Μεταφράσεις από κείμενα επιλογής φοιτητών / Διάλεξη 9 / σύντομη περιγραφή - Κασάπη Ελένη (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Γεια σας. Σήμερα έχουμε πάλι μεταφράσεις από κείμενα που διαλέξαν συμφυτητές σας. Και πάλι σήμερα θα ακούσουμε τη μετάφραση. Είναι λίγο πιο δύσκολο το εργάκι σήμερα από την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί από ό,τι θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα ο κάθε φοιτητής έλεγε τη μεταφράση του, αλλά τα πρωτότυπα τα είχατε όλοι. Αυτή τη φορά ο κάθε φοιτητής σας έστειλε τα πρωτότυπα. Έτσι δεν είναι, σας τα έστειλε. Αλλά δεν ξέρω αν τα διαβάσατε ή όχι. Όσοι δεν τα έχετε διαβάσει, τον ακούτε τώρα για πρώτη φορά. Όσοι τα έχετε διαβάσει, έχετε ήδη άποψη από πριν, ότι θα μπορούσε να γίνει με μια δική σας μετάφραση, ή που θα μπορούσε να τον βοηθήσετε, ή που πήγε πολύ καλά. Πρέπει να λέμε και πού πηγαίνει πολύ καλά ένας άνθρωπος στη μετάφραση. Για να ακούσουμε, Κέλλη. Ναι. Έχω κάνει μια μετάφραση για τον Μπενίνι. Ναι. Και το έχω μοιράσει στους συναδελφούς μου. Ωραία. Αρχίζω. Η Ματσιάνολα Μυζερικόρτια γεννήθηκε κοντά στο Καστιλιόν Φιορεντίνο, στην Ιντοσκάνη, Ιταλία. Είχε γνωρίσει το 1970, με τη συμμετοχή της τηλεκίνησης, της γελάδας, με τη δεκαετία του 1970. Συγγνώμη, πού την είδες τη λέξη δεκαετία εδώ? Εγώ το πρόσθεσα. Αλλά αυτό είναι μία προσθήκη που δεν είναι ερμηνευτική, μάλλον είναι μία προσθήκη εφευρετική. Για να είναι πιο ωραία η ροή του λόγου. Δεν είναι θέμα πιο ωραίο, γιατί τα χρόνια είναι κάτι σάντα. Έγινε γνωστός το 1970. Ε, βέβαια, αφού είναι και νελ. Βλέπεις αυτό το νελ. Μου σημαίνει ότι αναφέρεται σε έναν χρόνο, έτσι δεν είναι. Δεν το πειράζουμε αυτό. Δηλαδή, η ίδια πράγμα είναι να πεις ότι η Ελένη γεννήθηκε στη δεκαετία του 50 και η ίδια πράγμα είναι να πεις ότι η Ελένη γεννήθηκε το 1954. Όχι, όχι. Είναι διαφορετικό. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, το ίδιο είναι και εδώ. Για να δούμε. Έγινε γνωστός το 1970, με τη συμμετοχή του στην τελεπτική εκπομπή τηλεαγελάδα, του Ροντζέντζο Ρόντζο, του Ρέντζο Αρμπόρε. Η τολμηρότητα όμως της εκπομπής, σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της λογοκρισίας εκείνης της εκπομπής, οδήγησε στη διακοπή της. Μάλιστα. Σωστά. Μετά. Μετά. Μετά. Μάλιστα. Ο εναγκαλισμός του, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με τον αρχηγό του κουμμουνιστικού κόμματος Εννίκο Μπελινγκουέρ, δημιούργησε σκάνδαλο λόγω της τυπικότητας των πολιτικών της εποχής. Περίμενε λίγο. Δημιούργησε, αν μιλούσαμε ιταλικά, γιατί βλέπεις το κρεάρε. Εδώ όμως, ποια είναι η λέξη όταν σκανδαλίζεις, δεν λένε προκαλείς. Ναι. Άρα ποιο είναι το ρήμα προκαλώ. Και αν πάμε στον αόριστο πώς θα γίνει. Προκάλεσε. Προκάλεσε. Προκάλεσε. Προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της τυπικότητας των πολιτικών της εποχής. Όχι. Αποκλείεται να προκάλεσε από αυτό το πράγμα σκάνδαλο, επειδή ήταν τυπική η πολιτική. Εγώ που τον γνώρισα τον Μπενίνη πριν από τρία χρόνια περίπου, μια χαρά τυπικός μου φάνηκε. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημά του. Πολύ τυπικός, όχι μια χαρά τυπικός. Λοιπόν, είναι η επισυμότητα που είχε εκείνη την εποχή η εκλογική περίοδος. Εντάξει. Ναι. Αν να το πω αυτό λοιπόν με τη διάρκεια, το «μανιφεστασιόνι» είναι διαδείλωση. Να συνεχίσω? Ναι. Οχι, δεν είναι. Περιμένετε, μπορεί να έχει δίκιο. Εσύ γιατί πιστεύεις ότι μανιφεστασιώνες στα Ιταλικά σημαίνει και πορεία και εκδήλωση. Ναι, αλλά είναι ο Enrico Berlinguer, είναι από τους ιστορικούς αρχηγούς του Ιταλικού Κομινιστικού Κόμματος. Ηγέτης είναι του Ιταλικού Κομινιστικού Κόμματος, άνθρωπος που άφησε ιστορία, ο ιδρυτής του Ευρωκομινισμού. Δεν το έχω ψάξει στο... Όταν εγώ ήμουν φοιτήτρια πάντως στην Πολώνια, στην πλατεία, δείτε τι συμβαίνει. Εμείς έχουμε μία άλλη εικόνα για τις εκλογές. Δηλαδή, εμείς λέμε ότι μία σοβαρή συγκέντρωση θεωρούμε, που να είναι υπολογίσιμη, ότι πρέπει να φτάνει μέχρι τη θάλασσα και πρέπει να φτάνει μέχρι το άγαρμα του Βενιζέλου, έτσι. Λοιπόν, ωστόσο, στην Ιταλία, όταν ήμουν φοιτήτρια, ακόμα και κόμματα που βγάζανε πολύ ψηλά ποσοστά, δεν συνηθίζανε να μαζεύουν κόσμο στις πλατείες, ας πούμε. 25 μετρά λάμπα. Μπράβο, να το, άρα έχεις πάει και έχεις τύχει σε εκλογική περίοδο. Λοιπόν, και τι, εγώ ήμουν φοιτήτρια εκεί το 76, το 77. Δηλαδή σε εποχές που κατέρε ο μύθος του 68. Ο Μάης του 68 που τους έκανε να πιστέψουν σε διάφορα πράγματα, ότι θα άλλαζαν όλα και λοιπά και λοιπά. Μετά κάποια στιγμή, με την τρομοκρατία και από τη μεριά τη δεξιά και από τη μεριά την αριστερή, η Ιταλία ήταν τόσο απογοητευμένη σαν κοινωνία. Ξανά άρχισε να ψάχνει την ταυτότητά της η Ιταλική κοινωνία. Σε αυτό, λοιπόν, τον χρόνο που ήταν ένας ιδιαίτερος χρόνος. Για παράδειγμα, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ήταν ενερχόμενος πολιτικός, ο Μπετίνο Κράξη, έκανε σκάνδαλα και χρειάστηκε να πάει μετά στις Μπαχάμες να μην κρυφτεί εκεί, γιατί δεν ήταν δυνατόν να ζει πια στην Ιταλία, εφόσον κατάλαβαν όλοι τι λεφτά είχε μαζέψει παράνομα, αυτά δηλαδή που ζούμε τώρα εμείς στην Ελλάδα, έτσι. Αυτό που ζούμε σήμερα για πολιτικούς που από στρατιωτικές δαπάνες βγάλανε λεφτά, αυτά γίνανε τότε στην Ιταλία. Και μετά βγήκαν οι δικαστές, μανιπουλίτε, που λέγανε ότι εμείς θα φέρουμε την κάθαρση. Λοιπόν, και το άλλο μεγάλο δράμα της Ιταλίας ήταν ότι από μία είχανε, γεια σου, από μία είχανε την τρομοκρατία με τις πληγιάτερες όσες, από την άλλη είχανε τη δεξιά τρομοκρατία, που σκάγαμε βόμβες ας πούμε μέσα στους κάλους των σκουπηριών, έτσι. Λοιπόν, και σε εκείνη την εποχή που αναζητούσα ξανά την πολιτική του ταυτότητα ο κόσμος στην Ιταλία, οι συγκεντρώσεις, οι πολιτικές στις πλαντείες, όποια νόγια ήτανε, ακόμα και αυτονού που θα έβγαζε το πρώτο κόμμα στην Ιταλική Κυβέρνηση, τι να σας πω βρε παιδιά, πήγαινα για καθέ ας πούμε στην Piazza Maggiore στη Μπολόνια, στο Bar Nettuno που ήταν τότε το ιστορικό bar, ποιος έχει πάει τελευταία στην Μπολόνια, εσύ πήγες? Το Bar Nettuno υπάρχει ακόμα? Όπως είναι η Piazza Maggiore, είναι ένα μικρό bar στα ιστορικά κτίρια. Λοιπόν, μπορούσες να πας, να καθίσεις, να πιείς τον καφέ σου, να κοιτάς γύρω-γύρω και να υπάρχει και μια εξέδρα που είναι ένας πολιτικός, αυτός να μιλά και αυτός να ακούει, το καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω. Αυτή ήταν η πολιτική συγκέντρωση στην Ιταλία. Σε εκείνη λοιπόν την εποχή που εγώ τα ιταλικά τα μάθαινα, ακούγοντας τους συμφοιτητές μου τους Ιταλούς και τις Ιταλίδες να μιλούνε, άκουγα να λένε τη λέξη «μανιφεστασιώνε» σε δύο διαφορετικές στιγμές. Η μία στιγμή ήταν όταν υπήρχε πορεία, και τότε η πορεία ήταν από εξοκλινευλοφτικά εριστερά κόμματα και ήταν πολύ σαματατζίδικα, πολύ μπαχαλάδικα. Λοιπόν, και από την άλλη μεριά, αυτό το ίδιο το λέγανε όταν μιλούσαν πολιτικοί πάνω σε εκείνη την περίφημη ξύλινη εξέδρα στην πιάτσα Ματζόρε και το λέγανε πάλι και όταν υπήρχε και μία πολιτιστική εκδήλωση. Άρα εγώ τουλάχιστον εισέπραξα αυτή τη λέξη και την προσέλαβα αυτή τη λέξη μέσα στη γλωσσική μου συνείδηση σαν τί στα ιταλικά, σαν τρία νοήματα. Σίγουρα ένα από τα τρία συμβαίνει και εδώ, αλλά άμα δεν δει κανείς τα συμφραζόμενα δεν μπορεί να καταλάβει. Η συμβουλή που μπορώ να σας δώσω σαν παλιά μεταπραστρή είναι η εξής. Δεν έχει κανείς παρά να ανοίξει μία μηχανία να ζητήσει και να ψάχνει τον περλιγγουέν μαζί με τον ηθοποιό. Ψάχνοντάς το κάποια στιγμή θα φτάσει. Άρα, όταν βλέπεις τον περλιγγουέν, αν είναι ηθοποιό, ψάχνοντάς το, κάποια στιγμή θα φτάσει σε αυτό το γεγονός. Και εκεί, στη μη γλωσσική πραγματικότητα που θα περιγράφετε, εκεί θα καταλάβει τι είναι. Αν ήταν εκδήλωση, αν ήταν πορεία, αν ήταν η προεκλογική ομιλία, όλα θα τα καταλάβει. Καταλαβαίνετε τι λέω? Δεν υπάρχει τρόπος. Δηλαδή, όταν πια μένουμε έτσι και εκκρεμείς, εωρούμε, και κατά που να πάμε το εκκρεμές των νοημάτων, το μόνο που μας σώζει είναι να δούμε τη μη γλωσσική πραγματικότητα. Και από εκεί, για να καταλάβει τι είναι αυτό, έχουμε ένα κείμενο που μας δυσκολεύει. Και τι λέμε, δεν ξέρω αυτή τη λέξη, και τι λέμε συνήθως μετά, πες μου όλη τη φράση για να σου πω τι σημαίνει. Καμιά φορά δεν φτάνει όλη η φράση. Εδώ, ας πούμε, είναι όλα λογικά, όλα σωστά, αλλά δεν φτάνει η φράση. Τότε τι θα κάνουμε, θα βγούμε από τη φράση, θα βγούμε από τη γλώσσα. Για να ξαναγυρίσουμε στη γλώσσα, πρέπει να θυσιάσουμε κάποια στιγμή τη γλώσσα. Και αναγκαστικά θα πάμε στη μη γλωσσική πραγματικότητα. Όχι όμως όποια να είναι, θα ψάξουμε στο ίντερνετ να βρούμε αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση. Και άμα θέλετε και όλες τώρα να το δοκιμάσετε, όταν θα κάνουμε διάλειμμα, όποιος έχει και έχει να το δοκιμάσει, αυτό το περίφυγμα αγκάλιαζουμε πια και θα δούμε τι είναι. Θα λυθεί το πρόβλημα, θα βρούμε λύση. Καταλαβαίνετε, για να ακούσουμε τη συνέχεια. Από το 1980, η αγγελία της ασφαλής ασφαλής ασφαλής εμπρός του Παπατου Γιωάννη Παύλου του, ειναι μια μεγάλη διασκέψη στη δημόσια τηλεόραση. Τη δεκαετία του 1980... Γιατί παιδί μου πάλι τα ίδια κάνεις να σου πω πώς είναι η δεκαετία. Νελιάνιο τάντα, νελιάνισε τάντα, νελιάνισε σάντα. Εφόσον δεν βλέπεις νελί, άνι και βλέπεις νελ, τι είναι? Είναι ο χρόνος του 1980. Μπράβο! Το 1980 τον έκοψε η λογοκρισία για κάποια έκφραση προσβλητικού περιοχωμένου σχετικά με τον Παπαλή. Κάτσε τώρα, μη με τρελένεις τώρα. Δεν σηκώθηκε ο ηθοποιός να κάνει με προσβλητικό περιοχωμένο. Δεν τον έβρισε. Απλώς, επειδή στην Ιταλία, παιδιά, οι άνθρωποι, άμα είναι καθολικοί, είναι βαριά καθολικοί. Όπως στην Ελλάδα, άμα είναι καμιά φορά ορθόδοξοι. Όχι καμιά φορά ορθόδοξοι είμαστε περισσότεροι και εγώ ορθόδοξη είμαι. Λοιπόν, απλώς υπάρχουν μερικοί που νομίζουν ότι είναι λίγο καλύτεροι από τους άλλους, άμα είναι και φανατικοί και προσβάλλονται με όλα. Και υπάρχουν, ας πούμε, ο πατέρας μου, που τότε ήταν πολύ πιο δύσκολο. Τι έκανε ο πατέρας μου. Όταν είχαν νηστείες, δεν υπήρχαν φαγητά και γλυκά στο σπίτι που να μην είναι νηστίσιμα. Και τι έκανε, έβρισκε το βάζο της μαμάς του με τους κουραμπιέδες και πήγαινε κρυφά και έτρωγε κουραμπιέδες. Και κάποιο βράδυ, καθώς περπατούσανε και πήγαν κρυφά στην κουζίνα και δεν ανάψανε τα φώτα, χτυπάει το ένα χέρι στο άλλο και λέει ο ένας τον άλλο σς. Οπότε δεν μπόρεσαν να μάθουνε οι γυναίκες του σπιτιού ποιος από τους δύο άντρες έφαγε κουραμπιέδες. Βέβαια είχαν φάει και οι δύο. Καταπληκτικά πράγματα συνέβαιναν τότε. Λοιπόν, βλέπετε ότι παντού υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν το μέτρο. Και όταν ξεπερνούν το μέτρο, συνήθως, είμαστε και αίφθηκτοι, έτσι δεν είναι. Είπα αυτή την έννοια λοιπόν, προφανώς αφενσίβο γιατί. Γιατί κάτι θα είπε για τον Πάπα, συνήθως η μεγαλύτερη πλάκα που γίνεται εκεί είναι η ιστορία με την αγαμία των κληρικών, έτσι δεν είναι. Κάτι θα είπε, κάτι θα έκανε, κάτι αστείο θα έκανε και έγινε αυτός ο χαμός. Αλλά και αυτό μπορούμε να το βρούμε. Και εκεί θα διαπιστώσουμε τι απόχρωση στο αφενσίβο θα δώσουμε όταν θα το περάσουμε στην ελληνική γλώσσα. Καταλαβαίνετε τι λέω. Λοιπόν, άρα έχουμε δύο πράγματα να δούμε σε λίγο. Ναι. Εδώ, εδώ. Α, ναι, συγγνώμη. Εδώ, στην τελεία, Indiretta Televiziva. Μετά. Σχετικά με τον Πάπα, Ιωάννη Παόλο Β. Μερίμενε λίγο αυτό το σχετικά με που το λέτε όλοι. Πώς θα γίνει. Εγώ, όταν ήμουν φοιτητρια, αυτό το σχετικά με το έλεγα πάντα. Είχαμε έναν καθηγητή, ο οποίος δεν μας άφηνε να το κρατήσουμε, γιατί έλεγε ότι αυτό είναι πολύ καθαρεγουσιάρικο. Κάξι, πήρα το πτυχίο, συνέχισα να το λέω και κάποια στιγμή, μετά από ένα-δύο χρόνια, ήρθα στα συγκαλά μου, δεν το ξανάλεγα ποτέ, το σχετικά με. Πες το απλά. Δεν μου λες για τον Πάπα, Ιωάννη Παόλο Β. Για πες το όλη τη φράση. Κάποια έκβαση προβληματικού περιεχομένου. Δεύτερο πρόβλημα στα ελληνικά. Προσβλητικού. Ωραία. Προσβλητικού περιεχομένου για τον Πάπα, Ιωάννη Παόλο Β. Συνεχίζεις όμως να βάζεις τη λέξη περιεχομένου. Δεν τον έβρισε. Σε μια σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση. Ωραία. Λοιπόν, τώρα, πρόσεξε. Αυτό το κουάλ και δεν πήγε καλά στα ελληνικά. Γιατί το μετέφερες λες και είμαστε Ιταλοί. Κουάλ και οφενσίβα. Αυτό γιατί το είπες κάποια. Πώς είναι ελληνικά. Δεν μου λες είδα κάποια γυναίκα ή είδα μια γυναίκα έξω να περιμένει τη Μαρία. Έχουμε και μία γυναίκα. Μπράβο, ελληνικά μιλάμε. Επομένως, μία. Και μία σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση. Μία προσβλητική έκφραση, παιδί μου. Ναι, αυτό το πέρασα, απλά δεν το είχατε διορθώσει. Ωραία. Είναι ένα γκράντε τρασμισιόν ειντιρέτα τελεβιζίβα. Ναι. Τι είναι αυτό. Σε μία σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση. Ξέχνα τώρα το ποδόσφαιρο. Εκπομπή. Ναι. Ζωντανή εκπομπή. Εντάξει. Ωραία. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Ξεκίνησε η Ρέτσα το 1983 με τον Νικολέτα Μπρασκί, με τον οποίο εξαγωγήθηκε το 1991 σε πολλές προορισμές. Ναι. Ξεκινά να σχηνοθετεί το 1983, αλλά και να πρωταγωνιστεί με την Νικολέτα Μπρασκί, με την οποία παντρεύεται το 1991 σε πολλά έργα. Εδώ πρέπει να το ψάξεις αυτό. Ναι. Τι είναι? Πώς το βρήκες και λες ελληνικά ότι σημαίνει το τάδε και όχι το δήνα. Να πρωταγωνιστεί. Τι βρήκες? Εγώ βρήκα να πρωταγωνιστεί. Σε ιταλοελληνικό λεξικό. Ναι. Θα μου κάνετε τη χάρη να ψάξετε στο ίντερνετ το interpretare. Με συνώνυμα να το ψάξετε. Συνώνυμα. Συνώνυμοι del verbo interpretare. Συνέχισε όμως και θα μας το πούνε. Με την οποία παντρεύεται το 1991 σε πολλά έργα. Κάτι χάνεται εδώ. Εσύ δεν το αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει εδώ τον έλεγχο ας πούμε της μετάφρασης. Εδώ ειδικά ενώ μεταφράζεις καλά. Κάτι δεν έχεις ζυγίσει σωστά. Εάν δεν βρεις το interpretare όλη η φράση θα χάνεται. Θα σας πω αμέσως γιατί το ρήμα είναι πολύ βαρύ. Ίσως μπορούμε να το μεταφράσουμε να μεταφραστεί. Όχι. Όχι. Το ρήμα σαν συστατικό μέσα στις φράσεις είναι πάρα πολύ βαρύ. Και επειδή είναι πάρα πολύ βαρύ βαλάει περισσότερες πληροφορίες από μία. Όταν λοιπόν σε μια αφήγηση όπως είναι αυτή η βιογραφία χάσουμε το ρήμα. Θα φύγουν όλα σε άλλο δρόμο. Τι θέλεις πες μου. Capire, espore, capendare, tricetare. Μπράβο. Ωραία. Τι διαλέγεις από όλα αυτά. Capire, espore, capendare, tricetare. Μπράβο. Λοιπόν κοίτα τι γίνεται. Αυτό σκηνοθετεί. Αλλά ποια είναι η ηθοποιός η οποία παίζει. Η Νικολέτα. Μπράβο. Επομένως σκηνοθετεί και ερμηνεύεται από ποιον. Ερμηνεύεται δηλαδή. Υπάρχει μια ιστορία κινηματογραφική. Έχουμε έναν σκηνοθέτη τον Πενίνη. Έχουμε και μια ηθοποιό η οποία ερμηνεύει τον σκηνοθέτη. Γιατί ο σκηνοθέτης δεν είναι που λέει θα κάνεις έτσι, θα θαθείς έτσι, θα θαθείς έτσι και λοιπά. Λοιπόν άρα η ηθοποιός τον ερμηνεύει. Και τι γίνεται αυτό. Εδώ λείπει παιδιά ένα κόμμα. Λείπει ένα κόμμα. Εδώ είναι η μοίρα του μεταφραστήκα και εκεί ανάποδη. Που καμιά φορά παίρνεις το πρωτότυπο με λάθη. Άμα πάρεις το πρωτότυπο με λάθη σαν μεταφραστής όπως το είπατε εσείς τώρα. Διότι να θα συμβούνε. Αν όπως εμείς κάναμε αρχικά γίνει και λάθος ας πούμε ερμηνεία σε κάποια λέξη ιδίως ρήμα. Θα χάσουμε πολύ το νόημα. Βρήκαμε το λάθος. Τώρα γιατί χάνουμε το νόημα. Γιατί εδώ υπάρχει μια παρενθετική πληροφορία. Και για να την καταλάβουμε ή θα θέλαμε αγγείλες αριστερά δεξιά από την παρενθετική πληροφορία. Οι κόμματα έτσι δεν είναι. Έχουμε το ένα κόμμα κονλακουάλε και μετά τον οβαντούνο υπάρχει κόμμα. Βάλε τώρα το κόμμα και μετάφρασε. Στη μετάφραση δεν το έχω βάλει όμως το κόμμα. Ε, άρα είχες μέσα σου το αίσθημα ότι κάτι δεν τρέχει καλά. Ναι. Για μετάφρασε τώρα που βάλαμε και το κόμμα και την τελεία. Ξεκινά να σχοινωνθετεί το 1983 αλλά και να ερμηνεύει. Παθητική μετοχή. Ερμηνεύεται. Α, αλλά και να ερμηνεύεται. Από ποιον? Από τον σχοινωθέτη. Ε, πώς από τον σχοινωθέτη. Ξαναδέσεις το ιταλικό κείμενο. Να, ναι. Και να ερμηνεύεται από τη Νικολέιτα Μπράσκη με την οποία παντρεύεται το 1991 κόμμα σε πολλά έργα. Μπράβο. Αυτό τώρα με αυτή τη σύνταξη όπως είναι, σκοτώνεται στα ελληνικά ακόμα και αν είσαι ο καλύτερος μεταφράσης. Ο Ζάνας ο ίδιος να αναστηθεί τώρα και να φτιάχνει να μεταφράσει. Αν το πάρει έτσι σειρά ολόκληρη, τρένο, λάθος θα το πει. Προσπάθησε να βάλεις αλλού την παρενθετική για να μπορέσεις να σώσεις το ελληνικό κείμενο. Η παρενθετική πρέπει να πάει αλλού. Πού θα πάει? Ποια νου πληροφορία, ποιο χαρακτηριστικό παίρνουμε εδώ. Κονλακουάλε, εσποζάτο, νελμίλε, νοβετσέντο, νοβαντούνο. Ποια νύση είναι αυτό το χαρακτηριστικό, δεν είναι της Νικολέτα Μπράσκη. Ναι. Πού θα πας αυτή την παρενθετική επομένως στα ελληνικά. Και να ερμηνεύεται από την Νικολέτα Μπράσκη με την οποία παντρεύεται το 1991. Είναι μολτιπροτζέτη, δεν είναι ελληνικά αυτά. Τι θα κάνεις τώρα. Έτσι πώς το είπατε, έτσι το έχω μεταφράσει. Ναι, δεν είναι ελληνικά όμως αυτά. Πώς το γίνουν ελληνικά. Η νίτσια ρετζία, νελμίλε, νοβετσέντο, τάντα τρέ. Ειντερπρετάτο. Ντα Νικολέτα Μπράσκη, η μολτιπροτζέτη. Αυτή είναι η φράση που σε ενδιαφέρει να μεταφράσεις. Και αποφάσισε πού θα βάλεις, κονλακουάλες ή εσποζάτο. Με την οποία, το ρήμα λίγο δεν μου κάφτηκε καλά, ο χρόνος. Τι ρήμα. Το εσποζάτο, εγώ το έχω μεταφράσει παντρεύεται. Παντρεύομαι. Ναι, αλλά αόριστος είναι. Όχι, εντάξει, εσύ είναι αόριστος. Τι θα γίνει τώρα εδώ. Εμάς μας ενδιαφέρει, πού θα βάλεις ελληνικά το η μολτιπροτζέτη. Να σώσεις τη μετάφραση. Η Νιτζιερετζιενελμίλε νοβετσέντο τάντα τρέ. Ξεκινά να σχηνοθετεί το 1983, αλλά και να ερμηνεύεται από τη Νικολέτα Μπράσκη σε πολλά έργα. Όχι. Ξεκινά να σχηνοθετεί, να το κάνουμε πιο ελληνικά, αρχίζει τη σχηνοθεσία, έτσι. Αρχίζει τη σχηνοθεσία το 1983 και σε πολλά έργα ερμηνεύεται από τη Νικολέτα Μπράσκη, την οποία παντρεύεται το 1991. Δεν είναι ελληνικά αυτά. Ναι. Άρα τι γίνεται. Δεν μας δεσμεύει η ιταλική σύνταξη ως προς τη σειρά των όρων για αυτό που θα κάνουμε στα ελληνικά. Γιατί, αν ήταν ίδιες γλώσσες, δεν θα μεταφράζαμε βρε παιδιά. Αν ήταν ίδιες γλώσσες, είτε μιλούσαμε ελληνικά είτε ιταλικά, θα καταλάβαν ένας τον άλλον. Αφού δεν είναι ίδιες γλώσσες, άρα μεταφράζουμε. Και τι περιμένουμε ότι θα είναι light οι διαφορές. Δεν θα είναι light, θα είναι πολύ βαριές οι διαφορές. Μια φορά θα μας τύχει και αυτό. Μπορεί να μας τύχει κάθε μέρα, εξαστάται απ' τα κείμενα. Και αν ήκνανε λογοτεχνία, θα ήξουν ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα, εμείς όταν κάναμε δάντι, είμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε τρία χρόνια δάντι όταν σπουδάζαμε. Είχαμε αιτήσιο πρόγραμμα και κόλαση και καθαρτήρι και παράδεισο. Και μας βάζανε οι ιταλικοί αφηγητές που είχαμε, να βάζουμε τη σύνταξη των μεσεωνικών ιταλικών, σε σειρά σαν να ήταν νέα ιταλικά. Και ύστερα συζητούσαμε για το μάθημα. Μπορείτε να το φανταστείτε. Αυτό ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια, γιατί έτσι και αλλιώς άλλο είναι να ξέρεις, και δεν ξέραν πάλι όλα τα παιδιά ιταλικά, ξέραν αυτά που ξέρανε. Λοιπόν, για να μπορέσεις να καταλάβεις ένα μεσεωνικό κείμενο, που κανείς μας δεν ξερε μεσεωνικά ιταλικά, μας δώσαν αυτό το εργαλείο, να ξανακάνουμε σύνταξη στο κείμενο. Και έτσι καταλαβαίναμε τι διαβάζαμε. Και το ίδιο μας κάνανε και όταν διαβάζαμε επίημα. Ακόμα και το 20ο αιώνα. Ξανασύνταξη. Για να ακούσω τη συνέχεια. Διβένε φαμόζο στέσο γιόρνο, να φιλμάρει μια κομμαντία τραγική, «ΒΙΤΑ ΙΒΕΛΑ», που παρουσιάζει τις συνθήκες που είναι οι πληγιονέρες, οι Εβραίοι, σε ένα χώρο του συγκεντρικού τετρικού. Πασίγνωστος έγινε. Με την κινηματογραφική τραγική κομμαντία, η ζωή είναι ωραία, το 1977, όπου παρουσιάζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν Εβραίοι. Αυτό ελληνικά με μία λέξη πώς λέγεται, σύνθετη λέξη. Το που παρουσιάζουν. Όχι, αυτό το κωμέντια τραζικά. Με μία σύνθετη λέξη ελληνικά. Όχι, αυτό είναι ιταλικό που πας να πεις. Στο γύρισμα του κωμικοτραγικού έργου, λαβίτα εμπέλα, έτσι δεν είναι. Δεν μπορεί να έχουμε ακούσει τη λέξη κωμικοτραγικό, δεν έχουμε ακούσει τη λέξη κωμικοτραγικό. Ναι, απλά είναι λάθος, τραγική κωμωδία. Δεν υπάρχουν τέτοιους όρους τραγική κωμωδία. Με την κινηματογραφή. Με το θα πούμε, άρα κινηματογραφικό. Ναι. Κωμοτραγικό. Όχι βρε παιδί μου. Γίνεται πασίγνωστος για τα γυρίσματα της κωμικοτραγικής ταινίας, βίτα εμπέλα. Λείπει ένα λά εδώ, λαβίτα εμπέλα. Ποιος το γράψε αυτό το κείμενο, που το βρήκες, που? Είχα πατήσει για το Μενίνη και βρήκα ένα άφρυ. Αλλά το γράψανε απρόσεκτα, αυτό είναι μέσα στη μοίρα του μεταφραστή. Όταν ένα κείμενο δεν είναι καλά γραμμένο, παιδεύει τον μεταφραστή. Να συνεχίσω. Ο πατέρας του Λουίτσι Μενίνη, είχε κάνει δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέρκεν Μπέλσεν. Ο πατέρας του Λουίτσι Μενίνη, είχε κάνει δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέρκεν Μπέλσεν. Ωραία! Περίμενε λίγο, τη γενική εδώ γιατί την έφαγε στα ελληνικά. Του Μπέρκεν Μπέλσεν. Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέρκεν Μπέλσεν. Μπράβο, ναι! Αφού έχει ένα ν. Του Μπέρκεν Μπέλσεν. Ο πατέρας του Λουίτσι. Όντως ο πατέρας του ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατανοητό? Πάμε παρακάτω. Μπράβο, ναι! Πέρασε και τον ίδιο. Ελληνικά θα βάλεις τώρα οπωσδήποτε περισσότερα πράγματα. Θα γίνεις ερμηνευτική γιατί εδώ έχουμε και έναν Λουίτσι Μπενίνι. Χάνει η μάνα το παιδί εδώ και το παιδί τη μάνα. Εδώ θα πρέπει οπωσδήποτε… Down Bambino, Louis Stetsos, αυτό το Louis Stetsos πρέπει να γίνει ο συγκεκριμένος Μπενίνι για να κάνεις την αφήγηση ελληνικά κατανοητή. Για πες το. Το φιλ. Η ταινία με πρωτογωνιστεί ένα παιδάκι και τον ίδιο τον Μπενίνη. Καθώς και σκηνοθεσία του ίδιου, προτάθηκε για 7 Ωσκαρ και έλαβε τα Ωσκαρ ξενόγλωσης ταινίας. Το βραβείο δεν μου έκανε σωστά. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας. Το βραβείο δόθηκε στους ηθοποιούς της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στους ηθοποιούς της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο των συντελεστών της ταινίας, αλλά το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης. Τις οποίες οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν σε ένα εβδομαδείο περιοδικό, και εγώ τώρα το ξεκινάω έτσι που δεν βγαίνει η μετάφραση, ελλανόστρα Τζοβανίση Μακλούντια Καρδινάλε, τις οποίες οι φωτογραφίες τράβηξαν την προσοχή του παραγωγού Φράγκο Κρυστάλδη, που αργότερα έγινε σύζυγός της, και στη Πρεμμουρώ που έσπευσε δημέτερα στο κοντράτο, να κλείσει συμφωνία μαζί της. Μπράβο! Μια χαρά το έκανες! Μια χαρά το έκανες! Αλλά άμα σου λέω να σου πω με χειρουργείου, η ψυχραιμία είναι δεβοφονική, μην αντισχύεται καθόλου! Έλα! Σιακόρτζε Πτρέστο διλέει Λουκίνο Βισκόντι, αυτό έγινε αντιληπτή αμέσως από το Βισκόντι. Μπράβο! Πάντα από το 1960 έδωσε την παραγωγή του Σουλσέτ, τη ρόκο και ο σώρος της φρατέλειας του. Έχει παίχτησει στην Ελλάδα! Του ρόκο και των αδερφών του. Ο ρόκο και τα αδέρφια του ήταν το έργο, το είχα δει μικρό παιδάκι. Το άλλο όμως δεν έχετε λύσει, εισόλυτοι οι νιώθοι σε ποιες χώρες κυκλοφόρησαν. Αυτό δεν το βρήκα σε ποια χώρες, για τους τίτλους όμως. Ναι. Έχει και εγώ εισόλυτοι οι νιώθοι. Στα ελληνικά πώς καθιερώθηκε. Εγώ σε σάκη ελληνικό το βρήκα όπως και σε όλοι οι νιώθοι. Βέβαια και σε άλλους γλώσσες αλλιώς, αλλά σε ελληνικό σάκη το βρήκα έτσι. Άρα δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τότε. Γιατί αν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, θα υπήρχε κάποιος τίτλος ελληνικός. Δεν έχει κυκλοφορήσει. Γιατί, ας πούμε, βρήκατε στην Ισπανία... Σέλω να κάνεις τότε ακόμα πιο επιμονή αναζήτηση. Δηλαδή, να πεις έργα της Καρδινάλες στην Ελλάδα. Έργα της Καρδινάλε και Ελλάδα. Συνεχίζουμε. Λακόμβοκα την προσκάλεσε... Φοβερό έργο, παιδιά. Άμα το βρείτε πούθενά, να το πάτε να το δείτε. Γαλλικά παίχτηκε αυτό το έργο. Φοβερό. Εν τω μεταξύ... Έχει μια σκηνή που η μάνα είναι κάτω στο Ισσόγειο... Μιας πολυκατοικίας παλιάς και έχει μια σκάλα ελικοειδή. Και κοιτάζει και από πάνω φωνάζει το γιο. Και ο γιος μιλάει και κοιτάζει προς τα κάτω. Δεν μπορώ να την ξεχάσω, εκείνη τη σκηνή. Μετά... Άλτρο. Εμείς είμαστε πιο... Τι πιο? Πιο νέοι. Τι πιο νέοι! Εγώ είμαι 60 χρονών, πιο νέοι απλώς. Παιδιά μου είστε! Ναι, όχι, ενώ δεν τη σέβομαι πολύ στα επόψη μας. Εντάξει. Κακώς, αλλά γιατί είμαστε πολύ σκληρές. Για συνέχισε. Άλτρο, κάπου λαβώρο. Το άλλο αριστούργημα. Ναι. Τη καρατούρα στόρικα. Με ιστορικό χαρακτήρα. Ναι. Μετά... Το πραγματικό είναι η αρχή για την είσοδο. Της, αφού έχει οριστικό άνθρωπο. Για την είσοδό της. Θα το κάνεις αρτητικό. Σε αυτό το άλλο κόσμιμα. Κόσμιμα. Της ιστορικής αναπαράστασης. Της ιστορικής αναπαράστασης. Και τα τρασποζιτιώνηση της κινηματογράφικας. Η κινηματογραφική μεταφορά. Ναι. Του γκατόπαρδο. Ναι. Είναι κουηλαμπελέτσα στο οποίο η ομορφιά δε λατρίτσε του νησίνα. Άρα στο οποίο έργο... στον γκατόπαρδο. Ναι, στον γκατόπαρδο. Άρα, όπου. Μια λέξη μόνο, όπου. Όπου. Η ομορφιά. Η ομορφιά της νησιανής ηθοποιού. Μπράβο. Ρισάλτα, αυτό... Αναδείεται, φαίνεται, αναδεικνύεται. Αναδεικνύεται. Αναδεικνύεται. Είναι του τα λασσούα αριστοκράτικα. Ναι. Σε όλη της την αριστοκρατική. Το μπροστά, λίγο με τη σκόλεψη. Τι είναι αυτό? Είναι όμπρα. Ναι, από το σκιά. Μπράβο. Τώρα έχει αρνητική. Αυτό πρέπει να σε βοηθήσουν όλα τα παιδιά. Τι κάνουν εδώ? Κάθονται ολόκληρη μεταφραστική ομάδα. Ποια παιδιά περιμένουνε. Λοιπόν, κάτσε να ακούσουμε λίγο την πρώτη βοήθεια που μας φέρνει ο Ιορδάνης. Ιορδάνη, πώς το είπα αυτό το φίλ με ελληνικά? Λαμπρά. Λοιπόν, πρόσεχε. Μπράβο. Χαίρομαι που ο Ιορδάνης μας βοήθησε. Άρα, όταν θα πεις για το ισόλυτη νιώτι, ελληνικά θα το δώσεις με το καθιερωμένο του όνομα. Μετανοητό. Ναι. Ο κλέψας του κλέψαντος. Μπράβο, Ιορδάνη. Μπράβο, παιδί μου. Τώρα, εκείνο που θέλω είναι μία λέξη να μας βρεις. Ομπροζητά. Ποιο? Ομπροζητά. Συνέχισαι εσύ τώρα. Τελείωσες. Όχι. Αυτό πίσω. Αυτό πίσω και ο Ιορδάνης ψάχνει. Εδώ έχω και διάφορες φωτογραφίες. Ωραία. Για πες μας. Να διαβάσω το κείμενο ή... Ναι, ναι. Έχουμε άλλα τρία τρίτσια, όπως και οι άλλες ηθοποιείς, της γενιάς σου. Ναι. Έχεις εμφανιστεί έναν νέο μοντέλο, έναν καινούριο μοντέλο φεμινίλε, γυναικό μοντέλο. Έχεις εμφανιστεί μια γυναίκα με θέληση, μπαταλιέρα, μαχητική και ελεύθερη, που θέλει να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Μπράβο. Αφέρμα, λα προπριετά, επιβεβαίωσε αυτή την ιδιότητά της... Αφέρμα, λα προπριετά της εστέσα, εας πήρα αδουλώλο παρητάριον, είναι η ραπόρτη, η αφετήβη, η προφεσιονάλι, αφέρμα, λα προπριετά της εστέσα. Αυτή είναι η προπριετά της εστέσα, δεν είναι ότι έχω εγώ την κυριαρχία στον εαυτό μου και όχι κάποιος άλλος. Την κυριότητα του εαυτού της. Ναι, αλλά πώς θα το πεις αυτό ελληνικά. Ελληνικά, πώς θα το πεις αυτό. Πώς θα πεις ότι εσύ είσαι που κάνεις κουμάντο στον εαυτό σου με μία λέξη στα ελληνικά. Ο κύριος του εαυτού σου. Ποιο. Με μία λέξη. Ο κύριος του εαυτού σου. Με μία. Με μία. Με μία λέξη. Διαφερνητεύεις αυτό. Για αυτό ο κύριος του εαυτούς καλό είναι, αλλά να δούμε λίγο για γυναίκα τι θα το κάνουμε. Δομνίκη. Εσύ τι είπες. Είμαι ανεξάρτητος. Όχι. Αυτοδιοίκητο λέμε. Όχι. Δεν μου λέτε την ανεξαρτησία της. Επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία της αυτό το έργο. Δεν υπάρχει ούτε πουθενά. Δεν υπακούησα κανέναν. Ανεξαρτησία είναι αυτό το πράγμα. Από εκεί που η γυναίκα αφήνεται, ας πούμε, να κυριαρχείται από τον πατέρα ή τον σύζυγο ή δεν ξέρω ποιον άλλον, αυτή είναι ανεξάρτητη. Δυναμική και ανεξάρτητη. Μετά. Και επιθυμή. Γιατί επιθυμή. Ασπίρα. Α, ναι. Εδασπίρα. Επιθυμή. Ένα ρόλο παρυτάριο, ισότιμο, νεηραπόρτη, αφετήβη στις συναισθηματικές και επαγγελματικές σχέσεις. Ωραία, είμαστε πολύ καλά. Μπράβο. Άρα, έχουμε... Ναι, είναι πολύ ωραίο αυτό, για ένα ωραίο εννιά είναι αυτό. Ιορδάνη, το βρήκες? Ο Μπροζητά. Πες το, πες το, πας και βγάλουμε άκρη. Τι συνόλυμα βρήκες? Διφιντέντσα στους... Διφιντέντσα είναι η δυσπιστία πάντως. Μετά? Δεν μας βοηθάς έτσι. Έχει φράσεις με αυτές τις λέξεις. Επιφάνεια, βασικά, δεν μπορώ. Στην αριστοκρατική υπεροψία πρέπει να είναι. Κάτι τέτοιο είναι, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Το βρήκες? Ναι. Ωραία, εμείς συνεχίζουμε. Επομένως, ποιος θα πει, εσύ? Υπάρχουν λίγες εμπατιστικοί. Υπάρχουν λίγες εμπατιστικοί. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, ο οποίος θεωρείται ένας αληθινός θρύλος. Πώς το πες? Μόγγολ. Να το δω λίγο. Ναι. Μόγγολ. Ναι. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με αυτό του Μόγγολ, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους της ιταλικής μουσικής, τον στυχουργό των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Είναι ένας από τους μεγάλους των τραγουδιών του. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός. Δεν είναι ο στυχουργός.