04d Βιβλιογραφική Αναζήτηση (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Επιπλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια δημιουργία βιβλιοαρχικών αναφορών, γιατί στους περισσότερους ερευνητές και εφηρετές γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Οπότε, οι σκόπους μας δίνουν τη δυνατότητα για κάποια άρθρα, papers που έχουμε αναζητήσει και θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποια εργασία μας, να επιλέξουμε κάποια εργασία, να επιλέξουμε τις εγγραφές μας και να πάμε κατευθείαν και να δημιουργήσουμε βιβλιογραφικές αναφορές. Πηγαίνοντας, λοιπόν, στις σκόπους, επιλέγουμε τις εγγραφές μας, πηγαίνουμε στο πλήκτρο More, κάνουμε Create Bibliography. Ναι, συνεχίζοντας στην ίδια λογική, έχουμε κάνει ήδη τις αναζητήσεις μας. Οπότε, γι' αυτό πηγαίνω κατευθείαν και επιλέγουμε τις εγγραφές μας. Και σε οποιαδήποτε αναζήτηση και έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο υλικό από αυτά τα άρθρα, θέλουμε να τα εξάγουμε σε κάποιο πρότυπο βιβλιογραφικής αναφοράς. Επιλέγουμε, λοιπόν, από το More το Create Bibliography. Στη συνέχεια, είστε όποια ακολουθούν. Θέλετε να πηγαίνω πιο σιγά, μήπως? Θέλετε να περιμένω ή θα κοιτάτε από τη διαφάνεια. Ωραία, σας εξηγούν, λοιπόν, τι βλέπετε στη διαφάνεια, πιο αναλυτικά. Υπάρχει επιλογή να κάνετε απευθεία Sprint, να ανταστείλτε στο email σας, έτσι ή να εμφανιστεί στην επιφάνεια της εργασίας σας. Επιλέγετε το Format, εδώ έχουμε επιλέξει HTML, υπάρχει και επιλογή Text. Και από κάτω, το πρότυπο της βιβλιογραφικής αναφοράς, εδώ έχουμε επιλέξει το APA. Υπάρχει το Harvard, το Chicago και πολλά άλλα πρότυπα βιβλιογραφικών αναφορών. Στη συνέχεια, πατάτε το πλήκτρο Create. Εάν έχουμε επιλέξει το email, όπως έχω κάνει εγώ εδώ, πληκτρολογείτε το email σας, ποιο είναι, επιλέγετε το format που θέλετε να σταλεί. Εδώ έχω επιλέξει HTML και στη συνέχεια πατάτε Send. Σας έρχεται μια επιβεβαίωση ότι έχει σταλεί το email. Και εδώ σας ανοίγω το δικό μου email, που βλέπετε πώς έρχονται τα αποτελέσματα. Έχω επιλέξει 5-6 εγγραφές και κατευθείαν φαίνεται η βιβλιογραφική αναφορά, με τον τρόπο πώς γράφεται ο συγγραφέας, πώς φαίνεται ο τίτλος. Απλά τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα online σύνδεσης, να το δείτε πιο καθαρά, οπότε χάνονται στο projectora. Μια άλλη εξταμικευμένη υπηρεσία της κόπους είναι η υπηρεσία alerts. Χρειάζεται να έχετε κάνει registration πριν, έτσι, οπότε με τα στοιχεία σας κάνετε login. Στη συνέχεια, να πάω στην επιφάνεια, πατάτε το πλήκτρο set alert. Αυτό τι κάνει, ουσιαστικά, με τον όρο που έχετε δώσει, δίνεται η δυνατότητα, επιλέγοντας εσείς κάθε πότε και πώς, να σας έρχονται ενημερώσεις στο mail σας, όταν προσθήθετε κάποιο άλλο άρθρο, κάποια δεδομένα και νούρια, έτσι ώστε να είστε ενημερωμένοι πάνω σε αυτόν τον ώρα αναζήτησης. Και κάνετε save. Στη συνέχεια βλέπετε ένα alert που έχει έρθει στο δικό μου mail, με 22 αποτελέσματα, ποιο είναι το document, ο συγγραφέας, source, η πηγή, έτσι και αν υπάρχουν και κάποια citations πάνω του. Μια άλλη εξοικευμένη υπηρεσία για πιο εξοικειωμένους χρήστες, ίσως να την έχετε ακούσει, τα RSS feeds, μπορείτε να ενημερώνεστε και να σας στέλνουμε τα δεδομένα και γενικά πληροφορίες από τα τελευταία νέα, από ιστότοπους που έχουν και υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, το RSS feeds. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία θα πρέπει να έχετε, εκτός από το πλήκτρο που πατάτε το set feed, αυτό το οποίο είναι κοκκινισμένο εδώ πέρα στην οθόνη, θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει και ένα πρόγραμμα το RSS Reader, τον αναγνώστη RSS. Το αναφέρω επί τροχάδι γιατί είναι μια υπηρεσία λίγο πιο ιδιαίτερη για ερευνητές. Και τέλος, και ιδιαίτερα χρήσιμο, όπως το έχουν και πολλοί άλλοι ιστότοποι, το έχει και οι σκόπους, είναι η δυνατότητα μετά από κάποιες αναζητήσεις να τις αποθηκεύσετε έτσι ώστε σε κάποια αργότερα περιτέρω έρευνα σας να θυμάστε τι έχετε αναζητήσει, έτσι πάλι επιλέγετε τις εγγραφές που σας ενδιαφέρουν, το προσθέτετε, πηγαίνετε στο add to my list και βλέπετε ότι εδώ έχω επιλέξει πέντε έγγραφα, πέντε τεκμήρια και ποια είναι αυτά, έτσι ώστε να γνωρίζω αργότερα, αν θέλω να επανέλθω, τι έχω αναζητήσει. Αυτά ενωλίγεις με τις σκόπους, στη συνέχεια θα προχωρήσει η συνάδελφος πάλι η κυρία Κοτσόνη σχετικά με τη healing που θα σας την πει τώρα. Λοιπόν, συνεχίζουμε με τη healing, η healing όπως όλοι ξέρετε είναι η κοινοπραξία του Συνδέσμαου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθυκών, στην οποία συμμετέχει και το EAP, τα μέλη της οποίας έχουν πρόσβαση σε επιλεγμένα ακαδημαϊκά περιοδικά, ηλεκτρονικά περιοδικά, έγκριτα περιοδικά, σε ηλεκτρονικά βιβλία και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων. Ο έλεγχος πρόσβασης γίνεται με IP διευθύνσεις, με αναγνώριση IP διευθύνσεων, δηλαδή την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να μπείτε θα σας ζητήσει κωδικούς, είναι η προσωπική κωδική που σας δίνονται από το Μητρό. Συνεχίζοντας, η είσοδος στην σελίδα γίνεται από τη Herelink, γίνεται μέσω από την ιστοσελίδα μας πατώντας το ηλεκτρονικές πηγές Herelink. Θα ήθελα να προσπαθήσω άλλη μια φορά, μιας και ο χρόνος μας το επιτρέπει, ηλεκτρονικές πηγές Herelink. Μπορώ να σας περιμένω, μπορείτε να δοκιμάσετε. Κλείστε περίτες καρτέλες που δεν χρειάζεστε, μήπως και τα καταφέρουμε αυτή τη φορά να το μετατρέψουμε σε εργαστήριο. Τα κατάφερα κάποιος. Ναι, δεν χρειάζεται. Θέλετε να το κλείσετε όλοι, ούτως ώστε να το δείχνω μόνο εγώ, γιατί οι διαφάνειες δεν φαίνονται. Κάτι γίνεται. Κάτι γίνεται. Κάτι γίνεται. Κάτι γίνεται. Κάτι γίνεται. Κάτι γίνεται. Πέθανε. Λυπάμαι, αναγκαστικά συνεχίζουμε από το PowerPoint. Η είσοδος στη σελίδα της HereLink είναι μέσα από την ιστοσελίδα μας. Συνεχίζεται επόμενο βήμα ηλεκτρονικές πηγές HereLink. Στο ηλεκτρονικές πηγές ανοίγει ένας κατάλογος με τις διαθέσιμες υπηρεσίες της HereLink. Ελεκτρονικά περιοδικά, αλφαβητικός κατάλογος, θεματικές κατηγορίες, εκδότες, πληροφορίες πρόσβασης, βιβλιογραφικές βάσεις, βάσεις πληροσκυμένου, ηλεκτρονικά βιβλία και ελεξικά. Αυτά περιέχει η HereLink. Τρόπι αναζήτησης ηλεκτρονικών περιοδικών. Μέσω της μηχανής γρήγορης αναζήτησης, μέσα από τις θεματικές κατηγορίες, μέσω του αλφαβητικού καταλόγου περιοδικών και τέλος μέσω της λίστας εκδοτών. Ισάγουμε στη μηχανή γρήγορης αναζήτησης, σαν ένα παράδειγμα, μία λέξη κλειδί, παραδείγματος χάρη, τη λέξη education. Εδώ είναι η μηχανή γρήγορης αναζήτησης, εδώ είναι το λευκό πλαίσιο όπου μπορεί κανείς να εισάγει τον όρο, να πληκτρολογήσει τον όρο education και πατάμε το πλήκτρο αναζήτηση. Στην περίπτωση αυτή της γρήγορης αναζήτησης, δηλαδή με λέξη κλειδί, η αναζήτηση πραγματοποιείται στους τίτλους των περιοδικών, στις θεματικές κατηγορίες, υποκατηγορίες και στους θεματικούς όρους. Εν προκειμένου, στα αποτελέσματα της λέξης education θα μας φέρει θεματικές κατηγορίες, υποκατηγορίες και θεματικούς όρους που εμπεριέχουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη λέξη αλλά και ό,τι τη συνοβεύει. Σε αυτό το σημείο να διευκρινήσουμε ότι η αναζήτηση γίνεται στους τίτλους και στα θέματα των περιοδικών και όχι στους τίτλους των άρθρων. Δεν μπορεί κανείς να ψάξει με το τίτλο του άρθρου. Αυτό διευκρινήση. Από τους θεματικούς όρους της υποκατηγορίας education επιλέγουμε κάποιον από αυτούς. Εγώ εδώ έχω επιλέξει το Special Aspects of Education. Και στη συνέχεια επιλέγουμε τους θεματικούς όρους, π.χ. Remedial and Special Education. Στη συνέχεια επιλέγω το περιοδικό, το Remedial Teaching, έχω επιλέξει ως παράδειγμα για εσάς. Και τέλος επιλέγουμε το περιοδικό που μας ενδιαφέρει, Remedial and Special Education. Ο τρόπος εμφάνισης του περιοδικού στην HereLink είναι συγκεκριμένο. Όταν μας φέρνει αποτελέσματα βλέπει κανείς το τίτλο του περιοδικού. Στη συνέχεια το ISSN είναι ο μοναδικός αριθμός που συνοδεύει κάθε περιοδικό. Το εκδοτικό οίκο, ο οποίος δίνει την πρόσβαση, προκειμένου είναι ο Sage. Και πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να το κοιτάζετε είναι η περίοδος πρόσβασης. Μας παρέχει πρόσβαση το συγκεκριμένο από το 1999 έως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πατήσει σε έτος, σε προηγούμενο έτος, δεν θα του το ανοίξει. Και τα περισσότερα τηλέφωνα εδώ στη βιβλιοθήκη αφορούν στο μέχρι πρότεινος που δεν είχαμε πρόβλημα. Δηλαδή προσβασιμότητας με τα κονδύλια της HereLink. Και οι περισσότερες ρωτήσεις αφορούσαν γιατί δεν μπαίνω. Συνήθως η απάντηση ήταν γιατί το έτος εδώ πέρα δεν ήταν έτος προσβάσιμο. Δίπλα από τον τίτλο του κάθε περιοδικού αναγράφε το διαθέτουστο, όπως είπαμε, τα έτη, τα τεύχη. Στην περίπτωσή μας το περιοδικό διατίθεται από το Sage, όπως είπαμε. Και η μερομηνία η ανοιχτή σημαίνει ότι είναι διαθέσιμο από το 99 μέχρι σήμερα. Συνεχίζω. Οι δυνατότητες επιλεγμένης έγγραφής που μας προσφέρονται. Εάν πατήσουμε πάνω στο σύνδεσμο του τίτλου του περιοδικού, αν κάνουμε κλικ πάνω στον τίτλο δηλαδή, θα μεταφερθούμε στη σελίδα του περιοδικού. Εκεί πάντα υπάρχει ένα αρχείο τευχών αναέτος. Εδώ έχω επιλέξει το όλοι ίσιους, εδώ είναι το αρχείο τευχών. Συνήθως έτσι θα το βρίσκεται όλοι ίσιους, όπου είναι όλα τα τεύχη του περιοδικού. Και εδώ είναι κατηγοριοποιημένα αναχρονιά. Βλέπετε υπάρχουν και του 1980, τα οποία δεν ανοίγουν, δίνει μόνο μια απλή περίληψη. Ανοίγουν από το 99 και μετά, όπως προείπαμε. Κάποια συμβόλαια αποκοπής, θεωρητικά, είναι το αγγλικό ερωτηματικό, το οποίο αντικαθιστά έναν χαρακτήρα της λέξης. Για παράδειγμα, αν ψάχνει κανείς τον Tostoyevsky, θα τον δώσει και πληκτρολογήσει το ερωτηματικό στη θέση του Y. Συγγνώμη, τι έκανα. Θα τον δώσει με αυτούς τους δύο τρόπους. Είναι ο αστερίσκος, ο οποίος αντικαθιστά μηδένει παραπάνω χαρακτήρες. Για παράδειγμα, αν δίπλα από τη λέξη symptom βάλουμε τον αστερίσκο στη μηχανή, στην οποιαδήποτε μηχανή γρηγορής αναζήτησης, θα μας δώσει ό,τι ξεκινάει με το symptom, symptomatic symptom ή symptoms. Και τέλος, είναι και το δολάριο, που αντικαθιστά μηδένει έναν χαρακτήρα της λέξης, π.χ. το cell δολάριο θα δώσει cells, cells ή cell. Ένας δεύτερος τρόπος αναζήτησης, είπαμε τον τρόπο αναζήτησης μέσω της μηχανής γρήγορης αναζήτησης, τώρα θα πάμε κατευθείαν, αναζήτηση μέσα από τις θεματικές κατηγορίες, υποκατηγορίες και θεματικούς όρους, ακολουθώντας τη διαδρομή ηλεκτρονικές πηγές, θεματικές κατηγορίες. Έτσι, αν δεν αναζητάτε συγκεκριμένο περιοδικό, μπορείτε να επιλέξετε τις θεματικές κατηγορίες, όπου στην οθόνη εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας κάθε φορά. Στη συνέχεια, επιλέγετε την υποκατηγορία, το θεματικό όρο που είναι ακόμα πιο συγκεκριμένος και τέλος από τη λίστα των περιοδικών που εμφανίζονται κάτω από το συγκεκριμένο όρο, επιλέγετε το περιοδικό που σας ενδιαφέρει. Στο παράδειγμα το δικό μου εδώ, είχα επιλέξει Special Aspects of Education, Remedial Teachinging, Remedial and Special Education, το περιοδικό μου. Εδώ είναι η σελίδα της Hellenic όπως εμφανίζεται, ηλεκτρονικές πηγές, θεματικές κατηγορίες. Στη συνέχεια, δεν ξέρω αν το βλέπετε, δεν το βλέπετε. Επόμενος τρόπος αναζήτησης, παρακαλώ. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνετε, την πρώτη φορά σας ζητάει κωδικούς από τον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε. Επόμενος τρόπος αναζήτησης, εξίσου απλώς, είναι μέσω του αλφαβητικού καταλόγου των περιοδικών. Η διαδρομή που ακολουθούμε για να το βρούμε είναι πάλι ηλεκτρονικές πηγές, αλφαβητικός κατάλογος. Εδώ εμφανίζεται μια λίστα αλφαβητικά, στα αγγλικά από το A-Z, όπου κανείς γνωρίζοντας το τίτλο του περιοδικού, πατάει στο αντίστοιχο γράμμα και εμφανίζεται αλφαβητική λίστα, όπου πρέπει στη συνέχεια να το κλικάρει για να το ανοίξει. Στο σημείο αυτό, να πω κάτι που είναι σημαντικό, ότι το αγγλικό άρθρο «The» δεν ευρετηριάζεται. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε το περιοδικό «The Yale Review», θα εμφανιστεί στο γράμμα «Why» και όχι στο τάφο, όπως θα υπολόγιζε κανείς, γιατί δεν ευρετηριάζεται το «The» και θα σας εμφανιστεί με την εξής μορφή «yalereview.the». Ένας άλλος τρόπος αναζήτησης είναι μέσα από την επιλογή «Ελεκτρονικές πηγές εκδότες». Εμφανίζει λίστα με τους εκδότες αλφαβητικά, όπου κανείς γνωρίζοντας ότι θέλει περιοδικό συγκεκριμένου εκδότε, μπορεί να το βρει μέσα από αυτή την επιλογή. Ακόμα πιο εύκολο είναι να κάνετε κλικ στο «Προβολή περιοδικών» δίπλα στην ονομασία του εκδότε, υπάρχει η προβολή περιοδικών μέσα σε παρένθεση, όπου τα εμφανίζει αλφαβητικά. Γενικά θεωρητικά τρόποι εντοπισμού του άρθρου. Από τα στοιχεία του άρθρου που περιέχονται στη βιβλιογραφία, που μας έχει δοθεί από τον επιβλέποντα καθηγητή μας. Ένας άλλος τρόπος να εντοπίσουμε ένα άρθρο είναι από τα στοιχεία του άρθρου που περιέχονται σε βιβλιογραφία άλλης δημοσίευσης. Τρίτος τρόπος είναι μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο. Σας συνιστούμε να ψάχνετε στο Google. Θέλει λίγο προσοχή βέβαια για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει τις πιο καλές πηγές του Google. Αλλά ακόμα καλύτερο είναι το Google Scholar, γιατί περιορίζει την αναζήτηση σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω αναζήτησης ή πλοήγησης στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού που μας ενδιαφέρει. Αυτό θέλει αρκετό ψάξιμο. Υπάρχει λίγο εξικίουση με τη σελίδα του κάθε εκδότη. Δεν είναι όμως δύσκολο. Και τέλος μέσω της ιστοσελίδας της Hialink. Αυτά είχα να σας πω για τη Hialink. Θα μπορούσαμε τώρα στο χρόνο που απομένει να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια, ίσως κάποια παραδείγματα. Να σας πω όμως ότι η βιβλιοθήκη μας με χαρά διοργανώνει σεμινάρια, επιτόπια σεμινάρια εκπαίδευσης χριστών. Και θα θέλαμε τη συμμετοχή σας σε αυτά. Έρχεστε εδώ επιτόπου στο χώρο μας. Μας δηλώνετε στο email τις μέρες, τη μέρα ή την ώρα που σας βολεύει. Και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή ομάδα, για να τα πούμε αυτά με άνεση χρόνου και κυρίως να έχουμε πρόσβαση στο δίκτυο. Αυτά είχα να σας πω. Στόχος είναι να γινόμαστε καλύτεροι και θέλουμε να μας βοηθήσετε σε αυτό. Έτσι, λυπάμαι που δεν ήταν ακριβώς εργαστήρια. Είχαμε όλη την καλή διάθεση, αλλά... Ευχαριστώ πολύ. Εάν κάποιος θέλει να ρωτήσει οτιδήποτε, αν έχει συγκεντρώσει κάποιες απορίες, ερωτήματα... Μπορούμε να το δούμε επί τόπου. Μπορούμε τώρα να δούμε. Αν θέλετε μας απομένει χρόνος, πείτε το και εδώ είμαστε. Μας ρωτάτε τι θέλετε. Ήταν υποεδειγμένος του κ. Ψαρδόδησης, ότι όταν έχει λόγο στην πρώτη, η πρώτη φορά λέει που βγαίνει αυτό και δεν έχει πρόσβαση. Δηλαδή θα ξαναβείς κανά μέσα και θα το ανοίσεις. Την πρώτη φορά δε ζητάει. Την πρώτη φορά ζητάει μόνο κωδικούς. Από τον υπολογιστή που δουλεύετε, την πρώτη φορά που θα προσπαθήσατε να μπείτε στην υπηρεσία, τη Σχεαλίντ για παράδειγμα, που μιλάμε τώρα συγκεκριμένα, την επόμενη φορά που θα ξαναβάτε αναγνωρίζει την IP διεύθυνσή σας. Την έχει αποθηκεύσει, δεν θα σας το ξαναζητήσει, θα σας βάλει αυτόματα. Παρακαλώ. Το ψυχιακό υλικό δεν το αναφέραμε γιατί κάνει μόνο το πανεπιστήμιο πειραίος, δηλαδή μας δίνει υλικό ψυχιακά. Τα άλλα πανεπιστήμια το έχουν στο αποθετήριό τους που είναι open access, τα περισσότερα, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία, να μεσολαβήσουμε εμείς δηλαδή για να δανειστείτε. Ενώ το πειραίος μας παρέχει τις διπλωματικές του εργασίας, κυρίως γι' αυτό η αφορά, και μπορείτε να κάνετε το έτοιμα και να προχωρήσουμε. Αν δείτε μέσα, δηλαδή αν δείτε και στο site μας, είναι μόνο το πανεπιστήμιο πειραίος στα ιδρύματα. Λοιπονικά και διπλωματικές αρρυασίες μπορούμε να κάνουμε. Πώς είπατε? Λοιπονικά, πριν ή μήνα, που μπορούμε να κατεβάσουμε είναι διπλωματικές αρρυασίες. Για το ψηφιακό τώρα λέμε. Για το απόθεσης. Για το απόθεσης είπαμε ότι οτιδήποτε παράγεται στο ίδρυμα. Είναι διπλωματικές, διδακτορικές, κάποιο υλικό από τους καθηγητές, κάποιες ίσως παρουσιάσεις. Έχετε προπτυχιακά αρρυασίες ή έχετε προπτυχιακό αρρυασίες? Τα προπτυχιακά έχουμε. Τα προπτυχιακά, μόνο οι πλείς 40, δεν έχουν τα προπτυχιακά αρρυασίες, υποχρεωτικές. Αν θέλετε κάτι άλλο, είπαμε κατά τη διάρκεια του χρόνου, καλό να το εκμεταλλευτείτε. Να εκμεταλλευτείτε για τη δυνατότητα. Οι παρουσιάσεις θα ανέβουν όλες. Τα PowerPoint τουλάχιστον, δεν ξέρω αν είναι οι παρουσιάσεις. Θα τα βρείτε όλα στην ιστοσελίδα. Οπότε από τους υπολογιστές σας φαίνεται καλύτερα. Ναι, θα μπουν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης που έχουν όλη πρόσβαση. Της προσευχής μέρας. Θα το κάνουμε από εβδομάδα. Φαντάζομαι άμεσα, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Τώρα απλά ένα διάλειμμα μέχρι να γίνει η αλλαγή. Έτσι όσοι έχετε δηλώσει και για το επόμενο εργαστή, θα καθίσετε. Οι υπόλοιποι για να έρθουν να προσελθούν, οι άλλοι.