2017-08-23 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Μπορείτε να καθίστε να ξεκινήσουμε. Ο κύριος Σόκουτης είναι εδώ. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Η Αλίκη είναι εδώ. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Η Αλίκη είναι εδώ. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Η Αλίκη είναι εδώ. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Η Αλίκη είναι εδώ. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Η Αλίκη είναι εδώ. Κύριε Αντιπρόεδρε, μπορείτε να πάρετε τη θέση σας. Η Αλίκη είναι εδώ. Τα δεξιά σύνδεξα είναι για να δει κανένας. Υπόσχομαι να δω. Τις τύπους, τελείων, καλών. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Είναι ο Ιησούς. Καθίστε, κύριοι συνάδελφοι. Ξεκινάει η συναιδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά τη διαπίστωση της απαρτίας. Ξεκινάει η συναιδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά τη διαπίστωση της απαρτίας. Αρχίζει η συναιδρίαση. Να πούμε χρόνια πολλά στον κύριο Πλακεντά για το 15 Αυγουστό που γιόρταζε. Το ίδιο και στην κυρία Καρυπίδου. Πολύ χρόνοι, με υγεία και ό,τι επιθυμούν. Α, και ο κύριος Στεργιούλης που γιόρταζε. Ήταν άλλος που γιόρταζε. Όχι. Ο Κώτας ο Παναγιώτης, ο οποίος λείπει. Το ίδιο λείπει και ο κύριος Αδαμόπουλος. Έχει λουμπάνκο και είναι κλινήρης. Οπότε τα θέματα του κύριου Αδαμόπουλου θα τα εισηγηθεί ο κύριος Πλακεντάς. Χρόνια πολλά επομένως. Να πούμε και το ευχάριστο, και το ευχάριστο, ότι ο κύριος Χριστοφορίδης, ο Γιώργος, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκλέχτηκε μέλος στο Δικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος. Συντεροκέφανος, κύριε Χριστοφορίδη, καλό έργο με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Ποντίων. Θερμά συγχαρητήρια από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και περνάμε, αγαπητοί συνάδελφοι, στις περωτήσεις που έγιναν και στα θέματα εκτός ημερίας σας διάταξης. Τα θέματα εκτός ημερίας σας διάταξης είναι πέντε. Θα αναφερθώ παρακάτω. Κυρία Ζεμπελιάδου, είχατε κάνει μια επερώτηση. Έγινε 18 Αυγούστου. Θα απαντηθεί από τον κύριο Περιφερειάρχη στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε συνονοηθεί. Η δεύτερη επερώτηση που αφορά τον κύριο Δακή. Διαβάζω... Ελευθερία. Κυρία Δακή, θα σας απαντήσει η κυρία Καρυπίδου. Σύμφωνα με τον κανονισμό, έχετε πέντε λεφτά. Είναι για τα έργα που... Κύριε Πρόεδρε, να παρακαλέσω κιόλας λίγο. Κύριε Περιφερειάρχη, είχα καταθέσει πριν δυόμισι μήνες μια ερώτηση. Δεν απαντήθηκε ακόμη. Έχαμε συνονιστεί με τον κύριο Κουτούλα. Δεν είναι επερώτηση, είναι ερώτηση. Παρακάλεσα και την κυρία Καρυπίδου και τον κύριο Περιφερειάρχη να παρακαλέσω να πάρεις γραπτή απάντηση. Γιατί πέρασαν δυόμισι μήνες και δεν υπήρξε απάντηση. Δεν είναι θέμα στο συμβούλιο. Δεν χρειάζεται το συμβούλιο. Δεν είναι επερώτηση. Απλώς να παρακαλέσω και τον κύριο Περιφερειάρχη και την κυρία Καρυπίδου να υπάρξει απάντηση γιατί πέρασαν δυόμισι μήνες. Με παρακάλεσε ο κύριος Κουτούλας λίγο την ανοχή σας. Το ξέρω. Καταλαβαίνετε ότι είναι μεγάλο το έμβρος της εργασίας αυτή. Ναι, γι' αυτό και εγώ παρότι πέρασαν δυόμισι μήνες. Έτσι. Και η τρίτη επερώτηση είναι από τον κύριο Δασκαλόπουλο. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να ενημερώσετε πόσο κόστισε, δηλαδή πόσα λεφτά κατέβαλε η Περιφέρεια Αδυντικής Μακεδονίας για την αναζήτηση, εξεύρεση, καταγραφή, διασταύρωση, επεξεργασία, αξιολόγηση των στοιχείων για τη σύνταξη των μηνυτήριων αναφορών, που κατατέθηκαν στη συσσαγγελία πρωτοδοτικών γρεβαινών και σε διάφορους άλλους ελεκτικούς μηχανισμούς της χώρας, που αφορούν πρώτον τις μελέτες, α-κατασκευή ΒΠ γρεβαινών, δεύτερο βελτίωση οικομετρικών χαρακτηριστικών κατά τιμήματα της ύψερον όμικρο γρεβαινών και ονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, τρίτον προμελέτη νέας χάραξης οδού γρεβαινών Δεσκάτης, τέταρτον βελτίωση οδικού τιμήματος μικρολίβαδου Αγίου Νικολάου Περιβολίου, πέντε μελέτες οδοπίας νομού γρεβαινών, έξι τεχνικής στήριξης της νομαρχιακής αυτοδίκης γρεβαινών στα πλαίσια επιχειρησιακών προγραμμάτων περίοδου 2008-2012, 7ο αστεροσκοπείο Όρλακα, 8ο Παλαιοδολογικό Μουσείο Μιλιάς Γρεβαινών, 9ο Θερμαλιστικό Κέντρο Κιβουτού Γρεβαινών, δεύτερον τον οργανισμό πολιτιστικής ανάπτυξης της νομαρχιακής αυτοδίκης γρεβαινών, τρίτον την τουριστική προβολή του νομού γρεβαινών και τέταρτον τα εικονικά έργα και πιο το οικονομικό όφελος για το δημόσιο που προκύπτει. Κύριε Δασκαλόπουλα, έχετε πέντε λεπτά να αναπτύξετε την επερώτησή σας. Τέταρτοι, αυτό που ζητούσες να γίνει περιφερειακό συμβούλιο έκτακτο. Επερώτησή τι? Να συγκλειθεί άμεσα το περιφερειακό συμβούλιο. Την έστειρας προς το πρώτο του περιφερειακού συμβουλίου. Μήπως στηρίζεσθε στη Γραμματεία του Περιφερειάρχη. Θα αναζητηθεί, μήπως η επερώτηση είναι μερικές δυσκολίες. Αν το κατάλαβες, ο Θεός θα καταλαβαίνει, ο Θεός θα καταλαβαίνει. Αν το καταλαβαίνει, ο Θεός θα καταλαβαίνει. Αν το καταλαβαίνει, ο Θεός θα καταλαβαίνει. Αν το καταλαβαίνει, ο Θεός θα καταλαβαίνει, ο Θεός θα καταλαβαίνει. Είναι ερώτηση προς τον Περιφερειακό Συμβούλιο, Ελισάβετ, προς τον Περιφερειάρχη. Δεν είναι προς τον Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό εγώ. Τέλος πάντων, θα το δούμε με τη Γραμματεία. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Τέλος πάντων, θα το δούμε με τη Γραμματεία. Σωτήρι, τι αφορούσε? Δεν απαντήθηκε αυτό. Μήπως ήταν ερώτηση και... Απαντήθηκε γραπτός, που λέτε, κύριε Βόζονα. Το ξέρω ότι έρχεται. Αρχίστε, κύριε δασκαλόπουλε, και θα το εξετάσουμε. Αρχίστε. Κύριε δασκαλόπουλε, έχετε το λόγο. Τα έργα στα οποία αναφέρομαι, δεν χρειάζεται να τα ξαναδιαβάσω, τα διάβασε ο Πρόεδρος. Το ερώτημα είναι πόσα λεφτά πλήρωσε, στήχισε, κόστισε στην Τεριφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για ανέβρεση όλων αυτών των στοιχείων και η σύνταξη των αναφορών, των μηνητήριων αναφορών, που κατατέθηκαν στον Ισαγγελέα Πρωτοδικό Γρεβενών και σε όλους τους ελεκτικούς μηχανισμούς της χώρας. Το νούμερο είναι απλό, μηδέν. Ούτε ένα ευρώ δεν στήχισε όλη αυτή η δουλειά. Πόσο είναι μέχρι στιγμής η βάση από την οποία ξεκινάμε για τη ζημιά του δημοσίου? 9 εκατομμύρια. Και από κει και πάνω συνεχίζουμε. Εάν θα πάρουμε, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς το ποσό, γιατί ενώ υπάρχουν ερωτήσεις από το 2015, δεν έχουν απαντηθεί ακόμα. Αστεροσκοπείο όρλιακα. Πόσο ακριβώς έχουν στιχίσει όλες οι μελέτες, η προμελέτη, η οριστική μελέτη και η συμπλήρωση των οριστικών μελετών μέχρι τώρα. Πόσο στίχισαν αντίστοιχα οι μελέτες για το Παλαιοδολογικό Μουσείο Μιλιάς και για το Θερμαλιστικό Κέντρο Κιβωτού. Το να λαμβάνω, 9 εκατομμύρια είναι τα λεφτά τα οποία έχει δώσει μέχρι τώρα η πρώην Νομαρχία Εγκρεβαινών για αυτές τις μελέτες, οι οποίες μελέτες αναζητούνται. Ενώ πληρώθηκαν, αναζητούνται. Κόστος 0. Όλα αυτά τα λεφτά τα οποία χρειάστηκαν έτσι έκανα από άλλες τσέπες, αλλά όχι να πούμε από τα καμία της Περιφερικής Συνόδας. Και ενώ θα περίμενε κανείς όλη αυτή τη λεηλασσία, τα ανοιχτά χρηματοκιβώτια, τις παρασβιασμένες τήρες, άξιοι και οι κανείς συνάδελφοι οι οποίοι διατέλεσαν πριν από μας να τα έχουν βρει, τελείως, κύριε Σαβόπουλε και κύριε Κοιοσέ, δεν βρήκατε τίποτα. Δεν τα διαπιστώσατε. Περιμένατε σίγουρα, ξέρατε ότι θα τα έχετε βρει. Κύριε Πρόεδρε, προσωπικές αναφορές. Μην ξεκινάει ο κύριος Δασκαλόπουλος, γιατί θα ξεκινήσουμε πολύ άσχημα. Θα ξεκινήσουμε πολύ άσχημα ο δασκαλόπουλος των 59 ανυκτερέψων στην Αθήνα για 12 εκτός έδρας. Σας παρακαλώ λίγο. Ο κύριος Δασκαλόπουλος των 59 ανυκτερέψων στην Αθήνα, 14 μέρες για την Αγγλική Πρεσβυλία. Κύριε Κοιοσέ, δεν αρχίζουμε καλά. Με βέβαια, δεν αρχίζουμε καλά. Προς τι αναφορές? Προς τι αναφορές? Θα σας πω. Στην επερώτηση σας παρακαλώ. Η επερώτηση είναι συγκεκριμένη. Πόσο στίχησε, το μόνο. Σας προτρέπω να πείτε, έτσι, για όλα αυτά τα οποία έχουν αναζητηθεί. Τη στιγμή, μάλιστα, που εγγράφω, υπάρχουν οι υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις, δίνανε λάθος στοιχεία και χρειαζόταν σίγουρα να γίνει μια διαστάυρωση, σίγουρα να γίνει ένας έλεγχος, σίγουρα να γίνει μια διαερεύνηση. Χρέωσα, εγώ, θα πείτε εσείς ποιο είναι το δυσβάσταχτο ποσό, που έχω χρεώσει την περιφέρεια, με οδυπορικά. Τα μόνα λοιπόν έξοδα είναι τα οδυπορικά. Τίποτα μπροστά. Τι σχέση έχει τώρα με αυτό. Μη διακόπτετε, θα σας παρακαλώ. Καιούστε Σαββατοκύριακα, κύριε δασκαλόπλε και ζητούσατε Σαββατοκύριακα. Μη διακόπτετε, κύριε Σαββόπουλης, σας παρακαλώ. Επειδή συνεχίζετε να προβοκάρετε, επειδή, κύριε Σαββόπουλε, επειδή... Εντερώτηση! Εντερώτηση! Ακούστε, αθαματήσετε! Καταπάνω, καταπάνω! Λοιπόν, θα πρέπει να ξέρετε και πρωτού ενίσταστε... Κύριε Σαββόπουλε! Κύριε Σαββόπουλε! Κύριε Σαββόπουλε! Σας παρακαλώ! Κύριε Σαββόπουλε! Θα πρέπει να ξέρετε... Θα μ' αφήσετε! Αυτό θα χρειαστεί και αν ξέρεις, κύριε Ασθαλόριο! Εσείς που είστε εκδιευανοί και οριστείκατε μια βόδα στο Λετρεάνι κατά τη διάβολα, ο οποίες θα εναστεύετε το δινόν το χρήμα, δεν είναι η αχτία του μέλητος τα 40 ευρώ. Κύριε Σαββόπουλε! Αν είστε ο άνθρωπος που χρέωσε την περιφέραση της Βακεδονίας με 59 δινήτρια λοιπόν, αν δεν προβοκάνετε τελεόραστα και όταν είχατε προβοκάσεις κανόπιλος, άπαντες επιδείξαμε το δέο τα σεβασμό προς το προσωπό, αλλά δεν το σεβάστηκε ο ίδιος! Κάντε λάθος! Εγώ δεν κάνω κανένα λάθος! Κάντε λάθος! Και στην Επιτροπή και μέσα στο Συμβούλιο κύριε Δασκαλόπουλε! Κύριε Δασκαλόπουλε! Και έχεστε εδώ και κατανομάζετε εμένα! Προσθήτω γιατί σας ρωτάω! Εσείς που δεν κάνετε λάθος! Κύριε Δασκαλόπουλε συνεχίσατε στην ερώτηση παρακαλώ! Λοιπόν, για να ενημερώσουμε, επαναλαμβάνω, όσους, αν και γνωρίζουν, λένε άλλα, ότι το ανώτερο οδυπορικά που μπορεί να χρεώσει κάποιος είναι πέντε μέρες, εκ των οποίων και όχι εφτά και όχι Σαββατοκύριακα, εκ των οποίων η τελευταία της επιστροφής δεν αμήβεται. Άρα λοιπόν μιλάμε για τέσσερις. Μετρήστε λοιπόν τις μέρες καλά. Λοιπόν, μετρήστε λοιπόν... Η επερώτηση αφορούσε... Θα σας παρακαλέσω και εγώ... Η επερώτηση είναι η εξής. Πόσα λεφτά κόστισε η ανέβρεση των στοιχείων, η σύνταξη, για να συνταχθούν αυτές και να πάνε οι αναφορές στον Ισαγγελία. Αυτό που κόστισε σε λεφτά είναι μηδέν. Εκείνο όμως που κόστισε είναι τα οδυπορικά. Χρειάζονται κάποια στοιχεία. Ναι, εγώ πράγματι πήγα στην Αθήνα γιατί σας επαναλαμβάνω το εξής και λέω το εξής... Κύριε Δασκαλόπουλε, επικεντρωθείτε στην επερώτηση, κύριε Δασκαλόπουλε. Πράγματι, χρειώθηκαν κάποια οδυπορικά. Ωραία, να έρθουν τα οδυπορικά εδώ και να τα βάλουν. Έχουμε κάποια οδυπορικά τα οποία πραγματικά χρειώθηκαν και όχι αφορούσε τα οδυπορικά. Κάποια οδυπορικά αφορούσαν την εξεύρυση και διασταύρωση στοιχείων, πληροφοριών. Γιατί απέναντι σε μια εχθρική, αν θέλετε πολλές φορές, ατμόσφαιρα και μη πρόθυμη υπηρεσία να δώσει στοιχεία, είναι λογικό... Μη διακόπτετε σας, παρακαλώ! Κατηγορείται οι παλλήλους της περιφερειακής ενότητας κρεβενών ότι εσκεμένα δίνουν ελάχιστο... Κύριε Βόσδο, θα απαντήσει ο κύριος Σιμπαντράκο στην εφερόντιση. Κύριε Βόσδο, δεν θα μας πάτσει ο χρόνος. Εγώ χαίρομαι για την ευαισθησία. Αν θεωρεί ότι υπάρχουν επιλέξεις να το πει, ότι θεωρώ ότι μέσω του περιφερειακής ενότητας κρεβενών, υπάρχουν υπάλληλοι τοπίδονια από πλήκτρος δικαίωμα. Γιατί να τον διακόψω? Μπορεί ο καθένας να παίρνει τον λόγο όποτε θέλει και να λέει ό,τι θέλει. Παρακάλεσα δέκα φορές! Παρακάλεσα δέκα φορές! Όχι, όχι, πρέπει να διαφρυνήσουμε τι θέλετε! Τι έχουμε να κάνουμε και είμαστε υπόλογοι ορισμένιακοί σύμβουλοι απέναντι στους υπηρεσίες. Πρέπει να ξέρουμε με τι υπαλλήλους έχουμε να κάνουμε και να ξέρουν και αυτοί πώς τους αντιμετωπίσουμε. Έγινε κατανοητό, κύριε Βόσδο. Κύριε Δασκαρόπουλε, έχετε δύο λεπτά. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνετε δύο φορές τα λεγόμενά σας, γίνονται δελπτά κατευθείαν με την πρώτη, κύριε Βόσδο. Επαναλαμβάνω και λέω το εξής. Παρ' ό,τι υπήρξε μια απροθυμία όσον αφορά την παροχή των στοιχείων. Πολλές φορές, μάλιστα, στην παροχή των στοιχείων δόθηκαν και λάθος στοιχεία. Εγώ θεωρώ ότι και γι' αυτό δεν έχω καταφερθεί μέχρι στιγμής εναντίον κανένας υπαλλήλου. Θεωρώ ότι από αμβλεψία κάποιος υπαλλήλος μπορεί να έδωσε λάθος στοιχεία. Όποιος θέλει γραπτή απόδειξη όσον αφορά τα λανθασμένα στοιχεία μπορεί να την έχει. Την έχω, είναι στη διάθεσή του. Πολύ ευχαρίστως. Είμαι νομίζω πολύ συγκεκριμένος και πολύ σαφής... Κύριε Βόσδου, μη διακόπτετε, σας παρακαλώ. Κύριε Βόσδου, μη διακόπτετε, σας παρακαλώ. Είναι η πέμπτη φορά που διακόπτετε. Κύριε Βόσδου, σας παρακαλώ. Τα στοιχεία τα λαθασμένα δόθηκαν από τότε που άρχισαν να ζητούνται. Σε ποιον ή σε ποια εκκλησία, σε ποιον? Σε μένα. Κύριε Δασκαλώπουλε, προς το σώμα σας παρακαλώ. Να πω και ένα άλλο δεδομένο. Ο αντισυμβαλόμενος, η οποία ήταν η αναπτυξιακή εγκρεβενών, υπήρχε τεράστια εκεί άρνηση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου, νυν δημάχου εγκρεβενών, να δοθούν στοιχεία, ούτε υπήρχε άρνηση συγκεκριμένων ανθρώπων να δώσουν στοιχεία. Έτσι. Άρα λοιπόν, από τις δύο πηγές, τις κύριες πηγές, που μπορούσαν και έπρεπε να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία, δεν δίνοντας, με αποτέλεσμα, να χρειάζεται μια διερεύνηση. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυσης επιδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν μας το δίνει αυτό το στοιχείο η υπηρεσία που έπρεπε να το δώσει. Η υπηρεσία, λέω, της περιφέρειας. Άρα, εμείς έχουμε υποχρέωση να το αναζητήσουμε στο Υπουργείο. Και αν στο Υπουργείο πάμε να το αναζητήσουμε, είναι πολύ εύκολο να μας το δώσουν, ανά πάση στιγμή. Ολοκληρώστε κύριε Δασκαλόπουλε. Θα σας ζητήσω τη συνδρομή σας, έτσι ώστε, στις επόμενες μελέτες, γιατί υπάρχουν και άλλες μελέτες, όπου δεν μπορούμε να βρούμε στοιχεία, να μου φέρετε τα στοιχεία. Και θα σας αναφέρω συγκεκριμένα. Ποιες ήταν οι μελέτες σας, υπό τη γνώση του περιφερειάζου, όλες αυτές οι ενέργειες, είχατε επιμερώσει όλα. Κύριε Βόσδο, σας αρέσει αυτό που γίνεται. Έχετε διακόψει έξι φορές. Σε παρακαλώ, κύριε Δασκαλόπουλε, ολοκλήρωσε. Κύριε Δασκαλόπουλε, ολοκλήρωσε, σε παρακαλώ. Πήγαμε στα 12 λεπτά. Επέτρεψα τις διακοπές. Εγκατακλείδη, είμαστε στη βάση των 9 εκατομμυρίων, τα οποία ξοδεύτηκαν. Εκτός από τα οδυμπορικά, τα οποία θα πείτε εδώ, γιατί εκείνο που με πήραξε ήταν η κίνηση που έγινε από τους δύο συναδέρους στο προηγούμενο Συμβούλιο που έκαναν εφυλάκωση στα 40 ευρώ. Λοιπόν, τα έξοδα τα οποία χρειάστηκαν γιατικηγόρους και όλα τα υπόλοιπα, έγιναν από τη δικιά μου να πούμε τσέπη. Θα αναφέρω μόνο το εξής. Για μία άλλη μελέτη, η οποία δεν υπάρχει και αυτήν, και στήχει σε 100.000. Είναι η μελέτη ανανεώσιμες πηγές ενέργειες βιοπάγγελατομείων. Είπα αυτή τη φορά ότι ρε παιδιά, εγώ δεν πληρώνω, δεν έχω λεφτά. Εδώ, η Οικονομική Επιτροπή. Η Οικονομική Επιτροπή ήδη έχει πληρώσει 400 ευρώ για να ζητήσει τη γνωμάτευση δικηγόρου, ο οποίος δικηγόρος είπε, ναι, εδώ υπάρχουν ποινικές αξιόπινες πράξεις και πρέπει να προβείτε στη Μινητήρια Αναφορά. Η σύνταξη της Μινητήριας Αναφοράς θα στυχίσει και αυτήν. Ξέρω εγώ, ένα χιλιάρικο θα στυχίσει κάποια λεφτά, όπως και η εξερεύνηση και η διασταύρωση των στοιχείων. Δηλαδή, βλέπουμε ότι μία μελέτη αξίας 100.000 θα στυχίσει το λιγότερο 1.500.000 στην περιφέρεια. Τώρα, αναλογιστείτε οι μελέτες των 9 εκατομμυρίων, πόσο θα στυχίσετε και μπορείτε να με κατηγορίσετε για ό,τι θέλετε. Εγώ λοιπόν λέω το εξής, ότι όταν θέλουμε να κατηγορήσουμε κάποιον, γιατί όχι να του κατηγορήσουμε, όλα και η κριτική, αλλά το να κάνουμε σε δημόσια συνενδρίαση, ότι βάλαμε στη τσέπη 40 ευρώ, εντάξει, αν μήτι άλλο, τι να πω, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω. Λοιπόν, τελειώνοντας, να σας ενημερώσω ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει η παραπομπή από το εφετίο για κακογυματική πράξη σε κάποιους από αυτούς οι οποίοι ενέχονται. Υπάρχουν και άλλες μελέτες, οι οποίες διερευνώνται. Είμαστε στην αναζήτηση. Θα παρακαλούσα την παροχή των στοιχείων να είναι πιο σύντομη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε. Επίσης, θα παρακαλούσατε την Οικονομική Επιτροπή, η οποία έχει τη γνωμάτευση του δικηγόρου, από τις αρχές του Γενάρη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυο πάκελα τομείων, που λέει ότι υπάρχουν επεινικές φράξεις, να αποφασίσει, επιτέλους, να αναθέσει σε κάποιον δικηγόρο, τη σύνταξη της μηρικοίριας αναφοράς. Κύριε Σαββόπουλε, συγκεκριμένος ήταν ο κύριος δασκάλοπλος. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Ολοκληρώστε κύριε δασκαλόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Δεν αρχίσαμε καλά κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε, το διακόψατε κατ' επανάληψη τουλάχιστον 15 φορές. Και τώρα το ίδιο κάνετε. Και τώρα το ίδιο κάνετε. Ολοκληρώστε κύριε δασκαλόπουλε. Κύριε δασκαλόπουλε. Ολοκληρώσατε κύριε δασκαλόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε, σας παρακαλώ. Κύριε Σαββόπουλε, σας παρακαλώ. Κύριε δασκαλόπουλε. Ολοκληρώστε με μια φράση κύριε δασκαλόπουλε. Κύριε δασκαλόπουλε. Ακόμα σαν μέλος της οικονομικής επιτροπής αναπληρωματικός. Κύριε Σαββόπουλε, αφήστε αυτόν τον ρόλο σε εμένα. Αφήστε αυτόν τον ρόλο σε εμένα. Αλλά εσείς οφείλετε, έναν λεπτό κύριε δασκαλόπουλε, εσείς οφείλετε να μην διακόπτετε. Η εξάλλουια εφέροντις δεν είναι σας, είναι προς τον κύριο Σημαντράκο. Ολοκληρώστε με μια φράση κύριε δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ. Διακοπή 5 λεπτά. Διακοπή 5 λεπτά. Διακοπή 5 λεπτά. Διακοπή 5 λεπτά. Διακοπή 5 λεπτά. Διακοπή 5 λεπτά. Μετά τη διακοπή ξανά αρχίζει η συναιδρίαση, ο λόγος στον κύριο Σημαντράκο για απάντηση της εμπερότησης. Σας παρακαλώ, κύριε Φόστου, κύριε Φόστου, κύριε Φόστου! Άρχισε η συναιδρίαση. Ναι, δεν το ακούσατε. Όχι, δεν το άκουσα. Φέρνει τη συναιδρίαση εδώ. Κύριε Σημαντράκο, κύριε Σημαντράκο, το λόγο. Σας παρακαλέσω πολύ να μην, όταν κάποιος είναι ο μιλητής πάνω στο έδρανο, να μην παρεβαίνετε κατά τέτοιο τρόπο. Φάγαμε 20 λεπτά ενώ πρέπει να φάμε 5 λεπτά με τον κύριο Δασκαλόπουλο από τη συναιδρίας. Κύριε Σημαντράκο, έχετε το λόγο της απάντησης όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ναι, δεν θα αργήσω. Καταρχήν θα αναφερθώ… Κύριε Δασκαλόπουλο, περάστε τη θέση σας, παρακαλώ. Εντοπλείτε, κύριε Δασκαλόπουλο. Κύριε Σημαντράκο. Καταρχήν, νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στην ερώτηση που αναφέρει για την αναζήτηση έρευου. Στον κύριο Σημαντράκο… Κύριε Δακή, κύριε Δακή, ο κύριος Σημαντράκος είναι ο καθήλυνος αρμόδιος να απαντήσει για την ΠΕ γρεβαινών, όσο λαφορά τις μελέτες και όλα αυτά. Παρακαλώ, κύριε Σημαντράκο. Παρακαλώ, κύριε Δακή. Παρακαλώ, κύριε Σημαντράκο. Παρακαλώ, κύριε Δακή. Παρακαλώ, κύριε Σημαντράκο. Παρακαλώ, κύριε Δακή, ο κύριος Σημαντράκος είναι ο καθήλυνος αρμόδιος να απαντήσει για την ΠΕ γρεβαινών, όσο λαφορά τις μελέτες και όλα αυτά. Παρακαλώ, κύριε Σημαντράκο. Ε, γι' αυτό είπα γιατί απευθύνεται απέναντι. Το ακούσατε, γι' αυτό είπα. Κύριε Σημαντράκο, έχει τίτλο λόγο. Σε αρχή, η ερώτηση επευθύνεται στον Πρόεδρο του Περιφυριακού Συμβουλίου, οπότε την παρέπιμψε σε εμένα ο Πρόεδρος του Περιφυριακού Συμβουλίου. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι, ήδη με απόφαση της Εκτελιστικής Επιτροπής, έχει οριστεί υπεύθυνος, υπεύθυνος πάλι ως απεσπασμένος από το σδόι που χειρίζεται όλες αυτές τις υποθέσεις. Αρχαία στοιχεία έχουν δοθεί μέχρι τώρα στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Και από εκεί πέρα, εδώ είναι ένα μέρος των ερευνών που έχει να κάνει με την εισαγγελία πρωτοδικών, γιατί υπάρχουν και στοιχεία προς την Οικονομική Αστυνομία και το σδόι και διάφορους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τώρα αυτό που μπορώ να πω, καταρχήν θα πρέπει να διαγράψουμε από την εμπερότηση, θεωρώ κύριε Πρόεδρε, το 4 που λέει εικονικά έργα. Νομίζω ότι εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να, ούτε νομίζω έχω την δικαιοδοσία να απαντήσω αν κάποια έργα είναι εικονικά ή όχι, νομίζω το κρίνουν άλλα όργανα. Εντάξει, δεν θα ήθελα να απαντήσω, όχι στο τέσσεριν π.χ. αυτό. Από εκεί πέρα, αυτά τα οποία για τις συγκεκριμένες μελέτες που έχει γίνει κάποια αναζήτηση, εννοείται κάποιες φωτοτυπίες, κάποια σχέδια, κάποια πράγματα τα οποία χρειάζονται για να συνταχθεί ένας φάκελος, να σταλεί είτε στο πρωτοδικείο, είτε στο σδόι, είτε κάπου αλλού, τώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος. Φαντάζομαι το κόστος είναι ασήμαντο. Τι να πούμε τώρα, είναι 500, 200, 600. Εντάξει, δεν μπορώ να εκτιμηθεί, γιατί κατ' αρχή πήρα και την ερώτηση χθες. Θεωρώ όμως ότι το κόστος είναι πολύ μικρό, δηλαδή χαρτί με λάνι και κάποια σχέδια τα οποία έχουν δοθεί σε κάποια εκτυπωτικά έξω για να εκτυπώσουν κάποια σχέδια. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ μικρό το κόστος, ασήμαντο το κόστος. Αυτά έχω να πω. Ευχαριστώ, κύριε Σιμπαδράκο. Ευχαριστώ. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επερωτήσεων. Θα σας παρακαλέσω να εγκρίνει το σώμα τα πέντε θέματα εκτός συμμερήσεας διάταξης γιατί είναι κατεπίγοντα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. Παρακαλώ, κύριε Παναγιετίδο. Θα σας παρακαλέσω να εγκρίνει το σώμα τα πέντε θέματα εκτός συμμερήσεας διάταξης γιατί είναι κατεπίγοντα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. Συγχωρείτε, άλλη μια επερώτηση βρέθηκε από ότι ενημερώθηκα. για την πρόσβαση της ΔΥΣΤΟ Λυγνίτη, επί της ουσίας δηλαδή για την κατάργηση του μονοπολίου που έχει η ΔΥΣΤΟ Λυγνίτη. Όπως γνωρίζουμε, στις 19.05.2017, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση αυτή, η οποία επί της ουσίας αποτελεί την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τα δεσμευτικά διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να λάβει, προκειμένου να καταργηθεί κατά χρήση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΥΣΤΟ Λυγνίτη, όπως έχει κριθεί από τους αποφάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 8 και το 9, οι οποίες έγιναν αμετάκλητες μετά την δικαστική περιπέτεια που όλοι γνωρίζουμε, με αποφάσεις αντίστοιχα του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016 και το 2017. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει, λοιπόν, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για 40% από επένδυση ελληνικής ισχύος της ΔΥΣΤΟ Λυγνίτης. Και από όσοι, νομίζω, έχουμε όλοι μελετήσει το ΦΕΚ, θα οριστικοποιηθεί το Νοέβριο του 2017. Το διάστημα από, βέβαια, ίσως κάποια δεδομένα να έχουν αλλάξει από την κατάθεση της επερώτησης που έκανα εγώ έως σήμερα, όμως παραμένει η πρώτη προσέγγιση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, εξειδικεύοντας την πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τις μονάδες της Φλόρινας, το σύνολο των μονάδων και των οριχείων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ως πρόταση την Μελήτη 1, την Άδεια για την Μελήτη 2, τις μονάδες του Αμιντέου και τα αντίστοιχα οριχεία τροφοδοσίας, Αμιντέου, Λακιά και Βέβυς. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό από επένδυσης πολύ πάνω από το 40%. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το Αμιντέο θα βγει από την πρόταση λόγω του προβλήματος που έχει τον περιορισμένο νορό λειτουργίας και αντικατασταθεί με κάποια άλλη, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι συνολικά πάνε για πόληση μονάδες και οριχεία. Να σημειώσω εδώ, δεν ξέρω αν είχα την ευκαιία να το γνωρίζετε κάτι διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ότι εχώροι επενδυτές, όπως είναι ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελπέντισσον και ο κ. Μητυλινέος, είναι προεκλογικά αυτούς που ονομάζεται συμφέροντα, εσείς ο ίδιος, έχουν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις ζητώντας επί της ουσίας να μπουν μέσα στην πρόταση τα υδροελεκτρικά, καθώς θεωρούν ότι μία επένδυση στο λιγνίτι, αποκλειστικά και μόνο στο λιγνίτι, δεν θα είναι βιώσιμη. Υπάρχουν δημόσια τοποθετήσεις που είναι πρόσφατες, ειδικά του κ. Μητυλινέου είναι πρόσφατοι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα χάρη για την ΔΕΙ το να αγοράσει ένας ιβιότης επενδυτής, αποκλειστικά και μόνο μία αλληλεγνητική μονάδα με το αντίστοιχο οριχείο. Σημειώνω επίσης ολοκληρώνοντας, για να μην κάνω και κατάχρηση του χρόνου, ότι ακόμα και στο Συνέδρο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Πρωθυπουργός δεν μας ενημέρωσε για κάποια τέτοια εξέλιξη, ούτε για την περιφερειακή ενότητα Φλόρινες, ούτε γενικά για τη Δυτική Μακεδονία, αναφορικά με το τι μέλη γενέσει το θέμα της ΔΕΙ. Εγώ σήμερα θέλω να ρωτήσω εσάς κ. Περιφαρειάρχα, που έχετε δεσμευτεί και ενώπιον των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, ότι δεν θα επιτρέψετε την πόλη των ελληνικών μονάδων, έχετε μάλιστα πει ότι θα προβείτε ακόμα και σε παρέτηση, αν εκτός από τη σύγκληση του συντονιστικού οργάνου, έχετε σκοπό και πότε να προβείτε σε κάποια ενέργεια, η οποία θα είναι ικανή να αποτρέψει αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα για την περιοχή μας ή αν έχετε κάποια ενημέρωση από τον Αρμόδιο Υπουργό. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Παναγιωτίδου και σας ήταν και μέσα στο χρόνο, ευχαριστούμε. Και έτσι κατά αυτόν τον τρόπο πρέπει να γίνονται οι αναλύσεις των επερωτήσεων και να εκφράζονται οι ομιλητές. Ευχαριστώ. Κύριε Περφυρειάρχα, έχετε τον λόγο. Ναι, να ευχαριστήσω την κυρία Παναγιωτίδου για την ερώτηση. Ουσιαστικά, έχει κάνει μια αναδρομή των γεγονότων που εξελίσσονται και αυτή την περίοδο. Οι συζητήσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε και ενημερωνόμαστε και εμείς, όπως πιστεύουν και η κ. Παναγιωτίδου, που έκανε επίκληση δημοσιευμάτων και τοποθετήσεων ανθρώπων που εμπλέκονται στο κομμάτι της ενέργειας, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και οι ίδιοι ιδεοί, με τις τοποθετήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς αυτή την κατεύθυνση που περιέγραψε. Δηλαδή, γίνονται οι συζητήσεις, η αποεπένδυση να υπάρξει για μονάδες που ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα της Φλόρινας και με τα συγκεκριμένα ορυχεία. Εκεί η εκτίμηση γίνεται ότι είναι ένα 36% γιατί μετρεύεται πλέον η θερμογόνος δύναμη των κοιτασμάτων. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό, αλλά η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αποτυπωθούν έτσι όπως τα θέλαν κάποιοι, διότι θα πρέπει πρωτίστως να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, τι κατέχει, όταν πιέζεται μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια να κλείσει μονάδες που δεν δίδονται οι παρατάσεις των ορών και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε κάνει και εμείς προσπάθειες και επιμένουμε σε αυτό και με επιστολές μας προς την ερμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσιος αλλά και σε όλα τα επίπεδα, να δοθεί αυτή η παράταση των ορώων λειτουργίας και στην καρδιά και στο αμύντεο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι θετικό ως εξέλιξη, ως απάντηση, έχει τεθεί το θέμα και στο αναπτυξιακό συνέδριο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά επανάληψη και στον κ. Σταθάκη. Άρα λοιπόν, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μονάδα 5 στην Πτολεμαϊδα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, το τι πραγματικά κατέχει η ιδέα και τι θα κατέχει, μετά το 2019-2020, η εκτίμηση που γίνεται από εμπειρογνώμονες και από πλευράς της ΔΕΙ, είναι ότι μέχρι το 2020, μέχρι το 2021, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία από επένδυση. Είναι μια συζήτηση όμως, η οποία είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν τα market tests που και εσείς περιγράψατε για το Νοεύριο, αλλά νομίζω για να πας σε market test, θα πρέπει πρώτα να έχεις ολοκληρώσει αυτή τη συζήτηση, η οποία έχει πάρα πολλά ερωτηματικά και ένα εξ' αυτόν, ίσως και όλα τα ερωτηματικά, τα ανέπτυξα με την τοποθέτησή μου. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η δέσμευσή μας. Είπαμε και συνεχίζουμε να το λέμε σε όλους τους τόνους, με όποιους συζητάμε και προτίσσεως απευθυνόμενοι στην κοινωνία, ότι για εμάς τα νερά και ενέργεια είναι δημόσια εργαθά και δεν θα δεχτούμε σε καμία των περιπτώσεων να υπάρξει εκποίηση του δημοσίου πλούτου. Τα νερά και ενέργεια πρέπει να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη. Προχωρούμε στα θέματα. Επειδή φάγαμε αρκετό χρόνο με την πρώτη επερώτηση, θέλω κύριε Βόσδου να είστε συγκεκριμένος σε τρία λεπτά. Θέλω μία δέσμεση να επαναλάβει ο Περιφερειάρχης. Στα χέρια σας. Η επερώτηση την οποία κατέθασα και δεν θα την αναπτύξω, αλλά αναφερότανε στη χρηματοδότηση των κτυριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δεντικής Μακεδονίας στη Φλόρινα. Και ζητούσα από τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση πρόσκλησης μέσα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Με πληροφόρησαν σήμερα το πρωί με έγγραφο το οποίο πήρα ότι βγήκε η σχετική πρόσκληση. Επίσης, δημιουργήθηκε η σχετική πρόσκληση. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υπήρξα από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. θέλω να τονίσω ότι στη δική μου γνώση και συνείδηση είναι το σημαντικότερο έργο προστασίας όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Γιατί η ασφάλεια και ο κατά το δυνατό έλεγχος της φύσης και η ανάσχυση διαφόρων επικίνδυνων φαινομένων, είτε φυσικών, είτε που προκαλούνται τεχνητά όπως οι φωτιές που είχαν μπει στην περιοχή και η καταστροφή που είχε γίνει πριν από περίπου μια δεκαετία με τους εμπρισμούς και τα σχετικά θέτησε κίνδυνο όλη την ευστάθεια της πατρίδας μας. Και ενώ την λειτουργία του φράγματος πολυφήτου, του υδρολεκτικού σταθμού, την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, την άρδευση της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την ασφάλεια υδροδότησης όλων των λιγνητικών μονάδων ζητικής Μακεδονίας πριν της μελήτης. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτα και αγωνιστήκαμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρώσεις μελέτες και να υπάρχει στο σχεδιασμό του ΠΕΠ η χρηματοδότηση με προτεύοντα στόχο αυτό το έργο γιατί θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο έργο αντιπλημερικής προστασίας με τα φαινόμενα του Θολόλακα τα οποία δεν έχουν εξηγηθεί επιστήμονικά όπως ξέρετε είναι από τα φαινόμενα τα οποία δεν έχουν δώσει σε παγκόσμιο επίπεδο επιστήμονες απάντηση. Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο πρώτης προτεραιότητας για μας αλλά πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα για λόγους εθνικής ασφαλείας και ενεργειακής επάρκειας. Να ενημερώσω εδεικτικά ότι όταν είχαμε τις φωτιές, η στόχευση των εμπριστών ήταν να προκληθούν κατολιστήσεις για να δημιουργηθεί πρόβλημα σε σχέση με όλο αυτό το πλέγμα που σας ανέφερα και μάλιστα τότε είχαμε ζητήσει ως νομαρχαιική αυτοδιοίκηση Κοζάνης για να ανασχέσουμε αυτό το φαινόμενο ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στα δικασία που είναι σε εξέλιξη τώρα και ο τότε υφυπουργός Γεωργίας ο κ. Κυλτίδης μας είχε χρηματοδοτήσει άμεσα με 1,5 εκατομμύρια ευρώ που κάναμε άμεσα δενθροφυτεύση στην περιοχή για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να μην υπάρξει πρόβλημα. Θεωρώ Γεωργία και το λέω συμπληρωματικά στον προβληματισμό που έθεσες ότι είναι το σημαντικότερο έργο όχι της Δυτικής Μακεδονίας, της Ελλάδας. Δηλαδή, αν υπήρχε κατά τη γνώμη μου ένα έργο που έπρεπε να εντάξουμε, αν είχαμε χρήματα μόνο για αυτό, θα έπρεπε να είναι ασυστητή αυτό. Ευχαριστούμε τον κύριο Δακή. Βέβαια, εγώ και ο κύριος Μαργαρίτης από την περιοχή εκεί έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λέμε ναι, οπωσδήποτε. Κύριε Γρύβα. Υποψήφιος δήμαρχος. Ελάτε κύριε Γρύβα. Κύριε Γρύβα, συγγνώμη. Αρχίστε. Εγώ θα αναφερθώ μονάχα για την περιοχή της Κοζάνης. Ναι. Θα αναφερθώ μονάχα για την περιοχή της Κοζάνης. Η πόλη, η Δυτική Μακεδονία, δεν με αφορά οπότε δεν μπορώ να απαντήσω. Βάζω, η περιοχή της Κοζάνης. Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ότι είναι το σοβαρότερο, αλλά βλέπω ότι είναι το σοβαρότερο. Βάζω, η περιοχή της Κοζάνης. Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ότι είναι το σοβαρότερο, αλλά βεβαίως. Υπάρχει προγραμματισμός και βεβαίως υπάρχει προγραμματισμός. Είναι αυτό που είπε ο κ. Ζουτακής. Έχουμε προτεραιότητες, διότι όλη η αντιπροημική προσθεσία του νομού Κοζάνης, όπου έχουμε εντοπίσει, χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά. Είναι αδύνατο να βρεθούν τόσα λεφτά. Θα σας φέρω μόνο να έχω ένα παράδειγμα. Πέρα από το Θολόλακα, το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι η αντιπροημική προσθεσία της δικής ορδέας. Προϋποργισμός περίπου στα 10 εκατομμύρια. Διοικική ορδέα. Υπάρχει, ύστερα, το πρόβλημα του Σολού. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχει προγραμματισμός, αλλά η ιεράρχηση έγινε έτσι. Για ένα άλλο σκοπό. Γιατί μέχρι τώρα εμείς κάναμε τα καταθέσεις στα 4.200. Γιατί? Διότι όχι ότι δεν είχαμε λάβει και το υπόλοιο το πεδικνό το κομμάτι μέχρι τον Ταμιευθύρα, τον Ελλαρίωνα, αλλά τα είχαμε συνδυάσει έτσι ο κ. Δακίσου και ο κ. Σόβος το γνωρίζουν. Αυτό το υπόλοιπο το κομμάτι θα το εντάξουμε στα έργα Σημαία. Αλλάξαν οι χρηματοδοτήσεις μετά. Και τώρα σήμερα τους συμπεριλαμβάνουμε γι' αυτό για να τελειώνουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη στον παιδινό τμήμα. Όσον αφορά για το ορεινό. Για το ορεινό τμήμα όπως συμβουλίζεται είναι υπέθυνο το δασαρχείο. Αποκυνδρομένη διοίκηση. Ήδη από το 1911 για να πάρουμε τις παραδοχές. Συνειδητοίκαμε με το Αριστοτέλη Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπου η υπηρεσία, το πανεπιστήμιο που ασχολείται με τα δάση, μας έκανε ο κ. Στεφανίδης συγκεκριμένα. Μας κατέδισε μελέτες, προμελέτες, όπου λάβαμε αυτές τις παραδοχές αυτές. Είναι στη διάθεση αλλά είναι ένα άλλο θέμα που θα μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτά ήθελα να καταθέσω. Κύριε Γρύβα, να ρωτήσω κάτι πριν κατεβείτε. Μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο από την εμπειρία σας, θα ξέρετε. Αυτό που λέτε, η υποβολή στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, επειδή είχαμε περάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την προθύστερη αυτή απόφαση για τα 4 200, μήπως έπρεπε να το πούμε το θέμα τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι συνολικά μαζί. Είναι τέταρτο κομμάτι, οπότε πάει ξεχωριστά στους θάρους. Εντάξει, εντάξει. Ο κύριος Πακεντάς. Ευχαριστούμε κύριε Γρύβα. Συμπληρωματικά, μόνο να πω ότι ήδη ολοκληρώνονται παράδειγμα για τη δική ορδέα, οι μελέτες οι οποίες εκπονούνται σε επίπεδο προμελετών για το τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει στην περιοχή, σε συνεργασία με την ANGO και τον ΙΕΤΟ και θα έρθουν σύντομα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, Γεωργία, που λες, και τον ανέφερε... Ποια είναι τις ενότητες, αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί για την πιέψωμα του Βοζάνης ξέρω ότι υπάρχει. Θα μου επιτρέψετε να μείνω σε αυτό που είπα. Να πω μόνο και να προσθέσω ότι ο Θολόλακας έχει ένα πλημμυρικό φαινόμενο 100 ετών, κύριε Διεφυντάν, θυμάμαι καλά, περίπου, περιοδικής διάρκειας, γύρω στα 100 χρόνια, λοιπόν, που σε λίγο συμπληρώνεται. Πρέπει λοιπόν, για λόγους που εκτίμησε η επιδυσσία, να είμαστε όσο πιο συνεπείς χρειάζεται στα έργα που χρειάζεται να γίνουν, γιατί ξαφνικά είναι και τα εδάφη εκεί που είναι σαθρά και έχουν μια τάση για αυτό το πράγμα, να φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, τουλάχιστον από πλευρά μας, για να μην δούμε φαινόμενα που βλέπουμε μόνο στη τηλεόραση. Τίποτα περισσότερο, ευχαριστώ. Κύριε Πλακετά, πάμε στην ψηφοφορία. Ομόφωνα, Γεωργία. Ομόφωνα, ευχαριστώ. Πάμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης, κύριοι συνάδελφοι. Είναι 16 θέματα. Πρόεδρα, λίγο θέλω να κάνω μια δήλωση πριν συνεχίσουμε με τα ημερήσιας. Πριν ολοκληρώσουμε τα εκτός ημερήσιας, τι γίνεται? Όχι, πριν ξεκινήσουμε τα κανονικά. Θέλω να κάνω μια δήλωση. Ψάχνοντας το email μου για το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα θέματα, έπεσα στο αντίληψή μου ένα email που στέλνεται από τη Γραμματεία του Υπορυφερικού Συμβουλίου αφορά το Μέσο Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών. Και μάλιστα είναι περιορισμένης χρήσης και επίγον χαρακτηρισμένο. Αφορά στις επισκέψεις εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρημαία. Σας άκουσα, αφορά στις... Στις επισκέψεις εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρημαία. Δεν ξέρω αν το διαβάσετε όλοι. Ναι, ναι, το πήρατε. Εγώ δεν το έχω υποψηφίσει, κύριε Τουριανί. Σεοδισμένα σημεία δεν το διαβάζω. Αυτό το έγραφο μας έχει αποσταλεί κατόπι λέγει σχετικής οχλήσεως από την εδώ Πρεσβεία της Ουκρανίας. Μετά από αυτή την όχληση επιμέλως της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα και αφού μας απογορεύει ορισμένα πράγματα, καταλήγει στο ότι πιθανή η επίσκεψή μας μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωπικά, ειδικά, οικονομικά και άλλα περιοριστικά μέτρα. Θεωρώ και δηλώνω ότι η συμπεριφορά αυτή της πραξικοποματικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχουν νεοναζιστικά μορφώματα και στη δράση των ναζί του δεξιού τομέα συνειστά μια πράξη τρομοκράτησης των θεσμικών παραγώνων της χώρας μας. Φανταστείτε τι πρόκειται να πάθει ένας απλός πολίτης που δεν έχει ένα θεσμικό ρόλο και δεν ξέρω πώς ενημερώνουν οι απλοί πολίτες. Και θεωρώ επίσης τελειώνοντας ότι το κείμενο αυτό, η επιστολή αυτή, πρέπει να επιστραφεί σαν απαράδεικτη στον Αποστολέα. Μου λένε από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι αυτό ήταν από τη Γραμματεία του Περιφερειάρχη. Και μετολή να προοδηθεί σ' όλους τους Περιφερειακού Συμβούλους. Εγώ προτείνω να επιστραφεί. Το διάβασαν οι περισσότεροι συνάδελφοι, το διάβασαν. Ναι, η πρόταση δικά μου είναι να επιστραφεί σαν απαράδεικτη. Και φυσικά δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε έτσι. Ο κύριος Αντιπρόεδρος έχει το λόγο. Πες, Γιάννη. Όχι, εγώ το διάβασα. Δεν ξέρω, δεν έκανα την προσέγγιση που κάνει ο κύριος Αντονιάδης. Το διάβασα στα γρήγορα, έτσι, για να είμαι ειλικρινής. Για να είμαι ειλικρινής, μάλλον. Και το εξέλαβα ότι είναι ένας οδικός χάρτης, μάλλον οδηγίες, όταν θέλει κανείς να πάει στην Ουκρανία, από πού μπορεί να πάει και ποιες... Στην Κρυμιά, ναι. Και ποιες αυτές οι διόδους του... Περισσότερο για ενημέρωση, για να αποφύγουμε τυχόν μπερδέματα. Έτσι το κατάλαβα, ας πούμε, μπορεί να κάνω λόθος. Ο κύριος Αντονιάδης είπε να το επιστρέψουμε πού, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το δικό μας? Αυτό ήρθε από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας πούμε, στο Υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέφει. Δεν ξέρω, Γιώργο, αν έχουμε τώρα τέτοια αρμοδιότητα να επιστρέψουμε ένα έγγραφο, το οποίο στάλθηκε. Αυτό το έγγραφο τρομοκρατεί, ουσιαστικά, τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας. Τρομοκρατεί! Και στο κάτω-κάτω δεν χρωστάμε τίποτα στην Ουκρανία, γιατί δεν είναι ούτε στο Νάδο, δεν είναι από το Παϊκένιο στο κάτω-κάτω, αλλά από το Παϊκένιο στο κάτω-κάτω, από το Παϊκένιο, από το Παϊκένιο, από το Παϊκένιο, από το Παϊκένιο. Αυτό το έγγραφο τρομοκρατεί, ουσιαστικά, και είναι τρομοκρατεί από μια πράξη κουρματική κυβέρνηση και από ναζί. Νομίζω, κύριοι συνάδελφοι, όλοι έχετε εμπειρία, άρα ξέρετε τι να κάνετε από εκεί έπειτα. Με πρώτο θέμα, την τροποποίηση του προπολογισμού που αναφέρθηκα πιο μπροστά, ότι αυτή η τροποποίηση θα είναι προθύστερη της τροποποίησης που ήρθε εκτός ημερίσια σας διάταξη στο θέμα. Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, νομίζω ομόφωνα. Ομόφωνα, κυρίες συνάδελφοι, το πρώτο θέμα ημερίσια σας, ομόφωνα. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Έτοιμα έκδοσης απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο δημοπράτηση του έργου συντήρησης Εθνικού Οδικού Δικτύου ΠΕΚΟΖΑΝΙΣ, αρμοδιότητας ΔΕΤΕΦΕΠΣΛΟΝ της ΕΔΡΑΣ, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έτους 2017, προπολογισμού 6 εκατομμύρια με VPA 24%. Η πρόσκληση που σας έχει σταλεί και το θέμα λέει με ανοιχτό διαγωνισμό, απλά να συμπληρώσουμε για να γραφεί και η απόβαση με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Έτσι δεν είναι κύριε Αναγρός του. Με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Πλέον όλοι οι διαγωνισμοί γίνονται ηλεκτρονικοί. Για να το γράψουμε και στην απόφαση. Ζητώ την έκλυση του σώματος. Κύριε Δακή, για το δεύτερο θέμα, θέλετε κάποιες εξηγήσεις από τον κύριο Αναγρός στα 6 εκατομμύρια της συντήρησης των δρόμων. Με τι συντήρηση? Είναι συντήρηση. Με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Απλά έτσι. Η κυρία Ζημελιάδου, κύριε Β, ομόφωνα, με ηλεκτρονικό, ναι. Όχι ηλεκτρικό. Και το ίδιο... Με ηλεκτρονικό. Και το... Όχι. Απλά να γραφείτε στην απόφαση. Και το τρίτο θέμα, έτοιμα έκδοσης απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο δημοπράτης του έργου συντήρησης εθνικού οδικού δικτύου της ΠΕ Καστοριάς, αρμοδιότητας πάλι της έδρας του έτους 2017, προϋπολογισμού 1 εκατομμύριο με VPI 24% και αυτό με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, έτσι. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο τέταρτο θέμα. Προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για τα τμήματα 1 Κοζάνη, 6 Σέρβια και στην ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση με δημοσίευση της προκήρυξης για το τμήμα 4 Κορομιλιά για την ανάθεση συμβάσεων της υπηρεσίας παροχή υπηρεσιών αποχειονισμού περίοδο 2017-2018 στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τα άλλα, κύριε Αναγρός, του βγήκαν με δημοπρασία. Απλά από το ΕΣΙΔΕΕΣ μας ήρθε ότι μπορούμε με διαπραγμάτευση, γιατί κηρύχτηκε άγωνος ο διαγωνισμός, το τμήμα της Κοζάνης και των Σερβίων, αλλά το τμήμα της Κορομιλιάς με διαπραγμάτευση, με δημοσίευση, με ανταγωνιστική διαδικασία. Θέλει κάποιος συνάδελος κάποια διαφυκρινιστική ερώτηση. Και πέρυσι με διαπραγμάτευση έγινε. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, κύριε Αναγρός του. Αν θέλετε τη βοήθεια, είμαστε παρόντες. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Αφορά και τα Σέρβια Βελεβεντό. Κακώς ο κύριος Αναγρός του έγραψε μόνο Σέρβια. Σέρβια Βελεβεντό. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Τελειώνουμε, κύριε Εμπύρο. Πάμε στο θέμα, κύριοι συνάδελφοι. Λίγο την κατανοησία σας, θα τελειώσουμε γρήγορα, κύριε Τσότσο. Πάμε στο πέμπτο θέμα, έγκριση του τρόπου. Κύριε Τσότσο, ενοχλείτε. Έγκριση του τρόπου δημοπράττησης για το έργο αντικατάστασης κρομμώνωσης δώματος του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης. Προπολογισμός 50.500 με V.P.A., με συνοπτικό διαγωνισμό, λέει ο κύριος Πλακεντάς. Και είναι και χρήματα, κύριε πρόεδρε. Είναι χρήματα τα οποία έρχονται από το Ταχδίκ, έτσι δεν βάρινουν... Δεν είναι ευκά μας, έρχονται από κάτω. Ομόφωνα. Πάμε στο έκτο, κύριε Τσότσο. Παρακαλώ. Τα χρήματα είναι από το Ταχδίκ, είναι από το Ταμείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εμείς απλά θα επιβλέψουμε και θα βοηθήσουμε στη διαδικασία. Και τη μελέτη που κάνουμε. Έξι, έγκριση σύναπσης προγραμματικής ύβασης για την εκτέλεση έργου επισκευή κυκλοφοριακών κόβων Περδίκα. Προγραμματικής ύβασης επομένως με τον Δήμο Εορδέας, 160.000 ευρώ για τους φανωστάτες στον Περδίκα. Είναι γνωστό και όλα τα φανάρια εντός του οικισμού του Περδίκα, που είναι ουσιαστικά παλιά Εθνική Οδός Κοζάνης, το Λεμαϊδας, Φλόρινα, και είναι κατεστραμμένα εδώ και καιρό. Έχει γίνει η μελέτη και ζητάμε την λήψη της προγραμματικής ύβασης με τον Δήμο Εορδέας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα έως και το τέλος του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Προκειμένου να προχωρήσουμε την επισκευή των συμματοδοτών που υπάρχουν από την αρχή του Περδίκα, πηγαίνοντας προς τα όρια της περιφερειακής ενότητας στο δρόμο με Φλόρινα. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 12ο θέμα. Ορισμός εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας Αναπτυξιακή Καστοριάς, Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, από τον κ. Αδαμόπλου, εισηγείται στην Αναπτυξιακή Καστοριάς, Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, να μετέχει ο αντιπερφέραγας της Καστοριάς, ο κ. Σωτήρης Αδαμόπλος. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ο ορισμός εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση της Ανκάς, πώς τη λένε. Ομόφωνα. Πάμε στο 13ο θέμα. Ισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Τροποποίησης της Ευπαρρύθμισης 117-17 απόφασης, περί τρόπου εκτέλεσης διαγωνισμού της υπηρεσίας, αποτύπωσης, σχεδιασμός και λοποίησης, κατακρίμησης, του επικίνδυνου βραχόδου σόγκου της εψελόν ομικρον νεστορίου Πεύκου 7 χιλιόμετρο από το νεστόριο, με χρήση εκκληκτικών λιλών. Ο κ. Αδαμόπλος προτείνει με ανοιχτό τακτικό διαγωνισμό, λόγω του τρόπου που άναξε, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, και δεν μπορούσε να γίνει με προσφορές. Άρα πρέπει να γίνει με ανοιχτό τακτικό διαγωνισμό. Κύριε Πρόεδρε, προτείνει λάθος καντός. Σε συνοπτικό διαγωνισμό. Συγγνώμη, εγώ έκανα λάθος. Άρα, τροποποιείται η απόφαση αντί με ανοιχτό τακτικό διαγωνισμό, με συνοπτικό διαγωνισμό. Κύριε Δακί, ομόφωνα. Πάμε στο 14, πάλι από την Καστοριά, εκκρεμοδικία τριών αγωγών για ενδοδικαστική συμπεριβαστική επίλυση. Είναι μια παλιά υπόθεση, η οποία είναι στα δικαστήρια και ζητείται από την Πιέψινο Καστοριάς. Έχει έρθει το θέμα και στην Οικονομική Επιτροπή, έτσι δεν είναι, κύριε Σαβόπουλε, το θέμα με την εξοδικαστική αυτή συμπεριβαστική επίλυση. Πέρασε η Οικονομική Επιτροπή, κυρία Καρυπίδου, αποφασίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, κύριοι συνάδελφοι, να πληρωθούν οι τόκοι, το μικρό το ποσό και επειδή η απέτηση είναι 81.443,54 ευρώ, η Οικονομική Επιτροπή το έστειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να αποφασίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να πληρωθεί αυτή η απέτηση από τον κύριο Γούσα, αν θυμάμαι καλά. Και την αγωγή, βέβαια, και τη γάμμα αγωγή της κυρίας Κουκίδου για την καταβολή ποσού 42.295 ευρώ, για την καταβολή των τόκων αποχλήσεως και να οριστεί ο δικηγόρος της ΠΕΠΣΝΟ Καστοριάς για να κάνει το συμβιβασμό για τους τόκους. Ναι, κυρία Παναγιωτιδού. Υπάρχει γνωμοδότηση δικηγόρου υπέρ του συμβιβασμού? Ναι, είναι του, πώς το λέτε, του δικηγόρου, ο κύριος Μποσχάκης. Ομόφωνα, ναι, είναι κάποιος άλλος, ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Θέλω λίγο να ρωτήσω, επειδή τα ποσά που, εδώ είναι τρεις υποθέσεις, αυτές είναι υποθέσεις της πρώην ομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καστοριάς. Έτσι ακριβώς. Τα ποσά, επειδή τα ποσά στα οποία αναφέρονται οι εκκρεμότητες, στο Μ1 είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το δε άλλα της Οικονομικής Επιτροπής. Ναι. Η Οικονομική Επιτροπή τι απόφαση πήρε για αυτά που είναι δική της αρμοδιότητας και προφανώς εμείς αρμοδιότητα έχουμε μόνο για το 1. Να στο διαβάσω. Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα. Για την αγωγή του ποσού του 81 433,54 ευρώ, απαιτείται να γίνεται αναγνώριση της απέδεισης με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και συνεπώς παραπέμπει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το ποσό των 19.026,89 ευρώ, εγκρίνει την αναγνώριση με σκοπό την κατάργηση της δίκης, ως προς αυτό με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Για τις καταβολές των τόκων των άλλων δυο ποσών, να γίνει συμβιβασμός για καταβολή υπολογιζόμενων των τόκων από τις οχλήσεις και όχι από τις εκκρίσεις στον λογαριασμό κατά εφορμογή του επιτοκίου, όπως προσδιορίζεται από το Προεδρικό Διάδραμα 166. Να συμφωνηθεί εξόφληση των τόκων με προθεσμία. Δεύτερον, β για την β αγωγή κούστα κατά περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, να μην υπάρξει συμβιβασμός προκειμένου να κριθεί δικαστικά η απέτηση. Τρίτον, για τη γ αγωγή κοκίδου κατά περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίνει την αναγνώριση της απέτησης α για την καταβολή ποσού 42,295 ευρώ και β για την καταβολή των τόκων από τις οχλήσεις κατά εφορμογή του επιτοκίου, του νόμου κλπ. Δεύτερον, β για την β αγωγή κούστα κατά περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίνει την αναγνώριση της απέτησης α για την καταβολή ποσού 42,295 ευρώ και β για την καταβολή των τόκων από τις οχλήσεις κατά περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίνει την αναγνώριση της απέτησης α για την καταβολή ποσού 42,295 ευρώ και β για την καταβολή των τόκων από τις οχλήσεις κατά περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίνει την αναγνώριση της απέτησης α για την καταβολή ποσού 42 Έχουν γίνει τα έργα. Τώρα, όσον αφορά το β θέμα της απόφασης Οικονομικής Επιτροπής, που λέει να συνεχιστεί η δίκη, θεωρώ ότι είναι λαθεμένο. Γιατί? Διότι στην εισήγηση που μας απεστάλλει από τον κ. Αδαμμόπουλου, λέει ότι αυτό είχε εγκριθεί από τη διευθύνουσα υπηρεσία, το ποσό των 12.209 κλμ και δεν πληρώθηκε, διότι όταν πήγε στην υπηρεσία διομοσιονομικού ελέγχου της Καστοριάς Πώς το ξέρετε το ποσό, γιατί δεν το γράφει? Το γράφει εδώ, στην εισήγηση που έχουμε. Για τη βιταγωγία Κούστα, λέει ότι είναι επικύρωση. Τα γράφει τα ποσά, άσχατα με το ποσό. Ας μην αναφέρουμε το ποσό, εδώ πέρα λέει στην εισήγηση που έχουμε ότι ο λόγος για τον οποίον δεν πληρώθηκε είναι γιατί ο ετών, ο ανάδοχος του έργου τότε, δεν είχε καταθέσει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας στην υπηρεσία διομοσιονομικού ελέγχου. Επομένως, είναι ένα έργο που έγινε, μπορεί ο άνθρωπος να έχει κάποια δυσκολία, να μην μπορούσε τότε να έχει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού, για ποιον λόγο να πάμε σε δίκη. Δηλαδή, δεν είναι λογικό. Και τώρα, κύριε Δακή, άμα δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, πάει πέρα να σκάξει. Άλλο αυτό το θέμα. Δίκη γιατί να κάνουμε. Ο άνθρωπος πήγε, προσέφυγε, επειδή είναι θέμα ουσίας του εφετιώτου διοικητικού, διαφορά ουσίας, και ζητάει να πάρει τα χρήματα του. Προφανώς, έχει ασφαλιστική ενημερότητα για να προσφύγει στο δικαστήριο πλέον. Επομένως, θεωρώ ότι η απόφαση οικονομικής επιτροπής είναι τελείως λάθος. Εν αντιθέσει με αυτό, στο τρίτο κομμάτι, που εγώ είμαι υπέρ του να πληρωθεί και το τρίτο, που λέει αγουγή Κουκίδου και λοιπά, ο λογαριασμός αυτός εγκρίθηκε και δεν πληρώθηκε μετά από τον έλεγχο της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου Καστοριάς, που θεώρησε άκυρη τη διενέργεια του διαγωνισμού. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν πληρώθηκε. Επομένως, παίρνουμε τώρα στην οικονομική επιτροπή μια απόφαση να μην πληρώσουμε ένα έργο γιατί ο άνθρωπος δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα και λέμε να πληρώσουμε το άλλο και να τα επικυρώσει του περιφερειακού συμβούλου χωρίς να έχει την υποχρέωση αργμοδιώτητας. Κατ' αρχήν εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ποιος ο λόγος απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, εφόσον αποφάσισε σε κατανόμων, όπως έχει δικαίωμα, η οικονομική επιτροπή. Κύριε Σαβόπουλε. Αλλά εφόσον θέλετε να πάρουμε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αν συμφωνούν οι συνάδελφοι, εγώ το θεωρώ περιττό, πιστεύω ότι η δεύτερη απόφαση πρέπει να ανατραπεί, είναι τελείως λαθεμένη, θα πρέπει και σε αυτή να μην υπάρξει δίκη. Για περισσότερες διακρινήσεις, γιατί εσείς το ψηφίσατε εκεί και να ρωτήσω και την κυρία Καρυπίδου. Λίγο σας παρακαλώ. Κύριε Κεφαλιά, αυτό που είπε και η κυρία Παναγιωτήδου, δεν ξέρω, υπάρχει γραφτή σύγχυση του κ. Μοσχάκη, δεν πρέπει να υπάρχει. Αν δεν υπάρχει να αναβληθεί το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Μπορεί να υπάρχει σύμφωνη γνώμη, αλλά γραφτή σύγχυση σε χωριστή. Υπάρχει γνωμοδότηση του κ. Μοσχάκη στην οικονομική επιτροπή. Η οποία τι λέει? Τι λέει η Μαρία. Και για ποιο λόγο να γίνει η δεύτερη δίκη, όταν δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το ποσό και απλώς ο άνθρωπος δεν έχει έπραξει το ποσό, λόγω έλειψης ασφαλιστικής ενημερώτησης. Λοιπόν, παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε να αναβληθεί, να μας κατατεθεί η εισήγηση του κ. Μοσχάκη και να δούμε στο αμέσιο σε επόμενο συμβούλιο που θα γίνει άμεσα. Εμείς δεν είχαμε διαφωνία όσον αφορά την εισήγηση της υπηρεσίας και για πώς παράγοντας. Βέβαια στην εισήγηση, αυτό που θα ρωτήσω εγώ στην οικονομική επιτροπή, πέρα από το ότι ήμασταν με αρχόδη για πόσο άλλο άνωτο περίπτω, δεν θυμάμαι πώς. Το 1945. Το 1945, ναι. Λέω ότι για την περίπτωση της Κουκίδου, αν προσέξετε κύριε Κυμαγέα, όταν ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα να συμβιβαστείς χωρίς να πας στο δικαστήριο ή πολλή στιγμή, θα πηγαίνεις μια διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση τι λέει, είχαμε πει ότι θα το δούμε σε γνέο, δηλαδή που θα έρθαμε πάλι με νέο θέμα του ή στην οικονομική επιτροπή, ναι. Συμβιβαζόμαστε, για το κεφάλαιο δεν το συζητούμε. Εκεί πέρα η όπλυση ήταν το 2014 της κυρίας Κουκίδου, ιστατική ενίσχυση για το χωριστάσιο της συμπεριοχής πάνω στις Ομώνες. Αλλά για τους τόκους, αν προσέξετε, δεν αναφέρεται τι σημαίνει η συμβιβασμός. Συμβάζομαι εγώ με την κυρία Κουκίδου, λέω δεν θα πας στο δικαστήριο, θα σου πληρώσω το κεφάλαιο, αλλά κάνεις μια κατακύρη συμπορία στους τόκους. Γιατί άμα δεν γερδίσουμε τίποτε από τους τόκους, γιατί να μην πάρουμε στο δικαστήριο. Αν είχε ασφαλιστική ενημερώτητα τότε, θα πληρωνόταν. Αυτός τώρα απαιτεί τους τόκους από εκείνο το χρονικό διάστημα και εκεί είναι και η διαφωνία μας. Δηλαδή πάμε την υπόθεση στο δικαστήριο, μόνο για τους τόκους. Και αυτό πάλι δεν είναι κατανοητό. Δέστε λίγο το γάμα της κυρίας Κουκίδου, το ποσό το τόκου τα φύγει καινό. Δεν ξέρω αν είναι αυτό σωστό και δεν θυμάμαι τώρα κυρία Καρυπίδου, λέω ότι υπήρχε, ξέρω ότι ο κύριος Μοσχάκης γιατί σε συνονιώσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες φαίνεται ας πούμε καταλυτικά να παίζει ρόλο όσον αφορά αυτής της γνωμοδότης, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει έγγραφη. Αλλά και να υπάρχει έγγραφη κυρία Καρυπίδου το σημείο που έρθει το θέμα σήμερα των 82.000 στον Περιφερειακό Συμβούλιο μιας και η Οικονομική Επιτροπή ήταν αναρμόδια. Λογικά θα πρέπει ο κύριος Μοσχάκης να κάνει εκ νέου γνωμοδότηση προς τον Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα των 82.000, γιατί η γνωμοδότησή τους προς την Οικονομική Επιτροπή προφανώς είναι κάτι διαφορετικό. Πάντως είναι παλιές υποθέσεις για ενημέρωση του σώματος, είναι υποθέσεις που είχαν γίνει από την Ομαρκιακή Αυτοδιοίκηση του κ. Λιάτζη στο τελευταίο εξάμινο της θητείας του 2010. Κάθε ανομάρχιστο τότε να προλάβει τους χρόνους για να κάνει το κτίριο όσον αφορά την υποδομή για το Πανεπιστήμιο, γίνονται και κάποιες ενέργειες βιαστικές. Και μάλιστα η χρηματοδότηση της δεύτερης δημοπρασίας έγινε χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ στις αντίστοιχες πιστώσεις. Εγώ απλά, κύριε Πρόεδρε... Κύπλος τώρα, γιατί ο άνθρωπος από ο Λουμπάνκου δεν μπορούσε να έρθει. Εγώ, για να ξεμπλοκάρω λίγο την ιστορία, κύριε Σαβόπουλε, να πούμε ότι δεχόμαστε την εισήγηση και για το βίτα θέμα για την αγωγή του Κούστα που λέει να μην υπάρξει συμβιβασμός, να το εξετάσουμε εκ νέου. Κύριε Πρόεδρε, εφόσον η Οικονομική Επιτροπή πήρε αυτή την απόφαση για τους στόχους αυτούς, γιατί θεωρείται ότι το σκεπτικό της ήταν ότι δεν ήταν η πετιότητα της υπηρεσίας, αλλά η πετιότητα του αναδόχου, δεν έχουμε λόγο να διαφοροποιηθούμε. Εφόσον αυτό είναι το σκεπτικό, δεν έχουμε λόγο να διαφοροποιηθούμε. Επειδή θέσατε θέμα για το βίτα, γιατί για το βίτα δεν γίνεται συμβιβασμός. Ο κύριος Σαβόπουλος μας εξήγησε ότι η Οικονομική Επιτροπή πήρε αυτή την απόφαση γιατί το χρονικό διάστημα από την πιστοποίηση των εργασιών μέχρι την πληρωμή, η καθυστέρηση που ήταν, η οποία ήταν γύρω στο ένα έτος περίπου, η πετιότητα της καθυστέρησης ήταν του αναδόχου, δεν ήταν της υπηρεσίας. Γι' αυτό και δεν δέχομαστε να πληρωθούν οι τόκοι. Άρα, εφόσον δεν θέλει, πάμε στο Δικαστήριο. Γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να πάει στο Δικαστήριο, κύριε Βάσο. Γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να πάει στο Δικαστήριο. Για ποιο λόγο έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο? Δεν έχει λόγο, εφόσον πήρε απόφαση οικονομική επιτροπή. Όχι, μόνο για το ένα έχει αντικείμενο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατά εισήγηση, θεωρώ ότι είναι περιτό που έρχεται. Κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο είπε και ο κ. Δακής, όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, αρμοδιώτητα δικιά μας είναι να πάρουμε απόφαση θετική ή αρνητική. Είναι το ποσό. Πώς αναφορά το δεύτερο, γίνεται μια μετακύληση της αρμοδιώτητας και της ευθύνης της Οικονομικής Επιτροπής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εδώ όμως... Μα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, κύριε συνάδελφε. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήρθε για τα 82.000. Αναφέρεται ότι για τα υπόλοιπα δύο έχει περάσει και για την Οικονομική Επιτροπή και έρχεται μόνο και τα 82.000. Ζητάει η Οικονομική Επιτροπή επικύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Επικύρωση για τα 82.000. Όχι, και για τα υπόλοιπα. Και για τα υπόλοιπα. Όχι, και ζητάει η επικύρωση. Και ζητάει η επικύρωση. Επικύρωση. Επικύρωση ζητάει και των άλλων αποφάσεων. Δεν μπορεί να ζητήσει για τις άλλες αποφάσεις. Επικύρωση είναι μετακύληση ευθυνών. Και αρμοδιότητας. Λοιπόν, από τη στιγμή που δεν έχουμε γνώση ποιά είναι τα ποσά, δεν μπορούν και να ρθούνε. Δεν έχει αρμοδιότητα το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής. Μόνον ως προς το πρώτο, ψηφίζουμε την εισήγηση του κ. Αδαμόπουλου. Και όσα αναφορά κ. Πρόεδρε, άμα επιτρέπετε λίγο, όσα αναφορά την τρίτη υπόθεση. Αναφέρετε στο πρώτο λογαριασμό. Εδώ δεν ξέρουμε, υπήρξε δεύτερος. Γιατί αν υπήρξε δεύτερος και πληρώθηκε, πένει άλλο ένα αερατουματικό. Δεν έχουμε αυτήν. Ναι, αλλά σας λέω τον απλό πλαγματισμό. Μιλάει για το πρώτο λογαριασμό. Αν πήγε δεύτερος λογαριασμός, υπόθεση κάνουμε. Αν πήγε δεύτερος λογαριασμός και πληρώθηκε, πένει πάλι ένα αερατουματικό. Υποθέτω ότι δεν υπάρχει δεύτερος λογαριασμός, γιατί λέει ότι η Περισσία Δημοσιονομικού Ελέγχου θεώρησε άκρυτη δενέργεια του εγωνισμού. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκή στοιχεία και το πιο σημαντικό, ότι δεν μπορούμε να επικυρώσουμε απόφαση της οικονομικής επιτροφής, η οποία ξεφύγει από το αντικείμενο του Επιτροπή. Η Οικονομική Επιτροπή πάντως έχω την εντύπωση ότι μετά άλλαξε... Η κυρία Καρυπίου σε κάποια φάση μας πήρε βάσο και είπε ότι και τα τρία θέματα να τα πάνε στον Περιφερειακό. Η Οικονομική Επιτροπή έχει το δικαίωμα, παρόλο που είναι αρμόδιο για κάποιο θέμα, να το παραπέψει στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Μισό λεπτό. Όχι, δεν είναι έτσι. Η Οικονομική Επιτροπή... Συγγνώμη, εάν η Οικονομική Επιτροπή... Αγκαιρώθηκε η απόφαση δική μας, επειδή η μία από τις τρεις περιπτώσεις ήμασταν αναρμόδη. Δεν ξέρω, κυρία Καρυπίου, δηλαδή... Σε όλον τον αριθμό. Είπε να πάμε και τα τρία θέματα στον Περιφερειακό. Όχι, είναι χωριστά θέματα. Η αρμουδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου μόνο για το πρώτο θέμα. Εφόσον πήρε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, δεν μπορεί να παραπέμφθει το θέμα. Πήρε απόφαση, ή δεν πήρε, ή πήρε. Κύριε Δακί, έχει δικαίωμα η Οικονομική Επιτροπή, το ξέρω αυτό, για κάποιο θέμα... Να μην πάρει απόφαση... Μπράβο! Να μην... Προσέξτε, λέει ο κύριος Πρόεδρε. Όχι. Μισό λεπτό. Να μην πάρει απόφαση και να το παραπέμψει. Εδώ λέει πήρε απόφαση και έρχεται και επικύρωση. Δεν υπάρχει αυτή η πράγματα. Πήρε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, ισχύει απόφαση οικονομικής πληροφορισμός μόνο για το πρώτο θέμα, εμείς ψηφίσουμε υπέρ. Αυτό το οποίο καταρρυνόμαστε. Κύριε Παναγιοντίδου. Για να βοηθήσω. Αν έχει πάρει όντως απόφαση η Οικονομική Επιτροπή για τα δύο, όντως δεν μπορεί να το φέρει η επικύρωση. Μπορεί να κάνει το εξής, μπορεί να πέχει εντελώς από τη λήψη απόφασης και λόγω σπουδαιότητας να το παραπέμψει στον περιφερειακό. Να μην έχει πάρει όμως καθόλου απόφαση, όχι να το φέρει η επικύρωση. Αν έχει λάβει απόφαση, τα δύο δεν μπορούμε να τα εγκρίνουμε. Και στο τέλος όμως, κυρία Καρυπίδου, εκείνο που έχουν έσταση συναδελφή είναι αυτό που λέει, παραπέμπει την απόφαση στον περιφερειακό σύμβουλο ως προς το α λόγω αρμοδιότητας, σωστά και ως προς το β και γ για επικύρωση. Να επικυρώσουμε εμείς την απόφασή σας της Οικονομικής Επιτροπής λόγω σπουδαιότητας. Είναι ανυπόστατο, θα έπρεπε να μην πάρει απόφαση και να το παραπέμψει πριν πάρει απόφαση. Να κάνετε επανόρθωση. Ναι, κυρία Κοτσίδη. Κατανοώ τη σοβαρότητα και την προσπάθειά σας να δώσετε μία λύση, αλλά πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία. Ο πρόεδρος δεν συμμετέχει στην διαδικασία επίλυσης των θεμάτων. Η παρουσίαση των θεμάτων και η συζήτηση γίνεται αρμοδίως. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κοτσίδη, επειδή παρακάλεσε ο κύριος Αδαμόπουλος, τελευταία στιγμή δεν μπορεί να μετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Γι' αυτό και γίνεται και ζητώ και την κατανοή στον συναδέλφον. Άρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, η πρόταση επομένως... Ναι, κυρία Καρυπίδου. Στην απόφαση, όπως γράφτηκε, έχει δίκιο ο κύριος Δακή. Είναι λάθος που ήρθε για επικύρωση το δεύτερο θέμα και το τριτό. Αλλά, ως προς το πρώτο, που δεν ήταν αρμοδιότητα, που μπορούμε να το φέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό είναι ουσιαστικά. Άρα, κύριοι συνάδελφοι, επομένως, συνοψίζοντας, μόνο για το πρώτο θέμα παίρνουμε απόφαση. Για το πρώτο, ομόφωνα. Η πρόταση είναι τροποποίηση της εισήγησης και έρχεται ως εισήγηση μόνο το πρώτο. Ναι, έτσι. Τροποποίηση της εισήγησης και έρχεται και αποφασίζει στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο για το πρώτο ο κύριος Αδαμόπλος. Μόνο εμείς. Αφού συμφωνούμε για το πρώτο, θα δούμε πώς θα το κάνουμε. Να εξοδοθεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου για να το κάνουμε. Ο Μοσχάκης τι είπε, Δημητρή. Άρα, το πρώτο και και τα άλλα δύο όπως είδα. Ωραία. Πολύ ωραία. Άρα, έτσι θα γραφτεί και η απόφασή μας του Περιφερειακού Συμβούλιου. Άρα, ομόφωνα όπως αποφασίστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο για το πρώτο και το άλλο το έχει αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, τα άλλα δύο. Πάμε στο δέκατο πέπτο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, έτσι. Τυπικό το θέμα. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Ένα λογαριασμό. Και πάμε στο δέκατο έκτο θέμα. Έγκριση της απασχόλησης τεσσάνων μαθητών της ΕΠΑΣΜΑΧΤΙΑΣ του ΑΕΔ ΦΛΟΡΙΝΑΣ διαφόρων ιδικατοίτων για πρακτική άσκηση στην Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας. Ομόφωνα και αυτό. Κύριοι συνάδελφοι, περιώθηκε η συνέντρια του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ.