20η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Ήθελα να σας ενημερώσω για το εξής. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε ως θέμα την έγκριση της τριμηνίας της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εκεί εκ παραδρομής δεν είχε επισυναχθεί ο δεύτερος πίνακας των εξόδων. Το νομικό πρόσωπο με ορθή επανάληψη τον έχει ανεβάσει και θα σας το στείλουμε κι εμείς με ορθή επανάληψη έτσι ώστε να είμαστε και τυπικά εντάξει. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα απόφαση. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε. Μπορούμε, συμφωνούμε, Πρόεδρε. Σε ευχαριστώ. Να περάσουμε στα θέματα. Πρώτο έκτακτο θέμα, αν συμφωνείτε για το έκτακτο, έχει να κάνει με τη μετακίνηση οχείματος. Ας το διαβάσω πρώτα και να δούμε αν συμφωνούμε. Έγκριση κίνηση οχείματος και μηχανήματος έργου καλαστοφόρος του Δήμου εκτός Εύρας στην Αριδαία. Αφορά μια μετακίνηση του οχείματος αυτό προς την Αριδαία για να επισκευαστεί. Έχει επισκευαστεί και τώρα ουσιαστικά ζητάμε την άδεια μετακίνηση και του καλαστοφόρου, αλλά και ενός οχείματος που θα πάει τον οδηγό για να γυρίσει πίσω το όχημα. Συμφωνούμε στο έκτακτο και στο θέμα. Εγώ ναι. Πρόεδρε. Παρακαλώ. Λοιπόν, δεν έχω πρόβλημα με το έκτακτο. Το θέμα το δικό μου, όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, είναι το εξής. Αυτό που γνωρίζω εγώ, εκτός αν έχει αλλάξει ο νόμος, που δεν τον ξέρω ότι έχει αλλάξει. Και επειδή πλέον δεν γίνεται έλεγχος πριν γίνουν οι πληρωμές, αλλά ο έλεγχος, όπως ξέρετε, είναι κατασταλτικός, θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να δείτε το εξής. Αυτό το όχημα, για να έρθει από εκεί που πήγε πίσω, θα πρέπει να πληρώσει διώδια. Αυτό λοιπόν που ξέρω εγώ, είναι ότι εκ του νόμου δεν καλύπτονται τα διώδια. Επισήμως. Το θυμάμαι γιατί, γιατί εγώ τα πλήρουν από την τσέπη μου. Το ξέρω, έτσι. Δείτε το σας παρακαλώ, μην έχετε αύριο μεθαύριο μπλεξήματα. Έχετε δίκιο, το είχατε πει την πρώην φορά. Θα καλέσω λίγο την προσταμένη του λογιστήριου λίγο να το δούμε. Αν θέλετε βέβαια να το αφήσω και στο τέλος για να το συζητήσουμε αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε στα τακτικά. Μπορείτε να το αφήσετε, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Ωραία, χαίρομαι, σας ευχαριστώ. Λοιπόν, τότε να μην κατηστερούμε και τον εκπρόσωπο εδώ, ο Δίο, να περάσουμε στο πρώτο τακτικό θέμα, έγκρισης με αρκμό νίκωση του 22 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτικό 2 Καβάλασ, με θέμα δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικότητας του 2022. Είμαστε σύμφωνοι, έχουμε ερωτήσεις? Δεν, είμαι σύμφωνος, εγώ ξέρω τι έκορα. Ομόφωνο επομένως στο πρώτο θέμα. Δεύτερο θέμα, έγκριση της 21 του 22 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Δημοτικό 2 Καβάλασ και αφορά την έκρηση ποινίας έκρησης προτριμμένου προϋπολογισμού δημοτικού 2 οικονομικότητας του 2022. Πρόεδρε, λίγο εδώ, κάτι θέλω να ρωτήσω με αφορμή το θέμα. Ναι, σας ακούω. Εμέσως ουσιαστικά έχει σχέση μαζί του. Και το ερώτημα μου είναι το εξής. Διαβάζοντας λίγο αναλυτικά τι περιέχει η τριμμηνιαία, βλέπω λίγο ότι τα ΠΟΕΕ βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν 18.470,95. Η ερώτησή μου λοιπόν, αν το ξέρετε, είναι η εξής. Αυτά είναι όλα τα χρήματα τα οποία είχε να λαμβάνει το δημοτικό 2 από φιλέτες του που δεν έχουν πληρώσει για τα μαθήματα, ή μήπως υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν φαίνονται εδώ. Ναι, καλησπέρα. Α, γεια σου, Ελένη, καλησπέρα. Μιλάμε για ΠΟΕΕ εξόδων, σωστά? Εσόδων, εσόδων, στα έσοδα η Μελένη. Ναι, είναι για δίδακτρα που δεν έχουμε εισπράξει. Ναι, η ερώτησή μου είναι αν υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν έχουμε εισπράξει, απλώς δεν φαίνονται εδώ. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα, πιο παλιά, ναι. ΟΚ. Πρόεδρε. Ναι, παρακαλώ, θέλετε να τοποθετείτε για να ψηφίσετε. Ναι, ναι. Τώρα λοιπόν, επειδή το περίμενα ότι θα είναι αυτή η απάντηση, απλώς ήθελα να δω αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο. Και μιας και έχει αναλάβει και ένας και καινούργιος πρόεδρος στο Δημοτικό 2, ο συνάδελφος ο Παπαδόμπηλος Παναγιώτης, θα ήθελα να τον ενημερώσεις για το εξής. Θα πρέπει κάποτε το Δημοτικό 2 να ξεκαθαρίσει, γιατί από όσο γνωρίζω δεν το έχει ξεκαθαρίσει, πόσοι είναι αυτοί που του οφείλουν δίδακτρα. Και αν θυμάμαι καλά, υπήρχανε αρκετά δίδακτρα τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί ποτέ. Και όχι μόνο δεν είχαν εισπροχθεί, αλλά εδώ φαίνεται ξεκάθαρα στην τριμηνία που έχουμε μπροστά μας, ότι δεν έχουν βεβαιωθεί κιόλας. Απλώς βεβαιώνονται ότι εισπράττουνε. Δηλαδή το Δημοτικό 2 δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει εικόνα, εικόνα αποτυπωμένη. Αντίθετα τα έσοδα θα πρέπει να είναι βεβαιωμένα, αλλιώς παραγράφονται και έχω την αίσθηση ότι μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ. Ενημέρωσε λοιπόν σε παρακαλώ τον Πρόεδρο, ότι αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα έχω την αίσθηση που έχει το Δημοτικό 2. Και ότι θα πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να κάνουμε κάτι, αλλιώς μετά το πουλάκι πετάει, γιατί υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τη βεβαίωση των εσόδων. Κατά τα άλλα δεν έχουμε πρόβλημα, είμαστε θετικοί, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλανταρίδη, θα συμφωνήσω μαζί σας και ήδη το έχω πει στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον νέο Πρόεδρο, το πρώτο πράγμα που του είχα ψημάνει ήταν αυτό. Ωστόσο να το μεταφέρω, ότι ετέθηκε στην Εκονομική Πιτροπή από την Αντιπολίτευση και θα τον ενημέρω σε εκείνη μια φορά. Να ευχαριστήσουμε την εκπρόσωπο του Δημοτικού 2. Κύριε Κελαϊδάκη, είστε και εσείς σύμφωνος με το θέμα, φαντάζομαι, συγνώμη, σας παρέκαψα. Να περάσουμε στο τρίτο θέμα, ομόφωνο απομένως. Το δεύτερο, τρίτο θέμα, έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικά. Συγγνώμη, είναι εδώ η κυρία Κυριακίδου. Κυρία Κυριακίδου, ο κύριος Καλανταρίδης έχει μία έσταση όσον αφορά το θέμα της πληρωμής των διωδίων, αν εγκρίνονται οι πληρωμές αυτές ή όχι. Και αντιμετακίνωση του οχύματος αυτού. Ας πάμε στο τρίτο, μέχρι να διαβάσει λίγο την εσήγηση, κυρία Κυριακίδου. Ορισμός, συγγνώμη, έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Τράκης Δημοκαβάλλας και Δημοφέλη για το έργο Εσθητική και Λειτουρική Αναβάθμιση του Υπέθριου Τεάτρου Εντός του Εξωτερικού Περιβάλλοντος Περίβολου του Φρουρίου Καβάλλας. Στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Πολιτισμός ως Κυνητήριος Μακρός Ανάπτυξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαψης και Ανθεκτικότητας δια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελεί του Υπουργείου Ευθύνης. Αν διάζει, σε ευχαριστώ. Θα εισηγηθεί ο κ. Μεχαηλίδης. Ναι βασικά καλησπέρα σε συνάδελφη. Εμείς στην ουσία δεν έχουμε σαν δήμος ενώ κάποιο κυριό ρόλο στο έργο αυτό. Είμαστε απλώς… ανήκει το κάστρο στο δήμο Καβάλλας, η δημοφέλεια είναι η οποία τρέχει το όλο έργο, αλλά θα πρέπει να συναφθεί για αυτό το λόγο μια προγραμματική σύνδραση. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει απορίες όπως την προγραμματική. Να ρωτήσω λίγο κάτι. Καλημέρα και από εμένα. Είναι κάτι που είχε ξεκινήσει πριν κάποια χρόνια από τη δημοφέλεια. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, τι γίνεται, κι αν η επίσκεψη της κ. Μενδώνη έχει σχέση την Πέμπη και με αυτό το έργο και με την καθυστέρη στην ουσία της απορροπητικότητας του ποσού από το ανάκαμψης. Σε αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω αν είναι κάποιος από τη δημοφέλεια εκεί ο οποίος να τρέχει το έργο. Είναι και η κυρία Βαρλίδου, κ. Πουρμούσα. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Ναι, δεν ξέρουμε. Δεν είμαστε γνώστοι στις λεπτομέρειες αυτής. Θέλετε να ειδοποιήσουμε την κυρία Βαρλίδου να μας δώσει εξηγήσεις. Ή να συνδεφύγει αν είναι εύκολο ή να μας μεταφέρει σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αν είμαστε μέσα στους χρόνους. Αυτό το έργο δεν είναι κάτι που γίνεται τώρα. Έπρεπε ήδη να έχουμε προφορήσει ένα βαθμό υποροφητικότητας. Το ανάκαμψις δεν θα περιμένει το δημοκαβάλλας ή τη δημοφέλεια για το πότε θα υποροφήσει. Και αν η επίσκεψη κυρίας Μενδώνη έχει σχέση και με αυτό. Γιατί χθες ο δήμαρχος του Δημοτικού Συμβούλου μας ανέφερε για τα τρία κτήρια της περιοχής του Δημαρχείου. Και εκεί να έχουνε μια πορεία νομίζω συγκεκριμένη. Αν είναι εύκολο στη διάρκεια της συζήτησης η κυρία Βαρελίδου να συνδεχθεί ή να σας δώσει τη διευκρινήση και να μας μεταφέρετε. Κατά τα άλλα εννοείται ότι είμαστε θετικοί. Θα την πάρω για λεπτομέρειες. Απλώς προσπαθώ να δω στο κείμενο μήπως υπάρχει αυτή η ενημέρωση που ζητάμε. Όχι, όχι, όχι. Είναι απλώς προγραμματική σύμβαση κυρία Βαρελίδου. Θα μεταφέρετε και η καθοριστική ημερομηνία του 31 του 12 του 25. Αλλά όλα αυτά τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουνε, τέλος πάντων. Αν είναι εύκολο όσο διαρκεί η συζήτησή μας και οι συνεδρίες. Θα αναλάβει ο κύριος Γιάννης να επικοινωνήσει. Εν πρώτης είμαστε θετικοί, ομόφωνα η απόφαση και θα δοθούν και διευκρινήσεις. Να ορίσουμε λοιπόν και μέλος για την Επιτροπή και αναπηρωτή του. Θα ορίσω ως μέλος τον κύριο Μιχαηλίδη και θα ήθελα αν κάποιος από την αντιπολίτευση ενδιαφέρεται να μπει να αναπηρωτείς. Κυρία Δρακονάκη θα θέλατε αναπηρωτρία. Δεν έχω πρόβλημα Πρόεδρε, πολύ ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε πολύ. Να περάσουμε λίγο στο έκταρτο να δώσει μια διακρίνηση η κυρία Κυριακή. Καταρχήν αυτό που έχω εγώ στο χέρι μου αφορά την έγκριση για την κίνηση του οχύματος εκτός του νομού στην Οικονομική Επιτροπή. Τώρα το ερώτημα είναι αφορά τα διόδια, αν θα πρέπει να πληρώνονται ή όχι. Καλιόπη, μ' ακούς. Ναι, ναι. Αυτό το οποίο είπα είναι το εξής. Επειδή αυτό το όχημα προφανώς κινούμενο προς την καβάλα θα περάσει και θα πρέπει να πληρώσει διόδια. Είπα ότι θυμάμαι ότι παλιότερα με την πληρωμή των διόδιων είχαμε πρόβλημα γιατί ο Επίτροπος δεν τα ενέκρινε και τα πληρώναμε από την τσέπη μας. Και είπα ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εδώ. Μην πάμε και πληρώσουμε τίποτε διόδια γιατί πλέον ο έλεγχος είναι κατασταλτικός και όχι εκ των πρωταίρων στο ένταλμα επάνω και έχουμε μπελάδες μετά. Αυτό είπα. Ναι, τα διόδια δεν τα πληρώνουμε στους υπαλλήλους που μετακινούνται είτε για σεμινάριο, είτε για εκπαίδευση, είτε για ημερίδες. Δεν τα πληρώνουμε. Είναι όσο αποδεικτικό ότι μετακινήθηκε ο υπάλληλος. Δεν πληρώνεται όμως στην ημερίση. Πένι ημερίση αποζημίωση. Επειδή όμως ο συγκεκριμένος υπάλληλος εδώ δεν μπορεί να βάζει πέντε ευρώ, επειδή μετακινείται ένα όχημα μεγάλο που είναι πέντε, ένα μεγάλο ποσό τα διόδια, δεν μπορεί να τα πληρώνει από την τσέπη του ή με άλλο τρόπο. Το βάλαμε μόνο για αυτές τις περιπτώσεις, σαν να πάνει μέσα από την πάγια προκαταβολή του κεντρικού διαμερίσματος. Αυτό το είχαμε και πριν. Καλυπτότανε δηλαδή σε αυτή την περίπτωση ο υπήτροπος. Δεν είχε πρόβλημα. Καταρχήν, αν ο υπάλληλος του πούμε ότι δεν του τα πληρώνουμε, δεν θα πάει το όχημα. Αυτό το αντιλαμβάνομαι έτσι κι αλλιώς, βρε Καλιόπη. Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Η λογική αυτό λέει, το αντιλαμβάνομαι. Το θέμα είναι ποιον τα πληρώνουμε και βρεθούμε μετά πλεγμένοι, αυτό λέω. Όχι, όχι. Το βάλαμε μέσα από τις δαπάνες που καλύπτονται μέσα από την πάγια προκαταβολή, βάλαμε και αυτό στο εισηγητικό, οπότε είμαστε καλυμμένοι. Δεν πληρώνουμε μόνο τα διώδια για τους υπαλλήλους που παίρνουν την ημερήσια αποζημίωση και μετακινούνται για άλλους λόγους, όχι αναγκαστικούς να το πω, για να επισκευάσουν, να πάνε τα σκουπίδια που τα πάνε στον ΚΔΑ, η ξάνθηση της Θεσσαλονίκης, δεν ξέρω πού τα πηγαίνανε. Φέταρτο θέμα, υποβολή πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την Κριματοδότηση της Πυρησίας Εκπώνησης και Διουαστικής Προσβασιμότητας ΣΑΠ στο Δήμο Καβάλα, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Διουαστική Αναζεογόνηση και Λοιπές Θράσεις Περιβαλλοντικού Ισοσυγγίου. Ναι, πρόεδρε, το πρόγραμμα αυτό είναι πάλι όπως ανέφερα στο Πράσινο Ταμείο, συνέχεια θα έλεγα σε ένα βαθμό του Σβάκτους Υβίου Βιώσης Μυσιαστικής Κυνητικότητας και αφορά προσβασιμότητα. Προσβασιμότητα μεταξύ κοινόχρησης των χώρων, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις οι οποίες χρειάζονται ώστε να εξυσφαλίζεται η προσβασιμότητα μεταξύ των χώρων αυτών. Και ενώ ακόμα και για λόγους έτσι για χώρους εκτόνωσης, συγκέντρωσης, τώρα αντιλαμβάνεστε ότι τώρα αυτό σε ένα δήμο σαν το δικό μας είναι θα έλεγα πέρα από την προφανή σημασία, καθότι υπάρχει τεράστια έλλειψη, ιστορικά διαμορφώθηκε προφάνως αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν φοβερές ελλείψεις όσον αφορά την προσβασιμότητα. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι τουλάχιστον να μπορέσουμε να ιεραρχίσουμε μέσα από τη δουλειά αυτή, τις παρεμβάσεις που χρειάζονται, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει απλώς να κερδίσουμε την πόλη και το δήμο γενικώς και να το ξαναχτίσουμε. Οπότε θεωρώ ότι έτσι θα είναι προφανώς χρωματοδοτήτη από το Πράσινο Ταμείο η σύνταξη του σχεδίου, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, να μην πέρα από την επισήμαση να γίνει μια σωστή γερά αρχήση, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις στη βάση αυτού του σχεδίου. Λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω για τον κ. Μιχαηλίδη αν στο αντικείμενο, ή στις υποχρεώσεις αν το θέλετε, αυτού ο οποίος θα κάνει τη μελέτη συμπεριλαμβάνονται και οι κοινότητες και όχι μόνο οι πόλοι. Αν και το θεωρώ δεδομένο, καθότι αφορά όλον τον δήμο, είναι η εικόνη σχεδιαστική προσβασιμότητα στο δήμο Καβάλλας, όπως λέει και στην διατύπωση. Κοιτάξτε, ακόμα και στο ΣΒΑΚ και στο ΣΦΙΟ, λαμβάνονταν υπόψη όλος το δήμο σπουχαιωτικά. Τα σχέδια αυτά βγαίνουν αναδείμω. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση. Δεν υπάρχει και λόγος να το πω αλλιώς. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια κοινότητα δεν νομίζω ότι διαφέρει σαν λογική από την πόλη. Επομένως, το θεωρώ δεδομένο και αυτό υπάρχει και στην περιγραφή, ο δήμος Καβάλλας. Δεν ανέβαινε πουθενά στο σχέδιο η πόλη. Συμφωνώ μαζί σας και γι' αυτό το λέω. Επειδή πολλές φορές αυτό το οποίο θεωρούμε εμείς ότι είναι το λογικό και επειδή πολλές φορές πέφτουμε πάνω στα παράλογα, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Απλώς θα παρακαλούσα να το δείτε λίγο για το φόβο των Ιουδαίων, βρε αδερφέ μου. Αυτή τη στιγμή υποβάλλουμε την πρόθεση να καταθέσουμε. Όταν έρθει το τεύχος θα πρέπει, όπως το λέτε, να είμαστε 100% σίγουροι και θα είμαστε. Γιατί, όπως βλέπετε, να σας πω παράδειγμα τους χάρη, νομίζω ότι το παλιό παράδειγμα τους χάρη είναι ένα μέρος το οποίο μοιάζει με άλλες περιοχές που παλιότερα καταλαβαίνετε ότι υπήρχαν προβλήματα. Δηλαδή, η προσβασιμότητα στην παραλία, παράδειγμα τους χάρη, στην περιοχή του παλιού, είναι πρωτεύουσα σημασίας να μελετηθεί κατά πόσο εξασφαλίζεται. Θες να πεις για το μάτι και μας το φέρνεις γύρω γύρω. Βεβαίως, θέλω να πω για το μάτι. Η προσβασιμότητα στο παλιό είναι πρώτη στη σημασία, στέλνω. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Παναγία. Αλλά και ακόμα και οι κοινότητες, δεν νομίζω ότι έχουν κάποια διαφορά από τις υπόλοιπες γειτονιές της πόλης Σκαβάλλας. Οπότε θα το δούμε όταν έρθουν το τελικό τεφος δημοκράτησης, ότι όλα αυτά περιγράφονται με πάρκια. Συνάδελφοι είμαστε σύμφωνοι για το θέμα? Ναι. Ομόφωνα το τέταρτο θέμα. Πέμπτο θέμα. Έγκριση υποβολής αιτήματος τροποποίησης του υπροπολιγισμού της πράξης αποκατάστασης κτιρίων στο χερσαίο τείχος και προμήθεια εξοπλισμού κτιρίων και ακάλητου χώρου για την εγκατάσταση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Κύριε Μιχαηλίδη. Ναι Πρόεδρε. Σύμφωνοι είμαστε λοιπόν και στο πέμπτο θέμα. Έκτο θέμα παραλαβή της μελέτης αποκατάστασης κοιτών αξιωματικών στο ιστορικό διατηρητή ομνημαίο Φρούριο. Σύμφωνοι. Είμαστε σύμφωνοι. Ναι. Ομόφωνα το έκτο θέμα. Έβδομο θέμα αποδοχή μήτης δωρεάς οικοπέδου επί της Σοδού Κόδρου. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Εγώ έχω Πρόεδρε. Παρακαλώ. Ήθελα να ρωτήσω, επιβεβαίω σαφικά με την υπηρεσία, ότι η έκθεση επικίνδυνου που αφορά στο εν λόγω ακίνητο, περιγράφει εργασίες στην ουσία ανακατασκευής επισκευών. Βέβαια εννοείται ότι αν επικίνηση η δωρεά στον Δήμο Καβάλλας και προτείνεται ο Δήμος να τον κρεμήσει, θα πρέπει να βγουν εκθέσεις άδειες κατεδάφεσης. Ήθελα απλά να αφήσω τον αντιδήμαρχο, επειδή διαφαίνεται ότι οι πολύ συνειδιοκτήτες δεν είναι εφικτό να συνεννοηθούν για να το επισκευάσουν, να το κατεδαχτεύσουν και να συνεχίσουν να έχουν στην ουσία ένα οικοπεδό ρημοτονούμενο. Αν τυχόν έχουμε και άλλες παρόμοιες εκτίσεις ιδιοκτητών επικίνδυνων κτισμάτων, οι οποίοι έχουν προσεγγίσει τον Δήμο για διαδικασία είτε δωρεάς είτε πόλησης του ακυνήδου τους. Όντως, έχετε δίκιο, υπάρχουν. Και μάλιστα έχουμε καταγράψει πρόσφατα, συντάξει έναν κατάλογο, ας το διοτυπώσω αλλιώς, με όλες αυτές τις δύσκολες, διαφαινόμενα δύσκολες περιπτώσεις που αφορούν επικίνδυνα πτήρια, με τα χαρακτηριστικά όπως αυτό της Κόδρου, δηλαδή μεγάλες δαπάνες από κατάστασης, πολύ κληρονόμοι συνήθως, μακριά από την πόλη που το ενδιαφέρον τους έχει μηδενίσει για το ακίνητο αυτό. Και στα πλαίσια αυτά σκοπεύουμε, πέρα από αυτούς που παροτρύνουμε όταν έχουμε μία επαφή γύρω από αυτό το θέμα ως επικίνδυνο και ζητάμε να παρέμβουν, να βρούμε και άλλους τρόπους και άλλα μέσα να ενθαρρύνουμε μια τέτοια διαδικασία, ώστε να αποκτήσουμε κάποια ακίνητα με τη διαδικασία αυτής της δωρέας και να τα αξιοποιήσουμε σαν οικόπεδα χωρούς τάθμες, χωρούς κοινόχρηστους, γιατί σαν ακίνητα είναι υπερβολικό μεγάλο το κόστος να συντηρηθούν για να εξυπηρετήσουν καταστάσεις. Πάλι στα συχνά μπαίνει το θέμα ότι να ζητιέται και ένα μικρό ποσό και μπαίνουμε σε μια διαδικασία αν θέλετε, θα χθούν και στην οικονομική υπηρεσία τέτοια προβλήματα, τέτοιες περιπτώσεις που ζητάνε κάποιο ελάχιστο τίμημα και το θεωρώ θετικό να ενδίδουμε και σε αυτές όταν είναι ενδιαφέρουσα η θέση του οικοπαίδου. Δηλαδή στην Παναγία έχουμε κάνα δυο τέτοια παραδείγματα που όποιος ελάχιστος χώρος μπορεί να αποκτηθεί και να είναι ελεύθερος και ακάλυπτος είτε για τη μία χρήση είτε για την άλλη, νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Ναι Πρόεδρε και εγώ έχω μια ερώτηση. Επειδή μπήκα λίγο στο Google Maps για να δω λίγο τι ακριβώς αφορά και πού βρίσκεται και διαπίστωσα βέβαια ότι όλη η περιοχή εκεί έχει τις δυσκολίες πρόσβασης γενικότερα που ανέφερε ο κ. Ιακοβίδης για ότι οτιδήποτε θέλεις να κάνεις εκεί το κόστος είναι μεγάλο εάν όχι απαγορευτικό. Θα ήθελα να ρατήσω το εξής. Προφανώς ο δήμος τουλάχιστον με αυτά που μας λέει στην εισήγηση σκοπεύει ουσιαστικά να καθαρίσει αυτό το χώρο να ισοπεδώσει ότι υπάρχει εκεί να απομακρύνει κτλ κτλ. Και θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο αυτό όντως είναι δυνατόν γιατί είδα ότι πρόκειται για πολύ στενούς χώρους εκεί μέσα. Δεν ξέρω κατά πόσο δηλαδή μπορεί να κινηθούν μεγάλα οχήματα και πόσο τελικά θα κοστίσει στο δήμο αν αναλάβουν να κάνει αυτήν εδώ τη δουλειά. Πολύ κέραια παρατήρηση. Λοιπόν πολλές φορές αυτό το δωρεά πηγάζει από το ότι το κόστος όλης αυτής της επέμβασης είναι αρκετά σημαντικό σε σχέση με την αξία του οικοπέδου που θα απομείνει. Δεν έχω αντίρρηση σε αυτό αλλά νομίζω ότι είναι και μια ευκαιρία για το δήμο διότι ούτως ή άλλως επιβαρυνόμαστε με αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση χωρίς να υπάρχει διέξοδος. Σκεφτείτε απελπισμένοι είτε οικονομικά είτε πολύ κληρονόμοι είτε μακριά και πολλές φορές δεν τους βρίσκουμε κιόλας οδηγούμαστε σε ένα διέξοδο να έχουμε μια πληγή ένα σημαντικό πρόβλημα σε μια γειτονιά με όλες αυτές τις δυσκολίες πρόσβασης και να είναι άλλητο. Δηλαδή δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα έχουμε πει και ασφάλειας και υγειονομικών προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν πληγή κυριολεκτικά μέσα στον αστικό ιστό σε δύσκολα τμήματα του αστικού ιστού. Νομίζω ότι είναι διέξοδο και όντως αν θέλετε οικονομικά δεν είναι και η καλύτερη λύση παρ' όλα αυτά δεσμευόμαστε να επιβαρυνθούμε όλο το κόστος αυτών των διαδικασιών και εργασιών και να το πάρουμε ως δωρεά. Δηλαδή η έννοια της δωρεάς τώρα αν θέλετε είναι λίγο χαλαρή. Του σωτήρα. Ναι. Ο δήμος πάντα έτσι. Δυστυχώς το έχουμε συνηθίσει πλέον. Εσείς το ξέρετε πιο καλά από όλους. Οπότε να ψηφίσουμε. Είμαστε σύμφωνοι με το θέμα. Παρόντες είμαστε κύριε Πρόεδρε. Γιατί μπορεί ο δήμος να είναι αυτός στον οποίο μάλλον σπεύδουν οι πολίτες πάμπολες φορές για να βοηθηθούν. Αλλά θα πρέπει λίγο να καταφέρουμε να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειράκι ότι δεν είναι έχω την αίσθηση όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες. Εδώ έχω την αίσθηση ότι ο δήμος έρχεται να παίξει το ρόλο του σωτήρα αν θα μπορούσα να το πω αυτό για την προκειμένη περίπτωση και να επιβαρυνθεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων τα οποία θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει. Είμαι σίγουρος κάπου καλύτερα, μιας και ο κύριος δήμαρχος μας είπε χθες ότι είναι των επενδύσεων. Έτσι, οπότε δεν μπορούσε να τα επενδύσει κάπου αλλού. Για αυτόν τον λόγο εμείς θα είμαστε παρόντες. Αδικείται την συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν πειράζει. Καλώς. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία το έβδομο θέμα. Παρόντες ο κύριος Καλανταρίτης και η κυρία Τρακωνάκη. Κύριος Κελαϊδάκης. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Σας είπα ότι αν εγώ διαφορετηθώ θα σας πω. ΟΚ. Σου ευχαριστώ. Περνάμε στο όγοδο θέμα. Έγκριση πρακτικού περί αποσφράγηση της προσφοράς στην ΕΝΤΤ κάτω των ορίων με κριτήριο ανάθεση και τελείως συμφέρος από οικονομικιά προσφορά που κριστικά βάσει χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια σάκων απολυμάτων 2022-2023. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια προσφορά και ο διαγωνισμός σύμφωνα με την Επιτροπή ομόφωνα κηρύσεται ως άγωνος. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι, Πρόεδρε. Να ρωτήσω όμως και κάτι μιας και βλέπω εκεί την κυρία Χινήσογλου. Γιατί αυτός είναι ένας διαγωνισμός τον οποίο τον κάνουμε κάθε χρόνο. Τι έγινε τώρα εδώ? Έχουμε γνώση του γιατί συνέβη αυτό εδώ? Καλησπέρα. Ήταν ένας διαγωνισμός τον οποίο όπως θα θυμάστε κάνουμε κάθε χρόνο. Οι τιμές όμως στον καυσίμων καθορίζουν και τις τιμές των πλαστικών που σημαίνει για τις σακούλες. Η τιμή που έχουμε σαν ενδεικτική τιμή που έχει και μια αύξηση γύρω στο 15% από την προηγούμενη χρονιά είναι εκτός πραγματικότητας. Δηλαδή φτάνει ο ενδεικτικός προϋπολογισμός στο κιλό πια στα 2 ευρώ. Έχει αλλάξει τόσο πολύ και οι εταιρείες πια δεν δεσμεύονται για το χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του τρινήνου και πολύ λέω. Δηλαδή η τιμή αυτή που λέμε και συζητάμε τώρα που είναι ενδεικτική τα 2 ευρώ είναι για παραδόσεις τον επόμενο μήνα. Δεν έρχεται καμία εταιρεία γιατί μίλησα και με την εταιρεία που ήτανε πριν στο διαγωνισμό και με εταιρείες παλιότερες που συμμετείχανε και με προμηθευτές εδώ στην Καβάλα που τυχαίνει να γνωρίζουμε και να δραστηριοποιούνται σε αυτό το αντικείμενο δεν έρχεται κανείς. Δεν μπορεί τόσο να προσδιοριστεί και να καθοριστεί η τιμή του που αυτό τους φοβίζει περισσότερο από όλα δηλαδή και τα 2 ευρώ που είναι τεράστια η διαφορά σε σχέση με αυτό που έχουμε προϋπολογήσει δεν τους επιτρέπει να δεσμευτούν. Οπότε η συνέχεια του ερωτήματος μου Δέσποινα είναι τι θα κάνουμε. Η μία η σκέψη μας ήτανε να τον ξαναβγάλουμε το διαγωνισμό. Το θέμα είναι όμως ότι για να ξαναβγεί ο διαγωνισμός θέλει πάρα πολύ χρόνο και πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να μην έχουμε πάλι αποτέλεσμα γιατί η δέσμευση θα είναι για τουλάχιστον ένα χρόνο αν όχι να πούμε μέχρι 31-12. Σκεφτήκαμε να κινηθούμε λίγο πιο βέλικτα, να κάνουμε κάτι πιο συνοπτικό σε διαδικασίες. Αυτό όμως και πάλι θα το καθορίσουμε αφού εξετάσουμε πάλι τις τιμές. Να μπούμε λίγο στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ώστε να μειώσουμε τους χρόνους παράδοσης και τους χρόνους εκτέλεσης της σύμβασης. Δηλαδή μία απευθείας παράδοση έχει ένα κύκλο για να ολοκληρωθεί περίπου στις δύο εβδομάδες πηγαίνοντας και καλά. Άρα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα αμέσως θα το έχει κάποιος. Θα μπορεί να τα παραδώσει αμέσως και να είμαστε μέσα στον χρονικό ορίζοντα του ενός μήνα που δεσμεύονται οι προμηθευτές για την τιμή που μας δώσαμε. Όλα αυτά όμως επειδή υπάρχει πάλι αύξηση των καυσίμων πρέπει πάλι να βγούμε να ρωτήσουμε να είμαστε σίγουροι και να βρούμε και κάποιον που θα δεσμευτεί τουλάχιστον για ένα μήνα να μας παραδώσει τις ποσότητες ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουμε από εδώ εκεί πέρα. Το σημαίνω πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις σακούλες. Γενικότερα είναι και στα φτρόφιμα το αντιμετωπίζουμε. Στα κάφισμα όχι, γιατί είναι διατιμημένοι στις τιμές και έτσι δεν βρίσκεται θέμα εκεί. Επειδή έκανα μια έρευνα και για τη γραφική λύλη, τώρα απλατιάζουμε, μέχρι και 9 ευρώ βρίσκουμε τη δεσμίδα. Δεν υπάρχει χαρτί αλφατέσσερα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γενικότερα αυτή η κρίση, ο πόλεμος και τα λοιπά, έχει τεράστιες επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις σε εμάς είναι ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και σαν προϋπολογισμός πια. Συνάρχη, είμαστε συμφωνεί με το 8ο θέμα. Ναι, πρόεδρε. Ναι. Ομόφωνα. Ένα το θέμα, έγκριση πρακτικών άρφα περί αποσφράγησης της προσφοράς στην εκπληκτική διαδικασία σύναπης δημόσια σύμβαση κάτω των ορίων με κριτήριο ανάθεση στην πλέον συμφέρος από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάση τιμής χαμηλότερη τιμή για την παροχή πλησίων ασφάλισης των αχημάτων, μηχανημάτων, δικίκλων, χορτοκοπτικών, μηχανημάτων και αλυσοπριών διάρκειας ενός έτος, β. Περιελέγουν δικαιολογητικό συμμετοχής τεχνικής προσφοράς και ηλεκτονομικής προσφοράς και κήρυξη προσφέρου να αναδόχω στην εκπληκτική διαδικασία σύναπης δημόσια σύμβαση κάτω των ορίων με κριτήριο ανάθεση στην πλέον συμφέρος από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάση τιμής χαμηλότερη τιμή για την παροχή πλησίων ασφάλισης των αχημάτων, μηχανημάτων, δικίκλων, χορτοκοπτικών, μηχανημάτων υποβολή και το περιεχόμενό τους και στο δεύτερο πρακτικό όσον αφορά τα σχετικά που έχουν υποβληθεί εν καιρός και ορίζεται ως προσωρινός ανάδοχας η εταιρεία personal Ισούνας Ανώνιμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων. Υπήρξε ένα θέμα με το κινδύσσο ήταν εκλειστό θα μας ενημερώσει η κυρία Ακυλία. Θα σας ενημερώσω ότι η μέρα της αποσφράγησης υπήρχε ένα πρόβλημα με το ΕΣΙΔΙΣ, η πλατφόρμα δεν λειτουργούσε, το ΕΣΙΔΙΣ το ίδιο την επόμενη μέρα έχει εκδόσει μία απόφαση με την οποία ορίζει αυτό το πρόβλημα και έτσι με το που άνοιξε, άνοιξαμε και εμείς, κάναμε την αποσφράγηση την επόμενη μέρα. Αυτό βεβαιώνεται και από το σύστημα, δεν τίθεται θέμα, αφησβήτηση και τα λοιπά. Εμείς ενημερώσαμε και δώσαμε τον χρόνο αν κάποιος δεν μπορούσε να καταθέσει, να καταθέσει, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Ενημερώσαμε μέσα και την επικοινωνία στοιχών εταιρείας που είχαν διαφερθεί, εγώ πήρα και τηλέφωνο εκτός από να επικοινωνήσουμε μέσα την επικοινωνία και το σύστημα, είχαμε μόνο μία εταιρεία που συμμετείχε, έδωσε μία αρκετά καλή προσφορά, είναι μία εταιρεία την οποία έχουμε πάρα πολλά χρόνια σαν δήμος Καβάλλας. Πρόεδρε, το μόνο που θα ήθελα είναι το εξής, επειδή στο πρακτικό δύο απλώς αναφέρει το συνολικό ποσό και λέει ότι μπορείτε να δείτε λέει στο συνημένο πίνακα τι ακριβώς συνέβη, ο οποίος συνημένος πίνακας δεν υπάρχει και άκουσα τώρα τη Δέσποινα να λέει ότι είχαμε μία καλή προσφορά, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό από μας, γιατί δεν βλέπουμε τα ποσά. Να ρωτήσω, είναι δηλαδή στα ύψη τα Περσινά, κυρία Χινίσογλου, τι ακριβώς συνέβη. Ο εδικτικός προϋπολογισμός, αν δεν κάνω λάθος, μαζί με μία προέρεση που προβλέπει το κόστος ασφάλισης των αυτοκινήτων που πρόκειται να αγοράσουμε, δηλαδή αυτά που έχουμε δημοπρατήσει, έχει μέσα δηλαδή και την προέρεση, ήταν γύρω στις 39.000 ευρώ νομίζω ο εδικτικός προϋπολογισμός και έχει καταλήξει στα 24-28. 25.877. Είναι μαζί με την ασφάλιση των μηχανημάτων. Κύριε Καλανταρίδη, επειδή το έλαβε η Γραμματεία το πρωί, το έστειλε με email αργότερα. Καλώς, όπως ξέρετε, επειδή εργαζόμαστε δεν μπορούμε να βλέπουμε την διάμεσα, οπότε... Έχετε δίκιο. Καλώς έγινε, ευχαριστώ. Είμαστε σύμφωνοι ομόφωνοι από εμένα στο ένα το θέμα, δέκα το θέμα, ορισμός μελών επιτροπών διενέργειας, αξιολόγησης και παραλαβής σύμφωνο με Τζιτάκη στο άρθρο του 3852 του 10 για τη στροποποίηση και τη στροποποίηση αυτού. Είμαστε σύμφωνοι. Ομόφωνοι. Εντέκατο θέμα, έγκριση της οργάνωσης και συμμετοχής του Δήμο Καβάλας στις πολιτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις και εξειδίκευση της αντίστοιχης πίστοσης. Είμαστε σύμφωνοι. Λοιπόν, Πρόεδρε, εδώ θα ήθελα λίγο να μου δώσεις τον λόγο. Με αφορμή αυτό το θέμα, θα αναφερθώ σε κάνα δύο παραδείγματα τα οποία έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Να μου πείτε, σας παρακαλώ, τι ακριβώς συμβαίνει. Το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν κανένα μήνα, το ρώτησα μάλλον, έκανα ερώτημα, απάντηση δεν πήρα είναι η αλήθεια. Τι θέλω να πω. Όταν έγιναν οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των εβραίων καβαλιωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δήμος εκεί έκανε μία εκδήλωση η οποία περιείχε το μνημόσυνο, έγιναν εκδηλώσεις με τη βράβευση την περίφημη του κυρίου δημάρχου. Η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία απόφαση για οτιδήποτε έχει σχέση με πληρωμές γι' αυτές τις εκδηλώσεις. Ρώτησα λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο πώς θα γίνουν αυτές οι πληρωμές ρε παιδιά, απάντηση δεν πήρα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, πέφτει στην αντίληψή μου η αφίσα για τους αγώνες μότο κρός στην πίστα που έχει δημιουργηθεί στις Κρινίδες. Συνδιοργανωτής φαρδιά πλατιά πάνω στην αφίσα ο Δήμος Καβάλλας. Η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει λάβει ούτε μία απόφαση που να περιλαμβάνει έξοδα και γι' αυτή την εκδήλωση. Και αυτά είναι οι δύο πράγματα τα οποία είδα εγώ. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνεται. Με αφορμή λοιπόν της εκδηλώσης που ερχόμαστε να εγκρίνουμε τώρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είμαστε κατά των εκδηλώσεων, ίσα-ίσα που τις στηρίξαμε με κάθε τρόπο και ακούσαμε τα εξαμάξεις για τα λεφτά που σκορπίζαμε. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω τι ακριβώς συμβαίνει. Πώς θα πληρώσουμε εκδηλώσεις που έχουν γίνει και συμμετέχουμε κανονικά, αναφέρεται και το όνομά μας και δεν εγκρίνουμε τίποτα. Αυτή είναι η ερώτησή μου. Για τις εκδηλώσεις με το μότο πρός έχει ρωτηθεί και ο κ. Παπαδόπουλος, ο τόβερος, νομίζω στο δημοτικό συμβούλιο που έχει ρωτηθεί, είπε ότι δεν συμμετέχουμε με την παροχή κάποιου χρηματικού αντίτιμου, είναι το να προμηθευτούμε κάτι, παρά μόνο ως ηλικοτενικό εξοπλισμό και η στήριξη σε ό,τι χρειάζεται, σαν το δήμο μεταφορές, καρέκλες κλπ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, γι' αυτό προφανώς και έκαναν τιμή να μας βάλουν συγκριοργανωτές. Για το άλλο πάλι δεν θα πάρω προφανώς απάντηση. Για το άλλο να με λυκνήσεις, δεν μπορούσα να απαντήσω αυτή, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω. Ως προς το θέμα. Ως προς το θέμα. Λοιπόν, να σας πω και κάτι για το θέμα και να ψηφίσω κατευθείαν. Αναφέρεται λοιπόν εδώ μία εκδήλωση στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στο Δάτο. Δεν ξέρω αν το έχετε επισκεφθεί, εγώ το έχω επισκεφθεί, επανειλημμένος στην πολύ ωραία εκδήλωση που γίνεται εκεί. Ξέρω λοιπόν πολύ καλά τι είδους εκδήλωση είναι. Μου προκαλεί λοιπόν ιδιαίτερη εντύπωση το χρημακτικό ποσό το οποίο διαθέτουμε και το ξαναλέω για να μην βγουνε και λένε αύριο τα παπαγαλάκια ότι η κακή αντιπολίτευση δεν ήθελε να γίνει η εκδήλωση, έτσι. Ξέρω λοιπόν πολύ καλά περίτι όσο πρόκειται. Μου προκαλεί λοιπόν εντύπωση το χρηματικό ποσό το οποίο διαθέτουμε και το πλήθος των ενδεσμάτων. Γιατί σας το ξαναλέω, ξέρω πολύ καλά πόσοι άνθρωποι συμμετέχουν. Έτσι και δεν πάω παρακάτω. Για αυτό το λόγο λοιπόν και για να μην πω κι άλλα θα σας πω ότι είμαστε παρόντες. Ευχαριστούμε. Ομόφωνα, ε, συγγνώμη, κατά πλειοψηφία γκρίντε το εντέκατο θέμα. Δωδέκατο, τροποποίηση της Παρίδης με 143 του 22 πόφαση οικονομικής επιτροπής κέκρισης, διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις και εξειδίκειες στις αντίστοιχες πίστοσης. Υπάρχουν ερωτήσεις εδώ, γιατί υπάρχουν διευθυνήσεις σχετικά με οι διορθώσεις που γίνανε. Αν έχετε κάποια ερώτηση, στη διάθεσή σας. Δεν έχω κάτι εγώ πριν. Εγκρίνεται ομόφωνα το δωδέκατο θέμα. Δέκατο τρίτο θέμα. Εξειδίκευση πίστοσης για την καταβολή χρηματικών βοηθυμάτων σε άποδους. Το ποσό είναι 31.200... Είμαστε σύμφωνοι? Ναι, Πρόεδρε. Ομόφωνα συνάδελφοι? Ναι, Πρόεδρε. Ομόφωνα, λοιπόν, το δέκατο τρίτο θέμα. Είναι κάτι παγίες, τελειώνουμε αμέσως. Δέκατο τέταρτο θέμα. Απαλλαγή υπολόγου και έγκριση αποδοχής λογριασμού. Είμαστε σύμφωνοι? Μια στιγμή, λίγο, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν το είδα. Ευχαριστώ, εγώ, αφορά τον υπόλογο τον κ. Σικούδη. Ναι, Πρόεδρε, ναι. Εντάξει, το είδα. Ομόφωνα το δέκατο πέμπτο. Δέκατο πέμπτο, έγκριση γενόμενα δαπανών πληροτήσεων από την Παγία Προκαταβολή, αφορά τον Δήμο Καβάλλας. Ομόφωνα το δέκατο πέμπτο, αν κάπου έχετε με σταματάτε. Δέκατο έκριση γενόμενα δαπανών πληροτήσεων από την Παγία Προκαταβολή, κοινότητα λιμνιών. Ομόφωνα. Δέκατο έβδομο θέμα, έγκριση γενόμενα δαπανών πληροτήσεων από την Παγία Προκαταβολή, κοινότητα Λιδίας. Ομόφωνα. Δέκατο όγδο θέμα, έγκριση γενόμενα δαπανών πληροτήσεων από την Παγία Προκαταβολή, κοινότητα Φιλίππον. Λίγο, Πρόεδρε. Παρακαλώ. Θα σας παρακαλούσα και θα το πω έτσι με χιούμορ, θα σας παρακαλούσα τη συγκεκριμένη δαπάνη να τη στείλετε στον κύριο Κουνάκο, ο οποίος έχει πει και έχει επαναλάβει δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές για την προηγούμενη διοίκηση, η οποία από τις σχολικές επιτροπές και τα χρήματα τα οποία διέθεται για χρωματισμούς του φάνηκαν υπερβολικά ποσα οι ποσότητες και τα χρήματα. Και το λέω βέβαια χαριτολογώντας γιατί εδώ ερχόμαστε να βάψουμε έναν χώρο πέντε επί πέντε για όσους γνωρίζουν ποιο είναι το ιατρίο των Φιλίππον και εξοδεύουμε 80 κιλά χρώμα, 80-90 πόσα είναι, δεν τα θυμάμαι κιόλας έτσι. Βλέπω λοιπόν στον κύριο Κουνάκο εδώ την δαπάνη για να δει έτσι λίγο να πάρει αυτά τα οποία μας έλεγε, έτσι αυτό έχω να πω. Ομόφωνα το 18ο θέμα, 19ο έπρις γεννόμενο δαπανόπυλο θυσόν από την Πράγεια Προκαταβόλη, τοπική κοινότητα Χαλκερού. Ομόφωνα και το 19ο, 20ο και τελευταίο εξήγηση επί των υπαρρυθμών 1176 του 22ο αιτήσιος του κ. Μουριάδη Θόδωρου δημαρχού Καβάλλας, της 1174, 22ο αιτήσιος Προμούσα Ιωάννη αντί δημάρχου οικονομικών Καβάλλας, την 1175 αιτήσιος του Χατζικοστατίνου Ιωάννη διευθύ οικονομικών υπηρεσιών Καβάλλας, την 1183 το 22ο αιτήσιος της Χινή Σοκουδιασμιας Προσταμένης του Μάτους Προμηθειών του Δήμου Καβάλλας για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, η οποία σχετικά με τα παραπάνω άρθρα, όπως αντικαταστάθηκε από τη διετάκη των συγκεκριμένων άρθρων και ισχύει σήμερα σχετικά με την προκαταρχική εξέδηση τα ισχύοντα για την κλείση για παροχή εξηγήσεων κατόπιν μνήσεως ιδιώτη και μερουμένια παραχή εξηγήσεων 10 Μαΐου του 22, για ευνώδης λόγους, εγώ θα πέχω από την ψυχοφορία. Καλώς. Δύο κουβέντες θα ήθελα να πω και να πω ποια είναι η άποψη μας, Πρόεδρε. Αποδιάβασα λίγο το τι αφορά. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας για την συγκεκριμένη προμήθεια και όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έχουν υποθεί πολλά, έχουν ακουστεί ακόμη περισσότερα. Έτσι, η αλήθεια όμως είναι ότι γνωρίζουμε πολύ καλά και ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ακόμη κι αν διαφωνούσαμε μόλις αυτή τη διαδικασία που έγινε, να αρνηθούμε στον οποιοδήποτε, είτε είναι συνάδελφός μας, είτε είναι υπάλληλός μας, να έχει την υπεράσπιση την οποία πρέπει να έχει, ο οποιοσδήποτε θα έλεγα εγώ, βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδικασίες οι οποίες κινούνται από τη δικαιοσύνη. Ή από ιδιότητες, τέλος πάντων, οι οποίοι καταγγέλνουν την οποιαδήποτε διαδικασία. Έτσι, γι' αυτό βεβαίως δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αρνητικοί. Ο καθένας δικαιούται να έχει αυτό το οποίο ορίζει ο νόμος. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, την παροχή νομικής υποστήριξης. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ, κύριε Χαλανταρέβη. Σας θυμάμαι η τοποθέτησή σας. Υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος που έχει κάποια αντίρρηση. Ωραία, οπότε εγκρίνετε ομόφωνα και το 20ο θέμα. Είναι η κυρία Βαρελίδο εδώ, η οποία θα δώσει κάποιες διευκανίσεις στο ερώτημα της κυρίας Δρακωνάκη. Είναι στη διάθεσή σας. Και στη συνέχεια θα ελήξει και συνεδριάση. Εμένα θα μου επιτρέψετε, Πρόεδρε, γιατί μιας και τελειώσαμε τα θέματα, η κυρία Δρακωνάκη μπορεί να με εκπροσωπήσει επαξίωση, νομίζω. Ευχαριστώ πολύ. Στην διάθεσή σας. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνα για την ειλοποίηση της δράσης «Ο Πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτήτα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να το ξηχείς αλλιώς. Λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεδομένου ότι είναι υπεύθυνα για την ειλοποίηση της δράσης «Ο Πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτήτα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να το ξηχείς αλλιώς. Η Δημοφέλεια, όντας υπεύθυνη για τη λειτουργία και οργάνωση του Φρουρίου της Καβάλλας, δεδομένου λοιπόν ότι η Υπουργείο Ευθύνης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και λόγω του άρθρου 100 του 3852 θα πρέπει να προβούμε σε προγραμματική σύμβαση, στην υπογραφή σε προγραμματική σύμβαση, πολιτισμικού χαρακτήρα, όπως λέγεται. Συμβαλόμενοι θα είναι ο Δήμος Καβάλλας, λόγω του ότι είναι κύριος του ακοινήτου, είναι ιδιοκτήτης του Φρουρίου, δημοφέλεια σαν φορέας υλοποίησης του έργου, της πράξης, το Υπουργείο Φυσικά Πολιτισμού και η Περιφέρεια. Αφορά ουσιαστικά την αντικατάσταση της υπάρχουσας σκηνής και την αντικατάσταση των καθισμάτων, τα οποία δεν πληρούν φυσικά ούτε τις προδιαγραφές για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Ευαγγελία δεν ξέρω αν θέλεις κάτι να ρωτήσεις. Ναι, ήθελα να ρωτήσω τεχνικό δελτίο από τη δημοφέλεια πότε έγινε η κατάθεσή του και αν υπήρχαν χρονικά όρια για την έναρξη της διαδικασίας του έργου. Όχι, όχι. Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει λειτήρια γενικά, χρονικά περιθώρια. Απλά πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι 31-12-25 όλα αυτά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα, σε προηγούμενη επικοινωνία που είχαμε την ΕΔΕΠΟΛ, οι οποίοι έχουν ήδη σύμφωνει γνώμη τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχιωτή των Καβάλλας. Βελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Μαλίου θα το υποβάλουμε το τεχνικό δελτίο. Οπότε, μέσα τον Ιούνιο θα έχουμε την ένταξη. Καλώς ευχώντε τον πράγματο. Η λογίση, από ό,τι θυμάμαι, έχουμε τρεις μήνες γιατί πρόκειται για προμήθεια. Δεν θα επιβαρύνουμε το δήμο, ξέρεις, σαν έργο, γιατί είναι προμήθεια και τοποθέτηση. Και η Δημοφέλεια έχει διαχειριστική επάρκεια για να μπορεί να τα επεξέλθει. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις. Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.