Διάλεξη 3 / σύντομη περιγραφή - Χατζόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Λοιπόν, την προηγούμενη φορά μιλήσαμε για φαράγοντες καλού μαθήματος, γιατί κάποια στιγμή θα περάσει κάποιος την ώρα που κάνετε μάθημα να κοιτάξει αν είναι καλό το μάθημά σας ή όχι. Εδώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιον τρόπο, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία καθορίζει κάποιος εάν το μάθημά σας είναι καλό ή όχι. Μπορεί να μας πει κάποιος με βάση αυτά που είπαμε την προηγούμενη φορά, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει κάποιος όταν θα κάνετε μάθημα. Μπορεί κάποιος να θυμηθεί έναν παράγοντα καλού μαθήματος, ώστε αν το δεις αυτό το πράγμα την ώρα μέσα στο μάθημα, να πεις ναι αυτός είναι ένα σημαντικός παράγοντας. Τι όνομά σου? Ο Ιωάννης. Ιωάννη. Άμα δούμε κάποιου καθηγητή να μείνει συνεχεία να το κοινώνει. Ένα λοιπόν είναι η ανατροφοδότηση. Θυμάται κανείς πως δίνουμε ανατροφοδότηση για να αυξήσουμε την παρακίνηση του μαθητή και να μην τη νιώσει αυτός ότι εσύ του κάνεις μια παρατήρηση και να μην του βγάλεις αντίδραση. Θυμάται κανείς πως δίνουμε ανατροφοδότηση. Τη λέμε πρώτα, τη λέμε μετά και τη λέμε στη συνέχεια. Πως δίνουμε ανατροφοδότηση. Πως δίνουμε ανατροφοδότηση. Και κάθε μάθημα. Ναι, με βάση αυτά που είπαμε την προηγούμενη φορά. Α, τύχησα λοιπόν. Ο τελευταίος εκεί. Α, καλό κόλπο αυτό. Τελευταίος εκεί πέρα. Θέλεις να βλέπεις ένα παιδάκι να κάνει σούτι στο μπάσκετ με αυτόν τον τρόπο. Τι ανατροφοδότηση θα του δώσεις, πως θα του δώσεις εσύ ανατροφοδότηση. Θα μπορούσε να ξανακάνει μια εφήβηση από αυτό που κάνει. Εκτός από αυτά τα κόλπα είναι και αυτό σωστό που λες θα μπορούσε να το ξαναδείξεις. Αλλά λέμε ανατροφοδότηση είναι μια πληροφορία που δίνεις εσύ στον μαθητή σου ή στον αθλητή σου. Σε σχέση με την εκτελούμενη δεξιότητα. Εγώ σου δείχνω ότι κάνει έτσι το σούτι στο μπάσκετ αυτός. Εσύ γνωρίζεις βέβαια ότι είναι σημαντικό στο σούτι στο μπάσκετ να είναι τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων. Και ορισμένοι το βάζουν και λίγο πιο μπροστά. Πως θα του το πεις αυτή τη διόρθωση ώστε αυτός ο μαθητής να αισθανθεί ωραία. Αν έβαζε τα πόδια του αθλητή σου. Πριν από αυτό όμως, τι είπαμε ότι είναι ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Υπάρχει μια τεχνική. Το όνομά σου εδώ πέρα. Χριστίνα. Συγκεκριμένα εδώ τι θα του έλεγες. Δηλαδή εγώ πες ότι είμαι ο Δημητράκης και σου τάρω εδώ πέρα. Αυτό το μια χαρά με κάνει να νιώθω όμορφα σίγουρα. Αλλά τι είπαμε ότι λέμε πρώτα. Για να το κάνετε το μαθητή σας να νιώσει ωραία και να ακούσει αυτά που έχετε να του πείτε. Γιατί άμα του πεις κατευθείαν τη διόρθωση, μπορεί να μην την ακούσει. Καλή προσπάθεια. Θυμίσέ μου το όνομά σου. Ευδοξία. Ευδοξία. Άρα λοιπόν η ευδοξία λέει καλή προσπάθεια. Αλλά αν το λέγαμε το σωστό και δεν λέμε ότι καλή λάθος. Δηλαδή θα λέγαμε αν θα μπορούσε να βάζει την πόλη σου μπροστά. Αυτό είναι ωραίο. Αντί να πείτε καλή προσπάθεια μόνο θα μπορούσατε να μου πείτε κάτι άλλο εμένα. Από πίσω με το μαύρο. Εγώ. Μόνο για να το κάνεις σωστά. Πες μου εδώ πέρα. Εγώ. Αυτό κάνω. Ότι έχω κλειστά πόδια. Ναι δεν είναι η επίδειξή μου που είναι ένας άλλος παράγοντας καλής διδασκαλίας. Αυτό εγώ γιατί δεν βλέπεις. Άρα λοιπόν. Άρα λοιπόν τρία πράγματα. Αν πέσει κάποια τέτοια ερώτηση. Είναι στην αρχή. Του λες κάτι που κάνεις σωστό. Κι ας τα κάνει όλα λάθος. Κάτι θα του βρείτε να κάνεις σωστό. Για παράδειγμα πολύ σωστά λυγίζει τα πόδια σου. Αν δεν του βρίσκεται κάτι. Αυτό τον κάνει να νιώσει... Πώς? Νομίζω ότι συγχωρίασες στα μαλλιά μου. Μαλλιά. Μαλλιά. Μαλλιά. Μαλλιά μου. Μην αγγίζευε στα σημεία τώρα εδώ. Όχι για το παιδάκι είπα. Για το παιδάκι. Άρα λοιπόν. Δεν άκουσα. Πάντα για τον Δημητράκης. Καλό και αυτό. Να ξέρετε ότι το χιούμορ είναι πολύ ωραίο. Να το χρησιμοποιείτε την ώρα της διδασκαλίας. Και θα μιλήσουμε και εμείς γι' αυτό συγκεκριμένα. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση. Της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Εκεί το βρίσκω καταπληκτικό. Άρα λοιπόν. Ξεκινάμε. Λέγοντας. Πολύ ωραία λήγησες τα πόδια σου. Άνοιξε τα στο άνοιγμα των όμων για να έχεις ισορροπία καλύτερη. Συνέχισε με αυτόν τον τρόπο. Τρία πράγματα. Κάτι καλό. Τη διόρθωση. Ένα πράγμα του διορθώνεται τη φορά. Όχι πολλά γιατί τα από εδώ μπαίνουν και από εδώ βγαίνουν. Και συνέχισε. Και αφού το κάνεις αυτό καλό είναι να φύγεις από εκεί. Γιατί εάν του δώσεις τη διόρθωση και αυτός το κάνει. Εντάξει τώρα αυτό είναι κάτι πολύ απλό. Οπότε θα ανοίξεις τα πόδια του. Δώστε του δυνατότητα να αναπνεύσει. Να εκτελέσει μια δυο φορές τη δεξιότητα. Και μετά δώστε του ξανά ανατροφοδοτήσεως να καταλάβει και αυτός τι κάνει. Διότι αν είναι από πάνω ο δάσκαλος όλη την ώρα όπως είμαι εγώ εδώ. Και σου λέω πες μου την απάντηση αυτή εκείνη τη στιγμή σε αναστατώνω και ακόμη και να ξέρεις την απάντηση δεν θα μπορέσει να μου τη δώσεις. Οπότε λοιπόν να σεβαίστε τον προσωπικό χώρο των μαθητών σας. Άλλος παράγοντας εδώ πέρα που μιλήσαμε την προηγούμενη φορά ήτανε οι ασκήσεις σας. Σε κάθε άσκηση είναι σημαντικό να λέτε. Τι να λέτε σε κάθε άσκηση. Εδώ δείχνω. Αυτός που χαμογελάει ωραία. Τι λέμε λοιπόν σε κάθε. Για να πω εγώ για παράδειγμα στο σουπ στο μπάσκετ. Πότε θα σου πω εγώ ότι η άσκηση που έβαλες πληρεί τα κριτήρια για να είναι το μάθημά σου καλό. Σε σχέση με το στόχο. Τι θα πεις για το σουπ στο μπάσκετ. Είναι σωστό αυτό. Αλλά τι εντολή θα δώσεις σε σχέση με το στόχο. Ώστε η άσκηση που θα δώσεις. Θα πεις σουπ στο μπάσκετ. Εκτελέστε σουπ στο μπάσκετ. Ή θα πεις κάτι άλλο. Ώστε να αυξήσεις το ενδιαφέρον των μαθητών σου. Θέλεις να τους δώσεις την άσκηση σουπ στο μπάσκετ. Εκτός από αυτό. Θέλεις να τους δώσεις την άσκηση. Εκτελέστε σουπ στο μπάσκετ. Πώς θα μπορούσες αυτό το πράγμα. Από την προσωπική ας πούμε έτσι. Πώς θα μπορούσες αυτό το πράγμα. Να το διατυπώσεις με τέτοιο τρόπο. Ώστε τα παιδιά να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με αυτό. Εκτός από το σουπ στο μπάσκετ. Ναι αλλά τι άλλο πρέπει να πεις. Ναι πίσω. Να δώσεις προσωπικό. Πες μου συγκεκριμένα. Να κάνετε 10 αναλήψεις με στόχο να βάλει και καλά. Άρα λοιπόν μετρήστε στις 6 προσπάθειες. Πόσα καλά θα βάλετε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Άλλο είναι να πεις εκτελέστε σερβίς στο βόλι. Και άλλο είναι να πεις εκτελέστε 6 σερβίς. Και μετρήστε πόσα θα είναι πετυχημένα. Δοκιμάστε τα στο σύλλογό σας. Και θα δείτε ότι αυτές οι μικρολεπτομέρειες είναι που θα σας κάνουνε καλούς δασκάλους. Το άλλο είπαμε είναι πρωτόκολλα συμπεριφοράς. Είναι πολύ σημαντικό να το διδάξεις και στο σύλλογό σου. Πρωτόκολλα συμπεριφοράς. Πρωτόκολλα έναρξης, πρωτόκολλα ακοείς. Γιατί αν έχει ο άλλος την μπάλα και του πεις παιζουν τα παιδιά. Και πεις στο παιδιά σταματήστε να σας πω κάτι. Και αυτός έχει την μπάλα εδώ. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σου χτυπήσει την μπάλα κάτω. Άρα λοιπόν είναι πρωτόκολλα ακοείς την μπάλα ανάμεσα στα πόδια. Έχεις ένα καλύτερο πρωτόκολλο. Όχι όχι. Άμα πούμε σε ένα φιλή πηχή. Θα είστε πια λευκά. Λήξε την μπάλα στον καλάθι όπως θέλετε. Και μετά να καταλήξουμε ότι το σούτ στο μπάσκετ γίνεται έτσι. Αυτό είναι κάτι άλλο. Αυτό πηγαίνει σε μεθόδους δασκαλίας. Κοιτάξτε λίγο. Αυτά τα οποία λέω τώρα εδώ είναι οι βάσεις ώστε να μπορείς να εφαρμόσεις είτε τη δασκαλοκεντρική μέθοδο, δηλαδή να του δείξεις, να του κάνεις επίδειξη για να τους πεις έτσι σουτάρουμε στο σούτ στο μπάσκετ. Ήτε να χρησιμοποιήσεις μία άλλη μέθοδο δασκαλίας για παράδειγμα της αποκλίνουσας παραγωγικότητας και να τους πεις βρέστε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βάλετε την μπάλα στον καλάθι. Ήτε τη μια μέθοδο χρησιμοποιήσεις, είτε την άλλη. Εάν δεν εφαρμόζεις αυτούς τους παράγοντες που λέμε τώρα εδώ τότε το μάθημά σου δεν θα είναι καλό. Άρα λοιπόν αυτοί οι παράγοντες καλού μαθήματος είναι απαραίτητοι και για τις δασκαλοκεντρικές και για τις μαθητοκεντρικές μέθοδες δασκαλίας. Γι' αυτό είναι τα πρώτα πράγματα τα οποία αναφέρω. Επίδειξη δεξιότητας και διδακτικές αντάκες είναι πολύ σημαντικό για να θυμούνται τα παιδιά τι είναι σημαντικό για παράδειγμα στο σούτι στο μπάσκετ. Αυτό που είπαμε στο πίβοτ, καρφώνω το πόδι κάτω. Σε κάθε δεξιότητα που θα έχετε να διδάξετε είναι σημαντικό εσείς από πριν να καθορίσετε τι είναι σημαντικό σε αυτή τη δεξιότητα. Για παράδειγμα στην ισορροπία όταν θα πας να τη διδάξεις. Θα βάλεις ένα πεζουλάκι εκεί πέρα και θα πεις στα παιδιά κάντε ισορροπία. Τι προσέχουμε στην ισορροπία. Ποιοτικά κριτήρια τι θα βάζετε για την ισορροπία όσο να περπατήσουν σ' ένα πεζουλάκι. Λέγε Φιγιάννη. Θέλεις να διδάξεις στα παιδιά να εξασκήσεις την ικανότητα ισορροπίας. Θέλεις να τους βάλεις να περπατήσουν σ' ένα πεζουλάκι. Την ισορροπία απ' το νήσο όχι μόνο για το δημοτικό αλλά και για το σύλλογό σας. Ενώ είναι πολύ σημαντική ικανότητα σπάνια θα συναντήσω προπονητή ο οποίος συγκεκριμένα θα στοχεύσει στην βελτίωση της ισορροπίας. Σκεφτείτε όμως μόνο σχεδόν σε όλες τις αθλοπαιδείας χρειάζεται. Είτε στο σούτι στο μπάσκετ την ώρα που σουτάρεις ο άλλος σε σμπρόχνεις και εδώ πάντα είσαι σε πίεση, είτε στο ποδόσφαιρο και εκεί δεν είσαι σε πίεση, είτε στο χορό ή οπουδήποτε. Και όμως είναι πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι εξασκούν την ισορροπία. Θα μιλήσουμε όταν μιλήσουμε για επιδεξιότητα. Όμως τώρα εδώ για κάτι απλό. Θέλεις να βάλεις στα παιδιά να κάνουν ισορροπία. Τι είναι σημαντικό στην ισορροπία για παράδειγμα σαν ποιοτικά κριτήρια. Πες μου το όνομά σου. Θερνάση. Ένα λοιπόν να ανοίγουν τα χέρια, το άλλο θα μας το πει η εφηγένεια. Σταμάτα. Όχι θα μας γλίτωνες. Όταν έχεις μεγάλη επιφάνεια έχεις καλύτερη ισορροπία. Ο Δημητράκης όταν έχει μεγάλη επιφάνεια δεν καταλάβει τίποτε. Όπως είπε εκεί πέρα. Πες μου πάλι το όνομά σου. Ο Θανάσης. Όπως είπε ο Θανάσης. Είπε ο Θανάσης θα τους πω να έχετε παιδιά ανοιχτά τα χέρια διότι αυτό βοηθάει στην ισορροπία. Τι άλλο είναι σημαντικό στην ισορροπία. Όπως να λυγίσουν τα γόνατα αρχικά για να είναι πιο χαμηλά το κέντρο βάρους. Μπράβο. Ένα άλλο σημαντικό είναι λυγισμένα γόνατα για να έχουμε χαμηλό κέντρο βάρους. Αλλά το πιο σημαντικό στην ισορροπία όταν θα πάτε να το διδάξετε και στο σύλλογο ας να το κάνετε. Όνομα. Μέρι. Μέρι. Να έχουμε σημαντικό βλέμμα. Αυτό. Θα δείτε οι χορευτές και όλοι αυτοί όταν κάνουν αυτές τις στροφές γύρω γύρω έχουνε τον παρτενέρ τους πάντα, γι' αυτό είπα εδώ πέρα, έχουν τον παρτενέρ τους πάντα στα μάτια σαν σημείο αναφοράς. Τώρα αν ο παρτενέρ είναι ντροπαλός και κοιτάζει κάτω την καράφλα του. Είναι πολύ σημαντικό εσείς όταν θα διδάξετε την ισορροπία να τους λέτε ένα συγκεκριμένο σημείο, διότι αυτό παιδιά βοηθάει στο να έχετε την ισορροπία σου. Είναι πολύ σημαντικό. Ωραία λοιπόν. Επίβλεψη τάξης. Εδώ ας υποθέσουμε τώρα εσείς ότι δίνετε μία άσκηση. Και λέτε για παράδειγμα πάσα δάχτυλα στο βόλεϊ. Χωριστείτε σε ζευγάρια και εκτελέστε πάσα δάχτυλα στο βόλεϊ. Και διαβάζετε αυτά εδώ. Διαβάζετε αυτά εδώ. Με ποιον θα ασχοληθείτε πρώτα και γιατί. Σίγουρα βλέπετε ότι προσπαθώ να κάνω το μάθημα όσο γίνεται περισσότερο. Διάβασες τόσο γρήγορα. Δεν βλέπετε. Α είμαι εγώ. Ναι. Για να δώσουμε λίγο χρόνο και στους υπόλοιπους. Με ποιον λοιπόν αφού δίνεις μία άσκηση. Το ερώτημα που συνήθως βάζω εδώ είναι. Έχετε δώσει την τάδε άσκηση. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Με ποιον θα ασχοληθείς πρώτα και γιατί. Με ποιον θα ασχοληθείς πρώτα και γιατί. Έλα. Αφού σημαδεύω λέιζερ εδώ πέρα. Δεν μου ξεφεύγεται. Για ποιον λόγο. Άρα λοιπόν. Το πρώτο πράγμα που κοιτάτε. Από τη στιγμή που θα δώσετε μία άσκηση. Είναι θέματα ασφάλειας. Εάν δηλαδή κάποιος κλοτσάει δυνατά την μπάλα. Κάνει δυνατά σερβίς. Είναι σε μία θέση όπου είναι και ένα άλλο ζευγάρι. Και μπορεί να τρακάνουν και να χτυπήσουν. Το πρώτο πράγμα αφού θα δώσετε μία άσκηση. Είναι να δείτε εάν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας. Ένα. Το δεύτερο. Με το οποίο θα ασχοληθείτε. Το όνομά σου. Λουκά. Έτσι μπράβο. Δεν θα ασχοληθείς με αυτούς. Α, γι' αυτό. Εκτός από αυτό. Μπράβο. Το επόμενο πράγμα που κοιτάζεις. Είναι εάν οι μαθητές σου κάνουν αυτό που τους είπες να κάνουν. Άρα λοιπόν πρώτα η ασφάλεια. Και μετά εάν κάνουν αυτό που τους είπες να κάνουν. Έχεις διαφορετική άποψη. Πρόσεξε κακομήρα δεν θα πεις. Μην μου χαλάσεις τη θεωρία μου. Αν όμως. Αυτά τα παιδιά που παίζουν μπαάρα. Φυσικά είναι αυτοί οι οποίοι λεγούν πιο πολύ της αρριασμός. Αυτά τα παιδιά. Ζητάμε την προσοχή του καθηγητή. Άρα εμείς την δώσουμε. Ασχοληθούμε με πράγμα με αυτά. Και οι άλλοι. Και μετά δούμε λεγιχία. Πολλοί σε ενδιαφέρει στο ενδιαφέρον του καθηγητή. Αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά εντάξει είναι τραβηγμένη η περίπτωση. Όμως μπορεί να συμβεί. Το δεχόμαστε. Εκεί μπαίνει πλέον η διπλωματία του δασκάλου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς εσύ. Να αφήσεις κάποια παιδιά να κάνουν κάτι άλλο. Από αυτό που είπες εσύ να κάνουν μέσα στο μάθημα. Σκεφτόμενος ότι εγώ αν ασχοληθώ με αυτούς. Τότε τους δίνω σημασία. Τώρα πάνω σε αυτό πηγαίνει σε τεχνικές αντιμετώπεις ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Οπότε θα πρέπει να περιμένετε λιγάκι γιατί θα πάμε εκεί πέρα. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Είναι σωστό αυτό που λες. Με ποιον θα ασχοληθείτε στη συνέχεια. Αφού είπαμε λοιπόν πρώτα με την ασφάλεια. Μετά ασχολείσαι με... με ποιον είπαμε. Έπρεπε να διαβάζεις το σκονάκι σου. Μετά με ποιον. Το όνομά σου? Αλέξη. Αλέξη. Άρα λοιπόν ο Αλέξης, για ποιον λόγο? Γιατί στο έψιλο οι μαθητές τελούν την διεξιότητα μεν. Αλλά δεν εκτελούν σωστά. Τελούν όμως. Και ο β, διεκτελεί και θέλει να μην κάνει επίπτυξη. Είναι διεκτελεί σωστά. Σε ό,τι κάνει με το μαθητήλι ΛΑΖΑ. Δεν εκτελεί διεξιότητα. Υπάρχει διαφορετική άποψη εδώ που ήρθες τώρα. Επίβλεψη τάξης. Έδωσες μία άσκηση και έχεις αυτά εδώ. Και είπαμε πρώτα ασχολούμαστε με την ασφάλεια. Οπότε με τα λυμένα κορδόνια. Μετά ασχολούμαστε με τα παιδιά τα οποία δεν κάνουν αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουν. Στη συνέχεια τώρα το πρόβλημά μας είναι. Θα ασχοληθείς με αυτόν ο οποίος δεν μπορεί να εκτελέσει τη δεξιότητα. Με αυτόν που θέλει να σου δείξει πόσο καλά κάνει τη δεξιότητα. Ή με τους 10 μαθητές. Ο Αλέξης είπε ότι θα ασχοληθεί με αυτόν. Γιατί λέει δεν μπορεί να εκτελέσει τη δεξιότητα. Το όνομά σου πίσω. Μαρία. Νομίζω με αυτόν που μιλήσει πολύ καλά. Επειδή εκείνος είναι δεξιότητα. Ναι. Εκείνος είναι δεξιότητα. Εκεί σκέφτεσαι. Σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο εσύ. Περίπου. Κάποιος άλλος. Νομίζω με αυτόν. Είναι σαν να βάζει αυτοί τα παιδιά μου σιγώ. Και θα δει σημασία να το πέτει πάνω του. Τώρα πηγαίνετε σε άλλο θέμα. Όμως μένουμε στην επίβλεψη. Να μην περάσουμε από το θέμα. Φιγένια. Μήπως να δείξουμε το σημείο που δεν εκτελούν οι πολλοί μαθητές. Έτσι ώστε το χρόνο που θα προσπαθούν να το κάνουν σωστά. Εγώ να το δείχνω. Με πέρδεψες. Για ξανά πες το. Αν εγώ στους 10 μαθητές δεν εκτελούν ένα σημείο σωστά. Το τονίσω αυτό. Το καταλάβουν και το κάνουν. Θα μπορώ για αυτό το διάστημα που θα το κάνουνε προγόνηση. Να δω τον μαθητή που δεν το κάνει καθόλου. Α εσύ λες για το χρόνο όμως. Ναι. Από οργάνος και διοίκηση τα πήρα κι εγώ αυτά. Κάθε φορά όταν είσαι ηγέτης σε ένα σύνολο. Αυτό που μετράει είναι πρώτα το σύνολο και μετά η ατομική περίπτωση. Ένας ηγέτης πάντα κοιτάζει το καλό του συνολου πρώτα. Και στη συνέχεια αν έχει χρόνο θα ασχοληθεί με την ατομική περίπτωση. Ξέρω ότι πάρα πολλοί δάσκαλοι βλέποντας ένα τμήμα. Πάνε και ασχολούνται με αυτόν ο οποίος δεν είναι καλός μαθητής. Και έτσι παραμελούν το σύνολο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ιδιαίτερα οι αρχάροι να ασχολούνται πάρα πολύ ώρα με αυτόν ο οποίος δεν τα καταφέρνει. Και το σύνολο να μην το δίνουν σημασία. Η λογική εδώ είναι ότι προηγείται το σύνολο. Και αν έχω χρόνο στη συνέχεια θα ασχοληθώ με την ατομική περίπτωση. Γιατί πάντοτε σε μια μεγάλη ομάδα αυτοί που προηγούνται είναι οι πολλοί. Και μετά η ατομική ανάγκη. Αυτό είναι το σκεπτικό. Άλλο αν συμφωνείς ή αν διαφωνείς Αλέξη. Το σκεπτικό είναι πρώτα τελειώνω με το σύνολο δηλαδή με την τάξη μου. Αφού βάλω την τάξη μου σε τάξη αυτό που θέλω να κάνω. Μετά θα πάω εδώ στην ατομική περίπτωση. Και όχι η ανάποδα. Διότι πάντα προηγείται το σύνολο. Αυτό είναι το σκεπτικό. Ωραία. Οπότε τώρα εσείς με αυτόν τον τρόπο βλέπετε ότι τα βάζετε όλα τα πράγματα σε μία σειρά. Και δεν θα κάθε φορά να σκέφτεστε. Σας τα δίνω έτοιμα. Εδώ τώρα. Συνηθίζουμε να έχουμε τους μαθητές μας. Ας σποθέσουμε ότι έχουμε εδώ να κάνουν τους μαθητές μας τρίπλα. Μέσα σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Που θα πρέπει να σταθεί ο δάσκαλος και γιατί. Μιλάμε σε σχέση με την επιβλέψη της τάξης. Ποιο είναι το καλύτερο σημείο. Ποιο είναι το καλύτερο σημείο. Συγκεκριμένα με αυτό το σχήμα που έχετε εσείς. Ναι. Πέσουμε κέντρο. Στο κέντρο. Για ακόμα καλύτερα να βάλεις τους μαθητές κύβλο. Ναι. Και να είμαι στο κέντρο. Και να είμαι στο κέντρο. Για ποιο λόγο είναι στο κέντρο. Και για να επιβλέπει τους μαθητές. Μπορεί να επιβλέπει έτσι τους μαθητές. Αυτή που είναι πλάτη από πίσω σου εδώ. Άρα λοιπόν όχι στο κέντρο. Δηλαδή αυτό που κάνουμε πάρα πολύ όταν κάνουμε επιβλέψη σε επιτήρηση. Και μπαίνει από εδώ από το κέντρο. Αυτόματα οι υπόλοιποι από εκεί με κλέβουν. Και το κάνετε συνέχεια. Άρα λοιπόν ένας καλός επιτήρητής. Που ξέρει από επιτήρηση. Πώς θα πρέπει να πάει. Πίσω. Όχι. Εκτός από το πίσω το όνομά σου. Δημήτρη. Δημήτρη. Μπορεί να πάει σε ένα ψηλότερο σημείο. Ένα λες ψηλότερο σημείο. Όμως καλό είναι να μείνεις πάντα στο ίδιο σημείο. Ώστε να νιώθουν οι μαθητές σου και αυτοί ότι είσαι κοντά τους. Διότι αν εσύ είσαι σταθερά εδώ πέρα. Και ο άλλος πίσω είναι εκεί. Είναι μακριά και νιώθει ότι δεν του δίνει σημασία. Σίγουρα, θυμίσαι μου πάλι το όνομά σου, όταν είπες ότι πρέπει να πάει στο κέντρο. Ο Γιώργος φαντάζομαι ότι το είπες στο κέντρο, γιατί θεώρησε ότι έτσι θα είμαι πιο κοντά στους μαθητές μου. Ένα πλεονέκτημα που έχει. Όμως είπαμε το μειονέκτημα είναι ότι έχεις την πλάτη σου. Άρα εσύ λες σε ένα πιο υψηλό σημείο. Εντάξει, στην αυλή του σχολείου θα έχεις ένα παγκάκι, θα ανεβαίνεις στο παγκάκι. Αλλά αν μένεις συνέχεια στο παγκάκι, για παράδειγμα χώρια που θα το λερώνεις, είναι ότι κάποιοι θα είναι συνέχεια μακριά σου. Άρα θα πρέπει να κινείσαι. Πώς θα πρέπει να κινείσαι, είπαμε έτσι, είναι προβληματικό. Πώς να γίνεις μέσα στο σύνολο συνεχώς. Είπαμε αν είσαι μέσα στο σύνολο, σε κάποιον γυρνάς πλάτη. Άρα αυτό είναι προβληματικό. Πώς θα είσαι παράταξη κάπως. Συνήθως, ας πούμε σε αυτήν εδώ την περίπτωση. Πώς θα ήτανε, με βάση αυτά που είπαμε, η κατάλληλη τοποθέτηση ενός δασκάλου. Είπαμε όμως ότι θέλει και να κινείται κιόλας, για να είναι και κοντά. Άρα πώς μπορείς να είσαι σε εκείνον εκεί που είναι στο τέλος. Ας ποθέσουμε ότι έχω εγώ εδώ εσάς. Πώς θα πρέπει να κινηθώ για να πάω εκεί στο τέλος. Από εδώ είπαμε όχι. Κυκλικά. Αν και μίλησες χωρίς να σου δώσω το λόγο. Άρα λοιπόν ο καλύτερος τρόπος εδώ είναι να παίρνεις αυτήν εδώ. Όταν επιτηρείς είναι αυτό εδώ και είναι σημαντικό να μπορείς να κινείσαι. Και να είσαι και κοντά στα παιδιά και εκείνα που είναι στο τέλος. Βλέπετε ότι εγώ προσπαθώ να δίνω το λόγο και σε παιδιά που κάθονται στο τέλος. Όχι μόνο στους μαθητές. Οι δάσκαλοι συνήθως κάνουν το λάθος. Ότι κοιτάζουμε μόνο αυτούς τους φοιτητές οι οποίοι κουνάνε το κεφάλι ναι ναι ναι. Αλλά γιατί αυτό μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Νιώθουμε στην ουσία είναι ανατροφοδότηση και νιώθουμε ότι κάποιος μας προσέχει. Όταν οι φοιτητές σε κοιτάζουν στα μάτια τότε νιώθεις όμορφα και τους προσέχουν. Αν όμως οι φοιτητές είναι έτσι εκεί πέρα και δεν σου δουν σημασία. Πάνω από τρία λεπτά και πολλά είπα δεν αντέχει κανένας δάσκαλος. Εσείς όμως εγώ σας ζητάω πως εσάς όχι μόνο να ασχολείστε με τα παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται. Αλλά να ασχολείστε και με τους υπόλοιπους και καλό είναι να πηγαίνετε με αυτόν τον τρόπο και να πλησιάζεται και τα υπόλοιπα παιδιά. Και να κάνετε με αυτόν τον τρόπο την επιτήρηση. Αν χρειαστεί τώρα να δώσετε έναν τροφοδότηση σε κάποιο παιδάκι που είναι στο κέντρο. Κάντε το γρήγορα και επίσης με τρόπο ώστε να μπορείτε να βλέπετε τους περισσότερους. Δηλαδή αν εγώ τώρα έχω εσάς εδώ και έρθω και δώσω έναν τροφοδότηση εδώ με αυτόν τον τρόπο τότε είναι προβληματικό αυτό. Να θυμάστε να είσαι με τέτοιο τρόπο, εντάξει ίσως κάποιος θα έχεις όσο γίνεται τους περισσότερους. Ωραία. Αν τους έχεις βέβαια με αυτόν εδώ τον τρόπο εδώ είναι πιο απλά τα πράγματα, παίρνεις μια μεγαλύτερη απόσταση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σας ανέφερα σαν πρωτόκολλος συμπεριφοράς. Τις τετράδες μπορείς να τους ελέγχεις καλύτερα παρά να τους έχεις διάδες και είναι πίσω οι μαθητές σου. Ξέρετε αυτές οι μικρολεπτομέρειες είναι που θα σας κάνουν πολύ καλούς δασκάλους. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι από τη στιγμή που θα γυρίσεις στην πλάτη στους μαθητές, οι μαθητές θα αρχίσουν να μιλάνε. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό και να κινείστε επίσης κάτι άλλο, αν είστε σε ένα σταθερό σημείο, αν αποφασίσετε για κάποιους λόγους, τότε είναι καλό να έχετε μια συγκεκριμένη στρατηγική σκαναρίσματος από αριστερά, για παράδειγμα προς τα δεξιά και να τους βλέπετε όλους και όχι να εστιάζετε μόνο σε έναν ο οποίος εκτελεί χάλη από τη δεξιότητα. Πολύ σημαντικό να νιώθουν οι μαθητές σας ότι τους κοιτάζετε στα μάτια, διότι αν εσύ κοιτάζεις εκεί στο υπερπέραν που το κάνουν πάρα πολύ οι ομιλητές και καθηγητές εδώ, αντί να κοιτάζουν στα μάτια τους μαθητές τους και αυτό τον κάνει το μαθητή σου να νιώσει ότι εσύ ενδιαφέρεσαι γι' αυτόν. Εδώ μιλάμε πως γίνεσαι αγαπητός στους μαθητές σου. Αυτό εδώ, το να τον κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια, σε κάνει αγαπητό. Τώρα θα μου πει εδώ, εάν την καρφώνω όμως εγώ τώρα την άλλη πολύ ωρατό, ότι τον κάνω το μαθητό ανάποδο. Δηλαδή, ό,τι και αν λέμε εδώ, έχει την ισορροπία του. Θα πρέπει εσείς αυτό να το ξεδιαλύνετε μέσα σας, ότι εντάξει για λίγο και φεύγω στο επόμενο βλέμμα. Εάν το κάνετε αυτό το πράγμα, θα δείτε ότι τα παιδιά θα σας αγαπήσουν. Η οπτική επαφή, που θα πούμε και στη γλώσσα του σώματος, είναι καθοριστικό. Και βέβαια δεν αφήνω ποτέ την τάξη χωρίς επίβλεψη. Που σημαίνει, αν τυχόν κάποιος μου τραυματιστεί, είναι πολύ σημαντικό από πριν εσείς, ακόμη και στο σύλλογό σας, να έχετε ένα μικρό βαλιτσάκι με χανζαπλάς, ώστε να μην τρέχετε, να μην αφήσετε το σύλλογό σας, έτσι όπως είναι και να τρέχετε, να το φέρνετε. Είναι σημαντικό να είναι κοντά σας. Αν τυχόν το έχετε σε κάποιο χώρο, είναι σημαντικό να έχετε δείξει στους μαθητές σας, πού είναι αυτός ο χώρος, ώστε να το φέρουνε αυτοί. Στέλνεις ένα παιδί το οποίο εμπιστεύεσαι, και όχι εδώ κανένα ζιζάνιο, έτσι, που θα σου χαλάσει όλα τα χανζαπλάστ, εκεί πρέπει να είσαι και εσύ προσεχτικός. Πάω εδώ τώρα, το θέμα της προθέρμανσης. Συνήθως προθέρμανση όταν λέμε στη φυσική αγωγή, εννοούμε αυτό το τρέξιμο γύρω γύρω από την αυλή. Ελάτε παιδιά να κάνουμε προθέρμανση. Το είχα σηχαθεί αυτό. Και όλοι τρέχαμε γύρω γύρω, ένας πίσω από τον άλλο, και είχαμε και κάποιοι ευλαμμένα που τρέχανε και γρήγορα κιόλας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι χαρά βρίσκανε να τρέχουν και πιο μπροστά. Πήγαινε, τέλος πάντων. Και στη συνέχεια, αφού τελειώναμε αυτό, κάναμε στατικές διατάσεις. Και αφού τελειώναμε τις στατικές διατάσεις, στη συνέχεια μας είχε εκεί πέρα και κάναμε σούτ στο μπάσκετ. Και εγώ σας λέω, σκεφτείτε το εξής σενάριο. Χτυπάει το κουδούνι και είναι εκεί ο Βασίλης μαζί με την Ελίζα και τον Κώστα. Έχουμε το Βασίλη, την Ελίζα και τον Κώστα. Με αυτόν τον τρόπο αυτούς, τουλάχιστον, θα τους θυμάμαι. Βασίλης, Ελίζα, Κώστας. Είπαμε, είναι σημαντικό να τους έχεις το ίδιο σημείο για να μάθεις τα όνοματά τους. Είναι πολύ σημαντικό για ένα δάσκαλο, βασικό κριτήριο. Να μην λέει εσύ με το κόκκινο, εσύ με την αλογοουρά και εσύ με το σκουλαρίκι. Βασίλη, πότε θα μας δείξεις τα τεχνικές, πότε θα μας δείξεις τα όνοματά σου. Σιγά, σιγά. Κάντε υπομονή. Οπότε, Βασίλης, Ελίζα και Κώστας. Βασίλης, Ελίζα και Κώστας. Ωραία. Και έχεις να μπει το άλλο μια. Μου την έχεις τιμένη. Βασίλης, Ελίζα και Κώστας. Είναι πολύ σημαντικό όσο πιο γρήγορα γίνεται να μάθετε τα όνοματά τους. Μια τεχνική ήδη σας είπα, οπότε μπορείτε σε αυτή να στηριχθείτε. Είναι το πρωτόκολλο, όπου παθαίνεις πρώτα τα τέσσερα άτομα και μετά τα επόμενα τέσσερα την επόμενη φορά. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές. Να τους βγάλεις φωτογραφία για παράδειγμα και να τους βάλεις να γράψουν ο καθένας το όνομά του για παράδειγμα. Υπάρχουν διάφορες. Και μετά στο σπίτι σου κάνεις επανάληψη ή τους παίρνεις... Λοιπόν, πάμε στο θέμα μας. Βασίλης, Ελίζα και Κώστας που βαρέθηκε ήδη για το... Ωχ, τι ήθελα να πω... Α, το σενάριο. Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι είναι εκτάκια αυτοί εδώ πέρα, τρελαμένοι με το μπάσκετ. Με το που χτυπάει το κουδούνι, το σχολείο έχει και όλη μία μπάσκετα, η άλλη είναι χαλασμένη. Παίρνει την μπάλα ο Βασίλης, η Ελίζα και ο Κώστας τρέχουν γιατί ταυτόχρονα από την άλλη έκτη τρέχουν και οι άλλοι να προλάβουν την μπάσκετα. Μιλάμε με το... Χτυπάει το κουδούνι, αυτοί έχουν σηκωθεί, έχουν περάσει από εδώ, έχουν κατέβει τους δύο ορόφους τα σκαλοπάτια και έχουν φτάσει μούσκεμα στην πρώτη την μπάσκετα και αρχίζουν να παίζουν. Κατευθείαν. Οι άλλοι που φτάσανε δεύτεροι δεν παίζουν. Φαντάζομαι το έχετε βιώσει κι εσείς αυτό κάποιοι από εσάς. Στη συνέχεια έχει διάλειμμα. Έρχεται ο γυμναστής, έχει και ένα καφεδάκι, τους βλέπει αυτούς που παίζουν μάλλον μπάσκετ εκεί πέρα και του λέει του Βασίλη, Βασίλη κάνατε προθέρμανση. Σας έχει τύχει κάτι τέτοιο. Άρα λοιπόν, μήπως η προθέρμανση είναι μόνο για εμάς για να δείξουμε ότι είμαστε επιστήμονες και πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για να δείξουμε ότι έτσι πρέπει να γίνονται, μήπως δεν έχει νόημα. Εκεί θέλω να καταλήξω. Δηλαδή αυτά τα τρία παιδιά και δεν έχουν πάθει ποτέ θλάση εκτός κι αν θυμάστε εσείς στη ζωή σας να είστε πέμπτη δημοτικού ή έκτη δημοτικού και να έχετε πάθει κάποια θλάση. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε η αυλή του σχολείου θα έπρεπε να ήτανε γεμάτο αχ, οχ και τα λοιπά. Όμως αυτό δεν τον βλέπουμε να συμβαίνει στα σχολεία. Και βέβαια όποιος παρατηρήσει το διάλειμμα ενός σχολείου θα δείτε πόσο μεγάλη ένταση έχουν τα παιδιά. Τα παιδιά, ιδιαίτερα που παίζουν κυνηγητό, τρέχουν με όλη τους τη δύναμη, ιδιαίτερα για το κυνηγητό. Ξακ χωρίζουν και ξεκινάνε. Κάνατε προθέρμανση. Στη γυμναστική όμως, στο μάθημα της γυμναστικής, τους κάνουμε προθέρμανση και όταν λες στον άλλον γιατί τους κάνεις προθέρμανση, η απάντηση είναι μάθα τραυματιστούνε κύριε και εγώ σας λέω σκεφτείτε το λιγάκι έτσι. Άρα λοιπόν, το ερώτημα που τίθετε εδώ είναι ποιο σε σχέση με την προθέρμανση. Ποιο είναι το ερώτημα που θα σας βάλω τώρα. Τι ερώτημα θα βάλω τώρα, αφού είπα όλα αυτά εδώ. Μια κλασική ερώτηση εδώ είναι, πότε πρέπει να κάνουμε προθέρμανση. Για παράδειγμα, δεν μου έχει τύχει ποτέ να κάνει κάποιος καλαματιανό σαν μάθημα και να κάνει προθέρμανση. Ωστόσο, άρα λοιπόν ένας παράγοντας που καθορίζει αν θα κάνουμε προθέρμανση ή όχι, όταν θα πάσεις μέσα στο βουνό να τρέξεις. Γι' αυτό θέλω να καταλήξω ότι δώδεκα χρόνια κάνουμε στα παιδιά μας φυσική αγωγή, όμως αν τους ρωτήσεις πότε κάνουμε προθέρμανση, ή πώς κάνουν προθέρμανση θα σου κάνουν αυτό το κλασικό τρέξιμο γύρω γύρω, δηλαδή δίνουμε ανούσια γνώση στα παιδιά και πράγματα χωρίς νόημα, όχι μόνο εκεί και στο πανεπιστήμιο πολλές φορές. Άρα λοιπόν στο βουνό όταν θα πάει να τρέξει το παιδί και θα του πεις ότι είναι σημαντικό να τρέχεις με χτύπους 120-160 για ένα 20 λεπτό, εξαρτάται βέβαια και από το επίπεδό σου, πιο πριν θα του πεις να κάνει προθέρμανση. Όταν θα πάει να τρέξει λοιπόν για τη διαβίω άθληση για υγεία, θα πρέπει να κάνει προθέρμανση ή όχι. Ωραίο χαμόγελο. Θα κάνεις προθέρμανση στο βουνό, ρε Ζη, θα πας να τρέξεις με ένα χαλαρό τρόπο, θα του πεις του άλλου να κάνει πρώτα προθέρμανση που θα έρθει να γυμνασθεί μαζί σου. Μάλλον όχι. Γιατί όχι. Γιατί αν ξεκινήσουμε χαλαρό τρέξημα θα είναι η πρώτη προθέρμανση. Άρα λοιπόν ένας παράγοντας που καθορίζει αν θα γίνει προθέρμανση ή όχι. Πώς ξεκινάμε να κάνουμε πρώτα προθέρμανση. Άρα πες το επιστημονικά η ένταση. Βλέπετε ότι οι γνώσεις υπάρχουν μέσα σας. Βγαίνουν, βγαίνουν. Ναι. Έχει κάποιο νόημα. Θέλετε να κάνουμε μια έρευνα. Να βάλουμε εσείς 20 άτομα να τρέξετε χωρίς να κάνετε διατάσεις. Θα πάρουμε 10 άτομα τη μια μέρα και θα τους βάλουμε να τρέξουν για ένα δεκάλεπτο με 130-140 σφίγμους περίπου. Θα τους βάλω και το ρολόι εδώ πέρα, polar, να τρέξουν χωρίς να κάνουν διατάσεις. 10 λεπτά. Την επόμενη μέρα θα τους βάλουμε πάλι να τρέξουν 10 λεπτά αφού πριν έχουν κάνει διατάσεις. Θεωρείται, έτσι το με τη λογική λίγο, ότι αυτή η ομάδα που δεν έκανε διατάσεις θα έχει κάποιο πρόβλημα. Όχι, γιατί εδώ είστε οι διέσσινοι στις εξωσχόμενα παιχνάκια. Άρα κοντζαμανίδες εδώ, ε. Μπράβο, μπράβο. Θέλω λοιπόν με αυτό να σας πω ότι πάρα πολλά πράγματα τα παίρνουμε από τον πρωταθλητισμό και τα περνάμε... Θέλεις να πεις κάτι, πες το. Εξαρτάται και το είδος άσκησης που θα κάνετε. Η ένταση είναι καθοριστικό. Αν μια χορεύτρια δεν κάνει προθέρμανση πριν, μπορεί το πόδι της να μην έχει το βάνο. Άρα λοιπόν εδώ πέρα εξαρτάται πάλι η ένταση. Δηλαδή αν εσύ χρειαστεί να κάνεις μεγάλο εύρος κίνησης, ναι εκεί πέρα θα πρέπει να κάνεις διατάσεις και μάλιστα στατικές. Αν όμως, δεν μου λέτε, έχει δει κανένα στην προθέρμανση του Ολυμπιακού τώρα που έπαιζε Γαλατά Σαράη. Τι ασκήσεις έκανες σαν προθέρμανση. Ε, ρε τι σας μαθαίνω. Τι σας μαθαίνω εδώ πέρα. Λοιπόν, θα φτάσουμε γιατί έχουμε και μια εργασία να μας παρουσιάσει. Πού είσαι Μαρία. Μαρία μιλάει. Αντί να προετοιμάζεσαι εδώ που θα μας παρουσιάσει την εργασία. Λοιπόν, πες του. Είναι και ερώτηση και απόρεια. Είχα διαβάσει κάπου ότι όταν κάνουμε διατάσεις, στους μης μας αποδίκιονται 10% περισσότερη ενέργεια. Γιατί ας πούμε, οτιδήποτε κι αν είναι, γιατί να μην το κάνω για να έχω περισσότερη ενέργεια. Για να το δούμε λοιπόν, αυτό ακριβώς ήταν η εργασία που σας έβαλα. Εάν οι στατικές διατάσεις που συνηθίζουμε να κάνουμε πράγματι ευνοούν, γιατί το ένα ήταν ο τραυματισμός έτσι, το άλλο, εάν κάνω διάταση, όπως λέει η εφηγένεια, στη συνέχεια θα έχω μεγαλύτερη επίδοση. Δεν είπα στατικές, τα προσδιόρισα. Α, κάνουμε και κόλπα. Λοιπόν, να προχωρήσουμε λίγο για να... Δεν έχω πάρει και το ρολόι. Τι ώρα έχεις? Τώρα που πρέπει να έχεις το κινητό, το έχεις βάλει στην τσάντα. Παρά 25. Λοιπόν, ο πρώτος παράγοντας είπαμε είναι η ένταση. Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει αν θα κάνεις προθέρμανση ή όχι. Άλλος παράγοντας που καθορίζει αν θα κάνεις προθέρμανση ή όχι. Όχι η Μαρία. Άλλος. Ναι, όνομα. Λουκά. Η θερμογρασία, το ρυβάλλον. Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι εγώ θα πάω για τρέξιμο στο βουνό. Με χαμηλή ένταση και έχει ζέστη. Φοράω τα ωραία μου πλουζάκια, δέχνω τα μπράτσα μου. Δεν κάνω προθέρμανση. Ας υποθέσουμε ότι έχει κρύο. Τότε θα κάνω προθέρμανση. Όχι αν πρόκειται μόνο για τρέξη. Άρα λοιπόν, οι συνθήκες δεν καθορίζουν εάν θα κάνω προθέρμανση ή όχι. Καθορίζουν όμως τι. Το είδος της προθέρμανσης. Το είδος της προθέρμανσης. Παράγοντας που καθορίζει αν θα κάνουμε προθέρμανση ή όχι, ήδη το έχω αναφέρει. Και εσύ σηκώνεις χέρι. Τι είναι το προπονητικό επίπεδο? Τι είναι το προπονητικό επίπεδο? Μπράβο. Να ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό και εσείς σαν τρίκ στο σχολείο. Όταν ξεκινάτε μπα μπα μπλόν πάντα καταλήγησα κοινωνική. Οπότε εσύ δίνεις την ένθυση στους μαθητές ότι ναι είναι στην τύχη, αλλά δεν είναι καθόλου στην τύχη. Είναι το προπονητικό επίπεδο. Όμως πριν από το προπονητικό επίπεδο, πριν φτάσεις σε αυτό εδώ, υπάρχει ένας βασικός παράγοντας. Ο οποίος σου λέει, ναι θα κάνεις προθέρμανση ή δεν θα κάνεις, ακόμη και αν έχεις πολύ ένταση. Δηλαδή είναι πιο σημαντικός από την ένταση. Ποιος είναι ο άλλος παράγοντας? Ποιος, ποιος, ποιος... Θέλεις να μας πεις τον άλλο παράγοντα. Θέλεις να μας πεις τον άλλο παράγοντα. Αν θα κάνεις προθέρμανση ή όχι. Πότε είναι ένας παράγοντας ο οποίος όταν υπάρχει, τότε μάλλον δεν θα κάνεις προθέρμανση. Πες μας το όνομά σου πάλι. Πριν από αυτό, ακόμη όμως και αν έχεις υψηλή ένταση, αυτός ο παράγοντας το ξεπερνάει αυτόν τον παράγοντα. Όνομα. Ματίνα. Όνομα. Μοσχούλα. Η ηλικία. Μα είπαμε, έκτη δημοτικού, πιτσιρίκια, φαντάζετε να το κάνω εγώ αυτό ή και εσείς φαντάζουμε πλέον σε αυτή την ηλικία. Εάν εγώ το κάνω κατευθείαν τώρα και κάνω σπρίντ, είναι πολύ πιθανό να τραυματιστώ, να πάθω κάποια θλάση. Εάν όμως ένα παιδάκι πρώτης δημοτικού το βάλεις να τρέξει που συνήθως ξαφνικά τρέχουν, αυτά δεν έχουν πρόβλημα να τραυματιστούν. Άρα λοιπόν, ένας βασικός παράγοντας, και γι' αυτό πηγαίνουμε στην προθέρμανση για τη φυσική εγωγή, ότι δεν είναι απαραίτητη, είναι η ηλικία. Και στη συνέχεια έρχεται αυτό που είπε ο Ηλίας, που είπε η προπονητική ηλικία. Αν έχω ένα πιτσιρίκι, το οποίο έχει πάει από τα δύο του στη ρυθμική και έχει τέτοια μπράτσα, είναι εξαίρεση βέβαια αυτό, έτσι, αυτό το παιδάκι θα πρέπει να κάνει προθέρμανση. Γιατί δεν είναι παιδάκι πλέον. Εντάξει, να ξεκαθαρίσουμε και αυτό, δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη αυτό. Οπότε, ας έρθει και η Μαρία τώρα να μας πει και για στατικές και δυναμικές διατάσεις στην προθέρμανση. Όχι? Κυρία, για την προθέρμανση που καταλήγουμε. Να που καταλήγουμε. Προθέρμανση είναι παρέντζο. Ή μπορεί να υπάρχουν δημοτικοί. Αν έχεις παιδιά δημοτικού, μπορείς να τους βάλεις κατευθείαν να παίξουν μπάσκετ. Ξεκινάν κατευθείαν το παιχνίδι. Εσύ όταν ήσουν μικρή έκανες προθέρμανση? Περίμενε. Εσύ όταν ήσουνα μικρή, πριν παίξεις βόλε για παράδειγμα, έκανες πρώτα προθέρμανση, έτρεχες γύρω-γύρω. Περίμενα θα έλεγες ναι για να μου την πεις, αλλά... Όχι. Άρα λοιπόν γιατί το ξεχνάς εσύ αυτό για σένα και τώρα το κάνεις έτσι. Ναι, αλλά θα την κρατήσει λίγο. Με αυτό εδώ αλλάζεις. Δέξε. Ναι. Δεν θέλει να σου πω ποιο είναι το πολιτικό υπέροχο του σπάντου. Ξεκίνησε ένα παιχνίδι πριν αντιμετωπίσει. Ναι, αλλά όχι σαν προθέρμανση. Γιατί προσέξτε τι συναντάω πολύ συχνά στα πλάνα σας. Γράφει προθέρμανση και μου βάζει κυνηγητό. Και εγώ ρωτάω, το κυνηγητό είναι προθέρμανση. Είναι ένας τρόπος εισαγωγής στο μάθημα για να βγάλουν τα παιδιά την ενέργειά τους. Αλλά δεν είναι προθέρμανση. Δηλαδή, ναι είναι σωστό να βάλεις το παιχνίδι κυνηγητό για να ξεκινήσεις το μάθημά σου. Αλλά δεν είναι προθέρμανση. Για να ξέρουμε τι λέμε. Εντάξει. Όλο δικό σου Μαρία. Μαρία. Λοιπόν παιδιά, εγώ έψαξα και βρήκα μια έρευνα και θα σας την παρουσιάσω. Η έρευνα αυτή είχε θέμα κατά πόσο επιδρούν οι στατικές ασκήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης στην ευλυγησία των παιδιών. Την έρευνα την έκαναν αυτοί οι τρεις ερευνητές να μην τους διαβάσω. Κι αυτό. Λοιπόν ο σκοπός της έρευνας όπως είπαμε και πριν ήταν να βρούμε κατά πόσο η ευλυγησία επηρεάζεται από τις στατικές διατάσεις. Για ποιους, για τα παιδιά που στα κάτω άκρα ήταν κυρίως η έρευνα. Δεν σημαίνει ότι μόνο εκεί βοηθάνε. Και για πόσο μακροχρόνια. Λοιπόν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής. Πήραν 58 παιδιά εθελοντές τετάρτης τάξης δηλαδή εννιά με δέκα χρονών. Και τα ερεύνησαν για 16 εβδομάδες. Από αυτά τα 58 παιδιά ήταν τα μισά κορίτσια και τα μισά αγόρια. Τα έχουμε εδώ. Τα 14 κορίτσια τα έβαλαν να κάνουν προθέρμανση, τρέξιμο και μετά διατάσεις. Τα 14 αγόρια ακριβώς την ίδια. Αυτοί οι δύο τα αγόρια και τα κορίτσια τα 14 αποτελούν μια ομάδα που όπως βλέπετε κάνουν μαζί ζέσταμα. Αυτή την ομάδα ας την πούμε ομάδα παρέμβασης. Η άλλη μισή τα 15 αγόρια κάνουν απλά τρέξιμο και περπάτημα για ζέσταμα. Και τα 15 κορίτσια το ίδιο. Αυτή την ομάδα θα την πούμε ομάδα κοντρόλου ελέγχου για να τη συγκρίνουμε με την άλλη. Το ζέσταμα έγινε στο ίδιο χώρο για όλους από τους ίδιους ερευνητές και χρησιμοποιώντας τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό. Δηλαδή καμία διαφορά. Τις δύο πρώτες μέρες μετρήθηκε η ευλυγισία τους με το sit and reach test. Το οποίο είναι αυτό εκεί που καθόμαστε και μετράμε την ευλυγισία μας. Τις υπόλοιπες μέρες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα 50 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα. Και όπως είπαμε και πριν είχαμε 3 λεπτά τρέξιμο για την ομάδα ελέγχου και 5 λεπτά περπάτημα για συνέχεια. Και για την ομάδα παρέμβασης 3 λεπτά χαλαρό τρέξιμο και 5 λεπτά ενεργητικές στατικές διατάσεις. Σύνολο 8 λεπτά. Πιο συγκεκριμένα τώρα για τις διατάσεις. Έκαναν 6 στατικές διατάσεις. 20 δευτερόλεπτα παραμονή για την κάθε μία στη θέση όπου ασκούμενος νιώθει ενόχληση. Και 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα μεταξύ των διατάσεων. Τώρα θα μου πείτε αυτά εδώ δεν βγαίνουν 5 λεπτά. Όμως ενώ 20 δευτερόλεπτα παραμονή. Όχι 20 δευτερόλεπτα από την αρχή που ξεκινάει η διάταση. Δηλαδή κάνω τη διάταση, ο χρόνος μετράει και εκεί που νιώθω πόνο παραμένω για 20 δευτερόλεπτα. Έτσι βγαίνουν τα 5 λεπτά. Η διατάση ήταν η εξής ακριβώς η φωτογραφία είναι από την έρευνα. Και είναι ακριβώς από κάτω οι μυηικές ομάδες που τις είχαμε σε διάταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Υπήρχε μεγαλύτερο εύρος κίνησης των αρθρώσεων που ήταν σε αυτές τις μυηικές ομάδες. Οπότε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι ενεργητικές διατάσεις βελτιώνουν την ευλυγησία και επομένως την επέκτασή τους. Αυτό. Μπράβο. Κάθισε και θα μας δίνεις έτσι. Αυτοί λοιπόν τι κάνανε. Μετρήσανε, κάνανε διατάσεις, στατικές διατάσεις, με τη μία την ομάδα. Και με την άλλη την ομάδα δεν κάνανε στατικές διατάσεις. Και μετρήσανε την ευκαμψία. Θα ήταν ενδιαφέρον εδώ να είχαμε κάποια έρευνα όπου η μία η ομάδα έκανε στατικές διατάσεις, έκανε στατικές διατάσεις, οι άλλοι δεν έκανε στατικές διατάσεις όπως όκαναν αυτοί και μετρούσε για παράδειγμα τη ρίψη της μπάλας. Μακριά. Γιατί για την ευκαμψία είναι λογικό ότι αν κάποιος την εξασκήσει την ευκαμψία με τις στατικές διατάσεις το πιο πιθανό είναι ότι θα αυξηθεί η ευκαμψία. Θα ήταν ενδιαφέρον γι' αυτό σας λέω για την επόμενη φορά η εργασία σας να έχει στατικές διατάσεις ο ένας, ο άλλος να μην έχει κάνει διατάσεις και να δούμε το σερβίσ στο βόλεϊ για παράδειγμα. Στην ταχύτητα της μπάλας, στην ακρίβεια δηλαδή σε επιδόσεις οι οποίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ σε σχέση με την ευκαμψία. Συνήθως οι έρευνες αυτές περιλαμβάνουν τον εξής σχεδιασμό. Κάνω την πρώτη μέρα, αυτοί έκαναν πολλές μέρες στατική διάταση. Οπότε η έρευνα αυτή μας έβγαλε κάτι το οποίο ήδη το γνωρίζουμε πιστεύω. Ότι αν έχω κάποιον και τον έχω να κάνει 10-15 φορές στατική διάταση και τον άλλον όχι, το πιο πιθανό είναι ότι αυτός θα έχει καλύτερη ευκαμψία από τον άλλον. Βλέπετε λοιπόν ότι πάρα πολλές έρευνες γίνονται για να βγάλουν κάποια λογικά πράγματα. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε αυτή η έρευνα. Ποιο είναι το πρόβλημα που εμφανίζεται σε αυτή την έρευνα σε σχέση με το δείγμα, με το σχεδιασμό εδώ πέρα. Εδώ. Πήρε λέει αυτούς εδώ και έκαναν αυτοί τρέξιμο και διατάσεις. Και πήρε αυτούς εδώ έκαναν τρέξιμο και περπάτημα. Αυτούς τους έκανε διάταση, αυτούς όχι. Αυτοί έχουν καλύτερη ευκαμψία από αυτούς εδώ. Ανεξάρτητα από ότι είναι λογικό αυτό. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερα αυτή η έρευνα, ώστε να μην είχαμε αυτό το πρόβλημα που εμφανίζεται αυτό δύο διαφορετικές ομάδες. Με μοσχούλα. Θα μπορούσε μια ομάδα να έκανε σταπικέντρικας και άλλη μυαλικιάς για να μην είχαμε αυτό το αυτο. Εκτός από αυτό. Όνομα? Μανώνι. Μανώνι. Κοιτάξτε λίγο εδώ τώρα. Εάν εσύ έχεις εδώ στην αρχή, έτσι, εδώ στην αρχή αν έχεις άτομα τα οποία έχουν καλύτερη ευκαμψία, ας ξεχάσουμε το λογικό. Αυτοί από την αρχή έχουν καλύτερη ευκαμψία από αυτούς εδώ. Άρα λοιπόν, ή το ανάποδα, ας ποθέσουμε ότι αυτοί είχαν καλύτερη ευκαμψία από αυτούς εδώ. Και στη συνέχεια τους κάνεις αυτούς το πρόγραμμα της ευκαμψίας, οι οποίοι είχαν χειρότερη από αυτούς σαν μέσο όρο, γιατί μέσο όρο συγκρίβουμε, στο τέλος αυτοί θα είχαν την ίδια ευκαμψία από αυτούς. Και θα έλεγες το πρόγραμμά μου δεν αποδίδει. Το εξήγησα καλά. Δηλαδή αυτός θα έπρεπε κανονικά για να αποφύγει... Ναι, Μαρία. Ας υποθέσουμε, αυτό που λέει η Μαρία, ότι έκανε στην αρχή εδώ πέρα ευκαμψία, και έκανε και εδώ ευκαμψία. Στη συνέχεια έκανε το πρόγραμμα, αυτό εδώ, και βλέπεις ότι αυτοί εδώ, αν έχουμε τα αποτελέσματα... Αυτοί είναι η ομάδα παρέμαση να υποθέσουμε. Είχε πριν 24,89, και η ομάδα παρέμασης πριν 24,17. Αν το καταλαβαίνω καλά. Ναι, όμως η άλλη ομάδα είναι αυτή εδώ. Α, είναι από κάτω, εδώ πέρα είναι. Εδώ λοιπόν βλέπεις ότι αυτή η ομάδα έχει 27,25. Και εδώ έχει 32. Αυτά είναι τα αγόρια. Άρα λοιπόν, εδώ είναι αγόρια, και εδώ είναι κορίτσια. Άρα λοιπόν, εδώ είναι αγόρια, και εδώ είναι κορίτσια. Εδώ είναι αγόρια, και εδώ είναι κορίτσια ας το πούμε έτσι. Ωραία. Το ερώτημα λοιπόν, βλέπετε λοιπόν ότι εδώ πέρα, άρα λοιπόν πηγαίνουμε εδώ. Το θέμα είναι... Αυτή είναι η μέση όρη. Πόσο φτάνει μέχρι κάτω, δηλαδή παίρνεις ένα χάρακα, αυτό εδώ. Θα μιλήσουμε όμως για τα τεστ, γιατί θα τους κάνετε και εσείς τεστ. Εάν λοιπόν εδώ πέρα εσύ, ανάμεσα εδώ και εδώ, έχεις διαφορετικό μεσόόρο, ήδη από την αρχή, τότε έχεις πρόβλημα. Και αυτό το ελάχιστο. Και αυτό το ελάχιστο καμιά φορά. Με αυτό θέλω να πω ότι θα ήταν ολοκληρωμένη η έρευνα, εάν εσύ έπαιρνες την ίδια την ομάδα, την έκανες διάταση και στη συνέχεια την έπαιρνες και την έκανες μέσα σε μία... Για παράδειγμα, αφού την έκανες διάταση, της μετρούσες εδώ. Έπαιρνες στην άλλη την ομάδα, το ίδιο πάλι άτομο, το ίδιο άτομο μάλλον, το έβασες να τρέξει ή να περπατήσει και στη συνέχεια το έκανες διάταση. Τότε θα ήταν ακόμη καλύτερος ο σχεδιασμός σου. Γιατί τώρα είναι σημαντικό το ότι ο καθένας έχει τη δική του μορφολογία, αυτή είναι διαφορετική και αυτή είναι διαφορετική. Το ιδανικό θα ήταν εάν τα ίδια άτομα, γι' αυτό λοιπόν και η έρευνα που θα βρείτε, είναι σημαντικό να κάνει στατική διάταση να ρίξει την μπάλα. Το ίδιο άτομο την επόμενη μέρα απλά να κάνει τρέξιμο, να μην κάνει διάταση και να ρίξει την μπάλα. Σου πω και δεις, αν δεις εσύ τώρα, ότι όταν έκανες στατική διάταση αυτός και έριξε την μπάλα, είχε χειρότερη επίδοση από τη δεύτερη φορά όπου δεν έκανες στατική διάταση, τότε μπορείς να καταλήξεις και να πεις ότι οι στατικές διατάσεις δημιουργούν πρόβλημα στην επερχόμενη επίδοση. Αν όμως έχεις διαφορετικά άτομα, τότε εκεί έχεις αυτό το πρόβλημα που αναφέραμε πριν. Ότι μπορεί να έχουν ήδη από την αρχή διαφορετικές επιδόσεις αυτή. Άρα είναι σημαντικό σε τέτοιου είδους έρευνες να είναι τα ίδια άτομα. Ήθελες κάτι να πεις. Ναι, όμως δεν ξέρουμε το μετά από πού οφείλεται. Ήδη από το στατικό ή από το άλλο. Εφόσον μπορούσαμε τότε σε αυτή την έρευνα να κάνουμε μία εβδομάδα να κάνει μόνο το επάθμι μας με τρέξιμο και διατάσεις και μετά από καιρό, εφού επανέλθει στο φυσιολογικό του, χωρίς την προβόληση του κίνη, να ξανακάνουμε το ίδιο έρευνο με το τρέξιμο. Δεν χρειάζεται να το κάνεις τρεις-τέσσερις φορές. Γιατί μπορεί να βελτιωθεί από το πριν, το ξέρεις. Το μετά δεν το ξέρεις από πού οφείλεται. Αν έχει προηγηθεί η διάθεση και έτσι και π Συνήθως, για παράδειγμα, για τη ρίψη της μπάλας, συνήθως, αφήνουν 24-48 ώρες το πολύ. Θεωρούν ότι από τη στιγμή που εσύ έχεις αυτήν την ικανότητα να ρίχνεις, έχεις αυτό εδώ. Εγώ σου κάνω διάταση για αυτούς εδώ τους μης, ρίχνεις την πάλα. Την επόμενη φορά δεν σου κάνω διάταση, σε βάζω κατευθείαν να ρίξεις την πάλα. Είναι αρκετό, συνήθως θεωρείται αρκετό. Γι' αυτό, θα ήταν ενδιαφέρον να είχαμε και τις υπόλοιπες εργασίες, να μας δείχνουν και τα υπόλοιπα παιδιά τι γίνεται. Προσέξτε μια έρευνα που βρήκα... Τι ώρα έχει πάει? Πέντε λεπτά. Πέντε λεπτά. Δύο λεπτά δασκάλα. Λοιπόν... Τεστ πάντα κάνουμε. Τότε δεν θα το δείξω αυτό, επειδή την επόμενη φορά θα έχουμε και άλλες έρευνες, για να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τις στατικές διατάσεις. Δεν σας λέω από τώρα σε σχέση με τις στατικές διατάσεις και τις δυναμικές, ώστε να δείξετε τι γίνεται. Λοιπόν... Σε σχέση με τις στατικές διατάσεις και τις δυναμικές, ώστε να υπάρχει και λίγη αγωνία. Επίσης μου υποσχέθηκαν ότι θα έχω και ίντερνετ την επόμενη φορά, οπότε θα μπορέσω και εκεί να σας δείξω πώς ψάχνουμε τέτοια άρθρα και πώς τα κατεβάζουμε. Εδώ τώρα. Και θα κλείσουμε με αυτό εδώ. Ας υποθέσουμε ότι είσαι δάσκαλος, οπότε πήρατε έτσι μια γεύση και πραγματικά θα ξαφνιαστείτε, θα σας το δείξω και την επόμενη φορά, πώς κάνουν πλέον συνήθως ζέστα να η ομάδα ζε. Πήρατε λοιπόν μια γεύση. Καλό είναι την επόμενη φορά όσοι είναι, να μας δείξουν και κάποιες άλλες εργασίες, έτσι όπως πολύ ωραία το παρουσίασε η Μαρία, δηλαδή το δείγμα σας, τι κάνανε και πόση ώρα. Για παράδειγμα στην Μαρία ήταν 20 δευτερόλεπτα. Όμως προσεχή, θέλω να εστιάσετε ότι αυτή κάνανε μία η ομάδα στατικές διατάσεις, η άλλη ομάδα έκανε κάτι άλλο, σε σχέση με την επίδοση στο άλλο μας σε μήκος για παράδειγμα, ή στο άλλο μας σε ύψος. Πότε έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, γιατί στη Μαρία στην περίπτωση έκαναν στη διάρκεια αυτή. Να κάνουμε ερώτηση για να κλείσει το προηγούμενο. Τελικά εμείς στα παιδιά, τα οποία είναι ηλικίες δημοτικού, δεν θα τους κάνουμε προθέρμανση όταν είναι να παίξουν. Προθέρμανση δεν είναι να παίξουν, είναι άλλο τύπο. Δεν χρειάζεται. Κατευθείαν μπορείς να τους βάλεις να παίξουν. Μας σας είπα για το μπάσκετ. Τα παιδιά τρέξαν εδώ ο Βασίλης, η Ελίζα και ο Κώστας. Με το που χτύπησε το κουδούνι, τρέξαν και ξεκίνησαν κατευθείαν να παίζουν μπάσκετ. Για δυναμικές τους μασκήσεις, την προθέρμανση. Δηλαδή θεωρείς ότι όταν κατέβηκαν τα σκαλοπάτια, κάνατε δυναμικές ασκήσεις και ζεστάθηκαν αυτοί. Δηλαδή πες ότι ο Βασίλης εδώ πέρα είναι 10 χρονών, 11 χρονών και του λέω Βασίλη, έλα να παίξουμε κυνηγητό. Μαζεύονται τα παιδιά στην αυλή, στο πάρκο. Ελάτε να παίξουμε μπάλα. Εμείς παίζαμε μπάλα και δεν κάναμε ποτέ προθέρμανση. Μέχρι τι λύση? Δεν ήταν σωστό, γιατί? Απλά να ρωτήσω κάτι. Γιατί μπορείς να είχατε καλύτερη απόδοση όπου είχατε κάνει δυναμική προθέρμανση. Και βελτιονόσατε να πω. Μέχρι τι λύσεις. Δεν χρειάζεται απόδοση να πω κάτι. Λοιπόν, γι' αυτό την επόμενη φορά να έχουμε και τις διατάσεις, να έχουμε και τα άρθρα και να μπορέσουμε να βγάλουμε την καρά συμπέραση. Να ρωτήσω κάτι. Εμείς θα πάμε σε σχολείο, να δείξουμε στο όνομα γυναστή ότι δεν τους κάνουμε προθέρμανση και ξεκινάμε το μάθημα. Δεν θα μας περάσουν. Όποιος θα το καταλάβει, αν τους βάλετε κυνηγητό εσείς. Το βάζεις κυνηγητό. Ναι, σας λέω όμως. Τι μου λέτε δηλαδή. Εσείς μου λέτε ότι εγώ θα ξεκινήσω το μάθημα με κυνηγητό. Θα το δείτε σε πολλά βιβλία αυτό το πράγμα. Και εγώ σας λέω, το κυνηγητό με το οποίο ξεκινάσαι και το γράφεις προθέρμανση. Είναι προθέρμανση. Το κυνηγητό είναι ζέσταμα. Προθέρμανση είναι η σταδιακή αύξηση της έντασης για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο οργανισμός τις επόμενες επιβαρύνσεις. Δηλαδή θέλετε να μου πείτε εσείς ότι ο κυνηγός ή ο αυτός που κυνηγέται κάνει προθέρμα της εκείνης τη στιγμή που ξαφνικά πέταγε το κεφάλι και το πιάσε. Δηλαδή, άρα λοιπόν, οι ίδιοι, δηλαδή φάσκουμε και αντιφάσκουμε έτσι. Πού καταλάβατε ότι μπορείς να ξεκινήσουμε κυνηγητό. Μέχρι τι ηλικίες όμως. Μέχρι το δημοτικό μπορείς να ξεκινήσουμε κυνηγητό. Με το γυμνάσιο και με τα χαρτοφέρα. Το γυμνάσιο θα σας πει ο κύριος Παππούλης. Άρα λοιπόν, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Από τη στιγμή που μπορείς να βάλεις εσύ κυνηγητό στην έκτη δημοτικού κατευθείαν ή να βάλεις στην έκτη δημοτικού να παίξουν κατευθείαν μπάσκετ ή μπόλινγκ. Τι προθέρμαση. Εκτός κι αν υπήρχαν άτομα εδώ πέρα τα οποία έκαναν πιο πριν προθέρμαση στο διάλειμμα, δηλαδή κατεβαίναν κάτω και κάνανε προθέρμαση στο διάλειμμα, τρέχανε γύρω γύρω και μετά παίζανε. Ή διατάσεις. Ξέρω εγώ πάντα είστε στο δημοτικό σχολείο τώρα παρακολουθήστε τα παιδιά στο διάλειμμα να δούμε αν κάνουν διατάσεις πριν παίξουν μόνο στο ποδόσφαιρο. Και μιλάμε για ένταση, όχι παίξε γέλασε. Μιλάμε τα δίνουν όλα. Αυτό που φίλετε ότι... Άρα λοιπόν, η προθέρμαση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητα. Αυτό που φίλετε... Ωραίο σήμερα. Θα μας το πεις την επόμενη φορά. Μπράβο. Να τι σας βρήκα για τον Κοντζαμανίδη. Το έχουμε απαντήσει οι δύο. Το ξέρουμε γιατί. Θα μας το επαναλάβετε εσείς οι δύο λοιπόν. Εσείς οι δύο θα μας πείτε γιατί στις μικρές ηλικίες δεν έχουμε αυτούς τους τραγματισμούς που συμβαίνονται σε μεγάλες ηλικίες και θα πρέπει στις μεγάλες ηλικίες να κάνουμε προθέρμαση. Οπότε έτσι θα το κλείσουμε το θέμα. Να το απαντήσουμε τώρα. Θα μας το πείτε πού είναι η Ιρίνη και η Ιωάννη. Δεν το έχουμε τώρα Ιωάννη. Όχι. Δεν το έχουμε τώρα. Όχι. Θα το πέκετε σαν εργασία. Σε ένα πλασάκι. Α, εργασία Ιωάννη. Κοιτάξτε. Όχι, όχι, όχι. Ακούστε εδώ πέρα κάτι. Ακούστε εδώ κάτι παιδάκια. Δεν μπορείς εσύ να πας στο σχολείο και να πεις, δεν μπορείς να πας στο σχολείο και να πεις, ο Χατζόπουλος μας είπε, δεν πρέπει να κάνουμε προθέρμαση στο δημοτικό και τελείωσε. Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Εντάξει, επιχείρημα είναι να πεις, είδα αυτήν εδώ την έρευνα και βρήκαν αυτά τα πράγματα. Στην έρευνα και ταυτόχρονα εξηγούνε στη συζήτηση, υπάρχει ένα μέρος στο τέλος κάθε έρευνας που έχει συζήτηση. Εκεί πέρα εξηγεί αυτός γιατί βρήκε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει ότι βρήκε, επειδή βρήκε κάποιος κάτι ότι αυτό είναι. Πρέπει να το εξηγήσεις κιόλας γιατί. Για παράδειγμα, οι στατικές διατάσεις δημιουργούν προβλήματα στην επιδοσία. Ποτέ λοιπόν δεν θα πείτε ο Χατζόπουλος μας το είπε έτσι. Ωραία. Βλέπετε ότι και σε εσάς ένας άλλος σημαντικός παράγοντας χαλού μαθήματος είναι η ποικιλία. Συνήθως εμείς εδώ παίρνουμε ένα θέμα και το εξαντλούμε. Αλλά θα δείτε ότι αυτό το θέμα πολλές φορές κουράζει, ήδη αρχίζεται να μιλάτε. Χώριε που εγώ το βρίσκω αντίθετο αυτό, το να υπάρχει μια μισή ώρα μάθημα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, ξέρετε τι έχουν κάνει. Έχουν δύο ώρες συνεχόμεθα. Και μετά διάλει. Και λέω έλεος σε αυτούς που το σκεφτήκαν. Ένα άλλο επίσης που το ακούω πολύ συχνά, λένε σύνδεση λέει του σχολείου με την αγορά. Και κάποιοι λένε ότι κάποια σχολεία τα οποία δεν έχουν καλές επιτώσεις, εκεί θα πρέπει να μειωθεί ο μισός των δασκάλων. Ακούγονται και κάτι τέτοια πράγματα και για εδώ. Αυτό θέλω να πω ένα το κρατούμενο, αλλά ποιος είναι ο βασικός παράγοντας ο οποίος καθορίζει τις επιτώσεις, αλλά και την επαγγελματική πορεία κάποιου. Κοινωνιολογία, γι' αυτό έχουμε, δηλαδή, ποβερά μαθήματα στο κεφάλι. Κοινωνιολογία είναι καταπληκτικό μάθημα. Βασίλε, η οικογένεια όμως, τι πρέπει να έχει η οικογένεια, ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την επαγγελματική πορεία κάποιου. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό, πλάστον αυτό που λένε οι έρευνες μέχρι στιγμές. Το όνομά σου. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την επαγγελματική πορεία κάποιου. Είναι σημαντικό, όμως, υπάρχει και ένας παράγοντας ο οποίος είναι μετρήσιμος. Ποιος το είπε, τα χρήματα? Σπαλιάρα γιατί δεν σήκωσε το χέρι. Ο βασικός παράγοντας, παιδιά, και θα δείτε κιόλας, οι ελίτ, όχι μόνο στην Ελλάδα και στο Σύνολο για στην Αμερική, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν χρήματα. Αυτοί είναι που θα πληρώσουν για να πάνε στο Harvard, στα φοβερά πανεπιστήμια. Οι άλλοι είναι τα μεγάλα μυαλά, οι οποίοι βγάζουνε όλη τη δουλειά, τα φυτά, οι οποίοι παίρνουν υποτροφία. Τώρα, άρα λοιπόν, καθοριστικός παράγοντας είναι τα χρήματα που έχει η οικογένεια. Τι κάνανε στην Αμερική σε σχέση με αυτό το πράγμα. Είπανε να ανοίξουμε τα σχολεία και πρέπει τα σχολεία να βρουνε και χορηγούς. Και φτάσαμε στο σημείο όπου αναρτήσαν τύπο. Άλλος χορηγό, ωραία, έχω το σχολείο μου, έχω την ταράτσα του σχολείου και μεγάλο πτήριο. Και έβαλε μια πινακίδα Coca-Cola. Πήρα τα χρήματα από την Coca-Cola, μπόρεσε να αγοράσει και να φτιάξει τα πράγματα και προώθησε την Coca-Cola. Ο άλλος τι είπε, μου λείπουνε υπολογιστές ή εκπαιδευτικό υλικό. Θα συνεργαστώ με την εταιρεία, ωραίο, τα μπισκότα. Και ξέρετε τι είχανε τα παιδιά. Είναι αλήθεια αυτό. Μην νομίζετε ότι μόνο εδώ στην Ελλάδα κάθε τρεις και λίγο αλλάζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες χώρες. Απλά για κάποιους λόγους η Αμερική αυτή τη στιγμή είναι υπερδύναμη και εμείς είμαστε εδώ που είμαστε. Γιατί πολλοί συγχαίουν αυτά τα πράγματα και λένε ότι αφού αυτή η χώρα είναι υπερδύναμη, άρα το εκπαιδευτικό σύστημά της είναι καλό και θα το πάρουν. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το επιχείρημα είναι προβληματικότατο. Δηλαδή τι έκαναν με τα μπισκότα ωραία. Τους έβαζαν να υπολογίζουν τη θερμηδική αξία, τους έβαζαν να υπολογίζουν την ενέργεια. Αυτές ήταν οι λύσεις. Στη φυσική ή στη χημεία το εκπαιδευτικό υλικό που πήρανε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εάν συνεχιστεί αυτό που γίνεται εδώ και μάλιστα επειδή περισσότεροι από τους υπουργούς μας έχουν σπουδάσει Αγγλία-Αμερική, αυτοί βλέπουν βέβαια τα από πάνω τα επιφανειακά, δεν βλέπουν τα από κάτω τι γίνεται και σφέρνουν ό,τι υπάρχει εκεί εδώ πέρα με αυτό το επιχείρημα. Και σας δίνω αυτά τα παραδείγματα. Να ξανακλείσω εδώ την παρένθεση. Έχετε δώσει την εντολή και αυτό είναι το τελευταίο και θα κλείσω το μάθημα. Έχετε δώσει την εντολή. Πηγαίνετε να πάρτε μπάλες. Έχει αφήσει τις μπάλες εδώ πέρα αυτός, σε ένα χώρο, είναι εδώ με τα παιδιά τους, έχει σε ζευγάρια και λέει εδώ στα παιδιά, πηγαίνετε και πάρτε μπάλες. Τρέχουν εδώ τα παιδιά, αυτοί εδώ πέρα που είναι ζυζάνιοι, τις μπρώχνει αυτήν, πάμα αυτή στον τείχο και ο γυμναστής, τι κάνετε, πως τρέχετε έτσι. Τυμωρία. Τυμωρία, ναι. Και εγώ σας ρωτάω πως θα έπρεπε να διατυπώσει την εντολή, ώστε να αποφύγει αυτό το πράγμα. Και πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά, πριν τελειώσουμε αυτό που έχουμε να τους πούμε, πριν το τελειώσουμε, έχουν ήδη φύγει. Και τους φέρνω μα δεν τελείωσα, ελάτε πάλι πίσω. Άρα λοιπόν, πως θα πρέπει να διατυπώσει, τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εντολή, ώστε εσείς να αποφύγετε αυτήν την καταστάση. Ποιος δεν μίλησε καθόλου, εκεί που είναι τελειγμένος, δεν άκουσα τη φωνή σου. Όπως οι άλλοι που ήθελε να γράψετε τρεις προτιμήσεις και να κάθομαι εγώ 150 άτομα, θα κάνω σε ποιον σχολείο να σας στείλω. Γι' αυτό ξέρετε, αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές δημόσιοι πάλι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. Γιατί είναι ο τρόπος έτσι οργανωμένο που είναι πάρα πολύ μεγάλο φόρτο. Ακούω τώρα, ας δούμε για κάποιους να ελέγξουν λέει εφοριακή τη λίστα λαγκάρ. Όποιος πάει εκεί πέρα και δει, αν κατεβείτε μια φορά στα υπόγειά τους και δείτε τους φακέρους τους, με το που μπαίνεις εκεί μέσα σε πιάνει άχος έτσι, γίνεται χαμός. Είσαι ήρωας αν καταφέρεις να βρεις έναν φάκελο από εδώ, θα είναι και εκεί κάποια πράγματα και εκεί. Και κατηγορούμε βέβαια τους φοριακούς, ενώ θα έπρεπε να κατηγορούμε αυτόν ο οποίος οργάνεσε αυτόν τον τρόπο το σύστημα. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αυτό, αν πας να το κάνεις θα σε πιάσει κάποιος και μπορεί να πάει. Άρα λοιπόν άλλη λύση. Ποιος δεν βλέπεις εδώ πέρα. Ναι. Λέμε συγκεκριμένα σε ένα παιδί να πάει να φέρει τις μπάλες. Σε ένα από όλα θα παιδιάσουμε, εσύ πήγαινε να φέρεις τις μπάλες. Ή Γιώργο και Κώστα πηγαίνε να φέρει τις μπάλες. Ακόμη καλύτερο αυτό εδώ. Ένα είναι αυτό εδώ. Προσέξτε πολλές φορές θέλουμε να πούμε κάτι για παράδειγμα να κάνουν κάτι τα παιδιά, τα παιδιά θα παίξουν ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος και η Φωτεινή. Ο Γιώργος και η Φωτεινή. Ήδη ο Γιώργος και η Φωτεινή έχουν φύγει. Εγώ εσείς θα τους δείτε κάτι άλλο. Θα πάνε και να φέρουν κόνους, αυτοί τρέχουν εκεί. Να φέρουν μπάλες. Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα. Ε, το κινητάρα κυριακή. Και πού θα σταματήσει. Πού θα σταματήσει. Στην Αμερική, στη Γερμανία. Έπαιξε σε μια χώρα. Στη Καλαμάτα. Αγγλία. Στην Αβ... Πού είναι τα χέρια τα άμασταν. Στην Αβλη και Α. Καθόλου δεν ακλείψε ο δάσκαλος. Ο παιδί θέλει να φέρει τις μπάλες. Να δώσουν το περισσότερο. Τώρα μπορεί να μη θέλουν. Σου δώσαν την απάντηση. Σου δώσαν την απάντηση. Άλλη μισή. Α, πες. Πολύ ωραία αυτό όμως. Είναι πολύ ωραία αυτό. Μπράβο. Πολύ ωραία. Εγώ αναφέρομαι στο πρόβλημα όμως. Όπου θέλεις να πεις κάτι. Και πριν το τελειώσεις έχουν φύγει αυτοί. Και τότε τους αναφοράζεις γιατί είσαι... Ε, ελάτε πίσω δεν τελείωσα. Τι θα πρέπει να κάνεις... ώστε να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα. Το λέω μετά. Όνομα. Χριστίνα. Όταν θέλεις να σου πεις κάτι. Και να τα ακούσουν. Και να μη φύγουν. Να μην λες πολλά λόγια μαζεμένα. Αυτό είναι σωστό. Υπάρχει κάποιο κόλπο που το κάνει κάποιος. Ποιο είναι το κόλπο. Εγώ θα σας έλεγα να βρούμε έξυπνα σφράση. Να το έχουμε συνονιωθεί από πριν τα παιδιά. Να ξέρετε ότι θα σας πω κάτι συγκεκριμένο. Θα το τελειώσουμε αυτή τη σφράση. Και μόλις ακούσετε τη σφράση. Όταν πω τώρα. Ο Γιώργος. Ο Γιώργος και η Χριστίνα. Φωτίνη. Με τρέμουν οριζόδια. Ο Γιώργος και η Φωτίνη. Θα πάνε να φέρουν δύο μπάλες. Ο καθένας. Και θα γυρίσουν πάλι πίσω στη θέση τους. Τώρα. Κάποιοι. Σίγουρα όσο να μάθουν αυτό το πράγμα. Θα σας φύγουν νωρίτερα. Τότε όμως εσείς μπορείτε να πείτε. Δεν υπάρχει τη μαγική λέξη τώρα. Όταν λοιπόν πω τώρα. Αν το περάσετε αυτό. Τότε. Δάσκαλα. Τότε. Αντί να βούμε τώρα. Θα εγκνευριστούν. Μόνο και μόνο για να το μάθουν. Να το δώσουν καλύτερα. Αυτό μπορείς να δείτε είναι ένα πολύ ωραίο παιχνιδάκι. Μπράβο. Ελένη. Βλέπετε ότι βγάζετε πολύ ωραία πράγματα. Άρα λοιπόν. Είναι πολύ σημαντικό. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει από την αρχή να καθορίσει μια λέξη κλειδί. Όταν πω τώρα. Αυτός και αυτός. Και θα επιστρέψουν. Οπότε το μάθατε και αυτό. Για την ένταση. Θα μιλήσουμε για την επόμενη φορά. Δεν τα βλέπετε αυτά. Δεν τα βλέπετε δεν φεύγετε. Φύλαξη την επόμενη φορά. Άξιχρονο εξάσκηση μαθητών πώς. Μην τα βλέπετε. Μην τα βλέπετε. Ούτε αυτό. Ε, δεν θα τα δείτε. Έπεσα έξω στο πρόβλημα. Περιμένετε. Αυτό. Είναι για σας. Είναι για σας και παρουσιάσετε το πέρασμα.