Διάλεξη 7 / Διάλεξη 7 / Μουσική Πληροφορική - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Μουσική Πληροφορική: Λοιπόν, στο σημερινό μάθημα θα σας μιλήσω για το MIDI, το musical instrument digital interface, που μας παρουσιάστηκε το 1983. Το MIDI κινείται στην κατεύθυνση αυτών που είπαμε γιατί το 1983 ήταν ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο και interface για πολλά χρόνια μέχρι το 2000 περίπου είχα την αίσθηση ότι ήταν κατεξοχήν ορισμός του interface. Δεν υπήρχε interface τόσο καλό όσο το MIDI, ακόμα και στα δίκτυα που κάναμε και σε ένα σωρό άλλα πράγματα. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του MIDI. Υπήρχε τρομερή διάδοση της ηλεκτρονικής μουσικής στη δεκαετία του 70. Υπήρχε μεγάλη εξάπλωση της. Υπήρχαν 4-5 κατασκευαστές που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν εδώ πέρα το χώρο, όπως είναι η Korg, η Moog, η Yamaha και άλλοι παίκτες αυτοί εδώ, που είχαν εντυπωσιάσει παγκοσμίως δίνοντας μην αδιάσταση στη μουσική. Είχε αρχίσει να παρουσιάσει έναν νέο είδους μουσικής και ο κόσμος είχε αρχίσει να μαθαίνει ηλεκτρονικά όργανα και να μαθαίνει synthesizers. Ήταν μια απάντηση σε όλα αυτά τα οποία λέμε ακριβώς τώρα. Όμως όλα αυτά εδώ πέρα τα synthesizers παρουσίασαν ένα σοβαρό μειονέκτημα. Μήπως μπορεί να φανταστείτε ποιο ήταν το μειονέκτημα που είχανε. Ήταν σαν το synthesizer που είδαμε στο πρώτο πρώτο μάθημα, έτσι. Εδώ έχουμε ένα ιστορικό εμβληματικό synthesizer, σαν αυτό ακριβώς που έχουμε στο εργαστήριό μας, έτσι, με ξύλο φτιαγμένο, εδώ με τους διακόπτες, με τα LFO, τα VLO, VCO, water control oscillators και ένα σωρό άλλα πράγματα τα οποία υπήρχανε. Και για πιο επαγγελματική χρήση το synthesizer γινότανε κάπως έτσι. Τώρα δεν ξέρω αν αυτή η εικόνα σας είναι γνώριμη. Μια γενιά παλαιότερος από σας θυμίζει τα ραβδεπαφικά τηλεφωνικά κέντρα, ας πούμε. Άρα η τεχνολογία της εποχής εκείνης αυτή ήτανε. Η διαφορά όμως ήταν ότι η μουσική, με αυτά εδώ πέρα τα στοιχεία, την εποχή εκείνη μπορούσε να κάνει φάβματα. Και επιτρέψτε με να σας θυμίσω ένα τέτοιο φάβμα. Μια της πιο εμβληματικές μουσικές εκείνης της εποχής ήταν ο Blade Runner, μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982. Μια φιλία του 1982.