε αυτό θα επιτύχετε, σας πειροφορώ με αυτό το σχέδιο, για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους, για τους λόγους εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφέροντων που εξυπηρετούνται ότως με αυτόν τον τρόπο, της μη αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν και υπάρχουν σε σοβαρά θέματα, όπως το θέμα, ας πούμε, της εγκατάστασης των χτιγενητικών σταθμών και των εκτιοκαλλιεριών, στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί, γησιών οικισμών και τα λοιπά, της αποκατάστασης των προβλημάτων με τις πλημμύρες, τις οριθέτεις των χυμάρων και τα λοιπά. Είμαι κατά και εγώ σε αυτή την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών εγκυντώσεων για το περιβαλλοντικό σχέδιο. Ευχαριστώ πολύ. Να κλείσουμε. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία με τις παρατηρήσεις που έγιναν από τις παρατάξεις. Συμφωνούμε. Θα σας στέλνω και τη διατύπωση, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Άρα λοιπόν, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Θέματα αργολίδας. Έξι, γνωμοδότηση από τις μελέτης περιβαλλοντικών εγκυντώσεων και τα λοιπά. Εδώ έχω να αναφέρω. Κύριε Περιφερειάρχα, με ακούτε. Σήμερα, με 25 π.21, ήρθε μια εξαιρετικά επίγουσα, εξαιρετικά επίγον έτοιμα, επιστολή, από τον κύριο Γεωργόπουλο της περιοχής, με την οποία παρακαλούμε, όπως αναβάλλουμε το θέμα στη σημερινή συνεντρίαση, και να αποστήλουμε υπόμνημα με τις ακριβείς συνταταγμένες της τοποθεσίας, διαβάζω μόνο το τέλος, διότι δεν γνωρίζει κανείς τόσο από τους κατοίκους, όσο και από εμάς, την ακριβή τοποθεσία του εν λόγω λατομείου. Γίνεται αποδεχτή από μας αναβολή για την επόμενη μεθεπόμενη συνεδεία. Ευχαριστώ. Ό,τι πει ο δήμαρχος. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κτλ, εισηγητή σου αντιπεριφερειάκηση ο κύριος Ματζούνης. Το εφτά. Έχετε κάτι κυρία Νικολάκου. Κυρία Νικολάκου. Όχι δεν ακούμε τίποτα. Όχι. Όχι. Τώρα με ακούτε. Έχω κάνει απαλούς σύνδεση. Να το πω και στα παιδιά τεχνικά να το διορθώσουν. Σε ό,τι αφορά την αναβολή του θέματος, συμφώνησε ο κύριος Περιφερειάκης να ακούσετε και τις απόψεις και εμείς συμφωνούμε για να μπορέσουμε να έχουμε πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την αναβολή του θέματος 6 την ψηφίζει και η παράταξή μας επειδή αυτό το παραλείψατε πριν. Εντάξει, εντάξει. Συμφωνούμε. Μια στιγμή, δεν είναι έτσι. Το θέμα αποσύρεται. Εφόσον αποσύρεται το θέμα από την πλειοψηφία, δεν είναι δουλειά του Περιφερειάκου Συμβουλίου να αποφασίσει αν αποσύρεται ή δεν αποσύρεται. Αποσύρεται το θέμα για την επόμενη και με τη επόμενη συνεδρία. Δεν αναβάλλεται. Αποσύρεται. Του κυρίου Ματζούνι το μικρόφωνο. Κύριε Ματζούνι. Μα ακούτε τώρα. Τώρα σας ακούμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σχετικά με την ελόγου μελέτη που σχετίζεται με τη μετατόπιση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσεων υφείων και συγχρονισμό και εξυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση φυσταμένων και νέων έργων υποστήριξης στη θέση Ψηλός Κάβος της Μίτσου Πλατιάς, το έργο που περιγράφεται στη μελέτη αφορά τη θαλάσσεα μετατόπιση της μονάδας που υποχρεούνται να πραγματοποιηθεί 60 μέτρα νοτιοανατολικά της υφειστάμενης θέσης. Οι διαστάσεις του πάρκου εκτροφής θα παραμείνουν ως έχουν. Η μελέτη περιγράφει λεπτομερός όλο το έργο. Η συγκεκριμένη νήσος και η ευρύτερη θαλάσσεα και χερσαία περιοχή δεν ανήκει σε περιοχή του δυτίου Νατούρα 2000. Σύμφωνα με την απόφαση ανανέωση μίσθωσης και άδειας λειτουργίας που έλαβε στις 4 πρώτους του 2016, ο Φορέας υποχρεούνται το έτος 2019 να προσαρμόσει τη λειτουργία της μονάδας σχετικά με την ελάχιστη απόφαση των 500 μέτρων από παρακοίμενη μονάδα η οποία κρίνεται επιτακτική και γι' αυτό η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά προς αυτή. Παρακαλώ. Ερωτήσεις. Ξεκινάμε τον κ. Γανώση και μετά η κ. Νικολάκου. Κ. Γανώση έχετε το λόγο. Ναι, καλησπέρα σε όλους. Δεδομένου ότι είχε σταλεί μια διαμαρτυρία από αρκετούς συλλόγους της δημοτικής ενότητας Ασσίνης και σήμερα είδαμε ανέρεση του αιτήματος αυτού για αναβολή του θέματος και αναφέρουν κ. Ματζούν ότι είχατε μια κουβέντα μαζί και οδηγήθηκαν σε αυτό. Μπορείτε να μας ενημρώσετε ποιες ήταν οι ενησυχίες και τι υπόθηκε και αν υπήρχαν εδεσμεύσεις εκατέρωθεν ή τουλάχιστον από την πλευρά μας αφού προσωπίδετε την περιφέρεια σχετικά με το έργο και την εκτέλεσή του. Καλή ερώτηση. Θέλετε να απαντήσω κ. Πρόεδρε. Να τη συμβάλλουμε γιατί είναι και η κ. Νικολάκου θέλει να κάνει. Είναι κοντή η απάντηση. Ωραία, ωραία, ωραία. Απαντήστε όπως θέλετε εσείς. Στο πρώτο email που έστειλαν τη συλλογή ζητήσαν απλά ενημερώση, δεν είχαν ενημερώσει του θέματος και υπήρξε έτσι ένα σπανικός, μήπως υπήρχε μια καινούργια μονάδα ή κάτι άλλο. Όταν όμως διαβάσαν και ενημερωθήκαν, στείλαν το δεύτερο email που είδατε. Ήταν πολύ απλό και δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τίποτα. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά. Η κυρία Νικολάκου, να ανοίξεις το μικρόφωνο. Πάμε στην κυρία Λιμπεροπούλου και ξαναπιστρέφουμε. Με πουτέ. Λοιπόν, θέλω να πω ότι αυτό που είπε πριν ο κύριος Περιφερειάρχης, δεν είχα καταλάβει ότι το θέμα το αποσύρεται. Αν το αποσύρεται, είναι διαφορετικό και συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τώρα, θέλω να ρωτήσω ότι ο κύριος Περιφερειάρχης το εξής. Πριν από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβουλίο, είχε έρθει ένα άλλο θέμα από τη σελόντα, όπου οι υπηρεσίες είχαν διαφορετική άποψη. Είναι η ίδια μελέτη ή η διαφορετική αυτή. Όχι, δεν είναι η ίδια μελέτη. Ορίστε. Όχι, δεν είναι. Εδώ αφορά. Θέλετε να σας το ξαναδιαβάσω, να το ξανακαταλάβετε. Όχι, πείτε μου αν είναι διαφορετική μόνο, για να δω. Εγώ δεν ήμουν εσυγγητής το προηγούμενο, αλλά αν θυμούμαι καλά, νομίζω δεν είναι για το ίδιο. Είναι διαφορετική. Σας λέω, αν θυμούμαι καλά. Δεν ήμουν ο εσυγγητής του θέματος το προηγούμενο. Θυμάμαι ότι υπήρχε... Θυμάμαι ότι υπήρχε θέμα για τη σελόντα, αλλά δεν θυμάμαι αν αναφερόταν στο ίδιο. Μπορούμε να το δούμε αυτό, κύριε Νικολάχου, δεν είναι τίποτα δύσκολο. Κοιτάξτε, θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε αν είναι το ίδιο θέμα, όπου οι υπηρεσίες άλλαξαν γνώμη, ή αν είναι μια διαφορετική πρόταση, που είναι η πρώτη τους υπηρεσιακή πρόταση. Εδώ έχει προηγηθεί ένα έγγραφο στην εταιρία του VJD, ότι πρέπει να θυρίσει τα όρια ασφαλείας. Δεν είναι το θέμα της μετατόπισης της θαλάσσιας, τίποτα άλλο. Και βέβαια, επί της ευκαιρίας, νοημοποιεί και τα υφιστάμενα. Και δημιουργεί και ένα καινούργιο, αν έχετε τη μελέτη μπροστά σας. Όχι, εντάξει, το βρήκα, κύριε Μαρτέζο, είναι διαφορετικό, γιατί έχει άλλη μερομηνία από τι βλέπω, είπε αυτή, εντάξει, εντάξει. Το ίδιο υπάρχουν και σε οθλή μοβάντα. Εντάξει, εντάξει. Υπάρχει άλλος ή... Ναι, κύριε Πρόεδρε, με ακούτε? Ναι, ναι, ναι. Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ. Εάν κατάλαβα καλά, κύριε Ματζούνι, η θέση αλλάζει για να τηρηθεί η νομιμοτητά. Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση. Σωστό, όπως το είπατε ακριβώς. Για να υπάρχει νομιμοτητά... Μ' ακούτε? Ναι, ναι, σας ακούω. Πρέπει να είναι... 500 είναι ένα νέτρο ή δύο, η απόσταση μεταξύ των μοναδών. Ναι, το γνωρίζω αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν τηρείται γιατί αναντάζεται να γίνει μετατόπιση 60 μητρών. Μήπως ξέρετε να μου πείτε για πόσο καιρό δεν τηρείται η νομοθεσία αυτή για τη συγκεκριμένη επιχείρηση? Εγώ βλέπω αυτό που βλέπεις. Δηλαδή... Το 2019 και έρχεται αυτό που έχω από το 2019. Ο νόμος είναι του 2016, όμως, αν δεν κάνω λάθος. Βλέπω, 4 στο του 2016. Δηλαδή, επί τρία χρόνια θέλουμε να πούμε ότι δεν εφαρμόσουν την νομιμότητα. Αυτό είναι το πρώτο. Εντάξει, είναι θετικό όμως το βήμα ότι αυτή τη στιγμή πάνε να εφαρμόσουν την νομιμότητα. Επίσης, θέλω να ρωτήσω... Ταυτόχρονα με αυτό, απ' ό,τι κατάλαβα καλά, επεκτείνουν και τη μονάδα. Όχι στο Θαλάσσιο τμήμα. Στο Χερσαίο. Στο Χερσαίο τμήμα. Είναι ένα καινούργιο 450 τετραγωνικών για τις ανάγκες. Το οποίο θα περάσει και τον ανάλογο έλεγχο. Σας ευχαριστώ κύριε Ματζούνι. Περνάμε στις τοποθετήσεις. Αυτός έχει ερώτηση. Οι υπηρεσίες εκεί, κύριε Ματζούνι, έχουν κάνει αυτοψία? Οι υπηρεσίες νομοδετούν θετικά προς τη μελέτη. Αν έχουν κάνει αυτοψία σε εγκαταστάσεις. Αφού δεν υπάρχουν σαν εγκατάσταση. Και το που θέλει να μεταφερθεί. Έχει γίνει αυτοψία. Κι εγώ είμαι και πιο νέος από εσάς. Οι υπηρεσίες δεν υποχρεούνται να κάνουν αυτοψία. Οι δικές μας. Ή το κράτος να ελέγχει πάντα τις μονάδες αυτές. Εσείς που έχετε πιο μεγάλη εμπειρία. Εγώ θα το θέλα αυτό να έχει γίνει. Καμιά φορά οι υπηρεσίες γράφουν μαζί. Θα οδηγνωμοδετούμε χωρίς αυτοψία. Πάρα πολλές φορές έχει συμβεί. Αυτό ρωτάω. Αν έχει γίνει αυτοψία στο χώρο εγκαταστάσεων. Ίσως θα γίνει. Δεν έχει γίνει. Μελέτη έχουν καταθέσει. Μελέτη έχουν καταθέσει. Ωραία. Εντάξει. Ευχαριστώ. Ποιος εδώ? Ο κύριος Δρούκας. Και αυτό το θέμα όπως και το προηγούμενο στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Νικολάβου και αφορούσε τις εγκαταστάσεις σελώντας στην Βουλιά μιλάει για εξυγχρονισμό και αδειοδότηση των χερσαίων εγκαταστάσεων. Το ερώτημα που θέτω είναι μέχρι τώρα λειτουργούσαν χωρίς άδεια οι χερσαίες εγκαταστάσεις τους. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι οι ανησυχίες των κατοίκων και των συλλόγων αναφορικά με τη λειτουργία των ηχθριοτροφείων στην περιοχή παραμένουν οι ίδιες. Έχουν στραφεί κατά των ηχθριοτροφείων, έχουνε πάρει δικαστικές αποφάσεις, έχουνε κερδιθεί δικαστικές αποφάσεις αυτές. Δεν αλλάζουμε το αν θα πάει 50 μέτρα πιο πέρα η δεξαμενία. Θα θέλαμε να τονίσουμε. Εντάξει, ευχαριστώ. Αυτό. Αυτό που με ρωτήσατε. Και στο συγκεκριμένο σημείο, από τη στιγμή που έχει έρθει η χαρτί ΑΠΧ για ανανέωση αδείας, πρέπει να πει ότι υπάρχει άδεια και προς την ανανέωση γίνεται το βήμα αυτό. Αυτό αναφέρει. Ανανέωση αδείας. Προχωράμε, τοποθετήσεις. Αν είναι δυνατόν με συντομία, ναι, όχι, να προχωράμε. Από την πλευρά του κ. Τατούλη. Κύριε Πρόεδρε, ακούτε. Τώρα βέβαια, εμείς στην προηγούμενη φάση δεν μιλήσαμε έτσι στην πρωτολογία, τέλος πάντων. Τώρα είναι η πρωτολογία. Α, τώρα, νόμιζα ότι ήταν πριν η πρωτολογία, γιατί μίλησαν όλοι. Εμείς δεν έχουμε διαφωνίας ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η υπηρεσία μας. Έχουμε ένα θέμα βέβαια που θα συνεχίσουμε να το λέμε, ότι δεν γίνονται αυτοψίες σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Η αυτοψία κοντεύει να γίνει κανόνας σε ό,τι αφορά το θέμα των ΜΜΕ στην περιφέρεια Πελοποννήσου και θέλουμε αυτό, σας παρακαλώ να το επισθήσουμε την προσοχή σας ακόμη μία φορά, σε ό,τι αφορά τις απορίες και τις αγωνίες των συλλόγων των επαγγελματιών τουρισμού, εκεί που τους γνωρίζω και προσωπικά έναν έναν. Φυσικά το θέμα το παρακολουθούν, ενημέρωσαν ότι ο κ. Ματζούνης τους έδωσε τις απαραίκτες πληροφορίες γι' αυτό, όμως εγώ θέλω κύριε Πρόεδρε να θέσω το θέμα που έβαλα πριν λίγο ως ερώτημα, όπου υπήρχε μία ΜΜΕ της Ελώντα, που δεν συζητήθηκε, που είχε διαφωνία υπηρεσία και θέλω να μάθω αν αυτή η ΜΜΕ θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο ή αν έφυγε ο χρόνος και πλέον πάει στην αποκεντρωμένη. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Νομίζω ότι τίθεται σοβαρά το θέμα, όχι μόνο της αυτοψιάς αλλά και γενικότερα της εποπτείας που πρέπει να ασκεί η περιφέρεια διαμέσου των τιμάτων περιβάλλοντος στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε υπάρχοντες μονάδες. Η ΣΥΡΟΤΑ είναι μια πολύ μεγάλη εταιρεία, θετικό πρόσημο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Έχει εγκατασταθεί νομίμως εκεί και μάλιστα μέσα από την χωροθέτηση που είχε γίνει παλαιότερα σε σχέση με αυτές τις εγκαταστάσεις των υπηρετροφιών στην ευρύτερη περιοχή. Με αρκετά προβλήματα που είχαν αναδειχθεί στις αρχικές φάσεις λειτουργίας και διαματηρίες οι επισυμβάνσεις των κατοίκων, νομίζω ότι το πρώτο που προκύπτει είναι ότι υπάρχει πλημελής έλεγχος και εποπτεία των τυρούμενων περιβαλλοντικών όρων. Όταν οι υπηρεσίες δεν κάνουν αυτοψίες, δεν κάνουν πραγματογνώμους ήλιοι, δεν εποπτεύουν τα μέτρα και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, έχουμε πρόβλημα. Και είναι διαφορετικό να μιλάμε σε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων για επέκταση, μετατόπιση μιας επιχείρησης που θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε αν τηρεί τους ήδη υπάρχοντες περιβαλλοντικούς όρους και πολύ διαφορετικό φυσικά αν είχαμε την έκθεση υπηρεσίας που μίλαγε για προβλήματα στη λειτουργία της. Δεν πρόκειται για μεγάλη επέκταση, ούτε για ενίσχυση τέλος πάντων των θαλάσσεων ή καταστάσεων. Σίγουρα είμαστε δικοί στο γεγονός ότι μετατόπιση της εξέδρας τα 60 μέτρα καλύπτονται και πλήρως και τυπικά οι όροι που τήθεται από νομοθεσία σε σχέση με τις αποστάσεις. Οφείλουμε όμως το θετικό αυτό που συμβαίνει να το συνδυάσουμε με ένα εντονότατο αίτημά μας και νομίζω κύριε Ματζούνι και κύριε Περιφεριάκη πρέπει εσείς να κινήσετε τη διαδικασία να υπάρχουν αυτοψίες των υπηρεσιών και ταυτόχρονα οι υπηρεσίες να μην απέχουν τις υποχρεώσεις τους με δικιά σας εντολή και καθοδήγηση να ελέγχουν αυστηρά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ειδικά σε κάποιες μονάδες σαν και αυτήν που έχουνε στο παρελθόν απασχολήσει και τον Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και ευρύτερα τη δημοσιότητα σε σχέση με διαμαρτυρίες κατοίκων και παράπονα και συλλόγων και φορέων από την περιοχή. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μπουτρούκας. Μετά από την αλλαγή της τάσης της τοπικής κοινωνίας και νομίζω ότι έχουμε κάποιο θέμα. Νομίζω δώθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και θα είμαστε θετικοί στη ντροπιστή μετατόπιση αυτής της πρωτοσυμμονάδας. Ωραία, ευχαριστούμε. Κύριο Σκώτικας, να κλείστε τα μικρόφωνα. Ακούγεστε. Αγαπητοί συναδελφοί, εμείς είμαστε κατά. Θέλουμε όμως να σημαίνουμε δύο πράγματα. Όλο και πιο τακτικά πλέον, να γίνεται κανόνας, να μην υπάρχει αυτοψία της υπερεσίας. Δεύτερον, ενώ πριν από 10, 6, 7, 5 χρόνια, πραγματικά εκεί που έκανε αυτοψία υπερεσία, υπήρχε μια έκθεση όπου και δεδομένα δινόντουσαν, και περιγραφόταν το έργο, και γνώμες υπήρχαν, και αντιρρήσεις και παρατηρήσεις και τα πάντα, πλέον αυτό έχει καταργηθεί. Στην αρχή, με ένα τυποποιημένο κείμενο γνωμοδότησης από την υπερεσία, το γνωστό που είχαμε, που και εκείνο τώρα τελευταία, κάνα 2-3 μήνες, πετσοκόβεται σε 2-3 σειρές. Κατά τη γνώμη μου, πάει να καταδίσει μια τυπική απόφαση, πρωτόκολλο να δίνει περιφέρεια θετικό ή αρνητικό, γιατί άλλοι αποφασίζουν, και υπάρχει και το χρόνο του θέμα των ελέγχων, που δεν γίνονται. Εγώ καταλαβαίνω τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, γιατί είναι διαλυμμένες οι υπερεσίες. Έχουμε φροντίσει κυβερνήσεις, πλημοτικές, περιφερειακές αρχές, να είναι διαλυμμένες οι υπερεσίες. Όμως, μήπως αυτό γίνεται, αγαπητήσει να βρει συνηλυτά, έτσι ώστε ακόμα και ο έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων, ο έλεγχος για την υλοποίηση και την ποιότητα των δημοσίων έργων, είναι πρώτον θηρών, ήδη σκεδιάζεται, έχει υποθεί να περάσει και αυτό στα ιδιωτικά χέρια. Και οι δημόσεις αρχές, οι δημόσεις υπερεσίες, να είναι κάτι σαν τροχονόμι που να λέει περάστε, καπιταλιστές. Εμείς πρωτοκολούμε τις αποφάσεις σας, τα έτοιματά σας, για να υλοποιηθούν. Και αν κάποτε θα έρθουμε να κάνουμε έλεγχο να δούμε αν τηρείτε. Και αυτός ο έλεγχος ακόμα και σε ιδιώτες. Τα πάντα όλα λοιπόν στις ιδιώτες, τα πάντα όλα λοιπόν για τους μονοπουριακούς ομίλους, είμαστε κατά. Πετράκος. Ω, συγγνώμη, το λόγο ζήτησε ο κ. Περιφεριάρχης. Κύριε Περιφεριάρχα. Τελευταίος εγώ, τελευταίος, 30 δευτερόλεπτα. Ο κύριος Πετράκος. Ο κύριος Δρούγκας, κύριε Πρόεδρε Θαμία. Ωραία, ο κύριος Δρούγκας. Ναι. Η άλλη αφορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η μη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων. Αυτό, όπου γουστάρει και ό,τι γουστάρει ο καθένας, αποφασίζει και το κάνει στο όνομα μιας επιχειρηματικότητας η οποία δεν τηρεί κανένα κανόνα. Στη Σελόντα, πριν από δυο μήνες, τρεις, θυμίσαμε νεκρό στην επίδαπο. Γιατί δεν τηρείται κανένα μέτρο ή κανένας κανόνας ασφαλίας, είτε του προσωπικού, είτε κανένας περιβαλλοντικός όρος. Και ποιος θα τους ελέγξει όλους αυτούς, το πώς λειτουργούν. Δεν έχουν προσωπικό, ούτε να πάνε μία φορά για να κάνουν αυτοψία. Ποιος θα τους ελέγξει. Ποιος θα κάνει ελέγξει. Το διαλυμμένο δημόσιο, δεν μπορεί να το κάνει. Και τον πραγματικό δεν μπορεί να το κάνει. Δεν φτάνουν οι υπάλληλοι να κάνουν το στοιχείο, να κάνουν αυτοψία. Δεν φτάνουν, δεν υπάρχουν. Εντάξει, και μετά καθόμαστε, μιλάμε για ελέγχο, μιλάμε για αδερφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει προσφυγή, συλλόγων, κατοίκων και τα λοιπά. Κατά της επιχείρησης αυτής, γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα στην περιοχή. Έχουν ληφθεί δικαστικές αποφάσεις. Αυτές είναι οι δικαστικές αποφάσεις ενάντια στην επιχείρηση, κατά της επιχείρησης. Δεν έρωται με το να πάει το κλουβί 50 μέτρα πιο πέρα. Τα ίδια προβλήματα. Και για αυτά τα προβλήματα επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος, για να μπορέσει να ελέγξει. Και να επιβάλλει πρόστιμα και να δώσει λύση. Σε αυτή την ασυδοσία, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε. Γιατί πρόκειται περί ασυδοσίας, επενδυτικής ασυδοσίας. Ευχαριστώ. Κύριε Τζεπετζής. Καταρχήν, είμαστε θετικοί στη νομοδότηση, αλλά θα ήθελα δυο απαντήσεις από τον κύριο αντιπεριφερειάρχης. Βέβαια, η μετατόπιση γίνεται για να εκλείψουν τα προβλήματα, τα οποία ανέφερα και προηγουμένως ο κύριος Δρούγας, υποθέτω. Γι' αυτό γίνεται, γιατί δημιουργούν κάποια θέματα. Δεύτερον, η αδειοδότηση συνοδών υποδομών. Όταν λέμε συνοδών υποδομών, αδειοδότηση εννοούμε υφιστάμενες υποδομές, ή που θα κατασκευαστούν τώρα. Όταν λέμε παρακείμενη χερσία έκθεση, ποια είναι γεωγραφικά? Κάποια από τα νησάκια που αναφέρετε εδώ είναι απέναντι η περιοχή Δρεπάνου, Διβάρη, Τολό. Και πώς θα τετραγωνικά, είπα βέβαια πολλά, αν μπορείτε να συγκρατήσετε. Έγινε, θα μας απαντήσει στο τέλος ο κύριος αντιπεριφερειάρχης. Προχωράμε η κυρία Λιμπεροπούλου. Ναι, ευχαριστώ κύριε Τρέβεν. Λοιπόν, είναι θετικό το γεγονός πραγματικά, ότι τέσσερα χρόνια μετά την ισχύ ενός νομού, αποφασίζει μια ιτερία να ομοποιηθεί. Είναι θετικό, μπορεί να και τραγικό βέβαια. Εδώ υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα που πρέπει να τα δούμε λιγάκι. Γιατί? Όπως είπατε κύριε Ματζούνι, αφορά ανανέωση άδειας και μετατόπιση των κλωβών, για να έμεινε νόμιμος. Υπάρχει, πιστεύω ότι το γνωρίζετε περισσότερο, υπάρχει ένα από που χουσουά της περιφέρειας Πελοποννήσου. Μα λοιπόν μετατόπιση, να μην αλληλουργηθεί πάλι το όνομα. Μπορώ να μιλήσω ή να κλείσουν τα μικρόφωνα. Ναι, μπορείτε, συνεχίστε. Ωραία, υπάρχει λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα από που χουσουά της περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, πρότεινε για τους νομούς κορυφίας και αργολοίδας την αναστολή χωροθέτησης νέων μονάδων, μέχρι να καθορεστούν δικές ζώνες νετοκαλλιεργειών, για να προφεχθούν πθανά προβλήματα ανταγωνισμού ή σύγκρουσης μη συμβατών μεταξύ τους χρήσεων. Επίσης, αυτό το σχέδιο προβλέπει ότι για τον ενδιάμεσο χρόνο, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, η χωροθέτηση νέων μονάδων, η θεοκαλλιεργίας, θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από σχετική προοβλεψή γενικού πολυοδομικού πλασίου ίσχωα. Άρα, λοιπόν, εδώ κάνουμε τη μετατόπιση για να φαινόμαστε νόμιμοι, να εφαρμόσουμε τον νόμο μετά από 4-5 χρόνια, ωραίο παράδειγμα, και ταυτόχρονα κάνουμε ανανέωση άδειας, η οποία, ανανέωση βέβαια άδειας, σημαίνει ότι πάμε με τα παλιά δεδομένα, με την παλιά άδεια, ή πάμε να κάνουμε καινούργια με τα νέα δεδομένα. Πολύ προθεμένα τα βλέπω τα πράγματα. Και όσον αφορά, βέβαια, τον έλεγχο και τον επιτόπιο έλεγχο των υπηρεσιών, σαφώς και θα έπρεπε να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις επιτόπιος έλεγχος και έλεγχος νομιμότητας. Δηλαδή, δεν μπορεί να περάσουν 4 χρόνια και τώρα να ερχόμαστε να γίνουμε νόμιμοι. Κάποιος φταί για όλο αυτό. Με όλες αυτές, λοιπόν, τις ανησυχίες και επίσης με την ανησυχία του ότι τι αφήνει πίσω της αυτή η μονάδα που μετατοπίζεται, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Προφανώς και η αδερφία στο Μωριά θα είναι αρνητική στο συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνο για αυτούς τους λόγους που είπαν οι προηγούμενοι συνάδες που ανέλησαν και ο κύριος Δούγκας και ο κύριος Γόντικας και λοιπά, αλλά και επειδή θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος και να το τονίσω στον υπερθετικό βαθμό, οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ξεχαρβάλλωσαν τις υπηρεσίες, τις αποψύλωσαν από προσωπικό και δυστυχώς έρχεται τώρα και η νέα περιφερειακή αρχή και ζητά και καινούργιες αρμοδιώτες και η προηγούμενη τα ίδια έκανε χωρίς να υπάρχει προσωπικό. Και μετά ζητάμε και ρωτάμε και αναρωτιώνται και οι πολύ συνάλφοι γιατί αυτοψίες δεν γίνονται, γιατί είναι τυποποιημένες εντελώς τα έντυπα από τις υπηρεσίες, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι. Είναι συνειδητή επιλογή, και θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά ότι αυτή είναι η άποψη μας, είναι συνειδητή επιλογή η μείωση του λεγόμενου επιτελικού κράτους αυτή την περίοδο στη χώρα μας από τον ολοκληρωτικό καταλυσμό που ζούμε το οποίο θα μείνει με απειροελάχιστο προσωπικό στελεχωμένο μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και για κανέναν άλλο λόγο. Για αυτό δεν στελεχώνεται και αφήνεται στη μοίρα του να καταραίει ως μηχανισμός ελέγχου ή εισηγήσεων κτλ. Για αυτό δεν ενισχύονται οι μηχανισμοί που μπορούν να βάλουν ένα φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου το οποίο οπουδήποτε θελήσει και οπουδήποτε επιλέξει ότι έχει ένα οικονομικό μεγάλο όφελος να αποκομίσει θα του δοθεί γη και είδο. Για αυτούς, λοιπόν, ακριβώς τους λόγους δυστυχώς και η Νέα Περιφερειακή Αρχή όπως και οι προηγούμενοι που ζητάνε αρμοδιώτες και ζητάνε αρμοδιώτες και πανηγυρίζεται τώρα ότι θα καταργηθεί η αποκεντρωμένη άρα που θα πάνε αυτοίς οι αρμοδιώτες θα δοθούν σε εμάς στην Περιφέρεια. Με τι προσωπικό θα φέρουμε άλλα 10 μαντήλια να κλαίμε που δεν έχουμε προσωπικό και μας έρχονται χωρίς βιτόπιος ελέγχος, χωρίς αυτοψίες χωρίς οτιδήποτε εισηγήσεις και αν έρχονται εισηγήσεις. Κατά θα κροτώ. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Συγγνώμη είναι κάποια επίγοντα θέματα αλλά σας παρακολουθώ. Καλά τα λέτε αλλά εγώ ενοχλούμαι όταν υπάρχει αυτή η ρητορία κατά των ιδιωτικών επενδύσεων. Είμαι με τις επενδύσεις τις ιδιωτικές, με την ιδιωτική πρωτοβουλία πάντα είναι η μόνη ελπίδα να αναπτυχθούμε ως χώρα και είμαι πάντα υπέρ ενός σοβαρού κράτους που διέχει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχείρηση και σας βεβαιώνω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κάνω ό,τι μπορώ. Προφανώς διεκδικούμε περισσότερες αρμοδιότητες αλλά διεκδικούμε και εξειδικευμένους υπαλληλούς. Όχι υπαλληλούς γενικά να γεμίζουν υπηρεσίες και να μην έχουμε τι να τους κάνουμε όπως γίνεται σήμερα. Αλλαχαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλληλούς. Για τη συγκεκριμένη δουλειά η πάλη δεν μπορεί παρά να είναι εξειδικευμένη και δεν έχουμε εξειδικευμένους υπαλληλούς. Πρέπει υπηρεσίες περιβάλλοντος γιατί υπάρχουν και ευσυνείδητοι οι πάλιοι να ασχοληθούν με τις μελέτες περιβαλλοντικών πιπτώσεων με τους βιολογικούς καθαρισμούς που από τις δεκάδες δυο-τρεις μόνο λειτουργούν σωστά με τα σκουπίδια, τις ανεξέλεκτες χωματερές, με τα πυρενεργεία με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και από επιχειρηματίες κακούς που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Πώς είναι δυνατό να τα κάνουν όλα αυτά οι ελάχιστοι χημικοί μηχανικοί, οι χημικοί ή περιβαλλοντολόγοι, οι ελάχιστοι που έχουμε. Και αυτό σας λέω πάντα ότι χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν χρειάζονται στρατιές οι παλληλούν στο δημόσιο τομέα. Εξειδικευμένοι, οι οποίοι θα περνούν από συμμενάρια και θα είναι συνεχώς εξειδικευμένοι. Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε. Και τώρα με το πρόγραμμα Ήρηδα, το οποίο έχει αρχίσει και φαρμόζεται όπου τα χαρτιά γίνονται όλο και λιγότερα, η ψηφιακή υπογραφή κυριαρχεί και τα φωτοτυπικά έχουν πάψει να δουλεύουν στον τρελό ρυθμό του παρελθόντος, θα δείτε πώς θα έχουμε και περίσευμα προσωπικού, το οποίο δεν είναι εξειδικευμένο. Άρα δεν είναι αναγκαίο για το σύγχρονο κράτος. Επομένως, λοιπόν, αυτό πρέπει να είναι ένα από τα βασικά αιτήματά μας που συνδέεται και με τη μεταφορά της αρμοδιότητας. Γιατί τώρα μπορούμε να κοβεδιάζουμε εμείς τρεις ώρες και κάποιοι άλλοι να πάρουν απόφαση. Λοιπόν, χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό, έχετε δίκιο να παρακολουθεί και τη μελέτη και την αδειοδότηση και την έκκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την εισήγηση να κάνει και την επίσκεψη στον χώρο, να παρακολουθεί και μετά. Τι γίνεται? Τι γίνεται με το εργοστάσιο το οποίο έχει πάρει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά γεμίζει τον Ευρώτα με κατσίγαρο. Τι γίνεται με το Πυρελαιοργείο για τον ίδιο λόγο, το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα με βεβαιώσεις ιατρών. Αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό για αυτό το λόγο δεν το έχουμε. Λοιπόν, νομίζω από αυτά τα οποία άκουσα και από τον εισηγητή και από άλλους συναδέλφους, με τη Σελώντα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Τώρα, αν άργησε να συμμορφωθεί, εγώ τώρα το ακούω, είναι η αδυναμία, η εγγνωσμένη αδυναμία του κράτους, αλλά η συμμόρφωσή της είναι κάτι το θετικό. Τι να πούμε όχι σε αυτό το θέμα. Προφανώς μπορούμε να πούμε, να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά, αλλά, καταλαβαίνετε, θα πάει στην αποκεντρωμένη και θα πάρει θετική γνωμοδότηση, θετική απόφαση, γιατί μεταξύ των άλλων δεν θα είμαστε εμείς τεκμηριωμένοι. Δηλαδή, η συμμόρφωση με την ομμότητα. Και να σας πω και κάτι άλλο ακόμα. Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι από την αργολίαρα που δουλεύουν σε αυτή την επιχείρηση. Ο αγώνας που κάνει η επιχείρηση αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλος, γιατί στο διεθνές πεδίο ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, ιδιαίτερα με την Τουρκία. Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τους πίνακες τι συμβαίνει με τις εξαγωγές μας και τι εισφέρει ο κλάδος, ο συγκεκριμένος, της ηχτιοκαλλιέργειας στο εθνικό εισόδημα. Είναι πολύ σοβαρά αυτά τα οποία εισφέρουν. Και χαίρομαι για το γεγονός ότι ύστερα από την περίοδο κάμψης, όπου δύο-τρεις μεγάλες επιχειρήσεις ηχτιοκαλλιέργειας χάθηκαν από την αγορά ή συμπυκνώθηκαν. Είμαι, σας λέω, ευχαριστημένος για το γεγονός ότι παρατηρείτε μία ανάκαμψη και στο διεθνές επίπεδο. Έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των συγκεκριμένων, μεταξύ των οποίων καίει εν λόγω. Και νομίζω ότι θα είναι μια καλή πράξη από τη δική μας την πλευρά. Η θετική γνωμοδότηση για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι συμμόρφωση με την υπάρχουσα νομοθεσία. Αυτό θέλω να σας πω. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, συνάδελφοι, εγκρίνετε κατά πλειοψηφία. Πάμε στο θέμα 8. Θέσπιση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας και τα λοιπά για το οικονομικό έτος 2021. Παρακαλώ, κύριε Πορυνθία, εισηγητή σου αντιπεριφερειάριξη ο κύριος Κιωλής. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ακούτε? Ναι, ναι. Έχετε όλοι τις εισηγήσεις στα χέρια σας. Εμείς εισηγούμε στη λήψη απόφασης για τη θέσπιση παγίων χορηγήματος, για την αντιμετώπιση των αναπών της καθαριότητας, μιας και τα κτίρια μας είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη της Κορυνθού και όχι μόνο. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πορυνθία, εισηγητή σου αντιπεριφερειάριξη ο κύριος Κιωλής. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ακούτε, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πόεδρε, που βλέπω ότι για το πρώτο εδώ εξάμινο είναι 34.200. Το αντίστοιχο πρώτο εξάμινο του 20 είναι τα ίδια. Τα ποσά ή έχει κάτι αλλάξει? Ακούσατε, κύριε, την περιφερειαρχή. Ακούω, ακούω. Έχουμε τους τέσσερους μόνιμους υπαλλήλους και για τους υπόλοιπους είναι αυτά τα ποσά που γράφω. Έχει αλλάξει, ναι. Όχι, σε σχέση, λέω, το κατάλαβα, σε σχέση με το πρώτο εξάμινο του 20. Πόσο ήταν η δαπάνη το πρώτο εξάμινο του 20? Είναι τα ίδια χρήματα. Είναι τα ίδια ποσά. Ωραία, εντάξει. Ευχαριστώ. Ακούω, εγκρίνετε? Όχι, θέλω τον λόγο, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Δεν ξέρω το εξάμινο αν είναι το τελευταίο αυτό, κύριε Γιωλή. Πρέπει να προχωρήσετε σε διαγωνιστική διαδικασία. Θα σας πω γιατί. Ποιος είναι ο λόγος. Διότι χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για το καθαρισμό των δημοσιών υπηρεσιών. Τώρα και με το κορονοϊό. Πρέπει να γίνεται με ειδικό μηχάνημα. Απορροφή από τείχους, από ταβάνια. Να γίνεται ειδικός καθαρισμός με υγρά. Και π.σ. πρέπει να τηρείτε μια διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες του Covid. Η εποχή της σκούπας και του φαρασιού και το ένα και το άλλο πρέπει να τελειώνει. Καταλαβαίνω το κοινωνικό πρόβλημα το οποίο μπορούμε να το επιλύσουμε ασφαλώς. Αλλά πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία όπου θα βάλει εταιρεία συγκεκριμένη με συγκεκριμένα μηχανήματα τα οποία θα ζητάμε. Οι υπηρεσίες τουλάχιστο μια φορά κάθε 15 μέρες πρέπει να πλένονται και να γίνεται απορρόφηση όποια σκόνης και αν υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Συνεχίζετε την πεπατημένη και δεν θεωρώ ότι κάνετε σωστά. Παρότι έχετε πάρει οδηγίες δεν έχω αντίληση ψηφίστατος στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά οι υπηρεσίες δεν μπορούν να καθαρίζονται όπως το 1950 με τη σκούπα και με το φαράσι. Αυτό δεν βοηθάει τη λειτουργία των υπηρεσιών και την υγεία των εργαζομένων. Αυτό θέλω να πω από και πέρα μετά το εξάμενο αυτό θα γίνει τακτοποίηση. Κυρία Μπούζαν. Ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε για άλλο θέμα θέλω εγώ με την ευκαιρία αυτή. Θα ήθελα να ενημερώσω τον κύριο Περιφερειάρχη ότι έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση, εξελίσσεται μια μεγάλη κατολίσθηση στον Ταΐγετό μετά την Αρτεμισία και μιας και βρισκόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχω αυτή την πληροφορία θα ήθελα απλά να τον ενημερώσω να παρέμβουν άμεσα διότι νύχτοσε και η περιοχή εκεί καταλαβαίνετε θα μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα και ατυχήματα. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτικής προστασίας στο συγκεκριμένο σημείο. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε να δώσω την ενημέρωση και τις εξηγήσεις. Αυτό έχει συμβεί νωρίτερα από το μεσημέρι. Πάλι μηχανικός δύο μηχανικοί στον Ταΐγετο ειδοποίησαν τον εργολάβο που έχει την αρμοδιότητα για τον αποχιονισμό και την μεταφορά καταπτώσεων που συνήθως συμβαίνουν. Είναι μια κατολίσθηση του ανάντη στο σημείο το συγκεκριμένο. Έπεσε χώμα μέχρι το μισό του οδοστρόματος, έχει σημανθεί και ο ανάδοχος έχει δώσει το παραδίπλα χωμάτινο τμήμα να κυκλοφορεί και έχει γίνει η κατάλληλη σήμαση. Έχει γίνει δηλαδή η παρέμβαση αυτή που έπρεπε, έχει ενημερωθεί και ο συντονιστής πολιτικής προστασίας και ο ανάδοχος έχει αποκαταστήσει το σημείο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν το είπα για να ψέξω κανέναν, απλά για να υπάρξει άμεση παρέμβαση της υπηρεσίας. Ναι καταλαβαίνω και έγινε μετά τις 4.30 ώρα, δεν είναι από πριν όπως είπε ο κύριος. Πάμε, πάμε, πάμε. Η κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, έχω μια περίεργη συμφωνία σήμερα με τον κ. Περιφεριάκη για τα θέματα του κορωνοϊού και της υγείας. Θα δούμε. Συμφωνώ απόλυτα μετά όσο ακούστηκαν για το θέμα των πάγιων οριγημάτων καθαριότητας. Διότι ο κορωνοϊός είναι από το Μάρτι του 2020, οπότε θεωρώ ότι έπρεπε να είχαν ήρθει τα απαραίτητα μέτρα και να είχε γίνει διαγωνιστική διαδικασία και να είχαμε τελειώσει με τη διαδικασία των παγιών οριγημάτων που δίνουμε 5.700 ετρώ το μήνα και να έχουμε προχωρήσει πλέον σε όλα τα κτίρια της περιφέρειας στους νέους τρόπους και στις απολυμάνσεις που απαιτούνται για τον καθαρισμό και την καθαριότητα. Άρα, συμφωνώ σε αυτό. Ελπίζουμε, για να μην δημιουργήσουμε και πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ο διαγωνισμός θέλει ένα α μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε να είναι το τελευταίο εξάμινο και να αρχίσουν αύριο και όλας οι διαδικασίες και συμφωνούμε, εφόσον δεν γίνεται διαφορετικά, με την εισήγηση που έχουμε μπροστά μας. Άλλη τοποθέτηση, αλλιώς να το εγκρίνουμε να τελειώνουμε. Κύριος Γόντικας. Να ακούτε. Να ακούτε. Ναι, ναι. Θα το ψηφίσουμε, κύριε Πρόεδρε, αλλά μας τσίκνισε ο κ. Περιφερειάριξη, κ. Νικολάκου. Μέχρι τώρα τα επιχειρήματα για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο δημόσιο ήταν ότι θα στήγιζε λιγότερο. Οι προηγούμενοι από εσάς, κύριε Νίκα, που προχωρήσαμε από τα πρώτα μέρη, την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, είδαν ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όχι μόνο δεν γινότανε με λιγότερα λεφτά, αλλά ήταν και χείριστη η καθαριότητα από τους εργολάβους. Τώρα μπαίνει και το θέμα το υγειονομικό και την ποιότητα της καθαριότητας. Και γιατί όλα αυτά δεν μπορεί να το κάνει το δημόσιο? Γιατί δεν μπορούν και τα μηχανήματα και οι εργασμοί, να είναι με σχέσης εργασίας δημοσίου δικαίου σε δημόσιες υπηρεσίες, με δικαιώματα και όχι με αυτό το άθλιο καθεστώς τους εργολάβους, ανασφάλιστη ή με λίγα ένσημα, όχι με το σύνολο, χωρίς ωράρια, χωρίς τίποτα. Να, οι διαφορετικές πολιτικές που έχουμε. Συμφωνάτε οι μεγάλες παρατάξεις που έχω, ράτε το. Εμείς το ψηφίζουμε αυτό, έχουμε δικαίωμα, εμείς το ψηφίζουμε αυτό έχοντας τις αντιρίσεις μας, γιατί αυτό που έχουμε πει μόνιμο, προσωπικό και τα λοιπά, να μη σας κουράζω. Υπέρετσι, άλλη τοποθέτηση. Δεν υπάρχει. Εγκρίνεται ομόφωνο ο κύριος Κάτσαρης. Μια ώρα χαιρετάω κύριε Πρόεδρε, πώς θα γίνει να συνενοηθούμε, να γράφουμε στο τσάτ, πείτε μας ένα τρόπο να μας βλέπετε. Λοιπόν, εγώ είμαι κατά και έχω ξανατοποθετητήσει το παρελθόν. Μα ακούτε? Ναι, ναι, σας ακούσαμε, ωραία είστε κατά. Νομίζω δεν μ' ακούγατε κιόλας. Λοιπόν, εγώ είμαι κατά και σαν Ανταρσία στο Μουριά είμαστε κατά, γιατί είμαστε αποθέσιοι αρχής υπέρ των σχέσεων εξαρτημένης εργασίας και στο θέμα της καθαριότητας και είναι ένας από τους τομείς. Αντιληπτό κύριε Κάτσαρη, αντιληπτό. Εγκρίνεται καταπλείο ψηφία. Πάμε, θέμα 9, γνωμοδότηση επί τη στρατηγική μελέτηση και τα λοιπά εισηγήτρια, οι αντιπεριφερές, κύριε Αθηνά Κόρκα. Λογικών επιπτώσεων στο Γενικό Πολυοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κορηντίων βάσει κάποιον γράφου από 16-11 του 2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης. Απεφύγεται προς 14 φορείς, μεταξύ αυτών και στο Περιφερειακό Συμβούλιο με καταληκτική μερομηνία 45 ημέρες για τη διατύπωση των ενστάσεων. Εμείς στηριζόμαστε αφενός μεν στο έγγαραχο του Τμήματος Περιβάλλοντος Πελοποννήσου Προταξικού Στεδιασμού και στην εγγνομοδότηση του εγγράφου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Κορηνθίας. Καταρχήν, επίτη συμφωνούν και εγγνομοδοτούν θετικά επί τον ΣΒΕΕ που απαιτούντο για το Γενικό Πολυοδομικό Σχέδιο της Κορηνθού και εγγνομοδοτούν θετικά επ' αυτόν για τις τρεις περιοχές ΒΙΠΕ στην Μπαταρίστρα, νότια το αυτοκίνητο δρόμο και στο νησό Πεδοκόμπο νότιο-δυτικά του αρχαίου Ρημένους. Αλλά, στηριζόμαστε και παραθέτουμε και τις εξής παρατηρήσεις βάσει του εγγράφου, διότι υπήρξαν μέσα στις 45 ημέρες τη διαβούλευση κάποιες παρατηρήσεις από το Βασαρχείο Αφενός, μια δεκατετρασέλλη διανάλυση, σχετικά με την ενδροφήτευση των βιομηχανικών περιοχών με τις τουριστικές εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων, με τις περιοχές Νατούρα, από ιδιώτες, ομάδα ιδιωτών, ότι υπάρχει και γεωργική γη κοντά στις ΒΙΠΕ για τις οκλήσεις και τα μέτρα που πρέπει να πάθουν. Και ο συνάδελφος, ο διπερφερειάρχης, ο Χάρης Βιτινιώτης, είχε κάνει και αυτός, αντίστοιχα, μια παρατήρηση σχετικά με το χώρο αυτό, που είναι περιουσία της περιφέρειας Πελοκονίσου στο στρατόπεδο Τζαναβάρα. Γι' αυτό και το έγγραφο, το οποίο ήρθε από τη διέθυνση περιβάλλοντος και σκεδιασμού στην περιφέρεια, διαδίβασε ότι πρέπει να λειφθεί υπόψη η χρήση αυτού του διοτημαχείου, που είναι η διοφυσία της περιφερειακής ενότητος κοριντίας, για την οποία έχουν γίνει διαδικασίες από το 2004, ούτως ώστε με κάποια σημειακή τροποποίηση, που πρέπει να γίνει εκεί, να μην να υπάρχει και να εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το πελουσιακό στοιχείο, διότι ιδάλλως, απ' ό,τι λέει το έγγραφο, θα διεγείρεται ο αναπανόρθουτης ζημιά στα πελουσιακά στοιχεία της περιφέρειας. Η εισήγηση όσον αφορά της ΜΠΕ, αφενός με είναι θετική, γιατί είμαστε θετικοί φυσικά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Γενικού Πολυοδομικού Σχεδίου και είναι απαραίτητο, αλλά η κεντρική παρατήρησή μας είναι ότι πρέπει να λυπεί υπόψη το τοπικό λιμοτομικό σχέδιο με μια σημειακή τροποποίηση, που έχουν γίνει και κάποιες τροποποίησεις ως ώρας ανάμεσα στο 2013 και σήμερα, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε σταθερά την χρήση του αυτού του περιουσιακού στοιχείου της περιφερειακής ενότητας Πολυδίας. Πρώτη ερώτηση, γιατί έρχεται, αφού έχει λήξει η προθεσμία, γιατί όπως υπόθηκε πρέπει να γίνει ένα τελευταίο σχέδιο, γιατί εντός 45 ημερών, κάνοντας την απλή αφαίρεση, έχει παρέλθει ο χρόνος δεύτερον, γιατί παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου με πάρα πολλές του αποφάσεις από το 2007 μέχρι σήμερα και με την τελευταία απόφαση, και εδώ νομόφωνει, νομίζω ομόφωνει με ένα λευκό, διαφωνεί το να γίνει ο χώρος του δικητήριου εκεί που θέλει η περιφέρεια και προτείνει ότι ο χώρος του δικητήριου βολεύει όταν θα πολεμοποιηθεί το στρατόπεδο γιατί βολεύει όλη την κορυφία ενώ ο συγκεκριμένος χώρος βολεύει μόνο το δήμολο Τρακίου, τους πολίτες του δήμολο Τρακίου. Γιατί επιμένουμε σε κάτι το Δημοτικό Συμβούλιο με πάρα πολλές αποφάσεις μέχρι τώρα και νομόφωνει. Πάμε, κυρία Κόρκα. Θα μιλήσω εγώ γι' αυτό κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Να συγκεντρώσουμε τις ερωτήσεις. Ο κύριος Πετρίτσις και μετά η κυρία Νικολάπ. Σε αυτή τη στιγμή να κάνω δύο ερωτήσεις. Ακούγω με καταρχήν. Ναι, ναι. Ακούγω με. Ακούγω με. Ναι, σας είπα, ναι. Δεν ακούω γιατί δεν έχουμε χάσει την επαφή μας. Να ρωτήσω κάτι. Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρξει πρώτα έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της ΜΠΕΝ. Δηλαδή έρχεται μία στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επί τόσο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει και δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα είναι αυτό. Και δεύτερο, το έγγραφο το οποίο έχει απευθύνει και θα συμφωνήσουμε με τον κύριο Πετράκο γιατί από τις 16 Νοεμβρίου έχουν παρέλθει 45 μέρες, είμαστε σήμερα 25 Νοεμβρίου, 2 μήνες και. Και ένα δεύτερο, το χαρτί που υπογράφει ο κύριος Περιφερειάρχης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρα Πελοποννήσου. Ενωλίγεις, ζητάται στην σημερινή απόφαση που πρέπει να ληφθούν και αυτά υπόψτου. Αυτό είναι το έτοιμα του Περιφερειάρχη που ζητάει τα δύο πράγματα, πρώτο το βιολογικό και δεύτερο το στρατόπεδο Τσανναβάρα, ζητάει δηλαδή στη σημερινή μας απόφαση να συμπεριληφθούν αυτές οι παρατηρήσεις. Ερώτηση, γιατί μετά θα κάνω το που θέλεις. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δέδες. Ναι, κύριε Πρόεδρε, μάλλον προεκτείνω την ερώτηση του κυρίου Πετρίτσι. Επειδή έμαθα ότι και ο κύριος Βεττινιώτης παραινεύει στη διαδικασία της διάβουλευσης, ήθελα να ρωτήσω καταρχήν αν ήταν κίνηση του κυρίου Βεττινιώτη προσωπική ή είναι κίνηση της περιφέρειας η παρέμβαση του κυρίου Βεττινιώτη. Και δεύτερον, αν προτείνεται από την περιφέρεια κάποια χρήση και το στρατόπεδο Τσανναβάρα. Ωραία. Ποιος άλλος? Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αν καταλουβα καλά, συγγνώμη κιόλας, το στρατόπεδο Τσανναβάρα προτίθεται η περιφέρεια, ή προτείνει η περιφέρεια, να κάνει το διοικητήριο της Κορίνθου. Αυτό είναι το θέμα. Στην ουσία. Σας ευχαριστώ. Η κυρία Νικολάκου. Έχω καλυφθεί από τον κύριο Πετρίτσι και τον κύριο Δέδε, κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Α, ο κύριος Κελάρης. Λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, επειδή το έγγραφο του Υπουργείου προς τους φορείς που πρέπει να αγνομοδοτήσουν, ταυλαβάνει βέβαια το Περιφερειακό Συμβούλιο, περιλαμβάνει την διεύθυνση περιβάλλοντος η χωρικού σχεδιασμού, που έχουμε το έγγραφο για τις απόψεις της και την αγνομοδότησή της, περιλαμβάνει και την διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και ακτινιατρικής. Η ερώτηση είναι αν η αρμόδια υπηρεσία που πρέπει να αγνομοδοτήσει, αν έχει κάνει κάποια αγνομοδότηση σχετικά με το θέμα. Ευχαριστώ. Υπάρχει άλλος για ερώτηση, όχι, έτσι? Προχωράμε στις απαντήσεις. Κύριε Περιφεριάρχα, ζητήσατε το λόγο. Σε κάποιον θέλει, κυρία Κόρκα, να παρέμβει, αλλά το θέμα, το ιοκτησιακό, θα το αναλύσω εγώ. Ωραία, κυρία Κόρκα έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Φυσικά να αρχίσω να μιλήσω, αλλά νομίζω ότι αυτό το έθεσαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, αν έχει λήξει προθεσμία. Το έγγραφο μπορεί να είναι από 16 Νοεμβρίου, αλλά το έγγραφο αυτό το οποίο έστειλε 16 Νοεμβρίου, έστειλε το Υπουργείο. Έχει πρωτόκολλο και ήχος 18 και 19 Νοεμβρίου, αλλά η απάντηση που έδωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κοροταξίας, είναι στις 28 Δεκεμβρίου και το έγγραφο 15 Ιανουαρίου του Τμήματος Κοροταξίας Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ήταν ασχολητικά εφήγον στις 15 Ιανουαρίου. Άρα στο χρόνο θεωρούμε ότι είμαστε εντάξει. Η ερώτηση είναι εμείς, σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί πάντα αν έχει περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζουμε ότι εμείς έχουμε την υποχρέωση, σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, να προχωρήσουμε στη γνωμοδότηση για τη ΣΜΕ και επειδή έγινε συζήτηση όσον αφορά για το θέμα του Δικητηρίου, εγώ στέκομαι, είναι μία συζήτηση, μπορούμε να την κάνουμε, αλλά εγώ στέκομαι ακριβώς ότι αυτός ο χώρος αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και αυτό το περιουσιακό στοιχείο εμείς πρέπει να το διασφαλίσουμε διότι αυτός ο χώρος είναι ένας δημοτικός και πρέπει να το διασφαλίσουμε διότι με την ανάλυση που είχε γίνει από το 2004 είχε χρήση γης Δικητήριο ενώ με το Γενικό Πελοδομικό Σχέδιο του 2013 η χρήση γης άλλαξε και έγινε τουρισμός αναψυχή. Και πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση στο Γενικό Πελοδομικό Σχέδιο της Πορίντου διότι και σε άλλα σημεία στο Γενικό Πελοδομικό Σχέδιο του 2013 σήμερα έχουν γίνει αλλαγές χρήσης και οι αλλαγές χρήσης είναι μέσα στον όρο, στηριζόμαστε στον όρο που λέει διαφύλαξη περιουσιακών στοιχείων. Δεν ξέρω αν κάτι άλλο μου διέφυγε. Ο κύριος Βιτινιώτης συνοστατεί και μόνος σας. Κύριε Βιτινιώτη, μιλήκατε προσωπικά στο να εκφράσετε αυτές τις απόψεις που είναι η απόψή μας βάση των εγγράφων που υπάρχουν από το 2004 και διασφαλίζουν ότι είναι περιουσιακό στοιχείο ο χώρος των στρατοπές Δαναβάλλα. Πρόγραμματι, λοιπόν, έκανα την παρέμβαση στην διαβούλευση που είχε αναρτήσει το Υπουργείο... Ίφους Δεκεμβρίου. Ναι, Ίφους Δεκεμβρίου. Είναι οι τελευταίες μέρες στην ουσία που σαν προθεσμία θα έλυγε και είχα κάθε δικαίωμα να κάνω την προσωπική μου παρέμβαση γνωρίζοντας όλα όσα έχουν διαδραματιστεί γύρω από αυτό το μεγάλη σημασία ζήτημα που αφορά μία μορφή αντιθέσεων μεταξύ Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων και περιφερειακής ενότητας Κορινθίας. Παρ' όλα αυτά, εμείς προσπαθούμε να έχουμε την συνεργασία και τη συζήτηση με το Δημοτικό Συμβούλιο είπατε εάν πρέπει να γίνεται πρώτα η απόφαση κ. Πετρίτσις, πρέπει να γίνει πρώτα απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου ή πρώτα του Δημοτικού Συμβουλίου αυτές οι γνωμοδοτήσεις γίνονται παράλληλα και κατατίδεται μέσα στο χρόνο της προθεσμίας και δεν έχει κανένα νόημα. Πιστεύω όμως ότι αυτό το ζήτημα το ανέλησε με κάθε λεπτομέρεια κ. Κόρκα είναι πλέον καταγεγραμμένα στα πρακτικά σίγουρα υπάρχουν σοβαρές παρατηρήσεις από τους πολίτες εκεί της περιοχής για την εξέλιξη αυτών των περιβαλλοντικών όρων που θεωρούν ότι οι ΒΠΕ δεν μπορεί να υπάρχουν εκεί γιατί γυτνιάζουν σήμερα όπως μιλάμε με κατοικίες και οι κατοικίες αυτές προϋπάρχουν της έκρησης του ΒΠΣ υπάρχουν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι καθαρό υπέρ της περιφυρέτης ενώ της Κοριντίας γιατί έχει μεταγραφεί και στο υποδοκοφυλάκιο αλλά και στο κτηματολόγιο της περιοχής μας άρα είναι ισχυρότατος ο τίτλος και κατά συνέπεια δεν δείτε το θέμα το θέμα είναι ότι εάν σήμερα δεν συμπεριληφθεί στην σημιακή τροποποίηση για να δεχθούμε το διοικητήριο σε εκείνη τη θέση κάπου δεν τα πάμε καλά γιατί υπάρχουν θέσεις που αλλάζουν τους όρους χρήσης γης αφθαίρετα θα λέγα σε εισαγωγικά χωρίς να ξέρουμε γιατί και δεν αλλάζουν το σημείο εκείνο που ενδιαφέρει την περιφερειακή ενώτα ευχαριστώ ο κύριος περιφερειάρχησε και το λόγο λοιπόν θα πω 3-4 πράγματα και θα μιλήσω και για το δάσος λοιπόν πρώτον το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να γνωμοδοτήσει για τη ΣΜΕ του Γενικού Πολυδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Κορινθίων αυτό που θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρύταρτη πλειοψηφία εμείς το αποδεχόμαστε και προτείνουμε να ψηφιστεί τίποτα άλλο. Τη ζητάμε τίποτα απολύτως να ψηφιστεί εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα τουικοπέδω είναι άλλο θέμα για το οποίο θα μιλήσω κωδικά πρώτον δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με το Δήμο Κορινθίων καμία απολύτως και όποιος διακοινεί τέτοια σενάρια νομίζω είναι εκτός πραγματικότητας λοιπόν εμείς παραλάβαμε ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου δεν ξέρω τι μου λέτε εσείς για στρατόπεδα Τζαναβάρα εγώ ξέρω να οικόπεδο. Αγωνίστηκαν κάποιοι να το αποκτήσουν πριν από μας αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και είναι παράβαση καθήκοντος σε οποιοδήποτε το έχει χωρίσει. Δεν γίνεται ούτε ο Περιφερειακός Συμβούλιο να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο τελεία και πάυλα είναι οικόπεδο αυτό αυτό το οικόπεδο είναι περιουσιακό στοιχείο της Δημοτικής Ενότητας Κορενθίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορενθίας και το αποκτήσαν κάποιοι πριν από μας γιατί για να γίνει διοικητήριο στο συγκεκριμένο χώρο τώρα οι επιδιώξεις του Υπουργείου Εθνικής Αμήνης να πάρει πάλι το οικόπεδο αυτό, το οποίο έχει παραχωρηθεί και να εχωρήσει κάποιον χώρο, τι σείδε πότε θα εχωρηθεί και πώς επάνω στο στρατόπεδο, όχι μόνο είναι για μας εκτός κάθε πραγματικότητας αλλά δεν δικαιούμαστε ένα τέτοιο περιουσιακό μας στοιχείο να το εχωρήσουμε δεν γίνεται, αν δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε διοικητήριο ενδεχομένως κάποιο περιφερειακό συμβούλιο στο μέλλον θα κάνει κάτι άλλο εκεί με τις χρήσεις του γουμπουσού, με τις χρήσεις του γουμπουσού δεν ξέρω το τι μπορεί να κάνει, σπίτια για να κάνουν το ορισμό η φτωχή δεν ξέρω τι άλλο, είναι ένα οικόπεδο το οποίο είναι κοντά στην Κόρινθο κοντά και στο Λουτράκι, σε πέντε χρόνια από τώρα δεν θα έρχονται οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα χρειάζονται να έρχονται πια ένα οικόπεδο προβεβλημένο και πολύ μεγάλης αξίας λοιπόν, επομένως σήμερα δεν κουβεντιάζομαι για αυτό το θέμα κουβεντιάζομαι μόνο για τη ΣΜΕ, ότι θέλει ο Δήμος Κορυνθίων αν δεν θέλει ο Δήμος Κορυνθίων να γίνει διοικητήριο δεν πειράζει το περιουσιακό στοιχείο όμως αυτό δεν μπορεί να το επιστρέψει κανένας στο Υπουργείο Εθνικής Αμήνης όσο και αν προσπαθεί το Ταμείο Εθνικής Αμήνης είναι περιουσιακό στοιχείο, επαναλαμβάνω και αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως γραφία, μπορεί να αξιοποιηθεί ως όρχος οχιμάτων ως όργων γιατί εντός ανημερών θα πάνε βαρέα οχίματα για την Κορυνθία τα οποία τα είχαν διαλύσει, διαλύσει δεν είχαν αφήσει λίθον επί λίθου, πάμε να βρούμε μηχανήματα για να καθαρίσουμε αυλάκια ρέματα και το ένα και το άλλο και δεν υπάρχει τίποτα και θα ψάχνουμε να τα βρούμε από εδώ και από εκεί εντός της εβδομάδος θα φύγουν μηχανήματα από εκεί που βλεωνάζουν και θα πάνε στην Κορυνθία, θα δούμε το τι μπορεί να γίνει λοιπόν είναι υπεράνωτον δικό μου δυνάμεων, δεν μου επιτρέπεται είναι παραβίαση καθήκοντος, δεν θα έρθει ποτέ στο περιφερειακό συμβούλιο ένα τέτοιο ζήτημα παραχώρησης ενός περιουσιακού στοιχείου το οποίο είναι κρίσιμο για την Κορυνθία όλα τα άλλα θα τα κουβεριάσουμε με το δημοτικό συμβούλιο και θα συνανοηθούμε, σας βεβαιώνω γι' αυτό και αν δεν κατοδόσουμε εμείς η επόμενη περιφερειακή αρχή η μεθεπόμενη περιφερειακή αρχή, εντάξει το Υπουργείο να πάψει, να πιέσει το ΤΦΑ προς την κατεύθυνση επιστροφής αυτού του προνομιακού οικοπέδου και το λέγω για όλους αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν για να το αποκτήσουν δεν έχουμε κανένα δικαίωμα επιστροφής αυτό θέλω να σας πω, αλλά το μόνο θέμα συζήτησης σήμερα είναι η έκκληση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυνθίων με την ευρεία πλειοψηφία του, συμφωνούμε σε αυτό Λοιπόν, πάμε στις τοποθετήσεις Κύριε Ποζίκη, ζητάτε το λόγο, θα έρθει η ώρα σας δεν μπορείτε τώρα να έχετε το λόγο Πάμε Από την παράταξη του κ. Τατούλη Ο κ. Πετρίτσις, κ. Πρόεδρε Ο κ. Πετρίτσις έχει το λόγο Ναι, ακούγομαι? Ναι, ναι Πραγματικά, ήθελα να ξεκινήσω διαφορετικά την τοποθετησία μου αλλά εκπλήσομαι για άλλη μια φορά πραγματικά εκπλήσομαι, πόσο κ. Περιφεριάχης θα πω την έκφραση, είναι βαριά έκφραση για συναδέλφους συμβούλους και μηχανικούς αδειάζει κυριολεκτικά, μη ό,τι περιφεριάχης μέσα σε 5 λεπτά άδειασε τον κ. Βιτινιώτη και την κ. Κόρκα λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε να εισηγηθούμε αυτό το έγραφο αυτό που προτείνει ο κ. Περιφεριάχης δεν θέλουμε τίποτα τέτοιο άρα ο κ. Βιτινιώτη και η κ. Κόρκα λένε θέλουμε να περιληφθεί στη σημερινή απόφαση σημιακή τροποποίηση και έρχεται ο κ. Περιφεριάχης και λέει δεν θέλω τίποτα πράγμα θέλω ότι πει το δημοτικό συμβούλιο τι ισχύει τέτοια πρόταση να ψηφίσουμε, τι θα δεχτούμε δηλαδή αυτό που είπαν οι αντιπεριφεριάχες ή αυτό που είπε ο κ. Περιφεριάχης καταρχήν να το διευκρινίσουμε αυτό το πράγμα γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε υπάρχει ένα σοβαρό θέμα μιας μελέτης στρατηγικής για την κόρυφο υπάρχει ένα γενικό κολοδομικό που έχει πέσει από το Συμβούλιο Μετριάχης σε ένα κομμάτι του μόνο αποκλειστικά ένα κομμάτι του λόγω έλλειψη ΣΜΕ για τις διομηχανικές περιοχές, υπάρχει ένα γενικό κολοδομικό που ισχύει και εξακολουθεί στο υπόλοιπο τμήμα του και ακόμα σήμερα κατά τη δική μου άποψη την οποία εκφράστησες και δημόσια πριν από πολύ καιρό όταν τέθηκε αυτό το θέμα δεν μπορεί να γίνει σημιακή τροποποίηση στην διαδικασία της έγκρισης ΣΜΕ εγκρίνεται η ΣΜΕ και μετά εφόσον τελειώσει η διαδικασία αυτή τότε μπορεί να επέρθει μία σημιακή τροποποίηση στο γενικό κολοδομικό Κορίνθ. Αλλά ξαναλέω, ποιο είναι το θέμα συζήτησης σήμερα. Θα συζητήσουμε τη ΣΜΕ. Καταρχήν ο κ. Περιφεράκης δεν είπε ότι συζητήθηκε στο δήμο Κορίνθ. Δεν έχει συζητηθεί η ΣΜΕ στο δήμο Κορίνθιον, ξαναλέω, γιατί απ' ό,τι καταλαβαίνω έχει μείνει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Διοικητήριο, που είναι πριν 4-5 μήνες, που λέει ότι είναι κάθετα αντίθετη στην τοποθέτηση της χωροθέτησης σε συγκεκριμένο θέση του στρατοπέδου. Σήμερα τι θέλουμε να συζητήσουμε. Τη ΣΜΕ όπως έχετε ή με τις σημιακές τροποποίησης, του οποίες υπογράφει ο ίδιος ο κ. Περιφεράκης. Θα ξεκαθαρίσουμε και θα ξανατοποθετηθούμε. Θα συνεχίσω τη τοποθετησία μου, αν ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να ψηθήσουμε σήμερα. Είναι κατανοητος, θέλουμε τη ΣΜΕ έχει όπως έχει έρθει, ή θέλουμε τη ΣΜΕ συμπληρωμένη με τις τροποποίησης που ζητάει ο κ. Περιφεράκης στο έγγραφό του στις 15 πρώτου 2001, και τις οποίες εισηγήθηκαν η κ. Κόρκα και ο κ. Βιντινιώτη. Αυτό θέλω να ξεκαθαρίσουμε. Είναι εύκολο. Κύριε Πετρίτσι, ολοκληρώστε εσείς. Όχι, θέλω να ξεκαθαρίσουμε τι ψηθήσουμε σήμερα. Αυτό δεν είναι σημαντικό. Εγώ ξαναλέω, η άποψή μας της παράταξής μας είναι ότι η ΣΜΕ μπορεί να εγκριθεί χωρίς καμία σημειακή τροποποίηση. Σε αυτή τη φάση, εγκρίνεται η ΣΜΕ και εφόσον η Περιφέρεια θέλει να κάνει έτοιμα, το έχει απαντήσει και η κ. Ριγούλια σε σχετικό έγγραφο, το οποίο φαντάζομαι πρέπει να έχει συμπεριληθεί σε αυτά τα χαρτιά, ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτή τη στιγμή τροποποίηση, πρέπει να τελειώσει η διαδικασία και μετά να γίνει σημειακή τροποποίηση. Αλλά ξαναλέω και έρχομαι στο μίζο. Τι θέλει σήμερα η Περιφερειακή Αρχή? Θέλει τη σημειακή τροποποίηση, ταυτόχρονα με την έκριση της ΜΕ, ή θέλει μόνο την έκριση της ΜΕ, όπως έχει έρθει καθή, καθεαυτή στα event μας και έχει σταλεί, τέλος πάντων, η γνώση του ευρύ κοινού. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Ποιος θα μας το πει σήμερα? Θα υπάρξει τοποθέτηση μετά από τον Περιφερειακή Άρχη ή από τους αντιπεριφερειάρχες. Μόλις συζητηθεί θέλω να ξαναπάρω δύο λεπτά τον λόγο, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα. Θα ήθελα πραγματικά να ξεκαθαριστεί αυτό το πράγμα. Νομίζω είναι πολύ ουσιαστικό. Δεν συζητάμε για ένα απλό θέμα. Συζητάμε για τον Κουμπουσούμιας, πόλος 50.000 ανθρώπους. Ακούστε. Το θέμα είναι ένα. Η γνωμοδότηση της Σταδικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιτρέσσεων του Γενικού Πολοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κορυμφίων. Έρχεται η συγκεκριμένη εισήγηση και προτείνω να ψηφιστεί. Τίποτα άλλο. Αν προκύψει οτιδήποτε στο μέλλον θα το δούμε σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον Δήμαρχο των Κορυμφίων. Δεν θα γίνει σήμερα το θέμα αυτό αντικείμενος σύγκρουσης ή διένεξης. Τελεία και πάω να. Και σας είπα και την άποψή μου εφαίως ότι είναι παράβαση καθήκοντος ο οποίος χωρίσει το οικόπεδο αυτό στο Ταμείο Εθνικής Αμήνης. Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της περιφέρειας. Αλλά για το τι θα γίνει υπάρχει δρόμος για το μέλλον. Σήμερα ένα είναι το θέμα. Ας μην πηγαίνει μπάλα στην Εξέδρα. Άλλο το ζήτημα τι θα γίνει με το Δημοτικό Συμβούλιο, άλλο το ζήτημα που έχουμε μπροστά μας. Ο Δήμαρχος Κορυμφίων έφερε μια εισήγηση. Τελεία. Περί αυτού συζητούμε. Τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα άλλο. Προχωράμε ο κύριος Δέδες. Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι ορθώς ο κύριος Πεντρίζης έφτασε το θέμα. Γιατί άσχετα με τα λεγόμενα του κυρίου Νίκα, η περιφερειακή αρχή έφτασε με δύο διαφορετικές προτάσεις. Η μία πρόταση με εκπράστηκε από τους ηγείτες. Κύριε Ομιλίο Περιφεριάκης το καταλάβατε. Ποιες είναι δύο προτάσεις. Αυτό το οποίο λέει ο περιφερειάρχης. 2, 5, 15. Μία είναι η πρόταση. Ό,τι λέει ο Δήμος Κορυνθείων. Αν ο Δήμος Κορυνθείων δεν θέλει τώρα, θα δούμε τον επόμενο δήμο. Ωραία. Αυτό το λέτε εσείς και καλώς κάνετε και το κλίνετε το θέμα γιατί την περιφερειά σας κάνει διαφορετική εισήγηση. Άλλη τα ίδια. Πάλι τα ίδια. Είναι υπομοιρία ο περιφερειάρχης. Από ποιον είναι. Τέλος το θέμα αυτό. Άμα είσαστε ομοιρία είσαστε τους δικούς σας ανθρώπους. Τέλος πάντων. Εγώ δεν θέλω τώρα. Βέβαια. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Το θέμα είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυνθείων. Δεν υπάρχει άλλο θέμα. Εάν, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με την πλησιοφορία επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών ενυπτώσεων και μόνο χωρίς τρομοποιήσεις, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς σημιακές ανακατατάξεις και αντιθέσεις, ή σαφώς είμαστε υπέρ της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών ενυπτώσεων ακριβώς όπως μας ήρθε και χωρίς προσθήκες, παρεμβάσεις ή υποσημιώσεις. Καθαρά πράγματα. Ο κ. Μπουτρούκας. Συμφωνώ και εγώ μετά της εξηγής που έδωσε ο κ. Περιφερειάρχης και εφόσον είναι εησήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου των Κορινθείων να προχωρήσουμε στην αποδοχή της θετικής γνωμοδότησης, η μάση περιπτώσει της ΜΕ, για το Δήμο Κορινθείων. Ο κ. Γόντικας. Αγαπητή συναδερφή θα μιλήσει, μιας και μιλάνε οι Κορινθείοι, ο σύντροφος ο Κελάρης, αλλά μια κουβέντα με αυτά που προκύψανε. Ποιο θέμα θέλω να πω, θα παρακαλέσω πάρα πολύ κ. Πρόεδρε, γιατί μου φαίνεται ότι το ιδιοκτησιακό είναι το μήλον της έρηγος, επειδή υπήρχε προγραμματική σημασία της περιφέρειας με τον Πελοπόνιος ΑΕ, 302.000, για την καταγραφή και την αξιοποίηση των ακυνήτων, δηλαδή για το ξεπούλυμα των ακυνήτων της περιφέρειας. Θέλω το παραιοτέο της προγραμματικής σύμβασης και να αρθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο να κουβεντιαστεί, γιατί μου φαίνεται δεν προκάναμε να βγάλουμε στο σφυρί αδερφιακά στοιχεία της περιφέρειας. Το λόγο στον σύντροφο του Κελάρη για να πήγε στο χωροταξικό. Ναι, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Λοιπόν, θα πω κάποια πράγματα σε σχέση με το θέμα γενικά, ως εγώ σαν χώρα, τους χωροταξικούς σχεδιασμούς των πόλεων και λοιπά, επειδή έχει τεράστια σημασία, μιας και θέλετε να συζητήσουμε ακριβώς πάνω στις ΒΕΠ του θέματος και όχι τα υπόλοιπα. Γιατί έκανα και μια ερώτηση, δεν απαντήθηκε, αλλά πάω παρακάτω. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή πολιτική υγεία συνολικότερα, η έννοια δηλαδή της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου είναι ανακόσφαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο δοσιάς των παραγωγής, στις οποίες βέβαια κινούνται. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό και δεν αποτελούν κοινωνικά ουδέτερες τεχνοκρατικές διαδικασίες, όπως θέλετε να τις παρουσιάσετε, αλλά στοχεύουν στην οργάνωση του χώρου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της, άλλους ασθάξεις κάθε φορά. Το πραγματικό πρόγραμμα, αγαπητή συνάλευση, δεν είναι το αν θα υπάρχει ή όχι κάποιος νομοθετημένος σχεδιασμός. Το ερώτημα είναι το ποιος αποφασίζει, με ποια κριτήρια, σε όφελος ποιού, σχετικά με το χρόνο, το χώρο, τις προτεραιότητες χωροθέτης σε εθνικό αλλά και στοπικό επίπεδο. Κοιτάξτε τώρα, στη μελέτη μέσα στη ΣΜΕ, αφού θέλετε να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε, να γνωμοδοτήσουμε επί της ΜΕ, αναφέρετε, το γεγονικό κολεοδομικό σχέδιο της κορίτου Σκοπερί στη διαμόρφωση ενός μοντέλο ανάπιξης, που θα συμπαδίζει με τις αρχές της αϊφορίας, με την προστασία και ανάδεξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Δημοτικής Ενότητας Κορίουθου, καθώς και με την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της ανταγωνιστικότητας. Σας θυμίζει τίποτα αυτό συναδελφή μου, αυτό το τροπάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπά. Σε αυτό το σύστημα λοιπόν, στον καπιταλισμό για να συνελογούμαστε, όπου το κυρίαρχο είναι το κέρδος, ο χωροταξικός οικονομικός σχεδιασμός εντάσσεται, όπως και οι υπόλοιποι σχεδιασμοί βέβαια, εντάσσεται κι αυτός αντικειμενικά στους νόμους της αγοράς, της κερδοφορίας των ομίλων και λοιπά. Εκεί είναι κουμπομένος. Είναι άρεχτας δεμμένος λοιπόν με την εμπορεγματοποίηση της γης και τις καπιταλιστικές αναδιαφρόσεις που προωθούνται και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες αυτές οι έννοιες περί ανάπτυξης, προπτυχών, ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, βασίζονται όλα αυτά λοιπόν, που βασίζονται στα σακατεμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στο πλήτυμα των σχέσεων εργασίας, παντού. Και για να γίνω και πιο συγκεκριμένος, μιλάτε για το κεφάλαιο της δημιουργίας βιππέσ στον όμορφο χώρο του πρώην πεδίου βολής, του πρώην πεδίου βολής της Κορυμφού. Δεν μας λένε άργιε βέβαια, δεν αναφέρει την μελέτη, μιλάει για μεγάλες βιομηχανίες. Τι είδους μεγάλες βιομηχανίες δηλαδή θα εγκατασταθούν, πάει και αυτός ο χώρος. Μέτα τους Αγίους Θεοδόρους θα υποβαθμιστεί και οι όμορες περιοχές. Και ενώ το Γενικό Κολοδομικό Σχέδιο αναφέρει την δυνατότητα εγκατάστασης τέτοιων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, προσέξτε όσο υποδοχή αξιγίανσης λέει. Δεν κάνει ούτε καν λόγο για την προστασία από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, μεγάλη βιομηχανική μονάδα μεν, αλλά κανένας λόγος για πώς θα του μετωπίζονται τα βιομηχανικά ατυχήματα. Οδηγία σεβαίζω και λοιπόν θυμάστε που έχουμε φέρει το θέμα και δεν έχει απαντηθεί ακόμα για την απουσία Σαταμέ, Γενικών Σαταμέ στην όμορη περιοχή των Αγίων Θεοδόρων που είναι επιβαρημένη και δεν μας έχει απαντήσει πως θα προχωρήσουν αυτά τα σχέδια από απουσιά τους. Λοιπόν η λογική λοιπόν που διέπει τα ειδικά φοροταξικά αλλά και το Γενικό Σχέδιο σε γενικές γραμμές είπε πολλά ο σύντροφος ο Κώτη Κασπρήν σε σχέση με το άλλο πολεδομητικό σχέδιο στο Δήμο Βόρειας και Νουρίας που είναι αντίστοιχο, είναι στην κατεύθυνση παράδοσης φυσικών φόρων στα χέρια ομίλων και λοιπά. Δηλαδή παράδειγματα βουνά των περιοχών αυτών δύνατα να μετατραπούν σε ολικά πάρκα με βάση στο φοροτεξικό σχέδιο που έχουμε εκφράσει εκεί πέρα και έχουμε πει τις απόψεις μας. Τώρα η κυβέρνηση και σαν το έκταση δίνει παίρνοντας υπόψη όλες τις διερνήσεις εξελίξεις καθώς και την ανάγκη της εξόδου από την κρίση, επιδιώκει κάθε φορά και προωθεί την αναθεώρηση αυτών των ευθυστάμενων σκεδίων ανάλογα δηλαδή με το σχεδιασμό που έχει και με τα προβλήματα που αποψιάζονται στην ανάπτυξη και λοιπά, την καμπανιστική ανάπτυξη. Τα κουμπόνια αυτά για να παραδώσουν περιοχές στην ανάπτυξη και χωρίς φραγμό σε εκμετάλλευση των φυσικών χώρων και λοιπά. Είναι το παράδειγμα των εωλικών πάρκων πολύ χαρακτηριστικό το πώς ανοίγει τον δρόμο για την πιο εύκολη αδειοδότηση καταπατώντας και περιοχές φυσικού καλούς και λοιπά. Για να μην δευτερολογίσω κύριε Πρόεδρε, εμείς να πούμε την πρότασή μας ότι στον αντίποδο αυτού του κλαισίου που περιέγραψα πριν, βέβαια η προτεραιότητας είναι πώς θα εξυπηρετουθούν οι μεγάλοι μονοπολιακοί ομιλί. Η λαϊκή συσπήρωση, για τη λαϊκή συσπήρωση η υγεία και η χρήση είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συλλόλου των λαϊκών αναγών. Αυτό είναι για μας το πρόκριμα το οποίο δεν το βάζει μέσα η μελέτη. Τριάντα δεύτερα κύριε Κελάρι και κλείνεται, τριάντα δεύτερα. Για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την υπηρετική λαϊκή στέγηση και υποδομών, των κοινωνικών υπηρεσιών, τη μηχανική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά έχουν για μας σημασία. Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια άλλο σύστημα και την κοινωνική διοκτησία στη γη και το κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας που δεν υπάρχει σήμερα και ακουσιάζει. Εμείς λοιπόν από τη σκοπιά των λαϊκών συμπερόντων λέμε για ένα φοροταξικό σχεδιασμό που πρέπει να στροφιεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών, των παράκτυων και ιδιωτικών περιοχών, στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδους της οικονομίας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας απέναντι σε ακραία φυσικά φανόμενα και σε τεχνολογικά ατοικίματα και αστοχίες που ανέφερα πριν, στη διεύρυνση του λαϊκού ισοβήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην προστασία της πολιτικής ιδιωτικής οικονομίας. Τελειώσατε κύριε Κελάρις. Σας ευχαριστούμε και φυσικά για αυτούς τους λόγους συγκεκριμένα που καταψηφίζουμε την συγκεκριμένη... Ο κύριος Πετράκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Με δεδομένου ότι συζητάμε σήμερα τη γνωμοδότηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, του κουπουλοδορικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πολιτιών, λοιπόν, θέτουμε με δεδομένου ότι υπάρχει συμφωνία από τον Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο και τώρα και το παρελθόν. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Θα της βάζεις τη μάλα που το έκανε ο κύριος Περιφερίακης. Στο θέμα αυτό. Η ρώτησή μας φυσικά γιατί είχε να κάνει, όχι βέβαια με το να απεμπολίσει η περιφέρεια τα δικαιώματά της στο αντιγιοκτησιακό, αυτό να μην εννοούσε εμάς βέβαια ο κύριος Περιφεριακής, ούτε γιατί εμείς δεν είμαστε πρόσωποι του Υπ. Άμυνας. Λοιπόν, εμείς φυσικά να μείνει το υπερουσιακό του κύριου στην περιφέρεια, αλλά θέλω της κάθετης διαφωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω σε μια συγκεκριμένη πρόταση να γίνει εκεί δικητήριο. Μπορούν να γίνουν τόσα πράγματα και να παραμείνει χώρο, να παραμείνει στον δικαιοκτησία της περιφέρειας, επειδή όμως δεν συζητάμε. Αυτό, αφού αυτά τα ζητήματα και συζητάμε τη στρατηγική μελέτη, θα είμαστε φίλοι μου, όμως, να επισημάνουμε ότι ένα θέμα που είχαμε φέρει από δυο σημειά της, ότι πρέπει να έρθει επιτέλους και να ολοκληρωθεί και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο των Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Λουτρακίου, που υποθέτει απόλους και σοβαρούς περιορισμούς και βάζει μια τάξη και βάζει... ...στους Αγίους Θεοδώρους και δυστυχώς το 2014. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, τον κ. Περιφεριάρχη και τους κυρίους αντιπεριφεριάρχες να το δουν αυτό το ζήτημα και να έρθει επιτέλους 7 χρόνια να τελειώνει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο των Αγίων Θεοδώρων για μια περιορισμή που είναι ιδιαίτερα έτσι βάρει μέχρι. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ με την υσήγη της κυρία Σπόρτια. Κύριε Πρόεδρε, μετά όταν τελειώσει θέλω και εγώ το λόγο. Μπορώ τώρα, κύριε Πρόεδρε. Όχι, όχι, να τελειώσουν οι κυρία Λιπεροπούλου. Θα σε ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν, σύμφωνα με όσο ενημερώθηκα, δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου. Πρώτον, αυτό είναι ενημέρος. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σημαντικό ή όχι, ίσως η κυρία Κόρκα να θέλει να μας εξηγήσει, γι' αυτό πήρε και το λόγο από ό,τι κατάλαβα. Δεύτερον, ο Περιφερειάτης έκανε σαφέστατο ότι δεν συζητάμε εδώ το θέμα διοικητήριο στην Ποσειδονία, εκτός αν εγώ κατάλαβα λάθος. Άρα, όπως είπε, εγώ συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε ο κύριος Δέδες. Εάν μιλάμε μόνο για αυτά που λέει η Σμπέ, σαφώς και θα το ψηφίσουμε. Εάν δεν συζητάμε για τίποτα άλλο δηλαδή. Ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θεωρητικά δεν θα μιλάω καθόλου, καλύπτυκα πλήρως από τον σύντροφο τον Κελάρη, αλλά θα τα πω για μια ακόμη φορά για να εμπεδοθούν λίγο και να... δεν ξέρω να το σκεφτούν και λίγο και ο σύντροφος ο Πετράγκος ή η Ρήνη Τραηλυμπεροπούλου, που πιέφτομαι ότι μπορεί να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στο μυαλό τους. Το θέμα μας εδώ δεν είναι να βάλουμε σε τάξη τα πράγματα με ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Το θέμα μας είναι ότι φτιάχνοντας ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο, έχουμε στο μυαλό μας εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και στην συγκεκριμένη περίπτωση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που είναι για άμεσα ή για το απότερο μέλλον ή για το μακρινό μέλλον. Όλα αυτά, λοιπόν, τα πολεοδομικά σχέδια που έρχονται, έρχονται με συγκεκριμένο σκεπτικό, την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όχι την εξυπηρέτηση του λαού. Τι γίνεται όμως, και θέλω να προσθέσω ένα χαρακτηριστικό έτσι, για να το έχουμε και αυτό στο μυαλό μας. Δίνεται σαν αντάλλαγμα πηχή μερικές φορές στους πολίτες μια μικρή επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου, όπου παίρνουν κάποια χωραφάκια ή κάποια αγροτεμάχια ή κάποια οικόπεδα μια αυξημένη αξία, για να κλείνουν κάποια στόματα. Φτάνει αυτό όμως στην προκειμένη περίπτωση. Θα πρέπει να σκεφτούν αυτοί που μας βλέπουν και κυρίως οι Κορίνθη τι έχουν τραβήξει και τι ακόμα θα τραβήξουν το αν εγκατασταθούν και άλλες βιομηχανίες τι έχουν τραβήξει από την περιοχή των Αγίων Θεοδόρων και από τα δηληστήρια όπου εγώ μόνο περαστικός που περνάω κάποιες φορές δεν μπορώ να αναπνεύσω ειδικά τη νύχτα όπου δεν υπάρχουν προφανώς έλεγχοι και μποχολογάει ο τόπος γιατί βγάλουν τα φίλτρα εκτός επειδή είναι πανάκριβα του Βαρδίνο Γιάννη εκεί οι μάνατζερ για να κάνουν μίωση του κόστος προφανώς τι άλλο έχουν να τραβήξουν άμα εγκατασταθούν και άλλες μεγάλες βιομηχανίες. Εάν υπήρχε σχεδιασμός σοβαρός προς όφελος των εργαζόμενων έστω για να τους απαλήνει να τους χρυσώσει το χάπι για όλα όσα τραβάνε με την ανεργία, με την υποαπασχόληση, με τα μνημόνια, με το να μετάλλουν τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαν φτιαχθεί βιομηχανικά πάρκα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν θα υπήρχε όκλυση σε αστικά κέντρα. Και εδώ τι βλέπουμε ότι συμφέρει το κεφάλαιο το κεφάλαιο δεν το συμφέρει να έχει βιομηχανικές περιοχές μακριά από αστικά κέντρα. Γι' αυτό συγκεντρώνει, γι' αυτό και στην Αττική έχει γίνει αυτό που έχει γίνει και έχει γίνει μια τεράστια χαβούζα, γι' αυτό γίνεται και πάνω γίνει και στην περιφέρεια όπου μπορούν να εκμεταλλευτούν και να ξεζουμίσουν τους φυσικούς πόρους και τις πρωτοπαραγωγικές πηγές. Προφανώς καταψηφίζω και αυτό το γενικό πολεμικό σχέδιο. Λοιπόν, τελειώσαμε, η κυρία Κόρκα έχει το λόγο. Κυρία Κόρκα. Συγγνώμη, με συγχωρείτε που δεν ακουγόμουν. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν επί προσωπικού, αρέσκεται και λυπάμαι πως ο συνάδελφος ο Γιώργος Απετρίτης αρέσκεται να χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα, η ικανότητα. Νομίζω ότι ο συναδελφός ο Γιώργος Απετρίτης αρέσκεται να χρησιμοποιεί εκφράσεις περιαδιασμάτων κτλ. Νομίζω ότι και στην εισήχηση μου ήμουν απόλυτο σαφής. το οποίο και έπεσε στο Συμβούλιο Επικρατίας. Λυπάμαι αν όντως δεν απάντησε στον συνάδελφο τον κ. Κελάρη το αγροτικής οικονομίας δεν απάντησε μέσα στον μικρόχρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα το Περιφυριακό Συμβούλιο όφηλε να διατυπώσει εγγράφωσης απόψης μέσα σε αυτό το διάστημα. Τώρα η Σανατολική Επικρατία δεν έχει εμφανιστεί. Αλλά, όταν έκανε το Συμβούλιο Επικρατίας όφηλε να διατυπώσει εγγράφωσης μέσα σε αυτό το διάστημα. Τώρα, οι 45 μέρες ακριβώς από την ημέρα που παρελήφθησαν τα έγγραφα ήταν στις 9 ή στις 10 Ιανουαρίου. Ναι, νομίζω ότι εκεί είμαστε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όντως, το θέμα μας σήμερα δεν ήταν το Διοικητήριο. Από εμένα δεν ακούσατε τη λέξη συζητάμε για Διοικητήριο. Αυτό το χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Πορυντίας που έχει μεγάλη αξία και οφείλουμε να συμπεριληφθεί κάποια στιγμή με σημιακή τροποποίηση στο σχέδιο πόλης, ούτως ώστε να είναι κατοχυρωμένο όπως είναι που είναι περασμένο στο Υποθυκοφυλακείο, στο κτηματολόγιο και σε όλους τους τομείς. Στην διασφάλιση της ΜΜΕ, για να απαντήσω σε όλους τους συναδέλφους συζητάμε σήμερα με θετική εισήγηση. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας προβληματισμός του τι ακριβώς συμβαίνει γι' αυτό το θέμα. Ποιος είναι ο προβληματισμός? Έχει κοινοποιηθεί το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο σήμερα του 2020 και έχει κάποιες διαφορές, πολλές φορές σημαντικές, με εκείνο το γούπου σου του 2020. Και ερχόμαστε τώρα και λέμε, οι ΙΣΜΕ αφορούν το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο που έχει σχεδιαστεί του 2020 ή αφορούν τις ΙΣΜΕ το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο του 2013. Λέμε ότι υπάρχουν διαφορές. Συζήτηση κάνουμε επί των ΙΣΜΕ και έχουμε κάθε δικαίωμα να αναφερόμαστε σε όποια σημεία, όπου υπάρχουν διαφορές. Εμείς, εγώ, Σαχάρις Βιτινιώτης και η Περιφερειακή Ενώτα και η κυρία Κουαργά και η κυρία Γιολίης, λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε κανέναν τόπο, όταν δεν υπάρχει Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο, το οποίο ρυθμίζει όλες τις χρήσεις της Γης. Άρα αυτό είναι προτεραιότητα, αλλού πρέπει να το κάνουμε. Αυτό είναι το σχέδιο, το σχέδιο, το σχέδιο, το σχέδιο, το σχέδιο, το οποίο ρυθμίζει όλες τις χρήσεις της Γης. Άρα αυτό είναι προτεραιότητα, αλφα, πρέπει στον κόσμο των Κορινθίων να παραδώσουμε ένα γουμπουσού, το οποίο να λύσει με της ΜΠΕ τα προβλήματά του και αυτό επιδιώκουμε. Πολύ σωστά, λοιπόν, ο κύριος Περιφερειάρχης, και ας μου επιτρέψετε την έκφραση αυτή, είπε ότι σήμερα δεν κουβεντιάζουμε τίποτα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του περισσιακού στοιχείου της Ποσειδονίας, αλλά κουβεντιάζουμε πώς θα δρομολογίσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας και αυτό το ζήτημα έπεται όλων των άλλων. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Προφοράμε. Αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να κάνει... Εγώ, εγώ είμαι. Ναι, ναι, κύριε Περιφερειάρχη, μισό λεπτό γιατί έχει ζητήσει το λόγο η κυρία Νικολάκου και τελευταίως θα τοποθεθείτε. Ναι, κυρία Νικολάκου, τι... Κύριε Πρόεδρε, με ακούτε? Ναι, ναι. Προσπαθούμε να ζητήσουμε το λόγο, έχει ζητήσει και ο κύριος Στατούλς, δεν ξέρω αν τον ακούσατε, γιατί δεν έχουμε καλή σύνδεση. Ναι. Έχω το λόγο ή ο κύριος Περιφερειάρχης? Όχι, όχι, έχουμε κάνει την πρωτολογία, έτσι, θέλετε να συμπληρώσετε κάτι... Τις τοποθετήσεις θέλω, ναι. Δεν τοποθεθήκατε... Συγγνώμη, γιατί δεν το κατάλαβα, αν δεν έχετε τοποθεθεί. Όχι, δεν τοποθετηθήκαμε, είμαστε στη φάση των τοποθετήσεων, έχω καταλάβει. Ναι, ναι. Αυτό λέω, ο κύριος Περιφερειάρχης, ή έχω το λόγο. Αν θέλετε να... Εγώ, συγγνώμη, δεν κατάλαβα, δεν έχετε τοποθετηθεί, δηλαδή, ως παράταξη στο θέμα. Όχι, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν έχουμε τοποθετηθεί. Κύριε Πετρίτσις, τοποθετήθηκε αυτό. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ήταν εκ μέρους του επικεφαλής, τώρα περνάμε στις τοποθετήσεις, εκεί δεν είμαστε. Θέλετε να κάνουμε τώρα να περάσουμε και τοποθετήσεις ομιλητών. Εγώ, πάντως, θέλω να τοποθετηθώ, δεν ξέρω τι θέλω να κάνει η άλλη συνάδελφη. Ωραία, έχετε το λόγο. Λοιπόν, κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνω για το χρόνο, όμως, εδώ υπάρχει μια πλήρη παρεμηνία, που θέλω να την ξεκαθαρίσω, τουλάχιστον για να έχουμε και όλη την ίδια άποψη, αν συζητάμε το ίδιο θέμα. Πρώτον και κύριον, η ΣΜΕ αυτή έχει σταλεί από το Δήμο. Κουβέντες που ακούω, αν έχει περάσει από το Δήμο ή αν δεν έχει περάσει από το Δήμο, είναι κουβέντες του αέρα ή από ανθρώπους που δεν έχουν μελετήσει καθόλου το θέμα. Ο ίδιος, λοιπόν, ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή, πρέπει και ζητάει από εμάς να εγκριθεί η ΣΜΕ, για να μπορέσει να θεραπεύσει ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισε. Ποιο ήταν το πρόβλημα? Υπήρχε Γενικό Πολυοδομικό. Κάτοικοι του Δήμου Κορινθίων πήγαν στο ΣΤΕ, κέρδισαν την προσφυγή και ακυρώθηκε αυτή τη στιγμή το Γενικό Πολυοδομικό. Γιατί έλειπε η ΣΜΕ. Άρα τη ΣΜΕ μας τη ζητάει ο ίδιος ο Δήμος, για να τελειώνουμε με το θέμα. Δεύτερο θέμα. Στην διαβούλευση, η περιφερειακή αρχίδια του κυρίου Βιτινιώκη, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο, έθεσε το θέμα του Τζαναβάρα και ο Δήμος απάντησε εγγράφως αρνητικά. Διότι έχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δεν θέλει στο συγκεκριμένο σημείο να γίνει δικητήριο. Άρα αυτό είναι το δεύτερο. Το τρίτο είναι, σε ό,τι αφορά την άποψη της υπηρεσίας, έχουμε ένα έγγραφο που το υπογράφει ο κύριος Περιφεριάρχης με δύο παρατηρήσεις. Μου κάνει εντύπωση γιατί το υπογράφει ο κύριος Περιφεριάρχης, αλλά δεν έχω τίποτα να πω σε αυτό και όχι υπηρεσία, με δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά το κεντρικό βιολογικό καθαρισμό αστικών λημάτων και η δεύτερη αφορά το στρατόπεδο Τζαναβάρα. Με την επισήμανση ότι σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο τι θα γίνει με αυτό το χώρο, γιατί είναι οικόπεδο της περιφέρειας, όπως έκανε ο κύριος Περιφεριάρχης και παραχώρησε, νομίζω, στην Κυπαρισσία, οικόπεδο που το ζήτησε ο Δήμος. Να δούμε, λοιπόν, τι θα κάνουμε και εδώ, να συζητήσει το περιφερειακό και για κάποια αγορά που θέλει να κάνει το εργοστάσιο ωραία, να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, να βρει να δουμε την υπόσχεση που θα πρέπει να κάνει στον κυβερνήτητα, την υπόσχεση που θα πρέπει να κάνει στον κύβερνητητα. Επί του συγκεκριμένου τώρα θέματος. Ο Δήμος μας ζητάει να εγκρίνουμε τη ΣΒΕ. Εμείς, λοιπόν, ψηφίζουμε ναι μόνο ως προς τη ΣΒΕ που ζητάει η δημοτική αρχή και καταψηφίζουμε οποιαδήποτε παρέμβαση είτε σημειακή είτε μη σημειακή. Ο κύριος Πενηφεριάκης το αποσύρει και εδώ σήμερα ψηφίζουμε μόνο τη ΣΜΕ που θέλει η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε ψηφίζουμε ναι. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαφοροποιηθούμε και θα καταθέσουμε δική μας πρόταση. Ωραία, ο κύριος Μποζίκης. Ναι, ακούγω π. Πρόεδρε. Ναι, ναι. Δύο λεπτά. Ναι, θα είμαι σύντομος. Εγώ αυτή τη στιγμή καταλαβαίνω την αγωνία του κ. Περιφεριάρχη στο συγκεκριμένο θέμα, στο να το ψηφίσουμε. Και δικαιολογώ και τον εκνευρισμό του. Γιατί άλλο ήθελε εδώ πέρα να περάσει και τελικά με την τοποθέτηση του κ. Πετρίτσι και του κ. Δέδε μετά, παίρνει κάποια πράγματα πίσω. Και ποια είναι αυτά, δηλαδή εδώ πέρα φάσκη και αντιφάσκη. Γιατί όταν βλέπουμε στην πρώτη σελίδα, στις τελευταίες παραγράφους, που μιλάει για το πεδίο βολής και το δεύτερο για το Γουποσσο, που είναι και το στρατόπεδο Τζαναβάρα, όλο το θέμα ήταν εκεί. Ο καυγάς είναι για το πάπλωμα. Γιατί να μη ξεχνάμε ότι τον Ιούνιο ο κ. Περιφεριάρχης μαζί με τον κ. Βιτινιώτη πήραν απόφαση και έχουν φωτογραφηθεί και είναι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και είναι κρεμισμένα όλα. Μάντρες, φυλάκια, τα πάντα. Με ποιο δικαίωμα αυτή τη στιγμή έρχεται ο καθένας, αποφασίζει, όταν το γενικό πολοδομικό σχέδιο δεν επιτρέπει για δικητήριο και επιτρέπει άλλες δραστηριότητες. Με ποια διαβούλευση έγινε αυτό και έγιναν εκεί πέρα όλα ίσομα. Ναι, γι' αυτό αγωνιά ο κ. Περιφεριάρχης σήμερα πώς θα περάσουμε και θα ψηφίσουμε το καινούριο πολοδομικό σχέδιο του δ. Κορινθείο. Και συνεχίζω αυτή τη στιγμή. Αναφέρεται κ. Περιφεριάρχη εδώ πέρα ότι λέτε για το δικητήριο στη συγκεκριμένη φάση. Για μένα θα πρέπει αυτή η εισήγηση. Και πιο κάτω γράφει ο Περιφεριάρχης Νίκας Παναλιώτης. Δεν γράφει ούτε ο κ. Γιωλής, ούτε ο κ. Βητηνιώτης, ούτε η κ. Κόρκα. Δηλαδή αυτό είναι έγγραφο που το έχει δει ο κ. Περιφεριάρχης και προσπαθεί να περάσει γιατί οι δηλώσεις που έχουν γίνει από το Σεμπτεύρι και του έχουμε κάνει σημαία για το δικητήριο της Κορίνθου που είναι άκυρο εκεί πέρα στη συγκεκριμένη περιοχή ότι μέχρι το τέλος του Δεκεύριου θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη και θα είναι όρημη. Και θα ξεκινήσουμε από τον Ιανουάριο να γίνεται το καινούριο δικητήριο. Ως προστί, εδώ είναι το πρόβλημα του κ. Περιφεριάρχη, το καινούριο δικητήριο επειδή έχει δώσει το λόγο του και έχει κάνει τις δηλώσεις του δημόσια, δεν του βγαίνει τώρα. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πάρει πίσω την εισήγηση αυτή και να έρθει καινούρια εισήγηση που θα αφορά το συγκεκριμένο θέμα που είπε πριν. Τίποτα άλλο. Και αυτό να είναι σβησμένο στη εισήγηση. Δεν θα πρέπει να είναι καθόλου γραμμένο. Μόνο αυτό που δημιουργεί ο δήμητρος. Ευχαριστώ. Ναι, θα ακολουθώ την κουβέντα. Ασφαλώς και θεωρώ ότι ο κ. Πετρίτσις και η κυρία Νικολάκου κάλυψαν πλήρως το θέμα. Δεν αντιλαμβάνομαι και δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει να κάνει η περιφερειακή αρχή. Άκουσα πριν λίγο ο ένας να τα ρίχνει στον άλλον. Η εισήγησης όμως φέρνει την υπογραφή του περιφερειακού. Και πολύ καλά ακούστηκε από τον κ. Μποζίκη πριν λίγο ότι έχουν γίνει και αξιόπινες πράξεις από την πλευρά του κ. Περιφερειακού. Η αξιόπινη πράξη ήταν ότι έγινε παρέμβαση στο οικόπαιδο το συγκεκριμένο, που είναι πραγματικά η ιδιοκτησία της περιφέρειας του Πελοποννήσου και μάλιστα της περιφερειακής αρχής της περιφερειακής ενότητας κοριτίας. Και βέβαια η συζήτηση και το έτημα που υπάρχει προς συζήτηση είναι μοναδικό. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Δήμο Κολυνθείο. Και το πρόβλημα ήταν ότι ενώ έχει εγκριθεί η Β1 και Β2 φάσεις, δηλαδή το ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Κολυνθείων, προέκλειψε το πρόβλημα από προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατίας Πολιτών, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Επικρατίας να βρει τη δουλεία της μη έγκρισης όπως έπρεπε να είχε γίνει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, της περιβαλλοντικής σπέ του Πολεοδομικού Σχεδίου Κολυνθείου. Και αυτό νομίζω ότι είναι το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς εγκρίνουμε μόνο το έτοιμα για έγκριση της σπέ του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Κολυνθείων, προκειμένου να διευκολύνουμε και να έρθει ο Δήμος Κολυνθείων στη νομιμότητα των εφαρμογών που προσδιορίζει το πολεοδομικό του σχέδιο. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γίνει καμιά άλλη κουβέντα. Και δεν μπορεί να γίνει καμιά άλλη κουβέντα. Είναι τους υψηλούς τόνους περιπροστασίας των ιδιοκτησιών, των περιουσιακών στοιχείων της περιφέρειας της Πελοποννήσου, καθότι αυτό δεν τηρήθηκε στην περίπτωση που ανέφερε η κυρία Νικολάκου στην Κυπανησία. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, την κουβέντα. Φαίνεται οι προθέσεις της περιφερειακής αρχής και ο τρόπος που προσπαθεί να παρέμβει αντικανονιστικά στην αντίληψη και στο έτοιμα για την έκκληση της ΜΠΕ του πολεοδομικού σχεδίου Χορινθίων. Και αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Το βασικό ζήτημα, λοιπόν, είναι ότι οι παρατηρήσεις δεν μπορούν. Οι παρατηρήσεις διορθώνονται ή ενστάσεις με άλλη διαδικασία, όταν απολύτως αγνοεί η περιφερειακή αρχή. Για αυτό, λοιπόν, το θέμα που απασχολεί το περιφερειακό συμβούλιο είναι μόνο η έγκριση της υποβολής του αιτήματος του Δήμου Κωνηθίων για την έγκριση της ΜΠΕ που έχει κάνει ο Δήμος Κωνηθίων να αφούν οι λόγοι που ακυρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κωνηθίου και τίποτα παραπέρα. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Για να κλείσουμε. Να πάρω για τρίτη φορά το λόγο, δυστυχώς. Ένα θέμα το οποίο έπρεπε να μας ενώνει. Γιατί δεν υπόθηκε εδώ. Λοιπόν, θα πω τέσσερα πρέντε πράγματα κωδικά. Το θέμα της ΜΠΕ και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι το πρόβλημα του Δήμου Κωνηθίου και κανείς άλλος. Για τη ΜΠΕ λέμε ναι ή όχι. Τίποτα άλλο. Και το μόνο θέμα μας σήμερα είναι η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Κωνηθίων. Το δεύτερο. Κοιτάξτε, αναφέρομαι σε κάποιον συνάδελφο, νομίζω ο κ. Σπεντάκους ή κάποιος άλλος. Αναφέρθηκε επί της ουσίας του Γουμπή. Έχω να πω τα εξής. Επειδή ως δήμαρχος έχω πολύ ασχοληθεί με αυτό το θέμα και πολύ έχω πονέσει. Γιατί ξέρετε τι γίνεται με τη γη και με τα οικώπεδα. Λοιπόν η καθαρή χρήση, η οποία υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες, όσον αφορά τη καθαρή χρήση των χώρων, είναι ξεπερασμένη σήμερα. Σήμερα μιλάμε για μυκτές χρήσεις. Για οχλούσες και μυκτές χρήσεις. Για οχλούσες και μυοχλούσες δραστηριότητες. Και νομίζω ότι είναι σωστό. Και συνδέεται με τη μετακίνηση. Και την εικόνα γενικότερα των πόλεων. Είναι ξεπερασμένο να μιλάμε για σεκαθαρισμένες χρήσεις. Μόνο κατοικία. Όπως παράδειγμα συμβαίνει στον Παπάγου. Λοιπόν, όσον αφορά στο χρηματολόγιο που ρωθήσατε, είπα, του Δήμου Δουλειά. Ό,τι συγχεί το Δήμος. Μυκτή χρήση, σωστά. Όσον αφορά το χρηματολόγιο. Υπάρχει η δισκέτα, στη διάθεσή σας κύριε Γόντικα. Να την πάρετε. Και αύριο ακόμα, να απεθυνθείτε στο γραφείο μου να σας τη δώσω. Τώρα για το κόστος, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Το τρίτο. Παραχώρηση κατά χρήση έγινε στην Κυπαρυσία. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ήταν ένα εικόπεδο. Κακώς κατά την άποψη μου αγοράστηκε. 7 στρέματα στο κέντρο της πόλης. Προφανώς δεν υπάρχει ανάγκη κατασκευής εκεί χτιρίου. Δώθηκε για αυτές τις δικές δραστηριότητες. Ένα μικρό αυθεντικό κέντρο. Ένα παρκάκι στο κέντρο της Κυπαρυσίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή. Δεν έχει καμία σχέση με αυτά με τα οποία μιλάμε. Μου είπατε διάφορα. Δηλαδή αξιόπινες πράξεις. Δηλαδή σε λίγο θα τρέχουμε στα δικαστήρια. Τι λέτε. Ιμένουν μάρτυρες, κατηγορεί και το ένα και το άλλο. Ποια αξιόπινη δραστηριότητα. Το ότι πήγε η περιφέρεια και καθάρισε ένα εικόπεδο. Το οποίο ήταν μέσα γεμάτο σκουπίδια, γεμάτο φίδια. Ένα εικόπεδο το οποίο ήταν πρόβλημα για την περιοχή. Το εικόπεδο της ιδιοκτησίας της. Το δικό της εικόπεδο. Ποια αξιόπινη πράξη έκανε. Το οποίο μόλινε, ρίπενε το περιβάλλον με την εικόνα του. Την εικόνα την οποία είναι εκεί. Αμφισβητείτε ότι αυτό είναι η ιδιοκτησία και περιουσιακό στοιχείο της περιφέρειας. Λέει έχει αγωνία. Τι έχει αγωνία ο περιφέρειας. Ποια αγωνία έχω εγώ. Αν προσπαθώ να αξιοποιήσω ένα εικόπεδο το οποίο υπάρχει περιουσιακό μας στοιχείο. Για ποιον. Για το λαό της Κορινθίας. Για καλύτερη εξυπερέτηση. Ξέρετε το χτίριο που είναι δικητήριο σήμερα δεν εξυπερετεί. Δεν έχει προσβασιμότητα στα άτομα με ιδικές ανάγκες. Το θέλει και ο Δεσπότης επιπλέον. Πρέπει να βρούμε λύση γρήγορα. Δεν είναι η γρήγορη λύση του στρατοπέδου. Και σας εξήγησα ότι ένα περιουσιακό στοιχείο τριών τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι στη διακριτική ευκαιρία ούτε του περιφερειακού συμπουλίου ούτε του περιφερειάρχη να το επιστρέψει στο Υπουργείο Εθνικής Αμήνυσης για ναϊκόπεδο κάπου στο στρατόπεδο που κύριος είδε όταν θα ολοκληρωθεί ως διαδικασία. Αλλά δεν είναι θέμα να το κουβεντιάσουμε εδώ σήμερα. Το θέμα είναι ισμπέ. Τίποτα άλλο. Όπου αρμοδιότητα έχει ο δήμος. Και προφανώς συμφωνώ με τους προαλήσατες ότι πρέπει να περάσει και πρέπει αυτό να ψηφιστεί. Και να σας πω, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Δεν έχω καμία αγωνία για το ότι θα γίνει εκεί. Αν γίνει ή δεν γίνει είναι δουλειά των φορέων της Κορινθίας και προφανώς έχουν και την ευθύνη. Εγώ ποτέ δεν πρόκειται να υπογράψω, το λέω, στο Ταμείο Εθνικής Αμήνυσης, επιστροφή του συγκεκριμένου οικοπέδου. Το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία. Θα έρθει το μέλλον όπου κάποιοι άνθρωποι ενδεχομένως που θα προσεγγίζουν διαφορετικά τα θέματα θα αξιοποιήσουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο της περιφέρειας. Το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Μη θεωρήσουν κάποιοι ότι πολύ εύκολα θα μας πούνε πάρτε αυτό το κομμάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά από 30 χρόνια στο στρατόπεδο και επομένως αυτομάτως επιστρέφεται το προνομιακό κομμάτι της Προσυδωνίας στο Ταμείο Εθνικής Αμήνυσης. Αυτό δεν γίνεται και θα αγωνιστούμε για να μην επιστραφεί το συγκεκριμένο οικόπεδο. Μου λέτε αγωνιώ. Γιατί αγωνιώ για το σπίτι μου, για τα περιουσιακά μου στοιχεία. Γιατί αγωνιώ. Για ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχουμε εμείς στην Κορυνδία. Μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που κάποιοι το απόκτησαν για να γίνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Συγκεκριμένη όχι τίποτα άλλο. Συγκεκριμένη. Είναι δυνατόν εγώ ή εσείς αυτό το περιουσιακό στοιχείο να το απομπολίσουμε. Αυτό θέλω να σας πω. Και παρακαλώ πάρα πολύ αυτά που λέει ο Δήμος με θρησκευτική ευλάβεια να τα ψηφίσουμε. Και τίποτα άλλο πέραν αυτού. Και στενοχωριέμαι γιατί ένα θέμα που είναι για το λαό της Κορύνθου και της Κορυνδίας να γίνεται σημείο αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει λόγος. Έχουμε τόσα θέματα να αντιπαρατεθούμε. Νομίζω ότι αυτό περισσεύει. Ευχαριστώ πολύ. Ολοκληρώσαμε τη συζήτηση. Προχωράμε στη Ψηφοφορία. Είναι ξεκάθαρο. Γνωμοδότηση επί της ΣΜΕ του Γενικού Πολοδομικού Σκεδίου του Δήμου Κορυνθίων. Κυρία Νικολάκου θέλει κάτι να διευκρινήσει. Σας παρακαλώ τελείωσε η συζήτηση. Τώρα προχωράμε στη Ψηφοφορία. Υπάρχει κάτι. Ναι, αυτό θέλω να πω. Με ακούτε. Με δεδομένο ότι αποσύρεται το με αριθμό Προτοκόλου 27 9000 καθετος 56 28 15 1 του 21 έγγραφο που μιλάει για γνωμοδότηση επί της στρατηγικής μελέτης. Με δεδομένο ότι αποσύρεται αυτό το έγγραφο και ότι ψηφίζουμε χωρίς καμία αναφορά στα δύο σημεία που αναφέρεται για τζαναβάρα και βιολογικό ψηφίζουμε ναι. Ωραία. Λοιπόν, εγκρίνεται κατά ποιο ψηφί... ο κ. Πεθράκος. Δικαιολόγηση ψήφου μόνο, έτσι, τίποτα άλλο. Ομοίως, αυτό θέλω να πω κι εγώ. Φυσικά ψηφίζουμε ναι μετά από αυτές τις διευκρινήσεις που δόθηκα. Ωραία. Εγκρίνεται κατά ποιο ψηφία. Κύριε Πρόεδρε της διαδικασίας θέλω. Ναι. Μετά από τη συζήτηση και αυτού του θέματος και με δεδομένο ότι έχει προχωρήσει η ώρα θέ το θέμα να ψηφίσουμε να πάμε στο θέμα 13 αυτή την ώρα το οποίο έπρεπε κανονικά να ήταν πρώτο γιατί είναι συνεχιζόμενη η συζήτηση για να μπορέσει να συζητήσει όπως και να αποφασιστούν και τα ομόφωνα θέματα τα οποία έχουμε... Κύριε Πεθράκο, σας παρακαλώ μην δημιουργείτε θέμα να κάνουμε χρόνο. Προχωράμε στα θέματά μας. Δεν δημιουργώ θέμα να κάνω χρόνο. Το θέμα 10. Σας παρακαλώ κύριε Πεθράκο. Σας παρακαλώ. Αφού προχωράμε τη διαδικασία αυτό έχουμε να κάνουμε. Άμα χάσουμε χρόνο είναι ισβάρος όλων. Το θέμα 10 είναι η έκκριση εφαρμογής δυναμικού στήματος και τα λοιπά. Ιησυχητήσω ότι περιφεράξει ο κύριος Βελούτης. Μιλάμε για τη Λακωνία. Κύριε Βερούτη. Καλησπέρα στην αδερφή. Ουσιαστικά το θέμα 10 αφορά την έκκριση εφαρμογής του δυναμικού σύστηματος αγορών του ΑΤ33 του νόμου 4412 του 2016, τετραεκτούς διάρκεια για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτερεβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας περιφερειακής ανώτας λακωνίας. Αφορά τα σχορικά επιδύο 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσούτων 22 εκατομερίων. Συμπεριλαμβανομένο ΦΠΑ, δικαιομάτων προέρεσης και για τρομοποίηση των εφιστά μετρομολογίων έως 20%. Αφορά ουσιαστικά δηλαδή μια υπερεσιακή εισήγηση και για το λόγο αυτό έχει κλειθεί και η αρμόδια, η προσταμένη του κτήματος προομιθειών της περιφερειακής ανώτας λακωνίας, η κυρία Κοκονού, η οποία μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση επιστεθεί. Έχουμε ερωτήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Η κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, έχω ένα μεγάλο ρυθμό ερωτήσεων. Θα ήθελα να τις πω όσο πιο γρήγορα μπορώ με δεδομένη την γνώση που έχω από των διεθνών διαγωνισμών για τη μεταφορά επισυράειτων. Πρώτον, διαβάζοντας το άρθρο 33 του νόμου 44-12 του 16 που επικαλείται και η εισήγηση και ο αντιπεριφερειάρχης, είδα ότι είναι δινητική η επιλογή, δηλαδή λέει μπορούν να προχωρήσουν και με την εφαρμογή δυναμικού συστήματος αγορών. Πρώτον, θέλω να μάθω για ποιο λόγο παίρνεται αυτή η απόφαση και τι είναι το κέρδος που θα έχει η περιφέρεια. Δεύτερον, θέλω να μάθω σε σχέση με τους προϋπολογισμούς εάν θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έγκρισης εφαρμογής του συστήματος αγορών ή αν θα προκύψουν με τη σκία και το μαθηματικό τύπο που προκύπτουν οι προϋπολογισμοί όταν γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί. Τρίτον, θέλω να μάθω εάν εδώ θα συμβεριλάβουμε τα ταξί και με ποιο τρόπο θα καταστεί δυνατόν να φτιαχτεί αυτός ο κατάλογος ή αυτό το μητρό όπως εδώ αναφέρεται που σύμφωνα με το άρθρο 33 θα πρέπει να περάσουν 30 μέρες από την ημερομηνία αποστολής που θα γίνει προκήρυξη. Τέταρτον, επειδή μιλάμε για 22 εκατομμύρια εδώ για τρεις χρονικές σχολικές περιόδους πως θα μπορέσουμε μετά την έγκριση της εφαρμογής αυτής να πάμε στις διαφοροποιήσεις που πηγαίνουμε όταν μετά το διεθνείς διαγωνισμός προκύπτουν οι διαφοροποιήσεις των δρομολογίων ανάλογα την κατάσταση. Και τελευταία ερώτηση που φαντάζομαι μπορεί να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες τώρα που το σκέφτομαι. Αν το εγκρίνουμε σύμφωνα με αυτό που έχουμε εδώ τι θα αλλάξει σε σχέση με τους διεθνείς διαγωνισμούς. Παρακαλώ να απαντηθούν τα ερωτήματα γιατί δεν είναι ένα. Να δώσετε ήχο στην κυρία που μπορούν. Ωραία. Μ' ακούτε. Ωραία, σας ακούμε. Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Κοκονού Μεταξία. Είμαι προστασμένη στο Τμήμα Προμηθειών της Περιφερειακής Ενώτας Λακωνίας. Είμαι στο Τμήμα που έχω κάνει την εισήγηση την οποία σας έχουμε φέρει για ψήφιση. Αυτό που θέλω να απαντήσω είναι το εξής. Εμείς έχουμε φέρει μια εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσετε την εφαρμογή του δυναμικού συστήματος αγορών, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας τρόπος ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, είναι ηλεκτρονικός, είναι διεθνής, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Αενωσίας, όπως και ο κλασικός, κυρία Νικολάπου, ηλεκτρονικός διαγωνισμός που κάνουμε πάντα και γιατί ζητούμε την εφαρμογή πλέον αυτού του συστήματος. Σύμφωνα με τις επιταγές του Υπουργείου Σωτερικών που έχουμε από τον 2019, το Σεπτέμβριο του 2019, έχουνε σταλεί ήδη σε όλες τις περιφέρειες διαμέσου της ΑΔΙΣΗ για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών υποδείγματα προκήρυξης για την ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών με το δυναμικό σύστημα αγορών. Και για ποιο λόγο, γιατί το δυναμικό σύστημα αγορών ουσιαστικά δίνει μια πιο έγκριρη διενέργεια των διαγωνισμών και μικρότερο δικητικό βάρος. Όσον αφορά το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού, αυτό δεν αλλάζει σε καθόλου. Το δυναμικό σύστημα είναι ένας άλλος τρόπος εφαρμογής ανάθεσης δημόσιας σύμβασης και το Υπουργείο το επιτάσσει γιατί, όπως γνωρίζετε, η μεταφορά των μαθητών είναι ένα αντικείμενο το οποίο διαρκώς μεταλλάσεται. Δηλαδή, ερχόμαστε, κάνουμε ένα διαγωνισμό, ο οποίος έχει έναν αριθμό δραμολογίων για ένα ή δύο ή τρία σχολικά έτη κάθε φορά, όσο κάθε φορά το προκηρήσαμε, το οποίο όταν έρχόμασταν πάντα να κάνουμε την ανάθεση, το έργο αυτό έρχονταν, μέχρι να κάνουμε την ανάθεση της σύμβασης, έρχονταν αυτό και είχε διαφοροποιηθεί λόγω της φύσης του. Για αυτό το λόγο και το Υπουργείο το επιτάσσει και γι' αυτό και μας έχει στείλει και υποδείγματα διεμέσω της έδησης διότι το δυναμικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο έβρος, γι' αυτό και είναι μέχρι πέντε χρόνια, εμείς συνεργαστήκαμε και με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία το εφαρμόζει φέτος για δεύτερη τετράετία το δυναμικό σύστημα αγορών στη μεταφορά των μαθητών γιατί δίνει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην υπηρεσία να αντεποκριθεί πιο έγκαιρα στα αιτήματα των γονέων και τη μεταφορά των παιδιών. Συγκεκριμένα, όταν μέχρι τώρα προκηρήσαμε τον διαγωνισμό, κάναμε μια προκήρυξη σύμφωνα με τα δρομολόγια που μας δίνει στο Τμήμα Προμηθειών, το Τμήμα Διαβίου Μάθησης και Παιδείας και αφορά του προϋπολογισμού των δρομολογιών που θα έχουμε για την επόμενη σχολική χρονιά. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα δρομολόγια αυτά επειδή είναι απλά προϋπολογισμός έρχονται και διαφοροποιούνται. Εμείς κάθε φορά για να εγκανοποιήσουμε νέα αιτήματα που είναι διαρκή, να φανταστείτε μέσα στο 2018 κάναμε 10 διαφορετικούς διαγωνισμούς, επιμέρους δηλαδή ηλεκτρονικούς, για να εγκανοποιήσουμε συνεχώς διαρκώς αυξανόμενα νέα αιτήματα γονέων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά, για να κάνουμε έγκριση μιας νέας διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να πάρουμε σύμφωνη γνώμη από τη Νέα Δυσσή, γιατί έπρεπε να κάνουμε νέα διαγωνιστική διαδικασία. Γιατί όταν τρέχεις ένα διαγωνισμό για μια υπηρεσία ή προμήθεια και έχεις ένα νέο δικείμενο, θα πρέπει να πάρεις σύμφωνη γνώμη από τη Νέα Δυσσή για να κάνεις ανάθεση με το όρθρο 32. Να πάρουμε αυτήν την έγκριση από τη Νέα Δυσσή με το όρθρο 32, είναι πολύ χρονοβόρεκη και δύσκολη να την πάρουμε την έγκριση, γιατί η Νέα Δυσσή σου λέει ότι για να πάρεις έγκριση για μια νέα υπηρεσία, θα πρέπει ουσιαστικά να δικαιολογήσεις, γιατί αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική και δεν μπορούσες να την προβλέψεις. Κάθε φορά, ουσιαστικά επειδή έχουμε γερκή ελλογραφία με τη Νέα Δυσσή, μέχρι να πάρουμε την απάντηση, ουσιαστικά και γι' αυτό και δύναται και δύσκολα, είναι το γεγονός ότι σου λέει ότι ξέρεις ότι τα δρομολόγια θα τα έχεις, οπότε ουσιαστικά δεν είναι έκτακτη ανάγκη, δεν είναι ότι έγινε ένας COVID, όπως φέτος, παράδειγμα, και προκύψανε νέα δρομολόγια λόγω του COVID, είναι ουσιαστικά κάτι το οποίο ξέρεις ότι κάθε φορά, κάθε σχολική χρονιά, θα έχεις νέα δρομολόγια. Οπότε σου λέει, εγώ σου, όχι σου επιβάλλω, σου επιτάσω να χρησιμοποιήσεις μία άλλη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία είναι πιο ευέλικτη, το δυναμικό σύστημα αγορών, και γι' αυτό το προτείνουν γι' αυτό, γι' αυτή την υπηρεσία. Και γι' αυτό αρχόμαστε ουσιαστικά εμείς να συμμορφωθούμε σε αυτό. Τι είναι το δυναμικό σύστημα αγορών. Καταρχήν αυτή τη στιγμή, αυτό που εισηγούμεθα, είναι να αποφασίσετε την εφαρμογή του δυναμικού σύστηματος αγορών, σύμφωνα με την επιταγή του Υπουργείου Σωτερικών, το οποίο μετά θα υλοποιηθεί από την Οικονομική Επιτροπή. Δηλαδή, η Οικονομική Επιτροπή μετά θα ειλοποιήσει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκρίνοντας όρους του δυναμικού σύστηματος αγορών. Το δυναμικό σύστημα αγορών ουσιαστικά τι είναι. Είναι μια διακήρυξη, διεθνής διακήρυξη, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτή τη διακήρυξη, θα πρέπει ουσιαστικά επιχειρήσεις, ατομικές, συνομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε αυτή την υπερησία, δίνοντας τους ευμήνες, ανοίγοντας το σύστημα στην αρχή για ένα μήνα, για να κάνεις στην πρώτη δεξαμενή το πρώτο μητρό προμηθευτών, οικονομικών φορέων, οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να υποβάλουν κάποια δικαιολογιτικά, τα οποία είναι το ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ενιέαιο Έγγραφο Σύμβασης, ασφαλιστή και φορολογική ενομερότητα. Έχοντας αυτά υποβάλλει, φτιάχνουμε μία δεξαμενή, ένα μητρό προμηθευτών, οι οποίοι ουσιαστικά είναι κατάλληλοι, εγκρίνονται κάθε φορά από την Οικονομική Επιτροπή και κάθε φορά που έχουμε δρομολόγια από το δίστυχο θμήμα διαβίου μάθησης και παιδείας, ερχόμαστε εμείς, παίρνουμε την έγκριση οικονομικής επιτροπής ότι έχουμε αυτά τα δρομολόγια με αυτό το κόστος και χωρίς να χρειαζόμαστε πάλι άλλη δέσμαυση προϊκολογισμού, γιατί την έχουμε ήδη προεγκρίνει και την έχουμε ήδη προπλέξει, και κάνουμε κατευθείαν μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία είναι πολύ πιο ταχύτερη. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σαν υπερεσία πιο γρήγορο στο έδειγμα του πολίτη. Και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που το επιτάσσει το Υπουργείο. Ωραία, ευχαριστούμε. Άλλη ερώτηση. Κύριε Πετράκος. Η πρώτη ερώτηση. Οι συγκεκριμένοι τώρα τα κτέλ, τα ταξί, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτό το δυνατμικό σύστημα, να ανταποκριθούν σε αυτό το καινούργιο σύστημα. Πρώτη ερώτηση, δεύτερη ερώτηση. Εμείς αύριο σαν περιφέρεια πρέπει να ενικιάσουμε 40 ακόμη ταξί για να μεταφερθούν τα παιαμέα, τα οποία πηγαίνουν τώρα και τέσσερα μαζί, ένα και να γίνουν δύο. Πόσο πιο γρήγορα με αυτό το δυναμικό σύστημα θα είναι πολύ πιο γρήγορη αυτό ότι θέλουμε να πάρουμε άλλα 40 ταξί σαν περιφέρεια να μηστώσουμε. Μπορεί να υλοποιηθεί παραλώς χάρη αυτό το θέμα. Πώς θα γίνει ή θα είναι πιο εύκολο κατά τη γνώμη σας. Απαντήστε, κυρία Κοκονού. Κυρία Κοκονού, μπορείτε να απαντήστε. Εντάξει, ωραία, είχα ένα θέμα με το μικρόφωνο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος, και το καταλάβαμε, γιατί και εμείς πέρυσε όταν το είδαμε χρειαζηθήκαμε κάποιο χρόνο για να μπορέσουμε σαν υπηρεσία να το μάθουμε τι είναι αυτός ο καινούργιος τρόπος ανάθεσης υπηρεσιών. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που υπητά στο Υπουργείο. Να είναι πιο εύκολη η ανταπόκριση της υπηρεσίας όταν έχει ουσιαστικά ανάγκη μύστοσης νέων νέων οχημάτων για την κάλυψη νέων νεων εγγών. Δηλαδή εκεί που θα θέλαμε, καταρχήν για να ξεκινήσουμε μόνο τη διαδικασία αν είχαμε να μισθώσουμε δέκα ακόμα ταξία, όπως είπατε, παράδειγμα. Η λεωφορία. Θα έπρεπε εμείς, για να κάνουμε καταρχήν διαδικασία, να πάρουμε έγκριση από την Ιαδησύ. Πράγμα το οποίο σήμενε δύο τουλάχιστον μήνες για να πάρουμε την έγκριση. Και θα θέλαμε άλλους δύο μήνες για να το λεωποιήσουμε. Όσο αγωνέας έκανε ένα αίτημα ότι το παιδί μου στα μισά της χρονιάς πρέπει να μεταφερθεί για την προέκυψη ανάγκη και είναι δεκάδες, εκατοντάδες αυτά τα αιτήματα, εμείς θα θέλαμε τέσσερις μήνες για να αντιποκριθούμε σε αυτό. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τέσσερις μήνες τώρα θα είναι στο πολύ ένας. Είσαι σαφέστατα, σαφέστατα πιστεύω, ότι δεν χρειάζονται άλλες επεξηγήσεις. Ναι. Ποιος? Ο κύριος Σταυράκος από την υπηρεσία. Καλησπέρα σας, με ακούτε. Ναι, ναι. Ωραία, θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε η προσταμένη μου, ότι το δυναμικό σύστημα αποτελεί, όπως είπε, μια πολύ ευέλικη διαδικασία και θα θυμίσω ότι στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή που φέραμε το θέμα με τα 22 δρομολόγια, εκεί αν θυμάστε κυρία Νικολάκου που με ρωτήσατε πού είναι το χλωμοχώρι που μου κάνατε μια ερώτηση, αυτά τα 22 δρομολόγια είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Χρειαστήκαμε, όπως είπε η προσταμένη μου, ένα μισή μήνα για την έκκληση από τη Νέα Δυσσή. Είμασταν τυχεροί που τα σχολεία ήταν κλειστά και τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο. Και καταφέραμε να τα βάλουμε στα δρομολόγια στα Μέσα Γενάρη. Από τον Οκτώβριο ξεκινήσαμε, ενώ τώρα δεν αλλάζει τίποτα, προσέξτε δεν αλλάζει τίποτα, ο διαγωνισμός είναι ακριβώς ίδιος, βγαίνουν προσκλήσεις κάθε φορά που έχουμε καινούρια δρομολόγια, δεν χρειάζεται να βγάλουμε σε ορίζοντα τριετίας. Γιατί όταν βγάλουμε κάποια δρομολόγια εξ αρχής, το 30% περίπου κάθε έτος καταλήγει άγωνο μέσα στο έτος. Και αυτά τα δρομολόγια τα σέγνουμε άγωνα μέχρι το τέλος τριετίας. Και όπως είπε η προσταμένη μου, φτάνουμε να έχουμε 10 διαγωνισμούς διαφορετικούς. Ενώ τώρα έχουμε την ευελιξία, ό,τι δρομολόγια χρειαζόμαστε, πολύ γρήγορα να ανταποκριθούμε. Αυτό σημαίνει, επειδή ρωτήσατε πριν για τα κτέλ, ο κ. Πετράκος και εσείς για τους ταξιτζίδες, συμμετέχουν κανονικά όλοι οι φορείς που συμμετείχαν. Όλοι οι μεταφορείς. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Είναι μια ευέλικτη διαδικασία, την προτείνει το Υπουργείο η Αντισί, συγκεκριμένα έχει σχέδιο διακήρυξης για μεταφορά μαθητών. Δεν έχει σχέδιο γενικά και αόριστα. Γράφει, μεταφορά μαθητών στις περιφέρειες. Και εγώ θεωρώ ότι σκόπιμα κολλησιεργεί να μας δίνει τις εγκρίσεις για να μας τρέψει ακριβώς στη μεταφορά μαθητών μέσω του δυναμικού συστήματος. Επίσης αυτό να συγκληρώσω ότι εκτός ότι ανταποκρινόμαστε πολύ γρήγορα στη προσφορά υπηρεσιών προς πολίτες, εξπερετεί και τους μεταφορείς γιατί δεν τους δεσμεύουμε με μεγάλες εγγυητικές επιταγές σε ορίζοντα τριετίας που τους επιστρέφουμε βέβαια αναχρόνων όταν λύγουν, αλλά μετά ζητάμε συνέχεια καινούριες. Εμείς ανταποκρινόμαστε κάθε φορά στα δρομολόγια που μας ζητάει στο σύστημα διαπείου μάθησης και παιδείας. Ευχαριστώ. Ωραία. Η κυρία Νικολάκου. Μαύρα, μπορώ να κάνω μια ερώτηση ακόμα ή τελειώσω με τις ερωτήσεις. Μια ερώτηση να κάνετε. Αλλά υπάρχει ερώτηση να κάνουμε. Θέλω να ρωτήσω στον πίνακα ο οποίος επισυνάπτεται για την κατανομή δαπάνης. Έχει μέσα και το σχολικό έτος 2021 με 2.444.400. Δεν ξέρω αν αυτό το 2021 μπορεί να περιληφθεί, γιατί τελειώνει τώρα το σχολικό έτος. Θέλω να μάθω γιατί ενώ εδώ το 21 είναι 5.500, το 22 5.500, το 23 5.500, γιατί το 2024 είναι 3.055 ο προϋπολογισμός. Οι προϋπολογισμοί είναι ένα σχολικό έτος, αλλά η ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης αφορά ημερολογιακό έτος. Δηλαδή, εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε συμβάσεις σύμφωνα με μια παράταση που δόθηκε στις συμβάσεις οι οποίες ήταν σε ισχύ 36 του 2020. Οπότε, ουσιαστικά, οι συμβάσεις μας λήγουν, έχουν διάρκεια παράταση στο αργότερο 36 του 2021. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, απ' τη στιγμή που πρέπει να τρέξουμε τώρα διαγωνιστική διαδικασία, θα πρέπει ουσιαστικά να συμπεριλάβουμε όσο προλάβουμε και το υπόλοιπο του σχολικού έτος 2020-2021. Δεν μπορώ εγώ να πω ότι θα εξαντλήσω την παράταση. Επίσης, αν μου επιτρέπετε, για οποιοδήποτε λόγο, λόγω της πανδημίας, ενώ η παρατάση των συμβάσεων, όπως το ανέφερε η προϊσταμένη μου, είναι μέχρι 36 του 2021, αν χρειαστεί να παραταθεί το σχολικό έτος και πάει 15-20 μέρες ακόμα. Ενώ, αν δεν κάνουμε αυτό, θα χρειαστούν νέες παρατάσεις, εμείς με το δυναμικό σύστημα θα μας τέτοιμε να ανταποκριθούμε άμεσα. Ευχαριστούμε πολύ. Ναι, ναι. Προχωράμε στους τοποθετήσεις. Κύριε Πρόεδρε, με ακούτε? Ναι, ναι. Καταρχήν, αν υπάρχει δυνατότητα, θα ήθελα να ανεβληθεί το θέμα, προκειμένου να μας διαβιβαστεί και εμάς το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με τον πρότυπο διαγωνισμό, για να έχουμε μια καλύτερη και πλήρη ενημέρωση. Σε περίπτωση που δεν ανεβληθεί το θέμα, γιατί δεν νομίζω ότι έχουμε όλα τα στοιχεία και ότι μας καλύπτει αυτή η εισήγηση, είδατε ότι οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και απαντήθηκαν και ευχαριστώ πάρα πολύ τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που μου τις απάντησαν αυτές τις ερωτήσεις. Έχω όμως, κύριε Πρόεδρε, κάποια ζητήματα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς εδώ σήμερα, αν μπούμε στην έκδυση ενός δυναμικού στήματος αγορών για τα 22 εκατομμύρια στη Λακωνία, θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Δεν μπορούμε σ' άλλες ενότητες να πηγαίνουμε με διαγωνισμούς όπως γινόταν μέχρι σήμερα διεθνής και στη Λακωνία να κάνουμε την εξαίρεση και να πάμε με αυτό το διαγωνισμό. Δεύτερον, θεωρώ ότι το ποσό των τριών εκατομμυρίων 55 το 24, δύο εκατομμύρια και πλέον λιγότερο από το 23 και το 22, δεν έχω καλυφθεί για ποιο λόγο είναι τόσο χαμηλό το ποσό το 24. Επίσης, διαφωνώ με την ευγενία που έδωσαν οι υπηρεσίες σε ό,τι έχει να κάνει με την τρέχουσα σχολική περίοδο. Σιγά μήπως αλλάξουμε τους αναδόχους μέσα στη σχολική περίοδο 2021, πάμε με παρατάσεις γιατί θα φέρουμε τα πάνω κάτω αν προχωρήσουμε με αλλαγή αναδόχων σύμφωνα με τη νέα διαγωνιστική διαδικασία, που από ό,τι κατάλαβα είναι διεθνισμένη, αλλά εδώ τώρα υπάρχει μια ευελιξία. Και όταν ακούω τη λέξη ευελιξία πάνω στα 22 εκατομμύρια για τα τρία χρόνια και γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει με τους αναδόχους και τι γινόταν τόσα χρόνια, θα θέλαμε και εγώ προσωπικά θα ήθελα να έχω μια μεγαλύτερη χρονική δυνατότητα να μελετήσω το Υπουργείο γιατί άκουσα από την κυρία Κοκωνού το Υπουργείο επιτάσσει. Όταν ο νόμος λέει ότι δύνασε και ότι έχεις επιλογή, δεν μπορεί το Υπουργείο να επιτάσσει εκτός εάν αλλάζει κάτι σε αυτό το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δεν το έχουμε στην εισήγηση και δεν το γνωρίζουμε. Αν λοιπόν, δεν θελήσετε να μας δώσετε το χρόνο να ενημερωθούμε περιτέρο, γιατί η απόφασή μας σήμερα δεν είναι απλή. Εδώ μιλάει για κατανομή, χωρίζουμε τις προκειμένες ομάδες σε τέσσερους δήμους, μιλάμε για μικρά μεγάλα λεωφορία και για προϋπολογισμούς, άρα πρέπει θεωρώ να αποφασίσουμε και να το δούμε λίγο περιτέρο. Και βεβαίως είναι σωστό να απλοποιηθεί όσο γίνεται μια διαδικασία. Στο παρελθόν είχαμε κάνει ως οικονομική επιτροπή και μια πρώτα στο Υπουργείο, μας αγνόησε το Υπουργείο, όλες οι παρατάξεις μαζί, γιατί είναι ένα δύσκολο, πολύ δύσκολο έργο, το οποίο δυσκαιρένει και τις υπηρεσίες μας. Και δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη για τον τρόπο που γίνεται η μεταφορά. Οπότε θα ήθελα να υπάρχει μια διορθωτική κίνηση, ευελιξία ναι, άμεσα να απαντάμε ναι στους πολίτες και να μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή όταν υπάρχει στα δρομολόγια. Όμως, περί των θεμάτων που έθεσα πριν λίγο, θα θέλαμε λίγο να τα δούμε παραπάνω. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα, είναι μητρό πλέον, θα υπάρχει ευελιξία σε αναβόχους, δεν ξέρω αν θα μπορούν να μπαίνουν άλλοι ανάδοχοι εντωμεταξύ ενδιάμεσα. Δεν έχω μέχρι τώρα με τις περιφέρειες που επικοινώνησα την ίδια άποψη ότι το Υπουργείο επιτάσσει, δεν το είδα αυτό κάπου. Θα ήθελα λοιπόν να δωθεί ένας χρόνος να μελετήσουμε λίγο περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα και χωρίς να σημαίνει ότι θα διαφωνήσουμε πρέπει όμως να λύσουμε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα τα οποία έχουμε δει έτσι. Κύριος Δέδες. Ο κύριος Πουλοκέφαλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι από τη στιγμή που η κυρία Νικολάκου έχει βάλει θέμα αναβολής, πρέπει να δούμε το θέμα της αναβολής και μετά να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη διαδικασία, έτσι ποιτάς οικονομισμός. Γιατί θα είναι λάθος να φάμε τουλάχιστον μισή ώρα συζητώντας για αυτό το ζήτημα, το οποίο πραγματικά είναι σοβαρό ζήτημα και να πάρουμε απόφαση μετά για αναβολή. Άρα ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα της αναβολής και να τοποθετούμε μετά αν πρέπει να τοποθετηθούμε. Μένει η κυρία Νικολάκου σε αναβολή ή όχι, αυτό έχει σημασία. Προφανώς για να την κάνει την πρόταση ας τοποθετούμε όλοι. Επιμένω μόνο και μόνο για να μας διωθεί δυνατότητα να ενημερωθούμε περισσότερο, όχι γιατί έχω κάποιον άλλο λόγο να θέλω να κερδίσουμε ένα, να δούμε δηλαδή λίγο παραπάνω καλά τη διαδικασία, η οποία σίγουρα είναι πρωτόγνωρη και νομίζω ότι για να ψηφίσουμε πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση. Άρα θέσετε θέμα αναβολής, αυτό έχει σημασία. Ωραία, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα. Λοιπόν, αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια νέα προσέγγιση. Εγώ έχω επιστοσύνη στις υπερεσίες, όμως δεν το ξέρω στο βάθος του και θεωρώ ότι δεν το ξέρει ούτε στο βάθος που πρέπει η πολιτική εκπροσώπηση της Λακωνίας, γι' αυτό και δεν έκανε εισήγηση, να αναβληθεί το θέμα αλλά να μην καταργηθεί, να έρθει στην επόμενη τη μεθεπόμενη συναιδρίας. Με εισήγηση και από την πολιτική εκπροσώπηση της Λακωνίας. Λοιπόν, θέλω να το δω σε βάθος γιατί δεν το ξέρω. Αναβάλετε το θέμα, το θέμα 10 αναβάλετε. Προχωράμε στο θέμα 11. Δεν καταργείται, εγώ έχω επιστοσύνη στις υπερεσίες, αλλά θα το δω να έρθει την επόμενη τη μεθεπόμενη συναιδρίας. Μάλιστα. Το θέμα 11 με συνία. Ορίστε. Κύριε Πετράκο έχετε κάτι να πείτε. Ναι έχω να πω ότι πρέπει επιτέλους να θυρίσετε τη διαδικασία κι όποιος άνθρωπος σας ζητάει να τεθεί σε ψηφοφορία ένα ζήτημα, εν προκειμένω εγώ να το θέτει σε ψηφοφορία διαφορετικά, παραβιάζει τον κανονισμό και με την ευκολία που έχετε με τα κλειστά μικρόφωνα δεν μπορούμε να επιδράσουμε. Κύριε Πετράκο γιατί ξανά αναφέρετε τα κλειστά μικρόφωνα. Τι θέλετε σαν να το ανοίξουμε προσωπικά δηλαδή. Σ' όλους το ίδιο κάνουμε. Ποιο είναι το ίδιο κάνετε. Το θέμα είναι συνεχιζόμενο. Ανεχτήκαμε να φτάσουμε εκεί κανονικά. Το θέμα αυτό να το έχει παραβιάζει τον κανονισμό και τον παραβιάζεται εβείς. Δεν δεχόμαστε άλλο. Ζητάω να πεις εμπισοφορία. Κύριε Πετράκο εάν συνεχίστε σε αυτό το στυλ της μη συνενόησης. Είναι 8 και 20. Τέσσερες ώρες τελειώσαμε. 9 η ώρα λίγη έχουμε καραντίνα. Ξέρετε καλά το λοκντάν που έχουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Και τελειώσαμε. Με αφηγείτε γιατί για την οικογένεια μου ζητάω να συνεχίσω. Αυτό μην το λέτε σε εμένα κύριε Πετράκο. Θα σεβαστείτε και εσείς όπως πρέπει όλοι για να προφοράμε. Εμένα γιατί μου ζητάτε τα ρέστα σήμερα. Εσείς να κοιτάγεστε όλοι. Όλους σας αφορά. Εγώ δεν τρώω χρόνο εδώ. Μη με προκαλείτε τώρα σας παρακαλώ. Βεβαίως ζητάω τα ρέστα. Ζητάτε όπως σας βολεύει εντάξει. Και θεωρείτε κύριε Πετράκο ότι αυτό είναι εντάξει. Όπως σας βολεύει εσάς. Αυτό είναι ο νόμος. Αυτό είναι κανόνας. Για να τελειώσουμε. Ας πάρουμε μια απόφαση σας παρακαλώ. Πότε θα συνεχίσει αυτή η συναιδρίας. Όλοι επικεφαλείς πότε θα συνεχίσει. Ορίστε κύριε Περιφοριάκο. Μου επιτρέπετε να ρωτήσω κάτι από της διαδικασίας. Λοιπόν υπάρχουν έξι θέματα τα οποία είναι ψηφισμένα. Είναι τα αδέσποτα ιδιαίτερα τα βολιωδή στη Μεγαλόπολη. Είναι τα αμέα, η μετακίνηση και ο εμβολιασμός. Είναι η καστανιά και η καστανοπαραγωγή. Το τέταρτο είναι το Μέναλο και το Λίκιο προστηράε όχι ανεμογενήτριες. Το πέμιτο είναι η μεταφορά των κατάκητων για εμβολιασμό. Και το έκτο είναι θέμα που ψηφίσατε ως Περιφοριακό Συμβούλιο Ομόφωνα. Είναι η υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών για τη συντόμευση των κρίσεων και την παραχώρηση ασύλου ή μη ώστε να κανονίσουν και αυτή την πορεία τους. Εγώ θέλω να παρακαλέσω για τα έξι-εφτά θέματα μέχρι την τετάρτη το μεσημέρι. Πάρτε την εισήγηση, Πρόεδρε, να τη δούμε κι εμείς. Συμφωνούμε εκ των προτέρων, επί της ουσίας των θεμάτων αυτών, για να προωθηθούν ως αποφάση του Περιφοριακού Συμβουλίου. Νομίζω έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας τον άλλον μέχρι την τετάρτη το μεσημέρι. Είναι έξι σημαντικά θέματα να μην πάνε πίσω, όπως είπαμε στην αρχή. Και παράκριση, επειδή πρέπει να δίνουμε και το παράδειγμα, στις εννιά η ώρα δεν πρέπει να κυκλοφορούμε. Δεν θέλω να αιτιολογώ ούτε ότι είμαι Περιφεριάρχης, ούτε ο καθένας από εσάς το τι ιδιότητα έχει. Εννιά η ώρα να πάει στα σπίτια μας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, εγώ έχω και τρία τέταρτα δρόμο για να φτάσω. Κύριε Περιφεριάρχα, μία παρατήρηση μόνο και να... Μετά αυτή το μεσημέρι φέρτε τα... Πότε θα κάνουμε... Τη ψηφίζουμε από τώρα, φέρτε τη για να την προωθήσουμε. Συμφωνούμε σε αυτό, πότε θα κάνουμε συνέχεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε δέκα μέρες το αργότερο, σε παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, συνανοήσου και με τους επικεφαλείς των παρατάξεων, ή όποιον ορίσου, συνανοηθείτε και για τη σειρά των θεμάτων. Δεν έχω εγώ καμία αντίρρηση επ' αυτόν και για τη σειρά των θεμάτων και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των θεμάτων. Βγάλτε τα θέματα που δεν χρειάζονται συζήτηση, να τα λέμε από την αρχή και να τα κλείνουμε. Και να λέμε, τρία είναι τα βαριά θέματα, αυτά που κουβεντιάζουμε και γι' αυτά λέμε τις απόψεις μας τις αντιτιθέμενες. Και στα άλλα συμφωνήστε. Δεν έχω αντίρρηση. Σε δέκα μέρες το αργότερο να κάνετε συνεδρίαση. Μέχρι δέκα μέρες. Άρα λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, η επικεφαλής τώρα τοποθέτσει άμεσα να μας πείτε με λίγα λόγια πότε να συνενοηθούμε να κάνουμε συμβούλιο. Να συνεχίσουμε αυτό το συμβούλιο. Κυρία Νικολάκου. Λοιπόν, συμφωνούμε για τα πρώτα έξι θέματα. Ακριβώς θα το πρότεινα και εγώ έξι. Εφόσον έχουμε πινέ, να στείλουμε, με τα ημέρια μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και να γίνουν αποφάσεις του περιφερειακού συμβούλου. Μέχρι τετάρτη ώρα δώδεκα. Περιμένω τα κείμενα. Ωραία. Πάει αυτό. Το λήξαμε. Και στα έξι θέματα συμφωνούμε εμείς. Οι συγγιτές να φέρουν το κείμενο. Ναι, ναι. Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με το εννιά η ώρα επίσης είμαι σύμφωνη. Δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι εμείς μπορούμε να είμαστε εκτός νόμου. Τώρα, όμως για τη σημερινή συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, επειδή έχει θέματα πάρα πολύ σοβαρά... Πότε να συνεχίσουμε, Αντίνα, πότε. Ναι, όχι, μισό λεπτό. Μπορούμε να πούμε τώρα το θέμα των μικρομεσαίων όπου στην ουσία το είχαμε ξεκινήσει, είχαμε φτάσει σε ένα σοβαρό σημείο της συζήτησης, υπάρχει κείμενο προς ψήφιση, το έχουμε δει και θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό το θέμα ειδικά να πάει μετά από δεκα μέρες. Μάλλον όχι δεν πρέπει. Είναι αδιανόητο να πάει μετά από δεκα μέρες, εκτός εάν κάναμε την Δετάρτη και λύγαμε αυτή τη συνεδρία. Να πω κάτι, επειδή έχετε κάνει την εισήγηση εσείς και ο κύριος Πετράκος, έτσι, έχει τελειώσει η εισήγηση. Εδώ σήμερα μόνο έχουμε τον Πρόεδρο των Επιμελητηρίων να κάνει μια τοποθέτηση πεντά λεπτοί και μετά να καταλήξουμε, γιατί νομίζω είχαμε και μία συμφωνία σε αυτό. Δεν φαίνονταν διαφωνία ιδιαίτερη, έτσι δεν είναι. Έτσι είναι και για τις σχολές οδηγών μόνο δεν ξέρω αν είναι ο κύριος ένας εκπρόσωπος τους που ήθελε να παρέμβει, δεν ξέρω κύριε Πρόεδρε. Τον, τον, για ποιον λέτε. Για τις σχολές οδηγών που υπάρχει μια ιδιαίτερότητα. Ωραία, και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με μία τρίλεπτη τοποθέτηση. Ναι, ναι, ακριβώς, ακριβώς. Άρα λοιπόν σε δέκα λεπτά ένα τέταρτα έχουμε τελειώσει να φύγουμε να μην δίνουμε κακές εντυπώσεις. Πρόεδρε, πρόεδρε, θέλω να σας παρακαλέσω να το εξής. Αυτό είναι πράγματι μίζον θέμα και μην πάμε ως τρεχαντήρια, διότι η πορεία μας μία τέτοια συνεδρίαση το υποβαθμίζει. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και γι' αυτό το ΕΣΠΑ, το τι υπάρχει και για το επόμενο, το οποίο ήδη τρέχει ένα μήνα, έτσι. Θέλω να ακούσω εγώ με άνεση την άποψη του Επιμεστηρίου, των Επιμεστηρίων, να σας πω το τι έχουμε κάνει, το τι σκεπτόμαστε ως πρόταση, το τι μπορεί να περπατήσει με το υπάρχον ΕΣΠΑ ή κυρίως με το ΕΣΠΑ το καινούριο το 21-27 και να καταλήξουμε ένα κοινό τόπο, σε ένα κοινό τόπο. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, Πρόεδρε, αν προλαβαίνεις και μπορείς, ακόμα και αυτή την τετάρτη να φέρεις τα θέματα και να τα κλείσουμε. Την τετάρτη μπορώ, Τρίτη, Πέμιτη και Παρασκευή, δεν μπορώ δυστυχώς. Εντάξει. Ιδάλλως, Πρόεδρε, σου προτείνω εγώ για να μην παίζουμε την Κολοκυρία, την επόμενη τετάρτη ώρα τέσσερες. Να το κλείσουμε. Την επόμενη τετάρτη ώρα τέσσερες. Και να είναι συνεχιζόμενη συνεδρίαση με τα θέματα ημέρειας διάρταξης, αυτά που είναι κατά σειρά και να προσθέσει και ότι άλλα είναι. Θέλετε να πάμε την τετάρτη μεθαύριο? Ναι. Είναι κρίμα δηλαδή, έτσι. Ωραία, συμφωνούμε. Την τετάρτη μεθαύριο, Πρόεδρε, την τετάρτη μεθαύριο. Μεθαύριο. Βάλτα μεθαύριο, συμφωνούμε, ώρα τέσσερες. Ωραία, συνάνδελφοι. Και να αρχίσουμε αυτή τη συνεδρίαση μεθαύριο. Και να αρχίσουμε με αυτό το θέμα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Την τετάρτη μεθαύριο, ώρα τέσσερες, καλής ανοίχθα. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε ένα ψήφισμα κατά θέση. Ναι, θα το βάλουμε κι αυτό μεθαύριο, ρε παιδιά. Την τετάρτη, βρε Δήμητρα, ομόφωνα θα βάλουμε απόφαση, ομόφωνα. Την τετάρτη ώρα τέσσερις. Η συνεδρίαση συνεχίζεται. Διακόπτεται για σήμερα και συνεχίζεται. Τετάρτη ώρα τέσσερις. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε.