2η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Θα ήθελα να διευκρινιστεί οι απόφασεις που πήρε το προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο πάνω στο θέμα του τουριστικού προγράμματος. Ακούω ότι οι νέοι δρόμοι ψήφισαν μόνο τα 10 σημεία και δεν ψήφισαν σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα που υπέβαλε η περιφερειακή αρχή και που εισηγήθηκε η κυρία εισηγήτθεια. Αυτό το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί γιατί σύμφωνα με τη συγγραφή της απόφασης υπάρχουν τεράστια ζητήματα τα οποία θα δημιουργήσουν επιπλέον ζητήματα. Σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ψηφοπορία έγινε επί της εισήγησης του προγράμματος συν τις παρατηρήσεις που έκαναν οι νέοι δρόμοι. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περιλαμβάνει την εισήγηση ενσωματωμένη με την πρόταση που έκανα η παράταξη νέοι δρόμοι του κυρίου Δέδε. Αυτή ήταν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προχωράμε λοιπόν στο πρώτο θέμα. Εισηγητής η κυρία Νικολάκου. Η κυρία Νικολάκου. Και ειδικός εισαγωγητής ο κύριος Πετρίτσις. Μάλιστα. Το θέμα του θέματος με τη συμμετακινήση των υπαλλήλων όπως το έχετε θέσει. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Περιφεριάρχα. Η παράταξή μας θεώρησε απολύτως απαραίτητο να ενημερωθεί το σώμα για ένα ζήτημα το οποίο κατά τη δική μας γνώμη είναι ιδιαίτερας σημασίας με δεδομένο ότι πλέον βλέπουμε ότι οι αποφάσεις του Περιφεριάρχη σε σχέση με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων έχουν πάρα πολλά νομικά θέματα. Η άποψή μας είναι ότι η ψήφος των πολιτών για τον καθέναν ο οποίος ασκεί διοίκηση δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί τον οργανισμό ή την υπηρεσία που διοικεί ότι είναι η ιδιοκτησία του, ότι είναι σπίτι του. Άλλωστε ο νόμος είτε ο 3852 του 10 ο γνωστός σε όλους ως καλικράτης είτε ο 4555 του 18 ο γνωστός σε όλους ως κλεισθένης. Στις αρμοδιότητες του Περιφεριάρχης στο άρθρο 159 και όπως αυτό διαμορφώθηκε αναφέρει δητά ότι ο κάθε Περιφεριάρχης είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών της Περιφέρειας όλου του προσωπικού και εκδίδει πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις σημαίνει κατά τη δική μας άποψη ότι σε κάθε διοικητική πράξη πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Έχουμε μεγάλο αριθμό αποφάσεων, μετακινήσεων στις οποίες δεν έχει τηρηθεί η νομοθεσία. Θα προσπαθήσω να είμαι συγκεκριμένη για να μην λέμε πολλά λόγια. Υπάρχει απόφαση με την υπογραφή του κυρίου Νίκα όπου μεταφέρει αρμοδιότητες ενός τμήματος μιας διεύθυνσης σε μία άλλη διεύθυνση. Μεταφέρει αρμοδιότητες από τη διεύθυνση κοινωνικής μέρημνας στη διεύθυνση διαβίου μάθησης. Αλλάζει γενική διεύθυνση. Όταν Ριτάων όμως αναφέρει ότι για να έχουμε μεταφορά αρμοδιότητων πρέπει να προχωρήσουμε πρώτα στην τροποποίηση του υφιστάμενου οργανισμού. Έχουμε πει πολλές φορές ως παράταξη ότι και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση του οργανισμού. Μέχρι όμως τότε κανένας περιφεριάρχης δεν μπορεί να μεταφέρει αρμοδιότητες από τη μία διεύθυνση στην άλλη. Έχουμε αποφάσεις όπου τοποθετούνται διευθυντές, δηλαδή προηστάμενοι διεύθυνσης, αναπληρωτές διευθυντές για να είμαι κατηγορηματικοί. Οι πάλληλοι που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ σε αυτή τη διεύθυνση. Ο νόμος είναι πάλι ρητός. Για να γίνει κάποιος διευθυντής ή έναν πληρωτής διευθυντής διεύθυνσης πρέπει να έχει προηγηθεί στην ίδια διεύθυνση ως προηστάμενος τμήματος. Έχουμε δεύτερη λοιπόν παραβίαση του νόμου. Έχουμε άλλες αποφάσεις όπου μετακινούνται προηστάμενοι και πηγαίνουν ως απλοί οι πάλληλοι μια φορά το μήνα τμηματάδι σε άλλη διεύθυνση και τέσσερις μέρες τη βδομάδα απλοί οι πάλληλοι σε άλλη διεύθυνση. Έχουμε άλλες αποφάσεις όπου τοποθετούνται αναπληρωτές διευθυντές διεύθυνσης οι πάλληλοι που η ειδικότητα που έχουν δεν προβλέπεται στον οργανισμό. Όλα αυτά είναι μερικά από αυτά τα οποία έχουμε διαπιστώσει. Βεβαίως έχουν γίνει και προσφυγές στην αποκεντρωμένη διοίκηση βεβαίως έχουν γίνει και προσφυγές στα διοικητικά εφετία. Όμως δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κάποιες μετακινήσεις οι οποίες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών. Θα πω ένα το οποίο θεωρώ το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι δύο τα χαρακτηριστικά αλλά ας φύγουμε από τον τουρισμό που τόσα είπαμε και ας πάμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Ας πάμε στη λειτουργία των πυρινελλουργίων. Στην πιο κρίσιμη λοιπόν στιγμή για τα πυρινελλουργία αλλάζει στη μεσηνία ο διευθυντής ανάπτυξης. Τοποθετείται ο διευθυντής ανάπτυξης με την εμπειρία και τη γνώση τόσων χρόνων διευθυντής μεταφορών χωρίς να έχει υπηρετήσει ούτε μια μέρα στη διεύθυνση μεταφορών. Μετακινείται ο διευθυντής μεταφορών στο κτέο όπου ένας άνθρωπος και του εύχομαι να είναι καλά στην υγεία του, έπεθε και εγκεφαλικό αυτός ο άνθρωπος επί 30 χρόνια τμήματάρχης και διευθυντής βρέθηκε στο κτέο το οποίο πριν λίγες μέρες από τη μετακίνησή του υπήρξε απόφαση που έλεγε ότι το κτέο θα κλείσει ή μάλλον για να είμαι πιο σωστή θα λειτουργεί μόνο μία φορά την εβδομάδα. Εκεί πήγε στο κλειστό κτέο που θα λειτουργεί μία φορά τη εβδομάδα ένας διευθυντής 30 χρόνων. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αλλαγή του διευθυντή τουρισμού είναι διπλά. Είναι διπλά γιατί δημιουργήθηκε και πρόβλημα από ότι αντιλαμβάνεστε στη διεύθυνση κοινωνικής μέρημνας με πολλά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ η οποία κάναμε ειδικό περιφερειακό συμβούλιο για να την κατατέξουμε στην κατηγορία ΠΕ ψυχολόγων. Ζήτησε να κάνουμε ειδικό περιφερειακό συμβούλιο και κάναμε. Άρα έχουμε αρκετά προβλήματα εκεί. Και βεβαίως αυτή τη στιγμή η περιφέρεια Πελοποννήσου στο θέμα τουρισμού είναι στο απόλυτο κενό. Σήμερα με ειδοποίησαν από τη Ζηρίχη που γίνεται μια πολύ σοβαρή έκθεση ότι είναι εκεί όλοι. Είναι εκεί η Ελλάδα ο ΕΟΤ και είναι και ένα κενό γραφείο που λέει Πελοπόννησος γιατί το ακυρώσαμε τελευταία στιγμή. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Αυτά μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Αυτά δείχνουν ότι η νεοτροπία της νέας περιφερειακής αρχής δεν ξέρω αν είναι του συνόλου των μελών της παράταξης του κ. Νίκα δεν έχω τέτοια απόψη γιατί δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως ο ίδιος ο περιφερειάρχης θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν. Το κάνει με δόλο ή το κάνει γιατί δεν ξέρει. Γιατί μπορεί να πει κάποιος ότι ο κ. Νίκας είχε χρόνια ως δήμαρχος αλλά δεν γνωρίζει καλά τα διοικητικά της περιφέρειας. Ξέρει λοιπόν αλλά το κάνει. Και πώς προκύπτει ότι ξέρει αγαπητοί συνάδελφοι. Έχει στις αποφάσεις που υπογράφει επιφύλαξη των διευθυντών διοίκησης. Υπάρχουν αποφάσεις όπου ο διευθυντής και ο τμηματάρχης λένε ότι κρατάμε επιφύλαξη γιατί παραβιάζεται ο νόμος και ο κ. Νίκας λέει δεν με ενδιαφέρει εμένα, εγώ θα το υπογράψω. Είναι τρεις αυτές που έχουμε αυτή τη στιγμή και έχω και την πληροφορία ότι υπάρχει και μια τέταρτη. Όπου η διευθύντρια διοίκησης και ο διευθυντής διοίκησης λέει ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη. Η αντίληψη λοιπόν, αφού είμαι περιφεριάρχης, λειτουργώ σαν να είναι η περιφέρεια σπίτι μου, μαγαζί μου ή εταιρεία μου, είναι εντελώς απέναντι από τη δική μας αντίληψη. Ακούγεται η άποψη εδώ, και το είχε πει πολλές φορές ο κ. Νίκας, ότι ο κ. Στατούλης τόσα χρόνια δεν λειτούργησε υπερεσιακά συμβούλια κρίσεων. Ένα ακόμα αναληθές γεγονός, ή αν θέλετε η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα. Και σε αυτό το σημείο ο κ. Νίκας λέει τη μισή αλήθεια. Ποια είναι η ολόκληρη αλήθεια. Το 2010, το 2011 που αναλάβαμε για πρώτη φορά την ελετή περιφέρεια, υπήρχε ρητή διάταξη του νόμου που έλεγε ότι. Ρητή διάταξη του νόμου. Όσοι διευθυντές είναι διευθυντές με απόφαση υπερεσιακών θα τοποθετηθούν ως διευθυντές. Αυτό κάναμε λοιπόν στις τοποθετήσεις του 2011 και του 2012. Το 2012 ήρθε πάλι από το Υπουργείο ρητή εντολή ότι οποιοσδήποτε τοποθετηθεί μετά το 2012 θα είναι αναπληρωτής διευθυντής. Γι' αυτό και αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια υπάρχουν διευθυντές και αναπληρωτές. Τι συνέβη τότε με τις περιβόητες κρίσεις και τις περιβόητες αξιολογήσεις. Όταν μας ήρθε από τότε ο Υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης ένα έγγραφο που έλεγε στον κ. Τατούλη να αξιολογήσει τους υπαλλήλους και κάτω από το 30% να τους βάλει κάτω από τη βάση, ο κ. Τατούλης αρνήθηκε. Συναντήθηκε με τους συλλόγους και είπε στο Υπουργείο ότι όχι δεν θα προβώ σε αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία. Συντομαεύεται κ. Νίκολα. Τελειώνω. Όχι, μη μου πείτε τελειώνετε πάλι, έχετε 9 λεπτά που μιλάτε. Ευχαριστώ. Το 2016 ήρθε νέα εγκύκλαιο στο Υπουργείο ζητώντας πάλι από τον περιφερειάρχη να προβεί σε μια κίνηση που εμείς δεν θεωρούσαμε ότι ήταν σωστή γιατί δεν προέβλεπε ρητά τα κριτήρια αξιολόγησης. Όλες οι περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση ελάχιστης και για συγκεκριμένους λόγους λειτουργούν όπως οι περιφέρειες Πελοποννήσου. Έχει την ευκαιρία τώρα ο κ. Νίκας που είναι περιφερειάρχης να στείλει στο Υπουργείο προκήρυξη να ξεκινήσει από τους γενικούς διευθυντές και να τον δούμε λοιπόν να κάνει κρίσεις και να τοποθετεί διευθυντές. Και κλείνω ως εξής. Η δυνατότητα στον οποιοδήποτε διοική να κάνει τις επιλογές του είναι δεδομένη. Όμως, η εκφοβισμή, η τρομοκρατία, η διάχυση απόψεων ότι θα δείτε τι θα πάθετε για οποιοδήποτε δεν μας στήριξε στις εκλογές ή είχε διαφορετική άποψη είναι καθαρή πολιτική δίωξη. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις καθαρή πολιτική δίωξη, αυτές που έχουμε στα χέρια μας. Είναι και κάποιες εκφοβισμού και απειλών, αλλά έχουμε και καθαρή πολιτική δίωξη, την οποία θα αναφέρει σε λίγο ένας συνάδελφός μου σε συγκεκριμένη ενότητα που ξεπέλασε κάθε όρια και που τόλμησε ένας αντιπεριφεριάρχης να παρέμβει σε έναν διαγωνισμό ηλεκτρονικό και να κάνει έγγραφο σε υπάλληλο, σε απειλητικό τόνο για να προχωρήσει ένα διαγωνισμό. Άρα, ζητάμε από το Σώμα και από τις υπόλοιπες παρατάξεις να συμφωνήσουμε όλοι, να χρησιμοποιήσουμε θετικούς όρους, να συμφωνήσουμε όλοι πως η περιφέρεια Πελοποννήσου και οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος οργανισμός δεν είναι τσιφλίκη κανενός, δεν είναι φαίουδο κανενός και ότι δεν έχουμε χούντα και ότι έχουμε όλη την υποχρέωση να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους της περιφέρειας Πελοποννήσου από πράξεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας πάσχουν απονομιμότητα. Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να ανακαλέσετε την έκφραση ότι δεν έχουμε χούντα. Θα σας παρακαλούσα να το κάνετε τώρα. Γιατί νιώθετε ότι είστε χούντα. Θα σας παρακαλούσα να το κάνετε τώρα. Γιατί νιώθετε ότι είστε χούντα. Αυτό όταν σηκώνει κάποιος στους τόνους θα περιμένει την ανάλογη μεταχείριση. Να το ξέρετε είναι κανόνας στη δημοκρατία. Σας παρακαλώ να το ανακαλέσετε. Νιώθετε ότι είστε χούντα. Θα το ανακαλείτε ναι ή όχι. Σας απάντησα. Το ανακαλείτε κυρία Νικολάκου. Νιώθετε εσείς ότι είστε χούντα. Ευχαριστούμε για την απάντηση. Ευχαριστούμε. Θα έχετε τον ανάλογο χειρισμό. Τον έχω έτσι κι αλλιώς κύριε Πρόεδρε. Θα έχετε τον ανάλογο χειρισμό. Τον έχω έτσι κι αλλιώς. Το πρόσωπό σας το έχετε αποκαλύψει. Είμαστε ένα δημοκρατικό περιπτωριακό συμβούλιο. Μπράβο συγχαρητήρια. Τα πάντα λειτουργούν με νομιμότητα και την καλύτερη δημοκρατική διάθεση από όλους. Λοιπόν, άρα θα πάρετε την απάντηση όταν έρθει η ώρα. Δεν αφορά εσάς εκτός αν νιώθετε χούντα. Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε. Θα σας απαντήσω εγώ προσωπικά όταν έρθει η ώρα μου να μιλήσω. Εσείς κύριε Πρόεδρε τι είστε? Όταν έρθει η ώρα μου να μιλήσω. Είστε περιφερειακή αρχή. Είστε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Είστε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Τον έχω προσβάλει. Είπα ότι είναι του πεζοδρομίου όπως είπα αυτός για μένα. Σας ζήτησε κάτι να καλέσετε. Είπα ποτέ ότι είναι του πεζοδρομίου. Σας ζήτησε να ανακαλέσετε. Τελείωσε ο διάλογος. Έτσι κύριε Βερούτη. Ο καθένας θα εισπράττει αυτά που δίνει. Προχωράμε την παράταξη. Εγώ δεν απειλήσα κανένα. Ο όρος που χρησιμοποιήσατε το κρίνω επίγκως απαράδεκτο επειδή είμαι εδώ πέρα του προέδρου. Είστε απαράδεκτης τάσης σας έναντι του προέδρου ενός θεσμού. Θα καλεστείτε κυρίοι να απαντήσετε επί του πεζοδρομίου. Αλλά όχι ως κουτικοί. Οι απειλές εδώ δεν περνάνε. Θα τα πούμε παρακάτω. Θα τα πούμε. Ποιος θα είμαι η κυρία Νικολάκου. Τόσο εύκολα σας έβγαλα αυτό το προσωπείο που έχετε. Κυρία Νικολάκου θα τα απαντήσουμε με στοιχεία. Ποιος έχει ερωτήσει. Ενοχλεί η λέξη χούντα και ενοχλείστε από το θα τα πούμε παρακάτω. Θα σας απαντήσουμε. Τι σας πείραξε. Κύριε Πρόεδρε επί της διαδικασίας. Ναι μισό λεπτό έχουμε κάνει. Πάμε στο στάδιο των ερωτήσεων. Δεν νομίζω ότι έχετε κάτι συγκεκριμένο. Μια κουβέντα θέλω να πω. Κοιτάξτε το προεδρύο πρέπει να σοβαρευτεί. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση. Μόνο το προεδρύο. Κοιτάξτε στο ύψος. Κύριε Πρόεδρε είστε Πρόεδρος εκεί που κάθεστε του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να λογοκρίνετε τις απόψεις των συναδέλφων. Εάν λίγο ακούγατε προσεκτικά τι είπε η κυρία Νικολάκου. Θα καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν έπρεπε να προβείτε σε αυτή την ενέργεια. Δεν είστε εσείς που θα απαντάτε επί των απόψεων των συναδέλφων. Δηλαδή έχετε μόνο μια ευθύνη. Να τηρείτε τον κανονισμό και τίποτα παραπέρα. Δεν είστε δικηγόρος ούτε του ενός ούτε του άλλου. Αυτά τα λέω για να μπούμε σε μια ευριθμη λειτουργία. Και όσοι πειράζονται θα πρέπει να καταλάβουν ότι σε ένα συλλογικό όργανο η διαβούλευση έχει λόγο και αντίλογο. Δεν έχει φωνασκίες και πάνω απ' όλα δεν είναι υποχρεωμένο κανένα μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου να δείχνει καλές διαγωγές. Κύριε Τατούλη, ως πρόεδρος αυτού του θεσμικού οργάνου που λέγεται Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενός εκλεγμένου δημοκρατικά από τους πολίτες της Πελοποννήσου οργάνου για να τους εκπροσωπεί για τη λύση των προβλημάτων τους. Θεωρώ ότι η δήλωση, αν δεν έχουμε χούντα, είναι άκρως προσβλητική για όλους τους Περιφερειακού Συμβούλους. Δεν είναι για μένα, εγώ εκπροσωπώ όλους. Κάλεσα την κυρία Νικολάκου να ανακαλέσει γιατί αυτό το θεωρώ προσβολή για όλους μας. Για όλους. Δεν αναφέρθηκα στο δικό μου το πρόσωπο, αν ήταν για μένα θα πάταγα πολύ διαφορετικά. Λοιπόν, θεωρώ ότι είναι χρέος μου, καθήκον μου, καθήκον μου κυρία Νικολάκου μην ξαναπάρετε το μικρόφωνο, εάν δεν μου το ζητήσετε. Λοιπόν, είναι καθήκον μου να κάνω αυτό που έκανα, να επαναφέρω στην τάξη την κυρία Νικολάκου όσον αφορά το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Είμαι από αυτούς εδώ μέχρι τώρα θητεία μου, έχει αποδείξει ότι θέλω να ακούγεται και η τελευταία φωνή σε όσο χρόνο χρειάζεται. Είμαι σε αυτό πολύ ανοιχτός. Άρα, λοιπόν, αυτό είχε μόνο η παρατήρησή μου. Εάν η κυρία Νικολάκου δεν θέλει να ανακαλέσει είναι δικαίωμά της. Αυτό θα το κρίνουν αυτοί που μας ακούνε. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο εδώ. Αυτή είναι η απαντήσή μου για να τελειώνουμε. Επιπροσωπικού ζήτε το λόγο. Παρακαλώ έχετε το λόγο. Εγώ? Ναι, βέβαια. Το ζητήσατε επί προσωπικού. Επιπροσωπικού γιατί είπατε 4-5 φορές το όνομά μου. Κύριε Πρόεδρε ακούστε να δείτε. Εγώ είπα ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν με τη δημοκρατία όπως είπατε κι εσείς. Αυτές οι συμπεριφορές είπα, αν υπάρχουν, γι' αυτό το φέραμε το θέμα εδώ, κατά τη γνώμη μου ταιριάζουν με ολοκληρωτικά καθεστώτα και χούντα. Εγώ δεν είπα τίποτα άλλο. Τώρα εσείς, αν με αυτό που είπα... Συνονοηθήκαμε κυρία Νικαλάκη. Νιώσατε κάτι για εσάς, είναι δικό σας θέμα. Με τον τρόπο σας έγιναν την παραξύγηση. Τελειώσαμε. Πάμε λοιπόν ερωτήσεις, ερωτήσεις. Είναι ο κύριος Πουλοκέφαλος έχει το λόγο. Θέλω να ρωτήσω την κυρία Νικολάκου. Πραγματικά στα πρώτα βήματα της ερετής αυτοδίκησης του 2ο βαθμού το 2011 και το 2012, ήταν έτσι, όπως μας τα είπατε, υπήρχε νομοθετική σχετική ρύθμιση, η οποία όριζε πώς θα πάμε στα επόμενα βήματα και πώς θα τοποθετούν οι προηστάμενοι. Όπως το 2016, που είχατε πάλι επίσης εντολή να συγκροτήσει τα συμβούλια επιλογής προησταμένων και προσωπικού, τότε κρίνατε με τα δικά σας κριτήρια, όπως ακριβώς το είπατε, ότι δεν υπήρχαν ρητά τα κριτήρια εξολόγησης για να γίνει αυτή η επιλογή. Πώς εσείς καταλήξετε, αν είναι ρητά ή άρρητα τα κριτήρια και εκεί που καταλήξετε και επί εννέα χρόνια δεν συγκροτήσετε τα συμβούλια επιλογής προησταμένων. Κύριε Πουλοκέφαλε, όταν ήταν υπουργός, θυμάστε τότε, νομίζω είσαστε κι εσείς, αν δεν κάνω λάθος, όταν μας ήρθε από τη διέθυνση διοικητικής μεταρρύθμισης σε ένα έγγραφο κατεπίγων, ήρθατε στη παράταξή μας τότε, ότι πρέπει να τρέξουμε αρωνάρων να αξιολογήσουμε το προσωπικό βάζοντας το 30% κάτω από τη βάση και μόνο ένα 10% ότι είναι οι πάλιοι άξιοι να πάρουν προαγωγή. Κάναμε μία συνάντηση με τους συλλόγους. Και ο Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, καθώς κι άλλοι Περιφερειάρχες, αρνήθηκαν τότε στο Υπουργείο να μπουν σε αυτή την αξιολόγηση γιατί ήταν καθαρά μία αξιολόγηση που θεωρούσαμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην Δημοκρατία. Είχαμε και απόφαση της ΕΝΠ μετά από πρόταση Περιφερειαρχών και δεν προχώρησε αυτή η τότε, κατά τη γνώμη μας, λανθασμένη απόφαση του Υπουργείου. Μέχρι το 2016 δεν είχε γίνει τίποτα. Πέρασαν τα χρόνια, δεν είχε έρθει κανένα χαρτί από το Υπουργείο. Το 2016 ήρθε ένα έγγραφο, πάλι αρωνάρων, το οποίο έλεγε ότι πρέπει ο Περιφερειάρχης να στείλει στο Υπουργείο, γιατί δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου, ούτε μπορείς να προκηρήξεις, ούτε μπορείς να κάνεις καμία σύσταση υπερησιακού συμβουλίου. Το υπερησιακό συμβούλιο κρίσεων είναι ένα υπερησιακό συμβούλιο που υπάρχουν ανώτατοι υπαλλοί εκπρόσωποι για ΣΕΠ και έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση. Και πάλι το θέμα πήγε στην ΕΝΠ. Και πάλι υπήρχε διαφωνία από τους Περιφερειάρχες. Κρίναμε, λοιπόν, και νομίζω ότι έχουμε κάνει και σχετικό έγγραφο, το οποίο μπορώ να το βρω και να σας το δώσω, ότι έπρεπε να ρωτήσουμε το Υπουργείο με ποιο τρόπο, με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία θα προχωρούσε στην προκήρυξη των θέσεων. Και τότε δεν είχαμε από την πλευρά των υπαλλήλων, γιατί κάναμε αρκετές συναντήσεις μαζί τους, και της Ομοσπονδίας της ΑΕΔΕΔΙ που είναι ακόμα πιο μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο της Σύμφωνη Γνώμη. Και δεν προχωρήσαμε, γιατί θεωρούμε ότι για να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι υπάλληλοι από μηδενική βάση θα ξεκινήσουν τις κρίσεις, θα πρέπει το όργανο που θα κρίνει, και σας το λέω ξεκάθαρα κύριε Πουλοκέφαλο, να μην έχει κομματικά κριτήρια. Αυτό ήταν ένας λόγος σοβαρός που φέραμε αντίρρηση όχι μόνο εμείς και παρατάξεις συγκεκριμένες, από τώρα ποιες παρατάξεις το είπαν τότε, να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Άρα δεν ισχύει ότι θέλαμε να βάλουμε κάποιους δικούς μας, γιατί δεν έχουμε ούτε μία περίπτωση, που μπορούσαμε Γιώργο το 11 να το κάνουμε, να κάνουμε ανωκάτωτο προσωπικό των ομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, για να δημιουργήσουμε δικό μας καθεστώς. Είμαστε απέναντι στην άποψη ότι ο καθένας ο οποίος διοικεί, θα κάνει έτσι τις υπηρεσίες, άλλοτε για να φοβόνται οι πάλληλοι, άλλοτε για να έχει εκείνους τους υπαλλήλους, οι οποίοι θεωρεί ότι μπορούν να ικανοποιούν κάθε του επιθυμία. Δεν είχαμε καμία περίπτωση, καμία περίπτωση, που να μας είπανε, εμείς μιλούσαμε με τους συλλόγους, τώρα μαθαίνω ότι οι συλλόγοι ζητούν τρεις μήνες ραντεβού και οι ομοσπονδίες με τον κ. Περιφεριάρχη και δεν προλαβαίνει, εύχομαι να προλάβει. Προχθές που συναντήθηκαν έκαναν και υπόμνημα στον κ. Περιφεριάρχη, θα ήθελα να πει στο σώμα σε αυτό το υπόμνημα τι του είπανε. Υπάρχει όμως αναστάτωση στις περιφερειακές ενότητες, κυρίως σε δύο περιφερειακές ενότητες, μεγάλη αναστάτωση και αυτό πρέπει να το λύσουμε. Μπορεί ο περιφεριάρχης, κάναμε και σχετικό έγγραφο εμείς στη διοίκηση για αυτό, μπορεί ο περιφεριάρχης χωρίς τροποποίηση οργανισμού να παίρνει αρμοδιότητες από τη μία γενική διεύθυνση στην άλλη. Είναι κάτι που δεν επιτρέπεται. Με καλύψατε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Συγγνώμη, ήθελα να σου εξηγήσω αυτή τη λεπτομέρεια. Άλλος ερώτηση. Ο κ. Πετράκος. Αν κατάλαβα καλά, κυρία Νικολάκου, μιλήσατε για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Την περίπτωση της διεύθυνσης τουρισμού και την περίπτωση της διεύθυνσης ανάπτυξης στη Μεσσινία. Αυτά ήταν συγκεκριμένα, τα άκουσα. Μετά αρχίσατε και λέγατε γενικά, γενικόλογα. Ή να τελειώσω την ερώτησή μου, επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μια συζήτηση γενικόλογη, χωρίς ονόματα και διευθύνσεις. Την πατήσαμε μια φορά και καλά έκανε ο κ. Δέδες και η παράταξή του και φύγανε με τους δικηγόρους. Μετά που γινότανε χωρίς συζήτηση, αυτές τις δύο περιπτώσεις αναφέρεστε ή ζητάμε να μας πείτε και ποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν. Σημειώστε κ. Πετράκο, μία-μία. Πρώτη περίπτωση, τοποθέτηση στη διεύθυνση διαβίου μάθησης υπαλλήλου στην έδρα, όπου έχει κατηγορία ΠΕ ψυχολόγων όταν το απαγορεύει ο οργανισμός. Πρώτη περίπτωση. Δεύτερη περίπτωση, μεταφορά αρμοδιωτήτων από τη διεύθυνση κοινωνικής μέρημας στη διεύθυνση διαβίου μάθησης χωρίς να έχει τροποποιηθεί ο οργανισμός. Τρίτη περίπτωση, τοποθέτηση... στην έδρα θα σταθεί, θα πω και για τη μεσοινία τώρα. Τρίτη περίπτωση, τοποθέτηση διευθυντού ανάπτυξης στην ΠΕ μεσοινίας σε θέση προησταμένου διεύθυνσης χωρίς να ήταν στην ίδια διεύθυνση ποτέ προηστάμενος τμήματος. Τέταρτη περίπτωση, μετακίνηση του διευθυντή μεταφορών ΠΕ μεσοινίας στο κτέο. Με διευθυντή μεταφορών τον πρώην διευθυντή ανάπτυξης χωρίς να έχει υπηρετήσει καθόλου σε αυτό το τμήμα. Προχωράω. Διευθυντής αναπληρωτής διεύθυνσης περιβάλλοντος. Υπάλληλος ο οποίος δεν ήταν ποτέ προηστάμενος σε αυτό το τμήμα. Μετακίνηση προησταμένου από ένα τμήμα της διεύθυνσης τεχνικών έργων σε απλό υπάλληλο της διεύθυνσης μεταφορών τέσσερις φορές τη βδομάδα υπάλληλος και μία φορά τη βδομάδα προηστάμενος σε άλλο τμήμα σε άλλη διεύθυνση με παράλληλα καθήκοντα. Αυτά είναι, γιατί δεν θέλω να πω άλλα τρία, τα οποία θα είναι λίγο πιο σκληρά και πιο περίεργα. Λέω αυτά τα οποία με σαφήνια, περιγράφει ο νόμος, δεν υπάρχει δηλαδή αμφισβήτηση. Και σας είπα και κάτι άλλο, κύριε Πετράκο, το οποίο δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Σας είπα ότι στις αποφάσεις, στα σχέδια των αποφάσεων, οι διευθυντές διοίκησης και οι τιμηματάρχες προσωπικού κρατούν επιφύλαξη γράφοντας ρητά ότι παραβιάζεται ο νόμος. Το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για να αποδείξω ότι αυτά που λέω δεν είναι από το μυαλό μου, γιατί και εγώ δεν είμαι οπωσδήποτε ως περιφερειάρχης όλες αυτές τις ιδιότητες που μου δίνει. Όμως οι διευθυντές που υπογράφουν, οι προϊστάμενοι που υπογράφουν είναι οι αρμόδοι υπάλληλοι να ελέγξουν τη νομοθεσία. Και γράφουν λοιπόν ότι κρατά ο επιφύλαξη γιατί παραβιάζεται ο τάδε νόμος με το τάδε άρθρο και την τάδε διάταξη. Και παρά τα αυτά ο κύριος περιφερειάρχης υπογράφει. Ο κύριος Τζαμπεζίς ερώτησε. Κύριε Βερούτης, σας έχω δει, μην ανησυχείτε. Άκουσα με προσοχή τα όσα είπε η κυρία Νικολάκου, αλλά για να έχω μια πιο σφαιρική εικόνα θα ήθελα να ακούσω και τις τρεις περιπτώσεις που χαρακτηρίσατε σκληρές και δεν τις είπατε. Θα τις πούμε, θα τις πούμε οι συναδελφοί μου. Περιμένετε, στη διάρκεια της διαδικασίας. Τις λέω σκληρές εισαγωγικά γιατί εκεί ξεπερνάμε τα όρια της παραβίασης του νόμου στην τοποθέτηση. Εκεί υπάρχουν θέματα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, μπορούν για κάποιον κακοπροέρετο να υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Γι' αυτό και είπα ότι θα τα πούμε κατά διάρκεια συζήτησης. Και μία ακόμη ερώτηση. Άκουσα με προσοχή επαναλαμβάνω τα όσα είπατε. Θύγονται πράγματα εργασιακά δικαιώματα όπως τα αναφέρετε. Νομίζετε ότι δεν θα ήταν σωστό οι θυγόμενοι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ να τους ρωτήσουμε και κάποια πράγματα που παραβιάζεται ο νόμος, κατά τη γνώμη τους. Και μία άλλη ακόμη συμπληρωματική ερώτηση. Εάν πράγματι έχει παραβιαστεί ο νόμος, οι θυγόμενοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη. Βεβαίως. Αρκετοί θυγόμενοι έχουν προσφύγει στην αποκεντρωμένη διοικησία και στο διοικητικό εφετιό. Οι παράταξοί μας, μέλη της παράταξής μας έχουμε προσφύγει και στην αποκεντρωμένη και θα προσφύγουμε και στο διοικητικό εφετιό, γιατί έχουμε νομοσυμφέρον για την καλή λειτουργία της περιφέρειας όλη περιφερειακής σύμβουλης. Θα σας πω γιατί δεν είναι εδώ και γιατί κάποια από αυτούς ήθελαν να είναι, αλλά εμείς δεν νομίζουμε ότι πρέπει να είναι. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει να κάνει με πρόσωπα. Το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα και ζήτημα αν υπάρχει, που έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος όταν ασκεί διοίκηση. Και επειδή έχουμε ένα παράδειγμα κορυφαίο με τον κ. Νίκας, το θέμα του κ. Πατσαρίνου, επί σειρά ετών διευθυντού, επί σειρά ετών επικεφαλής παράταξης ενός ερετού, όπου ο κ. Νίκας τον υποβίβασε, έγινε ένσταση, την έχασε ο κ. Νίκας και συνέχισε να λέει ότι έτσι νομίζω εγώ. Για αυτό το λόγο και χωρίς διάθεση να κάνουμε αντιπολίτευση, θέλουμε να συμφωνήσουμε όλοι πως η άσκηση διοίκησης δεν είναι ενός ανδρός αρχή. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς θέλαμε να ενημερώσουμε το σώμα, γιατί είναι δυνατόν πολλοί συνάδελφοι αυτά να μην τα γνωρίζουν, μην ξεχνάτε, ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αναρτώνται στο διάβηγε. Αυτές οι αποφάσεις δεν τις λαμβάνει γνώση η κοινωνία και αν ο υπάλληλος, γιατί δημόσιο είναι εδώ, πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται, φοβηθεί, μπορεί να μην το πει και πουθενά. Κύριε Τζεμπεντζή, τώρα δεν κάνουμε διάλογο, κάνετε τις ερωτήσεις σας. Με βάση αυτά που είπε η κυρία Νικολάκου δεν έχω καλυφθεί. Θα κάνετε τοποθέτηση μετά, δεν έχει σημασία, θα κάνετε τοποθέτησή σας, σημειώστε τα. Κύριε Τζεμπεντζή, ακούστε με, μην κάνουμε διάλογο τώρα. Ακούστε με, μα σας παρακαλώ. Εγώ κρατάω μόνο ένα, ότι εσείς απαράταξη, ακόμη δεν έχετε καταφύγει στα δικαστήρια. Καταφύγαμε, δεν ακούσατε. Πού είναι τα, σε τι, δώστε μου το δικό γραφό, να δω τι λέτε. Ε, κύριε, θα σας το δώσουμε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εμείς δεν κρινόμαστε εδώ, κύριε Τζεμπεντζή. Όταν λέτε εδώ έρχεστε και πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα, πρέπει να τα αποδεικνύετε, δεν γράφουν τη στιγμή που υπάρχουν. Το λόγο έχει ο κύριος Βερούτης. Ερώτηση, κύριε Βερούτης. Κυρία Νικολάκου, μήπως πρέπει να μαζέψετε τις ερωτήσεις, να απαντήσει η κυρία Νικολάκου, γιατί έτσι μπορεί να πάμε μέχρι το βράδυ ερωτήσεις-απαντήσεις. Πρώτη στιγμή. Λοιπόν, κυρία Νικολάκου, εγώ θέλω να σας ερωτήσω το εξής. Μήπως μιλήσατε για ένα απόσοστό που βαθμολογείται 30%, είπατε, που βαθμολογείται, ναι, ναι, θα βαθμολογεί το κάτω από τη βάση. Μήπως αυτό το μπερδεύετε με την αξιολόγηση του προσωπικού, δεν υπήρξε διαδικασία στην αξιολόγηση των διευθυντών ή των δημοτραρχών με το 30%. Αυτό που υπήρχε, νομίζω ήταν και 15 τότε το τόπο σωστό, αν δεν θυμόμαι καλά, ήταν για την αξιολόγηση του προσωπικού. Ήταν ο τρόπος αξιολόγησης που είχε τότε το Υπουργείο Συντρορικό να επιλέξει και δεν περπάτησε κιόλας, αν θυμάμαι καλά. Δεν αφορούσε όμως την επιλογή προισταμένου. Έτσι νομίζω. Ακούστε. Για να πηγαίναμε τότε στη σύνθεση και στο έτοιμα στο Υπουργείο για να γίνει το υπερησιακό Συμβουλιοκρίσεων, έπρεπε υποχρεωτικά εκείνη την περίοδο να έχουν γίνει αξιολογήσεις. Αυτό ήταν ρητό. Άλλωστε θα προσπαθήσω να βρω και την απόφαση της ΕΝΠ τώρα για να δείτε, κύριε Βερούτη, τι είπε η ΕΝΠ και πόσο απέναντι ήτανε στην απόφαση εκείνη να προχωρήσουμε με εκείνον τον τρόπο εκείνη την περίοδο. Η ΕΝΠ είπε όχι και βέβαια η περιφέρεια Πελοποννήσου προτοστάτησε και θα προτοστατεί πάντα όταν οποιοςδήποτε, όπως και αν λέγεται, προσπαθεί να φοβήσει τους υπαλλήλους, να τους πει ότι εγώ είμαι εδώ, εγώ θα σας κρίνω, εγώ αύριο να δούμε τι θα γίνει, γιατί ακούγονται και τέτοια, Γιώργο. Εγώ πάντως πιστεύω ότι το μπερδεύετε. Δεν το μπερδεύω, κύριε Βερούτη. Δεν το μπερδεύω γιατί ήμουν εγώ που πήγα στο δικαστήριο να στηρίξω τότε, αφήστε με να ολοκληρώσω, με ρωτάτε κάτι. Τότε υπήρξανε και κάποιες δικαστήρια που έγιναν σε κάποιες προσφυγές υπαλλήλων, κυρίως οι ΔΑΚ, γιατί τους οι ΔΑΚ τους καταδίκαζαν σε θάνατο. Είναι η αξιολόγηση του προσωπικού, έχετε μπερδευτεί, κυρία Νικολάκου. Δεν μπορούσε να γίνει Περαισιακό Συμβούλιο χωρίς αξιολόγηση. Το καταλάβατε, το καταλάβατε. Δεν υπάρχουν άλλες... δεν έχει κανείς άλλος ερωτήσεις. Δεν είχε τουλάχιστον δηλώσει πρόθυμος να κάνει ερώτηση. Προχωράμε στους ομιλητές από τις παρατάξεις. Από την παράταξη του κυρίου Δέδε, ο κύριος Πολοκέφαλος. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, επειδή οι συγγιτήσεις είναι ημίζωνα μία ψηφία, ο πρώτος που θα πρέπει να τοποθετηθά είναι η παράταξη του Τιριωνίκα. Και μετά εγώ, αλλά αν δεν υπάρχει θέμα, εγώ τοποθετούμαι. Στο τέλος. Ωραία, μιλήστε τώρα καλύτερα για να μεζευτούν. Λόγο έχει ο κύριος Περιφερειάρχης. Είμαι βέβαιος ότι όσοι αντέχουν και μας παρακολουθούν, όσοι αντέχουν, αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν λογικά επιχειρήματα και τόνους αλληλοσεβασμού τους επιβραβεύουν. Εγώ, αγαπητοί συνάλεφοι, για ένα θέμα που είμαι κυρίως υπεύθυνος, γι' αυτό λαμβάνω και το λόγο τώρα, θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Είναι ένα ζήτημα που το χειρίζουμε από διάφορες θέσεις χρόνια τώρα και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές έχω δώσει εξετάσεις, προσπαθώντας πάντοτε για την αναβάθμιση της δημόσιας δίκησης και την βερτίωση της προσφοράς. Παρά τις απόψεις τις οποίες έχω για τον ιδιωτικό τομέα, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος δυνατό, μια δημόσια δίκηση που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και τελικά έχω συνείδηση, περισσότερο από όλους να μου το επιτρέψετε, ότι αν δεν υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία με τη δημόσια δίκηση εν προκειμένου με τους υπαλλήλους της περιφέρειας, δεν μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, έργο δηλαδή και προσφορά. Γιατί έρχεται αυτό το θέμα σήμερα? Αυτό το θέμα έρχεται σήμερα για να με φοβήσει προσωπικά, για να μην προχωρήσω σε μεταβολές, να μην αλλάξω κάτι. Η δίκηση να μην μεταβληθεί. Να κυβερνούν κάποιοι, να συνεχίσουν να κυβερνούν. Εγώ αγαπητή συνάλεφη, ούτε τη γυναίκα μου έφερα στο γραφείο μου, ούτε τα παιδιά μου έβαλα να παίρνουν έργα, ούτε τις συγγενείς μου μάλλεψα γύρω γύρω για να διοικήσω την περιφέρεια για να μελοπολίσω και οτιδήποτε κάνω ως προστάμενος των υπηρεσιών συνδέεται με το νόμο. Και αν κάνω κάπου λάθος, διότι άνθρωποι είμαστε και μπορούμε να κάνουμε και λάθος, υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, σε αυτή την πολιτεία, ο μηχανισμός για να μελέξει. Υπάρχει η αποκεντρωμένη, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών για Προσφυγή και υπάρχει και η Δικαιοσύνη, όπου μπορεί ο κάθε πολίτης ελεύθερα να προσφύγει και να έχει το αποτέλεσμα εκείνο, το οποίο εγώ αμέσως θα αποδεχθώ. Δεν διοικώ εγώ την περιφέρεια, ούτε διοικούσα το Δήμο, ούτε παλιότερα όταν είχα θέση στην Ομαρχία, με συμπεριφορά τέτοια, η οποία ανααπάδει προς τους δημοκρατικούς κανόνες και προς τον νόμο. Και σας βεβαιώνω γι' αυτό και θα δείτε και το αποτέλεσμα και την πορεία. Ήρθαμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου για να συνθέσω με και να ενώσω με. Θα σας πω στοιχεία γι' αυτό. Δεν ήρθαμε για να διωνίσω με μια κατάσταση ύβραιων και απειλών. Ούτε να βάλουμε τους ανθρώπους μας να τρέχουν στους διαδρόμους των δικητηρίων και να βάνουν σύρτες, ούτε να υβρίζουμε αντιπεριφεριάρχες, ούτε να καταργούμε, ούτε να υπονομεύουμε. Λοιπόν, η κατάσταση είναι πράγματι δύσκολη. Έχουμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου 769 υπαλλήλους συνολικά, από τους οποίους οι 242 είναι διευθυντές και τιματάρχες. Ακούστε, 769 υπάλληλοι, από τους οποίους 242 είναι διευθυντές και τιματάρχες. Υπάρχουν διευθύνσεις με προσωπικό μόνο τον διευθυντή. Υπάρχουν αξιωματικοί χωρίς στρατιώτες. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Προσέξτε, δεν υπάρχουν διευθυντές. Δεν υπάρχουν και ανικοί διευθυντές. Δεν υπάρχουν προϊστάμενοι, δηλαδή τιματάρχες. Υπάρχουν αναπληρωτές για να ελέγχονται. Παράλαβαμε 242 αναπληρωτές. Δεν λειτούργησε ποτέ το υπερεσιακό συμβούλιο για να ορίσει διευθυντές και τιματάρχες. Για να είναι υποκείμενοι. Να υπακούν σε εντολές. Να προσυπογράφουν υποχρεωτικά. Και ουέ και αλίμονο. Όπως συνέβη σε μια περίπτωση που γνωρίζω. Αν τολμούσε κάποιος προϊστάμενος προμηθιών, το λέγω για συγκεκριμένο λόγο αυτό, να γράψει ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία. Τότε τα επίχειρα ήσαν επιφύρες. Μπορείτε να ρωτήσετε όλους τους υπαλλήλους. Σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Τους ζήτησα να γράφουν τη διαφωνία τους στα σχέδια. Την οποίαν θα εξετάζω προσωπικά τη διαφωνία τους. Και θα τη σέβομαι, όχι θα την υιοθετώ. Θα τη σέβομαι. Το ζήτησα από όλους. Όπως πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατική διοίκηση. Αναπληρωτές λοιπόν. Οι δικοί μας άνθρωποι. Για να κάνουμε τις δουλειές μας. Ακριβώς έτσι. Να προσυπογράφουν. Και όταν έρχονται καμιά φορά και τους ρωτάω. Μα γιατί το κάνατε αυτό. Μου λένε κάποιοι από αυτούς. Μα ο περιφεριάρχης. Αυτό δεν το δέχομαι. Διότι θα το υποστώ και εγώ. Και τους απαντώ. Δεν γίνεται. Εσύ να μην έχεις άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς πρέπει να πάμε σε τροποποίηση του οργανισμού. Και προφανέστατα πρέπει να δώσουμε οριστικά σε αυτή τη θητεία. Θέσεις σε διευθυντές και σε προησταμένους. Όχι αναπληρωτές. Ο αναπληρωτής δεν είναι διευθυντής. Ούτε ο προηστάμενος είναι διευθυντής. Δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε την υπηρεσία. Ούτε το νόμο. Ούτε το δημόσιο συμφέρον. Και μην λέτε για μένα κάτι από τις πρώτες μου δουλειές. Διότι είχα την ευθύνη 700 υπαλλήλων. Ήταν να κάνω μονίμους διευθυντές. Με εισήγηση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Και μονίμους τυματάδιες. Λοιπόν, έχουμε έλλειψη υπαλλήλων. Μεγάλη έλλειψη. Την οποίαν επιδινώνει το πρόβλημα των 242 αξιωματικών στελεχών. Σε 769 άτομα συνολικά. Εύχομαι και ελπίζομαι την κινητικότητα. Ήδη έρχεται κόσμος να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Λοιπόν, από εκεί πέρα υπόθηκαν πολλά και διάφορα. Περί πολιτικών διώξεων. Και διάφορα άλλα τα οποία δεν αξίζουν καμιάς απάντησης. Ειλικρινά. Διότι ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Δεν χρειάζεται από αρχηγούς και συναρχηγούς. Καμία ρητορία. Υπάρχουν απτές αποδείξεις για τι έχει γίνει και για το τι έχει συμβεί σε αυτόν τον τόπο. Ακούστηκαν διάφορα ονόματα και τα έχω μπροστά μου. Στους 769 υπαλλήλους και στους 242 αναπληρωτές έγιναν λέει 5-6 μετακινήσεις από τις οποίες 2-3 ελέγχονται. Ποιες είναι αυτές οι μετακινήσεις. Είχαμε το πρόβλημα με τον Τζάνε Καλαμάκη. Το ξέρετε όλοι το μεγάλο σύντημα. Έγινε η διαδικασία της ΕΔΕ. Γιατί αναζητούσα και τα DVD και αυτά είχαν διαγραφεί. Δεν ακούσαμε ούτε τη συνεδρίαση. Δεν ακούσαμε ούτε αυτό σε μια εποχή που όλα λειτουργούσαν ωραία και καλά. Δεν υπήρχε ούτε αυτό. Και βεβαίως η ΕΔΕ κατέληξε σε ένα πόρισμα και έπρεπε να γίνουν κάποιες μετακινήσεις. Που από τη θέση του διευθυντή σε θέση διευθυντή. Δεν εννοώ ότι ευθύνεται ο υπάλληλος για το σβήσιμο των DVD. Μετακινήθηκε λέει ένας άλλος υπάλληλος από τη διεύθυνση τουρισμού. Που σε μία άλλη διεύθυνση. Αυτό είναι δικαίωμα του περιφερειάρχη. Και ποιος πήγε παρακαλώ στη διεύθυνση τουρισμού. Ένας υπάλληλος ο οποίος γνωρίζει τέσσερες γλώσσες αλλά λέει ήταν τα διευδικότητα. Μήπως έχετε ακούσει ότι στην εκπαίδευση διορίζονται ως καθηγητές ψυχολόγοι. Ο ψυχολόγος δεν είναι δηλαδή καθηγητική. Δεν είναι πτυχίο καθηγητικό. Τι είναι και ποιος είναι ο νομοκάνων. Ποιος είναι ο Ισακελέας παρακαλώ που το κρίνει. Ποιος είναι αυτός. Ποιος είναι αυτός ο οποίος το κρίνει το κατακρίνει. Επιτήθεται εναντίον ενός ανθρώπου και επιτήθεται εναντίον της διακριτικής ευχέρειας. Της νόμιμης ευχέρειας του περιφεριάρχη να κάνει μετακινήσεις παρακαλώ αναπτυρωτών διευθυντών. Χωρίς να υποβιβάζει κάποιον γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν και λόγοι. Οι οποίοι να μην μπορούν να υποθούν και δημόσια. Ο τρίτος παρακαλώ ήταν ο ιδιαίτερος του προηγούμενου περιφεριάρχη. Ήταν οικονομολόγος και τον όρισα διευθυντή οικονομικού. Αυτός ήταν ο ιδιαίτερος. Εγώ δεν έχω να κρύψω κάτι από κανέναν και μάλιστα μου έγινε και επίθεση γι' αυτό. Ο ιδιαίτερος του κυρίου περιφεριάρχη, ο διευθυντής του γραφείου ανέλαβε διεύθυνση. Και ποιος είναι ο τέταρτος, ο κύριος, καλά αποχώρησε και λοιπά, υπέ στην επίθεση για την μετακίνηση παρακαλώ ενός μηχανικού. Ο οποίος τοποθετήθηκε στην πολιτική προστασία και ανέλαβε υπέ στην επίθεση έγραφη, ύβρυς, συκοφαντίες. Τον μετακίνησα ως προστάμενος στην πολιτική προστασία και ανέλαβε το έργο της εποπτείας για την καταγραφή των γεφυρών σε ολόκληρη την περιφέρεια πελοπονείς. Αυτό είναι το έργο που ανέλαβε σε συνενόηση μαζί μου. Και κάποιοι λέει που τους προστατεύουν γιατί δεν ξέρουν τα συμφέροντά τους, τα ξέρουν κάποιοι άλλοι καλύτερα. Επιτέθηκαν σε μένα που συνεννοήθηκα με τον υπάλληλο και τον ευχαριστώ γιατί αν έλαβε αυτό το μεγάλο έργο να καλυφθεί σε συνεργασία με το ΤΕ, θα έρθει γρήγορα η προγραμματική σύμβαση εδώ. Και ποιος είναι λέει, να μην αρχίσω και σας λέω, δέκα ονόματα περί αυτόν πρόκειται. Αν μετακινήθηκε κάποιος, μετακινήθηκε σε θέση διευθυντού, α και μου λέτε και για τη Μεσσινία, για τα πυρενελουργεία και εκεί είναι εδέσε εξέλιξη, παρακαλώ πολύ. Και πήρα το διευθυντή από τη μία θέση και τον πήγα σε μια άλλη θέση διευθυντή που είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια στη διεύθυνση μεταφορών. Γιατί, διότι πήρε εντολή για τα πυρενελουργεία από το γενικό διευθυντή με δέκα παραγράφους και έβγαλε τις δύο. Και θέλω να μάθω γιατί έβγαλε τις δύο παραγράφους, ενώ πήρε έγραφη εντολή από τον γενικό διευθυντή εδώ της υπερεσίας. Γιατί συνέβη αυτό. Δεν τον πήγα κάπου, τον πήγα σε ένα χώρο, οικείον γι' αυτόν, πάλι ως διευθυντή. Συνάδελφοι, κοιτάξτε, όλα αυτά τα οποία γίνονται και έρχονται εδώ, έχουν μία συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Και η σκοπιμότητα είναι να εκφοβήσουν εμένα, αν είναι δυνατό να γίνει ποτέ. Ποτέ! Για να παραμείνει ο συγκεκριμένος ιστός στις συγκεκριμένες θέσεις και να προάγει συγκεκριμένο έργο. Ή να το παρεμποδίζει και να σας πω κάτι και για τα πολιτιστικά. Τον φοραλογούμενο, στην προεκλογική περίοδο και διαμοιράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μοίραζαν ακόμα και οι δικοί μας υπάλληλοι, ακόμα και αυτοί. Λοιπόν, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο. Ξέρετε, ο διατάκτης και για τα πολιτιστικά είναι ο περιφεριάκτης, καλός ή κακός. Έχει καμιά σημασία ποια υπηρεσία μαζεύει τα χαρτιά. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Λοιπόν, προχθές στην Αρκαδία έγινε μια συνάντηση με τους δημάρκους. Παρουσία του αντιπεριφεριάρχη. Ζητήσαμε από τους δημάρκους να συνανοηθούμε και ο αντιπεριφεριάκτης και ο πρόεδρος. Ποιες είναι οι μεγάλες εκδηλώσεις στην Αρκαδία, οι οποίες συνδέονται με την ιστορία, με την παράδοση, έχουν συνέχεια, φέρνουν κόσμο, προβάλλουν την περιοχή. Ποιες είναι αυτές, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι. Να βγει μια απόφαση και να πούμε αυτές τις εκδηλώσεις τις στηρίζομαι. Ύστερα από έθιμα και υποβολή του προϋπολογισμού. Το ίδιο έγινε χθες και στην Κορυνθία. Να μη μας παρακαλάνε, να μην έρχονται σε εμάς, να μην αισθάνονται υποχρέωση. Και να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε και να προαγάγουμε. Το πολιτισμό αυτός είναι ο στόχος μας. Τα ίδια θα κάνουμε και με τον αθλητισμό. Συνανοούμενοι. Λέει τα πήρατε από εκεί και τα πήγατε πού. Αφού διατάχτησε ο περιφεριάρχης. Για μένα κακός να είναι ο περιφεριάρχης ο μοναδικός διατάχτης και ο μοναδικός διαχειριστής σύμφωνα με τον νόμο των οικονομικών. Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση. Να τελειώσω εδώ. Στενοχωρήθηκα, ειλικρινά. Και στενοχωρούμε. Διότι αντί να ασχοληθούμε επί της ουσίας, ασχολούμαστε με ζητήματα με τα οποία επιδιώκουμε να κερδίσουμε, τέσσερα χρόνια πριν από τις εκλογές, δεν είναι γνώμη, έτσι νομίζουν κάποιοι, ότι αν κοιτάμε προκλητικά την κάμερα και λέμε διάφορες μεγαλοκουβέντες, από εγώ ο κόσμος θα μας πιστέψει, λες και δεν μας χρειώνουν χρόνια, την πορεία όλων μας και τη δράση όλων μας. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα συνεχίσω την ίδια πορεία. Εγώ δεν φοβάμαι την ίδια πορεία. Όπου υπάρχουν άλλα τα κεγονίες θα τις διάνω και το λέγω αυτό δημόσια, δημόσια πάντοτε το νόμο και όπου κάνω λάθη θα το αναγνωρίζω και θα μάθω, όχι θα μάθω γιατί το ξέρω, να ζητώ και συγγνώμη. Εγώ είμαι υπερασπιστής των υπαλλήλων. Ο υπάλληλος για μένα είναι ο βασικός μου σύμμαχος για την παραγωγή έργου. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Πουλοκέφαλος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητή συνάδελφη, η αχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ξεκινώντας την τοποθετήσή μας, θα μιλήσουμε πρώτα πάνω σε αυτά που είπε η συγγυίδρα και η κυρία Νικολάκου για να κάνουμε μια διασύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Σωστά η κυρία Νικολάκου είπε ότι η ερετή αυτοδίκηση στα πρώτα της βήματα που είχε να λύσει και να αντιμετωπίσει ένα σωρό θέματα, καθότι το μεταβατικό στάδιο από την ομαρχική αυτοδίκηση στην ερετή περιφέρεια δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση και αυτή, πραγματικά εκεί με νομοθετικές ρυθμίσεις ορίστηκαν πώς θα λειτουργήσουν και με ποια σύνθεση οι νέες υπερεσίες και αυτές που δημιουργούνται από συγχόνευση ή μεταφέρονται αυτούσες στη νέα περιφερειακή αρχή. Επομένως τα πρώτα χρόνια και υπήρχε λόγος αυτό που είπαμε προηγουμένως, δηλαδή ότι να μη συγκροτηθούν, δεν υπάρχει λόγος συγκρότησης των συμβουλίων επιλογής προσωπικού και προισταμένων, αλλά να προχωρήσουμε με τις δομές που όριζε αυτή η νομοθεσία. Στη συνέχεια όμως, ασχέτως αν υπήρχε η απόφαση της ΕΠΕ, αυτό δεν λέει τίποτα, το ότι αποφάσισε η ΕΠΕ να μη προχωρήσουν ή κάποιοι περιφεριάρχες που δεν τους βόλευε, γιατί σήμερα εν έτη 2020 δεν συζητάμε ότι δεν έχουν συγκροτηθεί σε άλλες περιφέρειες συμβούλια επιλογής προσωπικού και προσωπικού, σαφώς και υπάρχουν σε άλλες περιφέρειες, αλλά κάποιες περιφέρειες για τους δικούς τους λόγους και η δική μας περιφέρεια έχει κάποιους λόγους, να μην το κάνει αυτό το πράγμα, δεν συγκρότησαν ποτέ τα συμβούλια επιλογής και επομένως δεν έγινε ποτέ η αξιοκρατική τοποθέτηση με αξιολόγηση, όπως ακριβώς ορίζουν τα υπερησιακά συμβούλια. Και για να κλείσω το θέμα με τους απερχόμενους, επειδή είναι αναμάρτητη ως συνήθως πάντα, θα αναφέρω τέσσερα νόματα και ας μην το επιστρέψουν σε αυτά τα νόματα που θα σταθώ, που θα τα πω δημόσια και μένω στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και αναφέρω τέσσερα νόματα. Κίνοβα Ιωάννα, τη Ματάρη Σεριαστήριου, Δημόπουλος Κώστας, Διευθυντής Μεταφορών, Μουτάφης Γιώργος, Διευθυντής Γεωργίας, Χασιλίδη Πόπη, τη Ματάρη Σεριαστήριου, η Θεολόγος. Ενέτη 2017, αυτά τα τέσσερα στελέχη της ΠΕ Κορινθίας μετακινήθηκαν με δική σας εντολή και οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν προσεγγί στην αποκεντρωμένη διοίκηση και το τέλος του 2018 δικαιώθηκαν και πανίρθαν στη θέση τους. Για να μη λέμε δηλαδή ότι όλοι οι άλλοι κάνουν τα λάθη και εσείς δεν κάνατε ποτέ λάθος ή δεν κάνατε ποτέ δίωξη όπως ακριβώς τη βλέπατε. Και για να το κλείσω επίσης σε αυτό το θέμα θα πω, που είπα προηγουμένως γιατί βόλευε κάποιες περιφέρειες να μην τα κινήσουν, κάποιος προηστάμενος της ΠΕ της περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούσε υπό ομηρία. Και αν θέλετε θα σας τα εξηγήσω μετά. Λοιπόν, πάμε στο σήμερα. Στο σήμερα, συνάδελφοι, θεωρώ ότι επειδή αυτό το λάθος που ακολουθήθηκαν τα τελευταία εννέα χρόνια, αυτό το λάθος δεν πρέπει να επαναληθεί και σήμερα. Ναι, στις τοποθετήσεις και στις μετακινήσεις, αλλά κάτω από αξιολόγηση. Θα πρέπει να συγκροτηθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα υπερησιακά συμβούλια και να ορίσουν τους διευθυντές, τους προησταμένους, τους εφισταμένους αστιματάρχες. Βεβαίως, ο κάθε περιφεριάρχες έχει δικαίωμα σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών να κάνει εκείνες τις μετακινήσεις που πρέπει για να έχεις ανάμεσους συνεργάτες κάποιους δικούς ανθρώπους. Αυτό, ναι. Αλλά από εκεί πέρα θεωρούμε ότι παραβιάζονται βασιστικές συνθήκες λειτουργίας αυτών των υπαλλήλων. Να πούμε ότι υπάρχουν υπάλλοι κακοί και καλοί. Θεωρώ ότι στην περιφέρεια Παλοποννήσου το σύνολο των υπαλλήλων, το μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκει στους καλούς υπαλλήλους και οι οποίοι σε συνθήκες όπως είναι σήμερα προσπαθούν να λειτουργήσουν και να ανεπεξελθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ συνθήκες έλλειψης προσωπικού, επομένως πρέπει να υπάρχει μια ηρεμία σε επίπεδο στελεχών της περιφέρειας Παλοποννήσου για να μπορέσουμε να πάμε καλύτερα. Άλλα είναι τα προβλήματα της περιφέρειας Παλοποννήσου. Σήμερα έχετε πει και εσείς, κύριε Περιφεριάρχη, έχουμε 293 εκατομμύρια διανέμιτα από το ΕΣΠΑ και κινδυνόμαστε να χαθούν γιατί δεν έχουμε μελέτες. Και όσοι όφηλα να έχουν προετοιμάσει να υπάρχουν μελέτες, δεν το έκαναν και οφείλουν κάποια στιγμή να απολογηθούν. Λοιπόν, κλείνω, με αυτό και αν θέλω να παραβιάσω τον χρόνο, πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακληθούν όσες μετακνήσεις έχουν γίνει ανετιολόγητα, είμαστε υπέρ των αιτιολογημένων μετακνήσεων, αλλά όχι υπέρ των ανετιολόγητων μετακνήσεων. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Γιλίτσης θα το αποθεθεί. Ο κ. Γώδικας έχει το λόγο. Λοιπόν, είναι κατάδυα, συνάδελφοι, να έρχονται βιομηχανείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υποστηρίζουν εργαζόμενους. Κοίτα που καταντήσαμε. Και θα είναι ακόμα δύο φορές κατάντια, κύριε Νίκα, αν φτάσουν εργαζόμενοι που δινοπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να λένε «τι καλά που είμαστε με τον Τατούλη», αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα φτάσουν. Θα πω γιατί, είπε Τρίτσι. Και επειδή μου δίνετε δυνατότητα να κουβεντιέμαι, ανέφερα το Τατούλη, μη ξαναγυρνάτε στο αντικομουνισμό, κύριε Τατούλη. Τι τώρα θέλατε να ρίξετε στο Θεοδωρικάκο. Καλά κάνατε. Τι το θέλατε, το κνήτης, στην ανακοίνωση. Ωραία, αυτός που ρίξε από το επαναστατικό κίνημα. Και πήγε εκεί που πήγε. Ας το πρωί. Αυτός δεν ήταν με τα παιδιά του ΕΚΕ που παίζανε το γνωστό παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμη στα νιάτα τους. Στο θέμα μας, κύριε Εγώδη Κάκου. Σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ, Κούνη. Εγώ σας παρακαλώ. Στο θέμα μας. Σε παρακαλώ, Κούνη. Στο θέμα μας. Το έχεις μάθει καλά το μάθημα από τη Στρατηκάκου. Σας παρακαλώ πολύ, στο θέμα μας. Σε παρακαλώ, λοιπόν. Έλεος, δηλαδή. Έλεος. Εννιά χρόνια πολιτική παρέμβαση κάνω για δελτίο τύπου που έβγαλε παράταξή σου. Που έχει αντικοπονισμό μέσα. Θα με κόψεις. Σας παρακαλώ, στα μέσα μας ζγεί συνειμέρος στο θέμα μας. Κούνη, Τάκανι, ο Στρατηκάκος και τώρα είσαι μειοψηφία. Το πήρες είδηση. Άσε με, λοιπόν, να μιλήσω. Σε παρακαλώ πολύ. Κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι. Και μέχρι τώρα ο λαός μας γνώριζε το κράτος, γιατί κράτος είμαστε οι υπερεσίες, να είναι λάφυρος το κάθε κόμμα που κερδίζει τις εκλογές. Και να γίνονται τα ανάλογα. Και βγαίνει και το συμπέρασμα ότι δικαιούται λέει πώς θα κυβερνήσει άμα δεν βάλει τους δικούς του. Εμείς ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε αυτό. Αλλά τώρα κινδυνεύουμε το κράτος να είναι λάφυρο ομάδων μέσα στα ίδια τα κόμματα. Μιας και η παράταξη της Νέας Πολοπονίσου Κορμώ έχει τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση πάει με τη γραμμή νόμος και τάξη. Ο κύριος Περιφερία αρχίζει, φαίνεται, πάει με τη γραμμή επιβολή. Αποφασίζομαι και διατάζομαι. Ο κύριος Στατούλης είχε το προσωνήμιον Σουλτάνος. Δεν ξέρω ποιο θα σας βρουν εσάς κύριε Νίκαν. Πάτε έτσι και συνεχίσετε. Με συγχωρείτε για αυτό που λέω και πώς το λέω. Αλλά εκεί πάμε. Θα σας πω, περιμένετε. Προχωρήσατε σε ένα άνευ προηγουμένο ανακάτωμα των υπαλλήλων στην Αρκαδία. 27 τον αριθμό. Είπε τρεις η Νικολάκλου, είπα τ' άλλες τέσσερις, εσείς επτά. 27 είναι οι μετακινήσεις των υπαλλήλων στην Αρκαδία. Ποιος ο λόγος? Ποιος ο λόγος? Οι υπερεσιακές ανάγκες όχι. 32 αιτήσεις υπαλλήλων να συσκοθούν να φύγουν με την κινητικότητα. Ή 16 από την Αρκαδία, ή 12 από το κεντρικό κτήριο. Τυχαία είναι αυτά. Δεν είναι τυχαία. Και τέλος πάντων, ωραία η πρωιστά μενέμενα. Με νοιάζει και με το προσωπικό τι γίνεται. Με εκείνους τους εργαζόμενους που άσχετα ποιος είναι στο τιμόνι της διαχείρισης και έχει την ευθύνη της περιφέρειας. Κάνει μια αξιοπρέπεια και με ευσυνειδιαστησία τη δουλειά του και δεν θέλει να στραβέτευεται πίσω από Νίκα ή Τατούλη. Και όταν υπάρχει αυτό το ανακάτεμα, με ποια όρεξη έρχεται για το μεροκάμμα και με ποια ησυχία πάει με τα σπίτι του να ειδεί τα παιδιά του. Οι κακές γλώσσες λένε ότι θα συνεχιστεί αυτό το ανακάτεμα. Κύριε Νίκα, με το σεβασμό. Δεν γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα στην περιφερεια, στην Αρκαδία. Εννοώ με την έννοια ότι δεν είχατε την άμεση τώρα, γνωρίζετε. Και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι προτάεις ούτε του κ. Λαμπρόπλου, ούτε του κ. Σκατζού. Το ανακάτεμα στην Αρκαδία είναι προτάεις των συμβουλάτωρων που σας είπα την άλλη φορά. Που σας είπα και το ποιόν και το γιατί. Όταν διεκδικούσατε ήταν εκεί που γιοχάριζαν και δεν είναι καλά αυτά τα, πώς να τα πω, τα συμπτώματα. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτηση, συνάδελφοι, για το αστικό κράτος, γιατί ούτε ουδότερο είναι ούτε φιλεολαϊκό μπορεί να γίνει. Έχουμε άλλη άποψη για το κράτος. Μην τα ανοίξω τώρα. Μια φορά που τα άνοιξα σε μια προηγούμενη συνεδρίαση εδώ που ήθελα να απαντήσω στα απερινομιμότητας και έφερα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τελέχους του ΚΚΕ που δικαζόταν στο στρατολικείο και είπε στους στρατολίκες, δεν αναγνωρίζω ούτε τους νόμους σας ούτε του κράτους σας, πες αναπάνω να με φάνε εδώ οι δημοκράτες. Θυμόσαστε τι έγινε βιομηχάνε, μπράβο. Λοιπόν για να μην κουράζω, να περάσω στην πρόταση που έχουμε να καταθέσουμε. Δεν έλεγα εσένα κυρία Νικολάκου, δεν είσαι ακόμα βιομηχάνησα, ένα βιομηχάνο έχουμε εδώ. Τις προηγούμενες φορές είχαμε πιο πολλούς. Πήγανε σπίτι ήρθαν οι δημοκρατικές δυνάμεις. Λοιπόν ακούστε με. Για να δούμε αν πράγματι η Νέα Πελοπόννησο έχει βγάλει συμπεράσματα από την διοίκηση που έκανε. Για δεν έχει και πολύ καλά. Και αν η Νέα είναι διατεθειμένη να πορευτεί κατά πώς λέει με κηρύγματα ο κ. Νίκας. Εμείς καταθέτουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για απόφαση, την οποίαν διαβάζω. Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί τον Περιφερειάρχη να σταματήσει να αξιοποιεί το υπάρχον άθλιο και αντεργατικό καθεστώς στις υπεραισιακές μεταβολές των υπαλλήλων στην Περιφερεια Πελοποννήσου. Να σταματήσει τώρα να ορίζει αναπληρωτές προϊσταμένους πέρα από κάθε διαδικασία κρίσης, όπως έκανε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για να εκβιαζει και να κλατά ομίρους τους υπαλλήλους. Να συγκροτήσει άμεσα και να λειτουργήσει τα υπεραισιακά συμβούλια και τα συμβούλια επιλογής προσωπικού και να προκηρύξει άμεσα τις θέσεις προσθεμένων για να γίνουν οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και μετρήσιμα στοιχεία. Να ανακληθούν άμεσα οι ανετιολόγιτες τελευταίες αποφάσεις του κυρίου Περιφερειάρχη. Άμεση προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή είναι η προσλήψη του προσωπικού τώρα για την κάλυψη των κενών στις υπηρεσίες. Δεν καλύπτονται τα κενά ούτε με παράλληλα καθήκοντα, παράνομο καθεστώς που ξεκίνησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και διευρύνει η σημερινή. Με τη μεγάλη έλλειψη του προσωπικού, τα παράλληλα καθήκοντα και την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπαλλήλων αναγκάζονται ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι υπαλλήλοι να κάθονται παραπάνω από το ωραριό να παίρνουν δουλειά στο σπίτι για να τα αποκλειθούν στοιχειοδός. Γι' αυτό καλούμε τον Περιφερειακή, την Εικονομική Επιτροπή και τους Διευθυντές να δίνουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες σε όλους τους υπαλλήλους γιατί όλοι τις κάνουν. Να ψάξουμε αλλού τις πατάλλες και τις παρανομίες και όχι με το κόψιμο των υπεροριών στη μίαση του πενηχρού εισοδήματος των εργαζόμενων. Να αποδοθούν άμεσα οι υπερορίες του τέταρτου τρίμινου του 2019 να μην περικοπεί ούτε μια μέρα άδεια που δικαιούνται εργαζόμενοι για προηγούμενα χρονιά 17, 18, 19 που με ευθύνη της διοίκησης δεν είχαν δοθεί. Τα υπτώσεις που οι εργαζόμενοι διεκδικούν και νομικά δεδουλευμένα, περικοπές μισθών και δώρων. Οι περιφερειακοί άρχοι να είναι στον πλευρό τους, οι δικηγόροι που ορίζονται να περασπίζονται τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων. Να ανακληθεί, και δεν αξώ ούτε από την κυρία Νικολάκου, καλά ο περιφερειάρχης γιατί να πει, να ανακληθεί άμεσα η παράνομη απόφαση του περιφερειάρχη για έλεγχο εφαρμογής του οράδιου του προσωπικού με βιομετρικά δεδομένα, δακτυλικά αποτυπώματα κτλ. Κάτι τέτοιο συνιστά γενικευμένο φακέλωμα παρέμβαστη στη σωματική ακαιρεότητα, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ιδιωτική ζωή των εργαζόμενων. Έχει υπερεσία χίλιους δυο άλλους τρόπους και πρέπει και είναι υποχρωμένη να ελέγξει την τήρηση του οράδιου. Οι όποιες αναδιαρθρώσεις στο έργο των υπερεσιών που συνιστούν ουσιαστικά τροποποίηση του οργανισμού της περιφέρειας, να γίνονται με απόβαση του περιφερειακού συμβουλίου όπως προβλέπει ο νόμος και μετά από σύμφωνη γνώμη των συνεικανιστικών οργάνων των εργαζόμενων. Να μην γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση λειτουργίας στο δημόσιο, στην περιφέρεια, άμεση επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ, να χορηγούνται σε όσους δουλεύουν σε ανάλογες συνθήκες τα μέσα ατομικής προστασίας. Τέλος, και όχι σε σημασία, ίσως είναι από τα πρώτα, εφιστάται η προσοχή και η υποχρέωση της περιφερειακής αρχής στην απαραίκνητη εφαρμογή της ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο και τις περιφέρειες. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Πετράκος έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Θα με υποχρεώσετε να γίνω θρησκόλυπτος και να μιλήσω με όρους τι να κάνω. Λοιπόν, ουέ ημίν γραμματίς και φαρισσέ υποκριτές. Έρχεται τώρα η παράταξη του κ. Τατούλη και προσπαθεί να γίνει τιμητής της δημοκρατικής λειτουργίας. Έλεος, πρώτο. Έλεος, διότι είναι γνωστή η τακτική από την πρώτη στιγμή. Και απέναντι και ακόμα και στους, εδώ σε μας, τους περιφερειακούς συμβούλους, σε αντιπεριφεριάρχες, σε υπαλλήλους, σε διευθυντές οι οποίες είχαν αρνηθεί, είχαν διαφορετική άποψη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Διευθύντρια περιβάλλοντος, χαθήκαν σελίδες για τα σκουπίδια. Τα θυμόσαστε? Απειλήθηκε διευθυντής ο οποίος θα πάει στο σπίτι του για το εργοστάσιο, γιατί είχε αρνητική εισήγηση για το εργοστάσιο αφαλάτος στις πηγές της Λέρνας. Λοιπόν, με συνέπεια να μην έχει έρθει ούτε κανένας τότε από την αργολίδα, από τι θυμάμαι. Με τα κινήσεις προσωπικού κλπ. Δεν πείθεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι εύνης ενδιαφέρεστε για τους εργαζομένους. Εμάς μας ενδιαφέρουν και προφανώς και τα στελέχει. Μας ενδιαφέρουν όμως και οι 759 που είπε ο κύριος Περιφεριάρχης. Εργαζόμενοι στην Περιφερία όλων τα δικαιώματά του. Και όχι τα δικαιώματα κάποιων. Μόνο. Άρα λοιπόν, μην κάνετε τις σωσίες μαρίες, γιατί είναι μικρός ο τόπος και όλοι γνωριζόμαστε εδώ. Δυστυχώς κάποιοι είμαστε παλιοί από την πρώτη στιγμή και γνωριζόμαστε. Επομένως γνωρίζουμε τι έχει κάνει ο καθένας. Και το έχει κάνει ο καθένας γιατί. Γιατί Ουδήσι θελε... και πιέσανε οι Περιφεριάρχες από την πρώτη στιγμή, βόλευε και τους Περιφεριάρχες να πάμε σε μια λογική, να μην λειτουργήσουν οι Περσιακά, Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού, Προισταμένων κλπ. Και μόνο οι διευθυντές, οι οποίοι είχαν οριστεί από τα Υπουργεία, τους βόλευε, όπως βόλευε και τους σημερινούς Περιφεριάρχες, να αλλάξουν οι νόμοι επειδή δεν τους βολεύει η απλή αναλογική και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σας βόλευε με αποτέλεσμα. Εμείς λοιπόν, υπάρχει σε επίπεδο στελεχών και το ξέρουμε, σύστημα Τατούλη. Είμαστε όμως ρυζικά αντίθετοι, κατηγορηματικά αντίθετοι, το σύστημα Τατούλη να αντικατασταθεί από σύστημα Νίκα. Τελεία και πάυλα. Γιατί και ο κύριος Νίκας, είναι γνωστός και ο κύριος Νίκας. Πολύ ωραία τα είπε. Αλλά η διαχείριση του στα λόγια του. Πράγματι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι το υπαρθυμόν ένα ζήτημα. Απετεί όμως δημοκρατική συμπεριφορά, στάση, απαιτεί και παράδειγμα. Για πέστε μου λοιπόν. Υπάρχει εδώ πέρα στο κέντρο, ένας διευθυντής, ορισμένος από υπουργείο, όχι αναπληρωτής, ο οποίος δεν είναι ούτε του συστήματος Στατούλη, ούτε του συστήματος Νίκα. Ο πιο άμεμπτος μηχανικός που υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, σε όλη την Πελοπόννησο. Για να τον κάνω έναν τεγενικό διευθυντή και ημέρ και ιδέα αυτόν τον άνθρωπο. Για να τον κάνετε διευθυντή της διεύθυνσης, γιατί δεν είναι κανένας συστήματος. Άρα λοιπόν, για να θυμίσουμε και στον κύριο Νίκα, την υπόθεση του κυρίου Πατσαρίνου. Συνάδελφος, ο οποίος δικαιώθηκε. Άρα λοιπόν, βολεύει όλους. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα των παρεμβάσεων, των πιέσεων, των εκβιωπισμών. Γιατί? Γιατί δεν θέλουμε να δουλεύει ανεξάρτητα η δημόσια διοίκηση. Και μη μου είπε κανένας και εσείς τα ίδια κάνατε. Έχω την τιμή να είμαι πολιτικός φίλος με τους ανθρώπους, που για πέντε μήνες όταν γίνανε Υπουργοί διατηρήσανε ακόμη και τους γραμματείς του προηγούμενου Υπουργείου. Κ. Λαφαζάνη διατήρησε και τους γραμματείς του κ. Μανιάτη και τη νομικό σύμβολο που τώρα την κάνατε Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ενέργειας. Και ήξερε τι είναι και της έδωσε εντολή να ακυρώσει την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση τότε του ΔΕΣΦΑ. Και το έκανε, γιατί ήταν νομικός. Λοιπόν, εσείς όμως θέλετε αρεστούς, απάντες θέλετε αρεστούς. Άρα λοιπόν μη μου λέτε ότι όλα είναι ωραία και καλά, γιατί σωστά είναι αυτά. Εμείς θέλουμε να υποστηρίζουμε κάθε, είμαστε αριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανετιολόγητη μετακίνηση. Δεν εγκαλύπτουμε όμως κανέναν, ο οποίος έχει ευθύνες είτε για πεσμένους δρόμους, είτε για πληρωμές, οι οποίες για έργα τα οποία δεν γίνανε, σε καμία περίπτωση. Εμείς υποστηρίζουμε την εύρυθμη λειτουργία και το να οι πάλληλοι να δουλεύουν και να τους δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουν με άνεση, χωρίς να φοβούνται, να πούν την γνώμη τους, χωρίς πιέσεις, χωρίς εκβιασμούς και να γίνεται μια δημιουργική προσπάθεια να δώσουν τον καλύτερο τους σε αυτό. Γιατί οι πάλληλοι, κύριε Περιφερειάρχη, είναι η μισή και λιγότερο από ό,τι ήταν το 2010. Και επομένως, όταν εσείς ερχόσατε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και λέτε αν οι διευθυντές έχουν υπογράψει τις υπερορίες θα τις πάρουν, οι διευθυντές έχουν υπογράψει τις υπερορίες και μετά τους λέτε φέρτε μου υπερολόγιο και ακόμα τις καθυστερείτε. Αυτός είναι τρόπος διαχείρισης του προσωπικού για να δώσει τον προσωπικό τον καλύτερο του εαυτό. Όχι, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι. Καθόλου δεν είναι. Η ιστορία με τα δαχτυλικά αποτυπώματα, για τα οποία σας έχει στείλει σήμερα επιστολή Ομοσπονδία και καταγγέλ και σας λέει να πάρετε πίσω την απόφασή σας, είναι αυτό σωστό πράγμα, βοηθάει την εύρυθμη λειτουργία της υπερεσίας, βοηθάει έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό όταν γνωρίζεται, βοηθάει οι εργαζόμενοι να σκοθούν από τις 5 η ώρα το πρωί για να πάνε να ελέγξουν τους εργολάβους της δακοκτονίας ή θα φτάσουμε εκεί που φτάσανε στην Κρήτη και πηγαίνουν μόνοι τους εργολάβοι και έγινε φέτος, παρότι η χρονιά δεν ήταν ευνοϊκή για δάκο, έγινε καταστροφή απόλυτη στην Κρήτη. Γιατί έγινε απόλυτη καταστροφή στην Κρήτη φέτος, γιατί πήγαινε εργολάβοι μόνοι τους, γιατί πήγαινε κανένας. Γιατί αφού τους γράφανε τους υπαλλήλους οι περιφεριάρχες, γιατί να πάνε από τις 5 η ώρα το πρωί να σκοθούν από τις 4 και να είναι στις 5 η ώρα στο βασιλίτσι. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αν κάνουμε αυτό, δεν θα λειτουργήσει η υπερεσία. Εμείς θέλουμε η δημόσια διοίκηση να λειτουργήσει και γι' αυτό σας ευχαριστούμε την προσοχή σας να προχωρήσετε σε όλα αυτά που είπε και στο σχέδιο απόφασης, το οποίο συμμονούμε και εμείς και είναι κοινή πρόταση με τον κ. Γόντικας σε όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία είπε και αν έγνωσε ο κ. Γόντικας και δεν θέλω να φάω άλλο χρόνο, σε αυτό το ζήτημα και επίσης μας ενδιαφέρει και νομίζω το πιο σοβαρό από τον οποιοδήποτε διευθυντή είναι η υποβάθμιση της γραμματιακής στήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και αυτό το θέτω επικόντου. Δεν μπορεί να έχει δυο υπάλληλους στη Γραμματία και από δυο να γίνεται μία, ένας υπάλληλος. Πώς θα υποστηριχτεί η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η λειτουργία, κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ πιο σοβαρό από το οποιοδήποτε. Και παρακαλούμε πολύ να επανέλθει ο υπάλληλος πάλι και να στηρίζει τη λειτουργία, να στηρίζει τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία ήταν όσο θυμάμαι, όσο ήμουνα πριν το 2011 και το 2012 άψογη και ήταν και τώρα. Στην αρχή μας έρχονταν αμέσως τα πρακτικά και όλα αυτά τα ζητήματα. Λοιπόν, να μην θέλετε και εσείς τη δημόσια διοίκηση Φέουδο, όπως την είχε κάνει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ευχαριστώ. Ο κύριος Σεπεντζίση έχει το λόγο. Καταρχάς θα σταθώ σε δύο θέματα. Πρώτον θα συμφωνήσω και εγώ στην επάνωδο του υπαλλήλου, στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την αρκειότερη και πληρέστερη λειτουργία του. Και δεύτερον θα διαφωνήσω με ένα από τα θέματα που εισηγήθηκε ο κύριος Γώτικας, δηλαδή επαναλειτουργία των κτέων. Εμείς, σαν παράταξη, είμαστε αντίθετοι και θέλουμε να καταργηθούν τα κτέω. Πρόκειται με φοροισπρακτικού μηχανισμού παράνομου και στο κάτω-κάτω, από τη δημιουργία των κτέων μέχρι σήμερα, δεν νομίζω ότι έχουν μειωθεί τα τροχεία δυστυχήματα στη χώρα. Τώρα, επί της ουσίας, ακούμε σήμερα πράγματα που αληθινά δεν θέλουμε να πιστέψουμε. Η αλαζωνία και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, αλλά και της τωρινής, είναι σοκαριστική. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή καταγγέλει την παρούσα για πολιτικές ουσιαστικά μετακινήσεις υπαλλήλων. Αυτά τα ζητήματα, αν υφίστανται, αν υφίστανται, επαναλαμβάνω, αντιμετωπίζονται δικαστικώς με ενέργειες των θυγωμένων υπαλλήλων. Εμείς, σαν ελληνική αυγή, έχουμε να δηλώσουμε τούτο. Οι εργαζόμενοι δεν ανήκουν σε κανένα από εσάς, ούτε στον κύριο Τατούλη, ούτε στον κύριο Νίκα, ούτε και στην προηγούμενη, ούτε και στην τωρινή περιφερειακή αρχή. Απλά τους χρησιμοποίησαν και τους χρησιμοποιούν και οι δύο. Είμαι πρώην ως πολιτικό όπλο εναντίον της νέας περιφερειακής αρχής, η δε τωρινή για ρευαντιστικές πολιτικές. Κάποτε στην Ελλάδα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο δημόσιος τομέας δεν ανήκει σε κανέναν άλλον πλιν του λαού. Υπό την ιδιότητά μου ως περιφερειακού συμβούλου, αλλά και ως δικηγόρου, δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε υπαλλήλου της περιφέρειας, θύγονται τα εργασιακά του δικαιώματα για να τα υποστηρίξουμε και να τα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά στα αρμόδια δικαστήρια, μακριά από κάθε κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού. Ο κ. Κάτσαρης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ ταιριάζει το ορειτό κόσμο στόχοι «Τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι». Και για την παράταξη του κ. Τατούλη ότι ανακάλυψε τον τροχό, τον τροχό όχι την ανακάλυψη της αρχαιότητας, τον τροχό ότι γυρίζει ο τροχός κάποια στιγμή. Κρυβόμαστε οι περισσότεροι εδώ πέρα γιατί έχετε την πιο ψυχία δυστυχώς, ο κόσμος σας ψυχίζει, τι να κάνουμε, αλλά κρυβόσαστε μάλλον πίσω από το δάχτυλό σας. Και μάλιστα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και όλας λέει ότι είναι και θεμητό αυτό το πράγμα, δηλαδή κάθε αρχή που έρχεται, όπως παλιότερα και στα Υπουργεία γινότανε, σε όλους τους οργανισμούς γίνεται, να φέρνει τους δικούς τους ανθρώπους γιατί με τους δικούς τους ανθρώπους πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Όλη η ιστορία κρύβεται στη δουλειά μας, η δουλίτσα μας. Τώρα, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή μια χαρά της έκανε τις δουλίτσες της, μέγει να δούμε ακόμα, είναι φρέσκια η νέα περιφερειακή αρχή, αν θα μπει στην ίδια λογική της δουλίτσας μας. Το σίγουρο είναι ότι και οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές και η Τωρινή έχει διακηρυγμένο στόχο την υπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφέροντων. Και το λέει κιόλας ότι εμείς είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, άρα εκεί θα κατευθυνθούμε. Οι εργαζόμενοι τώρα που κολλάνε μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, κολλάνε στο εξής, ότι αφού όλες οι κυβερνήσεις που σαστηρίζανε και την απελθούσα περιφερειακή αρχή και την Τωρινή και η κυβέρνηση, η σημερινή και η προηγούμενη, και του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, αποψύλωσαν στην ουσία, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια με τα μνημόνια, όλο το δημόσιο τομέα δεν έχει μείνει άνθρωπος, όπου φύγει φύγει, να σκοθούν να φύγουν, γιατί κι εγώ εκεί δουλεύω, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δουλεύω και ψάχνουμε τώρα να δούμε γιατί έχουμε στους 769 εργαζόμενους 200 τόσους προεσταμένους και διευθυντές. Γιατί φύγανε, ο κόσμος έφυγε, γέρασε, πήρε συντάξεις και τα λοιπά. Προσλάβατε κόσμο. Και λογικό είναι από τη μεριά σας, άμα το δείτε, να τους ξεζουμίζουμε αυτούς που έχουνε μείνει, να τους δίνουμε παράλληλα καθήκοντα, να μετακινούμε δεξιά και αριστερά, να τους βάζουμε μία μέρα δώ, δύο μέρες εκεί και τρεις παραπέρα και τα λοιπά. Δεν λύνεται έτσι όμως το πρόβλημα. Ούτε το πρόβλημα λύνεται άμα βάλουμε τον δικό μας διευθυντή, που θα υπογράφει άμα του λέμε εμείς ναι, ενώ πριν άμα δεν ήταν δικός μας θα υπέγραφε όχι. Όλοι, επειδή γνωριζόμαστε και επειδή τα είπαν πολύ καλά οι σύντροφοι από εδώ και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που διάβασε ο σύντροφος Σωγώντικας και το προσυπογράφω και θα το ψηφίσω. Όλοι, τη δουλειά μας, τη δουλειά σας μάλλον, την κάνετε, είτε γράψουνε. Έχω δει άπειρες σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια ενστάσεις, τελώς πάντων επιφυλάξεις ή οτιδήποτε υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε δεν γράψουνε τελεία. Εδώ είχε έρθει η εισήγηση που είχε ένα σωρό παρατηρήσεις μέσα σε μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων, δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν και μας είχε πει τότε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, δεν με εντάξει ρε παιδιά. Τι έγινε, άμα είναι θα την κόψει αποκεντρωμένη. Δεν σε διέκοψα, δεν σε διέκοψα. Έχεις χάσει τη θέση σου, δεν αφήσεις τον άνθρωπο, είμαστε δύο ώρες εδώ πέρα, δεν διέκοψα κανένα δευτερόλεπτο. Θα ξαναδεχτώ από εσάς, ειδικά από εσάς, γιατί έχετε βεβαιωμένο παρεθόν. Από την παράταξή σας, όλοι, ναι. Το θυμάμαι πολύ καλά, πάρα πολύ καλά θυμάμαι τι έχω υποστεί. Και τώρα δεν έπιασα μόνο εσάς, έπιασα και την περιφερειακή αρχή. Γιατί μη γιαζόσαστε λοιπόν. Καλά έκανα και είπα, θυμάμαι σε μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων σωρία παρατηρήσεων από την υπηρεσία και είχε τότε το φοβερό επιχείρημα, η περιφερειακή αρχή, άμα μη γιαζόσατε και θεωρείτε ότι είστε εσείς, εσείς είστε, ναι. Ότι θα πάει στην αποκεντρωμένη, άμα είναι θα το κόψει η αποκεντρωμένη, εμείς θα το περάσουμε, γιατί έτσι γουστάρουμε. Αυτή είναι η λογική. Περίπου, περίπου, τα ίδια είπε και ο κ. Νίκας. Θα τη σέβομαι, είπε, τουλάχιστον ο κ. Νίκας, και εσείς θα τη σέβόσαστε, λέγατε. Είπε, θα τη σέβομαι, αλλά εγώ θα αποφασίζω και θα της πηγαίνω. Εγώ θα αποφασίζω, θα περνάει. Δεν πανεγράφει ο υπηρεσιακός ότι μπορεί να έχει ένα σωρό θέματα η μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων. Αν η απόφασή μου είναι ότι εγώ θέλω να στηρίξω όπως θέλατε εσείς, ξέρω εγώ, π.χ. ή οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή αρχή, να μην πω εσάς και πάλι έχουμε θέματα στην Μακεδονία, τις αερονεμογενήτριες σε συγκεκριμένο βουνό, δεν πάνε να έχουν ξεσηκωθεί κάτι και δεν πάνε να έχουν... Θα τις περάσω και τελείωσε η υπόθεση. Αυτή είναι η ουσία. Υπογράψει δεν υπογράψει ο διευθυντής. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάκτυλό μας, και να τελειώνουμε και με αυτή την ιστορία, εμείς, σαν παράταξη, σαν ανταρσία στο Μοριά, θα παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχεται, και θα τους τηρίξουμε στα δίκαια αιτήματά τους για την περάστηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα εργασιακά δικαιώματα κανένας εργαζόμενος. Και τους καλούμε και από το Περιφερειακό Συμβουλείο να κάνουν οποιαδήποτε καταγγελία σε εμάς. Και να σας πω ένα παράδειγμα για να κλείσω και να μη φάω ούτε καν το 5 λεπτό μου, που φάγατε 10 λεπτά και 15 λεπτά και δεν με αφήνετε να μιλήσω. Ναι, ναι, δεν το πέρασα καθόλου, έχω ακόμα ένα χρόνο, ένα λεπτό. Λοιπόν, να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε. Στον οργανισμός που εργάζομαι, ο Ελγός Δήμητρα, ήταν ο μοναδικός οργανισμός που επικυβέρνησε η ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκήρυξε θέσεις προεσταμένων, δεν προκήρυξε θέσεις διευθυντών, έκανε τις ίδιες, ακριβώς τις ίδιες δουλίτσες που κάνανε οι Πασόκοι Δεξιοι, Πασοκοδεξιοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΓΙΑ, τα λοιπά, όλοι μαζί, τα ίδια, έβαζε κάποιους με ανάθεση, αναπληρωτές, όπως και τώρα. Εμείς είμαστε κάθετα ενάντια σε αυτό το θέμα, το καταγγέλαμε σαν σωματίο. Και όχι μόνο αυτό, όταν κάποιοι στον δικό μας οργανισμό, διοικούντες, άλλαξαν εισήγηση, και ψάχτε να το βρείτε, υπάρχει και στη διάβοια, και άμα θέλετε θα σας τα στέλνω κιόλας. Επιτροπής σε διαγωνισμό, με απόφασή τους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, το κατάγγελει το σωματίον μας, έφτασε να απειλήσει με προσφυγή στον Ισαγγελέα και καρατομήθηκε, ήταν η μοναδική διοίκηση που καρατόμισε ο ίδιος ο υπουργός που την έβαλε. Ψάχτε το να το βρείτε, τέτοιες, ο Αποστόλου έβαλε τη διοίκηση Βλάχου Καρέτσου, τους καρατόμισε ο ίδιος με δική του απόφαση, με άλλη πρόφαση, για να μην πάνε στον Ισαγγελέα. Ανοίγει κατάλογος ομιλητών, ο κύριος Πετρίτσις, ο κύριος Στατούλης, ο κύριος Γανώσης, η κυρία Μπούζα, ο κύριος Κελάρης, ο κύριος Λαμπρόπουλος, ο κύριος Βερούτης, ο κύριος Γιωλής, ο κύριος Γιανακούρας, ο κύριος Αναστασσόπουλος, ο κύριος Κοινοχορίτης και εγώ. Ξεκινάμε με τον κύριο Πετρίτσι. Καλησπέρα, κύριοι συνυνάδελφοι. Καταρχήν θέλω να κάνω μια πολύ μικρή διόρθωση σε αυτά που είπε ο κύριος Κατσέλης, ότι εμείς δεν δεχόμαστε τις γνωμοδοτήσεις. Καταρχήν γνωμοδοτούσαμε για μελέτες πυρηματολογικών επιτώσεων, δεν αποφασίζαμε. Πάντα υπήρχαν παρατηρήσεις των προησταμένων της πυρησίας, αλλά με θετική εισήγηση. Εδώ μιλάμε για άλλο θέμα. Εδώ μιλάμε για αποφάσεις του περιφερειάρχη και ο διευθυντής και ο προηστάμενος, με αποφάσεις του περιφερειάρχη, οι οποίες έχουν ισχύει από την άλλη μέρα το πρωί, οι διευθυντής και ο προηστάμενος έχουν αντίθετη άποψη. Τέρμα αυτό. Ένα δεύτερο. Δεύτερο, ηλικρινά, κύριε Περιφεράρχα, από την ομιλία που κάνατε την πρωτολογία σας, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί έχετε έναν τρόπο να απαξιώνετε τα θέματα που θέλουμε στο ΠΕΣΙ. Δηλαδή, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε. Λέτε ότι τι ήρθατε να κάνετε εδώ, να δούμε οι κάμερες, πώς μιλάνε και για το θέμα συζήτηση για τον κλειστένι που είχαμε φέρει και για το τεχνικό πρόγραμμα, σαν να απαξιώνετε το ρόλο του περιφερειακού συμβουλή. Νομίζω να χρειζει τέτοιες απαξίες στο όργονα αυτό. Να μπω από τις ουσίες του θέματος και θέλω να πω για την Κορινθία, για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Πραγματικά νομίζω ότι σε αυτούς τους λίγους μήνες που υπάρχει η νέα αλλαγή της διοίκησης, υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία με έχουν απασχολήσει και με έχουν προβληματίσει πολύ έντονα. Καταρχήν θα πρέπει να πω ότι ένας περιφερειακός σύμβουλος, είτε της πλειοψηφίας είτε και της μηοψηφίας, έχει υποχρέωση να ενημερώνεται για όλα τα τρέχοντα θέματα από υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφερειακής ονότητας. Δεν θα το απαγορέψει κανένας αυτό. Και ξέρετε γιατί το λέω. Γιατί έχω ακούσει διάφορες εκφράσεις του κυρίου του περιφερειάρχη ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια ότι εγώ πραγματικά δεν απλά ενημερώνομαι για τα θέματα, ειδικά τα τεχνικά θέματα, αλλά απειλώ υπαλλήλους. Και το λένε αυτός εμένα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ειδικά τους μηχανικούς, έχω μια συνεργασία λόγω και επαγγελματικής δραστηριότητας 20 με 25 χρόνια και λόγω της 8ης συνεχής παρουσίες μου στα έδρανα του νομαρχιακού συμβουλίου και 2 χρόνια στα δεινομάρχης. Και αν αυτό θα πει ότι κάποιος είναι ένα ηθικό θέμα, ότι αν είναι ψέματα αυτό που λέω, να υποθεί ότι είναι ψέματα αυτό που λέω από τον κύριο την Περιφερειάρχη, ότι απειλώ εγώ υπαλλήλους δύθεν από την ενημέρωση την οποία ζητάω. Και αν αυτό είναι ένα ηθικό θέμα θα πω σε ένα λίγο πιο επικίνδυνο θα έλεγα. Έχω στα χέρια μου ένα χαρτί, κύριε Γκιολί, που ζητάται από υπαλλήλο, από προησταμένοι της περιφερειακής ενότησης Κορινθίας, να συντάξει σχετικό πρακτικό για ένα δημόσιο διαγωνισμό και ταυτόχρονα να σας το κοινοποιήσει στο γραφείο σας. Ελεκτρονικό, φυσικά, διαγωνιμό. Αληθινά, από πότε όλα τα σχετικές πρακτικές διαγωνισμού κοινοποιούνται στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχης, θέλω να μου το απαντήσετε. Να γνωρίζετε πολύ καλά ότι για την συγκεκριμένο δημόσιο διαγωνισμό δεν έχουν τηρηθεί απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, ο πρόεδρος μιας επιτροπής, σε δημόσιο, ξαναλέω, διαγωνισμό, έχει αυξημένες υποχρεώσεις και δεν μπορεί να αποκλείεται από αυτή την διαδικασία, όταν μάλιστα ο εν λόγω προϊστάμενος υπάλληλος, την μέρα που άνοιξε ο διαγωνισμός, που ανοίξαν οικονομικές προσφορές, ήταν παρών στην υπηρεσία, δεν ήταν απόν, δεν είχε άδεια. Εσείς, κύριοι συνάδελφοι, αυτό πώς το καταλαβαίνετε. Και δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω πραγματικά κύριε Γιωλή να μου πείτε εάν είναι αλήθεια ή όχι, αν την παραμονή των Χριστουγέννων είπατε σε προϊστάμενο ότι θα το μετακινήσετε από τη θέση του και θα τον πάτε σε άλλη διεύθυση, σε ένα καταξιωμένο, με ένα βαρύ βιογραφικό προϊστάμενο, επειδή μία κλίκα δεν το γουστάει. Και εσείς, αντί να διαλύσετε την κλίκα, απειλείται με μετακίνηση προϊστάμενο. Εγώ, εάν έχει γίνει αυτό το γεγονός και θέλω να μου το διαψεύσει ή όχι, θα έλεγα μία λέξη ντροπή, ένας ρεβαλσισμός και μία απαξίωση υπηρεσιακών παραγόνων στο έπακρο, για μένα, έτσι το θεωρώ εγώ. Εκτιμώ ότι το 2020 δεν μπορούν να επανέρθει τις δεκαετίας του 1980 και ειδικά για ανθρώπους που υφηρετούν τη φιλελεύθερη παράταξη. Να ξέρετε ότι εμείς θα το παρακολουθούμε. Δεν θα αφήσουμε να μειώσετε κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα. Οι ευθύρες μας μετά από αυτές τις περιφορές είναι αυξημένες. Αυτό να το θυμάστε. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Στατούλης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παράταξη μας πήρε την ευθύνη αυτής της πρωτοβουλίας, κυρίως με στόχο για να αναδείξει πόσο σημαντικό είναι σήμερα η τήρησης των κανόνων, των νόμων και η πιστή τους εφαρμογή. Αυτός ήταν ο λόγος που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Και από την άλλη πλευρά, για να κατανοήσουμε την διαφορετική αντίληψη που υπήρχε επί των ημερών των δικών μας και επί των ημερών της καινούργιας περιφερειακής αρχής. Άκουσα και το παράξενο. Από την Ελλάσσονα αντιπολίτευση ακούστηκε η άποψη ότι να γίνονται μετακινήσεις ανάλογα με το πώς το θέλει η περιφερειακή αρχή. Αυτό αντιλαμβάνομαι ότι δεν συνάδει καθόλου με τις αρμοδιώτητες, τις ευθύνες, αλλά και με το πρέσιο του δημοσιοϊπαλληλικού κώδικα. Είναι μια άποψη εξαιρετικά επικίνδυνη, απολύτως αντικανονική με νομικά παρελυπώμενα και δείχνει μια διαφθορά και θολούρα στο μυαλό του ιδεολογικά μεταχειριζόμενου αυτή την άποψη. Η περιφερειακή αρχή δική μας τι έκανε? Ασφαλώς με το υπαλληλικό προσωπικό, με την κατανομή των διευθύνσεων επιχείρησε να λειτουργήσει ένας πρωτόγνωρος θεσμός με κύριο στόχο το αποτέλεσμα. Και αυτό νομίζω ότι το πετύχαμε, είτε το παραδεχόσαστε είτε δεν το παραδεχόσαστε, αυτό είναι πλέον καταξιωμένο και κατοχυρωμένο στη συνείδηση των πολιτών. Το δεύτερο στοιχείο που θέλω να πω είναι ότι ακούγοντας πάλι κάποιες ανώνυμες ιστορίες, εντελώς θεωρητικές, χωρίς καμία επιχειρηματολογία επί πραγματικών γεγονότων, άκουσα κάτι για το σύστημα Τατούλη, για το σύστημα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Για ποιο σύστημα της περιφερειακής αρχής, όταν εμείς παραγάβαμε το προσωπικό από τις προηγούμενες συστέως νομαρφιακές αυτοδιοικήσεις, όπου το σεβαστήκαμε απόλυτα και με τους ίδιους ανθρώπους, με την ίδια ιεραρχία προχωρήσαμε σε αυτόν τον δρόμο, δεν κατάλαβα τι έχετε να μας προσάψετε. Γιατί σεβαστήκαμε την δημοκρατική λειτουργία, γιατί σεβαστήκαμε την υποχρέωση που έχει η αρχή να διοικεί με το προσωπικό, έχοντας όμως ξεκάθαρους τους ρόλους, άλλος ο ρόλος της διοίκησης και άλλος ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα με την παρούσα περιφερειακή αρχή. Ακούσατε πριν λίγο στην εισήγηση την κυρία Νικολάκου και ακούσατε πριν τον κ. Πετρίτσι. Δεν καταλαβαίνω, παρεμβαίνετε και προσπαθείτε να επιτύχετε στη δική σας κατεύθυνση διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, επηρεάζεται ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και δεν ερηθριάται καθόλου, δεν κοκκινίζεται καθόλου. Και πάνω σε αυτό το θέμα, ασφαλώς, δεν παραβιάζεται απλώς και μόνο την ομοιμότητα, αλλά δημιουργείται ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο διαφθοράς και διαπλοκής. Άκουσα επίσης από τον Μελιστάλακτο περιφεριάρχη, ο οποίος ξεχνάει το διπλό του και το τριπλό του πρόσωπο, είναι σαν τον Ιανό. Πότε το παίζει καλός και πότε είναι ένας κατεξοχήν υβριστής. Ξεχνάει την προεκλογική του συμπεριφορά, ξεχνάει τη μετεκλογική του συμπεριφορά και έρχεται με λιστάλαχτα να μιλήσει για συνένωση, για συνενόηση, για διαφορετική αντίληψη, για να τα βρούμε, ξεχνώντας όταν μας κουνούσε το χέρι απειλιτικά, λέγοντάς μας ότι θα χάνουμε συνέχεια λες και χάσαμε από αυτόν και την παράταξή του. Λες και δεν ξέρουμε και δεν αποκαλύφθηκε αυτή η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη δική μας παράταξη, στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Όπως επίσης θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο φόβος και ο τρόμος και η τρομοκρατία που ενσπείρει στους υπαλλήλους. Δεν είναι μόνον ότι καταχρηστικά λειτουργεί και αυτό θα το αποδείξουν τα αρμόδια ελεκτικά όργανα, γιατί εμείς είμαστε εδώ για να τηρηθεί η νομιμότητα. Θα ήθελα λοιπόν, τελειώνοντας, να πω το εξής. Είμαστε εδώ για να τηρηθεί η νομιμότητα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων, αλλά από την οποιαδήποτε ιδεοληψία και ιδεολογική αντίληψη που έχει ο καθένας. Είμαστε όμως εδώ για να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε την αλήθεια και την εντιμότητα. Ακούσατε προηγούμενα τι είπε ο κύριος Περιφερειάρχης. Συνέχισε πάλι την ίδια ρετρόα αντίληψη, κατηγορώντας εμέναν τη γυναίκα μου, την κόρη μου και την οικογένειά μου, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα από τότε που τον έφερε από το χέρι ο κύριος Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης. Και ο κύριος Σαμαράς. Και ο κύριος Καραμαλής. Για να τον εγκαταστήσει στην Περιφέρεια. Και θέλω να σας πω, λοιπόν, στις δικές μας προσπάθειες δεν είχε εμφανιστεί ποτέ κανένας πολιτικός. Απολύτως κανένας πολιτικός. Γιατί δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να είναι εκεί. Δεν μας είχε πάρει κανείς χέρι-χέρι. Εσείς είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος που δεν πήρε δεκαφέ στη Ζηρήκη σήμερα. Καταλάβατε. Δεν μας είχε πάρει κανείς χέρι-χέρι. Μιλάς εσύ απέναντι. Παρακαλώ να μην κάνουμε διάλειψη. Παρακαλώ, όχι διάλογο. Σεβαστείτε τον ομιλητή. Σεβαστείτε τον ομιλητή. Κύριες κοινοχορείτες, σας παρακαλώ κύριε Σιδέρη. Σας παρακαλώ. Σεβαστείτε τον ομιλητή. Μα είναι δυνατόν. Σας παρακαλώ. Συνεχίστε κύριε Τατούλη. Συνεχίστε. Σας παρακαλώ. Δεν με προστατεύετε κύριε Πρόεδρε. Εντάξει πείτε το έμου κι αυτό τι κάνω τώρα δηλαδή. Δεν τους είπα σταματήστε μην ενοχλείτε τον ομιλητή. Τι να κάνω. Ίσως δεν καταλαβαίνετε τι λέω. Έπρεπε να με προστατεύστε την ώρα που έγιναν οι διακοπές. Κύριε Σκυνοχορίτη τελείωσε αυτό τώρα. Σας παρακαλώ. Κύριε Νικολάκου. Εντάξει τώρα τέλος. Κύριε Σκυνοχορίτη μην ξεπερνάμε τα όρια. Σας παρακαλώ. Κύριε Σιδέρη κλείστε το μικρόφωνο. Κλείστε το μικρόφωνο και κλείστε το μικρόφωνο. Κύριε Τατούλη έχετε το λόγο. Για την ιστορία θα ήθελα να πω ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2014 ζήτησε ο κύριος Σκυνοχορίτης να συναντηθούμε. Κύριε Τατούλη. Κύριε Τατούλη. Κύριε Τατούλη. Κύριε Σκυνοχορίτη αφήστε το. Ήρθατε κύριε Τατούλη. Αφήστε το διάλογο κύριε Σκυνοχορίτη. Θέλετε να έχουμε και το αποτέλεσμα της σύζησης μας. Θέλετε να μιλήσουμε δημόσια. Κύριε Σκυνοχορίτη τέλος. Κύριε Τατούλη συνεχίστε την ομιλία σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Έλεγα λοιπόν. Έλεγα λοιπόν. Κύριε Σιδέρη ακούγεστε έχετε ανοιχτό το μικρόφωνο. Έλεγα λοιπόν το εξής. Ακούστηκε αυτό που είπε που συνεχώς λέει ο περιφερειάρχης για την γυναίκα μου που είναι μία υπάλληλος στο Υπουργείο Υγείας. Είναι γιατρός με ειδικότητα καρδιολογίας και δημόσιας υγείας και υπηρετή 32 χρόνια στο Υπουργείο Υγείας. Η γόρη μου η οποία προσλήφθηκε για ένα χρόνο στο Γραφείο Τύπου γιατί είχε τα συγκεκριμένα προσόντα μίλησε για την οικογένειά μου και μιλάει συνεχώς για την οικογένειά μου και το χειρότερο από όλα αυτά ο μηλήχιος περιφερειάρχης που ζητάει συνέναιση και συνενόηση των που με το Δεκανίκη τον έφεραν και τον εγκατέστησαν εδώ πέρα γυρίζει στην κοινωνία της Πελοποννήσου, γυρίζει και λέει απειλώντας θα βάλω τον Τατούλη φυλακή. Αυτός είναι ο περιφερειάρχης που έπρεπε να κοκκινίζει. Και εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ στην ιστορία του ούτε στη φοιτητική του δράση ούτε με ποιους ήταν μαζί ούτε με τίποτα τέτοια πράγματα, όπως δεν αναφέρθηκα προεκλογικά ούτε στην μεγάλη ιστορία του Σαϊτοπόλεμου, ούτε στο ένα γεγονός ούτε στο άλλο γεγονός, κρατώντας πάντοτε σεβασμό απέναντι στην πολιτική διαδικασία. Στο Σαϊτοπόλεμο έτραξε ένα κρυφτής αγκλέφτης δείχνοντας υπεύθυνο έναν από τους συνεργάτες του. Με ανάγκασε να πω αυτά τα πράγματα. Δεν έκανα χρήση αυτών των λόγων ούτε παραμονές εκλογών όταν γύριζε από τουράκι σε τουράκι μιλώντας καθυβρίζοντάς με όταν εγώ δεν έχω πει τίποτα για την οικογένειά του ούτε για τις σχέσεις της οικογενείας του με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πώς εξελίχθηκαν ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί σεβόμουνα απόλυτα την οικογένειά του. Με ανάγκασε σήμερα να τα πω για άλλη μια φορά για να πω αυτή την ιστορία και για να απαντήσω στο θέμα αυτού του όψιμου συμβούλου για τα θέματα της Κορινθίας που έγιναν. Οι τρεις από τις τέσσερις μετακινήσεις έγιναν κατόπιν έγγραφης εν υπόγραφης καταγγελίας. Η τέταρτη υπήρξε παρέμβασης της επιθεώρησης και εκείνο που έχει μεγάλη σημασία ήταν με ευθύνη του τότε αντιπεριφερειάρχημου που τους καλούσε σε αποστασία, ο μεγας αποστασιάρχης, ο νυν περιφερειάρχης. Μην ξεχνάτε τι τράβηξε η παράταξή μας από τον διαρκή λόγο και την κινητικότητα και την κίνηση διά αποστασίες. Τον ήθελε ο κ. Καλύρης. Συζητήθηκε το θέμα στην Εκκληστική Επιτροπή. Διαφωνήσαμε όλοι μας και ο κ. Καλύρης μονομερός έκανε αυτή την κίνηση. Ο κ. Καλύρης μονομερός έκανε αυτή την κίνηση που μόλις ήρθαν οι αποφάσεις αμέσως εκτελέστηκαν με δική μου εντολή. Δεν υπήρξε καμία άλλη μετακίνηση, καθόλου τη διάρκεια της θητείας μας των εννιά χρόνων γιατί είχαμε μια βασική αρχή ότι για όλα τα θέματα μιλούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι υπηρεσίες μας, γιατί τιμήσαμε τις υπηρεσίες μας, γιατί δεν τους βάλαμε δαχτυλικά αποτυπώματα, γιατί τους δίναμε όσο μπορούσαμε περισσότερα προκειμένου να βοηθήσουμε στα μεγάλα προβλήματα και είμαστε υπερήφανοι για το ανθρώπινο προσωπικό, το ανθρώπινο δυναμικό που του δεν το τρομοκρατήσαμε ποτέ μας, που δεν το εκφοβήσαμε ποτέ μας, που ποτέ μας δεν του στερήσαμε την αξιοπρέπειά του. Αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά και αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά που αφήνουμε πίσω. Αυτή την κληρονομιά τιμούμε. Και αυτή η κληρονομιά πρέπει να είναι παρακαταθήκη για τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσει η περιφέρεια, όσο και τον κ. Σινοχορίτη. Θα τελειώσω με αυτό. Με κάλεσες στο σπίτι του και πήγα. Και πήγα. Μου ζήτησε ένα πράγμα. Ήθελε να συνεργαστεί μαζί μου. Αρκεί να φύγει ο Χιδηδόπουλος, ο τότε αντιπεριφεριάρχης και να ορίσω ως τοπικό αντιπεριφεριάρχη τον ίδιο. Το λέω αυτό για την αποκατάσταση της ιστορίας και για κανέναν άλλο λόγο. Ο καθένας λοιπόν τοποθετείται έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Αλλά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και τελειώνω κ. Πρόεδρε με μια κουβέντα είναι το εξής. Μη συνεχίσει η περιφερειακή αρχή. Έτσι όπως προχωράει τώρα. Μη συνεχίσει γιατί θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την πορεία της περιφέρειας Πελοποννήσου. Και όπως είπε η κυρία Νικολάκου και τον Συμπυρώνο, σήμερα στην έκθεση στη Ζηρίχη στο γραφείο του ΕΟΤ της χώρας, υπάρχει έναν κενό περίπτερο που λέει Πελοπόννησος. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Επιπροσωπικού. Σας παρακαλώ τώρα... Κύριε Σιδέρη, θεωρείτε ότι αυτό είναι σωστό? Εντάξει, όμως έχει πάρει το λόγο κάποιος. Και είναι ο Περιφερειάρχης πλέον, ο οποιοσδήποτε να ήταν. Λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχα, έχετε το λόγο. Κύριοι συνάδελφοι, εμένα με παρακολουθείτε τουλάχιστο, όσοι θέλετε να λειτουργήσετε με τη λογική, σε όλο αυτό το διάστημα που βρίσκουμε εδώ. 25 χρόνια περίπου υπηρετώ την αυτοδίκηση από διάφορες θέσεις και δεν έχω δώσει ποτέ το δικαίωμα, ακόμα και στις πιο ακραίες επιπέσεις, ανταπόδοσης. Παίρνω λοιπόν σήμερα το λόγο για να πω με ευγενικό τρόπο όλα όσα με τρόπο υβριστικό ακούστηκαν σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Το πρώτο. Λυπάμαι για το γεγονός ότι 120 μέρες μετά τις εκλογές δεν έχουν επουλωθεί τα τραύματα τα οποία έφερε η ίτα ύστερα από μια ενιάχρονη διακυβέρνηση. Τι να κάνουμε στις εκλογές κερδίζεις ή χάνεις. Και το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι. Ότι να προσπαθείς να απαξιώνεις να υβρίζεις απ' αυτόν απ' τον οποίον έχασες. Τις εκλογές αγαπητοί συνάλεφοι τις χάνουν ή επικεφαλείς ή συνεπικεφαλείς αυτοί τις χάνουν τις εκλογές και αυτοί πρέπει να απολογηθούν γι' αυτό. Προσέξτε εμένα δεν με πήρε κανένας απ' το χέρι. Δεν έχω καμία ανάγκη να με πάρει κάποιος απ' το χέρι. Ασφαλώς είχα τη στήριξη και την αναγνωρίζω και την τιμώ και στο δεύτερο γύρο ευρύτερων δυνάμεων τη στήριξη που είχαν απευδύσει απ' την τοξικότητα που είχε δημιουργηθεί μέσα σε αυτό το χώρο. Και προφανώς εγώ και ευγνωμονώ και ευχαριστώ και τον Καραμανλί και τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη και κυρίως ευχαριστώ όλους όσους δεν ανήκουν ιδεολογικά στο χώρο τον οποίο ανήκω εγώ και στο δεύτερο γύρο με στήριξαν όπως στήριξαν και προηγούμενες περιφερειακές αρχές και στο 10 και στο 14. Να ξέρετε απ' το 2011 υβρίζομαι συνεχώς και από τον αρχηγό και από τον συναρχηγό συνεχώς και αδιάλειπτα είτε με το ένα θέμα είτε με το άλλο θέμα. Θα θυμόσαστε κατά την προεκλογική περίοδο η αναφορά που γινότανε με διάφορα άφηνα διάφορα υπονοούμενα για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Καλαμάτα για τη Φολόη για τα δικαστήρια. Πήγαμε 13 φορές στην Πάτρα με τούτα και με τα άλλα. Δεν με κάλεσαν ούτε για μάρτυρα αγαπητοί συνάδελφοι από την έδρα ούτε για μάρτυρα. Αυτό για το οποίο ριτόρευαν εδώ και χρόνια ας είναι. Εγώ δεν καταφέρθηκα εναντίον της οικογένειας κανενός και τιμώ τις οικογένειες όλων. Ακούστε. Ακούστε. Τι είπα. Είπα ότι εγώ και με συγχωρείτε για το εγώ δεν θα διοικήσω την περιφέρεια Πελοποννήσου με τη γυναίκα μου στη Γραμματεία με τα παιδιά μου στα έργα με τα άλλα παιδιά μου να είναι δημοσιογράφοι χωρίς να έχουν το δικαίωμα και πάση περιπτώσει δεν έχει καμία δουλειά η οικογένειά μας στα κοινά ζητήματα. Αυτό είπα. Και να σας πω και κάτι άλλο. Όταν μου ζητήθηκε η άποψή μου για απόσπαση από το Υπουργείο Υγείας εγώ είπα ναι αγαπητοί συνάδελφοι και σας βεβαιώνω γι' αυτό. Και όταν στη συνέχεια μου ζητήθηκε πού να γίνει η τοποθέτηση έδωσα ασφαλώς το δικαίωμα για έτηση ως είχα υποχρέωση. Και παρά το γεγονός ότι είχα καινή θέση γιατρού στη Λακωνία με τα μεγάλα προβλήματα μετακίνησα την κυρία Βαϊοπούλου από τη Μεσσινία στη Λακωνία και παρά το γεγονός ότι δεν είχα γιατρό ούτε στην Αργολίδα μετακίνησα γιατρό από την Καρονθία δύο μέρες για την Αργολίδα γιατί στερούνται οι δύο νομοί ιατρού, αγαπητοί συνάδελφοι. Και προςυπέγραψα την τοποθέτηση στην Αρκαδία. Εγώ ο διώκτης, διότι δεν ήθελα να φανεί ότι έχω κάποιου είδους αντιθέσεις. Με συγχωρείτε που τα λέω αυτά αλλά πρέπει να τα πω δημόσια γιατί εγώ δεν ήρθα ούτε ως εκδικητής ούτε τίποτα από όλα αυτά δεν με χαρακτηρίζουν αλλά προσέξτε αυτή η ιστορία ξεκινάει από το 11 και τις εκλογές της πήρε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κερδίσει εκλογές από την πρώτη Κυριακή στη μεγαλύτερη πόλη. Και να σας πω και κάτι έχω πει πάρα πολλές φορές. Δημόσια ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τελευταία θητεία μου. Αυτούς που με στήριξαν όταν άλλοι με πολυβολούσαν με υπονόμευαν και υπονόμευαν και την πόλη στην οποία είμαι δήμαρχος. Ήμουνα δήμαρχος για 13 χρόνια. Και σ'αυτούς εντάσσω και την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές παρά η στήριξη την οποία είχα σε αυτοδικητικό επίπεδο για τη στήριξη αυτή ευγνωμόνως αναφέρομαι. Και αναφέρθηκα και κατά την προεκλογική περίοδο και αναφέρομαι και τώρα διότι εγώ αισθάνομαι πρωτίστως αυτοδικητικός και τις απόψεις μου τις λέω πάντοτε δημόσια για αυτά τα ζητήματα. Τώρα σας είπα για τους κλέφτες για τα σκουπίδια έτσι. Τώρα αυτά είναι ένα άλλο κεφάλαιο θα μιλήσω με στο μέλλον και το τι έγινε 13 φορές στην Πάτρα. Ούτε στο ακροατήριο για μάρτυρας να το ξέρετε αυτό για να μην το ξαναπείτε. Για να μην το ξαναπείτε. Γιατί εγώ δεν είπα ποτέ τέτοια. Και αν θα υποθούν κάποια θα υποθούν από άλλους στο άμεσο μέλλον. Από άλλους θα υποθούν. Και εγώ δεν κάνω πίσω από οποιαδήποτε επιθετικότητα για κάποια ζητήματα. Θα τα ξεκαθαρίσουμε αυτά διότι έχουμε υποχρέωση. Και αν εγώ κάνω λάθος θα βγω δημόσια και θα ζητήσω συγγνώμη ότι έκανα λάθος. Λοιπόν όσα αναφορά τα άλλα ζητήματα τα οποία λέτε. Και τα οποία εγώ ξέρω ακριβώς το τι έγινε. Ατυχήματα έχουμε. Ξέρετε είπα στην τελευταία συνεδρία στην κυρία Δούρου στην ΕΝΠΕ. Ότι δεν τιμά την αυτοδίκηση. Ότι δεν πήγε να υποστηρίξει έναν άνθρωπο στον οποίο τα φόρτωσαν όλα. Δεν εύθεγε το κράτος. Δεν εύθεγε κανένας. Εύθεγε μόνο η περιφερειάρχης Αντικής. Και στενοχωρούμε για το γεγονός το έχει αναφέρει ο περιφερειάρχης Κρήτης. Ότι δεν μπορεί να πάει στο χωριό του γιατί συνέβη ένα ατύχημα. Αλήθεια. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα ψάχνουμε το τι συνέβη ακριβώς. Το τι έγινε και θα αλληλοκατηγορούμαστε με αυτόν τον τρόπο. Λυπάμαι αλλά η ιστορία θα μιλήσει για τον καθέναν από μας. Αν αναφερθεί καν. Και αυτή η ιστορία θα πει ποιος ευθύνεται κυρίως. Για το ότι η Πελοπόννησος με τα σπουδαία συγκριτικά της πλέον εκθήματα. Είναι πολύ πιο πίσω από τις δυνατότητες που έχει. Και ξέρετε ποιος είναι πιο πίσω από όλους. Η Αρκαδία. Για την οποίαν προφασιζόμαστε ότι στηρίζομαι και υποστηρίζομαι. Για να αποδειχθεί άλλη μία φορά ότι με τα μικρορουσφέτια και την πολιτική της ψηφοθερίας το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι ιδιαίτερα για αυτή την ευρωγική περιοχή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και χωρίς πάθος, ειλικρινά, για κανέναν. Επιπροσωπικού. Επιπροσωπικού. Ναι, κύριε Τατούλη. Και εσείς, κύριε Σκηνοχωρήτη. Λοιπόν, ακούστηκαν όλα αυτά που ακούστηκαν. Συνεχίζοντας πάλι στο ίδιο μοτίβο. Είναι αδειόρθωτος, δεν διορθώνεται. Θέλω να κάνω μόνο δύο παρατηρήσεις. Πρώτοι παρατηρήσεις. Σας έχω πει δημόσια ότι ό,τι προκύψει να πάρει κατευθείαν στον Ισαγγελέα δεν το κάνετε αυτό το πράγμα, καθόσαστε και κάνετε μόνο και μόνο λόγια πίσω απ' τις πλάτες γιατί δεν έχετε ούτε το θάρρος ούτε τα κότσια. Ό,τι λοιπόν προκύψει μην το στείλετε στο Μητσοτάκι και στον Τζίπρα. Στείλτε το στους Ισαγγελείς. Ήδη μέχρι τώρα έχετε κάνει και παράνομες ενέργειες. Αλλά αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια. Ακούω για τα 25 χρόνια του Περιφερειάρχη, του ανθρώπου που ήταν πίσω απ' το κόμμα και ότι πέτυχε το πέτυχε γιατί ήταν ενταγμένος σε ένα πολιτικό χώρο. Θέλω να του θυμίσω ότι έχω 20 χρόνια πρώτος βουλευτής του νομού Αρκαδίας. Σε έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ερχόμουν πρώτος με μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από την προηγούμενη φορά, ανεξάρτητα εάν ο πολιτικός μου φορέας έκανε τις εκλογές. Και έχω και 9 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Θέλω να του πω κάτι που δεν το ξέρει, ότι για την Αρκαδία που λυπάται, η Αρκαδία έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Και σε επίπεδο από τα μίευση έρχεται δεύτερη μετά τη Λακωνία. Για αυτή την πατρίδα, για αυτόν τον νομό, είμαστε υπερήφανοι όλοι μας όσοι τον υπηρετήσαμε. Αντίθετα, θέλω να του θυμίσω ότι στα δικά του 9 τελευταία χρόνια, κανένα έργο δεν έγινε χωρίς τη δική μου υπογραφή. Όσα έργα έγιναν, είτε σε σχολεία, είτε σε μουσεία, είτε σε μεγάλα χωρού, είτε σε βιολογικούς καθαρισμούς, είτε σε αντικατάσταση 50 χιλιόμετρα του δικτύου ύδρευσης και χωρίς το ΒΑΑ που εξασφάλισα 12,5 εκατομμύρια. Για την καινούρια περίοδο στην Καλαμάτα και να απαντήσω και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Άκουσα και την άποψη ότι έχουμε αδιάθετο λέει 340 εκατομμύρια έσπα στην περιφερειά μας. Όταν όλο το πρόγραμμά μας είναι περίπου στα 270 με 280 για να καταλάβετε σε τι παραζάλη έχει πέσει. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Όταν το πρόγραμμα αποτέλεσε το σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης με τα ψέματα. Όταν σήμερα εδώ και πέντε μήνες δεν γίνεται τίποτα από το πρόγραμμα. Όταν εσπεσμένα ξανακάλεσαν πάλι τον πρώην σύμβουλο του προγράμματος για να τους δώσει χέρι βοήθειας. Όταν στους δικούς μας υπολογισμούς και στις δικές μας προβλέψεις ήταν ότι το πρόγραμμά μας θα έκλεινε για το 2019 με 110%. Εντάξει. Αυτά και μόνο αυτά για την ιστορία. Είστε κολλημένος. Αντιλαμβάνομαι ότι... Κύριε Διάλογος, ο κύριος Περιφεριάρχης επί προσωπικού. Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα. Επιπροσωπικού, κύριε Πρόεδρε, επί προσωπικού. Έχετε το λόγο, κύριε Πουλοκέφαλη. Ο κύριος Τατούλης δεν έχει δικαίωμα να βρίζει κανέναν και να κοιτάξει πρώτα ο ίδιος και μετά να ρίξει για τους άλλους. Ό,τι λες θα τα επιστρέφω, κύριε Τατούλη. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Δήμητρη Μέσχορίς. Κύριε Πουλοκέφαλη, όταν λέγετε ότι δεν έχεις θάρρος και κρύβεσαι και μάλιστα από αγορητές, μιλάω γενικά, που διακρίνονται για το θράσος και τη στρεψοδικία, νομίζω πρέπει να δίνετε η κατάλληλη απάντηση. Πράγματι γίνεται σε βάθος ένα σοβαρό σέλεγχος, ο οποίος έλεγχος δεν στοχεύει στην ανακάλυψη σκελετών. Ο έλεγχος στοχεύει στο να μας βοηθήσει να έχουμε μια καλύτερη πορεία και να διαχθώσουμε σφάλματα τα οποία αντικειμενικά έχουν γίνει. Να σας πω ένα παράδειγμα, κατά πάσα πιθανότητα, η Πελοπόννησος ΑΕ έχει ένα έλλειμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρηση αν δεν λειφθούν άμεσα μέτρα. Αυτά όλα θα τα δούμε, αλλά πρέπει να τα δούμε νυφάλια. Και εγώ δεν στέκομαι στο πολιτικό θέμα, αν αποφάσεις ένα έτσι ή αποφάσεις ένα αλλιώς. Είναι πολιτικό το ζήτημα, αλλά φέρομαι σε άλλα. Και εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρχουν, αλλί μόνο. Κανένας δεν θέλω να διωχθεί από μένα, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει, διότι εγώ βρήκα μια πόρτα ανοιχτή και μπήκα. Και αγωνίζομαι μέχρι τώρα να παραλάβω, έχοντας 25 χρόνια αυτοδικητική εμπειρία, από τα οποία 13 με θέση ευθύνης στη Δευτερομάρκη Αυτοδίκης. Δηλαδή, ξέρω πολύ περισσότερα από περισσότερους. Να εξηγούμαστε. Λοιπόν, όσον αφορά στα θέματα που είπα προηγουμένως για την Πελοπόννησο και την Αρκαδία, κοιτάξτε τα τελευταία στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, να δείτε. Ποιος από την περιφέρειά μας είναι στο ΑΕΠ πάνω από τον Εθνικό Μεσόόρο. Κοιτάξτε τα χωριά που άδειασαν, τα σχολεία τα οποία είναι χωρίς παιδιά, ολόκληρες περιοχές να μην έχουν κόσμο, αυτό κοιτάξτε. Και πέστε μου, αν μας ταιριάζει να υπερηφανευόμαστε, αν ταιριάζει να θυραμβολογούμε για αυτή την κατάσταση που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο. Και να πω τελειώνοντας ότι κάνουμε ηρωικές προσπάθειες, αγαπητέ κύριε Πουλοκέφαλε, για να μην πάει στα βράχια το έσπα, διότι έτσι είναι. Και υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες γι' αυτό. Και ο τεχνικός σύμβουλος για τον οποίον μίλησαν πριν από λίγο, τελειώνει η θητεία του το Μάρτιο του 2020. Εγώ βρήκα τακτοποιημένο στρατηγικά το έσπα. Είμαστε στο τέλος του, έστω κι αν έχουμε μέχρι το 2023 να τελειώσει. Είναι τακτοποιημένο οι άξονές του, τα έργα τα οποία η πορεία των δράσεων και λοιπά και καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες. Ρωτήστε τους υπερηφιακούς παράγοντες για να δώσουμε μια πορεία σε ένα πρόγραμμα και θα υπάρξει φαντάζομαι αυτή η πορεία και με τη βοήθεια των υπαλλήλων αλλά και με τη βοήθεια των άλλων παραγόντων. Κοντολογείς, θα ακούσατε σήμερα ότι εγώ μπορεί να έκανα σκληρή πολιτική κριτική. Δεν εξίβρισα κανέναν. Δεν έδωσα χαρακτηρισμούς. Καταλάβατε από το παράδειγμα που σας είπα ότι δεν αισθάνομαι καμία επιθετικότητα προς την οικογένεια κανενός. Αλίμονο να βοηθήσω προσπάθησα. Εις δε την προεκλογική περίοδο. Δεν έταξα εγώ. Απλά προσάρμοσα τη ρητορική μου με ένα ευγενικό τρόπο, είναι αλήθεια. Προκληθήκαμε να πάμε στη τηλεόραση να συζητήσουμε. Καθόμαστε μόνοι μας με μια άδεια καρέγλα. Τα θυμούνται όλα αυτά αλλά περάσαν αυτά. Τελείωσε η προεκλογική περίοδο. Βλέπουμε το μέλλον. Διδασκόμαστε απ' το χθες. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών. Ή θα πάμε όλη την τετραετία αναμυμνισκόμενοι το τι έγινε. Όχι κύριε. Μόνοι σας χάσετε τις εκλογές. Κυρίως οι ευθύνες είναι του αρχηγού και του συναρχηγού. Εκεί ανήκουν οι μεγάλες ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις αναλάβετε. Προφανώς ο ηγέτης δεν μπορεί να χάσει από τον Νίκα. Κάτι έγινε. Ήρθε η διευθυνή συνομοσία. Ήρθαν οι μεγάλες δυνάμεις, οι πρωθυπουργοί. Οι αντιστοιχοί μας ήρθαν και μας νίκησαν. Έλεος πλέον. Ας δώσουμε ένα τέλος αυτή την ιστορία και ας ξεκινήσουμε κάπως αλλιώς. Λοιπόν, σε αυτό το κλίμα και σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η σημερινή συζήτηση. Μην πειράξετε τίποτα από όσα έχουμε στήσει. Εκεί να μένουν για να διονίζουμε δίθεν μια εξουσία. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γι' αυτό. Αυτό πρέπει να το ξέρετε απολύτως. Καμία δυνατότητα. Νομιμότητα, δημοκρατική συμπεριφορά, κάνουμε λάθος, γυρίζουμε πίσω, ζητούμε συγγνώμη και πορεύόμαστε κατά τον τρόπο τον οποίον γνωρίζουμε. Δεν τη σώζετε την κατάσταση. Δεν του σώζετε τους αρμούς. Και εγγυώμαι εγώ γι' αυτό. Απολύτως και μέχρι τέλος. Αυτό δεν είναι απειλή. Σας λέγω το τι θα γίνει. Και σας σεβόμαστε απέναντι κύριε. Εσάς της αριστεράς μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά εμάς, από εμάς δεν θα ακούσετε. Ποτέ ύβρι, ποτέ επιθετικότητα. Αν θα μαλώσουμε κάποτε θα το αποφασίσουμε μεταξύ μας. Και κανένας δεν θα μας βάλει να μαλώσουμε. Λοιπόν, τιμούμε και το αξίωμα και την παρουσία σας εδώ. Και το λόγο σας και τις απόψεις σας και τα επιχειρήματά σας. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορείτε να τα λέτε. Κύριε Σκυνοχωρί, τι έχετε το λόγο. Θα απαντήσω επί προσωπικούς. Τον αγαπητό κύριο Τατούλη με την 30-χρονη πολιτική. Πολύ σφουδέα πολιτική του πορεία. Πολύ μονολεκτικά. Είχαμε το δικαίωμα της συνάντησης και της συζήτησης. Δύο, ότι η κυβερνόσα παράταξη τότε ήταν η Νέα Δημοκρατία. Και σαφώς ο κ. Χιβιδόπουλος δεν ανήκε στους κόλπους Νέας Δημοκρατίας. Και ο κ. Αγγελάκας δεν είχε υποδείξει τον κ. Χιβιδόπουλο. Και τρία, ότι το μίζον θέμα και γνωρίζει πάρα πάρα πολύ καλά. Γιατί οι κακοί σύμβουλοι τον απομόνισαν. Και ξέρω, πάρα πολύ καλά σε διαναφέρομαι. Ήταν ο ανάβαλος. Λοιπόν, μέχρι εκεί νομίζω ότι η δημόσια είναι η τοποθέτηση του κ. Τατούλη. Και η δημόσια είναι και δικά με τοποθέτηση. Ο κ. Γανώσης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι γεγονός ότι στους πρώτους μήνες της Νέας Περιφερειακής Δίκησης επιχειρείται ένας φοβισμός των υπηρεσιών απέναντι στα μέλη της Νέας Πελοποννήσου. Δεν θα μπορώ σε διαδικασία ονομάτων καταγγελειών. Δεν είναι το στήλ μου. Και ούτως ή άλλως θέλω να αναδείξω το πολιτικό μέρος του θέματος. Φυσικά να πω ότι είναι και είναι και πραγματικότητα, ότι νιώθουμε τυχεροί σαν αργολιδείς για τις υψηλές ικανότητες και γνώσεις των υπαλλήλων και διευθυντών της περιφερειακής ενότητας αργολίδας. Και αυτό μας καθυσυχάζει για τη λειτουργία της. Και για αυτόν τον λόγο θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται συστάσεις και υποδείξεις στους υπαλληλουστές να κόψουν επαφές και επικοινωνία μαζί μας, λες και είμαστε ο διάολος, και να μη μας κάνουνε, όπως υπόδειγε χαρακτηριστικά, τα χατήρια. Αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει τις κόκκινες φοβικές γραμμές που θέλει να επιβάλλει η Νέα Περιφερειακή Αρχή ή τουλάχιστον κάποια μέλη της. Εμείς δεν ζητάμε ούτε χατήρια, ούτε χάρες, ούτε ρουσφέτια. Να ενημερώνουμε τους πολίτες, ναι. Να ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα και παραλήψεις της περιφέρειας, ναι. Προσωπικά, νομίζω, το έχω κάνει και με τον κ. Γιολί και με τον κ. Μαλτέζο και μπορούν να με βεβαιώσουνε. Τα προβλήματα του τόπου είναι κοινά και οι μόλις τρεις Περιφερειακείς Σύμβουλοι της Περιφερειακής Αρχής νομίζω ότι δεν φτάνουν και από μόνοι τους να καλύψουν όλη την επικράτεια της αργολίδας και να αναδείξουνε τα πραγματικά τους προβλήματα. Και αν έχω λάθος, πείτε το μου. Οπότε, σαν η νέα γενιά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως έχουμε και άλλους, προτείνω να λειτουργήσουμε θετικά και όχι θεβικά, όχι φοβικά. Η λέξη συνεργασία ας γίνει έννοια, ουσίας, όπως έχει γίνει τουλάχιστον από εμάς ότι βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, ξεκάθαρα. Ας σταματήσει ο διαχωρισμός των υπαλλήλων σε αυτός είναι τατουλικός, αυτός είναι δικός μας και ας προχωρήσει η Περιφερεια μπροστά, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των υπηρεσιών της αξιοκρατικά. Καλός δεν είναι ο άρεστος, καλός είναι αυτός που κάνει τη δουλειά του σωστά στα πλαίσια που το ορίζει υπηρεσία του. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Η κυρία Μπούζα έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Αντιπρόεδρε. Άκουσα τον κύριο Περιφερειάρχη να λέει ότι αντέχουν και μας παρακολουθούν, δηλαδή θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποτιμήσει τη συζήτηση που γίνεται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Άκουσα επίσης να λέει ότι δεν υβρίζει κανέναν και πως δεν τον πήρε κανένας από το χέρι για να τον βοηθήσει να εκλεγεί Περιφεριάρχης. Τώρα τι να πει κανείς. Αν ακούει ο κύριος Μητσοτάκης, ο κύριος Σαμαράς, σίγουρα θα φρίττουν. Επίσης, θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται μέσω της εισηγησίας μου αυτής, να πω το εξής, ότι παρακολούθησα στην προηγούμενη συνεδρίαση τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος εντέχνως δυναμητίζει τις συνεδριάσεις και προσβάλλει την αντιπολίτευση. Εμένα προσωπικά, στην προηγούμενη συνεδρίαση είμαι αποκάλεση μπαχαλάκια. Λοιπόν, θα ήθελα αυτή τη στιγμή να το πω, διότι δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα. Τώρα, όσον αφορά το θέμα το οποίο συζητούμε. Οι αυταρχικές συμπεριφορές που καταδικάζει κάθε δημοκρατικός πολίτης, δυστυχώς έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στην Περιφερεια Πελοποννήσου. Από της ανάληψης των καθηκόντων της Νέας Περιφερειακής Αρχής, μια περίρρεουσα αυταρχικότητα, όπου δεν εδράζεται στην ομοιμότητα, έχει επισκιάσει κάθε νόμο και κάθε διάταξη και κάθε θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν μετακινήσεις που αποπνέουν βασισμό. Ενώ είναι φανερό ότι δεν κυριαρχεί το δημόσιο συμφέρον, το εκφοβισμός των υπαλλήλων και η εμπέδοση και αποδοχή μιας κακώς εννοούμενης αυταρχικής υπερηφοράς. Στη Μεσαινία, όπου εκεί έχουν γίνει πάρα πολλές μετακινήσεις οι οποίες ελέγχονται για την ομοιμότητα, έχουν γίνει αρκετές παραβιάσεις της νομοθεσίας. Υπάρχουν επίσης επιφυλάξεις των υπηρεσιακών παραγόντων για τις μετακινήσεις αυτές. Επίσης, εγώ προσωπικά ζήτησα να πληροφορηθώ αν υπάρχουν αυτές οι επιφυλάξεις από οι υπηρεσιακούς παράγοντες και ο χωρικός αντιπεριφεράχης ο κ. Αναστασόπιλος μου απήτησε ότι δεν έχω αυτό το δικαίωμα να ενημερωθώ, απλώς για να το ξέρει το σώμα. Υποβιβασμοί και μετακινήσεις που δεν εδράζονται σε κάποιον ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος θα ήταν αποδεκτός πραγματικά. Αν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός, με τα χαράς όλοι θα τον αποδεχόμαστε. Υπάρχει αναστάτωση και αναταραχή. Και οι δύο υπάλληλοι βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση στην περιφερειακή ενότητα Μεσσινίας. Μάλιστα κάποιοι οδηγήθηκαν και στο νοσοκομείο με σοβαρή βλάβη της υγείας τους. Στην διεύθυνση περιβάλλοντος βλέπουμε ότι υπάρχει αναταραχή. Στην διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών αναταραχή. Στην διεύθυνση ανάπτυξης αναταραχή. Στο εργαστήρι αναταραχή. Και ακόμα και στην ανατυξιακή Μεσσινίας έγινε και εκεί μια παράνομη ενέργεια όπου κάποιος πρώην συνεργάτης του κυρίου Νίκα βρέθηκε εκτός ενώ είχε υπογράψει μία σύμβαση για δύο έτη. Να πω ότι υπάρχουν και υπάλληλοι που βιώνουν ανίκουστοι συμπεριφορές και τις μετακινήσεις αυτές θέλω να ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τις πληρώνει η Μεσσινία και οι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Η δίκηση πρέπει να κινείται με νομιμότητα και δημοκρατικότητα και η καλή συνεργασία είναι το κυρίαρχο που πρέπει να επικρατεί. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός υπηρεσίες ούτε υπηρεσιακές δομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτησιακής λογικής είναι επίσης η μη συμμόρφωση με ως επιτάσεις ο νόμος για την παραχώρηση γραφείων των μοιοψηφιών στις περιφερειακές ενότητες. Εμένα ήρθε μια απάντηση με ψευδή στοιχεία ότι έχει παραχωρηθεί γραφείο για τις μοιοψηφίες στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, ενώ δεν έχει παραχωρηθεί. Άλλο το δικαίωμα να διοικήσει η νέα περιφερειακή αρχή με όσους θεωρεί κανούς δίπλα της και άλλο να αναστατώνει τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Γιωλής έχει το λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Κύριες και κύριοι συνάνδελφε. Με την αλήθεια πορευόμουν ως γιατρός και εμπερβεύομαι και σήμερα. Γι' αυτό και οι Κορίνθιοι και οι Κορίνθιες με τιμήσαν και με τιμούν καθημερινά. Ενημερώθηκα από καμιά δεκαριά τηλέφωνα μόλις τώρα από υπαλλήλους της Νομαρχίας ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, την ίδια συμπόνια στους υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας Κορυνθίας, που καταπατήθηκαν ηθικά, χρηματικά, διώχθηκαν από εσάς. Αλλά ευτυχώς υπάρχει δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη έλαμψε την αλήθεια. Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή μετακινήθηκαν δύο υπάλληλοι από τη θέση του διευθυντή σε θέση τμηματάρχη. Δύο τμηματάρχες σε θέση απλού υπαλλήλου. Αλλά όπως σας είπα, η δικαιοσύνη έλαμψε. Για το άλλο θέμα που αναφέρθηκε το όνομά μου, υπάρχει μία άποψη από την προησταμένη ενός τμήματος. Άρα η μία άποψη δεν είναι και αντικειμενική. Όσο αντιπεριφερειάρχεις, έκανα όπως μπορώ και όπως πρέπει να ζητήσω ενημέρωση γι' αυτό το υπηρεσιακό θέμα. Ένα θέμα διαγωνισμός του Νοεμβρίου του 2019. Αφορά και με αίσθημα ευθύνης ως γιατρός. Αναφορά ανάθεση υπηρεσιών μεταφορώς παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες από τον τόπο διαμονή τους προς το κέντρο αποκατάστασης. Εσείς, κύριε, δεν συζητάγατε, δεν ξέρατε από διάλογο, ξέρατε μόνο αποφασίζομαι και διατάσομαι. Για την αλήθεια των νοσολέων, στην προηγούμενη κοπή βασιλόπητας, οι εργαζόμενοι δεν σας κάλεσαν να παραβρεθείτε. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρίες συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα είμαι σύντομος. Κυρίες συνάδελφοι, το πρόβλημα με το προσωπικό, όπως εγώ το αντιλήθηκα στο λίγο χρόνο που είμαστε περιφερειακή αρχή, κυρίως στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, αλλά και στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, είναι το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις της κινητικότητας. Χάσαμε δηλαδή δύο κύκλους κινητικότητας, που δυστυχώς στις μέρες μας ήταν ο μοναδικός τρόπος να έχουμε προσωπικό, να αναδιοαρθρώσουμε το προσωπικό μας. Και αυτό θέλω να ξέρετε ότι αποτελεί και παράπονο του προσωπικού. Νομίζω το γνωρίζετε και οι ίδιοι. Θεωρώ επιτυχία της περιφερειακής αρχής, που μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες αντιλήθηκε το πρόβλημα αυτό. Αξιοπίησε βεβαίως και όποια υποδομή είχατε προχωρήσει. Κυριακότητα, μη λες πράγματα. Είχαμε τελειώσει και την είχαμε πουλώσει. Είχατε, κύριε Τατούλη. Κύριε Τατούλη, θα μ' αφήνετε να τελειώσω. Αξιοποιήσαμε, είπα, και τις υποδομές που βρήκαμε. Αξιοποιήσαμε τις υποδομές που βρήκαμε. Και παρότι υπήρχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, που έλεγαν ότι δεν προλαβαίναμε, κρίθηκε ως απολύτως αναγκαίο και επιτεύθηκε το θέμα της κινητικότητας. Το πρόβλημα του προσωπικού στη συντριπτική του πλειοψηφία θέλει πράξεις και όχι λόγια. Και πράξεις ήταν, όπως και ο κύριος Περιφεριάρχης είπε, η μεταφορά γιατρού στη Λακωνία για δύο μέρες την εβδομάδα. Ο οποίος, ξέρετε κύριε Τατούλη, ως γιατρός, μας λύνει πάρα πολλά προβλήματα, προβλήματα που με το υπάρχον προσωπικό λόγο έλλειψης ειδικότητας δεν μπορούσαμε αξιόπιστα να λύσουμε. Οι υπάλληλοι θέλουν δίκαιη αξιολόγηση, που ποτέ μέσα στα εννέα αυτά χρόνια, παρότι δύο φορές θα είχατε την δυνατότητα να κάνετε μέσα βεβαίως από νομοθετικό πλαίσιο και όχι μέσω του θεσμού της αναπτύρωσης, ποτέ δεν έγινε. Άκουσα βεβαίως και την εισήγηση της κυρία Νικολάκου με μεγάλη προσοχή και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, γιατί προσπάθησε αυτήν ακριβώς την έλλειψη της ενεργοποίησης της νόμιμης διαδικασίας αξιολόγησης προσωπικού για τις θέσεις του προϊσταμένων, επιλογής προϊσταμένων. Υπήρχε μόνο μία περίπτωση, το ξεκίνημα δηλαδή της περιφερειακής αρχής, όπου ο νόμος όντως, ήταν όπως τα είπε η κυρία Νικολάκου, έλεγε ότι οι διευθυντές που προϊπήρξαν πρέπει να ξαναγίνουν. Στη συνέχεια όμως υπήρχαν νομοθετήματα που το επέτρεπαν να πάτε σε επιλογή προϊσταμένων, όπως έγιναν και σε πολλές περιφερειακές ενότητες, αλλά και σε πολλούς δήμους. Εσείς συνεχίσατε με τη διαδικασία της αναπτύρωσης. Ο νόμος 42.50 του 2014 που εμπλέξατε κυρία Νικολάκου, αφορούσε την αξιολόγηση προσωπικού και μόνο. Αυτή ήταν η ο νόμος όπου με προσωπιέα κριτήρια αξιολογούσε το προσωπικό, γνωρίζοντας ότι στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά αυτό δεν είναι λόγος που δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν αξιολογήσατε το προσωπικό. Θέλω να σας πω τώρα περινομιμότητας. Και κάτω στη Λακωνία υπάρχουν σήμερα περιπτώσεις ανάθεσης καθηκόντων προϊσταμένων σε προσωπικό ο κλάδος των οποίων δεν το επιτρέπει. Και θέλετε να σας πω, δεν έγινε με κάποια σκοπιμότητα, έγινε ακριβώς διότι υπήρχε αυτή η ένδυα υποσωτική στο προσωπικό, η οποία όμως στη Λακωνία θέλω να σας πω ότι αντισταθμίζεται από την ποιοτική υπερεπάρκεια. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε παράλληλα καθήκοντα, το γνωρίζετε πολύ καλά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει έναν γρήγορα, ένα ρεαλιστικό οργανισμό εσωτερικής υπερεσίας που θα μας επιτρέψει και προϊσταμένους να επιλέξουμε μέσα από το θεσμικό πλαίσιο και οι δικητικές διαδικασίες να λειτουργούν απρόσκοπτα και καλύτερα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε, παρότι και ο κ. Περιφεριάρχης μας μετέφερε μια εικόνα νομιμότητας, καλής πρόθεσης και λοιπά από την πλευρά της καινούριας περιφερειακής αρχής, τόσο και η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή μας μετέφερε τη δική της νομιμότητα και τις ενέργειες που δεν είχαν καμία σχέση με δόλο απέναντι τους εργαζόμενους και λοιπά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά πώς διαχαίεται αυτή η αγωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους σ' όλες τις περιφερειακές ενότητες, πώς αυτή η αγωνία μεταφέρεται από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή. Γιατί αυτό μας μετέφεραν ακριβώς οι εργαζόμενοι που επισκεφτήκαμε από την πρώτη στιγμή όλες τις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Μας μετέφεραν ακριβώς αυτό το φόβο και την αγωνία και βέβαια στις επισκέψεις μας διαπιστώσαμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί σ' ό,τι αφορά κυρίως το θέμα της υποστελέχωσης, της ενταντικοποίησης της εργασίας, κατάσταση η οποία είναι χρόνια τώρα, δεν είναι το ριγνί. Τα παράλληλα καθήκοντα που υπήρχαν και υπάρχουν, το ρόλο και τις αρμοδιώτες των υπαλλήλων. Από τότε, λοιπόν, ήταν διάχειτο στην ατμόσφαιρα το κλίμα φόβου, η αγωνία για τον γεγονός ότι τα κενά που υπάρχουν θα αμπαλωθούν με μετακινήσεις και μετατάξεις παλήλων και όχι με στελέχωση των υπερησιών με μόνιμο προσωπικό. Πριν Αλέκτορ Λαλίσετρις, όπως λέμε χαρακτηριστικά, έρχονται τα ίδια τα γεγονότα να επιβεβαιώσουν αυτό για το οποίο δεν είχαμε εμείς καμία αμφιβολία και αυταπάτη ότι θα συμβεί. Δηλαδή, ότι η νέα περιφερειακή αρχή Νίκα θα βαδίσει στα γνάρια και την πεμπατημένη της προηγούμενης αρχής του κ. Τατούλη και γι' αυτό το ζήτημα. Άλλωστε, ο κ. Περιφερειάρχης από πολύ νωρίς είχε βάλει τα πράγματα στη θέση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν με κενά μετακινήσεις και μετατάξεις παλήλων και συμβίξεις θμημάτων και διευθύνσεων. Το νήμα λοιπόν πιάστηκε ακριβώς εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι με διαφορετικά πρόσωπα σε διαφορετικές συνθήκες. Τι διαφορά έχουν άραγε οι αφθαίρετες μετακινήσεις του κ. Νίκα από τις αφθαίρετες μετακινήσεις του κ. Τατούλη χωρίς να εφαρμόζεται καμία αξιοκρατία σεβασμού της προσωπικότητας των εργαζομένων μη λαμβάνοντας υπόψη και την επιστημονική κατάρτιση την ειδικότητά τους και τις ιδιαίτερες γνώσεις. Τι διαφορά έχει η μετακίνηση από την περιφερειακή αρχή της προϊσθαμένης διεύθυνσης υγείας όπως υπόθηκε πριν και κοινωνικής μέρημνας στη διεύθυνση ανάπτυξης ψυχολόγου στην ειδικότητα και μάλιστα σε αντικείμενο κατά τη γνώμη μας και την άποψή μας άσχετο με την ειδικότητά της. Τι διαφορά λοιπόν έχει αυτή η μετακίνηση από τη μετακίνηση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής στα Τούλη το 2017 του προϊσθαμένου της διεύθυνσης συγκοινωνιών Περιφερειακής ενότητας Κορυνθία στα ονόματα τα παιπρίνω κυρίως Πολοκέφαλος στη γενική διεύθυνση ανάπτυξης. Θα μιλήσω και για την καταγγελία. Θα μιλήσω. Θα μιλήσω. Και μάλιστα με παράνομο υποβιβασμό σε τμήμα τάρχη που είχε οριστεί μάλιστα ο συγκεκριμένος διευθυντής από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Τι διαφορά έχει ο αφθαίρετος και παράνομος υποβιβασμός από την περιφερειακή αρχή Νίκα του διευθυντή στη διεύθυνση μεταφορών της περιφερειακής ενότητας Μεσαινίας σε τμήμα τάρχη. Δεν ξέρω κύριε Νίκα αν τον μεταφέρετε σε γενικό διευθυντή του ΚΤΕΟ σε μια υπηρεσία που αποφασίσατε να λειτουργεί μια μέρα τη βδομάδα υποβαθμίζοντάς την. Τι διαφορά έχει από το αφθαίρετο υποβιβασμό του πορισταμένου στη διεύθυνση Γεωργίας σε τμήμα τάρχη στο τμήμα Αλλιείας της ίδιας διεύθυνσης πάλι στην περιφερειακή ενότητα Αρχαδίας πάλι ακούστηκαν πριν τα ονόματα. Αυτοί λοιπόν οι υπάλληλοι που ανέφερα από την περιφερειακή ενότητα Κουρινθίας εκειώθηκαν από το Δικητικό Εφετείο. Αλλά ξέρετε ποια είναι η αποκατάσταση που ανέφερε πριν ο κ. Στατούλης. Επανήλθαν στις θέσεις των διευθυντών αφαιρώντας τους όλες τις αρμοδιότητες. Τους άφησαν γυμνούς λοιπόν αυτούς. Αυτή είναι η δική αποκατάσταση, σεβόμενοι το Δικητικό Εφετείο. Όλα αυτά λοιπόν αφορούν διαφορετικά πρόσωπα αλλά ακριβώς τις ίδιες αλαζονικές, προκλητικές και απαράνομες συμπεριφορές από τους πρώην και τους νυν. Επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτό που εσείς υπερασπίζεστε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Εσείς το λέτε συγνά. Αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική της απαξίωσης, της παραπέρα ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας των υποαρχών των υπαλλήλων, η συνέχιση της πολιτικής υποστελέχωσης που πιστά υπηρετείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της τοπικής διοίκησης ως μέσονάσχηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε τοπικό επίπεδο είναι νύχη κρέας με αυτές τις αφθαίρετες και παράνομες αδικαιολόγια της μετακινήσης εργαζομένων. Είναι η άλλη ώψη του ίδιου νομίσματος. Για να στρώσετε τη δουλειά σας όπως εσείς θέλετε, ώστε να έχετε τα λιγότερα δυνατά εμπόδια στην άσκηση του ίδιου σκοπού και της ίδιας πολιτικής που υπερασπίζεστε όλοι σας. Γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια και τα υπερησιακά συμβούλια όπως πρόσφατα παρακάψατε σε μετακίνηση παλήλου από την Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας στην Περιφερειακή στην Εδρα. Γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια ακόμα και τους αστικούς νόμους που είναι σε ισχύ και προβλέπουν πώς πρέπει να γίνονται οι μετακινήσεις ακόμα και το ίδιο το σύνταγμα, το αστικό σύνταγμα το δικό σας που στο άρθρο 103 αναφέρει κατηγορηματικά ότι οι μόνιμοι δημόσοι υπάλληλοι δεν δύναται να μετατεθούν ανευγνωμοδότησης υπερησιακού συμβουλίου αποτελούμονου κατά το 2 τρίτα τουλάχιστον εκμονήμων υπαλλήλων. Το ίδιο το σύνταγμα το λέει αυτό, δεν το λέμε εμείς. Σε κλίμα λοιπόν αυθαρχισμού και φόβου, απειλείται τους εργαζόμενους πότε με την περικοπή των υπεροριών, τώρα πρόσφατα με την επαράδεκτη πρόθεσή σας, και διαψεύστε το άμα δεν ισχύει κύριε Περιφερειάρχα, με όλο το σεβασμό που σας έχω, την επαράδεκτη πρόθεσή σας να προχωρήσετε σε εγκατάσταση συστήματος ορομέτρησης παρουσίας προσωπικού, δηλαδή ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος, δηλαδή βιομετρικές μεθόδους, αντιγράφοντας αντίστοιχες μεθόδους διοκτικών αρχών και καταστημάτων κράτησης. Αυτό είναι στην ουσία. Βέβαια διάχει το συνοφόβος ότι θα χρησιμοποιήσετε κατά κόρων της ΕΔΕ, το αναφέρατε προηγουμένως, σε όποιον δεν συμμορφώνεται προς τα συμποδείξεις και αν δεν ισχύει και αυτό, διαψεύστε το. Ως λαϊκή συσπήρωση που ο ρόλος μας είναι να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, ως λαϊκή αντιπολίτευση, θα μας έχετε συνέχεια απέναντί σας. Σε ό,τι αφορά και τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές, θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, στην υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, της εργασιακής τους αξιοπρέπειας και τη διεκδίκηση των δίκαιων ετοιμάτων που έχουν. Ο κύριος Αναστασόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κάποιοι συνάδελφοι, σήμερα ζούμε εδώ μία άχαρη κουβέντα, μία κουβέντα η οποία κακώς γίνεται και έγινε και πολύ νωρίς. Θα περίμενε κανείς να έχει περάσει λίγος καιρός, να υπάρχουν λίγο τα απόνευρα της συνεργασίας των υπαλλήλων και της πνευματικής αρχής. Και βλέπουμε τέσσερους μήνες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πνευματικής αρχής, να έρχεται θέμα ότι κάποιοι υπάλληλοι ιδιώκονται. Και είναι ό,τι χειρότερο αυτό. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί όταν οι υπάλληλοι αισθάνονται ανασφάλεια, όταν υπάρχει αναταραχή μέσα στην εργασία τους. Είναι πολύ κακό και πρέπει πολύ γρήγορα αυτή η αναταραχή, αυτό το πρόβλημα να λυθεί. Θλίβομαι, θλίβομαι γι' αυτό που έγινε και νομίζω ότι κύριε Περιφερό να έχετε κύρια την ευθύνη, γιατί είστε υπεύθυνος στο προσωπικό και πρέπει άμεσα να το λύσετε. Εγώ θέλω να καταθέσω την προσωπική μου ιστορία στα εννιά χρόνια που είχα την τιμητική θέση να είμαι αντιπεριφερός της Ερκαδίας. Όλοι οι υπάλληλοι ήταν φίλοι μου. Όλους τους υπαλλήλους τους τιμώ και τους ευχαριστώ για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνανε, γιατί είναι ελάχιστοι. Οι υπάλληλοι της ΠΑΙ Αρκαδίας δεν είναι ούτε 160-170, έχουν πολύ μεγάλο έργο να κάνουν. Τους τιμώ, τους θεωρώ είπα φίλους μου, είναι οι συνεργάτες μας, είναι το εργαλείο το οποίο ποντάρουμε για να αποδώσει το έργο μας. Γι' αυτό λοιπόν πάντα σκύβαμε πάνω από το πρόβλημά τους, το πρόβλημά τους ήταν και δικό μας πρόβλημα. Δεν έγινε ούτε μία δίωξη στην Αρκαδία στα εννιά χρόνια που είχαν τη τιμητική αυτή θέση, δεν έγινε ούτε μία ΕΔΕ, δεν ζήτησε ούτε ένας υπάλληλος να φύγει, εκτός και είχαν κάποια οικογενειακούς λόγους, όπως τώρα άκουσα από τον κύριο Γόντικα για κάποια τρομερά νούμερα που ζητάνε μέσα στα πλαίστα της κινητικότητας να φύγουν από την Αρκαδία. Τι συμβαίνει, και άκουσα και το άλλο. Δεν είπα για την Αρκαδία, σε κάποιες άλλες ενότητες γυρίζουνε σαν ταΐδες, λέει, αντιπεριφεράσεις και κοιτάνε ποιοι δουλεύουνε και ποιοι δεν δουλεύουνε, ποιοι είναι στην ώρα τους, ποιοι είναι στην υπηρεσία. Μα δεν είναι αυτό πράγμα, αυτό είναι καταπίεση. Αν υπάρχει αντιπεριφερειάρχης να γυρίζει και να κοιτάει ποιος δουλεύει, ποιος δεν δουλεύει, ειδομίσω ότι είναι υπερβολικό αυτό. Θέλω να πω τώρα ότι αυτό θα φέρει λοιπόν κακό αποτέλεσμα και αυτό δείχνει ότι στραβά αρμενίζουμε. Απ' την άλλη μεριά, κύριε Περιφερειάρχα, μιλάτε πάντα για συνένεση. Ναι, κι εγώ είμαι πέρ της συνένεσης. Πιστεύω ότι μέσα από συνεργασία και συνένεση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα η περιφερειακή αρχή. Απ' την άλλη μεριά όμως τορπηλίζετε συνέχεια, πετάτε τα πυροτεχνίματα τα οποία εκ των πραγμάτων τορπηλίζουν κάποια πιθανή συνεργασία και συνένεση. Ήρεμίστε. Ρίχτε τους τόνους για τον καλό του Πελοποννήσου. Δεν είναι εδώ πέρα ένας τόπος αντιπαράθεσης και προσωπικών δεδομένων. Εδώ είναι μια ιστορία για την Πελοπόννησο. Ρίχτε λοιπόν τους τόνους. Είπατε κύριε Περιφεριάρχα μου ότι η Αρκαδία είναι ο πιο απερατημένος όμως. Κάντε λάθος κύριε Περιφεριάρχα μου. 600 έργα ονοματισμένα και πατοφέρω στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο όλη τη λίστα που υλοποιήθησαν στα 9 χρόνια της Περιφερειακής Αρχής Πέτρου Τατούλης στην Αρκαδία. 600. Και ερχόμαστε τώρα στους τελευταίους πέντε μήνες και δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε κανένα έργο. Πέστε μου πόσες φορές έχουν έρθει είτε προγραμματικές συμβάσεις, είτε εντάξεις έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε εξέλιξη έργων στην Οικονομική Επιτροπή. Μια πλήρης απλαξία. Πλήρης πλήρης απλαξία. Αυτό λοιπόν θέλω να πω. Πάντως προσπαθήσαμε και Αρκαδία. Λέτε ότι το κατώτερο έχει χαμηλό εισόδημα και είναι φτωχή περιοχή. Ναι, εκ των πράγματων. Η Αρκαδία δεν γίνε μεσοινία. Να μην κλαίω εσείς το δάχτυλό μας. Αλλά ενώ λέτε αυτό το πράγμα, έρχεστε εσείς κύριε Περιφερειάρχα και όλη η Περιφερειακή Αρχή του κυρίου Νίκα και ψηφίζετε υπέρ του κλεισίματος των μονάδων της ΔΕΕΙΣ τη Μεγαλόπολη. Θα σωθεί η ανθρωπότητα εάν δουλεύουν δυο μονάδες του Λιγνίτη στη Μεγαλόπολη, όταν στην Γερμανία θα δουλεύουν μέχρι το 2050 και στην Πολωνία δεν ξέρω μέχρι πότε. Κοίτατε και το ψηφίσατε αυτό, όταν ξέρετε ότι η βασική πηγή οικονομίας για την Αρκαδία είναι η ιδέα της Μεγαλόπολης. Και έρχεστε από την άλλη μεριά τώρα και χρυσόλετε το χάπι με κάτι Master Plan, τα οποία θα γίνουν και μάλιστα θα δούμε αυτές τις τεντευσίες σας και είπατε ότι η επένδυση του κυρίου ΔΕΜΟ τη συνδυάζεται με τη Μεγαλόπολη. Δεν έχει καμιά σχέση. Είναι ο δαίμονας πατριώτης μας επιχειρηματίας που θέλει να κάνει μια επένδυση στον τόπο του. Δεν θέλω να τελειώσω, να πω κι άλλα γιατί έχει περάσει η ώρα. Αυτό που θέλω να πω θα σας θυμίσω αυτό που είπε πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια ο ΑΓΑΘΩΝ, αυτός ο ποιητής, ο φιλόσοφος, ο Αθηναίος. Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται αυτός που διοικεί. Ότι διοικεί ανθρώπους, ότι πρέπει να διοικεί με νόμους και ούκα ή άρχιν. Το σημαντικότερο κύριε Περιφερειάρχα. Ο κύριος Αναστασσόπουλος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Καταρχήν να ζητήσω συγγνώμη για τη φωνή μου γιατί έχω κάποιο πρόβλημα. Και θέλω να είμαι πολύ τηλεγραφικός. Ακούστηκαν πάρα πολλά, έχω πάρα πολλά να πω, αλλά θα περιοριστώ στα απολύτως απαραίτητα. Καταρχήν να δηλώσω ότι συμφωνώ απόλυτα με το σχεδιασμό του Περιφερειάρχη περί ολοκλήρωσης των διαδικασιών κινητικότητας και αναμόρφωσης του οργανισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε αυτό να είναι η αφετηρία της έναρξης, της αξιολόγησης μέσω υπερησιακών συμβουλίων των προϊσταμένων τμήματων οι οποίοι είναι προσωρινοί και ορισμένοι όπως και των αντίστοιχων διευθυντών που αυτή τη στιγμή κατέχουν τις θέσεις. Με αυτό βέβαια τον τρόπο ακούστηκε, δεν αισθάνονται ούτε οι αναπληρωτές προϊστάμενοι ούτε οι αναπληρωτές διευθυντές ισχυροί, είναι απολύτως ευάλωτοι σε όποιες υποδείξεις και αυτό αποδείχθηκε το τι συνέβη στη Μεσαινία που ξέρω πολύ καλά αλλά και από αυτά που άκουσα από τον κ. Πουλοκέφαλο το τι γινόταν τα τελευταία εννιά χρόνια. Και έρχεστε τώρα στην προσπάθειά μας να λειτουργήσουμε να διευκολυνθεί ο πολίτης, να μην κάνουμε καμία κίνηση. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το τεχνικό τμήμα της διεύθυνσης μεταφορών. Οι φάκελοι είναι στύβα αυτά, βερζυνάδικα και λοιπά, επιχειρηματίες που περιμένουν μια απόφαση για να δουλέψουν, να είναι βιώσιμη η επιχείρησή τους και περιμένουν. Απλώς εισηγήθηκα στον Περιφερειάρχη και την μείωση ημερών του κ. Μεσίνης που για την ώρα δεν έχει υπάρξει κανένα παράπονο και εξυπηρετούνται οι άνθρωποι. Και απορώ γιατί πρέπει κάποιοι να δουλεύουν πολύ σκληρά και κάποιοι άλλοι όχι. Και δεν λέω σκληρά, απλά κανονικά. Έχει λοιπόν διαμορφωθεί μία κατάσταση, ιδιαίτερα την τελευταία διετία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσινίας και έχει διχαστεί το υπαλληλικό προσωπικό. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν πως να λειτουργήσουν και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι υπήρχε διαρχία. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, δεν τα ακούσετε. Διαρχία. Πέρα από τους Ήρτες και όλα τα άλλα που ακούστηκαν, δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Περιφερειακή Ενότητα. Οι υπάλληλοι είχαν ασφάλεια και έπρεπε να μεταβούμε και μεταβαίνουμε από αυτή την κατάσταση σε μια ομαλότητα. Ομαλότητα απόλυτη διότι για τα δύο σημαντικά που είπατε και στα οποία θα αναφερθώ. Η κυρία Μπουζα λέει ότι εγώ της απάντησα, προς υπέγραψα την υπηρεσιακή εισήγηση. Δεύτερον, εγώ υπογράφω τη συσυγγήση υπηρεσίας και αυτό έλειπε να μην το κάνω. Στη διεύθυνση ανάπτυξης λειτουργούσαν όλα ρολόι. Από το 2017, θα τα πούμε αναλυτικά για τα πρινελουργεία παρακάτω, είχαμε μια κατάσταση που είχε βαλτώσει το σύστημα. Λειτουργούσαμε και δεν υπήρχε η νομιμότητα απέναντι στις επιχειρήσεις. Άρα, λοιπόν, έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα. Δυστυχώς... Μην μιλάτε, κυρία Μπουζάφ, θα σας ακούσουν μετά, έτσι. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, εάν... Κυρίε Πρόεδρε, επειδή δεν έχω... Κοιτάξτε, τα όσα λέω είναι τεκμηριωμένα και θα τα πούμε λίγο παρακάτω για τα πρινελουργεία. Έφυγε, λοιπόν, ο διευθυντής από την Διεύθυνση Ανάπτυξης και πήγε στη Διεύθυνση Μεταφορών, που κακώς η κυρία Νικολάκου είπε, δεν ξέρω, ή δεν γνωρίζει ή εσκεμένα το ξεχνάει, ότι είχε μεγάλη εμπειρία σε αυτή τη διεύθυνση. Βοηθάει. Λοιπόν, στη Διεύθυνση Ανάπτυξης τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά με τον νέο διευθυντή που υπήρξε και ως προϊστάμενος και τώρα έχει αναπληρωτήσει διευθυντής. Και παίρνουμε αποφάσεις και βλέπουμε, ειλικρινά το λέω, συμμόρφωση των πυρηνελουργών σε ένα βαθμό ιδιαίτερα με το έγγραφο μιας επιχείρησης σήμερα, που λέει, το διήμερο που η Καλαμάτα γιορτάζει δεν θα λειτουργήσει. Και χαιρόμαστε και τον συγχαίρουμε. Χωρίς καμία δική μας, γιατί δεν σας αρέσει κυριε Γόντικα? Εντάξει, δεν πειράζει, εμείς μας αρέσει της υπαπαντής να μη μυρίζουμε πυρηνελουργείο. Πάμε λίγο παρακάτω. Στο θέμα της διεύθυνσης μεταφορών που σας έλεγα παραπέρα. Καταρχήν, επειδή βλέπω ότι γίνεται πολύ φασαρία απέναντι, θέλω να πω και στον κ. Τατούλη και στις κυρίες που διαρκώς συζητούν και διαμαρτύρονται, ότι έχουν τελειώσει οι εκλογές. Τελείωσαν οι εκλογές. Πάρτε το χαμπάρι σας, το είπα και την προηγούμενη φορά, το επαναλαμβάνω. Αναγνωρίστε το ρόλο του ητιμένου. Εγώ το έκανα μια περίοδο παρόλο ότι είχα πολύ αδικηθεί στο δήμο Μεσίνης. Αυτά που βλέπω εδώ είναι ανεπίτρεπτα και ανεξήγητα. Επιτέλους αντιληφθείτε ότι χάσατε εμείς και παρά τις αδυναμίες πηγαίνουμε μια χαρά του πολιτικού συστήματος και της απλής αναλογικής. Λειτουργεί λοιπόν και μπορούμε να βοηθάμε τους συμπολίτες μας. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ προσωπικά συνεργάζομαι με όλους και με όσους μας ψήφισαν και όσους δεν μας ψήφισαν. Και πράγματι η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται και θα τη δείτε λίγο αργότερα γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε εκδικητικοί ούτε θέλουμε να πάρουμε καμία ρεβάνση. Θέλουμε να λειτουργήσουμε και όταν λέω να λειτουργήσουμε ο πολίτης να μην περιμένει μήνες να παίρνει την απάντηση εντός κάποιων εβδομάδων στη χειρότερη. Γιατί κάναμε μία αυτονόητη κίνηση που ο προϊστάμενος του εργαστηρίου, το οποίο εργαστήριο έχει δουλειά για μισή μέρα την εβδομάδα, παραμένει λοιπόν προϊστάμενος σε αυτό το εργαστήριο ο άνθρωπος που έχει την ειδικότητα για να μπορέσει να συνεισφέρει στο τεχνικό τμήμα της διέυσης μεταφορών. Να μειωθούν αυτοί οι φάκελοι. Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε διότι, κυρίες και κύριοι, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίζματος. Οι υπάλληλοι που αισθάνονται αδικημένοι διαμαρτύρονται διότι βλέπουν κάποιους να θεωρούν ότι πρέπει να τους στείλουμε και τα λεφτά στο σπίτι και να μην προσφέρουν τίποτα. Ε, αυτό είναι αδικία και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Στα πλαίσια πάντα της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε όλοι ότι οι όποιες μετακινήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και όχι ότι γίνονται διώξεις. Ποιες διώξεις. Ο διευθυντής από θέση διευθυντή πήγε σε διευθυντή και ο προϊστάμενος κράτησε το ρόλο του για να βοηθήσει λίγο σε εκείνο το τμήμα γιατί έχει την κατάλληλη απολύτως ειδικότητα. Δυστυχώς όμως κάποιοι θεωρούν ότι ο ρόλος τους συνεχίζει να υπάρχει με αυτόν που είχαν πιο πριν διότι υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι ήταν ανταυτού του περιφεριάρχη ή της κυρίας Νικολάκου και έδιναν εντολές σε προϊσταμένους σε διευθυντές χωρίς να τους σέβονται. Τους διευθυντές που ήδη είχαν ορίσει. Γιατί λοιπόν για ποια διοίκηση μιλάμε. Η διοίκηση στην περιφερειακή ενότητα Μεσσινίας σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρηστή διοίκηση. Αυτό λοιπόν στοχεύουμε και θα το κάνουμε σταδιακά και πλήρως με την αναμόρφωση του οργανογράμματος και ολοκλήρωσης κοινωνιτικότητας. Με αξιοκρατική διαδικασία ανάδειξη των προϊσταμένων και των διευθυντών, οπότε τότε θα λειτουργήσει απολύτως σωστά. Και απορώ γιατί όλοι δεν το καταλαβαίνουμε ή γιατί δεν διαμαρτυρώμαστε και κάποιοι τα βάζουνε όλα τα πράγματα, ίσα βάρκα, ίσα νερά και στο προηγούμενη εννιάχρονη θητεία και στην πεντάμινη. Αυτό είναι άδικο. Θα παρακαλούσα λοιπόν να αναγνωριστεί η αδράνεια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ότι δεν έκανε την αντικειμενική αξιολόγηση και την σωστή οργάνωση των υπηρεσιών ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί και μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της περιφερειάς. Να είστε καλά και ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κύριος Λαμπρόπουλος. Παρακαλώ μη μιλάτε για το χρόνο κανένας. Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι όπως το πήγαμε και σήμερα τουλάχιστον. Τη διαμαρτυρία θα την δεχόμουν αν είχαμε τηρήσει από την αρχή. Εδώ άλλοι μιλήσαν 25, άλλοι 20, άλλοι 15, άλλοι 30 λεπτά. Τι να κάνουμε. Και εσείς μιλήσατε παραπάνω κύριε Κάτσαρι. Τώρα τελειώνουμε μη το βάνετε τώρα το θέμα. Ταξί το καταλαβαίνω ότι κουραστήκαμε αλλά να είμαστε αντικειμενικοί. Λοιπόν ο κύριος Λαμπρόπουλος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ θα είμαι πολύ σύντομος. Αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα συζήτηση ότι το δύθεν θέμα διώξεων ή αντιθεσμικών μετακινήσεων ή οτιδήποτε άλλο προφανώς και είναι ανύπαρκτο. Προφανώς δεν έχει τεθεί κανένα ουσιαστικό ζήτημα και αυτό όλος προκύπτει από το πολύ λίγο μέρος της συζητής όσο μας έχει απασχολήσει για το συγκεκριμένο θέμα από όλες παρατάξεις. Τι ακούσαμε. Ακούσαμε ότι κάποιοι μας εγκατέστησαν στην περιφερειακή αρχή. Καλό είναι να ξέρουμε ότι στην περιφερειακή αρχή μας εγκατέστησε ο λαός της Πελοποννήσου. Τι ακούσαμε ότι είναι κακό να σε παίρνει από το χέρι ο Μητσοτάκης λες και είναι διαφορετικό να σε παίρνει από το χέρι ο Μητσοτάκης το 19 από ότι ο Σαμαράς το 14 και ο Παπανδρέου το 10. Τι ακούσαμε. Ακούσαμε ότι από τους 769 υπαλλήλους της περιφέρας Πελοποννήσου μάλλον είναι άδικη η μετακίνηση 5 χωρίς να υποβιβάζονται. Έχουμε τρεις υπαλλήλους που είναι αναπληρωτοί γενικοί διευθυντές στην περιφέρα Πελοποννήσου που είναι αυτοί που ήταν και πριν τις εκλογές. Έχουμε 45 διευθυντές οι οποίοι είναι σε θέση διευθυντών που ήταν και πριν από τις εκλογές. Έχουμε 175 θρηματάρχες που ήταν θρηματάρχες και πριν από τις εκλογές. Τι κάναμε. Βάλαμε προησθαμένους στα τμήματα πολιτικής προστασίας των περιφερειακών ενωτήτων που δεν υπήρχαν. Μετακινήσαμε πέντε υπαλλήλους και συζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο για πιθανές μετακινήσεις πέντε υπαλλήλων όταν ο κ. Πουλοκέφαλος λέει ότι μόνο στην περιφερειακή ενώτα Κορυνθίας θυμάται τέσσερες υποθέσεις οι οποίες κερδίθηκαν σε δικαστήρια μετά από τις μετακινήσεις που τους είχαν γίνει. Το σύνδρομο των εκλογών και το σύνδρομο της ίτας της εκλογής είναι κακό σύμβουλος και προφανώς συνεχίζει να συμβουλεύει. Ακούστε και ότι είναι κακό πράγμα να ελέγχετε η παρουσία των υπαλλήλων στην υπηρεσία τους και η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία τους. Ε, δεν είναι κακό πράγμα. Είναι κακό πράγμα να αισθανόμαστε ότι η μισθοδοσία η οποία βγαίνει από τον ελληνικό λαό είναι ένα δώρο που πρέπει να μοιράζεται χωρίς να υπάρχει έλεγχος της αποδοτικότητας. Τι κάναμε, προσπαθούμε να είναι αποδοτικότεροι οι υπάλληλοι και θα πω εάν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια αδικία. Αυτό που δεν κάναμε είναι να ζητήσουμε κομματικά διαπιστευτήρια. Δεν ζητήσαμε από κανέναν να τον δούμε σε καμία φωτογραφία να πανηγυρίζει έξω από το εκλογικό μας κέντρο ή να υβρίζει τους αντιπάλους μας. Αντιθέτως, δεν έχουμε πειράξει κανέναν με βάση στο κριτήριο αυτό. Και είπε ο περιφερειάρχης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ήταν πρωτοκλασάτη στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή και παραμένουν διευθυντές στην παρούσα περιφερειακή αρχή. Ελπίζω να μην θεωρείτε παράπτωμα το αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία ενός διαγωνισμού ιδιαίτερος ευαίσθητου, εκτός αν νομίζουμε ότι εφευρέθηκε ο τρόπος να επηρεάζονται οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί όταν ενημερώνεσαν για το αποτέλεσμά τους. Αλήθεια, πού είναι οι διαμαρτυρώμενοι για την αδικία τους οι πάλληλοι σε ένα θέμα σήμερα, το οποίο είναι γνωστό εδώ και οι μέρες, ότι συζητείτε πού είναι αυτοί που διαμαρτύρονται διότι δίθεμε τους αδικήσαμε ή ποιος αντιπεριφερειάρχης έχεις συναντήσει σύλλογο εργαζομένων, εγώ συνάντησα που να διατύπωσε έστω και ένα ερώτημα ή έστω και μια διαμαρτυρία για άδικη μετακίνηση και να ρωτήσω και κάτι άλλο. Το γεγονός, κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχουν 36 υπάλληλοι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φύγουν με την κινητικότητα από την περιφέρεια Πελοποννήσου με το πίσω αρνητικό, το γεγονός ότι 207 έχουν ζητήσει να έρθουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι αποτέλεσμα καλών συνθηκών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, μόνο οι 36 που θέλουν να φύγουν είναι αποτέλεσμα κακών συνθηκών. Εκείνοι που θέλουν να φύγουν ξέρουν, εκείνοι που θέλουν να έρθουν δεν ξέρουν. Πάει καλά, έτσι θα είναι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνετε το γεγονός ότι όλη η Ελλάς' αντιπολίτευση μα όλοι τοποθετούμενοι στο θέμα έκανε καταρχήν αναφορά στην ανεπάρκεια της διοίκησης της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, δεν θυμάμαι καλέ να να είπε κάτι διαφορετικό, και δεν μιλάω για την παρατήρηση στην οποία φοβάμαι ότι πρέπει να συμφωνήσω περί υποκριτών ή οτιδήποτε άλλο, πάντως το γεγονός ότι όλη η αντιπολίτευση τοποθετούμενη, καταρχήν είπε, μα τι μας λέτε, εσείς δεν είσαστε πριν από 9 χρόνια χωρίς υπηρεσιακά συμβούλια, τα προηγούμενα 9 χρόνια, να συγχωρείτε, εσείς μιλάτε, δεν άκουσα κανέναν να λέει, α, φταίει η καινούρια περιφερειακή αρχή που τα κάνει άσχημα σε σχέση με την προηγούμενη που τα έκανε καλά, κατησμένη. Η προσπάθεια είναι σαφής και είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία, εκτός να την βλέπει κανείς άλλος, διαμαρτυρία από τους υπαλλήλους οι οποίοι να λένε αδικούμαστε. Προσπαθούμε όλοι και προσπαθούμε και στην Αρκαδία να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αν νομίζουμε ότι η Αρκαδία είναι καλά και οι δείκτες της είναι καλοί, αν νομίζουμε ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, η από εδώ πλευρά δεν το νομίζει. Και σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει έργα. Να μη χρηματοδοτήσει φέτος τη γιορτή της ντομάτας, αλλά να κάνει έργο για να πηγαίνουν ασφαλώς στη γιορτή της ντομάτας. Αυτή είναι η φιλοσοφία και γι' αυτή έχουμε εκλεγή στην περιφερειακή αρχή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα είμαι εξαιρετικά σύντομος. Καλησπέρα σας. Κάτι δεν ακούγεται καλά. Όταν ήταν τότε καλά μια ψυχολόγο, όταν γίνει ένα ειδικό συμβούλιο κτλ κτλ και τώρα που παρουσιάζει ένα διδακτορικό σε θέματα διοίκησης, ναι είναι άσχημα. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ αυτό και νομίζω και το σώμα δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Δεύτερον, σε όλες τις προτάσεις, εγώ τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τις πρώτες επισκέψεις που έκανα στην κοινωνική μέρημνα κτλ. Αυτό το περίφημο κομμάτι το αθλητικό, το πολύπαθο, κανένας δεν το ήθελε και όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν με τι τρόπο είναι μέσα στην κοινωνική μέρημνα και γιατί και εμείς δεν μπορούμε και δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και είναι ιδιαίτερα δύσκολο το Σαββατοκύριακό μας και πώς μπορεί τα αθλητικά σωματεία και ξέρετε έχουμε πάρα-πάρα πολλά σωματεία. Και αυτή είναι και η πρόβληψη βεβαίως από τον οργανισμό σε αυτό που έρχεται. Τρία, η λειτουργία σαφώς όπως τονίσαν όλοι της κινητικότητας θα φέρει μια σαφή αξιολόγηση και εκεί πραγματικά οι προτάσεις στον οργανισμό θα είναι αξιολογίσμες, θα είναι συγκρίσμες και νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλά. Τα μεγέθη όπως τονίστηκαν είναι καταλληλυτικά για αυτούς που θέλουν να έρθουν και σ' αυτούς ή αυτοί που θέλουν να φύγουν. Και δεν μπορώ να καταλάβω όταν οι θέσεις των διευθυντών δεν έχουν κανένα, αυτοί που καλύφθηκαν οι διευθυντές που καλύφθηκαν, είμαι ονοματεπώνημα εν πάση περιπτώση, όπως θέλετε να χρησιμοποιήσουμε, δεν έχουν κάποια αλλαγή μισθοδοσίας. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, ποιος και γιατί πήγε εκεί. Και στο κάτω κάτω της γραφής, αυτός ο οποίος έχει μπροστά του να επιτελέσει ένα έργο κυβερνητικό με την έννοια ότι κυβερνώ, παράγω έργο, προσπαθώ, δεν μπορεί να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό. Νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση περισσότερο έχει λόγους ή λόγους εντυπώσεων παραουσιαστικούς λόγους. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτός το πρακτέο. Και θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το δικαίωμα των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να πάνε πιο μπροστά, μην έχετε πάντα κάθε φορά ένα μικρό βέλος να βάλετε και να πείτε ότι ξέρετε, δημιουργείται εντύπωση, δημιουργείται εντάσεις. Νομίζω ότι πιο ήρμα, πιο απλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα για την παλαιολογία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Ρωμελιώτης έχει το λόγο. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πίστευα ότι οι ενέτη 2020, εποχές που οι πολιτικές διώξεις ήταν ομώνυμος φόβος των υπαλλήλων, έχουν περάσει ανεπιστρεπτοί. Δυστυχώς, καταφέραμε μέσα από πέντε μήνες στη τία, και το καταφέρατε εσείς με τον καλύτερο τρόπο, να γίνεται ο φόβος και ο τρόμος των υπαλλήλων και των περιουσιών. Κρίμα. Και λέω κρίμα, διότι δεν παραλάβατε καμένη γη από την προηγούμενη περιφερειαρχική αρχή. Δεν παραλάβατε υπερεσίες υπό διάλυση. Παραλάβατε και μακάρι να το ετοιμίσωτε μία Πελοπόννησο σε μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης, μία Πελοπόννησο που έφυγε μπροστά στις εξελίξεις και όλα αυτά οφείλονται στα άξια στελέχη και στους υπαλλήλους περιφέρειας Πελοπόννησου. Αλλά σ' αυτούς που εσείς φροντίσατε ορισμένους εξ' αυτόν να απομακρύνεται από τις θέσεις τους, αν και οι πάλληλοι αυτοί υπερετούσαν και έκαναν το καθήκον τους άψογα. Και πτρέψτε μου να το ξέρουμε καλύτερα, διότι εμείς συνεργαστήκαμε με τους υπαλλήλους αυτούς εννέα χρόνια, ενώ εσείς αυτή τη στιγμή έχετε συνεργαστεί πέντε μήνες. Εκτός πια κι αν ενοχλεί κάποιους ότι συνεργαστήκαμε μαζί τους. Ότι εμείς συνεργαστήκαμε με αυτούς τους υπάλληλους. Δεν το γνωρίζω αυτό. Θεωρούμε ότι τους μετακινήσατε άδικα. Εγώ προσωπικά, και ως πρώην αντιπεριφερειάρχης, και ως υπάλληλος στο χρηματιστήριο δέκα χρόνια, και ως υπάλληλος στο Υπουργείο Εκονομίας άλλα δέκα πέντε, και ως υπάλληλος Περιφέρειας Πελοποννήσου άλλα δέκα, γνωρίζω από δημόσια διοίκηση και γνώρισα και συνεργάστηκα με υπαλλήλους πολλούς, όπως και με τους υπαλλήλους Περιφέρειας. Είδα άνθρωπους οι οποίοι έδιναν το εκατό της εκατό του εαυτού τους και απορώ πότε προλάβατε και τους κρίνατε εσείς μέσα σε πέντε μήνες, τους μετακινήσατε και αναρωτιέμαι μήπως είναι ένα θέμα προς διαρεύνηση. Πάντως, όπως και να έχει, ο ρόλος σας εδώ είναι θεσμικός και ο δικός μας. Δεν ήρθαμε εδώ ούτε για καθαριστικές επιχειρήσεις, ούτε για να εξηγηάνουμε εμείς τις υπηρεσίες για τις πέντε μήνες διακυβέρνηση. Μπορούν να θεωρώ ότι μπορεί να είναι και ανεπαρκείς όλοι αυτοί για να προβούν σε αυτή την κίνηση, γιατί αυτές οι ενέργειες προσβάλλουν το σύνολο των υπαλλήλων που έχουμε δει και έχουμε αξιολογήσει, ότι στάθηκα πάντα στο ύψος των περιστάσεων και τους κρίναμε από το έργο που παράγουν και όχι ίσως από το ψηφοβέρτιο που μπορεί να κρατάει ο καθένας στο χέρι του. Άκουσα προηγουμένως ότι οι πάλληλοι κυβερνούν, όχι είναι λάθος. Οι πάλληλοι δεν κυβερνούν, οι πάλληλοι υπακούν στις διαταγές των προσταταμένων, όπως φέρνουν έργο σημαντικό, οι πάλληλοι δουλεύουν. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε άσχημα. Ξεκινήσατε να ξυλώνετε, να μετακινείτε, να αλλάζετε και θα σας συμβούλευα ότι ξεκινήσατε χωρίς να έχετε οριμάσει πολιτικά. Αναφέρατε ότι οι πάλληλοι δεν έχουν έρθει εδώ. Λογικό είναι. Ποιος υπαλλήλος να έρθει εδώ? Ποιος τωρμάει να έρθει εδώ? Γνωρίζουμε όμως ότι μέχρι τώρα, και το έχουμε ακούσει, ήδη έχουν υποστεί εδώ τρεις με τέσσερι διοικητικοί υπάλληλους πέντε μήνες. Έχουν περάσει εδώ ενωρική διοικητική εξέταση. Εμείς ένα χρόνιο δεν ακουμπήσαμε κανέναν. Δεν είναι σωστό. Μην τρομοκρατούμε τους υπαλλήλους ακόμη, δεν αναλάβαμε να τους περνάμε εδώ. Το γνωρίζουμε όλοι. Έχετε καταλάβει ότι υπάρχουν νόμικοι θεσμοί. Υπάρχει ένας κόσμος που περιμένει περισσότερο από εμάς, αλλά και από εσάς, να επιτελέσουμε έργο. Αυτός είναι ο στόχος, αυτός είναι ο σκοπός. Μετακινήσαμε τους διευθυντές, κάποιον διευθυντή και κάποιους διευθυντές. Πείτε μας ακριβώς με τη μετακίνηση αυτή τι θα αλλάξει. Τι εξυπηρετήσαμε εδώ. Πήραμε τον ένα διευθυντή από εδώ, τον πήγαμε αλλού. Θα προσφέρει περισσότερο έργο. Να το δούμε. Θα δείξει στην πορεία. Πάντως, αυτό που θέλω να πω και είναι το τελευταίο, είναι ότι αυτή η προσπάθεια προσπαθεί να αποδυναμώσει το σύστημα τατούλι. Και αυτό είναι το μόνο που διαβλέπω ότι υπάρχει στο μυαλό σας. Πουθενά αλλού. Η δική μας παράταξη δεν λειτούργησε, ούτε λειτούργη με τέτοια συστήματα. Ούτε με κλίκες, ούτε με συνεργασίες. Σας εκθέτει και σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Όπως και άκουσα και προηγουμένως, ότι κυβερνάτε. Ναι. 17-17 είμαστε. Και τις αποφάσεις περνάτε με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρουμε όλοι τώρα. Δεν είπαμε δεν κυβερνάτε. 17-17 εκλεγήκαμε και με το αβαβά που γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αυτό το παιχνίδι. Μπορώ να ακολουθήσω κανέναν. Τι να ενοχλείς, καθόλου δεν μας ενοχλεί. Εσάς ενοχλεί που πάτε και παρακαλάτε το ΣΥΡΙΖΑ να σας στηρίξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εσείς παρακαλάτε, εμείς δεν παρακαλάσαμε κανέναν. Κάτσε να τελειώσω και να το πεις μετά αυτό που θες να πεις. Περίμενε, κάτσε. Να τελειώσω, εγώ δεν σε διακόψα. Λοιπόν, εγώ μιλάω ο Κπείρας. Και οι πολιτικές διόξεις που έχεις από προεκλογικά γυρίζουν boomerang σε αυτούς που τις δημιουργούν. Εμείς σε 9 χρόνια δεν ακουμπήσαμε υπάλληλο. Εσείς σε 5 χρόνια έχετε κάνει, δεν ξέρω πόσες μετακινήσεις έχετε κάνει και αλλαγές διευθυντών, όπως παράλληλα και εδώ που πέρασαν διάφοροι υπάλληλοι. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Αυτό γράφουν έτσι. Διαφωνείτε, δεν νομίζω. Ευχαριστώ. Κύριε Σκανζέα, έχετε λόγο. Εγώ καταρχήν θέλω να μιλήσω για την τήρηση της νομιμότητας. Εξεπλάγειν γιατί η κυρία Νικολάκου και ο κύριος Στατούλης το κύριο σημείο στο οποίο στάθηκαν εδώ και προσπάθησαν να μας πείσουν είναι η τήρηση της νομιμότητας. Επειδή ο Περιφεριάρχης ανέλησε με πολύ ωραίο και σωστό τρόπο το τι κάναμε εμείς σήμερα. Εγώ θα έρθω να σας θυμίσω το πώς τυρίσατε την νομιμότητα από την πρώτη πρώτου του 2011 έως και σήμερα. Πάμε λοιπόν στην πρώτη πρώτου του 2011. Είχα την υποχρέωση από τον νόμο, εδώ η κυρία Νικολάκου είπε τη μισή αλήθεια, με πολύ έυσκημο τρόπο πράγματι, είπε όμως τη μισή αλήθεια, είχα την υποχρέωση από τον νόμο να παραμείνουν στη θέση τους οι διευθυντές έως το τέλος του 2011 και από πρώτη πρώτου του 2012 να λειτουργήσουν τα συμβούλια, αυτά οι ΕΙΣΕΠ και τα λοιπά και τα συμβούλια κρίσης των προησταμένων. Αυτό έλεγε τότε ο νόμος και αυτό έπρεπε να τηρήσετε. Για να δούμε λοιπόν πώς τηρήσατε την νομιμότητα. Πάφσατε διευθυντές, το κάνατε. Τοποθετήσατε διευθυντές παρανόμως εκείνη την περίοδο στις αρχές του 2011. Το κάνατε, το κάνατε οι παλήλους οι οποίοι δεν ήταν διευθυντές μετακινημένος από την αποκεντρωμένη περιφέρεια. Μερικοί είναι και από αυτούς που σήμερα με υπερβάλλοντα ζήλο υπερασπίζεστε. Παράνομα τους κάνατε διευθυντές, τους βάλατε σε διευθύνσεις. Πάμε ας δούμε τι κάνατε πρώτοι πρώτοι του 12. Τίποτα. 13, 14, 15. Έρχεται λοιπόν το κράτος το 16 στο νόμο που αναφέρατε, ο 4369 λοιπόν και σας λέει επιτέλους πρέπει να λειτουργήσουν τα συμβούλια για τις γενικές διευθύνσεις και αυτό θα συμπαρέσει ρε και τους υπόλοιπες βαθμίδες. Η κυρία Νικολάκου άλλες φορές κράδενε κάτι έγγραφα. Σήμερα μας είπε μα ξέρετε λέει πήγαμε, κουβεντιάσαμε, κάναμε, ράνναμε και τελικά μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα. Αλλά στα λόγια όμως έγγραφο δεν παρουσιάσατε. Εγώ σας προκαλώ γιατί γνωρίζω λοιπόν το έγγραφο της διοίκησης του διοικητικού το οποίο σας είπε ότι έχετε υποχρέωση από το νόμο να προχωρήσετε στη σύσταση του συμβουλίου. Τι κάνατε τίποτα δεν έχετε απαντήσει πουθενά. Και φτάνουμε στο 19 λοιπόν. Στο 19 μέχρι το 19 από το 16 μέχρι το 19 τι κάνατε. Απολύτως τίποτα. Το νόμιμο αυτό που κάνατε ήταν παράνομο. Έπρεπε να έχετε φροντίσει να έχουν γίνει τα συμβούλια τα ΕΣΕΠ να έχουν γίνει τα ΣΕΠ μετά και τα λοιπά για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες. Γιατί το κάνατε από ψυχοπόνια επειδή είπε ο Γιανακούρας και ο Ρουμελιώτης ότι τους αγαπάμε τους υπαλλήλους και τους κάνουμε. Όχι. Κύριε Πρόεδρε αν συνεχίσετε έτσι η πλατεία της χαρτισίας θα ονομαστεί η πλατεία Κλαθμώνος. Η κυρία Νικολάκου λοιπόν στο λόγο της και το μεταφράζω και το λέω όπως το είπατε θα σας πω την νοοτροπία σας. Γιατί δεν κουνίσατε κανέναν. Είπατε κάποια στιγμή κυρία Νικολάκου ήθελαν να είναι εδώ οι μετακινηθέντες αλλά εμείς δεν θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι εδώ. Τους έχετε με το καπίστρι. Αυτή είναι η νοοτροπία σας. Αυτό νομίζετε ότι θα σας αφήναμε να συνεχίσει ότι θα αφήναμε εμείς να συνεχίσει. Κάνετε τραγικό λάθος. Εμείς θα προχωρήσουμε με την ομιμότητα θα κάνουμε την τροποποίηση του οργανισμού και θα προχωρήσουν τα συμβούλια για να γίνουν όλα με τον ομιμοτρόπο. Αυτό το λίγο καιρό λοιπόν που έχουμε εμείς ως περιφερειακή αρχή έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια γιατί όπως ξέρετε χρειάζεται και χρόνο να φτάσουμε στα δύο αυτά σημεία. Να τροποποιήσουμε τον οργανισμό και να συστήσουμε τα συμβούλια για να γίνουν νόμιμα αυτό που εσείς δεν κάνατε από το 11 μέχρι και τη θητεία σας όλοι. Πάμε λοιπόν. Άκουσα και μια τοποθέτηση που είναι πολύ εσφαλμένη. Είπανε κάποιοι από την υπόλοιπη αντιπολίτευση γιατί δεν κάνατε αυτόν γενικό διευθυντή. Αυτή είναι σοβαρά λάθος αντίληψη. Τον διευθυντή δεν τον κάνεις, κρίνεται. Πρώτα πρέπει να γίνει το συμβούλιο αυτά να τα ξεκαθαρίζουμε. Κρίνεται στο συμβούλιο κρίσης για γενικός διευθυντής. Δεν τοποθετείς αναπληρωτή. Αυτό δεν θα το κάνουμε. Θα πάμε όπως ορίζει ο νόμος. Να δούμε λοιπόν και την ψυχοπόνια. Να δούμε οι δημόσοι υπάλληλοι. Που όλοι σήμερα λέμε εδώ τους αγαπάμε όλοι και έτσι είναι. Στηρίζουν το κράτος. Είμαστε όλοι το ίδιο. Γιατί κλείνεται το ματάκι δεξιά ενώ ξέρετε ότι και αριστερά τι γίνεται. Δουλεύουν όλοι το ίδιο. Είναι παρόντες όλοι στις δουλειές τους. Κάνουν όλοι την ίδια προσφέρουν όλοι την ίδια εργασία έχουν την ίδια απόδοση. Δεν θα πρέπει λοιπόν να μπουν και τρόποι που τουλάχιστον να ξέρουμε ποιοι έρχονται και πως έρχονται αυτό δεν το λέμε όλοι. Τι λέει ο κόσμος έξω. Αυτοί που δεν είναι στις δημόσιας υπηρεσίες που δεν είναι στο δημόσιο. Εκεί κοιμούνται όλοι λέει και δεν βρίσκεται κανείς να βάλει μία τάξη. Αυτό απαιτούν οι πολίτες αυτό να ξέρετε αυτό το λέτε και εσείς έξω και όλοι μας όταν ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και λέμε δεν μπορούμε να απολογηθούμε γιατί δεν έγινε αυτό ή εκείνο. Τότε λέμε όλοι φταίνε αυτοί. Όχι. Αν θέλουμε να κάνουμε τους καλούς να είμαστε σοβαροί στο έργο που θέλουμε να επιτελέσουμε για το καλό των πολιτών λοιπόν θα πρέπει να μπει σειρά και προγραμματισμός. Ναι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στο ποιος έρχεται στο πότε έρχεται και στο πότε φεύγει. Αυτό είναι νόμος θα πρέπει να δούμε την προσφορά να δούμε ποιος δουλεύει ποιος πρέπει να πάρει υπερορία. Δεν κατάλαβα θα πρέπει όλοι να παίρνουν υπερορίες. Ρωτήστε τον κόσμο έξω που πάτε που πάμε όλοι και κάνουμε πολιτική. Θα σας πούνε ότι πρέπει αυτός που δεν δούλεψε υπερορία να πάρει υπερορία να πάρει υπερειωριακή απασχόληση. Ποιος θα το πει αυτός το πληρώνει ο πολίτης το πληρώνει. Άρα λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όλοι τους αγαπάμε όλους. Όλοι θέλουμε να γίνεται η δουλειά. Άρα λοιπόν θα πρέπει εκεί να είμαστε αυστηροί εκεί που πρέπει να είμαστε καλοί και να παραμασιμοφορούμε αυτόν και να του δίνουμε και παραπάνω χρήματα αυτόν που θα δουλέψει περισσότερο. Αυτό είναι η έννοια της χριστής διοίκησης. Της διοίκησης που θα αποδώσει που θα αποδώσει έργο. Κάτι άλλο ήθελα να πω. Κάτι άλλο το άφησα τελευταίο. Επειδή προκλήθηκα πολλές φορές προσωπικά δεν το αναφέρω ως εκδικητικά. Ήδη προχθές κάποιος μικροπολιτής φίλος που κάνει και το δημοσιογράφο φίλος του κυρίου Τατούλη ο οποίος και πριν τις εκλογές μας λιδωρούσε και τα λοιπά μας εξίβριζε και τα ρέστα. Είπα ότι εγώ ετοιμάζομαι λέει και παρίγγειλα μια πολυτελή μερσεντές να πάρω για να κυκλοφορώ. Λοιπόν είπα την άλλη μέρα είπα να πάρω ένα φίλο μου να πάρω μια μερσεντές να μπω μέσα και να τους απαντήσω ότι πραγματικά βλέπω τώρα τον κόσμο διαφορετικά μέσα από τα τζάμια της μερσεντές. Αλλά το άφησα. Εγώ το λέω εδώ. Δεν θα απαντήσω στα μέσα και δεν θα ασχοληθώ με αυτή τη λάσπη. Δεν θα ασχοληθώ είπα με αυτή τη λάσπη, με μικροπολιτές δημοσιογράφους, δημοσιογραφίσκους. Τι είναι οι φίλοι σας όμως. Μέσω αυτόν εξυβρίζατε. Μέσω αυτόν τους χρησιμοποιήσατε κατά κόρων στην προεκλογική περίοδο και πετάγατε τη λάσπη. Τι γίνεται σήμερα. Τι γίνεται σήμερα. Τι πετάτε και ακόμα. Όμως θα πω λοιπόν κάτι. Μια υπάλληλος εδώ έχω ένα έγγραφο που ζήτησε να πάρει λέει άδεια κανονική από τα έτη 2012 έως το 2017. Άδεια λέει που δεν της χορηγήθηκε. Δεν είναι εδώ ο κ. Στατούλης να ακούσει. Ζήτησε από το 2012 λοιπόν, το έχω εδώ το έγγραφο, το καταθέτω στα πρακτικά. Να πάρει λέει κατόπιν τον ενοτερό και με δεδομένου ότι δεν έχω λάβει κανονική άδεια κατά τα έτη 2012 έως και 2017 παρακαλώ για τη χορηγήση της. Είπα δεν είναι εδώ ο κ. Στατούλης για να ακούσει. Είπα δεν είναι εδώ. Ετσι δεν είναι εδώ. Εγώ δεν το χρησιμοποιώ αυτό για να κατηγορήσω κανέναν. Όμως να η νοοτροπία. 8 χρόνια 9 δουλεύαμε. Δουλεύαμε σκληρά. Εγώ δεν λέω ότι δεν δουλεύαμε. Σήμερα λοιπόν θυμηθήκαμε να πάρουμε την άδεια των 8 χρόνων για να μην προσφέρουμε σήμερα με αυτή τη νοοτροπία θα κινηθούμε. Γι' αυτό το λέω. Αυτό δεν είναι νοοτροπία συνεργασίας. Δεν είναι νοοτροπία και σας παρακαλώ να τα ξεχάσουμε αυτά. Θα πρέπει όλοι να δουλεύουμε. Θα πρέπει όλοι να προσφέρουμε και να αμοιβόμαστε σύμφωνα με την εργασία μας. Αυτά λέει ο κανόνας του δικαίου. Κύριε Πρόεδρε. Σε προσωπικό. Έχετε λόγο. Ξέρω τι σημαίνει καουλάιτερ. Ξέρω τι σημαίνει να μην μπορείς να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ξέρω όμως και τι άκουγα για τον συγκεκριμένο απελθόντα ο μιλητή. Από τον κ. Νίκα όταν τον αποκαλούσε καραγκιόζη για αυτά που έλεγε για τα σκουπίδια. Σας παρακαλώ. Σε παρακαλώ λέω. Πρόσεξε τα λόγια σου. Σε παρακαλώ λέω. Κατούλη πρόσεχε τα λόγια σου. Τι θα γίνει τώρα με αυτό το παιχνίδι να παίσουμε εδώ πέρα αυτό που είπες. 10 περιφερειακά συμβούλια θα παίσουμε αυτό το παιχνίδι. Δεν το έχετε βαρεθεί. Και τον έλεγε δημόσια για να μην πω και άλλα πράγματα εκείνο που έχει σημασία. Θα το αποδείξεις όμως το καραγκιόζη έτσι. Θα το αποδείξεις. Στο δικαστήριο θα το αποδείξεις. Εψεύτη. Κύριε Πρόεδρε βάζω θέμα επί της διαδικασίας. Δεν μιλάτε κύριε Τατούλη. Πόσες φορές θα μιλήσετε. Εγώ έχω μιλήσει μία φορά σε τέσσερις ώρες και έχετε μιλήσει πέντε. Πώς θα γίνει δηλαδή. Η διαδικασία είναι αυτή. Έχουμε περιφερειακό ή δεν έχουμε. Στο προηγούμενο συμβούλιο να το σεβαστείτε αυτό που έλεγα και να πούμε όλοι να βάλουμε ένα φρένο. Κύριε Πρόεδρε η διαδικασία εξεφύγει. Δεν είναι λειτουργία αυτή. Εμείς εδώ πέρα δεν έχουμε κάνει. Εμείς ειδικά από εδώ κατάχρηση του χρόνου ποτέ σχεδόν. Να βγάλει και άλλο νοχετό. Εδώ μιλάμε. Δεν γίνεται κύριε Πρόεδρε αυτή η δουλειά. Όχι. Εγώ βάζω θέμα διαδικαστικό. Να τελειώσουν οι ομιλίες να γίνουν οι δευτερολογίες. Το επόμενο θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Περιμένουν χιλιάδες άνθρωποι σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Και εδώ αναλωνόμαστε τέσσερις ώρες με τις αντιπαραθέσεις σας. Ποιος ψήξε ποιον, ποιος έχει κομματικά χαρτιά του ενός του άλλου, ποιος μετακίνησε, γιατί το μετακίνησε αν ήταν δικός μας ή δικός σας. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Τελειώσετε την τοποθέτησή σας κύριε Τατούλη. Αλλά θα είστε σύντομοι σας, παρακαλώ. Ένα λεπτό, εάν με είχατε αφήσει θα είχα τελειώσει. Είδατε λοιπόν ότι το έγγραφο αυτό ήταν έγγραφο υπαλλήλου προς τη διοίκηση. Η διοίκηση θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να εκχωρήσει αυτό το δικαίωμα. Και εδώ λοιπόν αποδεικνύεται ο τρόπος που λειτουργείτε. Το φέρατε μια νόμιμη πράξη, καθόλα νόμιμη, με νόμιμη διαδικασία, για να μας πείτε τι. Για να μας πείτε τι. Ότι μπορείτε να μας πειλώσετε. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι δεν μπορείτε, για άλλη μια φορά, ξαναδέστε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Χωράμε στη δευτερολογία. Ο κύριος Κάτσαρης έχει το λόγο. Ούτε μισό λεπτό. Κύριε Κάτσαρη, μισό λεπτό. Όχι. Να πειρήσουμε όμως το δίλεπτο. Ούτε μισό λεπτό. Ένα πράγμα θέλω να πω. Όλοι σας είπατε για αυτό το θέμα. Και να το κλείσουμε. Άμα αδικίσατε κανέναν, οι προηγούμενοι που αδικίσανε, εσείς αδικίσατε να πάνε στα δικαστήρια. Τους εργαζόμενους ρωτήσατε αν έχουνε λεφτά να προσφεύγουν για τις παράνομες δικές σας αποφάσεις και μετά να δικαιώνονται. Ο κύριος Πετράκος. Όχι να τελειώνουμε, αλλά κοιτάξτε να δείτε κύριε Πρόεδρε. Έχετε ευθύνη εσείς για τη διαδικασία. Όχι, δεν είναι δική μας η δουλειά, η τήρηση της διαδικασίας. Αρνηθήκατε πριν για ένα πολύ σπουδαίο θέμα που αφορά την οικονομία όλης της Πελοποννήσου. Για τη δακοκτονία να πάρουμε μια απόφαση και εδώ πέρα γίνεται ένα παιχνιδάκι, προσωπικό, ξεπροσωπικό και ούτε άλλο. Λοιπόν, πρέπει να τελειώνουμε, πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη διαδικασία. Δεν θα τελειώσουμε το πρώτο θέμα, αυτό σας είπα. Και εγώ έβγει αληθινός όμως, το θέμα δεν θα προλάβουμε να το τελειώσουμε το πρώτο. Εντάξει, εγώ θα δικαιωθώ. Εσείς όμως έχετε ευθύνη για αυτό το πράγμα, την πρώτη ευθύνη, την πρώτη. Έχουνε πολλή ευθύνη, αλλά την πρώτη ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος. Δεν την έχουνε τα μέλη του Συμβουλίου. Λοιπόν, και να περάσω στο ζήτημα, τι θέλω να τονίσω στη Δευτερολογία μου. Λοιπόν, εγώ αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μπροστά μας έχουμε τέσσερα χρόνια. Έχετε τέσσερα χρόνια περιφερειακής αρχής. Ο λαός της Πελοποννήσου καταδίκασε με την ψήφο του την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για τα λάθη της παραλήψης της και πάνω από όλα της συμπεριφοράς της. Απέναντι και στα στελέχη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Το πώς συμπεριφέρθηκε. Λοιπόν, εσείς λοιπόν έχετε την ευθύνη από εδώ και πέρα να εμπνεύσετε τη δημόσια διοίκηση για να λειτουργήσει δίνοντας ο καθένας τον καλύτερο του σε αυτό. Είναι δική σας υπόθεση. Και αυτό θα γίνει αν η συμπεριφορά σας είναι σωστή, δημοκρατική, αξιοκρατική και έχει ισονομία. Άρα λοιπόν, μη μας λέει. Λοιπόν, από εδώ και πέρα εσείς θα έχετε. Οι άλλοι κριθήκανε και κατακριθήκανε. Τελειώσαμε. Λοιπόν, τα είπαμε στην πρωτολογία. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα είναι με το συνολικό αριθμό των υπαλλήνων που υπάρχει στην Περιφέρεια. Και οι σύλλογοι των εργαζομένων, για τους οποίους είπατε, διεκδικούν και διαμαρτύρονται και σήμερα. Πρώτον, για τις υπερορίες, κύριε Πρόεδρε, όταν αμφισβητείτε η υπογραφή του διευθυντή, οι διευθυντές ξέρουν ποιοι κάνανε. Δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητηθεί. Δεν έχει δικαίωμα ο Περιφέρειας να αρκείς να αμφισβητείς την υπογραφή του διευθυντή. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, η υπόθεση με τα δακτυλικά αποτυπώματα, υπάρχει απόφαση της Ομοσπονδίας που σας καλεί να μην την εφραμώσετε. Υπάρχει και σήμερα σύστημα και υπάρχει παντού για τον έλεγχο των υπαλληλών. Τρίτον ζήτημα. Μου είπατε απευθυνόμενος σε εμένα να πιλήσω και εγώ επί προσωπικού για γενικό διευθυντή. Αφού λοιπόν με προκαλείτε, κύριε Πρόεδρε, γιατί το συγκεκριμένο στέλεχος δεν τον κάνατε αυτόν, διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών. Με συγχωρείτε, ο οποίος είναι. Αφού θέλετε λοιπόν να σας δώσω ευθεία απάντηση. Λοιπόν, απαντήστε και θα απαντήσετε. Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος των Εργαζομένων γιατί πρέπει να λειτουργήσει το ΚΤΕΟ όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Διαμαρτύρεται για ελλείψεις προσωπικού. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να βάλουμε πρώτα. Τις προσλήψεις. Καλή η κινητικότητα αλλά δεν γίνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης γιατί δέκα χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει και πρέπει να λειτουργήσει με πνεύμα δίνοντάς του επαναλαμβάνου ο κάθε υπάλληλος τον καλύτερο του εαυτό και σε αυτό πρέπει να βοηθήσετε. Είπατε πολλά κύριε Πρόεδρε αυτό που με προκαλέσατε αλλά πάνω απ' όλα είπατε για διάφορα πράγματα αλλά για την υποστελέχωση τι θα κάνουμε την υποστελέχωση της Γραμματείας του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν μας είπατε. Λοιπόν, εμείς λοιπόν λέμε η συζήτηση και σας καλούμε όχι να απαντήσετε στα ουσιαστικά ζητήματα που θέσαμε που έθεσα στην τοποθέτησή μου, έθεσε ο Νίκος Σογόντικας στην τοποθέτησή του και το σχέδιο απόφαση που υποστηρίζουμε που έθεσε ο Πολοκέφαλος, που έθεσε ο Κάτσαρης. Αυτά είναι τα ουσιαστικά ζητήματα που υπάρχουν, που σας θέσαμε. Λοιπόν, και σε αυτά παρακαλούμε να απαντήσετε αφού πράγματι λέτε ότι η Μίζων Αντιπολίτευση αναγνώρισε τις ευθύνες. Αναγνωρίσαμε τις ευθύνες των προηγούμενων και τις στηλιχτεύσαμε με πολύ αυστηρό τρόπο και εξακολουθούμε να τις στηλιχτεύουμε και έχουν σοβαρές ευθύνες για ότι δεν κάνανε και ότι δεν κάνανε και σας προκαλούμε λοιπόν. Προκηρήξτε τώρα τις θέσεις εντός 15 ημερών ευθύνης, συγκροτήστε τα συμβούλια επιλογής προσωπικού και να λειτουργήσετε τα περιφερσιακά συμβούλια μέσα 15 ημέρες να συγκροτηθούν. Λοιπόν, αυτή είναι μια ουσιαστική πρόταση αφού θέλετε λοιπόν να μιλήσουμε για μπροστά πάμε. Αύριο το πρωί να συγκροτηθούν και να προκηρήξετε όλες τις θέσεις ευθύνης τώρα για να τελειώνουμε. Και μη μου πείτε μετά ότι το Υπουργείο, τα ξέρουμε τα Υπουργεία τι κάνουν και ότι κάνουν πλάτες στους περιφεριάρχες διαχρονικά. Και σας το είπα από το 2011 κάνουν πλάτες και πιέζαν οι περιφεριάρχες και ο κ. Τατούλης και όλοι οι κ. Τατούληδες του 2011 να μην λειτουργήσουν τίποτα για να φτιάξουν το μηχανισμό τους και να λειτουργήσουν όπως θέλουν. Αυτά τα ξέρουμε. Κύριε Πετράκο επειδή δεν προλάβατε να πείτε την παρατήρησή σας για τη διαδικασία και για το χρόνο και μου είπατε ότι εγώ ευθύνομαι, αντί για δύο λεπτά έχετε μιλήσει οχτώ. Μόλις τώρα, εγώ τι έπρεπε να κάνω. Πάμε, ο κ. Γόντικας. Κύριοι συναδελφοί, κύριε Πρόεδρε και δύο αντιπεριφεριάρχες Αρκαδίας και Μεσαινίας, πέσατε σε ένα βαρύ ολίσθημα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ευρίζετε και να εμπέζετε εργαζόμενους που με πολύ μόχθο δίνουν τη μάχη σε αυτές τις διαλυμένες και με αυτές τις συνθήκες της υπερασιασίας. Για εκείνους, λοιπόν, τους υπαλλήλους που θέλουν να παίρνουν το μισθό από το σπίτι, στείλτε το σπίτι τους. Δεν δικαιούστε να μιλάτε όμως έτσι. Γιατί έχετε όλες τις δυνατότητες. Αλλά θέλετε να καλύψετε τις δικές σας πομπές ρίχνοντας ευθύνες τους εργαζόμενους. Και δεν κατάλαβα. Δεν έχετε τη δυνατότητα να καλέσετε σε σύσταση, σε απολογία, σε επίπληξη, σε στέρηση μισθού εκείνος που την κοπανάει από την υπερεσία. Για δεν τα κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι. Και σήμερα φαίνεται εδώ μια εικόνα ότι οι υπάλληλοι είναι κοπανατζίδες. Κοπανατζίδες είναι τα τσιράκια σας. Και θέλετε να βάλετε και συστήματα διωκτικών αρχών FBI και συστημάτων κράτησης. Δεν θα περάσουν αυτά. Θα είμαι επικεφαλής με τους υπάλληλους που θα τα σπάσουμε. Σας παρακαλώ δηλαδή. Υπάρχει και ένα όριο να τα λέτε με τέτοιο φράσος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κοιτάξτε τι άλλο προέκυψα την κουβέντα. Δεν πρόκειται να γίνουν κρίσεις προισταμένων. Έτσι είπατε καθαρά πρώτα η τροποποίηση του αργανισμού που δεν την βλέπω. Ποιος θα την ψηφίσει εκτός αν τα βρείτε με τον Τάτουλη και τα ψηφίστε. Εδώ είμαστε. Να το δούμε και τούτο το πράγμα. Για τον οργανισμό λέω Μπουζά δεν μ' ακούς. Λέω λοιπόν άρα κρίσεις προισταμένων στους επόμενους. Όπως έκαναν οι προηγούμενοι με ανάθεση και τα λοιπά. Το χοντρό πρόβλημα όμως είναι το εξής κύριε Περιφεριάρχα. Όσο και ανακατέψετε το προσωπικό δεν βγάζει άλλο προβλήματα θα δημιουργείται. Ο Τατούλης τόλησε το πρόβλημα σε ένα βαθμό. Εμείς διαφωνούσαμε. Τόλησε με τους Οχταμηνίτες, τόλησε και με τους Πελοπόνους ΑΕ και με τους υπόλοιπους. Με τους Οργολαβικούς. Εμείς διαφωνούσαμε τόλησε όμως ένα βαθμό. Εσείς τι θα κάνετε δηλαδή. Δεν μας λέτε. Περιμένετε την κινητικότητα. Και τέλος. Κοιτάξτε σε κάποια εσδήματα κύριε Νίκα που αφήσατε εχμές. Όσον αφορά τα εσδήματα των αμαρτωλών έργων και των ευθυνών των υπερρυσιακών παράγοντων. Όσον αφορά της διασπάθησης κατομμυρίων ευρώ για εκδηλώσεις για κάθε είδους ζαρζαβατικών. Υπάρχουν πρώτα οι πολιτικές ευθύνες και οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων και ξεκινάτε από εκεί. Όχι από τους υπαλληλούς κύριε Νίκα. Ήταν παράνομες οι αποφάσεις. Με απόφαση Περιφερειάρχη. Περιφερειάρχη χίλιες αποφάσεις για να δώσουμε χιλιαρικάκι διχίλιαρο και τριχίλιαρο για κάθε διαπάστα νόσων και ζαρζαβατικών. Ξεκινήστε λοιπόν από τα πολιτικά πρόσωπα τις ευθύνες και όχι στον προσωπικό και στις υπαλλήλους που παίρναν εντολές. Ξεκινήστε από τις ευθύνες που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα για το χειρισμό στα αμαρτωλά έργα με το περιορισμένο αριθμό προσκρίσεων με τις διεκτονικής εκατομμυρίων ευρώ που ποτέ δεν ήρθαν εδώ να κουβετιαστούν και μετά να πάτε στους υπαλλήλους. Γιατί δεν ξεκινάτε από την κορφή και ξεκινάτε από τον μεσαίο ή τον τελευταίο τροχό της άμαξας για να καλύψετε τις πολιτικές, τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Δική σας είναι η ευθύνη. Άρα λοιπόν όμως μην τα ρίχνετε στους εργαζόμενους αυτά. Είναι το προηγούμενο και εσάς τώρα που πέντε μήνες λέτε θα περιμένουμε και εκείνο το πόρισμα που μακάρι να βγω ψεύτης δεν βλέπω να βγάζει τίποτα για την Τίνα. Εμένουμε στην πρότασή μας όπως την διάβασα και καλό την προηγούμενη περιφερειακή αρχίαν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα με βάση αυτά που λέει. Ή τους ας αφήσουμε τους δεξιούς του Τατούληρες είναι αδελφοί της Αριστεράς και της Πρόδου και της Δημοκρατίας. Σκούρο, Ρουμελιώτη, Γιανακούρα, προοδευτικοί άνθρωποι ψηφίστε τι θα πάθετε πάρτε μια άδεια από τον Τατούληρες εμένουμε και θα την βάλουμε σε ψηφοφορία. Προτού περάσουμε στον επόμενο ομιλητή για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και επειδή ο Γόντικας τα λέει απ' το σωρό εδώ εμείς δεν είπαμε με τίποτα ότι οι υπάλληλοι είναι κοπανατζίδες μόνο σου Νίκο είπες ότι υπάρχουν και αυτοί και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Από πού είπαμε εμείς ότι είναι όλοι κοπανατζίδες οι υπάλληλοι. Για αυτό δεν το είπες απ' το σωρό σου λέω σε βοηθάω τώρα για να μην παραξυγιόμαστε. Εμείς δεν είπαμε πως είναι όλοι κοπανατζίδες. Προσπάθησες να δικαιολογήσεις το φακέλωμα το γενικό με αυτήν την τοποθετησία και να παράδεχονται αυτό λέω. Νίκο δηλαδή επιμένεις ότι δουλεύουν όλοι το ίδιο ότι δεν υπάρχουν στο δημόσιο και άνθρωποι που δεν τηρούνε το σωρό. Γιατί δεν παίρνετε μέτρα και αυτοί που δεν τηρούν το ωράριο άλλα εκτός αυτού του φακέλωμα. Γνωρίζετε κύριε Πρόεδρε ότι η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων έχει από το 2007 και το 2011 καταγγείλει τέτοιες πρακτικές και ότι αυτό σας το επισημένει σήμερα η Ομοσπονδία των Εργαζομένων. Το γνωρίζετε με συγχωρείτε αυτό το πράγμα. Πάμε τώρα παρακάτω μη ξαναγυρίζουμε σε αυτό το πράγμα. Λοιπόν που είχαμε μείνει ποιος είναι... Ο κύριος Σεμπενζής και μετά είμαι εγώ. Ο κύριος Σεμπενζής δεν ήταν εδώ. Πότε? Όταν ήταν να μιλήσεις. Κύριε Σεμπενζής ήταν να μιλήστε και δεν είσαστε εδώ. Τώρα θα γυρίσουμε πίσω. Μετά τον κύριο Γόντικα δεν είμαι εγώ. Δεν είναι ο κύριος Πετράκο δεν είμαι εγώ. Πονάποδα πάμε τώρα. Πρώτος, δεύτερος, τρίτος, δεύτερος. Ούτε ένα λεπτό. Θα σταθώ μόνο σε κάτι που άκουσα από τον κύριο Ρουμελιώτη αλλά νομίζω ότι το άκουσα και από κάποιους άλλους που δεν μου διαφεύγουν τώρα. Γιατί επί τρία χρόνια, επί τέσσερα χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μια ΕΔΕ και επί πέντε, τέσσερις μήνες τώρα που είναι ο κύριος Νίκας έγιναν πέντε, έξι ΕΔΕ. Κύριε Ρουμελιώτη και κύριοι συνάδελφοι που το είπατε αυτό, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί να περάσουν και πέντε και δέκα χρόνια για να μην συμβεί τίποτα και μπορεί να περάσει και ένας μήνας και δέκα μέρες και να γίνουν υπαραπτώματα. Αυτό τι σημαίνει, ότι δεν πρέπει να γίνουν ΕΔΕ, θα κριθούν αν θα γίνει ή θα γίνει ΕΔΕ από το χρόνο που έχει μια περιφερειακή αρχή στη Δίκη, στη Πελοποννήσου. Αν είναι δυνατόν. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, εμένα όσα είπα στην ομιλία μου. Κυρία Νικολάκου έχει το λόγο. Α, συγγνώμη, ναι. Μπερδεύτηκα. Φτάνοντας στο τέλος και πριν την πτυσοφορία, καταθέτουμε δύο προτάσεις, τις οποίες να ενσωματωθούν στο κέμινο που διάβασε ο Νίκος Σοβώτικας προηγουμένως. Τις διαβάζω για τα πρακτικά. Ένα από τα βασικά ελλείμματα της δημοκρατικής λειτουργίας είναι το γεγονός ότι με ευθύνη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, από την ίδρυση του θεσμού της περιφέρειας μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί αξιοκρατικές κρίσεις από τα προβληπόμενα από τον νόμο Συμβούλια Επιλογής Προεισταμένων για την ανάδειξη, τοποθέτηση και αξιολόγηση των στελεχών της δίκησης σε θέσεις ευθύνης. Η νέα περιφερειακή αρχή ακολουθεί την πεπατημένη ορίζοντας αναπληρωτές προεισταμένους και μετακινώντας στελέχη της δίκησης, χωρίς κρίσης των υπηρεσιακών συμβουλίων, κάτι που δημιουργεί συνθήκες ομοιρίας των στελεχών. Αυτές είναι οι δύο προτάσεις. Γιώργο, τις κάνουμε δεκτές εισαγωγικά στην πρότασή μας, σαν εισαγωγή, δεν έχουμε καμιά ατήρηση. Προχωρώντας στη συνέχεια την τοποθέτησή μου, στη δευτερολογία μου, θα έλεγα ότι πραγματικά αυτά που κοβερντιάζουμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι σημαντικά ζητήματα και εάν θέλουμε να υπάρχει έβρεθμη λειτουργία στις υπερεσίες της περιφέρειας, θα πρέπει όλα αυτά που κουβεντιάσαμε προηγουμένως, που μιλήσαμε όλοι, θα πρέπει να ανακληθούν, να μπει σε καινούρια ρότα, άμεσα να προχωρήσει η συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων πριν την τρογοποίηση του οργανισμού, για να συγκροτηθεί και το Συμβούλιο Επιλεογής Προεσταμένων, ώστε όλοι με αξιογρατικά κριτήρια να πάρουν τη θέση που τους αξίζει και τους ανοίγει. Στο θέμα της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, θεωρώ ότι η αποδυνάμωση, η μετακίνηση του υπαλλήλου, του κ. Στρατήγη, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και τα δύο παιδιά που παρεμπρέξονται μαζί μας είναι παιδιά αστέρια, που βγάζουν πολύ δουλειά, με έναν άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έχουμε προβλήματα. Κλείνοντας, θέλω να πω λιγάκι και κάτι για τους αναμάρθειτους, γιατί προηγουμένως υπόθηκαν και κάποια θέματα. Κυρία Νικολάκου, παρακαλώ. Θανάση θα πρέπει να ακούγονται όλα, σε παρακαλώ. Λοιπόν, κυρία Νικολάκου, είπα προηγουμένως κάποια πράγματα. Ο Τούλης βέβαια εκφράστηκε με αυτόν τον ανεπιτρεπτό τρόπο. Τα Τούλης είναι αυτός, τι να πεις περισσότερο. Στον κουφού την πόρτα, στο θέλεις βρώντα. Το 2011, γιατί είπατε ότι τώρα γίνονται οι διώξεις, τώρα γίνονται οι μετακενήσεις, τώρα. Όταν τον Ιούλιο του 2011 ενσωματώθηκε η ΔΕΚΕΣΤΗΣΤΗΣ ΕΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ, ο κύριος Παπαηλίου, ο οποίος ήταν προηστάμενος, εκλεγμένος από το υπερησιακό Συμβούλιο. Τον αλλάξατε. Στη θέση του κυρίου Παπαηλίου, πήγε ο κύριος Κωστόγενης. Είπα προηγουμένως και δεν το παρατηρήσατε, βέβαια δεν σας συνέφερε, ότι κάποιοι διευθυντές λειτουργούσαν υπό συνθήκες ομοιρίας. Ο κύριος Κωστόγενης, ας μου επιτραπεί, όπως και τους άλλους που είπα, που λέω τα ανομάτες δημόσια, ήταν ευάλωτο σε κάποιο θέμα και χρησιμοποιήθηκε από την απελεθούσα περιφερειακή αρχή για να περνάει τα πάντα. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Επομένως, μην λέμε για τους άλλους και εσείς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσατε. Και σήμερα ερχόσαστε εξαγνισμένοι, υποτίθετε, από την κολυβίδα του Συλλοάμ μετά από πέντε μήνες και ανακαλύψατε ξαφνικά τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό είναι υποκρισία και ξεπερνάει καθόριο. Αυτά ήθελα να πω. Κυρία Νικολάκου. Με κατηγορεί ο κύριος Περιφερειάρχης για πολλές ιδιότητες. Σήμερα ήμουν και επιθεία, γιατί πριν έρθω εδώ, στη συνάντηση της δικής μας παράταξης είπα ότι αυτός που θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της Κορινθίας θα είναι ο κύριος Πουλοκέφαλος. Και μου λένε όλοι οι συνάδελφοι, τώρα Δίνα που το ήξερες. Αγαπητοί συνάδελφοι, είπα, το προσθέτω στα υπόλοιπα. Οι εκλογές τελείωσαν, λέει ο κύριος Νίκας. Τελείωσαν όμως και είχαν ένα αποτέλεσμα. Δεν είχαν έναν νικητή και όλους τους άλλους χαμένους. Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Εμείς έχουμε την άποψη ότι οι εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία όπου υπάρχει αυτός ο οποίος θα επιλεγεί για να ασκήσει διοίκηση αλλά υπάρχουν και οι παρατάξεις οι οποίες ανάλογα με την ψήφο των πολιτών κατατάσσονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενοχλούνται πάρα πολύ όλοι, δεν είναι μόνο ο κύριος Νίκας, ο κύριος Νίκας μπορεί να μην ενοχλείται, που λέμε ότι είμαστε δεκαεφτά εμείς και δεκαεφτά η παράταξη του κυρίου Νίκα, δηλαδή εδώ δεν υπάρχει μίζο να μη οψηφία, υπάρχουν δύο παρατάξεις με ίσο αριθμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο από συμβούλους και υπάρχει και η τρίτη παράταξη που έχει οχτώ συμβούλους κτλ. Αν νομίζετε ότι δεν είμαστε τα πηλαιοψηφία και δεν ασκούμε διοίκηση θα μας οδηγήσει σε κατάθλιψη. Κάνετε λάθος. Αν νομίζετε ότι δεν θα μιλάμε, δεν θα λέμε την άποψή μας, δεν θα εκφράζουμε την αγωνία των πολιτών με την οποία μιλάμε, έχοντας στη φαρέτρα μας την πρώτη Κυριακή, όπου ήρθαμε πρώτη δύναμη στην Πελοπόννησο, κάνετε επίσης πολύ μεγάλο λάθος. Αλλά και να θέλαμε να καταλάβουμε ότι χάσαμε, αν παρακολουθήσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου όλες οι παρατάξεις κινούν εναντίον της δικής μας παράταξης, νιώθουμε ότι έχουμε απέναντί μας όλους εναντίον μας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι και να το θέλαμε να το καταλάβουμε, βλέπω είχαμε αφήσει πολύ πολύ βαθιά τα χνάρια μας και δεν μπορείτε να τα ξεπεράσετε ακόμα. Ήταν χρήσιμη αυτή η συζήτηση, είπε ο κ. Περιφεριάρχης, ήταν. Κάποιοι από την παράταξή του δεν το κατανόησαν. Και σήμερα κατάλαβα πάρα πολλά από την τοποθέτηση του κ. Νίκα, γιατί προσπαθώ να τον ακούω πολύ προσεκτικά λέξη λέξη και γιατί τον ξέρω και αρκετά χρόνια. Λέει από το 2011 με κυνηγά η παράταξη του Τατούλη. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αν ο κ. Νίκας θεωρεί ότι επί 8 χρόνια η παράταξη του κ. Τατούλη και ο κ. Τατούλης τον κυνηγούσε ως δήμαρχο και μέσα από αυτή τη θέση του θέλει συνεχώς να το εξοτερικεύει. Άρα, αυτά τα ευχαριστώ που λέει στο ΣΥΡΙΖΑ και σε όλες τις δυνάμεις που τον έβγαλαν είναι αληθή, είναι ειλικρινά. Έτσι είναι. Τον κ. Νίκα τον ψήφισαν όλοι αυτοί που δεν ήθελαν να βγει ο κ. Τατούλης. Γιατί δεν είχε καλή συμπεριφορά, γιατί είχε αλαζονία, γιατί είχε το ένα, γιατί είχε το άλλο. Αυτό ελέγχεται και θα το δούμε. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Το είπαν όλες οι παρατάξεις, ανεξάρταν το μεγαλύτερο μέρος που το διέθεσαν για να μιλήσουν για την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Έχουμε ακούσει πολλά. Είμαστε εδώ όχι για να μιλήσουμε γενικά, αλλά να πούμε ότι υπάρχουν αποφάσεις του κ. Περιφερειάρχη, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τον νόμο, δεν είναι σύμφωνες με το άρθρο 84 του νόμου 3528 του 7 και του άρθρου 245 του νόμου 3852 του 10 σε συνδυασμό με τις διατάξεις 38 του Προεδρικού Διατάγματος 131 του 10. Αυτές τις αποφάσεις θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να τις προσβάλλουμε σε όλη τη δυνατότητα που έχουμε, έχοντας έντονο συμφέρον. Για τα εννέα χρόνια της θητείας του Πέτρου Τατούλη ακούστηκαν τέσσερις μετακινήσεις. Να πω κι εγώ, μια και ο κ. Νίκας λέει συνέχεια για υπαρχηγούς. Ο υπαρχηγός κατεμέ του κ. Νίκα, ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, το αντελήφθη αυτό και λέει, θυμόταν μόνο τέσσερα. Είναι εφείς, θυμόταν. Κάποιος σου λέει, θα υπήρχαν κι άλλα. Δεν υπήρχε, λοιπόν, κανένα άλλο. Είχε τέσσερις μετακινήσεις που υπάρχει απόφαση εκτελεστικής και διαφωνία των συναδέλφων και ο κ. Καλίδης επέμενε και βεβαίως κάποιοι που έχουμε πάντα τις ίδιες ευαισθησίες και τότε και τώρα ήρθαμε απέναντί του γι' αυτό το λόγο. Η μεσηνία είχε διαρχία, σωστά. Την αλήθεια θα τη λέμε. Έχει δίκιο ο κ. Αναστισσόπουλος. Η αντιπεριφεριάρχης η οποία είχε τέσσερις αποφάσεις εκτελεστικής επιτροπής και δύο του περιφεριάρχη, ότι δεν χαίρεται της εμπιστοσύνης της τότε περιφερειακής αρχής. Ασκούσε διοίκηση και υπήρχε κι άλλη αντιπεριφεριάρχης η οποία είχε αναλάβει με επόφαση του κ. Τατούλη. Εκεί γίναν όλα και σύρτες και κοργοί και πεθαμένοι και ζωντανοί και υπήρχε πρόβλημα. Φταίνε οι υπάλληλοι γι' αυτό. Είναι υπεύθυνοι οι υπάλληλοι γι' αυτά που γίνονταν στην περιφερειακή ενότητα Μεσσινίας. Ξέρω ότι έχω πολύ μεγάλη διαφωνία με τον κ. Γόντικα, αλλά θα πω το εξής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ακούσω το 2020 έναν δεν ασκειδίικηση. Νομίζει ότι ασκειδίικησε ο Πρόεδρος, δεν ασκειδίικησε. Δεν μπορούσα να φανταστώ να λέει ότι υπάρχουν οι υπάλληλοι κοπανατζίδες που δεν δουλεύουν, που πάνε και έρχονται, που παίρνουν τα λεφτά στο σπίτι τους. Αν υπάρχουν, δεν τους τιμωρούμε, τους επιβάλλουμε αυτά που λέει ο νόμος. Εμείς, λοιπόν, τα ακούσαμε αυτά και ακούσαμε και τον κ. Νίκα, ο οποίος μας έχει προετοιμάσει από το πρωί και ήμουν έτοιμη γιατί είδα ένα πρωτοσέλιδο και το ερμήνευσα. Δεν φοβάμαι, λέει ο κ. Νίκας, φέρατε το θέμα για να με εκφοβίσετε. Και εγώ δεν εκφοβίζομαι. Δεν φέραμε το θέμα να εκφοβίσουμε κανένα. Αλλά δεν εκφοβιζόμαστε κι εμείς. Άκουσα για ένα έλλειμμα, αυτό κράτησα από όλα, είναι η μόνη σημείωση που έχω, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην ανώνυμη εταιρεία Πελοπόννησος ΑΕ, η οποία διέπεται από συγκεκριμένο καθεστώς, έχει συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο και συγκεκριμένη διοίκηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και το είπε ο κ. Περιφεράκης και δεν άκουσα κανένα να το λέει. Πρέπει να το δούμε αυτό. Αν πράγματι στο Πελοπόννησος ΑΕ υπάρχει έλλειμμα εκατοντάδων ευρώ, χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αυτό είναι μια βόμβα, που είπε ο κ. Περιφεράκης και την είπε, δεν την άγγιξε κανένας και τελειώσαμε. Άρα λοιπόν, επειδή ανήκω σε αυτούς που και δουλεύω σκληρά και είμαι περήφανη για την εντιμότητά μου και το μόνο που καταλογίζω στον εαυτό μου είναι τον αφθορμητισμό μου, θέλω να πω ότι εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει ο οργανισμός να έρθει πρώτα, να γίνουν οι συζητήσεις με τους διευθυντές και τους υπαλλήλους και μετά να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιολόγηση γιατί αλλιώς πιθανόν να μιλάμε για φωτογραφικές θέσεις. Και κλείνω λέγοντας το εξής. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να καταλάβω τον κ. Νίκα. Τι θέλει, την χέρι συνεργασίας, το κάνει τη μία μέρα και την άλλη όχι, θέλει συνένεση, τι ακριβώς, κάνω μεγάλη προσπάθεια να το καταλάβω, θέλει συνεργασία με όλους τους άλλους εκτός από την παράταξη του κ. Τατούλη, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε, είναι σημαντικό αυτό, τι ακριβώς θέλει. Ακούσαμε χθες, λείπει σήμερα, λυπάμαι που λείπει, ακούσα τον κ. Δέδε να λέει, ο οποίος βγήκε σε πολλά κανάλια και σε πολλά ρεδιόφωνα, ότι ο κ. Τατούλης λέει, η παράταξη του κ. Τατούλη, πήγε στον κ. Νίκα και ζήτησε συνένεση γυρεύοντας και ο κ. Νίκας τα αρνήθηκε. Λέει και μετά ήρθαμε εμείς για να σώσουμε τον Πελοπόνους. Ξέρετε... Ποιος το είπε αυτό κ. Νικολάκου? Κ. Νικολάκου είπατε κλείνω... εντάξει, τώρα σας παρακαλώ. Θα στείλω το απόσπασμα. Γιώργο μου, επέτρεψέ μας. Θα στείλω το γαρ πολύ της λήψεως κ. Πουλοκέφαλε. Θα στείλω το απόσπασμα. Σας παρακαλώ. Αυτό λέω και κλείνω. Θέλουμε λοιπόν να πούμε κλείνοντας κ. Πουλοκέφαλε. Κλείνοντας και κλείνοντας, μα δεν το κλείνετε. Θέλω λοιπόν να πω κλείνοντας ότι το πρόβλημα υπάρχει. Διαπιστώθηκε. Δεν το αρνήθηκε κανείς. Για να πείτε ότι ναι το κάναμε, λέτε κάνατε τα ίδια. Δεν είναι αυτό κατά τη γνώμη μου σωστό. Ο κ. Νίκας βέβαια πήρε επάνω του το θέμα. Το πήρε. Εντάξει. Είπε ναι, υπήρχε επιφύλαξη, το παίρνω πάνω μου. Αυτό εγώ γενικά για κάποιον που δίκει το θεωρώ πολύ σημαντικό. Οποιαδήποτε λήψη απόφασης σήμερα από αυτούς που κόπτονται, γιατί δακτυλικά αποτυπώματα, εγκυκλίους, απαγορεύσεις και τα λοιπά δεν τα κάναμε εμείς. Τώρα είδα δημοσιοποιούνται και πώς δίνονται υπερορίες. Το είδα στα site αυτό. Οποιαδήποτε λήψη απόφασης λοιπόν θεωρώ ότι θα χάσει τη σημασία της και το νοημά της. Αυτό που θέλαμε εμείς και αυτό που θέλουμε εμείς είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι θα πρέπει να τηρούμε την ομοιμότητα. Αν πιστεύουμε ότι την τηρούμε, είναι κατηγορία. Τι δεν γίνεται άλλο. Τι να κάνω, σας το είπα 10 φορές. Εντάξει, δεν το καταλαβαίνετε, αλλά και εγώ θα πάρω μέτρα από εδώ και πέρα. Πάμε κύριε Περιφερειάρχα, είχατε το λόγο. Εγώ θα είμαι πολύ περήφανος, αν υπομείνω μέχρι το τέλος της θητείας και δεν είμαι επιθετικός προς κανέναν. Και ιδιαίτερα προς αυτούς οι οποίοι με έχουν προσβάλει και με προσβάλουν κατασύστημα. Αυτό τα πόλα θέλω να πω ότι τιμώ τον Πρόεδρο. Δεν έχω καταφερθεί ποτέ εναντίον του. Συνυπάρχουμε μια δεκαετία. Εκτιμώ το έργο το οποίο έχει επιτελέσει ως Δήμαρχος Βόρειας Κοινουρίας και στη συνέχεια ως Αντιδήμαρχος. Εκτιμώ το έργο το οποίο κάνει στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και την προσφορά του όπου αναφερθεί κατάλληλα σε αυτά και είναι ένας βασικός συνεργάτης μου ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της Μεγαλόπολης. Τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Αγαπητοί συνάδελφοι και λυπούμε για το γεγονός, για όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν και θα κάνω και μια πολιτική κρίση. Λυπούμε όταν ένας συγκεκριμένος άνθρωπος για εννιά χρόνια έχει τις τύχες αυτής της περιφέρειας στα χέρια του. Είναι πολιτική μου κρίση και άποψη και είμαι υπερήφανος ότι ποτέ δεν συντάχτηκα ούτε με τους λόγους του, ούτε με την τρακτική του. Το θέμα σήμερα ήταν ένα αδύθεν. Ήταν μια παγίδα. Ήταν κάτι στα πλαίσια του κεφαλοκλειδόματος που επιχειρείται. Προς μια περιφερειακή αρχή η οποία δεν διαθέτει η πλειοψηφία. Φωνές, αντάρρες, αποδεκτικά στοιχεία κανένα και ένα ζήτημα για το οποίο είναι αρμόδιος αυτός που προβλέπει ο νόμος. Το τι αρμοδιότητα έχει το περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφεριάρχης, η οικονομική επιτροπή, τα συλλογικά όργανα τα περιγράφει ο νόμος. Δεν ακούστηκε κάτι για συγκεκριμένα πρόσωπα για να απαντήσουμε. Κάτι, κάτι το συγκεκριμένο. Αντίθετα, είπαν πολλά και διάφορα τα οποία και δεν είναι σωστά. Όπως, ως παράδειγμα, 5-6 ΕΔΕ, είπε ο προηγούμενος ο μιλητής. Δύο είναι η ΕΔΕ, την οποία της έκανα συγκεκριμένη πάλι. Η μία είναι για το δρόμο Τζάνε Καλαμάκη, για να διαπιστώσουμε τι έγινε σε αυτή την οικονομική επιτροπή και ποιος ευθύνεται και είχε μια μετακίνηση διευθυντή σε θέση διευθυντή. Και η δεύτερη ΕΔΕ είναι η παραβίαση γραπτής εντολής του γενικού διευθυντή για περιβαλλοντικά ζητήματα. Δύο, εμείς λέει δεν κάναμε καμία ΕΔΕ. Όποιος θέλει να δει ΕΔΕ που έκανε η προηγούμενη δίκηση, αναφέρομαι στη Μεσιλία Καταστερεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, να έρθει να του τη δείξω. Και σας το λέγω εν τιμή, είναι δυνατόν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώπιον 50 εγκρήτων ανθρώπων να λέμε ποτέ. Αλλά κι αν έγινε, κακό είναι. Είναι κακό, δεν είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται απ' τον νόμο. Λοιπόν, δύο ΕΔΕ για συγκεκριμένους λόγους. Κυνητικότητα, έρχονται 207 υπάλληλοι, οι οποίοι θα βοηθήσουν και την Έδρα και τις περιφερειακές ενότητες να αναπνεύσουν. Γιατί έχουμε τεράστια προβλήματα. Και υποχρεωνόμαστε για να ανταποκριθούμε σε βασικές δράσεις και στα αιτήματα των πολιτών, να ζητούμε συμπαράθραση, να κάνουμε μετακίνηση για να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Τι έχετε την εντύπωση, ότι εμείς είμαστε εχθροί των υπαλλήλων, για ποιο λόγο? Για ποιο λόγο να θέλουμε να στενοχωρήσουμε κάποιον. Μου λέτε εδώ για το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Γραμματεία, που έχει τέσσερις υπαλλήλους μαζί. Που έχει τέσσερις υπαλλήλους, διότι είναι τμήμα συλλογικών οργάνων. Και έμειναν τρεις, με εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας. Μετακινήθηκε ο ένας μέχρι να ολοκληρωθεί διαδικασία. Λοιπόν, έχουμε δύο στην Οικονομική Επιτροπή και δύο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που αποτελούν το τμήμα συλλογικών οργάνων. Μετακινήθηκε ο ένας, ο κύριος, στην υπερεσία της διοίκησης για να τελειώσει η διαδικασία της κινητικότητας, η οποία ολοκληρώνεται. Αυτό είναι το θέμα. Δεν υπάρχει κόσμος για να κάνουμε μια βασική δουλειά. Και, εντωμεταξύ, και τα θέματα της επιπλέον απασχόλησης πληρώνονται στη Γραμματεία των Συλλογικών Οργάνων. Σιγά, αυτό βρήκαμε ως πρόβλημα. Αυτό ήτανε? Μήπως τον απέσπασα στο γραφείο μου, όπου αγωνίζομαι με δύο ανθρώπους να καλύψω όλα τα μεγάλα ζητήματα. Τι θα λέγατε αλήθεια αν ερχόταν η γυναίκα μου να καθίσει στη Γραμματεία ή ένα μου παιδί να αρχίσει να παρελάβει από εκεί. Τι θα λέγατε. Λοιπόν, αυτά για την ΕΔΕ που παρέλαβα. Και δεν είναι κακό όσον αφορά στην Αρκαδία. Μη λέτε συνεχώς για τη Μεγαλόπολη. Διότι εμείς είμαστε η ελπίδα της Μεγαλόπολης. Σε αυτό το οποίο έρχεται. Ψήφισατε το πίσιμο και την καταστροφή της Μεγαλόπολης. Θα το δείτε στην πράξη. Συνάδελφοι, με συνθήματα μπορούμε να ομιλούμε. Βαγγέλη, μη με διακόπτες. Και να λέμε ότι θέλουμε με τα συνθήματα. Η πραγματικότητα είναι όμως πέντε χρόνια πριν. Έπρεπε να έχουμε κάνει και τους αναγκαίους σχεδιασμούς. Και τα 35 εκατομμύρια που έχουν ήδη ξοδευτεί. Έπρεπε να έχουν ξοδευτεί σε έργα που έπρεπε να πιάσουν τόπο. Τι έχετε την εντύπωση. Έχουμε εμείς έχθρα προς καμία περιοχή. Ή δεν ξέρουμε την ιστορία της Μεγαλόπολης για τον έλεγχο... Είστε υποτακτική στην κυβέρνηση κύριε Περιφερειάρκα. Δεν γίνεται με συμπτήματα. Ο Μητσοτάκης αγαπητέ και ο Τσίπρας χθες... και ο Παπανδρέου προχθές δεν είναι εχθροί της πατρίδος. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βγει με συγκεκριμένες διαδικασίες μέσα από τον λαό. Επομένως ας μη λειτουργούμε αφοριστικά τουλάχιστο... οι άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν την αποδόπλευρα με μια ευρύα έννοια. Να πω ακόμα γιατί είπατε και επαναλαμβάνω για την Αρκαδία. Έχουμε πρόβλημα με την Αρκαδία. Εγώ δεν αμφισβητώ αυτά τα οποία λέτε. Αλλά μιλάμε για περιοχές οι οποίες ουσιαστικά έχουν μείνει χωρίς πληθυσμό. Για σχολεία τα οποία... Γριές δεν γεννάνε οι γριές κύριε Περιφερειάρκα μου τι να κάνουμε στερεφέψανε. Μαγγελίμ ακούσε. Δεν γίνεται το ίδιο με τις άλλες περιφέρειες. Αυτό το λέω ότι πρέπει να δούμε και να σκεριάσουμε με τους πόρους που έχουμε. Τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρχει μια αντιστροφή της κατάστασης. Αν λέμε τα αντίθετα εδώ, είναι βέβαιο ότι κανείς αρκάς δεν μας πιστεύει. Να σας πω και κάτι άλλο. Λέτε ότι μας ψηφίσανε 17 και 17. Έτσι είναι. Και μακάρι σας λέγω, γιατί απλή αναλογική είναι μία κι έξω. Να πηγαίναμε σε έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη. Διότι τότε είχε μία αξία το 17 και 17. Δεν μου λέτε η δική μου εκλογή με 53% δεν έχει αξία. Εγώ δεν εκπροσωπώ την πλειοψηφία του Πελοπονησιακού λαού. Εγώ δεν έχω από το νόμο συγκεκριμένες αρμοδιότητες, από το νόμο. Τι θα πει 17 και 17. Τι θα πει αυτό ακριβώς. Τι θέλουμε να εξαφανίσουμε και να μηδενίσουμε. Και να πω και μία κουβέντα όσον αφορά την απλή αναλογική. Καταβάλλεται μία προσπάθεια συστηματική. Να μην ψηφιστεί τίποτε. Να μην προχωρήσει τίποτε. Πουθενά αν μία παράταξη σηκωθεί και πει βρε αδερφέ ας προχωρήσει κάτι. Οι επιχειρηματίες λένε αυτό. Οι άνθρωποι της αγοράς λένε αυτό. Ας γίνει ένα βήμα. Αυτό είναι κατά του λαού και κατά των συμφερόντων της περιφέρειας. Και θα το κατανοούσω αυτό από πολίτες ή από εκλεγμένους εδώ που έχουν μία διαμετρικά αντίθετη ιδεολογική άποψη. Αλλά όχι από άλλους. Για την αφή. Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο ζήτημα. Μην ανησυχείτε. Δεν πανεστήσω με γκουαντενάμο. Ποια αφή. Καμία αφή. Αλλά προφανώς ο υπάλληλος πρέπει να κάνει αυτά τα οποία προβλέπεται από τον νόμο. Να πηγαίνει στη δουλειά του και να ολοκληρώνει διαδικασίες. Μου λέτε για τις διακηρύξεις. Και εγώ τις κοιτάω τις διακηρύξεις. Όταν έχετε να υπογράψω μια διακηρύξη την υπογράφω. Και να αναρτηθεί στις εφημερίδες. Διακηρύσω με αυτό το διαγωνισμό. Δεν θα τη διαβάσω. Τι λέτε εσείς. Ο διευθυντής ή ο υπάλληλος δεν θέλει να τη διαβάσω. Προφανώς θέλει να τη διαβάσω. Διότι θέλει τη δική μου εμπειρία. Μήπως συμβεί κάτι. Γιατί το επικαλείσθε αυτό και το θεωρείται ψώγο. Ότι δηλαδή ο προϊστάμενος, ο αντιπεριφεριάρχης ή ο περιφεριάρχης. Να διαβάσει τη διακήρυξη, να την προσυπογράψει και να δώσει την εντολή δημοσίευσης. Αυτό δεν είναι καλό, κακό είναι. Και απορώ κάποιοι με εμπειρία πως το καταγγέλουν αυτό. Να πω ακόμα. Λοιπόν, είπαμε για τη Μεσσινία. Και μαζί με αυτά που έγιναν με τους αντιπεριφεριάρχες εκεί. Που είναι ακραία επιθετική συμπεριφορά και συμπεριφορά κατά της δημόσιας δίκησης. Και την πληρώνει η Μεσσινία, κύριε Αναστασόπουλε. Τα πληρώνει αυτά τα γεγονότα ακόμα. Θυμηθείτε όμως και έναν αντιπεριφεριάρχη αίμιστο. Ονόματι Χρήστο Μαλαπάνη. Και τι τράβηξε και τι άκουσε. Και το βαθμό στον οποίον συκοφαντήθηκε. Ας θυμηθούμε. Ας θυμάσαι Πετράκο και το Χρήστο Μαλαπάνη. Γιατί θυμάσαι πολύ καλά τους αγώνες του. Και το στήριξανε μόνο εγώ και ο Γόντικας αυτό το συμβούλιο. Να θυμηθούμε και αυτό, κύριε Περιφεριάρχη. Εντάξει, γιατί γίνανε και αυτά. Όταν τον βρίζανε και τον συκοφαντούσανε μόνο ο Γόντικας και ο Πετράκος τον στήριξε. Συμπερασματικά, ο Περιφεριάρχης είναι προηστάμενος των υπαλλήλων από τον νόμο. Ο Περιφεριάρχης οφείλει να συνεργάζεται. Οφείλει να είναι δίκαιος. Οφείλει να αξιολογεί. Οφείλει να είναι αντικειμενικός. Οφείλει να τους ακούει όλους. Να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους στο σχέδιο να γράφουν τη διαφωνία τους. Οφείλει να το κάνει. Οφείλει να πηγαίνει αντίθετα σε οποιοδήποτε λαϊκισμό. Κοιτάξτε την εγκύκλιο για τις υπερορίες. Κοιτάξτε, πολλές φορές δεν έχω και ανάγκη να μου γράφουν τις εγκύκλιους. Μετά από τόσα χρόνια τα καταφέρνω και μόνος μου. Δεν σημαίνει ότι την έγραψα εγώ. Υπερορίες θα δίνομαι, αγαπητοί συνάλεφοι της Αριστεράς, το αγαπητοί το εννοώ. Αλλά σε αυτούς που τις κάνουν. Υπερορία δεν είναι μισθός. Όποιος κάνει υπερορία διαβάστε την εγκύκλιο. Αμέσως θα υπογράφεται από τον διατάκτη. Είμαι εγώ δυστυχώς από τον νόμο. Ας ήταν διατάκτης ας αλλάξει ο νόμος και ας ήταν διατάκτης στον Περιφερειακό Συμβουλείο. Μονοπρόσωπο είναι οι διατάκτες παντού. Αμέσως θα γίνει έγκριση της υπερορίας. Αμέσως. Κύριε Περιφερειάρχη, όταν σας έχουν υπογράψει οι διευθυντές γιατί κόλλησε η έγκριση της υπερορίας. Ακούστε. Ένα-ένα. Αμέσως θα γίνει έγκριση των υπεροριών. Όταν τις έχουν υπογράψει οι διευθυντές. Άκουσέ με. Σε παρακαλώ. Όσες υπερορίες είχαν υπογραφεί με την προηγούμενη δίκηση έδωσα εντολή ως διατάκτης και πληρώθηκαν όλες. Υπάρχει ένα τρίμινο, υπάρχει σχετική διαδικασία, θα τη δείτε στην εγκύκλιο, όποιος έκανε υπερορίας θα την προσυπογράφει. Αλλά εγώ, αγαπητέ Θανάση, και με συγχωρείς για τον Ενικό, 30 χρόνια συμπορευόμαστε σχεδόν. 30 χρόνια. Δεν μπορώ να ανεχθώ να δίνετε υπερορία σ' αυτόν που δεν την κάνει. Δεν θεωρώ το διευθυντή μιας υπερεσίας, πρόεδρος συνδικαλιστικού σωματίου, όπου τα μέλη είναι υπάλληλοι της υπερεσίας. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Στο όνομα των υπαλλήλων, και είναι πολύ αυτή και συμφωνώ, όπου κρατάνε όρθια τη δημόσια δίκηση και την αυτοδίκηση. Στους όμους τους, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, εγώ δεν βλέπω κάθε μεσημέρι που φεύγω γύρω στις 6 ώρα να είναι υπάλληλοι, να επιδιώκουν να έχουμε μια συνεργασία για κάποια μίσονα ζητήματα. Λοιπόν, θέλω πάρα πολύ, και θέλω να συνδεθεί και με τη δική μου παρουσία εδώ, μια συμπεριφορά, συνενόησης, αντικειμενικότητας, συνεργασίας στο καλύτερο δυνατό βαθμό με τους υπαλλήλους. Ποτέ δεν με έχει απασχολήσει, τι ιδεολογική άποψη έχει ένας υπαλλήλος. Ποτέ. Ξέρω πολύ καλά από τη χρόνια εμπειρία μου, ότι ο καλύτερος συνεργάτης είναι αυτός που με βοηθάει. Όχι αυτός που με αμυσυμβίζει, αυτός που με βοηθάει στον αγώνα τον οποίο κάνω. Και να πω και μια καλή κουβέντα για τους προηγούμενους, στελεχωρούμε και το λέω στους υπαλλήλους. Αν έρχονται στο γραφείο στους διευθυντές και τα φορτώνουν όλα στα πολιτικά στελέχη, γιατί έχει γίνει και αυτό. Ο υπαλλήλος, πρέπει να τον βοηθήσουμε και εμείς να είναι όρθιος και είναι πάρα πολύ, οι περισσότεροι είναι έτσι και να εκφράζουν την άποψή τους. Αυτά ήθελα να σας πω και σας παρακαλώ πάρα πολύ να μας βοηθήσετε να έχουμε μία πορεία σύμφωνα με αυτά τα οποία σας είπα. Μία πορεία για το κοινό καλό. Για εμάς οι υπαλλήλοι είναι συνεργάτες, συμβοηθεί, αρρογεί, μας διδάσκουν σε πολλά ζητήματα και τους ευχαριστώ δημόσια γι' αυτό. Κύριε Πρόεδε να ρωτήσω κάτω κύριε Περιφερία. Μισό λεπτό επειδή ξέχασα έχουμε ήδη παράταση 20 λεπτών έτσι γιατί ήταν και εμείς είχαμε ξεκινήσει. Έχουμε πάρει μίωρη παράταση. Τα 20 λεπτά τα έχουμε ήδη διανύσει. Λοιπόν να περάσουμε στη ψηφοφορία. Αν κύριε Περιφερειάρχη ο διευθυντής υπογράψει ποιος άλλος ξέρει αν έκανε υπερορίες ο υπάλληλος από τον διευθυντή. Θα ξέρετε εσείς από την έντρα αν ο τάδε υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπερεσίων Λακωνίας έκανε υπερορία. Με συγχωρείτε δηλαδή. Εάν σου φέρω καταγγελίες οι οποίες γράφουν δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε ίσα υπερορία εμείς με αυτούς ένα, δυο, τρία που δεν έχουν κάνει κάτι. Τι θα μου πεις. Κοιτάξτε έστω και αν για λόγους κάποιους κομματικούς ή οτιδήποτε άλλο παραταξιακούν να πω καλύτερα. Δεν λέμε την αλήθεια. Όσοι έχουμε ασκήσει δίκηση το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, αυτός που δεν κάνει υπερορίες δεν θα παίρνει. Αυτός που κάνει υπερορίες θα παίρνει. Θα προσυμπογράφει γιατί αυτό είναι σύμφωνο με το νόμο ο διευθυντής και ο αρμόδιος χωρικός αντιπεριβερειάλιξης. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση απολύτως σε αυτό. Όσες υπερορίες χρειαστεί στο όριο το οποίο βάζει ο νόμος. Μην το ξαναφέρετε αυτό ως θέμα σας παρακαλώ πολύ. Για τα πολιτιστικά θα βγουν αποφάσεις. Δεν μας χρωστούν καμία υποχρέωση. Δεν θέλουμε να μας ψηφίσουν. 20 εκδηλώσεις σε κάθε νομό συγκεκριμένες με το ποσό το οποίο θα λάβουν. Τίποτα άλλο. Και όχι πανηγυριτζίδες και πανηγύρια. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε διότι δεν ωφέλησαν ούτε την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Άντε να γλίκαναν τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα. Παρακάτω τα πράγματα... Δεν το κάναμε να μας ωφελήσουν. Το κάναμε για να στρίξουμε την παράδοσή μας στον πολιτισμό μας. Προχωράμε στην ψηφοφορία. Έχουμε δύο προτάσεις. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης της παράταξης του κ. Τατούλη. Ποιοι είναι κατά. Αντιβάλλουμε μετά. Έτσι θα πάει. Δεν είναι σε αντιπαράθεση. Ψηφίζουμε έτσι που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πώς θα το κάνουμε. Ποιοι είναι στην πρόταση εκεί. Ποιοι είναι κατά αυτής της πρότασης. Πώς θα το κάνουμε. Μου το έχετε ζητήσει πενήντα φορές να κάνουμε αυτό που πάω να κάνω τώρα. Ψηφίζεται η μία και ψηφίζουν υπέρ της άλλης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ποια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλη. Αυτό που λέτε πώς θα γίνει ταυτόχρονα μπορείτε να μου το εξηγήσετε. Κύριε Πρόεδρε να βοηθήσω λίγο. Κύριε Κάτσαρ είναι απλό αυτό που λέω. Πώς γίνεται αν τις βάλετε ξεχωριστά. Αν κάποιοι ψηφίσουν και τη μία και την άλλη πώς θα γίνει. Το έχουμε κάνει 10 φορές μέχρι σήμερα αυτό. Έτσι λειτουργούσαμε. Λέγαμε ποιοι είναι μία πρόταση. Κατατέτουμε τη μία πρόταση. Κύριε Πρόεδρε υπάρχουν δύο προτάσεις. Πώς είναι υπέρ της μίας πρότασης. Πώς είναι υπέρ της άλλης πρότασης. Ποιοι είναι λευκό. Ποιοι είναι παρών. Και τελειώσαμε. Είναι απλά τα πράγματα. Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Πώς θα το βάλουμε. Θα πούμε ποιοι είναι υπέρ αυτής της πρότασης και ποιοι είναι κατά. Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι. Πώς θα γίνει. Τι απαστούν οι προτάσεις όμως κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε να βοηθήσω λίγο. Εάν ψηφίσουμε ποιοι είναι υπέρ και ποιοι είναι κατά. Στην επόμενη πρόταση αυτοί που ψηφίζουν υπέρ θα ψηφίσουν κατά. Θα ψηφίσουν δύο φορές. Μπαίνουν σε αντιπαράθεση. Ποιοι είναι υπέρ της μίας πρότασης. Ποιοι είναι υπέρ της άλλης πρότασης. Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία σε ψήφους. Υπάρχουν και τα λευκά και υπάρχουν και τα παρών και υπάρχουν και οι αποχές. Και η αρνητική ψήφος πώς καταγράφεται παρακαλώ. Δεν θα καταγράψουμε την αρνητική ψήφω. Κατά δεν θα πούμε. Αν κάποιος δεν θέλει ούτε την άλλη. Το λόγο της διαδικασίας. Ακούστε και εμένα που έχω κάνει χρόνια πρόεδρος. Ίσως περισσότερο από όλους εδώ σε συλλογικά όργανα. Πρώτη μπαίνει η πρόταση του εισηγητού. Και συνέχεια μπαίνουν όλες οι άλλες προτάσεις. Και κατά την πορεία μπορεί να διαφοροποιηθείς και να υπάρχει μια πρόταση που στις συγγενείς προσαρθεί. Πρώτα μπαίνει η πρόταση ψηφωά της του εισηγητού. Πρώτα. Και κρίνεται. Να τη διαβάσω κύριε Πρόεδρε. Αφού την ξέρετε εγώ θα τη διαβάσω και γραφτούν στα πρακτικά. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των περιφερειακών ενωτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Και με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ζητάμε πρώτα να προηγηθεί η τροποποίηση του οργανισμού με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και στη συνέχεια η οποιαδήποτε μετακίνηση, τοποθέτηση. Δεύτερον, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε διοικητική πράξη στην οποία δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία και σε κάθε νοοτροπία εκφοβισμών και απειλών. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης του εισηγητή. Ποιοι είναι κατά. Λευκό. Αποχή. Πώς θα μετρήσουμε. Βοηθείτε να μετρήσουμε. Μη μου σκάθε σε γόντικα με σταυρωμένα τα χέρια. Συν αδελφέ μου, Πρόεδρε, έχω την πρότασή μου. Αυτή θα ψηφίσω. Τι να κάνουμε δηλαδή. Αυτή έχω πρόταση. Το μετράμε ως κατά αυτό έτσι. Όχι. Σε παρακαλώ Πρόεδρε. Αποχή. Έχω πρόταση. Και αυτήν ψηφίζω. Είναι απλά τα ζητήματα. Βάσετε τις ερμηνείες. Αφήστε τις ερμηνείες. Παραβιάζει το κανονισμό, κύριε Πρόεδρε. Πείτε μου κύριε Χιπολάκου. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης, Γόντικα. Ποιοι είναι κατά. Ποιοι είναι λευκό. Ποιοι είναι αποχή. Προφανώς απέχεται κύριε Γόντικα. Προφανώς απέχεται επομένως. Κύριε Πρόεδρε, μετράμε τους παρόντες στην πρόταση που καταθέτουμε. Όσοι απέχουν δεν καταμετρούνται. Μετράμε τα υπέρ, τα κατά, τα λευκά και βγάζουμε συμπέρασμα στην πρώτη πρόταση. Μετά υπάρχει άλλη πρόταση. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Όχι κύριε Νικολάκου. Παραβιάζει το κανονισμό σκατάφορα. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Εννέα χρόνια είστε εδώ πέρα. Ούτε και αυτό το έχετε μάθει. Γιώργο, για βοήθησέ σε παρακαλώ. Από τη στιγμή που, Πρόεδρε, υπάρχουν δύο προτάσεις, οι προτάσεις μπαίνουν σε αντιπαράθεση. Και το κατά πώς καταμετράτε, όπως είπε και ο κύριος Λαμπρόφυλος. Ή απέχουν... Πώς καταμετράτε. Ή στη μία ή στην άλλη. Υπάρχουν δύο προτάσεις ταυτόχρονα ποτέ που περνάνε. Αυτό το πράγμα, δηλαδή, είναι πρωτόγνωρο. Σε αντιπαράθεση, τι την προτάσεις. Αλίμονο. Πέντε λεπτά διάλειμμα για να συνενοηθούμε. Πέντε λεπτά διάλειμμα. Πέντε λεπτά διάλειμμα, σας παρακαλώ, για να μην παραξηγηθούμε. Πέντε λεπτά διάλειμμα. Πέντε λεπτά διάλειμμα. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Συνάδελφοι, περάστε όλοι μέσα για να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Είναι μια η διαδικασία. Περάστε μέσα. Περάστε μέσα. Περάστε στην αίθουσα για να ολοκληρώσουμε τη ψηφοφορία. Συνάδελφοι, περάστε στην αίθουσα για να ολοκληρώσουμε τη ψηφοφορία. Συνάδελφοι, θα περάσετε μέσα να τελειώσουμε τη ψηφοφορία. Συνάδελφοι, περάστε μέσα να τελειώσουμε τη ψηφοφορία. Συνάδελφοι, περάστε μέσα να τελειώσουμε τη ψηφοφορία. Συνάδελφοι, περάστε μέσα να τελειώσουμε τη ψηφοφορία. Λοιπόν, ξεκινάμε. Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε θα είναι η εξής. Πρόταση παράταξη Στατούλη υπέρ κατάλευκά αποχή. Κάτσε να τελειώσουμε ρε κάτσα ρε, δεν μπορούμε να κάνουμε. Δύο προτάσεις για το ίδιο πράγμα δεν γίνεται να ψηφιστούν χωριστά. Ψηφίζονται μόνο κατά την παράσταση. Και οι εναλλακτικές είναι υπέρ της μιας, υπέρ της άλλης. Εδώ δεν είμαστε ευκλητικές παρατάξεις, έχουμε ένα κανονισμό. Μα με τον κανονισμό λέμε κύριε Πρόεδρε. Πείτε μου τι λέει ο κανονισμός. Δύο προτάσεις πάνε μία ή άλλη. Μα αυτό που λέμε αντιπαράθεση είναι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πώς θα εκφραστούν για την πρόταση τη μία, πώς θα εκφραστεί αυτός που είναι κατά και στην άλλη. Υπάρχει άλλος τρόπο να το εκφράσει. Εμείς ψηφίζουμε τη δική μας την πρόταση, καταψηφίζουμε την άλλη. Οι άλλοι ψηφίζουν η δική τους, καταψηφίζουν τη δική μας. Απλά. Να διαβάσουμε τον κανονισμό τότε. Ο μοναδικός τρόπος είναι αυτός που σας είπα. Πρακτικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να διαβάσουμε τον κανονισμό. Ορίστε να σας τον διαβάσω τον κανονισμό. Το Συμβούλιο αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να ορίζει διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει ισοψηφία, υπερισκεί η ψήφος του Προέδρου, εκτός αν η πλειοψηφία είναι μυστική. Λοιπόν, ο εισηγητής έχει δικαίωμα να κάνει δεκτές τροπολογίες. Κάθε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της πρότασης, να απέχει από την ψηφοφορία ή να ψηφίσει λευκό. Για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας λαμβάνονται υπόψη μόνο οι θετικές ψήφοι υπέρ της πρότασης. Αν μέλος του Συμβουλίου αρνηθεί ψήφο, ειδώς η λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση. Και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι. Οι λευκές και οι άκυρες ψήφοι σε περίπτωση μυστικής ψηφοφορίας δεν λαμβάνονται υπόψη. Τι μας λέει ο κανονισμός λοιπόν? Μία πρόταση, ψηφίζουμε υπέρ λευκό κατά κτλ. Δεύτερη πρόταση, άλλος τρόπος κύριε Κάτσαρη, δεν υπάρχει. Αυτό λέει ο κανονισμός, καταλάβατε το καταλάβατε. Δεν λέει αυτό κύριε Πρόεδρε, επειδή ξέρουμε και εμείς γράμματα λέει. Ακούστε με κύριε Πρόεδρε, επειδή ξέρουμε και εμείς γράμματα, τι λέει λοιπόν αν υπάρχει μία πρόταση. Δεν υπάρχει μία πρόταση τώρα, υπάρχουν δύο. Σε οποιαδήποτε πρόταση. Δεν λέει σε οποιαδήποτε κύριε Πρόεδρε. Μα αφού δεν αναφέρει κάτι άλλο. Λοιπόν, μιλάει για την εισήγηση. Και σας λέω λοιπόν, είναι δύο προτάσεις που παίρνουν σε αντιπαράθεση. Δεν το πήρατε είδηση ότι ήταν σε αντιπαράθεση. Κάθε, ακούστε κυριε Πότικα. Τι θα κάνει τώρα, ακούστε με. Ακούστε με λοιπόν. Γράμματα ξέρουμε όλοι, ακούστε με. Εδώ μιλάει για οποιαδήποτε πρόταση. Έτσι λειτουργούσαμε πάντα. Βλέπετε εδώ πουθενά να μιλάει κατά αντιπαράθεση που λέτε. Ακούστε με κύριε Πρόεδρε. Αν υπήρχαν τέσσερις προτάσεις, πώς θα γινόταν. Ακούστε με κύριε. Ακούστε με κύριε. Αν υπήρχαν τέσσερις προτάσεις, θα μπαίνανε και οι τέσσερις. Και αν δεν έπαιρνε καμία τον απαιτούμενο αριθμό για να πιοψηφίσει, θα μπαίνανε οι δυο πρώτες. Σας παρακαλώ λοιπόν. Είναι πρόβλημα που η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πρόταση. Δικό της πρόβλημα. Μην πάτε να το λύσετε εσείς κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι αυτή σας η αρμοδιότητά. Η αρμοδιότητά σας είναι να βάλετε τις προτάσεις στις αντιπαράθεσες. Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να ανεχτώ έξυπνους εδώ. Λοιπόν, δεν λέμε τίποτα διαφορετικό. Το αντιπαράθεση που λέτε δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να το κάνουμε. Τι θα πούμε και για τις δύο, μα είναι δυνατόν. Χαζί είμαστε. Υπέρ της μίας, υπέρ της άλλης. Δεν λέμε κάτι άλλο. Κατάλλευκα σε κάθε πρόταση. Αυτό μας λέει εδώ πέρα. Αυτό θα κάνουμε. Λοιπόν, προχωράμε. Πρόταση της παράταξης Νέα Πελοπόλησος. Ποιοι είναι υπέρ, να τις καταμετρήσουμε να τελειώνουμε. Ένας, τέσσερι και τρεις, εφτά και δύο, εννιά και τρεις, δώδεκα, δεκατρείς είναι. Δεκατρείς υπέρ. Κατά. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερι, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά, δέκα, έντεκα. Λευκά. Αποχή. Σας θεωρώ απέχοντες έτσι για να μιλάμε ελληνικά τώρα εδώ. Όχι κύριε Πρόεδρε. Δε θα μας καθορίσετε εσείς και δε θα μας θεωρίσετε καθόλου. Λοιπόν, άρνηση ψήφου λοιπόν. Μία, εσείς κύριε Αγγελίτσι αρνείστε να ψηφίστε έτσι. Ωραία, μία, δύο, τρεις, τέσσερες, πέντε, πέντε. Λοιπόν πάμε στην πρόταση. Δεν έχει την πλειοψηφία των παρόντων, απορρίπτεται. Πάμε στην πρόταση του κυρίου Γόντικα όπως ενσωματώθηκε. Με επί των παρόντων θέλει τους παρόντες, δεν αρκεί. Ελληνικά πάλι μιλάω ρε, τι να σε παρακαλώ. Λοιπόν πάμε. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Γόντικα όπως συμψηφίστηκε με του κυρίου Δέδε. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερι, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά, δέκα αν δεν κάνω λάθος, έτσι, δέκα. Ποιοι είναι κατά. Ποιοι είναι κατά. Άρα απορρίπτεται. Δεν υπήρχε καμία πρόταση που να... Πέντε ώρες εδώ μέσα βρε τσάπα. Κύριε Πρόεδρε το σοβαρότατο θέμα των πυρηνελαιουργίων πρέπει να πει πρώτο θέμα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν γίνεται να το παραπέμπουμε στις καλεύδες. Έκτακτη συνενδρίαση να γίνει. Έκτακτη συνενδρίαση να γίνει, όχι πρώτο θέμα. Έκτακτη συνενδρίαση μόνο για το θέμα των πυρηνελαιουργίων. Εδώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι σοβαρότατο θέμα, πρέπει να το συζητήσουμε. Δεν συνεχίζουμε, γιατί δεν πήραμε και παράταση. Πείτε εδώ να καταλάβω τι θέλετε να κάνουμε τώρα. Το θέμα των πυρηνελαιουργίων πρέπει να πει σε συνενδρίαση να το συζητήσουμε. Κύριε Περιφερειάρχα, να κάνουμε την παρακάτω δευτέρα συμβούλιο. Τετάρτη. Όχι πάλι δευτέρα. Τι κάναμε δευτέρα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Δεν προλαβαίνουμε να βάλουμε τακτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Παρασκευή. Έχω το λόγο για ένα λεπτό, για μισό λεπτό. Για να καταγραφείς τα πρακτικά, εμείς κάνουμε ένσταση κατά της ψυχωρίας. Λοιπόν, θα συνενοηθούμε για το πότε θα συζητήσουμε το άλλο θέμα. Διαπαρεταξιακά θα μιλήσουμε. Διαπαρεταξιακά να μιλήσουμε, να συνονοηθούμε πότε θα κάνουμε το επόμενο συμβούλιο. Να συνονοηθούμε διαπαραταξιακά. Υποτιτλισμός του Ιησού Χριστού.