Αθανασία Σαμαρά, Επικεφαλής Ομάδας Ασθενών με ΧΜΛ Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. (Κ.Ε.Φ.Ι. (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Αθηνών), 2019)
: μόνο όλοι σε τη στιγμή που μπορεί να δεχθούν όλοι τους ανθρώπους. Αμήν. Καλησπέρα σας, κύριες και κύριοι. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη ημερίδα που αφορά τις αιματολογικές κια κοήθειες. ξεκινώντας με την ευχή, στο μέλλον να μην υπάρχουν ασθενείς, δηλαδή χωρίς θένος, αλλά άνθρωποι με σθένος, στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή. Σε μια μου επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης προκειρού, κοντοστάθηκα σε αυτή την επειγραφή «Σωσίβιος ασκληπιώ και υγεία ευχήν», η οποία είναι έναν άθιμα στον θεό ασκληπιώ. Η επειγραφή αυτή μου έδωσε και την αφορμή για το σημερινό μου χαιρετισμό και μιας και δεν είμαι γιατρός καλύτερα θα μην αναφερθώ σε θέματα στα οποία δεν είμαι ειδικός. Η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μια περιήγηση στην αρχαία Αθήνα. Ο παρθενώνας και στα δυτικά του διονυσιακού θεάτρου το ασκληπίω, το ιερό προστιμήν του θεού ασκληπιού και της κόρης του της υγείας. Ο ασκληπιός οδυνών κακών κατευναστής, ούτε νέος, ούτε ηλικιωμένος, ούτε θνητός, ούτε αθάνατος, ενσαρκώνει την ανάγκη του ανθρώπου για θεραπεία. Σαν ένας άλλος δίας ο οποίος όμως δεν τιμωρεί, αλλά προσφέρει ελπίδα και σωτηρία. Πάσχει όπως οι άνθρωποι και τους κατανοεί, τους υποδέχεται και τους προσφέρει ανακούφιση και θεραπεία από την ασθένεια. Όλοι εμείς ευχόμαστε, οι επαγγελματίες υγείας, να αντιπροσωπεύουν αυτό το ιδεόδες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε σύγχρονα νοσοκομεία, τα οποία να είναι να ήιασεις. Όπως επίσης στα νοσοκομεία να υπάρχουν και άνθρωποι που λειτουργούν ως Patient Advocates. Για όσους γνωρίζουν την έννοια του Patient Advocate ή Patient Navigator, είναι αυτός ο οποίος προσφέρει βοήθεια στους ασθενείς, ίσως και αυτή να είχε τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, που είναι κητήδα του δικού μας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Με αυτήν την ύστα της σκέψη, που ανοίγει κάθε ατομική περίπτωση στη συλλογική συνείδηση και στον παν' ανθρώπινο πολιτισμό, σας εύχομαι αγάπη και δύναμη.