16η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2022)
: βοήθησε Δεν τον βάζουμε και τον ίδια φάγμα που πάει το πολλάγιο. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν υπάρχει κανένας φάγμας. Δεν προτείνεται να διακόψω τον συγκεκριμένο κύριο για το σοβαρό θέμα του νοσοκομείου. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το νοσοκομείο και θα μιλήσω μετά για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα αφήσω να πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Θα πει ό,τι έχει να πει για το ζήτημα αυτό που αναφέρει. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συνεχίζουμε με τον κύριο Μίλβερη. Συμβούλους. Είναι ανεπίτρεπτο να περιμένει ο ασθηνής για 12 ώρες στα επίγοντα μέχρι να τακτοποιηθεί η νοσηλεία του. Είναι ανεπίτρεπτο οι συγγενείς των ασθηνών να περιμένουν έξω από τα επίγοντα με δυσμηνείς και ρικές συνθήκες. Απληροφόρητοι, εκτεθειμένοι, αγωνιούντες και αγανακτούντες. Έχω προσωπική εμπειρία επ' αυτό και από τις 10 το πρωί στα επίγοντα φίλος μου πανεπιστημιακός λόγω εγγυφαλικού τακτοποιήθηκε στην κλινική στις 11 το βράδυ, ενώ έξω ανέμειναν οι συγγενείς επί 12 ώρων. Είναι ανεπίτρεπτο να ακούμε διαμαρτυρίες όχι μόνο του κοινού αλλά και εκπροσώπων της πολιτείας. Πρόσφατες οι δηλώσεις του κυριουκού Τρούνια, οι δηλώσεις του Προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου για την υποστελέχωση, να μην γίνεται τίποτε και το σκάφος της περίτελψης της περιοχής μας να πορεύεται στα τυφλά σαν το τρελοβάπορο του Ελίτη. Γι' αυτό πευθύνω έκλειση σε όλους σας να συμβάλλετε όσο δίνεστε στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων σας στην επάνδροση την επαρκή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για να επανέλθει στην πρέπουσα λειτουργία του. Να ανακτήσει το κύρος που είχε προκρίσεις και να υπερφανευόμαστε πάλι όλοι μας για την κιβωτό αυτή της υγείας μας στην περιοχή μας που όλοι είναι ανάγκη να την περιεφρυνήσουμε. Εκπροσωπείτε κύριε Συμβουλή σαν Περιφερειακό Συμβουλείο, κύριε Περιφεριάργα και το Γενικό Χαρακτήρα όπως ανέφερε ο κύριος Αναγούρ Ρωστάκης και έχετε ευθύνη για να πάρετε θέση, να προβάλετε και να απαιτήσετε λήψη άνεσων μέτρων γιατί κινδυνεύει να βυθισθεί το σκάφος για τη θωράκηση των περιφερειακών νοσοκομείων και ιδιαίτερα για της Λαμίας και των άλλων. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ο κ. Παπαδημητρίου. Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕ νομού Φθιώτηδας και Ευρυνταγίας. Άκουσα με πολλή προσοχή όλους τους ομιλητές και μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος τουλάχιστον στο φραστικό μέρος, όπως αυτό υπόθηκε πριν από όλους τους ομιλητές. Το θέμα μας είναι, και το λέω αυτό γιατί σε αυτή την αίθουσα υπήρξα για 24 ολόκληρα χρόνια σε όλες τις θέσεις. Και αυτές εδώ, πρόεδρε, και εκεί που είστε εσείς και εκεί που είναι ο κ. Περιφερειάρχης, ως ένα φεγγάρι δήμαρχος. Λοιπόν, το θέμα όμως τώρα είναι, καλά τα λέμε όλα αυτά, ποιος μπορεί να κινήσει τα νήματα για να πάρει μπρος στο νοσοκομείο Βαμίας και όχι μόνο όλα τα νοσοκομεία της χώρας να στελεχοδούν, όπως θα οραματίστηκαν οι άνθρωποι εκείνοι που τους οφείλουμε πάρα πολλά και αναφέρουμε στον Μαγκαρίτη του ο Γεννηματά, στον Παρασκευάτον Αυγυριλό και στον Λάμπρο του Παπαδήμα που υπήρξαν δίπλα του για 13 ολόκληρα χρόνια τότε. Αν ζούσαν σήμερα αυτοί θα αντρεπόταν για την κατάνκια αυτοί των νοσοκομείων μας, γιατί το όραμά τους ήταν άλλο και ήταν σε σωστό δρόμο. Τώρα κλείνοντας, εσείς να αποφασίσετε να κάνετε προσλήψεις δικαιώμα δεν έχετε, είναι αυτό νόητο. Να πιέσετε όμως την όποια εξουσία θέλετε να είναι δεξιά, θέλετε αριστερή, όποια και να είναι. Να πιέσετε την όποια εξουσία να γίνουν προσλήψεις. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, Τάσο, ότι ουρολογική κλινική δεν υπάρχει. Έχετε όλοι γονείς, έχετε όλοι σας παππούλες. Ξέρετε τι σημαίνει για τους ηλικιωμένους ουρολογία. Πηγαίνουν στο νοσοκομείο και έρχονται στο γραφείο κατευθείαν σε εμάς και κάνουν παράπολα ότι δεν υπάρχει ουρολόγος. Δεν υπάρχει πραγματικά, κανείς ουρολόγος. Λοιπόν, για όλα αυτά πρέπει η πίεση προς τον πολύ κύριο Πλεύρη, στον αρμόδιο Υπουργό. Να ισχυριστούν πιέσεις και στον κύριο Πρωθυπουργό, που εμείς ζητάμε να τον δούμε εδώ και εννιά μήνες και το ραντεβούνι έχει κλειστεί ακόμα γιατί συμμετέχω και στο Προεδρύο της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΡΟΑΕ της χώρας. Λοιπόν, και είναι σε θέση να γνωρίζω από εκεί ότι δεν έχει κλειστεί ακόμα αυτό το ραντεβούνι. Είναι απαράδεκτο, απαράδεκτο αυτό. Λοιπόν, κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ που μας ακούσατε, να είστε καλά. Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Παραδελφίου, να είστε κι εσείς καλά. Είναι κάποιος κύριος που θέλει να μιλήσει, παρακαλώ, το ονομάσιας και τιμωδιέτας. Φίμιος Σέτσος, ο εργαματέας του Εργατικού Κέντρου Λαβίας. Ε, κύριε Παραδελφίος, έχει και το λόγο. Ευχαριστώ. Είναι γοστό ότι του Σοκομείου Λαβίας γνωσή. Το άσχημο είναι ότι δεν θέλει γιατρό, θέλει γιατρούς. Διεχρονική είναι η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την αποδυνάμωση, παύλαιο, τη διοικοποίηση του Σοκομείου. Αλλά τούτοι εδώ, η κυβέρνηση, εξεπέρασε τα έσκαλαινα. Τι να... Γι' αυτό, μεγάλη ευθύνη πέφτει σε αυτό εδώ το όργανο. Τι να περιμένει κανείς. Να περιμένει, δηλαδή, ο ιδιωτικός τομέας να δουλεύει χωρίς χέρβος. Θα πετύχθη. Στην πανδημία, ούτε καν ανοίξαν τις Ενταδικές, όταν υπήρχαν θάνατοι που γινόντουσαν, γιατί δεν είχαν πρόβληψη στα δημόσια ευρωσοκομεία στις Ενταδικές. Να περιμένει ότι θα αλλάξει, ρόντα, η κυβέρνηση. Αν ήταν να το δυναμώσει το σύστημα υγείας, δεν θα το αποδυνάμωνα. Με αυτή την έννοια, και επειδή πιστεύω ότι έχετε δύναμη και μάλιστα μεγάλη, καταλαβαίνετε ότι έχετε μεγάλη ευθύνη απέναντι σ' αυτούς που ανέβαλαν χειρουργία λόγω πανδημίας, στα μικρά παιδιά, στους ανέργους, στους εργαζόμενους και στους εθνικές τρόπους, όταν μια και σήμερα και εις όλοι μ' αυμάλετε, ξέρετε πως η διατροφή, η ένδυση, οι περισσείες για το σπίτι, η παιδεία, άρα λοιπόν είναι μέλη μας. Πού λέω, να πρωταγωνιστήσετε όστε να τώρα, σήμερα, χθες, να έρθουν γιατροί, νοσηλευτικοί, προσωπικοί, μιλάμε για ένα θέμα, να έχει ίση μεταχείριση στη ζωή και στο θάνατο ενός ασθενείς. Αυτό δηλαδή, και μιλάμε για άλλες ισότητες, δεν του θέλω να αναφέρω, αν αυτό που είναι κυρίαρχο, δεν σας ευριστουτομποίησε, δεν σας κάνει να μπείτε μπροστά σε αυτό τον αγώνα και εμείς να ακολουθήσουμε. Και όλοι εργαζόμενοι. Για να αλλάξουμε αυτή τη ρώτα, πως θα φέρουμε αποτελέσματα τέτοια, ώστε να αισθάνεται γι' αυτό το αγαθό της υγείας ο λαός της περιοχής ότι πράγματι έχει αναπολκούμε, το νοσοκομείο, το δημόσιο σύστημα υγείας. Το οφείλεται επίσης, και τελειώνουμε αυτό, και στους γιατρούς, που από πραγματικά κυρίαρχο επάγγελμα, αφήνει να γίνει χειρονοκτικό. Και αυτό είναι η κούραση, η μεγάλη, έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τον ισοκτικό προσωμικό. Ζητάμε λοιπόν να μπείτε μπροστά, τώρα είναι παντοδοθεί το νοσοκομείο, γιατί πράγματι το αγαθό της υγείας είναι αυτό που πρέπει όλοι να περιφερθώσουμε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Γραμματεία, να είστε καλά. Υπάρχει κάποιος άλλος από το φορέο. Κύριε Μαλισσαρίου, ενημερώθηκα του Γραμματεία, ότι έχετε σηκώσει το χέρι και θέλατε να με λυγήσετε. Όντως είναι έτσι, γιατί δεν σας δουλεύω. Δεν σας είδα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θέλετε να πείτε κάτι που του θέλατες. Κοιτάξτε, θέλω να υπερθυματίσω βεβαίως όλα όσα υπόθηκαν από τους συναδέλφους. Συγχαίρω για την επερώτηση, πάρα πολύ σημαντική. Θα κάνω μια πρόταση. Καλό θα ήταν να ήταν μαζί μας σήμερα και οι Πρόεδροι ή οι Δικητές των Μησοκομείων. Αυτοί τα τέχουν μια πολύ σημαντική λίστα με προβλήματα, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο, των οποίων έχουν γίνει κοινωνίες, τα ιδρύματα αυτά. Και προτείνω μία πρώην πρισσίες για τάξεως συνεδρέαση, ειδικά για το σύστημα υγείας της περιθερειάς μας. Όμως, όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία θα συλλέβουν, θα πρέπει να συσταθεί μια διακείς επιπροπή, η οποία θα μπορούσε να λύσει, εξόσον αντιλαμβάνομαι πολλά εκεί των προβλημάτων αυτών, που ανήκουν στη λίστα σε επίπεδο περιθέρειας, ή σε επίπεδο νοσοκομείων και όσα εξαφνών πιθανών δομολογούνται μέσω της κεντρικής κυβέρνησης, να ασκηθεί από την επιπροπή αυτή και μέσω τελώς και του περιφερειάδι, η αντίστοιχη πίεση. Εδώ θα ήθελα να εμφαρρύνω και την πρόθεση που κατέβησε ο κ. Μπέσεως για μεγαλύτερη επιχωλήγηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο, που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να προσποριστούν τα νοσοκομεία μας περισσότερους πόρους. Αυτά έχω να πω. Και θα ήθελα το εσύ, το εθνικό σύστημα υγείας, να γίνει πράγματι εθνικό και να είναι περήφανος ο κάθε πολίτης ότι είχε ένα εθνικό σύστημα υγείας. Γι' αυτό είμαστε υπεύθυνοι και εμείς. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Κατισαρίου. Καλώς ήρθες να δημιουργηθείς η υγεία σε όσους μας πολίτες. Καλημέρα κ. Συνάδραφου. Το θέμα που ζητάμε σήμερα είναι μίζωρος σημασίας. Σημειωρίζω και την αγωνιά σας και την αγωνία δικά μας. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση που κατέσανε σ' όπου μια, όπως τη γράφονται, η κατάσταση είναι περίπου έτσι όπως περιγράφεται. Με ανοίγες και μπαλόματα τελείονται τα προβλήματα. Εμείς το αρχής Ιουλίου όταν προέκυψε το θέμα, το οποίο παρατήσω κάποιοι γιατρός από το κομμύο Ναμιάς, μαζί με την Ομορτική Αρχή, σκαδέσαμε σε σύσκεψτον τον ικαάρι του κ. Σερέτη στο γραφείο του δικητή. Θέσαμε όλα τα ζητήματα. Μας τεσμιάχτηκε πως θα κάνει ό,τι δυνατόν, είτε με μπλοκάκι, είτε με... Περίμενε και προζήτησης βέβαια να γίνουν μια προκήρυση που μας είπε. Από τη φτωχή κατάσταση και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά, είναι αυτή που πραγματικά όλοι συμφωνείτε. Και συμφωνώ κι εγώ ότι είναι έτσι. Κύριε ΚΑΓΑ, όταν θέσαμε το θέμα όλων των νοσοκομείων και των υλικών του προσωπικού, απαντάει, σηκώνει τα χέρια και λέει, άγωνες προκήρυσης, δεν έχω τεκέτροι. Ποιος πλέον βρίσκω χθες ο Υπουργός μας, αν τον ακούσατε, εγώ πραγματικά εξαιράγει. Δεν μπορεί να λέω ο Υπουργός ότι σταματήστε την κυντριολογία. Από πού είχε σκούει η κυντριολογία. Τον ενδιαφέρον η αγωνία μας, κατά το ότι ο Υπουργός είναι η κυντριολογία. Και μετά λέει ότι βγαίνουν άγωνες οι προκήρυσεις. Δεν κατάλαβα καλά. Γιατί, να βρει τον τρόπο και υπάρχει τρόπος. Να φτήσει, να μην πέσει τον γιατρό. Να τις διπλασιάσει στον κάτω κάτω. Είναι η δικιά ομοκολύτηση στην ηγεία. Δεν το πραγματικόμαστε αυτό. Εμείς, παράδειγμα, δεν έχουμε την αρμοδότητα, και τα έχουμε πολλοί συνάδελφοι. Παρ' όλα αυτά, δεν κάνει παρεμβάσεις, πέραν τις αρμοδοτάσεις μας, κατομμυρίων. Θα σας, έτσι, δηλαδή, χωρίς ποσά, συμβολικά να σας πω, να μιλήσουμε τώρα γιατί, από περάδες, του νοσοκομείου χαρκίδος, ένας αγώνας δρόμου, για την ουθή σχολή τους το 20, για αυτήν την αραβάνουση του νοσοκομείου λαμπιάς, για τον υψοπλισμό, 5 εκατομμύρια, δεν θέλω να πω καινούτερα, που το έχετε ψηθήσει όλη πράγματα, το είπατε προγμένως, για τα κέντρα εργείας, τόση εκατομμύρια, για συμπίευση, για επισκευές, το ιδεονομικό υλικό που παρήχαμε σε όποιο είχε ανάγκη, σε όποια δομή υγείας, τι είχε ανάγκη, τώρα, αυτές περάσαμε, αν τα λαμπατούμε, αν θυμάμαι καλά, με λέκτες για την ελευθερία βάθμιση του νοσοκομείου κίνησης, νοσοκομείου αρθρίσης. Εν τέλος, τα οδονείς κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, να πληθυώσουν τις πληθυσίες υγείας προς όφελους των πολιτών, να δευκολύνουμε τους για τους που δίνουν τη μάχη ή την πραδημία, νομίζω ότι λειτουργούν με απευστησία, δεν θα πάρουμε εμείς πράγματα που μας αναλμούν, ναι, πρέπει να πιέσουν, όμως, δυστυχώς, η πίεση αυτή, από ό,τι βλέπω, δεν φελεί από τελέτων εκεί πέρα να φτώχνει και κοινοβουλευτικούς που είναι φτέρες, οι οποίοι είναι και της κυβέρνησης. Άς είχαν προγράφει να είχαν πάει κάτω, να μην φτάνουν εκεί που φτάσαν, που είναι υποφέρος και ευθύνη και κοντά στον υπουργό. Εγώ έχω πάρει στιχεία, και τα έχω από το 20, τι ακριβώς προσδίψεις έχουνε γίνει, ποιοι φύγανε, ποιοι παρακτηθήκανε για λόγους υγείας, εντοξονότησης, τέλος πάντων, δεν πραγματικά νιώθω άσχημα που θα κάνω εγώ απολογισμό, αυτό που πρέπει να κάνει ο υπουργός, γιατί δεν το αξίζει να κάνω εγώ απολογισμό και να πάρουμε πάνω πράγματα τα οποία έχει ευθύνη και αρμοδιότητα. Όσον αφορά τώρα για το νοσοκομείο Λαμπιές που λέμε, έχω ενημέρωση επίσημη από που άλλο, από την ΕΕ, η οποία μιλάνε ταχτικά, γιατί και εμείς αγωνιούμε, νοιάζομαστε, γνωρίζετε ότι είμαστε άνθρωποι χωρίς αγωνία, καταλαβαίνουμε τη φτωχολογία, καταλαβαίνουμε τα προβλήματα του κόσμου και είμαστε κοντά στον κόσμο. Και το δείξαμε πραγματικά με πανεβάσεις, σημαντικές πανεβάσεις είναι αυτές, που δεν μας αναλουγούν στο κάτω κάτω. Λοιπόν, όσον αφορά τον νοσοκομείο Λαμπιές, έχω ενημέρωση επίσημη από τον Ινταέρι που μιλάω ταχτικά, γιατί τέλος πάντων, οφείλω να μιλώ να ξέρω τα πάντα. Λοιπόν, μην πάει πηγόν των περιστατικών. Υπερητούν πέντε μόνιμοι γιατροί. Και έχουν παρευθεί τρεις μόνιμοι γιατροί τα τελευταία δύο χρόνια. Λόγου του όγου των προσοχομένων περιστατικών, οι πέντε γιατροί δεν επαρκούν. Και νησιώται οι εφημερίες μας με δύο γιατρούς του νοσοκομείου Λαμπιές, που υπερητούν σάνα πνήματα. Καθώς και μετακίνησαν γιατροί της πέμπτης ύπερτης, είπε Θεσσαλία Σεράς Ελλάδος, από κέντρα Αγίας περιοχής. Επιπλέον, προς κάτι του κενών, έχει εκρυφεί μια θέση γιατρού, στους περικών επιγόντων περιστατικών, οι οποίοι σήμερα είναι άγωροι. Είναι μόνο εκεί που είναι εκεί. Υπερητούν τρεις μόνιμοι γιατί. Επί των οποίων οι δυο βρίσκονται σε μακροχρόνια ρωτηάρια. Το τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν παρει τρεις μόνιμοι γιατί. Κύριε Χρονά, γιατί με στεναφορείτε? Από αυτά που λέτε, δεν ισχύει τίποτε. 37 γιατρούς εκάλεσε ο Πεσιάρχης μαζί με τον Διοικητή για να φτιάξει πρόγραμμα για τον Οκτώβριο. Και έρχεσαι και μου λες ότι το ΤΕΠΕ έχει 5 γιατρούς. Κύριε Χρονάνε, μην κάνουμε διάλογο. Συνεχίστε, κύριε Μαγκομήτρο. Αυτά τα στοιχεία τα έχω πάρει από τη 5η Ιωαννική Περιφέρεια. Αν αυτοί λένε ψέματα και εγώ σας λέω ψέματα. Αν είμαι κοροϊδότης στο Βέργιο και αυτοί είναι συγγνώμοι. Ε, να μην το συνεχίσω τότε. Οι πνευμαολογικοί ποιηγοί, περίπου τρεις μόνοι είπαμε, οι δύο βρίσκονται σε μακρογρόνια αναρωτικά άρρια. Το τελευταίο άνοιξο χρόνου έχουν παρατηθεί τρεις μόνοι γιατροί. Τα πνευμαολογικά περιστατικά πλέον και με τη σύμφωνη γνώμη κατατεθμένη με τη μορφή συγκίνησεων του Διευθυντή Ρετρικής Πλησία, του Διευθυντή Πατρολογικής Κοινικής και του Διευθυντή της Πνευμαολογικής Κοινικής, νοσηλεύονται στη Πατρολογική Κοινική με επίδειξη του Διευθυντή της Πνευμαολογικής Κοινικής, όπως και κατά το πρώτο υπόγραφα στο λογικό, νευρολογικό, κλπ. Αυτολογικό δείγμα τώρα. Υπερτούν εφτά μόνοι μηκατροί, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται σε αναστογύνωμο μη εμβολιασμού. Επίσης, το δείγμα είναι προστεραιοκομμένος προς το προσωπικό του κλάδου. Τα φέψουν ο νεολόγων από τεχνολόγων και τα φέψουν ο χριστός εμφανιστών. Η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος πραγματοποιήθηκε με, πρώτον, λειτουργική ενοπίση των δύο μημάτων κλασικής ακτινολογίας, νεοτόραμικης και επικονιστικών με μεθόδων, έτσι ώστε να αρκεί το ευθυμερικό πρόγραμμα με ένα νεαρό. Δεύτερον, ανεπάνε συμβάσεις μετιωτικά κέντρα της περιοχής, όταν ο αγμός των τεχνολόγων δεν υπάρχει για το κακτικά εμφιστοφαντιών. Τρίτον, συνεργασία με δύο γιατρούς ακτινολόγους με καθεστώς πεπλοκάκη από τις παρουσίες της Περισσίας, για από μακρισμένη γνωμάτευση, εξετάζοντα, φιλική σημαϊκή στοχογραφίας. Τέτατον, μετά κίνηση μέσω της πέντης είπε ένας ταφερσιωνοδιαλόγο αδειολόγων αυθινολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Πραπλησίων του Καπνινισιού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Συμειοντών και προστηκάνησης των κενών ήχου, ήδη έχουν επιτρεπθεί δύο προσήτησης με καθεστώς με πλοκάκια για δύο τεχνολόγους. Παιδευτική πιέντη υπηρετούν πέντε μόνινοι γιατροί, εκ των οποίων ένας υπηρετεί στην Κρήτη. Οι τρεις έχουν παρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπηρετεί ένας αυτή τη στιγμή. Η υπηρετική πιέντη καλύπτει καθημερινό σαν το διευθύντιστοις και εγκείς. Δεν φωνάζεται το κύριο Σερέτη να έρθει εδώ να μας πει, διαβάζει το έγγραφο του κυρίου Σερέτη. Σταματάω, δεν πει ο κύριος Σερέτη. Δεν είπε ο νοσοκομείος. Ούτε απευθύνεται με εμένα ούτε ο διοικητής. Εγώ μαθαίνω από τον κόσμο, από τους πολίτες, από εργαζόμενους, πως τι συμβαίνει. Όμως τα στοιχεία αυτά τα οποία εγώ είμαι τα επίσημα της πέντε είπε. Τι συγχέρα να σας δώσω άρα τώρα. Πώς θα τα μάθω εγώ. Κύριε Παγκομήτρο, δε ζητάμε να απολογηθείτε εσείς και κακώς κάνετε και αναφέρετε του κύριου Σερέτη την επιστολή. Εμείς αυτό που ζητάμε από εσάς είναι η δική σας καταγραφή ως περιφερειακή αρχή και το τι θα διεκδικήσετε. Αν είμαστε μαζί με τον κύριο Σερέτη το παίρνουμε τηλέφωνο και το τι λέμε. Ποια είναι η διαδικασία την οποία μας εφαρμόζετε τώρα. Παρακαλώ κυρία Ματιαγή να δίνει με διάλογες. Παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει μια προϊκή της ο οποίας τελείωσε κατά μία και τελευταία μέρα υποβολής των επίσσεων για 37 γιατρούς σε όλη την περιφέρεια και μεταξύ αυτών οι 7 γιατροί είναι για τον Καρπενής. Τώρα πρόκειται το συνείδητο μήνυμα που ξεκίνησαν οι 7Κ μέχρι τις 10 από τον Βρύου οι αιτήσεις για κακό νοσηλευτικό προσωπικό που θα δώσουν ανάσα στα προαρτημένα τους εργαζόμενους των τελευταίων χρόνων. Αν αυτά όλα δοκιμήσουν θεωρώ ότι θα είναι μια ομαλότητα. Θα ιδεί το πρόβλημα και φοβάμαι ότι θα έχουμε πάλι άγωλες προκειρήσεις. Κι αυτό πρέπει οι ευθύνοντες να αφροντίσουν, να αυξήσουν τις αμυρβές και να διπλασιάσουν το δικαιούργιο το κόνο στο κάτω κάτω. Αυτά ευχαριστώ πολύ. Τρεις παρατήρησες, όχι παραπάνω παραπάνω. Μια παρατήρηση έχει να κάνει με το εξής ζήτημα. Ότι συμφωνούμε όλοι στις διαπιστώσεις ότι η κατάσταση είναι άσχημη. Άρα αυτό είναι μια βάση για να μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες από την πλευρά του περιφερειακού συμβουλίου. Μια δεύτερη όμως προσέγγιση είναι ότι δεν μπορεί να συζητάς ένα τέτοιο χοντρό ζήτημα όπως είναι η κατάσταση των νοσοκομείων με εχμή των νοσοκομείων λανείας και είναι η ώρα να βάζεις μια σειρά ζητήματα στη συζήτηση που έχουν να κάνουν με πιο γενικότερα πολιτική. Ας πούμε για παράδειγμα η πρόταση περί ταμείου ανάκαμψης είναι κατά τη γνώμη μας έξω από τη δική μας λογική, δεν μπορεί να εισθανθεί. Γιατί το ταμείο ανάκαμψης προϋπόθεση έχει την παρέμβαση του υγειωτικού τομέα, την παρέμβαση για την, εμείς το θεωρούμε υπερμνημόνιο του ταμείου ανάκαμψης. Βάζει την κερκόπορτα στα δημόσια νοσοκομεία την υγειωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Προϋπόθεση δηλαδή είναι του ταμείου ανάκαμψης πως θα εξυπηρετηθεί η εμποροφορία. Άρα από αυτή την άποψη αντιμετωπίζει την υγειώση εμπορεύμα. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση που έγινε από την πλευρά της κυρία Μπαντζελή. Το τρίτο ζήτημα είναι ότι αυτό που παρατηρείτε και το ομολογήσετε όλοι, μάλιστα η κυρία Μπαντζελή έκανε και μια δήλωση ότι δεν θα ξαναψηφίσει κολλίδια από την περιφέρεια τα οποία θα κατευθύνουν πως είναι υγεία. Γιατί είναι αρμονιότητα και το υπουργείο. Εμείς αυτό το έχουμε κάνει μπροστινέρα. Γιατί το κάνουμε. Γιατί αυτό το πρέπει να καταλάβει το υπουργείο ότι δεν μπορεί να λειτουργεί η περιφέρεια ως συμπληρωματικής στα ζητήματα υγείας. Γιατί είναι αποκλειστική αρμονιότητα. Είναι πρέπει να είναι αποκλειστική αρμονιότητα του κράτους. Και από αυτή την άποψη η αποκλειστική αρμονιότητα του κράτους σήμερα είναι να φέρει γιατρό στο μησοκομείο, να καλύψει προσωπικό, να καλύψει ανάγκης, να βάλει μπροστά συγκυλία όλο το μησοκομείο. Και από αυτή την άποψη εμείς δεν προσδοχούμε πολλά πράγματα από παρεμβάσεις τέτοιου τύπου. Αφού βγαίνουν ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές και καταγγελούν τι είναι για τη κυβέρνηση. Τι δίκαιο του, τι συμπερινία. Αυτοί που θα λύσουν το κόσμο είναι οι φορείς, ο κόσμος ο οποίος θα πρέπει να παλέψει σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή τη λογική εμείς θέτοντας το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν συστηνόμαστε τόσο στους περιφερειακούς συμβούλους αλλά έξω στον κόσμο. Τη πρωτοβουλία που πρέπει να πάρει αυτός ώστε για να σώσει ο ίδιος ο λόγος στον λόγο πρέπει να έχει πρωτοβουλία και να αντιπαρατηθεί απέναντι σε αυτή την πολιτική. Μόνο με αυτούς τους όρους νομίζουμε ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην υγεία. Κι εκεί και πέρα σίγουρα τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την υγεία είναι πολύ σοβαρά και η προσέγγιση μας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ακούγεται σε σχέση με τις διαπιστώσεις. Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε, να εξειδικεύσουμε γιατί δυστυχώς δεν έγινε ποτέ μια δημόσια διαβούλευση για την πορεία και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε σε εθνικό επίπεδο ούτε σε περιφριακό επίπεδο. Για να μην δημιουργηθούν δυσφυμίες ή μη κατανόηση της τοποθέτησης και του κ. Μπέτσιου αλλά και των θέσεών μας γενικότερα, τονίζουμε ότι το Ταμείου Ανάκαμψης δίνει επιδότηση και όχι με επιδότηση κανονικά όπως το ΕΣΠΑ για την στήριξη εξοχρονισμού των νοσοκομείων και εμείς προτάσσουμε τα δημόσια νοσοκομεία όχι τα ιδιωτικά, αυτή είναι η διαφορά μας ένα και δεύτερον ακόμα και προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αυτή είναι η διαφορά μας. Μπορώ να καταλάβω πολιτικά-ειδωλογικά μια διαφορετική τοποθέτηση του κ. Μπασδέκη, τη σέβομαι, όμως θέλω να πω και να ξεκαθαρίσουμε ότι τα 70 δις τα οποία πήραμε ως χώρα από το ταμπέριμα από την Ευρωπαϊκέννης για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιστρέφονται και δε δημιουργείται εάν διαχειριστεί σωστά από πλευράς κυβέρνησης καμία μνημονιακή σύνδεση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα μπορούσε το κ. Μποτζελίν να μας διευκολύνσει αν και με ποιος όρους λύνουν αυτά τα χρήματα. Κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ πάρα πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Πολιτιάχης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, παρακολούσα με προσοχή την συζήτηση, η οποία νομίζω ότι ήταν πολύ ωφελημένη. Αν σχεδόν ταινίζεται, παρακαλούσα όλοι μας να μπορούσουμε να είμαστε πιο ευσύν από τη φεξή και να μπορούσουμε να είμαστε και παραγωγικοί. Συνεχίζοντας και την αποθέτηση του αντιπεριφερειάρκης μας, θα πούμε κατ' αρχάς το προφανές. Επάρχει πρόβλημα. Λοιπόν, το προφανές είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Και όπου ζω τώρα γνωρίζει, ή ζει σε αυτόν τον τόπο, ή ζει και το βλέπει. Τώρα, τι κάνουμε εμείς γι' αυτόν. Όπως πολλοί σας θα είπαν και από πάρα πολλούς των ομιλητών, και το μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και για τους φορείς που μας στείλεσαν με την παρουσία τους και την αποθέτησή τους, η Περιφερειά της Τεράς Ελλάδας από τη μία δεν είχε κάποια τυπική αρμοδιότητα ενάσκησης, διοίκησης πάνω στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, είχε ένα βαρινό πολιτικό ρόλο. Η Περιφερειακή Αρχή, τόσο η τεωρινή, όσο και η προηγούμενη, και όσον δυναμνορίζω και η πρώτη καλλικρατική, έχει δε κρατήσει και τον ρόλο της πολιτικής παρεμβάσεως. Δεν περιορίζονται δηλαδή στα πολλά στηρά του υπηρεσιακού οίκου τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεδιπλώσει μια σειρά από πολιτικές, κυρίως στήριξης των δομών υγείας, όχι μόνο με εξοπλισμό, που είναι αν θέλετε και το πιο σύνθεση σημαντικό μας από το έσπα μας, αλλά και προσωπικού. Κατά τη διάρκεια του Covid, εγκλίναμε και τότε κάναμε και εκείνης της, για την ταχύτητα και ήταν αποτελεσματικό μας, από την τελεσματικότητά μας, εκείνης της τρία διασκέψης του επικεφαλής, όπου συμφωνούσαμε και προς τον εμμόλιο και βάλαμε και μια σειρά από κονδύνια και εξοπλισμό ή επικορικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, ούτω καθεξής. Ταυτόχρονα με αυτό, βλέπουμε σήμερα πως ενώ στο επίπεδο των εξοπλισμών υπάρχει μια διακύδερ κύρουση, με πολλές ελλείψεις, αν δεν το εμμεριστιάζω τώρα εδώ, γιατί δεν είναι και το πρόκριμά μας, στο επίπεδο του προσωπικού υπάρχουν τεράστιες πιέσεις και να πω έχω του Covid, αυτές οι πιέσεις είναι ορατές πρωτίστως στο νοσοκομείο της Λαμίας, αλλά συνεχώς θα και σε άλλες δευτεροβάθμιες δομές, όπως το νοσοκομείο του Καρπενισίου, αλλά και όχι μόνο. Το γιατί σημαίνει αυτό, να μην έχει επίσης μια σειρά απαντήσεων. Σίγουρα ένα μέρος της απάντησης, και αυτό το γνώσαμε και με το πρόγραμμα που είχαμε εμείς προκριμένες από το ΕΣΠΑ για προσωπικό, σίγουρα ένα μέρος της απάντησης είναι και η στελεχοπαινία σε τέτοια στελέχη σε πολλούς χώρους. Υπάρχουν οι γιατροί οι οποίοι μαζικά έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό, στη Γερμανία ενδεικτικά και όχι μόνο. Υπάρχουν οι γιατροί που εργάζονται στον πολιτικό τομέα και η επιλογή τους να παραμείνουν εκεί. Άρα λοιπόν εδώ γίνεται και ένα ζήτημα κινήτρων, το έθεσαν και πολλοί συνάδελφοι των παρατάξεων και ο αντιπεριφυριάρχης, ότι αν δεν έφυγε ένας γιατρός με χίλια ευρώ, παράδειγμα, και είσαι σε θέση οπωσδήποτε γιατρό, πρέπει να του δώσεις πάνω από χίλια ευρώ. Απλή πολιτική οικονομία. Ίτερας πάντων να του δώσεις εκείνα τα κινητρά που να έρθει, στη στιγμή που του θεωρούν να πω τα ανελαστική σου ανάγκη και δεν μπορείς χωρίς γιατρό. Στο πλαίσιο αυτό επίσης, περιφέρας της Ελλάδας, αρχικά ως δική της πρωτοβουλίας και ακολούθως στο πλαίσιο εθνικής, δίνει κινητρά, τα οποία είναι, νομίζω και κύριε Πρόεδρε Ευθύνη μας, να φέρουμε και νεοπλαίσιο, να τα ενισχύσουμε. Κίνητρα σε ιατρούς από μακρισμένων πυροχών. Έχει αναδείξει και ένα θέμα ελληνικής εισπίρωσης, το οποίο είναι στις ευμόνες του, αλλά είναι σοβαρό και επίσης πρέπει να επιληθεί και δουλεύουμε γι' αυτό. Και βέβαια αυτά τα κινητρά, τα οποία δεν έχουν στόχο να απαλλάξουν το κεντρικό κράτος από τις ευθύνες εκείνες, αλλά με την συνεργεία που αφού να έχουμε τα διάφορα επίπεδια κυβέρνησης, να κάνουμε πιο εύκολο, πιο λυκιστικό το να έρθουν γιατροί να δουλέψουν στις γειονομικές δομές του τόπου μας και δηλαδή στις πιο απομακρυσμένες. Το τρίτο σημείο στο οποίο έχει ενδιαφέρον και οφείλε με την παρέμβαση μας, είναι το ανοιγός πολιτικό. Όχι με την πολιτική της ιδεολογίας ή της απολύσης των μεγάλων ερωτημάτων της ανθρωπότητας, αλλά το πολιτικό με την έννοια της ενάσχησης πολιτικής, περιφερειακής πολιτικής και κεντρικής πολιτικής, στο πώς αυτές οι μοναδές τελεχώνονται. Για να γίνει αυτό, το πρωτοβούλιο ήταν αυτό που άριστα τα πούτα μου απόψε, έπαξα την περιφερειάρχηση και δεν καταλάβα γιατί δημιουργήθηκε εντός αυτό, ζήτησε την επίσημη θρησμική ενημέρωση. Αν εξάρτητα από την οποία άλλου τύπου διερεύνηση μπορεί να κάνει καθένας μας, όταν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, το πρώτο που κάνεις είναι να το μετράς, να το ζηγείρεις. Και απευθυνόμενος λοιπόν στους αρμόδουρους φορείς, εν προκειμένου των υπεάρχης και της δικής νοσοκομείας, παίρνει την ενημέρωση αυτή μου. Αν και σε τι βαθμό αυτή η ενημέρωση μπορεί να μην είναι ακριβής, εγώ δεν έχω τέτοια πληροφορίες αλλά μπορώ να ακούσω τους προβληματισμούς να δε λυπούν, είναι και αυτό ένα ερώτημα προς το κέντραση. Και λοιπόν έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία ανάλυσης, δηλαδή το τι υπάρχει, το τι χρειάζεται και για τις αφαέσεως που τη λείπουν, πολύ χονδρευκά τώρα, να στιάσουμε τον πολιτικό μας λόγο στο τι χρειαζόμαστε, δηλαδή ποιες είναι εκείνες οι ειδικότητες οι οποίες λείπουν και απαιτεύονται στις νοσοκομειακές μας δομές, πρωτίστους της Λαμίας και το λέω υπευθύνος του πρωτίστους γιατί εκεί πράγματι στιάζονται τα πιο οξύρα προβλήματα. Και πάνω σε αυτό λοιπόν, α, κοίτα αυτό βρε βέβαια και με το τι περιμένουμε, γιατί πράγματι η προσλήψη και η κατάσταση προσωπικού είναι ένα δυναμικό σύστημα, το πού κάθε μέρα αλλάζει, είτε προς το χειρότερο μάτι που μακρύνεις, είτε προς το ξεοδότηση με τα κίνηση, είτε προς τα πάνω προς το βέλτιο για τις προσλήψεις προσωπικού. Άρα λοιπόν, έχοντας αυτά ως βαβάση, νομίζω πως το επόμενο μας βήμα είναι να κάνουμε εκείνες τις θερμικές υπαθήσεις που πρέπει, με τις διοικήσεις, με τον ιατρικού σύλλογο της θεότητας εν προκειμένου και εφόσον παραστεί ανάγκη αντιστοίχους με τους υπολοίπους και να συνθέσουμε εκείνο τον αυτοδικητικό λόγο που να επιθύνει την προσωπικοτρικό κράτος και να ζητεί τα δέοντα. Άρα λοιπόν, όλη αυτή την φωνή που έχουμε και καλώς έχουμε κάθε ένα ζεξιμό, είτε ατομικά, είτε παραταξιακά, είτε οποιοδήποτε τρόπο, να την έχουμε και ως ένα σώμα, ως θεσμός περιφερειακής αυτοδοίκησης και να τα επιθύνουμε εκεί που πρέπει, εν ήδη, όχι ισπηδίσεως, αλλά εν ήδη παρεμβάσεως, προς αυτό που τόσο πολύ απεχολούν και οι συμπολίτες μας. Έτσι λοιπόν, θα παρακαλούσα εφόσον το συμφωνώ με τον αντιπροεφερειάρχη, και βέβαια θα παρακολουθήσω και εγώ προσωπικά, να σταθεί και να συντονίσει μια τέτοια σειρά επαφών, θα πρέπει σαφές να είναι κοινωνή και παρατάξεις, καθώς το ενδιαφέρον είναι προοδελείο και προστιμήτων. Ούτως ώστε να δούμε, όχι με μια άθετη κατεγραμματισμένη αχείριση, αλλά με συνολική και θρησματική, την παρέμβασή μας προς οφελώς της δημόσιας υγείας. Κύριε Περιφερειάρχα, πάρα πολύ. Κύριε Περιφερειάρχα, απλά μαθηματικά θα σας παρακαλέσω γιατί με προκαλέσατε. Ο πίνακας των γιατρών που υπολογίζει ο διοικητής και είπε, συμπεριλαμβάνουν όλους τους εφημερεύοντες. Μεταξύ των εφημερευόντων, όμως, είναι και εκείνοι που κλήθηκαν από τη Χαλκινά, είναι και εκείνοι που κλήθηκαν από τη Θήβα, από τη Λιβαδιά, ο αλληστισιολόγος, ο παιδιάτρος. Κάθε φορά, για να βγει το πρόγραμμα, χρειάζεται 32 με 35 άτομα να συμπληρωθεί. Το μ' εγκαταλαβαίνετε. Δεν μπορεί από τη μια να ισχύουν τα νούμερα που λέει και από την άλλη να είναι αυτό και το δεύτερο, κυρία. Δεν είναι μόνο ο αριθμός ο γενικός, είναι και κατά ειδικότητα. Είναι διάγραμμα, είναι διπλή οι παράγοντες, δύο οι παράγοντες και η ειδικότητα. Δεν μπορεί να εντοαγνωούμε αυτό. Δεν μπορεί να μιλάμε για πέντε γιατρούς στα έκτακτα, κύριε. Και να ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι προθέστανε δύο ορθοπαιδικοί, ένα στα πανδρογικά και άλλο στα χειρουργικά. Δεν είναι, δηλαδή, είναι θέμα απλής ανάγνωσης. Ο σκοπός μας δεν εμβάθεινα τεχνικά λόγω της οικονομίας της κόλδας, όμως όλα αυτή η προβληματική μου ειδικότητα είναι αυτή που θα μας επασχολήσουμε. Εφαίξει πάνω στο θέμα που συμφωνούμε ότι πρέπει να μας επασχολήσει. Ευχαριστώ, κύριε Αρχαν. Ένα χρονοδιάγραμμα, δηλαδή δεν πήγαινε πολύ αργά. Να συντονιστούμε λίγο. Ναι, λίγο σύντομα μόνο. Να ευχαριστήσω όλες και όλους τους αδερφούς για την πολύ καλή, λίγομη και αμπικοδραμητική συζήτηση που είναι για το θέμα το σοβαρό του νοσοκομείου της οικονομίας και όχι μόνο. Συνεχίζοντας... Παρακαλώ. Να πάρω το θέμα αμπικοδραμητικού που είχα. Α, συγγνώμη, ναι. Ο κύριος οδημαδέξει ένα αμπικοδραμητικό θέμα. Θεωρήσα ότι δεν ήταν σωστό μέσα μια συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι το νοσοκομείο να μπούμε στη διαδικασία επιπροσωπικού. Ωστόσο, όμως, θα πρέπει να πω ότι σ' αυτά που είπε ο κύριος Γιώτης, ο πρόσωπος της ελληνικής αυγής για τη στερεά στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με την προσβολή που δέχτηκε, δεν κατάλαβα καλά τι ακριβώς θέλει να πει, προφανώς για το χαρακτηρισμό που του είχα το δώσει την προηγούμενη φορά. Οι λογικοί μας χαρακτηρισμοί από τη λογική μας πλευρά είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί. Έχουν το χαρακτηρισμό της πολιτικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Δεν έχουν την έννοια της προσβολής ή της προσωπικής αντιπαράθεσης. Σ' αυτή τη λογική το προθεκούμαστε πάντα και σταθερά απέναντι και στο κυρίως και σε οποιοδήποτε άλλο συνάδελφο χωρίς κανένα προσωπικό θέμα. Στην προηγούμενη περίπτωση, όμως, θα πρέπει να πούμε το εξής, αν κάποιος χαρακτηριστεί ναζιστής, αν κάποιος χαρακτηριστεί κομμινιστής, αν κάποιος χαρακτηριστεί σωσιολύνου κράτης, αν κάποιος χαρακτηριστεί νεοφιλελεύθερος. Είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί και ως τέτοιοι πρέπει να εκλαμβάνονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν όμως ο κυρίος Λιώτης, και καταλαβαίνω ότι μπορεί να προβάλλεται από την έκφραση ναζιστής, ναζί, φασίστρας ή οτιδήποτε άλλο, τότε θα πρέπει όχι προς εμένα αλλά κυρίως προς το κόμμα στο οποίο ανήκει να απευθυνθεί και να ζητήσει τα απαραίτητα ρέστα. Δεν μπορεί δηλαδή ο επικεφαλής ο κύριος Κασιδιάρης να εμφανίζεται με στάμπες ναζιστικές ή να εμφανίζεται σε φωτογραφίες όπως έχουν απολωθεί στα δικαστήρια που έιναν πρόσφατα και που καταδικάστηκε η Χρυσή Αβίωση εκκληματική ναζιστική οργάνωση, να εμφανίζεται με ναζιστικά σύμβολα. Τι γίνεται αυτό. Θα πρέπει να λειτήσει το λόγο από εκεί για να μπορέσει να μην ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως τέτοιος. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς, βλέποντας την πολιτική συγνεικότερη αντιπάραση που κάνουμε, χαρακτηρίζουμε κάποιον. Πολύ δε περισσότερο, επειδή επικαλέσθηκε και ο ίθος και την αξιοπρέπεια, θα έλεγα ότι ο ίδιος κάνει τέτοιους αείθιους επιθέσεις. Ας πούμε, για παράδειγμα, χαρακτήρησε με πολύ χιλιαίο τρόπο το μεγαλύτερο έλεγχο σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τον Έργιο Νυχιούτη. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να επικαλείται τέτοιους λόγους και να επιζητεί από εμάς, από τη δική μας παράταξη, τουλάχιστον, μια τέτοιου έτσι συμπεριφορά απεραντικού. Εμείς, φυσικά, πως περνάμε τις όποιες απειλές, ότι δεν θα γινόταν δημοδικοπεριφερειακό συμβούλιο, κλπ. Άλλωστε, αυτή την αντιπαράθεση που έχουμε με τογική του παράταξη, θα την έχουμε αιώνια. Έτσι είναι η κατάσταση. Και δεν θα φοβηθούμε τίποτα και σε κανέναν δεν θα δώσουμε το δικαίωμα. Πάντως, στο περιφερειακό συμβούλιο, με κάθε σεβασμό και προς όλους, εμείς θα κρατήσουμε τον πολιτικό μας λόγο σε υψηλό επίπεδο και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Παρακαλώ, το ίδιο συμβεί και από τον οποιοδήποτε άλλο. Ευχαριστούμε κύριε Μαζέκη. Δεν θα τελειώσουμε. Οι ίδιοι, γιατί ό,τι είδαμε το πέντο... Συγγνώμη, συγγνώμη. Συγγνώμη να μιλήσω κι εγώ. Έχουμε οι ίδιοι κανείψει δύο ώρες. Ναι. Ωραία, δύο λεπτά ακριβώς... Ένα λεπτός, παρακαλώ, και γρήγορα. Μάλιστα. Λοιπόν, καταρχήν, όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, σέβομαι κάθε συνάδελφο και είσαι προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα. Απεκάλεσε εμένα προσωπικά να ζει ο κύριος Μπασδέκης. Αυτό γνωρίζει ότι εγώ είμαι ναζί ή σταλληνιστής ή σταλληνοναζί. Με γνωρίζει. Πώς με απεκάλεσε, πρώτον. Δεύτερον, ας απευθυνθείς την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει το ψήφισμα για τον σταλληνισμό. Τρίτον, ο κύριος Κασιδιάρης καταδικάστηκε με μια σκευωρία. Όποιος αποκαλεί το γαμάδιο ή την τετρακτή που είναι χιλιάδων ετών ελληνικότατο σύμβολο, το αποκολεί, σβάστηκα και το χαρίζει, είτε στους ναζί, είτε στους Αλβανούς, είτε αριστερά, είτε δεξιά, είναι ανθέλεινας. Τρίτον, δεν δικαιούται ο κύριος Μπασδέκης να αποκαλεί εμένα έτσι, ούτε να μου κάνει μαθήματα για τον Άρη Βελουχιώτη, γιατί δυστυχώς η οικογένειά μου τον έζησε, είχε επιτάξει το σπίτι μου στο Βελούχι και ξέρω τι σημαίνει Άρης Βελουχιώτης, ο κύρνεδος, επιμένω, ο άνθρωπος που σφαγείαζε... Κύριε Πόεδρε, παρακαλώ να διαγραφούν όλα όσα λέει ο κύριος, απαιτώ να μην το χωρίσει η συζήτηση σε αυτό. Είναι Ναζί και Επιμένα. Κύριε Γιώτη, να μην καταγραφεί τίποτα από αυτά, είναι απαράβεκτος, προσβάλλει την ιστορική μνήμη ο κύριος, προσβάλλει την ιστορική μνήμη. Κύριε Πόεδρε, εάν σας παρακαλώ, θα μας δώσετε τον χρόνο να το χαρακτηρίσουμε και οι άλλες παρακαλώσεις. Σας παρακαλώ, ναι. Σας παρακαλώ, κύριε Γιώτη, σας παρακαλώ να κλείσεις τη συζήτηση εδώ. Θα σας παρακαλώ, σω πάρα πολύ, ως γυναίκα και ως πολιτικός, να μην αλλάζει η συζήτηση. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Θα έκανε τσαμπουκά. Αυτά, αυτά. Αυτά όλοι! Μην χρησιμοποιηθείτε εδώ! Μην δώσετε τσαγανό εδώ! Θα σας παρακαλώ, σω πάρα πολύ, ως γυναίκα και ως πολιτικός, να μην αλλάζει η συζήτηση εδώ. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Θα σας παρακαλώ, σω πάρα πολύ, ως γυναίκα και ως πολιτικός, να μην αλλάζει η συζήτηση εδώ. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Εάν ήτανε εδώ, δεν θα τελείωνε ποτέ το περιφερειακό συμβούλιο. Είναι πραγματικά χρήσιμο να παρακολουθήσουμε το αμέσως υπόλοιπο διάστημα, να μην δε θα είναι τις πέμνες ημέρες, όπου είτε μέσα από τη ΔΕΧΤΑ, από κάποιο άλλο βήμα, θα εξεγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα, σε κυβερνητικό επίπεδο, σε υποδοχική σκηγάντηση. Σύμφωνα με την πληροφόρηση σε υπόδοχη Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης επιβιώκεται, έως τέλος του μηνός, να έχουμε διωθείς κάποιες συστηρημένες κατευθύσεις και να έχουμε αναπηρθεί κάποιες πολιτικές. Μένει βέβαια να το δούμε. Βασιζόμενη σε αυτά, νομίζω πως θα πρέπει να πάρουμε αυτό το χρόνο, αυτό το νομερό, ούτως ώστε να σχεδιάσουμε και εμείς εκείνα τα μέτρα που στο μέτρο των δυνατότητας θα μας επιτρέψουν να συμβάλλουμε, είτε καλύπτου τα στάφρυ και να μπορούμε να μάθουμε από τις υψηλότεροι δικητικοεπιπέδες πολιτικές, είτε με την αγγίωτητα που μπορούμε να έχουμε ως αυτοδιοίκηση και ακόμα περισσότερο πρωτοβάθμια, να μπορούμε να λύσουμε προβλήματα. Ένα παράδειγμα τέτοιο είναι αυτό που έθεσε πολύ έστοχα ο Δημοτήρς Βαναγωνστάκης με τα δάση. Θα μου πείτε, θα λύσει αυτό όλα. Προφανώς όχι. Αλλά στους πρώτους μιλήδες ο οποίος απευθύνεται πραγματικά μπορεί να είναι μέσα στους γενεές ανάσας. Έτσι δε περισσότερο, αν γίνονταν αυτά μια ουδεία πολιτική για όλα τα δάση. Η Κατερίνα Καλατζή είχε αναπτύξει την μετατία πρωτοβουλία και η συνομιλή με τους δασικούς. Κατερίνα θα παρεγκαλήσω αυτό να το κάνουμε και το επόμενο δέστημα και είναι πιο χαιροπιαστό με στόχο να μας οδηγήσει σε ένα κομμάτι κοινωνικής εντέλειου πολιτικής πάνω στο τα που συζητούμε. Αντίστοιχα ουρανίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες έτυχε τελικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περιφερειακό επιχείρησιακό πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2021-2027. Υπάρχει ξανά και σχετική επίκαιρη ερώτηση από την πατρίδα μας στη Στερεά, το οποίο επίσης θα μας δώσει τη δυνατότητα σε έναν βαθοσχόνι όχι ωδός των εβδομάδων που επίσης ή των δίτρων μπουρμάν που επίσης είναι επιτακτικό αλλά και σε ένα μεγαλύτερο ρούζιό να ξεδιπλώσουμε πολιτικές κυκογράμματα προς ανακούφιση αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αν μπορώ να κάνω ένα σχόλιο δημόσου της πολιτικής, γιατί για να πλήθηκαν τέτοια ερωτήματα μέσα στο διάλογό μας, είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει πάντα να σε ρωτούμε στο άμεσο, στο μοσοπρόθυμο και στο στρατηγικό. Αυτό που λένε ότι αντί να του δώσεις ένα ψάρι μάθει να ψαρεύει, αφητηριακά είναι πάρα πολύ σοφής η προσδέγηση, αλλά πάρα πολύ πρωτοσύπητος που το ψάρι του χρειάζεται ο άνθρωπος εκείνη τη θυμή. Λοιπόν, η λεξιωδόπισσα ανάμεσα στα άμεσα που σε κανένα δεν αλλιωθούν τα επιδόματα, αφητηριακά ως λογική, όμως στον άνθρωπο που του χρειάζονται χτες. Αλλά και ταυτόχρονα όσο να μην μένουν στα επιδόματα και να οικονομούν εκείνες τις λύσεις και τις αποφάσεις που να μπορούν σε ένα μέσο ή μεγαλύτερο βάθος χρόνου να αναδιαρθρώσουν τη λογική της οικονομίας μας, στη λογική της σύλλησης, της εξορρόπησης του κοινωνικού δικτύου προστασίας του πιο δυνάμου, ούτως ώστε να μην απαιτείται τα επιδόματα αν είναι μια διαρκή σκηση βάθος χρόνου πολιτική ή είναι επίσης εξίσου και διακριτά παρέπτω μετάμεσα μέτρα. Κλείνω, Πρόεδρε μου, έχουμε με τον κ. Περαγαντά βάλεις ασχαριά μέση της που όντως όμως πρέπει να γίνει και χωρίς να υπηρεχεί αυτή η οξύδητα του ενεργιάκου και της ακρίβειας που υπάρχει. Θεωρούμε και σε συνέχεια αυτής της κουβέλιας ευθύνη μας αυτή είναι να την επισπεύσουμε και να την κάνουμε πιο χειροπιαστή πάλι με κοινωνούς την Πρευθυριακό Συμβούλου και την αρμόδια προς το επιτροπή που έχουμε συστήσει ούτως ώστε γρήγορα αποτελεσματικά και σε συναρμογή και συντονισμό με τις πολιτικές των δήμων του Κεντρικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουστούν και εμείς να έχουμε καθοριστικό και πρότυτος γραμμής ρόλο ως μέρος της λύσης και της ανακούφισης των συμπολιτών μας. Ευχαριστούμε πολύ Παρακολιάκρα. Τελειώσαμε με τα πρώι μερικές διάταξεις. Μπαίνουμε στις ερωτήσεις. Και πηγαίνω πάλι αρχικά και νομίζω ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Και πάμε στερεά υπεροχής. Έχει δύο ερωτήσεις. Μετά από συνεργασία με τον κύριο Αναγνωστάκη θα ακούσουμε μόνο την δεύτερη ερώτηση μαθητικά όταν μιλάει για την κυρία Κλειότου να τη διαβάσει. Μόνο θα διαβάσει την ερώτηση και για την επόμενη ερώτηση που αφορά τον Πλατανοδάσος που έχει αναφέρει ο κύριος Σκούρας θα διαβάσει την ερώτηση και θα απαντήσει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Ναι και ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν πολύ σύντομα θέλω, ζητάμε να ενημερωθούμε από τον αντιτελμένο αντιπεριφερειάρχη. Για τα μαθητικά δρομολόγια που σου έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, θέλουμε μια ειδική σημείωση για το αν αυτοί τα μαθητικά δρομολόγια σχεδόν και για τα παιδιά του Ολουημέρ δηλαδή για αυτά που δεν φοιτούν στα σχολεία τα οποία η περιφερειακή διεύθυνση είχε αποφασίσει. Και επίσης τώρα να φίξουμε και του προσφυγικού και τα μαθητικά δρομολόγια για τους πρόσφυγες. Γιατί φοβάμαι ότι σε τρίτη χρονιά από τα παιδιά θα είναι αποβακρυσμένα από το σχολείο και ζητούμε λοιπόν ενημέρωση και για τα δρομολόγια πώς έχει εξελιχθεί ο διαγωνισμός. Με συγκεκριμένες όμως διευκριμίσεις για το πώς λειτουργούν και αυτοί οι διαγωνισμοί. Γιατί βλέπουμε στο τέλος τέλος να κυρίσσονται άγωνοι. Φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία κάνουν τους διαγωνισμούς να κάνουν λιγότερο θεληκτικούς τους διαγωνισμούς ώστε να συμμετέχουν οι παγγελματίες. Και ζητάμε να βρούμε και λύσεις σε αυτό. Αυτά ουσιαστικά. Τα περιμένουμε γραπτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Κλειότη. Ο κ. Γαλάνης θα απαντήσει για όλα τα θέματα και αυτό που αναφέρετε στο τέλος. Και παρακαλώ να ξελιώσω κ. Γαλάνη στις ερωτήσεις που έχετε κάνει για να είναι πλήρηση η απαντήση. Πάμε στο θέμα που είπαμε το επόμενο από τη Στερεά Υπεροχής και αφορά... Το θέμα είναι κ. Πρόεδρο του Φλατανόδου στο Σπερκιού. Το λόγο έχει ο κ. Σχούρας, του Φλατανοδάσους. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή... όχι όλο, δεν διαβάσω όλη την ερώτηση. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι σε εξέξιμη ανυπολόγησης, περιβολογικές και οικονομικές συνέπειες. Τα αιωνόβια πλατάνια στον Πλατανόδο στο Σπερκιού πεθαίνουν, το ένα μετά το άλλο νικημένα από την ασθένεια των μεταχρωματικού έλκους και την ανθρώπινια διαφορία. Τα λατάνια δεκάδων και κατοντάδων ετών ξαφνικά πλήττονται από απότομες και ολικές ξηράνσεις και χάνονται σε μικρό σχετικό διάστημα. Τα νεαρά δέντρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους. Ωστόσο, ο θάνατος των προσβολευλημένων φυτών είναι αναπρόφεκτος. Είναι ίσως η πλέον καταστροφική ασθένεια των πλατάνων διεθνών, η οποία προκαλεί νέκρωση των συγκεκριμένων δέντρων. Το δέντρο που θα μολυνθεί από το συγκεκριμένο μήκητα σταδιακά θα νεκρωθεί, μολύνοντας και άλλα τριγύρωτο, κυρίως μέσω του ρυζικού συστήματος, ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία και κανένας τρόπος αντιμετώπισης. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αυθές που ευθύνονται για τη διασπορά του εξαιρετικού αυτού μεταδοτικού μήκητα που σκοτώνει τα αιωνόγωια πλαπάνια, τα μηχανήματα εσκαφής που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδικών έργων, για αναπλάσεις πλατιών και πάρκων, αλλά και καθαρισμού ποδαμιών και ρεμμάτων μεταφέρουν το μήκητα από τις μολυσμένες σε άλλες περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εργαλεία κοπής κλαδιών και δέντων, όπως πρυόνια, αλυσσοπρύονα και τσεκούρια. Επειδή το πλατανόδοσης Περχιού είναι μοναδικός, σπάνιας ομορφιάς, πυκνό δάσος πλατάνου, παρόχθειο, κατά μήκος του ποτομού και ίσως τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα, επειδή το μέγεθος της προσβολής στον πλατανόδοσης είναι εκτεπανμένο, τόσο στο κμήμα παλιοίου Καστριού, όσο και στον πλατανόδοσης των εξατρών, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακρώνει το μεγάλο αριθμός δέντων, γι' αυτό απαιτείται άμεσα η ρήψη δραστικών μέτρων, ώστε να αποφεχθεί η ευρωκληρωτική καταστροφή του, τόσο σκμόγμουνα πρασίνου, όσο και ως οικοσυστήματος. Επειδή η μετάδοση της ασθένειας είναι πιθανόν να γίνει και στα μεμολωνμένα πλατάνια που βρίσκονται στις πόλεις και στα χωριά, τις ταιριάσεις αποτελούν το φυσικό πλόδο της, ερωτάστε, κύριε Περιφυριάρχη. 1. Τι πρωτοβολίες έχει δομολογήσει η περιφέρεια ταιριάς και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την υποστασία του πλατανόδοσης του σπαρχιού ποταμού. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η αισθένεια ή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. 2. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει η περιφέρεια ταιριάς σε συνεργασία και με άλλους πορείς για τον περιορισμό της εξάπλουσης της θανατηφόρος αυτής ασθένειας σε περιοχές των άλλων περιφυριακών ελλοκείτων, όπως της εκτεδαμένης προσβολής των πλατάνων στη Γραβιά, τα Καστέλια και την Βάλγενη στη Φωκίδα, το πανέμορφο πλατανόδοσης του Κυρέα που φτάνει μέχρι την πόλη του Μαντουδίου, με τα ξερά πλατάνια κατανοίκωσης στο ποταμό να μένουν σκελετή θυμίζοντας την πλούσια βλάσταση στην είδη πηγήσα από τις περσινές πυρκαγιές βόρεια έβοια, αλλά και πολλών περιοχών της Βρυτανίας όπως το πλατανόδοσης του οικισμού Διάσελλο, Ραπτόπουλο, Γρανίτσα, Πλασιά κλπ. Και τρία, τι ποσά έχουν διατεθεί για την καταπολέμηση των ΜΜΚΕΤΑ και την πληροφόρηση των περιοχών εργολογικτών και πολιτών. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριαρχα, συνάδελφοι Περιφεριακοί Σύμβουλοι, αγαπητέ φίλε, κύριε Σκούρα, όντως το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οφείλουμε και έχουμε ηθική υποχρέωση όλοι να το δούμε και να ασχοληθούμε με αυτό, διότι στο τέλος, όπως συνήθως λέγεται, δεν θα μείνει κανένας πλάτανος σε κανένα χωριό. Όμως, οφείλω εδώ να σας πω, και θα εξειδικεύσει ο συνάδελφος αντιπεριφεράσης ο κ. Αποστολόπολος για ένα λεπτό, ότι αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται και άπτεται των δραστηριοτήτων του δρασσαρχείου. Συγγνώμη. Για να προχωρέσω, λοιπόν, σε μια σύλλομη απάντηση, το οποία λίγο πολύ ο κ. Σκούρας τη γνωρίζει και τον ευχαριστώ για αυτήν την τραγματικά σοβαρή επίκαιρη ερώτηση. Εμείς, στο βαθμό μας αναλογή, έχουμε ενημερώσει τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Θεότηδος, και αυτό αφορά εμάς και τους εργολάβους που παρεμβαίνουν, να αποστηρώνουν και να απολυμμένουν τις λεπίδες των μηχανημάτων όπου παρεμβαίνουν. Αν με ρωτάτε για να είμαι ειλικρινής, αν μπορούμε να το επιβλέψω με αυτό, θα σας έλεγα ότι, με πάση ειλικρίνεια, δεν μπορεί κανένας να επιβλέπει το μηχάνημα που κόβει. Θεωρώ ότι γίνεται και αυτό σας απαντώ. Πραγματικά, λοιπόν, και επιμένω ότι είναι ένα θέμα που θα μας αποσχολήσει το επόμενο διάστημα, θα εντύνουμε την προσοχή μας και θα ήθελα να δώσω τον κ. Αποστολόπουλο να σας πει δύο πράγματα. Εγώ θα μιλήσω στον λόγο. Μα, πάρτε τον λόγο και... δικαιούμε τρία λεπτά και τον πειράμε. Το λόγο έρχεται ο κ. Αποστολόπουλος. Ευχαριστώ, Πρόεδρε, πάντα σύντομος και υπηρεκτικός για να βοηθήσω την ουσία της συζήτησης. Καταρχήν να καταθέσω και εγώ την ταπεινή μου, άπως ως πολίτης, ότι με τις επιστώσεις του κ. Σκουρά συμφωνούμαι, πιστεύω όλοι, ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και ως πολίτης του τόπου που το χωριό μου είναι ακριβώς δίπλα στο Παλατανόβασος, αυτό που πρέπει να πω πάνω απ' όλα είναι ότι εκεί που θα πρέπει να συζητάμε για την τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου, που είναι καταπληκτικός, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα που νομίζω ότι η επιστήμη το λέει και ο κ. Ριτσόπουλος, όπως τα μαθαίνω, συνεχεία μαθηματικά οδηγείται προς αφάνιση. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας εκδόθηκε υπάρρυθμον 11999.000 του 2004, μέτρα επίγοντος χαρακτήρα για το υπερβολισμό και την εξάρρυψη του επιβλαβούς οργανισμού, που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έκπους του Πλαταν, στην οποία παρειγράφονται μητικά τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2003. Την διαχείριση της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της ασθένειας την είχε αναλάβει με το Ιστιτούτο Μυσουλιακών και Δρασικών Εικοσυστημάτων του Ελγώ Δήμητρα, προεξέχοντας την κ. Τσόπελλα και κ. Σουλιώτη, και συνεργασία με τη δρασαρχία της κάθε περιοχής. Στην περιοχή του Πλατανοβάση του Σπερχιού, εντοπίστηκε επανελειμμένη αρχικά το 2018 και 2019, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Νομού ή της Κυλάδας, Σπερχιού και Μαγιακού Κόλπου, τα πρώτα κρούσματα, τα οποία αντιμετωπιστήκαμε με την παρέμβαση του κ. Τσόπελλα. Ο πρώην Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Νομού ή της Κυλάδας, Σπερχιού και Μαγιακού Κόλπου, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάσχεση της επέκθεσης του παθογόνου από το 2018 έως σήμερα, έχει εντύνητης υποφταίξεις στην περιοχή ευθυένειστου και αντιμετωπισμού τυχών προσβολών και κουσμάτων. Έχει συμμετάχει σε όλες τις δράσεις που κλήθηκε για την αντιμετώπιση ασθένειας, έχει ενημερώσει τους πολίτες και τις υπηρεσίες για την επικίνδυνότητα της ασθένειας, έχει διανύει με ενοιμορτικό υλικό για όλες τις όμορφες κοινότητες περιοχής, ακόμα και σε όλα τα καφενεία, και στους εργολύπτες, έχει έρθει σε επιγραμμή με τους κοινοτάρχες για τους επιστοίς στην προσοχή, έχει κάνει κάλεσμα προς όλους τους συμπλεκόμενους φορείες και ιδιώτες σε διαδόσεις συναντήσεις με τους εργαζόμενους του Φορέα Δερμού, είτε στα γραφεία, είτε στον τόπο διαμονής τους, ώστε αφαινώς μένει να αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος, αφιτέλω να υποδειχθεί ο τρόπος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχει αποστείλει πολλές φορές δηλυτία τύπου, τόσο στα μημεία, όσο και σε αρμόδιες υπηρεσίες, αναδεικνύονται στη σοβαρότητα του θέματος. Έχει διεργανώσει μερίδες, έχοντας καλισμένον τον κύριο Παναγιώτη Τσόπαινα και όλη την αρμόδια ομάδα του και συγκρομοδοτής που παρέχει, γιατί αυτή είναι κυρίως η δουλειά του, που αφορούν έργα και δραστηριότητες εντός του επιστοίου του παντονογράφου, που πάντως βάζει όλο την απολύναση πριν και μετά όλων των μηχανημάτων, των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν. Ο σε πρόσωπος, λοιπόν, του Φορέα, της περιφέρειας τόσα χρόνια στο Φορέα, είπα όλα αυτά γιατί ήθελα να δείξω το αφόρουβο έργο που έχει κάνει η Φορέα σε όλα αυτά τα χρόνια. Θα έχουμε να συλλητίσουμε το περιφερειακό συμβούλιο αυτά, εγώ δεν θα τα ξαναπώ. Έχει αλλάξει, εγώ ευχαριστούμε, λοιπόν, και θέλω να ευχαριστήσω και το προσωπικό και τον προηγούμενο πρόεδρο, τον κ. Ρίζο. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Συνειδητήσεις για κάθε ερώτηση. Ευχαριστούμε τον κ. Αποστολόπουλο. Ερωτήσεις. 2,5 χιλιάρες ευρώ πήρε το δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της νόσου. Συγγνώμη, είναι ερώτηση. Έκλεισε το θέλο. Ευχαριστούμε και τον κ. Αποστολόπουλο, και τον κ. Γιώργος Χώρα που έκανε την ερώτηση. Συνεχίζουμε με τις ερωτήσεις πατρίδα μας στη στερεά. Μετά από συνεργασία με την κ. Μπατζελή καθορίστηκε να γίνει συλλήθηση μόνο το ένα θέμα, που αφορά τα κΔΑΠ και τους παιδικούς αδμούς και υπόλοιπες τρεις ερωτήσεις θα απαντηθούν εγγράφος. Να τις αναφέρω μόνο ποιες είναι και θεωρώ άλλου οπτώπου την κ. Μπατζελή να πούν τις ερωτήσεις που έχουν σε κάθε μία από αυτές και να το κλείσουμε το θέμα και θα απαντηθούν εγγράφος. Και στο τέλος να κλείσουμε με τα δικά σας θέματα βέβαια, με τις δικές της ερωτήσεις, με το ΑΚΔΑΠ. Πάμε λοιπόν στην έκκριση ΠΕΠΣ της 9ης Ενάδος 2021-2027 η κ. Μπατζελή. Κύριε Πρόεδρε, με ερώτησή μας καλούμε τον Περιφερειάρχη όπως ενημερώσει το ΣΟΜΑ για το τελικό πρόγραμμα, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο το μάθαμε με δελτίο τύπου 30 Αυγούστου διότι δεν είχαμε υπόψη μας και δεν γνωρίζαμε την τελική πρόταση όπως αυτή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκτιμώ λοιπόν ότι ο κ. Περιφερειάρχης μαζί με τη διαχειριστική αρχή θα πρέπει να ενημερώσει σε μια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το πλήρες πρόγραμμα για την επόμενη χρονική περίοδο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και λόγω των προβλημάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν και πολλοί άλλοι που θα σε σωρευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Οπότε περιμένουμε πρωτοβουλία από τον κ. Περιφερειάρχη ή σύγκλησης ή ενημέρωσης εγγράφος λεπτομυρούς. Το δεύτερο θέμα θα απαντεθεί δηλαδή όπως ακριβώς έχει τεθεί η ερώτηση στη σχέση και με τη διαβούλευση που ακολουθεί και κατά το σχεδιασμό του ΠΠΕΠ, που θεωρείστε δηλαδή ως αυτονόητος Περιφερεικό Συμβούλιο, ότι η πρώτη, μεταξύ των πολλών βέβαια, αλλά η πρώτη και πιο σημαντική παρουσίας του προγράμματος που θα γίνει είναι αυτή που στο Περιφερεικό Συμβούλιο της Στριας Ελλάδας το αμέσως πραγματικό διάστημα. Ευχαριστώ πολύ κ. Περιφερειάρχη. Το δεύτερο θέμα... Ναι, τη δεύτερη ερώτηση που αφορά τη μεταφορά των σκουπιδιών ή νύμου χαρκιδέων στα Τρίκαλα. Και αυτό θα απαντηθεί γράφος, σε συνεργασία βέβαια νομίζω κ. Περιφερειάρχη και με τον Φόσντο. Να το θέσετε κ. Μπαζενή. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πληροφορηθήκαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσα Αυγούστου ότι η δήμαρχος Χαλκιδό συγκάλισε την Οικονομική Επιτροπή και αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιότη την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμάτων της πόλης. Μια πρακτική, οποία πιθανά δεν θα μας παραξινεύσει κάνοντας υπόψη τη συσσόρευση των προβλημάτων στο δήμο Χαλκιδέων από το θέμα των σκουπηριών. Όλοι οι παρατάξεις αλλά και εμείς είχαμε θέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το μέγα ζήτημα της συλλογής επεξεργασίας των σκουπηριών και είχαμε τονίσει και είχαμε προκαλέσει Περιφερειακό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή με το θέμα αυτό για την διατύπωση προτάσεων. Βλέπουμε λοιπόν και δυστυχώς, η φόβη μας γίνονται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα έχουμε και μια δήλωση από το Σωματή Οργαζομένων του δήμου Χαλκιδέων όπου τονίζουν την κακή διαχείριση των σκουπηριών στην περιοχή και επισημαίνουν ότι τα σκουπίδια στα τρίκαλα με κόστος 70 ευρώ ανατώνω από ρημάτων μεταφέρονται επιβαρύνοντας το προπολεγισμό του δήμου και δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό λοιπόν το θέμα συγκαταλέγεται μέσα στη γενικότερη πολιτική την οποία πρέπει να έχει περιφέρεια για την παρακολούθηση τύπου ομπρέλας να το πω και σε συνεργασία με ΠΕΔ και ΦΟΔΖΑ για το θέμα των σκουπηριών. Και παρακαλώ όπως έχουμε την απάντηση σε συνεργασία με την ίδια τη δήμαρχο την κυρία Βάκα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και εγώ την κυρία Μπατζελή. Και πάμε στην τελευταία επερώτηση αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους και το ασημίμαστο εμπορική δραστηριότητας το οποίο έχει υποβάλλει ο κ. Σωτηρόπουλος και θα απαντηθεί εγγράφος από την περιφέρα κοινότητα βιωτίας. Και παρακαλώ τον κ. Σωτηρόπουλο να μας δέσει την επέραση. Κύριε Πρόβουλε, καλησπέρα κ. Μενάνα. Να πω ότι έχει κατατεθεί 14 του 2011. Έχουν βαρέσει πάνω από 9 μήνες και δεν έχουν απαντηθεί παρόλα στις οπνισίες και τις τηλεκονιτές. Οπότε θα ήθελα να πιστεύσω ότι είναι έντοιος οργάνος και όχι τακτικηβός. Η αδυναμία σας ή η άνοιξη σας να απαντήσετε. Μια απάντηση ως προς αυτός. Το άλλο αναμένω την έγραφη απάντησής σας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Σωτηρόπουλο. Πρόεδρε Καλπαντονόγο. Απλά θα ήθελα να ρωτήσω το συγκεκριμένο κ. Σωτηρόπουλο που έγιναν τηλεφωνικές οκλήσεις, που δηλαδή ζήτησε τις δικές μας απαντήσεις και δεν τις πήρε. Το ένα. Το δεύτερο είναι ότι στο συγκεκριμένο Περβεριακό Συμβούλιο 14 του 2010 απαντήθηκε... Παρακαλώ, επειδή ο κ. Σωτηρόπουλος επανέφερε μία ερώτηση ως μία απαντηφίσα εγγράφος εκ μέρους της κ. Παπαθωμά, όπως η κ. Παπαθωμά επικοινωνήσει με τον κ. Σωτηρόπουλο εγγράφος για να δοθούν πλήρεις απαντήσεις επί της ερώτησης την οποία ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος. Άλλωστε υπάρχει μία δέσμευση ότι θα πρέπει να απαντειώνται οι ερωτήσεις. Ευχαριστώ κι εγώ. Εννοείται, όχι για να... Μισό λεπτό. Οι απαντήσεις έχουμε ζητήσει όλοι μας, και αυτό δεν συζητάω το αυτολόητο μετά από 3,5 χρόνια, ότι θα πρέπει να κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Αυτό γίνεται, τουλάχιστον εγώ τις λαμβάνω. Έτσι, τώρα ακουστικά. Κύριε Σωτηρόπουλο, θέλετε κάτι, τελειώσατε. Ναι, ναι. Θα ήθελα να πω ότι όπως έχει κατατεθεί η ερώτηση, αναφέρετε ρουτά στο τέλος, παρακαλώ οι απαντήσεις να δοθούν εγγράφους, ώστε να κοινοποιηθούν στην αποκυντροπέντη διοίκηση. Οι οχλήσεις που λέω εγώ ήταν επαναλαμβανόμενες διαδικτυακές, παραδοσιακές μπορεί να είναι επαγγελφονικές, λόγω των συντετριάζων που κάνουμε μέσω της πλατφόρμας του Σου. Επανελειμμένος κι εγώ και άλλες συνάδελφοί μου, θέλουν θέμα ότι δεν παίρνουν απαντήσεις στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέχουμε και έχετε διαβινώσει ότι θα γίνεται εγγράφος. Δεν ξέρω αν ακούστηκα προηγουμένως. Διακόπηκε η επικοινωνία. Ναι, διακόπηκε η επικοινωνία. Λοιπόν, δεν ξέρω. Θα λάβει εγγράφος τις απαντήσεις. Βεβαίως, όταν είχε τεθεί η επερώτηση στο Προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, το 2004-2012, είχε λάβει προφορική απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει εγγράφος την απάντηση ο κ. Σατυρόπουλος. Ευχαριστώ πολύ, κ. Βάθαβο. Απλώς, να μπορώ να προσθέσω μόνο μια φράση για τη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Νομίζω ότι είναι στην απόλυτη ευχαία το απαντώτος, αν θα απαντήσει προφορικά εγγραφτά. Υπάρχει πρόβλημα προς το όπου ήθελε προθεθεί αυτή η απάντηση, τη στιγμή που δημοσιεύονται τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε, για αυτό δεν θα κάνουμε κουβέντα τώρα επί του θέματος. Όμως, κύριε Περιφερειαρχα, έχουμε συμφωνήσει και νομίζω ότι συμφωνούμε και με το Προϊδρίο, το οποίες θα είναι έγγραφες οι αποφάσεις, οι απαντήσεις, εγγράφος θα δίνονται, ή άλλες θα είναι προφορικά. Σε αυτό το Περιφερειακό Συμβουλίο είχαμε ζητήσει να δοθεί η απάνταση εγγράφος. Συνεπώς δεν είναι η κατεπουλογή του καθενός, είναι η συμφωνία που κάνουμε ως Περιφερειακής Παρατάξης με το Προϊδρίο για τη συντομία του χρόνου. Αυτό προς διόρθωση, όχι διόρθωση, για να επαναφέρουμε λίγο... Καλώς, απήντησε η κυρία. Μπορεί αλλά δεν μπορεί να μην απαντηθεί μετά η γράφος, εφόσον έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι γράφος. Προφανώς η κυρία Παπαθωμά επειδή ήταν και μία επί προσωπικούς εισαγωγικά, εθεώρησε σκόπιμο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο να δώσει και μία προφορική απάντηση, την οποία μπορεί να είναι η δεδομένη ότι ήταν η τελευταία. Αλλά ας δώσει γράφος και στον κύριο Σωτηρόπουλο, διότι είναι προσωπικά δεδομένα, ηρωτρόπους λειτουργίας, σε όλους μας προφανώς θα δοθούν οι απαντήσεις. Απλά δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι ζητήθηκε εγγράφος. Το λέει η ερώτηση φανή μου. Το λέει η ερώτηση κορετσή μου. Δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι όταν τέθηκε η ερώτηση στις 14-18, ζητήθηκε εγγράφος. Επειδή ξαναπαναερχόμαστε, θα γίνω πολύ πρόβλημα. Εντάξει. Παρακαλώ να ευχαριστούμε και τον κύριο Παρθενώκη και τον κύριο Σωτηρόπουλο. Πάμε σε μια ερώτηση που έχει υποβάλλει ο κύριος Βούλγαρης. Πάμε σε μια ερώτηση που έχει υποβάλλει ο κύριος Παρθενώκη και τον κύριο Σωτηρόπουλο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε έχουμε καταθέσει μια ερώτηση την οποία θα θέλουμε σήμερα να συζητηθεί. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση αφορά τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης GDAP και των παιδικών σταθμών περίπου 84.189 και ηλικίας 5 έως 12 ετών. Κύριε Πρόεδρε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευολούμενων της δράσης για την προώθηση και υποστήριξη των παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, ατόμων με αναπηρία. Σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης για την περίοδο μέχρι το 23 αναδείχθηκαν σημαντικές ελλείψεις κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης στο Υπουργείο με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται εμπράκτος η στήριξη της ελληνικής οικογένειας με τα παιδιά τα οποία έχουν προβλήματα. Είναι τα ΚΔΑΠ όπως γνωρίζετε αποτελούν σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής που παρέχουν δωρεά υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας σε χιλιάδες παιδιά και οικογένειες, απαλύνοντας το βάρος το οποίο φέρνουν αυτές οικογένειες με το ζήτημα των παιδιών. Εκτιμούμε λοιπόν ότι επειδή τα ΚΔΑΠ αυτά λειτουργούν σε αυτοδικητικό επίπεδο, η περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να πιέσει όπως σε συνεργασία με την ΠΕΔ, όπως διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή παιδιών στα ΚΔΑΠ για ότι αφορά την περιφέρεια στεράς Ελλάδος, τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές διότι γνωρίζετε και από την περιοχή σας ότι ασχολούνται πολλοί άνθρωποι νέοι με ειδική επιστημονική κατάρτιση και συνακόλουθα να βοηθηθούν οι δημοτικοί φορείς που χρησιμοποιούν, που λειτουργούν τα ΚΔΑΠ. Και τέλος θέλουμε να πιέσουμε για την αναδιανομή των αδιάθετων voucher είτε πρόκειται για voucher σε παιδικούς σταθμούς είτε για ΚΔΑΠ και μάλιστα να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διότι η σχολική χρονιά ήδη είναι στην πόρτα μας, ξεκινούν τα παιδιά και θα πρέπει να μην δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες παιδιών και πάνω απ' όλα μίωση της κοινωνικής προστασίας αυτών των οικογένειών. Εδώ λοιπόν η περιφερειακή αρχή, το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πιέσει το υπουργείο, η γιαύξηση των κοδηλίων και συνεχή λειτουργία των ΚΔΑΠΑ. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειακά, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδελφοί σας, καλησπέρα σας. Κύριε Πατζελί, σας ευχαριστώ πολύ που αναδεικνύεται ένα ιδιαίτερο θέμα, το οποίο έχει πέσει και στην αντίκτυξη μου ότι τρέχει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και είναι μια ευκαιρία να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα. Βέβαια, ξέρετε πολύ καλά ότι η περιφέρεια στερεάς, ούτε χρηματοδοτή τα ΚΔΑΠΑ και τους παιδικούς σταθμούς, όλο μάλλον δεν έχει κανένα λόγο στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται να βγούνε κάποια παιδιά σ' αυτά τα κέντρα. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γνωρίζουμε οι συνάδελφοι, είναι ότι η περιφέρεια στο βαθμό που μπλέκεται έχει να κάνει με την αδειοδότηση των ΔΑΠ και την επιτήρηση των κανόνων υγιεινής, της καλής λειτουργίας, τέλος πάντων, των κέντρων αυτών. Τα δε κριτήρια κατατείδονται ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση εκεί πέρα. Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, πρέπει να γνωρίζει το σώμα ότι εμείς συμμετέχουμε σε επιτροπές που αδειοδοτούν και ελέγχουν τους παιδικούς σταθμούς. Άρα, σε καμία περίπτωση, δεν εμπλεκόμαστε ούτε στη χρηματοδότηση, ούτε και στην επιλογή των παιδιών που θα βγουν μέσα. Τώρα, σε όποια φορά της ερωτήσης που έχετε κάνει για τη συμμετοχή ως των δυνατόν περισσότεων παιδιών, εδώ είναι λίγο αντιφαρτικό αυτό που προτείνετε, παρότι δεν ακούγετε τόσο στον αρχή. Εμείς δίνουμε άδεια ως περιφέρεια στο πόσα άτομα, πόσα παιδιά θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα κέντρο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή, η ασφάλεια και όλα τα υπόλοιπα. Αν εμείς πιέσουμε στο κέντρο, σε οποιοδήποτε κέντρο, να αδεχτούν περισσότερα παιδιά, αυτό δεν μπορεί να είναι φιλικό. Δημιουργούνται θέματα υγιεινής, θέματα ασφάλειας, θέματα καλής λειτουργίας. Άρα, λοιπόν, σας απαντώ στο θέμα της συμμετοχής περισσότεων παιδιών, ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Σ' ό,τι αφορά την αναδιαμονή των αγαρατών voucher, πάλι, μετά από αυτά που σας είπα, καταλαβαίνω ότι εμείς δεν έχουμε καμία εμπλοκή στη συμματοδότηση ή στην αναδιαμονή των voucher αυτών. Επειδή μου σκέφτετε λίγο το θέμα των KDAP ΑΜΕΑ, και είναι λίγο πιο ευαίσθητο θέμα αυτό, πραγματικά, όσο και αν ασχολούμαι με το ιδιαίτερο θέμα των παιδιών και των ανθρώπων ενιτικές ανάγκες, δεν έχω ανηλυφθεί, συγχωρέστε με ή δε οθόστε να κάνω λάθος, ότι υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν αποκλειστεί από τα KDAP ΑΜΕΑ, ότι δεν εντάσσονται σε αυτά. Αν, λοιπόν, στην αντίλυψη κάποιου συναδελφού υπάρχει κάποιο θέμα επιστατικό, παρακαλώ να μας εκπληρωτίσετε για να ξέρουμε κι εμείς αν γίνεται, δεν γίνεται. Με αυτά τα ολίγα και χωρίς να θέλαμε να κατακρίνουμε τον χρόνο σας, πραγματικά, όσον αφορά, αφήνω τελευταίο, όσον αφορά το θέμα της πίεσης της περιφέρειας, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτός είναι ο σκοπός μας και γι' αυτό είμαστε και στην Επιτροπή και έχουμε μια άριστη συνεργασία με την οποία μπορούμε να δούμε τα θέματα αυτά και να τα πιέσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο. Το ξεκαθαρίσουμε γιατί από αυτό που ζητήθηκε, δεν είναι καθαρό, έχουμε το περιφερειακό σκέλος για το οποίο γίνεται μια κατανομή και το εθνικό σκέλος που γίνεται σε δεύτερο χρόνο για να συμπληρώσει, το περιφερειακό σκέλος που κατείνει μετά ποσά μας αδίκησε κατάφορα. Έβγαλε εκτός το γύρω στις 42% των εκτίσεων. Το 42% των εκτίσεων που δόθηκαν είναι εκτός. Και τώρα περιμένουμε να έρθει το εθνικό σκέλος για να δούμε τι θα καλύψει. Εμείς κάνουμε μια έκκληση. Το κάναμε και στην Οικονομική Επιτροπή. Αστίστε πιέσεις. Να είναι μεγαλύτερη επιδιχωρήγηση του εθνικού σκέλους ώστε να καλυφούν τα κενά. Δεν μπορεί το Καρπενίση να το πω. Δεν βλέπω και τον φίλο μου τον κ. Τασιό. 50,9% κάλυψη των εκτίσεων. Οι μισές εκτίσεις καλύπθηκαν. Για άλλες μισές όχι. 62% στην Αμία. 68% στην Χαλκινά. Με αυτή την έννοια το λέμε. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και αυτά που λέει κυρίως Περγαντάς. Και έχει αξία να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά να έχουμε καθαρό ετούτο το ζήτημα. Με συγχωρείτε που παρέχονται. Είμαι ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Παρόλο που στις ερωτήσεις δεν έχουμε συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, όταν φέρνουμε ζητήματα τα οποία δεν είναι πλήρους αρμοδιότητας ή ευθύνης της περιφερειακής αρχής, εδώ τα φέρνουμε πρώτον για να έχουμε στοιχεία από τους αντιπεριφερειάρχες, καταγραφή των προβλημάτων και να μην κάνουμε αντιδικία μεταξύ μας. Δηλαδή έγινε και με τον προηγούμενο, με τον κύριο Πακομήτρο και με τον κύριο Περγαντά. Εγώ νομίζω ότι το θέμα της συζήτησης ήτανε. Αυτό που ανήφρακε ο κύριος Χρωνάς, νομίζω ότι έπρεπε να είναι ενημερωμένος ο κύριος Περγαντάς και το πώς θα συγκροτήσουμε από κοινού μια άποψη περιφερειακούς κύλους και εθνικού για να καλύψουμε της ανάγκης της περιφέρειας. Δηλαδή εδώ έρθει ο κύριος Περγαντάς και λέει ότι δεν υπάρχει θέμα. Εάν τοξίνουμε, δεν θέλουμε να τοξίνουμε, εμείς θέλουμε από κοινού να αποχωρήσουμε, να γίνει μια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο ρόλος του αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής. Ευχαριστώ πολύ. Και εγώ σε ευχαριστώ, λοιπόν, κύριε Περγαντά, για όσα μαθαίσθηκαν. Κυρία Κοροπούλη, για ποιος θα μας έλεγε ένα... Έχω ένα λεπτό. Κυρία Κοροπούλη, επειδή δεν απαντούμε στις ερωτήσεις, δεν θα βάλει μέρος κανείς άλλος, εκτός από τον ερωτόντα και αυτόν που έχει την εργοδύνατα να απαντήσει. Τοποθέτηση θέλω να κάνω. Δεν σας ακούω. Τοποθέτηση θέλω να κάνω. Τοποθέτηση δεν γίνεται, ούτε ερωτήσεις, ούτε τοποθετήσεις. Δεν γίνονται, κύριε Κοροπούλη, τι να κάνουμε. Γιατί δεν γίνεται, παιδιά, παιδιά, τι να κάνουμε. Ούτε κανείς εμείς το λέει συγκεκριμένα. Γίνεται η ερώτηση, απαντά ο καθήλιν αρμόλιος και το θέμα κλείνει. Το απαγορεύω, κύριε Οροσγέμανος. Και το θέμα κλείνει. Πρόεδρε, όπως είπε η κυρία Μπατζελή, δεν είναι το θέμα μας ποιος θα πει... Η κυρία Μπατζελή έκανε την ερώτηση. Απήλτησε ο κύριος Περακαντάση. Έγινε μια συμβούλωση από τον κύριο Χορονάκη και τίποτα άλλο. Και εγώ θέλω να κάνω τη δικιά μας εσάς. Να προχωρήσουμε, κυρία Κοροπούλη, έχουμε τρεις ώρες. Δεν έχουμε δει καν ούτε στο έκτακτο, ούτε σε νοημαϊσία διάταξη. Αυτό δεν ευθύντου... Πρέπει όμως, πρέπει όμως, πρέπει όμως να πει δεύτερα πράγματα. Ναι, αλλά... Σας παρακαλώ. Θα δεν μπορεί να μην το προφεύγω στα αμέα. Δεν γίνεται. Δεν είναι αμέα. Δεν είναι αμέα αυτή τη στιγμή. Δεν είναι για τα αμέα. Δεν είναι για τα αμέα, κυρία. Μαθα όχι, επειδή ο κύριος Περακαντάς είναι ειδικός, τον άκουσα πάρα πολύ καλά... Σας παρακαλώ. Πράγματα. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Ένα λεπτό, πες τελευταία, θέλετε ακριβώς για να συνεχίσουμε. Ένα λεπτό. Εγώ δεν κρατάω πολλή συζήτηση ποτέ. Ένα λεπτό την κρατώ και μισώ. Τώρα ό,τι απλά θα τελειώσει, θα είχα... Δεν έχει πήγει το θέμα, τελειώσει. Με τη διέννηση, για ποιον λόγο. Ο κύριος Περακαντάς, να ρωτήσω, είπατε δεν φοράει το κέντρο που έχετε, γιατί μετά είναι θέματα υγιεινής και τα λοιπά. Δεύτερο κέντρο δεν μπορεί να υπάρχει. Ε, βέβαια, ήταν ακριβώς σημαντικό το κέντρο. Καταρχήν δεν έχω καμία... Ε, ήταν η θέαρια. Δεν μπορεί. Εσοίτε. Θα απαντήσω και στην κυρία Βατζελή και σε εσάς. Όταν στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής δεν υπάρχει αντιπαράθεση, δεν βλέπατε η δικιά του ούτε με τον Καραδί, ή με τον Βατζελή, ούτε και με εσάς. Δεν βλέπεις εσάς. Ένα. Δύο. Απάντησα σε δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις, αν μπορούμε να πιέσουμε να βούνε συμμετοχές στα ΓΑΤ του ΕΒΑΤ. Κι αυτό που είναι σαφές, είναι ότι δεν μπορεί ένα κέντρο που βράει 20 κεντρά, να πιέσουμε να βούνε τεράσεις. Που είναι εδώ το μη κατανοητό? Όχι. Όχι κατανοητό. Τελείωσε αυτό. Τελείωσε αυτό. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στο αν μπορούν να βούνε παραπάνω ή όχι, είναι αυτό, όχι. Το αν μπορούν να βρουν άλλα κέντρα, εμείς ποσοτικά δεν φτιάχνουμε, άρα... Η περιφέρεια δεν μπορεί να πιέσει στο το πράγμα. Πάμε τώρα να απαντήσω για ειδείες. Πάμε να απαντήσω και ειδείες. Κύριε Περκατά, κύριε Περκατά, μην κάνετε διάλογο τώρα. Μην κάνουμε διάλογο. Εντάξει, είπαμε ένα λεπτό στην κυρία Κοροπούλη. Η κορυφιά Κοροπούλη, δεν ξέρω... Εγώ θέλω να κάνω μία πρόταση, πρέπει να ακούσουν. Εγώ θα πηγορίστηκα για πληνημέρωτος. Όχι. Όχι από μένα. Όχι από εσάς. Λοιπόν, για να τα βάλουμε σε μια σωστή σειρά και για να κλείσει ένα θέμα το οποίο απασχόλησε... Μια πρόταση που να ακουστήκε στην κυβέρνηση αυτό το πράγμα. Και γνώσε κυρία Κοροπούλη. Τα αδερφέα εδώ και 30 χρόνια θέλουν 360 ευρώ το μήνα. Οι γονείς τους τώρα είναι 80 χρονών. Αύριο δεν θα είναι. Μου λένε ότι θα γίνει αυτό το πράγμα. Δεν μπορούμε να το προφίσουμε στην κυβέρνηση. Στο Υπουργείο Υγείας. Δεν μπορεί να αυξηθεί αυτό. Τόσα πριν δεν θα το δίνονται. Ένα. Και δεύτερον. Ποιος θα δει αυτά τα παιδιά με το θάνατο της πυτεράς. Κυρία Κοροπούλη. Με όλο το σεβασμό. Κυρία Κοροπούλη. Συγνώμη. Κυρία Κοροπούλη. Κυρία Κοροπούλη. Κυρία Κοροπούλη. Κυρία Κοροπούλη. Σας παρακαλώ. Κυρία μισό λεπτό. Κυρία Κοροπούλη. Κυρία Κοροπούλη. Άλλο θέλω. Εάν είναι αυτό που συμβαίνει που λέτε πρέπει να σας πω και εγώ μια κουβέντα. Αυτό που θέλετε. Και είναι σωστό και είναι και σοβαρό και τα υπόλοιπα. Κάθε το εγγράφω σας παρακαλώ. Και να μας ενημερώσει ο κ. Περβεράς ενεχωμένος σε κάποιο περιφερειακό συμβούλιο από αυτά που αναφέρεστε. Τώρα ρουτάτε για θέματα τα οποία ας πούμε ίσως δεν είναι επιτυπωρώντος. Αυτό είναι το θέμα. Σας παρακαλώ θέλω να διακόψουμε. Θέλω να διακόψουμε για να συνεχίσουμε. Της μπορεί να το προχωρήσει. Κάτε το σας παρακαλώ. Θέλω να διακόψουμε. Τι διακόπτω δηλαδή λέω ο κ. Περβεράκης μπορεί να το προχωρήσει. Εδώ βγήκε το 21-27 τα χρήματα μία στιγμή πάνω από τα προηγούμενα. Στο πραγματικά με τώρα. Και το ξέρει πολύ καλά ο κ. Σπανός. Λέμε να κρατήσουμε μία διαδικασία. Έχουμε πολλά θερμή παράκληση. Κυρίως συγχαρητήρια για αυτό. Συγχαρητήρια έχει. Όχι κύριε. Κυρία Κοραπούλη ευχαριστούμε πάρα πολύ να συνεχίσουμε την διαδικασία μας. Έχουμε μία ερώτηση από την Ελεύθερη Στερέα από τον κ. Μπουργαλή. Σχετικά με τον έλεγχο της περιπέρας στερέας Ελλάδας επί των καταγγελειών για τα έργα οδικών πάρκων στην Καριστία. Ο κ. Μπουργαλής έχει τον λόγο. Ναι, έχω στείλει και κάποιες, έχουν γίνει κάποιες καπαγγελίες για τα έργα που γίνονται στην Καριστία για τις ανεμοειλευτές. Θα θέλα να κοιτάξετε και τα έγγραφα τους πέντε κορμουσταλί για τη διαδικασία αυτή. Να αναφέρω το εξίσιο ότι πέρα από τις παροδιάσεις που γίνονται στο ζήτημα των δρόμων στην οδοποιία και στη χρήση που γίνεται στα μπάζα, που ρίχνονται σε περιεκτικές που δεν υπάρχει αδειοδότηση και μπορεί να αγάζουν και την πορεία των ειδότων, να πούμε ότι κάποιες καταγγελίες έχουν γίνει και το καλοκαίρι, ότι κανονικά δεν πρέπει να γίνουν περγασίες από τον 3ο μέρος και τον 6ο μήνα, από τον 1ο μέρος και τον 2ο μήνυο, κάτι που έχει σχέση εκεί με την ορνηθοπανίδα. Το έχουν γίνει τρεις καταγγελίες και το Σωμα εκθωριτών περιβάλλοντος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέλνει στους φορείς και στις αποκεντρωμανικές στη περιφέρειά μας κάθε φορά ένα έγγραφο, το 18 Αυγούστου του 2022, που λέει να περβούν στις εμέρειες σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους οι διάφορες φορείς, όπως είναι και η περιφέρεια. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γι' αυτά τα ζητήματα στο Περιβάλλοντος Υπουργείο και θέλω μία απάντηση, πότε επιτέλους θα γίνει έλεγχος από τις ελληνικούς μηχανισμούς της περιφέρειας, διότι δεν γίνεται πάρα τις καταγγελίες που υπάρχουν για το συγκεκριμένο έργο από τον Απρίλιο και για άλλα έργα από παλιότερα. Μια απάντηση, πότε επιτέλους θα γίνουν έλεγχοι σύμφωνα με τις διάταξεις, τις νομικές. Καλησπέρα κύριε Μηδάη, καλό βάση του κύριου Κυριαννίου. Καληστώ για την ερώτηση. Όπως πονούν σωστά, επειδή ο κύριος Βούγγαρης, οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι πάνω από 10. Εδώ και διότι η διέκριση του Περιβάλλοντος έχει αναπτύξει αλληλογραφία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εδικτικά θα αναφέρω ασαρχείο, αρχαιολογική υπηρεσία, πολυδομικά ζητήματα που άπτονται του ελληνικού κλησίου για κάποιες εικανστάσεις. Οι καταγγελίες δεν αφορούν ένα και δύο περιστατικά περιπτώσεις, θα έλεγα καλύτερα. Αφορούν, υπάρχει ένας πληθυσμός περιπτώσεων που κάνει σύνθετο το ζήτημα. Θέλω να πω στο Περιφεριακό Συμβούλιο και σε σημερά της συγχωρήσης μου από τη λιωλογία της έλλειψης προσωπικού και το γεγονός ότι όλοι οδηλαμβάνεστε ότι κατά το μήνα Αύγουστο λειτουργούμε με το μήνυμα του ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα είμαστε σε θέση να δούμε ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα δημιουργηθούν αυτοψίες και σε συνεργασία με τις υπέρ συμπλεκόμενες υπηρεσίες, για μην ανοίξει πάλι ένας νέος φαύλος κύκλος αλληλογραφείες και χαρτοί χρόνους. Να εγημερώσω επίσης και το σώμα ότι μόλις πήγες να ρισθεί, δηλαδή την πρώτη του μηνός, όπου δόθηκε και μια προποποίηση της 294-33 του 2012 υπουργικής απόφασης, που αναφέρεται στην έκθεση περιβαλλοντικών όρων στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, πλέον και με το νέο αυτονομικό πλαίσιο θα δημιουργηθούν αυτοψίες και θα έχουμε και απαντήσεις σε σύντομο κοινικό διάστημα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Ταγμανίδη. Κύριε Κούρμεν, αν θέλετε κάτι. Όχι, ευχαριστώ και περιμένω να εμπαρωθούμε και θα γίνω μια δεξιά. Ευχαριστώ πολύ, εγώ ευχαριστώ. Πάμε και στην τελευταία ερώτησή μας. Την έχει υποβάλλει η κυρία Καρίκα, αφορά την βόλειο έμειαν. Από ότι έχω εμειωρώθηκα από την Γραμματεία σήμερα το πρωί, έχει δοθεί η ίδια έγγραφη απάντηση από τον κύριο Κελαϊδίτη. Θέλετε να πείτε την ερώτηση, κυρία Καρίκα, και αν θέλετε και κάτι άλλο. Όχι, όχι, ευχαριστώ, δεν θέλαγα τελείως. Ευχαριστώ πάρα πολύ, τελειώσαμε και τις ερωτήσεις-επερωτήσεις. Πάμε στο επόμενο. Το επόμενο πριν μπούνε στη Μουσιαία Διάταξη και πριν απ' το έκτακτο, έχουμε ήδη αναγράψει μέσα στην πρόσκλησή μας και αναφέρεται... Ο κύριος Πούμπουδας. Έχουμε, όπως είδατε, στην πρόσκλησή, αναφέρεται για τον οπολογισμό των εκτέσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Κύριε Πρόεδρε, ειδικά ο Πούμπουδας ήταν εγώ. Αναφέρομαι στην εισήγησή μου, κύριε Πρόεδρε, και όποιος αγαπητός ανάλογος έχει κάποιες παρατηρήσεις να μας κάνει ελλείψεις... Ορίστε. Εντάξει, την έχω στείλει την εισήγηση, κύριε Μαρθαλή. Θεωρώ ότι δεν είχετε αναγνώση. Όποιος ανάλογος δεν είχε το πίσω ελλείψεις, λάθη, δηλαδή είμαστε εδώ να τα ακούσουμε ή είμαστε καλύτεροι. Ο κύριος Γέμενος. Να πάρουμε με τη σειρά μας. Πού να πάρουμε με τη σειρά μας, να πάρουμε από το γη και να δορβολήσουμε. Δίνετε την κύριε Μαρθαλή. Το λόγο έχει ο κύριος Γέμενος, παρακαλώ. Κυριακή παρέταξη. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για το λόγο. Διαβάσαμε, κύριε Πούπουζα, τον απολογισμό των εκθέσεων του πρώτου εξαμόνου. Θεωρούμε ότι είναι μια θετική ενέργεια και η καρδισματική σας και υλοποιείται, οπότε συγχαρητήρια από την άποψη. Παρ' όλα αυτά, έχουμε να πούμε ως παράταξη, ότι ο απολογισμός αποτελεί έναν της περιφέρειας για τις εκθέσεις του πρώτου εξαμόνου του 2022. Αποτελεί ένα γενικό λογοκείμενο, στη λογική ενός δελτίου τύπου, που δεν παρουσιάζεται αναλυτικά στοιχεία, όπως θα θέλαμε, σχετικά με τις επιχειρήσεις, την ανταποδοτικότητα των συμμετοχών, συγκεκριμένα οφέλη που προκύπτουν και νομιμούν μερικά ρωτήματα, τα οποία, αν μπορείτε να μας τα απαντήσετε, θα ήταν πολύ θετικό, στη συμβολή μιας θετικής και εμείς συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή που κάνετε. Τα ρωτήματα αυτά είναι συγκεκριμένα με τις επιχειρήσεις, ποιες είναι που συμμετεί χαρανομαστικά στην κάθε έκθεση, αναπεριφερειακή ενότητα, πόσες επιχειρήσεις συμμετέχουν, ώστε να εξετάσουμε τις αιτίες που κάποιοι νομίστερουν στις συμμετοχές αυτές και ποιοι είναι οι λόγοι. Υπάρχει συνειδητοποιημένη μια απόκλειση, αν δούμε το πίνακα που μας έχετε δώσει, σε σχέση με την πρόοδο που σου έκανες στο αρχικό σας σχέδιο των συμμετοχών. Επιγραμματικά να αναφέρω, είχατε πει στην Expo Troph 40 συμμετοχές πήγαν 29, στην The Troph Boutique 25 συμμετοχές πήγαν 9, στην Food Expo 65 συμμετοχές πήγαν 40, στην Κύπρο, στην Construction 12 συμμετοχές πήγαν 4, στο Birmingham, στο Νομήρο Βασίλειο, 8 συμμετοχές πήγαν 2, στην Αμερική, 8 συμμετοχές πήγαν 1. Υπάρχει μια απόκλειση, λοιπόν, και θέλουμε να μας πείτε τους λόγους της μη συμμετοχής της πρόοδος που είχατε κάνει για τις επιχειρήσεις. Το ταξίδι στην Αμερική σε ένα σημείο όπου έχουμε κόστο συμμετοχής του ταξιδιού 14.000 ευρώ και έχετε προβλέψει 8 επιχειρήσεις να συμμετέχουν και τελικά συμμετείχε μόνο 1, η επιχείρηση η Παλήρια, να μου κρίνετε αν έχει αναγκαιότητα για το συγκεκριμένο ταξίδι. Γιατί μιλάμε για δημόσιο χρήμα και εφόσον η εταιρεία αυτή δεν είναι μια δυνατή εταιρεία συγκεκριμένη, θα μπορούσα να παραστεί μόνη της και να συμμετέχει στο συγκεκριμένο θρησιακό γεγονός. Και επίσης θα μας αναφέρετε και την ψηφιακή πλατφόρμα για την οποία χρησιμοποιεί 40.000 ευρώ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αν έχει λοποιηθεί. Αυτά πάνω κάτω που την μπορούσα να αντιλήσω από τις πληροφορίες που μας έχετε δώσει. Είναι κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία είναι πολύ χρήσιμο να επεξεργαστούν, γιατί αφορούν και λάθη διαχείρισης, θα έλεγα, σε επίπεδο πρόβληψης, αλλά και από το λόγο και ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα οποία πρέπει να εξαρθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, όταν βλέπουμε μερικά πρέπει να τα σε βάθος και πρέπει να τα αναλύνουμε και επί γραμματικά, σε μια απολογιστικού τύπου και χαρακτήρα εισήγηση. Παρόλα αυτά, και πάνω να σας συγχαρώ, έχετε κάνει μια σοβαρή δουλειά και η κριτική μου έχει να κάνει με θετικό πρόσημο και όχι με στήρα άγνοισης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλησπέρον τον γέμενο και την κυρία Μαζελή. Κύριε Πρόεδρο, ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω σε συνέχεια, τις πλήρους εισήγησης του κύριου γέμενου, συμπληρωματικές ερωτήσεις, όχι τοποθέτηση. Κύριε Κούκουζα, στην καταγραφή της εισήγησης, στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, θέλω να μας πείτε γιατί δεν παρουσιάζεται η νομαρχιακή κατανομή των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις εκθέσεις. Παρουσιάζεται ένα συνολικός αριθμός, χωρίς όμως να αναφέρεται ποιες είναι αποφυότητα, αποέβεια. Δεύτερο, ένας πίνακας ή ένα διάγραμμα, συχνότητας της συμμετοχής των επιχειρήσεων στις εκθέσεις. Γιατί δεν παρουσιάζεται. Τρίτον, έχουμε συζητήσει αρκετές φορές για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος σε νέες εκθέσεις που πιθανά να είναι πιο δυναμικού χαρακτήρα από τις ισχύουσες. Πώς αυτό το έχετε αξιολογήσει και πώς φαίνεται μέσα από την εισήγησή σας ποιες εκθέσεις που δεν συγκεντρώνουν παρουσία επιχειρήσεων φεύγουν, δεν θα συμμετέχουμε αλλά θα συμμετέχουμε σε καινούργια. Δηλαδή είναι στόχος σας να μειώσουμε τον αριθμό των εκθέσεων στις οποίες θα συμμετέχει η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Τέταρτο ερώτημα. Αναφέρεται σε μία παράγραφο ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων γίνεται κατόπιν συμβουλευτικής διαδικασίας διαβουλεύσεων με τα καθέλη επιμελητήρια και κυρίως της Ευβείας σχετικά με τον Δουμπάι. Ρωτώ γιατί δεν ενισχύονται απευθείας τα επιμελητήρια με το κονδέλι το οποίο εμείς διαθέτουμε και εμείς να συμμετέχουμε σαν desk. Όπως έχουμε δει κύριε Κούκουσα σε πάρα πολλές εκθέσεις όπου συμμετέχει η περιφέρεια προφανώς με το σήμα, με τις προδιαγραφές και τα επιμελητήρια με τις επιχειρήσεις. Πέμπτο ερώτημα. Αναφέρεται στο Λονδίνο και στον Πίνακα που μας έχετε παρουσιάσει το B2B συμμετοχή ή ηλεκτρονικής συμμετοχής των επιχειρήσεων σε εκθέσεις. Αυτό είναι μία προοπτική την οποία θα την ενισχύστητε ή η περιφέρεια και ο αρμόδιος διοργανωτής των εκθέσεων θα παρουσιάζει τα προϊόντα των επιχειρήσεων όπως έγινε στο Παρίσι στην οποία έκθεση και εγώ συμμετείχα. Και κλείνουμε το εξής, το οποίο είναι το πολιτικό ζήτημα το οποίο αφορά το περιφερειακό συμβούλιο. Αναφέρατε ότι σαν μέσος όρος ανάλογα μικρές ή μεγαλές επιχειρήσεις ανάλογα των εκθέσεων κλείνονται συμφωνίες κατά μέσον όρο κατά 25% με τις επαφές που κάνουν οι επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό των επιχειρήσεων των συμφωνιών είναι επαρκής για να αξιώσουμε ένα μεγαλύτερο επιχειριακό πρόγραμμα ή για να αναθεωρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και να περάσουμε σε ουσιαστική συνεργασία με τα επιμελητήρια. Και κλείνω με την εκπαίδευση των επιχειρήσεων και κυρίως για άγνωστες και δύσκολες αγορές όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και το Δουμπάι το οποίο είναι μια νέα πρόκληση την οποία θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχατε αναπήξει. Σε σχέση με την εκπαίδευση των επιχειρήσεων σε ποια βάση γίνεται και αν θεωρείτε ότι επεδευόμενοι επιχειρηματίες πρέπει να είναι τα κονδύλια τα οποία εμείς δίνουμε ή να μπουν σε ειδικά κονδύλια των επιμελητηρίων για την επέδευση τους. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και η κυρία Πατζαλίνη. Ο κύριος Μπερμπέρης. Εγώ μην διαπροηγώ. Μια συνολικότερη προσέγγιση θα είχε ενδιαφέρον του τι πραγματικά συμβαίνει. Η προστιθέμινη αξία αυτών των πραγμάτων είναι η αναμενόμενη και αν δεν είναι τι συνέβη. Η σχέση κόστους-οφέλους έχει πρόσημο θετικό υπέρ του οφέλους. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε. Ποια είναι και ποια ήταν τα εμπόδια, οι φραγμοί που δημιουργήθηκε αυτό το πρώτο εξάμινο. Θέλω να βάλουν τις υπόψεις και του κορωνοϊό και τα νέα δεδομένα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά πλέον με την ακρίβεια, την κρίση στην ενέργεια και τη διατροφική κρίση που είναι πρώτο από ποινών. Έτσι, ένα θεωρητικό δηλαδή σχελός θα έχει ενδιαφέρον. Ευχαριστώ πολύ. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τη δραστηριότητα της περιφέρειας στο συγκεκριμένο τομέα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το προσανατολισμό σας για ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα και της επιχειρηματικότητας που δεν είναι αντίστοιχος και ευθέως ανάλογος των ενδιαφερόντων σας για αναγκαίες υπόδομες που θα αύξαναν την παραγωγικότητα στον τόπο μας. Για τους εργαζόμενους και τα δεινά που αντιμετωπίζουν με την αυξανόμενη ανεργία, την αποσάφωση των εργασιακών σχέσεων με Μαύρη Ασία και από τη Ρουσιά. Χρόνια τώρα παλεύεται για την αύξη των επενδύσεων και την επέκταση της επιχειρηματικότητας υποσχόμενοι πως οι εργαζόμενοι θα έχουν έμμεσες απολαβές και κέρδη. Χρόνια ενισχύεται την επιχειρηματικότητα αλλά η ανεργία μεγαλώνει. Η μονημότητα στη δουλειά έγινε σπάνιο φαινόμενο. Οι ελαστικές μορφές αποσχόλησης επεκτάθηκαν με ότι αυτό συνεπάγηκε για τον οικογενειακό προγραμματισμό, για τη ζωή του λαού. Συνεπώς η εμμονική ενασχόλησή σας με την επιχειρηματικότητα είναι θέμα πολιτικής επιλογής και προτίμησης για την εξυπηρέτηση των συμφέροντων της άλλου σας τάξης και κάποιων λίγων μικρολαστικών στρομάτων που ζουν κοντά της και ελπίζουν να τις μοιάσουν. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιλογής δεν σας απασχολεί ότι ξεπερνάτε τα όρια των υποχρεώσεων της περιφέρειας, της αρμοδιότητές σας. Δεν σας απασχολεί πως υποκαθιστάτε τα επιμελητήρια που είναι προορισμένα να έχουν τέτοιες αρμοδιότητες. Δεν σας απασχολούν οι δαπάνες που κάνετε και το πώς είναι οι ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη δραστηριότητά σας. Πόσες επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον και πραγματική δυνατότητα για τέτοια συμμετοχή και πόσες κλείνουν από υπερχρέωση. Πόσες έχουν μεταμπιετική δραστηριότητα και πόσες πουλούν υπερησίες. Πόσες ανήκουν σε αυτό απασχολούμενους. Πόσοι είναι οι φίλοι και οι κολλητοί. Δεν σας απασχολεί ούτε η πολιτική οικονομία του καπιταλισμού, που προβλέπει κρατικό ενδιαφέρον μόνο στο επίπεδο των υποδομών που διευκολύνουν την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων, αφήνοντας το marketing και τη διαφήμιση στις ίδιες τις επιχειρήσεις και την δυναμική της αγοράς. Δεν αξιολογείται συγκεκριμένα και επιστημονικά τα αποτελέσματα αυτής σας της δραστηριότητας. Μιλάτε για αριθμό εμπορικών συμφωνιών, αλλά αποσιωπάτε τι αφορούσαν οι συγκεκριμένες συμφωνίες. Τι πουλάμε επιτέλους, όταν η αγροτική παραγωγή έχει μειωθεί, η βρώσιμη ελιά βρίσκεται στα υπόγεια των μπαραγγών και το λάδι στα μαρέλια, η κλινοτροφή αφήνει, τα κοπάδια λιγοστέμουν και τα τυροκομεία εξαφανίζονται. Ως δαϊκή συσπήρωση δεν μπορώ και να σας ακολουθήσουμε. Δεν συμφωνούμε με τις πολιτικές σας επιλογές. Δεν θα συμβάλλουμε στην καλλιέργεια αυτά πατών. Δεν θα αλλάξουμε όσο επιστημονικά ισιούν. Προηγούνται υποδομές για τη διάσωση, βελτίωση και αυτης παραγωγής, οι δυνατότητες μεταφοράς των προϊόντων. Σε αυτά οφείλει να σταθεί η περιπέρεια και να διεκδικήσει ότι χρειάζεται. Η διευκόληση της διάθεσης και του εμπορίου είναι κρατική υποχρέωση και ευθύνη. Αντικείμενο διακρατικών συνενοήσων και συμφωνιών και φυσικά της ελεύθερης αγοράς και του αντιεχονισμού που τόσο αγαπάτε αλλά ξεχνάτε ότι έτσι συμφέρει αυτούς που υπερασπίδεστε. Ως δραϊκή συσπήρωση με λύπη μας δεν θα εκκρίνουμε το λαπολογισμό σας. Ευχαριστούμε τον κ. Χοράννα. Ο κ. Γιάντης, ο κ. Μίλλανης, κ. Παλιζέλη, ευχαριστώ και εγώ. Ευχαριστώ. Κάποιος από τους ανεξάρτητους συναδέλφους και τους κουβουλίες. Κύριε Πρόεδρε, βρήκαν πολλά θέματα για τα οποία αν απαντήσουμε θέλουμε 50 σερίδες. Να μας το καταμεγήσουν. Εξάλλειμιο εξαμηνιαίος απολογισμός, στο τέλος του πρόβλημα θα υπάρχει ο ετύχως απολογισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για το τι έγινε το 2022. Να μην ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός μπορεί να πέρασε τις δυσκολίες τις μεγάλες, αλλά παραμένει σαν πρόβλημα, κύριε Γέμιε, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να φοβούνται να έρθουν στις εκθέσεις. Κι άλλοι, την περίοδο των εκθέσεων είχαν κολλήσει και είχαμε 2, 3, 4, 5 αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο αριθμός που αναφέρατε στη ΦΟΔ, που είναι μια πολύ μεγάλη εκθέση και είχε μπει ο στόχος για 60 εκθέσεις, πήγαμε 40. Οι υπόλοιποι είχαν δηλυώσει υποδοχή και αποσύρθηκαν γύρω στις 13 νέους κορονοϊού. Είτε ήταν ο υπαλληλός, είτε ήταν ο ιδιοκτήτης. Αναπερεφερειακή είναι το που ζητάτε, εμείς βλέπουμε στερεά Ελλάδα. Αν θέλετε θα σας το κάπημα, αλλά εμείς βλέπουμε στερεά Ελλάδα. Δεν μπορούμε να δούμε μία-μία επιχείρηση. Ό,τι επιχειρήσεις είναι γραμμένος στο Μητρό των ΚΙΕ, τα οποία κάνουν μια πολύ καλή δουλειά και σοβαρή, γίνεται ηλεκτρονικά. Ξεκινάει, μπαίνει πρώτα ο Γέμνος, δεύτερος ο Κούκους, αστέρος και τα λοιπά. Όταν κλείσουμε τον αρθμό, εκεί λοιπόν σταματάμε. Οι άλλοι είναι επιλαχώντες. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Θα ξέρετε το TCE, το GDPR, τα προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε εύκολα να τα βγάλουμε έξω. Μπορούμε όμως, είναι όλα τα ονόματα στις οικονομικές μας υπερεσίες και, αν θέλετε, πολύ ευχαρίστως θα σας τα κοινοποιήσω. Εμείς, από αυτού που διαπιστώσαμε αυτό το εξάμινο, είναι ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κυνηγήσουμε είναι η συνένεις δυνάμιση των επιχειρήσεων. Ενώ έχουμε πάρα πολύ καλά προϊόντα σε όλη τη στερά Ελλάδα, οι οποίες δεν επαρκούν για να βγουν στο εξωτερικό και να κάνουν συμφωνίες και να κλείσουν δουλειές. Υπάρχουν, βέβαια, επιχειρήσεις μεγάλες που αυτό το καταστώνουμε. Αλλά αυτές τις μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούμε εμείς να ανεβάσουμε κατηγορία, ξεκινάμε από τα Φεστιβάλ, πάμε σε πιο μεγάλες εκθέσεις, εχώριες, μετά θα θέλουμε να τους πάμε στο εξωτερικό, εκεί διαπιστώνουμε ότι η ποσότητα πέτει για να καταλήθει κόρο. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να ρίξουμε μια βαρύτητα, να συνενώσουμε δυνάμεις αναπρολειών για να μπορέσουμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Με ρωτήσατε για την πλατηφόρμα. Η πλατηφόρμα πέρυσι είχε εγγραφεί στον Προπολιογισμό με 40.000 αναέτος. Εμείς, λοιπόν, πάμε σε ένα μούνιμο ιδιοκτησία της περιφέρειας, ηλεκτρονικό εμπορίο, βρίσκοντας μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Πακουγιάνη, χωρίς να αλλάξει τίποτα, με 8.000 ευρώ, αυτά είναι τα χρήματα, ή 10, αν θυμάμαι καλά, αυτά είναι τα χρήματα που θα τα πανίσουμε στις αρχές του 2023 και θα έχουμε δική μας πλιατφόρμα, η Περιφέρειας Τεράς Ελλάδος, ότι είναι δηλαδή να νικιάζουμε 40.000 ευρώ κάτω χρόνου, εμείς θα το κάνουμε με 10.000 και θα είναι δικό μας και θα απολυτουργούμε εμείς και εκεί μέσα θα γίνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο από τις επιχειρήσεις Τεράς Ελλάδος, είναι το πρώτο που θα κάνουμε το 2023, γιατί τώρα έπρεπε να αλλάξουμε ονομασία, έπρεπε να κάνουμε τροποπρίσεις στο προοπλονισμό και τα λοιπά και πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, άρα η υπομονή μας θα είναι για 3 μήνες για να μπει το καινούριο αυτό το ηλεκτρονικό εμπόριο με 10.000 ευρώ, θα είναι δικό μας προϊόν και δεν θα πληρώνουμε κάθε χρόνο νίκιο. Η κυρία Παντζελή είπε ότι, ορίστε, στην Αμερική, να σας απαντήσω, θα απογράψω όλα. Στην Αμερική είχαμε δύο επιχειρήσεις επιπλέον, τη Νέζα και τη Νούτρια και όταν ξέσπασε ο πόλεμος αυτοί φοβηθήκανε ότι θα έχουν λείψει πρώτη σύλληση και φοβηθήκανε αυτός στην Αμερική. Συνέπεσε αυτό εκεί, κύριο, που ήταν ο πόλεμος στο ΠΥΚ. Και μας το πανευθέρωσε ότι φοβόμαστε να έχουμε, δεν έχουμε πρώτη υλή λόγω των καταστάσεων και δεν ξέρουμε αν θα κλείσουμε τη δουλειά, αν μπορούμε να την κάνουμε πίσω. Και πήγε η τρίτη επιχείρηση Παλία Σούλετσης. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν πήγαμε τρεις επιχειρήσεις. Ήτανε καθαρά οι επιπτώσεις του πολέμου με τις πρώτες σύλλες τότε που ήτανε, θυμάστε που ήταν επίμακο θέμα που θα βρουν πρώτες σύλλες και διπλασιαστήκαν και τα λοιπά. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε, κατ' αρχή κάνουμε μια εμμερίδα με 50 επιχειρήσεις διαδικτυακά που εκεί, μέσα από μια διαβούλευση, μας καταθέσανε τι προβλήματα έχουν. Αυτά έχουν καταγραφεί όλα, θα έρθουν και στο Περιφοριακό Συμβουλίο στο τέλος της Ιονιάς. Επίσης, έχουμε έρθει σε διαβούλευση με μεγάλες ομάδες παραγωγών, όπως με την ΕΝΟΑ και με τα Κρασά, συζητήσαμε μαζί τους γιατί αυτοί ξέρουν τις εκθέσεις καλύτερα εγώ μας. Εμείς παίρνουμε ένα μολύβι και γράφουμε. Αυτοί όμως ξέρουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, αυτοί ξέρουν τι στόχους πρέπει να βάλουμε και το ίδιο κάνουμε τώρα και με άλλους παραγωγούς, με άλλα προϊόντα. Ούτως ώστε, όταν αναφέρουμε το καινούριο εκθεσιακό πλάνο για τον 2003, εκεί θα εκφραστεί η άποψη των επιχειρημαντιών και όχι η δική μας η άποψη. Θα το δείτε ότι με όλες τις παραγωγικές τάξεις είμαστε σε επικοινωνία συνέχεια, έχουμε διαβουλεύσεις, προχωράμε ούτως ώστε να στήσουμε το καινούριο εκθεσιακό πλάνο, το οποίο, κυρία Παντζελή, βεβαίως θα χρειαστεί μια αύξηση. Έχουμε ψάξει για νέες αγορές, έχουμε βάλει στόχο πλέον την Πολωνία, έχουμε βάλει στόχο και τη Ρωμανία, με δύο εκθέσεις καλές του κόμμου. Μπορείς να πας, παρακαλώ, στο... Ναι, κάποιος μιλάει. Ρωμανία, μας ενδιέφερε και η Ρωσία, αλλά λόγω της κατάστασης τώρα δεν μπορούμε για αυτός να προγραφήσουμε κάτι. Θα έχουμε αρκετές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με τα κράτη, δηλαδή δεν είχαμε ποτέ Ιταλία, που είναι, έτσι, μια αγορά μεγάλη. Αυτά θα τα δείτε όταν θα έρθει το προσχέδιο, το οποίο θα σας στήλω και θα ζητήσω και τη δικιά σας την άποψη και της εμπορίας μου, ότι έχουμε βάλει καινούριες πλέον αγορές για το 2023. Δεν ξέρω αν έχω ξεχάσει να απαντήσω σε κάποιο ερώτημα. Θεωρώ ότι έχω καλήφτα περισσότερα. Δεν υπάρχει δεύτερη επιχειρήσεως για εμάς, είναι πρώτης το. Έχουμε ξεκινήσει με το enterprise, με το οποίο θα υπογράψει ο κ. Περβεράκης το Σάββατο την προγραμματική σύμβαση, που μέσα αναφέρονται και οι μερίδες της σεμινάρια που θα μας κάνει το enterprise σε επιχειρήσεις. Δηλαδή θα ξεκινήσω πολύ σύντομα το Σάββατο, υπογράφει ο κ. Περβεράκης, στη Θεσσαλονίκη. Με τα εμπνεητήρια έχουμε άψογη συνεργασία και με τα πέντε, τους θεωρούμε συμπαίκτες, έχουμε τις ίδιες αγωνίες και υπάρχει μια άλλη ευοηθεία, έχουμε και αυτή την τεχνοδροσία μεγάλη την οποία εμείς τη χρησιμοποιούμε και αυτή μερικές φορές βοηθάνε τα μέλη τους, ούτως ώστε το ελβερνάμι ήταν 20% που βάζουμε εμείς να γίνει 85-90. Είναι μια καλή συνεργασία που πιστεύω θα είναι ισχυρότερη και για την καινούργια κονία. Εγώ πιστώ στη δέσμευση μου απέναντι στο περιφερειακό συμβούλιο ότι κάθε έξι μήνες θα έχω απολεγκισμό. Κράτησα τις παρατηρήσεις σας, θα είναι πιο αναλυτικός ο αιτήσιος, δεν το συζητάμε, θα έχει λεπτομέρειες, θα βάλουμε και αυτά να περιφερειακοίνονται, να έχετε μια πιο ενδελαιχή και ολοκληρωμένη άποψη και ό,τι μας είπατε στο αιτήσιο θα το έχετε. Ευχαριστούμε πολύ. Δεν έχω να προσθέσω κάτι ουσιώδης επί περίπου λογοφορίες. Απλώς να καταγράψουμε προς το φίλοι μου ότι γίνεται από ετών μια πολύ οργανωμένη συνεργασία που δημιουργεί και αποκλεισματική δουλειά στο παιδί της πρόσθερης επιχειρηματικότητας. Μια δουλειά στην οποία απλώνουμε χέδια προς όλους τους φορείς που επίσης εκ των θέσεων τους υπηρετούν αυτό το νέο σκοπ που εντελεί την οικονομία. Και ότι αυτή η ομάδα που χειρίζεται την επιχειρηματικότητα σήμερα από τον Βαγγήλη Κούγουζα, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθεί και φροντίζει και αυτό είναι και μια δική μας μέρη μία, να μην μπαίνει, πώς να το πω, στον αυτόματο, να είναι σε μια διαρκή ευρύγωση τους ώστε οι δράσεις να γίνονται καλύτερα, να γίνονται πληγραστερά, να γίνονται πιο αποτελεσματικά, να ανέβουν νέες αγορές, να ανέβουν νέα παιδεία, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο που συζήτησαμε γι'αυτό, όλα αυτό είναι μια διαρκική προσπάθεια, η οποία δεν γίνεται με τον ισχύρισμό ή την πεποίθηση του Αλάνθωστο, όπως σε καμία από τις περιφερειακές μας πολιτικές, αλλά με πολλή συνδυσσία και επίσης πάρα πολύ πλατιά διάθεση συνεργασίας με όλα τα μέλη του περιφερειακού συμμουλίου. Επομένως, και στο τέλος του θα έχουμε πολλοί περισσότερα να πουν, όπως είπαμε, ότι περιφερειάρχεις, μόνο σε αυτά και ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Περάχα, μπαίνουμε, όχι ακόμα στην κοινωνιστική διάταξη, έχουμε προγνώσει ένα έκτακτο. Να ψηφίσουμε το κατεπίδι όταν έρχει κάποιος αντίδηση ομόθονα. Πάμε, λοιπόν, στο έκτακτο θέμα. Αφορά γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών εγκληπτώσεων του έργου με τίτλο «Κατασκευή, Υπηρεσία και Επανανένταξη του Χώρου Υγειονομικής Σταφής ΧΙΤΑ, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, Μη μου θυμιάω, Δεύτερη Διαχειριστική Συνθέση Τσαρτσάλι, 고 congregation Αλλά βέβαια, κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να τα είχαμε δει χρόνια τώρα, πριν αρχίσουν τα έργα, έχοντας μπροστά μας σχέδια και προοπτικές στη εγχείρηση των απορριμάτων, που παραμένουν ακόμα και σήμερα σαφείς. Επί της συγκεκριμένης μελέτης, και είμαι σαφής, πρώτον, έχουμε την άποψη πως το ποσοστό των σύμμυκ των απορριμάτων θα έπρεπε να προβλέπεται σαφώς μικρότερο. Και υπάρχει λόγος που δεν προβλέπεται μικρότερο, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ανακύκλωση. Δεύτερον, οι προβλεπόμενες ποσότητες απορριμάτων για το χειτή θα έπρεπε να είναι σαφώς μικρότερες. Τρίτον, θα έπρεπε να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για λειτουργική διασύνδεση με καλά οργανωμένη δημόσιο χαρακτήρα μονάδα ανακύκλωσης. Τέταρτον, δεν έχει προβλεπθεί πρόγραμμα ελέγχου στραγγισμάτων με χρήση σύγχρονων μεθόδων, που θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία του Ιφιστά Μενουχητά για αποφυγή ρίπανσης υπογείων υδροφορέων. Αυτό μάλιστα τολμάνε, το γράφουνε και στη ίδια τη μελέτη. Πέμπτον, δεν παίρνει υπόψη την εξέλιξη των προσπαθειών για την επίτευξη μεγαλύτερης δυνατής περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, λόγω της χωροφέντησης του έργου εντός της ζώνης προστασίας της ηλίκης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Είναι αυτό που είπε ο κ. Βούργαρης σε σχέση με την ύπευση της Πρωτεύουσας, το οποίο μνημονεύεται στην κεντρική μελέτη του Υπουργείου. Και έκτον, δεν αποκλείεται η προοπτική χρησιμοποίηση της καύσης σαν μέρος της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμάτων. Με αυτή τη λογική και με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις καταψηφίζουμε την μελέτη και καταγγέλνουμε ως πολιτικά παράδεκτη την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμάτων. Σημειώνουμε επίσης πως η χρήση του όρου ολιστική αντιμετώπιση που χρησιμοποιείται στη μελέτη είναι ψευδεπίγραφη, εφόσον δεν συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις για τη διαχείριση και των βιομηχανικών αποβλήτων και η λειτουργία της αναγκύκλωσης που αφήνεται στα χέρια των ιδιωτών των μονοπολίων. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Χρονά. Πάμε στον κ. Γιώτι. Κ. Βουλγαρίς. Ναι. Να πω καλωσοί ότι προσκοράω όλα όσα είπε ο κ. Χρονάς. Και αυτό μου έλεγε πιο σύντομος απ' ό,τι είπε. Είμανα γιατί ως προσδόλου του Φόρτσα διαχρονικά για το τι έχει γίνει με τον Φόρτσα ήταν ακριβώς όπως θα είπε. Να πω μόνο κάτι, ότι υπάρχει ένας άλλος φαιρέας που είναι τριών δήμων της περιφερειάς του Βουλγαριάς και δυο όμορων δήμων που η κυβέρνηση προσπάθησε να το πλήσει δυο φορές και τη δεύτερη μονοπολική πρωτοβουλία η οποία αποφεύχθηκε όταν υπάρχει η δικαστική διαμάχη. Πήρα και εκεί όταν η λειτουργία και τέτοια πρωτοβουλίωμα θα έχουν. Πάω να σας περιβητώσει υπάρχει σφαρό ζήτημα. Και σχετίζεται και με αυτό είπε η κυρία Ματτελία το θέμα πραγματικά. Πόσο λογικό μας φαίνεται όσο πήγαμε να λέω προς τα έξω, πραγματικά δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Τα σκουπί και τα τσέπρα θα πιάνουν στα τρίκαλα. Και έχει φτάσει η σημεία να λέμε ότι αυτό είναι λογικό. Να πάμε τώρα στο δικό μας κοιτά. Υπάρχει λοιπόν ότι υπάρχει αρνητική νομοδότηση που θέκεται ο βιβλίος μας κάποια στιγμή, πραγματικά. Υπάρχει και αρνητική νομοδότηση του Υπουργείου Υγείας, η οποία είναι αμαρτυμένη στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό νηκρό. Όπου αναφέρεται ότι παρουδιάζεται η ιδιωμανική διάταξη Α5-2280, η οποία έχει τροποποιηθεί το 2014 με την εκατό δεκαετρία. Τι λέει αυτό, ότι μόνο η λειτουργία τότε υπηστά με μεγαταστάσεων και υπό προποθέσεις, επειδή τρέβεται σε σχέση με τα επειδή είναι μέσα στη ζώνη της ηλίκης. Και για την κορτοστασία της ηλίκης δεν πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω. Αυτό είναι σημαντικό και αφορά τη δημοσιογεία, όπως καταλαβαίνετε. Και έχω πει πάρα πολλές φορές σε συνεδριάσεις της εντροπής περιβάλλοντος, πως αυτό που λέει και ο κ. Στεριζης και ο κ. Κερμανίδης πολλές φορές, ότι το τι λέει η αλφονιστέν αφορά την περιφέρα, εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή, επειδή ανέβηκε εκεί και δεν το γνωρίζουμε όμως, δεν θα απλάβουμε υπόψη μας ότι το κ. Κερμανίδη αυτό είναι κατά παράβαση του μορφυθού καθεστότος. Η ιδέα είναι τεράστια από τα ανεπιπτώσεις. Αναφέρει σε πολλά σημεία ότι ουσιαστικά η προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτό το τρίτο κοίταρο είναι η τροποποίηση της υγειονομικής διάταξης. Το αναφέρει τουλάχιστον σε ποια σημεία. Στο 3838 σελίδα, κεφάλαιο 6251 και το λοιπά, σελίδα περίπου 180, γιατί δεν έχουμε σωστεί, που λέει ότι η προϋπόθεση για την επεξαρρυασία των μικρών αποβλήτων, προϋποθέτουν την τροποποίηση της ΜΒΑΙ και της ΠΕΝΑΓΙΝΗ, προϋποθέτουν την τροποποίηση της υγειονομικής διάταξης. Στις 3838 η ΕΠΕ παραδέχεται ότι μόνο αν αλλάξει η υγειονομική διάταξη θα είναι νόμιμη η διαδικασία και αμαθαίνεται και σε προβλήματα που ήδη υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία. Και, με άλλα λόγια, η ίδια ΕΠΕ, την οποία είχε καλύτερος ο φορέας, ο ίδιος ο ΦΕΡΣΑ, την υπογράφη, όχι εξωτερικός συνεργάτης, λέει σε 3-4 σημεία ότι για να είναι σύνομη σε σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, η κατασκευή του έργου, θα πρέπει να γίνει αλλαγή της υγειονομικής διάταξης που αφαιράν τη νομίκη και τη λεκάνια απορραήση. Και τις προϋποθήσεις για να μπορούν να έχουμε και νερό χωρίς προβλήματα όπου πηγαίνει το νερό της ηλίκησης και στην προεμβουλήση, ανάμεσα σ'από όλα αυτά. Κατάλληλα, αυτό είναι σοβαρό το ζήτημα. Τώρα, έρχεται η ενσύριση του κ. Κερμανίδου, η οποία δεν κάνει μεγάλη σ'αναφορά σ'αυτά τα ζητήματα, δεν μη κάνει αδειογραφή από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Φορέα και φτάνει να λέει το εξής, επειδή υπόθηκε, νομίζω, από τον κ. Βερβερί, ανδρεανογράφος, διπωσιμόνα καλός, ότι πρέπει, ότι η προτειλόμενη ώρα, επειδή δεν είναι σημαντική, της εισήγησης του κ. Κερμανίδου, πέρα από το ότι το νούμερο 5 δεν έχει διατάχθει, θα αφήνουμε, τι λέει το 6. Ότι στους όρους που βάζουμε εμείς σαν περιφέρεια είναι η τύριση των όρων, τη σκία, αυτή την οποία η ιδιότητα αναλέγεται ότι δεν μπορεί να την τυρίσει. Προστασία των ερώμων που χρησιμοποιούνται για την ύδραξη της περιοχής, το πρώτο ότι θα απορριπάνε στις χεμολύνσεις. Πείτε την εισήγηση του κ. Κερμανίδου, το νούμερο 6 των κοτεινόμενων όρων, που λέει είναι προϋπόδες να αυτοί οι όροι να πηρούνται για να εκρυφείται. Αφού η ίδια η μελέτη του Φόζα λέει ότι δεν μπορεί να τυριθεί αυτή η κοινωνική απόχαση και του μόνο αν αλλάξει τα μισή νομή, τι πάμε να εκκρίνουμε. Νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτούμε όλοι καλά να δούμε λιγάκι αυτά τα αντιφατικά τα οποία λέει η εισήγηση. Και νομίζω ότι δεν πρέπει και μετά το νομοδότησης του Υπουργείου Υγείας, το Προϊπεραικό Συμβούλιο να νομοδροτήσει θετικά για αυτή την μελέτη των εργαλειοπτών του κοτώση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Βουλβέι, η κ. Κολυζόη, κάποιους από τους αδεξάρτητους, ψυχοδορία. Κύριε Πρόεδρε, δεν την βλέπετε? Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, όντως έρχεστε και στις παρατηρήσεις και... Ναι, κύριε Γερμανίδη, ναι. Ήταν μια παράλυψη της διοικητικής μέρη μας και υποστήριξής μου, σε αυτά τα οποία έφτασε και ο κύριος Βουλβέις και ο κύριος Προνάς. Όντως, έχει τοποποιηθεί, κύριε συνάδελφη συγκεκριμένη, η κοινωνική διάταξη. Το 22 Ιουλίου του 2022, στο Άνθρο 1 της Υπορίας, νοιμωνεύει ακριβώς την τροποποίηση σε ό,τι αφορά την κατεξέρευση της υγείας, σε κάποιες απορροίες συγκλούς της παραλύνης και μόνος και καθώς νωρίων των πέντες κλεμάτων. Εφόσον βλέπουν διαβιάδες, καθόλου δημιουργούν μηχανικά απόδεικα, όπου προβλέπεται να έχουν στο μέλλον, είτε επειδή δεν δημιουργούν υγρά απόδεικα την παραγωγική διαδικασία, είτε λόγω δυνατότητας καθολικής ανακύπτωσης, καθώς και εκτός των ορίων των εφτάμισης κλεμάτων, λόγω δυνατότητας πλήρους επαναξιωπίσεις των τυχών αποβλήτων της παραγωγής, με βάση και της θρύσης που προσδιορίζονται στις δικασμόνιες 20, 145, 116 και του 11 κοινή υπουργική απόφαση. Καλύπτει κατ' αρχή ως θεσμικό πλαίσιο, βλέπετε όμως ότι ας πούμε και η ίδια προποποίηση βάζει με το ευφόσον αίρεση. Οπότε, αδειομάλεστε, επιστρέφω σε αυτό που και στην αρχή είπα, οι αδειοδοτούς αρχοί θα ελέγξει, προφανώς κατά πόσο οι προϋποθέσεις που θέτει και η προποποίηση κυρούνται και κατ' αναλογία θα δείχνει και σε απόφαση. Αυτή είναι η αίρεψη και εμπορική μου ευθύγη που δεν ημολεύτηκε μέσα την προποποίηση και σας παλεχώρησα. Δηλαδή συγνώμη και ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Κυρδανίδη. Ψηφοπορία. Η παράταξη του κυρίου Μπλέσου... Παράταξη του κυρίου Σπανούνε... Θα έπρεπε σε ανοιχτή μαστηριάς να πέχουμε, αλλά προσφέρει το θέμα τους υπέροχο. Η παράταξη του κυρίου Μπλέσου... Λευκό. Λευκό, λευκό. Η παράταξη του κυρίου Αλμουσάκη... Ναι. Ναι. Η κυρία Μπαδιανί... Ναι. Ο κύριος Παρδέκης... Κατηγορηματικά όχι. Όχι. Ο κύριος Γιώτης... Όχι. Δεν σε άκουσα. Όχι, όχι. Όχι. Ο κύριος Βουλγαρίς... Όχι. Ο κύριος Βουλγαρίς... Κατηγορηματικά όχι και εγώ. Όχι. Η κυρία Πελνιόη... Εννοείται όχι. Η κυρία Μαρικά... Ναι. Ο κύριος Δενησαρίου... Ναι. Ο κύριος Δρένιος... Κύριος Δρένιος... Ο κύριος Ιανμάς... Ναι. Ο κύριος Δήμος... Ναι. Ο κύριος Πατσιούρας... Ο κύριος Αχινιώτης... Ναι. Ο κύριος Βάσι Fresh μάνα... Need... Ο κύριος Πατσιούρας... Ναι. Ο κύριος Σκitalw during... wär η σκητία. Ναι. Ο κύριος on Υπόσχεσαι, ας επτήσεις τώρα λιγότερη. Ξεκινάμε, λοιπόν, και πάμε στο πρώτο θέμα. Λήψη απόφασης για τη μεταβολή του τόπου διεξαγωγής επόμενης διασγώσης, ή με μικρό τρόπο, τακτικής συνεδρίας του Εφεραιακού Συμβουλίου Στενάς Ελλάδας, οποτελήποτε αυτοί οριστεί. Έχετε πάρει την ισήγησή μου και αναφέρομαι ότι ο χώρος της διεξαγωγής, οποτελήποτε αυτό χρειαστεί από τη λαμία, δηλαδή από τη μέρα της περιφέρειας, στο δίστομο, σε συγκεκριμένη διεύθυνση, η οποία θα καθοριστεί και θα αναγράφεται στην πρόσκληση της αντίστοιχης συνεδρίας του Εφεραιακού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι είναι ένας τόπος ιστορικός, πολύ παθός. Φανούμαι, κύριε Πρόεδρε, προχωράς. Παρακαλώ. Υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι που πάνε αυτή τη στιγμή στο δίστομο. Δηλαδή, έχουμε κάτι σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε σχέση με κάτι άλλο που πρέπει να μεταφερθεί και το Περφερικό Συμβουλιοκείο, και το δεύτερο. Αυτό που πρέπει να βλέπετε, κύριε Περφεριακή, είναι αν υπάρχουν υποδομές, εκείνα συνεδριάσεις, δεν λέω για το δίστομο, δεν γνωρίζουν, μπορεί να υπάρχουν, αλλά από αυτά που ζήσαμε ως τώρα, εξερώ βέβαια τη Βόρεια Έβοια, που έξω από το Περφερικό Συμβουλιοκείο πρέπει να πάμε και να συνεδριάσουμε, αν υπάρχουν υποδομές, να ασκήσουμε στοιχειοδόση τα κλειδί κοντά μας. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κρατάνουμε τους υπολογιστές στα γωνάτα. Αυτό πρέπει να εδωθεί. Και το άλλο στοιχείο που πρέπει να δούμε, να πάμε ακόμα δεν πήγαμε σε μια έδρα περιβερειακής ενότητας. Στην Άμφυσα και στο Κομπαινίση. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε σε κάθε κομμόπολη. Πρέπει να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες και πολύ φοβάμαι ότι στην επόμενη εξόρμηση θα είμαστε μισοί από ό,τι είμαστε σήμερα εδώ. Αυτά πρέπει να τα δούμε. Και αν συνδέχουν κάποιοι ιδέτεροι όχι να πάμε αλλά σε διαφορετική περίπτωση δεν το βλέπω το λόγο. Και δεν μιλώ για το δίστομο μόνο έτσι. Μια παρέμβαση για το συγκεκριμένο να κάνω μια παρέμβαση. Θέλω να ρωτήσω αν ο τόπος διεξοδογής έχει σχέση με την απόφαση που είχαμε πάρει μετά την πρώτας παράταξής μου. Εγώ την είχα κάνει για συνέδριο στο δίστομο με αποκλειστικό θέμα της γερμαϊκής αποζημιούς και το κατοχικό δάνειο. Είχαν πει συγκεκριμένα για ημούνιο. Θέλω να πω τώρα δηλαδή βγάζουμε εντός εισαγωγικών υποχρέωση. Συντρέχουν άλλοι λόγοι για το δίστομο ή είναι το θέμα αυτό που είχε προτείνει η παράταξή μου. Είχε συμφωνήσει η περιφερειακή αρχή και με ευρύα ποιοψηφία έχει περάσει. Θέλω να ξέρω γιατί αλλιώς το είχαν εζητήσει ο κ. Π. Περιάχης. Κατανοητεί όλοι οι προβληματισμοί μου. Σεβασικά, φίλε δρόσεο, πού έπρεπε ακριβώς αυτό που είχατε θέσει ως παράταξη της και που είχαμε συμφωνήσει όλοι, ότι μία εκτός έδρασμα συνοδρέση θα όθινε για όλους τους λόγους που έχουμε να θόρει και μάλλον συμφωνούμε να γίνει στον αρτερικό δίστομο. Παίρνουν αυτού αντιληπτή και από όλους τους κ. Π. Πέτσιου σχετικά με την πρώτη ασυνοδρία σας. Ωστόσο, με την όλη ευθύνη του Προεδρύου Κουτός των Εργατών για τη δημιουργία της τοποίησης των συνθυκών, θα ήθελα να μην είναι αυτό ένα κριτήρο απόφαση για το αν θα πάμε κάπου ή όχι. Και βέβαια, σε σχέση με τις έδρες θερμοτήτων, δεν έχουμε πάει στον καρπενίσχ πράγματι. Μια βράθηκα με τη συγκυρία και τις κοπαΐρες και εκείνο, νομίζω, πολύ καλός πράξαμε. Δεν θα μετρούσω και τη Χαλκιδά γιατί θα βρεθεί μόνο για τις πλημμύρες. Επίσης, ήταν μια ελληνική περίπτωση. Οπότε, με αυτή την έννοια... Πάνε διαζώσεις και πάλι μέσα στο Zoom. Γιατί, άμα παρουσιάσουμε πάλι αυτή την εικόνα από ευαυριακού συμβουλίου, είμαστε δέκα όλοι κι όλοι. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Επιτρέπεται για την περιφερειάρχηση θεματική να μην βρίσκονται στη Νέα Ζώση αυτή τη στιγμή. Κι εγώ και εμείς θα είχαμε... Πρέπει να είναι διαζώσεις μόνο. Και οι εχωρικοί αλλά και τουλάχιστον οι σύμβουλοι που είναι από τη Λαμία να μην είναι διαζώσεις. Είναι επίτρεπο. Σχετικώς με το ποιοι θα έρθουν στη Νέα Διασυνεδρία, χαρακτηρίζεται την παρουσία του, χαρακτηρίζεται και την απουσία του, αλλά και το πώς αυτή τη νέα εκφράζει και τον τρόπο που συμμετέχει. Ας μην το αμαρτωποιήσουμε, νομίζω ότι έχουμε όλο αυτό. Κύριε Πρόεδρε, επί της θέσης παράταξής μας, νομίζω ότι την εξέβρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια ο κύριος Μπέτσος, με τη μέθοδο των ερωτημάτων. Θα σας πούμε ότι η παράταξή μας είναι υπέρ της συνενδρίας σας σε κάθε πρωτεύουσα νομού μεσμένη μόνο το Καρπενίσι και οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση με τις ισχύουσες και υπάρχουσες καταστάσεις, διαζώσης, είτε με τηλεδιασκέψεις, δεν προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό ούτε πολιτικά, ούτε σε δημοτικό επίπεδο. Γι' αυτό το λόγο, οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός του Καρπενισίου που μεσμένη ως συνενδρίας, εμείς θα ψεφίζουμε λευκό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Πατρελή. Κάποιος άλλος συνάδελφος ερώτηση. Εγώ, μια συγκεκριμένη θα ήθελα να κάνω. Σε κάθε άλλη περιοχή που πάμε, θα πρέπει να αναδεικνύονται τα τοπικά προβλήματα βρίσκοντας στην ημερήσια διάταξη, πέρα από τις γερμανικές υποζημίωσες αν υπάρχει, να υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αλλά που έχει ο συγκεκριμένος δίγμος στην ημερήσια διάταξη. Αυτό λέω, αν υπάρχει. Ευχαριστώ, κύριε Βαρυσάρι. Πάμε στη συσφοχωρία. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκρέτσου, ναι. Του κυρίου Αναγνωσάκη, ναι. Του κυρίου Πατρελή, λευκό. Με το σεφικό μόνο πήξαμε λευκό. Τους Βασδέκης, ναι. Κύριο Διώτης, ναι, ναι. Κύριος Γούργανης, κύριος Γούργανης, κύριε Πολυζόη, κύριε Πολυζόη, λευκό, λευκό. Κυρία Καρύκα, κύριος Μεντσισαρίου, κυρία Καρύκα. Εγώ πιστεύω ότι είναι τιμή σε κάποια μέρη να πηγαίνουν τα περιφερειακά και θα ψηφίσω υπέρεφος αν πάθουν κάποια υποδομή. Ευχαριστούμε. Κύριος Μεντσισαρίου. Για ιστορικούς λόγους, ναι. Κύριος Δρένιος, ναι, ναι, ναι. Ο κύριος Χιάνουμας. Ναι, και στο Καρπενής να πάμε νωρίς, πρέπει να πιάσουν τα χιόνια. Ναι, και ο κύριος Χιάνουμας. Ο κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Πατσιούρας. Ο κύριος Αχινιώτης, ναι. Κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι σύμφωνο με τον κρονισμό να πω κάτι. Παρακαλώ. Αναμένουμε λοιπόν στο δίστομο 48 παρόντες Περαιφιακού Συμβούλους. Όσοι σήμερα ψήφισαν, ναι, και δεν παραστούν, οι πολιτικοί εφήλοι είναι δικοί τους. Δηλαδή, η ψήφος σημαίνει και ευθύνη, δεν είναι ανέφθυνη. Άν λοιπόν είναι, εκτός αν σε κάποιον τύχει κάτι έκδορτο, να φτύπεις στο ξύλο, έτσι. Αν δεν βαρήσατε 48 στο δίστομο, υπάρχει θέμα. Δεν μπορεί κάποιος να κάθεται στο σπίτι του, γιατί εγώ πήγα και στην Κάριστο, πήγα και στη Στέα, όπως πήρε αρκετή από εδώ. Σημαίνει ευθύνη, αλλιώς να μην χαρακτηρίσω τι σημαίνει. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Ο Άγιερ δεν μπορεί να κάνει κανένας χρήσιση για κανέναν. Και δεν έχει το δικαίωμα κανένας μέτσος και κανένας περιφερειακός σύμβουλος να κλείνει του Συμβουλίου. Εγώ θα ήθελα να ελαφρύνει το κλίμα και με την κυριολογική έννοια του όρου, να σας παρακαλέσω αν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στο δίστομο, γιατί το θέμα είναι λεπτό. Βέβαια, περίμεναν να είμαστε άλλη εποχή. Αλλά και τώρα που πάμε, κάνω έκκληση, τίποτα άλλο. Κάνω έκκληση, να είμαστε εκεί και να δείξουμε και αυτό που λέμε έως του κανονιπερξεγημένου, τον πατριωτισμό μας. Παιδιά, επί της διαδικασίας, πήγε τρεις ώρα και μπαίνουμε στην εμμυρία διάταξη. Παρακαλώ. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Навεσ act. . Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. για να ξέρουμε. Στο θέμα 6 υπάρχει την αποκλήση προϋπολογισμού, ή καλύτερα θα έλεγα αναμόρφωση προϋπολογισμού, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το ποσό αυτό, όπως δεν περιλαμβάνεται και τα προηγούμενα ποσά. Είναι δυνατόν να γίνεται τροποποίηση τεχνικού προγράμματος χωρίς να γίνεται αναμόρφωση και χωρίς τα ποσά αυτά να είναι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν γίνεται. Άλλος ερώτηση ή περί αρχής. Ωραία. Πράγματι δράση αφορά το πρόγραμμα που φαίνεται στην εισηγήση. Είναι διαδικασία που ήθεστε σε αυτά τα προγράμματα να προηγείται, μάλλον να καταβάλλεται από μορειάς περιφέρειας το ποσό, το ακολούθως... Κύριε Κυρμαρίδη απαντάει λοιπόν στον κύριο Σκούρα. Είναι αχαρίστε να προκαταβάλει ο φορέας εν προκειμένου περιφέρειας το ποσό και ακολούθως αυτό να αποδιδετικεί. Αυτό το λόγο βγαίνει και δέκριτα η ιδέα συμμετοχή. Για τον προϋπολογισμό δεν ισχύει αυτό, γιατί είναι το ρογαλείο που έχει τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είμαστε ποσούς δήμους που κάθε τροπουπής τεχνικού προγράμματος ενσωματούνται και στον προϋπολογισμό. Αυτό το λόγο βγαίνει και δέκριτα η ιδέα συμμετοχή. Έχετε άλλη μια τροπουπήσεις τεχνικού προγράμματος. Κατά τα ιωθόντα πλέον 8-9 μήνες είναι μια τροπουποίηση. Κατανοώ την ανάγκη για μια ευελιξία ή και για σημιακές μικροπαρεμβάσεις στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να έχει και μια στρατηγική στόχευση το όλο θέμα και να μην ανακαζόμαστε κάθε φορά, αυτή τη φορά είναι μικρό βέβαια το θέμα, και να μην ανακαζόμαστε κάθε φορά να επαρερχόμαστε με τροπουποίηση και πάλι τροπουποίηση και πάλι τροπουποίηση. Γι' αυτό λοιπόν εμείς από θέση πολιτικής συνέπειας και συνέχειας, όπως καταψηφίσαμε αρχικά το τεχνικό πρόγραμμα, θα καταψηφίσουμε και τροπουποίηση. Επιτρέψαμε όμως μισό λεπτό να το διευρύνω λίγο, έρχονται κάθε φορά καινούργιες εγγραφές και καλά κάνουν και εύχομαι να πληθύνουν στο μέλλον. Όμως κάποιες εγγραφές έχουν εδώ και μια τριετή και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Πευθύνουμε για την Ευρωπαϊνία πιο χαρακτηριστικά στον κύριο Τασιό, που δεν είναι εδώ, βέβαια ελπίζω ότι μ' ακούει, πράγματα που πριν τρία χρόνια περάσανε μ' αρχή τροποίηση. Πρώτον, η βελτίωση του δρόμου από τον Τιβουστό μέχρι την Ανατολική ίσοδο της ΕΕ. Σ' ένα εκατομμύριο πριν δύο, δυόμιση χρόνια αυτό τίποτα. Η παράκαμψ του Πουσού δεν θυμάμαι αν ήταν τεχνικό πρόγραμμα, μπορεί να ήταν σε κάποια site ή κάτι τέτοιο. Τετρακόσια χιλιάρικα, τίποτα. Τρίτον, χαρακτηριστικά παραδείγματα, πολύ δύναμο αγροτικό ιατρικό φραγγίστες, νομίζω ήταν από το πρόγραμμα COVID. Και αυτό δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, δηλαδή κατανοώ ότι ο Ρήμανσης θέλει έναν δόκιμο χρόνο κτλ κτλ, αλλά το να χρονίζουν σε μια περιφερειακή περίοδο δουλειάς και εγγραφές, είναι ένα ζήτημα. Θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό, ευχαριστώ πολύ. Καταρχήν, τα περισσότερο που ανέφερε ο συνάδελφος είναι ενταγμένα σε συλλογικές αποφάσεις. Επίσης, των συλλογικών αποφάσεων αυτών φτάνει 450-400 εκατομμύρια και η χρηματοδότηση φέτος ήταν γύρω στα 15-16, άντε να φτάσει στα 18. Είναι στη ζειρά τους, αγαπητέ. Αυτό σχολιάζουμε πολιτικά και να επαρρεχόμαστε πολιτικά. Τώρα, του συγκεκριμένου, είναι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που είναι χρήσιμες. Επικοιμηνώντας το δρόμο μπρος στη Φτερόλακο, οι προμήθειες ασφαλτομύγματος είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Όμως, τι πρόεδρε, η προώθηση ίνων και τα λοιπά, το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Δοκιμαντέρ και τέτοια, δεν αποτελούν στοιχείο του τεχνικού προγράμματος και αν θέλετε, πολύ όψημα εντάχτηκαν στα τεχνικά προγράμματα. Θα μπορούσαν να είναι άλλου είδους δραστηριότητες. Εμείς σε τέτοιου είδους λογικές, όπως και στην εξυπηρέτηση κάποιων μικροπαρεβάσεων στους δήμους, άντε να πάρουμε αυτή τη μεταχειρισμένη ηλεκτρογενήτρια για αυτό το δήμο ή να κάνουμε την πρόοδο, δεν τα θεωρούμε λογικά. Θεωρούμε μια κακού γαραγτεία και συνήθειας διαχείριση. Γι' αυτό θα απέχουμε από την συμφοδορία. Τελειώσατε. Ευχαριστούμε γύρω χρόνια. Έχουμε άλλη τοποθότηση. Πάμε στην συμφοδορία. Κύριε Πρόεδρο, στους δήμους χάνουμε συνδυασμός του κυρίου Αναγνωστάκη. Κατά. Κατά. Του κυρίου Μπαντζελινγκ, με κατά και δύσκαιρε πρόεδρο, όπως κατεβανάληψε, έχουμε τονίσει και έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας και τις αντερίσεις μας σχετικά με τον τεχνικό πρόγραμμα. Κατά, λοιπόν. Κύριε Ομπλέτσο, κύριε Ομπλέτσο, λευκό, λευκό. Ο κύριος Μπαζέκης, απόχει. Ο κύριος Διάτης, λευκό. Ο κύριος Δημιουργάρης, κύριε Πολυζόρι, απόφεση αρχής, κατά. Κατά. Κύριε Καρίκα, λευκό. Ο κύριος Μπελισσαρίου, κύριος Δρένιος, κύριος Χερμάς, ο κύριος Δούρος, ο κύριος Πατσιούρας, ο κύριος Εχεινιώτης. Εγκρίνεται, κατά πλειοψηφία, το δεύτερο θέμα που αφορά το ειδορροπήσεις τελικού προγράμματος. Συνεχίζουμε με το τρίτο θέμα. Ο ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τα όργαλα της Εταιρείας Ανατοιχτιακή Φτιότητας ΑΕΝΟΤΑ από τον Πεκτρακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. Ο κύριος Ηλίας Σανίδας έχει το λόγο. Ναι, για να μην καθυστερούμε, αναφέρουμε στην εισήγηση, τυπική είναι η διαδικασία, να οριστούν τα μέλη. Βλέπουμε τον κ. Καραγιάννη εμείς και η αντιπολίτευση του κ. Κυρμανίδη και η αντιπολίτευση του κ. Βλέτσος Αντονίου και του κ. Αναγνωστάκης και από το συνδυασμό του κ. Αναγνωστάκη για ορισμό μελών για την αναπηξιακή του β' σκέλος ο κ. Κυρμανίδης από εμάς και στο τρία ο κ. Αποστολόπουλος από εμάς από το συνδυασμό του κ. Βλέτσου. Βλέπουμε τον κ. Καραγιάννη εμείς και η αντιπολίτευση του κ. Αναγνωστάκης και από το συνδυασμό του κ. Βλέτσος Αντονίου και του κ. Αναγνωστάκης και από το συνδυασμό του κ. Βλέτσου. Δεν είναι αφετηριακό ότι είναι η ενωτική περιθήρα και η κίνηση δίνει τον πρώτο εκπρόσωπο και ύστερα έπρεχε το δεύτερο. Παρακαλώ. Στα πλαίσια της ατυολόγησης της ψήφους μας θέλω να κάνω μια δήλωση. Ως Λαϊκή Συσπήρωση έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική μας αντίρηση για τη λειτουργική διασύνδεση της περιφέρειας με ανώνυμες εταιρίες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη λογική κόστου σοφέλους θεωρώντας την αναφορά στον τίτλο τους πως ανήκουν στο σωτά παραπλανητικό και ψευδεπίγραφο. Την δε επίκληση του όρου εργαλείο ανάπτυξης ως εξοπραγματικό, εφόσον οι εξελίξεις πολλών χρόνων το διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο. Δεύτερο, ως Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είδαμε ποτέ απολογισμό πεπραγμένων και ισολογισμό από τη συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει. Τρίτον, δεν ξέρουμε τι έκαναν οι προηγούμενοι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι αποτελέσματα υπήρξαν. Κατά τη γνώμη μας η εισήγηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την τυπική νομιμοποίηση ενός σχήματος οικονομικού φορέα που λειτουργεί ουσιαστικά έξω από τον έλεγχο του συλλογικού οργάνου. Με αυτή την πολιτική λογική, καταψηφίζουμε την εισήγηση, δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε συμμετοχή στα όργαλα των ανώνυμων εταιρεών. Ευχαριστούμε τον κ. Χρωνά. Ψηφοφορία. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι. Κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Συγγνώμη, του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Κυρίου Παντζελή, λευκό. Λευκό. Του κυρίου Μπαζδέκη, κατά. Κυρίου Γιώτης, ναι. Κυρίος Βουλγαρίς. Κυρίος Πολυζόη, κατά. Κυρία Καρίκα. Πατάκα. Δεν άκουσα, κυρία Καρίκα. Ναι, ναι, ναι. Ναι, ναι, ναι. Κύριος Δημετυσαριού, ναι. Κύριος Δρέγιος, ναι. Κύριος Χιαλμάς. Κατά με το σκεπτικό ότι αν υπήρχαν μόνο τρία μέλη έπρεπε να μπουν σίγουρα από τους τρεις πρώτους ενδιασμούς. Δεν άκουσα κανέναν, καλία πρώτη ή στους υπόλοιπους, και στους ανεξάρτητες ή στους υπόλοιπους, αν ενδιαφέρονταν κάποιος να μπει. Πιστεύω δεν υπάρχει αναλογική αντιπροσώπιση. Είπατε κατά. Ναι. Κύριος Δούρος. Ναι. Ο κύριος Πατσιούρας. Κύριος Χιλιώτης. Ναι. Βλέπετε και το τρίτο θέμα της σημερισσίας διάταξης. Θέμα τέταρτο. Ορισμός εκπροσώπων Επιτροπής Πιθαρχικού Συμβουλίου, Προεδρικού Διετάγματος 1703-2003, για την επιβολή διοικητικών κυρίων στα διοικητικά όργανα των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου και στους ιδιοκτήτες δημοφορίων. Ης διοικητής ο κύριος Ιδιαίς Σανίδας. Ναι κύριε Πρόεδρο, σας ευχαριστώ, αναφέρομαι στην εισήγηση ο κύριος Αποστολόπουλος από εμάς και την πολίτευση. Πάλι σας. Ωραία κύριε Αντωνίου και ο κύριος Αντωνίου. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρο, η συγκεκριμένη επιτροπή προβλέπεται από το νόμο και έχουμε εκπροσώμους, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε ως περιφέρεια. Λέω παραδείγματα. Το χαμηλό ποσό των εκκτώσεων που βίνουν τακτέλη στους διαγωνισμούς μαθητικών δρομολογίων. Η μετατροπή μαθητικών δρομολογίων αυθαίρετα σε δρομολόγια μικτής γενικής χρήσης. Αν αφορά την περίταξη των ταξί που εξαντικημένου προσφέρουν συγκρονιακό έργο ακόμα και το θέμα της ΕΕΡΔΑΣ. Θεωρούμε σκόπιμη τη συμμετοχή εκπροσώμων της περιφέρειας, αλλά με συγκεκριμένο περιεχόμενο δράσης που θα έρθει εδώ να ξέρουμε τι γίνεται. Κατά λοιπά, λευκό στα πρόσωπα, ναι στην Επιτροπή, λευκό στα πρόσωπα, ναι στην Επιτροπή. Ο κύριος είπαμε, ξεκινάμε. Τον κ. Μπλέτσο. Ο συνδυαγός του κ. Σπανού, ναι. Του κ. Μπλέτσου, ναι. Τον κ. Αναβουθάκη, ναι. Τον κ. Μπανδημή, ναι. Τον κ. Μπανδέκης, λευκό στα πρόσωπα. Ο κ. Διώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Η κ. Πολυζόη. Η κ. Καρικά. Ναι. Ο κ. Βενισαρίου. Ναι. Ο κ. Δρένιος. Ναι. Ο κ. Σαρμάς. Ναι. Ο κ. Δούρος. Ναι. Ο κ. Πατσιούρας. Ο κ. Αχινιώτης. Ναι. Ας πάμε στο πέμπτο θέμα. Έμπρηση Πρακτικού Επιτροπής του Άθλου 8Β του Νόμου 2323 του 95 σχετικά με τη χωρίη σε αδειών σε εμπροτά μέσα που κινούνται σε φυσικές και ατεγητίας νέμιες για την άσχηση τουριστικών πλώων. Ο κ. Στασιός έχει τον λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αναφέρομαι στην εισήγηση. Απλώς θα ήθελα να τονίσω το εξής. Ότι είναι μια έξι σημέρους απόφαση για μάτια της ευκαιρικής ενόητας για διοδότηση αυτή, διότι είναι μια προσπάθεια που έχουμε κάνει για να δημιουργηθεί έτσι η αγορά στιγμή των πνευμαστών και να αξιοποιηθεί τα τουριστικούς σκοπούς. Εδώ και 3-4 πόλια έχουν μια επιμονή προς την κατέπιση των επισκηδιασμών και τώρα σιγά βλέπουμε ότι υπάρχει πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία την οποία και ελληνίται ότι αδειοδοτούμε. Αλλά θα κάνουμε λειτουργία στην εισήγηση και ό,τι θέλατε με στιγμή. Ευχαριστώ κ. Περιφερίαρχα. Ερωτήσεις. Συνταγός του κ. Μπλέτσου. Ερωτήσεις. Καμία ερωτήση. Κύριε Αναγμουσέκη. Ερώτηση. Εποθέτηση. Κύριε Μπλέτσιος. Ερωτήσεις. Ερωτήσεις. Δεν έχει κανείς. Εντάξει. Τεποθέτηση. Κύριε Κουκλέτσο. Τεποθέτηση. Όχι. Κύριε Αναγμουσέκη. Τρία-τέσσερα τελευταία καλοκαίρια έχει δρομολογηθεί μια δράση στη Λίμνη Κρεμαστών με τιμίστους από πλευρά της περιφερειακής ενότητας κάποιες βάρκες οι οποίες ξεναγούν δωρεάν τους επισκέπτες. Κατά τη δική σας εισήγηση από το παρελθόν και πόσο θυμάμαι αυτή η δράση ήταν επηλωτική. Που σημαίνει ότι θα έχει κάποιο χρονικό εύρωση και κάποια στιγμή θα σταματήσει. Θα ήθελα, έτσι με ενδιαφέρον, ακόμα και από τον κυριοτασχόλου και δυσκολεύτηκα προκειμένου στην εισήγησή του, αν υπάρχει μια συνολική αποτιμήση για το πόσο μέσα στους στόχους που είχαν τεθεί, είμαστε, έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπάρχουν κάποια μετρήσιμα μεγέθη. Αυτή δεν συστήχιζε 100.000 ευρώ την τελευταία χρόνια, στις προηγούμενες 70, αν θυμάμαι. Είναι μια αδαμάνη της τάξης 300.000 τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Και σε μια συγκυρία ιδιότητες. Σε αυτή που ζούμε, δηλαδή και προκαλεί χαρακτηριστικά ότι οι καράβια και εγώ τα επαρκούλες αρμενίζουν, έτσι. Είναι ένα θέμα. Αυτό είναι το δεύτερο θέμα. Και ένα δεύτερο του. Πώς χρησιμοποιείς αυτή την επόμενη σεζόν να λειτουργήσει αυτό το χρόνο. Πάλι με χρηματοδότηση της περιφερειακής ενότητας ή αυτή τη φορά θα αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει, με εισιτήριο και τα λοιπά και τα λοιπά, γιατί θα υπάρχει μια ιδιότηπη κατάσταση. Συνολικά και θεωρητικά είμαι θέτης με τις αυτορρυθμιζόμενες αγορές, για να πληρώνουμε και εισιτήρια για τους τουρίστες και για όλους αλλούς. Και προς τον Άρη, πάλι, μια παράκληση. Τους αγαπάμε τους τουρίστες και εμείς και τους θέλουμε και ούτε θεωρούμε τη σχέση μεταξύ μόνων των παραμερών και ότι είναι ανταγωνιστική, αλλά μια ελάχιστη φροντίδα και σε εμάς τους εναπομένων. Συλλέγαμε το νοσοκομείο επί της αρχής. Ευχαριστώ πολύ και θα είχε ενδιαφέρον. Άλλους, τοποθέτηση. Τοποθέτηση. Αντιπερπέραξε, έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ. Να πω ότι την πρώτη χρονιά είχαμε λύγους στους 500 φροντίδες συγκέπτες. Συμπλέξτε με, ξεχάσαμε τους δύο με συγκίναμες. Τώρα φροντιστικά την τρίτη φροντίδα που το κάνουμε... Μικροφρονίζει Άρη το μικρό πολλό του. Δεν ακούνισε καλά. Συγγνώμη, τώρα είναι καλύτερα? Ναι. Ωραία. Την πρώτη χρονιά είχαμε λύγους στους 500 επισκέπτες. Στην δεύτερη εγκύση του 2000 που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα... ούτε περίπου διάρκεια σχεδόν συνήθεια. Τη τρίτη χρονιά αναμένουμε να ξεπεράσουμε τους 3000. Πιέραμε ό,τι καλύτερα. Να πω ότι τα ποσά αυτά δεν είναι ακριβώς όπως θέλετε, κύριε Περβερίς. Δηλαδή την τρίτη χρονιά που γεννούμε τώρα... δεν είναι μόνο τις περιφέρεις του πρόγραμμας. Να πω ότι το πόσο σύνδελμα είναι λιγότερο από αυτό το συνολικό. Σε κάθε περίπτωση είναι μία πρωτότητα όπου έχουμε εκπαιντήσει... την ανάδυση της λίμνης των κρεμαστών για αναπτυθυκτικές συγκαταστάσεις. Όπως αν ο Στερέγι κι ο Ωνινι Μενέτ η μάτακη. Και κανένας με δάκρυβη μπαρκά από την ΕΝΔΕΙ. Τώρα στο ΔΙΑΤΑΦΤΑ... και αποφασικά αδηλουδοτούν και η διεκτική βάρκα στα κρεμαστόρια, που ήρθαν εξωτήτως του χρόνου της περιφέρειας, έχοντας δραμολογίσεις και ευθύνες θηλότητες. Το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται πάλι η περιφέρεια να συμπάλλει, έχοντας πάλι δραμολόγηση σαφών για τη τουριστική εξοπλήση της περιοχής, χωρίς βέβαια να αποκλείσεις από το δίθετο, είναι προσδοκά και προσδοκά με δυτικό ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε τον κ. Βοντασιό. Ψηφοχωρία. Η παράταξη του κ. Σπανούλε, η παράταξη του κ. Γκλέφτου, του κ. Αλαγωνωστάκη, της κ. Μαντζελή, δεν μας δέχεις να εθεολογήσουμε την πρωτοβουλία. Θεωρούμε καλή την πρωτοβουλία, μέχρι του σημείου που αυτό επιδοτήττα από την περιφέρεια και πραγματικά είχε μιας πιστεύσημός καραδίκης για φωτογραφή, τώρα η συνήμαξη, η χορήγηση άδεια πλεύση και σε ιδιωτικό, δημιουργεί συνθήκες αγοράς, κρισιτήρια. Κάποιος μιλάει... Συγγνώμη, κ. Ρατάνη, κ. Χρυμάνη. Κάποιος μιλάει, κάποιος μιλάει. Κλείστε τα μικρόφωνα σας, παρακαλώ. Γι' αυτό θα ψηφίσουμε Λευκό. Λευκό, η παράταξη του κ. Μπαρδέκη. Γιώτις, κ. Γιώτις, συγγνώμη. Ναι, ναι. Ο κ. Βούλγαρης. Ναι. Δεν άκουσα. Κ. Πολυζόλη. Κ. Πολυζόλη. Λευκό. Λευκό. Κ. Καρύκαρ. Ναι. Κ. Μπελισαρίου. Ναι. Ναι. Ο κ. Βρένιος. Ναι. Ναι. Ο κ. Σαλμάς. Ναι. Ναι. Ο κ. Δούρος. Ναι. Ναι. Ο κ. Πατσιούρας. Ο κ. Αχινιώτης. Ναι. Ναι. Πάμε στο έχθο, πρώτο και τελευταίο. Ξέμα. Έχεται η τρομοποίηση του προϋπολογικού ικανόμου πέτους του 2022 της περιφέρειας ενός Ελλάδας. Το λόγο έχει ο κ. Στασιός. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στην ισήκηση του τραχτικού προϋπολογισμού και για τις πέντε προϋπολογιακές εμότητες, τις εορυσμένες παρεμβάσεις σε διάφορους χαρακτηριστικές στην ισήκηση, και σε τρεις από τις πέντε προϋπολογιακές εμότητες, γιατί εθνώνται και κομπίνα, και σε κονικούς που αποχωρούν τις νέους επενδυασίες της. Την ερωτητή που θα ήρθει στην άθληση του ΣΥΡΟΝΤΙ. Ερωτή στοποθετήσεις. Μια ερώτηση να κάνω. Ποια είναι η συνορική άθληση του διακυφθέμενον από το προϋπολογισμό που στη τρομοποίηση αυτού του προϋπολογισμού. Πόσο αυτσάλλεται δηλαδή ο προϋπολογισμός μας. Άκουσε ο κ. Στασιός. Ενείδει επισυμόλου. Θα πρέπει να του δίνει μισό λεπτάδι. Πόσο αυτοί οι προϋπολογισμοί σε έναν καινούργιο προϋπολογισμό. Πόσο είναι καινούργιο προϋπολογισμό. Τι διαφορά έχουμε με το προϋπολογισμό μας. Να ακολουθώ λίγο στο σύνολο του. Είναι κάποιος ο λεπτάδι εντός του νύφου. Τι κουράζεσαι, κύριέ μου. Τι κουράζεσαι, κύριέ μου. Ποιονιά μου διαμορφώνεται σε 128 εκατομμύρια. Τώρα δε θυμάμαι πόσο καινούργιο προϋπολογισμό είναι, έτσι. Γελάμα, ρε παιδιά. Κάνουμε υπομονή τόσο... Το έχουμε κάνει δέκα φορές. Δεν θέλω να ακούστηκαν. Ποιες που είμαστε. Ναι, ακούστηκαν. Ποιες είναι. Ψηφοφορία. Ερωτήσεις. Είπα, είπα, μόνος εσκάνε. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις έχουμε. Ήρθα να πω μια κουβέντα. Παρακαλώ. Η κυβουλίτηση είναι διαχειριστικού χαρακτήρα. Επί της ουσίας δεν βελτίει όλη τη δυνατότητα της περιφέρειας. Κάνουμε ταφορές κονδυλίων. Απορροφούμε κάποια από το αποθεματικό και κάποια αντικλειζόμενα από εσάς δένουν τα Υπουργεία. Η γενική αλλαγή είναι γύρω στις εννέα με 11.000. Και στις πέντε περιφερειακές ενότητες. Θεωρώ διαχειριστικού χαρακτήρα την τροποποίηση και αυτός ο τρόπος πολιτικά με βρίσκει αντίθετο. Γι' αυτό το καταψηφίζω. Ψηφοβόλια. Συγνώμη, έχουμε το δικό μας. Η παράδειξη του κ. Σπανού, ναι. Η παράδειξη του κ. Γκλέτσου, ναι. Του κ. Αναγλωστάκη, όχι. Της κ. Μαντελή, κατά. Της κ. Μπαδάκης, κατά. Ο κ. Γιώτης. Όχι. Ο κ. Βούλγαρης. Η κ. Πολυζόη. Κατά. Η κ. Καρίκα. Η κ. Καρίκα. Η κ. Βέντισαριου. Ο κ. Δρένιος. Ναι. Ο κ. Γιαλμάς. Ο κ. Γιαλμάς. Ναι, ναι, ναι. Ο κ. Δούρος. Λευκό. Λευκό. Ο κ. Πατσιούρας. Ο κ. Αγχινιώτης. Ναι, ναι. Πάμε στο έβδομο και τελευταίο θέμα. Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της περιφέρειας της Ελλάδας έως το δεύτερο τρίμιμο του 2022. Ο κ. Στασιώς έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Η εισήγηση γι' αφορά την παρακολούνση του προϋπολογισμού με τη τεκοποίητα τρίμιμο ανακαρέ εξόδου με ένα μεγάλο ομάδος στρατές στην ασύγηση και γενικών ανεγέσεων που θα πρέπει να κάνουν με τα εισήγησία του προϋπολογισμού στους ΕΡΑΜΑΝΑ για τις δετουμένες κλησίες και οι δίκοσες της ευράνης σύντασης. Σίγα μωρέ, κανένας δεν παρακολουθεί. Ευχαριστούμε τον κ. Τασιώ. Ευατρής των Πατροδοτήσεις, ο κ. Δημπέτσιος. Για ένα λεπτό. Στην συγκεκριμένη έκθεση αποτελεσμάτων δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις πολύ μικρές χρηματοδοτήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή πολλών έργων λόγω αυτής της αιτίας. Απλείδωτα έργα, αλλά καθυστήρουν, επειδή οι εργολάδοι ζητούν συνεχής παρατάσεις για να μην προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών. Έχει ζητηθεί κατά επανάληψη στη Εκονομική Επιτροπή τόσο από τη δική μας παράταξη όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μοιοψηφίας να μας παρασιαστεί η εικόνα όλων των έργων της περιφέρειας ποιά ολοκληρώθηκαν, ποια συνεχίζονται, ποια σταμάτησαν, ποια καθυστερούν. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για να έχουμε μια πλήρη ενημέρωση. Επίσης, σύμφωνα με το πίνακα εδώ των ΔΑΠΑΝΟΝ, θα δούμε ότι οι πληρωμές στο 9.000α, οι πληρωμές για επενδύσεις από... Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τον Πολυμπροβλημό είναι 51 εκατομμύρια, δεσμεθέντα 28 εκατομμύρια, τιμωροληθέντα 8 εκατομμύρια, ενταλθέντα 6 εκατομμύρια, δηλαδή έχουμε σε ό,τι αφορά τις πληρωμές ένα 12% με 59% και επίσης στην άλλη σειρά, στην άλλη γραμμή, αφορά του Περιφοριακό Ταμείου Ανάπτυξης, όπου δεν αναφέρεται και δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, όπως εκτιμώ ότι υπάρχει υποχρέωση να ενημερώνεται το Περιφοριακό Συμβούλιο ανατρίμενο. Λόγω αυτών των θεμάτων, εμείς θα είμαστε κατά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μπαίτσιου. Κύριε Σουλάντας. Κύριοι συνάδελφοι, παρά το προχωρημένο της ώρας και προς το προεδρύο. Μια μεγάλη αδυναμία μετά από πολλών χρόνων εμπειρίας, το λέω, είναι ότι τέτοιου είδους θέματα θεωρούνται θέματα ρουτίνας, τα συζητάμε γρήγορα-γρήγορα και χάνουν την πολιτική τους ουσία. Άλλωστε, μια προσωπική αντίληψη είναι ότι πολύ αυτοδιοικητικοί δεν ξέρουν ούτε προϋπολογισμούς να διαβάσουν ούτε να τους αξιολογήσουν. Πέρα όμως από αυτό, η τρίμηνη ανάλυση που κάνουμε τώρα, αντανακλά πρώτα-πρώτα την πολιτική της περιφερειακής αρχής. Ό,τι είπε η πολιτική της, αυτό έκανα. Και κάνουμε όλες τις μέρες παρατήρησης. Δεν μιλάει για την υστέρηση της χρηματοδότησης. Δίνει τα στοιχεία, αλλά δεν μιλάει ότι υστέρησε η χρηματοδότησή της. Δεν κάνει καμία αναφορά στην παραγωγικότητα της περιφέρειας. Τι έργα έκανε, τι λαϊκό αντίκτυπο είχαν, τι αντιπροσωπεύαν σε σχέση με τον προγραμματισμό της. Αν αυτό δεν γίνεται και δεν αποτιμάς την παραγωγική αξία που έχει ένας αυτοδιοικητικός φορέας, αυτοδιοικητικός, ένας φορέας διοίκησης, δεν προσδιορίζεται τι χρωστάμε σε δημόσια έργα. Δέστε τώρα, δεν έπρεπε με την αυκαιρία αυτή να πούμε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στον έργο, ότι έφτασε η κυβέρνηση να ψηφίσει σε νόμο το 4938 του 22, επίσημο δικαίωμα σε εργολάβους του δημοσίου, να παίρνουν έξι μήνες παράταση γιατί δεν πληρώνονται. Και γιατί δεν πληρώνονται, γιατί δεν είναι επαρκής χρηματοδότηση. Κοιτάξτε, η λογική μας είναι, θέλουμε έργα για τον λαό, η λογική της περιθυριακής αρχής να κάνει ότι μπορεί και να πει ότι τα κάνει όλα στον λαό, υπηρετώντας την κυβερτική πολιτική. Αυτή η αντιπαράταση πρέπει να εκφράζεται και να εκφράζεται με ζωντανά επιχειρήματα συγκεκριμένα. Εμείς δεν μπορούμε να συνενέσουμε σε μία διαχείριση τέτοιου ήλιου. Γι' αυτό θα καταψηφίσουμε την εισήγηση, προτείνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάποια στιγμή να συζητήσουμε και για την παραγωγικότητά μας, την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας που συνάνθρωπος προηγούμενα, ανέφερε ότι εντάξαμε έργο το 4 και ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στον προϋπολογισμό. Με αυτές τις παρακλήσεις θα ψηφίσουμε κατά. Κύριε Ξαλμπάς. Ο απολογισμός αντικατοτρίζει την εικόνα του πώς της αποτελεσματικότητας, το πώς, δηλαδή, μέχρι τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, λειτούργησε η Περιφέρεια και τι αποτελέσματα είχε. Ξέρουμε, καταρχάς, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα υλικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έργα τα οποία έχουν συγκινήσει εδώ και πολύ καιρό και δεν έχουν προχωρήσει ή είναι αδρομολογημένα να προχωρήσουν με προηγούμενα νούμερα και με προηγούμενες τιμές ότι αυτά θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Να είμαι λίγα λόγια, εδώ θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Για αυτό το θέμα θα πρέπει να κάνουμε ή νέο ειδική συνεδρίαση ή τουλάχιστον να τεθεί πρώτο θέμα του τι κάνουμε σαν Περιφέρεια με τα έργα γιατί αν δεν έχουμε την ενημέρωση δεν θα είμαστε χρήσιμοι. Είναι σοβαρό το πρόβλημα, πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει ένα περιφερειακό συμβούλιο με μόνο θέμα το τι γίνεται με τα έργα, τι κάνουμε, πώς θα προχωρήσουμε, τι αποφάσεις πρέπει να πάρουμε, πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε και όχι απλά εδώ να ερχόμαστε σαν τελευταίο θέμα αυτό που είπα και οι προηγούμενοι, να συζητάμε τελευταία στιγμή απλά με ένα απολογισμό, με ένα νέο ή ένα όχι. Αυτό δεν είναι για μένα σοβαρό, θα πρέπει αυτό το θέμα να το δούμε διαφορετικά και περιμένω να πάρουμε μια απόφαση σήμερα για αυτό και προτείνω να πάρουμε μια απόφαση να κάνουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο μόνο με αυτά τα θέματα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Πεφέραχα, θέλετε κάτι. Όχι, Πρόεδρε, μου χαίρομαι. Έχουμε τη ψηφογόρια. Συνδυασμός του κυρίου Σπαλμού. Ναι. Συνδυασμός του κυρίου Μπλέτσου. Λευκό. Λευκό. Του κυρίου Αναγνωστάκη. Όχι. Όχι. Τη κυρία Σματελή. Κατά. Κατά. Κυρίου Μπλέτσου. Κατά. Κατά. Κατά. Κυρίου Μπατζελή. Κατά. Κατά. Κυρίου Μπατζελή. Κατά. Ο κύριος Ιώτης. Κατά. Ο κύριος Βουρουγαρίς. Κυρία Πολυζόη. Κατά. Η κυρία Καρίκα. Ο κύριος Μπερισαρίου. Ο κύριος Δρένιος. Ναι. Κατά. Ο κύριος Δούρος. Λευκό. Ο κύριος Πατσιούρας. Ο κύριος Αχινιώτης. Ναι. Τελειώνοντας και με το έβδομο θέμα, κλείνει σήμερα και η συνεδρία, η τακτική δεκάτη έκτη. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την ήρεμη και πολύ καλή και επικοδομητική συνεδρία που έγινε σήμερα. Εύχομαι, όσοι πάνε μακριά, να έχουν καλό δρόμο και να έχουν και καλό Φθινόπορο, που δεν το είπαμε απ' την αρχή. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Έχουμε κάποια συνεδρία στο Ιόγκο. Έχουμε κάποια συνεδρία στο Ιόγκο. Έχουμε κάποια συνεδρία στο Ιόγκο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.