25η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριες συνάδελφοι, θα τιμήσουμε απόψε τον Τζανετάκη τον Αθανάσιο, του Ιωάννη, αν θυμάστε καλά, το στείλαμε με τις ευχές του Δήμου Καβάλας, έλαβε μέρος στη Eurovision Young Musicians το 18, έφτασε μέχρι τους συμμητελικούς, διακρίθηκε το παιδί, έκανε γνωστό το όνομα της Καβάλας επομένως στα Πέρατα της Ιππύρου και ο Δήμος από Καβάλας σήμερα τον βραβεύει. Ελάτε παρακαλώ κύριε Τζανετάκη. Του είχαμε υποσχεθεί ένα δωράκι, είναι μια κιθάρα χειροποίητη, η οποία είναι απαραίτητη για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί πιο πολύ με την κιθάρα. Έτσι έλαβε το Αθανάσιο. Αυτά είναι τα κλασικά δώρα του Δήμου Καβάλας. Το φωτογραφικό άλμπον, βέβαια, αυτό είναι δικό σας. Και γυρίστε λίγο να σας πάρω μια φωτογραφία. Να είναι περήφανοι οι γονείς σας, κύριε Τζανετάκη και σας. Καλησπέρα. Όποιον από εσάς... Όποιον από εσάς μπραβευτεί για κάτι τέτοιο στην Ευρώπη θα του πάρουν μια κιθάρα και σ' αυτό. Άδειο είναι η γη μας. Και καραμέλες γεμάται. Άδειο είναι η γη μας. Και καραμέλες γεμάται. Και καραμέλες γεμάται. Δήμαρχε, αναφερθήκατε στους γονείς. Παρ' όλα αυτά, οι γονείς είναι ένα ενεργητικό κομμάτι του δήμου μας. Πρέπει γι' αυτό να το αναφέρουμε στο δείο η μητέρα. Και ο πατέρας που, εν πάσης περιπτώσει, εμείς το βλέπουμε στον εργασιακό μας χώρο, αλλά εν πάσης περιπτώσει είναι πολύ καλοί φίλοι και καλοί καβαλιώτες και οι γονείς. Καλή δύναμη, αγαπητέ κύριε Σιμιτζή. Καλό αγώνα και κάθε επιτυχία. Και, κύριε Πρόεδρε, να προκαλέσουμε και όποιον άλλον φοβήθηκε μένα και δεν θέλει να κατεβεί στις εκλογές να ακολουθήσει το παράδειγμα του Σιμιτζή. Κύριε Παπαδόπουλε, άκου. Άς γελάσεις. Δήμαρχε, ευχαριστώ για την καραπόλα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και ολόψυχα. Θέλω να σας πω... Είμαι σίγουρη ότι αν εκλεγείτε όπου εκλεγείτε, είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσετε ολόκληρη την καβάλα, τον νομό Καβάλασης βέβαια, αλλά και τον Δήμο Καβάλας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον Μπονάκ. Να είμαστε σοβαροί. Γι' αυτό καλή επιτυχία ευχόμαστε. Σας ευχαριστώ όλους. Θέλω να σας ευχαριστήσω και για έναν πρόσθετο λόγο ότι η θητεία μου εδώ αυτά τα τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτεση με έχει κάνει καλύτερο και σοφότερο για να μπορέσω να αντιμετωπίσω και τις δυσκολίες αυτής της καινούργιας θέσης είτε στην πλειοψηφία είτε στη μειοψηφία. Θα δούμε τώρα τι θα αποφασίσει ο λαός. Σας ευχαριστώ και πάλι και να είστε βέβαιοι ότι θα εκπροσωπίσω την περιφέρεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συνάδελφη που βρίσκουμε στα θέματά μας είναι εδώ για την προσωπία που είναι ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καντήκων Περιγυαλίου καθώς και ο νομικός τους εκπρόσωπος, ο αγαπητός συνάδελφος, ο κ. Σ. Μαμτσαδέλης. Στον οποίον ποιος θέλει να πάρει το λόγο, Παναγιώτη. Θέλω σύντομα να μας πείτε το λόγο της επίσκεψης και ποιο είναι το έτοιμά σας, παρακαλώ. Καταρχήν, καλησπέρα σε όλους. Και το όνομα μου που αναφέρθηκε και η ιδιότητά μου. Ωστόσο, θα την τονίσω για ακόμα μια φορά ότι είμαι δικηγόρος και λειτουργός νομικός εκπρόσωπος. Παναγιώτη, ευχαριστώ πολύ. Ο λόγος της επίσκεψής μας είναι δυστυχώς, ή ευτυχώς αν θέλετε, να λύσουμε ένα θέμα το οποίο προέκυψε. Ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για λίγο καιρό είχε ξεχαστεί. Πέρις ή πάλι τέτοια περίοδο είμαστε εδώ, να συζητήσουμε τι γίνεται με το πεδιάλι. Ο λόγος που τονίσα ότι είμαι νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου, είναι ότι είμαι δικηγόρος και λειτουργός νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου. Είμαι νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου. Είναι ότι διάβασα ένα δελτίο τύπου παύλα απάντηση του Δήμου Καβάλλας, το οποίο απαντά σε κάποια ερωτήματα που θέσαμε και κάνει μια κριτική ότι ο Σύλλογος των Κατήκων του Περιαλίου κάνει αντιπολίτευση στο Δήμο Καβάλλας. Όχι, όχι, παρακαλώ αγαπητές συνάλεφες. Δεν είναι θέμα αυτό εδώ της παρούσας. Θα μπορούσαν να λεφτούν πολλά πράγματα για το αντικείμενο ήθελα της. Επειδή λοιπόν αναφέρομαι και εγώ ως νομικός παραστάτης σε ένα τέτοιο κείμενο, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε, ελπίζω να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου χωρίς και εγώ να αναμυγνίομαι σε έγγραφα τα οποία θεωρούν ότι κάνουμε αντιπολίτευση. Τέλεια. Από εκεί και πέρα, εφόσον λοιπόν το ξεκαθαρίσαμε ότι εγώ κάνω τη δουλειά μου ως διοικηγόρος και όχι αντιπολίτευση, ένα πράγμα ζητούσαμε, ένα πράγμα, μία απάντηση. Εάν σας ικανοποιεί η κατάσταση έτσι όπως είναι σήμερα στο Περιγιάλη, φεύγουμε. Δεν έχουμε να πούμε κάτι. Βένουν όλα καλώς, η κατάσταση στο Περιγιάλη είναι ανεκτή, μπορεί κάποιος να ζήσει, μπορεί αυτός που πληρώνει την εισφορά σε χρήμα γιατί απέκτησε η κόπωδο, μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια, μπορεί εκείνη η περιοχή να γίνει βιώσιμη. Εάν λοιπόν θεωρείτε ότι όλα βένουν καλώς, εμείς δεν έχουμε δουλειά εδώ, συγγνώμη για την ενόχληση και την καθυστέρηση και θα φύγουμε. Εμείς θέλαμε λοιπόν μία απάντηση. Ούτε θέλαμε να αντιπαρατεθούμε στο Δήμο Καβάλλας, ούτε τίποτα. Ούτε είπαμε ποτέ ψέματα, ούτε ήμασταν σε πολύ ωρές συγκεντρώσεις. Εγώ προσωπικά επισκέφτηκα την κυρία Δήμαρχο μία φορά, δεν ήταν πολύ ωρή η συναντησή μας. Δεν ήσαστε μόνον εσείς. Ναι, δεν ήμουν. Επειδή αναφέρομαι εγώ ως νομικός παραστάτης ότι εγώ ήμουν σε πολύ ωρές συναντήσεις. Δεν ήσαστε μόνον εσείς. Επειδή το θέμα... και θα ολοκληρώσω. Η κυρία Δήμαρχε να τελειώσει και θα ρακαλώ στο μέπτον. Εμείς θέλουμε το θέμα να λυθεί. Τι θα πει να λυθεί. Αυτοί που ζουν στο Περιγιάλη να μπορούν αξιοπρεπώς να βγαίνουν στο δρόμο. Σε 20 και 30 χιλιάδες ευρώ να μπορεί να πάρει οικοδομική άδεια αυτός τον οποίο δεν έχουν έρθει τα εντάλματα πληρωμής να ξέρει ποιο θα είναι το πρόγραμμα. Είναι άνεργος. Είναι χαμηλοσυνταξιούχος. Πώς θα τα πληρώσει όλα αυτά τα χρήματα. Ποτέ δεν θέλαμε να βάλουμε κανέναν ο Σύλλογος να βάλει κανέναν απέναντί του. Σε αυτό είμαι κάθετος. Εκπροσωπώντας πάντα το Σύλλογο. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν ευχαριστούμε ένα λεπτό κύριε Δήμαρχε, αγαπητές συνάδελφες και επειδή είναι και ο Πρόεδρος εδώ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η ανακοίνωση η οποία βγήκε και δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες και στα μέσα Μαζικής Συνημέρωσης ήταν ένα λιβελογράφημα εναντίον του Δήμου Καβάλαστρα. Ήταν απαράδεκτη η ανακοίνωση εναντίον του Δήμου Καβάλαστρα και ήτανε σαφώς επιθετική και υποκινούμενη εναντίον της διοίκησης του Δήμου. Ας μην το προχωρήσουμε πέρα το θέμα, διότι ήτανε πέρα για πέρα άστοχη έτσι και σε καμιά περίπτωση δεν είχε να κάνει με την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Περιαλίου. Κυρία Δήμαρχε παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι αγαπητές συνήγορες. Δεν είμαι καν σίγουρη ότι το γράψατε, ότι γράψατε εσείς αυτή την ανακοίνωση που έβγαλε ο Σύλλογος. Απόσες φορές σας έχουμε δει και σας έχουμε γνωρίσει, δεν είναι δικό σας έργο. Δεν πιστεύω εγώ προσωπικά, αλλά και να ήταν τη δουλειά σας κάνετε αν ήσασταν, αλλά δεν διαπιστώσαμε να είναι το προφίλ σας τέτοιο ή το στήλ σας τέτοιο, ούτε σας καταγγέλουμε ή σας κατηγορούμε για οτιδήποτε. Ας μην ξεχνούμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και το παραμικρό που υπάρχει μέσα στο δήμο, εμείς είμαστε συνηθισμένοι από αυτά, ξέρουμε από τέτοια και μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν, κατά πάσα πιθανότητα δεν δικό σας έργο αυτό, αλλού πηγαίνει, απ' αλλού εκπορεύεται και κατά πάσα πιθανότητα αλλονόν παπά Ευαγγέλιο είναι. Και επειδή ακριβώς δεν δικό σας έργο, δεν ξέρετε και τι περιελάμβανε προφανώς, γιατί μέσα είχε συγκεκριμένα ερωτήματα, άσχετα αν από πάνω έλεγε, σας αρέσει κυρία δήμαρχη η κατάσταση, όπως είναι στο Περιγιάλη. Και βέβαια δεν μ' αρέσει, δηλαδή πρέπει σε ποιον νοήμονα άνθρωπο θα άρεσε η κατάσταση, όπως είναι στο Περιγιάλη. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, εξ αρχής είχαμε πει και με τους κατοίκους και με τον Πρόεδρο και με όλους, ότι δυστυχώς η πράξη εφαρμογής ήρθε σε δύσκολες εποχές και είναι δύσκολες εποχές και για τον κόσμο, αλλά όσο είναι δύσκολες εποχές για τον κόσμο, επίσης είναι δύσκολες εποχές και για το δήμο, για όλους μας. Να υπενθυμίσω επειδή εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να τα ξέρετε αυτά, ούτε και οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να τα ξέρουν, ότι οι χρηματοδοτήσεις στο δήμο κατεβαίνουν από τότε που υπάρχουν τα μνημόνια 70% κάτω. Για φέτος με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το ανακοίνωσα εγώ στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι μιλάνε για 200 εκατομμύρια κάτω στο φετινό, όχι στο χρόνο, για το χρόνο προβλέπουν 800 εκατομμύρια κάτω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το κομμάτι που πάει για τους δήμους. Και με αποτέλεσμα σπρώχνουν τους δήμους πανελληνίως να βρουν μόνοι τους έσοδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο δήμος να βγει με κάποιον φοροϊσπράκτορα και μια χαντζάρα στο χέρι να πάει να μαζέψει έσοδα από τον περιγιάλι και όχι μόνον, από παντού. Ένα απλό παράδειγμα θα σας πω, υπάρχουν και παρατάξεις, υπάρχουν και εφημερίδες, υπάρχουν και δημότες που μας μπρώχνουν να βάλουμε πρόστιμα σε αυτούς που βγάζουν ανεξέλεγκτα σκουπίδια στους δρόμους. Ένα απλό παράδειγμα και δεν το κάναμε ποτέ μέχρι τώρα, όχι τίποτα άλλο, επειδή ξέρουμε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες μας. Τώρα, προσωπικά στην απάντηση του Δήμου, η οποία απαντάει ένα-ένα τα συγκεκριμένα ερωτήματα αυτής της επιστολής, γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένα ερωτήματα, εγώ θα σταθώ σε ένα που έχει μεγάλη αξία. Στο προηγούμενο επίσης, Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε πει ότι τα έργα υποδομής θα στοιχήσουν πάνω από 30 εκατομμύρια δραχμές. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα ποσά δεν είναι εύκολα ποσά. Σήμερα θα διαβάσετε ότι υπάρχουν λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο στα ταμεία του Δήμου. Στο λογαριασμό αυτόν, δεν μπορούν να πάνε πουθενά άλλο αυτά τα χρήματα, μόνο για τις υποδομές του περιγελίου θα πάνε, αλλά αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια. Από την άλλη γράφουμε μέσα ότι υπάρχει ειδικό γραφείο και ειδικός υπάλληλος, ο οποίος αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Και είμαι σίγουρη ότι και εσείς το ξέρετε, είμαι σίγουρη ότι και οι κάτοικοι του περιγελίου το ξέρουν και τέλος πάντων ας πούμε ότι όλη αυτή η φασαρία που έγινε ήταν μια ευκαιρία να μάθουν ακόμη λίγοι από τους κατοίκους ότι υπάρχει αυτό το γραφείο και ότι μπορούν να απευθυνθούν και να ξεκαθαρίσουν. Ένα πράγμα να σας πω, το γράφουμε με κεφαλαία γράμματα μέσα στην απάντηση, ότι ο Δήμος Καβάλλας δεν έχει βεβαιώσει πρόστιμα στην εφορία. Όσο μπορέσει και τα κρατήσει και κρατάει, θα τα κρατήσει. Όπως επίσης, εκείνος εγκατακλείδι που δεν μπορεί να πληρώσει, κανένας δεν θα του βάλει κανένα μαχαίρι στο λαιμό. Κανένας. Δεν υπάρχει εδώ μέσα δημοτικός σύμβουλος που θα ψηφίσει τέτοιο πράγμα, ούτε υπάλλως θα είστε σίγουρη. Κατά τα άλλα, οι απαντήσεις και μάλιστα με νούμερα και όχι αορίστος, βρίσκονται όλες στην απάντηση που στείλαμε σήμερα το μεσημέρι. Και είμαστε πρόθυμοι ξανά και ξανά, όποτε μας καλούνε βέβαια, μαζί με τους αρμόδιους υπαλλήλους να ρθούμε. Αλλά επειδή, όπως σας είπα, του καθενός η περίπτωση είναι μια άλλη περίπτωση. Δεν μπαίνουν όλες στο ίδιο τσουβάλι. Και γι' αυτό και αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, με ανθρωπιά, από εξειδικευμένο υπάλληλο μέσα από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καβάνες. Αυτά είχα να απαντήσω. Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Θα κάνουμε κύκλο τώρα επί το θέμα τους. Ο Πρόεδρος βέβαια. Θα ανοίξουμε τώρα κουβέντα... Όχι, βέβαια. Δεν κατάλαβα τώρα. Καθόλου καλά δεν κατάλαβα. Το Πρόεδρο, το Πρόεδρο. Θα σας παρακαλώ. Θα σας παρακαλώ. Ελάτε κύριε Πρόεδρο. Ο οποίος Πρόεδρος, για να πούμε και τώρα και την αλήθεια, δεν είναι υπόλογος ούτε άνθρωπος, είναι Πρόεδρος ενός πολιτιστικού συλλόγου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και Πρόεδρος των κατοίκων όλου του Περιγιαλίου ή ότι εκπροσωπεί όλους τους κατοίκους του Περιγιαλίου. Αλλά ίσως, κύριε Πρόεδρο, να ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνετε έναν τέτοιο συλλόγο, γιατί μπορεί να χρειαστεί. Όσο πάει, θα είναι σε λίγο καιρό όλοι οι κάτοικοι μέλη του συλλόγου. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Γιατί πώς θα λέτε με τέτοιο συλλόγο. Γιατί να το λέω θα σας πω γιατί το λέω αυτό. Να ξεκινήσουμε από το έγγραφο που δεν σας άρεσε μπορείτε να μας πείτε. Ποιο σημείο είναι αυτό που δεν σας άρεσε. Πρόεδρε δεν ήρθες εδώ για αυτό το πράγμα. Σε παρακαλώ πολύ επί του αντικειμένου και αν έχεις κάτι να συζητήσεις. Όχι, δεν θα επιτρέψω. Δήμαρχε, σας παρακαλώ πολύ. Κυρία Δήμαρχε, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δεν θα σας επιτρέψω ούτε μία αντιπαράθεση και κριτική. Επί του θέματος που σας απασχολεί για συγκεκριμένα ζητήματα. Με τη διοίκηση δεν θα την επιτρέψω. Να μάθουμε αυτό που έλεγε το έγγραφό μας. Γιατί δεν ήρθε, κυρία Δήμαρχε, να ενημερώσεις τον κόσμο. Αυτό. Σας παρακαλώ, κάνατε συνέντευξη τύπου εκεί. Καλέσατε τον Παπαδόπουλο. Κανέναν δεν καλέσαμε, λέτε ψέματα. Σας παρακαλώ. Εδώ είναι ο κύριος Παπαδόπουλος. Ένα δικό σας φάλμα. Εάν κάνετε ερωτήσεις μόνο για τις ερωτήσεις, καλώς. Παρακαλώ πολύ, παρακαλώ, κυρία Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Ρωτήστε τον κύριο Παπαδόπουλο αν τον καλέσαμε. Σας παρακαλώ, λοιπόν. Γιατί δεν τον ρωτάτε. Σας παρακαλώ. Είδε φως και μπήκε ο κύριος. Λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Κατηγορηθήκαμε... Κατηγορηθήκαμε εμείς ότι άλλο ο σύλλογος... Δεν πήγατε. Ο κύριος Μουριάδης ήταν. Κύριε Μουριάδη, τότε που κάνανε μια συνέντευξη, πήγα. Σας ιδοποίησε. Ε, ναι. Καλά, καλά, εντάξει. Σας παρακαλώ πολύ, όχι. Δεν θα επιτρέψω καμία αντιπαράθηση για αυτό το ζήτημα. Καμία, άμα καμία. Σας παρακαλώ, θερμά. Πρόεδρε, παρακαλώ για τη διαδικασία. Για τα διαδικασία θέλω. Ο κύριος Πρόεδρος έχει τον λόγο. Πρόεδρε, διαδικασία θέλω. Παρακαλώ, διαδικασία. Για τη διαδικασία. Να μου δώσετε τον λόγο για τη διαδικασία, παρακαλώ. Ναι, κύριε Ποτόλη. Λοιπόν, αγαπητοί συνάνθρωποι, κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχη. Δεν μπορεί η συζήτηση των θεμάτων να γίνεται με δελτία τύπου και έξπρωτο δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, ξεκινήσαμε να συζητήσουμε το τεράστιο θέμα που έχει σχέση με το Περιγιάλι. Θα κλείσει ο καθένας και θα πει ότι θέλει και θα κριθεί εδώ πέρα. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, τι λέτε τώρα. Θα με συγχωρείτε, θα μου δώσετε τον λόγο. Ποιος σας είπε ότι έβαλα θέμα για συζήτηση, εγώ τώρα. Θα πει ότι θέλει στον δημοτικό συμβούλιο. Ποιος σας είπε ότι έβαλα θέμα για συζήτηση, σας παρακαλώ. Και θα πάρει απάνωση στο δημοτικό συμβούλιο. Σας παρακαλώ πολύ κύριε Ποτόλη, αφήστε το. Λοιπόν, ηρεμήστε, ηρεμήστε, σπέκουλες εδώ μέσα δεν θα γίνονται, τελείωσα. Γιατί εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα, δεν ξέρω τίποτα για το Περιγιάλι. Θέλω να τα ακούσω εδώ μέσα και αν πραγματικά αυτά που είπε δεν στέκουν, θα είμαι ο πρώτος που θα τα δικάσω. Όλα θα ακουστεί εδώ μέσα. Κύριε Ποτόλη, για το θέμα του Περιγιάλιου έχουμε μιλήσει 75 φορές. Μα στα ραδιόφωνα γίνεται, στα ραδιόφωνα όχι εδώ. Τι να κάνουν, να παγορέψουν να βγούμε στα ραδιόφωνα. Όχι, να γίνει εδώ, τώρα που ήρθαμε θα συζητήσουμε. Μα πόλις, πριν λίγο καιρό το συζητήσαμε. Θα συζητήσουμε για το θέμα. Αυτά δεν συζητήσαμε. Όχι αυτό, όχι αυτό, όχι όνομα του Θεού. Εξώσαν δελτίο τύπου και το στείλανε αυτοί στις εφημεριές, δεν κάναμε εμείς κάτι, το στείλανε. Συζητήσουμε εδώ, να μας πούν το δελτίο να το διαβάσουμε, εδώ θα συζητήσουμε. Είπατε σήμερα δώσατε μια απάντηση, δεν την ξέρω εγώ, δεν ξέρω τι είπατε. Κύριε Ποτόλια, αφήστε τώρα και εσείς τώρα, αφήστε τώρα. Έκανε ερωτήσεις ο κύριος Μαπτσαδέλης, έτσι και οι δήμαρκες απάντησες συγκεκριμένα στην ερώτηση. Έχει να κάνει με τη δισφορά σε χρήμα και γη, ξεκάθαρα τα πράγματα. Πότε προβλέπετε να γίνουν κάποια έργα, τι είναι το θέμα για να συζητήσουμε. Αυτό είναι το θέμα. Λοιπόν, να συνεχίσει ο κύριος Πρόεδρος, συλλόγου και μετά θα σας δώσω το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ διαμαρτύρω με το ήθος της δημάρχου. Δηλαδή, τι θα γίνει εδώ πέρα. Θα πετάει συνεχώς υπονοούμενα ο Μουριάδης, ο Παπαδόπουλος, ο Χιοψή, ήταν εκεί. Υπονοούμενα είναι. Εσείς αναφέρεστε τώρα σε μια συνέλευση που έγινε πέρσι, όχι τώρα. Και μπερδεύετε το ακουατήριο, αυτούς μας ακούν, τους μπερδεύετε ότι τώρα έγινε αυτό εδώ πέρα το πράγμα. Γιατί φοβάστε και δεν θέλετε τον κύριο Μαψαδέλι να μας πει ένα, δύο, τρία πράγματα και να απαντήσει η διοίκηση επ' αυτόν και να μην απαντάμε με δελτία τίπου. Τα έβαλα τα θέματα. Τι άλλο να πω. Τι είπατε, με δελτίο τίπου απαντήσατε. Κύριε Παπά, δεν είδατε τον κύριο Μαψαδέλι. Προηγουμένως απάντησε η δημαρτής. Κι εγώ θα έλεγα ότι αποκλείεται να γράψατε εσείς αυτό. Το Μαψαδέλι τον πιάσατε απ' το λαιμό, δεν τον αφήσατε να πει τίποτα. Δεν τον αφήσατε να... τον προβοκάρατε συνέχεια και εσύ και ο γραμμένος. Λοιπόν αφήστε τους ανθρώπους να μιλάνε. Αφήστε τους ανθρώπους να μιλάνε. Μιλάω πολύ καλά. Πολύ καλά. Πολύ καλά μιλάω. Εγώ δεν ανακρίνω κανέναν. Περιμένω στη σειρά μου σαν το ποτόλια να ακούσω και να κρίνω. Ούτε έχω καμία συμμετοχή στην όλη ιστορία. Αφήστε τα υπονοούμενα. Τα τόξα της αντιπολίτευσης τώρα δεν είναι ώρα για τέτοια εδώ πέρα. Αφήστε τώρα. Εσείς το κάνετε αυτό. Μα εσείς το κάνετε κύριε Πρόεδρε αυτό συνεχώς. Σταθείτε στο ύψος του Προέδρου. Σταθείτε στο ύψος του Προέδρου. Σας παρακαλώ. Αφήστε τώρα. Έβαλε κάποια θέματα ο κ. Μαψαδέλις, το απάντησε η κυρία Δήμαρους. Είναι κάτι άλλο... αγαπητές, είναι άλφε, Πρόεδρε μη συγχωρείς, συνεχίζεις. Είναι κάτι άλλο το οποίο θέλετε να βάλετε και δεν σας εμποδίσαμε. Αν υπάρχει κάτι... Ναι, γιατί ήταν πολιτικό κείμενο. Το έχετε διαβάσει, ήταν πολιτικό κείμενο κύριε Σιμπιτζή. Εγώ τον άνθρωπο τον γνωρίζω 40 χρόνια. Το γνωρίζω 40 χρόνια. Τον Αρίστο. Τι λέτε τώρα. Το νοσοκόμο, τον πρώην νοσοκόμο του Γενικού Νοσοκομείου. Ούτε του Αρίστο είναι το κείμενο. Λοιπόν, σας παρακαλώ τώρα, δεν μας ενδιαφέρει ποιο είναι το κείμενο τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Κυρία Δήμαρχη, σας παρακαλώ. Κυρία Δήμαρχη, δεν μας ενδιαφέρει ποιο είναι το κείμενο. Σας παρακαλώ τώρα. Ε, πώς. Αυτό ακριβώς με ρωτήσαμε. Αυτό ακριβώς με ρωτήσαμε. Δεν μας ενδιαφέρει... παρακαλώ, ειρεμήστε λίγο να τελειώνουμε. Ο κύριος... Εγώ απάντησα ανθρώπιν, αγαπητέ φίλε. Τώρα θέλετε να απαντήσω, αλλά μετά θα μου λένε ότι δεν κρατώ. Το πρώερο, καθίστε κάτω. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Καθίστε κάτω. Σας παρακαλώ πολύ. Καθίστε. Δεν είναι χαύρα των Ιουδαίων εδώ. Καθίστε κάτω. Σας παρακαλώ πολύ. Καθίστε κάτω. Ζητάτε τον λόγο και σας δίνουμε τον λόγο. Κάτσε κάτω. Κάτσε κάτω είπα. Κάτσε κάτω. Καθίστε κάτω. Άιντε, αρκετά εσάς άνοιχθηκα από εδώ μέσα. Τι είναι αυτός τώρα... Φρασίτατοι, εφρασίτατοι. Φράσος. Καθίστε κάτω. Θα σας δώσω τον λόγο. Καθίστε κάτω. Γιατί κάνετε έτσι. Σας παρακαλώ πολύ. Θα σας δώσω τον λόγο. Καθίστε κάτω. Παναγιώτη. Συγνώμη, συνάδελφα κύριε Μαπτζάδη. Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι. Όχι, όχι. Έχει τον λόγο Πρόεδρος, δεν τον διακόψαμε. Ερώτημα έκανα. Δεν είναι λόγος όμως αντιπαράθεση εδώ. Εντάξει παραγιώτη. Εντάξει. Λοιπόν, παρακαλώ. Εντάξει παραγιώτη. Πρόεδρε, σε παρακαλώ κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Κύριε Τελίδης, σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Έχω δώσει τον λόγο στο πρόεδρο του συλλόγου. Μπορώ να μιλήσω. Παρακαλώ, συνεχίστε. Το πρώτο πράγμα που ήθελα, να ανακαλέσει η κυρία Δήμαρχος που είπε ότι το έγγραφο δεν το κάναμε εμείς. Αυτό πιστεύω εγώ. Μπορεί να κάνω λάθος. Ναι, πιστεύετε να το λέτε στο σώμα αυτό εδώ. Για να επηρεάζει το σώμα. Και είπα να δώσουμε το έγγραφο να διαβαστεί εδώ. Και να αποφασίσει το σώμα. Λοιπόν, μην κολλάμε σε αυτό τώρα πρόεδρε. Μην κολλάμε σε αυτό τώρα πρόεδρε. Να το κάνω. Σε συμφέρει. Δεν κολλάμε σε αυτό πρόεδρε τώρα. Σε παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω ποιο είναι το πρόβλημα, αν υπάρχει πρόβλημα, από τη διοίκηση του δήμου προς το σύλλογο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κάποια διαφωνία. Εμείς ήρθαμε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Υπάρχει διαφωνία ως προς τη θέση του εξέφρασης του σύλλογου. Αλλά αυτό δεν είναι κακό. Εάν θεωρείτε ότι σήμερα κάνουμε κατάχρηση του χρόνου σας, και αν θεωρείτε το περιγιάλι, ένα σημαντικό θέμα, ορίστε μια συνεδρίαση, να έρθουμε εδώ να συζητήσουμε όμορφα και ωραία για το περιγιάλι. Μου απαντήσατε, αλλά εγώ δεν απαντήσα σε αυτό. Δηλαδή το κείμενο που βγάλατε έχει ανακρίβειες. Και ως προς τον αριθμό των ιδιοκτησιών και ως προς τη βεβαίωση. Ακούστε όμως. Καταλαβαίνω και εσάς, αλλά και εσείς πρέπει να καταλάβετε εμάς. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να μαλώσουμε. Όχι. Τι θέλετε, τι θέλετε. Ο σκοπός είναι επιτέλους από πέρυσι που ήρθαμε να μάθουμε. Προχωράει το σχέδιο. Δεν προχωράει το σχέδιο. Δεν γίνονται δρόμοι. Θα γίνουν. Πότε θα γίνουν. Αυτός είναι ο σκοπός. Εντάξει, εντάξει. Κατανοητό. Εντάξει, έτσι ήρεμα. Δεν χρειάζεται το λόγο. Ναι, κύριε, τι θέλετε. Μπορώ να συνεχίσω. Επί της διαδικασίας μισό λεπτό, πρόεδρε. Μισό λεπτό λοιπόν. Εμάς είναι η διαδικασία όλη αυτή. Για εμάς είναι η διαδικασία. Κλείσ' το λίγο από τις διαδικασίες. Ζητάμε το λόγο. Κλείσ' το λίγο το μικρό. Έχεις το λόγο εσύ. Ναι, κύριε Φιλότσο, παρακαλώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι. Το θέμα, κύριε Πρόεδρε, έχει να κάνει με τη διαδικασία. Ήρθε ο Σύλλογος των Κατήκων του Περιαλίου, ο πολιτιστικός, με τον ομικό τους παραστάτη, προκειμένου να λάβουν το λόγο κατά τη συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει το ΣΩΜ αρκετές φορές. Ο Σύλλογος έχει πάει στο γραφείο της κυρίας Δημάρχου επίσης πάρα πολλές φορές με τον ομικό παραστάτη. Επίσης έχουν πάει τόσο στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλλας και έχουν λάβει τις πληροφορίες. Εάν υπάρχει κάτι νεότερο από το οποίο δεν έχουν πάρει απάντηση από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλλας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κάτι νεότερο επαναλαμβάνω, να το θέσουν τώρα. Εάν όχι, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον ένα θέμα στη συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν θα κάνουμε τώρα εδώ ούτε δικαστήρια, ούτε θα συζητήσουμε ξανά τα ίδια χωρίς κανένα σκελετό βάσης για τη συζήτηση. Θερμή παράκληση, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι αυτό το θέμα πρέπει να τελειώνει εδώ. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο το οποίο δεν έχει απαντηθεί από τη διοίκηση και την κυρία Δήμαρχο, κάποιο νεότερο στοιχείο έχουν να εισφέρουν οι άνθρωποι, με χαρά να τους ακούσουμε και προφανώς η διοίκηση θα απαντήσει. Αλλά δεν θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά. Θερμή παράκληση. Ευχαριστώ κύριε Δήμαρχο, αλλά δίνοντας τον λόγο στον αγαπητό συνάδελφο, στον κ. Μαμτσαδέλη και στο Σύλλογο, αυτό είχα κατανοώ ότι να κάνουν μια ενημέρωση προς το σώμα που βρισκόμαστε τι γίνεται από εδώ και πέρα, τι έχουμε κάνει, τι δεν έχουμε κάνει. Τώρα αν αρχίσουμε να μπαίνουμε σε διαδικασίες άλλες διαφορετικές όχι, δεν είναι έτσι, όχι είναι αλλιώς, δεν θα βγάλουμε ποτέ άκρη. Μπορούμε να κάνουμε θέμα ημερήσιας διάταξης. Ευχαρίστω να το συζητήσουμε. Να το βάλω τακτικό θέμα και να το συζητήσουμε. Αλλά εγώ πιστεύω ότι θέλετε μια ενημέρωση. Μα αυτό ζητάω. Μια ενημέρωση να δούμε τι νεότερο υπάρχει. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ συνεχίστε. Έχετε τον λόγο. Εγώ νιώθω ότι με φιμώσατε. Δεν μ' αφήνετε να μιλήσω να πω αυτά που πρέπει να πω. Ό,τι θέλετε. Και να απαντήσω στον κύριο Φιλόσογλου. Έκανε μία συνέντευξη στη τηλεόραση. Αλλά θα τον παρακαλέσω, κύριο Φιλόσογλου, και όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει, να έρθει στο Περιγιάλι, να τον πάρω από το χέρι και να πάμε πόρτα, πόρτα, να δούμε αν είναι ο Σύλλογος άλλος και άλλο οι κάτοικοι του Περιγιαλιού. Ο Σύλλογος αποτελείται από τους κατοίκους του Περιγιαλιού και οι κάτοικοι του Περιγιαλιού αποτελούνται από το Σύλλογο. Είναι το σώμα του Συλλόγου. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτός σαν δικηγόρι, ο κύριος Φιλόσογλου πρέπει να το γνωρίζει. Η γενική συνέλευση είναι το σώμα. Και το σώμα είναι οι κάτοικοι. Γιατί με λέτε άλλοι οι κάτοικοι, άλλο ο Σύλλογος. Θα παρακαλούσα τον κύριο Φιλόσογλου να έρθει να πάμε μαζί. Έχει άλλος επιθυμή. Γιατί νομίζω ότι ο κύριος Φιλόσογλου δεν το ξέρει το Περιγιάλι. Να έρθει να πάει να το δείξει. Γιατί κάποτε ένας δημοτικός σύμβουλος δικός σας από εδώ μέσα, και δεν θα τραπώ να το πω, ο κύριος Σουρουκίδης... Σας παρακαλώ τώρα, είναι αυτό... Όχι! Γιατί είμαι εφημόνητα! Αφήστε με να μιλήσω! Δεν θα εφημόνω τώρα. Εδώ πέρα δεν έρχεται να κάνετε τον Τιμητίνα από τον δημοτικό Συμβούλον. Θέλετε να μιλήσετε για τα προβλήματα του Περιγιαλίου. Για αυτά πρέπει να μιλήσω. Για τον Περιγιάλι μιλάω! Ε, ναι, αλλά τα μιλάτε στον άλλον προσωπικά... Μα για τον Περιγιάλι είπε! Παναγία μου! Βέ, Πρόεδρε, μου βοήθησαν λίγο άλλα, αλλά τι λέω... Ο κύριος Σουρουκίδης αποκάλυξε Ουκάντα εκεί και είχε δίκιο άνθρωπος. Δεν το γνωρίζω, γιατί όταν τον είδε, τον γύρισα μέσα στον Περιγιάλι, είπε, εδώ ζείτε εσείς, ελάτε να πάμε να σας το δείξω τον Περιγιάλι. Επί της διαδικασίας, επί της διαδικασίας, αυτή είναι για μας η διαδικασία. Συνεχίστε, Πρόεδρε, συνεχίστε. Και θέλω να σας πω ότι δεν κάνουμε πολιτική, δεν είμαστε με καμία παράταξη, είμαστε με τον Περιγιάλι. Δεν τον αρέσει. Με τον Περιγιάλι είμαστε. Σας ευχαριστώ. Να είσαι καλά, Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριος μου, επί προσωπικό, ο κύριος Σιμιζής. Θα είμαι πολύ σύντομος. Θέλω να σας πω το εξής. Το καλοκαίρι που πήγα στην συγκέντρωση των κατοίκων του Περιγιαλίου, πήγα επειδή το πληροφορήθηκα από τις εθνημέριδες. Όποιος ήθελε μπορούσε να πάει ελεύθερα. Μάλιστα, τους είπα και το παράπονό μου. Ότι το Περιγιάλι, σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλεται στις προσπάθειες της διήγησης της δικής μου. Το πώς καταφέραμε να το εντάξουμε στο σχέδιο πόλης και να βάλουμε μπρος την πράξη φαρμογής, η οποία οριστικοποιήθηκε στα δικά σας χρόνια. Λοιπόν, αυτό μονάχα έχω να πω. Δεν κλείθηκα από κανέναν. Δεν απολογούμαι εγώ, ούτε κι αυτοί. Βέβαια, οι κάτοικοι του Περιγιαλιού χρειάζονται να απολογηθούν για οτιδήποτε όσον αφορά την παρουσία μου σε αυτή την ανοιχτή εκδήλωση. Και να σας καλούσαν, είναι μομφί, δεν το κατάλαβα τώρα. Προστεύω να πω. Μακάρι. Κύριε Μωριάδη, παρακαλώ. Λοιπόν, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι, καταρχήν, οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται 25 χρόνια. Μην το ξεχνάμε αυτό. Λίγα λέω. Λοιπόν, είναι εύκολο για εμάς να αρχόμαστε και να το βλέπουμε ως ένα μεμονωμένο γεγονός και ως μια αντίδρασή τους. Αλλά όμως, για πάτε, για να δείτε τι περάσανε αυτοί αυτά τα χρόνια. Επίσης, θα ήθελα να πω, γιατί διάβασα εδώ και στην ανακοίνωση διάφορα νούμερα που με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά είναι στάχτη στα μάτια και αυτά είναι για προεκλογικά. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες, ούτε στις 350.000 που λέτε για τα φώτα που είναι σε όλη την καβάλα, ούτε τίποτε. Θα μπω επί της ουσίας. Είστε ευχαριστημένοι, κυρία Δρακονάκη, με την εξέλιξη του σχεδίου Περιαλίου. Είστε ευχαριστημένοι. Αν είστε ευχαριστημένοι, τι να σας πω. Δηλαδή, έχετε κάνει, έχει γίνει η εκτίμηση των υπερκειμένων. Δεν έχει γίνει. Αυτή τη στιγμή, κάποιος που έχει πληρώσει μπορεί να πάει να χτίσει και να υλοποιήσει διότι το οικοπεδό του ενδεχόμαστε είναι κάπου αλλού. Δεν μπορεί να το κάνει και αυτό. Το σχέδιο Περιαλίου, λοιπόν, θέλει να καθίσουμε πολύ σωστά. Κάποιος είπε να γίνει, ο Πρόεδρος είπε, και ο κ. Ποτόλιας, να γίνει μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων, να ξέρουν οι άνθρωποι τι μέλη γενέστε, τι πληρώνουν, τι κάνουν, διότι ακόμη και στην πληρωμή, ακόμη από τις 2.000, αν είναι αυτό που διάβασα, διάβασα ότι έχουν πληρωθεί, έχουν ειδοποιηθεί 966. Η άλλη 1.200 τι γίνεται. Δεν χάνουν... Ποιο? 1.300 έχουν ερωτήσει. Εγώ διάβασα 966. Αυτό που γράψατε, για αυτό. Δεν ξέρω αυτό που διάβατε. Είναι πολλά τα θέματα και θα ήταν καλό, για να μην υπάρχουν υπροστιβές, να γίνει μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων, να ενημερωθούν οι άνθρωποι και να ξέρουν τι θα κάνουν. Ευχαριστώ πολύ. Έχετε δίκιο έτσι. Δεν διαφώνω μες σε αυτό. Κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Πρόεδρε, έχω την εντύπωση ότι όσοι αντιλαμβανόμαστε ακριβώς αυτό το θέμα, πολλών ετών όπως αναφέρθηκε, νομίζω ότι δεν πρέπει ούτε με δελτία τύπου, ειδικά η διοίκηση, να απαντάμε, ούτε να γίνεται διάλογος με εντάσεις. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με ένα γόνιμο διάλογο, μια συζήτηση, όλοι σε ένα τραπέζι από κοινού, γιατί οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, οι αγωνίες είναι τεράστιες, κύριε Πρόεδρε. Και το αντιλαμβάνεστε κι εσείς πιστεύουν. Υπάρχουν ερωτηματικά. Σε ποιον σημείο έχει γίνει κύριος από το 2013. Ή είναι το 2018. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γίναν τα βήματα όπως έπρεπε, με το ρυθμό που έπρεπε. Υπάρχουν ανησυχίες. Πόσες μελέτες είναι σε κρεμμότητα. Πόσες θέλουν επικαιροποίηση. Πότε θα ξεκινήσουν αυτά τα έργα. Ένας δρόμος έγινε εκεί, για να πηγαίνει ο κόσμος στις χειριακές στην εκκλησία, για να μπορούν να επικοινωνιακά να χειριστείτε κάποια θέματα. Ένας δρόμος, δηλαδή προτεραιότητα, δεν είχε άλλος δρόμος. Παίρνουν μέσα κάθε μέρα φορτηγά με τόνους από το Περιγιάλη, από τον Κοιοντρικό δρόμο εκεί του ΑΕΔ και του Στρατοπέδου. Υπάρχουν προβλήματα. Ένα άλλο. Κρεμμού, περάσα τέσσερα χρόνια διοίκηση. Δεν έχετε στείλει τις ειδοποιήσεις σε όλους. Είναι ένα θέμα. Είναι ένα θέμα να ξέρουν πού βρίσκονται, πόσοι χρωσθάνε, τι χρωσθάνε. Λέτε τώρα, δεν θα βεβαιωθούν στην ευφορία. Δεν θα βεβαιωθούν, θα δούμε τι θα κάνουν, θα τα κρατήσουμε. Τι είναι αυτά, είναι συγκεκριμένες απαντήσεις και αν δεν βεβαιωθούν και αυτοί που δεν πληρώνουν τι θα κάνουν. Θα κάνετε κατασχέσεις, δεν θα κάνετε. Τέτοια ερωτηματικά έχουν. Τι απαντάτε. Κρίσιμο σημείο. Άνθρωποι έχουν πληρώσει στις φορές, δεν έχουν δρόμους, δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Οικοδομικές άδειες δεν μπορούν να πάρουν. Δεν μπορούν να προχωρήσουν. Έχουν άλλα τα επικείμενα που αναφέρετε. Καλώς ή κακώς, γίνανε κάποιες αισθάσεις. Υπήρχε μια πολιτική απόφαση, έκλεισε το σχέδιο Περγιαλίου. Τι γίνεται με τα επικείμενα. Πέραν τα δρόμοι μέσα από σπίτια και επιχειρήσεις. Αλλά αποζημιώνει ο δήμος. Ποιο είναι το πόσο παππούς ζημιώνει μπορείτε να μας πείτε. Πότε θα αποζημιώσετε. Τι χρονόδο γράμμα αρχιεταιλιοποίησης. Πότε θα τα ξεκινήσει όλα αυτά. Είναι ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί. Και θέλω να ξέρω πραγματικά στο σύνολο πότε επιτέλους θα δοθούν αυτές, πόσες είναι αποζημιώσεις, πότε θα δοθούν. Πότε θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες. Πότε θα υπάρχει ένα deadline και από ποια έχετε περίπου ένα εκατομμύριο λέτε. Από πού θα πληρωθούν όλα αυτά. Αναφέρετε τώρα έτσι 30 εκατομμύρια. Θέλεις 40 ή 20. Λέτε κάτι νούμερα. Μπορείτε. Υπάρχουν μελέτες. Υπάρχουν επικυριοποιημένες μελέτες. Έχετε έτοιμες μελέτες. Οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί. Πείτε κάτι συγκεκριμένο. Δώστε μια απάντηση. Τέσσερα χρόνια είστε δίκης. Ζητώ συγνώμη με όλο τον σεβασμό και προς τον Προεδρύου και όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και τους κατοίκους. Εάν έχουμε το ζήτημα να το βάλουμε επί τάπιτος να το κουβεντιάσουμε, να το κουβεντιάσουμε. Να μην όμως λαϊκίζουμε στις πλάτες του περιγυαλείου. Αυτή είναι την παράκληση καταθέτω και αν θέλετε να γίνει σεβαστή από όλους. Εάν θέλετε να το κουβεντιάσουμε, εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε σε βάθος. Όμως να μην μακρηγορούμε και κυρίως να μην παίζουμε πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του περιγυαλείου. Δεν είναι εδώ χώρος για να γίνει συζήτηση, πρόεδρε. Λάθος θα πάμε εκεί. Νομίζω εσείς αντιοίκηση μαζί με τους ανθρώπους αυτούς. Κοιτάξτε να δείτε ότι υπάρχει μια δυναμία τέσσερα χρόνια. Δεν προχωράει το περιγυάλι, πρόεδρε. Πρέπει να το βρείτε και να συνεννοηθείτε. Πρέπει να ξέρουν. Δεν είναι για το δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, εντάξει, παρακαλώ τώρα. Δεν είμαστε σε ένα πνεύμα προς το να... Κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ. Με τη συνεργασία, πρόεδρε, με τους ανθρώπους αυτούς, νομίζω ότι θα ξεκινήσετε έστω και τώρα να βγείτε από αυτά τα δυέξοδα. Ευχαριστώ. Εντάξει, ναι κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα πω στην ουσία. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσει η εικόνα, και αυτό είπα και προηγουμένως και στη δήμαρχο, ότι τελικά μέσα από τα δελτεία τύπου, εγώ δεν κατάλαβα ούτε καν ποια είναι η διαφορά. Το ένα από τα δελτεία τύπου έβαζε κάποια θέματα, το άλλο απαντούσε σε αυτά τα θέματα, αλλά οι κάτοικοι του περιγυαλιού ήταν ανικανοποίητοι. Δεν ικανοποίηθηκαν από την απάντηση. Βέβαια, η διαδικασία που τηρίθηκε προηγούμενα και κυρίως η θέση της δημάρχου να πετάξει πάλι την μπάλα στην κερκίδα, λέγοντας κάποια υπονοούμενα και για τον κύριο Μαψαδέλι, ο οποίος ο κύριος Μαψαδέλις έμαθα ότι είναι και ιδιοκτήτης. Άρα, έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται και αυτός για την κατάσταση του περιγυαλιού. Βέβαια, η κατάσταση του περιγυαλιού δεν ευθύνεται η τσανάκα για την κατάσταση του περιγυαλιού. Είναι 50 χρόνια. Εγώ έχω φτάσει να αναρωτιέμαι τελικά τι πιο πήρε μεγαλύτερο χρόνο, το κεφύρι της Άρτας ή το περιγυάλι για να χτίστηκε. Είναι γεγονός αυτό, αλλά το να λέμε, ξέρεις, κρύβεται κάτι, κρύβεται ο Παπαδόπουλος, κρύβεται ο Μουριάδης, αυτό εμένα με ενοχλήσε. Δώστε μια επίσημη απάντηση στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται και με το χρόνο που πήρε αυτό το περιβό ή το περιγυάλι, αλλά πάνω απ' όλα ότι έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που δεν ξέρουν. Ρώταγα προκειμένου στον κύριο Μουριάδη τι γίνεται ρε Θόδωρο εδώ πέρα. Και μου λέει υπάρχουν ιδιοκτησίες οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί, οι δρόμοι δεν είναι αυτοί οι δρόμοι που υπάρχουν σήμερα είναι άλλοι δρόμοι, υπάρχει δηλαδή μια κατάσταση πολύ περιπλεκόμενη. Λοιπόν αυτούς τους αντιμετωπίζεσαι σαν αντιπάλους, αντιμετωπίζεσαι σαν πολίτες οι οποίοι δικαιολογημένα έχουν τα παράπονά τους και όλοι μαζί να τους δώσουμε υπεύθυνες και ρεαλιστικές λύσεις για το περιγυάλι δεν φταίει ένας, φταίμε όλοι. Αυτό θέλω να επικρατήσει, δηλαδή να επικρατήσει η λογική και όχι την πάλα στην κερκίδα. Ό,τι μας λένε οι πονεμένοι αυτοί οι άνθρωποι να τους απαντήσουμε, να τους δώσουμε εγγυήσεις ότι δεν θα συμβούν γι' αυτά που ανησυχούν για να μπορέσουμε να πορευτούμε και να μπορέσει και επιτέλους και η Δρακονάκη να βάλει και μια αρχή. Γιατί πραγματικά πρέπει να βάλει μια αρχή, τα 900 χιλιάρικα αυτά πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν κάποια σάρκα και ωστά δηλαδή να γίνονται κάποιες υποδομές. Αυτές που μπορούμε, ένα κομμάτι, ένας δρόμος, κάτι, αλλά αυτόν τον δρόμο πρέπει να εξυπηρετεί τους κατοίκους, να μην πάμε να κάνουμε, κυρία Δρακονάκη, έναν αφθέρα από τον δρόμο και δεν εξυπηρετεί κανέναν. Γι' αυτό θέλει να τους ακούσετε τους ανθρώπους αυτούς και να μην τους βλέπετε σαν αντιπάνους. Τον ευχαριστούμε τον κ. Παπά, ο κ. Βέρος παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται καθόλου να μπούμε στην ουσία, άλλωστε δεν έχει αυτή τη στιγμή νόημα. Όμως λυπούμαστε πολύ γιατί δεν είναι εικόνα αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαστε 7 μήνες πριν τις εκλογές, σας το είπαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Είναι λάθος, απαξιώνεται ο θεσμός και κυρίως δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ο δήμος. Διότι, κοιτάξτε τώρα, εάν κάθε φορά που έρχονται κάποιοι πολίτες και βάζουν κάποια ζητήματα, είναι δήμαρχος ή όποιος από τη διοίκηση είναι προκατελημένος και θεωρεί ότι είναι δεχομένος να υποκινούνται, να είναι κάποιοι υποψήφιοι από πίσω, κάποιες παρατάξεις άλλες από πίσω της αντιπολίτευσης ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω είναι ένα τεράστιο λάθος. Και κατά δεύτερο, δεν ήταν και αντιμετώπιση των πολιτών. Συγγνώμη. Εγώ θυμάμαι τον συγκεκριμένο συμπολίτη Πρόεδρο, που κι άλλες φορές ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και για το προσφυγικό, αν θυμάμαι, και δεν είχε αυτήν την αντιμετώπιση από εσάς. Γιατί αυτή αντιμετώπισε σήμερα? Και άλλωστε, Πρόεδρε, αγαπείτε. Λυπάμαι πολύ, αλλά εγώ, αν ήμουν στη θέση του Προέδρου, θα είχα προσβληθεί με αυτόν τον τρόπο, που δεν τον αφήσατε, γιατί εσείς έχετε την ευθύνη της όλης διαδικασίας και λειτουργίας, να πει αυτό που τέλος πάντων, κατά την εκτίμησή του, νομίζει. Θα κριθεί. Κρίνεται ο καθένας. Κι απ' τα λεγόμενά του, κι απ' τις πράξεις του, όλοι κρινόμαστε. Όμως, με οποιοδήποτε τρόπο να του στερείται να πει αυτό που θέλει, νομίζω ότι δεν αρμόζει σε αυτήν την αίθουσα. Λοιπόν, κοιτάξτε τώρα. Κυρία Δήμαρχε, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει μια αγωνία και ένας μεγάλος προβληματισμός, σε όλους τους ιδιοκτήτες. Λογικό. Και εμείς, αν ήμασταν ιδιοκτήτες, μετά από τόσα χρόνια, εγώ νιώσιμου και γέρασα, 16 συνεχόμενα χρόνια έχω στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι να θυμηθώ, πόσες φορές, μέχρι σαμπάνιες ανοίξαν σε αυτήν την αίθουσα, πανηγυρίζοντας ότι την επόμενη μέρα τα θυμάται, νομίζω, κάποιοι παλιοί, τα θυμούνται αυτά. Κύριε Παπά, νομίζω ότι τα θυμάστε, που ανοίξαν παλαιότεροι δήμαρχοι και σαμπάνιες και την επόμενη θα ξεκινούσε η ανικοδόμηση στο Περιγιάλι. Ε, λοιπόν, είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια. Και να έρχονται οι διοικήσεις και να φεύγονται οι διοικήσεις, να έρχονται οι δήμαρχοι και να φεύγουν οι δήμαρχοι, έχουν μια αγωνία οι άνθρωποι αυτοί. Και έχουν αγωνία διότι ζούμε και 8 χρόνια δύσκολα, υπάρχει κρίση για τους περισσότερους, ξέρετε ότι οι περισσότεροι, αρκετοί από αυτούς, έχουν αποβιώσει, έχουν μείνει κληρονόμοι, διπλασιάζονται αυτοί οι οποίοι είναι κληρονόμοι και καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα. Και βεβαίως και εμείς ως δήμος και εμείς μας ενδιαφέρουν πολύ αν είναι δυνατόν από αύριο το πρωί να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου. Πρέπει να επεκταθεί, να επεκταθεί η πόλη, διότι πλέον υπάρχει θέμα, να εφαρμοστεί. Αλλά κοιτάξτε τώρα, αφήστε τώρα, δεν είναι τις ώρες, δεν θέλω να πω εγώ στην ουσία, γιατί θα θυμίσω τι λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν έρχονταν σε έγκριση στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν θέλω τώρα να τα πω, δεν θα πω τίποτα εγώ, ούτε τι λέγαμε. Αυτό όμως που ζητάμε εμείς ως δημοτική παράταξη είναι το εξής. Πρώτον, δεν αποδεχόμαστε καταρχάς αυτό που είπε ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος, ότι δεν είναι αίθουσα για να το συζητήσουμε. Συγγνώμη, πού θα πάμε στο καφενείο, είναι δυνατόν, οι ίδιοι δηλαδή οι άνθρωποι αιρετοί ή ένας άνθρωπος που αύριο θέλει να γίνει δήμαρχος λέει ότι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να το συζητήσουμε. Κοιτάξτε εγώ πρέπει να τα λέω, εδώ ακούστηκε, εγώ δεν προσβάλλω κανέναν, ό,τι ακούγεται εδώ μέσα, εγώ λέω την άποψή μου. Λοιπόν, ακούστε λίγο, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι, πρέπει να οριστεί στο επόμενο κιόλας Δημοτικός Συμβούλιου, ως τακτικό θέμα το συγκεκριμένο, όπου η διοίκηση οφείλει πρώτα απ' όλα να ενημερώσει όλους εμάς, όλο το σώμα, όχι μόνο την αντιπολίτευση, του 41 Δημοτικού Συμβούλους, συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Όπου δικαίωμα θα έχουν σε αυτήν τη συζήτηση, η ενημέρωση, όποιοι από τους κατοίκους θέλουν να έρθουν. Και κατά δεύτερο, οφείλεται μετά την ενημέρωσή μας, να ζητήσετε και να καλέσετε όσους ενδιαφέρονται και όσοι μπορούν, από τους ιδιοκτήτες κατοίκους, και τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες, να παρευρεθούν σε μια συνάντηση όπου να διευκρινιστούν, διότι ενδεχομένως μπορεί να έχουν κακή ενημέρωση, μπορεί να έχουν κακή πληροφόρηση, μπορεί να έχουν άγνοια. Ή ενδεχομένως μπορεί κάποιοι να μην τους πληροφορούσαν σωστά και να τα έχετε κάνει όλα καλά. Και τέλεια, εγώ λέω, τα έχετε κάνει όλα καλά. Εντάξει, έτσι λύνονται αυτά τα θέματα. Για να μην προεκλογικά κάποιοι προσπαθούν να το καπηλευθούν. Και να μην λένε, όχι έτσι η Τσανάκα, όχι έτσι ο Βέρος, ο Μουριάδης, ο Παπάς, να μην ξεχάσω κανέναν, ο Παπατόπολος και οποιοςδήποτε ο Χρήστος ο Ποτόλιας. Λοιπόν, αυτό νομίζω αρμόζει να κάνουμε, απέναντι στους συμπολίτες μας. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, κ. Ποτόλιας παρακαλώ. Ευχαριστώ κ. Ποτόλιας. Θα καταθέσω τις απόψεις της παράταξής μας, τις παράταξεις που εκπροσωπώ, μπαίνοντας στην ουσία και μάλιστα πολύ βαθιά στην ουσία, χωρίς βέβαια... Δεν είπαμε αυτό κ. Βοτόλιας. Όχι, δεν θα μακρηγορήσω. Δεν σημαίνει ότι θα μακρηγορήσω. Πολύ σύντομος θα είμαι. Και θα βγω στην ουσία και πολύ βαθιά γιατί πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Περυγιαλίου. Και επειδή ξέρω ότι ο συσχετισμός δυνάμεων σε αυτά που θα πω είναι αρνητικός και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό αυτό που θα πω για τη λύση των προβλημάτων του Περυγιαλίου, γι' αυτό κυρίως απευθύνομαι στα αυτιά των κατοίκων της περιοχής και αυτών που βρίσκονται εδώ πέρα, αλλά και κυρίως αυτών που δεν είναι εδώ πέρα. Μακάρι, κύριε Πρόεδρε, οι κάτοικοι του Περυγιαλίου να είχαν πρόβλημα μονάχα αυτό που έχει σχέση με την πράξη εφαρμογής του Περυγιάλιου. Λοιπόν, σας πληροφορώ ούτε καν θα διαμαρτυρώνουσαν με αυτόν τον τρόπο. Και ξέρετε γιατί διαμαρτύρονται έτσι έντονα. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι στην περιοχή που μπορώ να την χαρακτηρίσω ότι είναι μια πλήρως εγκατελειμμένη περιοχή. Και αναφέρομαι στο ότι λίγο πιο πάνω από τα κεφάλια τους έχουν τον Χιτά ο οποίος 200 μέρες το χρόνο κατεβάζει ως ΜΕΣ, οι οποίες είναι ουσίες που μπαίνουν μέσα στο σώμα των παιδιών και των κατοίκων, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Που όλοι σας, για αυτό είπα είναι αρνητικός σχετικός σχετισμός δυνάμεων, όλες οι παρατάξεις προκρίνεται την επέκταση του Χιτά στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμάτων. Λίγο πιο κει από την αυλή τους θα κάνατε το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμάτων που επίσης πάλι όλοι μαζί ψηφίσατε να γίνει το εργοστάσιο. Λίγο πιο πέρα και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, λίγο πιο πέρα είναι τα δύο χημικά εργοστάσια που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Τώρα μας ψυχοπλακώσετε τελείως, δηλαδή τι θα κάνουμε τώρα. Και έρχομαι λοιπόν κύριε Πρόεδρε επειδή, γιατί τα λέω αυτά, για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και επειδή ο κόσμος για να μην κοροϊδεύεται πρέπει να τους πούμε καθαρά ότι αυτό που πρέπει να γίνει στο περιγιάλι σχετικά με το σχέδιό του είναι τα χρήματα που πρέπει να βάλει το κεντρικό κράτος για να γίνουν τα έργα. Πρέπει να τους πείτε καθαρά ότι τίποτα δεν θα γίνει απλώς με τα χρήματα που τους παίρνετε είναι ένα χαράτσι και δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα αν δεν βάλει χρήματα το κεντρικό κράτος. Και εδώ κρίνεστε όλοι σας. Τι ενέργειες λοιπόν θα κάνετε σαν διοίκηση και σαν δημοτικό συμβούλιο ώστε να πιεστεί το κεντρικό κράτος να χρηματοδοτήσει τα έργα στο περιγιάλι πρώτον. Δεύτερον, και γι' αυτό λέμε πέρα από της ουσίας πρέπει να απαντήσετε σε αυτό. Τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να μην βεβαιωθούν τα χρήματα που έχουν χρεωθεί στους κατοίκους. Είναι δύο ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντήσετε. Αλλιώς όλοι σας κοροϊδεύετε τους κατοίκους. Λοιπόν, ευχαριστούμε κύριο Ποτόλια. Και εγώ θέλω να μ' ακούσει η αγαπητή κάτι και εδώ εκ πρόσεπη του Συρόβου. Μην νομίζουν ότι εμείς δεν έχουμε άποψη και δεν έχουμε προτάσεις. Κύριε Ποτόλια δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε. Γίνεστε κι εσείς οι ίδιοι αυτούς που όσο βλέπουν κάμερες λένε αυτά που λένε. Γιατί δεν θέλετε να υπάρξει δημοκρατική διαδικασία έτσι όπως ορίζει. Αυτές ορίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Να γίνει μια συνειδρία στο Δημοτικό Συμβουλείο και να γίνει και μια συνάντηση με τους κατοίκους. Και τώρα τι κάνετε δηλαδή τώρα κι εσείς. Και εσείς παίζετε το ίδιο παιχνίδι που παίζουν αυτούς που κατηγορείτε. Οι καλένδρες έχουν εφευρεθεί για τέτοιο λόγο. Θα κάνουμε μια επιτροπή και να γενναλύσει το πρόβλημα. Εδώ μπαίνει καθαρά. Θα κάνουμε κάτι για να διεκδικήσουμε χρήματα από την κεντρική διοίκηση. Έχει τεράστια πλεονάσματα. Τι θα κάνει να τα πλεονάσουμε. Έγινε κατανοητό κύριε Ποτόλη. Ακούστε συναδελφοί για να μην πλατειάζουμε περιτέρα το θέμα. Δύο είναι οι λύσεις τις οποίες προτείνω προς το σώμα. Και πείτε μου ποιά από τις δυο θεωρείτε πιο πρόσφοροι. Να το πούμε έτσι σαν ιδέα τώρα. Να ξέρουν οι άνθρωποι που παρακολουθούν κιόλας. Ή να το φέρω τακτικό θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ή να διοργανώσουμε ως Δήμος μια εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Όπου θα παρευρεθούν φυσικά και υπηρεσιακοί παράγοντες εννοείται. Αλλά και οι κάτοικοι. Και οι κάτοικοι εννοείται φυσικά. Και οι βουλευτές. Τι θεωρείτε πιο πρόσφορο από αυτό. Πρόεδρε συγχωρέστε μου λίγο. Πρώτα απ' όλα οφείλουν να ενημερωθούν όλοι οι Δημοτικοί Συμβούλοι. Τι ακριβώς συμβαίνει. Και κατά δεύτερο μετά βεβαίως δεχόμαστε διότι σε αυτή τη συνάντηση την ανοιχτεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και οπουδήποτε αλλού. Ξέρετε ότι ενδεχομένως κάποιοι να μην μπορούν. Το κατάλαβα είναι αυτό. Λοιπόν πρώτα εδώ να ενημερωθεί το σώμα. Και μετέπειτα να γίνει μια συνάντηση από τη μεριά του Δήμου της Διοίκησης. Και με τη συμμετοχή όποιων συναδέλφων θέλουν. Και μπορούν με τους κατοίκους για να ενημερωθούν και ιδιοκτήτες σχόλια αυτή. Καλώς. Καλώς. Κυρία Δρακονάκη θέλετε κάτι. Α ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε δεν ξέρω αν προβλέπετε. Αν δεν προβλέπετε θα πάψω. Αλλά νομίζω ότι σε αυτή τη διαδικασία και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Συμβούλοι έχουν για λίγο το λόγο. Ή πρέπει να έχουν. Ναι βεβαίως. Έτσι. Θέλω να πω το εξής. Ίσως είμαι ο μοναδικός από τη σύνδεση αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει άμεση σχέση με το Περιγιάλη. Και όταν λέω έχει άμεση σχέση με το Περιγιάλη, ιδιοκτησιακός συμφέρον. Άρα λοιπόν νομίζω ότι κάτι μπορεί να συνεισφέρω στην κουβέντα αυτή. Και βέβαια επειδή φτάσαμε 7 μήνες πριν τις εκλογές και η καιρή είναι πονηρή, θα θυμηθώ τεχνικό πρόγραμμα 2017. Αυτής της διοίκησης. Το οποίο προβλέπει κάποια πράγματα. Αν θυμάμαι καλά, θα ζητήσω τη βοήθεια του κ. Φιλιππίδη 20 χιλιόμετρα, μελέτες ώρινες για να δημοπρατηθούν και το Περιγιάλη. Άρα λοιπόν νομίζω κ. Πρόεδρε ότι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται δεν διαμαρτύρονται κακώς. Καλώς διαμαρτύρονται. Εάν εμείς δεν έχουμε κάνει αυτά που μπορούμε, το να συζητάμε για την κεντρική διοίκηση και αν η πολιτεία, η κυβέρνηση, ποια κυβέρνηση αυτή που κόβει 900 εκατομμύρια, θα μας δώσει λεφτά για να κάνουμε το Περιγιάλη, θα χρειαστούν 50 που περάσαν ήδη, θα χρειαστούν άλλα 50 και θα ζητάμε τα ίδια πράγματα. Άρα λοιπόν νομίζω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση για να βάλουμε το θέμα σε πραγματικές και ουσιαστικές βάσεις και θέσεις. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο, κ. Δρακωνάκη, παρακαλώ και κλείνουμε. Εγώ μάλλον θα απαντήσω προσπαθώντας λίγο να προσγειώσω την κατάσταση στην πραγματικότητα, διότι εκείνο το οποίο έχουμε πάνω από όλα να επισημάνουμε είναι ότι μιλάμε για μια περιοχή, η οποία μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν μια περιοχή που είχε δικαίωμα να δομίσει, όποιος πληρούσε τις προϋποθέσεις της δόμισης του εκτός σχεδίου, όποιος δομίσει σε περιοχές εκτός σχεδίου, καταλαβαίνει ότι αμέσως βρίσκεται με προϋποθέσεις διαφορετικές από αυτές που έχουν τα εντός σχεδίου. Οπότε, είτε μιλάμε για ηλεκτροφωτισμό, είτε μιλάμε για οδοποιεία, είτε μιλάμε για προσβάσεις σε δίκτυα ίδρυσης αποχέτευσης, έκτης νομοθεσίας, δεν ήταν υποχρεωτικά να υπάρχουν. Αυτό ακόμα υπάρχουν ενδεχομένως και οι βόθροι και όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Έχουμε λοιπόν τώρα μια περιοχή, η οποία μετά από πάρα πολλά χρόνια εντάχθηκε και εγκρίθηκε το σχεδίο της. Ένα σχέδιο, το οποίο πάλι εκ της νομοθεσίας είχε πολλά στάδια για να καταθέσει οποιοςδήποτε φυγότανε ενστάσεις. Από κάποιους κατατέθηκαν, κάποιοι αδιαφόρησαν, κάποιοι δεν ενημερώθηκαν. Μόλα αυτά είχαν το δικαίωμα όπου φυγόντουσαν οι ίδιοι οι περιουσίες τους να κάνουν τις εστάσεις και εδώ έρχεται στην ουσία η απάντηση για το τι γίνεται γενικότερα με τα επικείμενα για το αν φύγονται περιουσίες, αν οι περιουσίες είναι ολόκληρα σπίτια ή αν είναι περιφράξεις, αν είναι βοόθρια, αντιλειοστάσια ή πηγάδια ή απλά συρματένιες περιφράξεις που είναι και ευτελούς αξίας. Η επιτροπή της εκτίμησης των επικειμένων είχε συσταθεί, είχε κάνει μια εκτίμηση με την πάροδο όμως τόσων πολλών ετών, καταλαβαίναν ότι δεν ήταν εφαρμόσυμες οι τιμές στην εποχή τώρα που διανύουμε, έχουν γίνει έγγραφα από το Δήμο προς την περιφέρεια η οποία είναι αυτή η οποία ορίζει την επιτροπή αποζημίωσης των επικειμένων και όχι ο Δήμος Καβάλας. Να συμπληρώσω, νομίζω είχε προαναφερθεί στο προ προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η σκέψη της διοίκησης και της δικής μου προσωπικά ως αντιδίμαρχο τεχνικών υπηρεσιών ότι δεν προτιθέμεθα ειδικά και εν ώψη εκλογών να αρχίζουμε και να μαυρίζουμε την περιοχή και το μαυρίζοντας έχει να κάνει με την ασφαλτόστρωση της περιοχής. Το θεωρώ μέγα σφάλμα να γίνονται διανύξεις και ασφαλτοστρώσεις χωρίς να υπάρχει μια σοβαρή μελέτη των στοιχειοδών έργων υποδομής όπως είναι τη σύνδρευση της αποχέτησης από ροής ομβρίων τα οποία πρέπει να προϋπάρχουν και μετά να έχουμε την τελική επιστροφή της οδομπίας με ασφαλτικό γιατί πολύ εύκολα γινόμαστε μάρτυρες, έχουμε γίνει μάρτυρες και τα τελευταία χρόνια καταστάσεις των αντιστήχων το οποίο το μόνο που προξενώνει είναι εντισφορία και αγανάκτηση και όχι κάτι άλλο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ποσότης τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ το οποίο ούτως ή άλλως δουλεύεται από την τεχνική υπηρεσία στη συνεργασία με την DIAC έχει επιλεχθεί ένας δρόμος κεντρικός αυτός ο οποίος ενώνει την Αμερικανικού Έλθρου Σταυρού με την οδό του Αγίου Τρίφωνος, ένας δρόμος ο οποίος περνά από μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις ένας δρόμος ο οποίος περνά από εργατικές κατοικίες, ένας κομβικός δρόμος στον οποίο μελετάται τόσο η ύδρευση, η αποχέτευση, η απορροή ομβρίων, η διάνοξή του βέβαια και η ασφαλτόστρωσή του. Δυστυχώς τα χρόνια αυτά που διανύουμε δεν υπάρχουν για την οδοποιία προγράμματα τα οποία τρέχουν. Τα χρήματα μπορεί να είναι πολλές φορές βάρος για τους ιδιοκτήτες που πρέπει να αποδώσουν αλλά εξίσου βάρος είναι και για οποιοδήποτε δήμο να μπορεί να καλύψει τα έξοδο τα οποία απαιτούνται για την πιστή εφαρμογή του σχεδίου πόλεως που μόλις πριν από λίγα χρόνια εγκρίθηκε. Δεν θέλω να σας χαϊδέψω τα αυτιά, θεωρώ ότι θαύματα δεν γίνονται. Τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν στον τεχνικό κομμάτι είναι βήματα μικρά, σταθερά τα οποία τεχνικά θα είναι και τυκμηριωμένα και νομίζω ότι θα αποδίδουν μια αξιοπρεπή κατάσταση στην περιοχή και όλα αυτά θα πρέπει να περιορίζονται ή μάλλον θα πρέπει να ακολουθούνται μόνο από τη χρηματοδότηση από οι δύο σπόρους από τη λεγόμενη ΣΑΤΑ και από τα χρήματα της εισφοράς γης σε χρήμα. Θα δείτε ότι στη σημερινή συνεδρία σε έρχεται ως έκτακτο θέμα αποδοχή τμήματος γης από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν δύναται να αποδώσουν την εισφορά που είναι της τάξου 35.000-40.000 ευρώ. Από τη μία το χρειαζόμαστε και αυτό διότι θέλουμε να κάνουμε και τραπεζαγή στην περιοχή ως δήμος για να έχουμε τη δυνατότητα ανταλλαγών μήπως και μπορέσουν να αποσυμφορήσουμε και το κέντρο σε περιπτώσεις που χρειαστεί. Από την άλλη όμως αυτά τα χρήματα θα ήταν τα απαραίτητα ή τελος πάντων ένα λιθαράκι για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε έργα υποδομής στην περιοχή εκείνη. Λυπάμαι αν δεν γίνομαι αρεστοί στους... Λίγο μπήκαμε να κελύνουμε. Εντάξει έχετε δίκιο, σταματάμε εδώ. Με όλον τον σεβασμό, αλλά μετά την τοποθέτηση γιατί ουσιαστικά γίνεται μια ενημέρωση από την αρμόδιο αντιδήμαρχου θα πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε κάποια ερωτήματα. Εδώ δημιουργούνται ερωτήματα. Θα πάμε δηλαδή στην ουσία... Αυτό θέλω να πω, αγαπητέ Πρόεδρε, κύριε Μαυρίδη. Με όλον τον σεβασμό, κυρία Δρακωνάκη. Πείτε αν ως διοίκηση δέχεστε την πρόταση να μπει ως τακτικό θέμα. Δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα άλλο και να το συζητήσουμε. Δεν θα δεχτεί, κύριε Βέρο. Διότι θα πούν ερωτήματα, προβληματισμοί, έτσι διευκρινήσεις. Το έχω πει, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει η συνεδρία τακτικό θέμα. Δεν χρειάζεται να μας πείτε άλλα, γιατί μας βάζετε σε προβληματισμό και θα αρχίσουμε τα ερωτήματα τώρα. Εντάξει, νομίζω ότι ήταν μια, ας το πούμε, γενική ενημέρωση. Συνάδελφοι, συμφωνείτε, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα το φέρουμε τακτικό θέμα με σχετική εισήγηση. Μπορώ να παραβερθεί ο σύλλογος ή οι κάτοικοι όποιοι θέλουν. Και μετά μπορούμε να διοργανώσουμε για μια πιο ευρύτερη συνέλευση, ας το πούμε, για να ενημερώσουμε και το πλήθος των κατοίκων. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε, μας συγχωρείτε πολύ για την ένταση και τους αγαπητούς συμπολίτες. Δεν πειράζει ότι καμιά φορά το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει και λίγο να ανεβαίνει η ένταση, γιατί αλλιώς θα κοιμηθούμε εδώ πέρα και κρατάει πολλές ώρες. Τώρα, συνάδελφοι, δεν νομίζω να έχετε την απέτηση να πάμε σε πρωί μηρυσίας διατάξειου συζήτηση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, να πάμε σε πρωί μηρυσίας, αλλά θα παρακαλέσω πάρα πολύ, όλοι εσείς που ρωτάτε θα μείνετε μέχρι το τέλος της συνεδρίας σας. Όποιος δίποτε κάνει ερώτηση. Λοιπόν, σας παρακαλώ, ήδη έχουμε φάει μια ώρα από τη συνεδρία σας, μια μισή ώρα. Συζητήσαμε ένα σοβαρό θέμα, πήραμε μια ιδέα, προχωράμε, έχουμε και έκτακτα θέματα, συνάδελφοι. Είναι, ας πούμε, επί της διαδικασίας, μια που δεν θα μπουνε πρωί μηρυσίας. Άλλωστε και εμείς εδώ, ως παράταξη, έχουμε αποφασίσει να μη σας θέτουμε πολλά θέματα πρωί μηρυσίας από εδώ και πέρα. Γιατί δεν μας ακούγατε τόσο καιρό, οπότε τι να βελτιωθείτε τώρα που έρχονται εκλογές. Δεν υπάρχει νόημα. Δεν θα σας ψηφίσουμε τέτοια που λέτε. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω το εξής, κύριε Πρόεδρε, και σε εσάς και στον Κυριαδιαμαρχή και στον Πρόεδρό μας, και σε συναδέλφους ορισμένους. Θέλω να κλείσω ορισμένες πληγές και από τη δική μου και από τη δική τους πλευρά. Μια που θα πάτε μεθαύριο την Κυριακή στα εγγένεια του Μουσείου του Μικρασιατικού Προσφυγικού Ελληνισμού, θα ήθελα ορισμένοι συνάδελφοι από εδώ πέρα να κάνετε την αυτοκριτική σας για το συγκεκριμένο αυτό έργο, το οποίο τελικά το επενούμε όλοι, το αγαπάμε όλοι, είμαι σίγουροι ότι θα είμαστε όλοι περήφανοι γι' αυτό. Θέλω να μοιράσω στο Προεδρείο και στους συναδέλφους ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο είχε διανημηθεί πριν από τις εκλογές του 2014. Φυσικά, όχι από σας, από κανέναν από σας, εννοείται, δεν πέσατε ποτέ σε τέτοιο επίπεδο και δεν θεωρώ ότι θα ήσασταν αυτού του επίπεδου. Για γνώση και για συμμόρφωση, διότι λίγο πολύ αυτοί που το μοιράζανε αυτό το κείμενο και ήτανε συντοματικά πριν από τις εκλογές, στα χωριά της Δημοτικής Ανόητας Φιλίππον, που δεν μας σέρουν εδώ και πολύ, εδώ που τα λέμε και πάρα πολύ καλά και εμένα και τον Θόδωρο τον Μουριάδη, μας κατηγορούσανε για πράκτορες του ισλαμικού και του τουρκικού εθνικισμού, επειδή ακριβώς θέλαμε να κάνουμε αυτό το μουσείο. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, σας το δίνω, θα ήθελα και αυτοί που είχανε, και αναφέρομαι στον Βαγγέλη τον Παπά, γιατί ήθελα να κλείσω αυτή την πληγή, αυτοί που είχανε στο ψηφοδέλτιό τους, τους ανθρώπους που τα μοιράζανε αυτό το κείμενο το κατάπτυστο, να το αποδοκιμάσουν για μία και τελευταία φορά και να πάμε όλοι μαζί στα εγγένεια. Εγώ δυστυχώς θα λείπω την Κυριακή, έχω κλείσει ραντεβού, τι να κάνουμε με την κυρία Γεννηματά, δεν το ήξερα. Ε, βέβαια, ξεκίνησε. Λοιπόν, είμαι υποχωρωμένος λοιπόν να απουσιάσω. Θα είναι ο Θόδωρος βέβαιος, ο Μουριάδης, και του αξίζει περισσότερο να είναι αυτός παρά εγώ. Αλλά, ακριβώς επειδή τα άκουσε. Θα ήθελα λοιπόν να αποδοκιμάσουμε, δεν χρειάζεται τώρα να βγάλουμε κάποια ψήφιση, να προσθέτουμε να αποδοκιμάσουμε ηθικά, συναισθηματικά αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν, για να απορρευθούμε καλύτερα στο μέλλον χωρίς αυτές εδώ τις ακρότητες που αναφέρονται σε αυτό κείμενο. Καταρχήν να ευχηθώ και από εδώ για τον κ. Σιμπιτζή, καλή επτυχία από καρδιάς. Λέω όμως στον κ. Σιμπιτζή ότι στην παρέμβασή του που έκανα τώρα για να κλείσει αυτή την πληγή, δεν χρησιμοποιήσε ούτε μια φορά τον όρο που εγώ έχω διαφωνία. Το μετρεσέ, δεν το χρησιμοποιήσε ποτέ. Πρώτον πρώτον, εγώ είχα διαφωνία και με τον κ. Μπουριάδη που τον εκτιμώ κατά τα άλλα, ότι δεν είναι αναπαλέωση. Γρεμίστηκε, πέσαν πετά, είχα διαφωνίας και με τον τρόπο που έγινε η αναπαλέωση. Τώρα το ότι αυτό βρέθηκε ο Σύλλογος του Μικρασιωτών για να πάει να στεγαστεί εκεί πέρα μέσα και θα πάμε να το εγκαινιάσουμε, νομίζω ότι είναι η εξέλιξη του Δήμου, ότι δεν μπορεί ο επόμενι δήμαρχος αυτό να το αφήσει να μείνει άδειο κουφάρι. Πήγε, νομίζω ο Σύλλογος είχε προετοιμαστεί από τότε από τον κ. Σιμιτζή. Αλλά τέλος πάντων, κλείνει αυτό το θέμα. Εγώ που είχα αυτούς, αν σας είπαν πράκτορα, το αποδοκιμάζω μέσα από την καρδιά μου, ότι κάτι τέτοιο δεν πέρασε ποτέ από το δικό μου το μυαλό και τις παράταξεις μου. Και επιπλέον να ευχηθώ και πάλι ένας καβαλιώτης να γίνει και περιφερειάρχης, γιατί έχουμε γίνει γειουρά της Αλεξανδρούπολης, όπως λέω. Λοιπόν, εντάξει, ευχαριστούμε τον κ. Παπά, αυτούς που σήμερα αποδοκιμάζουμε στην άλφη με τα νέα εκλογικά συστήματα, αύριο να δω ποιος θα μπαίνει μπροστά για να σκοτώνεται εδώ πέρα μέσα. Λοιπόν, εγώ ευχαριστώ τον κ. Σιμιτζή για τη χρήση του σωστού όρου, όπως πρέπει να αναφέρεται από εδώ και στο εξής. Ξέρετε, σε αυτό το θέμα και εγώ είμαι κάθετος. Δεν θέλω ούτε καν να αναφέρεται ως ιερατείο κλπ. Πάμε στα έκτακτα θέματα. Όπως ο Άρης ο Βέρος είχε υποστηρίξει και το σχολείο τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας και είχαν έρθει οι χρυσαυγίτες απέξω και αποδοκίμαζαν τα πιτσιρίκια τα ελληνόπεδα που ήταν στην αυλή. Πού είμαστε νομίζω, πιο μπροστά. Πάμε στα έκτακτα θέματα. Άρηση επικινδυνότητας επικινδύνων κτισμάτων έτους 2016. Δεύτερο, έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικής διαχείρισης έτους 2017. Προσχολική αγωγή, κοινωνική ελληλεγγύη. Τα είδατε συνάδελφοι. Γιατί είναι έκτακτο. Γιατί είναι έκτακτο ο κύριος Καραταρίτης. Κύριος Φαρετσικάκη και ο κύριος Τουρκίδης. Εγώ είμαι. Αυτό έκτακτο αλήθεια είναι ότι δεν έχει κάποια έκτακτο με την έννοια του έκτακτο. Απλά επειδή είναι ισολογισμούς 2017, έχουμε Οκτώβριο 2018, τώρα τελείωσαν οι οικονομικοί λογιστές. Κάπου να κλείσει και η δική τους εργασία και να τελειώσει λίγο και το θέμα του ισολογισμού του 2017, τη στιγμή που κοντεύουμε το 2019. Είναι έκτακτο, επομένως, γιατί έχουμε καθυστερήσει υπερβολικά να κλείσουμε την χρήση του 2017. Πάμε παρακάτω. Ναι, κύριε Ρεβέρο. Λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί. Είναι γνωστό για ποιους λόγους δεν ψηφίσαμε ούτε τον προπολογισμό, ούτε τον απολογισμό. Είμαστε αρνητικοί για τον ισολογισμό. Βέβαια, εσείς οι ίδιοι λέτε ως διοίκηση και εσείς, αγαπητέ Πρόεδρο, ότι θα πρέπει και γι' αυτό το θεωρείτε ως έκτακτο, ότι θα πρέπει να περάσει, διότι εννοείται ότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2019. Όμως, εγώ σας προβληματίζω πώς σε άλλα νομικά πρόσωπα θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2019, διότι δεν έχει περάσει ο ισολογισμός, όχι του 2017, αλλά του 2016. Ας κόψουν το κεφάλι τους, τι μοιάζει μοιάζει. Λοιπόν, δεν θα περάσει. Τι απλά. Πάμε λοιπόν στο τρίτο έκτακτο θέμα. Πόε ρε, μα την Παναγία να πούμε. Α, συγγνώμη κύριε Πατώλη μου. Λοιπόν, ναι, τι πράγματα είναι αυτά, εντάξει, δεν μας υπολογίζετε, αλλά λίγο τους τύπους να τους κρατάμε. Αυτό δεν το ψηφίζω, αλλά όμως θα ήθελα να πω στους βιοικούντες το νομικό πρόσωπο. Δεν νοείται κατά την άποψή μας να παρουσιάζετε έναν ισολογισμό και να έχετε μονάχα νούμερα. Δεν έπρεπε να έχετε μία έκθεση, εκτίμηση, πώς πήγε, πώς δεν πήγε. Και δεν το κάνετε βάζοντας μόνο τα νούμερα, κατά την άποψή μας, και γι' αυτό δεν ψηφίζουμε τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό, επειδή ακριβώς λειτουργεί το νομικό πρόσωπο, όπως και τα υπόλοιπα, δηλαδή, σαν ένα μαγαζί το οποίο στόχο έχει πώς να έχει έσοδα. Εκείνη είναι, αυτός είναι ο κυρίαρχος στόχος, και γι' αυτό είμαστε ανίσθητοι σε αυτή τη λογή, γι' αυτό δεν το ψηφίζουμε. Το υπαρρυθμό 3 έκτακτο θέμα, κύριε Ξανθόπουλο, με συγχωρείτε, εσείς. 15η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, κοινωνική ελεγγύη ή προσχολική αγωγή. Θέλετε κάποια διευκριτήση από τον κ. Ζημητής, παρόλο, για τις ερωτήσεις. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Στους κωδικούς όπου αυξάνονται, ο ένας έχει ονομασία λιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων με το ποσό των 7.000, θέλω διευκρινήσεις. Λιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων, μιλάμε για το κοινωνική αλληλεγγύης. Και το δεύτερο είναι ο κωδικός που αφορά αποζημίωση μελών διοικητικού συμβουλίου για τη συμμετοχή στη συνέδριά της, με 5.000. Από ό,τι ξέρουμε, τα μέλη που συμμετέχουν δεν παίρνουν αποζημίωση. Γιατί γίνεται αύξηση κατά 5.000 του συγκεκριμένου κωδικού. Το κομμάτι των δημοσιών σχέσεων είναι ακριβώς αυτό που λέει. Είναι δαπάνες οι οποίες εντάσσονται στον προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να δράσουμε στα καπή μας και στους παιδικούς σταθμούς στις ευγενιάδικες γιορτές. Αυτό αφορά το κωδικός. Όσον αφορά τις αντιμιστίες, έχει αλλάξει ο νόμος όπως γνωρίζετε. Επίσης, εκτός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο νόμος ορίζει και μισθοδοσία αντιμιστία που περάσετε όπως γνωρίζετε το προηγούμενη φορά για πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Βεβαίως, από όσο καταλαβαίνω, νόμος ορίζει ότι μπορεί να έχει και ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Εμείς, ως δημοτικός συμβούλιος, ως επασχεριστός στη διοίκηση, αποφασίσαμε ότι δεν θα πάρει ο αντιπρόεδρος και ούτε τα μέλη. Αυτό ισχύει. Μάλλον, σας λέω κύριε Αντιδημαρχίστη, πρόεδρο. Να ρωτήσω λίγο τον αγαπητό τον πρόεδρο. Αποζημείωση παίρνει μόνο ο πρόεδρος, σωστά, μέχρι και σήμερα. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν πέρασε ποτέ απόφαση για αποζημείωση. Τι έγραφο είστε τώρα? Και? Και το έχετε δεδομένο ότι θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο? Και τότε γιατί κάνετε αυτή την αναμόρφωση? Θα την κάνετε όταν πρέπει. Πώς το έχετε δεδομένο ότι θα περάσει από εδώ? Καλά, έρχεται σήμερα το θέμα και δεν το γνωρίζω. Θα περάσει σήμερα. Πότε θα αναμορφώσω ένα προϋπολογισμό για να προϋπολογίσω έσοδα ή έξοδα τα οποία θα γίνουν, δεν είναι κάτι το οποίο γράφεται στο χαρτί γενικός. Αποφασίζαμε να κάνουμε αυτή την τροποποίηση. Η διοίκηση, όπως ξέρετε και από το προηγούμενο συνεδρίαση, δεν είναι υπέρ του να ρθούν αυτή η μισθή, αλλά εν πάση περιπτώση αυτό δεν μας λέει τίποτα. Αντιμιστίες, για να μην λέμε και μισθή αποζημιώσης. Αλλά σκέφτεται το δικητικό αποπασίσμα αποζημίωσης, γιατί αν καταλαβαίνω καλά, δηλαδή το δικητικό αποπασίσμα, αν там πρέπει να είναι αποζημίωση. Από εδώ θα πες. Από εδώ θα πω. Από εδώ θα πω, δεν καταλαβαίνω γιατί να κάνεις μια αναμόρφωση. Θα σου το επαναλαμβάνω. Σαν να έχετε δεδομένο ως διοίκηση και η πλειοψηφία, ότι θα πείτε ναι στις αποζημιώσεις των μελών του δικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου νομικού προσώπου. Αυτό σας λέω τόση ώρα και δεν θα λειτουργηθεί. Θα μεταφερθεί ο κωδικός σας. Ναι, ο κύριος Παπάς. Παρόν, παρόν, είπε ο κύριος Σιμπιτζής. Μισό λεπτό, ο κύριος Παπάς. Ναι, παρόν είπατε. Να το αποθετηθούμε, κύριε Πρόεδρε. Αυτές οι 7.000 για τι πράγματα είναι. Καταφύγω να εκφράσω πάλι ένα παράπονο, κύριε Πρόεδρε. Ήρθα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κωρίς προσχύση, εννοείται. Είμαι εθελοντής. Συγγνώμη, Πρόεδρε. Την έδωσα στην κόρη σας εδώ και 4 μέρες. Α, θα τα ακούσε εκεί. Δεν σημαίνει ότι απαλάσσεται. Δεν λέω, κύριε Μαμπρίδη. Δεν σημαίνει ότι απαλάσσεται. Δεν γιέστε, δηλαδή, στους πίσω λεπτό. Κυρία Δήμαρχε, θα σας παρακαλέσω να είστε προσεκτικοί. Πολύ προσεκτικοί. Να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην τα ακούσετε σήμερα. Εάν θέλετε να τα ακούσετε, ευχαρίστως. Εγώ, κυρία Δήμαρχε, απευθύνομαι σε σας. Α, κύριε Μαμπρίδη. Να είστε προσεκτικοί. Να μην ανακατεύετε αυτά που δεν πρέπει. Ακούσατε τι είπα. Δεν απαλάσετε ούτε η κόρη μου. Από ή και μετά. Θα σας η κάνω πει. Κύριε Παπαδόπλε... Πρόεδρε, εντάξει, εντάξει. Κύριε Τσατζάνη, πότε έμαθα εγώ ότι έχει Δημοτικό Συμβούλιο. Από ποιον? Μπράβο. Από ποιον, κύριε Παπαδόπλε, έμαθα ότι η ώρα είναι 8 το Δημοτικό Συμβούλιο. Μα, εγώ δεν δικαιολόγω την κόρη μου. Κύριε Παπαδόπλε, πότε έμαθα ότι είναι 8 η ώρα το Συμβούλιο. 8 παρατέθαρτο. Ξεκίνησα με τα πόδια και ήρθα για να μου πει αυτά που λέει, κύριε Δήμαρχος, να καθίσει στη θέση της για να τα ακούσει. Συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε, συνεχίστε. Λοιπόν, συγνώμη, αλλά το να λέει αν είμαστε πάνω κάτω με τα παιδιά, λιγάκι για να μην ανοίξω το στόμα μου που δεν έχω σύνδεση. Κάπου το άφησε τώρα, δεν το είδατε, προφανώς. Βρε, δεν δικαιολογώ με τίποτα. Τι τέσσετε τώρα. Σοβαρομιλάτε, θα τα ακούσει. Αύριο το πρωί κιόλας. Λοιπόν, για τις 7.000, κύριε, εδώ έχουμε χάσει και πώς να εκφωνήσουμε σ' αυτούς που απευθυνόμαστε με τις αλλαγές στις συχνές. Έχουμε μπερδευτεί. Στις αρμαδιότητες, κτλ, κάθε μέρος, όταν αλλάζει ο αντιδήμαρχος, ο πρόεδρος νομικού προσώπου, έχω χάσει τον έλεγχο. Λοιπόν, τι είναι αυτές οι 7.000. Έχεις δίκαιο. Εδώ, εδώ, στο έκτατο λέει ένα ποσό, 7.000. Συγνώμη, το μικρόφωνο για να έχω. Όπως είπα και πριν, οι 7.000 που αναφέρονται στον προϋπολογισμό έχουν να κάνουν με έξοδα για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Είμαι τον κ. Μαυρίδη, ο κ. Ποτόλιας, κ. Ξανθόμπουλε. Εγώ θα περίμενα, κ. Πρόεδρε, κάποια στιγμή η Διοίκηση γενικώς να αποφασίσει να αποζημιώνεται με τα ελάχιστα αυτά χρήματα προβλέπαντα από την νομοθεσία και τα μέλη του Οδοκητικού Συμβουλίου. Αν κάποιοι στην αίθουσα Δημόσιοι Παλιώντες έχουν δεμένα να το κάνει τα ερώτητες, να σκεφτούν ότι κάποιοι άλλοι, ελεύθεροι παγκολληματίες κι όχι μόνο, διαθέτουν χρόνο άπλετο, απεριόριστο, για να είναι παρόντως και να εκτελούν τα κατάσταση από επιτροπή σε επιτροπή, από συμβούλιο σε συμβούλιο. Αυτή λοιπόν η οικονομία που γίνεται εδώ πέρα υποτίθεται και το συμμάζεμα το υποκριτικό ας το μεταφέρουν αλλού σε άλλα δρόμενα εκεί που γίνεται το πάρτι. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Το υπαρρυθμό τέταρτο έκτακτο θέμα αφορά τον ορισμό Μελών Επιτροπών παρακολούσης παραλαβής υπορμηθειών υπηρεσιών και έγκριση πρωτοκόλων οριστικής παραλαβής υπηρεσιών. Αυτό έρχεται έκτακτο συνάνδελφι γιατί πρέπει να πληρωθούν τα τιμολόγια τα οποία βρίσκονται σε κρεμμότητα για να μην έχουμε καθυστέρηση. Κύριε Μουριάδη. Επιτροπές. Ναι θα σας δώσω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να ζητήσω να αποσυρθεί. Το έβαλα και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν από τα τελευταία θέματα οι περισσότεροι συνάνδελφοι λείπανε. Αν θα προσέξετε σε συγκεκριμένη εισήγηση ουσιαστικά εκτός από τον ορισμό Μελών ζητάν να εγκρίνουμε και το πρωτοκόλο οριστικής παραλαβής κάποιων τιμολογίων. Προφανώς παροχής υπηρεσιών δεν ξέρω τι είναι. Και τότε ρώτησα εάν υπάρχουν αυτά τα τιμολόγια στο φάκελο για να τα δούμε. Όταν έρχεται έκτακτο ένα θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Πρόεδρε, ότι δεν υπάρχει φάκελος και δεν υπάρχουν τα συνειμένα. Είναι αδιανόητο σήμερα να ζητάτε από το σώμα να ψηφίσουμε την παραλαβή αυτών των τιμολογίων από τη στιγμή που δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τα τιμολόγια. Λυπάμαι πολύ. Όχι, δεν είναι εδώ. Πώς είναι. Πού είναι τα τιμολόγια. Λυπάμαι πολύ, αλλά από το μισήμέρι στις μία και κάτι επικοινώνησα, ας με διαψεύσει ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμπουλίου. Ζήτησα αν υπάρχουν συνειμένα. Συνειμένα δεν υπήρχαν. Ό,τι έστειλα, σας έστειλα, ό,τι ακριβώς μου στείλανε ηλεκτρονικά. Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πολύ, αλλά αποσύρτε το. Φέρτε το στο επόμενο. Δεν υπάρχει θέμα. Δεν έγινε και τίποτα σιγά τώρα. Εντάξει. Πρώτον, οι επιτροπές είναι για το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει θέμα και τα τιμολόγια δεν υπάρχει θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε ένα θέμα με τα... Ναι, κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Σας δίνουμε τον λόγο, κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, την προηγούμενη φορά πολύ σωστά θέσατε αυτό το θέμα. Το έθεσα κι εγώ, λοιπόν, στην υπηρεσία. Έχει υπάρξει ερώτημα προς την εταιρεία που έχει αναλάβει να συμβουλεύσει τον Δήμο όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα για το αν επιτρέπεται να στέλνονται εδώ τα τιμολόγια με τα στοιχεία τα οποία αφορούν αυτά τα συγκεκριμένα τα οποία παραλαμβάνουμε. Έχει σταλεί μόνο το πρωτόκολλο παραλαβής. Όταν μας απαντήσει θετικά ή αρνητικά η συγκεκριμένη εταιρεία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, θα σας ενημερώσω, αγαπητή συνάδελφη. Δεν ξέρω, εγώ δεν τα καταλαβαίνω τα προσωπικά δεδομένα. Προσωπικό δεδομένο δεν είναι ότι βγαίνει το όνομα του συγκεκριμένου. Αύριο μπορεί κάποιος να τους κρυμάσει τα μανταλάκια και χωρίς να ξέρουμε. Και είναι προσωπικό δεδομένο ο λόγος της παροχής, δηλαδή το είδος παροχής και το ποσό. Επιτρέψτε μου γιατί κύριε Πρόεδρε είστε νομικός, έγκριτος νομικός. Προσωπικό δεδομένο είναι όταν αναφέρεται στα στοιχεία του προσώπου. Δεν είναι δυνατόν τώρα. Σας παρακαλώ πολύ να μην ακούω τέτοια πράγματα εδώ μέσα. Λοιπόν, αποσύρτε το, σας το λέω. Διαφορετικά εμείς, εκ των προτέρων σας το λέμε, επειδή σε αυτό θα είμαστε αρνητικοί, συνολικά θα πάμε αρνητικοί. Λοιπόν, τι ακριβώς θέλετε να πείτε, κύριε Βέρο, ότι ήρθα εδώ για να σας κοροϊδέψω, για να σας πω ψέματα. Πραγματικά, ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεις το συγκεκριμένο θέμα, έτσι, εκεί παραπέμπει, παρακαλώ, εξηγήσεις. Λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλο, αφήστε, έγινε κατανοητό. Δεν καταλαβαίνετε, προσωπικό δεδομένο είναι όταν αναφέρεσαι στο επώνυμο και στο όνομα κάποιου ανθρώπου και στον αριθμό τιμολογίου. Δεν είναι προσωπικό δεδομένο το είδος παροχής, διότι αυτό που μας λέτε εσείς τώρα, ότι προσωπικό δεδομένο είναι η υπηρεσία που παρήχε στο δήμο Καβάλλας οι συγκεκριμένοι που κόψαν τιμολόγιο. Και δεν καταλαβαίνω, δεν καταλαβαίνω, ποιο είναι το προσωπικό δεδομένο, είναι κρυφό, είναι κρυφό οι υπηρεσίες που παρέχουν κάποιοι, είναι κρυφό, είναι προσωπικό δεδομένο. Σας παρακαλώ πολύ, αυτό σας είπα μη λέτε. Δεν υπάρχει προσωπικά δεδομένα σε αυτή την περίπτωση. Αν ήταν προσωπικά δεδομένα δεν θα έπρεπε να αναφέρετε ούτε τα ονόματα συνολικά, έπρεπε να αναφέρετε το πρώτο, έτσι, το αρχικό γράμμα της επωνυμίας. Όπως κάνουμε στις έκτακτες επιχορηγήσεις που δίνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν κάνουν έξω. Δεν αναφερόμαστες ονόματα... Κύριε Βέρο, μισό λεπτό μην τα λέει πουριστά. Έχετε ενμέρι δίκα λα. Επειδή έχω εγώ τις εκθέσεις, τα πρωτόκολλα, επιτροπής και παραλαμβών, στην ουσία εκεί μέσα περιγράφονται όλες οι, κατά μονάδα, οι εργασίες, οι εργασίες απλά δεν αναφέρεται το νούμερο του τιμολογίου εδώ μέσα. Μπορώ να σας το δώσω, είναι όλα επισυναπτώμενα στη σχετική εισήγηση. Τώρα δεν ήρθε, σας δείξαμε. Ναι, ναι. Τον έχει? Πίσω στα πρωτόκολλα παραλαμβείς, τα παραλαμβάει. Ο κ. Ξανθόπουλος ζητάει τον λόγο ώρα, μισό λεπτό κ. Τουλκίδη και μετά σας. Θα συνησφέρω στη συζήτηση λέγοντας το εξής, κ. Πρόεδρε. Έχω κάνει δεκάδες ώρες εκπαίδευση, ενημέριο σεμινάρι για τη χρήση των προσωπικών ειδομένων. Είναι πάρα πολύ απλό, όχι μόνο η συγκεκριμένη υπηρεσία, όλες οι υπηρεσίες, όταν συνάπτουν μια σύμβαση με τον ποιοδήποτε, να του ζητούν γραπτός τη συνέναιση για την υπηρεσία των προσωπικών τους ειδομένων και να λύγει το θέμα εκεί. Η συζήτηση που γίνεται, κατά τη γνώμη μου, είναι ασκοπή. Το ερώτημα που περιμένει να απαντήσει η υπηρεσία επίσης δεν πρέπει. Όποιος συμβάλλεται με τον δήμο, ένα άντυπο συνέναισης για τη χρήση των προσωπικών τους ειδομένων και τελειώνουν τα θέματα εκεί. Είναι απλά τα πράγματα, πάρα πολύ απλά. Ωραία, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα. Δείτε λίγο τα πρωτόκολλα που συνοδεύουν. Για να δώσω μια αίσθηση επιγραμματικά, επειδή το όλο κομμάτι του GDPR και των προσωπικών ειδομένων πέρασε από τη διεύθυνση ανάπτυξης, στα πλαίσια διαφύλαξης αυτών των περιβόητων σχεδόν και αδιαβόητων τελικά προσωπικών ειδομένων που έχουν περιδεύσει τα πάντα, απαγορεύεται, πηχεί, οι πάλληλοι να λένε ότι όταν είναι ένας συνάδελφός σου σε άδεια να το λένε στον δημότη. Θέλω να πω ότι έχει και τελείως τρελά σημεία και δικλείδες. Νομίζω ότι η κίνηση, να ρωτήσουμε επιτέλους σε αυτήν την εταιρεία και να μας πείτε συγκεκριμένα πώς γίνεται, επίσης η αποποίηση της τέτοιας, όπως το λέει ο κ. Κωνθόπουλος, η συνένεση είναι λύσης, αλλά αυτό το εύκολο να λέμε ότι δεν είναι προσωπικά, μην το λέτε, γιατί πραγματικά έχουμε πέσει σε κάτι απίστευτα, απίστευτους γωνίες, ας πούμε, της διαδικασίας. Το πέμπτο έκτακτο θέμα αφορά τον ορισμό υπευθύνου λογαριασμού για έργο ΕΣΠΑ. Κύριε Καλανταρίδη, ο ορισμός υπευθύνου έργου ΕΣΠΑ. Λοιπόν, η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε το Ταμείο ότι έχει αλλάξει η διαδικασία και ενώ παλιότερα γινόταν με απόφαση Δημάρχου ο ορισμός του ποιος θα διαχειρίζεται τα χρήματα, που ουσιαστικά είναι ο Ταμείας του Δήμου, πρέπει πλέον να υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα ορίζουμε τον Ταμεία του Δήμου, ονομαστικά τον κύριο Χατζηγιάννη Θωμά. Ναι, κύριε Παπαδόπουλο, κύριε Παπά, ο κύριος Βέρος, είναι τυπικό όρομο. Και ο κύριος Ποτόριας, παρακαλώ. Ναι, πρόεδρε για το θέμα αυτό λέω ναι, αλλά επειδή για το προηγούμενο πάλι με επιδείξατε, λέω όχι για το τέσσερα. Δεν τελείωσα το προηγούμενο, ήθελε κάτι, δεν ψήξει ο κύριος Βέρος, το έχω αφήσει σε κρυμό. Συγγνώμη, συγγνώμη. Στους υπαριθμών 6 έκτακτο θέμα, έγκριση μελέτης προσωρινής και εργοταξιακής σήμανσης στο πλαίσιο εκτέλεσης των εργασιών του έργου βελτιώσης οριζόντιας και κατεκόρυφες σήμανσης Δήμου Καβάλα σε τους 2018. Εγκρίνεται. Πέτρε, αυτό έχει σχέση με διαγράμμιση για την κυκλοφοριακή ρύθμιση. Και για τη ρύθμιση και για τη στάθμιση, προφανώς. Ναι, κύριε Δραγωνάκη. Είναι θέσεις αμέα ή θέσεις πάρκινγκθορ? Όχι διαγραμμίσεις για διαβάσεις, θέσεις αμέα, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση. Η εργολαβία της ελεγχόμενης στάθμισης είναι άλλη η οποία είναι σε εξέλιξη. Τι λέτε, κύριε Ποτόλη, για αυτό? Ναι, ναι. Ωραία. Πάμε λίγο στο προηγούμενο που... Λοιπόν, θα ήθελα να αφηθώ στο εξής. Φαίνεται μέσα από αυτήν την συγκεκριμένη μελέτη ότι οι συγκεκριμένες εργασίες, και αναφέρεται εδώ, ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κάποιες εργασίες αν θα πρέπει να γίνονται νυχτερινή ώρα. Διότι σε δρόμους πολυσύχναστους, εάν κάνετε εργασίες, όπως αναφέρεται εδώ, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις απογυματινές ώρες, ξέρετε ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα. Το πρώτο, κυκλοφοριακό. Το δεύτερο είναι ότι επειδή μιλάμε για διαγραμμίσεις και τουλάχιστον οι παλαιότεροι όσοι... τότε που όλες αυτές τις εργασίες γινόταν με δικό μας προσωπικό, ξέρουν πολύ καλά ότι εργαζόμενοι εκείνοι ξεκινούσαν από τις 11 το βράδυ και πηγαίναν μέχρι τις 6 το πρωί. Και γιατί, πολύ απλά για να μην δημιουργούν πρόβλημα, κυρίως στο κέντρο της πόλης και σε πολύ συχναστούς δρόμους αυτής της πόλης, αλλά και ταυτόχρονα, διότι αν άμεσα μετά τη βαφή άρχισαν να περνούν τα οχύματα, καταλαβαίνετε ότι θα έχει αυτή την εικόνα που έχει σήμερα. Άρα, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι τουλάχιστον διαγραμμίσεις που έχει σχέση με τις διαβάσεις πεζών, κυρίως με τις διαβάσεις πεζών, δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες, κατά τις νυχτερινές ώρες. Και μάλιστα εδώ, το βλέπω εδώ που το λέτε, εγώ το λέω, φαίνεται, γράφεται κάπου ότι οι εργασίες θα εκτελούνται, το γράφει συνολικά κάποια στιγμή, καθόλου τη διάρκεια του 24 ώρου, τη μηματικά καταπαίτηση του εκάστοτες σημείου. Και λέει, έπειτα από το πέρας των εργασιών, όλο το δώστομα θα αποδίδεται στη κυκλοφορία χωρίς περιορισμούς. Άρα, τουλάχιστον για τις διαβάσεις, για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα και μετά λέμε, γιατί σε ένα μήνα δεν φαίνονται, λοιπόν, να τηρηθεί αυτό. Εμείς αυτό λέμε και λέμε ναι. Μάμα είναι τόσο κοιμισμένοι οι εργολάδοι που δεν ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν νύχτα τις διαβάσεις. Ναι, είναι υπερεργασία. Λοιπόν, συμφωνείτε, κυρία Δρακονάκη, να τις κάνουμε το βράδυ τις διαβάσεις. Ευχαριστώ, δεν θέλω απάντηση, ήταν ρητορικό το ερώτημα. Λοιπόν, πάμε στο τέταρτο θέμα, κύριε Βέρο. Ωραία, συνεχίζουμε. Πάμε στο έβδομο έκτακτο. Έχουμε μια περίπτωση μετατροπής φοράς χρήματος σε γη. Στο Περιγιάλη, κυρία Δρακονάκη. Η υπηρεσία εισηγείται θετικά. Δεν υπάρχει κάποια ερώτηση. Επειδή ήταν έκτακτο, ίσως δεν το έχουνε σε πλήρη γνώση. Συμφωνείτε, συμφωνείτε. Κύριε Ποτόλια, εσείς. Εγώ τυλώνω παρόν, Πρόεδρε, γιατί το θέμα αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και, μάλιστα, έγινε ακόμα χειρότερη η κατάσταση με όσα είπε η κυρία Δρακονάκη, λέγοντας ότι παιδιά, κοιτάξτε να δείτε, ότι κάνουμε με μοναχή μας. Λοιπόν, αυτό είναι μια τεράστια κοροϊδία. Θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό και προεκλογικά και όλα θα είναι και φτιαγμένοι έτσι. Δεν σας κατηγορώ, όλοι έτσι θα κάναμε. Αλλά όμως, το να παρετήσει από το να διεκδικήσεις χρήματα από το κεντρικό κράτο, το να παρετήσει, γιατί παρετήστε, είναι τρομερό. Όχι, δεν παρετώμαστε από αυτό με τίποτα. Λοιπόν, επομένως, παρόν, κύριε Ξανθόπουλε. Το υπαριθμό 8 και τελευταίο έκτακτο θέμα, έγκριση εκπώνησης μελέτης με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό Μελέτη Πυρασφάλειας Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Καβάλλας. Εγκρίνεται. Κύριε Βέρο. Βγάλτε μία φωτοτυπία εκάτω. Βγάλτε το μία φωτοτυπία. Εντάξει. Έχεις κάποια ακριμότητα στο τέταρτο. Κύριε Ποτόλε, για το τέταρτο θέμα, ορισμός μελών επιτροπών. Για το τέταρτο θέμα, είμαι αρνητικός, κύριε Πρόεδρε, για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα δημόσια έργα και οι προμήθειες. Αυτός είναι ο λόγος. Πάμε στην ημερήσια διάταξη, αδελφοί. Πρώτο θέμα, 24η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλλας Οικονομικών τους 2018. Είναι κάτι σοβαρό, κύριε Βέρο, παρακαλώ, και ο κύριος Ξανθόπουλος. Δύο διευθυνήσεις, δύο κωδικούς θα θέλαμε. Με ένα σαφορά τα πρόστιμα λιμεναρχείου με ποσό πέντε χιλιάδες. Λίγο πείτε μας για ποιο λόγο υπήρξαν αυτά τα πρόστιμα από τη μεριά του λιμεναρχείου. Και το δεύτερο που έχει με τον κωδικό με την γεωφυσική έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση υπόγειου νετροφών οριζόντων. Για το κλειστό κολυβητήριο Καβάλλας με 2.000 ευρώ. Θέλετε κάποια ερώτηση, κύριε Ξανθόπουλο, ή... Αυτά θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ. Αυτό το οποίο θέλω να επισημάνομαι στο κ. Καλανταρίδη είναι το εξής. Νομίζω ότι στο προηγούμενο συμβούλιο εγκρίναμε μια γεώτρηση εκεί. Τώρα ερχόμαστε να εγκρίνουμε την έρευνα. Η έρευνα πρέπει να προηγηθεί της γεώτρησης, νομίζω. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πρώτα να εγκρίνουμε τα 2.000 για τη γεωφυσική έρευνα και μετά τη γεώτρηση. Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Λοιπόν, όσον αφορά τα πρόστιμα του λιμμένο αρχείου. Να θυμίσω ότι στην αρχή της περιόδου είχαμε την γνωστή αλλαγή στον νόμο ότι αφορούσε τις ανάγκες για ναυαγοσώστες, για σκάφη κτλ κτλ. Και είχαμε φέρει εδώ ως κατεπίγον το να κάνουμε καινούργιες προσλήψεις και μετά ξανά, συνολικά κάναμε τρεις φορές τη διαδικασία μέχρι να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτούς τους ανθρώπους. Για όσο καιρό, κατ' αρχήν, λοιπόν, κάποια τμήματα δεν καλύπτονταν στις αυτοψίες που έκανε το λιμμένο αρχείο, όπου δεν έβρισκε ναυαγοσώστη, επέβαλε πρόστιμο. Επίσης επέβαλε πρόστιμα για το ότι οι ναυαγοσώστες δεν είχαν ένα διαύροχο φακό, αλλά είχαν άλλο φακό. Η πινακίδα δεν ήταν κίτρινη αλλά ήταν λευκή για το ότι δεν είχαμε τις βάρκες που απαιτούνταν, για το ότι δεν είχε πατραχοπέδιλα ο ναυαγοσώστες ή για το ότι δεν είχε μάσκα ο ναυαγοσώστες, κτλ. Να σας θυμίσω ότι σε ένα από τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, σε αναμόρφωση που κάναμε, βάλαμε σε έναν καινούριο κωδικό που δημιουργήσαμε 24.800 ευρώ έτσι ώστε να προχωρήσουμε φέτος στην προμήθεια όλων αυτών των υλικών τα οποία μας λείπανε ή οι πινακίδες που δεν άρεσαν στο λιμμένο αρχείο, ενώ τόσα χρόνια τους άρεσαν και ξαφνικά δεν τους άρεσαν. Και ήδη νομίζω σε ένα από τα επόμενα θέματα που έχουμε, έχουμε τη διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνει γι' αυτό ακριβώς, έτσι ώστε για το επόμενο χρόνο, τουλάχιστον από την άποψη των υλικών, να είμαστε έτοιμοι για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά. Όσον αφορά τώρα το ερώτημα που τέθηκε για τη γεώτερηση και για το τι περνάει, νομίζω θα σας πει η κυρία Δρακονακτία, αυτό που μπορώ να πω εγώ όσον αφορά την αναμόρφωση είναι ότι δεν έχει σχέση αν περνάω από πρώτα τη μία αναμόρφωση ή την άλλη. Το θέμα είναι ότι το πότε θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Εκεί είναι θέμα λοιπόν της τεχνικής υπηρεσίας αυτό. Ευχαριστώ. Θέλατε κάποια διευκρινή, κυρία Δρακονακτία, για τη γεώτερηση. Τεχνικά έχει σχέση ότι θα προηγηθεί η δοκιμαστική γεώτερηση για να δούμε ακριβώς τι υπάρχει, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Από εκεί πέρα, στο οικονομικό επίπεδο πάνω, δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη ψήφιση των κωδικών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι δικασίες των αναθέσεων, των διαγωνισμών, οτιδήποτε γίνεται. Μετά από τη διευκρινήση, αυτό θέλαμε να δούμε, αν έχει σχέση με το θέμα που περάσαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη γεώτερηση της γεωθερμίας. Κυρία Αντιδημαρχία, να σας θυμίσω ότι δεν πέρασε μόνο αναμόρφωση. Εγκρίναμε και ως έργο. Άρα, ρωτάμε τώρα εμείς, πολύ απλά, πέστε ότι από αυτή την έρευνα διαπιστώνετε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η... Γιατί το περάσατε ως έργο, γιατί ζήτησατε την έγκριση ως έργο. Περάστε το, κάντε την αναμόρφωση, να το δεχτούμε, κάντε και εκείνη την αναμόρφωση, το κόστος, κάντε την έρευνα και μόλις διαπιστωθεί ότι είναι θετική η έρευνα και έχει πιθανότητες, αρκετές να υπάρξει αποτέλεσμα από τη γεώτερηση της γεωθερμίας, τότε φέρτε το έργο. Εδώ εσείς κάνατε το αντίθετο. Φέρατε το έργο και μετά φέρνετε την έρευνα. Εντάξει, τέλος πάντων, μας δώσατε διευκλήνηση για ποιο λόγο είναι, γιατί θέλαμε να ξέρουμε ανάφορα την ίδια γεώτερηση. Λέει ναι, κύριε Πρόεδρε. Λέει ναι ο κύριος Ιωάννης. Ο κύριος Ξανθόπουλος κάτι ζήτησε. Όσοι έχουν ασχοληθεί λίγο και έχουν κάνει κάποια γεώτερηση, ξέρουν ότι δεν πρόκειται για δοκιμαστική γεώτερηση. Ναι, αλλά κοιτάξτε, εσείς τα ξέρετε, εσείς τα ξέρετε, οι άλλοι δεν τα ξέρουν. Ακούν δοκιμαστική γεώτερηση και νομίζουν ότι πάει κάποιο τρυπάνι και δοκιμαστικά τρυπάει. Ούτε ερευνητική. Γεωφυσική έρευνα είναι γεωφυσική έρευνα. Μια άλλη ώρα που θα τους ζητήσουμε, τους ζητήσουμε. Λοιπόν, στις χαριδιές ενδεχομένως. Λοιπόν, πρώτα κάνουμε τη γεωφυσική έρευνα, βρίσκουμε αν έχουμε ή δεν έχουμε, και μετά πάλι και κάνουμε τη διαδικασία την άλλη για τη γεώτερηση. Λοιπόν... Ναι, κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Πάντως, κύριε Πρόεδρε, ακούμε έτσι με μεγάλη ευκολία. Μας κάναν έλεγχο, δεν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε. Φάγαμε 5.000 πρόσφυμο. Κανένας τον νομό ενημερώνω, κύριε Πρόεδρε, που είναι ρογανωμένος, σοβαρός και δεν έχει φάει πρόσφυμο. Όσοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, φάγανε πρόσφυμο. Και είναι λυπηρό να δικαιολογούμαστε τώρα αν είναι κόκκινη η μυφακή ή δεν είναι. Είναι υποχρεώσεις που τις ξέρουμε όλοι και τις θεωρούμε. Όταν νοιάζομαστε για τα χρήματα των καβαλιωτών, ειδικά στο Δημοκαβάλλας. Παρόν, Πρόεδρε, παρόν. Γιατί θέλω σε αυτούς που θέλουν να λένε και να μιλάνε ελεύθερα, 10.000 πρόσφυμο από τη Διεύθυνση Υγείας, 60.000 πρόσφυμο για τη Χωμαντερή. Πόσα πρόσφυμα, αναρωτιέμαι, πληρώνει ο Δήμος Καβάλλας το χρόνο. Τι κάνετε για να προβλάβετε αυτά τα πρόσφυμα να μην τα δεχτεί ο Δήμος Καβάλλας. Απορώ. Κύριε Καλαδερή, θέλεις να περιμένεις. Λοιπόν, εσείς μπορεί να είστε ιδιώτης και να πηγαίνετε στην επιχείρησή σας και την επόμενη ημέρα να προσλαμβάνετε κάποιον, πληρώνοντάς τον ό,τι θέλετε. Εδώ δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, αλλά παρά τα αυτά, θέλετε να κάνετε παιχνίδι και να δημιουργείτε εντυπώσεις. Ο Δήμος Καβάλλας, λοιπόν, έκανε τρεις φορές διαδικασία πρόσληψης, όπως ορίζει ο νόμος και οφείλουμε να κάνουμε, για να συμπληρώσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, τον απαραίτητο αριθμό, παρακαλώντας και παίρνοντας τηλέφωνα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε νούμερα που μας έδωσε το λιμεναρχείο το ίδιο, για να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους. Όσο καιρό, λοιπόν, δεν τους είχαμε, ναι, τρώγαμε πρόστιμα. Αν εσείς μπορούσατε να τους βρείτε με διαφορετικό τρόπο, τι να πω, έτσι. Πρώτον, δεύτερον, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Καβάλας έχει παραλίες και ανθρώπους για να τις επιτηρεί. Μέχρι την προηγούμενη λοιπόν χρονιά, οι πινακίδες αυτές, όπου δεν αλλάξει ο νόμος, έκαναν στο λιμεναρχείο και δεν είχε κανένα πρόβλημα, φέτος δεν του έκαναν, έτσι, γιατί πραγματικά δεν ξέρω να σας απαντήσω ή μάλλον μπορώ να φανταστώ, αλλά δεν κάνει να το πω εδώ μέσα. Ευχαριστώ πολύ. Άλλη φορά να παίρνετε ένα βαγκοσώστρις για να γλυτώνται τους ελέγχους. Πρόεδρε. Ναι, κυρία Σιμιτζή, παρακαλώ. Μια διευκρινήση όσα αφορά για την ψηφοφορία για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Το ναι είναι γιατί καλώς ή κακώς, και κατεμάς. Κακώς μπήκε το πρόστιμο, το κακώς εννοείται ότι δεν θα έπρεπε να δώσουμε το δικαίωμα να μπει, αλλά από τη στιγμή που μπήκε πρέπει να πούμε ναι στην αναμόρφωση για να πληρωθεί, γιατί πρέπει να πληρωθεί. Δεν γίνεται διαφορούτικα, εντάξει, για να ξεκαθαρίζουμε γιατί λέμε το ναι. Και όσο αφορά το ναι στο άλλο ερώτημα, καλώς ή κακώς δεν έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία, αλλά τέλος πάντων θα πρέπει να γίνει όμως αυτή η έρευνα. Να το πούμε κύριε Ξανθόπουλε, πέστε εσείς όποια λέξη ελληνική χρησιμοποιείτε την κατάλληλη, άρα πρέπει να ξεκινήσουμε έτσι, γι' αυτό και λέμε ναι. Εγώ εμείς ως παράταξη συμφωνούμε με τη διατύπωση του Άρη του Βέρου. Θέλω να προσθέσω κάτι, Μονάχαν, όσον αφορά τα πρόστιμα του Λιμμεναρχείου. Δυστυχώς, είμαστε ο πρώτος και ο εύκολος στόχος. Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση γι' αυτό το πράγμα, τι να κάνουμε. Δυστυχώς, σας το λέω από προσωπική πικρή πείρα, αν 15 Ιουνίου είναι υποχρέωσή μας να έχουμε τους Ναυαγωστώσες πλήρους, έτοιμους, με όλες τις εξαρτήσεις τους, 15 Ιουνίου, 9 η ώρα το πρωί, είναι εκεί το Λιμμεναρχείο και περιμένει. Και δυστυχώς, δεν πηγαίνει αλλού. Σας το λέω και αυτό. Δημόσια. Έτσι, είναι ένα παράπονο που το έχω. Λοιπόν, το τελειώνω αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αφού επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, ποιος θα τα πληρώσει, ο Χατζιγιάννης ή ο Ναυαγωστός της. Εμείς θα τα πληρώσουμε, γιατί τελικά η ευθύνη είναι συλλογική. Λοιπόν, ναι, παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος, παρόν είπατε. Ο κύριος Παπάς, ναι, ο κύριος Ποτόλιας. Όχι, Πρόεδρε, γιατί είμαστε αντίθετοι με την πολιτική φιλοσοφία του προϋπολογισμού, αλλά και της αναμόρφωσης. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Πάμε στο υπαρρυθμό 2, έγκριση της παρρυθμών 74-18, απόφασης ΔΣΔ Καβάλας, απολογισμός δημοτικού οδείου οικονομικού έτους 2017. Λοιπόν, έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ο απολογισμός του οδείου του 2017, αφού έχει εγκληθεί ομόφωνα από το Δικητικό Συμβούλιο, εκεί φαίνονται τα έσοδα, τα έξοδα και το υπόλοιπο, το οποίο μεταφέρθηκε για χρήση στην επόμενη περίοδο. Και για συντομία του χρόνου, κύριε Πρόεδρε, να αναφερθώ και στα επόμενα δύο θέματα, που είναι οι τριμηνές εκθέεις του 1ου και του 2ου τριμήνου του 2018, όπου έρχονται για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο οι εγκρίσεις, επειδή μας το ζήτησε ο κ. Επίτροχος. Ναι, παρακαλώ. Θέλω λίγο να πάμε στον πίνακα με τα έξοδα και να πάμε σε κάποιους κωδικούς, θέλω κάποιες διευκρινήσεις. Υπάρχει ένας κωδικός που λέει αμοιβές ερετών και τρίτων, πληροθέντα, 18.393 και κάτι. Πάμε παρακάτω σε έναν άλλο κωδικό, στον 612, δαπάνες ερετών, 5,5 χιλιάδες. Πάμε σε έναν άλλο κωδικό, παρακάτω ακριβώς σε 6121, έξοδα παραστάσεως δημάρχου, έξοδα παράστασης δημάρχου ή προέδρου κοινότητας, αντιδημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου, μισόλεπτο, μισόλεπτο, πληροθέντα. Όχι, στον ταμιακό απολογισμό, στον απολογισμό μιλάω, στον απολογισμό δεν είμαστε. Αυτά είναι πληροθέντα που μιλάω. 5,5 χιλιάδες. Πάμε παρακάτω, έξοδα παραστάσεως προέδρου δοκ, 5,5 χιλιάδες. Υποθέτω ότι αυτός ο κωδικός αφορά την αποζημίωση του προέδρου. Για τους υπόλοιπους κωδικούς, 18,293, 5,5 και 5,5, που σημαίνει 11 και 18, 29, 30 χιλιάδες. Τι χρήματα είναι αυτά που πληρωθήκαν, αμοιβές αιρετών και τρίτων. Ποιοι είναι αυτοί οι αιρετοί και τρίτοι που πληρώνονται στο 2 18,293. Όπως και έξοδα παράστασης δημάρχου. Τι σχέση έχουν τα έξοδα παράστασης δημάρχου ή έξοδα παράστασης προέδρου. Εγώ διαβάζω το κωδικό τώρα, θέλω να με εξηγήσετε τι χρήματα είναι και πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Απλά πράγματα. Ή αντιδημάρχου, προέδρο, έτσι λέει ο κωδικός, εγώ τι φταίω. Έτσι λέει ο νόμος. Έτσι λέει ο νόμος. Και εγώ ρωτάω τώρα, 5,5 χιλιάδες, σε ποιον δοθήκαν 5,5 χιλιάδες. Δαπάνες αιρετών. Σε ποιον. Έχει παρακάτες τον προέδρο, έξοδα παραστάσεως προέδρο. Παιδιά πάρτε και διαβάστε λίγο. Συγγνώμη δηλαδή τώρα. Δηλαδή αν δεν με βγάλετε και τρολοπάρτε μπροστά τον απολογισμό και δείτε να δείτε ότι είναι διαφορετική κωδική, όπου στο σύνολό τους, είπαμε υπάρχει ο κωδικός έξοδα παράστασης προέδρου, είναι 5,5 χιλιάδες. Οκ. Είναι τα χρήματα που πληρώθηκε ο προέδρος. Εμείς ρωτάμε τώρα ως δημοτική παράταξη. Δαπάνες αιρετών, άλλες 5,5 χιλιάδες. Άλλος κωδικός, ποιος πήρε αυτά τα χρήματα, δεύτερο, αμοιβές αιρετών και τρίτων λέει, αιρετών και τρίτων, 18 χιλιάδες και κάτι. Ποιοι πληρώθηκαν μέσα αυτά τα 18 χιλιάδες, ποιοι είναι αυτοί οι αιρετοί και οι τρίτοι. Τρίτον, έξοδα παράστασης, δημάρκο και τα λοιπά, 5,5 χιλιάδες. Ποιος πληρώθηκε από αυτά τα χρήματα. Αυτά ζητάμε, πιο απλά δεν μπορώ να τα πω. Λίγο να βοηθήσω γνωρίζοντας από το τι ακριβώς συμβαίνει αυτός ο κωδικός για τον δήμο. Όταν μιλάμε για τον κωδικό, ο οποίος μιλάει για αιρετούς και τρίτους, ουσιαστικά περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κωδικό, όλες οι δαπάνες οι οποίες αφαιρούν ελεύθερους επαγγελματίες. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Το 2, για παράδειγμα, πήρε έναν λογιστή, ακριβώς. Είναι ένας τρίτος, λοιπόν. Πήρε έναν θερμοειδραυλικό, αυτός είναι ένας τρίτος. Εγώ θέλω από τον πρόεδρο του Δημοτικού Οδύου να μου πει ότι τήραμε έναν λογιστή τόσα χρήματα, τήραμε αρκάδες τόσα χρήματα. Και είναι, επίσης, να μου πει ότι έξοδα παράδεισες, ότι τα έξοδα παράδεισες δεν την έφυγαν την κυρία της μάτου, αλλά την αγαπή που ελεύθερες πια απ' τα παιδιά της. Δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει. Όχι, κύριε. Δεν μπορεί να γίνει. Εντάξει, δεν μπορεί να γίνει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Επιτρέψτε μου λίγο. Επειδή αναφέρθηκε για ελεύθερους οι πανερματίες, εάν θα δείτε από κάτω, υπάρχει το κωδικό όπου δεν αναφερθήκαμε αμοιδές και έξοδα ελεύθερων πανερματιών με 1.060,48 πόσο λέει, αμοιβές νομικών και συμβολογράφων 1.060. Άρα καλύπτονται κάποιοι επαγγελματίες. Γι' αυτό θέλουμε να ξέρουμε, διδικά τα 18 χιλιάρικα, πού πήγαν τα 18. Θέλετε να το αποσύρω το θέμα για να το φέρω? Λοιπόν, εντάξει, του υπαρρυθμού 2 θέμα αποσύρετε. Στο 3 και το 4, εγκρίσεις τριμμηνίες εκθέσεων Α και Β τριμμήνου. Η τριμμηνία έκθεση έρχεται για πρώτη φορά και έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ο κατόπινης αιθήματος του Επιτρόπου. Είναι για το πρώτο τρίμμα το 2018, όπως αναφέρετε, ανδληλιά συνησίες. Αγαπητέ Πρόεδρε, ενώ του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούγοντας τον Πρόεδρο του κ. Τζετζάρη, θέλω να ρωτήσω το εξής. Λέει ότι οι τριμμηνίες εκθέσεις έρχονται κατόπινη απέτησης εντολής. Αυτό θέλω να ρωτήσω. Αφήστε με να ρωτήσω. Αφήστε με να ρωτήσω. Διότι όπως ξέρουμε, πρώτη φορά από νομικό πρόσωπο, εκτός από τη μεριά του Δήμου, έρχονται τριμμηνίες εκθέσεις. Τα προηγούμενα χρόνια είναι πρώτη φορά. Άρα το ερώτημα είναι το εξής, αγαπητέ Πρόεδρε. Για ποιο λόγο ο Επίτροπος ζήτησε να δεχθούν οι τριμμηνίες εκθέσεις. Του οδείω και δεν ζήτησε. Γιατί απ' ό,τι ξέρω, ο Επίτροπος είναι ένας, μισό λεπτό, μισό λεπτό, ο Επίτροπος είναι ένας για όλα τα νομικά πρόσωπα. Εκτός εάν, προσέξτε τώρα, εκτός εάν προβλεπόταν από τον νόμο και θα έπρεπε και τα νομικά πρόσωπα μέχρι και σήμερα, ενδεχομένως και δημοτικές επιχειρήσεις, να στέλνουν τις τριμμηνίες εκθέσεις του Προϋπολογισμού. Και γιατί δεν ρωτήσατε τον Επίτροπο για ποιο λόγο το ζητάει αυτό. Βεβαίως. Διότι είναι πρώτη φορά που καταθέτουν, που μας ζητά την τριμμηνία. Καλό είναι αυτό, καλό είναι. Θα τα κοιτάς, θα έχει δεύτερη ματιά. Όχι, Πρόεδρε, προσέξτε λίγο. Ενδεχομένως τώρα να ζητήσει και για τα άλλα. Και ενδεχομένως, δε μπορεί βάσει κάποιον νόμο, ο Επίτροπος δεν κάνει του κεφαλίου του. Το ερώτημα είναι έπρεπε να κατατίθετε τριμμηνιές εκθέσεις, και αν δεν έπρεπε. Εντάξει, Δημοτικό, το ξέρω. Και ενδεχομένως και για τη δημοφέλη, για τα νομικά πρόσωπα, μιλάμε. Για τα νομικά πρόσωπα, μιλάμε. Προφανώς, επειδή είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, γι' αυτό πλέον ζητάει ένα τρίμινο. Είναι δημοσίου δικαίου, σε διαφορά με τα υπόλοιπα. Θα το διευκρινίσουμε σε κάθε περίπτωση και θα ενημερώσουμε το σώμα, κύριε Καλανταρίδη. Η κυρία ποιά είναι γνωστή του Επιτρόπου εδώ πέρα. Καλά το είπε ο Μπάμπης, είναι νου που νου δου. Εντάξει, θα το ρωτήσουμε και θα ενημερώσουμε το σώμα, γιατί πρέπει από εδώ και πέρα να έρχονται για εγκρίση τα τρίμινα. Τι λέτε επί της Ψουσίας? Ξέρω ότι γίνομαι κάποια στιγμή κουραστικός, αλλά πρέπει να ρωτήσουμε. Πολύ διαβάζετε σήμερα. Τι να κάνουμε... Κακό ελάττουμε ρε παιδιά, να μη διαβάζουμε καθόλου. Και είναι και ψηλά τα κράπαθα, ούτε με τα γκαλιά δεν τα βλέπω εγώ. Λοιπόν, εάν πάμε λίγο στα έξοδα και στις συμπληρωμές προηγούμενου οικονομικών ετών, μιλάμε για το πρώτο τρίμινο, μιλάμε στον κωδικό 81 στα έξοδα. Είναι τέταρτος κωδικός από το τέλος. Είναι ο κωδικός με αριθμό 81. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα ποσό 98.761, το οποίο μεταφέρεται από την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή είναι προφανώς κάποιες υποχρεώσεις, αιτιμολόγια που δεν πληρωθήκαν. Και βλέπουμε στο πρώτο τρίμινο, δηλαδή έχει περάσει Ιανουάριος-Φεβράριος-Μάρτιος, και από τα 98.761 έχουν πληρωθεί μόνο 500 ευρώ. Μιλάμε τώρα ότι ο προπολογισμός του Δημοτικού Οδείου συνολικά είναι 812.000 για το 2017. Και έχουμε μεταφέρει ένα ποσό περίπου 100.000, δηλαδή το 100% ναι. Καλά, αφήστε να ρωτήσω, μίλατε, καταλάβατε, γιατί μπορώ να μη ρωτήσω αυτό και να πείτε κάτι που δεν θα έπρεπε να το πείτε. Λοιπόν, το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ένα τόσο μεγάλο ποσό μεταφέρθηκε στην επόμενη χρήση. Και το ερώτημα είναι γιατί τρεις μήνες μετά πληρώσατε μόνο 500 ευρώ. Και αν θα πάτε και στο επόμενο για να μη ξαναγίνουμε κουραστικός, γιατί είναι το δεύτερο τρίμενο, είναι μέχρι και τον Ιούνιο, θα διαπιστώσετε ότι από αυτά τα 98.761 πληρώθηκε δηλαδή και τον έκτο μήνα, μετά από μισό χρόνο πληρώθηκαν μόνο το 41%. Δηλαδή πληρώθηκαν 41.419. Άρα εδώ μπαίνει ένα θέμα. Υπάρχει θέμα χρημάτων. Τι ακριβώς συμβαίνει. Υπήρχε θέμα υπολίμπου ταμιακού. Επιχορηγήθηκε το 2 με 100.000 ευρώ λίγο πριν αναλάβω ας πούμε την Προεδρία και μόλις πήραν την Προεδρία άρχισαν και πληρώναμε τα. Για το 18, ναι. Αυτά που μεταφέρθηκαν από το 17, τα πληρώναμε τα 98.000. Όταν έγινε η επιχορήγηση αρχίσαμε και πληρώναμε. Και συνεχίζουμε με αυτό. Υπήρχε και το 17, κάποτε ευρώ που δεν είσασταν εσείς και τότε έγινε η επιχορήγηση. Ναι, το ξέρω. Έγινε. Κοιτάξτε, δεν ξέρετε ότι το 2 δεν αφθάρκησε στα οικονομικά του. Δεν μου κάνει λίγο σηκωσιαστή στις τριμινιές. Διότι ξέρετε πώς οριζόμαζε ότι είναι ανταποδοτικά. Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε. Εντάξει. Συμιτζή, παρακαλώ, τι λέτε. Αγαπητοί συνάδελφοι, έτσι να ευθυμίσουμε λιγάκι. Όπως ξέρετε, εγώ είμαι νομικός σύμβουλος στο ΤΕΙ και πρόσφατα πήγα στην Κομοτινή για μια δουλειά. Και για να πάρω τα οδυπορικά, εκτός από τα διόδια, μου ζήτησαν αντίγραφο του διπλώματος οδηγήσεις και της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Και λέω, αν ήμουν ένας τυφλός δικηγόρος, πώς θα πήγαινα εκεί πέρα. Θα με πήγαινε η γυναίκα μου, λέω τώρα εγώ, έτσι. Πρέπει δηλαδή να έχω εγώ δίπλωμα, απαραίτητα, δεν μπορώ να πάω με ένα φίλο, έτσι. Γιατί τα οδυπορικά το ίδιο είναι. Το λέω αυτό για τον παραλογισμό πολλές φορές, αυτού όλου του νομικού, ας το πούμε έτσι, παραλογισμού. Το παραλογισμό του νομικού κυκλώματος γύρω από τα δημόσια έξοδα, της δημόσιας αφάνεσης. Εν πάση περισσότερο, τον απολογισμό αυτό, με τις όποιες επιφυλάξεις θα μπορούσαμε να έχουμε επί της ουσίας, που της εξέφρασε σωστά ο Άρης, τον ψηφίζουμε, είναι και η πρώτη φορά, τον ψήφισε και το μέλος της παράταξής μας που τα ξέρει από μέσα καλύτερα τα πράγματα, οπότε και εμείς συμφωνούμε. Κύριε Παπαδόπουλος, εσείς παρόν, κύριε Παπά, εσείς, ναι, κύριε Βέρο, είπατε ναι, όχι, για τις... Το άλλο, τα 4, τα 4. Τρίτο, τέταρτο θέμα, ναι, ναι. Ο κύριος Ποτόλιας. Κατά την άποψή μας, κύριε Πρόεδρε, το σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά το 2, ένα σοβαρό θέμα που δεν αναδεικνύεται παρ' όλη τη συζήτηση που κρατάει σε μάκρος, είναι το γεγονός ότι τα καβαλιωτάκια για να μπορέσουν να μάθουν μουσική πρέπει οι γονείς τους να πληρώσουν. Όπως πρέπει να πληρώσουν για να γυμναστούν, όπως πρέπει να πληρώσουν για μια σιγά δραστηριότητα, σε οποίες έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο δωρεάν σχολείο. Και ένα δεύτερο ζήτημα για το οποίο επίσης δεν συζητιέται και είναι σοβαρό, παρ' όλη τη συζήτηση που κάνετε και η οποία κρατάει σε μάκρος, είναι οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο δημοτικό δείο που είναι απαράδεκτες. Για αυτό το λόγο, για αυτούς τους δύο σοβαρούς λόγους, που επαναλαμβάνω και πάλι κανείς σας δεν θύγει, παρ' όλη τη συζήτηση που κρατάει σε μάκρος για το θέμα, ψηφίζουμε όχι. Στο υπαριθμό πέντε θέμα, επιβολή και καθορισμός τέλους μεταφοράς ύδατος σε κτινοτρόφους ορεινών περιοχών του Δήμου Καβάλλας. Λοιπόν, συνάδελφοι, εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται στον ορεινό όγκο και αφορά την επιδιόρθωση συντήρηση όλων των ουμβροδεξαμενών και των ποτιστρών των δημοσίων, τις οποίες μας έχουν αναφέρει οι κτινοτρόφοι και οι πρόεδροι των χωριών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, ότι είχαν προβλήματα. Έχουν δαπανηθεί λοιπόν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε αυτό το κομμάτι και βέβαια συνεχίζουμε. Πριν λίγο καιρό έγινε ακόμη μια αυτοψία για να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτό, έτσι ώστε καλώς ηχώντατον των πραγμάτων να ελοκληρωθεί η συντήρηση όλων αυτών. Παρ' όλα αυτά πολλές φορές υπάρχουν αρκετοί από τους κτινοτρόφους οι οποίοι ζητάνε από το δήμο να τους βοηθήσει, ιδίως σε περιπτώσεις όπου έχουμε ιδιαίτερη ξηρασία όπως για παράδειγμα να θυμίσω πριν από δύο χρόνια όπου το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Πολλοί από αυτούς βέβαια είναι η αλήθεια ότι με τα οχήματά τους έχοντας κάποιους ιδικούς, να το πούμε έτσι, κάποια ειδικά δοχεία της τάξεως του μισού κυβικού, του ενός κυβικού, μπορούν και μεταφέρουν μόνοι τους σε δικές τους ποντίστρες ιδιωτικές όποτε απαιτείται τις συγκεκριμένες ποσότητες νερού. Σε ζητήσεις που έχουν γίνει και με τους εκπροσώπους τους, το είχαμε αναφέρει το θέμα παλαιότερα, ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή όπου μετά από όλες αυτές τις συντηρήσεις και τις επιδιορθώσεις που έχουν γίνει, από τη στιγμή που κάποιος παρά τα αυτά ζητάει να του μεταφέρει ο δήμος στον χώρο στον οποίο θέλει νερό, θα πρέπει να υπάρξει κάποια χρέωση. Άρα είναι ενήμεροι οι άνθρωποι αυτοί και όντως έχουν συμβουλεύσει και τα μέλη τους, είτε να καταφύγουν σε πολλές περιπτώσεις στην υδροδότησή τους και από τη DIAC, γιατί υπάρχουν πολλοί όπου ενώ περνάει από κοντά το δίκτυο της DIAC, παρά τα αυτά δεν συνδέονται και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί. Άρα θα λέγαμε ότι μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν γίνει, αλλά και σαν ένα επιπλέον μετροπίεσης προς αυτούς, ώστε όσοι μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο της DIAC και να πληρώσουν την ειδική τιμή που υπάρχει για αυτούς, γιατί το νερό το οποίο δίνεται στους κθυνοτρόφους, θα πω όσο ξέρω, υπάρχει και ειδικό τιμολόγιο πολύ χαμηλό. Θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή, ορίμαστε να το πούμε έτσι ο χρόνος, ώστε να υπάρξει ένα τυπικό τέλος όσον αφορά τη μεταφορά ύδατος, γιατί να θυμίσω ότι στις περιπτώσεις στις οποίες αυτές καλούμαστε να μεταφέρουμε σε κάποιους θυνοτρόφους νερό με το ειδικό όχημα, το ουνιμοκαφό, το περίφημο το οποίο υπάρχει και το χρησιμοποιούμε και σε περιπτώσεις κατάσταυσης πυρκαλιάς, όπου μεταφέρουμε νερό, έτσι αναγκάζεται το όχημα να κινηθεί δυόμιση και τρεις ώρες για να φτάσει στα πιο απομακρυσμένα σημεία όπου ζητείται νερό. Αυτό όσον αφορά την ενημέρωση, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, αυτό που ακούσαμε είναι αυτά που συμβαίνουν μόνο στο Δήμο Καβάλλας και μόνο στην ΔΕ Καβάλλας. Πουθενάλλου. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακούστε να δείτε. Υπάρχουν οι χτινοτρόφοι. Υπάρχουν οι δεξαμενές που πρέπει, που πληρώνουν τέλος βόσκησης. Μπορεί να μην έρχονται τα εισοδόνα, να πηγαίνουν στην περιφέρεια. Δεν τους ενδιαφέρει αυτός ο χτινοτρόφος. Από τη στιγμή που πληρώνουν αυτό το τέλος βόσκησης, υποχρεώται, είτε ο Δήμος, είτε η περιφέρεια του οποιοδήποτε, δεν μένω στην ουσία, να έχουν νερό. Ο Δήμος Καβάλλας πρέπει να με ρεμνήσει γι' αυτό το θέμα, να έχουν νερό. Τώρα τι καλούμαστε εμείς να τους πούμε, κοιτάξτε να δείτε τι κάναμε μέχρι τώρα. Ήταν συνδεμένο από τον κρουνό δίπλα της Πυροσβεστικής για την Πυρασφάλεια. Από εκεί δίναμε δίπλα το νερό. Τώρα τι κάνει ο Δήμος Καβάλλας, αποφάσισε, γιατί η ΔΕΕΚ δεν αφήνει το Δήμος Καβάλλας. Είναι υποχρέωση του Δήμου, δεν είναι υποχρέωση της ΔΕΕΚ. Άρα ο Δήμος Καβάλλας πρέπει να δώσει νερό. Τι κάνουμε εμείς τώρα στο Δήμο Καβάλλας, παίρνουμε το αυτοκίνητο, κάνουμε 2,5-3 ώρες, βάζουμε έξοδα, βάζουμε οδηγό και μετά λέμε δεν έχουμε οδηγούς ούτε ωράριο και δεν προλαβαίνουμε. Μα είναι δυνατόν να μπορεί από δίπλα να πάρει όπως έπαιρνε τόσα χρόνια νερό και μεταφέρουμε και κάνουμε ολόκληρη μεταφορά και κάνουμε και χρήση οδηγού. Δεν παίζει ρόλο ο κτινοτρόφος το τι διαδικασία θα ακολουθεί. Πρέπει να συνειδητοποιείτε με την περιφέρεια ή όχι, εάν υποχρέωση της διάρκης του Δήμου ο κτινοτρόφος είναι ένα ευαίσθητο πράγμα, τα ζώα πρέπει να πίνουν νερό και η πολιτική σας πρέπει να δείχνει και να έχει μια κατεύθυνση, να μπορέσετε να διευκολύνετε και αυτούς τους ανθρώπους. Το παραγωγικό τομέα, δεν είναι δυνατόν σήμερα να φέρνετε ένα τέλος και να λέτε τέλος σε όσους θα χρειαστούν. Σε περίπτωση λειψιδρίας, φτιάξτε, συντηρίστε τις υποδομές σωστά, ολοκληρώστε, να υπάρχουν αποθέματα, πάρτε δίπλα από τους κρουνούς που είναι δίπλα το νερό, μην κάνετε τέτοια χρήση και τέλος να πω μην κάνετε αυτήν τη μεταφορά που κάνετε και αυξάνετε και τριπλασιάσετε το κοστολόγιο του νερού. Διαφωνούμε με το τέλος που πάνε να βάλετε αυτό για τους κτινοτρόφους. Ναι, μισό λεπτό λίγο. Εγώ νομίζω κάποια ερώτηση θα μπαίνει και γι' αυτό έδωσα τον λόγο, παρέκαμψα τον κ. Σιμιτζή. Για ερωτήσεις τώρα ο κ. Σιμιτζής, ο κ. Παπάσκης. Με πρόλαβα, δεν πειράζει. Τα είπε καλά ο Μάκης, αν και ο Παπαδόπουλος, έτσι. Λοιπόν, αν και σωρισμά πράγματα δεν συμφωνούμε απαραίτητα. Λοιπόν, η ερώτηση είναι εξής. Άλλο νερό παίρνουνε οι συγκεκριμένοι νοτρόφοι από κάποια σωλήνα, έτσι, να το πω όσο είναι πιο απλοϊκά, ούτως ώστε να επιβαρύνονται όπως όλη η παραγωγή. Δηλαδή, όποιος ποτίζει το καλαμπόκι του στον κάμπο, πληρώνει το νερό. Όποιος, εγώ ας πούμε, όταν πίνω νερό στο σπίτι μου, πληρώνω νερό. Ο βιοτέχνης, όταν φτιάχνει την εργασία του και χρειάζεται να καταναλώσει νερό, πληρώνει νερό. Με άλλο τρόπο πληρώνει νερό ο κτινοτρόφος για τον οποίον μιλάμε, οι κτινοτρόφοι. Έτσι, μια ερώτηση αυτή. Γιατί, εάν φτιάξουμε ένα δίκτυο σωλήνων, έτσι, υίδρευσης για να φτάσει μέχρι εκεί πάνω στη στάνη το νερό, θα πρέπει να πληρώσει. Δεν είναι δυνατόν να είναι τζάμπα, έτσι. Άρα, αυτή είναι η ερώτησή μου. Συνάδελφοι, κύριε ΣΥΜΤ, συγκεκριμένα μια σκέψη θέασε το ερώτημα. Υπάρχουν κτινοτρόφοι οι οποίοι όντως παίρνουν από το δίκτυο της ΔΕΙΑΚ και πληρώνουνε και υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, επειδή με μπέρδεψε κ. Παπαδόπουλος, μάλλον, αν κατάλαβα καλά, ήθελε να αναφερθείς αυτός, οι οποίοι ίσως να κλέβουν νερό, δεν κατάλαβα γιατί λέει κάτι και με τον Κρονό, που τραβάνε λάστιχο. Εκεί θα σας ενημερώσει η ΔΕΙΑΚ. Εγώ ξέρω ότι κάποιοι παίρνουνε, πληρώνουνε στη ΔΕΙΑΚ. Κάποιοι δεν παίρνουν ή αρνούνται, παρ' όλες παρνές να πάρουν. Εδώ μιλάμε για περιπτώσεις όπου ζητάει προσωπικά κάποιος να του πάμε νερό εκεί που θέλει αυτός, να το πω έτσι. Και εγώ νομίζω ότι όπως εσείς πληρώνετε το νερό σας ή όπως πληρώνει ο Γεωργός, παλίμον. Όταν εγώ ζητάω κάτι, θα πρέπει γι' αυτό να το χρειώσω. Ειδίως όταν, μάλιστα, το ξαναλέω, έγινε και μια προετοιμασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, φροντίσαμε πρώτα να συντηρήσουμε υποδομές, πιθανόν να το κάνετε κι εσείς. Δεν λέω, έτσι, για να ξεκαθαρίσω και για πράγματα. Από τη στιγμή που παρέχουμε αυτό που οφείλουμε ως δήμος, παρότι δεν παίρνουμε δεκάρα για τον κ. Παπαδόπουλο, που δεν ξέρει ποιος θα παίρνει τα λεφτά, ο δήμος, λοιπόν, δεν παίρνει... Ναι, παρ' όλα αυτά, βάλατε ένα ερωτηματικό για να δημιουργήσετε τις εντυπώσεις. Ο δήμος, λοιπόν, συνάδελφη, δεν παίρνει δεκάρα τσακιστή για τις υπηρεσίες που παρέχει στους κτυνοτρόφους. Αλλούπαν τα λεφτά, γιατί η κυβέρνηση έτσι αποφάσισε, έτσι, και το ξέρουν και οι κτυνοτρόφοι άνθρωποι και προς τιμήν τους και ο σύλλογός τους και έχουν ζητήσει να έρχονται τα λεφτά στους δήμους. Άσχετα αν δεν τους ακούει κανένας, γιατί στον δήμο πάλι καταφεύγουν οι άνθρωποι, αυτόν έχουνε δίπλα τους. Ευχαριστώ. Κυρίως, μισό λεπτό, ζητάμε μια διεκρίνηση σε αυτό το θέμα ο κ. Κουφαντζίστελη να δώσει. Και μια ακόμη ερώτηση για να μου απαντήσουν μια και έξω. Επειδή το τέλος είναι κανονιστική απόφαση, έγινε διαβούλευση, υπάρχει ενημέρωση του Συλλόγου Κτυνοτρόφων, που να απαντήσανε με κάποιο τρόπο, ακόμα και αρνητικά, έτσι. Έχει γίνει βεβαίως συζήτηση δύο φορές, κύριέ μας, στο γραφείο της κυρίας δημάρχου παρουσία εκπροσώπων τους, του Προέδρου τους, αν θυμάμαι καλά, ήταν και η κυρία Μπαλτζίδο σε εκείνη τη συνάντηση, η τελευταία εξ' αυτόν είχε γίνει, έχω την αίσθηση, αρχές του έτους που διανύουμε ή τέλος του προηγούμενου, όπου ενημερώθηκαν και το γνωρίζουν, είναι ενεγνώσεις τους δηλαδή. Είπαν ότι από τη στιγμή που έχετε προχωρήσει όντως στη συντηρία, πού το αναγνωρίζουν οι άνθρωποι, οποιοςδήποτε πρέπει να το διαπιστώσει και κάποιος ζητάει να του πάτε νερό για προσωπική χρήση, ναι, πρέπει να το πληρώσει, όπως το πληρώνουμε κι εμείς. Γιατί ήμουν πολύ ξεκάθαρος, μίλησα για νερό που παρυγγέλνει κάποιος να του το πάμε, άλλο τι να πω. Ναι, κύριε Παπά, παρακαλώ. Πολλά πράγματα δεν έπρεπε να τα κάνει ο Δήμος και πραγματικά τα κάνει. Ούτε ποτίστρισε έπρεπε να κάνει ο Δήμος αν το πάμε με τη στενή έννοια του όρου γιατί δεν είναι καμιά υποχρέωση του να κάνει, αλλά τα κάνει. Όπως και νερό να πάει, θα πρέπει να πάει. Τώρα, κύριε Καλανταρίνη, έχω ένα θέμα. Εάν πράγματι οι κτινοτρόφοι στη διαβούλευση το δέχτηκαν αυτό, καλώς έχει, επομένως δεν καταλαβαίνω και γιατί και ο κύριος Παπαδόπουλος διαμαρτύρεται, αλλά το πρόχειρο που κάνατε, το απολογιστικό για να συμψηφίσετε δηλαδή τα έργα με αυτά, βγάζει μια τιμή μονάδου στο νερό που θα προτιμούσε κάποιος να το πάρει και φυαλωμένο δηλαδή. Εγώ 0,40 το παίρνω το φυαλωμένο το λίτρο στο εργοστάσιο δηλαδή. Και εδώ πάει ένα και. Λίτρο λέει ο μουσικής. Δέστε, δέστε εκεί. Λίτρο λέει, δεν λέει κυρικό. Λέει λίτρο, λίτρο, λίτρο λέει. Λέει λίτρο, έχει τιμή μονάδους λίτρου που πάει 1,12 λίτρο λέει δίπλα. Ε, ναι, λέω, οι μελέτες που κάνατε, άμα τη δει κάποιος οικονομολόγος θα πει ρε παιδιά τι κάνουμε εδώ, τι νερό κουβαλάμε ας πούμε, κατάλαβες, τι νερό κουβαλάμε. Και αυτό είναι και μια έμμεση απάντηση της κοινωνικής διάστασης που πρέπει να έχει πάντα ο δήμος στο συλλογισμό της και τον απολογισμό της. Αυτό ξέρετε γιατί το λέω. Το λέω για να καταλάβουμε ότι εξυπηρετείται ο χτυνοτρόφος με τη σύμφωνη γνώμη του από ό,τι λέτε εσείς και το ασπάζουμε και αυτό που στοιχείς είναι πάρα πάρα πολύ, έτσι, πάρα πάρα πολύ για να πάει εκεί πάνω. Επομένως αυτό το λέω για να καταλάβει και ο Μάγης και ένα Άρι κάθε επιφύλαξη που έχει, ότι εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη μιλάμε πλέον καθαρά για μια παροχή του δήμου προς χτυνοτρόφους. Εάν οι χτυνοτρόφοι δεν το θέλανε και εμείς τους λέγαμε ότι πρέπει να πάρετε από αυτό το νερό γιατί άλλο νερό δεν έχει, καταλαβαίνετε ότι εδώ θα είχα και εγώ αντιρρήσεις. Μιλώ, μιλώ για τις κοινόχρησες δεξαμενές. Αυτοί οι άνθρωποι, καταρχήν πρώτον, είμαι ενήμερος γιατί μιλάω με τους χτυνοτρόφους, ήταν ένα θέμα και έπρεπε να τους μιλήσω, δεν μου είπαν ότι κάναν κάποια συνομιλία, μάλλον καλύτερα να τους φωνάξετε εδώ να δούμε αν συναινέσανε. Αυτές οι δεξαμενές οφείλουν ο δήμος να τις έχουν γεμάτες με νερό, δεν είπα για προσωπικά για τους σπίτους ή για κάτι έξτρα, οφείλουν να τους προσέξουμε, να τους έχουμε το νερό τους. Εσείς όχι μόνο δεν τους έχετε, εσείς κάνετε και τριπλά σιωκοστολόγιο βάζοντας αυτοκίνητο να πάει ενώ είναι δίπλα η κρουνή. Μπορείτε να γεμίζετε τις δεξαμενές και εσείς κάνετε και τριπλά σιωκοστολόγιο. Αυτό είναι το θέμα. Αυτός που ζητάει έξτρα φυσικά θα πληρώσει. Μιλάω για τις κοινόχρηστες δεξαμενές που δυστυχώς λείπει το νερό από εκεί, πρέπει να τις έχουμε γεμάτες και είναι υποχρεωσή μας. Αν θέλουμε να προσέξουμε τον πρωτογυννητόμεα. Αυτό μιλάω για το δήμο. Πρόεδρε, άκουσα προσεχτικά τον κ. Καλαντερίδη τον αντιδήμα και θέλω πάλι να διευκρινιστεί όσο γίνεται πιο καθαρά. Αυτή η τιμή αναδρομολόγιου τον 20 ευρώ αφορά παραγγελίες προσωπικές χτινοτρόφων για το νερό αυτό θα πηγαίνει στις κοινόχρηστες δεξαμενές ή στις διάφορες στέρνες, ποτίστρες. Γιατί προσέξτε τώρα. Διότι αν είναι παραγγελία προσωπική μιας μονάδος που έχει τη δυνατότητα να αποδικεύσει νερό, ναι να πληρωθεί. Διότι διαφορετικά βάζω το απλό ερώτημα. Γεμίζοντας μια ποτίστρα, μια δεξαμενή. Μισό λεπτό θα το ρωτήσουμε και αυτό. Οι οποίες ποτίστρες θα ξεδιψάνε τα ζώα πολλών και διάφορων χτινοτρόφων. Πώς θα γίνει το καταμερισμός. Ποιος θα πληρώνει. Το πρώτο πώς θα γίνεται. Πώς θα γίνει την πληρωμή από ποιους χτινοτρόφους. Γιατί εδώ μπαίνει ένα θέμα. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι. Η μετάφορα με τι βιτίο θα γίνεται. Με αυτό το βιτίο που είναι στο δημοτικό διαμέρισμα κρινίδων. Μιλάμε για πόση ποσότητα. Με πέντε κυβικά. Δηλαδή θα μεταφέρονται για με το μεγάλο. Γιατί το μεγάλο από ό,τι ξέρω δυσκολεύεται το δέκα. Καλά τώρα δεν ακούγουμε καθόλου. Δεν παρακολουθάμε. Λοιπόν. Άρα με αυτό που είναι το Unimog που παίρνει πέντε κυβικά. Άρα μιλάμε πέντε κυβικά που τα έξοδα σημαίνει 20 ευρώ. Άρα σημαίνει η αγορά σημαίνει περίπου δηλαδή λέμε ανακυβικό 4 ευρώ. Για να ξέρουμε και τι λέμε. Προσέξτε τώρα. Εάν μιλάμε πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα. Ποιος θα πληρώνει. Διότι αν το παραγγείλειο βέρος που έχει μία μονάδα χτενοτροφική. Και έχει αποθηκευτικό χώρο. Οκ το τιμολόγιο θα κοπεί. Όταν θα πληρωθεί από τον ίδιο θα παραγγελθεί και τελείωσε. Όταν θα πάμε στις υποτρίσσες της κοινόχρησης. Όπου δικαίως λένε οι χτενοτρόφοι. Ότι κοιτάξτε να δείτε. Μις πληρώνουμε το τέλος βόσκησης. Το οποίο δεν αφορά μόνο τα στρέματα γης δηλαδή της βοσκής. Αφορά για όσους ξέρουν τον νόμο. Και τις υποδομές που υπάρχουν. Που εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν μέσα στις εκτάσεις που πληρώνουν. Βεβαίως δέχομαι όμως και είναι αλήθεια αυτό που λέγεται και δεν είναι ψέμα. Τα χρήματα πάνε στην περιφέρεια. Η περιφέρεια το τι τα κάνει δεν ξέρω. Η περιφέρεια ισχυρίζεται προφανώς ότι τα στέλνει στον κράτος. Όμως εδώ είναι ένα θέμα τώρα. Αλλά να μην ξαναπάρω τον λόγο θα με απαντήστε για να μην τρώμε και χρόνο. Εγώ θέλω όμως να πω το εξής. Δεν λέω για αυτούς που παραγγελούν με τις μονάδες. Αλλά λέμε ότι πάει σε σκηνόχριστοι δεξαμενές. Που προσέξτε ενδεχομένως να πίνουν και ζώα τα οποία είναι τα άγρυ ή οτιδήποτε άλλο. Λοιπόν, εγώ ρωτάω τώρα. Από τη μεριά του Δήμου. Που αν εγώ δέχομαι τη μελέτη αυτήν. Μπράβο, συγχαρητήρια. Όπου λέει ότι το κόστος με 15 δρομολόγια αναεβδομάδα, προσέξτε αναεβδομάδα. Λέει 15 δρομολόγια επί 52 εβδομάδες με τέλος 20 ένα δρομολόγιο βγαίνει 15.600. Λέω ότι το κόστος στο Δήμο, αιτισίως, για αυτή τη μεταφορά του νερού είναι 15.600. Εμείς ρωτάμε τώρα ως δημοτική παράταξη. Δεν αξίζει τον κόπο για 15.500 να στηρίξουμε τους σκηνοστρόφους μας, του Δήμου μας. Είναι σαν να κάνουμε μια ακόμα εκδήλωση. Προσέξτε, όχι να κόψουμε εκδήλωση για να μην κατηγορηθούμε και για άλλο. Σαν να κάνουμε μια ακόμα εκδήλωση. Δεν αξίζουν αυτό οι χτινοτρόφοι που όλοι ξέρουμε ότι περνούναν δύσκολα όπως όλοι οι επαγγελματίες. Κοιτάξτε, παρακάτω ζητάμε να μειωθεί στους επαγγελματίες για τα τραπεζοκαθίσματα, γιατί λέμε ότι υπάρχει κρίση. Και θα λέτε ότι παιδιά, κρίση σχεδόν τη μίωση. Άρα, δεν μπορούμε, δεν μπορούμε. Προσέξτε, είναι κανονιστική. Θα ψηφίσουμε όλοι προσωπικά τώρα εδώ. Ονομαστική θα είναι η ψηφοφορία, ονομαστική θα γίνει. Όχι, όχι, ονομαστική δεν θα γίνει. Ονομαστική είναι κανονιστική, ονομαστική θα γίνει. Λοιπόν, ζητάμε εμείς ονομαστική. Λοιπόν, εμείς λέμε ότι αξίζουν οι χτινοτρόφοι και νομίζω ότι συμφωνούν οι περισσότεροι συνάδελφοι ότι αξίζουν μια τέτοιου είδους χειρονομία στήριξης από τη μεριά του Δήμου μας. Άλλοι παίρνουν νερό και πληρώνουν και άλλοι που ζητάμε να τους πάμε δεν πληρώνουν. Δηλαδή, για να πει τώρα, τρελαθούμε. Δεν λέει αυτό, δεν λέει αυτό. Γιατί λέμε τόσο ώρα, ρε παιδιά. Παραγγελώ νερό και θα τα πω. Θα τα πω άλλη μία φορά, γιατί τα είπα ήδη δύο. Να τα πω και μία τρίτη. Έτσι, πρώτον. Μιλάμε για νερό, το έχω πει δύο ή τρεις φορές θα το πω και καλύτερα. Νερό το οποίο παρηγγέλνει κάποιος προσωπικά. Το ίδιο είπα και προηγουμένως. Άρα μιλάμε για νερό το οποίο θέλει κάποιος να του το πάμε εκεί που θέλει. Δεν είμαστε, λοιπόν, γαϊδούρια όσον αφορά την κοινότητα. Δεν είμαστε γαϊδούρια όσον αφορά την κοινωνική μας ευαισθησία. Έτσι. Το λέω κύριε Βέρο, έτσι και δεν το αναφέρομαι εσάς προσωπικά, γιατί εσείς μιλάτε και ο κύριος Παπαδόπουλος από εδώ εξακολουθεί να λέει τα δικά του. Μίλησα σήμερα το πρωί με τον κύριο Δημόπουλο για άλλη μία φορά, κύριε Παπα. Πώς αυτή τη συζήτηση... Γιατί... Εξαρτάται, λοιπόν, τι του είπατε. Ο κύριος Κουφαντζίς ζητάει το λόγο. Λοιπόν, δεν τελείωσα. Δεν τελείωσα. Συγχωρείτε. Έτσι. Μίλησα, λοιπόν, σήμερα το πρωί με πήρε ο ίδιος ο κύριος Δημόπουλος τηλέφωνο γιατί κάποιος από την αντιπολίτευση τον κάλεσε για να τον ρωτήσει ποια είναι η θέση του σύμφωνα με αυτό. Όχι, πες το ποιος σου το κάλεσε. Ποιος σου. Δεν μου είπε ο άνθρωπος. Μου είπε κάποιος από την αντιπολίτευση. Γιατί απέδειγε και τον κάλεσε. Δεν είπα εγώ ότι το έκανε για να ενημερωθεί τον πήρε. Την πήρε για τα άνθρωψα, λοιπόν. Έτσι. Και μου λέει στην αρχή, μου είπανε ότι, κύριε Δημόπουλε, δώσατε την συγκατάθεσή σας για να χρεώνετε τον νερό στους αυτούς. Έτσι. Και λέω όχι. Και μου λέει ο άνθρωπος ότι του απάντησα. Λέω ότι δεν το έχω κάνει αυτό, αλλά το έχουμε συζητήσει το θέμα. Έχουν με ενημερωθεί. Και η θέση μας είναι ότι όταν παρηγγέλνει κάποιος νερό για δική του χρήση, είπαμε και βέβαια να χρεωθεί. Όπως εγώ, Νίκος ο Δημόπουλος, πληρώνω το νερό που παίρνω για να το πάω στα ζώα μου, έτσι θα το χρεωθεί και ο άλλος. Έτσι. Αυτά ακριβώς. Να έρθει λοιπόν να δει ο Κύριος Δημόπουλος και αν εγώ λέω κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο από αυτό, έτσι? Να με κάνει ξεφτήλα μπροστά σε όλο το δημοτικό συμβούλιο και όσους μας βλέπουν αυτή τη στιγμή. Και τώρα θα κλείσω το μικρόφωνο για να πω κάτι ακόμη. Κύριε Παπατόπουλα, περιμένετε λίγο να ακούσετε. Να θέσουμε λίγο το θέμα στη σωστή διάσταση. Οι περισσότεροι κοινοτρόφοι έχουν ύδρευση. Μιλάμε για μερικές περιπτώσεις. Αυτές οι περιπτώσεις είχε δώσει η διοίκηση της ΔΕΙΑ και επί κ. Ξανθόπουλου, δεν θυμάμαι και αν ήταν και επί κ. Καζανίδη, μάχες γιατί άμα θέλουν νερό πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο και να πληρώνουν κανονικά δίκτυο υπάρχει στις περιοχές. Είπαμε ότι σε έκτακτες περιπτώσεις και όποια κάποιος έχει ανάγκη για τα ζώα του που δεν έχει συνδεθεί στο δίκτυο ενώ πρέπει, θα πηγαίνουμε κάποια βιτία να τον βοηθάμε. Η ΔΕΙΑΚ δεν πηγαίνει βιτία και δεν πηγαίνει, πηγαίνει ο Δήμος. Ο Δήμος το νερό αυτό το πληρώνει στη ΔΕΙΑΚ, το παίρνει από ρολόγια τα οποία είναι μετρήσιμα. Από πληροσβυστικούς κρουνούς δεν πρέπει να παίρνουμε κανονικά, πρέπει να παίρνουμε από ρολόγια που μετρούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν θα πληρώνουν αυτό το τέλος, στις έκτακτες περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη. Δεν θα το κάνουμε συνήθεια κάθε φορά να πηγαίνουμε νερό σε όλους όσους το ζητάνε, δεν μπορούμε να απασχολούμε συνέχεια τα αυτοκίνητα του Δήμου για την εξυπηρέτηση φυσικά των ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα των κινοτρόφων να συνδεθούν αυτή τη στιγμή το δίκτυο, γιατί είναι μεγάλο κόστος, θα τους εξυπηρετήσουμε αλλά για περιπτώσεις έκτακτες. Το χειμώνα π.χ. δεν χρειάζεται ποτέ να υδραδοτηθούν, σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις το καλοκαίρι φυσικά θα τους υδραδοτήσουν. Μετά της διευκρινής του κυρίου αντιδημάρχου και να τον επιβεβαιώσω διότι μόνο ο Μάκης δεν επικοινωνεί με τον κ. Δημοπούλο, προχθές τον έμαθε ο κ. Μάκης, λοιπόν ξεκαθάρισε ο πρόεδρος ο κ. Δημοπούλος ότι δεν συμφωνείσαν οι κινοτρόφοι όσο αφορά με τις κοινόχρηστες. Από εκεί και πέρα όποιος έχει ιδιωτικό αποθηκευτικό χώρο και θέλει θα πληρώνει. Σε αυτό ρώτησα να διευκρινιστεί για να ξέρουμε τι ψηφίσουν. Άρα λέμε ναι σ' αυτούς που παραγγένουν για ιδιωτική χρήση. Πολλή ώρα γίνεται συζήτηση κ. Πρόεδρο και πολύ σωστά διαμαρτύρεστε γιατί δεν μπαίνει το ζήτημα του νερού στη σωστή του διάσταση και κουκουλώνεται το πρόβλημα που λέγεται νερό στην λογική που έχει μετατραπεί αυτό το αγαθό απαραίτητο για τη ζωή στον πλανήτη εμπόρευμα. Όλα ξεκινάνε από αυτή την ιστορία. Και ενώ υπάρχει άφθενη ποσότητα νερού αφού το 80% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, λοιπόν δεν γίνονται έργα για να μπορεί να αξιοποιηθεί να βρεθεί γλυκό νερό. Και ξέρετε γιατί δεν γίνονται έργα. Γιατί η προτεραιότητα σε ποια έργα θα γίνουν υπακούει στην πολιτική της ΕΕ που αποδέχονται όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. Κόστος, όφελος. Τι κόστος έχει ένα έργο και πόσο οφελεί. Επειδή λοιπόν το όφελος των επιχειρηματικών ομίλων από το να κάνουν έργα για να γίνει αποταμίευση νερού δεν υπάρχει, γι' αυτό παίρνουν τα νερά που είναι έτοιμα τον ΔΕΙΑ σε όλη την Ελλάδα και τα μοσκοπολάνε. Σε αυτή τη λογική λοιπόν συντασσόμενοι και εσείς σαν δήμος χρησιμοποιείτε και όλες σας οι παρατάξεις και οι υπόλοιποι στο νερό σαν εμπόρευμα, το πουλάτε σε μία περιοχή όπου λέτε ότι θέλουμε ανάπτυξη αγροτική για να υπάρχει προϊόν για να μπορούμε να τραφούμε από τη μία και από την άλλη λέτε ότι ο κληνοτρόφος πρέπει να φύγει από τον σταύλο του γιατί δεν θα μπορεί να επιβιώσει με τις τιμές που πουλάει το κρέας και το γάλα. Σε αυτή τη λογική λοιπόν εμείς είμαστε αρνητικοί και είμαστε αρνητικοί συνολικά σε όλα τα τέλη που σε κάθε γωνιά ο καβαλιώτης, ο δημότης πληρώνει προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτό το ντόπο. Ο κ. Ισχανθόπουλος παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε πρέπει να ψηφίσω γιατί δεν μου δώσατε τον λόγο. Εγώ έχω κάποια φθέματα να καταθέσω στο Συμβούλιο. Καταρχήν θα πρέπει να διαφκρινήσω ότι όταν λέμε ομβροδεξαμενές εννοούμε δεξαμενές που γεμίζουν από τη βροχή. Δεν υπάρχουν κοινόχριστα λοιπόν κύριε Βέρο, υπάρχουν μόνο ομβροδεξαμενές. Και υπάρχουν και δεξαμενές που είναι τοποθετημένες στην εγκατάσταση του κάθε κτινοτρόφου. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Τώρα ο κ. Παπαδόπουλος έμαθε και τους κρουνούς. Τώρα κατάλαβα τότε που ήμουν στη ΔΙΑΚ γιατί με σταυρώνανε επειδή κλέβανε όλα από τους κρουνούς. Ποιος ήταν αυτός ο οποίος περνούσε την πληροφορία στις διάφορες εφημερίδες. Κάποια εφημερίδα εκεί δεξιά και ακούει τώρα. Πρωτοσέλιδα όλη μέρα. Ξανθόπουλος. Επειδή δεν άφηνε τον οποιοδήποτε να ανοίγει τον πληροφορικό κρουνό τον Ιούλιο και να παίρνει νερό. Γιατί έτσι γουστάρει. Ομβροδεξαμενές λοιπόν σημαίνει νερές δεξαμενές που παίρνουν νερό βρόχυνο. Το αποθηκεύουν και βέβαια είναι καλό και χρήσιμο νομίζω για όλους εδώ. Να βάλετε ένα λεωφορείο κύριε Πρόεδρε και να πάμε έξω στις κορυφές να δούμε σε τι κατάσταση είναι ο Ουροδεξαμενές που κάποιοι εδώ διαρρυγνύουν τα ηματιά τους. Ποιοι της πάνε τις Ουροδεξαμενές. Διότι θεωρώ ότι εκεί δεν έχει φτάσει κανείς να περπατήσει και να δει τι γίνει ο Ουροδεξαμενές και το κλείνω το θέμα εδώ σε ό,τι αφορά την εισήγηση. Εγώ θα βεβαίως τα συμφωνούσα με μια προϋπόθεση όμως. Δεν είδα κόστος, κοστολογημένο το νερό που θα μεταφέρει το βιτείο συγκεκριμένο. Θα παίρνει ο Πρόεδρος ΔΕΙΑΚ από σημεία τα οποία υπάρχουν ερωλόγια και θέλω να πιστεύω ότι έτσι θα γίνεται. Έχω κάποιες αβυβολίες βέβαια αλλά δεν το λόγει πολύ δυνατά. Αλλά το νερό που θα μεταφέρει ο Δήμος προφανώς θα το χρεώνεται και θα το πληρώνει στην ΔΕΙΑΚ. Όπως και αν την κοινωνική πολιτική του Δήμου θα την κάνει η ΔΕΙΑΚ. Θέλω λοιπόν μια διευκρινή σε αυτό. Εάν δεν υπάρχει, εάν δεν έχει προβλεπθεί κοστολόγηση του νερού που θα μεταφέρεται, εγώ σαφές θα τα είμαι αρνητικός. Ναι, έχουμε κάποια απάντηση σε αυτό. Λοιπόν, ωραία, κατά πλειοψηφία. Λοιπόν, έλα αρκετά τώρα. Αναπροσαρμογή τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατιών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων, διοργάνων, εκθέσεων, εκκαινείων κλπ κλπ κλπ. Το θεώρησα αρνητική, επειδή κάτι είπατε ότι να το σημειώσει. Είπα να απαντήσετε. Υπόσχεσαι γρήγορα, τέλος πάντων. Θα μπορούσα σύμφωνα με αυτό που λέει ο κύριος Ξανθόπουλος, έτσι, στην κοστολόγηση εδώ όσον αφορά τα έξοδα, να βάλουμε μέσα, λάθος, έχει δει και ο κύριος Ξανθόπουλος, να προσθέσουμε και το κόστος το οποίο έχει το φορτίο του νερού. Τα πέντε κυβικά που είπε κάποιος, ότι όντως είναι αυτό το όχημα που παίρνει πέντε κυβικά, θα μπορούσαμε να τα υπολογίσουμε και να βάλουμε μέσα τα έξοδα. Θα αλλάξει τιμή. Θα αλλάξει λίγο εδώ την εισήγηση. Θα αλλάξει το ποσό. Αυτό. Λοιπόν, προχωρήσετε τώρα. Είπαμε τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα. Διόρθωση μπορώ να κάνω όποτε θέλω, Πρόεδρε, έτσι. Μπορώ να κάνω και τώρα διόρθωση. Θα διορθωθείς, θα μπεις στον πίνακα. Δεν είναι ανάγκη να τον πάρω. Λοιπόν, και συμπεριλαμβάνεται στο έξοδο και το κοστολόγιο του νερούραβου. Όχι, το διορθώνει στην εισήγηση, όπως την παρατήρηση που κάνατε την αποδέχεται και συμπεριλαμβάνει στο... Σύμφωνα με το κυβικό το οποίο χρεώνουν στους θηνοτρόφους, πόσο είναι, αγαπητέ Πρόεδρε, θα μου πεις αύριο να κάνω τη μετατροπή όσον αφορά την υπολογισμό. Α, τέλος, έλειξε. Σας παρακαλώ πολύ κύριοι, έχει λήξει το θέμα. Πέρασε καταπλειοψηφία. Όχι ο κ. Ξανθόπουλος, πάμε παρακάτω. Όχι τώρα, μα σας παρακαλώ τώρα, γιατί. Δεν πάμε για επιπλέον, δεν αλλάζει τίποτε, προχωράμε. Όχι, δεν αλλάζει τίποτε. Δεν αλλάζει η τιμή, είπε θα προσθέσει και το κόστος τώρα. Λοιπόν, πεζοδρόμια, τα είπα κ. Καλανταρίδη. Ναι, λοιπόν, θα αναφερθώ λίγο εν συντομία μόνο στις αλλαγές που υπάρχουν συνάδελφοι. Με δυο λόγια σας, παρακαλώ πολύ. Ναι, ακριβώς, θα είμαι πολύ συντομός, έτσι. Ουσιαστικά, όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε πριν... Παρακαλώ, παρακαλώ συνάδελφοι. Και είχε να κάνει με τις τακτοποιήσεις στους κοινόχρωστος χώρους, στους πεζόδρομους, στα πεζοδρόμια γενικότερα, έφτασε στο σημείο που πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και οφείλω να πω ότι είχαμε από ένα σημείο και μετά και την πολύ σημαντική βοήθεια και των φορέων οι οποίοι εκπροσωπούν τους ανθρώπους, ουσιαστικά, οι οποίοι κάνουν χρήση των κοινοχρήστων χώρων και όχι μόνο. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο όπως είχαμε πει από την αρχή ότι αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό τον οποίο είχαμε εξ αρχής θα μπορούσε ο δήμος να προβεί και σε κάποιες μειώσεις όσον αφορά το πώς γίνεται η χρέωση αυτών των χώρων. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας η οποία πραγματικά έφτασε με επιτυχία στο σημείο και το οποίο μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές. Θα δώσω κάποια στατιστικά στοιχεία για να δείξω ουσιαστικά πώς φτάσαμε εδώ. Έχω τα στατιστικά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών όσον αφορά το πώς εξελίχθηκε το πλήθος των αδειών τα οποία εκδόθηκαν τα τρία τελευταία έτη, τόσο όσον αφορά την ενοικία συγκινοχρής του χώρου και τραπεζοκαθίσματα καθώς επίσης και όσον αφορά τον χώρο για τους εμπόρους, για εμπορεύματα δηλαδή. Αναφέρω λοιπόν το εξής. Το 2016 είχαμε την έκδοση 99 αδειών για χώρο όσον αφορά τραπεζοκαθίσματα και 63 όσον αφορά εμπορεύματα. Το 2017 πήγαμε στις 115 άδειες για τραπεζοκαθίσματα και τις 72 για εμπορεύματα. Το 2018 έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να μιλάμε για 142 άδειες για τραπεζοκαθίσματα και για 95 άδειες για εμπορεύματα. Γίνεται λοιπόν, αποτυπώνεται με σαφήνια και θα μπορούσα να σας αναφέρω ακριβώς και τα τετραγωνικά μέτρα γιατί έχω και τα σαφιστικά και τα τετραγωνικά μέτρα, το οποίο δείχνει ότι ουσιαστικά αυτό το οποίο καταφέραμε να κάνουμε με τις συνεχές οχλήσεις, ενημερώσεις, με τη βοήθεια των εκπροσώπων τους, των διοικητικών συμβουλίων προς τα μέλη τους ότι να υπάρξει, να το πούμε έτσι, η τακτοποίηση αυτών των θεμάτων, να αυξηθεί λοιπόν η βάση από την οποία εσπράττει ο Δήμος με αποτέλεσμα πλέον να μπορεί να μειώσει το κόστος του τέλους όσον αφορά τον κοινόχρηστο χώρο, να ωφεληθούν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι όντως περνάνε δύσκολες στιγμές, έχουν δυσκολίες και έρχεται ο Δήμος λοιπόν εδώ να βοηθήσει γιατί πραγματικά μπορεί να το κάνει εποφελούμενοι και οι δύο ουσιαστικά, και αυτοί οι οποίοι κάνουν χρήση του χώρου αλλά και ο Δήμος από την άλλη πλευρά χωρίς να εφίσταται οικονομική ζημία ή αν υπάρχει τέτοια περίπτωση η οικονομική ζημία να είναι μικρή και να μπορεί να γίνει ανεκτή. Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Επίσης να πω ότι ορίζεται ένα καινούριο τέλος το οποίο δεν υπήρχε και διαπιστώσαμε ότι θα χρειάζεται και εδώ έρχομαι να κάνω μια προσθήκη αυτή τη στιγμή και τι αφορά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο τέλος χρήσης πλατιών πάρκων για διάφορες εκδηλώσεις σε 150 ευρώ την ημέρα όπως αναφέρετε στην εισήγηση που λέει ότι είναι νέο τέλος και εδώ προσθέτω το εξής σε περίπτωση ανάπτυξης οικίσκων, τραπεζιών, πάνκων και λοιπού εξοπλισμού για εμπορική δραστηριότητα το αντίτιμο θα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ότι θα μπορεί κάποιος να ενοικιάσει να το πω έτσι τον χώρο της πλατείας ή του πάρκου για να κάνει την εκδήλωσή του με 150 ευρώ την ημέρα αλλά σε περίπτωση που σκοπεύει να αναπτύξει και εμπορική δραστηριότητα σε αυτόν τον χώρο θα έρχεται το Δημοτικό Συμβουλίο και με απόφαση την οποία θα παίρνει θα επιβάλλει έξτρα χρέωση από τη στιγμή που αυτός ο ιδιώτης θα αποκομίζει κέρδος όχι μόνο από την εκδήλωση που κάνει αλλά και από εμπορική δραστηριότητα η οποία θα αναπτύσσεται σε αυτό το σημείο. Αυτά ήθελα να πω εγώ. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση είμαι στη διάθεσή σας. Θέλω να μου πείτε ότι το 2015 δεν κάνω λάδος ήταν ο καινούργιος κανονισμός που κάνατε. Τι ακριβώς μίωση ήταν χρηματικά θα μου πείτε αριθμητικά. Η μίωση που θα κάνατε αν την κάνατε τότε που παλεύετε τρία χρόνια να φέρετε αυτό το αποτέλεσμα αλλά εκείνη τη δεδομένη στιγμή το 2015 αν κάνατε μια έκτοση αυτή που κάνατε σήμερα στο σύνολο των τετραγωνικών για πόσα χρήματα θα ήταν μειών το ταμείο του Δήμου μπορείτε να μου πείτε. Το ξέρετε. Χοντρικά. Δεν μπορώ να σας πω τώρα γιατί προφανώς όπως σας είπα δεν έχω τα στατιστικά στοιχεία από εκείνο το έτος αλλά σύμφωνα με τον αριθμό των αδειών που βγαίναν τότε που ήταν ακόμη λιγότερες έτσι. Δεν προϋπολόγησα εκείνη τη χρονιά τι θα γινόταν. Το λέω ειναι ξεκάθαρο. Αν είχες 1.800 τραγωνικά επί 45 ευρώ που λες σήμερα είναι απλό. Είναι 60 το κάνεις 45, 15 ευρώ είναι η διαφορά. 1.800 τραγωνικά που έχεις σημασίσει τότε επί 15 ευρώ πόσο μας κάνει. Πόση ζημία έχει. Πόση ζημία θα έχει έτσι όπως το αναφέρετε εσείς. Εντάξει αυτή είναι υποθετική τώρα αν και λοιπά και πόσο. Τώρα τι δεν το κάνει. Το 15 τώρα το κάνει ο Δήμος. Εντάξει τώρα το κάνει ο Δήμος. Επειδή βλέπω ότι γίναν και διαβουλεύσεις με τα σωματεία, φωτογραφίες, κακό. Και εγώ δεν ξέρω δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση. Μα αυτά τώρα με την εισήγηση που κάνετε. Για να ξέρω δηλαδή αν συμμετέχω και εγώ σε σωτηρία των επαγγελματίων αυτών. Είναι ευχαριστημένοι δηλαδή το έχουν αποδεχτεί ότι αυτό εδώ τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν. Σώσαμε δηλαδή αυτούς με αυτό που κάνουμε. Για να ξέρω παιδί να μην αργηθώ δηλαδή. Το αν θα τους σώσουμε κύριοι παπά ή όχι πραγματικά επειδή δεν γνωρίζω την οικονομική κατάσταση του καθενός από αυτούς δεν μπορώ να σας το πω. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουρία είναι ότι είναι ικανοποιημένοι με την μείωση η οποία έχει γίνει. Και νομίζω ότι έχουν δηλώσει και οι δίδικοι τους δημοσίως. Σαν πρώτο βήμα. Γιατί έποτε και τα επόμενα. Ναι ακριβώς και έχει γίνει συζήτηση και το τι θα ακολουθήσει έτσι εν συνεχεία έχουμε κάνει ένα πλάνο. Αν όλα εξελιχθούν όπως θεωρούμε ότι θα εξελιχθούν ότι μελλοντικά θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες αλλαγές. Δηλαδή δεν θα φτάσει η εποχή για να το καταργήσετε. Λάω για τα επόμενα. Κύριε Σιμετζή παρακαλώ. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω και εγώ. Τελικά ίσως το είπατε κύριε Καλανταρίδα αλλά εγώ να μην το άκουσα. Εδώ υπάρχει ένας πίνακας που λέει ότι προϋπολογιζόμενα έσοδα θα είναι περίπου 76.000. Πόσο είναι το αντίστοιχο ποσό του 17 ας πούμε. Τι εισπράξαμε από τα τέλη αυτά χρήσης πεζοδρομίων με τις διάφορες υποκατηγορίες. Έχουμε κάποια εικόνα. Πόσο εισπράξαμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχω μπροστά μου κάποιο πίνακα κύριε Σιμετζή. Δεν είναι 100.000. Όχι θεωρώ ότι είναι λιγότερα τα λεφτά. Αυτό που μπορώ να σας δώσω τώρα, γιατί ο υπολογισμός δεν είναι πολύ απλός. Μιας και έχουμε τις κατηγορίες το μέχρι 10, πάνω από 10 με τις ζώνες. Δεν μπορώ να σας κάνω μια πράξη τώρα και να σας δώσω το νούμερο. Μπορώ να σας πω έχω τα τετραγωνικά. Θα μπορούσα να σας αναφέρω και τη διαφορά στα τετραγωνικά, αλλά συγκεκριμένο νούμερο δεν μπορώ. Την επόμενη φορά, αφού τη ζητάτε, θα μπορώ να σας το φέρω. Να κάνω και μια άλλη ερώτηση. Έχουμε μια εικόνα όσον αφορά το ποσοστό εξόφλησης. Από όσα είχαμε προϋπολογήσει πέρυσι, όχι, μάλλον πρόπυρηση για πέρυσι. Πόσο είναι το ποσοστό των καλοπληρωτών και πόσο είναι το ποσοστό αυτού που δεν μας πλήρωσαν για κάποιο λόγο. Ποσοστό αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω, αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είναι πολύ μεγάλο γιατί. Γιατί η περισσότερη, για να βγάλεις την άδεια, πρέπει να πληρώσεις το ποσό, αλλιώς δεν βγαίνει η άδεια. Αυτό το οποίο προτίμησαν κάποιοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα με τον κανονισμό όπως είναι, ήταν ότι κάνανε διακανονισμό. Ο διακανονισμός τελείωσε ήδη. Δηλαδή, έχουν εξοφλήσει αυτοί που κάνανε διακανονισμό, γιατί έπρεπε να το κάνουνε μέχρι τέλος Αυγούστου. Άρα όλοι έχουν πληρώσει οι 142 άδειες που σας ανέφερα. Τι λέτε κύριε Σαμαζίης. Να τοποθετηθούμε. Λίγο κύριε Αντιδήμαρχε. Η Β' Ζώνη με την Ά, ποια είναι η διαφορά, η Ά είναι στο κέντρο και η Β' είναι περιφερειακά. Πέστε μου λίγο περίπου περιφερειακά από που ξεκινάει. Κοιτάξτε, η Ζώνη Ά είναι το κέντρο-κέντρο να το πω έτσι. Δηλαδή, από την Κουντουριότου και προς τα δυτικά, μέχρι την, αν θυμάμαι καλά, είναι μέχρι την Δαγκλή, μέχρι τη Δαγκλή, μέχρι τη Δαγκλή και όσον αφορά το κάτω κομμάτι είναι η Βενιζέλου. Αυτό δημιουργεί δηλαδή ένα νοητό τετράγωνο υπολογίστε. Πίχει η περίπτωση από το Ίκα και κάτω τα μαγαζιά που υπάρχουν σε εκείνα τα στενά είναι στη Β' Ζώνη. Άρα η Β' Ζώνη έχει ένα μέρος του κέντρου από το κέντρο να το πούμε έτσι. Ναι, ναι. Και τις συνοικίες είναι τα δημοτικά διαμερίσματα. Τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν ακόμη πιο χαμηλό. Εκεί η χρέος είναι στα 5 ευρώ το τετραγωνικό. Τώρα μιλάμε για την πόλη της Καβάλλας, πιθανό. Και δηλαδή ότι η Β' Ζώνη πιάνει το κέντρο από το κέντρο, η Β' Ζώνη πιθανό. Πιθανό. Τι λέτε κύριε Σαβά. Οι αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά μπλεχτήκατε σε ένα, εσείς συνάδελφοι της Πιοψηφίας, μπλεχτήκατε σε ένα παιχνίδι διεκδίκησης από τους αξιότιμους συμπολίτες μας εμπόρους, που για μένα δεν έχει ανένα νόημα, ούτε καμ' προεκλογικό. Δηλαδή, εδώ κυριολεκτικά, όδη εν όρος και έτε και μην. Μιλάμε τώρα για μια έκτοση της τάξος του 25% περίπου, μόνο για τα τραπεζοκαθίσματα. Έτσι, και λίγο για τα εμπορεύματα. Δηλαδή, όλες οι άλλες εικατηγορίες μένουν σταθερές. Πάμε να χαιδέψουμε λοιπόν κάποια αυτιά, αλλά φοβάμαι ότι είναι και ατελέσφορο και είναι και άδικο, εδώ που τα λέμε. Εγώ θα σας πω το εξής, κατά την άποψή μου. Άμα δεν μ' ακούτε, δεν θα μπορέσω να σας πείσω, αγαπητοί συνάδελφοι της Πιοψηφίας. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Άμα δεν θέλετε να σας πείσω, να μην υπάρχει ο διάλογος εδώ πέρα, να σηκωθούμε να φύγουμε. Και αυτά τα θέματα μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ όλους και έχουν και ένα διδακτικό χαρακτήρα. Προσέξτε λιγάκι. Το να πληρώνει κάποιος που έχει 10 τετραγωνικά μέτρα σήμερα 470 τον χρόνο, έτσι τον χρόνο, δηλαδή ούτε 20 ευρώ, ας πούμε 20 ευρώ το μήνα και να το κατεβάσουμε στα 350 ευρώ το χρόνο, δηλαδή να το κάνουμε, ξέρω εγώ, 15 ευρώ το μήνα, είναι αστείο. Τι καθόμαστε και συζητάμε. Ξεπεύτει το Δημοτικό Συμβούλιο όταν καθόμαστε και συζητάμε τέτοιου είδους θέματα. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτή τη λογική. Η άποψή μου είναι ότι ο δημόσιος χώρος όταν καταλαμβάνεται, σωστά το σκέφτηκε τώρα, ίσως και πονηρά η διοίκηση, να το βάλει ανταποδοτικά. Πώς υπολογίστηκε ότι η ασθυνόμευση κοστίζει 26.000 ευρώ. Συγχαρτήν ασθυνόμευση. Μην τρελαθούμε τώρα. Υπάρχει ασθυνόμευση και την πληρώνουμε εμείς επειδή υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία, πηγαίνει πότε πότε περνάει, καλά κάνει, αλλά νομίζω ότι αυτά τα 26.000 ευρώ που κοστολογήθηκε η ασθυνόμευση είναι ένα αφθέρετο ποσό μαζί με άλλα αφθέρετα ποσά φτάσαμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό για να πούμε ότι όσα θα εσπράττουμε τόσα θα ξοδεύουμε. Είναι αστείο να το συζητάμε αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι. Εγώ λέω το εξής, 100.000 είναι όλα κι όλα, θα τα κάνουμε 75. Κανένα πρόβλημα για το Δήμο, δεν πρόκειται ο Δήμος να καταστραφεί από αυτά τα 250.000 που θα χάσει, αλλά δεν πρόκειται και να σωθεί ο επαγγελματίας από αυτά τα 15, από τα 5 ευρώ, μιλάω για την κατώτερη βέβαια, την πιο φθινή περίπτωση, από τα 5 ευρώ που θα κερδίσει το μήνα, αν είναι δυνατόν. Όμως προσέξτε τι συμβαίνει, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον δημόσιο χώρο. Κάποιος καταλαβάνει ένα δημόσιο χώρο και ακούω λοιπόν με ενδιαφέρον από τον αντιδήμαρχο να λέει ότι οι αιτήσεις για κατάληψη του κοινόχρηση του χώρου αυξήθηκαν. Ε, βέβαια, άμα το κάνουμε να είναι πάνθυνο, άμα το οδηγήσουμε να είναι και τζάμπα, να το κάνουμε και τζάμπα, διότι εδώ που τα λέμε ότι είναι 75 χιλιάρικα που θα περισσεύσουν για το δήμο, να το κάνουμε και τζάμπα, να βοηθήσουμε τους εμπόρους ακόμα περισσότερο. Ε, τότε λοιπόν όλοι οι πόλοι, όλοι οι πόλοι, να μη πω και οι ταράτσες μας και τα μπαλκόνια μας, ας πούμε, θα καταληθούν αυτά τα τραπεζοκαθίσματα. Ότι η ανταποδοτικότητα που πρέπει να υπάρχει είναι άλλης μορφής. Συνεχείς αναπλάσεις, ναι. Συγκεκριμένες στοχευμένες εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, ναι. Συνεχείς φροντίδα και ασθηνόμευση ακόμα και με βυθιζόμενους κολώνες, που δυστυχώς υπήρχαν αλλά τους έχετε καταργήσει στην πράξη στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά. Και πρέπει να μπουνε αλλού και αλλού. Να θυμίσω ότι στην Βενιζέλου τόσες φορές σας έχουμε πει να βάλετε παρκόμετρα δωρεάν σταθμεύσης. Δηλαδή που δίνουνε εισιτήριο για τη δωρεάν σταθμεύση για 20 λεπτά. Και μετά να του παίρνουμε το κεφάλι του παράνομο. Αυτά λοιπόν σημαίνουν ασθηνόμευση και αξιοποίηση του κοινόχρηση του χώρου. Λοιπόν, υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι εμπλακίκατε σε μια φτυνιάρικα, επιτρέψαμε την έκφραση διαδικασία και λογική, που δεν έχει κανέναν νόημα απολύτως. Και θα με θυμίσω εδώ και κάτι άλλο. Κατεβείτε σήμερα στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά. Θα δείτε ότι εκεί που ήτανε το κατάσταμα που έκλεισε και μετατράπηκε σας στη Διασταύρωση του Παύλου Μελά και μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχουν ακόμα εκεί τα κάγγελα. Και λίγο πιο κάτω εκεί στο Ευαγγέλιο του Ζαφροπλαστείου, απέναντι στη κυρία Γκόλνα το φαρμακείο, υπάρχει ακόμα το κάγγελο. Υπάρχει λόγος να στέκεται ακόμα το κάγγελο. Εμ, δεν τα φροντίζεται αγαπητοί συνάδελοι. 100 αυτοκίνητα περνάνε, δημαρχεύου. Εκεί? Εκεί δεν έχει τραπεζοκαθίσματα όμως στη γωνία του τέτοιου, στη γωνία που ήτανε το μαγαζί που έκλεισε. Κοίταξε πρόεδρε μου, εκεί δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Δεν ενοχλούν κανέναν τα αυτοκίνητα που νομίμως μπαίνουν μέσα. Όταν μπαίνουν νομίμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να το εξετάσουμε κάποια μέρα. Τι γίνεται ένας χαμός που γίνεται εκεί πέρα με τα αυτοκίνητα που μπαίνουν βγαίνουν και με τις χρήματα απαστολές. Αλλά αυτό ας το αφήσουμε για σήμερα. Λοιπόν, καταλήγω στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων από την πλευρά του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα που να αξίζει τον κόπο από την πλευρά των επιχειρηματιών και δεν σώζονται οι επιχειρηματίες με αυτές τις αστείες εκτώσεις. Εγώ δεν λέω να γίνουν πιο γενναίες εκτώσεις, εγώ θα έλεγα να το ακριβείνουμε κιόλας. Και σας είχα πει την προηγούμενη φορά που σας κάλεσα αν όψει των εκλογών μην προχωράτε σε αυτά τα μέτρα, σας είχα πει το παράδειγμα ενός μαγαζιού, προσέξτε λιγάκι για να με καταλάβετε, γιατί είχαν έρθει μια φορά ο τότε Πρόεδρος του Επιμιλητηρίου να μου πει γιατί δεν τα κατεβάζει η Μαρκετά Τέλη. Βεβαίως λέω, το συγκεκριμένο κατάστημα, πόσο πληρώνει τον χρόνο στο δήμο Τέλη, λόγω του μεγέθους του πεζόδρομου που καλύπτει, 1.500 ευρώ το χρόνο. Και θες να του μειώσουμε τα 1.500 ευρώ όταν πληρώνει το μήνα για το μαγαζί του 5.000, δηλαδή απ' αυτό έπαθε αυτός ο συγκεκριμένος επαγγελματίας. Εγώ θα σας έλεγα να τολμήσετε κάτι άλλο, πιο πρωτότυπο. Όπου πέτυχε έκτοση από τον ιδιοκτήτη ή ο επιχειρηματίας, εκεί να του κάνουμε και εμείς μια έκτοση. Βεβαίως, πέτυχε έκτοση από την ιδιότητα, να του κάνουμε και εμείς μια έκτοση ανάλογη. Επίσης, να σας πω κάτι άλλο, να κάνουμε λίγο πιο ευέλικτο τον κανονισμό. Θέλει μελέτη όμως αυτό το πράγμα. Δηλαδή, για παράδειγμα, υπάρχουν καταστήματα τα οποία δεν χρησιμοποιούν αυτά τα 10 μέτρα όλο το χρόνο. Εμείς, ας πούμε, τους επιβάλλουμε τέλη για όλο το χρόνο. Ας τους επιβάλλουμε τέλη για τους έξι μήνες, το καλοκαιριού μονάχα. Ώστε να πετύχουμε και μια μείωση στα τέλη. Αλλά θέλει λίγο καλύτερη μελέτη από την πλευρά της διοίκησης για αυτά τα θέματα. Από αυτή την άποψη, εγώ προσωπικά, και ο Θόδωρος ο Μουριάδης, ψηφίζουμε όχι σε αυτές τις ατελείς ρυθμίσεις. Όχι τις ατελείς μειώσεις, ατελείς ρυθμίσεις. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζίου. Ο κ. Παπαδόπουλος, παρακαλώ. Η τελευταία δεκαετία, πρόεδρε, ζούμε κάτι πρωτότυπο, πρωτόγνωρο. Και πραγματικά, οι δυσκολίες δεν περισσεύουν και κάθε χρόνο, αντί να μειώνονται οι δυσκολίες, ειδικά για την αγορά, για την τοπική αγορά, δυσκολεύουν τα πράγματα περισσότερο. Αυτό είναι ένα πλάνο, μια εικόνα, γενικότερα που συμβαίνει και στη χώρα βέβαια και στην τοπική αγορά της Καβάλας. Ξεκινάω τώρα, γιατί ξεκινήσαμε με τα τρία θέματα αυτά, να πω γιατί να τα βάλω σε μια σειρά. Εξακολουθείτε να έχετε μια, τέσσερα χρόνια κάνατε μια φορομπιχτική πολιτική. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χτινοτρόφοι, θα δείτε, θα πάθουν αύριο λιψιδρία που εύχομαι να μην έγινε ποτέ και θα τους βάλατε τώρα να πληρώνουν. Θα πληρώνουν το νερό, χτινοτρόφοι, θα δείτε, για να πίνουν τα ζώα τους νερό. Δεύτερον, τέλει, τα τέλει τώρα που συζητάμε. Τρία χρόνια παλεύετε τι, έρχεστε να μας πείτε εδώ ένα παραμύθι, ένα story, γιατί μιλάμε για μια ιστορία γύρω στις 25.000, 30.000, ένα τέτοιο νούμερο. Και καθόμαστε τώρα και θέλετε να πείτε ότι κάνατε ολόκληρη διαδικασία να αυξήσετε να μειώσετε γιατί, για να φύγουν από τα ταμεία, να λείψουν από τα ταμεία, να έχει λιγότερα λεφτά το ταμείο του δήμου για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες. Που, με έναν έμμεσο τρόπο, θα τους κάνουμε πιο συνεπής γιατί θα τους ευκολαίνουμε. Θα έρθουν να πληρώσουν περισσότεροι. Τέλος πάντων, αυτά είναι ψηλά γράμματα τώρα, δεν αξίζει να τα αναλύσουμε. Όμως, αυτή η προεκλογική μίωση που κάνετε τώρα, πάλι δεν την κάνατε σωστά. Διαφωνώ και για αυτή την προεκλογική μίωση. Έπρεπε να την κάνετε, να την εξώσετε με τα καταστήματα της παραλίας. Να υπάρχει η ίδια τιμή. Το κέντρο με την παραλία. Δεν γίνεται εδώ δίπλα ένα μαγαζί να έχει άλλη χρέωση και η παραλία να έχει μικρότερη χρέωση. Δεν γίνεται το κέντρο της Καβάλας να διαφέρει και να διαχωρίζουμε τους καταστηματάρχες. Η παραλία, η Καβάλα είναι και το κέντρο. Για αυτό τον λόγο, Πρόεδρε, λέω έναν μεγάλο παρόν. Μέχρι που να με φέρετε εδώ την εξίσωση. Διαφωνώ. Διαφωνείτε εκ διαμέτρου αντίθετα με τον κ. Σιμιτζή. Ο κ. Παπάς έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τον κ. Σιμιτζή που έκανε μια έτσι εμπιστατωμένη σκέψη γύρω από το τι συμβαίνει στην κατανομή του χώρου που παίρνουν κυρίως τα περίπτερα τα οποία ξεκινάνε από ένα μικρό χώρο και καταλήγουν να είναι τεράστιος αυτός ο χώρος με προβλήματα γιατί δεν υπάρχουν μόνο τα περίπτερα στην Καβά, αλλά υπάρχουν και οι πεζοί που διαμαρτύρονται πολλές φορές γι' αυτές τις καταλήψεις. Και είναι σωστό το σκεπτικό του ότι όσο πιο πολύ κατεβάζουμε την τιμή στο τετραγωνικό μέτρο κατάληψη του κοινόχου του χώρου τόσο θα αναπτύσσεται ο άλλος. Και ο κύριος Παπαδόπουλος μπορεί να διαφωνώσε πολλά, αλλά στη σκέψη του ότι πρέπει να υπάρχει μια εξίσωση του είχα πει άλλωστε και τότε που φτιάχναμε το περιβάλλον των χώρων και τις τέντες και αυτά δεν μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές πολιτείες γιατί ο άλλος δεν το καταλαβαίνει. Δηλαδή αν το 180 από εδώ είναι στον οργανισμό ελειμμένος και από εκεί είναι στο Δημοκαβάλλας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχουν τέτοιους θέματα. Έκανα δύο ερωτήσεις όμως για να καταλάβω τι διαβούλευση έγινε και εγώ τον εμπιστεύω με τον Καλανταρίδη γιατί το τσέκαρα και προηγουμένως ότι αυτό μας συμμετέφερε και ο Δημοπούλος δηλαδή σε αυτό που έλεγε ο Μάκης ο Παπαδόπουλος είχε δίκιο ότι δεν είχε δώσει συναντησί του αλλά σε αυτό που συζητάγαμε είχε πει ότι ναι. Για αυτό και ψηφίσαμε θετικά εκεί για να μην έχει καμία παρερμηνία ο κ. Παπαδόπουλος. Έκανα δύο ερωτήσεις και είπα ότι αυτό που θα κάνουμε θα δώσουμε όθηση σ' αυτούς τους περιπτεριούχους, τους καθεζιθοπόλες θα τους δώσουμε δηλαδή θα τους σώσουμε και είπατε ότι αυτό το θέλουν και αυτοί. Εγώ δεν πιστεύω ότι τους σώσουμε αλλά μόνο και ψυχολογικούς λόγους. Εάν είναι έτσι δεν θέλω να δω εγώ ποτέ δεν ψηφίζω λευκών παρών και άκυρα. Λέω λοιπόν ότι αφού το θέλουν γιατί πιστεύουμε σε αυτό που λένε ότι στο διάβολο εφ' το θέλουν αυτό. Αφού το θέλουν αυτό εδώ το πράγμα να τους το παρέχουμε αλλά να μην τους το παρέχουμε στη λογική δηλαδή μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές κάθε μέρα ασχολούμαστε με αυτό φτάνει. Τους δώσαμε τη ψυχολογία πήραν αυτό συμφωνούν με αυτό. Πάμε να και άλλες τάξεις εδώ έχουμε να τακτοποιήσουμε και να βοήθησουν. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά ο κ. Βέρος Αιχτελόδο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Μια και συζητάμε για δημόσιο χώρο έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας και πρέπει να είναι προσβάσιμος και επισκέψιμος πρώτα απ' όλα στους ίδιους τους πολίτες. Έχουμε πει όμως επίσης ότι σε ένα δημόσιο χώρο κάλλιστα θα μπορούν να συνηπάρχουν και τραπεζοκαθίσματα και εμπορικά καταστήματα και πεζί. Απλώς θα πρέπει να υπάρξει άλληλος σεβασμός. Για αυτό πάρα πολλές φορές είχα μαντηρήσεις για ενέργειες και απ' τη σημερινή διοίκηση και πρέπει να μιλήσουμε για τη σημερινή διοίκηση, όπου όταν ξυλωνόταν παρτέργια, κοβόταν δέντρα ή όταν μέχρι και σήμερα κόβονται δέντρα. Πάτε στην Μ. Αλεξάνδρου να δείτε τι γίνεται μπροστά από κάποια καταστήματα και αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό κάποιοι το θεωρούν ως κλάδημα, δεν είναι κλάδημα, είναι κόψιμο δέντρο, ουσιαστικά. Και βέβαια, μην πάμε μακριά, πήγαινε στο μπαλκόν κυρία δήμαρχε από κάτω να δείτε και επί δικιά σας διοίκηση, και επί διοίκηση Μητζή, το απέναντι πεζοδρόμιο παρανόμως, είναι καταλειμμένο από τραπεζοκαθίσματα, το ξέρετε γνώσεις σας, όλοι σας και τελείως το καλοκαίρι, κάθε Σάββατο ήταν η Κυπρασιά γεμάτη, γεμάτη, το είπαμε μια, δυο, τρεις φορές, τίποτα δεν έγινε, κάθε Σάββατο. Και θαμώνες και πάρα πολύ δημοτική σύμβολη και αντιτήμαρχοι, για να μην λένε ότι δεν το γνωρίζουν δηλαδή, μην τρελαθούμε τώρα. Πάμε παρακάτω. Ε, καλά, εμείς είμαστε το κακό πανί. Τώρα, περιμέντε, περιμέντε, για να δούμε τώρα τι σημαίνει δημόσιο χώρος. Το κλείνουμε αυτό, γιατί δεν συζητάμε τώρα γενικό, συζητάμε τώρα για τη μείωση και για τα τραπεζοκαθίσματα. Άρα εμείς λέμε ότι, ναι, σε ένα δημόσιο χώρο πρέπει να υπάρχουν και τα τραπεζοκαθίσματα, τα συνηπάρχουν. Και βεβαίως έχει δίκιο έτσι, όπως το θέτει, με αυτή τη λογική που έβαλε ο πρώην δήμαρχος του κ. Σιμιτζής, που λέει ότι ενδεχομένως αυτή η μείωση να είναι ένα κίνητρο για να απαιτούν να ζητούν και να πιέζουν για περισσότερα τετραγωνικά, άρα για μείωση του ελεύθερου δημόσιο χώρου. Όμως θέλω να θυμίσω κάτι. Ένας από τους λόγους που πριν δυόμισι χρόνια περίπου, δυόμισι μετρία ήταν που φέρατε και ψηφίσαμε ως διοίκηση τον κανονισμό γενικώς της αξιοποίησης, αν θέλετε, της διαχείρισης του δημόσιο χώρου, όπου ήταν βέβαια κυρίως για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και πώς θα μένουν οι ελεύθεροι χώροι. Ένας από τους λόγους που ήμασταν αρνητικοί, να θυμίσω ότι είχαμε πει τότε, είχαμε πει ότι είναι αδιανόητο στην ίδια την πόλη μας σε αυτό το μικρό κέντρο αυτής της πόλης μας, να υπάρχουν διαφορετικές τιμές λόγω του ότι το παραθαλάσσιο μέτωπο ανήκει στον οργανισμό, όπου ο οργανισμός λοιμμένος της Καβάλλας και στο χώρο που έχει ερμοδιώτα, οι τιμές ανατετραγωνικών των τραπεζοκαθισμάτων είναι πολύ μικρότερες και ότι αυτό, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, δημιουργεί υπεραξίες. Και είναι αδιανόητο να προσπαθούμε και να συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό όπου εμείς δίνουμε το δικαίωμα να υπάρχει υπεραξία σε μια κινητή υπερουσία κάποιων συμπολιτών μας. Και μάλιστα τότε είχαμε πει και είχαμε ζητήσει επιτακτικά να υπάρξει συνεννόηση με τον οργανισμό λοιμμένος, ώστε να μην υπάρξει αυτή η διαφορά στη μίστο του τετραγωνικού. Τώρα, διευκρινίσαμε και θέλαμε να διευκρινίσουμε περίπου τι σημαίνει αζώνη και βζώνη. Βλέπουμε τώρα ότι καλώς θεωρείτε εσείς την αζώνη ότι είναι κέντρο, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μίωση στα πρώτα 10 τετραγωνικά από 47 στα 35 και στα πάνω από 10 τετραγωνικά στα 45. 12 ευρώ ένα τετραγωνικό. Βέβαια, κοιτάξτε, 10 τετραγωνικά είναι τρία μέτρα ουσιαστικά, τρία επί τρία, τρία επί τρία εννιά, 10 τετραγωνικά είναι τρία τραπέζια. Για να ξέρουμε και τι λέμε. Άρα, τα περισσότερα καταστήματα είναι πάνω από 10 τετραγωνικά. Αν πραγματικά θέλουμε στη λογική, γιατί αυτήν τη λογική βάζεται, το ότι να βοηθήσουμε και αυτούς τους επαγγελματίες από τη δική μας μεριά, μειώνοντας κάποιο ποσό και δίνοντας τη δυνατότητα να τα πεξέλθουν, κάντε αυτή τη μίωση από 47 στα 35, αλλά από τα 10 όμως και πάνω κάντε από τα 60 στα 45. Εμείς λέμε, αν πραγματικά το κάνετε για αυτόν τον λόγο, τότε αυτή η μίωση θα πρέπει να είναι στα 35 για όλα τα τετραγωνικά. Είναι αδιανόητο, διότι αλλιώς δεν κάνουμε μίωση. Και σας εξηγώ γιατί. Πέστε μου πόσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν τέσσερα τραπέζια με τις καρέκλεις τους, ουσιαστικά είναι τρία, τρία επί τρία εννιά στα 10 τετραγωνικά. Βάλτε ό,τι τραπέζι δεν θέλετε, στρόγγυλο, μακρόστενο, τετράγωνο θα δείτε ότι είναι αυτά με τέσσερις καρέκλεις. Άρα μην κολληδεύόμαστε. Το δεύτερο που έχουμε να πούμε όσο αφορά την βήτα ζώνη είναι ότι βλέπετε εκεί ότι μιλάμε για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που οι λογικοί λέει δεν έχουν την επισκεψιμότητα, την πελατεία. Λογικό αυτό, είναι αποκέντρα και μάλιστα κυρίως αυτά που βρίσκονται στις συνοικίες, δεν μιλάμε αυτά που βρίσκονται προς το φάλιρο να το πούμε έτσι ή λίγο μετά την κουντουριό του, αλλά μιλάμε στις συνοικίες. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η μείωση που κάνετε είναι μηδαμήνια, διότι αυτά τα είχατε 24 ευρώ και τα πάτε 20 ευρώ, μιλάμε για τις συνοικίες τώρα. Και βέβαια για τα 10 τετραγωνικά, πάνω από τα 10 τετραγωνικά που 26-22. Λέμε ότι πρέπει να είναι η μείωση στη β-ζώνη τουλάχιστον ήση με το ποσό που αφαιρείται προσέξτε 47-35-12 ευρώ, 24-20-24 ευρώ, τουλάχιστον να είναι πολύ χαμηλότερο. Διότι δεν έχει λογική στη λογική που φαίνεται αυτή τη μείωση. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο να πω και κάτι ακόμα. Και τελειώνω, τελειώνω, πρόεδρο, γιατί νομίζω είναι σημαντικό. Καλώς κάνετε και σκέφτεστε ότι πρέπει να βοηθήσετε τους επαγγελματίες αυτούς. Δώστε όμως και ένα κίνητρο για να διαφυλάξετε ή αν θέλετε να επιβραβεύσετε τους συνεπείς επαγγελματίες απέναντι στο δήμο αλλά και τους συνεπείς αυτούς που δεν παρανόμως καταλαμβάνουν χώρο που δεν τους αρκεί. Δηλαδή, τι θέλουμε να πούμε, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί ένας δήμος. Αυτοί οι οποίοι μετά τις 9 το βράδυ δεν πιάνουν όλο τον πεζοδρόμο, Φιλελίνο και Παύλου Μελά, δεν βάζουν στα απέναντι πεζοδρόμια, δεν βάζουν στις πρασιές. Αυτοί που έρχονται και είναι συνεπείς στην πληρωμή τους απέναντι στο δήμο, δώστε τους μια επιπλέον δυνατότητα μίωσης. Διότι έτσι θα διασφαλίστε, διότι θα μου πείτε δεν έχουμε δημοτικούς αστυνόμους, μετά το βράδυ δεν δουλεύουν, δεν μπορούμε να τους αλέξουμε, δεν ξέρουμε τι γίνεται. Λοιπόν, υπάρχει ο τρόπος να ελεχθούν, όχι κάθε μέρα. Άρα αυτοί που είναι συνεπείς, σε αυτά που ζητάνε, να έχουν μια επιπλέον έκτοση. Και θα σας το πω πολύ απλά. Δηλαδή, συγγνώμη, ο οργανισμός λημένος καβάλας, που χρειώνει ένα τετραγωνικό για όσα τετραγωνικά 40 ευρώ, αλλά σου συνεπείς το κατεβάζει 35, τυχεία το κάνει. Σας πληροφορώ ότι αν κάνετε αυτό, θα έχετε και περισσότερα έσοδα, και έσοδα στην ώρα τους, αλλά και κυρίως θα είναι συνεπείς και όσο σεβασμό, απέναντι σε αυτό που πραγματικά πληρώνουν. Πήροσα 10 τετραγωνικά, δεν θα χρησιμοποιήσω 30 τετραγωνικά. Δεν θα καταπατήσω ελεύθερο χώρο. Εμείς λέμε ναι, αλλά θα πρέπει να καταγραφούν όλα αυτά τα οποία είπαμε και θα πρέπει να, κατά την εκτίμησή μας, μια και αποφασίζουμε να τροποποιήσουμε και να κάνουμε αυτήν την αναπροσαρμογή, να τα προβλέψουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και το δημόσιο χώρο και τα χρήματα και να επιβραβεύσουμε αυτοί που είναι συνεπείς επαγγελματίες. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο, κύριο Σποτόλιας, παρακαλώ. Πρέπει να δώσω ψυχαρητήρια ομολογωμένως, κύριε Πρόεδρε, στον υπάλληλος, τον αντιδήμαρχο, δεν ξέρω, που έκανε την κατάσταση όσων οφείλουν να πληρώσουν από τη χρήση πεζοδρομίων και λοιπά. Πολύ μεγάλη φαντασία, βρήκε τους πάντες. Αλήθεια, όμως, γιατί ξέφυγε από αυτή την κατάσταση, ξέφυγαν οι τράπεζες που χρησιμοποιούν με τα αυτόματα μηχανικά, που χρησιμοποιούν με τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψη στον πεζοδρόμιο. Γιατί δεν βάλατε στη λίστα και αυτούς, βάλατε μέχρι τα φωτογραφία που βάζουν έξω, στάντ των φωτογραφιών, μετά από τις παρελάσεις. Αλήθεια, η κατάληψη που θα κάνετε του δημόσιο χώρου, κάνοντας την ελεγχόμενη στάθμιση, γιατί δεν μπήκε στο στόχαστρο να πληρώσει και ο δήμος, αφού καταλαμβάνει δημόσιο χώρο και μετατρέπει όλη την περιοχή του κέντρου σε ένα απέραντο πάρκινγκ. Κατά την άποψή μας, κύριε Πρόεδρε, οι επαγγελματίες, οι μικροεπαγγελματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της αφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των πολυκαταστημάτων που τους ρημάζουν. Δυστυχώς, λόγω της πολιτικής των δήμων, οι οποίοι έχουν παραδοθεί στο γεγονός ότι δεν διεκδικούν και δεν παίρνουν χρήματα από το κεντρικό κράτος όπως οφείλουν να πάρουν, βάζουν στο στόχαστρο και τους μικροεπαγγελματίες μαζί με την αφορία και τα πολυκαταστήματα. Πόσο εμείς θεωρούμε ότι η μείωση αυτή είναι σε σωστή κατεύθυνση, παραμένει όμως πολύ υψηλό πάλι το κόστος της χρήσης των πεζοδρομίων και επιπλέον η διαφορά αυτή που προκύπτει στην πόλη με τα δύο πρόσωπα είναι ένα ζήτημα το οποίο επίσης δημιουργείται προβλήματα στους επαγγελματίες. Εμείς πέρα από τη μείωση με την οποία δηλώνουμε ότι συμφωνούμε, θεωρούμε βέβαια ότι ανάλογες μειώσεις πρέπει να γίνουν και στα τέλη και στους χώρους σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους δημότες της πόλης και των χωριών. Με αυτή την έννοια λοιπόν επειδή θεωρούμε ότι παρόλυς τις μειώσεις είναι ακόμα υψηλό το τίμημα για τη χρήση των πεζοδρομίων, δηλώνουμε παρόν. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Κουφαντζής. Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε, θέλω να μιλήσω γιατί πραγματικά εδώ πέρα συζητάμε για τις επιχειρήσεις του υγειονομικού ενδιαφέροντος, λες και τους κάνουμε χάρη που τους δίνουμε και δημόσιο χώρο και τραπεζοκαθίσματα. Μην ξεχνάμε ότι τα καταστήματα του υγειονομικού ενδιαφέροντος με τα δύο μεγάλα μας εργοστάσεις, η βιομηχανία της Καβάλλας, απασχολούν χίλια άτομα και νέα άτομα τα οποία συμβάλουν στο οικονομικό εισόδημα. Αυτή είναι η βαριά βιομηχανία το βράδυ της Καβάλλας. Ό,τι μισθεί είναι, πάντως βοηθούν και έχουν εργαζόμενους. Μην ξεχνάμε πάλι ότι η Καβάλλα όλοι θέλουμε να γίνει ένας τουριστικός προορισμός. Κύριε Πρόεδρε, Δήμαρχε, ο νεαρός κόσμος, θέλει ζωντάνια, θέλει κοινόχρηστος χώρους με τραπεζοκαθίσματα, με μουσική, να διασκεδάζει. Στα φεστιβάλ, πήγα στη ΧΝΕ, φεύγει με χαμόγελο ο κόσμος. Θέλουμε ο τουρίστας που έρχεται να έρχεται να διασκεδάζει και να φεύγει χαρούμενος. Τι να τον κάνω τον κοινόχρηστο χώρο, να πηγαίνω βόλτα, εντάξει το καταλαβαίνω. Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να διασκεδάζει σε στέκια, στους πεζόδρομους παντού, προς την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε και φυσικά και η μίωση που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα μαγαζιά με τις φορολογίες που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις είναι ισοσκελισμένα πάνω κάτω. Δεν έχουν τεράστια ποσοστά κέρδους. Έστω και αυτή η μικρή μίωση θα βοηθήσει ώστε να έχουν ένα περιθώριο κέρδος περιτέρων. Ήθελα να ακουστεί, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κ. Καλανταρίδης. Πολύ υπηγραμματικά συνάδελφοι, δύο-τρία πράγματα που εντόπισα. Μετά κ. Καλανταρίδη θα κλείστε. Ναι. Κ. Μαυρίδης παρακαλώ. Ναι κ. Πρόεδρε. Βλέποντας εδώ το προσδεκόμενο αποτέλεσμα, κ. Καλανταρίδη, θα είναι 76.000 ευρώ. Προϋπολογισμός, έτσι δεν είναι. Διερωτάμε στο εξής. Μας είπατε το 2016 100-200 πόσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνοιξαν. Καινούργια μαγαζιά δηλαδή. Το 2017 μας είπατε άλλα 250. Κρατάω τώρα τους αριθμούς. Το 2018 μας είπατε μέχρι εδώ φτάσαμε στα 250, που σημαίνει αν τα αθήσω όλα αυτά θα φτάσουμε στα 600. Τι αποδίδανε μέχρι το 2014-2015, τίποτα δεν είχε έστωδε ο Δήμος. Με τόσα καταστήματα που ανοίγουνε καινούργια. Αν λάβουμε υπόψη και τα παλιά που υπήρχανε. Και μου λέτε 76.000 προϋπολογισμός. Δεν μπορώ να καταλαβαίνω τι 10.000 πράτα με. Εγώ ξέρω πόσο ήταν ο προϋπολογισμός, αλλά θέλω να τα ακούσω από εσάς πιο πολύ. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός. Δηλαδή ενώ τα μαγαζιά αυξάνουν κατά εκατοντάδες, εννοείται ότι προϋπήρχαν. Τώρα βέβαια υπάρχει και το άλλο αυτό που λέει ο κ. Παπάς και είναι πολύ σωστό. Γιατί πάρα πολλά κλείνουνε, να λέμε και αυτό, μη λέμε ποια ανοίγουνε, να λέμε και πόσα κλείνουνε. Διότι βλέπουμε και μαγαζιά με πελατία μηδέν. Αυτό έτσι σαν ερώτηση τώρα. Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του τέος δημάχου του κ. Σιμήτση. Με καλύπτει και ο κ. Παπαδόμπλος ως προς το διπρόσωπο αυτό. Είναι ένα πράγμα, τι να πει κανείς τώρα. Μια πόλη των 65.000 κατοίκων. Στην ουσία τα πάντα να επιβαρύνται ο δήμος από βράση καθαριότητας και τα λοιπά. Όταν έχουμε, ερχόμαστε στα τέλη για τα καταστήματα τα συγκεκριμένα, να είναι διαφορετικά στην παραλία και μετά από 25 μέτρα να είναι άλλα. Εδώ τώρα θα μπορούσε να γίνει μια συνενόηση με το λιμενικό ταμείο, ώστε να υπάρχει κάποια εναρμόνιση. Το κλείνω αυτό. Ψηφίσαμε έναν κανονισμό περιοδρομιών τραπεζοκαθισμάτων. Είχα τονίσει τότε στην κυρία Δήμαρχο, ότι θα πω το ναι, εάν θα εφαρμοστεί. Διότι και προ αυτού κανονισμού, στον οποίο έχει συντάξει η διοίκηση του κυρίου Σιμητσή, και πιο μπροστά από τη διοίκηση του Ερυφυρίδη και ούτω καθεξής, κάθε διοίκηση που έρχεται κάνει και έναν κανονισμό περιοδρομιών τραπεζοκαθισμάτων και τα λοιπά. Λοιπόν, τότε είχα πάρει την απάντηση στην ερώτηση μου εάν θα τον τηρήσουμε. Μου είχε απαντήσει ναι και βεβαίως ναι. Δεν νόμιζω να πιστεύει κανένας από εμάς τους 41, εδώ και όσοι είμαστε παρόντες σήμερα, ότι πραγματικά τηρείται ο κανονισμός. Επικρατεί ένα μπάχαλο έξω, κάνει ό,τι θέλει ο καθένας και πολύ καλά είπε ο κύριος Βέρος και οποιοδήποτε άλλος εδώ πέρα μέσα, ότι θα τους δώσουμε τρία μέτρα και αναπτύσσουν αυτήν 43. Κύριε Πρόεδρε, αν μαζί μου βγείτε αύριο εσείς και κυκλοφορείτε άλλους σε αυτά τα καταστήματα και ξεκινήσουμε από το Φάλληρο, θα πείτε πολλοί δεν έχουν καν άδεια. Σας το λέω με πολύ ευθύνη. Και όσοι έχουν άδεια για έναν ορισμένο αριθμό τραπεζοκαθημάτων, θα έχουν τουλάχιστον πέντα πλασιάς. Έλεγχος δεν υπάρχει, η δημοτική μας αστυνομία κατουσίαν πόσα είναι τα άτομα είναι ανύπρακτη, δεν προλαβαίνουν οι άνθρωποι, αλλά και από την άλλη πλευρά δεν βλέπω ότι με το να μειώσουμε κατά 12 ευρώ, θα γλιτώσει ο άλλος 100 ευρώ το χρόνο ή 150, ότι λύνει το πρόβλημα. Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο εισάγεται από τη διοίκηση του Δήμου, αυτό το οποίο δυστυχώς το κάνουν όλες οι δημοτικές αρχές όταν πλησιάζουμε προς τις εκλογές και το βλέπω έτσι εγώ προσωπικά. Θα είμαι αρνητικός πρώτον, διότι δεν έχει τηρήθη στα τελευταία τρία χρόνια από το που σημαίνει τον κανονισμό, καθόλου ο κανονισμός, επικρατεία συνδοσίας σε αυτό το τομέα και ότι το θεωρώ αυτό το μέτρο ότι δεν έχει νόημα, δεν έχει κανένα όφελος. Ευχαριστούμε τον κύριο Μαυρίδη. Ναι κύριε Καλανταρέδη και κλείνουμε. Λοιπόν, ξεκινάω λίγο από τον κύριο Μαυρίδη. Οι άδειες τις οποίες αναφέρθηκα κύριε Μαυρίδη δεν έχουν να κάνουν με την ίδρυση καινούργιων καταστημάτων, αλλά με το πόσες άδειες χρήσεις κοινοχρήσ του χώρου εκδίδονται κάθε χρόνο. Δηλαδή εκεί υπάρχει μια αύξηση σχεδόν 50 αδειών. Το πόσα είναι τα καταστήματα γενικότερα αυτό δεν το γνωρίζω γιατί δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναφέρω τώρα. Επίσης, όσον αφορά το ανεφαρμόνις διόχιο κανονισμός, ο κανονισμός εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο του μέρος και αποτέλεσμα αυτού είναι η εικόνα που έχουμε στους πεζόδρομους η οποία δεν έχει καμία σχέση με πριν τέσσερα χρόνια όπου κυριολητικά δεν μπορούσε να περάσει ο πεζός. Τώρα περνάει και μάλιστα τα κάγγελα έχουν βοηθήσει και σε αυτό. Επίσης, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι υπάρχουν ελεγχοί από τη Δημοτική Αστυνομία γιατί ξέρω πολύ καλά τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Επίσης, σίγουρα δεν πρόκειται για προεκλογική παροχή γιατί να σας θυμίσω ότι μόλις πριν από λίγο είχαμε και ένα καινούριο τέλος. Εκείνο τελικά τι ήτανε? Τι έκαναμε, βάλαμε σε κάποιους και προεκλογικά πήραμε. Τέλος πάντων κακώς τα συνδέουμε όλα με τις προεκλογικές παροχές. Δεν είναι κάτι. Επίσης, είχαμε το θάρρος λοιπόν για τους πέντε να επιβάλλουμε κάποιο τέλος. Επίσης, δεν γίνεται να υπάρχει επιβολή τέλους για έξι μήνες ή για πέντε ή για τέσσερις ή για όσο χρησιμοποιούν ο καθένας. Εκτου νόμου είναι υποχρωτικό για όλο το χρόνο. Επίσης, δεν μπορούμε να κάνουμε, παρότι το θέλαμε και εμείς και το ψάξαμε, δεν μπορούμε στους καλοπληρωτές να επιβάλλουμε άλλο τέλος επίσης εκ της νομοθεσίας. Επίσης, οι τράπεζες δεν χρησιμοποιούν επεζοδρόμια για τα ATM. Αν χρησιμοποιούσαν θα χρεώνονταν. Οπότε, από αυτό είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά ο κ. Ποτόλιας θα στηρίξει το καινούριο τέλος που θα φέρω για τις τράπεζες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Και επίσης, όσον αφορά την διαφορά με τον ΟΛΚ, κύριοι θα πρέπει να με γνωρίσουμε ότι είμαστε σχεδόν στις ίδιες τιμές με τον ΟΛΚ με τη μείωση που γίνεται και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε πιο κάτω ή και πολύ πιο κάτω. Και τέλος, ο δήμος δεν ενοικιάζει παράνομα σε κανέναν πεζοδρόμιο. Ευχαριστώ πολύ. Υπαριθμών 7, αναπροσταρμογή τελών χρήσης πεζοδρομίων περιπτέρων. Ναι, στο ίδιο πνεύμα, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ μεγάλο το τέλος το οποίο επιβαλόταν στα περιπτέρια για τον χώρο τον οποίο χρησιμοποιούν για να βάλουν τα ψυγεία τους ή τέλος πάντων τα στάντ στα οποία πουλάνε κάποια προϊόντα τους, ιδίως μάλιστα βλέποντας το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο όπου τα τελευταία χρόνια όλοι το έχουμε ζήσει, εδώ σε αυτόν τον χώρο έχουμε κλείσει περίπτερα και περίπτερα τα οποία δεν βρίσκεται κανένας να τα ενοικιάσει γιατί όλοι ξέρουμε ότι το ποσοστό κέρδους, ιδίως από εκεί που βγάζαν κάποια χρήματα και αναφέρομαι στα καπνικά είδη, έχει ελατωθεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα αυτές οι επιχειρήσεις να μη βγαίνουν. Νομίζω ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ερχόμαστε λοιπόν να βοηθήσουμε και αυτούς τους ανθρώπους όσους έχουν μείνει, έτσι, γιατί όπως προείπα όλοι το γνωρίζουμε έχουν κλείσει πάρα πολλά περίπτερα, ευχαριστώ. Κύριε Σιμετζή, παρακαλώ. Πάλι αυτό λέω και εγώ, συμφωνώ με αυτό που λέει ο Γιώργος, δηλαδή δεν θα σωθούνε από το μικρότερο ενοίκιο και σας προκαλώ, εν τιά αυτή περιπτώση, να το κάνουμε ένα ευρώ. Αυτό, τίποτα άλλο. Αυτό, τίποτα άλλο. Τα περίπτερα, ναι. Διάβασα ότι καταλάβατε ότι ήταν υπερβολική η τιμή, άρα παραδεχτήκατε τη φοροπηχτική ποιολιτική που εφαρμόζεται και τώρα βέβαια το κατεβάζετε στο εν τρίτο της τιμής. Φυσικά, αλίμονο, είμαι θετικός. Ναι, ναι, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος, ναι. Τα περίπτερα, συμφωνείτε? Λοιπόν, συμφωνούμε, αλλά με αυτήν την παρατήρηση. Δεν είναι δυνατόν στην β' ζώνη να πληρώνουν όσο και στην α. Εσείς οι ίδιοι το είπατε. Δηλαδή, στην α' ζώνη ένα περίπτερο έχει διαφορετική πελατεία από ένα περίπτερο το οποίο είναι στη συνικία. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν το ίδιο να πληρώνουν 50-50, διότι προσέξτε, με την προηγούμενη τιμή 150 ήταν στην α' ζώνη και 75 κατά το 1.5. Ε, λοιπόν, λέμε το λιγότερο που πρέπει να το κάνετε είναι 25. Για να είναι δίκαιο, προσέξτε, δεν βάζω άλλους παραμέτρους σε αυτό που λέει ο κύριος Σημετζής που μπορούμε να το πούμε, αλλά για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στα περίπτωρα που είναι στις συνικίες. Ουσιαστικά είναι ελάχιστα και πρέπει να είναι πιο δύσκολες στιγμές. Ναι, ο κύριος Βέρος, με τις παρατηρήσεις που έκανα. Ο κύριος Ποτόλιας. Τα ίδια που είπα και στο προηγούμενο θέμα, κύριε Πρόεδρε, ότι έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερες σημειώσεις για να εξωθούν με την παραλία, γι' αυτό δηλώνω παρόν και να σημειώσω ότι, κύριε Καλανταρίδη, αν δεν χρησιμοποιούσε το πεζοδρόμιο η τράπεζα θα μπορούσε να δουλέψει το ATM. Βγάζει ένα μαγαζί στο δρόμο. Λοιπόν, και έχει κέρδη, γιατί γλιτώνει έναν υπάλληλο. Να τους υποχρεώσετε να τα βάλουν τα ATM μέσα. Χωρίς τη χρήση του πεζοδρομίου η οικονομία που κάνει η τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ναι, ο κύριος Σκανθόπουλος. Λοιπόν, συνάδελφοί, θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό, γιατί είμαι σε άθλια κατάσταση να με αντικαταστήσει ο συνάδελφος του κ. Καλανταρίδης. Έκανα υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά δεν αντέχω άλλο. Λοιπόν, προχωράμε με το όγδο θέμα, συνάδελφοι, έγκριση σχετικά με τις συντηρήσεις επισκευές στην κεντρική πλατεία Καβάλας. Η κυρία Δρακονάκη έχει το λόγο. Σας έχει διανεμηθεί ένα τοπογραφικό σχεδιάγραμμα. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ λίγη ησυχία. Έχει μελετηθεί και έχει και εγκριθεί και από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Είχαν κάνει κάποιες επισημάσεις, οι οποίες γίναν αποδεκτές στην τεχνική υπηρεσία και ενσωματώθηκαν. Όπως θεωρώ, θα έχετε λάβει και την τεχνική έκθεση που συνοδεύει το σχεδιάγραμμα που κρατάτε. Με την παρέμβαση αυτή υπάρχει μια πρόθεση για μια αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας ελευθερίας. Στα πλαίσια όμως παρεμβάσεων μικρών, γιατί το μεγάλο έργο, το οποίο θεωρώ ότι θα αναδείξει πραγματικά την κεντρική πλατεία του Δήμου Καβάλλας, θα είναι ένα προϊόν διαβούλευσης και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και βέβαια αντίστοιχης χρηματοδότησης. Είμαι στη διάθεσή σας για τυχούσες ερωτήσεις ή διευκρινήσεις. Στα σχέδια βλέπετε ότι υπάρχει μια τάση να ανοίξει η πλατεία. Κι αυτό ακριβώς το λόγο δρομολογούμε και την κατεδάφηση των κερκίδων. Κερκίδες οι οποίες δημιουργούν στην ουσία τυφλούς διαδρόμους, οι οποίοι δεν προσδίδουν καμία λειτουργικότητα. Σίγουρα υπάρχει απορία για το επίμαχο συντριβάνι. Προσπάθεια στη σύνταξη των Ευθών Δημοπράτσισης γίνεται έστω να κρατηθούν ένας ο μικρός ο κύκλος και ένα μισοφέγγαρο για να τοποθετηθούν τέτοιες αντλίες που να αποδίδουν κάποιους επίδακες στην ουσία με φωτισμό. Και όλο το υπόλοιπο θα αποδοθεί στην παρούσα μελέτη ως ένα παρτέρι. Συνάδελφοι ακούγεστε πολύ με συγχωρείτε κύριε Δρακονάκια αλλά ακούγεται ένα μελίσι. Σας παρακαλώ. Θα διαφυλαχθεί το ανώτερο τμήμα της κατασκευής του συντριβανιού. Θα φωτιστεί ειδικά και θα δημιουργηθεί ένα αντέξιλληνο που μπορεί να συσορεύει, να μαζεύει κόσμο για να κάθεται. Επενβάσεις δεν θα γίνουν στα φωτιστικά. Τα φωτιστικά αυτά είναι από τα πιο αξιόλογα τα οποία υπάρχουν. Αποδίδουν όμως έναν φωτισμό χαμηλό και πιο ρομαντικό. Κάτι το οποίο διαφαίνει ότι δεν το θέλουμε. Ο έντονος φωτισμός δίνει την αίσθηση περισσότερο της ασφάλειας. Θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις αναπόφευκτα λόγω των κατεδαφίσεων των παρτεριών. Από εκεί πέρα, εννοείται τα μεγάλα δέντρα θα διατηρηθούν. Έχει κάποια δείγματα φωτογραφιών επισυναπτώμενες τεχνική έκθεση, τα οποία αποδίδουν την διαμόρφωση πάνκου περιμετρικά των δέντρων, γιατί σκοπός είναι να κρατήσουμε και το ποσοστό της φύτευσης σε αντιστοιχεία με την έκταση της πλατείας. Εννοείται προβλέπονται οι οδεύσεις τυφλών, απαραίτητη προϋπόθεση να μπορεί κάποιος με μειωμένη όραση να κινηθεί άνετα στο χώρο της πλατείας, αλλά και να περάσει στις απέναντι περιοχές και στα απέναντι πεζοδρόμια. Τα περίπτερα επισημένονται, διατηρούνται στις νόμιμες διαστάσεις τους. Το αναψυκτήριο... Το επίμαχο, ας το πούμε, αναψυκτήριο διατηρούμε την νόμιμη του έκταση, διότι προχωρούμε ταυτόχρονα και τη διαδικασία της δικητικής αποβολής, στη συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία. Να μη σας κουράζω άλλο, αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, προτιμώ να πούμε σε μια διαδικασία διαλόγου και να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις σας. Ευχαριστούμε την κυρία Δρακωνάκη. Ερωτήσεις, συναδελφέ, αν υπάρχουν. Λοιπόν, πρώτον, συγγνώμη κυρία αντιδήμαρχη, αλλά δικαιώνεται την ονομασία που διάλεξε ο κ. Μουριάδης. Αντί να κάνουμε βήματα και να είμαστε σύγχρονος Δήμο, σύγχρονο δημοτικό συμβούλιο, εσείς μας κάντε βήματα πίσω. Προτζέκτορα έχουμε, αντί να μας τα δείξετε εδώ, μας βάλατε από ένα χάρτη εδώ, πόσο χώστησε κιόλας για να το κάνουμε αυτό το χάρτη, πόσοι εργατώρες πάγαμε. Λοιπόν, ένα αυτό. Λοιπόν, νομίζω ότι αδικείται την προσπάθειά σας. Δεύτερη παρατήρηση. Έχει ένα λάθος ο τοπογράφος του Δήμου. Στο σημείο που είναι επί της Ίωνος Δραγούμη, το περίπτωρο δηλαδή που βρίσκεται απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, λάθος το έχει και εδώ. Στη μέστο δρόμο έπρεπε να το βάλτε. Γιατί γελάτε, ρε παιδιά. Είναι στο σημείο αυτό που αναφέρονται εδώ. Αυτό. Δύο παρατηρήσεις. Και πάμε τώρα μετά στα υπόλοιπα. Ερωτήσεις, λοιπόν. Ποιος έχει ερώτηση, αδελφοί. Δεν υπάρχει ερώτηση, αν καταλαβαίνω καλά. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Δεν ξέρω, μπορεί να υπήρχε μέσα στην εισηγησία και ζητώ συγγνώμη, αν υπήρχε. Κόστος δεν είδα. Υπάρχει. Πενήντα χιλιάδες για το δυο χιλιάδες δεκαοκτώ. Βάλαμε πενήντα χιλιάδες στην αναμόρφωση του δυο χιλιάδες δεκαοκτώ. Το κόστος μελέτησα είναι πολύ παραπάνω. Και συγγνώμη για να συμπληρώσω, όπως τόνισα στην εισηγησία μου. Μιλάω για αποτύπωση περιπτέρων στις δύο χιλιάδες δεκαοκτώ. Βάλαμε πενήντα χιλιάδες στην αναμόρφωση του δυο χιλιάδες δεκαοκτώ. Το κόστος μελέτησα είναι πολύ παραπάνω. Και συγγνώμη για να συμπληρώσω, όπως τόνισα στην εισηγησία μου. Μιλάω για αποτύπωση περιπτέρων στις νόμιμες διαστάσεις τους και εννοείται στις νόμιμες θέσεις τους. Κύριε Παπα. Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση στη Δήμαρχο. Είναι καθαρά πολιτική ερώτηση. Αγαπητή Δήμαρχε, θα τακτοποιήσουμε την πλατεία από τους γύφτους ή θα την ανακοινήσουμε και θα την παραδώσουμε στους γύφτους. Πριν να ξεκινήσουμε λοιπόν και αναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τοπογραφικά που βλέπετε σήμερα, μαζί με τον κ. Πρόεδρο πήγαμε στον κ. Ισαγκελέα. Κάλεσε μάλιστα και την αστυνομία ο Ισαγκελέας για το θέμα, του εξηγήσαμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, ζήτησε και την επιβεβαίωση από την κυρία αστυνομικό, η οποία είπε και για τα αυτοκίνητά τους που δεν έχουν ούτε καν αριθμούς κυκλοφορίας, οι ίδιοι δεν έχουν ούτε καν διπλώματα και υποσχέθηκε ο Ισαγκελέας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Πριν να φτάσουμε, αναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, οριστέ. Μαζί της έναν φάκελο με τις οχλήσεις που έχουνε γίνει και με τα γεγονότα που έχουνε γίνει και έστειλα στον κ. Ισαγκελέα την αναφορά της υπηρεσίας καθαριότητας για τα τελευταία γεγονότα που γίναν στην πλατεία, έστειλα φωτογραφίες από την κατάσταση και μέσα στο συντριβάνι πριν να καθαριστεί και στα παρτέργια κοντά στο σπιτάκι της ΔΕΕ και επίσης έστειλα τη Δημοτική Αστυνομία, πήγαινε κάθε μέρα γιατί σε μία προηγούμενη αναφορά της, το υγειονομικό έστειλε ο νομίατρος ή πάλελο του υγειονομικού να κάνει αυτοψία και η αναφορά ήταν συνήθις ρίπανση. Και με μια τέτοια αναφορά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσα εγώ να χρειαζόμουν στοιχεία, παραπανίσια. Έστανα, λοιπόν, κάθε μέρα τον προηστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας και μέχρι που πετύχαμε μία κατάσταση, η οποία ήταν η γνωστή που γνωρίζουμε, ειδοποιήσαμε κατευθείαν το υγειονομικό, έστειλε η πάλελο έκανε αυτοψία η οποία βοηθάει την κατάσταση και όλα μαζί αυτά τα χαρτιά τα έστειλα στον Ισαγγελέα για να δώσει τις οδηγίες που πρέπει να δώσει, γιατί όπως πάρα πολύ καλά γνωρίζετε, η αστυνομία του Ισαγγελέα ακούει και κανέναν άλλο. Ο κύριος Μουριάδης έχει δείσει το λόγο. Λοιπόν, θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις εγώ πριν το αποθετηθώ. Καταρχήν, καταργώντας τις Κερκίδες. Βλέπω εδώ ότι έχετε αφήσει τρία δέντρα, ενώ είναι και περισσότερα τα δέντρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πίσω από τις Κερκίδες, αλλά είναι όμως και ψηλά, δηλαδή με το σχέδιο που βλέπω μέσα που έχετε εδώ, που είναι από κάπου αλλού, που έχουν βάλει με τα ξυλαράκια εδώ αυτό που κάνουνε, εδώ με τα ξύλα, εδώ δεν ξέρω αν μπορέσετε να το κάνετε εδώ πέρα, καταρχήν, αν σας βγαίνουν τα υψόμετρα, λοιπόν. Ένα είναι αυτό, το σχέδιο με τα δέντρα, πώς το έχετε κάνει. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω για τις φυτέψεις πέρα από την θεωρία που έχει εκεί, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο, αν έχει γίνει κάποιο σχέδιο για τις φυτέψεις, πώς θα γίνουν οι φυτέψεις, δηλαδή τι θα φυτέψουνε, ό,τι θέλει ο καθένας, εντάξει, θεωρητικά το γράφουνε μέσα, αλλά επί της πράξης τι θα φυτέψουνε. Και τα άλλα θα τα πω, επίσης, είναι πολύ γενικόλογα όλα, δηλαδή εκεί στο στρόγγυλο θα κάνουμε μια μαρμάρινη επένδυση, που θα δούμε τι θα είναι η μαρμάρινη επένδυση. Τέλος πάντων, όλα είναι πάρα πολύ γενικά. Θα ήθελα όμως λίγο αυτές τις ερωτήσεις, πριν το προθετηθώ για όλο το σχέδιο. Κύριε Δρακονάκη, λίγο το μικρόφωνο, κύριε Μουριάδο. Ο στόχος πάντοτε, σε ό,τι αφορά τα δέντρα, είναι να διατηρήσουμε οτιδήποτε υγιές δέντρο υπάρχει στην πλατεία. Ο κέδρος, παραμόντως χάρη, που είναι ένα πολύ μεγάλο και όμορφο δέντρο, εννοείται ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να διαφυλαχθεί στο ακέραιο. Από εκεί πέρα, οι φυτεύσεις θα αποδειθούν σίγουρα για να διατηρηθούν και με αυτόματο πότισμα, το οποίο θα τοποθετηθεί με γκαζόν και πάνω από όλα για να διατηρήσουμε λίγο χαμηλά και το κόστος του προϋπολογισμού, σκοπός είναι να διατηρήσουμε, όπως σας προείπε, οτιδήποτε υγιές υπάρχει στην πλατεία. Από εκεί πέρα, το γενικό στο οποίο αναφέρεστε και είναι στην ουσία αναπόστατο κομμάτι της τεχνικής έκθεσης που συνοδεύει το τοπογραφικό, είναι η πρόταση η οποία κατατίθεται, είναι ανοιχτήσωνο να συζητηθεί ή να εξεταστεί κάτι άλλο, το ειδικό και το εξειδικευμένο γνωρίζετε πολύ καλά, οτι αποδίδεται στην μελέτη και σαν τέχη δημοπράτηση που συντάσσονται. Ευχαριστούμε. Οπότε, συνάλφοι, αν βλέπω καλά, δεν υπάρχει άλλη ερώτηση. Παρακαλώ. Λίγο να ρωτήσουμε. Βλέπω ότι επί της Ιωνος Τραγούμι κάνετε μια καινούργια είσοδο, καλώς κατά την άποψή μας. Βέβαια όμως δεν φαίνεται ο χώρος εκείνος στην είσοδο να είναι ως χώρο στάθμισης ταξί, όμως θέλουμε να ρωτήσουμε. Το στέγαστρο Καλατράβα παραμένει, παραμένει. Επιτέλους όμως θα χρησιμοποιηθεί, διότι το στέγαστρο εκείνο έγινε για συγκεκριμένους λόγους, για να έχει είσοδο, να μην παρκένουν δυο ταχοί, ούτε να μπαίνουν τα ταξί, ούτε οποιονδήποτε άλλο. Να μπαίνει το τρανάκι, για να διευκολύνει και την κυκλοφορία. Βέβαια θα πει κάποιος ενδεχομένος επειδή ηλικιωμένοι από τη μεριά της εθνικής και τα λοιπά, τώρα δεν έχουν πρόβλημα ηλικιωμένοι. Αν έχουμε τις διαβάσεις βαμμένες, αν τα περίπτρα και όλοι αυτοί μπούν μέσα και δεν κλείνουν τις διαβάσεις, αν δεν σταματάνε στις διαβάσεις επάνω οι οδηγοί, οι ασυνείδητοι, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και πεζοί, δεν έχουν καν πρόβλημα ηλικιωμένοι, γιατί τ' άκουσα κάποτε γι' αυτόν τον λόγο, ότι το κρατάμε εκεί το τρανάκι που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Το δεύτερο, βλέπουμε ότι διατηρείται τα δέντρα περιμετρικά, όμως έχουμε την εκτίμηση ότι, ναι, μια πλατεία πρέπει ενδεχομένως να έχει ανοιχτούς κορούς, αλλά μη ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να έχει επισκεψιμότητα αλλά και να παραμένουν οι πολίτες σε αυτή την πλατεία, πρέπει κυρίως κατά τους καλοκαιρνούς μήνες να υπάρχει σκιάση. Δείτε το θέμα που υπάρχει με τον κήπο, όπου η εκτίμησή μας είναι ότι τουλάχιστον περιμετρικά, όπου υπάρχει η δυνατότητα, να θυτευθούν και καινούργια δέντρα. Τρίτον, καλώς παίρνετε το περίπτερο από τη μεριά της Δοϊράνης, το οποίο είναι δίπλα στις τοαλέτες και το κατεβάζεται νοτιοανατολικά στο κομμάτι εκεί με την Οδό Ελευθερίας Βενιζέλου στη Διασταύρωση. Όμως, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις τοαλέτες. Έχω την εκτίμηση ότι από τη μεριά του Δήμου, και μου πείτε στο θαλάσσιο μέτωπο παραλία, είναι οι μοναδικές δημόσεις τοαλέτες. Μήπως υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν οι τοαλέτες. Δεν υπάρχει αλλού. Δεν ξέρω, τουλάχιστον εσείς που τα τελευταία χρόνια έχετε πάει πολλά ταξίδια και καλώς κάνατε με τη δική μας έγκριση, θα διαπιστώσατε ακόμα και σε χώρες όχι της Ευρώπης ότι υπάρχουν δημόσεις τοαλέτες που δεν υπάρχουν εδώ, που έχουμε αυξήσει την επισκεψιμότητα. Και όχι μόνο για τους επισκεπτείς μας, αλλά και για τους δικούς μας τους δημότητες, τους μόνιμους κατοίκους. Το τρίτον. Άρα θα μου απαντήσετε ή είδατε αν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε επιπλέον δημόσεις τοαλέτες και να είναι και μαζικές στον ίδιο χώρο, γιατί υπάρχει και το θέμα του ελέγχου, του ανθρώπου και τα λοιπά και τα λοιπά και όλα αυτά, τις διαχείρισεις και όλες αυτές τις κατάστασεις. Και θέλω να πιστεύω έτσι από ό,τι βλέπω και από ό,τι διάβασα, εκτός αν δεν διάβασα καλά, διότι μέχρι και πριν χθες άκουγα ότι το συντριβάνι θα γίνει ένας χώρος πρασίνου. Είδα ότι το διατηρείτε, σωστά, το είδα καλά. Ένα κομμάτι σας το είπε η κυρία μου. Τι? Ποιο νότιο? Το γαλάζιο. Μόνο το μπλε? Ναι, το μπλε. Συγγνώμη κυρία δήμαρχη, επειδή είσαι πολύ ταξιδευμένη το τελευταίο διάστημα και καλώς κάνεις, καλώς κάνεις, πρέπει να πηγαίνεις, γι' αυτό σε δίνουν την άδεια, να βλέπεις τα θετικά. Σε πόσες πόλεις της Ευρώπης πήγες και είδες, με νερά, συντριβάνια και ιστορίες, το νερό είναι πραγματικά πηγής ζωής. Έχει μια άλλη. Κύριε Βέρο, ερώτηση είναι αυτό ή τοποθέτηση, για να καταλάβω λίγο. Όχι, ρωτάμε, ήθελα να διευκρινήσω αν παραμένει όλο το συντριβάνι. Πόση ώρα θα κάνει, δηλαδή ολοκληρώστε την ερώτησή σας. Μα, κοίταξε, πρέπει να προβληματίσω λίγο τώρα, γιατί με το βάζετε αυτό εδώ, τι μεταφύνει εδώ μόνο αυτό, σαμπανιέρα είναι αυτό. Α, τα λέει ο παπάς, πάνε πάλι οι Αθήκανοι και πλένονται. Ε, ναι, δεν είναι λογική, εσείς απ' τη μία λέτε να μην πηγαίνουν οι Αθήκανοι, γιατί θα σας τα πω… Δεν έχουμε να σου κοιλήσουμε τώρα. Αγαπημένοι και επιβίδιοι, μέσα του κελικά, ποιά είναι η ευλικία σας στην προσοχή σας, η αισθητική σας. Γιατί, προσέξτε, διαβάζετε τι γίνει, δεν έχασα να μιλήσω, θα σας πω το τέλος μου, για να γίνει με πιο λεπτό. Οι ρόλοι της παρέμβασης σας που λείπτουν κάπου που γίνεται, ήρθαν για την αισθητική και την λιτουργική αναβάσταση της δημιουργικής πρωτοβουλίας. Διότι αυτό είναι και το πολιτικό λόγο της δημιουργίας, παιδιά. Ποιος είναι ο ρόλος αυτής της παρέμβασης, θέλω να απαντήσω. Πρώτον, γιατί κάποιοι, εδώ και πολύ καιρό, όλοι οι είδικες συνάδελφοι μέσα από τη δική συνημέρωση, σας ρένει τι θα γίνει, για τους αντίκαλους θα γίνει, προσέξτε. Δεν θεμίσω ότι δεν τελειώνουν το χρονικό, τελείως. Εμείς βλέπουμε ότι ο δημόσιας σχόλος είναι αντιτολικά όλος, αλλά όταν τα σέχονται, δεν υπάρχουν κανόνες. Και όταν δεν δείτε τους κανόνες, όντως δεν υπάρχουν κανόνες. Είτε είναι πόνιμος κάτοικος, είτε είναι επισκέπτες, είτε είναι άσπρος, είτε είναι πάντος, είτε δεν το βλέπουν. Πρέπει να έχει πολύ σπιρό σχέδιο. Όμως, θα σκεφτούν κάποιοι. Γιατί το κάνουν. Εάν το κάνουν, θα δίνουν νίκηση, ώστε πλαιοκλωγικά, δηλαδή, να γνωρίζουν από αυτό και να δίνουν από τι. Και να πείτε, άμα πλαιοκλωγικά, θα γίνει αυτό το νέο ρόλο, άμα τα έχεις κάτω και πάνω μου. Τώρα, θα ξέρετε πολύ καλά, ότι που εσύ τώρα δεν έχω κάτι. Δεν χρειάζεται κάπου κατάμια. Άρα, δείτε το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Δεν μίλησε μία. Το αποθέτησε έκανε ο κύριος Βέρος. Ναι, αλλά από ερωτήματα ξεκίνησε και σε ερωτήματα θα απαντήσω. Λοιπόν, κύριε Βέρο, η πλατεία αυτή είναι σχεδιασμένη για μια άλλη εποχή. Για την εποχή των πολιτικών συγκεντρώσεων όπου έρχονταν οι καραβιές των οπαδών σε ισαγωγικά και μετρούσαν τα πουλμαν και τα κεφάλια για να καταλάβουν πώς θα πάει το κόμμα στις εκλογές. Έχει καταντήσει ένα σελινιακό τοπίο, ένα φρούριο γύρω-γύρω κλεισμένο από τον κόσμο και οι είσοδοι ακόμη είναι δύσκολες και μικρές και επίσης ένα αφιλόξενο σελινιακό τοπίο για τον Καβαλιώτη Δημότη. Το σκεπτικό μου είναι ότι πρέπει να γίνει το σκεπτικό μας. Είναι ότι πρέπει να γίνει μια πλατεία η οποία να ανήκει στους δημότες της. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει μεγάλος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, να προκηρυχθεί, να προχωρήσουμε από εκεί και έπειτα σε μελέτες, να βρούμε χρηματοδότηση, να γίνει διαβούλευση και όλα τα σχετικά, δηλαδή ζει σε Μάη μου να φας τρυφίλι. Μέχρι τότε όμως εμείς δεν πρέπει, γιατί εγώ υποθέτω ότι όλα αυτά για να τελειώσουν, μαζί με το έργο, μια δεκαετία θα την πάρει. Δέκα χρόνια, λοιπόν, θα μου επιτρέψτε να πω, αντας μην το πω λαϊκά, να το πω συμμαζεμένα, εμείς θα υφιστάμεθα αυτή την άθλια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Αυτός είναι ο λόγος που είπαμε και ξεκινήσαμε, να κάνουμε λίφτινγκ το ονόμα σας στην αρχή της Κεντρικής Πλατείας, μια μικρή παρέμβαση, χρηματικά μικρή. Και μάλιστα το σχέδιο το είχα ζητήσει από το Σύλλογο των Αρχιτεκτών για να συμμετέχουν και αυτοί, γιατί οι αρχιτέκτονες στο δήμο δεν υπάρχουν, αν εξεδέρσουμε τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, ο οποίος έχει χίλια πράγματα στο κεφάλι του. Σαν ανταποδοτικό για όλα όσα τους παρήχαμε πέρσι, στις εκδηλώσεις που κάνανε, ζήτησα να ξεκινήσουν ένα σχέδιο για την Κεντρική Πλατεία. Διότι ήθελα το κάθε πράγμα να το κάνει ο επαΐον, αυτός που γνωρίζει την δουλειά. Και πραγματικά, μετά από καιρό το ξέρω, υπήρξαν διαβουλεύσεις, ξεπήγαινε έλα με την τεχνική υπηρεσία, με την αντιδήμαρχο, ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι και τελευταία. Το σκεπτικό λοιπόν είναι να παραδώσουμε την πλατεία στους δημότες. Να μπουν μέσα οι δημότες. Πολύ σωστά, επισημαίνεται, ότι πρέπει να φυτευτούν ενδεχομένως και άλλα δέντρα. Γιατί αν δεν μπούν και άλλα δέντρα, θα μπουν σκιάδια, θα μπουν... αν όχι ομπρέλες, πρέπει κάτι να μπορεί από κάτω να καθίσουμε τον καλοκαίρι. Αυτός ήταν ο λόγος. Πρώτον, το γεγονός ότι ανοίξει σε μια άλλη εποχή και δεύτερον, το γεγονός ότι θα μου πείτε και άλλες πλατείες ανήκουν σε άλλες εποχές, αλλά δεν είχαν φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Άλλος ήταν ο λόγος που έγινε έτσι η πλατεία. Λοιπόν, και οι παρεμβάσεις σημερινές τις οποίες διαβάζετε αφορούν όχι μόνο τους καταστηματάρχες, όχι μόνο τους μόνιμους κάτοικους, αφορούν όλους μας. Είναι υπόθεση ολονών μας. Δεν μπορούμε να ρίξουμε πολλά λεφτά σε μια τέτοια παρέμβαση, όταν υπάρχει στο μέλλον κάτι καλύτερο, αλλά δεν μπορούμε να ρίξουμε και πολύ λίγα, γιατί νομίζω γύρω στα 150 χωρίς την έκπτωση. Γύρω στα 150 χιλιάρικα, τα οποία με την έκπτωση ευελπιστούμε ότι θα είναι παρακάτω φυσικά. Πρέπει να σας πω ότι μαζεύουμε επίσης, δεν πρόκειται να κάνουμε τυχαίους τους κήπους και όλα τα σχετικά, και ότι οπωσδήποτε θα φροντίσουμε και για τα χασαπιά της περιοχής, στην οδό Ιράνης, είτε μόνιμα είτε σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, το επαγγελματικό μελητήριο. Δεν τους το έχω πει ακόμη. Εννοείται πρώτα η συνέναιση των ιδιοκτητών, αλλά επειδή είμαστε και λίγο τυχεροί και μας αγαπάει και η Παναγία, θα σας πω ότι προχθές ήρθε δεύτερη έκθεση επικίνδυνου από την πολοδομία που μας βοηθάει να προχωρήσουμε το θέμα. Το κακό απλώς είναι ότι υπάρχουν πολύ κληρονόμοι. Αυτά. Ελπίζω να σας κάλεσα. Να ξεκινήσουμε λοιπόν ή μάλλον να συνεχίσουμε τις τοποθετήσεις. Κύριε Μουριά δεν θα τα τοποθετήσετε εσείς. Άκουσα με προσοχή την κυρία δήμαρχο, που είπε ότι για την αρχιτεκτονική μελέτη, για το γλίστρυμο και έφεξε, κάπως το είπατε, διότι θα κρατήσει 10 χρόνια η μελέτη. Φέξε με και γλίστρυσε ή όλα μαζί, η διαδικασία. Η υλοποίηση του έργου, τα πάμε. Εντάξει, λοιπόν. Μια μελέτη κρατάει πάνω από ένα χρόνο, δεν πρόκειται να κρατήσει. Δεν κάνει για τη μελέτη μονομεία. Η υλοποίηση. Και η υλοποίηση ακόμη. Τώρα μην πούμε ότι σε 10 χρόνια θα έχουμε λεφτά για να το κάνουμε, διότι ήδη έχουμε 3 εκατομμύρια, έχετε περίζευμα από τη ΣΑΤΑ αυτή τη στιγμή, από τα προηγούμενα έτη. Και αν θέλουμε βρίσκουμε λεφτά για να κάνουμε την πλατεία, αλλά τέλος πάντων ας μην μείνουμε εκεί. Λοιπόν, ο καπνεργάτης έκανε για να δημοπρατηθεί. Όχι, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Η μελέτη, το πώς ξεκίνησε και το πού έγινε είναι άλλο. Εντάξει, ήταν για να πληρωθεί η μελέτη από το ΕΣΠΑ. Το επίτηδες έγινε έτσι για να ξεκονομήσουμε χρήματα και να μην τα δώσει ο δήμος. Γι' αυτό κράτησε τόσο. Λοιπόν, αυτό όμως είναι κάτι άλλο. Επίσης, θέλω να πω λοιπόν ότι το λίφτινγ αυτό που κάνουμε στην πλατεία, εντάξει, απλώς μια οραιοποιούμε λίγο την υπάρχουσα κατάσταση, διότι δεν κάνουμε και τίποτα άλλο. Δηλαδή τι κάνουμε, κρεμίζουμε μερικά πατέρια με ένα βέβαιο αποτέλεσμα. Θα μου επιτρέψετε διότι είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα που λέτε με το ύψος που είναι τα δέντρα και είναι πολύ πρόχειρα σχεδιασμένα. Δεν έχει λάβει υπόθεση, δεν έχει περάσει από μια αρχιτεκτονική επιτροπή. Έμαθα πως περίπου έγινε. Λοιπόν, έπρεπε να γίνει μια διαβούλευση, καταρχήν για τις παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα γινότανε στην πλατεία. Αλλά ας το αντεπαρέλθουμε κι αυτό. Και ότι το έκανε η τεχνική υπηρεσία. Οι οποίοι όμως δεν είναι ειδικοί σε όλα, εντάξει. Επίσης, θέλω να πω ότι θα μπορούσε να γίνει, δεν μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμούς, θα μπορούσαμε να κάνουμε διαγωνισμούς ιδεών, οι οποίοι προβλέπονται και στις περιπτώσεις όπου κάνουμε παρεμβάσεις σε έργα που αφορούν το σύνολο, όπως είναι μια πλατεία. Δεν το κάναμε κι αυτό, δεν πειράζει. Λοιπόν, θέλω να πω λοιπόν ότι είναι μια πάρα πολύ κακή μελέτη, όπως το μόνο που κάνετε είναι ότι κρεμίζετε τα πατέρια, δημιουργείται μια πολύ ωραία πλατείτσα επάνω, ένα παρατηρητήριο για τους τύπους αυτούς που συχνάζουν στη πλατεία και μάλιστα μπορούν να ελέγχουν και τα παιδιά τους όταν κάνουν μπάνιο μέσα στη γούρνα αυτή που υπάρχει εκεί. Λοιπόν, επίσης τα φωτιστικά τα οποία είδατε στο εξωτερικό, τα έχετε κακοποιήσει, διότι είναι πατέντα καβαλιώτικη αυτή να βάλουμε από μέσα τα LED με τα καλώδια που έχουν να παίξουν και θα σκοτώσουμε και κανέναν. Λοιπόν, επίσης αυτό που είπα για τις φοιτεύσεις ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πραγματικό, λοιπόν, αυτή η μελέτη η οποία έγινε είναι μια πάρα πολύ πρόχειρη μελέτη, θα μπορούσατε να μην μας τη φέρετε εδώ, να την υλοποιήσετε, δεν καταλαβαίνω γιατί μας τη φέρατε, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτήν την προχειρότητα. Αν το κάνατε για αυτό, εμείς πάντως δεν ψηφίζουμε αυτή την, είναι δικό σας θέμα, δεν πρότεινε να το ψηφίσουμε, διότι η καβάλα αξίζει κάτι περισσότερο στην κεντρική της πλατεία και όχι την πλατεία του χωριού μας. Ευχαριστούμε κ. Παπαδόπουλη. Κύριε Δήμαρχε, μπράβο. Ξυπνήσατε τώρα και αρχίσατε να ασχολήσετε και με τον Δήμο. Τέσσερα χρόνια μας φέρνετε, έχω σημειωμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της ανακένισης της κεντρικής πλατείας και δεν την κάνατε ποτέ. Τέσσερα χρόνια την ξεχάσατε και δεν κάνατε απολύτως τίποτα, κύριε Δήμαρχε, για την κεντρική πλατεία. Και έρχεστε τώρα, εφτά μήνες πριν τις εκλογές, να ξοδέψετε, δεν ξέρουμε πόσα χρήματα, τώρα λέτε κάποια νούμερα, για να δείξετε ότι τον τελευταίο χρόνο κάτι θέλετε να κάνετε. Μερικά μπαλώματα δηλαδή. Αν θυμάμαι καλά, το ενάμιση χρόνο, το 2017, είχατε πει και είχατε αναφέρει ότι ο Δήμος χρειάζεται να κάνει μια αρχιτεκτονική μελέτη, πανελλήνια για την πλατεία, να δεχτείτε κάποιες προτάσεις, μετά είχατε πει ότι χρειάζεται ένα lifting, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Εγώ, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, θα περίμενα όλα αυτά να έχουν γίνει ήδη. Για να δούμε και κάποιες προτάσεις, ειδικά ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, πιστεύω ότι θα περίμενα να έχει ήδη να μας δώσει κάποιες ιδέες, όπως είχατε πει. Και δεν καταλαβαίνω τι σας εμπόδισε να κάνετε όλα αυτά που είχατε πει τότε, εδώ και τέσσερα χρόνια. Όπως επίσης, γιατί έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια και η κεντρική πλατεία να είναι δισφήμιση, αντί να είναι διαφήμιση. Όχι, κύριε Δήμαρχε, εμείς θέλουμε μια ρυζική αλλαγή της πλατείας και πρέπει να είμαστε... να είμασταν ήδη έτοιμοι, αλλά πάλι εσείς δεν είστε. Και θα το πω λίγο χοντρά, αλλά είναι μια πραγματικότητα και δεν με τιμά και με ένα αυτό που θα πω, αλλά δεν έχετε την ικανότητα ένα συντριβά να λειτουργήσετε. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Εγώ σας προτείνω, κύριε Δήμαρχε, και συμφωνώ, να γίνει μια συντήρηση, όπως πιστεύω ότι αυτή η συντήρηση έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο και με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συντήρηση. Να γίνεται βαψίματα από καταστάσεις ζημιών, πλακηδίων. Λέτε μέσα να γίνουν οι οδηγοί για τους ΑΜΕΑΝΕ, οι ΡΑΜΠΑ, να γίνουν κάποια βασικά πράγματα συντήρησης. Και εδώ είμαστε, εκλογές έρχονται και να υπάρχει μια δέσμευση από όλους μας ότι η επόμενη διοίκηση, οποιοσδήποτε δήμαρχος εκλεγεί, να έχει δεσμευτεί να γίνει μια ρυζική ανάπλαση της πλατείας. Επίσης, κύριε Δήμαρχε, θέλω να πω ότι πρέπει να λάβουμε και υπόψη μας και επειδή θα υπάρχει πλέον και ανταποδοτικότητα στο νέο ΕΣΠΑ, στα έργα ΕΣΠΑ, εμείς προτείνουμε να μελετηθεί από τώρα, κύριε Δήμαρχε, τη δημιουργία ενός υπόγειου πάρκιν στην Πλατεία Ελευθερίας και η ενοποίηση με τον Άγιο Νικόλαο, ώστε να δημιουργήσουμε και νέους χώρους σταθμευσής για το κέντρο της πόλης και να αλλάξουμε εντελώς την φυσιογνωμία του κέντρου για να το κάνουμε, πιστεύω, έτσι πιο ελκυστικό. Για αυτός όλους τους λόγους, κύριε Δήμαρχε, εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω, διαφωνώ με την προεκλογική παρέμβαση που το θέτατε και λέω στο σώμα όλοι μαζί να υπάρχει μια εντέσμευση, να υπάρχει μια συντήρηση, ένα μέρος να μην δώσουμε τόσα πολλά χρήματα, είναι μπαλώματα και πεταμένα χρήματα, γιατί μετά θα αναγκαστούμε πάλι να ταξιλώσουμε για να κάνουμε μια ρυζική ανάπλαση και μια καινούργια πλατεία και λέω εδώ να το πάρετε πίσω, να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή παρέμβαση, τη συντήρηση που πρέπει, ήδη έπρεπε εδώ και τέσσερα χρόνια να την κάνετε και να δεσμευτούμε όλοι μαζί, όλοι οι επικεφαλείς, όποιος και να εκλεγεί δήμαρχος την επόμενη μέρα, ότι θα γίνει μια ρυζική ανάπλαση. Διαφωνώ με αυτήν εδώ την προεκλογή παρέμβαση που φέρετε. Ευχαριστούμε κύριε Παπα. Είναι γεγονός ότι η Κεντρική Πλατεία έφτασε σε αυτό το χάλι, όχι μόνο γιατί χτίστηκε ή φτιάχτηκε το 98, είναι σε αυτό το χάλι γιατί κανείς όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζουμε δεν πρόσεξε τη σωστή λειτουργία της πλατείας σαν ένας χώρος αναψυχής για όλους αυτούς που θέλουν να πάνε στην πλατεία και να απολαύσουν κάποιες στιγμές. Για μένα, αγαπητή Δήμητρα, ισχύει το να μπει μια τάξη στην πλατεία, αυτό έχει προτεραιότητα. Δεν έχει προτεραιότητα το να κάνουμε λίφτη, μπότοξ και τι άλλο θέλετε να κάνετε, γιατί προφανώς κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν έχουν να κάνουν και με τη λειτουργικότητα. Πέρα από τους Ρωμά, θέλω να πω αυτό που είπε και ο Άρης Οβέρος, ότι θα πρέπει να δώσουμε ένα βάρος στα οριτήρια. Υπάρχουν εκεί, λειτουργήσανε με κάποιες συνθήκες μεταγωνιστά προβλήματα του κυρίου εκεί πέρα, πρέπει να μπει και εκεί μια κανονικότητα, μια λειτουργικότητα να γίνει μια σωστή και χρήση αλλά και ένας εξοραϊσμός. Ή με το φωτισμό. Δηλαδή τι θα κάνουμε αγαπητοί, Ευαγγελία, θα πάνουμε θα βάλουμε φωτιστικά τύπου LED τώρα στο κάτω μέρος της πλατείας και μετά από λίγο, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, θα πάμε μεταξυλώς και θα τα πετάξουμε. Δηλαδή εγώ αν θυμάμαι καλά από η εποχή σε Ριφυλίδη, ένα φωτιστικό σώμα έφτανε να κάνει χιλιάρικα. Άρα λοιπόν φανταστείτε πόσα σώματα φωτιστικά θα χρειαστούν και μετά από λίγο αυτά να τα πετάξουμε. Δεν είναι σωστό. Δεν νομίζω ότι η πλατεία πάσχει επειδή έχει την εξέδρα και έχει γίνει αναχρονιστική επειδή έχει την εξέδρα. Βέβαια ένας και αρχιτεπνικός διαγωνισμός του πλήρους εξοργανισμού της πλατείας είναι ένα άλλο πράγμα το οποίο σε αυτό δεν διαφωνεί κανένας, ο κ. Μουριάδης, ο κ. Παπαδόπουλος, διαφωνούν. Διαφωνούμε με τη λογική να δούμε να κάνουμε κάποια πράγματα και να αφήσουμε εκεί πέρα πάλι τον Ισαγγελέα να δηλώνει ότι ή το νομίατρο που άκουγα προηγουμένως ότι όλα είναι καλά ή η αστυνομία ότι δεν μπορώ να παρέμβω και να έχουμε τέτοιου της προβλήματα. Θεωρώ όμως πολύ θετικό αυτό που λέμε για τα κρεοπωλεία. Εκείνος ο τείχος, εάν σηκώσουμε οι κρυώματα και τα δώσουμε σε έναν διαγωνισμό γράφητη το οποίο θα τον ελέγξει ο δήμος, θα τον ελέγξει η διοίκηση του δήμου, να γίνουν δηλαδή καλλιτεχνήματα εκεί πέρα, να γίνουν διάφορα θέματα που θα τα εγκρίνει και μια επιτροπή, δηλαδή να συνάδουν και με την γενικότερη εικόνα εκεί της πόλης, νομίζω ότι θα δημιουργηθεί μια άλλη όψη εκεί πέρα στην πλατεία. Αν απομακρύνουμε εκεί που πρέπει να τον απομακρύνουμε και το ρομποτικό κάδο ο οποίος δεν είναι κόσμα για την πλατεία σε εκείνο το σημείο, νομίζω ότι αυτά εδώ πέρα θα χρειαστούν και στη μετέπειτα εξέλιξης της πλατείας σε μια πλατεία που θα προκηρυχθεί μέσα από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, δηλαδή από τον συνολικότερο και γενικότερο εξαιρεασμό. Δεν θέλω να μειώσω την προσπάθεια της Ευαγγελίας, ξέρει άλλωστε πόσο την εκτιμώ, αλλά νομίζω ότι και εμένα η λογική μου είναι να μην κάνουμε κάποια πράγματα για να τα κάνουμε, να βάλουμε την κανονικότητα στη λειτουργία, να απομακρύνουμε τα άχρηστα πράγματα στη πλατεία όπως είπα ο Κάδος, να δούμε τι θα γίνει με το συντριβάνι, γιατί εδώ θα χαλάσετε 150 χιλιάδες και σε προηγούμενο δημοτικό συμβουλείο η αγαπητή Δήμητρα μου απάντησε ότι δεν έχουμε τα 100 χιλιάρικα που θέλουμε να φτιάξουμε το συντριβάνι για να λειτουργεί. Είναι αντιφατικά λίγος πολύ αυτά τα πράγματα. Πέρα από όλα λέω όχι και δεν το λέω με καμία αντιπολιτευτική διάθεση, θέλω την πλατεία στη διάθεση των κανονικών ανθρώπων και όχι των μη κανονικών ανθρώπων για να μην τους χαρακτηρίσω διαφορετικά. Πρώτα από όλα αυτό και από μάκρηση όποιας ασχήμιας υπάρχει και λειτουργικότητα στη πλατεία τόσο στο επίπεδο της πλατείας, όσο στο συντριβάνι, όσο στα οριτήρια, όσο στην φάτσα απέναντι στην αγκροπολία. Λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να είναι αντίθετος ότι θα πρέπει να υπάρξει και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση. Σε αυτό συμφώνουμε όλοι. Βέβαια όμως, αν τα προηγούμενα χρόνια κάναμε έστω και τις ελάχιστες μικρές παρεβάσεις κάθε χρόνο, δεν θα ήταν αυτή η κατάσταση που είναι σήμερα κεντρική πλατεία. Και βεβαίως, μακριά από εμένα και από τη δημοτική μας παράταξη, με αυτά που κάποιοι λένε γιατί δεν γίνονται μικρές παρεβάσεις και αφήνουμε κάποια πράγματα να καταστρέφονται για να πάμε σε μεγάλα έργα. Μακριά από εμάς και μακριά και από εσάς νομίζω. Όμως, να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Και θα σας πω γιατί. Διότι θεωρούμε ότι δεν θα πετύχετε αυτό που προσπαθείτε να μας περάσετε μέσα από την τεχνική αυτή έκθεση. Διότι οι πιεζόμενοι από τον χρόνο, και μη γελιόμαστε, το έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το τέλος της χρονιάς, διότι μη γελιόμαστε είναι οι τελευταίες χριστουγεννιάτικες γιορτές που θα πρέπει να κάνετε τις εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία. Θα κάνετε τις εκδηλώσεις και μετά θα ξεκινήσετε το έργο. Καληνύχτα σας. Λοιπόν, αφήστε τώρα. Τώρα ξέρουμε τι γίνεται, μα εγώ σας το βάζω κιόλας να προβληματιστείτε. Μην το ξεκινήσετε πιο μπροστά. Πού θα κάνετε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Έτσι, μπράβο. Δεν θα το ξεκινήσετε πιο μπροστά. Δεν χρειάζεται. Εγώ σε άλλη πλατεία θα πάω τώρα. Λοιπόν, ένα αυτό. Το δεύτερο είναι ότι τίποτα από όλα αυτά που αναφέραμε και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που μιλήσαν δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι δεδομένα αυτά έτσι όπως τα έχετε σχεδιάσει ή έτσι όπως σας τα έχουν σχεδιάσει ή έτσι όπως τα ζητήσατε να σας σχεδιάσουν. Διότι ένας αρχιτέχνος και ένας σχεδιαστής, του λες τι θέλεις ακριβώς, τι ζητάς και πώς το θέλεις και γιατί το θέλεις και τι επιδιώκεις. Ούτε αισθητική αναβάθμιση θα έχουμε, ούτε λειτουργική. Και θα σας πω και κάτι ακόμα. Εδώ και χρόνια και τουλάχιστον εσείς έπρεπε να τολμήσετε αυτό που δεν τόλμησε η προηγούμενη διοίκηση. Να εφαρμόσετε επιτέλους τη μελέτη Παρασκευόπουλου, όπου να θυμίσω, γιατί λέγατε προηγουμένως και το λέγατε έτσι και με μεγάλη χαρά, ότι μας δίνεται η δυνατότητα τα πρώην κρεοπολία εκεί. Κύριε Βέρος, συντομίωτε, σας παρακαλώ. Δοηράνης, τελειώνω, τελειώνω, αυτό μόνο το σκεπτικό θα μ' ακούς λίγο. Τα κρεμίζουμε. Εάν η Δοηράνης γινόταν μονόδρομος, όπως προβλέπετε, συνολικά πεζόδρομος, πεζόδρομος δεν συγγνώμη, υπερδεύτηκα. Πεζόδρομος από τη Βενιζέλου μέχρι και το κομμάτι που πάει μέσα στον... Λοιπόν, αν γινότανε πεζόδρομος, τότε δεν θα χρειαζότανε, ήδη θα είχαν ανακαινιστεί και τα συγκεκριμένα και θα είχε αναβαθμιστεί όλη εκείνη η περιοχή και ενδεχομένως δεν θα μας δημιουργούσαν και προβλήματα οι συμπολίτες μας, αυτοί που μας δημιουργούν τα προβλήματα. Άρα, τελικά, μήπως δεν έχετε κάνει και σωστές επιλογές. Μια μελέτη του Παρασκευόπουλου που δεν μπορεί να την αφησβητείς κανένας και η οποία μπορεί να ήταν πριν 15 χρόνια, 16, 17, πόσο περνά και γρήγορα τα χρόνια... Κύριε Βέρο, κάνετε κατάχρηση της υπομονής μου σας, παρακαλώ, τελειώνετε. Στους λόγους είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε Ποτόλια. Λέει, ρωτάει η μάνα το παιδί, παιδί μου, είχε στο σχολείο προσφυγάκια. Όχι, μαμά, λέει, μόνο εγώ παιδάκια είδα. Τώρα, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι κανονικοί και μη κανονικοί που βρίσκονται στην πλατεία, δεν ξέρω. Πάντως, εγώ θα σας συμβούλευα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να ψάξετε λίγο να βρείτε πώς αντιμετωπίζει η Ουγγαρία τους άστεγους. Τους απαγόρεψε να είναι άστεγοι. Όχι γιατί τους έδωσε καταλήματα, τους λέει, δεν θα κοιμάστε έξω, θα κοιμάστε στον αέρα. Επίσης, θα πάτε να πάρτε παραδείγματα από την πρόταση που έκανε ο Υπουργός Υγείας πρόσφατα προχθές, σε κόμματα και σε ΜΚΟ, να κάνουν προτάσεις για ζώνες εποπτυβόμενης χρήσης ναρκωτικών, για να αδιάσει το κέντρο, να εκπαιρπιστεί το κέντρο. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε και εσείς τέτοιες λογικές, να βάλετε κάτω από το χαλί δηλαδή τα προβλήματα αυτά, γιατί ακριβώς δεν ξέρετε και δεν αντιλαμβάνεστε προφανώς ούτε εσείς ούτε οι κυβερνήσεις ότι τα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία και όχι στις πλατείες και οι μεγάλοι να είναι στις δουλειές τους, αλλά αυτά είναι ξένα γράμματα. Θα μπορούσατε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και φόλες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαφορά τώρα την πλατεία και για τα έργα που λέτε να κάνετε εκεί πέρα. Όταν μιλάμε για πλατείες και για ανοιχτούς χώρους, μιλάμε για μια διαχρονική φιλοσοφία όλων όσων κυβερνήσανε αυτή την χώρα για να υπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχουν κτίσει τα πάντα γιατί ακριβώς χρησιμοποιείται η γη, αυτό το αγαθό που έκανε ο Θεός για εσάς, η φύση για εμάς, χρησιμοποιείται για εμπόρεμα. Και έτσι λοιπόν βλέπουμε τα πάντα πόλεις ασφυκτικά πυκνοδομημένες όπως είναι και στη Καβάλα. Εδώ φτάσατε στο σημείο, όχι εσείς, αυτή η λογική λέω, να μπαζωθεί η θάλασσα και αντί να γίνει χώρος πράσινου, ανοιχτός κτήστηκαν αυτά τα εκτρόματα των πολυκατειοκαιών και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Δείτε παράδειγμα τι έκαναν προηγούμενοι με την πλατεία του Αγιόργη. Παρακαλώ, δεν πήτησαν έναν ανοιχτό χώρο για να έρθει ένα πολυκατάστημα. Αλλά και σήμερα τι γίνεται, παράδειγμα, επεκτάσεις μέσα στις αυλές σχολείων όπως έγινε στο τρίτο γυμνάσιο, στο δεύτερο δημοτικό της Αγίας Βαρβάρας, στο σχολείο του Αϊγιάννη. Έχοντας λοιπόν μια τέτοια λογική και εσείς σχετικά με τους ανοιχτούς χώρους, τι θα γίνει για να δημορφωθεί ένας χώρος εκεί που πραγματικά θα δίνει αυτή την εικόνα των ανοιχτών χώρων του πράσινου κλπ. Δείτε από τη μια πλευρά, παράδειγμα, το στρατόπεδο Σιμακοπούλου που συζητηθεί να κτιστεί και να γίνουν συνδριακά κέντρα και οτιδήποτε άλλο, δεν φαντάζεται κανείς, ή στα δυτικά το άλλο το στρατόπεδο, το οποίο είναι μια τεράστια έξταση, χρησιμοποιείται ένα πολύ μικρό κομμάτι από το στρατό και δεν πάτε να το διεκδικείστε και πέρα για χρήση τέτοια ανοιχτού χώρου. Αυτό τελικά που θα γίνει με την πρότασή σας στην πλατεία θα είναι να γίνουν πιο φτωχά τα ταμεία του δήμου, δηλαδή των καβαλιωτών, γιατί αν πραγματικά είχατε μία άλλη φιλοσοφία και νοοτροπία για τους ανοιχτούς χώρους και τις πλατείες, θα προχωρούσετε, παράδειγμα, σε απαλλοτριώσεις. Αλλιώς δεν μπορείς να μιλάς για δημιουργία αλεύθερων χώρων χωρίς απαλλοτριώσεις. Και φαίνεται το παράδειγμα και από αυτό που και εσείς είπατε, που χρόνια τώρα μένει εκείνο το, η ασχήμια των παλιών σφαγίων, όπως λέγεται, και κρεοπωλίων που κανείς δεν αντιμετωπίζει. Έχοντας λοιπόν μία τέτοια λογική σχετικά με τους ανοιχτούς χώρους και τις πλατείες και επειδή ακριβώς ομολογείται και οι ίδιοι ότι θα είναι ένα προσωρινό έργο και θα γίνει ένα άλλο ανώτερο αργότερα, για αυτούς τους λόγους λοιπόν είμαστε και εμείς αρνητικοί. Ευχαριστούμε. Κύριε Μαυρίδη. Πρόεδρε, στα δημοτικά συμβουλία το Λακονίζι είναι πολύ επιβεβλημένο, αλλά δεν το τυρούμε εδώ πέρα και ξεφεύγουμε πάρα πολύ. Δυστυχώς θα προσπαθήσω να είμαι συντομότατος. Διαβάζοντας την τεχνική έκθεση, δηλαδή εγώ που είμαι 45 χρόνια στην Καβάλα, λέω δεν γίνεται τίποτα. Αυτή η πλατεία έχει δημοπαθήσει, έχει αλλάξει από τότε που ήρθα εγώ τρεις ή τέσσερις φορές. Κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιο πρόγραμμα σε όλες τις πόλεις, όχι μόνο στην πόλη της Καβάλα, κάποιο πρόγραμμα από το ΕΣΠΟ ή από τον Θησαία για πλατείες, γρεμίστε τα μα είναι καλή η πλατεία βρε, τώρα λεφτά ήρθαν, ευκαιρία είναι, κανόνας ήταν αυτός, όχι μόνο για τις πλατείες και για άλλα. Η σημερινή πλατεία η εικόνα που παρουσιάζει δεν είναι η καλύτερη για την πόλη της Καβάλα. Δεν είναι η πόλη των πλατείων όπως είναι η Λάρισα, όπως είναι η ιδιαίτερα μου πατρίδα η Κωμοτίνη, μια πόλη πιο ανοιχτή δηλαδή και βλέπετε πώς είναι η πλατεία, περπατάει ο κόσμος, την απολαμβάνει και τα λοιπά. Δεν είναι μόνο για πολιτικές συγκεντρώσεις που είπε η κυρία δήμαρχος, πράγματι έτσι γινότανε, εκεί γινόταν οι πολιτικές συγκεντρώσεις. Το ποσό το οποίο θα διατηθεί, ο προϋπολογισμός δηλαδή του έργου είναι της τάξεως αν άκουσα καλά κυρία δήμαρχε και κυρία Δρακονάκη, 150.000 ευρώ, με τις εκπτώσεις που σήμερα δίνουν οι μηχανικοί είναι να τρελαίνεσαι μέχρι και 60%. Μιλάμε ότι θα κατεβείσαι στο ποσό των 70.000. Δεν νομίζω με 70.000 ότι λύφτηκε να κάνεις, ότι θα γίνει κάτι το οποίο θα αλλάξει. Έτσι, ειλικρινά σας το λέω μέσα από την καρδιά μου είναι, εντάξει, κάτι θα γίνει. Είναι σαν να πετάμε τα χρήματα. Τι πρέπει να κάνουμε? Το τι πρέπει να κάνουμε, έπρεπε να λέγαμε τι έπρεπε να κάνουμε πρώτα. Να γυρίσουμε τέσσερα χρόνια πίσω εμείς, να γυρίσουμε ο κύριος Σιμιτσής άλλα τέσσερα ή άλλα εφτάμιση χρόνια πίσω. Από τότε θα έπρεπε να έχανε συνταχθεί οι μελέτες, όλα και τα λοιπά, διότι για άλλα θέματα τα συτάρτα της τεχνικής υπηρεσίας είναι γεμάτα από μελέτες. Γεμάτα! Ο λόγος γιατί είναι γεμάτα από μελέτες. Τώρα να μην το πω, άμα θέλετε δεν έχω και ένα πρόλο, να δώσω ακόμα μια επαναπτυκή μελέτη, δεν χάθηκε ο κόσμος για το κυκλοφοριακό ο παρασκευλός, κατέθεσε την πιο ολοκληρωμένη μελέτη. Προσκρούωμε σε ορισμένα σημεία, αν τελούσαν και οι πολίτες, αλλά ήτανε ολοκληρωμένη μελέτη. Δεν προχωρήσαμε. Λοιπόν, στην πλατεία τώρα. Θα μπορούσε λοιπόν πριν από δέκα χρόνια, άμα τα θυμούσαμε αυτά που είπα εγώ, τέσσερα και εφτάμιση χρόνια, και λεφτά υπήρχαν και καλές εποχές ήτανε, αλλά και σήμερα, κυρία δήμαρχη, στο ταμείο μας έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχουμε καθόλου λεφτά, κάτι έχουμε. Τώρα, το να διαθέσουμε 1,5 εκατομμύριο για την κεντρική πλατεία της, δε ξέρω πόσο, γιατί το λέω εγώ τώρα έτσι σχετικώς, θα ήτανε ίσως μια πλατεία η οποία θα αναμαρφωνότανε, θα ήτανε μια καινούργια πλατεία. Και με τις 70.000 θα κάνουμε ψευτομεραιμέτια τα οποία δεν θα τα καταλάβουμε και φοβούμε ότι καλύτερα να την αφήναμε όπως είναι έτσι για να σκεφτούμε για κάτι το καλύτερο, παρά αυτό που πάμε να κάνουμε. Και αυτό που παρατήρησε κάποιος, δεν ξέρω τώρα ο κ. Βέρος ή ο κάποιος άλλος, ότι δύσκολα θα ξεκινήσει αυτό επειδή το θεωρείς ένας προεκλογικός. Εντάξει, εμένα δεν με ξενίζουν αυτά τα πράγματα, το είπα και στην προηγούμενη μου παρέμβαση σε ένα άλλο θέμα, ότι λόγω εκλογών όλοι οι δήμαρχοι τα κάνανε και συνεπώς το δικαιολογώ και τώρα. Αλλά αυτό εδώ τι προεκλογικό έργο να είναι, διότι οι καταστηματάρχες τα μέν χριστουγένα για τα Χριστουγένα θα σου πούνε, μα τώρα βρήκατε να τα κάνετε. Αυτά μου έλεγε ο κ. Σραγκόπουλος, όταν έκανε ταπεσδόρμη, λέω ταπεσδόρμη όλα έχουν ξεκολλήσει. Εγώ αυτό λέει ο κ. Μαυρίδη, το χειμώνα δεν θα τα κάνεις, το Πάσχα πως τα ταξίδια δεν επιτρέπετε, τα μαγαζέ πως θα λειτουργήσουν, το Πάσχα τι θα γίνει. Μου λένε πάνε το καλοκαίρι, από το καλοκαίρι δεν γίνονται ταπεσδόρμη και βεβαίως δεν πιάνει το τι σημαίνει να το μου έλεγε. Το ίδιο θα γίνει και εδώ πέρα ότι θα διαμαρτυρουθούν οι καταστηματάρχες, θα φτάσουμε κατά τον Μάιο και τα λοιπά, θα είναι οι πλατείες μας οι μητελείς, έστω και με τα ελάξιτα που θα κάνουμε. Εγώ θα είμαι αρνητικός κ. Προέδρε, στο θέμα αυτό, διότι δεν βλέπω τη σκοπιμότητα, δεν βλέπω ότι θα έχει κάποιον όφελος. Τίποτε παραπάνω. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κ. Ξανθοπούλ. Εδώ μια συζήτηση τόση ώρα και ειλικρινά, κ. Πρόεδρε, δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε ως καβαλιότες. Περνάμε καθημερινά από την πλατεία, βλέπουμε μια κατάσταση απαράδεκτη. Μας προσβάλλει όλους. Εγώ δεν ασχοληθώ με το αν είναι εκλογές, αλλά ή μόνο κάθε φορά που γίνονται εκλογές, αν σταματήσουμε να δουλεύουμε. Και δεν με ενδιαφέρει αν η σκοπιμότητα που επιτάσσει τη δίξη είναι αυτή. Ειλικρινά σας μιλώ. Αυτό το οποίο θέλω να καταθέσω είναι το εξής. Και αυτό πάντα επιλέγω, και αυτό κάνω. Τι με εμποδίζει να κάνω ένα lifting, αυτό το οποίο παρουσιάζεται, και να σχεδιάσω και ότι τίποτα μεγάλο μπορώ ή έχω στο μυαλό μου. Υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι το μεγάλο θα γίνει σε ένα χρόνο, δύο, τρία, τέσσερα. Ας πάρουμε την πλατεία Καμεργάτη, την οποία με φανατισμό υποστηρίξει ο κ. Μουριάδης. Ποια ήταν το αποτέλεσμα. Ξεχάσαμε να κάνουμε μια κυκλοφοριακή ρήτη, ψήφισαμε μια τροφή σχεδίου πόλης και πήγε ο ολοσχεδιασμός στον ποιον. Αυτό που κάναμε οικονομία για να μην χρειώσουμε στο έσμα τη μελέτη και την κάναμε εμείς και τα λοιπά. Θέλω να πω κ. Μουριάδη και μην ενοχλήστε, ότι αυτό το οποίο πρέπει να μας διακρίνει, να διακρίνει τη διοίκηση όχι να μας διακρίνει. Τη διοίκηση είναι το εξής. Η αντιμετώπιση των προβλήματων των καβαλιωτών καθημερινά. Η πλατεία είναι χώρος στον οποίο ο καβαλιώτης δεν έχει πρόσβαση. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Με ποιον τρόπο, μόνο ποιον τρόπο πρόσφορο η διοίκηση κρίνει. Το αν καθυστέρησε, δεν καθυστέρησε. Είμαστε εδώ και το ξέρουμε τι έχει γίνει όλοι. Εγώ λοιπόν έχω την άποψη ότι σαφέστατα και πρέπει να προχωρήσει έτσι. Με το όποιο λήφτη την διοίκηση προκρίνει. Καλό, κακό αυτό είναι. Πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση εκεί. Το αν το, πώς το λένε, το κολυβητήριο το συντριβάνει είναι καλό ή κακό αυτό θα το κρίνουμε. Έχουμε δυνατότητα να το κρίνουμε. Μακάρι να μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Έχω λοιπόν την άποψη ότι πολλές φορές εδώ η κουβέντα γίνεται για τον τύπο, για την κουβέντα. Και έχω την εντύπωση ότι τελικά αυτό το οποίο στο μυαλό μας έχουμε είναι όχι το τι θέλουμε ή τι θα θέλαμε να προσφέρουμε στην πόλη, αλλά το πόσο καθένας από εμάς θα το υποθεθεί έτσι για να ασκήσει κριτική μόνο για την κριτική και τα προβλήματα να παραμείνουν. Σε ό,τι με αφορά, και κλείνω εδώ, σαφέστατα και ψηφίζω τη συγκεκριμένη παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε και όχι μόνο αυτό, ευχή σε έργο είναι να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα, εφόσον βρεθούν χρήματα βέβαια, για τα υπόλοιπα. Ας κάνουμε αυτό και τα υπόλοιπα στο μέλλον, ο Θεός μεγάλος είναι, ή η φύση. Ευχαριστούμε. Απλώς δημοτικός σύμβουλος, μια που μπήρε τη θέση μου ο Θόδωρος. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα περνά το λόγο, αλλά με προκάλεσε ο τελευταίος ομιλητής, ο Νίκος Ξανθόπλος. Συνάδελφοι, συχεία παρακαλώ. Λοιπόν, εγώ συμφωνώ στο ότι πρέπει να γίνουν lifting παντού, σ' όλη την πόλη, σ' όλο το δήμο και στις Κρινίδες και στο Ζηγό και στη Καβάλα. Προέχει προφανώς η πλατεία. Δεν βυζαντινολογούμε, όμως, εδώ. Η θέση αρνητική έχει μια συγκεκριμένη σκοπιμότητα, επειδή εδώ, ό,τι πρέπει να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε σωστά. Αν δεν δίνει το παράδειγμα του γούστου και της αισθητικής ο δήμος, τι περιμένουμε από τον απλό πολίτη, από τον απλό δημότη, ο οποίος είναι βουτηγμένος και στα προβλήματά του σήμερα. Αυτό, λοιπόν, το οποίο πρέπει να κάνει ο δήμος, είναι μια σωστή δουλειά. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε λίφτινγκ και ότι είναι πεταμένα λεφτά. Αλλά το συγκεκριμένο λίφτινγκ, με τις οδηγίες, προφανώς, που δόθηκαν από τη διοίκηση στην τεχνική υπηρεσία, είναι τελείως ανεπαρκές. Εξ' αυτού του λόγου, λοιπόν, θα πεταχτούνε λεφτά. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, επειδή κατεβαίνει υπέρμετρα οπίχης της ποιότητας με τη συγκεκριμένη αυτή δουλειά, διαφωνούμε. Ευχαριστούμε, οπότε εγκρίνεται καταπληροψηφία συνάδελφη. Προχωράμε στο επόμενο θέμα, ένατο, έγκριση υποβολής έτησης, ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Τις πράξεις με τίτλο «Βελτίωση Πρόσβασης σε Αγροτική Γη του Δήμου Καβάλας». Κύριε Δρακονάκη, υπάρχει κάποιο ερώτημα? Συνάδελφη, κάποιος, κύριε Τουλκίδη, θέλετε να πείτε κάτι? Να πούμε λίγο το βασικό. Είναι ένα ακόμα πρόγραμμα της σειράς των προγραμμάτων Φιλόδημος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχει σχέση με αγροτική υιοδοπία, πρόσβαση σε αγροτική γη για να είμαστε ακριβείς. Δηλώσαμε το μέγιστο το οποίο μπορούμε να δηλώσουμε, τα 868.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τεχνική έκθεση απλά, κύριε Δρακονάκη. Αν υπάρχει τεχνική έκθεση, αν είναι μελετημένο το έργο. Είναι μελετημένο. Ωραία, υπάρχει κάποια διευκρινήση που θέλει ο κύριος Βέρος. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Μια διευκρινήση. Με ποια λογική και με τι κριτήρια επιλέξατε και θέσατε ως προτεραιότητα και λέτε ότι τα δημοτικά διαμοιρίσματα Λιδίας και Νέας Καρβάλις θα είναι οι δυο περιπτώσεις όπου επιλέχτηκαν για τη