Διάλεξη 1 / σύντομη περιγραφή - Υψηλάντης Γεώργιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Ποια είναι η δημιουργία και την επιτυχία ένταξης λογισμικού και συλλογητική δεσκαλία του ΣΥΡΟΣΤΚΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡΟΣΤΕΡ Η πρώτη ενότητα που είναι εισαγωγική είναι αυτή που θα αναφέρεται σε μία μικρή ιστορική διαδρομή. Πώς φτάσαμε δηλαδή να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να διδάσκουμε ξένες γλώσσες ή τον υπολογιστή. Γιατί καταλήξαμε ή κατατήσαμε να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για να διδάσκουμε ξένες γλώσσες. Ενώ κάποιος θα έλεγε ότι η γλώσσα είναι ένα, ας το πούμε, ζωντανό εργαλείο. Δεν μπορούμε να το διδάξουμε με ένα άψυχο, ας το πούμε, μέσα όπως είναι ο υπολογιστής. Θα δούμε πώς μπορούμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο και να βρίσκουμε υλικό που μπορεί να ενταχθεί στη γλωσσική δασκαλία. Θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που υπάρχουν και δεν σχεδιάστηκαν για να διδάξουν γλώσσα, αλλά πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη γλωσσική δασκαλία. Όπως είναι, για παράδειγμα, το Google Translate, που είμαι σίγουρος σε κάποιο επίπεδο το χρησιμοποιεί να περισσότερο. Αυτό δεν διδάσκει για να εντάξει ξένες γλώσσες, αλλά θα σκεφτούμε εμείς, θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στη γλωσσική δασκαλία. Θα μιλήσουμε για δύο προγράμματα που δημιουργούν κλασικές παραδοσιακές ασκήσεις. Αυτό είναι το ένα, λέγεται hot poteros και το άλλο είναι προγράμματα της WIDA. Είναι σχετικά αρχαία προγράμματα, μάλλον παλαιομοδίτικα, αλλά παρόλα αυτά θα λέγαμε ότι σε κάθε γλωσσικό εγχειρίδιο υπάρχουν τέτοιους προγράμματα. Υπάρχουν τέτοιους ασκήσεις, κλειστές δοκιμασίες, που μπορούμε να τις περάσουμε μέσα στο hot poteros ή σε αυτά της WIDA. Θα δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε το blackboard στην γλωσσική δασκαλία. Είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε εσείς για να παίνετε υλικό, αλλά θα δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς υλικό μέσα στο blackboard ή μάλλον να το κρεμάσετε να το βάλετε. Θα μάθετε εδώ πώς να φτιάχνετε blogs και wikis. Μήπως κανένας από εσάς έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το κομμάτι. Όχι, ωραία, ναι. Α, δημιουργείτε εσείς δικό σας blog, ωραία. Θα μάθετε κι εσείς και οι υπόλοιποι λοιπόν πώς να δημιουργείτε ένα blog με κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο μέσα από τρεις κινήσεις. Και θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να το εντάξουμε στην δασκαλία. Έχετε ακούσει το noro wiki. Ένα wiki είναι ένας χώρος πάλι στον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε υλικό μόνο που αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να το επεξαργαστούν παράλληλα αυτό το υλικό πολλοί άνθρωποι μαζί. Και προσφέρεται για ένα είδος ας το πούμε γλωσσικής δασκαλίας που έρχεται κάτω από την τίτλο, αν δεν κάνω λάθος, ασυνεργατική μάθηση. Κοινωνική δικτύωση, θα δούμε, δεν χρειάζεται να κάνω κάποια εισαγωγή για το facebook, νομίζω ότι το χρησιμοποιείτε όλοι. Θα σκεφτούμε εδώ όμως τι μπορούμε να κάνουμε στη γλωσσική δασκαλία, εκτός από αυτό που κάνετε εσείς ήδη, να συζητάτε δηλαδή αυτά που γίνονται μέσα στην τάξη. Είναι και αυτό μια μορφή ας το πούμε χρήσης του facebook, γιατί μέσα από αυτές τις συζητήσεις αλλάζεται πληροφορίες για τα μαθήματα και δεν είναι ιδιαίτερα κακό να το κάνετε αυτό. Θα καταλήξουμε συζητώντας το skype, που είναι από τα πιο σύγχρονα αργαλεία επικοινωνίας μέσα από το διαδίκτυο και αυτό που είναι το πιο τελευταίο, τα εικονικά περιβάλλοντα, δεν ξέρω αν έχει ένας από εσάς χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα που λέγεται ίσως Second Life, μήπως κανένας από εσάς, όχι. Θα το δούμε λοιπόν και αυτό. Τώρα πως θα προχωρήσουμε. Υπάρχει, δίνονται ή προσφέρονται αν θέλετε τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτό το μάθημα. Μπορείτε να επιλέξετε δηλαδή μία από τις προσεγγίσεις που σας βολεύει για να το περάσετε, μάλλον αυτό σας ενδιαφέρει, ωραία, και να το παρακολουθήσετε που ενδιαφέρει μένα. Το ένα είναι μέσα από την παραδοσιακή παρακολούθηση των μαθημάτων, έρχεστε εδώ δηλαδή, κάθεστε ακούτε αυτά που λέω εγώ, διαφωνείτε ή συμφωνείτε και μέσα από αυτή τη διαλογική ζήτηση προχωράμε και ολοκληρώνουμε τα μαθήματα. Αυτοί που θα αποφασίσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα με αυτή τη μέθοδο, την παραδοσιακή ας το πούμε, μπορούν να περάσουν το μάθημα μέσα από τρεις πρόοδους που θα δοθούν σε συγκεκριμένα διαστήματα, θα σας πω τις ημερομηνίες σε λίγο, ωραία, αλλά μόνο αυτοί, αυτοί δεν θα δικαιούνται να κάνουν παραπάνω από δύο από εσείς. Και επειδή στο παρελθόν υπήρχε ένα μικρό πολεμό με αυτό, ως προς την καταμέτρηση των απουσιών, σε αυτό το ξάμινο ήρθα προετοιμασμένος και έκανα αυτό το πλάνο, στο οποίο θα σας παρακαλούσα να το συμπληρώσετε, να γράψετε δηλαδή το όνομά σας και να βάλετε υπογραφή εκεί που λέει πρώτο μάθημα. Μπορείτε να το περνάτε στον διπλανό σας, ενώ εγώ θα συνεχίζω να μιλώ για το μάθημα. Αυτό μου φαίνεται, μπορώ να το κάνω με το πάτημα ενός κουμπιού. Τώρα είναι καλύτερα έτσι. Τα περισσότερα από αυτά που γράφει εκεί τα λέω και εγώ. Ωραία λοιπόν, αυτός είναι ένας τρόπος παρακολούδησης, ο άλλος είναι, ας το πω και αυτό αν και το γνωρίζετε, τα μαθήματα θα διαρκέσουν λογικά 13 εβδομάδες, σε αυτή την περίοδη στο 12 γιατί ήδη το πρώτο χάθηκε από τα καναβάλια. Εκείνο θα το αντικαθήσουμε όμως εμείς εγγέρος, θα φροντίσουμε να το αντικαθήσουμε εγγέρος. Καλά που με το είπατε, ωραία. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες συμβουλευτικές ώρες που έχετε δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσετε. Σε αυτές τις συμβουλευτικές ώρες, μπορείτε είτε να έρθετε στο γραφείο μου, πράγμα που θα σας συμβούλευα να μην το κάνετε, θα μπορούσατε να μου σέλετε καλύτερα ένα email. Απαντάω πολύ πιο γρήγορα στο email. Δεν χρειάζεται να περιμένετε δηλαδή τις ημερομηνίες που υπάρχουν στις συμβουλευτικές ώρες. Μπορείτε να μου σέλετε ένα email. Αν είναι κάτι επίγωμο που θέλει συζήτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το skype. Στον πίνακα ανακοινώσεων μου έχω δώσει και το όνομα στο skype. Επομένως μπορείτε να με βρείτε περισσότερες φορές στο skype και μη διστάσετε αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε να το κάνετε. Στον πίνακα ανακοινώσεων έξω από το γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν οι συμβουλευτικές ώρες. Είναι στο υπόγειο του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, γραφείο νούμερο 2. Εκεί που είναι για το γραφείο του προέντρου. Αυτός είναι ένας τρόπος λοιπόν παρακολούθησης του μαθήματος. Ο δεύτερος είναι με αυτόνομη μάθηση με επιστασία. Αν κάποιοι από εσάς αποφασίσουν να ασχοληθούν με ένα θέμα σε αυτό το μάθημα, μπορούν να γράψουν μια ερευνητική εργασία. Ερευνητική εργασία όμως που να φορά σε δευτερογενή έρευνα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να θέλει να συγκρίνει τους όρους μάθηση με ηλεκτρονική μάθηση. Δευτερογενή έρευνα σημαίνει ότι θα μελετήσει τις απόψεις άλλων συναδέλφων πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν θα συλλέξει στοιχεία αυτός, δεν θα κάνει δηλαδή κάποιο πείραμα, ούτε θα χρησιμοποιείς κάποιο ερωτηματολόγιο για να συλλέξει δεδομένα. Θα διαβάσει τις απόψεις άλλων συναδέλφων πάνω σε αυτό το θέμα και θα καταλήξει σε τι μπορεί να διαφέρουν ή να συμφωνούν οι μάθησες με την ηλεκτρονική μάθηση. Αυτή είναι μια δευτερογενή έρευνα. Μπορείτε να την κάνετε με επιστασία, δηλαδή να την κάνετε κλιμακοτά. Όχι, αυτό είναι ένα θέμα. Στο blackboard θα βρείτε διαφορετικά θέματα, αλλά αν κάποιος από εσάς έχει μια άλλη ιδέα και θέλει να ασχοληθεί με ένα θέμα που δεν αναφέρεται στο blackboard και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά αυτό θα γίνει με επιστασία δηλαδή πως θα πρέπει να πάρετε την απόφαση πολύ γρήγορα από την επόμενη εβδομάδα για να επιλέξετε το θέμα και να εργαστείτε καθόλου τη διάρκεια του εξαμήνου. Δεν θα δεχτώ δηλαδή μετά το τέλος ας το πούμε του μήνα κάποιον να ξεκινήσει με εργασία, γιατί ο χρόνος μετά για να τελειώσει θα είναι πολύ λίγος. Ωραία. Χωρίς εξετάσεις τελικές. Πάμε στις τελικές εξετάσεις, όχι. Ένας τρίτος τρόπος είναι η ευθόνομη πρωτογενής έρευνα. Επειδή κάποιοι από εσάς έχουν ήδη πάρει ένα πτυχίο από κάποια άλλη σχολή, κάποιο τμήμα, μπορεί να έχουν το μικρόβι της έρευνας. Η διαφορά με τη δευτερογενή είναι ότι εδώ μπορεί κάποιος να επιλέξει να κάνει ένα πείραμα, να συλλέξει δικά του δεδομένα, να τα αναλύσει και να προσφέρει καινούργιες ιδέες στη συζήτηση επάνω σε αυτό το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί. Εντάξει. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν κάποιοι από εσάς θέλουν να το δοκιμάσουν. Είναι περισσότερο απαιτητικό από τη δευτερογενή έρευνα, ίσως και από την παραγουλήθηση των μαθημάτων, μάλλον θα έλεγα ναι και περισσότερο και από την παραγουλήθηση και από τα τρία quiz. Οπότε είναι για τους τολμηρούς ή ίσως για αυτούς που θέλουν μετά το τέλος το σπουδό τους να επιδιώξουν να πάνε σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Άρα το να έχουν μια εργασία, μια δημοσιευμένη εργασία είναι κάτι θετικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια δευτερογενή έρευνα μπορεί να μην οδηγήσει σε μια δημοσιεύση και αυτό μπορεί να συμβεί. Υπάρχει μια φοιτήτρα εδώ, δεν θυμάμαι τώρα το όνομά της, ντροπή μου, αλλά εμπάσιο εντός θα τη δείτε στη βιβλιογραφία. Έχει γράψει μια εργασία για την ιστορική εξαίρεξη του κολ και τη δημοσιεύσαμε μαζί. Επομένως και αυτό μπορεί να σου οδηγήσει, τουλάχιστον αυτούς που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές. Ο τελευταίος τρόπος παρακολούδησης είναι να παρακολουθείς το μάθημα από το blackboard. Κάποιοι από εσάς μπορεί να μην μπορούν να έρχονται στα μαθήματα. Σε αυτό το μάθημα υπάρχουν αναρτημένες σελίδες που αφορούν στο υλικό που χρησιμοποιήσαμε στην τάξη, δηλαδή ό,τι υπάρχει από ένα αρχείο έχω. Υπάρχει για κάθε μάθημα το θέμα του μαθήματος, οι διδακτικοί στόχοι που επιδιώκονται και τα αποτελέσματα, μαζί με συγκεκριμένη βιβλιογραφία για εκείνο το μάθημα, σε σελίδες, όχι όλο και το βιβλίο. Υπάρχουν τα YouTube, ας το πούμε, βίντεο που έδειξα μέσα στην τάξη. Υπάρχουν σημειώσεις για το μάθημα, σε κάποια από αυτά υπάρχουν, σε κάποια μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά νομίζω σε αρκετά θα υπάρχουν. Συμβαίνως κάποιος μπορεί να μην έρθει να το παρακολουθήσει, να διαβάσει μέσα από το blackboard και να πάει στις τελικές εξετάσεις. Δεν θα έχει δικαίωμα να κάνει τα quiz, τα quiz αφορούν μόνο σε όσους έρθουν μέσα στην τάξη και δεν κάνουν πάνω από δύο όπως εσείς. Μπορεί κάποιος να πάει στις τελικές εξετάσεις, αλλά παράλληλα να παρακολουθεί όλος. Φυσικά, ναι, όποιος θέλει να παρακολουθεί. Να πάει στις τελικές εξετάσεις, ναι, κάνε πρόβλημα, κάνε πρόβλημα. Λοιπόν, εάν δεν υπάρχουν άλλα ερτύματα εδώ, μπορώ να συνεχίσω. Η αντικειμενική στόχη του μαθήματος, δηλαδή, τι θα μάθετε φεύγοντας από εδώ, ποια θα είναι η πίκας σας. Τους έχω εδώ, ας πούμε με μεγάλη λεπτομέρεια, θα διαβάσω μόνο ορισμένους, τους υπόλοιπους μπορείτε να το διαβάσετε μόνοι σας, να το δείτε στο σπίτι σας. Όπως είπα, αυτό το pdf αρχείο θα είναι, αν δεν υπάρχει αναρτημένο, θα το αναρτήσω στο blackboard. Α, μια τελευταία μόδα είναι, να το πω γι' αυτό, είναι τα open courses. Ό,τι υλικό έχουμε εδώ και υπάρχει στο blackboard, συν το βίντεο της τάξης, γι' αυτό υπάρχει και βίντεο κάμερα εδώ με τον, πώς το λέμε, με τον Άκη. Θα αναρτηθεί στο e-class σε ένα κομμάτι που λέγεται open courses. Αυτή τη μεταφορά του υλικού από το blackboard στο e-class, θα την κάνει η Γεωργία, που του βλέπετε να κάθεται εκεί. Επομένως ο Άκης και η Γεωργία θα είναι οι συναγκάτες που θα κάνουν αυτή τη μεταφορά. Άρα θα έχετε δηλαδή δυνατότητα, εκτός από το να δείτε όλο το υλικό που υπήρχε στο blackboard, θα μπορείτε να δείτε και το βίντεο του μαθήματος. Και κάποιος από εσάς, δηλαδή, θέλει να ξανακούσει ένα μάθημα, μπορεί να μπει εκεί και να το ξανακούσει. Ναι, ευχαριστούμε. Ναι. Αφού δεν θα μάθουν στο τέλος, ας πούμε, σε ειδικές στο μάθημα, Άκη. Ναι, στο τέλος. Στο τέλος, άρα θα μπορούν να το δουν από το χρόνο. Ωραία. Λαμπρά. Μπορείτε όμως να το δείτε για να θυμηθείτε τις ωραίες στιγμές που περάστηκαν να μάθετε. OK, λοιπόν, τι θα μάθετε εδώ. Θα μάθετε πώς να κάνετε κατάσταση μόνο το πρόγραμμα της WIDA που χρειάζεται για κατάσταση στον υπολογιστή. Θα μάθετε πώς να εντοπίζετε ιστότοπο στο διαδίκτυο που να διδάσκουν την ιταλική, ή αν θέλετε κάποια άλλη γλώσσα. Θα μάθετε πώς να κατεβάζετε ένα λογισμικό και να το χρησιμοποιείτε μετά τοπικά στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι. Μάλλον τώρα περνάμε στο παιδαγωγικό. Θα μάθετε πώς να αξιολογείτε και να αποκωδικοποιείτε το λογισμικό που βρήκατε για τη διδασκαλία της ιταλικής. Η αξιολόγηση είναι ένας όρος μάλλον με τον οποίο είστε αρκετά, θα έλεγα, οικοί. Πρώτα γιατί αξιολογείστε εσείς, αλλά γιατί αξιολογείτε μετά και τους καθηγητές. Είναι μια διαδικασία που τη χρησιμοποιείτε συνεχώς, ακόμη και για πολύ απλά πράγματα. Όταν πάτε να αγοράσετε παπούτσια, πριν καταλήξετε στο ζευγάρι που θέλετε, συνήθως τι κάνετε, βλέπετε διαφορετικά. Με κάποια μέθοδο, έστω και υποσυνήτα, επιλέγετε στην τελική σας αγορά. Αυτό θα κάνετε και εδώ, θα μάθετε δηλαδή πώς από αυτή την πληθώρα των προγραμμάτων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, η διδασκαλία της ιταλικής να εντοπίζεται και να καταλήγεται σε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς. Ο άλλος όρος, η όρος αποκωδικοποίηση, που δεν είναι και πολύ διαδεωμένος, αφορά σε μήπως κάποιος θέλει να δοκιμάσει. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αποκωδικοποίηση. Θα δοκιμάσουμε να το εξηγήσουμε εμείς τώρα, αλλά θα το κάνουμε μετά και στη συνέχεια. Θα έχετε δηλαδή την ευκαιρία να κάνετε πρακτική με αυτή τη διαδικασία, οπότε θα το καταλάβετε καλύτερα. Ας ξεκινήσουμε από τα βιβλία. Όταν κάποιος αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο που αφορά στην τεσκαλία της ιταλικής αξένη γλώσσας, φαντάζουμε ότι έχει στο μυαλό του μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που του αρέσει, που την επιλέγει από αυτές που γνωρίζει. Δηλαδή επιλέγει μια συγκεκριμένη μέθοδο και λέει εγώ θα το γράψω στο βιβλίο αυτό με βάση αυτή τη μέθοδο. Θα υπάρχει δηλαδή στο background, στο υπόβαθρο αυτή η μέθοδος. Αφού πάρει αυτή την απόφαση, που είναι μια πολυγενική απόφαση, θα πρέπει μετά να δει πώς αυτή η μέθοδος θα υπάρχει στο υπόβαθρο του κάθε μαθήματος. Όταν το βιβλίο έχει 20 μαθήματα, θέλει αυτός να υπάρχει αυτή η μέθοδος στο υπόβαθρο του κάθε μαθήματος και στο υπόβαθρο του συνολικού βιβλίου. Ωραία. Άρα αυτός τι κάνει στην πραγματικότητα. Κοδικοποιεί τη μέθοδο που επιλέγει να χρησιμοποιήσει με έναν τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει στο υπόβαθρο του εγχείρηματος. Ωραία. Ένας δάσκαλος, τώρα πάμε στην απέναντι μεριά. Ένας δάσκαλος για να επιλέξει ένα βιβλίο θα πρέπει πρώτα να έχει την ικανότητα να αποκοδικοποιεί τη μέθοδο με την οποία έχει γραφεί το βιβλίο. Θα πρέπει δηλαδή να πει εγώ επιλέγω αυτό το βιβλίο εκτός από την εμφάνιση του γιατί συμβαδίζει με τη δική μου άποψη διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Ωραία. Άρα αυτός τι κάνει? Αποκοδικοποιεί. Αυτή δεν έρχεται να αξιολογήσει αν το βιβλίο είναι καλό ή όχι γιατί η έννοια της αξιολόγησης συνήθως οδηγεί σε τέτοιες συμπεράσματα. Έρχεται να κατανοήσει τη μέθοδο που είχε στο κεφάλι του αυτός που το έγραψε γιατί αυτό καμιά φορά δεν εμφανίζεται ποθενά. Δεν μας το λέει κανένας. Εντάξει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιτούς, με τους ιστότοπους. Μπορεί να βρούμε δηλαδή ένα νηστό για δασκαλία της Ιταλικής και πριν αποφασίσουμε αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι να θέλουμε να καταλάβουμε γιατί είναι σχεδιασμένος με αυτόν τον τρόπο. Ωραία. Αυτό είναι το παιδαγωγικό κομμάτι. Θα πρέπει δηλαδή εσείς βλέποντας ένα νηστό και παρατηρώντας συγκεκριμένα σημεία πάνω σε αυτό το νηστό να καταλάβετε ποια είναι η μέθοδος που βασίστηκε ο συγκεκριμένος τεχνικός να σχεδιάσει αυτό το συγκεκριμένο ιστό του. Ωραία. Αυτή είναι λοιπόν η έννοια της αποκωδικοποίησης. Θα συζητήσουμε για το δικό σας ρόλο, το ρόλο του δασκάλου. Για το τι κάνει ο δάσκαλος δηλαδή όταν οι μαθητές τους ασχολούνται με τον υπολογιστή. Ποιος είναι ο δικός του ρόλος δηλαδή. Θα συζητήσουμε για το πώς μπορείτε να διδάξετε συγκεκριμένες λογικές αδεξιότητες με ηλεκτρονικό υλικό. Αυτό είναι ένα κομμάτι που το προσέφτασα φέτος και θα αποτελέσει μια συγκεκριμένη ενότητα. Θα το δούμε σε λίγο. Πώς να χρησιμοποιείτε λογισμικά που υπάρχουν στον διαδίκτυο για μηχανική μεταφράση. Πώς να δημιουργείτε σελίδες με μπλοκς, με wikis. Ίσως αν προλάβουμε και σε σελίδες που να τις δημιουργείτε μόνοι σας και να τις ανεβάζετε στο διαδίκτυο. Τώρα εάν δεν έχετε αντίρρηση θα ήθελα να δούμε λίγο τα μαθήματα. Σε αυτό το pdf αρχείο που θα είναι αναρτημένο στο blackboard υπάρχει η ημερομηνία του μαθήματος που είναι εδώ, το μάθημα σε τι θα αφορά δηλαδή το συγκεκριμένο μάθημα και σε ποια αίθουσα θα γίνεται. Αυτά και τα τρία είναι πολύ σημαντικά, πριν να αποφασίσετε να έρθετε στο πανεπιστήμιο δείτε σε ποια αίθουσα θα γίνει το μάθημα. Και τι κάποια μαθήματα θα γίνονται στην αίθουσα α. Ωραία δεν θα γίνονται σε αυτήν την αίθουσα. Εντάξει. Επομένως είναι καλό να το βλέπετε. Τώρα, εδώ όπως θα δείτε στο μάθημα που λέει 6 Τρίτου που είναι η σημερινή ημέρα είναι η εισαγωγή. Αυτό που κάνω τώρα, δηλαδή συζητάμε για το τι πρόκειται. Το δεύτερο μάθημα που θα είναι μία διάλεξη θα αφορά στο δίκτυο. Θα μιλήσουμε δηλαδή για το διαδίκτυο και τι προσφέρει το διαδίκτυο για τη γλωσσική δρασκαλία. Θα βρούμε ορισμένους ιστότοπους, θα τους αξιολογήσουμε και συνέχεια θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τους εντάξουμε στη διδακτική πράξη. Ωραία. Αυτό είναι μία νότητα το δίκτυο. Μετά την τρίτη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 23, θα γράψετε το πρώτο κουίζ. Ωραία. Θα είναι ερωτήματα από αυτά τα δύο ή τρία μαθήματα που έγιναν. Μετά πηγαίνουμε στο τέταρτο, στην τέταρη συνάντηση, 5-27 Τρίτου. Και εδώ είναι η ενότητα που πρόσθεσα τώρα τελευταία και αφορά στην δρασκαλία των δεξιοτήτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Θα ξεκινήσουμε πρώτα από την κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου. Έτσι, που είναι δύο δεξιότητες. Κατανόηση γραπτού και προφορικού. Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε προσληπτικές δεξιότητες. Και τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για αυτές τις προσληπτικές δεξιότητες. Ωραία, θα ασχητίσουμε αυτό. Και εδώ είναι που θα πούμε για το πώς ενσωματώνουμε γλωσσικές δραστηριότητες στη δρασκαλία μας. Τι σημαίνει συνεργατική μάθηση. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε υποστηρικτικό υλικό στο διαδίκτυο και έτσι να έχουν πρόσβαση οι φοιτητές μας και να το βλέπουν όποτε θέλουν. Για την κοινωνική δικτύωση, Facebook κτλ. Όπου θα έχουν ευκαιρία να σας ακούσουν με μεγάλη προσοχή τι ακριβώς κάνετε εκεί. Θα ασχητίσουμε για μηχανισμούς προώθησης της γλώσσας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη γλώσσα που διδάσκουμε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γλώσσα μειονωτική, ας το πούμε έτσι όπως είναι τα ιταλικά. Και φυσικά για το ρόλο του δασκάλου. Το πέμπτο μάθημα αφορά σε εργαστήριο τάξεις. Θα γίνει στην αίθουσα Α και θα το κάνετε με τον κ. Βαβούρα. Εκεί θα δείτε δύο λογισμικά. Θα δείτε μάλλον τον blogger, ίσως και κάποιον άλλο, πώς να κάνετε blogs και πώς να κάνετε ένα wiki. Ωραία. Έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για να έρθετε στο επόμενο μάθημα που είναι την πέμπτη δέκα τετάρτο, όπου θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να διδάξουμε με το ηλεκτρονικό υπολογιστή της παραγωγικές δεξιότητες. Δηλαδή παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου. Ωραία. Μήπως υπάρχει κάποιος από εσάς που δεν παρακολούθησε τα μαθήματα που αφορούν στο World. Όχι, όλοι το χρησιμοποιείτε. Λαμπρά. Όχι, στην αίθουσα αυτή που θα πάτε. Όχι, όχι. Γιατί θα έχετε μάθει φαντάζομαι πώς να κάνετε ένα blog και πώς να κάνετε ένα wiki. Το πώς χρησιμοποιείτε το World το γνωρίζετε ήδη. Επομένως εδώ θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να διδάξουμε αυτά τα σκαλιά για να διδάξουμε αυτές τις δύο παραγωγικές δεξιότητες. Θα θέλα να δώσετε λίγο προσοχή στο μάθημα που θα γίνει στις δύο πέμπτου. Βλέπετε ότι εδώ αλλάζει και η μέρα του μαθήματος. Δεν θα είναι την πρωτομαγιά. Θα είναι την Παρασκευή στις δύο πέμπτου. Έτσι. Θα είναι την Παρασκευή στις δύο πέμπτου. Δεν έχω γράψει εδώ την ώρα. Είναι στις έξι μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ωραία. Μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα δηλαδή των μεταπτυχιακών φοιτών. Θα δείτε την Παρασκευή. Στις δύο πέμπτου έχουμε και αυτή μάθημα. Θα κάνω το ίδιο μάθημα και στους δύο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το αναπληρώσουμε σε μία άλλη μέρα. Εντάξει. Και αυτό το μάθημα θα αφορά στη γλωσσική αξιολόγηση με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δηλαδή πώς μπορούμε να κάνουμε να αξιολογήσουμε τις φοιτές μας χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, ποια είναι τα οφέλη, ποια είναι τα προβλήματα. Το πώς να δημιουργείτε δικές σας γλωσσικές ασκήσεις θα το κάνετε στο δέκατο μάθημα που είναι πάλι εργαστήριο τάξης 23 Πέμπτου. Εκεί θα μάθετε τα δύο λογισμικά που δημιουργούν ασκήσεις. Ωραία. Έτσι λοιπόν βλέπετε υπάρχει μια ας το πούμε ισορροπημένη προσέγγιση σε σχέση με τις τεχνικές διεξιότητες, αλλά και τις παιδαγωγικές διεξιότητες που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος με επιτυχία να ασχηματώσει ηλεκτρονικό υπολογιστή στο μάθημά του. Συνεχίζω από εδώ, από το πίνακα αυτό. Την Πέμπτη στις 8 Πέμπτου θα υπάρχει το δεύτερο quiz. Και την Πέμπτη στις 15 Πέμπτου θα υπάρχει μια διάλεξη για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στην ελληνική διδασκαλία. Σε αυτό το μάθημα έχω προσκαλέσει να το κάνει ο Νίκος Ζελιανέως, που μπορεί να το ξέρετε. Είναι και υποψήφιος διδακτοράς του κόσμου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα, αν και δεν ασχολείται με αυτό στο διδακτορικό του, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νομίζω ότι έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα γιατί προσπαθεί να μάθει ισπανικά μέσα από αυτό, μέσα από το κινητό του, μέσα από μαθήματα δηλαδή που θα ακολουθεί μέσα από το κινητό του. Μπορείτε να τον βομβαρδίσετε με ερωτήματα για το αν αυτό, ας το πούμε, προχωράει ικανοποιητικά ή όχι. Πάντως θα σας πει με μεγάλη τομέα τι υπάρχει και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην γλωσσική δασκαλία. Είναι ένα από τα θέματα που είναι θέματα εχμής. Θα δείτε στα βιβλία που είναι συμβιλογραφία, που είναι σχετικά σύγχρονη, υπάρχει μια συζήτηση επάνω στο mobile language learning και νομίζω ότι θα περάσετε πολύ καλύτερα από ό,τι αν ήμουν εγώ εδώ. Μετά είπαμε είναι το μάθημα με τον κ. Βαβούρα πάλι που αφορά στο πρακτικό κομμάτι και φτάνουμε στην 5η 29 Πέμπτου, όπου θα υπάρχει πάλι η πρόσκληση ενός μίας αδέρφου που θα σας μιλήσει, είναι επαγγελματίας μεταφράστρια με μεταπτυχιακό στη μετάφραση και θα σας πει για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικά όπως το Google Translator για να κάνετε μεταφράσεις και ίσως και πώς μπορείτε να τα εντάξετε στην γλωσσική σας δασκαλία. Εντάξει, δηλαδή και τα πρός και τα κόνους και τα ωφέλη και τα προβλήματα. Στις 5-6 που είναι η τελευταία εβδομάδα του μαθημάτου θα έχουμε το τρίτο κουίζ και έτσι κάπως θα ολοκληρώσουμε τα μαθήματα. Βλέπετε ότι σχεδόν κάθε ενότητα τελειώνει με ένα κουίζ. Αυτός ήταν ο αρχικός ιδεσμός, κάθε ενότητα να τελειώνει με ένα κουίζ έτσι ώστε να έχετε και ολοκληρωμένες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό. Λοιπόν, αν δεν έχετε κάποια ερώτηση εδώ, επομένως μεγάλη προσοχή στις ημερομηνίες των μαθημάτων, μεγάλη προσοχή στις αίθουσες των μαθημάτων. Ωραία. Γιατί δεν θα είναι πάντα αυτή. Αυτό, ναι, θα είναι αντιμέτωτο στο blackboard έτσι ώστε μπορείτε να ξαναδείτε και τους στόχους του μαθήματος. Στο blackboard θα μπορούμε να κάνουμε εγγραφή. Όχι, όχι, το έχω ανοιχτό. Τώρα, οι προπαιδείς, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει κάποιος από εσάς που να μην παρακολούθησε μάλλον το μάθημα εισαγωγής διδακτική των μιλουμένων γλυσσών ή εισαγωγής διδακτική των γλυσσών. Το έχετε παρακολουθήσει όλοι. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορέσετε να κάνετε με επιτυχία αποκωδικοποίηση ιστών που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Επομένως θα σας πρότεινα όταν έρθει η ώρα για εκείνο το μάθημα να δείτε πώς θα κάνουμε αποκωδικοποίηση ιστών. Πριν έρθετε στο μάθημα ρίξτε λίγο μια ματιά σημειώσεις σας για τις μεθόδους διδασκαλίας. Γιατί θα πρέπει να βλέπετε μέσα στους ιστούς μία μέθοδο, αν υπάρχει, στο υπόβαθμο. Ωραία. Αυτό θα ήταν χρήσιμο. Χαίρομαι που το πήρατε όλοι αυτό το μάθημα. Εμένως έχουμε πολλά να πούμε εκεί. Εδώ συνέχεια θα δείτε κάποια βιβλία που προτείνω για να τα διαβάσετε. Μερικά είναι βιβλία, άλλα είναι άρθρα. Τώρα. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και τρομάζει. Γιατί πρέπει να σας εξηγήσω τι εννοώ. Καταρχήν τα βιβλία στο πανεπιστήμιο δεν τα διαβάζουμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Το λέω αυτό πάντα στα μαθηματά μου, αλλά τα διαβάζουμε από το τέλος προς την αρχή. Τα διαβάζουμε δηλαδή ανάποδα. Και εξηγώ. Ας πούμε ότι το μάθημα αφορά στο ρόλο του δασκάλου στην διδακτική πράξη με τη χρήση και πώς επηρεάζεται από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν χρειάζεται κάποιος να διαβάσει όλο το βιβλίο ένα από αυτά που προτείνεται εδώ σε αυτή τη λίστα από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις του συγγραφέα για όλα τα άλλα ζητήματα. Τον ενδιαφέρουν μόνο για το πώς αυτό επηρεάζει το ρόλο του δασκάλου. Έτσι τι κάνει, πηγαίνει στο τέλος στο ίντεξ και βρίσκει τον όρο ο ρόλος του δασκάλου, either the role of the teacher ή ο ρόλος του ελληνικού. Βλέπει ποιες σελίδες αφαιρώνει ο συγγραφέας για αυτό το θέμα, 2-3 και διαβάζει μόνο αυτές. Στη συνέχεια πηγαίνει σε έναν άλλο συγγραφέα. Πηγαίνει στο τέλος του βιβλίου, βλέπει πόσες σελίδες αφαιρώνει αυτός συγγραφέας για αυτό το θέμα και διαβάζει πάλι μόνο αυτές. Στο τέλος δηλαδή, διαβάζοντας 10-15 σελίδες, θα έχει την άποψη διαφορετικών συγγραφέων για το ίδιο θέμα. Και έτσι θα μπορεί να δημιουργήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δική του άποψη πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτό θέλουμε να κάνετε. Το καταλάβατε? Άρα λοιπόν, εδώ υπάρχουν μια σειρά από βιβλία και μια σειρά από άρθρα. Αλλά, είπαμε, δεν διαβάζουμε τα πάντα. Διαβάζουμε αυτό με το οποίο ασχολούμεθα. Εάν το θέμα είναι αποκωδικοποίηση, διαβάζουμε μόνο τι έχουν να πω οι συγγραφείς για την αποκωδικοποίηση. Δεν διαβάζουμε τα υπόλοιπα. Στο επόμενο μάθημα ο ρόλος του δασκάλου, διαβάζουμε μόνο γι' αυτό. Στο επόμενο μάθημα συνεργατική μάθηση, διαβάζουμε μόνο γι' αυτό. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε. Εντάξει. Αφού περάσω και την βιβλιογραφία, πάμε στο θέμα που σας ενδιαφέρει μάλλον λίγο περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Και είναι η μέθοδη της αξιολόγησης. Και εδώ προτείνονται τέσσερις διαφορετικοί μέθοδοι αξιολόγησης, σε σχέση με τον τρόπο που το παρακολουθήσατε. Το 1 τον είπαμε, παρακολουθεί τα μαθήματα, κάνετε λιγότερο από 2 όπως εσείς. Τι συμβαίνει? Μπορείτε, έχετε δικαίωμα να γράψετε τα τρία quiz. Τελειώνεται τρία quiz, παίρνετε το βαθμό σας και μπορείτε να ξεχυθείτε στις παραλίες σχετικά νωρίτερα αυτό το χρόνο. Για ό,τι κολυμπάν τον Ιούνιο. Στη δεύτερη περίπτωση, που το παρακολουθείτε από απόσταση, δηλαδή διαβάζετε μόνο το υλικό που υπάρχει μέσα στο blackboard, δεν έρχεστε καθόλου στα μαθήματα, πηγαίνετε στις τελικές εξετάσεις. Τώρα, οι τελικές εξετάσεις συνήθως είναι ένα δύσκολο κομμάτι και για εμένα και για εσάς. Για εμένα, που προσπαθώ να αποφύγω τα παράπονα, γιατί εκεί συνήθως σε κεντρώνα τα περισσότερα παράπονα. Α, θέλετε να μου δώσε και με έναν ένα. Ευχαριστώ. Έχω εφαρμόσει πλέον από αυτό το εξάμενο αυτό το σύστημα. Μάλλον από το προηγούμενο. Τα θέματα που σας δίνω εδώ δεν αφορούν σε θέματα αυτού του μαθήματος. Αφορούν σε θέματα άλλου μαθήματος. Αλλά η ίδια ινοτροπία είναι αυτή που θα ισχύει από τότε. Την έχω ήδη ξεκινήσει και θα είναι η ίδια ινοτροπία που θα ισχύει για τις τελικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματά μου. Και για τα quiz. Όπου εδώ έχω κάνει τι. Α, πρέπει να σας πω πριν ότι στο Blackboard θα υπάρχει μια λίστα με θέματα μέσα από τα οποία θα επιλέξω για να οδηγηθούμε στις τελικές εξετάσεις. Αυτή τη λίστα με τα θέματα μην τη δείτε στην αρχή του εξαμίνου και μετά δεν ασχοληθείτε με αυτήν. Γιατί συνήθως την εμπλουτίζω. Ωραία. Θα πρέπει δηλαδή να τη συμβουλεύεστε σχετικά πυκνά. Γιατί αν υπάρχουν καινούργια θέματα θα πρέπει να προετοιμαστούν και γι' αυτά. Εντάξει. Εκτός λοιπόν από αυτή τη λίστα των θεμάτων τα οποία υπάρχουν και τα οποία θα εμπλουτίζω θα υπάρχει και μία πληροφορία πώς να προσεγγίσετε το θέμα. Οδηγείς δηλαδή πώς να προσεγγίσετε το θέμα. Θα δείτε ότι κάτω από το θέμα 1 που λέει περιγράψτε το ρόλο του δασκάλου ή κάποιο άλλο θέμα που βλέπετε εσείς εκεί γιατί είναι και από διαφορετικά θέματα υπάρχει ένα κείμενο που λέει το Άριστα 5 εδώ έχουμε δύο θέματα το κάθε ένα θα πάρει από πέντε. Υπάρχουν και κάποιες οδηγίες που λένε το Άριστα 5 επιτυχάνεται πρώτον με πλήρια αναφορά και ανάπτυξη όλων των χαρακτηριστικών για την κάθε ενότητα για παράδειγμα το ρόλο του δασκάλου ή τη διάδραση. Εντάξει. Άρα δηλαδή το περιεχόμενο θα δώσει ένα ποσοστό της επιτυχίας. Γράφω μέσα σε επαρέθθεση όχι επιγραμματικά αλλά επιξυγηματικά για να μην γράφετε τελεογραφικά. Στη συνέχεια λέω βιβλιογραφικές παραπομπές όπου κρίνεται απαραίτητο. Όποιος από εσάς δηλαδή στην ανάπτυξη των θεμάτων χρησιμοποιεί βιβλιογραφικές παραπομπές μέσα από τις σημειώσεις ή από τα slides ή από τα ό,τι έχουμε ακούσει θα πένει και άλλο βαθμό. Θα αυξάνει το ποσοστό της βαθμολογίας. Δεν φτάνει δηλαδή μόνο το περιεχόμενο να είναι σωστό θα πρέπει να όποιος μπορεί να το κάνει να έχει και βιβλιογραφικές παραπομπές. Τρίτον, να αποφεύγετε την αναφορά σε άλλα δεδομένα που δεν σχετίζονται με τα ερωτήματα. Αυτό το κάνουν πάρα πολύ. Δεν ξέρω τι να πάνε σε αυτό το ερώτημα αλλά δεν πειράζει. Ας γράψω κάτι άλλο που ξέρω έτσι ώστε να δείξω στο δάσκαλο ότι διάβασα. Αυτό πραγματικά βοηθάει συναισθηματικά το δάσκαλο να σας υπονέσει αλλά δεν μπορεί να σας δώσει βαθμό. Έτσι, οπότε δεν χρειάζεται να το κάνετε. Και το τέταρτο, να υπάρχει και συνοχή στο κείμενό σας. Δηλαδή να το κείμενό σας να έχει μία συνοχή, να προχωράται από το α στο β, από το β στο γ και να συνδέονται οι παράγραφοι μεταξύ τους. Παρά να είναι δηλαδή ξεκομμένα, ας το πούμε, κομμάτια κειμένου που μένει σε μένα να προσπαθήσω να τα συναρμολογήσω για να δω αν κάπου μέσα σε αυτά υπάρχει και απάντηση. Ωραία. Το ίδιο υπάρχει και στο δεύτερο θέμα. Αυτού το είδους οι οδηγίες φαντάζουμε θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τις απαντήσεις σας στις τελικές εξετάσεις αλλά και στα quiz. Αντάξει. Και θα υπάρχουν για τη δική σας βοήθεια. Επίσης, σε αυτό το PDF μπορείτε να δείτε ακριβώς το ποσοστό που δίνω σε ένα άριστο γραπτό. Δηλαδή, αν το περιεχόμενο είναι σχετικό με το ερώτημα και δεν υπάρχουν περιοχά στοιχεία, από εκεί θα πάρετε το 50% της βαθμολογίας. Εάν κάνετε σωστή χρήση της ορολογίας, όπως τη χρησιμοποιούμε μέσα στην τάξη ή υπάρχει μέσα στα βλία, τότε θα πάρετε άλλο ένα 15%. Εάν το κείμενο σας έχει συνοχή ως προς την ανάπτυξή του, θα πάρετε ακόμη ένα 15%. Εάν καταθέσετε τη δική σας κριτική άποψη για αυτά που διαβάσατε, θα έχετε ένα πρόσθετο 10%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, γιατί στην πραγματικότητα θέλουμε τη δική σας κριτική άποψη, τουλάχιστον εγώ τη θέλω, και για αυτά που διαβάζετε ή και για αυτά που λέω εγώ μέσα στην τάξη. Τουλάχιστον όσοι από εσάς είχαν άλλα μαθήματα, θα δείτε ότι μ' αρέσει να διαφωνώ. Μ' αρέσει να διαφωνώ με δηλαδή. Επομένως δίνω μόνο ένα ποσοστό 10%, γιατί είσαι σε προπτυχιακό επίπεδο, ίσως να είναι πολύ απαιτητικό για να το κάνουν όλοι, επομένως ήθελα να ήμουν κάπου στη μέση. Μετά το πτυχιακό απαιτούμε περισσότερο, δηλαδή να παίρνουν ένα 20, ένα 25, ένα 30% από αυτό, γιατί εκεί περιμένουμε ακριβώς αυτό από αυτούς. Εδώ κάποιοι μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερο, κάποιοι διστάζουν να ψήτουν, επομένως έβαλα ένα ποσοστό 10%. Αν νομίζω ότι θα πρέπει να το αλλάξω, είμαι και ανοιχτός και σε αυτό μπορεί να το κάνετε. Και φυσικά να αναφοράζει βιογραφές σε ένα ποσοστό 10%. Ωραία, αυτές οι πληροφορίες φαντάζομαι θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα την απόδοσή σας στις τελικές εξετάσεις. Τώρα, εάν δεν έχετε άλλα ερωτήματα, ή μάλλον αν δεν έχετε κανένα ερωτήμα, έλα. Και για τα quiz. Και στα quiz θα σας δίνω και εκεί συγκεκριμένες οδηγίες για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε το κείμενο. Υπάρχει στη βιβλιοθήκη, αλλά σας είπα και πάλι, ο στόχος δεν είναι να διαβάζετε όλα τα βιβλία, αλλά να διαβάζετε μόνο τις συγκεκριμένες σελίδες. Μπορείτε... Δεν μπορούμε να βράσουμε όλα. Όχι, ούτε και θα το ήθελα. Θα προτιμούσα να πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη και να φωτοτυπείτε μία ή δύο σελίδες από κάθε βιβλίο. Είναι σε όλες τις γλώσσες, μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά και αν βρείτε και σε άλλες γλώσσες που εσείς γνωρίζετε, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να διαβάζετε για το ίδιο θέμα από διαφορετικές πηγές. Να μην διαβάζετε δηλαδή μόνο ένα συγγραφέα και να προσπαθείτε να αποσυνθήσετε αυτά που λέει αυτό στους συγγραφές για να τα αναπαράξετε στο τελικό σας κείμενο ή στο πουίζιο ή οποδήποτε άλλο. Καλό είναι δηλαδή να διαβάζετε διαφορετικούς συγγραφές, να δείτε ότι οι συγγραφείς διαφωνούν μεταξύ τους και έτσι με αυτή την έννοια μπορείτε να προσθέσετε και εσείς τη δική σας κριτική άποψη. Κάποιοι θα πούν βέβαια ότι εσείς δεν είστε καθηγητές, επομένως είστε καθηγητές to be μελλοντικοί εν δυνάμιο ας πούμε και δεν θα περιμένει κάποιος από εσάς να έχετε άποψη. Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί είστε πολύ έμπειροι αρθητές. Έχετε διδαχτεί γλώσσες για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορείτε σήμερα να έχετε μια άποψη αν κάτι λειτουργεί ή αν κάτι θα λειτουργήσει ή όχι. Και αυτή την άποψη θα ήθελα πολύ να την ακούσω. Θα ήθελα πολύ να την ακούω δηλαδή. Μήπως θέλετε να ρωτήσει κάτι άλλο. Όχι. Ωραία. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε. Θα ζητήσουμε πολύ σύντομα ένα θέμα που αφορά στην ηλεκτρονική μάθηση. Είναι ας το πούμε ο πιο βασικός όρος που θα πρέπει να κατανοήσουμε εδώ. Σε αυτό το μάθημα. Και στη συνέχεια θα δούμε ένα βίντεο από το YouTube από κάποιο συνάδελο που λέγεται David Crystal ο οποίος... Α το κλαίρετε εσείς γιατί βλέπω που κουνάει το κεφάλι σας. Ναι. Πώς έτσι. Εντάξει. Ο David Crystal λοιπόν είναι ο Chomsky της Αγγλίας ας το πούμε έτσι. Είναι πάρα πολύ γνωστός λοσολόγος. Τον είχα εγώ και από την καθηγητή. Σαν λέκτορας σαν καθηγητής ήταν καταπληκτικός. Σαν σουπερβάιζος της εργασίας ήταν καταπληκτικός. Εντάξει εντός νομίζω ότι όλοι θα απολαύσετε την δική του θεωρία ως προς τα ωφέλη της κινητής μάθησης ας το πούμε έτσι. Της μάθησης μέσα από την κινητή τηλεφωνία. Πριν φτάσουμε σε αυτό όμως για να τον απολαύσουμε θα προχωρήσουμε λίγο στα σωσχετικά ας το πούμε βαρετό που είναι η ηλεκτρονική μάθηση. Και είναι εδώ κάπως που ξεκινάω να ρωτάω πάλι εσάς μήπως κάποιος από εσάς θέλει να μας πει γιατί ας το πούμε υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε τον όρο ηλεκτρονική μάθηση. Δεν μας έφτανε ο όρος μάθηση. Διαφέρεστε τίποτα ηλεκτρονική μάθηση από την άλλη μάθηση. Βλέπετε ότι μια διαφοροπή θα μπορούσε να αφορά τον χώρο. Στη μία περίπτωση ο χώρος μπορεί να αντοπιστεί σε μία θέση διδασκαλίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η θέση διδασκαλίας μπορεί να μην είναι εξοπλισμένη. Αυτή έχει έναν υποτυπώδι εξοπλισμό. Έχει δηλαδή το PowerPoint. Αλλά οι παροδοσιακές δεν είχαν. Ήταν face to face. Ήτανε ο δάσκαλος. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Θα φτάσω τώρα σε εσάς. Ενώ σε αυτή την άλλη περίπτωση το διαβάζουμε από μόνοι μας στο δικό μας χρόνο, στο δικό μας χώρο που επιθυμόμαι. Είχες σηκώσει πιο μπροστά από όλους. Πες. Το χρόνο ή και η απόσταση. Η απόσταση μπορεί να είναι φυσική απόσταση, ας το πούμε έτσι. Δηλαδή, εγώ είμαι εδώ και ο μαθητής παρακολουθεί αυτό το μάθημα μέσα από το blackboard στη Λάρισα. Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε αυτή η πόλη τώρα. Αλλά μπας σε δόση. Και το άλλο θα μπορούσε να είναι ο χρόνος. Από όσα συναφορά το χρόνο. Ενώ εγώ κάνω μάθημα 6 με 9 και θα κάνω μόνο 6 με 9 είπαμε. Έτσι μια ώρα ερχόνται. Κάποιος μπορεί να το δει το μάθημα αυτό το πρωί και να το δει μετά ή μετά από μερικές μέρες. Είχε προλάβει ο... Ναι, ναι, ναι. Πολύ ωραία παρατήρηση. Τα μέσα λοιπόν κάνουν την ηλεκτρονική μάθηση. Εφόσον υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα σημαίνει ότι μιλάμε για ηλεκτρονική μάθηση. Ωραία. Και αυτή καλή παρατήρηση. Τώρα είδα ότι και άλλη από εδώ ήθελα να πείτε. ΟΚ. Άρα εδώ έχουμε και μια... Αυτό ξέρετε που λέει τώρα η συνάδελφος εδώ συζητήθηκε αρκετά στο πάλεθον. Δηλαδή τα πρώτα προγράμματα που δημιουργήθηκαν για να διδάξουν αντικείμενα από απόσταση ήταν παραδοσιακά με τη μορφή χαρτιού. Στέναν λοιπόν το μαθησιακό υλικό μέσα από το ταχυδρομείο, το παραλάβανε οι μαθητές και μετά το μελετώσαν στο δικό τους χρόνο. Όταν λοιπόν δημιουργήθηκαν τα πρώτα προγράμματα στον υπολογιστή κάποιοι ίσως και πολύ σωστά παρατήρησαν ότι υπήρχε μια αλλητιστική ας το πούμε προσέγγιση στην από απόσταση εκπαίδευση γιατί απαιτούσε από τον φοιτητή να έχει έναν υπολογιστή. Σήμερα βέβαια όλοι θεωρούμε ότι τι είναι ένας υπολογιστής όλοι τον έχουν. Τότε δεν ήταν έτσι. Δύο απαιτούσε από τον Αθήνα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και τότε δεν είχαν όλοι διαδίκτυο έτσι και να έχει την ικανότητα να πλογηθεί ανάμεσα σελίδες. Αυτή την ικανότητα μάλιστα ορισμένοι τη θεωρούσαν πολύ σημαντική. Άκουγα τότε δηλαδή για παράδειγμα όλοι οι τραγουδιστές όλοι οι ηθοποιοί όλοι ξέρω εγώ οι άνθρωποι των media όταν τους ρωτούσαμε τι ασχολείστε λέγανε α ασχολούμαι με το διαδίκτυο σερφάρω στο διαδίκτυο σερφάρω στο διαδίκτυο. Θέλω να τονίσουν αυτή την ιδική ικανότητα που είχαν να σερφάρω στο διαδίκτυο. Πολύ γρήγορα όμως όταν κάποιος στην αρχή έλεγε ΒΑΟ φαντάζομαι τι κάνει αυτός για να σερφάρεις στο διαδίκτυο. Πολύ γρήγορα όμως οι χρήστες μπαίναν στο διαδίκτυο και βλέπαν ότι το να σερφάρεις στο διαδίκτυο δεν απαιτούσε σχεδόν καμία ιδιαίτερη δεξιότητα παρά μόνο να μάθεις να κάνεις κλικ επάνω στην οθόνη. Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, οι υπολογιστές γίνονται πιο γρήγοροι και πιο ευκολόχρηστοι. Είμαι σίγουρος ότι οι υπολογιστές του μέλλοντος δεν θα απαιτούν ας το πούμε ιδιαίτερες δεξιότητες. Θα τους μιλάς και θα τους λες άνοιξε σελίδα πάνε εκεί γίνα πίσω. Επομένως βλέπετε ότι είχαν αυτού του είδους την ελειτήστικη προσέγγιση στην αρχή αυτού του είδους το μαδείμα γιατί απαιτούσαν όλα αυτά τα είχαν αυτές οι προαπαιτήσεις για να μπορεί κάποιος να παρακολουθείς μαθήματα από οπόσταση. Αλλά σίγουρα συμφωνούμε ότι είναι η ελεκτρονική μάθηση, εμπλέκει τη τεχνολογία και με αυτού του τρόπου. Μας δείχνει τη δυνατότητα αν το μυαλάμος ξεφύγει για κάποιοι για να γυρίσουμε πίσω και να συνακούσουμε αυτά που είπαμε. Σας δεν μπορεί να μας πείτε αυτά που είπατε. Αν και εμένα μπορείτε να μου το πείτε θα έλεγα ότι ναι αυτό το κομμάτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε βιβλίο που θα ανοίξετε εισαγωγικό για τη χρήση υπολογιστών στην εκπαίδευση ή στην λοσκή δασκαλία θα δείτε ότι υπάρχει μία ενότητα που αφορά ακριβώς αυτό. Αυτό λένε ότι είναι από τα προτερήματα του υπολογιστή ότι μπορεί κάποιος να το τρέξει με το δικό του ρυθμό μάθησης δηλαδή να τρέξει το υλικό όσο γρήγορα αυτός επιθυμεί. Δεν χρειάζεται να μπορεί να παρακολουθεί τη δική μου ροή του μαθήματος. Τι κάνει το διαβάζει με τη δική του ροή. Αυτό είναι ένα όφελος και το δεύτερο είναι αυτό που είπε η συνάλεφός σας ότι εάν κάποια στιγμή αφαιρεθεί και δεν θυμάται τι ακριβώς έλεγε ο Υψηλάτης εκείνο το μάθημα μπορεί να ανατρέξει σε αυτό να γυρίσει πίσω σε αυτό και να το ξαναδεί. Μπορείτε να δείτε και το βίντεο αλλά θα μπορείτε να δείτε και το να ξανακούσετε να δείτε και τις σημείωσες έτσι. Αυτό λέγεται Spanova Tension δηλαδή εστίαση της προσοχής. Υπάρχουν ερευνές που έχουν γίνει και έχουν δείξει ότι για κάθε 20 λεπτά που φαίνεται η δασκαλίας οι φοιτητές μπορούν να προσέχουν να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτό που λέει ο δάσκαλος. Πόσο φαντάζεστε. Μόνο 5 λεπτά μπορείτε να συγκεντρώσετε την προσοχή σας σε αυτά που λέω εγώ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα 5 λεπτά δεν είναι ίδια για όλους. Δηλαδή άλλα 5 λεπτά θα έχει η Γεωργία, άλλα ο Άκης, άλλα κάποιος άλλος. Αυτό κάνει μια παραδοσιακή δασκαλία ιδιαίτερα δύσκολη. Γι' αυτό οι καλοί καθηγητές συνήθως επαναλαμβάνουν αυτό που λένε ή το λένε και με άλλα λόγια έτσι ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν την εσίαση της προσοχής των άλλων φοιτών. Ή να τους κρατήσουμε κάποιο τρόπο σε εγκρήγορση. Αντίθετα στην ηλεκτρονική μάθηση αυτό δεν χρειάζεται να γίνει. Γιατί εάν κάποιος αφαιρεθεί διαβάζοντας ή ακούγοντας το υλικό μπορεί καλύτερα να το σταματήσει, να κάνει το διαλειμμά του, να γυρίσει πίσω σε αυτό όταν πάλι μπορεί να συγκεντρωθεί. Έτσι. Άρα λοιπόν να και αυτό αφορά στην ηλεκτρονική μάθηση. Κάτι άλλο. Μιας και άποσα τις απόψεις δικές σας, αν δεν έχετε αντίρρηση να πω και τις δικές μου. Τι είναι λοιπόν η ηλεκτρονική μάθηση. Πρέπει να σας πω ότι αυτά που παρουσιάζω εδώ τα πήρα από το βιβλίο του Κόλβιν Κλαρκ και του Μέγιετ του 2003. Έτσι. Οπότε μπορείτε να δείτε στη βιβλιογραφία αυτό το βιβλίο και να διαβάσετε είναι μία ή δύο σελίδες. Το ένα είναι λοιπόν μάθηση μέσω υπολογιστή. Η ηλεκτρονική μάθηση μέσω υπολογιστή. Γιατί συνήθως τώρα αυτό είναι το βασικό εργαλείο. Αν και είπαμε ότι εδώ θα μιλήσουμε και για την κινητή τηλεφωνία. Τι θα πρέπει να περιέχει η ηλεκτρονική μάθηση. Μαθησιακό υλικό σχετικό με τους μαθησιακούς στόχους. Το λέω αυτό σχετικό με τους μαθησιακούς στόχους γιατί υπήρχε η αρκετά διαδεμένα εντύπωση ότι οποιοδήποτε υλικό εμφανίζεται σε ηλεκτρονική μορφή είναι καλό. Έτσι. Σήμερα πλέον ξέρουμε ότι όλα αυτά που εμφανίζονται σε ηλεκτρονική μορφή δεν είναι καλά επειδή είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Πρέπει να τα προσεγγίζουμε πάλι με την ίδια αξιολογική προσέγγιση που προσεγγίζουμε τα άλλα πράγματα. Δηλαδή οτιδήποτε βρίσκεται στο διαδίκτυο και είναι κάτι που μπορεί να το κάνετε αν θέλετε να διαβάσετε και τον ρόλο του δασκάλου και δεν θέλετε να διαβάσετε από τα βιβλία που προτείνω εγώ μπορείτε καλύτερα να το περάσετε στο Google και να βρείτε άλλο υλικό και να διαβάσετε από αυτό. Ωραία, θέλει λίγο προσοχή γιατί οτιδήποτε κρεμάμε στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα και καλό. Πώς μπορείτε να το αξιολογήσετε? Μήπως κάποιος από εσάς που βρίσκει υλικό στο διαδίκτυο και διαβάζει για θέματα που το ασχολούν. Μπορεί να μας πει ποιες είναι οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί για να σιγουρευτεί να βεβαιωθεί ότι αυτό το υλικό είναι καλό και όντως είναι έτσι όπως τα λέει αυτός ή να το αξιολογήσετε. Να το αξιολογήσουμε και θα μπορούμε να δούμε τα σχόλια. Α, ναι, ναι, πολύ ωραία, μπράβο. Σε κάποια από αυτά υπάρχουν από κάτω σχόλια από άλλους παρατηρητές. Επομένως εκεί μπορείτε να δείτε ποια είναι τα σχόλια και αν όλοι συμφωνούν ή όχι με αυτό που παρουσιάζει ο ορχικός συγγραφές. Ασφάλεια του site. Ωραία, αν το site δείχνει να είναι ασφαλές. Ωραία. Λαμπρά. Με τις γνώσεις που διαθέτουμε στο θέμα μπορούμε να το προσχύσουμε και να δούμε για να δούμε είναι μπορεί να είναι αλήθεια. Να μην είναι ανώνυμο αυτό το γράφημα. Να μην είναι ανώνυμο πρώτον. Να υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές που δείχνει ότι αυτός που το έγραψε έχει διαβάσει τη σχετική βιβλιογραφία. Κάτι άλλο. Ίσως πολύ ωραία να το συγκρίνουμε με κάποιο άλλο άρθρο και να δούμε και το φορέα που το έχει ανεβάσει. Αν είναι κάποιο πανεπιστήμο μάλλον θα είναι χάλια τελώς. Αν είναι από κάπου αλλού θα έχει όλο και κάτι ενδιαφέρον θα έχει να πει. Άρα λοιπόν έχουμε μηχανισμού σήμερα που να προστατευτούμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό είναι αυτό το μαθησιακό υλικό που εμφανίζεται. Τώρα όμως εκεί έχω μια μικρή αντίρρηση. Το λέω η τεχνική κρεμάστρα. Εάν λοιπόν εμείς έχουμε ένα βιβλίο που είναι σε παραδοσιακή μορφή στη μορφή χαρτιού και το διαβάσουμε αφορά σε μάθηση. Εάν το πάρουμε αυτό το βιβλίο και το βάλουμε σε pdf και το κρεμάσουμε στο διαδίκτυο γίνεται αυτό με τα ηλεκτρονική μάθηση. Όχι. Θα δείτε ότι τα πρώτα προγράμματα που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο τι κάναν αυτά από τις εκπαιδεύσεις. Παίρναν υλικό, το κρεμούσαν στο pdf ή το κρεμούσαν με κάποιον τρόπο στο διαδίκτυο και λέγανε να αυτό τώρα είναι η ηλεκτρονική μάθηση. Βλέπετε λοιπόν ότι το να κρεμάσουμε απλά μαθησιακό υλικό στο διαδίκτυο όπως είναι στον Blackboard δεν αποτελεί η ηλεκτρονική μάθηση. Και αυτό που λείπει είναι τι? Θα ξεκινήσω από το τέλος. Να υπάρχει μία δομή, εδώ, να υπάρχει μία δομή, μία παιδαγωγική δομή που να βοηθάει τους φοιτητές στην προσέγγιση αυτού του υλικού. Δεν αρκεί λοιπόν να το κρεμάσουμε σε μορφή pdf σε κάποια άλλη μορφή, αυτό δεν αφορά στη ηλεκτρονική μάθηση, αλλά να υπάρχει το υλικό μας να είναι δημιουργημένο με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να εγείρει διαφορετικές διαδικασίες στον ανθρώπινο αγέφαλο. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής μάθησης είναι για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο θα δομήσουμε την ανατροφοδότηση στις φοιτητές μας. Γιατί αν εμείς έχουμε το πρόβλημα με το βιβλίο είναι ότι είναι στατικό. Εάν έχουμε εμείς ένα ερώτημα σε έναν όρο που χρησιμοποιούν οι συγγραφέες σε εκείνη τη συγκεκριμένη σελίδα, για να μπορέσουμε να τον κατανοήσουμε πρέπει να τρέξουμε σε ένα άλλο βιβλίο που μπορεί να το λένε λεξικό όρο για αυτό το θέμα που ασχολούμαστε, να κατανοήσουμε τι είναι εκείνο και να ξαναγυρίσουμε το βιβλίο. Δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη η διαδικασία, γενιάς και γενιάς την κάναμε επιτυχαία, φαντάζομαι είχε κάποια μορφία στον οδηγίας, αλλά μπας εκτώσει στα ηλεκτρονικά μέσα μπορούμε να το κάνουμε με μεγάλη ευκολία. Να πατήσουμε πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο όρο και αυτομάτα να πάρουμε ένα pop-up, ένα μικρό κειμενάκι που να εξηγεί αυτό τον όρο. Τώρα το ερώτημα που τελείται εδώ είναι το να διαβάσουμε γι' αυτόν τον όρο και να τον κατανοήσουμε υπερεστασιακά. Γιατί σε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή που διαβάζουμε εκείνο το κείμενο μας βοηθάει στη μάθηση, δηλαδή θα το θυμόμαστε μετά από μια ώρα, θα το θυμόμαστε μετά από μια εβδομάδα. Αυτό είναι ένα ερώτημα και αυτό δημιουργεί το επόμενο ερώτημα. Πώς πρέπει να δομίσουμε το υλικό στο διαδίκτυο με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να διεγύρει την διαδικασία της μάθησης που συμβαίνει μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο έτσι όπως την κατανοούμε σήμερα για να βοηθηθεί ο μαθητής στη μάθησή του. Άρα το πώς δομώμε το υλικό είναι πολύ σημαντικό, το να το κρεμάμε απλώς στο διαδίκτυο δεν είναι ηλεκτρονική μάθηση. Ή είναι μια κακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής μάθησης. Το να υπάρχουν παραδείγματα και να δίνεται δυνατότητα για πρακτική άσκηση μέσα από αυτό το ηλεκτρονικό υλικό με συγκεκριμένες διδακτικές μεθόδους. Και τέλος να χρησιμοποιούνται όπως είπε και ο συνάδελφος του τέλος να χρησιμοποιούνται διαφορετικά μέσα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ. Αυτό περιγράφει όλους τους multimedia έτσι πολύ μέσα. Τι γνωρίζουμε για τη γνωστική μάθηση. Γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη μνήμη παίρνει πληροφορίες κατά βάση από δύο κανάλια, οπτικό και ακουστικό. Από αυτά συνήθως μαθαίνουμε, αν και μαθαίνουμε και με άλλους τρόπους. Πολύ πιο απλούς όπως είναι η αφή αλλά και πολύ πιο περίπλοκος συνδυάζονται στις πληροφορίες που δεχόμαστε από αυτά τα κανάλια. Θεωρούμε ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι σχετικά μικρή, ή αν δεν είναι μικρή είναι οικονομική. Πληροφορίες που δεν της χρειάζεται, της απορρίπτει και έχει την τάση να τις ξεχνάει. Βέβαια αυτό θα το βρείτε γραμμένο σε κάποια βιβλία, στη βιβλιογραφία, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Καθώς οι γνώσεις μας για τη λειτουργία του ανθρώπινου κεφάλου είναι ελάχιστες, ένα και δεύτερο, γιατί έχω την αίσθηση ότι και εσείς μπορεί να το έχετε συνειδητοποιήσει, ότι θυμάστε με μεγάλη λεπτομέρεια πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου, αντίθετα δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας χρησιμεύσουν στο μέλλον. Να πω ένα παράδειγμα. Ίσως να έχετε ακούσει πολλούς σημαντές σας είναι να το έχετε πει και οι ίδιοι, να λένε στις εξετάσεις, κύριε θέλετε να γράψουμε εκείνο που ήταν σελίδα 32 επάνω πάνω που είχε μια εικονούλα και μετά έλεγε εκείνα, εκείνα, εκείνα τα πράγματα και ακριβώς εκείνο που είναι ακριβώς από την κάτω ο παράγραφο και λέγει ο δάσος ναι και λέγει ο δάσος μμμ δεν το θυμάμαι. Πως όμως είναι δυνατό να θυμάται δηλαδή έχει αποθηκεύσει στη μνήμη του με επάρκεια έχει την ικανότητα να τα ανακαλέσει όλα τα προηγούμενα, άρα τα έχει μάθει και δεν μπορεί να ανακαλέσει αυτό το κειμένο έστω και αν στο βιβλίο του έχει γράψει 100 φορές δίπλο σωσάρα, έτσι. Η δική μου αίσθηση είναι ότι παρότι εγώ θα μπορούσα να θεωρούσα τον εαυτό μου λίγο πιο έμπειρο σε σχέση με θέματα μάθησης από έναν άλλον ας το πούμε άνθρωπο δεν μπορώ να υπάρχουν οι λέξεις τις οποίες προσπαθώ με μεγάλη υπομονή και χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές από αυτές που βρίσκει στη βιβλιογραφία να τις θυμάμαι και να μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και αποτυχάνω παταγόντως, για κάποιο τρόπο το μυαλό μου τις απορρίπτει. Ενώ υπάρχουν άλλες λέξεις που δε με ενδιαφέρουν καθόλου αλλά τις θυμάμαι με μεγάλη λεπτομέρα και δεν μπορώ να τις βγάλω από το μυαλό μου που θέλω να καταλήξω. Λέγοντας αυτά ότι ο ανθρώπινος αγκέφαλος είναι ένας μης, θα μπορούσα να το δούμε και αυτόν σαν ένα μη. Ναι, είναι δικός μας αλλά δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε πλήρως. Δηλαδή, ενώ ας πούμε το μη που με βοηθά να κουνήσει αυτό το δάχτυρο μου τον ελέγχω πλήρως, μπορώ το δάχτυρο μου να το κουνάω όσο θέλω και να το σταματάω όποτε θέλω και να αρχίζω να ξέρω να το κουνάω. Δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και με τον αγκέφαλό μου. Δεν μπορώ να τον πω να σταματήσει να σκέφτεται για παράδειγμα. Δοκιμάστε, πείτε στον εαυτό σας σταμάτα να σκέφτεσαι. Δεν μπορώ να τον πω πότε να μαθαίνει και τι να μαθαίνει. Ο ανθρώπινος αγκέφαλος είναι ένας μηχανισμός μάθησης. Μαθαίνει από μόνος του. Δεν χρειάζεται να τον δώσουμε εμείς την εντολή. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε ίσως με κάποια από αυτά που λέμε εμείς στρατηγικές μάθησης. Αλλά δεν είμαι σίγουρος πλήρως αν μπορούμε να τον δώσουμε εντολή τώρα μάθε και τώρα να μη μαθαίνεις. Είναι ένας μηχανισμός μάθησης από μόνος του. Τέλος λοιπόν θα έλεγα ότι ο ανθρώπινος νους έχει ένα δικό του νου. Έχει ένα δικό του τρόπο να λειτουργεί. Που δεν είναι απόλυτα ενεχόμενος από τον άνθρωπο στον οποίο είναι αποθηκευμένος ή υπάρχει. Από το αφεντικό του δηλαδή. Μάλλον δεν γνωρίζει αφεντικά. Η μάθηση λοιπόν πραγματοποιείται από την ενεργοποίηση της διαδικασίας στο σύστημα απονημόνισης. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Πώς ενεργοποιείται αυτή η διαδικασία για να βοηθηθεί αυτό το σύστημα της απονημόνισης. Εδώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Από τις συμπεριφοριστικές θεωρίες του 60. Στις πιο σύγχρονες που αφορούσαν στον δομητισμό, στο constructionism. Ή στο multiple intelligences δηλαδή στις πολλαπλές εφείες. Ή σε αυτό που είναι εντελώς της μόδας το activity theory. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτό activity theory. Δηλαδή τη μάθηση μέσα από δραστηριότητες. Υπάρχει και μια σχετική ας το πούμε μέτρος διασκαλίας. Που την κάναμε ήταν το task based learning. Δηλαδή πως να μάθεις μία ξένη γλώσσα κάνοντας δραστηριότητες μέσα αυτήν. Το τελευταίο από αυτά τα πολύ γενικά πράγματα που γνωρίζουμε για τη μάθηση. Είναι ότι η νέα γνώση και οι νέες δεξιότητες ανακαλούνται από τη μνήμη στην εργασία. Κάποτε εμείς θεωρούσαμε ότι το να μάθουμε να αποθηκεύουμε τις γνώσεις στο μυαλό μας. Αποστήθηση ή ξέρω εγώ με κάποιον άλλο τρόπο αποτελούσε το τελικό προϊόν της μάθησης. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Υπάρχει μια άλλη διαδικασία που είναι ακριβώς η επόμενη να έχουμε την ευκαινότητα να τις ανακαλέσουμε. Γι' αυτό χρειάζονται άλλες δραστηριότητες. Άλλως δηλαδή θα πρέπει να δοκιμάσουμε να αποθηκεύσουμε τη γνώση στον ανθρώπινο γέφαλο και άλλες δραστηριότητες χρειάζονται για να την ανακαλέσουμε. Τώρα αυτό φαίνεται πολύ θεωρητικό για εσάς και λέτε μα είναι δυνατόν. Ας πούμε ένα παράδειγμα. Όταν οι μαθητές αντιμετωπίζουν μια καινούργια λέξη τι κάνουνε. Τη γράφουν πάνω σε ένα τετράδιο. Συνήθως πώς τη γράφουνε. Τζοκάρε, ίσον, παίζω. Έτσι. Αυτός ο τρόπος που αποθηκεύουν αυτό το χαρτί πώς το λένε. Ας πούμε ξέρω εγώ σημειώζεις. Είναι ένας χώρος αποθήκευσης. Ουσιαστικός χώρος που θέλουμε να αποθηκεύσουμε αυτή τη γνώση είναι στον ανθρώπινο γέφαλο. Όταν εμείς μετά την ξαναδιαβάζουμε αυτή τη λέξη για να μπορέσουμε να την αποθηκεύσουμε. Αυτή η λέξη αποθηκεύεται πώς. Τζοκάρε, ίσον, παίζω. Αυτή ας το πούμε η ικανότητα θα μας βοηθήσει πάρα πολύ όταν έχουμε μπροστά μας ένα κείμενο που είναι στα ιταλικά. Συναντάμε αυτή τη λέξη και εμείς τι κάνουμε αφού συναντήσουμε αυτή τη λέξη. Ανακαλούμε από τη μνήμη αυτό που μάθαμε ίσον, παίζω και είμαστε μια χαρά. Τι γίνεται όμως στις παραγωγικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε την ακριβώς διαφορετική προσέγγιση. Δηλαδή από την πρώτη λέξη το παίζω να πάμε στο τζοκάρε. Εκεί είναι ακριβώς το αντίθετο. Όταν λοιπόν εμείς μαθαίνουμε τον εγκέφαλό μας να μαθαίνει με έναν τρόπο είναι δύσκολο να πάμε στην αντίθετη δεξιότητα. Και εκεί τι κάνουμε κολλάμε. Άρα λοιπόν αν εμείς θέλουμε να είμαστε πιο καλοί ως προς τη μάθηση θα πρέπει να κάνουμε και το αντίθετο. Δηλαδή να πάμε να μας ρωτάει κάποιος η μαμά μας τι σημαίνει τζοκάρε και να λέμε εμείς παίζω αλλά να μας ρωτάει και το αντίθετο. Να μας λέει πες μου πως είναι το παίζω στα ιταλικά γιατί όταν πάμε να μιλήσουμε ιταλικά αυτό θα χρειαστούμε. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχω την αίσθηση ότι προσαρμόζεται σε αυτοί του ίσου στις αιθήκες. Να σας πω κάτι άλλο που είμαι σίγουρος ότι θα το έχετε αντιμετωπίσει. Την προπαίδεια. Όλη την προπαίδεια τη μαθαίνουμε με έναν τρόπο ας το πούμε ποιητικό η προσέγγιση μας είναι ποιητική. Δηλαδή 1, 3, 3, 2, 3, 6, 3, 3, 3, 9, 3 έτσι. Βλέπετε το λέμε σαν ένα ταγουδάκι. Αυτός ο ρυθμός βοηθάει στην απομνημόνευση. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος μας ρωτήσει 4, 7. Οι περισσότεροι δεν κάνουν. Περίμενε 1, 7, 7, 2, 7, 14, 3, 7, 20 αυτό δεν κάνουμε. Πάμε ξανά στο τραγουδάκι γιατί η προσέγγιση μας ήταν αυτή. Έτσι μάθαμε να το κάνουμε. Μάθαμε να το προσεγγίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Να το απομνημονεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Και όταν έρχεται κάποιος να μας πει ή το ακριβώς αντίθετο ή ένα point. Δεν μπορούμε αυτόματα να πάμε εκεί. Πρέπει να ξαναπούμε το τραγουδάκι μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λέξεις. Αν τις αποθηκεύουμε τζοκάρε ή σομπέζο. Θα είναι δύσκολο κάποια στιγμή στον προφορικό λόγο να μπορέσουμε να τις βρούμε. Θα πρέπει να μάθουμε το μυαλό μας να λειτουργεί και με τον άλλο τρόπο. Άρα λοιπόν η ανάκληση είναι πάρα πολύ σημαντική ας το πούμε δεξιότητα στη μάθηση. Και οι μάθησες θα μπορούσαμε να την δούμε στα στάδι ως εξής. Δηλαδή υπάρχει το αρχικό input που το βλέπετε εκεί με το οβελάκι. Εκεί θα μπορούσαμε να δούμε το πρώτο κομμάτι κατανόηση μαζί με το filtro σαν την πρώτη προσέγγιση αποδικοποίησης του καινούργιου υλικού. Αποκοδικοποίηση του καινούργιου υλικού που δοκιμάζουμε να προσεγγίσουμε. Για να το κατανοήσουμε. Αυτό το filtro είναι το πρώτο filtro που λένε συνήθως ότι συμβαίνει η διαδικασία της αποκοδικοποίησης μετά της ξανακοδικοποίησης. Δηλαδή αποκοδικοποιούμε το υλικό που έρχεται που καλόμαστε να αντιμετωπίσουμε στα εξών συνετέθη για να μπορέσουμε μετά να το κοδικοποιήσουμε, να το βάλουμε μέσα στο μυαλό μας με μια καινούργια κοδικοποίηση που να μας βοηθάει εμάς να την ανακαλέσουμε. Για παράδειγμα, εάν κάποιος από εσάς ο μπαμπάς τον κάνει δώρο μια μοτοσυκλέτα θα προσπαθήσει να την χρησιμοποιήσει ανακαλώντας, πρώτα απ' όλα θα αποκοδικοποιήσει μοτοσυκλέτα θα μάθει δηλαδή πώς μπαίνουν ταχύτες, πού είναι το φρένο, πού είναι το αυτό και τα λοιπά. Και μετά θα προσπαθήσει να την ξανακοδικοποιήσει με καινούργια δεδομένα αλλά θα χρησιμοποιήσει γνώσεις που ήδη διαθέτει. Για παράδειγμα, για να οδηγείς μία μοτοσυκλέτα πρέπει να μπορείς να ισορροπήσεις πάνω σε αυτήν. Τι γνώσεις διαθέτουμε εμείς πάνω στην ισορροπία όταν φτάσει η ώρα να πάρουμε μοτοσυκλέτα. Τι γνώσεις έχουμε να ισορροπούμε πάνω σε δύο ρόδες. Ακριβώς. Άρα εκεί θα ανακαλέσουμε τις γνώσεις, τις δεξιότητες που έχουμε από το ποδήλατο. Έτσι θα το ξανακοδικοποιήσουμε με βάση και το τι ήδη διαθέτουμε πάνω σε αυτό το. Αν ξέρουμε πως οδηγάμε ένα αυτοκίνητο που έχει και αυτό ταχύτητες, έχει συμπλέκτη, έχει γκάζι, έχει βραν, θα μπορούμε να πούμε, ωραία, υπάρχουν παράλληλα αυτά τα πράγματα, δεν είναι στην ίδια θέση, αλλά είναι παράλληλα, άρα θα χρησιμοποιήσουμε και αυτές τις γνώσεις. Δηλαδή τι κάνουμε, αποκοδικοποιούμε στην αρχή την καινούργια γνώση, την προσεγγίζουμε με τις γνώσεις που ήδη διαθέτουμε και την ξανακοδικοποιούμε με τέτοιο τρόπο, μπορούμε να την ανακαλέσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε. Μετά την αποθηκεύουμε. Πολύ συχνά σκεφτόμαστε το μυαλό σαν ένα τεράστιο γόρο στον οποίο μπορούμε να αποθηκεύουμε δεδομένα. Και φυσικά, τέλος, να έχουμε την ικανότητα να την ανακαλέσουμε, να την ξαναθυμηθούμε, αλλά δεν σταματάει η διαδικασία της μας, εκεί φαντάζομαι. Τελειώνει με την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε πρακτικά αυτό που μάθαμε. Δηλαδή, εάν εσείς πάτε να δώσετε εξετάσεις για να πάρετε δίβλωμα οδήγησης, για όσο από σας δεν το έχουν κάνει, τους πληροφορώ ότι θα δώσουν πρώτα τις εγγραπτές εξετάσεις, όπου θα τους ρωτάνε θέματα για το πώς λειτουργεί ο κινητήρας, τα σήματα κλπ. Και συνέχεια θα τους βάλουν πάνω σε ένα αυτοκίνητο και θα τους πω, ωραία, τώρα οδήγα. Εδώ δεν φτάνει δηλαδή μόνο η θεωρητική γνώση, που είναι μέχρι το επίπεδο της ανάκλησης. Πρέπει να σου πω, ναι ωραία, με όλα αυτά που μας είπες, που ξέρεις, τώρα μπαίνεις στον δρόμο και οδήγα. Σευόμενος στα σήματα, σευόμενος τα φανάρια, σευόμενος τους παισούς, όσο μπορείς, και μας περτώσει. Ωραία, βλέπετε λοιπόν ότι εκεί καλείται ο συγκεκριμένος άνθρωπος να έχει πρακτική εφαρμογή για αυτόν που έχει μάθει θεωρητικά, έτσι. Σε πολλά πράγματα όμως δεν γίνεται το ίδιο. Δηλαδή, εδώ στο πανεπιστήμιο, δυστυχώς δεν ακολουθεί αυτή την μορφή. Εμείς εδώ δίνουμε πτυχία Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Κάποιος παίρνει ένα πτυχίο, δεν έχει μπει ποτέ του σε τάξη. Του διδάσκουμε από κομμένα διάφορα κομματάκια, που αν τα βάλει μέσα στο μυαλό του και φαντάζομαι κουνεί στο κεφάλι του, όλα αυτά θα τον κάνουν ένα καλό δάσκαλο, γιατί αυτά πρέπει να αναμοιχθούν με κάποιον τρόπο. Και θα βγουν την ώρα που θα πάει να διδάξει ζωντανά σε μία τάξη. Το βλέπουμε όμως ποτέ εμείς αυτό? Όχι, εμείς σταματάμε μέχρι την ανάκληση. Εφόσον έχει την ικανότητα να καλέσει στη μνήμη του με μεγάλη λεπτομέρεια αυτά που το είπαμε στην τάξη, θεωρούμε ότι είναι ικανός. Και αν τώρα μετά από αυτά μπορεί να χρησιμοποιήσει πρακτικά αυτές τις γνώσεις για να διδάξει, εφόσον το επιδημί, δεν το εξετάζουμε. Άρα λοιπόν αυτό το κομμάτι συνήθως το αφήνουμε έξω από τη διαδικασία της μάθησης, έτσι όπως την κατανοούμε και αρκετά στα πανεπιστήμια. Σήμερα βέβαια έχει αρχίσει μια μορφή ας το πούμε, που να και κυρίως με τις ποιησίες από το ΣΥΣ Μαζιμπολόνια, να βγει τους απόφυτους σε ικανότητες που να μπορούν να τις χρησιμοποιήσεις στην πράξη. Να είναι δηλαδή ικανή την ώρα που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και όχι να πάρεις μια θέση και να λένε «Α, εγώ τώρα πήγα εκεί, σπούδασα λογιστικά, αλλά τώρα ψάχνω ένα λογιστή για να πάω να μάθω λίγο τη δουλειά». Ναι, να κάνω πρακτική και να ρωθεί κανείς γιατί δεν το μαθαί αυτό πριν. Λοιπόν, κάπως έτσι κατανοούμε σήμερα τη μάθηση. Όσο διαφαίνεται θα λέγαμε, ως προς το μαθησιακό υλικό, που σίγουρα συμβουνούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο μαθησιακό υλικό για να υπάρχει η ηλεκτρονική μάθηση, αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι απαντάει στο «τι» της ηλεκτρονικής μάθησης. Αφορά κυρίως στο περιεχόμενο, έτσι στο περιεχόμενο, αλλά έχει σχέση και με τη μέθοδο. Η δομή δηλαδή του περιεχομένου, που αφορά στη μέθοδο προσέγγισης, θα πρέπει να παραπέμπει σε μία μαθησιακή διαδικασία και να μην είναι απλά κομμάτια τα οποία κρέμονται από έναν ιστο στο διαδίκτυο, γιατί αυτό δεν αποτελεί η ηλεκτρονική μάθηση. Πρώτο. Δεύτερον, η δομή του μαθησιακού υλικού και τα μέσα μετάδοσης της επικοινωνίας. Αυτό αφορά στο πως δηλαδή θα δώσουμε εμείς, αφού επιλέξουμε το μαθησιακό υλικό και τη μέθοδο. Το ρώτημα είναι πως θα το δομήσουμε με ηλεκτρονικό τρόπο και ποια ηλεκτρονικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτή η προσέγγιση δική μου δηλαδή, δεν είναι από το ηλεκτρονικό εργαλείο προς το περιεχόμενο και τον τρόπο. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τον τρόπο και στο εργαλείο που μας κάνει τη δουλειά. Τι θέλουμε δηλαδή να διδάξουμε, με ποιον τρόπο θέλουμε να το διδάξουμε ως σύγχρονοι δάσκαλοι, ποια είναι δηλαδή η μέθοδος που θέλουμε να εφαρμόσουμε και στη συνέχεια να σκεφτούμε, ποιο είναι τώρα το εργαλείο που θα με βοηθήσει να κάνω αυτή τη δουλειά με τον καλύτερο τρόπο και να επιλέξουμε το ηλεκτρονικό εργαλείο που μας κάνει. Δηλαδή το ηλεκτρονικό εργαλείο να είναι ιδιαίτερα sophisticated για να πούμε ότι όσο πιο sophisticated το εργαλείο, τόσο πιο sophisticated και ο δάσκαλος, δεν ισχύει. Και γι'αυτό είπα ότι αυτό το μάθημα θα έχει ένα τεχνολογικό κομμάτι, όπου θα δείτε ορισμένα εργαλεία, αλλά αυτά θα προσπαθήσουμε να τα συνδέσουμε κυρίως με μέθοδες δασκαλίας, να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε και αυτά τα εργαλεία και γιατί αυτά τα εργαλεία μας βοηθάνε. Βέβαια, τότε γίνεται η ηλεκτρονική μάθηση, αλλιώς είναι απλά κρεμασμένο υλικό στο διαδίκτυο. Και φυσικά πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε τους μαθητές να πετύχουν τους δικούς τους προσωπικούς μαθησιακούς στόχους. Και αυτό αφορά στο γιατί, στην κατανοήση δηλαδή της διαδικασίας. Αν δεν έχετε να διαφωνήσετε ή να με ρωτήσετε κάτι, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε τώρα το βίντεο με τον David Crystal. Το είδαμε σε ένα άλλο μάθημα, αλλά αυτό είναι το ίδιο. Οπότε όσοι από εσάς το έχετε δει στο μάθημα για διδακτική των γλωσσών, θα έχετε την ευκαιρία να το ξαναδείτε. Αφορά στην κινητή τηλεφωνία. Όχι στην κινητή τηλεφωνία, λάθος. Αφορά στην εκμάθηση γλώσσας μέσα από την κινητή τηλεφωνία. Μήπως κάποιος από εσάς έχει διαβάσει πάνω σε αυτό το θέμα κάτι σχετικό. Μια καλή ερώτηση, για να δούμε. Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στην κινητή τηλεφωνία και στο e-learning. Θέλετε να ξεκινήσουμε από το αντίθετο, να δούμε αν υπάρχουν κάποια κοινά σημεία. Ωραία. Το πρώτο ερώτημα. Η κινητή τηλεφωνία αφορά σε ηλεκτρονική μάθηση, ναι ή όχι. Γιατί? Γιατί είναι μια ηλεκτρονική σχεδία. Ακριβώς. Επειδή είναι μια ηλεκτρονική σχεδία, μπορεί κάποιος να πει ότι αφόσον είναι ηλεκτρονική σχεδία, άρα πάει κατευθείαν στην ηλεκτρονική μάθηση. Βέβαια, το να υπάρχει υλικό που να μπορούμε να το διαβάσουμε μέσα από το τηλέφωνο μας, χωρίς να έχει δομή, εμείς τώρα που έχουμε, ας το πούμε, εκπαιδευτεί, έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση, θα λέγαμε ότι δεν φτάνει μόνο να είναι μέσα στο ηλεκτρονικό εργαλείο, θα πρέπει να έχει και μια δομή παιδαγωγική, μια διδακτική δομή για να μπορέσουμε να το ονομάσουμε ηλεκτρονική μάθηση. Πρέπει να έχει δηλαδή και το στοιχείο της μάθησης. Δεν φτάνει μόνο το ηλεκτρονικό. Ωραία. Άρα λοιπόν πρέπει να έχει δομή. Πολλές φορές από αυτή την ηλεκτρονική μάθηση, έτσι όπως συζητήσαμε μέχρι τώρα, δηλαδή μέσα από τον υπολογιστή. Εκτός ότι τα περισσότερα κινητά σήμερα είναι και οι υπολογιστές. Να γινόταν και κανένα ερώτηση. Γιατί όπως είπατε, δε βλέπω καμιά της εύκολα. Θα να ανοίξω το ελάφτωμι, θα ανοίξω το πιθυντόμου, και με το όνομα που είχα να το κλάβω εμείς πέρα, θα το έδινε πιο πράγμα που στέλνω. Δηλαδή, το ίδιο που στέλνω δεν είναι πράγμα. Ένας υπολογιστής. Για να κάνουμε σε κινητό, αυτή τη διαδικασία, πρέπει το κινητό να έχει τον εαυτό της υπολογιστής. Ναι, με αυτή την έννοια θα δούμε. Αν είναι μόνο αυτό, λέμε ορίστε εκεί είναι τα ίδια. Δεν κατάλαβα κάτι σωστά, αλλά προσωπικά δεν ξέρω κάποια διαφορά μεταξύ του τηλεφώνου, με τον ελάφτωμι. Μαθαίνει και το μόνο στη σύνθεση. Ναι, αυτό. Μέχρι πέτου το E-learning. Ναι, για να μπορούσε να κάνει ένα μάθημα E-learning, θα πρέπει να έχει τον εαυτό του υπολογιστή. Μόμπιλ έρνιγγκ. Γιατί αν κάνετε E-learning, μπορεί να το κάνετε μόνο από υπολογιστή. Αλλά αν θέλετε να το κάνετε με μόμπιλ έρνιγγκ, πρέπει να έχετε ένα κινητό, που όντως να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και να μπορεί να δείξει. Αλλά στην άλλη γενικά, μόνο η δυνατότητα είναι από το εαυτό του υπολογιστή. Λοιπόν, βρήκαμε μια διαφορά. Το E-learning μπορεί να φορά, ας πούμε, σαν γενικός όρος μόνο σε σταθερό, ας το πούμε, ηλεκτρονικό υλικό μέσα από έναν υπολογιστή. Ενώ το μομπιλ, σου δίνει τη δυνατότητα να το έχεις και στην τσέπη σου, να το παίρνεις μαζί σου. Και στο laptop. Ένα είναι αυτό. Ναι, και στο laptop. Αλλά το μομπιλ, το μομπιλ τηλέφωνο, ίσως ακόμα περισσότερο από το laptop, γιατί είναι πιο εύκολο, το έχουμε στην τσέπη μας. Λαμπρά, το tablet λοιπόν. Όχι, περιμένετε, θα δούμε. Να, βρήκαμε τώρα μία, μικρή, αλλά δούμε μήπως υπάρχουν κι άλλες. Μία διαφορά είναι ποιος θα το σκέφτε τα μάτια, να το δεις αν ο υπολογιστής είναι μεγάλη φάση. Αυτό είναι ένα θέμα δυό λεπτά. Είπαμε, συμφωνώ μαζί σας, αλλά να το προσεγγίσουμε αναλυτικά το θέμα. Το δεύτερο που λέει η συνάδελφος εδώ είναι ότι το ένα σου βγαίνουν τα μάτια, το άλλο δε σου βγαίνουν τα μάτια, αλλά αυτό δεν είναι ένα, ας το πούμε, παιδαγωγικό επιχείρημα, είναι ένα λειτουργικό επιχείρημα. Εντάξει. Κάτι άλλο? Έχουμε χωρητικότητα, είμαστε σωστατερό, μπορούμε να κατεβάσουμε και να δούμε πολύ περισσότερα. Έχει σήμερα το αφήν. Έχει. Να, κι αυτό λοιπόν, κι αυτό τελείωσε. Τελείωσε. Καταρρίφθηκε κι αυτό το επιχείρημα. Άλλο. Υπάρχουν ολιδέντια που όλοι πρέπει να υποστηρίζουν για τις τέτοιες συγκεκριμένες. Να, ένα καλό τεχνικό επιχείρημα. Αυτό είναι ένα τεχνικό επιχείρημα. Βλέπετε, υπάρχουν πλατφόρμες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από όλες τις ηλεκτρονικές ιβέες. Αν και αυτό συνεχώς αλλάζει και φαντάζουμε ότι σε μερικά χρόνια όλες θα υποστηρίζουν τα πάντα. Άλλο επιχείρημα. Νομίζω, στο κινητό το έχουμε κάνει κάποια εργασία. Δηλαδή δεν υποστηρίζει το Word. Α, υπάρχουν και κινητά. Καλή προσέγγιση. Υπάρχουν και κινητά σήμερα που υποστηρίζουν το Word, υπάρχουν κινητά που υποστηρίζουν το PowerPoint, υπάρχουν κινητά που είναι και video projectors. Το βάζεις εδώ το κινητό σου και έχει ένα μικρό τέτοιο και βγάζει την αθώνη. Θα δούμε αν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα. Τελειώσαμε. Αν τελειώσουμε εδώ τη συζήτηση σημαίνει ότι η συνάλευση έχει δίκιο. Λέει ότι δεν βλέπω καμία διαφορά στην ηλεκτρονική μάθηση και στο mobile learning. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο ρόλος ηλεκτρονική μάθηση είναι ένας ρόλος ομπρέλα. Ένας μεγάλος ρόλος ομπρέλα κάτω από τον οποίο μπορεί να υπάρχουν άλλους είδους. Δηλαδή το mobile learning αφορά στη χρήση των κινητών τηλεφώνων για μάθηση με ηλεκτρονικό τρόπο. Το computer είναι ένας πιο πορεδοσιακός τρόπος. Παλιότερα θεωρούσαν ότι και η τηλεόραση και το βίντεο όταν και αυτά εντάχθηκαν στην διδασκαλία και αυτά τα χρησιμοποιούσαν στον όρο χρησιμοποιούσαν το ρόλ. Τότε σύγχρονη τεχνολογία. Για αυτά ήταν σύγχρονη τεχνολογία. Και αν θέλουμε να πάμε πιο πίσω και κυμολία. Φαντάζουμε στα χρόνια της και αυτή η ηλεκτρονική τεχνολογία όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε. Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό, θα πω για το mobile learning. Καταρχήν το mobile learning δεν χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να διδάξει. Τότε δεν υπήρχαν αυτά τα multimedia κινητά. Αν διαβάζετε τα πρώτα άρθρα θα δείτε ότι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μηχανισμοί συνενόησης ανάμεσα στο δάσκαλο και στους φοιτητές. Τα μηνύματα δηλαδή που στέλνουμε εμείς μέσα από το blackboard και κάποιος πρέπει να πάει σαν υπολογιστή να τα δει τα στέλνανε οι δάσκαλοι στα πανεπιστήμια στην Αυστραλία που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στους φοιτές μέσα από τα κινητά τους. Σιγά σιγά άρχισαν να τους στέλνουνε και υλικό που αφορούσε στο λεξιλόγιο, για παράδειγμα. Κάποιες από τις λέξεις που περνούσαν μέσα στα κείμενα τους συστέλνανε μέσα από το κινητό σαν μήνυμα. Έτσι, τους στέλνανε μέσα από το κινητό σαν μήνυμα για να έχουν... Γιατί το έκαναν, φαντάζετε αυτό, εκτός από το να τους πρίζουν, αλλά... Για να τους μένουν περισσότερο. Για να τους μένουν περισσότερο... Θα ήταν αναγκασμένοι να το δειμάσουν. Θα ήταν αναγκασμένοι να το διαβάσουν, ίσως να έχει και αυτή τη λειτουργία και ο στόχος ήταν να τους μείνει περισσότερο η λέξη. Προσέξτε τι είναι η διαφορά εδώ. Λένε ότι μια λέξη, εάν την αντιμετωπίσουμε μία φορά και στη συνέχεια δεν ασχοληθούμε με αυτήν ο εγκέφαλος την εγκαταλείπει, δεν τη θυμάται. Εάν ασχοληθούμε με αυτή τη λέξη δεύτερη φορά, πάλι μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά πάλι ο εγκέφαλος τύνει να την ξεχνάει. Εάν όμως με αυτή τη λέξη την κάνουμε recycle, είναι ο όρος που χρησιμοποιείς στην γλωσσολογία, όπως και κάνουμε recycling στα σκουπίδια. Αν κάνουμε recycling τρεις φορές την ίδια λέξη, λένε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος την κρατάει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μνήμη του. Και έτσι λοιπόν εκεί το mobile χρησιμοποιήθηκε σαν μηχανισμός recycling. Μάλιστα, στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιους μηχανισμοί για recycle, ας πούμε, vocabulary. Οι Ιαπωνές μαθητές έχουν ένα πράγμα που είναι σαν κουμπολόι. Στο Δήμητο θα πάω στο σχολείο, ειδικά στις συζητώσεις, στο Χρησμοκή τι κάνουνε. Κάθε χάντρα είναι μία λέξη, στη μία μεριά είναι η λέξη και στην άλλη είναι η εξήγηση. Αυτοί τι κάνουνε, ενώ κάθονται και περιμένουν τα λεωφορία, γιατί στην Αποναία περιμένεις αρκετά για τα μέσα, τι κάνουν, βλέπουν τις χάντρες και βλέπουν μία μεριά τη λέξη και από την άλλη μεριά βλέπουν την σημασία της. Και καμιά φορά κάνουν και το αντίθετο, βλέπουν τη σημασία και προσπαθούν να βρουν τη λέξη. Αυτό το κάνουν για να έχουν να κάνουν αυτή την ανακύκλωση του λεξιλογίου, για να πετύχουν δηλαδή τη χρήση, να συναντήσουν να τρακάρουν πάνω στη λέξη παραπάνω από δύο φορές, έτσι ώστε να μείνει περισσότερος στη μνήμη τους. Α, εκεί χρησιμοποιήθηκε το mobile learning σαν τέτοιου είδους μηχανισμός. Στη συνέχεια ήρθαν τα multimedia κινητά και τους στέλνανε λεξιλόγιο, το λεξιλόγιο το οποίο ήταν μέσα σε μικρά βιντεάκια. Όπου εκεί γινότανε μεγαλύτερη χρήση μέσων, δεν ήταν δηλαδή μόνο το κείμενο, ήταν και ο ήχος, ήταν και το βίντεο. Σήμερα, αν θέλετε να διδάξετε μία λέξη στους μαθητές σας με ένα ικανοποιητικό τρόπο, εκτός από τα λεξικά που συνήθως παραπέμπουμε, ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλετε τη λέξη αυτή που? Στο? Στο YouTube. Δοκιμάσε το και θα δείτε ότι είναι καταπληκτικό. Τα κείμενα που θα βρείτε δηλαδή, τα βιντεάκια που θα σχετίζονται με αυτή τη λέξη είναι καταπληκτικά. Είναι ό,τι καλύτερο για να μπορούν οι μαθητές σας να θυμούνται εφόρους ζωής αυτή τη λέξη. Είναι καταπληκτικά. Δοκιμάστε το δηλαδή. Αυτό το κάνανε μέσα από τα καινούργια κινητά. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν προχωρήσει κι άλλο. Το mobile learning, τι έχουν κατανοήσει αυτοί που ασχολούνται με τη δρασκαλία ξένων γλωσσών. Εκτός από τους ανθρώπους οι οποίοι περνάνε από τις ας το πούμε παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης, δηλαδή δημοτικό, γυμνάσιο, Λύκιο, πανεπιστήμιο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, για νέα δεδομένα μετά την αποχωρησή μας από αυτούς τους παραδοσιακούς χώρους εκπαίδευσης. Παράλληλα όμως υπάρχει και πολύ λίγος χρόνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναγκάζονται να δουλέψουν πολύ περισσότερες ώρες από ας το πούμε το παραδοσιακό οκταρό ή έχουν πάρα πολλές ώρες που τις περνάνε στο δρόμο μέχρι να πάνε και να γυρίσουν στις δουλειά τους. Και έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν ολοκληρωμένα προγράμματα εκμάθησης γλώσσων ή και άλλων δεξιοτήτων μέσα από τη κινητή τηλεφωνία γιατί είναι κάτι που μπορούν να το έχουν στη ζέπη τους πολύ εύκολα και να το χρησιμοποιήσουν. Οι δομές βέβαια εκεί, οι δομές με τις οποίες περνάνε το μαθησιακό υλικό μπορεί να είναι αυτές της παραδοσιακής ηλεκτρονικής μάθησης μέσα από υπολογιστή αλλά δεν είναι πάντα γιατί το κινητό δεν έχει τις ίδιες ικανότητες ας το πούμε με έναν παραδοσιακό υπολογιστή. Συνήθως οι υπολογιστές αυτοί που είναι σε μορφή desktop είναι πιο γρήγοροι από αυτούς που είναι σε μορφή laptop και αυτοί που είναι σε μορφή laptop είναι πολύ πιο γρήγοροι από αυτούς που είναι σε μορφή κινητού τηλεφώνου. Άρα εκεί κάνουν χρήση ας το πούμε λιγότερο των χρωμάτων, του βίντεο μέσον που έχουνε μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα, σε χωρτικότητα κλπ. Πάντως η σκέψη θα έπρεπε να είναι φυσιολογικά ίδια, η δομή δηλαδή. Εάν είναι κάτι καλά δομμένο για ένα υπολογιστή που έχει όλες αυτές τις δυνατόσεις θα μπορούσε να έχει περίπου την ίδια δομή αλλά σε πιο ελαφριά ας το πούμε μορφή σε κινητό, σε mobile learning για να μπορεί να τρέχει και να μην κολλάει το κινητό και σταματάει. Ή για να μην χρησιμοποιούμε τα κινητά 5-10 λεπτά και να τελειώνει η μπαταρία, γιατί βλέπετε σύγχρονες μπαταρίες δεν κρατάνε παραπάνω από μια μέρα ακριβώς επειδή είναι πολύ πιο περίπτωση οι διαδικασίες που μαζεύουν. Το ερώτημα όμως που τέθηκε στο mobile learning δεν ήταν αυτό, ξεκίνησε από τα κείμενα τα text που αλλάζουν μεταξύ τους οι μαθητές. Και το ερώτημα που τέθηκε και από πολλούς δασκάλες είναι αυτό βοηθάει τους μαθητές να μάθουν μια γλώσσα ακόμη και τη δική τους γλώσσα. Ο τρόπος που γράφουν οι κείμενα, ο τρόπος που γράφουν γενικότερα ή μήπως δεν τους βοηθάει, μήπως αποτελεί εμπόδιο, μήπως τους μαθαίνει μια γλώσσα που δεν χρησιμοποιείται πουθενά. Τι λέτε εσείς γι'αυτό και μας. Σκέφτομαι ότι είναι εμπόδιο, καταρχήν για τη μελληνική γλώσσα δεν χρησιμοποιούν τα ρήνικα, χρησιμοποιούν τα γκρήφη. Εσείς καταστρέπεται και το πρώτο πρόγραμμα είναι το γκρήφη. Ωραία λοιπόν, άρα στο πίπεδο των λέξεων η γραφολογία μπορεί να πει να μείνει σωστή. Φαντάζομαι και η σύνταξη δε θα είναι σωστή, γιατί θα γράφουν πολύ πιο κοπτά. Και η ορθογραφία δεν θα είναι σωστή, δεν βοηθάει στην ορθογραφία σωστά, γιατί πολλοί λέξεις λαμπρά, λαμπρά. Καταστρέφει τη γλώσσα. Ακριβώς συμφωνούμε όλοι σε αυτό λαμπρά. Τώρα θα παρακολουθήσετε το βίντεο ενός ανθρώπου που λέει το ακριβώς αντίθετο. Θα μου πείτε στο τέλος. Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσουμε τώρα το δικό του επιχείρημα, τα δικά του επιχειρήματα και να δούμε αν στο τέλος εμείς συμφωνούμε ή αν διαφωνούμε. Θα πρέπει να σας πω ότι αυτό το βιντεάκι που θα δείτε είναι από μια εκπομπή στην Αγγλία που δεν θυμάμαι πώς τη λένε. Make your theory, your own theory, θα το δούμε, κάποια στιγμή θα το πουν κι αυτοί. Δεν θυμάμαι τώρα τον τύλο αυτής της εκπομπής. Είναι αυτός ο ηθοποιός που τον ξέρετε, φαντάζομαι τον έχετε δει σε κάποια έργα. Έχουμε δύο μαζί του οι οποίοι καλούν κάποιον που έχει μια δική του θεωρία στο πάνελ, την αναπτύσσει αυτό στη θεωρία του και στο τέλος αυτοί του λένε αν έχουν πιστεί ή όχι. Είναι οι τρεις, θα το βάζουν και τρεις βαθμό. Και αν πάρει την πλειοψηφία τότε τους έχει πίσει. Το δίνουν ένα χαρτί που λέει μπράβο ο theory πέρασε από αυτό το χρόνο. Εντάξει. Επομένως σας το λέω αυτό για να μπείτε πολύ γρήγορα στο νόημα. Εντάξει. Ωραία λοιπόν. Θα θέλαμε να κάνετε πολύ σχέση για να τον ακούσουμε προσοχή και μετά μπορούμε να διαφωνήσουμε όσο θέλουμε. Ελπίζω να ακουστεί τώρα. Το φανταζόμουν. Σε αυτή την περίπτωση βγάζουμε αυτό, το ξαναβάζουμε. Και παράλληλα κάνουμε. Αυτό ακούγεται από μένα. Τα αρχαία είναι ανοιχτά. Μόνο το 1 έχει τέτοιο. Αλλά με κάνει λίγο σχέση. Θα περιμένουμε λίγο. Λοιπόν. Σε αυτή την περίπτωση το βγάζουμε εντελώς. Να κάνουμε ένα ρηφές όπως και αυτό αυτή. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα. Αυτό ακούγεται από μένα.