Συνέντευξη Τύπου για δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού (ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 2023)
: Σας καλουσορίζω στη σημερινή συμμέντευξη του ΥΠΟ και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληξή μας. Όπως πολλές φορές έχουμε πει, ο θελοντισμός αποτελεί μια συνηδητή δράση ανιδιωτέλειας και επαισθησίας και για τη δημοτική αρχή αποτελεί και στάσης ζωής που μας επιτρέπει να διεκογίσουμε ανθρώπινες αξίες. Σήμερα θα σας ανακοινώσουμε τον προγραμματισμό των νέων εθνικών δράσεων που όπως θα δείτε και εσείς αναπτύσσονται σε ένα πολυπίπερο φάσμα και σε όλη την ηλικιακή πυραμμύρα. Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Χάδιος, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ήθελα να πω ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπογράφηκε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον χαμόγελο του παιδιού. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον πρόεδρό του, αλλά και όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτό, τον Μιχάλη, τον Νίκο, γιατί μέσα από τέτοιες δράσεις, εκτός από ότι αναδεικνύουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, δείχνουμε και τη διάδεσή μας για την εργασία με άλλες τομέες. Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω εκτός θέματος βέβαια δύο νέες εντάξεις έργων στο Ταμείο Ανάρχαμψης. Πρόκειται για το έργο της ορικής ασφάλειας προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Αναψυχής και Πρασίνου, που θα γίνει πάνω στη ΠΟΑΤ, αξίας 2 εκατομμυρίων. Και τα δύο έργα πλέον έχουν πάρει το μοδρόμο της δημοκράθησης και γρήγορα θα έχουμε τη χαρά να ζήσουμε το αποτέλεσμα αυτών των δύο δράσεων. Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο. Πριν δώσω συγνώμη να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές, γιατί δείχνουμε μια ιδιαίτερη εδραστηριότητα σε αυτό το τομέα. Πράγμα βέβαια που οφείλεται και στον Πρόεδρο και στον χ. Κ. Νίκο, τους οποίους τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, γιατί είναι κινητήριος δύναμη η ψυχή όλων των εθελοντικών δράσεων των δύνων. Κύριε Πρόεδρε. Καλημέρα, σας καλωσορίζω κι εγώ με τη Συνά μου και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποθυμητή πρόσκληση να περιελωθείτε στη σημερινή μας συνάντηση. Πριν ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη και με την ευκαιρία της παρουσίας σας, θέλω καταρχάς να εκφράσω τα ειλικρή συμπλητήρια της Δημοτικής Επίσης και του Δημοτικού Συμβουλίου για την απερίχρατη τραγωδία που συνέβη στα Τέμπι, με θύματα δεκάδες νέους συνανθρώπους μας. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο, αφού θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα πένθους, περισυλλογής και δράσης από τους εικοστοίμους και όχι λόγω. Επίσης, με την ευκαιρία της σημερινής συμπλητής παρουσίας, να εκφράσω τις πιο αθαρμένες μορφιχαριστίες προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι προσέφεραν απλόχερα ήδη πρώτης ανάγκης για τους συμπληκτούς συνανθρώπους μας της Συρίας και της Τουρκίας. Οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν ήταν εντυπωσιακές και ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη ανάλογα δράση. Τα αγαθά που προσέφεραν συμπολίτες μας έχουν ήδη μεταφερθεί στους πληκτόμενους και οφείλω να τονίσω ότι για μια ακόμη φορά η ανθρώπινες αξίας, η ελληνική και η έναιτης προσφοράς είναι πανίσχεες και βαθιά ριζωμένες στις καρδίες των χρονινιτών. Επίσης, να ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαναν με κάθε τρόπο για την ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου εγχειρήματος. Αφού, ξαναλέω, οι ποσότητες της ανθρωπιστικής βοήθειας που εκπληθήκαμε να διαχειριστούμε ήταν τεράστιες. Η σημερινή μας συνάντηση αφορά στο πρόγραμμα δράσεων του Γραφείου Ζορροντισμού του Δήμου μας για το τρέχον έτος. Όπως αυτές έχουν γεμορφωθεί μετά από συζητήσεις τόσα με τον κ. Δήμακο, τον ανήκωτο Κωνσταντινίδη, του οποίου βέβαια, των οποίων τη συνεχή ολογείω φύλου με τον ίσο, με εμπλεκόγονους φορείς, με προτάσεις που έχουν κατηθεί και με συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, με προέδρους κοινωντήτων, με διευθυντές και εκπαιδευτικούς, καθώς και συλλόγους γονεών και κοινδεμόνων του προηγούμενου διάστημα. Ο προγραμματισμός μετας τα ρουσιά μας σήμερα είναι ένα πόσταμα σοβαρού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει αθερονικές δράσεις για όλες τις σχεδόν τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες του τόπου μας, όπου στεύουμε βαθιά ό,τι ο σχεδιωματισμός αποτελεί ένα πεδίο, όπου όλοι οι πολίτες εναξαιρέτους έχουν τη δυνατότητα να σε μετέχουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο και πάντα στο μέτρο του δυνατοτοί του. Είναι προφανώς ότι το σχέδιο είναι πληγραμματικό με το προγραμματισμό των δράσεων, κατατεύθηκε και εγκλήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είναι η ορθή διαδικασία, δημοτικά από τις δράσεις που δίνεται να σχεδιαστούν, γιατί μπορεί και να προκύψουν δράσεις, οι οποίες θα είναι έτοιες. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα Οδεσσέας. Σε συνεργασία με το οργανισμό του χαμούγερου του παιδιού, της διευθύνσης της εκπαίδευσης και υπό την αγίδα της περιφέρειας ζητικής Μακιοδονίας, ο Δήμος μας, που το γραφεί ο εθνικός διευθύνσης της κοινωνικής προστασίας, συμμετεί και στην ολοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που αφορά στο εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της βίας. Βία ενδοσχολική, ενδοικογενειακή και άλλες μορφές που δυστυχώς έχουν πάρει την μορφή επιδημίας στην κοινωνία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και τον Οδεσσέα, τη κινητή μονάδενη μέρος του οργανισμού, επισκέφτηκαν εκατοντάδες μαθητές, επαιδευτικοί, γονείς και ομάδες ενηλίκων, οι οποίοι ενημερώθηκαν με διαζώσεις ομιλίας από εξεδικημένο κατά ηλικία προσωπικό. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, επιμορφώθηκε ομάδα εθελοντών του Μητρώου Εθελοντού του Πρωθύου. Η παρουσία του Οδεσσέα στη Θόρυνα αποτέλεσε και την επίσημη άνοιξη της συνεργασίας του δίου μας με τον οργανισμό το Χαμόγελο του Περιού. Όπως προήλθε και ο κύριος Δήμαρχος, υπέγραψε σύγχρονο συνεργασίας με το πρώτο του οργανισμού, τον κύριο Γιαννόπουλο, και από κοινού επιχείρωσαν με το πιο επίσημο τρόπο μια συνεργασία που εκτός της δυνατότητας που παρέχει και αναγράφονται αναλυτικά στο πρόστατο του ΔΥΟΚ και στην πιασίλισση του δίου φλόγου των δικασμένων οργανισμών πάνω από τις εμβέλειες, συμβάλλει καθοριστικά στη θεραπεία επειδήμψου του κυρίου Δημάχου και της Δημοκρατικής Αρχής για εξοστρέφεια και ελληλεπίδραση με σημαντικούς φορείς μεγάλης εμβέλειας. Εδώ είναι από την υπογραφή του Συμφών Καπλάνα. Κύριος Δήμαρχος ζήτησε αυτοματικά στην Αθήνα και αθεωρώ ότι έγινε μια πολύ πολύ όμορφη διαζώσης δουλωνημίας με τον πρόεδρο του οργανισμού. Σε ταχτά εθελοντισμός, πρώτη δέσμευση είναι εθελοντισμός και αποκέντρωση δράσεων. Σε ταχτά χρονικά διαστήματα και συνεργασίες που θα οριστοικοποιηθούν και θα αναγκυνουθούν του προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθούν δύναρες εθελοντικές δράσεις και εγκυλώσεις σε πολυπληθείες κοινότητες του Δήμου. Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή τις λειτουργίες του Πρωθείου Εθνοτισμού, ότι είναι στη σταθερή μας επιδίωξη το εθελοντικό κίνημα και έργο, να μην έχει εκδίκει τρομόνο και η πόλη της χρόνιας, αλλά και να διαχαίρεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου. Αυτό αποδρανεί σταθερή επιδίκηση της δημοτικής αρχής και θα γίνεται πράξη με κάθε ευκαιρία. Τις προηγούμενες ημέρες συγκινήσαμε τις δράσεις μας αυτές από την κοινότητα Μελίτης και συνεχίζουμε το μέσο-προσεχές διάστημα με τις κοινότητες Ιτιάς, Αμαχωρίου, Περάς να τους κοιτά το πληνό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για το προοδελφισμό όλων αυτών των δράσεων έχουν πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους, δηλαδή το πρόεδρο, τους γεφθυντές του σχολικού μονάδου, τους σουλεούσγονων και κηλεμών και με κατοίκους αθελοντές και οι δράσεις καθώς και οι μελλομηνίες έχουν σχεδιαστεί με βάση τις δικές τους προτάσεις και ανάγκες κάθε κοινότητας και του σχολείου που εδρεύεται εκεί. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο. Εδώ το πράγμα είναι από τις συναντήσεις που γίνανε με όλους τους εμπλεκόμενους στις κοινότητες, από την αιμοδοσία που προοδελφίσανε στην Μελήτη όπου συγκεντρώσαμε 16 μονάδες αίματος. Δεν ήθελα παραθετικά να επανερθώ στην ευτική τραγωδία των τελμπών και να πω ότι με κοινή απόφαση όλων των εμπλεκομένων, οι δεντροφυτές στους που οικονοματοποιήθηκα και αυταίς που θα ακολουθήσουν, θα πραγματοποιηθούν, στις σελόγες κοινότητες θα είναι αφιερωμένες στα 57 θύματα της τραγωδίας. Οι μαθητές και οι μαθήτρες θα εφητέψουν συνολικά 57 τετρίλια στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης, μνήμης και ελπίδας, ελπίδας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η κοινωνία μας. Εδώ θα δείτε σε πλάνα ότι τα παιδάκια έχουν βάλει μικροί μαθητές, έχουν βάλει και τα παιδάκια των θυμάτων της τραγωδίας και έτσι θα συνεχίσουν. Μία δεύτερη επίσημη συνεργασία την οποία σήμερα με χαρά νοικινώσουμε γίνεται με το Γραφείο Εθνωντισμού, γίνεται Πρεζευτής στο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Με δική μας πρωτεβουλία και συνεργασία με τον οργανισμό, το Γραφείο Εθνωντισμού αναλαμβάνει νελοποιήσει εξτρατεία ενημέρωση σχετικά με την θεωρία οργάνων και ιστών, καθώς και αντιγμάτων μιλού των ωστών. Δυστυχή η γονότα που συνεχίσαν τρόστατα ανέδειξαν την τεράστια ανάγκη αλλά και τον απερίγραπο ανθρωπισμό της δωρεάς οργάνων και ιστών. Η καμπάγια ενημέρωση που ξεκίνησε ήδη πραγματοποιείται με τη διακίνηση από μέρους μας ηλεκτρολικών συντέσμων που περιλαμβάνουν διαδικτυακά προγράμματα για μαθητές. Αν μου επιτρέπετε οι οργανούλητες και το link που είναι στη τελευταία σελίδα αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές είναι προγράμματα για εξαιρετικά και ήδη εφαρμοζονται από πολλές μονάδες. Και σχετικό είναι το υποηλικό. Η καμπάγια ενημέρωση δεν είναι διαρκής και θα πραγματοποιείται κατά διάρκεια των ομοδοσιών αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία και όπου θεωρηποιείται μια ευθρολογική δράση θα υπάρχει και σχετικό υλικό για τη δωρεά οργάνων και ιστών. Επίσης, είμαστε σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Εθνικού Ουμπαρισμού Μεταμοσιεύσεων και με χαρά ανακοινώσουμε σήμερα ότι ξεκινά και επίσημη συνεργασία του Γραφείου Εθνωνσμού της Δήμου Φλόρινας για τη λήψη δειγμάτων νερού των οστών. Τις επόμενες μέρες, μέλη του Μητρώου Εθνικού Ουμπαρισμού θα εκπαιδευτούν από ειδικούς προκειμένου να λαμβάνουν δείγματα νερού των οστών από θότες ως πιστωπιημένοι δηματολύτες. Είναι προφανώς ότι αυτό θα συμβάλει καθοριστικά και στην αποφυγή της ταλαιπωρίας και της μετακίνησης των θωτών συμπορητών μας κάτι που λειτουργεί ανασταλυτικά στη όλη διαδικασία. Όπως καταλαβαίνετε παρά τις προθέσεις πολλών συμπορητών μας, δεν είναι εύκολο να μεταβεί κάποιος αλλού για να δώσει δείγμα. Ακόμα και η πιο σύμβολη διαδικασία που εφερμόζει με την αποστολή κατοίκο του ειδικού για τη λήψη δείγματος δεν αποτελεί την ανεδρυμένη λύση αφού δύσκολη συμπολή της μας θα πούσε αυτή η διαδικασία. Πολύ σύντομα λοιπόν θα ανακοινώσουμε τα ονόματα των πιστοποιημένων θερμαντών οι οποίοι θα αποτελούν εφερσής συνεργία δείγματοληψίας. Από αυτή την καμπάνια, αυτό αφορά ενηλίκους, είναι διαφορετικό το κείμενο και ο σύνδεσμος, γιατί προφανώς και οι αποδέχτες, άλλοι αποδέχτες είναι τα μικρά παιδιά και ο τρόπος με τον οποίο θα ενημερωθούν για την όλη διαδικασία και για καταρχήν των οργάνων του σώματος και κατά δεύτερον που καταλήγουμε και εδώ είναι το των ενηλίκων καλέσματα και σύνδεσμοι οι οποίοι αφορούν σε προγράμματα το οποίο είναι δικιακή και τρέφωτο. Και σε συνεργασία, με συγχωρείτε που δεν το ανέφερα, με το Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με το Onassis Association, ένα κοινήμα του ιδρύματος Onassis το οποίο ασφαλεί και με τους συγκεκριμένους ζήτης. Κοινωνική Αντελεκτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φλόρινας. Παράλλα στην ίδρυση κοινωνικής Αντελεκτικής Βιβλιοθήκης η οποία θα ιδρυθεί και θα ιδρυθήσει με στόχο την ανακύκλωση βιβλίων και της γνώσης για όλους τους εδημόδους μας. Η ίδρυση της κοινωνικής Αντελεκτικής Βιβλιοθήκης θα παραματοδηθεί σε ενδυνασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλόρινας Βασιλική Βιτόσκα και με την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Περστόκη Ιωδέας. Η επικύρωση της συγκεκριμένης συνεργασίας θα γίνει τις επόμενες μέρες με τον Επίπ πιο επίσηνο τρόπο και θα συνοδευτεί με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας των Μερών. Τα βιβλία που θα δορίζουμε στις συμπολίτες μας θα ταξινομούνται και θα κατηγορηθούνται με την καθοριστική συμβολή και βοήθεια εξειδικευμένων υπαλήνων της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης. Κάποια από αυτά θα οδηγούν ζωρεά για τον εμπλοτισμό σχολικό βιβλιοθήκο και κάποια σε ειδοβλιοθήκες σιλόγου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αντελλαγή βιβλίων, όπως οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν δικά τους βιβλία με βιβλία της βιβλιοθήκης μας αντίστοιχου πλήδους και τεμαχείο. Παραδείγμα του Στάρη, ο πολίτης θα φέρνει τέσσερα βιβλία νομοτοχνικού περιοχωμένου και θα επιλέγει ως αντάλλαγμα τέσσερα βιβλία του ίδιου περιοχωμένου. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια συνεχής ανανέωση και ανακύπροση βιβλίων, τα οποία σήμερα το πιθαρότερο είναι να σχωνίζονται σε κάποια βιβλιοθήκη ή ακόμη χειρότερα σε κάποια αποθήκη. Μέχρι την έβρεση χώρου για τη μόνιμη στέγαση της κοινωνικής βιβλιοθήκης, για την οποία ο κ. Δήμακος έχει επιδείξει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ψάχνουμε να βρούμε μόνιμη στέγη, τα βιβλία θα εκτίθνεται περιοδικά στην πόλη και σε κοινότητα στο διεθνό μας, όπου αναγνώσει ότι έχουμε τη δυνατότητα κατά διάρκεια αυτόν των περιοδικών εκτέσσεων να ανταλλάσσουμε βιβλία ή να δορίζουμε. Εργαζόμαστε αλλατικά για την έβρεση κατάλλουλου χώρου και πιστεύω ότι σύντομα θέλουμε καταφύγες να το βρούμε και να ξεκινήσουμε τη διαμόρφωσή του. Επειδή όμως η έβρεση κατάλλουλου χώρου δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδι στην ολοποίηση της προσπάθειας αυτής, ξεκινάμε άμεσα τη λειτουργία της Κοινωνικής Αναλλακτικής Βιβλιοθήκης. Στις αρχές του ερχόμενου μήνα, σήμερα μπορώ να σας πω και με βιβλιοίτα, στις 10 Απριλίου, Μαγάλη Δευτέρα, θα τοποθετηθούν ξύλουνα σπιτάκια στην Κεντρική Πρατία της Πλώρηνας, όπως οι μπορείτες μας θα έχουν τη δυνατότητα της εγκαλλαγής βιβλίων ή θα μπορούν να φέρουν και εκεί βιβλία που επιθυμούν να δορίσουν. Εδώ είναι από τη διαδικασία συλλογής, ήδη ταξινομούνται τα βιβλία, έχουν εκειμονιστεί περισσότερα με αίδος, με καταχώρηση επίσημη από ανθρώπους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πλώρηνας. Αυτή μας έχουν καθοδηγήσει για το πώς θα πρέπει να κατοχωρηθούν και να είναι και πιο εύκολα κατά τον εγκυφατισμό τους, αλλά και στη συνέχεια κατά τη διαδικασία της ανταλλαγής. Ο εθελοντισμός συμπετρεί την ηλικία. Πιστεύουμε βαθιά, το είδη του κ. Δήματος στο πρόλογό του, ότι δεν υπάρχει ηλικιακή ομάδα, η οποία μπορεί να αποκλειστεί από τις ευθρονομικές δράσεις. Γι' αυτό ήρθαμε σε επαφές με υπευθύνους, αλλά και εξυπηρετούμενους συγχωρείτες μας στο δωμό που φιλοξενούν άδειμα τρίτης ηλικίας και πάντα με την έγκριση των προέδρων, του ΚΑΠΗ, του ΚΙΦΗ. Έτσι η τρίτη ηλικία θα γίνει πρωταγωνιστής και παραγωγός σε εργαστικού έργου. Η συγκεκριμένη για κυριακή ομάδα ανθρώπων είναι με απόμαχη της εργασίας, αλλά όχι της ζωής. Η συμμετοχή στις ευθρονομικές δράσεις θα εντοπίσει καταλυτικά στη κοινωνική τους έρευνη επίτραση και στη δημιουργική απασχόληση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Βασικοί άξιον εισακολουγημένοι συμπορείτες μας θα αναπτύξουν την τράση του εθεροντισμού, όπως πραγματικά πάντα της ενόησης μαζί τους, είναι η τοπική γαστρονομία, ανέκδοτα παραμύχια, προσωπικές ιστορίες επιβιώματα και τέχνη της πλεκτικής. Πάρκο εθεροντισμού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού εκδηλώσεων, όποτε και αυτοίς συμπραγματοποιηθούν, θα δημιουργηθεί ένα πάρκο εθεροντισμού, όπου θα υπάρχει και θελωδισμού περίπτερα εθεροντισμού με συλληκτημένη θεματολογία το καθένα από αυτά. Για παράδειγμα, η κοινωνική ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα έχει το δικό της περίπτερο, όπου θα εκτίθεται βιβλία για ανταλλαγή. Η τρίτη ηλικία θα έχει το δικό της περίπτερο, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τα αποτελέσματα του θελωδικού έργου των ελληγιωμένων συμπολιτών μας. Θα υπάρχει περίπτερη ενημέρωση για την αιμοδοσία, για τη βεβαία οργάνων και ιστών και για την υποτολειψία μελού των ωστών. Θα υπάρχει περίπτερη ενημέρωση σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσφατα ζώα συντροφιάς, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κάποια ζωάκι συντροφιάς, γιατί έχουν και υποχρεώσεις προφανώς. Και εργαζόμαστε και είμαστε σε ενόηση με τον Ερμόριο Αντιδήμαρχο και βέβαια με τον Κύριο Δήμαρχο, να προχωρήσουμε και σε μια, θα έλεγα, επιτρέψω να πετύχουμε στη ραματική πρώτη προσπάθεια υιοθεσίας ζών συντροφιάς, οτωσσότε να αρχίσουμε σιγά σιγά ο κόσμος να φύγει από τη λογική του να αγοράζει ένα ζωάκι, ενώ θα μπορεί να βοηθήσει το ζωούλα του και να ελαφρύνει και το τόπο μας από τα δέσποτα, υιοθετώντας ένα ζωάκι. Και τέλος, άφησα γιανένα, αν μου επιτρέπετε, το σημαντικότερο και νομίζω ότι εκφράζει όλη την Δημοτική Αρχή, εθελονισμός και αμεία. Εδώ πρέπει να κάνουμε την περιβόητη νέα έννοια της συμπερίληψης πράξη και θεωρούμε ότι το πεδίο του εθελονισμού είναι ένα πεδίο στο οποίο πραγματικά η συμπερίληψη γίνεται πράξη. Γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα με αναπηρία όπως πια επίσημα και σύμφωνα με έγγραφα ετοιμάζονται, δεν ευαιστερούνται της δυνατότητας του να παράγονται θεωρητικό έργο. Οι σύλλογοι εμένα θα έχουν το δικό τους περίπτωστο πάγκο θεωρηνισμού, όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν εκθέστω δικές τους δημιουργίες να οργανώσουν καμπάνια ενημέρωσης και δυστητοποίηση του κοινωνικού συνολού σε θέματα που τους αφορούν. Έχουμε αποστείλει ήδη ένα ενεργατικό μήνυμα και είμαστε σε επικοινωνία με τους συλλόγους και με τις δομές όπου φιλοξενούνται άτομα με αναπηρία, όλες τις δομές, όλες τις δομές, ενεξαιρέτως. Και θα προσευχηθούν το προσοχές διάστημα οι δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι είναι τεράστια ανταπόκριση των περιδεικμίων οι σύλλογοι και οι δομές που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία. Στα παιδί μας επιδιοξή αποτελεί η έννοια συμπερίληψη να γίνει πράξη. Και να γίνει πράξη σε κάθε έκφραση, έκφραση ευθελοντισμού. Κλείνοντας, θέλω να σας ενημερώσω πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι ευθελοντές και ευθερόντριες, που είναι και γραμμένοι στο Μετρό Ευθελοντός, θα χρησιμοποιούν να υπογράψουν σύμβαση με τον κ. Δήμακο για το ευθελοντικό έργο που προσφέρουν, όπως ακριβώς προβλέπει η νέα οδηγία από την Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φαίνεται ότι εργάζεται και αυτό εντατικά στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ευθελοντικού κινήματος. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο είναι μόνο στο μέσοδικό μέσοδικό μυαλό, αλλά νομίζω ότι η κεντρική διήγηση βλέπει πολύ πολύ καλά το ευθελοντισμό. Επίσης, κλείνοντας, θέλω με την ευκαιρία της σημερινής συνάντηση να καλέσω και εγώ από την πλευρά μου, τους συμπολίτες μας να συμμετάξουν στον δρόμο υγείας, που διογανώνει ο Σύλλογος Πήγασος, ο Θύμος Φλόρινας και η Αντιπεριφέρεια Φλόρινας, που θα παραμετοποιηθεί την επόμενη Κυριακή Διοκρινή στις 11.30, στην κεντρική πλατεία της Φλόρινας, καθώς και στην ενομερτική μπερίδα που θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας του. Είπα και χθες στη συνέντευξή μας, στην κοινή συνέντευξή μας με τον εκπρόσωπο του Πήγασου, ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υποστήριξει το γραφείο θερματισμού της να συγκριμένει η κράση με θεροντές που ήρθαν προβολισμένοι όπου μας υποδείξει, όπου μας υποδείξει ότι υπέρθυν οι Φλόριοι.