Συνέχεια έκτακτης κατεπείγουσας συνεδρίασης της 24-8-2021 και 8η τακτική συνεδρίαση ΠΣ ΠΣτΕ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Είστε φάκος. Καλό μήνα. Καλό μήνα. Επίσης, καλό μήνα. Δημήτρη, ήρθες στην Καληθέα, είδες την καταστροφή? Ναι. Ήρθα και έφυγες, βλέπεις. Μου φάνηκε κάτι περίεργο, σε έναν οικισμό, μέσα σε μια τοπική κοινότητα, η οποία είναι σχεδόν πλακόσορτη όλη, να κάψει τα σπίτια μου, τις οροφές δηλαδή. Στην Καληθέα μιλάς, εκεί που πήγες πάντως. Στην Καληθέα. Δηλαδή, εντάξει, έναν οικισμό, τέτοιον... Και δεν να πω ότι έχει μέσα στον οικισμό και δέντρα μεγάλα. Και πέφκα και τέτοια. Τέσσερα πέφκα κάνανε τη ζημιά και η άρνηση της Πειρουσβεστικής να εισέλθει στο χωριό. Αυτό ήταν, τίποτα άλλο. Να ανέβει πάνω, ε. Η Πειρουσβεστική ήταν ένα χιλιόμετρο πριν το νεκροταφείο, που μπήκες μέσα στο χωριό, το είδες. Καθότουσαν εκεί τρία μηχανήματα και δεν μπένανε μέσα. Εντολή μη κατάσβησης. Σταματάω εκεί, τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται. Τώρα το μάθαμε. Να δούμε τι θα κάνουμε μόνο Πρόεδρε του Περιφοριακού Συμβουλίου για να διορθώσουμε αυτά τα σχέδια που πήραμε από φάσεις. Το δούμε στην πράξη πώς δουλεύει το θέμα πλέον. Θα πρέπει εδώ να δούμε το σχέδιο εκκένωσης, πώς λειτουργεί και θέλει αναθεώρηση σε όλο, κατά εμέ, δηλαδή. Αυτό το οποίο έζησα, τουλάχιστον, σε επίπεδο βορειοεβίας. Τα σπίτια, δηλαδή, αν δεν ήταν νέοι, θα είχαν πάρα πολλές συνοδεσίες, ζημίες μεγάλες. Η εκκένωση και τα υπόλοιπα, όλα μια χαρά, και τα ξενοδοχεία, και τα πουλμαν, και το λιμενικό, και το εκκένωση. Την ώρα της φωτιάς, τι κάνουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα, Δημήτρη. Θέλει ένα σχεδιασμό από όλο, από την αρχή, όλη η δουλειά της πρόληψης, Μπάμπι. Δηλαδή, θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα πάντα και να πάμε σε καινούργια δεδομένα, τουλάχιστον. Με νέους σχεδιασμούς, που ενδεχομένως θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και όχι, τουλάχιστον σε επίπεδο αντιπρικών ζωνών, πρέπει να είναι πολύ πιο πριν την ώρα τους έθνοι. Έχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για διαβούλευση, μου φαίνεται, όταν έχει καταδέσει ο Μυράς. Αλλ' με ρωτήσεις, επειδή, εντάξει, τόσα χρόνια, σαν υπάλληλος σε Δήμο, είχαμε φτάσει στο σημείο, δηλαδή, τουλάχιστον, εγώ σε επίπεδο βίας μιλάω τώρα, και δεν ρώτησα και από χθες αν ισχύει. Ένας δήμος κεντρικός, με έδρας, έπαιρνε περισσότερο αυτό για αντίπη, για πολιτική προστασία, δηλαδή, γύρω στο δάσος, από ένα δήμο δημορυφιών με σαπιών, που είχε 35.000 στρέματα, 390.000 στρέματα όλο. Δηλαδή, ήταν το πληθυσμιακό, δεν ξέρω. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα Σπυρό. Καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα παιδιά, σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Γεια σου Άρη. Πρόεδρε μπορούμε να ξεκινήσουμε ή έχουμε κάποια ακριβότητα. Ένα λεπτό να δω αν είναι ο Περιφερειάρχης και περιμένω και την αντιπρόεδρο μου, ή που τη θα έρθει. Για να σε ρωτώ. Δώστε μου ένα λεπτό σας παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα έχω ένα πρόβλημα, δεν έχω βίντεο. Είσαι όμορφο, το ξέρουμε, αρκεί να σε ακούμε. Έβγαινε συνέχεια Γιώργο και το έκαψες. Ευχαριστώ Χριστό. Πρόεδρε Μακούς. Ναι. Ναι, εγώ σου μιλήσα πριν, άρα εδώ είναι. Γεια σας, γεια σε όλους σας. Γεια σου Κατερίνα μου, βλέπω ότι η Μίτη Στακης είναι εδώ. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Παρακαλώ για τον Πλέτσο. Ο Περιφερειάρχης είναι συνδεδεμένος. Ναι. Να το ακούσουμε. Ωραία. Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε εκτελευτικέ, καλό μεσημέρι. Καλές συνενδριάσεις, εύχομαι γιατί είναι δύο. Και ξεκινώ με την πρώτη συνενδρίαση, όπου θα κουβεντιάσουμε, μάλλον δεν θα κουβεντιάσουμε. Σκοπός της σημερινής αυτής συνενδρίας είναι το κείμενο θέσεων, που είχατε ουσιαστικά πει κλείνοντας η συνενδρία σας στην Εδηψώ, όπου για οικογενειακούς λόγους απουσίασα και σας ζητώ από όλους συγγνώμη, να εκφραστεί ένα κείμενο θέσεων της Περιφέρειας Στεράς Ελλάδος. Εδώ, επιτρέψτε μου, θα πρέπει να κάνω μια απόφαση εισαγωγής για ένα ψήφισμα της λαϊκής συσφύρωσης, όπου θα το ψηφίσουμε στο τέλος. Να καλωσορίσω και την αντιπρόεδρο μας, καθίστερι μέγην κατά τρία λεπτά, πέντε. Συγγνώμη λίγο, κύριε Αναγνουστάκη, να κάνω μια ερώτηση πριν μπούμε στο θέμα. Με ακούει ο κύριος Αναγνουστάκης. Παρακαλώ. Ο εκλεκτός γραμματέας μου που είναι του Ψάχνου στα τηλέφωνα και δεν με ποντάει. Έχει ενημερώσει ότι θα παραστεί. Α, εντάξει, οκ, γιατί δεν τον βρήκα. Εγώ μίλησα με την αντιπρόεδρο, τώρα με ενημερώνει. Σας ευχαριστώ. Με την ευκαιρία να ευκαιθώ περαστικά στο πρόβλημα του οικογενειακού και γρήγορα καλή ανάρρωση. Έχουμε δύσκολο δρόμο, σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Ξεκινώ λοιπόν, ψηφίζουμε ομόφωνα να εισάγω τη σέση της λαϊκής συσπήρωσης ως ψήφισμα στο τέλος. Μου έχει ζητηθεί αυτό. Συμφωνούμε? Συμφωνούμε. Ωραία, μπαίνω στο θέμα. Έκδοση κειμένων θέσεων κατόπιν της έκτακτης κατεπίγουσας συνεδείας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Νομίζω ότι εκτενέστατα κουβεντιάσατε με πολιτικό πολιτισμό, θα έλεγα, για πολλοστή φορά στην Εδιψώ το θέμα. Και δίνω το λόγο στον Περιφερειάρχη Στεράς Ελλάδος. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα. Καλησπέρα λοιπόν σε όλους και επισήμως από μένα. Παραγματοποιούμε αυτή τη συνεδρίαση σε συνέχεια κατουσίαν νέα τύπης στον απόγεχο της μεγάλης καταστροφικής περικαγιάς της Βόρειας Εύβοιας. Και έχοντας, όπως είπε εύστοχα ο Πρόεδρος, συνομιλήσει, αναλύσει ιδιεξοδικά μια σειρά από ζητήματα και του τι συνέβη, αλλά και της σημερινής κατάστασης στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Εδυψώ. Είχαμε πει ότι θα επιδιώξουμε να προβούμε στην έκδοση ενός κυμένου θέσεων που να εκφράζουν την Περιφερία Στεράς Ελλάδας για την επόμενη μέρα. Δεν κατέστησε αυτό δυνατόν στην προηγούμενη συνεδρίαση για λόγους χρόνου. Ενδεχομένως, όμως, αυτή η αδυναμία να βοήθησε στο να μπορέσουμε να δουλέψουμε πιο συνθετικά, άρα και πιο παραγωγικά. Το κείμενο θέσεων που έχετε αναχείρας περιλαμβάνει μια σειρά από ζητούμενα, τα οποία κρύαμε ως Περιφερειακή Αρχή, ότι είναι τα μίζωνα για την επόμενη μέρα σε άμεσο και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και τα υποβάλαμε και στον Πρωθυπουργό. Περιλαμβάνει τις θέσεις μιας σειράς αποφορείς, είτε τοπικούς, είτε τοπικούς λέγοντας στη Βόρεια Σεύβια, σε συγκεκριμένων περιοχών, είτε ευρύτερους ευωϊκού, για παράδειγμα, εκπαιδού, οι οποίες θέσεις, όπως θα τις δείτε κιόλας, τις έχετε διαβάσει, νομίζω μας εκφράζουν, δεν έχουμε ζητήματα στα οποία συντρέχουν λόγοι για να είμαστε διαφοροποιημένοι. Και βέβαια, το είπα και πριν, το επαναλαμβάνω, περιλαμβάνουν και τις θέσεις εκείνες που εξέφρασαν δια των απόψεών τους περιφερειακές παρατάξεις. Αναφέρομαι στην στερεά υπεροχής, αναφέρομαι στην πατρίδα μας η στερεά, αναφέρομαι στη λαϊκή συσπήρωση δια των ψηφισμάτων που έχει υιοθετήσει, τεκμένο δεσπομένως ότι αυτές όσα αναγράφονται στο ψήφισμα και τα οποία βρίσκονται στο σχέδιο κειμένου θέσεων που το βάλουμε, εξακολουθούν να τις εκφράζουν. Και στην παράταξη του κ. Αντώνη Γούργαρη, ο οποίος επίσης συνεισέφερε θετικά. Και βέβαια περιλαμβάνουν και μια σειρά από προτάσεις που εξέφρασαν, που εκφράστηκαν και από την Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση προφορικά στην προηγούμενη συναιδρίαση. Ειδικότερα, μια προσθήκη που δεν υπήρχε χρόνος για να συμπεριληφθεί στο κείμενο και να μοιραστεί εκ νέου, αναφέρεται στη σημασία της συνισφοράς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και δύο όσων εδρεύουν στη Στερεά Ελλάδα, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό, τα οποία θα πρέπει να τα καλέσουμε σε συνεργασία, για να μπορέσουμε αυτό το περιβόητο σχέδιο ανασυμπρότησης, ή όπως καθένας το αποκαλεί και το περιγράφει, να έχει και το απαραίτητο επιστημονικό υπόμαθρο, από φορείς που, όχι επειδή εδρεύουν στην περιοχή μας, αλλά επειδή το έχουν αποδείξει από τα πράματα, είναι συμπλήρη θέση να σε δράμουν παραγωγικά προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, θα θέλαμε να προσθέσουμε μια μνία, στην θετική προοπτική του να σχεδιαστεί μια όλοκληρωμένη χωρική επένδυση για τη Βόρεια Εύβοια. Είναι πρόταση, η οποία κατά καιρούς την έχουμε μνημονεύσει, αναφέρει. Εκφράστηκε γραπτά από την παράταξη της κυρία Μπαζέλη Πατρίδα μας στη ΤΡΑ, και μας βρίσκει σύμφωνος και όσο τέτοια την προτείνουμε. Μια όχε, λοιπόν, η οποία δεν θα είναι μια όχε του ΠΕΠΣ ΤΡΑ, αλλά είναι μια όχε, η οποία θα μπορεί να δλύει χρηματοδοτήσεις από όλα τα τομεάκα και τα περιφερειακά εργαλεία. Και μια τελευταία συμπλήρωση είναι καθαρά τεχνική αλλά έχει την αξία της. Αναφέρομαι εκεί που μιλούμε για τους οδικούς άξονες. Αναφερόμαστε στο εδάφιο 4, λέμε προκόπι Αγία Άννα. Και λέμε ότι δεν υπάρχει, ότι είναι σε προημοστάδιο μελέτη. Από την καλύτερη διερεύνηση των επομένων ημερών, η μελέτη είναι όρημη, είναι σε προχωρημένο στάδιο, έχει προπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ και απλώς αυτά τα στοιχεία, που λέω τώρα, τα ενσωματώνουμε στην προκεινόμενη σήγηση. Επίσης, για να κλείσω με αυτό, για να μην έτσι σταθώ αναλυτικά σε ένα προς ένα τα κεφάλαια αυτή, αυτή του κειμένου θέσιο, να πούμε ότι περιλαμβάνει σαφώς τις άμεσες ενέργειες. Πολλές βέβαια έχουν ήδη προχωρήσει και ελλοποιούνται και σε κανοπιετικό βαθμό, είτε από τον ένα δήμο, είτε από τον άλλο δήμο, είτε από την περιφέρεια, είτε από κεντρικούς φορείς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θεωρούσαμε σημαντικό να υπάρχει ένα κομμάτι, που με αφορά στα άμεσα ζητούμενα, στα μέσω πρόθεσμα και στα πιο στρατηγικά. Και γι' αυτό τον λόγο, πιάσαμε και τους επιμέρους άξονες κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Οπομένως, ως στο στρατηγικό πλαίσιο ανασυγκρότησης, έχουμε την οδική διασύνδεση, που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ζητούμενο για τη Βορειαέβεια, και όχι μόνο. Για τη Θαλάσσια και ένα αέριο διασύνδεση. Φυσικά για τον πρωτογενείο τομέα παραγωγής. Και πάλι, κάθε ένα από αυτά που λέω είναι και στο επίπεδο των άμεσων ενεργειών, και στο επίπεδο των στρατηγικών διακυβερμάτων. Για τις αστικές λειτουργίες και για το πώς μπορούν να γίνουν οι πόλεις καλύτερες μέσα σε αυτή τη συγκύρια. Αν αφίβολα το δάσος, όπως δεν μπορούμε να διαφορετικά γνωρίζουμε ότι η μεγάλη ζημιά, η μεγάλη καταστροφία φορά σε δάσους, άρα εκεί πέρα ξεκάθαρα πρέπει να εστιάσουν όλες οι προσπάθειές μας. Στην ενέργεια, όπου γίνεται μια μνία σε διάφορα κρίσιμα σημεία, μεταξύ των οποίων βέβαια και τα εολικά πάρκα. Και η επιχειρηματικότητα και η κοινωνική οικονομία, καθώς ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες υπαρκτές αναγνώσεις αυτής της καταστροφής, είναι και οικονομική, η οποία δεν εξαδλείται προφανώς στο επίπεδο των αποζημιώσεων. Ή μου κάηκαν ελιές, αποζημιώνω για ελιές ή αλλά παρέμφεροι περιουσιακά στοιχεία. Έχει συνταραχθεί συνολικά ο οικονομικός ιστός της βόρειας έδειας και επομένως θεωρούμε ότι χρειάζεται μια σειρά από πολιτικές τέτοιες, είτε σε επίπεδο αποκατάστασης εισοδήματος, είτε σε επίπεδο προβολής του τόπου, είτε σε επίπεδο αναπτυξιακών νόμων που υπάρχουν εμμυνίες, είναι προτάσεις που τους έχουν εφέρει όλες τις παρατάξεις για υψηλότερα ποσοστάσεις μετοχής κρακού κρίματος στις επενδύσεις μέσα από έναν αναπτυξιακό νόμο. Αλλά και στην ευκαιρία ή τη συγκυρία να οικοδομηθούν και κάποιες δομές κοινωνικής οικονομίας, οι οποίες γνωρίζουμε όλοι τα αφέλη τους και στην Ελλάδα που είναι πιο στα σπάργανα αλλά και στην διεθνή πραγματικότητα και δη την Ευρωπαϊκή, όπου αποτολεί και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ κάθε χώρας. Αυτά σε αδέρες γραμμές, ξανά λέω ότι δεν γίνομαι αναλυτικός σημείω σημείο, γιατί νομίζω ότι η ατζέντα αναγκών είναι πολύ όρημη, είναι σε μεγάλο βαθμό κατασταλλαγμένη. Ξέρει τι θέλει ο τόπος και εμείς ως θεσμικοί εκφραστές αυτής της επιθυμίας των πολιτών, αυτή η προσπάθεια όλων μας, θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτό το συνθυπικό κείμενο θέσεων μπορούμε πραγματικά να το εκφράσουμε. Διακόπτω εδώ κύριε Πρόεδρε, ώστε να ακούσουν να τοποθετηθούν έτσι φυσικά και οι παρατάξεις, με την ελπίδα και την προδοκία να σηκωθούμε από αυτό το ηλεκτρονικό τραπέζι, με ένα κείμενο που πραγματικά να αποτελέσει τη βάση της επόμενης μέρας, με την περιφέρεια στο επίκεντρο για λόγους θεσμικούς και ουσιαστικούς, και το κείμενο αυτό να είναι η βάση του οποίου θα εικοδομηθούν όλα αυτά που μελελώνται και που χρειάζεται τόσο πολύ ο τόπος μας. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα. Με την ανωχή σας και προσπαθώντας να οριοθετήσω τις συνεδρέσεις το χρόνο, θα ήθελα να δώσω τον λόγο στους επικεφαλείς για μια σύντομη τοποθέτηση. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει για να δίνει ο κύριος Μπλέτσιος, κύριε Αντιπρόεδρε, εδώ. Καλησπέρα σε όλους. Καλό μήνα. Και ελπίζω αυτός ο μήνας να κυλήσει ο Μαλάρ και όχι με συνθήκες όπως την προηγούμενη χρονιά που είχαμε τις πλημμύρες. Και θυμάστε τα γεγονότα. Δεύτερον, θα πρέπει να δούμε συνολικά τα ζητήματα. Τα ζητήματα δεν λύνονται απλώς με ψηφίσματα. Πρέπει να δούμε και την όλη πορεία. Πρέπει να δούμε ουσιαστικά τι έγινε μέχρι τώρα. Πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και τώρα. Και έτσι να πορευτούμε. Συνεχίζοντας, γνωρίζετε ότι τα δύο χρόνια τουλάχιστον της πορείας της Συνοδικής Περιφυριακής Κίνησης ήταν μια κίνηση η οποία προσπαθούσε να βοηθήσει σε όλους τους τομείς. Προσπαθούσε τουλάχιστον και τα θέματα των έργων και τα θέματα των υποδομών να ανταστηρίξει με ένα και μοναδικό στόχο. Ο στόχος ήταν η πολίτη στερεάς Ελλάδος. Εδώ όμως θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα πράγματα. Μιλάμε για τις καταστροφές. Και μιλάμε μέσα στο πλαίσιο των θέσεων ότι θα πρέπει να δούμε και πώς θα πρέπει να κάνουμε το δικό δίκτυο. Μακείρη 7 χρόνια, επί της ουσίας η ίδια Περιφυριακή Αρχή υπάρχει η οποία ουσιαστικά τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα, τους δρόμους και όλα τα συναφεί έργα, τα χειριζόταν η ίδια Περιφυριακή Αρχή. Ποια ήταν λοιπόν τα οδικά έργα. Πηγαίνοντας λοιπόν και κάνοντας μία, δεν θα την έλεγα βόλτα γιατί είναι τραγικά τα σημεία αυτά που περνάει κανείς αυτή τη στιγμή μετά την πυρκαγιά αλλά δυστυχώς ήταν τραγικές και υποδομές που υπήρχαν πριν την εκδήλωση των πυρκαγιών τόσο στο δικό δίκτυο όσο και γενικά στις υποδομές που υπήρχαν σε όλη τη Βόρεια Έβοια. Το ίδιο και στη Νότια αλλά τώρα επειδή επί της ουσίας μιλάμε για τη Βόρεια Έβοια. Υποδομές ανύπαρκτες. Έργα ανύπαρκτα. Δασικοί δρόμοι οι οποίοι δεν υπήρχαν. Αγροτικοί οδοποιείες οι οποίοι είχαν τα μαύρα τους στα χάλια. Και θα πρέπει σε όλα αυτά τα πράγματα να ψάξουμε την ευθύνη. Βέβαια την ευθύνη μπορεί τον συντονισμό των πυρκαγιών άλλο ένα τραγικό λάθος να τον είχε η πυροσβεστική. Η πυροσβεστική η οποία το έχω πει και όλος και στο συντονιστικό της Φωκίδας όπου συμμετέχω ότι η πυροσβεστική είναι για τις αστικές πυρκαγιές κύριε. Δεν είναι για τις δασικές πυρκαγιές. Και πρέπει εδώ να δούμε και τις ευθύνες γιατί ερχόμαστε όσον αφορά τα δασαρχεία την πλημελή χρηματοδότηση των δασαρχείων. Οι δασαρχείοι όπως της Εύβοιας και της Φωκίδας και της Βρετανίας ζητήσανε συγκεκριμένα ποσά τα γνωρίζετε όλοι για να μην τα επαναλαμβάνω και πήραν το ένα δέκατον από αυτό που ζητήσανε. Άρα δεν υπήρχε πιθανότητα να έχουμε καθαρισμούς. Υπήρχαν δήμαρχοι οι οποίοι επί της ουσίας το μόνο που ασχούσαν ήταν πολιτικοί. Τίποτε άλλο. Όταν έφτασαν να γίνουν συγκεκριμένα τα πράγματα ευρέθησαν να μην έχουν στείλει οποιοδήποτε χαρτί σε οποιοδήποτε τουλάχιστον στην Κεντρική Διοίκη, δηλαδή στο Υπουργείο, που να ζητούν οτιδήποτε. Υπήρξαν εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή έστω και στα δύο τελευταία χρόνια για χρήματα τα οποία εδώθησαν αλλά έργα δεν έγιναν. Βρισκόμαστε σήμερα να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Δηλαδή, τη μια φορά θα πνιγόμαστε και θα λέμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Την άλλη φορά θα καιγόμαστε και θα λέμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Βέβαια να τα δούμε όλα. Και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει η συμπαράσταση προς όλους τους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν. Αλλά βλέπω ότι εχθές υπήρξε και μια επιβράβευση για αυτά που έγιναν. Διότι κάποιος ζήτησε συγγνώμη και πήρε και η υπουργική καρέκλα. Φαίνεται ότι αν ζητάμε συγγνώμη και λέμε από κει και κάτω διαφοροποιούνται τελείως τα πράγματα. Έχουν λυθεί όλα, έχουμε ξεχάσει το τι έχει γίνει και από κει και πέρα δεν έχουμε αναλάβει καμία ευθύνη. Ποιες ήταν οι ευθύνες? Γιατί η παρουσία δεν γίνει μόνο τα ζητήματα. Δεν είναι η παρουσία μόνο. Είναι το τι έχει γίνει μέχρι τότε. Ας έρθει λοιπόν κάποιος να μας πει τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο ποιες ενέργειες έγιναν, ποια έργα έγιναν και ποια χρήματα από αυτά που εγκρίθηκαν στις οικονομικές επιτροπές δόθηκαν και έγιναν τα αντίστοιχα έργα. Γιατί μιλάμε τώρα για παρακάμψεις, μιλάμε για έργα οδοπίας. Αυτά πόσα χρόνια καθιστεύουν. Εξάλλου όλοι περνάγαμε και το 19, γιατί το 19 δεν είναι μακριά, είναι δύο χρόνια πριν από τώρα και υπήρχαν στους δρόμους οι πινακίδες ότι περνάτε με δικιά σας ευθύνη. Υπάρχουν δρόμοι και προς τη βόρεια έβοια που υπάρχουν κατολιστήσεις. Δεν έγιναν τώρα όλα αυτά, γίνονται όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα λοιπόν, για να μην πάω να κρυγορήσω γιατί θα κατατεθεί από εμάς από αυτά που υπόθεκε να βρειγούμε η φορά από τον επικεφαλή μες στον Απόσφαλτο Κλέστη θα κατατεθούν και συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι μόνο για αυτά που θα πρέπει να γίνουν, γιατί στη γενική έννοια δεν υπάρχουν πολλές διαφορετικές σημασίες. Έχει τι υλοποιούμε και τι πρόθεση υπάρχει. Εμείς λοιπόν σαν ενωτική περιφερειακή κίνηση κάθετα και από αυτή τη στιγμή και από την προηγούμενη συνεδρία θα είμαστε συνέχεια κάνοντας και κριτική, δίνοντας όμως και προτάσεις και από κει και πέρα όταν θα έρθει ο συγκεκριμένος χρονός γιατί έχουμε εδώ πέρα ζητήματα ανοιχτά. Έχουμε ασοπό, έχουμε μόρνο, έχουμε κοπαλίδα, ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν χοντρότερα ζητήματα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, γιατί μιλάμε για τη βόρεια έβοια, ότι καταστροφές έχει και η Φωκίδα, έτσι. Η περιοχή του Τολοφώνα και η Καληθέα και οι γύρω περιοχές. Δεν είναι λοιπόν μόνο η έβοια, είναι και οι πολίτες της Φωκίδας που έχουν πληγεί. Εμείς λοιπόν σαν παράταξη συνεχίζοντας και σήμερα και μετέπειτα θα είμαστε πάντα μπροστά στον οποιοδήποτε αγώνα θα χρειαστεί για να υπάξει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της στερεάς Ελλάδος και θα είμαστε τόσο επικριτικοί όσο χρειάζεται μήπως κάποια στιγμή ξυπνήσετε και μπορέσετε και κάνετε εκείνα που πρέπει και όχι να αρχόμαστε να μυρωλογούμε μετά. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ. Μπορώ κύριε Προφέρε ένα λεπτό. Ναι. Ναι, ναι. Προφανώς παρέρχουμε τις έξυπνες αναφορές τύπου ξυπνήσετε, εντάξει τα λένε πολύ αυτά. Όμως θέλω να πω κάτι ουσιαστικό για τα έργα τα μεγάλα τα οποία αναφέρονται και στο παρόν κείμενο αλλά και στο δημόσιο λόγο μας όλα τα χρόνια και τώρα και προηγουμένως και διαχρονικά είναι έργα των 20, 30, 50, 200 εκατομμύρων ευρώ. Έργα τα οποία η περιφέρειας τρέας Ελλάδας το πραγμάτο ποτέ δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ούτε ως ρομοδιότητα ούτε ως οικονομική δυνατότητα. Είναι έργα κυβερνητικά τα οποία ναι μεν οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι βουλευτές, οι φορείς όλοι διεκτηκούν και οφείλουν να διεκτηκούν. Αλλά η υλοποίησή τους ή η μη υλοποίησή τους έχει προτίστος ερνεαρμόδιο και ανιπέθυνο, ο οποίος λαγείται Υπουργείο Ποδομών. Δεν μπαίνω τώρα να πω αν είναι τώρα καλό το Υπουργείο Ποδομών και πριν δεν ήταν ή το αντίθετο, δεν πιάνω αυτή τη συζήτηση. Αλλά να ξέρουμε όταν λέμε ότι κάποια έργα δεν έχουν γίνει, ότι αυτά τα έργα… Θα ανοίξουμε πρόεδρε το θέμα αν πρέπει να πιέσουμε την κεντρική διοίκηση ή θα πούμε τι πρέπει να κάνουμε. Πάτε παρακαλώ κύριε Δούρο, μιλάω. Συγγνώμη. Ένας ένας και με συμβασμό ένας τον άλλον θα σας παρακαλώ. Και με πολύ ιχερές διοίκησεις, μην πιάσουμε ποια άλλη ευθύνη. Το αν έχουμε διοικηθήσει και πώς έχουμε διοικηθήσει και τι έχει έρθει από την κεντρική κυβέρνηση σε κάθε περίοδο είναι μια συζήτηση πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά να ξεκαθαρίζουμε ότι τα έργα των μεγάλων οδικών αξώνων είναι κυβερνητικά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και συγνώμη την παρέμβαση. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το τελευταίο που αναφέρθηκε από τον συνάδελπο κύριο Δούρο για την ανάγκη να κοιτάξουμε και την Φωκίδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Νορίδας που κι εκείνη δυστυχώς πέρασε μια περιπέτεια με την καταστροφική φωτιά. Να επαναφέρω και στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση να γίνει μια συνεδρίαση ακριβώς αντίστοιχη με αυτή που έγινε στα Λιτρά Εδιψού για να συμβολικά, αν θέλετε, αλλά και ουσιαστικά να παρευρεθούμε στην Φωκίδα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχουμε την έκδοση, αν θέλετε, και εκείνων των προτάσεων και θέσεων και των μέτρων για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων, των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τη φωτιά. Επιτρέπτε μου, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, να σταθώ απλά για εφιά λιβοποίησης ελληνικής. Αυτό νομίζω ότι εξαντήθηκε στις προηγούμενες συνευλίες στα Λιτρά Εδιψού και νομίζω ότι όλες οι παράταξες, μάλλον να μιλήσω για τη δική μου παράταξη, ήταν εκείνη που, όπως και οι υπολίτες, ανέδειξε τις υπερβερνητικές ευθύνες για την ολιγορία, την εκκληματική ολιγορία, την εκκληματική αδιαφορία που αν θέλετε ήταν και η αιτία να καταστραφεί το βόρειο κομμάτι του νησιού με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται. Να σας θυμίσω επίσης ότι η παράταξή μας με παρησία χρέωσε και τις πολιτικές ευθύνες που κατά τη γνώμη μας είχε και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά όμως νομίζω ότι είναι πλέον κατάχεραμένα και ο καθένας μπορεί να τρέξει και στο βίντεο αλλά και στα πρακτικά της συνεδρίασης της περασμένης συνεδρίασης για να βγάλει τα όποια συμπεράσματά του. Σήμερα όμως είμαστε ακριβώς σε μια συνεδρίαση για να οικοδομήσουμε τις προϋποδέσεις της επόμενης μέρας. Και σε αυτό έγινε μια πρώτη προσπάθεια και απόπυρα από όλες τις παρατάξεις συντηθική μας στην προηγούμενη συνεδρίαση επί γραμματικά, συνοπτικά, συμπεριληπτικά να δώσουμε το στίγμα μας. Είχαμε πει τότε ότι το πρώτο, το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στα αντιπλημμυρικά έργα, στα αντιαυρωτικά έργα έτσι ώστε να μην έχουμε την επανάληψη των φωνικών πλημμυρών του 2020 με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες που στείχισαν ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Σας θυμίζω δε κυρίες και κύριοι συνάνδελφοι ότι στις 8 Αυγούστου οι κάτοικοι του Λάντιου της Δημοτικής Ενότητας Λαντίων έκλεισαν συμβολικά τη γέφυρα διαμαρτυρώμενοι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκκρεμούν βέβαια και αποζημιώσεις σε κάποιους από αυτούς που είχαν πληγί. Πάμε τώρα στην συμβολή που εμείς ως παράταξη προσπαθήσαμε να συνεισφέρουμε σε ένα κείμενο της περιφέρειας που στην ουσία ούτε επανάκια αποτελεί αλλά ούτε και αν θέλετε είναι απλά η ικανοποίηση μιας υποχωρέωσης που είχαμε ως θεσμική ως παράταξη. Είναι αναγκαιότητα πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι να δουν την πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της σε όλα τα επίπεδα πρώτο βάθμι αυτοδιοίκηση, δεύτερο βάθμι αυτοδιοίκηση, κεντρική διοίκηση, κεντρική εξουσία δηλαδή κυβέρνηση ως επιτοπλήθον και πρωτίστως να ανασκύψει πάνω στα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Πέρα δηλαδή από την κλιματική αδιαφορία που οδήγησε στο καταστροφικό αποτέλεσμα περιμένουν άμεσα να δουν. Το πρώτο ήταν η χθεσινή κύρωση της πράξης νομοτικού περιεχομένου που και γι' αυτό να σας θυμίσω ότι έχουμε αρκετές επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα άρθρα. Ιδιαίτερα επαναλαμβάνω όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση το άρθρο έξι της ποινιπή της πράξης νομοτικού περιεχομένου που μιλάει για αναδόχους αναβάσωσης. Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Θεωρούμε ότι μόνο πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στην όποια διαδικασία αναγέννησης του δάσους μέσα από ολοκληρωμένες και ολιστικές μελέτες και βεβαίως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε να ισχωρήσει κάποια παρασιτική λογική. Όσοι θεωρούν ότι βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν είναι προφανές ότι θα μας βρουν απέναντί μας και όχι μόνο εμάς. Είμαι σίγουρος ότι τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού θα τη βρουν απέναντί τους. Εμείς κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχουμε διαχωρήσει τη θέση μας και έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας με την παράλληλη λειτουργία της Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θεσμοφαιτήθηκε από την πλευρά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι πολιτικά είναι ατόπιμα, θεωρούμε ότι είναι θεσμική εκτροπή και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα πρέπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να παίξει τον ρόλο που μπορεί και με βάση της αρμοδιότητες έχει. Δηλαδή μαζί με τους τοπικούς φορείς, τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς, τους δύο δήμους που επίλυγησαν να καταθέσει μια πρόταση έτσι ώστε να φανεί ότι και γνώστες των προβλημάτων είμαστε και μπορούμε από μόνο μας να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα χωρίς να χρειαζόμαστε κυβερνητικά καπέλα. Άρα λοιπόν έχοντας την ευθέση ότι πολιτικά δεν νομοποιούμε και δεν αποδεχόμαστε αυτήν την παράλληλη λειτουργία θέλουμε να ενισχύσουμε με τις θέσεις μας αυτό το κείμενο θέσεων της Περιφέριας Τερίας Ελλάδας για να μπορέσει αν θέλετε και η Περιφερειακή Πλειοψηφία με την οποία έχουμε φοβερές πολιτικές και δηλογικές διαφορές. Είναι γνωστό εξάλλου το ότι πολλές φορές έχουμε συγκρυφθεί για επιμέρους ζητήματα αλλά εδώ κατά τη γνώμη μας κατά τη γνώμη της παράταξής μας θεωρούμε ότι ο καθένας ως παράταξη και μέλος ξεχωριστά του Περιφεριακού Συμβουλίου θα πρέπει να συνεισφέρει την όποια πρόταση την όποια ιδέα έχει για να μπορέσουμε και να ανακοφίσουμε και να αποχωρήσουμε την ανάπτυξη της βόρειας έβοιας και να ταινίσουμε με όποια ασιοδοξία μπορούμε το μέλλον. Κυρίες και κύριοι συναδελφοί είναι προφανές ότι σε ένα κείμενο έξι σελίδων δεν μπορείς να ενσωματώσεις όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει ή και που θα προκύψουν. Στα άλλου αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι στατικό το ζήτημα. Έχει μια δυναμική, εξελίζεται καθημερινά. Προφανώς το ιστορικό προηγούμενο είναι αρνητικό με τις αποζημιώσεις στον Ζορμπάπιος που δεν έχουν δοθεί ακόμα, με τις αποζημιώσεις στο Λίλαντα Ποταμό που δεν έχουν δοθεί ακόμα, με τα τυπηρυμικά έργα τα οποία πρέπει να έχουν γίνει στο Λίλαντα και δεν έχουν γίνει ακόμα. Αλλά αυτό είναι η επιφύλαξή μας. Δεν μπορεί να αποτελέσει αν θέλετε πρόσχημα ή δικαιολογία ακόμα και άλλοθη για να αρνηθούμε την φάση αυτή της συμβολής μας σε ένα κείμενο αθέσεων το οποίο μπορεί να αποτελέσει την διεκδίκηση συνολικά της Περιφέρειας Τερειάς Ελλάδας και των Δήμων αλλά και των φορέων. Γιατί πολλές απόψεις θέσης των τουπικών φορέων έχουν ενσωματωθεί όπως παράδειγμα το ψήφισμα του ιστροφυλιάς, όπως παράδειγμα οι θέσεις των μελισοκόμων, όπως παράδειγμα οι θέσεις των χτινοτρόφων και πάει λεγότητας. Ακόμα και το επιμελητήριο της ΕΒΙΕΣ το οποίο ξέδωσε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, αρκετές από αυτές έχουν ενσωματωθεί. Από την έννοια αυτή ως παράταξη εκτιμήσαμε ότι δεν θα δώσουμε σανίδα σωτηρίας ούτε θα γίνουμε συμμέτοχοι σε μια διακυβέρνηση περίπου 7-8 ετών που θα μπορούσε να είχε κάνει πράγματα και δεν έγιναν. Αυτό θα κρυφεί και κρίνεται αν θέλετε καθημερινά από τους πολίτες αλλά και από εμάς το δημόσιο λόγο μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συνενέσω σε μια λογική που λέει ότι σήμερα θα πρέπει η περιφερειακή, να πω διαφορετικά, η περιφέρεια στερεάς Ελλάδας να βγει με δύο ή τρεις διαφορετικές απόψεις. Προφανώς ο καθένας έχει τη δική του οπτική, ο καθένας έχει τη δική του πολιτική προσέγγιση, εγώ θέλω να σταθώ σε δύο ακόμα σημεία και κλείνει. Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συμμέδες, το όποιο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο, εάν δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί. Το πρώτο είναι αυτό, άρα θέλει μια σοβαρή δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε αυτό το τελικό κείμενο το οποίο θα είναι το διεκτηκτικό μας πλαίσιο να είναι πραγματικά κοινής και καθολικής ή δυνατών αποδοχής. Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω ότι για μας αυτή η καταστροφή δεν αποτελεί ευκαιρία, είναι καταστροφή, έτσι καταγράφεται στη συνείδησή μας, έτσι καταγράφεται και στη συνείδηση των περισσότερων συμπολιτών μας. Όμως σε καμία περίπτωση αυτή η καταστροφή δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια μυρολατρεία. Θα πρέπει δυναμικά κύριε Περιφεριάρχη, και εδώ το δυναμικά επιτρέψτε μου να το τονίσω με όση έμφαση και δύναμη έχει η φωνή και η ψυχή μου, δυναμικά να διεκτικήσουμε άμεσα την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων που πραγματικά θα δώσουν μια αισιοόδοξη προοπτική σ' αυτούς τους ανθρώπους. Φίλος, κλίνοντας κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την κανότηση, θέλω να σας πω ότι εμείς έχοντας πάλι την πολιτική μας θέση για το πώς εκτιμάμε το όλο του Περιφοριακού Συμβουλίου, έχουμε ζητήσει να γίνεται ο απολογισμός της υλοποίησης αυτής της πορείας των έργων και των μέτρων που θα υλοποιούνται μέσα στα θεσμικά μας όργανα. Είναι μια συμπληρωματική θα την έλεγα πρόταση και η κυρία Μπαντζελή και η παράταξή της πατήρτα μας της ΕΡΑ για μια επιτροπή παρακολούτησης. Αυτή την πρόταση μπορούμε να την υιοθετήσουμε και βεβαίως να αποτελέσει αν θέλετε ακόμα έναν μοχολό πίεσης έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην μείνει σε εξαγγελίες αλλά να υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και αυτά που θα χρειαστεί να δεσμευτεί και να υλοποιήσει. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα σας ευχαριστούμε και εγώ κύριε Αναγνουστάκη. Το λόγο έχει η κυρία Μπαντζελή ή ο κύριος Φάκος. Εγώ κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Έχει το λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Σήμερα το θέμα της συνέχισης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο ένα πλαίσιο προτάσων το οποίο θα συγκροτήσει μέρος ή το όλο του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βορειού Ευείας. Στο πρώτο μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου όλοι αν θυμούμαστε ότι παράταξή μας όπως και όλες οι παρατίαξεις ασκήσαν βρημύτατη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Περιφερειακή Αρχή αλλά και η Κυβέρνηση το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ένα θέμα το οποίο συντάραξε την τοπική κοινωνία, συντάραξε το κράτος, συντάραξε την ίδια την πολιτική προστασία με τα αποτελέσματα τα οποία ήμασταν μάρτυρες με τον χθεςινό ανασχηματισμό. Θα έλεγα λοιπόν ότι το πρώτο μέρος αυτό της κριτικής δεν πρέπει να μας τελειώσει σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά θα πρέπει η κριτική παρακολούθηση της υλοποίησης της κάθε απόφασης της οργάνωσης της Περιφερειακής Αρχής στα θέματα της πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι μια συνεχής παρακολούθηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα θα μπορούσε να συγκροτηθεί και εκεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή βάσει του δικαιώματος το οποίο δίνεται στον Περιφερειαρχή να κάνει οι ειδικές ομάδες εργασίας παρακολούθησης όλου του έργου. Θεωρώ ότι το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι το άλφα και το μέγα της ασφάλειας των πολιτών και της ανθεκτικότητας των υποδομών όλων εκείνων των υποδομών που εμείς καλούμαστε να υλοποιήσουμε, να ψηφίσουμε και να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας. Αγαπητοί φίλοι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Εδιψώ, στην τοποθέτησή μας, στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής μας, αναφέραμε περίπου 30 προτάσεις τις οποίες και σας αποστήλαμε και γράφος όπως είχαμε δεσμευτεί. Θεωρώ λοιπόν ότι έχουμε δύο σημαντικές δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε, πρέπει να διεκδικήσουμε έτσι ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο θα σαν θεσμός διακυβέρνησης αλλά και σαν δημοκρατικός θεσμός πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο αναλώνοντας αυτό σε κριτική της κακοδιαχείρισης και των δύο πλευρών, να μην πω σε λεπτομέρειες, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μία περιφερειακή αρχή, οι δομές της μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτού του τόπου ή στη διόρθωση ορισμένων κακών κειμένων. Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια με σκοπό την ενδυνάμωση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας όπου το επιτελικό κράτος με θρασίτατο τρόπο φαίνεται ότι συνεχώς αποδυναμώνεται και συγκεντρώνεται στο επιτελικό κράτος. Η λόγη είναι εφανής, πολιτική, ιδεολογική, χρηματοδοτική, θα το δούμε στην πορεία σε αυτή τη ζωή. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να συγκροτήσουμε μία πρόταση, η οποία δεν αναλώνεται μόνο σε επιμέρους ζητήματα, αλλά στην αλλαγή της δομής της λειτουργίας της και της παρουσίασης και της παρακολούθησης του έργου. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο και στις θέσεις τις οποίες σας έχουμε αποστείλει αναφέρουμε ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν θα τις αναγνώσω, θα επικεντρωθώ στις δύο. Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν σε αυτόν το περιφερειακό σχεδιασμό ανασυγκρότησης της Βορειού Αιβίας πέρα του ανθρώπινου δυναμικού και των φορέων των πολιτών όλα τα περιφερειακά επιστημονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχει η περιφερειά μας έτσι ώστε να συμμετέχουν ενεργά αποφασιστικά αλλά και σε επίπεδο ελέγχου και παρακολούθησης των έργων τα οποία χρειαζόμαστε. Έτσι δημιουργείται ένα συντονισμός μεταξύ της ανασυγκρότησης, της σκηνοτομίας και της ανάπτυξης. Το δεύτερο, το οποίο είναι και αυτό μέλος της δομής και την προανέφερε και ο κ. Αναγνωστάκης, στον πρόγραμμα αναφέρουμε ότι πρέπει να γίνει μια κοινή επιτροπή παρακολούθησης όπως αυτή λειτουργεί στην παρακολούθηση άλλων προγραμμάτων, νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε, με μια ιδιαιτερότητα την οποία πρέπει να εξητάσουν. Γιατί? Γιατί αν αυτή ανασυγκρότηση αφαιθεί στα χέρια των μάγων ανασυγκρότησης ή της πασπερμίας των πολιτικών παρεμβάσεων για αυτή την ανάπτυξη φορέων, αν είναι άμεσα τα μέτρα, βραχυπρόθεσμα και τα λοιπά, θεωρώ ότι θα αναλωθούμε σε μία προεκλογικού τύπου φιλολογία η οποία μετά από ένα χρόνο περίπου θα ξεχαστεί ο συμπολίτης μας στην Βόρεια Εύβοια. Άρα η επιτροπή παρακολουθήσης, σας την ονομάσω έτσι, πρέπει να είναι διαχρονική από την σύσταση του προγράμματος ανασυγκρότησης μέχρι την τελική του υλοποίηση. Αυτό φέρνουμε πολιτική ευθύνη διότι δεν μπορεί να αφήσουμε στα χέρια κανενούς περιφερειάρχης, κανενός περιφερειάρχη ή περιφερειακής αρχής, την υλοποίηση των διαρθρωτικών προβλημάτων, υποδομών τα οποία ποτέ δεν τελειώνουν με πάρα πολύ σαφή τρόπο όταν έφερε και ο κύριος Δούρος και τα έχουμε επαναλάβει και εμείς με επισολέ μας βλέπε Λήλας. Σήμερα πήραμε αδελτίο τύπου με τον κύριο Κελαηδίτο και τον κύριο Φάνη Σπανό που υπέγραφαν τα μεγάλα έργα στο Λίλαντα με την παρουσία, αυτό δεν αναφέρατε ποτέ στα αδελτιά τύπου, του περιφερειακού συμβουλίου και της συμβουλής των περιφερειακών μαλλών. Αφού λοιπόν θέτω τις προϋποθέσεις θέλω να σας πω δύο ζητήματα τα οποία έχουμε το κείμενο της περιφερειακής αρχής και όλων των περιφερειακών παρατάξων, μηδενώς εξευμένους. Θα λέγα λοιπόν ότι το πρώτο είναι δεν μπορούμε εμείς ως παράταξη να διαφοροποιηθούμε και να ελέγξουμε και να διαφοροποιηθούμε και να κριτικάρουμε τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν οι επιμέρους φορείς με λισοκόμητα, με λιτήρια, εκτινοτρόφοι. Εγώ μπορεί να έχω μια προσωπική άποψη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η στιγμή για να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές μας ή να κάνουμε τεχνοκρατικές αντιπεραθέσεις για τα θέματα των φορέων των παραγωγικών που μεγάλη αγωνία κατέθεσαν τις προτάσεις. Δεύτερο. Δεύτερη παρατήρηση. Οφείλω να ομολογήσω ότι στα αιτήματα των πολιτών αλλά και της ίδιας της περιφερειακής αρχής υπάρχει ένα μεγαλόπνο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της βορειού Ευβίας με τεράστια έργα οδικών αξώνων τα οποία φτάνουν αν τα μέτρησα καλά γύρω στα 250-300 εκατομμύρια. Προφανώς είναι ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών για να ενταχθούν, εδώ όμως πέρα της μεγαλοστομίας και των προτάσεων δεν μπορεί να δημιουργήσουμε μεγάλες προσδοκίες άμεσης επίλυσης τους ίδιους τους πολίτες. Διότι αυτά τα έργα είναι τεράστια, πρέπει να υπάρχει ένας ειδικός προϋπολογισμός, μελέτη, την οποία καλώς να βρεθούν τα χρήματα και να γίνουν. Θεωρώ όμως ότι να ξέρουμε ποιο είναι το ύψος των δυνατοτήτων μας για να μην δημιουργηθούν πολύ μεγάλες προσδοκίες και απέναντι στο περιφερειακό συμβούλιο και την κυβέρνηση δεν με ενδιαφέρει καθόλου για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τώρα, και με αυτό θα ήθελα λίγο να κλείνω, εδώ έχουμε τα δύο δεδομένα τώρα. Έχουμε η πίνη πί που ψηφίστηκε χτες με τις επιφυλάξεις πολλών παρατάξων και εδώ θέλω να σας πω ότι η επιφύλαξη της παράταξής μας για το θέμα των αναδόχων, όπου αναγράφεται τόσο στην ομιλία μας όσο και στο κείμενο παραμένει δεν την επαναφέρω, δεύτερον το θέμα του ρόλου της περιφέρειας στην αναδασώσης, όπου είναι ιδιαίτερα για τις γεωργικές αναδασώσεις δεν αναφέρονται τα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάξης που μπορεί να μπει, αλλά και οι αναδασώσεις γενικότερα των δασσών, πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να έχουμε ρόλο, και ο ρόλος αυτός περιγράφεται στις θέσεις της περιφερειακής αρχής και εγώ εκεί έχω ένα conflict, μία σύγκρουση, δεν ξέρω αν θα μπορεί να γίνει, άρα αυτό είναι θέμα προς διευκρίνηση και το θέμα του προϋπολογισμού, διότι δεν μπορεί χωρίς κοστολόγηση όπου αυτή και αν καταλήξει να μην έχουμε μία τάξη μεγέθους προϋπολογισμού, που σε ένα βάθος χρόνου θα πρέπει να υλοποιθούν τα αναπτυξιακά προγράμματα. Και κλείνω, θεωρώ διοντολογικά σωστό και για την πληρότητα της παρουσίασης του τελικού κειμένου, στο τελικό κείμενο το οποίο τελικά θα καταλήξουμε ως καταρχήν κείμενο, και αυτό το τονίζω, καταρχήν κείμενο με τα δύο θέματα τα οποία είπε ο κ. Περιφερειάκης, θα προσθεθούν ένα της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης και ένα των επιστημονικών πανεπιστημιακών φορέων, ότι θα πρέπει να επισυνάπτονται σε αυτή την επιστολή και οι θέσεις των παρατάξων, έτσι ώστε να γίνεται σαφές ότι όλες οι περιφερειακές παρατάξεις, μα όλες οι περιφερειακές κατατάξεις, λίγο πολύ έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τις οποίες και κατά μόνας θα διαπραγματευτούν για να ενταχθούν σε έναν συλλογικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η γενικαίωτερη προσέγγιση την οποία θέλω να σας πω εκ μέρους της δικής μας πλευράς. Πρέπει να διδικήσουμε και θα επαναλάβω τη διδικήση μας για τα άμεσα μέτρα, τα οποία τώρα χρηματοδοτούνται, όταν φανούν ότι μπορεί και να είναι προεκλογικού χαρακτήρα ή δώσουν το πρώτο πεντοχίλιαρο και μετά σταματήσουν, σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να καταγγείλει αυτή την πρακτική της κυβέρνησης σε όλους τους τόνους. Όχι εκ των ιστέρων, αλλά κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής που καταρακώνει την τοπική κοινωνία, διότι το α και το μέγα είναι οι ίδιοι οι πολίτες, η δημιουργία θέσεων και η παραμονή των νέων ανθρώπων εκεί πέρα. Αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία και τίποτα άλλο. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ, το λόγο έχει ο κ. Βαδίδης. Κύριε Πρόεδρε, για μισό. Ναι, κ. Περιφερειάρχα. Ναι, έχετε το λόγο. Μας βρίσκουν σύμφωνος στο συνολό του σχεδόν τα σημεία που ανέφερε και ο κ. Αναγνωστάκης και η κ. Βατζελιώσπος την επόμενη μέρα. Θεωρούμε σωστό αυτό που προτάθηκε, ότι εφόσον καταλήξουν και αποφασίσουμε ένα κείμενο θέσεων διαπαραταξιακό, σε αυτό να επισυνάπτονται εν ήδη παραρτήματος και διακριτά οι θέσεις των παρατάξεων όπως αυτές τις συσέφεραν. Και σε σχέση με την Διαπαραταξιακή Επιτροπή που προτάθηκε γνωρίζεται ότι αν ένα πράγμα μπορεί να χαρακτηρίζει σε αυτή την περιφερειακή αρχή είναι το πόσο ανοιχτάει και πόσο δημοκρατικά και συνθετικά δουλεύει και θέλει να δουλεύει και το έχει κάνει και με διαπαραταξιακές επιτροπές είτε έκτακτες είτε διαρκείς και με τους κεφαλείς των παρατάξεων και βέβαια στα αρμόδια συλλογικά όργανα Περιφοριακό Συμβούλιο και Εικονομική Επιτροπή. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να συστήσουμε μια δεύτερη επιτροπή εκτός από το να μην αφήσουμε τα πράγματα σε χέρα κανείς περιφερειαρχή. Με σίγουρα ότι ήταν μια αποστροφή της στιγμής που κατά τα λοιπά όμως έγινε στο πλαίσιο μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Ευχαριστώ. Ωραία, το λόγο έχει ο κ. Χρονάς για τον κ. Μπατζάκη. Καλά το λέω. Εγώ θα μιλήσω. Α, κ. Μπατζάκη, συγγνώμη γιατί είσα τον κ. Χρονάκου. Ναι, ναι. Σας ακούμε, σας ακούμε. Ναι, ναι. Φαίνεται ότι η προηγούμενη συζήτηση στην Εδυψώ, κατά τη γνώμη μας, τουλάχιστον όσον αφορά τα βασικά ζητήματα των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς, δεν λήφθηκαν υπόψη. Τουλάχιστον από την περιφερειακή αρχή. Βεβαίως και οι επαγγελίες που μίλησαν μέχρι τώρα δεν το έφυξαν στο βαθμό που τουλάχιστον θα έπρεπε να θύξουν ένα τέτοιο ζήτημα που να αφορά τις αιτίες. Και σε τι αναφέρουμε. Το βασικό ζήτημα των πυρκαγιών δεν έχει εκλείψει στην Ελλάδα, δεν έχει εκλείψει ούτε στην Εύβοια και το πιο πιθανό είναι και την επόμενη χρονιά, αν δεν αντιληφθούμε ποια είναι η βασική αιτία και δεν προτείνουμε μέτρα στην κατεύθυνση του να προληφθούν τέτοια φαινόμενα πυρκαγιών, θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα και στην Εύβοια και σε όλη την Ελλάδα. Και σε τι αναφέρουμε. Το πρώτο και βασικό ζήτημα, αν είναι κάτι να θύξουμε στις βασικές αιτίες τις οποίες παρεπιπτόντας αφιερώνει το κείμενο των θέσεων της περιφέρειας, κάμια 5, 6, 7 ή 10 γραμμές αν θυμάμαι καλά, το πρώτο ζήτημα είναι ο διαχωρισμός μεταξύ πρόληψης και καταστολής, που υπάρχει στο όνομα από το 1998 και διαχρονικά στηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό ακριβώς είναι και η βασική αιτία παράλληλα φυσικά με την υποχρηματοδότηση, με την έλλειψη προσλήψεων και στα ζητήματα της πρόληψης και της καταστολής και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα αν δεν αντιμετωπιστούν με πολιτικό τρόπο, δηλαδή αν δεν πάμε και δεν ακουμπήσουμε την πολιτική αιτία του προβλήματος, τότε ό,τι και να πούμε για τις αιτίες και το αν πέταξαν τόσα αεροσκάφη, αν δεν πέταξαν τόσα ελικόπτερα, αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν δρόμοι, αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν αντιπηρικές ζώνες, τότε αυτό θα είναι ένα κενό γράμμα. Και κατά τη γνώμη μας σε αυτό πρέπει να ρίξουμε ένα πολύ σημαντικό βάρος του κειμένου στο οποίο αν θέλετε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι. Εμείς λοιπόν καταθέτουμε την εξής πρόταση σε σχέση με τα ζητήματα των αιτιών των πυρκαγιών αλλά και άλλων φαινομέρων. Πρώτο ζήτημα, ο διαχωρισμός μεταξύ πρόληψης και καταστολής να εκλείψει. Άρα τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δρασικές υπηρεσίες με προσωπικό, με μέσα, να χρηματοδοτυθεί ο νοηπαρκός ώστε να υπάρξουν την επόμενη χρονιά αντιπυρικές ζώνες, να υπάρξει καθαρισμός του δάσος, να υπάρξουν όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία οφαλμοφανώς δεν τα είχαμε στην προκειμένη περίπτωση και τα είδαν αυτά οι δύο ισόμασοι όσοι βρέθηκαν στις πυρκαγιές. Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, όλοι εκείνοι όσοι αναμείχθηκαν σε αυτή την υπόθεση, οι επικεφαλείς των παρατάξεων, ήταν εκεί. Αντιπυρικές ζώνες δεν είδαμε. Άρα δεν ακουμπάμε όμως το ζήτημα γιατί δεν υπήρχανε, δεν ακουμπάμε το ζήτημα γιατί δεν υπήρχε η αναγκαία χρηματοδότηση και όποιος το ακουμπάει δεν δίνει και τη λύση. Να πει ότι εδώ είναι αναγκαίο να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Άρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πολιτικό πρόβλημα της πρόληψης καταστολής ως τέτοιο και με προτάσεις και λύσεις. Πρόταση τέτοια εμείς δεν είδαμε στο κείμενο της Περιφερειακής Αρχής ούτε και στα άλλα κείμενα. Πρώτο ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο ζήτημα. Βάζετε ένα σύνολο ετοιμάτων μέσα στο κείμενο που μας έχετε καταθέσει όπου κάνετε ένα θταρμά. Βάζετε και τα αιτήματα των κατοίκων, βάζετε και τα αιτήματα επιμέρους συλλόγων, συλλογικοτήτων, βάζετε κάποια ζητήματα που κατέθεσαν οι παρατάξεις, βάζετε και τη δική σας άποψη, βάζετε και την κυβερνητική άποψη, τα βάζετε όλα. Και αντικειμενικά το κείμενο αυτό είναι εντελώς αντιφατικό και έχει μια σειρά από αντιφάσεις όπως για παράδειγμα η υλοποίηση της πράξης νομοθετικού περιοχομένου και αυτή τη στιγμή υλοποιεί όσον αφορά τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των πληγεσιών περιοχών και που είναι ψύχουλα. Αυτό υλοποιείται αυτή τη στιγμή. Τα ψύχουλα υλοποιούνται. Και για να το πω πιο συγκεκριμένα και όχι μόνο για τα σπίτια στα οποία αναγκάζεται ο κόσμος να πάει και σε δάνεια να πάει και σε μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη που το δεσμεύει και λέω ένας ελαιοκαλλιεργητής με 300 δέντρα ο οποίος κάει και ολοσχερός και πρέπει να ανασυστήσει την καλλιέργειά του στα 4 χρόνια θα πάρει με βάση την πράξη νομοθετικού περιοχομένου 13 ευρώ ένα δέντρο. Και πείτε μου εσείς τα 13 ευρώ ένα δέντρο τα οποία δίνουν ένα εισόδημα της τάξης των 5.000 ευρώ περίπου. Περίπου παιδί τα 4.000 ευρώ αν δεν απαντώ με μπορεί να ζήσει μια οικογένεια η οποία έχει την ελαιοκαλλιέργεια ως συμπληρωματική. Όταν θέλει μέσα σε αυτά τα χρόνια να δώσει πάνω από 5.000 ασφάλιστρα και αν ασφαλίζεται και η γυναίκα να είναι πάνω από 10.000 ασφάλιστρά του πώς θα ζήσει. Αυτή η πράξη λοιπόν νομοθετικού περιοχομένου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή και αφορά όπως σας είπα στο παράδειγμα τους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει κανένα. Λοιπόν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και θα δημιουργήσει και στη συνέχεια, γι' αυτό δεν βλέπω να κάνετε καμία αναφορά σχετικά στο κείμενό σας να πείτε ότι αυτή η πράξη νομοθετικού περιοχομένου δεν μας καλύπτει. Απλά παραθέτετε μια σειρά από αιτήματα τα οποία υπάρχουν. Βάζουν τα αιτήματα οι κάτοικοι που αφορούν την απαλλαγή από την εφορία, την κατάργηση του έμφυα, βάζουν διάφορα τέτοια ζητήματα. Τα προγράμματα βάζουν ζητήματα που αφορούν την απασχόληση των τριπτινοκαλλιεργητών. Και εδώ έχουμε στην ίδια την πράξη νομοθετικού περιοχουμένου και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και στις δικές σας προτάσεις επιτυουσίας. Όχι την απασχόληση των τριπτινοκαλλιεργητών με ορθές σχέσεις εργασίας μέσα από τα δασταρχεία και μέσα από αυτή τη διαργασία, αλλά μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία ξέρουμε πολύ καλά τι δίνουν ως εισόδημα και την κοινωσουσία στην απασχόληση των τριπτινοκαλλιεργητών. Και φυσικά υπάρχουν μια σειρά ζητήματα και για άλλους, και για τους αγρότες και για τους κοινοτροφούς, για πόσο χρονικό διάστημα θα δίνεται τις ζωοτροφές τη στιγμή που δεν θα υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή ένα βοσκοτόκιατα, τα οποία θα μπορούν να βοσκίσουν τα χρόνια ή οι μονάδες τέλος πάντων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο. Αντικειμενικά λοιπόν έρχεται σε αντίθεση αυτό που προτείνεται και βάζεται μέσα από τα αιτήματα συνολικότερα και τα υιοθετήθεση, με αυτό που υλοποιεί η κυβέρνηση και για το οποίο εσείς δεν το καταγγέλετε. Και δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό, για να πιστέψουμε και εμείς ότι πραγματικά είναι καλές οι προθέσεις σας και προθετείται αιτήματα τα οποία έχουν ας το πω έτσι προθετικό χαρακτήρα και μπορούν να δημιουργήσουν και λύσεις ή να δώσουν κάποιες λύσεις πρόσκαιλες σε κάποιους από τους ανθρώπους τους που έχουν πληγεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι πραγματικά στενάζουν και θα στενάξουν και τα επόμενα χρόνια. Και υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία εμείς τα καταθέσαμε ξεχωριστά και πέρα από το τσίπισμα της τροφυλιάς τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα για τους επαγγελματίες της περιοχής στο πώς θα πρέπει να δουν τα ζητήματα. Ανάδοχη, μεγάλο ζήτημα. Εδώ είναι το κόλπο το μεγάλο. Εδώ είναι το πακέτο των ευκαιριών που είπαν κάποιοι προηγούμενα γιατί και καλιά και ευκαιρία, καταστροφή και ευκαιρία. Καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο αντιφαντικά πράγματα, όμως για το λαό, αλλά δεν είναι καθόλου αντιφαντικά για το κεφάλαιο που καραδοκεί. Και καραδοκεί γιατί θέλει να φιλετάρει. Ο κ. Μπένος και η Επιτροπή, η οποία θα συστηθεί, δεν έχει άλλο σκοπό και στόχο από το να φιλετάρει την περιοχή, να δημιουργήσει προϋποθέσεις εκεί που είναι αναγκαίο και εκεί που υπάρχει κερδοφορία, οι ανάδοχοι να προχωρήσουν και σε άλλου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες. Άρα καταλαβαίνουμε πολύ καλά που το πάει το πράγμα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Το έχουμε δει και σε άλλες περιοχές, αυτά τα σχέδια ανασυγκρότησης των περιοχών. Το όφελος δεν ήταν του λαού, ήταν στην πλάτη, ήταν στην περιοχή των συμφερόντων, των επιχειρηματικών ομήλων που δραστηριοποιήθηκαν. Τρίτο ζήτημα αφορά, κατά τη γνώμη μας, καμιά Επιτροπή παρακολούθησης, είτε από την Περιφαία είτε από οπουδήποτε αλλού, δεν μπορεί να δώσει τη λύση των προβλημάτων. Στην πορεία δηλαδή του πώς θα γίνουν τα έργα τα οποία είναι αναγκαία για τον λαό. Εδώ το ζήτημα είναι το πώς ο λαός της βόρειας έδειας θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή ο λαός της βόρειας έδειας έχοντας συγκροπήσει επιτροπές αγώνα πυροπλήκτων, έχοντας μπει μπροστά το Σωματείο των Ρητινοπαραγωγών, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς που έρχονται και συνδράμουν σε αυτή την υπόθεση, να αντιμετωπίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντιπληρική προστασία που όπως σας είπα δεν έχει τελειώσει σαν ζήτημα, υπάρχει και ακόμα και είναι θέμα, θα το δούμε μπροστά μας, θα το έχουμε μπροστά μας και αυτό σαν ζήτημα. Τις αποζημιώσεις στο ύψος των αναγκών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Είναι έρημνα για τους άνεργους, είτε αυτοί είναι ρητονοκαλλιεργητές, είτε αφορά ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές τους από το επάγγελμα του επιστητισμού, από τον τουρισμό, φυσικά για τους αγρότες τους, τους μελισοκόμους, τους κοινοτρόφους και βέβαια τους επαγγελματίες της περιοχής. Αν κάτι κατά τη γνώμη μας μπορεί να βγει ως συμπέρασμα από την καταστροφή αυτή, δεν είναι οι ευκαιρίες που λέτε ότι έχουν δημιουργηθεί για να αναπλαστεί η περιοχή. Η ανάπλασση της περιοχής είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πραγματικά πρέπει να σκύψουμε και εδώ έχουν θέσει και οι πιστημονικοί φορείς, πανεπιστήμια, ό,τι άλλο, σε ποια κατεύθυνση όμως, εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα, στην κατεύθυνση του δάσος να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τις ανάγκες των μονοπολίων. Πολύ βασικό ζήτημα αυτό, αν το πιάσουμε από την βασική του αρχή και το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο. Ωστόσο όμως βγήκε ένα άλλο συμπέρασμα, ότι ο λαός έσωσε τον λαό και τις περιοσίες του στη βόρεια έβοια. Ο ίδιος ο λαός έσωσε και αυτό είναι πολύ μεγάλη παρακαταθήκη την οποία πρέπει να την κρατήσουν αυτοί οι οποίοι πάλεψαν με τις φλόγες και παλεύουν και σήμερα για όλα εκείνα τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να συσταθεί η περιοχή και να υπάρξει ζωή στην περιοχή τέτοια που να μπορεί και να ζήσει κάποιος και να είναι στοιχείο αναψυχής ή σημεία αναψυχής εκεί στην περιοχή και φυσικά να έχουν δουλειές οι άνθρωποι εκεί στην περιοχή. Αυτό είναι μέλημα για το οποίο ο λαός της περιοχής έχει βάλει μπροστά τη δράση του, τις ενέργειές του και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Εμείς από τη δική μας πλευρά δεν θα συμμετέχουμε σε καμία επιτροπή παρακολούθησης της περιφέρειας, άλλωστε το έργο μας να το παρακολουθούμε από τη πλευρά της θέσης μας μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό το κάνουμε και θα το κάνουμε και στη συνέχεια. Γι' αυτό καταθέσαμε το προηγούμενο διάστημα την ερώτηση που αφορούσε τα έργα τα οποία δεν έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει ακόμα. Σήμερα πήραμε και εμείς στο mail αυτό που αφορούσε το ΔΕΛΚΙΑ που τελος πάντων για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή του Λιλαντίου μετά από ένα χρόνο. Θα παρακολουθούμε από τη δική μας πλευρά όλα όσα μπορούμε να παρακολουθούμε μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο όμως αυτός που θα παρακολουθεί και θα πρέπει να νιώθετε την ανάσα στο σβέρκο σας θα είναι ο λαός. Αυτός θα μπορέσει να σας τριμώξει ώστε να γίνουν τα απαραίτητα και ανάγκη έργα. Ο λαός με τον οργανωμένο αγώνα του, με τους συλλογικές αποφάσεις που έχει πάρει, με τη δουλειά που πρέπει να κάνει σε όλο το επίπεδο και στη Βορειοκή Τροκέβεια και αλλού ώστε να μπορέσει να υλοποιηθούν αποφάσεις τελος πάντων οι οποίες επιβάλλονται από τον αγώνα του στην κατεύθυνση που έχει ανάγκη ο λαός στο ύψος των ανάγκων του και όχι στο ύψος των ανάγκων του κεφαλαίου που προσδοκάται εσείς να βάλετε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει πραγματικά να υλοποιηθούν τα κοινωνιδοσέργα. Εμείς καταψηφίζουμε φυσικά τις θέσεις σας για τους λόγους που προανέφερα παραπάνω. Καταθέσαμε και τις δικές μας θέσεις σχετικά με το ψήφισμα. Το ψήφισμα δεν είναι δικό μας. Το ψήφισμα είναι των κατοίκων, περιέχει ακριβώς τα βασικά στοιχεία στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να συνταχθεί η περιφέρεια και να παλέψει σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο όπως καταλαβαίνουμε ανεξάρτητα από το αν το περιέχει μέσα στις θέσεις της ή θα το ψηφίσει ως ψήφισμα όπως το καταθέσαμε εμείς θεωρούμε ότι ο λαός παρά το γεγονός ότι μπορεί να ψηφιστεί πρέπει να το παρακολουθεί από κοντά, να παλεύει καθημερινά και να δημιουργεί προϋποθέσεις ασφιξίας απέναντι στη δική σας πολιτική. Αυτή την ασφιξία θα μπορέσει κάποια στιγμή να υλοποιήσουν, αν μη τι άλλο και κάποια έργα τα οποία είναι αναγκαία για τον ίδιο. Σας ευχαριστώ. Θα σας ευχαριστώ κύριε Μπαδδέκη, του λόγου έχει ο κύριος Γιώτης. Ναι, καλησπέρα. Καλησπέρα κι εμείς. Λοιπόν, εγώ αδυνατό να κατανοήσω τι κάνουμε αυτή τη στιγμή, λογίδρια από όλες τις παρατάξεις, την ώρα που ο κόσμος περιμένει ζώντας πραγματικά μέσα στις τάχτες, έχοντας καταστραφεί ολοσχερός, να ακούσει πρώτον, πότε θα αποδοθούν ευθύνες, αν μπορεί κύριε κάθε καλοκαίρι, κάθε χειμώνα, κάθε φθινόκορο να έχουμε θύματα, να έχουμε καταστροφές και να μην υπάρχουν ευθύνες. Δεν γίνεται να καταστρέφεται η μισή έβοια και να μη φταίει κανείς. Λοιπόν, πιστεύω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, για να υπάρξει αύριο και μέλλον πρέπει οι άνθρωποι που είτε ολιγόρησαν, είτε αδιαφόρησαν, γιατί είναι αδιαφορία κύριοι όταν το χειμώνα έχουν πέσει τόνοι κάψιμις ήλις, δέντρα, κλαδιά κλπ. και δεν έχει φροντίσει κανένας μα κανένας να τα παίρνει στη λέξη, αυτό είναι αδιαφορία. Εγκληματική αδιαφορία. Δεν μπορεί να μην λογοδοτεί κανείς όταν ο Περιφερειάρχης μας λέει, και το θυμάστε όλοι, ότι είναι πανέτοιμη η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ακραιοκαιρικό φαινόμενο το καλοκαίρι, για να μην έχει ευθύνες τώρα ο Περιφερειάρχης που τελικά αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν ήταν έτοιμο, τίποτα δεν είχε προετοιμαστεί γι' αυτό το ολοκαύτωμα. Λοιπόν, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Δεν μπορούμε να πάμε σε λύσεις με τα φθαρμένα τα σκάρτα υλικά και υλικά που έχουν συμμετοχή στην καταστροφή. Πρέπει επαναλαμβάνω, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, ο Περιφερειάρχης ο κ. Σπανός να απαρετηθεί εάν έχει ύχνος φιλότιμου και ευθυξίας, πρέπει να απαρετηθεί. Λοιπόν, από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα συμφωνήσω με τον κ. Μπασδέκη ότι τσίχουλα δίνονται στους ανθρώπους που καταστράφηκαν. Ακόμα δεν έχουν αποκατοσταθεί οι καταστροφές προηγούμενων πυρκαριών, πλημμυρών και χιονοπτώσεων και πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε από κοντά πως θα εξομαλύνουμε γιατί να αποκαταστήσουμε αποκλείεται. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδώσει τα χρήματα στους ανθρώπους που καταστράφηκαν για να ξαναστήσουν το σπιτικό τους και τις επιχειρήσεις τους και φυσικά θα πρέπει να δούμε πως θα αποφύγουμε μια νέα καταστροφή. Διότι κύριε έρχεται το φυνόπωρο, θα έρθει ο χειμώνας και θα θρυνούμε πάλι θύματα από πλημμύρες και καταστροφές. Σαν παράταξη θα καταψηφίσουμε το σχέδιο που κατατέθηκε. Θεωρούμε επαναλαμβάνω ότι δίνονται ψίχουλα και πρέπει αυτό να το δούμε εξ αρχής και τα κονδύλια που θα αποδοθούν να είναι πολλαπλάσια και όχι μόνο στη Βορειά Εύβοια και να δούμε πως θα αποφύγουμε την δημογραφική καταστροφή. Στην Βορειά Εύβοια δεν θα μείνει κανείς στα χωριά που καταστράφηκαν. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Βούργαρες. Ακούγαμε κ. Πρόεδρε. Ναι, ναι. Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα σε όλους. Καλό μήνα να έχουμε. Κάποια στιγμή θα ήθελα να μας εξηγήσετε και αυτά τα ζητήματα οραρίου που έχουν γίνει τέσσερις, πέντε ώρα τα απόγευμα και τα λοιπά. Όχι, τώρα κάποια στιγμή θα υπάρχει ευκαιρία γιατί έχουμε καθυστερήσει. Εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση και είχαμε τοποθετηθεί και στην Εδιψώδε. Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα, όμως θέλω να πω το εξής, ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα επίγουν. Έχω μια αίσθηση κάποιες φορές και από τις κουβέντες που κάνουμε και εμείς μεταξύ μας ότι δεν καταλαβαίνουμε το επίγον της κατάστασης. Ήδη έχουν φύγει άνθρωποι από τη Βορειά Εύβοια και ήδη κάποιοι συζητάνε την προοπτική να φύγουν πριν να έρθει ο χειμώνας οικογένειας. Και αυτό γιατί και όπως υπόθηκε νωρίτερα, οι αποζημιώσεις δεν είναι αρκετές, είναι αβέβαιο το περιβάλλον. Οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται, να ξέρουν ότι έχουν μια μόνιμη εργασία, μια μόνιμη απασχόληση, μια προοπτική στον τόπο τους και μια προοπτική το δάσος να ανακάμψει, να αναγενηθεί και να ξαναγυρίσουν τις δουλειές που ξέρουν στον τόπο τους. Αυτή η προοπτική με τα μέτρα της κυβέρνησης και με την BNP υπόθηκε και με τη συνολικότερη πολιτική μέχρι τώρα που έχουμε δει από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτή η προοπτική δεν είναι σαφής. Και μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα έχουμε και το περιστατικό που το γνωρίζουμε όλοι πια, που κυβερνητικά στελέχει πήγα να γίνουν προωθητές των συμφερόντων εταιρειών για να πάρουν κάποιες δουλειές εκεί στα πραγμή. Ας μην το συνεχίσουμε, έφυγε αυτή η ιστορία. Αλλά είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Τα πράγματα επήγουν και γι' αυτό ακριβώς διαχωρίζουμε δυο πράγματα. Το ένα είναι τι πρέπει να γίνει άμεσα, τι πρέπει να γίνει αύριο, χτες, μέχρι την Παρασκευή. Και το άλλο είναι το μακροπρόθεσμο, το στρατηγικό, όπως το έχει άλλωστε και το κείμενο των προτάσεων, το οποίο μας κατατέθηκε και εμπλουτίστηκε πραγματικά και κάποιες παρατηρήσεις που έχουμε κάνει εμείς στο δικό μας το κείμενο έχουν θεραπευτεί με τη βελτιωμένη πρόταση που είδαμε χθες το βράδυ και μας ήρθε κάποια από αυτά τα πράγματα. Για μας το κρίσιμο είναι, για να ξεκινήσουμε αύριο, ποιοι είναι αυτοί που ξεκινούν και με ποιο τρόπο και εκεί πέρα επικεντρωνόμαστε. Το ένα είναι ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο ιδιώτες, το είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές νομίζω ότι υπάρχει μια κοινή γραμμή στην αντιπολίτευση, αν το έχω καταλάβει καλά, στις δυνάμεις αντιπολιτευτικές στην περιφέρεια. Δεν ξέρω ακριβώς τη γνώμη της διοίκησης, ότι δεν θέλουμε τους αναδόσφωσης, δεν θέλουμε τους ιδιώτες να μπουν για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα και ως σωτήρες μάλιστα στο δάσος. Ούτε επιστημονικά στέκει με τον καταγραμματισμό, ούτε θα έχει αποτέλεσμα για το βουνό. Γιατί αυτό που λέμε από την αρχή είναι ότι μέχρι του χρόνου την άνοιξη, ελάχιστα πράγματα πρέπει να γίνουν στο δάσος, εκεί που είναι δάσος. Γιατί ακριβώς εκεί, το λένε όλοι οι δασολόγοι, οι σοβαροί, ότι εκεί μόνο απομάκρυνση από τα πρανοί κάποιων κορμών πρέπει να γίνει με τους δασολόγους από δίπλα και ούτε καν τα καμένα πρέπει να απομακρυνθούν, αν δεν υπάρχουν δασολόγοι να πούν τι ακριβώς πρέπει να απομακρυνθεί. Μέχρι να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές αναγένεις που αυτό θα γίνει περίπου μετά από ένα χρόνο. Έτσι, όλες αυτές οι δωρεές που γίνονται για το Διέρη και Βασίλευε στην περιοχή μας βρίσκουν εξαιρετικά επιφυλακτικούς και λέμε ότι στο κείμενο, αν πούμε ότι με την προϋπόθεση ότι θα μπουν οι διακριτές απόψεις των παρατάξεων, ότι θα μπορέσει να εμπλουτιστεί με ένα τρόπο το κείμενο, όπως είπε κυρίως η κυρία Παντζελή νωρίς, νωρίτερα νομίζω και άλλοι το ανέφεραν, να είναι καθαρό ότι αν πλειοψηφικά λέμε όχι στους αναδόχους αναδάσσεως, να μπει και αυτό μέσα στο κείμενο των θέσεων στο οποίο ομονούν όλοι, όχι στις διακριτές, όχι στις ξεχωριστές απόψεις. Ή, εν πάσης περιπτώσει, οι επιφύλαξε, εφόσον είναι ισχυροί, να αναφερθεί ρητά. Λέμε λοιπόν εμείς ότι για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιμένουμε, η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας που έχουν σχέση, εμείς λέμε κυρίως για το τμήμα της δρασοπονίας και διαχείρισης φυσικών πόρων στην Ευρυτανία του Γεωπονικού, έπρεπε ήδη να είναι εδώ. Έπρεπε να παρακολουθούν και συνεδρείας και να παρέμβουν. Έπρεπε ήδη να τους έχει πλησιάσει η περιφέρεια και να ψάχνει να βρει τρόπος συνεργασίας. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ζήτησε από το τμήμα αυτό το ρόλο του συμβούλου για να συμβάλλει όσο μπορεί. Οικονομικά δεν έχει μεγάλες δυνατότητες η Περιφερειακή Ένωση. Τους ζήτησε να έχουν ένα συμβουλευτικό ρόλο. Πολύ καλό. Γιατί δεν το κάναμε κι εμείς, γιατί δεν βάζουμε στην πρόταση τη δική μας που λέμε, να δούμε τις προϋποθέσεις ενός μνημονίου συνεργασίας με το συγκεκριμένο τμήμα ή και με τη Λαμία στα τμήματα, με όποια τμήματα είναι σχετικά στη περιφέρειά μας, ώστε να ξεκινήσει αύριο, χτες, σήμερα, μέχρι την Παρασκευή, πώς να το πω, το επίγον του πράγματος, να γίνονται οι μελέτες που αναφέρονται άλλωστε στη δική σας την πρόταση, κύριε Περιφερειάρχη. Από την άλλη μεριά, ξέρουμε όλοι ότι μία από τις βασικές αιτίες που είχαμε προβλήματα στο δάσος και δεν μαζεύτηκε η ύλη ή η κάψιμη και γιατί δεν έγιναν οι δασκοί δρόμοι είναι η υποχρηματοδότηση αλλά και η υποστελέχωση των δασσαρχίων. Για αυτό λέμε εμείς οι Περιφέρειά πρέπει να βγει μπροστά. Μνημόνια συνεργασίας σήμερα με τη διεύθυνση δασσών και με τα αρμόδια δασσαρχίας στην περιοχή που έχουν απόλυτη αντίληψη της κατάστασης στην περιοχή και με βάση τις δικές τους υποδείξεις έχουμε υπόψη μας και προτάσεις που έχουν γίνει από τους δασάρχες να ξεκινήσει ο καθαρισμός. Και προτείνουμε ο καθαρισμός να γίνει, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, να γίνει από τους κατοίκους της περιοχής στο πρότυπο κάποιων δράσεων και δεν είμαστε υπερ των ιδιωτικού δικαιωρισμένων χρόνων προσλήψεων με ανανεούμενες αιτήσεις συμβάσεις να μπορέσουν οι άνθρωποι να απασχοληθούν, να μείνουν στην περιοχή μέχρι να αρχίσει η δυνατότητα να έχουν επέρα από επιδοκίσεις και αυτήν την απασχόληση, τη δυνατότητα να απασχοληθούν όπως πριν με την αναγέννηση του δάσους. Κάνουμε και μια άλλη πρόταση. Αν θέλουν κάποιοι να δώσουν χρήματα και πολλά και να γίνουν έτσι δωρητές στην περιοχή να ανοιχτεί ένας ειδικός λογαριασμός από την περιφέρεια τον οποίο αυτός που δίνει τα λεφτά θα μπορεί να τον παρακολουθεί και να βάλει ενστάσεις για τις πληρωμές. Και μέσα από μελέτες επιστημονικές και δράσεις επιστημονικές και κατεπίγουσες συμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για να μην τα λέω όλη την πρόταση, το σύνολό της, να ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα, ότι το δημόσιο κάνει ό,τι πρέπει να γίνει σε μια ολιστική προσέγγιση που τη λέμε και την ξαναλέμε και ο κάθε δωρητής θα έχει δικαίωμα από τη μια μεριά να ελέγχει τις πληρωμές και να λέει ό,τι γίνεται εδώ δεν θέλω διασπάθεις θέλω τα λεφτά μου να πάνε εκεί που πήγα και από την άλλη μεριά αν θέλει να προπαγανδύσει τη δωρεά του να πει έκανα δωρεά και έγιναν αυτές οι δράσεις στη λίμνη, στις ροβιές ή οπουδήποτε αλλού στον Ελεόνα, στο δάσος ή σε οποια άλλη περιοχή. Αυτά πρέπει να γίνουν αύριο, χτες, σήμερα. Αυτή είναι η γνώμη μας. Και δεν πρέπει να το συζητάμε άλλο. Από εκεί και πέρα για το στρατηγικό πλαίσιο έχουμε ενστάσεις, δεν θα επεκταθώ. Το ζήτημα των οδικών είναι ένα πράγματι ακανθόδης. Δεν μπορεί να λέμε ότι σε αντακάνουμε όλα με την ευκαιρία, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει λεφτά για δρόμους. Πού θα βρεθούν τα λεφτά? Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα τόσο εύκολα. Μπορεί να γίνουν αυτά που είναι απαραίτητα, γιατί είναι υποβαθμισμένο το οδικό δίκτυο στην περιοχή, να διαλέξουμε τι και να γίνει. Σε όλη την Εύβοια, όχι μόνο στην Βόρεια Εύβοια. Εδώ δεν ξέρουμε αν θα γίνει η παράκαμψη της Καλκίδας που έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω, γιατί βλέπω και ο Ηλίας πάντα όταν φτάνω, κουνάει το κεφάλι του, τελείωνει ο Αντώνης. Νομίζω ότι είναι σαφές, έχουμε δώσει και το κείμενο. Μην μ' απαντήσεις, Ηλία μου, ας θεευόμαστε κιόλας. Και εγώ το κάνω, Αντώνη. Εντάξει, εντάξει. Λοιπόν, αυτό, εάν μπούν οι αντιρίσεις, εάν μπεις στο κείμενό σας, οι σαφείς, η διακριτία είναι μοιοψηφική, άποψη για το θέμα των αναδόχων και η καταγγελία αυτής της πρακτικής. Εάν δούμε ότι έχει αποτέλεσμα η ειδική μας υπαραίνεση, ακόμα και σήμερα, αύριο το πρωί να συνεργαστούμε με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες, κάποιες έχουν ξεκινήσει, τότε είμαστε θετικοί να υπάρχει αυτό το κείμενο των θέσεων. Όπου συμφωνούει η πλειοψηφία να μπει ως κειμενοθέσεων, όπου υπάρχουν διαφωνίες να είναι διακριτό τι λέει ο καθένας, αλλά να φανεί ότι μπορεί η περιφέρεια να συμφέτει, να έχει απόψεις με σεβασμό στην μοιοψηφία και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε να γίνουν πράξη όμως. Το βασικό είναι να ξεκινήσουμε χτες. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα εμάς. Ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ, Αντώνη μου. Κυρία Πολυζόη, Ενειμερώνου του Σώμα, ότι λείπει. Κυρία Καρρικά. Ήθελα να πω κάτι, αλλά μου έκοψε τις ελπίδες ο κύριος Βούλγαρης. Γιατί, Άννα, τελειώνεις εσύ. Μα ακούτε. Αν θες να πεις κάτι, πες το και κλείνω με ψηφοφοριά. Ναι, μου έκοψε τις ελπίδες ο κύριος Βούλγαρης για το δικό δίκτυο. Εννοείται ότι συμφωνώ με όποιο έργο υποδομής προτείνεται για την Εύβοια, δεν το συζητώ. Προφανώς το σχέδιο φορά τη Βόρεια-Εύβοια, αλλά γενικώς επιμένω στην πιο σφαιρική αντιμετώπιση, γιατί στην προηγούμενη συνεδρίαση ο επικεφαλής της Ενωτικής Περιφερειακής ανέφερε ένα μεγάλο έργο, που ίσως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και αφορά το δικό δίκτυο για τη σύνδεση Βόρειας και Νότια Εύβοιας, γιατί αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα δώσουν τα σχέδια αυτά που προτείνεται, που μάλλον δεν μπορούμε να το πάρουμε ως δεδομένο, αλλά τέλος πάντων θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία και θα έχουμε δημιουργήσει τεράστια δίκτυο ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Εύβοια. Πιστεύω ότι πρέπει να τα δούμε πιο σφαιρικά τα έργα αυτά, να εντάξουμε μια τέτοια πρόταση, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, γιατί τα βραχυπρόθεσμα τα έχετε θέσει και να προσπαθήσουμε για αυτή, να την παλέψουμε, γιατί μια ζωή είμαστε χωρισμένοι στη μέση, Βόρειο και Νότι, δείξαμε εμείς την καταστροφή ότι είμαστε ψυχικά ενωμένοι, γιατί όχι αυτό το περιφερειακό συμβούλιο να μην είναι αυτό που θα διεκδικήσει να ενωθούμε και οδικά από το Βορρά μέχρι το Νότο. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Πρόεδρε, πρόεδρε, συγγνώμη, είμαι ο Μπαμπίς ο Φάκος, για δύο λεπτά μπορώ να πάρω κι εγώ τον λόγο. Μπαμπί μου θα προτιμούσα να μην δώσεις τον λόγο σε όλους, γιατί θα μακρυβολήσουμε. Επειδή δεν είσαι την προηγούμενη φορά για τη δωρίδα, που έχουμε το ίδιο πρόβλημα, δυο κουβέντες. Σαν ειδά δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι, πρέπει να υπάρχει δικαίωμα να μιλήσουμε κι άνθρωποι. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ θέλω να πω μια ερώτηση. Και εγώ θέλω να μιλήσω, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ξεκινώ. Μπορώ, κύριε Πρόεδρε, μπορώ. Έχω σειρά, έτσι. Μια ερώτηση προς την περιφερειαρχή. Στην Πορία Εύβοια κάηκαν και αρκετές πρώτες κατοικίες. Και ίσως πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτους των κατοικιών έχουν χάσει και τη δουλειά τους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχει κάποια κρατική πρόνοια, φιλοξενούνται κάπου, υπάρχει κάποια επιδότηση ενικείου, δεν αναφέρεται καν στην ποινιπί κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν έχετε ιδιαντήληψη του τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους που είναι άστεγοι. Ωραία, ο κ. Φάκος και μετά ο κ. Χρονάς θα απαντηθεί στο τέλος. Καλησπέρα, θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου. Τη λείπουμε για την καταστροφή της βόρειας έβοιας. Επιτρέψτε με όμως να τοποθετηθώ για λίγο στην καταστροφική πυρκαγιά που είχαμε στην Δωρίδα στις 5 Αυγούστου, από 5.08 συγγυλμένα, μέσα από τα χωριά Ελέα, Καληθέα, Τολοφών, Αερατινή, Μακρινή, Πάνορμο και περιοχή Αμυδγαλιάς. Μια απόσταση, να σας αναφέρω, 30 περίπου χιλιομέτρων. Με έγγραφο του Υπουργείου στις 7-8 αυτές οι κοινότητες και ρίχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όπως ξέρετε είχαμε ψηφίσει σχέδια και σχέδια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι μόνο. Η εντολή εκκενώστε τα χωριά για να μην έχουμε θύματα, ήταν σωστή, ναι μεν, αλλά πολλές κατοικίες ακόμα και μέσα στις πλατείες των χωριών, συγκεκριμένα στην Καληθέα το και ο κύριος Βουρδάνος προφθές που είχε έρθει κάτω, καταστράφηκαν. Ενώ που οι θελοντές και οι κάτοικοι παρέμειναν και έδωσαν μάχη, τα χωριά σώθηκαν με ένα απλό λάστιχο νερού από ένα πηδιοφόρο, ένα απλό μηχάνημα ή μια κλάρα που λέμε εμείς που χτύπωσαν τη φωτιά και μερικούς πυροσβέστες που παράκουσαν εντολές ανωτέρον. Βλέπουμε λοιπόν ότι στη μάχη αυτή του επιτυολικού κράτους πήγε περίπατο. Αν άκουγαν τον πρόεδρο του χωριού, τους αντιδημάρχους ή τον δήμαρχο, θα είχαμε κλητώσει πάρα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο χωριό Καληθέα δόθηκε εντολή μη κατάσβεσης. Τα πυροσβεστικά ήταν τρία χιλιόμετρα μακριά και κοιτάγανε το χωριό. Στο χωριό Τολοφώνα, όταν το έζωσε η φωτιά γύρω-γύρω, το αρχιδείο κύριο Ισπανός έχει έρθει και μείναμε μέσα με τέσσερα πυροσβεστικά, αρχίσανε να φωνάζουνε επιτελείς βγείτε έξω θα καείτε. Εν τούτης, δυο πυροσβεστικά κρατηθήθηκαν μέσα με πολίτες και σώσανε το χωριό, καήκανε μόνο τέσσερα σπίτια. Το δε πρόβλημα το μεγάλο που ήταν, έχουμε έναν χήμαρο που χωρίζει πάνω από την Ερατινή, το δήμο μας σχεδόν στα δύο. Καθαρός ο χήμαρος, πεντακάθαρος από μηχανήματα της περιφέρειας και στο πιο στενό σημείο δίνουμε αφού έχει πέσει η φωτιά, μετά από οχτώ ώρες έκανα αναζωπήρωση, δίνουν εντολή να καθίσουν εκεί τα πυροσβεστικά. Κάνει μια αναζωπήρωση, τα παίρνουν τα πυροσβεστικά, μένουνε κάτω οι καλαμάτες, έτσι να σας το πω, οι καλαμάτες είναι τα λάστικα αυτά τα κόκκινα, περνάει η φωτιά απέναντι, προς το Μοναστήρι Κουτσουρού τολοφόνα Ερατινή και Πάνορμο και και η διπλάσια έκταση. Αν γλιτώσαμε τα χωριά Πάνορμο και Ερατινή, αυτό οφείλεται στους μάχημους κατοίκους που σε συνεργασία με μερικούς πυροσβέστες, παρακούοντας τις εντολές, μείναμε μέσα και σώσαμε τα χωριά. Αξιοσημείωτο γεγονός που διεμήθη μπροστά στον βουλευτή του νομού Φωκίδος, να μου λέει ο διηγητής εκείνη την ώρα δεν έχω κάψιμα και να με κοιτάει, λέω φίλε μου κάψιμα έχει ο δήμος, έχουμε εμείς. Βάλαμε κάψιμα και σώσαμε το χωριό Πάνορμος. Τέλος για τα ενάερια μέσα θα αναφέρω ένα. Όταν διαδώσαμε ότι η φωτιά πάει στο χωριό Μαλανδρίνο που εκεί είναι φυλακές, τότε μου φανείς και ένα ενάεριο μέσο. Όπως καταλάβαμε την ώρα της φωτιάς όλα ήτανε λίγο μπάχαλο, αυτό πρέπει να τα ξαναδούμε για να ανασυντάξουμε το σχέδιο. Τώρα, επειδή ο χειμώνας έρχεται και οι πλημμύρες είναι αναπόφευχτες, θα έχει δύο κυρίες περιφερειάρχες, τα έχουμε δει μαζί, χρειάζεται άμεσα καθαρισμή από την πολιτική προστασία και από τα κονδύλια που ψηφίζει οικονομική των ρεμάτων να γίνουν αναβαθμοί όσο μπορούν. Εμείς κλαδοφράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί εδώ καίκανε και οι πέτρες, είναι γεγονός αυτό που σας λέω, για να κάνουμε ανάσχυση των νερών μέχρι να γίνει κάποιο έργο αντιπλημμυρικό για να γλιτώσουμε τη φετινή πλημμύρα της Εραντινής ειδικότερα, της Τολοφώνας και της Πανόρμου. Τα τρία χωριά που είναι παραλιακά και είμαι σίγουρος ότι θα πλημμυρίσουν. Χθες στην Οικονομική Επιτροπή και κλείνω καταθέσαμε μια πρόταση που την αξιολόγησα εγώ με συνεργάτες του Δήμου και ζητάμε, όπως και στην Εύβοια, από την ΣΑΕΠ 866 ή από την 055 του Υπουργείου ή από το άλλη, πώς το λένε, ΣΑΕΠ, χρήματα για την αποκατάσταση βλαβών και ενίσχυσης τεχνικών έργων του Εθνικού και Υπαρχηγιακού Δικτύου και καθαρισμούς και άρση προσχώσεων και εργασίας αντιπλημμυρικής προστασίας των ρεμμάτων της περιοχής μας. Αυτό το νούμερο, με μία πρώτη εκτίμηση που δεν απέχει από την πραγματικότητα, όμως το έχουμε βγάλει γύρω στα 8,5-9 εκατομμύρια. Ξέρω ότι οι Πυρησίες της Περιφέρειας θα έχουν μια πιο λεπτομερή αποτύπωση για ένα τελικό κοστολόγιο, που θα παρακαλούσα να ψηφιστεί άμεσα, γιατί όπως καταλαβαίνετε, το είδε και ο κ. Περιφερειάρχης, είμαστε στην κόψη του ξηραφιού. Ευχαριστώ πολύ και θα παρακαλούσα το Περιφεριακό Συμβούλιο, όταν έρθει αυτή η πρόταση, να τη δει θετικά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ κ. Φάκου, καιρός χρονάς. Κύριοι συνάδελφοι, στη συνέχεια των θέσεων που εξέφρασε ο Κώστας ο Μπασδέκης για τη λαϊκή συσπήρωση και προκειμένου να διατυπώσουμε με σαφήνια τη διαφορετικότητά μας από τις άλλες παρατάξεις, τηλεγραφικά θέλω να σημειώσω ορισμένα πράγματα. Πρώτον, ούτε η εισηγήση του κ. Περιφερειάρχη, ούτε οι θέσεις που εξέφρασαν οι επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων δεν αναφέρονται στη γυβερνητική πολιτική και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δεν αναφέρονται δηλαδή στο πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο υπόσχεσαι κανένας, ή εσείς μάλλον υπόσχεστε στον λαό, πώς θα υλοποιηθούν αυτά προγράμματα. Δεύτερον, και ο κ. Περιφερειάρχης και οι άλλες παρατάξεις δεν αντιμετωπίζουν την έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών πρόληψης που έλειπε και παραμένει να είναι ελλειματική. Τρίτον, και ο κ. Περιφερειάρχης και οι άλλες παρατάξεις απαριθμούν προβλήματα που συλλέχτηκαν, ενδεχόμενα και με επιμέλεια, αλλά δεν προβλέπουν δύο βασικά ζητήματα. Ούτε πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά, αλλά και πώς θα αντιμετωπιστούν ποιος θα είναι ο ρόλος των συμβάσεων παραχώρησης, των ζητ, των μεγαλοεργολάδων, πώς θα είναι η παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτή τη δραστηριότητα που την επενδύει μέσα από επιχειρήματα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Για μας παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των διεκδικήσων. Εγγυητής για το μέλλον της περιοχής είναι ο ίδιος ο λαός της περιοχής οργανωμένος με επιτροπές αγώνα κοινωνικούς φορείς που παρακολουθούν και ελεύχουν. Μεγάλη σημασία έχει, και τελειώναμε αυτό, είναι πως δεν μπορεί μία συζήτηση, ένα κείμενο σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου να καταλήγει και να καλλιεργεί κλίμα επανάπαυσης στο λαό. Ο λαός θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση να διεκδικεί όσα δικαιούται και του ανήκουν. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κι εγώ το λόγο να δώσω στον περιφερειάρχη ένα σύντομο κλίσιμο και να περάσουμε στην πληφοφορία του θέματος. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, Πρόεδρε, καταρχάς να απαντήσω στην πολύ σημαντική ερώτηση του κυρίου Μπερμπερί. Οι άνθρωποι που έχασαν την πρώτη τους κατοικία από την Πυρκαγιά, για αυτούς μετά τις πρώτες μέρες της φιλοξονίας σε ξενοδοχείο που παρασχέθηκε, υπάρχει πλέον, όπως το είπες Μωσήφ Πόλη, το επίδομα ενοικίου, θα τρέχει μέχρι να μπορέσουν να αναγείρουν τη νέα τους κατοικία. Κάποιοι έχουν επιλέξει να φιλοξενούνται σε φίλους, δεν ξέρω για πόσο θα το κάνουν αυτό, αλλά για όσους το επιθυμούν υπάρχει το επίδομα ενοικίου που θα έχει αυτή τη διάρκεια. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το περιφερειακό συμβούλιο, ανεξαρτήτως του ποια σημεία μας βρουν σύμφωνος και ποια όχι, ή ποιες παρατάξεις έχουν τη διάθεση συμπόρευσης σε αυτό το κείμενο και ποιες έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Ακούστηκαν εξαιρετικά οφέλημα πράγματα. Αυτό που θέλω να βάλω σε ένα στίγμα, σε συνέχεια όσων είπα νωρίτερα και για την επισύναψη με ένα διακριτό τρόπο των θέσεων, των παρατάξεων, πέρα από το κείμενο θέσεων που θα εκφράζει ουσιαστικά το περιφερειακό συμβουλίου, ούτε λοιπόν την περιφέρεια αστεράς Ελλάδας. Αυτό που θέλω να βάλω είναι μόνο ένα στίγμα. Ότι νομίζω όλοι κοιταχτήκαμε στα μάτια με την κατάσταση, με ό,τι συνέβη και θυμίζω ότι και στην επικεφαλήδα, συμβολικά και χωρίς να χρειάζεται αυτό να γίνει το αναλυτικό, στην επικεφαλήδα της πρότασης για το κείμενο θέσεων, αναφέρεται η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και για λόγους διδακτικούς και για λόγους πρωτίστως ηθικούς. Κοιτάζοντας όμως μπροστά, νομίζω ότι είναι ευθύνη μας ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο στο οποίο δεν θα λύσουμε εμείς το πού θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση. Να προσθέταμε σε αυτές τις αναφορές ότι θα είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ποδομών, θα μπορούσαμε, όλοι τα γνωρίζουμε αυτά. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή ζητούμε για τον τόπο μας αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα, αυτά που ήταν πολύ σημαντικά πριν από τη φωτιά και που η περίσταση της φωτιάς, έχω προσέξει να μην την αποκαλέσω ποτέ την ευκαιρία, είναι μια συγκυρία, και που η συγκυρία της φωτιάς αποσυμμαντικά τα κάνει απολύτως επιτακτικά. Βεβαίως, αυτό δεν αποδυναμώνει το σχεδιασμό και τις επιθυμίες και τη βούληση και τη διεκδίκηση για το σύνολο των στρατηγικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η Ιστερά Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, δεν απομειώνει και εδώ πέρα θα έχουμε πολλά πράγματα να πούμε και την επίσης μεγάλη και σοβαρή και βλαπτική καταστροφική προκαλιά που έγινε στη Δωρίδα. Επισκέφτηκα και εγώ όλες τις πληγήσεις περιοχές της Δωρίδας, με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Φάκο και τον δήμαρχο Δωρίδας. Θα παρακαλέσω, όπως διορθωθούν στα πρακτικά, ότι ο κ. Φάκος δεν είναι αντιπεριφερειάρχης. Όχι, λέω, με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Φάκο. Κόμμα, κόμμα, τον κ. Φάκο. Είναι την περίοδη ανασυμματισμού Φάκος Αποστολάκης. Επισκέφτηκα με την περιοχή χωριό, χωριό, σημείο, σημείο και πραγματικά είναι μια πυρκαλιά, η οποία αν δεν είχε συμβεί της έδειας, θα ήταν μια πυρκαλιά, η οποία θα είχε κερδίσει όλο το δημόσιο διάλογο για την απομότηση πάρα πολύ μεγάλης ώρας. Άρα λοιπόν, επειδή εμείς δεν μιλούμε με όρους επικαιρότητας και δημοσιότητας, αλλά με όρους ουσίας, αντίστοιχη συζήτηση σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Έχοντας πει όλα αυτά, να ευχαριστήσω και πάλι, οι αλλαγές που προτείνατε και νομίζω ότι μπορούμε να συμπορνήσουμε, που εθετούνται και ήδη, συντάστητε το κείμενο που της ενσωματώνει. Και με αυτά, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε όχι ένα κούφιο κείμενο, αλλά ένα ουσιαστικό πλαίσιο σχεδιασμού οργάνωσης διεκδίκησης και υλοποίησης της επόμενης ημέρας. Χωρίς δερμπαλισμούς, χωρίς υπερβολές, χωρίς πολύ περισσότερο πανηγυρινμούς, αλλά με οργάνωση, με συγκρότηση, με αντίληψη και με δυναμική για αυτά που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Θα σας ευχαριστώ. Θα σας ευχαριστώ και εγώ κύριε Περιφερειάρχα. Με τις προσθήκες στην έκδοση του κειμένου των θέσεων, θέτω το θέμα σε ψηφοφοριά. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι, του κυρίου Γκλέτσου, ο κύριος Δούρος. Ετιολογώ την ψήφο μας και λέω το εξής. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία τώρα με τις προτάσεις αυτές να δούμε συνολικά την Εύβοια, γιατί η Εύβοια δεν είναι μόνο η Βόρεια, είναι και η Νότια. Μιλάμε για έργα τα οποία θα μπορούσαν να συνδέσουν άμεσα τη Νότια και τη Βόρεια έβοια και να είναι προς όφελος όλης της έβοιας. Το γνωρίζετε, τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν θέλω να έπρεπε σε αυτό τη τομέα. Δεύτερον, δεν έχουν τεθεί ακόμη και δεν έχουν αναρτηθεί ούτε οι δασικοί χάρτες ούτε τα όρια των βοσκοτόπων. Κάτι το οποίο δεν το αναφέρομαι πουθενά. Δεν μιλάμε για οριοθετήσεις, άρα παραμένει ένα θωλό το οποίο. Επειδή μέσα στο κείμενο υπάρχουν αντικροώμενες απόψεις. Πρώτον, η μία άποψη λέει ότι θα πρέπει να κριθούν αναδοσοταία, η δεύτερη λέει ότι θα πρέπει να δώσουμε τα χρήματα να χτιστούν. Που να χτιστούν, μέσα στο δάσος ή εκτός του δάσους. Και ποιο είναι αυτό. Υπάρχουν λοιπόν πολλά στοιχεία που ενώ υπάρχει ένα σχέδιο με πολλά χρήματα, εμείς ουσιαστικά λέμε και έχουμε κάνει ένα μάζεμα, ή έχετε κάνει ένα μάζεμα, αλλά επίσης ουσιαστικά είναι ένα μάζεμα πολλών πραγμάτων τα οποία μέσα διαβάζοντας κανείς βλέπει πόσο αντικροώμενα είναι. Κατόπιν τούτου, η άποψη του επικυφανής της παράταξης ενωτική περιφερειακή κίνηση και δικιά μου είναι κατά και από εκεί και πέρα τα μέλη της παράταξης είναι ελεύθερα να ψηφίσουν όπως αυτά κρίνουν σκόπινο. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει μέλος της παράταξης του κ. Βλέτσου που διαφοροποιείται από την απόφαση. Προχωρώ. Ο συνδεασμός του κ. Αναγνωστάκη. Έχοντας κάνει αποδεχτές τις προτάσεις σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο κείμενο το οποίο θα αποτελέσει το κοινό διεκδικτικό πλαίσιο, η περιφερειακή πλειοψηφία, έχοντας ως στόχο να υπερβούμε τα όσα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δεν είχε την καθολική στήριξη και την αποδοχή από τα κόμματα της Βουλής και τρίτον έχοντας ως στόχο να μείνει ο κόσμος, δηλαδή η επανακατοίκηση της υπέθρου να συνδεθεί με την προσωρινή και την μόνιμη απασχόληση μέρους αυτών των ανθρώπων κάτι που έγινε ιδιαίτερη αναφορά, εμείς θα συμφωνήσουμε κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ κ. Αναγνωστάκη, κ. Παντελή. Κ. Πρόεδρε, το κείμενο όπως αυτό τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με βάση τις δικές μας προτάσεις αλλά και αυτές τις οποίες επισήμενε ο κ. Περιφερειάρχης. Δηλώνουμε ότι δεν είναι λευκή επιταγή. Δεν αποτελεί νομική μας δέσμευση σε ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων το οποίο προτάσουμε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με όλους τους συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα κοινωνικά και απασχόλησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και αναπτυξιακά σε δεύτερη φάση. Δεύτερον, τονίζουμε και επισημαίνουμε την επιφύλαξή μας για το θέμα των αναδόχων όπου ούτε στην BNP αναφέρεται με σαφήνια εφόσον απαιτούνται οι δικές υπουργικές αποφάσεις. Και τέλος, θεωρώ ότι θα πρέπει να αποσαφιστούν οι αρμοδιότητες ή συναρμοδιότητες της περιφέρειας σε σχέση με τους αναδασμούς μετά τη μεταφορά των αρμοδιωτήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και κλείνω ότι εφόσον περιλαμβάνονται οι προτάσεις των φορέων, μελισσοκόμων, οριτινοκαλλιεργητών, επιμελητηρίων, μελισσοκόμων, στις προτάσεις πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι αμέσως και άμεσα υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις των φορέων αυτών στα αρμόδια όργανα και στα υπουργεία τα οποία εκείνοι θα προσφύγουν, αλλά και εμείς ως συλλογικό όργανο. Στα πλαίσια αυτά και με αυτές τις επιφυλάξεις, χωρίς να αφήσουμε να πέσει σε μία νοχελική διαπραγμάτευση αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, θα το υποστηρίξουμε σε αυτή τη φάση με όλες τις πολιτικές δεσμεύσεις και την κριτική την οποία θα κάνουμε σε επόμενο βήμα εφόσον χρειαστεί. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ ευχαριστώ κ. Ματζέκης. Βάλαμε κ. Πρόεδρε ένα σοβαρό προβληματισμό στο περιφερειακό συμβούλιο, στην περιφερειακή αρχή, αλλά και στις περιφερειακές παρατάξεις, σε σχέση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αντιπηρική προστασία. Θεωρούμε ότι έπρεπε να πάρουν θέση οι παρατάξεις πάνω σε αυτό και απ' τη στιγμή που δεν παίρνουν θέση υιοθετούν τα αποτελέσματα αυτής της αντιπηρικής προστασίας εντός εισαγωγικών. Κατά τη γνώμη μας, εφόσον δεν μπαίνουν στη διαδικασία συζήτησης επ' αυτού του θέματος, όποιο κείμενο κι αν φτιάξεις από κάτω, όσα αιτήματα κι αν συράψεις με τον αντιφατικό χαρακτήρα που έχουν αυτά τα αιτήματα, γιατί αλλού είναι τα λαϊκά αιτήματα και αλλού είναι τα αιτήματα που χαϊδεύουν το μάγμα της αστικής τάξης και των μονακολίων. Όχι, γιατί αυτή τη στιγμή μας συμβάζει στους όλους. Δεν είπαμε εμείς αντιταραθήκαμε και είπαμε και τις προτάσεις. Εγώ σας λέω την δική μου άποψη και την κριτική που κάνω απέναντί σας. Θέλετε να διδεχτείτε καλώς, κάντε μου και συσκριτική αν κάτι παρέλειψε ή αν κάτι δεν είπα σωστά. Με βάση αυτά τα δεδομένα, με δεδομένο ότι η περιφερειακή αρχή έχει ιστορία, πολύ συγκεκριμένη, σε ιστορία η οποία παραπέμπει και σε πλημμύρες και σε πυρκαγιές αντίστοιχες και σε μέτρα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν. Ξέρουμε πολύ καλά λοιπόν ότι όλο αυτό το δω είναι μια τρίπλα για να μπορέσει να ψηφιστεί ένα κατάλλα και να καταλήξει εκεί που θα καταλήξει. Εμπιστοσύνη έχουμε μόνο στο λαό της περιοχής και γενικότερα. Αυτός είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να σας βάλει στη θέση σας. Και σε αυτόν θα αποτανθούμε καταψηφίζοντας τις θέσεις τις οποίες προβάλλεται. Σας ευχαριστώ ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Γιώτης, και κατά τη διάρκεια της εισήγησης που αν άκουσα καλά νομίζω ότι είπε θα καταψηφίσει, ο κύριος Βούλγαρης. Πρόεδρε, αν δεν είναι παρών, απέχει. Δεν έχει μέρος και ψηφός. Είμαι παρών και καταψηφίζω. Κατά. Ωραία, ο κύριος Βούλγαρης. Αντώνη. Ναι, ναι, εδώ είμαι. Ακούγω με. Ναι, ναι. Εγώ με τις παρατηρήσεις που έγιναν και νωρίτερα με την έννοια ότι θα δούμε το κείμενο πώς θα διαμορφωθεί, εφόσον όντως κάποιες θέσεις ενσωματωθούν και θα υπάρχει το παράρτημα που είπαμε, και επειδή αυτή τη στιγμή ο μοναδικός φορέας που υπάρχει είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφέρεια, άλλες επιτροπές δεν υπάρχουν μόνο στη δημοσιότητα, δεν είδαμε κανέναν. Για αυτό το λόγο είμαστε θετικοί και ψηφίζουμε με το τρόπο και με τις επιφυλάξεις που είπαμε. Θετικά δηλαδή. Σας ευχαριστώ κυρία Πολυζό, Λύπη, κυρία Καρύκα. Μπορώ να ψηφίσω λευκό λόγο επιφυλάξεων. Ναι. Λευκό η κυρία Καρύκα. Εγκρίνεται το θέμα και περνώ στο ψήφισμα που έχει κατατεθεί από τη λαϊκή συσπύρωση. Θέλει κάποιος από τη λαϊκή συσπύρωση να αναπτύξει για ένα λεπτό το ψήφισμα. Κύριε Μπαζέκη, κύριε Χρονά, με ακούτε. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Σας είπα και προηγούμενα, το ψήφισμα δεν είναι της λαϊκής συσπύρωσης, είναι της γενικής συνέλευσης, της συγκέντρωσης του λαού που έγινε στη στροφυλιά. Με βάση αυτό το κείμενο, ο λαός της βόρειας ασέβειας, που συμμετείχε, εν πάση περιπτώσει, σε αυτή τη μεγάλη κινητοποιήσει, εκφράζει τα αιτήματά του σχετικά με το πώς πρέπει, ποια μέτρα πρέπει να παρθούν στη συνέχεια για να μπορέσει να αποκατασταθεί η περιοχή, είναι οι γενικές γραμμές, οι γενικές κατευθύνσεις, αν θέλετε. Στη βάση αυτή, εμείς φέρνουμε το ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το καταθέτουμε υπό τη μορφή ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τις θέσεις που θα πάρει απέναντι στα αιτήματα του λαού. Ο κύριος Περιφερειάρχης θέλει κάτι να προσθέσει. Δεν είναι να προσθέσουν, είναι να το υποθετηθώ. Σωστό. Συγγνώμη. Το υποθετηθείτε λοιπόν. Συγγνώμη να κάνω μια διευκρινητική ερώτηση. Μιλάμε για το ψήφισμα που κατέθεσε η λαϊκή συσπειρωσή. Ναι, ναι Κατερίνα. Ναι, ναι, ναι. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε. Προφυλιάζονται οι Βεριφερειάρχοι. Στον κύριο Πρόεδρο λέω. Ερώτηση. Ερώτηση κάνει πριν τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε. Δεν την άκουσα, συγγνώμη. Δεν την άκουσα. Ναι, ναι, ναι. Εντάξει. Δεν χάλασε ο κόσμος. Κύριε Πρόεδρε βοηθήστε με λίγο το ψήφισμα το οποίο κατέθεσε η λαϊκή συσπειρωσή περιλαμβάνει τα αιτήματα των ριτινοκαλλιεριών στη Στροφυλιά τα οποία περιλαμβάνονται και στις θέσεις του κοινού, το πλαίσιο κοινών θέσεων το οποίο ψηφίσαμε πριν από λίγο είναι κάτι άλλο. Κώστα βοήθησέ με λίγο. Αυτό είναι. Αυτό. Όχι. Κύριε Βαζελία, κύριε Βαζελία, το έχουμε στείλει. Όχι. Σας το έχουμε στείλει, το έχουμε στείλει. Είναι αυτό με τα κίτρινα, Κώστα. Ναι, είναι αυτό με τα κίτρινα. Προσέξτε. Δεν αφορά μόνο τους ριτινοκαλλιεργητές. Αφορά συνολικότερα ζητήματα για την περιοχή. Αφορά και τους αγρότες, και τους φιλοτροφούς, και τους μελισοκόμους, στο συνολό τους δηλαδή. Και τους επαγγελματίες της περιοχής. Κώστα, αν μου επιτρέπεις να σε ρωτήσω κάτι. Αυτό το κείμενο στο 90% έχει συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των κοινών θέσεων. Αυτό είπα. Συμφωνώ, διαφωνώ, δεν μπαίνω στην ουσία τώρα. Ό,τι ακούστε με. Το κίτρινο. Ακούστε με. Για ό,τι αφορά την παράταξή μας, Κώστα, να το κλείσω. Εφόσον είναι το ίδιο, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και εμπεριέχεται στο πλαίσιο των κοινών θέσεων, για ό,τι αφορά την παράταξή μας, εάν είναι και για ψήφισμα, ως ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής, εμείς θα το ψηφίσουμε. Μισό λεπτό, Κατρίνα, δεν φτάσαμε. Σας έπρεπε να το υποθετηθεί ο Περιφερειάρχης. Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Δίνω το λόγο στον Περιφερειάρχη. Όχι, διευκρινήσεις έκανα στην αρχή για να καταλάβω ποιο είναι. Ευχαρίστησα. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Είναι ένα κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο τα αιτήματα τα οποία, βεβαίως, υιοθετηθήθηκαν μέσα στο σχεδιοκίνησης που κατέθηκε στη Περιφερειακή Αρχή. Είναι ένα κείμενο που περιλαμβάνει και διάφορες πολιτικές, λιγότερο πολιτικές αναφορές. Προς τούτο, και ίδιο να ήταν και οπανομοιότυπο να ήταν, εμείς έχουμε ήδη εκφραστεί μέσα από το κείμενο θέσεων, το οποίο εσωματώνει, βεβαίως, στις προτάσεις των πολιτών. Άρα, λοιπόν, και για τα σημεία με τα οποία είναι ήδη εσωματωμένα, θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπο να το ψηφίσουμε όσο περισσού. Και κατά τα λοιπά έχουμε ήδη εκφραστεί. Επομένως, αναφέρομαι στο κείμενο θέσεων, το οποίο μόλις πριν λίγο ψηφίσαμε. Σε ευχαριστώ. Προχωρώ, λοιπόν, στη ψηφοφορία του ψηφίσματος «Κατατέθηκε». Ο συνδυασμός του κ. Σπανού μετά την τοποθέτηση είναι κατά. Ο κ. Δούρος. Εμείς, σαν ενωτική περιφερειακή κίνηση, ψηφίσουμε όπως είναι το κείμενο, με όλα τα αιτήματα αυτά που υπάρχουν. Ευχαριστώ. Ψηφίζετε. Να το ακούσω πάλι, σας παρακαλώ. Υπέροχο. Το ψήφισμα που κατατέθηκε από τη λαϊκή συσφύρωση με τα αιτήματα των κατοίκων και όλων στο γενικό του πλαίσιο, το ψηφίζουμε. Υπέροχο. Ο κ. Αναγνωστάκε. Κοιτάξτε, το ψήφισμα, όπως αναφέρετε, το έχουμε ψηφίσει ήδη με την παρουσία μας και το έχουμε κάνει αποτεκτό, όταν συμμετείχαμε στο συλλαλυτήριο που έγινε στο κόμμα της Τροφυλιάς. Άρα θα ήταν αντιφατικό και ασυνεπές να πούμε ότι δεν το αποδεχόμαστε. Σημειώστε όμως ότι σχεδόν στο σύνολό του εμπεριέχεται και στο κοινό πλαίσιο διεκδίκησης της περιφέρειας της Ελλάδας. Ως εκ τούτου ενισχυτικά και προσαρτικά θα πούμε ναι. Ναι, η κ. Μπατζελή. Κύριε Πρόεδρε Κώστα, σε σένα απευθύνομαι. Με αυτή την πολιτική αντίληψη καταψηφίζουμε τη λογική του ενιαίου κειμένου θέσων. Εάν αυτό μπορεί να φύγει, επειδή το ψηφίσαμε νωρίτερα, να μην είμαστε παράτεροι εμείς, εγώ επειδή σε αρχή σε επί το θέσων το ψηφίζω. Να φύγει αυτή η φράση. Γιατί είμαστε παράτεροι. Ποια φράση? Ποια φράση? Όχι, δεν είναι μόνο το κίτινο υπογραμμισμένο. Μόνο το ψήφισμα είναι, Κατερίνα. Μόνο το κίτρινο το τονίσω. Μόνο το κίτρινο το ψηφίζουμε. Ποια φράση σας πείραξε, δεν έχω καταλάβει. Πάνω από το κίτρινο, Κώστα. Καθίστε να καταλάβω τι ψηφίσω, παιδιά. Εγώ το είπα τη θέση μου, από την αρχή θα το ψηφίσω, αλλά καταλάβω. Με αυτή την πολιτική αντίληψη καταψηφίζουμε τη λογική ενιαίου κειμένου θέσων. Δεν είναι αυτό μέσα στο ψηφίσμα. Είναι μόνο το κίτρινο, Τάσος. Μόνο το κίτρινο είπα από την αρχή ότι το ψηφίζουμε. Ωραία, θα βοηθήσει να καθαρογραφεί λοιπόν αυτούσιο έτημα ψηφίσματος. Θα βοηθήσει να καθαρογραφεί, χωρίς πρόλογο και επίλογο από την παράταξη. Ωραία, ο κ. Μπαζέκες. Ναι. Ναι, το ψηφίζουμε, βέβαια. Ναι, το κάνω για τα πρακτικά, κ. Μπαζέκη, καταλαβαίνετε. Με το κίτρινο. Προταγ走了 εί redo doubt ses. Ναι. Ναι, ο κ. Βούλγαρης. Ναι, το κίτρινο Action京 ".. Κυρία Καρίκα. Ναι. Όκ. Σας ευχαριστώ, ενκρίνετε το ψήφισμα λίγ decide η πρώτή συνât Περνώ στη δεύτερη συνεδρία του Περιφοριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος. Δώστε μου ένα λεπτό σας παρακαλώ. Σας καλωσορίζω λοιπόν στην όγδοη τακτική αναβληθίσα, όπως όλοι γνωρίζετε, Συνεδρίας του Περιφοριακού Συμβουλίου Στερεάς. Και εδώ επιτρέψτε μου να προτείνω στο σώμα τις επίκαιρες ερωτήσεις ή να απαντηθούν γραπτός για να κερδίσω το χρόνο, μιας και έχουν κατατεθεί περίπου ένα μήνα πριν, ή να τις κουβιτιάσουμε σε επόμενο Περιφοριακό Συμβούλιο. Ακούω τη γνώμη σας. Ο γραμματέας μου εδώ, κ. Ναγνουστάκη, συμφωνεί. Κ. Παντελή. Ναι, να μου επιτρέψετε να εκφράσω την παράταξη γιατί... Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις του κ. Μελισάρη και του συναδέλφου του κ. Παρασκευά, συμφωνούμε είτε να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία είτε να απαντηθούν και γραπτός, αφού έχει συμφωνήσει και ο ερωτός, ο συνάδελφος του κ. Παρασκευά. Σε ό,τι αφορά την επίκαιρη για τον Ήλαντα, θέλετε να την κουβιτιάσουμε έστω στο τέλος ως μία και μοναδική επερώτηση που έχουν καταθέσει ως στερεά υπεροχή? Να το κάνουμε λοιπόν ως εξής. Να μπω στα θέματα που είναι πολλά και κάποια πολύ σημαντικά και στο τέλος να κουβιτιάσουμε αν είναι κάτι πολύ σημαντικό από την κάθε παράταξη μία ή να τις πάμε για το υπόλοιπο συμβούλιο που νομίζω να κάνουμε. Την επίκαιρη ερώτησή μας, κ. Ανηλάχα, θέλω να την κουβιτιάσουμε έστω και στο τέλος. Ωραία. Συμφωνή ως εντελώς του κ. Δούρου. Του κ. Γκλέτσου, κ. Δούρος. Ναι. Η κ. Μπαντζελί, συμφωνή. Κατέρνα. Συγγνώμη, πρόεδρο, επειδή απουσίασα για δύο λεπτά, μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτηση. Πρότεινα στο σώμα το εξής. Επειδή τα θέματα είναι πολλά και η ώρα αρχίζει και περνάει. Αυτές οι επίκαιρες έχουν κατατεθεί περίπου ένα μήνα πριν. Κάποιες ίσως έχουν χάσει και το βαθμό του επίκαιρου. Άρα, προτείνω στο σώμα, εγώ πρότεινα, ή να απαντηθούν όλες γραπτός, ή να κουβεντιαστούν σε άλλο συμβούλιο. Κ. Αναγνωστάκης είπε να τις δούμε στο τέλος μία από όλες, που έχω καταθέσει σαν συνδυασμός. Αν και εσείς συμφωνείτε, κουβεντιάζουμε στο τέλος. Ποιά θα κουβεντιαστεί? Εμείς, κ. Πρόεδρο, έχουμε καταθέσει μία για την ξηρασία. Ωραία. Να τις πάω στο τέλος και να το δούμε μαζί στο τέλος. Να πάτε, να πάτε, να πάτε, κ. Πρόεδρο. Θα σας ευχαριστώ για την εξυπηράση του κ. Ματζάκη στη ΛΕΠΑ αυτό. Κοιτάξτε, εγώ θεωρώ ότι επειδή οι επίκαιρες ερωτήσεις και από την προηγούμενη χώρα έχουν το χαρακτήρα αυτό του επίγοντος, κατά τη γνώμη μου υποβαθμίζεται να πάει στο τέλος. Εμείς θεωρούμε, και επειδή νομίζω ότι έχει καταθέσει κ. Αναγνωστάκης μια ίδια ερώτηση, δεν ξέρω, δεν την έχω δει, αντός αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Λιλαντίου. Ίσως νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν να προηγηθούν, να προηγηθούν οι επίκαιρες ερωτήσεις. Μα φου, τώρα είπαμε να πάμε σ' αυτόν τον δρόμο. Εγώ είπα άλλο, εσείς είπατε να πάτε από πίσω. Θέλω να πω κι εγώ κάτι. Θα πάμε με τη δημοκρατική διαδικασία. Περίμενα, Ανούλα, σε παρακαλώ. Ο κ. Γιώτης τι λέει. Επαντηθούν γραπτός. Ο κ. Βουλγαρίς. Επίσης έχουμε μια εσήγηση και ένα επίγον θέμα, για αυτό θέλω να μας πείτε. Αυτό δεν αφορά σ' επίκαιρες. Ωραία, ωραία. Θα συζητήσουμε στο τέλος, δεν έχω θέμα. Ωραία, σας ευχαριστώ, Ανούλα. Πρόεδρε, εγώ είχα καταθέσει μια πρόταση σε σχέση όμως με τη σπυρκαγιά στη βόρεια έβοια, αφήν για τις επίκαιρες του Συμβούλου που αναβλήθηκε. Αυτό όμως κουβεντιάστηκε στο Συμβούλιο, ναι, δεν ξόχισα να κουβεντιάστηκε. Ναι, δεν έχει κουβεντιαστεί. Απλά να πω κάτι, ότι αυτή την πρόταση την κατέθεσα με τη σκέψη ότι από ήδη υπάρχοντα χρήματα μπορούμε να προσφέρουμε μια επιπλέον στήριξη. Θεωρώ ότι είναι μια νοοτροπία ανακύκλωσης κοντιλίων, που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να δει επί τη περιφέρειά μας και κάθε διοίκηση. Αποφασίστε, εάν υπάρχει λόγο, να το συζητήσουμε ή να το εντάξουμε κάπου σαν ιδέα και στην επόμενη συναιδρία, ίσως, να μας απαντήσει και ο κ. Μπουρμάς για αυτά του τουρισμού τα κονδύλια τι υπάρχει και να μου απαντήσετε. Ευχαριστώ. Θα κουβεντιάσουμε τις επίκαιρες πάλι με δημοκρατικές διαδικασίες συναποφασίζοντας στο τέλος της συναιδρίας. Ευχαριστώ και κάνω απόφαση εισαγωγής ενός έκτακτου θέματος που έχει έρθει από τον κ. Βούλγαρη. Το εισαγωσα θέμα, το έχετε όλοι στα χέρια σας. Είναι μέρες που έχεις ταλεί από τον Αντώνη. Είμαστε σύμφωνοι προς τη δημοφορία. Το εισαγωσα έκτακτο. Σύμφωνοι? Ναι. Ομοφωνα λοιπόν εισαγείτε το θέμα. Αντώνη μου, έχεις 2-3 λεπτά να αναπτύξεις αυτό το θέμα που έχεις θέσει ο σέκτακτος. Σε ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ το σώμα και σας κύριε Πρόεδρε. Έχει σταλεί το κείμενο αφού έχω μόνο 2 λεπτά. Αφορά τα 18 SPS συνολικής σχέσης 360 ΜΒ στον Δήμο Καρίστου στην Εύβοια είναι η γνωστή ιστορία της Τέρνα, συμφερόντων Τέρνα, που έχει μπει και στις στρατηγικές επενδύσεις. Αναφέρω ένα μικρό ιστορικό στο εισηγητικό μου κείμενο ότι ήταν κατακρυμματισμένο το έργο και δεν υπήρχε συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε 2 κομμάτια 11 και 7 και δεν υπάρχει συνολική μελέτη. Ότι με διάφορα τερτίπια η RAE ξεπερνάει χωρίς να το πολύ συζητάει κάνοντας παρά τον όμο δικές της ερμηνείες τον όμο την σοβαρή υπέρβαση της φέρος της ικανότητας της περιοχής που έχει ξεπεράσει το 170%, δηλαδή 70% επιπλέον. Και κάνουμε και αναφορά στο ότι αυτά τα πράγματα δεν συζητήθηκαν ως τροποποιητικές ΜΒ θεωρήθηκαν ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία με αποτέλεσμα να μην γίνει συζήτηση ούτε καν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Να πω επίσης ότι στις 17-20 του 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα και αυτό για τις προστατευόμενες περιοχές όπως είναι η περιοχή της Όχη και του Καφηρέα και αναφέρει συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο έχει κρίνει επανειλημμένος, καταδικάστηκε η Ελλάδα, το ξαναλέω αφενός ότι υπό το πρίσμα των στόχων διατήρησης πρέπει να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της υποχρέωσης να διενεργείται δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων ενός σχεδίου ή ενός έργου σε προστατευόμενο τόπο και αφετέρου ότι η οδηγία για τους οικοτόπους απαιτεί από την αρμόδιαθνική αρχή από το Υπουργείο από το Κράτος να εντοπίζει και να ξελογεί όλες τις πτυχές ενός σχεδίου ή ενός έργου που ενδέχεται να επηρεάσουν τους στόχους διατήρησης του προστατευόμενου τόπου πριν τη χορήση της σχετικής άδειας. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει σε αυτή την περίπτωση. Εδώ πέρα έχουμε και εξελίξεις, και ξου και το κατεπίγον, διότι η κυβέρνηση πια περνάει τροπολογίες μέσα σε μία νύχτα κάθε υπόδειξη της συγκεκριμένης εταιρείας και για τη συγκεκριμένη περιοχή. Στις 27 του μήνου κατατέθηκε μία τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο και με την ψήφιση της έγινε τροποποίηση της σύμβασης της Τέρνα για αυτή την περιοχή, για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνεται η Τέρνα, ενώ επίσης με άλλη τροπολογία, το είχαμε πει νομίζω σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, δόθηκε χάρισμα που κάποιοι το υπολογίουν στο 1 δισεκατομμύριο ή ίσως είναι κάτι λιγότερο σε όλους τους κατασκευαστές το ΝΑΠΕ που η υποχρέωσή τους να χρηματοδοτήσουν τις υποβρύχειες συνδέσεις προς το κεντρικό σύστημα από όλα τα νησιά, την ήρε η Κεντρική Διοίκης και θα τα πληρώσουμε από το Ταμείο Συνοχής, από το ΕΣΠΑ, εν πάση περιπτώση από τη τσέπη του ελληνικού λαού και από τη τσέπη των λαού όλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτός συνεχίζεται δηλαδή κάθε φορά που έχει μια απέτηση και για τη συγκεκριμένη περιοχή, η συγκεκριμένη εταιρεία, σπεύδει η κυβέρνηση μετροπολογίες που δεν μπαίνουν σε διαβούλευση και δεν ζητούνται καν στοιχειοδός στο Κοινοβούλιο και δίνει συνεχώς δώρα στις εταιρίες αυτές. Θα πω περισσότερα γι' αυτό και έχουμε και ένα θέμα για τη ΣΜΕ. Η εισήγηση για να κλείσω είναι η εξής. Να πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και να αποφασίσει ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρώτον, εναντιώνεται σε οποιοδήποτε έργο γίνεται στην περιοχή της Καριστίας στα πλαίσια της συγκεκριμένης επένδυσης, τον 11-17 ασπιέ, και θα ασκήσει κάθε ενδικομέσο για την αποτροπή της επένδυσης και την τήρηση της νομιμότητας. Δεύτερον, να δηλώσει ότι αποδέχεται πλήρως το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 17-12 του 2020 και να προφύγει νομικά ενάντια σε κάθε έργο που γίνεται σε προστατευόμενες περιοχές στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις όσο αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και τρίτον, να αποστείλει η περιφέρεια επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στηράει, όπου θα αναφέρετε ότι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα κάνει κάθε πρόσφορη ενέργεια για να σταματήσει η εγκατάσταση ασπιές στην Καριστία και ειδικότερα στον Καφηρέα όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση και ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο τις συνεχείς υπερβάσεις της φέρουσας ικανότητας στην περιοχή του Καφηρέα. Αυτό είναι το θέμα. Καλώ το Περιφερειακό Συμβούλιο με την ευαισθησία που έχει στα συγκεκριμένα ζητήματα και με την γενικότερη αίσθηση που έχουμε όλοι, νομίζω, ότι υπάρχει μια επέλαση των εταιριών, θα σας πω μόνο ότι από την κλειδωμένη τιμή που έχει πετύχει η Τέρνα στη συγκεκριμένη επένδυση και όποιος θέλει να τους στείλω τα σχετικά στοιχεία, γιατί υπάρχει ένα τεχνικό κείμενο σε αυτό, υπολογίζουμε ότι για τα 20 έτη λειτουργίας των ανεμογεννητριών αυτών, των συγκεκριμένων, θα έχουμε επιπλέον κέρδος γύρω στα 19 εκατομμύρια ευρώ για την εταιρεία και αν ισχύει αυτό που έχει γραφεί σε σχετικά site, ότι η τιμή έχει ανέβει στα 90 ευρώ αναμεγαβα τώρα, τότε μιλάμε για ένα ποσό που ξεπερνά τις 600 χιλιάδες τα 600 εκατομμύρια ευρώ, σε επίπεδο 20 ετίας. Θυμίζω ότι σήμερα το μεγάλο θέμα στις διάφορες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, είναι ότι το ρεύμα αυξάνεται κατά 50%, παρά το γεγονός ότι έχουμε αυτή την επέλαση των νεολικών και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι απαραίτητα, ήδη έχουμε από τις 5 Αυγούστου αύξηση που φτάνει για το 50% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι ανεμογενήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν βοηθάνε καθόλου σε αυτό. Ποβόμαστε την ενεργειακή φτώχεια που θα έρθει και την άνοδο του πληθορισμού και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όταν βγάζουν υπερκέρδη εταιρείες όπως η Τέρνα σε συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζουμε ότι είναι σκανδαλώδες και ζητάμε την υπερψήφιση του θέματος και την απόφαση όπως την έχουμε καταθέσει. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος του κ. Κερμανίδη για μια σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος. Καλησπέρα και από εμένα. Τα ερωτήματα που έχει θέσει ο κ. Συνάνοδος, ο κ. Βούλαρης, έχουν ξανατεθεί από τον ίδιο στον Ιούλιο, που μας πέρασε και έχουν απαντηθεί. Σε ό,τι αφορά τη μη έκφραση γνώμης, αυτό προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου, όπως μας απεστάλλει, από το οποίο καταδειχνείται και επικαλείται το Υπουργείο και την κείμενη νομοθεσία να μην κουράζω το σώμα, ότι μόνο για να λάβουμε γνώμη και να το δημοσιοποιήσουμε απεστάλλει σε εμάς και όχι γιατί έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε κάποια ενέργεια, δηλαδή σε αυτό το επίπεδο δεν εκφράζουμε καν γνώμη για αυτού του είδους της τροποποιήσεις. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την φέρουσα ικανότητα, πάλι θα υπενθυμίσω στο σώμα την αλληλογραφία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στη Ραέ, με αφορμή της ενστάσης των τοπικών φορέων, όπου η Ραέ από το 2018-2018-2018 να μη σας κουράσω με ένα κείμενο κάμπος των σελίδων. Αυτό κατευθείαν στο Διατάφτα. Η Ραέ, λοιπόν, όταν καλείται από το Υπουργείο τότε Περιβάλλοντος να εκφέρει την άποψή της, εάν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι έχουμε υπέρβαση της φέρουσα ικανότητας στις συγκεκριμένες περιοχές, καταλήγει ότι για τους 7 εολικούς σταθμούς, κατά τον υπολογισμό της φέρουσα ικανότητας, δημιουργητώνεται ότι όλες οι αναμογενήτριες των εν λόγου εολικών σταθμών, βάσει των συνταταγμένων που έχουν υποβληθεί, χοροθετούνται εντός της δημοτικής ενότητας Καφηρέα και λαμβάνονται υπόψεις στην καταμέτηση των ανεμογενήτριων. Δηλαδή, δεν υπάγονται, συγγνώμη λίγο, στην δημοτική ενότητα Καρίστου, όπως καταγγέλουν εκεί οι κάτοικοι, αλλά υπάγονται στην δημοτική ενότητα του Καφηρέα. Θα υπενθυμίσω ότι κατερμηνία του Καλλικράτη, έπειτα από συζήτηση και αλληλογραφία που αναπτύθηκε εκείνη την περίοδο, οι Καποδυστριακοί δήμοι είναι αυτοί οι οποίοι λαμβάνονται ως χωροταξικό σημείο αναφοράς, όταν γίνεται ο υπολογισμός και όχι οι Καλλικρατικοί δήμοι. Σε αυτόν τον υπόλοιπον τον ισχυρισμό της ΡΑΕ, όχι μόνο δεν έχουμε υπέρβαση της φέρος της ικανότητας, αλλά ούτε καν έχει καλυφθεί στο 100% αυτή στους δύο συγκεκριμένους δήμους, από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, και το μνημονεύω, διότι έχουν ακολουθήσει δύο κυβερνήσεις, η τότε και η μετέπειτα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αντιλέξει ούτε έχει αντιδράσει σε αυτήν την θέση της ΡΑΕ. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, αλλά και ως Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχουμε ούτε τα στοιχεία να αντικρούσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς, ούτε και την αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση μέσα στις ενέργειες που έχουμε κάνει στις τελευταίες 7 μήνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε βάλει και αυτό το ζήτημα και ακόμη δεν μας έχει απαντηθεί. Τώρα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλο, η άποψή μου είναι ότι νομίζω ότι πραγματικά πάντες, όχι μόνο στην Περιφερειά μας, αλλά και σε επίπεδο κομμάτων και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, γνωρίζουν την πολιτική άποψη της Περιφερειακής Αρχής, όπως αυτή με παρησία και σαφήνια έχει εκφραστεί δια το σχετικού ψηφίσματος που ομόφωνα όλες οι παρατάξεις έχουμε λάβει, ότι είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγές πηγών ενέργειας σε περιοχές που δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η ΚΕΙ με υγνωμοθεσία επιβάλλουν και φυσικά στις περιπτώσεις που εναντιώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αν έρθουμε σήμερα εκ περισσού να ψηφίσουμε κάτι που ήδη έχουμε ψηφίσει δεν νομίζω ότι εισφέρουμε κάτι ούτε στο διάλογο ούτε στη διεκδίκησή μας. Περισσότερο σύγχυση θα προκαλέσουμε παρά οτιδήποτε άλλο. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κ. Κυρμανίδη. Θέλει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί. Ναι, εγώ θα ήθελα. Ναι κ. Δούρο, έχει το λόγο. Θα ήθελα να πω επειδή έκανε και μία αναφορά ο Αντώνης Βούλγαρης για την αύξηση του ρεύματος. Βέβαια θα πρέπει να ξέρεις Αντώνιο ότι ενώ έχουμε σχέδια ουσιαστικά για ολικά πάρκα, νεμογενήτρης κτλ. αγοράσαμε το ρεύμα το καλοκαίρι, μάλλον την προηγούμενη περίοδο από τις βαλακανικές χώρες για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Τέτοιος ήταν ο προγραμματισμός που υπήρχε από τη ΔΕΕ. Και μάλιστα το χρυσοκληρώσαμε, γιατί ενώ μπορούσαμε επί της ουσίας να αναπτύξουμε και στην περιοχή των Ρευμαΐδας και της Μεγαλόπουλης γενικά, εμείς μπήκαμε σε άλλη διαδικασία. Το δεύτερο που έχω να πω, είναι και το οποίο έχω καταδέσει, είναι ότι πρέπει να υπάρξει τροπολογία στο νόμο ώστε οι δυνατότητες των αδειών να δίνονται από τις περιφέρεις οι οποίες γνωρίζουν επί της ουσίας τα πραγματικά γεγονότα, να γνωρίζουν τη χαρτογράφηση των εδαχών. Και ένα σημαντικό πράγμα που υπάρχει στις αδειοδοτήσεις αυτές, είναι ότι είναι γνωστό ότι η χρήση τους είναι για 30 χρόνια. Δεν έχει λοιπόν προβλεπθεί καμία αρίτρα, όταν τα 30 χρόνια σταματήσει η λειτουργία όποιων ανεμογεννητριών και όποιων εταιριών, τι θα κάνουν όλες αυτές τις ανεμογεννητρίες, οι οποίες θα είναι ως δράκαινες πάνω από τα βουνά μας. Είναι τρία πράγματα και συμφωνώ δηλαδή ουσιαστικά με τον Αντώνιο ότι πρέπει να επανέλθουμε και θα πρέπει επί της ουσίας να διεκδικήσουμε οι περιφέρειες να είναι εκείνες οι οποίες θα έχουν τον πρώτο λόγο για τις αδειοδοτήσεις όλες αυτές και όχι μια ράη και όχι μια υπηρεσία η οποία ανεξάρτημαν κατά κάποιο τρόπο αρχεί, αλλά επιτουσίες διέπεται από νόμους που τους εκφράζει και τους λέει κατά το δοκούν. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Είναι κάποιος άλλος που θέλει να το προσθέτει. Ναι, κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο. Ναι, αν θέλει κάποιος. Ναι, δεν ξέρω, μήπως θέλει κάποιος πριν από εμένα. Όχι, έχει το λόγο. Όχι, ναι, ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Βουλγαρίς επαναφέρει ένα θέμα το οποίο μας έχει προβληματίσει, ιδιαίτερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πριν μήνες είχαμε φτάσει σε σημείο κοινής συνενόησης για ένα ψήφισμα βόση των αρχών που πρέπει να διέπουν, την εγκατάσταση των ΑΠΕ σε κάθε περιφέρεια και το ρόλο των αυτοδιοικητικών αρχών, τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και περιφερειακής στο στήσιμο, στη γνωμοδότηση, στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση των ΑΠΕ. Είχαμε εξουσιοδοτήσει την περιφερειακή αρχή και τον κύριο Κιρμανίδη, όπως αναλάβει ειδικά μέτρα, νομικού μάλιστα τύπου, με όλες τις διαργασίες και την ελευθερία την οποία είχε, έτσι ώστε να προετοιμάσει την νομική αν το θέλετε αντίκροση των θέσεών μας, απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο ή απέναντι στους νόμους. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, στη Βουλή, ανέφερε ότι θα αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης εγκατάστασης των ΑΠΕ αναμένοντας το νέο χωροταξικό, θέμα το οποίο είχαμε προτάξει και εμείς στο ψήφισμα, ότι αιτούμαθε διευδικούμε την αλλαγή του χωροταξικού χάρτη με βάση την πολιτικότητα και λοιπά λοιπά, των ΑΠΕ. Και δεύτερον πρόσθεσε, και εδώ θέλω να επισημάνω και να επιστήσω την προσοχή του σώματος, ότι η εγκατάσταση των εωλικών πάρκων, των θαλάσσεων εωλικών πάρκων θα είναι προτεραιότητα ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και των μεγάλων χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δε μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσεων αυτών εγκαταστάσεων θα είναι πέριξ της Περιφέρειας Στερεάς Αλλάδας. Συνεπώς δεν μπορεί να τοποθετούμαστε σήμερα εδώ με μία λογική στρίβιν δια του Αραβόνος. Το τι ισχύει από πλευράς ισχύουσας νομοθεσίας, το ποιες είναι οι αρμοδιότητες, σωστές ή λάθος που θεωρώ λάθος του κράτους απέναντι στην απόφαση και το σχεδιασμό, δεν νομίζω να το επαναφέρουμε διότι εν πάση περιπτώσει όλοι γνωρίζουμε τι είναι η διαδικασία. Αυτό το οποίο εγώ εκλαμβάνω ως θετικότετο στοιχείο στο οπλοστάσιο μιας πολιτικής αλλά και νομικής στοιχειοθέτησης των θέσεών μας απέναντι σε αυτό που πάει να διαμορφωθεί από το επιτελικό κράτος, είναι δύο ζητήματα τα οποία θέτει ο κ. Βούλγαρης. Πρώτον, ότι έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο δικαιώνει τον τρόπο των πολλαπλών ταχυτήτων και της μεγάλης επιβάνησης χωρίς κριτήρια και μάλιστα σε περιοχές νατούρα και έχει ένα σχεδιασμό ο κοινωνικός κανονισμός έχει ένα road map δεν λέει Γιούργιαν όπου να είναι έτσι το οποίο δεν τηρείται. Το δεύτερο το οποίο υπάρχει μια νομική προσφυγή του δήμου μεσαπείων για την εγκατάσταση εκεί πέρα, άρα υπάρχει ένα προηγούμενο το οποίο μπορούμε να συνδεθούμε και για τις εγκαταστάσεις του Καφηρέα. Τρίτον, τονίζοντας ότι ο Καφηρέας η περιοχή αυτή θα είναι μια επιλέξημη θαλάσσια περιοχή για την εγκατάσταση των θαλάσεων νεολικών πάρκων πρέπει να συγκροτήσουμε μια τολμηρή πρόταση πέρα και έξω από τη νομική στήριξη την οποία ο κύριος Κυρμανίδης μας επανέφερε στην τάξη του νομικού δικαίου. Αυτό, Ηλία, πραγματικά το ξέρεις πάρα πολύ καλά. Πιθανά να μην μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Δεν θέλω να κρίνω αυτά που είπες. Το λέω με πλήρη ειλικρίνεια των πραγμάτων. Το να είσαι αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και να κάνεις το δοκιχότη δεν κολλάει. Θα βοηθήσουμε εμείς να γίνεις δοκιχότης. Συγγνώμη για την εικόνα που προσπαθώ να σε παρακολουθήσω. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο Πάντσο, αλλά εν πάση περιπτώσει εσύ θα είσαι δοκιχότης. Λέω λοιπόν το εξής, ότι δεν μπορεί να αφήσουμε να πέσει στην ξέρα η παρατήρηση και αυτό το επίγον το οποίο θέτει ο κύριος Βούλαρης. Άρα, ή το ψηφίζουμε ως έναρξη μιας εσωτερικής διαδικασίας, στην οποία εμείς θα κάνουμε και να κουνήσουμε αυτή την επιστολή του Περιφοριακού Συμβουλίου στις ενδυνάμει πολιτικές τις οποίες αναπτύσσονται το Περιφοριακό Συμβουλί, το κράτος το επιτελικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί πρέπει να είμαστε στη δημιουργία αυτόν των θέσων. Και μπορεί να μπούνε, αλλά να έχουμε να πάρουμε κιόλας. Γιατί συνήθως εμείς γίνονται και δεν πληρονόμαστε. Να το πω και απλά, έτσι, για να μην το βαρύνουμε πολύ. Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα την Περιφοριακή Αρχή να το δει θετικά την επιστολή του κ. Βούλγαρη, αυτό το οποίο θέτει. Δεν ξέρω αν τώρα κρίνουμε, Αντώνη, εσύ το κρίνεις, τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να προχωρήσουμε, πώς να το διατάξουμε, μπορεί να φύγει σαν επιστολή, μπορεί να φύγει σαν μια επιστολή από τον Περιφοριακή Άρχη, από τον κ. Κερμανίδη, ή ως Περιφοριακό Συμβούλιο, εμείς είμαστε στη διάθεσή σας να κανονίσουμε και να προτάξουμε τα βασικά ετοίματα της περιφερειάς μας, ενώψη, μάλιστα, του Νέου Χοροταξικού Χάρτη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειων. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλει κάποιος άλλος το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Μπαζδέκη. Ναι, κύριε Μπαζδέκη, θα ήθελα κι εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Μπαζδέκη. Έρχεται ένα θέμα, το οποίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές, σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης ενεμογενητριών στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Και όντως, πραγματικά, δημιουργεί μοναδικά από σοβαρά προβλήματα, πέρα από αυτό καθ' αυτό το γεγονός της απελευθέρωσης της ενέργειας και του πεδίου κερδοφορίας λαμπρό για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα και τους δικαιώνουν, φυσικά, όλα τα δικαστήρια και όλες οι αποφάσεις, οι οποίες έχουν βγει μέχρι σήμερα. Φυσικά, στεκόμαστε αντίθετοι απέναντι σε αυτή την προοπτική, όχι με βάση μόνο το δεδομένο, το χώρο ταξικό ή το περιβαλλοντικό, αλλά, επί της ουσίας, γιατί αυτές οι εκμεταλλευτικές επενδύσεις, όπως τις ονομάζουμε εμείς, γιατί έχουν να κάνουν την εκμεταλλεύση του λαού, δηλαδή, τις πληρώνει από την τσέπη το ελληνικός λαός. Και ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, γιατί στο τέλος-τέλος και το ρεύμα θα ακτριβένει, κάτι είπε ο κ. Δούρος προηγούμενα, που είναι πολύ σωστό, και το ρεύμα θα ακτριβένει και η ενεργειακή φτώχεια θα αυξάνεται στη συνέχεια. Άρα αντικειμενικά, μας βρίσκε αντίθετος αυτή η προοπτική, όχι μόνο από το γεγονός της μεγάλης, ας το πω έτσι, πυκνότητας των ανεμογεννητριών στην περιοχή του Καφηρέα. Ωστόσο, μας βρίσκε αντίθετος αυτό που αναφέρεται με πολλούς γράμματα και πιθανότητα ο κ. Βούλγαρς ήθελε να μας το υπερθονίσει, ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τα οποία παρεπιπτόντως ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν πάρει μια σειρά από πλειάδα ανεργατικών αποφάσεων και έχουμε δει το μέγεθος αυτής της εγκλαϊκής τους πολιτικής και θέλει να μας προβάλει ότι μπορεί να αποτελούν και θεματοφύλακα των αξιών σε σχέση με το περιβάλλον και σε σχέση με την κατάσταση των ανεμογεννητριών. Μας βρίσκε κάθετα αντίθετος γιατί προσπαθεί με βάση αυτό να αθωώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, που είναι εργαλεία της επί της ουσίας και να αξιοποιήσουμε αν θέλετε πτυχές αυτών των αποφάσεων ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε άγρι. Κατά τη γνώμη μας δεν μπορούμε να παραστήρουμε τον λαό και φυσικά δεν συμμετέχουμε σε αυτή την υπόθεση, να παραστήρουμε τον λαό σε αυτή τη λογική, καταγγέλουμε φυσικά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δικαστήριά της και τις επιτροπές της που έχουν την κύρια και βασική ευθύνη προώθησης των επιχειρηματικών συμπερώντων των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων και στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, εμείς δεν θα υπερψηφίσουμε τη συγκεκριμένη εισηγήση και θα ψηφίσουμε λευκό. Εκφράζοντας φυσικά την αντίθεσή μας απέναντι στις ένιμογενέκριες. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο που σας περιέγραψα προηγούμενα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Αναγνωστάκης, μετά ο κ. Κερμανιέζης για να κλείσουμε το θέμα. Ναι, κ. Πρόεδρε, κ. Συντάρι, θεωρώ ότι η ευαισθησία του συναδελφού του κ. Βούλγαρη είναι μία ευαισθησία που αποραίει από την ευθυρνή ενεσχόληση και την προσωπική του αλλά και της παράταξης, το βαζιτήμα του περιβάλλοντος, χωρίς βέβαια αυτό να υποτιμά και την προσπάθεια που κάνουν και οι άλλες παρατάξεις, γιατί είναι γνωστό ότι και η δική μας παράταξη πολλές φορές έχει αναδείξει το θέμα και μάλιστα ήταν από τις πρώτες, αν όχι οι πρώτοι, που έθεσε το ζήτημα αυτής της επέλασσης, όπως ακούστηκε, ή της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης εολικών πάρκων και στην Εύβοια αλλά και στην υπόλοιπη στερέα Ελλάδα. Κοιτάξτε, έχουμε κατορθώσει να έχουμε ένα κοινό, αν θέλετε να το πω λίγο πιο ορθά, έχουμε ένα ψήφισμα που έγινε αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία για το μελέον του περιφερειακού συμβουλίου και ως εκ τούτου είμαστε αρκετά, νομίζω, θωρακισμένοι απέναντι σε όποια πολιτική θέλει να εκδηλειωθεί και είναι ενάντια στο πλαίσιο αυτό το οποίο έχουμε ψηφίσει. Έχει απόλυτο δίκιο ο συνάδελφος κύριος Βουλγαρίς που το δίκαιο του το ευθυάζω στην λογική της επικαιροποίησης. Πολλά πράγματα ίσως θα έπρεπε να έχουν γίνει, προφανέστατα μας πρόλαβαν κάποια γεγονότα καταστροφικά, φιβερά για τον τόπο και για τη στερεά Ελλάδα, όμως θα μπορούσαν είτε οι υπηρεσίες είτε και η επιτροπή περιβάλλοντος είτε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος να είχαν ενημερώσει για τις ενέργειες που είχαν δεσμευτεί να κάνουν και δεν ξέρω αν έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει. Είχαμε πει επίσης ότι θα πρέπει ως περιφερειακό συμβούλιο να προωθήσουμε τη θέση μας στα συναρμόδια Υπουργία σε εκείνες τις κυβερνητικά κλιμάκια και ευθυλέχκη, τα οποία καθορίζουν με τις επιλογές τους και τις αποφάσεις τους, το μέλλον των ΑΕΠ, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των ΑΠΕ στη Σεραιά Ελλάδα και τώρα εδώ συγκεκριμένα στην Εύβοια και στην περίπτωση του Καφηρείας στην νότια πλευρά του νησιού μας. Νομίζω ότι πολύ σωστά αναφέρεται ότι θα πρέπει να είμαστε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε εθνικών είτε οφαϊκών, γιατί πολλές φορές έχουν γίνει προσφυγές και έχουν δικαιωθεί και η περίπτωση Σκύρου, ας παράδειγμα, αν δεν είχε προσφύγει ο δημοσκύρου και δεν είχε κλειντωποιηθεί η τοπική κοινωνία, σήμερα το μοναστήρα είχε γεμίσει όλη τη Σκύρου, την νότια πλευρά της Καφηρείας Μογιανίτριες. Άρα, σαφέστατα και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την πλευρά της Περιφέρειας Σεραιάς Ελλάδας. Και βέβαια συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που υπόθεκε και από την κυρία Μπαδηλή, εάν παράδειγμα μπορεί να αποσταλεί μία επιστολή διαμαρτυρίας προς όλους αυτούς τους αποδέκτες που υποδεικνύει ο κύριος Βούλγαρης, εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, αλλά αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση, γιατί εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι, δηλαδή να ενσωματωθούν στο πλαίσιο μας ότι η Περιφέρεια επικαιροποιεί την αντίθεσή της, όπως αυτή εκφράζεται στο ψήφισμα που έχει εκδόσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, να δηλώσει προφανώς και μην είναι αυτονόητο, αλλά σε μία νούμερη πολιτεία αποδεχόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, επαναλαμβάνω εθνικών ή ευρωπαϊκών, και βέβαια εάν θεωρεί ότι με μία επιστολή η οποία θα έχει όλα αυτά τα στοιχεία, συν το ψήφισμα που το οποίο έχουμε εκδόσει, εμείς θα συμφωνήσουμε. Σας ευχαριστώ, δίνω τον λόγο στον κύριο Κυρμανινίδη και να κλείσουμε με ψυχολογία. Πρόεδρε, πριν να πω και εγώ κάτι. Ναι, ναι. Και πρόεδρε θα ήθελα να μιλήσουν οι συνάδελφοι να το πω και εγώ στο τέλος. Σε ευχαριστώ. Ωραία, ωραία. Κυρία Καρύκα. Όποια είναι η σειρά, δεν έχω... Τι? Όποια είναι η σειρά, δεν ξέρω ποια είναι η σειρά. Κυρία Καρύκα, είναι από την Καριστία, πρέπει να μιλήσεις πρώτη. Κυρία Καρύκα, ναι. Τέλος πάντων, πολύ γρήγορα, δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με τον κύριο Βούλγαρη, με την κυρία Βατζελή, με τον κύριο Αναγνωστάκη, μέχρι στιγμής άκουσα. Το αν κρίνουν κάποιοι ότι ο δήμος είναι καποδυστριακός, ότι έχει καλλικρατικός, στην πράξη αυτά είναι αστεία. Ο δήμος, καρύστως, αγκαλικρατικός δήμος, επηρεάζεται και χαλάει η εικόνα του. Με πράξεις και στεναρά πλέον φτάνει πια. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κύριος Κυρμανίδης και κλίνει ο περιφερειάρχης. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σινάνελφη, όπως το παρατήρησε ήδη η κυρία Παντελή. Αλλά θα μου επιτρέψει να πω, δεν βρίσκομαι σε άχαρο ρόλο, ούτε σε δύσκολη θέση. Εγώ είμαι υποχρεωμένος εκπροσωπώντας την περιφερειακή αρχή στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να επικαλούμαι κάθε φορά το ισχύο νομικό πλαίσιο, που επαναλαμβάνω ότι τα τελευταία 13 τουλάχιστον χρόνια είναι αδιατάρακτο, σταθερό και συνεπές με όλες όσες τις κυβερνήσεις προηγήθηκαν να ακουνούθησαν ή είναι σήμερα. Το τονίζω αυτό. Διότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα κινδύνευε η περιφερειακή αρχή και θα μου επιτρέψει να πω στο βαθμό που μου αναλογεί ως σύσταση και ως θέση και το περιφερειακό συμβούλιο να χαρακτηριστούν γραφικοί. Αναλαμβάνω ότι δεν έχει καμία αιχμή αυτό, είναι μια διαπίστοση. Το νομικό πλαίσιο είναι αυτό. Και αν εσείς θεωρείτε ότι μπορούμε εμείς να διεκρυκίσουμε σε όλα τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής κοινής που συμμετέχουν τουλάχιστον στο κοινοβούλιο και καθορίζουν με την ύφω τους τις αλλαγές των νομικών κλαισίων, γιατί υπενθύζω ότι μέχρι σήμερα από κανένα κόμμα κυβερνητικό ημί δεν έχει ακουστεί για παράδειγμα η αλλαγή αυτού του κλαισίου, πολύ δε περισσότερο η μεταφορά πιο ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες μαζί σας. Όμως από αυτό το σημείο δηλαδή να εκδηλώνουμε την πολιτική μας βούληση ή την πολιτική μας διεκδίκηση ή την στόχευσή μας για περισσότερο και ουσιαστικότερο ρόλο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, μέχρι να ερχόμαστε όμως σε κάτι που σήμερα είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι έτσι και όχι αλλιώς και να λέμε και να ζητάμε ότι εμείς μπορούμε να παρέχουμε και μάλλον ουσιαστικά, συγγνώμη που θα το πω αλλά πρώτα κορεδεύουμε τους εαυτούς μας και λυπάμαι αλλά έτσι κορεδεύουμε και τους συμπολίτες μας. Διότι αύριο θα πρέπει να τους απαντήσουμε αυτά που ενδεχομένως να αποφασίσουμε σήμερα τι εξέλιξη είχαν. Μπαίνω στη συγκεκριμένη πρόταση του συναδέλφου η οποία έχει τρία σημεία. Και επιτρέψτε μου. Στο πρώτο λοιπόν λέει να εναντιωθεί σε οποιοδήποτε έργο γίνει στην περιοχή της Καριστίας στα πλαίσια της συγκεκριμένης επένδυσης των 11-17-18 ασπιές στην Κάριστο και τον Καφηρέα. Στο πλαίσιο λέει της εναντίωσης το εξεργαίνει και ο συνάδελφος να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο για την αποτροπή της επένδυσης και την τήρηση της νομιμότητας. Για να συμβούν αυτά, είναι η τελευταία πρόταση θα πρέπει να έρθει εδώ μέσα κάποιος, όχι γενικά και αόριστα και να πει ότι για ένα, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, δεκαπέντε λόγους η νομιμότητα δεν τυρίται. Δεν κάνω μαθήματα και σας το ξαναπεί μακριά από μένα. Την χάνει να είμαι νομικός και παράλληλα να έχω το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκι. Αλλά νομίζω ότι ο μέσος πολύ της γνωρίζει ότι για να διεκδικήσει την ένομη προστασία θα πρέπει να στηρίζεται κάπου, να υπάρχει βασιμότητα και ουσιαστική και νομική στη διεκδίκησή του. Ως περιφερειακή αρχηλέμε και ως υπηρεσία, γιατί η υπηρεσία μας εισηγείται δεν νομίζω εδώ μέσα κανείς μας να διεκδικεί το ρόλο του περιβαδολόγου ή δεν ξέρω από τι άλλο αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίρισμα για να αντικρούσουμε τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Και στο συγκεκριμένο δε σημείο δεν υπάρχει αίρισμα διότι όταν η RAE ισχυρίζεται με στοιχεία και με πίνακες ότι υφέρουσα ικανότητα όχι μόνο δεν έχει καταστρατηγηθεί κάθε υπέρβαση αλλά υπολείπονται του ανοτά του ορίου οι υφιστάμενες επενδύσεις. Λοιπόν με ποια στοιχεία να οδηγήσουμε ως περιφερειακό συμβούλιο την περιφερειακή αρχή να εναντιωθεί και μάλιστα νομικά. Εγώ πραγματικά για να μην θεωρήσει κανένας ότι εισηγούμε κάτι για κάποιους συγκεκριμένους λόγους αύριο το πρωί, δεν ξέρω πότε έχουμε οικονομική επιτροπή την επόμενη Δευτέρα Τρίτη να ορίσουμε σε ένα δικηγόρο σε ένα γραφείο Αθηνών ότι χωρίς να θέλω να πω κάτι για τους συναδεύους στην Απαρχία δεν έχουμε την εξειδίκευση αυτή και να μας απαντήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αν για τις συγκεκριμένες επενδύσεις υπάρχει έστω ένα ελάχιστο, μια χαραμάδα, ένα παράθυρο νομικού αιρίσματος που θα μπορούσαμε να ανοίξουμε εμείς την όποια διεκδίγηση. Εννοείται ότι κανείς δεν θα πει όχι. Αλλά να έρθουμε σήμερα ως συλλογικό όργανο χωρίς να έχουμε στοιχεία και ίσα-ίσα όταν οι επίσημοι φορείς, δηλαδή το Υπουργείο και η ΡΕ, λένε ακριβώς τα αντίθετα και να πάρουμε μια απόφαση χωρίς να μπορούμε να διστρίξουμε κάτι συγγνώμη που θα το πω, αλλά όχι ότι είναι ανεύθυνο με την έγκαιο ότι είμαστε ανευθυνοί θα χάσουμε την σοβαρότητά μας. Πολλοί δε περισσότερο, όταν έχουμε ξεκινήσει εδώ και κάμπο στους μήνες εμείς σαν Περιφέρια Στελιά, σας θυμίζω, ανοίξαμε το διάλογο. Ο Περιφερειάρχης ήταν αυτός που το έβαλε στην Σύνοδο των Περιφερειαρχών όλοις της Ελλάδος. Έτσι δεν είναι, δεν λέω κάτι λάθος, την ώρα λοιπόν που έχουμε ξεκινήσει κάτι σοβαρό. Και πράγματι η υπηρεσία αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με ειδικούς που έχουμε αναθέσει προσπαθεί να εκφωνήσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης. Μην το χαλάσουμε λοιπόν αυτό και μην το αδικήσουμε. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα ψήφισμα που πολιτικά νομίζω μας καλύπτει. Είναι δυνατό, είναι συγκεκριμένο, είναι ομόθονο. Τούτο εδώ, λυπάμαι που το λέω, αλλά θα λειτουργήσει από προσανατογιστικά και θα χάσουμε πραγματικά τη σοβαρότητα και τη δύναμή μας. Το δεύτερο, εννοείται να αποδεχθούμε την όποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηριού. Ζητώ όμως συγγνώμη στο περιορισμένο χρόνο που τέθηκε σαν θέμα από τον καλό συνάδελφο. Εγώ προσωπικά, και ζητώ ξανά συγγνώμη γι' αυτό, δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να λάβω και να διαβάσω όλο το σώμα της απόφασης, ούτε να διερευνήσω αν αυτή είναι τελεσίδικη ή πώς την προσέγγισε το ελληνικό δημόσιο, γιατί το ελληνικό δημόσιο, δηλαμβάνεστε, είναι ο δυνατότητας. Ολοκληρώστε κ. Μαγίδη, σας παρακαλώ. Συγγνώμη κ. Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να έχει ένα σύλλωλο αυτό που θα πω. Δεν μπορώ λοιπόν εγώ σήμερα να προσυπογράψω τόσο βιαστικά και να εισηγηθώ στο σώμα, να αποδεχθούμε μια απόφαση χωρίς να έχω αυτές τις δύο απαντήσεις. Μπορώ όμως να προτείνω πραγματικά στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχω θέση γι' αυτό. Το τρίτο, το να αποστήλουμε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας, αλλά και στη ΡΕ, όπου θα αναφέρετε, διαβάζω προς τον κ. Βούλγαρη, ότι η Περιφέρεια Στελεάς θα κάνει κάθε πρόσφορη ενέργεια για να σταματήσει η εγκατάσταση ΑΣΠΕ στην Καριστία και ειδικότερα στον Καφηρέα και να αναφέρετε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο της συνερχής υπερβάσης της φέρος ασυγκανότητας. Το απάντησα ήδη δύο φορές πριν, μα όταν αυτοί οι δύο έρχονται και λένε ότι δεν έχουν υπερβεί το όριο της φέρος ασυγκανότητας, εμείς με ποια στοιχεία θα βγάλουμε ένα τέτοιο ψήφισμα. Θέλω να πω λοιπόν ότι πραγματικά όλοι μαζί και δεν νομίζω ότι όλες οι πνευμαίες το είπαν, ακολουθούμε αυτή τη στιγμή έναν δρόμο που δεν είναι και εύκολος ούτε στοιχεία να συλλέξεις ούτε τις στοχεύσεις να τις κάνεις πολύ συγκεκριμένες προς το παρόν και γι' αυτό και έχουμε και μια κατηστέρηση, δεν έχουμε την ταχύτητα που θα έπρεπε ή θα θέλαμε. Αλλά αυτό είναι ρεαλισμός, δεν μπορώ να σας πω εγώ κάτι άλλο. Μην αδικήσουμε λοιπόν όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με ένα κείμενο που, συγγνώμη που το ξαναλέω, είναι αστήριχτο και δεν έχει βάση καταρχήν. Δηλαδή θα πω που σε ανατολίσουμε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται, πώς να σας το πω. Εγώ αυτά είχα να πω και σας ευχαριστώ. Πρόεδρε, θέλω να πω κάτι στον κύριο Κυρμανίδη. Όχι σαν πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, σαν νομικός θέλω να μου απαντήσετε. Εννοείται ότι δεν έχω ούτε την εμπειρία σας ούτε στο εν τρίτο. Απλά επειδή θέσατε το θέμα νομικά, πιστεύετε ότι εάν όντως αποφασίζαμε σαν περιφερειακό να αποτανθούμε σε δικηγόρους που έχουν τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, πιστεύετε πραγματικά ότι δεν θα βρίσκαμε τίποτα, ότι έχουν γίνει όλα νομότυπα, γιατί είπατε μια πολύ ωραία ιδέα, γιατί σκέφτομαι ότι σε κάθε υπόθεση όταν την πιάνουμε σαν νομική, πάντα βρίσκουμε κάπου όντως ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή δεν θα βρίσκαμε κανένα πρόβλημα. Γιατί ήταν πολύ σωστό το αυτοκίνημα και ίσως θα ήταν σωστό να πάμε σε ένα δικηγορικό γραφείο που να είναι συγκεκριμένη, να έχει τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, απ' τη μία μας το λέτε, απ' την άλλη, κάπως το θεωρείτε και δεδομένο ότι δεν θα βρούμε τίποτα και σε αυτή την περίπτωση. Σαν νομικό σας ρωτάω, όχι σαν Πρόεδρο της Επιτροπής. Κυρίες συναδελφέ, είναι καταρχήν εύστοχος ο προβληματισμός σου και το ερώτημά σου. Είπα ότι με τα στοιχεία που έχουμε εμείς ως υπηρεσία, ως διεύθυνση, αυτή τη στιγμή και με τα δημόσια έγγραφα της ΡΑΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν υπάρχει υπέρβαση, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει υπέρβαση στον Καφηρέα. Αυτοί λοιπόν και οι δύο, που είναι οι πιο επίσημοι φορείς, πιο επίσημοι δεν γίνεται, λένε ότι δεν υπάρχει. Είπα λοιπόν εγώ ότι δέχομαι καταρχήν αυτό, αλλά για να οδηγήσω σήμερα το περιφερειακό σε μία απόφαση να το αντικρούσει, θα πρέπει να έχω στοιχεία. Άρα λοιπόν τι προτείνω, να αναθέσουμε σε ένα δικηγόρο, σε συνεργασία με την υπηρεσία μας, να διερευνήσει αν υπάρχουν όντως λόγοι που να δώσουν μία βάση δικαστικής αντιπαράθεσης και φυσικά τότε όλοι εδώ πάλι καλά είμαστε να το αποφασίσουμε. Σήμερα όμως για μένα ως διεύθυνση περιβάλλοντος δεν υπάρχει λόγος για να αντιδικήσω πάνω σε αυτές τις 18 μονάδες της επένδυσης. Αυτό είπα, σήμερα δεν υπάρχει. Θέλετε να το ψάξουμε? Εννοείται να το ψάξουμε. Δεν έχουμε λόγο. Θέλουμε. Ποιος θέλει το λόγο? Εγώ, για να δευτερολογήσω και να απαντήσω και σε κάποια πράγματα, δεν θα μακρηγορήσω. Το ένα είναι ότι επειδή έχω επανέλθει όντως για το συγκεκριμένο και κάποια πράγματα απαραίληψα, τα λέω ακροθυγός πώς τα λένε οι νομικοί, λέω ξεκάθαρα ότι το σφάλμα είναι ότι είναι δύο έργα που ενονοποιήθηκαν εκ των ιστέρων με λάθος τρόπο. Δεν υπήρχε ενιαία μελέτη, στρατηγική, περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω μεγείαθους. Θα είχα πει και την άλλη φορά, τα λέει και αυτό το κείμενο. Τα λέει πιο περιληπτικά. Προσπαθώ να είμαι συνοπτικός σε αυτά τα κείμενα για να μην κουράζω όσους τα διαβάζουν. Υπάρχει, λοιπόν, είναι τη λογική βάση. Είπατε και εσείς, κύριε Κυρμανίδη, ότι η ΡΑΕ έχει μια συγκεκριμένη άποψη και το Υπουργείο δεν απαντάει. Υπάρχει, λοιπόν, και από ειδικούς και δικηγόρους ακόμη, και αν θέλετε από εμάς που έχουμε περιβαλλοντικές αβαισθησίες, ένας αντίλογος αυτό. Περδέψατε λίγο τις περιφερειακές, τις δημοτικές κοινότητες, δεν πειράζει όμως. Η ίδια ΙΡΑΕ λέει ότι υπάρχει υπέρβαση, νομίζω είναι 168% μεταχτες συναστηχεία, στην περιοχή του Καφηρέα και λέει ότι βάσει μιας νομοθεσίας που την ερμηνεύει η ίδια μπορεί να γίνει μεταφράση τελεστή από την Κάριστο. Περί αυτού πρόκειται. Όμως, αν μπείτε τώρα, οι δύο περιοχές που έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η Καριστία και η Θύσβη. Ο Καφηρέας μάλλον και η Θύσβη, που είναι οριακή, πότε περνάει το 100% και πότε πέφτει, ιδίως στην περιφερειά μας. Υπάρχουν λοιπόν αιτιάσεις συγκεκριμένες, δεν είναι στον αέρα, εγώ καταλαβαίνω τα επιχειρήματα των συναδέλφων, όμως δεν μπορεί να λέτε ότι είναι παραπλανητικό, δηλαδή ούτε ότι... Δεν το απαντήσω, συγγνώμη, ποτέ δεν απέδωσα παραπλανητική. Παραπλανητικό είπατε ότι αποπροσανατολίζει κάπως έτσι. Εν πάση περιπτώσει, εγώ εφόσον υπάρχει πρόθεση να πάρθει απόφαση, να γίνει ανάθεση σε δικηγόρο εξεδικευμένο, να αλλάξει δηλαδή το αφασιστικό της πρότασης με της εισήγησης, να πάρθει απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συγκεκριμένη επένδυση, γιατί όταν μιλάμε νομικά πρέπει να μιλάμε επί συγκεκριμένου και έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, και με συγκεκριμένα επιχειρήματα και τειάσεις και διατάξεις. Να ανατεθεί λοιπόν σε ένα εξεδικευμένο γραφείο, να εξετάσει τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία και εμείς να σας δώσουμε τις φαγγέλους που έχουμε και επεξεργαζόμαστε. Και φυσικά έχετε κι εσείς. Δεν θα μπορούμε στη συζήτηση τι έχει γίνει με τα ραντεβού με το σκρέκα και τα λοιπά για να μην χαλάσουμε το κλίμα. Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή την πρόταση από τον κ. Κυρμανίδη και εγώ αλλάζω την άποψή μου σαν εισηγητής ως το τετικό κομμάτι και λέω να απαρθεί απόφαση σήμερα να γίνει ανάθεση σε δικηγόρο, σε εξεδικευμένο γραφείο για αυτά τα ζητήματα, να διερευνήσει εάν υπάρχουν στοιχεία αυτής της επένδυσης που θα οδηγήσουν σε άσκηση ένδικων μέσων από την πλευρά της περιφέρειας. Εφόσον υπάρχουν παρατυπίες και παρανομία. Εγώ οφείλω να πω ότι συμφωνώ καταρχήν. Πρόεδρε οπότε πρέπει να τοποθετηθούμε στην αλλαγή της πρότασης που είναι πρόταση και του αντιπεριφερειάρχη και του ερωτώντος του κ. Βούλγαρη. Αν μου επιτρέπει ο Πρόεδρος διαδικαστικά, αυτή τη στιγμή έγινε μια συζήτηση. Την απόφαση θα την πάρει η επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Δεν χρειάζεται απόφαση περιφερειακού συμβουλίου γι' αυτό. Εγώ δεσμεύομαι ως Διεύθυνση Περιβάλλοντος να φέρουμε κατεπίγον γιατί τώρα δεν έχουμε τις προθεσμίες στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Και εμείς να συμφωνήσουμε στο να έχουμε τέτοια πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή για να τη συζητήσουμε και να το εγκρίνουμε. Το λόγο για 30 δευτερόλεπτα μπορώ να έχω. Επειδή θα απαντήσει ο περιφερειάρχης θέλω να του υπενθυμίσω το εξής. Και απευθύνομαι και στον κύριο Κιερμανίδη. Ότι στο ψήφισμά μας το αρχικό περιλαμβανόταν η νομική υποστήριξη και μάλιστα εν λευκό. Και πριν τέσσερις μήνες η παράταξή μας κατέθεσε πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή για πρόσληψη δικηγόρων και μάλιστα επειδή είμαστε και large αρκετά χρήματα για εξειδικευμένο γραφείο. Ο κύριος περιφερειάρχης είπε στην Οικονομική Επιτροπή ότι θα το λάβει υπόψη του για τη στήριξη του κύριου Κιερμανίδη και του ψηφίσματος για να συντάξει όλα αυτά τα θέματα που είχαμε πει. Εάν στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή δεν έρθει το θέμα της νομικής υποστήριξης, καλώ τον κύριο Βούλγαρη όπως φέρει την πρόταση όπως την έχετε τώρα και η πατρίδα μας η Στερεά θα τη στηρίξει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία, επιτρέψτε μου να γυρίσω τον λόγο στον περιφερειάρχη της Στερεάς της Ελλάδος. Μια μικρή παρατήρηση μπορώ να κάνω πριν δώσετε τον λόγο στον κύριο περιφερειάρχη Καραβασίλη από τη λαϊκή συσπήρωση. Ήθελα απλά να πω ότι όλη η συζήτηση έτσι όπως γίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή αναδεικνύει το εξής πολύ απλό κατά τη γνώμη μας. Αναδεικνύει ότι η αντίφαση στην οποία βρίσκεστε απτιμία να υποστηρίζεται τον ενεργειακό σχεδιασμό που υλοποιείται σήμερα ο οποίος δεν είναι μια αφθόρμητη διαδικασία είναι πλευρά της στρατηγικής επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Δεν θέλω να επεκταθώ αλλά αυτό το να αναζητούμε νομικές λύσεις και τα λοιπά εμείς πολλές φορές και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τοποθετούμαστε και λέμε ότι όλο αυτό που ονομάζουμε προστασία του περιβάλλοντος οικολογική συνείδηση και τα λοιπά έχουνε πολιτική διάσταση έχουνε ταξικό πρόσχυμο δεν είναι ουδέτερο ζήτημα είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και όλων των πολιτικών παρατάξεων που απτιμιά ψηφίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ όλων αυτών και τώρα τάχα αντιδρούν στις επιπτώσεις αυτών που στηρίζουν και ερχόμαστε να βάλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έτσι όπως προείπε και ο συνάδελφος ο Μπασδέκης στο να έρθει να μας λύσει το ζήτημα και ψάχνουμε να βρούμε νομικά γραφτεία για να μας υποστηρίξουν είναι αδιέξοδα κατά τη γνώμη μας αυτό και ο πυρήνας του προβλήματος είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Σας ευχαριστώ, το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή το ζήτημα. Σε όσα πολύ έστοχα είπε ο κ. Κυρμανίδης αλλά και πολύ εκ των υπολοίπων συνομιλητών θέλω να δώσω λίγο κάποιες διαστάσεις. Έχουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στην ανάπτυξη της ολικής ενέργειας στον τόπο μας. Με τις όκειες προσεγγίσεις του καθένας έχουμε θελητεύσει το γεγονός ότι γίνεται μαζικά, ότι γίνεται άναρχα, ότι γίνεται χωρίς χωροταξία, ότι γίνεται χωρίς την τοπική κοινωνία, ότι γίνεται χωρίς μέτρο, ότι γίνεται χωρίς κανέναν, ουσιαστικά από μια σειρά από κανόνες που θα έπρεπε να υπάρχουν για να μπορούμε να πούμε ότι η ολική ενέργεια αποδίδει στην κοινωνία, αποδίδει στο περιβάλλον, αποδίδει και στην οικονομία. Και ότι να μην έχει το σημερινό πρόσωπο που, αν είτε άλλο, όλοι νομίζω ότι τουλάχιστον για την περιφέρεια της τεράς Ελλάδας έχουμε από εντονότατους προβληματισμούς μέχρι πολύ ισχυρές διαφωνίες. Όμως θέλω να θυμίσω ότι εδώ πέρα εμείς πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα και το κάνουμε πάντα. Να κινούμαστε θρησμικά, να κινούμαστε τοπικά, εννοώντας, ξεκινώντας από την κοινωνία προς το περιφερειακό όργανο και να κινούμαστε συνολικά. Αυτά που επάγονται στην πρόταση του κ. Βουλγαρί, η οποία ήρθε κατεπηγόντως χωρίς και καμία δυνατότητα προετοιμασίας, εδώ αν δεν ήταν σε θέση να προετοιμαστούν υπηρεσίες, πόσο μάλλον να προετοιμαστούν και περιφερειακοί σύμβουλοι παρατάξων, που δεν έχουν και στην άμεση διάθεση τους υπηρεσίες. Αλλά προσπερνώνοντας τον τρόπο που ήρθε, που πραγματικά δεν μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε, θεσμικά μιλώντας, οι θέσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί σε όλα όσο έχουμε πει, με πολύ πλατια απλή ψηφία, ήδη στο περιφερειακό μας συμβούλιο. Δεν ξέρω λοιπόν προς τι η επανάληψη. Μιλώντας συνολικά, δεν ξέρω αν και με τι τρόπο πρέπει να διαχωρήσουμε την περίπτωση της καριστίας. Δηλαδή να παίρνουμε αυτή στη στιγμή μια απόφαση να κινηθούμε νομικά σε ένα πάρκο που έχει μια άδεια 10 ετών και που ήδεν καθίσατε και σε έχουμε διαχωρήσει πολύ σκληρά από αυτό, τη στιγμή που δεν έχουμε πάρει τέτοιες αποφάσεις ακόμη λόγω της προετοιμασίας που γίνεται για να γίνει σωστά, για περίπτωση όπως η βίρυφης και όπως μια σειρά άλλες. Και μιλώντας και τοπικά, δεν είμαι καν βέβαιος το πόσο αυτές οι θέσεις που καλούμαστε σήμερα να πάρουμε εμείς σε έχει πάρει το τοπικό συμβούλιο κοινότητας ή έστω και ο δήμος Καρίστου. Και μάλιστα θα ήταν και χρήσιμο να μας πληροφορίσει και ο κύριος Βουλγαρίς αν συντρέχει κάτι τέτοιο. Για αυτούς λοιπόν τους λαούς, επειδή δεν έχουμε καθόλου εξασφαλισμένη την τοπική εκπόρευσαν σε τέτοιο τήμα τους, επειδή στα μάτια μου έχουμε μια διάσπαση μιας συνολικής διεκδίκησης για ένα πολύ στρατηγικό πρόβλημα και επειδή έχουμε και μια θεσμική αναπαραγωγή θέσεων που ήδη έχουμε εκφράσει με τον πιο χειρό τρόπο, νομίζω ότι θα ήταν από προσανατολιστικό, ξέρω ότι δεν έγινε επισκοπού προς θεού, αλλά νομίζω ότι όπως θέθηκε με όλη την επίγνωση της αγωνίας του κύριου Βουλγαρίου και όλων όσοι εκφράζει, η παράταξή του κι ο ίδιος, νομίζω ότι κάτι τέτοιο μας πηγαίνει σε μια παρέκληση από έναν δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει και τον οποίο τον υπηρετούμε μεθοδικά και στρατηγικά, ο οποίος συνοψίζεται στο όσα έχουμε πει σε προηγούμενα περιφερειακά μας συμβούλια, ότι θέλουμε άλλο πλαίσιο, αδειοδότησης, ότι θέλουμε άλλες αδειοδότησες αρχές και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτή την ευθύνη, ότι θέλουμε χοροταξία, ότι θέλουμε μέτρο, ότι θέλουμε δυνατότητα αρνησηκηρίας, βέτο από τις τοπικές αρχές αν δεν έχουμε αδειοδότηση, ότι θέλουμε ισχυρά και σοβαρά τα αποδοτικά, και ότι προς αυτόν τον σκοπό ενεργοποιούμε μιας επιστημονική και ή περιβαλλοντικά επιστημονική και τεχνική και νομική ομάδα που σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας και υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή. Έχω λοιπόν την άποψη, και αυτός είναι ο λόγος που πήρα και το βήμα, ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε μια ουσιαστική, πλήρη, στρατηγική διεκδίκηση, η οποία να έχει χαρακτηριστικά πολιτικά, νομικά, διοικητικά, να εκπορεύεται από την τοπική κοινωνία, να αφορά το σύνολο των προβλημάτων και των προβληματισμών που εγείρονται από την ανάπτυξη των νεολικών πάρκων και με αυτόν τον τρόπο να μας κατοχυρώνει θεσμικά σε αυτό που υπηρετούμε. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μια ερώτηση γιατί δημιουργήθηκε το εξής τώρα, μπορώ, έχω τη δυνατότητα για 20 λεπτόλεπτα. Ναι, ναι. Ο κύριος Βούλγαρης, αποδεχόμενος την πρόταση του κυρίου Κυρμανίδη για προσφυγή σε εξειδικευμένο Γραφείο Αθηνών για να τεκμηριώσουμε την άποψή μας εάν και εφόσον προκύπτει τεκμηρίωση ή για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, αποκαλύπτει εμέσως πριν σαφώς ότι δεν έχει γίνει η προηγούμενη ενέργεια που είχε αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο να συγκροτηθεί, κάτι που είπε ο κύριος Περιφερειάκης τώρα πριν λίγο, να συγκροτηθεί νομική ομάδα εξειδικευμένη στα περιβαλλοντικά. Τελικά, ισχύει ή δεν ισχύει το ότι έχουμε ήδη δώσει εντολή να συγκροτηθεί νομική ομάδα εξειδικευμένη στα περιβαλλοντικά ή τώρα με αφορμή την ερώτηση παρέμοντας του κυρίου Βούλγαρη θα αναζητήσουμε μία τέτοια... Ωραία. Κύριε Ανάγκη. OK. Πάω σε ψηφοφορία το ψήφισμα με βάση τα όσα είπε ο Περιφερειάκης τεράς Ελλάδος. Να απαντήσει ο κύριος Κυρμανίδης. Είναι σοβαρό το ερώτημα. Είναι πως να απαντήσει ο κύριος Κυρμανίδης. Δεν θα τελειώσω. Εδώ θα κάνουμε δυο ώρες με το έκτακτο. Να ενημερώσω το σώμα του Συγκυριτάς. Ήρθα πάνω και μου λέει δέκα η ώρα το κτήριο κλείνει και ασφαλίζει εδώ. Σας παρακαλώ. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε έκανε μια πρόταση... Άλλο επιχείρημα. Ο κύριος Βούλγαρης έκανε μια πρόταση... Πρόεδρε κλείζε το θέμα σας παρακαλώ. Δυό ώρες ζητάμε ένα έκτακτο που έρθε μια ώρα πριν. Κύριε Πρόεδρε έκανε μια πρόταση. Τι ψηφοφορίζουμε παιδιά? Τι ψηφοφορίζουμε την πρόταση του κύριου Βούλγαρη? Έχω περδευτεί κι εγώ να παρακολουθώ όλη τη κουβέντα σήμερα. Συγγνώμη λίγο παιδιά. Συγγνώμη αφήστε με να ολοκληρώσω. Τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης επί του θέματος. Έκλεισε όλη η διαδικασία και πάω στη ψηφοφορία. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού επί του έκτακτου θέματος κατατέθηκε… Τι βάζετε από τη ψηφοφορία κύριε Πρόεδρε αυτό ρωτάμε. Τι ακριβώς πήθετε σε ψηφοφορία από την πλευρά σας… Μα αυτό που κατέστησε με αυτό που κουβητιάζουμε ως έκτακτο περίπου μία ώρα. Μα έχουμε δρασκευή κύριε Πρόεδρε και είπε ο Βούλγαρης ότι αποδέχεται την πρόταση του κυρίου Κυρμανίδη για προσπυγή σε νομικό γραφείο από όλοι τα εξειδικευμένα στα περιβαλλοντικά. Αυτή την πρόταση τι βάζετε της ψηφοφορίας… Συγγνώμη κύριε Αναγνωστάκη, επί της διαδικασίας. Έχει κατατεθεί ένα έκτακτο το οποίο το φέρνουμε, το κουβητιάζουμε. Γίνονται δέκα διαφορετικές προτάσεις. Εγώ πρέπει να πάω στη ψηφοφορία αυτό το πράγμα το οποίο κατατέθηκε ως έκτακτο. Και το εισαγάγαμε ως έκτακτο με τον κύριο Κυρμανίδη. Ο ισυγγητής, κύριε Πρόεδρε, σας διευκολύνει, ο ισυγγητής είπε ότι αν η πρόταση του κυρίου Κυρμανίδη είναι στο τραπέζι, τότε να βάλουμε αυτό. Αυτό μας εκφράζει όλους. Το αποσύρει ο άνθρωπος. Όχι, δεν αποσύρει ο Κατερίνα μου. Όχι, βάζεις ότι πρέπει να καταλαβαλάβουμε… Το διαμορφώνει ώστε να υπάξει από δικηγορικό γραφείο ή το ψάξιμο της υπόθεσης. Αυτό βάζεις σαν ψήφισμα. Κύριε Πρόεδρε, μας βλέπετε… Αυτό μάλλον ψηφίζουμε τώρα. Η διαμόρφωση της άποψης και της πρότασης του κύριου Γούργαρη. Εγώ από προσανατολιστή σας ζητώ συγγνώμη και πάτηση. Ακριβώς, γιατί τελικά αυτό που είπα από την αρχή ότι θα καταφέρουμε να προσανατολιστούμε και να προσανατολίσουμε. Του κύριου Γούργαρη η πρόταση είχε τρία σκέλη. Απάντησε για τα δύο ξεκάθαρα και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για το θέμα της υπέρβασης. Στο θέμα που συγκεκριμένα ζητούσε δικαστική αντιπαράθεση με τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Είπα ότι αυτό μόνο αν βρούμε ουσιαστικούς και νομικούς λόγους μπορούμε να το αντικρούσουμε. Δεν μπορούμε εμείς να ψηφίσουμε κάτι σήμερα χωρίς να ξέρουμε ότι υπάρχουν λόγοι. Και πολύ σωστά ήρθε ο περιφερειάκης και είπε αν αύριο έρθει κάποιος άλλος δήμος. Και πεί τα ίδια ή κάποιος άλλος φορέας. Η περιφέρεια δηλαδή τι θα γίνεται. Θα μπαίνει κάθε φορά μπροστά η ίδια χωρίς να έχει κανέναν λόγο και καμία αρμοδιότητα. Έτσι δεν είναι να διερευνήσουμε. Μα για αυτό διαμόρφωσε την άποψη και λέει να το ψάξουμε νομικά και εμείς θα ψηφίσουμε αυτό. Αν θα το ψηφίσουμε να το ψάξουμε ή όχι. Θα το ψηφίσουμε λοιπόν με τους δύο δήμους. Μπράβο. Θα κάνουμε και εμείς τη διερευνήσή μας και ως υπηρεσία εάν υπάρχουν λόγοι. Και από εκεί και πέρα σας υποσχόμαστε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανέλθουμε εδώ να σας πούμε τι βρήκαμε. Σήμερα όμως λέμε ότι αυτή η σήγηση για τους λόγους που αναπτύξαμε και εγώ και ο περιφερειάκης δεν πρέπει να ψηφιστεί διότι θα αποπροσανατολίσει σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο όπως το έχουμε αποτυπώσει στην πρόσφατη απόφαση ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην οποία αναφερόταν οι νομικές της μέσης στο λαθάνο. Φυσικά. Προβληπόταν. Αν αποσύρει. Μπράβο. Αν ο κύριος Βούλγαρης στο πλαίσιο καλής διάθεσης και για να μην αποπροσανατολίζουμε το εντάξει αυτό. Δεν λέω τώρα, κύριε Κυρμανίδη, παρακαλώ. Μέσα στο πολιτικό μας πλαίσιο και αποσύρει την πρόταση σήμερα, ειλικρινά λέω θα διευκολύνει. Αυτό λέω. Γιατί να πάμε και να καταψηφίσουμε δεχομένως μια εισήγηση σήμερα για την οποία είπαμε δεν υπάρχει λόγος. Κύριε Βούλγαρη, δέχεστε να την αποσύρετε γιατί έχουμε πάει μία ώρα. Όχι. Ψηφίζουμε τώρα όπως διαμορφώθηκε, όπως το είπε ο κύριος Δούρος και η κυρία Μπατζελή και ο κύριος Αναγνωστάκης, να μπει νομικός εξειδικευμένος να διερευνήσει την ομιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης και να μας πει αν υπάρχει δυνατότητα άσκησης ενδικών μέσων ή όχι. Τελεία. Αυτή είναι η σαν εισηγητής, τη διαμορφώνω, μπαίνει σε ψήφιση και τελειώνουμε. Ναι, κύριε Βουαλή, συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, αφού το λέτε προσθετικά ή σε αντικατάσταση των τριών σημείων σας. Σε αντικατάσταση, αυτό θα είναι. Του τρίτου, του τρίτου σημείου, του τρίτου. Όχι, όχι, όχι, αυτό θα είναι. Κάντε συνολική αντικατάσταση με το νομικό κομμάτι αυτό. Όπως το είπε ο κύριος Δούρος, αυτό. Αυτό είναι η αντικατάσταση με το νομικό κομμάτι. Τελείωσε. Αυτό ψηφίζουμε. Ή συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Ωραία, εμείς, όπως ήδη έχουμε πει, αυτό αποτελεί μέρος των ήδη εκπεφρασμένων θέσεων που εισηγήθηκε η Περιφερειακή Αρχή και με πλατιά πλεψηφία αποδέθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ωραία. Σε προθύστερο χρόνο και κατεπανάληψη. Είναι ξεκάθαρο. Κατά, λοιπόν, ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ο κύριος Γκλέτσος. Ναι. Εμείς, λοιπόν, επειδή υπήρχε στο ψήφισμα που είχαμε πει το πρώτερο, αλλά δεν έγινε τίποτα με τη νομική διάσταση του τιτήματος, λέμε ναι στην πρόταση του κύριου Βούλγαρη περί ανάστασης σε νομικό γραφείο για να μπορέσουμε να ψάξουμε τη γενικότερη επένδυση αυτή. Ευχαριστώ. Ο συνδυασμός του κυρίου Αναγνουστάκη. Επειδή δεν απαντήθηκε, αν έχουμε απαντηθεί σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο για την τεκμηρίωση των θέσεών μας, θεωρώ ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κύριος Βούλγαρης είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή του ψηφίσματος, και συμφωνούμε, σηρίζοντας θετικά την πρότασή του. Στηρίζουμε την τροποποιημένη πρόταση του κύριου Βούλγαρη για να ενδυναμώσουμε το ψήφισμα του Περιφοριακού Συμβουλίου, που τόνιζε την αναγκαιότητα για την ύπαρξη νομικής υποστήριξης, μία απόφαση η οποία μέχρι τώρα δεν έχει λιωπηθεί και δεν έχει ανηλυφθεί καμία ευθύνη νομική. Ευχαριστώ πολύ. Κ. Ματζάκης. Κοιτάξτε, και απ' τη συζήτηση αποκαλύπτεται και απ' την παρέμβαση της συναδέρφου της κ. Λιάννας Καραβασίλη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα πράγματα είναι αντιφαντικά και ως τέτοια αντιμετωπίζονται. Δηλαδή, βάζουμε τώρα την περιφερειακή αρχή, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένη θέση, άλλωστε και άλλες παρατάξεις έχουν συγκεκριμένη θέση και πολιτική παρέμβαση, συνολικότερα για τις ανεώσιμες πηγές ενέργειας, να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα από την πλευρά των λαϊκών συμφέροντων και της μη παρέμβασης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, νομίζω ότι είναι αντιφαντικό και νομικά δεν στέκει. Ο κ. Κυρμανίδης, κατά τη γνώμη μου, είναι ειλικρινέστατος και απαντάει κέρια σε αυτά τα ζητήματα, γιατί γνωρίζει το νομικό πλαίσιο που διέπει την συγκεκριμένη διαδικασία. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, ξανατονίζουμε, για μια ακόμα φορά και εδώ κλείνω, ότι θα κινηθούμε σε δυό πλευρές. Μία, θα κινηθούμε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, αποκαλύπτοντας και την ουσία της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας, όπως και εκείνους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κινηθούν και να εξευμενήσουν τον λαό, όπως και εκείνους που εξωραϊζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νόμους της, ώστε να κατανοεί ο λαός ποιος καλλιεργεί αυτά τα πάντες και ποια είναι η καλή και η κακή διευθέτηση του ζητήματος και με τις αποφάσεις της ΡΕ εγκαθίσταται ενεμογενήτηρες στην περιοχή της ΡΕΑΣ. Και δεύτερο, και κυρίως σε αυτόν τον τομέα θα κινηθούμε, αυτός είναι ο βασικός τομέας μας, θα κινηθούμε κινηματικά. Ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένος σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ο λαός. Εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας και με αυτή την έννοια, με τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί και με τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια και όλα τα συναφεί, πιστεύουμε ότι μπορεί να επιβάλλει τη δική του θέληση στα ζητήματα της ενέργειας. Μέχρι σώτου καταφέρει να ανατρέψει αυτή την πολιτική και γενικότερα την εξουσία που οδηγεί το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Άρα λοιπόν με βάση αυτά τα δεδομένα, κατανοώντας το σύνολο της συζήτησης και τη λαμβανόμενη και τις πολιτικές σας θέσεις, εμείς στεκόμαστε με το λευκό απέναντι στον κύριο Βούλγαρη και στην τοποθετησία του για να μην το καταψηφίσουμε ολοκληρωτικά, για να μην εμπεριέχει μέσα την έννοια ότι σε ένα ζήτημα στο οποίο αφορά την εγκατάσταση της νοημοκληρωτικής καταψηφίσαμε. Μόνο γι' αυτό το λόγο. Όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις αυτήν την κατεύθυνση, άρα μας βρίσκει και κάθε από τα αντίθετους. Καταλαβαίνετε. Κυρία Πολυζόη Λύπη και έχουμε την κυρία Καρέκα. Εγώ για ένα θέμα που τόσο πολύ προβληματίζεται, βρίσκω να είναι κακή ιδέα να απευθυνθούμε αρμοδίως και να μας πούν αν όντως χρειάζεται ή μπορούμε να κάνουμε κάτι. Οπότε, ναι, εννοείται. Κύριε Πρόεδρε Βενισάριου, θα ήθελα να πω ένα πρόσχο της ψηφοφορίας, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη πρόταση κατά τη θημένη στην Οικονομική Επιτροπή για προσφυγής σε νομική υπηρεσία, καθώς επίσης πιστεύω συμπληρωματικά ότι οποιαδήποτε λύση είναι να δοθεί, θα πρέπει να δοθεί μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπως κατά τη γνώμη μου ορθά υποστήριξε ο κύριος Κυρμανίδης, καθώς επίσης υποστηρίζω ότι θα πρέπει όλο το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων να αναθεωρηθεί, δεδομένου ότι στα αυτιά μου περιέρχονται και άλλες πληροφορίες για μη εγκυρότητα δοσμένων ήδη αδειών ανεμογεννητριών. Έως εκ τούτου λοιπόν απόσχο της ψηφοφορίας. Κύριε Πρόεδρε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ποιο είναι τελικά θα μας ενημερώσετε. 1 λεπτό δεν προλάβαμε να τώρα ολοκλήρωσε ο κύριος Βελισαριού. 22 υπέρ, 20% και 3 λεπτά. Προχωρώ στο θέμα 1 της συνεδρίας, επικύρωση πρακτικών έβδομης τακτικής συνεδρίας έτους 2021 του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ομόφωνα. Περνώ στο θέμα 2, έκφραση γνώμης επί του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου Master Plan για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Πανελληνίας Έκθεσης Ισλαμίας. Εισηγητής ο Περιφερειάρις της Ελλάδας ο κύριος Σπανός. Κύριε Περιφερειάρχα έχει το λόγο. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Καταρχάς να καλωσορίσω στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο τον Δήμαρχο Λαμιέων τον Ευθύμιο Καραίσκο ο οποίος παρευρίσκεται μαζί με τους συνεργάτες του για να μας κάνουν μια παρουσίαση του σχεδίου του Master Plan που τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση από το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Και να τον ευχαριστήσω για την παρουσία του. Είναι μια δουλειά η οποία έγινε με την πρωτοβουλία των μελλοντικών μετώχων ενός δικητικού σχήματος πρωτίστως λοιπόν του Δήμου Λαμιέων και συνακόλου θα της Περιφερειάς Τεράς Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Φθιότητας. Περισσεύει να επιχειρηματολογήσω αγαπητοί συνάδελφοι για το πόσο σημαντική είναι η Πανελληνιακή της Λαμίας αυτή τη στιγμή στο θέμα δύο της διάταξής μας. Δεν αναφερόμαστε σε ένα ζήτημα της Λαμίας ή της Θιότιδας. Δεν αναφερόμαστε καν σε ένα ζήτημα της Περιφερειάς Τεράς Ελλάδας. Αναφερόμαστε σε ένα ζήτημα της οικονομίας της χώρας. Και όσο τέτοιο θα αντιμετωπίζουμε γιατί αυτές είναι οι διαστάσεις του. Όλοι οι εξημών και οι δύοι φθιωτοίς γνωρίζετε και γνωρίζουμε τι έχει προσφέρει διαχρονικά η Πανελληνιακή της Λαμίας στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία του τόπου μας όπως επίσης και το τι έφερε την Πανελληνιακή της Λαμίας στην σημερινή της κατάσταση. Εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου status στην Πανελληνιακή της Λαμίας το οποίο θα επιτρέψει την ανασύστασή της, την ανάδεξή της και εν τέλει την προσφορά όσων έχει να προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία μας. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με ένα μετοχικό σχήμα με αρκετά προβλήματα το 2018 με το θετικό βήμα του να περιέλθει στην αυτοδιοίκηση αλλά με το αρνητικό σημείο του να περιέλθει μαζί με τα βάρη που έφερε και φέρει και βέβαια από την πρώτη στιγμή ανάληψη των καθηκόντων μας δουλέψαμε για να έχουμε κάτι νέο, να έχουμε μια πρόταση, μια προοπτική, μια ελπίδα για την Πανελληνιακή της Λαμίας. Μεσολάβησαν, επειδή για την Πανελληνιακή έκθεση, όπως είναι απόλυτος αυτονόητο, ενδιαφέρεται και η κυβέρνηση, ενδιαφέρεται ο δήμος, ενδιαφέρονται όλοι οι φορείς και καλώς πράττου Μεσολάβησαν διάφορους προσπάθειες σχεδιασμού, υπήρχε και η επαφή με τη διάθηκε λέξη που διαχειρίζεται την διεθνία της Θεσσαλονίκης που θα λάβει εγώ και τις επόμενες μέρες μετά από την πρισινή κατάσταση Και σήμερα προχώμαστε να παρουσιάσουμε μια προσπάθεια, ένα σχέδιο το οποίο είναι ευρύ, είναι συνολικό, είναι ολιστικό, ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όλα εκείνα που τόσο οι τεχνοκρατικές προσεγγίσεις ή οι φορείς όσο και οι ίδιοι πολίτες, ο μέσος κάτοικος και πολίτης της Λαμίας αισθάνεται ότι χρειάζονται για την ΠΕΛ και αναφέρομαι φυσικά στο Συνεδριακό Κέντρο, στο Πολυχώρο Εκδηλώσεων, σε ένα ξενοδοχείο που είναι και στα δικά μου μάτια πια μια πολύ σοβαρή ανάγκη, σε ένα χώρο στάθμευσης, σε χώρους πολιτιστικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλα αυτά που έχετε διαβάσει και στο δημοσιευμένο σχέδιο στη σχετική ιστοσελίδα. Ένα σχέδιο το οποίο θα χρειαστεί αρχικά της σύμφωνη γνώμη μιας πλατιάς μάζας σε ένα πλατύ μέρος της κοινωνίας, εξάλλου σε αυτό πευθύν, ειδικά από αυτό που πορευόμαστε όλοι και ήδη προς τούτο υπήρχε για μεγάλο διάστημα ανοιχτή διαβούλευση. Έχει εκφραστεί το δημοτικό συμβούλιο στο οποίο είχα και την τιμή να προσκληθώ και να παρεβρεθώ. Μια σειρά από έργα και δράσεις τα οποία μετά την πολιτική και κοινωνική τους νομοποίηση και ως εκ τούτου φέσπιση, θα πρέπει να σχεδιαστούν τεχνικά. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και εδώ είναι ένα μίζων ζήτημα στο οποίο θα πρέπει ξεκάθαρα να ενεργοποιηθεί κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτικό εργαλείο ξεκινώντας από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακολούθως από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το τομειακό πρόγραμμα του Πουργείου Ανάπτυξης, ακολούθως από το ΠΕΠΣΤΡΑΣ ή και το Περιφυριακό Προγραμμα Νάπτυξης, αλλά και από κάθε προσφοριό εργαλείο που μπορεί πραγματικά να δώσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και βέβαια σε αυτό χρήσιμι, ωφέλιμι, και το λέμε πολύ ξεκάθαρα, είναι και ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στη λογική του να πεμπολίσει το μετοχικό σχήμα, οι φορείς, οι θεσμοί, άρα και η κοινωνία, την οποιαδήποτε εξουσία, την οποιαδήποτε κυριαρχία της ισχύει, να το πω έτσι, αποφασιστική αρμοδιότητα πάνω στην τέλη. Αλλά στο ότι κάποιες επενδύσεις από τη φύση τους, είναι ξεκάθαρο ότι υλοποιούνται και εκπορεύονται πολύ καλύτερα σε ένα τέτοιο επίπεδο συνήπαρξης δημόσου και ιδιωτικού τομέα. Είναι σαφές ότι ό,τι γίνει στην ΠΕΛ θα πρέπει, το είπα και πριν, το λέω και ξανά, να έχει ως βάση την περιφέρεια αστεράς Ελλάδας το επιμελητήριο θεότητας και φυσικά με τις μετοχικές συνθέσεις που έχουν υποθεί των δημολαμίαιων. Και βέβαια να έχει και ένα πολύ καλά οργανωμένο τρόπο και καθεστώς λειτουργίας. Ότως ώστε να μην μείνουμε σε μια κούφια επένδυση, έχουμε δείτε και στο παρελθόν ανά την Επικράτεια, να μην μείνουμε πολύ περισσότερο σε έργα μακέτες που έτσι βλέπουμε να σκονίζονται και να στεναφοριόμαστε για το τι δεν πέτυχε, αλλά να μετεξελιχθεί σε ένα πλήρη ουσιαστικό και ζωντανό οργανισμό με τις απαραίτητες υποδομές, με ένα πολύ καλά δουλεμένο και οργανωμένο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος να επιτρέπει στην πανελίνη έκθεσης λαμίας να βγάζει όλη την υπεραιαξία που έχει κρυμμένη στο έδαφος της, στην ιστορία της, στην παρακαταθήκη της. Μια πανελίνη έκθεσης λαμίας σε οποία θα συμβάλει πολύ ουσιαστικά και στην περιφερειακή αλλά και στην εθνική οικονομία. Μια πανελίνη έκθεσης λαμίας στην οποία το οικονομικό όφελος, οικονομική υπεραιαξία που λέγαμε νωρίτερα, που θα δημιουργείται να διαχαίρεται δίκαια, ισότημα στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτές τις σκέψεις και με αυτές τις προτάσεις φέρνουμε στη διαβούλευση του περιφερειακού συμβουλίου το σχέδιο, το Master Plan που έχει εκπονηθεί και περιμένουμε τις απόψεις των παρατάξιων και των μελών συνολικά του περιφερειακού συμβουλίου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε και εμείς να συμβάλουμε όπως κάνουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις με τις θέσεις της απόψης μας παραογικά στον διάλογο για την ΠΕΛ. Ούτως ώστε σύντομα αλλά όχι βιαστικά να καταλήξουμε σε ένα τελικό στάτο, σε μια τελική κατάσταση ένα σχέδιο το οποίο θα υπηρετηθεί μεθοδικά από τους φορείς και θα στοχεύει γρήγορα και αποτελεσματικά να ξαναζωντανεύσει την ΠΕΛ κάτι που όλοι το περιμένουμε, όλοι το προσδοκούμε, όλοι το ονειρευόμαστε και όλοι το πιστεύουμε. Θα ακούσουμε με πολύ ενδιαφέρον και την παρουσίαση και πάλι σας ευχαριστώ, θα επιφυλαχθούμε για να πούμε και άλλα πράγματα ακολουθήσω. Θα δώσω τον λόγο με τη σειρά στο δήμαρχο Λαμιέων, τον κ. Καραέσκο και τους εκλεκτούς τους συνεργάτες για να μας παρουσιάσουν αυτό το Master Plan. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, κ. Περιφεριάρχη, κυρία και κύριοι αντιπεριφεριάρχες, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, φίλες και φίλοι. Κ. Περιφεριάρχη, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, την τιμητική πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ σήμερα στη συνεδρίαση του περιφερειακού σας συμβουλίου και επιτρέψτε μου να πω προσωπικά ότι για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να παρίσταμαι στη συνεδρίαση ενός οργάνου, το οποίο υπηρέτησα για πέντε χρόνια την περασμένη περιφερειακή περίοδο 2014-2019 και μάλιστα με πολλούς από εσάς να έχουμε συνυπάρξει στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου. Κυρίες και κύριοι, το σημερινό θέμα που συζητείτε στο περιφερειακό σας συμβούλιο είναι εξόχως σημαντικό τόσο για την περιφέρεια Ελλάδας όσο και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού η πανηλίνια έκθεση λαμίας αποτελεί έναν αναπτυξιακό πόλο ολόκληρης της περιφέρειας, ένα ζωντανό κύταρο με εξαιρετικές φροντικές. Γι' αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας, τον Φάντο Σπανό, που αντιλαμβανόμενος ακριβώς αυτή τη διάσταση που έχει η πανηλίνια έκθεση λαμίας, συνεργαστήκαμε όλο το περασμένο χρονικό διάστημα πάνω σε ένα Master Plan, το οποίο θα σας παρουσιάσουμε, αλλά θέλω εκ προημίου να ευχαριστήσω θερμά και εσάς, όλους εσάς, για τη συζήτηση που θα ακολουθήσεις στο όργανο αυτό, το κορυφαίο όργανο της περιφέρειάς μας και για τον τρόπο που προσεγγίζεται με τη δεύτερη σοβαρότητα κάθε μια και ο καθένας από εσάς ένα ζήτημα κονδικής σημασίας για το Δήμο Λαμιαίον. Όπως έχουμε δηλώσει αρκετές φορές, η πανηλίνια έκθεση λαμίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Όσοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε πάνω σε αυτή νέες συνθήκες σε αυτό το κονδικό σημείο της περιφέρειας και της χώρας μας, που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας. Έχοντας λοιπόν σαν δεδομένο το σημαντικό ρόλο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η λειτουργία της πανηλίνιας έκθεσης λαμίας, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ανάδυση της περιοχής μας, θέση μας είναι η αναγκαιότητα για την επαναλειτουργία της και την ενίσχυσή της μέσα από μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με συγκεκριμένη πρόταση, που θα σας παρουσιάσουμε και παρουσιάσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τρεις μήνες περίπου και σήμερα παρουσιάζεται στις συνέδρειες του περιφερειακού σας Συμβουλίου. Με την πρόταση αυτή, ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αστεράς Ελλάδας προωθεί την ιδέα της ανάπτυξης ενός πολικέντρου πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και καινοτομίας περιφερειακής αλλά και εθνικής εμβέλειας. Οι νέες χρήσεις του χώρου σχεδιάζονται έτσι ώστε να φιλοξενήσουν εκτός από αυτές που σχετίζονται με την εμπορική έκθεση και νέες λαστηριότητες όπως ο τουρισμός, η υποστήριξη, υποδοχή και φιλοξενία μεγα-εβέντς, η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, ο πολιτισμός και η επιχειρηματικότητα, ο αθλητισμός και η αναψυχή που θα συνοδεύονται με τους απαραίτητους χώρους πρασίνου και στάθνευσης. Η περιοχή της ΠΕΛ θα λειτουργεί συνδυαστικά αφενός μεν με το νέο κέντρο αθλητικών υποδομών στο νότιο κομμάτι της Λαμίας, μιλάμε για τη θέση Καμαρίτσα, με το οποίο γιατινιάζει στα δυτικά και αφετέρουμε το στρατοπέδιο Τσαλτάκη για το οποίο εξίσου σχεδιάζονται μια σειρά από παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα. Στο τέλος Ιουλίου, όπως έχετε πληροφορηθεί, είχαμε μια συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Παναγιωτόπουλο και σχεδιάσαμε μαζί έναν οδικό χάρτη ενεργειών για την παραχώρηση του στρατοπέδιου Τσαλτάκη στο δήμο Λαμία. Προκειμένου να βαθμιστεί και να διερευνηθεί ο ρόλος της Ψπανηλίνιας Έκθεσης Λαμίας, καθώς και να επιτευχθεί η έταξή της σε νέες μορφές οργάνωσης, διοίκησης και παραγωγής, η πρόσβαση της σε νέες αγορές και εναρμόνιση της με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, μέσω της εισαγωγής νέων δομών έρευνας και τεχνολογίας, κρίναμε, περιφέρει και δήμως, απολύτως αναγκαία την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, του λεγόμενου Master Plan, που θα εξειδικευτεί στη συνέχεια από επιχειρησιακό πλάνο, μελέτησης σκοπιμότητας, βιωσιμότητας, καθώς και μελέτες για τα έργα υποδομής και την οργάνωση των λειτουργιών του χώρου. Μετά την παρουσίασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έγινε στις 19 Μαΐου, το Master Plan αυτό τέθηκε σε μια δημόσια διαβούλευση, όπου κλήθηκαν φυσικά και νομικά πρόσωπα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους. Στους μήνες που μεσολάβησαν από το Μάιο μέχρι και σήμερα, η καταλυτική ημερομενία διαβούλευση ήταν 30 Ιωνίου, αλλά συνεχίστηκε να υπάρχει το αρτελείο της διαβούλευσης, καταγράφεται μια ιδιαίτερη μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας και φορέων. Οι καταθέσεις απόψεων για το σύμβολο της πρότασης ανέχονται περίπου σε 900, ενώ οι επιμέρους αξιολογήσεις των διαφορετικών τομέων που παρουσιάστηκαν από το Master Plan ανήρθαν σε 1.700. Από το σύμβολο τον απόψεο, η συντριτική πλειοψηφία ποσοστού σε ποσοστό 90% αξιολόγησε θετικά την πρόταση. Κυρίες και κύριοι, το Master Plan, το οποίο θα σας παρουσιάσουμε, δεν είναι άλλη μια πρόταση δημιουργίας υποδομών, αλλά είναι η γέννηση ενός νέου κυτάρου της έργασης περιφέρειας, της λαμίας, που θα αποτελεί ταυτόχρονα το νέο χώρο συνάντησης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, το hotspot πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης, τον πυρήνα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Το νέο Master Plan επιδιώκει τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων και την οργάνωση του δικτύου κοινοχρήστων και κοινοφελών χώρων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τη λειτουργική σύνδεση με την όμορνη έκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, του χαλκιοπουλίου γυμναστηρίου και του υποανέγευση κλειστού κολυμνητηρίου, το οποίο είναι σε εξέλιξη και χρηματοδίδη από την περιφέρεια αστραιάς Ελλάδας. Λόγω της εγκύτητας της περιοχής της ΠΕΛ με σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης στα βυτικά και με ένα δημοτικό χώρο στάθμις στα βόρεια, ως περιοχή παρέμβασης ορίζεται η ευρύτερη περιοχή της ΠΕΛ συνολικής έκτασης περίπου 223.390 τραγωνικών μέτρων και από αυτά 167.450 τραγωνικά μέτρα είναι η ιδιοκτησία της ΠΕΛ και 555.940 είναι η ιδιοκτησία του Δήμου Λαμιέων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η περιοχή παρέμβασης αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης αναπτυξιακής ενότητας που περιλαμβάνει και το παλιό στατόπεδο Τσαλτάκη με το οποίο αναμένεται να έχει στενή διασύνδεση και αλληλεπίδραση, ειδικά μετά τη χοροθέτηση σε αυτό του νέου δικαστικού μεγάλο του Λαμίας και του νέου δικητριού. Οι βασικές παράμετροι οι οποίες υπηρεάζουν και κατευθύνουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης ανάπλασης είναι οι ακόλουτες. Εντάξει στην εκθεσιακή στρατηγική και τον ανταγωνισμό, αποδοτικότητα και ελικιστικότητα της επένδυσης, συμβολή στην οικονομική ανάρτηση της περιφέρειας, σεβασμό στο ναστικό σχεδιασμό, συμβολή στην αναβάθμιση της νοτίας εισόδου της έδρας της περιφέρειας της Λαμίας, με ευελιξία τεχνικών χαρατηριστικών και χοροθέτησης επεταστάσεων. Οι νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την πανδημία COVID-19. Το Master Plan δεν αποτελεί ούτε αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά περιλαμβάνει προκαταρτική χοροθέτηση χρήσεων γης, που θα ολοκληρωθεί με την εκπόμηση του ειδικού πολυγωνικού σχεδίου, για το οποίο βρισκόμαστε ήδη σε ένα προχωρημένο στάδιο. Το Master Plan έχει ως βαστικό αναπτυξιακό στόχο για την περιοχή παρέμβασης, ένα οικονομικά αποδοτικό σχεδιασμό, ενός κέντρου μικτών χρήσεων ή ψηλών προδιαγραφών με σύγχρονες περιβαλλοντικά βιώσιμες υποδομές, που θα συνδέονται και θα λιλοεπιδρούν με τις υπάρχοντες σχετικές λειτουργίες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας, πριν δώσω το λόγο στο συνεργάτη μου, τον Μάνο το Σπαθούλα, να σας παρουσιάσει το Master Plan και τις τεχνικές του λεπτομέρειας, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι σήμερα γίνεται από όλους μας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού για τον Δήμο της Λαμίας και για την περιφέρεια στερεάς περιουσιακού στοιχείου. Προφανώς απομένουν ακόμα αρκετά για να γίνει πραγματικότητα το Master Plan και να λιλοποιηθεί, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με στόχο να αλλάξουμε το ρου και την εικόνα της Έδρας Περιφέρειας όλοι μαζί συνεργαζόμενοι. Σας ευχαριστώ για την υπομονή να με ακούσετε και σας εύχομαι σε όλους καλό μήνα και καλό φθινόπωρο. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε, ξεκινάμε. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Καλησπέρα και από Μαρίνα, δώστε μου ένα λεπτάκι λίγο για να ανοίξω την παρουσίαση. Κύριε Βελισσαρίου. Δεν είναι. Προχωράμε στο θέμα 13. Είναι δωρεά μηχανημάτων στο Νοσοκομείο Άμφισας. Η σεγητής είναι ο κύριος Δελμούζος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, αναφέρουμε στην εισήγηση. Ένα από τα μηχανήματα που τους δίνουμε είναι επειδή στο Νοσοκομείο της Άμφισας γίνεται μοκάθαρση από πολύ κόσμο, δεν έχουν ένα μηχανήμα να κρατάει τη θερμοκρασία του αίματος σταθερή, ώστε να μην μπορούν να ερσενήσουν και να γίνεται πιο γρήγορα. Ένα από τα τρία μηχανήματα που τους παίρνουμε είναι αυτό. Θέλετε να μας πείτε και τα άλλα δύο. Κακώς προρώταω τώρα, είναι εκτός διαδικασίας. Απλά είχα ετοιμάσει την ερώτηση, αν θέλετε. Είχε ετοιμάσει την ερώτηση, κύριε Αντιπρόεδρος, αλλά τι κάνω εγώ... Μα θα τη ρωτούσαμε έτσι, αλλιώς ποιά είναι τα μηχανήματα. Πολύ ωραία, πολύ ωραία. Είναι καρδιογράφοι δώδε κανάλι και κλίβανοι υγρής αποστήρωσης. Δεν ακούγεστε καθόλου, κύριε Δελμουζάλη, μία φορά. Θα το ξαναπώ, κύριε Πρόεδρος. Είναι καρδιογράφοι δώδε κανάλι με πολλά κανάλια πιο συγχρονικά και είναι και κλίβανος υγρής αποστήρωσης. Τώρα με τον κορωνοϊό έχουμε κάνει ένα θάλαμο, έναν όροφο για κορωνοϊό. Είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη αυτά του είδους τα μηχανήματα. Ευχαριστώ πολύ. Κλίβανος αποστήρωσης είπατε, κύριε Δελμούζη. Υγρής, ναι, υγρής αποστήρωσης. Υγρής αποστήρωσης και δύο, είπατε, καρδιογράφους. Καρδιογράφους δώδε κανάλι. Ευχαριστώ πολύ. Και άλλη μία ερώτηση. Ναι, κύριε Δούρο. Η απόφαση βέβαια είναι γιατί δόθηκε η παράταση μέχρι 31 του 21 να μπορούν τα περιφερειακά και τα δημιουργικά συμβούλια να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Αλλά τα συγκεκριμένα μηχανήματα λοιπόν και νωρίτερα στο νοσοκομείο Άμπισσας. Γιατί δεν το επισφέψαμε, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε τεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο της Άμπισσας και πολλούς ασθενείς και μεγάλα προβλήματα. Όπως θέλω να θέσω και ένα ζήτημα που υπάρχει, μια και μιλάμε για το νοσοκομείο της Άμπισσας. Βρίσκονται ήδη σε αναστολή ένα καρδιολόγος και δύο αναστησιολόγοι. Ένας παθολόγος και ένας αναστησιολόγος. Μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το νοσοκομείο της Άμπισσας. Πέρα του μηχανημάτων έχουμε και άλλο ζήτημα το οποίο τώρα έχει προκύψει και ήθελα να το θέσουμε όχι ότι είναι θέμα του αντιπερβερειάρια να το λύσει. Αλλά είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να το δούμε και πρέπει να πιέσουμε να δούμε τι θα γίνει. Πίεσαν κύριε Δούρο σήμερα, αν μ' ακούτε με το δικητή είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή. Είναι ένα θέμα το οποίο το παρακολουθούμε και υπάρχει αυτή τη στιγμή πραγματικά κάποιο πρόβλημα. Θα δούμε σε επόμενες μέρες πώς θα προχωρήσει. Είναι ένα θέμα αυτό. Πρέπει να πιτρέπεται κύριε Προέδρος να πω στον κύριο Δούρο ότι τώρα τα ζήτησαν και προχθές ήταν 88. Ακούστε, η παλαιότητα του νοσοκομείου δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι γεγονός, ναι. Ήταν μόνο 24. 25. 25, ναι. Ευχαριστώ πολύ. Για να γνωρίζετε, έχουν σταλεί εξόδικα στους υπαλλήλους με νομική στήριξη από το διοικητή του νοσοκομείου. Δηλαδή, δεν είναι έτσι απλά. Προσυπογράφω αυτά που λέει ο κύριος Δούρος και δεν είναι θέμα της περιφέρειας, αλλά δεν τα γνωρίζετε καλά τα θέματα. Κοινούνται οι διαδικασίες για να βγουν σε διαθυσιμότητα αυτοί οι άνθρωποι. 25, 25 είναι πάρα πολύ για το νοσοκομείο της Άμβιζας. Τι το κοιτάμε, τι το κοιτάμε. Μόλις ζήτησε νομική υποστήριξη διοίκηση του νοσοκομείου, την είχε σε ένα λεπτό και προφανώς σταλείκαν και τα εξόδικα. Να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα. Να προχωρήσουμε στη προχωρία. Μια ερώτηση, κυρία Πρόεδρε, μια ερώτηση θέλω να κάνουμε. Βεβαίως κύριε Φάκο. Εδώ και δύο χρόνια μιλάμε για το νοσοκομείο της Άμβιζας, δεν ζητάει διοίκηση, δεν δίνουμε λεφτά, δεν ζητάει διοίκηση. Η διοίκηση τελικά μόνο αυτά τα λίγα χρήματα ζήτησε, αυτές τις ανάγκες είχε. Για ποιο θέμα μιλάτε τώρα ακριβώς, για τον εξοπλισμό? Ναι, για τον εξοπλισμό. Σας είπαμε ότι το νοσοκομείο της Άμβιζας δεν έχει προβλήματα, δηλαδή αυτή η διοίκηση δεν ζητάει άλλα χρήματα για μηχανήματα. Τι στάνουν, είναι καλυμμένη αυτή την ερώτηση, αυτή την απορία έχω. Εμείς τα αιτήματα έρχονται όλα που την είπε, κύριε συνάδερφε, για όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρας Στεράς. Εμείς ό,τι ανάγκες έχουμε, τις ξέρουμε οι διοικητές κυρίως, είναι πως εμείς ενεργήσαμε βάσει των δικών τους αιτήμάτων και μάλιστα στο ακέραιο. Το καταλαβαίνω απόλυτα για τη διοίκηση. Ναι, όλη η Περιφέρα να σας πει κάτι ακόμα, ναι. Κυρία Πρόεδρε, έχω τον λόγο. Απτυσίσαμε, ναι. Είναι γνωστό το θέμα, το έχουμε ξαναβάλει στο τραπέζι. Υπήρχε εξ αρχής η χρηματοδότηση που είχε εγκριθεί με βάση τις ανάγκες, όπως τις είχαν εισφέρει οι δικοί στο νοσοκομείο στην ΠΜΤ, είπε. Και μάλιστα εκ των ευστέρων επανήλθε το νοσοκομείο και με νέο έγγραφο, που κατέθεται περισσότερες ανάγκες. Ακουμένως, αξιφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ επιπλέον 180.000 στην αρχική χρηματοδότηση, φτάνοντας, δεν με βρίσκε και πρόχειρο Μπάμπι, φτάνοντας περίπου στις 300-380.000 ακριβώς. Το οποίο βέβαια είναι τώρα το δικό τους κομμάτι, να κάνουν τους διαγωνισμούς και να τα εξασφαλίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ευχαριστούμε πολύ. Τους έχουμε δώσει πάνω από 400.000. 414.000 νομίζω, παιδιά. Είναι τα λιγότερα, αν μπορεί και να το ζητώ να το πει ο κ. Φάκος, ο κ. Δούρος, είναι τα λιγότερα από όλα τα νοσοκομεία της Στερεάς, μπορούμε να το διαπιστώσουμε, αλλά είναι μεγάλο θέμα, δεν μπορεί να λυθεί τώρα, και είμαι σίγουρος ότι θα μας αποσχολεί στο επόμενο πρόγραμμα. Από πότε, κυρίες συνάδελφες της διαδικασίας, από πότε είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του Υπουργείου Υγείας να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των νοσοκομείων. Σωστά. Και την ίδια στιγμή χρόνια παλεύουμε ότι δεν μπορεί να παίρνουμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Τι κάνουμε εδώ, δεν καταλαβαίνω. Αλλάζουμε προσανατολισμό μιας ολόκληρης δράσης του προηγούμενου χρόνου. Σωστά. Δεν καταλαβαίνουμε. Να διεκδικούμε, όχι να υποκαθιστούμε και να δίνουμε άλλο της κυβερνητική ανεπάρκεια. Και πολιτική βούληση για υποβάθμιση των κοινωνικών αναγκών. Να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία του θέματος 13. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι, του κυρίου Γκλέτσου. Ναι, λόγω της αναγιότητας του ζήτηματος. Ναι, του κυρίου Αναγνωστάκη. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Ναι, ο κύριος Αναγνωστάκης, η κυρία Παντζελή. Συμφωνούμε, κυρία Πρόεδρε. Ναι, η κυρία Παντζελή. Ο κύριος Μπασδέκης, η κυρία Καραβασίλη. Κυρία Πρόεδρε, κοιτάξτε να δείτε. Εντάξει, διασαφηνίστηκαν κάποια ζητήματα, όπου γιατί υπήρχε η ασάφια συγκεκριμένη σε σχέση με το τι εξοπλισμός ήταν έναν δοριστή στο νοσοκομείο. Εντάξει, εμείς θα υπερψηφίσουμε, αλλά είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, γιατί αυτή η πρακτική, και έχουμε συζητήσει και άλλη φορά, και σε ανάληγη περίπτωση δωρεάς για το νοσοκομείο της Λιβαδιάς και τα λοιπά, δεν γίνεται, αυτό είναι συνειδητή επιλογή τελικά. Το να υποκαθίσετε όλο και περισσότερο, η ευθύνη του Υπουργείου, που έχει την ευθύνη κάλυψης, ας πούμε, των αναδόντων νοσοκομείων. Εντάξει, ερχόμαστε και λέμε ανάγκη, ανάγκη, ανάγκη, το ψηφίζουμε, αλλά κάποια στιγμή αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Ευχαριστώ. Κύριε Γιώτην, κύριε Πουλγαρί, κύριε Καραϊκά. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Κύριος Βελισσαρίου. Και συνεχίζουμε στο θέμα 14, έγκριση θεμιακού απολογισμού οικονομικού έτους 2020. Εισηγητής ο κύριος Στασχιός. Αναφέρομαι στην εισήγηση, κύριε Πρόεδρε. Είναι ουσιαστικά ο εκίσιος απολογισμός αφορά το σύλλονο των εξόδων, το σύλλονο των εξόδων, ανακοδικούς και αναπεριφυρακή ενότητας, τους βασικούς κοδικούς, όπως αναφέρεται στην εισήγηση. Ευχαριστώ. Έχουμε ρωτήσεις, τοποθετήσεις, ή να προχωρήσουμε στην προφορία. Μια τοποθέτηση θα ήθελα να δημιουργήσω. Θα τα χουράσουμε λιγάκι, αλλά μετά την κυρία Καραβασίλη θα ήθελα και εγώ τον λόγο. Όχι, όχι. Με τη σειρά. Παρακαλώ, κυρία Καραβασίλη. Μιλάμε για το 14. Ναι, για το 14. Παρακαλώ, το λόγο, όταν έρθει η ώρα μου. Πολύ ωραία. Κύριε Αναγνωστάκη, παραχωρείτε στον κύριε, στον λόγο. Δεν έχω πολλή λάδα, κυρία Καραβασίλη προηγήθηκε, ζήτησε το λόγο πρώτα. Ωραία, η κυρία Καραβασίλη έχει δει το λόγο, μην τον αρνηθείτε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, σε κάθε αναλογική συζήτηση, τώρα οικονομικών στοιχείων, απολογισμών και τα λοιπά, εμείς, αλλά εκείνος, επαναλαμβάνουμε ότι δεν ομφισβητούμε τη λογιστική διαχείριση, ούτε το ταμιακό σκέλος, εν πάση περιπτώσει, όλη αυτή τη διαδικασίας. Όμως, δεν γίνεται να εξετάζονται τα ζητήματα της οικονομικής διαχείρισης, αποσπασμένα από την πολιτική πρακτική και δράση, τόσο να σκούν διοίκηση στην περιφέρεια, στην προηγούμενη περίπτωση, και αποσπασμένα και από την αποτίμηση των έργων και των υπηρεσιών, από το πόσο έφτασαν τελικά στον λαό της περιοχής. Εδώ λοιπόν, τι έχουμε, είναι πολιτικά για μας απαραδεκτό το ότι δεν υπάρχει συγγιτική έκθεση. Δεν υπάρχει συγγιτική έκθεση και παρατίθεται ξερή πίνακες. Έχουν βέβαια εκεί πίνακες μια αξία, εντάξει δεν το συζητάμε, έχουν αξία οι πίνακες. Βλέπουμε παραδείγματος χάρη ότι πήραμε σαν περιφέρεια 98 περίπου εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δημόσεις εφενδύσεις. Αυτά δηλαδή που συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο. Βλέπουμε το ταμιακό υπόλοιπο και τα λοιπά που είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια. Ωστόσο προβληματιζόμαστε γιατί η περιφέρεια και από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ασχολείται κυρίως με μικροπαρεμβάσεις, με συντηρήσεις, δημιουργώντας κυρίως εντυπώσεις και αυταπάτες και όχι με σημαντικά μεγάλα έργα που φάλιναν προβλήματα σχετιζόμενα με την παραγωγική δραστηριότητα, με την ασφαλή διαβίωση του λαού της περιοχής και τα λοιπά. Τώρα η συγχείση, η συγχειτική έκθεση που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να υπάρχει έτσι εκεί, θα έπρεπε και εκεί είναι όλη η ουσία να λέγονται συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή, ο προϋπολογισμός που είχε διαμορφωθεί αντιστοιχούσε στις πραγματικές ανάγκες του λαού και του τόπου ή καταρτίστηκε μόνο με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου με τη λογική του περιορισμού ας πούμε των κοινωνικών δαπανών και υλοποιήθηκε κάτω από τον ασφιχτικό έλεγχο του παρατηρητηρίου και των άλλων κυβερνητικών οργάνων. Επίσης, τι ανάγκες είχαν καταγραφεί, ποιες από αυτές αντιμετωπίστηκαν και τι έλεξεις υπάρχουν, τι αποκλήσεις μεταξύ προϋπολογισμού και απολογισμού κατά τη γνώη μας, αυτά είναι τα ουσιόδη που θα έπρεπε να αναφέρονται. Ωστόσο, όλα αυτά αποφεύγονται σκόπιμα λέμε εμείς, ώστε να καλυφθεί η κυβερνητική πολιτική η οποία υπηρετείται ακολουθώντας πιστά της κατευθύνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μη φανεί πως η προσφορά των υπηρεσιών και των έργων από πλευράς περιφέρειας δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες. Δεν κάνεται καμιά αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης του περιφερειακού ταμείου και της διαχειριστικής αρχής, συγκαλύπτοντας έτσι το κυρίαρχο ενδιαφέρον που είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ για τα λαϊκά στρώματα περιοριζόμαστε σε ψύχουλα και στην καλλιέργεια αυταπατών ότι και κάτι θα ωφεληθούν. Μα αυτή λοιπόν τη λογική εμείς θα καταψηφίσουμε την εισηγήση. Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ που με αφήσατε και προηγήθηκα για την τοποθέτηση. Κυρία Ναγνοστάκη έχει το λόγο. Κυρία Πρόεδρε σας και ευχαριστώ. Θα ήθελα να έχω την ανοχή του σώματος παρόλο που είμαστε κουρασμένοι γιατί είναι πολύ κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα. Δεν θα περάσω βέβαια το χρόνο που έχει οριστεί. Κοιτάξτε, ήδη το θέμα το έχουμε αναλύσει στην Οικονομική Επιτροπή και βεβαίως είχαμε δεσμεθεί τότε, θα πούμε λίγα περισσότερα, σε συνευρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει απόλυτο δίκιο η κυρία Συνάδελφος, η κυρία Καραβασίλη, γιατί είναι η πρώτη κιόλας παρατήρηση και της δικής μας παράταξης, ότι δεν έχει υπάρξει από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την κατάρτηση της επεξεργασίας, τον προέλεγχο, τον απολογισμό, η σχετική έκθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από τα επισυναπτώμενα έγγραφα όσο και να ψάξαμε, δεν βρήκαμε να υπάρχει αυτή η έκθεση απολογισμού και για το σύνολο της περιφόρειας, αλλά και για τις επιμέρους εκθέσεις αναπεριφερειακή ενότητα. Επιπλέον, πέραν δηλαδή της απουσίας της έκθεσης απολογισμού, δεν υπάρχουν η πίνα και σταμιακόν υπολοίπον αναλαμβαριασμό στις τράπεζες, οι ισολογισμοί και τα πρωτόκολλα κλεισίματος αναειδικό φορέα της κάθε περιφερειακής ενότητας. Και το δεύτερο, το ανήλεισε αρκετά η κυρία Καλαβασίλη, επιτρέψτε μου να το αναδείξουμε και εμείς, το έχουμε βάλει και σε προηγούμενες συνευριάσεις κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι όσοι έχετε τη δυνατότητα και τη δύναμη να με ακούτε, ότι το Περιφερειακό Ταμείο είναι μια ξεχωριστή λειτουργία και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει πάρει ήδη το πώς ακριβώς χορεύεται το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο. Τα έσοδα και έξοδα του Περιφερειακού Ταμείου ανοίγησαν για το έτος 2020 στο ποσό των 45.834.567 ευρώ, όταν τα συνολικά έξοδα της Περιφέρειας ήταν 90.350.000 συμπεριλαμβανωμένων και των εξόδων του προγράμματος της Ελλάδας και των εσόδων σε 97.895.000 εκατομμύρια για να είμαι ακριβής. Το υπολογισμό όμως της Περιφέρειας, όπως και στον υποψήφιση από λογισμό, η μοναδική εγγραφή είναι το παραπάνω ποσό τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα, χωρίς άλλα στοιχεία και χωρίς να αναφέρονται τα έργα και οι πιστώσεις των συλλογικών αποφάσεων. Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μισός σχεδόν από λογισμό της Περιφέρειας δεν εμφανίζεται στο σημερινό απολογισμό που μας έχει δοθεί. Είμαστε δηλαδή στην ουσία να ψηφίσουμε ένα απολογισμό που στην ουσία είναι μισός εφόσον δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτόν ο απολογισμός και η ταμιακή διαχείριση του Περιφερειακού Ταμείου. Από αυτό και μόνο το θέμα προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων. Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος και γιατί δεν γίνονται συμψηφιστικές εγγραφές των εσόδων και εξόδων του Περιφερειακού Ταμείου. Ποιος είναι ο αναλυτικός προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του. Ποια έργα διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο. Σε ποιες περιφερειακές ενότητες συλλοποιούνται. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός αυτών των έργων. Ποια έργα είναι συνεχιζόμενα. Ποιες είναι οι οφειλές αυτών των έργων. Ποιες προμήθειες έγιναν για το έτος 2020. Ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης Δομής Γέφυρα αλλά και του Κέντρου Υποστήριξης Επικοινήσεων του λεγόμενου ΚΕΕΕ του ΚΙΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης Δομής Γέφυρα του ΚΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Ενώ πληρώνονται κάποια τέλη, παραμένουν, θα έπρεπε να πληρώνονται, έχει φτάσει το ανίστακτο σε ένα ύψος 3.280.890 ευρώ. Και βεβαίως η απάντηση είναι ότι η περιφέρεια προβαίνει σε βέσταση της φορολογικής ενημερότητας των συγκεκριμένων αφημίων. Όμως τα συγκεκριμένα αφημίια, όπως γνωρίζετε όλες και όλοι, θα έπρεπε να είναι ίσα με τα έσωβα γιατί υπάρχει το ανταπογοτικό που λήγαμε προηγούμενα. Εδώ λοιπόν στην ουσία θα λέγαμε ότι έχει δημιουργηθεί στην περιφερειακή ενώτας βιοτίες μια ανταπογοτική υπηρεσία άρδευσης στα πρότυπα των βήμων. Η ανταπογοτικό τα φαίνεται τον κανονισμό άρδευσης του κοπαλιδικού πηδίου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2015 από το προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε και τον κανονισμό άρδευσης ψηφίζοντας ανάλογα θέλει ανακαλλιέργεια. Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να θυμηθούμε ότι ο οργανισμός κοπαϊδας καταργήθηκε το 2014 με τον νόμο 4305 χωρίς όμως από τότε μέχρι σήμερα να υπάρχει σοβαρό σχεδιασμός και προετοιμασία για την επόμενη μέρα αλλά και τη σωστή μεταφορά αρμοδιωτήτων στην περιφερειακή. Δεν θα επεκταθώ, σας θυμίζω μόνο την πρόταση της παράταξης όπως έχει καταθεθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε και μια θεματοδότηση από το Υπουργείο Εστορικών για όλες τις απαραίτητες κατασκευές, διανοίξεων χρωστικών δρόμων, δικατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, δικατασκευή αρδευτικών δικτύων, την διάνιξη υγειοτρύσεων όπου απαιτείται και βεβαίως την κατασκευή αρδευτικών εγκεφυργιών. Επ' ευκαιρία και ειρήστο εν παρόδο, σας θυμίζω ότι ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της ΚΟΠΑΕΙΔΑΣ, ιδιαίτερα στο προηγούμενο διάστημα του πριν δύο μήνες περίπου, με το ζήτημα της διξυγρίας που δεν είχαμε ξασφαλίσει όλες εκείνες τις αναγκές υποθέσεις για να μπορούν οι άνθρωποι, οι αγρότες μας δηλαδή, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Για να μη σας κουράσω και να μην τρώω πολλά, κλείνω με την πολιτική τοποθέτηση, που σε τρεις γραμμές, κυρία πρόεδρε, έχω τελειώσει. Πίσω από τους αρθμούς που παρουσιάζει ο Ταμιακός Απολογισμός, κρύβονται πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές μας έχουν ευρύει αντίθετοις πάρα πολλές φορές, γιατί έχουμε επισημάνει, έχουμε τονίσει, ότι δεν υπάρχει ένας συνεκτικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιφέρειας και βέβαια απουσιάζει και ο δημοκρατικός προγραμματισμός και δεν υπάρχει η συμμετοχή όλων εκείνων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στην εκπόνηση ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο που είναι στόχος όλων όσων συμμετέχουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπολοιπώθητη ανάπτυξη και στην ουσία τι δηλαδή να αυξήσουμε το εισόδημα του στερεολαβίτη. Κάτι τέτοιο δυστυχώς μέχρι τώρα είναι ζητούμενο, είναι το επιδιοκόμενο. Εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, αλλά ο συγκεκριμένος θανειακός απολογισμός αναδεικνύει την ανεπάρκεια των πολιτικών που υλοποιήθηκαν και το προηγούμενο χρόνο. Άρα λοιπόν με αυτό το σκεπτικό θα καταψηφίσουμε την εισήγηση κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ που με ακούσατε. Κι εγώ ευχαριστώ κυρία Ναγνωστάκη. Κυρία Παντζαλία έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Τοποθετούμεθα σχετικά με την κατάρτιση, επεξεργασία, προέλεγχο του ταμιακού απολογισμού του οικονομικού έτους 2020 της περιφέρειάς μας. Τις θέσεις μας τις εκφράσαμε στην Οικονομική Επιτροπή και στην Οικονομική Επιτροπή καταψηφίσαμε την εισήγηση της περιφερειακής αρχής. Θα ήθελα λοιπόν το θέμα αυτό να ενημερώσουμε και το περιφερειακό συμβούλιο διότι εμένουμε στη θέση μας περί καταψήφιση της εισήγησης η οποία μας κατατέθηκε. Αγαπητοί συνάδελφοι, βάσει της εικόνας και των στοιχείων τα οποία παρουσιάζονται στην εισήγηση έχουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις. Παρουσιάζεται η υποχρηματοδότηση της περιφέρειας από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ΚΑΠ για όλες τις δράσεις της αλλά και την επιβάρυσή της για την κάλυψη των αναγκών για την κάλυψη της πανδημίας από ιδίους πόρους. Η πολιτική της κυβέρνησης πόρο απέχει από την ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και επαρκής πόρους. Ειδικότερα παρουσιάζεται πρώτον ανεποτελεσματική διοίκηση της περιφερειακής αρχής όπως δείχνουν οι ίδιοι αριθμοί. Είναι δυνατόν το 60% του προπολογισμού να είναι στο ταμείο, εννοώ το περιφερειακό. Θα έπρεπε να ήταν εκταμιευμένα και έργα στην υπηρεσία των πολιτών για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδος. Ταμιακό υπόλοιπο 31-12 του 2020. Το ταμιακό υπόλοιπο όπως αυτό διαμορφώθηκε ανήλθε στο ποσό των 57,8 εκατομμυρίων ευρώ αφού λάβουμε υπόψη και τις συνολικές μειώσεις ταμιακού υπολύπου συνολικού ποσού 351 περίπου χιλιάδες. Φαίνεται από τη σύγκριση των δαπανών και ταμιακών υπολύπων σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δεύτερον, ανίσπρακτα υπόλοιπα απαιτήσων από την άσβρευση της ΚΟΠΑΕΔΑΣ 31-12 του 2020. Τα ανίσπρακτα υπόλοιπα φτάνουν 3,2 εκατομμύρια να επισημάνουμε από τις παραπάνω απαιτήσεις προβαίνουν σε δέσμευση φορολογικής ενημερότητας στο συγκεκριμένο αναφημί. Όπως είχαμε πει και τα προηγούμενα χρόνια η διαχείριση της ΚΟΠΑΕΔΑΣ είναι μια ορολογιακή εμφόμβα όπως την έχει κάνει η ίδια η διαχείριση από την περιφερειακή αρχή. Τα χρέη συσορεύονται και οδηγούμαστε στη δέσμευση των αναφημίς στη ΔΟΥ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης περιφερειακής αρχής στην άδρωση όμως όποτε δίνουμε λαβές στους αγρότες να μην πληρώνουν. Πρέπει να δούμε το θέμα σε βάθος. Ένα ειδικό θέμα είχαμε συζητήσει προημερών και στην Οικονομική Επιτροπή. Τέταρτον, στον πίνακα δύο, προϋπολογισμός αναπεριφερειακή ενότητα και ανακατηγορία. Προβληματισμό προκαλούν οι δαπάνες της περιφερειακής ενότητας βιοτίας σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες στην ηλεκτρική ενέργεια στις λυπές δαπάνες και στις υπερωρίες. Έχουν υπέροχα ποσά σε σχέση με τη λειτουργία τους, τις δυνατότητές τους και το μέγεθός τους. Παρακαλώ όπως ελεγχθούν. Πέμπτον, στον πίνακα τρία, πέντε, σχετικά με τις δαπάνες που προέρχονται από το 20% των προικοπών των οριζοντίων κωδικός 9800 η κατανομή προκαλεί προβληματισμό. Ειδικότερα η Φτιώτιδα έλαβε 1.068.000 ευρώ, η Εύβοια 160.000, η Ευρυτανία 184, η Φωκίδα μηδενική συμμετοχή και η Βιοτία 19.376. Αν και διαφωνούμε ρυζικά με την πρακτική του 20% φαίνεται στην πράξη ότι δεν υπάρχει ισομερής κατανομή βάση κριτηρίων που τηρούνται στους ίδιους τους κάπου που παίρνουμε χρηματοδότηση. Δηλαδή γίνεται μεταφορά πόρων μεταξύ περιφερειακών ενωτήτων με βάση το 20% χωρίς κριτήρια όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία των ΚΑΠ. Προκύπτουν συνολικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των ΚΑΠ και του ΠΟΔΟΕ από πλευράς περιφερειακής αρχής. Είναι επιλεκτική και ανισομερής και δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των διαρθρωτικών προβλημάτων της κάθε περιφερειακής ενότητας. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα κλείσουμε με πέντε αριθμούς. Με βάση το ΠΟΔΟΕ στο διάστημα 2