23η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Στους εφημερίσεις, ο ΕΚΤΑ, η ΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠΟΥΡΟΣ, η ΒΑΠ αφού με τη χώρα που είστε, στο Δημοτικό Συμβουλείο Καβάλλας, σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, πριν δώσω τον λόγο στην κυρία Δήμαρχο για να κάνει κάποιες ανακοινώσεις προς το σώμα. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι θα πρέπει όσοι δεν έχουν επικοινωνήσει με τη μηχανόγραφηση, ζητούνται τα βιογραφικά και μία φωτογραφία προκειμένου να ανεβούν στο σελίδα του Δήμου. Κάποιοι συνάδελφοι τα έχουν δώσει, κάποιοι άλλοι συνάδελφοι δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί, μεταξύ αυτών και εγώ για να είμαι ειλικρινής. Παρακαλώ στο πλαίσιο του δυνατού να αντακτοποιήσουμε αυτή την εκκρεμότητα. Ανακοινώνω προς το σώμα ότι εκτός από το θέμα για το οποίο έχουμε το ψήφισμα πρωιμηριασίας διατάξεων, δεν θα κάνουμε για άλλα θέματα. Δεν υπάρχουν καινούργια σε μία εβδομάδα, θα σας ανακοινώσει η κυρία δήμαρχος κάποια θέματα, τα οποία θέλει, επί των ανακοινώσεων της κυρίας δημάρχου, οπωσδήποτε μπορείτε να υποβάλετε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Κυρία δήμαρχε, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Πρόεδρε, με συγχωρείς, δεν μπορείς να το θέτησαι έτσι το ζήτημα. Έτσι, μου δίνεις το λόγο, καταρχάς, επί της διαδικασίας. Δεν μπορεί να τεθεί έτσι το ζήτημα, αν είχαμε πολύ μεγάλη ημερίζια διάταξη και πολλά θέματα να συζητήσουμε, ξέρεις, άλλες φορές, εγώ τουλάχιστον, ως επικεφαλής της Μίζονος Αντιπολίτευσης, συμφώνησα με το Προϊδριό. Δεν μπορεί να τεθεί έτσι το ζήτημα. Αν συζητήσουμε γρήγορα, υπάρχουν θέματα και εμείς ποτέ δεν έχουμε κάνει κατάχρηση, είτε του χρόνου, είτε των θεμάτων. Δεν χάνουμε χρόνο, όχι, εφόσον υπάρχουν θέματα, θα κάνουμε και πρωιμερισίας διατάξεις συζήτηση. Με πρώτο πρώτο θέμα, φυσικά, το ψήφισμα. Να τελειώσουμε με το ψήφισμα και μετά να πάμε στα επιμέρους θέματα. Λοιπόν, κυρία δήμαρχε, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να ενημερώσω το σώμα, για να μη μαθαίνετε από εδώ και από εκεί, τι συνέβη και με τον Αρχιεπίσκοπο, τι συνέβη με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, τι συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Αθήνα και όλα τα σχετικά. Πρέπει να σας πω... Τι διαδικασία σώμα. Σας παρακαλώ, όχι, δεν έχετε το λόγο. Έδωσα το λόγο στην κυρία δήμαρχο να κάνει ανακοινώσεις. Παρακαλώ, κυρία δήμαρχε. Παρακαλώ, ανακοινώσεις. Δεν θέλετε να ανακοινώσετε το σώμα... Όχι, να μη ρωτήσετε τίποτα, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Άμα ξεκινήσουμε έτσι, τι θα γίνει τώρα. Μα έδωσα το λόγο στην κυρία δήμαρχο να κάνει ανακοινώσεις και σηκώνετε το χέρι και παίρνετε το λόγο. Ε, μα είναι δυνατόν τώρα. Όχι, δεν σας δίνω το λόγο, γιατί έχει το λόγο η κυρία δήμαρχος. Όχι, κύριε Βέρο, όχι. Μα άμα ακούγατε με λίγο προσοχή θα το είπε η κυρία δήμαρχος. Σας παρακαλώ πολύ ξέρω. Όχι εκείνο, το είπαμε, ναι. Ωραία. Συνεχίστε, κυρία δήμαρχε. Λοιπόν, θέλω να σας πω για την προηγούμενη συνάντηση και υπογραφή να ενημερώσω το σώμα. Γιατί νομίζω ότι πρέπει να είστε ενημερωμένοι και να μην τα μαθαίνετε από τα sites και από τις εφημερίδες. Πρέπει να ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συνδυροδρομικής Εγνατίας, όπως λέγεται, η πρόσκληση που είχα σαν δήμαρχος Καβάλας ήταν από το γραφείο του κυρίου Σπίρτζη με το ερώτημα εάν δέχομαι να παραβρεθώ στη διάρκεια της υπογραφής. Είπα φυσικά και θέλω να παραβρεθώ και περίμενα από τους βουλευτές να μου ανακοινώσουν το πρόγραμμα του υπουργού, πότε θα συναντήσει τους φορείς. Αυτή η πληροφορία δεν ήρθε ποτέ. Βεβαίως, εμένα δεν μ' αρέσει καθόλου να βγαίνω έξω και να κλέγομαι και να κάνω παράπονα και να λέω δεν ήθελε να μας δει ο πρωθυπουργός. Για μένα αυτά δεν έχουν καμία αξία και καμία σημασία. Επί του πρακτέου και επί της ουσίας πρέπει να φροντίζουμε πάντοτε και επειδή θεώρησα ότι μου δόθηκε μία σπάνια ευκαιρία να δω face to face, μέτωπο προς μέτωπο, πρόσωπο προς πρόσωπο, τον πρωθυπουργό της χώρας. Ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένη. Τον περίμενα μία ώρα μετά την εκδήλωση. Μιλούσε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και κανονίζανε τα διαδικαστικά επί του θέματος της Ιδρυοδρομικής Εγκνατίας. Τον περίμενα και θέλω να σας πω ότι πάρα πολύ ευχαρίστως δέχθηκε να με συναντήσει για πέντε λεπτά και να του πω τα θέματα της καβάλας. Έδωσα το ίδιο βιβλιαράκι το οποίο έδωσα και στον κύριο Μητσοτάκη και το οποίο δίνω και σε όποιον υπουργό περνάει από την πόλη. Και επειδή με ρωτήσατε κι άλλη φορά τι γράφει αυτό το περιβό ή το βιβλιαράκι, πρέπει να σας πω ότι είναι η αναπτυξιακή ατζέντα του Δήμου Καβάλας, έχει μια σελίδα χαιρετισμό, έχει δύο σελίδες γραπτά γενικά για τα αναπτυξιακά του Δήμου Καβάλας και από εδώ και έπειτα σε φωτογραφίες όλα τα θέματα του Δήμου Καβάλας. Φυσικά περίοπτη θέση έχει η Συνδρυοδρομική Σύνδεση με το δίκτυο το Συνδρυοδρομικό. Αυτό του είπα, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι το σημαντικότερο και φυσικά και το πιο ακριβό από όλα τα θέματα, αυτό που υπογράψατε σήμερα. Και μακάρι να γίνει, δεύτερον, τον ε61, φυσικά το τελείωμα της περιερμετρικής, φυσικά τη χερσαία ζώνη, την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου, την παραχώρηση κυριότητας της ακτής Καλαμίτσας, την παραχώρηση του Πρωτοδικίου, την αξιοποίηση του κτιρίου του Παλιού Νοσοκομείου. Το θυμόταν, πρέπει να σας πω, ο Πρωθυπουργός, όπως θυμόταν και τα Καλαφατιά. Τον εξυγχρονισμό του αρδευτικού συστήματος στον Κάμπο το Φιλίππο, την υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον από τις πηγές Βοηράνης και βέβαια προφορικά του είπα, δεν ήταν γραμμένα εδώ μέσα, φυσικά σας παρακαλώ φροντίστε το θέμα των απολυμένων της Βουφουλού και των συμβασιούχων του Δήμου Καβάλλας, των Δήμων γενικά. Γιατί αυτά τα προηγούμενα που σας είπα είναι ντουβάρια, ενώ εδώ μιλούμε για ανθρώπινες ψυχές και για την επιβίωσή τους. Λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν πάρα πολύ καλό. Με έστειλε σε ορισμένα πρόσωπες ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις και εγώ την Παρασκευή που κατέβηκα για τον Μακαριώτατο, πήγα κατευθείαν και είπα με στέλνει σε εσάς ο πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Με καλοδέχτηκαν εκεί που πήγα. Λοιπόν, σ' ό,τι αφορά τώρα το στρατόπεδο Ασημακοπούλου θέλω να ενημερώσω το σώμα του. Μετά το ραντεβού μου με τον Μακαριώτατο, για τον οποίο θα σας ενημερώσω επί του θέματος, πήρα τηλέφωνο, είχα την ευκαιρία, παρόλο που όλη η κυβέρνηση έλειπε στη Θεσσαλονίκη, για την έκθεση, πήγα και συνάντησα τους υπεύθυνους στους οποίους ανήκει η διαχείριση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Διευκρίνησα τι είναι αυτό το 5% επιπλέον των συμφωνιών που έχουμε καταλήξει μέχρι τώρα. Μου είπαν ότι δεν είναι φυσικά ιδιοκτησιακό το θέμα, ότι είναι 5% επί των εσώδων από όποια δραστηριότητα εμπορική έχουμε μέσα στο στρατόπεδο. Του είπα το βρίσκω λογικό, δεν μας πειράζει καθόλου το 5% και ευχαρίστως να το συνενοηθούμε, αλλά πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Γι' αυτό κατά τον Οκτώβριο έτσι συμφωνήσαμε, να πάρουν τον δικηγόρο τους και να ρθούνε, να δουν επί τόπου τα πάντα και να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση, αφού βεβαίως τη συζητήσουμε και την περάσουμε πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια θα σας πω ότι ήταν ανήσυχοι, θέλουν να τελειώνουν με το ασημακοπούλου και ήταν ανήσυχοι γιατί έχουν αντιληφθεί ότι το ελληνικό δημόσιο παίρνει από το στρατόπεδο τα στρατόπεδα που έχουν μέσα πρόσφυγες. Για αυτούς είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούν το ασημακοπούλου και δεν θέλουν ούτε κι αυτοί να χάσουν την ευκαιρία και έτσι ευελπιστώ ότι γρήγορα θα συνεχίσει το θέμα. Εκτός αν μπλοκάρει πουθενά και δεν αφορά εμάς, αφορά το ίδιο το δημόσιο. Φεύγοντας από εκεί, πήρα τηλέφωνο του κ. Μοζάλα. Δεν το βρήκα. Έβαλα το γραφείο μου από εδώ να επικοινωνήσει με τη Γραμματέα, ήταν και εκείνος στην έκθεση. Εάν το έχουμε θέμα, θα μιλήσω δια τα περιτέρω με το για τον κ. Μοζάλα. Όταν το έχουμε θέμα, θα σας πω τη διεμήφθει μεταξύ μας. Κύριε Δήμαρχε, μια που αναφερθήκατε στη συνάντησή σας με τον κ. Πρωθυπουργό και από ευκαιρία της έλευσης του Βούλγαρου Πρωθυπουργού του κ. Μπορίσοφ στην Καβάλα, καλό είναι να τονιστεί προς το σώμα και να γίνει μια υπενθύμηση, για όσους δεν το ξέρουν, ότι η επίσκεψη του Βούλγαρου Πρωθυπουργού στην Καβάλα ήταν η πρώτη η οποία γίνεται μετά την απελευθέρωση της πόλης. Αν δεν θυμόμαι καλά, κύριε Δήμαρχε, είχατε κάνει μια εμπνευσμένη ομιλία στη Βουλή σχετικά με τη βουλγαρική κατοχή στην Καβάλα και λυπάμαι πάρα πολύ που κάποιοι δεν φρόντισαν να πούν στον κ. Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ότι το επίσημο βουλγαρικό κράτος οφείλει μια συγνώμη στο λαό της Καβάλας για αυτά όλα τα εγκλήματα τα οποία γίνανε εκείνη την εποχή κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά ποιος να το πει αυτό και ποιος να τολμήσει να συγχώσει ανάστημα. Θα χρειάζω να μας δοθεί ευκαιρία γιατί να ξέρετε εγώ είπα στον κ. Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, στο πόδι ειδωθήκαμε, του συστήθηκα πια είμαι και του είπα δεν γίνονται έτσι οι κουβέντες, πρέπει να αρθείτε να συζητήσουμε να κουβεντιάσουμε μαζί κ. Πρωθυπουργέ να ξανάρθετε. Ακεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε όλα αυτά που λέτε. Θα το ελπίσουμε κ. Δήμαρχε. Λοιπόν, επί των ανακοινώσεων της κ. Δημάρχου, έχετε ερωτήσεις, όχι τοποθετήσεις, παρακαλώ, πολύ μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση κ. Παπαδόπουλη, παρακαλώ. Καλησπέρα πρόεδρε, καλησπέρα δήμαρχε, καλησπέρα συνάλεφοι. Επιμένετε κ. Δήμαρχε να αφηγήσετε τις διεκδικείς του Δήμου Καβάλλας. Επιμένετε να τα αφηγήσετε. Επιμένετε να λέτε, αλλά θα πρέπει κι εγώ να επιμένω να λέω ότι εσείς η διοίκηση, η δικιά σας, έχασε την καλαμίτσα, η διοίκηση η διοίκηση… Κύριε Παπαδόπουλη, με φέρνετε σε δύσκολη θέση και ακόμα δεν ξεκινήσετε. Σας είπα, παρακαλώ, πολύ επί των… Θα καταλήξω στην ερώτηση. Σας παρακαλώ όμως. Θα καταλήξω στην ερώτηση. Ε, βοηθήστε με, σας παρακαλώ. Ε, ερώτηση κάνω, κύριε Πρόεδρε. Θα καταλήξω στην ερώτηση. Αν δεν βγει η ερώτηση, τότε… Μα η ερώτηση μπορεί να βγει μετά από πέντε λεπτά τώρα. Η ερώτηση πια είναι, να ξέρω. Μέχρι τώρα θα τελειώνα. Εντάξει. Εσείς είστε, κύριε Δήμαρχε, η αιτία που χάθηκε το στρατόπεδο Σιμακοπούλου. Εσείς, κύριε Δήμαρχε, είστε η αιτία που χάθηκε το κάτω νοσοκομείο. Και ερωτώ, όλα αυτά που λέτε την αφήγηση, που κάνετε και τα ωραία λόγια που λέτε στους καβαλιώντες και τους εμπέζετε και συνεχίζετε να τους εμπέζετε, μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το σχέδιο σας, κύριε Δήμαρχε, για όλες αυτές τις διδικήσεις. Τι σχέδια και τι προτάσεις έχετε καταθέσει, μπορείτε να μας δείξετε για το κάθετη ξεχωριστά. Παραδείγμα, τους χάρη, για το στρατόπεδο Σιμακοπούλου, που τονίζω εδώ και δυο χρόνια ότι θέλετε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίηση με ένα μάστεπλαντ, με ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτή είναι η ερώτηση. Ποιο είναι τα σχέδιά σας, ποια είναι τα σχέδια σας για τις διδικήσεις, όλες αυτές. Κύριε Παπαδόπουλε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Παπαδόπουλε, το θέμα το Σιμακοπούλου το έχουμε όχι απλώς συζητήσει μια και δυο φορές, εκατό φορές. Και όχι μόνο επί δικής μου δίκησης και επί δίκησης Σιμητσίφα, αλλά εκεί είναι φυσιολογικό να μη γνωρίζετε γιατί δεν ήσασταν. Τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, εάν δεν καταλαβαίνετε αυτά που σας λέω ευχαρίστως ελάτε και επί χάρτου να σας τα δείξω. Τα έχω δείξει και στους συνεργάτες σας να ξέρετε μέσα σε αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, τα έχω δείξει σε όλο τον κόσμο. Και πάλι ξαναλέω τίποτε δεν θα γίνει εάν δεν έρθουμε εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού πρώτα φέρουνε το νομικό τους σύμβουλο και καταλήξουν κάπου και εάν αυτός το οποίου καταλήξουμε συμφωνεί με αυτό που έχουμε εμείς κατά νου να αρθούνε και να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Εκείνο που με την ευκαιρία είπα κατηγορηματικά και πάλι είναι ότι η γη που σας παραχωρείτε και η οποία πρόκειται να πολοδομηθεί από το Δήμο Καβάλας, αλλιώς καμιά αξία δεν έχει, η γη που σας παραχωρείτε επουδενεί δεν πρόκειται να γίνει κατοικίες στρατιωτών. Σας το παραχωρούμε, το πολεοδομούμε με το έτοιμα να γίνουν ξενοδοχεία που θα αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για την πόλη. Όχι κατοικίες για τους στρατιωτικούς. Κάντε κατοικίες σε άλλα μέρη. Άλλη ερώτηση που τον ανακοινώσαν, κύριε Παπά, παρακαλώ. Αν κατάλαβα καλά, κυρία Δημαρχή, από το 50-50 έχουμε πάει τώρα στο 5 από των εσώδων. Αυτή είναι η θέση σας η σημερινή. Παλιά μας είχαν πει 50-50. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι στο 50% το δικό τους πρέπει να κάνουν ισφορά σε γη, το 50% καταλήγει να είναι 27%, το οποίο 27% το δίνουμε εκτός του ασημακωπούμε. Είναι παραχώρηση γης έξω από το ασημακωπούμε. Και αυτά είναι τα χωμάτια τα οποία ζητούμε να κάνουν ξενοδοχείες. Το 5% αφορά τις εμπορεγματικές δραστηριότητες και προσθέθηκε τώρα τελευταία. Και εγώ δεν ήξερα τι ακριβώς είναι αυτό το 5%, όπως νομίζω και κανένας σας. Άρα καλά το ρώτησα γιατί δεν τα είπατε αυτά. Είπατε ότι πάμε σε συνολική παραχώρηση, άσχετα αν υπάρχει τον αγκάθι των προσφύγων, πάμε σε συνολική παραχώρηση και πάμε στο 5% των εσώδων. Έτσι έχουν παραχωρηθεί τα άλλα στρατόπεδα, όχι με προϋποθέσεις και με άλλα, για να είμαστε ξεκάθαροι, αλλά εγώ τα αφήνω να το συζητήσουμε τότε. Η δική μου θέση είναι ότι δεν πρέπει να πάρουν ούτε το 5%, αλλά το 5% των εσώδων σε ένα πάρκο που δεν θα έχει έσοδα προσωμιάζει περισσότερο με τη δική μου θέση ότι αρχίται 100%. Ας είναι έτσι. Εγώ όμως έχω ένα κέριο ερώτημα. Ο Μουζάλας δεν σας είδε, δεν σας απάντησε, το στρατόπεδο Ασηπακοπούλου έχει υπονομευθεί σαν οντότητα. Εντάξει, αυτό πρέπει να κοιτάξουμε. Δυστυχώς, είμαστε σήμερα με ένα μεγάλο αγκάθι μέσα εκεί με τους πρόσφυγες, οπότε και να φτάσουμε στην ευχάριστη θέση, να έχουμε το 5%, όπως όλα τα στρατόπεδα δόθηκαν στην Κοζάνη και σε άλλα μέρη, θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας, αυτή είναι η ερώτησή μου, πρέπει δηλαδή να επιμείνετε στο Μουζάλα να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθιστώς μεταξύ δήμου και στρατοπέδων και όχι βάλαμε και τρίτο μπουστερί μέσα που φαντάζουμε ότι δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αυτός είναι, σας είπα, και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι αυτή τη φορά οι στρατιωτικοί θα προχωρήσουν σε λήψη απόφασης και σε λύση, γιατί πια κινδυνεύουν από το ίδιο το κράτος, όχι από εμάς, από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, να χάσουν την περιουσία τους. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Επομένως, κύριοι, πάμε σε πρώη ημεριασία διατάξου συζήτηση και θα κάνουμε ένα πρώτο γύρο με το ζήτημα για το οποίο συγκαλέσαμε και το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα και επευκαιρία βάλαμε και την ημεριασία διάταξη και έχει να κάνει με την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τον τρόπο, πώς να το χαρακτηρίσουμε τώρα χωρίς να γίνουμε κάπως υπρεβολικοί με το θέμα της διαδοχής, σε πάση περιουτώση, του μακαριστού Μητροπολίτου μας, κυρίου Προκοπείου. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ, κύριε Τζαρί. Κύριε Πρόεδρε Αντιλέτων, να απαλείψουμε την λέξη ψήφισμα, να το χαρακτηρίσουμε κάπως αλλιώς, δηλαδή επιστολή, θέμα προβολής, ξέρω εγώ τι του θέματος, κάπως έτσι. Ότι το ψήφισμα έχει την έννοια του εττήματος, της απαιτήσεως, δηλαδή, της διεκδικήσεως. Ναι, ναι. Λοιπόν, εντάξει, αυτό θα το συζητήσουμε, κύριε Τζαρί, το περιεχόμενο έχει σημασία και όχι ο τίτλος. Ακριβώς, ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απόφαση, έτσι. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ, να ενημερώσω το σώμα, πριν η Κυρία Δήμαρχος πει οτιδήποτε, ότι έχει έρθει στο Προεδρείο από τη συντονιστική ομάδα, η οποία τάσεται υπέρ της υποψηφιότητας του πατέρα Παύλου, όπως είναι γνωστό εδώ στην Καβάλα, μία επιστολή, η οποία έχει απευθυνθεί και προς την Αρχιεπισκοπή, στο Μακαριώτιο του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάει σε Ελλάδος, κύριο Ιερόνυμο, και συνοδεύεται από 9.000 υπογραφές, εδώ συμπολιτών μας, και όχι μόνο γιατί αφορά και το Δήμο Νέστου και το Δήμο Θάσου. Είναι 9.000 υπογραφές, οι οποίες είναι στα χέρια του Προεδρείου, αυτά ενημερώνω στο σώμα. Κυρία Δήμαρχη, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι είχαμε αφήσει την κουβέντα την προηγούμενη εβδομάδα. Αποφασίσαμε να περιμένουμε να γίνει το τεσσερακονθήμερο μνημόσυνο, όπως μας παρακάλεσαν από το ποτηριτής Ξάνθη συγκεκριμένα, μέρος της Εκκλησίας, να δείξουμε σεβασμό και να περιμένουμε να γίνει το τεσσερακονθήμερο μνημόσυνο και μετά να συζητήσουμε το θέμα. Επειδή εμείς όμως καταλαβαίναμε ότι ο χρόνος περνάει και ότι πιθανόν εξαντλούνται τα χρονικά όρια για να βάλουμε θέμα την υποψηφιότητα του πατέρα Παύλου και επειδή εμείς απλώς αφού γραζόμαστε την κοινωνία και προβληματιζόμαστε, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι η θέση μας. Δεν εκλέγει το Δημοτικό Συμβούριο Μητροπολίτη και βέβαια ούτε καν οι δήμαρχους ούτε ακόμα λιγότερο. Παρ' όλα αυτά, οφείλουμε να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές, οφείλουμε να έχουμε τους αισθητήρες μας ανοιχτούς σε αυτά που λέει η κοινωνία και οφείλουμε να ασχοληθούμε με αυτά που λέει η κοινωνία. Το έχουμε κάνει για όλα τα ζητήματα, οφείλουμε να το κάνουμε και γι' αυτό. Επειδή μέσα στην πόλη άλλες εφημερίδες τραβούσαν το σκηνί προς τα δώ και άλλες προς τα κοι, άλλοι συμπολίτες το ίδιο, βέβαια με χαμηλούς τόνους τον τελευταίο καιρό πρέπει να πω, αποφάσισα να κλείσω ένα ραντεβού με το μακαριότατο και να τον δω ή δυνατόν πριν από τη Δευτέρα, πριν από σήμερα, για να μπορώ να ενημερώσω το σώμα ποια ακριβώς είναι η γνώμη του μακαριότατο πάνω σε αυτά τα οποία σχεδιάζουμε και να μη στηριζόμαστε σε γνώμεις τρίτων και τετάρτων. Έφυγα πάρα πολύ γρήγορα, ξημερώματα, έφτασα νωρίς το πρωί, με περίμενε, πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση έγινε σε ένα κλίμα εξαιρετικό, πάρα πολύ καλό, εξήγησα στο μακαριότατο ότι εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να ανακατευτούμε ούτε να πάμε κόντρα στις ιερές παραδόσεις ή στη νομοθεσία, αλλά δεν πάβουμε να είμαστε πολιτικό όργανο και εγώ δεν πάβω να είμαι πολιτικό πρόσωπο και ακούμε την κοινωνία την αφού γκραζόμαστε και επειδή θεωρούμε ότι τα δικά μας τα παιδιά, οι δικοί μας υποψήφοι που προέρχονται, ο ένας έστω, που προέρχεται από αυτή την περιοχή, αυτή τη στιγμή είναι ορφανά γιατί δεν έχουνε το Μητροπολίτη ο οποίος θα υποδείξει την υποψηφιότητα, στους υπόλοιπους Μητροπολίτες, θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε εμείς αυτή τη δουλειά, να υποδείξουμε την υποψηφιότητα χωρίς φυσικά να έχουμε κανένα τρόπο να επηρεάσουμε ούτε τους Μητροπολίτες ούτε το μακαριότατο ούτε κανένα. Είπα μακαριότατε, αν μας επιτρέπετε να πάρουμε μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κάνουμε ένα ψήφισμα χωρίς να παρεξηγηθούμε. Σας διαβεβαιώνω, θα είναι υπίον τόνον, δεν πρόκειται να κάνουμε τους παπάδες εμείς ή τους επισκόπους, εμείς είμαστε απλοί πολίτες λαϊκοί. Λοιπόν, και μου είπε κατευθείαν, κάντε το κυρία Δήμαρχη, κάντε το το ψήφισμα, εμείς δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Ευχαρίστησα πάρα πολύ τον μακαριότατο, μάλιστα μου έκανε δώρο και ένα εξαιρετικό βιβλιαράκι με τα ψηφιδοτά από τη μονή ο Σίου Λουκά, πάρα πολύ ωραία, και έφυγα. Φεύγοντας από εκεί, θα πάμε στο επόμενο θέμα, κύριε Παπά, για να μιλάω για τον κύριο Μοζάλα, γιατί φεύγοντας από εκεί, επεχείρησα να πάω στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά θα σας τα πω στο επόμενο θέμα. Λοιπόν, μαζί με η νομική της δικής μας της παράταξης, καλέσαμε και τον κ. Σιμητσή, μήπως κάτι δεν γράφουμε σωστά, και μαζί κάναμε ένα ψήφισμα, το οποίο σας το έστειλα το μεσημέρι. Εάν κάπου υπάρχει πρόβλημα, ακόμη και στον ώρο ψήφισμα, θέλετε να το πούμε πρόταση, να το πούμε πρόταση, όπως θέλετε εσείς, δεν έχω πρόβλημα. Λοιπόν, καταλήξαμε σε ένα κείμενο, το οποίο νομίζω ότι είναι εξαιρετικό, είναι χαμηλών τόνων, δείχνει το προσήκοντας σεβασμό προς την εκκλησία, αλλά δείχνει επίσης και το γεγονός ότι η δικαβάλα έχει δικό της υποψήφιο και τον στηρίζει. Σας ακούμε κ. Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν μπορώ στη διαδικασία να αναγνώσω προς το σώμα το περιεχόμενο του ψηφίσματος, το οποίο άλλωστε οι επικεφαλείς των παρατάξεων ήδη έχουν λάβει στα χέρια τους. Και επειδή, συγχωρείστε μου να το πω ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιστορική συνεδρίαση, θα γραφτεί, θα καταγραφεί στην ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε με τον ΑΒΤ να πάρουμε μία θέση και να εκφράσουμε μία άποψη για ένα τέτοιο θέμα, για το οποίο ουδέποτε μέχρι τώρα έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και το εκκλησιασμά της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Πριν σας αναγνώσω το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την καταγραφή του στα πρακτικά και την ηχογράφησή του. Θέλω οι επικεφαλείς των παρατάξεων ή οποιοσδήποτε άλλος σύμβουλος επιθυμεί να πάρει το λόγο, να τοποθετηθούν επί της αναγκαιότητος ή μη έκδοσης αυτού του ψηφίσματος. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ, θα σας δώσω το λόγο με τη σειρά. Παρακαλώ, έχετε το λόγο. Όχι, ξεκινάμε εσάς. Όχι, εν νόμιζα ότι θα τους καταμετρήσεις, Πρόεδρε μου. Λοιπόν, είχε την Ευγένεια η Δήμαρχος, άλλωστε πράγματι το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, σπουδαίο και ιστορικά έχει τη δική του σημασία, πραγματικά, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί είναι γεγονός από την προηγούμενη φορά που θα μπορούσε να τεθεί τέτοιο ζήτημα σε περίπτωση διαδοχής του Μητροπολίτη, του δικού μας, υπήρχε χούντα, δεν υπήρχε δημοκρατικό, δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι νοτροπίες της κοινωνίας ήταν διαφορετικές και δεν θα μπορούσε να τεθεί πραγματικά θέμα ακόμα και το 74, το 75 ή το 80 για ένα παρόμοιο ζήτημα. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση, έχουμε έναν ιεράρχη ο οποίος άφησε ένα σπουδαίο έργο όλα αυτά τα χρόνια, μεγαλώσαμε μαζί του, είναι πολλές φορές σαν μια οικογένεια που πεθαίνει ο γενάρχης και δεν ξέρουν τι να κάνουν ας πούμε τα παιδιά του. Εδώ λοιπόν προέκυψε ένα ζήτημα, έχουμε έναν αξιολογότατο ιερωμένο, πράγματι θα μπορούσε επάξια να αναπληρώσει, να πω χωρίς να προσβάλλω τη μνήμη κανενός, να πω ότι θα μπορέσει να συνεχίσει και να μεγαλώσει το έργο του εκκληπώντος. Και κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να διατυπώσει αντιρίσεις πάνω στην προσωπικότητα του αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου. Και μόνον ο αποχαιρετιστήριος επικίδιος που εκφώνησε απέξω από στήφους ή από καρδιάς, όπως λένε οι αγγλοσάξονες, γιατί πραγματικά ήταν από καρδιάς όσα είπε, θα έκανε, πιστεύω, τον αρχιεπίσκοπο ιερώνιμο να τον κοιτάξει με ενδιαφέρον, διότι μίλησε με έναν ανθρώπινο λόγο χωρίς καμία ξύλινη διάσταση. Με τον αρχιμανδρίτη Παύλου συνεργαστήκαμε όταν ήμουνα ως οδηγίδιος συθυτεία μου, ιδίως για πάρα πολλά θέματα, από το κοινωνικό παντοπολίο και το στηρίζω, μέχρι το γειροκομείο της Μητροπόλεως. Και πάντοτε η γνώμη μου ήταν η καλύτερη. Και πιστεύω ότι έχει και διηγητικά προσόντα. Θα πρέπει να διαχωρήσουμε όμως κάτι. Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, όταν εμείς μπορούμε πράγματι να παρέβουμε στα εσωτερικά, της Ιεραρχίας και της Ιερά Συνόδου. Συμβαίνει βέβαια η κοινωνία μας να είναι κατά μεγάλο ποσοστό θρησκευόμενη, να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά δρόμενα και να μην έχει ακόμη εμπεδώσει, και ίσως και δεν πρέπει να γίνει ποτέ, αυτός ο λεγόμενος διαχωρισμός οριστικός και αμετάκλητος και ακραίος διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος μας. Ο αίμνηστος Μητροπολίτης εισήγαγε με τις νομικές σπουδές που είχε κάνει έναν άλλο όρο, τον όρο της συναλληλίας ανάμεσα στο κράτος και στην εκκλησία. Δηλαδή ότι έχουμε δύο παράλληλους φορείς, οι οποίοι συμπληρώνουν ο ένας το έργο του άλλου. Και βεβαίως δίνει και την πνευματική διάσταση η εκκλησία μας στο ρόλο του ελληνικού κράτους. Άρα, εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε έναν λόγο πάνω σε αυτό το θέμα, όσο γίνεται βεβαίως πιο ευγενή και πιο διακριτικό. Και έτσι έρχομαι και στα λόγια του κ. Τζαντζάρη, θα συμφωνήσω ότι μετά από τη συζήτηση που θα κάνουμε και συμφωνώντας με αυτό το κείμενο το οποίο έχουμε μπροστά μας, ότι η πρότασή μου είναι να είμαστε όσο γίνεται πιο διακριτικοί, για να μη φανεί κιόλας ότι υπαγορεύουμε την άποψή μας και την επιθυμία μας σε ένα σώμα ιεραρχών που έχει και τις ιδιαιτερότητές του εδώ που τα λέμε. Δηλαδή, ξέρουμε όλοι ότι κατά την παράδοση της εκκλησίας μας και τους ιερούς κανόνες, έρχεται το Άγιο Πνεύμα και επιφητά και τους υποδεικνύει ποιος θα είναι ο επόμενος Μητροπολίτης σε μια χειρεύουσα θέση. Άρα λοιπόν, εμείς εδώ αυτό το οποίο κάνουμε είναι ακριβώς να βοηθάμε αυτή την επιφήτηση του Αγίου Πνεύματος και μέχρι εκεί, αν θέλετε. Άρα, η δική μου πρόταση είναι αυτό το κείμενο να διαμορφωθεί κατάλληλα ως επιστολή σας, δήμαρχε, με την οποία διερμηνεύεται, ύστε από τη συζήτηση που έγινε, τις απόψεις και τις επιθυμίες του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι ο εκφραστής της τοπικής κοινωνίας και έτσι λοιπόν με τη μορφή της επιστολής να σταλεί επίσημα με τη φραγίδα του Δήμου και την υπογραφή σας εκ μέρους μας στην Ιραρχία, στον Αρχιεπίσκοπο και σε όλους τους υπολύπους. Θα έλεγα ότι ίσως θα έπρεπε να κοινοποιηθεί, δεν ξέρω τι συζητήσατε με τον Μακαριώτατο, αν θα έπρεπε να κοινοποιηθεί αυτή η επιστολή και στο Πατριαρχείο. Δεν ξέρω εσείς. Δεν το άκουσα, δεν το άκουσα. Καλά που το θύξατε. Ίσως θα πρέπει να την κοινοποιήσουμε και στους 80 μέτρα πολύ. Αυτά λοιπόν, από τη δική μου πλευρά, συμφωνώ με το κείμενο με κατάλληλη διαμόρφωση να πάει διακριτικά, να μη φαίνεται ότι εμείς παρεμβαίνουμε επιθετικά στα ζητήματα αυτά ενός σώματος που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή, κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Τι θέλετε. Δεν θα ξαναπάρει τον λόγο ο κ. Σιμιτζής, τοποθετήθηκε. Τι να κάνω τώρα. Σε παρακαλώ. Τι θέλετε, πείτε μου. Ξέρω ότι είσαι παρέξυνος και ξέρεις πολύ χαρακείς. Πάλι, πας να με ρίξεις, έλα, πες. Σε παρακαλώ, πολύ, Πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό απέναντι στο Προεδρείο, απέναντι στους συναδέρφους, απέναντι στους επικεφαλείς. Πείτε μου τι θέλετε, πείτε μου. Λοιπόν, ακούστε λίγο να δείτε. Θα μου επιτρέψετε και εμένα αλλά και τη δημοτική μας παράταξη. Πρώτη φορά, δεν το συνηθίζω και εγώ προσωπικά αλλά και οι σύμβουλοι μου, ποτέ μα ποτέ να κάνουμε την όποια παρέβαση, ακόμα και διαδικαστική, διαβάζοντας ένα κείμενο. Αλλά επειδή πραγματικά και εμείς θεωρούμε ότι είναι ιστορική στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, μια και φαίνεται ότι εμένετε στην εκφρασμένη βούλησή σας για να υπάρξει ψήφισμα. Και επειδή πραγματικά για μας είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά και πολύ πολύ λεπτό και επειδή δεν θέλουμε με τίποτα κανένας μα κανένας να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τα λεγόμενά μας με διαφορετικό τρόπο, θα μου επιτρέψετε για πρώτη φορά να σας διαβάσω γιατί εμείς, εφόσον εσείς συνεχίζετε να έχετε τη βούληση ότι θα πρέπει να υπάρχει και μη παίζουμε τις λέξεις με το ψήφισμα, γιατί εμείς θα πρέπει να σας πούμε ότι θα πέχουμε. Πολύ απλά. Και θα αποχωρήσω, διότι ήδη μπήκαμε στην ουσία. Λοιπόν, δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από να σας διαβάσουμε το δελτίο τίποτο το οποίο επειδή είμαστε πολύ προσεκτικοί, περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν μας ήρθε στο email πραγματικά το προσχέδιο του ψηφίσματος και άρα διαπιστώσαμε ότι αυτή είναι τελικά η εκφρασμένη βούληση της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή τον αφέρει η προσψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα στη δίδυξη της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτου Παύλου Κίτσου για τη θέση του Μητροπολίτη, της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππο Νεαπόλεως και Θάσος, έχουμε να δηλώσουμε εμείς το εξής και να αποχωρήσουμε. Το ήθος και οι αρχές, η πορεία στην εκκλησιαστική ζωή, η κοινωνική δράση και το πνευματικό ανάστημα του Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου είναι στοιχεία γνωστά σε όλους τους συμπολίτες μας. Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε πως είναι λαθασμένη η διαδικασία ψηφίσματος στήριξης στο πρόσωπό του ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας για τους παρακάτων λόγους. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν πρέπει να παρεβαίνει στις διαδικασίες της εκκλησίας, όπως αντιστοίχως η εκκλησία στις διαδικασίες των πολιτικών οργάνων. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση της συμπαράταξης πολιτών, της δημοτικής μας παράταξης, υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Η εκκλησία έχει δικές τις διαδικασίες, τις οποίες με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επηρεάσει το ψήφισμα ενός πολιτικού οργάνου, καθώς αυτό αποτελεί παρέμβαση σε ζητήματα κλησιαστικά. Λοιπόν, εμείς έστω και την ίστατη στιγμή ζητάμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Διοίκηση του Δήμου να μην εισάγουν το ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους πολιτικής και θεσκευτικής εξουσίας. Εάν κύριε Πρόεδρε και κυρία Δήμαρχε δεν το πράξατε, εμείς σε αυτή την περίπτωση θα αποχωρήσουμε. Εάν το βάλουμε το θέμα σαν επιστολή, όπως το είπε ο κύριος Σιμιτσής, χωρίς ψυχοκορίες, θα έχετε την ιδιάποψη? Λοιπόν, εντάξει, είναι γνωστές οι σχέσεις σας με την εκκλησία και δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Όχι, θα τα λέμε τώρα, γιατί εδώ πέρα είμαστε υπόλογοι απέναντι σε μια κοινωνία και σε έναν κόσμο της καβάλας. Λοιπόν, είστε αντίθετοι με το ψήφισμα, αναλαμβάνετε την ευθύνη αυτού που λέτε και αποχωρείτε. Κύριε Παπαδόπουλ, έχετε τον λόγο. Πάντως, να αναλαμβάνετε την ευθύνη του βράχους στον κόσμο. Ασφαλώς. 15 χρόνια σταθυνάκι. Ασφαλώς, εννοείται, εννοείται. Πάντως, δεν λέμε άλλα την μια στιγμή και άλλα την άλλη στιγμή. Είμαστε σταθεροί σε αυτά που λέμε. Τον να μην κάνετε τον σταυρό σας. Είστε σταθεροί σε αυτό, το ξέρουμε. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλ, έχετε τον λόγο. Πάντως, δεν χρειάζεται, πρόεδρε, να διαφωνούμε και να επικρίνουμε επικεφαλής. Ο καθένας κρίνεται εδώ, αλλά δυστυχώς λυπάμαι, πρόεδρε, γιατί η συμπεριφορά της δημάρχου, ενώ έχει φέρει αυτή την κατάσταση τώρα, γιατί πραγματικά μετά από τόσα χρόνια δεν μάθατε να συμπεριφέρεστε θεσμικά, κύριε Δήμαρχε. Και το λέω αυτό γιατί, κύριε Δήμαρχε, λυπάμαι, γιατί ενώ είχαμε συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις για ένα ομόφωνο ψήφισμα, δυστυχώς με τη συμπεριφορά σας, κύριε Δήμαρχε, δημιουργήσατε αυτές τις αντιδράσεις. Δυστυχώς. Ξεκινάω. Θα σας πω, κύριε Δήμαρχε, θα σας εξηγήσω. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλε, μην υπερασπίζεστε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την εκκλησία τώρα. Σας παρακαλώ, μην μπαίνετε σε αυτό το τρυπάκι τώρα. Τώρα, εντάξει, άντι τώρα θα μιλήσω περισσότερα και δεν μπορώ. Μην εκτίθεστε τώρα λοιπόν. Πρόεδρε, πρόεδρε. Τώρα υπερασπίζεστε ποιους τώρα αυτός. Καταρχήν, δεν υπερασπίζομαι κανέναν, κύριε Πρόεδρε. Απλώς μετά από τόσα χρόνια επισημάνω ότι δυστυχώς η συμπεριφορά και λοιπά με της Δημάρχου δεν έχει μάθει τη θεσμική της συμπεριφορά. Δεν μπορεί να συμπεριφορεθεί θεσμικά. Δεν το γνωρίζει ακόμα. Δυστυχώς. Τώρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ότι πραγματικά η τοποθέτηση ενός Μητροπολίτη είναι καθαρά θέμα Ιερά Συνόδου. Ένα. Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει και ένας διακριτός ρόλος μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Όμως, εφόσον υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, στον τόπο μας ένας άνθρωπος, ένας ιερέας που έχει τα εγχέγγια, καλό είναι, κύριε Πρόεδρε, ο καθένας μας να μπορούσε να εκφραστεί, να εκφράσει τη γνώμη του, την άποψή του και να εκφραστεί και θετικά. Εγώ αυτό το έκανα, κύριε Πρόεδρε, προσωπικά. Γιατί δεν μπορούμε, κύριοι συνάδελφοι, με αυτόν τον δημόσιο διάλογο που γίνεται τόσο γερό, να κάνουμε εμείς ότι δεν ακούμε ή, κύριε Πρόεδρε, να δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Στη συνέχεια, διαπίστωσα όμως, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, ότι η δήμαρχος άρχισε να λειτουργεί παρασκηνιακά. Γι' αυτό, κύριε Πρόεδρε, συμφώνησα να εκφραστεί ελεύθερα και ανοιχτά το Δημοτικό Συμβούλιο, για να μην παίζονται διάφορα παιχνιδάκια και, επίσης, να αποκλείσουμε το παιχνίδι των παρασκηνίων. Μετά από όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, η δήμαρχος, χωρίς καμία... Κύριε Πρόεδρε, εγώ αυτά δεν τα δέχω. Χωρίς καμία να αλοκληρώσω, κύριε Δήμαρχε, να αλοκληρώσω παρασκηνιακά και τα τέτοια δεν τα δέχω. Κύριε Δήμαρχε, δεν σας διέκοψα, κύριε Δήμαρχε, είναι ασέβεια. Παρασκήνιο και εκεί. Θα πάω να συζητήσω με τον Υπουργό Οικονομικών. Παρασκήνιο και εκεί. Εντάξει, αφήστε μετά. Συγγνώμη, κύριε, συνεχίστε λίγο. Δεν πειράζει. Θα το μάθετε και το ρόλο του δημάρχου. Θα δείξω σεβασμό στον πρόσωπό σας. Πέρα από αυτό, θέλω να πω ότι μετά από όλα αυτά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, η Δήμαρχος επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς καμία εξουδότηση και χωρίς κανένα ψήφισμα. Δεν κατάλαβα. Τι θέλω να πω. Δεν κατάλαβα. Εάν αυτό είναι... Δεν κατάλαβα. Παρακαλώ, παρακαλώ να τελειώνουμε. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, είναι θεσμικά απαράδεκτο. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω. Δεν θα πω άλλα πράγματα αυτή τη στιγμή, γιατί σέβομαι και τη διαδικασία της Εκκλησίας. Μετά θα τα πούμε όλα αναλυτικά. Και επίσης θέλω να τονίσω και να πω ότι αν θέλατε, κυρία Δήμαρχε, να κάνετε κάτι το οποίο να εκφράσετε ή να μεταφέρετε την σκέψη ή την άποψη ενός δημοτικού συμβουλίου, θα μπορούσατε, κυρία Δήμαρχε, σήμερα που θα είχατε ένα ψήφισμα ομόφωνο, να το πάρετε μαζί με εμάς τους επαγγεφαλείς των παρατάξεων, ώστε να πετύχετε αυτό που θέλετε στον Αρχιεπίσκοπο. Δυστυχώς όμως οι πράξεις σας δείχνουν άλλα. Εγώ δείχνω σεβασμό, είναι για μας θέμα αρχής, όπως από την αρχή είχαμε την ίδια στάση, επιμένουμε στην ίδια στάση και λέμε σε αυτό το ψήφισμα, είμαστε και ψήφισμα και είμαστε και θετικοί. Και τώρα επί της ουσίας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω και δύο πράγματα για το ψήφισμα του συγκεκριμένου. Θα το αναγνώσω μετά και θα κάνουμε παρατηρήσεις επί αυτού. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ, αλλά κύριε Παπαδόπουλε, δεν απαντώ στην ισήγησή σας ή στην τοποθέτησή σας, όμως επειδή αφορά διαδικασία Δημοτικού Συμβουλίου. Αν θυμάστε καλά την προηγούμενη Δευτέρα που έγινε συζήτηση, και μάλιστα αν θυμάμαι καλά, δεν με αρχαιδιέψευσε με, ο κύριος Βέρος δεν επέμενε την άλλη φορά να πάρουμε απόφαση την προηγούμενη Δευτέρα, κύριε Παπα, αν θυμάμαι καλά. Ο κύριος Βέρος μας έλεγε εδώ την περασμένη Δευτέρα, να μην τα αφήσουμε για σήμερα και να πάρουμε απόφαση σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και τώρα εδώ πέρα έρχεται και μας λέει ότι άλλα λέμε εμείς και άλλα κάνουμε. Νομίζουν ότι το σανό μπορούμε να το τρώμε συνέχεια, εκεί που το ταΐζουνε να το τρώμε και εμείς. Και σανό το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεν τρώει, τι να κάνουμε. Λοιπόν, κύριε Παπά, σας παρακαλώ, συγγνώμη για την υποδοσία. Κύριε Πρόεδρε, εμείς εδώ πέρα συζητάμε το θέμα πώς έπρεπε να είναι, όχι πώς είναι τα πράγματα. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πώς έπρεπε να είναι η εκκλησία με το λαό της. Εγώ δεν το κρύβω, είμαι θεοσευγούμενος αλλά δεν πηγαίνω σε εκκλησίες. Γιατί εκεί τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ό,τι τα λέει η θρησκεία μας. Ό,τι και να μου λέει η Δήμαρχος εγώ, όχι ότι την πιστεύω, ούτε μου έκανε καμία συγκίνηση, δηλαδή πού ακριβώς για να εξηγηθώ ότι βρήκε τον μακαριότατο και της είπε βεβαίως κάντε ό,τι μπορείτε. Αυτό δεν είναι απάντηση. Δεν είναι απάντηση σύμφωνα με τη θρησκεία έτσι όπως την αισθάνομαι εγώ. Έτσι ακριβώς θα απαντούσε και ένας πρόεδρος μιας ανώγημης εταιρείας. Φαίνεται εδώ ότι τα πράγματα είναι αποφασισμένα, αγαπητέ Θόδωρε. Όχι φαίνεται, το λέει η Αθήνα, γιατί δεν είναι έτσι όπως θα θέλουμε εμείς. Είναι εντελώς διαφορετικά φτιαγμένα τα πράγματα. Και πολλές φορές και ο κ. Σιμιτζής πήγε να πει κάποια πράγματα, δεν τα βγάζουμε προς τα έξω για να μην παρεξηγηθούμε ότι είμαστε κατά της θρησκείας. Δεν είμαστε ποτέ κατά της θρησκείας. Είμαστε κατά τον τρόπο που λειτουργεί έτσι τυφλά που λειτουργεί η Εκκλησία. Λοιπόν, εγώ δέχομαι αυτό που είπε ο μακαριότατος. Γιατί τη δήμαρχο εγώ δεν έχω αφησβήτει όπως είπε ο Παπαδόπουλος, λέω ότι λέει την αλήθεια. Και έτσι γιατί είναι η αλήθεια. Και δέχομαι και αυτό που είπε ο Θόδωρος ο Τζαντζάνης. Λοιπόν, να στείλουμε μια επιστολή. Έχει προηγηθεί μια επαφή με τη δήμαρχο που της είπα αυτό το πράγμα που είπα προηγουμένως. Εφόσον είπε αυτό το πράγμα, αρχιοπίσκοπος, θα πρέπει να γράψουμε το εξής. Μετά την προφορική σας διαβεβαίωση ότι μπορούμε και εμείς να πούμε τη θέση μας χωρίς να παρεμβαίνουμε στο έργο της εκκλησίας και στους κανόνες. Σας λέμε για αυτόν τον λόγο που είπατε, ότι δεν υπάρχει Μητροπολίτης εδώ ώστε να το προτείνει. Για αυτόν τον λόγο και μόνο προτείνουμε έναν άνθρωπο που είναι συμβατός με το παιμνιό του. Για να δούμε εκεί αν τελικά η εκκλησία είναι έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας ή λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρεία. Λέω λοιπόν ότι εγώ έτσι θέλω την εκκλησία. Είμαι βαθιά θεσκευόμενος, κάνω τον σταυρό μου πάρα πολλές φορές στη μέρα, φοβάμαι τον Θεό αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα δεν μ' αρέσει καθόλου και γι' αυτό σας λέω ότι δεν είμαι και με τις εκκλησίες. Δεν πηγαίνω στις εκκλησίες γιατί λένε εκκλησίες και αυτά τα διάφορα που μας λένε οι παπάδες σας. Ας το γράψουμε έτσι το γράμμα. Ας δούμε έξω απ' το καθοπρεπισμό μας, απ' το φόβο μας μην έρθει ο νέος Μητροπολίτης και ξέρεις εμείς δεν είπαμε έτσι. Όχι αυτό είπαμε. Έχουμε ή δεν έχουμε τη θέση ότι η θρησκεία πρέπει να ακούει το πίμνιο της, είμαστε ή δεν είμαστε εμείς το πίμνιο. Και έχουμε μια άποψη για πρώτη φορά στην Καβάλα ο μόφωνος, δεν έχω ακούσει κάπου κανέναν λέγει γι' αυτόν τον άνθρωπο που εγώ δεν το ξέρω, τον άκουσα μόνο δυο φορές και μόνο έκανε εντύπωση ο λόγος του. Δεν το ξέρω αυτόν τον άνθρωπο, αλλά διαβάζω ακούω. Ένας δεν βρεθεί να πει όχι ρε δεν είναι έτσι όπως τα λέτε, είναι κάπου αλλιώς και κάπου έτσι και γι' αυτό και για μένα δεν έχει και καμία τύχη. Λέει κάποιος με αυτά που κάνετε παπά, Βαγγέλη Παπά, τον άνθρωπο που δεν έχετε κάψει. Εγώ σας λέω να μην κάναμε τίποτα, θα μας λάβανε καλής υπόψη. Τουλάχιστον λέει το πίπνιο τι θα ήθελε να του συμβεί, ξέρει όμως ότι θα του συμβεί κάτι άλλο. Εγώ λέω να στείλουμε πιστολή, να τη στείλουμε με το ύφος αυτό, αφού λέτε και σας πιστεύω ότι σας είπα ότι δεν τον ενοχλεί, δεν παρεμβαίνουμε απλώς λέει ότι το πίπνιο του για τον λόγο ότι δεν έχουμε φορέα να μας μεταφέρει την πρόταση μας, τη μεταφέρουμε μέσα από αυτή την πιστολή. Να δούμε, να δούμε ο μακαριότατος, ο μακαριότατος συμβαθεί με την ομόφωνη θέση του πίπνιου εδώ πέρα, να το δούμε. Πολύ φοβάμαι ότι θα τα φάμε τα δαμασκινά μας. Γεια σας. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά που εσείς κανονικά πρέπει να πηγαίνετε κάθε φορά εκκλησία. Να πούμε, παπάς και να μην πηγαίνετε εκκλησία δεν συμβαθείς. Επομένως, κύριος Μαυρίδης, παρακαλώ. Είμαστε στην ουσία, κύριε Πρόεδρε της συζητήσης, απλώς γιατί έτσι όπως το κατάλαβα, εγώ περίμενα πρώτα να αναγνωστεί το κείμενο της Δημοτικής Αρχής και μετά να το αποθετηθούμε. Τώρα τι θα γίνει, θα το αποθετηθούμε, όπως είπατε, θα αναγνωστεί το κείμενο και συνέχεια θα ξανατοποθετηθούμε. Λοιπόν, εγώ θα το αποθετηθώ ευθέως από τώρα για να είμαι ξεκάθαρος και για να μην σας απασχολήσω. Προσπάθησα, κύριε Πρόεδρε, αυτό το διάστημα που αυτή η διαδικασία κινείται, να επικοινωνήσω και με τους πολίτες. Και να έχω και μια γενικότερη, ας πούμε, άποψη, η δική μου, δηλαδή, να είναι μια συνολική όσο μπορώ από αυτούς που επικοινωνώ. Και βάζοντας και τη δική μου θέση, είναι αυτό το κείμενο που θα διαβάσω τώρα. Κύριε Πρόεδρε, δεν συνηθίζω καταρχήν γραπτά, αλλά η μόνη φορά που το κάνω. Κύριε Πρόεδρε, πρωτίστως επιθυμώ να σχολιάσω την ευθύς με την αναγγελίαν της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτου, κυρού Προκοπείου, άκομψον σπουδήν και το ενδιαφέρον υποψηφίων μνηστήρων δια των επισκοπικών θρόνων της Ιεράς Μητροπόλιος, των Φιλίππων Νεαπόλιος και Θάσου. Επιδεικνύοντας ούτως έλλειψης στοιχειώδου σεβασμού εις την μνήμη του Άρτη εκκληπώντος Ιεράκου. Καθώς ουν αφορά εις τα καθημάς, με τα λίγα σημέρας εξεδηλώθει καλή προαιρέση πρωτοβουλίας πολιτών δια συλλογής υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητας και εκλογής δια την χειρεύουσα Μητρόπολη των Φιλίππων Νεαπόλιος και Θάσου, του αρχημαδρίου του Πατρός Παύλου Κίτσου, ενώ εξεδόθηκε σχετικό ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστο. Ανάλογος πρωτοβουλίας, διεδόθηκε ότι θα υπάρξει και εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Καβάλλας, η οποία και επιβεβαιούται με το κατατεθέν σήμερο ψήφισμα εις το Δημοτικό Συμβούλιο. Επί του ψηφίσματος θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη και ουδέν πέραν αυτής. Η έκδοση ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, υπέρ της υποψηφιότητας και εκλογής του Πατρός Παύλου, εκφέβη του θεσμικού ρόλου και της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, κατεπέκτεσαν και της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής. Είναι ένα θέμα καθαρός εσωτερικών της αυτοκεφάλου Ελλαδικής Εκκλησίας και συγκεκριμένως της ειραιρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότη της εκλογής Επισκόπου δια την πτήρωση εγχειρίας τελούς της Μητροπόλεως. Δια τον πατέρα Παύλου, τον οποίον εκτιμώ και σέβομαι, έχω προσωπική άποψη και μπορώ να καταθέσω περί του προσώπου του τα καλύτερα. Το ήθος, η ευπρέπεια, η επιστημονική θεολογική του κατάρτισης, η πνευματική του καλλιέργεια και προσήμεια, η ανιδιοτελής κοινωνική του προσορά είναι ορισμένα μόνον, κύρια όμως γνωρίσματα τα οποία εν υπάρχουν στο πρόσωπό του, κοσμούν και συγκροτούν τη συνολική προσωπικότητά του. Είναι ισχυρά εχέγγεια, σοβαράς υποψηφιότητας δια την εκλογή του εις των Επισκοπικών Θρόνων της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Όμως, φρονώ ότι πρέπει να αφήσουμε την εξέλιση των πραγμάτων κατά την εκκλησιαστική τάξη. Τα του Κέσαρου στο Κέσαρι και τα του Θεού παρά το Θεό. Έχω την αίσθηση ότι και ο ίδιος ο πατήρ Παύλος, με το ήθος και την σεμνότητα η οποία τον διακρίνει, δεν επιθυμεί αυτά στις παρεμβατικάς ελληγίας. Εάν βεβαίως η διήχηση μείνει στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, αν ενδιάσωση θα το υπερψηφίσω. Στην περίπτωση αυτήν, ευχή μου είναι, διά το οποίο είναι κύριος του ψηφίσματος, όπως τούτο το τείχη της ομοθημίας του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήτοι και εκείνων οι οποίοι δεν έδωσαν θρησκευτικών όρκων κατά την ορκομοσία τους ως Δημοτικών Συμβούλων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μαυρίδη. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να αναφερθώ για λίγο για να δικαιολογήσω τη θέση μου και τη στάση μου στην συνέχεια. Και το λέω αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα, παρακολουθώντας αυτήν, όχι την αυθόρμητη έκφραση του απλού καβαλιώτη, του απλού πολίτη υπέρ της υποψηφιότητας αρχιεπνοδύου του Παύλου, αλλά αυτή την εκδήλωση μέσω δημοσιευμάτων τοπικών εθνικών σχεδικά με το θέμα αυτό. Και επειδή, άποψη μου είναι ότι, η Εκκλησία πρέπει, η ρόλη της Εκκλησίας και της Πολιτείας πρέπει να είναι διακριτή και επειδή είχα προσθέληθει στην συνεδρία, έχοντας αυτή την άποψη, οφείλου να εξηγήσω λίγο κάποια πράγματα. Θέλω να πω, καταρχήν, ότι όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ στις τοπικές εφημερίδες, τοπικό τύπο, τα διάφορα δημοσιεύματα. Σήμερα, άλλωστε, υπήρχε πρωτοσέλβιδο σε τοπική εφημερίδα κάποιου γράφοντος σχετικά με το θέμα της διαδοχής. Και είχα και έχω τον προβληματισμό, κύριε Πρόεδρε, ότι όλη αυτή η δησιογραφία που προέκυψε, το μόνο που έκανε είναι να εξεφαλίσει το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, εάν η υποψηφιότητα είχε κάποιες ελπίδες, της ψαλίδησε την γενέση της. Και βέβαια, οφείλου να καταθέσω στο σώμα, ότι θεωρώ πως δεν υπάρχει αφέλεια σε αυτές τις ενέργειες. Δηλαδή, νομίζω ότι τελικά, αυτοί οι οποίοι σκέφτηκαν και λειτούργησαν έτσι, το μόνο που είχαν στο μυαλό τους είναι αυτό ακριβώς, να βλάψουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την θέληση, την έκφραση τοπικής κοινωνίας στο όνομα του αρχιμαντρίτου. Από το σημείο όμως, αυτό και πέρα, και δεδομένης της συζητήσεως, της επαφής που είχε η δήμαρχος Καβάλας με τον Μακαριότατο, και εγώ προσωπικά, σαφέστατα θα υπερψηφίσω, είτε αυτό είναι ψήφισμα, είτε αυτό είναι πιστολή, την πρότεση της δημοτικής αρχής. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο, αγαπητοί συνάδελφοι, για να μην γίνει κάποια παρανόηση. Είμαστε δημοτικό συμβούλιο εκλεγμένο από το λαό της Καβάλας. Εδώ έχουμε κάνει ψήφισμα για τη χελώνα καρέτα-καρέτα. Έχουμε εκδώσει ψηφίσματα για να μην πω και για ποιους λόγους και ποιες αιτίες. Και όταν σας λέει ο πρόερρος του δημοτικού συμβουλίου και η δήμαρχος, ότι εδώ είναι 9.000 υπογραφές δημοτών, συνδημοτών μας και συμπολιτών μας, τους οποίους τους ενδιαφέρει το θέμα, και αν ήταν πιο οργανωμένη η προσπάθεια ήταν 19.000, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κοφεύσουμε και να μην μεταφέρουμε προς τα κάτω αυτό το οποίο αυτός, το μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, θέλει να μεταφέρει προς τα κάτω εμείς είμαστε η φωνή. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πάμε αυτά τα χαρτιά κάτω στην Αρχιεπισκοπή. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, ποιος είναι ο ρόλος μας εδώ. Μιλήσαμε για τα δέντρα στον Ε61, μιλήσαμε για την άσφαλτο στο Κοκκινόχωμα, μιλήσαμε για τα Μισχαινά και τον Αμυγδαλέωνα και δεν θα μιλήσουμε για χιλιάδες υπογραφές τις οποίες έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μην παρεξηγούμαστε. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το εξής. Δεν επεμβαίνουμε σε καμία διαδικασία. Μεταφέρουμε προς την Αθήνα την άποψη και αυτό που ο λαός της Καβάλας και το εκκλησιασμα όσοι ανήκουν στο εκκλησιασμα, εν πάση περιπτώσει, έτσι, θέλουν και επιθυμούν και πρέπει, λέμε αυτή την επιθυμία, κάποιοι όταν θα πάρουν τις αποφάσεις, αυτοί που είναι αρμόδιοι να πάρουν τις αποφάσεις, να το λάβουν και αυτό υπόψιν. Δεν υποδεικνύουμε, δεν καθοδηγούμε, ούτε εκβιάζουμε κανέναν. Έτσι, για να μην γίνεται καμία παρεξήγηση. Σας αναγνώσουμε το ψήφισμα. Η απώλεια του μακαριστού Μητροπολίου του κυρού Προκοπείου ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τους πιστούς της σειράς Μητροπόλος, Φιλίππο, Νέα Πόλος και Θάσου. Συμμάδεψε με την επί δεκαετίες διακονία του και τη σημαντική προσφορά του ανεξίτηλα την περιοχή μας. Αναμφίβολα το κενό που αφήνει είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο. Ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβουλίο του Κυρίου Προκοπείου έχοντας πλήρη αντίληψη των αρμοδιωτήτων τους και των διακριτών ρόλων εκάς του φορέα δεν θέλουν και δεν μπορούν να αναμοιχθούν στις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία στην εφαρμογή των ιερών κανόνων της Εκκλησίας. Εκφράζουν όμως την ευχή ως ενεργά κύτταρα της κοινωνίας και ως εκφραστές των ανησυχίων. Των ελπίδων και των προσδοκιών του λαού της περιοχής να είναι υποψήφιος ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος ο οποίος κόσμισε την περιοχή και την ιερά Μητρόπολη Φιλίππον Νεαπόλος και Θάσου με την Πολιετή παρουσία του την άμεπτη προσωπικότητα και τη διακονία του. Η ευχή αυτή δεν συνειστάει πουδενή ανάμειξης στα εσωτερικά της ιραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά αντανάκλαση της επιθυμίας των πιστών. Εξάλλου, οποιαδήποτε επιλογή θα τύχει από εμάς της ίδιας θέρμης και αγάπης όπως ακριβώς συνέβη πριν από 43 χρόνια με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας Κυρό Προκόπιο Χιώτη στην καταγωγή. Αυτό είναι το κείμενο του ψηφίσματος. Νομίζω ότι καλύπτει όλες τις τοποθεσίες τις οποίες έχουν γίνει μέχρι τώρα. Συμφωνείτε, κύριε Σιμιτζή, εσείς είπατε να... Να το κάνουμε υποτύπωνο... Συμφωνείτε εσείς, κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, παρακαλώ. Καταρχήν, Πρόεδρε, το έχετε μπροστά σας. Πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη παράγραφο μιλάει για το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει και δεν μπορούν να αναμιχθούν στις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία και στην εφαρμογή των ιερών κανόνων της Εκκλησίας. Το επισημαίνουμε εδώ. Όμως, στην πέμπτη-έκτη παράγραφο, ξαναλέμε, η ευχή αυτή, δηλαδή η θετική απόφαση που παίρνουμε, δεν συνιστάει που δεν είναι αναμιχθή στα εσωτερικά της ιεραρχίας Εκκλησίας Ελλάδος, αλλά αντανάκλαση της επιθυμίας των πιστών. Και επανάληψη για να τους δώσουμε να το εμπεδώσουν ή καλά. Όχι, και είμαστε εμείς που θα αναμιχθούμε στα της Εκκλησίας. Νομίζω ότι πρέπει να βγει. Νομίζω και έχουν τηνέσει, κύριε Πρόεδρο, ότι είναι περητό. Όπως επίσης, στο τέλος στην τελευταία παράγραφο, λέει εξάλλου οποιαδήποτε επιλογή θα τύχει από εμάς της ίδιας, τέλος πάντων, και με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας, κύριο Προκόπιο, χιότι στην καταγωγή. Νομίζω το χιότι στην καταγωγή, και αυτό είναι περητό. Τι θα πει χιότι στην παράγραφη? Αυτό μπορούμε να το κλίναμε. Αυτές οι δυο πισμένες. Τώρα, όσο για το ψήφισμα που έχουμε πει... Όχι, ή θέλουμε να τονίσουμε με αυτό, για να το δούμε λίγο, αν μπορούμε να το διατυπώσουμε διχομένως καλύτερα, ότι παρόλο που δεν καταγόταν από την Καβάλα και δεν είχε καμία σχέση με τη Μητρόπολη Καβάλας, παρόλα αυτά, από τον λαό και έγινε αποδεκτός. Με αυτήν την έννοια, μπήκε το χιότι στην καταγωγή, αν θέλετε να βάλουμε κάτι, παρόλο που δεν ήταν... Δηλαδή, δεν θέλουμε κάποιον που είναι από εδώ από την Καβάλα. Όχι, όχι, ίσα ίσα, θέλουμε να μην παρεξηγηθούμε ότι θέλουμε μόνο καβαλιώτες. Το θεωρώ περητό, κύριε Πρόεδρε. Όμως, στο ότι θα πρέπει να στείλουμε μια ομόφωνη, σομπορούμε πιστολή, δεν θα διαφωνήσω. Όπως επίσης με τη λέξη ψήφισμα, νομίζω ότι, κατά τη γνώμη μου, είναι ισχυρότερο να μπει η λέξη ψήφισμα. Όμως, αν δεν θέλω να διαφωνήσω, για να μπορέσουμε πραγματικά να πετύχουμε όλοι αυτοί που είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχω πρόβλημα, θα ήθελα να μην είναι η λέξη ψήφισμα. Κάνει ισχυρότερη τη βούλησή μας, την άποψή μας, την έκφρασή μας, γιατί δεν πρέπει να παρνηθούμε αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Άρα, όσον είμαστε ομόφωνιοι, μπορούμε να το κάνουμε και ψήφισμα. Κύριε Παπαμπάβου, ας τον κρατήσουμε. Θα αφαιρέσουμε το χιότι στην καταγωγή μας. Κύριε Πρόεδρε, δεν μπαίνω σε καμία αντίφαση. Απλώς το έχουμε αναφέρει και το άλλο, νομίζω ότι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι. Αλλά δεν έχω πρόβλημα. Φυσικά, νομίζει το σώμα, εγώ δεν θα διαφωνήσω. Θα ήθελα να πάνε με τις ψηφισμάσεις μας, αλλά δεν θα διαφωνήσω. Αρκεί να υπάρχει μια ομαλότητα, γιατί θέλουμε να μη φέρουμε την αναστάτωση στο Δήμο Καβάλα και στο Επιωλίτισμο. Αν κατάλαβα καλά αυτό που είπε ο κύριος Παπάς ο Ευάγγελος, να με διορθώσετε κύριε Παπά, δεν το έπιασα καλά. Η επικοινωνία η οποία υπήρξε της κυβέρνης δημάρχου με τον Μακαριότατο, καλά είναι στο ψήφισμα να φαίνεται ότι δεν στο στέλνουμε για πλάκα, αλλά συμβουλευθήκαμε και μας είπατε πολύ καλώς... Και μπορεί να μην θέλει ο Μακαριότατος να δημοσιοποιηθεί αυτό τώρα. Ποιο? Τι να το κάνουμε τώρα. Ορίστε. Όχι, εννοείται. Αλλά είπε να δημοσιοποιήσουν την επίσκεψή μας στην Ακτή. Αυτό είπαμε και εμείς, δεν λέμε τίποτε παραπάνω. Για χαρά και χαρά και για την άδεια. Ακριβώς. Θέλετε να βάλουμε στην αρχή, δηλαδή κατόπιν της προφορικής επικοινωνίας... Να το κάνουμε διστολή. Ναι. Αν κάνουμε διστολή, θα κάνουμε διστολή. Ορίστε, και ό,τι σε εντάξει, δεν είναι πραγματικά. Το είπαμε, εκείνο θα παραμείνει. Εκείνο θα παραμείνει. Εντάξει, σαν ψήφισμα θα το περάσουμε. Άλλωστε είναι πολύ μαλακό, δεν νομίζω... Κύριε Καζανίδη, παρακαλώ, παρακαλώ. Μια επισήμανση. Όπως έλεγε ο Πατροκοσμάς ο Ετολός, ασθενείς και διπόροι μπορούν να μην πηγαίνουν στην εκκλησία. Ευχαριστώ. Τώρα κοιτάξτε να το γελιοποιήσουμε το θέμα. Κύριε Παπ Πετρόπουλε, παρακαλώ. Σαφώς και είμαι υπέρ του ψηφίσματος... και σε κάποιες διατυπώσεις συναδέλθων... ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί η πρόθεση του Μακαριωτάτου... στο να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα τέτοιο ψήφισμα... θεωρώ ότι οι δημόσοι διάλογοι καταγράφονται και είναι ιδιωτικοί. Σε καμία περίπτωση θεωρώ ότι δεν θα πρέπει στο ψήφισμα αυτό... να υπάρχει μέσα μέρος της συζήτησης που έγινε της κυρίας Δημάρχου. Κύριε Πετρόπουλε, να το εξηγήσουμε αυτό. Ακούστε, εμείς θα στείλουμε ένα μέλη στην Αρχιεπισκοπή... επειδή θα πάει στο Πατριαρχείο, θα πάει και στις συπόλοιπες Μητροπόλης... αν στείλουμε πιστολή θα γράψουμε μετά από προφορική... ή μετά τη συνάντηση της κυρίας Δημάρχου. Σας αποστέλνουμε... νομίζω ότι είναι περιττό, όμως. Δεν χρειάζεται, κύριε Πρόεδρε, να αναφέρετε μέσα στο ψήφισμα... η συνάντηση και ο διάλογος της κυρίας Δημάρχου. Ναι, γιατί θα πάει στο Πατριαρχείο το ψήφισμα. Δεν χρειάζεται, θεωρώ ότι είναι περιττό. Είναι ένα ψήφισμα που θα πάει με πιστολή, ατσιχαλλιώς, δεν υπάρχει. Όπως το είπε ο Ηλίας. Πάμε τώρα, λοιπόν... Θέλετε να πάμε τώρα σε προημερισίες για τα υπόλοιπα θέματα. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Ωραία, ήδη κάναμε μία ώρα, πάμε λίγο να συντομεύσουμε. Τι θέλετε, κυρία Δήμαρχε. Λοιπόν, λόγω του περασμένου της ώρας θα σεβαστώ και δεν θα ρωτήσω άλλα ζητηματάκια, σοβαρά βέβαια. Αλλά, κυρία Δήμαρχε, χθες κατέρευσε μια γέφυρα στον ίασμο... Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον ίασμο. Στον χήμαρο κοταμό, τέλος πάντων, του Κομψάτου, έτσι λέγεται. Μαράξενο όνομα. Καινούρια γέφυρα, καινούρια γέφυρα, η οποία συνέβαιε από την παλιά εθνική οδό, την Κομοτινή Μετρυζάντη. Και μάλλον ο λόγος που κατέρευσε είναι οι παράνομες αμολυψίες, έτσι εκεί καταλήγουνε από πρώτη εκτίμηση οι μηχανικοί. Εμείς εδώ έχουμε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Όχι με αμολυψίες όμως, έχουμε με τα στοιχεία της φύσης παρόλα αυτά. Έχουμε τη γέφυρα στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού μπροστά στο νοσοκομείο. Πριν από δύο χρόνια ο Θόδωρος ο Μουριάδης, επειδή είχε ήδη συζητήσει με τον Λάζαρο τον Βασιλιάδη, όσο ήμασταν διοίκηση να γίνει ο σχετικός έλεγχος και είχε γίνει ένας έλεγχος οπτικός, από απόσταση δηλαδή, διαπιστώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου ότι αντέχει ακόμα η γέφυρα, αλλά πριν από δύο χρόνια ο Θόδωρος έκανε ο ίδιος την αυτοψία αυτή και διαπίστωσε ότι σε ορισμένα σημεία φαίνεται πλέον ο οπλισμός. Αυτό λοιπόν σημαίνει με γεωμετρητή, γεωμετρική ταχύτητα, φορές και τριβές εκεί πέρα και σκουριές και άλλες καταστροφές στον οπλισμό. Είναι στη θάλασσα δίπλα. Είναι μια γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε πριν από τριάντα χρόνια και πρέπει να υποστεί συντήρηση. Άμα το έχετε δει θα ήθελα απαντήσεις, ναι. Αυτό μονάχα θα θέσω σήμερα. Α, και κάτι ακόμα, ναι, μου το θυμίζει εδώ ο Χρυσός Τσουχαταρίδης που είναι και η δική του αρμοδιώτα εν μέρη. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε συζητήσει το θέμα του αγωγού στην οδό Δοϊράνης για τα όμβρια που απολύγουν από την οδό Αμίντα στο 180. Εγώ πραγματικά απώρισα και όλοι μας πώς είναι δυνατόν να έχει υποστεί τόσο μεγάλες φθορές και να κινδυνεύει από τις ρίζες ο αγωγός. Δεν έχουμε θέμα σήμερα, δεν το έχουμε θέμα σήμερα, αλλά θα ήθελα να μάθω αν έγιναν ενέργειες τόσο από τη δαιειάκωση και από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου αν έγιναν ενέργειες για να διαπιστωθεί ο βαθμός της φθοράς, της γύρανσης, αν θέλετε, του αγωγού σε εκείνο το σημείο ώστε να λυθούν και άλλα μέτρα ανεξάρτητα από το γεγονός αν θα μπει ή δεν θα μπει δέντρο αν, εν πάση περιπτώσει, τι πρέπει να κάνουμε τους ώστε να συντηρηθεί σε εκείνο το σημείο αγωγός. Λοιπόν, τι έχει συμβεί, σας έχουμε πει και άλλη φορά ότι μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα της γέφυρας κάτω από το παλιό νοσοκομείο. Ο κ. Φιλιππίδης όταν ήταν αντιδήμαρχος το είχε δει, είχε συζητήσει με την Εγνατία Οδό και θα παρακαλέσω τον κ. Φιλιππίδη να μας θυμίσει τι ακριβώς είχε συμφωνήσει με την Εγνατία Οδό. Λοιπόν, πράγματι, όταν είχε σπάσει ο αρμός σε ένα σημείο της γέφυρας, φώναξε έναν μηχανικό από την Εγνατία ΑΕ, ο οποίος έκανε και μια, ας πούμε, μακροσκοπική εξέταση της γέφυρας από τα θεμελιά της. Όντως, το πρόβλημα το οποίο ανέφερε ο κ. Σιμπτζής υπάρχει, αλλά εν πάση πτώση δεν είναι στο βαθμό που νομίζει ο κ. Μουριάδης ότι είναι σοβαρό. Θέλει μία προστασία, αλλά εν πάση πτώση δεν είναι το θέμα τέτοιο ούτως ώστε να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες ή εν πάση πτώση όλους τους διερχόμενους από εκείνον τον δρόμο. Θέλει, το ξαναλέω, θέλει μία προστασία κάποια στιγμή, πήρε στοιχεία ο άνθρωπος, είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει μία έτσι καταρχήν προμελέτη για το συγκεκριμένο θέμα και θα την υποβάλει στο δήμο. Δεν ξέρω αν μετά από μένα στον κ. Τουλκίδη ήρθε κάποιο έγγραφο, αλλά εν πάση πτώση μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους για να μάθει την πορεία του όλου θέματος. Κ. Τουλκίδη, έχετε κάτι νεότερο εσείς? Έχει συνεχιστεί η δουλειά που έκανε ο κ. Φιλιππίδης ακριβώς αυτή. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Εγνατία Οδό. Γνωρίζετε βέβαια ότι οι διαδικασίες πια δεν δίνουν την ευκαιρία για συγκεκριμένες αναθέσεις σε ανθρώπους ή εργασίες και αυτό είναι λίγο πρόβλημα γιατί είναι ένα αξιδικευμένο έργο. Δεν είναι τόσο απλό να πεις να το κάνει οποιοςδήποτε, αλλά η προσπάθεια είναι ακριβώς αυτή, να δούμε την προμελέτη, δεν ήρθε για κάποια προμελέτη τους ανθρώπους, η οποία να μπορείς να καταλήξεις ένα έργο, δεν χρειάζεται να πέφτει προφανώς την γέφυρα για να κάνουμε το έργο, καλό θα είναι να το βάλουμε. Το έχουμε στο μυαλό μας προφανώς για το επόμενο τεχνικό να το βάλουμε σαν σκέψη και κάπου του χρόνου να προσπαθήσουμε να γίνει αυτή η δικασία, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, αλλά εφόσον βλέπουμε ευθορές καλό είναι να τις προλάβουμε γιατί ένα τέτοιο έργο δεν είναι για να πάθει κάποιο πρόβλημα, ας πούμε θα έχουμε τεράστια προβλήματα μετά. Μακάρι να μην γίνει τίποτα λοιπόν και μετά. Κύριε Παπαδόπουλε, προημερισία σας, αν μπορείτε λίγο σύντομα να κάνετε. Ναι, πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Ναι, εμείς αυτό το οποίο κάναμε ως υπηρεσία εξαιτίας της εμπλοκής μας στην διευθέτηση της ζημιάς της καθίζευσης μπροστά στην λεγόμενη ΜΠΟΚΑ είναι έχοντας την ευκαιρία να δούμε τι συνέβη, να είμαστε εκεί, μπήκαμε σε αρκετό βάθος μέσα στον αγωγό με τεχνικούς δικού μας και διαπιστώσαμε μια κατάσταση, η οποία είναι ακριβώς όπως την περιγράψετε, κύριε Σιβιτσή, σε ό,τι αφορά ενώ πλέον την αποκάλυψη του οπλισμού, ο οποίος είναι ακριβώς στην ίδια κατάσταση και λίγο πιο χειρότερη από το δρόμο στο νοσοκομείο και είμαστε σίγουροι από ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει λόγω της δικαινίας και λόγω της εισόδου του θαλάσσιου νερού. Σαφέσταταν εμείς είχαμε την ικανότητα λόγω της εμπλοκής να δούμε, να διαπιστώσουμε και έχουμε ενεβερώσει και την κυριαντήμαρχοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκοκ Μάλλον καλύτερα όχι την δήμαρχο να πω την πρόοδο της δημοφέλειας, ήθελα να ρωτήσω κύριε Ιωσήφιδου αυτό το Color Festival έγινε λίγο οντόρος τις τελευταίες μέρες, θέλω πραγματικά να μου πείτε η κατοχύρωση πως έγινε, πως έγινε η κατοχύρωση του ονόματος, γιατί είδαμε ότι πήραμε κάποια πράγματα πίσω, κατεβήκαν κάποιες αφήσεις, με ποια εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, κάτι είπε η δήμαρχος το πρωί σε ένα ράδιο ότι σε κάποιο όνομα στην εταιρεία ποιο όνομα, ποια είναι η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, τι ακριβώς έχεις είπε, μπορείτε να μας ενημερώσετε, θέλω έτσι λίγο να διευκρινήσω κάποια πράγματα και δεν θα φάω άλλο του χρόνος κάποιες ερωτήσεις για να λύσω αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ Κύριε Ιωσήφιδου παρακαλώ σύντομα. Λοιπόν ο δήμος Καβάλα και η δημοφέλεια φουγγαζόμενοι το έτημα της νεολέας βοηθήσαμε στη συνδιοργάνωση του συγκεκριμένου festival που αφορά αποκλειστικά κυρίως βασικά το festival όπως βλέπετε δεν χρησιμοποιούν τη λέξη color festival γιατί όντως έχει καταοχηρωθεί σαν ονομασία από μια αθηναϊκή εταιρεία. Το συγκεκριμένο λοιπόν festival να υπενθυμίσω ότι το είχαμε συνδιοργανώσει πέρσι μαζί με την πνοή και την ομάδα action team και φέτος μαζί με την λέσκη φιλάθλων αντί για την πνοή και πάλι την νεολέα την action team. Είχαμε δει πέρσι πραγματικά ότι συμμετείχαν πολλά παιδιά. Φέτος λοιπόν αφού πήραμε την αντίστοιχη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίσαμε για τη συνδιοργάνωση. Αρχές Αυγούστου του 2007 μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη είχε στείλει ένα εξώδικο στην πνοή, όχι σε εμάς εις τον δήμο, στην πνοή, αναφέροντος ότι έχει κατοχυρώσει κάποια δικαιώματα σε σχέση με το συγκεκριμένο festival. Οπότε εμείς ως οφείλαμε στον προϋπολογισμό που περάσαμε από το διοικητικό συμβούλιο έχουμε υπολογίσει και ένα ποσό, όχι περίπου, 1.850 ευρώ ως δικαιώματα δικαιόχρησης. Δύο μέρες πριν από το festival, το festival να θυμίσω ήταν η Παρασκευή και Σαββάτο, την Δετάρτη, στην κυριολεξία δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή του festival, μία εταιρεία από την Αθήνα, όχι δηλαδή η συγκεκριμένη εταιρεία που είχε στείλει εξώδικο και αυτό απαντώ και σε κάποια απορία που είχε κάνει ο κ. Σιμητζής που διάβασα στο Facebook. Έστειλε, λοιπόν, κατευθείαν ασφαλιστικά μέτρα, αναφέροντως ότι έχει κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη επωνυμία, το συγκεκριμένο ως εμπορικό σήμα και συγκεκριμένα τη φράση Color Festival, Color Parade και γενικά τα παράγωγα με τη λέξη Color. Τα αγγίε και όλα αυτά. Φυσικά, εμείς πήραμε κατευθείαν ασφαλιστικά μέτρα στα χέρια, μας δεν υπήρχε μία τηλεφωνική επικοινωνία, είναι εξώδικο όπως η άλλη εταιρεία, τα ασφαλιστικά μέτρα κοινοποιήθηκαν και στο Δήμο και στη Δημοφέλεια και στη Λέσκη Φιλάθλων την Τετάρτη και έπρεπε να συζητηθούν την Πέμπτη, δηλαδή την επόμενη μέρα. Οπότε, όσο φύλαμε, στείλαμε φυσικά δικηγόρο στο Δικαστήριο για την προσωρινή διαταγή, γιατί ήρθε το θέμα προσωρινής διαταγής. Οπότε, το πρωί της Παρασκευής, την Παρασκευή το απόγευμα, ήταν να γίνει η συναυλία, το πρωί της Παρασκευής μας κοινοποιήθηκε προσωρινή διαταγή, η οποία έλεγε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις αυτές που προανέφερα. Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια η προσωρινή διαταγή μας έδινε το δικαίωμα να προβούμε απλά σε αλλαγή ονομασίας. Δηλαδή, η ίδια η προσωρινή διαταγή έλεγε να προβούμε σε αλλαγή ονομασίας της εκδήλωσης που πρόκειται να υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο διήμερο. Βέβαια, εδώ θα μου επιτρέψετε να πω το εξής, ότι μέλος της παράταξής σας στο διοικητικό συμβούλιο είχε εκφράσει μια επιφύλαξη ότι υπάρχει κάποια εταιρεία που έχει κάποια δικαιώματα για το Color Festival. Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε μας είχε δώσει εντύπωση ότι γενικά υπάρχει κατοχύρωση για το Color Festival σαν γεγονός. Σε όλες τις περιπτώσεις, η αλήθεια όμως είναι ότι δεν μας ανέφερε όνομα ποιας εταιρείας. Μόλις μας ανέφερε ότι έχει κάποια τέτοια πληροφορία, μέσα στο απαντήσαμε μέσα από τη Δημοφέλεια ότι όντως πραγματικά μια εταιρεία ήρθε σε επαφή και έστειλε εξόδικο και εμείς ήρθαμε σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Άρα, το οποιοδήποτε μέλος της παράταξης, κύριε Παπαδόπουλε, δεν μας ανέφερε όνομα της εταιρείας, ούτε βέβαια την επόμενη μέρα ή τη μεθεπόμενη μέρα μας ειδοποιήσε κανείς ότι υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία. Σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχαμε με τον δικηγόρο της εταιρείας που εκπροσώπησε κάτω στην Αθήνα την συγκεκριμένη εταιρεία που έχει κατοχυρώσει, επαναλαμβάνω την ονομασία σαν ονομασία και όχι το γεγονός σαν γεγονός. Ο δικηγόρος της εταιρείας μας ενημέρωσε ότι, αφού του είπαμε ότι εμείς καταρχήν έχουμε προβλέπεις και στο προϋπολογισμό μας και ένα ποσό για δικαιώματα δικαιοχρησίας. Άρα, αν η συγκεκριμένη εταιρεία είχε κάποιο θέμα, εμείς δεν θα είχαμε πρόβλημα να στείλουμε το συγκεκριμένο ποσό στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η απάντηση από τον συγκεκριμένο δικηγόρο ήταν ότι όχι, εμείς δεν θέλουμε κάποιο ποσό, είτε από τον δήμο, είτε από την δημοθέλε, είτε από τον οποιοδήποτε φορέ, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μην υπάρχει συγκεκριμένη ονομασία στο συγκεκριμένο γεγονός. Και σε επικοινωνία βέβαια που είχα μαζί του, αλλάξαμε, γι' αυτό έγινε και μια γρήγορη αλλαγή για να μην έχουμε κάποιο θέμα της ονομασίας Color Festival. Και μάλιστα σε επικοινωνία μαζί, τον είπα, εμείς την ονομάζουμε πλέον χρωματιστή καβάλα, καβάλα των χρωμάτων και ότι το γεγονός φυσικά θα γίνει κανονικότατα για το οποίο δεν υπήρχε καμία αντίρρηση. Βέβαια θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφέρω ότι το δικόγραφο των ασφαλιστικών μέτρων που κοινοποιήθηκε στο Δήμο Καβάλα και στη Δημοθέλε και σε όλους τους φορείς, αφενός μεν στην πράξη κατάθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει την υπογραφή του συγκεκριμένου αθηναίου δικηγόρου που εκπροσώπησε και την εταιρεία και καλώς έκανε. Υπογραφή όμως για παραγγελή επίδοσης από ο δικηγόρος Καβάλας είναι η σύζυγος του μέλους σας, κύριε Παπαδόπουλη. Και δεν ξέρω αν αυτό τώρα το αφήνω στην κρίση σας και να το σχολιάσετε. Συγγνώμη, θέλετε να πείτε ότι το μέλος, ο κύριος Μούτλιας δηλαδή, σας είπε ότι αυτό ανήκει κάπου αλλού και δεν ήξερε σε ποια εταιρεία και μετά από μια μέρα ήρθε παραγγελία ασφαλιστικά. Κύριε Πρόεδρε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέρειας είναι εμπνεία σε 11 Αυγούστου. Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν μας αναφέρθηκε επωνυμία συγκεκριμένη εταιρείας από κανέναν. Και μάλιστα στο Διοικητικό Συμβούλιο, εγώ προσωπικά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καταλάβαμε ότι η εταιρεία που λέει ο κύριος Μούτλιας με την εταιρεία που έστειλε το εξώδικο είναι η ίδια και αυτή. Από εκεί και πέρα, ενώ συνεδριάσαμε 11 Αυγούστου, τα ασφαλιστικά μέτρα και στο Δήμο και στη Δημοφέρεια ήρθανε δύο μέρες πριν από την εκδήλωση. Και μάλιστα όταν είχα μετά και προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο της εταιρείας, του εξέφρασα βέβαια το συγκεκριμένο παράπονο, ότι αν πραγματικά υπήρχανε κάποια δικαιώματα από ποιαδήποτε εταιρεία, εμείς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα από τη στιγμή που τα έχουν κατοχυρώσει επίσημα κάτω στο Υπουργείο ως εμπορικό σήμα, δεν θα είχαμε κανένα λόγο να βάλουμε κάποια άλλη ονομασία. Αυτή θέλαμε να κάνουμε τη διοργάνωση με εισιτήριο 12 ευρώ. Αυτό ήταν το ζόρι τους να βρούμε. Σωστά, με συμπληρώνει λοιπόν ο Πρόεδρος. Αυτό που λοιπόν προσδοκάει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι την επόμενη αντίστοιχη εκδήλωση, αν θέλουμε να την ονομάζουμε Color Festival, να γίνει από την ίδια την εταιρεία, χωρίς να ζητάνε χρήματα, γιατί αυτό οφείλω να το πω από το δήμο ή από τη δημοφέλεια, θέλοντας απλά να κάνουν τη συγκεκριμένη διεξαγωγή του συγκεκριμένου γεγονότος σε βάση περιπτώση. Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να γίνει σε κάποια συζήτηση κατηδύαν μαζί τους. Εμείς φυσικά από τη στιγμή που δεν πρόκειται να πληρώσουμε δεν θα είχαμε θέμα. Απλά η συγκεκριμένη εκδήλωση, έτσι όπως την κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, μιλάμε για μια εκδήλωση πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα σε εμάς κόστισμα πολύ λιγότερο για την ακρίβεια 10.000 ευρώ πληρώνοντας κάποια συναυλιακά γεγονότα και κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν, κυρίως στο στρατόμον δασμακωμένο. Και βέβαια έχει σημασία και το οποιοδήποτε εισιτήρο θα ήθελα να βάλει στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά αυτό είναι για το μέλλον που δεν αφορά εμάς. Εντάξει, άρα να κάνουμε μια διευκρίνηση υπό μέρους, ήταν σύμπτωση που ο δικηγόρος εταιρείας των Αθηνών γνώριζε προφανώς την κυρία σύζυγο του κ. Μούτλια και τυχαία συνεργάστηκαν στην υπόθεση αυτή. Λοιπόν, παρακαλώ, όχι, τι άλλο τώρα, τι άλλο. Κι άλλη ερώτηση. Όχι, όχι, όχι, για το ίδιο θέμα θέλετε να μιλήσετε. Λοιπόν, για το ίδιο θέμα θέλετε να μιλήσετε. Είπατε κύριε Ιωσήφιδε ότι 1.800 ευρώ έχετε, ας πούμε, υπολογίσει το υπολογισμό. Για ποιον λόγο θα πληρωθούν αυτά τα 1.800 ευρώ και με ποια δικαιολογητικά θα πληρώσατε, πληρώσατε ή θα πληρώσετε και με ποια δικαιολογητικά. Λοιπόν, δεδομένου λοιπόν του εξοδίκου που υπήρχε στην πνοή, για να μην υπάρχουν θέματα να χαλάσει κάποια εκδήλωση με ποιαδήποτε εταιρεία, εμείς προϋπολογίσαμε 1.850 ευρώ. Βέβαια, με όποια εξέλιξη πήρε, γιατί εμείς δεν θα πληρώσαμε, δεν θα πληρώνουμε 1.850 ευρώ, αν κάποιος δεν μας προσκομίσει απαραίτητα δικαιολογητικά. Με την εξέλιξη βέβαια που πήρε, από τη στιγμή που υπάρχει μια αθηναϊκή εταιρεία που έχει κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη ονομασία, η συγκεκριμένη αθηναϊκή εταιρεία που έχει κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη ονομασία, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία πληρωμή, σε καμία άλλη εταιρεία. Βέβαια, κάνω την εξής διαφορά, διευκρίνηση. Η συγκεκριμένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, δεν ισχυρίζει ότι έχει κατοχυρώσει την επωνυμία Color Festival, ισχυρίζει ότι έχει κατοχυρώσει κάτι άλλο για το οποιοδήποτε συναυλιακό γεγονός. Βέβαια, εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι, το κάναμε ήδη, να ζητήσουμε τα έγγραφα που αποδεικνύει η συγκεκριμένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, ότι έχει κατοχυρώσει, ότι τέλος πάντων ισχυρίζει ότι έχει κατοχυρώσει, μέχρι στιγμής δεν μας έχει προσκομίσει στη δημοφέλεια οποιαδήποτε έγγραφα αντίστοιχα, αν δεν μας προσκομίσει, φυσικά δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία πληρωμή. Το ότι προϋπολογίσαμε κάτι δεν σημαίνει ότι θα το πληρώσουμε αν δεν μας αποδείξει ότι έχει κατοχυρώσει. Πάντως, επειδή παραμονέσεις του Δικαστηριού των Ασφαλιστικών Μέτρων, εγώ προσωπικά είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τη συγκεκριμένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που τους ανέφερα ότι μα ξέρετε εδώ υπάρχει μια εταιρεία από την Αθήνα που διεκδικείται σε οποιαδήποτε δικαιώματα, ζήτησαν να στείλει στον Δικηγόρο Αθηνών τα έγγραφα που ισχυρίζει ότι έχει για οποιαδήποτε δικαιώματα, δεν έχει στείλει κάτω στον Δικηγόρο της Αθήνας. Με τη στιγμή που δεν έχει στείλει κάτω στον Δικηγόρο της Αθήνας, δεν έχει νόημα πλέον να στείλει κάτι και στη Δημοθέλεια. Εννοητό. Τέλος, τέλος. Τι όχι. Τι να προσκομίσουμε. Μισό λεπτό τώρα, δεν κάνουμε δίκη, κύριε Παπαδόπουλε. Σας παρακαλώ, θα χάσουμε και το δίκαιο στο τέλος. Δεν κάνουμε δίκη εδώ πέρα, τώρα τελείωσε το θέμα. Να ενημερώσω λίγο, μισό λεπτό κύριε Παπαδόπουλε. Μου επεσήμαναν για το ψήφισμα, το οποίο προηγουμένως διατυπώσαμε, ότι μία λέξη που έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ, αρχιμαδήρητς Παύλος Κίτσος, ο οποίος γράψαμε κόσμι σε την περιοχή, εννοεί το αλλάζουμε κόσμι την περιοχή έτσι γιατί μου διάφυγε και ημέρα. Ευχαριστώ τον κύριο Τζαντζάρια, ο οποίος το επεσήμανε και τον κύριο Μαυρίδη προφανώς. Παρακαλώ, σας ευχαριστώ για την κατανόηση. Όχι, όχι. Να ξεκαθαρίσουμε μερικά θέματα. Καταρχήν, υπάρχει εδώ, πρόεδρε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεκριμένο άτομο, συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει την καταχείριση Color Festival. Δυστυχώς, η δημοφέλεια δείχνει για ακόμα μια φορά την ανεκανότητά της. Η πέστη αυτή, την ηθική βλάβη, κατάβαση και έκανε τόσα έξοδα, ξύλωσε τα πανώ και τις αφήσεις. Αυτά, κύριο Συφίδου, ποιος θα πληρώνει ο καπαλαιόντικος λαός, τι είναι αυτά τα λάθηκη γκάφες που κάνετε, ενώ σας ενημερώσα στον Διοικητικό Συβούλιο ότι υπάρχει ηταιρεία και κατοχύρωση και προσέξτε να συνονιδείτε. Και, κύριε Συφίδου, έχετε εκθέσει τον Δήμο Καβάλας. Έχετε εκθέσει, δυστυχώς, τροπή. Θα τα πληρώσετε απ' την τζέμι σας αυτά που κάνατε τα λάθη. Παρακαλώ, παρακαλώ. Τώρα, κύριε Παπαδόπουλο, κάποιος θα πει τώρα εδώ πέρα, ας πούμε, ότι σας πείραξε η επιτυχία του Φεστιβάλ τώρα. Ε, μην το κάνουμε θέμα τώρα. Αφήστε τώρα, έγινε το θέμα να πω. Χαμός έγινε να πω. 5.000 κόσμος. Το Δήμο Καβάλας προσβάλλει. Σήμερα μιλάμε με χιλιάδες κόσμο. Λοιπόν, ναι, ναι. Κάθεσες στο δικητικό και τον είπατε... Λοιπόν, εντάξει, time out, time out. Κύριε Παπα, έχετε τον λόγο, παρακαλώ. Κύριε Ιωσήφιδου, έχετε... Έτσι. Πώς θα κάνει δικαστήριο, μετά μας θα το έλεγε. Κύριε Παπα, έχετε τον λόγο, έχετε τον λόγο. Λοιπόν, μη συγχύζεστε, κύριε Ιωσήφιδου. Εσείς χρεώνεστε την επιτυχία, μη συγχύζεστε. Λοιπόν, κύριε Παπα, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς νομίζουμε, επειδή φύγαν οι κάμερες, ότι δεν μας παρακολουθούν από το ίντερνετ. Και νομίζω κάνουμε πολύ άσχημη εντύπωση με τον κύριο Παπαδόπουλο να αρχίζει εδώ πέρα και να βγάζει τεράστια σκάνδαλα και τελικά τσιμπάει, ας πούμε, με τραβή έκφραση η κυρία Ιωσήφιδου, τρατατάει με αυτόν τον τρόπο που απάντησε και τελικά καταλήγουμε στο πενιντάρικο στην επίδοση που την κάνει αυτός η γυναίκα αυτή που το καταγγέλει. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Νομίζω ότι δεν ανεβάζουν το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, το κατεβάζουν πάρα πάρα πολύ, γιατί ακούγοντας κάποιος, αυτά που είπε ο κύριος Παπαδόπουλος, αλλά και αυτά που είπε και η αγαπητή Αναστασία, δηλαδή, έκανε την επίδοση. Άκουσε ο άλλος, έκανε την επίδοση, τα ακονόμησε, έπαιρε ένα πενιντάρικο δηλαδή. Δηλαδή, να δίνω και αυτό σαν καταγγελία και αυτός που ο καταγγέλων να καταφεύγει δηλαδή να παίρνει αυτό το πενινεμόρις, να το κάνουν που έχουν δικηγόροι και μάλιστα νέοι οι οποίοι είναι και άνεργοι για να το κάνουν. Τέλος πάντων, εγώ θέλω να σταματήσω αυτή η κοκορομαχία μεταξύ Δημοφέλιας και Παπαδόπουλου. Δηλαδή, τσιμπάει, αρχίζει ο Παπαδόπουλος, βρίσκει τη χαρά του. Βρίσκει τη χαρά του. Εσύ πρέπει να τη σταματήσεις, Πρόεδρε. Εσύ θα τη σταματήσεις, γιατί αν το κάνουμε όλοι σαν το πέραστο κορδόμα, θα φεύγουμε δηλαδή. Αμήν και πότε λοιπόν. Πάμε τώρα σε ένα θέμα θα βάλω, δεν βάζω γιατί έχουμε πάει και 10 η ώρα, κουραστήκαμε, δεν έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία. Κυρία Δημαρχέ, στο νέο ζηγός, στο συνεκισμό των Ελληνοποντίων, από την καταβολή του, δηλαδή από τότε που φτιάχτηκε με τον τρόπο που φτιάχτηκε, τον πρόχειρο ας το πούμε έτσι, ο συνεκισμός αυτός, το νέο χωριό λειτουργούσε με έναν τρόπο όπως λειτουργούν όλα και, τα βλέπετε, λειτουργούσε και το ιατρίο στο νέο ζηγός και εξυπηρετούσε όλους εκείνους τους ανθρώπους και κυρίως εξυπηρετεί από ό,τι μου είπαν οι γερόντους. Και δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να δώσουμε ρεύμα σε αυτό το ιατρίο, κόψαμε το ρεύμα, εγώ λέω από τον φωτισμό είναι πανεύκολο, γιατί δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς για να μπορεί ο γιατρός να συνταγουγραφεί και να έχει έναν υπολογιστή αυτό θέλει και έναν εκτυπωτή δεν θέλει τίποτα παραπάνω. Νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς, ποιος είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκεί, δεν ξέρω ο κ. Μπονιάς είναι, να βάλει ένα ρολό, αν το πληρώνει ο δήμος από τον φωτισμό ράδερφα, πόσο θα είναι, και άμα είναι πάρα πολύ να το κόψουμε πόσο θα είναι ράδερφα, πόσο θα είναι για να μπορεί ο γιατρός να μην τραβιούνται οι άνθρωποι στην ελευθερή πολία ας πούμε. Αυτό, τίποτα άλλο. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Να απαντήσουμε. Ποιος είναι για το θέμα. Δύο λεπτά κ. Παπά, εγώ σήμερα πρώτη φορά το ακούω αυτό από εσάς. Καλά κάνετε και το μεταφέρετε, πολύ καλά. Μα δεν έχω κανέναν, δεν έχω αμφιβολία. Δεν έχω αμφιβολία. Εντελείται οι υπογραφές σας. Καμία αμφιβολία. Απλά στο ιατρίο πρέπει να ξέρετε ότι δεν ανήκει βέβαια στο Δήμο Καβάλας. Αν ανήκει στο Δήμο Καβάλας, ο δήμος πληρώνει κανονικά ρεύματα και τα πάντα. Το ιατρίο κάνω λάθος κ. Πόνια ανήκει στο κέντρο υγείας ελευθερού πολής. Στην τέταρτη είπε. Ναι, εσείς που το γνωρίζετε κ. Καλανταρίδη. Πάντως, εγώ σήμερα πρέπει να φέρω τα γούλη. Σας πιστεύω, σας πιστεύω. Πολλά πράγματα ανήκουν σε άλλους. Θα εμπομιζόμαστε, ευχαρίστω. Ευχαρίστω. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, επειδή το θέμα με έχει απασχολήσει πολύ και όταν λέω πολύ ενώ εδώ και τρία χρόνια, έτσι, και το έχω εξαντλήσει με τους πάντες, το κτίριο στο οποίο θα εργαζόταν το όποιο ιατρίο, όπως είπε και ο κ. Παπάς, έχει το πρόβλημα ότι δεν είναι δικό μας. Από εκεί ξεκινάν όλα, πρώτον. Και δεύτερον, ο χώρος ο συγκεκριμένος χρησιμοποιούνταν και από άλλους. Έτσι, δηλαδή, είχαμε πέρα από αυτή την λειτουργία αυτού του χώρου, ακριβώς δίπλα παρακείμενα στο ίδιο κτίριο μέσα, υπήρχαν κάποιες άλλες, να το πω έτσι, ασχολίες, μέχρι που έγινε αντιληπτό από τον δήμο ότι το κτίριο δεν είναι δικό του. Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό αυτό το πράγμα από το λογιστήριο του δήμου, το λογιστήριο του δήμου, πάρα πολύ απλά και σωστά, αρνείται να πληρώσει τον ηλεκτρισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί από τη ΔΕΙ να διακοπεί η παραχή του ρεύματος σε αυτό το κτίριο. Αφού ήρθαμε σε επαφή, όπως έπρεπε να κάνουμε και εμείς, με το Κέντρο Υγείας της Ελευθερούπολης στο οποίο ανήκει το ιατρίο, είχα μιλήσει και εγώ προσωπικά με τη Διευθυνή και την είπα ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, παρακαλώ, αναλάβετε τουλάχιστον και αυτό το χώρο, μιας και το ιατρίο είναι δικό σας και δεν είναι δικό μας, έτσι. Να έχετε έναν μετρητή, όπως είπε και ο κύριος Παπάς, να πληρώνετε το ρεύμα, να λειτουργείτε το ιατρίο. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έγινε απολύτως τίποτε. Όταν ο κύριος Τσουρκίδης, που είναι εδώ και θα σας τα πει καλύτερα, την αντιδημαρχία στην περιοχή της ενότητας Φιλίππον, ήρθε ο ίδιος προσωπικά, που το είχα κάνει και εγώ και το συνέχεια ο κύριος Τσουρκίδης, με την περιφερειακή διεύθυνση στην οποία ανήκουν τα κτίρια και ξεκίνησε από εκεί μια διαδικασία, ώστε να μας παραχωρήσει τουλάχιστον στο δήμο το συγκεκριμένο κτίριο, να είναι δηλαδή δημοτικό επιτέλους, να έχουμε ένα χαρτί που να λέει δημοτικό, έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς μετά, επισήμως πλέον, να έχουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Από εδώ και πέρα μπορεί να σας πει ο κύριος Τσουρκίδης αν κατέληξε κάπου αυτό ή όχι. Δεν κατέληξε κάπου, ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι τέλη Αυγούστου θα μας είχαν παραπορήσει το κτίριο, έτσι δεν κατέληξε κάπου, δεν συνεχίζει, δεν έχουν κάποια επαφή. Από εκεί και πέρα μένει να πιέσουμε κι άλλο να μας παραχωρήσει γιατί υπήρχε μια διάθεση τέτοια. Η αλήθεια είναι αυτή, ότι υπήρχε μια διάθεση. Αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε τώρα πώς είναι τα γνεφοκροτικά στην Ελλάδα, περιμένουμε ακόμη αυτή την απάντηση. Εντάξει, λοιπόν έλεξε το θαύμα, η ενημέρωση ήταν πλήρης και ενδελαιχής. Ναι, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Όχι, αν θέλετε κάτι επί τις διαδικασίες, ο κύριος Δώρος έχει σειρά. Κύριε Βέρο, παρακαλώ, έχετε λόγο. Αγαπητοί συνάδελφοι. Η Δημοτική μας παράταξη για μια ακόμη φορά σήμερα δικαιώνεται για την επιλογή που έχει κάνει δύο φορές αυτή τη θητεία να μη συνενέσει στο πρόσωπο του κυρίου Γραμμένου τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Για μια ακόμη φορά, εν απουσία μας αυτή τη φορά, έκανε σχολιασμούς, ανεπίτρεπτους σχολιασμούς. Ξεχνάει τον ρόλο του ο κύριος Πρόεδρος. Ο ρόλος του, βάσει του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να διευθύνει, να συντονίζει, να τηρεί πάνω απ' όλα τις διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι να σχολιάζει τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων. Σήμερα βέβαια ο κύριος Πρόεδρος έχει παρεκτραπεί, έχει ξεφύγει, έχει ξεπεράσει τα όρια. Ούτε λίγο τι πολύ σχολίασε για το αν τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι μιας Δημοτικής Παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, πιστεύουν, ποια είναι τα πιστεύω τους, αν κάνουν το σταυρό τους. Αγαπητέ κύριε, το αγαπητέ βάλτος εισαγωγικά κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν πρέπει να σε αποκαλώ εγώ, εγώ, ο Δημοτικός Σύμβολος των 15 ετών, με αυτή τη συμπεριφορά, αγαπητέ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμμένο, που είστε και νομικός, ξέρετε πολύ καλά ότι το Σύνταγμα του κράτους στατεύει τους πολίτες και δεν τους ξεχωρίζει ανάλογα με την πίστη τους. Τώρα, από κει και πέρα, το τι πιστεύει ο καθένας. Αν πιστεύει, δεν το δείχνει στα μικρόφωνα, ούτε στις κάμερες. Το αν πιστεύεις, το αν είσαι χριστιανός ορθόδοξος, αν αγαπάς τους συνανθρώπους σου, το δείχνεις κάθε λεπτό της ζωής σου. Κάθε κατσικάκι κρέμεται από το ποδαράκι του, κύριε Πρόεδρε. Αυτά και τίποτα άλλο. Πάμε στα ερωτήματα τώρα. Όσα αφορά τα ερωτήματα. Όχι αυτά και τίποτα άλλο. Α, πάμε στα ερωτήματα. Όχι αυτά και τίποτα άλλο. Μη με διακόπτεις, δεν έχεις δικαίωμα. Δεν έχεις δικαίωμα. Θα τα ακούσεις μετά. Δεν έχεις δικαίωμα. Και δεν θα μου μιλάτε στον Ενικό. Με απειλείς. Δεν θα μου μιλάτε στον Ενικό. Δεν θα μου μιλάτε στον Ενικό. Θα πάρετε την απάντηση σας μετά. Λοιπόν, μπορείτε να δώσετε όλες τις απαντήσεις. Θα κατεβείς βέβαια από κάτω και θα κάνεις ό,τι θέλεις να πεις. Θα κατεβείς ως δημοτικός. Όχι. Απευθυνθήκατε στον Πρόεδρο και σαν Πρόεδρο σας απαντήσω. Λοιπόν, πάμε τώρα. Όσα αφορά τα ερωτήματα. 11 του μήνα σήμερα. Σεπτέμβρη. Καλή σχολική χρονιά για τους μαθητές μας. Όμως, εμείς εδώ και ένα μήνα περιμένουμε ως δημοτική παράταξη κάποια στοιχεία που ζήτησαμε όσο αφορά για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών μονάδων που θα έπρεπε να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, μέσα δηλαδή στο διάσημα των διακοπών. Την προηγούμενη φορά το ξαναβάλαμε για δεύτερη φορά. Ο Αντιδήμαρχος ο κ. Τουλκίδης ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε «Α, κύριε Βέρο, δεν πήρατε το έγγραφο που σας στυλάμε». Είπαμε «Ποιο έγγραφο» «Α, κύριε Βέρο, το δώσαμε στην Γραμματεία της κυρίας Δημάρχου». Εντάξει, και εμείς θεωρήσαμε, μάλλον προφανώς από το φόρτο του δουλειάς των συνεργατών της κυρίας Δημάρχου, δεν ενημερωθήκαμε. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε την επόμενη μέρα το πρωί. Να θυμίσω ότι φύγαμε από εδώ στις 1 η ώρα. Επικοινώνησα προσωπικά με τις δυο συνεργάτες της κυρίας Δημάρχου και είπα «Σας παρακαλώ, έχετε το έγγραφο του κυρίου αντιδημάρχου που μας αφορά ως δημοτική παράταξη, που με αφορά ως επικεφαλή, αρνητικές και οι δυο». Λοιπόν, φτάνει η κοροϊδία. Φτάνει η κοροϊδία από τη μεριά της διοίκησης. Φτάνει η κοροϊδία. Αυτό που έχω να πω είναι, εάν συμπεριφέρεστε με έναν τέτοιο τρόπο δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής, πώς συμπεριφέρεστε στους πολίτες. Δεύτερο ερώτημα. Βάλαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ένα από τα θέματα και είπαμε ότι το Πάρκο Φαλήρου πλέον έγινε ένα νέο πάρκινγκ. Σας προσκομίσαμε φωτογραφίες για να μην αθυσβητήσετε τα λεγόμενά μας. Προηγούμενο Σάββατο η ίδια κατάσταση, το Πάρκο Φαλήρου πάρκινγκ, είναι αδιανόητο. Υπάρχει διοίκηση σε αυτή την πόλη. Ποιος διοικεί αυτή την πόλη. Ποιος. Διότι αναρωτήθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μα είναι θέμα δικό μας. Συγγνώμη, ποιονό είναι του διπλανού δήμου, ποιονό είναι της περιφέρειας, ποιονό είναι του οργανισμού λοιμμένος, σε ποιον έχει παραχωρηθεί το Πάρκο Φαλήρου, για ποιον λόγο έχει παραχωρηθεί το Πάρκο Φαλήρου, για να γίνεται πάρτινα αυτοκινήτων. Κατά την ημέρα της Δαϊκής έχετε μετατρέψει όλους τους δημόσια χώρους, πλέον δεν υπάρχει δημόσια χώρους. Δεν υπάρχει ελεύθερα τους δημόσια χώρους. Ειλικρινά λοιπάμαι. Είχα δύο επιχειρήσεις, την προσωπική μου επιστημονική, ως μηχανικός δραστηριότητα, είμαι μέλος σε τέσσερα δουσσού και οφείλω να σας πω ότι δεν με κουράζει τίποτα περισσότερο από αυτή τη φανφάρα εδώ μέσα. Πραγματικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει δημόσια χώρους. Είμαι μέλος σε τέσσερα δουσσού και οφείλω να σας πω ότι δεν με κουράζει τίποτα περισσότερο από αυτή τη φανφάρα εδώ μέσα. Πραγματικά θεωρώ ότι πετάμε πολύ χρήσιμες ώρες, τουλάχιστον στη δική μου ηλικία και δραστηριότητα. Πετάω ώρες εδώ μέσα. Όποιος... Όχι από όλους. Προφανώς δεν μιλάμε για όλους. Μιλάω αυτή τη στιγμή επί προσωπικού για το συγκεκριμένο θέμα. Όποιος θέλει να μάθει για τα σχολεία, είναι από τις αρχές Ιουλίου εκεί το χαρτί, μιλάει με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και έρχεται να το πάρει. Καλά, εντάξει. Σας είπα ότι είναι εκεί και είναι έτοιμα από τις αρχές Αυγούστου. Τώρα, δεν θέλετε να έρθετε να τα πάρετε. Δεν νομίζω ότι έχω δώσει κάποιο δικαίωμα να μη σας δεχτώ. Είναι εκεί, είναι καταγεγραμμένα συγκεκριμένα καρτελογραφημένα τι είναι επιστασία, τι είναι εργολαβία, τι είναι Καβάλα, τι είναι Φίλιππη, με τη σειρά τους, με μπόλτ αυτά που θα γίνουν σε αυτή την εργολαβία και χωρίς μπόλτ αυτά που θα γίνουν στην επόμενη εργολαβία. Λοιπόν, εγώ προσωπικά βαριέμαι αφόρητα να εξηγώ τα αυτονόητα εδώ μέσα. Θεωρώ ότι εκπροσωπώ μια καινούργια γενιά ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που, πιστέψτε με, βαριέται το ίδιο. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις προς το πρόσωπό μου, κύριε Βέρο, ασφαλώς και στην Ελλάδα κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ανεξιθρησίας. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο ελληνικός λαός εξέλεξε άθεο πρωθυπουργό κατά δήλωσή του. Κανείς δεν μιλάει για τίποτα. Η Εκκλησία μου μετά την αποχώρησή σας είχε να κάνει μια τοποθέτηση συμβούλου και με τη θέση την οποία πήρατε ότι είστε υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας και δεν θέλετε να έχετε καμία. Αυτό ακριβώς είπα. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, αν εσείς κάνετε το σταυρό σας ή δεν κάνετε, εάν ορκίζεστε ή δεν ορκίζεστε, εάν πηγαίνετε στην εκκλησία ή δεν πηγαίνετε, σε εθνικές γιορτές και λοιπά, είναι δικαίωμά σας να πηγαίνετε και να μην πηγαίνετε όπως πηγαίνετε. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, δεν σας κατηγόρησε κανείς, δεν σας κατηγόρησε κανείς για τα προσωπικά σας πιστεύω και τις προσωπικές πεποιθήσεις. Δεν σας κατηγόρησε κανείς. Είναι δικαίωμά σας να κάνετε ό,τι θέλετε, όπως είναι δικαίωμα του καθενός. Γιατί παρεξηγείτε την τοποθέτηση μου. Σας παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ, έτσι. Ποιος ζήτησε τον λόγο, κύριε Δήμαρχος, να απαντήσει, κύριε Μαυρίδη, και μετά θα σας δωστώ. Θα απαντήσω στον κύριο Μπέρο, κύριε Μαυρίδη. Σ' ό,τι αφορά τον Πάρκο Φαλήρου θα σας πω. Το Πάρκο Φαλήρου ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, κύριε Βέρο. Άρη ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και γι' αυτό είναι... Κυρία Δήμαρχη, δεν υπάρχει Άρης και Κώστας και Νίκος εδώ. Δεν υπάρχει Άρης εδώ πέρα. Λοιπόν, υπάρχουνε, είναι ο κύριος Βέρος εδώ. Κύριε Βέρο. Έτσι. Αφήστε με, κύριε παππού. Σας παρακαλώ, αυτό που ζητάω από τους άλλους θα το κάνουμε όλοι. Εδώ δεν έχει Άρη μου και Κώστα μου και Νίκο μου. Τέλος. Το Πάρκο Φαλήρου προέρχεται από προσχώσεις, που έγιναν στη δεκαετία του 60, επομένως οτιδήποτε επεκτείνει την ελληνική επικράτεια, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Καθόλου δεν είναι παραχωρημένο. Και γι' αυτό είναι και μία από τις διεκδικήσεις μας σ' ό,τι αφορά τη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Δεύτερο, άσχετα μ' αυτό, το Πάρκο Φαλήρου το επισκέπτονται καβαλιώτες με τα παιδιά τους, αλλά εμείς οφείλουμε να το φροντίζουμε, όπως φροντίσαμε φέτος και την καλαμίτσα, χωρίς να είναι δικιά μας, επειδή καβαλιώτες θα πάνε να κολυμπήσουν. Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν φροντίσαμε το Πάρκο Φαλήρου, φροντίζουμε το Πάρκο Φαλήρου και μάλιστα στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα θα μπει, αφού εξασφαλίσουμε το οικόπεδο, θα μπει σχέδιο, ίσως σε συνεργασία με το ΤΕΙ μιας αρχιτεκτονικής κήπος για να δούμε πώς θα το κάνουμε όμορφο. Παρ' όλα αυτά έλαβα πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτό που είπατε, το έχω προσέξει κι εγώ, έχετε δίκιο γι' αυτό το πράγμα, όμως μέχρι και το Σάββατο, μέχρι και αυτό το Σάββατο που βρίσκομαι στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου δούλευαν στα σχολεία. Δυστυχώς έχουμε λίγο εργατικό προσωπικό και βάζουμε προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες τον τελευταίο μήνα απευθύνονταν στα σχολεία. Αγώνα δρόμο κάναμε, γιατί τα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαιτερότητες, χρειάζονται περισσότερους χώρους, χρειάζονται περισσότερα χωρίσματα. Αναγκαστικά βρήκαμε τον τρόπο να κάνουμε τις τρεις μεγάλες αίθουσες, έξι μικρές και όλα τα σχετικά. Αλλά όπως είπατε κι εσείς, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, το δνηπιαγωγείο, στο οποίο αν δεν κάνω λάθος, εργάζεται η σύζυγό σας, έχει δεκαεφτά χρόνια να βαφεί. Σαν αυτό, πάρα πολλά σχολεία στην καβάλα. Όλα αυτά μπαίνουν σε προτεραιότητες και η προτεραιότητα για μένα είναι οτιδήποτε αφορά αντιμετώπιση επικίνδυνης κατάστασης μέσα και έξω από το σχολείο. Τι σχέση έχει με την Κεντρική Περισία με τα πληκτήρια μέσα στην Πάρκο Χανίου και στην Αστυνομία και τελειώνει η πόλη σας. Απλά, τι μου λέτε τώρα. Δεν έχει Κεντρική Περισία γιατί παίρνει τα πληκτήρια. Δεν έχει Κεντρική Περισία γιατί παίρνει τα πληκτήρια. Δεν έχει Κεντρική Περισία γιατί παίρνει τα πληκτήρια. Δεν έχω Κεντρική Περισία γιατί παίρνει τα πληκτήρια. Δεν έχω Κεντρική Περισία γιατί παίρνει τα πληκτήρια. Στον αρμόριο. Είναι τόσο πολύ αντιδήμαρχες. Δεν ξέρω και ποιος έχει τακαθεί κοντά αυτά. Αυτός ο φωτισμός. Κυρίες δήμαρχες, σας απεθύνομαι. Του κάστου του σας αρέσει. Μήπως έχουμε κάποιο πρόβλημα. Είχα πάει πρωετών στο Νάθπλιο. Είταν η ενάτει βραδινή. με μερικά χιλιόμετρα, από πενήντα χιλιόμετρα εφωτίζεται. Το δικό μας, αυτό το διεπίστωμα, το 15 Αυγουστό, πηγαίνοντας προς την εκκλησία το απόγειμμα της ημέρας εκείνης, φωτισμός σχεδόν ανήπαρκτος. Δεν φαίνεται το βράδυ, κυρία Δήμαρχα, το μνημείο μας. Δεν ξέρω, δεν ήταν έτσι. Αυτό το διαπιστώνω τον τελευταίο καιρό. Αν κάνα λάθος, να με διορθώσετε. Ένα δεύτερο και κλείνω, ο αρμόδιος αντιδίπωσης να μου πει, αυτές οι οικονομικές προσφορές... Κύριε Καλανταρίδη, για εσάς ο κύριος. Ναι, κύριε Μαβίδη, παρακαλώ. Οι οικονομικές προσφορές που ζητάμε στους διαγωνισμούς, δημοσιεύονται, υπάρχει δημοσιότητα, με ένα ναι σε αυτό ή όχι, για να πω και κάτι άλλο και κλείνω. Δηλαδή δημοσιεύεται στον τύπο, στο διαδίκτυο ή... Ναι, αυτό το λέω, γιατί από στοιχεία που έχω στα χέρια μου, κάτι δεν μου αρέσει. Δηλαδή συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, τρεις ενδιαφερόμενοι, συνεχώς οι ίδιοι, μιλάω για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και για τις επιχειρήσεις, τρία πρόσωπα, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύο καβαλιώτης, ένας θεσσαρωνικός, οι δύο δίνουν το ίδιο ποσό, ο ένας κατεβαίνει από τις 25.000 κατά 70 ευρώ, την άλλη χρόνο γίνεται οι άλλοι αυτοί, οι άλλοι δύο. Έχω έναν ενδιασμό. Εάν αυτό που λέω δεν είναι αλυθές, μπορώ να σας το επιβεβαιώσω, γιατί έχω στα χέρια με τις αποφάσεις. Αλλά, κι αν δεχθούμε ότι ακόμα όλα γίνονται δημοσιότητα, μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος πιο καλής δημοσιότητος, και μπορώ να σας το προτείνω, ας πούμε θέλουμε να πάρουμε χαρτικά, και ξέρετε, σε αυτό απευθύνομαι πιο πολύ, κυρίως στη συντήρηση των μηχανημάτων, των ηλεκτρονικών, όπως τα λένε αυτά, των υπολογιστών. Μήπως θα πρέπει στο αρμόδιος σύλλογό τους, ξέρετε, ένα χαρτάκι που να λέει, έχουμε αυτόν τον διαγωνισμό, να δώσουμε και μια προς μια πέντε, δέκα ημερών, και να έχουμε περισσότερους ενδιαφερωμένους. Γιατί μου κάνει εντύπωση. Κύριε Δήμαρχε, το επισημένω. Τρεις υποψήφοι, και τελευταίως βλέπω ένας είναι από δράμα, άλλος από δράμα, και εναλλάσσονται. Μάλιστα, είναι και προκλητικό καμιά φορά. Ακούστε νούμερο τώρα. Δίνει προσφορά ο ένας 24,446,009. Το ίδιο δίνει και ο άλλος, ούτε μία δεκαρακάτω. Και ο τρίτος, δίνει 30-50 ευρώ παρακάτω, και είναι ο μειοδότης και αρπάτης του διαγωνισμού. Επαναλαμβάνεται αυτό. Το επισημένω, όποιος το αντισβητεί, την άλλη φορά μπορούν να το ζητήσουν διαφορετικά. Εγώ λέω ότι όλα γίνονται σωστά και νόμιμα, αλλά μήπως η δημοσιότητα θα πρέπει να αλλάξει. Και θα ήθελα μια απάντηση. Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίδη. Κυρία Δήμαρχε και ο κ. Καλαντάρης. Κύριε Μαυρίδη, σε ό,τι αφορά το φωτισμό. Θα σας πω πως όταν αναλάβαμε, έστειλα τον κ. Λιχούνα, γιατί ο φωτισμός του κάστρου δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιώτης του Δήμου Καβάλλας, είναι και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Έστειλα τον κ. Λιχούνα και περπάτησα όλη τη διαδρομή των φωτιστικών. Μερικά από αυτά ήταν κατεστρεμένα. Μερικά από αυτά τα σβήνανε οι περίοι και γιατί τους θάμπωνε το πολύ φως του προβολέα. Μερικά από αυτά είχα φουντώσει τα δέντρα και δεν φαίνονταν τα φωτιστικά. Τέλος πάντων τα αποκαταστήσαμε σε κάποια φάση. Ήταν καλύτερα τώρα. Αν υπάρχουν μέρες που δεν ανάβουν ορισμένα, σας είπα όλους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο. Είμαι σίγουρη ότι το χειμώνα που δεν έχουν φύλλα τα δέντρα σίγουρα θα είναι καλύτερα. Και εγώ θα ήθελα έναν καλύτερο φωτισμό. Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να το συνανοηθούμε με την αρχαιολογία. Αλλά ο δήμος Καβάλας έχει πολλές προτεραιότητες, κύριε Μαυρίδη. Ναι, είναι πιασάρικο το θέμα του φωτισμού του φρουρίου, όχι του κάστρου. Είναι πιασάρικο και είναι τουριστικός προορισμός η Καβάλα. Και ίσως του χρόνου να το φροντίσουμε για να είμαστε πιο όμορφοι σε αυτό το θέμα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα που μου λέτε, δεν γνωρίζω τι λέτε. Κύριε Καλανταρίδη, ξέρετε κάτι εσείς? Ναι, κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, όσον αφορά τις δημοσιεύσεις, εννοείται ότι υπάρχει πλέον δημοσίευση για τα πάντα. Και μάλιστα όχι μόνο στο site του δήμου στο οποίο αναφερθήκατε. Αυτό είναι το λιγότερο. Είμαστε υποχρεωμένοι βάση της νομοθεσίας να δημοσιεύουμε το οτιδήποτε έχει να κάνει με προμήθειες ή με έργα σε ειδικές πλατφόρμες οι οποίες έχουν φτιαχτεί, έτσι, όπου οι εταιρίες που ενδιαφέρονται, οι ενδιαφερόμενοι γενικότερα, μπορούν να δουν τα πάντα από το μπουκάλι το νερό το οποίο προμηθεύεται ένας δήμος μέχρι τα κάψιμα τα οποία είναι να προμηθευτεί. Και τι έχουν κάνει λοιπόν όλες αυτές οι εταιρίες οι οποίες θέλουν να συμμετάσουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Γνωρίζω πολύ καλά για παράδειγμα ότι υπάρχουν πλέον ειδικές εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες σ' όλους αυτούς τους ενδιαφερόμενους, αλληεύουν τις δημοσιεύσεις των διαφόρων δήμων και τις σπρώχνουν, αν μου επιτραπεί αυτή η έκφραση, στις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται έτσι ώστε εν καιρός να μάθουν για το διαγωνισμό που τρέχει και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αν μη τι άλλο έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή η δημοσιοποίηση των έργων, των προμηθειών ή του οτιδήποτε έχει να κάνει με το δημόσιο είναι πραγματικά όσον αφορά τον βαθμό της πληροφόρεσης που υπάρχει στο μεγαλύτερο πραγματικά επίπεδο. Άρα αν κάποιος θέλει να μάθει και βέβαια μπορεί να μάθει. Από κει και πέρα είναι γνωστό ότι πολύ πλέον, ακριβώς λόγω του ότι όλα με τις καινούργιες νομοθεσίες έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα, δυσκολεύονται πάρα πολύ οι μικρές επιχειρήσεις να κατανοήσουν, να μάθουν, να συμμετάσχουν τέλος πάντων σε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό είναι ένα γεγονός και γι' αυτό αντιμετωπίζουμε πολλές φορές πρόβλημα που δεν υπάρχει κανένας απολύτως προμηθευτής ο οποίος να συμμετάσχει και να είναι από την περιοχή μας. Είναι κάτι το οποίο το έχω πει άλλωστε κατ' επανάληψη και βλέπουμε να έρχονται για τα λάδια από την Πελοπόννησο για τα φασόλια από τις αίρες και πάλι λέγοντας. Αυτή είναι όμως η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη και η κυρία Ιωαννίδου και ο κ. Καζανίδης και κλείνουμε. Καλησπέρα κι από μένα. Εγώ θα ήθελα κ. Δήμαρχη λίγο να ρωτήσω. Σας έχουν κάνει εδώ και κάποιους μήνες ένα έτοιμα ο σύλλογος της λιμνιάς για να του παραχωρίσετε ένα χώρο από την αυλή του σχολείου όπως γινόταν και τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε πού ακριβώς βρίσκεται το έτοιμα και αν η διοίκηση είναι θετική. Και ένα ακόμα, ήθελα να επισημάνω βασικά στον κ. Τουλκίδη ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο κτίριο της Λαχαναγοράς κάτω στην Άσπρη Άμμο στο δώμα στην Ταράτσα όπως θέλετε να το πούμε που έχει ανοίξει και μάλιστα θα πρέπει να το δούμε πολύ άμεσα γιατί αν έρχεται χειμώνα, οι βροχές θα δημιουργήσουν σίγουρα πλημμύρια σε κάποια μαγαζιά. Θέλω λίγο αυτό να το δείτε με τη τεχνική υπηρεσία. Ήδη έχει δει τη τεχνική υπηρεσία γιατί κάνουν κάποια συνεργασία στην προηγούμενη εβδομάδα. Απλά λίγο να το δούμε ως πιο επίγον. Και κάτι τελευταίο που ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με το ερώτημά μου που είχα κάνει στο προηγούμενο νοδημοτικό συμβούλιο για την ακτή στο Περιγιάλη. Έχουμε κάποιο νεότερο? Αυτά. Ο κύριος Καλανταρίδης, παρακαλώ. Λοιπόν, όσον αφορά το έτοιμα του συλλόγου λιμνιάς, πραγματικά επειδή έχει απαντηθεί εδώ και δύο χρόνια και επανέρχονται συνεχώς, προφανώς δεν θέλουν να καταλάβουν, έτσι, ή αρνούνται να το καταλάβουν, τέλος πάντων, οι άνθρωποι. Η απάντηση λοιπόν, για άλλη μια φορά και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενώπιον όλων, είναι η εξής. Ο χώρος των οποίων ζητούν την παραχώρηση δεν ανήκει στο Δήμο Καβάλας. Πρόκειται για τον χώρο στον οποίο βρισκόταν το παλιό δημοτικό σχολείο της λιμνιάς, είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Καβάλας από το δημόσιο, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Από τη στιγμή που καταργήθηκε το σχολείο και έπαψε να υπάρχει, αυτοδικαίως, όλο αυτό το οικόπεδο, επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο. Άρα, δεν ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Τα άλλα ερωτήματα. Να πω λίγο να διευκρινίσω ότι το κατεδαφήσατε το σχολείο, έτσι, όχι ότι... Το κτίριο αυτό, ως γνωστό, είχε υποστεί βαρύτατες βλάβες και μετά, από σχετική αυτοψία της πολεοδομίας, κηρύχθηκε επικίνδυνο, αν το λέω καλά, οι μηχανικοί τα ξέρουν καλύτερα, έτσι, και έπρεπε να προβούμε άμεσα και με καθυστέρηση, μάλλον, καθυστερίσαμε κανένα χρόνο στην κατεδάφησή του, επειδή αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Ευχαριστώ. Επιμέναμε να γίνει η συσκεπή, αλλά οι πάλιοι που πήγαν και είδανε, ότι δεν μπορούσε αυτά τα τυχεία να γίνουν. Και μάλιστα, για να το προχωρήσουμε λίγο, έγινε και ψιλόλογο καταγγελία, έτσι. Έτσι φτάσαμε, έγινε η κατεδάφηση. Λοιπόν, τι άλλο, τι άλλο, ρωτήσατε? Αν είχαμε κάποια, για τη Λαχαναγορά, το σημείωσε, θεωρώ, ο κύριος Τολγίδης, για το θέμα που είχα θέσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά την ακτή στο Περιγιάλη. Με κάποιον νέο, αν είχα... Εξόσον η ΔΕΙΑΚ ασχολήθηκε με το θέμα, δεν υπήρξε, σιγουνά που το λέω, αλλά είχαμε κάποιο θέμα στο Περιγιάλη, με ΔΕΙΑΚ και τέτοια. Είχαμε κάποιο νέο, όσον αφορά... Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε η κυρία Πρασά εκτωμένως το θέμα, η οποία, κυρία Πρασά, θυμίζω, ανέφερε πως γίνονται πλέον αναλύσεις του θαλασσινού νερού στο Περιγιάλη, οι οποίες δεν έχουν δείξει κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το τελευταίο διάστημα, έγιναν αναλύσεις, οι οποίες δεν γνώριζαν... Δεν γίνονται, με την υπηρεσία, δεν πρέπει να τα αναλύσεις. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με το κρούσμα το οποίο... Κύριε Καζανίδη, παρακαλώ. Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα νέο έργο στο δρόμο του νοσοκομείου. Τα περισσότερα φωτιστικά στοιχεία είναι σβηστά. Παρακαλώ να το δείτε. Και ένα ακόμα στη Δαγκλή. Τα φανάρια σήμερα δεν δουλεύανε. Παρακαλώ να το δείτε. Στο νοσοκό συνέδριο, με θέμα Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα ενώνοντας δυνάμεις. Πρόεδρε. Ναι. Θα κάνει κανείς συσήγηση για το θέμα ή κατευθείαν μπαίνουμε. Φως φανάρι είναι το θέμα. Φως φανάρι, μάλιστα. Ελπίζουμε κάτι, έχω θέλω μια ερώτηση. Ελπίζουμε κάτι από αυτό το συνέδριο, από τη συμμετοχή σε αυτό το συνέδριο. Τι θα αποκομίσουμε ακριβώς. Έστειλε ο Δήμος Πετρούπολης μετεπιτάσεως. Δηλαδή παρακάλεσε να πάμε οπωσδήποτε. Γιατί θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν την διοργάνωση που κάνει. Και μάλιστα πηγαίνει και ο κ. Λαμπάκης και ο κ. Μαντσάκος. Δεν ξέρω αν θα είναι και ο ίδιος ο Πούτην εκεί. Είναι πολύ σημαντική. Και μας παρακάλεσαν να πάμε οπωσδήποτε. Γιατί εγώ στην αρχή είπα ότι δυσκολεύομαι. Γιατί ξέρετε όπου πηγαίνω πρέπει να παίρνω και κάποιον να με βοηθάει στις μετακινήσεις. Δεν μπορώ να κάνω εύκολες μετακινήσεις. Και ιδίως τόσο μακριά. Αλλά αναγκάστηκα να πω ναι. Ακριβώς επειδή επέμεναν για τη σπουδαιότητα του θέματος. Πάλι δεν έχω καταλάβει βέβαια εγώ τη σπουδαιότητα. Μέχρι τώρα, δήμαρχέ μου, ποτέ δεν έχει γίνει η παραμικρή παρουσίαση από τα ταξίδια που έχουν κάνει τα μέλη της διοίκησης σας στο εξωτερικό. Η παραμικρή παρουσίαση. Μία φορά Μονάχα, ύστερα από έτοιμά μου ο Δημοσθένης ο Τουλκίδης είπε για τα προπερασμένα Open Days των Βρυσελών. Όχι τα περίσσινα, τα προ-πέρσινα. Και βεβαίως θα σας πω και το άλλο. Ότι μόλις πριν από μια βομάδα θέσαμε θέμα ότι θα πρέπει να πηγαίνει και η αντιπολίτευση. Και μάλιστα εντελώς άκομψα, πίσω μου ήσασταν, είπατε την άλλη φορά. Δηλαδή την άλλη φορά για τα Open Days που θα γίνουν του χρόνου, όταν θα είναι προεκλογική εποχή. Λοιπόν, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δήμαρχε. Αν πράγματι αυτό είναι σπουδαίο και σημαντικό για την πόλη μας, πρέπει να συμμετέχει, πρέπει να καλέσετε εν πάση περιπτώσει από την αντιπολίτευση να ορίσει έναν εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη αυτή διά οργάνωση. Το λέω διότι δεν είσαστε μόνο εσείς δήμους καβάλας. Ούτε θα συνεχίσετε να είσαστε, το λέω μεταγνώσεως και εγώ, που ήμουνα 8 χρόνια δήμαρχος και δεν είμαι πια. Δεν θα είστε κι εσείς αιωνίως δήμαρχος. Ήτε δεν θα επανεκλεγείτε, είτε κάποτε θα σταματήσετε κι εσείς, θα υπάρξουν άλλοι και θα πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι για αυτά τα τόσο σπουδαία και σημαντικά ζητήματα. Και σας το λέω διότι εγώ και για να μην υπάρξει παραμικρή παρεξήγηση, την ίδια περίοδο εγώ θα λείπω, θα είμαι σε άλλα καθήκοντα. Δεν το λέω για τον εαυτό μου, το λέω θεσμικά προς τους συμφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν δεν αλλάξετε την εισήγησή σας, είμαστε αριντικοί η ψήφο μας. Δεν μπορώ να το αλλάξω, έχουν γίνει τα διαβατήρια, έχουν γίνει οι βίζες. Είναι δύσκολο τώρα. Λαμβάνω πολύ σοβαρά κόψη με αυτό που είπατε. Την περασμένη Δευτέρα το συζητήσαμε. Εάν νομίζετε, εγώ τουλάχιστον έχω χορτάκι από ταξίδι. Το ξέρετε πολύ καλά. Θέλω όπου πηγαίνω να έχουμε κάτι, να παίρνουμε κάτι. Να μην πηγαίνουμε μόνο για να πηγαίνουμε. Πιληγκρινά σας το. Έχετε να επεξεργαστούμε όμως και μια πρόταση που πρέπει να υποβληθεί για το πώς θα επιλέγετε το ένα ή δύο άτομα της αντιπολίτευσης τα οποία δεν έχουν μέρος. Λοιπόν, ο κ. Παπαδόπουλος παρακαλώ. Πριν το αποθετηθούν, πείτε μας τι θέλετε. Καταρχήν... Δύο λεπτά. Καταρχήν το συγκεκριμένο ταξίδι της αποστολής του Δήμου στην Αγία Πετρουπολή ζητήθηκε, μπορώ να πω με πολύ μεγάλη έντση παράκληση, και από τον Κωνσταντίν, τον δήμαρχο, τον εκπρόσωπο της περιοχής του Δήμου Νεύσκη, με τον οποίο υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας, και η αποστολή που θα πάει εκεί πάλι μαζί με τον Κωνσταντίν, ο οποίος σημειωτέων δεν είναι πλέον εκπρόσωπος απλά της περιοχής Δήμου Νεύσκη, είναι μέλος της κυβέρνησης πλέον της Αγίας Πετρουπολής, με πολύ ψηλά καθήκοντας στην Αγία Πετρουπολή, και θα γίνει συζήτηση της κυβέρνησης, καλά ξέρω τι λέω, κύριε Σιμητζή, της κυβέρνησης της Αγίας Πετρουπολής έχει πολύ ψηλές αρμοδιότητες πλέον, πολύ μεγάλες, και δεν είναι πλέον ένας εκπρόσωπος του Δήμου ή της περιοχής Νεύσκη. Η αποστολή δε εκεί του Δήμου θα έχει συζήτηση σε θέματα τουρισμού, κυρίως με έμφαση στο θρησκευτικό τουρισμό, και επίσης θα γίνει μια συζήτηση σε σχέση ανταλλαγής φοιτητών ή σπουδαστών από και από τις δύο πλευρές, Αγία Πετρούπολη και Καβάλα, όπως επίσης συνεργασία σε θέματα ακόμα και αθλητισμού με διάφορες αποστολές να κάνουν αντίστοιχα ταξίδια. Εμείς σκεφτήκαμε... Όχι, εγώ δεν θα πάω, γιατί έχω δικαστήρια, κύριε Σιμητζή, τη συγκεκριμένη περίοδο και θα είναι καταρχήν η Δήμαρχος εκεί, που είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο. Θα είναι καταρχήν η Δήμαρχος και δύο μέλη... Εντάξει, εντάξει, τώρα το πλατιάζουμε το θέμα. Κι από εκεί και πέρα, επειδή ο κύριος Σιμητζής ανέφερε ότι δεν αναφέρομαστε σε ταξίδια, όπως είπατε που πήγαμε, να σας πω εγώ για όλες τις αποστολές που είχα ως Πρόεδρος του Στουριστικής Επιτροπής της Δημοφέλια, αμέσως μετά, στη Συνεδρία της Τουριστικής Επιτροπής, στην οποία έχετε μέλος και εσείς, κύριε Σιμητζή, και όλη η αντιπολίτευση, αμέσως αναφέρο, ό,τι γίνεται στο ταξίδι, τα αποτελέσματα προσδοκού με τις σκηνές που κάνουν. Τι μπορώ να ξέρω, κυρία Δήμαρχη, γιατί θέλει εισιτήρια, βίζα, διαβατήρια. Υπάρχει κάποιος που μπορεί, αποφασίστε μέχρι αύριο το πρωί, πείτε μας και εμείς ευχαρίστω να σας πάρουμε μαζί. Λοιπόν, κύριε Παπατάπου, λες σύντομα. Πρόεδρε, μετά από τρία χρόνια νομίζω ότι πρέπει να προσέχουμε και το κάθε ευρώ που φέρνετε εδώ και το εισάγετε και το τι θα κάνετε. Λοιπόν, αυτά περί τουρισμού, ανάδειξης, αδελφοποίηση, αυτά τα ακούμε τρία χρόνια. Εσείς τα καταφέρνετε όλα τέλεια, τα κάνετε όλα τέλεια. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Ναι, ξέρω, ξέρω, ξέρω. Το αντιλαμβάνω. Το αντιλαμβάνουμε. Παρακαλώ, τώρα δεν υπάρχει λόγος. Το αντιλαμβάνουμε. Τα εισιτήρια του Φρούριου πήρατε ότι αυξήθηκαν και νομίζατε ότι το αυξήθηκε ο τουρισμός. Θυμάμαι, θυμάμαι, θυμάμαι πόσο σχετικήσαστε. Βούλια ξυκαβάλα. Θυμάμαι πόσο σχετικήσαστε. Δεν σας έχουμε... Τώρα τι θα γίνει, σας παρακαλώ πολύ. Ε, ωραία. Θα πρέπει τώρα 10 άτομα να απαντάνεσαι, κύριο Παπαδόπουλου. Κύριε Παπαδόπουλος, παρακαλώ συνεχίστε. Μια μετάβαση έχουμε τώρα λίγο. Κατά τη γνώμη μου, πρόεδρε, να αφήσουμε τις Ουκρανίες, τις Ινδίες και τα ταξίδια τα μακρινά, καλύτερη διαχείριστα οικονομικά, όχι σπατάλες και έμφαση αφού μιλάτε για τον τουρισμό και θέλετε να προωθήσετε την καβάλα, δώστε έμφαση στο διαδίκτυο. Όχι, κύριε Προέδρε. Θα λέμε όχι και στα ταξίδια από εδώ κύριε Πρόεδρε. Οικονομία και καλή διαχείριση των χρημάτων των καβαϊδοντών. Εντάξει, ευχαριστούμε, κύριε Παπαδόπουλος. Κύριε Παπα, παρακαλώ. Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω την ίδια άποψη με τον κύριο Σιμιτζή, θεωρώ ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης να διοικήσει το Δήμο στον χρόνο που την επέλεξε ο καβαλιώτικος λαός και να απολογηθεί γι' αυτό, γι' αυτά που θα κάνει και αυτά που δεν έχει κάνει. Δηλαδή είναι αδιανόητο να κάνουμε συμψιφισμούς, δηλαδή να πάμε ένα ταξίδι με την διοίκηση και να μεταφέρουμε την οποιαδήποτε άλλη εικόνα. Και άλλωστε το είδατε από την προηγούμενη τοποθέτηση, ότι εμείς έχουμε κλειθεί από τη θέση της αντιπολίτευσης να ελέγχουμε την διοίκηση και όχι να την κάνουμε, γιατί διαφορετικά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς χωράει μια λογική η προηγούμενη τοποθέτηση σε αυτή που είπε ο κύριος Σιμιτζής, δηλαδή δεν κατάλαβα, δηλαδή όχι, όχι, όχι. Όχι, δεν είδαμε Ινδούς ακόμη για να πιστούμε, πρέπει να μας φέρετε και Ινδούς για να πιστούμε, αλλά η καβάλα, σας πληροφορώ, δεν μπορώ να βρω ένα δωμάτιο ακόμη και τώρα να βάλω τους παίχτες μέσα και πληρώνω ξενοδοχείο. Βοηθήστε με. Βοηθήστε με, βοηθήστε με. Κοιτάξτε κύριε Παπαδόπουλε, όταν θέλουμε να είμαστε εντάξει, θα πρέπει να λέμε ότι μέσα από τη μεγάλη αυτή πίτα την οποία δημιουργείται αυτή τη στιγμή στην καβάλα και εσείς παίρνετε κατά μεγαλύτερο μέρος και εγώ παίρνω. Όλοι παίρνουμε, όταν η πίτα είναι μεγάλη μπορούμε να έχουμε και περισσότερα και μεγαλύτερα κομμάτια. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να είμαστε καταστρεπτικοί και να λέμε όχι, όχι, όχι και να θεωρούμε ότι αύριο μπορούμε να είμαστε και εν δυνάμει δήμαρχοι, γιατί αύριο φανταστείτε να λέω εγώ όπως λέτε εσείς όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Είναι μια αδελφοποιημένη πόλη η Αγία Πεντρούπολη και είναι η Ρεβέρχη, είναι πόλη που συνεργαζόμαστε, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθό και φιλοδοξούμε μέσα από αυτό να έρθουνε από εκεί πάνω από τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας να έρθουνε κάποια πράγματα. Τέλος πάντων, τέλος πάντων, τέλος πάντων, δήμαρχε εσύ τουλάχιστον δεν έχεις τέτοιες μικροαντιλήψεις ας πούμε. Η πίτα πρέπει να γίνει και μεγάλη για να μπορέσουμε να πάρουμε όλοι μας και μεγάλα κομμάτια και πολλά, εντάξει. Δεν έχω, και εξαιρέστε με εμένα από τη λογική που βάζει ο πρώην δήμαρχος, θέλω να κρίνω τη διοίκηση, γιατί έτσι μέταξε η αντιπολίτευση, τη βοηθά όσο μπορώ εκεί που νομίζω ότι είναι καλό για την καβάλα, αλλά δεν θα τη βοηθήσω και δεν τη βοηθάω. Όπως παράδειγμα τους χάρη ακόμη έχω ένα παράπονο από την κυρία δήμαρχο, ότι είχε πει εδώ πέρα ότι ο κάθε ένας που προσλαμβάνεται θα πηγαίνει στη θέση που προσλαμβάνεται και με ενημέρωσε ο κ. Παπαδόπλος στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλείο, ότι η γυναίκα του Προέδρου Σαματίου συνεχίζεται να σελγείται επάνω στην αγωνία του καβαλιοντόκητου της Καβαλιότηκης Δεολείας. Λοιπόν, εντάξει, ευχαριστούμε. Λέτε ναι στη μετάβαση. Ναι, συγγνώμη. Κύριε Βέρο, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι κάποιοι ενδεχομένως που μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή, ενώ εχθές στο αίθουσας, εκτός από τους παρευρισκόμενους Δημοτικού Συμβουλείου, ενδεχομένως να λέει τώρα αυτή τη στιγμή, μα καλά αυτοί τώρα τι κάνουν, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αν θα συμμετέχουν σε ένα ταξίδι. Βέβαια ουσιαστικά δεν είναι ταξίδια, εννοείται ότι είναι αποστολές με συγκεκριμένο περιοχόμενο, συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Το ουσιαστικό δεν είναι για μας γιατί δεν συμμετέχει κάποιος από την αντιπολίτευση. Το ουσιαστικό είναι πώς βλέπει η διοίκηση τα μέλη της αντιπολίτευσης, πώς τα θεωρεί δηλαδή. Θεωρεί σημαντικό τον ρόλο τους, αλλά και ότι για τέτοιου είδους αποστολές, όπου προφανώς αυτές τις αποστολές, στόχος και σκοπός είναι εκτός από την προβολή του δήμου μας, αλλά και η περάσπιση των συμφερών των ενδεχομένων μέσα από όποιες συμφωνίες, συζητήσεις, ενημερώσεις για τους δημότες μας, για τους συμφέρον των δημοτών μας, είναι πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της αντιπολίτευσης της διοίκησης. Υπό μιλών, 15 χρόνια, για να μην παρεξηγούμε κιόλας, μία φορά συμμετείχα σε αποστολή, αυτή που έγινε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη και ήτανε συνειδητή επιλογή μου, δηλαδή δεν ήθελα τα προηγούμενα χρόνια, 8 χρόνια επί Ριφυλίδη και 8 χρόνια επί Σιμητζή, να συμμετέχω, για τους δικούς μου λόγους, όμως δεν είχαμε αυτήν την αντιμετώπιση τότε ή της αντιπολίτευσης από ακείνης της διοικήσεις. Πάντοτε δινόταν η δυνατότητα συμμετοχής. Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό είναι για μένα το κυρίαρχο και για εμάς ως δημοτική παράταξη. Πώς αντιμετωπίζεται τους δημοτικούς συμβούλους και τις δημοτικές παρατάσεις αντιπολίτευσης. Που μάλλον δεν έχετε κατανοήσει ότι σε πάρα πολλά θέματα στηρίζουμε, θα στηρίξουμε και όταν είναι για το συμφέρον του δήμο και των δημοτών πρέπει να έχουμε ενωμένη τη φωνή μας και να έχουμε και ενωμένη παρουσία. Αυτό ήθελα να πω. Εγώ σας εύχομαι να πάνε όλα καλά, με το καλό, αλλά δεν δέχομαι αυτό όμως που λέει η κυρία δήμαρχος τελευταία στιγμή. Εντάξει τώρα να βρούμε όποιος θέλει να δηλώσει μέχρι αύριο. Συγγνώμη δηλαδή. Δεν αντιμετώπιση από τη μεριά της διοίκησης αυτή που αρμόζει σε μια αντιπολίτευση όπως του Δήμου Καβάλας. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Λέτε, ναι, λέτε στη μετάβαση, ναι. Πάμε στο δεύτερο και τελευταίο θέμα έκτακτο. Έγκριση πραγματοποίησης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού χρονικής διάρκειας δύο μηνών 30 τόμων ειδικότητος υποχρεωτικής εκπαίδευσης εργαρτών στο Τμήμα Καθαριότητος της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής. Υπάρχει κάποια τοποθέτηση πάνω σε αυτό. Ναι. Θα να ρωτήσω κάτι. Θα διακοπεί η απασχόληση των άλλων συμβασιούχων για τους οποίους... Όχι. Όχι. Προσθετικά δηλαδή αυτή. Ακούστε, είναι η προετοιμασία. Είμαστε κοινοφελείς και καταδραστούμε στον αέρα και αν η συμβασιούχη δεν γίνει τίποτε μέχρι τότε από την κυβέρνηση, δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέρος όλων των ανθρώπων, ούτε οι αποβάσεις. Αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αναφυρώσουμε τους εργαζόμενους της κοινοφελής εργασίας. Εμείς ψηφίζουμε ναι δεχόμενοι τις εξηγήσεις της διοίκησης. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που δεν μας αρέσουν. Από αυτά που έχει καταγγείλει επανειλημμένα και ο κ. Βέρος, για παράδειγμα, πρόσφατα έγινε τοποθέτηση ενός ιού μέλους της συμπολίτευσης σε κάποια δίμηνα. Λοιπόν, εγώ θα παρακαλέσω τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν, γιατί προσβάλλουν ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιζί, κ. Παπαδόπουλε. Δεν έχω να πω τίποτα, δυστυχώς τα ίδια παντελάκι μου, τα ίδια παντελή μου. Παλαιοκομματική, τακτική, μακάρι να μπορέσετε και να συνειδητοποιήσετε να την αλλάξετε, να φέρετε ίσια δικαιώματα σ' όλους τους καβαλιώτες, σ' όλους τους εργαζόμενους, για να μπορέσουν να έχουν όλοι τα ίσα δικαιώματα. Ευχαριστώ. Είστε υπέρ της της πρότυψης. Ευχαριστούμε κ. Παπά, παρακαλώ. Εγώ δεν έχω αντίερηση όταν πρόκειται για κάποιους ανθρώπους που πρέπει να δουλέψουν, αλλά έκανα και προηγουμένως, νομίζω, μια τοποθέτηση πάνω στην πληροφορία που μου μετέφερε ο Μάκης. Αλλά παίρνουμε τώρα για καθαριότητα και θα έρθουν διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν καθαριότητα, έστω για δύο μήνες. Πρέπει να δουλεύουν εκεί ακριβώς όπου προσδιορίζονται, κ. Πρόεδρε. Δεν μπορείς δηλαδή να τον παίρνεις αυτόν και να αλέξεις και να τον πηγαίνεις κάπου άλλο. Δεν γίνεται. Σας παρακαλώ πολύ, δεν γίνεται. Σεβαστείτε ότι υπάρχουν πάρα πάρα πολλοί καβαλιώτες άνεργοι οι οποίοι περιμένουν έτσι. Εκεί φτάσαμε σήμερα δυστυχώς. Η Κυβέρνηση σπουδαία, εκεί μας έφτασε και οι προηγούμενοι και οι αιτωρινοί να φιλοδοξεί κάποιος σαν μεγάλη επιτυχία να δουλέψει δύο μήνες. Αλλά τουλάχιστον αυτούς που έρχονται να δουλέψουν καθαριότητα, να δουλέψουν καθαριότητα. Διαφορετικά, σας λέω, δεν είναι έτοιμο πράγμα να παίρνεις κάποιον και με το μανδία στην καθαριότητα να τον οδηγείς και να δουλεύει κάπου εδώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Η θέση μας, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι γνωστή. Όμως για πρώτη φορά, για μισό λεπτό, θα πω και κάτι ακόμα. Και θα θυμίσω λίγο ότι εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε, όχι προς όφελος των δημοτικών παρατάξεων, αλλά με το να διασφαλίσουμε πλέον και να αναβαθμίσουμε τον θεσμό που υπερετούμε και να μην τον απαξιώνουμε. Λίγο και σήμερα, μετά από αυτό που κατήγγειλε, πάρετε το σε εισαγωγικά, ο πρώην δήμαρχος ο κύριος Σημιτζής, επιβεβαιωνόμαστε για αυτό που τόσο καιρό λέμε. Και βέβαια μπορεί ορισμένοι να βαριούνται τις φανφάρες, αλλά δεν βαριούνται όμως να ασκολούνται με τέτοιου είδους θέματα, που ουσιαστικά απαξιώνουν το θεσμό, απαξιώνουν στα μάτια των δημοτών μας τη λειτουργία. Τίποτα άλλο. Είναι γνωστή η θέση μας, ναι στην αναγκαιότητα, όχι όμως τον τρόπο επιλογής με τον οποίο γίνεται στα δήμενα. Ευχαριστώ, κύριε Ροβέρο. Πάμε στην ημερία για διάταξη στα τακτικά θέματα. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Πάμε στα τακτικά θέματα. Το πρώτο θέμα της ημερίας για διάταξη αφορά την επικαιροποίηση αριθμών 4-64 του 2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας που αφορά την εγκατάσταση μεταναστών προσφύγων εντός του αστικού ιστού της δημοτικής κοινότητας Καβάλλας και αν προκειμένου στα στρατόπεδα Σιμακοπούλου. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, προχθές που κατέβηκα λοιπόν στην Αθήνα, επιχείρησα να δω τον υπουργό τον κ. Μοζάλα. Για ποιο λόγο, γιατί αυξάνονται στο αστυνομικό Δελτίο τα περιστατικά που αφορούν τους μετανάστες. Πρώτον, είχαμε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό μεταξύ των μεταναστών, πέντε άτομα στο νοσοκομείο παρακαλώ, δύο περιστατικά με ευθορές και σπασίματα μέσα στη δομή, ένα σπάσιμο στο εκκλησάκι απέναντι από το Ανθίκαρα Γιάννη, πέταξαν μια μεγάλη πέτρα σε μια γυναίκα που έχει ένα σπίτι απέναντι από τη δομή και ευτυχώς για εκείνη η πέτρα σταμάτησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο. Τέλος πάντων γίνονται πολλά και κλεψήματα και φασαρίες και όλα τα σχετικά. Εγώ έχω τις καταγραφές από την αστυνομία, αλλά σας παρακαλώ πάρα πολύ, ακούστε τις υπηκοότητες που βρίσκονται μέσα στη δομή. Σας θυμίζω, πρόσφυγες είναι αυτοί που φύγανε από εμπόλεμη περιοχή, δηλαδή Συροί και Ιρακκινοί. Από σύνολο 340 ατόμων, από τη Συρία προέρχονται μόλις 86, στο Ιράκ 76, οι δύο μαζί είναι λιγότεροι από τους μισούς. Παλαιστίνη 4, Αλγερία 3, Πακιστάν 21, Μπαγκλαντές 2, Ιράν 10, Βέιντ 41, Αφγανιστάν 81, Λιβύ 1 και Ιημένη 15. Πείτε μου, σας παρακαλώ, αν αυτοί είναι πρόσφυγες. Αυτοί είναι μετανάστες, οικονομικοί, παράνομοι, λαθρομετανάστες, όπως θέλετε να το ονομάσετε, οι οποίοι εκ του νόμου μέχρι στιγμής πηγαίναν στα κέντρα φύλαξης. Τι συμβαίνει, φράκαραν τα κέντρα φύλαξης και τους φέραν στην καβάλα. Προχθές ακόμα μια μεγάλη μερίδα λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα, λαθρομεταναστών, οδηγήθηκαν στην καβάλα. Κέντρα φύλαξης υπάρχουν στην Ξάνθη, στην παλιά αστυνομική σχολή που είναι έξω από την πόλη, στη Δράμα, κέντρο φύλαξης σε εισαγουγικά σε δομή εκτός πόλης και εδώ σε μια δομή η οποία βρίσκεται μέσα στην πόλη και για την οποία επέμεναν στην αρχή όλοι οι αλληλέγγοι ότι όσοι θα έρθουν θα μεταφερθούν και θα φύγουν από εδώ. Ορίστε παρακαλώ από το Google Earth ο φράχτης από το στρατόπεδο και τα σπιτιά. Τους χωρίζουν πέντε μέτρα δρόμους. Τρία θα πείτε εσείς. Λοιπόν, υπήρχαν παράπολοι και για τα παιδιά που πετούσαν πέτρες, ό,τι μπορούσα έκανα, αυτά που μπορούσα να κουμπαντάρω, τα έκανα. Πήγα λοιπόν να δω το Μουζάλ που δεν ήταν και με πήρε τηλέφωνο ο κυριός υπουργός και μου λέει «Κυρία Δήμαρχη, εμείς που ετοιμαζόμαστε να έρθουμε και να κάνουμε εγγένεια στις δομές, μη τολμήσεις, του λέω, μη τολμήσεις. Με τέτοια σύνθεση που έχουνε οι μετανάστες πλέον, όχι οι πρόσφυγες, έχεις μετατρέψει το camp της Καβάλα που είναι εντός πόλεως, που είναι μέσα σε έργα το κειτονιά, το έχεις μετατρέψει σε camp φύλαξης». Λυπούμε πάρα πολύ, θα το σκεφτούμε πάρα πολύ πως θα αντιδράσουμε και μην τυχόν ξεκινήσει εγγένεια και διάφορα τέτοια. Συμφωνήσαμε να βρεθούμε πολύ σύντομα να συζητήσουμε και μόνο γι' αυτό το λόγο έδωσα την υπόσχεσή μου, αν και εγώ τις υποσχέσεις μου τις κρατώ, ο υπουργός ο οποίος έδωσε υπόσχεση, δεν την κράτησε. Υποσχέθηκε μόνον οικογένειες Συρίων και ασυνόδευτα παιδιά. Δείτε σύνθεση. Λοιπόν, εγώ θα πάω, θα τον βρω και δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα το ψάξω και νομικά να δω τι σημαίνει αυτό το πράγμα όταν μετατρέπεις, ποιοι θεωρούνται πρόσφυγες, ποιοι θεωρούνται μετανάστες, διότι εδώ μας δουλεύουν. Ήμουν μέχρι τώρα υποστηρικτικοί, ήμουν λογικοί, προσπαθούσα να συνενοηθώ με τους κατοίκους της γειτονιάς και η κάτοικη γειτονιά της γειτονιάς, βλέποντας το δικό μου το κνεύμα το συνενετικό, δεν εξοφούνταν στα άκρα. Αλλά από δω και έπειτα δεν θα μας κορεδεύουν έτσι. Θα πάρουν όλους τους παράνομους μετανάστες, αυτό θα ζητήσουν. Να αφήσουν τους πρόσφυγες, αλλά όχι και τους παράνομους μετανάστες. Με ρώτησε ποια μικειό κάνει εκεί Κουμάντο. Δεν ξέρω. Εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι μέχρι και η Άννα Ιωβανιού τα βροντάει και φεύγει απ' το κάμπ. Τέτοια είναι η κατάσταση, φινές. Δεν πρόκειται να δεχθώ παραπάνω. Θα δούμε τι θα κάνουμε μαζί. Είμαι σίγουρη ότι ούτε και εσείς δεν θα περιμένατε τέτοια εξέλιξη εκτός απορισμένους. Δεν ξέρω ότι ο παπάς θα με πει «στάλεγα, δήμαρχε, δεν άκουσες». Μετάλεγες. Μετάλεγες. Καλή την προθέση δεχθήκαμε τους πρόσφυγες, αλλά όχι έτσι. Όχι μπάτε σκύλια λέστε. Όταν υπάρχουν κέντρα φύλαξης που έχουν ακόμη θέσεις, αυτοί θα πάνε εκεί. Αυτά είχα να πω. Παρακαλώ τον κύριο Προεδρεύοντα, η πρότασή μου είναι να αποσύρουμε το θέμα σήμερα για να μπορέσω να δω και την άποψη του υπουργού, να δω τι θα μου πει. Αν και σας το λέω ανοιχτά και καθαρά, έχω χάσει την εμπιστοσύνη. Κλείπουμε πάρα πολύ. Λοιπόν συνάδελφοι, παρακαλώ κύριε Σιμζή. Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής, με όλο το σεβασμό προς την Δήμαρχο, ότι είπε έναν ωραίο δεκάρυκο και αποσύρει το θέμα. Κανοποιούνται οι συμπολίτες μας τις ευαισθησίες, των οποίων όλοι εκτιμάμε και σεβόμαστε. Λοιπόν, πάση πτώση. Αυτό, εφόσον το αποσύρει το θέμα, λυπάμαι, δεν μπορώ να το αποθετηθώ. Αλλά, δεν είναι θέμα δικό μας, μακί, αλλά το θέμα ποιο είναι. Εδώ εγώ εντοπίζω μια υποκρισία και θα μου επιτρέψτε να υψώσω και τον τόνο της φωνής μου, διότι έβλεπα προχθές τις φωτογραφίες από τα παιδάκια, τα κοριτσάκια τα δικά μας, με τα προχλητικά κοντά παντελονάκια, τα σορτσάκια, που τα στείλατε εσείς, Δήμαρχε, και εσείς, κυρία Θανασιάδου, στο στρατόπεδο εκεί που λέτε ότι είναι η φωλιά του λίκου. Και τώρα μας λέτε διάφορα. Εν πάση πτώση, αυτή την ιστορία θα πρέπει να την προσέξετε ιδιαίτερα. Εφόσον τα αποσύρετε δεν τοποθετούμε περαιτέρω, έχουμε εκφράσει βέβαια τις απόψεις μας στον περιελθόν για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα, δεν κάνατε καμία ενέργεια για το ζήτημα αυτό, καμία απολύτως, το να πηγαίνετε στα γραφεία… Αφήστε τις κλάψεις. Αυτό είπατε πριν, ότι εγώ δεν είμαι δήμαρχος που κλαίγεται. Αυτό κάνατε όμως τώρα μόλις για τον κύριο Μουζάλα. Πώς θα κάνετε τις προτάσεις που έπρεπε να κάνετε και με τις οποίες εμείς σας σηκώνουσαμε. Προτάσεις το ψήφισμα μας. Δεν είναι πρόταση. Θα πάρουμε το ψήφισμα μας. Ο αρνητισμός δεν είναι πρόταση. Και γνωρίζει ότι αυτό μου ζήτησε να περιμένει πρώτα. Βρήκαμε να πάρουμε το ψήφισμα. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ ακούστε λίγο. Επειδή εγώ εισάγω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ λέω αν θα αποσυρθεί, δεν θα αποσυρθεί. Η Κυρία Δήμαρχος έκανε μία τοποθέτηση έτσι και λέει προς το σώμα, μία πρόταση προς το σώμα ότι επειδή ο κ. Μουζάλλας της ζήτησε τη συνάντηση, η οποία προφανώς τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί και την παρακάλεσε να συζητήσουν το θέμα ξανά σε ποια βάση, δεν ξέρω πάντως πάλι ξανά, με βάσει τα νέα δεδομένα, λέει η Κυρία Δήμαρχος προς το σώμα, μήπως να κάνει αυτή τη συνάντηση, μήπως έχουμε κάποιο νεότερο στοιχείο, μήπως υπάρξει κάποια νεότερη εισήγηση από την πλευρά της Πολιτείας, με αυτήν την έννοια κάνει μία εισήγηση προς το σώμα. Εγώ θα ζητήσω από τους επεκεφαλείς των παρατάξων να τοποθετηθούν επί του θέματος. Το αν θα βγάλουμε ή θα επικαιροποιήσουμε στο τέλος την απόφαση ένα δεύτερο ζήτημα, θα μπούμε τώρα και θα τοποθετηθούμε επί των νέων δεδομένων. Ναι, αυτό λέω κύριε Παπά. Επομένως, κύριε Σιμιτζή, θα σας παρακαλούσα με αυτά τα δεδομένα να τοποθετηθείτε πάνω στο ζήτημα. Και γενικότερα στα δεδομένα που έχουμε πλέον στο στρατόπεδο. Βεβαίως. Πρέπει να σας πω ότι πριν έρθουμε εδώ, συμπτωματικά βέβαια, βέβαια τι έκανε και εμείς τον κ. Μουρτασάγα, εκ των πραγμάτων όσο και αν ως παράταξη η Δημοτική διατηρεί την αυτονομία της έναντι του κομματικού χώρου από τον οποίο προέρχεται, εντούτοις είναι σε θέση να μας μεταφέρει με μεγαλύτερη γνώση και επίγνωση και καλύτερες πληροφορίες το τι συμβαίνει εκεί στο στρατόπεδο και τι μπορεί να γίνει. Εγώ λοιπόν θα σας παρακαλούσα την τοποθέτηση. Δεδομένως συμφωνώ κιόλας με πράγματα τα οποία μας είπε πριν στην ιδιωτική μας συνομιλία. Αν το θέλει ο κ. Μουρτασάγας και αν το θέλουν και οι άλλοι συνάδελφοι βέβαια. Ναι, παρακαλώ. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση. Ο κ. Μουρτασάγας εκ των... Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το χαρακτήρα που έδειξε η διοίκηση του Δήμου. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί κανείς, μα κανείς να αντιλέξει. Θα συμφωνήσουμε επίσης ότι στο χώρο αυτών πλέον δεν έχει καμία, μα καμία επιρροή η ελληνική κυβέρνηση. Καμία. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που διαφεντεύουν στην κυριαρχία του χώρου... Αυτές φέρνουν τους ανθρώπους, αυτές κάνουν τις δικές... Κυρία Δήμαρχε, αυτές φέρνουν τους ανθρώπους. Είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστησης, η Είπατη Αρμοστία και η Γιατή του Κόσμου. Αυτές οι τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εξαιρετική δουλειά. Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια μη κυβερνητική οργάνωση από την Ελβετία, ο Ρυθρός Σταυρός, ο οποίος έχει αναλάβει μόνο τα ασυνόδευτα παιδιά. Δεν κάνει απολύτως τίποτα. Τα έχει περιορισμένα σε ένα χώρο και φτάσαμε σε σημείο αυτά τα παιδιά να δημιουργούν τα προβλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Εδώ θα ήθελα να επιμείνω ότι από τους 320 υπόλοιπους ανθρώπους, οι 170 έχουν άδεια παραμονής, επομένως παίρνουν διαβατήριο και φεύγουν. Οι υπόλοιποι 150 έχουν κάνει τα χαρτιά τους ή περιμένουν να κάνουν τα χαρτιά τους για επανενώσεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να κάνουν επανένωση με οικογένειες στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η προεκλογική περίοδο στη Γερμανία εδώ και καιρό και έχει κλείσει στρώφιγκα. Επίσης, οι οικογένειες από το Αυγανιστάν, από τη Συρία, από το Ιράκ είναι μπόλεμες περιοχές. Οι κουβεϊτιανές οικογένειες φεύγουν όλες για Αγγλία. Είναι δεδομένο. Όσα αναφορά τους υπόλοιπους, που είπε η κυρία δήμος και έχει απόλυτο δίκιο, είναι ένα μοσαϊκό. Είναι περιορισμένος ο αριθμός. Εδώ να αναφέρω ότι αν στο τέλος, όταν αυτοί οι αλλείτες της κεντρικής Ευρώπης, οι βίζεγρα, θα πρέπει να τους αναγκάσουμε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουν τα υπεσχημένα στην Ελλάδα, δεν θα παραμείνει πάνω από το 30% των 50-60.000 ανθρώπων που υπάρχουν σήμερα, που σημαίνει ένα ποσοστό 20.000, άρα περίπου 5.000 οικογένειες. Αυτές οι 5.000 οικογένειες με τα προγράμματα του ΟΥΕ θα φύγουν σε σπίτια, είτε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, που έχουν ανοίξει ήδη τα προγράμματα. Περιμένουμε μέσα στο, αν όχι τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου, να ανοίξουν καινούργια προγράμματα από τον ΟΥΕ για τα σπίτια, για σπίτια πλέον. Και ένα τελευταίο που έχω να παρατηρήσω, να πω μάλλον, γιατί κι εγώ όλο αυτόν τον καιρό είχα ενημερώσεις, αλλά δεν θεωρούσα ότι έπρεπε να γίνουν γνωστότερες. Ο Σύλλογος Καθηγητών και Καθηγητριών Αγγλικής Γλώσσης. Ο Σύλλογος Φιλολόγων. Ο Σύλλογος Καθηγητών και Καθηγητριών Γερμανικής Γλώσσας. Ο Δημοκρήτειο Πανεπιστήμιο με πρόγραμμα από το Τμήμα Ενιπιαγωγών. Όλο το καλοκαίρι έκανε συνεχώς, καθημερινά, στις οικογένειες, όχι τα συνοδευτά, σας ξαναλέω, τα συνοδευτά δυστυχώς τα έχουν πάρει σκέπη τους, αυτός ο περίεργο, αυτή η περίεργη μη κυβερνητική οργάνωση από την Ελβετία, η οποία στην κυριολεκσία τους έχει εξαθλιώσει και φτάσαν στο σημείο που φτάσαν να δημιουργούν τα προβλήματα που μας είπαν οι συμπολίτες μας. Κάνανε τόσα πολλά προγράμματα που οι ειδικοί μας άνθρωποι εδώ, οι καβαλιώτες καθηγητές ξένων γλωσσών, δεν είχαν χρόνο, δεν μπορούσαν να βρουν μέρες να τους κάνουν. Τα προγράμματα αυτών των ανθρώπων σημαίνει ότι τους μαθαίνουν τις ξένες γλώσσες, γερμανικά, αγγλικά, γιατί, για την Ελλάδα. Πιστεύω, εντάξει είπαμε το χέρι στη φωτιά, να το βάζουμε για κανένα. Θα πω για ακόμη μια φορά και θα εξάρω την στάση της δημοτικής αρχής, όσον αναφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι μόνοι μου, η προσωπική μου άποψη είναι, και δεν πιστεύω ότι είναι και γκέτο. Δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτούς, δηλαδή όχι οι πατεσαρμοστίες, οι έξω του Δημοκρίου του Πανεπιστήμιου, οι σύλλογοι φιλολόγων κλπ., που ασχολούνται με αυτούς τους ανθρώπους, δεν νομίζουν να του κάνουν κάτι. Τώρα τα προβλήματα είναι υπαρκτά, δεν τα θεσβητεί κανένας, δεν τους συζητάμε. Εδώ όμως θα έπρεπε και το κράτος, αλλά ίσως και εμείς δεν ξέρω με ποιον τρόπο, να πάμε να πιάσουμε από τα αυτοί αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση και να τους πούμε γιατί έχετε κλεισμένους αυτούς τους 18-20 ανθρώπους, οι οποίοι είναι παιδιά, έτσι. Δεν είναι κι οι γάμοι μεγάλη να τους φοβηθούμε. Θα σας δώσω τον λόγο μου. Γιατί δεν τους επιτρέπουν να μπουν στα προγράμματα, γιατί δεν τους επιτρέπουν να είναι σε καθημερινή βάση με τις άλλες οικογένειες και έχουν φτάσει στο σημείο αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα παιδιά να δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, ενώ οι άλλοι 320 να μην έχουν δημιουργείς κανένα. Εγώ εκεί το ιστιάζω το πρόβλημα το μεγάλο. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Και επαναλαμβάνω ότι όλες αυτές οι προσπάθειες εκμάθησης ξένων γλωσσών δεν γίνονται για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Μισόλεπτο θα σας δώσω τον λόγο κύριε Δήμαρχε. Χωρίς να θέλω να παραξηγηθώ τι κάνω τοποθέτηση, ο κ. Μουρτασάγας έθιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία ως προς το θέμα της μετανάστευσης. Επειδή όμως εδώ και σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον μιλάμε για την 4.64 του 2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, επικεντρωνόμαστε στο γεγονός του ότι είχαμε πει τότε ότι ναι, και νομίζω και ο κ. Βέρος η παράταξη έχει συμφωνήσει και σε αυτό, ότι ναι υπό τον όρον ότι θα είναι προσωρινή η διαμονή κλπ. Και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή πηγαίνει να δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή, της οποίας θα εγκένει άλλωστε σύντομα προγραμματιζόταν από τον κ. Υπουργό στην οποία δομή έχουν επέσει και εκατοντάδες δεκάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις όπως και θα έπρεπε άλλωστε και δεν φαίνεται ότι είναι κάτι το προσωρινό. Πολύ σωστά λέτε κ. Μουρτασάκ ότι αυτοί οι 150 θα πάνε άλλοι στη Γερμανία, άλλοι στην Αγγλία κλπ. Όμως θα έρθουν άλλοι 150, άλλοι 200, άλλοι 250 και θα αναπληρώνεται στον ΚΑΜΠΤ μέχρι να φτάνουν με 350 άτομα. Αυτή είναι η χωρητικότητα όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν εμείς εδώ όταν θα μιλήσουμε θα μιλήσουμε για τις θέσεις τις οποίες είχαμε πάρει ως δημοτικό συμβούλιο για την εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο. Και μάλιστα στο στρατόποδο Σιμακοπούλου εντός οικιστικής ζώνης εντός εντός εντός. Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο θα κλειθούμε σύντομα να πάρουμε απόφαση. Κύριε Πρόεδρε έχω μια απορία μήπως ξέρετε να μου τη λύσετε εσείς που είστε σε επαφή μαζί τους. Έχω ακούσει ότι δεν πειράζει κύριε Μουρτασάκα εγώ ειλικρινά εγώ δεν μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες. Θεωρώ πολύ είναι τόσο μεγάλο το θέμα ποιον πρώτο ποιον δεύτερο δεν με νοιάζει κύριε Μουρτασάκα. Δεν κολλάω εγώ σε τέτοιες. Εγώ έχω αγωνία όμως άκουσα και μπορεί να μην ελειθέρω ότι τέλος της χρονιάς κόβεται η χρηματοδότηση. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Προχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω με το Μετροπολή Τυχίου. Τι κάνουν οι πρόσφυγες σας του είπα. Εμείς τους φροντίζουμε κυρία Δήμαρχε μου λέει. Τι εννοείται δεν πληρώνουν πλέον η ΜΚΙΟ. Σταματήσαν να πληρώνουν η ΜΚΙΟ και πληρώνει η εκκλησία. Εκεί πληρώνει η εκκλησία. Εδώ ποιος θα πληρώσει. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Δήμος ξανά σε αυτή την περιπέτεια. Το χρέος του το έχει καν και με το παραπάνω θεωρώ. Λοιπόν ξανά σε αυτή την περιπέτεια δεν παίρνει. Άστουτο. Από την άλλη είπατε. Από τους 320 είπατε. Οι 170 έχουν άδεια παραμονής. Άρα οι άλλοι τι είναι κύριε Μουρτασάγκα. Κάποιες διευκρινίες τώρα. Για να ξέρουμε για τι πράγματα μιλάμε. Για να μην μπούμε σε λάθος συλλογιστικές. Και ξέρετε γιατί είναι το 170 από πού βγαίνει. Η Συρή με τους Ιρακκινούς είναι 170. Οι Αβγανείς δεν είμαι σίγουρη ότι δεν είναι παράνομοι. Στα άλλα κέντρα φύλαξης Αβγανούς θέλαν εξαρχής. Εξαρχής οι Αβγανείς πηγαίναν στο Παρανέστη. Τους ξεχώριζε η αστυνομία. Λοιπόν είναι εδώ εκπρόσωπος της από την αστυνομία. Είναι κάποιος εδώ που θέλει μιλήσει. Μια διευκρίνηση. Ο κύριος φιλόσοβος ήθελε μια διευκρίνηση. Κύριε Μουτασάγα θα ήθελα λίγο να καταλάβω ακριβώς σε συνέχεια αυτό που ρώτησε ο δήμαρχος. Γιατί για εμάνα είναι το μίζο θέμα να ξέρουμε πέρα από τις εθνικότητες όλων αυτών. Γιατί φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε τα στοιχεία που είπε ο δήμαρχος. Ωραία. Λίγο να διαχωρήσουμε κάτι. Ωραία. Εδώ πέρα όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μια διαδικασία ασύλου. Έχουν αυτοί 170 λέτε άδεια παραμονής. Ο άδεια παραμονής με το άσυλο είναι κάτι διαφορετικό. Θέλω να διευκρινίσετε το εξής. Έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου οι 170 και αν έχουν υποβάλει και έχει γίνει δεκτό, αν έχουν πάρει το άσυλο, ένα το κρατούμενο. Γιατί άδεια παραμονής είναι κάτι διαφορετικό και δεν νομίζω ότι μπορούν να πάρουν. Για τους υπόλοιπους, οι οποίοι είναι από άλλες χώρες, άλλες εθνικότητες, αυτοί όπως ξέρουμε, έχει αρκετούς και στα κρατητήρια, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή. Με αυτούς τι γίνεται, δεν κατάλαβα τι έγγραφα έχουν. Αν μπορείτε λίγο να το διευκρινίσετε αυτό. Έτσι, γιατί κι εγώ αυτές τις πηγές έχω, τις πηγές από το ασημακουπούλο έχω, κυρία δήμαρχη και κύριε Φιλόσογλου, αυτοί οι 170 άνθρωποι με τις άδειες παραμονής θα πάρουν διαβατήρου και θα φύγουν. Είναι δεδομένο. Οι υπόλοιποι έχουν κάνει χαρτιά να πάρουν άδειες παραμονής. Απλά δεν έχει τελειώσει ακόμα η διαδικασία. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους 150 έχουν κάνει έτοιση για επανένωση με οικογένειες στη Γερμανία. Μιλάω για αυτά τα άτομα που είναι εδώ πέρα τώρα. Δεν ξέρω ότι δεν μας προκύψει. 86 συν, η Ιρακινή 76 μας κάνει 162. Είναι ακριβώς το νούμερο που λέτε, κύριε Μούτασε. Οι άνθρωποι από μέσα από το ασημακουπούλο δεν μας είπαν ψέματα, αλήθεια μας είπαν. Όλες οι υπόλοιπες... Ξεφύγαμε, ξεφύγαμε τώρα λίγο, ναι, ξεφύγαμε. Είναι παράνομες, παράνομοι μετανάστες. Λοιπόν, εντάξει, ας πούμε λίγο να τοποθετηθούμε παρατάξεις. Και μετά από κάθε συμβούλος είναι και κάποιος πολίτης, ο οποίος θέλει και αυτός, είναι κάτοικος του Περιαλίου. Ποιο θέμα να τοποθετηθούμε. Το θέμα εισάγεται με ευθύνη της διοίκησης. Εάν θέλει η διοίκηση θα αποσύρει. Λοιπόν, εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και τώρα. Αποφασίζετε τι θέλετε. Εσείς εμείς θα αποφασίσουμε. Η διοίκηση. Λοιπόν, το έφερε, ας αποφασίσεις τι θέλεις. Το έφερε, το αποσύρεις μέχρι... Το εξήγησα, το εξήγησα. Πάλι τα ίδια. Είπα, δεν μπορώ να αφαιρέσω τον λόγο, κάνει μια πρόταση η κυρία δήμαρχος ενημερώνει το σώμα και θέλω επαφτής της προτάσεως και της εισηγήσωσης της κυρίας δημάρχου, να τοποθετηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Ναι. Ας πάμε να τελειώνουμε. Θα είμαι σύντομος. Για τι πράγμα, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε... Για να σας δώσουμε γραμμή. Για να μου δώσετε γραμμή. Τι γνωρίζει, ακριβώς, τι γνωρίζει, αλλά η επανάληψη είναι μύτη της σοφίας, έτσι. Άρα, λοιπόν, εγώ επαναλαμβάνω την άποψη που τέθηκε στο πρώτο-πρώτο Δημοτικό Συμβουλίο, όχι σε αυτό για το οποίο επρόγειτο να συζητήσουμε, ότι είμαστε αντίθετοι στην κετοποίηση των ανθρώπων αυτών, έτσι, και γι' αυτό το λόγο από την αρχή διαφωνήσαμε με το να παραμείνουνε περιχαρακομένοι στο στρατόπεδο ή οπουδήποτε αλλού περιχαρακομένοι, έτσι, με αυτή την έννοια. Άρα, λοιπόν, δήμαρχε, η άποψη μας είναι ότι πρέπει να πιέσει στον κύριο Μουζάλα και τον οποιοδήποτε... να αλλάξουνε τα πράγματα. Από εκεί πέρα να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, ούτε είναι θέμα τώρα να συζητήσουμε τι σημαίνει... Εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι παρήσταται ανάγκη να γίνουν κάποιες δυρωθωτικές κινήσεις προς το καλύτερο. Και να πω και κάτι... Η άγρισή του, δυστυχώς, κύριε Μουρτασάκα, ήταν τόσα λεφτά ρίξαμε. Να πω κάτι... Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι, ένα είναι το φάρμακο, παίρνουμε το στρατόπεδο στα χέρια μας και εδώ ξαναρχόμαστε στην άλλη ιστορία τώρα που γίνεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με τις διαδικασίες αυτές, που πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί το business plan, κύριε Δήμαρχε, για να μην έχουνε κανένα επιχείρημα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν ξέρω όποιο είναι. Και το 5% για το οποίο δόθηκαν οι διεφυλινήσεις, να το πάρουμε λοιπόν και να είναι δικό μας. Το 5% το πήρα ένα απόφαση, αν το πήρα. Είναι αγκάθη η ύπαρξη του camp μέσα σε χώρο, στον οποίο θέλουμε να εκμεταλλευτούμε. Τώρα τι συζητάμε. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Πρόεδρε, σύντομα, για να θυμόμαστε ακριβώς τι έχει συμβεί, θα κάνω και σύντομα την ιστορία αυτής της προσφυγικής ροής. Ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες, κύριε Πρόεδρε, θυμάστε καλά. Και συνάδελφοι ερχότανε, εμείς ήμασταν η πρώτη πύλη σόδου. Τώρα δηλαδή τι θέλετε τώρα. Πείτε την άποψή σας, θέλουμε. Τώρα διακόπτουμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Λοιπόν, θα το αποσύρουμε το θέμα, θα το αποσύρουμε τελικά. Κύριε Παπά, θα το αποσύρουμε το θέμα. Σας παρακαλώ θερμά, σύντομα, όσο μπορείτε πιο σύντομα, μην κάνετε αναδρομές, να μπούμε λίγο στο τώρα. Πάμε, πάμε κύριε Παπαδόπουλο. Και αυτοί που σου ζητάει να μιλήσουν σε μισή ώρα τα έχουν φύγει. Τι θέλετε τώρα, έγινε μια εισήγηση να μην μιλήσει κανείς άλλος. Εφόσον δεν θα πάρω, δεν θα έκανα εισήγηση, ενημέρωσα το σώμα, τι ακριβώς έχει. Ωραία. Θα πάω να μιλήσω, αποσύρω το θέμα, στο επόμενο δημοτικό το φέρω. Δεν αντέχετε την πολιτική κριτική. Δεν την αντέχετε, δεν αντέχετε. Καθίστε εδώ να τα ακούσετε. Το θέμα αποσύρεται. Απαράδεχτείστε. Το θέμα αποσύρεται και θα το φέρουμε σε συνεδρία σε αμέσως μετά τη συνάντηση της κυρίας δημάρχου με τον κύριο Μουζάλα. Το υπαρρυθμό 2. Διαβήβαση της υπαρρυθμό 97 του 17 απόφαση οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλλας, που αφορά την έγκριση απολογισμού του Δήμου Καβάλλας οικονομικά τους 2016. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Κύριε Κομουσίδη, πήραμε μια πρώτη γεύση, θα επανέλθει το θέμα πάρα πολύ σύντομα. Θα την πείτε την άποψή σας... Παρακαλώ τώρα, μη με φέρετε σε δυσκολιθέση. Βλέπετε τι γίνεται, τι τραβάμε εδώ πέρα τώρα. Τι να κάνουμε τώρα λοιπόν. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή... Εντάξει τώρα, σας παρακαλώ. Είναι δυνατόν τώρα... Σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ πολύ εδώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου Αγαπητή Συμπολίτες, πήρατε μια ιδέα περί του τι μέλη γενέστε. Θα επανέλθουμε σύντομα, ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία σας, η θέση... Λοιπόν... Ξέρω, έχετε απόλυτο δίκιο και γι' αυτό, κύριε Προυσαεύ, με δική μας πρωτοβουλία έρχεται και ξέρουμε ότι υπάρχει θέμα και γι' αυτό το φέρουμε και θέμα τακτικό. Το ξέρω, το ξέρω. Κυρία Ιωαννίδου, το ξέρουμε πολύ καλά και γι' αυτό το φέραμε το θέμα ως τακτικό για συζήτηση. Το ξέρω, ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε ή δεν θα συνεχίσουμε. Λοιπόν, συνεχίζουμε, παρακαλώ. Ξεφύγαμε λίγο, παρακαλώ. Κύριε Καλανταρίδη για τον απολογισμό. Κύριε Καλανταρίδη για τον απολογισμό, παρακαλώ. Συνάδελφοι, συνάδελφοι. Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί έχω εδώ και τον Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος θα μπορέσει να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις σας, απορίες και γιατί θα είμαι πολύ σύντομος. Γιατί σας έχουμε αποστείλει την έκθεση, την οποία έχει συντάξει η Οικονομική Υπηρεσία μέσω του Διευθυντήτης, όπου πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση και με πέρυσι, όπου είχε γίνει κάτι αντίστοιχο, έτσι ώστε όλοι να λάβουν γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλλας. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο σας έχει αποσταλεί, είναι πραγματικά πάρα πολύ κατατοπιστικό, πάρα πολύ αναλυτικό, έτσι ώστε να είχατε και εσείς τη δυνατότητα, όσοι τέλος πάντων θέλανε, να λάβετε γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτά τα οποία θέλω να πω εν συντομία, 2-3 πραγματά και είναι τα εξής. Αυτό το οποίο γίνεται αντιληπτό από ό,τι σας έχει αποσταλεί, είναι ότι πραγματικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σταθερότητα στην οικονομική κατάσταση του Δήμου και έχω την αίσθηση ότι η σταθερότητα λέει πολλά, είναι γνωστό σε όλους του τι ακριβώς περνάμε τα τελευταία χρόνια ως χώρα, άρα το να παρουσιάζεις μια σταθερά καλή οικονομική κατάσταση, πιστεύω ότι λέει πάρα πολλά. Αυτά τα οποία θα ήθελα να αναφερθώ χαρακτηριστικά, είναι 2-3 πράγματα και τα λέω εν συντομία. Στο κομμάτι των εσόδων όπου σας παρουσιάζεται, στους πίνακες τους οποίους έχει αποσταλεί, παρουσιάζεται μια μικρή αύξηση στα τακτικά έσοδα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου κυρίως έχει να κάνει με δύο κωδικούς, θα έλεγα. Ο ένας έχει να κάνει με τα ανταποδοτικά τέλη, όπου μετά από μία μικρή κάμψη που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το 2016 φαίνεται να ανακάμπτουμε και να επανερχόμαστε σε μία εισπραξιμότητα πάρα πολύ καλή. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό παρατηρείται και φέτος, άρα υπάρχει συνέχεια. Καθώς επίσης και στο ότι υπήρξε μία αύξηση στα έσοδα, τα οποία είχαμε από επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση και αυτό έχει να κάνει ακριβώς με το ότι εξοφλήθηκαν μέσα στο 2016 οι υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους προς τους δήμους. Εκεί λοιπόν το Δεκέμβριο του 2016 μας ήρθανε τα χρωστούμενα τα οποία είχαν υποσχεθεί όχι μόνο οι κυβέρνες την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά και οι προηγούμενες ότι θα αποδοθούν στους δήμους που όντως έγινε μέσα στο 2016 και γι' αυτό παρουσιάζεται εκεί κάποια μικρή αύξηση. Αντίστοιχα στο κομμάτι των εξόδων τώρα, να αναφέρω πάλι δύο χαρακτηριστικά, παρουσιάζεται εκεί μία αύξηση στα έξοδα χρήσεις, η οποία έχει να κάνει κυρίως με τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού και συγκεκριμένα με το έκτακτο προσωπικό το οποίο προσλήφθηκε μέσα στο 2016, όπου εκεί υπήρχε μία μεγάλη σχετικά αύξηση, καθώς επίσης και στις μεταβιβάσεις που κάνουμε στα νομικά πρόσωπα, είτε λόγω του ότι υπήρξαν περισσότερα χρήματα, τα οποία ήρθαν από την Κεντρική Διοίκηση για να αποδώσουμε, αλλά και γιατί αυξήσαμε την χρηματική βοήθεια και ως δήμος σε κάποια νομικά μας πρόσωπα, είτε αυτά λέγονται δημοφέλη, είτε αυτά λέγονται σχολεία, όπου υπήρχαν πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες. Και εδώ έρχομαι τώρα να κάνω ένα μικρό σχολιασμό. Και το λέω αυτό γιατί επανειλημμένος εδώ μέσα έχουν υπάρξει τοποθετήσεις αρχιουγών, γιατί δίνονται λεφτά στις εκδηλώσεις, γιατί πολύ απλά, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι, θα λέγαμε, μία στρατηγική επιλογή της διοίκησης, να δίνονται ακριβώς λεφτά σ' αυτούς τους τομείς. Και γιατί θέλουμε να δώσουμε, γιατί έχουμε αυτόν τον στρατηγικό στόχο, αυτή τη στρατηγική επιλογή, γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, όσο και αν το αρνείστε, όχι όλοι, κάποιοι τέλος πάντων, η κατάσταση, η εικόνα την οποία παρουσιάζει αυτή η πόλη τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιλογές και αυτά τα οποία έχει κάνει η διοίκηση. Θα λέγαμε ότι είναι μία εικόνα που παρουσιάζεται και γενικότερα. Αλλά ειδικότερα εδώ, είναι γνωστό σε όλους, είναι πασιφανές, το ζούμε καθημερινά. Αυτή η τεράστια, θα λέγαμε, αύξηση, η οποία υπάρχει στον κόσμο, ο οποίος περνάει από την πόλη μας, μένει στην πόλη μας, διασκεδάζει στην πόλη μας και πάει λέγοντας. Φανταστείτε λοιπόν, μιας και είναι το ζητούμενο από αυτά τα οποία μας λέτε, να έρθουν και να μείνουνε, ακούμε από όλους αυτή την πόλη, έτσι. Γιατί είναι πραγματικά κάτι το οποίο το χρειάζεται η πόλη μας. Ποιος, λοιπόν, θα επανερχόταν σε έναν τόπο, έτσι, ο οποίος θύμιζε νεκροταφείο. Γιατί αυτή είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, η προσωπική μου άποψη. Και εγώ όταν πηγαίνω κάπου, έτσι, θέλω να δω να υπάρχει μια κίνηση, θα έλεγα, μέσα στον χώρο στον οποίο ζω. Δεν θέλω να πάω σε κάποιο χώρο, ο οποίος θυμίζει κυριολητικά νεκροταφείο, όπου δεν έχει να μου παρουσιάσει τίποτε, δεν έχει να μου δώσει κάποιες εμπειρίες ζωής. Αυτά, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, γίνονται ακριβώς με χρήματα σε αυτούς τους τομείς. Άρα, θέλουμε και το κάνουμε και έχουμε πάρα πολύ καλή άποψη του τι ακριβώς κάνουμε. Επίσης, κάτι το οποίο έχει υποθεί από πολλούς και το διάβασα μάλιστα και σε κάποιο, δεν ξέρω, είναι εδελτίο τύπου, είναι συνέντευξη, την οποία έτυχε να δω συγκεκριμένα από τον κ. Σιμητζή, όπου λέει δεν γίνεται τίποτε απολύτως στον τομέα των έργων και αυτό αποτυπώνεται από τον οπολογισμό. Να σας θυμίσω, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το 2016 ήταν ένα έτος όπου ήδη έκλεινε η προηγούμενη υπερογραμματική περίοδος, είχαν μείνει τα υπόλοιπα, έτσι. Δεν είχε ξεκινήσει ακόμα οι καινούργια, ώστε να υπάρχουν καινούργια ενταγμένα έργα, τα οποία να αρχίσουν να τρέχουν και να έρχονται χρηματοδοτήσεις. Αλλά αυτό το ξέρετε πολύ καλά, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ήδη γίνεται. Ότι με το που αρχίζουν τα μέτρα και ο Δήμος καταθέτει προτάσεις, ήδη να θυμίσω ότι έχει ενταχθεί το 21, πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ήδη στη βιώσιμιαστική ανάπτυξη έχει ευοδοθεί η προσπάθεια την οποία έκανε ο Δήμος άλλα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, στα επόμενα χρόνια, αγαπητοί συνάδελφοι, θα δούμε αυτή η εικόνα, έτσι, και αυτό είναι το φυσιολογικό, να αντιστρέφεται, γιατί όλα αυτά από σαν θα αρχίσουν να μπαίνουν μέσα στα απολογιστικά στοιχεία, έτσι. Μια στιγμή, λίγο να δω, αν θέλω να πω κάτι άλλο. Νομίζω το είπα αυτό. Έτσι, και επίσης να θυμίσω κάτι ακόμη, ότι γενικά τα συγχρεματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία μπήκανε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν όλα σε φάση όπου κλείνανε, έτσι, και όπου οι δήμοι καταθέτανε καινούργιες προτάσεις, έτσι. Αν ευοδοθούν, λοιπόν, αυτές θα αποτυπωθούν και αυτές τα απολογιστικά στοιχεία των επόμενων ετών. Αυτά τα λίγα από μένα είναι εδώ ο κ. Χατζικωνσταντιούνου. Αν θα ήθελε να σας πει και αυτός δύο λόγια πριν κάνετε κάποιες ερωτήσεις, πριν δείτε διευκρινήσεις ή πριν κάνετε τοποθετήσεις. Ευχαριστώ. Άρα θα προχωρήσουμε, Πρόεδρε, αν υπάρχουν ερωτήσεις. Γιατί είχατε σταλή τα σημεία, δεν είναι πολύ καλά. Λοιπόν, κ. Σιμιτζή, ερωτήσεις, ερωτήσεις. Ξεκινάμε ο κ. Σιμιτζής, παρακαλώ. Και ο κ. Βέρος μετά. Έχω, βέβαια, αρκετές ερωτήσεις και παρά το περασμένο της ώρας είμαι υποχωρωμένος, γιατί ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η πολύ καλή δουλειά από τον κ. Χατζικωνσταντιού και τα υπόλοιπα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, μας δημιουργούν όμως και ανάλογα αντίστοιχες απορίες. Λοιπόν, βλέπω εδώ ότι υπάρχει ένας κωδικός 1323 εσόδων και 1328. Και οι δύο αναφέρονται σε έσοδα. Είναι έσοδα έσπα, ναι, σε έσοδα έσπα. Στη σελίδα… Α, εγώ δεν έχω αρίθμηση. Στον πρώτο πίνακα στην ουσία, ναι. Εδώ, στον πρώτο μικρό πίνακα, ναι. Εκεί που λέει έσοδα, επιχορηγής για επενδύσεις, υπάρχουν και οι δύο κωδικοί αναφέρονται σε έσοδα από έσπα. Όχι τι είναι ο ένας κωδικός και τι είναι ο άλλος, αν μπορείτε να εξηγήσετε. Α, συγγνώμη. Ναι, είναι δύο κωδικοί που αφορούν εδώ το έσπα. Το 1323, θα δείτε ότι παρουσιάζει κίνηση το 2012, το 2013, ενώ το 1328 είναι 14, 15, 16. Είναι άλλαξο τύπος του προϋπολογισμού. Πλέον τα έργα του ΕΣΠΑ μετά το 2014 τα παρακολουθούμε σε ξεχωριστό κωδικό και το ίδιο πράγμα. Επόμενη ερώτηση. Έχουμε στα έσοδα κωδικού 04, αναφέρεται στο κείμενο ότι αυξήθηκαν αυτά τα έσοδα, μεταξύ άλλων και από τα δικαιώματα χρήσεις του κολυμπητηρίου. Ξέρουμε το ποσό που πράξαμε από τα δικαιώματα χρήσης του κολυμπητηρίου. Και περιτέρου δεν υπάρχει αντίστοιχη αναφορά στα έξοδα. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Όμως υπάρχει έναν νούμερο, να ξέρουμε, το συγκεντρωτικό κόστος λειτουργίας του κολυμπητηρίου. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, όπως είναι τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις. Αυτά τα έξοδα είναι προφανές ότι έχουν σπάσει σε επιμέρους κωδικούς, Εργάζονται δύο υπάλληλοι, οι οποίοι εκτελούν χρέη ταμεία, γιατί δεν υπήρχε αυτό, είναι online το σύστημα συνδεδεμένο, πληρώνει ο πελάτης ή ο αθλούμενος επιτόπου και λαμβάνει επιτόπου την απόδειξη την όμιμη, ενώ παλιά δίνονταν ένα πρόχειρο χαρτί, ηλεκτρονικά ενημερώνεται το Ταμείο του Δήμου και την άλλη μέρα το πρωί ο αρμόδιος υπάλληλος, ο επιφερτισμός με αυτά τα χρέη, πηγαίνει τα χρήματα. Από εκεί και πέρα, κύριε Σιμητσή, για το προσωπικό που λέτε, για το κόστος, κάποια δήμηνα τα οποία κατά καιρούς χωρούμε για την καθαριότητα, φυσικά, έτσι. Για αυτά υπάρχουν συμβάσεις σταξιοτεχνική υπηρεσία. Εγώ εκεί που γνωρίζω σας απάντησα και νομίζω να σας έχω καλύψει. Όχι, ακόμα δύο ερωτήσεις. Αν έχουμε εικόνα για το κόστος της άρδευσης και της οφειλές τρίτων προς τον Δήμο από αυτή την αιτία, τι αφορά στον κωδικό 6738 η καταβολή ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων στη δημοφέλεια. Δηλαδή υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το 2014, εντάξει δεν υπήρχε τότε το Κοσμόπολης, αλλά το 2015 ήταν 670.000. Ξέρουμε λοιπόν αυτή τη διαφορά, αυτό το ποσό τι αφορά. Και στο τέλος στον κωδικό 616 αμοιβές και έξοδα τρίτων που οφείλεται αυτή η τεράστια αύξηση. Ο 616 αμοιβές και έξοδα τρίτων. Είναι 365.000 περίπου η διαφορά. Αυτά είναι τα τρία τελευταία ερωτήματα. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση που λέτε για τη δημοφέλεια, ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει με τους μισθούς, αυτών οι οποίοι μονημοποιήθηκαν. Να σας θυμίσω ότι πριν τρία σχεδόν χρόνια στην αλλαγή της διοίκησης, κάπου εκεί το 2014 με 2015, μονημοποιήθηκαν κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν ζητήσει τη μονημοποίησή τους. Αυτό προκύπτει ένα κόστος, έτσι, κάποιος πρέπει να το καλύψει το κόστος. Έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα χρήματα τα οποία δίνουμε στη δημοφέλεια έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτές τις μισθοδοσίες. Πέρα από το κοσμόπολη στο οποίο αναφερθήκατε, με το air show κλπ. Πέρσι, να σας συγγνώμη λίγο που παρεμβαίνω, για ένα λεπτό. Πέρσι, πριν τη λήξη του έτους, είχαμε φέρει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση της χρηματοδότησης του δήμου προς τη δημοφέλεια περίπου 300.000 ευρώ και μάλιστα είχαμε φέρει οικονομική κατάσταση ακριβώς πώς προκύπτει αυτό το ποσό. Άρα, έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως όλο αυτό το ποσό δεν είναι μόνο το επιπλέον ποσό που αναγκάζεται η δημοφέλεια να δίνει για μισθούς. Ο δήμος υποχρεούνται βάσει νόμου να καλύπτει οποιαδήποτε διαφορά εισόδων-εξόδων. Αυτό είναι νόμος. Έχουμε επιπλέον πολλές εκδηλώσεις, όπως σας είπε και ο κ. Καλανταρίδης πριν. Αυτό είναι μια πολιτική της διοίκησης, η οποία έχει αποτέλεσμα. Και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέπεις κανείς. Και τα επιπλέον άτομα προσωπικού που έχει δημοφέλεια. Πάμε παρακάτω, πάμε παρακάτω. Συνεχίζουμε, παρακαλώ. Κύριε Βέρο, παρακαλώ τις ερωτήσεις σας. Ναι, δυο ερωτήματα. Έχω και άλλα ερωτήματα, αλλά τέλος πάντων η περασμένη ώρα. Νομίζω ότι είναι σημαντικά αυτά και πάμε από το συνοπτικό και συγκεντρωτικό πίνακα του απολογισμού. Θα ήθελα να ρωτήσω. Αυτό το αποθεματικό, δηλαδή το πλαιόνασμα των 10.800.000 περίπου, υπάρχει σερευτσό στα ταμεία, για είναι πλασματικό. Τα ταμεία 12.000.000 περίπου, το 2016.000.000 περίπου, το 2010.000.000 περίπου. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Το δεύτερο ερώτημα. Όχι, όχι, όχι. Ευχαριστώ πολύ. Εμένα με ενδιέφερε να δω αν είναι σε χρήμα ή ενδεχομένως λόγω λογιστικών τρατυπιών κτλ. Όχι, εντάξει, τελείωσε. Δεν θέλω τίποτα περισσότερο. Το δεύτερο. Ο πρόεδρος το κατάλαβε. Χαίρομαι ιδιαίτερα. Λοιπόν, το δεύτερο όσον αφορά με τα έξοδα. Μου κάνει η εξής εντύπωση. Ενώ εσύγκριση με 12, 13, 14, 15, έχει μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο περίπου οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού. Και έχει μια λογική στη λογική ότι κυρίως μετά το 12 αποχώρησαν πάρα πολύ στη συνταξιοδότηση. Ποια βέβαια δεν γίναν προσλήψεις μόνοι μου τακτικού προσωπικού. Βλέπουμε το αντίστροφο ότι αμοιβές ερετών και τρίτων από εκεί που ήτανε περίπου τα προηγούμενα χρόνια μέσω όρων 800.000 να έχουμε ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και να φτάνουμε το 1 εκατομμύριο 100. Δηλαδή βλέπουμε να αυξάνεται 300.000. Μπορείτε να με εξηγήσετε είτε εσείς κύριε Διευθυντά είτε ο αντιδήμαρχος ή ο οποιοσδήποτε από τη διοίκηση γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση της τάξης περίπου σε ποσοστό που φτάνει το 30-40% για τις αμοιβές των ερετών και των τρίτων. Αναφέρετε στις αμοιβές και στο 61 στις αμοιβές των ερετών. Όσον αφορά των 60 αμοιβές και έξοδο προσωπικού έχουμε μια τόση θα έλεγα 14-15 οφείλεται στην κατάρριξη των ευρυσιών δημοτικής αστυνομίας σχολικών φυλάκων. Και στις αποχωρήσεις το λιγότερο. Σκεφτείτε ότι η μισθοδοσία της δημοτικής αστυνομίας έτσι ακριβώς. Και των σχολικών φυλάκων πιάναμε το εκατομμύριο. Στο 61 αμοιβές ερετών και τρίτων, η αύξηση αυτή δεν είναι από τις αμοιβές των ερετών. Σε αυτό το κωδικό μέσα είναι και οι αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών. Γιατρός εργασίας, τεχνικός ασφαλίας ή κάποιους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Αμοιβή κτινιάτρου, απολύμαση, απεντόμωση, ενημέρωση, έλεγχος και εφαρμογή συστήματος, διαχειριστικές ικανότητες της Δήμου Καβάλας, δικαιώματα IP. Αμοιβή δασολόγο, τελικά δεν το πήραμε αυτό. Επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Δήμου Καβάλας για την κατάρα στρατηγικής βιώσιμης αστυκής ανάπτυξης. Αμοιβή κτινιάτρου, απολύμαση, επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μας κάνουν κάποιες μελέτες ή κάποια προγράμματα. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με τους ερετούς. Με τους ερετούς δεν έχει να κάνει. Αν θα δείτε με τους ερετούς, υπήρχε μία πτώση, ήταν το 12-13 το όνομα που καταργήθηκαν οι αμοιβές των δημοτικών συμβούλων στις συναιδριάσεις. Και έχει μείνει σταθερό. Έχετε κάποια άλλη εκκρεμότητα. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ να τοποθετηθούμε. Αν και πρέπει να σας μαλώ, θα το κάνω. Διότι ήδη βλέπω στην πρωινή την τοποθέτησή σας στο site της πρωινής σας. Γιατί με σταθερώσεις απόση. Και η άποψη μου λυπάμαι, θα του πω, αλλά αποδεικνύει ότι στα χέρια σας ο Δήμος υφίσταται πολύ μεγάλη παραγμή. Αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητή Δήμαρχε. Και επιπλέον αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Οι οποίοι βέβαια πολλές φορές στους ισολογισμούς, απολογισμούς, είναι κρυπτογραφικοί, κρύβουν. Αλλά, εν πάση, αυτός από την άλλη πλευρά, με τη σωστή ανάλυση, αποκαλύπτουν. Τι αποκαλύπτουν εδώ πέρα, ότι αυτό το μόνιμο παράπονό σας, ότι δεν παίρνετε χρήματα από το κράτος, δεν είναι αληθές. Εγώ, σε καμία περίπτωση, δεν θα έρχομαι να υποστηρίξω τη σημερινή κυβέρνηση, έτσι γνωστό αυτό. Αλλά εδώ, διαπιστώνω ότι επιδαψηλεύει τιμές και χάρες, όχι σε εσάς προσωπικά, γενικότερα στην τοπική ευτοδιοίκηση, γιατί φαντάζομαι το ίδιο θα συμβαίνει όσον αφορά τη χρηματοδότηση, σε όλη την Ελλάδα. Εδώ βλέπουμε λοιπόν, ότι σε σύγκριση με το 2013 για παράδειγμα, όταν ήταν η τελευταία φορά που μειώθηκαν οι κρατικές επιχορηγήσεις, ο δήμος μας το 2016 έπραξε ένα εκατομμύριο παραπάνω. Αν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τα μικρότερα λειτουργικά έξοδα, αποφύλλοντας της αποχωρής των υπαλλήλων, στις μειώσεις των μισθών όσων εργάζονται, διότι υπάρχει πλέον το ενίο μισθολόγιο, στην μίωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί όλα αυτά είναι αλυσίδα, και θα προσθέσουμε άλλο ένα εκατομμύριο 300.000 σε αυτά τα εύκολα, θα έλεγε κανείς, έσοδα τα οποία αποκτήσατε άκοπα, με ευκολία, χωρίς να έχετε κάνει κάποια προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών, ή για μίωση της πατάλης των πόρων σας ή για αύξηση των κερδών. Τα διαπιστώνει κιόλας αυτά η έκθεση που συνέταξε ο κ. Χατζικοσταντίνου, μεταφέροντας την επιστημονική άποψη που υπάρχει στα στελέχη του δήμου. Και ξέρετε, αγαπητοί δήμαρχοι, όταν υπάρχουν χρήματα στο τανείο χωρίς σχέδιο για την αξιοποίησή τους και χωρίς σκόπο από την απόκτησή τους, αρχίζει η διαχείριση να χάνει, και ιδίως χάνει τον ενάρετο χαρακτήρα που οφείλει να έχει. Αρχίζει τότε η σπατάλη. Κάποτε είχε αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος τη λέξη party, γλέντια, πανηγύρια, χαμός γίνεται. Ένα εκατομμύριο τώρα μόλις, λοιπόν, το αποκάλυψε η κυρία Ιωσιφίδου, που δίνεται ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες παραπάνω δίνονται στην δημοφέλεια. Δεν μπορεί να είναι η μισθή μοναχα των ΑΜΕΑ που βεβαίως όταν προσλήφθηκαν, δεν προσλήφθηκαν επειδή ο δήμος τα έδινε τα λεφτά, αλλά επειδή τα ίδιοι πόροι της δημοφέλειας επαρκούσανε, αλλιώς ήταν παράνομη αυτή η πρόσληψη. Υπάρχει βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας της δημοφέλειας ότι μπορεί να καλύψει τη μισοδοσία τους συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλιώς ήταν παράνομη η πρόσληψή τους. Άρα, λοιπόν, καταπύπτει αυτό το επιχείρημα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε αφρώα χρηματοδότηση της δημοφέλειας για εκδηλώσεις. Βεβαίως, δεν μπορεί να είναι το κοσμόπολις αυτό που βάρινε. Το κοσμόπολις μόνο 200.000 εκατοστίζει, το μόνο εντός εισαγωγικών φυσικά. Αυτή η διαφορά των 115.000 το 2014, ή των 600.000, να θέλετε, το 2015, με το 1.100.000 το 2016, δείχνει διασπάθηση. Έτσι, είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Και βεβαίως, αυτές οι εκδηλώσεις που γίνανε, γίνανε χωρίς σύστημα. Είναι εκδηλώσεις που έχουν ξεχαστεί. Εκτός από το κοσμόπολις, πείτε μου τι άλλο έγινε το 2016 και χρηματοδοτήθηκε με αυτό το 1.100.000. Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση, αγαπητοί συνάδελφοι. Η σπατάλη. Η χειρότερη περίπτωση, να μην τη σκεφτούμε καλύτερα, να μην την πω εγώ εδώ πέρα. Δεν την υπενίσομαι. Παρ' όλα αυτά, στην ατμόσφαιρα της πόλης, η σκιά, η απειλητική σκιά αυτής της χειρότερης περίπτωσης πλανάται πάνω από την πόλη. Και να το λάβετε υπόψη σας, αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας, για τα επόμενα δύο έτη που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά και στις δυο περιπτώσεις. Τώρα, άραγε υπάρχουν καλύτερα αποτέλεσματα τουλάχιστον έτσι στα έργα, στο τεχνικό πρόγραμμα, στην υλοποίηση ας πούμε σχεδίων. Και εδώ ακόμα υπάρχει και παρατηρείται απαράδεκτη παραγμή στο Δήμο Καβάλας. Σεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται ανοιωτή. Η διοίκηση δεν αγοράζει μηχανήματα για το Δήμο, μεγάλα μηχανήματα. Αφέρομαι στα φωτοτυπικά που αγοράστηκαν φέτος, θα τα δουν αυτά. Περιμένω απαντήσεις από τη διοίκηση. Εννοώ μηχανήματα παγίων, παγίου χαρακτήρα που θα κάνουν καλά τη δουλειά της τεχνικής υπηρεσίας και της καθαριότητας. Και δεν ανανεώνει για τον εξοπλισμό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ανταποδοτικά που περισσεύουνε, με κίνδυνο να διωχθούμε και ποινικά, ανέφερε η έκθεση του κυρίου Χατζικοσαντίνου. Το ΕΣΠΑ δεν το αξιοποιεί η διοίκηση. Δεν απορροφεί χρήματα, η απορρόφηση είναι σχεδόν μηδενική, εδώ ένα εκατομμύριο μονάχα, και αφορά αποκλειστικά και μόνο έργα της δικής μας διοικήσως, τα οποία όμως τελειώνουν, μπορείς να έρχονται καινούργια. Η διοίκηση δεν χρηματοδοτεί ούτε και καινούργιες μελέτες, τουλάχιστον έτσι να σχεδιάσει το μέλλον. Μιλάμε τώρα για το 2016. Μακάρι το 2017 να έχει αντιστραφή, δεν το βλέπω. Ούτε και τα 17 συγχρηματοδοτούμενα, είδαμε το χρώμα του χρήματος ακόμα, αγαπητέ μου δημοσθένη, και εν πάση περιπτώσει είστε και τρία χρόνια διοίκηση. Λοιπόν, όσον αφορά τα υπόλοιπα, τους σχεδιασμούς, δεν σχεδιάζεται το μέλλον, καμία μελέτη. Και μάλιστα, έχετε παρατήσει στην τύχη τους, στην ατυχία τους μάλλον, τους πολοδομικούς σχεδιασμούς που είχαμε ξεκινήσει και είχαμε υλοποιήσει εμείς μέχρι το 2014. Σας θυμίζω ότι μετά το γενικό πολοδομικό σχέδιο, μετά την ένταξη του σχεδιού πόλης στο Περιγιάλη, θα έπρεπε να έχουνε γίνει μια σειρά από επιμέρους πολοδομικές μελέτες. Προβλέπει το γενικό πολοδομικό σχέδιο, για παράδειγμα στην περιοχή πίσω από το εργατικό κέντρο, ένα παράδειγμα σας αναφέρω, αλλά επιπλέον θα έπρεπε να βάλετε προς την τροποποίηση του σχεδίου πόλης συνολικά του ρημοτομικού σχεδίου, όπως επίσης και τις επιμέρους τοπικές τροποποίησης που έχουμε ξεκινήσει, αλλά τις έχετε ξεχάσει πίσω από τις Καμάρες και μέχρι το πρώτο Γυμνάσιο. Λοιπόν, εμείς κάναμε την προσπάθειά μας να ξεπεράσει η πόλη τους παροχημένους σχεδιασμούς της δεκαετίας του 70, γιατί ακόμα εκεί κρεμόμαστε στους παροχημένους πολοδομικούς σχεδιασμούς της δεκαετίας του 70, αφού το ρημοτομικό μας είναι του 1980, αλλά εσείς αυτά όλα τα έχετε παρατήσει. Τελικά, η παράταξη Ανάσα για την πόλη πέτυχε ένα επιστημονικά ακατόρθωτο. Που το Οινστάινγκ δεν το πέτυχε. Ότι η κυρία Τσανάγκα που μας ακούει από το μεγάφωνο, γύρισε τον χρόνο. Μας επέστρεψε πίσω 50 χρόνια, τη δεκαετία του 1970. Αυτά λοιπόν, συνάδελφοι, η ψήφος μας είναι αρρυντική, όπως εννοείται. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμήτζη. Κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Άκουσα το σχόλιο της Δημάρχου, κ. Πρόεδρε, αλλά το άκουσα και το πρωί σε ραδιοφωνική κομπή. Ξεδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για να χαμογελάνε οι καβαλιώτες, το ξαναείπε σήμερα. Έτσι βλέπουν και οι τουρίστες και έρχονται σε χαμογελαστούς ανθρώπους και αφησάνε τον τουρισμός. Έτσι αντιλαμβάνει την κ. Δήμαρχος τον τουρισμό. Τέλος πάντων, ας μην το σχολιάσω περισσότερο. Λοιπόν, στην έκθεση. Πράγματι η υπηρεσία έκανε μια πολύσέληδη και καλή τεκμηρίωση στην έκθεση που μας παρουσιάζει. Βέβαια, μπορώ να πω ότι καλύπτει λίγο την υπηρεσία, καλύπτει και λίγο την διοίκηση. Είναι μια τα συστημές που καταλαβαίνω και τη θέση, αλλά νομίζω ότι έγινε μια εμπεριστατομένη δουλειά και θέλω να το καταθέσω. Η γενική εικόνα είναι ότι δεν θα πω στα επιμέρους, δεν θα κάνω ερωτήσεις, γιατί τώρα δεν θα καταλαβαίνει και ο κόσμος. Πέρασε και η ώρα. Η γενική εικόνα είναι ότι ο δήμος μαζεύει χρήματα και δεν επενδύει σε νέες μελέτες και νέα έργα. Αυτό είναι γεγονός. Ένα, όσο και να θέλει βέβαια κάποιοι εδώ μέσα, για να μην αναφέρον όματα και πάρουν το λόγο του προσωπικού και αρχίσουν πάλι τις ιστορίες για αρκούδες, ότι όσο και να θέλουν κάποιοι να λένε ότι εμείς έχουμε προγράμματα, έχουμε αυτά, είμαστε στη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πρόγραμμα μας τεταγμένη του 21, ξεχάσατε να πείτε και την όχε, να πείτε ωραίες φιλολογίες, βλέπω όμως δεν γίνεται, εδώ υπάρχουν έργα όρημα με εργολάβους και δεν ξεκινήσατε ακόμα. Τώρα όλα αυτά που λέτε ο κόσμος τα βλέπει και τα αισθάνεται. Κύριε Δήμαρχε, ο Ταμιακός Απολογισμός του 2016 αποδεικνύει ότι ακολουθείτε ξεκάθαρα μια φορομπηκτική πολιτική, ενάντια στους δημόδες βέβαια. Σας είχα πει κάποτε ότι εφαρμόζεται την πολιτική του Σόιμπλε, γι' αυτό ακριβώς το λόγο σας το είπα, είναι ακριβώς η ίδια πολιτική. Μαζεύει χρήματα και θα σας τα αναλύσω λίγο παρακάτω γιατί τα αποδεικνύει και η έκθεση που θα σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα. Πέρα από τη φορομπηκτική πολιτική, δεύτερον υπάρχουν έλλειψεις της επενδύσης. Τρίτον, ενώ δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για νέα έσοδα αλλά μόνο για φόρους. Τέταρτον, επενδύεται στα πανηγύρια, είμαστε υπέρ των εκδηλώσεων αλλά δεν είμαστε υπέρ των πανηγυριών που προτιμάτε. Καλά λέτε ότι φτιάχνετε, δημιουργείτε, οριμάζετε, επενδύετε αλλά δυστυχώς, λέει η έκθεση μέσα, ο δήμος εισπράτει περισσότερα ανταποδοτικά εσόδα από τις πληρωμές που εδενεργεί για αυτά. Ό,τι και να λέτε, σας διαψεύδει αυτή η παράγραφος, κυρία δήμαρχε. Λέει επίσης ότι ο δήμος δεν αντλεί πόρους για την εκτέλεση έργου. Όσο και να καθιέσετε ότι κάνετε έργα, το λέει το εισηγητικό της έκθεσης. Λέει επίσης ότι ο δήμος αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των δαμπανών για τη λειτουργία του, περιορίζοντας τις επενδύσεις. Εσείς μπορεί να λέτε ότι οριμάζετε μελέτες, κάνετε επενδύσεις ή οτιδήποτε, αλλά λέει άλλα η έκθεση. Επίσης, από την μια δηλαδή μαζεύεται παραπάνω χρήματα από τους πολίτες και από την άλλη δεν κάνετε επενδύσεις με όσα μαζεύετε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το μόνο που αυξάνεται είναι η επιχωρήγηση στη δημοφέλεια για να πολλαπλασιάσετε τις εκδηλώσεις για τις οποίες δεν είχαμε ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιο είναι το όφελος που μας έδωσαν τα χρήματα ακριβώς όσα ξοδέψατε. Κυρία Δήμαρχη, σας έχουμε πει πολλές φορές ότι θα μπορούσατε να κάνετε εκδηλώσεις με λιγότερα χρήματα, εσείς όμως επενδύετε απ' ό,τι φαίνεται στη μελλοντική σας εκλογή. Μόνο αυτό σας ενδιαφέρει και αναρωτιέμαι μάλλον και σας ρωτώ θα έλεγα παράλληλα κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου πως είναι δυνατόν γιατί σε λίγο καιρό θα έρθουν αυξήσεις στο νερό, θα τις φέρετε, θα έρθουν αυξήσεις στα ανταποδοτικά, δηλαδή στα σκουπίδια, θα φέρετε αυξήσεις και από την άλλη να λέει μέσα η εισήγηση ότι ο δήμος, η εισήγηση της υπηρεσίας σας, ο δήμος της υπηρεσίας μας μάλλον, γιατί είναι και η δική μας υπηρεσία, μου το μάθει ο κ. Χατζηκοσταντίνου αυτό και τον ευχαριστώ, ο δήμος πρέπει να μειώσει τις τιμές των τελών καθαριότητας, το λέει ξεκάθαρα μέσα. Θα δούμε τι θα κάνετε στο επόμενο διάστημα, εγώ απλώς το τονίζω, ομολογείται ότι βάζετε φόρους στους καβαλιώτες ενώ δεν επενδύεται και θέλετε να σας πούμε και μπράβο. Εμείς καταψηφίζουμε κύριε Πρόεδρε τον απολογισμό, αφού αποτελεί με λίγα λόγια ομολογία αποτυχίας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Παπάς. Πόσο και να μην θέλει να δει κανείς, είναι σίγουρο ότι εγώ δεν έχω την ίδια οπτική με τους προηγούμενους, όσον αφορά τη δημοφέλεια και τις εκδηλώσεις, γιατί θεωρώ ότι όλο αυτό, και μάλιστα την ενθαρρύνω την Πρόεδρε να κάνει ακόμη πιο πλούσιες τέτοιες εκδηλώσεις, που φέρουν στην Καβάλα, μπορεί να μην το φέρουν άμεσα, αλλά φέρουν τουρισμό, και όχι μόνο τουρισμό, νομίζω ότι διασκεδάζουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, και δεν είναι μόνο το Κοσμόπολης, είναι και άλλες εκδηλώσεις, προηγουμένως μάλλωναμε για μια εκδήλωση η οποία της κλέψαμε το brand name και θέλαμε να το κατοχυρώσουμε για να το κάνουν αυτοί καλύτερα. Θεωρώ όμως ότι εκεί που δεν πάει καλά ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή είναι εκεί που είπε και ο κύριος Σιμιτζής, δηλαδή στον τομέα των έργων, εγώ δεν βλέπω ότι υπάρχει προγραμματισμός και μάλιστα ολοκληρώνονται τα έργα της θυντίας Σιμιτζή και δεν έχουμε δει κάτι καινούριο, βέβαια δεν ολοκλήρωσε ποτέ και ο Σιμιτζής 8 χρόνια το Anastasia στην Παναγία και βλέπω να μην το ολοκληρώνετε κι εσείς γιατί μπήκαμε στο 4ο χρόνο τώρα και δεν γίνεται τίποτα γιατί δεν θέλετε να τολμίσετε απέναντι σε κάποιους που δεν αφήνουν να γίνει αυτό το έργο που θα έδινε μεγάλη προοπτική ανάπτυξη στην παλιά πόλη. Εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για ανικανότητα ούτε της δικής Σιμιτζή αλλά ούτε και της δικιάς σας αλλά δεν θέλετε να συγκρουστείτε με κάποιους που δεν θέλουν εκεί πέρα την γειτονιά να αλλάξει όψη να γίνει ακριβώς έτσι όπως το απαιτεί η τουριστική προοπτική αυτής της πόλης. Θα μπορούσα κι εγώ να πω με έτσι ευκολία ότι καταψηφίζω τον απολογισμό. Θεωρώ όμως ότι τα βήματα που έχει κάνει κυρίως η Δημοφέλεια όλα αυτά τα χρόνια σε σύγκριση με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ότι θα δικούσα τουλάχιστον αυτό που γίνεται σε αυτήν την μεγάλη εταιρεία του Δήμου. Βέβαια και οι αποητεύσεις εκεί της Προέδρος είναι και λίγες. Θυμάμαι τη θέση που πήρε όταν έλεγα ότι υπάρχει ένα γραφείο εκεί πέρα που ταλαιπωρεί τους γέροντες. Δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει σαν Πρόεδρος, δηλαδή πολιτικά λέω δεν έκανε, να δώσει λύση και να μην ταλαιπωριούνται οι γέροντες. Ακόμη ο Ξανθόπουλος δεν μου απάντησε αν ιδέα μπορεί να εισπράττει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Τέλος πάντων δεν μπορώ να είμαι μηδενιστής, θα μπορούσα κι εγώ εύκολα να καταψηφίσω, αλλά θεωρώ ότι η δημοφέρεια κινείται σε πολύ καλή κατάσταση και τηρουμένον των αλλογιών και των οικονομικών συγκυριών νομίζω ότι μπορεί να κάνει περισσότερα αλλά και αυτά που έκανε είναι αρκετά και είμαι θετικός. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά, ο κύριος Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα ήθελα να μπω στη λογική των αριθμών, όχι ότι δεν έχουν την αξία τους, αλλά να θυμίσω λίγο ότι ως δημοτική παράταξη το κάναμε όταν συζητούσαμε την τέταρτη τριμηνιαία έκθεση του προϋπολογισμού του 2016, όπου ουσιαστικά μέσα από εκείνη την έκθεση, ουσιαστικά συζητήσαμε και τον απολογισμό και την πορεία του προϋπολογισμού του 2016. Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι δεν έκανα ή δεν κάναμε τυχεία τα ερωτήματα, τα δύο έστω αυτά, τα ελάχιστα, λόγω έλλειψη χρόνου και πλέον είμαστε και κουρασμένοι όλοι και στο τέλος θα μείνουμε και πέντε, δέκα. Όμως, δεν χρειάζεται και από την μεριά μας να αιτιολογίσουμε το ότι θα είμαστε αρνητικοί και δεν χρειάζεται για ένα απλούστατο λόγο. Για όσους έχουν ακόμα ανοιχτά τα αυτιά και μπορούν να ακούν και θέλουν να ακούν τους δημότητές μας, θα διαπιστώσουν πολύ σημαντικά πράγματα για τα οποία η στερεί να είναι πολύ προσεκτικός. Δεν θέλω ούτε να προκαλέσω, δεν θέλω τίποτα άλλοστε, δεν έχει καμία αξία. Το πόσο στερεί η διοίκηση αυτή. Δεν είναι κρυφό, γιατί άκουσα και συνάδελφο της Προάλεσης ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης να λέει ότι άλλη η αντιπολίτευση του Βέρου στην προηγούμενη διοίκηση, άλλη αυτή δηλαδή της παράταξής μας, ότι ήμασταν δηλαδή πιο σκληροί. Βέβαια εδώ να θυμίσω ότι η προηγούμενη διοίκηση ήταν στη δεύτερη ουσιαστικά θητεία της, δεν έχει σημασία αν ήταν με την ενοποίηση με τον Δήμο Φιλίπον. Ενώ τώρα πρόκειται για μια νέα διοίκηση και είναι λογικό και σωστό εκ μέρους αντιπολίτευσης συνολικά, υπάρχει μια ανοχή το πρωτοχρονικό διάστημα. Όμως, ρώτησα κάτι και πραγματικά διαπιστώνουμε ότι παρόλες τις μεγάλες περικοπές, κυρίως από το 2012 και μετά, σε αυτά τα μνημονιακά χρόνια, βλέπουμε να υπάρχει ένα πλεόνασμα που φτάνει τα 11 εκατομμύρια. Εντάξει, είναι γνωστό ότι οφείλουμε περίπου 2 εκατομμύρια να κρατάμε για τους μισθούς των υπαγγελών, αλλά αυτά δεν τα φέρεις, διότι εννοείται ότι τα κρατάς και εννοείται στην επόμενη χρονιά έρχονται αυτά τα χρήματα, μήπως τυχόν θεός φυλάξει και συμβεί κάτι, όπως γίνεται σε όλο το δημόσιο. Να βγάλουμε και 2 εκατομμύρια περίπου τα οποία είναι οφειλές υποχρεώσεων προς την αγορά από την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή του 2016. Άρα βλέπουμε δηλαδή συνολικά καθαρά καθαρότατα ένα πλεόνασμα 7 εκατομμυρίων. Και εδώ κάποιος θα πει, μα είναι δυνατόν, γιατί διαμαρτύρεστε όλοι εσείς όλα αυτά τα χρόνια, ότι αυτό το κακό κράτος, η κεντρική διοίκηση, διαχρονικά με τις κυβερνήσεις που είναι όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περικόψει πάνω από το 60% των τακτικών αποδοχών που οφείλει και έχει υποχρέωση να δώσει η εκάστοτη κυβέρνηση, κεντρική διοίκηση στους δήμους. Α γιατί τα ζητάτε, όταν δεν αξιοποιείται ένα μέρος αυτών των χρημάτων. Και βέβαια, εμείς του είπαμε και άλλη φορά, με αυτήν την λογική πολύ σύντομα θα έχουμε και άλλες περικοπές. Διότι κάποιοι θα σου πουν, δεν καταλάβαμε γιατί να έχετε πλαιόνασμα και να μένουν και δεν μπορούμε εμείς να τα διαθέσουμε αλλού. Στην υγεία, στην παιδεία ξέρω εγώ, στην άμυνα, οπουδήποτε αλλού. Και βέβαια το ερώτημα, το μεγάλο και προβληματισμός για όλους μας είναι, πως είναι δυνατόν να υπάρχουν χρήματα και αυτά τα χρήματα να μην δίνονται για να δώσουμε λύση στην καθημερινότητα ή για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας όσον αφορά την ποιότητα ζωής, που είναι μια από τις πρωταρχικές υποχρεώσεις της αυτοδύκησης. Και να πω το εξής παράδειγμα, τις προάλλες. Ζητούσαμε αν θα πρέπει να άρουμε ή όχι την όποια τροποποίηση σε οικόπεδο του στρατού, γιατί λέει δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τα 280 για να κάνουμε απολουτρίωση. Για να εξασφαλίσουμε έναν χώρο σε μια πυκλοκατοικημένη συνικία για τις επόμενες γενιάς ελεύθερου χώρου και ενδεχομένως να εξασφαλίσουμε, αν θέλετε, και τον χώρο εκείνο που θα δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κοινωνικές δομές, είτε λέγονται σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, είτε λέγονται παιδική σταθμή, οτιδήποτε. Και να λένε από τη μεριά της διοίκησης ότι δεν έχουμε χρήματα. Να βάζουμε όταν κατατίθεται ο προπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα και να λέμε ότι είναι αδιανόητο. Είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις όσοι έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε όσες φορές επισκεφθήκατε και επισκεφθόμαστε άλλες πόλεις, άλλους δήμους, είτε όμορους, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό το χάλι, το τεράστιο πρόβλημα στο δικό δίκτυο, το εσωτερικό του δήμου, δεν υπάρχει άλλο. Ίσως είμαστε από τις χειρότερους δήμους. Και να μου κάνει νεύμα ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι δυνατόν. Εγώ ρωτάω είναι δυνατόν. Και από την άλλη βέβαια, με πολύ εύκολο τρόπο να παίρνουμε απόφαση ως Δημοτικό Συβούλιο, κατά πλειοψηφία βέβαια, για όσους είπαν ναι, ότι μπορούμε να δώσουμε και να επιχορηγήσουμε επιπλέον ένα εκατομμύριο στη ΔΕΙΑΚ, στην Δημοφέλεια, για να μπορέσει να κάνει περισσότερες εκδηλώσεις. Κοιτάξτε, το έχω πει και έχουμε πει επαλειμμένος, και έχουμε πει επαλειμμένος. Κοιτάξτε, νομίζω ότι το περάσαμε από το Δημοτικό Συβούλιο, ξέρετε πολύ καλά ότι ζητήσατε επιχορίγηση ένα εκατομμύριο. Και μάλιστα θυμάμαι τότε που είπα ότι κάντε το αυτό και στη ΔΕΙΑΚ. Και τώρα κοιτάξτε, τώρα θα υπερασπιστώ τον κ. Ξανθόπουλο. Ναι, το ξέρω, για αυτό ξέρω ότι περιμένεις ακριβώς για να ακούσεις αυτό. Όταν και η ΔΕΙΑΚ έχει τα χίλια μύρια προβλήματα, καλώς ή κακώς. Και είναι και αυτή μια μεγάλη δημοτική επιχείρηση με ένα μεγάλο σημαντικό κοινωνικό έργο, τη διαχείρηση του νερού. Του καθαρού πόσιμου νερού, που έχουμε υποχρέωση και αυτό να το παρέχουμε στους πολίτες. Και μάλιστα φθινό, διότι νομίζω ότι είναι προτιμότερο κάποιος να πίνει αλκοόλ παρά νερό. Και μη μου πείτε ότι γίνομαι τώρα, είμαι εκτός ορίων. Ακούστε λίγο. Επειδή δεν βλέπω ούτε τις διδικίσεις, και το ξαναπώ για μια ακόμη φορά, πώς είναι δυνατόν η Κεντρική Διοίκηση να κάνει αποδεκτό το όποιο έτημα, μά είτε παραχώρησης των στρατοπέδων, μά είτε παραχώρησης του υπόλοιπου 18% του κάτω νοσοκομείου, μά είτε των παλιών δικαστηρίων. Όταν εδώ και μια πενταϊκία, διορθώστε με, δεν κάνω λάθος, μετά από 20 χρόνια διεκδικίσεων πήραμε το Διόνισο. Κουβέντα τρία χρόνια τώρα από τη διοίκηση. Και βέβαια επιβεβαιωνόμαστε ως δημοτική παράταξη, όταν πάρα πολλές φορές σας είπαμε, ότι μέχρι να βρείτε αυτόν τον περίφημο επενδυτή, που πιστεύω να μην θέλετε να κάνετε και εκεί ξενοδοχείο, γιατί έχουμε γεμίσει ξενοδοχεία, αλλά όμως, όμως και κλείνω θα κλείσω, όμως, όμως, δεν σκεφτόμαστε για να φέρουμε επενδυτές και να δημιουργήσουν νέες κλείνες, θα πρέπει να διαπιστώσουν ότι υπάρχει ανάγκη και ότι έχουμε επισκέπτες. Όμως, για να έχεις επισκέπτες και για να μπορέσεις να τους κρατήσεις και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να κάνεις κινήσεις που όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους, να έχουν τη δυνατότητα και τον λόγο να παρευρίσκονται στην πόλη μας, επισκεπτόμενη παραδείγμα, τους χάρη, μουσία, όταν αυτή τη στιγμή το Μουσείο Καπνού δεν υπάρχει, δεν υφίσταται, όταν κάποιοι ψάχνουν να βρουν και δεν βλέπουν ούτε μια πινακίδα να τους οδηγεί στο κέντρο, έτυχε ανθρώπους στη συμπλατεία Καπνεργάτη να ρωτάνε στους συμπολίτες μας πού είναι το Μουσείο Καπνού. Δεύτερο, όταν το λογραφικό Μουσείο πλέον δεν λειτουργεί και δεν γνωρίζουμε και τα εκθέματα, εύχομαι να μην να υπάρχουν τα εκθέματα, όταν το ναυτικό Μουσείο, λόγω γιατί δεν ακούσατε, γιατί θέλατε ζων και καλά συγκεκριμένη στόχευση, προφανώς γιατί έχει υποχρεώσεις σε κάποιους, όπως έχει υποχρεώσεις και για το Όσκαρ και αφήσατε να χαθεί το σπίτι του στρατηγού, όπου αντί να κάνετε μια λυσίδα από Μουσεία ώστε να δίνετε τη δυνατότητα παραμονής και διανοιχτερεύσεων στους πολίτες, εσείς λέτε ότι κοιτάξτε να δείτε να βρούμε τον επενδυτή να κάνει. Δεν θα βρείτε ποτέ τέτοιον επενδυτή, διότι οι επενδυτές δεν είναι ηλίθιοι. Σας πληροφορώ, ώστε και αν λέτε ότι θέλετε. Και βαρέθκαν ακούω, λιμεναρχείο, ξενοδοχείο, αποθήκες, ξενοδοχείο, κάτω νοσοκομείο, ξενοδοχείο. Να θυμηθώ αλλού, στρατόπεδα, ξενοδοχείο. Να κάνει ο στρατός το ξενοδοχείο, όπου εμείς θα αναπλάσσουμε την περιοχή, θα έχουμε το πράσινο. Για ποιον λόγο, για ποιον λόγο να αναπλάσσουμε, αντί να λέτε ότι δώστε μας πίσω. Οφείλετε να μας αποδώσετε, να μας επιστρέψετε τα στρατόπεδα τα οποία ανοίχουν στους καβαλιότες και δεν ανοίχουν σε κανένα στρατό. Στρατός και εκκλησία δεν ξέρω πώς θα βρήκαν όλα αυτά τα καλύτερα. Εντάξει, λοιπόν, αφήστε τώρα αυτά, αφήστε τώρα αυτά, διοίκησιστε, διεκδικήστε, αλλά αποδείξτε ότι και αυτά τα οποία σας τα παραχωρεί η κεντρική διοίκηση θέλετε και πιστεύετε και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε. Αυτό δεν το έχετε αποδείξει μέχρι και σήμερα. Και μη μου πείτε τι κάνανε οι προηγούμενοι, οι προηγούμενοι κριθήκαν. Δεν ασχολούμαστε πλέον με την προηγούμενη διοίκηση. Κρίθηκε η προηγούμενη διοίκηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2014, μάλλον στο Μάλι του 2014. Λοιπόν, έτσι θα κριθείτε κι εσείς πολύ σύντομα. Έχετε περάσει τρία χρόνια, λοιπόν, δυστυχώς δεν παλεύτε ούτε την καθημερινότητα. Εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε, εσείς οι ίδια κυρία Δήμαρχε παραδεχτήκατε εδώ, εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι χάσατε τη μάχη. Λοιπόν, ας ευχηθούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, θα κερδίσετε τη μάχη της καθημερινότητας, που είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους. Εμείς είμαστε αρνητικοί για όλους αυτούς τους λούγους. Ευχαριστώ με τον κύριο Βέρο. Να, κύριε Καλαταρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, πολύ σύντομα, συνάδελφοι. Καταλαβαίνω την αγωνία του οποιοδήποτε να πει κάτι, ιδίως όταν είναι στην αντιπολίτευση. Το ίδιο έκανα κι εγώ, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει, παρότι, όπως είπε ο κύριος Σιμιτζής, τα νούμερα διαβάζονται από πολλές οπτικές γωνίες. Προφανώς αυτό συμβαίνει εδώ. Λοιπόν, πέντε πράγματα. Άκουσα η αφορομπιχτική πολιτική. Να ενημερώσω ότι από το 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση, δεν έχουμε αυξήσει απολύτως τίποτε. Αντιθέτως, έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις στις εφαρδείς ομάδες και μάλιστα πέρσι, για φέτος, έχουμε πλήρη απαλλαγή σ' όσους εντάστοι σ' αυτές τις ομάδες. Επίσης, όσον αφορά την έλλειψη των επενδύσεων και τα έργα, ήδη το είπα εκ των προτέρων στην τοποθέτησή μου, είναι εμφανές το που αφήλεται αυτό. Το καταλαβαίνω ότι δεν αρέσει κάποιος το ότι οι προτάσεις που καταθέτουμε ευωδώνονται, έτσι, και έρχονται σιγά σιγά τα έργα τα οποία θα αρχίσουν σιγά σιγά να τρέχουν, όσον αφορά το ότι έχουμε έργα τα οποία δεν τα ξεκινήσαμε που άκουσα να λέγεται εδώ, το μοναδικό έργο το οποίο έχουμε προλάβει να βγάλουμε είναι το 21ο, στο οποίο υπάρχει μια ένσταση. Αν αναφέρεστε ότι δεν ξεκινάει αυτό το έργο, προφανώς όπως καταλαβαίνετε, με ένσταση δεν γίνεται να ξεκινήσει. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις, είπα ότι είναι στρατηγική επιδίωξη της διοίκησης και δικαιώνεται για αυτό, γιατί καταλαβαίνω επίσης ότι δεν σας αρέσει το ότι δικαιώνεται, αλλά πώς να το κάνουμε, είναι προστιθέμενη αξία για μια πόλη να έχει την δυνατότητα να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες, θα τις πω εγώ, όχι μόνο στους τουρίστες της αλλά και στους πολίτες της. Και είναι εμφανές αυτό και από τις εισπράξεις που βλέπουμε από τις επιχειρήσεις, όπου βλέπουμε μια ανάκαμψη στα ποσά τα οποία δηλώνουν και παίρνουμε το παρεπηδημούν τον. Είναι εμφανές, ασχέτως που το προσπερνάτε, φαίνεται σε αυτά που σας δώσαμε. Όσον αφορά το μεγάλο πλαιόνασμα στο οποίο αναφέρθηκε επίσης συνάδελφος εδώ, να σας πω συνάδελφοι ότι δεν είναι τα 10 ή τα 11 εκατομμύρια, τα οποία φαίνονται ένα χρηματικό ποσότο που υπάρχει και δεν είναι προσχρήση, γιατί πέρα από τους μισθούς τους οποίους αναφερθήκατε, υπάρχουν, να θυμίσω πάντα και ρωτάτε εδώ γιατί μεταφέρονται αυτά, γύρω στα 3 εκατομμύρια, 2,5 εκατομμύρια τιμολόγια πλήρωτα τα οποία μεταφέρονται στην επόμενο έτος και ξεκινάνε και πληρώνονται από το Φεβράριο ή το Μάρτιο. Άρα είναι λεφτά τα οποία θα πληρωθούν. Επίσης υπάρχουν τα υπόλοιπα της SATA από τις εκπτώσεις, τα υπόλοιπα από τους διαγωνισμού που βγαίνουν από τις εκπτώσεις, έτσι, άρα δεν είναι χρήματα τα οποία δεν έχουμε στο μυαλό μας που να τα χρησιμοποιήσουμε, έτσι. Επίσης όσον αφορά την αγορά των παγίων, να θυμίσω ότι στον προϋπολεσμό του 17 υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα όσον αφορά την αντικατάσεις εξοπλισμού από τα ανταποδοτικά, μεγάλη διαδικασία, ιδίως όσον αφορά τις μελέτες για τα ειδικού τύπου οχήματα τα οποία πρόκειται να προμηθευτούν, ελπίζω να ευοδοθεί φέτος, αλλά και στη χειρότερη περίπτωση που δεν ευοδοθεί, σίγουρα το επόμενο έτος θα υπάρχει όχι μόνο αντικατάσταση αυτού του εξοπλισμού, αλλά ακόμη μεγαλύτερο γιατί οι ανάγκες στην καθαριότητα είναι πραγματικά πολύ μεγάλες. Και κλείνοντας, όσον αφορά τις διεκδικήσεις, συνάδελφοι, όσο και αν το αρνείστε, εμείς διεκδικούμε, έτσι, όλα αυτά τα οποία αναφέρατε και ακόμη περισσότερα, το αν θα ευοδοθούν οι διεκδικήσεις ή όχι, πραγματικά, μακάρι να ήτανε στη δική μας τη διακριτική ευχέρεια να δώσουμε στο δήμο Καβάλα, στον οποιοδήποτε δήμο, αυτά τα οποία ήθελε. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα αυτιά τους, έτσι ώστε να καταλήξουν κάπου αυτές οι διεκδικήσεις. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη, επομένως κατά πλειοψηφία εγκρίνεται ο απολογισμός του δήμου Καβάλα οικονομικό του 2016, το υπαρρυθμό 3 έγκριση της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης και υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Hit Kavala» στην πρόσκληση με κωδικό κλπ. Κύριε Τολκίδη, εσείς το εισηγήσετε. Ναι. Τώρα θα πάρουμε παράτα σε λίγο. Εντάξει, τα θέματα 3, 5, 6, 7, έμπαστε να δώσει 3, 4 και 5, 6 είναι ζευγάρια, έχουν να κάνουνε με την πρόσκληση που βγήκε από το ΕΜΕΠΕΡΑ, από το Υπουργείο Μεταφορώνου και Αεφόρου Ανάπτυξης, δεν θυμάμαι πως είναι ακριβώς ο τίτλος του και προφανώς έχουν να κάνουνε με δύο μεγάλα έργα, το ένα απολύτως εμβληματικό η κατασκευή του «Hit Kavala» και το δεύτερο έχει να κάνει με την κομποστοποίηση που θα τα δούμε μετά. Στο συγκεκριμένο θέμα μας είναι η έκκριση της υποβολής της πρότασης στο πρόγραμμα που άνοιξε των 23 εκατομμυρίων να υποβάλλουμε την πρόταση 8 εκατομμυρίων για την κατασκευή του «Hit Kavala». Δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση. Αυτό τι να συζητήσουμε εδώ δηλαδή. Τι ερώτηση. Βλέπω εδώ την εισήγηση. Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Λέει «Επέκταση του «Hit Kavala» είναι έργο το οποίο εμπίπτει στις παραπάνω πράξεις. Για την εκτέλεση του έργου αυτό έχει εκπονηθεί. Οπότε δεν βλέπω κιόλας. Η μελέτη «Επέκταση του «Hit Kavala» έχει δώσει καθόλου χρήματα ο Δήμος Καβάλας. Θα να ρωτήσω. Η μελέτη «Επέκταση του «Hit Kavala» είναι μια μελέτη έτοιμη. Το ζόρι μας όλα σε αυτήν τον καιρό είναι οι όσοι γνωστόν ή αέπω για όλο αυτό το θέμα. Πληρωμένη είναι η ιδέα. Τι εννοείται. Τι εννοείται από το τεχνικό πρόγραμμα που δώθηκαν από τον Κηδίμο. Δεν έχω άποψη να σας πω την αλήθεια. Είχαμε δώσει χρήματα σαν δημοσκαβάρες. Δεν έχω άποψη. Αν είχαμε δώσει τι πρόβλημα θα υπήρχε. Δεν έχουμε δώσει αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Ρωτάω την ερώτηση, ξέρω. Μακάρι να μπορούσαμε να το δώσουμε από το χέρι μας κατευθείαν να την κάνω τη μελέτη. Μακάρι να μην χαιζότανε έσπαρ. Έχει πάει καμία τέτοια περίπτωση. Καμία σχέση. Είναι μια χαρά η μελέτη. Είναι μια χαρά η μελέτη. Τώρα πάμε στο έργο. Λοιπόν, κάποια άλλη ερώτηση. Ο κύριος Βέρος να ρωτήσει. Τοποθέτηση. Ναι, κύριε Σιμιτζή. Τρία, τέσσερα, πέντε και έξι. Όλα. Κύριε Παπαδόπουλε. Όχι, ο κύριος Βέρος θα κάνει τοποθέτηση. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπαδόπουλε. Στα τρία, τέσσερα, πέντε και έξι. Ναι. Κύριε Παπαδόπουλε. Στα τρία, τέσσερα, πέντε και έξι. Ναι. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Την επιφύλαξη της διαμάθου που την έχω πάντα, έτσι. Είμαι επιφυλακτικός. Με επιφύλαξη. Λέω ναι σε όλα, αλλά με επιφύλαξη. Είναι ένα σκεπτικισμό. Μακάρι, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, να υπάρξει η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης και μακάρι πολύ σύντομα να αρχίσει να ελλοποιείται το έργο και να τελειώσει όσο το δυνατόν γρήγοροτερα. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ο χώρος οικονομικής σταφής αυτή τη στιγμή είναι μια βόμπα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Είτε κάποιος αρέσει να τα ακούει είτε κάποιος δεν τους αρέσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί διότι δημόσια έχουν λεχθεί, κυρίως το 14, από όλους τους υποψηφίους τότε για δημάρχους και σήμερα επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου όλοι λέγανε ότι ο χώρος οικονομικής σταφής έχει χωρεστεί. Βέβαια μιλάμε για μια επέκταση και βέβαια μακάρι να μην αποδεχόσασταν την πρόταση από τη μεριά της Διαμάθ για αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης, την απόρριψη από όμορους δήμους και από άλλους δήμους τα απορρήματά τους στον χώρο οικονομικής σταφής. Εμείς δεν συμφωνήσαμε τότε και δεν συμφωνήσαμε όχι γιατί δεν θέλουμε το σχεδιασμό, όχι γιατί δεν θέλουμε τη διαχείρηση απορρήματος. Όμως κοιτάξτε να δείτε, μέχρι και σήμερα ακόμα και τώρα αποδεικνύεται ότι η Διαμάθ πάει σαν τη χελώνα σε όλα τα θέματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ξέρετε πολύ καλά ότι μέχρι σε ένα σημείο μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα για τις διάφορες, αν θέλετε, για τα διάφορα έργα, για τις διάφορες επιλογές, για τις διάφορες δράσεις από τη μεριά της διαχείρησης των απορρημάτων που οφείλουμε να κάνουμε. Εμείς θα είμαστε θετικοί παρ' όλα αυτά, παρ' όλες τις επιφυλάξεις που έχουμε απέναντι στη Διαμάθ, απέναντι στον τρόπο που μέχρι και σήμερα λειτουργεί και βλέπει τον σκεδιασμό, διότι για να συζητήσουμε συνολικά και να μην ξανατοποθετηθούμε όσον αφορά και για το έργο, όσον αφορά και το 5ο και 6ο της κομποστοποίησης, λυπάμαι πολύ αλλά ένα ποσόντο της τάξης και ένα έργο της τάξης των 300.000 θα έπρεπε εδώ και χρόνια αυτό να το έχει ολοποιήσει ο Δήμος Καβάλας, όπου το κέρδος του θα ήταν πολλαπλάσιο και πενταπλάσιο από τα 300.000 που δεν δίνει σήμερα γιατί και αυτό βέβαια δεν ευθύνεστε μόνο εσείς που είστε τρία χρόνια διοίκηση, ευθύνονται και ευθύνεται και η προηγούμενη διοίκηση, κυρίως η προηγούμενη διοίκηση που ήταν τα προηγούμενα 8 χρόνια. Λυπάμαι όμως που το λέω αλλά φοβάμαι πολύ ότι ο χρόνος πιέζει, δεν ξέρω κυρία Δήμαρχε, είστε και στο Διοικητικό Συβούλιο της Διαμάθ, είστε και στην ΠΕΔ, πρέπει να πιέσετε και σε αυτό θα μας έχετε μαζί σας, κανένας από εμάς δεν θα πει όχι στο να πιέσουμε, να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, φοβάμαι να μην χάσουμε το τρένο και αυτό δεν θα έχει επιστροφή μετά. Σαγανικόλας με τον κ. Τελίδη. Το υπαριθμό 8 έγκριση πρώτο απέτου υποέργου άρσης επικινδυνότητας επικινδύνων κτισμάτων έτους 2016. Το υπαριθμό 9 έγκριση εκτέλεσης του έργου καθαρισμός ρεμμάτων δημοτικής ενόητος Φιλίππον έτους 2017. Το υπαριθμό 10 έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Όχι, αλλά θα πρέπει κανονικά να βάλω ονομαστική να δω τι θα γίνει, θα μπορέσει να βγει αυτή η διαδικασία ή πέρσας. Σε λίγο λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί της αντιπολίτευσης περίπου να είναι όσο και της διοίκησης. Δεν ξέρω τι θα κάνετε, δεν είναι εικόνα αυτή. Όχι, όχι, άσε, δεν είναι έτσι. Μάκι, άσε τώρα. Το υπαριθμό 11 παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων ως έδρες των ομάδων για τη διεξαγωγή αγώνων πρωταθλήματος κυπέλου περίοδο 17-18. Μια διόρθωση, αγαπητοί συνάδελφοι, εκεί που αναφερόμαστε στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κωτσάλου, κύριε Γραμματέα διαγράφεται η λέξη Απόλλων Καβάλλας, δεν θα το χρησιμοποιεί αυτός και θα συμπληρώσετε, να το ακούσουν και οι συνάδελφοι, ως έδρα για τον Απόλλων Καβάλλας στο Δημοτικό Γήπεδο της Λυδίας. Αυτά. Αυτή τη διόρθωση είχα να κάνω. Παρακαλώ, ναι, σας ακούω. Να ρωτήσω λίγο τον κ. Αντιδήμαρκο. Για αυτήν την αλλαγή συμφωνεί η ομάδα, το έτοιμα δηλαδή της ομάδας ποιος ήταν? Κοιτάξτε, ο Απόλλων Καβάλλας είναι ένα νεοσύστατο σωματίο, είναι υποίδρυση αυτή τη στιγμή. Στο γήπεδο του Κωτσάλου δεν μπορεί να μπει καμία επιπλέον ομάδα πριν αυτό που αναφέρονται και αγωνίζονται εκεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα. Έχουν υποβάλει εδώ και τρία συναπτά έτη οι μυρμηδόνες έτοιμα για να μπουν και δεν μπορούν να μπουν, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα και αγωνίζονται στην Καρβάλη, αν θυμάμαι καλά. Υπέβαλε έτοιμα ο Άγιος Λουκάς που είναι επίσης πιο παλιά ομάδα και δεν μπορούν να μπουν, άρα δεν μπορούν να μπουν και αυτοί. Συζήτησα λοιπόν με τον κύριο Ανθουλάκη, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ομάδας εδώ και του είπα ότι θα σου παραχωρήσουμε το γήπεδο της Λυδίας και διευκολύνει την κατάσταση έτσι κι αλλιώς γιατί η Λυδία δεν θα συμμετάσχει πλέον στο πρωτάθλημα. Ναι, ναι, ναι, το αποδέχτηκαν, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ν Το γήπεδικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Καβάλλας να βάλουν κι άλλα σωματεία στο πρώον Δήμο Φιλίππουν. Υπάρχουν κι άλλα γήπεδα αυτός της Λυδίας, και του Κρυονερίου και του Δάτου και με δικιά σας πρωτοβουλία μπορούν και το παλιό γήπεο ακόμα και το αμιγδαλιώνα. Υπάρχουν λίγα προβλήματα με το αποδητήρειο και υπάρχει το παλιό γήπεο το αμιγδαλιώνα, όχι το αμιγδαλιώνα. Α, αυτό θεωρώ να πω. Κοιτάξτε λίγο να δείτε. Υπάρχει το εξής θέμα. Δεν επιθυμούν να μετακινούνται, υπάρχει ένα πρόβλημα στη μετακίνηση. Αντιλαμβάνεστε, γήπεδα υπάρχουν ποδοσφαιρικά, αλλά όχι μέσα στην πόλη. Εκεί είναι το πρόβλημα. Διότι δεν θέλουν να μετακινούνται και για λόγους οικονομίας και για λόγους χρόνου. Αυτό φαντάζομαι ότι ισχύει. Παρακαλώ, ναι. Στο βάθος έχουν εμπαθεί δηλωσιαίδες. Όχι, δεν έχει δηλωσιαίδες. Έχει το χρησιμοποιεί για προπονήσεις. Δεν μπορώ να τους σταπάω. Τι να κάνω... Ο πρόεδρος είναι οικονομημένος στην Άκρα. Δεν μπορώ να τους αναπτύασω. Τι να κάνω... Θα βάλω ένα θέμα για την ομάδα του Αιγίου Λουκά που αναφέρατε, κύριε Φιλοσοβούλη. Μέλησα μαζί του εδώ πριν. Από τώρα θα ήθελα να σε ενημέρω. Ωραία. Μου μεταφέραν το εξής. Πρώτον, δεν γνωρίζουν να μας πείτε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο αν κάναν αίτηση όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο Κοτσάλου. Όλες οι ομάδες. Ένα, αν κάναν έγγερα την αίτησή τους ή αν υπάρχει αίτηση. Δεύτερον, οι άνθρωποι αυτοί κάνουν αίτηση από πέρυσι και προσπαθούν πολλά χρόνια για να μπουν στο Κοτσάλου. Διότι είναι η μόνη καβαλιώτικη ομάδα, ή από τις μόνες θα πω εγώ, για να μην γίνουμε απόλυτος, η οποία φεύγει εκτός, πηγαίνει στο δάτο και δεν κόβει καν ένα εστήριο. Έχει την ανάγκη να μείνει μέσα στην καβάλα. Τρίτον, το γήπεδο του δάτου, τα ποδητήρια είναι επικίνδυνα. Και ρωτάνε και λένε, θα υπογράψετε εσείς για να κάνουν χρήση και γίνει κάποιο ατύχημα, ποιος θα έχει την ευθύνη, εσείς κύριε Δήμαρχε. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν διάφορες στάσεις, κάνουν χρήση το γήπεδο του δάτου, το κάναν πέρυσι, είναι επικίνδυνο, έτσι μου μετέφεραν, έτσι σε μεταφράζω, πήγα το είδα εγώ βέβαια, τα ποδητήρια δεν είναι στην κατάσταση που πρέπει, αλλά πέρα από αυτό θέλω να δείτε τι μπορείτε να κάνετε και να δώσετε μου κάποιες απαντήσεις για να μιλήσουμε, να με ενημερώσετε και όλα με την ευκαιρία. Το γήπεδο του δάτου στην κατάσταση την οποία βρίσκεται δεν μπορεί και δεν πρόκειται να διοδοτηθεί. Για να διοδοτηθεί εκείνη η αθλητική εγκατάσταση χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά. Το έχω πει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο πάρα πολλές φορές. Τι έχει συμβεί με τον Άγιο Λουκά. Όπως και κάθε ομάδα της Καβάλλας θέλει να αγωνίζεται μέσα στην Καβάλλα. Αυτό είναι κατανοητό. Υπάρχει όμως και μια ιστορία κάθε ομάδας πόσα χρόνια έχει που έχει δριθεί το σωματίο, πόσα χρόνια αγωνίζεται συναπτά γιατί κάποια διακόπτουν και ούτω καθεξής. Ήρθε ο άνθρωπος, μιλήσαμε, μου λέει θέλω το γήπεδο του δάτου για προπονίσεις, αλλά για τους αγώνες θέλω του Κοτσάλου. Και του εξηγώ, του Κοτσάλου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγώνες από άλλη ομάδα, διότι δεν χωράει. Δεν παίρνει και το πρόγραμμα, όχι μόνο της επιβάρυνσης, δεν υπάρχουν αποδυτήρια για επιπλέον ομάδα, δεν μπορούν να γίνουν επιπλέον αγώνες. Του λέω, διάλεξε ποιο γήπεδο θέλεις εκτός των γηπεδών της πόλης, όπου ούτε στο Βερούλιο χωράς, ούτε φυσικά και στο Ανθή Καραγιάννη, και εγώ θα σας το εισηγηθώ να παραχωρηθεί. Ήρθε από εδώ σήμερα, σκέφτηκε, του είπα την Καρβάλη, του είπα Χαλκερό, σκέφτηκε ένα γήπεδο. Μου λέει, εσείς θα έχετε ατήρηση, λέω μη σαν Δήμο Σκαβάλας, εγώ θα εισηγηθώ, όχι. Αλλά κάνε και μια συνενόηση με τη συγκεκριμένη ομάδα, νομίζω θα τα βρούνε και έτσι θα λυθεί. Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα. Και ούτε τον ρίξαμε, σας επαναλαμβάνω, το είπα και πριν, οι Μυρμηδόνες τρία χρόνια παρακαλούν κάνουν αίτηση και δεν χωράνε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει επιθύμη. Θα το συζητήσει με την ομάδα, θα λυθεί το θέμα. Γήπεδο θα βρεθεί, γήπεδα υπάρχουν. Αλλά δεν μπορούν να παίζουν, έχουμε 10-12 σωματεία μέσα στην πόλη και έχουμε τρία γήπεδα. Από τα οποία το ένα είναι για τον ΝΑΟΚ. Συνεχίζουμε. Το 12. Έγκριση μετάβασης δημοτικής συμβούλου κ. Μπαλτζίδου-Βαρβάρας στη Θεσσαλονίκη. Εγκρίνεται. Προκειμένου να συμμετέχει στην εττήσια τακτική γενική συνέλευση. Ναι και να μας ενημερώσετε. Για νέες γεύσεις. Το υπαριθμό 13 διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής 914,34 ευρώ από τον κ. Καϊντατζί Κωνσταντίνο. Και το 14 λήψη απόφασης προγραμματισμού προς λήψη των τακτικού προσωπικού κατηγοριών Δ בתWhat regime Gaming. Εγκρίνεται. Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας. Τώρα σε μία εβδομάδα όχι πάλι αλλά σε δύο οπωσδήποτε το αργότερο. Υπότιτλοι AUTHORWAVE