Υπηρεσία Υποστήριξης ΑμεΑ (Βιβλιοθήκη ΑΠΘ - AUTh Library, 2021)
: Υπηρεσία υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφόρησης API Theta. Στόχος της βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στο υλικό της για όλους τους χρήστες της. Έτσι δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένος στις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών του API Theta με αναπηρία. Από το 2003 έως το 2018, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κύριο Χαρίτον Απολάτονου, φιλοξενήθηκε στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο Νησίδα της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής για την κάλεψη των ανάγκων, κυρίως φοιτητών και φοιτητριών με προβλήματα όρασης. Η υπηρεσία υποστήριξης ατόμων με αναπηρία της Βιβλιοθήκης και κέντρου πληροφόρησης API Theta ξεκίνησε τη λειτουργία της επίσημα το Μάρτιο του 2019 στο Φοιτητικό Αναγνωστήριο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών του API Theta με επιστημονικό υπεύθυνο, τον αντιπρίταν οι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Κύριο Δημήτριο Κοβαίο. Έως τον Αύγουστο του 2019, επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο ομότιμος καθηγητής Κύριος Θεόδωρος Αγοραστός. Σε συνεργασία με το Γραφείο Υποστήριξης Φοιτητών Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων, την Επιτροπή Υγείας και το Κέντρο Ενταξιακής Πορθληκής, η υπηρεσία MEA απευθύνεται και εξυπηρετεί φοιτητές και φοιτήτρες με εντυπωαναπηρία, άτομα δηλαδή με προβλήματα όρασης ή και με αντιληπτική ή αναγνωστική αναπηρία ή και με σωματική ανικανότητα. Παρέχει. Συγγράμματα σε προσβάσιμη μορφή. Η διάθεση των συγγραμμάτων γίνεται μέσω της Amelieb. Για τη λειτουργία της, στο πλαίσιο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθυκών συστήθηκε το συνεργατικό δίκτυο διαθετών προσβάσιμης βιβλιογραφίας. Στόχος του δικτύου είναι η οδηγία του συγγραμμάτων. Η ανάπτυξη πολιτικών συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Η πρόσβαση στην Amelieb επιτυγχάνεται με κωδικούς ελεγχόμενης πρόσβασης μόνο για εντυπώ ανάπηρους χρήστες. Παρέχει επίσης μετατροπή υγλικού των ηλεκτρονικών μαθημάτων σε προσβάσιμη μορφή. Πρόσβαση στο υλικό μέσω της πλαπθόρμας Moodle eLearning.out.gr. Στο χώρο του φοιτητικού αναγνωστηρίου δημιουργήθηκαν εξειδικευμένοι σταθμίες εργασίας για τους εντυπώ ανάπηρους χρήστες. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία και στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος υγιεινής. Οι σταθμίες αποτελούνται από νέα εργαλεία και ειδικό λογισμικό που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του έργου Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών του APYTHETA, καθώς και από τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία που φιλοξενούνταν στο επιστημονικό αναγνωστήριο. Συγκεκριμένα οι σταθμίες είναι εξοπλισμένοι με συσκευή οθόνης Bright και εκτυπωτή Bright. Τηλεόραση και φορητή συσκευή κλειστου κυκλώματος. Συσκευή παραγωγής ανάγλυφων γραφικών PIF και φορητή μηχανική γραφομηχανή Bright. Πληκτρολόγιο μεγάλων πλήκτρων. Βραχείο να στήριξης διακοπτών, εναλλακτικών ποντικιών ή άλλων περιφερειακών συσκευών. Εναλλακτικά ποντίκια με υχνόσφαιρα και μοχλό. Υπάρχουν επίσης εγκατεστημένα ειδικά λογισμικά. Σούπερ Νόβα. Easy Reader. Λογογράφος. Ανεξάρτητη μονάδα ανίχνευσης ματιών για εξομείωση του ποντικιού. Επιτρέπτη. Στην υπηρεσία από την έναρξητη, στο 2019, έχουν γραφτεί 27 φοιτητές και φοιτήτρες. Έχουν μορφωποιηθεί 186 συγγράμματα. Αν προσθεθούν και τα 150 που αναρτήθηκαν στο διάστημα 2016-2017 από την ομάδα εργασίας της Βιβλιοθήκης, το συνολικό νούμερο φτάνει τα 336 συγγράμματα. Τα μορφωποιημένα αρχιεκπαιδευτικού γλυκού είναι 53. Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.lib.au.gr Διεύθυνση Ελεκτονικού Ταχυδρομίου, Αμέα Σαπορτ, Παπάκη, lib.au.gr Τηλέφωνο 23010995370