Ομιλία: Από την υπνοβασία ως την εκδραμάτιση [...] (Eugenides Foundation, 2012)
: Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός και είχε μείνει αυτό το παλληκάρι κάθε βράδυ να χτυπιέται με αυτήν την κινητική διαταραχή. Τι είπατε? Και όμως αυτά είναι ελπίδες ιστορίες, δεν είναι, δηλαδή πραγματικά. Το αστείο είναι ότι όλο το βράδυ, ας πούμε, μπορεί να κάνει αυτό που φανταζόξανε. Οτιδήποτε φανταζόξανε, έλατε. Τέλος πάντων η ουσία είναι μία. Η ουσία είναι ότι πρώτα απ' όλα, όταν τον είδε μια κοπέλα του, το επόμενο πρωί έφυγε. Οβείθηκε η κοπέλα. Σου λέει, τι κάνει, τι γίνεται εδώ πέρα. Αυτό γινότανε συνέχεια. Και μάλιστα, ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είχε και ένα θείο, ο οποίος είχε χωρίσει τρεις φορές, και ο θείος του είχε την ίδια διαταραχή. Αυτή είναι η αριθμική κινητική διαταραχή στον ύπνο. Συμβαίνει συνήθως σε παιδιά. Στα παιδιά, μικρά παιδιά, 4-5 χρονών, οι δικές κινητικές διαταραχές θεωρούνται φυσιολογικές, δεν υπάρχουν λογία. Και μάλιστα, φανταστείτε ότι παίρνεις το παιδάκι και το κουνάς για να εκπληκθεί, έτσι δεν είναι. Αυτό το πράγμα δεν κάνεις. Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος που έκανε αυτό το πράγμα. Τι γενέθησε τους λαβύριθους του. Οι λαβύριθοι όταν αρρεφίζονται, τον οκαλούν νυκνηλεία. Έλα όμως που αυτός δεν το έκανε μόνο όταν ήταν ξύπνιος, κι αυτή ήταν η ιδιαιτερότητα αυτής της ιστορίας και εμείς καταλάβαμε ότι υπάρχουν κάποια κινητικά κέντρα στον κέφαλο που όταν κάποιες κινητικά πρότυπα εγχαραθούν εκεί πέρα, μπορεί υπό συνθήκες να αναδείωδε κάτω τον ύπνο μας και αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Ότι έχουμε μάθει για την κίνηση πράγματα κατηδιάκια της νύχτας, που δεν ισχύουν κατηδιάκια της ημέρας. Υπάρχουν άλλα κέντρα που λειτουργούν η κίνηση της νύχτας, άλλα κέντρα του κεφάλου, άλλα κέντρα κίνηση της ημέρας, είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό το βίντεο θα σας το δείξω, είναι ένα βίντεο το οποίο είναι μια νεαρή κοπέλα που αντιμετωπίσκε για τρία χρόνια με ψυχοφάρματο ως ψυχιατρική πάθηση. Ήταν μια διαταρχή της νύχτας, ήταν μια μετωπία υπηλευσία και οι μετωπίες υπηλευσίες το βράδυ δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό υπηλευσί. Είναι λίγο περίεργες και πολύ συχνά τις αντιμετωπίζουν λάθος οι γιατροί μέχρι που να έρθουν σε κάποια πιο εξειδικευμένα χέρια για να μπορέσει να τεθεί διάγνωση. Ο ύπνος βραδέων κυμάτων, νομίζω αυτό το βίντεο δεν παίζει. Ναι, όχι δεν παίζει. Στον ύπνο βραδέων κυμάτων που σας έδειξα πριν, αυτό είναι εδώ πέρα, τί είπαμε, είπαμε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να γίνει δύο κομμάτια. Αυτά τα δύο κομμάτια μπορεί ξαφνικά να δουλέψουν τελείως ανεξάρτητα από άλλο. Και τότε τι έχω, την πυπνοβασία. Δηλαδή, ένα μέρος το κεφάλι μου κοιμάται και το άλλο αρχίζει και κάνει πράγματα. Αρχίζει και πράτη. Σηκώνομαι, περπατάω, προχωράω, κατεβαίνω κάτω, μπαίνω στο αυτοκίνητο, οδηγάω. Μάλιστα, δεν θα ξεχάσω την Αγγλία. Δύο περιστατικά τα οποία έκαναν και αυτά συνειδηθείς. Σαν συνέδριο, ξαφνικά βγήκαν και άλλοι άνθρωποι, είπανε και εσείς θα είχατε, εμείς δεν μπορούσα να τα πούμε γιατί θα μας περνάνε για τρελούς. Μια γυναίκα η οποία κατέβηκε, οδήγησε, τρακάρισε στο τρίτο φανάρι. Όταν ξύπνησε η γυναίκα, είπε ότι, εγώ, ποτέ δεν έχω οδηγήσει αυτοκίνητο. Πρώτη φορά δεν είχα αυτοκίνητο. Μια άλλη γυναίκα, η οποία, όταν έκανε υπνοβασία, μιλούσε γερμανικά. Και η οποία ποτέ δεν είχε μάθει γερμανικά, ποτέ δεν είχε κάνει γερμανικά, τίποτα. Ποιος είχε κάνει γερμανικά και είχε μάθει γερμανικά, ο άντρας της. Τι γίνεται λοιπόν, πέτατε ότι κάτω τη διάρκεια της ημέρας, παίρνουμε πληροφορίες, οι οποίες ασυνείδητα, εγχαράζονται μέσα μας και κάποιες στιγμές μπορεί να λειτουργήσουν, να βγούνε, να γίνουν πραγματικότητα, χωρίς εμείς να τις έχουμε εκπαιδεύσει. Έχει τις έχει εκπαιδεύσει ο εγκέφαλός μας, χωρίς να τα καταλάβουμε. Φαίνεται ότι έχουμε μια δεξαμενή μέσα στο εγκέφαλό μας, που κρύβει πληροφορίες. Και αυτό το έχουμε δει και σε κάποια παιδιά, στα παιδιά που έχουν, στα παιδιά στο αυτιστικό φάσμα που λέμε, όταν βλέπεις ένα παιδί με κάποιες δεξιότητες, τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι ξαφνικά ένα παιδάκι, το οποίο έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε σχέση με άλλα παιδάκια, νοητικοί, στερς και λοιπά, ακούει ένα κομμάτι πιάνο στη τηλεόραση και μετά πάει κάποιος και το παίζει. Αυτά τα παραδείγματα υπάρχουν, δεν είναι καθόλου ξένα. Και ξέρουμε ότι παιδιά με κάποιες ιδιαιτερότητες, κυρίως στο φάσμα το αυτιστικό, μπορεί να αναπτύξουν κάποιες δεξιότητες σε πολύ μεγάλο βαθμό και να γίνουν ιδιαίτερα ταλέδα. Τάσκογε και όλο αυτό ακριβώς. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το στάδιο, μπορεί να γίνει ο εγκέφαλό μας ένα κομμάτι και αρχίζει να υπάρχει μια λειτουργικότητα, η οποία μας ξαφνιάζει. Στην υπνοβασία τι γίνεται. Επειδή είμαστε στο στάδιο βραδιών κυμάτων, ο υπνοβάτης δεν αφυκνίσσεται. Ό,τι και απάντια του κάνετε, θα δείτε ότι δεν μπορεί να βγει απ' τον ύπνο εύκολα. Και αυτό γιατί βρίσκεται στο στάδιο βραδιών κυμάτων και αυτό είναι φυσιολογικό για το στάδιο βραδιών κυμάτων. Μάλιστα, αν επιμείνεται, μπορεί να γίνει συγχειτικός και επιθετικός. Γι' αυτό λέμε μην ξυπνάτε τους υπνοβάτες, όχι γιατί μπορεί να πάθει κάποιον ακόμα, γιατί πραγματικά μπορεί να εκφράσουν βίαιση περιφορά και δυστυχώς έχουν γίνει εγκλήματα κατά τη διάρκεια τέτοιων συμπεριφορών. Έχουν γίνει πολλά. Και μάλιστα είναι απ' τις διαταραχές, η οποία μπορεί να συνοδεύει εγκληματική συμπεριφορά, οι διαταραχές των υπνοβραδιών κυμάτων. Ένα άλλο παράδειγμα που μας δεν καταλάβουν εκείνοι από τους βραδιών κυμάτων και πόσο δύσκολα αφυπνιζόμαστε, είναι η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά. Υπάρχει ένας μηχανισμός, όταν γεμίσει η κύστη μας, η κύστη είναι μια φούσκαρια, όπως όσο γεμίζει με υγρά, αρχίζει και συσπάται. Όταν αυτή η σύσπαση ξεπεράσει ένα όριο, τότε εκλείονται μηνύματα προς την εγκέφαλο, που μας αφυπνίζουν. Και τότε αισθανόμαστε ότι πρέπει να πάμε στο νοαλέτα. Τα παιδιά όμως που έχουν υπνοβραδιών κυμάτων και κάποιοι από αυτά που κάνουν πολύ βραδέα κύματα, δεν είναι μηνύματα η κύστη τους, αλλά αυτά δεν ξυπνάνε. Και τότε μπορεί να έχουμε τη νυχτερινή ενούρηση, που ξέρουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι παραυπνία. Δεν είναι κάποια διαταραχή της κύστης ή της ορίμασης που λέμε και όλα αυτά τα πράγματα. Λοιπόν, τι σημαίνει η αφύπνηση. Η αφύπνηση είναι μια άλλη περίοδο του ύπνου, στην οποία μπορεί να γίνουν πολλά γεγονότα. Δηλαδή, εκεί που κοιμάμε κάτι με ξυπνάει. Και όλοι ξέρουμε ότι ο ύπνος είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα, όλοι το ζητάμε, όλοι το θέλουμε, αλλά πάντα υπάρχουν εκείνες οι παράμετρη, οι οποίες φρανματικά μπορούν να λειτουργήσουν επιθετικά στον ύπνο μας και να μας ξυπνήσουν. Και αυτές κρύβονται παντού. Κρύβονται μέσα στο σπίτι μας ο θόρυγος, κρύονται στο διπλανό μας, αν ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα μας ροχαλίζει πολύ, μπορεί να κρύβονται και μέσα μας. Όπως οι περιοδικές κοινήσεις των άνθρωπ που είδαμε πριν, το πόδι μου τυνάζεται, ροχαλίζω και τον ροχαλτό μου ένας θόρυγος που εξυπνάει συνέχεια, ή το καθεξής, έτσι μπορεί να έχουμε πολλούς παράγοντες που μας αφυπνίζουν. Και όταν μπούμε στην αφυπνήση μπορούν να γίνουν διάφορα γεωνότα, νομίζω ότι και αυτά τα βρίσκονται. Αυτά είναι δύο παιδιά, τα οποία και τα δύο θα αντιμετωπιστεί ως ψυχιατρικά. Μάλιστα αυτό το παιδάκι ήταν ένα παιδί ηλικίας 10 ετών, ο οποίος ήταν ένα πολύ καλό παιδί, καλός μαθητής, και ξαφνικά άρχισε στο σχολείο να είναι επιθετικό το παιδί, να μην συμπεριφέρεται καλά, να μην διαβάζει, στο σπίτι να μην συγκεντρώνεται καθόλου, να βγάζει μια άσκημη συμπεριφορά, να αρχίζει να γίνεται πολύ ανήσυχο και παρατηρήσα να ειγονίσω ότι κάτι συμβαίνει στον ύπνο του. Πήγα σαν ένα γιατρό και τους λέει ότι το παιδί σας δυστυχώς έχει αυτισμό. Στα 10 ξαφνικά. Και το παιδί ήταν έτσι και έτσι και έτσι. Δεν ήταν έτσι το παιδί. Απλά δεν το καταλάβατε εσείς. Οι γονείς συνεχίζανε να το ψάχνουν και αρχίζανε να παρακολουθούν τον ύπνο του παιδιού. Και βλέπανε ότι το παιδί ξαφνικά έκανε κάποια περίεργα πράγματα στον ύπνο του. Το περάσανε για την οβασία. Τους είπαν ότι κοιτάξτε το παιδί έχει την οβασία και οφείλεται στα φάρμακα που παίρνει για το αυτιστικό φάσμα που σας δώσαν και λοιπά και τέτοια. Αρχίζαν όμως να μην το πιστεύουν. Σου λένε κάτι άλλο δεν γίνεται στο παιδί. Δεν πάει καλά. Τέλος πάντων μετά από πολλές κουβέντες το παιδί αυτό είχε μια αμφιληψία του μετοποιείου λογού. Πολύ καλό ήθη. Η οποία το μετοπίστηκε και χειρίστηκε στο σχολείο του κανονικά. Είναι όπως ήταν πριν. Ήταν στο ξύπνημα. Όταν το καρδι μας ξυπνήσει, τότε οι αισθείες που έχουμε στο μετοποιείο λογού πολύ συχνά μπορούν να βοηθούν στην επιφάνεια και να δώσουν γεγονότα. Το ίδιο και με αυτό το παιδί που πέρασε πολύ έντονο στρέσ και άρχισε να κάνει κάτι πολύ έντονοι σε στενικές στρέσεις. Ξαχνικά στον ύπνο του όταν ξύπναγε που και αυτό είχε αντιμετωπιστεί ως ψυχιατρικό. Όταν ακούτε την λέξη επιλυψία μην φοβάστε. Δεν είναι τίποτα τρομερά επιλυψία. Όλοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε και μία και δύο κρίσεις. Είναι μια συμπεριφορά του κεφάλου κάποιες στιγμές, πως συνθήκες. Απλά κάποιοι συνάθρωποι μας έχουν δυστυχώς την τάση να επαναλαμβάνουν πολύ στενά κρίσεις και αυτό είναι επικίνο για αυτούς και αυτούς θα την αντιμετωπίζουμε. Λοιπόν ας πάμε λίγο στο στάδιο REM. Ό,τι είπαμε πριν είναι για το στάδιο βραδιών κυμάτων και η αρχή του ύπνου, η αφίπνιση και το στάδιο βραδιών κυμάτων. Αυτά είναι τα κριτικά σημεία. Το στάδιο REM είναι αυτό που λατρεύουν όλοι γιατί είναι φραγματικά αυτό που έχει τόσο φοβερή θεματολογία στη τέχνη, στη φιλοσοφία. Ο Ταλί παραδείγματος χάρη και όλο το κίνημα των Σουραλιστών από εκεί και ξεκίνησε το στάδιο REM. Τα όνειρά του περιγράψανε άνθρωποι και φτιάξανε έναν ολόκληρο κίνημα. Έτσι λοιπόν στο στάδιο REM γίνονται κάποια άλλα γεγονότα, εκεί πέρα αναλαμβάνει το παιχνίδι, το στέλεχος πάει το κεφάλαιο, αλλάζει ο ιραχικός ρόλος, πέταει πια στο στέλεχος και μας βάσει μια κατάσταση η οποία ένα πράγμα θέλει να μας μάθει, να επιβιώνουμε. Το στάδιο REM είναι συμβατό με την επιβίωση. Γιατί στο στάδιο REM παραδείγματος χάρη γίνονται τα όνειρα, εκεί ονειρευόμαστε. Τα όνειρα τι είναι? Τα όνειρα είναι μνήμες, ιδιαίτερες μνήμες. Μνήμες οι οποίες έχουν εμποτιστεί με συνέστημα. Δηλαδή, βλέπω ένα σκύλο, είμαι μικρός, είμαι ένα παιδάκι και βλέπω ένα σκύλο να έρχεται καταπάνω μου. Τρομάζω. Αυτό εγχαράστηται μέσα μου, κυρίως σε μια περιοχή του κεφάλου που λέγεται αμυζαλή και εκεί πέρα είναι τα συναισθήματά μας, τα λέω λίγο απλοποιημένα. Εγχαράζεται αυτό στην πληροφορία και αυτό μπορεί το βράδυ να ανατρέξει και τι μου μαθαίνει ο εγκέφαλος, μου μαθαίνει τι να φοβάμαι. Αν το λοιπόν ανάθομαι να έχετε με ένα όπλο απέναντί μου, θα σηκωθώ φύγω. Αυτό το έχουμε μάθει στον ύπνο μας. Γιατί όταν καταλάβαμε ότι αυτό πράγμα είναι επικίνδυνο, ο εγκέφαλος το εγχάραξε και αρχίζει και το τρέχει με τη μορφή του ονείρου. Έτσι τα όνειρα έχουν σχέση με παλιές νύμες που μας λέει ο εγκέφαλος πάλι κοίταξε σε παρακαλώ, αυτά σε έκανε τρομάξεις παλιότερα, αυτά πρέπει να προσέχεις και μας προστατεύει από κίνδυνος. Αλλά δυστυχώς κάποιες στιγμές τα όνειρά μας μπορεί να μας ποτίσουν με φοβίες. Παραδείγματος χάρη, βλέπω μια κατσαριδούλα τόση και αυτοίς και τρέχουν. Αυτό δεν παράλληλα. Μπορεί να μου σκοτώσει η κατσαρίδα, όχι. Μπορεί να μου κάνει κακό η κατσαρίδα, όχι. Εγώ μπορώ να της κάνω κακό, πολύ εύκολα. Γιατί όμως αυτή η φοβία είναι αυτό ακριβώς, ότι μια μνήμη η οποία έχει χαραχτεί με ένα φόβο, παραδείγματος χάρη μικρός έχω δει τη μητέρα μου μόλις βλέπει την κατσαρίδα να τρέχει. Αυτό έχει μείνει μέσα μου ως ένα γεγονός που μου λέει ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι πολύ κακό. Ε, αυτό ασυνήθεια στον ύπνο μου μπορεί να δουλέψει. Και έτσι, αυτό που είχε πει ο Φρόιντο, ότι τα όνειρά μας έχουν σχέση με τις φοβίες μας, δεν είναι καθόλου άσχετο. Ξέρω ότι κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Και το ότι οι άνθρωποι τα λέγαν με απλή παρατήρηση, εμείς σήμερα τα λέμε με ένα σωρό πειράματα. Έτσι λοιπόν, στο στάδιο REM, αντινεβόμαστε. Τι άλλο παθαίνουμε, είμαστε τελείως παράλληλοι. Όταν μπαίνουμε σε REM, ξαφνικά όλο το σώμα παραλεί. Δεν κινείται τίποτα. Τι κινείται? Κινείται μόνο το ομίστια φράγματος που συντηρείται η αναπνοή μας και μπορούμε και αναπνέουμε. Και γίνονται και κάποιες οθαϊμικές κινήσεις γρήγορες. Και γι' αυτό λέγεται στάδιο των ταχαίων οθαϊμικών κινήσεων. Τι άλλο εξυπήρεται το REM? Στο REM γίνονται διάφορες δεργασίες. Καφνικά αρχίζει η καρδιά μας να χτυπάει γρήγορα. Είναι σαν ένας πιλότος που μπαίνει μέσα και λέει αν αυτός ο άνθρωπος αύριο το πρωί χρειαστεί να τρέξει γιατί κάτω κινηγάει θα μπορέσει η καρδιά του να τα αποκριθεί. Για να το κάνουμε με ταχυκαρδία. Κάνει ταχυκαρδία, ωραία τα αποκρίθηκε. Περάσουμε αυτό τσεκ. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να αναπαραχθεί. Γιατί η αναπαραγωγή είναι και μέσα στην επιβίωση. Μπορεί να κάνει στίση. Γι' αυτό και στο Στάδιο Ρεμ υπάρχει ισθητική λειτουργία σχεδόν συνέχεια. Έτσι λοιπόν το Στάδιο Ρεμ είναι ένα στάδιο που ελέγχει τσεκάρτη τον οργανισμό τι μπορεί να κάνει. Και μάλιστα εμείς γιατί ξέρουμε ότι επειδή οι απαιτήσεις στο Στάδιο Ρεμ του οργανισμού είναι πολύ μεγάλες, το Στάδιο Ρεμ όταν είμαστε στο Στάδιο Ρεμ καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από όταν είμαστε ξύπνη. Μην νομίζετε ότι ο ύπνος είναι συμφατός με ότι καταναλώνω λιγότερη ενέργεια. Όταν είμαστε στο Στάδιο Ρεμ καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια ο εγκεφαλός μας από όταν είμαστε σε εγκρήγοση. Λειτουργεί πάρα πολύ, παίρνει φωτιά. Και επειδή υπάρχει αυτή η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, γι' αυτό και τα περισσότερα εγκεφαλικά ή καρδιακά συμβάματα γίνονται κατά το Στάδιο Ρεμ τότε που αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για παροχή αίματος και αν έχω στενώσει στα αγγεία μου τότε πραγματικά μπορεί να πάθω ή κάποιο εγκεφαλικό ή κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Γι' αυτό και τα περισσότερα επεισόδια αυτά γίνονται κατά τη διάρκεια της αφύπνης, δηλαδή κοντά στο ξύπνημά μας εκεί πέρα που κάνουμε και τη μεγαλύτερη ποσότητα Ρεμ. Εκεί γίνονται. Πόσο χρόνο λειτουργεί αυτό το Στάδιο Ρεμ? Αυτό είναι πολύ όμορφο Στάδιο και να σας λέω αυτό γίνεται τέσσερις πρώτε φορές κάθε νύχτα. Όχι, όχι, λιγότερο, διαρκεί γύρω στα δέκα λεπτά. Ναι, κάθε φορά. Τώρα αν ρωτήσετε για το πόσο τα όνειρά μας τι διάρκεια έχουν μεγάλη, δεν είναι δεύτερο επειδή τα όνειρά μας είναι συνέχεια, διάρκειά τους είναι λεπτά. Λοιπόν μετά, στο τέλος, ευχαριστώ. Γιατί? Γιατί εγώ έρχοντας πιεί διπλό πιτζάνι καφέ κοιμάμαι πάνω στο κλιτζάνι Πολάκης. Αυτό είναι... Αυτό μπορεί, αυτό έχει μια, έχει εμμηνία, αλλά αν Πολάκης κοιμόμαστε πάνω στο κλιτζάνι, καλό να το πούμε από κοντά μαζί. Γιατί πολύ συχνά, αυτό είναι μια ερώτηση, έχω άνθρωπος που μου λένε, εγώ πίνω καφέ και με παίρνει έγνωση πίτωπου. Κοιτάξτε, η πιο... Κοιτάξτε, γιατί ο γεφαλός σας θέλει να κοιμηθείτε, γιατί θεωρεί ότι μάλλον, και μπορεί αυτό να συμβαίνει για μεγάλο φαντικό διάστημα, αυτό που λένε οι άνθρωποι... Εγώ κοιμάμαι τέσσερις ώρες και πετάω, ξεχάσετε αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μεγάλες ποσότητες ύπνοι, για να μπορέσουν να αναπαράγουν. Και να σας πω, όταν αρχίζουμε και μπαίνουμε στο κομμάτι πνηλία την ημέρα, δηλαδή έχω μια τάση παραπάνω από αυτό που περιμένω η πνηλία σχατηδιάκια της ημέρας, τότε παίρνουμε σαν φαθελογικό κομμάτι που μπορεί να κρύβει για τα αρχαία σχατηριάκια της νύχτες ιδιαιτερότητες του ατόμου, ποσοτικά πόσο ύπνο θέλει ο άνθρωπος, και υπάρχει κάτι άλλο. Δεν σημαίνει ότι αν κοιμάμε δέκα ώρες κοιμάμε καλά. Δεν έχει σημασία πάντα η ποσότητα, σημαίνει και η ποιότητα. Και το λέτε μετά που θέλω να το έδωσετε. Επειδή είπατε ότι περιγράψατε συγκεκριμένο μηχανισμό υποδοχής ή λόγω της καφείνης βλοκάνου, και να ρωτήκα μήπως δεν τους έχω άραγε εγώ ή κάποιος άλλος. Όχι, δεν τους έχω απλά. Όχι, όχι, τους έχετε, είναι σίγουρος τους έχετε. Τώρα, από κει και πέρα να ξέρετε ότι τα πράγματα είναι πολύ παραγωτικά. Κοιτάζω ένα πρόβλημα, αν είναι ένα πρόβλημα για μένα. Για μένα, π.χ. πρόβλημα μπορεί να είναι ότι το μεσημέρι κοιμάμε. Και αυτό γιατί είναι πρόβλημα, γιατί εγώ το μεσημέρι θέλω να δουλεύω, δεν θέλω να κοιμάμαι. Για έναν άλλο άνθρωπο δεν είναι πρόβλημα, γιατί έχει το χρόνο να κοιμηθεί. Άρα θέλω να πω ότι τα προβλήματα σχετικά, το τι ποσότητα, το πότε κοιμάμε, το πώς κοιμάμε, και δεν δίνονται τόσο απλά απαντήσεις. Σίγουρα ο καφέ λειτουργεί στις υποδοχές αδενοσύνης, σίγουρα δεν βοηθάει τον ύπνο. Ακόμα και να κοιμάστε πάνω στη πλιτζάνη που μπορεί να σημαίνει ότι έχω μεγάλη επιθυμία για ύπνο, αυτός ο ύπνος μπορεί να μην είναι καλός. Μπορεί να μην φτάνει σε βραδεία κύματα και ούτω καθεξής. Έτσι όταν έχουμε ερωτηματικά λίγο πιο σύνθετα, εμείς προχωράμε σε μελέτες, οργανώνουμε μελέτες, προσπαθούμε να καταλάβουμε για τον άνθρωπο την ημέρα του και τη ζωή του, και συνεχίζει σε παράμετρη, που μπορεί πέρα από τον καφέ να τον οδηγούν σε μια τέτοια κατάσταση, που γι' αυτό να αποτελεί πρόβλημα, και το καθεξής. Είναι αυτό που λέγαμε πριν, ότι πολλές φορές το φυσιολογικό διακάψει το υποθυλολογικό με τον ύπνο. Ευχαριστώ. Αν κάποιος που έχει πολλούς καφέδες συνεχίζει οργανισμός σε κάποιες ειδικές συνθήκες, οπότε για το οποίο μπορείς να κάνεις ερωτηματικά. Είναι όπως με τα αργοδικά. Δεν είναι όχι, δεν είναι το ίδιο. Είναι οι υποδοχές που λειτουργούν με την ποσοίτα του. Μπορεί να, δεν ξέρω αν θα ξέρω. Αλλά κάποια στιγμή φτάνει σε ένα όριο, ακόμα και την αργοδοχή. Ας πω, μη συσχετίσουμε πάντως, μη συσχετίσουμε τον καφέ με εξαρτησιωγώνες ουσιαίες καθόλου. Γιατί ο καφές έχει και ευεργετικά. Μπορεί να μπει την εδικασία να παραχώ περισσότερο υποδοχής, εξαρτάται. Ναι, υπάρχει μια διαδικασία που πραγματικά προησχύει. Μπορεί να υπάρχουν υποδοχές πραγματικά. Ξέρω ότι οι υποδοχές εκφράζονται στη κυταρική μεμβράνη ή ενώ κυταρικά. Και ανάλογα με το τι μπλοκάρουν ή τι ζητάω παραπάνω, αυτοί μπορεί να επεκφράζονται και ούτω καθεξής. Λοιπόν θα φύγουμε με αυτή την κουβέντα. Να ξέρετε πάντως ότι ο καφές είναι κάτι που αγαπάμε. Να δω εγώ πραγματικό άνθρωπο το πρώτο πράγμα να το ρωτήσω είναι πίνεις τρεις καφέδες την ημέρα. Αν δεν πίνεις θα παρακαλώ να πιείς. Παρακαλώ να πιω. Τώρα θα φύγουμε με την κουβέντα. Θα πω μετά. Προσέχτε. Σε κάποιες παθήσεις γνωρίζουμε ότι ο καφές έχει... Έτσι έχουν δείξει τις αριστικές μας. Στο πάρκισσον ο καφές έχει ευεργετική δράση. Στην αιγνία έχει καταστροφική δράση. Εντάξει. Στο... Αυτό που λέει ο κόσμος, ευαιρέθηση, το έντρο, σπασική κολύπτα κλπ. Έχει καταστροφική δράση. Είναι πού το ζυγείς, πού το βάζεις. Δεν έχει τίποτα... Δεν είναι μόνο οι άσπροι, μόνο οι μόνοι. Λοιπόν εδώ πέρα είναι... Μια διαταραχή στην περιφορά στο στάδιο ρεμ του ύπνου. Αυτός είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Ένας ταξιτζής. Ο οποίος η γυναίκα του κάθε βράδυ έλεγε κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον άνθρωπο. Σας παρακαλώ βοηθήστε. Ο ίδιος έλεγε ότι έβλεπε πολύ επιθετικά όνειρα. Έβλεπε πάντα ανθρώπους να το επιτήθονται, ζώα να το επιτήθονται. Πάντα θέλουν να το κάνουν κακό. Αυτή η κίνηση που βλέπετε είναι εν ώρα ύπνου. Άνθρωπος κοιμάται σε στάδιο ρεμ. Εξαφνικά ρίχνει μια μπουνιά στον τοίχο. Μετά θα δείτε ότι μπαίνει σε πιο πολύ βλοκές και τι κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι πάντα αμύνονται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάντα σε άμυνα. Όταν μπαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες συνήθως είναι βίαιες συμπεριφορές. Μάλλον το συγκεκριμένος είναι άβυος. Και ήταν από τους ασθενείς που είχα συμπαθήσει ιδιαίτερα στον κύκλο. Παλεύει ακόμα μέχρι κάθε βράδυ. Και ξυπνάει όταν πάει κάτω. Αυτό γινόταν πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή είναι μια διαταραχή συμπεριφορά στο Άδειο Ρέμ του Ήπνου. Εδώ στην Ελλάδα, εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή μια σειρά στενών γύρω στους 70 ανθρώπους με διαταραχή συμπεριφορά στο Άδειο Ρέμ του Ήπνου. Είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε άντρες πάνω από την ηλικία των 60. Και τι είδαμε, είδαμε ότι... Κάποια πράγματα ακούγονται ασθενειά, αλλά δεν είναι. Δηλαδή, υπάρχει κάποια λογική σε αυτά. Γύρω στους 40% των ανθρώπων αυτών είχαν πιάσει κάτι διάκριση και είχασταν τη γυναίκα τους από το λαιμό να την πνίξουν. Δεν είναι κάτι περίεργο. Πολλοί λένε το ρωτάμι και λέμε σε έχει πιάσει μια πράγματα από το λαιμό. Α, μια και δύο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ότι κάτι τους επιτήθεται και πάνω να αμυνθούνε. Και μάλιστα είναι πάντα σε άμενα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να κάνει αυτός πρώτος την επίθεση. Έτσι λοιπόν, πάνω στην επίθεση πιάνει τη γυναίκα από το λαιμό. Τι καλό έχει αυτή η διαταραχή, γιατί θάνατη, δεν έχουν συμβεί σε αυτή τη διαταραχή. Γιατί οι άνθρωποι αφυμνίζονται κατευθείαν. Με το που τους κουνήσουν λίγο οι σύντροφοι, ξυπνάμε. Ωπωστο, τι έγινε, πάει τα ίδια. Ή το καθεξής. Όμως, είναι αυτό που σας έλεγα. Αυτή είναι ακριβή αυτή η διαταραχή. Όταν πήγαμε και είδαμε τον ίδιο άνθρωπο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον βάλαμε να περπατήσει. Για περπάτησε παρακαλώ, περπάτησε κανονικά. Για πήγαινε δεξιά, πήγαινε αριστερά, κοίτα εδώ, κοίτα πάνω. Και ξαφνικά του ζητήσαμε να ανοίξει και το στόμα του. Και κοιτάξτε, έχει τρόμο της μαθακής υπερρώας. Άρα, αυτό που βλέπετε το βράδυ, σχετίζεται άμεσα με αυτό που βλέπετε το πρώτο. Αυτή είναι μια κινητική διαταραχή της μαθακής υπερρώας της ταφυλής, εδώ πέρα. Και τότε καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν πάει καλά και κάτι δεν πάει καλά στο στέλεφος. Όπως σας είπα πριν, το REM Στάδιο Ήπνο, στέλεφος είναι, αυτό είναι. Και κάτι δεν πάει καλά στο στέλεφος. Λέω ότι αυτή η διαταραχή, η διαταραχή συμπεριφορά στο στάδιο REM του Ήπνου, σε ένα μεγάλο ποσοστό δείχνει δυσλειτουργία το στέλεφος. Δηλαδή, άμα πάτε να κάνετε μαγνητικές αγκεφάλους σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν δείτε τίποτα. Γιατί στη φωτογραφία, φωτογραφής των αγκέφαλων, δεν υπάρχει αντομική βλάβη. Αλλά υπάρχει η λειτουργική βλάβη στα κυκλώματα. Και αυτή η λειτουργική βλάβη, μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο της νόσου πάρκισον. Έτσι λοιπόν, πολύ συχνά, και ένα ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους, γύρω στο 60%, θα εκδηλώσουν νόσο πάρκισον στο απότερο μέλλον. Τι έχουμε δει μάλιστα, έχουμε δει ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν αυτή τη συμπεριφορά 20 ή 30 χρόνια πριν εκδηλώσουν το πάρκισον. Σχετίζεται το ένα με το άλλο, κι όμως ναι. Τι μας έμαθε λοιπόν αυτή η αταραχή, ότι η εκφύληση, αυτό που λέμε βλάβη, το κυτάρο στο εγκέφαλό μας, πολλές φορές ξεκινάει πολύ πιο πριν εμείς αντιληφθούμε κάτι, δούμε κάτι. Εγώ μπορεί να είμαι τώρα σε ρανδριόγρονο και τώρα ήδη να εξεκινήσει κάτι μέσα μου και να δουλεύει. Και να το βγάλω πότε, όταν πια ο κριτικός αριθμός του κυτάρου πέσει τόσο πολύ, που δεν είναι αρκετά πια για να κάνω μια λειτουργία. Έτσι αυτή η αταραχή είναι ό,τι πιο μοντέρ και μας έχει μάθει πάρα πολλά για την εμπροεκφύληση κυρίως, επειδή πολλοί άνθρωποι μόλις έχουν τέτοιες παρουσιάσεις μετά έχονται «το έχω κι εγώ για τρέ». Το κάνω κάθε βράδυ σου λέω. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Δεν θέλω να τρομάξω ο κόσμος σε καμία περίπτωση. Να ξέρετε ότι η πιο συχνή αιτία αυτών των αταραχών είναι τα φάρμακα. Και κυρίως τα αντικαθληπτικά. Άλλες αιτίες που μπορώ να κάνω τέτοια συμπεριφορά το βράδυ είναι η σοκολάτα και η υπαρκατανάλωση της σοκολάτας. Γιατί η σερωτονίνη. Σοκολάτα με τη σερωτονίνη, μεγάλη γράφη. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν και δευτεροπαθεί αίτια, δηλαδή μπορώ να κάνω τέτοια συμπεριφορά και για άλλα αίτια. Αλλά εμάς σαν γιατρούς μας έχουν εκπαιδεύσει αυτές οι αταραχές και μας έχουν μάθει πολλά για την ιστορία, το πως μπορεί να χαλάει ένας εγκέφαλος, να οδηγείται στην ευρωεκπήληση και να καταλαβαίνουμε κιόλας σε ποιες περιοχές. Η διαταραχή αυτή είναι ξύπνος που συμβαίνει. Η διαταραχή αυτή? Στο στόμα. Στο στόμα, όχι. Στο στόμα αυτή η διαταραχή πάθει. Ξύπνος είναι ο άνθρωπος όταν γίνεται αυτό. Έτσι λοιπόν η διαταραχή της συμπεριφοράς θα δίνεται ο ύπνος. Πρώτα απ' όλα έχει να κάνει με την εκδραμάτηση του νύμου. Οι άνθρωποι κάνουν αυτά που βλέπουν πως είναι ράτους. Δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό. Ναι, το βγάζουν έξω. Και μάλιστα από τους 70 που έχουμε εμείς, 72 πόσοι οι άνθρωποι είναι, μόνο ο ένας έκανε κάτι διαφορετικό από το να αμήνεται. Έπαιζε μπάλα. Και το βράδυ κλότσαγε. Εξελεύθερα είχε πάει, είχε σηκωθεί, είχε δώσει κυκλοτσιά στην τουλάπα και όλα αυτά. Είχε κάνει και έναν κάρταρμα ανά φύλλο ο άνθρωπος. Και ήταν ο μόνος που δεν είχε βίει ο περιοχόμενος του όνειρό του. Ήταν κάτι διαφορετικό. Τα όνειρα είναι σχεδόν στους συνολότους εφιαλτικά. Ο άνθρωπος πάντα αμήνεται, συχνές κακώσεις. Και αυτό που είπαμε πριν. Τι μας διδάσκει, μας διδάσκει πάρα πολλά για το όνειρο. Μέσα από αυτή τη διαταρεχή μάθαμε πολλά για το όνειρο. Γιατί τη βλέπαμε συχνά τέτοια διαταρεχή με τα σκυλιά. Αν δείτε τα σκυλιά να κοιμούνται, επειδή δεν έχουν καλό μηχανισμό κατάρισης συστημικού τόνου, κάνουν πολύ διαταρεχή συμπεριφορά στο στάδιο. Και τα ακούτε να γριλίζουν, να τρομάζουν, να κλαίνουν κλπ. Συμβαίνει πολύ συχνά σε σκυλιά αυτή η διαταρεχή. Τι μας έμαθε, μας έμαθε ότι τα όνειρά μας, σε ένα μεγάλο κομμάτι τους, τα όνειρα που συμβαίνουν σε άλλα στάδια ύπνου, είναι απειλητικά, είναι αφιαλτικά, είναι άσχημα. Δεν μας χαρίζει πολύ συχνά ο κεφαλό μας καλά όνειρα, γιατί θέλει να μας έχει έτοιμους. Θέλει να μας εκπαιδεύει για κάτι κακό που μπορεί να μας συμβεί. Και εμείς αυτοί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό. Τι μας έμαθα ακόμα, και αυτό είναι το καινόριο μας πρότζεκτ, αυτό που έχουμε βάλει όλα μας τα δυνατά και δεν ξέρω πως θα το κάνουμε, έχει έναν άνθρωπο παρκησονικό, που το βλέπουμε να περπατάει δύσκολα, μαγκωμένος πάρα πολύ, άνθρωπο να αφήσεις, μαγκώνει και πέφτει κάτω, όταν κοιμάται και μπαίνει σε αυτή την αταραχή, κινείται, λες και κάνει μπαλέτα. Δεν υπάρχει ούτε δυσκαμψία, ούτε τρόμος, ούτε τίδήποτε. Τι καταλάβουμε λοιπόν, ότι η κίνηση κατά τον ύπνο δεν περνάει μέσα από τα βασικά γάμια, περνάει εκτός των βασικών γαμπλέων. Άρα η κίνηση αυτή βγαίνει από άλλο δρόμο. Για φανταστείτε να βρω αυτό το δρόμο και το πρωί στον παρκησονικό να του λέω, δεν θα ενεργοποιήσεις το δρόμο της ημέρας, εγώ θα σου ενεργοποιήσω το δρόμο της νύχτας. Και ξαφνικά να αρχίζει να περπατάει ωραία και καλά. Αν το καταφέρουμε αυτό, δεν το πιστεύω πως θα το καταφέρουμε, αλλά είναι ένα ωραίο όνειρο να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα. Και να βρούμε αυτές τις δυόδες, αυτούς τους δρόμους, θα μπορέσουμε να χαριστούμε καλύτερη κίνηση τους παρκησονικούς, που είναι και το βασικό τους πρόβλημα, αν και δεν είναι το μόνος. Η νόση του παρκησονικού είναι μια νόση που έχει πολλά προβλήματα και όχι μόνη κίνηση. Θα τελειώσουμε την εθνική παράλυση, που είναι κάτι που βιώνει πάρα πολλές κόσμους και τρομάζει. Είναι αυτό που λέγανε οι παλιοί μωρά. Δηλαδή ξυφνάω και ξαφνικά είμαι τελείως παράλυτος. Δεν μπορώ να κουνηθώ, αν έχω πάθει, δεν μπορώ ούτε καν να ανοίξω τα μάτια μου, τρομάζω. Και μετά σιγά σιγά αρχίζει και έρχεται η κίνητικότητα. Είναι ένα φυσιολογικό γεγονός, μη σας τρομάζει, όσο το παθαίνετε, γιατί είμαι σίγουρος ότι κάποιος το έχει βιώσει από εδώ μέσα. Είναι πολύ συχνό, δεν είναι καθόλου σπάνιο. Γιατί ξυπνάτε πάω στο στάδιο REM. Τι είπαμε πριν, όταν είμαστε στο στάδιο REM, είμαστε τελείως παράλυτοι. Και όταν ξυπνήσουμε από το στάδιο REM, σε κάποιους ανθρωπούς μέχρι που να επανεχθεί η κίνηση μπορεί να μεσολαβεί ένα φωνικό διάστημα. Και εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι τελείως παράλυτοι άνθρωποι, δεν μπορεί να κάνουν τίποτα. Και φυσικά, αν τους ρωτήσεις, συχνά έχουν ανακαλέσει και το όνειρο που βλέπανε. Έτσι, λοιπόν, η υπνική παράλυση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Μάλιστα παλιά το ζωγραφίζαν κιόλας, σαν να έρχεται ένας δαίμονας και να κάθεται απάνω μας και να μπορούμε να πάρουμε ό,τι ανάσα, οτιδήποτε. Και εμείς έχουμε αρκετό κόσμο και μάλιστα υπάρχουν οικογένειες που το έχουν πολύ συχνά και το έχουν και κυρίως άνθρωποι που κοιμούνται πάρα πολύ άστατα επειδή στερούνται, ρεμ κάνουν, ρεμ κάνουν δουλειά για μια νύχτα που θα κοιμηθούν ικανοποιητικά για το ότι το παθαίνουν. Συμπεράσματα, το φυσιολογικό και το παθαλλογικό στον ύπνο συχνά συναβιέται και αρκεκαλείται σε ένα σημείο και η κέφαλα σκύβει πιθανά πάνω από ένα μηχανισμό για να επιτελέσει μια λειτουργία και μακάρι ο ίθμος να μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις λειτουργίες γιατί είμαστε σίγουροι ότι το πράγμα που κάνουμε κατά τη δέκα της ημέρας με ένα α τρόπο πιθανά στον ύπασμο θα τον κάνουμε με ένα β τρόπο και αν αυτός ο β τρόπος είναι διαφορετικός από τον α χαλάς ο α τουλάχιστον να έχουμε το β. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.