Διάλεξη 7 / Διάλεξη 7 - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 7: Καλημέρα. Στο σημερινό μας μάθημα θα ασχοληθούμε με το κτύπημα drop, το οποίο είναι ένα κτύπημα που γίνεται από το πίσω μέρος του κηπέδου στο φιλέ, κοντά στο φιλέ, και αναγκάζει τον αντίπαλό μας να έρθει μπροστά στο δικό του μέρος του κηπέδου. Και συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα χτυπήματα που γίνονται κοντά στο δίχτυ. Τα λεγόμενα net shots. Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο μάθημα για το clear το χτύπημα, που είναι ένα χτύπημα που γίνεται από το πίσω μέρος του κηπέδου μας, όταν το φτερό είναι ψηλά, στην απέναντι πλευρά, στην πίσω πλευρά του αντίπαλού μας. Όταν προηγηθεί ένα χτύπημα clear και θα στείλουμε τον αντίπαλο στο πίσω μέρος του κηπέδου, τότε πολύ συχνά ζητάμε από τον αντίπαλό μας, μάλλον προσπαθούμε να φέρουμε τον αντίπαλό μας στον μπροστά μέρος του κηπέδου. Άρα το επόμενο χτύπημα μας θα είναι ένα χτύπημα κοντά στο φιλέ. Το χτύπημα λοιπόν αυτό θα είναι ένα drop shot, έτσι λέγεται, ένα χτύπημα που γίνεται από το πάνω μέρος του κηπέδου μας, από το πίσω και ψηλά μέρος του κηπέδου μας, με την ίδια προετοιμασία που κάνουμε για το χτύπημα που κάνουμε το clear, με μια διαφοροπή στην τελευταία στιγμή που θα το δούμε αμέσως τώρα. Από το πίσω μέρος λοιπόν του κηπέδου μας προετοιμαζόμαστε να χτυπήσουμε το φτερό και η κίνηση που κάνουμε στο χτύπημα αυτό δεν πρέπει να διαφέρει από την κίνηση που κάνουμε όταν κάνουμε ένα χτύπημα clear, εντάξει. Πέτρο και Δημήτρη μπείτε μες στο κήπεδο. Δημήτρη πάρε δύο φτερά και πήγαινε απέναντι. Πέτρο κάτσε εσύ εδώ, κάτσε στο πίσω μέρος του κηπέδου εκεί. Ωραία, Δημήτρη πλησιάσαι λίγο στην πλευρά αυτή, πλησιάσαι κοντά στη γραμμή του σερβίς και θα κάνεις ένα χτύπημα, ένα σερβίς ψηλά στο πίσω μέρος του κηπέδου, εντάξει, που είναι ο Πέτρος. Προσάξτε, στην αρχή δεν μετακινούμαστε, είμαστε στο σημείο που περιμένουμε να έρθει το φτερό. Η θέση του σώματος μας είναι αυτή που πρέπει να είναι κατά τη στιγμή που χτυπάμε το φτερό. Η υποδοχή του φτερού είναι εδώ. Διαγόνια τα πόδια για να πάρει το σώμα μας στη σωστή θέση εντάξει και περιμένουμε να έρθει το φτερό στο πίσω μέρος του κηπέδου και ζητάμε από τον ασκούμενο να κάνει ένα χτύπημα κλειερ. Δηλαδή να χτυπήσει το φτερό στο πίσω μέρος του κηπέδου, στην ευθεία. Ένα ψηλό, κλειερ, στην ευθεία. Εντάξει, σαν πρώτο χτύπημα. Πάμε. Πολύ ωραία. Παρατηρήστε την κίνηση των όμων και του χεριού εντάξει με τη ρακέτα, τον πρινισμό που εκτελεί ο πίχης και το χτύπημα της ρακέτας στο φτερό όταν εκτελείται αυτό το χτύπημα. Πάμε, ακόμα ένα. Ωραία. Τώρα, ερχόμαστε να δούμε την τεχνική εκτέλεση του drop. Η προετοιμασία του είναι η ίδια με το κλειερ. Η θέση των όμων σωστή, η προετοιμασία που θα φέρουμε τη ρακέτα πίσω για να κάνουμε το χτύπημα. Ο αγγόνας, η κίνηση της ρακέτας πίσω από την πλάτη και το ανέβασμα είναι ίδιο. Και στο χτύπημα του κλειερ τώρα, εδώ έχουμε τον πρινισμό μας για να χτυπήσουμε το φτερό. Εντάξει, έχουμε πρινισμό για να φέρουμε τη ρακέτα στο σημείο που πρέπει, δηλαδή να είναι κάθεπτα στην τροχιά του φτερού, χτύπημα και το follow through κάτω, κατεβαίνουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως για το drop, όπως ανεβαίνει το χέρι μας και φέρνει τη ρακέτα στη θέση του χτυπήματος, σταματάει ο πρινισμός, δεν υπάρχει αυτό το μαστίγωμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να χτυπήσει το φτερό με δύναμη, σταματάει και έχουμε μια κίνηση όλων των όμων, όλων του σώματος εδώ με τον όμο και στην ουσία σπρώχνουμε το φτερό με τον όμο μας. Μπλοκάρουμε λοιπόν τον πρινισμό, σταματάμε τον πρινισμό του πύχη σε αυτό το σημείο και έχουμε ένα σπρώξιμο του φτερού προς το δίχτυ προς τα κάτω, με τέτοιο τρόπο ώστε το φτερό φεύγοντας από τη ρακέτα, και εδώ θέλω να προσέξετε, το φτερό φεύγοντας από τη ρακέτα παίρνει μια καθοδική τροχιά προς το δίχτυ. Δεν θα ανέβει το φτερό ψηλά και να κατέβει χαμηλά γιατί αυτό θα δώσει πολύ χρόνο στον αντίπαλό μας να πλησιάζει στο δίχτυ και ακόμα και να καρφώσει. Πρέπει το φτερό να φύγει από τη ρακέτα μας και να σβήσει προς το δίχτυ και να πέσει όσο γίνεται πιο κοντά στο δίχτυ, εντάξει. Χρήστο, όταν κάνει το χτύπημα ακολούθα την τροχιά του φτερού και πάρ' το που θα πέσει κοντά στο δίχτυ εδώ, εντάξει. Δημήτρη, λοιπόν, πάμε. Ένα χτύπημα clear που θα γίνει ψηλά επάνω και δώστε προσοχή λίγο στους όμους του πέτρου, εντάξει. Τους όμους πώς θα γυρίσει για να σπρώξει το φτερό, τους όμους προσέξτε. Πάμε. Ένα clear. Πάρε. Ένα drop. Πάρε. Ξανά drop. Πιο ψηλά λίγο το φτερό. Ψηλά. Ψηλά, ψηλά, πίσω ψηλά. Παρατηρείτε λίγο την διαφοροποίηση της τροχιάς του χεριού και το σπρώξιμο του χεριού. Δεν το χτυπάει με δύναμη και βλέπετε επίσης και η τροχιά του φτερού που έρχεται και σβήνει στο δίχτυ. Δεν πάει ψηλοκρέμαστα. Είναι λάθος η ψηλοκρέμαστη τροχιά, το είπαμε. Πρέπει να σβήσει πάνω από εδώ, εντάξει. Λοιπόν, έλα δυο δύματα μπροστά Πέτρο. Ωραία. Πάμε το ίδιο. Θέλω στην τελική γραμμή. Πίσω να γίνει το χτύπημα με κίνηση. Ναι, πάλι drop, πάλι drop. Απλά θέλω να κάνεις κίνηση πίσω, εντάξει. Κίνηση πίσω, πίσω το service. Ωραία, ωραία. Συνέχισε. Ωραία, πάμε ακόμα ένα. Ωραία. Πάρε άλλα δυο φτερά, τέσσερα φτερά και πάμε. Ένα clear, ένα drop. Ένα clear, ένα drop. Εντάξει. Κάθε φορά ένα χτύπημα θα είναι. Προσέξτε τώρα, έχουμε πει σε μια διαδικασία συνεργασίας των δύο αθλητών αυτών πόσο σημαντικό είναι να εκτελούνται σωστά τα χτυπήματα. Δηλαδή το service του πρέπει να είναι σωστά εκτελεσμένο, να έρθει στο σωστό σημείο πίσω. Εάν δεν έρθει στο σημείο πίσω το service, δεν θα γίνει σωστό χτύπημα drop από το σημείο που πρέπει. Γιατί? Γιατί από το πίσω μέρος του γηπέδου μας, εδώ πέρα από πίσω, μπορούμε να κάνουμε δύο χτύπηματα. Ένα clear και ένα drop. Το τρίτο χτύπημα ποιο θα ήταν? Clear, drop και καρφί, σωστά. Γιατί δεν καρφώνουμε από εδώ πίσω? Είμαστε πολύ πίσω. Τι σημαίνει αυτό? Ακριβώς. Το φτερό θα πάει πολύ γρήγορα στην απέναντι πλευρά, θα φτάσει πολύ γρήγορα στον αντίπαλό μας και εμείς δεν θα έχουμε προλάβει να καλύψουμε, να μπούμε στο γήπεδό μας, να πάμε στη βάση μας και η απάντηση του αντίπαλου θα μας δει απροετοίμαστος. Άρα από το πίσω μέρος του γηπέδου μας αποφεύγουμε να κάνουμε καρφί. Εντάξει, από πίσω κάνουμε ή clear, και μάλιστα υπάρχουν δύο clear, το αμυντικό clear, το πολύ ύψιλό και το επιθετικό clear, το χαμηλό, αρκεί να περάσει πάνω από τον αντίπαλό μας, ή drop κάνουμε. Ναι μεν πάει το φτερό κοντά στο δίχτυ, αλλά επειδή ακριβώς η τροχιά του είναι μικρή, χαμηλή, προλαβαίνουμε να μετακινηθούμε στον μπροστά μέρος του γηπέδου μας και εμείς. Πάμε, ένα clear, ένα drop, πάμε, ένα clear, ένα drop, ένα clear και ένα drop. Αυτό που κάναμε τώρα ήταν το forehand drop, εντάξει, πάμε να δούμε το backhand drop, τι γίνεται όταν το φτερό έρθει στην αδύνατή μας πλευρά, για τον δεξιόχειρα όταν το φτερό πάει στην αριστερή πλευρά. Λοιπόν, θα κάνουμε το χτύπημα το backhand drop με λαδί backhand, δεν θα κάνουμε λαδί forehand, με λαδί backhand, με αυτούς τους δυο διαφορετικούς τρόπους θα προχωρήσουμε. Λοιπόν, θυμάστε τους δυματισμούς που κάναμε για να πάμε στο σημείο του backhand, θα πάμε πίσω, έλα Πέτρο εδώ που τελειώνουμε, βγάλε το αριστερό πόδι μπροστά, όχι αριστερό πόδι μπροστά και βλέπε το φτερό. Την ώρα που θα έρθει το φτερό θέλω να κάνεις ταυτόχρονα, η κίνηση του χτυπήματος του backhand πρέπει να είναι ταυτόχρονη με το βήμα, δηλαδή με το που θα πατήσουμε θα πρέπει να κάνουμε και το χτύπημά μας. Να θυμίσω και να μην ξεχάσουμε εδώ πέρα ότι η λαδί στη ρακέτα μας πρέπει να είναι λαδί backhand, ωραία, το φτερό πρέπει να έρθει ψηλά πάνω από το κεφάλι μας και εμείς να είμαστε στην ουσία κάτω από το φτερό για να κάνουμε αυτό το χτύπημα. Γιατί το χτύπημα πρέπει να γίνει ψηλά, έτσι, ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας. Λοιπόν, εδώ δεν θα μπορούμε στη διαδικασία να κάνουμε clear, backhand clear, εντάξει, είναι ένα χτύπημα που λογικά θα πρέπει να το αποφύγουμε. Ένα χτύπημα drop εδώ πέρα μας βγάζει από τη δύσκολη θέση, αν θέλετε, καμιά φορά, υπάρχει το drop στην ευθεία, υπάρχει το διαγώνιο drop ανάλογα με τη θέση του αντίπαλού μας, αλλά αυτό το αφήνουμε αργότερα για πιο εξελιγμένο επίπεδο. Λοιπόν, πάμε ένα χτύπημα ψηλό, πάμε ένα service σε αυτή γωνία και ένα απλό drop εντάξει στην ευθεία κοντά στο φιλέ. Πάμε. Εκεί. Λίγο πιο ψηλά θέλω το φτερό, λίγο πιο ψηλά να το βρεις και εσύ Πέτρο. Πάμε ψηλά. Εκεί. Ωραία. Ωραία, φτάνει. Λοιπόν, έχουμε χρόνο για εξάσκηση, θα περάσεις τα γήπεδα και οι ασκήσεις που θα κάνετε θα είναι οι εξής. Ένας θα κάνει service κοντά στην γραμμή του service στην πίσω πλευρά και θα κάνετε ένα χτύπημα clear, ένα χτύπημα drop. Εντάξει. Για κάποια ώρα. Θα αλλάξετε θέσεις μετά. Θα κάνετε και οι δύο. Ένα και ένα. Μετά θα προσπαθήσετε να κάνετε συνεχόμενα drop. Δηλαδή να κάθεστε εδώ και να κάνετε συνεχόμενα drop. Forehand drop θα κάνετε. Εντάξει. Τελειώνοντας τα forehand drop θα περάσετε στην αριστερή πλευρά και θα πάμε backhand drop κατευθείαν εκεί πέρα. Άρα μία άσκηση με clear και drop εναλλάξει και μετά drop συνεχόμενα μία άσκηση με backhand drop συνεχόμενα. Ωραία. Πέντε λεπτά εξάσκηση. Αλλά κοίτα που είμαι εδώ πρέπει να έρθω. Από εδώ. Πρόσεχε πρέπει να είμαι ήρεμα. Άς το φτερό να πέσει κάτω μην ανεβαίνεις επάνω να βρεις το φτερό. Άς το φτερό να πέσει κάτω και χτύπα το από κάτω προς τα πάνω. Έτσι. Απαλά θα βγεις και θα το σπρώξεις το φτερό. Μην το χτύπας με δύναμη γι' αυτό κάνουμε ένα clear και ένα drop για να καταλάβουμε τη διαφορά της δύναμης που θα πρέπει να βάλεις το φτερό. Όχι. Έλα πιο μπροστά. Έλα στην γραμμή του service εκεί και στείλ το φτερό στην τελική γραμμή. Πίσω. Πολύ χαμηλά το στέλνεις. Πολύ. Ψηλά. Ψηλοκρεμαστά. Πάμε το κεφάλι που θα πάει. Κοίτα πού πάει το φτερό. Κοίτα κοίτα κοίτα. Επάνω το σπρώξεις τώρα. Που είναι η στροφή των όμων. Οι όμοι θα γυρίσουνε. Οι όμοι θα γυρίσουνε. Εντάξει. Οι όμοι θα γυρίσουνε. Το χέρι θα ανέβει. Η ρακέτα θα ανέβει εδώ και θα σταματήσει στο χτύπημα και θα σπρώξεις. Γιατί ο αντίπαλός σου όταν προετοιμάζει να χτυπήσεις δεν πρέπει να καταλάβει ότι πας να κάνεις drop. Άμα σε δεις σταματάς και πας να κάνεις αυτό το χτυπηματάκι λέει drop είναι και ξεκινάει μπροστά. Καρπός. Ο καρπός δεν δουλεύει. Ο καρπός αυτός δεν δουλεύει. Αυτό που γίνεται είναι ή πρινισμό ή υπτιασμό. Στα φόρκα τα χτυπήματα έχουμε πρινισμό. Στα μπάκα τα χτυπήματα έχουμε υπτιασμό. Από εδώ εκεί. Πρόσχευα. Ας το καρπό. Ο καρπός δεν δουλεύει. Εδώ είναι. Αυτή είναι η στροφή. Οπότε όταν σηκώσεις εδώ, ο αντίχειράς σου είναι εδώ και εκεί χτυπάς στο μπάκα. Αυτό είναι το χτύπημα. Εντάξει. Δεν έχει υφόλουδρο, δεν ανοίγει το χέρι άλλο. Αγκώνας, αγκώνας, χτύπημα εδώ και μπλοκ εδώ πάνω. Θέλω η κίνησή σου στο χτύπημα να είναι ενιαία. Ενιαία δηλαδή την ώρα που βγάζεις το πόδι πιο πίσω λίγο δηλαδή σου, ωραία, με το που βγάζεις το πόδι πάμε ένα αγκώνας επάνω. Αυτό εδώ ταυτόρα με το πάτημα. Όπως είσαι εδώ και έρχεται το φτερό, γυρνάς, χτύπημα. Θα δείξουμε δύο ασκήσεις για εξάσκηση και για καλύτερη εκμάθηση του drop. Και θα έχει το χρόνο να την εξασκήσει τώρα. Λοιπόν, θέλουμε τρία τόμα στο γήπεδο. Ένας, δύο, τρεις. Ελάτε τρία τόμα στο γήπεδο. Στη μέση ένας, στην άλλη πλευρά οι άλλοι δύο, δεξιά ή αριστερά. Να πάρουμε μερικά φτερά. Έχεις ένα φτερό, πάρε άλλα δύο, τρία φτερά, πάρε τρία φτερά. Λοιπόν, τώρα αρχίζουμε σιγά σιγά να εκτελούμε σειρές χτυπημάτων, οι οποίες σταδιακά θα μας εμπλουτίσουν, αν θέλετε, τα χτυπήματά μας. Τώρα, έχουμε δύο βοηθούς σε φέσεις γνώριμες, πριν ήσταν εκεί. Εκτελεί ένα σερβίς, ένα χτύπημα ψηλό, στην πίσω πλευρά του γηπεδού, έρχεται ο ασκούμενος εδώ και κάνει ένα ντρόπ στη βάση, εκτελεί ο άλλος ένα χτύπημα στην πίσω πλευρά του γηπεδού, στην άλλη πλευρά, στη διαγώνια πλευρά, έρχεται πίσω κάνει ένα μπακ χαντ ντρόπ. Αυτό το πράγμα γίνεται συνεχόμενα, μία στο φόρχαντ, μία στο μπακ χαντ, μία στο φόρχαντ, μία στο μπακ χαντ. Εντάξει, λοιπόν, πάμε λίγο να δούμε. Ξεκινάμε. Προτιμούμε αυτοχφού. Δεν πειράζει, πάμε ξανά, λίγο πιο μπροστά. Ωραία. Ένα. Πιο ψηλά λίγο το σερβίς. Πάμε. Βασίλη πιο πίσω. Ψηλά και πίσω το θέλουμε. Ξανά. Έτσι. Έτσι. Εκεί. Εκεί. Ωραία. Ωραία. OK. Μαζέψτε τα φτερά. Λοιπόν, παραλλαγία αυτής της άσκησης, ένα στάδιο παραπέρα, είναι οι βοηφοί στέλνουν τα φτερά μία πίσω, εντάξει, μάλλον συνέχεια στέλνουν τα φτερά τους πίσω, αλλά ο ασκούμενος κάνει μία φορά clear, μία φορά drop. Άρα τον έχουμε στη βάση και σιγά σιγά αυξάνουμε και τη μετακίνηση του ασκούμενού μας και τον ζητάμε να έρχεται στη βάση του, εντάξει, και πηγαίνει πίσω και κάνει ένα clear. Έρχεται στη βάση, πηγαίνει αριστερά και προσπαθεί να κάνει ένα clear. Κάνει ένα clear από εκεί. Εδώ, drop. Εκεί, drop. Και εναλλάσσετε λοιπόν, εναλλάσσετε τα χτύπημα τώρα, clear drop από δεξιά από το forehand, clear drop αριστερά από το backhand, εντάξει, η βοηθή, ναι, ναι. Προσπαθούμε να το στείρουμε το φτερό όσο μπορούμε πιο πίσω. Θέλω ακριβώς εδώ να δημιουργηθεί στον ασκούμενο η δυνατότητα να καταλαβαίνει την διαφορετική ένταση που πρέπει να βάλει στο χτύπημα για να στείλει το φτερό μια πίσω και μια μπροστά, αλλά το πιο σημαντικό ποιο είναι ότι πρέπει να μπορεί ο ασκούμενος να προετοιμάζεται για το χτύπημα κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή όσο πιο λίγες πληροφορίες δώσουμε στον αντίπαλό μας για το χτύπημα που θα ακολουθήσει τόσο καλύτερα, τόσο πιο λίγο προετοιμάζεται ο αντίπαλός μας. Αν από την αρχή που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα χτύπημα drop φαίνεται ότι το αποθέτεις σώματος μας είναι παράλληλη με το φιλέ και τα πόδια μας δεν έχουν σωστή θέση και ότι η ρακέτα δεν τη φέρνω πίσω από την πλάτη αλλά την έχω σηκώσει μπροστά και λοιπά. Όσο πιο πολλές πληροφορίες παίρνει ο αντίπαλος λοιπόν για το χτύπημα που θα κάνω τόσο πιο γρήγορα εννοείται θα μετακινηθεί στο σημείο που θα σήλω το φτερό μου, θα καταλάβει και θα μετακινηθεί πιο γρήγορα. Όσο πιο λίγες πληροφορίες του δώσω και όσο την τελευταία στιγμή δει το πραγματικό χτύπημα τόσο πιο λίγο χρόνο θα έχει να αντιδράσει. Δεν ξέρω αντίπαλος να πάει πίσω το φτερό ή μπροστά. Όπως είναι το πράγμα όμως να τονίσω και ακόμη μια φορά ότι το φτερό πρέπει να το στέλνουμε ή πίσω και τα λένε πίσω κοντά στην τελική γραμμή και το πολύ ένα μέτρο από την τελική γραμμή ή μπροστά σύριζα από το δίχτυ. Όπου αλλού και να πάει το φτερό είτε κάνουμε ένα ψηλό drop είτε κάνουμε ένα δύνατο clear τότε ο αντίπαλός μας είναι σε θέση επίθεσης. Λοιπόν πάμε εσείς συνέχεια πίσω και ο ασκούμενος μία clear μία drop μία clear μία drop πάμε πίσω clear πίσω clear δεν πειράζει δεν πειράζει drop δεν πειράζει πάμε πάμε πολύ μπροστά το πετάς Βασίλη πολύ μπροστά το πετάς το φτερό σε σένα πιο κοντά λίγο πιο κοντά σου πάμε συνεχίστε συνεχίστε συνεχίστε πάμε να βγάλουμε την άσκηση πιο ψηλά λίγο το σερβίσο δεν πειράζει δεν πειράζει ωραία stop Βασίλη Έλαδε ένα βήμα μπροστά εκεί Δημήτρη πήγαινε πίσω από τον Βασίλη κοντά στην τελική γραμμή Πέτρο Έλαδο η άσκηση και να επαναλάβω ότι οι πιο πολλές ασκήσεις των αρχαρίων γίνονται και για εκμάδηση σε μισό γήπεδο όχι σε ολόκληρο το γήπεδο για να μην έχουμε και την διαγώνια μετακίνηση αφού ο ασκούμενος ο αθλητής μας καλύψει σε ένα βαθμό ικανοποιητικό την τεχνική του τότε τον βγάζουμε σε όλο το γήπεδο όπου θα υπάρχει και διαγώνια μετακίνηση Τώρα έχουμε δύο βοηθούς σε μια ευθεία πρώτος είχαμε διαφορετικά δεξιά αριστερά και κάναμε συνέχεια μόνο χτυπήματα drop και clear εν αλλάξ τώρα πάμε drop clear εν αλλάξ αλλά συνεχίζουμε την εξάσκηση γίνεται μια συνεχόμενη εξάσκηση τώρα όπου ξεκινάμε με χτύπημα από μπροστά εντάξει άρα τα φτερά πάνε μπροστά και εσύ Βασίλη συνέχεια στέλνεις το φτερό πίσω και εσύ Δημήτρη στέλνεις το φτερό πίσω με διαφορά όμως ότι ο ένας κάνει συνέχεια lift χτυπήματα από κάτω προς τα πάνω κι ο άλλος κάνει συνέχεια clear χτυπήματα πίσω εντάξει ο ασκούμενος κάνει ένα clear πίσω ένα drop μπροστά ένα clear πίσω ένα drop μπροστά εν αλλάξ εντάξει Λοιπόν ξεκινά Βασίλη πίσω στο πίσω μέρος του γηπεοθώλου ψηλά και πίσω πάμε πολύ μπροστά το πετάς το ξαναείπα πάμε παίζουμε παίζουμε παίζουμε Δημήτρη ήρθε το φτερό στέλνω απέναντι σήμερα clear εσύ άσου τώρα άσου τώρα πάμε εκεί clear παίξε drop όχι πάνε πίσω πιο πίσω το θέλω να το σηκώνεις πίσω το φτερό Βασίλη πίσω το φτερό μην κοιτάς πίσω Βασίλη παίξε συνεχίσε πάμε προσέξτε δεν κοιτάει πίσω ο μπροστά πέκτης δεν κοιτάει πίσω δεν πρέπει ο πέκτης που είναι μπροστά να κοιτάξει πίσω ούτε τώρα ούτε ποτέ πάμε clear drop clear drop Βασίλη κάνε forehand lift, forehand από μπροστά σου και έλα λίγο πιο αριστερά έλα πιο αριστερά λίγο και κάνε με forehand το lift σου κάνε πιο καλό πιο καλό κάνε Στοπ στόπ, στόπ στόπ στόπ, συνολιθήκαμε λοιπόν πηγαίνετε τώρα θέλω... στόπ ήρεμα γίνεται και αυτό λοιπόν παιρνάμε στα γήπεδά μας τριάδες τριάδες στο μισό γήπεδο να κάνουμε αυτή την άσκηση ακριβώς είστε τρεις άτομα έτσι, ένας δύο από ένα γήπεδο, ένας τρίτος μόνος από την άλλη πλευρά Και πάμε! Τα φτερά τα έχει αυτός που είναι μπροστά, κάνει το πρώτο χοκτήμα, είναι ένα σερβίς θύμα ψηλό πίσω, ένα clear, απάντηση στο clear, ένα drop, σήκωμα στο drop. Προσέξτε! Αυτός που είναι πίσω και κάνει το clear πρέπει να μεταβάλει συνέχεια τη θέση του ώστε να βρίσκεται κάτω από το φτερό για να μπορεί να κάνει ένα σωστό clear και να το στέλνει το φτερό ψηλά και πίσω. Εάν δεν πάει ψηλά το φτερό και περάσει χαμηλά, τότε αυτός ο αθλητής εδώ, ο ασκούμενος, δεν θα κάνει ούτε clear ούτε drop, αλλά θα κάνει καρφί. Το καταλάβαμε? Λοιπόν, επίσης το lift που θα κάνετε μπροστά στο φιλέ, το lift που θα κάνει ο ασκούμενος που είναι μπροστά στο δίχτυ, πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο, forehand lift, η κίνηση του σερβίς που έχουμε μάθει να κάνουμε με μόνο μια διαφοροποίηση. Θέλω να είστε πίσω από τη γραμμή του σερβίς και την ώρα του χτυπήματος να κάνετε προβολή με το ίδιο πόδι, δηλαδή δεξιόχειρες θα βγάζετε μπροστά το δεξί πόδι και θα κάνετε το lift με το δεξί πόδι, από κάτω προς τα πάνω, μια λαδή forehand και όλο το χέρι θα ανεβαίνει επάνω. Μην μαζεύετε τον καρπό επάνω, μην σαματάτε την κίνηση του σερβίου, όλο χτύπημα και μετά follow through, όλο το χέρι επάνω, ελεύθερο το χέρι μας για να σηκωθεί επάνω, εντάξει, να πάει το φτερό ψηλά και πάνω. Εάν το φτερό πηγαίνει δεξιά-αριστερά, έχει να κάνει με τη θέση της κεφαλής της ρακέτας, ελέγξτε την λαβή σας να είναι η σωστή λαβή και άμα κάνει τον πρινισμό θα πάει στο φτερό, πάμε. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Ας το δω, αυτό είναι το φτερό. Εντάξει, τώρα πρέπει από εδώ να... Ασφαλώς, ασφαλώς, ασφαλώς, από εδώ, εντάξει, πρέπει να αγκίσει. Αφού δε χρειάζεται τέτοια δύναμη, πρέπει να κάνεις τέτοια δύναμη και να βγεις πάνω στην πόλη. Πολύ χαμηλή, πολύ χαμηλή και προνάσταση. Αυτό είναι το σύγχρονο, προνάσταση. Αφού δε χρειάζεται τέτοια δύναμη, πρέπει να κάνεις τέτοια δύναμη και να βγεις πάνω στην πόλη. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Εντχείς到, δεν το έتيχναι στοώ smack βα Στη συνέχεια τουחτυπήματος.... Θα δούμε πως αντιμετωπίζουμε το φτερό όταν αυτό έρχεται κοντά στο δίχτυ. Φανταστείτε λοιπόν ότι ο αντίπαλος μας χτύπησε το φτερό από απέναντι και αυτό ήρθε μπροστά στο δίχτυ. Πρέπει λοιπόν εμείς από τη θέση που βρισκόμαστε, από τη βάση που μόλις επιστρέψαμε μετά το προηγούμενο χτύπημα μας, όποιο ήταν αυτό, να μετακινηθούμε να έρθουμε σε αυτό το σημείο για να χτυπήσουμε το φτερό και να το στείλουμε είτε πίσω είτε μπροστά. Στην προκειμένη περίπτωση θα εξετάσουμε τη σειρά των χτυπημάτων κοντά στο δίχτυ. Εντάξει, γιατί θεωρούμε ότι ο αντίπαλος μας είναι πίσω, έκανε drop και καθώς είναι μακριά από το δίχτυ θα πρέπει εμείς να στείλουμε το φτερό κοντά στο δίχτυ. Το χτύπημα αυτό λοιπόν λέγεται net shot ή χτύπημα στο δίχτυ και γίνεται με την προσέγγιση που κάναμε με τα βήματα που κάναμε στους προηγούμενους μαθήματές μας. Δηλαδή η αναπίδηση στη βάση και ο διπλός οβηματισμός το σασέ το βήμα που κάναμε μικρό αριστερό μεγάλο δεξί πηγαίνοντας για τη δεξιά πλευρά στο forehand ο δεξιόχειρας ο παίκτης και προβολή του χεριού μας με τη ρακέτα ακριβώς στο φτερό. Πέτρο ανοίξε το πλάνο λίγο Χρήστο λοιπόν αναπίδηση και φέρνεις τη ρακέτα κάτω από τη βάση του φτερού εντάξει πάμε αναπίδηση ωραία και ήρθε σε αυτό το σημείο το φτερό έρχεται από το αντίπαλο είναι σε αυτό το σημείο. Τώρα τι κίνηση εκτελούμε μια πάρα πολύ απαλή κίνηση ένα μικρό σπρώξιμο στην ουσία του φτερού ένα μικρό σπρώξιμο της βάσης του φτερού με τέτοιο τρόπο ώστε το φτερό να μην πάρει δύναμη αλλά ίσα ίσα θα σταματήσουμε την πορεία του φτερού στο δικό μας το γήπεδο και με το σπρώξιμο αυτό μπορούμε να του δώσουμε επιπλέον μία περιστροφή ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ και να σβήσει πάνω από το δίχτυ. Έτσι ώστε να αποφύγουμε την ανίψωση του φτερού η οποία θα δώσει χρόνο στον αντίπαλό μας να ρθεί κοντά στο δίχτυ και έχοντας στείλει το φτερό μας εμείς ψηλά να μας σκαρφώσει. Τώρα επίσης να τονίσουμε ότι την ώρα που πλησιάζουμε στο δίχτυ μπροστά η ρακέτα μας μεταφέρεται από την παλάμη μας που βρίσκεται με μία λαβή που την έχουμε για να χτυπάμε φόρχαντ ή και μπάκχαντ ακόμα στην άκρη των δαχτύλων όπου ο έλεγχος της περνάει στα δάχτυλα έτσι ώστε να μην έχουμε καθόλου δύναμη, δεν θέλουμε δύναμη αλλά να έχουμε ακρίβεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία στο χτίμημά μας που θα εκτελέσουμε. Άρα λοιπόν η κίνησή μας είναι αυτή και ένα μικρό σπρώξιμο. Δημήτρη πάρει λίγο τα φτερά, έλα πίσω και από τη γραμμή του σερβίσ εκεί καλά είσαι ακριβώς εκεί και πετάμε αν θυμάστε την άσκηση που είχαμε κάνει σε ένα από τα προηγούμενα μαθήματα πετάμε το φτερό με το χέρι ο ασκούμενος κάνει ένα βήμα δεξί χέρι δεξί πόδι βγαίνει με το χέρι και την ρακέτα μπροστά και κάνει ένα μικρό σπρώξιμο επαναλαμβάνω του φτερού από κάτω έτσι ώστε το φτερό να σβήσει όσο γίνεται πιο χαμηλά και κοντά στο δίκτη στα πέντε πλευρά. Πάμε εδώ εσύ είσαι εδώ ναι λίγο πιο μπροστά βγες σωστά να κάνεις απλά το τελευταίο βήμα το τελευταίο βήμα μισό λεπτό να τονίσουμε για κάτι ακόμη η ρακέτα μας πάντα εδώ ποτέ δεν κατεβάζουμε την ρακέτα κάτω πάντα εδώ γιατί η ρακέτα από εδώ που βρίσκεται θα κινηθεί κατευθείαν προς το δίχτυ από εδώ δεν χρειάζεται να κατεβάζουμε την ρακέτα κάτω σε μία μόνο περίπτωση κατεβάζουμε την ρακέτα χαμηλά μόνο όταν κάνουμε άμυνα σε καρφί μόνο όταν κάνουμε άμυνα μόνο τότε η ρακέτα μας είναι χαμηλά σε όλες τις περιπτώσεις η ρακέτα πρέπει να είναι στο ύψο νόμων μας ή του προσώπου εντάξει ψηλά να είναι η ρακέτα λοιπόν θέση εντάξει πάμε πέταμα εκεί πάμε πίσω πάλι πέταμα εκεί πάμε πίσω πάλι πέταμα εκεί εντάξει αυτό το πράγμα πρέπει να κάνουμε αυτή την προσέγγιση το σπρώξιμο του φτερού ώστε το φτερό να σβήσει πάνω από το δίχτυ τώρα η επόμενη άσκηση που θα πάμε να κάνουμε είναι η δεύτερη για αυτό το χτύπημα είναι λίγο πιο πίσω και ο ένας και ο άλλος θα κάνεις ένα χαμηλό σερβίς με την ρακέτα ένα χαμηλό σερβίς εντάξει και θα έχουμε μετά το σερβίς συνεχή χτυπήματα λοιπόν κάνεις ένα χαμηλό σερβίς να έχει το φτερό εδώ μπροστά και βγαίνει ο ασκούμενος απέναντι σβήνει το φτερό και μετά από εκεί που έρχεσαι μπροστά και εσύ παίρνετε και παίζετε κάποια χτύπηματα φόρχαντ εντάξει στην αρχή και η ίδια άσκηση μεταφέρεται στην άλλη πλευρά να γίνει στην αρχή εξάσκηση με μπακχαντ και συνεχίζουμε λοιπόν για το βίντεο πάμε να κάνουμε το ίδιο με μπακχαντ ωραία με ένα βήμα πέτα το φτερό δημήτρη σε αυτό το σημείο εδώ πέρα μπροστά με ένα βήμα βγαίνεις και κάνεις μπακχαντ σβήνιση μπροστά εκεί ωραία πάμε ωραία εάν βλέπουμε ότι δυσκολεύεται ο ασκούμενος μας τι κάνουμε εάν βλέπουμε ότι δυσκολεύεται να προλάβει να πάει στο φτερό να πάει πιο πίσω όχι θα κατεβάσουμε το χέρι μας θα κάνουμε τροφοδοσία από κάτω προς τα επάνω όχι από πάνω προς τα κάτω από κάτω προς τα επάνω θα κατεβάσουμε το φτερό εντάξει για δοκιμάσαι να κάνεις από κάτω σπρώχνω το φτερό μην το πετάς σπρώχνω το φτερό ναι ναι σπρώχνεις το φτερό πολύ ψηλά το σήκωσες η διαφορά είναι ότι από κάτω προς τα πάνω είναι μεγαλύτερη διάρκεια μεγαλύτερη τροχιά και πάει πιο αργά το φτερό και έχει πιο πολύ χρόνο ο ασκούμενος να πάει να προετοιμαστεί και να κάνει το χτύπημα του ενώ από πάνω προς τα κάτω πάει πολύ πιο γρήγορα το φτερό εντάξει δεν το πετάμε τόσο ψηλά αλλά η μία η μία τροφοδοσία είναι αυτή από πάνω εντάξει η άλλη τροφοδοσία είναι πιάνω το φτερό μέσα στο χέρι μου εδώ πέρα και από εδώ πετάω από κάτω προς τα επάνω πρέπει να υπάρχει ακρίβεια σε αυτό που κάνουμε για να πάει σωστά το φτερό εντάξει λοιπόν λοιπόν αφού κάνουμε λοιπόν και την εξάσκηση στο backhand αφού κάνουμε και την εξάσκηση και στο forehand και στο backhand ωραία λοιπόν πάμε να κάνουμε ένα χτύπημα καλά είμαστε εδώ καλά είμαστε εδώ πάμε να κάνουμε ένα χτύπημα ένα χαμηλό σερβίς και περνάμε σε συνεχή χτυπήματα forehand και backhand πήγαινε στην αριστερή πλευρά για να μπορέσεις να έρθεις να κάνεις forehand χτύπημα πάμε χαμηλό σερβίς εδώ χαμηλό και πλησίασε πλησίασε πλησίασε ωραία προσέξτε λίγο όμως δεν πρέπει να μένουμε μπροστά αλλά να επιστρέφουμε πίσω να κάνουμε βήμα προσέγγισης στο φιλέ βήμα χτύπημα και επιστροφή βήμα χτύπημα και επιστροφή να πηγαίνουμε πίσω μπρος πίσω μπρος να μη στεκόμαστε πρέπει να συνηθίσουμε να χτυπάμε το φτερό με προσέγγιση στο φιλέ να πηγαίνουμε μπροστά για να χτυπάμε το φτερό και να συνηθίσουμε μετά το χτύπημα να φεύγουμε πίσω γιατί αγωνιστικά θέλουμε μετά το χτύπημα να πάμε στη βάση μας βέβαια αν παίξουμε κοντά στο δίχτυ η βάση θα είναι πιο κοντά στο φιλέ αλλά παρόλα αυτά πρέπει να μετακινούμε πίσω μπρος συνέχεια μακριά και κοντά από το δίχτυ πάμε χαμηλά το φτερό χαμηλά και πίσω και πίσω έχουμε καρφώσει τα πόδια μετακίνηση μετακίνηση μετακίνηση πολύ ωραία μπράβο Δημήτρη προσέξτε όσο πιο κάτω το βρούμε το φτερό τόσο πιο ψηλά θα το σηκώσουμε εντάξει και έχουμε πρόβλημα γιατί γιατί ψηλά θα περάσει πάνω από το φιλέ θα σηκωθεί ψηλά μπορεί λίγο να παραπάνω το σηκώσουμε από εκεί το θέλουμε και να μας καρφώσει όσο πιο ψηλά το βρούμε το φτερό όσο πιο κοντά δηλαδή στο ύψος του φιλέ του δικτύου τόσο πιο επίπεδο χτύπα μπορούμε να κάνουμε που σημαίνει ότι θα περάσει γρήγορα στην άλλη πλευρά του γιπέδου και για να τελειώσει η άσκηση την ώρα που παίζουμε τα χτυπήματά μας κοντά στο φιλέ έχουμε το νου μας μόλις γίνει κάποιος από τους δυο μόλις σηκώσουμε το φτερό λίγο πιο ψηλά από εκεί που θα έπρεπε ο άλλος πρέπει να έχει την ετοιμότητα να καρφώσει για να τελειώσει τη φάση πρέπει να καλύψουμε την τελευταία αυτή η άσκηση προσπαθήστε λοιπόν πέζουμε κοντά στο φιλέ Πέτρο πάρε και εσύ τη φτερά ώστε μία ο ένας ο άλλος να κτελεί πάμε κοντά στο φιλέ πολύ ωραία εσύ τώρα Πέτρο πάμε εκεί εκεί πάμε Δήμητρη δεν πειράζει βήματα βήματα βήματα Μπράβο! Αυτό ακριβώς που λέγαμε. Εντάξει? Αλλά θέλουμε τι? Να έχουμε συνεχής με τα κινήσεις στις μήτες των ποδιών είμαστε και βγάζουμε μπροστά το ομώνυμο πόδι. Δεξί χέρι, δεξί πόδι από εδώ που είμαστε. Εντάξει? Όλες οι κινήσεις μας πρέπει να γίνονται με το δεξί πόδι μπροστά είτε χαμηλά, κατεβαίνουμε στο φτερό, είτε ψηλά, είτε θα καρφώσουμε το πόδι της ρακέτας πρέπει να προηγείται για να χτυπάει. Ωραία. Περάστε λοιπόν στα γήπεδά σας να κάνετε την εξάσκηση.