23η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μαighty dtονύτερη Μα empresa Δυστυχώς, είναι μία συνενδρία που έρχεται πριν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για ένα μήνα ακόμη. Τα έχουμε ακούσει όλοι, τα ζούμε, ήρθε και δίπλα μας πλέον αυτή η μάστηγα και πρέπει να είμαστε ασφαλείς, υγιείς και να ξεπεράσουμε γρήγορα όλη αυτή την κατάσταση. Ο δήμαθος είναι σε καραντίνα, έχουμε δύο δημοτικού συμβούλους, οι οποίοι άλλος περισσότερος, άλλος χειρότερος είναι ασθενείες. Έχουμε γρήγορη ανάρρωση, κύριος τον κύριο Τσαφανίδη, να πάρουμε παρουσίες και να ξεκινήσουμε. Η κυρία Βακυρτζή είναι εδώ, όχι, ο κύριος Βακυρτζής. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε. Περαστικά Κωνσταντίνε, ο κύριος Βέρος. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε, καλή ανάρρωση και στον κύριο δήμαρχο και στους αγαπητούς συναδέρφους. Ο κύριος Βολιατζής. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βολιατζήδης. Κοίτα. Ο κύριος Γουνελάς. Ο κύριος Γραμμένος. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Δελικάρης. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε. Είναι η κυρία Δρακονάκη. Καλησπέρα και από μένα, παρούσα. Καλησπέρα. Ο κύριος Δράκος. Παρ' όν κύριε Κωνσταντίνε. Ο κύριος Χιακοβίδης. Παρ' όν κύριε Ιωσούνου. Ο κύριος Γιγνατιάδης. Παρ' όν πρόεδρε. Καλησπέρα, κυρία Ιωσυφίδου. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε. Γεια σας, ο κύριος Καλανταρίδης. Παρ' όν πρόεδρε. Καλησπέρα, ηλία. Ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρ' όν πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα, ο κύριος Κουνάκος. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, ο κύριος Λαζαρίδης. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Μαυρίδης. Ο κύριος Μιχαήλιδης είναι εδώ. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρ' όν. Ο κύριος Μορτασάγας. Κύριε Πρόεδρε, ο Νίκος έχει μάθημα. Μετά τις εννιά θα προσπαθήσει να πει. Ωραία, θα το περιμένουμε. Ο κύριος Μοτιάς. Παρ' όν. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε, συγχωρείς το διακλειστό Ξανθόπουλος, Νίκος Παρ' όν. Καλησπέρα, Νικό. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ο Σωτήρους Παπαδόπουλος. Παρ' όν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Καλησπέρα, Πρόεδρε. Καλησπέρα, Δαμακή. Ο κύριος Αγγέλις Παπάς. Καλησπέρα, Αυαγγέλη. Μαγονίδας Παπάς. Καλησπέρα, Παρ' όν Πέρον. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος. Είναι από... Ο κύριος Ποτόιας. Καλησπέρα σας, Παρ' όν Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Προμούσας. Καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα, ο κύριος Προσαέφ. Καλησπέρα, ο κύριος Παραγωγμένος. Καλησπέρα, ο κύριος Σταυρίδης. Ο κύριος Σωτηριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, η κυρία Τσανάκα. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα, έτσι να σας βλέπω να μας ομορφένετε. Ο κύριος Τσαμπανίδης, τον περιμένουμε να έρθει σε επόμενη συνέδρια. Συ, κυρία Φροντισκάνκη. Και ο κύριος Χρόνης. Καλησπέρα, Παρ' όν. Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Κύριε Γουνελάς μπήκε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, Ιακοβίδης. Καλησπέρα, κύριε Γιάννη. Κύριε Σταυρίδης, καλησπέρα, κύριε Κώστα. Κύριε Σταυρίδη, ναι, σας είδαμε. Ωραία λοιπόν, αρχίζει η συνέδριαση. Πριν έχω κάποιες επιστολές να σας ανακοινώσω, αλλά πριν πάμε σε αυτά, θα ήθελα να δώσω εδώ λίγο τον λόγο στον κύριο δήμαχο για να κάνει κάποιες ανακοινώσεις. Κύριε δήμαχο, σας ακούμε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Είμαστε λίγο μακριά, εγώ είμαι σε καραντίνα. Καταρχήν θέλω να ευχηθώ πραστικά στον κύριο Τσαπανίδη, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη, και στον κύριο Βακιτζή. Εγώ είμαι σε καραντίνα, δεν έχω παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα μέχρι στιγμής. Σήμερα έκανα ένα τεστ, αύριο θα ξέρω τα αποτελέσματα και η καραντίνα συνεχίζεται. Παρ' όλα αυτά, η δουλειά γίνεται μέσω του υπολογιστού και του Skype. Θέλω να κάνω τρεις ανακοινώσεις. Η πρώτη ανακοίνωση αφορά την σύσκεψη που έγινε προχθές με την κυρία Αντωνίου, που είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, με τον κύριο Αντωνιάδη, τον κύριο Σιμητσή, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατίας οδού, τον κύριο Πουτσούκο και την προϊσταμένη του τμήματος μελετών επίσης της Εγνατίας. Τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν η πεσμένη γέφυρα, η περιμετρική και ο ε61. Για μέν την πεσμένη γέφυρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις μελέτες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Ό,τι αφορά την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση, είναι οι εδαφοτεχνικές μελέτες, όπου εκεί υπάρχει μειοδότης και θα ξεκινήσουν τις εργασίες για να εκπονήσουν τη μελέτη. Υπάρχει και η τρίτη μελέτη, που είναι ο έλεγχος στατικότητας της υπόλοιπης γέφυρας, όχι του πεσμένου κομματιού, για να δούμε αν είναι τάξη, αν δεν είναι τάξη, αν πρέπει να την ενισχύσουν και να αποκατασταθεί το πεσμένο τμήμα ή να φτιαχτεί μια καινούργια γέφυρα. Για το τμήμα του ελέγχου, για τη μελέτη αυτή του ελέγχου, βρίσκονται στο πρακτικό δύο. Υπολογίζουν ότι οι μελέτες, παρόλο ότι μας είχαν πει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβουράριο με Μάρτιο του 21, θα ολοκληρωθούν περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα. Αυτή ήταν η ενημέρωση για τη γέφυρα και φυσικά θα υπάρχει συνεχή σώχληση και από εμένα και από τον κ. Αντονιάδη. Για την περιμετρική, η οποία αυτή τη στιγμή την δουλεύουν, έχουν έρθει ήδη οι μηχανικοί εδώ, έχουν δει τους έξι κόμβους όπου θα ενώνεται η περιμετρική με την πόλη, έχουν δει για κάποια έργα τεχνικά που πρέπει να φτιαχτούν και υπολογίζουν ότι σε 15 μήνες από σήμερα, από τη μέρα που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την περιμετρική. Τώρα για τον ε61, εκεί οι μελέτες είναι σε τρία τμήματα. Το ένα τμήμα είναι δράμα Άγιος Αθανάσιος, όπου οι περισσότερες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και υπολύπωται μόνο οι μελέτες των υδραυλικών έργων. Είναι Άγιος Αθανάσιος Κρινίδες, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μελέτη αυτού του κτήματος, και Κρινίδες Σταφρός, που και αυτό δουλεύεται. Εκτιμάται ότι το κόστος του Αγίου Αθανασίου Κρινίδες θα είναι γύρω στα 55 εκατομμύρια και 60 εκατομμύρια περίπου θα είναι Κρινίδες Σταφρός. Δεν έχουν ακόμη χρονοδιάγραμμα, είναι κάτι που θα το βγάλουν για να μας ενημερώσουν. Επίσης, είχαμε μια πολύ ευχάριστη ανακοίνωση σήμερα, όπου το κλειστό κολυμβητήριο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας για την ενεργειακή του αναβάθμιση. Είναι ένα έργο περίπου στα 2 εκατομμύρια, όπου λύνει οριστικά το πρόβλημα του μεγάλου κόστος της ενέργειας του κολυμβητήριου μας. Αυτή τη στιγμή θα σας πω μόνο, γιατί τα μέτρα είναι ανούμερα για να ξέρετε, γυρνώνουμε περίπου στις 10.000 ρεύμα το μήνα και το πετρέλαιο, το οποίο κυμένεται από 300 έως 400.000. Με το έργο, λοιπόν, αυτό το κόστος λειτουργίας του θα πλησιάζει στο 70%. Η οικονομία, δηλαδή, που θα κάνουμε θα είναι κατά 70%. Είναι ένα έργο πρωτοποριακό, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε και σαν υπόδειγμα για να κάνουμε το ίδιο πράγμα και στις υπόλοιπες αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Και νιώθω πολύ χαρούμενος, διότι είναι ένα έργο, μια μελέτη, η οποία ξεκίνησε επί των ημερών μου, όταν ήμουνα αντιδίμαρχος τεχνικών υπηρεσιών. Τέλος πάντων, δεν ξέρω γιατί δεν βρίσκανε την μελέτη αυτή και ήταν χαμένη. Τέλος πάντων, η μελέτη αυτή βρέθηκε, αναβαθμίστηκε, χρησιμοποιήθηκε σε αυτό και η μελέτη, η οποία είχε γίνει από τον κύριο Φιλιππίδη, νομίζω, για τη Στέγη. Διότι με τη μελέτη αυτή, με το έργο αυτό, φτιάχνεται επιτέλους και η Στέγη. Μιλάμε, ελπλέον, για ένα πολύ σύγχρονο κολυμπητήριο. Και μόλις τελειώσουν και οι μετρήσεις, οι οποίες έχουν γίνει, που τελειώσουν τα αποτελέσματα από την γεώτρηση, η οποία έχει γίνει, για να δούμε την βαθύ γεωθερμία, το κόστος θα πέσει ακόμα κι άλλο. Άρα, λοιπόν, είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι ένα έργο αναπτυξιακό. Θα έλεγε κάποιος, είναι ένα αναπτυξιακό έργο, διότι τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομούνται, θα μπορούν να επενδύονται και να γίνονται και άλλα έργα και άλλες επενδύσεις στο δήμο της Κάβαλας. Και το τρίτο και το τελευταίο αφορά, όλοι ξέρετε ότι έχουμε μπει πλέον στην κόκκινη, είμαστε στις κόκκινες περιοχές. Τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί και θα παρθούνε, έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Περιμένουμε να έρθει και το προηδητικέ διευκρινήση, δηλαδή κλείνουν οι παιδικές χαρές ή δεν κλείνουν, διότι δεν το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Το πιο πιθανό είναι ότι κλείνουν και αυτές. Είναι οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οπότε, θα μπορέσουμε όταν θα γίνουν αυτές οι διευκρινήσεις, να πάρουμε και τα οριστικά μέτρα. Επίσης θέλω να πω ότι με τις καθαρίστριες, ότι αρχίζουν πλέον και παρατηρούνται κάποια προβλήματα. Και όταν εννοώ προβλήματα, εννοώ ότι κάποιος αρρωσθένει ο γιος, άλλος είναι ο σύζυγος, η ίδια μπορεί να μην αισθάνεται καλά. Έτσι, λοιπόν, με τις 30 επιπλέον καθαρίστριες που πήραμε, και όχι αυξάνοντας κατά μια ώρα όπου θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι δεν θα λύναμε το πρόβλημα, παρόλα αυτά πάλι αρχίζουν και δημιουργούνται κάποια ψηλοπροβλήματα, τα συμπληρώνουμε με τις καθαρίστριες οι οποίες έχουμε αυτή τη στιγμή, έχουμε πάρει στο πλησίον της σύνταξης και επίσης θα βγει και πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπου εκεί πλέον θα γίνεται παράταση των 4 μηνών λόγω COVID για προσωπικό, το οποίο θα πάρουμε, διότι πρέπει να έχουμε και μία ετοιμότητα για την καθαριότητα, διότι και εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι και αυτοί θα ενδεχόμενα να παρουσιάζουν κάποια προβλήματα. Τώρα, επίσης για το θέμα της αγοράς, επίσης περιμένουμε να βγει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ακούστηκε ότι θα μπορούν τα τέλη κατάληψης των γυνοχρήσεων χώρων να επεκταθούν κατά ένα εξάμινο, οπότε πλέον έχουμε δικαιωθεί και με την προσφυγή που είχαμε κάνει στο νόμο 152, και θα μπορούμε από εδώ και πέρα, και έτσι δεν θα πληρώνουν οι επαγγελματίες. Και επίσης το προϋπολογισμό που θα το συζητήσουμε, θα πάρουμε και επιπλέον μέτρα, τα οποία όμως δεν θα τα πούμε τώρα, θα τα συζητήσουμε όλοι μαζί όταν θα έρθει η ώρα. Λοιπόν, αυτά για τις ανακοινώσεις. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Ωραία. Έχουμε λάβει κάποιες επιστολές. Θα ξεκινήσω από μια επιστολή που λάβουμε από τους εργαζόμενους του εργοστασίου λιπασμάτων. Σας έχει η ίδια αποσταλή και θα την αναγνώσω τώρα. Προς Δήμα του Καβάβους και Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις στις οποίες εργαζόμαστε έχουν πληθεί δυνάμου καταγγελειών, πλήθος ελέγχων για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, αλλά το πλήθος και συχνότατα τέτοιων ελέγχων το τελευταίο διάστημα είναι τέτοιο που να οδηγεί στο συμπέρσμα που έχει στοχοποιηθεί το εργοστάσιο. Μια στοχοποίηση της οποίας την πηγή όλοι γνωρίζουμε. Εσείς, κύριε Δήμαρχε, θέλουμε να ψηθούμε καλή τυπίστη, προβήκατε σε καταγγελία ενώπιν εργαστικών αρχών για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οι αιτιάσεις των παραβάσεων έχουν από τα πλέον αρμόδια χείλη καταρρυφθεί. Όσο την περιφερειά της ΚΑΠΑ, κύριε Δονιάδης Πουσταντίνος, όσο και ο Πρόεδρος του Διοικητορικού Συμβούλου και δημοτικός Συμβούλος κύριος Γιώργος Βραμμένος, αλλά και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όπως ενδεικτικά αναφέρουμε ο κύριος Μάικς Παπαδόπολος υποψήφιος δήμαρχος και νύν δημοτικός σύμβουλος, κεφαλής της παράτεξο τόπος της ορίζει μας, έκαναν δημόσια στιγμές για τα διαμφισβήτα στοιχεία μετρήσεων που υπάρχουν από σταθμούς περιφέρειας τοποθετημένων στην περιοχή γύρω των εργοστάσεων λυπασμάτων, αλλά και στην Καβάλα. Τα αποτέλεσμα από όλους τους ελόγους σταθμούς καταδεικνύουμε με τον πλέον διαφανή τρόπο ότι δεν υφίσατε θέμα ρίπων στην περιοχή που λειτουργεί το εργοστάσιο. Απευθυνόμενοι στο δήμαρχό μας, γιατί και δικό μας δήμαρχος σας θεωρούμε, σας ενημερώνουμε ότι η κομπή τέτοιων καταγγελειών δεν εξυπηρετούν σκοπούς αλλά σκοπιμότητες. Είμαστε επιβιωτισμένοι που θα μας προστατεύσετε και δεν θα υιοθετικήσετε άκρητα το οτιδήποτε μπορεί να μας οδηγεί στην ανεργία. Το εργοστάσιο σεβαίνει την περιβαλλοντική νομοθεσία και πυρεί τους νόμους και τις ικείες διατάξεις και αυτό είναι αδεαβαρμάτευτο. Καλύτερη εκεί συνεργασία μας σε αυτούς τους χώρους και το αίσθημα ασφάλειας και σεβασμού προς το περιβάλλον είναι ένα αίσθημα που βιώνουμε καθημερινά. Για τους εργαζόμενους ο πρόεδρος της PFIC ο Γιάννος Βασίλειος, ο πρόεδρος της Ερεβέα Μούντρος Πολμένης και ο πρόεδρος Λάμκα Κάπλα και ο Στελοφιδακτής Γιώργιος. Η δεύτερη επιστολή είναι της λαϊκής συσπείρωσης και του κυρίου Ποτόια. Θα του δώσω το λόγο να την αναπτύξει μετά που περιληπτικά θα αναφέρω ότι αναφέρεται σχετικά με την πίεση που πρέπει να πρέπει να πευθύνουμε προς την κυβέρνηση έτσι ώστε να γίνει κατάλληλη προετοιμασία για την ενοικία σε επίταξη ξενοδοχείου σε περίπτωση που αριθμός των χρουσμάτων αξηθεί ώστε να γίνεται σε αυτό η περίπτριψη περιστατικών COVID με προδιαγραφές ασφαλίας για να μην μετατροπεί τον μοσοκομείο μας σε μοσοκομείο μίας νόσου. Κύριε Ποτόια θα σε δώσω το λόγο μετά να το αναπτύξετε και ο κύριος Καπαδόπουλος από τον τόπο της ζωής μας έπεστηκε μια εκστολή σήμερα από το μεσημέρι για να αναλάβει ο δήμος μια πρωτοβουλία έτσι ώστε να γίνει διαβούληση και συνενόηση μεταξύ των εκπληκόμενων χορέων με σκοπό διβελτίωση και διανύσης προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταγωλής που προκήρυξε η περιφέρα δουλειοκείς Μαγεδονίας και Φράκης μέσα σε στενέγωνα μοθημεία συνεργασίας και κοινής δράσης με την περιφέρεια, την περιφερειακή ένωση δήμων και τα επιμελητήρια. Κύριε Δημαρχία. Λοιπόν, για την πρώτη επιστολή, την επιστολή των εργαζομένων στα λοιπάσματα, θέλω να διευκρινίσω ότι καμία σκοπιμότητα δεν εξυπηρετώ. Είμαι δήμαρχος όλων των καβαλιοτών και τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι πρώτον ότι εμείς δεν θέλουμε και νομίζω κανείς από εμάς δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο. Αυτό όμως που θέλουμε και πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι υπάρχει μια σωρία καταγγελειών από συμπολίτες μας για την κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας. Και ότι υπάρχουν εφορές, ιδίως οι κάτοικοι του Περιαλίου και του Χαλκερού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έντονη μυρωδιά η οποία υπάρχει. Αυτό τον σκοπό είχε η επιστολή μου η οποία έστειλα προς τον Ισαγγελέα. Δεν υπάρχει, δεν ξέρω τι κάνουν οι μετρήσεις και τι δεν κάνουν οι μετρήσεις. Εγώ ξέρω τι λέει ο κόσμος και αυτό που αισθανόμαστε όλοι. Αυτό λοιπόν που έκανα είναι ακριβώς αυτό να μας πει το εργοστάσιο τι μέτρα παίρνει για το περιβάλλον. Δεν ξέρω αν έχουνε γίνει πολλές λίγες έλεγχοι και σε τελική ανάλυση πολύ καλά που γίνονται οι έλεγχοι, διότι κάποτε πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κανείς μας δεν είναι ανεξέλεγκτος και υπάρχει ένα έλεγχος. Και επίσης το περιβάλλον πρέπει να το σεβόμαστε όλοι διότι δεν είναι μόνο η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου, αλλά και των ιδίων των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν μέσα στο εργοστάσιο. Προς μεγάλη μου λοιπόν χαρά, μου τηλεφώνησε η κυρία Κουλουρά πριν από λίγες μέρες, η οποία μου είπε ότι έχουν εγκαταστήσει κάποια φίλτρα τα οποία είναι τα πρώτα φίλτρα που λειτουργούν. Και μάλιστα έχει σταματήσει αυτός ο κίτρινος καπνός ο οποίος έβγαινε από το εργοστάσιο, να του πω έτσι πολύ λαϊκά για να καταλάβουμε. Και σε λίγο καιρό θα μπουν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα φίλτρα τα οποία θα κάνουν και αυτή η πολύ μεγάλη δουλειά. Ήταν ένα πάος το εργοστάσιο, να επισκεφθώ το εργοστάσιο, λόγω όμως του Covid δεν μπόρεσα να το επισκεφθώ. Άρα λοιπόν ξανατονίζω όπως και όλοι μας και θεωρώ ότι, να εκπροσωπώ όλους μας, ότι κανείς δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο. Το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργεί σεβόμενοι το περιβάλλον. Τώρα, η δεύτερη επιστολή του κ. Ποτόλια θα τη συζητήσουμε όταν θα την αναλύσει ο ίδιος ο κ. Ποτόλιας. Και για την τρίτη επιστολή του κ. Μάκη Παπατόπλου, του τόπου της ζωής μας, θέλω να πω ότι ευχαρίστως να κάνουμε την βεσολάβηση με τον κ. Μέτιο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πρόγραμμα πάρα πολύ καλό και δεν θέλω να στηρίξω τον κ. Μέτιο, απλώς μου αρέσει να μιλάω αδικημενικά και εξάλλου το πόσο καλό είναι για τους μικρούς και πολύ μικρούς φαίνεται και από την ανακοίνωση που έδωσε και ο κ. Λεμονίδης για το πρόγραμμα. Φυσικά, υπάρχουν ατέλειες. Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν τα έχουνε λάβει υπόψιν τους. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Δεν γίνεται με αφορισμούς. Νομίζω ότι πρέπει δύο πλευρές, γι' αυτό υπάρχει το εκτιμελητήριο, για να μπορεί να συζητάει με τους καθήλων αρμόδιους για τα προβλήματα τα οποία έχει ο κλάδος. Το πρόγραμμα τελειώνει σε δύο-τρεις μέρες. Θεωρώ ότι με λόγο του COVID θα παρθούν και άλλα μέτρα. Όμως, μια και έθεσε το θέμα αυτό ο κ. Παπατόπυλος, θα τον παρακαλούσα, όποιες γνωρίζονταν τα στοιχεία τα οποία έχει για τις εταιρίες, οι οποίες αφορούν τον δήμο της Καβάλλας, να τα προσκομίσει, για να δούμε, να τα στείλουμε και στον κ. Μέτ και στην περιφέρεια, να συζητήσουμε και με το εκτιμελητήριο για το τι μπορεί να γίνει στην επόμενη φάση. Ευχαριστώ πολύ. Να δώσουμε λόγο στον κ. Ποτόια για να μας αναφέρει για την επιστολή του. Συντονία, κ. Ποτόια, παρακαλώ. Και μετά στον κ. Παπατόπυλος. Πρόεδρε, με τον ψηρότερο τρόπο θεωρούμε, όσο αγίας ευφύρωση, ότι η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την υγεία, έρθει και χτύπησε και τη δική μας τη βόρτα. Και έδειξε ότι όλοι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρώντουσαν, και τις μάσκες, αλλά με τα στόματα ανοιχτά, ότι οι ατομικοί εφήλοι, τα περιοριστικά μέτρα, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Χρειάζεται περιπλέον και οι κρατικοί κυβερνητικοί εφήλοι, ώστε να φορακιστεί το σύστημα υγείας, μια και μιλάμε για κρίση υγειονομική. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις μια υγειονομική κρίση με τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο. Και συγκεκριμένα, μετά την εξέλιξη που είχαμε στην περιοχή μας, και τη μετατροφή και του δικού μας στο νοσοκομείο σε νοσοκομείο αναφοράς, από τη στιγμή που δεν αντέχει πλέον το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπης, τη μετατροφή του πέμπτου ορόχου για νοσηλία ανθρώπων που νοσούν με το Covid-19. Και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση στα μέτρα που ανακοίνωσε, μειώνει κατά 80% τα τεχνικά χειρουργία, ραβεξύλλων δηλαδή, για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν, θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, σαν τον κύριο άρχοντα του Δήμου μας, εκπροσωπώντας τους ανθρώπους που μας εξέλεγχαν, πρέπει να πάρουμε απόφαση στην κατέπτωση της προετοιμασίας του Δήμου, ώστε όταν θα αψηθούν, δεν ευχόμαστε βέβαια τα θούσματα, μακάρι να μην γίνει καζιά κι όλα που φαίνεται είναι πίσω από την πόρτα η άψη των θούσματων, να γίνει όλη εκείνη η προετοιμασία, καταρχήν για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου με τη διερέυνση και την προετοιμασία του Δήμου για ενοικία σε ενός ξενοδοχείου, όπου θα παρέχεται σε πληρωματικά, με όλους τους όρους της ιατρικής και τις υποδιαγραφές, οι νοσηλεία όσων χρειάζονται και δεν μπορούν να σωθούν στο νοσοκομείο μας. Αγαπητοί, συνάδελφοι και προευθύνομοι και στις υπόλοιπες παρατάξεις, δεν αρκεί να λέμε ότι εμείς ως Δήμος δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτά που κάνει. Εμείς ως Δήμος και ως Δημοτικός Συμβούλιο έχουμε ιερή υποχρέωση να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση και από την Περιφέρεια να παρουστούν όλα εκείνα τα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου μας, να γίνουν μαζικά τεστ, να γίνουν οι έλεγχοι σε προσωπικό όλον του Γεωργομείου και των Μονάτων Υγείας, στους μεγάλους δημόσεις και ειδικούς χώρους εργασίας και εκπέδευσης και φυσικά και κυρίως με την πρόσληψη πολλών γιατρών και νοσηλευτών. Θεωρούμε πως πρέπει να πάρουν θέση και η διήκηση να πάρει θέση και οι υπόλοιπες παρατάξεις σε αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, η οποία δεν είναι κόστας, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύεται με κάθε ισία. Άλλωστε τα χρήματα που θα αδαπανητούν είναι των εργαζουμένων και δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο δικαίωμα. Η κυβέρνηση λέει ότι και τη δίκοστιζει το να προσλάβει γιατρούς και εκπαιδευτές δεν το κάνει και αφήνει στο έλεος της πανδημίας τους μαθητές, τους γερόντους και τους ρημότυρους μας. Αυτά, ευχαριστώ. Και κύριε Παπαδόκουλε, πείτε μας και εσείς για την επιστολή σας και μετά θα ξεκινήσουμε να λάβετε τον λόγο. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Θέλω να ανημερώσω το Σώμα να γνωρίζει ότι πρόσφατα έγινε μια διαβούλευση στο Επιμελητήριο που μάλλον το ενημέρωθηκαν όλοι. Σε αυτή την ενημερώση και στη διαβούλευση που έγινε απλώς στο Επιμελητήριο πρέπει να ακούσουν όλοι ότι εκεί ήταν εκπρόσωπος το δήμο κύριος Μοντζάκης Απόστολος ο οποίος πράγματι μίλησε για αδικίες που συμβαίνουν στο πρόγραμμα και συντάστηκε μαζί με το ψήφισμα που θα βγει από όλους χωρίς. Υπέγραψε αυτό το ψήφισμα. Ήθελα να ξέρω αν κύριε Δήμαρχε έχετε υπογράψει και ταυτόχρονα σας λέω και υπεραστικά όπως χωρίς δημοτικού συγκούληση με το καλό να πάνε όλα το θέμα της υγείας σας. Αλλά θέλαμε να ξέρουμε αν υπογράψετε αυτό το ψήφισμα. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, κύριε Δήμαρχε, και δεν το αντιλαμβάνεστε μάλλον και θέλετε να μου πείτε πάλι με ένα δικό σας τρόπο εγώ να σας φέρω τα στοιχεία των επιχειρήσεων. Αυτά που λέτε δεν είναι καθόλου σοβαρά. Τα στοιχεία των επιχειρήσεων, τα ζητάει το πρόγραμμα και πηγαίνουν εκεί οι επιχειρήσεις για να δικαιούνται να πάρουν αυτό που θέλουν. Άρα αυτό το σκεπτικό του κυρίου Σιμιτζή που κι αυτό ζητάει προσωπικά δεδομένα ή εσείς πιστεύω είναι για να πετάτε την μπάλα στην Κερκύδα. Θέλω να γνωρίζετε σήμερα ότι όλες οι επιχειρήσεις, κύριε Δήμαρχε, έχουν τεράστια αποτέλεσμα. Πρέπει να καταλάβετε και δεν μας νοιάζουν εμάς ο ανταγωνισμός με άλλες περιφεριών. Μας ενδιαφέρει μας, κύριε Δήμαρχε, να επικρατήσει τη φωνή της λογικής. Η φωνή της λογικής αυτή τη στιγμή είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν τα περισσότερα χρήματα γιατί είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και όσο βέβαια πλήττονται από την περίοδο αυτών της υγειονομικής κρίσης του COVID-19. Άρα, για να γίνει αυτή και να υπερισχύσει η φωνή της λογικής, θα πρέπει, κύριε Δήμαρχε, να πάρετε μια πρωτοβουλία επιτέλους ώστε επιμελητήρια, αρμόδιοι φορείς, οι περιφέρια, οι παιδί, οι δήμαρχοι, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να εργαστούν, να αφογραστούν τους ειδικούς που γνωρίζουν πραγματικά ποιά είναι τα προβλήματα, να καταθέσουν τις προτάσεις και να υλοποιηθεί εκείνο το πλαίσιο ώστε να αρχούν οι αδικίες. Να πάρουν όλες οι επιχειρήσεις, ειδικά στο Δήμο Καβάλλας που κατασκευζόμαστε εμείς σαν Δήμος, να πάρουν την μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα είναι μια κινητήριος δύναμη για να μπορέσουν να τέξουν οι επιχειρήσεις μας. Τι ήταν η αφετερία, κύριε Δήμαρχη, και θέλω να μ' απαντήσετε αν πραγματικά υπογράψατε εσείς αυτό το ψήφασμα του επιμελητερίου. Σας ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλε, επειδή δεν έχω μάθει να κρύβομαι, όχι δεν την έχω υπογράψει. Διότι θεωρώ ότι αυτά τα θέματα δεν λύνονται ούτε με ψηφίσματα ούτε με διαψηφισμούς. Τα θέματα αυτά λύνονται με διάλογο. Και ο διάλογος είναι δεν υπάρχει εγωισμός, δεν είναι έλα γιατί σε κάλεσα εγώ και δεν ήρθες. Πηγαίνεις, χτυπάς την πόρτα αφού το πρόβλημα είναι του επιμελητηρίου και εκθέτει τις απόψεις του. Λοιπόν, γι' αυτό τον λόγο και δεν το υπέγραψα. Όχι ότι δεν συμφωνώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν, αυτό είναι άλλο. Και να μην βάζεται να μην υπάρχουν αφορισμοί. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η αγορά, διότι το γενικεύεται, η αγορά ενισχύεται με αυτό το μέτρο. Και με συγχωρείτε πολύ, εγώ δεν θα κάνω τώρα τον υποστηρικτή του κυρίου Μέτιου, αλλά κάποια πράγματα όμως δεν πρέπει, δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε. Τώρα, για το υπόλοιπο ότι όσοι εργαζόμενους μέχρι τις 29 Μαρτίου αυτοί έχουν αποκλειστεί, εδώ είναι για να το συζητήσουν. Σε τελική ανάλυση, ας βρούνε τον κύριο Μέτιο και να συζητήσουν αυτό το θέμα. Φυσικά εμείς και στηρίζουμε αυτή την άποψη. Το έχουμε πει, εγώ προσωπικά το έχω πει στον κύριο Μέτιο, και έχει πει ότι είναι κάτι το οποίο θα διορθωθεί εν ευθέ το χρόνο. Τώρα, αυτά. Γεια Τσανάκα. Γεια Τσανάκα, δεν σας ακούμαι. Δύο λεπτά το βρήκα. Το κουμπί για να ανοίξω τον ήχο, έτσι. Πρώτον, να εκφράσω, όχι μόνον, σαν δημοτικός σύμβουλος. Μ' ακούτε? Ναι, ναι. Όχι μόνο σαν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, αλλά και σαν γιατρός, να εκφράσω, όχι μόνον, σαν δημοτικός σύμβουλος. αλλά και σαν γιατρός, να εκφράσω τις ευχές μου για καλύτερη υγεία και στον Τάσο Τζαπανίδη και στο συνάδελφό μας τον κ. Βακετζή. Και εύχομαι, κύριε Δήμαρχε, τα αποτελέσματα αύριο να είναι καλά. Αλλά, είδαμε πόσο κοντά έχει έρθει ο ιός μας. Και πώς μπήκε μέσα στα σπίτια μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, όχι μόνον υπακούοντας στους κανονισμούς και στα μέτρα που παίρνει η δημόσια διοίκηση κάτω, αλλά και σαν δήμος καβάλας, τι μπορούμε να ετοιμάσουμε και τι μπορούμε να προσφέρουμε στους συνδημότες μας. Σήμερα ο κ. Πατώλιας και ο κ. Παπαδόπουλος, οι δύο παρατάξεις, σας έστειλαν επιστολές μέσα στις οποίες δίνουν ιδέες τι μπορεί να κάνει ο δήμος καβάλας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το θέμα. Εμείς στις 4 Οκτωβρίου, αν θυμάμαι καλά, μόλις ανακοινώθηκε το ποσό των 933.000 ευρώ για το δημοκαβάλας έκτακτη επιχορίγηση, στείλαμε επιστολή μέσα στην οποία λέγαμε που κατά τη γνώμη μας πρέπει να πάνε τα χρήματα αυτά για να μπορέσει να βοηθηθεί ο δήμος και οι δημότες. Επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε το φοβερό και σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση, ευελπιστούμε λοιπόν να πάνε όλα καλά με τα αποτελέσματά σας κ. Δήμαρχε και να δείτε το θέμα πιο ζεστά και χωρίς να περιμένετε το προϋπολογισμό και όλα αυτά, να τα βάλετε κάτω και να δείτε τι γίνεται και πώς μπορεί ο δήμος να βοηθήσει. Και δεν εννοούμε να δώσουμε χρήματα εμείς τους δημότες. Αυτό είναι δουλειά της περιφέρειας. Όμως υπάρχουν άλλοι τρόποι που ο δήμος Καβάλας μπορεί να δουλέψει να απευθυνθεί στην αγορά και στην υγεία των δημοτών και για να μπορέσει να βοηθήσει. Τώρα, αυτά που μας είπατε σήμερα για την περιμετρική αξιολόγου 69 και τη Γέφυρα είναι πάρα πολύ καλά νέα. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι το πολύ καλό νέο που μας δώσατε είναι από τα ελληνικά λιπάζματα σήμερα, τα οποία πράγματι ανακοινώσανε ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός συστήματος μίωσης εκπομπών αξιδίων του αζώτου. Τι είναι αυτό το αξίδιο του αζώτου? Είναι αυτός ο κίτρινος ο καπνός που τον βλέπουμε να βγαίνει και που μας ανησυχεί κάθε φορά. Βλοκάρουν με ένα σύστημα των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και το ποσό είναι σημαντικό, εύκολα δεν δίνεται σήμερα από ιδιώτες ένα τόσο μεγάλο ποσό σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της περιβάλλοντος και ως εκ τούτου μπλοκάρουν τα αξίδια του αζώτου, όπως είπαμε. Και βέβαια ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες, όπως με πληροφόρησαν και το άλλο το σύστημα των πληντηριών με το οποίο θα πιάσουν και τα υπόλοιπα αξίδια. Εγώ θα ήθελα να το δείτε πάρα πολύ ζεστά το θέμα του κορονοϊού και να καλέσετε εκπροσώπους από τις παρατάξεις να δώσουν ιδέες για να κάνουμε μια ζωντανή συζήτηση μια ζωντανή κουβέντα έστω και με τηλεδιάσκεψη για το τι μπορούμε να κάνουμε σαν δήμος για να βοηθήσουμε τους δημότους μας. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Αν μου επιτρέπετε κυρία Τσανάκα, το θέμα της επιστολής σας που ούτως ή άλλως θα σας απαντήσω και με συγχωρείτε που δεν σας απάντησα μέχρι τώρα. Περιμένα. Θέλω να ξέρετε ότι πολλά από αυτά τα τρία που γράφετε υλοποιούνται. Δηλαδή η αγορά... Δεν χρωστάμε επίσης τα μέτρα. Και θέλω να πω ότι σας ευχαριστώ για την πρότασή σας για να κάνουμε αυτή τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Εσείς ούτως ή άλλως είστε και γιατρός και θα βοηθήσετε και πολύ περισσότερο... Και πολλά χρόνια δούλεψα στον κοινωνικό τομέα, κύριε δήμαρχε και πρέπει να το δούμε το θέμα. Είπαμε, ο δήμος δεν μπορεί να δώσει λεφτά, αλλά μπορεί να δώσει παροχές. Ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Κύριε Παπαδόκια, για το θέμα του COVID θέατε να πείτε κάτι? Συγγνώσεις. Κοιτάξτε να δείτε. Το θέμα είναι σοβαρό και νομίζω ότι στην ουσία και στο πλαίσιο που καταφέτει ο κύριος Ποτώλιας έχει κάποιο δίκιο. Η εξέλιξη τώρα δεν μπορεί να την προσδιορίσει κανείς. Βλέπω μια ιδρία μέσα στο κείμενο, διότι πραγματικά μπορεί να φουλάρουν όλα τα νοσοκομεία, όπως πραγματικά γεμίσουν όλα τα νοσοκομεία. Πρέπει να υπάρχει μια πρόληψη, συμφωνώ, και νομίζω ότι είναι να απευθεθούμε και στους αγμόδιους που το γνωρίζουν και οι ίδιοι βέβαια να υπάρχει μια καλύτερη προετοιμασία για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Συμφωνώ γενικότερα με το πλαίσιο, το οποίο πραγματικά πρέπει να το δούμε, είναι πολύ σοβαρό. Το νοσοκομείο μας θα φτάσει, νομίζω, και αυτό σε σημεία τα οποία δεν θα αντέχει. Μακάρι να βγω ψεύτης και πρέπει να υπάρχει μια κατάλληλη προετοιμασία. Μην κατατήσουμε να φτάσουμε τον Δεκεύριο, τον Γενάρι, να λέμε ποιος θα μπαίνει στο νοσοκομείο και ποιος θα βγαίνει και να γίνεται τις υπολογίες, όπου τέτοια γεγονότα τα έχουμε ξαναδεί σε άλλες χώρες. Δεν θέλω να γίνομαι μάντης έτσι κακών, αλλά καλό είναι να μπορέσουμε μέσα από τη συζήτηση να απευθυνόμαστε στους αγμόδιους για να μπορέσουμε πραγματικά να το δούμε ζεστά και να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία. Σας ευχαριστώ. Κύριε Παπά. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Θέλω και εγώ περαστικά στους αρρώστους από την πανδημία και κύριε τον κύριο Τσαφανίδη, από ότι περιμενόνθηκα είναι πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους, τον δήμαρχο και τον κύριο Βαγγετζή. Πιστεύω ότι είναι αθλητής και θα το ξεπεράσχει αυτό. Υποστηρίζομαι, όμως, ότι είναι αθλητής και θα το ξεπεράσχει αυτό. Είναι αθλητής και θα το ξεπεράσχει αυτό. Ήταν μάλλον αθλητής και θα το ξεπεράσχει. Αυτό που θέλω να πω σε αυτά που είπε ο δήμαρχος, είναι ότι εγώ διαπίστωσα ότι και στην περίπτωση της γέφερας και της περιμετρικής, ότι οι μελέτες χρονοτριβών πάνε πολύ πίσω. Δηλαδή, κύριε δήμαρχε, δύο χρόνια κλείσαμε τώρα, αυτή τη βδομάδα, με δύο χρόνια, από τότε που έπεσε η γέφερα. Και ένας πολίτης, όταν του λες ότι ξέρεις, η μελέτη θα ολοκληρωθεί του χρόνου τέτοια εποχή, δηλαδή, ο κόσμος τέλος, τέτοια εποχή το 21, η μελέτη, όχι η αποκατάσταση, καταλαβαίνει πότε θα γίνει η αποκατάσταση και καταλαβαίνει και πότε, αν η μελέτη ολοκληρωθεί και το 21. Θεωρώ ότι δεν δίνουμε προς τα έξω μια καλή εικόνα αποτελεσματικής, έτσι, διοίκησης σαν πόλη και έχουμε αφήσει τα, έχουμε αφήσει όλα, στο να μας καθοδηγεί η ΕΚΝΤ, τόσο στην περιμετρική. Εγώ ξέρω στην περιμετρική, ότι υπήρχαν μελέτες, που είχαν φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Κι αν ο προηγούμενος δήματος, όχι ο κ. Τσανάκ, ο κ. Σιβιτζής, δεν τα λέγει καλά τα πράγματα, ότι είχε ολοκληρωθεί μια προμελέτη, η οποία είχε βαδίσει αρκετά, επομένως γιατί χρειαζόμαστε το τέλος του 22 για την περιμετρική. Τώρα για τον έψω του 1961, εγώ αν θυμάμαι καλά, γινόταν μεγάλη βαββώρα το πώς θα πάμε από το σταυρό στην ΕΚΝΤ επάνω. Και τώρα βλέπω ότι αυτό ούτε καν μας αποσχολεί τα άλλα τα κομμάτια. Και εδώ υπάρχει μια, θα έλεγα για μένα, περίεργη συμπεριφορά ολοκληρωσπός, δηλαδή πριν δύο χρόνια. Πριν τρία χρόνια, υπήρχε μια επίγουση ανάγκη να φτιάξουμε την μελέτη από το σταυρό μέχρι το συνδετήριο που θα γίνει, είτε θα γινόταν στο παλιό, είτε θα γινόταν στο χαλκέρο, είτε θα γινόταν βία τότε με το δάσος και τα ρίες που είχαμε. Και τώρα αυτό το κομμάτι το έχουμε ξεχάσει εντελώς. Κύριε Μάκη, ξέρετε, μιλάω πάντοτε καλό πρωί, για να βοηθήσω τη δίκηση να είναι και αποτελεσματική, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνονται όλα προστάγια την πόλη. Τώρα πάω στα δύο θέματα που έβαλαν οι συνάδελφοι. Καταρχήν, πιστεύω ότι με τον κ. Καπαδόκουλο, εγώ το είδα τελό και εφαραιτικά από τον δήμαρχο, είδα ότι επιζητά μέσα από αυτήν την πρόταση ένα ψήφισμα αλληλεγγύης προς το τι θέλει το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλει ο κόσμος της αγοράς, γιατί είναι σωστό αυτό που είναι ο δήμαρχος, ότι ο κ. Λεμονίνες το χαιρέτησε με ενθουσιασμό αυτή την πρόταση. Το εκμελητήριο έχει άλλη θέση. Καλό θα ήταν ο δήμαρχος μαζί με τους φορείς της αγοράς. Τη κύρια αφορά αυτή η ιστορία της επιστρεπτέας. Θα πρέπει δηλαδή να εκφράσουμε το σύνολο και νομίζω ο κ. Παπαδόπουλος συμφωνεί με αυτό. Δεν θέλει μόνο πλετρά να εκφραστεί μια άποψη, αλλά να εκφραστεί το σύνολο μέσα από μια γενική τοποθέτηση. Και κυριαρχή νομίζω το βάζει σαν ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τους πλητώμενους και δεν το βάζει κάπως διαφορετικά. Έτσι εγώ τουλάχιστον το συνέλαβα σαν πρόταση. Τώρα έρχομαι στην πρόταση του κ. Ποτόλια, που την βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα. Θεωρώ ότι είναι μια φιλελευθεριαστική πρόταση, χαιρετίζω δηλαδή αυτή την προσέγγιση, ότι να νικιάσουμε ένα ξενοδοχείο, το οποίο ξενοδοχείο αυτό τι θα κάνουμε. Θα υποκαταστήσουμε αυτά που κατά καιρούς χωνάζει ο κ. Ποτόλιας, τις υποχρεώσεις που έχει η κεντρική εξουσία απέναντι στις κοινωνίες. Εγώ το θεωρώ πολύ αποτελεσματικό αυτό. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό κ. Δήμαρχε να λένε ότι θα περιοριστούν τα χερουργεία για να γεμίσουμε όλους τους σωρόφους εκεί με COVID, δηλαδή όσο ανεβαίνει. Εμείς ήταν μισό σωστό με τους σώροφους. Τώρα άκουσα το διοικητή τα κοινιολόγια, αργότερα θα περιοριστούν εντελώς τα χερουργεία. Οι μονάδες της ιδανικής θεραπείας δεν θα είναι ένα ατύχημα. Οι κοιτάξεις στην πόλη, αν παρακολουθάτε την επικαιρότητα, είχαμε δύο επικίνδυνα ατύχηματα, το ένα με αυτοκίνητο και το άλλο με μοτοσυκλέτα, το οποίο χρειαζόταν η δική φροντίδα. Φανταστείτε λοιπόν, αν τα αφήσουμε όλα για τον COVID, κάποιοι άλλοι θα πεθαίνουν και θα πεθαίνουν δηλαδή γιατί δεν τρέξαμε όπως προτείνει ο κ. Ποτόλιας. Εγώ προσυπογράφω την πρόταση του κ. Ποτόλια. Θεωρώ ότι θα πρέπει, επειδή ανεβαίνουν συνεχώς τα ακρούσματα, θα πρέπει δηλαδή να οργανωθούμε προς τα εκεί, γιατί η Αλεξανδρόπολη Φάκαρε σήμερα δηλαδή δεν δέχεται πλέον σαν νοσοκομεία αναφοράς. Άρα λοιπόν, με την εκθετικία, στην εξάπλωση του ιού, δεν είναι καθόλου απειθανό μέσα σε 15-20 ημέρες να πάρουμε όλο το νοσοκομείο, να πάει για αυτό που περιέγραφα προηγουμένως, που δεν πρέπει να πάει. Επομένως, θα είναι και αυτό μια καλή διεκδίκηση, να διεκδικήσουμε δηλαδή χρήματα από την Κεντρική Δίκηση, ώστε να νοικιαστεί ένα ξενοδοχείο και να μετατραπεί σε μια μονάδα φροντίδας και υποδοχής των αυτούν κλητώμενων από τον κορονοϊό. Και κλείνω με την πρότασή μου, την είχα κάνει και στο προηγούμενο, που είπατε ότι θα τη δείτε, δεν ξέρω πόσο την είδατε. Σήμερα, κύριε Δήμαχε, έξω γίνεται χάμος με τη διώκωση και την εκθετική εξάπλωση του κορονοϊού για τα τέστ. Υπάρχουν φοβερές ανεσχίες και υπάρχει και φοβερή κερδοσκοπία. Διάβασα, λοιπόν, ότι ένα τέστ κάνει περίπου 20-25 ευρώ. Άμα μπείτε στο ίντερνετ θα δείτε ότι τη τιμή του είναι εκεί. Και εγώ δεν ξέρω στην καβάλα να το κάνει κάποιος ιδιώτης κάτω από 100 ευρώ. Θεωρώ, λοιπόν, και σας το είπα και την άλλη φορά, να βοηθήσουμε, γιατί όλο και μεγαλύτερη είναι αυτή η ανησυχία. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει πάνω από κάποια, κάποιο ναρκωτοτέστ και έχει φραγγάρι. Να οργανώσουμε, θέλετε με τους γιατρούς του κόσμου, να καλέσετε τους γιατρούς του κόσμου, να δώσετε ένα καπί, ένα χώρο εκεί πέρα, ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε με αυτή τη χαμηλή τιμή τα τεστ και να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε και εδώ μία λύση, που χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να ανασάνει ο κόσμος. Ξέρετε, έρχεται συγγενής μου, έρχεται συγγενής σας που σας λέει ότι εγώ στη δουλειά μου ή είχα έρθει σε επαφή με κάποια παρέα, με κάποιον, ο οποίος διεγνώθηκε μετά ότι είχε κορονοϊό. Και από εκεί και πέρα αρχίζει η ανησυχία, χωρίς να έχει τίποτα. Πρέπει να το βγάλουμε αυτό από τον κόσμο, ώστε να αποσυμφορήσουμε το νοσοκομείο και να δώσουμε μία λύση τέτοια, ώστε δεν μπορούμε να οδηγεί το καθένας που αγωνιά για το παιδί του, για τον αδερφό του, για τη μάνα του, να πηγαίνει στον ιδιότητα και να πληρώνει 100 ευρώ. Είναι υπερβολικό ποσό. Δηλαδή, να πληρώσει κάποιος μια τετραμιλή οικογένεια, θέλει 400 ευρώ και λέμε μετά ότι αυτό που θα πάρει ένας κλητόμπρος είναι 534 ευρώ. Καταλαβαίνετε, δεν λαχίζω αυτή τη στιγμή σας, λέω ότι είναι μια τρακτική ανάγκη για να δώσουμε και ανακούφιση στο νοσοκομείο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και πιο πολύ να δώσουμε στους συμπολίτες με χαμηλό κόρτος, να δώσουμε τη λύση και όχι να τις οδηγούμε στους ιδιώτες που εκεί ακριβώς είναι απαράτητα τα πράγματα. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπά, αν μου επιτρέπετε. Είναι ένα φιλελεύθερος, ο Παπάς είναι κομμουνιστής. Θα ήθελα να πω λίγο, καταρχήν για τη γέφυρα που είπατε. Ο δήμος δεν έχει σταματήσει, παρακολουθεί τις εξελίξεις της μελέτης. Και κάθε τόσο τηλεφωνούμε και πιέζουμε προς την κατεύθυνση για να τελειώνουμε. Επειδή όμως ακριβώς είναι χρονοβόρος και δεν εξαρτάται από εμάς ο χρόνος της εκπόνησης των μελετών, για αυτό το λόγο και προβαίνουμε στην αφιδρόμηση. Δηλαδή στη λύση που είχε προτείνει και πολύ σωστά η κυρία Δρακωνάκη, να ρίξουμε το τυχείο του νοσοκομείου, ούτως ώστε να διαπλατείνουμε τον δρόμο και να ξαναγίνει πάλι η αφιδρόμηση του δρόμου σε αυτό το σημείο. Αλλά εκτός αυτού όμως είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, όταν θα αρχίσει η κατασκευή της γέφυρας, θα διευκολύνουμε και την κίνηση, διότι τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι στο σταθερό σημείο του δρόμου για να μπορούν να φτιάχνουν τη γέφυρα. Μου επιτρέπετε κάτι, κύριε Δήμαρχη? Ναι, ναι. Εγώ μπαίνω στο συλλογισμό σας και σας λέω το εξητής. Όταν θέλουν να κάνουν κάτι, βλέπε, στρατόκοδα Σιμακοπούλου, το κάνουν αμέσως. Όταν θέλουμε εμείς να κάνουμε, γιατί εμείς θεωρούμε ότι η γέφυρα είναι ιστοτικής σημασίας για την πόλη. Για τη γυγλοφόρηση της πόλης. Εμείς θα περιμένουμε δηλαδή ότι η Εγνατία θα τελειώσει, δεν θα επισπεύσουμε. Εγώ σας λέω να επισπεύσουμε, δηλαδή να παρέχουμε και να επισπεύσουμε αυτό ότι είναι κονοκαστική σημασία. Δεν μπορούμε δηλαδή να δούμε στο τέλος το 2021 και μετά να δημοπρατήσουμε, δηλαδή να μας κοροϊδεύει ο κόσμος. Εσάς, σαν δίχυση, σχολιάζει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σημασία, όχι εμένα. Το ξέρω και σας ευχαριστώ, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Δηλαδή δεν εξαρτάται από εμάς. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, το κάνουμε με την αφιδρόμηση. Για την περιμετρική θέλω να σας πω ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη. Υπήρχε η προμελέτη, η οποία πολύ σωστά και ο κύριος Πουνάκος και ο κύριος Σιμητσής αναφέρουν συναισχύχνα, όμως μία μελέτη δεν σταματάει στην προμελέτη, έχουν και διάφορα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Είναι τα κατασκευαστικά, είναι τα υδραυλικά, είναι χίλια δυο πράγματα τα οποία πρέπει και αυτά να ολοκληρωθούν. Και όσο αφορά για τον Ε61, σταματάει στο σταυρό. Δεν προχωράει περισσότερο, διότι περιμένουν από το δασαρχείο. Και αυτή τη στιγμή, επειδή είναι αισθητικό δάσος, η λύση της γέφυρας μπλοκάρεται αυτή τη στιγμή, διότι είναι υγεωτρήσεις. Τώρα, και επίσης αυτό που παρουσιάστηκε τότε σαν προμελέτη, ήταν όντως μια χάραξη την οποία είχαν κάνει οι μελετητές της Εγνατίας, αλλά όμως δεν έλαβε πολλά πράγματα υπόψη. Καταρχήν, το περνάνε από ένα σημείο που αγνοούνε τις διάφορες απαλλοτριώσεις που έχει κάνει η τότε Νομαρχία, για να περάσει έναν δρόμο πίσω από τον Αμυθαλεώνα. Και θα ξανακάνουν πάλι απαλλοτριώσεις σε όλο το... Άρα λοιπόν, ο Ε61 είναι ένα έργο που θα αργήσει. Τώρα, για την πρότασή σας στο τεστ, είναι πολύ σωστή η πρότασή σας. Έχουμε προμηθευτεί γύρω στα 70 τέτοια τέστα, τα οποία τα έχουμε όμως για τους εργαζόμενους αυτή τη στιγμή. Και στα σχέδιά μας είναι να προμηθευτούμε άλλα 1000 τέστα. Είναι περίπου στα 10 ευρώ το τέστ κοστίζει στο δήμο. Και τα οποία θα τα δώσουμε ή με τους γιατρούς του κόσμου, όπως λέτε, ή θα τα δώσουμε στο νοσοκομείο, όπου εκεί είναι και οι γιατροί, οι οποίοι ξέρουν να κάνουν τα τέστα αυτά. Όχι, δήμαρχε. Πιστέψτε μου ότι θα πρέπει να είναι μια επικοινωνιακή πράξη, η προσφορά του δήμου προς τους δημότες αυτό. Αφήστε το νοσοκομείο, θα συνεχίσει. Οργανώσετε, εσείς με τους γιατρούς του κόσμου, τι δεν ξέρω να κάνουν τα ευβόλια τραμεί. Βλέπω την Πέμπτη να κάνουμε αυτή τη δηλεδιάσκεψη που πρότεινε και η κυρία Τσανακά. Πήγαινε στη Ζάβια και κάνουν εμβόλια. Πρότεινε και η κυρία Τσανακά να κάνουμε αυτή τη δηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, ούτως ώστε να μπορούμε να οριστικοποιήσουμε πλέον όλα αυτά τα μέτρα και τις προτάσεις. Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά. Ναι, κύριε Θάνατο. Είναι πάρα πολύ καλή ιδέα να ανικιάσουμε το ξενοδοχείο, κύριε Ποτόλια. Αλλά με τι προσωπικό μέσα. Εσείς πολύ σωστά λέτε, το κράτος να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Πολύ καλά τα λέτε. Ξέρετε τι διαδικασία είναι αυτή και πόσο καιρό θέλει. Απίστευτα πολύ καιρό. Δεν είναι εύκολα πράγματα και ούτε μπορείς να διοικήσεις, να λειτουργήσεις ένα νοσοκομείο μόνο με τις καθαρίστριες ή με δημοτικούς συμβούλους ή με συνταξιούχους. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την καλύτερη περίθαλψη. Και ο δήμος αυτή τη φάση δεν μπορεί να τους το δώσει. Επομένως μόνο με ένα ενίκη δε βοληθούμε σε αυτή την κατάσταση. Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω. Είμαστε σε πόλεμο. Το να λες ότι δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την υγεία των κατοίκων μου αυτό που με εξέλεξα. Και σηκώνεις τα χέρια, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Στον πόλεμο λοιπόν χρησιμοποιείς όλα τα μέσα. Ας κάνουμε εμείς αντιμοτικό συμβούλιο το χρέος μας. Ας κινηθούμε σε αυτή την διατέπτωση. Ας καταγγείλουμε την κυβέρνηση που μένει μονάχα στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης αλλά δεν κάνει τίποτε. Σύμφωνο για το να κάνουμε το χρέος μας. Αυτό θα κάνουμε. Αλλά να είμαστε ρεαλιστές. Όπως στο σχολείο χρειάζεται δασκάλους για να λειτουργήσει. Το νοσοκομείο χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν υπάρχουν γιατροί άραγε. Δεν έκανε προσλήψεις το νοσοκομείο. Έκανε προσλήψεις. Οι πόλοι παιδί στο εξωτερικό μας αφήσανε. Εσύ δεν θα μπορούσες σαν γιατρός και σαν αδερφή στους συνταξιών να βοηθήσουν. Μια ωραία αστική πρόταση του Ποτόλια πάνω να την ακριστεύσεις μπορεί να γίνει. Δεν ακριστεύω τίποτα. Παρακαλώ. Δεν ακριστεύω τίποτα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Τα χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές θα σταματήσουν. Δεν πρέπει να επιτακθούν αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να το ζητήσουμε να επιτακθεί ο ιδιωτικός τομέας. Κύριε Ποτόλια. Όταν μιλάμε για πράγματα που δεν τα ξέρουμε την πατάμε. Τα χειρουργεία χωρίζονται σε τακτικά και έκτακτα. Από τα τακτικά μπορεί να γίνει οικονομία. Από τα έκτακτα δεν γίνεται. Μην νομίζετε ότι όταν λένε θα σταματήσουμε τα χειρουργεία δεν θα γίνονται τα έκτακτα χειρουργεία. Για αυτό θα μην πλέκετε σε πράγματα... Λοιπόν, σας παρακαλώ μην κάνετε και άλλο. Άφουνα να κλείσεις τα ραντεβού. Κύριε Ποτόλια. Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Βέρο θα μου επιτρέψετε να συμμετάσω και εγώ λίγο στην κουβέντα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε εμείς τους γιατρούς και το κράτος το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σπέρας την αντιμετώπιση αυτού του ιού. Ούτε γιατροί, ούτε νοσοκόμιο, ούτε ξενοδόχοι. Στον πόλεμο πηγαίνουν πρώτα οι εξωματικοί και οι στρατιώτες, κύριε Ποτόλια, και μετά πηγαίνουν οι έφημες. Δεν βλέπουμε πώς τον αντιμετωπίζει, πρόεδρε. Το βλέπουμε πώς τον αντιμετωπίζει, το βλέπουμε. Λοιπόν, πολύ καλά το αντιμετωπίζει. Πάμε στον κύριο Βέρο. Για μια ακόμη φορά και μέρος όλης δημοτικής παράταξης να ευχηθούμε καλή ανάρρουση και στον κύριο δήμαρχο και στους αγαπητούς συναδέλφους. Αλλά μια διευκρινήση κύριε πρόεδρε, τώρα κάνουμε τοποθέτηση επί των δύο επιστολών των συναδεύων και επί των ανακοινώσεων του δημάχου. Επί όλων κύριε Βέρο. Λοιπόν πολύ σύντομα, τότε όσο μπορώ πιο σύντομα. Θα ξεκινήσω λίγο με τις δυο επιστολές και θα ξεκινήσω από την επιστολή του κυρίου Ποτόλια. Δεν θα ήθελα να διαφωνήσω, είναι μια πρόταση, είναι μια σκέψη που έχει μια λογική, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ότι η υγεία και η παιδεία εξ ολοκλήρου είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης, πρώτο. Δεύτερο, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή λόγω της άσκημης εξέλιξης που υπάρχει, μακάριε τα πράγματα το επόμενο διάστημα να είναι πολύ καλύτερα, αλλά φαίνεται ότι το νοσοκομείο πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης ως νοσοκομείο αναφοράς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί μόνο του για όλη την περιφέρεια. Και γι' αυτό όλοι ξέρουμε ότι ετοιμάζονται ως νοσοκομεία αναφοράς όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας μέσα σε αυτά και της Καβάλας. Αυτό που για μας προέχει αυτή τη στιγμή λόγω αυτής της κατάστασης είναι ότι θα πρέπει άμεσα, και αυτό πρέπει να κάνει η αυτοδιοίκηση, να κάνει ο Δήμος Καβάλας, να πιέσει και όχι μόνο να απαιτήσει άμεσα με διαδικασίες κατεπίγοντος λόγω του COVID, όπως γίνεται σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις λειτουργίας του κράτους, να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε προσωπικό που έχει ανάγκη το νοσοκομείο μας και είναι και ιατρικό, είναι και νοσηλευτικό και ενδεχομένος και από το υπόλοιπο προσωπικό. Διότι αυτό είναι το σημαντικό το πρώτο. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί αν και φόσον χρειαστεί στις ανάγκες που όλοι ξέρουμε ότι το νοσοκομείο Καβάλας και τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζουμε λίγο πολύ ότι είχε και έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως ιατρικό και νοσηλευτικό. Άρα το πρώτο αυτό. Το δεύτερο θεωρώ είναι ότι θα πρέπει να πιέσουμε πάλι την κεντρική διοίκηση στην περίπτωση που ως νοσοκομείο Καβάλας, γιατί πραγματικά ένα νοσοκομείο δεν έχει μόνο την αντιμετώπιση του COVID. Έχει αυτά τα οποία προηγουμένως είπε και τα ξέρει πολύ καλύτερα η κυρία Τσανάκα ως γιατρός εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπάρχουν και τα περιστατικά τα τακτικά και τα έκτακτα. Τα έκτακτα δεν το συζητάμε με τίποτα, δεν μπορείς να τα αφήσεις να μην τα αντιμετωπίσεις. Μπορεί ενδεχομένως να περιορίσεις τα τακτικά, αλλά και εκεί μέχρι ένα συγκεκριμένο έρθμον. Άρα στην λογική του ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσει για να αντιμετωπίσει και άλλες καταστάσεις στο νοσοκομείο θα πρέπει να πιεστεί η κεντρική διοικησία, η σημερινή κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που θα χρειαστεί θα κάνει επίταξη ιδιωτικών κλινικών της πιο ευρύτερης περιοχής. Διότι έτσι θα αντιμετωπίσεις. Διότι εγώ λέω ότι είναι μια σκέψη, μια πρόταση από τη μεριά του κυρίου Ποτόλια όμως εδώ μπαίνει και θέμα δεν είναι μόνο να βρεις έναν χώρο και να βρεις και τα χρήματα για να το νικιάσεις είναι το πώς θα το επανδρόσεις και πώς θα λειτουργήσει με ασφάλεια και για τους ίδιους τους εργαζόμενους που πώς θα βρεθούν αυτοί οι εργαζόμενοι στην περίπτωση αυτή και για τους ίδιους τους πολίτες. Όσα αφορά αυτά για την επιστολή του κυρίου Ποτόλια. Όσα αφορά την επιστολή του κυρίου Παπαδόκου. Πραγματικά όλοι μας μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλο αυτό το διάστημα, ακούσαμε γρήνιες παράπονα ότι ενδεχομένως το πρόγραμμα να μην απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, τις μικρές ή μεσαίες και σε όλα τα επαγγέλματα και βέβαια κάποιοι βάζουν ότι και για το θέμα των χρημάτων. Θεωρούμε όμως ως παράταξη ότι υπάρχουν θεσμοί όπως είναι το επιμελητήριο, αλλά όπως είναι και ο Μπορικός Σύλλογος, που έχουν άμεση σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, που κατά την ευτύμησή μας δεν θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς τη συνέναισή τους. Δηλαδή αν συνενέσει το επιμελητήριο να κάνουμε αυτήν την παρέμβαση για να δούμε μήπως μπορέσουμε να μεταφέρουμε, να πείσουμε από τη περιφέρεια ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές σε θετική κατεύθυνση ή να δούμε τι μπορεί καλύτερα να γίνει αυτό να το κάνουμε, αλλά πάντοτε σε συνεργασία και με συνέναιση αυτών των θεσμών. Τίποτα χωρίς τη συνέναιση, διότι ενδεχομένως θα θεωρηθεί ότι ως ένας άλλος θεσμός καπελώνουμε συγκεκριμένους θεσμούς. Αυτή είναι η ευτύμησή μας. Τώρα, όσα αφορά για τις ανακοινώσεις του κ. Δημάκου, πολύ γρήγορα. Σε λίγες μέρες συμπληρώνουμε 2 χρόνια από την πτώση της γέθριας του παλιού νοσοκομείου. Να θυμίσουμε εμείς ότι ως παράταξη από τις πρώτες μέρες μετά την πτώση είπαμε ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκεκριμένες μελέτες, άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μια μελέτη κυκλοφοριακή και μια μελέτη στατικότητας για το υπόλοιπο κομμάτι της γέθριας. Και αυτό γιατί, γιατί να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη κυκλοφοριακή, διότι το τι λέει ο καθένας, το τι βλέπει δεν έχει σημασία, σημασία έχει το τι θα δείξει η μελέτη, αν δηλαδή υπάρχει ανάγκη να ξανακατασκευαστεί ή να επισκευαστεί και το δεύτερο να δούμε αν και φόσον υπάρχει ανάγκη να επισκευαστεί ή να κατασκευαστεί, θα μας το δείξει πάλι μια μελέτη στατικότητα. Όπως και ταυτόχρονα είχαμε πει ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει αθυδρόμηση του κομματιού του παλιού δρόμου στο παλιό νοσοκομείο. Και γι' αυτό και μέχρι και σήμερα επιμένουμε και μένουμε στην πρότασή μας ότι η αθυδρόμηση θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, να είχαν λυθεί προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας όμως με την χρήση φωτεινόσημα τοδοτών. Δυστυχώς η πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει το έργο της διαπλάτησης. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε προβλήματα όσο δυνατό γρηγορότερα θα δοθεί τουλάχιστον λύση όσο αφορά το θέμα της εμπλημβάρησης της ευρύτερης περιοχής και των κατηβουλών. Τώρα, όσο αφορά τον Ε61, πραγματικά έδωσα όμως μια απάντηση στη δευτερολογία του κύριου δήμαχτος όσο αφορά για το κομμάτι γιατί το επίμαχο κομμάτι τουλάχιστον για τον δήμο Καβάλας ήταν το κομμάτι μεταξύ Σταυρού και Εγνατίας, δηλαδή ένωση του Ε61 από τον Σταυρό στην Εγνατία, ξέρουμε και τις αντιδράσεις, δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων και γίναν και πολλές συζητήσεις και αρκετές συζητήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έδωσε βέβαια κάποιες διευθυνήσεις ο κύριος δήμαρχος ας αναμένουμε για το τι θα υπάρξει και να το δούμε και μακάρι να προχωρήσει γρήγορα ότι δεν είναι μόνο για την ασφάλεια των οδηγών αλλά κυρίως όμως γιατί θέλουμε σύντομα και γρήγορα οι επισκέπτες μας από τις όμορες βαλκανικές χώρες να επισκέπτονται στον τόπο μας. Και γρήγορα θα τελειώσουμε αυτό το μαρτύριο που λέει το κορονοϊόσημο. Κύριε Πέρα, έχεις εμπεράσει το χρόνο, έχετε λομιλώσει? Ναι, αλλά νομίζω ότι για αυτό σας ρώτησα να μην απαντήσω τότε, να μην τοποθετηθώ στα υπόλοιπα, κύριε Πέρα. Αν μπορείτε στον τομείο να σας δώσετε ένα λεπτό ακόμη να τοποθετηθείτε. Λοιπόν, πολύ γρήγορα για την περιμετρική να επαναλάβω τη θέση μας ότι ναι στην ολοκλήρωση της περιμετρικής όμως μια περιμετρική χωρίς κάθετες συνδέσεις με το κέντρο της πόλης δεν θα έχει κανένα νόημα διότι δεν θα λειτουργήσει ως περιμετρική θα λειτουργήσει ως παράκαρση. Δεν ξέρω τι άλλες ανακοινώσεις. Όσον αφορά βέβαια για την επιστολή που έστειλε οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων εμείς προσωπικά δεν την λάβαμε κύριε Πρόεδρε. Βέβαια την ακούσαμε και διαβάσατε. Τώρα είναι γνωστή η θέση μας ως παράταξη όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς λέμε ότι είναι ένα χημικό εργοστάσιο το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια, άρα καταλαβαίνετε για αυτούς τους δυο λόγους και για τα 60 χρόνια λειτουργίας του. Και το ότι είναι μια χημική βιομηχανία αυτό μας κάνει να είμαστε όσο το δυνατόν σε εγκρίγωση με την έννοια ότι καλό θα είναι να υπάρχουν αξιόπιστοι περιμετρήσεις που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνάντηση με πρωτοβουλία των κατοίκων στη Νέα Καρβάλη προεκλογικά θυμάστε ότι οι Περσίες που ήταν υποχρέωσις ήρθους και ήταν αυτοί είχαν την ευθύνη όπως είναι το τμήμα περιβάλλοντος της αντιπεριφέρειας να κάνει τις μετρήσεις δεν τις κάνανε. Άρα δικαιολογημένα υπήρξε και μια αγωνία και ένας προβληματισμός και με όλα αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα και το προηγούμενο διάστημα με αυτά που βλέπουμε, με αυτά που μυρίζουμε, με αυτά που καταγγέλουν οι πολίτες. Άρα καλό είναι επιτέλους να υπάρξουν από αυτοίς που έχουν υποχρέωση να το κάνουν αξιόπιστοι μετρήσεις που να έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης κάθε λεπτό να μπορεί να διαπιστώνει τι ακριβώς συμβαίνει. Ευχαριστώ πολύ κύριε Βέρο. Κύριε Ποτόια συμπληρώ στα συνομία παρακαλού. Πολύ σύντομα για όσα αναφέρθηκαν κύριε Προέδρε να πω ότι σε ό,τι αφορά ανάγκες των πολλών, των κατοίκων, των λαϊκών ηγκοκυριών δηλαδή εκεί χρήματα δεν υπάρχουν, δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα τα έργα και αναφέρομαι φυσικά σε αυτά που υπόθηκαν και για την γέφυρα Ζήσε μα είναι να φας τριφύλλη και για την περιμετρική και για τον Ε61. Σχετικά τώρα με την επιστρεπτέα προκαταβολή που ανακοινώθηκε και γίνεται καβγάς σχετικά με το πώς θα μοιραστεί και αν έγινε δίκαιο και αν έπρεπε να γίνει έτσι και διαφορετικά. Εδώ ταιριάζει η παρεμία που λέει να σε κάψω, Γιάννη, μη να σε λείψω λάδι σε ό,τι αφορά δηλαδή τους μικρούς επαγγελματίες οι οποίοι τσεροφλίζονται σε όλη την διάρκεια της δραστηριότητάς τους και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την ασθένεια αυτή με την φορολογία που πληρώνουν, με τα επιτιδεύματα που πληρώνουν για τον φόρο και την προκαταβολή το 100% άρα αν θέλουμε να μιλάμε για ενίσχυση των μικρομεσαίων πρέπει να βγούμε συνολικότερα το ζήτημα και όχι φυσικά αυτή την περίπτωση που αφορά αυτά τα χρήματα τα λίγα που παίρνουν και φυσικά αν τα παίρνουν οι μικροί οι οποίοι είτε έχουν κλείσει είτε δεν έχουν τις υποδερφές αφορά ένα μέτρο που είναι μιας χρήσης θα συνεχίσουν αφού θα πάρουν μία ανάσα προσωρινή να βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονταν και προηγούμενα Αν πραγματικά λοιπόν θέλουμε να βοηθήσουμε τους μικρούς επαγγελματίες πρέπει να διεγλυκίσουμε και αυτό προτείνουμε στο δημοτικό συμβείλειο να επιστρέψει το αφορολόγητας στις 12.000 ευρώ προσαξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί να καταργηθεί το τέλος επιτιδεύματος που έμφωε και της προκαιταμπολής φόρου, η διαγραφή των δόκων και των προστήμων και το 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία της τράπεδας 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους Αυτά λοιπόν μπορούμε να συνυπογράψουμε και να διεγλυκίσουμε από την Κεντρική Εξουσία να την κάνει σε ό,τι αφορά λοιπόν τα λιπάσματα Εδώ καταρχήν να πούμε ότι αυτή είναι η βαριά βιομηχανία της περιοχής μας τα λιπάσματα που μαζί με την αγροτική παραγωγή διασφαλίζουν την διατροφική επάρτεια και πρέπει ακριβώς να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση της διασφάλισης της διατροφικής επάρτειας της χώρας μας γιατί αν δεν έχεις διατροφική επάρτεια σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να βαδίσεις σε μία ανεξάρτητη πολιτική Τώρα να βγαίνουν εργαζόμενοι τώρα όπως και το προηγούμενο διάστημα και να μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας τη στιγμή που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μέσα στο εργοστάσιο είναι οι πρώτοι που πληρώνουν αυτή την κατάσταση με τις εργασιακές σχέσεις, με τις αμοιβές, με την αβεβαιότητα του αύριο σε σχέση με την εργασία τους με ό,τι σημαίνει για όλους εμάς που ζούμε γύρω από αυτό το εργοστάσιο με την μόληση του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το εργοστάσιο να σταματήσει τη λειτουργία του ωστόσο όμως πρέπει να βάλουμε συμπεράσματα το γεγονός ότι πέρασε σε ιδιώτη, ο ιδιώτης λοιπόν δεν κάνει όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα γιατί κοστίζουν για την διασφάλιση του περιβάλλοντος και της υγείας μας οι αποφάσεις ευρωπαϊκοί της Ένωσης του δίνουν αυτό το δικαίωμα με την εμπορία ρήφων επίσης τα επίπεδα που επίμονα λέμε να καθίσουμε και να μετρήσουμε τα ορίζουν πάλι οι ίδιοι και κάθε φορά που πιάνεις ένα όριο το αυξάνουν συνεπώς το καλύτερο μετρίδι σε ό,τι αφορά τη μόληση του περιβάλλοντος είναι τα πνευμόνια των κατοίκων και σε καμιά περίπτωση λοιπόν δεν πάει κόντρα στη λειτουργία του εργαστασίου η διασφάλιση του περιβάλλοντος με φίλτρα και με εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να προστατευθεί η υγεία και των εργαζομένων και των κατοίκων Όσο λοιπόν το εργοστάσιο θα βρίσκεται στα χέρια οι ίδιοι όσο θα υπάρχει μια λείπασματοβιομηχανία η οποία θα είναι κάτω από την κρατική ευθύνη και θα μελετάει, θα παράγει και θα διακινεί τα λειπάσματα θα έχουμε αυτή την κατάσταση του ιδιώτη ο οποίος θα χορεύει πάνω στις πλάτες των εργαζομένων του εργαστασίου αλλά και στα πνευμόνια των κατοίκων στην γύρω περιοχή Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε Να ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου ταχύ ανάρρωσης στους δυο δημοτικούς συμβούλους που είναι άρρωστοι και να επιστρέψουν γρήγορα στα καθήκοντά τους Να απαντήσω και να τοποθετηθώ και εγώ συντόμως επί των θεμάτων πρώτα απ' όλους αφορά τη βιομηχανία φωσφορικών λειπασμάτων Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές μια βιομηχανία η οποία δίνει εργασία σε τόσους πολλούς συμπατριώτες μας καβαλιώτες να κλείσει αλλά πρέπει όλοι να σκεφτούμε και με τι κόστος δίνεται αυτή η εργασία Θα πρέπει δηλαδή να δουλεύουν, ερώτημα θέτου, να δουλεύουν 80 άτομα σε μια βιομηχανία και 60.000 συμπολίτες μας σε ένα ολόκληρο νομό ή σε ένα ολόκληρο δήμο να δέχονται αυτούς τους ρήπους και φυσικά όχι Οπότε εμείς και όλες οι παρατάξεις οι οποίες τοποθετηθήκαν επί αυτού του θέματος δεν ζητάνε να κλείσει η βιομηχανία, ζητάνε όμως να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε η λειτουργία της να είναι και έννομη και βάσει του νόμου και να πτηρούνται οι περιβαλλοντικοί κανόνες που πρέπει να πτηρούνται σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα Τώρα όσο αφορά το έσπα και την επιστρεπτέα προκαταβολή Επειδή έχει γίνει πολλής λόγος για το συγκεκριμένο θέμα αλλά βλέπω ότι γενικώς υπάρχει μια σύζυγη γενική χωρίς όμως να ακουμπάμε πάνω στο θέμα ακριβώς Λοιπόν, εγώ από ό,τι γνωρίζω και ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι ένα ποσό που δίνεται σε όλους τους επιχειρηματίες, επιτηρηματίες, επαγγελματίες επιχειρήσεις το οποίο είναι κάθετο χωρίς να συνυπολογίζει το μέγεθος της επιχείρησης δηλαδή από ό,τι έχω συζητήσει με ανθρώπους που κάνουν αυτό το πρόγραμμα είτε μια επιχείρηση έχει 80 εργαζομένους και είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο μια μικρή επιχείρηση παίρνει ακριβώς το ίδιο ποσό Εδώ τίθεται ένα θέμα, δηλαδή μία επιχείρηση που έχει 80 υπαλλήλους έχει τις ίδιες ανάγκες με μία επιχείρηση που είναι μία ατομική και δεν έχει υπαλλήλους Οπότε το άδικο του ολόκληρου, του ολόκληρου αυτού του προγράμματος είναι ότι είναι κάθετο χωρίς να βάζει κάποια κριτήρια έτσι ώστε μία επιχείρηση που έχει 50 υπαλλήλους να πάρει περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να τα αποξέφτεται και σε αυτή τη δύσκολη φάση Το δεύτερο θέμα είναι, που από ό,τι έχω μιλήσει με λογιστές είναι ότι απαιτείται φορολογική ενημερότητα τουλάχιστον στην πρώτη φάση όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σε αυτή τη φάση που υπάρχουν προβλήματα ακόμη και στην επαφή με την εφόρεια δηλαδή για να πας στη ΔΩΙ πρέπει να κλείσεις ραντεβού, πρέπει να τακτοποιείς σε τέτοιες καταστάσεις δύσκολες οικονομικές είναι δύσκολο κάποιος να παρέχει φορολογική ενημερότητα Οπότε φυσικά δεν μιλάμε να υπάρχουν παρανομίες αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει ό,τι γίνεται δυνατόν περισσότερο έτσι ώστε να μπορούν αυτά τα χρήματα αναλογικά να καταλήξουν σ' αυτούς που πρέπει να καταλήξουν και σ' αυτούς που έχουν ανάγκη Αυτό ως αφορά το Covid-19 και την επιστολή του κυρίου Ποτόλια Πρώτα απ' όλα πρέπει να πω ότι όταν είχα μιλήσει πριν πολλούς μήνες το Μάρτιο για ατομική ευθύνη και είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι δεν μπορεί να ζητάμε από την ατομική ευθύνη από τον πολίτη ο πολίτης έχει την ατομική ευθύνη που περιλαμβάνει το δικό του χώρο, τους δικούς του γνωστούς, την οικογένειά του κτλ αλλά από και πέρα πρέπει να υπάρχει ένα κράτος σοβαρό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο το οποίο αυτό το κράτος τού να βάζει κανόνες εμπλοκής, να βάζει κανόνες, νόμους, να νομοθετεί και να λύνει τα προβλήματα του πολίτη δεν μπορεί δηλαδή να περιμένουμε από τον πολίτη μόνος του να λειτουργήσει από μόνος του αυτόματα και να λύσει όλα τα προβλήματα οπότε πάνω σε αυτή την λογική και στην ίδια λογική για την οποία είχα χλεβαστεί κιόλας από κάποιους δημοτικούς συμβούλους δεν μπορούμε επίσης να κάνει, ο δήμος αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσει την πολιτεία και να πάρουμε ένα πιο δίποτε κτήρο, να το κάνουμε νοσοκομείο, να προσλάβουμε νοσοκόμους, να κάνουμε ένα πανεπιστήμιο να κάνουμε νοσοκόμους, γιατρούς και τα λοιπά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα Από την άλλη πλευρά όμως η πρόταση του κυρίου Παπά που ήτανε για rapid test τα οποία θα τα πληρώσει ο δήμος Καβάλας είναι μια πολύ καλή προοπτική η οποία μπορεί να βοηθήσει πολλούς πολίτες μας η οποία ακόμα και αυτό το 30% του κόστος για να το αγοράσεις είναι επιβάρυση, ειδικά όταν έχεις παιδιά ή όταν είσαι σε μια μεγάλη οικογένεια που έχει να κάνει 5-6 test Αυτό θα ήταν καλό, αλλά υπάρχει και από την άλλη πλευρά ο κίνδυνος ότι τα πολλά test μπορεί να φέρουν και ένα lockdown και να το υποθετηθώ και επί αυτού Είδαμε ότι όπου γίναν πολλά test, όπως στη Σέρες, όπως στη Σαλονίκη, κατάληξαμε σε ένα lockdown το lockdown ήταν καταστροφικό και θα είναι καταστροφικό για αυτή τη δικιά πόλη Θεωρώ ότι πάση θεσία, με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί και ο δήμος και με μια εκτενέστερη συζήτηση θα πρέπει ο δήμος Καβάλας να μην μπει σε lockdown, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό και για τις επιχειρήσεις και για όλους μας Αυτά, ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε, σύντομα να σχολιάσω λίγο και τις ανακοινώσεις του Δημάρχου και εγώ αλλά και τις δικές ανακοινώσεις για τα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους της Βιφυλάντα Κατ' αρχή και εγώ, όπως και ο κύριος Ζάλεος είπε, δεν πήρα αυτήν την επιστολή, πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το email όπως επίσης, τα συνειμένα τα οποία στείλετε αργά το απόγευμα τώρα για το 21ο θέμα δεν ανοίγουν, με αποδίδωση να μην μπορώ να διαβάσω τα συνειμένα τα οποία έχετε στείλει Δείτε τι συμβαίνει, μερικά πράγματα δεν ανοίγουν Θα θέλα όμως να κάνω ένα σχόλιο και εγώ για τη Βιφυλάντα Ο δήμος μπήκε σε μια αντιπατωμένη κατάσταση, όπου ο κύριος Ζάλεος είπε ότι δεν μπορεί να διαβάσει αυτήν την επιστολή Ο δήμος μπήκε σε μια αντιπατωμένη κατάσταση, όπου ο κύριος Ζάλεος είπε ότι δεν μπορεί να διαβάσει αυτήν την επιστολή Ο δήμος μπήκε σε μια αντιπατωμένη κατάσταση, όπου ο κύριος Ζάλεος είπε ότι δεν μπορεί να διαβάσει αυτήν την επιστολή χωρίς να υπάρχει κανείς μακάνας λόγος γι' αυτό. Θεωρώ ότι η επιστολή των εργαζομένων μέσα είναι προσωστή κατεύθυνση και επίσης νομίζω ότι είναι ο λίγος ανεύθυνος να μιλάει κάποιος δημόσια για περιβαλλοντικά προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι οτιδήποτε μας δέει η περιφέρεια και το αρώμα διότι μέσα της περιφέρειας που κάνει τις μετρήσεις δεν είναι σωστό. Άρα λοιπόν αφισβητούμε μια δημόσια αρχή που έχει κάνει μετρήσεις και αυτό καταλαβαίνει ότι δίνει ένα τέτοιο μήνυμα στην κοινωνία το οποίο μόνο θετικό δεν είναι και μόνο θετικά δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Κλείνω το θέμα της Βιθυλάντα. Έρχομαι στο θέμα των ανακοινώσεων του κ. Δημαρκού. Κύριε Δημαρκέ, εγώ έχω πλημπερδευτεί λίγο ιδιαίτερα με το θέμα της περιμετρηχής. Θα σας θυμίσω ότι πριν από μερικούς μήνες ένα ερώτημα το οποίο έκανα για την περιμετρική μιλήσατε απαντώντας για διερευντική προμελέτη. Τώρα μιλήσατε για προμελέτη η οποία σε 15 μήνες θα είναι ολοκληρωμένη. Προμελέτη η οποία υπήρχε από τα χρόνια του κ. Σιμητσή. Είναι ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι δεν το έχουμε δώσει τη βαρύτα που πρέπει. Η διεκδίκηση αυτή είναι μια κορυφαία διεκδίκηση για τη πόλη της Καβάλλας και νομίζω ότι το θέμα αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικό σε οτιδήποτε αφορά μελλοντικής διεκδικήσης τόσο από εσάς όσο και από τις επόμενες διοικήσεις όταν και εφόσον υπάρξουν. Για τη Γέφυρα, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Και μόνο το γεγονός ότι δυο χρόνια μετά είμαστε σε ένα στάδιο μελετών όπου αυτές οι μελέτες θα είναι στην κατέυση του να προτείνουν τρεις λύσεις από τις οποίες θα επιλεγεί η λύση εκείνη η οποία ενδεχομένως θα κληθεί η Σκόπνη και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μελέτη για το θέμα αυτό και άρα στην πορεία να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Καταλαβαίνετε το θέμα αυτό πάει πάρα πολύ μακριά και νομίζω ότι εκεί είμαστε τελείως εκτεθειμένοι. Είμαστε απόλυτα και τελείως εκτεθειμένοι. Έψιλον 61. Εγώ κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε δεν ανησυχώ. Δεν ανησυχώ διότι αισθητικό δάσος είναι εκεί. Το θέμα το παρακολουθεί πλέον και ο Σύμβουλος του κυρίου Δημάρχου ο κ. Χαζαρίδης ο οποίος στην διεκδίκηση εκεί ήταν θα έλεγα πολύ μπροστά στην οργάνωση και στην διεκδίκηση. Κι εγώ με αυτής της άποψης και συμφωνώ με τον κ. Χαζαρίδης. Έχοντας ανεδομένο ότι ο κ. Χαζαρίδης είναι από τους τονίους συνεργάτες του Δήμαρχου δεν ανησυχώ για το έψιλον 61 και για την ώδευσή του από το σταυρό προς την Εγνατίας. Στο σημείο κριθεί στόπι μου είναι να γίνει η συντασία αυτή. Όμως κ. Δήμαρχε επειδή το θέμα αυτό πράγματι το έψιλον 61 ενώ πάει πάρα πολύ μακριά θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει ένα άργο το οποίο είναι πάρα πολύ προχωρημένο η παράκαμψη του ΑΜΙΔΑ ΛΕΟΝΑ έχουν γίνει όπως σωστά αναφέρατε και απαλλατριώσεις για να γίνει η παράκαμψη. Είναι ένα άργο το οποίο νομίζω ότι μπορεί να προχωρηθεί, μπορεί να προχωρήσει, μπορεί να προωθηθεί και θα δώσει πάρα πολλά προβλήματα και πολλές βρήσεις στην ώδευση και την ασφάλεια του Μπεζόν μέσα στα Μυγδαλιώνα διότι εκεί λόγω της κίνησης και έτρα το καλοκαίρι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζω ότι αναλλακτικά μπροστά στο εντεχόμενο έψιλον 61 να πάει μακριά νομίζω ότι πρέπει να δούμε την περιμετρική παράκαμψη αμυγδαλιών του Συνομότολο Δυνατό. Σε ό,τι αφορά τις επιστολές των δύο συναδέλφων του κ. Παβαδόπουλου και του κ. Ποτόλια. Ξεκινώ με τον κ. Παβαδόπουλο. Κύριε Δημαρχέ, το γεγονός ότι ο Μπορικός Σύλλογος με αθουσιασμό υποδέχθηκε την ενημέρωση του κυρίου Μέτσιου του κυρίου Περιφεράχη για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτείας προκαταβολής δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό αγκαλιάζει όλη τη μερίδα των επαγγελματιών που είναι εμπέλη του Εμπολικτήριου Καβάλας και θέλω να σας θυμίσω επίσης ότι στο Εμπολικτήριο Καβάλας δεν είναι μέλη επαγγελματίες οι οποίοι κυρίως απασχολούνται στον κυρίως και οι εγγρότες μας και κυριε Δήμαρχε δεν είναι μέλη του Εμπολικτήριου Καβάλας και είναι εκτός αυτής της ενίσκησης μόλις ότι είναι επαγγελματίες, ως αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θεωρώ, εγώ βλέπετε δεν μιλώ για το δικό μου το ΣΝΑΦΗ που επίσης είναι έξω από τη μη επιστρεπτεία προκαταβολή μιλώ για άλλους, για άλλους επαγγελματίες οι οποίοι είναι επαγγελματίες, είναι επιτυδευματίες έχουν έναξη, πληρώνε τις φορές τους που φορολογούνται, είναι σε καθ ενίσκηση που θα πάρουν κάποιες επιχειρήσεις ενώ κάποιες άλλες έχουν αποκλειστεί. Νομίζω λοιπόν ότι προς αυτή την κατεύθυνση μία δική σας, ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα δώσει δύναμη στην διεκδίκηση του Εμπολικτήρου Καβάλας και βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κύριε Δήμαρχε πιστεύετε ότι τα ψηφίσματα αυτά δεν έχουν καμία δύναμη όταν πρόκειται για συγκεκριμένο θέμα της ρύπανσης της Βιφιλάντα, τότε προτείνατε ένα ψήφισμα το οποίο από όσο θυμάμαι πέρασε στην καταπληκτική την περίοδο εκείνη αλλά και για άλλες περιπτώσεις. Τα ψηφίσματα τα οποία έχω γίνει είναι πιο πρόσφατο αυτό που αφορούσε τον βρώμικο πόλεμο που γίνεται στον αργό Νόκαρα Μπάκ μεταξύ Αζέρον και Αρμανίων της περιοχής εκείνης. Θα ήθελα να σας παρακαλώ πολύ η στάση μας να είναι νεα. Εάν ψηφίσματα δεν διοθετούμε δεν θα πρέπει να διοθετούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Όχι επιλεκτικά. Σε κάποια ψηφίσματα λέμε ναι και σε κάποια όχι. Σε ό,τι αφορά την επιστολή του κ. Ποτόγια συγχωρώ απόλυτα με την πρότασή του διότι θεωρώ ότι και ο δήμος Καβάλας και οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να προετοιμαστούν μπροστά στο ενδεχόμενο αυτός ο ιός, το δεύτερο κύμα του να ξεφύγει από κάθε έλεγχο κάτι του οποίου όλοι απευχόμαστε. Και βέβαια νομίζω ότι όλα τα άλλα τα περιπροετοιμασίας περιπροσωπικού και όλων αυτών μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Φαντάζουμε ότι ο κ. Ποτόγιας δεν έχει στο μυαλό του μεθ να φτιάξουμε μεθ σε κάποιο ξενοδοχείο. Φαντάζουμε ότι ο κ. Ποτόγιας εννοεί να κάνουμε όλες αυτές τις υποδομές έτσι ώστε αν το νοσοκομείο Καβάλας γίνει νοσοκομείο αναφοράς, να μην υπάρχει ο κίνδυνος, να φρακάρει, αλλά να υπάρχουν βοήθειες, να υπάρχουν ανάσες από έναν αλλακτικό σύστημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο επίπεδο εκεί όπου δεν χρειάζεται ενδεχομένως μεθ ο ασθενής. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες νομίζω ότι μπορούν και πρέπει ο Δήμασας να τις κάνει. Χρηματοδότηση υπάρχει. Θα χτίστη συνέχεια μια αναμόρφωση και μια ανάλωση περίπου 685.000 ευρώ, θεωρούμε πως σε αυτή την κατάσταση πρέπει να πάμε και θέλω να βάλω τις σκέψεις σας και ομπουλματισμό σας και το εκθεσιακό ακέδρος στην Νέα Καβάλα, το οποίο επίσης θα μπορούσε προσευχήτε κανέζι να χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Και βέβαια κύριε Πρόεδρε, θα κλείσουμε αυτό λέγοντας ότι τα rabbit έχουν γίνει και γίνονται στη Θεσσαλονίκη μαζικά και δείχνουν αυτά που δείχνουν. Το να κλείνουμε τα μάτια μας είναι μια πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι είναι σωστή λύση. Τα test rabbit είναι test τα οποία επίσης μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Και εκεί ο δήμος πραγματικά, συμφωνώ με τον κύριο Παπά, ο οποίος προτείνει ο δήμος να μπει σε αυτή την διαδικασία και δεν χρειάζεται ούτε η γιατρική του κόσμου ούτε οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω ότι ο ιατρικός συλλόγος Καβάλας αν κληθεί μπορεί στην κατεύθυνση της λήψης και της επεξεργασίας των test αυτών στη συνέχεια μέσα από το νοσοκομείο Καβάλας, μέσα από ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, μπορεί ο δήμος και πρέπει ο δήμος να μπει σε αυτή την λογική αυτής της πρωτοβουλίας που ο κύριος Παπτόγιας λέει πάρα πολύ σωστά. Συμφωνώ και εγώ με φανατισμό προς την κατεύθυνση του που δουλώνει ο κύριος Παπτόγιας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Καβάλας πάμε. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε λίγο μια διευκρίνηση. Κύριε Ξανθόπουλε, και όχι μόνο σε σας, αναφέρεστε συνέχεια στα δύο χρόνια. Τα δύο χρόνια έχει που έπεσε η γέφυρα αλλά η διοίκηση είναι ένα χρόνο. Επίσης ξέρετε πολύ καλά ότι η γέφυρα, γιατί ακούω, γιατί δεν παρενδένουμε και όλα αυτά. Η γέφυρα δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου. Να ελπίζουμε να το θυμόμαστε αυτό. Άρα λοιπόν ο Δήμος δεν μπορεί να πάει να κάνει μια μελέτη την οποία δεν μπορεί να την πληρώσει μετά διότι είναι σε ένα τμήμα που δεν είναι στη δικαιοδοσία του. Αυτό που είναι στη δικαιοδοσία μας το κάνουμε. Επίσης για τον Ε61 πολύ σωστά αυτό που είπατε. Για την περιμετρική όμως θέλω να σας πω ότι μην περδεύεστε. Σας τα είπα πολύ απλά. Δεν έχει σημασία. Έτσι μας είπαν ότι ήταν ιδιερευνητική. Τελικά ήταν η προμελέτη, η κανονική. Έχετε δίκιο σε αυτή. Και από εκεί και πέρα ισχύουν όλα τα άλλα. Τώρα, όσο για το εργοστάσιο, ας μην βιαζόμαστε να παίρνουμε το μέρος κανενός. Οφείλουμε, ως δημοτικό συμβούλιο, να προστατεύουμε το περιβάλλον μας. Και ότι παρθήκαν αυτά τα μέτρα και αυτή τη στιγμή το οξύδιο του ασώτου δεν υπάρχει και μπορεί και κατακρατείται, είναι μια μεγάλη επιτυχία, η οποία οφείλεται και στις δικές μας της πιέσης, ας το πούμε έτσι, αλλά όμως και στην ευαισθητοποίηση του εργοστασίου. Λοιπόν, μην θεωρούμε ότι υποκινούμαστε από κανέναν, δεν υποκινούμαστε. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε γιατί το θέλει ο δημότης. Για αυτό το λόγο το κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ. Πάντως, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει υποκίνηση από καμία πλευρά, κύριε Ξαχτόπουλε. Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστώ. Αν μου επιτρέπετε να λεπτώ την παράκαμψη, σας παρακαλώ, αμυγδαλεώνα, ας την δούμε κάποια στιγμή. Έχετε δίκιο ότι είναι από αυτά που το αφέσαμε στην Εγνατία, ότι υπάρχει έτοιμη δουλειά. Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Το έχουνε θέσει με τον κύριο Αντωνιάδη. Ωραία. Κύριε Κουνάκο, έχετε τον λόγο, παρακαλώ να είστε σύντομος. Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε, διότι σήμερα εξεπλάγειν από την ερωταζόμενη προσφάτως κυρία Δήμαρχος, την κυρία Τσανάκα, χρόνια πολλά κυρία Τσανάκα, χρόνια πολλά και στον κύριο Βογιατζή. Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους δύο συναδεύους, αλλά και σε όλους όσους νοσούν αυτό το διάστημα, καβαλιώτες, πατριώτες μας, καθώς και στις οικογένειές τους δύναμη και κουράγιο. Εγώ θέλω να κάνω μια διαφορετική προσθήκη σε αυτό που είπε ο κύριος Ποτόλιας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Αφορά, κύριε Πρόεδρε, σε έναν χώρο όπου θα μπορούν άτομα, τα οποία νοσούν, ή άτομα των οικείων τους που συκατοικούν μαζί. Άκουσα σήμερα τον αγαπητό συνάδελφο τον Κώστα, τον κύριο Βαγγετζή, να λέει ευτυχώς στο σπίτι μας έχουμε δύο βεσέ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μετάδοση της ασθένειας, της συγκεκριμένης ασθένειας. Άρα, δηλαδή, ο δήμος μπορεί να συμβάλει σε αυτό το κομμάτι με τη μίσθωση μιας δεύτερης κατοικίας ή ένας δωματίου, όπου θα μπορεί να υποστηρίξει τα άτομα δημότες μας που έχουν προσβληθεί από COVID και δεν έχουν ένα δεύτερο χώρο να πάνε, είτε τα παιδιά τα οποία έρχονται από το εξωτερικό δικά μας και μπαίνουν σε καραντίνα και πρέπει να πάνε σε έναν άλλο χώρο, όπου αναγκάζονται πολλές φορές οικογένειες να μισθώνουν ένα Airbnb ή έναν χώρο και αυτό το πράγμα μπορεί να το κάνει ο δήμος. Δηλαδή, σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε άμεσα, κύριε Δήμαρχε, να προχωρήσουμε. Είναι μια πολύ μικρή δαπάνη. Έχει τη δυνατότητα ο δήμος και θα πρέπει οι κοινωνικές δομές του δήμου να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα, πάμε στο άλλο για να σοβαρευτούμε λίγο. Ξέρετε, οι πανδημίες και όλες αυτές οι μολύσεις που έχουμε και όλα τα κακά που τραβάμε, τα τραβάμε από την ρήπαση του περιβάλλοντος που οι δικές μας δραστηριότητες φέρνουν. Κάποιοι, όμως, πλουτίζουν από την ρήπαση του περιβάλλοντος γιατί λειτουργούν ανεξέλεκτα. Ναι, λειτουργούν ανεξέλεκτα, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η εργοδοσία βάζει τα σωματεία να τρέχουν. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Είναι υποκρισία να λέμε σήμερα ότι αυτή η βιομηχανία φωσφορικών λιμπασμάτων δεν ρυπαίνει. Ρυπαίνει και παραρυπαίνει. Μην διονίζουμε τον κόνομα και καταπίνουμε την κάμενη. Ποιος μιλάει για την ταμπακέρα, μίλησε κανείς για τη φωσφορική ύψο. Καταρχήν, εγώ είμαι από αυτούς που λέω ότι η βιομηχανία πρέπει να λειτουργήσει. Αλλά πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες θεσμοθετημένες. Ποιους θεσμοθετημένες κανόνες. Υπάρχει όριο συναγυρμού για τα αερούμενα σωματίδια. Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει όριο συναγυρμού για τα αερούμενα σωματίδια. Όλος ο καβγάς γίνεται γι' αυτά. Πρέπει λέει τα όριά μας να υπερβαίνουν 35 μέρες το χρόνο για να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα. 35 μέρες το χρόνο στα δε οξύδια του αζώτου και στα οξύδια του θείου. Εκεί πρέπει 3 ώρες συνεχόμενες η αέρια ρήπαση στα οξύδια του αζώτου και του θείου θα πρέπει να είναι ανεβασμένα. Αυτά δεν τα γνωρίζουμε. Έτσι. Και δεν τα παρακολουθούμε. Δυστυχώς αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με το έργο αυτό, δεν μπορούν να κάνουν μετρήσεις. Γιατί αυτό που είπε ο κ. Ροσβέρος είναι γεγονός. Δεν λειτουργούσαν οι σταθμοί. Ενώ έπρεπε να λειτουργούν οι σταθμοί και να είναι σε κατάλληλες θέσεις, δεν λειτουργούσαν. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που καλώς ο κ. Δήμαρχος έπραξε και πήγε στην Ισαγγελία, έδωσε μια επιστολή, όπου ανησυχούμε αγαπητοί συνάδελοι. Και αυτό ότι σήμερα τρέχουν να προλάβουν, και βλέπω στα κανάλια να βγαίνουν κάποιοι διευθυντές από επιμέρους μονάδες, είτε είναι λιπάζματα Καβάλλας, είτε είναι η ΠΦΑΙΣ, η άλλη μονάδα, οι οποίοι τρέχουν να εγκαταστήσουν τα φίλτρα, τα οποία τους δώσατε κ. Τσανάκα, τους κάνατε όλα τα χατήρια, τους βγάλατε τις άδειες, στον ΠΚΦ βγήκαν οι άδειες και περιμέναν να κάνουν την επένδυση. Ποια επένδυση της τάξης των 1 εκατομμυρίου. Ακούμε τώρα για 5 εκατομμύρια. Εγώ θα παρακαλούσα κ. Τσανάκα να τους πείτε, γιατί έχετε κάποια σχέση μαζί τους, να σας φέρουν τα τιμολόγια όταν θα λοκριθεί το έργο, για να μου πείτε αν θα είναι η επένδυση των 5 εκατομμυρίων, ή των 4, ή των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Όχι λίγες τουρκίας. Κυρίες Κουνάκο, παρακαλώ, ολοκληρώστε. Να τα πάρετε τα τιμολόγια κ. Τσανάκα, γιατί τα παιδιά τα δικά σας μπολευτήκαν και 135 είναι άρρυα. Παρακαλώ κ. Κουνάκο. Τα παιδιά τα δικά σας περάσανε μέσα από το δήμο οι προσλήψεις αυτού που σήμερα διαμαρτύρονται. Λοιπόν, θα μιλήσει για τις διαδικά μου κ. Κουνάκο. Θα σας παρακαλώ μικρές διάλογες. Παρακαλώ κ. Κουνάκο. Τι καρδάλι εκεί δουλεύει και λειτουργεί και όλα. Κυρία Τσανάκα, υπάρχει πρόβλημα στο περιβάλλον. Και φταίει η Τσανάκα για αυτό. Το πρόβλημα είναι αλλού κ. Κουνάκο και το ξέρουμε όλοι από χρόνια. Υπάρχει πρόβλημα ρήπασης από τη βιομηχανία. Εδώ! Υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει άμεσα η εργοδοσία... Παρακαλώ κ. Κουνάκο, είναι μια κυριστική κουβέντα. Κύριε πρέπει να ακολουθώ. Τελειώνω. Πρέπει η εργοδοσία υπεύθυνα να ανημερώσει τον δήμαρχο Καβάλας, τον Αντιπερβερειάρχη Καβάλας για το τι μέλη γενέστε. 13 εντεκάτου λίγει η άδεια, πέντε χρόνια είχαν προθεσμία, 30 εντεκάτου λίγει η άδεια εκπομπής αερίων, λίγουν οι άδειες του εργοστασίου και καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει και κανείς μα κανείς να μετράει τα αέρια του θεμοκυπείου. Κύριε αγάπη της συνάδελφη. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην υποβουλή. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Δεν θέλουμε να κλείσει η υποβουλή, θέλουμε να στηρίξουμε την υποβουλή και τους εργαζόμενους εκεί μέσα. Αλλά δεν μπορούν εξωχώριες εταιρίες, εξωχώριες συμφέροντα να παίζουν στην πλάτη του καβαλιώτικου λαού. Τελεία και παύλα. Εγώ δεν θα το επιτρέψω όσο μπορούν οι δυνάμεις μου. Δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο αυτή την κατάσταση. Κύριε Πράττεκη, τι κάνουμε, παίζουμε, συγγνώμη δηλαδή. Κύριε Φρατσικάκη, σας παρακαλώ. Εγώ σας παρακαλώ. Που ρίχνετε μου... Ο κ. Μούτιας έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, ζήτησα το λόγο και εγώ. Ναι, κ. Γραμμένο, συγγνώμη. Ο κ. Γραμμένο. Και μετά ο κ. Νουπιας. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τοποθέτηση του κυρίου δημάρχου αρχικά και της κυρίας Τσανάκη, της πρώην δημάρχου, βεβαίως, στο ότι έχει να κάνει με το θέμα της βιομηχανίας. Θεωρώ ότι ο κύριος δήμαρχος, καλόπιστα ενεργώντας, ανταποκρίνεται σε κάποιες φωνές οι οποίες ακούγονται και είναι υποχρεωμένος να ψάξει το οτιδήποτε, έχει να κάνει σχέση, ιδίως, με την υγεία των δημοτών του Δήμου Καβάλλας. Ταυτόχρονα, δίνει και μια ευκαιρία και στην βιομηχανία να πάρει τα μέτρα τα οποία, ενδεχομένως, δεν είχε πάρει μέχρι σήμερα και να πάρει και προστά τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία, όπως είπαμε, όλου του λαού της Καβάλλας. Νομίζω ότι από αυτήν την άποψη, η ενέργεια του δημάρχου είχε θετική ανταπόκριση και έδωσε την ευκαιρία στην βιομηχανία να αναπτύξει τη στέση της, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Θα παρακαλούσα όμως, ιδιαίτερα μερικούς συναδέλφους και ιδιαίτερα τον αγαπητό κύριο Κουνάκο, να προσέχει τη φρασιολογία του και το τι ακριβώς λέει, διότι αυτά τα οποία λέει, εάν δεν μπορεί αύριο να τα αποδείξει, θα κλειθεί σύντομα να τα αποδείξει. Δεν σας άκουσα, δεν ακούσα κανένα. Δεν έχει κάποιο ήχο σαμπλής αυτό. Ξέρω, ακούτε τώρα. Δεν σας άκουσα, αν θέλετε παραλάβη τελευταία φράση. Ήθελα να παρακαλέσω, λέω τον αγαπητό κύριο Κουνάκο, να είναι πολύ προσεκτικός αυτά στις διατυπώσεις του, διότι αυτά τα οποία είπε, εάν δεν μπορούν να αποδεχθούν αυθωρή και παραχρημά, έχει πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες αυτά τα οποία, έχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες αυτά τα οποία, παρακαλώ, παρακαλώ, δεν θέλω να σας, μη με διακοπώ, δεν θέλω να σας, δεν θέλω να κάνω. Σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας. Να είστε καλά, τίποτε. Λέγουμε στην καβάλα. Παρακαλώ κύριε Κουνάκο, δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθυση, μαζί σας προσθέω. Όσον αφορά το θέμα, ένα λόγο για το θέμα, της επιστρεπτές προκαταβολής, της μη επιστρεπτές προκαταβολής από την περιφέρεια, γιατί είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και εμάς τους δικηγόρους, ως αυτοπασχολούμενους. Νομίζω ότι είναι μια πολύ, πολύ θετική ενέργεια, ιδέως για εμάς, για τον κλάβο των δικών μας, των δικηγόρων, η ενέργεια της περιφέρειας. Εμείς ως κλάδος είχαμε πάρει από το ελληνικό κράτος 600 ευρώ, μόνο στην περίοδο που υπήρχε αυστηρία αναστολή, ρειτουργίας των δικαστηριών, και τώρα έρχεται η περιφέρεια να μας δώσει ένα ποσό, της τάξεως των 2.000 ευρώ. Θα συμφωνήσω επίσης απόλυτα με τον κύριο δήμαρχο, σε αυτήν εδώ, στην τοποθέτηση, την οποία έκανε σχετικά με το θέμα αυτό. Πρέπει να πούμε κάτι ότι η περιφέρεια, και δεν υπερασπίζουμε καμία περιφέρεια, έχει επιβοηθητικό ρόλο. Το κύριο ρόλο με αντιστοίχηση των επιχειρήσεων, και απευθύνομαι στον κύριο Παπαδόπλο, ο οποίος σωστά έθεσε το θέμα, τον έχει το κράτος και η ελληνική πολιτεία, η κεντρική κυβέρνηση. Έρχονται οι περιφέρειες από την Ελλάδα και προσπαθούν και αυθές να βάλουν ένα χεράκι με μια βοήθεια την οποίαν καλούνται να δώσουν και λέω ότι όπως ο εμπορικός υλούγος, έτσι και εμείς ως δικηγορικός υλούγος, στηρίζουμε το πρόγραμμα της περιφέρειας επειδή δίνει χρήματα σε όλους ανεξαιρέτως τους δικηγορούς, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μωριοδότηση, όπως γίνεται σε κάποιες άλλες περιφέρειες οι οποίες χρηματοδοτούν τους αυτοπασχολούμους και ειδικά τους δικηγορούς. Και συνεπώς από αυτή την άποψη, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα αυτό. Οποιασδήποτε όμως βελτιώσεις, γιατί πάντα το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού, θα μπορούσαν βεβαίως να συζητηθούν σε ένα πνεύμα συνεργασίας και να βρεθούν και ακόμη καλύτερες λύσεις για περισσότερους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Γραμμένο. Λόγο στο κύριο Μούτιε και μετά στο κύριο Λαζαρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους τους συναδεύους. Περαστικά στους δύο συναδεύους του κύριου Βακυρδί και του κύριου Τσαφανίδη. Και καλά αποτελέσματα στον κύριο δήμαρχο και σε όποιον άλλο έχει μπει στη διαδικασία διαθέστη για τον κορωνοϊό Χ. Είμαι σύντομος. Θα αναφερθώ σε δύο θέματα. Στην επιστολή των εργαζομένων της Μουφουλού και των υπασβάτων δηλαδή η επιστολή του επικεφαλής λαϊκής εισπίρουσης του κ. Πορτώλια. Όσον αφορά την επιστολή των εργαζομένων της Μουφουλού και των υπασβάτων αφενώσουμε το πρώτο σχόλικο να κάνουν ότι συντάσσουν πλήρως με το περιεχόμενό τους το δεύτερο όμως που πρέπει να δούμε και πρέπει να παρασχολήσει και τη διοίκηση αυτό είναι το εξής, ότι έχουμε μετρήσεις από κρατικούς φορείς που αποδεικνύουν με το πιο επίσημο τρόπο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξατε πρόβλημα όσον αφορά την ύπαση του περιβάλλοντος και θα έλεγα κύριε Πρόεδρε, σε εσάς ιδίως ότι θα πρέπει να είστε πολύ προσοχικοί σε επόμενες κλήσεις φορέων εντός και εκτός αγωγικών σε σχέση με αυτά τα ζητήματα για να μην έρθουμε πάλι στη δυσάριστη θέση να ακούσουμε εκείνα τα ανοιγδίγητα που ακούσαμε πριν από μερικούς μήνες και είναι εδώ την αίθουσα πάλι με τηλεδιάσκρυψη όπου λίγο ή πολύ κάποιοι μας είπαν ότι το εργοστάσιο είναι επικίνοντα και κοντέβη καβάλα να γίνει βυρυτός όπως επίσης και οι ενέργειες για την δημοσιότητα περί αναφορών στην εισαγγελία σε σχέση με αυτά τα ζητήματα νομίζω ότι την επόμενη φορά θα πρέπει ο κύριος δήμαρχος να είναι πολύ πιο προσεκτικός σε αυτά τα ζητήματα παρ' όλο που έχουμε μετρήσεις είναι λυπηρό γιατί και σήμερα μέσα στην αίθουσα έχουμε τους γνωστούς είναι μεν αλάδες ναι μεν είμαστε υπέροχοι της λειτουργίας της μεγαλύτερης βιομηχανίας στο νομό αλλά βάζουμε και 15 αλάπ που στην ουσία θέλουμε να κλείσουμε το εργοστάσιο και μάλιστα με στοιχεία τα οποία είτε δεν υφίστανται είτε είναι ανύπαρτα τα συνέπεια θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στο ζήτημα αυτό και να κινήσουμε κίνηση διαδικασίας να ισχύσουμε την λειτουργία του εργοστασίου που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες στο νομό και που δίνει περγασία σε εκατοντάδες άτομα της περιοχής μας Το δεύτερο σχετικά με το ψήφισμα του κ. Ποτόλια προφανώς και είναι κάθετα αντίθετος στο περιοχόμενό του ένα περιοχόμενο που είναι στη γνωστή λογική του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος εκτός τόπου και χρόνου μιλάει για επιτάξεις ξενοδοχείων ή ενοικιάσεις για να μετατραπούν σε νησοκομεία πράγματα τα οποία πρώτον είναι τελείως ανεφάρμοστα, δεν μπορούν να εγγυηθούν οι χώροι αυτή μια ασφαλή περίθαλψη ασθενόλογικας δίπλα δεύτερον, δεν έχει καμία αριθμοδιότητα ο δήμος στο ζήτημα αυτό, τρίτον, είναι σαφαρά ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας το οποίο προφανώς από ό,τι έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα 10 μήνες έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού και πέρα από τη νοσοκομεία της Αλεξανδούροπολης και του νοσοκομείου της Καβάλας που από σήμερα ξεκίνησε να αντιμετωπίζει περιστατικά COVID και ένας όροφος έχει διατεθεί για την ανάγκηση των ασθενών από το νειο αυτό και άλλα νοσοκομεία έχει η περιφέρειά μας τα οποία δεκομένως θα μπορούν και αυτά με μετατροπές να λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 Αυτά δεν είναι κάτι άλλο, ευχαριστώ. Λοιπόν θα σας πάρω κατά τη σειρά που δηλώσατε ο κύριος Λαζαρίδης τώρα. Ε, ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε καλησπέρα και πάλι σε όλους θα ήθελα να πω γιατί είναι για τα λιπάσματα νομίζω ότι δεν θα πω τίποτα, εξάλλου όποτε μιλάω θεωρείτε ότι μιλάω υποτιμανικά επειδή είμαι εργαζόμενος στα λιπάσματα αλλά με καλύπτει πλήρως η τοποθετή στο σαν δέλφον τόσο του κ. Μουρτια αλλά και του κ. Γαρμένου και της κυρίας δημάρχου της κυρίας Σενάκα απλώς θέλω να υπογραμμίσω ότι το έργο αυτό της δέσμευσης των οξυδιών του αζώτου ήταν μια χειρή απάντηση σε όλοι αυτοί τους υπηρετώ ας πούμε των κακών εντός εγωικών ειδήσεις και κακής πυροπόρεσης για τα λιπάσματα. Όσον αφορά για τον κ. Κουνάκων νομίζω ότι στη νομική μας θα μπορούσα να το πω ότι η μημάθεια και η εμμονή που έχει η μημάθεια για οδησμένα πράγματα ας πούμε ό,τι καιρότερο μπορεί να να πάθει κανείς. Και θα ήθελα να πω στον κύριο δήμαρχο για το... Κύριε Λαζαρίδη προσέξτε για μημάθεια λέτε. Προσέξτε τι λέτε. Εντάξει τώρα... Λοιπόν... Το μημάθεια όχι στον κύριο Κουνάκων. Κάπου αλλού να το πείτε. Λοιπόν... Ξέρω ότι ξέρω πολύ καλά... Αφήστε μιλήσατε 7 λεπτά, αφήστε να μιλήσω 2 λεπτά κύριε Κουνάκων. Αφήστε να μιλήσει και κανείς άλλος εκτός από εσάς. Εντάξει, το πήρατε. Λοιπόν... Πρέπει να χουστάτε χάρη σε αυτούς που σας ανέδειξαν ξανά στο δημοσυμβούλιο. Ήθελα να πω στον κύριο δήμαρχο για την τηλεδιάσχευση της 5ης του 29ου μηνός που μας πέρασε. Ότι η εντύπωσή μας ως τεχνικό επομιλητήριο που είμαστε και εμείς συμμετείχονται στην τηλεδιάσχευση αυτή, τουλάχιστον και την υπερμητρική, ήταν αποκουτιευτική. Δηλαδή, νομίζω ότι πέρυσι προϋπολογικά ο κύριος Μέτουκης είχε δηλώσει ότι απομένουν περίπου 10 μελέτσες για να ολοκληρώσει το έργο της υπερμητρικής, για να μην μπουν μπροστά μάλλον, απαντώντας στον κύριο Κατσιμίχα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχει η προοπτική ενός 15 μηνού ολοκλήρωση μιας μελέτης εφαρμογής. Δηλαδή, μετά από 15 μήνες, κύριε Δήμαρχη, μπορούμε να μιλάμε για μελέτη εφαρμογής, σκέναξης και δημοκρατής του έργου. Αν και στο ΣΒΑΚ, στο σχέδιο ΣΒΑΚ, που μόλις πρόσφατα πήραμε στα χέρια μας, έχει ένα ορίζοντα για την υπερμητρική 5-10 χρόνια. Νομίζω ότι η ΕΓΝΑΤΙΑ δουλεύει αυτή τη στιγμή και για τα τρία θέματα, λιγότερο για τον Έψον 61 και περισσότερο για τα άλλα δύο, με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Και αυτό έχει να κάνει, νομίζω, με την δική μας αδράνεια και του ομιλούντος από το θρησμικό του ρόλο τεχνικού πυρονιτήριου, στα θέματα αντιμετώπισης, το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα τουλάχιστον της Γέφερας και της υπερμητρικής, η οποία έχει μια ιστορία 20 χρόνων. Ευχαριστώ. Σε 15 μήνες, που είπα, κύριε Λαζαρίδη, θα είναι ολοκληρωμένη για δημοπράτηση. Οπότε μετά θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση. Αυτό είπα, σε 15 μήνες θα είναι έτοιμη. Και ξέρετε πολύ καλά, ως τεχνικός, ότι μια τέτοια μεγάλη μελέτη δεν μπορεί να γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Λοιπόν, εάν αργήσανε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα απολογηθώ εγώ γιατί αργήσανε να γίνει η μελέτη. Από τη στιγμή, όμως, που εδώ και ένα χρόνο έχει αναφέσει ο κύριος Μέτθιος στην Εγνατία, νομίζω ότι τουλάχιστον το θέμα της περιμετρικής δεν προχωράει άσχημα. Εκεί που προχωράει με πολύ αρπούς ρυθμούς είναι η γέφυρα. Εκεί έχετε δίκιο. Ναι, λέω, κύριε Δήμαδη, διάλογια σας, δεν πιστεύω την Εγνατία για τους χρόνους που έθεσε, γιατί πέρυσι υπήρχαν 10 μηλέτες ανολοκλήρωτες. Και τώρα μας μιλάνε για οριστική μελέτη. Δηλαδή, νομίζω ότι... Για αλήθεια, κύριε Λαζαρίδη, έχετε δίκιο σε αυτό και πρέπει να πιέσετε... Κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα, νομίζω ότι... Μακάρε, μακάρε, να είναι όπως τα λένε. Πρέπει να πιέσετε κι εσείς πώς αυτοί κατέχετε. Βεβαίως. Ο κύριος Βαγιατζίδης. Καλησπέρα και από μένα. Με ακούτε? Ναι, ναι. Σας ζητώ, καταρχάς, συγγνώμη, το πρόβλημα με την κάμερα και δεν μπορώ να συνδεθώ, θέλω πρώτα απ' όλα να ευχηθώ περαστικά σε όλους όσους νοσούν και εύχομαι κανένας, όχι μόνο μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά συμπολίτης μας να μην πάθει αυτήν την ασθένεια και όσο το δυνατόν γρήγοροτερα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και εμείς αυτήν την κατάσταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάτι σχετικά με τα λυπάσματα θα ήθελα να τοποθετηθώ. Θα ήθελα να πω καταρχάς το γεγονός ότι είναι θετικό η εξέλιξη αυτή που έχουμε με την εγκατάσταση των φίλτρων όσον αφορά τα οξύδια του αζώτου. Θα ήθελα όμως να σας δώσω και μια πληροφορία γιατί ακριβώς έγινε αυτή η επένδυση. Αυτή η επένδυση λοιπόν προήρθε γιατί επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι ρύποι δεν πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, όριο το οποίο ξεπερνούσε κατά πολύ το προηγούμενο διάστημα η λειτουργία της λυπασματοβιομηχανίας όσον αφορά μόνο στα οξύδια του αζώτου, όχι στους υπόλοιπους ρύπους λοιπόν, μόνο στα οξύδια του αζώτους, τότε ήταν υποχρεωμένη η λειτουργία του εργοστασίου να πάσει. Δηλαδή ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία νομίζω σέβεται όλους τους ευρωπαίους πολίτες και τους καβαλιώτες ευτυχώς και θεσμοθέτησε όρια αυτών των ρύπων. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι από μια κίνηση τέτοια αναγκάστηκε ο κ. Λαβρεντιάδης να κάνει αυτές τις επενδύσεις ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου. Κανένας δεν έχει πρόβλημα με το εργοστάσιο και τη λειτουργία αυτού αλλά έχουμε πρόβλημα τεράστιο με τον κύριο υπεύθυνο της κατάστασης σήμερα που έχει αιμορφωθεί στην πιομηχανία γενικότερα και δεν είναι μόνο τα περιφατολογικά και αυτό το υπάρχει ονοματεπώνυμο στην πιομηχανία που λέγεται Λαβρεντιάδης. Με τον κ. Λαβρεντιάδης έχουμε πρόβλημα και τον τρόπο που χειρίζεται και μεταχειρίζεται. Τόσο τη λειτουργία του εργοστάσίου όσο και τους εργαζομένους σε αυτό. Θα ήθελα να σας πω ότι κάποιοι θέλουν και πραγματικά εκπλήσομαι με τον τρόπο που τοποθετούνται θέλουν να σας πω ότι πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε κιόλας αν είναι δυνατόν. Αν δεν υπήρχαν οι οργανωμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων, γιατί κάπου εδώ κινδυνεύουμε να θεωρηθούν οι κατοικοί των περιοχών, είναι τρελή ότι ζουν σε ένα περιβάλλον γύρω από το στάσιο, ότι θα πει να σταματήσουν να ζητούν τα συνταματικά τους δικαιώματα, την κατοχύρωσή τους του να ζουν αρμονικά σε ένα περιβάλλον υγιές για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ας σταματήσουμε αυτήν την καραμέλα του όποιος ανησυχεί θέλει να κλείσει το εργοστάσιο, όποιος δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο λοιπόν, θέλουν το εργοστάσιο να λειτουργεί κάτω από συγκεκριμμούς όρους και κανόνες. Και είναι το γεγονός ότι ο κ. Λαβερτιάδης δεν σέβεται τους πολίτες της Καβάλλας, μένει σε 180 οικογένειας ψευδός που κάποιοι το αποκρίνουν και αυτό ακόμη δεν σ' ενοφλεί και ντροπεί τους, θα έπρεπε να μας προσβάλλει σαν κοινωνία της Καβάλλας όταν έρχονται άνθρωποι έξω από την Καβάλλα προκειμένου να εκμεταλλευτούν και να υπερασπιστούν τα παράνομα υπχειρηματικά τους συμφέροντα να μηνύουν ψεύδος σε 180 οικογένειας και κανένας δεν μιλάει γι' αυτό. Θα έπρεπε να μας προσβάλλει σαν καβαλιότες όταν με τη λειτουργία του εργοστασίου μολύνεται οι γύρω περιοχές και δεν μπορούμε να είσουμε κανονικά. Λοιπόν, θέλουμε να ο κ. Λαβερτιάδης να συμβαστεί όλη την κοινωνία της Καβάλλας, τόσο τους κατοίκους όσο και τους εργαζομούς και μέχρι σήμερα δεν τη ρίχνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ιεσή λοιπόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτή, η οποία επέβαλε στον κ. Λαβερτιάδη να τοποθετήσει το φίλτρο με τα NX και καλώς έγινε και γι' αυτό δίνουν συγχαρητήρια που προέβηκε σε αυτήν την τέτοια. Δεν θα κρυφτούμε και δεν είμαστε γαλαντόμηστο να το δώσουμε συγχαρητήρια γιατί αυτό εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα αλλά και την κοινωνία της ίδιας της Καβάλλας και δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο σέβεται κατά κάποιον τρόπο τους πολίτες, όμως για να σεβαστεί τους πολίτες πρέπει να σεβαστεί και τους ίδιους εργαζόμενους για να μην σας θυμίσω ότι μέχρι και σήμερα άλλοι 135 εργαζόμενοι είναι παρανόμως εκτός εργοστασίου γιατί ο κ. Λαβερτιάδης θέλει να παραβιάζει τις συμφωνίες τις οποίες ο ίδιος έχει υπογράψει. Θέλω να σας πω ότι οι μετρήσεις οι οποίες υπάρχουν βρίσκονται σε μία περίοδο η οποία δεν έχει έντονη παραγωγική δραστηριότητα και κυρίως δείχνει των λυπασμάτων. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι οι μετρητικοί σταθμοί δεν επιλέχτηκαν να μπουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την περίοδο που υπάρχει δικαστήριο απέναντι στον κ. Λαβερτιάδη και της εταιρείας του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι χημικές βιομηχανίες, αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι σταθμοί αυτοί θα παραμείνουν καθόλου τη διάρκεια του χρόνου. Καθόλου τη διάρκεια του χρόνου, για να πάρουμε πλήρεις μετρήσεις για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και αν πραγματικά δεν συμβαίνει τίποτα, τότε πολύ σωστά θα βγούμε και θα πούμε ότι όντως δεν συμβαίνει τίποτα. Εάν όμως συμβαίνει, θα πρέπει να δούμε πώς αυτό θα το αντιμετωπίσουμε. Και δεν αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά αντιμετωπίζεται με την τροποποίηση του εργοστασίου, όπως απαιτούμε όλοι. Και νομίζω αυτή είναι η σωστή στάση μας, θα πρέπει να απαιτήσουμε πρώτα απ' όλα να μας σεβαστεί ο κ. Λαβρετιάδης, γιατί έτσι θα δείξει ότι σέβεται και το ίδιο το εργοστάσιο και τους ίδους τους πολίτες της Καβάλλας, όλοι αρμονικά θέλουμε και όχι μέσα από εντάσεις και αντεκλήσεις που ο ίδιος προκαλεί, δυστυχώς. Κύριε Πρόεδρε, πολύ σύντομα. Για τα αρχή, θα συμφωνήσω με την κυρία Τσανάκια και με το που θέτεις του Δημάκου. Από εκεί πέρα, ο λόγος που ζήτησα είναι να εκφράσω την απορία μου. Συζητάμε δύο ώρες αυτή τη στιγμή για θέματα που πραγματικά δεν άπλονται στη συξηδή και στη βιβλία μας και των γνώσεών μας. Εγώ από όλα αυτά, το μόνο που θα κρατήσω είναι ότι η συνδρομή του Δήμου στο να παρασχεθούν στους δημότες COVID test, δωρεάν, φυσικά για τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, μέσω ενός φορέα. Από εκεί πέρα, συζητάμε για θέματα πραγματικά τα οποία, απορώ, θέματα τα οποία από το εικαθαρά της Πολιτείας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, ακούσα να μετατρέπονται ξενοδοχεία σε νοσοκομεία, σε χειρουργία, χωρίς να έχουμε εξειδικημένο προσωπικό, χωρίς να έχουμε καν προσωπικό, πράγματα που απαιτούν και αδειοδοτήσεις. Όπως αφορά για τη μη επιστρεπτέ επιχορίγηση, άκουσα από κάποιους να την αποκαλούν επιστρεπτέα, ενώ επιστρεπτέα από καταβολή δεν είναι καμία σχέση με τη μη επιστρεπτέα επιχορίγηση. Άκουσα ότι δεν έχουν σχέση στο προσωπικό, ενώ το προσωπικό έχει πολύ μεγάλη σχέση σε όλο αυτό, η χωριότητα είναι από 2-15 χιλιάρια, δηλαδή ακούστηκαν πάρα πολλές ανακρίβεις και συζητάμε δύο ώρες εδώ, χωρίς πραγματικά να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε αλήθεια ζητήματα. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό το πράγμα και πραγματικά πρέπει να το δούμε να συζητάμε σε πιο σιώδη στιγμή και ζητήματα πραγματικά που έχουν σχέση με την ποιότητα της ζωής της πόλας μας. Αναφέρθηκα στα άλλα δύο ζητήματα τα οποία πραγματικά μπορούσα να συζητήσω. Κύριε Δήμαρχε, για να κλείσουμε, έχουμε υπερβεί το χρόνο από τη συνάδελφη και θέλω να σας πω ότι από τις 12 το βράδυ ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Κύριε Δήμαρχε, σας ακούμε και να περάσουμε στα θέματα. Κύριε Δήμαρχε, δεν ακούγεστε. Λέω έχουμε ελοκληρώσει, όταν πω το έχω πει και στον κάθε ένα συνάδελφο, οπότε δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Λοιπόν, έχουμε ένα έκτακτο θέμα το οποίο αφορά τον καθορισμό ποδικού αριθμού δαπανών προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 δεκτικού στην έκδοση δαλμάτων προπληρωμής. Ο κ. Κατζικοσταντίνου είναι εδώ. Κύριε Πρόεδρε, πάτε σε θέματα που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για να δω λίγο τι γίνεται. Ναι, θα μου επιτρέψετε. Θα πάμε στο τέταρτο θέμα. Κύριε Κατζικοσταντίνου, εδώ είστε. Λοιπόν, αν είμαστε στο πρώτο έκτακτο θέμα και μοναδικό, το ανήφερα, φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι για το έκτακτο. Σας ακούμε, κ. Κατζικοσταντίνου. Αφορά το ένταλμα προπληρωμής. Ναι, ναι. Γιατί δεν το ξέρω το θέμα, κ. Δήμαρκη, δεν έχω την εισήγηση μπροστά μου. Το ένταλμα προπληρωμής για τη ΔΕΙ, Γιάννη. Για να πληρωθεί κάποιος οργανισμός στη ΔΕΙ. Ναι, είναι συνηθισμένη η διαδικασία, βγαίνει, ορίζεται κάποιος υπόλογος, παίρνει τα λεφτά από τον Ταμία, πληρώνει και μετά αποδίδει όταν κόβει η ΔΕΙ το τιμολόγιο, θα αποδίδει το λογαριασμό στον Ταμία. Αύξηση ισχύως είναι. Ναι. Είναι αύξηση ισχύως ηλεκτρικού ρέματος για το 21ο δημοτικό σχολείο. Ναι. Είναι πληρώνουμε για την αύξηση του αυτό που είπες για το λογαριασμό, πληρώνουμε για την αύξηση της ισχύος. Διότι στο 21ο δημοτικό σχολείο μπαίνει ακόμα μια ατλία θερμότητος, οπότε γίνεται και αύξηση της ισχύος του ρέματος. Το 35ο ΔΕΙ ανεβαίνουμε και πάμε 100 και. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Έλα πρόεδρε, έχει αδυσσαντήρηση, προχωράμε. Όχι, ομόθονα λοιπόν. Πρώτο θέμα, 18 ε.Α. προϋπολογισμού δημοκαβάδα σχολείου του έτους 2020. Υπάρχει κάποια ερώτηση, έχετε όλες τις εισηγήσεις. Θέλω να ρωτήσω. Κύριε Δήμαρτσικο, θέλω να ρωτήσω. Ωραία. Κυρία Τσανάκα. Στο ΚΑ6711 μιλούμε για απόδοση σε σχολικές επιτροπές. Θέλω να ρωτήσω τον κύριο διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας. Τι σημαίνει αυτό, απόδοση σε... Τι πόσα είναι αυτά τα οποία δεν τα δίνει ο δήμος, έρχονται από το κράτος και αποδίδονται στις σχολικές επιτροπές. Και επίσης, το υπόλοιπο... Εντάξει, αυτό θέλω τώρα για την ώρα και μετά θα σας πω τα υπόλοιπα. Ναι, στο τέλος του... Κυρία Τσανάκα, 6715, όχι 11. Όχι 6715. Τέλος πάντων, 76.680 ευρώ. Ναι, κύριε Τσανάκα. Στο τέλος του 2019, ήρθε μια επιχωρήγηση από το κράτος έκτακτη για τις σχολικές επιτροπές. Λόγω του ότι αυτή η επιχωρήγηση ήρθε, αν θυμάμαι καλά, τις 30-29 εκεί Δεκεμβρίου, δεν μπορέσαμε να την δώσουμε στη σχολική επιτροπή. Και έτσι μεταφέρθηκε διαμέσου του χρηματικού υπόλοιπου, δηλαδή πήγε στο αποθυματικό της νέας χρονιάς, για να δοθεί μέσα στο 2020. Δόθηκε τον Γενάρη στη σχολική επιτροπή, αλλά δόθηκε από τον κωδικό του 2020, εκεί όπου ήταν διαγραμμένα τα χρήματα της απόδοσης. Ήρθε τώρα να δώσουμε την τέταρτη δόση της του 2020, αλλά δεν είχε χρήματα γιατί είχαμε δώσει μέσα από αυτόν τον κωδικό τα χρήματα τα οποία είχαμε μεταφερθεί από το 2019. Και άρα κάνουμε την αναμόρφωση για να δοθούν. Πάντως το κράτος να είναι καλά. Και έκτακτες επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές και παρακαλώ πριν από τον κορωνοϊό. Μόνο σε μας δεν έδινε τίποτα κύριε Βέρο. Έχω φίλο τον κύριο Θεοδωρυκάκο όπως λέει κάποιοι. Και χωρίς να απολογίζουμε σε εδώ και 5 χρόνια. Τι καλό που είναι το κράτος. Ελληνικαί λαέ πλήρωνε. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπαδόπουλε. Και εμείς ψηφίζουμε για την αναμόρφωση. Ερωτήσεις κάνουμε κύριε Παπαδόπουλε, ερωτήσεις κάνουμε. Δεν μπαίνουμε σε ψήφιση. Μπορεί να μην έχει ερώτηση και να συμφωνεί κύριε Βέρο. Όχι γιατί μετά δεν θα μας αφήσει να κάνουμε τοποθετησία. Δεν θα το εξαντλίσουμε. Όπως τα προημερήσιας. Δεν έχουμε κουβέντα για τα προημερήσια. Δεν έχουμε κουβέντα για τα προημερήσια. Σας παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε. Δεν έχω ερώτηση. Κύριε Βέρο. Έχω κάποια ερωτήματα. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι δεν ρωτηθήκαμε. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε προημερήσια. Και δεν θεωρήστε ότι τα προημερήσια είναι τα προηγούμενα. Υπήρξαν δυο επιστολές που συζητήσαμε. Και τοποθετησία του Δημάρκου. Προημερήσια δεν πήκαν πάντως. Κύριε Βέρο, απάντησα ότι είναι μαζί. Όχι δεν απάντησα τίποτα. Κύριε Πρόεδρε, μην υποτιμάτε τώρα. Σας είπα διευκρινιστικά. Θέλετε να τοποθετηθούμε επί των δυο επιστολών. Και επί των τοποθετήσεων του Κυρίου Δημάρκου. Αυτά δεν είναι προημερήσια. Παρακαλώ. Δεν πειράζει. Έχω κάποια ερωτήματα και διευκρινίσεις. Έχω μπροστά μου την απόφαση για να βοηθήσω. Δεν ξέρω την διοίκηση. Έχω το πρακτικό της οικονομικής επιτροπής. Εδώ θα λέω σελίδες και οικοδικούς. Σελίδα 3. Σελίδα 2 υπάρχει ένα ποσό 24800. Οπότε ενισχύεται ένα κωδικό που λέει συλλογή μεταφορά της εξεργασίας, αξιοποίηση και διάθεση πρασίνων και οικοδών στερεών αποβλήτων Δημοκραβάλλας. Τι ακριβώς συμβαίνει αυτά τα 24800. Πάμε στη σελίδα 4. Όπου εγώ για μία ακόμη φορά θα ζητήσω να τοποθετηθεί η διοίκηση ή όποιον θεωρεί η διοίκηση ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί για αυτή την απόδοση στις κωδικές επιτροπές. 76 680. Δεύτερον θέλω να ρωτήσω για τη χρηματοδότηση της δημοφέλεια με 200.000 ευρώ για ποιο λόγο γίνεται αυτή η χρηματοδότηση. Αυτήν την περίοδο και μάλιστα σε αυτήν την εποχή που ζούμε της πανδημίας. Το τρίτο ερώτημα είναι με τα μισθόματα του κινηματογράφου Oscar 6.823 όπου το ερώτημα είναι γιατί τα δίνεται από χρήματα COVID. Τι σχέσια έχουν τα μισθόματα του Oscar με το COVID. Και επίσης θέλω να ρωτήσω για τον κωδικό που μιλάει για προμήθεια και τοποθέτηση κυκλυδημάτων στη Δημοτική Ενώτα Φιλίππον πάλι με ποσόλυπος 4.800. Δεν ξέρω αν έχω κάτι ακόμα. Όχι μόνο αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, για μένα τα 24.800 αφορά τη διάθεση των ογκωδών απορριμάτων τα ογκώδια απορρίματα αυτή τη στιγμή... Έχω και εγώ σε αυτό ερώτηση να συντηρώσω για αυτό το θέμα. Ναι, Χρήστο. Στην προηγούμενη δημοτικό συμβουλείο υπόθηκε ότι υπάρχει και ιδιότητες ο οποίος κάνει τη μεταφρά των διεγκωδών αντικειμένων και μάλιστα είναι ακριβώς. Δηλαδή γίνεται παράλληλα και από το Δήμο και από ιδιότητες τι ακριβώς συμβαίνει αυτό. Λοιπόν, τα ογκώδια αντικείμενα τα οποία μαζεύονται κάτω στη στιγμή μαζεύονται κάτω στο στρατόπεδο. Αυτά δεν πρέπει να μένουν πολύ καιρό εκεί και πρέπει πλέον να πηγαίνουν στα σημεία που προβλέπεται από την νομοθεσία και από το σχέδιο διαχείρισης των απορριμάτων. Μέχρι τώρα τα πηγαίναμε εκεί όταν ανέλαβα υπήρχε και μετά συνεχίσαμε διότι μαζεύαμε υπήρχε έναν βουνό από αυτά τα ογκώδια. Συνεργαστήκαμε με τον ιδιότη που διαχειρίζεται επάνω των ΧΙΤΑ έφερε ένα σπαστήρα, τα σπάσαμε εκεί επί τόπου χωρίς να πληρώσουμε και τα μεταφέραμε επάνω, εμείς τα μεταφέραμε επάνω στο ΧΙΤΑ. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Αυτή τη στιγμή τα ογκώδια τα οποία μαζεύονται πρέπει όπως προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης και η νομοθεσία πηγαίνουν στα ειδικά σημεία που προβλέπει ο νόμος. Και τα ειδικά αυτά σημεία τα έχουν ιδιότητες. Άρα λοιπόν πληρώνουμε για να πάνε αυτά τα ογκώδια αντικείμενα να πάνε στα σημεία στα οποία πρέπει να πάνε. Σε δεύτερο στάδιο αυτό που έχουμε στο μυαλό και για πραγματοποίηση είναι να εγκατασταθεί τέτοιος σπαστήρας επάνω στον ΧΙΤΑ ούτως ώστε να μπορούμε να τα πηγαίνουμε εκεί να θρηματίζονται και να μετά από εκεί και πέρα να θάβονται. Αυτός είναι ο λόγος ότι υπάρχουν τα 24 800 για να μπορέσουμε να διώξουμε όλα αυτά τα ογκώδια από τα στρατόπεδα. Και επίσης πρέπει να ξέρετε ότι για την καινούργια χρονιά μέσα στα απορρίματα, στη διαχείριση, στα ανταποδοτικά θα μπουν και αυτά τα λεφτά. Δεν μπορούμε να κινδυνεύουμε να τα πηγαίνουμε και να τα αφήνουμε σε ένα στρατόπεο και να κινδυνεύουμε ένα πάσα στιγμή περιβαλλοντικά να φάμε μίνιση. Άρα λοιπόν η διαχείριση των απορριμάτων είναι ένα ακριβό σπόρο. Και να ξέρουν οι συνδυμότες που τόσο εύκολα βγάζουν τα ογκώδια έτσι είναι ο Χρήστος λοιπόν που τόσο εύκολα βγάζουν τα ογκώδια έξω και τα βγάζουν κρυφά διότι υπάρχουν οι ευσυνείδητοι που πληρώνονται. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που θεωρούν ότι είναι οι έξυπνοι και τα βγάζουν έξω τα βράδια και τα σκορπίζουν από εδώ και από εκεί. Στο τέλος όμως θα επιβαρύνει και τους αυτούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά και αυτούς που πάνε που να διαφύγουμε. Κάνε και κανένα κύριε Δήμαρχε. Πιάστε το κύριε Σταυρίδη. Κάνουμε. Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα μέχρι στιγμή. Αλλά πάλι όμως... Και ανακοινώσεις. Δημόσιες ανακοινώσεις. Σωστό. Λοιπόν, οι 76 χιλιάδες που λέτε έχει εξηγήσει προηγουμένου στην κυρία Τσανακά τι είναι αυτές οι 76 χιλιάδες στις σχολικές επιτροπές. Για λίγο να ρωτήσω κύριε Δήμαρχε. Συγγνώμη. Αλλά θέλω μια διευκρινήση. Σύμφωνα με αυτά που είπε ο κύριος Χατζη Κωνσταντίνου, ο διευθυντής, η επιχωρήγηση αυτή ήρθε στο τέλος του 2019. Ναι κατανοητό ενδεχομένως πρόλαβε να γίνει η διαδικασία της απόδοσης. Όμως εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να περάσουν 10 μήνες από το 2020 για να αποδοθεί στις σχολικές επιτροπές. Εγώ δεν το κατάλαβα. Τώρα αποδίδεται. Οι σχολικές επιτροπές τα πήραν αυτά τα λεφτά. Δεν είναι ότι ταστερήθηκαν τα λεφτά αυτά την ώρα που έπρεπε. Απλώς τώρα που ήρθαμε τα δώσαμε εμείς από δικά μας χρήματα από την επιχωρήγηση που είχε τότε η σχολική επιτροπή και τώρα που έρχεται... 200.000 αργά ρε... Άρα συγγνώμη λίγο, Κώστα σε παρακαλώ, ρωτάω τον δήμαρχε. Κύριε δήμαρχε, σας παρακαλώ πολύ. Αν καταλαβαίνω καλά από την επιχωρήγηση που δώσατε μέχρι τώρα στις σχολικές επιτροπές, αν θυμάμαι καλά, δώσατε 50 συν 50, 100 και 100, 200.000. Μέσες στις 200.000 είναι και τα 76.000. Αυτό καταλαβαίνω εγώ τώρα. Μου επιτρέπετε λίγο. Ναι, Ναι, Γιάννη. Στον προϋπολογισμό του 2020 είχαμε γράψει στον κωτικό απόδοσης χρημάτων που έρχονται από το κράτος γύρω στις 890.000, αν θυμάμαι καλά. Ήρθαν στο τέλος του 2019 μια έκτακη απόδοση από το κράτος, απόδοση όχι επιχωρήγηση του δήμου, απόδοση από το κράτος, 100.000. Για τις λειτουργικές ανάγκες, το λέω καλά. Για τις λειτουργικές ανάγκες στις σχολικές επιτροπές. Άρα εμείς θα έπρεπε να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2020 890, 70% τα έκτακτα, 1.90. Αυτό όμως δεν μπορέσαμε να το κάνουμε στον προϋπολογισμό του 2020 γιατί τον είχαμε ήδη ψηφίσει στον προϋπολογισμό. Θα έπρεπε να το κάνουμε με αναμόρφωση από το αποθεματικό γιατί αυτά τα 100.000.000 μεταφέρθηκαν ως χρηματικό υπόλοιπο στην επόμενη χρονιά. Δεν έγινε η αναμόρφωση το Γενάρι, θα δώσανε αυτά τα χρήματα μέσα στο Γενάρι σε βάρος της απόδοσης του 2020. Άρα χρειαστούσαμε μια αναμόρφωση αυτή που δεν κάναμε στην αρχή της χρονιάς και την κάνουμε τώρα. Να ρωτήσω λίγο. Η απόδοση στις σχολικές επιτροπές έγινε χωρίς να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο? Χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου? Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ποιο ποσό? Αυτό το 100.000 που δίνω σε κάθε δόση. Απλώς μπαίνει το ερώτημα τώρα προς τη διοίκηση, όχι προς εσάς κύριε Χατζηποσταντίνο. Γιατί η διοίκηση τότε... Δεν θα ρωτούσαμε τίποτα από όλα αυτά, αλλά θα μπορούσε να το διευκρινήσει από τότε η διοίκηση. Ότι ξέρετε εγώ αυτά τα οποία φαίνονται τώρα, ότι δίνω ως επιχορήγηση σε 100, ουσιαστικά τα 76 είναι τα χρήματα που ήρθαν και τα υπόλοιπα είναι επιχορήγηση. Διότι τώρα μας το λέτε. Διότι ξέρουμε ότι ήταν επιχορήγηση. Όλοι οι Δημοτικοί Συμβουλίοι. Που ήμασταν τουλάχιστον σ' εκείνη τη συναιδρία. Ευχαριστώ πολύ κύριε Χατζηποσταντίνο, ευχαριστώ πολύ κύριε Δημαρχή. Για τα υπόλοιπα όμως δεν απαντήσατε κύριε Δημαρχέ. Α, είναι για την τοποθέτηση κυκλυδωμάτων πάνω 24 800. Τι είναι αυτό? Τα κυκλυδώματα είναι αφορά στις κρινίδες. Είναι στο ρέμα το οποίο υπάρχει κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου και πηγαίνει προς τα πάνω. Είναι στο όριο δηλαδή μεταξύ αρχαιολογικού χώρου και των κρινίδων. Υπάρχουν εκεί ξύλινα κάγκαλα τα οποία έχουν σαπίσει. Είναι επικίνδυνα αν πακουμπήσει κάποιος και αυτά αντικαθίσταται με μεταλλικά. Να ρωτήσω λίγο τώρα, δεν ξέρω αν ακούει ο κύριος Ιακουβίδης, δεν ξέρω αν είναι και μέσα, γιατί δεν μπορούσε να δω. Να ρωτήσω, γιατί αυτή η κατασκευή και αυτό δεν γίνεται μέσα από το έργο. Έχουμε έργο ως δήμος μεταλλικών κατασκευών. Γιατί δεν γίνεται μέσα από αυτό το έργο και το κάνετε ανάθεση. Γιατί ουσιαστικά λάθεις. Γιατί κύριε Βέρο έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν όλα από αυτό που έχουμε στο έργο. Και αυτός είναι ο λόγος, είναι και κάτι το οποίο βγήκε, το είδαμε και στην πορεία, είπαμε ότι θα συντηρούσαμε τα ξύλινα, δεν γίνεται όμως να τα συντηρήσουμε διότι είναι σε πολύ κακή κατάσταση και γι' αυτό τον λόγο βάλαμε τα κλιγόματα. Και ο λόγος της χρηματοδότησης για 100.000 δημοθέλεια κύριε Δήμαρχε? Είναι αφενός μεν για να καλύψουμε κάποια από τις υποχρεώσεις τις οποίες ο δήμος βάζει στη δημοθέλεια και αφεντέρου ότι λόγω του COVID επίσης, ξέρετε πολύ καλά ότι τα έσοδα της δημοφέλειας έχουν εμειωθεί. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος, τον οποίο ενισχύουμε τα 450 τα οποία είχαμε δώσει στην δημοφέλεια, αυτός είναι ο λόγος που ενισχύουμε τη δημοφέλεια με άλλες 200.000. Ο κύριος Ποντωέλη... Όχι, κ. Ποντωέλη, δεν έχουμε ερώτηση. Ωραία. Εγώ θέλω να ρωτήσω, κ. Πρόεδρε. Καλά, θα φτάσουμε, μισό λεπτά. Ο κύριος Βοιατζής. Όχι, δεν έχω κάποια ερώτηση, κυρίες. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Εγώ, κ. Πρόεδρε, έχω καλυφθεί σε πολλά της ερώτησης του κ. Βέρου. Μια ερώτηση θέλω να κάνω συμπληρωματικά μόνο. Παρακαλώ, πείτε μου σε ένα κωδικό με αριθμό 0068180001 κατά απ' τους εγγυήσεων υπέρ ΔΕΙΑΚ, ποσό 1577, τι αφορά, τι κατά απ' τους εγγυήσεων, είναι αυτό το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο. Μεταφέρεται 6,530 από κωδικό για την ελέγχη στρατηγικής επάρκειας Δεύτερον Δημοτικού Σχολείου. Γιατί το κάνετε αυτό, έχουν περιστέψει? Δεν τελειώνει, γιατί παίρνετε από το δεύτερο Δημοτικό, γιατί θα στιμίζω, δεύτερο Δημοτικό είναι σε μία εκκρεμόητα λόγω αυτής της μελέτης, νομίζω δύο ή τρία χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Για το δεύτερο θα σας απαντήσω, θα σας πω, ότι το ποσό αυτό το παίρνουμε τώρα, διότι δεν πρόκειται να πληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, στο καινούριο προϋπολογισμό, από εκεί πλέον θα συμπληρωθεί αυτό το ποσό για να μπορέσουμε να ξοφλίσουμε τη μελέτη. Για αυτό συμολόγω. Η κατάπτωση εγγυήσεων, κύριε Ξανθόπουλε, είναι τα τοκοκρεολίσια, οι δώσεις της ΔΕΙΑΚ, που πληρώνει ο δήμος των παρακαταδικών και δανείων. Το αρχικό ποσό που είχαμε γράψει στον προϋπολογισμό δεν ήταν αρκετό και προσθέτουμε άλλες 15.000. Αυτό είναι το ποσό δηλαδή για το 2020 που πληρώνουμε. Άρα, κύριε Χατζικωνσταντίνου, το τοκοκρεολίσιο των παρακαταδικών και δανείων εξακολουθεί να το πληρώνει ο δήμος. Ναι, ναι, έτσι είναι. Και όπως ξέρετε το υπολογίζουμε, γιατί αυτό αφορά το 2019, έστω του μας έρθει το ακριβές ποσό από των παρακαταδικών και δανείων. Ξέρω, ξέρω. Αυτό που ήθελα να πάρω είναι η απάντηση αυτή, ότι ο δήμος εξακολουθεί και πληρώνει το τοκοκρεολίσιο των παρακαταδικών και δανείων. Κύριε Βουρνάκο. Και πες το ποσό, κύριε Χατζικωνσταντίνου, στον κύριο Ξαθόπουλο, και να ενημερωθούμε και εμείς. Πόσο είναι το ποσό των καταπτώσεων σε αιτήσια βάση? Είναι 700.000 ευρώ το χρόνο? Όχι, δεν είναι τόσο. Πόσο είναι? Γύρω στις 250.000 ευρώ. Πώς, κάνετε λάθος? Είναι 63.000 το μήνα. 63.000 το μήνα. Ναι, δεν είναι όλο το χρόνο, κύριε Κουνάκο. Οι δόσεις είναι 8. Είναι μέχρι τον Αύγουστο περίπου. Ολες οι οφειλές είναι 680.000 το χρόνο. Αυτό καλύπτουμε. Και δεν είναι μόνο αυτό, αγαπητοί συνάδελτοι. Η ερώτηση μου, κύριε Πρόεδρε, έχει να κάνει με το εξής. Τόσο από την κατάπτωση αυτή, η οποία έρχεται να καλύψει, αυτό που είπε ο κ. Χατζικωνστατίνου, ότι δεν επαρκούνε τα 63.000 που γίνονται παρακρατήσεις κάθε μήνα από την επιχωρήγηση του κράτους προς τον δήμο, γιατί η ΔΕΙΑΚ δεν μπορεί να πληρώσει, αγαπητοί συνάδελτοι, και δεν μπορεί να πληρώσει από τότε που, κύριε Ξαδόμουλε, και εσείς είστε αντίκηση. Από τότε δεν μπορούσε να πληρώσει η ΔΕΙΑΚ. Κύριε Πρόεδρε, να μην λέτε ανακρίβειες, κύριε Κουνάκο. Καλά, καλά, εντάξει, μόνο ανακρίβειες. Όχι καλά, όταν αλλάθήκατε στον πρόσωπό μου, να μην λέτε ανακρίβειες. Να κάνατε απολογισμό δύο χρόνια που δεν κάνατε, ούτε ισολογισμούς. Απολογισμούς, κύριε Κουνάκο, στο ισολογισμό έκανα 7. Ωστόσο, από λογισμούς έκανα 7. Ούτε στα σχολεία, κύριε Ξανθόπουλε. Ούτε στα σχολεία, ούτε στο ισολογισμό έκανα 7. Απολογισμού έκανα, κύριε Κουνάκο. Απολογισμού δεν κάνατε. Πέντε χρόνια έχει. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω... Τα σχολεία, στην πρωτοβάθμια, έγινε απολογισμός πενταειρίας, κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, τον οφείνετε και δυναμιτίζει τη συναιδρία σου. Βλέπετε τι γίνεται. Πέντε χρόνια έχετε να καταθέσετε απολογισμό. Κύριε Κουνάκο, κάντε τις ερωτήσεις που έχετε να κάνετε. Απολογισμό δεν κάνονται. Σταματήστε, κύριε Ξανάκα. Κύριε Κουνάκο, κάντε τις ερωτήσεις που έχετε να κάνετε. Θέλω να ρωτήσω. Οι 90.000 για τα δημοτικά γήπεδα. Ίδρευση. Σύντα 38 για τα κτίρια του Δήμου. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα... Κύριε Ξανθόπουλε, μην διακόψετε, παρακαλώ. Με συκοφαντή, κύριε Πρόεδρε. Δεν κατάλαβα. Έχετε πει ποιο είναι ο συκοφαντή ο Κουνάκος. Έχετε απολογισμό για τη σχολική σας επιτροπή που σας ήταν Πρόεδρος. Έχετε απολογισμό... Κύριε Κουνάκο, έγινε απολογισμός πενταετίας στην πρωτοβάθμια. Κύριε Κουνάκο, και το ξέρετε. Έγινε απολογισμός πενταετίας στην πρωτοβάθμια. Θα μου δώσετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Θα σταματήσετε να μιλάμε... Μην επιμένετε πολύ για τους απολογισμούς. Μην επιμένετε για τα τελευταία δύο χρόνια. Σας παρακαλώ. Πέντε χρόνια, κύριε Δήμακο. Πέντε χρόνια, δύο χρόνια στη ΔΕΙΑΚ. 2018. Δύο χιλιάδες δεκαοκτώ. Έκανες απολογισμό στη ΔΕΙΑΚ. Κύριε Κουνάκο, τα ερωτήματα σας παρακαλώ. Κύριε Ξανθόπουλε, σταματήστε. Όχι, δεν σταματήσω. Κύριε Πρόεδρε, αφορούν την υποκρισία όλων των συναδέλφων, όλων των παρατάξεων, όταν έρχεται εδώ ομόφωνα η απόφαση. Και μπράβο. Αφού βάλανε πολύ δεύτερο στο κρασί τους κάποιοι και συπονούν να έρχονται και να δίνουν, ενώ δεν θέλαμε να πάρει ο δήμος την επιπορρήνηση. Κύριε Κουνάκο, είμαστε σε συγκεκριμένο χώμα. Έρχονται και εγκρίνουν τώρα 150.000, συν τα 700.000 και συν τα 800.000 που έχουμε δώσει. Δηλαδή, ένα 800.000 φέτος θα πάρει η ΔΕΙΑΚ. Αυτή είναι η υποκρισία, ομόφωνο η απόφαση. Και της κύριε Τσανάκα και ο απόν του κύριου Παπαδόπουλο. Έτσι, για να λέμε τα σίκα σίκα και τα σκάλα. Τα άλλα θα τα πούμε στη συνέχεια. Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο θα μου δώσετε και εμένα. Περιμένατε λίγο, κύριε Ξανθόπουλε. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω και την επόμενη φορά να μην πετάγεστε, κύριε Κουνάκο. Θα σας παρακαλέσω να μην πετάγεστε χωρίς άνδρια. Δεν θα σας προεδοποιήσουμε, θα σας κλείνω τα μικρόφωνα. Καλά, κύριε Μούτλια, καλά, κύριε Μούτλια. Υποστήριξτε το πουλό εσείς. Έλα ρε αλόρ μου πάρ' τα κουβαντάκια σου και έτταξε τώρα. Ωραίες εκφράσεις, καληπίρια. Έχει δυναμιτήσει. Σταματήστε να επεβαίνετε. Σταματήστε πια. Θα μου δώσετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε, να περιμένετε. Κύριε Χατζικωνσταντίνο, έχετε να πατήσετε κάτι στις έως τώρα ερωτήσεις? Ξεφύγαμε από το θέμα της συζήτησης. Το ερώτημα μου, κύριε Πρόεδρε, είναι στον κύριο Χατζικωνσταντίνο πόσα χρήματα δώσαμε μέχρι στιγμής στην ΔΕΙΑΚ. Αυτό μπορεί να μας το απαντήσει. Είχαμε γράψει 425.000, στις 15.000 πάμε στις 440.000. Ωραία. Κύριε Ξανθόπουλε, για 30 δευτερόλεπτα έχετε το λόγο και μόνο. Πρόεδρε, μετά θέλω και εγώ λίγα και το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν ζητούσα το λόγο εάν δεν αναθερώταν και έκανε αυτή την επίθεση την ΑΙΘΗ ο κύριος Κουνάκος. Διευκρινίζω λοιπόν και στον κύριο Κουνάκο αλλά και στους όρους τους μας παρακολουθούν. Στις σχολικές επιτροπές δημιουργήθηκα από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Εύριο του 2015. Υποχρέωση να κάνω απολογισμό για τις σχολικές επιτροπές είχα για τον 2014 όπως και έκανα. Στο Μάιο του 2015 έγινε ο απολογισμός, παρουσιάστηκε, ψηφίστηκε, έκλεισε. Στην ΔΕΙΑΚ βρέθηκα από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Σε εκραιμόιτα παρέλαβα απολογισμούς για το 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017. Για αυτά τα 7 έτη έκανα απολογισμούς, ήρθαν ολκοτή λογιστές, κλείσανε τις χρήσεις. Άρα λοιπόν, ό,τι λέει ο Κουνάκος, του το χαρίζω, του απευθύντω σε αυτόν, είναι συκοφάντης και τίποτα περισσότερο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Χρόνη και μετά ο κύριος Προμούσες. Ένα λεπτό μόνο. Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Δεν μιλάμε για επιχωρίγηση του Δήμου προς τη ΔΕΙΑΚ, δεν έχει κάνει καμία επιχωρίγηση. Χρόνια τώρα ο Δήμος πληρώνει η δόση που έχει η ΔΕΙΑΚ στο παρακαταθήκον και δανειών και συμψηφίζονται οι οφυλές του Δήμου προς τη ΔΕΙΑΚ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ακόμη ο Δήμος οφείλει στη ΔΕΙΑΚ. Μπορεί να πληρώνει το παρακαταθήκον και δανειών ο Δήμος, αλλά συνεχίζει να έχει οφυλές. Όχι μεγάλες, αλλά συνεχίζει να έχει οφυλές. Προστάει λοιπόν η ΔΕΙΑΚ στο Δήμο, τίποτα αυτή τη στιγμή. Η φυσικά τα οικονομικά του κ. Ξανθόπουλου τα είδαμε δε στρώσαν εννοείται. Είχε μια από παλαιά απόφαση από τη διοίκηση ρηφιλίδια ακόμη. Ήρθε ο κ. Ξανθόπουλος, αυτοί που εγκαλεί συνεχώς τον κ. Χατζικωνσταντίνου και του λέει γιατί δεν την εφαρμόζεται, έδιος την κατηγήσε στην πράξη. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, λόγο για τον κ. Χρόνι. Κύριε Προμούσα. Καλήθηκα Πρόεδρε, εντάξει. Ευχαριστώ. Ο κ. Χρόνις αναφέρθηκε στον πρόσωπό μου, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλες, σας παρακαλώ, τον κ. Κουνάκο λέγατε αλλά μην κάνετε σαν κι εκείνον. Και εγώ θέλω τον λόγο, κύριε Πεφάνη, και εγώ θέλω τον λόγο. Κύριε Τελίντη. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα δήμαρχε. Θέλω να απαντήσω στον κ. Κουνάκο, γιατί το είχαμε συζητήσει και μαζί, αλλά λογικά το έχει ξεχάσει ο κ. Κουνάκος, ότι απολογισμοί στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή έχουν γίνει για την τελευταία πενταετία. Και μάλιστα της πέρασε ο κ. Κελίδης από ΔΑΣ με 12 ψηφοφορία. Απλά δεν πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή, οπότε απολογισμοί έχουν γίνει. Και επίσης, ήρθε στο ΔΑΣ για να αλλαχθούν οι απολογισμοί μόνο για το ποσό. Το οποίο εκδικάστηκε η υπεξέδεση και αντί για 75.000 ευρώ είναι 250.000 ευρώ. Δεν ακούγεστε κ. Τελίδη. Κ. Τελίδη δεν ακούστηκε κάτι στο τέλος. Κ. Κουνάκο μην υποκραστάτε το πρώε ευρώ. Ναι, κ. Κουνάκο, είπα ότι οι απολογισμοί έχουν γίνει, το γνωρίζετε και εσείς στην πρωτοβάθμια. Απλά έχει αποφασίσει στο ΔΑΣ ότι πρέπει να ξαναγίνουν οι απολογισμοί για να αλλάξει το ποσό. Το ποσό είναι από τη δικαστική απόφαση που πάρτηκε για την υπεξέδεση. Και αφορά τις 255.000 και όχι τις 75.000. Το έχουμε συζητήσει ότι έχουν γίνει οι απολογισμοί στην πρωτοβάθμια. Δεν μιλάω για τη δευτεροβάθμια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κ. Τελίδη, 60.000 χάσατε από τα διβλία γιατί δεν είχατε απολογισμούς. Έ, ρε πρόεδρε, δηλαδή συγγνώμη, πού θα πάει αυτή η δουλειά. Θα σηκωθούμε να φύγουμε αν είναι ρε Κώστα. Μας θα σας αφήσουμε μόνος να τα λέτε έλεος δηλαδή. Δεν είπατε αυτό. Είπατε ότι δεν γίναν απολογισμοί. Κύριε Δ. Μαθιέ, έχετε να απαντήσετε κάτι στο παραγωγόν. Προχωρήστε. Ούτως ή άλλως, κοιτάξτε. Οι απολογισμοί για τις σχολικές επιτροπές περάσαν με επιφύλαξη. Περάσαν όταν είχε φύγει η προηγούμενη διοίκηση και δεν μπορούσε πλέον να το περάσει η σχολική επιτροπή, διότι κανένας δεν δεχόταν. Άρα, λοιπόν, γύρισε πίσω και γίνονται οι απολογισμοί από το 2014. Μην θεωρούμε, λοιπόν, ότι όλα ήταν εντάξει, κύριε Τελίδη. Μπορώ να απαντήσω, κύριε Δήμαχε, μισό λεπτό με όλο το σεβασμό. Με όλο το σεβασμό, κύριε Τελίδη. Έγινε με επιφύλαξη επί του ποσού, γιατί δεν είχε οριστεί το δικαστήριο. Δεν είχε τελεσυνδικήσει το δικαστήριο επί της υπεξέρεσης. Το είπε και ο κύριος Κενίδης αυτό. Η μοναδική διαφορά θα είναι στο ποσό. Μάλιστα από ότι πληροφορηθήκαμε, είδαν και ορκοτυλογιστές. Κάνανε και τον Νέλο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάμε να ψηφίσουμε, κυρία Τσανάκα. Τι ψηφίσεις, Αντά? Δεν ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε, τοποθέτηση. Τώρα κάναμε απορίες. Κάναμε απορίες, τοποθέτηση και ψήφιση. Και ολοκληρώνομαι. Δεν έχετε άλλα 7 λεπτά, είναι 9.30. Κύριε Πρόεδρε, δεν καθυστερώ εγώ. Καλό, κυρία Τσανάκα, είστε πάντα σύντομοι. Αλλά το κουμπάκι το έχετε στο χέρι σας μόνο για ορισμένους. Πρώτον, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Παπαδόπουλο τον Θόδωρο. Κυγκλιδόματα στον πρώην δήμο Φιλίππο. Μπράβο, Θόδωρε. Πού είναι τα κυγκλιδόματα στον πρώην δήμο Καβάλλας? Πουθενά. Μπράβο, Θόδωρε. Δεύτερον, χαίρομαι, κύριε Δήμαρχε, που καταλάβατε ότι η δημοφέρεια έπρεπε να πάρει περισσότερα χρήματα για να μη βρεθεί στα κόκκινα. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ξέρετε πολύ καλά ότι αν δεν εισοσκελίσουν τα έσοδα με έξοδα μετά την επόμενη χρονιά σε τρεις χρονιές κλείνουν. Και αν έκλεινε η δημοφέρεια δεν μπορείτε να τις ανακάνουμε. Χαίρομαι για τις 200.000. Τρίτο. Με τούτα και με εκείνα από τα χρήματα του Covid, εάν δεν κάνω λάθος, έχουμε δώσει τα 700.000. Ναι. Χοντρικά. Και που τα δώσαμε? Σε επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα, σε απευθείας αναθέσεις για κυγκλιδόματα ή οτιδήποτε άλλο. Και τι θα μείνει για τον Covid, κύριε Δήμαρχε. Εγώ θα ζητήσω εγγράφος, σας το λέω από τώρα, θα ζητήσω εγγράφος και από τον προηστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας, αλλά και από σας τον ίδιο, να μου δώσετε το έγγραφο που στείλατε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητούσατε έκτακτη επιχορήγηση για ποιο λόγο, για αυτό, για αυτό, για αυτό και για αυτό. Για να δω αυτή η λόγη τους οποίους επικαλεστήκατε, αν τα κάνατε όταν ζητούσατε τα χρήματα. Το καταλαβαίνω ότι βουλώνται τρύπες από τα χρήματα του Covid. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και καλά κάνετε και το κάνετε. Η διαφορά είναι ότι δεν δίνεις εφτάκοσα χιλιάρικα εκεί. Η διαφορά είναι ότι δίνεις ένα διακοσάρι και τα υπόλοιπα τα αφιερώνεις στον Covid. Γιατί για τον Covid έρχονται. Αυτό είχα να πω μόνο και ως εκ τούτου η παράταξή μας όπως και στην Οικονομική Επιτροπή ψηφίζει παρόν, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Σαβαδόμου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Βέρο. Ο κύριος Δήμαχος εξακολουθεί να φοβάται τα χρόνια της Ρησίας. Κάνω κάποιο σχόλιο και λέω ότι ακούω ότι η ΔΕΙΑΚ ακόμη εξακολουθεί, ο δήμαχος την αντιστηρίζει. Βλέπουμε όλη τη τεχνοκρατική αντιμετώπιση που δείχνεται και αντιμετωπίζεται έτσι σε αυτή την εταιρεία. Δεύτερον θέλω να πω και να κάνω σχόλιο η Δημοφέρεια. Βλέπω ότι 450 σε 200 σε 750 πλησιάζουμε το 1.000.000 ευρώ. Ο δήμαχος δεν ήθελε να δώσει χρήματα. Βλέπω ότι τεχνοκρατικά την αντιμετωπίζει και αυτήν τη διαχείριση της Δημοφέρειας. Φαντάσου να μην υπήρχε κορονοϊός. Θα είχαμε δύο κατομμύρια να δώσουμε στην Δημοφέρεια. Είναι γιατί τη διαχειριζόμαστε τεχνοκρατικά και τη Δημοφέρεια. Τρίτον θέλω να πω ότι εμείς που συγκρίνουμε παρό, έχουμε ήδη εγκρίνει βέβαια την έκτακτη την κορονοϊότηση, αλλά διαφωνούμε να ξοδευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό για δαπάνες που δεν σκεφτίζονται ευθεώς με το κορονοϊό. Δεν βάζουμε καν δαπάνια για τη διενέργεια τεστ στον προσωπικό του Δήμου ή των νομικών προσωπών ή των σχολιών. Και φυσικά δεν βάζουμε καμία δαπάνια για επιπλέον ώρες στις τρεις ώρες καθαρίστητες που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Όπως σας είπα, ψηθούμαι πατών. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν πω τίδήποτε, για το θέμα θέλω να κάνω μια παράτητα για τη διεύθυνση που κάνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι, ευτυχώς που μας παρακολουθούν, γιατί παρουσιάζουμε μια χάδρα και μάλιστα παρουσιάζουμε έναν ταγωνισμό μεταξύ δυο-τριών προσωπών που δεν έχουν καμία σχέση και με τα θέματα. Άρα λοιπόν, όπως είπε και η κυρία Τσανάκη, έχετε τα κουμπιά, κλείστε σας παρακαλώ, αυτούς που είναι εκτός θέματος, για να μπορέσετε να περιφρουρίσετε τη σημασία και τη δυνατότητα της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβούλιο. Να σας διακλείσω κύριε Παφάν, να ξέρετε ότι κλείνω αλλά δεν έχω ενεργοποιήσει τη δυνατότητα να σας κλείνω μία και καλή και να μη μπορείτε να το ανοίξετε. Και σας προειδοποιώ και ευχαριστώ... Πρέπει να γίνει. Σας προειδοποιώ λοιπόν για τελευταία φορά όλους ότι εγώ ντρέπομαι να είμαι το περίγγελο. Συνεχίστε κύριε Παφάν, ευχαριστώ. Λοιπόν, πάμε τώρα στο αίσθητο ποδέτηση. Θεωρώ και ότι λέμε όλοι ότι οι δικείς έχουν συνέχεια. Δηλαδή, σε ένα χρόνο διοίκησης, πότε προλάβουν να γίνουν τόσο μεγάλες για να έρθουν μουρειάρες να τις καλύψουν από τις δικές τρύπες. Άρα λοιπόν, επειδή έχει συνέχεια η διοίκηση, υπήρχαν προβλήματα, είπε και η πληγή της εξαίρεσης. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ένας που έρχεται να διοικήσει, δεν είναι τόσο ροδυνά τα πράγματα, θα καλύψει αδυναμίες του παρελθόντος, έρχεται να πάρει τα λεφτά του κορωνοϊού και να τα αμπαλώσει σε διάφορες τρύπες. Εγώ θα θυμίσω στην αγαπημένη μου Δήμητρα, θυμάστε τότε που δώσαμε κάποια λεφτά για να φτιάξουμε την υποδοχή των προσφύγων. Περιμέναμε κάποια λεφτά ότι θα έρθουν, ήρθαν κάτι ελάχιστα, άρα βάλαμε λεφτάκια στο ταμείο. Τώρα εδώ πέρα, μας δίνεται η ευκαιρία μέσα στον κορωνοϊό και να ικανοποιήσουμε, ανάγκες εγώ έβαλα και ένα κυρίεργο θέμα με τα τεραπητές και επιπλέον να κλείσουμε και κάποιες τρύπες. Και εγώ αν ήμουνα δήμαρχος αυτό θα έκανα και εσείς αν συνεχίσατε να γίνετε, αν ο Παπαδόπουλος έχει ποτέ δήμαρχος όλα αυτά που λέει θα τα καταρρίψει μέσα σε μια νύχτα. Άρα λοιπόν άλλο θέμα το να λέμε απ' έξω και άλλο θέμα είναι το να λέμε από μέσα. Επομένως αφού όλοι συμφωνούμε ότι αν είμαστε στη θέση του Μουριάδη δεν υπάρχουν οι μαγικές ελίσεις. Κάτι τέτοιο θα κάναμε πάνω κάτω. Γιατί λοιπόν να διαχωρίζουμε τη θέση μας. Αν το κάνουμε για στήρα αντιπολεύσης εγώ την Τσανάκα δεν πιστεύω ότι κάνετε πολύ καλά. Άρα λοιπόν θα περίμενα να πει ότι έχω περάσει από αυτούς τους καημούς και σε καταλαβαίνω απόλυτα και την επόμενη φορά θα είναι κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει πιθανόν να είναι η κυρία Τσανάκα πάλι ή να είναι κάποιος άλλος και να χρειαστούμε πάλι να λέμε τα ίδια λόγια. Για μένα λοιπόν αν έχουμε κάτι να προσάψουμε το οποίο είναι μεπτό και είναι παράνομο που κάνει η διοίκηση Μουριάδη πρέπει να το πούμε ευστασιώς. Αν δεν έχουμε το άλλο ότι μπαλώνει τρύπες και ότι από τον κορωνοϊό κάνει διάφορα πράγματα ή κρατάει τη δημοφαίλεια. Δημοφαίλεια συγκλίνονται και εσείς τα κάνατε αυτό εδώ για να μπορέσει να είναι σε ζωή αφού είναι το όργανο το ας το πούμε αναπτυξιακό παιδί το όπως θέλετε το οποίο μέσα από αυτό μπορεί να λειτουργεί ο δήμος. Κοιτάτε τώρα τον κορωνοϊό. Τα προηγούμενα χρονιά κυρία Τσανάκα η δημοφαίλειά σας είναι πολλά θέματα σας και τον κύριο Σιμπιτζή και τους προηγούμενους. Είναι πολλά θέματα και η ΔΕΙΑΚ τις παθογένειες που είχε συνεχίζει να τις έχει. Ο Ψανδόπουλος έχει μια φορά λέει διάφορα αλλού έχει δίκιο αλλού δεν έχει δίκιο αλλά ας μπούμε στη λογική που λέει ότι είμαστε γενικά ένας δήμος με προβλήματα και αν κάνει κάτι παρανομία ο κύριος Μιάζ πρέπει να το πούμε κάτι που δεν είναι σωστό εάν είναι κάτι το οποίο θα το κάναμε και εμείς αν είμαστε δήμοχοι πρέπει να το παραδεχτούμε ότι δεν γίνεται αλλιώς έτσι θα παλώσουμε τις τρύπες. Εγώ είμαι θετικός κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε δώσ' μου ένα λεπτό μόνο. Κύριε Παπά προφανώς δεν ακούσατε. Είπα στην Ομήγυρη ότι αυτά που έκανε ο κύριος Δήμαρχος τα ίδια θα έκαμνα κι εγώ. Ακριβώς τα ίδια είναι ευκαιρία να παλώσει τρύπες. Αυτό είπα κύριε Παπά δεν τα ακούσατε. Που δεν συμφωνώ. Δεν συμφωνώ από τα ενιακόσια να δώσεις τα εφτακόσια στις τρύπες και να κρατήσεις τα δυακόσια για τον κορωνοϊό. Αυτό που ζητάμε τώρα και θα κάνει την πέμπτη μια χαρά θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη για να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Και πάλι δεν ψήφισε αρνητικά. Παρόνοσες. Κύριε Βέροντο. Κύριε Πρόεδρε, επειδή στην αναμόρφωση για μια ακόμη φορά συνεχίζει η διοίκηση να παραχωρεί υπηρεσίες που είναι υποχρέωση και δικαίωμα του Δήμου, δηλαδή του Τμήματος Καθαριώτας. Αν θυμάμαι καλά είναι η τρίτη αναμόρφωση που έρχεται και γίνεται παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών του Τμήματος Καθαριώτας. Επειδή η σημερινή διοίκηση συνεχίζει ελέω κορωνοϊού να κάνει αναθέσεις και αναθέσεις όχι όμως σε πράγματα που έχουν άμεση σχέση με την πανδημία. Αλλά όπως παραδείγματος χάρη αναφέρθηκα και ζήτησα διευκρινήσεις για αυτήν την προμήθεια και τοποθέτηση κυκλοδομάτων που θα μπορούσε κάλλιστα με έναν οποιοδήποτε άλλο τρόπο και είπαμε και τον τρόπο για να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο μια και θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη. Επειδή συνεχίζει να δίνει χρήματα από τα χρήματα που ήρθαν για την κάλυψη των αναγκών λόγω του κορωνοϊού σε κωδικούς που η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αδιανόητο, όπως παραδείγματος χάρη με τα μισθόματα του κινηματογράφου Όσκαλ και επειδή θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα χρήματα ο δήμος ως προτεραιότητα θα πρέπει να έχει την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ζητημάτων λόγω της πανδημίας αλλά και της κοινωνικής πολιτικής που δεν το βλέπουμε, εμείς είμαστε αρνητικοί. Κύριε Παντογια. Κάθε φορά, κύριε Πρόεδρε, λέω αυτή θα είναι η τελευταία φορά. Δεν μπορεί, ρε κριτή μου, να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Συνεδριάσεις σε αυτό το επίπεδο με αυτές τις αντικλήσεις. Μετά πάλι όμως σκέφτομαι και λέω πόσο δίκιο έχει ο Ευαγγελος Παπάς όταν λέει μα και εμείς τα ίδια θα κάναμε όλοι μας αν ήμασταν στη θέση του Μουριάδη. Άρα αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί όσο θα έχουμε παρατάξεις οι οποίες θα κινούνται στην ίδια, λέω, φόρο αλλά σε διαφορετική λωρίδα. Άλλο, λίγο παραδό, λίγο παραδό. Το κομπλιμέντο όμως καμιά σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα και με τις τοποθετήσεις των υπολοίπων γιατί εμείς πέρα από το ότι προτείνουμε να κάνει ο δήμος κάτι για να ανακουπίσει την κατάσταση αυτή που μας έρχεται βάζαμε και άλλα ζητήματα εκεί που έχουν σχέση με το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση που δεν κάνει σχετικά με το ζήτημα αυτό της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά όμως τώρα την αναμόρφωση, εγώ θα σταθώ σε εκείνο το κομμάτι που έγινε και η συζήτηση της επιχορίγησης από το κεντρικό κράτος για τον Covid. Και, τ' αρχήν, είναι αστείο να συζητάμε ότι αυτά τα χρήματα που πραγματικά έρχονται έρχονται για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες οι οποίες είναι τεράστιες και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται. Αυτές οι ανάγκες που υπάρχουν και έχεις τη διοίκηση που αντί να βγει και να καταγγείλει φυσικά τα χρήματα και να καταγγείλει ότι δίνονται ψίχουλα, δεν το κάνει και θα πω τι κάνει στην πορεία, αλλά έχουμε και παρατάξεις οι οποίες λένε ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που έχουμε σε σχέση με το Covid και δεν το κάνει γιατί είναι ανίκανος, δεν ξέρω τι είναι. Δεν συνησφερνούνται αυτές οι υπονές στην υπόθεση αυτής της πανδημίας. Και αυτό που κάνει λοιπόν η διοίκηση, γι' αυτό είμαστε κάθετα αντίθετη, να δίνει 200.000 ετών στη δημοφέρεια στο καμάρι όλων σας αυτής της επιχείρησης αε, η οποία χρηματοδοτείται, η οποία έχει το σύνολο της περιοχίας του δήμου και το διαχειρίζεται την περιουσία αυτήν και την ξεπουλάει ήδη, έβγαλε στο σφυρί κομμάτια στο ισκικαπού, θα συνεχίσει να κάνει και άλλα, γιατί έρχονται και άλλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που τα έχουν οι δήμοι στο ξεπούλυμα της δημόσιας περιουσίας. Αυτό λοιπόν το καμάρι σας, το δίνεται 200.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που δίνεται 76.000 ετών στις κολικαίβες της επιτροπές. Αυτό το θεωρούμε απαράδακτο, θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική η οποία ενισχύει τη δημοφέλεια που κύρια πολιτική της είναι πως θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό και τίποτε άλλο. Κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με τους 70.000 κατοίκους του δήμου, αλλά με ορισμένους οι οποίοι ελειμμένονται τα κέρδια στον τουρισμό και φυσικά δεν είναι οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα ξενοδοχεία και γυρώνονται με ροκάματα πίνας με συνθήκες εργασίας γαλέρας. Γι' αυτό λοιπόν εμείς επιστρέφουμε αυτό τον αναμόρφωση προϊπολογισμού όσο έχει και το καταψηφίζουμε με πολύ μεγάλη χαρά. Ευχαριστώ. Κύριε Μπογιατζή. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη υποκρισία, διότι από τη μια πλευρά ακούω ότι αν ήταν άλλες διοικήσεις των παλιών καιρών θα το ψηφίζονται. Και τώρα επειδή θεωρώ ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, επειδή κάποιες παρατάξεις θέλουν να χρειώσουν στην παρούσα διοίκηση κάποια θέματα, εγώ θεωρώ ότι είναι καθαρά υποκρισία. Εφόσον υπάρχουν κάποια χρήματα που μπορούν να διατεθούν προς όφελος του δήμου και να καλυφθούν κάποια κενά, νομίζω ότι είναι θετικό να καλυφθούν τα κενά αυτή τη στιγμή για να υπάρχουν χρήματα στοιχομένων για να διατεθούν και σε άλλες διοικήσεις. Οπότε είναι θετικός. Κύριε Πρόεδρε, η δικιά μου η τοποθέτηση δεν έχει να κάνει με τη διανομή που κάνει η διοίκηση του δήμου, ο κύριος δήμαρχος, έχει τη δυνατότητα γιατί υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση και κάνει μια κατανομή όπως θεωρεί ότι πρέπει να την κάνει. Δεν θα είχα κάποια ένσταση, αλλά όμως θέλω να θυμίσω στο σώμα και σε όσους των συναδέλφων επιχειρηματολόγησαν περί υποκρισίας, ότι με την ίδια ακριβώς ευκολία που κάνει αυτή την κατανομή όπως την κάνει ο δήμαρχος, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα και σε κάποιες από τις καθαρίστριες να πάρουν μια ώρα ή να πάρουν περισσότερες ώρες επασχόλησης, όχι για κάθε άλλο λόγο, όχι για να ενισχύσουμε το εισόδημά τους, αλλά για να τους βοηθήσουμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και προφανώς για να κατοχυρώσουμε και από τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λειτουργία και την ασφάλεια παιδιών, μαθητών, γονέων, δασκάλων, καθηγητών, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στο δημοτικό ιδείο και σε άλλα δημοτικά κτίρια στα οποία υπάρχει πρόβλημα ή υπάρχει έλλειψη, αν δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει έλλειψη ότι αφορά τον καθαρισμό αυτών των χώρων και της διαδικασίας απολύμασης κατά τα πρωτόκολλα που από ότι λέει η διοίκηση θεσπίζονται. Άρα λοιπόν, δεν πρόκειται ούτε περί πολιτικής, θα έλεγα, εκμετάλλευσης του θέματος, ούτε περί υποκρισίας. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφού έχουμε τη δυνατότητα και γιατί αφού έχουμε τα χρήματα, δεν κάνουμε και αυτήν την κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχουμε την αίσθηση ότι θα καθαριζόταν καλύτερα τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λίγκια, τα δημοτικά, την διαγωγία, η παιδική σταθμή, δεν θα ήταν προσώφιλες ο κοινωνίας και των δημιουργών τελικά. Αν αυτό είναι υποκριτικό, τότε πράγματι εγώ είμαι υποκριτής. Η πρώτη αποθέση που θέλω να κάνω είναι αυτή. Η δεύτερη, η οποία δεν έχει σχέση με το θέμα, αλλά επειδή ο κ. Παππάς Ευαγγελώς αναθέρθηκε, θα θέλα να ξέρω πού είχα άδικο, όταν ακούγοντας έναν συνάδελφό μου να με συκοφατεί λέγοντας ότι δεν έκανα για το 2014 απολογισμού της Σχολική Επιτροπία, ενώ έχω κάνει, ότι δεν έκανα για 7 έτη 5 εκκρεμών ετών προηγούμενων διοικίσεων και άλλα δύο δικά μου, 7 συντολικά σε 28 μήνες, όταν έκανα απολογισμούς ενώ άκουγα τον συνάδελφό μου να με συκοφατεί, ότι έχω άδικο. Ακόμα για να καταλάβω πραγματικά και να μην το επαναλάβω στο μέλλον. Θα θέλα να ξέρω, όχι τώρα βέβαια, αλλά ας μου το πείτε ο κ. Παππάς, γιατί, πώς το λένε, νετρυπείται με κατάλληλο τρόπο και δεν τον ευχαριστώ για το γεγονός αυτό. Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση, εγώ πραγματικά θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να το ψηφίσω, αλλά σας παρακαλώ πολύ, πείτε μου, όταν 685.745 ευρώ τα κατανέμουν, κατά πώς η διοίκηση θεωρεί ότι πρέπει να κάνει και πολύ καλά, γιατί δεν περισσεύουν 60-70.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για να κάνουμε τα ασχολεία πιο ασφαλή για όλους αυτούς οι οποίοι τα χρησιμοποιούν. Αυτό δεν το καταλαβαίνω πραγματικά. Αν αυτό είναι υποκριτικό, τότε πραγματικά είναι υποκριτής κ. Παππάς. Με αυτήν την τοποθέτησή μου, θέλω να σας δηλώσω ότι εγώ είμαι αρνητικός σε ό,τι αφορά την 10η εβδομάδα. Αρνητικός είπατε, κύριε Ψαχούνα. Αρνητικός. Ναι, κύριε Πρόεδρε, αρνητικός είμαι. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο. Όταν πρέπει να μιλήσει, πώς θα καταφέρνετε και κλείνεται το πιτρόφωνο. Μήπως το κλείνετε εσείς, γιατί ακούω πολλές φορές... Καλά στη διάθεσή σου, Πρόεδρε. Σε χαίρομαι. Λοιπόν, καλά κάνετε και μου το κλείνετε. Αλλά η υποκρισία είναι στο μέγιστο βαθμό. Και δεν μπορώ, κύριε Πρόεδρε, να το ανεχθώ. Γιατί ξέρετε ότι γνωρίζω τα θέματα αυτά. Μπορεί να μην ήμουν δημοτικός σύμβουλος, αλλά τα παρακολουθούσα, τα μελέτησα και έχω άποψη για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Καβάλας. Και εγώ θα στηρίξω τη διοίκηση, γιατί ξέρω ότι δουλεύει και προσπαθεί να πάει το καραβάκι της Καβάλας στο λιμάνι. Και θα το πετύχει αυτό. Θα το αλλάξει ρότα το καράβι. Το λιμάνι των Κινέζων θα το πάει. Περίμενα να πείτε κάτι για τα φάρμακα, κύριε συνάδελφε, που δεν το άκουσα για τα φάρμακα. Ξέρετε, τις σχολικές επιτροπές. Μάση περίπτωση, η κυρία Τσανάκα ξέρει, χαμογελάει. Τι να κάνουμε, κύριε Ποτόλια, τι να κάνουμε. Βλέπετε, η αναμόρφωση αυτή δεν έχει φάρμακα. Αυτή η αναμόρφωση δεν έχει φάρμακα. Παίρνει τα χρήματα από τα φάρμακα. Ρε ανεξάρτητε, εννοείς... Τι, ρε Ποτόλια, μην απαντάπη, κύριε Πουνάκο, ολοκληρώστη. Αναεξάρτητε, δημοκράτη. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Ποτόλια, τι λέω. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση. Γιατί αυτή η κατάσταση των υπηχορηγίσεων, είτε στις σχολικές επιτροπές που δεν έχουμε απολογισμούς, είτε στη Δημοφέλεια, είτε στη ΔΕΙΑΚ, συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, κύριε Δήμαρχε, στο κομμάτι αυτό. Πρέπει να πάμε, θα πρέπει να κάνετε προσπάθειες, να πάμε σε άλλες πολιτικές, σε αυτές που πιστεύετε. Γιατί εγώ, όσο ήμουν στην Οικονομική Επιτροπή μαζί σας ως Πρόεδρος, είχα ακούσει που θέλετε πραγματικά να κατευθυνθείτε. Και τι πρέπει να γίνουν οι υπόροι. Ορθολογικά, πρέπει να πείτε, η κυρία Τσαράγκα είπε, θα βουλώνετε τρύπες. Ξέρω και σε πολλούς οι οποίοι ήταν υποψήφιοι με την κυρία Τσαράγκα, που συνεργαζόταν τότε και μπήκαν στο ψηφοδελείο της κυρίας Τσαράγκα, γιατί είχαν συνεργασία με την κυρία Τσαράγκα. Είχαν εκτυπώσεις, είχαν μπλουζάκια, είχαν σηματάκια. Και πάλι και εσείς, που παρακολουθώ, ότι εκεί, προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός εάν αυτά είναι ιστορίες του παρελθόντος, πρέπει να κλείσουν τώρα. Εγώ, κύριε Δήμαρχε, επειδή πιστεύω σε εσάς, εγώ επειδή πιστεύω σε εσάς και στην παράταξή σας, σε αυτό το οποίο προσπαθείτε να κάνετε, θα το στηρίξω. Αν και διαφωνώ, σας είπαμε, με τις πολιτικές αυτές. Το να δίνω επιχορηγήσεις για να πάνε σε νομικά πρόσωπα, που δεν κάνουν απολογισμό. Πιστεύω ότι οι καινούργιες διοικήσεις που έχουν μπεί, θα φέρουν απολογισμούς. Γιατί η Δημοκρατία έτσι λειτουργεί. Δεν γίνεται να μην κάνεις απολογισμό. Χάσαμε από τα βιβλία της την πρωτοβάθμια επιτροπή, χάσαμε σχολική επιτροπή, χάσαμε 60.000 ευρώ επιχορηγήσεις. Είναι ντροπή να επιστρέφονται χρήματα, κυρία Τσανάκα, γιατί δεν έχουμε απολογισμούς. Ολοκληρώσαι, κύριε Κουνάκο. Το ψηφίζω, αλλά με τις παρατηρήσεις αυτές που σας είπα, την επόμενη φορά δεν θα είμαι σε αυτή τη θέση θετικός. Θα ήμουν θετικός εάν δεν αλλάξουν την επόμενη φορά, κύριε Δήμα. Περιμένω να κάνετε το ΜΕΣ και αλλαγές. Σπάστε αυγά. Εγκρίνετε... Συμφωνώ. Αν δεν σου δώσουν θέση... Δεύτερο θέμα. Κύριε Ποτόλια, δεν έχω ανάγκη από θέσεις. Και ούτε από φάρμακα έχω ανάγκη. Κύριε Μεριάδη, θα θέσει λίγο όλων αυτού που υπόθηκαν, λίγο μερικά πράγματα που επιτροχάζουν. Καταρχήν, επειδή ξαναπαίζει πάλι το θέμα με τις καθαρίστριες και ακούγεται και μια κινδυνολογία ότι να καθαρίζουμε καλύτερα τα σχολεία, που σημαίνει ότι δεν καθαρίζονται. Λοιπόν, σας το ξαναξεκαθαρίζω. Με τα χρήματα αυτά του COVID, δεν μπορούσαμε να δώσουμε επιπλέον ώρες στις καθαρίστριες. Και πέρα από αυτό, και επιπλέον ώρα να δίναμε, τα σχολεία μας δεν θα καθαρίζονταν καλά, διότι δεν πληρούσανε τις ανάγκες. Πήραμε λοιπόν 30 επιπλέον καθαρίστριες, οι οποίες αυτή τη στιγμή, για τα κτίρια μας καθαρίζουνε, για τα σχολεία καθαρίζουνε καλύτερα και μπαλώνουνε τρύπες όπου χρειάζεται από τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις καθαρίστριες λόγω του κορωνοϊού. Αυτά για τις καθαρίστριες, για να μην παίζει αυτή η σπέκουλα πλέον με τις καθαρίστριες. Επίσης, οι 900.000, οι 900.000 δεν έχουν δοθεί μόνο για τον COVID, αλλά έχουν δοθεί και για να συμπληρώσουμε αυτά που έχουμε χάσει από τα τακτικά λόγω του COVID. Επίσης θα σας δώσω κύριε Τσαναγκά, τι έχουμε στείλει, είναι αφορά προσωπικό, αφορά εξοπλισμό, διότι και αυτά πρέπει να πληρωθούν. Και είναι και πολλά. Και ας σταματήσουμε πλέον, διότι ας ενημερωθούμε κιόλας, όποιοι από εμάς θέλουμε να έχουμε υπευθυνότητα, να ενημερωθούμε επιτέλους από την πολιτική προστασία. Πότε κάνουμε ένα τεστ και πότε δεν κάνουμε. Δηλαδή τι θα κάνουμε, θα δημιουργήσουμε ένα κύκλο εκεί που δεν χρειάζεται και θα παίρνουμε συνέχεια τεστ διότι θεωρούμε άλλο να πάρουμε χίλια τεστ και να δούμε ποιες, να το κάνουμε σε συγκεκριμένες ομάδες. Αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά δεν μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε, να αντικαταστήσουμε εμείς στο νοσοκομείο και να πηγαίνουμε να κάνουμε τεστ όπου χρειάζεται. Τώρα, όσο για τα τεχνοκρατικά, κύριε Παπαδόπουλε, να είστε ήσυχος ότι η ιδέα κατημετωπίζεται τεχνοκρατικά. Και θα το δείτε και πάρα πολύ γρήγορα, διότι δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή, θα βλέπετε τα αποτελέσματα της εντάξεις και όλα αυτά που θα γίνονται στην ΔΕΙΑΚ προς μεγάλη σας στεναχώρια. Το καταλαβαίνω, αλλά τι να κάνω, με συγχωρείτε πάρα πολύ, θα σας ζητήσω συγγνώμη γι' αυτό. Τώρα, για τα υπόλοιπα, η κυρία Τσανάκα φάσκει και αντιφάσκει λίγο σε κάποια πράγματα. Από τη μία μου στέλνει μια επιστολή και λέει, ενισχύστε την αγορά, πώς θα ενισχύσουμε την αγορά. Η αγορά, όταν ανέλαβα στον απολογισμό του 19, ξέρετε ότι υπήρχαν 500.000 ανεπλήρωτα, τα οποία όμως αυτή τη στιγμή έχουν πληρωθεί και χρωστάμε 30, νομίζω, ή και λιγότερο χιλιάδες στην αγορά. Σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά, στην περίοδο αυτής της κρίσης έχουν πέσει στην αγορά και πολλά άλλα που θα σας δώσω όμως την κατάσταση για να μην μακρηγορώ. Όσο για την κοινωνική πολιτική, κύριε Βέρο, να είστε σίγουροι ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου πάει πάρα πολύ καλά και θα σας την αναλύσω. Θα σας στείλω όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος μέχρι τώρα για να σταματήσουμε να λέμε ότι ο Δήμος δεν έχει κοινωνική πολιτική. Έχει κοινωνική πολιτική και μάλιστα πολύ καλή. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε. Δεύτερο θέμα, σύνταξη τριμηνίας έκθεσης αποτελεσμάτων πολιτικολογισμού ΓΜΤ 2020. Παρακαλώ, όταν συζητάμε κάποιο θέμα να είμαστε στο θέμα. Έχει υπάρχει κάποια ερώτηση? Θέλω μια διεθκρίνηση, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε Τσανάκα, κύριε Παπαδόπουλα. Δεν έχω ερωτήσεις. Κύριε Βέρο. Θέλω λίγο να ρωτήσω και να διεθκρινιστεί κάτι. Στον πίνακα με τις δαπάνες στο κωδικό 81, όπου αναφέρθησες πληρωμές προηγούμενων οικονομικών ετών, ως τιμολογηθέντα το τονίζω αυτό, αναφέρει ο πίνακας 2 εκατομμύρια 142 χιλιάδες και κάτι. Έχω όμως μπροστά μου και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμίνου του προϋπολογισμού και στο ίδιο πίνακας το κωδικό που αναφέρεται για τις πληρωμές των προηγούμενων οικονομικών ετών στο πρώτο τρίμινο τα τιμολογηθέντα ήταν 2338 ενώ τώρα είναι 242 δηλαδή 200 χιλιάδες κάτω. Μήπως κύριε Χατζη Κωνσταντίνο έχει γίνει κάποιο λάθος διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα. Δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Απλώς θέλω να ψήσω την προσοχή σας σε κάποιες διαγραφές που κάναμε για τιμολόγια τα οποία είχε περάσει πέντε αιτία και θα έπρεπε να τα διαγράψουμε και σε κάποιες άλλες διορθώσεις που έχουν γίνει σύμφωνα με σεντολές του οικονομικού παρατηρητηρίου που αφορούν εκκρεμής υποθέσεις τιμολόγια τα οποία δεν έχουν φορολογική ενημερότητα τιμολόγια τα οποία κρεμούν σε δικαστικές αποφάσεις αυτά όλα πλέον ξεκαθαρίζονται και πηγαίνουν σε μία άλλη στήλη του μητρώου δεσμεύσεων του προϋπολογισμού ως μη νόμιμες δαπάνες. Εδώ το 242 που βλέπετε είναι καθαρές υποθέσεις, είναι καθαρά τιμολόγια. Ναι, το υπόλοιπο ποσό περίπου 200.000 σε ποιο κωδικό μπορούμε να το δούμε. Δεν μπορείτε να το δείτε, έχει φύγει από... Αυτό δεν έχει γίνει διαγραφή, είναι δυνατό να γίνεται έτσι? Συμφωνεί κιόλας τώρα... Ό,τι θεωρείται μη νόμιμοι δαπάνοι πλέον φεύγει από τα τιμολογηθέντα. Ναι, κάποιες μπορεί να έχουν αποφασθεί ότι δεν είναι νόμιμες κάποιες όμως είναι σεκρεμότητες, όπως μου είπατε. Ό,τι είναι σεκρεμότητες, λέω μη νόμιμες σεκρεμότητες έως ότου ξεκαθαριστούν δεν εμφανίζονται πλέον στα τιμολογηθέντα. Και για ποια περίοδο μιλάμε τώρα, μόνο για το 2019 είναι τα 200.000 αυτά? Είναι αυτά που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2020, αφορούν παλαιότερα οικονομικά έτη. Άρα όχι μόνο για το 2019. Ναι, όχι μόνο για το 2019. Ενδεχομένως και πριν... Για παράδειγμα οι διαγραφές είναι σε ένα φρονικό ορίζοντα πενταειτίας. Πενταειτίας. Άρα μιλάμε από το 2015 και μετά δηλαδή. Ναι, οι μη νόμιμες δαπάνες και δαπάνες οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια, κρεμούν στα δικαστήρια μπορούν να αφορών και πέρα από την πενταειτία. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Κύριος Παντοϊας. Όχι, πρόεδρε, δεν έχω ερώτηση, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ωραία. Κύριος Βαλιατζής. Όχι, δεν έχω κάποια ερώτηση. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πουνάκο. Ναι, κύριε πρόεδρε, συμφωνώ. Κύριε Καλλανταρίδη. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε. Λοιπόν, μετά την οικονομική επιτροπή, όπως είχαμε συζητήσει, ζήτησα και πήρα από το λογιστήριο τον ταμιακό απολογισμό εσόδων και εξόδων. Οπότε, πάνω σε αυτό, έχω κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις να κάνω, κύριε Δήμαρχε. Και μιας και είναι εδώ οικονομικός διευθυντής, πιστεύω ότι μπορούν να απαντηθούν. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα είναι το εξής. Βλέπω στον ταμιακό των εσόδων, ότι μέχρι και το τρίμινο το συγκεκριμένο, όσον αφορά το τέλος λαϊκών αγορών, καβάλας και κρυνίδων, δεν έχει εισπραχθεί απολύτως τίποτε. Τα έσοδα τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνονται στον ταμιακό απολογισμό, είναι μηδενικά. Το πρώτο πράγμα λοιπόν είναι αυτό. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Ένα δεύτερο έχει να κάνει με το εξής. Στο τέλος ακίνητης περιουσίας μη ηλεκτροδοτούμενων ακίνητων, ενώ βλέπω ότι έχουμε προϋπολογίσει 176 και κάτι 1000 ευρώ, έχουμε εισπράξει μόλις 8.000 ευρώ. Άλλωστε βλέπουμε ότι και στην έκθεση του οικονομικού διευθυντή, γίνεται λόγος για την υστέρηση που υπάρχει στο κομμάτι του ΤΑΠ. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν γνωρίζουμε για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Αν έχουμε δηλαδή κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Επίσης, όσον αφορά τα τέλη των διαφημίσεων, από έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 170 και 1000, βλέπω ότι έχουμε εισπράξει σχεδόν 3.000. Θα ήθελα λοιπόν εδώ να ρωτήσω αν αφορά τα τέλη διαφημίσεων, τα οποία μας αποστέλνει το κράτος, και εισπράττονται, αν το θυμάμαι καλά Γιάννη, προς το τέλος του έτους. Αυτό είναι. Ωραία, ωραία. Άρα γι' αυτό είναι εντάξει όπως το υπέθετα. Επίσης βλέπω ότι στο κωδικό, και συγκεκριμένα στα λοιπά τακτικά έσοδα, στα λοιπά τακτικά έσοδα που δεν εντάσσονται, λέει, στις ανωτέρω τάξεις, ενώ είχαμε υπολογίσει μόλις 1.283 ευρώ, έχουμε εισπράξει 131.000, αν γνωρίζουμε από πού προκύπτουν αυτά τα παραπανίσια έσοδα. Επίσης βλέπω ότι στις επιχορηγήσεις για πυροπροστασία, έχουμε διαγράψει ένα ποσό της τάξεως των 31.000 ευρώ. Για ποιον λόγο γίνεται αυτό? Είμαστε δηλαδή μίον 31.000 στα βεβαιοθέντα. Στις χρηματοδοτήσεις που έχουν να κάνουν με το ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα στο 13, επιχορηγήσεις για επενδύσεις, στα έργα προστασίας και διαμόρφωσης ακτής ραψάνης, αφαιρούμε 46.000 ευρώ. Διαγράφουμε 46.000 ευρώ. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό? Αυτά. Ευχαριστώ. Και ο κύριος Δράκος και να απαντήσει τα μετά, κύριε. Ο κύριος Δράκος μας ακούει. Ακούγουμε? Ναι. Καλό θα ήταν όταν έρχονται ειδικά αυτή η τριμμηνία έκθεση αποτελεσμάτων να είχαμε και το τι προγραμμάτησε ο Δήμος και τι υπέβαλε στο Υπουργείο Ζωτηρικών στον κόμμο διαλειτουργικότητος όταν ζήτησε τη χρηματοδότηση για την πανδημία. Για να δούμε τη συνέπεια και τη συνέχεια του Δήμου όσον αφορά τον καταμερισμό των δαπανών. Και καλό είναι το τι ζήτησε ο Δήμος, Γιάννη, προφανώς έκανες ένα τεχνικό δελτί ό,τι έκανες, να το έχουμε εάν την πέμπτη συζητήσουμε οτιδήποτε θέμα για τον κόσμο. Ένα είναι αυτό. Δεύτερο. Βέβαια, η τριμμηνία έκθεση αποτελεσμάτων δεν είναι τίποτε παρά μια λογιστική αποτύπωση. Οπότε οποιοσδήποτε, οτιδήποτε έχουμε να κρίνουμε ή να πούμε διαφορετικές απόψεις, θα τις πούμε στον απολογισμό τέλος του χρόνου. Αυτό για να μην μακρηγορούμε κάθε τρίμινο στην έκθεση υπεπραγμένων. Δεν είναι τίποτε ουσίας η τριμμηνία έκθεση. Είναι η αποτύπωση της λογιστικής κατάστασης του τριμμήνου. Σε συνάρτηση βέβαια και με τα προηγούμενα τρίμινα, δηλαδή μια λογιστική, επαναλαμβάνω, αποτύπωση του ενιαμίνου. Τίποτε παραπάνω. Οτιδήποτε έχουμε να λέμε, να το πούμε στον απολογισμό τέλος του χρόνου. Ευχαριστώ. Λοιπόν, όσον αφορά το τέλος ακείνη της περιουσίας, καθώς και τα τέλη λαϊκών αγορών, δεν έχουν συνταχθεί χρηματικοί κατάλογοι. Λόγω ένιψης προσωπικούς στο Τμήμα Εισόδων, όπως γνωρίζετε κύριε Καλανταρίδη, δύο υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει, οι οποίοι ήταν υποφροτισμένοι με αυτό το αντικείμενο. Θέλω να σας πω όμως ότι ήδη οι χρηματικοί κατάλογοι συντάσσονται και μέχρι τέλος του χρόνου θα αποσταλούν και τα σημειώματα για την ύσπραξη αυτών των τελών. Τα λοιπά τακτικά έσοδα δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να δω την ανάλυση και θα σας ενημερώσω. Για την πυροπροστασία θα πρέπει να είναι ένα ποσό το οποίο είχε καλύψει κάποιες δαπάνες ο Ταμείας με τακτικά έσοδα, είχε γίνει λάθος στην επιλογή της χρηματοδότησης και ήρθε να το καλύψει, πήρε τα λεφτά δηλαδή και τα πήγε στα τακτικά. Για το ΕΣΠΟ δεν το γνωρίζω και αυτό, θα σας απαντήσω αύριο. Τώρα, όσον αφορά τα χρήματα για τον Covid, δεν έχει καμία σχέση κύριε Δράκο Κόμος δια λειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν υποβάλλονται εκεί. Ζητήθηκε κάποια στιγμή από το Υπουργείο Εσωτερικών να αποσταλούν οι ανάγκες των δήμων και οι δαπάνες οι οποίες ήταν αναγκαίες με έγγραφο ζητήσαμε, τους είπαμε τις ανάγκες, τις κοστολογίσαμε και βάσει αυτού του έγγραφου έγινε και η επιχωρήγηση προς τον δήμο. Θέλω να σας πω ότι σε αυτό το έγγραφο είχαμε συμπεριλάβει και τις ανάγκες οι οποίες μας είχαν δοθεί από τα νομικά πρόσωπα όπως ήταν το Δημοτικό Βίο, οι σχολικές επιτροπές, η κοινωνική αλληλεγγύη, η παιδική σταθμή και η δημοφαίλεια, το θέατρο, ότι οι ανάγκες μας είχαν δώσει τις είχαμε υποβάλει και αυτές. Μπορούμε να το έχουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να σταλεί στους αρχιωγούς των παρατάξεων. Ναι, το ζήτησε και η κυρία Τσανάκα και από ότι παρακολουθούσε ο κύριος δήμαρχος είπε ότι θα το δώσουμε στο επόμενο Συμβούλιο. Τώρα, η τριμηνία έκθεση, κύριε Δράκου, προβλέπεται από το νόμο. Είμαστε υποχρεωμένοι κάθε τρίμινο έτσι να υποβάλλεται η τριμηνία έκθεση, η οποία δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του Δήμου. Και η φιλοσοφία της είναι να λάβει γνώση των οικονομικών το Δημοτικό Συμβούλιο, να δει αν πάνε καλά τα οικονομικά ή δεν πάνε καλά τα οικονομικά, τι προβλήματα υπάρχουν. Και εκεί πάνω το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να κάνουν τις προτάσεις τους, πώς θα διορθωθούν τα πράγματα, πώς θα πάνε καλύτερα. Αυτή είναι η φιλοσοφία της τριμηνίας έκθεσης. Ωραία. Κυρία Τσανάκα, θα ψηφίζουμε, παρακαλώ. Θα ψηφίζουμε, φυσικά. Αλλά δεν νομίζω, κύριε Χατζικωνσταντίνου, δεν νομίζω ότι τελειώσατε με τις απαντήσεις στα ερωτήματα του κυρίου Καλανταρίδη. Μια άλλη φορά όμως πρέπει να τα πείτε. Λέω ότι απάντησα, κύριε Τσανάκα, απλώς δύο πράγματα που δεν τα γνωρίζω. Δεν σας έκανε μόνο μία ερώτηση. Κι άλλα. Πουλάχιστον από κοντά να τα πείτε. Λοιπόν, ψηφίζουμε, τελείωσα. Ωραία. Κύριε Βαββαλόπουλε. Εγώ επειδή δεν θέλω να διακόπτω και ευχαριστώ για το λόγο. Παίρνω λίγο από το χρόνο μου, κλέγω για να μπορώ να απαντώ και στον δήμαρχος ότι μου θέτει προσωπικά. Για την DEAC μένω στο ότι να πω ότι τεχνοκρατικά, εντάξει, μας είπε ένα κομμάτι ο δήμαρχος ότι μπαίνουν κάποια προγράμματα στο ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως δεν αναφέρθηκε όμως ότι τεχνοκρατικά αντιμετωπίζει μία εταιρεία όταν λειτουργείς σωστά και έχεις οικονομικά θετικά αποτελέσματα. Βέβαια, περιμένω να μου δείξει τον ισολογισμό του 2019 για να τον απαντήσω πόσο ακριβώς τεχνοκράτης είναι. Το δεύτερο, τώρα, για τη σύνδεξη τελειών των αποτελεσμάτων, λέω το εξής. Όσο τις δαπάνες βλέπω και κάνω ένα σχόλιο, μου είναι ανησυχητικό το στοιχείο ότι οι δαπάνες σε έργα είναι περίπου 8-9%, ενώ στις δαπάνες για μελέτες είναι περίπου 2-3%. Κάνω ένα σχόλιο για να βάζω μια ανησυχία και ένα προβληματισμό στη διοίκηση, αλλά βλέπουμε και συνολικά ότι θεωρούμε ότι οι επιδόσεις της διοίκησης του Δήμου είναι εξαιρετικά κακές σε κρίσιμους δείχτες και ο κορονοϊός δεν μπορεί να εξηγήσει όλες αυτές τις ανεπάρκειες. Ειδικά, στο θέμα των έργων, έχουμε επιμείνει να υπάρχει σφιχτός και έγκαιρος προγραμματισμός, έτσι ώστε τα έργα να προκυρίσονται στις αρχές του χρόνου, στο πρώτο, δίμηνο, τρίμηνο, τετράμενο του έτους, για να κερδίζουμε χρόνο. Εμείς είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Κύριε Παπάς. Δεν σας άκουσα, κύριε Παπά. Ψηφίζουμε, ψηφίζουμε. Κύριε Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, επειδή η εικόνα του τρίτου τριμήνου δεν διαφέρει, θα έλεγα ότι είναι περίπου ίδια με το δεύτερο τρίμενο, δεν τη βάζω σε σύγκριση με το πρώτο τρίμενο, γιατί εκεί είναι πολύ χειρότερη. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι στο πρώτο τρίμενο. Και το λέμε αυτό, διότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δυστυχώς τα εισπραξέντα δεν έχουν ξεπεράσει το 47%, 48%, που αυτό τι δείχνει, δείχνει ενώ εισπράξαμε περίπου 30,5 εκατομμύρια, είναι μεγάλη απόκλειση από τα 64 που προεπολογήσαμε συνολικά για το 2020, για αυτούς τους εννιά μήνες. Και βέβαια, σε συγκρίση με τα έξοδα, όπου εκεί μπορείμε να διαπιστώνουμε ότι πυρωθήκανε τα 2 εκατομμύρια, 100 χιλιάδες περίπου, τιμολόγια τα οποία ήταν από προηγούμενα οικονομικά έτη. Όμως βλέπουμε εδώ ότι τα τιμολογηθέντα στο 1ο εννιάμενο του 2020 είναι 23 εκατομμύρια μισό και έχουμε πληρώσει 20 μισό, δηλαδή βλέπουμε 3 εκατομμύρια απλήρωτα τιμολόγια. Εύχομαι στο τέλος να είναι μόνο 2 εκατομμύρια και κάτι όσο ήταν και το 2019 και το 2018 και το 2017 και το 2016 και για πολλά χρόνια πριν. Από όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αρνητικοί κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πατορίες. Ναι κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι και αυτή η έκθεση είναι μία από τα ίδια, όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με τις προηγούμενες διοικήσεις. Μια κατάθεση η οποία συνεχώς επιδινώνεται. Έσοδα προκύπτουν κυρίως από ανταποδοτικές υπηρεσίες, τέλη και φόρους και από την άλλη να έχουμε συνεχώς τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα γίνονται για έργα και για δράσεις που είναι φυσικά πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες, από τις ανάγκες των δημοτών μας. Αφού έχεις λίγα έσοδα, λίγα χρήματα, θα κάνεις και λίγα έργα αλλά και εκεί ο προσανατολισμός είναι όχι για να ικανοποιηθούν λαϊκές ανάγκες. Για αυτό λοιπόν παρατηρούμε ότι κυριαρχούν τα έσοδα από παρελθόν των ετών. Δηλαδή ο δήμος ανοίγει, όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις, παλιά τεφτέρια για να εισπράξουν από τους δημότες χρήματα τα οποία λείπουν από τα ταμεία του δήμου. Και βλέπουμε λοιπόν χαρακτηριστικά, και τελειώνουμε αυτό, όπου από τέτοια έσοδα έχουμε τη βεβαίωση του 96,81 έχουν τιμολογηθεί και έχει πληρωθεί εισπαχτή μονάχα το 5,82. Αυτό μαρτυράει ότι απ' μια έχεις μια πρεμούρα στο να βάλεις στο χέρι βαθιά την τέπη των δημοτών, απ' την άλλη διαπιστώνεις ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει. Γι' αυτό ακριβώς έχεις αυτά τα ποσοστά. Με αυτή την έννοια λοιπόν θεωρούν ότι μια τριμηνία έκθεση, που είναι ο καθρέφτης της λειτουργίας του δήμου, ένας καθρέφτης των οποίων καθρεφτίζονται όλες οι παρατάξεις και βλέπουν ότι είναι όμορφοι και ωραίοι, αλλά όμως αυτή την ομορφιά δημιουργώνουν οι δημόντες με υπέρονκα με τα τέληγε τους φόρους. Γι' αυτό φυσικά είμαστε αρνητικοί και καταψηφίζουμε. Ευχαριστώ. Ναι κύριε Πρόεδρε, κι εγώ καταψηφίζω την τριμηνία. Κύριε Πρόεδρε, επειδή το προϋπολογισμό δεν τον είχα ψηφίσει, θυμίζω στο σώμα λόγω των αναπτύσσων στα δημοτικά τέληγη, των δημιουργικών φόρους που είχε εισηγηθεί και έβαλε ειδίκηση, γι' αυτό είναι ακριβώς το λόγο που δεν ζητήσω και τριμηνία έκθεση αποτελεσμάτων. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο. Δεν μας ακούει ο κύριος Κουνάκος. Εγκρίνεται καταπληκσυφία. Τρίτο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να προσθέσω κάτι, γιατί η διοίκηση δεν πρέπει να λέει μόνον ότι όλα τα κάνει καλά, αλλά πρέπει να κάνει και αυτοκριτική. Και η αυτοκριτική ειδική μου στο θέμα των εισπράξεων είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα το οποίο όμως και θα τακτοποιηθεί με το προσωπικό. Υπάρχει ένα σύστημα, δηλαδή υπάρχει άλλο για τις άδειες, άλλο για τις εισπράξεις. Αυτός που παίρνει τις παρουσίες από τη λαϊκή, δεν κάνει τις καταστάσεις για να εισπράξει τα χρήματα, αλλά πρέπει να τα δώσει στις εισπράξεις. Λοιπόν, αυτά είναι παφογένειες που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η διοίκηση, ούτως ώστε να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδα του δήμου. Όσο για την ΔΕΙΑΚ, αφήστε το, θα τα πούμε μια άλλη φορά, γιατί δεν είναι το θέμα αυτό σήμερα. Ευχαριστώ πολύ. Δεν είναι το θέμα. Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά έχω ζητήσει το λόγο για να πω κάτι. Α, ναι, κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Λοιπόν, πολύ σύντομα. Από τα στοιχεία τα οποία έχουμε και από την έκθεση που έχει συντάξει ο κύριος διευθυντής, αυτά τα οποία γίνονται εμφανή πλέον είναι τα εξής. Μπορούμε όλοι πλέον... Μ' ακούτε? Ναι, κανονικά σας ακούμε. Ωραία. Λοιπόν, καταρχήν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το οποίο ήταν, θα λέγαμε, το κόστος του προηγούμενου lockdown και γενικότερα του κλεισίματος της οικονομίας κατά τους μήνες, θα λέγαμε, κυρίως Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, έτσι. Στην έκθεση την οποία έχει συντάξει ο διευθυντής είναι πολύ χαρακτηριστικά τα ποσά. Ένα είναι αυτό. Ένα δεύτερο είναι ότι η κατάσταση έχει σωθεί, πραγματικά, εν πολλής με τα χρήματα τα οποία φρόντισε να στείλει η κεντρική διοίκηση στο δήμο μας και βέβαια σε όλους τους δήμους. Νομίζω είναι εμφανές ότι αν κάνει κάποιος μια προσταφέρεση των ποσών τα οποία έχουμε στερηθεί και των ποσών που μας έχει στείλει το κράτος το πρόστιμο θα έλεγα ότι είναι κατά πολύ θετικό. Επίσης, δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, η άποψή μου σε αυτό το κομμάτι είναι ότι δεν έχουμε ως δήμος, θα έλεγα, ένα σκεπτικό συνολικό, όσον θα διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα. Σήμερα έγινε πολλής λόγος για το που πηγαίνουν. Εγώ επειδή δεν προστανατολίζομαι στο λαϊκισμό και θα συμφωνήσω απολύτως με τον Βαγγέλι τον παπά σε αυτό το σημείο. Καλά κάνει ο δήμος και τα χρησιμοποιεί όπου υπάρχει ανάγκη γιατί άλλωστε είναι ξεκάθαρη και η υπουργική απόφαση. Δίνει αυτό το δικαίωμα στους δήμους να τα χρησιμοποιήσουν όπου απαιτείται. Και πολύ καλά κάνουμε λοιπόν. Απλώς αυτό το οποίο με ενοχλεί είναι αυτό το λαϊκιστικό κρεσέντο κάποιων συναδέλφων οι οποίοι μη γνωρίζοντας πράγματα λένε κυριολεκτικά και θα μου επιτρέψετε αυτήν την φράση κύριε Πρόεδρε ότι τους κατέβει, έτσι, απλώς για να πουν αυτό το οποίο θέλουν να πουν. Ένα τρίτο το οποίο γίνεται εμφανές και κύριε Δήμαρχε ήταν κάτι το οποίο το είχα εντοπίσει και σας το είχα πει εδώ και πολύ καιρό βέβαια ο κύριος Διευθυντής λέει ότι διορθώνεται το πρόβλημα είναι ότι από την έλλειψη κυρίως που είχαμε στην οικονομική υπηρεσία με αυτήν την ανακατανομή του προσωπικού που έγινε ήδη βλέπουμε τα άσχημα, θα έλεγα, αποτελέσματα που έφερε αυτή η ανακατανομή ευτυχώς διορθώνεται η κατάσταση άρα δεν το σχολιάζω περαιτέρω αλλά αυτό το οποίο νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό το οποίο θα πρέπει να δείτε ως διοίκηση είναι ότι υπάρχει πραγματικά και μεγαλώνει σιγά σιγά αυτό το πρόβλημα όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων και των έργων είμαι σίγουρος και το συζητήσαμε και στην οικονομική επιτροπή ότι έχει παίξει τον ρόλο τους αυτό και όλο αυτό το πρόβλημα που υπήρξε με το κλείσιμο της οικονομίας αλλά νομίζω εδώ θα πρέπει λίγο να επιταχύνουμε για να καλύψουμε αυτό το μεγάλο έδαφος το οποίο έχουμε χάσει Ευχαριστούμε πολύ Ωραία, λοιπόν τρίτο θέμα Ισήγηση για καθορισμό αμυδής δικαιολογικού συλλόγου Καβάδας προκειμένου να αναζητηθεί, καταγραφεί και διορθωθεί αναφορικά με τις κτηματολογικές εγγραφές το διοτισιακό παθεστό σαν καινείο της πρώην κοινότητας αμυντελεόνα Καβάδας Κύριε Χατζουστά ο Δήμος ή ο κύριος Ιαποβίδης Λοιπόν, αφορά όλη την περιουσία του Δήμου στον αμυγδαλεόνα διότι υπάρχουν κάποια οικόπεδα τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα, δεν είναι περασμένα στο Δήμο και κάνουμε λοιπόν ένα έλεγχο αυτή τη στιγμή της περιουσίας του Δήμου που υπήρχε στον αμυγδαλεόνα στην κοινότητα του αμυγδαλεόνα και πέρασε πλέον στον Δήμο Υπάρχει κάποια αντίρρηση? Μια ερώτηση θέλω να κάνω κύριε Πρόεδρε Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί άκουσα τώρα τον κύριο Δήμαρχο που είπε ότι μετά από καταγραφή της αχύνητης περιουσίας στη δημοτική ενότητα Φιλίππον, ότι προέκυψε αυτό το ζήτημα Να ρωτήσω λίγο, εγώ θυμάμαι ότι στην προηγούμενη διοίκηση και για αρκετά χρόνια, νομίζω τέσσερα περίπου υπήρξε η πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη, όπου το αντικείμενο του ήταν η καταγραφή της αχύνητης περιουσίας του Δήμου και θα ήθελα να ρωτήσω, δεν ολοκληρώθηκε η καταγραφή της αχύνητης περιουσίας τότε με την πρόσληψη και την παρουσία του συγκεκριμένου συνεργάτου διότι φοβάμαι πολύ... Ναι, κύριε Βέρο να σας απαντήσω, σας παρακαλώ Μισή ώρα να τελειώσω λίγο Ευχαριστώ πολύ Γιατί φοβάμαι πολύ ότι ενδεχομένως αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει αχύνητη υπηρεσία για την οποία είτε δεν γνωρίζουμε, είτε ενδεχομένως δεν έχουμε κάνει όλες τις ενεργίες για να είναι δικιά μας υπηρεσία Αυτό το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο θέλω λίγο να μου πείτε πώς γίνεται η επιλογή του ορισμού των δικηγόρων αυτών των υποθέσεων Και δω πολύ σύντομα γιατί δεν θέλω να ξαναπάρω τον λόγο Θα παρακαλούσα πολύ την σημερινή διοίκηση ο ορισμός να γίνεται μέσα από έτοιμα και μέσα από πίνακα του δικηγορικού συλλόγου διότι διαπιστώνω ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι μόνο παίρνουν όπως και με την προηγούμενη διοίκηση Και θα ήθελα πολύ να ακούσω από τη μεριά της νομικής υπηρεσίας διότι φαίνεται τουλάχιστον η συζήγηση ότι η νομική υπηρεσία προτείνει Να ακούσω με ποιον τρόπο επιλέγεται από τη νομική υπηρεσία ο δικηγόρος και βέβαια μη μου πει γνώση στους αντικειμένους κτλ ότι για αυτό το αντικείμενο τουλάχιστον πάρα πολύ δικηγόροι έχουν και την ικανότητα και τη δυνατότητα και τη γνώση Ευχαριστώ πολύ Καταρχήν δεν υπάρχουν οι ίδιοι δικηγόροι που λέτε, οι ίδιοι και οι ίδιοι κύριε Βέρο Μάλλον δεν έγινε ακατανοητός, ή ίσως να φταίω κι εγώ, συγγνώμη κύριε Δήμαρχε ήθελα να πω ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση ξέρετε πολύ καλά τι είναι αυτό και με την παράταξή σας και με την προηγούμενη παράταξη Εάν εννοείτε ότι είναι γιατί εγώ δεν θέλω να λέω πράγματα πίσω από το δάκτυλό μου Ούτε εγώ λέω πίσω από το δάκτυλό μου Είμαι πολύ καλά, βλέπετε δεν ήθελα να πω σε αυτή τη συζήτηση Πείτε μου πώς γίνεται η διαδικασία και δεν μπαίνω Δεν είναι προσωπικό το θέμα, προς Θεού έτσι Και δεν αφησβητώ τις δυνατότητες και τις κανότες κανένας αλλά πείτε μου πώς γίνεται η διαδικασία του ορισμού, αυτό γενικώς έτσι, γενικώς Ούτως ώστε να μπορέσουμε να τελειώσουμε γρήγορα τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε Είναι άλλο να πάρουμε ένα δικηγόρο ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία και πρέπει να ξεκινήσει ο άνθρωπος από την αρχή και άλλο να πάρουμε ένα δικηγόρο ο οποίος μπορεί πιο εύκολα να τελειώσει τη δουλειά Ο άλλος ο δικηγόρος θα πάει σε μια άλλη υπόθεση Δηλαδή δεν θέλω να θεωρηθεί ότι μερολυπτώ, ότι μερολυπτούμε υπέρ κανενός δικηγόρου ούτε αν κατέβηκε στις εκλογές, ούτε αν είναι δικό μας παιδί, ούτε τίποτα Μακριά από μένα αυτά Τώρα ο κ. Μιχαηλίδης ήθελε κάτι να πει Ναι απλώς να ενημερώσω ότι όπως αν θυμάστε από τους πρώτους υποτεραιότητες όταν αναλάβαμε με απόφαση δημάρχου στελεχώθηκε ξανά το τμήμα το γραφείο GIS και δημοτικής περιουσίας επέστρεψη υπάλληλος από την πολυοδομία και στελεχώθηκε το γραφείο αυτός να ξανακίσουμε να δουλεύουμε το GIS Εκεί είδαμε ότι υπήρχε όπως είπατε από μια υπηρεσία που είχε πληρωθεί παλιότερα ένα υλικό της τάξης των 140 GB το οποίο δεν είχε περαστεί καθότι δεν υπήρχε υπάλληλος να μπορέσει να ελέγξει αυτή τη δουλειά που έγινε Η υπάλληλος λοιπόν ξεκίνησε, ελέγχει αυτό το υλικό το περνάει στο GIS και κάναμε πρόσφατα την εφαρμογή με έναν εξωτερικό συνεργάτη η τεχνική υπηρεσία μαζί με τη διέθυνση ψηφιακών όπου μπορεί κάποιος να δει ένα κομμάτι της περιουσίας στο χάρτη παραφανταστείτε κάτι σαν το Google Maps, είναι κάπως διαφορετικό όπου οδηγείται αυτομάτως με ένα κουμπί σε μια αντίστοιχη διέθυνση όπου υπάρχουν όλα τα αρχαία σκαναρισμένα από την δουλειά που έγινε οπότε σίγουρα δεν μπορεί πάλι, όταν ξέρω ότι έχει και παράλληλες αρμοδιώτες επομένως δεν είναι 100% κεντρωμένη πάνω σε αυτό παρόλα αυτά δουλεύει συνεχώς πάνω σε αυτό το θέμα Απαντήθηκαν κύριε Πρόεδρε και δύο ερωτήσεις το οποίο είναι σχετικά με το πώς αυτό το πράγμα έμεινε και εξαχάστηκε βέβαια χαίρομαι να πω ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε ο κ. Μιχαλίδης θυμάται ότι του ρώτησα τουλάχιστον τρεις φορές μόνο αυτού του έτους για την περιοσία της συγκεκριμένη Το θυμάμαι κ. Νιξανθόπιλε Ναι, ναι, ναι, ευχαριστώ κ. Δημαρχή Και σε ό,τι αφορά τη δικηγόρο, πέρα από την Τσικανώαι Τέστης αυτό που ήθελαν αυτοί οι σαλαταίοι και οι χαίροι μου που το είπε είναι ότι απλά η κυρία τέτοια να είναι υποψήφια στις εκλογές μας καθόλου κακό, αν κάνει τις δουλειά της καθόλου κακό είναι δικαίωμά σας και εσέχετε την πρωτοβουλία των κινήσεων Ευχαριστώ πολύ Συμφωνούμε όλοι? Όχι Επίσης και κάτι άλλο που θα ήθελα να πω σε σχέση με αυτό είναι ότι πολύ γρήγορα θα δούμε αν θα γίνει διαγωνισμός ή αν θα γίνει ανάθεση πρέπει επιτέλους να καταγράψουμε στην πόλη σε περιοχές κρίσιμες τα επικίνδυνα Όλοι βλέπουμε τι γίνεται τώρα με στη Σάμο με τα επικίνδυνα θα καταγραφούν στις περιοχές όπου υπάρχουν δηλαδή Αγία Βαρβάρα, Παναγία και Άγιος Γιώργης να καταγραφούν όλα τα επικίνδυνα ούτως ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι οι διοκτήτας και να μπορέσουμε να τους ειδοποιήσουμε για να πάρουν τα μέτρα Κύριε Πρόεδρε, δεν απαντήθηκε αυτό που ρώτησε ο κύριος Βέρος και είναι σημαντικό τι αποτελέσματα είχαμε από την προηγούμενη ιδίκηση στο συγκεκριμένο σκεπτικό της αναζήτησης της δημοτικής υπερουσίας Δηλαδή πείτε μας, βρέθηκε τίποτα, υπάρχει αδιαξιόλογο Κύριε Παππά, είχαμε αποτελέσματα, είναι αυτά τα 140 που λέει ο κύριος Μιχαηλίδης απλώς δεν είχαν περαστεί στο GIS Δεν υπήρχε κάποιος να τα ελέγξει γιατί πρέπει να είναι ισχυριακός αυτός που ελέγχει και αυτό το υλικό Αυτό το υλικό περνιέται σιγά σιγά μέσα οπότε με το που υπάρχει σε κάθε αρικόνα θα υπάρχουν αποτελέσματα από χίες μεριές και από το γεγονός ότι είναι ψηφιοποιημένο και από το γεγονός ότι θα μειωθεί ο έμφυα που πληρώνει ο δήμος Πάντως εγώ κύριε Μιχαηλίδη πιστεύω ότι δεν είναι θέμα νομικό αυτό καθαρά Πρέπει να υπάρχει και ένας τοπογράφος μέσα Ο οποίος σε αβυσβητόμενες εκτάσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου και δημοτικής ιδιοκτησίας θα πρέπει δηλαδή να δίνει όρια να δίνει πού πέρασε το δημόσιο μέσα αν πραγματικά υπάρχουν και άλλα πράγματα και πιστεύω ότι εφόσον βάζουμε μία τάξη πρέπει να αντιβάλλουμε την τάξη 100% όχι αποσφασματικά δηλαδή με τον Αμίγρα Λεωένα που έτυχε που ήταν μια όρημη ιστορία από τον προηγούμενο τύπο Υπάρχουν πολλά αφησβητούμενα τα οποία πρέπει να γίνει μία συγκεκριμένη δουλειά και νομίζω και ο κύριος βέρος και εγώ αυτό σε αυτή τη βάση το βάζουμε δηλαδή στην αναζήτηση ποιάς της πραγματικής εικόνας της δημοτικής ιδιοκτησίας Κύριε Δημαρχέ, στο θέμα των επικίνδυνων, της καταγραφής των επικίνδυνων έχετε και τη συνδρομή του ΤΕ ή ήθελα να το βάλω σήμερα ως θέμα πρώην μερίσας διάταξη δεν έγιναν αυτά τα θέματα αλλά δοθείς τις ευκαιρίες αυτής που είπατε έχουμε μιλήσει στη δικού σας του ΤΕ για τα επικίνδυνα χτίρια με αφορμή του τραγικού συμβάνου στη Σάμα οπότε έχετε τη συνδρομή του ΤΕ Ευχαριστώ πολύ κύριε Ρετάνη Κύριε Τσανάκας Ψηφίζουμε είπαμε θετικά Κύριε Παπά χρειάζεται τοπογράφος και νομικός και τα δύο Αυτό είπαμε ότι μόνο με τόσο μπερδεμένα θέματα από άποψη έκτασης δεν μπορεί να τα λύσει ο νομικός θέλει και τοπογράφος Κύριε Παπαδόπουλε Ούτως ή άλλως για να συμμετέχω και εγώ στο διάλογο και η συνεργασία με την τοπογραφική και δικτυματική νομίζω θα λύσει πολλά θέματα είτε είναι δικηγόρος είτε είναι τοπογράφος νομίζω ότι αλλά είναι τα γεωγραφικά έτσι πλαιορουφρικά συστήματα και τα εγκρίνουμε βέβαια αλλά όσο για τις επιλογές των συνεργατών κύριε Βέρο γιατί απορείτε και ως δήμαρχος του ΟΚΠ πανελημένα ή φίλος του Θαΐνε ή προεκλογικού του Υπόσχεση πάντως όπως και να είχε εμείς ψηφίζουμε παρόν γιατί έχουμε ζητήσει κύριε Πρόεδρε Πανελημένα να απευθύνει το δήμος στο δικηγορικό σύλλογο Καβάλλας και να γίνεται διαδικασία κλήρωσης ανάμεσα στους αδικηγορούς που επιθυμούν να συμμετέχουν ώστε να υπάρχει ίση αντιμετώπιση στους επαγγελματικούς με αυτή την έννοια ψηφίζουμε πάνω. Κύριε Παπά. Ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο. Ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ποτόια. Ναι. Κύριε Ποτόια. Ναι, μ' ακούτε. Κρατάω το ναι και πάω παρακάτω. Όχι, λέω ναι, ευχαριστώ για το λόγο μου. Θα μπορούσε να πει κανείς σχετικά με το θέμα ότι αυτό είναι το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος που όλοι με θέρμη υποστηρίζεται. Ένα λαλούμ δηλαδή και μία ανεκανόητα. Ας απεραλείς το σημείο, ο δήμος και το κράτος να αερίζουν για τη δημόσια περιοσία. Ωστόσο όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Καθόλου ανεκανόητα δεν είναι. Καθόλου λαλούμ δεν είναι. Είναι συνειδητή επιλογή που τόσα χρόνια παρ' όλες τις υποσχέσεις που δώσαν όλες οι κυβερνήσεις που περάσαν από το πέρα από τον τόπο μας ότι θα κάνουν το εθνικό κτηματολόγιο και θα αποκαλυφθεί και θα προστατευθεί η δημόσια και θα χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιοσία. Δεν το κάνανε, παρόλο που ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ. Και δεν γίνεται γιατί ακριβώς ο λύκος την αμμούλα χαίρεται. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αυτή η καταγραφή της δημόσιας περιοσίας, γίνεται αυτό το πλάτσικο της γης η οποία φυσικά παρόλο που έχει κατασκευαστεί, δημιουργηθεί από το θεό, το θεό σας, την έχετε κάνει εμπόρευμα και την πουλάτε και την αγοράζετε. Για αυτό ακριβώς σημαίνουν αυτά. Και ακριβώς δεν μπαίνει μία τάξη στο εθνικό κτηματολόγιο για να μπορούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να λυμμένονται το δημόσιο χώρο, τις παραλίες, τις περιοχές Νατούρα, τα δάση και λοιπά. Τα ομοσχέρια έχουν το ελεύθερο να κτίσουν και να κατασκευάζουν όπου γουστάρουν. Για αυτό λοιπόν εμείς καταψηφίζουμε με αυτή τη λογική και με αυτή την έννοια, αυτή την αντιδικία που υπάρχει, υποτίθεται, υποτίθεται, μεταξύ δήμου και κράτους για την δημόσια περιοσία. Είναι απαράδεκτο και το καταγγέλουμε με όσες δυνατοί φωνή έχουν. Ευχαριστώ. Πάντως, κύριε Μιχαηλίδη, εάν καταφέρετε και βρείτε και παραλίες στο Μινταλόνα, θα αγοράσω και εγώ εικόπλου. Έχει δάση, κύριε Βοιατζή. Έχει δάση, κύριε Πρόεδρε. Έχει δάση και τα παίρνει η Εγνατία για να κάνει δρόμο, γιατί έχει οικονόμα. Κύριε Βοιατζή. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι. Κύριε Ξανθόπουλε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και εύχομαι να μην υπάρξει στο μέλλον πιθανότητα να χάσει ο δήμοσιος πολιτισιακό του στοιχείο κάτω από τις δίκαιες και τα νομικά του πρόσωπα, βέβαια. Κύριε Σκουνάκο, είναι εδώ, έχει φυγή. Ωραία, εγκρίνεται λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Τέταρτο θέμα, έγκριση πρακτικού της έβδομης συνεδρίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου 2020, που αφορά το θέμα του κανονισμού παραχώρησης χρήσης των σχολικών γημαστηρίων, εθνουσιακών κολαμπλής χρήσης, θεωρώ να τη δηλώσω στους σχολικών χώρων γενικά. Ποιος θα εισηγηθεί, κύριε Δημαρχέ. Δεν ξέρω αν έχει κανείς κάποια απορία. Υπάρχουν να ρωτήσεις? Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω και ερωτήματα και διφθυνήσεις. Κύριε Βέρο και κύριε Σανθόπου. Πρόεδρε, πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση, γιατί νομίζω ότι μετά δεν θα υπάρχει λόγος να κάνουμε τη συζήτηση, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει γίνει διαβούλευση. Διότι αν δεν έχει γίνει, δεν μπορεί να ληφθεί κανονιστική απόφαση. Και εδώ πρόκειται ξεκάθαρα περί κανονισμού, άρα κανονιστική δεν μας θα είναι η απόφαση. Αν δεν έχει διαβούλευση, δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα. Να απαντήσω εγώ. Νομίζω ότι έγινε μια συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μια συζήτηση με την Ένωση Γωνιών και Κιδαιμόνων, με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Δεν γνωρίζω όμως αν έγινε διαβούλευση έτσι όπως το θέτει ο κ. Καλανταρίνης. Έχει γίνει και με τις ομάδες. Θα πρέπει να υπάρχει η δήμαρχε πρακτικό διαβούλευσης, το οποίο θα συνοδεύει την εισήγηση. Αλλιώς δεν θα περάσει από την αποκεντρωμένη. Είναι υποχρεωτικό. Και μάλιστα θέλει και δημόσια διαβούλευση. Δηλαδή και διαδικτυακή. Λοιπόν, επειδή δεν ξέρω αν υπάρχει όχι αυτό που λέτε, να το αποσύρουμε το θέμα για να το ξαναφέρουμε. Έτσι κι αλλιώς δήμαρχε κλειστά είναι. Έτσι κι αλλιώς κλειστά είναι. Κάτω δεν μετουπίζουμε όλα τεχνοκρατικά. Ωστόσο ο Σινάρεφ είναι τυπικό το ζήτημα και νομίζω ότι ανεξάρτητα αν είναι νομιμοποιημένο να το κάνουμε ή όχι, πρέπει να σταθούμε στην ουσία. Και η ουσία είναι μία. Για αυτή μπορούμε να πούμε δυο κουβέντες. Όχι, δεν συζητείτε, θα συζητηθεί όταν συζητηθεί. Κύριε Παπαδότηλε μην ανησυχείτε τεχνοκρατικά θα αντιμετωπίζουμε τα θέματα. Μακάρι να μπορούσατε κι εσείς να αντιμετωπίσετε τεχνοκρατικά τη θέση που βρίσκεστε, αλλά να την αντιμετωπίζετε πολύ να μην πω πώς. Λέει το θέμα έκθετη τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε τους 2020. Αφορά το κεφάλαιο νέα έργα είναι το άθρισμα τριών νέων στοιχείων που προκύπτουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Το ένα είναι η κατασκευή καταφυγείου αδέσποτων ζών που εγκρίθηκε, έχουμε την έγκριση της χρηματοδότησής του και εγγράφεται στο τεχνικό πρόγραμμα με χίλια ευρώ. Έχουμε ένα μικρό ποσό το οποίο συμπληρώνει 380 ευρώ το έργο επισκευές συντηρής στο δασάκι των Πεντακοσίων. Και έχουμε και 5.150 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου επισκευές κατασκευές στο κοινωνικό κατάστημα Αμυγδαλεώνα και στο κτίσμα πολιτιστικού συλλόγου σταυρού. Αυτά τα ποσά λοιπόν τροποποιούν το τεχνικό πρόγραμμα και μεταφέρονται για υλοποίηση των ανάγκων των αντίστοιχων στο πρόγραμμα του 20. Υπάρχει κάποια αντίρρηση? Να ρωτήσω σε λίγο μια διευκλήνηση. Κύριε Αντιδήμαρχε, εδώ βλέπω, τουλάχιστον δεν ξέρω αν στείλατε ορθή επανάληψη, εδώ στην έκτη τροποποίηση, αυτή που στείλατε δηλαδή, δεν νομίζω να στείλατε άλλη μετά. Έκτη τροποποίηση τεχνικού πρόγραμματος. Μπράβο, εντάσσεται ως νέο έργο την κατασκευή καταφυγείου αδές που τον ζω. Θέλω να ρωτήσω, εγώ θυμάμαι ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 είχατε μέσα για την κατασκευή ως νέο έργο του κοινοκομείου. Από το έργο είναι χρηματοδοτούμενο. Προβλεπόταν ως νέο έργο, τώρα αν αλλάζει πηγή χρηματοδότησης, δεν ξέρω αν είναι τυπικό το θέμα, αλλά θέλω να σας πω ότι υπήρχε τότε. Αυτή τη στιγμή έχουμε την έγκριση και τη χρηματοδότηση από το φιλόδημος 2 του έργου αυτού. Είναι 372.000 φιλόδημος 2, το υπόλοιπο ποσό θα εγγραφεί στα οικονομικά έτη 21 και 22. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας και αυτή είναι η επέμβαση που γίνεται στο τεχνικό πρόγραμμα με συμβολικό ποσό των 1.000 ευρώ, γιατί δεν θα προλάβουμε να έχουμε καμιά απορόφηση. Άλλη ερώτηση. Δηλαδή τα 1.000 ευρώ είναι τεχνικό ζήτημα, ότι θα κάνετε τίποτε. Δεν προλαβαίνουμε κύριε Ποτόλια, δηλαδή ο χρόνος αυτή τη στιγμή από εδώ και πέρα που μας δίνεται είναι για να δημοπρατηθεί το έργο. Το έργο στα πλαίσια της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που δημοπρατούμε ένα έργο είναι της τάξης των 6 μηνών περίπου. Ας βάζουμε 100 ευρώ ρε παιδί μου, τώρα 1.000 ευρώ θα πάνε έτσι μόνο για τον τύπο. Πήγαμε κύριε Ποτόλια και βάλαμε 1.000. Ελπίζω ότι η αναμόρφωση επόμενη θα απορροφήσει προς το τέλος του χρόνου το χιλιάρικο αυτό. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Ιακοβίδη. Κρηματοδότηση από ίδιους πόρους, εξηγήστε μου 860-900, το πρώτο ερώτημα αυτό. Και τι σημαίνει η ισχύς του προγράμματος έως 31-12-2020. Ποια είναι οι επιπτώσεις δηλαδή ενδεχομένως στο πρόγραμμα αυτό, στο έργο αυτό. Λοιπόν, όσον αφορά τους 860.000, ο υπολογισμός γίνεται ως εξής. Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου είναι 1.232.900, επ'αυτού θα προκύψει μια έκπτωση που θέλετε να πιθανολογίσουμε 50%-40%. Τα ποσά αυτά δηλαδή θα φτάσουμε περίπου στις 700.000 αν θέλετε μια έτσι χοντρική εκτείνηση. Από τις 700.000 θα χρηματοδοτηθούμε με τις 372.000, που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα υπόλοιπο της τάξης των 300.000 σαν συμμετοχή ουσιαστική του δήμου στο έργο αυτό. Αλλά οι 860.000 που αναφέρονται έχουν μαζί τους και όλη την έκπτωση που προβλέπεται για το σύνολο του έργου, γι' αυτό φαίνεται μεγάλο το ποσό. Έγινε κύριε Δημαρχή. Η ισχύς του προγράμματος στους 31, 12, 20 τι σημαίνει? Η ισχύς του προγράμματος αφορούσε την έγκριση του έργου και την αποδοχή της χρηματοδότησης από το Φιλόδημος 2. Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε την δημοπράτησή του και μπαίνουμε στα επόμενα δύο χρόνια για την υλοποίησή του. Ότι εμείς πρέπει να αποδοχθούμε στο 12, 12, 20 δηλαδή. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Ήδη έχει εγκριθεί. Λοιπόν, είμαστε όλοι θετικοί? Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι. Προχωρήστε, πρόεδρε, θετικοί είμαστε. Και στα επόμενα γρήγορα. Το επόμενο είναι συντηρείς επισκευές κεντρικής πλατείας Καβάλλας. Θετικοί, ομόφωνα, πάμε. Όχι, μία ερώτηση θέλω να κάνω. Περιμένω τον πρόεδρε να με δώσει τον λόγο. Άντε, πρόεδρε. Έλα, έβαλε εμένα στη θέση του. Κάντη, μπρε Άρη. Υποβαθμίζεσαι, υποβαθμίζεσαι. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω τον κύριο Γιακοβίδη. Μα ζητάτε εδώ να εγκρίνουμε το δεύτερο ανακεφαλωτικό πίνακα, αλλά πίνακα δεν βλέπουμε. Δεν βλέπω καν πίνακα. Δυστυχώς δεν τον έχω κι εγώ μπροστά. Υπάρχουν πολλοί, αλλά εμείς δηλώνουμε παρόν για συντομία του χρόνου. Κύριε Βέροντα, κύριε Γιακοβίδη, να κάνουμε μια προσθήκη. Δεν έχουμε πίνακα, ούτε αιτιολογική έκθεση, ούτε προμέτρησα, που λέτε ότι είναι συνειμένα. Δεν έχουν στάλει αυτά. Δεν έχουν στάλει αυτά. Παραλάβει αυτά. Θα συνειμένα λέτε ότι υποβάλλεται αιτιολογική έκθεση, δεύτερο απέ, προμέτρηση απέ. Αυτά δεν έχουν στάλει. Η εισήγηση, πιστεύω, είναι επαρκής και σαφής και ίσως δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Ήδη από το τεχνικό συμβούλιο της περιφέρειας έχει εγκριθεί, έχει θετική γνωμοδότηση. Οι τροποποιήσεις και οι διαφοροποιήσεις του δεύτερο απέ είναι μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού του. Δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές, έχουν προκύψει αλλαγές αντικειμένου ως ένα βαθμό μέσα στα πλαίσια των ομάδων του έργου. Τώρα, αν θέλετε πλήρη στοιχεία γι' αυτό, ομολογώ ότι δεν υπάρχουν, αλλά δεν τα θεωρώ τόσο... Ας θυμίζω ότι όταν ήρθε ο δεύτερος απέ πριν από έναν άμυσι μήνα είχαμε διατυπώσει και εγώ αλλά και άλλοι συνάδελτοι. Κάποιος δεν πει φυλάκια γιατί υπήρχαν εργασίες οι οποίες προβλεπόταν και δεν είχαν γίνει. Σαν να το πω έτσι, ο εργολάβος έδειχνε μια προτίμηση να κάνει κάποια πράγματα και κάποια άλλα πράγματα να μην τα κάνει. Είχαμε διατυπώσει κάποιες έτσι ερωτήσεις και δεν υπάρχουν αυτά, να μην ταλαιπωρών το σώμα και εγώ παρόν και να προχωρήσουμε. Το αντικείμενο ήταν δύσκολο και ήταν σε πάρα πολύ δύσκολη εποχή που υλοποιήθηκε. Μην το ξεχνάμε. Αυτό πέρασε ένας χρόνος με τις ταλαιπωρίες του COVID-19, των αναβολών, των παρατάσεων και προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Λοιπόν εκτός από τον κ. Ξανθόπη και τον κ. Πέρον είναι κάποιος άλλος αγνητικός? Όλοι θετικοί, εγκρέται καταπληξυχία. Παρόν είπαμε εμείς κ. Πρόεδρε Παρόν, όχι οι αγνητικοί. Συγγνώμη κ. Πέρον. Ο κ. Βέρος Παρόν. Εγώ και ο κ. Πέρον είπα, όχι ο Ιαδήμαλς είπα όχι είπα Παρόν. Σωστά. Έφυγε ο κ. Βέρος και χαλάρωσε, είδες τι γίνεται. 7ο θέμα συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και οριστικής παραλαμβύσης του έργου συντηρής αποκαταστάσεων αγροτικών δρόμων και διανήξεις δρόμων έτου 2017. Ναι. Μόφωνα. 8ο συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και οριστικής παραλαμβύσης του έργου αποκατάστασης τύχου αντιστήριξοδοστρώματος και πεζοδρόμου στους χρυσοστόμους μήνου εις λόγου θεομηνίας. Ο κ. Σάρρος κάνει την κλήρωση και θα μας πει τα αποτελέσματα. Λοιπόν, στο έβδομο θέμα είναι Παπαδόπουλος, Θεόντρος και Γραμμένος Γεώργιος. Το έβδομο ή στο όγδο, πρόεδρε? Το όγδο, όγδο είναι πρόεδρε. Το όγδο. Και στο έβδομο ήταν αυτά, το προσπέρασα. Το όγδο είναι Παπαδόπουλος, Σωτήρης. Παπαδόπουλος, Σωτήρης στο οκτώ και αναπηρωματικός. Προσαρέψεις Πυρήδωνα. Προσαρέψεις Πυρήδωνα. Στο εννιά. Στο εννιά. Μια στιγμή. Το εφτά μας είπατε τώρα, μια στιγμή. Είπαμε το εφτά αρχικά, είπα το οκτώ και τώρα πάμε στο εννιά. Ωραία. Στο εννιά από Γιατζίδης, Νικόλαος. Νικόλαος. Κυρία Βακερζή Σαΐια, αναπηρότρια. Έχουν καταγραφεί, κύριε Σάρω? Ωραία, ευχαριστώ. Δέκατο, έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαμβής του έργου, επέκταση δικτύου νοδικού φωτισμού και συντήρηση δικτύου φωτισμού Δημοκρατίας 2018. Πάει κάποιο ερώτημα? Είμαστε οπιθετικοί? Ναι, ναι. Ωραία, ενδέκατο, έγκριση διότι αντιχωρήγησε άδειες εκτέλεες εργασιών στο Νοδό Μεγάλο Λοξάνδρο 13. Εγκρίνεται? Δεν έχει υλοποιηθεί αυτό το αντικείμενο, ήταν μια μικρή παρέμβαση εκεί στο υπόγειο δίκτυο των ομβρίων και είχαμε το αποτέλεσμα... Ομόφωνα, πρόεδρε, προχώρα. Απαλλαγή δημοτικών τελών σε εποχή επιχείρηση, 12ο θέμα. Εμείς συμφωνούμε. Συμφωνούμε. Συμφωνούμε όλοι. 13. Ορισμός εκπροσώπου του Δημοκαβάλλας με τον αμπληρωτή του προκειμένου να συμμετάρουν στη συγκρότηση της νομοδοτικής επιτροπής σε θέματα ανέκτησης απομάκτησης, εξωτερές εργασιών και λοιπά. Μισό λεπτάκι να κάνουμε την πλήρωση. Δεν θέλει η διοίκηση να βάλει δικό της. Είναι θέμα της δίκης. Έχετε δίκιο, Γιακομπίδης και Σταβίδης. Ε, βέβαια. 14. Αποδοχή έτσις παρέτης του κυρίου Καρασαβίδη Ελευθέριο από τακτικό μέρος του Δησούτου Νομικού Προσώπου με την αγωνιμία δημοτική θεαρτική, ΔΥΠΕΘΕ, και αντικατάστασής του. Πριν βάζουμε τον ανακουμπαντικό, τον Τζοτσόπουλο, τον Καρασαβίδη Ελευθέριο, τον ανακουμπαντικό, τον Τζοτσόπουλο τακτικό και αύριο θα σας στείλω τον αναπηρωματικό. Ωραία, ο κύριος Τζοτσόπουλος γίνεται τακτικό και περιμένουμε τον αναπηρωματικό για να εγγραφεί. 15. Αποδοχή έτσις παρέτης του κυρίου Σοφιανώτου Μυσταμάτη του Αθανασίου από αναπηρωματικό μέλος του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή και αντικατάστασή του. Σωτηριάδη Σωτήρης. Σωτηριάδη Σωτήρης. 16. Παραχώρηση τυπέδου Ζιγκού ώστε να δελωθεί ως έδρα για τέλεση αγώνων. Υπάρχει κάποια ερώτηση, δεν νομίζω, ομόφωνα. 17. Παραχώρηση κολυμπητήριου για την αγωνιστική περίοδο 20-21. Κύριος Καλανταρίδης δεν έχει ερωτήματα. Ομόφωνα. Νιώθω κολυμπητήριο. Ναι. Όχι, εντάξει. Με ποιους όρους θα εφαρμοστεί ο κανονισμός, κύριε Πέδρε. Παραχώρησης. Με καλώς. Θα εφαρμοστεί ο κανονισμός, σύμφωνο με τον κανονισμό. Νομίζω ένα λεπτάκι. Απόστολε. Κύριε Μουμψάκη. Λέτε στην τελευταία παράγραφο. Συγνώμη, μ' ακούτε. Το 17, 18, 19 αποσύρονται γιατί δεν συνεδρύεσαι το τοπικό συμβούλιο. Το 20 αφορά την κατανομή βοηθημάτων. Ομόφωνα. Ομόφωνα, άντε. Ομόφωνα φαντάζομαι. Και το 21 έχουμε τον κύριο Χαρπαντίδη εδώ, τον πρόεδρο του δημοτικού οδίου, για να μας εξηγήσει γιατί ακριβώς πρόκειται. Κύριε Χαρπαντίδη. Συγγνώμη λίγο, κύριε Χαρπαντίδη, πρόεδρο λίγο από τις διαδικασίες. Ναι, κύριε Ρευερό. Πρέπει να σύμφωνα με την πρόσκριση και έτσι όπως εισάγεται το θέμα, είναι απλώς ενημέρωση και τοποθέτηση, αν καταλαβαίνω, αλλά όχι λήψη απόφασης, σωστά? Για το 21? Ναι. Όχι, είναι λήψη απόφασης. Πού το γράφετε? Απόφαση του νομικού προσώπου, έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση ουσιαστικά και λήψη απόφασης. Μα δεν το έχετε πουθενά. Θέλετε να σας διαβάσω πώς το έχετε στην πρόσκριση. Καλά αυτό είναι το θέμα μας, πώς το γράφουν, να αποφασίσουν. Όχι, είναι και αυτό το θέμα. Τι λέτε ρε παιδιά, για σοβαρευτείτε λίγο. Κύριε Ποτόλια, αφήστε τώρα τους χαρακτηρισμούς. Τι αφήστε, πείτε καθαρά και εξάστερα. Είστε υπαίτης μετατροπής ή δεν είστε? Αρχικά δεν απευθύνουμε σε εσάς κύριε Ποτόλια. Γιατί μένετε στον τύπο. Δεν είστε πρόεδρος κύριε Ποτόλια. Κύριε Βέρο θα μου επιτρέψει να πω. Μπορεί να μην είμαι πρόεδρος, αλλά όλα θα το καταλάβεις εσύ που πετάει σε συνέχεια. Πάρε τον λόγο και μετά πες ό,τι θέλεις. Πες τον εαυτό σου αυτό, που κάνουμε ώρες εδώ πέρα γιατί συνέχεια πετάγεσαι. Θα σε παρακαλέσω πολύ να προσέχεις πώς εκφράζεις. Θα σας παρακαλέσω και τους δύο και όλους... Εγώ, εγώ έκανα παρέμβαση. Κοίταξε τώρα, εισορροπείες δεν θα προσπαθείς να κρατήσεις όπου σε παίρνει και όποτε σε παίρνει. Και συγγνώμη που σε μιλάω στον ενικό, γιατί εσύ μου δίνεις το δικαίωμα να σε μιλάω στον ενικό. Συνεχίστε. Διότι δεν είσαι αντικειμενικός. Συνεχίστε κύριε Βέρο. Λοιπόν, εγώ ρωτάω τώρα τον κύριο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που υπέγραψε και έστειλε την πρόσκληση. Τι ακριβώς θα κάνουμε σε αυτό το θέμα. Πείτε μου λίγο σύμφωνα με αυτή την πρόσκληση που στείλατε. Δεν θα σας απαντήσει ο Πρόεδρος, θα σας απαντήσω εγώ γιατί εγώ έστειλα την πρόσκληση. Εσάς κύριε Πρόεδρε Λέο. Παρακαλώ κύριε Βέρο. Λέει συζήτηση και τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί των αγωγών των καθηγητών του ΔΟΚ για μεταβολή της σχέσης εργασίας του από ορισμένου χρόνου σε αόριστο. Συζήτηση και τοποθέτηση. Όταν συζητούμε κάτι παίρνουμε και μια απόφαση. Όχι. Δεν υποχρεωτικό. Λοιπόν, θα κάνουμε υποχρεωτικό. Θα το σχετικό είναι σημερινό. Κύριε Πρόεδρε, με ακούτε, με δώσετε τον λόγο. Σας έχω δώσει τον λόγο. Δεν συμμετείχα στην διατύπωση, ίσως ατυχή, δεν ξέρω, του θέματος. Αλλά το θέμα είναι το εξής. Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για ένα θέμα που απασχολεί το Δημοτικό Διοκαβάλλας και είναι διαγωγές που έχουν κάνει ορισμένοι 23 καθηγητές του και ζητούν από ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε ορίστου. Ορισμένοι από αυτούς τους καθηγητές απασχολούνται στο Δημοτικό Διοκαβάλλας από το έτος 1989, ο πιο παλιός. Συνεχόμενα, γιατί αυτός διέκοψε κάποια στιγμή και ξαναπροσελήφθη, συνεχόμενα υπάρχουν από τους προσφεύγοντες αρκετοί κάποιοι που απασχολούνται συνεχώς από το 1996 μέχρι σήμερα. Το Δίο είχε ανάγκη από την παρουσία τους, τη διδασκαλία τους και τις υπηρεσίες τους και ανανέωνε ανελπώς τις συμβάσεις, βέβαια περνώντας πάντα από την Καλλιτεχνική Επιτροπή που κάθε χρονιά έρχεται στην πόλη μας και προκήρυξη των θέσεων και προκήρυξη των θέσεων που γίνεται πάντα κάθε χρονιά αναγκαστικά για να μπορέσουμε να προσλάβουμε το προσωπικό που είναι για εννέα μήνες. Οι προσλήψεις γίνονταν για εννέα μήνες υπάρχει μία πάυση πάντα το καλοκαίρι. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι καθηγητές ζήτησαν τη βοήθεια του ΟΔΙΟ και μας ζήτησαν να βεβαιώσουμε ότι εκπληρώνει πάγια σχεδιαρικής ανάγκης και ότι αποδεχόμαστε και συνομολογούμε το περιεχόμενο της αγωγής τους. Επειδή ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Καβάδας ο κύριος Μάρις Βαμπαράλης ο οποίος χρεώθηκε την υπόθεση ότι δεν μπορούμε να δώσουμε την πλήρη μας στήριξη σε αυτό το σχέδιο κειμένου που ολούτε είναι οι καθηγητές διαμορφώσαμε ένα δεύτερο το οποίο και προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να το εξετάσει και ενδεχομένως να το αποδεχθεί για να βοηθήσουμε αυτούς τους καθηγητές που πράγματι στην ουσία έχουν δίκιο αλλά όμως αυτό το δίκιο δεν είναι πάντα το οποίο αποφασίζουν τα δικαστήρια με τη λογική αυτή λέμε λοιπόν ότι αυτές οι συμβάσεις έχουν ανεωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για πολλούς από αυτούς ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ότι οι υπηρεσίες που προσφέρανε προσιδιάζουν σε αυτές που πληρώνουν υπάγες και διαρκείς ανάγκες σε ροδομικού προσώπου από εμάς γιατί είναι θέμα του δικαστηρίου πλέον να τις χαρακτηρίζει αυτό με τη λογική αυτή λοιπόν και επειδή προκαλείται μια σημαντική δαπάνι στα έξοδα του οδείου της τάξους των 67 με 70.000 ευρώ το θέμα θα πρέπει να έρθει και έρχεται σε σας που είστε το πλέον αρμόδιο όργανο το ελεγκτικό εποπτικό γονομοδοτικό και αποφασιστικό για να αποφασίσετε αυτή τη μεταβολή και στα οικονομικά του οδείου εφόσον αποδώσουνε καρπούς για τους καθηγητές ή αγωγές τους. Αυτά ήθελα να σας πω και είμαι πρόθυμος να απαντήσω σε κάθε ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε δώστε μου δύο λεπτά το λόγο. Κύριε Χαρπαντίδη, κύριε Πρόεδρε εκείνο που δεν ξέρετε φυσικά είναι το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από λίγο καιρό γονομοδότησε και ψήφισε για το τι θα γίνει με την ένσταση μη βοήθεια στο σπίτι και ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όσο μπορούμε να κρατήσουμε αυτό το προσωπικό αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της Αλληλεγγύης ψήφισε μοναχό του πετώντας στην άκρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τι πρέπει να κάνει. Τι να πούμε. Εμείς σήμερα εδώ καλούμαστε ενώ σε μία περίπτωση πετούν στο καλάθι των αχρίστων το ψήφισμά μας, το ύψίφο μας και την απόφασή μας, σήμερα θα φορτώνουμε στη δικιά μας την πλάτη. Παρ' όλα αυτά, κύριε Χαρπαντίδη, θα σας παρακαλούσα ιδιαίτερος να μας διαβάσετε τη γνωμάτευση του κυρίου Παπαράλη η οποία έφτασε σήμερα γιατί μέχρι σήμερα νομική γνωμάτευση δεν είχε το δουσού στο Δίο έφτασε σήμερα μετά την δική σας απόφαση και μετά την δική σας ψυχοφορία. Μπορείτε, σας παρακαλώ, να μας τη διαβάσετε. Κυρία Τανάκα, είναι 28 σελίδες. Θα διαβάσετε, αφήστε τα δικηγορίστικα. Όχι, απλώς να σε ενημερώνω. Κύριε Χαρπαντίδη, το ΔΕΛΚΤΑ του κυρίου Παπαράλης στην τελευταία σελίδα, νομίζω, το πυρικλεί τα πάντα. Βέβαια. Πρέπει να το να ζητήσω τώρα, γιατί δεν είμαι προχειρός αυτή τη στιγμή. Δεν γίνεται, αλλιώς πώς το αποφασίσουμε. Θα το διαβάσω εγώ, για να σας βοηθήσω. Αν δεν θες να δουλεύει, δεν το έχω μπροστά, πρέπει να το αναζητήσω. Εισηγείται, λοιπόν, ο κύριος Παπαράλης, ότι το ΔΕΛΚΤΑ, όπως και το ΔΩΚΤΑ, εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να υιοθετήσει επί του ζητήματος την ορολογία, περικαλύψω σπαγίων και διαρκών αναγών, καθώς όχι κάτι τέτοιο να οδηγούν και ποινικής ευθύνης τους, αλλά και δημοσιονομικού καταλογισμού, εις βάρος των οργανών του Δήμου. Οποιαδήποτε άλλη κρίση και με διάφορη διακύπωση, ως προς την πραγματική κατάσταση της παροχής των υπηρεσιών των εκπαιδευτών του ΔΩΚΤΑ, καθώς και ως προς τις πραγματικές ανάγκες του ΔΩΚΤΑ, επαφήνται στην κρίση των ανωτέρων, βουλεύουν τη σκοπιμότητα της οποίας εκφαίνει το χρονικό παροχή νομοδότησης. Εδώ μιλάει για ποινικές ευθύνες, για πυθαρτικές ευθύνες και για καταλογισμό των ποσών. Μιλάει ότι δεν πρέπει να δεχθούμε εμείς, την ορολογία και οι επαγήψεις σπαγίων και διαρκών αναγών. Με συγχωρείτε, όταν κάθε χρόνο αυτές οι θέσεις επαναπροκειρίσονται, μπορεί να έχουν δίκιο οι καθηγητές. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο δούλευαν τόσα χρόνια, από τη μία ορισμένους τους δόλευε... Κύριε Αξανάκα, παρακαλώ, αφήστε να ολοκληρώσει, κύριε Ψανακά. Περιμένετε, κύριε Παπαδόπου, για να ολοκληρώσει, κύριε Ψανακά. Από τη μία τους βοηθούσε και γι' αυτό το δέχονταν, όμως τώρα που ήρθανε τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή, αυτός ο τρόπος δεν τους βοηθάει καθόλου, γιατί κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά να ψηφίσει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν και καλά καλύπτουν μόνιμες και διακείς ανάγκες όταν δουλεύαν μόνο εννέα μήνες το χρόνο. Δεν γίνονται αυτό. Από τέλεσμα, αν θα βρουν το δίκαιο τους, θα το βρουν για μένα, το πιστεύω εγώ, μόνο δικαστικά. Εμείς δεν ψηφίζω αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η άποψή μου, ας ακούσουμε και τους συναδέρους. Κύριε Παπαδόπουλε. Ζήτησε το λόγο ο κύριος Βέρος, αλλά θέλω να πω το εξής. Πρέπει να ακούσουμε τον κύριο δήμαρχο ποια είναι η σήγηση του. Πρέπει η διοίκηση να μας πει τι θέλει ο πρόεδρος του ΔΟΚ. Κύριε Παπαδόπουλε, ο πρόεδρος του ΔΟΚ είναι η διοίκηση του ΔΟΡΟΜΑ που αφορά κυρίως αυτόν. Και φυσικά εκβάζει διοίκηση. Ο δήμαρχος έχει άποψη, είναι τεχνοκράτης, μπορεί να μας ενημερώσει... Κύριε Παπαδόπουλε, ξεκολλήστε λίγο από το τεχνοκράτης. Έχετε κολλήματα. Και φαίνεται... κάνει μια εισήγηση ο κύριος Χαρπατίδης. Είναι δυνατόν η εισήγηση να μην είναι τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης. Δηλαδή πώς το βλέπετε. Υπάρχει λοιπόν η κυρία Τσανακά και όπως λέει και ο δικηγόρος ο κύριος Παπαδάλης δεν μπορούμε να πούμε ότι καλύπτει πάγες και διαρκής ανάγκες. Τους δίνουμε λοιπόν αυτή την εισήγηση, αυτή τη διατύπωση που έχει κάνει ο κύριος Χαρπατίδης και από εκεί και πέρα θα πάνε στο δικαστήριο και αν δικαιωθούν οι άνθρωποι, τικαιώθηκαν. Από εκεί και πέρα θα αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο πλέον τα μαθήματα στο Ω2. Τι πιο απλό. Τεχνοκρατικά λοιπόν κύριε Παπαδόπλε γιατί σας βλέπω σήμερα έχετε κολλήσει στη λέξη τεχνοκρατικό. Κύριε Παπά. Κύριε Δήμα, κύριε Δήμα, εάν μην μεσολαβούσαν άλλα πρόσωπα στη θέση τους, τότε δεν θα υποκρυπτώταν υπάγες και διαρκής ανάγκες. Όταν επαναλαμβάνεται για το συγκεκριμένο πόνιμα που λέγεται εκμάθηση στο Ω2 και δεν έρχεται κάποιος άλλος το τρίμηνο να τους αντικανταστήσει, είναι σαφώς υποκρύπτονται υπάγες και διαρκής ανάγκες. Επομένως μην βάζουμε το κεφάλι μας μέσα στην άμμο. Μην το πω πολιτικά, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να το κάνω γιατί είναι πραγματικά αυτό προσχηματικό και να λέμε κάποιον ο οποίος κάθε χρόνο είναι εκεί καλύπτει υπάγες και διαρκής ανάγκες. Σας λέω, λύστε μου την απορία. Το τρίμηνο, δηλαδή πέραν των εννιά μήνων, δεν υπήρχαν προσλήψεις. Για να δούμε αν καλύπταν υπάγες και διαρκής ανάγκες. Και σας θυμίζω κύριε Δήμαρχε, όπως και σε όλους τους εφηβείς, ότι όταν είχαμε πάει, ήταν μια περίοδος πριν από τις εκλογές, όταν είχαμε πάει στην ενημέρωσή τους, είχαμε ταχτεί όλοι αν θέλετε να είμαστε με το μέλλον σας. Εγώ το λέω, όχι για να κάνουμε το σκουδαίο, θυμίζω... Κύριε Παπά δεν ακουγήσετε. Κύριε Παπά μας ακούτε. Εγώ είπα αυτά που ήθελα να πω. Δεν επαναλάβετε τις τελευταίες σας φράσεις ή δεν ακουστήκατε. Λέω επαναλαμβάνει, αν θέλουμε να είμαστε εντάξει και τίμιοι με τον εαυτό μας, σας θυμίζω ότι προεκλογικά όλοι είχαμε ταχτεί με το μέρος των καθηγητών ή του εκλογή περίοδος. Αλλά επιπλέον σας λέω, τη στιγμή που δεν μεσολαβεί στο τρίβηνο κάποια άλλη πρόσληψη στη θέση τους είναι τα ίδια πρόσωπα, τα οποία καλέ πάγες και διαρκείς ανάγκες. Μ' ακούσατε τώρα? Ναι. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε να ζητήσω λίγο συγγνώμη, αλλά επειδή έπεσε το δίκτυο δεν μπορούσα να ακούσω όλη την τοποθέτηση του προέδρου του κυρίου Χαραμπαντίδη. Βέβαια όμως γνωρίζω την εισήγηση του, και συμμετέχουμε εμείς στο διοικητικό συμβούλιο με εκπρόσωπο του ΟΔΙΟ. Άρα γνωρίζω και νομίζω προφανώς αναφέρθηκε αυτό που αναφέρθηκε και στο διοικητικό συμβούλιο, δηλαδή με τα στοιχεία και τα επιχειρήματα. Και θα ήθελα να πω το εξής. Πολύ σωστά, ανέφερε ο κύριος Χαραμπαντίδης, ότι ανώτερο πολιτικό όργανο, άσχετα αν έχει υποβαθμιστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τις όποιες αλλαγές της σημερινής κυβέρνησης, παραμένει όμως το ανώτερο πολιτικό όργανο. Και βεβαίως δεν θα διαφωνήσω και με αυτό που είπε η κυρία Τσανάκα προηγουμένως, ότι δεν μπορεί η διοίκηση να χρησιμοποιεί το ανώτερο πολιτικό όργανο, και επιτρέψτε μου βάλετε το συσταγωγικά το χρησιμοποιεί, με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα το πώς της βολεύει. Να θυμίσουν τον κύριο δήμαρχο, που όταν του λέγαμε για την απόφαση του νομικού προσώπου να πάρει απόφαση για έθεση, μας έλεγε ότι είναι ένα αυτόνομο νομικό πρόσωπο και έχει το δικαίωμα. Και πραγματικά ήταν έτσι, είχε το δικαίωμα. Όμως υπεράνω όλων των νομικών προσώπων, και των δημοτικών επιχειρήσεων είναι το δημοτικό συμβούλιο. Εδώ αυτό το κλείνω, το δεύτερο που θέλω. Άρα ήρθε στο ανώτερο πολιτικό όργανο, άρα κυρίως η απόφασή μας σήμερα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική. Και σε δεύτερη μοίρα έρχεται το νομικό και το οικονομικό. Είναι πολιτικό το θέμα. Εμείς από τη μεριά μας ως δημοτική παράταξη, η πολιτική θέση μας όλα αυτά τα χρόνια, ήτανε για όλους τους εργαζόμενους του δήμου, που καλύπτουν πάγες και διαρκής ανάγκες, ότι θα πρέπει να έχουν συνεχή και σταθερή εργασία, δηλαδή να μην είναι ορισμένο χρόνο, αλλά να είναι μόνιμο προσωπικό. Αν θέλετε αωρίστο. Άλλωστε να σας θυμίσω ότι αυτή τη θέση είχαμε και έτσι, τοποθετηθήκαμε και ψηφίσαμε υπέρ των εργαζόμενων των παιδικών σταθμών, που και αυτοί προσέφηγαν στα δικαστήρια για να μετατρέψουν την εργασιακή τους σχέση ως αωρίστο. Την ίδια θέση είχαμε και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, που και αυτοί προσέφηγαν δικαστικά για να μετατρεπεί η σχέση ορισμένου χρόνου σε αωρίστο. Άρα, δεν θα μπορεί να είναι διαφορετική η θέση μας. Εμείς θεωρούμε ότι 23 καθηγητές εργαζόμενοι του Δημοτικού Οδίου, όχι στο συνολό τους, βλέπετε ότι την αγωγή την έκαναν 23, είναι 23 καθηγητές, οι οποίοι, όπως είπε και ο κ. Χαραπατήδης, είναι από 4 μέχρι και 26 χρόνια. Δηλαδή, όσο λειτουργεί και όσο έχει ζωή το Δημοτικό Οδίο του Δήμου μας. Και επειδή θεωρούμε επίσης ότι πρέπει οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγες και διαρκής ανάγκες να έχουν συνεχή και σταθερή εργασία, διότι έτσι δεν θα είναι όμοιροι όποιου είδους από την όποια διοίκηση του Δήμου μας και ταυτόχρονα θα είναι εργαζόμενοι με ασφάλεια και δεν θα νιώθουν ανασφαλής. Και το τρίτο, όλοι γνωρίζουμε και κυρίως αυτοί που είναι εκπαιδευτικοί, το πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές να μην έχουν αλλαγές καθηγητών. Οι μαθητές που παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια το Δημοτικό Οδίο, δεν είναι για μία χρονιά, δεν είναι για δύο χρονιές, είναι για πολλές χρονιές. Και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχουν τον ίδιο καθηγητή. Και μάλιστα επειδή αυτοί οι καθηγητές είναι, που από το μηδέν ξεκίνησαν το Δημοτικό Οδίο και το έφτασαν εδώ που το έφτασαν, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όλη η αιρετή του Δημοκαβάλλας για αυτή την πορεία των 26 ετών του Δημοτικού Οδίου, θα ήταν αδιανόητο εμείς πολιτικά να έχουμε διαφορετική άποψη. Τώρα, επειδή άκουσα ότι ενδεχομένως, αυτό ακούστηκε, ότι ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση θα μας οδηγήσει να έχουμε ποινικές ή όποιες άλλες ευθύνες απέναντι στο νόμο. Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, επειδή διαβάσατε, έχω μπροστά μου, τη γνωμοδότηση του κυρίου Παπαράιου και διαβάσατε τα συμπεράσματα. Δεν διαβάσατε το σύνολο των συμπερασμάτων. Διότι το συμπερασμάτο έχει τέσσερις παραγράφους. Εσείς διαβάσατε μόνο την τελευταία, τη Δ. Εάν θα πάτε στη γάμα, λέει ο κύριος Παπαράιος, σε κάθε περίπτωση η διάγνωση της αληθούς θύσης της σχέσεως εργασίας εναπόκειται στο αρμόδιο δικαστήριου. Και πραγματικά είναι έτσι, διότι πάμε τώρα στο νομικό. Μα οι εργαζόμενοι δεν ήρθαν να ζητήσουν από το δημοτικό συμβούλιο, από το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου, κοιτάξτε κύριοι εμείς γι'αυτούς και γι'αυτούς τους λόγους σας ζητάμε να πάρτε απόφαση και να μας κάνετε από ορισμένου χρόνου αορίστου. Όχι. Και οι εργαζόμενοι είπαν, και το ξέρουν πολύ καλά όπως το ξέρουμε κι εμείς, ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει εργασιακή σχέση είναι μέσα από τη δικαιοσύνη. Και γι'αυτό προσέφθηκαν στη δικαιοσύνη. Πολύ απλά οι εργαζόμενοι έρχονται και λένε, θέλουμε τη στήριξή σας, εάν και φόσο, θεωρείτε ότι εμείς όλα αυτά τα χρόνια, από 4 μέχρι 26, 23 καθηγητές, έχουμε δώσει τον καλύτερο εαυτό μας και έχουμε κι εμείς μερίδιο, ενδεχομένως, αν όχι το μεγαλύτερο, αλλά ένα μεγάλο μερίδιο, αυτής της επιτυχίας του Δημοτικού Οδύου. Άρα εγώ ρωτάω, ποιος συνάνδρφος θα γυρίσει στη πλάτη απέναντι σ' αυτούς τους καθηγητές. Λοιπόν, κλείνοντας, εμείς λέμε ότι ναι, καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες και έτσι πρέπει να είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά την εκτίμησή μου πρέπει να είναι και ομόφωνο η απόφαση. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, εύχομαι να έχουμε στην παρέα μας εργαζόμενους στο Δημοτικό Οδύο που ζητάνε αυτή τη συντρομία από το Δημοτικό Συμβούλιο και να βγάλουν συμπεράσματα από αυτά που θα ακούσουν και από αυτά που ήδη ακούνε. Η δική μας η άποψη ως λαϊκή συσφύρουση που το κομμυνιστικό κόμμα Ελλάδα σε υποστηρίζει ξεκινάει από το γεγονός ότι πάγια και διαρκής είναι η ανάγκη να έχουν οι εργαζόμενοι μόνιμοι και σταθεροί εργασία με δικαιώματα και αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου ιδιαίτερα δε των νέων. Με αυτήν την έννοια λοιπόν στηρίζουμε τον αγώνα των καθηγητών του Οδύου για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και να μετατροπεί φυσικά των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε ορίστου χρόνου. Αγωνιζόμαστε ως λαϊκή συσφύρουση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και καλούμε και τους καθηγητές στο Δημοτικό Οδύο, συνολικά βέβαια όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στη ανακύκλωση της ανεργίας, της φτώχιας, της αγωνίας για το αύριο των νέων ανθρώπων. Απετούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και από αυτό το έτημα δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για ένα Δημοτικό Οδύο με πλήρη στελέχωση από μόνιμο και επαρκές προσωπικό με βάση της ανάγκης. Με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπισμό, με μουσικά όργανα, έθουσες και χώρους ασφαλής διδασκαλίας που να καλύπτουν τις ανάγκες, χωρίς δίδακτρα, όλες οι Δημοτικές Αρχές επιβάλλουν έχοντας μετατρέψει το Οδύο σε μαγαζάκι γωνία. Αυτό λοιπόν που σήμερα καλούμαστε να κάνουμε είναι να πάρουμε μία απόφαση η οποία δυστυχώς θα τη χρειαστούν στο Δικαστήριο προκειμένου να απαιτήσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, το αυτονόητο. Να έχουν δηλαδή μία σταθερή εργασία. Και απ' ό,τι ακούγεται και απ' ό,τι φαίνεται δεν θα σταθούν αλληλέγγιοι και να στρίξουν αυτοί τους αυτό το έτημα παρατάξεις που ήδη βγάλανε ζητήματα νομικίστηκα ότι αν το κάνουν θα έχουν προβλήματα με τους νόμους. Λέω λοιπόν στους εργαζόμενους κυρίως του Δημοτικού Οδύου ότι αν είχανε κομμουνιστή δήμαρχο θα είχε λυθεί χωρίς να έχει έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που επανειλημμένα έχει γίνει στους δήμους όπου είχαμε κομμουνιστές δημάρχους. Όχι μονάχα στηρίξανε τα αιτήματα αυτά των εργαζομένων αλλά πήγαν και στο δικαστήριο παρακαλώ για να στηρίξουν τα αιτήματα των εργαζομένων αυτον που τους χρειάζεται το δύο, τους χρειάζονται οι δήμοι, άλλωστε το προσωπικό των δήμων ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Στηρίζουμε λοιπόν με όλη μας τις δυνάμεις το έτημα των καθηγητών για μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστω. Κύριε Πρόεδρε δύο λεπτά γιατί δεν έχουμε χρόνο να ξέρετε ότι θα ζητήσω ονομαστική ψυχοφορία. Σας το λέω για να κανονίσετε το χρόνο σας. Ερωτήσεις όμως θέλουμε να κάνουμε κυρία Τσαράκα πρόταση. Κύριε Πρόεδρε ερωτήσεις ή τοποθέτηση. Ερωτήσεις. Ερωτήσεις δεν έχω αλλά επειδή οι προηγούμενοι συνάδελφοι κάναν και τοποθετήσεις. Μόρετε για τοποθέτηση και να φτιάχνετε ψυχοφορία. Εμένα η τοποθέτηση μου είναι απλή. Θεωρώ ότι ενέχει 2020 οι εργαζόμενοι να βρίσκονται όμυροι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να προσπαθούν να βρουν το δίκο τους σε θέμα εργασίας νομίζω είναι τροπή. Τώρα από εκεί πέρα, ειδικά όταν αυτές οι θέσεις απαιτούνται για να λύνονται, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ΟΔΙΟ να το πω έτσι, θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να υπάρχουν μόνιμες θέσεις σε αυτά τα θέματα για να μπορούν να υπάρχει και συνέχεια στην εκπαίδευση των νέων του ΟΔΙΟ. Είμαι σε κοινήγραμμα και με άλλους συνάδελφους που μιλήσαμε πριν, οπότε νομίζω ότι πρέπει να στηριχθεί αυτό το έτημα. Ευχαριστώ. Η ερώτηση που θέλω να κάνω στον κύριο Χαραμπαντίτη, στον κύριο Χαραμπαντίτη πρέπει να την κάνω, δεν είναι Πρόεδρε. Ναι, ναι. Κύριε Πρόεδρε του Μποτικού 2, είπατε ότι από 4 έως 26 χρόνια ο καθένας καθηγητής είχε μια σύμβαση εργασίας 9 μηνών, έτσι δεν είναι? Ακριβώς. Γιατί είχε σύμβαση για 9 μήνες και όχι 12 μήνες αν είναι απαραίτητο να εργάζονται για πισκοπούς του Μποτικού 2 12 μήνες οι καθηγητές, γιατί αυτές είναι οι ανάγκες των μαθητών. Το 2 ξυσώνεται με το πρόγραμμα των σχολείων. Όλα τα σχολεία έχουν καλοκαιρινές διακοπές, το διάστημα αυτό το 2 είναι κλειστό. Ακολουθεί δηλαδή το σχολικό πρόγραμμα στην υπαρροχή της εκπαίδευσης. Άρα λοιπόν κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο παραμένει κλειστό. Και συμβάσεις ανανεώνονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και το επόμενο Ιούνιο. Άρα οι ανάγκες του 2 εξομοιούνται με την εκπαιδευτική χρονιά από Σεπτέμβριο μέχρι μέσα Ιουνίου και αυτός είναι ο λόγος... Τέλη Ιουνίου στο 2, τέλη Ιουνίου. Ωραία, ωραία. Είπατε πρόεδρε να κάνουμε και τοποθέτηση ή μπορείτε να ερωτήσετε και μετά τοποθετήσετε. Όπως θέλετε μπορείτε να κάνετε τοποθετήση παράλληλα. Αν με επιτρέπετε πρόεδρε θέλω οπωσδήποτε το λόγο στο συγκεκριμένο θέμα. Θα σας το δώσω κύριέ σας. Εγώ κύριε πρόεδρε έχω ζητήσει το λόγο. Έχω δει, ναι. Ευχαριστώ. Ολοκληρώστε κύριε Ξανθόπουλο όπως θέλετε. Ας τελειώσουμε στις ερωτήσεις. Κύριε Βουνάκο. Έχετε κάτι? Ναι. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Χαρματίδη. Καταρχήν έχω ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το να προεδρεύετε εσείς στο συγκεκριμένο θέμα επειδή τυχαίνει να είστε μέλος του Δικητικού Συμβουλίου. Αυτό πρέπει να το δείτε. Δεν ξέρω αν το έχετε ελέγξει. Επειδή είστε μέλος του Δικητικού Συμβουλίου, αντιπρόεδρος, δεν έχετε δικαίωμα να προεδρεύετε και τη συζήτηση. Επειδή έχετε λάβει μέρος στην επίμαχη απόφαση. Είμαι μέλος του Δικητικού Συμβουλίου. Δεν είναι αντιπρόεδρος. Είμαι μέλος του Δικητικού Συμβουλίου. Είστε μέλος της διοίκησης του νομικού προσώπου. Δεν ξέρω εάν είναι ορθό να προεδρεύετε. Αυτό σε εισαγωγικά. Εάν το ελέγξετε, κάνε πρόληβα. Τώρα, η ερώτησή μου έχει να κάνει με το εξής. Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε εάν οι 23 αυτοί καθηγητές του οδείου μας δουλεύανε και κάπου αλλού παράλληλα με την απασχόλησή τους στον οδείο της Καβάλλας. Παρέχανε υπηρεσίες και αλλού. Εάν παρέχανε υπηρεσίες και αλλού, δεν είναι μόνιμη και αποκλειστικής απασχόλησης. Κύριε Κουνάκο, να σας αναρωτάτε. Είχανε πλήρες ωράριο, 16-17 ώρες. Όσες προβλέπετε ανάλογα με την κατηγορία του, ναι. Αλλά εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, μπορείτε να με διευκρινίσετε εάν παρέχανε υπηρεσίες και αλλού. Ορισμένοι, μάλλον η πλειοψηφία δεν παρέχει υπηρεσίες και αλλού. Υπήρχαν ορισμένοι 2-3 που παρέχανε υπηρεσίες και αλλού, αλλά να γνωρίζετε ότι ακόμα και στο δημόσιο να είναι κάποιος καθηγητής, έχει το δικαίωμα να διδάσκει σε οδείο μέχρι και 10 ώρες το μήνα. Άρα λοιπόν και οι διορισμένοι στο δημόσιο καθηγητές έχουν το δικαίωμα να έχουν μία δεύτερη επασχόληση στο οδείο. Απ' την άλλη θέλω να ολοκληρώσω λίγο ένα λεπτάκι. Υπάρχουν όμως κάποιοι οι οποίοι διδάσκαν παράλληλα με την απασχόληση στο δημιουργικό Λιού Καβάς και σε γειτονικά οδεία όπως Δράμα και Ξάνθη. Ωραία, εντάξει. Τα υπόλοιπα στην τοποθέτησή μου, κύριε Πρόεδρε, ή να κάνω κατευθείαν. Κύριε Σφίδους. Έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, κι εγώ. Δεν πειράζει, αφήνω την κύριε Σφίδου. Κύριε Σφίδου. Ναι, λοιπόν, καταρχήν η πολυσέλλητη γνωμοδότηση του κυρίου Παπαράλη, η οποία δεν υπήρχε στην συνέδρεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Παρασκευής και θα ήθελα φυσικά ο κύριος Φαραπατήδης να μας πει γιατί δεν την είχαν τα μέλη του σε αυτή τη γνωμοδότηση. Αυτή η γνωμοδότηση, λοιπόν, που κατατέθηκε σήμερα, πέρα από το σημείο που διαβάσατε εσείς, κύριε Πρόεδρε, και πέρα, βέβαια, από το σημείο που διάβασε και ο κύριος Βέρος, αναφέρει και δύο άλλα πολύ σημαντικά σημεία στα οποία καταλήγει. Το πρώτο είναι ότι δεν είναι εφικτή και νόμιμη η μετατροπή των συμβάνσεων σε αωρίς του χρόνου παρά μόνο για όσους στοιχών πληρούν τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος 146 του 4, ακόμα κι αν καλύπτουν αυτές τις πάγες και διαρκής ανάγκες. Και επομένως, ποιοι άραγε από αυτούς τους καθηγητές που έχουν κάνει την αγωγή καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Και μάλιστα ο συνάδελφος ο κύριος Παπαράλης λέει ότι ειδικά για το DOC, πάγες και διαρκές ανάγκες μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει μόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μάλιστα αυτό το βάζει με προϋποθέσεις και κάποια ερωτηματικά. Επίσης δεν ανημερώσω το σώμα ότι εκκρεμούν δύο αγωγές. Υπάρχει δηλαδή αυτή η αγωγή της οποίας η συζήτηση είναι την άλλη εβδομάδα αν δεν κάνω λάθος κύριε Χαρμπαντίδη, που ζητούν δηλαδή οι καθηγητές στη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αωρίες του χρόνου, εκκρεμεί όμως και μία άλλη αγωγή η οποία οι καθηγητές ζήτησαν να ακυρωθεί η απόλυση που τους έχει γίνει η περσινή χρονιά. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό, αγαπητοί κυρίες συνάδελφοι, ότι αν δηλαδή εμείς πάμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγες και διαρκής ανάγκες και αν θέλετε, επειδή το νομικό πρόσωπο στη Συνεδρία και του Διοικητικού Συμβουλίου παρέλειψε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκφραση θέλοντας να χαϊδεύσει αυτιά προκειμένου να νομίζουν οι εργαζόμενοι ότι τους βοηθάνε, παρόλα αυτά όμως, αν θέλουν τη δική μας βοήθεια θα έπρεπε ταυτόχρονα το νομικό πρόσωπο να ζητήσει από τους εργαζόμενους να απαρρετηθούν από τη δεύτερη αγωγή που έχουν ασκήσει διότι αν τυχόν γίνει δεκτή αγωγή αυτή, η μετατροπή δηλαδή των συμβάσεών το