29η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μεrecius Μ Volkswagen Μ timing towards the people και θέλουν να λάβουν τον λόγο. Έχουν ένα έτοιμα. Παρακαλώ να έρθει η εκπρόσωπός τους πριν ξεκινήσει η συναιδρίαση να μας αναφέρει όσα θέλει. Μπορείτε και από εκεί, ανοίξτε το μικρόφωνο. Καλησπέρα σας. Αφηνώ, εντάξει. Καλησπέρα σας. Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αντιδήμαρχε, Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική Σύμβουλη. Είμαστε μόνιμοι δημότες Καβάλλας και εργαζόμενοι στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων που ιδρεύει στην πόλη μας και ζητούμε έγγραφη απόφαση με ψήφισμα για η στήριξη όλων σας στον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για εμάς και για τις οικογένειές μας. Είμαστε εργαζόμενοι σε ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο εργασιακό χώρο, έχοντας αποκτήσει μια σημαντική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και των φιλοξενούμενων. Αποτελούμε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των φιλοξενούμενων και της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε μια εξαιρετική εργασιακή συνεργασία με τους φορείς στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, προσφέροντας αρκετές φορές ακόμα και θελοντική εργασία. Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον μέσω της απασχόλησής μας στη δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, όπου κι αν αυτή ιδρεύει στην πόλη μας. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΑΕΔ, που εκδόθηκε 29 Δεκάτου 2019, ανακοινώνει την τετράμινη παράτασή μας. Αναφέρεται ερητά. Έχουμε ήδη αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και τις απαραίτητες εξιότητες για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό των εμπλεκομένων δομών και φορέων. Αυτό είναι και το αντίστοιχο έγγραφο που έχουμε μοιράσει. Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε πως το γεγονός ότι δόθηκε παράτασή στο πρόγραμμά μας φανερώνει ότι οι ανάγκες στον μεταναστευτικό είναι πάγες και διαρκείς. Εξάλλου, υπάρχουν θετικές δικάσεις, δικάσιμες αποφάσεις που το πιστωποιούν. Μπορούμε να τις αναφέρουμε? Θετική απόφαση 105-19, Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνει 13 εργαζόμενους, Δήμου Χαϊδαρίου. Θετική απόφαση 3880-19, του Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαιώνει 17 εργαζόμενους, του Δήμου Λαβροντικής. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι σας έχω παραδώσει ένα έγγραφο το οποίο σε Δημοτικό Συμβούλιο, στο Δήμο Αθηνέων, το μεγαλύτερο δήμο, έχει γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχει θετική απόφαση. Ευχαριστούμε πολύ. Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Δημορχή. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Άκουσα το ψήφισμα των εργαζομένων. Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Καταρχήν, οι πάγες και διαρκείς ανάγκες για το μεταναστευτικό δεν αφορούν το Δήμο, αφορούν την Πολιτεία. Δηλαδή, η Πολιτεία είναι αυτή η οποία δημιουργεί και να προσλάβει αυτούς που δουλεύουν και να δώσουν την ανάγκη και αν πρέπει να περάσουν στο Δήμο την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορέσει ο Δήμος να σηκώσει ένα βάρος τόσων ανθρώπων. Διότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος με το ζόρι μπορεί και χρηματοδοτεί τους εργαζόμενους που έχει. Με το ζόρι χρηματοδοτεί τους καθηγητές οι οποίοι είναι στο Δήμο. Και γενικά με δυσκολία γίνεται η όλη λειτουργία του Δήμου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι θα ήμουν ανεύθυνος απέναντί σας και απέναντι στην Πόλη της Καβάλλας εάν έλεγα ότι εγώ συμφωνώ στο να έρθετε στο Δήμο. Και αυτό γιατί σας είπα, αν μας αυξήσουν την χρηματοδότηση, εγώ συμφωνώ. Ευχαρίστως να έρθετε. Αλλά μετά από το δημό, με τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος αυτή τη στιγμή, από τους ΚΑΠ είναι αδύνατον να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Καταλαβαίνω την εργασία που κάνετε εκεί που κάνετε. Θεωρώ ότι ο Δήμος μπορεί να σας βοηθήσει και να σας βοηθήσει ηθικά και υλικά όπου χρειαστεί. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια τέτοια απόφαση. Παρ' όλα αυτά όμως, γιατί δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι αποφασίζω εγώ μόνος μου, θα κάνουμε μια σύσκεψη οι αρχηγοί των παρατάξεων ή μπορούν να τοποθετηθούν και τώρα. Ούτως ώστε, εάν αποφασίσει η πλειοψηφία των παρατάξεων ότι πρέπει να το κάνουμε, ευχαρίστως θα ακολουθήσω. Κυρία Τσανέκα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι. Όντας από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα μου ήταν πάρα πολύ εύκολο να πω είμαστε με το πλευρό σας ό,τι θέλετε, αυτό που θέλετε κι ας φάει το κόστος η δημοτική αρχή. Αλλά θα είμαι κι εγώ το ίδιο ειλικρινής μαζί σας όπως υπήρξε και ο Δήμαρχος. Το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού δεν αφορά σε καμία περίπτωση το Δήμο Καβάλλας. Είπατε για τους καθηγητές του Οδύου, εγώ θα σας πω για τις σχολικές καθαρίστριες οι οποίες με πενταροδεκάρες καθαρίζουν τα σχολεία από τα παιδιά μας και μάλιστα και των προσφύγων τα σχολεία. Και αυτά είναι ό,τι μπορεί να αντέξει ο Δήμος παραπάνω δεν μπορεί να αντέξει ο δήμαρχος. Καταλαβαίνω την αγωνία σας, θέλετε να μονημοποιηθείτε, στραφείτε στο Υπουργείο Εργασίας. Και την αγωγή σε αυτούς, όχι σε εμάς, ο αέδς σας προσλαμβάνει, εμείς απλώς ρυθμίζουμε την κατάσταση και έχουμε την ασφάλεια, κύριε Καλανταρίδη. Τον έλεγχο. Λοιπόν, πάρα πολύ ωραία θα ήταν να βρεθούμε εάν δεν υπάρχει κατάσταση, θα ήταν να βρεθούμε εάν δεν είχαμε με ένα σωρό κοινωνικές λειτουργούς και ψυχολόγους, αλλά ο Δήμος Καβάλας έχει παράδοση στον κοινωνικό τομέα, όχι τώρα, από χρόνια. Οι κοινωνικές δομές του είναι οι καλύτεροι στην περιφέρεια. Πόσες κοινωνικές λειτουργούς, πόσες ψυχολόγους, από εκεί και έπειτα. Να μου πείτε για το Δήμο Χαϊδαρίου και το Δήμο Λαβρεωτικής, αυτοί μεταχειριστήκαν το προσωπικό που είχαν και είδανε αυτό το προσωπικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σαν μια ευκαιρία να αποκτήσουν προσωπικό που δεν μπορούσαν να το αποκτήσουν με άλλο τρόπο. Εμείς έχουμε και κοινωνικές δομές έχουμε και απ' όλα έχουμε. Η γνώμη μου, ξαναλέω, είναι ότι πρέπει η μίνησή σας και τα δικαστικά μέσα να στραφούν εναντίον του ίδιου του Υπουργείου που κάνει τις προσκλήψεις και εκεί από εκεί να διεκδικήσετε. Διότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση, πιστεύω όπως πολύ καλά το λέει ο κυρίος Δήμαρχος, με συγχωρείτε, θα σας στηρίξω σε αυτό, κύριε Δήμαρχε, για να είμαι δικαίοι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναλάβουμε ένα τέτοιο οικονομικό βάρος που ούτε το επιδιώξαμε, ούτε κανένας μας ρώτησε, ούτε ρώτησε πόσες από αυτούς χρειαζόμαστε, τίποτα από αυτά δεν έγινε, και ξαφνικά χαίρεται, ναι, έχουμε και κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε χρήμα δημοτών και χρήμα κρατικό και επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κύριε Βαγβαδόπουλα. Καταρχήν καλησπέρα στο Προεδρύου, στο Δήμαρχο και τους φιλοξενούμενους συμπολίτες μας. Νομίζω, κύριε Δήμαρχο, ότι ήταν ένα θέμα το οποίο μπορούσατε να το διαχειριστείτε, να δώσετε απαντήσεις σ' αυτούς τους ανθρώπους και να μας καλέσετε αφού σκεφτήκατε ότι οι επικεφαλείς των παρατάξεων πρέπει να κάνουν μια συνάντηση, παρά να έρθουμε εδώ τώρα, να έρθουν οι άνθρωποι να είναι κρεμασμένοι από το τι θα πούμε και εμείς τώρα να τους λέμε φύγετε και θα κάνουμε μια σέσκεψη επικεφαλής του παρατάξεων. Κύριε Παβαδόπουλε, είμαστε υποχρεωμένοι, το γνωρίζετε ως δημοτικό συμβούλιο, όταν κάποιος σύλλογος ή κάποιος ιδιώτης, δημότης θέλει να επιθυθεί σε αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε και να υποβάλει τις απόψεις του. Για αυτό το λόγο είναι εδώ, ως συλλογος. Σας θυμίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι πριν δύο δημοτικά συμβούλια, αυτό που έζησα εδώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτήν τη βιομηχανία ψηφισμάτων που στο τέλος όλα αυτά τα ψηφίσματα πάνε στον καλάθι των αχρήστων, δεσμευτείκαμε γιατί ήταν απόφαση όλης της παράταξής μας ομόφωνα ότι δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα είδους ψηφίσματος διότι το μόνο που κάνουμε είναι να χαϊδεύουμε τις πλάτες των ανθρώπων, να χαϊδεύουμε αυτιά, να κάνουμε πελατιακές σχέσεις για ψηφοδηρικούς λόγους. Άρα εμείς δεν συμμετέχουμε σε κανένα είδους τύπου ψηφίσμα και ειδικά όταν δεν αφορά το δημοτικό συμβούλιο ή η απόφαση δεν εξαρτάται από το δημοτικό συμβούλιο. Όμως πραγματικά εάν δήμαρχε νοιάζεστε για αυτούς τους ανθρώπους ή θέλετε, όπως λέτε, γιατί σήμερα πάλι σας άκουσα να είστε σε δυο βάρκες και θέλετε να τους βοηθήσετε και δεν θέλετε να τους βοηθήσετε. Εάν πραγματικά θέλετε να τους βοηθήσετε, ορίστε, φέρτε μια εισήγηση από την υπηρεσία, κάντε το τακτικό θέμα για συζήτηση, φέρτε την εισήγηση εδώ, φέρτε την άποψή σας και επί τόπου να ψηφίσουμε και να γίνει η συζήτηση όπως πρέπει, σοβαρά και σωστά. Το να ταλαιπωρείτε αυτούς τους ανθρώπους. Να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ότι κοιτάξτε να θα κάνω και να πω ότι δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω. Αν θέλετε να βοηθήσετε, φέρτε τακτικό θέμα στην ημερή σχέδια διάταξη με συγκεκριμένη εισήγηση από την υπηρεσία και την άποψή σας για να συζητήσουμε το θέμα. Σας ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλε, επαναλαμβάνω αυτό που είπα πριν και παρακαλώ να γίνει σεβαστό ότι είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε όλη την καλή διάθεση να σεβαστούμε και να δεχθούμε κάθε πολίτη και κάθε σύλλογο που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει κάτι. Και σε μια δημοκρατική κοινωνία ζούμε και σε ένα δημοκρατικό δήμο είμαστε τουλάχιστον έχουμε την καλή θέληση να τους ακούσουμε. Κύριε Παπα. Το ζήτημα που μπαίνει έχει δύο διαφορετικές πλευρές. Στην πλευρά είναι οι εργαζόμενοι που αγωνιούν για την εργασία τους και δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος εδώ μέσα που να μην το συμμερίζεται αυτό το πράγμα. Και από την άλλη έχουμε μια λέξη που λέγεται δομή, κάτι που εμείς εδώ σαν Δημοτικό Συμβούλιο παλεύουμε να μην είναι μια μόνιμη κατάσταση. Τουλάχιστον παλεύουμε όλοι ομόφωνοι να μην είναι μια μόνιμη κατάσταση. Άρα συγκρούονται αυτά τα δύο πράγματα. Πώς μπορούμε εμείς να στηρίξουμε κάποιους που θέλουν να μονυποηποιηθούν σε κάτι το οποίο εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν συμφωνούμε ότι η Καβάλα θα έχει μόνιμη δομή φιλοξενειές. Αυτό είναι μέσα από τις αποφάσεις που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο. Απ' την άλλη την πλευρά, όταν είχαν επισκεφθεί οι αγαπητοί συνάδελφοι εργαζόμενοι, τότε μιλούσαμε για μια ανανέωση πάνω στο πρόγραμμα το οποίο τρέχει. Το οποίο, απ' ό,τι βλέπω από αυτό που διάβασα, έχει γίνει αυτή η ανανέωση. Άρα, λοιπόν, καθώς η διάρκεια θα υπάρχει αυτή η δομή, θα υπάρχει αυτή, θα έλεγα, η δομή η οποία την θέλει η Κεντρική Εξουσία, αλλά εμείς δεν τη θέλουμε σαν μόνιμη κατάσταση, νομίζω ότι είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα θα μπορούσα να πάω και ένα βήμα παραπέρα και να πω ότι υπάρχουν και κάποιες ειδικότητες και θα διαφωνήσω με την πρώην δήμαρχο την κυρία Τσανάκα, υπάρχουν κάποιες ειδικότητες μέσα σε αυτούς εργαζόμενους οι οποίοι θα μπορούσαν να πλαισιώσουν και να ξεπεράσουν την αντίφαση που είπα προηγουμένως δηλαδή της ύπαρξης δομής που εγώ δεν συμφορώ σε καμία περίπτωση και δεν συμφωνήσω σε καμία περίπτωση, να τους εντάξουμε εκεί καθώς ο χρόνον όμως θα έχουμε φτάσει σε αυτό που έχετε δεσμευτεί κύριε Δήμαρχε ότι το 2020, στο τέλος δηλαδή σε ένα χρόνο ακριβώς από σήμερα, ότι τέτοια δομή στην Καβάλα δεν θα υπάρχει. Αυτή είναι η δικιά μου θέση. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε λίγο επειδή υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και νέοι συνάδελφοι, δηλαδή αυτοί που δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Να θυμίσω λίγο ότι τέτοιο είδους αίτημα όπως έρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι που είναι στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας και είναι με σύμβαση, ήρθαν το προηγούμενο διάστημα και εργαζόμενοι με την ίδια εργασιακή σχέση, από τους παιδικούς σταθμούς, από το βοήθεια στο σπίτι αλλά και μην ξεχνάμε και τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Οδείο οι οποίοι όλοι στην ίδια λογική φιλοσοφία και σκέψη το ότι δηλαδή επειδή είναι επισφαλής η εργασία τους και επειδή θεωρούν οι εργαζόμενοι αυτοί ότι καλύπτουν πάγες και διερικές ανάγκες θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια και τα δικαστήρια να αποφασίσουν αν αυτοί οι εργαζόμενοι πραγματικά καλύπτουν πάγες και διερικές ανάγκες και αν θα πρέπει να είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα γίνουν αορίστου χρόνου. Άρα τι θέλω να πω εκ μέρους της παράταξής μας γιατί άκουσα από αγαπητούς συναδέρφους και μάλιστα επικεφαλείς που ήταν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι γιατί τέτοιου είδους θέματα έρχονται εδώ και τέτοιου είδους ψηφίσματα. Αγαπητοί συναδέρφοι, οι εργαζόμενοι του Δήμου μας δεν θα τους αντιμετωπίζουν μαλακάρτο. Πρώτο. Δεύτερο. Οι εργαζόμενοι αυτοί που είναι στο Κέντρο Φιλοξενίας δεν προσλήφθηκαν χωρίς δησυνένεση του Δήμου. Φορέας υλοποίησης, φορέας υλοποίησης αυτού του προγράμματος της κοινοφυλούς εργασίας είναι ο Δήμος Καβάλλας. Ο Δήμος Καβάλλας ζήτησε αυτούς τους εργαζόμενους και εντάκτηκε στο πρόγραμμα και ζήτησε... Καλά, εντάξει, πείτε τα μετά, πείτε τα μετά, εντάξει. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος, εντάξει. Σας παρακαλώ, εντάξει. Ξέρω ότι πολύ καλά τι λέω. Αφήστε τώρα. Πάρτε με τα κυρία Δήμαρχη, πάρτε μετά τον λόγο και πείτε αυτό που θέλετε να πείτε. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Δεν διέκοψα κανέναν, απαιτώ να μην με διακόψει κανένας. Λοιπόν, πιστεύω να μην είναι προσμετράδεντο χρόνο αυτό, κύριε Προδρέτσε. Λοιπόν, άρα, δεν καταλαβαίνω αυτού του είδους τις τοποθετήσεις. Τώρα, κοιτάξτε, να συζητήσουμε το πιο ουσιαστικό, γιατί από τη μία είναι το έτημα των συγκεκριμένων συμπολιτών μας και εργαζομένων, αλλά εδώ πρέπει να μιλήσουμε και να δούμε τα πράγματα και να τα πούμε αλήθιες. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, από το 16 λειτουργεί μια ανοιχτή δομή και δεν είναι η μοναδική σε αυτή τη χώρα και όλοι βλέπουμε και καταλαβαίνουμε για τους γνωστούς λόγους και όχι μόνο γιατί συνεχίζονται οι πόλεμοι και όχι γιατί συνεχίζουν κάποια κράτη να κάνουν αφέμαξη του οικονομικού πλούτου κάποιων άλλων χωρών, άρα αναγκάζουν κάποιους ανθρώπους να μεταναστεύσουν και να ζητήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά όλοι βλέπουμε και αυτό που έρχεται, το μεγαλύτερο τσουνάμι που είναι η κλιματική αλλαγή, όπου τα επόμενα χρόνια είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει θα έχουμε μετατοπίσει πληθυσμών. Άρα το ερώτημα είναι πρέπει να υπάρχουν τέτοιες δομές, φιλοξενειές, προσωρινές, όπου όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος τους. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος τους, δεν θα τον αναλύσουμε τώρα. Πρέπει να υπάρχουν δομές, πρέπει να υπάρχουν, διότι αν δεν υπάρχουν τότε θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα που ζούμε το τελευταίο διάστημα, όπου όλοι έχουμε αντιληφθεί, έτσι, να βλέπουμε πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, να πηγαίνουν με τα πόδια παράλληλα με την Εγνατία ή με υπαρχιακείς οδούς ή να βλέπουμε να κατεβαίνουν ανεξέλεκτα, ανεξέλεκτα πλέον, έτσι, γιατί ξέρουμε τι γίνεται και ξέρουμε από πού μπαίνουν. Άρα πρέπει να υπάρχουν δομές, πρέπει να υπάρχουν δομές. Πρέπει να λειτουργούν σωστά οι δομές, πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές, πρέπει να υπάρχουν. Άρα το ερώτημα είναι, το ερώτημα είναι, είναι πάγια και διαρκής η ανάγκη αυτών των εργαζομένων. Εκεί είναι. Και εκεί θα μπει και το θέμα δικαστικά, κοιτάξτε. Τώρα, επειδή εγώ καταλαβαίνω τι λέτε και πραγματικά έχετε δίκιο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, ότι μέχρι τώρα αυτό το κόστος δεν το επιβαρύνεται ο Δήμος και επειδή δεν είναι και υποχρέωση του Δήμου, είναι υποχρέωση συνολικά της κεντρικής διοίκησης της όποιας κυβέρνησης υπάρχει να διαχειριστεί και να δώσει τα χρήματα αυτά ώστε να διαχειριστούμε αυτό το σημαντικό ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα όχι μόνο στους φιλοξενούμενούς μας αλλά και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Άρα είναι υποχρέωση του κράτους το οικονομικό. Όμως, κύριε Δήμαρχε, αυτή τη στιγμή έρχονται οι εργαζόμενοι αυτοί εδώ γιατί είπαμε, Φορέα Συλλοποίησης του προγράμματος είναι ο Δήμος. Όπως είδατε, σας είπαν ότι και άλλοι δήμοι που εργαζόμενοι προσφύγαν από δομές σε άλλους δήμους και δικαιωθήκανε πρωτόδικα προφανώς πιστεύω, δεν ξέρω αν είναι και σε δεύτερο βαθμό, πρωτόδικα, είχανε την στήριξη και την όποια στήριξη και την όποια στήριξη από τη μεριά του δήμου. Κάπου χειριζητήσαμε. Βεβαίως, εννοείται ότι το κόστος της όποιας λειτουργίας των δομών και των εργαζομένων θα πρέπει να το αναλάβει η Κέντρικη Διοικητική. Δεν το συζητάμε. Αυτό δεν μπαίνει στη συζήτηση. Αλλά το ερώτημα ένιπε εξής. Πρέπει να εφίσανται δομές. Και πρέπει να λειτουργούν σε αυτές τις δομές. Και πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι με εμπειρία και γνώση και που αξιοκρατικά έχουν προσληφθεί. Αυτό. Άρα, εμείς λέμε ναι σε όλα αυτά. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούμε. Ο κ. Φατώιας. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να περιφερθώ κυρίως στους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη συνεδρία μας, οι οποίοι μαζί με άλλους χιλιάδες εργαζόμενους ζουν αυτήν την ομοιρία την εργασιακή με το αβέβαιο αύριο. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες είναι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο δηλαδή να βρίσκετε σε αυτήν την εργασιακή ομοιρία και να μην μπορείτε να λύσετε αυτό το κυρίαρχο πρόβλημα της εργασίας. Όσο δεν θα βρίσκετε την αιτία, όσο δεν ψάχνετε και δεν βρίσκετε την αιτία αυτής της κατάστασης, δεν πρόκειται να μπορέσετε να βρείτε καμία λύση. Κατά την άποψή μου, εσείς πρέπει να ξεκινάτε από το εξής, ότι η πάγια και η διαρκής είναι η ανάγκη να έχετε μια σταθερή, καλά αμβιβόμενη εργασία, όταν μπορέσετε να κάνετε τη ζωή σας, να οργανώσετε τη ζωή σας, όταν μπορέσετε να δείτε το αύριο. Αυτό είναι το κυρίαρχο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθείτε και να παλέψετε, να παλέψετε γιατί υπάρχουν αυτοί οι οποίοι σας θέλουν σε αυτήν την κατάσταση. Και δεν αναφέρομαι τώρα εδώ ιδιαίτερα με τους ιδιαίτερους συλλόγους εδώ που όλοι υπερασπίστηκαν το ότι δεν μπορούν να σας καλύψουν, γιατί δεν έχουν τα χρήματα ή γιατί θα κλείσουν οι δομές κλπ. Όλοι τους όμως συμφωνούν ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και το κράτος το οποίο οφείλει να χρηματοδοτεί τους δήμους με ποσά τα οποία παρακρατά από την τεράστια φορολογία που μας επιβάλλει δεν τα δίνει. Και για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων, για τη διεκδίκηση να έχουν οι δήμοι προσωπικό επαρκές ώστε να μπορούν να κάνουν τις λειτουργίες τους, δεν γίνεται καμία λειτουργία. Αυτό λοιπόν που κατεν άποψη μας εσείς πρέπει να επιδιώξετε είναι η ενότητά σας, όπως είστε σήμερα εδώ και διεκδικείτε τα δίκια σας, η ενότητα όμως και με τους άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να επιβάλλετε, γιατί αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Σε άλλους δήμους όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί ήταν θετικοί, εκεί το πρόβλημα λύθηκε. Εμείς ως λαϊκή συσπήρωση που το κομμουνιστικό κόμμα στηρίζει, ξέρετε πολύ καλά τι έγινε εκεί όπου υπήρχαν κομμουνιστές δήμαρχοι, αναφερτήκατε και εσείς, εμείς θα στρίξουμε το έτοιμά σας αυτό για τη μετατροπή των συμβάσεων σας χωρίς μισόλογα σε αωρήσεις του χρόνου. Ευχαριστώ. Κύριε Βογιατζή. Εμείς συμφωνούμε με αυτό που είπε ο κύριος δήμαρχος πιο μπροστά, ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό για τον κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά παρόλα αυτά εφόσον υπάρχει ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν χρειάζεται, δεν θέλει την εκατάσταση της δομής στην πόλη μας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο δήμος να υπομισθεί αυτό το βάρος του εργασιακού. Κύριε Ξανθούπουλα. Κύριε Πρόεδρε, είναι απαράειτο καταρχή να δούμε και να σκεφτούμε αυτό που οι αιτούντες ανέφεραν, δηλαδή ποιο. Ξέρετε, είπανε, εμείς προσφέρουμε μια εργασία η οποία εξέρεμε από τον πρωτέρον, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο με την ύπαρξη της δομής εκεί που βρίσκεται σήμερα, όπου κι αν είναι, είπαν οι άνθρωποι. Όπου κι αν είναι. Μπορεί να είναι στο Στασιμακοπούλ ή κάπου αλλού. Δεν ξέρω πού, κάπου αλλού. Άρα λοιπόν, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του θέματος και της συζήτηση, θα πρέπει να μείνουμε εκεί. Ένα, να μείνουμε εκεί. Δύο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται κουβέντα κυριολεκτικά στο πόδι, δεν οδηγεί πουθενά. Το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία είναι εναφθέρετο. Αυτόν και όλων των υπολοίπων ανέργων. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Διοίκηση είναι να φέρει μια εισήγηση, η οποία εισήγηση να είναι προς την κατεύθυνση πια. Πρώτα απ' όλα, αυτές οι δικότητες που οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν υπάρχουν στο οργανόγραμμα του Δημοκαβάλλας. Δεν θα πρέπει το Γραφείο Προσωπικού να μας πει, παράδειγμα τους χάρη, υπάρχουν 8 κοινωνικοί λειτουργοί. Λέω τυχαίο το νούμερο, δεν ξέρω πώς υπάρχουν. Μπορείτε να μας διβέσετε σήμερα, κύριε Δήμαρχε, ότι χωράει το οργανόγραμμα άλλες 8, παράδειγμα τους χάρη, κοινωνικούς λειτουργούς. Άλλους 10 χειρονάκτες και άλλους 5 ξέρω εγώ, τι ειδικότητες έχουν. Θα έπρεπε λοιπόν η συζήτηση αυτή να μην γίνει στο πόδι κάτι γνώη μου. Το ψήφισμα που οι άνθρωποι στείλανε, το στείλανε πράγματι σε εσάς και εσείς το κοινοποιήσατε σε εμάς, θα πρέπει να το πάρετε, είχατε τον χρόνο με το Γραφείο Προσωπικού να το εξεργαστείτε και να μας πείτε ότι ναι, μπορούμε και μπορούμε γι' αυτόν τον λόγο ή δεν μπορούμε γιατί δεν μπορούμε γι' αυτόν τον λόγο. Το ότι παίρνουμε ή δεν παίρνουμε τη χρηματεδότηση εμείς, αυτό έχει γίνει και έχουν δει και αυτοί που λένε ότι σε άλλες περιπτώσεις το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ανάλογα ψηφίσματα, εδώ γιατί όχι. Καντά απόψη μου λοιπόν αυτό το οποίο θα κάνουμε, πρέπει να κάνουμε για να μην κολοδεύουμε τους ανθρώπους, είναι να δεσμευτείτε ότι θα φέρετε μια εισήγηση επί του θέματος και όχι να μείνουμε σε ένα ψήφισμα ναι ή όχι, το οποίο οι άνθρωποι θα το πάρουν και απλά δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο. Κύριε Δήμαρχε. Επειδή άκουσα διάφορα, καταρχήν εγώ δεν είπα, να πει η κυρία λίγο. Λοιπόν, θέλω να επισημάνω ότι οι θέσεις που κατανομήθηκαν για τη δομή, όταν μπήκαμε εμείς τον Φεβρουάριο του 2018, βγήκαν από τον Δήμο Καβάλλας. Επιπλέον, θέλω να επισημάνω ότι αν ο Δήμος δεν μας χρειαζόταν, μπορούσαν να αποποιηθεί και να μην μας αναλάβει και να μας πάρει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έγινε και στις αίρες. Ακριβώς το ίδιο, εφόσον δέχτηκαν τις θέσεις, μας χρειαζόντουσαν. Επιπλέον, θέλω να επισημάνω, αν υπάρχει κάποιος εδώ μέσα, να μου πει αν έχει διαβάσει το Καινούργιο Νομοσχέδιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το έχει διαβάσει κανείς. Μέσα έχετε δει τι θέσεις, εργασίες υπάγονται. Δεν υπάρχουν καθαριστές, κύριοι και κυρίες μου. Επίσης, θέλω να ενημερώσω ότι το ασυμμακοπούλο αυτή τη στιγμή έχει σχολείο μέσα. Και είναι υπεργογείο, το οποίο καθαρίζεται από εμάς. Δεν καθαρίζεται από κανέναν άλλο. Επίσης, θέλω να επισημάνω, πως σε ομιλία του κυρίου Μηταράκια αναφέρθηκε ότι ο δήμος θα μπορούσε να ζητήσει πλεόνασμα για να καλύψει κάποιες θέσεις. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι έχει πει ακριβώς αυτό. Το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε μια νέα γένεια εγκλωβισμένους, αλλά να γίνει σωστό σχεδιασμός και όπου πάγες και διαρκές ανάγκες να προοδηγηθούν μόνοι με στές εργασίας. Αυτά. Λοιπόν, σας ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Καταρχήν, αν θέλετε, θα σας στηρίξουμε στο έτοιμά σας αυτό με την κυβέρνηση. Δηλαδή, να διεκδικήσετε από το Υπουργείο την μονιμότητά σας. Θα είμαστε δίπλα σας και θα κατέβουμε μαζί σας να το διεκδικήσουμε. Ο δήμος ποτέ δεν ερωτήθηκε εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε. Εντάξει, είναι αυτό. Ότι καθαρίζετε τα σχολεία, δεν κάνετε χάρη, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά πληρώνεστε για αυτό που γίνεται. Μετά, το άλλο είναι ότι δεν είστε μόνοι εσείς. Πόσοι ακόμη κύκλοι υπάρχουν, είστε 20 ή πόσοι είστε εσείς, υπάρχουν και άλλοι τρεις κύκλοι. Δηλαδή, σημαίνει ότι αυτό που θα γίνει με εσάς, θα πρέπει... Είστε δύο. Θα πρέπει, λοιπόν, να το κάνουμε για 50 ανθρώπους. Δηλαδή, να έρθουν 50 άνθρωποι, το λιγότερο, στο δήμο. Δηλαδή, ο δήμος θα πρέπει κάθε χρόνο να έχει 800.000 το λιγότερο για να καλύπτει τις μισθοδοσίες και τις ισφορές στους εργαζόμενους. Πιστέψτε με, μακάρι να είχαμε τα χρήματα και να σας προσλαμβάναμε. Αυτό δεν έχει να κάνει και δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ εσάς και εμάς. Είναι σαν να είστε στο σπίτι σας και να έχετε να παίρνετε 2.000 ευρώ, παράδειγμα, και ξαφνικά να εμφανίσετε έξοδα 4.000 ευρώ. Το έχετε ρίξει έξω το σπίτι. Λοιπόν, επειδή εγώ δεν θέλω να είμαι και έντιμος απέναντί σας, ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε ψηφίσματα και να πούμε ναι, αλλά θέλω να είμαι έντιμος απέναντί σας. Ο δήμος δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό αυτό βάρος. Εάν θέλετε να σας στηρίξουμε απέναντι στην κυβέρνηση, ευχαρίστως. Να βγάλουμε ψήφισμα, να κατέβουμε μαζί σας σε αυτό που θα κάνετε και να πούμε ναι, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσληφθούν, διότι ικανοποιούν ανάγκες που αφορούν το μεταναστευτικό. Ο δήμος όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί με τα αυτά που παίρνει να μπορέσει να ικανοποιήσει τη μισθοδοσία 50 ανθρώπων, διότι δεν βάζω μόνο εσάς, μετά από πίσω έρχονται και άλλοι και ενδεχόμενα να έρθουν και άλλοι. Αυτός είναι ο λόγος. Συμπονώ αυτό και καταλαβαίνω το πρόβλημά σας, όμως με την ίδια λογική και αυτούς που παίρνουμε κοινοφελή εργασία που έχουμε πάρει και τελείωσαν μέχρι τώρα και αυτοί ικανοποιούσαν επάγειες ανάγκες του δήμου. Όμως δεν μπορούμε να τους προσλάβουμε. Σε λίγο θα πάρουμε και άλλη κοινοφελή εργασία και αυτοί θα ικανοποιούν ανάγκες του δήμου. Δηλαδή, τι θα γίνει, ο δήμος θα πρέπει να προσλαμβάνει όλη την κοινοφελή εργασία. Δεν γίνεται αυτό. Εάν θέλει το κράτος μπορεί να σας προσλάβει. Θα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Λίγο να απαντήσω σε κάτι. Ένα δευτερόλεπτο, έτσι. Θέλω να επισημάνω τα καινούργια κοινοφελές. Υπάρχει έγγραφο από το Υπουργείο ότι δεν καλύπτουν πάγες και διάρκαιες ανάγκες. Επίσης, αφήστε με να μιλήσω δύο λευτερόλεπτα. Επίσης, το μόνοι μου προσωπικό του δήμου Καβάλας, εάν ήταν τόσο αναγκαιό να μπει στη δομή και να κάνει αυτά που κάναμε, θα μπορούσε να μπει και όχι να μπούμε εμείς. Ήταν μια πρόταση, ο Αγαπητός, ο Κυρίος Δήμαρχος. Λοιπόν, εμείς συμφωνούμε στο εξής, ότι σήμερα να πάρουμε μια απόφαση στα Δημοτικό Συμβούλιο που λέμε ότι από τη στιγμή που είναι αναγκαία η δομή, διότι η δομή θα λειτουργήσει και λειτουργεί και θα λειτουργήσει για αρκετό ακόμα. Έχει υποχρέωση η Κεντρική Διοίκηση να έχει όλους εκείνους τους εργαζόμενους που πρέπει, το απαραίτητο εκείνο δηλαδή προσωπικό, ώστε να λειτουργεί εύρυθμα η δομή, να μην δημιουργούνται προβλήματα και το κόστος της μισθοδοσίας, δεν το συζητάμε, θα πρέπει να επιβαρνηθεί και να το επιβαρύνεται ειδικά, αφού μέσω του ΑΕΔ γίνεται και να συνεχίσει να το επιβαρύνεται η Κεντρική Διοίκηση. Αυτό, δήμαρχε, να το κάνουμε όμως, να το κάνουμε, διότι κοιτάξτε να δείτε. Χρειαζόμαστε, εγώ το είπα από την πρώτη στιγμή, χρειαζόμαστε δομές, χρειαζόμαστε εργαζόμενους, εκτός αν λέτε ότι δεν χρειαζόμαστε εργαζόμενους. Πείτε μου όμως πώς θα λειτουργήσει η δομή, η οποία δομή δεν θα κλείσει. Και το ξέρετε πολύ καλά, και από τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα κλείσει, όπως δεν έκλεισε και από την προηγούμενη. Κύριε Βέρο, παρακαλώ, έχουμε ολοκληρώσει το θέμα και ακόμη αυτή τη στιγμή είχαμε μαζί μας το Γ κύκλο και ο Β κύκλος, εξέφρασε την ίδια επιθυμία και το ίδιο έτημα. Απλώς δεν παρευρέθηκε σήμερα για δικούς του λόγους και θέλει να παρευρεθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εργαζόμενους. Θα το δούμε συνολικά όπως ανέφερε και ο δήμαρχος. Η Λαϊκή Συσπήρωση μας απέστειλε μια επιστολή, που ουσιαστικά μεταφέρει μια επιστολή του Συλλόγου Πολιτέκνων Γονέων Καβάλλας, ο Άγιος Παύλος. Παρακαλώ να αποχωρήσουν οι κύριοι και να συνεχίσουμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, μπορούμε να συνεχίσουμε. Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, ισχία. Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ. Συνεχίζω. Μας μεταφέρει λοιπόν επιστολή η Λαϊκή Συσπήρωση όπου ο Σύλλογος Πολιτέκνων ζητάει κάποιες εκπτώσεις για τα μέλη του, ουσιαστικά τους πολίτεκνους και τρίτεκνους. 50% έκδοση στα δημοτικά τέλη και στην ίδρυση, 50% στο δημοτικό δείο και διάφορες άλλες εκπτώσεις και παραχωρήσεις. Βεβαίως στο τέλος ζητάει και να μην εφαρμόζονται ισοδηματικά κριτήρια στην εφαρμογή των παραπάνων ευργετικών μέτρων. Ήδη όλα τα νομικά πρόσωπα και οι υπηρεσίες του δήμου προσφέρουν εκπτώσεις σε αυτήν την ευαίσθητη κατηγορία συμπολιτών μας και στους τρίτεκνους και στους πολίτεκνους. Επομένως, η επιστολή αυτή θα δοθεί στους προέδρους των νομικών προσώπων και στις υπηρεσίες του δήμου, όπου έχουν να κάνουν με δομές φιλοξενίας παιδιών, τριτέκνων και λοιπά, για να εξετάσουν αν υπάρχει δυνατότητα περιτέρω έκπτωσης, μίωσης, προσφοράς για αυτές τις κατηγορίες παιδιών κυρίως. Το θέμα θα το ξαναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως το είπατε, τα νομικά πρόσωπα γενικά και στους αθλητικούς χώρους βλέπουμε για τη μίωση αυτή που λέει και η λαϊκή συσπήρωση αλλά και οι πολίτεκνοι που μου είπαν στην επίσκεψή μου που έγινε στο γραφείο. Οπότε θα το φέρουμε πλέον για να αποφασίσουμε με εισήγηση για να μην λέει ο κ. Παπαδόπολος ότι δεν κάνουμε εισήγησης, για να αποφασίσουμε. Λάβαμε επιστολή από τις τρεις παρατάξεις ο τόπος της ζωής μας κοινωνική αποτελεσματική παρέμβαση και συνεργασία για την Καβάλα για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το μεταναστευτικό. Η επιστολή παραλήφθηκε την Παρασκευή. Ενημερωθήκαμε και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα είχαμε τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, οπόμενως δεν μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο. Μπορούμε να συγκλήσουμε, να συγκαλέσουμε, συγγνώμη, Δημοτικό Συμβούλιο, την προσεχή 5η. Αν οι επικεφαλείς των παρατάξεων επιθυμούν να το κάνουμε αυτό, μετά τα νέα δεδομένα που πιθανώς να προήρθαν... Ναι, να διαβάσω και της κυρίας Τσανάκας μια επιστολή που μου έδωσε πριν από λίγο, που πληροφορούμενη την επιστολή αυτή θέλετε να διαβάσω κανονικά. Λοιπόν, λέει τα εξής η κυρία Τσανάκα. Όπως πληροφορηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, κατατέθηκε προς το Προεδρύο Δυνάμη του Άρθρο 95 του Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων, έγγραφη έτηση τριών δημοτικών παρατάξεων που αριθμούν συνολική δύναμη 15 δημοτικών συμβούλων και ως εκ τούτου άνοτου ενός τρίτου του Συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων που προβλέπει ο νόμος, δια της οποίας ζητήθηκε η έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με έκπληξη παραγολουθήσαμε χθες από τον κ. Δήμαρχο αμφισβητώντας ευθέως την απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητά σας να δηλώνει σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό πως δεν πρόκειται να δεχθεί την έτηση αυτή και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να συγκληθεί το σώμα με αυτή την αφορμή. Μάλιστα η δήλωση αυτή συνοδεύτηκε με υπενυγμούς του για τη σοβαρότητα των επικεφαλείς των παρατάξεων αυτών και χαρακτηρισμούς του που παραπέμπουν σε δημοφιλή πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών. Να συνεχίσω κ. Τσανάκα. Επιπλέον σήμερα εισάγεται στο σώμα με αριθμού 23 της ημερήσιας διάταξης θέμα ανάκληση της υπαριθμών 4-65 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, τη συζήτηση του οποίου αποτελεί έμμεση παραδοχή της αλλείωσης της αποφάσεως του σώματος, την οποία άλλωστε καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και για την οποία υποχρωθήκαμε να προσφύγουμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Τράκης. Καθώς και τα δύο θέματα με φυσικό ή ηθικό αυθουργό των δήμαρχων αποτελούν αναφυσβήτη απόδειξη της πλήρως υποβάθμισης τόσο του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του Προέδρου του, σας καλούμε να ανακαλέσετε δημοσίως την τάξη του Δήμαρχου Καβάλας αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές αυτές που υποδηλώνουν την απαξιωτική στάση του πρώτου Δημοτικού Δήμου μας προς το ανώτατο όργανο αυτού ή να αποβάλλετε αμέσως την παρέτησή σας από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Λοιπόν, μετά από την πολύ ωραία επιστολή της ανάσας, επειδή εγώ δεν έμαθα ούτε να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου αλλά ούτε και να λέω άλλα πράγματα εδώ και άλλα να εννοώ όπως πολύ καλά έχουμε ζήσει αρκετοί εδώ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό λοιπόν, για αυτά όλα που γράφει η κυρία Τσανακά, για μέν αυτό που είπα ότι δεν θα το κάνω είναι η αλήθεια ότι το είπα. Και το είπα διότι δεν γνώριζα εκείνη την ώρα, σαν τον Χρυσοκοήδη κι εγώ που διάβασα το μνημόνιο, αλλά τέλος πάντων δεν γνώριζα ότι με το ένα τρίτο μπορεί να συγκληθεί. Οπότε, ζητάω εγώ συγγνώμη. Πρέπει να μου στείλει επιστολή η κυρία Τσανακά για να ζητήσω συγγνώμη για αυτούς τους χαρακτηρισμούς και ότι επίσης ότι κάποιοι παίζουνε με αυτό, αυτό είναι αλήθεια, το έχουν κάνει σημαία τους και κυκλοφορούν παντού, κυκλοφορούν στο περιγιάλι και σε λίγο θα τρώμε και σουβλάκια χοιρινά έξω από το στρατόπεδο για να δείξουμε την αντίδρασή μας. Παρόλα αυτά, επίσης θέλω να πω και για το τελευταίο, αν και το έχουμε θέμα, ότι ξέρετε το χειρότερο πράγμα είναι η αχαριστία. Και η αχαριστία ξέρετε που οφείλεται. Οφείλεται στο ότι η θέση αυτή για την οποία έγινε το περιβάλλει το πρόβλημα, ήταν η θέση που έδωσα επιπλέον που θα μπορούσα να μη δώσω στην αντιπολίτευση, για να δείξω την καλή θέληση. Επίσης ξεχνάει η κυρία Τσανακά ότι πολλές φορές στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο παίρναμε αποφάσεις και τηλεφωνικά για να επειδή διαζόμαστε, αποφασίζαμε καλή την πίστη ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Εάν θεωρεί ότι το σώμα ήτανε πλαστογραφία, ότι η κυρία Ιωσιφίδου αν από αναπληρωματικό μέλος δεν έγινε αναπληρωματικό, είναι στην κρίση τη δική σας. Επειδή λοιπόν εγώ δεν έμαθα να λειτουργώ ούτε υπόγεια, ούτε με συμφωνίες και επειδή έχω ένα δημοκρατικό ήθος που κανείς δεν δίνω το δικαίωμα να το αφισβητεί, θα σας παρακαλούσα να κάνουμε αυτήν την περιβόητη, έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ευχαριστώ πολύ. Περιμένατε, κύριε Ποτόγια, γιατί η επιστολή αυτή θύγει και εμένα προσωπικά. Κυρία Τσανάκα, με έκπληξη διαπιστώνω ότι υποχρεωθήκατε να προσφύγετε στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν ήσασταν υποχρεωμένη να κάνετε κάτι τέτοιο, να συμβάλετε στη σωστή λειτουργία, όπως το λέτε, του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μπορούσατε να συμβάλετε, όχι προσφεύγοντας. Και η απόδειξη της πλήρως υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται από εσάς και την παράταξή σας με όσα γράφετε σε αυτή την επιστολή και με όσα κάνετε τις προηγούμενες ημέρες. Δεν θα κάνουμε διάλογο, νομίζω. Στήλατε επιστολή και απαντώ στην επιστολή σας. Λοιπόν, μην ξεχνάτε, κύριε Πρόεδρε, ότι εσείς έχετε ψηφιστεί και από την παράταξή μας. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι είστε πρόεδρος όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κύριος Δήμαρχος δεν είναι Δημοτικός Σύμβουλος. Δεν ψηφίζει. Είναι καλεσμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς ψηφίζουμε. Και όταν φτάνουμε σε σημείο να λέμε ότι οι κεφαλείς των παρατάξεων ενδεχομένως να είναι καραγκιόζιδες. Αφού εγώ δεν είμαι καραγκιόζις και οι υπόλοιποι είναι, δεν γίνονται έτσι. Με λύπη τα ακούσαμε, σας διαβεβαιώνω. Είπατε, εγώ δεν είμαι καραγκιόζιδες. Κυρία Τσανακά, σας παρακαλώ πολύ. Αφήστε με να τελειώσει. Αφήστε με να τελειώσει. Παρακαλώ, ακούστε με. Για μία φορά πρέπει να μ' ακούσετε. Παρακαλώ, ακούστε με εσείς και όλοι οι υπόλοιποι. Έχουμε αναγάγει το Δημοτικό Συμβούλιο σε κομπάρσω αποφάσεων δικών μας. Εσείς, κύριε Πρόεδρε, όταν σας φωνάζαμε εδώ μέσα, δεν ακούγατε με το καλό. Και με είπε ο δήμαρχος ότι είμαι δασκάλα και σας κάνω και μάθημα. Λοιπόν, αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να προσφύγουμε γιατί γνωρίζαμε ότι από κει και έπειτα, οι αποφάσεις που θα έπαιρνε ο κύριος Χρόνους και οι υπόλοιποι είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Πρόεδρε. Ή έχετε άγνοια κινδύνου ή θεωρείτε ότι είστε πάνω από νόμους και κανονισμούς. Για το δικό σας το καλό, κύριε Πρόεδρε. Για το δικό σας το καλό, σας συμβουλεύω σαν μεγαλύτεροι. Θα μου επιτρέψετε. Αν θέλατε, κυρία Ψανάκα, να με συμβουλέψετε, θα το κάνατε με άλλο τρόπο και όχι με προσφυγή συναποκεντρωμένη. Πολλές φορές τώρα με αναγκάσατε, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πολύ. Από εκεί και πίτα, σας παρακαλώ πάρα πολύ να είσαστε προσεκτικός όπως πρέπει να είστε και τυπικός όπως πρέπει να είστε γιατί κανένας εδώ μέσα, ούτε εσείς βεβαίως, είστε πάνω από τον νόμο. Το έκανα σαφές από την πρώτη συναιδρίαση. Αυτό που λέτε, κυρία Ψανάκα. Και τη συμβουλή σας αυτή την δέχομαι. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο. Και όλοι κρινόμαστε. Όλοι κριθήκαμε και όλοι θα κριθούμε. Επομένως, λοιπόν, τη βοήθειά σας δισεύομαι αλλά όχι κατ' αυτόν τον τρόπο. Γυρνάω στο προηγούμενο που έλεγα ότι έχουμε αναγκάγει το Δημοτικό Συμβούλιο σε κομπάρσω αποφάσεων γιατί αυτή την επιστολή, να σταθώ στο σημερινό, την επιστολή που δέχθηκα από τις τρεις παρατάξεις, την έμαθα πρώτα απ' τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετά την παρέλαβα. Πρέπει να δημοσιεύεται μια, όταν αποστέλετε μια επιστολή, να περιμένουμε και μια μέρα για να τη δει ο πρόεδρος ή ο κάθε αποδέκτης της αποστολής αυτής. Πρώτα τα μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετά διαβάζουμε τις επιστολές. Ας σεβαστούμε, κύριε Παπά, ας σεβαστούμε, λοιπόν, ας σεβαστούμε τη λειτουργία αυτού του οργάνου. Καλό είναι όταν στέλνετε μια επιστολή και αναφέρομαι γενικά, καλό είναι να αφήνετε τουλάχιστον μια ώρα για να τη δεί ο αποδέκτης της. Εγώ σας είπα ότι είστε καραγκιόζης. Με εμένα μου στείλαν ένα βίντεο που σας ακούω να λένε ότι είμαστε καραγκιόζης. Καλό είναι όταν στέλνετε μια επιστολή και αναφέρομαι γενικά, με ένα βίντεο που σας ακούω να λένε ότι είμαστε καραγκιόζης. Ότι είμαι, δεν είμαι καραγκιόζης, λέω. Αυτό είπα, δεν είπα ότι είστε καραγκιόζης. Σοβαρά το λέτε? Να μου το στείλετε. Γιατί μήπως τώρα βάλετε ένα τρίτο, μήπως δεν ξέρετε και αυτό εδώ τι λέτε. Αλλά, κύριε Πεφάνι, λίγο έλεος. Δηλαδή μη μιλάτε για υποκρισία εσείς, όταν όλες τις συνθέσεις τις μάθαμε μετά. Δηλαδή μη μιλάτε για συνεργασίες, τις οποίες, αφού έκανε όλα τα νομικά πρόσωπα, επαιδίωξε να μας βάλει ουρές. Δεν θέλουμε να γίνουμε ουρές. Θέλουμε συνεργασία, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν θέλετε, πορευτείτε με γειά σας, με χαρά σας. Αλλά θα δέχεσαι και την αντιπολίτευση. Και δεν θα μαθαίνετε εδώ πέρα τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να τα μάθετε πριν καθίστε εκεί πάνω. Την πέμπτη στις εφτά η ώρα θα συγκαλέσουμε λοιπόν έκτα το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόεδρε για τη διαδικασία θέλω ένα λεπτό το λόγο. Κύριε Ποτόια, σύντομα. Συζητήσαμε εδώ ένα σοβαρό θέμα και τοποθετήθηκαν όλοι σε παρατάξεις. Θεωρώ σοβαρό θέμα το προσφυγικό. Τα άλλα τα μαθήματα χωρίς δάσκαλο και για το αν μας βάζετε στα νομικά πρόσωπα, στα πόστα και λοιπά δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρό. Σοβαρή είναι η πολιτική που θα εφαρμόσουν αυτά τα πρόσωπα. Σχετικά όμως με το ζήτημα το σοβαρό το προσφυγικό θέλω να το προθετηθώ. Όχι, κύριε Δήμαρχε, γιατί το λέω. Σήμερα η συνδυπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και δικαίως αγωνιά και ανησυχή για αυτό το φαινόμενο το προσφυγικό. Και λέω αγωνιά γιατί βλέπει πολέμους, βλέπει φουκαράδες να πνίγονται, να έρχονται, να δημιουργούν και προβλήματα αν θέλετε. Ωστόσο όμως, το λέω σε εσάς κύριε Δήμαρχε και στον Πρόεδρο, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε, στο τι λέμε, πώς το κάνουμε. Γιατί βλέπετε πολύ καλά ότι ξυπνάνε εκείνα τα ένστικτα τα οποία δεν είναι ανθρώπινα, ξυπνάν δηλαδή δυνάμεις, μίσους, φασιστικές οι οποίες παίρνουν τη διχόνοια και δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Λέω λοιπόν να κάνουμε και ένα και δύο και 15 έκτακτα δημοτικά συμβούλια για αυτό το σοβαρό θέμα που απασχολεί τους Έλληνες. Και ενώ τους Έλληνες, όχι τους ελληναράδες, αυτά τα μορφώματα τα οποία χύνουν το δηλητήριο να κάνουμε λοιπόν χίλια δημοτικά συμβούλια. Έχουμε όμως τίποτα το νεότερο να προτείνουμε να συζητήσουμε ή θα ρίξουμε νερό πάλι σε αυτό το μήλο του μίσους. Εδώ οι τρεις παρατάξεις πρέπει να το σκεφτούν. Απευθύνομαι λοιπόν σε όλο το σώμα. Έχουμε να πούμε τίποτα το καινούριο ή θα δώσουμε πάλι τροφή σε αυτά τα μορφώματα. Και γι' αυτό λέω λοιπόν να το σκεφτούν οι τρεις παρατάξεις. Μέχρι να μπορεί να υπάρχουν δυνάμεις και δομές που θέλουν να λειτουργήσουμε έτσι όπως λειτουργούν αυτοί με τα σουβλάτια κλπ. Αλλά όμως οι υπόλοιποι πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό. Καλησπέρα. Το είπατε για το απ' το τι φοβόμαστε. Ότι αυτή τη στιγμή στη δομή είναι 821 άτομα, εκ των οποίων 199 είναι άνδρες, 177 είναι γυναίκες και 445 είναι παιδιά. Απ' αυτό φοβόμαστε. Φοβόμαστε απ' τα παιδιά. Διότι αυτό θα το συζητήσουμε την πέμπτη. Διότι αυτό είναι. Κύριε Παπαδόπουλε, κύριε Παπά και κύριε Ξανθόπουλε, επιμένετε στο έτοιμά σας. Κύριε Πρόεδρε αν επιτρέπετε. Απ' τη στιγμή που προσδιορίστηκε η ημερουμηνία της συναιδρίας σας δεν βλέπω το λόγο να συζητάμε. Τελείωσε, έκλεισε το θέμα. Και εγώ μπορώ να μιλήσω και να πω ό,τι θέλω. Απ' τη στιγμή που δέχεστε το έτοιμα των τριών παρατάξεων, από εκεί και μετά δεν βλέπω το λόγο. Να κάνουμε συζήτηση για ποιο, έκλεισε το πράγμα. Είμαστε αναγκασμένοι να το λεχθούμε και δεν έχουμε καμία αντίρρηση βεβαίως. Λέω όμως, μήπως παραμένει το έτοιμα. Παραμένει το έτοιμα. Την πέμπτη σ' εφτά η ώρα. Είμαστε σύμφωνοι. Όχι. Την πέμπτη. Συμφωνείτε όλοι αυτό ρωτάω. Το ορίζουμε εμείς αλλά ρωτάω ανθρώπινα. Ωραία. Την πέμπτη σ' εφτά η ώρα, λοιπόν, θα συγκληθεί... Πείτε μου κύριε Ξανθόπουλε. Πείτε μου κύριε Ξανθόπουλε. Πείτε μας. Σας ακούμε. Παρακαλώ. Ζητάω τον λόγο εδώ και δύο-τρία λεπτά. Δηλαδή, εγώ δεν μπορώ να μεθαίνω σώμα. Μου αφαιρείται το λόγο. Είμαι τιμωρία. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Κύριε Ξανθόπουλε, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ να παίξετε το ρόλο του Προέδρου. Δεν είστε μέλος παράταξης της διοίκης. Το έχετε καταλάβει αυτό. Εσείς το έχετε καταλάβει. Βεβαίως. Χαίρομαι. Και αναρωτιέται ποτέ να το συνειδητοποιήσετε κι εσείς. Συνεχίστε, λοιπόν. Ψηφιστήκατε από όλο το σώμα. Συνεχίστε. Μη μου κάνετε υποδείξεις. Ο Δήμαρχος ομολόγησε ότι δεν διάβασε τον κανονισμό. Και ζήτησε συγγνώμη για το ότι διάβασε τον κανονισμό ή για το ότι κατήρυγησε εσάς. Αναρωτιέμαι. Και αυτό δεν σας ενοχλεί. Α, δεν σας ενοχλεί δικαιόμα σας. Είναι πρόβλημα δικό σας. Εμένα, ωστόσο με ενδιαφέρει. Αν εσείς δεν έχετε πρόβλημα με το ότι σας κατήρυγησε, δεν θα κάνω συνεδρίαση, πρόβλημα δικό σας είναι. Ένα αυτό. Δεύτερο. Ζήτησε συγγνώμη για ποιο πράγμα επίσης. Για τους χαρακτηρισμούς. Ποιους χαρακτηρισμούς. Για το ότι ο ίδιος είναι σοβαρός. Δικαιωμά του. Για το ότι δεν είναι καραγκιόζης. Επίσης δικαιωμά του. Τι να πω εγώ. Όταν ο πρώτος πολίτης της πόλης μιλά έτσι, είναι δικαιωμά του. Χαρακτηρίζει τον ίδιο και μόνο τον ίδιο. Τίποτα περισσότερο. Τον ενοχλείται ότι κινούμε στο περιγιάλι. Δεν τον ενοχλίσε η παρέμβασή του στο συλλαλυτήριο, στους πολιτιστικούς συλλόγους για να κάνουν το ψάρι κρέας. Με εκείνο το ψήφιζο το οποίο το βάλαμε, το βγάλαμε, το πήραμε, όχι δεν το κάναμε. Δηλαδή αυτά που γίνονται. Τι έλλειμμα δημοκρατίας είναι αυτό ανάρωθιέμαι. Ποιο είναι αυτό το στοιχείο της δημοκρατίας το οποίο χαρακτηρίζει τον πρώτο πολίτη της πόλης. Και σε ό,τι αφορά τις τρεις παρατάξεις. Υπάρχουν τρία ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος δεν είναι μια μονάδα η οποία λειτουργεί όπως καταλαβαίνει. Είναι υποχωρομένος να εφαρμούζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Και με βάση αυτές να κινείται. Πριν από ένα μισί μήνα είχα μια συνάντηση. Οι επικεφαλείς είπανε κάποια πράγματα. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα, και ο κ. Ποτόλιας και ο κ. Βέρος. Τι έκανα από όλα αυτά, τα ασφαλιστικά, αφήστε το. Τα απορριματοφόρα, αυτός τα είπε, δεν τα είπα εγώ. Το νερό, ο ίδιος τα είπε, δεν τα είπα εγώ. Την σύσκεψη των παραγών, των παραγωγικών φορέων της πόλης, των περιφερειακών συμβούλων των βουλευτών και του Συμβουλίου του Δημοτικού για να συζητήθηκε το θέμα αυτό. Τι έκανε, πάνε έλα στην Αθήνα, εμείς μαθαίνουμε μόνο δυα ροές. Και δηλαδή έρχονται τρεις παρατάξεις για να κάνονται αυτονόητα και τολμά να εγκαλεί κάποιος από την έδρα ή το πρόεδρος, το δήμαρχος, αυτούς οι οποίοι είχαν αυτή την πρωτοβουλία. Με συγχωρείτε πολύ, σε λάθος το λόμο βρίσκεστε κ. Πρόεδρε και το λέω απεθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν με διαφέρει τι κάνει ο δήμαρχος. Σε ό,τι αφορά τη μέρα, θα σας παρακαλέσω επειδή ξέρετε, εγώ όταν ανάλαβα την θέση του πρόεδρου ευχήθηκα επειδή προέρχισα από το ειδυτικό τομέα, λίγο τα στοιχεία του προγραμματισμού να τα λάβετε υπόψη σας. Πέμπτη Παρασκευή θα βρίσκομαι στη Σερβία, σε προγραμματισμένο ταξίδι παγγελματικό. Εάν είναι δυνατόν ή την Δετάρτη ή τη Δευτέρα. Αν δεν έχουν αντίληψει και οι υπόλοιποι βέβαια συνάδελφοι. Ο κανονισμός, κύριε Ξανθόπιλε, λέει ότι στις έξι μέρες πρέπει να συγκληθεί. Είμαστε υποχρωμένοι να το δεχθούμε. Ευτυχώς που είστε εσείς και γίνομαι καλύτερος. Η αλήθεια είναι αυτή. Ότι αν δεν ήσασταν εσείς, θα ήμασταν πολύ πίσω. Και είναι η αλήθεια ότι αφού οργανώσατε πάρα πολύ καλά την ΔΕΙΑΚ, θέλετε τώρα να οργανώσετε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, θα σας πάρουμε λοιπόν σύμβουλο. Αλλά, για να τελειώνουμε με τις αστειότητες όλες αυτές. Να μάθετε να διαβάζετε. Εάν διαβάζετε, θα βλέπατε για τα απορρηματοφόρα. Εάν διαβάζετε, αλλά τα διαβάζετε όπως θέλετε. Εάν διαβάζετε, θα καταλαβαίνετε. Είπα για τα ασφαλιστικά, γιατί δεν πήραμε τα ασφαλιστικά. Θα το ξαναλέμε το νερό από τη στιγμή που ήμασταν υποχρεωμένοι. Ναι, είπα διότι ήταν άλλα τα δεδομένα. Όταν λοιπόν σας εξήγησα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα, δεν μπορούσα να μη δε δώσω νερό. Διότι... Καλά, άστο. Εντάξει, καλημέρα. Κύριε Ξανθόπουλε. Λοιπόν, είπαμε, θα συζητηθεί και συνεχίζετε να συζητείτε. Την πέμπτη στις 7 η ώρα θα γίνει το έκτακτο δημοτικό συμβούλο για αυτό το θέμα, εκτός αν θέλετε να κάνετε... Τετάρτη στις 8 η ώρα. Τετάρτη στις 8 η ώρα. Τι είναι? Είναι και εκείνο. Οκτώ. Λοιπόν, στις 8 η ώρα την Τετάρτη, μεθαύριο Τετάρτη, θα συζητήσουμε για αυτό το θέμα. Παρακαλώ όμως να συμβάλλουμε στη συζήτηση του θέματος. Συνεχίζουμε. Έχει αποσταλεί στους επικεφαλείς του σύγχρονου δήμου της παράταξο τόμος της ζωής μας και η συνεργασία για την Καβάλα μια επιστολή της Γραμματείας Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών που αφορά την πρόσκληση για προσκόμηση στοιχείων και δικαιολογητικών για έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων στις εκλογές. Συνεχίζει την επιστολή, παρακαλώ να υποβάλλει τα στοιχεία. Συζητήσουμε προημερισίας. Λοιπόν, στα προημερισίας έχει περάσει αρκετά η ώρα. Παρακαλώ να το λάβουμε υπόψη. Ποιοι θέλουν να λάβουν τον λόγο. Προημερισίας, κυρία Τσανάκα, θέλετε. Ωραία, ας ξεκινήσει η κυρία Τσανάκα, η επικεφαλής. Ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος, ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Ξανθόπουλος. Και κατόπιν με τη σειρά οι δημοτικοί σύμβουλοι. Κυρία Τσανάκα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω κάτι που αφορά το προσφυγικό και δεν θα το αναλύσω καθόλου, καθόλου, διότι εφόσον έρχεται η Τετάρτη, θα τα αναλύσουμε εκεί με την ησυχία μας. Σε αντιπαράθεση με τα νούμερα που μας έδωσε ο δήμαρχος σήμερα. Σημερινά, σήμερα το μεσημέρι, νούμερα. Ακούστε σας, παρακαλώ. Σύνολο ενηλίκων, 839 άτομα. Σύνολο ανηλίκων, τα συνόδευτα, τα περιβόητα, 29 άτομα. Από το Αφγανιστάν, στους ενήλικες, 547 από τους 839. Από τη Συρία, που εμπόλεμη ζώνη, 131 μόλις. Από το Ιράκ, που εμπόλεμη ζώνη, 153 μόνον. Από το Ιράν, 32. Πακιστάν, 18. Παλαιστίνη, 27. Ιεμένη, 6. Αίγυπτος, 2. Μπαγκλαντές, 5. Και άγνωστης υπηκότητας, ορισμένα άτομα. Πάω στα ανήλικα τα συνόδευτα. Πακιστάν, 16. Αφγανιστάν, 5. Μπαγκλαντές, 5. Συρία, μόλις 2, παρακαλώ. Και χωρίς υπηκότητα, 1. Δε θα πω τίποτα άλλο, έτσι για να ξέρετε ποιους έχουμε αυτή τη στιγμή μέσα στο κέντρο. Είμαι σίγουρη ότι ο ΔΟΜ δεν γνωρίζει τελείως τα νούμερα. Οι άνθρωποι αυτοί, μετά τις 5 το απόγευμα που φεύγουν οι πάλληλοι, μπενοβγαίνουν λάθρα, έχει χάσει τον έλεγχο ο ΔΟΜ, δεν μπορεί να τους μετρήσει κανονικά, δυσκολεύονται πάρα πολύ και δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτό το πράγμα. Κοινωνικό παντοπολείο. Κύριε Παπά, είδαμε τον Δήμαρχο προχθές μοναχό του, μοναχική φιγούρα στην πυρκαγιά ενός συνδημότη μας, ο οποίος είχε πρόβλημα και ανάγκη. Πού ήσασταν, κύριε Παπά? Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών θεμάτων φροντίζει σε τέτοιες περιπτώσεις που θα διανεκτερεύσει το πρώτο βράδυ και ενδεχομένως και για μια βδομάδα από κει και έπειτα ο άτυχος συμπολίτης μας. Με αυτές τις δομές μια χαρά λειτουργούσαμε... Μην κάνετε διαλόγου και συνεχίστε, κυρία Τσανάκη, και παρακαλώ να είστε σύντομη. Σας παρακαλώ, δεν φταίω εγώ. Λοιπόν, και ξαφνικά ανακαλύπτει ο κύριος Παπάς ότι τα ράφια του κοινωνικού παντοπολείου είναι άδεια. Και δεν ξέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια το κοινωνικό παντοπολείο λειτουργεί χάρη στα χρήματα που βάζει ο Δήμος Καβάλλας που έχουν πάει ήδη στις 150.000 ευρώ. Ότι μέσα στα ευαλείωτα τρόφιμα που παραγγένει για Πάσχα και Χριστούγεννα δεν υπάρχουν τρόφιμα τα οποία τα αφήνουμε στα ράφια. Κάνουμε και ξανακάνουμε προσκλήσεις αν μείνουν μακαρόνια, αλεύρια και ζάχαρες και τατιάφτα μέχρι να τα δώσουμε. Και από κει και έπειτα ξέρετε πολύ καλά μόνος σας το είπατε ότι τελειώνει ο διαγωνισμός για τα τρόφιμα ότι βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο υπογραφής με τον εργολάδο και άρα από εδώ και έπειτα θα παραγγείλετε κύριε Παπά τα τρόφιμα τα οποία θα μοιράσετε στον κόσμο παρά μονές Χριστουγένου. Σ' ό,τι αφορά τη γέφυρα κύριε Δήμαρχε ακούστε λίγο πήρα προχθές κάποιον που γνώριζα μέσα από την Εγνατή Οδό και ρώτησα πού βρίσκεται το θέμα της μελέτης για τη γέφυρα. Μου είπε ότι έχουνε δώσει τη μελέτη σε μελετητικό γραφείο έξω ότι περιμένουν τα αποτελέσματα μέχρι το Φεβρουάριο θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ Δήμαρχος Καβάλα, πάρτε τους ένα τηλέφωνο για να μπορέσετε να επισπεύσετε να μην είναι το Φεβρουάριο, αν είναι και μέχρι το τέλος της χρονιάς είμαι σίγουρη ότι θα σας βοηθήσει για αυτά που έχουμε σήμερα και σαν θέματα και να αποφασίσουμε το μέλλον του δρόμου μπροστά στο νοσοκομείο, τι ακριβώς πρόκειται να κάνουμε. Και επίσης, σημειώστε παρακαλώ και μην ξεχνούμε την υπόσχεση του περιφερειάρχη για την περιμετρική. Μέσα σε όλη τη λαχτάρα μας και σε όλη τη λαχτάρα μας για τα υπόλοιπα θέματα έχουμε ξεχάσει την περιμετρική. Εδώ πρέπει κάθε 15 μέρες για αυτά τα θέματα να πιέζουμε μέχρι να μας βαρεθούν και να πούν ότι βρε αδερφέ θα το προχωρήσουμε, κάτι θα κάνουμε. Είδα πριν εδώ παρόντα τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΥΠΕΦ. Στο ΔΥΠΕΦ στην πρώτη συνεδρία του δεν ξέρω αν εξακολουθεί να είναι ο κ. Μποζούδης. Ο κ. Μποζούδης με πολύ μεγάλη χαρά και δεν φταίει ο Μποζούδης, καινούργιο συνάνθρωπος μοίρασε το πρόγραμμα, το καλλιτεχνικό, το φετινό σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο μέσα βέβαια υπογράφει ο πρόεδρος κ. Μποζούδης και ο αντιπρόεδρος κ. Πεφάνης για να δείτε μερικές φορές πώς τα φέρνει η μοίρα κ. Πεφάνη. Ήσασταν κάποτε υποψήφιους για αντιπρόεδρο στο ΔΥΠΕΦ. Ποιος το πλήρωσε κ. Μποζούδη, από ποιον το παραγγείλατε, με τι διαδικασίες πήρατε προσφορές, κάνατε διαγωνισμό, ποιο διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να τυπώσει το πρόγραμμα, το καλλιτεχνικό του ΔΥΠΕΦ φέτος, πώς γίναν όλες αυτές οι διαδικασίες. Δεν λέω και ξαναλέω, σας εκτιμώ πάρα πολύ, πιστεύω ότι εσείς τουλάχιστον ξέρετε και καταλαβαίνετε τι σοβαρό θέμα είναι να σέβεσε το νόμο και θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, έστω και όποτε μπορείτε εσείς, πάρα πολύ θα ήθελα να βρεθούμε και να τα πούμε πώς γίνονται αυτές οι διαδικασίες. Δεν θα πω τίποτα άλλο, ως εδώ τα αφήνω και για τα υπόλοιπα θα συζητήσουμε πάνω στα θέματα. Κύριε Παπαδόπουλα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ξεκινώντας, ήθελα να τονίσω και να πω ότι πρέπει να απουσιάζουν αυτές οι αντιπαραθέσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προσωπηθούμε πράματα και καταστάσεις γιατί το μόνο που κάνουμε στο τέλος είναι να πληγώνουμε τον Δήμο μας. Μόνο αυτό καταφέρνουμε και νομίζω ότι πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να μην οξύνονται τα πνεύματα, τα θέματα και πραγματικά συνενετικά να φτάνουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Για μας ήταν κάτι το οποίο δεν θα το συζητήσω τώρα γιατί ορίσατε μια συνενδρίαση. Εκείνο που πρέπει να καταλάβετε, κύριε Μουριάδη, είναι ότι εμείς θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Εμείς, κύριε Μουριάδη, δεν θέλουμε τίπου μυστικών υπηρεσιών, διπλωματεία και παζάρια πίσω από τις πλάτες των καβαλιωτών. Αυτό θέλω να το καταλάβετε. Θέλω πλέον να γίνει αυτή η ενημέρωση, να ακούσετε τους προβληματισμούς μας και από εκεί και πέρα να μας ενημερώσετε ακριβώς το τι συμβαίνει. Ή το κλείνω χωρίς να θέλω να επεκταθώ. Ξεκινάω λίγο τα πρωί Μηρυσσέας, λέγοντας ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη με το θέμα 45 στρεμάτων στην Δημοτική Ενώτα Φιλίππον στον αρχαιολογικό χώρο. Το 2011-2014 που ήσασταν τότε αντιδήμαρχος, κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς δεν κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες. Υπήρχαν κενά και αυτά τα στρέματα, ενώ άνοιγαν στον Δήμο Καβάλλας με απόφαση των τότε Δημάρχων και της Δημοτικής Ενώτας Φιλίππον. Δυστυχώς εξαιτίας σας, και εξαιτίας σας θα έλεγα, και της Δημοτικής Αρχής τότε, να καταφέρετε να μην κάνετε αυτό που πρέπει για να μείνουν στο Δήμο Καβάλλας. Σήμερα θέλω να γνωρίζω και να ξέρω τι ακριβώς ενέργειες κάνετε για να μην υπάρχει οριστική απόλυα από ένα περιουσιακό στοιχείο από το Δήμο Καβάλλας. Ακούω διάφορα, αλλά τα ακούω από τα ΜΜΕ. Θα ήθελα πιο συγκεκριμένα πράγματα για να δούμε πού καταλήγουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας. Δεύτερον, υπήρχε συμμετοχή, υπάρχει μια σύμβαση στη Δημοφέλεια. Καταρχήν δεν ξέρω ποιος είναι ο πρόεδρος της Δημοφέλειας. Γνωρίζετε κάποιος ποιος είναι ο πρόεδρος της Δημοφέλειας. Δεν το ξέρω. Τον άνθρωπο δεν το γνωρίζω. Θεωρώ καλό είναι ο άνθρωπος να είναι πρόεδρος στη Δημοφέλεια. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει, αλλά αυτός ο πρόεδρος της Δημοφέλειας πρέπει κάποια στιγμή, κύριε Δήμαρχε, να τον φέρετε, να μας πείτε δυο κουβέντες, να τον γνωρίζουμε. Προχωράω τώρα στο ερώτημα. Έχει υπάρχει μια σύμβαση περιβόητη που έχει πάρει... Δεν αξιολογώ τις περγαμηνές του... Δεν το έθιξα. Ούτε προσβάλλω προσωπικότητες και συνειδήσεις, ούτε ανθρώπους. Εγώ απλώς θέλω να ξέρω πραγματικά ποιος είναι αυτός ο πρόεδρος. Γιατί είναι πρόεδρος μιας εταιρείας που δεν ξέρω θα συνεχίσει να είναι ή δεν είναι ή θα κυρωθεί ή δεν θα κυρωθεί. Εκείνο που ξέρω είναι ότι καλό είναι και φρόνιμο να έρθει εδώ να τον γνωρίσουμε, να μας πει τι σκέφτεται για τη Δημοφέλεια. Δεν είναι κακό. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Συγγνώμη και από τον άνθρωπο αν είπαμε... Τέλος πάντων, έχει οριστεί από εσάς καλό θα ήταν στη πιο αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου να τον γνωρίζουμε. Πάω παρακάτω. Υπάρχει μια σύμβαση, μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης και μια σύμβαση που πρέπει να εκτελέσει αυτή η εταιρεία του Δήμου. Δεν σχολιάζω δημοτικές αρχές ή πρόσωπα. Υπάρχει όμως μια σύμβαση γιατί ο Δήμος Καβάλλας εκτίθεται, η Δημοφέλεια εκτίθεται, δεν ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ενώ μέσα σε αυτή τη σύμβαση που θα πληρώσουν οι Καβαλιότες, γιατί θα πληρώσει η Δημοφέλεια, ακυρώνονται κάποιες εκθέσεις. Δεν θέλω να τοποθετηθώ τώρα σύμφωνο ή διαφωνώ, αλλά καλό είναι να μου δώσετε κάποιες εξηγήσεις να ξέρουμε επιτέλους τι συνέβη. Το τρίτον, επειδή κύριε Δήμαρχε εδώ επικαλείστε δημόσια πάντοτε ότι είστε εσείς ο σοβαρός ή είστε ο δημοκρατικός ή είστε ο πολιτισμένος, κύριε Δήμαρχε, αυτόν τον καλλιτεχνικό διευθυντή που αποφασίσατε μονομερός να πάρετε και σας ευχαρίστησε και δημόσια, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, μακάρι και χαίρομαι που έχουμε στην καβάλα και καβαλιό τους αξιόλογους ανθρώπους, αλλά δυστυχώς απορρίπτει την επιχειρηματολογία σας πρώτον, ότι πράγματι δεν είστε δημοκρατικός, δεν κάνετε δημοκρατικές ενεργίες, διότι θα έπρεπε να σκεφτείτε όλους καβαλιώντες το τι κάνετε και θέλω να το εξηγήσω αυτό. Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα κοσμόπολης ή ένα φεστιβάλ το οποίο είναι καθιερωμένο, όχι από τη δική σας παράταξη, τότε θυμάστε εσείς το κοσμόπολης, δεν τον θέλατε και νομίζω ότι πάλι δεν τον θέλετε, αλλά τέλος πάντων ήταν αγκασμένος διότι ήταν ένα έργο του Ερεφυλίδη, το συνέχισε η κυρία Τσανάκα, είναι κάτι για την πόλη, νομίζω και έχω την αίσθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και αναβαθμισμένα ναι συμφωνώ το κοσμόπολης, όμως κύριε Δήμαρχε, οι αρχή και τα βήματα ξεκινάνε από την αρχή και καταλήγουν στο τέλος, εσείς ξεκινήσατε από το τέλος και τώρα πρέπει να πάμε εμείς από την αρχή, δεν θέλω να σας κάνω μάθημα, αλλά όταν μιλάμε για το κοσμόπολης ή για εκδηλώσεις, οι 365 μέρες το χρόνο στο Δήμο που ήταν και η προσωπική μας προγραμματική, πριν τις εκλογές θέση, λέω το εξής, το κοσμόπολης πρέπει να έρθει εδώ στο Δημοτικό Συβούλιο, πρώτα να συμφωνήσουμε πραγματικά τι θέλουμε από το κοσμόπολης, πρέπει να συμφωνήσουμε το πλαίσιο των εκδηλώσεων, πρέπει να δούμε τι ακριβώς θέλουμε για όλες τις εκδηλώσεις και μετά αυτό το αποτέλεσμα να βγάλει το τι χρειαζόμαστε, αν χρειαζόμαστε δηλαδή καλλιτεχνικό διευθυντή, αν χρειαζόμαστε μια εταιρεία, αν χρειαζόμαστε μια εταιρεία μάρκετινγκ, αν χρειαζόμαστε ένα μάνατζερ. Εσείς μονομερός, από το καλοκαίρι και εγώ σας θα μου πω πώς θα αλλάξετε τις κουρτίνες στο γραφείο σας, πώς θα κάνετε μουσία και πώς θα φέρετε καλλιτεχνικούς διευθυντές στο Δήμο. Όχι κύριε Δήμαρχε, πάτε λάθος, έχετε λάθος κατεύθυνση. Θέλουμε να είμαστε μαζί σας και εσείς είστε σε λάθος κατεύθυνση. Νομίζω και πρέπει κύριε Δήμαρχε, το κοσμόπολης ή τις εκδηλώσεις ή αυτό που σκέφτεστε τέλος πάντων, να το φέρετε, να το συζητήσουμε πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μας οδηγήσει, αν χρειαζόμαστε κι άλλους καλλιτεχνικούς διευθυντές, διότι έχουμε πολλούς καλλιτεχνικούς διευθυντές, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και μετά να αποφασίσουμε. Και το δημοκρατικό στοιχείο που βάζω στη αλεγόμενά μου είναι ότι εάν αποφασίσουμε κύριε Δήμαρχε να θέλουμε είτε καλλιτεχνικό διευθυντή, είτε κάποιο μάναζερ, είτε κάποια εταιρεία μάρκετινγ, θα πρέπει κύριε Δήμαρχε να τηρίσετε το λόγο σας, να καλέσετε την διαπαραταξιακή. Επιτέλους, ένα και δεύτερον, επειδή είστε δημοκρατικός και το λέτε πάντα δημόσια και το επικαλείστε, να το δείξετε στην πράξη. Να κάνετε μια προκήρυξη, να δώσετε το δικαίωμα σε όλους τους αξιόλογους καβαλιώτες να συμμετέχουν. Πάντως ο κύριος Ξανθόπουλος επικεφαλής παράταξης δεν ξέρει να διαβάζει, εγώ δεν ξέρω να διαβάζω, ο κύριος Παπάς δεν ξέρει να διαβάζει, είμαστε καραγκιόζηδες. Ευχαριστούμε πάντως. Το επίπεδο νομίζω ότι ζητήσαμε να έχει μια ανάπτυξη. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Υπόσχεσαι, κύριε Παπαδόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, βλέπω τώρα εδώ και το διοικητή του νοσοκομείου που μας κάνει τιμή να παρακολουθεί τις εργασίες της ημερινές. Και έρχομαι στην ΔΥΑΚ να καταλάβω επιτέλους τι συμβαίνει με το χρέος. Από τη μια μεριά ο διοικητής λέει ότι έχει ένα νοσοκομείο το οποίο δεν χρωστάει πουθενά. Από την άλλη ακούω στα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ένα χρέος. Το άκουσα από σήμερα με τον κύριο Φιλόσοβλου, το νέο Πρόεδρο του Οργανισμού Λοιμμένους. Και έλεγε ότι υπάρχει ένα χρέος προς τη ΔΥΑΚ αλλά είναι από το 2006. Τι ακριβώς συμβαίνει? Γιατί νομίζω το 2006 δεν ήταν η κυρία Τσαναγκα δήμαρχος, ούτω εριφηλίδιστα το έξι. Σιμητζής. Το έξι. Το έξι. Τέλος πάντων δεν έχει σημασία. Αυτό είναι το ερώτημα μου να καταλάβω ποιος είναι ο καλός εδώ πέρα, ποιος είναι ο τακτοποιημένος, ποιος δεν πληρώνει για να καταλάβει και η κοινωνία. Γιατί ο καθένας λέει τη δικιά του εκδοχή. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι θέλω να μας πείτε ξεκάθαρα με τη γέφυρα. Κλείσαμε το Σάββατο ακριβώς ένα χρόνο πεσμένη εκεί πέρα. Θέλω να μας πείτε ποια είναι η πολιτική σας, πώς θα αντιμετωπίσετε. Μου το έχετε πει ιδιωτικά. Δεν θέλω να ακούσει η κοινωνία ότι η δημοτική αρχή αυτή που έχει το τιμόνι αυτής της πόλης για τέσσερα χρόνια θα λύσει το πρόβλημα κατά αυτόν τον τρόπο να τελειώνουμε να βάλουμε μπροστά τη λύση. Και το τρίτο είναι, δεν ξέρω, πανηγυρίσαμε όλοι το διεθνές πανεπιστήμη εδώ της Καβάλλας. Μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να τους δώσουν και το ευλυματικό κτίριο των πρών δικαστηρίων που εγώ διαφωνούσα να κάνουν μια Βρυτανία, που η Βρυτανία το μεταξύ είναι στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στην ουσία ενδιαφερθήκαμε πρώτα να κάνουμε την Βρυτανία και μετά να δούμε αν θα γίνουν οι σχολές. Και έχουμε σήμερα να ανακαλούνται οι σχολές, να υπάρχει μια φοβερή αναστάτωση στην κοινωνία τη φοιτητική και εμείς να μην παίρνουμε θέση. Νομίζω και το ερώτημά μου έχει αυτή την έννοια να μπούμε μπροστά μαζί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και να υπερασπιστούμε αυτό που όλοι πανηγυρίσαμε. Ευχαριστώ. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε ορμόμενος και από την παρουσία των Προέδρων των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ειλικρινά ως παράταξη χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανταποκριθήκατε άμεσα στο έτημα της Δημοτικής μας παράταξης όταν σε προηγούμενο Δημοτικό Συβούλιο βάλαμε το θέμα της παρουσίας των Προέδρων διότι εκ των πραγμάτων μπαίνουν πάρα πολλά ερωτήματα όχι μόνο από εμάς αλλά και από συναδέλφους και προβληματισμός και θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είναι εδώ και το ένα ερώτημα έχει σχέση με την Δημοφέλεια και έχει σχέση με απόφαση της προηγούμενης διοίκης της Δημοφέλεια αλλά και της προηγούμενης διοίκης του Δήμου όπου λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου αποφάσισαν να βγάλουν στη διαδικασία πώλησης πέντε στρεμάτων στην περιοχή της άσπρη άμμου αν θυμάμαι καλά τα δυόμιση πρέπει να ήταν της Δημοφέλειας και περίπου τρία ή δύο του Δήμου μια και όπως μας έλεγε η απερχόμενη διοίκηση τόσο της Δημοφέλειας όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι βρέθηκε παιδητής με καταγωγή από την Αλβανία και αυτό θα είχε πολλά θετικά για το Δήμο μας μια και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και όλα τα υπόλοιπα να μην τα ξαναπαναλαμβάνω θα ήθελα να ρωτήσω αληθεύει αυτό το οποίο ακούσαμε εμείς προσωπικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπάρχει πρόβλημα και η αποκεντρωμένη απέριψε αυτή την απόφαση και θα θέλαμε να μας πείτε και τι ακριβώς συμβαίνει και τι σκέπτεσθε εσείς ως νέα διοίκηση είτε της Δημοφέλειας είτε του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα, τι θα κάνετε από εδώ και πέρα Το δεύτερο ερώτημα κύριε Πρόεδρε και επειδή η καθημερινότητα είναι πολύ σημαντική για όλους τους πολίτες αλλά και για εμάς και η καθημερινότητα δεν περιμένει και επειδή αν πραγματικά θέλουμε επενδυτές σε αυτόν τον τόπο πρώτα ας κάνουμε αυτά που οφείλουμε να κάνουμε ως δήμος γιατί αυτός είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης να διαμορφώσει εκείνο το κλίμα που να προσελκύει επενδυτές και όχι να γινόμαστε dealer επενδυτών φτάνει πλέον από τόσοι επενδυτές που ακούουμε όλα αυτά τα χρόνια επενδυτείς που δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα των αδέσποτων δεν θα βρεθεί εύκολα επενδυτείς που δεν μπορούμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό δεν θα βρεθεί εύκολα επενδυτείς που δεν θα διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε φιλικοί στο περιβάλλον και οι όποιες επιλογές μας ως δήμος θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα υπάρξει άρα το ερώτημα είναι το εξής δύο μήνες περάσαν που είστε διοίκηση κύριε δήμαρχε αλλά ακόμα δεν έγινε οι πενταμελείς που προβλέπει ο νόμος για τα δεσπεζόμενα και τα δέσποτα δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί και πόσοι έχετε αντιληφθεί νομίζω οι περισσότεροι το έχετε αντιληφθεί ότι σε ολόκληρο το δήμο αυξάνονται τα δέσποτα πάει να ξεφύγει η κατάσταση και ξέρετε ποιο είναι το τραγικό και νομίζω ότι την έχετε αυτή την ενημέρωση και αναφέρουμε στη διοίκηση ότι υπάρχουν αιτήματα από πολίτες από άλλες χώρες για υιοθεσία γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το θέμα με τα δέσποτα δεν θα λυθεί κουνώντας ένα μαγικό ραβδάκι μέσα μια στιγμή χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες συντονισμένες και με πρόγραμμα τι σημαίνει σύγχρονο κοινοκομείο το οποίο πιστεύουμε να το δούμε μετά την πρότασή μας στο τεχνικό πρόγραμμα που δεν το είχατε που μας δώσατε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πιο εντατικό το πρόγραμμα και μεγαλύτερο το πρόγραμμα όσα αφορά για τις θυρώσεις και τρίτον βέβαια και το κυριότερο υιοθεσίες βέβαια δεν μιλάμε τώρα ότι αυτό που έπρεπε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια όπως και με τη διαχείριση των απορριμάτων με την ανακύκλωση για την εκπαίδευση των παιδιών μας και των πολιτών αυτό είναι ένα άλλο θέμα που νομίζω και το πιο σημαντικό αλλά νομίζω ότι πρέπει να μπει και αυτό άρα το ερώτημα αγαπητέ κύριε Δήμαρχε διότι όσο δεν λειτουργεί η πενταμελής επιτροπή δεν μπορεί να γίνει διαχείριση αυτού του σοβαρού ζητήματος και δεν θα δούμε λύση και θέλω να μου πείτε πότε ακριβώς επιτέλους θα ξεκινήσουν να λειτουργούν αυτές οι θεσμοθετημένες οι προβλεπόμενες από τον νόμο επιτροπές που θα δώσουν λύση στην καθημερινότητα των πολιτών στον κύριο Ποτόγια. Κύριε Ποτόγια, θέλετε το λόγο? Για πολύ σύντομα, πρόεδρε, έβαλα χρονόμετρο όμως. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω που είναι οι διαφωνίες μεταξύ σας σχετικά με το αν υπάρχουν συνεργασίσεις ή δεν υπάρχουν. Παρατηρώ εδώ και από την αρχή δηλαδή που ξεκίνησε αυτή η θητεία. Να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις συνεργασίες οι οποίες εκδηλώνονται στα ημερήσιας διάταξης θέματα και στα ραδιόφωνα και στελεωράσεις. Ενώ μετά όταν πάμε στα θέματα στην ουσία δηλαδή της πολιτικής του Δήμου εκεί πέρα όλα είναι με λιγάλα. Όλα ψηφίζονται ομόμφωνα και μάλιστα ορισμένοι με έμφονται την δική μου την παράταξη γιατί δεν είμαστε και εμείς μόνοι σε όλα. Τελικά αυτό που λείπει είναι ότι η διαφωνία είναι στο ποιος θα εφαρμόσει την πολιτική, στα πρόσωπα θα την εφαρμόσουν, ποιος θα είναι δηλαδή πρόεδρος εδώ ποιος θα είναι πρόεδρος εκεί κλπ. Εκεί είναι η διαφωνία και ταλαιπωρούμαστε όλοι εδώ πέρα κάθε μέρα κάθε τόσο και ταλαιπωρούμε φυσικά και τους καβαλιώτες οι οποίοι αποστρέφονται αυτή την συζήτηση που γίνεται εδώ πέρα. Δύο θέματα λοιπόν και τελειώνω. Πρέπει, κύριε Δήμαρχε, να ξαναδείτε το ζήτημα του πεζόδρομου στη Φρυγίας. Θεωρώ πως είναι ένας δρόμος που έχει τυφλωθεί με ένα πεζόδρομο κουτσουλιά και είναι θέμα ασφάλειας εκεί πέρα. Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος, ο τυφλός, με πολλά σπίτια, με πολλά αυτοκίνητα και λόγια ασφαλείας θεωρώ πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι η διαγράμμιση που δεν υπάρχει μεταξύ της οδού εκεί που τελνεται η Μενιζέλου με Μητροπόλεως. Ενώ υπάρχει διάβαση σε εκείνο το σημείο αναπήρων, δεν υπάρχει διαγράμμιση. Και τέλος, να πω αυτό, αγαπητοί συνάρεφοι, κόπτεστε και κοπτόμαστε εδώ πέρα φυσικά όλοι, δεν το λέω ότι με κακή έννοια, για τους καβαλιώτες, επαγγελματίες και είναι εθνικό στην πόλη μας, είχα πολλά χρόνια να πάω, το οποίο βρίσκεται εκατέρωθεν της πόλης και στη μία πλευρά και στην άλλη και διαπίστωσε ότι είναι γεμάτο, έχει ένα κομμάτι τεράστιο με προϊόντα αρτοποιίας. Δηλαδή θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά, τα καβαλιώτικα. Δεν ενδιαφέρεται κανείς στην πράξη να δημιουργήσει μια κατάσταση τέτοια, ας το πούμε αυτό που λέτε, ευνοϊκή για τους καβαλιώτες, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ο Δήμαρκος Καβάλλας ειρωνεύτηκε την παρουσία μου στη Δεγιά Καβάλλας. Έχει απόλυτο δίκιο, πράγματι, ένας σοβαρός Δήμαρχος, ένας σοβαρός Αντιδίμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών με το τεράστιο έργο του οποίο έκανε, θυμίζω, μεγάλη λέσχη βιο-κλιματική αναβάθμιση, παιδόπολη, τέταρτο γυμνάσιο, ΒΑΑ, εκείνη η τροποποίηση, φλεγέτσικα περγάτη, όπου το σχέδιο πόλης ξεχάστηκε να τροποποιηθεί και όπου οι πεζόδρομοι είναι δρόμοι, οι δρόμοι είναι πεζόδρομοι. Αυτό πραγματικά που διαχειρίστηκε ο τότε Αντιδίμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών της Διοίκησης της ΣΥΜΙΤΣΗ, πού να το φτάσει ο Ξανδόμουλος. Έκανα μια περίπτωση. Είμαι πάρα πολύ μικρός για να φτάσω αυτό το κολοσό. Ξεχνάει ο ίδιος ότι άφησα στην Διοίκηση εκείνης της περίοδου μόνο στη ΔΕΕΙ 1,5 εκατομμύρια οφειλές, ο σοβαρός κύριος Δήμαρχος Καβάλλας. Ξεχνάει επίσης ότι 14 μήνες στην Ποδοβάδη Σχολική Επιτροπή μέσα σε όλα τα άλλα είχα να διαχειριστώ και εκείνο το θέμα που αφορούσε το γνωστό θέμα του ελλήματος στο Ταμείο της Ποδοβάδας Σχολικής Επιτροπής. Και το μά ανηλυθρίαστα να ειρωνεύεται την παρουσία τη δική μου στη ΔΕΕΙ 1. Δεν πειράζει. Έτσι πρέπει, αυτό είναι το ύφος του και το απολαμβάνω κάθε στιγμή. Προχωράω, προχωράω, προχωράω. Κύριε Πρόεδρε, η αδυναμία της διοίκησης να αντιμετωπίσει και να βάλει, όπως έχει υποχρέωση, να δώσει μια στοιχειώδη γραμματική υποστήριξη προς τις παράδεισες της βαντιπολίτευσης, την καταλαβαίνω. Την καταλαβαίνω, το κτυριακό, όταν θα πάμε στο κτήριο του οργανισμού καπνού, αλλά θα σας παρακαλέσω πολύ, να ζητήσετε από τη Γραμματεία του Δημάρχου να μας ενημερώνει για όλες τις εκδηλώσεις. Δεν ενημερώμαστε για όλες τις εκδηλώσεις για τις οποίες θα έχονται προσκλήσεις στο Γραφείο του Δημάρχου και θα σας παρακαλέσω, τουλάχιστον αυτό, μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα της κάλυψης, να το φροντίσετε. Προς τον αντιμετωπισμό καθαριότητας. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει κάτι με την ισοδόρο 17. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει με το σήμα το οποίο υπάρχει έξω από την ίσοδο του Κάστρου. Δεν ξέρω αν έχετε δει το θέμα του Δεκάρτου Πέμπτου του Δημοτικού Σχολείου, αν εκείνος ο χώρος που χρησιμοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κόπαιδο του Δεκάρτου Πέμπτου του Δημοτικού Σχολείου ή της Τραπεζής της Ελλάδος. Ελπίζω κάποια στιγμή να ασχοληθείτε, όταν βρείτε χρόνο. Δεν ξέρω αν έχετε δει το θέμα του Κυπέδου Σταυρού. Περιμένω 1,5 μήνα, κύριε Πρόεδρε, απάντηση, και σας θυμίζω την υποχρεώση των διοικούντων να απαντούν προφορικά ή γραπτά. Γεωργίου Κίτσου, κύριε Αντιδήμαρχε, το ρέμα εκεί στην Γεωργίου Κίτσου. Ενώ ψυχημώνα οι κάτοικοι ζητούν καθαριότητα, ζητούν να καθαριστεί. Το ρέμα του Σταυρού στην επέκταση του οικισμού, επίσης. Κάδου μου και Καρτερού. Υπάρχουν δύο κάδοι, κύριε Αντιδήμαρχε, οι οποίοι λόγω της κλήσης του δρόμου καταλήγουν στο πολικατάστημα, στο σούπερ μάρκετ. Επειδή τρέχει μια εργολαβία, σας παρακαλώ πολύ, φροντίσετε να δημιουργηθεί χώρος που να χωράει τους δυο κάδους και φροντίσετε επίσης να γίνει επίπεδη η βάση των κάδων, για να μην φεύγουν οι κάδοι στην κάδου μου και τους μαζεύουν από το πολικατάστημα. Προς όλους. Καθαρίστηκε πάρα πολύ ωραία τα πρώτα σκαλοπάτια. Έχουμε άλλα δύο σκαλοπάτια, κύριε Αντιδήμαρχε, μέχρι τη Σουλίου, τα οποία τα κλαδιά, τα δέντρα, οι θάμνοι έχουν εκλείσει στην ουσία τα σκαλοπάτια και δημιουργούν πρόβλημα στους κατοίκους, στους πεζούς. Κύριε Αντιδήμαρχε, πρωτογεννούς τομέα, επειδή είστε στην κατάληση τεχνικού προγράμματος, θέλω να σας θυμίσω ότι ο οικισμός του Σταυρού 22 χρόνια περιμένει κάποια έργα υποδομών. Κάντε τον κόπο να έρθείτε εκτός από βράδυ στα πανηγύρια, να έρθείτε και μια μέρα εκεί να σας πούνε κάτι και τα προβλήματα για να βάλετε ενδεχομένως μετά από 22 χρόνια κάτι και προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανησυχώ από τις δημιουργήσεις του Αντιδημάχου της Ενικούν υπηρεσιόν για τον ΤΑΠ και για τα μέτρα ετοιμότητος ή για τα μέτρα ασφάλειας που ο ΤΑΠ έχει ή θα είχε ή θα υλοποιήσει. Και βέβαια εκτός από αυτήν την ανησυχία θέλω να θυμίσω, κύριε Δήμαρχε Πρωτοκοινούς τομέα, ότι ο αγωγός ΔΕΣΦΑ διέρχεται διαγωνίως τον Αμυγδαλεώνα και τον Βαλβυδοστάσιο είναι στα όρια του οικισμού. Ας το έχετε υπόψη και αυτό σας παρακαλώ πολύ. Τον κύριο Πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ απασχόλησαν να επιμακρώνει το τοπικό τύπο δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν οφειλές προμηθευτές του Δήμου Καβάλας, για τα οποία οι πλησιακοί παράγοντες προέτρεπαν αυτούς τους ανθρώπους να στραφούνται καστικά κάτω του Δήμου. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στη ΔΕΙΑΚ Καβάλας? Και αν συμβαίνει, εάν μπορείτε να μας πείτε, ίσως όχι τώρα, αλλά στην επόμενη συνενδρία σας, αλλά σας παρακαλώ πολύ, επειδή ξεχνάτε κι εσείς, τρία παιδιά, τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα, είναι δύσκολα τα πράγματα, το καταλαβαίνω, στην άλλη συνενδρία συνειμερώστε μας για το θέμα αυτό. Υπάρχουν οφειλές προμηθευτές για τις οποίες οφειλές αυτές η εντολή, μάλλον η προτροπή που δίνεται είναι να πάνε στα δικαστήρια. Ζητούσα επιτακτικά από τον προκάτο χώσας να με πληροφορήσει για τις απαιτείες της ΔΕΙΑΚ συγκριτικά 36 του 2018, 36 του 2019. Και το έκανα αυτό και το απέφευγε ο προκάτο χώσας, διότι έχω πληροφορίες ότι αυτές, το διάσταμα αυτό του ενός θέους, αυξήθηκαν κατά 800.000 ευρώ. Και ψάξτε και πληροφορίστε τον δήμαρχό σας για την αντίστοιχη περίδο τους 28 μήνες που ήμουν στη ΔΕΙΑΚ. Το Δυτικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ επίσης, κύριε Πρόεδρε, το χειμώνα του 2017, αν θυμάμαι καλά, αποφάσισε και ανέθυσε σε δικηγόρο την κατάθεση αγωγής κατά του Δήμου Καβάλλας εξαιτίας του γεγονότος ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Καβάλλας δεν κατέβαλαν το ΦΥΠΙΑ όπως έφυλαν για το υποέργο το οποίο εκτέλεσε η ΔΕΙΑΚ στο νέο νοσοκομείο. Παρ' όλα αυτά και παρ' όλες τις ενέργειες που είχε κάνει η υπηρεσία τότε. Συζητώντας τον απολογισμό γάμα τριμίνου, την προηγούμενη φορά τέθηκε ένα ερώτημα από τον κύριο Βαγγέλη Παπά σχετικά με τις οφειλές του Δήμου απέλευσης στη ΔΕΙΑΚ και απάντησε ο εισήγητής υπηρεσιακός παράγωνο ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία οφειλή. Διαφωνήσατε, εσείς και ξέρω πολύ καλά γιατί διαφωνήσατε. Θα σας παρακαλέσω την επόμενη συνενδρίαση με 31 του 2019 να πλειοφορήσετε το σώμα σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, όχι σύμφωνα με τις δημιουργίες της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, της ειδικής σας υπηρεσίας, της ΔΕΙΑΚ. Ποιες ήταν οι οφειλές του Δήμου Καβάρας προς την ΔΕΙΑΚ, και κάποια στιγμή να καταλήξουν να γίνουν σοβαροί σε αυτήν την αφούσα. Ευχαριστώ πολύ. Είμαι εντός του χρόνου, κύριε Πρόεδρε. Ακριβώς. Να ξεκινήσουμε με τη σειρά. Ο κ. Καλανταρίτης ζητήσε τον λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ένα μόνο ερώτημα έχω, κύριε Δήμαρχε, και μάλλον σας αναφέρετε, μιας και την τελευταία φορά που είχα θέσει κάποιο ερώτημα εσείς το απαντήσατε, και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είχα θέσει ένα ερώτημα σχετικά με τον πεζόδρομο των κρνίδων, στο οποίο μου απαντήσατε, και πραγματικά δεν το κατάλαβα αυτό, λίγο εκνευρισμένα, ενώ το ερώτημά μου δεν άφηνε, έτσι τουλάχιστον νομίζω, κάποια μομφή ή κάποια κατηγορία εναντίον της διοίκησης όσον αφορά την κατάσταση. Ξέρω και εγώ ότι δεν έγινε σήμερα αυτή η εικόνα, έτσι. Τέλος πάντων, το θέμα είναι το εξής, ότι η απάντηση που δώσατε, μου δημιούργησε αμέσως ένα πιο σοβαρό ερώτημα, και ποιο είναι αυτό. Είπατε λοιπόν ότι η τελευταία απόφαση, την οποία είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία ο πεζόδρομος προσπαθώντας ο δήμος να βρει μια ενδιάμεση κατάσταση, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το οποίο είναι να γίνει, ήταν ακριβώς μια σολομόντια, πολύ σωστά κύριε Δρακονάκη, είχε πάρει λοιπόν μια απόφαση να τον μετατρέψει, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, σε δρόμο ελαφράς κυκλοφορίας, αν το λέω καλά. Ήπιας. Ωραία, ευχαριστώ. Είπατε λοιπόν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί από ό,τι έμαθα μετά, η τεχνική υπηρεσία θεωρεί ότι παρότι υπάρχει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να γίνει μια μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ή επιπτώσεων, τέλος πάντων. Αυτό λοιπόν γένει σε ένα άλλο ερώτημα, πιο σημαντικό. Ρωτάω λοιπόν το εξής, πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, από τη στιγμή που, όπως με πληροφορήσατε, δεν έχει μπει ουσιαστικά σε ισχύει η συγκεκριμένη απόφαση. Και άρα ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο τι λέει το προηγούμενο καθεστώς, ότι εκεί υπάρχει ένας πεζόδρομος. Πώς λοιπόν οι υπηρεσίες του Δήμου, αν το γνωρίζω καλά, μετέβησαν στο συγκεκριμένο χώρο, καθέρεσαν τις πινακίδες οι οποίες μιλάνε ότι εδώ είναι πεζόδρομος, γκρέμισαν κολωνάκια διαχωριστικά τα οποία υπήρχαν εκεί για να μην επιτρέπουν την είσοδο των οχημάτων από όλους τους πλευρές, να το πω έτσι. Θέλω λοιπόν μια απάντηση. Πώς είναι δυνατόν να προχωρούμε και να κάνουμε ενέργειες χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις ή, τελώς πάντων, μελέτες και εγκρίσεις. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από μένα. Κύριε Δήμαρχε, στις πιο προηγούμενες συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου σας είχα δώσει μία πληροφορία σχετικά με το έργο των διωδίων και τη δεύτερη νίκη της δημοφαίλειας με την Εγνατίο Οδό και σας είχα κάνει κάποια ερωτήματα και μου είχατε απαντήσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αφού ενημερωθείτε θα απαντήσετε στην επόμενη συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα πριν κάνω την υπενθύμηση από μόνος σας να απαντήσετε επί του ερωτήματος και συνοπτικά, λοιπόν, το επαναφέρω με το εξής ερώτημα. Καταρχήν με την απόφαση αυτή και τη νίκη της δημοφαίλεια για το χρονικό αυτό διάστημα από τον προηγούμενο μήνα, αν έχετε σκεφτεί πώς θα διαχειριστείτε το θέμα διωδίων επαναλαμβάνω και μετά τη δεύτερη νίκη της δημοφαίλεια, αφενός μεν όσον αφορά τα μετοπικά διώδια που επαναλαμβάνω είναι πλέον στο χέρι της διοίκησης είτε δήμου είτε δημοφαίλεια να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα, αφετέρωδε όμως και όσον αφορά τα πλευρικά διώδια, κύριε Δήμαρχε, διότι ενημερώθηκα από τον τύπο ότι έχει γίνει και μια συνάντηση και συμμετείχε εκπρόσωπός σας συνάντηση αυτή για τα πλευρικά διώδια. Επίσης, να σας υπενθυμίσω σε μία άλλη πιο προηγούμενη συνεδρία προγενέστερη συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν θυμάμαι ποιος συνάδελφος είχε κάνει ερώτημα για το θέμα των διωδίων. Είχατε πει ότι θα με καλούσατε για κάποια ενημέρωση, όχι ότι περίμενα να το κάνετε, εν πάση περιπτώσει εσείς το είχατε πει και είχα μεταφέρει τότε την πληροφορία, κύριε Δήμαρχε, ότι όσον αφορά τα πλευρικά διώδια θα πρέπει να γίνει έλεγχος είτε από τον Δήμο είτε από τη Δημοφέλεια για τελικά ανήκει σε απαλλοτριούμενη έκταση το έργο που κάνει η Εγνατία Οδός, όσον αφορά τα πλευρικά διώδια. Ή αν είναι απαλλοτριούμενη έκταση και έχει γίνει η απαλλοτρίωση, έχει συντελεστεί, δηλαδή έχει πληρωθεί ο οποιοσδήποτε ήταν τότε ιδιοκτήτης όταν έγινε το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος ή η Δημοφέλεια. Γιατί να σας υπενθυμίσω, επειδή ενός τέτοιου ζητήματος ήταν αυτό που μας βοήθησε να κερδίσουμε και την νίκη έναντι της Εγνατίας Οδού για το μετοπικό διώδιο. Σας είχα πει δε επίσης την πληροφορία ότι ήδη επειδή η Δημοφέλεια δεν έχει τοπογράφο ήδη πριν αποχωρήσω από τη Δημοφέλεια είχα δώσει τις αντίστοιχες πληροφορίες με τον νομικό συνεργάτη μας που αντίστοιχα με τον δικό τους τοπογράφο συνεργάζεται για να γίνει ήδη από τη Δημοφέλεια η αντίστοιχη έρευνα αν τελικά τα μετοπικά διώδια γίνονται σε έκταση του Δήμου της Δημοφέλειας ή εντός απολοτριώμενες έκτασης. Άρα θα ήθελα... Τα πλευρικά. Για το μετοπικό διώδιο είναι ξεκάθαρο ότι ένα τμήμα του έργου γίνεται εντός της Εγνατίας Οδόου που αναβισβήτητα έχει γίνει απαλοτρίωση άρα είναι απαλοτριούμενη ζώνη. Το τμήμα όμως εκεί που είναι οι σιδεριές και η κατασκευή της βάσης του πετό είναι σε έκταση της Δημοφέλειας. Και αυτό είναι λοιπόν... Και αυτή ήταν η αντιδικία που είχαμε στο Δικαστήριο με την Εγνατία Οδό. Η Εγνατίας Οδός ισχυριζόταν ότι ακόμα και αυτό το κομμάτι είναι επί της δικής της ιδιοκτησίας ότι είναι δηλαδή επί απαλοτριούμενη συντελεσμένης απαλοτριωσής ενώ η διαφωνία και εκεί που κέρδισε το Δικαστήριο Δημοφέλεια ήταν ότι όχι, το κομμάτι εκείνο δεν ήταν επί απαλοτριούμενης έκτασης ανήκει στη Δημοφέλεια και εκείνη που μας δικαίωσε το Δικαστήριο. Άρα αντίστοιχη έρευνα πρέπει να γίνει και για το κομμάτι των πλευρικών διωδίων. Και μάλιστα, για να μην χρεώνεται η Δημοφέλεια αμοιβή τοπογράφου με πρωτοβουλία της δημάρχου, είχε ανατηθεί τότε στον κ. Ξανθόπουλο τον τοπογράφο να κάνει εκείνο στην έρευνα ως τοπογράφος γιατί επαναλαμβάνω δεν έχει η Δημοφέλεια τοπογράφω και πραγματικά ο κ. Ξανθόπουλος με τη βοήθεια και του τοπογράφου του κ. Ξανθόπουλου αποδείξαμε στο Δικαστήριο ότι η επιπλέον έκταση εκείνη ήτανε σε εμείς η δελαισμένη απαλλοτρίωση. Άρα, θα ήθελα να σας παρακαλώ να μου απαντήσετε και για τα δύο θέματα, την πολιτική του Δήμου με τοπικό διώδιο και πλευρικά διώδια. Αυτό είναι το δικό μου ερώτημα. Τώρα, συμπληρωματικά σε δύο θέματα που έφυξε ο κ. Παπαδόπουλος. Όσον αφορά αφενός μεν την σύμβαση που έχει υπογράψει η Δημοφέλεια σχετικά με το σχέδιο τουριστικής προβολής, το οποίο ευτυχώς δόξα τον Θεό βλέπουμε αφού πήρατε και τη νομική γνωμοδότηση από τον καθηγητή Πανεπιστημίου από το Δημοκρίτιο και καλώς κάνατε εφόσον είχατε οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Ολοκληρώστε κ. Ιησούς, είδω παρακαλώ. Άσχετα ότι υπήρχε γνωμοδότηση μέσα, εν πάση περιπτώση καλώς κάνατε, δεν θα πω κάτι γι' αυτό. Θέλω όμως εξαφορμής και της ερώτησης κ. Παπαδόπουλου. Στην προηγούμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου ήρθε θέμα κατάργηση μιας έκθεσης του Λονδίνου, η οποία μάλιστα ήταν την προηγούμενη βδομάδα. Το χρονοδιάγραμμα και σε ποιες εκθέσεις θα πάμε, η Δημοφέλεια να υπενθυμίσω ότι εκτελεί εντολή του Δήμου. Οι εκθέσεις δεν αποφασίστηκαν αυθαίρετα από καμιά Ιωσιφίδου και από καμιά Δημοφέλεια. Προηγήθηκε απόφαση του τουριστικής επιτροπής, την ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο και με εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου εκτελεί η Δημοφέλεια. Άρα θέλω να μου πείτε πώς είναι δυνατόν μονομερός να αλλάζει μια έκθεση και μάλιστα δεν σας κρύβω όταν έβλεπα την προηγούμενη βδομάδα αναρτήσεις από τον Δήμο Θάσου και από επαγγελματίες της Θάσου να λένε ότι πήγαν στην έκθεση του Λονδίνου και την επιτυχία που είχαν με τις επαφές με τους διάφορους τουριστικούς πράκτερους όποιους είχανε, δεν σας κρύβω ότι συναναχωρέθηκα και ειλικρινά σας το λέω. Και ένα τελευταίο, πάλι επί ερωτήματος που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος σχετικά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Δεν με διαφέρει πώς θα τον χαρακτηρίσετε, όπως θέλετε να τον χαρακτηρίσετε αν και η Δημοφέλεια δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή στο οργανόγραμμά της. Σε μπας περιπτώσει αλλάζτε την ορολογία, καλώς κάνετε, δικαίωμα σας είναι. Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω, είναι νόμιμο ή ηθικό αντίστοιχα, γιατί εδώ υπάρχουν δύο παράμετρη. Αφενόσο μένει αν είναι νόμιμο και αν είναι νόμιμο που για μένα δεν είναι και μάλιστα υπάρχει σαφέστατη παραβίαση της φορολογικής και της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αν είναι νόμιμο λοιπόν, σε αυτόν τον καλλιτεχνικό διαχειριστή διευθυντή, όπως θέλετε πείτε τον, τον μάνατζερ, να υπάρχει μία ανάθεση σε αιτήσια βάση με ελβετικό τιμολόγιο. Κυρία Εσφυρή ξεπεράσατε και την αρχηγό της παράταξής σας. Κύριε Πετρόπουλε. Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το χρόνο, τον οποίο θα κόψετε από μένα, το δώσω εγώ στην κυρία Ιωσήφιδου, γιατί δίκαιο ούτε και λόγω του επαγγελματος του δικηγόρου να μιλάει λίγο περισσότερο. Λοιπόν, έχω ξεκινήσει από μία σειρά ζητημάτων τα οποία θέλω να θέσω υπόψη της διοίκησης και του σώματος. Ξεκινώντας πρώτα απ' όλα, κύριες συνάδελφοι, από την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν εμείς πραγματικά κουραζόμαστε, που μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, εάν αισθανόμαστε κουρασμένοι είτε ψυχικά είτε σωματικά, φανταστείτε όλους όσους βρίσκονται απέναντι η έδρανα, πόσο κουρασμένοι αλλά και πόσο απογοητευμένοι αισθάνονται δεχομένως από κάποια πράγματα τα οποία ακούν και δεν θα ήθελα να ακούσουν. Καταθέτω μία παράκληση και καταθέτω και μία παρατήρηση πρώτα απ' όλα σε εμένα, ξεκινάω από εμένα και μετά στους υπολοίπους. Ας σεβαστούμε τους συμπολίτες μας, ας σεβαστούμε το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, ο κάθε ένας ασαρκεστεί στο ρόλο τον οποίο βρίσκεται και ας μην ξεπερνάμε τα όρια. Το λέω προς όλες τις κατευθύσεις και πάνω απ' όλα αναφέρομαι πρώτα απ' όλα σε εμένα διότι τα παρατράγουδα τα οποία παρατηρούνται δεχομένως κάποιες φορές κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ θα πρέπει να σταματήσουν. Εδώ και τώρα θα πρέπει να σταματήσουν και να κοιτάξουμε τον ρόλο ο κάθε ένας ξεχωριστά και κυρίως το πραγματικό συμφέρον των συμπολιτών. Αυτό δεχτείτε το ως μια παράκληση και ως μια παρατήρηση σχετικά με τα όσα και σήμερα συνέβησαν τις προηγούμενες δύο ώρες που συναιδείαζε το σώμα. Εχθές στην κομματινή παραγματοποιήθηκαν οι εργασίες εκλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΕΔ. Δεν ακούστηκα κάτι. Εγώ εκείνο το οποίο θέλω να πω έτσι από καρδιάς, να συγχαρώ και τον κύριο Μουριάδη και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον κύριο Βέρο, τον κύριο Μούτλια, να δω και τις σημειώσεις, και τον κύριο Σωτήρι Βαβαδόβολο μέλος της παραταξής μας για την εκλογή τους. Πιστεύω, εκτιμώ και θεωρώ ότι θα κρατηθήσουν ψηλά τη σημαία της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τέσσερις εκλεγέντες. Και βέβαια, κύριε Δήμαρχε, θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας πρέπει να προχωρήσει σε μια συγχαρητήρια επιστολή προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΤ, το οποίο ενδεχομένως θα συγκρουτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες. Εχθές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μάλλον μέσα στο Σαββατοκύριο, παρατηρήθηκε ένα γεγονός το οποίο για μας, για όλους μας, για τους συμπολίτες μας ήταν ιδιαίτερα θλιβερό. Και αναφέρομαι στα έκτροπα τα οποία συνέβησαν, παρατηρήθηκαν στο κοιμητήριο της Καβάλλας. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, όπως και όλη η κοινωνία της Καβάλλας. Και παρέλα θα ήθελα να ρωτήσω τη Διοίκηση πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, το οποίο παρατηρήθηκε και κατά το παρελθόν. Και πραγματικά, κύριε Δήμαρχε, είστε διατεθειμένοι που πιστεύω ότι είστε να αναλάβετε στο να λυφθούν κάποια μέτρα άμεσα για να μην επαναλυφθούν τέτοια γεγονότα τα οποία προσβάλλουν την κοινωνία μας. Λοιπόν, βέβαια αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα δεν αναζητούμε τα πρωτεία εδώ ποιος ζήτησε να βρίσκονται οι πρόεδροι των νομικών προσώπων αλλά το γεγονός ότι βρίσκονται συνάδελφοι ότι βρίσκονται μη εκλεγμένοι αλλά πρόεδροι νομικών συμβουλίων εδώ αποτελεί, θεωρώ, κάτι το οποίο ενισχύει την δική μας επιθυμία να είναι. Κλείνοντας, θα ήθελα να βάλω ένα πάρα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα όπως χρησιμοποιεί τη φράση αυτή η αγαπητή κυρία Πρώην Δήμαρχος, η κυρία Τσανάκα. Την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε στην αντίληψή μου για ένα επίσης θλιβερό γεγονός το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια της παραλαβής του έργου του Βερούλιο Σταδίου. Δεν θα επισέλθω ούτε σε κατινισμούς, κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε τεχνικών υπηρεσιών διότι θεωρώ ότι αυτές είναι μικροπρέπειες και θα πρέπει να τοποθετούνται εδώ στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα επεισόδιο μεταξύ του εργολάβου και της επιβλέπουσας μηχανικού εάν δεν κάνω λάθος και το οποίο έφτασε μέχρι το νοσοκομείο και το οποίο ενδεχομέρως θα φτάσει μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες διότι πληροφορήθηκα ότι θα υποβληθούν ή υποβληθούν και μηνύσεις. Λαμβάνω, δεν στέκομαι στο κατηνίστικο κομμάτι αλλά στην ουσία. Κύριε Πετρόπουλε, παρακαλώ, ολοκληρώστε. Εγώ μιλάω μια φορά τους έξι μήνες. Ναι, αλλά το παρακάνετε. Ναι, ναι. Οι παρατηρήσεις, κύριε Πρόεδρε, τις οποίες τις δέχομαι με πάρα πολύ σεβασμό θα πρέπει να υποβάλλονται προς όλους και προς όλες τις κατευθύσεις κρατώντας τον χρόνο για όλους τους συνάδελους τους. Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχο, το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε? Εγώ προσωπικά δεν θα μπω σε κανέναν απολύτως χαρακτηρισμό. Απλά θα το πω ότι ήταν ένα θλιβερό γεγονός για την κοινωνία, για τον ίδιο τον Δημοκαβάλλας και θα πω και το εξής, λάβετε μέτρα άμεσα. Ξέρω ότι έχετε λάβει κάποια μέτρα με τους εργαζόμενους, λάβετε κάποια μέτρα άμεσα για να αποφύγουμε παρόμοια ή χειρότερα γεγονότα. Κύριε Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών και αγαπητέ κύριε Δήμαρχε. Συγγνώμη αν καταχράστηκα τον χρόνο σας. Κύριε Λαζάριβη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να μην είστε τόσο λαστικός στις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων, είστε που είστε στους αρχηγούς γιατί όταν έρχεται η σειρά μας να μιλήσουμε ειδικά, θα σας θυμίσω το ανέδοτο με το γρίλο. Μια ερώτηση θέλω να κάνω στον αγαπητό Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών τον Γιάννη, τον Εκοβίδη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε Γιάννη ένα δράκο που ακούει στο όνομα πρόβλημα πολοδομίας. Θα ήθελα μια ενημέρωση, θα θέλαμε όλοι μας φαντάζουμε και στην αδερφή μου μηχανική, αν έχει μπει το νερό σταυλάκι ή αν έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες ή έστω αν έχει ξεκινήσει ως θέμα να το πιάσουμε από τα κέρατα που λένε. Το θέμα λοιπόν της πολοδομίας. Ένα άλλο ζήτημα επίσης που είδα προχθές, όχι και κάθε μέρα, στις 5 η ώρα η Καβάλα είναι μια σκοτεινή πόλη. Καλό είναι λοιπόν να αλλάξει ο προοδερματισμός του Δημοτικού Συμφωτισμού. Ανάβηση 5 και 35 μου φαίνεται. Επομένως πρέπει να γίνει λιούπιο μπροστά. Και τελειώνω, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για αυτά περί νερού στο στρατόπιου του Αλσίμα Κοπούλου. Μου θυμίζουν μια ταινία ελληνική με τον Λιόπουλο, τον Δίνο Λιόπουλο, που ήταν κρατούμενος σε έστω νοικοδημίου και αντί να του δίναν νερό, του δίναν άλλα κέρδα. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, για δεύτερη φορά κάνω υπομονή. Σας το είχα βάλει θέμα και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει να κάνει καθαρά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου την ευθύνη την οποία έχετε εσείς. Είμαι εδώ επί ένα δύο ώρες μετά από την πρόσκληση στην οποία μου στείλατε για να συζητήσουμε μια ημερή σε διάταξη. Διαπιστώ, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι θέλω και θέλω να μου το πείτε βάσει ποιο άθρο του κανονισμού εφαρμόζεται την διαδικασία μέχρι τώρα. Δηλαδή από τις 7 η ώρα μέχρι τις 9 και 5 που είναι τώρα. Ποιο άθρο του κανονισμού εφαρμόζεται, κύριε Πρόεδρε. Θα συζητούν τα θέματα της ημερής διαταξής πρώτα. Ναι ή όχι. Θα εφαρμόσετε τον κανονισμό. Ναι ή όχι. Εάν ήθελα να ακούσω τους συναδέρφους που βγαίνουν λαλίστατοι στα ραδιόφωνα και τα μεταφέρουν και το απόγευμα και το βράδυ και τις επομένες μέρες εδώ δεν χρειαζόταν να έρθω, τα ακούω από το ραδιόφωνο. Εδώ θέλω να συζητήσουμε τα προβλήματα της πόλης. Προέχουν τα προβλήματα της πόλης, το καταλαβαίνετε. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Συγγνώμη για τον τόνο της φωνής μου, αλλά είναι για δεύτερη φορά. Κύριε Εξαδόπουλα, συγγνώμη. Φωνάζεται κι εσείς. Και ακούω τώρα περί δικαιώματος ο κάθε επικεφαλής τράχει 7 λεπτά να μιλήσει. Και η Δημοτική Σύμβουλη έχουν. Αλλά εγώ τι οφείλω να τιμωρούμαι δύο ώρες εδώ έξω από τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποια διαδικασία τηρείτε? Έχουμε συμπολίτες, ορθός ο κύριος Πετρόπουλος αναφέρει, έχουμε συμπολίτες που έχουν θέματα. Τους είπαμε να έρθουν εφτά η ώρα. Είναι δυνατόν να έρχεται ο καθένας να βάζει θέματα προ ημεραισίας και να ερχόμαστε και να τα εμπομιζόμαστε, αν θέλετε, μαρτυρικά. Δεν μπορούμε, εγώ δεν μπορώ. Δεν είναι γι' αυτό εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ ήρθα για να συμβάλλω ουσιαστικά. Και παρακαλώ, εάν αλλάξει ο κανονισμός, να το τηρήσουμε. Δεν υπάρχουν θέματα προ ημεραισίας. Δεν υπάρχουν θέματα ψηφισμάτων προ ημεραισίας. Συζητάμε τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητάμε τα θέματα της ημεραισίας και μετά ό,τι θέλετε κάνετε. Έχω και άλλα πράγματα να κάνω στη ζωή μου. Όχι να τιμωρούμε. Ευχαριστώ και συγγνώμη για τον Τόνο. Δεν επαναέρχομαι. Είναι πρώτη και τελευταία φορά. Άλλος, θα έρχομαι στις 10 η ώρα για να συμμετέχω στη ημέρα στη διάταξη. Κύριε Μαυρίδη. Σήμερα τα βάλαμε όλοι με το Προεδρείο. Τα βάλαμε όλοι με το Προεδρείο. Πέρασα από εκείνη την καρέκλα αρκετά χρόνια και ξέρω καλά πόσο ευχαριστή είναι, πόσο εύκολος είναι ο ρόλος του Προέδρου. Και έχω πει κατά επανάληψη ότι ό,τι και να κάνει ο Πρόεδρος, όσο και καλώς και αν είναι, όσο και τέλειο κανονισμό κι αν έχουμε, εάν δεν τον βοηθήσουμε εμείς κάτω ή τεσσερά κοντά ένας Δημοτικής Σύμβουλης, δεν μπορεί να λειτουργεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μη λοιπόν τα φορτώνουμε όλα στον Πρόεδρο και σε εμάς. Κύριε Πρόεδρε, συμμαδεύτε τη διαδικασία, τίποτε παραπάνω. Σ' αυτό που είπε ο κ. Κουνάκος, είχα το αποθετηθεί κι άλλη φορά. Ο κανονισμός έχει αλλάξει. Προδεκαετίας κ. Κουνάκο και κ. Συνάδελφη, το πρωιμηρεσίας του είχε βάλει ο κ. Σιμητσής. Είχαμε αποχωρήσει επιδήμηνο παρατάξεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για να επανέλθει στην σωστή τάξη. Πουθενά στον κόσμο, ούτε στη Βουλή των Ελλήνων, γίνεται προημιερσίες μετά τα θέματα της ημιερσίας διατάξεως. Λοιπόν, μην επιμέσεις κ. Κουνάκο, ήσουν απ' όν. Όχι, δεν ήμουν απ' όν. Ο κανονισμός ξέρει το όνομά μου κ. Μαυρίδη. Ο κανονισμός ήμουνα παρόν. Να λοιπόν που δεν τηρείτε τη διαδικασία. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς δεν ξέρουμε, εμείς δεν αποχωρούσαμε. Εσείς... Ο κανονισμός έχει αλλάξει, όπως το είπα, 100 φορές. Μετά που θα ψάξω ο πρόεδρος να κάνει αυτό το πράγμα. Κύριε Πρόεδρε, φέρτε λοιπόν μεθαύριο μια τροποποίηση εδώ πέρα. Ό,τι θα αντί στο τέλος συνειδρίας... Μα τώρα για τον Θεό, για την Παναγία, αυτό είναι το πρόβλημα. Τέλος, πάντος. Απευθύνομαι μια ερώτηση. Λοιπόν, έτσι είναι. Λοιπόν, στο αντιδίμαχο Καθαριότητος πήραμε 112 υπαλλήλους. Δεν θέλω να το πιστεύσω, αλλά κυκλοφορεί έξω και ξέρετε, δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια, αλλά και κάτι βγαίνει. Ό,τι αρκετοί από αυτούς, και όταν λέω αρκετοί, μου λένε 8 με 10 περίπου, σε αυτού είχα πει και κάποια στιγμή, ότι έχουν τοποθετήσει στα γραφεία. Δεν θέλω να το φανταστώ, διότι να είναι πρώτον μεν είναι άδικο. Ξέρανε πολύ καλά ότι θα πάρουν σκούπα και φαράση και θα βγουν στον δρόμο. Και από εκεί και μετά δεν δικαιολογούνται να είναι στα γραφεία. Και από εδώ και από εκεί. Και αν ακόμη έχουν προσόντα, έχουν προσόντα πολλοί από αυτούς, διαλέξαν τη σκούπα και του φαράση. Δεν τους θέλει κανένας. Μέχρι τα πέντε χρόνια βλέπουμε τι γίνεται. Ρωτώ, λοιπόν, εάν είναι αληθιές. Εάν παρά τα αυτά, όμως, υπάρχει αδύρυτη ανάγκη κάπου και αυτό μπορεί να συμβεί. Για την καθαριότητα να χρησιμοποιηθεί κάποιος από αυτούς δεν πρέπει να παραμείνει πάνω από μία εβδομάδα, κύριε Αντιδήμαρχε. Το ρωτώ αυτό. Τώρα, ένα άλλο. Πράγματι, στο Βερούλιο Δημοτικό μας στάδιο έγινε μια πολύ καλή ανακέννηση. Το έχω πει εδώ και έχω επενέσει την προηγούμενη διοίκηση. Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο, αλλά δεν μπορούμε να ανερέσουμε αυτό που έγινε. Τι συμβαίνει κι ο χλωτάπητας. Έχει αυτό το χάλι σήμερα, ή μάλλον να το πω πιο καλά, αρχίζει και κυτρινίζει και με τέτοιες καλές καιρικές συνθήκες να απορριστούν από την εικόνα. Φανταστείτε τι θα γίνει στην παγονέα του χειμώνα και στις δέσεις του καλοκαιριού. Και μια παράκληση στον κύριο δήμαρχο για το ίδιο θέμα. Ενώ είπα τα καλά λόγια, κάναμε το επίχδισμα στην Ιεροσολύμων, τον ευθυρικό τείχο. Το σουβατήσαμε δηλαδή. Αλλά, για να μιλάω για το Βερούλιο. Μπράβο. Από την κεντριόδο Χρυσοστόμου, είχα ένα κομμάτι μικρό, μελέτη, το είπα για την πλατεία, τα άκουσα προχθές. Δεν λέω ότι φταίει ο ΑΒ, αλλά η μελέτη δεν είδε ότι στη Χρυσοστόμου υπάρχει ένα κομματάκι τείχου εκεί πέρα το οποίο έπρεπε πίσω να σουβατιστεί. Ας το έχουμε υπόψε λοιπόν, είναι ένα κόστος μικρό, μπορεί να γίνει και με άλλον τρόπο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Κραδάκη. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό θα κάνω εγώ. Θυμίζω ότι πριν δύο μήνες είχα αναφέρει και είχα ζητήσει για το θέμα, επανέφερα τότε που ανοίγαν τα σχολεία, το θέμα των διαβάσεων. Μου είπε και ο κύριος Δήμαρχος ότι ναι, είναι σπροτεραιότητές του και θα το φροντίσει, μιας και είναι πολύ σημαντικό γύρω από τα σχολεία να υπάρχουν ξανά βαμμένες έντονα οι διαβάσεις. Θέλω να υπενθυμίσω και είχα αναφέρει και ένα σημείο, μία από τις καλύτερες και μεγαλύτερες παιδικές χαρές των Άγιων Λουκά, απέναντι από τη Μεραρχία, ότι στον πρωστάδρομο, τον κεντρικό δρόμο δεν υπάρχει διάβαση και μου είχατε πει θα το δείτε κύριε Δήμαρχε, υπενθυμίζω γιατί δεν έχει γίνει και προχθές πάλι συνάντησα παιδάκια που προσπαθούσαν να περάσουν ένα δρόμο χωρίς διάβαση και είναι πραγματικά πάρα πολύ επικίνδυνο το σημείο εκείνο μιας και υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψημότητα στην Περκή Χαράφτα. Νομίζω έχουμε ολοκληρώσει. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Ξεκινάω με αυτά που είπε η κυρία Τσανάκα. Δεν ξέρω που τα βρήκε η κυρία Τσανάκα. Δεν πειράζει. Κι άλλη φορά λέγατε από αξιόπιστη ποιή, γιατί και εγώ έχω λεπτομέρειες οπότε θα το δούμε ποιο είναι αυτό. Τέλος πάντων, δεν αντιδίκω μαζί σας. Θα το δούμε την 4η, ούτως ή άλλως θα το ψάξω ξανά. Τώρα, εάν γυρίζω ως μοναχικός, πώς είπατε, καουμπόις το βράδυ, είναι τιμή μου που γυρίζω στην πόλη όλες τις ώρες και βλέπω ότι γίνεται. Μετά, αφήστε να απαντήσω, δεν πειράζει, κατάλαβα. Επίσης, θέλω να πω ότι εκείνη την ώρα που έγινε η φωτιά και με ειδοποιήσαν να πάω, καταλαβαίνετε ότι ήδη ήταν προς το τέλος και δεν προλάβαινα να ειδοποιήσω τον κ. Παπά. Συνονοήθηκα για τα υπόλοιπα, του είπα του ανθρώπου να πάει σε ένα ξενοδοχείο, μου λέει, όχι, θα πάω σε ένα γνωστό μου. Αυτό, λοιπόν, το κανονίσαμε την επόμενη μέρα, βγάλαμε και στην Οικονομική Επιτροπή ένα βοήθημα για να του δοθεί σε κάποια πράγματα, να καθαρίσουμε το σπίτι και μάλιστα, δεν ξέρω αν πήγε σήμερα, του βρήκα και μία δουλειά σε ιδιώτη έξω, να πάει να δουλέψει γιατί είναι άνεργος. Τώρα, για το κοινωνικό παντοπολείο θα απαντήσει ο κ. Παπάς. Για τη γέφυρα θέλω να πω ότι κάποια στιγμή καταλαβαίνουμε το λάθος μας. Και χαίρομαι που καταλαβαίνετε το λάθος σας γιατί αφήσατε ένα χρόνο και έφυγε έτσι για τη γέφυρα για μια μελέτη. Εξάλλου, σας τα λέει σήμερα και ο κ. Μέτιος, αν δεν κάνω καλά, αν δεν κάνω λάθος σε μια συνέντευξη που έδωσε. Για τη γέφυρα, λοιπόν, έπρεπε πέρα από σε ποιον ανήκησε εμάς σε εσάς, θα πρέπει ήδη να είχαμε κοιτάξει πώς θα γίνει, πώς θα ξεκινήσει η μελέτη την επόμενη μέρα. Τέλος πάντων, αυτό όμως έχει καταγραφεί στην ιστορία, δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Αυτό που θέλω να σας πω λοιπόν για τη γέφυρα είναι ότι μιλάω με την Εγνατία συχνά. Μπορεί ο κ. Παδόπουλος να με κατηγορήσει ότι δεν βγαίνω να σας πω σήμερα μίλησα με την Εγνατία. Σήμερα έκανα εκείνο, διότι αυτό που καταλαβαίνω ότι πρέπει να δίνω ημερήσια αναφορά όπως στο στρατό, τι έκανα. Λοιπόν, μιλάω σχεδόν συχνά κάθε εβδομάδα με την Εγνατία. Και ήδη την Παρασκευή έχω ραντεβού στην Εγνατία για να συζητήσουμε το θέμα της γέφυρας αφενός, το θέμα της περιμετρικής, το θέμα των διωδίων διότι απαντώντας και στην κυρία Ιωσηφίδου για τα μετοπικά, ναι μεν σε εκείνο το μέρος που ήταν να γίνουνε δεν μπορούν να τα κάνουνε. Έχουμε ήδη κάνει ή θα κάνουνε ασφαλιστικά μέτρα δεν ξέρω πώς τα λέει τη δικηγόρη για αποκατάσταση του τμήματος εκείνου που κάνανε εργασίες. Όμως πρέπει να πληροφορηθούμε που θα κάνουνε τα νέα διώδια. Δεν θα γίνει σε εκείνο το μέρος αλλά πρέπει να δούμε που θα γίνουν τα καινούργια για ότι σίγουρα κάπου σχεδιάζουνε να γίνουνε. Αυτά λοιπόν είναι τα θέματα που θα δούμε και κάποια άλλα που θα δούμε με την Εγνατία στο ραντεβού που έχουμε την Παρασκευή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο δεν ξέρω αν θα είναι ο Πρόεδρος και επίσης ο προϊστάμενος των μελετών. Αυτά για την περιμετρική θα τη συζητήσουμε. Δεν έχει ξεχαστεί η περιμετρική. Είναι από τις επιδιώξεις μας. Συζητάμε και με τον κ. Μέτιο για την περιμετρική και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε και ευχάριστα νέα για την περιμετρική. Τώρα, για το ΔΥΠΕΘΕ θα απαντήσω. Ναι, παρακαλώ. Μισή παρουσία, εγώ λέω ότι η κ. Δρακονάκη που ασχολήθηκε πολύ με το θέμα και ίσως να ξέρει πράγματα που δεν τα γνωρίζετε εσείς και για βοήθεια, δεν το λέω, για το δήμο μας βοήθεια. Αν γίνεται, μηχανική είστε, δεν θα πάμε να κάνουμε πολιτικά τέτοια, παιχνίδια. Πάμε να δούμε επί της ουσίας πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το δήμο. Εμείς ευχαρίστως να βοηθήσουμε. Εγώ μιλώ για τις μέχρι τώρα ενέργειες τις οποίες μπορεί να μην τις ξέρετε όλες και επειδή και στην Εγνατία είναι καινούργιοι και εκεί μπορεί να μην τα ξέρουν όλα. Το λέω για καλό, αν θέλετε καλώς, αν δεν θέλετε. Τώρα για το αδυπεθέα θα σας πει ο κ. Μποζούδης αλλά θα ήθελα όμως, παρακαλώ, όταν κάνουμε κριτική δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Παπάς κάνουν κριτική και πολύ λογικά διότι είναι ο κ. Βέρος είναι στη θέση της αντιπολίτευσης. Εσείς όμως υπήρξατε μέρος της διοίκησης πριν από λίγους μήνες. Και πιστέψτε με, δεν πρέπει κάποια τέτοια θέματα να τα φύγετε. Όχι, δεν μιλάω σαν δάσκαλος. Σας παρακαλώ για να μην με αναγκάσετε να αρχίσω να λέω και εγώ πράγματα. Λοιπόν, κάποια πράγματα να είμαστε... Όχι, δεν θα πω έτσι. Να είμαστε προσεκτικοί σ' αυτά που λέμε. Κ. Μποζούδη, θέλετε λίγο να πάρετε το λόγο σας, παρακαλώ. Ναι, έγινε λόγος από την κ. Τσανάκα και ένα έντυπο. Ο διορισμός μας ως... Ο διορισμός μου, αλλά και τον λοιπόν, έγινε 17 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν απαντώ, πρέπει να πήγα την επόμενη μέρα στο ΔΥΠΕΘΕ. Ευτυχώς, νομίζω ότι η κυρία Χιώτη Πρασά, ή η πρώην Πρόεδρος, ανήκει στην παράταξη Ανάσα. Παρ' όλο λοιπόν, που η κυρία Χιώτη Πρασά, όλο το καλοκαίρι έκανε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και το έκανε 11 Σεπτεμβρίου. Δεν έθεσε λοιπόν θέμα, κυρία Τσανάκα, για το έντυπα. Δεν έλεισε το θέμα της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου, που ξεκινούσε και ήταν έτοιμη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Δεν τα ψήφισε στο Δικητικό Συμβούλιο. Τα άφησε, ασχολήθηκε με κάτι πολύ ενδιαφέρον, κατά την άποψή της. Και τα βρήκαμε μπροστά μας από τις 17 του μηνός, διορισμένη και μη διορισμένη, κατά την άποψή σας, με εξουσίες και χωρίς εξουσίες. Και φτάσαμε στο αμήν να έχουμε μπροστά μας να μην γίνουν θεατρικές παραστάσεις, να έρχονται να γίνουνε πρόβες και να μην έχουμε προσλήψεις, να εκραιμούν θέματα μέσα στο θέατρο και αποφασίσαμε να συνειδριάσουμε και να ψηφίσουμε αυτά μέσα στο οποίο ήταν και αυτό το έντυπο. Του οποίου το υλικό πριν υπήρχε του διορισμού μας, ο σχεδιασμός επίσης πριν υπήρχε. Φυσικά δεν είχε περάσει από αυτό το Δικητικό Συμβούλιο που έκανε εκεί πρώην, για να περχόμε, η εμπελθούσα Πρόεδρος. Επίσης, θέλω να σας πω ότι σε κάθε περίπτωση όμως, και ο σχεδιασμός του, αλλά και η εκτυπωσή του έγινε με προσφορές και σας θέλω να διαβεβαιώσω ότι ήταν οι χαμηλότερες αυτές που καταβλήθηκαν. Και σε σχέση μάλιστα με προηγούμενων ετών τέτοις εκτυπώσεις, επίσης ήταν λίγο πιο κάτω. Δηλαδή, σε καμία περίπτωση δεν υπερεύησαν. Ήρθε το Δικητικό Συμβούλιο όμως, του Διπεθέ, και ενέκρινε την πρώτη καλλιτέχνικη περίοδο και ενέκρινε και αυτό το έντυπο. Νομίζω ότι τέθηκε σαν ζήτημα εκεί και στο Δικητικό Συμβούλιο, σας το ομολογώ. Δεν είναι, νομίζω, ένα θέμα τόσο σοβαρό, το οποίο θα μπορούσε να προβληματίσει τόσο. Είμαι ευαίσθητος όσο κανένας άλλος στη διαχείριση των οικονομικών. Θέλω να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το πράγμα. Και ό,τι και ήδη προσπαθώ μέχρι τώρα να μπουν πολλά πράγματα στο Διπεθέ σε μια κανονικότητα και λειτουργία, γιατί αυτή έλειψε το καλοκαίρι για πολλούς και διάφορους λόγους. Προσπαθώ να λειτουργήσουμε κανονικά. Και η δική μου, και του Δικητικού Συμβουλίου, η πρόθεση ήταν να προχωρήσει και να γίνει θέατρο στην Καβάλα, να γίνουν παραστάσεις, να γίνει παιδική παράσταση στην οποία είναι παραγωγής του Διπεθέ. Τα ξέρει ο κ. Πετρόπουλος στην πρώτη καλλιτεχνική περίοδο, η οποία είναι εξαιρετική φέτος και ακούτα καλύτερα και αυτή κινδύνευε να μην γίνει. Προκειμένου λοιπόν να μην γίνουν ή να μην ανατραπούν πολλά πράγματα, πήραμε αποφάσεις, τις οποίες εγώ πεπισμένος τουλάχιστον είναι ότι οι νομίμους ελήθισαν και είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Δεν τέθηκε βέβαια τέτοιο θέμα από εσάς προς Θεού, αλλά για το θέμα του εντύπου σας λέω ότι η προεργασία του εντύπου είχε προηγηθεί και ο σχεδιασμός στην πρώτη καλλιτεχνική περίοδο ήταν ήδη έτοιμος όταν ήδη είχα πάει εκεί. Νομίζω ότι η έλλειψη εξουσιών ή δυνατότητας αυτό μας τέρησε λίγο, μας ανέτρεψε πολλά πράγματα τα οποία νομίζω κινούνται στα πλαίσια του σωστού και του νομίμου. Αυτά. Λοιπόν, για τον κ. Παπαδόπηλο. Καταρχήν θα ήθελα να ξέρετε, κ. Παπαδόπηλε, ότι θα τα πούμε και την Τετάρτη, γιατί σίγουρα θα το ξαναπείτε. Είπατε περί μυστικής διπλωματίας και τα λοιπά. Ο κάθε δήμαρχος είναι λογικό, λοιπόν, ο κάθε δήμαρχος είναι λογικό να έχει και πράγματα, να υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν τα λέει και τα λέει στη στιγμή που πρέπει να τα πει, διότι αν όλα τα βγάζουμε στη φόρα, θα αποτύχουμε σε άλλα πράγματα. Οπότε η μυστική διπλωματία, όπως χρειάζεται στις κυβερνήσεις, χρειάζεται και στους δήμους. Λοιπόν, αυτό τα υπόλοιπα θα τα πούμε. Για τα 45 τρέματα που λέτε στο, έπρεπε να σας ενημερώσει αυτός που σας έκανε την εισήγηση, διότι κάποιος σας έκανε την εισήγηση, γιατί την εποχή, καταρχήν ξέρετε πολύ καλά ότι η περιοχή όλη μπήκε στην Ουνέσκο. Και τι σημαίνει ότι έπρεπε να μπει στην Ουνέσκο, δεν ήταν μόνον ένα τεύχος που πήγαμε και είπαμε θα κάνουμε αυτά, είχε και μια ολόκληρη άλλη διαδικασία. Έπρεπε να κηρύξουμε ζώνες. Τι σημαίνει η ζώνη? Η ζώνη Α είναι η αρχαιολογική, η ζώνη Β είναι μια ζώνη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο που ελέγχεται από την αρχαιολογία. Ο χώρος λοιπόν αυτός δεν μπορούσε να περάσει στο δήμο. Περνάει στην αρχαιολογία. Ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό για να τελειώνουμε, γιατί είναι απλά τα γράμματα, αλλά κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Και δεν το λέω για εσάς, διότι εσάς κάποιος σας το εισηγήθηκε. Λοιπόν, συνεπώς γι' αυτό το λόγο, επί εποχής που εγώ ήμουν αντιδήμαρχος, διότι το τονίζετε συνέχεια, όντως δεν μπορούσε να περάσει στο δήμο. Αυτό που κάνουμε λοιπόν από εδώ και πέρα, έχω ζητήσει τον φάκελο από τη δημοφέρεια και το προετοιμάζουμε ούτως ώστε στα δύο χρόνια από τώρα που λύγει η Σύμβαση, να μπορέσει να ξαναπαραχωρηθεί στο δήμο για παραχώρηση, όχι διότι. Όχι, όχι, το 22. Ούτως ώστε να μπορέσει να παραχωρηθεί προς χρήση στο δήμο και να υπάρχει αυτό που υπάρχει μέχρι τώρα. Επίσης, για την περιβόητη ακύρωση των εκθέσεων που θα σας μιλήσει και ο κ. Σαριανίδιες, θέλω να πω ότι ας μην είμαστε λίγο φαρισαίοι. Και τι εννοώ φαρισαίοι, και δεν το λέω για σας πάλι, διότι κάποιοι άλλοι το βγάζουνε που κόπτονται γιατί δεν πήγαμε στην έκθεση του Λονδίνου. Μια έκθεση, η οποία το Λονδίνο είναι μες στο Brexit, το ξέρετε όλοι, και το επιτυχία δεν είναι οι φωτογραφίες που βγαίνουμε. Οι φωτογραφίες είναι τι έρχονται. Ξέρετε τι έγινε με την Τόμας μέχρι τώρα και καταλαβαίνετε ποια θα ήταν η περιβόητη επιτυχία του Λονδίνου. Παρ' όλα αυτά όμως, πιο μπροστά, υπήρξαν, κυρία Ιωσιφίδου, δύο εκθέσεις που δεν πήγαμε και δεν πήρατε απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Θα σας τα πει ο κ. Σαριανίδις. Λέω διπλά πράγματα. Για μένα, το καλλιτεχνικό διευθυντή, όπως τον λέτε, γιατί δεν είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, επίσης θα το εξηγήσει, κακώς δεν τον ξέρετε, γιατί ο κ. Ζωπόγλου είναι ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης και δεν είναι ένας τύπος ο οποίος παίζει κανονάκι, όπως κάποιοι λένε, είναι διεθνούς φήμης, ο οποίος οργανώνει φεστιβάλ και αλλού. Δεν είναι ότι το κάνει για πρώτη φορά αυτό. Και όλοι θέλουμε αυτό, κ. Παπαδόπουλε, πιστέψτε με. Θέλουμε την αναβάθμιση του κοσμόπολης. Και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί αυτό που σχεδιάζουμε, χωρίς να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό έχετε τον λόγο μου, ούτε εγώ θέλω να κάνουμε κάτι υποδιέστερο από αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα. Και επίσης, η πρόσληψη αυτή, να είστε σίγουρος ότι δεν έγινε με παλαιοκομματικά κριτήρια. Το μόνο θα δείτε, βλέπετε, ότι και οι πρόεδροι των ομικών προσώπων δεν είναι ούτε τις κάποιοι είναι, φυσικά. Ο κ. Βοζούδης κατέβηκε μαζί μου, δεν είναι όμως κομματικά στελέχη. Και εισαίσα που κατηγορούμε, κατηγορούμε και για αυτό, ότι δεν έχω βάλει κομματικά στελέχη. Και θέλω να σας πω επίσης, διότι είπατε ότι ποιος είναι αυτός, ότι είναι φίλος μου, ναι, είναι φίλος μου. Και οι φίλοι μου, πιστέψτε με, έχω και άλλους φίλους. Λοιπόν, είμαι περήφανος για τους φίλους που έχω. Και δεν τον έβαλα εκεί γιατί είναι φίλος μου, τον έβαλα γιατί αξίζει. Αυτόν πρότεινα γιατί αξίζει. Κύριε Σαριανίδη, για να μη μονολογώ. Και ανταποδοτικό ήταν, κ. Παπαδοπύλου, όπως είπατε. Τώρα, τώρα, εντάξει. Καλησπέρα. Με τον κ. Παπαδοπύλου οδηγηθήκαμε. Λοιπόν, έχω κρατήσει κάποιες σημειώσεις για τα θέματα που θέκησατε. Ελπίζω να τα καλύψω όλα όσο πιο σύντομα μπορώ. Ξεκινώντας από τον κ. Παπαδοπύλου, ανέφερε τη σκοπιμότητα της θέσης. Εγώ μπορώ να αναφέρω, σημείωσα τώρα τρεις βασικούς άξιονες, τη σκοπιμότητα της θέσης του κ. Ζωπόγλου. Ένα έχει να κάνει με τη βελτιώση του καλλιτεχνικού προγράμματος. Ένα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων της δημοφαίλεια, το θέμα τουλάχιστον σε πολύ βασικές κατηγορίες, οικονομίας κλίμακας και χωριές. Και τρίτον, καλύτερος χρονοπρογραμματισμός, ούτως ώστε να αποφεύγονται φαινόματα που υπήρχαν στο παρελθόν, να γίνεται μια δεράση του κοσμόπολες και ταυτόχρονα να γίνεται κάποια παράσταση στο Φεστιβάλ Φιλίπνου. Δεύτερον, όσον αφορά τον τίτλο της θέσης, αναφέρθηκε ο τίτλος του καλλιτεχνικού διευθυντή, δεν καταλυφένω από προκύπτει. Και η εισηγήση που έχει γίνει και η σύμβαση του κυρίου Ζωπόγλου δεν αναφέρει αυτό το τίτλο. Αν θέλετε να σας αναφέρω ποιος είναι ο τίτλος, ευχαριστώ να σας το πω. Δεν το βαφτίσαμε πολλές φορές. Πώς το κρίνετε ότι δεν το βαφτίσαμε πολλές φορές. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Πώς το έχουμε βαφτίσει πολλές φορές, αυτό σας ευχαριστώ. Υπηρεσίας καλλιτεχνικής οργάνωσης και διαχείρισης δράσεων του Φεστιβάλ Κοσμόπουλης. Αν θέλετε την έχω μαζί μου, μπορώ να σας τη δώσω. Τι σχέση έχει αυτό εδώ. Μην κάνετε διάλογο. Κύριε Σαραγιαννίδη, συνεχίστε παρακαλώ. Είναι στη διάθεση σας προφανώς τη σύμβαση, για να την διαμιλητήσετε. Λοιπόν, επομένως δεν αλλάξει... Δεν έχουμε αλλάξει ποτέ... Να συνεχίσω. Δεν έχουμε αλλάξει από μας ποτέ την οραιολογία. Και όσον αφορά τη διαδικασία της πρόσληψης, κύριε Παπαδόπουλε, συμφωνώ πάρα πολύ. Το έχω εκφράσει και στον κύριο Μαυρίδη, που είναι το μέλος του διοικητικού μας συμβουλίου. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η απαθίας ανάθεση είναι μονοδρομος. Το έχω συνηθίσει και με τον Επίτροπο. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αν μπορείτε να βρείτε έναν άλλον τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί, όπως είχα αναφερθεί στο διοικητικό συμβουλί, ένας άλλος τρόπος να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή διογραφικών. Δεν γνωρίζω κάποιον άλλον τρόπο που μπορούμε να ακολουθήσουμε ο νομίμος. Τέταρτον, όσον αφορά τις τουριστικές εκθέσεις. Διοικούμε περίπου ένα μήνα. Έχουμε πάει σε τέσσερις. Έχουμε αποφασίσει να μην πάμε σε μία στο μέλλον, η οποία είναι η έκτιση του Λονδίνου που αναφερθεί κατά Δήμαρχε. Μου κάνει εντύπωση, προφανώς, δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την τουριστική επιτροπή, γιατί δεν συνεδριάζει, δεν έχει σταθεί. Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει με τους αρμόδιους φορείς της πόλης να μας συμβουλέψουν για τη σκοπημότητα εινή. Αν θέλετε, μπορώ να το συνηθίσουμε αυτό, σύμφωνα με αυτό που με έχουν ενημερώσει οι πυροσιακοί, το Μάρτιο δεν μπήκαμε σε δύο εκθέσεις που είχαν αποφασθεί από το σχέδιο τουριστικής προβολής. Αυτή του Βερολίνου και αυτή της Μόσχας. Άρα, χωρίς να υπάρχει κονομοδότηση της τουριστικής επιτροπής. Αυτό, αν κάνω λάθος, συγχωρέστε με. Στο Βερολίνο και στη Μόσχα, ότι δεν μπήκαμε ενώ υπήρχε στο σχέδιο τουριστικής προβολής, δεν υπάρχει κάποια απόφαση της τουριστικής επιτροπής. Αυτά αφορούν τα ερωτήματα του κ. Παπαδόπουλου. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα μπορούσα να τα καλύψω, τα κάλυψη. Όσον αφορά το ερώτημα του κ. Βέρου, τι θα κάνουμε την αποκεντρωμένη, την έχουμε μελητήσει, έχουμε βρεθεί με τον κ. Αδαμίδη, έχουμε ενημερωθεί απόλυτα, θα πράξουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να προσπίσουμε τα συμφέροντα της επιχειρησίας μας. Θεωρώ ότι η υπεριοσία του συγκεκριμένη του ΣΚΙΚΑΠΟΥ χρήζει εξοποιήσεις. Κύριε Σαραγιανίδη, απαντήστε στα ερωτήματα που λέθηκαν προηγουμένως. Θεωρεί σε φωτογραφική τη διαδικασία, αν θέλετε είναι στα χέρια όποιον τίποτε. Προφανώς όχι. Η έσταση μπορεί να αφορά... Από τη μία είναι αυτό το οποίο αναφέρεται που έχει αναφερθεί το όνομα του επιχειρημάτη. Από την άλλη, κύριε Βέρο, έχει να κάνει με το κομμάτι της τεκμηρίως αναφέρων στο δεύτερο σκέλιο της απορριπτικής, έχει να κάνει με τη χρήση των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πόληξη της περιοσίας μας. Θεωρώ ότι η δουλειά η οποία έχει γίνει από την κυρία Σοφίδου ήταν μια χαρά. Δηλαδή, η τεκμηρίως που είχε κάνει ήταν μια χαρά. Στο ένα σκέλιο, σας λέω. Στο άλλο, στο ένα σκέλιο, ακριβώς. Επομένως, θα το εξετάσουμε και θα το συγκριτήσουμε. Τέλος, όσον αφορά την κυρία Σοφίδου που έθεσε αν είναι νόμιμο ή μη το ελβετικό τιμολόγιο, γιατί να μην είναι, ρωτάω. Το ένα ρώτημα... Ε, πώς δεν απαντήσατε. Γιατί να μην είναι. Κύριε Σαραγιανίδη, απαντήστε και μην κάνετε διάλογο. Επίσης, εξετάζοντας λίγο το ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, το 2017 η κυρία Σοφίδου, η δίκηση της κυρίας Σοφίδου, μάλλον να μην επιτύχουμε έτσι, είχε κάνει τρεις αναθέσεις. Δύο σε Έλληνες, σε Έλληνα μάλλον, που έχει γερμανικό τιμολόγιο. Ένα έχει να κάνει με την επιμέλεια του Βίζετ Καβάλα, την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βίζετ Καβάλα. Και το δεύτερο έχει να κάνει με το τουριστικό λογό. Όχι, όχι, δεν είναι τα διαγωνισμός. Συγχωρέστε με δούλευα στην τιμοφαίλαια, δεν είναι τα διαγωνισμός. Δεν είναι τα διαγωνισμός. Ήταν από ευθείας ανάθεση, την έχω μαζί μου τη σύμβαση, μπορώ να σας τη δώσω. Λοιπόν, δύο και έχω και μια τρίτη, η οποία μου έχει δοθεί στον κύριο Μιμήδη του 2017, με κυπριακό τιμολόγιο. Θεωρώ ότι σωστά έπραξε η κυρία Σοφίδου και έκανε αυτές αναθέσεις. Το έργο του κυρίου Σαβίδη το εκτιμώ πάρα πολύ και πολύ καλά έκανε αυτές αναθέσεις. Δεν μπορώ να καταλήφω για ποιο λίγο είναι παράνομο. Αυτή είναι η τοποθεκτική μου. Αν δεν έφεξε κάτι, στη διάθεσή σας. Ωραία. Κύριε Δήμαρχη. Τα έχω μαζί μου, ευχαριστώ, σε ό,τι θέλω. Με το ρολόι. Καταρχήν, να διευκρινίσω. Δεν είναι παράνομο ή μη νόμιμο το να έχεις συνεργασία με κάποιον που είναι από το εξωτερικό. Δεν είναι παράνομο, παραμέντως χάρη, να συνεργαστείς με μία γερμανική εταιρεία να σου κάνει μία άπαξ παροχή είτε είναι υπηρεσίας είτε είναι αγορά εμπορευμάτων, θα σας πω εγώ. Αυτό δεν είναι μη νόμιμο. Το πρόβλημα που καθιστά τη συγκεκριμένη πράξη μη νόμιμη είναι η ανάθεση σε αιτήσια βάση, το ξανατονίζω σε έναν άνθρωπο Έλληνα με ελβετικό τιμολόγιο παρέχοντας τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα. Αυτό είναι που καθιστά την ειδοποιόδιαφορά. Και μετά, αν συβεί πρόβλημα και φάει συγγνώμη η επιχείρηση κανένα πρόστιμο μη πείτε ότι είναι κακιά η Ιωσήφιδου. Προσπαθώ να προστατεύσω την επιχείρηση και τον κ. Σαριγιαννίδη και το διοικητικό συμβούλιο. Στο όνομα του Θεού, δεν είπαμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα, σαν Έλληνες, να συνεργαζόμαστε με κάποιον από την Ελβετία, την Γερμανία ή την Κύπρο. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα που έφερε ο κ. Σαριγιαννίδης είναι μια παροχή άπαξ για το Visit Kavala. Έγινε διαγωνισμός, αν το θυμάστε, έγινε ένας διαγωνισμός για να μας δοθεί το καλύτερο γραφιστικό site, το οποίο είχε ερθεί, μάλιστα, εδώ, όμως η κυρία Υψηλάντη, σας το είχαμε παρουσιάσει σε Video World και ο συγκεκριμένος ο κ. Σαβίδης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί και κάνει το καλύτερο site, που οι πλησιακοί παράγοντος τον επέλεξαν. Άλλο αυτό, άλλο το να δώσεις μια εντολή στον κ. Σταυρίδη για μια συγκεκριμένα, και άλλο το αιτήσια, αυτό πρέπει να καταλάβετε. Κύριε Λαζάη, κύριε Σαραγιανίδη. Κύριε Πρόεδρε, πρώτη φορά σας γνωρίζω εγώ, αλλά με διαφέρει πολύ η ουσία. Είπατε ότι είσαστε ένα μήνα. Ένας πρόεδρος θα είστε ή θα είστε ένας μάνατζερς σε αυτή την επιχείρηση, πώς θα λειτουργήσετε δηλαδή, θα λειτουργήσετε σαν ένας τυπικός πρόεδρος ή θα πιάσετε τον τάβρο από τα κέραντα για να οδηγήσετε τα πράγματα εκεί που εσείς έχετε σχεδιάσει. Να απαντήσω στην κυρία Σιφίδου σε κάτι ή να απαντήσω, δεν ξέρω. Η κυρία Σιφίδου νομίζω ότι είναι νόμιμο, έχουμε τον κ. Μιχαηλερίδη ο οποίος κάνει κάτι άλλο από το εξωτερικό. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις. Προφανώς δεν είναι διαγωνισμός, μην επιμένετε κυρία Σιφίδου. Είναι το λογότυπο που μιλάμε για ένα διαγωνισμό που έκλειχε και γίνει στο Facebook. Ο κ. Σαβίδης είναι κ. Καβαλιώτης, δεν υπήρθαν ούτε διεθνείς διαγωνισμός. Καλώς επιλέθηκε ο κ. Σαβίδης, το λέω ακόμα μια φορά. Και προχωρήσαμε. Δεν είμαι απόλυτα βέβος, κ. Παπά, πώς το θέτετε. Προφανώς δεν είμαι πολιτικός αν εννοείται αυτό το πράγμα. Είμαι άνθρωπος... Εννοείται ότι έχω απόλυτη αφοσίωση και το αποδεικνύω. Αν θέλετε να μου θέσετε κάτι... Ένας που είναι αφοσιωμένος και έχουμε αφοσιωμένο τη δουλειά μας, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τη δημοφέλη προς το παρόν, δεν πληρώνουμε καν. Δεν το εφτυλίζουμε. Δεν το εφτυλίζουμε, προφανώς. Μόλις ασφασμός σας αφαντάω, αλλά αν με ρωτάτε... Προς τα υπουργεία σας. Προέδρος που πάει να δείχνει ένα καθέ και πέφτει... Όχι, συγγνώμη. Στη δημοφέλη υπήρξα για τέσσερα χρόνια και ο κ. Σχυνάκης και ο κ. Συφίου δεν ήταν τυπικοί προέδροι με τον τρόπο με τον οποίο το θέλετε. Φυσικά και ναι. Γιατί δεν είμαι εκεί. Και όταν λέτε αν είμαι εκεί, αν με ρωτάτε, αν είμαι στο γραφείο μου, φυσικά και δεν είμαι μόνο στο γραφείο μου. Αφαιρώνουν την καθημερινότητά μου σε θέμα της μοφέλειας. Ρε πρόεδρε, τι είναι εσάς, ρε παιδί μου. Πάμε παρακάτω. Απατώντας τον κ. Παπά, όντως, κ. Παπά, και η δική μου πρόθεση είναι αυτή. Κάποια στιγμή στην ΔΕΙΑΚ, αλλάζοντας τον κανονισμό να μπορεί να μπει manager. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και όπως επίσης, ότι η επιλογή του κυρίου... Ναι, θέλεις κάτι? Ναι, με συγχώρητε. Και η επιλογή του κυρίου Σεριαννίδη ήταν ακριβώς ότι πρέπει να αρχίζουμε να βάζουμε βάσεις manager. Δεν θα υπάρξει από μένα πολιτική παρένβαση. Θα κάνουν αυτό που πρέπει ή θα λογοδοτήσουν σε λίγο καιρό απέναντί μας για τον σχεδιασμό και πώς πρέπει να εργαστεί η δημοφέλεια. Η δημοφέλεια πρέπει να αυτοσυντηρείται. Δεν μπορεί να δίνουμε 1,5 εκατομμύρια το χρόνο για να συντηρείται η δημοφέλεια. Τελεία και πάβλα. Θα συντηρηθεί, θα πληρώνει η δημοφέλεια, τα χρήματα που πρέπει για το κοσμόποληση, για κάτι άλλο, αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα πληρώσει δραχμή παραπάνω. Αυτό σας το λέω και θα το δείτε και από εδώ και πέρα και το λέω για να το ακούσει και ο κ. Σεραγιαννίδης. Τώρα, για την γέφυρα που είπε, έχω πει ούτως ή άλλως, δεν ξέρω αν καλυφθήκατε με αυτά που είπα για τη μελέτη που θα γίνει και επίσης μελετούμε τώρα πώς θα κάνουμε και την άμεση απόδοση του δρόμου σε αφίδρομη ακολουθώντας την λύση της κυρίας Δρακονάκη. Με την ευκαιρία που είναι ο πρόεδρος εδώ με καμιά άλλη ευκαιρία, γιατί τώρα το άνθρωπο του ήρθε, μίλησε με εμάς και τον ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχει μια σύγχυση, δήμαρχε. Δεν παίζει καταρχήν πρέπει να καταλάβει ο πρόεδρος ότι όλοι είμαστε μαζί με τον πρόεδρο. Δεν είμαστε απέναντι στον πρόεδρο. Θέλω να καταλάβει, γιατί τον είδα λίγο επιφυλακτικό που είναι θεμητό, αλλά πραγματικά θέλω να το ακούσει από το στόμα μας, γιατί όλοι έτσι πιστεύουμε. Υπάρχουν κάποια συγχύσεις και αυτό ήθελα να πω. Δηλαδή, καλό είναι η παρατήρηση που έκανε η κυρία Ιωσήφιδου, πρώην πρόεδρος. Έθεσε κάποια θέματα, γιατί και εγώ γνωρίζω, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε. Όταν υπάρχει τιμολόγιο εξωτερικού και υπάρχει έργο στη χώρα, ή υπάρχει ΦΠΑ, ή υπάρχουν ασφαλιστικές φορές. Δείτε το, αν υπάρχει κάποιο θέμα, να μην έρθει μετά στην εταιρεία κάποιος έλεγχος και έχουμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει μια πρόθεση να μην έρθουμε σαν την παράθεση. Το δεύτερο θέμα είναι, εντάξει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ή όπως θέλετε εσείς, ή μπορεί να μην το άκουσα σωστά, ή να μην γράφτηκε σωστά. Να μην μείνουμε στο πώς το βαφτίσαμε. Να μείνουμε, όμως, στην ουσία. Δεν θα έπρεπε, Πρόεδρε της Δημοφέλειας, να έρθε εδώ μια συζήτηση, να κάνουμε για το Κοσμόπολης, να δούμε το πλαίσιο, το τι σκέφτεστε, το πώς το σκέφτεστε, να δούμε αν μπορεί να τα επεξέλθει το προσωπικό της Δημοφέλειας και από εκεί όποια ανάγκη προκύψει, πραγματικά να το συζητήσουμε. Δεν είναι για μας θέμα προσώπων. Χαιρόμαστε που είστε Πρόεδρος της Δημοφέλειας, χαιρόμαστε που ο φίλος του Κυρίου Δημάρχου θα γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής, ή όπως θέλετε εσείς να το πείτε, αλλά καλό είναι να γίνεται μια συζήτηση στο Δημοτικό Συβούλιο, να ξέρουμε τι συμβαίνει, να δούμε αν πραγματικά δεν μπορεί να τα επεξέλθει η εταιρεία, να μη χρειώσουμε την εταιρεία και κάνουμε έξοδα, γιατί Δήμαρχε μόνο σας είπατε τα μετράμε ένα ευρώ, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και από εκεί αν προκύψουν ανάγκες, ναι, έτσι να πάρουμε κάποιον καλλιτεχνικό διευθύ. Και τώρα και πολιτικά, Πρόεδρε, που μπήκαμε εδώ μέσα, επειδή δεν τον έχουμε δει τον Πρόεδρο, γι' αυτό συζητάω έτσι να μπορώ να συζητώ... Επειδή, Πρόεδρε, και κλείνω, επειδή η Πρόεδρε της Δημοφαίλειας... Αυτό κατάλαβα, όχι, δεν ενημερώνει, εγώ δεν είμαι εδώ. Υπάρχει το σκεπτικό του θέμα του καλλιτεχνικού διεθυντή, ο Δήμαρχος ο ίδιος μίλησε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει μια διαπαρανταξιακή και θα παίρνουν τοσιολογικά αποφάσεις. Και να έγινε χρήση αυτού, γι' αυτό, κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκαμε, ότι να γίνει μια διαπαρανταξιακή, να γίνει μια προκήρυξη, να υπάρχει μια εξωκρατία. Αυτό, τίποτα άλλο. Από ό,τι ξέρετε, κύριε Παπαδόπουλε, και το γράμμα του νόμου για τα νομικά πρόσωπα είναι ότι ο Δήμαρχος πρέπει να ασκήσει την πολιτική του. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει. Ο Δήμαρχος θα ασκήσει την πολιτική του. Από κει και πέρα, όμως, ο σχεδιασμός που θα γίνει, σας το είπα και προηγουμένως, θα έρθει εδώ να το συζητήσουμε και όποια παρατήρηση υπάρχει, θα την πούμε και, εάν χρειάζεται να διορθωθεί, θα διορθωθεί. Λοιπόν, για τον κύριο Παπα, έχει δίκιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Πρέπει να έρθουμε, όντως, συμφωνώ μαζί σας για τα παλιά δικαστήρια. Θα το πούμε, όμως, αυτό αργότερα. Είναι η μυστική διπλωματεία του δημάρχου που δεν πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα και, επίσης, πρέπει, όντως, να έρθουμε σε επαφή με την Βρυτανία, ούτως ώστε να βγάλουμε ένα ψήφισμα, να ενημερώσουμε τους βουλευτές, που το έχουνε κάνει οι ίδιοι τους βουλευτές, από ό,τι ξέρω, για να στηρίξουμε αυτή την αφαίρεση, μάλλον... Αυτό το λάθος που γίνεται είναι να αφαιρέσουνε τμήματα. Τώρα, για τον κύριο Βέρο, απάντησε, νομίζω, ο κύριος Αριαννίδης, για τα σκυλιά, για την πεταμελήση. Ναι μεν έχετε δίκιο, έχει οριστεί, αλλά δεν έχει συγκληθεί. Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό και θα γίνει σύντομα, ούτως ώστε, γιατί μου το έχουνε πει για τις ιοθετήσεις αυτές που θέλουν από την Γερμανία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε. Για το σύγχρονο κοινοκομείο, επίσης έχετε δίκιο. Αυτό που κάναμε ήτανε ότι μέχρι τώρα, μέχρι που αναλάβαμε, ήτανε φιλολογικό το ότι θέλουμε να κάνουμε κοινοκομείο, διότι δεν είχαμε έκταση. Ψάχναμε να βρούμε έκταση. Αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί έκταση, η οποία θα μας παραχωρηθεί από την Διεύθυνση Γεω... Είναι δικιά μας. Έχουμε βρει έκταση όπου θα γίνει, έχουμε βρει και μελέτη η οποία θα είναι έτοιμη, ούτως ώστε να προχωρήσει, να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο Φιλόδημος. Λοιπόν, για τις... Κυρώθηκε, ναι. Για τις παρατηρήσεις του κυρίου Ποτόλια θα τις δώσω και για τον πεζόδρομο της Φρυγίας. Είναι κάτι που θα το δούμε. Δεν ήταν παράνομο αυτό που έκανε η κυρία Δρακονάκη διότι προεβλέπετο από το σχέδιο επάνω για τον πεζόδρομο. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε έχετε δίκιο συζητώντας και με τους κατοίκους μήπως γίνει απλά μια... να γίνει διέλευση. Θα το δούμε όμως αυτό. Πρέπει να αλλάξει το σχέδιο. Ε, γι' αυτό είπα ότι πρέπει να το συζητήσουμε, γι' αυτό. Λοιπόν, για τον κύριο Ξανθόπουλο θέλω να πω ότι... ναι, μέν υπήρξε καταρχήν το 1.500 για το ρεύμα. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Ξανθόπουλο, ότι εγώ ήμουν αντιδίμαρχος τεχνικών υπηρεσιών. Αλλά και για το 1.500, γιατί το επαναλαμβάνεται συνέχεια και γι' αυτό υπάρχει δικαιολογία. Αλλά τώρα, τέλος πάντων, δεν θα σας τα πω εγώ γι' ότι το ξέρετε, απλώς πείτε την ίσα και κάνετε ότι δεν ξέρετε γιατί εσείς είναι, γιατί υπήρχε το 1.500. Μην γελάτε, έτσι είναι, λοιπόν. Μπράβο, πολύ σωστά το λέτε. Να το λάβετε υπόψη σε αυτό. Μα αρέσει που κάνετε αυτοκριτική. Επίσης, θέλω να σας πω για τα έργα. Επίσης είμαι υπερήφανος και ξέρετε γιατί είμαι υπερήφανος. Γιατί αυτά τα έργα ακόμη θα εγγενιάσουμε και έχουμε να δείξουμε κάτι σαν πόλεινα αυτά τα έργα. Και επειδή ξέρετε το να κάνει κάποιος, το χειρότερο είναι η μημάθεια. Δεν είναι ότι δεν ξέρει κάποιος, είναι η μημάθεια. Λοιπόν, όχι εμένα σας. Εσείς μιλάτε επί παντός επιστητού. Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω ότι αυτό που έγινε, ήταν η εγκύκλειος του Υπουργείου Μεταφορών η οποία βγήκε το 2012. Η μελέτη ξεκίνησε πιο μπροστά. Αυτή λοιπόν την εγκύκλειο την οποίαν επικαλούνται και έχει σταματήσει και για τα έργα στον πεζόδρομο που λέει ο κύριος είναι η αιτία που γίνονται αυτά που γίνονται στον πεζόδρομο των κρινίδων, δεν το ξέραν οι μελετητές. Ούτε εσείς ως πρόεδρος ξέρατε όλη τη νομοθεσία και δεν είναι στο χέρι σας να ξέρετε τις εγκύκλειους και τους νόμους που υπάρχουν. Αυτό υπήρχε και αυτοί. Και γι' αυτό υπάρχουν και οι πάλιοι. Αυτό που γίνεται σύντομα θα τελειώσει και ευελπιστώ ότι θα έχει λοιπόν... Για τη γραμματιακή υποστήριξη μόλις βρούμε προσωπικό υπάρχει πρόβλημα όντως. Πιστεύω ότι θα βρούμε ούτως ώστε να μπορούμε τουλάχιστον... Ναι, ναι. Τουλάχιστον θα σας ενημερώνουμε. Έχει το απόλυτο δίκιο σε αυτό να σας ενημερώνουμε για τις εκδηλώσεις. Τώρα, ναι, ναι. Τα αρέματα, απ' ό,τι ξέρετε, έχουν περάσει πλέον στην περιφέρεια. Αυτό όμως είτε είναι μέσα στην πόλη είτε είναι έξω από την πόλη. Αλλά πέρα από αυτό όμως θα το πούμε εάν αυτά τα αρέματα που είναι βασικά να μπορέσουμε να συμβάλουμε στον καθαρισμό αυτών των αρεμάτων. Ναι, ναι, έχετε δίκιο σε αυτό, γι' αυτό λέω, γι' αυτό λέω. Τώρα, για το γήπεδο του σταυρού εννοείται για το νερό? Ναι, ναι. Ενημερώσα πριν από δύο μήνες, κύριε Δήμαρχε, ότι αυτός τον οποίον είχαμε παραχωρήσει τη χρήση του γηπεδού του σταυρού το εγκατέλειψε πριν από δύο ή τρεις μήνες θα θυμάμαι καλά και αφαίρεσε αντικείμενα μέσα από αυτό. Άνοιξε μάλιστα, παραβίασε και την περίφραξη, το εγκατέλειψε και φυσικά το γήπεδο του σταυρού παραμένει αυτή τη στιγμή χωράφι. Έχει καταλυφθεί τελείως. Ανέφερα λοιπόν το γεγονός στο σώμα και περίμενα να γίνουν κάποιες ανέργειες σύγκριτα με το θέμα αυτό γιατί υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που δημιουργείται με το γήπεδο του σταυρού. Νομίζω ότι στους δύο, δυόμισι μήνες δεν είναι γίνεται το παραμικρό. Μα φτάσανε στο σημείο οι υπηρεσίες να αγνοούν πώς παραχωρήθηκε αυτό όταν παραχωρήθηκε από τον δήμο Φιλίμπων. Φανταστείτε ότι τους συνέδραμα δίνοντας από το αρχείο το προσωπικό μου από την περίοδο που εγώ ήμουνα σε αυτή τη διοίκηση τότε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ασχοληθείτε λίγο και δείτε τι γίνεται. Πράγματι, ο κ. Ξανθόπουλος μου έστειλε ένα mail με την έτσι που ζητούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να του παραχωρηθεί το γήπεδο με κάποιους συγκεκριμένους όρους και την απόβαση της τοπικής τότε κοινότητας στον Μυγδαλαιώνα ότι τον παραχωρεί πάλι σίγουρα με κάποιους όρους. Μέσα σ' αυτός τους όρους θα υπογραφόταν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο έλεγε ότι κατασκευή γινότανε στο γήπεδο, είτε γραφία, είτε αποθητήρια θα μέναν εκεί. Αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν υπάρχει. Αυτά που μου έστειλε ο κ. Ξανθόπουλος ήταν μια απόφαση όχι το ιδιωτικό συμφωνητικό. Επίσης, όταν μιλάμε για κατασκευή μιλάμε... Ναι, δεν υπάρχει. Μένα μου είπαν ότι δεν υπάρχει. Επίσης, το γήπεδο του Σταυρού ανήκει στη διεύθυνση Γεωργίας. Δεν ανήκει στο Δήμα. Δεν ανήκει στο Δήμα. Λοιπόν, εγώ να απαντήσω λίγο γρήγορα γιατί έχω κλείσει κάποιον και πρέπει να φύγω. Χαρητολογώ να σας ο κ. Ξανθόπουλος προφανώς με είδε στο πανηγύρι του Σταυρού αλλά δεν ήμουν εγώ γιατί δεν είχα πάει. Δεν ήμουν εγώ. Έτσι μπράβο, γιατί το είπατε. Ο συμπαθής μας σύλλογος... Ο συμπαθής σύλλογος δεν μπορέσα να πάω. Ωραία, ωραία. Έρχομαι, πηγαίνω τακτικά. Την άλλη φορά θα πάμε μαζί παρέιτσα. Στο τεχνικό πρόγραμμα έχει προβλεθεί ασφαλτοστρώσιο σε μια ασφαλτόστρωση ενός δρόμου και η ολοκλήρωση του πολιτικού κέντρου το οποίο έρχεται από τα παλιά και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα τελειώσουμε. Νομίζω ότι είναι υπεραρκετά για έναν μικρό οικισμό όπως αυτός του Σταυρού. Για το τεχνικό πρόγραμμα, δεν είπατε, κύριε... Εντάξει, και αυτό. Λοιπόν, καλά, όσον αφορά για τον υποσταθμό του ΔΕΣΦΑ δύσκολα μετακινείται. Θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτό. Πλάκια. Και για τα διόδια, μιας και ήμουνα εγώ σε εκείνη τη σύσκεψη που είχα, που είπε η κυρία Ιωσεφίδου, έγινε μια σύσκεψη καλού μας, καλεστήκαμε από τον αντιπεριθεριάρχη για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας ως φορείς, ώστε να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε αυτή τη στασιμότητα που υπάρχει εδώ από το Μάιο και μετά, όπου ο εργολάβος έχει κάνει δυο-τρία πράγματα και το έχει παρατήσει. Από ότι ενημερωθήκαμε έχουν πάρει μια ακόμη παράταση δίμηνη από την Εγνατία και από την Ασφάλεια. Τέλος πάντων, αυτό που θα κάνουμε σαν φορείς είναι να φτιάξουμε ένα έγγραφο το οποίο θα είναι έντονο στο διοικητικό της Εγνατίας Οδού κατά την επίσκεψη των φορέων, νομίζω, την Παρασκευή. ...αλοκληρωθεί το έργο το οποίο ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο και τον εμπορικό και τους πολίτες κλπ. Όχι, είπατε, κοιτάξτε, κατάλαβα, το θέμα, το θέμα, εγώ απλά, επειδή παραβρέθηκα, ενημερώνω εσάς γιατί το αναφέρατε, το τι έγινε σε εκείνη τη σύσκεψη. Ο δήμαρχος μπορεί να απαντήσει για το υπόλοιπο θέμα. Ξέρετε, πώς δεν ξέρατε. Ξεκινήσατε επί των ημερών σας. 30 Αυγούστου ξέρατε να υπογράψετε αυτή τη σύμβαση. 8 Σεπτεμβρίου, που δεν ήσασταν πλέον διοίκηση, ξέρατε να υπογράψετε την αλλαγή της σύμβασης. Τα πλευρικά, όμως, δεν ξέρατε να τα δείτε τώρα και έρχεστε τώρα να μου κάνετε την έξυπνη. Θέλω να σας πω λοιπόν, όχι, ότι τα πλευρικά, λοιπόν, επειδή γίνονται στον δρόμο επάνω έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις ένθε και ένθε του δρόμου που έχει γίνει, διότι υπάρχει δρόμος. Τα πλευρικά γίνονται πάνω στον δρόμο. Δεν είναι όπως είναι τα κύρια όταν με τα πλευρικά που έχουνε και η κίσκο, αυτή είναι η διαφορά. Κύριος Μαυρίδης, έφυγες. Πρόεδρε. Κύριε Μαυρίδη, θα ήθελα να έρθείτε να βγείτε ένα καφέ κάτω να δούμε τα άτομα. Ένα πρωινό θα μου κάνετε τη χάρη, θα έρθείτε. Σύνολο έχουν ορκισθεί 85 άτομα από την 3K, από τα 104 που είναι το τελικό. Έχουνε φύγει με γωνικές σάδεις γύρω στα 6. Υπάρχουνε κάποιοι αιρετοί που έχουν πάνε στην πόλη τους. Έχει μείνει ένα γύρω στους 74. Θα ήθελα να έρθείτε να τους δούμε εκεί κάτω που δουλεύουν όλοι εκεί κάτω. Δύο μέχρι στιγμής. Αυτό είναι δικιά μας... Όχι, είχαμε τέσσερα. Αυτό αφήστε όμως να ασχοληθούμε εμείς. Δεν υπάρχουν 10 για να πάνε. Όχι, τέσσερα άτομα βρήκαμε το χαρτί που είναι τέσσερα και ξανα αφήστε να το λύσουμε εμείς. Αυτό δεν νομίζω σαν φορά... Τέσσερα είναι. Δύο δώσαμε και άλλους δύο με τους υπόλοιπους που θα έρθουν. Μην κάνετε διάλογο, κύριε Σταυρίδη. Ήθελα να αρθείτε να δείτε όλα τα άτομα είναι κάτω. Βέβαια, ευχαριστώ. Σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και σαν αντιδήμαρχος... Στην καθαριότητα, αν ρωτήστε εκεί το προσωπικό, θα σας πω ότι ο Μαυρίδης σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή δύο χρόνια αντιδήμαρχος, τέσσερες φορές το χρόνο, τα ξημερώματα, με οδηγό τον Καβανά ήμουν εκεί. Το καφεδάκι θα το πούμε μαζί, μη στεναχωρείτε. Εγώ είχα μια πληροφόρη, όφελα να το θέσω, να το ξεκαθαρίσω. Στον κύριο Ξανθόπουλο για τους οδούς αυτός δεν έχω κάποια πληροφόρηση. Εκτός από τα ρέματα που απάντησε ο πρόεδρος, θα τις δω αύριο και θα μπορώ να μιλήσω με τον Ίκρο. Ποιο είναι αυτό, ποιό δώσε. Δεν έχω κάποιο αίτημα κάτω. Δεν υπάρχει κάτι. Εγώ, εγώ, εμένα το ερώτημα σε εμένα ήταν. Σε εμένα ήταν το ερώτημα. Πώς θα μπούμε να μπούμε στη δυοκτοχώρος. Κύριε Σταυρίδη. Μα γιατί να το δω. Μπορείτε να το δείτε κατιζίαν και να κάνετε το έτοιμα. Το ισυδόρου μου το είπατε πριν δυο μήνες. Συγγνώμη, λάθος, κύριε Ψαχαθούς. Κύριε Ξανθόπουλε, αφήστε τον να απαντήσει. Ολοκληρώστε κύριε Σταυρίδη να τελειώνουμε. Έχετε δει την καμπάλα πως ήτανε. Και κουνάτε το χέρι και λέτε για την ισυδόρου. Άντε σε παρακαλώ τώρα. Κύριε Ξανθόπουλε, σεβαστείτε και τους υπόλοιπους. Νίκο, δεν είναι τρόπος αυτός συζήτης εδώ. Δεν εκπροσωπείς κάποιους. Καθαρίστηκε την προηγούμενη ισυδόρια. Καθαρίστηκε την προηγούμενη ισυδόρια. Κύριε Σταυρίδη, ολοκληρώστε. Κύριε Ξανθόπουλε, σταματήστε. Κύριε Ξανθόπουλε, σταματήστε. Και κάθο έχεις σε όλες τις παρκίδες. Το που δεν βλέπετε εσείς τους κάθους δεν μπορώ να καταλάβω. Σε κάθε και δύο μικρά καλαθαρίδια. Κύριε Σταυρίδη, μην κάνετε διάλογο. Τώρα αν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις για να περνάει η ώρα εδώ... Κύριε Χρόνη. Λοιπόν, να απαντήσω λιγάκι σε παλείο. Μπορείτε να βγείτε από την αίθουσα και να συζητήσετε κάτι διάν. Κύριε Ξανθόπουλε και κύριε Σταυρίδη, αν θέλετε να συζητήσετε κάτι διάν... βγείτε από την αίθουσα και συζητήσετε και επανέλθετε. Κύριε Χρόνη, συνεχίστε. Λοιπόν, να απαντήσω λιγάκι σε παλαιότερα ερωτήματα. Το γήπεδο των Κρινίδων χρωστά 145 ευρώ στις 11.19. Το γήπεδο των Φιλίππων είναι 45.880 ευρώ στις 8.10. Η δοκιμαστική άντληση στο Ρέμα Λιμνιάς δεν έχει πληρωθεί ακόμη. Βέβαια, όταν ρώτησα κύριε Ξανθόπουλε εκεί τους υπηρεσιακούς... γιατί δεν πληρώθηκε, ρωτήστε τον Ξανθόπουλο, μου είπανε. Μπορείτε να μου πείτε ποιος το είπα αυτό. Ναι, ο γενικός διευθυντής. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο χρωστά αυτή τη στιγμή 256.000 ευρώ. Έχει ζητήσει τροποποίηση του προϋπολογισμού ο κ. Καλασαβόγλου, είμαστε δηλαδή σε επικοινωνία. Από το Υπουργείο του απάντησαν ότι επειδή αφορά αρκετά νοσοκομεία... θα γίνει νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα. Πιστεύω μόλις αλλάξουν τους διοικητές, η καινούργια κυβέρνηση, θα γίνει και αυτό πολύ σύντομα. Σε ό,τι αφορά το λιμάνι τώρα, τον ΟΛΚ, είναι δύο λογαριασμοί. Ο ένας έχει κάνει έναν δικό του διακανονισμό ουσιαστικά ο ΟΛΚ και βάζει περίπου 7, 8, 10.000 ευρώ κάθε μήνα. Το ύψος του χρέους είναι 100.000 ευρώ. Ο δεύτερος είναι στα δικαστήρια. Σήμερα είναι 111.000 ευρώ ο λογαριασμός αυτός. Είμαστε στα δικαστήρια, σήμερα καταθέσαμε και εμείς τις προτάσεις μας και περιμένουμε την απάντηση. Τα χρέη προς τρίτος, κ. Ξανθόπουλη, που είπατε, υπάρχουν κυρίως αυτά που δεν μπορούν να πληρωθούν. Τα μη τιμολογημένα. Είναι προς συνεργία αυτοκινήτων. Τι μου είπαν τώρα από εκεί, ότι υπάρχουν εργασίες που έχουν γίνει από συνεργία και της δικής σας διοικησίας. Δεν τα αναγνωρίζει αυτά ο κ. Κουφαντζής. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που γίνανε επί κ. Κουφαντζή, δεν τις αναγνωρίζει ο ίδιος ο κ. Κουφαντζής. Είμαστε σε συνενόηση και με τη Γενική Γραμματέα εδώ. Ψάχνουν να βρουν μια λύση. Νομίζω θα βρουν μια λύση νόμιμα να αλυθεί αυτό το πρόβλημα. Είναι γύρω στις 50.000 ευρώ αυτά. Σε ό,τι αφορά τα χρέη του Δήμου ως 39 του δεν έχω αυτή τη στιγμή τα στοιχεία. Την επόμενη φορά θα τα έχω. Για το πρώτο οχτάμινο που είπατε η στέρηση δεν είναι 800.000 ευρώ, είναι 850.000 ευρώ η στέρηση εσόδων. Οι 20.000 ευρώ το ΦΠΑ μέσω ΕΣΠΑ που θα έπρεπε να επιστρέψει ο Δήμος στη ΔΕΙΑΚ έχει παραγραφεί αυτή τη στιγμή. Βέβαια η προηγούμενη διοίχηση της ΔΕΙΑΚ είχε κάνει μια συμφωνία με τον Δήμο ότι θα το αναλάβει ο Δήμος αυτό το 20.000 ευρώ για να το δώσει. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δεν τα έχει πάρει η ΔΕΙΑΚ. Έχει παραγραφεί όπως σας είπα. Δηλαδή και νομικά να κινηθούμε κατά του Δήμου, που είναι και λίγο παράλογο, λίγο ξύμορο η ΔΕΙΑΚ κατά του Δήμου, δεν θα το κάνουμε. Τώρα έχουμε, δεν ξέρω από τι ακριβώς, νομίζω έχει ένα ξάννο. Και όταν ακούσατε τον Κάτωχο σας, δεν είπε ότι δεν ήταν και ανασκήφ. Όχι, έχει παραγραφεί, έχει παραγραφεί. Είχαν έρθει σε συμφωνία προφορικά, από όσο ξέρω, ότι ο Δήμος θα το αναλάβει αυτό το ποσό. Έχουμε την 4η μια συνάντηση με τον Δήμαρχο και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Νομίζω θα το δούμε και αυτό εκεί. Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ, μια διευκρινιστική ερώτηση σε αυτά που αναφέρατε πριν. Σε σχέση με το χρέος του νοσοκομείου προς την ΔΕΙΑΚ, ο κύριος διοικητής του νοσοκομείου σας προσκόμισε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Περιτροποπής Προϋπολογισμού και αυτό που αναφέρατε για το Υπουργείο, ο εγγράφος σας προσκόμισε αυτά ή σας τα είπε προφορικά. Όχι, ο εγγράφος μου απέστειλε το έγγραφο που του έδωσε η 4η ιδίπε. Την απάντηση, δηλαδή, ότι θα γίνει αυτό. Πώς δεν άκουσα. Κύριε Παπά. Η 4η ιδίπε δεν είναι Υπουργείο. Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αναμόρφωση σας την απέστειλε. Όχι. Θα σας φέρω όμως το έγγραφο που μου έδωσε. Εντάξει, ευχαριστώ. Κύριε Παπά, για το Παντοβούλιο. Κύριε Πρόεδρε, ερώτησε η κυρία Τσανάκα, που ήταν ο αντίδημας κοινωνικής πολιτικής στο Συμβάν. Προφανώς είναι στην ίδια λογική που είχε θέσει την άλλη φορά για τον κύριο Μουριά, δεν έκανε κοπάνα. Εντάξει, έλεγχο δεν θα μας κάνετε. Είμαστε εκεί που είμαστε όταν πρέπει να είμαστε. Ο κύριος δήμαρχος είπε αυτό. Είπε αυτό που έγινε. Έλεγχος φυσικά για τα καθήκοντά μας. Όχι έλεγχος σε επίπεδο κουτσοπολιού. Έκανε κοπάνα ο δήμαρχος που ήταν το αμάξι. Λοιπόν, ακούστε, ο δήμαρχος έχει την αρμοδιότητα πέραν όλων των αντιδημάρχων για όλα τα καθήκοντα. Ήταν εκεί που ήταν παρών και η κοινωνική υπηρεσία έκανε αυτό που έπρεπε να... Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την ώρα που έπρεπε να το κάνει. Λοιπόν, έδωσε διέξοδο σε αυτόν τον άνθρωπο ή τουλάχιστον πρότεινε κάποιες λύσεις. Βέβαια, ξέρετε, για το στεγαστικό πρέπει να σας πω ότι η προηγούμενη διοίκηση σας παρέδωσε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο καπλανίδιο Ίδρυμα και επί 5 χρόνια δεν καταφέρετε ούτε ρεύμα να του δώσετε. Παρακαλώ, μην αντιδράτε. Βέβαια. Όχι, γιατί πρέπει να τα πούμε κάποια στιγμή, δεν γίνεται. Μπήκε στο ΕΣΠΑ και έγινε νοημοποίηση, έγινε τακτοποίηση, διότι υπήρχε το υπόγειο. Έγινε ή δεν έγινε. Τώρα, εάν δεν η πολοδομία από τότε μέχρι τώρα δεν πήγε, δεν έκανε την τακτοποίηση, αυτό είναι άλλο και δεν πάνε να δώσουν ερεύμα. Έτσι δεν είναι, δηλαδή μην το κάνουμε ότι... Δεν είναι καθόλου έτσι. Πρώτον υπήρχε αναγκαιότητα στο να γίνει μια αναθεώρηση της οικοδομικής αδίας, διότι απλά πολύ απλά δεν εφαρμόστηκε η εκδοθή σε οικοδομική άδεια στο κτίριο. Για να γίνει η αναθεώρηση της οικοδομικής αδίας έπρεπε να αφαιρέσουμε κουφώματα και να αποδείξουμε ξανά το υπόγειο να είναι υπόγειο και όχι σχόρους κυρίας χρήσης. Γκρεμίζαμε για να περάσει η πολοδομία να κάνει τις αυτοψίες για να μπορέσει να νομοποιηθούν τότε τα κτίσματα. Και το σημαντικότερο, κύριε Δήμαρχε, ολόκλο καπλανίδιο χτίστηκε, κάνοντας χρήση του ρεύματος του συλλόγου του πολιτιστικού από δίπλα. Και δεν μπορούσε να γίνει ρευματοδότζεν, υπήρχε καν εργοταξιακό ρεύμα στο κτίριο. Δημιουργείται λάθος εντυπώσεις. Το καπλανίδιο ήταν ένα έργο σταματημένο. Δεν ήταν μελέτη που έκανε ο Δήμος. Ήταν ένα έργο σταματημένο που έπρεπε να το βάλουμε στο ΕΣΠΑ. Λοιπόν, κάναμε τις διαδικασίες όλες για την τακτοποίηση. Τώρα, εάν από εκεί και πέρα η πολοδομία έχει γίνει βασιλικότερη του βασιλέως και πάει και βλέπει, όχι αυτό, όχι εδώ, με συγχωρείτε, αλλά επί των ημερών μου, δεν πήγαινε κανένας σε έργο του Δήμου να κάνει έλεγχο σαν έλεγχο. Θα μου πείτε, υπάρχουν κι άλλα. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε επιτέλους την πολοδομία να κάνει ό,τι θέλει για ένα έργο. Αρχές, συγγνώμη. Η τοποθέτησή μου έχει να κάνει με τα λεγόμενα του κυρίου Παπά που με έμφεται τη δική μας διοίκηση για τη λειτουργία ή όχι. Το θέμα το κατασκευαστικό άμυγος, ή της τακτοποίησης, ή το κτιριακό, ή το πολεοδομικό, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και ξέρω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του κτιρίου, το οποίο δεν εφαίνεται κανένας ερετός, κανένας απολύτως ερετός. Αλλά σ' ό,τι αφορά τη λειτουργία, όταν πέρνανε, επί των ημερών σας, και χτίζαν, δομούσαν και ολοκληρώναν ένα κτίριο, στην ουσία, παίρνοντας δίπλα ρεύμα, το οποίο ήταν ένας απίστευτος ανασταλτικός παράγοντας, για να μπορέσει να λειτουργήσει το κτίριο. Γι' αυτό λέω ότι καλύτερα πολλά πράγματα είναι να μην υπόνονται έτσι όπως ελαφριά την καρδιά. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αυτή είναι η αλήθεια. Ωραία ή άσχημη δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι αυτή. Πέρασε στο Δήμο Καβάλας η λειτουργία του κοινωνικού παντοπολίου. Έτσι ψηφίσαμε νέο κανονισμό λειτουργίας και τον Οκτώβριο του 2017 βγάλαμε προκήρυξη για νέους δικαιούχους. Σύμφωνα με τον κανονισμό στον οποίο αναφέρεται ότι τις εισηγήσεις θα τις κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Ποιοι εμείς εσείς και οι άλλοι. Οι κοινωνικοί λειτουργοί κάνουν την έρευνα και τις εισηγήσεις. Αυτό είναι η δουλειά τους από τότε. Ακούστε να τελειώσω, αφήστε με λίγο. Η Διαχειριστική Επιτροπή, τι να κάνω, πέθανε η μάνα της δηλαδή. Λοιπόν, η Διαχειριστική Επιτροπή που είναι διαπαραταξιακή. Αφήστε καλέ, δεν είμαστε στα δικαστήριο εδώ. Λοιπόν, Ιωσήφιδο διάβαστο εσύ που νευριάζει αυτός. Αφήστε να το τελειώσω, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, θα σταματήσετε, κύριε Καλαδαρίδη. Αφήστε τον... Κύριε Παππά, κύριε Παππά. Ήρεμίστε, ήρεμίστε. Το να βάζουμε τις φωνές, δεν είναι καλό. Ήρεμίστε, ήρεμίστε. Το να βάζουμε τις φωνές, δεν βγαίνει λύση. Για αυτό και φωνάζω. Ναι, για να σας δείξω ότι δεν γίνεται έτσι. Λοιπόν, η Διαχειριστική Επιτροπή που είναι διαπαραταξιακή επέλεξε τους δικαιούχους και τα Χριστούγεννα του 2017 έγινε η διανομή σ' αυτούς. Μέχρι τότε είχαμε τις λύστες της πνοής. Θέλαμε να βγάλουμε νέα προκήρυξη μετά τις εκλογές. Γιατί οι φορολογικές δηλώσεις που χρειάζονται τελειώνουν τον Ιούλιο. Όμως, άλλαξε η διοίκηση και κανένας μέχρι τέλος Αυγούστου δεν ενδιαφέρθηκε για να ενημερωθεί. Δεν γνωρίζατε ότι θα γίνεται. Δεν σας επιπλήττω γι' αυτό. Δεν ξέρατε ότι θα πάτε για αντιδήμαρχο στα κοινωνικά. Έγινε ο απολογισμός δυο φορές και παραδόθηκε στον παπά σε εσάς, ο οποίος έβγαλε ως copy-paste της δικιάς μας προκήρυξης μόλις την πέμπτη άδεια ράφια. Εσείς το γράφατε αυτό. Κάθε φορά που γινόταν διανομή παραγγέλναμε τρόφιμα και έτσι δεν είχαμε στόκ. Τα ευαλείωτα έρχονταν αυθυμερών και παραλαμβάνονταν από την Επιτροπή Παραλαβής. Γινόταν προς σκλησί στα μέλη, δημοσίευση στα ΜΜΕ και η δαπάνιαν έρχεται κατέτος στα 150.000 ευρώ και τα τρόφιμα μέσα από το διαγωνισμό του Δήμου Καβάλλας όπως και τώρα που τρέχει. Η κατάλογη ήταν της πνοής και την δουλειά την έκαναν πάντοτε οι κοινωνικές λειτουργοί. Επιτροπή Παραλαβής δεν είχαμε τρόφιμα και έτσι δεν είχαμε στόκ. Υπόσον λοιπόν ολοκληρώσαμε τα θέματα της προημερισίας και της κ. Εσουφίδου φτάνει, έχετε μιλήσει 17 λεπτά κ. Εσουφίδου φτάνει. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο και να απαντήσω σε εσάς και χαίρομαι για την ρώτησή σας πραγματικά. Έχετε δίκιο και το έχω επισημάνει πολλές φορές προς όλους. Γιατί ο σεβασμός του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνει μόνο από τον Πρόεδρο, πρέπει να γίνει και από όλους εσάς. Έχω υποχρέωση, αλλά έχω την υποχρέωση να σεβαστώ τους πολίτες. Ακριβώς, ακριβώς. Όλοι μας. Εφόσον λοιπόν, κύριε Κουνάκο, κύριε Κουνάκο φτάνει, εντάξει, σας καταλαβαίνω, το είπατε. Έχετε δίκιο, θα κάνω την εξής ερώτηση προς το σώμα. Εφόσον δεν μπορούμε να σεβαστούμε αλλήλους εδώ, άρα το χρόνο, τις διαδικασίες και ούτω καθεξής. Είστε σύμφωνοι να τηρούμε τον κανονισμό απαραίγκλητα. Αυτό που λέτε. Τι λέτε τώρα αυτό. Όλοι δεν κάνουμε καθόλου παζάρια. Καταλαβαίνετε τι λέω. Περισσότερο είναι ρητορική η ερώτηση. Λοιπόν, ας συνεχίσουμε να ολοκληρώσουμε. Δέχομαι κύριε Κουνάκο την πρότασή σας, αλλά οφείλετε όλοι να σεβαστείτε. Αυτό. Πάμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μιλάμε για το τρίτο θέμα. Το πρώτο και το δεύτερο νομίζω ότι θα περάσουν σε ένα λεπτό. Το πρώτο λέει για τη 18η εναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλα σκονομικού έτους 2019. Το έχετε δει όλοι. Έχετε κάνει κάποια πορεία για τα θέματα το πρώτο. Είμαστε σύμφωνοι. Για το πρώτο. Ναι, ναι, ναι. Ωραία, εγκρίνεται ομόφωνα. Δεύτερο θέμα. Καθορισμός αμοιβής πληρεξούς των δικηγόρων προκειμένου από κοινού να αναλάβουν το έργο του συντονισμού των απαιτηθισωμένων για την πρόοδο της διαδικασίας εκαθαρίσεως της κοινοπραξίας Δήμου Καβάλα-Σδέπος, ενεργειών καθώς και τη διατύπωση γνώμης, ύστερα από αξιολόγηση του υποστατού και της βασιμότητας των εκατέρας των απαιτήσεων που τυχόν θα προκύψουν σε βάρος των κοινοπρακτούντων μερών κατά τη διαδικασία της εκαθαρίσεως. Το έχετε διαβάσει. Ναι, κύριε Βερού. Οι δυο νομικοί που ζητάει η νομική πυρσία να εγκρίνουμε και να ορίσουμε το αντικείμενο. Θα είναι αυτό που αποφασίσαμε στην συνάντηση η επικεφαλής με τον κύριο δήμαρχο, για θα κάνει αυτό που δεν έκανε ο προηγούμενος που είχαμε αναθέσει νομικώς. Αυτό θέλω να διευκρινιστεί. Το αντικείμενο δεν λέω περισσότερα, νομίζω ότι καταλαβαίνουμε τώρα. Αυτό που δεν έκανε ο προηγούμενος που του αναθέσαμε, αυτό θα κάνουν οι τρεις νομικοί. Και θα έχει και συνέχεια, δηλαδή θα είναι αυτό που δεν έκανε ο άλλος και αυτό που συζητήσαμε εμείς. Λοιπόν, το θέμα, κύριε Πρόεδρε, έχει σχέση με τη ΔΕΠΟΣ. Η ΔΕΠΟΣ ιδρύεται το 1979 για το πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας για να προωθήσει προγράμματα λαϊκής κατοικίας. Το 1997 μετατρέπεται σε ΑΕ και από τότε ξεκινάει το ξύλομα λοιπόν αυτού του προγραμματισμού για τη λαϊκή κατοικία. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της μετατροπής της ΔΕΠΟΣ σε ΑΕΠΣΛΟΝ τα βλέπουμε στο γόρδιο δεσμό αυτόν που προσπαθούμε τώρα και προσπαθείτε να λύσετε μεταξύ της ΔΕΠΟΣ και του δύο μας. Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε σαν λαϊκή συσπήρωση είναι ότι αυτό που πρέπει να προκύψει στο τέλος είναι ότι οι καβαλιότες και αν θέλετε και οι κάδικοι της ΔΕΠΟΣ πληρώσανε πάρα πολλά για αυτή την ιστορία και δεν πρέπει να ξαναπληρώσουν, αυτό κυρίως πρέπει να ξεμπερδεύουν οι τρεις νομικοί και φυσικά πρέπει να το έχει σε κάθαρο ιδιοίκηση, γι' αυτό ψηφίζουμε Λευκό. Συμφωνείτε οι υπόλοιποι? Συμφωνείτε. Τρίτο θέμα. Εκ νέο υποβολής υγείας ως περιεξέτασης της αιτήσεως του μισθωτή του ΠΑΡΚΙ μεταξύ των οδών Βενζέλου Μητροπόλεως, η Μητροπολή του Προκοπείου, Ερυθρού Σταυρού και Μητροπολή του Χρυσοστόμου, Ροδόπη, παρακαλώ μην κάνετε διάλογο, για παράταση μη της μισθώσεως του και λήψη απόφασης. Κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, αφορά το πάρκινγκ της Ροδόπης που όλοι ξέρουμε, έχετε διαβάσει τις εισηγήσεις, έχει παρθεί κατά καιρούς, έχουν παρθεί διάφορες παρατάσεις, όπου χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως επαγγελματική στέγη, το οποίο φυσικά δεν ισχύει πλέον για τα πάρκινγκ, ό,τι συμφωνητικό υπογράψουμε αυτό ισχύει σήμερα. Τώρα, για το συγκεκριμένο πάρκινγκ, το οποίο ζητάει αυτή τη στιγμή μία παράταση ακόμη πέντε ετών, η οποία είναι στη δική μας διακριτική ευκαιρία να το δώσουμε, η δική μου εισήγηση είναι ότι πρέπει το πάρκινγκ αυτό να δημοπρατηθεί. Και γιατί πρέπει να δημοπρατηθεί, διότι αυτή τη στιγμή του έχει γίνει και μία μείωση, είναι στα 6.200 το μήνα. Σίγουρα, εάν βγει στη δημοπρασία που μπορεί να συμμετέχει και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ αυτή τη στιγμή, σίγουρα η τιμή προς όφελος του δήμου θα είναι μεγαλύτερη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι επειδή εμείς εδώ πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου και πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα του δήμου, η εισήγησή μου είναι ότι πρέπει το πάρκινγκ να το δημοπρατήσουμε, να τελειώσει η μίσθωση με αυτό που υπάρχει σήμερα, με το μισθωτή και να το ξαναδημοπρατήσουμε. Λοιπόν, για να μην όμως μονολογούμε κάποια δεκαενιά. Λοιπόν, να δώσουμε πρώτα τον λόγο στον εκπρόσωπο του μισθωτή. Επιτρέψτε μου, δηλαδή, για τη διαδικασία. Το πρώτο ερώτημα. Ο συγκεκριμένος όλα αυτά τα χρόνια είναι εντάξει απέναντι στις υποχρόσεις του. Δεύτερο ερώτημα. Επειδή άκουσα ότι για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου, να θυμηθώ λίγο το πάρκινγκ της νομαρχίας. Προστατεύσαμε τα συμφέροντα του δήμου μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Περιμείωσης. Όταν εμείς δεν αποδεχτήκαμε να μειώσουμε και καλά κάναμε, γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε να μειώσουμε, δεν ήταν μέσα περισσότερο από 20%. Προστατεύσαμε τότε τα συμφέροντα του δήμου. Γιατί εγώ θα πω το εξής, εάν ο συγκεκριμένος, γιατί αυτό που μας αφορά ως δήμος είναι να δούμε και αυτοί οι οποίοι αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή ο μισθωτής μας, και προσέξτε τώρα θα σας πω, δεν μπορεί οι μισθωτές που χρωστά να μπαίνουν υποψήφιοι, υποψήφιοι να μπαίνουν τα προηγούμενα χρόνια και να συνεχίζουν να χρωστάν και άνθρωποι οι οποίοι ανταποκρινώνται, μη με ρωτήσετε πού, ψαχτείτε όλοι σας. Και εγώ θα ψαχτώ και στο δικό μου ψηφόδελτιο. Λοιπόν, άνθρωπος ο οποίος από ό,τι ξέρω δεν χρωστάει, ρώτησα την υπηρεσία και ήταν εντάξει απέναντι. Πώς το θεωρούμε δεδομένο ότι μέσα από τη διαδικασία δεν θα χάσει ο δήμος και ότι θα πάρει τα χρήματα αυτά που παίρνει. Και εγώ ρωτάω ότι έρχεται ο Βέρος και το χτυπάει και από 6.000 το κάνει 16.000. Και να σας θυμίσω το θέμα με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα 30.000 που έχουμε το επόμενο. Λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι κάνουμε. Τα συμφέροντα είναι μια κουβέντα που ακούγεται κύριε Δήμαρκο και δεν το λέω για εσάς, το λέω συνολικά έτσι για όλους μας. Για όλους μας εμείς αποφάσουμε. Καταρχάς εσείς δεν αποφασίζετε κιόλας, δεν ψηφίζετε εδώ για όλους μας, τους υπολοίπους συναδέλφους. Διότι στο επόμενο θα ρωτήσω γιατί μετά από τόσα χρόνια έφτασες 30.000 και πώς θα τα πάρουμε τα 30.000 τώρα. Το ερώτημα είναι το εξής. Έχεις έναν άνθρωπο ο οποίος δεν σε έχει δημιουργήσει προβλήματα και εγώ θέλω να ρωτήσω και τα άλλα. Έχει δημιουργήσει άλλους είδους προβλήματα. Αυτό που υπέγραψε το χώρο, τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι στο χώρο, αυτά πρέπει να τα βλέπουμε διότι εάν ως δήμος απέναντι στους ανθρώπους που δεν ταλαιπωρούν το δήμο άρα και τους δημότες, που σέβονται τη συμφωνία που υπογράφουν, τους γυρίζουμε την πλάτη τότε συγγνώμη, συγγνώμη συγχωρέστε με, ο δήμος πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Γιατί τώρα προσέξτε, εγώ θα σας πάω αλλού. Εάν το ξαναβγάλουμε, εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να το ξαναβγάλουμε. Τι προβλέπεται ο χώρος εκείνος. Δεν κατάλαβα. Τι προβλέπεται ο χώρος εκείνος. Κοινόχριστος. Μπράβο. Γιατί να το ξαναβγάλουμε. Ναι αλλά γιατί πρέπει να το βγάλουμε, γιατί είναι πολιτική απόφαση. Διότι όταν υπάρχει θέμα και δεν έχουμε λύσει το κυκλοφοριακό και δεν έχουμε βρει τον τρόπο να βρούμε θέσεις και να πείσουμε και τους πολίτες να κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην κατεβάζουν τα αυτοκίνητα, που αυτή είναι δικιά μας ευθύνη, το δικιά μας ευθύνη εννοώ του δήμου, των διοικήσεων του δήμου των προηγούμενων. Λοιπόν, δεν μπορεί να επιδινώσουμε ακόμα περισσότερο με το αν θα υπάρξει και αν θα πάρουμε διπλάσια λεφτά. Συγγνώμη γιατί θέλω να ρωτήσω και το εξής. Δεν θα ξανακάνω τοποθέτηση. Είναι και ρωτήματα, είναι και τοποθέτηση, δεν θα σας φάω τον χρόνο. Εγώ θα ρωτήσω και κάτι ακόμα. Πόσο έχει σήμερα γενικώς τα parking, πόσο είναι, 2 ευρώ δεν είναι, γιατί τα χρησιμοποιώ αρκετά, είναι 2 ευρώ παντού. Και εδώ πίσω και ροδόπ και νομαρχές και τα λοιπά. Και απεριόριστο χρόνο. Θα δεσμεύετε ότι θα είναι η διατιμή, ακόμα και αν το χτυπήσεις 16.000, 20.000, 10.000, θα είναι η διατιμή. Α, άρα μας ενδιαφέρει και σε μια κρίση που ζούμε και σε μια κατάσταση για τους δημότες να είναι και φθινό το parking. Να ξέρουμε τι λέμε. Άρα είναι πολύ, είναι σύνθετο το θέμα. Και δεν ξέρω γιατί όταν έχεις με έναν άνθρωπο, είμαι αυτούς που έχεις. Σωστή συνεργασία και επαναλαμβάνω. Μην με αναγκάσετε κάποια στιγμή να πω ονόματα που ήταν υποψήφιοι και χρουστούσαν. Όχι, έχεις και εσύ δήμαρχε. Διότι είναι τους εντάξει μισθωτές, είναι τους επαγγελματίες, είναι σαν να τους δίνουμε στον τοίχο. Και τους άλλους τους χρησιμοποιούμε κάτω από πολιτική ομυρία. Με συγχωρείτε. Όχι, όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι, όχι ένα λεπτό μην φεύγετε, γιατί βάλατε κάποια ερωτήματα. Λοιπόν, εγώ θα πω τρία πράγματα ξεκάθαρα. Το ένα είναι ότι δεν σημαίνει κάποιος επειδή είναι καλοπληρωτής, ότι η ΕΣΑΙ θα το έχει, αυτό το σημαίνει ότι πρέπει να το έχει συνέχεια, το έχει 19 χρόνια. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εγώ λοιπόν θέλω αυτό να βγει, να μισθωθεί, ούτως ώστε ο δήμος να έχει περισσότερα έζοδα. Εμένα αυτό προτείνεται, με συγχωρείτε. Φτυχώς, κυρία δασκάλα, φτυχώς. Τι πώς θα το διασφαλίσω. Θα γίνει μια διαδικασία, θα βγει ένας μειοδότης, μπορεί να είναι και ο ίδιος ο κύριος που το έχει τώρα να βγει μειοδότης και να είναι περισσότερα τα χρήματα που θα παίρνει ο δήμος και θα το διασφαλίσουμε όπως δηλαδή τα υπόλοιπα πάρκινγκ που τα βγάζουμε, πώς διασφαλίζουμε ότι είναι καλοπληρωτές. Δεν θέλουμε τίποτε. Έχουμε κάποια μελέτη, έστωχη, διχειώδια, διακρισία, για να ξέρουμε γιατί έχει τάξη. Νομίζω ένας όπαλος επαγγελματίας ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο και θέλει τάξη. Και επίσης... Επειδή εγώ δεν θέλω να πω, να σας πω την αλήθεια, έκανα μια έρευνα πόσο περίπου είναι, πόσο είναι το μήνα. Έχουμε άλλο ερώτημα. Θέλω να πω γιατί ακούγεται αυτό για τον κοινόχρηστο χώρο, ότι ναι μεν στον Γενικό Πολοδομικό προβλέπεται να είναι πάνω χώρος πρασίνου, αλλά έχει όμως μια μεταβατική, έχει μια διάταξη που λέει ότι για 12 χρόνια ισχύει το καθεστώς που είναι τώρα. Άρα λοιπόν, εμείς μπορούμε να το μισθώσουμε αυτή τη στιγμή. Και ταυτόχρονα αλλάζοντας το Γενικό Πολοδομικό θα κάνουμε αυτό που θέλουμε σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη συζήτηση που κάνουμε σήμερα με τη συγκεκριμένη φασαρία που κάνουμε απόψε, την ακούω εδώ μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2000 που πρωτοήρθα Δημοτικός Σύμβουλος. Πάρα πολλές φορές έχει περάσει αυτό το θέμα. Εγώ ξέρω πέντε πράγματα. Πρώτον, ο κόσμος χρειάζεται πάρκινγκ μέσα στην καρδιά της πόλης. Και αυτό το πάρκινγκ είναι μέσα στην καρδιά της πόλης. Άρα πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει. Δεύτερον, έχει περάσει από ένα σωρό διοικήσεις η υπόθεση αυτού του πάρκινγκ και εγώ δεν κατάλαβα σε ποιο σημείο αυτή η σύμβαση ήταν απολύτως νόμιμη. Νομίζω σε κανένα σημείο. Και έχω την αίσθηση ότι τελευταία δώσαμε και μια παράταση πάνω σε μια σύμβαση που δεν υπήρχε. Λοιπόν, είναι η ευκαιρία να τα κάνουμε όλα νόμιμα και ωραία, να ξαναβγάλουμε το θέμα σε δημοπρασία. Φυσικά θα έρθει και ο κύριος Μούκος και εύχομαι να το πάρει, ειλικρινά, αν πλειοδοτήσει, γιατί είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας και βοηθάει τους πάντες. Αλλά όπως είπατε, κύριε Δήμαρχε, πρέπει και εμείς κάποτε να κερδίσουμε από αυτή την υπόθεση. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό πρέπει κάποτε να μπει σφραγίδα της νομιμότητας σε αυτή την υπόθεση για να μην πάζει από πουθενά. Τώρα, βέβαια, εγώ προτείνω αυτό που συμφωνώ με την πρόταση της υπηρεσίας και του κ. Δημάρχου, αλλά δεν εκπροσωπώ όλη την ομάδα μου, να ξέρετε, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Να αφήσουμε τον κ. Καραγιανακίδη, τον εκπρόσωπο του Μιστοτίνα, και ένα κ. Ιωσφύδου. Κ. Ιωσφύδου, πολύ γρήγορα την ερώτησή σας. Έχει μια ερώτηση σύντομη. Η ερώτηση δεν πρόκειται για τοποθέτηση, ο κ. Δήμαρρος, άκουσα και την κ. Τσανάκα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να βγει σε δημοπρασία. Αυτή είναι η απάντηση που θέλω να πάρω. Αυτό το ψάξαμε, διότι υπήρχε στην αρχή το έγγραφο της υπολοδομίας που έλεγε ότι δεν μπορεί, γιατί είναι εχει χαρακτηρισμένο κοινόχου στο χώρο. Κ. Καραγιανακίδη. Και υπόγειο πάρκεντ. Πήρα τον μελετητή, που είναι ο Λαλένης, αυτός, λοιπόν, μου είπε και μου το έστειλε ότι υπάρχει στο γενικό πολοδομικό που λέει... Τώρα, τώρα, που λέει ότι η γενική διάταξη είναι αυτό, ότι για 12 χρόνια υπάρχει μεταβατική περίοδος. Και εμείς θα αλλάξουμε μετά το... Κ. Καραγιανακίδη, σας ταλαιπωρήσαμε αρκετά, έχουμε τον λόγο. Δεν πειράζει, το ξέρω το παιχνίδι, ότι έτσι παίζεται, κύριε. Δεν καθόριζω εγώ τους κανόνες. Έχω συνείδηση το πώς παίζεται το παιχνίδι παντού. Ακούστε. Ούτε αυτό το οποίο είπε ο κύριος δήμαρχος ισχύει, ότι δηλαδή δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία της επαγγελματικής μισθώσης, ούτε αυτό το οποίο είπε η κυρία Τσανάκα ισχύει, ότι η σύμβαση δεν ήταν νόμιμη. Και οι εμπορικές μισθώσεις εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη μίσθοση, κύριε, και νομιμότητα τι ήταν και η σύμβαση. Αυτή έγινε το 2000. Το 2000 άρχισε η σύμβαση αυτή λοιπόν. Ήταν μια σύμβαση, η οποία ορίστηκε καταρχάς για ένα χρόνο, αλλά επειδή όμως ήταν επαγγελματικό το αντικείμενο, γι' αυτόν τον λόγο θεωρήθηκε... Με αποδοκιμάζετε? Με αποδοκιμάζετε. Αν με αποδοκιμάζετε, να σταματήσω. Ευχαριστώ πολύ. Είστε να τα εξηγήσω όπως... να εξηγήσω την θέση την οποία έχει ο εντολές μου. Ναι, αλλά δεν μ' αρέσει να με αποδοκιμάζουν όταν μιλώ. Όχι, δεν είναι δικαίωμά σας. Κύριε, αν είναι να φύγω, αν είναι να μιλωνεύεστε ή να με αποδοκιμάσετε, να το κάνετε... Κύριε Καραγιανακίδη, πείτε μας σας παρακαλώ. Μα είναι δυνατόν να βλέπω αυτό το πράγμα τώρα. Εγώ είμαι ένας δικηγόρος, με αποδοκιμάζετε να μιλώ και μου λέτε ότι είναι δικαίωμά σας. Σας παρακαλώ, κύριε. Λοιπόν, ακούστε, κύριε Μουριάδη, κύριε Δήμαρχε, επειδή μιλάτε με τα λόγου γνώσεως, υποτίθεται ότι αυτό δεν εφαρμόζονται οι επαγγελματικές μισθώσεις. Σας πληροφορώ ότι εφαρμόζονται. Υπάρχει και η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικίου Καβάλλας, που λέει ότι αυτό υπάγεται. Αφήστε να ολοκληρώσω την τοποθετησία μου και εσείς θα αποφασίσετε. Δεν αποφασίζω εγώ. Όταν υπάρχει ένας χώρος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί κοινόχριστος μεν, δεν χρησιμοποιείται όμως ως κοινόχριστος, ως πλατεία, τότε η μίστος η κύριε είναι επαγγελματική. Λοιπόν, λέω ξανά. Όταν υπάρχει ένας χώρος ο οποίος εκμισθώνεται από τον δήμο και ο οποίος χώρος μπορεί να έχει χαρακτηριστεί μεν από το σχέδιο πόλεως ως κοινόχριστος χώρος, αλλά δεν χρησιμοποιείται ως τέτοιος, αλλά τον εκμεταλλεύεται ο δήμος για να αποκομίσει έσοδα, τότε η μίστοση είναι καθαρά επαγγελματική. Πουθενά ο νόμος ο οποίος υπάρχει για τις επαγγελματικές μισθώσεις και ο οποίος προβλέπει ότι σε κοινόχριστος χώρους, όταν γίνεται μία μίστοση ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, τότε αυτή η μίστοση εξαιρείται από τις επαγγελματικές μισθώσεις. Πουθενά αυτός ο νόμος δεν παραπέμπει στο σχέδιο πόλεως. Το σχέδιο πόλεως είναι εντάξει, είναι καλό, αλλά για να εξαιρεθεί από τις επαγγελματικές μισθώσεις μία μίστοση του δήμου, κυρί, πρέπει ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται ως κοινόχριστος. Άρα λοιπόν, αυτή η μίστοση είναι καθαρά επαγγελματική μίστοση. Αλλιώς δεν δικαιούστε να παίρνετε μίστο. Είναι επαγγελματική μίστοση, 100% σας πληροφορώ. Και αυτό του έχει αποδεχθεί ο δήμος. Έχει κάνει αγωγή ο δήμος, έχει αποδεχθεί ότι είναι επαγγελματική μίστοση, έχει αποδεχθεί ότι μπορεί να μείνει μέσα 12 ετία ως προστατευόμενη μίστοση και έτσι λειτούργησε το σύστημα εδώ. Τώρα, εάν είναι νόμιμη η μίστοση ή όχι, είναι νομιμότατη η μίστοση. Ο νόμος προβλέπει, προέβλεπε τότε, ότι η ελάχιστη διάρκεια είναι 12 ετών στις επαγγελματικές μισθώσεις. Και επίσης προβλέπει ο νόμος ότι έχει την δυνατότητα ο δήμος να παρατείνει τα 12 χρόνια για άλλα 10. Έχετε λοιπόν απόλυτη νομιμότητα σε αυτό το οποίο κάνατε κυρί, όταν έγινε η παράταση για τα 5 χρόνια, δεν εξαντλήθηκε 10 ετία, η οποία προβλεπόταν από τις διατάξεις, ήταν μόνο για 5 χρόνια και γι' αυτό ο άνθρωπος αυτός έρχεται σήμερα και υποβάλλει αυτήν την έτηση. Και λέει, δώστε μου και τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι το τέλος της 10 ετίας της παρατάσεως. Αυτό συμβαίνει. Να πω και κάτι ακόμα κύριοι. Το 2003 έγινε η αλλαγή του σχεδίου πόλεως. Η μίστοση είναι από το 2000. Εφόσον είναι από το 2000 η μίστοση, η επαγγελματική της φύση και ο επαγγελματικός της χαρακτήρας κρίνεται από το 2000. Ασχέτως αν έγινε η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως το 2003. Λοιπόν, έχετε απόλυτα την δυνατότητα και το δικαίωμα να κάνετε αυτήν την παράταση. Στη διακριτική σας ευχέρεια είναι κύριοι. Δεν υποχρεούσετε να το κάνετε. Θα κρίνετε όμως τα πράγματα με εμπορικό τρόπο, με οικονομικό τρόπο και με βάση την εμπειρία την οποία έχετε αποκτήσει από αυτή τη μίστοση. Είναι απόλυτα νόμιμη η μίστοση, κυρία Τσανάκα, σας πειροφορώ. Είναι απόλυτος στη δυνατότητά σας να παρατείνετε μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, το οποίο ζητεί ο κύριος Μούκος. Και σας λέγω τώρα τούτο. Διακριτική ευχέρεια έχετε. Μπορείτε να μην το κάνετε, να μην το αποφασίσετε. Ο κύριος Μούκος δίνει 6.200 ευρώ συν το χαρτόσημο. Ο χώρος ο συγκεκριμένος προβλέπει νόμιμες θέσεις εγκατεστημένων αυτοκινήτων 120. Εγώ σας λέω ότι ο κύριος Μούκος βάζει 150 αυτοκίνητα. Διακόσια αυτοκίνητα. Πόσα την ημέρα και πόσα το μήνα, κυρία Τσανάκα. Έχω υπολογίσει με βάση αυτό το οποίο λέτε και εσείς κυρία Τσανάκα ότι ο τζύρος αυτού του πάρκινγκ δεν μπορεί να υπερβεί τις 15.000 ευρώ κάθε μήνα. Αν αφαιρέσεις τον ΦΥΠΙΑ μένουν 12. Έχει τρεις ανθρώπους οι οποίοι είναι υπάλληλοι. Μένουν 9.000. Σας λέγει ο κύριος Μούκος. Εσείς είσατε ο δήμος στην περίοδο της κρίσεως που έκανε την μίωση. Θέλει να παραμείνει για λίγο καιρό ακόμα. Αφαιρέγει ως άνθρωπος. Πληρώνει προκαταβολικώς. Έχει περιουσία. Εγγυάται ότι θα πληρώνει από εδώ και πέρα. Και σας λέγω για το τελευταίο. Είχατε κάνει μια μίωση 10%. Θέλει να μείνει μερικά χρόνια ακόμη. Εν πάση περιπτώσει είναι διαθέσιμος να καταργηθεί αυτή η μίωση. Να πάει ξανά στο μίστο μας το οποίο ήταν προλύγων ετών. Δηλαδή να αυξηθεί κατά 10%. Πώς νομίζετε ότι μπορεί με βάση αυτή τη δυναμικότητα του πάρκινγκ να επιτευχθεί ως μίστομα. Και έρχομαι στην τοποθέτηση του κυρίου συνέδρου εδώ. Ο οποίος είπε αυτό ακριβώς. Ότι δηλαδή θα ρισκάρετε να βγάλετε ή να μην δώσετε το περιθώριο σε έναν έντιμος. Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι φερέγγιος. Ότι πληρώνει κανονικά. Και να πάτε σε μια περιπέτεια μιας ενδεχόμενης καινούργιας δημοπρασίας. Και να πω και κάτι άλλο. Σας πληροφορώ ότι οποιαδήποτε καινούργια εκμίστοση να κάνετε θα υπάγεται στην νομοθεσία των εμπορικών μισθώσεων. Μην βαυκαλίζεστε ότι δεν θα υπάγεται. Θα υπάγεται διότι το νικιάζεται ολόκληρο κύριε το πάρκινγκ. Το νικιάζεται ολόκληρο, αποκομίζεται εισόδημα και άρα υπάγεται στις επαγγελματικές μισθώσεις. Αυτό που λέει ότι οι μισθώσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Δεν υπάγονται στις επαγγελματικές μισθώσεις. Αναφέρεται μόνο στα μικρά καταστηματάκια τα οποία υπάρχουν επάνω σε μια πλατεία. Αλλά δεν είναι όμως ο κύριος χώρος η κύρια χρήση αυτή. Πού είναι το πάρκινγκ αυτό. Λειτούργησε ποτέ ως πλατεία. Ή θα το κρατήσετε ως πλατεία ή θα το εκμιστώσετε με επαγγελματική μίσθωση. Αυτά έχω να πω. Ο μούκος είναι διαθέσιμος ο άνθρωπος και ζητεί να παραμείνει κάποια χρόνια ακόμη μέσα. Μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητος. Έχετε τη δυνατότητα να πάτε σε παράταση. Προβλέπει ο νόμος δεκαετή παράταση πάνω από τα 12 χρόνια. Έχετε λοιπόν τη δυνατότητα να το εξαντλείσετε αν είστε ευχαριστημένοι από αυτόν τον άνθρωπο ως μισθωτή. Και σας λέει επίσης ότι εφόσον, για να μην φανταστείτε ότι μπορεί να απολέσετε κάποιο επιπλέον έσοδο από την εκμίσθωση αυτήν, να αυξηθήκατε ένα 10% όπως δηλαδή ήταν και αρχικά προλύγον ετών το μίσθωμα, πρωτού γίνει η μείωση των μισθωμάτων σε όλα τα πάρκινγκ. Λοιπόν, αυτά έχω να πω και ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Ευχαριστώ, κύριε Γαραγιαννακίδη. Ναι, όποιος θέλει να κάνει ερωτήσεις. Μια ερώτηση προς εσάς έχω, κύριε Γαραγιαννακίδη, αν θέλετε. Διαβάζω λίγο από την εγγνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου το εξής, ακριβώς όπως αναφέρετε στο σχετικό έγγραφο. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του νόμου 2741 του 1999, ορίζεται ότι μισθώσεις σε πλατείες και εγγένει κοινόχρησθους χώρους δεν υπάγονται στην προστασία του προεδρικού διατάγματος 34 του 1995 και η εξαίρεση από την προστασία υπάρχει ακόμα και αν στα μίσθια, παρένθεση, κοινόχρηστοι χώροι πλατείες, κλείνει η παρένθεση, επιχειρούνται πράξεις εμπορικές, παραδείγματος χάρην, ενικίαση θέσεων σταθμευσης και ανεξάρτητα από το αν η χώρη είναι ακάλυπτη ή δομημένη με πρόχειρες ή μόνιμες κατασκευές. Βάσει όλον τον παραπάνω λοιπόν, συνάγει το συμπέρασμα εδώ, ότι η ενθέματη μίσθωση δεν υπάγεται στις προστατευόμενες εμπορικές μισθώσεις. Θα ήθελα λίγο να μας πείτε πάνω σε αυτό που μόλις διάβασα, τι είναι το διαφορετικό που λέτε εσείς και λέτε ότι όχι, αυτός ο νόμος θεωρεί ότι είναι εμπορική η μίσθωση. Ευχαριστώ. Αυτό το οποίο διαβάσατε κύριε Καλανταρίδη, έχει μια προϋπόθεση, ότι η μίσθωση αυτή γίνεται πάνω σε έναν κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος όμως χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστος, καταλάβατε τι εννοώ. Δηλαδή, ένας χώρος πλατείας, ο οποίος έχει επάνω ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή πέντε θέσεις στάθμευσης. Εάν όλος ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως parking, έρεται η κοινοχρησία του. Δεν χρησιμοποιείται ως πλατεία και εφόσον έρεται η κοινοχρησία του, δεν μπορεί να εξαιρείται από τις επαγγελματικές μισθώσεις. Να βάζω ένα απόσπασμα από μια απόφαση του μονομελούς πρωτοδικίου Καβάλλας, που αφορά κάτι κοινόχρηστος χώρος στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππον. Λέει, η έννοια της ανωτέρω διάταξης, περιεξαιρέσεως δηλαδή από τις επαγγελματικές μισθώσεις, πρέπει να ερμηνεύεται στενά, αφού αποτελεί εξαίρεση στην προστασία των εμπορικών μισθώσεων. Σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες υπάρχει μια προστασία από τον νόμο, εάν την αφαιρέσουμε, πρέπει να την αφαιρέσουμε μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και στενά, αρμηνευόμενες. Δεν μπορεί δηλαδή εσείς να έχετε καταργήσει, να μην το χρησιμοποιείτε ως πλατεία ο δήμος, τον χώρο αυτόν και να λέτε, τα ξέρεις, επειδή όμως είναι χαρακτηρισμένος από το σχέδιο πόλεως με μεταγενέστερη τροποποίηση από τη σύναψη της συμβάσεως μισθώσεως, γι' αυτό δεν ξέρω από την προστασία των εμπορικών μισθώσεων. Δεν στέκεται, εφόσον είναι αποκλειστική και συνολική η χρήση του αυτού του πράγματος ως εμπορικής δραστηριότητος θα υπαχτεί, θέλετε δεν θέλετε, εις τους εμπορικές μισθώσεις από ένα δικαστήριο. Αυτή είναι η ερμηνεία, η ορθή. Θέλει κάποιος άλλος να κάνει ερώτηση. Και αυτό θα είναι, κατά την οικονόμη μου, η εξέλιξη και στην περίπτωση που γίνει νέα μίσθωση. Ασχέτως από τις χρήσεις γης, τις οποίες πιθανώς κάποιος υπενύχθηκε, είναι άλλη χρήση γης, δεν μπορεί να το κάνεις πάρκινγκ. Άλλο Ευαγγέλιο αυτό είναι ένα θέμα της πολυοδομίας. Αλλά εάν ας πούμε την κάνεις την μίσθωση και το νικιάς όλο αυτό το πράγμα και δεν το δώσεις στο κοινό ως κοινή χρήση, δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις επαγγελματικές μισθώσεις. Να αυτό λέει. Κύριε Εσφίδο. Δύο πολύ σύντομους ερωτήσεις στον κύριο Καραγιανακίδη. Καταρχήν το 2000 όταν έγινε η πρώτη μίσθωση στον συγκεκριμένο κύριο για ένα έτος. Ήταν με διαγωνισμό, με δημοκρασία ή ήταν απευθείας εκ μίσθωσης του χώρου. Διαγωνισμός. Και κατά δεύτερον συνεχίζω στο ερώτημα του κυρίου Καλανταρίδη και με αυτά που είπατε εσείς. Είπατε ότι υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει, δηλαδή για τη συγκεκριμένη σύμβαση που τη χαρακτηρίζει ως επαγγελματική. Είναι κάποτε μια αγωγή εκ μέρους του Δήμου, ότι δίθεν είχε λήξει η σύμβαση και τα λοιπά. Κάναμε κάποιες εξόδικες, αν θυμάμαι καλά γιατί και εγώ το είχα χειριστεί και τότε. Κάποια εξόδικη δήλωση λέγοντας ότι όχι, είναι επαγγελματική η μίσθωση. Το απεδέχθητο το Δήμος και παρετήθηκε από το δικό του της αγωγής και έτσι συνεχίστηκε το πράγμα. Αλλά όταν ακούω ότι αυτή η σύμβαση, η μίσθωση, ο Δήμος παρετήθηκε από την αγωγή και συνεχίστηκε η λειτουργία της μισθώσεως. Ξέρετε εδώ δεν είμαστε κάποιοι άνθρωποι που παρανομούμε και προσπαθούμε να φαλκιδεύσουμε τον νόμο. Η σύμβαση είναι μια χαρά, είναι νομιμότατη η σύμβαση και νομίμως εξακολουθεί για 19 χρόνια. Είναι μέσα στην δεκαετία της δυνατότητας που έχετε να παρατείνετε τη δωδεκαετία. Δεν υπάρχει μια παράνομη σύμβαση. Ασχέτως αν έχουν γίνει παλινδρομήσεις ας πούμε από την υπηρεσία ή από τις συνομοδοτήσεις τις οποίες έχετε χρησιμοποιήσει. Γιατί βλέπω ότι υπάρχουν κάποιες παλινδρομήσεις. Η υπηρεσία τη μια φορά λέει να μην βγει καθόλου, την άλλη φορά λέει δεν είναι επαγγελματική, κάθε φορά ο δήμος ήρθε παρετήθηκε από το δικό γράφο της αγωγής λέγοντας είναι επαγγελματική, γίνεται παράταση πενταετής μέσα στο πλαίσιο του νόμου που επιτρέπει την δεκαετή παράταση. Λοιπόν αυτά. Μέχρι 10 λέει ο νόμος. Μέχρι 10 λέει ο νόμος. Μπορείτε να κάνετε 3, 2, 1, 5, 7 μέσα στο πλαίσιο αυτό το οποίο... Δηλαδή μέχρι το 2022 τουλάχιστον μπορείτε να παρατείνετε, ας πούμε αυτό λέω. 7. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει αποδεκτό ο συνεχιστής της μίστοσης να αποκαταστήσει το πράσινο που υπήρχε παλαιότερα εκεί. Δηλαδή υπήρχε μια σειρά δένδρων τα οποία αφαιρέθηκαν κάποια στιγμή. Εμείς τα θέλαμε, επειδή ήδη πήρατε την έγκριση για το 10% της αύξησης, λέω μου πως έχετε και τέτοια δικαιοδοσία. Για να αποκαταστήσουμε και την έννοια του πρασίνου, διότι είναι ένας χώρος εκεί αρκετά μεγάλος που έχει παντελή απουσία πρασίνου. Και μια στιγμή να ολοκληρώσω. Έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε πράσινο εκεί και το θεωρώ σκόπιμο. Υπάρχει αυτή η αποδοχή. Υπάρχει αντίρρηση από τον κ. Μούκο να τοποθετηθεί πράσινο. Αυτό σημαίνει μίωση κάποιων θέσεων σταθμεύσης. Θα πούμε ναι, αλλά η αρχική μελέτη είχε περισσότερα δέντρα. Τα οποία δέντρα δεν τοποθετήθηκαν διότι ο κ. Μούκος διαμαρτυρώταν τότε ότι έπρεπε να γίνει αυτό και τα δέντρα που υπήρχαν μέσα και αυτά ξεραθήκαν. Δεν ξέρω αν ξεράθηκαν και επίσης τα προστατεύσαμε. Λοιπόν, μην τώρα βάζουμε ότι θα αυξήσουμε το πράσινο. Μην βάζουμε πράγματα δηλαδή που δεν πρόκειται να τα κάνουμε ή να τα συζητάμε απλώς. Λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα πράγμα. Ή το μισθώνουμε ή δεν το μισθώνουμε. Ή κοιτάζουμε το συμφέρον του δήμου ή λέμε όλα αυτά που λέμε. Ό,τι είναι, ξέρετε, ο καλοπληρωτής. Όλοι είναι καλοπληρωτές. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Και το συμφέρον του δήμου είναι να ανικιαστεί παραδείγματος χάρη 7.000. Το 10% βάλετε το πόσο είναι το 10%. Δεν είναι 7. Κάνετε λάθος, κάνετε λάθος, κάνετε λάθος. Για κάνετε μια πράξη να δείτε πόσο είναι το 10%. Παρακαλώ, θα μιλήσω. Λοιπόν, και μάλιστα θα μιλήσω απέναντι στο δήμαρχο σε αυτό που είπε. Θα του θυμίσω, δεν ήταν τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε μια εμμονή ο πρώην δήμαρχος ο κύριος Σιμιτζής να δημοπρατήσει, ντε και καλά, ένα χώρο, συγκεκριμένα το χώρο που ήταν κάτω στην Καλαμίτσα, στο τελευταίο αναψυκτήριο, ντε και καλά γιατί είχε κάνει μια παρασπονδία ο αυτός που είχε κερδίσει το διαγωνισμό και για λίγο καιρό το έχει επενικιάσει. Βασιζόμενος εκεί το πέταξε έξω και πήγαμε σε κάποιον που είχε και αυτό που ήταν στην πλατεία και δεν ξαναπήραμε λεφτά. Άρα πολύ σημαντικό αυτό που λέει ο κύριος Βέρος. Είναι πολύ σημαντικό. Αν όλοι έχουμε τη συνέσθηση ότι υπερετούμε με σαφήνια, δηλαδή το να παίρνει έσοδα ο δήμος αυτό είναι το πρώτιστο. Και εδώ έρχεστε και εσείς λέτε ότι μπορούμε να κάνουμε επέκταση και έρχεται και ο κύριος Καραγιανακή σαν εκπρόσωπος του κύριου μου και λέει ότι και εμείς είμαστε ανοιχτοί. Τι επέκταση μπορείτε να κάνετε ρε παιδιά και να δώσουμε και 10% και να βάλουμε και τα δέντρα. Τη στιγμή που έρχεται ένας άνθρωπος και λέει αυτά τα πράγματα, που πάνω απ' όλα για μένα είναι συνεπής και είναι δύσκολο να είναι κάποιος συνεπής. Σας το είπα το προηγούμενο παράδειγμα για να καταλάβετε ότι και τότε ξεκινήσαμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου, αλλά καταλήξαμε να μην πάρουμε ποτέ, μα ποτέ μίστιο. Ποτέ, μα ποτέ μίστιο. Μίστομα. Λοιπόν, επομένως για μένα, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να πάμε σε μια ενδιάμεση πρόταση, την οποία κάνω και λέω, ακούγοντας βέβαια και τον κ. Καραγιακέ, και εσάς, ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη μίστοση για δύο χρόνια με 10% αύξη και να δούμε αν θα βάλει και τα δέντρα τα οποία εσείς αμφισβητείτε ότι έτσι έλεγε και τότε και δεν τα έβαλε ποτέ. Άρα, λοιπόν, μέσα σε δύο χρόνια μπορούμε να έχουμε εξασφαλισμένα τα μισθώματα, αυξημένα και τα 10%, και επιπλέον να κάνουμε και το χατήρι, όχι το χατήρι, την αισθητική πλευρά που τόνισε ο κ. Ιακοβίδης, ότι να βάλουμε και πράσινο εκεί, όχι βέβαια να αφαιρέσουμε τις θέσεις στάθμες συνολικά, θα έχει ένα κόστος. Δηλαδή κάποιες θέσεις θα καταργηθούν για να μπορεί να μπει πράσινο. Αυτή για μένα είναι η ενδιάμεση πρόταση, στην οποία αναγνωρίζουμε τη συνέπεια του Δημότη, ο οποίος έχει δείξει μια συνέπεια που στις μέρες μας πολύ δύσκολα τη βρίσκουμε. Δεύτερον, είναι διαθέσιμος να δώσει το 10%. Τρίτο, ότι δεν θέλετε και καλά να πάρει πέντε χρόνια, μπορεί και δύο χρόνια. Και επιπλέον, πάνω απ' όλα, διασφαλίζουμε αυτό που είπε ο κ. Βέρος, που για μένα είναι το άλφα και το ομέχα της υπόθεσης, ότι προστατεύουμε τα συμφέροντα του Δήμου. Κυρία Παπά, με την ίδια λογική, δεν θα έπρεπε να μισθώσουμε τίποτα. Κανένα δεν θα έπρεπε, ότι δεν ξέρουμε τι θα είναι ο μισθωτής, αλλά τέλος πάντων, ότι πρέπει να γίνει αυτό, δεν συμφωνώ με το 10% καθόλου. Είναι πολύ λίγο για αυτό το πάρκι. Ακόμη και αν αποφασίσουμε ότι θα το δώσουμε για δύο χρόνια, η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 20%. Αλλιώς θεωρώ ότι ο Δήμος απομπολεί τα δικαιώματά του. Με συγχωρείτε, κοιτάξτε, το πράσινο θα το βάλουμε όταν τελειώσει τα δύο χρόνια. Μισά λεπτά, κύριε Ξανθόπουλε, δεν είναι μπαζάρι, κύριε Ξανθόπουλε και να ολοκληρώσουμε. Κύριε Πρόεδρε, το θέμα το γνωρίζω. Και το γνωρίζω γιατί ήμουν ο υπεύθυνος από πλευράς υπηρεσίας να ελέγχονται οι σταθμοί οχημάτων εντός και εκτός σχεδίων πόλο. Κύριε Συνήγορε, ο χώρος αυτός, η εμπαγγελματική μίστοση, πώς έχει γίνει, για τι χρήση? Για σταθμό αυτοκινήτων. Άρα, σύμφωνα με το Προδικό Διάδραγμα 455 του 1976, οι σταθμοί αυτοκινήτων λειτουργούν κάτω απορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις τυρούνται στον υπέθριο σταθμό αυτοκινήτων, αυτόν τον συγκεκριμένο. Όχι, κύριε Συνήγορε. Δεν τυρούνται. Και όχι μόνο σε αυτό το χώρο, αλλά και στους άλλους. Δηλαδή, οφέλη με επιφάνεια 20 τετραγωνικά, κύκλος τροφής ελεύθερος χώρος τόσα μέτρα, αυτά δεν τυρούνται, κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε να δείτε, ή θα εφαρμόζουμε την ομοιμότητα, ή δεν την εφαρμόζουμε. Λοιπόν, ακούστε να δείτε, ακούστε να δείτε. Ξέρετε πόσες θέσεις μισθώσαμε στο συγκεκριμένο επαγγελματία? Έλεξε ποτέ κανένας που είχε την ευθύνη διοίκηση της διοίκησης του Δήμου, και αν εκεί μέσα είχαμε 100 θέσεις ή είχαμε 500. Στιβιάζαμε το ένα αυτοκίνητο επάνω στο άλλο, ναι ή όχι. Εάν αύριο προκληθεί μια ζημία, μια φωτιά, μια πυρκαγιά, αναλογίστε τα 400 αυτοκίνητα επί 55 λίτρα κάψιμο, το καθένα μέσα στη δεξαμενή του, τι θα γίνει εδώ μέσα, στο κέντρο, τι έχει να γίνει στο κέντρο. Αυτά είναι προβλήματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε. Καλά είναι τα έσοδα, καλά είναι να δουλεύουν κάποιοι επαγγελματίες, αλλά επιτέλους αυτή τη χώρα πρέπει να μπουν αρχές, πρέπει να εφαρμόσουμε την ημοθεσία. Λοιπόν, ή θα πάμε εκεί να κάνουμε έναν υπόγειο χώρο, όπως ακριβώς ορίζει το Γενικό Πολοδημικό και το Σχέδιο Πόλης, και να πάμε να κάνουμε επάνω μια πλατεία, θα το κάνουμε. Να πείτε, κύριε Δήμαρχε, ότι θα βρούμε να το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα, να το εκμεταλλευτούμε. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η ασυνδοσία που γίνεται σήμερα σε όλους τους ελεύθερους κοινόχρωτους χώρους. Λοιπόν, ή θα σπάσουμε τα αυγά ή να τα σπάσουμε. Αν πάμε τώρα και πούμε στον κύριο Μούκο, όχι κύριε Μούκο, θα έχετε 80 θέσεις, γιατί τόσες προβλέποντες στην επιφάνεια που έχετε, θα σας πει φυσικά, θα το τηρίσετε, κύριε Μούκο. Ορίστε. Όχι, το έχετε μισθώσει, το έχετε μισθώσει εγνώσεις σας. Άρα, αυτό είναι το όθλος. Λοιπόν, δεν μπορεί, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο, ολοκληρώστε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, η δική μου θέση, η δική μου τοποθέτηση είναι ότι δεν μπορεί να μισθωθεί και δεν μπορεί να ανανεωθεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Δεν μπορεί να γίνει ανανέωση της σύμβασης. Για μένα, κοινόχρωτοι χώροι δεν μπορεί να μισθώνεται. Δεν ξέρω τι λέει ο νομικός σύμβουλος του εκμισθωτή, αλλά λαμβάνω υπόψη σε αυτά τα οποία λέει η νομική υπηρεσία του Δήμου μας και αυτά τα οποία γνωρίζουν. Δεν μπορεί να αρθούμε τώρα και να λέμε ότι θα πάμε για δύο χρόνια ή για πέντε χρόνια παράτασης. Η ερώτηση είναι αν είναι νόμη η λειτουργία του χώρου αυτού σαν σταθμός αυτοκινήτων. Αυτό λέω τώρα. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ να παραμείνετε στο θέμα της εισήγησης. Εντάξει, είμαστε καλό. Κύριε Πρόεδρε, εγώ διαβάζομαι στην εισήγηση. Ποιοι κάνετε διάλογο μεταξύ σας, κύριε Ξανθόπουλε? Μόλις μου δώσει ο κύριος Κουνάκος τον λόγο. Ο κύριος Κουνάκος μόλις μου δώσει τον λόγο θα απευθυνθώ στο σώμα. Ευχαριστώ πολύ. Διαβάζοντας την εισήγηση, διαβάζοντας δυο απόψεις νομικές, άλλο η μία, άλλο η άλλη, ακούγοντας την αποθέτηση του συνήγορου του κυρίου Μιστοτή, αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο κίνδυνος που διακρίνει το Δήμο είναι ενδεχομένος να μας πάει σε μια αγωγή και βαριζόμενος και στην απόφαση μάλλον στην εξέλιξη που κάποια προηγούμενη διοίκηση χειρίστηκε, παρετούμενη από ένα νομικό, πώς το λένε, εγχείρημα, να βρεθούμε χρεωμένοι. Και βέβαια επειδή η περίοδος πράγματι είναι δύσκολη, βλέπε το επόμενο θέμα, το οποίο θα το κάνουμε έμπλαστρο και αυτό θεωρώ ότι η άποψη του κυρίου Παπά είναι η καλύτερη δυνατή. Δηλαδή ο κύριος Μούκος είπε 10% αύξηση, 10% αύξηση των κυρίους Χαλεπούς είναι λίγη, μας πέφτει λίγο, σε συντάθητο γεγονός ότι ούτως ή άλλως καταλαβαίνω εγώ δικαιούτη και από αυτά που λέει ο κύριος Αγγελαράκης, διότι αν μπορείς να το δημοπρατίζεις, άρα πού είναι το πρόβλημα, αν μπορείς να κάνεις διαγωγιστική διαδικασία, πού είναι το πρόβλημα, αν δεν το παρατείνεις, αφού είναι εμπορική μίστοση, όπως λέει ο κύριος Καραγιανακίδης. Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, η άποψη μου είναι να παραταθεί η μίστοση κατά δύο χρόνια με 10% αύξηση, να ικανοποιηθεί και η αισθητική παιδεία του κυρίου Ιακοβίδη και σε δύο χρόνια εδώ είμαστε για να δούμε πώς είναι οι συνθήκες. Κύριε Ποτόια, πρώτα και μετά ο κύριος Σμουτιάς. Πολύ γρήγορα θα πω, κύριε Πρόεδρε, αυτά που θα καταθέσω γραπτά για τα πρακτικά. Εδώ η βάση της συζήτησης γίνεται κυρίως για τα συμφέροντα του δήμου, είτε από την πλευρά του μιστοτή, είτε της διοίκησης. Για τα συμφέροντα του δημότη θα μιλήσουμε όμως, γιατί εδώ μην νομίζετε ότι τα συμφέροντα του δήμου τα φτίζονται με τα συμφέροντα του δημότη, γιατί ο τελικά αυτός που πληρώνει είναι ο δημότης. Και που την πληρώνει ο δημότης, δεν είναι μονάχα ότι επιβαρύνεται με το κόστος της στάθμευσης, επιβαρύνεται με μία λειτουργικότητα της πόλης η οποία είναι εφιαλτική και εκεί μία μιλάμε και για parking, εδώ πρέπει να μιλήσουμε για το κυκλοφοριακό της πόλης. Έχουμε δηλαδή μία πόλη όπου έχει μαγνήτες έλξης των καβαλιωτών στο κέντρο, είτε είναι για εργασία είτε είναι για υπηρεσία είτε είναι για διασκέδαση. Αυτός ο κόσμος λοιπόν προκειμένου να λύσει τα προβλήματα μετά του και να μπορέσει να κινηθεί και να εξυπηρετηθεί πρέπει να έρθει στο κέντρο. Μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πανάκριβα από τη μια πλευρά και από την άλλη δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί γιατί τα δρομολόγια δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν. Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι πώς θα δούμε να κάνουμε την πόλη λειτουργική και εκεί είναι το ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουμε εδώ πέρα σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Επειδή λοιπόν ακριβώς μέχρι να αλλάξει η φιλοσοφία της λειτουργίας της πόλης να αλλάξουν αυτοί οι μαγνήτες να δημιουργηθούν μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία θα εξυπηρετούν πραγματικά και θα κατεβάζουν τον κόσμο και δεν θα φέρνει το αυτοκίνητο στο κέντρο του. Αυτό που κατά την άποψη μας χρειάζεται να γίνει είναι παράλληλα με την έλλειψη την τεράστια ελεύθερων χώρων και πράσινων στην πόλη μας να γίνει ένα υπόγειο πάρκι εκεί πέρα και η επιφάνεια να είναι σαν πράσινο. Με αυτή την πρόταση λοιπόν εμείς κατεβαίνουμε και προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ευχαριστώ πολύ. Η θέση σας ποια είναι στην εισήγηση? Λευκό. Κύριε Μούτια και να κάποια στιγμή να ολοκληρώσουμε κύριε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πιστεύω ότι το ζήτημα για το οποίο συζητάμε είναι καθαρά νομικό. Και το νομικό ερώτημα το οποίο τίθεται ενώπιν του σώματος είναι εάν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουμε σε παράταση της μίσθωσης, της υφιστάμενης μίσθωσης ή όχι. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Νομίζω ότι η αναλυτική τοποθέτηση και η απάντηση ερωτήσεων που έδωσε ο εξαίρετος συνάδελφος ο κύριος Οδυσσέας Καραγιανακίδης είναι σαφέστατη. Πιστεύω ότι δεν επιδέχεται παρερρημηνίας. Νομίμως το σώμα μπορεί να αποφασίσει παράταση της υφιστάμενης μίσθωσης για δύο χρόνια. Άλλωστε νομίζω ότι και αυτή είναι και απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλαση και ομόφωνη απόφαση... Κατά συνέπεια το νομικό ζήτημα κατά την προσωπική μου άποψη και ως δικηγόρου έχει κλείσει. Υπάρχει ένα ζήτημα που τέθηκε από πολλούς συναδέλφους όσον αφορά την οικονομική αποζημίωση για την παραχώρηση αυτού του χώρου. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο μισθωτής δια του πληροκρισμίου δικηγόρου αλλά και με τη φυσική του παρουσία συμφωνεί σε μια αύξη 10% σήμερα σε μίσθωση. Όταν εγώ τουλάχιστον στη θητία μου είναι εδώ και η Αναστασίας, στην δημοφέλεια σε εμπορικές μισθώσεις, αντιμετωπίζαμε μονίμως θέματα μίωσης, ενικείου, διακανονισμού, ρύθμισης, πληρωμής οφειλών και σε αυτή την περίπτωση ουδέποτε είχε τεθεί και θέμα αύξησης ενικείου. Συν ότι η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που βιώνουμε όλοι μας και όλοι οι συμπολίτες και λαμβάνοντας υπόψη και το παρελθόν του συγκεκριμένου μισθωτή που από όπου υπόθηκε και δεν υπήρξε καμία εναντίονση μέχρι σήμερα επί 19 συναπτά έτη καταβάλει και μάλιστα προκαταβολικό στο μίσθωμα, νομίζω ότι και τα συμφέροντα του Δήμου διασφαλίζομαι με την αύξηση κατά 10% του μισθώματος και εντός της νομιμότητας θα κινηθεί αυτή η απόβαση. Κατά συνέπεια, εγώ τουλάχιστον θα ψηφίσω υπέρ της παράτασης της μίσθωσης για δύο χρόνια με ταυτόχρονη αύξηση του μισθώματος κατά 10% μηνύως. Κύριε Παπαδόπουλη και κύριε Βογιατζήκ ολοκληρώσαμε. Κάντε το ερώτημά σας και να ολοκληρώσουμε. Νομίζω, καταρχήν, ότι δήμαρχε είναι άκομψο, ειδικά από συνεργάτες σας με μεγάλη εμπειρία, όπως ο κ. Σακοβίδης, να τον διακόπτετε επειδή έχετε μία διαφορετική αύξηση. Ο άνθρωπος εξέφρασε την άποψή του, το όθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο θέμα, κύριε Παπαδόπουλη. Τον προστάτευσα. Εντάξει, το θεωρώ άκνοψο. Το άλλο που θέλω να πω είναι το εξής. Επειδή πολλά έχουν υποθεί, εκείνο που πρέπει να δούμε είναι η κανονικότητα και η εύρυθμη λειτουργία όλης της πόλης. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Δεν θέλω να επεκταθώ. Νομίζω ότι επειδή ζήτησαν πέντε χρόνια δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί και εμείς πέντε χρόνια πολεμάμε και λέμε πάντα σε καινούργιες δημοπρασίες με νέα έσοδα και δεν συμφωνούσαμε ποτέ. Αλλά τώρα επειδή υπάρχουν ειδικές ηθήκες και το ξέρετε και εσείς δήμαρχε, καταλυγόμενα που άκουσα εδώ μέσα, θέλω να κοιτάξουμε την εύρυθμη λειτουργία, να μπούμε σε αυτόν τον διακανονισμό των δύο ετών που υπάρχει και απόφαση του τοπικού συμβουλίου. Αλλά δήμαρχε, δύο χρόνια νομίζω είναι μια παράταση για την διοίκηση, η οποία θα προτιμάσει τον φάκελο εκείνων, των οποίων θα μπορέσει να λύσει μία και έξω το αυτό το χρονιαίο πρόβλημα. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Νομίζω όμως τώρα δήμαρχε, για να μην διαφωνούμε και έχουμε αντιπαραθέσεις, αυτά τα δύο χρόνια είναι μαζί με την αύξηση των 10%, είναι μια μέση λύση η οποία μπορούμε, πρωτίστως κοιτάω την εύρυθμη λειτουργία δήμαρχε. Δεν κοιτάω αν έχω φίλους ή δεν έχω φίλους, κοιτάω την εύρυθμη λειτουργία αυτής της πόλης, αλλά και το δικαιώμα ταυτόχρονα, μαζί με τους εξέρετους συνεργάτες σας, να τιμάσετε μια μελέτη, να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος αυτού του τόπου. Αυτό ήθελα να καταθέσω και είμαστε θετικοί με την πρόταση του κ. Παπά και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Κύριος Βαγιατζής και όλο πληρώνουμε. Η προκλογική μας τοποθέτηση μας ως παράταξη ήταν εξ αρχής και η θέση μου θα είναι αυτή για όλα τα πάρκινγκ, ότι τα πάρκινγκ στο Δήμο Καβάλαστα πρέπει να είναι όλα δωρεάν. Η Καβάλα είναι μια πόλη η οποία έχει πάρα πολλά προβλήματα κυκλοφοριακά, λόγω και του τρόπου που είναι χτισμένη πάνω στο βουνό και το ότι δεν έχει πολλά πάρκινγκ. Θεωρώ ότι ο Δήμος πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Είναι ο πρωταρχικός στόχος και όχι να είναι μια επιχείρηση, όπως είπε ο κ. Παπάς προηγουμένως, η οποία να έχει κεντρικό στόχο το κέρδος, το όφελος, το οικονομικό όφελος. Επομένως πρωτίστως θα πρέπει να δούμε τι οφελεί τους πολίτες μας, τους δημότες μας και πώς θα οφελείθουν οι πολίτες με δωρεάν πάρκινγκ. Αν υπάρχουν δωρεάν πάρκινγκ στην πόλη, πρώτα απ' όλα θα πηγαίνουν οι πολίτες στην πόλη για να αγοράσουν, στην αγορά. Θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά. Θεωρώ ότι το ποσόδο είναι 60.000 ευρώ, για να μην κουράζω γελάς, το οποίο θα χάσει ο Δήμος είναι σταγόνα στον Ακεανό, μπροστά στο όφελος που θα έχουν οι πολίτες σε μια πόλη που έχει σοβαρό πρόβλημα από τα πάρκινγκ και μπροστά σε αυτήν την κρίση που ζούμε. Οπότε, εμείς θα το καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο θέμα, διότι δεν συμφωνούμε με μια καινούργια είτε με μια παλιά μίστοση. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ένα λεπτάκι λίγο, απλώς κάποιες διευκρινήσεις πριν κλείσουμε το θέμα, διότι εδώ ακούστηκαν διάφορα. Συγκρίναμε την δημοτική αγορά με ένα πάρκινγκ που είναι γεμάτο συνέχεια, ενώ πας σε μια δημοτική αγορά η οποία είναι άδεια, αλλά λοιπόν δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε τα μεγέθη. Ούτε όμως μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική κρίση, διότι το πάρκινγκ αυτό είναι γεμάτο, δεν υπάρχει οικονομική κρίση, λοιπόν, και ότι έχει σχέση με το κυκλοφοριακό, όποιος και να το πάρει έχει το ίδιο αποτέλεσμα για το κυκλοφοριακό. Θα το χειριστεί και τα λοιπά. Εγώ θεωρώ ότι το κόστος αυτό είναι χαμηλό, ο δήμος μπορεί να πάρει πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά εάν όμως δώσουμε παράταση για δύο χρόνια, η πρότασή μου είναι να είναι στο 20%, διότι το 10% είναι πολύ λίγο. Το 20% και πολύ περισσότερο θα το πιάναμε ούτως ή άλλως και χωρίς τα δένδρα. Παρακαλώ ψηφίστα. Η πρόταση του Δημάρχου είναι 20% αύξηση και παράταση μίστοσης για δύο χρόνια. Κυρία Τσανάκα. Κύριε Βέρο, ονομαστική. Οι προτάσεις είναι δύο. Η μία είναι παράταση μίστοσης δύο χρόνια με αύξηση 20% του μισθώματος και η άλλη είναι η λήξη της μίστοσης και νέους διαγωνισμούς. Δύο χρόνια και 10% αύξηση είναι μια πρόταση. Η δεύτερη είναι δύο χρόνια 10% και πράσινο. Παρακαλώ ψηφίστα. Περιμένουμε λίγο τον Γραμματέα για να κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία. Επομένως, η μία πρόταση είναι αύξηση 10% του μισθώματος για δύο χρόνια και η άλλη είναι αύξηση 20% του μισθώματος πάλι για δύο χρόνια. Και το πράσινο και στις δύο περιπτώσεις. Το 20% θα είναι μετά από δύο χρόνια το πράσινο, αλλιώς θα είναι το 10% και επίσης θα τηρηθεί το συμβόλαιο, δηλαδή πόσες θέσεις προβλέπει το συμβόλαιο, αυτές οι θέσεις θα υπάρχουν μέσα. Παρακαλώ ψηφίζουμε. Κύριε Πρόεδρε. Να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια εισήγηση. Παράταση ή μη. Επάνω σε αυτό θα πρέπει να ψηφίσει το σώμα. Δεν μπορεί να αλλάξουμε την εισήγηση. Παράταση ή μη. Παράταση με τους όρους που συζητάμε εδώ και πόση ώρα. Άρα μη παράταση και παράταση με έναν από τους δύο όρους. Για δύο χρόνια. Θα επαναλαμβάνω. Πρέπει να ψηφίσουμε για την παράταση ή μη και μετά να ψηφίσουμε για την παράταση για δύο χρόνια με 10% αύξηση, δύο χρόνια και 20% αύξηση. Ψηφίζουμε για την παράταση. Ψηφίζουμε για την παράταση πρώτα ή όχι. Ονομαστικά. Δύο ψηφοφορίες. Διαχειρός. Ποιοι είναι υπέρ της παράτασης. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15. Καλά τα μέτρησα. 15 υπέρ. 15 υπέρ της παράτασης. Κατά. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15. Εσείς. Εσείς. Εσείς. Εσείς. Και γιατί ψηφίζω κι εγώ. Άρα ρομαντικά. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Άρα ψηφίζω κι εγώ. Με ψηφοδέλτια. Πάμε Γιάννη, πάμε. Καλά εγώ, έχεις δίκιο. Πρώτος πρώτος δεν ήταν 15 τώρα. Κύριε Βογιατζίδης, Κύριε Βέρος, Κύριε Βογιατζίδης, Κύριε Βογιατζίδης, Κύριε Γουνελάς, Κύριε Γραμμένος, Κύριε Ζελικάρης, Κύριε Δρακωνάκη, Κύριε Δράκος, Κύριε Σιακοβίδης, Κύριε Συγγνατιάδης, Κύριε Σφίδου, κύριος Καλανταρίδης, κύριος Καλπακίδης, κύριος Κελαϊδάκης, κύριος Κουνάκος, κύριος Λαζαρίδης, κύριος Μαυρίδης, κύριος Μιχαηλίδης, κύριος Μουτσάκης, κύριος Μουρτασάγας, κύριος Μούτιας. Κύριος Ξανθόπουλος, κύριος Παπαδόπουλος, θεόδωρος, θεόδωρος, Κατά, Σωτήριος, κύριος Χρυσόστομος, παπάς Ευάγγελος, παπάς Λεωνίδας, κύριος Πετρόπουλος, ο Μιλών Κατά, κύριος Ποτόιας, κύριος Προμούσας. Κύριος Προυσαεύς, κύριος Σταυρίδης, κύριος Σωτυριάδης, κύριος Τελίδης, κύριά Τσανακά, κύριος Τσαπανίδης, κύριά Θρατζεσκάκια Πούσα και κύριος Χρόνης. Κύριος Κατά, κύριος Παπαδόπουλος, θεόδωρος, κύριος Παπαδόπουλος, πλήρων Κατά, κύριος Σωτήριος, κύριος Παπάδοπουλος, κύριος Παπάδοπουλος, κύριος Παπαδόπουλος, κύριος Παπαδόπουλος, κύριος Παπαδόπουλος, κύριος Παπαδόπουλος, κύριος Ματζακάκας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Είναι απαρτία. Είναι απαρτία. Είναι απαρτία. Μισό λεπτάκι. Καθίστε να τελειώνουμε. Έχουμε πολλά θέματα μπροστά μας. Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, λίγο, επί της διαδικασίας 30 δε... Καθίστε κάτω, αγαπητοί συνάδελφοί, και μη φωνάζετε. Κύριε Πετρόπολη, σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοί, επί της διαδικασίας... Κύριε Κουνάκο, η ψήφος του Πρόεδρου μετράει μόνο σε περίπτωσης οψηφίας. Είναι 18-17, άρα δεν τίθετε θέμα. Κύριε Κουνάκο, η ψήφος του Πρόεδρου μετράει μόνο σε περίπτωσης οψηφίας. Είναι 18-17, άρα δεν τίθετε θέμα. Λοιπόν, ψηφίζεται για το 10-20. Κυρία Βακυρτζή. Κυρία Βακυρτζή. Συγνώμη, δεν ολοκληρώσατε. Πείτε μας. Πρόεδρε, νομίζω ότι η συγκυσία είναι σαφέστατη. Λέει ανανέωση της σύμβασης ή λήψη νέας απόφασης, η οποία θα λέει κατάρτις και πάμε σε διαγωνισμό. Άρα, το να προχωρήσουμε σε μια νέα παράταση με διαφορετικούς όρους, αυτό δεν αναφέρεται στην εισηγήση. Θεωρώ πως θα είναι εκ των πραγμάτων. Θα αναφέρετε 10 ή 20 για να καταμετράτε. Κυρία Βακυρτζή. Κύριε Βακυρτζής. Κύριε Βέρος. Κύριε Βοιατζής. Κάποιος είπε 40. Κύριε Βοιατζίδης. Κύριε Βουνελάς. Ο κύριος γραμμένος είναι απόν. Κύριε Δελικάρης. Κυρία Δρακονάκη. Κύριε Βοιατζή. Κύριε Δρακονάκη. Κύριος Δράκος. Κύριος Ιακοβίδης. Κύριος Συγνατιάδης. Κύριε Ιησούφίδου. Κύριος Καλανταρίδης. Κύριος Καλπακίδης Παππών. Κύριος Κελαϊδάκης. Κύριος Κουνάκος. Κύριος Λατζαρίδης. Κύριε Λατζαρίδη. Κύριος Μαυρίδης. Κύριος Μαυρίδης. Έφυγε. Όχι. Κύριος Μιχαηλίδης. Κύριος Μουμψάκης. Κύριος Μορτασάγας. Κύριος Μούτιας. Κύριος Ξανθόπουλος. Δέκατα κατώ και οι άλλοι. Δέκατα κατώ και οι ακοβίδοι είπα. Κύριος Παπαδόπουλος Θεόδωρος. Σωτήριος. Χρυσόστομος. Παππάς Εβάγγελος. Ο κύριος Παππάς Λεωνίδας. Κύριος Πετρόπουλος. Ο Πρόεδρος Σίκουσι. Κύριος Ποτόιας Λευκό. Κύριος Προμούσας. Μου επιτρέπετε λίγο. Αυτό που λέμε για το πράσινο, λίγο το χαριεντίζουμε, αλλά μπορούμε να διασφαλιστούμε ότι θα μπει το πράσινο. Για μένα πολύ σημαντικό. Δέκα και πράσινο. Κύριος Προσαεύσης Λίπη. Κύριος Σταυρίδης. Κύριος Σωτυριάδης Απών. Κύριος Τελίδης. Κυρία Τσανάκη. Κυρία Τσανάκα. Παρούσα. Λευκό. Κύριος Τσαπανίδης. Κυρία Θραντζισκάκη Απούσα. Κύριος Χρόνης. Επίσης και κάτι άλλο, που ξεχάσαμε, ότι ο δρόμος που είναι δίπλα θα βγει. Δεν θα είναι μέσα στο πάρκι. Θα μπει στην ελεγχόμενη στάθμιυση. Δηλαδή να μπορούν οι πολίτες να παρκάρουν στην ελεγχόμενη στάθμιυση. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συμφωνείτε για την παράταση της συνεδρίας σας. Συμφωνείτε. Είναι αγωνιάται. Υπερψηφίστηκε, πλειοψήφιζε μάλλον το 10% αύξηση. Με πράσινο για δύο χρόνια. Και αυτό. Είναι σύμφωνος ο κύριος Μούκος. Γιατί αυτή είναι η πρόταση η δική μας. Ο κύριος Μούκος είναι σύμφωνος. Τώρα τι λέτε, δεν είναι σίγουρος ότι είναι σύμφωνος. Ξέρω. Ωραία. Κατώπιν παράκλησης της κυρίας Τσανάκα, θα φέρουμε το θέμα 23ο στη συνέχεια. Το 23ο θέμα, το οποίο αφορά, κύριε Ξανθόπουλε, την ανάκληση της υπαριθμών 4,65 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας ως προς το σκέλος έψιλον και λήψη νέα. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καβάλλας ως προς το σκέλος έψιλον και λήψη νέας περιορισμού Προέδρου και Μελών Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης, Ίδρυσης και Αποχέτευσης του Δήμου Καβάλλας. Είναι επιβεβλημένη, πήγαμε στο 23, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη της ανάκλησης υπαριθμών 4,65 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου προς αποκατάσταση της δυσαρμονίας, μεταξύ των όσων είχαν υποθεί στα πρακτικά της σχετικής συνενδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου και όσων διαλαμβάνονται στο διατακτικό της ληφθής απόφασης μετά την αλλαγή των ονομάτων, ώστε η επαναδιατύπωσή της να είναι απολύτως σύμφωνη με τα όσα εκτίθεται στα πρακτικά της συζήτησεως. Σας θυμίζουμε ότι, κατόπιν συνενόηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ορισμό μη αιρετών δύο δημοτών ως μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΚ, οι παρατάες συμφώνησαν ο ορισμός να γίνει από την παράταξη της ελάσσων ως αντιπολίτευσης του κυρίου Παπά. Ωστόσο, κατά τον ορισμό των μη αιρετών δύο δημοτών, αντί τον ορισμό μάλλον δύο δημοτών, ορίστηκαν δύο αιρετοί, που θα διέθεταν μάλιστα αποδειγμένη εμπειρία με συναφείς γνώσης με το αντικείμενο της επιχείρησης. Έτσι ο κύριος Παπάς όρισε τα δύο αυτά μέλη ως αιρετά αντί για δύο δημότες, που κατά γενική ομολογία δεν πληρούσαν το κριτήριο της αποδειγμένης εμπειρίας γνώσεων συναφών με το αντικείμενο της επιχείρησης, οπότε η ανωτέρω διάταξη απαιτούσε όπως η ανωτέρω διάταξη απαιτούσε. Διαβλέποντας λοιπόν αυτήν την παράλειψη και με σκοπό να αποκατασταθεί, επικοινωνήσαμε τον κύριο Παπά, ο οποίος σε αντικατάσταση των δύο αιρετών μας υπέδειξε τους δύο δημότες επιλογής του. Αυτή η αλλαγή έγινε κατ' οικονομία και προς αποκατάσεις νομιμότητας και δημιούργησε μια δυσαρμονία μεταξύ των όσων είχαν αποτυπωθεί στα πρακτικά της σχετικής συνέντριας του Δημοτικού Συμβουλίου και όσων διαλαμβάνονται στο διατακτικό της ειλικτής απόφασης μετά την αλλαγή ονομάτων, που διευκρινίζεται έγινε προς αποκατάσταση του σφάλματος, τον αρχικό σγενόμενο ορισμό των δημοτών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμη και επιβεβλημένη κατά τούτο ανάκλυσης της λειφθής αποφάσεως και η επαναδιατύπωσή της ώστε το διατακτικό της να είναι απολύτως σύμφωνο με το όσα εκτίθονται στα πρακτικά της συζητήσεως. Κατόπιν τούτου, τα μέλη που προτείνονται για την ΔΕΙΑΚ έχουν ως εξής, όπως είχαν λειφθεί και τότε. Χρόνης Απόστολος ως Πρόεδρος με αναπληρωτή τον κ. Μουριάη Θεόδωρο, τον Δήμαρχο. Σταυρίδης Κυριάκος, Δημοτικός Σύμβουλος, τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κ. Μουμτσάκη Απόστολο. Ο κ. Ιακοβίδης Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος, τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κ. Βακυρτζή Κωνσταντίνο. Ο κ. Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Δημοτικός Σύμβουλος, τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κ. Παπά Λεωνίδα. Ο κ. Μιχαηλίδης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος, τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κ. Πεφάνι Κωνσταντίνο. Η κ. Φρατζεσκάκη Μαρία, Δημοτικής Σύμβουλος, τακτικό μέλος με αναπληρωτή την κ. Δρακωνάκη Ευαγγελία. Ο κ. Λαζαρίδης Σωτήριος, Δημοτικός Σύμβουλος, τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κ. Εγνατιάδη Παναγιώτη. Η κ. Κουρβούλη Χριστίνα, τακτικό μέλος δημότης με αναπληρωτή την κ. Ζαγοράκη Έλενα. Ο κ. Αλμυρόφανη, τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κ. Ζεϊμπέκη Αλέξανδρο, δημότης. Ο κ. Μαρμάνης Δημήτριος, με επόμενη απόφαση ως μέλος του ΔΥΠΑΕ. Και ο κ. Χανδρουλίδης Κωνσταντίνος, τακτικό μέλος και ο κ. Κιούιούρις Θηανώση. Η κ. Τσανάγκα, τακτικό μέλος δημότης με αναπληρωτή την κ. Ζαγοράκη Αλέξανδρο, δημότης. Ο κ. Χανδρουλίδης Κωνσταντίνος, τακτικό μέλος και ο κ. Κιούιούρις Θηανώση. Κ. Τσανάγκα, σας ακούμε. Εμένα μου επιτακτικά, δεν μ' αφήσατε να βάλω τον κ. Κουφαντζή που σκόπευα να τον βάλω για να υποστηρίξει το έργο της διοίκησης μας. Μου ζητήσατε επιτακτικά γυναίκες και μου είπατε μόνον εσείς έχετε γυναίκες. Εμείς δεν έχουμε γυναίκες και γι' αυτό δεν μπορούμε να βάλουμε. Η κ. Κουρβούλη Χριστίνα εμφανίστηκε την άλλη μέρα. Κ. Τσανάγκα, λίγο να βοηθήσω. Έβαλα λοιπόν με το ζόρι, ενώ δεν το ήθελα, την κ. Φραντζεσκάκη με αναπληρώτρια την κ. Δρακονάκη. Και όταν μετά έβαλε ο παπάς αναγκαστικά, γιατί και από αυτό ζητούσατε γυναίκα, την κ. Βακερτζή και δεν υπήρχε άλλη γυναίκα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αναπληρώσει την κ. Βακερτζή, βάζουμε λοιπόν εκείνο το βράδυ την κ. Ιωσυφή. Την άλλη μέρα ο κ. Πρόεδρος παίρνει τηλέφωνο τον κ. Παπά. Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως πολύ σωστά είπατε, που την άλλη μέρα συμβαίνει να αλλάζουμε και ονόματα και απ' όλα. Αλλάζουν το κύριο και το αναπληρωματικό μέλος της παράταξης του κ. Παπά, γιατί ξαφνικά υπήρχε χώρος για άντρες. Ξαφνικά μπορούσε η κ. Βακερτζή να μην είναι υποψήφια σαν γυναίκα και υπήρχε χώρος για άντρες. Βέβαια εμένα δεν μου έκανε κανένας κανένα τηλεφώνημα, ούτε για να μου πει το υπάρχει χώρος για άντρες, ούτε για να μου πει, ξέρεις, την Ιωσυφή δου την αλλάζουμε. Από τέλεσμα, δέκα μέρες μετά, ψάχνει να βρει στη διάβγεια το όνομά της τη ΔΕΙΑΚ, δέκα μέρες μετά και δεν το βλέπει. Και τι έγινε, ψάχνουμε το YouTube, βρίσκουμε τη συνεδρίαση. Ξαφνικά λοιπόν η Ιωσυφή δου είναι μη επιθυμητή στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ. Σε εσείς ο ίδιος κ. Παπαδόπουλε, είπατε όχι την Ιωσυφή δου, όχι την Ιωσυφή δου, βάλτε το να το ακούσετε, ξέρετε τι ωραία φαίνεται, ακούγεται. Ο ΔΕΙΑΚ ο οποίος είχε φύγει γιατί είχε δουλειά, μετά είπε ότι επρόκειτο και περί συνονιμίας άλλη Ιωσυφή δου θα ήταν αυτή. Δηλαδή θα τρελαθούμε και τελείως. Ακούστε, εφόσον έγιναν αυτά που έγιναν, εγώ χαίρομαι κ. Πρόεδρε, ειλικρινά σας το λέω, χαίρομαι που ξαναγυρίζουμε στην ομιμότητα. Φύγαμε και πάρα πολύ, ακούστε, αφήστε, μην απαντάτε γιατί θα σας απαντάω ένα και ένα. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Όχι, δεν φταίτε, λοιπόν, μπορώ να μιλήσω τώρα, ωραία. Βεβαίως θα σας τη βγω από πάνω, διότι αυτό ήταν παραποίηση πρακτικών. Λοιπόν, είμαι δασκάλα, δεν είμαι. Λοιπόν, αυτό ονομάζεται κ. Πρόεδρε, παραποίηση πρακτικών. Σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω ότι πάρα πολύ το σκεφθήκαμε αν πρέπει να πάμε στον εισαγγελέα. Η παραποίηση πρακτικών, παρακαλώ πολύ, εάν δεν καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, το έκανα. Αφήστε με να τελειώσω κ. Δήμαρχε. Πάτε λίγο δίπλα να διαρρίξετε τα μάτια σας και αφήστε με εμένα να συρρενοηθώ με τον Πεφάνη. Λοιπόν, ακούστε κ. Πεφάνη, πάρα πολύ το σκεφθήκαμε και πολύ σοβαρά. Σοβαρά μάλιστα. Ακριβώς όμως, επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική με εισαγγελείς, αυτός είναι ο λόγος που δεν πήγαμε στον εισαγγελέα. Κύριε Πεφάνη, θέλω να σας κοιτάσω στα μάτια, γράφτε τα μηνυματάκια σας μετά. Λοιπόν, ακούστε, σας λέω, ειλικρινά, αυτή τη φορά δεν πήγαμε. Αλλά θα σας παρακαλέσω, αυτό πρέπει να γίνει ένα πολύ πολύ πολύ μεγάλο μάθημα, ότι εδώ δεν μπορείτε να κάνετε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να ερμηνεύετε τους νόμους κατά το δοκούν και να κάνετε αλλαγές, όπως νομίζετε εσείς, χωρίς να ενημερώνετε τις παρατάξεις. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, σας ικετεύω, δεν θέλω να κάνω παραπάνω πράγματα, αλλά αν είναι αναγκάστα θα τα κάνω. Σας το λέω και στην απειρία σας βασίζομαι, ελπίζω κύριε Γιακοβή, ειλικρινά θα το ελπίζω. Ξέρετε πόσο καιρό πριν, να και εγώ, ξέρετε πόσο καιρό πριν περίμενα αυτή την κίνηση, να το κάνει. Το θεωρούσε ή τα και δεν το έκανα. Όχι, δεν είναι κακό να παραδεχθείς. Έκανα ένα λάθος, τι έγινε, όλοι κάνουμε λάθη, όλοι κάνουμε. Όχι, δεν το παραδεχθείς. Κυρία Τσανακά, από την πρώτη στιγμή παραδεχθήκαμε. Λοιπόν, θα μου επιτρέψτε τώρα να πω κάτι για τη δυσαρμονία. Ελοκληρώστε και θα σας απαντήσω. Αυτή τη δυσαρμονία που γράφει μέσα η εισήγηση, γιατί εδώ δεν έχουμε ούτε χρώματα, ούτε μουσική, ούτε ήχους. Τι ζητάει καλέ η δυσαρμονία, σαν λέξη, σε αυτή την εισήγηση. Έψαξα, επειδή τώρα είμαι αμέα, κύριε Πρόεδρε, και έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Ναι, το μυαλό μου μια χράδουλε, δεν ένιωσα. Λοιπόν, διάβασα, προσπάθησα να βρω τι θα πει η δυσαρμονία, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, πρώτα το είπε ο Βενιζέλος και μετά το είπε ο Τσίπρας. Το είπε ο Βενιζέλος, το επικαλέστηκε, και ο Τσίπρας είπε, όταν πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2014, μάθαινε και τίποτε σταυρίδι, όχι απλώς να πηγαίνω έρχεσαι, όλα εύκολα είναι τα άλλα. Όλα εύκολα είναι. Λοιπόν, είναι οι περιπτώσεις δικαιολόγησης ή εκλογίκευσης των σφαλμάτων, λέει η Βουικιπίδια. Με ψυχολογικούς όρους η γνωστική δυσαρμονία περιγράφει, τη δυσφορία που αισθανόμαστε όταν οι πεπιθύσεις μας δεν συμπνέουν με τις ενεργιές. Πάρα πολύ σας ταιριάζει αυτό και γι' αυτό μπήκα στον κόπο να το γράψω. Λοιπόν, έστω και αργά χειροκροτώ το γεγονός ότι επαναφέρεται την ομιμότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ελπίζω γιατί εμείς περιμένουμε την απόφαση της αποκενδρομένης. Εμείς κάναμε την προσφυγή. Κύριε Πεφάνη, μπορείτε να κοροϊδεύετε όσο θέλετε, αλλά δεν ξέρετε καν ότι κλητώσατε το αποπιθαρχικό της αποκενδρομένης που μπορούσε να σας βγάλει σε αργία το ελάχιστο. Αυτά κουνάτε το κεφάλι σας πολύ ωραία τα κουνάτε. Κυρία Τσανάκα, ολοκληρώσατε? Όχι, λοιπόν, εγώ θα ήθελα να αλλάξω. Γιατί είμαι σίγουρη ότι το γυναικείο το όνομα δεν υπήρχε. Από μένα ζητούσατε γυναίκα. Μπήκε την άλλη μέρα το γυναικείο το όνομα. Εγώ θα αλλάξω την κυρία Φραντζεσκάκη, μου δίνεται αυτή η δυνατότητα και θέλω να βάλω την κυρία Ιουσιφίδου πια. Και θέλω να βάλω την κυρία Ιουσιφίδου ακριβώς επειδή δεν τη θέλει. Κάποιο λάκο έχει φάβα, δεν μπορεί. Λοιπόν, η κυρία Ιουσιφίδου με αναπληρωματική την κυρία Φραντζεσκάκη. Από τη δική μου την πλευρά. Λοιπόν, να επαναλάβω κυρία Τσανάκα, θα υπήρχε σίγουρα δικαιολογία για να με πάτε στον Ισαγγελέα, αν είχα κάποιο όφελος απ' αυτό. Εγώ προσωπικά και η παράταξη από την οποία εκλέχθηκα δεν έχει κανένα όφελος. Αντά αυτού ήταν μια προσφορά προς την παράταξη του κυρίου Παπά, όπως πολλές φορές και εσείς παραδεχτήκατε στο παρελθόν, έχουν γίνει ανάλογες περιπτώσεις διόρθωσης. Κύριε Παπά... Παραλήψεις κατά τη διάρκεια στον καθηκόντο σας, για να το γνωρίζετε για το μέλλον. Να είστε καλά. Χαίρομαι γι' αυτό αλλά δείξτε το. Αντά αυτού το να προσφέβετε στην αποκεντρωμένη... Λοιπόν... Λοιπόν, να τοποθετηθείτε. Ποιος θέλει να τοποθετηθεί, κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε αυτό το γαϊτανάκι θα πρέπει να τελειώνει κάποτε. Και επειδή στη ζωή μου δεν υπήρξα ποτέ επέτης, αλλά το είπατε τρεις φορές, μία εσείς και δύο δήμαρχους, εγώ δεν ζήτησα από τον δήμαρχο κάτι να βάλει εμένα είτε την κυρία Βακερτσή είτε τον κύριο Αλμήρο. Εσείς το είπατε δείχνοντας γενικότερα ένα ευρύτερο πνεύμα συγκρότησης των νομικών προσώπων. Εάν το λέτε και το ξαναλέτε δεν έχω καμία, μα καμία επιθυμία να συμμετέχει ούτε ο κύριος Αλμήρος ούτε ο κύριος Ζεϊμπέκης στην ΔΕΙΑΚ. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε εδώ πέρα γιατί πολλές παλινοδίες δεχτήκαμε άντε στα πλαίσια να πάμε το δήμο ένα βήμα παραπέρα. Σας θυμίζω ότι την κυρία Βακερτσή την ξαναχρησιμοποιήσατε στην ισότητα των φίλων. Ήθελε ο κύριος δήμαρχος να βάλει την κυρία Βακερτσή, την έβγαλαν μετά από, δεν είπαμε τίποτα. Όχι δεν είναι πρόεδρος είπατε ότι δεν είναι πρόεδρος, ενώ τότε την είπατε να την βάλω πρόεδρο ας πούμε. Εσείς εδώ, αν πάρουμε τα YouTube που λέει και η κυρία Τσανάκα θα το θυμηθείτε. Αλλά εάν επιμένετε ότι μας κάνετε χαρή, εγώ δεν θέλω ότι χάρετε. Δεν είναι δυνατόν εδώ πέρα να μην σεβόμαστε τον άλλον απέναντι στην προσφορά που θέλει να κάνει. Νομίζω κύριε της διοίκησης ότι η παράταξή μου δέχτηκε να κάνει πάρα πάρα πολλά πράγματα, μόνο και μόνο για να πούμε σε μια ρώτα να προχωρήσουμε, να μην πελαγοδρομούμε. Σας ζήτησα εγώ να βάλετε τον κύριο Αλμυρό, σας ζήτησα εγώ να βάλετε την κυρία Βακιρτζή. Εσείς το είπατε εκείνο το βράδυ, να μην τα ξαναεπαναλαμβάνω, τα περιέγραψαν αλλητικά η κυρία Τσανάκα. Άρα λοιπόν, προς τι δηλαδή μας λέτε ότι χαριστικά. Κύριε δήμαρχε, αν εννοείτε ότι δεν ήταν στο πλαίσιο της αυρότητας και της συνεργασίας και νομίζετε ότι μου κάνατε χάρη, πάρετε την πίσω. Δεν θέλω ούτε τον κύριο Αλμυρό, ούτε τον κύριο Ζαϊπέκη, είναι προσβλητικό για μένα να το λέτε αυτό. Έτσι είπατε. Και ο κύριος Πεφάνισης όταν φύγατε, εσείς το είπατε χωρίς ονόματα, είπατε για την αντιπολίτευση. Και ο κύριος Πεφάνισης το έβαλε και όνομα ονόματα. Αν νομίζετε ότι μου κάνατε χάρη, δεν τη θέλω την χάρη. Πάρε το και βάλτε εσείς όποιον θέλετε, στη θέση του κύριου Αλμυρό και του κύριου Ζαϊπέκη. Ναι, για πράγματα που δεν υπόθηκαν. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι σας έκανα χάρη. Έδωσα μια θέση στην αντιπολίτευση και από εκεί και πέρα ορίστηκε να είστε εσείς. Δεν έκανα χάρη ούτε στην κυρία Βακυρτζή ούτε σε κανέναν. Απλώς είπα ότι σε αυτό το πλαίσιο έγινε και όλη αυτή η συνονόηση. Έτσι έγινε η αλλαγή. Αυτό εδώ. Μα πέσατε ποτέ να πω λόγια πολιτικά. Όχι, εγώ δεν είπα. Κύριε Παπά, κύριε Παπά. Και δεν στέκομαι στο τύπο με λιανέλη ουσία. Αυτό ακριβώς. Εγώ δεν είπα ποτέ για σας ότι σας έκανα χάρη ή έκανα οτιδήποτε. Ίσα-ίσα που η προσφορά σας είναι σημαντική στα άτομα που βάλατε στη ΔΕΙΑΚ. Αυτό που λέω λοιπόν ότι στα πλαίσια αυτά της αμβρότητας και της συνεργασίας έγινε λάθος με τα ονόματα και αυτό αλλάξαμε. Αυτό λοιπόν το κάναμε μίζων θέμα. Δεν το κάνατε εσείς. Εγώ δεν είπα ότι το κάνατε εσείς. Αυτό έχει γίνει αρκετές φορές. Απλώς η κυρία Τσανάκα ξεχνάει ότι και επί των ημερών της έχουν γίνει τέτοια πράγματα. Δεν είναι ούτε για να πλαστογραφίσουμε, ούτε γιατί δεν γουστάρουμε την κυρία Ιωσιφίδου, ούτε γιατί δεν θέλουμε κανέναν. Έγινε ένα λάθος. Για να μην τα ξαναφέρουμε λοιπόν, γιατί η ΔΕΙΑΚ έπρεπε να λειτουργήσει από ένα μαγαζί το οποίο ήταν παρατημένο και ήταν μόνο για ρουσφέτια. Αυτό ήταν και μια μέρα θα σας τα αναλύσσουν γιατί αρκετά αν έχουμε πλέον αυτή τη σπέκουλα που γίνεται εδώ. Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν μια μέρα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα πρόσωπα. Για να δείτε στη ΔΕΙΑΚ τι γινότανε. Λοιπόν, και τώρα έρχομαι και κάθομαι κατηγορούμενος από το 2011 λοιπόν. Δεν απολογούμαι εγώ για κανέναν. Υπήρξα αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, δεν υπήρξα στη ΔΕΙΑΚ. Έκανα αυτό που έκανα στη δική μου δουλειά. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για το 2011 στη δική μου δουλειά, να με κατηγορήσετε. Για τη ΔΕΙΑΚ λοιπόν δεν θα απολογηθώ για κανέναν. Θα παρουσιαστούνε λοιπόν τα προβλήματα για να τελειώνει. Αυτό λοιπόν το αναγάγαμε σε μίζων θέμα. Δεν βάλαμε την κυρία Ιωσυφίδου και κάναμε το ένα και κάναμε το άλλο. Λοιπόν, επειδή λοιπόν αισθάνομαι ότι έχω ταλαιπωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτή μου την απόφαση. Διότι κουράστηκα να ακούω τις παλαινοδίες της κυρίας Τσανάκας. Διότι κυρία Τσανάκας άλλα λέει το πρωί και άλλα λέει το βράδυ. Επειδή λοιπόν κουράστηκα θέλω να ζητήσω συγνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ταλαιπωρία που σας έχουμε υποβάλει σε αυτές τις συνεδριάσεις. Για να τελειώνει το θέμα μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε κριτική, όπως θέλετε χαρακτηρίστε. Στην προχειρότητα, στην επιπολεότητα, στην απειρία, τοποθετήστε το όπως θέλετε. Πάντως δεν έγινε με πρόθαση ούτε να βλάψουμε κάποιον, ούτε να πλαστογραφίσουμε ούτε τίποτα. Το κάναμε για να λειτουργήσει σωστά η ιδέα. Αυτά ήθελα να σας πω και με συγχωρείτε για μία ακόμα φορά για την ταλαιπωρία που σας υποβάλλουμε αυτήν την ώρα για να ακούμε όλα αυτά τα πράγματα. Με συγχωρείτε πολύ. Δεν γίνεται. Πώς τις πήρατε, κύριε Χρόν? Δεν μπορείτε να ανακαλέστε τις αποφάσεις και να τις ξαναπάρετε. Δεν μπορείτε να ανακαλέστε τις αποφάσεις και να τις ξαναπάρετε. Δεν μπορείτε να ανακαλέστε τις αποφάσεις και να τις ξαναπάρετε. Δεν μπορείτε να ανακαλέστε τις αποφάσεις και να τις ξαναπάρετε. και μη θέτετε συνεχώς αναχώματα. Μπορεί το οποιαδήποτε στιγμή να γίνει αλλαγή. Κάντε το! Κάντε το! Θα σας βοηθήσουμε, κύριε Χρόν. Ποιος είναι ο προεδρε? Σταμάτα, κύριε Πρόεδρε, γιατί πας κόπτρα. Σας δίνω τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είμαστε πεπισμένοι στη δημοτική παράταξη ότι δεν υπήρξε καμιά σκοπιμότητα από τη μεριά της διοίκησης. Έγινε ένα λάθος. Όμως, κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε, δημιουργούνταν κανένα θέμα και δεν θα υπήρχε και κανένα θέμα αν την επόμενη μέρα σηκώνατε ένα τηλέφωνο όπως εί