18η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συμβούλιο Καθώς και τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβούλιο Καθώς και τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβούλιο Καθώς και τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβουλιο Καθώς και τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Είναι έναν αγαπητό φίλο από την Ιταλία, τον κύριο Ιπάτιο Λουτσέρη, ο οποίος έχει και ελληνικές ρίζες. Μας τιμάει σήμερα με την παρουσία του και έχει συμμετέχει... Συμπαραστέκεται στην προσπάθεια και στον αγώνα που γίνεται όλο αυτό το διάστημα από την κοινωνία της περιοχής του Φιλίππο και γενικότερα του Δήμου Καβάλλας, σε σχέση με το πρόβλημα της ώδευσης του αγωγού ΤΑΠ. Η σημερινή συνεδρία συνεκλήθη, διότι παρατηρήσαμε το εξής τραγικό γεγονός, να έχουν συλληφθεί με αστήρικτες κατηγορίες δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας. Είναι γνωστό σε όλους σας ότι ο κύριος Νικόλαος Ξανθόπουλος, ο κύριος Σπύρος Προσαεύ και ο κύριος Μανώλης Κελαϊδάκης, από χθες αρχικά προσήχθησαν και στη συνέχεια η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη και υπέστησαν αυτήν την ταλαιπωρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να γίνει, δεν έπρεπε να συμβεί, όπως επίσης και ο πρόεδρος του αμυγδαλαιώνα, ο αγαπητός ο Δημήτρης Προσαετήδης, ο οποίος μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και τους υπολύπους και αυτός προσήχθη και στη συνέχεια συνελήφθη, ιδιαίτερα τραγικό το γεγονός ότι οι δύο απεργοί πίνας ο κύριος Θέμης Καλπακίδης και ο κύριος Ιπάτιος Ουτσέρη εκ των ιστέρων προσήχθησαν και συνελήφθησαν με τρόπο απαράδεκτο και επίσης είχαμε και τον Παναγιώτη τον Αρσονιάδη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, γνωστό για τους αγώνες του ενάντια στην όδευση του αγογού ΤΑΠ, όπως επίσης και τον κύριο Σάβα Μιλωνίδη, δημότη του Δήμου Φιλίππον, ο οποίος κι αυτός με την παρουσία του ενισχύει τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που όλο αυτό το διάστημα γίνονται. Εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, ζώντας δύο μέρες τώρα από κοντά όλη αυτή την ταλαιπωρία, δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κι άλλο βαρύτερο όρο, δεν θέλω όμως, γιατί οι συνάδελφοι αλλά και όλοι οι συλληφθέντες επέδειξαν μια πολύ γενναία συμπεριφορά. Ζώντας λοιπόν όλο αυτό το διάστημα, την ταλαιπωρία την οποία ανυπέστησαν, αισθάνθηκα του ελάχιστον τροπή για την όλη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε. Αισθάνθηκα τροπή όταν έβλεπα, με συγχωρείτε, αναφέρομαι ιδιαίτερα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και υπό την ιδιότητά μου ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι ότι να μην παρεξηγηθώ, ξεχωρίζω τους ανθρώπους ανάλογα αν είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ή αν είναι απλοί πολίτες. Αλλά επειδή αυτό σαν γεγονός, δηλαδή η σύλληψη μελών Δημοτικού Συμβουλίου έχει χρόνια, εκτός από την περίπτωση του αγαπητού Ανέστη Σουρουκή, διότι ους και αυτός υπέστη μια παρόμοια ταλαιπωρία πρόσφατα, σε αυτόν τον αριθμό όμως και σε αυτήν την έκταση δεν ενθυμούμε να έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της πόλης μας με μια αγαπητέ πρώην δήμαρχη περίπτωση του κ. Αθανασιάδη, ο οποίος πάλι είχε υποστεί μια παρόμοια ταλαιπωρία πριν από δεκαετίες πολλές. Θεωρώ λοιπόν απαράδεκτη την όλη αυτή η κατάσταση και για το λόγο αυτό σήμερα συγκαλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο αφενός να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και τον αποτροπιασμό μας γι' αυτά τα οποία συνέβησαν, γι' αυτό το στιμμένο σε εισαγωγικά επεισόδιο με την κατάληξη την οποία είχε αφενός και αφετέρου εν ώψη και της έκδοσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες χθες δημοσιεύτηκαν δεν μπορούμε να έχουμε το σκεπτικό ακόμη υπάρχουν διαδικασίες εκεί πρέπει μετά από 20 μέρες νομίζω να έχουμε το σκεπτικό της απόφασης. Εν όψι λοιπόν αυτών των δεδομένων να ενημερωθεί το σώμα να εκφράσει ο κάθε σύμβουλος ή κάθε παράταξη την άπαψή τους επί του θέματος και στη συνέχεια να δούμε αν μπορούμε τι θα αποφασίσουμε και πως θα μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας ως Δήμος Καβάλλας με βάση αυτά τα νέα δεδομένα. Θα ήθελα καταρχήν τιμώντας τους συναδέλφους για τον αγώνα που κάνουν και για την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν και μπήκαν σε μια ταλαιπωρία δυστυχώς είναι και χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα και θα έχει συνέχεια. Θα ήθελα λοιπόν τιμώντας τους συναδέλφους να δώσω τον λόγο σε αυτούς πρώτα να αναφερθούν και να πούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα γεγονότα εν συντομία χωρίς να επαναλαμβάνουμε ο ένας τον άλλον ότι παραλείψει ο ένας, να το συμπληρώσει ο άλλος προκειμένου να ενημερωθεί και το σώμα για την αντιστοιχία των γεγονότων και πώς ακριβώς συνέβη αυτό το οποίο συνέβη. Θέλετε συνάδελφοι να ξεκινήσω με τον κ. Ξανθόπουλο. Στη συνέχεια ο κ. Προυσαεύ και ο κ. Κελαϊδάκης δεν έχει να κάνει σχέση με την αγωνιστικότητα του καθενός. Λοιπόν, κ. Ξανθόπουλο, παρακαλώ, δεν έχουμε χρόνο όσο μπορείτε να... Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ το σώμα, ευχαριστώ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη του που μας συμπαραστάθηκαν σε αυτή την εμπειρία. Αυτό το οποίο θέλω να αναφέρω ακριβώς για να δώσει την δυνατότητα και τους υπόλοιπους να πούνε άλλα πράγματα. Είναι το εξής. Την Δευτέρα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, πήρα συγκεκριμένη απόφαση. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της απόφασης εμείς, εγώ δηλαδή, και να μιλώ για μένα, βλέπετε καθώς συγκεκριμένο χώρο, διότι αυτό που θέλαμε να διαπιστώσουμε είναι αν υπάρχει η πιθανότητα να προκαλεί το οποιαδήποτε ζημία στο περιβάλλον ή όχι. Ξέραμε επίσης ότι στον χώρο στον οποίο θα εξελισσόταν τα γεγονότα, είχε διακοπεί πριν από δύο χρόνια το έργο της ώδευσης και ξέραμε ότι εκεί θα απαιτεί το υπερουσία αρχαιολόγου, ο οποίος αρχαιολόγος εδώ και ένα χρόνο, αν θυμάμαι καλά, η σύμβασή του είχε διακοπεί, άρα λοιπόν, στην ουσία πηγαίναμε σε ένα χώρο στο οποίο δεν υπήρχε η πιθανότητα να εξελίσσουν τα εργασίες, δεν είχαμε εργοτάξιο δηλαδή. Δεν υπήρχε εργοτάξιο εκεί. Αυτό θέλω να είναι σαφές προς το σώμα. Δεν υπήρχε επαφή των ανθρώπων των πέντε αρχικά και των τριών που προσθέθηκαν στη συνέχεια, εμού του κ. Μπουρσαδίδη και του κ. Καλπακίδη, γιατί εμείς πήγαμε με ειστέρηση μιας περίπου ώρας στο συγκεκριμένο χώρο, δεν υπήρχε εργοτάξιο. Και με αυτήν την έννοια, λοιπόν, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει πολλή δύνατη παράδοση, ή αν θέλετε, αυτό που το κατηγορητήριο Φένδρο τι λέει μιλά για βία, την οποία ασκήσαμε εμείς, εμείς οι πέντε, στους περίπου 30, δεν ξέρω αν το νούμερο είναι λίγο, μικρό ή μεγάλο, αστυνομικούς και στους περίπου 40 ή 50 ανθρώπους της κοινοπραξίας. 10 ή 15 αυτοκίνητα της κοινοπραξίας εκεί, πέντε αρχικά οι πρώτοι που βρέθηκαν στο χώρο και άλλοι τρεις προσθέθηκαν εμείς. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο στην ουσία μας καταμαρτυρήθηκε ότι εμποδίσαμε τις εργασίες, θέλω να διαβέσω στο σώμα ότι πρώτα από όλα δεν υπήρχε ο τάξιος τιμένο εκεί, δεν υπήρχε ούτε ένας γκανσμάς, ούτε ένα φτιάρι, ούτε ένα μηχάνημα εκεί, μόνο οι άνθρωποι της κοινοπραξίας και εκτός από αυτό ήταν σίγουρο ότι και αυτά να υπήρχαν δεν μπορούσαν να εξελίξουν εργασίες, γιατί, γιατί δεν υπήρχε ο απαραίτητος από την σύμβαση από ό,τι μάθαμε στη συνέχεια, αρχαιολόγος ο οποίος θα επιβλέπει τα συγκεκριμένα έργα όταν εκεί ξεκινήσουν, γιατί υπάρχουν τα δυο πολυβολεία εκεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα καταφύγιο και είναι το κομμάτι αυτό που στην ουσία χωρίζει τις δυο πλευρές του ορίγματος από τη μία και την άλλη πλευρά. Ο χώρος είναι πάνω από το νέο ζυγός, δεν έχει καμία σχέση με τον Κάμπο. Εκεί λοιπόν βρεθήκαμε εμείς και τη στιγμή που βρεθήκαμε αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ότι δόθηκε εντολή από την εισαγγελία να προσαχθούμε. Και μάλιστα να προσαχθούμε για να δοθούν αμοιβές διευκρινήσεις από εμάς, γιατί είμαστε εκεί και από τους ανθρώπους του ΤΑΠ, οι οποίοι διατύπωναν την άποψη ότι τους εμποδίζουμε να εκτελέσουν, να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Έτσι βρεθήκαμε, φύγαμε από το χώρο καταρχή για να πάμε στην εισαγγελία, έτσι μας είπαν αρχικά, ότι θα πάμε στην εισαγγελία για να μην εξηγήσεις και συνέχεια οδηγηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα κάποιοι από εμάς που είχαν τα αυτοκίνητά τους, για να καταλάβουν ότι δεν μιλάμε για σύλληψη, μιλάμε για προσαγωγή, μεταφέρθηκαν οδηγόντες στο αυτοκίνητά τους, τα οποία μάλιστα δύο από αυτούς τα παρκάρισαν έξω από το αστυνομικό τμήμα. Εκεί παραμείναμε περίπου για τρεις, τρισίμισι ώρες, αρχικά η πρώτη ώρα κύλισε με αναμονή και βέβαια όταν κάποια στιγμή ρώτησα τον αξιωματικό υπηρεσίες για πόση ώρα θα είμαστε εδώ, μου είπε ότι για περίπου μία ώρα. Όταν πέρασε αυτή η μία ώρα η διαδικασία δεν έδειχνε ούτε σύλληψη, ούτε αυτόφορο, δεν έδειχνε τίποτα. Απλά είναι δυότυπο καθεστώς όπου ούτε έχει συλληφθεί ούτε μπορείς να φύγεις από τον χώρο. Και όλο αυτό βέβαια μετά από τρεις, τρισίμισι ώρες, γύρω στις 12.30, μία το μεσημέρι, μας είπε ότι για λόγους καλύτερης λειτουργίας αστυνομικού μεγάρου πρέπει να πάμε στον πέμπτο όροφο. Δεν ξέρω αν υπήρξε και τι υπήρξε, όλα μπορείσαν να υπήρξαν εκεί σε επίπεδο τακτικής. Στον πέμπτο όροφο, όπου στον πέμπτο όροφο κλειθήκαμε μετά από λίγη ώρα να υπογράψουμε εκθέσεις σύλληψης, οι οποίες εκθέσεις σύλληψης αρχικά μιλούσαν για συλλήψη στις 12.35, αν θυμάμαι καλά. Θυμηθείτε ότι εμείς ήδη από τις 9.15, από τις 9.20 αρχίζει ο ένας με τον άλλον συνοδεία αστυνομικών ή με τα αυτοκίνητά του να φεύγει από το χώρο προς αστυνομικό αστυνομική διαφύση Καβάλας. Και βέβαια από εκεί και πέρα απέμενε να μάθουμε τελικά η διαδικασία είναι, όχι αυτό φοροϊπωσόπανε μεν όλοι, αυτεπάνκλυτη ή υπήρξε μίνηση από τους εκπροσώπους του ΤΑΠΟ. Μάθαμε μετά από λίγο και εμείς και οι συνήγοροι μας ότι υπήρξε μίνηση από τον ΤΑΠΟ για το γεγονός ότι από τις 8.2 απεργοί πίνας 6 συν 2 απεργοί πίνας ασκήσαμε βία και εμποδίσαμε την κοινοπραξία να κάνει τη δουλειά τους. Και βέβαια και εμείς στη συνέχεια καταθέσαμε μίνηση σε βάρος των ανθρώπων του ΤΑΠΟ και βέβαια το ξύμβωρο από εκεί και πέρα ξεκινά για μας όπου μετά τις 3-3,5 ώρα πλέον ακολουθεί τη διαδικασία οι πρωτόγνωροι όπου κανείς αντιλαμβάνεται πόσο η προσωπικότητα, η υπόσταση ανθρώπινη μπορεί να εξεκολουθήσει να λειτουργεί με τον τρόπο που όλοι μας έχουμε στο μυαλό. Και αναφέρουμε στο γεγονός ότι κατεβήκαμε τον 5ο στο Ισσόγειο και ακολουθήκε η διαδικασία παραδώστε τα προσωπικά σας αντικείμενα, βγάλετε τα κορδόνια σας, βγάλετε τις ζώνες σας για να μην έχουμε και τίποτα άλλο, αλλά μην ανησυχείτε μέσα ο χώρος που θα φιλοξενηθείτε είναι VIP. Και βέβαια όταν έπεσαν τα φώτα της ράμπας, ή όχι σε 6,5-7 ώρες το απόγευμα και αρχίσανε να προσπαθούμε λίγο να βάλουμε το κορμί μας από εδώ και από εκεί για να περάσει η βραδιά που δεν μπαινούσε η βραδιά η ρημάδα, αρχίσανε οι επιδρομές. Ψήλοι, κατσαρίδες και ό,τι άλλο μπορούσε να πει, θαλαμοφύλακας το πρώτο δύο ωραίο κυλαϊδάκις και μετά να αλλάξει μέχρι να κυλήσει η βραδιά μέχρι το πρωί μήπως και μας φάνε τα έντομα. Και από το σημείο εκείνο και μετά για μας, πλέον σταματάει η λογική. Δηλαδή δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό το οποίο τελικά κάναμε, διότι επαναλαμβάνω και κλείνουμε αυτό κύριε Πρόεδρε, ότι βρεθήκαμε σε ένα χώρο που απλά έπρεπε οχτώ άτομα να μεταθερθούν, κατά αρχή της την εισαγγελία που είχαμε πληροφορθεί και μετά στον αστυνομικό διευθυσμό Καβάλλας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια αυτή η πορεία που μας οδήγησε σήμερα στο να πάρουμε την αναβολή για αύριο, μέσα από μια διαδικασία πάλι πρωτόγνωρη που έχει σαν κατάληξη αυτό το τραγικό γεγονός με τον θέμα του Καλβακίδη, ο οποίος νοσηλεύεται. Και βέβαια βλέποντας τον Ιπάτιο εκεί, του ρωτούσα τον Ιπάτιο, του εξηγούσα μάλλον η χθεςινή μέρα, η τρίτη μέρα κατά την οποία εμείς σηκώσαμε την σημαία από το θωρικού το Αβέρωφ στις Καμάρες, ήταν η μέρα της απελευθέρωσης της πόλης, 105 χρόνια ελεύθερη Καβάλλα, προσπαθούσα να τον εξηγήσω εγώ τον Ιπάτιο, αλλά τελικά μου βάλε και αλλιά γιατί μου λέει, ξέρεις μου λέει με τα ιδιόμορφα ελληνικά που μιλάει, θέλει αρετική τόλμη η ελευθερία. Και προσπαθούσα από εκεί πέρα, κύριε Πρόεδρε, εγώ να καταλάβω εάν εγώ θα μπορούσα να βρεθώ στο Μαρτάνο Λέτσε, περιοχή Λέτσε της Ιταλίας, και να συμπαρασταθώ σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος οδηπόρησα από εκεί για να υποστεί αυτή την παλεπορία που υποστήκαμε και όλοι εμείς, αυτόν τον εξευτελισμό και να κατοδηγηθούμε σήμερα εκεί που οδηγηθήκαμε. Αυτά. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ξανθόπουλο. Κύριε Πρόεδρε, μια πληροφορία να δώσω σε εσάς και στο σώμα και στον κύριο Ιπάτιο, το όνομα του, Να ξέρετε ότι σήμερα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή μαζί μου ο Ιταλός πρόξενος και μου είπε το μεσημέρι ότι υπήρχαν πάρα πολλά παράπονα στην Ιταλική Πρεσβεία. Αγαπητέ φίλε Ιπάτιε να το ξέρεις ότι οι συμπατριώτες σου νοιάστηκαν για σένα. Υπήρχαν πολλά παράπονα από βουλευτές της περιοχής σου και ανθρώπους απλούς της περιοχής σου στην Ιταλική Πρεσβεία τα οποία διεδιβάστηκαν σε μένα και εγώ τα διεβίβωσα προς τον κύριο Πρόεδρο και δεν ξέρω μετά τι είπες τους εισαγγελείς και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν αυτή η πληροφορία ίσως να συνετέλεσε και όλα στο γεγονός ότι αφαιθήκατε το μεσημέρι αλεύθεροι. Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Κύριε Δήμαρχο. Να συμπληρώσω κάτι στην άλφη για να μην μετά το κύριο Κελαϊδάκη από τους συμβούλους θα δώσω τον λόγο και στον κύριο Πουρσαϊτή διεννοείται τον πρόεδρο του τοπικού και στον κύριο Παναγιώτερα Σωνιάδη που είναι και μέλος της συντονιστικής για να ακούσουμε και τις εμπειρίες από τους ίδιους. Ο κύριος Πουρσαϊφή το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε και εγώ προσωπικά όπως και οι συνάδελοι οι υπόλοιποι για τη συμπαράσταση προς τους δημοτικούς συμβούλους και όχι μόνο. Θέλω να σας μεταφέρω ότι ερχόντας εδώ στο δημοτικό συμβούλιο πέρας από το νοσοκομείο είδα τον θέμη του Καλππακίδη να αναέφερε τη θερμούς χαιρετισμού σας. Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία και συντόμου θα βγει έξω. Επειδής ο κύριος Ξαθούπλος με κάλυψε τα γεγονότα, τα ξέρουμε τι γίνεται, απλώς κύριε Πρόεδρε και κύρια Δήμαρχη ξαφνικά από το 2013 ξεκινήσαμε ένα αγώνα και φτάσαμε το 2018 και γίναμε κλέφτες στα ποράφια μας. Ξαφνικά εφανιστήκανε μηχανήματα χωρίς την άδειά μας, χωρίς να γίνει διαβούλευση και γίναμε αγροφυλάκες στο γραφιό μας. Εγώ δεν θα αναφερθώ, θέλω απλώς να πω ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και πιστεύω ότι το έτημα μας είναι δίκιο και θα δικαιωθούμε. Εμείς θέλουμε νομιμότητα. Δεν είναι τυχαία που η εταιρεία ΤΑΠ επιμένει σε αυτήν την όδεψη και θέλω να σας πληροφορίσω ότι ο καινούργιος αγωγός Ποσειδών που έχει πάρει έγκριση εδώ και δυο μήνες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Παύλα Σταθάκης, έχει όδεψη αυτή που έχει προτείνει η κυρία Δήμαρχο στην βόρεια όδεψη που λέμε εμείς. Παίζονται πάρα πολλά συμφέροντα, δεν ξέρω τι συμβαίνει, κάθε μέρα εξελίσσονται οι καταστάσεις. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πιο αγωνιστικοί για να έχει πιο καλύτερο αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πουσαέπ. Ο κ. Κηλαϊδάκης για τον λόγο παρακαλώ. Καλησπέρα για από μένα. Σχεφτόμουν μια και πέρι μια τέτοια ντροπή συζήτηση να πω ένα ευχαριστώ στην οικογένειά μου για την αλληπορία που έχει υποστείνει το τελευταίο μήνα, αλλά ήταν αφοκλειστική τους η απάντηση όταν ζήτησα συγγνώμη το μεσημείρα από την αλληπορία στη γυναίκα μου και την κάλυψη που τη ζητούσα να παρέχει από τα παιδιά να αποφύγουν όλο αυτό. Ξέρω ποιο παντρεύτηκα, μου λέει. Συνέχισε έτσι, εγώ αυτόν παντρεύτηκα. Τι λαχείο πήρε. Βλέπω ότι... Αναφερθήκα στα γεγονότα οι συνάδελφοι μου για αυτό που βιώσαμε χθες, ακόμη κι εγώ που θεωρούμαι από τους πιο παροτοκαπνισμένους σε τέτοιου είδους αγώνες, γιατί η μοίρα μου έφερε τα τελευταία χρόνια να υπερασπίζουμε μέσα από το σωματίο στη δουλειά μου κάποια δικαιώματα όπως κάνουμε και τώρα για το ΤΑΠ, είδα ότι η κλίμακα αυτών που ζούμε σε αγώνες κοινωνικούς δεν τελειώνει. Όταν το δίκιο παλεύει με το άδικο, βλέπω ότι πάντα και κάτι καινούργιο έρχεται να προσθεθεί σε αυτήν την γκάμα που έχω βιώσει εγώ στα 44 μου. Ξέρω ότι χρησιμοποιεί όμως το ίδιο εγχειρίδιο. Η πλευρά του δυνατού προσπαθεί με κάθε τρόπο, με την ίδια τακτική, να χειριστεί τα πράγματα. Μια σκήμα σε στη μέση του αγώνα δεν θα τα αναλύσω για να μην δείξω μέχρι πού ξέρω αυτό το εγχειρίδιο. Θέλω να δηλώσω όμως εδώ ότι η δίωξη δικιά μας και η προσπάθεια να μας περάσουν ένα μήνυμα ήταν πολιτική, η δίωξή μας ήταν πολιτική. Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς ότι τηρήσαμε την υποχρέωσή μας στη συμπεριφορά μας σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και να τιμούμε τον Πρόεδρο αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και τους ανθρώπους που μας στείλαν εδώ ότι δεν ξεφύγαμε, και το λέω εγώ ο πιο επίφοβος να ξεφύγω, δεν ξεφύγαμε ούτε ένα δευτερόλεπτο τη μέρα της Τετάρτης. Δεν παραβήγαμε το ανέληση ο κ. Ξανθόπουλος και θέλω μόνο να προσθέσω, δεν υπάρχει σήμανση καμία για να χαρακτηριστεί εργοτάξιο εκείνο το σημείο. Ούτε κορδέλες, ούτε ταμπέλες όπως υπάρχουν στο δρόμο εκεί που σταματάει το εργοτάξιο του ΤΑΠ. Είναι ένα βουνό με δύο απλές περιφράξεις από την αρχαιολογία στα δύο-τρία σημεία που βρήκανε αυτά τα υποτιθέμενα που δεν είναι αρχαία, χαρακτηρίζονται νεότερης ιστορίας και χαρακτηρίζονται σαν εκτιμίσιμα ευρήματα και στη διαδικασία από χαρακτήρισεις ίσους, να την πω έτσι εγώ, ο ΤΑΠ προσπαθεί και έχει ένα κομμάτι ανοιχτό εκεί και είμαι σίγουρος να το ξεπεράσει. Αυτό που εμένα με προβληματίζει είναι γιατί χρειαζόταν η πολιτική δική μας δίοξη λοιπόν. Θέλω να ζητήσω και δημόσια συγγνώμη στον κ. Σάβα Μιλωνίδη, ο οποίος όταν εγώ άφησα το αυτοκίνητό μου στον κεντρικό δρόμο του Ζιγού στο σημείο που έχει σταματήσει και περνώντας ο Σάβας να έρθει να μας βρει ακούγοντας ότι η δραστηριότητα του ΤΑΠ είναι προστακή, με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «πλέπω το αμάκι σου, πού είσαι βρε Μανώλη, εγώ έρχομαι να σας βρω εκεί που συναντιόμαστε τους Φιλίππους». Λέω Σάβα, η δραστηριότητα μεταφέρθηκε εδώ γιατί κάποιες εργασίες γίνονται εδώ, ανεβαίνουμε εμείς να δούμε αν όλα γίνονται νόμιμα και θα κατέβουμε στους Φιλίππους εκεί που έχουμε το ραντεβού στις Καρυδιές και μου λέει «θα έρθω κι εγώ, γιατί γνωρίζοντας τι χάνει να είναι και συνάδελφός μου στους αξιούχους ο κ. Πιλονίτης, ξέρω την αγωνιστική διάθεση που κουβαλάει από το παλιότερο σωματίο, είναι κι αυτός εκπαιδευμένος από τον κ. Παπά και ανέβηκε με τα πόδια 550 μέτρα από εκεί που μας είχε αποκλείσει η αστυνομία κάτω, για να ρωτήσει αν όλα γίνονται καλά και μετά μαζί να πάμε στους Φιλίππους». Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος που διέπρασε ο κ. Μιλωνίδης και του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες που πολύ σωστά χαρακτηρίσατε προσπάθεια χαρακτήρησης καταγγελειών και εδώ έρχεται και ξεφτελίζονται όλοι οι θεσμοί. Εγώ εκεί είναι που θέλω να σταθώ, εκεί είναι που θέλω να προβληματιστούμε όλοι μας. Η ευκολία με την οποία η εισαγγελία, εγώ το ονομάζω κ. Πρόκειται και εκφράζονται εαυτό μου κανέναν άλλον από εσάς και κανέναν από τους κρατούμενούς μου και συγκατηγορούμενούς μου αύριο, είναι η ευκολία με την οποία η εισαγγελία φρόντισε να κάνει πράξη αυτό που τόσες μέρες εγώ έχω ακούσει στο αυτί, έχω ακούσει απ' το τηλέφωνο, έχω ακούσει ανθρώπους δίπλα μου εκεί στους Φιλίππους να τους το λένε και σ' αυτούς κάποιοι ταχυδρόμοι πληροφοριών, κάποιοι διαπραγματευτές και κάποιοι υψηλά αισθάμινοι του ΤΑΠ. Η απειλή αυτή που πλανόταν όλες αυτές τις μέρες, ότι θα περάσουμε που θα περάσουμε ρε παιδιά, διαπραγματευτεί, πάρτε κάτι. Εγώ προσωπικά, όταν μου το είπαν ξέρετε σε ποιον μιλάτε, μου λέει ξέρω αλλά εδώ δεν υπάρχει, μιλήστε το πείτε το αυτό σε όλο τον κάμπο, όχι εδώ. Εδώ θα είναι ο τελευταίος που θα αλλάξει την απόψη του ότι η ώδευση συγκεκριμένη. Ο Χλένη, ότι είπε η όλη κοινωνία ναι στον αγωγό αλλά σεβόμενη ότι φιλοξενείται σε αυτόν τον τόπο. Εγώ αυτό θεωρώ χρόνες μου να κάνω απέναντι στην κοινοπραξία και στα δικά μου πιστεύω. Λοιπόν, για να εκφραστεί αυτή η πρόθεση της Εταιρείας, το μήνυμα το ξέραμε, το είχαμε πάρει καιρό εμείς. Άλλαζε πάντα ο χρόνος που θα επιλέξει η κοινοπραξία να χρησιμοποιήσει την εισαγγελία και την αστυνομία, έχοντας την πολιτική κάλυψη να παραγγείλει αυτό το τσίρκο που εμείς το βιώσαμε χθες. Και πραγματικά πιστέψτε μου για να το κλείσω το χθεσινό τσίρκο, ότι ήταν ένα γαλόνι για μένα, να δω πώς ζει αυτό που πολύ εύκολα οι περισσότεροι γράφουν στο Facebook, ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει δημοκρατία, ανακατασκευάζονται, υπάρχουν όρια στα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, εγώ χθες το έζησα αυτό. Λέω ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη αν κάποιος από τους εφτά συγκρατούμενούς μου χθες, τους παρέστρα έστρεψε το και σε ένα δευτερόλεπτο στο να βιώσουν αυτό που βίωσαν, τον εξευτελισμό αυτόν που βιώσαμε. Εμένα αυτός ο εξευτελισμός με κάνει καλύτερο, με κάνει δυνατότερο και με κάνει να πιστέψω, να είμαι σίγουρος ότι είμαι στη σωστή πλευρά, έχοντας περάσει αυτά που έχω περάσει δυό φορές σε τέτοιους κοινωνικούς αγώνες. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε όλοι στη σωστή πλευρά. Δεν μπορώ να μη πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιπάτιο, ο οποίος άνθρωπος σε 66 χρονών επιστήμονας, γνωρίζει περισσότερη ιστορία από εμένα για τον τόπο μου και παράτησε τη ζωή του στην Ιταλία και ήρθε εδώ ως απεργός πείνας, με όλα τα προβλήματα υγείας που είχε και δυστυχώς χρειάστηκε να δώσουμε και ενός λεπτούδι ευκρινήσεις για να μπορέσουμε να του δώσουμε τα χάπια του όταν χρειάστηκε τα χάπια του χθες μέσα στο κελί που ήμασταν. Δεν θέλω να φορτιστώ άλλο συναισθηματικά γιατί μη πιάνει μια σάρα ξαφνικά. Ξέρεις, όταν θυμάμαι πράγματα χθεσινά, ζητώ συγγνώμη αν σας φόρτισα. Θέλω να πω ένα τελευταίο, ότι εγώ έτσι πως βίωσα τις τελευταίες 15 μέρες την υποχρέωσή μας να συμπαρασταθούμε αυτόν τον αγώνα έτσι πως τον πιστεύουμε και έτσι πως δηλώσαμε ότι θα τους συμπαρασταθούμε, πήρα το μήνυμα από την κοινοπραξία, εύχομαι κι αυτοί να καταλάβαν την απάντηση που πήραν από εμάς γιατί το τηλέφωνό μου εγώ θα το κλείσω σιγά σιγά, δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ, η συμπαράσταση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη. Εύχομαι τα μηνύματα, όπως δηλώνω ότι το πήρα έτσι να πήραν και κάποιοι άλλοι τα δικά τους μηνύματα. Κλείνω με το ότι οφείλουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο και είμαι σίγουρος θα μπούμε σε αυτή την ουσία αργότερα. Πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά αυτό που πολύ σωστά έπατε, Πρόεδρε και εσείς, ότι χρησιμοποιήθηκαν υψηλές αξίες της κοινωνίας να εξυπηρετήσουν παράνομα συμφέροντα της κοινοπραξίας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Κελαγιδάκη. Ο κ. Πουρσαϊτίδης, παρακαλώ, ο πρόεδρος του τοπικού Άμιγδα Λεώνα. Καλησπέρα σας και από εμένα. Θα ήθελα πρωτίστως να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμπαράστασή σας. Το τι έγινε εκεί, τα αφηγήθηκε πάρα πολύ καλά ο κ. Ξανθόπουλος. Για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς αλλά και όλον τον κόσμο που αυτές τις δύο μέρες μας συμπαραστάθηκε και επίσης και τα παιδιά της ασυνομίας που μας παρήχανε ό,τι θέλαμε και η συμπεριφορά τους ήταν άψοχη αυτές τις δύο μέρες. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Πουρσαϊτίδη. Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Σωνιάδη επειδή ο φίλος μας από την Ιταλία είναι εδώ και μπορεί να πει δυο κουβέντες στα ελληνικά θα ήταν χαρά μας να τον ακούσουμε και αυτό. Παράληψη μου που δεν το είπα από την αρχή. Καλησπέρα σε όλους και σε όλες. Να με συγχωρείτε αν δεν μπορώ να μιλήσω καλά. Αλλά εγώ είμαι πολύ καρούμενο που είμαι εδώ. Δηλαδή όπως είπε πάντα ο πατέρας μου ο Σούρης μου λέμε εμείς και η μάνα μου στις φλεύες με ρίγει αίμα Έλληνας. Και όπως έκαμε ο πατέρας μου στο Δεύτερο Πόλεμο όταν το πήραν ετού να κάνει πόλεμο εναντίον στους Έλληνας και έπηρε πάνω στα βουνά στο τρίτο νεοχώρι κοντά στη Τρία Καλαλάρη σε γη σε μια κουγένια γιατί δεν ήθελε να πολυμήσει και έμεινε δυο χρόνια γιατί νιώθει σε Έλληνας. Εγώ όταν έμασα πάνω, διάβασα πάνω στο Facebook ότι ο κύριος Τέμηση που δεν τον γνώρισα από πριν έκαμε απεργία πεινάς εναντίον στο ΤΑΠ και γιατί έτσι τον έχαμα κάνει εγώ για 18 μέρες το πέρσι γρήγορα αμέσως έγραψα δυο στίχους και είπα συμφωνώ μαζέ να κάνω αλελεγγύη και εγώ κάνω τα απεργία πεινάς από τώρα και πιο γρήγορα που μπορώ ταρτώ στην Ελλάδα. Αυτό το έγραψα στις 10 πριν τη μεσημέρι και στο βράδυ έπηρα το γαράδι και ήρθα εδώ. Είμαι πολύ χαριστημένο για λόγια που είχατε πει για μένα αλλά όπως είπα πρώτα σε κάποιος στην αστυνομία τα σύνορα μας σκορπίζουν αλλά αυτό αγώνασσα μας έχει ενώσει και ο αγώνας είναι το ίδιο είναι στην Ελλάδα και όπως είναι στα κωρία μας. Εμείς τώρα δεν δουλεύει είναι σταματημένο είχε διοργαστάσια και είναι ένα είναι κλεισμένο από τον δικαστήριο γιατί είναι παρόνομο και το άλλο μπορεί να δουλεύει στο Σεπτέμβριο αλλά τα βλέπουμε και ο Μπονάτι να το ξέρετε αν δεν το ξέρετε δεν μπορεί να δουλεύει στην Ιταλία. Δεν μπορεί να δουλεύει στην Ιταλία από το 2012 γιατί είχε κάνει ένα νοσοκομείο στην πόλη στη Βερόνα και ο δικαστήριο είτε που είχε επαφές με της μαφίας και δεν μπορεί από τότε ξέρω μέχρι το Πέρσι δεν ξέρω από το Πέρσι μέχρι τώρα μέχρι Πέρσι να μην κάνει τίποτα όχι το νοσοκομείο κάποιο άλλο κάποιο άλλο έργο στην Ιταλία αυτό είναι. Τίποτα άλλο εγώ σε ευχαριστήσω όπως είπε ο κύριος που μίλησε πριν από μένα σε εμένα λέμε εμείς η αστυνομία δεν μας είχε κάνει βία εναντίον σε εμένα σε μας εντάξει αλλά που ζούσαμε 24 ώρες είχε κατσαρίδες είχε κουνούπιες στη τουαλέτη δεν είχε κάρτα της υγείας και είναι βρωμικό πάρα πάρα πολύ αυτό δεν είναι ωραίο όχι για μας για σε κάποιος πολίτης που πρέπει να πάει εκεί σωστά όχι σωστά μετά το λένε τι λένε η ιστορία. Τίποτε άλλο εγώ σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ το σου λέω με την καρδιά μου στα χέρια και μαζί όλοι μαζί όλοι οι νομένοι μπορεί να σταματάμε όλα αυτά που είναι επικίνδυνα για μας και για το μέλλον για τα άλλα παιδιά που τα έρχονται μετά σε εμένα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ιπάτιο και για να μην παραλείψω είναι και ο συμπολίτης μας ο φίλος της Σάβας ο Μιλωνίδης ο οποίος και αυτός υπέστη την ίδια ταλαιπωρία. Παρακαλώ και τον κύριο Μιλωνίδη δυο κουβέντες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλησπέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρώτη φορά βρίσκομαι σε αυτό το χώρο. Δεν έχω ξαναβρεθεί σε τέτοιους χώρους και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν μπορώ να μένω αδιάφορος όταν κάποιοι συμπολίτες μου αγωνίζονται και εγώ να κάθομαι στο καφέ και να πίνω το καφέ μου. Είμαι ένας τέτοιος άνθρωπος που θέλω να αγωνίζομαι για την πολιτεία, για τα παιδιά μου, για τα εγγόνια μου και όλα αυτά. Ευχαριστώ και συμφωνώ απόλυτα με τον Φίλο μου και αγωνιστή και λαϊδάκη Μανιώλη. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μιλωνίδη. Κύριε Αρσονιάδη, παρακαλώ κλείσετε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε και εγώ με τη σειρά μου αφού σας ευχαριστήσω όλους εδώ μέσα για την υποστήριξη την οποία μας παρήχατε αυτές τις ώρες, να ευχαριστήσω και τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας και να πω ότι αυτές οι κατασκευασμένες κατηγορίες, είμαι βέβαιος πως στο τέλος το Δικαστήριο θα πέσουν και θα θεωθούμε όλοι πλήρως. Βέβαια αυτές οι κατασκευασμένες κατηγορίες είχαν ως κύριο σκοπό να σταματήσουν το δικαίωμα όλων των Ελλήνων να διαμαρτύρονται, ένα συνταγματικό δικαίωμα, το οποίο πιστεύω για ακόμα μια φορά και το επαναλαμβάνω ότι η κρίση της διοικησίας θα είναι δίκη προς εμάς και τελικά στο τέλος θα αθωθούμε. Από εκεί και πέρα μένω σε αυτά που είπατε Πρόεδρε πρέπει να χαρακτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η στρατηγική για την επόμενη δράση. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Αρσονιάδη. Θέλω να τονίσω στο σώμα αγαπητοί συνάδελφοι ότι και με την ιδιότητά μου ως Προέδρο του Διοικηγορικού Συλλόγου Καβάλλας και την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα, το δηλώνω δημοσίως και έχω την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μου ότι ο Διοικηγορικός Σύλλογος θα παρακολουθεί στενά όλη αυτήν την ιστορία από πολύ κοντά καθώς και ό,τι τυχόν εξέλιξη υπάρχει σχετικά με το θέμα του αγογού και δεν θα διστάσει σε καμία περίπτωση να καταγγείλει αυτά που πρέπει να καταγγείλει όταν διαπιστωθεί ότι γίνεται παράβαση διατάξεων του δικαίου και ακολουθούνται συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Εγώ ντρέπομαι σαν λειτουργός της δικαιοσύνης γιατί και εμείς οι δικηγόροι από τη μεριά μας προσπαθούμε και παλεύουμε για να λειτουργήσει αυτή η έρμη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Ντρέπομαι όταν ακούω καταγγελίες, θα μου πείτε τώρα το είδατε, τα βλέπουμε χρόνια από ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα να συγκρίνουν τις συνθήκες κράτησης με συνθήκες τριτοκοσμικών χωρών. Αυτό δεν τιμά το δικαιοικό μας σύστημα, δεν τιμά την ελληνική πολιτεία, δεν τιμά την ευνομόμενη πολιτεία. Τώρα θα ξεκινήσω και θα δώσω τον λόγο στους επικεφαλείς των παρατάξεων και επίσης σε κάθε σύμβολο ο οποίος τυχόν θελήσει το λόγο. Παρακαλώ κύριε Παπατόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι καλό είναι να ακούσουμε και τους ανθρώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να δούμε τι έχουν να μας πούν και αυτοί. Γιατί δεν ακούσαμε ούτε καμία σήγηση από τη Δήμαρκο, ούτε από τους καθυλιναρμόδιους. Νομίζω είναι καλά να ακούσουμε τι συγείται δήμαρκος και τι λένε και οι άνθρωποι και μετά να τοποθετηθούμε κι εμείς. Σας δίνω τον λόγο σχετικά με το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε και έθιξα εξ αρχής στη σύγχυση των συναδέλφων μας, της συνθήκης κράτης ίστος κλπ. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για περιττέρω ενημέρωση και ενέργειες στη συνέχεια. Σας δίνω τον λόγο για 2-3 λεπτά για να τοποθετηθείτε όπως τοποθετήθηκε και εγώ στην αρχή αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι υπέστησαν αυτά τα οποία υπέστησαν. Και θα ξαναδώσουμε τον λόγο, δεν θα κλείσουμε τότε τη συζήτηση. Ναι κ. Σιμηντζή παρακαλώ. Εντάξει τώρα προφανώς καταδικάζουμε αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν. Απλώς για να είμαστε πιο περιεκτικοί θα πρέπει να καταλήξουμε κάπου σήμερα. Και υπό αυτή την έννοια θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις από την δήμαρχο από τη διοίκηση γιατί και εμείς προφανώς θα συνταχθούμε πίσω από τη διοίκηση γιατί είναι βέβαιο ότι στους αγώνες θα πάει μπροστά ο δήμος όπως εκπροσωποιείται από τη δήμαρχο και εμείς από πίσω. Άρα θα ήθελα τώρα να καθίσουμε να διεκτραγωδούμε μια κατάσταση που πραγματικά είναι δυσάρεστη και φρικτή αλλά ήδη ικανοποιητικά, δυστυχώς μας την περιέγραψαν οι συνάδελφοί μας και οι πολίτες τέλος πάντων, δεν έχει νόημα. Να αρχίσουμε να λέμε ότι ναι βάναυση η αστυνομία. Όχι, δεν θα πούμε βάναυση η αστυνομία. Όχι, εγώ θεωρώ ότι υπήρξε μια μεταχείριση τέλος πάντων που δεν ήταν υπρέπουσα. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν έχει νόημα να τα κάνουμε αυτά. Για εμάς έχει νόημα, πιστεύω για όλους μας έχει νόημα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις γιατί εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, η κατάσταση είναι ζωφερή, οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν χειροτερέψει. Και, από αυτήν την έννοια λοιπόν, πρέπει να καταλήξουμε όλοι σε ομόφωνες προτάσεις τις οποίες περιμένουμε να ακούσουμε από τη διοίκηση. Εγώ προσωπικά περιμένω από τη διοίκηση. Έκανα ολόχληρο ταξίδι σήμερα, πήγα στα Γιάννινα και γύρισα για να ακούσω πράγματα σοβαρά. Όπως αυτά που άκουσα μέχρι τώρα, αλλά δεν έχει νόημα να τα συνεχίσουμε. Αγαπητέ Δήμαρχε, επειδή λείπατε στην τελευταία συνεδρίαση, θα ήθελα να σας πληροφορίσω ότι ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση από τη Συντονιστική Επιτροπή κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα εγκρίθηκαν κάποιες ενέργειες τις οποίες σε αυτήν τη φάση που είπαμε ήταν σε επίπεδο επιστολών και λοιπά. Αυτό το πράγμα σήμερα επανερχόμαστε, επικυροποιούμε και προσθέτουμε, ενδεχομένως και οτιδήποτε θελήσουμε. Αφού γίνει και μια πολύ σύντομη ενημέρωση, παράληψη μου με συγχωρείτε, δεν έχω περισσότερα στοιχεία. Ξέρετε ότι εκδόθηκαν οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατίας, των οποίων το σκεπτικό δεν το γνωρίζουμε. Είναι ένα νέο δεδομένο. Και αυτό πρέπει θεωρητικά, αν τα να το λαμβάνουμε, υπόψη μας. Σ' αυτές, λοιπόν, τις αποφάσεις που πήραμε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο το γνωρίζουν οι παρατάξεις και οι Σύμβουλοι. Εγώ θα ακούσω τις τοποθετήσεις σας. Αν ζητάτε κάτι επιπλέον, το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να προσθέσουμε, να ακούμε κάτι διαφορετικό γι' αυτό. Ναι, κύριε Παπαδόπουλη. Πρόεδρε, έχουμε κάποιες αποφάσεις. Καταρχήν δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό. Ναι, αυτές οι αποφάσεις απέρριψαν τις αιτήσεις ακυρώστος που είχαμε υποβάλει εμείς ως Δήμος και οι συντονιστικοί μαζί με κάποια άλλα. Πρόεδρε, να ολοκληρώσω. Καταρχήν υπάρχουν δύο αποφάσεις. Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό. Όπως σας είπα εξ αρχής, δεν θα μπορούμε να το γνωρίζουμε για τις επόμενες ημέρες. Δεύτερον, δεν ξέρουμε τι τυχώς συνέπειες έχει αυτό το σκεπτικό. Δεν έχουμε την ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχουν βοηθήματα ώστε να μπορέσουμε να προσβάλουμε αυτές τις αποφάσεις. Άρα σημαίνει τώρα ότι είμαστε σε ένα σημείο το οποίο είναι αδιέξοδο. Τώρα δηλαδή ή θα καθίσουμε εδώ όλοι να μοιρολατρούμε ή θα πούμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Γιατί νομίζω ότι είναι μία η πολιτική μεριά και μία είναι από εκεί πέρα η κοινωνική πλευρά του. Και με την ευκαιρία που με δώσετε τον λόγο και σας ευχαριστώ με όλο τον σεβασμό, ήθελα να κάνω και κάποιες ερωτήσεις. Ας πούμε, σήμερα μπήκα μέσα στην αίθουσα μαζί με εσάς και είδα ότι ήταν 8 που είχαν συλληφθεί, αλλά είδα και περίπου 8 δικηγόρους. Και μου έκανε εντύπωση και ρωτώ, ο Δήμος Καβάλας ή εσείς που είστε και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, πήρατε κάποιες πρωτοβουλίες για να μπορέσετε να καλύψετε και να αναλάβετε την υπόθεση. Υπάρχουν δημοτικοί συμβουλοί που αύριο θα δικαστούν. Έχετε λάβει υπόψη να παρέχουμε και να είναι στη διάθεση η νομική υπηρεσία του Δήμου. Αυτό όλα με προβλημάτησαν και ήθελα να τα ρωτήσω για να ξέρω γιατί μην επικαλεστούμε αν υπάρχει ένωμο συφέρον για τον Δήμο Καβάλας. Δημοτική συμβουλή ήταν μέσα χθες και θέλω να ξέρω από χθες τι έχει συμβεί γιατί με προβλημάτησε πάρα πολύ πραγματικά και αυτό το γεγονός. Θα σας απαντήσω επ' αυτό. Χθες μέχρι και το μεσημέρι ο κύριος Αγελαράκης παρευρέθηκε σε όλες τις διαδικασίες στο αστυνομικό μέγαρο. Εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα, το ξέρει καλά και ο πρώην δήμαρχος, ότι για δικήματα ποινικού δικαίου τα οποία δεν άπτονται των καθηκόντων, τα οποία δεν διεπράχτησαν δηλαδή κατά την άσκηση των καθηκόντων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημαρχού κλπ. δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, δεν εγκρίνει ο Επίτροπος δηλαδή το ένταλμα πληρωμής σε δικηγόρον των οποίων θα ορίσει ο δήμος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές μέχρι τώρα. Αν είναι κάτι διαφορετικό, ένα το ισφαίριο, αγαπητός δημορχός, μήπως κάνω και κάποιο λάθος και… Όχι, δεν κάνεις λάθος, πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λες, αλλά εγώ διαφωνώ πολιτικά. Δηλαδή θεωρώ ότι εάν το δούμε λίγο με ευρύ πνεύμα, είναι προφανές ότι οι Δημοτικοί Συμβούλοι υλοποίησαν αποφάσεις, πολλές, μεγάλο αριθμό αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον του ΤΑΠ. Κατά συνέπεια, δεν είναι αντίθετα αυτά που κάνανε με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως συλλογικού σώματος, ούτε είναι κάτι που ξεφέρει από τα όρια των δικών τους αρμοδιωτήτων. Η αρμοδιωτικότητας μας δεν είναι μόνο να έρχομαι εδώ και να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε, είναι και να υλοποιούμε, ας πούμε, στην κοινωνία τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγώ θα λέγα το εξής, ότι η ίδια η νομική υπηρεσία του Δήμου, έτσι, θα πρέπει να συμπαρασταθεί. Δεν υπάρχει θέμα ελέγχο από τον Επίτροπο των Δαπανών, δηλαδή το δαπάνιμα που θα κάνει ο Δήμος Καβάλας είναι το ελάχιστο αυτό το γραμμάτιο εις πραξής, που είναι εξώ εκατό ευρώ πόσο είναι. Όχι εκατό ευρώ είναι, το ποινικό είναι, αν πάρουμε απ' έξω συνάδελφο. Αν πάρουμε, όμως, τον συνάδελφο της νομικής υπηρεσίας, είναι το ελάχιστο για τη νομική συμβουλή. Γιατί είναι ειδικό γραμμάτιο, νομίζω, εδώ δεν κάνω λάθος. Για μένα είναι συμβολικό και σωστά το θέτει ο κ. Παπαδόπουλος ότι έτσι δείχνουμε τη συμπαράσταση του Δήμου. Μεταξύ άλλων, και με άλλες ενέργειες βέβαια, αλλά και με αυτήν. Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί εντολή σήμερα, γιατί μια που μιλάμε για πρακτικά μέτρα. Εμείς, εδώ, ως Δημοτικό Συγγούλιο, πρέπει να αναθέσουμε στη νομική υπηρεσία του Δήμου, να υπερασπιστεί, αύριο κι οποτεδήποτε άλλοτε, τους συγκεκριμένους συναδέλφους, όχι τους πολίτες, γιατί εδώ πράγματι έχετε δίκιο. Έχει δίκιο. Έχει δίκιο. Έκανε μια ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, από χθες το βράδυ, ο κ. Ποτόλιας, με πρωτοβουλία του κ. Ποτόλιας, συζητάμε και συζητάγαμε να το κάνουμε και χθες ένα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, για να τοποθετηθούμε πολιτικά, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το απρόσδυμο προσβλητικό γεγονός για το Δήμο. Τώρα, τι ερωτήσεις και ποιος θα πληρώσει στο διοικηγόρο και ποιος δεν θα πληρώσει στο διοικηγόρο, να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα απέραντι στα γεγονότα, να πούμε την πολιτική μας θέση, να πούμε τι ξεχάσαμε να προσθέσουμε, να χωρίσουμε τη μεριά μας από κάποιους οι οποίοι πλέον είναι αντίδικοι και τώρα δεν θα γίνουμε δεύτερος Συμβούλιο του Κράτους, Συμβούλιο Επικρατίας, για να εξετάσουμε την απόφαση. Η απόφαση είναι αυτή και πέρα από αυτή την απόφαση θα πρέπει να τοποθετηθούμε πολιτικά. Τελεία και πάβλα. Αφήστε τώρα τις πεκφυγές, έχουμε απέραντι τον ΤΑΠ. Αν τον αισθάνονται σαν θηρίο θα τον ονομάσουμε ότι έχουμε το θηρίο και δεν έχουμε κοντάρι να τον χτυπήσουμε. Διαφορετικά να αρχίσουμε να τοποθετούμε στην πολιτικά. Θέλετε να αρχίσω εγώ? Γι' αυτό έδωσα τον λόγο καταρχή να ξεκινήσουμε τη διαδικασία και μετά να πάμε σε πιο λεπτομένου. Επί της διαδικασίας ο κύριος Βέρος τώρα παρακαλώ. Λοιπόν κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή αναφέρθηκε και ο κύριος Παπάς, εγώ να σας πω πολύ γρήγορα, ότι στις τέσσερις ώρα, χθες το απόγευμα, όταν δέχτηκα το τηλέφωνο από την κυρία Δήμαρχου, που από το πρωί μιλούσα, που σπαθούσα δηλαδή να ενημερωθώ για το τι γίνεται, από τη μία με διαβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή τηλεφωνικά ότι έχει σταλεί η νομική υπηρεσία για να στηρίξει νομικά και να δώσει τις κατευθύσεις στους συμπολίτες μας που είχαν προσαχθεί και ταυτόχρονα μου δήλωσε ότι μαζί είναι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιο ως νομικός και ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και κατά δεύτερος, στις τέσσερις ώρα, τη ζήτησα ως δημοτική παράταξη να κάνει άμεσα έκτακτο συμβούλιο όπου, μην γελιόμαστε, σήμερα γίνεται αυτό το συμβούλιο και μετά βέβαια στις δέκα επικοινώνησε μαζί μου και ο Χρήστος ο Ποτόλιας και συμφώνησα μαζί του και του είπα εμείς συμφωνούμε, άμεσα πρέπει να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, γιατί πρέπει να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και γιατί γίνεται σήμερα, για δυό κυρίως λόγους. Απ' τη μια να δείξουμε ως δημοτικό συμβούλιο τη συμπαράστασή μας στους 8-4 ερετούς και 4 συμπολίτες μας, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του αγώνα κατά της ώδευσης του αγουγού και ταυτόχρονα το κυριότερο μετά την δημοσίευση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ουσιαστικά είναι απορριπτές, άσχετα με όποιο σκεπτικό, έχουν απορριφθεί, άρα να δούμε την επόμενη μέρα για το πώς θα πρέπει και ποια θα πρέπει να είναι η θέση, ξεκάθαρη θέση του Δήμου Καβάλλας και τι ενέργειες θα κάνει. Άρα σε αυτή τη λογική που σήμερα πραγματοποιείται αυτό το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, πρώτα απ' όλα πρέπει να τοποθετηθεί η διοίκηση μέσω της κυρίας Δημάρχου και να πει ποια είναι η πρότασή της και μετά να τοποθετηθούμε εμείς επικεφαλής και να διαμορφώσουμε μαζί και αν είναι δυνατόν να υπάρξει ομόθονη απόφαση για το πώς από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε και θα δώσουμε τον αγώνα κατά της συγκεκριμένης όδευσης αυτή την ομόθονη απόφαση που έχουμε πάρει εξ αρχής και επικαιροποιήσαμε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Όμως επειδή κύριε Πρόεδρε είπατε και τελειώνω και κλείνω είπατε ότι υπάρχει και αν είπατε προς τον πρώην δήμαρχο τον κ. Σιμητζίο ότι ξέρετε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με συγκεκριμένες επιστολές και τα λοιπά. Ξέρετε όμως ότι τώρα υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα και πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Υπάρχει αυτό που είπαμε δηλαδή η απόρριψη των προσφυγών των πολιτών και του δήμου από το Συμβούλιο Επικρατίας. Άρα σε αυτή τη λογική και με τα νέα δεδομένα πρέπει να δούμε το πως θα αντιδράσουμε και τι κινήσεις θα κάνουμε. Το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα επικυροποιήσουμε πάλι σήμερα δεν έχει σχέση με την έκδοση των αποφάσεων. Αυτά τα οποία είπαμε εξακολουθούν διαχρονικά και ισχύουν και σήμερα. Να τελειώσουμε όμως με το θέμα της νομικής συμπαράστασης και να ξεκαθαρίσουμε κάτι εγώ συμπαραστάθηκα. Εγώ θα καταθέσω μάρτυρας υπεράσπισης των ανθρώπων οι οποίοι θα πάνε στο δικαστήριο. Δεν μπορώ όμως εγώ να αποκλείσω από τον οποιοδήποτε να έχει τον δικηγόρο της επιλογής του. Και δεν μπορώ να τον υποχρεώσω να έχει τον δικηγόρο του δήμου. Κάποιοι από τους συναδέλφους ήδη είχαν συνενοηθεί με τους προσωπικούς τους δικηγόρους, τους οποίους και προφανώς εμπιστεύονται λόγω της σχέσης που υπάρχει. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε. Εγώ δεν μπορώ σαν δικηγορικός σύλλογος να διορίσω δικηγόρο, συμπαραστάτη, το κάνουμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, απορίας κλπ. Αυτό δεν μας επιτρέπεται από το νόμο διαφορετικά. Οπότε σε αυτό το θέμα νομίζω ότι ήμασταν ξεκάθαροι. Και δεν νομίζω αν κάποιοι από τους συναδέλφους έχει ένα ζήτημα πάνω σε αυτό, εγώ προσφέρομαι και αφιολογερδός επειδή γνωρίζω την υπόθεση να βάλω και τα έξοδα από την τσέπη που που λέει ο λόγος, που θα το κάνω, να τον υπερασπιστώ. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά έχουμε τη σχέση εμπιστοσύνης. Τέλος, τελειώνουμε, τελειώνουμε, τελειώνουμε, τελειώσαμε. Έλα ρε Μάικι, έλα ρε Μάικι, έλα. Σας παρα, εντάξει, θα τα κάνουμε, ηρεμήστε, ηρεμήστε, ηρεμήστε. Θέλετε κάτι κ. Δήμαρχη, παρακαλώ. Μόνο μία κουβέντα θα πω για να διαλύσω οποιοσδήποτε αμφιβολίες υπάρχουν. Ο πρώτος που έφυγε χθες από το Δημαρχείο για να πάει στην αστυνομία ήταν ο κύριος Γραμμένος για να στηρίξει τους συναδέλφους και ο δεύτερος που έφυγε ήταν ο νομικός σύμβουλος του Δήμου ο κύριος Αγιαλαράκης. Και οι δυό τους δεν αποχωρήσαν πάρα πολύ αργά το μεσημέρι αφού απειγγέλθησαν κατηγορίες, αφού τακτοποιηθήκαν τα πάντα και δεν χρειάζεται να πω ότι ο κύριος Γραμμένος ήταν και στη συνέχεια μετά εκεί Καλά δεν υπάρχει λόγω στον αυτό, δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό. Αλλά θέλω να σας πω, ο πρώτος που έφυγε, γιατί εκείνη τη στιγμή τι να κάνω. Υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες. Εγώ σκόπευα να στείλω όλους τους δικηγόρους που έχουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ΜΕΝ κυρία Ιωσιφίδου πέθανε ο πεθερός της. Είχαμε ένα θέμα σοβαρό, δεν μπορούσα να την πάρω από αυτή τη διαδικασία. Ο ΔΕ κύριος Φιλόσογλου είχε ένα οικογενειακό θέμα υγείας εξίσου σοβαρό, που δεν μπορούσα να τον πάρω από αυτή τη διαδικασία και να τον στείλω. Θέλω να σας πω, δεν άφησα τους συναδέλφους χωρίς να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει δίπλα τους δικηγόρος. Νομίζω ότι οι ίδιοι μπορούν να μας απαντήσουν πιο καλά επί του θέματος και είμαι σίγουρη ότι αν το εντοπίζαν αμέσως θα παραπονιώνουν. Το θέμα αυτό έχει λήξει, έχει ξεκαθαρίσει. Να μην επιμένουμε είναι πολύ υποσιόδας και δεν αφορά την υπόθεση. Το νόημα αυτό και εκεί παρακαλώ να τοποθετηθούμε και να μπούμε είναι όπως στην έθεση την βάση της συζήτης ο κύριος Βέρος. Γι' αυτό συνεκλήθη σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και γι' αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ για να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Ναι κύριε Ποτόλιο παρακαλώ. Για να βοηθήσω τη διαδικασία κύριε Πρόεδρε. Σήμερα από σήμερα το πρωί ξεκινάει μία νέα περίοδος, μία καινούργια εποχή σε σχέση της κοινωνίας ιστομικής του Δήμου, των κατοίκων της περιοχής με τον ΤΑΠ. Όλα είναι διαφορετικά, όλα έχουν αλλάξει. Το χθες ήταν κάτι άλλο και οι συνεδρίες, η χθεσινή είχε σχέση με την άμυση επελευθέρωση των κρατουμένων, την απαράδεκτη αυτή κράτηση με αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, κάτι που κάτι δεν κάναμε καλά και δεν βγήκαν, χάσαμε χθες. Αλλά από σήμερα και πέρα πρέπει να χαράξουμε μία τελείως διαφορετική πολιτική και αυτό πρέπει να συζητήσουμε τώρα και όχι τι έγινε χθες. Φυσικά τοποθετούμε και για τα γεγονότα τα χθεσινά, αλλά κυρίως όμως πρέπει να δούμε με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουμε σήμερα και τίποτα δεν είναι όπως χθες, πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Και νομίζω η συζήτηση εκεί πρέπει να στοχεύσει. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε, αυτό είναι το νόημα. Λοιπόν, επί της διαδικασίας θέλει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί. Όχι, επομένως κύριε Δήμαρχε, θέλετε να ακούσε τις τοποθετήσεις του... Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδικασία. Κύριε Παπά, παρακαλώ, δεν είναι θέμα εισηγήσεων. Κύριε Βέρο, σας παρακαλώ, δεν είναι θέμα εισηγήσεων εδώ πέρα αυτή τη στιγμή για να φέρει εισηγήση. Εδώ κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση για να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε. Λοιπόν, ο κύριος Παπάς θέλει να ξεκινήσει την κουβέντα. Δίνω τον λόγο στον κύριο Παπά. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία πριν τέσσερα χρόνια, στο μυαλό μου μπήκε ο τυρφώνας των Φιλίππον. Συζητώντας με κάποιους που ασχολούνται με τα ενεργειακά, μου βγάλανε αυτή την ιδέα. Μου είπαν ότι η τύρφη πλέον δεν είναι καύσιμο, δεν είναι αυτός ο λόγος. Σήμερα ξαναεπανήλθε στο μυαλό μου, μετά τη μεγάλη αυτή η επιμονή του ΤΑΠ και την πρεμμούρα που έχει, για να περάσει τέ και καλά, είπε, πιο ρογιωμένος νομίζω ο Αρσονιάδης το είπε, ότι περνάει ένας άλλος αγωγός, τώρα περνάει κανονικά από εκεί που εμείς προτείνουμε και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και πεισματικά ο ΤΑΠ, καθοδηγούμενος και συνονοούμενος πλήρως με την κυβέρνηση, θέλει τέ και καλά να περάσει μέσα από την καλλιεργήση, τη γόνιμη γη των Φιλίππον, τον αγωγό του. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς έχουμε πάρει μια αμόφωνη απόφαση, ότι λέμε ότι ο ΤΑΠ θα περάσει από τα βουνά και συμφωνούμε όλοι. Τελευταία όμως, βάλαμε τον ΤΑΠ μέσα στο παιχνίδι, εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί μου φωνάζαμε ότι δεν έπρεπε να μπει σε αυτό το έργο με τον Σταθάκη, γιατί αυτό λίγως πολύ θα μας μπέρδευε τα πράγματα και θα δημιουργούσε εικόνα ότι η κοινωνία συντονεί και συνεργάζεται με τον ΤΑΠ, άρα επομένως γιατί να το δει διαφορετικά. Αυτή είναι μια δικιά μου εκτίμηση. Όχι ότι εγώ περίμενα ποτέ ότι το Συμβούλιο Επικρατείας θα μας δικαιώσει. Δεν το περίμενα και ούτε του πιστεύω ότι πολιτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται με τα δικαστήρια, γι' αυτό και δεν με νοιάζει να δω το σκεπτικό που λέει η απόφαση αυτή. Ξέρω πολύ καλά, ζώντας αυτά τα 24 ώρα από κοντά μέσα στα γραφεία, με τους αστυνομικούς, με υψηλά αστυνομικούς, με διάφορα τηλεφωνήματα, ξέρω πολύ καλά ότι υπήρχε μια μεθόδευση για να φτάσουμε σε αυτό το προσβλητικό γεγονός για το Δημοτικό Συμβούλιο, το να συλληφθούν 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι χωρίς λόγο και αιτίας. Ξέρω ότι καθοδοκιόταν από Αθήνα, πήγαινε Κομοτινή, ερχόταν η Καβάλα και ο Ισαγγελέας εδώ εκτελούσε καταγράμμα παράνομα πράγματα και όχι ισόνομα πράγματα. Δηλαδή δεν αισθανθήκαμε εμείς ότι δεν είμαστε στο ίδιο μας, στην ίδια μας την πόλη, δεν είμαστε ίσοι με αυτούς του τάπου. Ζήτησαν οι συναγωνιστές εδώ πέρα να κρατηθούν και κάποιοι άλλοι. Και αν αυτοί που επικαλούνται τη νομιμότητα και ότι έπρεπε να περάσουνε από αυτήν τη διαδικασία, γιατί έτσι το λέει ο νόμος, έπρεπε να περάσουνε και οι άλλοι από αυτή τη διαδικασία και δεν πέρασε κανένας. Σήμερα, φεύγοντας από το αστυνομικό μέγαρο, είπα τον αστυνόμο ότι αν δεν πάει το μανωλά μέσα, από εκεί και πέρα μπαίνουν θέματα δημοκρατίας μέσα στην πόλη και θέματα συμπεριφοράς της αστυνομίας απέναντί μας. Όπως αυτοί θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα, έχουμε και εμείς δικαιώματα. Λοιπόν, τι θέλω να πω με αυτό. Πρόταση πρώτη. Ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να ανακαλέσετε την απόφαση που πήρατε για την χρηματοδότηση και εμπλέκετε μέσα ο ΤΑΠ. Εάν δεν το κάνετε αυτό, σημαίνει ότι εδώ πέρα παίζουμε τους κουμπάρες. Δηλαδή, είμαστε αντίδικοι, μας έχει φερθεί τόσο ξεφτελιστικά αυτός ο πάρτνες, τον συνέντερό μας μέσα σε αυτήν την κοινοπραξία και εμείς συνεχίζουμε να λέμε, τώρα δεν μπορεί ο γραμμένος να μου λέει αυτά που μου έλεγε τη Δευτέρα τη νύχτα εδώ πέρα μια η ώρα, ότι εμείς εννοούμε παράλληλα έργα ότι θα περάσει από το βουνό. Τώρα πλέον καταλαβαίνετε από πού περνάει. Τώρα πλέον δεν μπορεί κανείς να λέει από πού θα περάσει η ώδεψη. Άρα λοιπόν, πρώτο μέτρο είναι να σταματήσουμε να ανακαλέσετε την απόφαση αυτή που πήρατε, σαν δίκηση. Ένα είναι αυτό. Δεύτερο είναι ότι να μην σταθούμε μόνο σε αυτά τα ένομα μέσα τα οποία προτείνουν οι δικηγόροι, δηλαδή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τα άλλα που είναι χρονοβόρα και εγώ έχω την άποψη να μην τα πιστεύω και να μην τα περιμένω και να αναπτύξουμε ένα κοινωνικό κίνημα τέτοιο στους Φιλίππους παράλληλα με μπροστάριδες στους αγρόντες και τη συντονιστική που να λέει ότι θα περάσετε μόνο πάνω από τα χορμιά μας. Εάν δεν το κάνουμε αυτό και δεν το πούμε αποφασιστικά και δεν το πούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το πούει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δεν το πει ο Περιφερειάρχης και δεν το πει ο Δήμαρχος και δεν το πει κανένας, το πολύ που θα πετύχουμε είναι κάποιοι άνθρωποι να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους γιατί αισθάνονται προδομένοι και αισθάνονται αδικημένοι από αυτή την ιστορία. Πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό μήνυμα που πρέπει να πάει αύριο στα Δικαστήρια και σαν απόφαση ότι το Δικαστήριο καταδικάζει όλες αυτές τις ενέργειες που έγιναν πέραν του νόμου, θα τις χαρακτηρίσουμε πέραν του νόμου και δέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο προσβλητικές συμπεριφορές συλλαμβάνοντας αδίκως τέσσερις Δημοτικούς Συμβούλους. Αυτό πρέπει να πάει από σήμερα το βράδυ σαν ομόφωνο μήνυμα στα Δικαστήρια και στον Ισαγγελέ για να ξέρουμε τελικά τι κάνουμε εδώ πέρα μέσα. Και κλείνω με κάτι που θα επανελθώ και αργότερα, αν θέλετε να σας επεξηγήσω τι εννοώ κίνημα στον Κάμπο Φιλίππον, αλλά θέλω να κάνω και μια πρόταση που νομίζω ότι θα εκπέμψει σημειολογική μεγάλη εικόνα. Θέλω να προτείνω να κάνουμε επίτιμο Δημότη τον υπάτιο, γιατί ξέρετε ότι μιλάει πολύ καλύτερα από κάποιους που έχουμε κάνει εδώ πέρα επίτιμους Δημότες, συμβολικά για να δείξουμε την αντίστασή μας απέναντι στον ΤΑΠ με έναν άνθρωπο ακτιβιστή ο οποίος ήρθε από την Ιταλία, έχει περάσει τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και έχει πετύχει πράγματα. Αν χρειαστεί θα επανελθεί. Ευχαριστώ με τον κύριο Βαπά. Σε αυτό το πνεύμα θέλω να κινηθούν οι τοποθετήσεις όλων των επικεφαλείς, παρακαλώ, με προτάσεις συγκεκριμένες. Ο κύριος ποιος θέλει να πάρει το λόγο? Ο κύριος Ποτόλιας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αγαπητές κύριοι πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο θέμα το Wood Tap, καταθέτουμε ως λαϊκής εισπίρουσης τις παρακάτω θέσεις και προτάσεις. Πρώτον, καταδικάζουμε και ακαταγγέλουμε την έντονη αστινομοκρατία και εκφοβισμό, που κατά εντολή της κυβέρνησης κατευθύνεται προς τους κατοίκους της περιοχής, που αγωνίζονται για την αλλαγή ώντευσης του Wood Tap. Μια αγριότητα καταστολή, σε οποία πάει αντάμα με την αντιλαϊκή πολιτική. Και όσοι οι αντιλαϊκοί πολιτικοί θα οξύνονται, τόσο θα οξύνονται και αυτή η βάρβαρη καταστολή. Δεύτερον, καταδικάζουμε και ακαταγγέλουμε τις συλλήψεις των κατοίκων της περιοχής των Τεναγών, που αδειτήθηται στην διέλευση του Wood Tap μέσα από τα Τενάγη, μεταξύ των οποίων βρισκόνταν δύο απεργοί πίνας και τέσσερι δημοτικοί σύλλημβουλοι. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίστηκαν, κατά την άποψή μας, από τις ισανγγελικές και αστυνομικές αρχές ως κοινοί εγκληματίες και παρέμειναν έγκληστοι στα κελιά τους σε απαράδεικτες συνθήκες μέχρι σήμερα το πρωί που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια για να δικαστούν. Για αυτή την πρωτοφανή συμπεριφορά σε εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αγωνίζονται για το δίκιο τους, ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή, κατά την άποψή μας, γιατί περιορίστηκε μονάχα στη φυσική παρουσία στην αστυνομία και δεν έκανε κανένα διάβημα, κάτι που εμείς ως Ελλαϊκή Συσπήρωση πρωί-πρωί απευθυνθήκαμε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κουμμονιστικού Κόμματος Ελλάδας και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δόσκα προκειμένου να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες. Ωστόσο από τη δημοτική αρχή δεν έγινε καμία παρέμβαση συνολικά στην Κυβέρνηση, στα Υπουργεία, στους τοπικούς και τους τέσσερις βουλευτές προκειμένου να απελευθερωθούν. Η πρότασή μας δε για έκτατο δημοτικό συμβούλιο κάτω από την αστυνομική αρχή, το βράδυ εχθές, είχε ακριβώς τη σημειολογική αλλά και οσιαστική σημασία, και χθες αυτό που προήχε ήταν να απελευθερωθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι κρατούμενοι στις φυλακές της ασφάλειας και επαναλαμβάνω και πάλι σε απαράδεκτες συνθήκες. Συγκλονίστηκα όταν εγώ το βράδυ τους επισκέπτηκα, βλέποντας την κατάσταση μέσα στην οποία ήταν κλεισμένη σιδηρόφρακτης με κληταριές, περιγράψανε οι άνθρωποι εδώ πέρα ποια ήταν η κατάσταση. Αγαπητοί συνάρεφοι και κύριοι πρόεδρε, σήμερα έχουμε τελείως καινούργια δεδομένα. Έχουμε αυτή την έντονη αστυνομοκρατία, έχουμε τις συλλήψεις, τις πιθανές καταδίκες, την απόρριψη των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατίας και καλό είναι πέρα από τις αποφάσεις του Συμβούλιου Επικρατίας που θα μας δώσετε, καλό είναι και να μας δώσετε τις προσφυγές. Τι ζητούσατε, δηλαδή, ποια ήταν τα επιχειρήματα που βάζατε προκειμένου να υποστρίξετε αυτή την υπόθεση της αλλαγής όδευσης, γιατί αμφιβάλλομαι κάθε φορά για τα επιχειρήματα που προβάλλετε, όπως ήταν η παράδειγμα με τα διώδια, αν δεν σας λέγαμε ότι είναι μέσα στο δάσος και μέσα στο αισκήκα που, δεν ξέρω αν ακόμα θα παλεύετε για να τα σταματήσετε. Επειδή λοιπόν έχουμε αυτά τα καινούργια δεδομένα και έχουν αλλάξει τελείως την κατάσταση, θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θηρίο. Και πραγματικά έχουμε ένα θηρίο απέναντί μας, το οποίο έχει στυλώσει τα δόντια και τα νύχια και η μέχρι τώρα συμπεριφορά είχε σχέση με το να λιμάρουμε λίγο ένα νυχάκι και αυτό το θηρίο θα το καλμάρουμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αποδείχθηκε σήμερα ότι αυτή η κοινοπραξία, αυτή η συνεύρεση, κυβέρνηση σημερινής και προηγούμενων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα φτάσει μέχρι το τέλος και πρέπει μέχρι το τέλος η αντίσταση και η αντιπαράθεσή μας με αυτή την υπόθεση να πάρει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γιατί όσο μένουμε μόνο στο έτοιμα της αλλαγής της ώδευσης, ο αντίπαλος θεωρεί ότι μας έχει του χεριού του και γι' αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κατά την άποψή μας, λοιπόν, από εδώ και πέρα ο αγώνας πρέπει να πάρει τα εξής χαρακτηριστικά και να κινηθεί στην εξής κατεύθυνση και προτείνουμε συγκεκριμένα. Πρώτα και κύριε να καταγγέλουμε την απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμο για αυτά τα έργα τα πολύ σημαντικά της ίδρυψης και Άδρυψης που οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν στην περιοχή, αλλά όχι σε καμιά περίπτωση με την χρηματοδότηση του ΤΑΠ. Να επιστραφεί αυτή η συμφωνία στον δίλερ που την προώθησε ως απαράδεκτη. Να επιβεβαιώσουμε φυσικά την αντίθεσή μας τη διέλευση του αγουγού μέσα, τη μη διέλευση φυσικά του αγουγού μέσα από την αγουγό ΤΑΠ μέσα από τα Τενάγη και κυρίως όμως, εδώ είναι που θα υπάρχει μεγάλη διαφορά, να καταγγείλουμε και να απορρίψουμε συνολικά τη συγκεκριμένη συμφωνία του ΤΑΠ γιατί δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για τη λαϊκή κατανάλωση για οικιακή χρήση, βιοτεχνική, αγροτική χρήση και γιατί επίσης εγκυμονούνται κίνδυνοι για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στη διαπάλη μεταξύ μεγαθυρίων όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ρουσία για τα ενεργειακά σχέδιά τους στην περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της χώρας μας και της περιοχής ευρύτερα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ποτόλια. Συνάδελφοι, για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Χθες το βράδυ ο κ. Ποτόλιας γύρω στις 10 η ώρα επικοινωνώντας μαζί μου ζήτησε να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο προκειμένου να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Καταλαβαίνετε ότι και η ώρα και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή η ιδιότητά μου ως δικηγόρου θα ήτανε, ας πούμε, πώς να το χαρακτηρίσω τώρα, δεν ξέρω, θα ήμουν χλεύη δηλαδή όλων όσοι στοιχειωδός ασχολούνται με αυτά τα πράγματα εάν έκανα Δημοτικό Συμβούλιο για να απαιτήσω την απελευθέρωση των συλληφθέντων οι οποίοι είχαν συλληφθεί με τον τρόπο αλλά σε κάθε περίπτωση με νομιμοφανείς διαδικασίες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, το σώμα δεν είναι για να εξευτελίζεται, έτσι, θα χάσουμε την αξιοπιστία μας και εν τέλει δε θα μας παίρνει κανείς τα σοβαρά. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορέσαμε να κάνουμε χθες το βράδυ Δημοτικό Συμβούλιο, είδατε κύριε Ποτόλια ότι σε συνολίζει σήμερα το πρωί με όλους τους επικεφαλείς και την κυρία Δήμαρχο, το συντομότερο που μπορέσαμε να το κάνουμε ήταν σήμερα. Τώρα, ποιος θέλει από τους επικεφαλείς να το αποθετηθεί, ο κύριος Σιμηντζής. Αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει καιρός του Λαλήν, υπάρχει καιρός και του Σιγάν, μας λέει στο Ευαγγέλιο, ο Σολομώντας για την ακρίβεια. Λοιπόν, έτσι λοιπόν υπάρχει και καιρός για την αποτίμηση, υπάρχει καιρός για την κριτική, υπάρχει καιρός για την αυτοκριτική μας, αλλά δεν είναι σήμερα τέτοιος καιρός. Ας αφήσουμε τις πληγές του παρελθόντος και ας δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Όλοι συμφωνούμε στο ότι πραγματικά η κατάσταση έχει ρυζικά αλλάξει. Το κλίμα είναι πιο ζώφερο, δυστυχώς, ύστερα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Εγκρατίας και διαμορφώνονται αντικειμενικές συνθήκες οι οποίες είναι δυσάρεστες και δυσμενείς. Τι πρέπει να κάνουμε, θα υποστήλουμε τη σημαία, θα παραδώσουμε τους αγώνες μας, θα προδώσουμε τους συμπολίτες μας, όχι μόνο αυτούς που αγωνίστηκαν από την πρώτη γραμμή, αλλά και αυτούς που υποστήριζαν συνέχεια αυτή την προσπάθεια τόσα χρόνια ώστε να μην περάσει ο αγός από εκεί που έχει σχεδιαστεί. Δεν μπορούμε να το κάνουμε φυσικά αυτό το πράγμα. Πρέπει να δούμε με ποιους καινούριους τρόπους θα παλέψουμε ώστε να μην περάσει ο αγός από εκεί πέρα. Να μην γίνει του ταπ. Και δεν θα γίνει του ταπ αν όλοι αγωνιστούμε. Ανέφερε πιο πριν ο Πρόεδρος ότι η τελευταία φορά που συνελήφθη δήμαρχος μαζί με δημοτικούς συγγούλους ήταν πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Πριν από εκείνα τα χρόνια, αν θυμάστε, οι παλαιότεροι που ο Αθανασιάδης είχε καταλάβει τη Μεγάλη Λέσχη. Είχαμε αυτόφορα, είχαμε διαδικασίες, αλλά πέτυχε. Δεν απέτυχε, πέτυχε. Να το διαφημίσω λιγάκι. Όχι γιατί ήταν ωραίος, όχι γιατί μιλούσε όμορφα, όχι γιατί ήταν εποχές αγωνιστικού φρονήματος εκείνες οι εποχές, το 83-84 πότε ήταν. Αλλά διότι, αν δείτε κι εσείς οι νεότεροι τις φωτογραφίες εκείνης εποχής, από κάτω είχανε μαζευτεί χιλιάδες καβαλιώτες και επενούσανε τη δημοτική αρχή που είχε κάνει αυτή την πρωτοβουλία και ήτανε συμπαραστάτες σε έναν αγώνα που ήτανε τίμιος, ήτανε καλός, ήτανε αγώνας ενάρετος, ήτανε αγώνας για τους καβαλιώτες. Αυτό λοιπόν πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Αυτό το οποίο αφήσαμε μόνο του τον Καλπακίδη να κάνει και δυο-τρεις συναδέλφους και δεν το κάναμε και εγώ θα κάνω την αυτοκριτική μου σε αυτό το σημείο εκεί πέρα. Είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν μηχανήματα. Γιατί αν μαζευτούν 100-150-200 άνθρωποι είναι προφανές ότι κανένας μανολάς, καμιά αστυνομία, κανένας δεν θα μπορεί να μας κάνει οτιδήποτε. Να μας συλλάβει, να μας στείλει φυλακή, να μας δέσει κόμπο και να μας στείλει κατηγορούμενους. Για ποια παράνομη βία κατηγορούνται οι συναδέλφοι, αγαπητοί Δήμαρχοι, αγαπητέ Πρόεδρε. Όπως μας τα εξήγησε ο κ. Ψανθόπουλος, όπως τα διάβασα εγώ από τις εφημερίδες, όλα τα ρεπορτάζ μας λένε ότι εκεί δεν υπήρχε εργοτάξιο. Δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια για οποιαδήποτε εργασία. Άρα τι έγινε εδώ πέρα. Εδώ υπήρξε μια στιγμή και απροκάλυπτη επίδειξη βίας, επίδειξη πυγμής. Και δυστυχώς υπήρξε εδώ συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή την επίδειξη δύναμης και πυγμής εκ μέρους του ΤΑΠ, υπήρξε συμπαράσταση από την αστυνομία. Και μάλιστα με τρόπους που εγώ προσωπικά αποδοκιμάζω. Πιο πριν είπε ο Πρόεδρος να μην καταγγείλουμε τη βαναυσότητα της αστυνομίας. Ναι, αλλά υπήρξε μια δικαιολόγητη σκληρότητα, αυγείται, Πρόεδρε. Υπήρξε μια υπέρμετρη χρήση μεθόδων, να μην πω βίας. Δεν ήταν βία, πραγματικά δεν ασκήθηκε βία, αλλά μεθόδων οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αχρίαστες. Εγώ προσωπικά προσβλήθηκα βλέποντας τον Καλπακίδη να σέρνεται. Και φαντάζομαι κάτι ανάλογο μπορεί να συνέβη και με τους άλλους που συνελήθησαν, και ιδίως με τους συναδέλφους. Αυτό λοιπόν το οποίο συνέβη είναι καταδικαστέο, πρέπει να το καταδικάσουμε. Εμείς σήμερα εδώ και να πούμε ότι δεν δεχόμαστε ξανά τέτοια υποβάθμιση των συμπολιτών μας, είτε είναι είτε δεν είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Να δείξουμε λοιπόν σθένος καρτερία και αποφασιστικότητα. Οι εποχές είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι ζοφερή, όχι όμως απελπιστική. Συμφωνώ με το ότι πρέπει συμβολικά να ανακαλέσουμε την απόφασή μας. Την ψήφισα την απόφαση για το νερό, αλλά πρέπει να την ανακαλέσουμε. Για να δείξουμε ότι εν πάση περιπτώσει δεν θέλουμε να συνδεθεί με κανέναν τρόπο η ανάγκη του έργου με τον ΤΑΠ και την όδευση και τα σχέδια που έχει. Με κανέναν τρόπο. Άμα θέλει, ας μας το χρηματοδοτήσει ο κ. Σταθάκης. Όχι όμως σε καμία περίπτωση μαζί με τον ΤΑΠ. Πρέπει να ζητήσουμε καθαρές θέσεις από όλα τα κόμματα. Δημαρχέ μου, προφανώς σήμερα είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει τη δική της ευθύνη. Πιο πριν ήταν άλλες κυβερνήσεις. Οι άλλες κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο σημείο, το ζήτημα της όδευσης, λίγο βάλαν το χεράκι τους. Η σημερινή κυβέρνηση έβαλε περισσότερο το χεράκι της. Παρ' όλα αυτά, εγώ βλέπω μια ψιωπηλή ανοχή. Δεν ακούω κάποιον από τη Νέα Δημοκρατία και το κίνημα αλλαγής, θα προσθέσω, να βγαίνει θαραλέα, δημόσια, ξεκάθαρα να λέει ότι αυτά τα οποία συνέβησαν σήμερα, χθες, σήμερα και χθες, εδώ στον τόπο μας είναι απαράδεκτα. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς και πρέπει να ζητήσουμε από όλα τα κόμματα, εδώ βέβαια ο Χρήστος, ο Ποτόλιας, ξέρουμε τι εκπροσωπεί και τι εκφράζει, άρα το μόνο κόμμα που αυτή τη στιγμή έχει μια ξεκάθαρη θέση είναι το Κομμουνιστικό Κομμαϊλλάδας, όπως εν πάση πιτρέσουμε στην μετέφερα αυτήν την άποψη ο συνάδελφος Ποτόλιας. Αλλά πρέπει να απαιτήσουμε από όλα τα κόμματα σαφείς θέσεις και συμπαράσταση, όπως το ζήτημα της αλλαγής της ώδευσης. Δεν είδα και τίποτα φοβερό πρόβλημα, δηλαδή όταν ο ΤΑΠ δίνει τόσα εκατομμύρια, αν δεχθούμε τις υποψίες ότι θα χρηματοδοτήσει κατά μεγάλο ποσοστό το έργο του νερού, αν δίνει τόσα πολλά εκατομμύρια για το νερό, δεν μπορεί να δώσει ελάχιστα λεφτά για να αλλάξει τις μελέτες και να στείλει την ώδευση από αλλού. Όλοι οι μηχανικοί μας λένε ότι το κόστος δεν είναι ένα μεγάλο της ώδευσης από τα βουνά και ισοδυναμεί με το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν στα τενάγη, προκειμένου να μην βύθει στις δύο αγωγός. Άρα, λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την υποψή, την επιμονή και την αιμονή. Δεν πιστεύω αυτά που ακούγονται για την εκμετάλλευση της τύριφης. Εγώ το οποίο πιστεύω είναι ότι εδώ έρχεται σαν αφεντικό. Αυτό θέλουν να κάνουνε, να δείξουν ότι είναι τα αφεντικά του τόπου και γι' αυτό το λόγο μετέρχονται όλα αυτά τα μέσα. Αυτό, λοιπόν, εμείς πρέπει να το αρνηθούμε και να παλέψουμε. Αφεντικά του τόπου μας είμαστε εμείς, Δήμαρχε. Εσύ, έτσι, ως Δήμαρχος, η περιφέρεια και εμείς από πίσω. Λοιπόν, αναγεφαλαιώνω να βγάλουμε ένα ψήφισμα σήμερα, με το οποίο θα καταδικάζουμε αυτή την υπέρμετρη αυθυρότητα που επέδειξε η αστυνομία και η εισαγγελία. Δεν χρειαζότανε. Κανείς δεν είναι ύποπτος φυγής ή διάπραξης άλλου αδικίματος. Και οι κερικές συνθήκες δεν θα επέτρεπαν άλλωστε το ίδιο πράγμα σήμερα. Κανείς δεν άσχησε παράνομη βία σε βάρος οποιουδήποτε. Λοιπόν, ένα θέμα είναι αυτό. Δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει, παρά το ότι ο Βαγγέλης ο Παπάς το θεωρείς δευτερεύον, εγώ το θεωρώ αρκετά σημαντικό γι' αυτό, πρέπει να δώσουμε εντολή στη νομική υπηρεσία, εφόσον το επιθυμούν οι κατηγορούμενοι να συμπαρασταθεί και η νομική μας υπηρεσία, γιατί είναι μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό και μόνο έτσι φυσικά θα ξεπεραστεί και το νομικό πρόβλημα που έθεσε ο συνάδελφος ο Αγιά Λαράκης. Επίσης, να ζητήσουμε καθαρές θέσεις και τη συμπαράσταση από όλα τα κόμματα, είτε είναι στη κυβέρνηση είτε είναι εκτός κυβερνήσεως. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, πάντες όσοι είναι κοινοβουλευτικοί σήμερα και υπάρχουν στον τόπο μας. Και φυσικά να δηλώσουμε ότι μόλις εμφανιστούν μηχανήματα που θα κάνουν εκεί πέρα την παραμικρή εργασία, αμέσως θα σημάνει προσκλητήριο η δήμαρχος να πάμε εμείς εδώ που είμαστε, οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι, όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι από τα χωριά και από την Καβάλα και φυσικά χιλιάδες λαού που θα πρέπει να τους παρακινήσουμε εμείς από τώρα για να ξεσηκωθούν. Μόνο με τους πολλούς μπορούμε να νικήσουμε τη δύναμη αυτών των δυνατών και ισχυρών. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τους καλέσουμε σε αυτό το συλλαλυτήριο, το παλαϊκό. Έτσι, δήμαρχε, αυτά προτείνουμε εμείς ως παράταξη και πιστεύω ότι μόνον έτσι μπορούμε να καταφέρουμε αποτελέσματα θετικά. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Να ξεκινήσω με κάτι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι σήμερα θα μιλήσουμε όλοι, αλλά μέσα από εδώ πρέπει να βαρθούν αποφάσεις και να είμαστε όλοι ενωμένοι. Όσο και πολιτικές διαφωνίες θα έχουμε, νομίζω ότι τώρα πλέον δεν μπορούμε άλλο να πάμε μπρος-πίσω ή να έχουμε διαφωνίες. Έχω την εντύπωση ότι όλοι είμαστε σε αρκετά καλό σημείο να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Ας παίξει το ρόλο της διοίκησης τώρα, το ρόλο της διοίκησης θα το παίξει η αντιπολίτευση. Ας εισηγούμε εμείς δήμαρχε, εσύ να μας ακούσουμε προσοχή για να βγάλεις τα συμπεράσματά σου για να μπορέσεις να κάνεις αυτό που πρέπει. Αυτό που δεν καταφέρατε να κάνετε τόσο καιρό, γιατί τέσσερα χρόνια, θέλω να ξέρουν όλοι ότι περάσαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια και τώρα έχουμε αποφάσεις από το ανώτατο ακυρωτικό όργανο, αν είναι δυνατόν. Καθυστερήσαμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί και εγώ συμπεριλαμβάνομαι στο Δήμο Καβάλλας, αλλά θα ξεκινήσω από την εισαγωγή που έκανα. Για μένα υπάρχει και πολιτικό θέμα και πολιτικές ενέργειες σήμερα που πρέπει να συζητήσουμε, γιατί περίμενα τουλάχιστον να υπάρχει μια εισήγηση από την Δήμαρχο, αλλά δεν πειράζει, ας κάνουμε εμείς, ας μας ακούει εμάς η Δήμαρχος. Δεν μας άκουσε τέσσερα χρόνια, ας μας ακούσει σήμερα. Μέσα στο πλαίσιο που έχουμε προαποφασίσει σαν Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν κινηθεί αυτοί οι άνθρωποι. Δηλαδή τι θέλω να πω, αυτοί που έχουν συλληφθεί χθες, ήταν μέσα σε ένα πλαίσιο, διότι εμείς εδώ πριν πάρα πολύ καιρό, πριν και χρόνο είχαμε πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και δώσαμε το δικαίωμα σε όλους μας και στους πολίτες, ότι δεν θα διευκολύνουμε την εταιρεία ΤΑΠ και πήραμε απόφαση Δημοτικό Συμβουλίου. Και αυτοί που βρισκόταν όμως χθες στο εργοτάξιο, δυστυχώς ή ευτυχώς συνελήφθησαν. Όμως μίλησα για τις νομικές συνέργειες, γιατί πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο συνελήφθησαν, αλλά και δεν αντιλαμβάνομαι ηθικά το ότι ο Δήμος Καβάλας και ο Διοικηγορικός Συλλογός δεν πήραν πρωτοβουλίες ή δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν, εάν το ήθελαν πρωτίστως βέβαια οι συλληφθέντες, εάν το ήθελαν να υποστηρίξουμε με τη νομική υπηρεσία. Και το λέω αυτό γιατί αύριο πιστεύω, από τη στιγμή που είναι Δημοτική Σύμβουλη, έχει ο Δήμος νομικό δικαίωμα να μπορέσει να παραστεί και να υπερασπίσει τους συλληφθέντες. Γιατί αλλιώς, Δήμαρχε, θα σας το πω λίγο έτσι κομψά, γιατί δεν θέλω σήμερα να είμαι έτσι πολύ επικριτικός και έντονος, ότι δίνεται με αυτήν την αντράνεια ότι η στάση σας και το ενδιαφέρον για αυτούς που έχουν συλληφθεί είναι υποκριτικό. Με αυτήν την έννοια το λέω, κυρία Δήμαρχε, ότι θα πρέπει έστω ηθικά, αύριο που έχει νομικό δικαίωμα να παραστούν και να ανάβουν αυτούς τους ανθρώπους, εάν πρωτίστως το ξαναλέω, το θέλουν. Τώρα, πάει το νομικό κομμάτι, το αφήνω στην άκρη, είπα την άποψή μου και στο τέλος θα πω και λίγα πράγματα ακόμη. Όμως πάω τώρα και στο πολιτικό. Σήμερα νομίζω ότι πρέπει, ήρθε η ώρα να πούμε με ειλικρίνεια κάποια πράγματα. Κάποια πράγματα, γιατί δεν είναι διαπιστώσεις, είναι γεγονότα. Χάρηκα πάρα πολύ για την πολιτική ανδρεία του κ. Σιμιτζή, γιατί είχε ταυτιστεί μαζί με τη δήμαρχο σε μια απόφαση της προγραμματικής σύμβασης και χάρηκα πολύ για τον κ. Σιμιτζή που ανακάλεσε. Χαίρομαι πολύ. Αυτό δείχνει η πολιτική ανδρεία κ. Σιμιτζή και σας συχαίρω, γιατί διατελέσατε και δήμαρχος και θεσμικά σταθήκατε στο ύψος σας, έστω και τώρα. Εκείνο που θέλω να πω είναι το 2014, κύριε Δήμαρχε να πάρω πρόσφατα τα γεγονότα, το 2014 ήρθε εδώ το Υπουργείο και μαζί με τον Υπουργό κάνατε, τον κάνατε ένα δώρο. Και το δώρο ποιο ήταν? Να συνεχίσει την ώδευση, η κοινοπραξία του ΤΑΠ, αυτή τη συγκεκριμένη ώδευση. Μετά πρόσφατα, το προ-προηγούμενο βέβαια, θα πω ότι και εσείς όμως, πήρατε ένα δώρο, το δώρο του έργου της Ίδρευσης. Όμως, το 14 Μαΐου, στις 14 Μαΐου, που ήρθε εδώ ο Σταθάκης, στις 14 Μαΐου, στις 14 Μαΐου που ήρθε εδώ ο Σταθάκης, δώσατε ένα δώρο, αλλά πήρατε και εσένα δώρο το έργο. Μετά ακριβώς την προ-προηγούμενη συνεδρία σε αδερκάνου Λάθη, ήρθε μια υπρογραμματική σύμβαση που έχουμε με το Υπουργείο. Δυστυχώς την ψηφίσατε κι εσείς και η προηγούμενη διοίκηση, όλοι οι υπόλοιποι όμως, εδώ μέσα, δεν την ψηφίσαμε και μαζί με τους πολίτες, σας είπαμε, ότι κοιτάξτε κυρία Δήμαρχε, μην το κάνετε αυτό, γιατί δίνετε την έγκριση στην εταιρεία να προχωρήσει από τη συγκεκριμένη ώδευση. Και το δεύτερο που τονίσαμε, είναι ότι, δεν είναι δυνατόν από τη μια να είμαστε σε μια αντιδικτή, και από την άλλη να υπογράφετε αυτή την προγραμματική σύμβαση, γιατί αδυνατίζεται την επιχειρηματολογία και τη δύναμη του Δήμου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση κυρία Δήμαρχε, σας μίλησα προσωπικά και σας είπα, κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να προασπιστούμε αυτούς τους ανθρώπους, να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα, γιατί όσοι βρίσκονται εκεί στο εργοτάξιο, δεν έχουν την κάλυψη. Μου απαντήσατε βέβαια, ότι κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορούμε να το κάνουμε, γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην τελική απόφαση του ΣΤΕ, του Συβούλιο Επικρατίας. Να τώρα όμως κυρία Δήμαρχε, που επιβεβαιώθηκα. Δυστυχώς, τους πήρανε μέσα. Δεν καταφέραμε να τους προστατέψουμε. Τώρα, με τον Βαγγέλη τον Παμπά τον άκουσα με προσοχή. Δεν έχω πρόβλημα, γιατί κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μια απόφαση που δεν υπάρχει, γιατί κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μια απόφαση που δεν ξέρουμε καμία συνέπεια, αλλά δεν έχω πρόβλημα για τον άνθρωπο αυτόν, να τον κάνουμε επί τιμωδημό, ότι η Καβάλαζ, γιατί τρέχει και αυτός για τα συμφόρα της Καβάλαζ και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μένω όμως σε κάτι πολύ σοβαρό που είπα, που είπε και ο κύριος Σιμιτζής. Να ανερέσουμε σήμερα, να κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να ανερέσουμε την απόφαση που πήραμε. Να ανερέσουμε την απόφαση που πήραμε και είπαμε ότι θα δεχθούμε τα έργα, αλλά παράλληλα θα γίνονται και οι εργασίες από τον ΤΑΠ. Όχι. Θα δεχθούμε τα έργα που είναι υποχρέωση της πολιτείας, του δήμου και της περιφέρειας. Χωρίς καμία άλλη κουβέντα. Πρέπει να το κάνουμε το πρώτο βήμα. Το άλλο που θέλω να πω, κυρία δήμαρχε, είναι ότι συμφωνώ να ανοίξει περισσότερο αγώνας. Να κλείσει αύριο ο δήμος, να πάνε πολλοί άνθρωποι εκεί. Συμφωνώ να γίνουν καταλήψεις, να πάμε στα γραφεία του ΤΑΠ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Να κάνουμε ενέργειες, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε πραγματικά αυτή την κατάσταση. Παρακαλώ συνάδελφοι, μη μιλάτε μεταξύ σας. Κλείνοντας, νομίζω ότι έχω σημειώσει να κάνουμε και νομικές... να κάνουμε ευρωπαϊκή την υπόθεση, κύριε Πρόεδρε, τον αγώνα ενάντια στον ΤΑΠ. Έτσι ίσως έστω και τώρα μπορέσουμε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε πραγματικά. Την αλλαγή όδευσης. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Ευχαριστώ με τον κ. Παπαδόπουλο. Ο κ. Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Για μια ακόμη φορά, και λέω για μια ακόμη φορά γιατί δεν είναι η πρώτη φορά, η συγκεκριμένη εταιρεία μας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που δεν είναι αυτό που παρουσίασε, που προσπάθησε να παρουσιάσει και που προσπαθεί και μέχρι και σήμερα αυτό το κοινωνικό πρόσωπο, το πρόσωπο ότι θέλει να συνεισφέρει, ότι συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία, ότι θέλει να βοηθήσει, αλλά το πραγματικό εκείνο πρόσωπο της αλλαζονίας, αυτής της συμπεριφοράς και της τακτικής που εμείς ως δημοτική παράταξη και εγώ προσωπικά, από το 2013, από την πρώτη στιγμή, όταν πρωτοεφανίστηκε αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή μας, είχαμε καταγγείλει για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί. Δηλαδή, ποιος ήταν ο τρόπος, 2013, διοίκηση τότε ο κ. Σιμιτζής, όπου είχαμε καταγγείλει ότι πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία να προσπαθεί εν κρυπτό, να κάνει επαφές με πολίτες, με συμπολίτες μας και να θυμίσω της Νέας Καρβάλις, σε διάφορους χώρους, αγνοώντας πρώτα απ' όλα ότι θα έπρεπε να απευθεθεί στους εκπροσώπους αυτής της τοπικής κοινωνίας, στους αιρετούς, στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Και όχι μόνο του πρώτου, έτσι, για αυτό αναφέρω και του δεύτερου βαθμού. Και βέβαια, επειδή άκουσα με μεγάλη προσοχή τους αγαπητούς συναδέφους και κυρίως τον κύριο Σιμιτζίνα λέει, και έχει δίκιο, ότι για να έχεις μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων να πετύχεις, αυτό που πραγματικά πιστεύεις και αυτόν τον αγώνα που θέλεις να κάνεις, είναι πρέπει να έχεις μαζί σου τους πολίτες. Πώς είναι δυνατόν, γιατί κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πώς είναι δυνατόν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει, για το τι είναι θετικό, για το τι είναι αρνητικό, για το αν θα πρέπει να υπάρξει αυτό το έργο συνολικά ή όχι, αν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή όδευσης ή όχι από συγκεκριμένες περιοχές, αν είναι βλαπτική ενδεχομένως η όποια όδευση μέσα από την περιοχή μας, όταν μέχρι και σήμερα και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αδρά με χρήμα πληρώνονται και προσπαθούν να περάσουν αυτό το μήνυμα του ΤΑΠ, όχι βέβαια όλα, όχι βέβαια όλα, αλλά ελάχιστα μέσα αρντήθηκαν να προβάλουνε αυτήν την επικοινωνιακή πολιτική του ΤΑΠ. Και πάμε στο δεύτερο τώρα γιατί λέμε θέλουμε την κοινωνία μαζί μας. Και προσέξτε, καμία κριτική, άλλωστε την έχουμε κάνει την κριτική εδώ και πολύ καιρό, είναι γνωστή η θέση μας και αν σταθήκαμε τουλάχιστον εμείς ως δημοτική παράταξη απέναντι στην όποια απόφαση έχουμε πάρει και την τηρήσαμε και σταθήκαμε όρθιοι και απέναντι, στην Εταιρεία το έχουμε αποδείξει, αλλά ρωτάμε εμείς όταν βλέπει ο πολίτης ότι την ίδια ώρα που δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη Εταιρεία για συγκεκριμένα σοβαρά θέματα και θέλουμε να πετύχουμε δινόδευση. Πόσο πραγματικά νιώθουμε ότι είμαστε σοβαροί και νιώθουμε κενό κυρίως τη διοίκηση όταν βλέπουμε την ίδια στιγμή που παίρνουμε ομόφωνοι σε αποφάσεις να μην τη στηρούμε. Όταν δεχόμαστε ασήμαντα ποσά της τάξης των 15.000, αυτό ήταν το αρχικό που κάναμε, μεγάλο λάθος να δεχτούμε ως χορηγεία για το Κοσμόπολης του 2010-2017, όπου τότε καμία δημοτική παράταξη, προφανώς γιατί δεν ήταν σωστά ενημερωμένη, ψήθησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις αυτήν την χορηγεία, εκτός από εμάς. Και όταν σε επόμενες... καλά, εντάξει, μπορεί να κάνω λάθος, όμως δεν κάνω λάθος και το ξέρω πολύ καλά ότι δεν κάνω λάθος. Και υπάρχουν άλλωστε και τα πρακτικά που μπορούν να αποδείξουν. Και όταν σε επόμενα δημοτικά συμβούλια, ζητήθηκε η διευκόλυνση από την εταιρεία σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το έργο που επιτελεί στην περιοχή μας, όχι στο κομμάτι αυτό που έχουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, εμείς απλόχερα δώσαμε αυτές τις διευκολύσεις. Όχι μία, όχι δύο, τρεις φορές. Και λέω δώσαμε όχι συνολικά αυτή η οποία όλοι είπατε ναι. Και όταν εμείς το λέγαμε, τι μας λέγατε, μας λέγατε, μά είναι δυνατόν. Το έργο δεν γίνεται στο επίμεχο σημείο, στην επίμεχη περιοχή, γίνεται σε άλλη περιοχή. Και βέβαια το αποκορύφωμα, το αποκορύφωμα με το συμφωνιτικό συνεργασίας Υπουργείου Περιφέρειας Δήμου, αλλά με συγχρηματοδότηση και από τον ΤΑΠΟ. Και το τι είπαμε είναι αδιανόητο. Είναι αδιανόητο αυτό να συμβαίνει και να γράφετε με ένα σαν συμφωνιτικό. Βέβαια πρέπει να σας πω και το είδατε γι' αυτό επίμονα ζητούσαμε να δούμε αυτό το συμφωνιτικό που έστειλε που έστειλε το Υπουργείο με την υπογραφή του Υπουργού, του κυρίου Σταθάκη, όπου όλοι διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να πρόκειται και ένα σοβαρό έγγραφο για ένα έγγραφο που έρχεται από το Υπουργείο. Όταν μάλιστα έχει μία μονογραφή αλλά από κάτω αντί να υπάρχει έτσι όπως πρέπει να υπάρχει το όνομα του Υπουργού και με την ιδιότητά του να είναι γραμμένο με ένα στυλό διαρκίας με γραφικό χαρακτήρια ποιος ξέρει πιανού το όνομα του Υπουργού. Και τότε σας είπαμε και κάναμε έκκληση, μην το ψηφίζετε και κάναμε έκκληση στη διοίκηση. Βέβαια το λάθος το έκανε και ο κύριος Σιμιτζής, το έκανε και ο κύριος Σιμιτζής, η παράταξη του κύριου Σιμιτζή. Και σήμερα αποδεικνύεται βέβαια, τάξη, λάθη κάνουμε όλοι. Εγώ χαίρομαι πως σήμερα ακούω από την παράταξη του κύριου Σιμιτζή που λέει ότι ναι πρέπει να υπάρξει ανάκληση και γι' αυτό για να πάμε γρήγορα στις προτάσεις σας είπα ο λόγος που τα αναφέρουμε αυτά δεν είναι για να κάνουμε κριτική. Ή δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή, άλλωστε πραγματικά θα έρθει εκείνος ο χρόνος όπου θα πούμε ο καθένας από τη μεριά μας, τα επιχειρήματά μας, θα πούμε τα πράγματα έτσι όπως ήτανε, έτσι όπως είναι, όμως γιατί τα αναφέρουμε σήμερα. Τα αναφέρουμε γιατί σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα, είναι πολύ διαφορετική η μέρα αγαπητοί συνάδελφοι όσο κι αν κάποιοι θέλουμε να το ξεπεράσουμε μετά την απόφαση της απόρριψης των δύο προσφυγών από το Συμβούλιο Επικρατείας. Διότι από σήμερα, από χθες μάλιστα και αυτό το έδειξε από το πρωί εχθές η εταιρεία και ξέρετε πολύ καλά και το ξέρετε πολύ καλά ακόμα καλύτερα οι νομικοί, ότι εχθές δημοσιεύτηκε αλλά η απόφαση ήταν γνωστή και στην κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό και στη διοίκηση του Δήμου εδώ και πολύ καιρό και σε ανθρώπους από τη Συμβουλιστική Επιτροπή. Σας παρακαλώ να το ανακαλέσετε τώρα. Σας λέω πολύ απλά για να καταλάβετε, ξέρετε πολύ καλά. Διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Όχι, παρακαλώ πολύ, ψεύδεστε, ψεύδεστε, ψεύδεστε. Σας καταγγέλω ότι ψεύδεστε. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδράτηκε. Σας καταγγέλω ότι ψεύδεστε. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδράτηκε. Σας καταγγέλω ότι ψεύδεστε. Λοιπόν, να συνεχίσω, εντάξει, να συνεχίσω κύριε Πρόεδρε, αφήστε μου λίγο να συνεχίσω. Σας παρακαλώ πολύ, έτσι, θα μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας εδώ. Αυτό ακριβώς, επειδή πρέπει να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και εμείς πάντοτε μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Φέρετε αποδείξεις ότι το ήξερε η διοίκηση. Πρέπει να φέρετε αποδείξεις ότι το ήξερε η διοίκηση. Αλλιώς υκοφαντείτες. Επιτρέψτε μου λίγο καταρχάς. Σπέκουρα εδώ δεν θα κάνουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψει κανένα συνάδελφο να συμπεριφέται με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχω προσβάλει προσωπικά κανέναν. Δεν προσβάλλω κανέναν. Αφήστε τώρα να τελειώσω η γνωστή τακτική σας. Να ανακαλέσετε κύριε Βέρο. Όλοι δεν ανακαλώ τίποτα. Εγώ σας λέω ότι είναι γνωστή και θα σας πω γιατί. Γιατί είστε νομικός, είστε και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ξέρετε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων γίνονται γνωστές και είναι λογικό και γίνονται γνωστές. Πριν από την εγγραφή τους, την δημοσιοποίηση τους, πολύ απλά ξέρετε ότι υπάρχει ένας χρόνος μέχρι να γίνει όποια... Λοιπόν, αφήστε. Αφήστε την κυβέρνηση γιατί ανέφερα ότι ήταν γνωστή και στην κυβέρνηση. Αφήστε να αντιδράσει η κυβέρνηση γιατί αντιδράτησε στο κάτω κάτω. Τώρα πάμε να αγωνιστούμε ομόφωνα για κάτι. Ή θέλετε να βγάλουμε τα μαχαίρια τώρα. Λοιπόν, όσα αφορά... Εσείς κάνετε καλό τώρα στον κοινό αγώνα, έτσι βοηθάτε το κοινό αγώνα. Επειδή είναι μια επόμενη ημέρα και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και αν πραγματικά θέλετε γιατί, κοιτάξτε να δείτε. Κύριε Γενικόπουλος, συγχωρείτε λόγω της ώρας, λόγω της ώρας. Όχι ρε Πρόεδρε, δεν συγχωρείτε κανένας. Αποκάλυσε, μας αποκάλυσε έτσι. Όχι, όχι. Ποια ανεφέρονση. Προστεύω. Εντάξει, εντάξει, όχι. Κακός. Κύριε Γενικόπουλος, λίγο παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, όσο αφορά για τις προτάσεις και γιατί δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και επειδή είμαστε πεπισμένοι, τουλάχιστον εμείς, ως δημοτική παράταξη, ότι ο λόγος ο οποίος από τη μεριά της εταιρείας έδειξε, αν θέλετε, αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, είναι ότι υποτίμησε τις όποιες αντιδράσεις και πίστευε ότι πολύ γρήγορα τις όποιες αντιδράσεις ότι θα μπορέσει να τις σταματήσει και πίστευε ότι θα αποδεχτούν πολύ γρήγορα και θα αποδεχτούμε πολύ γρήγορα τα όποια καθρεφτάκια θα μας μοίραζε. Και λέω λάθη γιατί όταν η διοίκηση συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή κρατάει αυτήν τη λογική, αλλά να συμφωνούμε και ουσιαστικά κάποια στιγμή να δέχεται άλλα πράγματα, δίνει την δυνατότητα ή δείχνει τη διάθεση στην εταιρεία, μια διάθεση που τουλάχιστον δεν δείχνει σοβαρότητα απέναντι στην εταιρεία και γνωρίζει η εταιρεία ότι μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να κάψει τις όποιες αντιδράσεις. Λοιπόν, υπάρχει η επόμενη μέρα, η σημερινή μέρα, η οποία βεβαίως είναι δυσκολότερη απ' τις προηγούμενες. Εμείς θεωρούμε ότι και νομικά αλλά και πολιτικά θα πρέπει να εμένουμε και να επιμένουμε στην αλλαγή όδευσης από την περιοχή των τεναγών. Νομικά δεν θα πρέπει να παρατήσουμε την προσπάθεια, να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως ξέρουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι αποτρεπτικό, δεν ήταν όπως δηλαδή όταν πέραμε την απόφαση να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατίας, γιατί τουλάχιστον και εμείς αλλά και αρκετοί θεωρώ ότι ξέραμε εκ των πρωτέρων ότι υπάρχουν και οι πιθανότητες, μεγάλες πιθανότητες να απορριφθούν οι προσφυγές, όμως τι θέλαμε να κάνουμε, θέλαμε να κερδίσουμε χρόνο, εκείνον τον κατάλληλο χρόνο που πιστεύαμε ότι μέσα από την αγωνιστικότητα, μέσα από τις αντιδράσεις μας, μέσα από τις πιέσεις μας, ότι ενδεχομένως να πείθαμε και την εταιρεία αλλά και την κυβέρνηση στην λογική ότι θα πρέπει να κάνει αποδεχτό το έτοιμα της τοπικής κοινωνίας. Άρα προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχουμε τώρα αυτή την πολυτέλεια, το να κερδίσουμε πάλι χρόνο για να συνεχίσουμε τις πιέσεις, όμως πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι τα αιτήματα τα οποία, με τα αιτήματα τα οποία ζητάμε την όδευση, ότι είναι δίκαια αιτήματα και θεωρούμε ότι ενδεχομένως, το Συμβούλιο της Επικρατίας να μην τα έλαβε πολύ σοβαρά. Άρα πρέπει να προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έστω και αν κάνει δύο χρόνια και τρία χρόνια, κι ας έρθει και η δικαίωση μετά, τρία χρόνια είναι και θέμα ηθικό. Τώρα, όσον αφορά για τη δεύτερη πρόταση, δεν το συζητάμε. Είναι αυτονόητο αυτό που είπε ο Βαγγέλης ο παπάς. Και θεωρούμε αυτονόητο για όλους μας ότι πρέπει να υπάρξει ανάκληση της συμφωνίας, όσον αφορά προς το σκέλος της χρηματοδότησης από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Και βέβαια παραμένουμε και μένουμε και έχουμε ομόθονη απόφαση στο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει η συγκεκριμένη διέλευση και γι' αυτόν τον λόγο καμία μα καμία διευκόλυνση, συμφωνία, συμβιβασμός με τη συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι να γίνει αποδεχτό το έτοιμα της κοινωνίας. Και βέβαια καμιά χορηγία και καμιά δωρεά, δεν το συζητάμε. Έτσι, τα αυτονόητα δεν θα τα ξαναλέμε. Το θέμα είναι όμως ότι πρέπει να δούμε πώς θα πείσουμε τώρα από εδώ και πέρα τους πολίτες και όχι τους αγρότες, το έχουμε πει πολλές φορές. Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν αφορά μόνο τους αγρότες. Δεν αφορά μόνο τους αγρότες γιατί περιορίζεται η καλλιεργική συμμυγή. Και γιατί ενδεχομένως κάποιοι θα θυγούν και οικονομικά. Αφορά όλους τους πολίτες, διότι υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφάλειας, αλλά και αφορά και την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου. Και αφορά και τις επόμενες γένειες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη όδευση και ο συγκεκριμένος αγωγός δεν θα είναι ούτε για ένα, ούτε για δύο, ούτε για τρία χρόνια. Θα είναι για πολλά χρόνια, άρα υποθηκεύουμε και το μέλλον των επόμενων γενιών. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ, συνάδελφοι, προς αποκατάσταση της αλήθειας. Αλήθεια, θέλω να πληροφορήσω το σώμα, ότι χθες το μεσημέρι γύρω στις τρεις, και ενώ βρισκόμουν στον πέμπτο όροφο της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας, πληροφορήθηκα από αρμόδια υπηρεσία ή αναρμόδια από υπηρεσία κρατική πάντως, ότι έχουν εκδοθεί ιδίου οι αποφάσεις και μου γοναστοποιήθηκε. Και ο αριθμός των αποφάσεων αυτόν αμέσως επικοινώνησα με την κυρία Δήμαρχο, η οποία στη συνέχεια έστειλε τον δικηγόρο του Δήμου τον κ. Μέλησα στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει αν όντως έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις. Λοιπόν, αυτά για την αποκατάσεις της αλήθειας και μάρτυρες μου είναι όσοι παρευρίσκονται εκεί, στο πέμπτο όροφο, στους οποίους αμέσως μόλις το πληροφορήθηκα, τους το ανακοίνωσα και νομίζω ότι αυτό δεν επιδέχεται καμία ασβήτηση. Συνεπώς, η ισχυρισμή είναι ότι θέλετε να μας πείτε ότι η διοίκηση ήξερε και συνέπραξε με τον ΤΑΠ για να ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό θέλετε να πείτε στο σώμα. Αυτά είναι τα επιχειρήματά σας για να επιτύχουμε κοινό αγώνα. Τι θέλετε να μας πείτε τώρα. Έτσι τροπηλίζετε τον αγώνα. Έτσι θέλετε τα ψηφίσματα. Έτσι θέλετε με τη συγκοφάντηση της διοίκησης να φανείτε εσείς τι. Η καλή και η διοίκηση κακή. Προσέξτε, γιατί αν το πάτε έτσι δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Ο κύριος... Όχι, δεν είναι προσωπικό αυτό. Προσωπικό. Δεν είναι προσωπικό. Ο κύριος Μαυρίδης. Ο κύριος Μαυρίδης αποδυναμώνεται τη θέση μας, κύριε Βέρο, του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποδυναμώνεται τη θέση μας. Δεν το καταλαβαίνετε. Δεν το καταλαβαίνετε. Όταν εξαντλούμαστε σε αλληλοκατηγορίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική προς τα έξω, δεν καταλαβαίνετε ότι αποδυναμώνεται αυτή η θέση. Λοιπόν, παρακαλώ, εντάξει. Έτσι, ωραία, ωραία. Ενώ εσείς το δυναμώσατε. Ο κύριος Μαυρίδης έχει το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Η συζήτηση πήγε πάρα πολύ καλά. Όλες οι τοποθετήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι διοίκης του Δήμου, όμως, θα πρέπει να λάβουν όλες τις απόψεις σοβαρά υπόψη. Και όταν άλλη φορά συζητάμε με τον οποιοδήποτε, καλά είναι, σε αυτές τις περιπτώσεις, προσέξτε, να καλεί τους επικεφαλείς, να ζητάει τη γνώμη τους. Γιατί βρισκόμαστε πρωτετελεσμένοι και μετά αρχινάμε και λέμε ανάκληση και τα λοιπά. Εγώ θα ψηφίσω την ανάκληση, διότι δεν είχα ψηφίσει τα προηγούμενα. Αυτό νόητο είναι αυτό. Από τον κύριο Κεραϊδάκη κρατάω τη φράση ότι η σύλληψη και κράτησή του ήταν πολιτική δίωξη. Η πολιτική δίωξη, ξέρετε τι σημαίνει, κύριε Πρόεδρε. Εκεί εθνικά και έμεινα, δε τι, ποιος είναι αυτός από εδώ μέσα που εννοείται πολιτικά. Ενείδησε ώστε να φτάσουν εκεί και να τον πιάσουν τον άνθρωπο και να τα λεπονθεί δυο μέρες. Κυρία Δήμαρχε, σε εσάς απευθύνομαι. Όχι, όχι, άκουσα τη φράση λέει είναι πολιτική δίωξη και δεν κατάληψε. Εννοούσε πολιτική απόφαση προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα, έτυχε να είναι ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Ξανθόπως και λοιπά θα μπορούσε να ήταν οποιος δίπωτος. Όχι, δεν αντιλέγω. Δεν έχουμε εδώ. Κυρία Δήμαρχε, απευθύνομαι σε εσάς. Να το προσέξετε αυτό. Βλέπω ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Δηλαδή, του ψιλουπίδημα που γίνεται σε μια άλλη πόλη, το βλέπεις σε όλα τα κανάλια. Ο κύριος Πρόεδρος προημερών έκανε παράπονα για την απουσία των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών από τη σχετική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για τα διώδια. Εδώ, δύο άνθρωποι κάνανε απειργία πίνης. Ο ένας, μάλιστα, και ο πρόεδρος του συλλόγου εκεί πέρα. Σήμερα, χθες συνελίθησαν τέσσερι δημοτικοί συμβουλίοι και άλλοι τέσσερις συμπολίτες μας και πουθενά δεν ακούγεται. Δεν είναι τόσο δύσκολο, νομίζω, να έρθουμε σε κάποια επικοινωνία. Να βρούμε έναν τρόπο, ώστε αυτό το οποίο διώνουμε εμείς εδώ να περάσει και προς τα έξω. Εδώ πέρα να πω όλο αυτό, κύριε Πρόεδρε, προτείνω στην κυρία Δήμαρχο να παρακάμψει οι υπουργούς και υφυπουργούς και οποιονδήποτε διερχόμενο από εδώ πέρα, έχουμε χορτάσει από επιστολές, δόξα το Θεό. Λέγω για τον κύριο Κουρουμπλή, είπαμε για τον κύριο Σταθάκη, τι να πω για εκείνον τον ανοιγδύγιο τον Τρίφων Αλεξιάδη. Ξέρατε τι επιστολές, κυρία Δήμαρχη, στείλατε και τι διαβεβαιώσεις, τα ίδια θα συμβαίνουν συνέχεια. Όσο οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές, ταξίματα πολλά, εν τη ουσία τι θα εισφράξουμε, ούτε ένα μικρό δωράκι. Προτείνω στην κυρία Δήμαρχο, ό,τι κι αν κάνει, κατά την άποψή της, να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας, να επισκεφθεί τον ίδιο τον κύριο Πρωθυπουργό και πιστεύω ότι θα τον δεχθεί, θα σας δεχθεί. Και να του πείτε το πρόβλημα όπως το βιώνουμε εμείς εδώ μέσα και όπως το εισπράττεται και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω από την κοινωνία. Θα είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσει το μήνυμα, να στέλνουμε ψηφίσματα 100, το έχω πει χίλιες φορές, να το ξαναεπαναλάβω. Αυτά τα ψηφίσματα τα έχω βαρεθεί. Οκτώ χρόνια στη θητεία μου δεν είχαμε, κύριε Πρόεδρο, ψηφίσματα. Είναι στο αρχείο σας. Στην εποχή του κ. Σιμητσή έγιναν μοιούπια προχθές καμιά δεκαπενταριά. Εμείς εδώ βγάζουμε ψηφίσματα για τον οποιοδήποτε παραλάβει από εδώ. Δεν έχει κανέναν νόημα. Να το ακούν και οι συμπολίτες μου που είναι παρόντες. Τα ψηφίσματα όλα, την παλαιά εποχή, πηγαίναν στην ξυλόσομπα, τώρα πηγαίνουν σε εκείνο το μηχάνημα που κόβει τα χαρτάκια κτλ. Δεν είναι το καλύτερο, κυρία Δήμαρκη, σας το προτείνω και μπορείτε να το επιτύχετε με τους βουλευτές, τους κυβερνητικούς και με όλους αυτούς τους παράγοντες, μια συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό. Απευθείας μεταφορά των όσων διαλαμβάνονται στην περιοχή μας σχετικά με αυτή την έδωση. Μεταφέρετε την αγωνία μας, το πάθος μας, την ανησυχία μας αλλά και την άρνησή μας. Και ότι διά την επιμονή της κεντρικής διοίκησης σε αυτό το θέμα θα μας βρει αντιμέτωπους. Απλά, καθαρά, ωραία, απευθείας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίδη. Σχολιά, παρακαλώ, παρακαλώ, συνάντητα θα σας δώσω τον λόγο. Λέτε για τον Πρωθυπουργό, κ. Μαυρίδη, ο Πρωθυπουργός δεν ήταν που το 2014 στα σπιτάκια στην πλατεία του Καπνεργάτη, μάζευε και έλεγε ότι θα αλλάξει η ώδευση και ο ΤΑΠ, δεν πρόκειται να περάσει από εκεί. Αυτή δεν ήταν όταν αναλάβαν το 2015, που την πρώτη σύμβαση που υπογράψαν ήταν η ώδευση του ΤΑΠ, όπως ήταν προσχεδιασμένη. Τι Πρωθυπουργός τώρα. Σας παρακαλώ. Ε, τώρα, γιατί έχουμε κανένα κυβερνητικό εδώ και δεν το ξέρω. Δεν υπάρχουν κυβερνητικοί εδώ. Λοιπόν, τον λόγο ζήτησε ο κ. Πετρόπουλος και ο κ. Πρόεδρος του τοπικού του Ζυγού. Ναι, έχουμε έπετε συνέχεια, η νύχτα είναι μακριά. Παρακαλώ, ο κ. Πετρόπουλος. Καταρχήν, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρο, κύριε Δήμαρχε, θέλω να μεταφέρω λίγα πράγματα τα οποία αισθάνθηκα και τα οποία αισθάνομαι ακόμη και τώρα. Αρχικά, όταν εχθές το μεσημέρι, εγώ, ο κ. Μουριάδης και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, ο κ. Μουρτασιάγκας και... Λυσμονώ το άλλο το πρόσωπο. Λοιπόν, επισκεφθήκαμε την αστυνομική διεύθυνση Καβάλλας προκειμένου να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους δημοτικούς συμβούλους, και γενικότερα σε όλους οι οποίοι βρίσκονταν στον πέμπτο όροφο της αστυνομικής διεύθυνσης. Συνεχίζω να αισθάνομαι ταραχή για όλα όσα εισέπραξα, αλλά συνεχίζω να αισθάνομαι και μία αταξία στις σκέψεις, γιατί πραγματικά ακόμη μέχρι και τώρα δεν κατάλαβα πώς κάποιοι επισκέφθηκαν, κλήθηκαν να επισκεφθούν την αστυνομική διεύθυνση Καβάλλας και στη συνέχεια κλήθηκαν να επισκεφθούν τα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης. Είναι μερικά πράγματα τα οποία ακόμη δεν μπορώ να χωνεύσω και κυρίως όταν σκέφτομαι το γεγονός ότι στην θέση των τριών δημοτικών συμβούλων και του Προέδου του Τοπικού Συμβουλίου του Αμιγδελόνα θα μπορούσα να ήμουνα εγώ να ήμασταν όλοι μας. Γεννιούνται ομολογουμένως κάποια ερωτήματα και από τις μαρτυρίες του κ. Ξανθόπουλου, και από τις μαρτυρίες τις οποίες κατέθεσαν όλοι οι συνάδελφοι δημοτικοί συμβούλοι, οι οποίοι διανοιχτέρευσαν στα άθλια κελιά της αστυνομικής διεύθυνσης. Θέλω να απευθυνθώ κύριε Πρόεδρε, πρότα σε εσάς και με την ιδιότητά σας. Θέλω αγαπητή κύριε Πρόεδρε να απευθυνθώ πρότα σε εσάς και με την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του Σώματος, αλλά και με την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλα. Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο, αλλά δεν γνωρίζω αν ο νόμος είναι ίσως απέναντι στους πολίτες σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες κράτησης. Αυτήν τη στιγμή, οι συνάδελφοι δημοτικοί συμβούλοι βρέθηκαν και διανοιχτέρευσαν στα κρατητήρια της Καβάλας, της αστυνομικής διεύθεσης υπό συνθήκες κράτησης άθλιας. Θέλω να σας καταθέσω μια πρόταση. Να υποβάλετε ένα σχετικό υπόμνημα στο αρμόδιο Υπουργείο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Ελληνική Αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίον κρατήθηκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι, για τον τρόπο των συνθήκων κράτησης όλων όσων μεταφέρονται εκεί. Λοιπόν, επιχειρήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας να διατυπωθεί ένα κλίμα ορειμότητες και κυρίως ένα κλίμα ομώνιας. Από καθηγητές υποκριτικής, ας μου επιτραπεί αυτήν την έκφραση, θεωρώ ότι θα ήταν λίγο άδικο να μιλάνε για υποκριτική της διοίκησης και της κυρίας δημάρχου. Και βεβαίως άκουσα και το εξής, ότι έγινε λόγος για μη σοβαρά έγγραφα σε αυτή την έδωση. Να πω ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, τα σοβαρά έγγραφα υπογράφονται από σοβαρούς ανθρώπους. Αν δεν είναι σοβαροί άνθρωποι, άρα τα έγγραφα αυτά δεν χαρακτηρίζονται ως σοβαρά. Και κλείνοντας, θα ήθελα να καταθέσω μια πρότεση στην κυρία δήμαρχο. Με αφορμή την γενναιότητα της ψυχής, όχι μόνο να ταξιδέψει τόσα πολλά χιλιόμετρα, ο κύριος Ιπάτιος από την Ιταλία στην πατρίδα μας, για να συμπαρισταθεί ηθικά σε έναν αγώνα τον οποίον συνεχίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνειταρισμών Καβάλλας, αγροτικός συλλόγου Καβάλλας, που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή με κόστος την ίδια του τη ζωής στο νοσοκομείο Καβάλλας και συμπληρώνοντας την πρόταση του κυρίου Παπά να ανακηρυθεί επίτιμος δημότης. Νομίζω, κύριε Πρόεδρο, κύριε Δήμαρχο και κύριοι συνάδελφοι, το Δημοτικό Σύμβουλο Καβάλλας θα πρέπει να κάνει μία επιστολή στον Δήμαρχο της Πόλης που προέρχεται ο Ιπάτιος, στον Δήμαρχο της Πόλης Λέτσε τον κύριο Κάρλο Σολδεμίνη, μέσα από την οποία να επιβραβεύει την γενναιότητα της ψυχής την οποία κατέθεσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πόλη και τους αγώνες που μοιράστηκε με όλους εμάς. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Πετρόπολο. Μισό λεπτό οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προηγούνται. Ποιος από τους Συμβούλους θα είναι τοποθετηθεί? Άντε χάρη, λόγω της ημέρας. Δεν πειράζει για λόγω της ημέρας και της ομοψυχίας. Μετά τη Δήμαρχο θα μιλήσουμε. Απλώς συμπληρώνω στην πρόταση, Πρόεδρε του κυρίου Μαυρίδη, που είπε να επισκεφτεί με τον Πρωθυπουργό. Καλό είναι, δήμαρχος, μετά που θα μιλήσει, να πει και τους επεκεφαλείς των παρατάξεων για να δείξουμε σύσσομε ότι όλοι οι καβάλες των Πρωθυπουργών είμαστε απέναντι στην αλληλεγγύη... Συγγνώμη, δήμαρχε. Όχι, κύριε Δήμαρχε, αφού το έγινε πρόταση του κύριου Μαυρίδη εγώ το ενισχύω να πάμε και επεκεφαλείς των παρατάξεων. Μη το προκαταβάλλετε, κύριε Δήμαρχε, εδώ έχουμε ανθρώπους να μας κλείσουν ραντεβού. Ποιος ζήσε τον λόγο από τους συμβούλους, είπαμε, κύριε Βουδούρη, περιμένετε. Ο κύριος Καλανταρίδης και ο κύριος Τουλκίδης. Και μετά ο κύριος Βουδούρης. Και κλείνουμε τις τοποθετήσεις προς το παρόν. Ο κύριος Καλανταρίδης, εκθελού. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, είμαι πολύ σύντομος και συγκεκριμένος. Λοιπόν, πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει, κατά την άποψή μου, όπως το έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι, συγκεκριμένη γραπτή, έτσι, ως απόφαση, δεν ξέρω πώς θα συνταχθεί, ως κείμενο το οποίο θα αποσταλεί, κατά δίκη της άδικης και ανέτιας ουσιαστικά σύλληψης με κατασκευασμένες, για να μην τις χαρακτηρίσω αστείες κατηγορίες, τόσο των συναδέλφων, καθώς επίσης και των πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Δεύτερον... Με αστήρικτες, λέμε εδώ. Με αστήρικτες. Αστήρικτες. Πολύ ωραία. Ευχαριστώ που με διορθώνετε. Δεύτερον, ξεκάθαρο μήνυμα από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες ουσιαστικά δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά επίδειξη δύναμης, έτσι, με, να το πω έτσι, πρακτικές, οι οποίες δεν ξέρω κι εγώ από πού πηγάζουν και από πού προέρχονται, δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θέση, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και γενικότερα όλων αυτών, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην παρούσα όδευση. Τρίτον, δεν πρόκειται εμείς... Παρακαλώ, μισό λεπτό κύριε Καλανταρίδη, άμα τελειώσουν εδώ φέρουν και ένα καφεδάκι και μετά συνεχίσουμε. Τρίτον, δεν πρόκειται ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα η κοινωνία, να καλύψει το έλλειμμα ουσιαστικά της εταιρείας, η οποία από το 2014, κοφεύει σε όλα αυτά που της λέμε, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι θα πρέπει να αλλάξει την όδευση της για λόγους οι οποίοι έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως σε έγγραφη μορφή και αποσταλή και παρόλα αυτά, ουσιαστικά είμαι σίγουρος γι' αυτό, θεωρώντας ότι έχει και το καρπούζι, έχει και το μαχαίρι, έχει και τη δύναμη να επιβάλλει την άποψή της, πάρα πολύ απλά δεν έδωσε καμία, μα απολύτως καμία σημασία σε αυτά τα οποία τις κοινοποιήσαμε. Τρίτον, είμαι κάθετα αντίθετος στην υπαναχώρηση από οποιαδήποτε συμφωνία έχουμε κάνει με το Υπουργείο, κακώς γίνεται η απόπειρα να συνδεθεί με οποιαδήποτε αλλαγή στάση της διοίκησης, θα πρέπει επιτέλους κάποτε να πάψουμε να λειτουργούμε βάση κουτσομπολιών, βάση ερμηνιών, γιατί αυτά τα οποία μετράνε είναι τα αγραπτά και ποτέ δεν υπήρξε υπαναχώρηση τόσο από τη διοίκηση, καθώς επίσης και από οποιοδήποτε εκπρόσωπο έχει αποστείλει στην οποιαδήποτε σύσκεψη ή συνάντηση από τις θέσεις τις οποίες έχουν αποφασιστεί εδώ μέσα. Ποτέ μα ποτέ δεν έχει υπάρξει καμία υπαναχώρηση και καμία αλλαγή. Επίσης, λέω όχι και θα πρέπει όλοι επιτέλους να το καταλάβουμε ότι δεν προσφέρεται για μικροπολιτική το συγκεκριμένο θέμα. Κακώς προσπαθούν κάποιοι να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αδικούν τον αγώνα που δίνεται και προσπαθούν να τον καπελώσουν. Λέω λοιπόν, όχι φωναχτά, με όλη την δύναμη της φωνής μου, όχι στη μικροπολιτική. Φτάνει επιτέλους. Και τέλος, θέλω να πω ότι η στάση της διοίκησης υπήρξε από την αρχή υπεύθυνη, σαφής, ξεκάθαρη, χωρίς δεύτερες σκέψεις και έχει ακολουθεί με συνέπεια τόσο από την Κυρία Δήμαρχο, καθώς επίσης και από όλα τα στελέχη της, όπου και αν κλείθηκαν, να πούν την άποψή τους και να τη διατυπώσουν. Εγγράφος και όχι κουτσομπολίστηκα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον Κύριο Δήμαρχο. Ο κύριος Τουλκίδης έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί στους αδελφοί, είμαι πολύ φρέσκος αυτοδιοικητικά, αλλά όχι φρέσκος πολιτικά. Νομίζω ότι για πρώτη φορά στα σχεδόν 20 χρόνια, θα τολμούσα να πω, που ασχολούμαι με την πολιτική με τον ένα ή άλλο τρόπο, νιώθω τόσο θυμωμένος, ανήμπορος, παράλληλα εντελώς εκτός εαυτού και εκτός τελικά και δικών μου συνηθιών και πολιτικών πρακτικών. Δεν ήμουν ποτέ ακτιβιστής, δεν ήμουν ποτέ ομάχιμος σε μάση περιπτώση, ήμουν μονίμως αστυκότατος και πάντα πιστεύοντας στους θεσμούς της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και όλων των σχετικών θεσμών, διότι νομίζω ότι αυτή είναι η βάση της δημοκρατίας μας. Τα γεγονότα που εξελίγθηκαν τις τελευταίες μέρες, με έχουνε εξοργήσει απίστευτα. Δεν είναι δυνατόν να σηκώνονται, να παίρνονται σηκωτοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι, συλλόγων, συνδέσμων, δημοτικού συμβουλίου, δεν έχει σημασία απ' αυτούς τους εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, με μια εντελώς αβάσιμη, αστήριχτη, δεν ξέρω ποια είναι η ευρωλογία, Πρόεδρε, κατηγορία, να παίρνονται σηκωτοί και επί μια μέρα να μη ξέρουν καν τι ακριβώς τους έχει αποδοθεί και γιατί καταγγέλλονται, γιατί έχουν συλληφθεί και γιατί, εν πάση περιπτώσει, βρίσκονται σε μια ταλαιπωρία με κατσαρίδες, όπως ακούσαμε και ψήλους. Λοιπόν, για πρώτη φορά νιώθω κι εγώ ότι δεν αρκεί η θεσμική υπόσταση και δεν αρκούν μόνο τα κραπτά. Είμαι κι εγώ υπέρ της άποψης ότι πρέπει να ξεσηκώσουμε κόσμο και να καταλάβει ο κόσμος ότι εδώ το πράγμα ξέφυγε. Ο ίδιος ο ΤΑΠ θα μπορούσε να είναι πιο έξυπνος αλλά προφανώς δεν είναι. Ήταν μια επίδειξη πυγμής άσχετη, η οποία ψησπηρώνει πια τους πάντες εναντίον του και καλά να πάθει. Αν με ρωτάτε για τη σύμβαση, εγώ θα ήθελα να γράφει ΤΑΠ με υπογραφή του 20.000-20.000.000, τα δίνω και πάω και από τα βουνά και μόνο και μόνο για την προσβολή που έκανε στην πόλη, να συλλάβει, με εντολή του βέβαια και με κάποιους που την ακολούθησαν, δυστυχώς, αλλά είναι μια άλλη συζήτηση, να συλλάβει δημοτικούς συμβούλους. Και μόνο για αυτό κανονικά θα έπρεπε να δώσει 20.000.000, να φτιάξει νερό, να φτιάξει άρτρευση, να σηκωθεί να πάει από τα βουνά και να πει και ευχαριστώ. Δεν θα το κάνει προφανώς, αλλά έτσι νιώθω. Το κλείνω, φυσικά θα είμαι υπέρ και εντελώς πια υπέρ. Υπέρ έξω ξαναλέω και από τις πολιτικές μου πραγματικές. Θέλετε να πάμε στα βουνά, θα έρθω και στα βουνά πλέον. Τόσο μεσύγχυσε αυτό το πράγμα σήμερα και νομίζω δεν χρειάζεται να πω και τίποτα άλλο. Αυτό, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, μου τον κ. Αντιδήμαρχο. Ο κ. Μποδούρης, εις το λόγο. Καλησπέρα σας και από μένα. Σας μεταφέρω την απόφαση του Οπικού Συμβουλίου να συμπαρασταθεί σύσσωμο στους δημότες μας, στους συναδέρφους μας. Και μάλιστα, κ. Πρόεδρε, ζητάνε να καταθέσω ένα δυνατόν και στο Δικαστήριο. Ότι εκεί το εργοτάξιο δεν υπάρχει. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία. Και πέραν τούτου, κ. Πρόεδρε, ζητάω να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει μία μήνυση από τη Λευρά του Δήμου προς τη Νάβαξ και προς την Μπονάτη, που να αφορά την τελείως εγκαταλαλυμένη κατάσταση που βρίσκεται εκεί το υποτιθέμενο εργοτάξιο και θέτω σε κινδύνους και διερχόμενους από εκεί βοσκούς, κυνηγούς και οτιδήποτε, που είναι τελείως εγκαταλειμμένον αυτό το πράγμα και δεν υπήρξε εργασία στο τελευταίο διάστημα. Σας το λέω και σαν ισκυρισμό για την υπεράσπιση των ανθρώπων, αλλά και σαν μία στροφή εναντίον της ίδιας της εταιρείας της Άβαξ και της Μπονάτη, η οποία είναι ανάδοχη του έργου, που έχουν εγκαταλείψει εκεί αυτήν την... Είναι μία κατάσταση, ασκείται, δεν ξέρω πολλοί από εδώ, την έχετε βιώσει. Θέλω επίσης να πω ότι επειδή σας έχει γίνει πολλή συζήτηση, ουδέ ποτέ η διοίκηση όσο γνωρίζω εγώ και όσο βρίσκομαι και παρακολουθώ και ουδέ ποτέ η δήμαρχος εγκατέλειψε τη θέση της για αλλαγή της ώδευσης. Γιατί προηγουμένως εδώ, κύριε Πρόεδρε, ακουστήκαν διάφορα. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχουμε αποκλείσει και νομίζω ότι σίσου με το Δημοτικό Συμβούλιο αγωνίζεται για την αλλαγή της ώδευσης. Και κακώς υποθήκαν εδώ κάποια πράγματα που μιλώνουν ότι έχει γίνει κάποια αλλαγή της τάσης της δημάρχου. Επίσης, ό,τι αφορά το έργο της ίδρευσης, θεωρώ πως είναι σωστή αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση κάποιων δημοτικών συμβούλων ότι δεν πρέπει να συνδεθεί ανταποδοτικά με το ΤΑΠ, αλλά θεωρώ ότι η πίεση πρέπει να συνειξθεί προς το Υπουργείο. Η πίεση, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να συνειξθεί προς το Υπουργείο για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, γιατί όσο επιβαρεντικός είναι ο αγωγός, όπως την έχουν κρίνει οι περιβαλλοντολόγοι και όλοι που βρισκόμαστε εδώ, πολύ πιο επιβαρεντική για την υγεία των κατοίκων της Δημοτικής Ενώτας Φιλίππον είναι το θέμα που υπάρχει και είναι γνωστό σε όλους με το νερό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Βουδούρη. Λοιπόν, ο κ. Τζαντζάρης, κυκλίνομαι, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα είναι πολύ σύντομος. Τα δεδομένα διαμορφώνονται, δεν θα πάω καθόλου στο παρελθόν, τα δεδομένα διαμορφώνονται μετά την έκδοση της απόφασης του αποφάσινου του Συμβουλίου Επικρατίας. Δεν έγινε τυχαία χθες η σύλληψη αυτοί παράνομοι και αστύριχοι των συναδέλφων και των συμπολιτών. Έγινε διότι αυτοί το πρωί χθες γνώρισαν την απόφαση και για να δείξουν τη δύναμή τους, την ισχύ τους έκαναν αυτήν την ενέργεια. Το θέμα πρέπει να το εστιάσουμε στην περαιτέρω πορεία μας από εδώ και πέρα. Πώς δηλαδή θα κυνηγηθούμε από εδώ και πέρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Ζατζάρη. Κυρία Δήμαρχη έχει το λόγο. Αγαπητά κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ. Επειδή κ. Πρόεδρε με όλο τον σεβασμό. Η νομική σας ιδιότητα καμιά φορά σας δυσκολεύει. Αφήστε με να μιλήσω γιατί ξέρω για ποια παράμετρο μου λέτε, το διεσθάνομαι. Για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Μια παράμετρο ήθελα να βάλω, ήθελα να πω και κάποια άλλα πράγματα, αλλά πολύ σύντομα σε μισό λεπτό. Παρακαλώ, ναι κ. Κοταΐδέ. Μια παράμετρος όλοι οι φίλοι που δεν έχουνε λάβει υπόψη. Όσο θέλετε. Ένιωσα την υποχρέωση να πάρω το λόγο να το πω, ενώ έχουν ακουστεί όλα. Είναι ότι αύριο δεν δικάζονται οι οχτός συμπολίτες μας. Δικάζεται ολόκληρος ο πληθυσμός της Καβάλλας. Αφήστε να τα πω κ. Κοταΐδέ. Τώρα μας παίρνετε την μπουκιά απ' το στόμα. Εντάξει, τώρα μη διακόπτετε κ. Δημαρχέ. Θα σας το λέω. Συνεχίστε κ. Κοταΐδέ, παρακαλώ. Αφήστε να τα πω. Είναι τραγικό. Δεν είναι, το έχουνε πει αρκετοί οι φίλοι μέσα στην αίθουσα, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό και αποδεκτό από όλους μας. Ο αγώνας ο οποίος γινόταν και γίνεται και θα γίνει με οτιδήποτε από εδώ και πέρα, είναι ότι ήτανε για το περιβάλλον. Και είναι για το περιβάλλον και το περιβάλλον έχουμε υποχρέωση να το προστατεύουν. Από υποχρέωση έχουνε πάει και τιμώντας όλους εμάς έχουνε πάει αυτοί οι άνθρωποι. Και πραγματικά αύριο θα δικαστούμε όλοι μας. Εδώ υπάρχει ένα σχέδιο τρομερό, μας τρομοκρατούν. Γίνεται μια προσπάθεια τρομοκράτησης. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη στιγμή. Πραγματικά με νομικούς όρους, γι' αυτό έλεγα κύριε Πρόεδρε, είναι δύσκολη η υπόθεση. Αλλά με πολιτικούς όρους, γιατί αυτός είναι ο ρόλος όλων μας εδώ μέσα, μπορούμε άνετα να το βάλουμε σε μια πολύ καλή σειρά όπως άκουσα από πολλούς και να διεκδικήσουμε και να καταγγείλουμε. Αρχικά θα εκλυπαρούσα αύριο μια συμβολική κίνηση του δήμου. Να κλείσει ο δήμος και να ζητήσει, γιατί δικάζονται κι αυτοί μαζί μας, οι εργαζόμενοι στο δήμο. Να είναι παρόντες στο δικαστήριο, 11 με 2,5 να κλείσει ο δήμος. Να αρχίσουν να γίνονται πράγματα τα οποία πραγματικά θα τους βάλουν μπροστά στο πρόβλημα. Κρύβονται όλοι αυτοί. Όλες οι καθυστερήσεις χθεσινές ήταν γιατί συνονοούντασαν και δίναν οδηγίες πως θα καταγράψουν αυτά που ο πρόεδρος τα έχει πει πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρανε γιατί τους πήγαν εκεί. Τους πήγαν για να τρομοκρατήσουνε όλο τον κόσμο. Διεκδικούμε πράγματα γύρω από το περιβάλλον, διεκδικούμε την ομιμότητα, διεκδικούμε πράγματα που τους επιβάλλει η συνθήκη του άρχους να ακολουθήσουν. Δεν τα έχουν ακολουθήσει. Αλλά πολιτικά, μπορεί νομικά να έχουμε χάσει το τρενάκι. Το χάσαμε κάπου εκεί που όταν έκανε ο υπουργός την πράξη εγκατάστασης δεν κάναμε προσφυγή. Δεν προσβάλαμε, δεν προσπαθήσαμε να προσβάλλουμε την πράξη εγκατάστασης. Την κουνάνε μπροστά στους διάφορους και λένε έχουμε την πράξη εγκατάστασης. Πήγαμε μόνο για την περιβαλλοντική, δεν πήγαμε για την πράξη εγκατάστασης. Και κυρία Δήμαρχη, εσάς είπατε προχθές σας άκουγα με μεγάλη προσοχή, πόσο σας βάζουν εσάς τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι να ακολουθείτε διαδικασίες. Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακολουθήσουν διαδικασίες. Που επιτάσσουν η νομοθεσία, τίποτα άλλο. Αυτό το απαιτούμε και θα το απαιτούμε μέχρι η τελευταία στιγμή. Αυτά θέλουμε. Δεν ζητάμε κάτι έξω από αυτό που βάζουν στον κ. Σιμιτζή. Το ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνουν διαδικασίες. Στην κυρία Δήμαρχη που τα ξέρει που έλεγε για εκείνον τον υπόνομο προχθές στο δρόμο εδώ μέσα στην Ομώνια κάπου δεν το κατάλαβα. Δεν ξέρω καλά τη γεωγραφία την εσωτερική της πόλης. Σας λένε αυτή η διαδικασία ή άλλη διαδικασία. Αυτή τι είναι? Η συνθήκη του άρχους μια και λέμε για τη διαβούλευση. Ζητάει τεκμηρίωση, αξιολόγηση. Το λέει ξεκάθαρα τι είναι η διαβούλευση. Συμμάστε κυρία Δήμαρχη σας ρώτησα τι είναι αυτή η διαβούλευση. Κάθισαν και τη διάβασα. Εξηγεί μέσα στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Ζητούσαμε όλοι και είναι γραπτό ότι πρέπει να πάτε εκτός στεναγών. Απέριψαν γελειοδόστο σύμφωλο και γελειοδέστατα απέριψαν γιατί βρήκαμε μια φωλιά λίκου πάνω. Αλλά τη διαδρομή που ζητάμε την υπερβόρεια αυτή που λέμε από το βουνό. Είναι απλά. Με μια απλή διαδικασία τι σήμενε. Ξέρουν όσοι ασχολούνται με τα τεχνικά. Πρέπει να πουν ότι αυτό κοστίζει τόσο έχει αυτά τα προβλήματα. Το άλλο κοστίζει τόσο έχει αυτά τα προβλήματα. Και ναι κύριοι περνάμε μέσα από τα τενάγη. Και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Εμείς πολιτικά όμως μπορούμε να ζητήσουμε σαν δήμος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί καταπατήθηκε κατάφορα η συνθήκη του άρχους. Την οποία μπορούμε και πολιτικά αύριο να απαιτήσουμε από το δικαστήριο. Να τη λάβει σοβαρά υπόψη. Ποιος κυνηγούσε που με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με νομοθεσία που τους στηρίζει, επιβάλλεται να διεκδικούν το δικαιωμά τους για το περιβάλλον. Επιβάλλεται να το διεκδικούν. Και δεν διώκονται γράφοι μες στη συνθήκη του άρχους. Και αυτοί όχι μόνο διώχτησαν, εξευτελίστησαν. Να μην πάμε το ότι ήταν κάποιοι που κάναν και απεργία πίνας. Α το περάσουμε έτσι. Μπροστά ήμουνα. Άλλο με πατάτες δεν έχω δει να πηγαίνει δυσκολότερα από την πιο. Όμως τους τραβούσαν. Τους έσαιρναν. Ευχαριστώ πολύ. Συγγνώμη για την παρέμβαση. Ευχαριστώ με τον κ. Κοταϊδη. Κυρία, δεν μ' αρχιέχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πράγματι σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα. Πολύ μεγάλο λάθος. Πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Δεν ξέρω ποιοι σκέφτηκαν αυτά που κάνανε χθες. Δεν ξέρω αν περιορίζονται στον κ. Μανολά ή σε οποιοδήποτε κ. Μανολά. Σίγουρα εμπλέκονται πολλοί. Σίγουρα εμπλέκεται και η κυβέρνηση. Σίγουρα εμπλέκονται διάφορα υπουργεία. Αλλά σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα. Όχι μόνο τα βάλανε με δύο ανήμπορους απεργούς πίνας. Και νομίζω ότι το βίντεο στο Facebook το έχουνε δει όλοι οι καβαλιώτες. Και έχουν όλοι εκφράσει τη φρίκη τους. Επομένως σήμερα έχουν την κοινωνία απέναντί τους. Όχι μόνο την κοινωνία απέναντί τους. Τα βάλανε και με το δημοτικό συμβούλιο Καβάδας. Στην θέση των τριών δημοτικών συμβούλων που συνελήφθησαν και του προέδρου του Αμυγδαλεώνα θα μπορούσε να είναι οποιοςδήποτε από εμάς. Γιατί? Γιατί πήγαμε να δούμε, να ενδιαφερθούμε τι γίνεται με τους απεργούς πίνας. Γιατί πήγαμε να δούμε και να ενδιαφερθούμε τι γίνεται με τα έργα αν υπάρχουν. Ακούσαμε ότι εμφανιστήκαν. Να δούμε αν υπάρχουν καταπατήσεις του περιβάλλον, που λέει ο κύριος δήμαρχος ο κύριος Κοταϊδης. Σήμερα, λοιπόν, θεωρώ ότι η εταιρεία και όχι μόνη της η εταιρεία τα έβαλε και με το Δήμο Καβάλλας, αλλά τα έβαλε και με όλη την κοινωνία. Θα γευθεί τα αποτελέσματα. Παράνομη βία. Ποια παράνομη βία? Μην τρελαθούμε. Πέντε άνθρωποι και δύο απεργοί εναντίον τέτοιας αστυνομικής δύναμης και εναντίον τόσων υπαλλήλων του ΤΑΠ και μιλάμε για παράνομη βία. Με τα τρακτέρ τους πήγαν, με τάγκς πήγαν, με φτιάρια πήγαν για να τους χτυπήσουν. Πώς πήγαν αυτοί άνθρωποι? Σας άκουσα όλους. Από πριν είχαμε έτοιμο και αποφασισμένο τι θα κάνουμε και από πριν είχαμε έτοιμο και αποφασισμένο ένα ψήφισμα. Δεν είναι βιομηχανία ψηφισμάτων, κύριε Μαυρίδη. Εάν δεν στείλεις ψήφισμα, σου λένε δεν το στείλεις. Ναι, συμφωνώ. Αν το στείλεις, το πετάνε στη σόμπα. Ή το γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Αλλά αν δεν το κάνεις, βρίσκουν πάτημα. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για το περιβάλλον. Εύλογη αιτία. Προσφυγή και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που τους χρηματοδοτεί. Είναι προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να έχει καλές σχέσεις. Γι' αυτό δεν πασχίζουν. Γι' αυτό δεν φωνάζουν τόσα χρόνια διαβούλευση. Πώς γίνεται διαβούλευση. Με δημοτικούς συμβούλους μέσα στη φυλακή. Είναι αυτή διαβούλευση. Βεβαίως, θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το τι έγινε εδώ. Και για το τι συνέπειες έχει αυτό. Διότι εμάς πρέπει να μας ξεγράψουν από σήμερα. Εμάς από σήμερα πρέπει να μας ξεγράψουν. Την επόμενη φορά που θα θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας θα είναι μόνον για αλλαγή της όδευσης. Και για τίποτα άλλο. Μόνο γι' αυτό δεχόμαστε κουβέντα. Και μόνο γι' αυτό δεχόμαστε συζήτηση. Το νερό το θέλουμε φίλοι. Και το θέλουμε διότι υποχρεούται η κυβέρνηση να δώσει νερό σε αυτές τις περιοχές. Και εφόσον ο Δήμος Καβάλας έχει έτοιμη τη μελέτη. Την έχει έτοιμη. Μέχρι πότε αυτοί οι άνθρωποι θα πίνουν νερό με νητρικά. Θα λένε το νερό νεράκι το καλοκαίρι να περνάει από μπροστά τους ο αγωγός της Καβάλας και να μην μπορούν να δροσιστούν. Έχει υποχρέωση το κράτος. Δε με ενδιαφέρει που θα βρει τα λεφτά. Διότι εγώ πια κανέναν τάπ δεν αναγνωρίζω. Από τη στιγμή που συνέλαβε δημοτικούς συμβούλους με τον τρόπο που τους συνέλαβε τι τους πείραξε ο Δημητράκης ο Μπουρσαϊτίδης. Το καλύτερο παιδί του χωριού. Ας πρόσεχαν. Ας πρόσεχαν τη συμπεριφορά τους. Ας πρόσεχαν πώς συμπεριφέρονται στο δήμο Καβάλας και τι θα φανεί στην κοινωνία. Τραβολογάν έναν απεργό ο οποίος είναι έτοιμος να χάσει τις αισθήσεις του. Έναν απεργό πείνας. Και στις μερινά μέσα το βλέπει όλη η Καβάλα. Το βλέπει όλη η κοινωνία. Και περιμένουν αυτή την κοινωνία να την πάρουν μαζί τους. Μεγάλο λάθος. Δεν είμαστε φαντάρι κύριε Μανολά. Ερετή είμαστε. Κόσμος μας επέλεξε και ήρθαμε εδώ. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την κοινωνία. Αλλά ήμασταν δίπλα στο στους αγρότες. Δεν ξέρω τι είπε η κυρία Παπααλεξανδρή στη συνέντευξη που έδωσε. Αλλά πολύ καθαρά εγώ εδώ εκεί που κάθεται ο κύριος Μαυρίδης μαζί με τον κύριο Σταθάκη είχα πει αυτό που μου είπε επιλέξει ο Κωταϊδης. Και τον ερώτο θέλουμε αλλά και τους αγρότες και την αλλαγή της όδευσης δεν την αφήνουμε. Κανένας δεν μπορεί να πει τίποτε από αυτού. Έχουνε γραφτεί δύο διαφορετικά ψηφίσματα τα οποία πρέπει να τα ενώσουμε γιατί είναι τελώς κατουσίαν και στη βάση του σύνθετου. Με συγχωρείτε κυρία Δήμαρχη εδώ δεν θα πάρουμε ψηφίσματα. Εδώ είναι τακτικό θέμα και θα πάρουμε απόφαση λοιπόν. Δεν υπάρχει ψήφισμα. Απόφαση λοιπόν. Απόφαση πάυλα ψήφισμα θέλετε, απόφαση πάυλα διαμαρτυρία θέλετε. Όπως θέλετε. Απόφαση πάυλα επιστολή θέλετε. Προτείνω τις παρατάξεις γιατί επί της ουσίας συμφωνούμε σε όλα. Θα τις στείλουμε, αφήστε με λίγο σας παρακαλώ, θα τις στείλουμε σε όλους. Και στον κύριο Σταθάκη και στον ΤΑΠ και στον πρέσβι του Αζερμπαϊτζάν να μάθει για ποιον λόγο χάνει λεφτά. Τέσσερα χρόνια χάνει λεφτά. Να ξέρουν οι σπουδαίοι για ποιον λόγο τα χάνουν. Δεν μπορώ να φανταστώ και δεν μπορεί κανένας να με πείσει ότι δεν έχουν plan B αυτοί οι άνθρωποι. Ένα μπακαλάκι να είχες, μπακάλις να ήσουν, θα σχεδίαζες μέσα στο μυαλό σου. Αν δεν μου βγει έτσι θα κάνω έτσι. Είναι δυνατόν μια τέτοια εταιρεία να μην έχει plan B. Δεν το δέχουμε με τίποτε. Ευκαιρία λοιπόν. Αν θέλουν να τα έχουν καλά με την εταιρεία, με την κοινωνία, να βγάλουν τα κρυφά τους τα σχέδια στη φόρα και να ανεβάσουν τον αγωγό όχι από τα βουνά, όπως λέμε αγαπητοί φίλοι, από τους λόφους. Δεν είναι βουνά αυτά. Αυτά είναι της πλάκας βουνά. Περνάν από τη βυτική Μακεδονία και την Ήπειρο από βουνά. Βουνά είναι αυτό πάνω από το ζηγό. Μην τρελαθούμε. Εκεί που μας είπανε τη φωλιά του λίκου που λέγατε και ότι έχει χωριά λέει. Ποια χωριά, κοπάδια. Λοιπόν, εάν θέλουν να έχουν το δήμο καβάλαση μαζί τους και αν θέλουν να έχουν την κοινωνία μαζί τους να αλλάξουν τακτική. Να ζητήσουν ένα μεγάλο συγνώμη από το δήμο καβάλαση και από τους δημοτικούς τους συμβούλους και επιτέλους να ακούσουν τι λέει η κοινωνία. Πώς θα συμβιώσουν 50 χρόνια εάν δεν συμφωνήσουν σε ορισμένα πράγματα. Προτείνω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να συμφωνήσουμε σε αυτά τα διαφορετικά χαρτιά τα οποία είμαι σίγουρη ότι εν πολλής είναι οι ίδια, πρώτον. Και δεύτερον, να αλλάξουμε και την απόφασή μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, σας παρακαλώ. Θα βγει η λέξη Τ από μέσα. Θα βγει η λέξη παράνομη τέτοια. Ή παράτυπη, παράλληλη. Εμείς το έτοιμά μας θα το απευθύνουμε στον Υπουργό. Και ο Υπουργός υποχρεούται, είναι υποχρέωσή του, να φέρει νερό. Υποχρεούται ο Υπουργός. Λοιπόν, εννοείται την ανάκληση. Εντάξει, θα το δούμε και αυτό. Σας παρακαλούσα, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω, δώστε πέντε λεπτά διάλειμμα. Πριν κάνουμε πέντε λεπτά διάλειμμα, να κάνω μία επισήμανση. Διαδικαστικά μιλώντας, μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση τώρα, ότι σκοπεύουμε να ανακαλέσουμε την απόφαση, αλλά ορθολογικά θα πρέπει να έρθει θέμα ανάκληση της υπαρρυθμών τάδε απόφασης και λήψη νέας. Μπορούμε όμως... Ναι, εντάξει, αυτό να το διευκρινίσουμε, γιατί πρέπει η εισήγηση να είναι συγκεκριμένη και το θέμα να είναι συγκεκριμένο, ανάκληση της υπαρρυθμών τάδε απόφασης. Τώρα, πέρα από αυτά τα οποία η κυρία Δήμαρχος μιλάει για να διακόψουμε για το ψήφισμα για την απόφαση που θα πάρουμε, θέλω επειδή είναι εδώ και ο αγαπητός φίλος ο Παναγιώτης ο Αρσονιάδης, εμείς επιμένουμε πέραν αυτών των οποίων θα πούμε παρακάτω και σε αυτά τα οποία ήδη την προηγούμενη φορά έχουμε αποφασίσει τα επικαιροποιούμε, δηλαδή για να μην τα επανελάβω τα τέσσερα σημεία, αν και το τέσταρτο τώρα αναφορά στην Ισαγγελία μικρή σημασία έχει, σε κάθε περίπτωση επιμένουμε καταρχήν και σε αυτά και πάμε περαιτέρω, οπότε τα ενσωματώνουμε και αυτά στο ότι επιπλέον αποφασίσουμε σε λίγο. Κάνουμε μια διακοπή συνάδελφοι για 5-10 λεπτά και επανερχόμαστε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Καλώς, κύριε Σιμιτζής. Παρακαλώ, κύριε Σιφίδου. Λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας παρακολουθεί με έκδυλη ανησυχία τα τεκτενόμενα σχετικά με τη διέλευση του αγωγού ΤΑΠ από τα όρια του Δήμου μας και, ειδικότερα, από την περιοχή του Τυρφώνα του Κάπντο Φιλίππον. Έχει δε διατυπώσει πολλές φορές την πλήρη αντίθεσή του για τη διέλευσή του μέσα από την ευαίσθητη αυτή περιοχή. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες και κατατεθυμένες ενώμιον των αρμόδιων φορέων της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της ίδιας της Εταιρείας Κατασκευή του Αγωγού προτάσεις μας για τη λύση του θέματος με τον πιο πρόσφορο τρόπο, δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα γεγονότα της 26-6-2018 που είχαν ως αποτέλεσμα την παράνομη προσαγωγή και σύλληψη πολιτών αλλά και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία βρισκόντουσαν στην περιοχή στο πλαίσιο ενάσκησης των υποχρεώσεών τους ως εκλεγμένων μελών από την τοπική κοινωνία. Η σύλληψη αυτή καταλείει κάθε δημοκρατική ευαισθησία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την νομοθεσία περί τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήτη βάναψαν το θεσμό και το κέρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου καταδικάζεται απερήφραστα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζει η απόφαση. Το μαγειρέψαμε λίγο, το ράψαμε μάλλον, το σειράψαμε. Επιπλέον πρώτον αναθέτουμε στη νομική υπηρεσία του Δήμου να συμπαρασταθεί προς τους συλληφθέντες Δημοτικού Συμβούλους οι οποίοι ενήργησαν σε συμμόρφωση στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθησαν ηθικές επιταγές και το καθήκον τους. Δύο, άλφα, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τροποποιήσουμε την απόφασή μας για τη χρηματοδότηση του έργου ίδρυσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον αφαιρώντας απόλυτα οποιαδήποτε αναφορά σε συγχρηματοδότηση από τον ΤΑΠ. Β, στην ίδια συνεδρίαση θα απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου Δημότη στον Ιταλό πολίτη Ιπάτιο Λουτσέρη που συμπαραστέχεται στον αγώνα μας. Γ, στο εξής στα θεράκια με τα κινητά εμένουμε στην αρχική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την όδευση του αγωγού και αρνούμε σε οποιαδήποτε διευκόλυση προς τον ΤΑΠ αλλά και κάθε χορηγία από τον ΤΑΠ μέχρις ότου η κοινοπραξία αποδεχθεί τα αιτήματά μας. Τρίτο, ζητάμε από όλα τα κόμματα μέσα ή έξω από το Κοινοβούλιο να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το ζήτημα της όδευσης του αγωγού καθώς και να καταδικάσουν τις προσαγωγές και τις συλλήψεις. Θεωρούμε ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράσεις ευθύνες και τις καταγγέλουμε επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΤΑΠ. Τέσσερα, καταγγέλουμε την επίδειξη πυγμής εκ μέρους του ΤΑΠ και την εκδηλωθή σας σύμπραξη κρατικών οργάνων. Και πέμπτο, αποφασιστικά, μαχητικά, δυναμικά δηλώνουμε ότι καλούμε όλους τους καβαλιώτες να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε καμιά εργασία για την τοποθέτηση του αγωγού εκεί που σχεδιάζεται. Πρώτοι, η Δημοτική και η Τοπική Σύμβουλη θα αντισταθούμε στα σχέδια αυτά οργανωμένα και συλλογικά. Ναι, Παναγιώτη, ο κ. Ταρασωνιάρης, μισό λεπτό, παρακαλώ. Να πω λίγο μια διευκρίνηση σε αυτό που είπε η κυρία Ιησουφίδου. Παρακαλώ, μισό λεπτό. Επειδή στο σημείο που φτάσαμε κάθε λέξη νομίζω ότι μετράει. Ας σημειωθεί παρακαλώ από τον Κάμπο Ζηγό Κρεονερίου Φιλίππον και από τα Τενάγη Φιλίππον να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Κάμπο Ζηγό Κρεονερίου Φιλίππον. Και σε αυτό που είπε ο κ. Σιμιτζής εκεί νομίζω στο νούμερο 1 που μιλάει για τη χρηματοδότηση και Τενάγη Φιλίππον. Και σε αυτό που έφτασε στη χρηματοδότηση ο κ. Σιμιτζής να προσθεθεί και οι παράλληλες εργασίες. Πρόεδρε να μην ξεχάσουμε. Αύριο επειδή συμφωνούμε σε όλα 12 η ώρα 11.30 να κλείσουμε το Δημαρχείο για να πάνε όλοι να είμαστε εκεί. Θα το δούμε αύριο το πρωί. Θα το δείτε αύριο το πρωί. Σε ευχαριστώ απλώς το υπεθυμίζω. Και επίσης οι κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε να συμβουλευτούμε το δικηγόρο που χειρίζει την επιδύση για τις νομικές ενέργειες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ευχαριστούμε ναι κύριε Παπαδόπουλε. Συνάδελφοι ευχαριστώ για την υπομονή σας και την παρουσία σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα.