κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ στις 27 Μαρτίου 20 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Είναι εδώ, μιλάμε. Ναι, δεν με ακούτε. Και ο Δέδες, οχτώ παρόντες. Η απαρτία υπάρχει, το είπα. Λοιπόν, κύριε Μαρτέζο, λέγετε. Ωραία, ναι, τους ξέρουμε, αφού είπαμε δεκαεφτά εμείς. Εμείς είμαστε δεκαεφτά. Λοιπόν, η απαρτία θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη. Ξεκινάει η κατεπίγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 167 του νόμου του 2010 και θα γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Πάμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ξεκινάμε από το πρώτο θέμα, που είναι η έγκριση της τρίτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού περιφέρειας Πελοποννήσου οικονομικού έτους 2020, εισηγηθείς ο κύριος Λαμπρόπουλος, συνοπτικά κύριε Λαμπρόπουλε. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας έχει διαβιβαστεί η 350 του 2020 ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία κατανέμονται οι 390.000 που πήραμε από το ΚΑΠ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ τον κύριο Λαμπρόπουλο, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια πρόταση από τον κύριο Κελάρι, την οποία συνειπογράφω και από μένα, να καταθέσουμε ένα ψήφισμα σε σχέση με τα αιτήματα των υπαλλήλων και την κυνητοποίησή του στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσαινίας. Παρακαλώ να το εντάξετε. Να το δούμε στο τέλος, κύριε Πετράκο. Στο τέλος, κύριε Πρόεδρε, ναι. Συμφωνούμε. Πρόεδρε, ο κύριος Κελάρις θέλει να τοποθετηθεί από αυτού. Αφού συνονοηθήκαμε να πάμε για το τέλος. Τελείωσε τώρα, μην χάνουμε χρόνο. Μην διακόπτουμε τώρα το θέμα. Κύριε Κελάρι, σας παρακαλώ, θα μπει στο τέλος το θέμα. Να ολοκληρώσει ο κύριος Λαμπρόπουλος και το θέμα θα συζητηθεί στο τέλος. Ολοκληρώνω με την ομόφωνη απόφαση 350 του 20 της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία ζητάμε να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγκρίθηκε η κατανομή 390.000 που πήραμε από ΚΑΠ για τον κορωνοϊό, των 200 που είχαν εγγραφεί στο αντίστοιχο ΚΑΕ μετά από ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα πάλι για τον κορωνοϊό από το ΚΑΠ 20%. Και ταυτόχρονα και όλα τα αμιακά υπόλοιπα του 2019 όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα. Είναι η σήγηση που έχετε, παρακαλούμε να εγκριθεί. Προχωράμε στην τοποθέτηση των επικεφαλείς των παρατάξεων. Η κυρία Μπουζα από την πλευρά της παράταξης, κυρίου Τατούλη. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Συμφωνούμε ότι πρέπει να πάρουμε ό,τι μέτρο περισσότερο μπορούμε για τα θέματα του κορωνοϊού. Βέβαια θα θέλαμε να ενημερωθούμε από την περιφερειακή αρχή σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για το ζήτημα αυτό και πώς θα μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι μέσα στις δομές υγείας. Φυσικά η δευτεροβάθμια υγεία έχει το μεγαλύτερο βάρος, αλλά και η πρωτοβάθμια υγεία έχει πάρα πολλές ελλείψεις αναλώσιμα σε πάρα πολλά θέματα τα οποία πρέπει η περιφερειακή δίκηση να είναι δίπλα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ενημερωθούμε λεπτομερός, κύριε Λαδρόπουλε, γενικότερα πέρα από τα χρήματα τα οποία συμφωνούμε να διατεθούν για τα ζητήματα του κορωνοϊού και γενικότερα της υποστασίας των ανθρώπων και των εργαζομένων, αλλά θα χρειάζεται μια περιπέροχη εξειδίκηση. Λοιπόν, αν θέλετε ενημέρωση και γι' αυτό το θέμα, στο τέλος της συνεδρίας είναι να σας γίνει. Πάντως θα παραλάβετε ένα φάκελο, όταν λήξει αυτή η ιστορία, με όλα τα έξοδα τα οποία έγιναν και πού έγιναν ακριβώς για την υποστήριξη των βομών υγείας. Τα περισσότερα, αν θέλετε, μπορούμε να σας τα πούμε στο τέλος της συνεδρίας. Προχωράμε. Ποιοι είναι οι πέρτις εισήγησης. Ο Μησόλετος, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι, ναι, να τοποθεθούν και οι υπόλοιποι. Έχω το λόγο. Ο κ. Δέδες δεν είναι πριν ο κ. Βουτρούκας, υπάρχουνε. Ναι, ναι, προχωρά συνεχίσε, εσύ και θα τοποθεθούν όλοι. Ωραία, ωραία. Επειδή πάμε σειρά, γι' αυτό το λέω. Εντάξει, δεν πειράζει, σήμερα είναι η δική η συνεδρία. Στην δική συνεργασίας υπερψηφίζουμε τη συγκεκριμένη πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Όμως θέλουμε να ετονίσουμε ότι θεωρούμε το ποσό ότι είναι ανεπαρκές. Διότι με βάση την ανησυχία των αρμοδίων επιστημών για την εξάπλωση του κορονοϊού και με βάση ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας πέραν φυσικά των αυστηρών μέτρων προστασίας τα οποία θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι και με δεδομένη με τις ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές υγείας. Θεωρούμε ότι πρέπει, στην επόμενη συνεδρία συναφέρεται θέμα πάλι αναμόρφωση του προϋπολογισμού γιατί το συγκεκριμένο ποσό των 390.000 είναι κατά τη γνώμη μας μικρό διότι πρέπει να συμβάλλουμε παρά τις δυσκολίες που έχουμε και ως περιφέρεια και τις ελλείψεις που υπάρχουν στη χρηματοδότηση αλλά πρέπει να συμβάλλουμε αυτή τη στιγμή να αναπροσανατολίσουμε και να αναπροσαρμόσουμε τη δράση μας στο θέμα αυτό το οποίο μας απασχολεί και το οποίο νομίζω ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουμε να συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση και εμείς των δημόσια νοσοκομείων αλλά και των άλλων δομών υγείας έτσι ώστε πρώτον άμεσα να προμητευτούν σε επάρκεια τα είδη πρώτης της ανάγκης διότι παρουσιάζονται από την ενημέρωση που έχουμε και εμείς και το ξέρετε και εσείς πολύ καλά ελλείψεις όπως παραδείγματος χάρη διαγνωστικό βρίγορο τεστ ανοίχνευση του κορωνοϊού απαραίτητα υλικά συλλογής δειγμάτων και λοιπά η προστασία των εργαζομένων δηλαδή προφυλακτικά μέσα ατομικής προστασίας δηλαδή μάσκες, ποδιές, γάρδια και λοιπά συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπτυξήρες και προμήθεια μηχανήματος όπως είπα για γρήγορο τεστ αλλά και να συμβάλουμε αν χρειαστεί από τα νοσοκομεία και δεν υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση να διαμαρκωτούν κατεπηγόντως τα νοσοκομείας χώροι με θαλάμους αρνητικής πίεσης και θαλάμους από μόνος και φυσικά θεωρούμε ότι πρέπει να και ως περιφερειακό συμβούλιο να ζητήσουμε με την κυβέρνηση να προχωρήσει να ενισχύσει με κονδύλια ακόμα περισσότερο από ό,τι έχει ενισχύσει αυτή τη στιγμή και για προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωτικού στα νοσοκομεία και της περιφερειάς μας και να θεωρούμε ότι πρέπει να ορίσει ο κύριος περιφεριάρχης έναν αντιπεριφεριάρχη ο οποίος να έχει ως αποκτηστική αρμοδιότητα μέχρι τη λήξη την καθημερινή επικοινωνία του με τους διοικητές και τους διευθυντές των νοσοκομείων και τους διευθυντές στα κέντρα υγείας έτσι ώστε όταν παρουσιάζεται κάπου μια έλπιση αμέσως να ενημερώνεται η περιφέρεια και να δύναται να συμβάλει και οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτές τις παρατηρήσεις, κύριε Πρόεδρε, όπως σας είπα, ναι στο συγκεκριμένο ποσό, στην συγκεκριμένη αναμόρφωση όμως θεωρούμε ότι πρέπει να έρθει στην επόμενη συνεδρία μια ακόμη αναμόρφωση και οποία να λάβει υπόψη της περιφερειακής αρχής της προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε σήμερα και σας έχω στείλει και γραπτός. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να κάνει παρέμβαση ο Περιφεριάρχης, ο οποίος θα σας αναλύσει γενικά το θέμα. Δεν πρόκειται να κάνω καμία ανάλυση. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Κάθε πρωί στις 9 η ώρα γίνεται τηλεδιάσκεψη με τους χωρικούς αντιπεριφεριάρχες παρουσία, οπωσδήποτε, και του Γενικού Διευθυντήτριου Υγείας, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο στα αυτά τα θέματα. Τα χρήματα τα οποία θα διαθέσει η Περιφερεια Πελοπολίσου θα είναι πολύ περισσότερα από τις 390.000 ευρώ τα οποία στάθηκαν από το Υπουργείο των Εσωτερικών. Μόνο σήμερα δόθηκε εντολή πάνω από 120.000 ευρώ σήμερα για να αγοραστεί και αυτό το κίτ, το οποίο δίνει το γρήγορο αποτέλεσμα. Τα αντιδραστήρια ουσιαστικά αγοράζονται. Αυτό κάνει γύρω στις 30.000 ευρώ και επιπλέον για δύο νοσοκομεία. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα και θα αγοραστούν επίσης δύο αυθενοδιαγνωστικά κινητά μηχανήματα. Οτιδήποτε μας ζητήκε από το νοσοκομείο ή από τα κέντρα υγείας όπως είναι τα Ιζο Μποξ έχουμε αγοράσει αρκετά για να γίνεται η εξέταση έξω από τα κέντρα υγείας και το βρίσκομαι στην αγορά το αγοράζομαι. Ξέρετε το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τα χρήματα είναι η εξέβρεση των υλικών που δεν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις. Ξέρετε αναπτύσσεται μια πολιτική από τα διάφορα κράτη περιφρούρησης αυτών των υλικών στα εθνικά τους σύνορα και έχουμε προβλήματα. Έχουμε απεθυμθεί και σε επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν μια εξαγωγική πολιτική και έχουν άκρες στα διάφορα σημεία του κόσμου. Θα δούμε τι θα αποδώσει αυτό αλλά συμπερασματικά σας λέγω η περιφέρειά μας θα ξοδεύσει πολύ πάνω από τις 400.000 ευρώ. Ό,τι χρειαστεί το κάθε νοσοκομείο και το κέντρο υγείας αρκεί να το βρούμε στην αγορά θα το αγοράζουμε και θα τους το δίνουμε. Αν έχετε να κάνετε κάποια παρέμβαση κάθε πρωί στις 9 να την κάνετε σας παρακαλώ στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του χωρικού αντιπεριφερειάρχη. Μπορεί να είστε εκεί και να ακούμε και τη δική σας άποψη για αυτό το αίμα. Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχη και ευχαριστούμε για την πρόταση. Ο κύριος Μπουντρούκας. Ο κύριος Μπουντρούκας έχει το λόγο. Και εμείς θα συμφωνήσουμε στην ανάγκη να βοηθήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους να μπορέσει η χώρα μας να ξεφύγει από αυτό το πρόβλημα της πανδημίας. Και εμείς υποστηρίζουμε ότι τα 490.000 είναι πολύ λίγα ενδεχομένως, αλλά δεχόμαστε ότι στη συνέχεια θα προκύψουν και άλλα χρήματα τα οποία θα πάνε στοχευμένα με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν σε όλες τις δομές υγείας. Ο κύριος Δέδας έχει το λόγο. Γιώργο, μ' ακούς? Δεν ακούω με τον κύριο Δέδε. Έχετε το μικρόφωνο πίσω, κύριο Δέδε. Κάτσε μιούτ στον υπολογιστή. Έχεις το μικρόφωνο μιούτ, αριστερά, κάτω αριστερά, στον υπολογιστή σου. Στο πρόγραμμα βγάζει ένα μικροφωνάκι. Καλώς, ένα μικροφωνάκι. Ναι, εσύ, Πρόεδρε, με ακούς? Εντάξει, τώρα σε ακούμε. Μίλα, Γιώργο. Γιατί όταν σας ακούω καθόλου δεν έχω ήχο. Σ' ακούμε, σ' ακούμε, σ' ακούμε. Ωραία, με ακούτε. Ναι, σε ακούμε, Γιώργο. Συμφωνούμε σε οποιοδήποτε οριγεία υπάρχει από πλευράς της περιφέρειας στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που πρέπει κάθε φορά βέβαια να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα. Θα είμαστε δική συνεισή με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε σε πολύ σύντομα χρονικά διάστηματα με αυτόν τον τρόπο ή με άλλους ώστε να μπορούμε να αναπροσαρμόζουμε κάθε φορά και να προσανατολίζουμε στο στόχο που είναι η καλύτερη δυνατή ενίστοδομών υγείας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί. Ευχαριστούμε. Ο κ. Κάτσαρης έχει το λόγο. Είναι η κ. Αλιμπεροπούλη πριν από εμένα κ. Επρόεδρε. Δεν την βλέπω όμως. Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Κελάρης για την παράταση του κ. Γόντικα. Ακριβώς ο κ. Κελάρης πριν από εμένα. Ο κ. Κελάρης έχει το λόγο. Δεν τον έβλεπα εκεί. Ο κ. Κελάρης έχει το λόγο. Λέει ο κ. Κελάρης. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα πρωτακόλα. Θα ήθελα πριν τοποθετηθώ για το συγκεκριμένο θέμα, επειδή δεν μου δόθηκε ευκαιρία να τοποθετηθώ σε σχέση με τη διαδικασία, εμείς ως παράταξη βάζουμε το ζήτημα ότι μέσα σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα και στις συνθήκες που καλούμε να λειτουργήσουμε αυτήν την περίοδο, την πολύ δύσκολη περίοδο, θα πρέπει και η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ουσίας να προσαρμοστεί μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Εμείς βάζουμε ξεκάθαρα το θέμα ότι οι διαδικασίες μέσω τηλεδιάσκεψης, μέσω περιφοράς και λοιπά, θα πρέπει να ασχολούνται, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να ασχολείται μόνο με σοβαρά και επίγοντα θέματα που έχουν σχέση κυρίως με την προστασία των εργαζομένων και του κληθισμού απέναντι στην πανδημία του Πορονοϊού. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα νομοποιήσουμε την παρουσία μας μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είναι ώρα να περνάμε και να βάζουμε θέματα που δεν έχουν σχέση με την κατάσταση που είμαστε τώρα, σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που πρέπει να βάλουμε σε πρωτοριότητα τα θέματα υγείας, τα θέματα προστασίας των εργαζομένων και του λαού. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια νομίζουμε ότι σήμερα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να συζητηθούν τρία συγκεκριμένα θέματα από όλα αυτά τα θέματα ειναιρήσειας διάταξης. Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στα υπόλοιπα ζητήματα, γιατί νομίζουμε ότι δεν είναι η ώρα να συζητάμε θέματα διαδικαστικά και θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση τώρα με την κατάσταση που βάζουμε σε πρωτοριότητα. Εμείς νομίζουμε δηλαδή ότι καταρχήν το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων επειδή έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο και μίζον ζήτημα με την προστασία και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην περιφέρεια και τις περιφερειακές ενότητες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες σε σχέση με την προστασία… Κελάρη, συγγνώμη που σε διακόπτω, αλλά αυτό… Θα πρέπει να μπει σε πρωτοριότητα… Ναι, άκουσε με σε παρακαλώ, άκουσε με. Τώρα δεν κάνουμε το ποθέ, είπαμε στο τέλος, θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα. Τώρα, επί του συγκεκριμένου, σε ποια θέλετε να συμμετέχετε και το συγκεκριμένο την άποψή σας. Σας παρακαλώ. Ωραία, κοιτάξτε, εμείς θα συμμετέχουμε και νομίζουμε ότι θα πρέπει να συζητηθούν το ένα, το δύο και το τέσσερα θέμα, το οποίο αν θέλετε να το βάλετε και σε πρωτοριότητα σε σχέση με το τρία, έτσι για να τοποθετηθούμε. Σε σχέση με το πρώτο θέμα που συζητάμε τώρα, εννοείτο ότι είμαστε θετικοί και σίγουρα τα κονδύλια μπροστά στις ανάγκες, τις πραγματικές που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, που πρέπει να συνεισφέρει η περιφέρεια στο μέγιστο βαθμό ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, θα πω και παρακάτω στις επόμερες τοποθετήσεις σχετικά με τις προτάσεις μας συγκεκριμένα. Νομίζουμε ότι είναι πάρα πολύ μικρό τα κονδύλια και σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε δηλαδή θετικοί. Προχωράμε. Η κυρία Λιμπεροπούλου, δεν την έχουμε. Δεν την έχουμε. Ο κ. Κάτσαρης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Καταρχάς, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού... Κάποιος έχει ανοιχτό μικρόφωνο και κάνει θόρυβο. Να κλείσουμε όλοι τα μικρόφωνα. Ακούω επιστροφές, έναν βόμβο. Καταρχάς, για να τα πάρουμε με τη σειρά. Η αναμόρφωση αυτής του προϋπολογισμού είναι ψίχουλα στην ουσία για τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αλλά να πούμε με αφορμή αυτό το γεγονός, δηλαδή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, για να βοηθήσει η περιφέρεια, τις ξεχαρβαλωμένες δομές δημόσιας υγείας, δύο-τρία πραγματάκια και μετά, που θα κάνουμε πιο αναλυτική συζήτηση, να πούμε περισσότερα. Που δεν θα τα έχετε ακούσει. Δύο-τρία πραγματάκια που δεν θα τα έχετε ακούσει σχεδόν πουθενά. Ξέρετε ότι ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, δηλαδή όλων των ιατρικών συλλόγων του κόσμου, έχει ταχθεί κατά των απαγορεύσεων εξόδου των πολιτών. Και χαρακτήρησε και μάλιστα την Ιταλία κακό παράδειγμα. Είναι ο Frank-Ulrich Montgomery. Αυτός είπε ότι δεν είναι υπέρμαχος του lockdown και όποιος το επιβάλλει, όπως και η χώρα μας και άλλες χώρες που το έχουν επιβάλλει, θα πρέπει να πούνε πώς θα αρθεί αυτό το μέτρο. Επίσης, ξέρετε πώς η Νότια Κορέα κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να περιορίσει τους θανάτους από την πανδημία με μαζικούς ελέγχους. Μέχρι πριν από μερικές μέρες ήταν 300.000 έλεγχοι προληπτικοί και έχουν εξεπεράσει τους 500.000 ελέγχους. Έχει απειροελαχιστοποιήσει τους θανάτους από την πανδημία. Στην Ελλάδα, φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό το πράγμα γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τους ελέγχους. Και ένα ακόμα χαρακτηριστικό να πούμε για το ποιος στέει για όλα αυτά. Ποιος στέει που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο γιατί ο κόσμος, είμαστε πολιτικό όργανο και αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης και της τοποθέτησης. Δεν φτάνει να λέμε ότι θα αλλάξουμε και θα βάλουμε μερικά χρήματα να βοηθήσουμε την κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει και ο κόσμος να μάθει ποιος στέει και να μάθουμε και γενικότερα ποιος φταί και ποιος θα φταί στο μέλλον αν εμφανιστούν και θα εμφανιστούν ξανά τέτοιες καταστάσεις πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση 60 φορές την τελευταία δεκαετία έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη να περικόψουν τις δαπάνες υγείας. Πρωτααθλητής ποιος ήταν, εξαίρεται? Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής που μίωσε κάθε χρόνο σχεδόν 8,7% της κατακεφαλής της δαπάνες για υγεία. Η Ιταλία ήταν δεύτερη. Στην Ιταλία μόνο σε δύο χρόνια περικόπτουσαν 4 δισεκατομμύρια ευρώς δαπάνες. Και βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα. 12,2 εκατομμύρια πολίτες στην Ιταλία δεν είχαν πρόσβαση στις εδωμείς υγείας. Θα πρέπει ο κόσμος, κατά την άποψή μας, να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος. Ποιος είναι αυτός που φταίει για αυτή την κατάσταση που έχουμε φτάσει σήμερα. Δεν φτάνει μόνο να απλά να λέμε τι τραγική κατάσταση που είμαστε και να βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, εγώ καταψηφίζω αυτά τα ψύχουλα που μπορέσαμε να βρούμε για να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προτείνω το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι δημόσιο και βρεάν για όλους. Να πούμε σαν περιφέρειο ότι πρέπει να είναι δημόσιο και βρεάν για όλους. Με πολύ ισχυρή χρηματοδότηση από το κράτος και με προληπτικούς ελέγχους σε σχεδόν όλο τον πληθυσμό που έχει υπό τα ακρούσματα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα από την κεντρική πολιτεία και από την κυβέρνηση. Αυτά για αρχή, για να μην μακρηγορώ και θα πούμε και άλλα παρακάτω. Νομίζω ολοκληρώθηκε ο κύκλος, περνάμε στη ψηφοφορία. Ποιοι είναι υπέρ, κατά μάλλον. Ποιος είναι κατά, ο κύριος Κάτσαρης από τι κατάλαβα. Είπα κατά με αυτό το συγκεκριμένο σκεπτικό που ανέπτυξα. Άρα το θέμα εγκρίνεται κατά ποιοψηφία. Περνάμε στο δεύτερο θέμα. Τροποποίηση και τα λοιπά, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Λαμπρόπουλος. Ναι, το δεύτερο θέμα αφορά μία απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου του 2019 για τη σύσταση και λειτουργία της επιτυλικής συντονιστικής δομής κοινωνικής ένταξης η οποία φορούσε σύμπεραξη της Περιφέρειας και των πέντε δήμων της Περιφεριακής Συνότητας Αρκαδίας. Ζητάμε να τροποποιηθεί ως προς τη μη συμμετοχή του Δήμου Βόρειας Κοινουρίας, ο οποίος και με έγγραφό του του 2016 και με νεότερο του 2020 έχει εκφράσει την βούλησή του να προχωρήσει σε αυτόνομη πρόταση ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για κέντρο κοινότητας του Δήμου Βόρειας Κοινουρίας αποκλειστικά και επομένως να τροποποιηθεί μόνος προς αυτό. Σας έχουν διαβιβαστεί τα έγγραφα και του προηγούμενου Δημάρχου και του Τωρινού. Νομίζω να περάσουμε στην ψήφιση, έτσι, εδώ δεν έχουμε κάποια διαφωνία. Έχουν ερωτήσεις από Καλαμάτα, κύριε Πρόεδρε. Ναι, να τις ακούσουμε. Η κυρία Νικολάδου και ο κύριος Πετράκος. Ακούμε. Καλημέρα και από εμένα. Καλημέρα και από εμένα. Καλημέρα και από εμένα. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Λαμπρόπουλο. Η εξιδίκευση αυτού του προγράμματος απαγορεύει τη δυνατότητα υποβολής πρότασης κατά Δήμο. Δηλαδή, αν στη συνέχεια βγει πρόσκληση για κάποιο Δήμο, ακυρώνεται η προηγούμενη ένταξη. Είναι σε θέση να μας πει, αν υπάρχει εκμέληση διαχειριστικής αρχής απάντησης σε αυτό το ερώτημα. Μικρόφωνο. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει απάντηση ακόμη για να έχουμε φτάσει σε αυτό, όμως μπορεί να γίνει νέα εξιδίκευση, η οποία να δίνει τη δυνατότητα γι' αυτό, ενόψει των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στον κομμάτι των κοινωνικών δομών, εξαιτίας των υπαρχουσών συνθηκών τώρα. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Πετράκος. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Περφεριάτη. Κύριε Περφεριάτη, από μία από το δίκη μας, θέλω να ήδη σας παρακαλώ πολύ, σε συνεργασία με τον κύριο Κιωλή. Κάνει βόμβο ή ο ήχος, δεν ξέρω γιατί, μήπως πιο κοντά να πάει στο μικρόφωνο ο κύριος Πετράκος, να κλείσουν κάποιοι μικρόφωνα, δεν ξέρω. Μιλήστε κύριε Πετράκο. Ναι, με ακούτε τώρα. Ναι, λέω κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω στον κύριο Περφεριάρχη και στον κύριο Αντιπερφεριάρχη, αλλά και στον κύριο Κιωλή, με αφορμή για αυτό το ζήτημα, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, που έχω ενημερωθεί από την Κοριντία, στους Τσιγκιάνους, στον πλαταπλησμό του ζευγολατιού, όπου πρέπει, νομίζω, η Περφερία να δει, κυριολεκτικά, ξέρω τι πεινάνε οι άνθρωποι, υπάρχει θέμα τώρα που δεν μπορούν να πάνε στις λαϊκές, να πουλήσουν και λοιπά, και πρέπει να δούμε πώς θα συμβάλουμε, μαζί με τον αντίστοιχο δήμο, να υπάρξει μία συμβολή με τα κοινωνικά ποαντοπολία, για την σύντηση αυτών των ανθρώπων. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω πολύ, μια και μιλάμε για κοινωνική ένταξη αυτό το ζήτημα, να το δείτε ως ειδικό, αύριο μεθαύριο, να δείτε πώς μπορεί, με τον κύριο Κιωλή, να συμμενοηθεί με τον δήμο, να δείτε πώς θα παρέμβουμε ως περιφέρεια. Σας ευχαριστώ πολύ. Έχει το λόγο περιφερειαρχή. Λοιπόν, για το θέμα το οποίο συζητούμε, ένας δήμος δεν θέλει να ενταχθεί στην επιτελική δομή. Παρακαλώ πάρα πολύ, μην το συζητήσουμε περαιτέρω, να γίνει σε βαστή άποψη του δήμου, η οποία εκφράστηκε δύο φορές. Ως προς το δεύτερο θέμα, θα υπογράψω σε λίγο μία επιστολή μελέτη προς τον υπουργό εσωτερικών. Έχει υπάρξει συνενόηση για το θέμα τριών ομάδων, που κατά την άποψή μας χρειάζονται στήριξης σε αυτόν τον τομέα. Η πρώτη ομάδα είναι τον Ρωμα, που έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στην Κορυμφία και τη Μεσσινία, κυρίως και λιγότερο σε άλλους νομούς. Η δεύτερη ομάδα είναι κάποιοι άτομα με ειδικές ανάγκες σύμμασης στην ενόηση με τους συλλόγους. Και η τρίτη ομάδα είναι οι εξαρτημένοι. Πολλοί από αυτούς χρειάζονται μια ειδική υποστήριξη και σε αυτά τα τομέα. Πιστεύω την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε θετικά νέα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πέρα από αυτά, υπογράψαμε χθες και τη Σύμβαση με το ΤΕΒΑ για τους συγκεκριμένους νομούς τους τρεις που απευθύνεται. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε υποστήριξη και από αυτόν τον μηχανισμό προς τις ομάδες που είναι οι πολίτες καταγεγραμμένοι από τις κατατόπου πρωνιακές υπηρεσίες. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει το λόγο? Να προχωρήσουμε στην ψήφιση. Η Ανικολάγου θέλει να προχωρήσει προχωρήσει. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, θα το καταψηφίσουμε. Θα ενημερώσουμε ότι, κατά τη δική μας άποψη και έτσι όσο γνωρίζουμε την ένταξη αυτού του έργου, η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα. Εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος οι κάτοικοι της περιοχής της βόλειας κυνουρίας να μείνουν χωρίς συμβαροχή υπηρεσιών ευπαθών ομάδων. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κέντρα κοινότητα και τις κινητές μονάδες και καλούμε την περιφερειακή αρχή γρήγορα να κάνει μια ενημέρωση στο σώμα γενικά για το τι πρόκειται να γίνει με τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα που έχει να κάνει με τα κέντρα κοινότητα. Θέλω επίσης να τονίσω ότι χρησιμοποιούμε για τεράστιες καθυστερήσεις από παρελθόν στο κέντρο κοινωνικής Μέριμνας, με προβλήματα υπαλλήλου σαπλήρωτου συμβάσεις οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν όπως έπρεπε και αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Αν πρόκειται να γίνει γενική τροποποίηση της εξηβήκευσης, όπως είπε ο κ. Τηλαμπρόπουλος του κ. Περιφεριάρχης, να το βούμε συνολικά. Σε αυτή την χρονική στιγμή ψηφίζουμε κατά στη συγκεκριμένη τροποποίηση. Το λόγο έχει ο Περιφεριάρχης. Σας ζητώ, συγνώμη που παίρνω και πάλι το λόγο. Λοιπόν, επί της ουσίας, συμφωνώ με αυτά τα οποία ακούστηκαν στο πρώτο μέρος. Το να μένει έξω μια περιοχή δεν είναι σωστό. Πράγματι, έτσι είναι. Όμως, σύμφωνα με την γενική αρχή της αποφάσης των συλλογικών οργάνων, της πρωτοβάθμιας αυτοδίκησης, αλλά και των άλλων, να τις κάνουμε σεβαστές, νομίζω ακολουθώντας αυτή τη γραμμή πρέπει να αποδεχτούμε την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κοινουρίας, αυτό ξέρει καλύτερα. Και να τελειώσει το θέμα αυτό, εδώ δεν είμαστε εμείς υπερκείμενοι αρχοί, είμαστε παράλληλοι αρχοί με το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ως προς το δεύτερο θέμα, καλά θα τα πούμε και σε καλύτερες συνθήκες. Έχουν ξεμπλοκάρει πάρα πολλά πράγματα. Υπήρξε μια εκπαίδευση των καλών υπαλλήλων της επιτελικής δομής, εκεί ήταν το πρόβλημα, έχουν προχωρήσει συζητήματα και με τη μισθοδοσία τους, με τη βοήθεια εδώ δυο υπαλλήλων, δεν θέλω να αναφέρω τώρα το όνομά τους, ή συνεργατών και νομίζω ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά και σε μία τάξη. Είναι αλήθεια ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, σχεδόν δύο χρόνια, σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει η δυσκολία του συντονισμού με τις δημοτικές πρωνιακές υπερεσίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τις δικές μας υπερεσίες, δεν είναι μόνο δουλειά της επιτελικής δομής, είναι δουλειά και των περιφερειακών, δημοτικών, πρωνιακών υπερεσιών. Εγώ δεν μετεβάζω ευθύνες, ξέρω ότι μία καλή επιτελική δομή μπορεί να βρει τους τρόπους και τις μεθόδους εκείνες για να κάνει μία γενικότερη κινητοποίηση. Καλά πάμε, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για τα κοινωνικά θέματα, που είναι ιδιαίτερα εμπέστητα, θα κάνουμε μια αναλυτική αναφορά. Αλλά ας μην το μακραίνουμε το θέμα, είναι πάρα πολύ μεγάλο το θέμα των κοινωνικών ζητημάτων. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα. Έχω και την απάντηση, τώρα ζήτησα από τον Προεστάμενο της διαχρεστικής αρχής, που μου απαντάει ότι και ο δήμος αυτός και κάποιοι άλλοι δήμους των νομών της περιφέρειας, κυρίως οι δεύτεροι πληθυσμιακά, μπορούν να υποβάλλουν αυτόνομο έτοιμα για κέντρο κοινότητα στη συνέχεια. Σωστό. Αυτόνομο. Ναι, κύριε. Η κυρία Νικολάκου. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Μετά τη δήλωση του κυρίου Λαπρόφυλλου, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αν αυτή είναι η άποψη της διαχρεστικής αρχής και αν πραγματικά μπορεί ο κάθε δήμος να υποβάλλει πρόταση αν διαβάνεστε το αλαλούμ που θα γίνει σε όλες τις ενότητες, γιατί ο κάθε δήμος θα θέλει να είναι μόνος του. Ιδιαίτερα λοιπόν, μετά από αυτή την απάντηση, καταψηφίζουμε και ζητάμε ή την αναβολή προκειμένου να λύσουμε αυτό το ερώτημα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα τελειώνω, αλλά είναι σημαντικό το θέμα. Ή την αναβολή προκειμένου να έχουμε εν γράφος από τη διαχρεστική αρχή. Μπορούν οι δήμοι να κάνουν αυτό το ερώτημα, μπορούν οι δήμοι να κάνουν ο καθένας μόνος του πλέον. Δηλαδή, κάναμε μία τόση προσπάθεια δύο χρόνων, όπως είπε και ο κύριος Περιφεριάκης, με πολλές καθυστερήσεις, πάμε να βούμε σε έναν δρόμο και θα ξεκινήσουμε τώρα να έρχεται ο κάθε δήμος και να λέει, θα έχετε μεγάλη δήμη τώρα, έτσι, και να λένε ότι θέλουμε να πάμε μόνοι μας, ιδιαίτερα μετά από αυτή την προφορική δήλωση της διαχρεστικής αρχής, αν δεν είναι να βληθεί, για να έχουμε έγγραφη απάντηση στο καταψηφίδι μας. Νομίζω ότι υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να το αποδεδηθεί. Κύριε Πρόεδρε, ο Γιώργος Οδέδες. Νομίζω ότι εμάς μας ικανοποιεί η απάντηση του Περιφεριάκης στο ερώτημα του κ. Πετράκου σε σχέση με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και καλύπτει τελος πάντων και τα κριτήρια που εμείς είχαμε σε σχέση με αυτές τις δομές. Σωστά η κυρία Νικολάκου λέει ότι η δομή αυτή θα πρέπει να συντονίζεται και να καθοδηγείται από την Περιφερία και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος και για τη διαχειριστική αρχή. Προχωρήσουμε στη ψηφοφορία. Προχωρήσουμε στη ψηφοφορία. Ποιοι είναι κατά? Η κυρία Νικολάκου κατά, άλλος εγκρίνεται κατά ποιοψηφία. Λευκό κ. Πρόεδρε. Λευκό ποιος? Κάτσαρης Λευκό. Κάτσαρης Λευκό. Κατά η κυρία Νικολάκου, το θέμα εγκρίνεται κατά ποιοψηφία. Και η κυρία Τζανετέα κατά. Και η κυρία Μπούζα κ. Πρόεδρε. Εντάξει, είναι κατανοητό. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε αυτό. Είπαμε ότι είναι όλοι. Εντάξει. Άρα εγκρίνεται κατά ποιοψηφία. Πάμε στο τρίτο θέμα, εισήγηση ορισμού εκπροσώπων. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάρχηση ο κ. Λαμπρόπουλος. Ευχαριστώ. Για τις πέντε περιφερειακές ενότητες χρειάζεται να οριστούν οι επιτροπές εκποίησης κινητών πραγμάτων. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα χρειάζεται δύο μέλη του περιφερειακού συμβουλίου εκ των οποίων το ένα θα είναι πρόεδρος και ένα μέλος υπάλληλος με τον αναπληρωτή του κλάδου ΠΕ ή ΤΕ μηχανικών της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας. Αν μου επιτρέψετε να πω δύο κουβέντες. Υπάρχουν μηχανήματα κινητοποιημένα, επιβατικά και βαρέα εδώ και 20 χρόνια στις περιφερειακές ενότητες. Σάπια σίδερα, σάπια μηχανήματα, αισθείες μόλινσης. Να συγκροτηθεί λοιπόν αυτή η επιτροπή, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο έργο και για τα βαρέα και για τα επιβατικά για να τα εκποιήσουμε με διαγωνιστικές διαδικασίες ως ο νόμος ορίζει για παλαιοσίδερα προθανώς. Εντάξει, από πλευράς πλειοψηφίας προτείνεται ο θεματικός αντιπεριφεριάρχης δικαιητικών και οικονομικών θεμάτων. Άρα ένας σύμβουλος αναενότητας. Ωραία. Λοιπόν, ένας από την πλειοψηφία αναενότητα και ένας από τη μειοψηφία αναενότητα. Και θα είναι και τρεις υπάλληλοι νομίζω. Α, και ένας υπάλληλος. Θα είναι τριμελείς επιτροπές αναενότητα. Και ένας υπάλληλος. Λοιπόν, θα ορίσει η πλειοψηφία τον έναν, ορίστε κι εσείς τον άλλον. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ας το συνολίσει αυτό το θέμα κάποιος από τη μειοψηφία να μας δώσε τα ονόματα ένας και ένας στις επιτροπές αυτές. Ωραία, μέχρι τέλος της συνεδρίας να έχουν δοθεί τα ονόματα από την αντιπολίτευση. Όχι, εγώ δίνω από πλευράς πλειοψηφίας, από τη Μεσσινία να είναι ο κύριος Καπέλιος, από τη Λατωνία να είναι ο κύριος Τζινιέρης, από την Αρκαδία να είναι ο πρόεδρος ο κύριος Κατζός, δεν ξέρω αν μπορεί να είσαι σε επιτροπή, ο κύριος Λαμπρόπουλος από την Αρκαδία, από την Αργολίδα να είναι ο κύριος Μουτζούρης, Ματζούνης, με συγχωρείς Γιάννη, ο κύριος Ματζούνης και από την Κορινθία να είναι ο κύριος Βιντινιώτης, πέντε. Να ορίσετε κι εσείς πέντε τακτικά μέλη, πέντε περιφερειακούς συμβούλους. Μοιράστε τις θέσεις και δώστε μας τα ονόματα. Από τη Μεσσινία. Μεσσινία. Κορινθία, κύριε Δέδε. Να είναι ο κύριος Καρσιώτης. Κύριος Τουσσώτης. Λακωνία. Εμείς τον κύριο Σταματάκο. Σταματάκο. Αργολίδα, κύριε Δέδε. Να είναι ο κύριος Καρούζος. Ωραία. Και από την Αρκαδία. Ο κύριος Ρουμελιώτης. Ο κύριος Ρουμελιώτης. Με συγχωρείτε κύριέ μου, νομίζω τώρα το ξεπεράσαμε. Λοιπόν. Για κοιτάξτε τον κύριο Σταματάκο. Επειδή ο άνθρωπος έχει τώρα υπερορίες εκεί στον γιατρείο. Η κυρία Τζανετέας βάλουμε. Ορίστε. Η κυρία Τζανετέας βάλουμε. Είναι εδώ η κυρία Τζανετέα. Επιμένει για τον κύριο Σταματάκο. Εντάξει, ό,τι πείτε εσείς. Ωραία, ωραία. Η κυρία Τζανετέα λέει τον κύριο Σταματάκο. Ωραία, το θέμα εγκρίνεται ομόφωνα. Προτείνεται, ναι. Εγκρίνεται ομόφωνα. Απλώς, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να συμπληρώσουμε από την κάθε περιφερειακή ενότητα τον υπάλληλο με τον αναπληρωτή του. Να τον δώσουμε μέχρι να τελειώσει το Συμβούλιο για να καταγραφεί στα πρακτικά. Εντάξει, δώστε τον συμπερεσίες για να βγει η απόφαση. Εμείς έχουμε δουλειά εδώ για τους περιφερειακούς συμβούλους. Ό,τι πού είναι οι διευθυνές εκεί των υπηρεσιών, δώστε το όνομα να το συμπληρώσουμε την απόφαση. Μη λέμε εδώ ονόματα υπαλληλού. Προχωράμε στο τέταρτο θέμα. Παράταση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας. Ισυχητήσω αντιπεριφερειακής ο κ. Λαμπρόπουλος. Να προσθέσετε και την Κορινθία εδώ. Ωραία. Και για την Αρκαδία και για την Κορινθία. Ζητάμε να παρατεθεί το πάγιο χορηγήμα καθαριότητας για ένα τρίμινο από μια τετάρτο έως τριάντα έκτου λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν και λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει αναδειχθεί ακόμη μειοδότηση στους διαγωνισμούς που έχουν γίνει. Και επιπλέον να τροποποιηθεί σύμφωνα με την εισήγηση το ποσό έτσι ώστε να έχουμε αυξημένη καθαριότητα την περίοδο αυτή. Υπάρχει κάποιος που θέλει να κάνει τοποθέτηση εδώ. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε απολύτως και είμαστε υπέρ σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για ενίσχυση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους των μονάδων των περιφερειακών ενωτήτων. Λοιπόν, έχουμε Αρκαδία και Κορινθία. Ψηφίζετε ομόφωνα, εγκρίνετε ομόφωνα. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Αντικατάσταση εκπροσώπων σε επιστημονικές επιτροπές παρακολούθησης προγραμματικών συμβάσεων που συμμετέχει η Πελοπόννηση ΑΕ. Εισηγητήσω, αντιπεριφεράχει στο κ. Λαμπρόπουλος. Πρόκειται για τις επιστημονικές επιτροπές της παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στη διεύθερη τεχνικών έργων της Έδρας και της μελέτης καθύψως επέκτασης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Λίγο πιο κοντά στο μικρόφωνο, κ. Λαμπρόπουλος. Προκειται για τις επιστημονικές επιτροπές της παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στη διεύθερη τεχνικών έργων της Έδρας και της μελέτης καθύψως επέκτασης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Στην πρώτη, ως τώρα ήταν ο κ. Κωστόγιανης, η κ. Σίδερη και ο κ. Παπαδημητρίου. Υπάρχει θέμα αντικατάστασης του κ. Κωστόγιανη, ο οποίος δεν είναι πλέον προϊστάμενος της υπηρεσίας. Ο κ. Μουταφίδης. Και στη δεύτερη, ήταν ο κ. Κωστόγιανης. Όπου ήταν ο κ. Κωστόγιανης, ο κ. Μουταφίδης. Αυτές οι δύο επιτροπές. Οι άλλοι παραμένουν, όσοι έχουν. Συμφωνούμε και ψηφίζουμε θετικά. Εν εξάρρυντα αν συμφωνούμε ή όχι με τις πληθυμένες προγραμματικές συμβάσεις, επειδή είναι τυπικό το θέμα και λογική η αδικατάσταση, δεν έχουμε αντίθεση. Θεομόφωνα. Πάμε στο θέμα έξι. Ορισμός εκπροσώπων στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθηση και λοιπά. Εισηγητής ο Αντιπεριφυριάρχης ο κ. Μαλτέζος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πιο κοντά, πιο κοντά, Γιάννη. Κύριε Πρόεδρε, να διεφρυνήσω ότι στο προηγούμενο θέμα και όπως είπα και στην αρχή ότι εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για εκπαιίσεις και λοιπά. Πρέπει να βάλουμε ζητήματα σοβαρά, όπως είπα και στην αρχή. Ωραία κ. Κελάρια έχετε δηλώσει ότι απέχετε. Απλά θεωρούμε στα πόδια. Αυτό δεν είναι ομόφανος οι αποφάσεις. Απέχετε από τη ψηφοφορία. Με παρόν δεν είναι ομόφανος. Με αποχή είναι ομόφανος δυστυχώς. Η αποχή είναι ομοφωνία όμως για το θέμα. Έχει δίκιο ο Κάτσαρης. Οπότε ψηφίζω παρόν εγώ για να μην είναι ομοφόνος. Ωραία, εγκρίνεται κατά ποιοψηφία ποιά ήταν το θέμα το 5. Κάτι έχει ο Κάτσαρης. Πάμε στο έξι, όπως είπαμε. Συνεχίστε κύριε Μαλτέζο. Κύριε Μαλτέζο δεν ακούει. Είστε πιο κοντά στο μικρόφωνο. Και έναν εκπρόσωπο του Φορέου Ειλοποίησης με τον Αναπηρωτή του και έναν μέρος υποδηγιόμενον του Φορέου Ειλοποίησης με τον Αναπηρωτή του. Ο κύριος Ματζούνι στην Πρώτη Επιτροπή και ο κύριος Κοινοχορίτη στη Δεύτερη. Επειδή είμαστε έντονα αντίθετοι με το σβήτη της Μαρίνας του Ματζούνιου, το έχουμε διατυπώσει με βασγάλη ένταση σχέση με την προεδρομική περίοδο. Καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο. Δεν έχει σχέση με το πρόσωπο, αλλά με την ουσία της αντιπολίτευσης μας για το συγκεκριμένο σβήτη. Επιτροπή του Φορέου Ειλοποίησης. Πράγματι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και για το τουριστικό μέλλον της περιοχής του Ναφλίου και της ευρύτερης Αργολίδος. Είναι ένα ζήτημα που γεννά προβληματισμούς. Εύχομαι και ελπίζω να πάει καλά, διότι δεν σημαίνει ότι το ότι ορίζομαι κάποια μέλη στις δύο επιτροπές ότι έχει λήξει το θέμα. Υπάρχουν ζητήματα, είπα εύχομαι να πάει καλά. Το ότι έχει εγκρυφεί η συγκεκριμένη διαδικασία και από τη Διαδικασία και από τη Διηπουργική Επιτροπή και έχουν γίνει βήματα, από το 2014 είναι αυτή η ιστορία, μην το ξεχνάμε, έχουν γίνει βήματα. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα διαγράψουμε. Και κυρίως δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ουσία του έργου. Και κυριότατα δεν ξέρω αν πάμε σε μια εικίνηση της διαδικασίας από την αρχή που μπορούμε να καταλήξουμε και ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες που διανύουμε όπου για μία διετία τα ξέρετε πάρα πολύ καλά, τα διαβάζετε κι εσείς όπως τα διαβάζω κι εγώ, τα θέματα του τουρισμού πάνε πίσω και μακάρι να γιάνουν μετά τη διετία. Γι' αυτό λέω να προχωρήσουμε. Προφανώς αν υπάρχουν εμπόδια τα οποία θα τα δούμε την πορεία, δεν τα ξέρουμε τώρα το έργο, το απεύχομαι αυτό θα σταματήσει, αλλά δεν είναι λόγος αυτό το έργο να το σταματήσουμε χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία τώρα. Να προχωρήσουμε. Κύριε Δέδε αναπληρωματικό δεύτερο. Κύριο Καρούζο. Κύριος Καρούζος. Λοιπόν ποιοι είναι κατά είπαμε ο κύριος Κάτσαρης και ο κύριος Πετράκος. Οι υπόλοιποι υπέρ εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε στο θέμα 7. Έγκριση δεύτερης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος ιδίων πόρων έτους 2020 της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσινίας. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάριξο κύριος Αναστασόπουλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Έχουμε με έγγραφο της διεύσεις διοικητικού οικονομικού της ΠΕ Μεσσινίας από 22 του 2020. Ζητήσει από τη διεύθυνση ανάπτυξης και βγήκε σχετικό έγγραφο το οποίο ζητάει από το περιφερειακό μας συμβούλιο να εντάξουμε από τα διάθετα των ίδιων πόρων της ΠΕ Μεσσινίας το νέο έργο διενέργεια μετρήσεων ποιότητας ατμόσφαιρας για την περιοχή της Μεσσινίας με 17.000 ευρώ. Να ρωτήσω τον κύριο αντιπεριφερειάρχιο. Ναι. Ο κύριος Πετράκος θέλει να κάνει ερώτηση. Ναι κύριε Πετράκο. Ναι κύριε Πρόεδρε ρώτησα ρωτώ το τι ακριβώς αφορά το συγκεκριθμένο έργο. Αν αφορά τα περινελουργεία ή κάτι άλλο. Ναι κύριε Πετράκο αφορά τα περινελουργεία και μάλιστα των περιβάλλων, την ατμόσφαιρα και όχι τα απαέρια. Είναι ένας άλλος τρόπος να μετρήσουμε την όχληση του περιβάλλοντος από άποψη γενικότερη στην ευρύτερη περιοχή και προωθούνται αυτές οι τοποθετήσεις των μηχανημάτων για τη μέτρηση αυτή. Ναι η κυρία Λιμπεροπούλου θέλει να ρωτήσει κύριε Πρόεδρε. Ναι, κυρία Λιμπεροπούλου έχετε το λόγο. Τι πρόβλημα έχουμε. Ένα μικρόφωνο να πάρει η κυρία Λιμπεροπούλου. Ναι με ακούτε τώρα. Καλημέρα και επόμενα. Θέλω να ρωτήσω κάτι. Τι εννοείται ακριβώς θα μετρήσει την ποιότητα της ατμόσφαιρας στη Μεσσυνία σε σχέση με τι, σε σχέση με τα περινελουργεία, σε σχέση με άλλες οχλήσεις. Δηλαδή αυτό πως μπορεί να γίνει και μάλιστα ξέρω πως μπορεί να γίνει βέβαια σε συγκεκριμένη περιοχή. Τι θα μετρήσει, σωματίδια θα μετρήσει. Θα ήθελα λίγο αν γνωρίζατε κι εσείς να μετρήσουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας στη Μεσσυνία είναι λίγο πολύ θεωρητικό. Όχι είναι πολύ συγκεκριμένο και η εισήγηση για το τι θα μετρηθεί έχει γίνει από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της Εδρας και αυτό ακριβώς κάνουμε όσον αφορά τις μετρήσεις για υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προέρχεται από τα περινελουργεία. Άρα μιλάμε για συγκεκριμένο και έρχεται και στο μυαλό μου κι άλλη μια ερώτηση τώρα. Είχαν γίνει μετρήσεις πριν από 1,5 χρόνου αν δεν κάνω λάθος. Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσων θα χρησιμοποιηθούνε, θα αξιοποιηθούνε, θα είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Έχουν γίνει μετρήσεις, όχι παλιότερα τα γνωρίζουμε, αλλά στα τωρινά αναφέρομαι, είναι οι μετρήσεις που έγιναν στις καμινάδες των απαερίων όπου έχουν καταγραφεί τα αποτελέσματα, ως προς τα στερεά σωματίδια έχουν βρεθεί και υπερβαίνουν τα όρια και παίρνονται μέτρα από την υπηρεσία και θα υπηρεθούν κυρώσεις και από την άλλη μεριά κρεμεί η έκδοση των υπολύπων αποτελεσμάτων τα οποία είναι για άλλες παραμέντες. Αλλά για τα στερεά σωματίδια έχουν βρεθεί μετρήσεις που είναι πάνω από τώρα. Αυτό που λέμε τώρα είναι με άλλες παραμέντες και για άλλου είδους περιβαλλοντική υποβάθμιση, αν μπορώ να καταλάβω. Συγγνώμη, κυρία Λιμπεροπούλου, να μην το αναλύσουμε το θέμα, γιατί είναι και η δυσκολία της... Μα δεν διαφωνώ με αυτά. Συγγνώμη, να σας απαντήσω. Και να μην μπερδεύουμε τις δύο κατηγορίες μετρήσεων. Η μία, την ξέρατε, έχει ήδη γίνει από την αρχή της σεζόν των πρινελλουργίων. Έχουν καταμετρηθεί παράμετρη διάφοροι στα απαέρια των καμινάδων και από αυτών έχουν ληφθεί από την υπηρεσία τα προβληπόμενα μέτρα. Αυτό που λέμε τώρα είναι η μέτρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος της ατμόσφαιρας. Στην ατμόσφαιρα, ως απόρεια της λειτουργίας των πρινελλουργίων. Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Μισούνε, κάντε την ερώτηση για να πάρει το λόγο περιφερειαρχής. Ποιος θα κάνει τις μετρήσεις αυτές, ο Δημόκριτος πάλι? Όχι, δεν είναι ο Δημόκριτος, είναι κάποια εταιρεία η οποία είναι επιστοποιημένη σε αυτό και που βρέθη με έλεγχο και έρευνα αγοράς, η οποία προτείνεται. Το έχει ο περιφερειαρχής. Λοιπόν, αυτή η όζουσα κατάσταση, η οποία κυριαρχούσε με τα ποιερινελλουργία και στη Μεσινία κυρίως αλλά και στην Αργολίδα. Ζήτησα προχθές που επισκέθηκα και το νοσοκομείο ναυπλίου Ιάργους, δεν θυμάμαι καλά, όπου η Διευθύντρια του Πνευμολογικού Εργαστηρίου μου είπε διάφορα πράγματα, να μου τα καταθέσει και γράφος. Λοιπόν, απέντη σε αυτήν την όζουσα κατάσταση, υπάρχει μια ευθεία θέση πολιτική ότι το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων έχουν τον πρώτο λόγο. Χάναμε στα δικαστήρια γιατί δεν μπορούσαμε, δεν προσκομίσαμε στοιχεία ότι μολύνεται το περιβάλλον ή ριπένεται. Και βεβαίως οι βιομηχανίες που είχαν και την οικονομική δυνατότητα και τα μέσα, κατόρθωναν να κερδίσουν πάντοτε. Λοιπόν, εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει αυτή η επιστημονική προσπάθεια, η οποία έχει αποδώσει καρπούς και θα αποδώσει και άλλους όσον αφορά στη ρίπανση του περιβάλλοντος και αυτή η καταγραφή έδωσε τη δυνατότητα και το όπλο να βγουν αποφάσεις με 30% μίωσης της λειτουργίας των εργοστασίων που είναι από τις 6 η ώρα το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και το τέλος είναι να συμμορφωθούν οι συγκεκριμένες βιομηχανίες με τα ζητήματα που έχουν σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Χρειάστηκε εργόδης προσπάθεια για να μετρήσει από τις καμηνάδες των εργοστασίων το τι εξέρχεται, εργόδης προσπάθεια για να σκάβουν στο έδαφος για να δουν πού καταλήγουν απόβητα των πυρενελουργίων και να ξέρθει και ένα επιπλέον θέμα ότι έχουμε ζητήματα και με τα ελλουργία μας σε ολόκληρη την περιφέρεια Πελοποννήσου πάει αυτό το θέμα μαζί πυρενελουργία και ελλουργία διότι έχουν επιδοτηθεί σχεδόν όλα να λειτουργούν ως τριφασικά και στη συνέχεια το γύρισαν και δουλεύουν ως τριφασικά για να δίνουν πιο καθαρή πυρήνα χωρίς συγκρασία και να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Έχει αρχίσει και αυτή η διαδικασία του ελέγχου εκείνο που έχω να σας βεβαιώσω και παρακαλώ την αργολίδα να μιμηθεί τη μεσηλία να κινηθούν οι διαδικασίες και εκεί διότι υπάρχουν ζητήματα ό,τι και να λέτε για την συνενόηση που έχει υπάρξει ώστε του χρόνου να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι φέτος που δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, βελτιώθηκε όμως ασφαλώς η κατάσταση και πάρθηκαν μέτρα μίωσης του χρόνου λειτουργίας των εργοστασίων μαζί με πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και θα επιβληθούν και άλλα. Συμπερασματικά ο στόχος δεν είναι το κλείσιμο των βιομηχανιών. Δεν είναι αυτός ο στόχος ή τα πρόστιμα στα ελεουργία. Ο στόχος είναι να υπάρχει μία συμμόρφωση μετά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που και εκεί υπάρχουν κενά δυστυχώς στη νομοθεσία, να υπάρξει μία συμμόρφωση ώστε να μην έχουμε τα τεράστια ζητήματα τα οποία δημιουργούνται, να μην πω τίποτα άλλο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων ευρύτερων περιοχών. Για αυτό, σας παρακαλώ, ψηφίστε από τους ίδιους πόρους αυτές τις 17.000 ευρώ και είναι αυτονόητο ότι ζητάτε, όπως το κάνουμε και εμείς, να διατεθούν και άλλα χρήματα για να έχουμε όπλα στα δικαστήρια όσον αφορά την αποκατάσταση, τη μη ρίπανση του περιβάλλοντος. Η κυρία Νικολάκου θέλει να ρωτήσει. Θα ήθελα να ακούσω από τον κ. Νίκα να αναγνωρίζει τη προσπάθεια που είχε γίνει και τις καταγραφές και τις μετρήσεις και στις καμινάδες και στο έδαφος τα τελευταία χρόνια και τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο θέμα, όπως και ο ίδιος λέει. Είναι αντιληπτό ότι αυτή τη χρονιά δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Μακάρι του χρόνου να είναι τα πράγματα καλύτερα. Θέλω να πω ότι η άποψη που εξέφρασε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες πήγαιναν με πολύ μεγαλύτερα όπλα από ότι εμείς είναι αληθινή και γεγονός και έχουμε περιπτώσεις που είχαμε επαυτοφόρο και είχαμε από τις υπηρεσίες μας αυτοψία για περιβαδολογικό έγκλημα, το οποίο στη συνέχεια δικαιώθηκε από την αποκεντρωμένη και από τα δικαστήρια έχουμε δει πολλά. Άρα λοιπόν συνενώνουμε τις δυνάμεις μας να βρεθεί λύση. Από εκεί και πέρα το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι, γιατί δεν νομίζω ότι είναι ώρα τώρα για πολιτική, η προσπάθεια που είχαμε κάνει, η προετοιμασία να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ παρατηρητήριο υγείας, το οποίο θα είχε και την ατμοσφαιρική ρίπανση και τα νερά και τα οτιδήποτε αφορά τέλος πάντων ρίπανση. Σε τι στάδιο είναι πρόκειται να ενταχθεί, είναι μια πρόταση που θα γίνει ή η περιφερειακή αρχή έχει άλλη γνώμη. Λοιπόν, ως προς το πρώτο, η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος πάντοτε. Και εγώ και στις οποίες έγιναν, το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν κατά 30% οι βιομηχανείες. Και αυτό ήταν ένα μήνυμα ότι αν δεν συμμορφωθούν, θα έχουμε συγκεντρώσει πολύ περισσότερα στοιχεία του χρόνου και τίθεται έναν αμφιβόλου ηλίτου. Αυτό είναι το θέμα και σε εμένα ξέρετε ποιο είναι το τραύμα. Όταν ήμουν αμοινητής ως δήμαρχος Καλαμάτας εναντίον αυτών των βιομηχανειών που ρίπαιναν, όσων ρίπαιναν, μαζί με άλλους και δεν κλείθηκα καν ούτε στο δικαστήριο. Και χάναμε τις υποθέσεις για τα στοιχεία τα οποία είχαμε, ήσαν πάντοτε ανεπαρκεί. Γι' αυτό προσπαθούμε να είμαστε επίπεδες. Και γι' αυτό πιέζουμε και τα συναρμόρια Υπουργεία να ρυθμίσουν θέματα τα οποία έχουν θεσμική διάσταση. Διότι ασάφια πάρα πολλές φορές, η αγωνία μας να έχουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δεν συμβαδίζει με την αγωνία που πρέπει να έχουμε αντικειμενικά για καθαρό περιβάλλον και για ποιότητα ζωής. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Θα σας πω το δεύτερο θέμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε, αυτό είναι το πρώτο θέμα. Θα σας πω το δεύτερο θέμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είχαμε γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ για ένταξη νέων έργων. Κάλεσα μία σύσκεψη και τους ζήτησα να μου πούνε ποια είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια περίθερψη. Τι ζητήματα και τι έργα, εν πάση περιπτώσει, μπορούν να ενταχθούν. Πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πληροφόρηση που μου έδωσαν ήταν ανεπαρκής, είναι αλήθεια. Μου προτάβηκε μία μελέτη από αυτά τα 15 εκατομμύρια με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γι' αυτό το παρατηρητήριο που λέτε προϋπολογισμού 7 ή 8 εκατομμύρια ευρώ. Λοιπόν, είπα να δούμε τι θα γίνει. Πήρα την εικόνα της περίθερψης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είναι πολύ κάτω του μετρίου. Δεν λέω πώς είναι, λέω ότι είναι πολύ κάτω του μετρίου. Ούτε εκλογές έχουμε τώρα ή αύριο ή μεθαύριο. Δεν υπάρχει ούτε καν ένα ακτινοθεραπευτικό μηκάνημα. Και επειδή δεν τα λέμε τώρα επειδή είναι ο κορονοϊός, θα έρθει η ώρα, ένα τα πρώτα θέματα που πρέπει να κουβεριάσουμε είναι αυτή η μετριότητα στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στην περιφέρειά μας. Διότι συμβαίνουν και άλλα και τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Λοιπόν, είπαμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τη δευτεροβάθμια περίθερψη. Να στηρίξουμε τον Παναρκαδικό, να στηρίξουμε το νοσοκομείο Καλαμάτας, να στηρίξουμε το νοσοκομείο Κορίνθου και τα άλλα νοσοκομεία με όροφο για ψυχιατρική κλινική που δεν έχουμε στην Καλαμάτα, με φροντίδα για έργα υποδομής, μελέτες και άλλα στον Παναρκαδικό και στην Κόρινθο και με αγορά μηχανημάτων. Είναι κατεπίγον το ζήτημα αυτό. Ασφαλώς το Παρατηρτήριο Υγείας όπου έχει κάνει καλές προσπάθειες ο καλός Γενικός Διευθυντής είναι κάτι το αναγκαίο. Πώς σας φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα χτινοθεραπευτικό μηχάνημα και πάει ο φτωχός άνθρωπος από το Τάδε χωριό στην Αθήνα να κάνει μια χτινοβολία που χρειάζεται ή δεν έχουμε άλλα μέσα. Είμαστε πεντακόσια χιλιάδες άνθρωποι στη περιφέρεια Πελοποννήσου και το καλοκαίρι στο παρελθόν είμαστε και ένα εκατομμύριο καμιά φορά. Εύχομαι και στο μέλλον με τον τουρισμό. Και ξέρετε, η ανάπτυξη του τουρισμού στο μέλλον θα είναι άρρικτα συνδεδεμένη με το επίπεδο της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Άρα, χωρίς να υποβαθμίζω αυτό που λέτε, το οποίο είναι πράγματι σοβαρό. Το κατεπίγον είναι να δώσουμε όχι 15 εκατομμύρια. Εγώ θα εισηγηθώ και από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Και απαιτώ, το θέμα το συγκεκριμένο το έδωσα και στο Μαξίμου στη σύσκεψη την οποία έγινε. Η υγειονομική κατάσταση της περιφέρειάς μας είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει να δούμε. Να βρούμε λεφτά πάθηση, θυσία από οπουδήποτε, διότι έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις καλύτερα σαν τη σημερινή. Ξέρετε, δεν έχουμε ούτε νοσοκομείο αναφοράς. Κι ας μην αναλύσουμε γιατί δεν έχουμε νοσοκομείο αναφοράς τώρα. Δεν είναι ώρα τώρα για γκρίνια, είναι ώρα για μάχη. Αλλά κυρία Νικολάκου, σας απαντώ συμπερασματικά και εφαίως, από αυτό το οποίο έχει προταθεί που είναι σημαντικό, πολύ πιο σημαντικά και άμεσα είναι αυτά τα οποία σας λέγω. Και θα υποβάλλουν τα νοσοκομεία μας πολύ περισσότερα μελέτες για πολύ περισσότερα χρήματα, από τα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν. Και φαντάζομαι αν είναι πλήρης και αυτός που θα νικήσει θα πάρει και τα χρήματα τα σχετικά. Ερώτηση ή τοποθέτηση? Και εσείς τοποθέτησε. Η κυρία Μπούζα, κύριε Πρόεδρε, ζητάει να τοποθετηθεί και μετά η κυρία Λιμπιροπούλ. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που να μη θέλει να λύσει το ζήτημα των πυρηνελουργίων και της όχης από τα πυρηνελουργία. Η υπόθεση όμως της ρίπανσης στη Μεσαινία γνωρίζουμε όλοι... γνωρίζουμε όλοι ότι προεκλογικά σηκώθηκε πάρα πολύ ψηλά από την περιφερειακή αρχή της σημερινή και έμεινε ψηλά δυστυχώς όμως μόνο επικοινωνιακά, εγώ θα ήθελα να πω. Είδαμε δημοσιοποίηση νυκτερινών ελέγχων με τριαμβολογία σε πάρα πολλές δηλώσεις. Είδαμε αποφάσεις που ελέγχονται για την ομοιμότητά τους σχετικά με τη μείωση της λειτουργίας των πυρηνελουργίων το πρωί, λες και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας δεν υπάρχει όχηση. Είδαμε απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσαινίας που αναφέρει γνώση περί των επιτώσεων υγείας μέχρι και περιεθνιδίων θανάτων μιλούσε η απόφαση αυτή. Ακούσαμε τον κ. Περιφερειάρχη να μιλά ακόμη και για κλίσιμο μονάδων και το αποτέλεσμα ποιο ήταν θέτος. Ήταν η χειρότερη χρονιά από πλευράς ρίπανσης, οσμών και δυσανεξίας των πολιτών. Χθες, παραδείγματος χάρη, θα ήθελα να σας πω, μιας και κατοικός στην πόλη της Μεσύνης, κάθε βράδυ η ατμόσφαιρα είναι έντονα δυσοσμή και πραγματικά η κατάσταση είναι αφόρητη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι όζουσα κατάστασης, όπως ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης, συνεχίζεται εντινόμενη. Αφού, λοιπόν, μένετε στην επικοινωνία κ. Περιφερειακής Αρχής, δεν έχετε δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα κανένα δίκτυο ελέγχου για να ξέρουμε πού βαδίζουμε αυτή τη χρονιά. Πραγματικά, είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Και επίσης, αυτά τα 17.000, κ. Α. Περιφερειάρχη, από τα αδιάθετα, όπως είπατε, των ιδίων πόρων, είπατε ότι θα αναθέσετε σε κάποια εταιρεία. Τι θα κάνει ακριβώς η εταιρεία, ποια εταιρεία είναι. Είπατε ότι την αναζητήσατε από την πιστοποιημένη με έρευνα αγοράς. Δηλαδή, σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι μετρήσεις, οι οποίες θα γίνουν από αυτή την εταιρεία. Και επειδή αναφέρατε ότι θα γίνει έλεγχο στην ατμόσφαιρα και όχι στα απαέρια. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει έντονη επιβάρινση και από πολλούς άλλους παράγοντες στην ατμόσφαιρα. Πώς θα γνωρίζουμε ποια θα είναι η επίρρεια των πρινελλουργίων για έναντι τον άλλον υπογόνων καταστάσεων για να μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι για το ζήτημα του παρατηρητηρίου υγείας, το οποίο είχε προτάξει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή στο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Άκουσα τον κύριο περιφερειαρχή, ο οποίος αυτή τη στιγμή μας μίλησε πραγματικά για τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή από το θέμα του ιού, του κορονοϊού. Εγώ θα ήθελα να τον παρότρυνα να δει ακριβώς ποιες είναι οι ενέργειες... Κυρία Μπούζα, συντομεύετε, σας παρακαλώ. Μα μιλώ εκ μέρους της παράταξης, κύριε Πρόεδρο, σας παρακαλώ. Λοιπόν, θα ήθελα να δω, λοιπόν, να δει ο κύριος περιφερειαρχής, τις ενέργειες άλλων περιφερειαρχών, όπως του κυρίου Πατούλη και του κυρίου Αγοραστού, που έγκαιρα άμεσα ενεργοποίησαν το ΕΣΠΑ για να μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι με διάφορα αναλώσιμα μόνο τις μονάδες υγείας της περιοχής τους. Και εμείς, λοιπόν, θέλω να ξέρετε ότι αγωνιούμαι σαν παράταξη για την υγεία των πολιτών, αλλά δεν πρέπει να κινείστε καθαρά επικοινωνιακό και το μόνο να ξέρετε ότι θέλω να ξέρετε ότι το που καταφέρετε φέτος είναι να έχουμε βαριά όχνηση στη Μεσσυνία και πραγματικά να δημιουργηθούν προσκόματα στην ομαλία λειτουργία όλης της ελλοκομείας από την μείωση της λειτουργίας των περιελουργείων. Και κυρία Λιμπεροπούλους, καληκύρια πρόεδρα. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, θα κάνω κάτι ξεκάθαρο από την αρχή, ότι εμείς οτιδήποτε αφορά κινήσεις προς την προστασία του περιβάλλοντος θα τη στηρίζουμε και θα ζητάμε φυσικά και τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων. Γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό, το να το να πούμε θα πούμε ναι και θα είμαστε σύμφωνοι, αλλά θα ζητάμε να δημοσιοποιούμε και τα αποτελέσματα και ειδικότερα στο Πρεθυριακό Συμβούλιο. Δεύτερο, εγώ δεν θα συγκεντρωθώ, εμείς δεν θα συγκεντρωθούμε αποκλειστικά στα πρινελεουργία, διότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως είμαστε σίγουροι και το γνωρίζετε όλοι, προκαλείται από ένα σύνολο πράξεων και παρανόμων πράξεων, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να αποδεικτούν ως προς την παρανομία τους. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί δεν μπορούμε να αποδείξουμε σε οποιαδήποτε δικαστική αρχή την παρανομία μιας πράξας. Στόχος αυτός είναι τη συμμόρφωση όλων μας και να μην συνεχίσουν να γίνονται όλες αυτές οι πράξεις, οι οποίες πραγματικά μας φέρνουν σε δινή θέση. Θα τολμήσω να πω ότι αυτό που ζούμε σήμερα με την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ίσως και ένα αποτέλεσμα των πράξεών μας στο περιβάλλον. Θα πρέπει να τα λέμε τα πράγματα μερικές φορές με το όνομά τους. Θα ήθελα πάρα πολύ, δεν θα σταθώ στο πώς θα γίνει η μέτρηση. Αυτά τα γνωρίζουν οι επιστήμονες, δεν τα γνωρίζουμε εμείς και είναι υπεύθυνοι γι' αυτό που θα κάνουν. Αλλά θα ζητήσω, κύριε Αναστασόπουλε, θα ζητήσουμε την ενημέρωση ως προς το ποια ήταν το αποτελέσμα που βρήκανε, σε τι κινήθηκαν και σε ποιες βάσεις και τελικά τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην συγκεκριμένη φάση πιστεύω ότι δεν ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε. Και όσο γι' αυτό που είπε ο κύριος Περιφεριάρης με το θέμα του τουρισμού, με το θέμα των νοσοκομείων, ναι βέβαια, τα νοσοκομεία φυσικά πρέπει να εξοπλιστούν και θα έπρεπε να το είχαμε ήδη κάνει χτες με αυτά που αντιμετωπίζουμε. Όμως, καμιά φορά είναι καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε. Αν είχαμε δηλαδή προλάβει κάποια πράγματα, ίσως να μην χρειαζόταν όλα αυτά σήμερα. Και μια και να ξέρετε και κάτι άλλο, η υπερβολική ανάπτυξη σε λάθος μοντέλα του τουρισμού είναι και αυτή άρρικτα συνδεδεμένη με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Είναι μια ολιστική προσέγγιση. Δεν μπορούμε να το δούμε τμήματικά. Εμείς να είμαστε θετικοί σε αυτήν την εισήγηση και θα περιμένουμε και τα αποτελέσματα, κύριε Ανστασόπουλε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα, αν μου επιτρέπετε. Ναι, σύντομα κύριε Αντιπεριφερό. Πολύ σύντομα. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά, όπως το περιέγραψε και ο κύριος Νίκας. Τα αποτελέσματα θα φανούν και από τις πρώτες μετρήσεις και των αερίων ρύπων, αλλά και των υγρών που διαφεύγουν στο περιβάλλον και έχουν καταγραφεί και από την υπηρεσία και θα επιβληθούν κυρώσεις. Έρχονται οι κυρώσεις και όσον αφορά και τους ρύπους του περιβάλλοντος θα γίνει συνολική παρουσίαση με την ολοκλήρωση όλων αυτών των μετρήσεων. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Προχωράμε στην ψήφιση. Ποιοι είναι κατά. Μισό λεπτάκι να πω και εγώ μια κουβέντα. Ποιος? Ο Κάτσαρης. Έλα πες. Δεν έχει τοποθετηθεί κανένας άλλος. Δεν ξέρω, εγώ θέλω να πω μια κουβέντα για το θέμα. Ναι, όμως να είναι σύντομη, έτσι γιατί... Εντάξει, οι άλλοι μίλησαν πεντακόσες ώρες. Ε, ρε Παναγιώτι, κάνε μου τη χάρη. Όταν θέλει το σύστημα να λύσει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με επιχειρηματίες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα λύνει σε μία ανοιχτή, τρανταχτό παράδειγμα, η άδεια για καύση των απορριμμάτων στην Τιτάν εν μέσω πανδημίας. Και μη μου λέτε εμένα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην νομοθεσία και τον νομοθετικό πλαίσιο και γι' αυτό έχουμε θέμα και με την ρίπανση από τα πρινελεουργεία. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει, εσάς απλά σας ενημερώνω, πιθανά να το ξέρατε, μάλλον δεν θα το ξέρατε. Μέσω πανδημίας δόθηκε άδεια, ούτε καν διαβούλευση δεν βγήκε. Και να μην μπω και για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα πούμε παρακάτω για τα υπόλοιπα. Αυτά εν ολίγη. Συμφωνώ να μετρήσουμε ξανά τους ρίπους που τους ξέρουμε έτσι κι αλλιώς γιατί τους μυρίζουμε, αλλά η λύση αν ήθελε η πολιτική ηγεσία μέσα σε αυτό το σύστημα θα είχε δοθεί νομοθετικά, δεν έχουν κάνει ένα σωρό πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ευχαριστώ. Να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία ποιοι είναι κατά. Εγκρίνεται ομόφωνε. Αυτό που είπε για τις εκκρίνες στον πολιτικό να κάθεται και έχει δίκιο. Ξεκοπωράμε, κύριε Πρόεδρε. Πριν την ψηφοφορία θέλουμε να σημειωθείς τα τακτικά ότι η παράταξή μας είναι υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και ζητάμε άμεσα να γίνει για να μπορέσουμε να μοχλέψουμε πόρους από το ΕΣΠΑ, να ενισχύσουμε τις μονάδες υγείας της Πελοποννήσου με οποιοδήποτε τρόπο και φυσικά ψηθίζουμε θετικά στην προσπάθεια που γίνεται για να συνεχίσουμε οι μετρήσεις ό,τι αφορά το θέμα των πληνεουργίων. Εγκρίνεται ομόφωνε. Θέμα 8. Πρόεδρε μου, αν μου επιτρέπεις και καταχρώμαι της καλοσύνης σου. Κοιτάξτε, πήραμε ένα έγγραφο όλοι οι περιφεριάρχες σαν σχετικό από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να έχετε υπόψη σας. Εγώ θα τον εβάσω και στο διαδίκτυο να το δείτε. Συγγνώμη. Ναι, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, από τον κ. Τσακύρη. Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την κατεύθυνση των τομεακών και των περιφερειακών προγραμμάτων. Είναι δεδομένο ότι ό,τι έχουμε πει εδώ πέρα για χρήματα, για έργα, σε εξέλιξη και για σκέψεις, ότι και θα γίνουν πλέον. Μετά τον κορονοϊό, όπου απειλείται να χάσουμε γύρω στα 20 δις, δηλαδή το 13% του ΑΕΠ, ξέρετε, καταλαβαίνετε ότι αναζητούνται πόρει από παντού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει και το OK για την πλήρη αναπροσταρμογή του ΕΣΠΑ. Αυτό το είπα ως απάντηση στο προηγούμενο θέμα που τέθηκε, στο προηγούμενο ζήτημα, να βοηθήσουμε και πρέπει να το κάνουμε με κάθε τρόπο, τις δομές υγείας. Προχωράμε στο θέμα 8. Κατάρτιση πίνακα μεσοπρόθεσμων προβλέψεων και τα λοιπά. Ιησιγητής ο αντιπεριφεριβάχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Έχετε την ομόφωνη με αριθμό 340 του 2020 απόφαση της Εικονομικής Επιτροπής, με την οποία εγκρίθηκε ο πίνακας μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για την περίοδο 21-24, αφορά έναν μη δεσμευτικό για την περιφέρεια πίνακα με τις προβλέψεις της πορείας του προϋπολογισμού για τα επόμενα 4 χρόνια, που ξέρετε πολύ καλά ότι γίνεται με βάση συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπου του Υπουργείου και σενάρια για την εξέλιξή τους, με στόχο κυρίως στη συνησφορά στο γενικό σενάριο της διαμόρφωσης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι κάτι το οποίο θα αναθεωρηθεί εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργούνται. Πάντως, είναι η συγκεκριμένη διαδικασία που έχει ακολουθεί από την υπηρεσία μας με βάση τον μαθηματικό τύπο του Υπουργείου και τα σενάρια που υπάρχουν. Έχετε όλα τα στοιχεία. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση που μπορώ να απαντήσω, ευχαριστώ. Ο κ. Πετράκος θέλει κάτι επί της διαδικασίας γι' αυτό το θέμα, κ. Πετράκο, ή γι' αυτό, κ. Πρόεδρε, κάτι θέλει να πει. Παρακαλώ, κ. Πετράκο. Το μικρόφωνο, κ. Πετράκο, δεν ακούγεστε καθόλου. Τώρα, μ' ακούτε? Ναι, ναι. Ναι, λέω, κ. Πρόεδρε, απευθυνόμενος προς τον κ. Λαμπρόπουλο και σε όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροφής, αλλά και στον κ. Περιφεριάρχη και σε όλους τους συνάδελφους, ότι μετά τα δεδομένα που έχουμε, και τώρα μάλιστα ο κ. Περιφεριάρχης είπε και κάτι, νομίζω ότι για λόγους σοβαρότητάς μας πρέπει το θέμα αυτό να μην συζητηθεί, να μην στείλουμε, διότι όλοι οι πίνακες των προβλέψεων πλέον, ανεξάρτητα αν εμείς διαφωνούσαμε και το είχα δηλώσει την Οικονομική Επιτροφή, αλλά σήμερα είναι θέμα, ας πούμε, υπευθυνότητας του Περιφερειακού Συμβουλίου και σοβαρότητάς του, να μην συζητηθεί αυτό το θέμα διότι όλοι θα σναχνούν στον αέρα. Να σας πω μόνο τα πρωινά, τη κόντρα της Λαγκάρτ με τη Μέρκελ, αν τι θα γίνει, από το οποίο θα εξαρτήσουν πάρα πολλά, όσα αυτή τη στιγμή λέει, ένας κάθε μήνας καραντίνα σημαίνει 2% του ΑΕΠΤΟ το λιγότερο, όλες οι προβλέψεις αυτού του είδους είναι όχι απλώς άκρος επισφαλής, πιθανόν να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Παρακαλούμε τον κ. Λαμπροπλών να συνονιηθείτε, δεν είναι σωστό να πάρουμε απόφαση για αυτό το ζήτημα. Κύριε Πετράκο, αν μου επιτρέπετε, είπα ακριβώς ότι οι προβλέψεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές και δεν θα μπορούσαν να είναι δεσμευτικές και με ακούσατε στην εισήγηση πολύ σύντομα να λέω ότι εκτιμώ ότι αυτά θα ανατραπούν εν πολλής από το 21 και μετά ή ίσως και από τα μέσα του 20 και μετά εξαιτίας των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Είναι όμως μια τυπική μας υποχρέωση να διαβιβάσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση στο κράτος για να χαράξει τη στρατηγική του από εδώ και στο εξής. Περήμενε κ. Νικολάκου. Είναι ουσιαστικό να στείλουμε αυτό το έγγραφο και όχι τυπικό. Με τις προβλέψεις που κάνουμε, με τις συνθήκες οι οποίες υπήρχαν πριν από το πρόβλημα. Όσο να έχουμε ένα όπλο, όταν θα κουβετιάσουμε μετά, αυτά είχαμε προβλέψει, αυτά είχαμε χαράξει, ώστε να μπει σε αντιπαράθεση με αυτό το οποίο θα πρωταθεί. Δεν μπορεί να μην πάμε χωρίς πρόθεση, ούτε να περιμένουμε τι θα μας πούν σε ένα ή δύο μήνες. Εγώ προτιμώ να έχω αυτό το όπλο ώστε να αντιπαρατεθεί με τη νέα πρόθεση. Και να σας πω και κάτι, να είναι και ένα στοιχείο για να γνωρίζουμε όλοι. Που πηγαίναμε και πού βρεθήκαμε και να παλέψουμε για να μην βρεθούμε πολύ χαμηλά. Αυτό εγώ σκέπτομαι. Ναι, κυρία Νικολάκου. Λοιπόν αυτό ήθελα να πω, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να το στείλουμε. Το έχουμε ψηφίσει ως οικονομική επιτροπή, είναι στοιχείο. Αν χρειαστεί στη συνέχεια να διεκδικήσουμε για το τι ακριβώς θα συμβεί, δεν το ξέρουμε ακόμα. Οπότε περισσότερο από ποτέ θεωρώ ότι πρέπει γρήγορα να το στείλουμε, μην τυχόν και προλάβουν. Και μας πούνε μην το στείλετε, γιατί πλέον δεν ισχύει. Οπότε θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι και από τα πρώτα τα οποία θα σαλούν. Προχωράμε στη ψηφοφορία. Ποιοι είναι κατά. Μισό λεπτά κύριε Πρόεδρε. Θα πούμε την άποψή μας. Θα πούμε να μιλήσουμε, να μην πούμε. Ναι, τι είπατε ρε παιδιά, τι θέλετε. Είπαμε επί της διαδικασίας είπαμε, επί της ουσίας. Παρ' ό,τι έχει μια βάση αυτά που είπε και η κυρία Νικολάκου και ο κύριος Περφεριακής. Επί της ουσίας εμείς διαχωρούσαμε, διότι και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στηριζότανε ως την αποδοχή τότε της μη χρηματοδότησης με βάση τη νομοθεσία των περιφεριών αλλά της περικοπής τους στη βάση της νομονιακής λογικής. Αν θέλουμε να στείλουμε έναν πίνακα μεσοπροθέσμων να βάλουμε αυτό που μας ανήκει και το έχω πει 100 φορές και το κράτος παρανόμως παρακρατούσε. Για να δούμε πού πηγαίναμε και πού βρισκόμαστε με αυτή την έννοια εμείς δεν θα υπερψηφίσουμε. Το κ. Κάτσαρης. Αν είναι κάποιος άλλος από τους άλλους επικυφαλείς, αλλιώς ναι. Στ' άλλο υπάρχει ομόφωνη απόφαση οικονομικής επιτροπής. Ωραία λοιπόν, προφανώς εγώ θέλω να καταγραφεί επίσης η άποψή μου και η άποψη της ανταρσίας στο Μοριά ότι το παραμύθι ας πούμε του βγήκαμε από τα μνημόνια είναι εδώ και επιβεβαιώνεται σαν τεράστιο παραμύθι γιατί τα μεσοπρόθεσμα αυτά, όλα τα μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα είναι στην ουσία μια παράταση των μνημονίων τα οποία θα φτάσουν μέχρι το 2060-80 δεν ξέρω πότε με τις παρατάσεις των παρατάσεων που έχουν πάρει και φυσικά στραγκαλίζουν οικονομικά όχι μόνο την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της αλλά και ειδικότερα τις περιφέρειες κατά περίπτωση. Όπως και τη δική μας περιφέρεια στο πλαίσιο αυτής της λογικής και με την ευχή ο κόσμος να μάθει και να καταλάβει και να κατανοήσει τα παραμύθια που ταΐζανε και ταΐζουνε η Νέα Δημοκρατία, το Πασσόκο, ΣΥΡΙΖΑ κτλ περί εξόδου από τα μνημόνια και περί επιστροφής στην κανονικότητα προφανώς καταψηφίζω και εγώ. Κατά λοιπόν ο κύριος Κάτσαρης, ο κύριος Πετράκος, οι λοιποί εγκρίνουν, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Προχωράμε στο θέμα εννέα, εννέα. Περιέκριση, καθορισμού, έδρας κτλ εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Αναστασόπουλος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Είναι ένα τυπικό, κατά την άποψή μου, θέμα το οποίο έχει προκύψει μετά από έτοιμα ιδιότη ενός ταξί με έδρα του Δάρα, ένα χωριό εδώ της Μεσσινίας, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει κωδικοποίηση της ονομασίας στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του 2013 με αριθμό 340 δεν είχε συμπεριληφθεί εκ παραδρομής η έδρα Δάρα, η οποία προϋπήρχε ως έδρα πριν του 1992. Ισηγούμαστε λοιπόν μετά από εισηγή της υπηρεσίας... Υπάρχει μόνο το Δάρα της Αρκαδίας κύριε Περιφερειακή, για αυτό... Έχουμε κι εμείς Δάρα και μάλιστα είναι και πολύ παραγωγικό. Ισηγούμαστε λοιπόν να διατηρηθεί η έδρα Δάρα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην κατοχύρωση στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Κοδικοποίησης Εδρώων Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ταξίδι. Εγκρίνεται ομόφωνα. Εγκρίνεται ομόφωνα. Κύριε Ροεδρέ. Ναι, κύριε Νικολάκου. Και ένα ρώτημα μόνο θέλω. Είναι γιατί με τους έδρες των ταξίδιων λαμβάνεστε όλοι ότι υπάρχει μια σκληνή ομοθεσία. Υπάρχει αυτή η διαφορά κύριε Αναστασσόπουλε μόνο και μόνο γιατί εκ παραδρομής η υπηρεσία δεν έστειλε την έδρα που προϋπήρχε το 2013. Ακριβώς. Ωραία, συμφωνούμε, συμφωνούμε. Εγκρίνεται ομόφωνα. Το 10α θέμα θα τοποθεθεί ο Περιφερειάρχης. Λοιπόν, πριν από τρεις ώρες υπέγραψα απόφαση παράτασης δύο μηνών για τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Ώστε να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση. Γενικά σας μεταβάζω την θέση του κ. Ψαράκη ότι δεν υποσχέθηκε ποτέ σε κανέναν κάτι. Και γενικά την άποψη επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας από τις προσκλήσεις. Οι προσκλήσεις είναι δημόσια και για όλους. Εμπάσφευδόση να γίνει μια διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα και εύχομαι να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα συνενετικό όσο μπορεί να είναι αυτό. Να τα πούμε στο καλό καιρό που θα έρθει. Το θέμα λοιπόν αποσύρεται. Αποσύρεται. Μην το συζητήσετε. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να διευθυνθώ κυρίως στο περιφερειαρχείο αλλά και σε όλους για το θέμα 10. Υπάρχει ήδη μια επιστολή των επιμελητηρίων την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος που είναι ο κύριος Παναρίτης από τη Λακωνία. Κύριε Περιφερειάρτα, κατά τη γνώμη τη δική μας επειδή και η δική σας συθρέση ήταν ότι πρέπει τα επιμελητήρια να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αργή από μας. Θεωρούμε ότι δεν υπήρχε λόγος παράτας της πρόσκλησης γιατί τα επιμελητήρια προλάβαιναν και ήταν έτοιμα μέχρι το τέλος της πρόσκλησης δηλαδή στο τέλος του Μάρτη να καταθέσουν πρόταση. Οι δυνητικά δικαιούχη ήταν τα επιμελητήρια, οι περιφέρεια, ότι αν τα επιμελητήρια μπορούν να καταθέσουν μέχρι το τέλος του μήνα για ποιο λόγο να δοθεί ένα δίμηνο παράταση. Δεύτερον, η προγραμματική σύμβαση με το Πελοπόννησος, που προμεινεί ότι θα είναι το Πελοπόννησος αυτό που θα υποβάλει πρόταση, αν είναι να γίνει, αν το επαναφέρεται, θα θεωρούμε ότι πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των επιμελητηρίων. Δεν είναι δυνατόν οι άλλες περιφέρειες και οι άλλες διαχειριστικές αρχές να εκφράζουν την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπορεί να υποβάλει η ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ και η περιφέρεια Πελοπόννησου να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν το λέω ότι το κάνει σκόπιμα. Δεν λέω ότι υπάρχει μια προσπάθεια να μην πάρει το έργο τα επιμελητήρια. Όμως, η άποψη που έχουμε εμείς, έτσι μας διαβεβαίωσαν τα επιμελητήρια, είναι ότι είναι έτοιμοι μέχρι 30 Μαρτίου να υποβάλουν πρόταση. Είναι 3,5 εκατομμύρια, 3,700. Είναι μια ευκαιρία, αν μπορούμε να τους τη δώσουμε. Θα ήθελα αυτό απλά να το λάβετε υπόψη σας και να ακούσω τον κύριο Περιφερειάρχη. Η δυνατότητα, η παράταση σημαίνει ότι συνεχίζει να υπάρχει στην εκδοχή της περιφερειακής αρχής η σύναψη προγραμματικής με το Πελοπόννησος. Λοιπόν, θα σας απαντήσω αν και κάνουμε κατάχρηση της καλοσύνης του προέδρου. Όταν ένα θέμα αποσύρεται, αποσύρεται. Και δεν κουβεντιάζουμε από αυτού. Αυτός που το εισηγήθηκε, το αποσύρει. Λοιπόν, επειδή είπατε όμως διάφορα πράγματα, σας απαντώ κι εγώ σύντομα και ως εξής. Λοιπόν, η περιφερειακή αρχή έχει αποδείξει την αγάπη της και τη στήριξη των επιμελητηρίων. Έχουν δοθεί ήδη μέσω ΕΦΕ-ΠΑΕ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και προχωράει αυτή η διαδικασία. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως δώσαμε παρατάσεις για όλους, δώσαμε και για το συγκεκριμένο θέμα. Σε δύο μήνες υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Για χρήματα μιλάμε, έτσι, για το ποιος, τι θα γίνει με το ποσοστό εκείνο που παίρνει αυτός που θα πάρει το συγκεκριμένο έργο. Γι' αυτό μιλάμε. Λοιπόν, δεν μπαίνουμε απέναντα από τα επιμελητήρια. Αυτό το αποδείξαμε με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία δώσαμε. Εύχομαι να πιάσουν τόπο για τα περισσότερα χρήματα πάνω στον τουρισμό και μη βλέπουμε δωμάτια, κριαμερίσματα και τέτοια να τα παίρνουν τράπεζες. Εύχομαι να πετύχει το συγκεκριμένο θέμα. Λοιπόν, δύο μήνες θα κουβεδιάσουμε και με τους πρόεδρους των επιμελητηρίων. Θα δούμε αν μπορούμε να έχουμε μία σολομόντια λύση και το τι μπορεί και πρέπει να γίνει. Και η Πελοπόννηση, αν πάρει κάποια χρήματα, τους εργαζόμενους θα πληρώσει εκεί πέρα και θα κοιτάξουμε να ορθοποδήσει. Τώρα, προφανώς και τα επιμελητήρια έχουν και έναν ανάλογο σκοπό. Και να σας πω, αναγνωρίζω, αφού μπήκαμε στο θέμα, ότι έχουν και έναν λόγο παραπάνω τα επιμελητήρια για εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Ομιλούμε, έχουν έναν λόγο παραπάνω να αναλάβουν την εκπαίδευση τους. Αλλά, εμπέσφυλτως, να ξέρετε όλοι ότι μέσα από την ιστορία των ΚΕΚ, της εκπαίδευσης και όλα αυτά τα ζητήματα, έχουν χαθεί από αλεπάλληλα ΕΣΠΑ εκατομμύρια ευρώ. Ο έλεγχος είναι το συγκεκριμένο θέμα και η εποπία που δυστυχώς δεν υπήρξε. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει από εδώ και πέρα. Λοιπόν, θα τα ξαναπούμε για το συγκεκριμένο θέμα. Κύριε Προεδρέ, κύριε Προεδρέ, κύριε Προεδρέ. Κυρία Νικολάκου, το θέμα αποσύρθηκε τώρα... Όχι, κάτι άλλο. Κάτι άλλο θέλω να πω. Το θέμα αποσύρθηκε. Επειδή όμως με το θέμα της διοίκησης είμαι λίγο κολλημένη, όπως λένε, η εισήγηση που έχει σταλεί η κύριε Περιφερειάρχτα στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία προτείνονται από τη Διευθύντρια τα άτομα για την Επιτροπή Παρακολούθησης, παρακαλώ να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό, έχει προτείνει άτομα και δεν υπάρχει μέσα η παράταξή μας, θερμή παράκληση, κύριε Νίκα αυτό να το βείτε και να γίνει η σύσταση... Ακούστε, μιλάτε για υπαλλήλους ή για Περιφερειακού Συμβούλους? Για Περιφερειακού Συμβούλους. Έχετε δει, δεν μπορεί να το κάνει. Ακριβώς. Και να μην ξαναγίνει και να γραφεί στα πρακτικά. Δεν είναι καμία δουλειά. Ευχαριστώ. Η Διευθύντρια έχει δουλειά για τους υπαλλήλους, οπωσδήποτε. Αναφέρει Περιφερειακού Συμβούλους. Για τους Περιφερειακού Συμβούλους έχω εγώ για την πλειοψηφία μόνο και οι επικεφαλείς της παρατάξης. Ακριβώς. Και κανένας άλλος. Αποδεχτεί η επισήμανση. Το θέμα αποσύρεται. Προχωράμε, για να κλείσουμε τη συνεδρίαση, το θέμα που... Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Μπουντρούκας που δεν τον... Και συγγνώμη, κ. Μπουντρούκας. Είμαι επιμελητηριακός και γιατί και εδώ με αυτή την ιδιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος εξακολουθώ να έχω σχέση και να είμαι και Σύμβουλος στο Επιμελητήριο Αρκαδίας. Θα ήθελα και κάνω έκκληση, κ. Περιφερειάρχα, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι έχετε περάσει μέσω του ΕΕ πάρα πολλά προγράμματα τα οποία θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Συμφωνώ πάρα πολύ με την άποψή σας ότι τα ΚΕΚ και όλα αυτά έχουν χαθεί πάρα πολλά χρήματα και δεν έχουμε δει σοβαρά αποτελέσματα, αλλά νομίζω στο βαθμό που με τα επιμελητήρια είχε προϋπάρξει και από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και τώρα υπάρχει μια συζήτηση που είχε γίνει. Θα παρακαλούσα να το ξαναδούμε το θέμα και, εν πάση περιπτώσει, μέσα στο επόμενο δίμηνο να μπορέσουμε να βρούμε μια χρυσή τομή γιατί δεν μπερσεύει κανένας και είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίων. Λοιπόν, προχωράμε και θέσει θέμα στην αρχή. Κάποιος συνάδελφος είχε θέσει ένα θέμα. Θα ήθελα να κάνω, επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και νομίζω ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σήμερα είναι το ζητούμενο, θα έλεγα, από όλα τα θέματα. Λοιπόν, εμείς πιστεύουμε ότι, ακόμα μια φορά, η αντεργατική πολιτική της Περιφερειακής Αρχής Νίκας, με τα προηγούμενα δείγματα που είχε δείξει, θυμίζουμε πριν δυο μήνες την απόρριξη των ετοιμάτων των εργαζομένων στις περιφερειακές ενότητες, μέσα από το ψήφισμα που είχαμε βάλει, συνεχίζει ακόμα περισσότερο σήμερα. Είναι ανθηγηνοί και δικίνδυνοι απέναντι στην εξάπτωση της επιτυγμίας του κορονοϊού. Αντί, λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και του κοινού που προσφέβγε σε αυτές τις υπηρεσίες, το μέλημά τους είναι να συνεχίσει να συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα, γιατί αυτό το συμπέρασμα θα βγάλει όποιος παρακολούθησε τεχθές την Οικονομική Επιτροπή. Από τα 46 θέματα τα οποία συζητήσατε χθες την Οικονομική Επιτροπή, μόνο τα 5 ήταν επίγοντα, μόνο τα 5 από αυτά. Τα υπόλοιπα αφορούσαν, και να αναφέρω χαρακτηριστικά, 20 θέματα τα οποία αφορούσαν για δικασίες δημοπράτεισης έργων, για ασφαλτοστρώσεις, που σημαίνουν τι πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, ότι απασχολήθηκαν εργαζόμενοι για να βγάζουν αυτές τις διαδικασίες, παρά τα μέτρα που υπάρχουν περιορισμού και μη συνάθρωση των εργαζομένων, θα απασχοληθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι για να υλοποιηθούν και να τρέξουν. Άρα, λοιπόν, είναι πάρα πολύ το σοβαρό το ζήτημα, το οποίο υπάρχει. Συνάδελφ, είναι φανερό ότι η περιφερειακή αρχή λειτουργεί σαν στουρινός εργοδότης αυτή τη στιγμή, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Δεν πάζει σε προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων, αλλά και του κοινού. Και να γίνω πιο σαφίες. Παρομοιάζει, ο κύριος με το περιφερειακείς, παρομοιάζει τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους της περιφέρειας σαν μονάδες πρώτης γραμμής. Τους παρομοιάζει με τους στρατιώτες, με τον στρατό, τους παρομοιάζει με τα σώματα ασφαλείας και τους συγκοινονομικούς. Αντί να υλοποιήσει, λοιπόν, την εκκύκλειο του υπουργείου για έκτακτα μέτρα στις υπηρεσίες της περιφέρειας, τρομοκρατεί αντίθετα και βάζει εμπόδια στη λειτουργία των υπηρεσιών και συγκεκριμένα στη μεσηνία που καθορίστηκε μέσα με διαδικασία συνεργασίας με τους προϊστάμενους, με το σωματίο, με τον αρμόδιο αντιπεριφεριάρχη. Χρησιμοποιεί γι' αυτό το σκοπό και προβοκατόρικες μεθοδεύσεις για να σπηλώσει τους εργαζόμενους. Σήμερα, με δήλωσή του, διαντιμπάνιζε παντού διαχωρίγηση μόνο νόμιμων αδειών στους εργαζόμενους. Καθημερινά βγάζεται, κύριε Περιφεριάρχα, παρουσιαλόγιο εργαζομένων στη δημοσιότητα. Τι σκοπό έχετε, τι σκοπιμότητα έχει αυτή η δημοσιοποίηση. Τι είναι αυτό, να γίνεις φίλος των εργαζομένων, αντί λοιπόν να γίνουν στοιχειώδης έλεγχης στους χώρους δουλειάς, γιατί πραγματικά, και ιδιαίτερα στο ιδιωτικό τομία, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων. Αντί λοιπόν να γίνουν έλεγχη σε εργοστάσια μεγάλα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλον, σε σούπερ μάρκετ που υπάρχει η ίδια κατάσταση. Αντί να γίνουν έλεγχη, γιατί έχουμε και πολλά παραδείγματα στην Περιφερειακή Ανότητα Μεσαινίας, με τον ΚΔΑΙ, που οι άνθρωποι εκεί πέρα δουλεύουν, οι εργαζόμενοι σε απάνθρωπες συνθήκες, μέσα στα σκουπίδια σε τόνους σκουπιδιών, μέσα στα ποντήκια για να τα βγάλουν πέρα, να δούμε αν είναι και παράγοντες διασποράς της πανδημίας αυτό. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με αυτό, τι κάνουμε, επισκέψεις στα νοσοκομεία, επισκέψεις στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι και έθιμο κούτι που να μου επιτρέψετε να πω, γιατί δεν λέμε όχι να πάτε στα νοσοκομεία να τα επισκεφτείτε, αλλά οι υγειονομικοί αυτή τη στιγμή ζητούν στήριξη έμπραχτη, ζητούν υλικά, ζητούν εμμέσα προστασίας για να τα βγάλουν πέρα, ζητούν στήριξη του δημόσιο συστήματος υγείας. Αυτό θέλουν. Όταν πάτε λοιπόν, και καλά κάνετε και πάτε, αλλά να έχετε στα χέρια σας κάτι να τους δώσετε, να έχετε μάσκες, να έχετε γάντια, να έχετε όλα αυτά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις σήμερα και να γίνεται σύσταση στους γιατρούς να πλένουνε τα χέρια τους όταν δεν έχουνε γάντια. Είναι απαράδεκτο. Εμείς βάζουμε το ζήτημα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας για να συμσφέρουν στο δημόσιο σύστημα. Και αυτό το βάζουμε. Πολλοί το προτάσσουμε. Αυτή τη στιγμή είναι το κύριο ζητούμενο μέσα σε αυτήν την κατάσταση που είμαστε. Όλα τα υπόλοιπα κύριε Πρόεδρε, νομίζουμε ότι μπορούν να περιμένουν και είναι επιβεβλημένο να περιμένουν. Όσον αφορά για τις υπηρεσίες, συνάδελφη, και το είπα και πριν στην αρχή, για την λειτουργία του Περιφοριακού Συμβουλίου μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζουμε ότι το Περιφοριακό Συμβούλιο πρέπει να προσαρμόσει τη λειτουργία του στα απολύτως απίγοντα και σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, του κορονοϊού και της άμεσης ανάγκης για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό έχει σημασία. Περισσότερο, είναι ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη του δημόσιο συστήματος υγείας, όπως είπα και πριν. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλες τις δυνάμεις. Καταθέτουμε ένα ψήφισμα, το οποίο θα σας το διαβάσω πολύ σύντομα. Είναι μια σελίδα σε σχέση με αυτά που ανέφερα πριν. Το Περιφοριακό Συμβούλιο Πελοπονίστου στη σημερινή συνεδρίαση, στις 27 Τρίτου του 2020, εκφράζει, εξαιρεί την υπεύθυνη στάση της συντρεπτικής πλειοψηφίας του λαού της Πελοπονίσου, που εφαρμόζει τα μέτρα αποστασίας και περιορισμού διάδοσης στον κορονοϊού. Θεωρεί ότι και η κυβέρνηση, την κρίσιμη ώρα της πανδημίας, πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική θορά του δημόσιου συστήματος υγείας. Να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την εντοπιση της πανδημίας, κορονοϊού, όλες οι δομές υγείας, δημόσιας και ιδιωτικές. Να προσληφθούν τώρα με πράξη νομοθετικού περιπουμένου γιατροί, νοσηλευτικό, προσωπικό, όπου χρειάζεται. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, πρώτα και κύρια των υγειονομικών και όλων του λαού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί τον κύριο Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο και την Οικονομική Επιτροπή, το κρίσιμο διάστημα των επόμενων ημερών και εβδομάδων, να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας στα απολύτως αναγκαία και επίγοντα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Καταγγέλουμε την προσπάθεια τρομοκράτηση των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσαινίας, όπου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι εργαζόμενοι, το σωματίο τους, οι προεστάμενοι και ο χωρικός αντιπαρρυφεριάρχης εφαρμόζουν ένα σχέδιο επαρκούς λειτουργίας των υπηρεσιών και ταυτόφρονα μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών για αποφυγής της διαφοράς της πανδημίας. Είμαστε αλληλέγγοι στη σκηνητοποίηση των εργαζομένων και στα αιτήματα του συλλόγου τους. Καλούμε τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει την εντολή του για παρουσία όλων των εργαζομένων και να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να εφαρμόσει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και την έδρα της εγκεκλείου σχετικές για λειτουργία με μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει με βάση το σχέδιο που κατέληξαν στην Περιφερειακή ενότητα Μεσαινίας να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα όλες οι υπηρεσίες της περιφόρειας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και στην έδρα. Να δοθεί προτεραιότητα στις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την πρόληψη και την προστασία από τον νέο κορωνοϊό, των υποστηρικτικών μηχανισμών λειτουργίας, κοινωνικών υποδομών, επιτήρησης, ελέγχων κλπ. Να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα αποφυγής συγχροντισμού στα γραφεία για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και την εξασφάλιση εφεδριών εργαζομένων. Άμεση πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλίας στις περιφερειακές ενότητες που δεν υπάρχουν και οι περιφερειακά. Να γίνει άμεσο κάλεσμα στους πολίτες να απευθύνονται στις υπηρεσίες μόνο για επίγοντα ζητήματα και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ηλεκτρονικών μέσων. Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση ή να διατεθούν μέσα ατομικής προστασίας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύματα και στις αστυνομικές διευθύσεις της περιφέρειας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για δωρεάν περίοδο αλουψή και προστασία του λαού. Να διατεθούν μέσα ατομικής προστασίας παντού σε όλους τους εργαζόμενους της περιφέρειας, γάντια μάσεις και σαντισιμπτικά και λοιπά. Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανσης σε όλων των χώρων, σε όλους τους χώρους εργασίας, οι οποίοι θα επαναλαμβάνονται σε ταχτά κρανικά διαστήματα. Αυτό είναι το ψήφιμα το οποίο το καταφέτουμε για απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το λόγο έχει και ο Μεριφεριάρχης. Κι εγώ έχω να βάλω το λόγο. Κι εγώ θέλω, κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ θέλω το λόγο. Το λόγο ζήτησα ο Περιφερειάρχης είπα. Άμα δεν θέλετε ούτε να μιλάω, να μην μιλάω. Εντάξει, μετά, δεν είπαμε να μη μιλάμε. Ναι, δεν σας έκοψε κανένας το λόγο, θέλω κι εγώ το λόγο μετά, κύριε Κάτσαρη. Θέλω να έχετε μία πληροφόρηση από μένα, αντικειμενική όπως πάντοτε κάνω. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν φοβάμαι και το έχω αποδείξει και το θάρρος της γνώμης μου το είχα και το έχω πάντοτε. Εγώ δεν είμαι ταξικός εχθρός και όλα αυτά τα οποία γράφετε και λέτε, γιατί κάποιοι είπαν και διάφορα. Βρίζω με πολύ μεγάλη κατανόηση όλα αυτά. Λοιπόν, εδώ μπροστά μας έχουμε έναν αγώνα και μία πολύ μεγάλη δυσκολία, ως Ελλάδα και ως παγκόσμια κοινότητα. Δεν είναι ώρα να καταλάβουμε τα φερινά ανάκτορα. Αυτό θα το κάνουμε καμιά άλλη ώρα, στο μέλλον. Αλλά σε ό,τι είπατε και μία φορά, θα είμαι όσο σύντομα μπορώ να πληροφορηθείτε και όλοι το τι έχει συμβεί σχετικά με εμένα. Διότι κακοποιούμε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και ξέρετε, όχι ότι δεν έχω την ικανότητα, δεν θέλω σε αυτές τις δύσκολες ώρες να κατατρίβω με τέτοια θέματα. Εγώ, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή γράφετε και λέτε διάφορα, έστειλα μόνο αυτό το έγγραφο στους υπαλλήλους. Μόνο αυτό, μόνο αυτό. Όλα τα άλλα είναι οι εγκύκλοι και τα νομοθετικά διατάγματα, τα οποία έχουν εκδοθεί. Θα συμφωνείτε μαζί μου ότι σε μία συντεταγμένη κοινωνία, εμείς έχουμε υποχρέωση να υπακούμε στους νόμους και στους εγκύκλιους, που το κάνουμε με προσήλωση και ευλάβεια. Διότι δεν μπορούμε να διοικηθούμε διαφορετικά. Επομένως, κανένας σωματείο δεν αποφασίζει πουθενά ο προστάμενος των υπερεσιών της περιφέρειας κατά τον νόμο, ή με εγώ, με εκχωρημένες αρμοδιότητες. Λοιπόν, στο μοναδικό έγγραφο το οποίο έστειλα, γράφω τα εξής. Αγαπητά στελέχει και οι πάλληλοι της περιφέρειάς μας. Σ' αυτές τις δύσκολες εβδομάδες για την πατρίδα, αλλά και για την ανθρωπότητα. Εβδομάδες πολέμου με έναν αόρατο εχθρό. Έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για να προσφέρουμε όχι μόνο τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τον τόπο μας, αλλά συγχρόνως ελπίδα, θάρρος και αισιοδοξία. Σκεπτόμαστε και ευγνωμονούμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων μας την αυτοθυσία, την ανθρωπιά και την ανυπέρβλητη προσφορά τους. Σκεπτόμαστε και ευγνωμονούμε σ' αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες τους ένστολους που μάχονται σώμα με σώμα για την περιφέρουση των συνόρων μας στο Νεύρο και στο Ιγαίο. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα όλων αυτών. Το παράδειγμα του θάρους και της προσφοράς. Κρατήστε τις υπηρεσίες μας ανοιχτές. Στηρίξτε τους πολίτες με την εξυπηρέτηση, το ενδιαφέρον, τη φιλική σας συμπεριφορά. Τυρίστε με ευλάβεια τους νόμους και τις εκκυκλίους. Αυτοπροστατευτείτε ακολουθώντας με σχολαστική ευλάβεια τις οδηγίες του ΕΟΔΙ και του Υπουργού και του Υπουργείου Υγείας. Σας χρειαζόμαστε όλους υγιείς και μάχημους. Καλή δύναμη και κουράγιο. Θα περάσει κι αυτό με εκτίμηση και ευχαριστίες για την προσφορά και το έργο σας. Αυτό ήταν η μοναδική εγκύκλειος που έφυγε από μένα, που κάποιοι την κακοποίησαν. Λοιπόν, το δεύτερο το οποίο έχω να σας πω είναι ότι λειτουργώντας πάντοτε σύμφωνα με το νόμο και τις οδηγίες της συντεταγμένης πολιτείας. Αυτό έκανα πάντα. Και ως δήμαρχος και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεν λειτουργώ κομματικά. Ούτε σημαίες, ειπώνω. Έχω λοιπόν εγώ εντολή όσον αφορά τρία πράγματα. Πρώτον, οι άδειες οι κανονικές, οι άδειες οι αναρωτικές, όλες για αφύλαξη τέκνων, όλες αυτές οι άδειες δίδονται κανονικά. Παρακάλεσα τους αντιπεριφεριάρχες να παρακαλέσουν τους διευθυντές των υπηρεσιών να τους παρακαλέσουν. Αν μπορούν οι ίδιοι, αν μπορούν να μείνουν και να συντονίσουν τις υπηρεσίες. Και όχι εγγράφος, ούτε τους το επιβάλλω. Λοιπόν, και το δεύτερο, μπορούν να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού. Ειδικού σκοπού παίρνουν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αυτοί που έχουν να φυλάξουν μικρά παιδιά, αυτοί οι οποίοι έχουν υπερήλικες να προστατεύσουν, προφανώς παίρνουν όλες αυτές τις άδειες. Και υπάρχει και η δυνατότητα της τηλεεργασίας. Δηλαδή, ένας που γνωρίζει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που γνωρίζει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, συνονοείται με το διευθυντή, προσδιορίζουν ακριβώς το αντικείμενο εργασίας και το παραδοθέο και με το χωρικό αντιπεριφεριάρχη. Προφανώς και να πάρει την άδεια για τηλεεργασία. Αυτές τις κατευθύνσεις έχω και αυτές εφαρμόζω. Εγώ δεν θέλω να κάνω, ξέρω εγώ, τον άνθρωπο, να από εδώ και από εκεί να τα έχω καλά με όλους. Νομίζετε ότι δεν είναι εύκολο να κλείσω τις υπηρεσίες? Ότι, ξέρω εγώ, να κάνω τον αδιάφορο και να περιφέρομαι σε κλειστά γραφεία ή να έρχονται οι πολίτες να τηλεφωνούν και να μη σηκώνει κανένα στο τηλέφωνο. Νομίζετε ότι δεν είναι δύσκολο αυτό να γίνει? Λοιπόν, αυτό όμως έρχεται στη σύγκρουση, μεταπιστεύω τα δικά μου και με τη δική μου συνείδηση. Και λυπάμαι για το γεγονός ότι με κακοποιήσατε. Βγήκατε και λέγατε διάφορα πράγματα, ενώ εγώ έκανα αυτά μόνο. Λοιπόν, επειδή έβλεπα και θέλω να ξέρω τι γίνεται στις υπηρεσίες για τις οποίες είμαι υπεύθυνος προσωπικά και απ' τον νόμο. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος, με χωρημένες αρμοδιότητες. Έχω εχωρίσει τα πάντα, όλα. Αλλά παρακολουθώ αυτό το οποίο έχω εχωρίσει. Θέλω να έχω λοιπόν μία εικόνα από τις περιφερειακές ενότητες. Μία μέρα μετά από αυτή την εγκύκλιο ή δύο μέρες, τρεις μέρες μετά την εγκύκλιο, παίρνω λοιπόν ένα δεστίο και θα δείτε. Τέσσερες περιφερειακές ενότητες μια χαρά. Από την πέμινη περιφερειακή ενότητα απουσίαζε τα δύο τρίδα του προσωπικού. Τα δύο τρίδα του προσωπικού, παρακαλώ πάρα πολύ. Όχι στις τέσσερες ενότητες, από τη μία. Λέω κάτι συμβαίνει εδώ. Γιατί λέω κάτι συμβαίνει εδώ? Διότι έχω χρέος να προστατεύω τον κόσμο ο οποίος απευθύνεται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Εμπάσεις με επτώση, υλοποιήθηκε η κατάσταση την επόμενη μέρα. Σήμερα είναι απολύτως ομαλή η κατάσταση. Αργολίδα 31 λείπουν με άδειες. Αυτές που παίρνουν δικαιούτερα τις πάρουν και 31 άδες ειδικού σκοπού. Αρκαδία στους 174, 29 με άδειες κανονικές και λοιπά, 27 ειδικού σκοπού. Κορινθία στους 176, 48 άδειες με κανονικές και λοιπά, 30 ειδικού σκοπού. Λακωνία στους 82, 6 με κανονικές άδειες και 12 ειδικού σκοπού. Και Μεσσινία στους 181, 13 με κανονικές άδειες και λοιπά και 45 άδειες ειδικού σκοπού. Δηλαδή περίπου σε κάθε ενότητα το ένα τρίτο του προσωπικού με τις κανονικές, τις αναρωτικές και τις άδειες ειδικού σκοπού, απουσιάζει και νόμιμα. Τι θα πει όλα αυτά τα οποία μου λέτε, τρίστε τις υπερεσίες, κάντε το ένα, να κάνω εγώ τον νομοθέτη, την Βουλή των Ελλήνων, να κάνω ό,τι θέλω, αυτό θέλετε. Και όταν εγώ εφαρμόζω τους νόμους, δεν υπηρετώ αλήθεια τα λαϊκά συμφέροντα, δεν υπηρετώ τους εργαζόμενους στην περιφερειακή αυτοδίκηση. Τι είναι αυτά τα οποία μου λέτε ότι εγώ ξέρω εγώ συμπεριφέρομαι πως παραβιάζω τον νόμο, ποιο νόμο παραβιάζω. Γιατί μπορεί να συμβεί καμιά φορά να γίνεται και παραβίαση του νόμου, να κάνουμε ένα λάθος. Υπάρχουν οι μηχανισμοί για να το διορθώσουμε. Λοιπόν, επομένως οι ενότητες όσον αφορά την παρουσία προσωπικού, έχουν μια ομαλή πορεία. Σας παρακαλώ να συμβάλετε κι εσείς, σας παρακαλώ δέκα φορές, ώστε να έχουμε την ομαλή εξυπηρέτηση του κόσμου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου θέλει τις πόρτες τις δικές μας ανοιχτές ο πολίτης. Και να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε, όχι όταν δεν το κάνουμε, με ελπίδα, να μεταφέρομαι την ελπίδα, την αισιοδοξία, να κρατάμε την κοινωνία μας σε μια ηρεμία, ως προς τα άλλα τα οποία είπατε. Εγώ, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν πηγαίνω στα νοσοκομεία κάθε μέρα, γιατί εγώ δεν πηγαίνω ούτε με τηλεοράσεις, ούτε με δημοσιογράφους. Πηγαίνω για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους γιατρούς και τις νοσοκόμες για αυτά τα οποία κάνω. Και έχουν ανάγκη να πηγαίνω. Και να τους λέω κατά τις δυνατότητες που έχουμε. Τα μηχανήματα τα οποία έχουμε παραγγείλει. Και τα κίτια τα οποία σας μίλησα για τη γρήγορη διαπίστοση του προβλήματος. Και φορητούσα ακτινολογικά μηχανήματα. Έχω και τον Μανώλη εδώ πέρα, που είναι και χειρουργός στο Παναρκαδικό. Και τα ISO Box. Αυτά δεν τα δίνουμε από τα χρήματά μας ή από την τσέπη μας. Χρήματα του κόσμου είναι που διαχειριζόμαστε. Και σας είπα και πριν τις εσκολίες δεν τα βρίσκομαι. Ξέρετε τι προσπάθεια γίνεται όλη μέρα. Και να σας πω. Φαντάζουμε αυτό να το δεχόσαστε. Γιατί πάρα πολλοί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες κρύβονται. Και κοιτάνε τον εαυτούλη τους. Ο περιφεριάρχης δεν κοιτάει τον εαυτούλη του. Γιατρούς έχουμε εδώ. Εφόσον βρέθηκα σε αυτή τη θέση, καλός ή κακός, έχω καθήκον να κάνω κάτι. Και αυτό πρέπει να το κάνω. Θελικά να κάνω και μια πολιτική παρατήρηση. Δεν είναι κομματική. Ειλικρινά θεωρώ ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα τα πηγαίνει πολύ καλά. Το να κρατάει την πατρίδα μας στο επίπεδο των σουηδικών χωρών, από άποψη κουρσμάτων, είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό. Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος. Γιατί ο πολιτικός μας κόσμος έχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό μια σύμπλευση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Νομίζω αυτό είναι πρωτοφανές που δείχνει και τη συνειδητοποίηση του πολιτικούς μας κόσμου. Ακούω τον κ. Ξανθό με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται αλήθεια, πολύ πατριοτισμός και πολύ θάρρος για να λέει αυτά τα οποία λέει. Λοιπόν, έρχονται δύσκολες μέρες και ώρες. Δυσκολότερες από αυτές τις οποίες περνάμε σήμερα. Και οικονομικές και οι κοινωνικές. Εσθάνομαι τα προβλήματα ότι θα αυξηθούν και σε αυτό το πεδίο. Και λέγω, εμείς που έχουμε ορκισθεί να υπηρετούμε τον λαό από διάφορες θέσεις, εννοώ εμάς και τους υπαλλήλους, ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, τηρώντας νόμους και υγιεικλείους και υπερεσπιζόμενοι των δημόσιων συμφέρον. Αυτό είναι η δουλειά μας. Και για την υγεία που μου είπατε και προς τους υπαλλήλους, που στείλαμε απολυματικά και ό,τι υλικό έχουμε το προωθούμε να έχουν την υγεία τους, να αυτοπροστατεύονται, να βοηθούν τον κόσμο με αγάπη τα λέγω όλα αυτά. Αλλά αυτός που προήσατε καμιά φορά μπορεί να είναι για το δημόσιο συμφέρον και σκληρός πάντοτε στα πλαίσια του νόμου και χωρίς παρέκληση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μπορώ να έχω το λόγο κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Ναι κύριε Αντιπεριφερό. Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα μια-δυο διευκρινήσεις να κάνω σε σχέση με την λειτουργία των υπηρεσιών στην περιφερειακή ενότητα της Μεσσινίας. Πράγματι οι εγκύκλοι του Υπουργείου είναι αυτές που καθορίζουν επακριβώς τα βήματά μας και οι ερμηνευτικοί της περιφέρειας οι οποίες δίνουν και το βηματισμό. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας όπου προβλέπεται τότε και η εκπεριτροπής συμμετοχή των υπαλλήλων στην υπηρεσία κλπ. Είμαστε λοιπόν πιο πριν και μπορώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την συμμετοχή των υπαλλήλων που ουσιαστικά κράτησαν ένα καλό επίπεδο εξυπηρέτηση των πολιτών της Μεσσινίας όταν υπήρχε προσέλευση μεγάλη, τώρα είναι πάρα πολύ μικρή. Οι διευθυντές επίσης δεν πήρε κανένας προσωπικά άδεια. Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε στα χαρτιά θα έλεγα ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται με τηλεργασία δεν πιστοποιούνται όπως το προτείνει ο Περιφερειάρχης τώρα και το οποίο θα γίνει από την ήδη έχει εφαρμοστεί και από την Δευτέρα θα έχουμε την διαδικασία πιστοποίηση κι αυτών των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σύμφορα με τον ορισμό της τηλεργασίας. Γενικότερα μπορώ να πω ότι και με το Σωματείο Εργαζομένων είχαμε καλή συνεργασία και έγιναν αρκετά βήματα συνενόησης και συνεργασίας και στόχων εξυπηρέτησης των πολιτών. Βεβαίως όμως οι προτινόμενα στο ψήφισμα, ας το πούμε, εγγράφος που κατατέθηκε ξεφεύγουν από την πραγματικότητα, δεν είναι έτσι. Υπάρχει καλή συνεργασία, πρέπει να γίνει και η αποτύπωση της τηλεργασίας για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που επιδιώχουμε. Και επειδή ο αγώνας σε αυτή τη δεδομένη περίοδο είναι μαραθώνιος, θα έλεγα, πρέπει να κρατάμε και ένα ποσοστό δυνάμεων που να μπορούμε να το έχουμε σε περιόδους αν εξελιθούν τα πράγματα όμοι γέννητο άσχημα, να μπορούμε να παραμένουμε όλοι. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πόεδο. Εγώ έχω να κάνω μια πρόταση μετά την τοποθέτηση του Περιφεριάρχη. Νομίζω ότι ξεκαθαρίστηκαν όλα τα θέματα. Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε τη συνεδρίαση και να μην προχωρήσουμε παραπέρα. Αυτή είναι η δική μου πρόταση και την κάνω με σεβασμό στην άποψή σας κύριε Κελάρη, με σεβασμό, όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και θεωρώ ότι πρέπει να το λήξουμε εδώ. Κύριε Πρόεδρε θέλουμε το λάγο. Ναι κύριε Νικολάκου. Εγώ προτείνω να δώσουμε το λόγο στον Πρόεδρο του Σωματίου από την Αργολίδα γιατί ο κύριος Περιφεριάρχης αναφέρθηκε στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά να έχουμε και μια εικόνα του τι γίνεται στις υπηρεσίες από πρώτο χέρι. Κύριε Κελάρη, δεν είναι ώρα τώρα, σας παρακαλώ πάρα πολύ, σας παρακαλώ να μην πλατιάσουμε άλλο, γιατί θεωρώ ότι δεν έχουμε κάποιον να χάσει και κάποιον να κερδίσει. Έχουμε όφελος, έρχονται δύσκολες μέρες, προσωπικά άμα θέλετε, εγώ τις επόμενες δύο εβδομάδες θα εφημερεύω στην πρώτη γραμμή. Έτσι, δεν αρνήθηκα ποτέ και δεν έχω αρνηθεί στη ζωή μου να κάνω αυτό που πρέπει, προς όφελος αυτόν που πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το ίδιο. Όλοι, μηδενός εξερουμένου. Κύριε Πρόεδρε, και να το τελειώσουμε το θέμα σας, παρακαλώ δηλαδή. Κύριε Πρόεδρε, με διάθεση επιτάχυσης, ο Γιώργος Οδέδες. Ναι Γιώργο, ναι. Λοιπόν, εγώ θα πρότεινα το εξής. Εάν υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων της περιφέρειας, που έχει να τοποθετηθεί επί του θέματος, να τοποθετηθεί σύντομα και περιεκτικά, όπως γίνεται πάντα. Και συνέχεια να μιλήσουν επικεφαλείς των παράταξιων. Εγώ δεν έχω αμφιβολία, αλλά να είμαστε συνοπτικοί, νομίζω ότι δοθήκανε, ακούστηκε και αυτό που ήθελαν να ακουστεί. Ωραία, θέλετε να δώσουμε το λόγο στον εκπρόσωπο των εργαζομένων, γιατί από την Αρχολίδα και όχι από την Κορινδία, και όχι από την Αρκαδία και τα λοιπά, και Λακωνία. Αν εκπροσωπεί το σύνολο... Προσωπικά δεν το ξέρω τον άνθρωπο, έτσι. Να τον ακούσουμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Να τον ακούσουμε, κύριε Πρόεδρε. Να τον αφήνετε να είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων. Να μιλήσει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Και εγώ εργαζόμενος είμαι, παιδιά. Όλοι είμαστε εργαζόμενοι. Δεν είμαστε κυφήνες, εργαζόμενοι είμαστε. Δεν κατηγορώ κανέναν. Είπα να τοποθετηθούν οι επικεφαλείς και μετά θα το πω. Αυτό θα το πω. Αυτό θα το πω. Αυτό θα το πω. Αυτό θα το πω. Αυτό θα το πω. Να πάρει το λόγο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ας το κάνουμε, Πρόεδρε, με την αντίστροφη σειρά, για να ενημερωθούμε και μης καλύτερα ευθύτερα βαλήλειο. Ωραία, ωραία, το λόγο στον εκπρόσωπο των εργαζομένων. Έτσι, έτσι. Δεν ακούγεται! Στο μητρόφωνο. Δεν ακούγεστε. Ναι, ακούτε τώρα. Λίγο πιο κοντά. Πιο κοντά στο μητρόφωνο. Να πλησιάσεις την κάμερα, στην κάμερα. Κυρίες και κύριοι, αδερφές και κύριες. Στην κεφαρά είμαι. Κυρίες και κύριοι. Κυρίες και κύριοι. Κυρίες και κύριοι. Κυρίες και κύριοι. Κυρίες και κύριοι. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριοι. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κυρίες. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριες. Κυριές και κύριες. Κυριες και κύριες. Κυριές και κύριες. Κύριες και κύριες. Κυρίες και κύριες. Κυρίες και κύριες. της απομάτιας χωριακίας, για μίας μοναγελίδησης και με τη διάρκεια του συμβουλίκας του προσωπικού πρέπει να μην κάνει ανεξάρτηση δικού σκοπού ή να μην κάνει ανεξάρτηση ανοιχτικές οικονομικά και συνάδελτης γιατί έχουν κάνει απολύματα σε δικά της οικογένειας και την που μπορεί να μην βγει στη διατάξη για δικού σκοπό όταν όλοι έχουν σπίτι είχε συνάδελτη από απολύματα που τα παιδιά τους έχουν απολύματα οικογένειας και σε αυτό πρέπει να εφαλίδει με την αρχή και εμείς όσοι μάθουμε ότι όλα τα σωματεία θα τύχουν και σε αυτό σημαίνει να χαιρετήσουμε την κοινήση πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλώ πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλώ πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλώ πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλώ πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλώ Όλοι οι περιδrarες όλοι οι βίν Howard czas dinosaur παρακαλώ πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλω πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλω πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλω πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλω πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλω πιο κοντά στο μικρόφωνο παρακαλω και κάποιες φιλιάδες, ο οποίος είναι φυκογνωχή, κορυβεύει και θέλει να είναι στη φυδεσία. Και πάλι, να το καταλαβαίνω λίγο, ωραία είναι να ενημερώσουμε την πληγωρία και τους κολλητές για τα ρευκότητες παλήτων. Εμείς όπως οι σπάλοι δεν είμαστε εθνικοί. Έχουμε οικογένειες πίσω, έχουμε ανθρώπους συγγενικά όπως εμείς, που έχουν κάτι του και εμείς, όπως το τεθούμε. Πιλάμε σε στιγμή για μέτρα για μοσοκομιά και σαματοκομία, όταν εδώ συμπεριφέρονται πολύ πολλοί σχετικές και αμωλίες και σούλισαν ότι δεν έχουμε μάσκες ακόμα. Όταν έχουμε φιλίες, με έδωσαν φιλιάδες, με έδωσαν φιλιάδες αμαξιτικά και κάποια. Μόλις θα εγκληθείτε, κύριε, και εμπεριβέραχε και εμπεριβέραχε, ότι δεν θα μας συσκάπησε η πληγωρία στην πληγωρία, και δεν θα μας πει τι θα γίνει να κάνουμε, να δώσουμε πολλή να χιλωσήσει τα πωλή, να γίνει κατά, να χρήσει και μίωσα την πληγωρία. Γι' αυτό λοιπόν ανετλώς θα αφαιρούσουμε την διατάξη. Δεν λέμε προσευχώς, σε καμιά περίπτωση θα αρχίσουμε υπηρεσίες. Είμαστε εδώ, διθάμαστε μετά. Και πάντα, δεν είναι για να δουλεύουμε και να δημιουργήσουμε. Αλλά πρέπει να το προσευχήσουμε, κύριε, για την υγεία μας και την υγεία των πολιτών. Γι' αυτό το λόγο θέλουμε να αφαλωστούμε την εκπαιδευτική εργασία και τις αποστάσεις της εργασίας. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Περιμένουμε να κάνουμε πρόσφυγες και υπαρρυνάσεις. Ευχαριστώ. Κυρία Νικολάκου, έχετε το λόγο. Κυρία Νικολάκου! Με ακούτε! Ναι, τώρα! Ναι! Θα ήθελα να τονίσω ότι στη βασική αρχή, ότι δεν θα κλείσουμε υπηρεσίες και ότι πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Συμφωνούμε με τον περιφεριάστη. Όμως, υπάρχει ένα βασικό ζήτημα το οποίο η παράταξή μας το θέτει ξεκάθαρα. Δεν είναι η περιφέρεια ούτε νοσοκομείο, ούτε μονάδα υγείας, ούτε ανήκει σε αυτές τις υπηρεσίες όπου αυτή τη στιγμή παρέχουν την πρώτη βοήθεια στους πολίτες. Όπως όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου, όπως όλα τα υπουργεία, όπως το ΕΕΦΤΑ, όπως η Δήμη, οφείλουμε να λειτουργήσουμε με εκπεριτροπής παρουσία των υπαλλήλων. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θεωρούμε ότι το παράδειγμα της Μεσσινίας ήταν θετικό. Υπήρχε σύμφωνη γνώμη του αντιπεριφεριάρχη, σύμφωνη γνώμη του συλλόγου. Μπορούμε λοιπόν, αναενότητα, οι αντιπεριφεριάρχες μαζί με το Σύλλογο να βρουν ένα κοινό βηματισμό και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες εκπεριτροπής. Από εκεί και πέρα, να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και η δημόσια υγεία, τώρα οι άλλες υπηρεσίες μας μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν με το ελάχιστο προσωπικό. Η ευθύνη, προσέξτε, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Της διοίκησης ανήκει στον κύριο Νίκα που θα ήθελα να είναι εδώ γιατί αυτή τη στιγμή συζητάμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Όμως, δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είδατε ότι και στα θέματα της διοίκησης τέσσερις αποφάσεις του περιφεριάρχη, ακυρώθηκαν από τον ελεκτή νομιμότητας. Ήταν αποφάσεις που εμείς φωνάζαμε τότε ότι έπασχαν. Αυτή τη στιγμή ακυρώθηκαν. Άρα, λοιπόν, θερμή παράκληση και ξεκάθαρη θέση. Ας αφήσουμε τις καταγγελίες και τις πολιτικές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει να λειτουργούν εκπεριτροπείς υπηρεσίες, να έχουν οι υπάλληλοι γάντια, μάσκες, απολυμαντικά και όλα τα απαραίτητα. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τους ήρωες. Αν γίνει το παραμικρό θα υπάρχει πρόβλημα. Τώρα, ο Σύλλογος της Μεσσινίας, εχθές, με τον οποίο συναντήθηκα στην είσοδο του κτιρίου, έκανε, και το λέω για να τα ακούσουν όλοι οι συνάδελφοι, έκανε κατάληψη. Διότι ενώ υπήρχε μια κανονική ροή στη δουλειά του, ξαφνικά δημιουργήθηκε μια ανακαραχή, έπαιρναν τηλέφωνα και καλούσαν τους υπαλλήλους, εγώ θεωρώ, και ξέρετε και εγώ μιλάω καθαρά και δεν μασάω τα λόγια μου, ότι ο κ. Αναστασσόπουλος είχε ενεργήσει σύνομα, είχε καταφέρει με το Σύλλογο να έχει καλή ροή η περιφερειακή ενότητα και δεν υπήρχε και κανένα πρόβλημα στους πολίτες. Άρα λοιπόν, ζητάμε σε όλες τις ενότητες, ίδια μεταχείριση και να μπορέσουμε να σταματήσουμε να λέμε ότι αν φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, όλοι φοβόμαστε, όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή, οι υπάλληλοι δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε απεργία με παρουσιολόγια πώς είναι εδώ και πώς είναι εκεί, υπάρχει η εργασία στο σπίτι, υπάρχουν οι ειδικοί σκοποί αδειές, υπάρχουν και αυτό να το αναγνωρίσουμε, οι γεωγραφικοί αντιπεριφεριάρχες μπορούν, ο καθένας αναλαμβάνοντας την ευθύνη του, να λειτουργεί τις περιφερειακές ενότητες και να μην διακυνδυνεύουμε την υγεία των υπαλλήλων μας, γιατί αν συμβεί το οτιδήποτε, οι ευθύνες πραγματικά είναι μεγάλες και συγκεκριμένες. Κύριος Δέδας. Το μικρόφωνο, Γιώργο. Το μικρόφωνο της Καλαμάτας, νομίζω, κάνει το βόμβο. Ναι. Μ' ακούτε τώρα. Ναι, ναι. Ακούγουμε τώρα. Ναι, ναι. Νομίζω, κύριε Πρόεδρο, ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη φάση και αυτό που θα πρέπει να χαρακτηρίσει εργαζόμενους, περιφέρεια, το σύνολο όσων στελεχώνουμε το θεσμό, είναι μια υπεύθυνη στάση που θα αποφεύγει και τις αντιγλήσεις και τις αντιδικίες, οι οποίες θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τις εγκυκλίους και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε σχέση με τους εργαζόμενους είναι όν εκ των νου ΚΑΝΕΦ και νομίζω ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα μόντος vivendi μιας συνενόησης που θα διασφαλίζει και τα μέτρα ατομικής προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση των πολιτών στο μήνυμο βαθμό που πρέπει να υπάρχει αυτή τη στιγμή και ειδικά στις επίγουσες περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να τεχουν αναβολής. Δεν είναι καιρός ούτε για πείσματα, ούτε για γκρίνιες, ούτε για επίδειξη αλαζωνίας, πρέπει να βρεθεί ένα μόντος vivendi. Θεωρώ ότι τα στοιχεία που βάζει η πρόταση του ψηφίσματος είναι θετικά. Τι λέει? Λέει δύο-τρία απλά πράγματα στην ουσία του. Λέει ότι πρώτον θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουνε όλοι τα μέτρα ατομικής προστασίας που χρειάζονται και να με ρημνήσει η περιφέρα για αυτό ώστε οι συναλλαγές του πολίτες αλλά και η παρουσία του συνεργασίας να είναι τέτοια που να διασφαλίζει τις μήνυμους ηθήκες και να μην υπάρξει διάδοση του κορωνοϊού και να μην προσβληθούν και οι εργαζόμενοι. Δεύτερον θα πρέπει να υπάρξει ένας μήνυμος βαθμός εξυπηρέτησης των πολιτών και το τρίτο βάζει και δύο ζητήματα που αφορούν τα γενικότερα μέτρα που πρέπει να συμπληρώσει η κυβέρνη στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα. Είναι τρία απλά πράγματα. Ως προς το θέμα του πώς γίνεται αυτό νομίζω ότι κατά περιφερειακή ενότητα μπορεί να υπάρξει συναισθημόιση με τους εργαζόμενους τέτοια που με υπεύθυνη στάση και των δύο μερών μπορεί να βρεθεί αυτό που ονόμασα πριν μόνος βιβέντη για να διασφαλιστούν αυτά τα δύο απλά πραγματάκια. Δεν είναι καιρός ούτε για πείσματα ούτε για να τραβήξουμε διαχωριστικές γραμμές από εδώ εμείς από εδώ οι άλλοι. Υπάρχει πεδίο σύνθεσης, υπάρχει πεδίο συνένθεσης και υπάρχει και χώρο ισορροπίας. Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο Τοδέδε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνονοηθούμε. Υπάρχουν ειδικές συνθήκες, το είπαμε επαγγελειμμένα. Στις ειδικές συνθήκες θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας το καλύτερο. Να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο και τους συνανθρώπους μας. Λέω ένα παράδειγμα για τις οικονομικές υπηρεσίες. Αν δεν λειτουργήσουν αυτή τη στιγμή η αγορά είναι νεκρή, Πρόεδρε. Δεν υπάρχει από τον ιδιωτικό τομέα η παραμικρή δραστηριότητα. Ότι από τον ταξιτζή μέχρι τον μεγαλύτερο εργολάβο περιμένουν να πάρουν χρήματα από την περιφέρεια για να μπορέσουν να πληρώσουν, να κυλήσει η οικονομία. Θα παρακαλέσω και τους υπαλλήλους να βρούνε ένα τρόπο να είναι όσο το δυνατό πιο αποδοτική και δεδομένου ότι έχουν πάρθει και οι άδειες ειδικού σκοπού και δεδομένου ότι το οργανόγραμμα όπως λέμε επανειλημμένα έχει θέματα και δεν είναι πλήρες, θα πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουν γιατί δεν είναι απλά μόνο η δημόσια υγεία, είναι και το οικονομικό κομμάτι και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που θα πρέπει να λειτουργήσουν. Δεν συμφωνώ βέβαια σε καμία περίπτωση με πείσματα και με θυμούς. Θα πρέπει λοιπόν να το δούμε ως το δυνατό πιο δυνατά και προτρέπω και τους εργαζόμενους να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλοι οι τομείς λειτουργίας κρατικής μηχανής έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία της σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πιο σκληρός πυρήνας του κράτους, που είναι το Υπουργείο Οικονομικών, έχει δώσει ένα υπόδειγμα. Δεν υπάρχει πιο σκληρός πυρήνας από το Υπουργείο Οικονομικών του κράτους. Έχει χωριστεί οι υπάλλοι σε πέντε κατηγορίες. Αυτοί που δικαιούνται την άδεια αυτοδικαίως, αυτοί που κάνουν τηλεργασία και οι υπόλοιποι υπάλλοι έχουν χωριστεί σε τρία κομμάτια. Μία εβδομάδα μέσα, δύο έξω, με σκοπό να συμβάλουν στον περιορισμό του κορωνοϊού. Αυτό έχουν εφαρμόσει και οι μεγάλες περιφέρειες της χώρας μας. Η περιφέρεια Αττικής, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Θεσσαλίας κλπ. Τι έγινε στη Μεσσινία? Σε αυτή τη λογική, εργαζόμενοι διευθυντές, σύλλογος αντιπεριφεριάρχης αποφάσισαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Πώς τον εξυπηρέτησαν? Άριστα. Κανένα παράπονο. Κανένα παράπονο. Με την επιστολή του κ. Περιφεριάκη, με το γραπτό, δεν έχουμε αντίληση, συμφωνούμε. Όλοι πρέπει να προσφέρουμε. Εχθώς από τις γραπτές, όμως, εντολές για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν και οι προφορικές εντολές. Δεν είναι τρελοί, ούτε απρεπείς, ούτε τεμπέληδες, οι εργαζόμενοι και ο σύλλογος τους, που εφνιδίως κινητοποιήθηκαν. Γιατί κινητοποιήθηκαν? Τους τσίπισε καμιά μηγά? Δηλαδή, είναι άνθρωποι οι οποίοι αμελείς θα καθεί κοντά τους. Μα δεν έχουμε τέτοια δεκάδες χρόνια παραδείγματα από τους υπαλλήλους, όχι μόνο τους. Και δεν έχουμε παράδειγμα και του τελευταίου καιρό να είναι αμελείς στα καθηγόντα τους. Άρα για να κινητοποιηθούν, κάτι συμβαίνει. Λοιπόν, κάτι συνέβη. Λοιπόν, ενώ εξυπηρετούνταν, υπήρχε εντολή όλη την πέμπτη. Αυτό ήτανε, το όλη την πέμπτη. Λοιπόν, με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ωραία να κάνω μια πρόταση και στον κ. Κελάρη. Να βγει η παράγραφο που λέει καταγγέλουμε του ψηθίσματος, καταγγέλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης. Να μείνουν όλα τα άλλα, γιατί όπως είπε και ο κ. Δέδες, τι λένε όλα τα άλλα. Να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα οι υπηρεσίες της περιφερίας, με βάση, έχοντας οδηγό, το σχέδιο που έπρεπε εξεργάστηκε, που έπρεπε εξεργαστήκανε οι εργαζόμενοι με τον Αντιπεριφερία και τους διευθυντές στη Μεσίνια. Να δω δεύτερον να δοθεί προτεραιότητα στις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την πρόληψη. Τρίτον, να υπαρμοστούν αυστηρά μέτρα αποφυγής συγκροτησμού. Τέσσερα, να γίνει άμεση πρόσληψη γιατρών και λοιπά, να γίνει άμεσο κάλεσμα στους πολίτες να απευθύνονται με τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Έκτον, να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση και να διατεθούν μέσα τομικής προστασίας, όπως είπε και ο κύριος Δεύτες. Αυτά είναι τα ουσιαστικά ζητήματα. Έκτον, να δοθεί άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα για δωρεάν περίπτωση προστασίας, να διατεθούν μέσα τομικής προστασίας στους εργαζόνες και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμασης όλων των χώρων εργασίας. Νομίζω ότι αν φύγει αυτή η παράγραφος που λέει καταγγέλουμε, νομίζω ότι μπορούμε αυτό το ψήφισμα να ψηφιστεί από όλους και να είναι ένα ψήφισμα το οποίο δεν καταγγέλει κανένα, και δίνει έναν οδηγό και στέκεται αλληλέγγιο και στους εργαζόμενους οι οποίοι, επαναλαμβάνω, δεν τρελάθηκαν εθνηδίως για να κινητοποιηθούν και να κάνουν στάσεις εργασίας. Κάτι συνέβη. Αφού θέλουμε να μιλάμε καθαράς κουβέντες, καθαράς κουβέντες, αγαπητοί συνάδελφοι. Κύριε Πετράκο, συγγνώμη για να βοηθήσω λίγο. Λοιπόν, επειδή κάνατε μια τοποθέτηση και συμφώνω δεν έχω καμία διαφωνία, όμως δεν μπορούμε να περιγράψουμε κάπου σε ένα χαρτί των όμων που είμαστε υποχρωμένοι να τηρούμε. Δεν λέει κανένας, δεν υπήρχε, νομίζω ότι δώθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, ουδείς διαφωνή, στην ουσία αν αφήσουμε την αρχή τοποθέτηση του κυρίου Κελάρη με την καταγγελία, δεν νομίζω ότι άλλοι έχουν να διαφωνήσουμε κάπου. Τι να περιγράψουμε δηλαδή, τι να περιγράψουμε σε ένα χαρτί, τα αυτονόητα... Ο κύριος Κελάρης να πει τη θέση του ως εισηγητής κύριε Πρόεδρε. Για να τελειώνουμε κυρία Νικολάκου. Δεν διαφωνώ κύριε Πρόεδρε αλλά ο κύριος Κελάρης κατέθεσε ένα ψήφισμα. Αν το ψήφισμα παραμένει να ψηφίσουμε, αν είναι να διαμορφώσουμε το ψήφισμα έτσι ώστε να το ψηφίσουμε... Ή να το τελειώσουμε, ο καθένας είπε κυρία Νικολάκου όλοι μας είπαμε και νομίζω ότι εγώ δεν άκουσα διαφωνία από κανέναν να τηρήσουμε τα αυτονόητα κτλ κτλ. Τι πειράζει λοιπόν το περισσότερο κύριο ο Μόφωνα να αποφασίσει... Να το αποσύρουμε και να τελειώνουμε. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να έχω τον λόγο. Ναι κύριε Κελάρη. Κοιτάξτε επειδή εδώ έχουμε εμπερδεύσει κάποια πράγματα σε σχέση με την ουσία. Ο κ. Περιφεάρχης συνέδεσε την παρουσία των εργαζομένων με την ομιμότητα και συνέδεσε τις άδειες με το μόνο μέτρο το οποίο πρέπει να πάρει η περιφέρεια σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων. Η παρουσία ίδια των εργαζομένων να αναφερέσουμε αυτούς που έχουν τις νόμιμες άδειες προκαλεί το πρόβλημα στις υπηρεσίες. Γι' αυτό τα σωματεία και οι διευθυντές έχουν προβεί σε μέτρα εφαρμόζοντας τις εγκυκλίους τις συγκεκριμένες. Εφαρμόζοντας τις εγκυκλίους έχουν προβεί σε μέτρα και ελαχιστοποίησης της παρουσίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες, γιατί αυτά ακριβώς προβλέπουν οι εγκυκλίοι. Δεν μπορεί το κράτος αυτή τη στιγμή να έχει απαγορέψει την κυκλοφορία, να έχει περιορίσει την κυκλοφορία του λαού και οι υπηρεσίες να εξακολουθούν να δουλεύουν είναι προσωπικό. Τι διασφαλίζει αυτή τη στιγμή ότι αν πάνε στις υπηρεσίες οι εργαζόμενοι που δεν έχουν άδεια και δεν δικαιούνται άδεια θα εφαρμοστεί το μέτρο... Μα, κύριε Κελάρι, μην το ξαναπείτε αυτό. Λέει πουθενά ο νόμος να μην πάνε αυτοί που μπορούν στις υπηρεσίες, αυτοί που προβλέπετε απ' τον νόμο. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Κι ακρινά τι θέλετε να πείτε. Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί αυτό ακριβώς εφάρμοσαν... Τι αυτό πάει να εφαρμόσουμε, το νόμο θα εφαρμόσουμε. Και αν θέλετε αυτοί που έμειναν σπίτι, οι περισσότεροι που είχαν νόμιμη άδεια εργάζονται από το σπίτι. Πήγαν μπροστά από τις ελληνικίες... Μα, τέτοια φωνούμε σε αυτά. Τώρα, τέλος πάντων, εγώ νομίζω ότι χάνεται το χρόνο... Δεν είπα ότι δημιουργήσαμε εμείς το θέμα, το θέμα της καταγγελίας... Δεν είπα ότι δημιουργήσατε εσείς, αλλά αλληλήθηκε η παρεξελίξη να τελειώνουμε. Δεν επαναγιώ, τελειώνω. Το θέμα της καταγγελίας βάζει εμπόδια στην υλοποίηση των μέτρων προστασίας. Είτε για τους εργαζόμενους, είτε για τον κοινό, είτε για την εξάπλωση της επιδημίας. Και η παρουσία των εργαζομένων γενικότερα είναι παράγοντας εξάπλωση της επιδημίας. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε. Κύριε Πρόεδρε... Και σε αυτή τη βάση πήραν τα μέτρα οι εργαζόμενοι... Ναι, κύριε Αλιμπεροπόλου, πείτε. ...και τον κύριο του Πεκαιριάρχη. Εμείς επιμένουμε στο ψήφισμα. Θα ήθελα να τοποθετηθώ, μπορώ, ως επικεφαλής. Θα μου δώσετε τον λόγο σας, παρακαλώ. Ευχαριστώ. Λοιπόν, θα είμαι σύντομη, όπως συνηθίζω. Δεν έχει γίνει αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών. Είναι σαφές. Εντάξει, βάζω νόμο. Άρα, εφαρμόζοντας τις εγκύκλους και την ομοθεσία, αυτό πρέπει να κάνουνε οι υπηρεσίες, οι περιφέρειες, το δημόσιο, τα υπουργεία, οτιδήποτε. Να κάνουμε κάποια πράγματα, δηλαδή, να τα ξεχωρίσουμε. Λοιπόν, αν γίνει αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών, τότε μπαίνει το κλειδί και αυτό. Τώρα, όμως, υποχρεούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε βάση των εγκυκλίων και βάση της οδηγίας αγιών στο κράτος. Άρα, θεωρώ ότι... Μάλιστα, γνωρίζω, κύριε Ανστασόπλες, όλες τις υπηρεσίες που έχει δοθεί στους διευθυντές ή εντός σαγουγικών εντολή, να ετοιμαστούν σε οποιαδήποτε περίπτωση το προσωπικό, να λειτουργήσουν σε βάρδες. Τα λέω καλά. Αν χρειαστεί και αν κρυφεί αναγκαίο από το κεντρικό κράτος, ακριβώς υπάρχει ο σχεδιασμός. Δηλαδή, ακόμα και αναστολή διτουργίας των υπηρεσιών να γίνει, πάντοτε θα υπάρχει ένα σχεδιασμός για προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίες. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτούμε και κάτι άλλο. Οι νόμιμες άδειες είναι νόμιμες άδειες. Έχουν εφαρμοστεί τα πάντα. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε και κάτι άλλο. Εάν σε περίπτωση γίνει η αναστολή διτουργίας και δεν υπάρχει το προσωπικό ασφαλείας, θα υπάρχει και θέμα της μισθοδοσίας. Θα λέω καλά. Γιατί αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται και όλος ο κόσμος σε μια δίγη. Οικονομικά, αύριο θα βρεθούμε να χτυπάμε πολλές φορές και το κεφάλι μας όλοι στον τείχο. Άρα, πρέπει να σκεφτούμε. Δεν μπορεί οι άλλοι να κάθονται στο σπίτι τους και να πληρώνονται. Και δεν το λέω για κανέναν αυτή τη στιγμή και άλλοι να κάθονται στο σπίτι τους με κλειστές τις επιχειρήσεις τους. Υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη σε αυτό το κράτος, όταν θα δουλέψει κάποιος στα μηχθή και θα χρησιμοποιήσει τη νόμιμη διαδικασία και ό,τι ορίζει ο νόμος. Λοιπόν, και δεν υπάρχει λόγος για πείσματα αυτή τη στιγμή, ούτε για αντιπολίτευση, ούτε για τίποτα άλλο. Το έχω πει πολλές φορές, δεν είναι η ώρα να κάνουμε αντιπολίτευση στήρα. Εντάξει. Άρα, λοιπόν, να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που μπορεί να λέει τα αυτονόητα, κύριε. Καμιά φορά και τα αυτονόητα πρέπει να τα λέμε και να τα γράφουμε. Αυτή είναι η άποψή μου. Εγώ θα συμφωνούσα και με το ψήφισμα του Θανάση του Πετράκου. Δεν έχω κάποιο θέμα. Είναι πολύ καλογραμμένο, κατά την προσωπική μου άποψη. Αυτό είχα να σας πω. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ. Παναγιώτη. Λοιπόν, θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομος, γιατί το έχουμε εξαλείσει το θέμα. Όχι εγώ, οι προηγούμενοι. Για την εκπεριτροπής εργασία υπάρχει συγκεκριμένη εγκύκλειος που δίνει τη δυνατότητα. Λείπει τώρα κύριος περιφερειάρχης. Δεν ξέρω τώρα, νομίζω ότι μιλάω λίγο στον αέρα. Αλλά εφόσον αυτή τη δυνατότητα την έχουν εκμεταλλευτεί ένα σωρό άλλοι οργανισμοί του στενού και του ευρύτερου δημόσιο τομέα, συμπερελαμβανομένοι και του δικού μου, άσχετα άμα εγώ έρχομαι καθημερινά για δουλειά, αυτό δεν έχει να κάνει. Δεν μπορώ να κατανοήσω, ειδικά η περιφερεια, γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιείς αυτή τη δυνατότητα της εκπεριτροπής εργασίας και δεν επαναλαμβάνω αυτά που είπανε πριν οι προηγούμενοι συνάδελφοι για τον περιορισμό του συγχρωτισμού πολλών εργαζομένων ούτε επαναλαμβάνω αυτά που είχα πριν για το ξαχαραβάλλωμα του δημόσιο σύστηματος υγείας που επιβάλλει τέτοιου είδους μέτρα. Γιατί δεν μπορεί, λοιπόν, η περιφερεια να εφαρμόσει και την εκπεριτροπή της εργασίας άλλες οι άδειες ειδικού σκοπού, άλλες οι αναρωτικές άδειες αυτούς που έχουν ανάγκη αναρωτικών ανάβειών, κτλ κτλ. Πρώτο κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο. Θα το επαναλάβω γιατί έχει αξία να το επαναλάβω. Οι εργαζόμενοι δεν θα ξεσηκωνόντουσαν χωρίς λόγο να κάνουν κυνητοποιήσεις εάν ήταν, πώς να το πω, καλυμμένοι από μια κατάσταση με δεδομένο όχι μόνο το φόβο που επικρατεί αλλά και τις συνθήκες που δεν υπάρχουν. Και επίσης θα το επαναλάβω γιατί έχει αξία να επαναληθεί. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όταν μαζεύονται πολλοί εργαζόμενοι. Άλλο να είναι ένας, δύο εργαζόμενοι, τρεις, ένας σε κάθε γραφείο, πέντε σε κάθε όροφο και ούτω καθεξής. Άρα λοιπόν, εφόσον έχουμε ξεχαρβαλώσει το σύστημα υγείας, έχουμε ξεχαρβαλώσει την παραγωγική διαδικασία και δεν έχουμε ούτε να παράγουμε γάντια ούτε φόρμες στη χώρα μας και περιμένουμε και παρακαλάμε και εξοπλισμό από το εξωτερικό. Σε λίγο θα παρακαλάμε και για τρόφιμα θα έλεγα εγώ. Γιατί έχουμε αποδιαρθρώσει και τον πρωτογενητομέα και θα πεινάσουμε, στηριζόμενοι σε αυτά που είπε ο κ. Περιφερειάρχης πριν, ότι ακόμα είμαστε μέσα στην πανδημία και συζητάμε για τους τουρίστες. Συντομεύω Παναγιώτη, συντομεύω. Συντομεύω, συντομεύω. Εφόσον λοιπόν θέλουμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας για να μην έχουμε τα της Ιταλίας, όπου ξεχαρβαλώθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά δεν πήρανε και μέτρα και βάζω και μια παρένθεση για να την έχουμε στο νου μας όλοι οι συνάδελφοι. Στη Ιταλία ξεκινήσανε μέτρα περιορισμού αργά, τα πήγανε πολύ αργά κλημακούμενα και ακόμα και μέχρι πριν λίγο δεν είχαν αναστείλει τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, της μεγάλης επιχειρήσης και της διομηχανίας που εκεί γινόταν η τεράστια διασφορά του Ιου από το συγχρωτισμό. Άρα μην πάθουμε τα ίδια εδώ πέρα, έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε τις εγκυκλίους, να προχωρήσουμε με αυτή τη λογική. Και τελευταίο, θα έπρεπε για μένα να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά, γιατί βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν μαζεύεται. Μακάρι να βγω λάθος, μακάρι να διαψευστώ, μακάρι να μην φτάσει εδώ πέρα στην ένταση που έχει φτάσει σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία η κατάσταση, αλλά για μένα θα έπρεπε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Θα πρέπει να είμαστε ψίχραιμοι, αλλά θα έπρεπε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Και το βήμα πιο μπροστά ποιο είναι, το είπα και στην αρχή στην πρώτη μου τοποθέτηση, τώρα να γίνουν όλες οι ενέργειες να ελεγχθεί προληπτικά κάθε υποπτοκρούσμα, όχι να παίρνουν στα 500 τηλέφωνα που παίρνουν στο Νεοδή και να ελέγχουμε το 1 στα 500, τώρα αυτή είναι για μένα η μοναδική πρόταση που θα μπορούσε να σώσει τη χώρα από τραγικές καταστάσεις στο μέλλον. Το λόγο έχει ο κ. Λαμπρόπλος. Ναι, κύριε συναδελφή, πολύ σύντομα, γιατί νομίζω ότι έχει περάσει και η ώρα. Καταλαβαίνετε ότι παίρνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους μας και για τους πολύ λίγους που έρχονται στις υπηρεσίες. Ξέρετε ότι ελέγχονται οι εισερχόμενοι, ξέρετε ότι έχουν γίνει απολυμάνσεις και θα επαναληφθούν, ξέρετε, ψηφίσαμε όλοι μαζί νωρίτερα, ότι επεκτείναμε το ωράριο της καθαριότητας για να έχουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ξέρετε πάρα πολύ καλά, όπως είπε η κ. Λιμπεροπούλου, ότι δεν λειτουργούμε σε καθεστώς αναστολής των υπηρεσιών μας, αλλά λειτουργούμε έτσι όπως πράγματι η πράξη νομοθετικού περιοχωμένου λέει. Είδατε ότι το προσωπικό μας κινείται στα πλαίσια των δύο, τρίτων ή και λίγο λιγότερο καθημερινά από ό,τι πραγματικά είναι και οι περισσότεροι από εσάς κατά καιρούς έχετε πει ότι είναι πολύ λιγότερο από αυτό που κανονικά χρειάζεται για τη λειτουργία τους. Εκτιμώ λοιπόν ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό διαμαρτυρίας της Μεσσινίας, το οποίο δεν έχουμε δει σε καμία άλλη περιφερειακή ενότητα, δεν μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένες ενέργειες. Θυμίζω ότι συζητάμε για ένα ψήφισμα που κατέφερε ο κ. Κελάρης και όχι για απόφαση λειτουργίας των υπηρεσιών μας, που έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνονται με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει και έτσι ακριβώς γίνονται. Δεν μπορούμε λοιπόν να ψηφίσουμε θετικά στο ψήφισμα που κατέφερε ο κ. Κελάρης ή στις τροποποίησεις του, διότι τα μεν αυτονόητα που έχουν να κάνουν με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας γίνονται. Τα δε υπόλοιπα, μερικά εξ' αυτόν, μιλούν για κεντρικές πολιτικές που δεν έχουν να κάνουν την παρούσα περίοδο με το πώς λειτουργεί η περιφέρα Πελοποννήσου. Θυμίζω για μερικούς εξημών ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι δεν δουλεύουν χωρίς να αμίβονται ή θα κληθούν ενδεχομένως να δηλώψουν με το μισό των αποδοχών τους. Άρα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας και εμείς αυτό ως προς τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το ψήφισμα αυτό. Κοινούμαστε εντός των νομίμων πλαισίων έτσι όπως έχουν καθοριστεί από τις πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου. Λειτουργούμε και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι λειτουργούμε για τον κόσμο και επομένως όχι μόνο για τον εαυτό μας. Συμφωνώ με την κυρία Λιμπεροπούλ ότι δεν είναι ώρα ούτε για πλειοδοσία έναντι των εργαζομένων, ούτε για αντιπολίτευση έναντι ημών με ήτα. Και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί παρά να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με βάση τα νόμιμα πλαίσια για τα οποία δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία ούτε για το ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα απολύμανσης ή καθαριότητες. Βλέπετε ότι λειτουργούμε και τον Περιφερειακό Συμβούλο με τηλεδιάσκεψη ακριβώς διότι λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και των υπαλλήλων μας και των Περιφερειακών Συμβούλων. Και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών μας, η οποία θα δημιουργήσει άλλες απαιτήσεις. Κύριε Πούζα! Έχετε την Κυρία Νικολάκου! Τοποθετήθηκε η Κυρία Νικολάκου! Σας παρακαλώ, Κύριε Πρόεδρε! Έχω το δικαίωμα να τοποθετήσω! Είμαστε στη διάρκεια της τοποθετήσεων. Δεν έχουμε φτάσει σε λεπτολογίες. Κύριε Πρόεδρε! Σας παρακαλώ, Κύριε Πρόεδρε! Ναι, να τελειώνουμε. Σας παρακαλώ, Κύριε Πούζα! Κύριε Πρόεδρε! Ναι, ποιος είναι? Κύριε Τζανετέα! Καλό μεσημέρι! Θα ήθελα για ένα λεπτό να τοποθετήσω! Εγώ, Κύριε Πρόεδρε! Σε ποιον θα δώσετε τον λόγο! Θα ανοίξουμε άλλο κύκλο τώρα! Μα είναι δυνατόν! Σας παρακαλώ! Στις τοποθετήσεις είμαστε! Είμαστε στις τοποθετήσεις! Το φέραμε πρωί μερισίας και είπατε θα το συγκουβετιώσουμε στο τέλος! Σας παρακαλώ δηλαδή! Είναι ψήφισμα! Τώρα, σας παρακαλώ! Μη προχωράτε άλλο! Εξαντήθηκε το θέμα! Σας παρακαλώ! Έχω το δικαίωμα να την πω! Όχι, κυρία Μπούσα! Τελευταία δεν έχετε κανένα δικαίωμα! Κανένα τέτοιο δικαίωμα! Ούτε εσείς, ούτε η κυρία Τζανετέα! Σας παρακαλώ! Έκλεισε ο κύκλος, μιλήσαν οι επικεφαλείς! Τελείωσε με τον κύριο Χάρσαν! Τελειώσαμε! Εντάξει, σας παρακαλώ! Αν είναι δυνατόν! Κυρία Μπούσα, είμαι δικτάχωρα! Σας έκοψα τον λόγο! Αν είναι δυνατόν, μα τι λέτε τώρα! Για μαζεύτε λίγο τις κουβέντες σας! Μη προσβάλλετε! Δεν σας προσεύαλα! Δεν σας προσεύαλα, κύριε Πόθα! Επειδή λοιπόν, εσείς βλέπετε ότι διάστηκε να τον κλείσετε το θέμα, για μας δεν έχει κλείσει, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε! Σταματήστε, επιτέλους! Σταματήστε! Λοιπόν, να προχωρήσουμε να τελειώνουμε! Όχι, δεν θα προχωρήσουμε, θα πρέπει να τοποθετηθούμε! Θέλετε να προχωρήσετε να ψηφιστεί το ψήφισμα! Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό άμα τσίχατε αφήστε, τώρα θα έχανε τελειώσει! Αφήστε να τελειώνουμε! Όχι κύριε Κάτσαρη, εσείς τοποθετήκατε τελειώνετε! Σας παρακαλώ! Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε! Περιμένουμε την απάντησή σας! Επί της διαδικασίας σας παρακαλούμε δηλαδή! Βλέπω ότι διέθετε να το βάλετε πίσω αυτό που είπατε! Λοιπόν, προχωράμε! Επιμένετε να περάσουμε στην τυφοφορία! Κύριε Δέδε, επιμένετε να περάσουμε στην τυφοφορία! Είμαστε στη φάση των τοποθετήσεων, κύριε Πρόεδρε! Δεν είμαστε στη τυφοφορία, είμαστε στην τυφοθετήση! Λοιπόν, προχωράμε! Κύριε Δέδε, ακούω! Λοιπόν, θέλω το λόγο της διαδικασίας! Επί της διαδικασίας μια κουβέντα! Ορίστε! Επί της διαδικασίας μια κουβέντα, κύριε Πρόεδρε! Ναι, η διαδικασία, κύριε Δέδε, ένα ψήφισμα είναι! Διευκρινήσαν όλοι την πτήμος και επικεφαλή! Να τελειώνουμε! Αυτή είναι η διαδικασία! Και τώρα μην κάνουμε τους χαζούς όλοι! Ή να μην κάνουμε και τους καλούς, επειδή δεν γίνονται αυτά! Καλά τα πήγαμε να τελειώνουμε! Επί της διαδικασίας! Επιτρέψτε το μικρόφωνο! Λοιπόν, θέλετε να συνεχίσουμε για την ψηφοβορία? Αν θέλετε να προχωρήσουμε να τελειώνουμε! Ένας ψηφοβορίας δεν είναι ψηφοβορία! Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ! Επί της διαδικασίας θέλουμε κάτι! Ποια διαδικασία είναι καθορισμένη στο ψήφισμα, την ξέρετε και την ξέρουμε! Κύριε Πρόεδρε, έγινε πρόταση, μισό λεπτά! Έγινε μία πρόταση για το ψήφισμα! Δώστε μου ένα λεπτό το λόγο σας, παρακαλώ! Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε! Υπάρχουν κοινές απόψεις που διατυπώθηκαν από τον κ. Δέδε, από την δική μας παράταξη, από τον κ. Πετράκο, από ό,τι άκουσα και από τον κ. Μπουτρούκα. Και θέλουμε να δούμε, ο εισηγητής ο κ. Κελάρης, εάν αποδέχεται να βάλουμε τα τρία σημεία που είπαμε, δηλαδή την τήρηση νομοθεσίας, την συνενόηση με τους συλλόγους των υπαλλήλων, είναι υποχρεωτικό να έχουμε συνενόηση με τους υπαλλήλους, μην αγνοείτε αυτά που ακούσαμε από την αργολίδα! Επιτρέψτε μου να ρωτήσω! Κύριε Λαμπρόπουλε, αγνοήσατε την αργολίδα και είπατε ότι η μεσημεία έκανε το πρόβλημα! Δεν είναι ο κ. Λαμπρόπουλεος και να μην δίνετε τον λόγο στους υπολήφους! Σας παρακαλώ δηλαδή! Είπα, επιτρέψτε μου, με πολύ μεγάλη... Να τηρίσετε ακριβώς υπό την νομοθεσία! Με πολύ μεγάλη ευγένεια, είπα, επιτρέψτε μου, να ρωτήσω εάν από κάπου έχει έρθει ένα μήνυμα μη τήρησης της νομοθεσίας! Έχει έρθει, κ. Λαμπρόπουλε! Είναι ο πρόεδρος των εργατωμένων εκεί! Σύλλογος της Βεσινίας εχθές έβγαλε ανακοίνωση καταγγελίας, το νομαρκιακό τμήμα της Αδεδή έβγαλε ανακοίνωση καταγγελίας και ακούσατε πριν από λίγο το Σύλλογο της Αργολίδας να μιλάει και να λέει ότι δεν υπάρχει και δυνατότητα υλικών! Δεν άκουσα! Γιατί αυτά να τα παξιώσει με όλα! Δεν άκουσα το Σύλλογο της Αργολίδας να λέει ούτε μία λέξη για μη τηρίση της νομοθεσίας! Ούτε μία λέξη! Λοιπόν κύριε Λαμπρόπουλε ακούστε η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο με σαφήνια να διατυπώσει πρόταση ότι οι αντιπεριφεριάρχες των ερωτήτων αναλόγως της κρίσης της κατάστασης για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας των υπαλλήλων μας θα πρέπει να συνεννοούνται με το Σύλλογο των Υπαλλήλων προκειμένου να υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών από τη μία και από την άλλη να έχουν πάρθει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό που υπάρχει αντίρρηση άραγε εκμέρου... Ο νόμος κυρία Νικολάκου έχετε χρηματίσει από την Περιφερειάρχη σε 9 χρόνια. Το νόμο υπηρετούσατε και εσείς και τα σωματεία και όλοι. Αυτό υπηρετούμε. Μα τι λέτε τώρα. Κύριε Πρόεδρε υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζομένους. Αυτές δεν τις λαμβάνετε υπόψη σας. Τις αντιδράσεις των εργαζομένων δεν τις λαμβάνετε υπόψη σας. Έχουν ατήματα τα οποία οφείλουμε να τα συμβόμαστε να τα κουβερνάζουμε. Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση δεν έχει ξαναέρθει στον τόπο μας. Υπάρχουν τόσο δύσκολες καταστάσεις. Σας παρακαλούμε δηλαδή. Κυρία Μπουζά, τι θέλετε να μας πείτε με αυτό τώρα ότι είμαστε εκτός της κατάστασης εμείς. Πρόεδρε, επί της οχωρίας. Να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να μην έχουμε άνευ λόγου αντιδικίες. Σαφώς και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενος από την Αργολίδα που παραβρέθηκε είπε γιατί ήρθαν στη νομοθεσίας. Δεν είπε ο άνθρωπος ότι θέλει κάτι κατά παράβασης νομοθεσίας και κάποιοι εργαζόμενοι στη Μεσαινία βάλαν το θέμα αυτό. Υπάρχουν στοιχεία ερμηνείας νομοθεσίας. Κάποια από αυτά τα αποδέχθηκαν και στελέχη της δικιάς σας παράταξης σήμερα. Πρώτον, ο κ. Νίκας έδωσε εξηγήσεις και ήραι κάποια από αυτά που πιθανώς του καταμαρτυρούσαν. Δεύτερος, ο κ. Αναστασόπουλος είπε, παράδειγμα, ότι το θέμα της τηλεεργασίας θα μπορούσε να ρυθμιστεί με ένα διαφορετικό τρόπο και να υπάρξουν εργαζόμενοι που θα χρειώνονταν αντικείμενο για τηλεεργασία. Δηλαδή, τι θέλω να πω με αυτό. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ούτε να υπάρξει καταγγελτικός λόγος προς τους μεν, ούτε απαξιωτικός λόγος προς τους δε. Πρέπει, λοιπόν, κάποια πράγματα της νομοθεσίας να τα εξειδικεύσουμε στην περιφέρειά μας για να έχουμε ένα καλύτερο μόνο της βιβέντιο, όπως είπα στην τοποθέτησή μου, και με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση. Ποιο είναι αυτό? Ένα ζητηματάκι βασικό που συμπληρώσαν και οι συνάδελφοι. Ότι κατά περιφερειακή ενότητα η περιφερειακή ηγεσία, εγώ προσέχω τα λόγια μου και δεν λέω αντιπεριφεριάρχεις, λέω η περιφερειακή ηγεσία. Ό,τι είναι εξειωτική περιφερειακή ηγεσία είναι η καρμοδιότητα. Σε συνενόηση με το Σύλλογο των Εργαζομένων, αναπεριφερειακή ενότητα, να ρυθμίσει τα της λειτουργικότητας με τέτοιο τρόπο που οι δυο πλευρές θα συμφωνούν. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Αύριο, σήμερα, τώρα. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι σε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Είναι κάτι που μπορούμε να το ρυθμίσουμε. Τα άλλα στοιχεία του ψηφίσματος είναι στοιχεία που θα σφωνήσετε κι εσείς. Το να έχουν οι εργαζόμενοι ατομικά μέτρα προστασίας και οι συνθήκες εργασίας τους και οι γυνήσους μέσα στο χώρο δουλειάς να προσαρμοστούμε βάσει της σοβαρότητας της κρίσης, νομίζω ότι κάτι που κι εσείς το θέλετε. Γιώργο, μη χάνουμε τώρα το λόγο. Εντάξει, δεν είπα κανένας ότι διαφωνούμε με αυτά, αλλά αφού αυτά είναι αυτονόητα, γιατί δεν τα γράψουμε σε ένα χαρτί. Αφού σε προέδρα λοιπόν. Στο προτυνόμενο ψηφίσμα, εμείς τροποποιούμε ως εξής. Αφαιρούμε το καταγγελτικό στοιχείο του όλου ψηφίσματος και δίνουμε έμφαση στο πρώτο στοιχείο της πρότασης που το τροποποιούμε, γιατί λέμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα να υπάρξει συνενόηση της περιφερειακής ηγεσίας με τον τοπικό σύλλογο των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλευθούν οι συνθήκες λειτουργίας που πριν όλοι περιγράψαμε. Και εξ υπερέτηση των πολιτών και οι εργαζόμενοι με τα μέτρα ασφάλειας υγιεινής με βάση της δύσκολης κατάστασης. Αυτό είναι. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που κι εσείς θα έχετε διαφωνεί. Ωραία, για να διευκολύνω εγώ την κουβέντα, λοιπόν, ο κ. Κελάρης τώρα για να τελειώνουμε, να δώσει μια εξήγηση αν αφαιρεί τον καταγγελτικό του λόγο και μετά προχωρήστε και ψηφίστε ό,τι θέλετε. Κύριε Κελάρη. Εγώ δεν ακούω τίποτα. Ακούει κάποιος από εσάς? Όχι! Όχι, ούτε εμείς ακούμε. Αλληλούια! Είναι όλη η συγκεκριμένη στιγμή, κύριε Κελάρη, για ευκαιρινωτική σεργασία. Η ευκαιρινωτική σεργασία είναι για τη μέλη της πλήρων ειδικτουρίας των ειδρυσιών. Δεν ζητάμε ειδικτουρία. Όχι πλήρων ειδικτουρίας. Σε ασφαλείο πάνε με προσωπικό ασφαλεία. Εμείς λέμε και για προσωπικό ασφαλεία. Λάμε για πλήρης δικαιογεία όπου θα υπάρχει στιγμή ειδικτουρίας και εξακοστάσεις σεργασίας. Ή όλη η συγκριμένη στιγμή, στιγμή της δίκησης, τριμμώνει πλάγμα ειδικτουρίας σεργασίας. Να χαμοστεί. Τι κάνετε τώρα, κύριε Δέδε, δεν μπορεί να γυρνάτες όσοι καταλαβαίνουν. Στο συντάδελφο του εργαζόμενου λέω. Δεν το καλύπτει αυτό που λέμε στην τοποθέτησή μας. Συνενόηση σε κάθε περιφερειακή... Να συνταχθούμε με τα αιτήματα των εργαζομένων. Εδώ έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες από τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόσουν το μέτρα. Τι συζητάμε τώρα. Για αυτό ετοιμαίνουμε εμείς το ψήθισμά μας και καταγγέλουμε όποιον τρομοκρατεί τους εργαζόμενους. Επιμένει, λοιπόν, κύριε Δέδε... Δεν είναι μια ομή παρέμβαση κατά ανακασμού των εργαζομένων να πάνε στην εργασία τους. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και γι' αυτό επιμένουμε εμείς σε αυτό το κομμάτι του ψηφίσματος. Δεν είναι απλό το θέμα. Είναι ζήτημα ουσίας. Εδώ έχουμε μία εφαρμογή... Λοιπόν, ο κύριος Κελάρης, κύριε Δέδε, επιμένει... Αν ο κύριος Νίκας θέλει να εφαρμόσει τον νομό... Κύριε Κελάρη, σας ακούσαμε! Ε, τέλος, σταματήστε! Φραγμό κάπου! Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Πρόεδρε! Λοιπόν, ο κύριος Κελάρης επιμένει, λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε! Υπόλοιποι, συμφωνήστε να τελειώνουμε. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, επί τη διαδικασίας. Καταθέτουμε ψήφισμα με τον κύριο Πετράκο και τον κύριο Δέδε, σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν από τον κύριο Δέδε, συμπληρώνοντας και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τους συλλόγους στη διεύθυνση διοίκησης. Συμφωνούμε, συμφωνούμε. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να είμαι απολύτως σαφής. Να μπεις σε ψηφοχωρία και αυτό. Να ακούσουμε το ψήφισμα και να μπεις σε αντιπαράδεισμα με το ψήφισμα που καταθέσαμε. Λοιπόν, το ψήφισμα, το ψήφισμα το οποίο... Και η κυρία Λιπεροπούλου συμφωνεί. Λοιπόν, το περιφερειακό συμβούλιο, Βελοποννήσου, πάει κατευθείαν, αυτά που γράφει ο κ. Κελάδας, πάει κατευθείαν σε αυτό που λέει. Είμαστε, ξεκινάει η πρώτη παράγραμμα, σαγηλέκης, κυνητοποίηση, τα αιτήματα των εργαζομένων και τους συλλόγου τους. Λοιπόν, και ζητάμε να εφαρμοστεί σε όλες τις περιφερειακές ενώτες και την έντρα, τις εκκυκλίους για την λειτουργία, όπως έγινε στη Μεσνία. Και να ληφθούν υπόψη... Και αποφασίζει όλα όσα λέει ο κ. Κελάδας. Λαμβάνοντας υπόψη και αυτά που έχουν στείλει όλοι οι σύλλογοι από όλες τις περιφερειακές ενώτητες, στην διεύθυνση διοίκησης. Να είναι... Προτείνω την αγιλεγγύηση τους εργαζόμενους και το διατακτικό μέρος. Όλα αυτά... Όλα, συν αυτό που ακούστηκε από την αργολίδα, από τον εκπρόσωπο, να ληφθούν υπόψη από την περιφερειακή αρχή και να εξεταστούν και οι προτάσεις του συλλόγου. Συμφωνούμε. Συμφωνούμε. Συμφωνούμε, Θανάση Κεντίνα. Συμφωνούμε. Συμφωνούμε. Ωραία, έχουμε δύο ψηφίρματα λοιπόν. Συμφωνούμε. Έχουμε ένα του κ. Κελάρη και ένα του κ. Δέδετ... Παρατάξεων. Παρατάξεων του κ. Δέδετ, της κ. Λιπονόκια και του κ. Πετράκου. Συμφωνεί η κ. Λιπεροπούλου. Νομίζω και ο κ. Μπουτρούκας συμφωνεί με τον δικό μας, Γιάννη. Ίσως και ο κ. Μπουτρούκας, ναι, και ο κ. Μπουτρούκας. Δεν τον βλέπω να πω, η συμφωνή... Ωραία, ωραία. Εμείς. Εμείς συμφωνήσαμε. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Με την πρόταση, με το ψήφισμα του κ. Κελάρη, ποιο είναι υπέρ? Ο κ. Κελάρης. Κ. Κάτσαρη. Κ. Κάτσαρη. Παρ' όν, παρ' όν, κ. Πρόεδρε. Παρ' όν, διαφωνεί ο κ. Κάτσαρης και με αυτό. Άλλο σκεπτικό είχα. Άλλο τρίτο ψήφισμα. Ποιοι είναι κατά. Οι υπόλοιποι, οι υπόλοιποι. Οι υπόλοιποι όλοι. Πάμε, λοιπόν, άρα δεν εγκρίνεται. Πάμε στην πρόταση την κοινή. Ποιοι είναι υπέρ. Εμείς συμφωνούμε. Ωραία, δέδες. Δέδες, Λιμπεροπούλου, Νικολάκου. Πετράκο. Ο κ. Μπουτρούκας Λευτό και εμείς είμαστε κατά. Όλοι, όλη η παραταξή μας. Άρα περνάει το ψήφισμα. Περνάει το ψήφισμα. Ναι, εμείς δεν είχαμε αντίρρηση σε αυτό. Ναι. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω θα ήταν λάθος να πάτε κατά. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, θα ήταν λάθος να πάτε κατά. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές, Γιώργο μου, αλλά έχουμε και εμείς τις απόψεις μας. Φέρνουμε αποδίκηση όλοι. Και εσείς και εμείς. Λοιπόν, γίνεται η συνενδρίαση, να είστε καλά όλοι. Βλέπουμε τα καλύτερα και οι επόμενες μέρες να είναι θετικές για τη χώρα και για όλους. Κύριε Ζανετέα, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ζανετέα. Κύριε Ζανετέα. Γίνεται λοιπόν η συνενδρίαση, αλλά θα πρέπει να σας θυμίσω ότι είστε πρόεδρος για όλο το περιφυρικό συμβούλιο. Παρακολουθώ εδώ με ηρεμία και μου αφαιρέσατε τον πρόβο. Μη με προκαλείτε, κυρία Ζανετέα, μη με προκαλείτε. Μη με προκαλείτε, σας παρακαλώ. Εγώ δεν έχω προκαλέσει ποτέ κανέναν. Η συμπεριφορά σας δεν αρμόντει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Μου αφαιρέσατε το λόγο. Ξέρω που είμαι και ξέρω καλά να κάνω αυτή τη δουλειά. Μου αφαιρέσατε το λόγο και είναι παρόντες και οι δύο εδώ αντιπεριφεριάρχες. Σας έχω ζητήσει το λόγο. Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά. Δεν είχα να πω κάτι εναντίον κανένας. Ήθελα να το αποθετηθώ. Απλά. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας και παρακαλώ να καταγραφήσα πρακτικά. Είχαμε κάτι πριν και έχουμε κάτι τώρα για να χωρίσουμε εγώ και εσείς. Πότε? Μην το πάτε εκεί τώρα. Αυτό θέλω, ότι μου αφαιρέσατε το λόγο. Ο κύριε Πρόεδρε να καταγραφήσω πρακτικά. Δεν έχω τίποτα προσωπικό ούτε με εσάς ούτε με την κυρία Μπούζα. Να τηρούνται και κάπου εδώ πέρα ο κανονισμός που λειτουργούμε. Όταν δώσατε στον κύριο Λαμπρόπουλο αλλάξατε τη διαδικασία. Να τηρούνται και οι συμφωνίες. Δώσατε το λόγο στον κύριο Λαμπρόπουλο αλλάξατε τη διαδικασία. Επειδή οι στιγμές είναι δύσκολες φεύγετε, είστε και αγενείς. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ.