Διάλεξη 10 / Η τεχνολογία της 3Δ εκτύπωσης. Υλικά για 3Δ εκτυπωτές. Μοντέλα 3Δ εκτυπωτών. Η 3Δ εκτύπωση στην τέχνη. - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
Η τεχνολογία της 3Δ εκτύπωσης. Υλικά για 3Δ εκτυπωτές. Μοντέλα 3Δ εκτυπωτών. Η 3Δ εκτύπωση στην τέχνη.: Θα ξεκινήσουμε σήμερα μάλλον θα δούμε μια ενότητα για τούτους τρίτη εκτυπωτές βάζου έχεις ακούσει τίποτα ένα τρίτη εκτυπωτές έφτιαξε κιόλας παραπονιούνται αν μάλιστα λίγο εντάξει θα το δούμε λίγο εδώ γενικά σαν τεχνολογία αρχικά αν και μετά θα δούμε ότι πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε προφανώς συντεχνίες έτσι γενικά πάντως γενιά του Street painting είναι μια μέθοδος προσεκτικής κατασκευής δηλαδή τα ίδια αντικείμενα κατασκευάζονται μέσω με τη χρήση ένα εκτυπωτή στηρίζει την δεν γίνεται μέσω της διαδοχικής 20 θέσεις υπαλλήλων στρώσε νίκου θα δούμε κι εμείς συνέχεια ότι πρέπει να το έχουμε σε επάλληλες στρώσεις μία-μία τις δόσεις του ειδικού και θα δούμε και τα διαφορετικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κατά κύριο λόγο είναι κεραμικά και πολυμερή αλλά θα δούμε ότι υπάρχουν και άλλου είδους υλικά το οποίο βέβαια εξαρτάται και το μοντέλο του εκτυπωτή φοιτητή που έχουμε με ότι υλικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τώρα λέει σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες α λλη μια συγνώμη τώρα εκλογές ως ειδικής κατασκευής έτσι οτι είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ταχύτερη φθηνότερη και ευκολότερη στη χρήση άλλες τεχνολογίες οι οποίες προφανώς χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα όχι σε κάθε συσκευή που θα μπορούσε να έχει κάποιος στο σπίτι του ένα ακόμα στο εργαστήριο ένα πανεπιστημίου τώρα παρένθεση ακούσει διάφορα πράγματα τώρα ως προς το τι μπορεί να εκτυπώσει κάποιες αν έχει ενεργό φοιτητή είναι ότι της οκ χθες πολλούς και που έχουν ιδρυθεί πριν έρθω σπίτι κι έχουνε τι είχε γίνει το ναι μάλιστα οκ εντάξει δεν είναι και άνθρωπος αυτός εντάξει δεν είναι είναι θα δούμε αμέσως μετά ότι φυσικά υπάρχουν πολλοί στην μοντέλα κλειδί εκτυπωτών αλλά αυτό εξαρτάται για πιο λόγο θέλει κάποιος να το χρησιμοποιήσει αν θα του κάνει ένα τόσο φτηνό μοντέλο εκτυπωτή και ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι και το πόσο αυτήν είναι τα υλικά για να εκτυπώνει έτσι πάντως πέρα από κάτι μπορεί να πάει στο σπίτι για να παίζει και να φτιάχνει θήκη για το κινητό του Πέμπτη έχεις χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να φτιάχνουν πρωτότυπα ότι πριν τα στείλουνε ήπια βιομηχανική κατασκευή κάποια σχέδια σχεδιαστές μηχανικοί ν κάποιοι οι οποίοι αναπτύσσουν ένα νέο προϊόν ναι αυτοί οι οποίοι κάνουν και κατασκευές ηλεκτρονικά είχαμε νομίζω ότι και όταν συζητάγαμε για το βάρος του Ελληνο μπράβο ότι ήθελες κάποια να πλαστικά μέρη για να φτιάξεις μια συσκευή αυτοσχέδια τα οποία φυσικά θα μπορούσε να παίξει έναν trendy εκτυπωτή και δε θα μπορούσε φυσικά να κάνει ειδική παραγγελία σύνολο χρέους ας βάλουμε ένα τεμάχιο αυτό θέτει αυτές περιπτώσεις να είναι πάρα πολύ χρήσιμο γιατί όπως λέμε μπορείς δηλαδή υπέρ του να εκτυπώσεις με έναν τέτοιο τύπο ότι ένα ολόκληρη τη συσκευή ένα αντικείμενο μπορεί να εκτυπώσεις ένα συγκεκριμένο εξάρτημα που χρειάζεσαι έχουν για να αξιοποιήσει κάποια άλλη εφαρμογή τώρα το θέμα είναι ότι οι εκτυπωτές η τρισδιάστατη υπάρχουνε εδώ και 30 χρόνια προφανώς όμως εμείς έχουμε αρχίσει να πούμε πολύ για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές πολύ πρόσφατα γιατί γιατί τα προηγούμενα χρόνια οι συσκευές τρισδιάστατης εκτύπωσης που υπήρχαν ήταν απρόσιτες δηλαδή πάρα πολύ ακριβές περί ήταν μόνο με σε βιομηχανική κλίμακα δεν ήταν αρκετά ακριβό ώρες δηλαδή για εκτυπώσεις κάποιο αντικείμενο με ένα ποτήρι ήθελες πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτή η εκτύπωση αλλά επίσης δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικές αυτή συσκευές δηλαδή να εκτυπώνουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια αυτό που ήθελες ανάλογα με το είδος τύπος χθες δηλαδή δεν το ίδιο να φτιάξεις ένα ας πούμε ποτήρι το οποίο είναι ένα απλό σχήμα κι άλλον εκτύπωσης ένα πιο σύνθετο σχήμα που έχει λεπτά αμερικη ενώσεις μεταξύ του ταξί άρα εμείς έχουμε αρχίσει να ακούμε τα τελευταία χρόνια για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές γιατί αρκετά από αυτά τα προβλήματα να φέρουμε εδώ έχουν πλέον ξεπεραστεί και ελπίζουν ότι στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο προσιτή αυτή εκτυπωτές κατέχουν υπεύθυνη τώρα πώς λειτουργεί ένα τρισδιάστατος εκτυπωτής καταρχήν για να μπορέσει να τύπωσε κάτι θα πρέπει να ληφθούν το τρισδιάστατο μοντέλο αυτού του αντικειμένου των σχεδιάσω σε κάποιο λογισμικό και εδώ όλες αυτές οι ιστοσελίδες που αναφέρω ουσιαστικά είναι ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορούμε δηλαδή να μην ξεκινήσουμε εμείς από την αρχή να φτιάχνουμε το τρισδιάστατο μοντέλο κάποιου αντικειμένου αλλά να πάρω έτοιμου το τρισδιάστατο μοντέλο κάποια αντικείμενα εσάς έχουμε αντικείμενο χθες μπήκα εδώ στο πρώτο που έχω σαν παράδειγμα του μπους που έστηναν κείμενο Μάνθο έδινα εκτυπωτική ελληνικό ότι θα εκτύπωνε τέσσερις Πες κάτι πιάτα και να βάλουμε ενα pH πάρε ωραία και βλέπουμε στο μέτρο εδώ έχει ολόκληρο σε έξι σερβιρίσματος του αιώνα μας στο συγκεκριμένο site που μπήκα εγώ ναι σου το οποίο έχει ένα κόστος θα δίνει δωρεάν τα μοντέλα ετσι παίζουν δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια είναι αποβλέποντας έχει την πετσέτα ζήλιας το διαστημόπλοιο επιμένει έθεσαν το θέμα είναι ότι ανάλογα με το λόγο για τον οποίο θέλει να πείσει κάποιους έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή όπως είδαμε το πρώτο πράγμα είναι ότι πρέπει κάποιος να αποκτήσει τρεις διά να έχει μάλλον σε λογισμικό το τρισδιάστατο μοντέλο το αντικείμενο φαίνεται πως ένα λίστα φυσικά κάποιος να χρησιμοποιήσει το λογισμικό για σχεδιασμό τρισδιάστατων μοντέλων καν συνδύασε την αρχή το αντικείμενο όπως θέλει βέβαια θα μπορούσε να δοκιμάσει να βρει ένα μοντέλο τρισδιάστατο και πιθανώς να τον τροποποιήσει αν θέλει πριν προχωρήσει στην εκτύπωση του τώρα αφού ας υποθέσουμε ότι είδε πήγαμε εκτιμώ ότι φτιάξαμε εμείς ένα πεδίο της διαφόρων μοντέλο μενού στη συνέχεια για να βγει η εκτύπωση θα πρέπει τα δεδομένα που έχουμε ότι θα μοντέλο ακόμα και στους εφέτες δύο διαστάσεων δύο δισ ανά Σκέψου τώρα να πάρουμε ένα μαχαίρι κι αν κόψουμε το αντικείμενο σε πολύ λεπτές φέτες δύο διαστάσεων οριζόντια έτσι και άρα τα δεδομένα προς εκτύπωση στέλνονται ένα ένα επίπεδο δύο διαστάσεων ξεκινώντας πάντα από τη βάση του αντικειμένου έτσι και γι' αυτό λέμε ότι μια προσεκτική διαδικασία που χρησιμοποιούν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν ξέρω αν απ'αυτούς φίλους έχεις δει την διαδικασία της εκτύπωσης μισό λεπτό για να δούμε ένα πολύ σύντομο βίντεο ναι αλλά στην διαδικασία που πρέπει να σχεδιάσουμε να πάρουμε έτοιμο ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αντικειμένου που θέλουμε να εκτυπώσουν και μετά άρα στέλνουμε αυτό το αρχείο στον εκτυπωτή και το δείχνει ένα συγκεκριμένο συγκεκριμένο μοντέλο Τρίτη εκτυπωτή πως ξεκινάει την διαδικασία της εκτύπωσης τοπίο τώρα θα μας το δείξει κόντρα βλέπεις λοιπόν μηχανισμούς αλλά εδώ είναι το ρίσκο έτσι το πλαστικό λοιπόν το περνούσε ένα τέτοια μορφή το οποίο προφανώς βιώνει και βλέπεις ότι σχεδιάζει επίπεδο επίπεδο του αντικείμενο ξεκινώντας πάντα από τη βάση του προφανώς το πλαστικό τη μορφή του το είδαμε ότι οι οιωνοί για να μπορέσει να τα αφήνει πάνω στην επιφάνεια και το προέκυψε το τελικό αυτό αντικείμενο το όποιο το είχε πάρει το τρισδιάστατο μοντέλο ξένοι τώρα φυσικά όπως θα δούμε στη συνέχεια κάτι το οποίο πρέπει κάποιος μάλλον εάν κάποιος σχεδιάζει από την αρχή μόνο στο ένα τρεις αυτών μοντέλων αντικειμένου που έχει σκοπό να το εκτυπώσει θα πρέπει να σκεφτεί λίγο και ότι με τη διαδικασία με την οποία εκτυπώνονται τρισδιάστατους ιππότης δηλαδή τύπωνε επίπεδο επίπεδο ξεκινώντας πάντα από τη βάση άρα άρδευση εγώ ένα τρισδιάστατο μοντέλο ένα αντικειμένου το οποίο στην πραγματικότητα δεν μπορεί να σταθεί όρθιο εμπορική εκτυπωθεί έτσι περίσκεψη τώρα θέλω να τυπώσουν μια καρέκλα μεν να'χει δύο πόδια ας πούμε τώρα θα μπορούσε σχεδόν κάτι καλύτερο σαν παράδειγμα με τα δύο πόδια καρέκλα προφανώς δεν μπόρεσε αυτή ανάλογο άρχισαν να στέλνουν στον εκτυπωτή μου κομμάτι-κομμάτι το φτιάχνει είναι αλλά με μαίνεται είχε ήδη είχε ακόμα την έκθεση με Τρίτη αντικείμενα είχαν επιδοθεί πια παραγωγή είναι οκ δεν θα ήταν από άλλο υλικό προφανώς έτσι αυτό που θέλω να πω είναι ότι ξεκινά η διαδικασία εκτύπωσης κομμάτι-κομμάτι αλλά σκέψου να έχεις αφήσει πίσω τρισδιάστατο μοντέλο μόνο τα δύο μπροστινά πόδια της της καρέκλας έτσι και ωραία ας πούμε ότι όσο είναι χαμηλό αρκετά στέκονται αυτά θα αρχίσει να παίρνει σχεδιάζεται με βάση τις καρέκλες την καύση απέχει προς τα πίσω τότε θα πέσει σημαίνει δεν μπορεί τίποτε ίσως να συνεχίσει λοιπόν το υπόλοιπο μέρος του αντικειμένου άρα θα πρέπει κάποιος αν πάει να ξεκινήσει να σχεδιάζει από την αρχή ένα αντικείμενο θα πρέπει να λάβει υπόψη του και αυτό το κομμάτι βέβαια η άνεση να φτιάξεις ένα αντικείμενο λίγο περίεργο τοπία στην πραγματικότητα θα μπορούσε να σταθεί όρθιο ακουμπήσω πρόεδρο εκεί μπορεί αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σχεδιάσουν το διάσημο μοντέλο κάποια στηρίγματα για να στέκεται η οποία αφού ολοκληρωθεί Εκτύπωση μετά αυτά να τα κόψεις αυτήν εντύπωση επίσης να αναφέρω εδώ ότι και ένα άλλος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε κανείς να υποστεί διάφορα αντικείμενα θα ήταν να κάνει και να τρίτης καν αντικείμενο Ρίο όπως υπάρχουν φίδι πριν μέρες υπάρχουν διευθυντής κάννες το οποίο από ένα φυσικό αντικείμενο το σκανάρουν και παίρνουν το τρισδιάστατο μοντέλο του στην περίπτωση που κάποιος θέλει να πάρει ένα αντίγραφο φορέστε εκτός νόμου με κι αν δούμε λίγο τα διαφορετικά υλικά τα οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή ξεκινάμε από την κατηγορία των υλικών που είναι πλαστικά όλα απλά μέχρι τώρα υπάρχουν τρεις διαφορετικά είδη πλαστικών το PLA ABS στην BVA εδώ βλέπουμε τη μορφή στην οποία το περιμετρικό έτσι όπως το είδαμε στο προηγούμενο εκτυπωτή τοπία αλλά έγινε βιοδιασπώμενο πλαστικό αυτό που χρησιμοποιείται δηλαδή και σε πολλές συσκευασίες που είναι πλαστικές μεγάλα βιοδιασπώμενα χρησιμοποιείται επίσης και σε εμφυτεύματα που εκτυπώνονται είναι ένα μεγάλο κομμάτι ένα με τους δύο διεκδικητές είναι να δουν αν μπορούν να εκτυπώσουν ας πούμε εμφυτεύματα μετρητή εκτυπωτή και να λαμβάνω σοβαρά άνθρωποι να λειτουργούν αυτό είναι ακόμα ερευνητικό βέβαια την μετά υπάρχει το κλασικό το CDS που για παράδειγμα το έχουμε για να καταλάβουμε λίγο τη μορφή αυτού του υλικού είναι εδώ είτε το κλασικό με το οποίο ο κ στράτο τον καταλανικό έτσι είναι πιο σκληρό πλαστικό αυτό ειδοποιηθούν λέει είναι υδατοδιαλυτή το υδατοδιαλυτή το σημαίνει λοιπόν εποικισμού επιδέχεται μια συσκευασία ες και κόλλα χαρτιού και δω αυτή εικόνα παρά ήδη κάτσε να δω λίγο σας ναι είναι του ποιμνίου της ενώ είναι και η δώσουν έξω που θα μπορούσε να χρησιμεύσει έμεναν εκτύπωσε ένα αντικείμενο με ίδια Total υδατοδιαλυτή το υλικό αυτό εδώ εικόνα υπήρχε και μια δεύτερη εικόνα που έχει δείχνει την αρχή η μορφή αυτού του αντικειμένου τη διαπίστωση αυτή μορφή του αντικειμένου που έχει διαφορά αυτό συγκεκριμένα το αντικείμενο του δείχνοντας την διαφάνεια όταν βγήκε το CD εκτυπωτή ήταν ένα συμπαγής εκείνους όπου εκεί που δεν υπάρχουν αυτά τα 3,1 υπήρχε τόποι VA του λίγα χρόνια άλυτο και ποιοι έβγαλαν έξω μια σύντομη στην οποία θα μπορούσαν τύπωσε τρίτη εκτυπωτής μάρα που έβαλαν εκτυπώνει ένα μέρος μένα BSc MBA και ένα άλλο με το οποίο δείχνει με τον καλύτερο κι αυτό ήταν όλο αυτό το συμπαγές είχε άστρα όπου βλέπεις και ενώ υπήρχε ένα άστρο είναι δουλειά για το ελληνικό ναι και το αυτό το μαζί με ένα ποτήρι νερό και το αφήνεις μέχρι να διαλυθεί αυτό το υλικό και να πάρει τελικά αυτό που ήθελες το πιο συχνό είναι το PLA και το ABS τα πιο συχνά την το PLA είναι γιατί γιατί όπως θα δούμε όπως θα δούμε είναι ότι κατά κύριο λόγο σε περιορίζει τη τρίτη εκτυπωτή έχεις δεν παίρνουν όλοι διεκδικώντας όλα τελικά έτσι λοιπόν μετά έχουμε τις εικόνες είναι σε μορφή σκόνης δηλαδή πολλά μύτη τα οποία έχουν και μια διαφορετική διαδικασία προσλήψεων είναι λοιπόν αυτό που παίρνεις σαν πρώτη ύλη είναι μια άσπρη σκόνη να δούμε λίγο τη διαδικασία με την οποία γίνεται εκτύπωση όταν έχεις τέτοιους υλικά πούλησε σκόνη θέλει άλλη τεχνολογία εκτυπωτή έτσι γιατί δεν το ίδιο να έχει την ικανότητα να αλλοιώνει το πλαστικό αυτό εδώ έχει δύσκολη την οποία την περνάει πάλι σε στρώσεις Δες εδώ πείτε τώρα άρα αυτός που με το αντικείμενο που τυπώθηκε Τοπικά μέσα είτε της ήτανε ολόγυμνες σκόνη εν τοπίο η διαδικασία χρησιμοποιείται και για τα τρεις αυτά υλικά πρέπει που έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους στην πραγματικότητα μετά έχουμε μια μεγάλη κατηγορία γυναικών που δίνει η ρητή ίνες αν δούμε λίγο και εδώ πώς γίνεται η διαδικασία εδώ είναι οι τιμές είναι σε υγρή μορφή και χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε πολύ ήδη λεπτομερείς εκτύπωσης στη κατοχή αντικειμένων πριν έφτιαχνε απλά τώρα το υλικό είναι σε υγρή μορφή και να δούμε και ένα άλλο είδος ρητίνης που μπορεί να χρωματίσει τη κιόλας βάψουμε τα και ηθοποιοί και τεχνικοί εκτύπωσης εν ξέρω θέλει αλλά βλέπεις πως βγαίνει το αντικείμενο μέσα το μικρό και μετά έχουμε τιτανίου πήγε και πιο ασυνήθιστα βέβαια αυτού του είδους αριστερά και φαίνονται οι φωτογραφίες δόθηκαν συνάγουν τα δείγματα εάν άξιζε το ατσάλι μπρούντζο ως ορείχαλκος ασήμι και χρυσό ως ακόμα μιας κεραμικά φιλικά τα οποία είναι επίσης σε συνηθισμένα μας παίζεται ψυχικών τώρα επειδή είδαμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά με τα οποία μπορούμε να εκτυπώσεις με προφανώς το ότι υλικό μπορούν να αξιοποιήσουν έχει να κάνει με τον αυθεντικό ποτήρι που έχουν επιλέξει και ποιά μέθοδο μέθοδο εκτύπωση χρησιμοποιεί εδώ η πρώτη είναι η πείρα εκδόσεως που 2ον πολύ δημοφιλείς εταιρείες γιατί νίκη σχετικά προσιτή η τιμή αυτών των εκτυπωτών ν μετ εμποδίων ας δούμε αυτόν ποπ οικονομικός έχει για να εξακόσια ευρώ και αυτός παίρνει τη τα πλαστικά υλικά που αναφέραμε νωρίτερα και ειδικά αυτός ο εκτυπωτής παίρνει και το ομότιτλο γλυπτό που αναφέραμε και μια άλλη η εταιρεία είναι αυτή που είδαμε εμείς είναι και αυτή που είδαμε στο video πριν αυτός εκτυπωτής ένα κι αυτός είναι προσιτός ο πιο φτηνός για παράδειγμα είναι στα 1300 ευρώ έτσι έχουν βέβαια να και πιο ακριβά μοντέλα αλλά υπήρχε ένα τύπος που ξέρουμε είναι με αυτά τα πλαστικά υλικά για τη σ' αυτές κατηγορίες εκτυπωτών έχουμε και πιο προσιτές τιμές μετά έχουνε τους εκτυπωτές Epson τεχνική stereo λιθογραφίας ένα συνετό από την εταιρεία Forum Λιάνης λοιπόν αυτός είναι λίγο πιο ακριβός αν και πάλι ταξίδια σπίτια αλλά πάλι θα μπορούσε κάποιος αυτήν οι εκτυπωτές που λειτουργούν με ρητίνες αναφέραμε πώληση δημοφιλή αυτός εδώ κοντά στα τρεισήμισι 1000 ευρώ τώρα για εκτυπωτές οι οποίοι χρησιμοποιούν υλικά από τα υπόλοιπα που αναφέραμε είναι θα λέγαμε αρκετά πιο ακριβή και τους βρίσκουμε και λιγότερο συχνά σε εφαρμογές λοιπόν περί ψευδών ρε και δούμε λίγο τώρα ξεκινήσουμε να βλέπουμε κάποια παραδείγματα αν εφαρμογών στην εκτύπωση στην τέχνη εδώ ενα πρώτο παράδειγμα που έχουμε είναι που δημιουργήθηκε το μπαρ Let S School of Architecture εδώ βέβαια δεν χρησιμοποιεί εκτυπωτές σαν αυτούς που είδαμε νωρίτερα πριν αυτό έτσι σε όλο τον κάμπτουν μπορούν τώρα σε ότι αφορά την εφαρμογή τίθενται εκείνος την τέχνη προφανώς αν μιλήσουμε για το τι θα μπορούσε να εκτυπώσουν ναι είναι αντικείμενο τέχνης χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να εκτυπωθούν αντικείμενα τα οποία όπως βλέπουμε αυτό εδώ ήδη δομείται και μορφή τους θα μπορούσε να γίνει να το κάνει κανείς με το με τα χέρια έτσι και το συγκεκριμένο χρησιμοποιούν υπολογιστικές μεθόδους για να προκύψει αυτό το σχήμα αλλά επίσης από τη βλέπουμε το χρησιμοποιεί και την τεχνολογία την εκτύπωση μεν αλλά όχι τους κλασσικούς κρήτη εκτυπωτές άρα που είδαμε νωρίτερα χρησιμοποιεί ρομποτικού βραχίονες στους οποίους έχει όμως ω σώμα δόθηκε ένα μηχανισμός Frontier εκτύπωσης για να μπορέσει να εκτυπώσει αυτή τη σύνθετη δομή σαν αυτό που βλέπουμε η αυτά εδώ τα παραδείγματα γλυπτών που έχουν βγει με trendy εκτύπωση το οποίο ονομάζεται σαν ενότητα Special One I όλα αυτά που βγήκανε ποτέ να δούμε λίγο το πώς ακριβώς έγινε η διαδικασία της εκτύπωσης χρησιμοποιεί τη μέθοδο της πήγα τόσο σε έτσι δηλαδή πλαστικό το οποίο όταν δηλώνει εδώ βλέπουμε το τρισδιάστατο μοντέλο σαν χώρα αυτή διαδικασία λοιπόν θα τρισδιάστατα μοντέλα όπως λες επειδή πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια έτσι τελικό αποτέλεσμα το οποίο το αυτή η ενότητα αυτόν τον είναι τρισδιάστατο εκτυπωτή εκτυπώσεων τα σχέδιά τους προφανώς δεν σχεδιάστηκαν με το χέρι σε κάποια μην σε κάποιο λογισμικό για το διάστημα υλοποιήθηκε σε αυτά προέκυψαν από μια διαδικασία να παραγωγή νομίζω έχουν ξανά στις αυτό Janet Leigh στο ρόλο του και να λέει την που θυμάσαι πως με τη διαδικασία οι γενικές αυτές που ονομάζουμε jean Grey και Μινωτή ουσιαστικά προκύπτει μια μορφή ένα σχεδιασμός εδώ ένα αντικείμενο που θα τυπώσουμε αλλιώς θα μπορούσε να ανήκει κάτι ένα δυσμενές τοπίο απλά θα προβάλουμε κάπου είναι ένα διαδικασία που εμείς περιγράφουμε μόνο τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε αυτό να προκύψει και τους στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε το τελικό του αποτέλεσμα έτσι μπορεί να χρησιμοποιούμε για παράδειγμα δεδομένα η οτιδήποτε άλλο να δουν και αυτό το παράδειγμα ο που παίζω αξιοποιεί τη διαδικασία αυτή τη διαδικαστική γεωμετρία όπως ονομάζεται βλάβη παίρνει ένα από απλώς γεωμετρικό σχήμα σαν είσοδο και αυτό μετά μετά από ένα σειρά δικαστικών γενιών όπως ονομάζονται δηλαδή εφαρμόζονται κάποιοι μετασχηματισμοί σ'αυτή τη γεωμετρία και καθένας μετασχηματισμός που εφαρμόζεται ομάδα μια γενναία ότι πέρασε και αυτό μετατρέπει τώρα ένα απλό ο Σχινάς ένα σύνθετο γεωμετρικά για μετοχικό σχήμα τοπίο στο πραγματικό τα πάντα κι αυτό είναι ανήκει στην γενιά του φαίνεται ότι καίγονται σαν είσοδο ένα ένα αρχική γεωμετρία ένα αντικειμένου και το πώς τελικά θα προκύψει δεν το καθορίζει πλήρως καθορισθεί μόνο τον τρόπο τον οποίο θα προκύψει απλά ορίζονται λάδι κάποιες παραμέτρους όπως συνέβη πέρυσι τροφή και αντιστάθμιση τότε θα δούμε και το λοιπόν εδώ είναι το λογισμικό μέσα απ το οποίο αγκάλιασε την παραμετροποίηση χαμηλών ρύπων είτε στο αρχικό σχήμα έχει και το εδώ ακριβώς σαν το έλα να δεις έγινε το generation λέει μια γενιά που περνάει κάτι πόσες φορές θα εφαρμόσει τέτοιου είδους μετασχηματισμούς προφανώς όσο περισσότεροι γενεές παίρνουν τόσο πιο πολύ αλλάζει μορφή αρχικούς σου αντικειμένου και των από κάτω έχει στις παραμέτρους οι οποίες καθορίζουν παραμέτρους οι οποίες καθορίζουν ο μετασχηματισμός αυτός πώς ακριβώς θα γίνει δεν λοιπόν προκύπτουν πάρα πολλοί συνθέτες και σύνθετα αντικείμενα και πολύπλοκα εδώ είναι το σημείο στο οποίο λέγανε πριν ότι βλέπει πρέπει με τρεις αντικειμένων γίνεται έτσι ώστε να μπορεί ο λαός να εκτυπωθεί μέσω Τρίτη ότι και εδώ βλέπεις διάφορα αντικείμενα από ταραχή κανόνες αυτής της μεθόδου and καλά δεν δίνουνε δωρεάν νομίζεις ναι αλλά πάντως σε ναι έχει δηλαδή αυτή η ομάδα νομίζω δεν ξέρω αν συνεχίζει την αλλά κάθε περιττό πουλούσαν κιόλας αυτά αντικείμενα κατάλαβα το λογισμικό έστειλες δεν είναι σίγουροι για το κατά πόσον δίνανε πουλούσαν το λογισμικό τους ναι όχι δεν το γράφει και δεν ξέρω πού ακριβώς λοιπόν νέοι για να δούμε κι αυτό εδώ έχουμε ένα φορά είναι εδώ σίγουρα πουλούσαν τα αντικείμενα την εδώ έτσι το υλοποιήθηκε ένα σύστημα για να εκτυπώνονται σύνθετα αντικείμενα τα οποία όμως είναι πτυσσόμενο λοιπόν προφανώς εδώ έχει υλοποιηθεί ένα αλγόριθμος φόβο Εφαρμόστε τεχνικές υπολογιστική γεωμετρία αλλά ας φυσικής για να προκύπτουν αυτά τα αντικείμενα άνετο έφτιαχνε μόνο ένα αντικείμενο αλλά ουσιαστικά ψάχνει ένα μηχανική τόμοι ολόκληροι αφού μπορεί να είναι πτυσσόμενο εδώ μας λέει ότι σύνδεσμοι και αυτοί παράγοντες και χρειάζεται δηλαδή μετά κάποιος να πάει και να τα ενώσει με κάποιο τρόπο και δείχνει ένα παράδειγμα εφαρμογής που φτιάχνει ένα φόρεμα αυτή τεχνική βλέπεις πρώτα από όλα τις κάνανε το σώμα αυτό που θα φορέσει το φόρεμα μεταφέρθηκε το τρισδιάστατο μοντέλο του φορέματος δόθηκε φυγή και μετά τους του δόθηκε σχεδιάστηκε ποια θα είναι η κίνηση τάξη προφανώς πως ένιωσαν οι διαφορές με ποιο τρόπο θα συμπεριφέρεται αυτό το φόρεμα για αναδοχή και πώς λοιπόν τι κάνει κανείς διαδικασία αυτής της συμπίεσης τουλάχιστον εδώ μέσα ένα μπάλα για άπορες εκτυπωτή στον εκτυπωτή και άρα με το που θα βγει αυτό θα μπορέσει να ανοίξει και έχουν φτιάξει και μια εφαρμογή για κινητά με την οποία μπορεί κάποιος μέχρι ένα σημείου να σχεδιάσει ειδικά του κοσμήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση και φυσικά τα μοντέλα αυτά από την των παπάδων σχεδίασης ας πούμε ένα απόγευμα θέλεις κανείς όπως τη θέση εν είδει το δηλώνεις βέβαια για να πάρεις το τρισδιάστατο μοντέλο ανεκτικός χτυπούν την αποτύπωση της ή φυσικά μπορείς να παραγγείλεις στο λίπος μια στήλη της πουρέ και να δούμε τώρα κι αυτήν εδώ την τεχνική η οποία χρησιμοποιεί τη κρήτη εκτυπωτή σαν αυτούς που είδαμε πριν αξιοποιούν όμως ένα καλλυντικό το μηχανισμό που κατασκεύασαν έτσι ώστε να κάνει βίντεο τώρα κάνει τρισδιάστατη εκτύπωση θυσιών μετρούσαμε σαν υλικό άμμου βαριούνται να κάνουν λοιπόν ρομποτικός βραχίονας όπως είδαμε στο προηγούμενο παράδειγμα προφανώς μιχάλης τόσο πρέπει για να παίρνουν δύναμη του έτσι προφανώς για να μπορέσει να προκύψει κάτι στέρεο με άμμο χρειάζεται κάποια άλλα υλικά που λειτουργούν σαν συνδετικός κρίκος και θα εφάρμοζε μαζί με την άμμο στην άκρη γιατι οι κακοί η οποία θα κάνει τη τρισδιάστατη εκτύπωση η πρώτη ύλη η άμμος τώρα για να δούμε τώρα που ξεκίνησε τη διαδικασία παρότι εικονικά την άμμο διαθέτει καταφανώς την ίδια έτσι είναι πάλι προσεκτική ξεκινώντας από τη βάση και κάνοντας επίπεδο επίπεδο και βλέπουμε το θεατρικό κείμενο που προέκυψε ωραία άλλη εφαρμογή εδώ είναι ένα εφαρμογή πάλι που μπορούμε εκτύπωση με αντικείμενο κείμενα ένα βάζο όμως δεν έχει σχεδιάσει κάποιος το βάζω αλάτι κάνει χρήση ένα δοχείο στο οποίο προσομοιώνει τόπος υπεύθυνα γνώμες αυτό το αρχείο και από την κίνηση θα κάνει αυτό το μικρό παίρνει το σχήμα το τελικό κείμενο θα προκύψει αυτολεξεί νόημα Βέης άρα λέει το σχήμα του βάζου παίρνει τη δομή από την κίνηση που έκανε το μικρό το είχαν από ψηλά ξενοδοχείο άρα ουσιαστικά εδώ πέρα παλαιοί δεν έπαιρνε τιμές μορφές αντικειμένων και όπως λέει μετατρέπει ένα ενέργεια σε ένα αντικείμενο πάλι θα μπορούσε κάποιος να σχεδιάσει το δικό του και μαθαίνατε εκτύπωση και εδώ πάλι έχουμε ένα παράδειγμα το οποίο δεν σχεδιάσουμε ακριβώς τη δομή του αντικειμένου έτος συγκεκριμένα ψέματα γλυπτά που προκύπτουν οπτική οποιαδήποτε υπολογιστική μέθοδος στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείται για να φτιάξει ένα τρισδιάστατο μοντέλο αλλά τι κάνει το μέσω κάποιου λογισμικού και εφαρμόζοντας Canon κάποιοι κανόνες της μητριάς δίνει εντολές κίνησης στην κεφαλή του τρισδιάστατου εκτυπωτή εδώ λοιπόν βασική διαφορά είναι ότι δεν φτιάχνω τρισδιάστατο μοντέλο στέλνει απευθείας εντολές προς το κεφάλι του εκτυπωτή λοιπόν εδώ απλά δείχνει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους επέτρεπε στην κεφαλή του εκτυπωτή να δημιουργήσει αντικείμενα εδώ το πρόβλημα που αναφέραμε πριν εδώ το χρησιμοποιεί για να προκύψει αντικείμενο έτσι τότε θα πέσει ιδρυτές έδειξε και ένα αρχικό βασικό σχήμα και με εφαρμογή των τεχνικών τι μορφές προέκυψαν έτσι τάξης νομίζω κατάλαβες το παράδειγμα αυτό τι κάνει και αυτό πάντως ανήκει στη κατηγορία του JT έτσι κάτι προκύπτει η δομή του αντικειμένου που χωρίς να έχουν στη διάσημη ακριβώς έχουμε σχεδιάσει μόνο κάποιον τρόπο έχω κανέναν τους μάλλον όχι ωραία λοιπόν άρα ουσιαστικά δεν ξέρω παγώσουν πριν ξεκινήσουμε τι με ποιο τρόπο θα τα δώσουμε εκεί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα κλιντ εκτυπωτής στην τέχνη έχεις κάτι στο μυαλό σου μας ρε κα προφανώς θα μπορούσε κάποιος παίρνουν ένα ένα πολυσύνθετο αντικείμενο τοπίο ας πούμε ότι πριν την εποχή των τρισδιάστατων εκτυπωτών θα έπρεπε να φτιάξουμε τα χέρια του συνδυάζει σε έναν υπολογιστή και έναν τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο προφανώς έχει δυνατότητα επιτυχίας είναι πολύ δυνατό κάνει πόσο σύνθετο θέλει από κει και πέρα φόντο την δυνατότητα να μπορέσει πολύ σύνθετες δομές και να μπορέσει να αυτές να προκύψει και σε έναν φυσικό αντικείμενο να μην υπάρχει προστατεύει αυτό μοντέλο που προφανώς θα μπορεί να κάνει και αυτή είναι ένα περίπτωση δηλαδή να κάτσει κάποιος όπως για παράδειγμα καθεστώς ζωγραφίσει έναν πίνακα να σχεδιάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο και μετά να πάει πια και τύπος όμως εδώ ήθελα να δείξω αυτά τα παραδείγματα συγκεκριμένα που ανήκουν στην κατηγορία του JT ότι δεν μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό τον τρόπο όποιος συνειδητά προφανής 100 σχεδίασε ένα τρισδιάστατο μοντέλο συγκεκριμένο μεταβάλλονται τύπος έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί οτιδήποτε δηλαδή έχουμε αναφέρει σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος σαν τεχνικές πληροφορικής που μέχρι τώρα τις περισσότερες φορές τις βλέπαμε να αναφέρονται σε εφαρμογές οι οποίες παρήγαγαν κάτι ένα ένα βύσμα εκκίνηση κατά κύριο έτσι περισσότερες φορές για παράδειγμα κάναμε χρήση δεδομένων σε ένα Visual ότι εγώ έπαιρνα δεδομένα και μου προέρχεται μια εικόνα άρα λοιπόν με θέλω να πω ότι δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό θα μπορούσε δηλαδή να δημιουργήσει αντικείμενα μέσω τεχνικών όπως ακριβώς έχουμε δει για να προκύψει μετά τις βάζετε λοιπόν τις οποίες δηλαδή δεν καθορίζουμε εμείς ακριβώς τι θα προκύψει καθορίσουμε μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψει έτσι είτε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα θέλω να χρησιμοποιήσω γη εδώ πέρα πολλές φορές επειδή έχει να κάνει και με αντικείμενα β γέλιο τρισδιάστατη γεωμετρία και να προκύψουν νέες σύνθετες πολύπλοκες δομές τις οποίες στη συνέχεια μπορώ και να τυπώσει και άρα να μη δίνω δηλαδή μόνο σαν υποτέλειας στην οθόνη ένα υπολογιστή υπάρχουν σαν αντικείμενα και επειδή είπες για την πολιτιστική εκδρομή που κάνατε στη στέγη την προηγούμενη εβδομάδα αν πριν δυο βδομάδες στενή είχε πριν τρεις-τέσσερις μήνες μια έκθεση η οποία ήταν με αντικείμενα που θα δημιουργηθεί διαιρείται σε τρεις διαστάσεις εκτύπωσης έτσι δεν ξέρω τώρα εσύ τι θα θεωρούσε σπίτι για καφέ να έβλεπες σαν αποτέλεσμα παιδείας έτσι τύπωσε και ξέρει καλά πως φάνηκαν τα παραδείγματα απέρριψε το περί και δεύτερο σπίτι φέρω κάποιον 10 για να έχει νόημα να κάνει τρισδιάστατη εκτύπωση είναι παίκτη ξέρουν πού φτάσαμε στο σημείο να σταματήσουν παίρνω οτιδήποτε το εμπορικά διατυπώνω ένα έτσι βέβαια δεν είναι της βέβαια οκ εντάξει το κατάλαβα αυτό βέβαια απλά από ότι συνήθως χρησιμοποιούμε πιάτα τα οποία δεν πλαστικά και ποτήρια και μέχρι τώρα δεν είδαμε κάτι άμεση Δράση από πορσελάνη από απλό γυαλί έτσι δεν ξέρω δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή και χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών την επόμενη δεκαετία εικοσαετία δεν μπορώ να προβλέψω εκείνος εγώ δεν ξέρω δεν ξέρω πάντως αρχοντικό στόχος είναι αυτός δηλαδή το οτιδήποτε αντικείμενο χρειαστεί κάποιος στο σπίτι του ωδεία αντί να πηγαίνει το βάζει κατάστημα παιδικών παιδιά θα φτάσουμε στο σημείο το έτσι απλά είναι κάτι διαφορετικό το εκτύπωσης ανακοίνωσε χαρτί το οποίο υπήρχε ανάγκη αυτή διεθνή εποχή γραφομηχανή πριν έχουμε κάνει υπολογιστές θέλαμε να έχουμε κι ένα χάρτη τώρα αυτό δεν ξέρω θα δούμε αλλά απλά εγώ σκέφτομαι περισσότερο σε διάφορα Ετοιμάστε έξυπνο πλαστικών τεχνών ο τύπος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η τεχνολογία αφής διάστασης εκτύπωσης στην τέχνη και αυτό που λέω μήπως χάνετε κάτι όμως που το κάνει παίρνει στα χέρια το γλυπτό λέω χάνουμε κάτι τότε δεν το κάνουν ανοδική είναι ναι δημιούργησε αντίγραφα εννοεί και ναι βέβαια αυτό δεν ξέρω αν καλλιτέχνη θα θέλανε να μπορεί κάποιος να αποκτήσει εύκολα πρόσβαση στα αντικείμενα της σε οκ εντάξει δεν το χα σκεφτεί έτσι να σου πω την αλήθεια πάντως εγώ θεωρώ ότι προφανώς όπως και οτιδήποτε άλλο έχουμε πει σολ διάρκεια εξαμήνου αν δεν δει και όταν άρχισε να χρησιμοποιείται γενικότερα πληροφορικής στην τέχνη προφανώς δεν σταματούσαν κάποιοι να ζωγραφίζουν με πινέλα έτσι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό ναι εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και απλά πλέον την τεχνολογία του διεθνή τύπου των όπως δείξαμε διάφορα visuals τα οποία μπορούν να προβάλλουν σε μια οθόνη και είναι σύνθετα είναι έργο προκύπτουν ναι με βάση κάποια άλλα δεδομένα είναι μια άλλη διαδικασία ρητές σχεδίαση ακριβώς το σχήμα το τελικό αυτού του βίσμαρκ κάποιος με τα χέρια του θεωρώ ότι απλά διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνει αυτή τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες ότι όπως εδώ και αρκετά χρόνια πλέον χρησιμοποιούν καλλιτέχνη για να παράγουν οπτικά visuals διακωμωδήσει καταστάσεις που έχουμε δει που πάλι έχουμε να κάνουμε ήχου εικόνας κλπ Ειδυλλίας δήμος εντείνει την ίδια δυνατότητα στους καλλιτέχνες αλλά για να προκύψει ένα φυσικό αντικείμενο προφανώς δεν είναι ότι θα πει κάποιος αν είναι καλύτερα χειρότερο απειλητική κάνη κάτω τα χέρια το λένε κάτι διαφορετικό άνοιξε ΕΜΠ νομίζω αυτών είχαν από