Τζιούμης: «Στην επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντική ήταν η συμβολή των δήμων» (Δήμος Τρίπολης Official, 2021)
: Ευχαριστώ για την πρόσβαση που είχα να παρεμβρεθώ εδώ πάνω στο ευπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Υπουργείων Γενικού Γραμματέα. Το παρελθόν μου, ως δημάχου, δεν είναι τη δυνατότητα να έχω πλήρη γνώση ο δρομογράφης και ο δρομογράφης μου που έπρεπε να έχουν όλες οι τοτικές αυτοδιοικήσεις, πρώτο και τελευταίο μαθμό. Κι άμα στις τέτοια ώρα, η συνολιωσία που έβαλα με όλους τους δύο παραιολατικά, είναι σε θετικό πρόσχονο, ξέροντας ότι από τη μια μεριά της εκλογίας του 2019 δημιούργησα αναπητά προβλήματα δόχο τεχνοϊκού συστήματος και από την άλλη τελευταία παράλληλα με αυτή τη δυστυχία που προλάβαμε με τη νομοθέτηση του ΑΠΟΣ του 2019 και που είναι αυτοί που παρέχαμε στις κολλονομικές επιτροπές, να δώσουμε μία εκπαιδευσημότητα σε μεγάλο βαθμό στους δύνους που δεν είχαν υποτισίες, παράλληλα εγώ με αυτό το πρόβλημα που προσθέτει η ηλιαίτρα ειναι δική της, ήταν η πανδημία και τα προβλήματα των ζυσικών καταστροφών, που η αλήθεια είναι ότι δημιούργησαν πολλές τέτοιες διτουργίες στην κανονικότητα και την εξέγευση του τρόπου της ζωής των πετρών κοινωνιών. Θεωρώ όμως σημαντικό ότι η αλλητική εικόνα κήρυφε μέχρι πόστατα για την αξιοπιστία των δήμων και την ευαγωγή των προγραμμάτων και προτάσεις ανθρώπων, ήρθε η πανδημία και ανέβηξε την δραματικότητα στην οποία θα πρέπει η κοινωνία να εισθενιστεί και να το αποδεικνύει. Τα δεύτεροι διτουργικές αυτοδιοικήσεις πρώτων και δεύτερων αυτού, ήταν και ο βασικός άξορας που γινήθηκε η κυβέρνηση, στο να μπορέσουμε μαζί με τα νοσοκομεία και το ιατρικό γεγονός, να κατατοπίσουμε το παντώμα του παιδιού της πανδημίας. Σήμερα εγώ εδώ, ήρθαμε να συζητήσουμε τα ακριμένα προβλήματα των δήμων της Αρχαδίας, ενός δήμου που εδώ και πολλά χρόνια έχει προβλήματα ιδιαίτερα και από τις αφορίες του πολιτισμού, αλλά και ιδρικότερα από την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα από την παιδιμία. Ξέρω τις ανησυχίες όλοι, ξέρω ότι θέλουμε όλοι να δημιουργήσουμε υποδομές που τόσο ανάγκη έχουν εδώ οι περιοχές. Είμαστε σε τακτική επαφή και με τον Δημοκρατή και με την Περιφέρεια, όπου εκτός συναντές και εκτός οβράδος με τον Περιφέρειο έχουμε μια αλλαγική συζήτηση πάνω στα προβλήματα όλες τις περιοχές και τις ποντερότες που έχουν βάλει. Και πιστεύω ότι και από το σημερινό μας διάλογο θα βρουν θετικά αποτελέγματα, άρα και θεωρώ ότι το υπουργείο μας τα τελευταία δύο χρόνια έχει σταθεί αυγώς σε πολλά από τα προβλήματα που έχουν ειδεί με τα τελευταία δύο χρόνια και πιστεύει ότι σαν μια λυσίδα με διαφορετικούς κρίπους που ο κανένας έχει το ρόλο δρόμος, μπορούμε να ασταθούμε θετικά πάνω στη κοινωνία που μετά την ιδεολογική κρίση και τα προβλήματα που σήμερα επιβιώνουμε ζητάει να κάνουμε ένα ακόμα πρόσωπο για την κοινωνία και ειδικότερα για τη Νέα Λάδη. Στην σειρά μου να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του κ. Στάμπλαιν Κλέκτη, Γενικό Γραμματέα του Λιβιού Συστηρικών για την αποδοχή της πρόσκλησης μας να βρίσκεται στην Αρχαδία και να συζητήσει με τον πρώτο μπαθμό και σε αυτόν τον δείξη τα προβλήματα που μας εξοσχολούν. Όπως και ο ίδιος προείπε και γνωρίζουμε, ήταν για πολλά χρόνια δήμαρχος στη Τάφη οπότε είναι ένας άνθρωπος δικός μας. Αυτό το αποδοχή και από τον Γενικού Γραμματέα, όπου το γραφείο του νομίζω για όλους μας είναι ανοιχτό πάντα, πάντα έχει τα αυτιά του ανοιχτά να ακούει τα προβλήματα τα γνωρίζει αφού είχε μια μακρά διτία ως δήμαρχος, τα γνωρίζει ακόμα πρώτο χέρι και από τον έσοχο τα προβλήματα τα οποία βέβαια, όπως και ο ίδιος προείπε, έχουν επιταθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω ακριβώς της πανδημίας. Δεν θέλω να μακριγορήσω, δεν να πω ότι για μας κ. Σταυρανιδάκη ήταν ιδιαίτερα σημαντική η νομοθετική παρέμβαση η οποία μας έχει κάνει για να μπορέσουν να διοικηθούν οι δήμοι, τουλάχιστον οι δήμοι που δεν είχαν ιδίμα και από την πρώτη Κυριακή την απόδεικη ψηφία άρα και την απόδεικη ψηφία στο Δηματικό Συμβούλιο, διαφορετικά θα είχαμε εξαιρετικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία. Από εκεί πέρα νομίζω ότι ο πρώτος βαθμός της πρωτοδίκης και ο δεκτοσμένος, εγώ είναι το πρώτο χρόνο να μιλήσω, στην πανδημία, απέδειξε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός, θεωρώ ότι η επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας, στην επιτυχία μάλλον της αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντική ήταν η συμβολή των δήμων, με τεράστιο κόστος, κόστος και εργατόρων αλλά κυρίως ικονομικό κόστος, ξέρουμε όλοι ότι γίνεται μια προσπάθεια από το Βουλγείο Συντηρικών οι απώλειες που ήρθαν από τον Εσώδο να μπορέσουν να διωθωθούν. Από εκεί και πέρα σήμερα νομίζω εκτός από τα προβλήματα που θα θέσουν όλοι οι δήματοι, θέλουμε να δούμε και την εξέλιξη του χρηματοδοτικού εργαλείου που πρέπει να το συμβεί όπως είναι το πρόγραμμα Ζώνης Υπηρίσης αλλά και τα επόμενα, για να δούμε πώς οι δήμοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να προσφέρουν σε τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σημαντική και η δήλωση χρόστατας στο συμβείο της ΣΚΕΒΕ του αρμόδιου Υπουργού του κ. Βέτσα ότι θα υπάρξει και μία λελογισμένη άρξηση των αποτελών πόρων των συμβείων, θρηματοδότησης πρόσφωσης εραντήμων, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για να μπορέσουμε να έχουμε μία στοιχειώδη υπηρεσία. Νομίζω ότι κάτι δύνατο όταν θα συζητήσουμε θα έχουμε και εξηγευμένα θέματα που μας ασχολούν. Θα σας ευχαριστήσω Γιάννη για την παρουσία σας στην Τρίπολη. Θα ευχαριστήσω τον Γενικό Κανατάρι για την εδώ παρουσία του. Χθες είχαμε μία δημιουργική συνάντηση με τον Μετουριάκη για όλα τα θέματα που θα μπορούμε να κάνουμε για τα περιφέρεια και τις σχέσεις συνεργειοσυντερικών, όπως είπε και ο Δήμαχος. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την κυβερνησιμότητα των περιφεριών και των δήματων κοινωνικής σημασίας και έχουν οδηγήσει στο να μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια όμως ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το γεγονός ότι μιλάνε για ολοκλήρωση του εργοστασίου των σπουδηδών και δημιουργήσης στην Αρκαδία έχει να κάνει και λίγο με αυτή την δυνατότητα να μπορούν να κυβερνούνται οι περιφέρειες και να ξεκδελνούνται προβλήματα λειτουργικά. Τα πέρα να κάνουμε με την αφιέρα λογική δημιουργούσαν εξαιρετική δυσκολία στην έξιση των αποφάσεων. Πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία μας και στο θέμα της αδυνατόπισης των προβλημάτων από την ΕΚΑΓΙΑ. Μόλις χθες μας ήρθε από το περιφέρειο του εργοστασίου 4,5 εκατομμύρια με πρόοδο για την αφιέρα του νησού. Με πριν αποτυχήκαμε πριν από λίγο στην ΕΚΑΓΙΑ. Σημαντικό μέρος της έχει να κάνει με την Αρκαδία, μέχρι που μιλάνε την Αρκαδία. Η συνεργασία είναι συνεχής για όλα τα θέματα και για την απόκριση πρέπει να πω ότι είναι άμεση. Δεν έχει να κάνει μόνο με το πρόσφατο θέμα που σας ανέφερα, αλλά με όλα τα θέματα που ελπιθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εκτάκως αυτά τα δυο χρόνια. Και γενικά έχετε να συζητήσετε με τους διμαρκούς εδώ πέρα και οι δικότεροι θέματα που έχουν να κάνουν τόσο μερικαγές του αρκούς του για την Αρκαδία, όσο και είναι το θέμα της μεταρρυβητικής εποχής. Αλλά παρ' όλους τα καθόλου εδώ είναι ατζέντα, είναι εδώ η Δήμαρχη. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύ δημιουργική η εδώ συνάντηση και θέλεις την αρχή μιας σειράς από τα συναντήσεις και την αντιμετωπιστήκαμε σε όλους τους διμαρκούς.