Aπό την ιδέα στην υλοποίηση: Το νομικό πλαίσιο Β. Μέργου & Ε. Παπακωνσταντίνου - μέρος Β / διάλεξη - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
διάλεξη: Η κυρία Μέργου να εκχωρηθεί την ανάπτυξη Μαρίνας αθήνα γι' αυτά όταν έρθει πλέον την κάνατε λοιπόν την εταιρεία σας και ξεκινάει θα δούμε τώρα έναν δεύτερο στάδιο στο στάδιο τέλος πάνω στο οποίο η μια επιχείρηση αφού έχει γίνει έχει αρχίσει να μια δραστηριότητα έχει συσταθεί έχει μια βασική λειτουργία θέλεις συνέχεια να αναπτυχθεί να για την κάθε επιχείρηση τι σημαίνει αυτό μπορεί μια επιχείρηση να θέλει να αγοράσει ένα πολύ ακριβό μηχάνημα μυαλό αγόρασε ένα ακίνητο να μπει σε μια άλλη χώρα μια άλλη να να προσλάβει κάποια στελέχη εν πάση περιπτώσει θέλει να κάνει ένα επόμενο βήμα για να αναπτυχθεί παραπάνω και χρειάζεται χρήματα αυτά τα χρήματα είτε μπορεί να μην μπορεί να μην έχει μπορεί να τα έχει και να μη θεωρεί ότι είναι συνετό να το χρησιμοποιήσει για αυτόν ακριβώς το σκοπό και να μην ήταν διαθέτει πλέον σαν κεφάλια δικά της επομένως θα αναζητήσει χρηματοδότηση θα δούμε τώρα σ'αυτό το κεφάλαιο λοιπόν καταρχάς τα γραπτά λικά γιατί δεν υπάρχουν ελληνικοί όροι αλλά γιατί τώρα τελευταία έχει επικρατήσει μια αγγλική ορολογίας το οικοσύστημα και όλοι μιλάμε με αμερικανικούς όρους επομένως προφανώς μπορεί να πάρει δάνεια με δανειοδότηση που είναι το πιο συχνά αφενός ήταν μάλλον ο πιο συχνός τρόπος θεραπεία δεν είναι ν βέβαια τα δάνεια δεν μόνο δάνεια η τράπεζα δανειοδότηση μπορεί να είναι πολλών επαναλαμβάνω Ρητώς δεν θα ασχοληθούμε σήμερα αυτό μπορεί επίσης να πάρει μια χρηματοδότηση και να δώσει ένα μέρος του εταιρικού της κεφαλαίου σε αντάλλαγμα μαζί με κάποια δικαιώματα που θα πάνε μα πού θα πάνε μαζί αυτό ΕΜΘ τώρα στην αρχή όταν όταν σχεδιάζαμε σχεδιάζεται να πάθει παρουσιάσει την Ελλάδα περισσότερα σκοπιά επιχειρηματία όμως τώρα κάποιος όποιος σκέφτεται λοιπόν ότι κάποιος όποιος έχει τελειώσει αφού το τμήμα αυτής της σχολής θα μπορούσε φυσικά να κάνει τη δική του επιχείρηση αλλά θα μπορούσε να εκπροσωπήσει και να μην και κάποια νωπές χρηματοδότη δηλαδή θα μπορούσε να δουλεύει για μεγάλο φαν κενά έρχεται να τα ξαναβρεί για τον εργοδότη του εταιρείες οι οποίες θέλει να πίνει να πάρει το ρίσκο και να χρηματοδοτήσει και να προσπαθεί να κλείσει την συμφωνία για τη χρηματοδότηση θα δούμε λοιπόν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην επιχείρηση έστω χρηματοδοτεί και πως αυτή η σχέση έχει κάποια σημεία στα οποία έχουν κοινούς στόχους σε κάποια άλλα στα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικές προοπτικές στην ουσία αυτό που γίνεται είναι ότι ένα διαθέτει τα χρήματα και θέλει παίρνει το ρίσκο να τα δώσει σε μια επιχείρηση και αυτός όποιος έχει την επιχείρηση θα τα χρησιμοποιήσει για να εκτελέσει το έργο όπως έχει βέβαια συμφωνηθεί στην ουσία ως στόχος των δύο είναι τίμια επενδυτής οφέλη τουλάχιστον να πάρει τα χρήματά του πίσω όχι απλά να πάρει τα χρήματά του πίσω Ελλάδα και κάποιο κέρδος και την άλλη επιχειρηματίας θέλει με τη συμφωνία που θα κάνει τουλάχιστον να πάει καλύτερα να μη βρεθεί δύναμιν επιβλαβείς αυτή συμφωνία αυτών τουλάχιστον δηλαδή να προχωρήσει παραπάνω να είναι θετική αφού αυτές η ταυτότητα αυτές οι δύο αυτά τα δύο συμφέροντα ας πούμε πρέπει να συναντηθούν και να να συνάψουν μια συμφωνία θα δούμε λοιπόν σε πρώτο στάδιο τη χρηματοδότηση επενδυτή ενδεχομένως και μόνο αυτό για να προλάβουμε συνέχεια αλλά με τις σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών και επενδυτή και μετά τη συμφωνία μετά από μια διαπραγμάτευση που ποιοι είναι οι βασικοί όροι της συμφωνίας η οποία θα γίνει ανάμεσα σε έναν επιχειρηματία και έναν επενδυτή λοιπόν στις σχέσεις καταρχάς τη σχέση είναι πάρα πάρα πολύ στενές όταν θα άμα μια επιχείρηση ανά επιχείρηση συνδεθεί με έναν επενδυτή η σχέση είναι τόσο στενή όπως είναι ένα γάμος ενδεχομένως θα ληφθεί μπορεί να λυθεί πιο εύκολα ένα γάμος από την μπορεί να ληφθεί μια σχέση ένα επιχειρηματία με έναν επενδυτή λοιπόν τι ψάχνετε γιατί θα θέλει να επενδύσει σε έναν επιχειρηματία καταρχάς αν ένα ομάδα η οποία έχει ξεκινήσει μια ιδέα είναι πάρα πολύ νέα μπορείτε αν πάρα πολύ καλή μπορεί να ανέβει να θεωρείται χώρα να θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα ανά προϊόν φανεί μια υπηρεσία η οποία είναι πάνω στατική και θα είναι πάρα πολύ καλοί όμως το βασικό δεν είναι ποια ιδέα το βασικό είναι ποιος θα υλοποιήσει αυτή την ιδέα αν η ομάδα αυτή που έχει αναλάβει να υλοποιήσει αυτή την ιδέα έχει τα προσόντα και έχει τη δυνατότητα να καθίσει και να δουλέψει όπως πρέπει για να φέρει σε πέρας να δύναται να φέρει σε πέρας επιτυχώς αυτών έχουν βάλει στόχο στη συνέχεια θα ψάξει να δει ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου τι είναι αυτό από πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει λύσει επιχειρηματία και να ξέρετε το προϊόν θα είναι επιτυχημένο θα μπορέσει να επικρατήσει η τουλάχιστον να έχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς δηλαδή όταν θα πάει ένα επιχειρηματίας έναν επενδυτή δε θα πρέπει απλά να πει αυτή η ιδέα μου και νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ καλά το προϊόν και θα το πουλήσω σε όλη την Ευρώπη στη Γερμανία θα κάνει θραύση θα πρέπει να ξέρει αν όντως θα βρει αγοραστή πως θα βρει αγοραστή πιο συχνά οι γονείς όμως πρέπει να έχει κανένα Business plan θα πρέπει να έχει με σαφήνεια ορίσει ποιοί είναι οι κίνδυνοι και πώς αυτός είναι διατεθειμένος να τους λύσει για να τις αντιμετωπίσει επίσης θα πρέπει να πει πως θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θέλει να πάρει λένε κάποιοι απλώς ναι θέλω 100000 ευρώ γιατί θέλω να μπω στην αγορά της γερμανίας πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και θα δεσμευθεί για για το πως θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα δε θα δε θα μπορεί να έρθει μετά να ποιοι αν τελικά δε μου έκανα αυτή ιδέα που είχα στην αρχή τελικά αποφάσισα να κάνω κάτι άλλο θα είναι μέσα στη συμφωνία που είχαν κάνει από τα χρήματα στη συνέχεια ο επιχειρηματίας έψαχνε έναν επενδυτή προφανώς εννοείτε ότι δεν παίρνουμε λεφτά από όπου να ναι δε μπορεί να οποιοσδήποτε μας δίνει 100χλμ Περάματος 100000 νομισματα άνοδος 500000 δεν θα κοιτάξουμε τα χρήματα πρέπει να κοιτάξουμε τι άλλο μπορούμε πρώτον ποιος είναι αυτός μα θα μείνει και τι άλλο είναι αυτό που θα πάρουμε σαν συμφωνία μαζί με τα χρήματα πρώτον ποίος είναι επενδυτής παρότι Monster δεξιά τους άλλους επιχειρηματίες τι κάνει πόσοι είναι είναι αξιόπιστος ασχολείται πολλά χρόνια με αυτό τι έχει προ πολλού έχει επενδύσει επίσης συνεργαστεί ί επενδυτής ήταν παλιά επιχειρηματίας και τον επενδυτή συν ένα συγκεκριμένο χώρο για παράδειγμα θέλω να ανοίξει εστιατόριο θα πάω σε κάποιον όποιος επενδύει σε online πώληση η μεσιτεία για διάφορα προϊόντα θα πρέπει να φροντίσω να είναι κάποιος όποιος πάνω-κάτω έχει μείνει μου κάποια στοιχεία τα οποία ξάφνου επίσης πώς θα προσδώσει αξία στην επιχείρηση μου έχουμε έναν άνθρωπο όποιος θα έρθει να μας δώσει χρήματα θα μας κόψει μια επιταγή μεταφέρει λεφτά στο λογαριασμό μας και παράλληλα ιδεώδη θέλει κι αυτός να πετύχει όπως και εμείς αν έχουμε κάποιον να πληρώσει και μας πληρώνει και θα δουλεύει για εμάς τι θα μπορούσα να πάρω θα μπορούσα να πάρω το δίκτυο του θα μπορούσα να πάρω την εμπειρία του κάποιος όποιος έχει ξανακάνει αυτή δουλειά μπορεί να με βοηθήσει όταν παρόμοια κρίση ένα αδιέξοδο από την εμπειρία του να το αντιμετωπίσω θα με βοηθήσει να ψάχνω τον πολύ καλό μηχανικών να βρω αυτό το πολύ καλό μηχανικό θα πρέπει να το σε τι άλλο μπορεί να βοηθήσει αφού λοιπόν θα συζητήσουμε και βρούμε οτι συμφωνουμε μεταξύ επιχειρηματιών και επενδυτή έκανε μια συμφωνία αυτή συμφωνία συνήθως είναι στο βασικό εταιρικό μας γράφω είναι μια εξωτερική συμφωνία λοιπόν τι ψάχνει ο επενδυτής και ποια είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία έχει συνήθως μια τέτοια συμφωνία στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτός όποιος βάζει τα χρήματα ενδιαφέρεται προφανώς ενδιαφέρεται να πάει καλά η εταιρεία για να βγάλει τα χρήματά του πίσω και κέρδος αλλά έχει κάποια ιδέα στο μυαλό του για το πού θέλει να πάει η εταιρεία επομένως θέλει να συμμετέχει στη διοίκηση γιατί θέλει να μπορεί να ελέγχει τι γίνεται και πως διοικείται η εταιρία και τι συμβαίνει τι αποφάσεις λαμβάνονται θέλει να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία της συμβαίνει στην εταιρεία και θέλει να ξέρει και πως καμία την εταιρεία δηλαδή αν πουληθεί θα βγω τελευταίος φεύγω πρώτος αν πτωχεύσει τι θα πάθω θέλει να να να έχει προβλέψει το πώς θα βγει από την επένδυση εδώ είναι πολύ δεν είναι ενδεικτικά δεν είναι δεν είναι αυτά τα σημεία τα οποία είναι πάντα τα ίδια απλά ενδεικτικά μπορεί να συμφωνηθεί σε μια τέτοιου είδους συμφωνία μπορεί επενδυτής να ωφελεί αν για παράδειγμα έχουμε μια ανώνυμη εταιρεία εμένα Τριμελές Δ.Σ. αποφάσισε ότι θα ορίσει ήταν μέλος μπορεί να θέλει να υπάρχει μια συμφωνία με τον διαχειριστή της εταιρείας ότι ως προς τα καθήκοντά του και πως θα γίνεται η διαχείριση της εταιρίας για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί να μην να μην ασχολείται με τίποτε άλλο να ασχολείται μόνο με αυτή την εταιρεία αφιερώστε 100% της ενέργειας αυτό μπορεί να θέλει πάρα πολύ συχνή πληροφόρηση δηλαδή κάθε εβδομάδα θα συναντιόμαστε και θα ενημερώνεται και θα μένει μερών για το πώς πάει εταιρία και τι κάνετε έγκριση οικονομικών καταστάσεων εννοώ ότι για παράδειγμα για κάποια θέματα όπως οι οικονομικές καταστάσεις μπορεί να έχει προβλέψει ότι για να παρθεί απόφαση από την εταιρία θα πρέπει να έχει δώσει κι αυτός τη συναίνεση του δηλαδή να έχει μια ειδική έχει μια μεγαλύτερη εξουσία από τους υπόλοιπους χρειάζεται άδεια για κάποια πράγματα μποράν για να εγκριθούν για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων μπορεί επίσης να έχει προβλεφθεί ότι θα χρειάζεται άδεια του για να αγοραστεί μια άλλη εταιρεία για να μπει η εταιρεία σε μια αγορά για να πάρει μια απόφαση λίγο διαφορετική εναλλάξ το σκοπό της οτιδήποτε κρίνει κατά περίπτωση ότι θα μπορεί να αλλάξει την πορεία της εταιρείας και στη συνέχεια μεταξύ αυτών σχετικών αυτά που λέγαμε πριν μπορεί να χρειάζεται αυξημένη κλοπή πλειοψηφία ειδική γραφή καλλιγραφία θέματα μπορεί να μετοχές μερίδια με προνόμια εκείνες Ενάχντα πάνω σ'αυτές τις μετοχές συνδεθεί διάφορα δικαιώματα για τους θείες δρα αυτά ας τα αφήσουμε δεν είναι δε ένα διάγραμμα απλώς για το πως από την αρχή σε σχέση με το ρίσκο δεν πώλησαν εκδοχών εξέχων αλλά μπορείτε να βρείτε παντού στο ίντερνετ πως στην αρχή είναι πιο δύσκολο να βρει κανείς όταν έχει πολύ μεγάλο ρίσκο στην ιδέα του χρηματοδότηση από κάποιον μεγάλο ποσό χρηματοδότησης και περισσότερο απευθύνεται στην οικογένεια του στη συνέχεια οι ιδιώτες επενδυτές στη συνέχεια μπορεί να πάει σε ένα PC μέχρι Public market δηλαδή μπορεί να μπει στο χρηματιστήριο όταν έχει μεγαλώσει το ρίσκο είναι μικρότερο και έχει αναπτυχθεί η εταιρεία πολύ συχνά μπερδεύουμε την εταιρεία με τον εαυτό μας δηλαδή έχουμε μια εταιρεία είμαστε δυο τρεις άτομα οι δύο σημαίνει οικογενειακές και δεν είναι σίγουρο πως αρχίζει η εταιρεία και που τελειώνει το σπίτι μου είναι πολύ σημαντικό να είναι ξεχωριστά τα οικονομικά και όλα τα εταιρικά θέματα να μην ανακατεύονται αυτό έχει πάρα πολλές συνέπειες όχι μόνο γιατί μπορεί να προκαλέσει προστίθεται προστριβές προβλήματα άρα μπορεί να έχει και οικονομικές συνέπειες για παράδειγμα αν δεν είναι ξεκάθαρη σχέση της εταιρείας μπορεί να είναι τώρα πήγα λίγο στα συμπεράσματα αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πάρετε ένα δάνειο μπορεί να δηλαδή για παράδειγμα όταν μια εταιρεία δεν είναι ξεκάθαρη διαχείριση και φαίνεται ότι στην ρωσία ένα είναι και ένα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί για την εξασφάλιση να ζητηθεί να δώσει κι αυτός να αποθηκευτούν έχουμε και τα όλα τα πρόσωπα κατά κοινή είδα αυτό το παράδειγμα είναι παρατρεχάμενοι έχω περάσει τέλος πάντων στο τέλος χωρίς την εξήγηση στην μέσα αλλά η ιδέα είναι να κρατάμε ξεχωριστά την εταιρεία μάθουμε αυτόματα και στη συνέχεια να διαλέγουμε μια πολύ καλή ομάδα να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα πάντα εγώ δεν μπορώ να κάνω οικονομικά δεν είμαι μηχανικός είμαι νομικός εγώ είμαι μηχανή κος δεν μπορώ να κάνω ολόγυρα τι πρέπει να κάνει τα νομικά νομικό του πρέπει να κάνει τα λογιστικά και όλοι αυτοί πρέπει να συνεργάζονται I have και κάνουν οτι θελουν κάνουν μεταξύ τους πάντως συμφωνώ αν ξεκινήσεις να κάνεις ένα πρώτο τις εμπορεύεται συμφωνήσει μπερδεύεις τη έφτασε τελικά στη χθες στην αγορά ναι επίσης να έχει μια να ξέρεις πάνω-κάτω να βλέπεις πιο πιο πέρα την επόμενη μέρα να έχεις μια στρατηγική πιο μακρινή από την επόμενη ημέρα να ενδιαφέρεσαι το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό δηλαδή να μη λες εντάξει οκ το κανά κάπως αλλά δεν έχω παντρευτεί την πιστοποίηση η δεν έχω αυτή την άδεια αλλά δεν πειράζει θα το καταλάβει άμα θέλεις να πας μακριά να πας και σε άλλες αγορές από το εξωτερικό πρέπει να έχεις κάνει όλα τα βήματα στους πάει ταιριάζουν σωστά σημαίνει να μην έχεις και να έχεις τις άδειες που χρειάζονται και να μπορεί να ανταγωνιστεί σε οποιονδήποτε στη συνέχεια προφανώς τα υποδείγματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα αλλά καμιά φορά μπορεί να βγουν σε κακό δηλαδή μπορεί να βάλουμε μια χειρότερη να βάλουμε όρους αντισυμβαλλόμενος δεν μας το ζητούσε κανείς να βάλουμε μόνοι μας γιατί βρήκαμε ένα υπόδειγμα και τελικά να το κάνουμε χειρότερα για τον εαυτό μας από πού θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει αν δεν είχαμε χρησιμοποιήσει υπόδειγμα ως προς τα συναισθήματά του δεν εννοώ βέβαια να έχει συναισθήματα απλά τα αφήνετε στην άκρη όταν αρχίσετε να μιλάτε για δουλειά και κάνει διαπραγματεύσεις δηλαδή μπορεί να έχετε κουραστεί για μια εταιρία μπορεί να έχετε να νιώθετε ότι το μωρό σας το παιδί σας αυτή εταιρεία αλλά όταν έρθει η ώρα να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχουμε στοιχεία και να αφήσουμε τα συνθήματα έξω και επίσης έρευνα πάντα για πρώτη κάνετε εγώ να ψάχνετε αυτά