The Management of Athos: The 7 secrets of the monks | Theodoros Spiliotis | TEDxChania (TEDxChania, 2019)
: Μουσικά Καλησπέρα! Αν περιμένατε να δείτε τον πάτερ Μάρκι Apartments που δεν είναι εδώ, θα «ελεθείτε» εμένα! Είμαι ο Θοδωρύσος Πηλιώτης, η εγγραφέας του βιβλίου « months» που έγινε CEO, χιλιαχρόνιαθονικό Manager. Όταν είχα πάει στο Άγιο Όρος, ρώτησα κάποιον μια προσωπική μου αναζήτηση. Πώς γνωρίζω ότι είμαι στη ζωή μου στο σωστό δρόμο, και στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική ζωή. Εμένα, η σχέση μου με το Άγιο Όρος ξεκινάει το 2002 ως προσκυνητής. Άγιο Όρος είναι το πιο σωστό δρόμο που έχω. Άγιο Όρος είναι το πιο σωστό δρόμο που έχω. Άγιο Όρος είναι το πιο σωστό δρόμο που έχω. Άγιο Όρος ξεκινάει το 2002 ως προσκυνητής. Και είδα πάρα πολύ καλά ότι έχουμε ένα ελληνικό management, ένα ελληνικό μοντέλο, το οποίο υπάρχει εδώ και χίλια χρόνια, το οποίο έχει εξαιρετικές δομές, έχει δομή πολύ ελληνικής εταιρείας, τρομερή τεχνογνωσία και είναι στην ακμή του. Δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε πριν. Οπότε, όπως σας είπα, ρώτησα τον μοναχό τι κάνει ο ηγούμενος και μου λέει λείπει εκτός Άγιο Όρος για δουλειές και όλα δουλεύαν τέλεια. Μια καλοκουριδισμένη μηχανή. Αυτό που θέλουμε να έχουμε όλοι μας. Πάμε να δούμε λοιπόν τι είναι αυτή η οργανωμένη κοινωνία που όλοι ζηλεύουμε. Αυτός που βλέπετε είναι ο τράγος. Λέγεται τράγος, γιατί είναι γραμμένο πάνω σε δέρμα τράγου. Γράφτηκε το 972 μ.Χ. και η τελευταία αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη έχει γίνει το 1924. Από το 1924 δεν έχουν αλλάξει ούτε κόμμα. Πάμε να δούμε όμως τι πρέπει να έχουμε σαν άνθρωποι, τι πρέπει να έχουμε σαν γονείς, σαν εργαζόμενοι, σαν πατέρες. Πάμε να γυρίσουμε λίγο να δούμε τις αρετές των μοναχών και πάμε να ξαναγυρίσουμε μάλλον στην ανθρωπιά μας. Και να το κάνουμε αυτό όλοι μας, μα όλοι πρέπει να επενδύουμε στην αξία του εαυτού μας. Από μας ξεκίνανε όλα. Το πρώτο πράγμα που μου είπε λοιπόν ο πνευματικός μου, όταν πήγα, στη ζωή σου να είσαι απλός, απλότητα, σεμνός και ταπεινός, που το έχουμε ξεχάσει. Σε μια κοινωνία η οποία έχει έπαρση και μετριότητα, εμείς πρέπει να είμαστε κάτι διαφορετικό. Φανταστείτε ότι πάτε σε μια εταιρεία να πιάσετε δουλειά, είστε εργοδότητες ή εργαζόμενοι. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η συμπεριφορά του άλλου. Πώς συμπεριφέρεσαι στην αίθουσα, πώς συμπεριφέρεσαι στο γραφείο. Και το χαμηλό προφίλ που κρατάει, αυτοί ξεχωρίζουν πλέον. Δεν ξεχωρίζουν αυτοί που έχουν έπαρση, έχουμε πολλούς από αυτούς, δόξα στον Θεό. Υπάρχει ο κανόναος των 20 δεπτερολέπτων, που λέει τα 20 πρώτα δεπτερόλεπτα και 20 πρώτες κινήσεις, είναι η γνώμη μας για τον άλλον και αυτό δεν αλλάζει στο 95% της νοημίας μας ή στο υπόλοιπο. Τι πετυχαίνουμε μέσα από τη σεμνότητα λοιπόν. Όταν έχουμε σεμνότητα, έρχεται ο σεβασμός του άλλου προς το πρόσωπό μας. Και να έχουμε τέτοια συμπεριφορά που δεν μπορεί να μας πει κανείς τίποτα. Λέξεις που έχουμε ξεχάσει και είναι τόσο ανθρώπινες. Υπακοή, πειθαρχία, ότι έχουμε επιτύχει στη ζωή μας, το πετυχαίνουμε λόγω της πειθαρχίας. Και συνέπεια, ο πειθαρχημένος ο άνθρωπος είναι και ο ελεύθερος ο άνθρωπος. Επομένως, η πειθαρχία φέρνει συνέπεια και επαναλαμβάνει. Επομένως, η πειθαρχία φέρνει συνέπεια και η επαναλαμβανόμενη συνέπεια παράγει αποτέλεσμα. Πειθαρχία, συνέπεια, αποτέλεσμα. Τα τρία κλειδιά αυτά παράγουν εμπιστοσύνη. Τον άλλον το θέλουμε να μας δίνει και να του δίνουμε εμπιστοσύνη. Τι ωραίο! Πίστη, πάθος, αγάπη. Πόσο ωραίες ανθρώπινες αρετές! Που έχουμε μάθει να είμαστε μόνο το management για τα νούμερα και μόνο για τα αποτελέσματα και για τίποτα άλλο. Αν δεν έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε σε εμάς, πιστέψτε με, κανείς δεν θα πιστέψει σε εμάς αν εμείς οι ίδιοι, όπως είπαμε, δεν επενδύσσουμε σε εμάς. Και πιστέψουμε το κάνουμε επειδή γουστάρουμε, επειδή θέλουμε να δοκιμάσουμε. Οπότε, απαραίτητο στρατικό της επιτυχίας είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν δεν το αγαπάς, μπορεί να φτάσεις μέχρι ένα σημείο, αλλά δεν μπορεί να γίνεις πρώτος. Και ξέρετε τι είναι να γίνεις πρώτος? Πρώτος δεν είναι να μπεις στο δημόσιο, πρώτος είναι πραγματικά να γίνεις πρώτος. Η επιτυχία δεν είναι να μπω κάπου, είναι πραγματικά να γίνω πρώτος. Οπότε, τι γίνουν αυτά? Δημιουργικότητα. Αυτό θέλουμε, να είμαστε δημιουργικοί. Στόχος. Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς στόχους. Αλλά και εγκράτεια, να έχουμε μέτρο, να μην είμαστε των άκρων. Ο στόχος που έχουμε, ενεργοποιεί το όρομα. Ξεκινάμε με στόχους και αυτό ενεργοποιεί το όρομα, αλλά πρέπει να έχουμε στόχους για να βλέπουμε μακριά. Οι στόχοι πρέπει να έχουν μέτρο. Δεν μπορώ να πω ότι θέλω να πάω στην Αμερική. Αυτό δεν είναι στόχος, είναι όνειρο. Θέλω να πάω στην Αμερική σε ένα χρόνο και να κάνω αυτά τα πράγματα. Ένα, δύο, τρία. Μετρήσιμα αποτελέσματα. Βέβαια, αν τα όνειρά σας δεν σας τρομάζουν, αλλάξτε όνειρα. Κάτι δεν κάνετε σωστά. Το φρονεί μόνο λίγα. Τι ωραία έκφραση. Τι ξέρετε τι σημαίνει. Να μην μιλάμε πολύ, να ακούμε. Αυτό μας λείπει. Έχουμε μάθει να μιλάμε πολύ και να τα ξέρουμε όλα. Και καλές σχέσεις. Τα λόγια δεν μπορούν να μεταφραστούν με αποτέλεσμα, ενώ οι πράξεις είναι μετρήσιμες και μπορούν να αναλυθούν με λόγια. Και ας σκεφτούμε πραγματικά ότι οι άνθρωποι που μας κερδίζουν είναι λακωνικά αποτελεσματικοί. Αυτού που μιλάνε λίγο και κάνουν πράξεις, όχι έργα. Βασικό στρατικό της επιτυχίας μιας επιχείρησης, αλλά όπως είπα όλα ξεκινάν από μέσα μας, είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο η ίδια επιχείρηση έχει την κύρια ευθύνη και να καλλιεργεί. Η επιχείρηση πρέπει να νοιάζεται για τους εργαζόμενους και εμείς μετά για την επιχείρηση. Τι είναι ομάδα όμως. Είναι μια οικογένεια που εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο. Τι είναι οικογένεια. Είναι μια ομάδα που εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο. Το σημαντικότερο για μένα, δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή, το είπε ο κ. Σόμπολος, από το ήθος και την ακαιρεότητα. Αν δεν έχετε ήθος μην πάτε πουθενά. Θα σας πω γιατί. Η ηθική μειώνει τις πολύπλοκες σκέψεις και κατά συνέπεια απλοποιεί την αποδοτική συνεργασία και τη διευκολύνει. Αν δεν είσαι ηθικός πάντα κάτι θα βρίσκεις δικαιολογίες, γιατί έχεις λερωμένη τη φωλιά σου. Τα τυπικά προσθόντα για μια θέση εργασίας μπορεί να είναι το εισιτήριο, αλλά το διαβατήριο είναι το ήθος. Μακροχρόνια αυτό θα φανεί. Να έχετε ηθική επιρροή προς τους ανθρώπους, να επηρεάζετε ηθικά τους ανθρώπους. Ένα άλλο μυστικό επιτυχίας που έχουν οι μοναχοί και πλέον αρχίζει και διευρύνεται και αυτό είναι πολύ καλό, είναι η διατροφή τους. Η σωματική άσκηση, η ξεκούρασή τους. Για τους μοναχούς η βάση όλων των αρετών είναι η νηστεία. Η νηστεία τι κάνει, δεν είναι μόνο για το σώμα. Καθαρίζει το νου και ξευγενίζει τη σκέψη. Σκεφτόμαστε πιο καθαρά με τη νηστεία. Δεν τρώνε κρέας, τα όσπρια αποτελούν το κρέας της νηστείας και τι είναι νηστεία, ακούστε μια πολύ ωραία όρο. Είναι ο διαρκής μετριασμός της τροφής με σύναιση και διάκριση. Η νηστεία φαινομενικά αφορά το σώμα και ειδικότερα το στομάχι, όμως την πραγματικότητα αφορά την ψυχή και το νου. Και ξέρετε, για όλα υπεύθυναιος είναι ο αυτός μας για το πώς θα μας συμπεριφέρθει ο άλλος. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το τι θα μας πει ο άλλος, για το τι θα διεχτούμε. Και όπως είπε και το Χάρβαρτ, το μυστικό για μια καλή ζωή δεν είναι ολικός πλούτος, η καταξίωση, όλα αυτά, η ματαιοδοξία που έχουμε, οι ανθρώπινες σχέσεις. Και αυτοί προέδρευσαν στη ζωή τους, είναι αυτοί που αφοσιώθηκαν στους φίλους, στην οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Ποιότητα, όχι ποσότητα. Αυτό μας κάνει ευτυχισμένους. Μυστικά επιτυχίας των μοναχών. Αφοσίωση αυτό που κάνουμε και το βάθος της αφοσίωσης. Αν δεν έχετε αφοσίωση, δεν μπορείτε να πετύχετε. Θα απογοητευτείτε. Ο χαρακτήρας. Πλέον οι εταιρείες προσλαμβάνουνε ανθρώπους για το χαρακτήρα του και όχι για τα προσόντα. Τα προσόντα μαθαίνονται με τον αλφαίβητα τρόπο. Ο χαρακτήρας δεν αλλάζει και ένας άνθρωπος μπορεί να χαλάσει ολόκληρα τμήματα. Έχουμε ξεχάσει την επιβράβευση. Να λέμε μπράβο, να μας λένε μπράβο. Καλά το έκανες. Τα έχουμε ξεχάσει όλα αυτά. Πού είναι η αφοσίωση? Καλά το έκανες. Τα έχουμε ξεχάσει όλα αυτά που είναι στη φύση του ανθρώπου. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Ένα μυστικό αποτυχίας που έχουμε όλοι μας, σε όλοι μας, όλοι μας. Η διάσπαση. Όταν προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί, το λεγόμενο μουλδιτάσκι. Τελειώνω μια εργασία, πηγαίνω στην επόμενη. Τελειώνω μια εργασία, πηγαίνω στην επόμενη. Όχι πολλά πράγματα μαζί. Και αυτό λέγεται οικονομία της προσοχής. Κάνω φόκους σε αυτό που έχω αναλάβει να κάνω και μετά πάω στο επόμενο. Θέλω να σας πω δύο λόγια πίσω από το βιβλίο. Εγώ το έγραψα στο βιβλίο, δεν ήμουν ασυγγραφέας και συμφωνήσαμε ένα εκδοτικό οίκο. Αφού συμφωνήσαμε ένα εκδοτικό οίκο λοιπόν και είχαμε πει η ημερομηνία, με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε, δεν γράφονται έτσι τα βιβλία. Εμείς εκδίδουμε μόνο καλά βιβλία. Πολύ ωραίο. Μου κόβονται τα πόδια. Είχα δύο επιλογές. Ή συνεχίζω να κάνω αυτό που έκανα με θαυμασμό προς το όρος, αγάπη και ενδιωτέλεια κι ας αποτύχαινε. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει αποτυχία, υπάρχει μάθηση. Αποφάσισα λοιπόν να μην ακούσω τους ειδικούς. Και να κάνω αυτό που γουστάρω πραγματικά, γιατί το ήθελα πολύ. Πάμε να δούμε, επειδή δεν άκουσα τους ειδικούς, ένα μέρος από αυτού που γίνανε. Θέλω να σας πω ότι ο αγώνας έχει μεγαλύτερη αξία από τη νίκη. Για να έρθει η νίκη πρέπει να παλέψεις. Όλοι κυνηγάμε τον αγώνα και όχι τη νίκη. Και να μετράμε την αξία μας με το θάρρος να αντέχουμε την αποτυχία μας. Η αξία μας φαίνεται από το θάρρος να αντέχουμε την αποτυχία μας. Όπου αποτυχία βάλετε μαθαίνω. Το βιβλίο σε 10 μήνες έφτασε στην 7η έκδοση. Επειδή έκανα αυτό που εγώ θεωρώ σωστό, να ξέρετε ότι ο κόσμος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος. Πώς γνωρίζω λοιπόν ότι βρίσκομαι στον δρόμο? Μου την έδωσαν την απάντηση. Από την ποιότητα των ανθρώπων που έρχονται και γνωρίζουμε στη ζωή μας. Έτσι γνωρίζουμε ότι βρίσκομαι στον σωστό δρόμο. Είναι πολύ απλό, αλλά αν κάνετε τίποτα, είναι πολύ απλό, αλλά αν ανακαλέσετε το παρελθόν και δείτε, οι άνθρωποι που προσκαλούμε και έρχονται στη ζωή μας, μας δείχνουν αν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Και έχουν κάτι να μας μάθουν ή να μας πούνε. Έλαβα ένα γράμμα από έναν μοναχό και δεν ήξερα αν θα τους άρεσε το βιβλίο. Και μου απαντάει, που μας ενδιαφέρει, γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Ο καθολικός άνθρωπος, λοιπόν, υποφέρει γιατί αυτό γίνεται, επειδή έχουμε ιδιοτελή κινητρα. Όλοι κοιτάμε την πάρτι μας. Και μας ενδιαφέρει η πάρτι μας και όχι το κοινό καλό. Δουλεύει αυτό που είπαμε, δουλεύει. Έχει πάρα πολλές τεχνικές, δεν μπορούμε να τις αναλύσουμε σήμερα. Φυσικά και δουλεύει το αθωνικό μάνσμα και πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Και έναν ελληνικό επιχειρηματικό μοντέλο, το Ρωσικό Πρακτοριό Υδίσκων Sputnik, έγραψε ότι το αθωνικό μάνσμα εγκαταχτά τον κόσμο. Γίνονται διπλωματικές εργασίες, τα πτυχιακά, πάνω στο αθωνικό μάνσμα. Υπάρχουν ομιλίες στην Αμερική για τα ethics, τα corporate ethics που μας μιλάνε, είναι μάθημα στον πανεπιστημιοπειρειά. Φυσικά και δουλεύει. Και ας περάσουμε από το μάνσμα των αριθμών, επιτέλους, στο μάνσμα της πνευματικότητας. Και θέλω να σας αφήσω, πριν λίγες μέρες μίλησα στη σχολή Ευελπίδων και μου δείξανε ένα συγκινητικό και συγκλονιστικό γράμμα που έγραψε ο Παύλος Μελάς ως Ευελπίδος το 1891 και είναι μέρος του. Αθροπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή, λίγα λόγια. Πολλά έργα, να είστε απλοί, ολιγόλογοι, συγκρατημένοι και σεμνοί. Σας ευχαριστώ πολύ.