Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου / Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Βουλή Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η συμπληρωματική τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων, που ενδύονται τη μορφή πολιτικού κόμματος, από τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Περιλαμβάνει δύο βασικές αλλαγές: -Η πρώτη […] - Σπύρος Λουκόπουλος (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2023)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Βουλή Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η συμπληρωματική τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων, που ενδύονται τη μορφή πολιτικού κόμματος, από τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Περιλαμβάνει δύο βασικές αλλαγές: -Η πρώτη […]: Καλό μεσημέρι. Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή συμπληρωματική τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων που ενδίνονται τη μορφή πολιτικού κόμματος για τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία περιλαμβάνει δύο βασικές αλλαγές. Η πρώτη προβλέπει ότι η ανακήρυξη των κομμάτων θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του πρώτου τμήματος του Αριου Πάγου, αλλά από την πλήρη του σύνθεση, δηλαδή και από τα 10 μέλη που συμμετέχουν στο τμήμα αυτό. Είναι δεδομένη η σύνθεση του τμήματος, έτσι κι αλλιώς, και ο δόλος επηρεάζεται από την ψήφιση της τροπολογίας και από την αλλαγή του τρόπου λήψης της απόφασης. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς στεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Αριο Πάγο εν όψε της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή και από κάθε αρμόδια διοικητική αρχή. Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε και πάλι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπράξει σε ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις. Παρ' όλο μάλιστα που εξηγήθηκε η αναγκαιότητα της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώθηκε πίσω από το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση άργησε και αφετέρου υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανατεθεί στην ολομέλεια του Αριού Παγου. Με τη στάση που επέλεξε, τη στάση δηλαδή να υπονομεύσει την ουσία επικαλούμενους προσχήματα που αφορούν τη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά αποτέλεσε, όπως είπα και προηγουμένως, την εξαίρεση στην προσπάθεια δημιουργίας δημοκρατικού ανάχωματος. Δήλωσε εμφανικά από ένα ζήτημα κρίσιμο για τη δημοκρατία, για την πολιτική αλλά και για την πατρίδα. Η στάση του είναι πολιτικά ύποπτη, δεν είναι απλώς μεμπτή, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας που ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας ανέφυγε χθες, ο οποίος αναπαραγγίγαγε θέσεις της λεγόμενης αντισυστημικής ακροδεξιάς και με μυθολογίες αλλά και ανακρίβειες έριξε νερό στο μήλο όλων εκείνων που θέλουν τη δημοκρατία ανοχήρωτη και αδύνατη απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται. Έρχομαι τώρα στον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να πολιτεύεται η εξωματική αντιπολίτευση κατά την προεκλογική περίοδο. Τις τελευταίες εβδομάδες ο κύριος Τσίπρας, μαζί με την χειδιότητα που εξαπολίει σε βάρος του Πρωθυπουργού, κλημακώνει από μέρα σε μέρα, μάλιστα όλο και περισσότερο, την πλειοδοσία παροχών, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεγελάσει τους πολίτες. Επιμένει μονότονα στο τάξιμο, χωρίς κανέναν απολύτως όμως υπολογισμό, χωρίς καμιά τεκβηρίωση. Θεωρεί ότι η επανάληψη των ψεμάτων, όχι μόνο στην πλειοδοσία υποσχέσεων, τα ίδια έκανε για παράδειγμα και με το θέμα του νερού, μπορεί να καταστήσει τα ψέματα αλήθεια. Οι Έλληνες όμως δεν είμαστε ούτε επιλύσμονες ούτε και αφελείς. Όλα όσα λέγει ο κ. Τσίπρας συγκροτούν ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το περιβόητο, το αξέχαστο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το οποίο κόστισε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τελικά, αντί να εφαρμοστεί, οδήγησε σε ένα τρίτο βαρύ και αχρύαστο μνημόνιο, σε ύφεση και σε υπερφορολόγηση 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για τη μεσαία τάξη. Το πακέτο που παρουσιάζει τώρα ο κ. Τσίπρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε ορίζοντα τετραετίας, κοστίζει 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό συνεπάγεται τρία ενδεχόμενα. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφό σχέδιο νέας υπερφορολόγησης, όπως άλλως τυπονόησε και ο κ. Δραγασάκης πριν από λίγες μέρες, συνολικού ύψους στην τετραετία 45 δισεκατομμύρια ευρώ, για να καλύψει τις πρόσθετες δαπάνες του πακέτο που εξαγγέλει. Είτε, δεύτερο ενδεχόμενο, θέτει εν γνώση του και αυτομάτως τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες, σε διαδικασία υπερβολικού ελλήματος, με αποτέλεσμα ένα νέο πλαίσιο επιτήρησης και άρα νέα μνημόνια. Είτε, τρίτον, γνωρίζει ότι δεν θα κλειθεί να εφαρμόσει ποτέ αυτό το πρόγραμμα, διότι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοκόμμα, οπότε επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά, παραμύθια με ή χωρίς καφέ. Κ. Τύπρας ξέρει καλά, μετά την πικρή εμπειρία του 2015, ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από αυστηρές υποχρεώσεις, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να διορθώνουν υπερβολικά επίπεδα ελλείμματος ή και χρέος που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το ξέρει, αλλά αδιαφορεί και κοροϊδεύει την κοινωνία, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό τόσο γίνεται και να μην τεθεί θέμα από μάκρυσή του από το ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Ξέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου για υπερβολικό έλλειμμα κατά μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα σώμα κανόνων που διέπει τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ' ό το γεγονός ότι τα ξέρει, ή εν βάση περιπτώση οφείλει να τα ξέρει, επιλέγει ακόμη μια φορά να παίξει τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων της στα Ζάρια. Είναι αμετανόητος, είναι ίδιος και απαράλλακτος με αυτόν που ξέρουμε εδώ και 15 χρόνια. Όμως το έργο με τα λεφτόδενδρα, οι Έλληνες το έχουμε ξαναδεί, το θυμόμαστε, πάθαμε και κρίνουμε. Κυβέρνησή μας, με σχέδιο, με υπευθυνότητα, κατάφερε ήδη από το 2022 χάρη στη δυναμική ανάπτυξη να μηδενήσει το έλλειμμα της χώρας. Και φέτος έχουμε θέσει ως στόχο ένα μικρό πρωτογενές πλαιόνασμα, που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Έρχομαι τώρα σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που είδε χθες στο φως της δημοσιότητας και αφορά τον ομόφωνα καταδικασμένο παλιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, τον κ. Παπά. Το πολυσέλιδο αναλυτικό σκεπτικό του ειδικού δικαστηρίου που καταδίκασε ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκηση τον κ. Νίκο Παπά, τον παλιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι εξόχως αποκαλυπτικό, είναι δηλωτικό του πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας, του πώς αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ, την άσκηση της εξουσίας και πόσο πολλοί περιφρονούν τη δικαιοσύνη όταν συνεχίζουν να καλύπτουν τον κ. Παπά ηθικά και πολιτικά. Είναι δηλωτικό το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο παραθέτω κατά λέξη. Διακατεχόμενος από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας, χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργιών τους στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του Υπουργού, υπό την επίφαση της στήρισης του νόμου και της διαφθού επιβολής νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο, ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση μέσω του δεύτερου κατηγορούμενου, του κυρίου Καλογρίτσα, τον οποίον αυτός καθοδηγούσε σε κάθε ενέργειά του τηλεοπτικού σταθμού φαιρέφωνου των πολιτικών ιδεών και των δράσεων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου. Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης, τα λέει αυτά. Το Εδικό Δικαστήριο συμπέρανε μάλιστα ότι στο σχέδιο απόκτησης τηλεοπτικού σταθμού συμμετείχαν και άλλα ιετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιαβάζω και πάλι, κατά λέξη από το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών. Ο Νίκος Παπάς, με εξακολουθητικές ενέργειες, πράξεις ή παραλήψεις, αντίθεται στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και αντιβαίνουσε στις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις που απέβαλαν στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αμεροληψίας και οι οποίες, απέραιαν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, επιδίωξε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο αλλά και από άλλα ιετικά στελέχη τότε κυβερνώντος κόμματος, τα στοιχεία δραγματικών αρχών, την απόκτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία ανατελούν υπό τον έλεγχόν τους και να προωθούν τις πολιτικές θέσεις και ενέργειες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΝΕΛ του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κατηγορούμενου. Συγκεκριμένα, σχεδίασε την απόκτηση ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελληνικής εμβέλειας μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και μιας πολιτικής εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας, ώστε εκμεταλλευόμενος αθεμίτως τη μεγάλη εμβέλεια, τη χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής των μέσων αυτών να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη υπέρ αυτών, με το επιχείρημα ότι όλοι τότε λειτουργούσαν της μεγάλης τηλεοπτικής σταθμής διάκειτον εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα συντώνιζε ο κύριος Παππάς μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου με το γραφείο του να είναι σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο του κύριου Τσίπρα και συμπληρώνουν οι δικαστές. Ο ανωτέρος σχεδιασμός του κυρίου Παππά που τελούσε υπό την έγκριση του κομματικού μηχανισμού, απέβλεπε στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα ελεγχόταν από τον κύριο Παππά και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσεις του κόμματος του και της τότε κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως Υπουργού με σκοπό την υπέραυτόν άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής νόμις. Το συμπέρασμα του Υδικού Δικαστηρίου είναι ότι ο κύριος Παππάς με σειρά αποφάσεων του ως κορυφαίος Υπουργός ο οποίος αναφερόταν απευθείας στον τότε Πρωθυπουργό και συνεννοείτο με την ηγεσία της κυβέρνησης υπό το κράτος της ισχύος της επιρροής και των διασυνδέσεων που διέθεται, ενεργώντας εξακολουθητικά με πράξεις και παραλήψεις, με πρόθεση, παρέβη τα υπηρεσιακά απολύτως συνηφεσμένα με την υπουργική του ιδιότητα καθήκοντα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς την απόκτηση μέσω της δημοπρασίας και υπό το μανδία της νομιμότητας τηλεοπτικού σταθμού. Όσα αναφέρονται στην απόφαση του Υδικού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε, θυμίζω, ομόφωνα τον κ. Παπά, είναι κόλλαφος για τον κ. Τσίπρα και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν ξεκάθαρα πώς αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και τη θεσμικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Δείχνουν ξεκάθαρα πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την ελευθερία του τύπου, την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, τον μπλουραλισμό και την πολυφωνία. Από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε πράξη το πολιτικό όραμα του κ. Πολάκη για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας και την επιβολή στιγμού αυταρχικού καθεστώτων, αντίστοιχου λατινοαμερικάνικων καθεστώτων, τα οποία τόσο πολύ θαυμάζει. Κι αυτά πλέον δεν συνιστούν μια κριτική δική μας που εδράζεται σε εκτιμήσεις. Είναι ένα ακλόνητο συμπέρασμα που εδράζεται στο σκεπτικό μιας ομόφωνα καταδικαστικής απόφασης. Το ότι μετά την ακρωματική διαδικασία και την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει πολιτικά και ηθικά τον παλιότερο και στενότητο συνεργάτη τον κ. Παπά, εξακολουθεί να τον συντηρεί στα αιγητικά κλιμάκια, στα ψιφοδέλτια και στα αιγητικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντάς τον μάλιστα δίπλα του με κάθε ευκαιρία, είναι θλιβερό και συνάμα αποκαλυπτικό. Δείχνει είτε ότι είναι ίδιος, απαράλλακτος, αμετανόητος και έχει στο μυαλό του ξανά ένα σχέδιο άλωσης των θεσμών, σαν και αυτό που αποπληρωάθηκαν να κάνουν την περίοδο 2015-2019, είτε ότι τον κρατάει τόσο σφιχτά ο κ. Παπάς που αδυνατεί να τον απομακρύνει από κοντά του. Δεν είναι όμως μόνο οι περίπτωσες του κ. Παπά και του κ. Παπαγγελόπουλου που αναδεικνύουν την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαιοσύνη, την οποία επικαλείται συχνά πυκνά ο κ. Τσίπρας και στην προεκλογική του καμπάνια. Διδακτική για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεται το ρόλο της δικαιοσύνης στην ασφάλεια της κοινωνίας και την προστασία των πολιτών, είναι η εμπειρία από την κυβερνητική του θητία και έχουμε την ευκαιρία σήμερα να την ξαναθυμηθούμε λίγο και μάλιστα από τις τελευταίες μέρες, μη μπω τις τελευταίες ώρες της προηγούμενης κυβερνητικής του θητίας. Δείτε, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του νόμου ΣΥΡΙΖΑ, 46-19 του 2019, με ισχύει από την 1η 7ου του 2019, λίγες μέρες πριν τις προηγούμενες εκλογές, βιαστής ανηλίκου με την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, απειλείτο με μέγιστη προβλεπόμενη ποινή κάθερξης 15 ετών και θεμελίωνε δικαίωμα υφόρων απόλυσης στα 6 έτη πραγματικής έκτισης της ποινής, με ότι αυτό συνεπάγεται και βέβαια δικαίωμα λήψης τακτικής άδεια στα πρώτα 4,5 έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανηλικότητας και της κοινωνίας από ένα τέτοιο αδίκημα, από μια τέτοια παραβατική πράξη. Με τις τροποποιήσεις που έφερε η Νέα Δημοκρατία, βιαστής ανηλίκου, τιμωρείται πλέον μόνο με ποινή ισόβιας κάθερξης. Θεμελιώνει δικαίωμα αποφυλάκυσης, το οποίο εναπόκειται στην κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου μετά από 18 έτη πραγματικής έκτισης ποινής. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι το 2019, με ισχία από την πρώτη εβδόμη του 2019, ο εμπρησμός δάσους υποβαθμίστηκε από κακούργημα σε πλημέλημα, με ότι αυτό συνεπάγεται στην πρόληψη, στην καταστολή της περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας των εγκλημάτων αυτών. Με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας το 2021, 4855, προβλέπθηκε ότι το αδίκημα του εμπρησμού στα δάση τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα και επισύρπινη πρόσκαιρης κάθερξης σε περίπτωση πρόκλησης κινδύνου και αποκλειστικά ισόβιας κάθερξης σε περίπτωση πρόκλησης έστω κενός θανάτου. Τρίτο παράδειγμα. Με τον ποινικό κώδικα, το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4619 του 2019 με ισχύει πάλι από πρώτης εβδόμου του 2019, βδομάδες πριν τις εκλογές. Η κλοπή κατεξεκολούθηση από συμμορίες επαγγελματιών διαρρικτών τιμωρείτο ως πλημέλημα με απειλούμενη ποινή φυλάκησης και επακολούθους χωρίς εξουσία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, παραγγελίας κύριας ανάκρισης και προφυλάκησης των δραστών. Με αποτέλεσμα, οι συμμορίες αυτές να μην αποτρέπονται από τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης και οι πολίτες να μένουν απροστάτευτοι. Με τη νομοθετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, νόμος 4637 του 2019, η παραπάνω πράξη τιμωρείται πλέον μόνος κακούργημα και επισύρπινες μέχρι και 10 έτη, το οποίο επακολούθους παραπέμπεται στην κύρια ανάκριση με ενδεχόμενο προφυλάκησης, δυνατότητα προφυλάκησης των δραστών. Τέταρτη περίπτωση. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι με έναρξη σχείως λίγες δωμάδες πριν τις εκλογές, το Δικαστήριο σε περίπτωση επικίνδυνων κακοποιών, που καταδικάζονται για σοβαρά πλημελήματα, δεν είχε εξουσία να απαγορεύει την αναστολή της ποινής φυλάκησης, ζήσαμε τέτοιες περιπτώσεις, και να διατάξει την άμεση εκτέλεση της ποινής με τον εκκλεισμό σε σοφρονιστικό κατάστημα, με αποτέλεσμα η επιβολή της πληλής επί της ουσίας να είναι διακοσμητική. Με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησής μας, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τον νόμο 4855 του 2021, το Δικαστήριο μπορεί να μη χωριγήσει η αναστολή της ποινής ακόμα και όταν ο καταδικασμένος ασκήσει έφεση και διατάξει την άμεση φυλάκηση του, ακόμα και για πλημελήματα, όταν τον κρίνει επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια ή εν δυνάμει ύποπτο. Άλλο παράδειγμα. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε το έγκλημα της μαστροπίας, με ενήλικα θύματα, με αποτέλεσματα κυκλώματα μαστροπίας, να μπορούν να δουν ανεξέλεγχτα και να εκμεταλλεύονται απροστάτευτες γυναίκες. Με δική μας νομοθετική παρέμβαση, το αξιόπινο της μαστροπίας με ενήλικα θύματα επανήλθε ως πολύ σοβαρό πλημέλημα και πλέον επισήρει ποινή φυλάκησης τουλάχιστον 18 μηνών και χρηματική ποινή. Νέο παράδειγμα. Με τον ποινικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, η κατοχή εντός δημόσιας συνάθεσης, πορείας, διαδήλωσης, συγκέντρωσης, συναυλίας, μεγάλου πλήθους, ακόμη και μεγάλης ποσότητας εκκρεκτικών μηχανισμών, βόμβες, μολότοφ για παράδειγμα, υποβαθμίστηκε σε πλημέλημα, με αποτέλεσμα η δυσανάλογη βαρύτητα του αδικήματος, ποινή, να μην αποτρέπει τη διακυνδύνευση για ζημιές και σε ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και σε απειλές απέναντι σε ανθρώπους από την ανεξέλεγκτη κατοχή και χρήση των εκκρεκτικών αυτών μηχανισμών. Με τη νομοθετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, τον νόμο 4855 του 2021, η κατοχή εκκρεκτικών ή εμπριστικών βομβών, που είτε αφορά μεγάλη ποσότητα, είτε λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο δημόσια συνάθρησης, τιμωρείται πλέον ως κακούργιμα, με ποινή μέχρι και δέκα έτη. Όλα αυτά αναδεικνύουν και σε έναν ακόμα πολύ σημαντικό τομέα για την τάξη, για την ασφάλεια, για τη λειτουργία της Ενταγμένης Πολιτείας, των μεγάλων διαφορών που μας χαρακτηρίζουν όχι μόνο στα λόγια, αλλά κυρίως στα έργα, με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα. Έρχομαι τώρα σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, με ιδιαίτερα σπουδαίο κοινωνικό πρόσημο, αφορά τις πολιτικές μας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Χθες ψηφίστηκε στη Βουλή η Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που προβλέπει την αύξηση κατά 8% την 1η Μαΐου, 13 συνολικά αναπηρικών επιδομάτων, σύμφωνα με την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ίδια Τροπολογία προβλέπεται μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, η άδεια ισχύει ήδη για το δημόσιο, και την πραγματοποίηση ενός δωρεάν γυναιοκονομικού ελέγχου μία ημέρα με αποδοχές αιτισίως. Ψηφίστηκε επίσης διάταξη που αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φίλων και την υποστήριξη των γυναικών θεμάτων έμφυλις και ενδοκογενειακής βίας. Σ' ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία, να σημειώσω ότι ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του προσωπικού βοηθού με πρώτα χίλια άτομα στην Αθήνα και το Μάιο θα επεκταθεί, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός χθες, και σε ακόμα χιλιάτομα στην ελληνική περιφέρεια. Η καθολική εφαρμογή του προσωπικού βοηθού μιας πολύ σημαντικής δράσης προγραμματίζεται για το 2025 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ προϋπολογισμός της πολιτικής υλοποίησης έχει ενταχθεί πλήρως στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα πώς τα ευρωπαϊκά χρήματα, που εξασφαλίστηκαν για τη χώρα μας με σκληρές διαπραγματεύσεις, μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα σε ευπαθείς ομάδες που τα έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα και αυτή τη στήριξη. Το πρόγραμμα Προσωπικός Βοηθός αποβλέπει στη διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης πολιτών με αναπηρία και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Ο Προσωπικός Βοηθός, ο οποίος λαμβάνει ειδική επιμόρφωση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, υποστηρίζει τον ωφελούμενο στην καθημερινότητά του με απολύτως εξατομικευμένο τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες του. Παράλληλα με τον ωφελούμενο ανακουφίζεται και η οικογένειά του, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν απολύτως και πλήρως επιφορτισμένη με την υποστήριξή του 24 ώρες στο 24ωρο. Εδώ και 4 χρόνια, με ουσιαστικές πράξεις, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε, να στηρίζουμε, να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συναντρώπων μας και να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας απολύτως συμπεριληπτικής κοινωνίας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, δημιουργήθηκαν ψηφιακά κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας στα ψηφιακά κεπά και ψηφιακή πλατφόρμα, η Εθνική Πήλη Αναπηρίας, που υλοποιούν το σύνολο της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας και βάζουν τέλος την ταλεπορία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας. Εντάχτηκε σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας η πρόημη ανοίχνευση αναπηριών και διαταραχών. Υλοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Ενισχύονται οι πολιτικές αποιδρυματοποίησης στη βάση των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών. Διευρύνονται οι πολιτικές τις δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης με στόχο την ένταξη όσων περισσότερων αναπήρων μπορούμε και το επιθυμούν στην αγορά εργασίας. Επεκτάθηκε στα ΚΕΠ, σε υπηρεσίες αλλά και σε άλλα νοσοκομεία, η καινοτόμα υπηρεσία Relay που δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ακουστική αναπηρία να πραγματοποιούν τηλεβεντιοκλήσεις και να εξυπηρετούνται με υπηρεσίες οι οποίες μέχρι πρότεινες δεν ήταν προσβάσιμες αυτούς. Μπήκε σε λειτουργία το πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης ατόμων με αισθητριακές αναπηρίες και ηλικιωμένους που δίνει τη δυνατότητα σε 2.400 τυφλούς συμπολίτες μας και σε 3.000 ηλικιωμένους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου. Με ουσιαστικές πολιτικές, με έργα, όχι με λόγια, με πρακτικές καινοτόμες, αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας εξασφαλίζει η τεχνολογία για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτά και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου πείτε από πλευράς της Κυβέρνησης πώς κρίνεται αυτή η απότομη μεταβολή στη στάση της Τουρκίας, καταγράφεται φαντάζομαι και από εσάς, η διαφορετική ρητορική, τόσο από τον κ. Ριντογάνωσο και από Υπουργούς της Κυβέρνησης του τα τελευταία 24 ώρα. Η Κυβέρνησή μας έχει πάντοτε σταθερή άποψη για το πώς πρέπει να είναι η σχέση μας με την Τουρκία. Η Κυβέρνησή μας εδράζει την πολιτική της πάνω στο διεθνές δίκαιο, είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και πιστεύουμε ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία πρέπει να λυθεί βάσει του διεθνές δικαίου και του δικαίου του στάλασσας. Και πέρα, όποιες πρακτικές και όποιες δυνατότητες προσφέρονται και υπάρχουν για εκτόνωση της κρίσης και της προκλητικής ρητορικής πρέπει να αξιοποιούνται και από τα δύο γειτονικά κράτια. Κύριε Εκπρόσωπο, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το δίλημα αυτό των εκλογών είναι η σύγκριση, η επιλογή μεταξύ δύο πρωθυπουργών και η σύγκριση μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα, γιατί δεν δέχεται μία τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα μόνο και κάνει λόγο για debate με όλους τους αρχηγούς και επίσης πώς απαντάτε στον κ. Τσίπρα που υποστήριξε χθες ότι δεν τολμάνε το να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Μάντουμάνη. Ο πρωθυπουργός είναι ένας θεσμικός πολιτικός που σέβεται τους κανόνες. Η ελληνική κοινωνία δεν περιμένει τώρα να μάθει ούτε τον κ. Μητζοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα. Έχει μπροστά της ζωντανά και πραγματικά τεκμήρια των δύο κυβερνητικών θητιών. Από εκεί πέρα ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει κανέναν διάλογο με κανέναν. Σας θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας έχουν αντιπαρατηθεί με τον κ. Τσίπρα πάνω από 90 ώρες, 95 ώρες. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια debate θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση, οργανωμένοι με κανόνες διαδραστικοί που θα ειδράζεται σε πραγματικά γεγονότα, η οποία θα σέβεται τους κανόνες που πολιτικά και θεσμικά ισχύουν κατά τη διάρκεια των προηγουλογικών περιόδων, ούτως ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορέσει να αξιοποιήσει και αυτές τις συζητήσεις για να ενισχύσει, να βγάλει, να απαντήσει σε τα συμπράσματά της και να απαντήσει σε όποια ερωτηματικά έχει. Κύριε Πρόσωπε, σήμερα ήρθε στη Μοσοίωτα μια δήλωση του κ. Τζανερίκου, ο οποίος καταγγέλει ανοίγωσα αγωγικά παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγώντων, που ζήτησαν να βοηθήσω για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες υποσχόμενοι μετά την αφιπηρέτησή μου να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε αρχές και προσθέτηκε ότι αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση δεν θα είχε προχωρήσει στη δήλωση της Κυριακής. Ποιο είναι το σχόλιο σας? Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση στην πλευρά της κυβέρνησης, όμως το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα. Το σοβαρό που έχουμε απέναντί μας είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που τους δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με οποιοδήποτε μανδία στις εκλογικές διαδικασίες είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική την οποία δεν μπαζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται απέναντί στο κορυφαίο θεσμικά και πολιτικά αυτό ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους. Διαψεύεται ότι υπήρξε τέτοια προσέγγιση γιατί μιλάμε για την Πρόεδρο του Αριού Πάγου, ο οποίος μόλις παρετήθηκε. Δηλαδή δεν όμως να διβητεί τη σοβαρότητά του. Δεν μπορώ να κρίνω τη σοβαρότητά κανένας ανθρώπου. Σας είπα, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι εμείς δεν μπαζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην υποψήφει στις εκλογές. Όλοι κρίνονται από τη στάση τους απέναντι στα θεσμικά και πολιτικά αυτά ζητήματα και πολιτικά και από τα λόγια τους και από τις πράξεις τους. Συγγνώμη, χθες στη Βουλή ο κ. Σβορίδης δέχτηκε, όπως και εσείς προχθές, λέγοντας ότι πρόκειται για συνάντηση με θεσμική διαβούλευση, περιεχόμενο θεσμικής διαβούλευσης, ότι πήγε συνάντηση του κ. Διαραπετρίτη με τον κ. Τζανερίκο και λέγοντας μάλιστα ότι ήταν θεσμικός και απολύτως επιβαλόμενοι αυτή η συνάντηση. Ο κ. Τζανερίκος σήμερα λέει ότι μου ζήτησαν να βοηθήσω για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες με αντάλλαγμα την αυυπηρέτησή μου, ενδεχομένως οι αρχές όπου είπα νωρίτερα κ. Σνάιφος, ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε, αλλά ο ανώδοτος κυβερνητικός παράγοντας το γνωρίζει. Τι εννοεί ο κ. Τζανερίκος εδώ, τι είδους συνάντηση ήταν αυτή που έγινε και που έγινε αυτή η συνάντηση τέλος πάντως. Τώρα με τι τρόπο μπορώ εγώ να σας πω τι εννοεί ο κ. Τζανερίκος εγώ, πού να ξέρω τι εννοεί. Εγώ είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος και σας απάντησα νομίζω πάρα πολύ καθαρά πού να ξέρω τι εννοεί. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουνε όσοι εστιάζουνε όχι στη μεγάλη εικόνα αλλά σε άλλα πράγματα είναι ότι η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από το οποιοδήποτε τέχνασμα θέλουν να εφεύγουν εγκληματικές οργανώσεις, συμμετέχοντες σε εγκληματικές οργανώσεις και μαχαιροβγάλτες για να συμμετάσουν σε εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα παζάρι να γίνει, δεν υπάρχει συζήτηση σε αυτό. Τελεία και πάβλα. Εδώ μιλάμε για τον κ. Τζανερίκο όμως, ο οποίος μέχρι πρότεινος ήταν πρόεδρος του ΑΕΤ. Και εδώ πέρα μας λέει ο άνθρωπος ότι υπάρχει μια συνάντηση. Αυτή η συνάντηση με βεβαιώνεται. Έχω απαντήσει. Πώς έγινε η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Τζανερίκο? Δεν έχω απαντήσει. Σας έχω πει ότι η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του Δικαστηρίου στην νομοθέτηση που σκεφτόταν αφέρει, είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αριού Πάγου. Αυτό είναι απολύτως θεμητό και θεσμικά επιβλημένο. Από την ώρα που φέρνεις μια διάταξη η οποία αφορά και σε δικονομικά ζητήματα λειτουργίας στο νότο του Δικαστηρίου, οφείλεις να έχεις τη γνώμη και την άποψη στο νότο του Δικαστηρίου. Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα. Καμία. Άρα διαψεύδεται έτσι ότι υπάρχει αυτή η διαβούλευση, αυτή η συζήτηση, η συναλλαγή, αυτό του είδους συναλλαγής. Και το διαψεύχεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Αυτό μου λέτε τώρα. Λέω. Για δέκα τη φορά σε εσάς και καμιά άλλη φορά τα έχω πει και σε άλλους. Η Κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αριού Πάγου. Διαβούλευση η οποία είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του Δικαστηρίου, τα οποία επηρέαζε η ρύθμιση που φέρναμε στη Βουλή. Θεσμικά επιβλημένο ήταν να γίνει αυτό. Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα, οτιδήποτε άλλα, ούτε έγιναν ούτε θα μπορούσαν να γίνουν σε καμία περίπτωση. Είναι τελείως έξω από το αξιακό μας πλαίσιο και τελείως έξω από τη λογική μας. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση στην πολιτική μας ευφυλογή να αφήσουμε εκτός εκλογικής διαδικασίας σε κλιματικές οργανώσεις. Σε όσους πέρναν για το μυαλό τους ότι αυτό μπορεί να είναι, δεν ξέρω τι μπορεί να ονειρευόντουσαν. Αλλά για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο, δεν υπήρχε αντικείμενο κανένας είδος παζαριού, εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα, είμαστε απολύτως σαφείς στην κατεύθυνσή μας, θεσμικά λειτουργούμε και σεβόμαστε απολύτως τη διάκριση των εξουσιών. Απολύτως. Αντιληπτό? Πρόβλημα. Με συγχωρείτε, έτσι, γιατί εδώ πέρα μας δείχνει συνάντηση με την ηγεσία του Αριού Πάγου και δεν μιλάμε για τον Αντιπρόεδρο. Δεν μιλήσω εγώ σε τώρα σε συγκεκριμέρια τον Αντιπρόεδρο του Αριού Πάγου και κατά δεύτερον πού έγινε αυτή η συνάντηση που ήταν θεσμικώς επιβαλλόμενη. Γιατί ο κ. Κτσίπρα χθες είπε ότι έγινε σε ένα καφενείο. Σας απάντησε. Ναι. Σε ένα άλλο θέμα, αν μου επιτρέπετε, ήθελα να σας σωθήσω. Σας κατηγορεί αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχετε σπάσει κάθε ρεκόρο σε μετακλητούς παλήλους. Μάλιστα, σας προσάπτουν ότι κυβερνάτε με ρουσφέτια, με υμετέρους, με απευθείας αναθέσεις και με ένα κομματικό στρατό μετακλητών. Τι απαντάτε? Οι μετακλητοί, οι πάλληλοι που υπηρετούν σε δομές της κυβέρνησης, σε υπουργούς, σε υφυπουργούς, σε γενικούς γραμματείς, είναι λιγότεροι από αυτοί που υπηρετούσαν στις αντίστοιχες θέσεις του 2019. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι γενικοί γραμματείς της Νέας Δημοκρατίας, έχουν λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους από τους μετακλητούς υπαλλήλους που είχαν οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμένο. Λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους. Οι μετακλητοί υπάλληλοι που εμφανίζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υποστηρίξουν το αφήγημα αυτό συμπεριλαμβάνουν τους μετακλητούς υπαλλήλους των δημάρχων, των περιφερειαρχών, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδίκησης. Δύο τελείως ανόμια πράγματα. Για να υποστηρίξουν λοιπόν αυτό το ψέμα αθρίζουν τους μετακλητούς υπαλλήλους, όχι τους μετακλητούς υπαλλήλους της κυβέρνησης, αλλά τους μετακλητούς υπαλλήλους που έχουν δήμαρχοι και περιφεριάρχες. Πολλοί από τους οποίους, λάθος, κάποιοι από τους οποίους, δεν έχει μεγάλη επιτυχία στην αυτοδίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκλεγεί και με την υποστήριξη του κ. Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να προσθέσω όμως και ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στη συζήτηση αυτή. Αυτή η τετραετία ήταν η μόνη που δεν υπήρξε ούτε μία απόφαση ή πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ψήφιση του νόμου για το υπτελικό κράτος που καθορίζονταν ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανα Υπουργό, που να τους αυξάνει κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Δεν υπάρχει προηγούμενο, διότι ορισμένοι μας κουνούν το δάχτυλο για ρουσφέτια, για εξυπηρετήσεις, για μετακλητούς υπαλλήλους, για στρατιές μετακλητών. Σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπήρξε ούτε μία πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε μία απόφαση κατά τη διάρκεια της τετραετίας μας, που εν μέσω της διακυβέρνησης μας να αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων. Είχαμε λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους από το 2019 σε επίπεδο κυβέρνησης, δεν τους αυξήσαμε. Για να υποστηρίξει το ψέμα του κ. Τσίπρας, αθρίζει τους μετακλητούς υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης. Κύριε Πρόεδρε, εδώ σε μία έρευνα που βγήκε πριν 1,5 μήνα με στοιχεία από το ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ με τους που υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση. Οπότε, αν φυσβητείτε αυτά τα στοιχεία, γιατί έχουν γραφτεί μέχρι και στο ξένο τύπο, γερμανικά μέσα έχουν αναδείξει, βιομηχανία μετακλητών έχουν αναφέρει σε προημό... Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφονται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απλά, επειδή λέτε για την αντιπολίτευση, δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση. Λέω ότι όσοι βγάζουν αυτό το συμπέρασμα, αθρίζουν διαφορετικά πράγματα και μια προσεκτικότερη μελέτη των στοιχείων από τα ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Αθρίζουν τους μετακλητούς που είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω μια προσεκτική μελέτη θα οδηγούσε στο σωστό συμπέρασμα. Κύριε Κ. Πρόσωπα, ο Πρόεδρος των Πρατριούχων, ο οποίος νωρίτερα σήμερα προέβλεψε ότι μετά το Πάσχα η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί. Εξετάζει η Κυβέρνηση ένα fuel pass 3 μετά το Πάσχα. Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αναχέτηση των επιπτώσεων της ακρίβειας έχουν εξαγγελθεί, έχουν ψηφιστεί στην Βουλή και υλοποιούνται. Όπως ξέρετε είμαστε σε προκληγική περίοδο, έκλεισε η Βουλή, είμαστε εν όψη διάλυση της Βουλής στο επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει κάποια τέτοιου είδους δυνατότητα, ούτε και δημοσιονομικός χώρος, αλλά δεν υπάρχει και θεσμική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Κάνω και μια ερώτηση σχετικά με ένα δημοσίφιμα από το σαββατοκύριακο. Προκύπτει από την έρευνα της δικαιοσύνης ταύτηση παρακολουθούμενων από AIP και από Predator. Πάνω και άλλα δημοσιεύματα. Από την πρώτη στιγμή, όσον αφορά το Predator, έχετε μιλήσει για ιδιότητες. Τώρα προκύπτει η ταύτηση σε αρκετά πρόσωπα. Πώς εξηγείται αυτή τη ταύτηση, εμένετε στις απόψεις σας. Δεν έχω υπόψη μου κάποια απορίσματα της δικαιοσύνης κάποιες αποφάσεις. Μόλις τις δούμε θα τις αξιολογήσουμε και θα τις σχολιάσουμε. Η δικαστική αποτίμηση αποσαφηνίζει πλήρως μια υπόθεση, πολλές φορές σε τελείως διαφορετική κατέθυνση από αυτήν που επιχειρήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική ή τη δημοσιογραφική αποτίμηση. Μόλις δούμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης θα μπορούμε να το σχολιάσουμε. Δεν έχω υπόψη μου το πόρεσμα αυτής της δικαιοσύνης. Έχουν υπάρξει εμμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν δηλώσει οι ίδιοι ότι προέκυψε παρακολουθήσεις τους από πρέντατορ και έχει υπάρξει θέμα στην δικαιοσύνη. Ανεξάρτητα από το τι δηλώνει ή φαντάζεται ο οποιοσδήποτε, από την ώρα που μια υπόθεση είναι σε δικαστική διερεύνηση, εκείνο που πρέπει να περιμένουμε, την δικαιοσύνη όλοι και εμείς και εκείνοι που φαντάζουμε ότι έχουν προσφύγει, είναι να δούμε πού θα καταλήξει η ερευνάτης. Μόλις καταλήξει η ερευνάτης, είμαστε εδώ να τα δούμε για να σχολιάσουμε όλα. Κύριε Πρόσωπε, σήμερα ο Πρωθυπουργός έδωσε ένα στοιχείο για το ψηφοδέλειο του Επικρατίας και της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του το πρωί, λέγοντας ότι θα είναι έντονη η παρουσία των γυναικών. Μπορείτε να μας δώσετε, έτσι, κάποια χαρακτηριστικά παραπάνω και πότε αναμένετε να ανακοινωθεί, ευχαριστώ. Το ψηφοδέλειο του Επικρατίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω τώρα, το οποίο μπορώ να σας πω και που γνωρίζετε είναι ότι είναι πολύ ισχυρή η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλειά της Νέας Δημοκρατίας έτσι και με αυτόν τον τρόπο θα είναι και το ψηφοδέλειο Επικρατίας και στις εκλόγημες αλλά και στις υπόλοιπες θέσεις. Αυτό δεν το γνωρίζω, είναι όπως ξέρετε απόφαση και προνόμιο του Πρωθυπουργού ή συγκρότηση του ψηφοδέλειου Επικρατίας. Καλή ανάσταση σας ευχαριστούμε. Καλησπέρα.