7η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Είναι λεγμένοι πλήρως! Εντάξει! Να ακούτε! Καμπάνα! Και κάποιοι έχουμε κάνει και τα δύο βέβαια έτσι! Ας μη ξεχνάμε! Οι μεγαλύτεροι να μη μιλάνε παιδιά! Κοπέλα μου! Κοπέλα μου άστο τώρα μη το συζητάς! Συγγνώμη, συγγνώμη! Έχουμε κλείσει! Καλησπέρα! Να ζητήσω ένα λεπτό συγγνώμη από όλους! Δεν λειτουργεί το μικρόφωνο μου! Έχουμε καλέσει να το δουν λίγο! Δεν λειτουργεί αυτό! Ναι! Αυτό λειτουργεί ή αυτό? Αυτό λειτουργεί! Θα κάνω σαν τον τραγουδιστή! Εμείς σας ακούμε, Πρόεδρε! Ωραία! Σας καλωσορίζω λοιπόν, αφού σας ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι, γιατί ήδη διαγνείομαι το πρώτο μήνα του καλοκαιριού, στην έβδομη συνεδρία συτακτική του περιφερειακού μας συμβουλίου. Εύχομαι σε όλους σας υγεία και δίνω για ένα σύντομο χαιρετισμό λόγος τον Περιφερειάριστεράς Ελλάδος, τον κ. Σπανό. Καλημέρα σας κι από μένα! Έχουμε καλή συνεδρίαση, έχουμε ενδιαφέροντα θέματα και σήμερα. Επίσης, εύχομαι και πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία μας διαδικτυακή συνεδρίαση και ότι από την αμέσως επόμενη, εκτός απ' όπου θα έχουμε τη χαρά να ξανασυναδετηθούμε και να συνεδριάσει η διαζώση του κορυφαίως λογικό μας όργανο. Δε θέλω να πω σε αυτή την φάση περισσότερα, καθώς η ατζέντα μας τρέχει και περιμένουμε όλοι να την προχωρήσουμε. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Θα καλούσα το σώμα να ελέγχετε τα μικρόφωνά σας όταν τα αγγίγετε και όταν τα κλείνετε, για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Περνώ στις ενημερώσεις ανακοινώσεις, όπου μου έχει ζητηθεί... Ο κ. Αναγνωστάκης είναι εδώ? Ναι, κύριε Προέδρε, και σας ακούω. Καλημέρα σε όλες τις θέες. Αν θέλετε για κάποιες τοποθετήσεις ενημερώσεις... Επειδή θεωρούμε πως υπάρχουν αρκετά θέματα που μας έχουν απασχολήσει ως περιφερειακό συμβούλιο σε εξέλιξη, είτε και σε εκραιμόδητα, επειδή τα θέματα της σημερινής διαδικασίας, η σημερινή συνεδρία σας είναι τυπικού χαρακτήρα, διαδικαστικού χαρακτήρα, τα περισσότερα και άρα έχουμε χρόνο, πήραμε την πρωτοβουλία ως παράταξη να ζητήσουμε από την περιφερειακή αρχή να μας δώσει μια ενημέρωση περιεκτική, σύντομη βέβαια, για κάποια από αυτά τα ζητήματα. Το πρώτο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι ποια είναι η πορεία της εκταστασής των ιωρικών πάρκων στην Εύβοια με βάση και την απόφαση που είχε πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο για συγκεκριμένη αντίδραση, αλλά αν έχει ο κ. Περιφεριάρχης ή ο αρμόδιος θεματικός αντι Περιφεριάρχης κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας των αναναώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη του στερεά, θα μας ήτανε πολύ θυμακρίσιμη να την ακούσουμε. Το δεύτερο, επειδή υπάρχουνε διάφορες διαμαρτυρίες, δεν θα λέγα καταγγελίες, αλλά σύφορα διαμαρτυρίες κατοίκων ιδιαίτερα από την Βόρειο Εύβοια και παρακονιούνται και διαμαρτύονται για την εγκατάληψη που έχουνε τα βάση και ο κίνδυνος της πληκαγιάς που εγκυμονεί αυτή η εγκατάληψη. Εννοώ ότι δεν υπάρχει και η καθαριότητα, καθαρισμός δηλαδή των παθών από όλο εκείνο το υλικό το οποίο είναι έπλεκτο και επειδή έχουμε καεί τις προηγούμενες χρονιές οι περισσότεροι από τους κατοίκων ζητούν από την περιφέρεια να πάρουν εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει η παρέμβαση εκείνη που θα δώσει μια αισιοδοξη νότα για την αντιμετώπιση της τερινής περιόδου. Το τρίτο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι ποιες είναι οι εξελίξεις στο παρατηρητήριο του Αλιβεριού που έχουμε έγινε προχθές μία συνάντηση η Πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Δυστυχώς δεν είχαμε τη χαρά και την ευτυχία να προσκληθούμε όπως και τις προηγούμενες διαδικασίες που κατά καιρούς παίρνει ως Πρωτοβουλία η Περιφερειακή Αρχή και ως εκ τούτου θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η εξελίξη σε σχέση με τη συνεργασία μας τόσο με τον Δημοκίνης και βεβαίως να μας πείτε και ποιο πράγματα τι συμβαίνει κύριε Περιφερειάρχα ή ο αρμόδιος αντι Περιφερειάρχης για το παρατηρητήριο ΑΣΟΠΟΥ το οποίο γνωρίζω έτσι στο σώμα ότι συστηματικά έγινε μία προγραμματική σύμβαση το 2016, λογικά θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το έργο το 2020 δεν έχουμε κάποια ενημέρωση θα παρακαλούσα και γι' αυτό να έχουμε μια ενημέρωση. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα για τα υδατοδρόμια είναι δεχτό θέλω να πιστεύω στο αρμέι του σώματος ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αδιοδότηση των πρώτων από αυτόν ιδιαίτερα στην περιοχή της Έβιας θα ήθελα να ξέρω από την πλευρά της περιφερειακής πλειοψηφίας ποιος είναι ο ρόλος τελικά της περιφέρειας θα έχει κάποιο ουσιαστικό παρεμπαντικό ρόλο στη διαχείριση όλων αυτών των υδατοδρομίων. Επίσης, το πρώτο ιευθεώ έχει να κάνει με την προσπάθεια που κάνει η Στερεά ως περιφέρεια για την ανάπτυξη εκπληστικού της τοιώντος. Ήδη στο Μαντούντι θα ξέρετε οι περισσότεροι από τις ζημίες που έχει το λιμάνι, δημιουργεί μια σύνδεση η οποία ενώνει την Έβια με τις βόρειες φοράδες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες παρόλα όμως αυτά υπάρχουν ως εκκρεμότητες η ανακατασκευή, μάλλον η επέκταση, η υλοποίηση της τρίτης φάσης για το λιμάνι του Μαντούντιου και υπάρχει επίσης και ένα μικρό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία ίσως και με τον Δήμαμα του Διουλήμις Αγίας Άννα που είναι ο παραλιακός δρόμος που είναι χωματόδρομος και υπονομεύει και προσφάλει όλη αυτή την προσπάθεια. Θέλω επίσης να ρωτήσω και να ζητήσω ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή. Ποια είναι η στάση μας απέναντι σε μια επιχειρούμενη αποψήλειωση υπηρεσιών που παρατηρείται στη Στερεά. Είδαμε να κλείνουν καταστήματα τον Ελτά στη Δόρυδα, στην Έντια, είδαμε υποκαταστήματα των τραπεζών να ακόμα κλείνονται και μετά από παρεμβάσεις μας να αναθεωρούν τις απόψεις. Μήπως υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, κάποιο σχέδιο, έτσι ώστε να αποτρέψουμε υπηρετέρου αποψήλειωση από τέτοιου είδους υπηρεσίες και να βοηθήσουμε στο να υπάρχει μια σχετική δυνατότητα στους στερεολαδίτες να εξυπηρετούνται στην καθημερινότητά τους. Και τέλος, το είχα βάλει και στην οικονομική, κύριε Περιφερειάρχη, το βάζω τώρα και στην Περιφερειατός Συμβούλιο, υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες για υποχρηματοδότηση έργων που είναι σεξ αιτς. Όπως παράδειγμα είναι η γέφυρα των Γουβών, όπως είναι το αρχαιολογικό πάρπο στον Ορκωμενό και διάφορα, αλλά για να μην σας κουράζω. Θα ήθελα να μάθουμε ως περιφερειακή παράταξη αλλά και ως σώμα ποια είναι η αιτία αυτής της υποχρηματοδότησης και τι πρόκειται να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε. Κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά σας ευχαριστώ για την αθόρτα που μου δώσατε. Ευχαριστώ, είμαστε και μέσα στο όριο των πέντε. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Μ' ακούτε. Μπορώ να έχω τον λόγο για δύο θέματα τα οποία σας έχω αποστείλει προς ενημέρωση. Κάντε και εσείς αυτές τις ερωτήσεις. Πολύ σύντομα γιατί... Και να απαντήσει ο περιφερειάρχης για να περάσω στις επίκαιρες. Ωραία, σας συμβαίνω. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη γιατί οι αγαπητοί συνάδελφοι έχουν λάβει ήδη το κείμενο, οπότε θα είμαι πολύ σύντομη. Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά και την επίσκεψή μας ως παράταξη στις τεράστιες εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, το μέλλον της εταιρείας κινδυνεύει και αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτος χωρίς εργασιακά δικαιώματα με ανασφαλείς και χαμηλές αμοιβές. Μάλιστα, μετά το νέο δίλημα το οποίο έχει προκύψει, το αν η εργαλαβική εταιρεία δεν αναλάβει το έργο σε κρίσιμα ζητήματα για την παραγωγική διαδικασία που αφορά ένα τμήμα τον F-16, η εταιρεία μετά από πρόταση και πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης θα κλείσει. Αυτό το οποίο εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο αλλά και ως ενεργοί πολίτες θα πρέπει να σταθούμε και να δούμε το κατά πόσο μπορούμε να συμβάλλουμε όχι απλώς στη διατήρηση αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία της ΕΑΒ. Είμαστε προφανώς αντίθετοι σε κάθε πολιτική που συρρικνώνει και οδηγεί σε κλείσιμο την ΕΑΒ και ο στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή και επιχειρησιακή πολιτική. Ερωτάμε και θέτουμε προς το σώμα αν η περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να αναδείξουν και να διεκδικήσουν την αναπτυξιακή πορεία της ΕΑΒ και τη στήριξη των εργαζομένων. Υπάρχουν προφανώς διαχρονικές αγγυλώσεις στη λειτουργία της ΕΑΒ που θα πρέπει να βληθούν και να διεκδικηθεί η επενδυτική πορεία της ΕΑΒ και να διεκδικήσουν την αναπτυξιακή πορεία της ΕΑΒ. Αυτό είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης με την ίδια τη διασφάλιση των εργαζομένων. Το δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε, που θέλω να θέσω, είναι ότι πριν λίγες μέρες δια μέσου τύπου μάθαμε ότι γίνεται η διαβούλευση του Master Plan της Πανελλήνιας Έκθεσης Ιαμίας, PEL. Η διαβούλευση αυτή, αν είμαι σωστά πληροφορημένη, έχει κλείσει την επίθεση του Master Plan να έρθει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο διότι πρόκειται για μια επένδυση μιας κομβικής σημασίας δράσης όπως είναι η PEL και οφείλουμε τόσο σαν Περιφερειακό Συμβούλιο να αναδείξουμε, να προτείνουμε την πορεία αυτού του αναπτυξιακού κόμπου. Καλό λοιπόν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως συζητήσουμε το Master Plan της Πανελλήνιας Έκθεσης Ιαμίας στην οποία ενάλλωση και η περιφέρειά μας συμμετέχει με ένα 20% ως κύριος μέτοχος. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ και εγώ. Σήμερα ακούω σημαντικά θέματα που μπαίνουν και ο Περιφερειάς της Ιεράς Ελλάδος δάβοντας ευκαιρίας θα ανακοινώσει για όλα αυτά σε ένα λεπτό. Κύριε Περιφερειακό έχει το λόγο. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Επιγραμματικές οι απαντήσεις μου όσο και οι ερωτήσεις των αγαπητών συναδέλφων. Απλώς ενήδη ενός στίγματος γιατί πραγματικά κάθε ένα από τα θέματα που τέθηκαν, τα περισσότερα τουλάχιστον από μόνα τους, έχουν υλικό από πίσω. Για τα εωλικά πάρκα της έβοιας που βρίσκονται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει, ή τώρα ξεκινάει η διαδικασία αδειοδότησης, δηλαδή να συλλέγουν τα πετούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να επιδιώξουν, να εξεσφαλίσουν περιβαλλοντικούς όρους. Οπότε εδώ είναι και το σημείο που ξεκινάει κατ' ουσίαν και η δική μας συνδράση. Η υπηρεσία περιβάλλοντος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, αν όχι από αυτήν, αυτοψίες, ούτως ώστε να καταγραφούν εκτός συνεγχής όλα τα σημεία, και τα προβλήματα που αυτά γεννούν, άρα ως αυτός να οικοδομηθεί και η απαραίτητη επιχειρηματολογία. Και βέβαια, προσπαθώ τώρα να είμαι πολύ συνοπτικός, και βέβαια με αυτόν τον τρόπο να φτάσουμε να σχεδιάσουμε, θα το πω με αυτή τη λέξη, δεν πειράζει, να σχεδιάσουμε την άμυνά μας. Ταυτόχρονα, γενικότερα για τα πάρκα στην Στερεά, που λόγω του ότι δεν έχουμε άλλη περίπτωση στις στρατηγικές επενδύσεις, άρα δεν έχουμε κάτι άλλο να τρέχει με αυτήν την ταχύτητα. Όμως, επίσης ο αντιπεριφερειάρχης με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και φυσικά την υπηρεσία, οικοδομούν ένα πλαίσιο, το οποίο και μέσα από την Ένωση Περιφερειών, αλλά και δημερώς προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα διεκδικήσουμε για να μπει αυτή η ιστορία με τις απαίσεις σε μια τάξη, όπως την έχουμε ξαναναφέρει στα ψηφίσματά μας. Σε κάθε περίπτωση, τώρα αρχίζει το ουσιαστικό μέρος της συζήτησης. Για την δασσοπροστασία, γνωρίζουμε όλοι ότι η συντήρηση των δασικών δρόμων ανήκει ως ευθύνη πρωτίστως στα αρμόδια δασαρχία. Έχουν ελάβει σχετικές χρήματοδοτήσεις, όχι στο απαραίτητο ύψος για να είμαστε πολύ ειλικρινείς. Δυστυχώς όλα τα χρόνια που παρακολουθώ, όσα χρόνια παρακολουθώ τα κοινά πράγματα, υπάρχει αυτή η παθογένεια. Ωστόσο, οι επίσης έχοντες δικαίωμα επέμβασης δήμη της περιφέρειας λαμβάνουν και αυτή η ειδική χρήματοδότηση πολιτικής υποστασίας. Και μάλιστα κάποιοι, όπως ο δήμοσμα του Δίου Λήμνης Αγίας Άννας, που είχε και πολύ σοβαρό θέμα από τα πεσμένα δέντρα, έλαβαν προημερών και έξτρα επιπλέον χρήματοδότηση εκτρύτου και ξεπερνώντας την αρμοδιότητα, αν και όπου χρειαστεί κάποια κατεπίγουσα πολύ σημαντική παρέμβαση που για κάποιο λόγο δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τους καθήλυν αρμόδιους φορείς, δασαρχία και δήμους, εννοείται έχουμε δηλώσει και εμείς τη διαθεσιμότητά μας να συνδράμουμε όπως εξάλλου κάνουμε κάθε χρόνο. Και κατά τα λοιπά, σε επχειρησιακό επίπεδο, είμαστε απόλυτα έτοιμοι να επέβουμε όπου χρειαστεί, με την ελπίδα όμως να μην χρειαστεί. Παρατηρητήριο Αλιβερίου, η δράση ξεκίνησε στο πλαίσιο της οριοθετημένης επιτροπής. Οπότε, ναι μεν πρόφανως οι συνεδριάσεις της συνεπροσβάσης δεν υπόθουν σε αυτές τα μυστικά του κράτους, όμως υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο φορέων που συμμετέχουν σε αυτή. Το σημαντικό και η ουσία είναι ότι πλέον μπήκε το νερό σταυλάκι και αυτό που όλοι θέλουμε για τους πολλούς λόγους που έχουμε αναπτύξει και συμφωνήσει θα δρα και για την προστασία των κατοίκων από τις όποιες τείχων υπερβάσεις στις εκπομπές της τσιμιντοβιομηχανίας σε στερεούς ή αέριους ρήπους, αλλά και για το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά να ξέρουν ότι και πιστωπημένα πηγαίνουν καλά. Άρα λοιπόν και για τις δύο αυτές όψεις το παρτίριο Τ. Αλιβερίου προχωράει. Στο να σου πω, θα σας πω ότι ετοιμάζεται και πολύ άμεσα θα βγει στον αέρα η εξειδίκευση της πρόκλησης για ενωπίηση των δύο παρατηρητηρίων. Είναι ένας μετασχηματισμός που θεωρήσαμε σωφρό να πραγματοποιηθεί γιατί η υγεία και το περιβάλλον, ναι, έχουν διαφορετικές επιστημονικές αφετηρίες, όμως η στόχευσή τους είναι απολύτως αλληλένδετη και ως εκ τούτου είδαμε ότι μια ενιαία δομή θα μπορεί να εγκαταστήσει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό το τελικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, το είπα και χθες στην οικονομική, το λέω τώρα και ενώπιον όλων, επιθυμούμε στην πρώτη-δεύτερη συναιδρία μετά τον Αύγουστο, δηλαδή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, να μιλήσουμε, να κάνουμε μια αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για το γιγναισθαι του ΑΣΟΠΟΥ και συνολικά της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης. Στα ιδατοδρόμια, ο Οργανισμός Λοιμμένων Έβειας προχώρησε στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, κάνει χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα υλοποίησης ενός ιδατοδρομίου είτε από ιδιώτη είτε μέσω δημόσιας επένδυσης. Τα χρήματα που έχει δεσμεύσει από την προηγούμενη θητεία η Περιφέρεια για το σκοπό αυτό είναι στη θέση τους. Υπάρχει ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οπότε το σχήμα που κρίνουμε ως βέλτιστο για την αναλυτική… Κλείστε σας παρακαλώ. Thank you. Συγνώμη. Οπότε το σχήμα που προκρίνεται, που θεωρούμε βέλτιστο για την ανάπτυξη του δικτύου ιδατοδρομίων συνολικά σε στερεά, είναι στα πεδία όπου η ιδιωτική επένδυση μπορεί… Μάλλον που η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να έχει επαρκές ενδιαφέρον για να υποστηρίξει και με κεφάλαια επένδυσης να το κάνει. Και εκεί όπου δεν φαίνεται τόσο λυκιστική η ανάπτυξη νόσου σταθμούτως, ώστε να επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια, εκεί πέρα να μπει ενθαρρυντικά η δημόσια επένδυση. Αυτό ως τελικό σχήμα προφανώς παραμένει από την εποπτεία του οργανισμού λιμένων για την Εύβοια και των λιμενικών ταμείων για τις υπόλοιπες περιοχές. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα μεγάλο πυκνό και σοβαρό δίκτυο ιδατοδρομίων στην στερεά Ελλάδα, με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που κατά την άποψή μας τουλάχιστον αυτό εμπεριέχει. Το λιμάνι του Μαντουδίου πολύ σύντομα σημασιοποιείται. Θα έχουμε τη χαρά αυτή τις επόμενες εβδομάδες. Ο δρόμος πρόσβασης είναι μια παλιά ιστορία. Έχουμε περάσει μια τεράστια γραφοκρατία να πετύχουμε τη λεγόμενη εξωμείωση του δρόμου αυτό με τη χερσαία ζώνη λιμένα, κάτι που κατέστηκε πρόσφατα δυνατόν. Οπότε, από τα 500 μέτρα αυτού του χωματόδρομου, τουλάχιστον τα 400 κάτι είναι πλέον σε καθεστώς χερσαία ζώνη λιμένα και θα μπορέσουμε μέσω κάποιου σερόλου αβίας να τα ασφαλτοστρώσουμε για τους προφανείς σκοπούς που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Και το υπόλοιπο μικρό κομμάτι, πόσο θα μείνει 70-80 μέτρα, πάλι συζητάμε με τον Ολυνέ πώς μπορεί να γίνει η βέληση της διαχείρισης σε συνεργασία με την πτυματική. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να το θεωρήσουμε απόλυτο δρομολογημένο. Από ψήλωση υπηρεσιών, τώρα αυτό που βέβαια περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα, δεν θα σταθώ αναλυτικά σε κάθε ένα από αυτά. Προφανώς υπάρχει πανελλαδικά η τάση τα τελευταία χρόνια. Όσοι οι περισσείες μπορούν, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικές, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να ιδιωτικοποιηθούν. Να ψηθιοποιηθούν και να συγκεντρωθούν σε λιγότερες δομές. Αυτό προφανώς δημιουργεί προβλήματα, ειδικά σε συμπολίτες μας, που δεν έχουν, είτε για λόγους ηλικίας, είτε άλλους, την ευκαιρία να διαχειριστούν ψηφιακά συστήματα. Έχουμε δώσει, μαζί με άλλους φόρους, μαζί με τους βουλευτές, μαζί με τους δήμους, έχουμε δώσει και εμείς πολλές τέτοιες μάχες. Και έχουμε πάρει σε αρκετές από αυτές νίκες, είτε στο επίπεδο της αναστολής διακοπής λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών, είτε στο επίπεδο μιας παράτασης. Δεν είναι από αυτά που μας αρέσει να ανακοινώνουμε. Δηλαδή, δεν θα δείτε ποτέ μια ανακοίνωση ότι κατόπιν παρέβασης του αντιπεριφερειάρχη βιοτίας, οτιδήποτε παρέμεινε ανοιχτό το τάδεπο κατάστημα, γιατί είναι ένα λίγο στρεβλό είδος δημόσιο λόγο αυτό. Όμως, αυτή τη δουλειά που πρέπει, την κάνουμε και το πολεμάμε, ιδίως για τις επαρχαιακές μας περιοχές της πιο απομαξυμένης από τα στικά κέντρα, τις οποίες θέλουμε να κρατήσουμε και με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατόν ζωντανές. Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το έχω πει και άλλες φορές, ότι για δύο σοβαρούς λόγους υπάρχει μια αισθέριση σε πόρους. Η λόγη αυτή είναι πρώτον ότι κλείνει η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, οπότε υπάρχουν μεγάλες απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ, στις οποίες αναγκάζεται και ο τακτικός προπολογισμός να χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, όχι επειδή δεν έκαναν τη δουλειά του Πουργείου Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση, απλώς ήταν αρχή προγραμματικής περίοδου και εκ των πραγμάτων δεν τραβούσε τόσο πολύ το ΕΣΠΑ. Και το δεύτερο είναι φυσικά όλο αυτό το τεράστιο πακέτο μέτρων προστασίας επιχειρήσεων και πολιτών για τον COVID, το οποίο στοιχίζει τον κρατικό προπολογισμό. Αυτές οι δύο συνθήκες έχουν κοστίσει στο Προγράμμα Δημοσιών Επενδύσεων της Περιφέρειας. Εμείς, προφανώς, δεν είμαστε καθημερινά τη μάχη. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα έχουμε και μια γενναία αύξηση των πιστώσεων με την οποία θα αποκαταστήσουμε το σύνολο των υποχρεώσεών μας και θα έχουμε και ορίζοντα να προχωρήσουν τα έργα όπως πρέπει. Ναι, δεν παρέλειψα κάτι σχετικά με όσα ανεθροκύζουν οι γνωστάκες και σχετικά με τις αναφορές της κυρίας Μπατζελή. Κατ' αρχάς, για την Πανελληνία Εκθεσιλαμίας έκλειση για βούλευση του Δήμου, για να πάρει θέση ο Δήμος. Είναι απόλυτος αυτονόητο ότι το κορυφαίος λογικό μας όργανο, το περιφερειακό μας συμβούλιο θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση το ζητήμα της Πανελληνίας Εκθεσιλαμίας, ώστε να εκφραστεί θεσμικά. Και βέβαια σε αυτό το πλαίσιο είναι και πάρα πολύ καλή ιδέα, διαφωτιστική για όλους, να πάρουμε και λίγο χρόνο να γίνει μια παρουσίαση. Παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον φυσικά την εξέλιξη της ΕΑΒ. Δεν μοιράζουμε τον ίδιο βαθμό ανησυχίας για το μέλλον της, ωστόσο καλύτερα να ανησυχούμε περισσότερο και να ξέρουμε ότι αυτός ο τεράστιος οικονομικός φορέας και ανεπτυξιακός της περιφερειάς μας παραμένει ζωντανός και ισχυρός και παράγει υπεραξία για όλη την κοινωνία μας. Φυσικά είναι μια ευχάριστή εξέλιξη για την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις μελέτες. Δεν είπα αυτό κύριε Πρόεδρε. Είναι για την ΕΑΒ και για την ΜΠΕΛΙ. Τα άλλα είναι ερωτήσεις. Συγνώμη, πήραν φόρο, Κατερίνα. Όχι, εντάξει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα σε όλους. Καλή συνέχεια και καλό πέραση της συνεδρίας σας. Και ελπίζω την επόμενη φορά να είναι διαζώση ώστε να μπορούμε μετά από πολύ καιρό και από κοντά να τα πούμε και πιστεύω ότι μια ζωντανή συζήτηση αποδίδει πολύ περισσότερο από τις τηλεδιασκέψεις. Όσον αφορά και τον Οπαστε, επειδή μιλάμε τώρα για έναν οργανισμό που εμείς και σαν παράταξη συμμετέχουμε έχοντας την Αντιπρόεδρο την κυρία Αγγελοπούλου και ο σκοπός που πάντα συμμετείχαμε και συμμετέχουμε είναι και να μπορούμε να βλέπουμε τη διαδικασία, να παρακολουθούμε το τι γίνεται και να μπορούμε οι διαζώσεις να έχουν και άποψη. Παρατηρήθηκαν όμως μετά τις τελευταίες διανομές των χρημάτων που έγιναν στις περιφερειακές ενότητες και ιδιαίτερα στην Φωκίδα ενώ δόθηκαν χρήματα δεν γνωρίζαμε με πιο σκεπτικό πολλοί σύλλογοι οι οποίοι υπάρχουν στην Φωκίδα δεν βρίσκονταν μέσα σε αυτό το πλάνο. Βέβαια θα μπορούμε να πούμε ότι σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει η πανδημία και υπάρχει μια βαθύτερη οικονομική κρίση που οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα τέρματα της ζωής τους αρκετές από αυτές. Και επειδή δεν ξέρουμε και από Σεπτέμβριο πώς θα κινηθούν τα πράγματα θα έπρεπε με φιδό να δίνουν τα χρήματα και από κει και πέρα να βοηθούνται και οι τοπικές κοινωνίες ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν και τους εργαζομένους που έχουν σαν επιχειρήσεις. Αλλά διαπιστώθηκε να δίνονται χρήματα σε συγκεκριμένες μάλλον τοπικές δήμους και ενώ υπάρχουν σύλλογοι σε όλη τη Φωκίδα δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο έγινε η διανομή αν υπήρχαν αιτήματα, ποιος τα αξιολόγησε και στο τέλος τέλος θα έπρεπε να πιστεύω να υπάρχουν αυτά τα αιτήματα να αξιολογούνται, γενικότερα από τον ΟΚΤ στην κεντρική τους σύνθεση και ανάλογα με τα κριτήρια που τίθονται ανάλογα να δίνονται και τα χρήματα και να μην δίνονται με οποιοδήποτε άλλο σκυπτικό χωρίς να υπάρχει πλήρη συνημέρωση της κεντρικής ουσιαστικά του Διοικητικού Συμβουλίου του κεντρικού ΟΚΤ και να μην δίνεται οποιαδήποτε δυνατότητες στον καθένα μας και μάλλον και σ'αυτούς που έχουν την οικογένεια και σ'αυτούς που έχουν την διοικητική εξουσία δηλαδή τους αντιπεριφερειάρχεις να διανύμουν τα χρήματα, κατατοδοκούν χωρίς να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση και να δεχόμαστε διαμαρτυρίες από αναγνωρισμένους συλλόγους με πολύ χρόνη δράση οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξω από αυτές τις χρηματοδοτήσεις και που σκοπός της περιφέρειας είναι να βοηθάει όλους αυτούς τους συλλόγους όλο το πολιτιστικό τους έργο μέσα σε αυτό το καιρό της πανδημίας και αυτό θα πρέπει να το έχουμε και σαν σκεπτικό για τη συνέχεια από εδώ και πέρα γιατί η πανδημία θα περάσει οι συλλογοι όμως με ιστορία και αξία υπάρχουν και θα πρέπει να ενισχύονται για να μπορέσουν... Δείτε λίγο τα μικρόφωνα, τα μικρόφωνα Δείτε τα μικρόφωνα, ακούγεστε το πολιτιστικό τους και ιστορικό τους έργο γιατί αυτός είναι και ο σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε ένα σύλλογο, να πάρουμε 2-3 χιλιάρικα για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να ουσιαστικά να προωθήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής Σε ευχαριστώ Αυτά ήταν τα ερωτήματα Σας ευχαριστώ και εγώ Το λόγο έχει για μία σύντομη απάντηση ο κ. Κυρμαγίνης Απλά κ. Πρόεδρε και για τα πρακτικά που κλειρούνται να διευκρινίσω ότι παράλληλα θα συμμετέχω στη συνεδρίαση απλά επειδή έχω κάποια θέματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος που συνεδριάζει αύριο για το επόμενο τρίο ώρους δεν θα μπορώ να συμμετέχω να βάλει στεκία θα είμαι εδώ και θα ψηφίζω Δηλαδή δεν θα απουσιάσω από τη συνεδρίαση Σε ό,τι αφορά την ερώτηση ευχαριστώ τον καλό συνάδελφο Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θέλω να θυμίσω ότι όταν ανέλαβε η παρούσα αρχή της περιφέρειας αναζητήσαμε στην πρώτη και όλα συνεδρίαση μια πλήρη συλλογικότητα στη συμμετοχή των οργάνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις του ΟΠΑΣΤΕ Όπως σας είναι γνωστό το είπε και ο κ. Δούρος σεβαστεί βέβαια η πολιτική βούληση των υπολοίπων παρατάξεων ΟΠΑΣΤΕ σε ό,τι αφορά στα όργανα του αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από δύο παρατάξεις από την δική μας την πολιτικούσα και από την παράταξη του κ. Γκλέτσου Δεύτερο που θα ήθελα να θυμίσω είναι ότι στα πρώτα περιφερειακά συμβούλια επικαιροποιήσαμε το καταστατικό του ΟΠΑΣΤΕ τους όρους και τους κανόνες που διέκουν την λειτουργία τους εναρμονίζοντάς τους με την ακείμενη νομοθεσία Πριν πως στη σκοπημόιδα που ρωτά ο κ. Συνάδελφος θα ήθελα επίσης να... κ. Κυρμανίδη ποια είναι η ακείμενη νομοθεσία για τον ΟΠΑΣΤΕ να μας θυμίσετε Παρακαλώ μην τον διακόπτεις κ. Παντελή Μια διευκρινήση, το ξέρει πολύ καλά το θέμα κ. Κυρμανίδης που αφορά τη δράση των αντίστοιχων οργανισμών είτε περιφεριών είτε βήμων σε ό,τι αφορά το διοικητικοοικονομικό σκέλο και τον τρόπο λειτουργίας θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι έχουμε μόνιμη λογιστική υποστήριξη ότι έχουμε προμηθευτεί εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον και λειτουργεί το πρόγραμμα ΟΤΙΕΣ για να είμαστε σε πλήρη εναρμόνιση με την διεύθυνση διοικητικού και οικονομικού της περιφέρειας ότι όλες οι πληρωμές γίνονται τραπεζικά και με το σύστημα που οι τράπεζες ακολουθούν σε ό,τι αφορά τις πληρωμές ότι οι πληρωμές δεν γίνονται απευθείας στους συλλόγους με τους οποίους ανηλεπιδρούμε και συνεργαζόμαστε δηλαδή δεν έχει η βοήθειά μας και η συνδρομή μας τα χαρακτηριστικά της οικονομικής εγγυνισκηθής όπως για παράδειγμα γίνεται στους δήμους εδώ δεν χρηματοδοτείται σύλλογος, είναι και δοσκοπικός πορέας χρηματοδοτείται δράση που σημαίνει ότι από την ώρα που εγκρίνεται η δράση πληρώνεται κατευθείαν στην πηγή ο πάροχος της υπουργεσίας ή ο προμηθευτείς και εφόσον φυσικά και αυτός έχει τις τυπικές αναγκαίες προϋποθέσεις να έχει φορολογική, να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και φυσικά να έχει πιστοποιηθεί η παράλληψη του έργου από τον οικείο χορικό αντιπεριφερειάρχη ανάλογα με το που βουλαμβάνει η χώρα η κάθε δράση σε ό,τι αφορά την σκοπιμότητα τα αιτήματα συλλέγονται στα γραφεία των οικείων χορικών αντιπεριφερειαρχών αξιολογούνται από εκεί τα κριτήρια τα κριτήρια τα τυπικά είναι καταρχήν ο εμπλεκόμενος κορέας ο τρίτος δηλαδή που ζητά τη συνεργασία μας διότι όπως γνωρίζετε μπορεί και πρωτογενός και άμεσα και αυτοτελώς ο παστέ να αναλάβει δράσεις αλλά εδώ το ρώτημα έχει να κάνει με αυτούς με τους οποίους ανυναιπηδρούμε θα πρέπει να είναι είτε σύλλογος είτε σε κάθε περίπτωση να προκύπτει από τη νομική του υπόσταση ότι είναι μη κερδοσκοπικός κορέας ο οποίος πέρα από το έτοιμα θα πρέπει να υποβάλει στο γραφείο του οικείου χορικού αντιπεριφερειάρχη τον τίτλο της δράσης να περιγράφει τη δράση και παράλληλα αλλά εξόχως δεσμευτικά να έχει και προϋπολογισμό της δράσης από τον οποίο να προκύπτει ότι ένα μέρος έρχεται και επιλέγει να χρηματοδοτήσει ο παστέ. Τι θέλω να πω ποτέ δεν χρηματοδοτούμε αποκλειστικά όλο τον προϋπολογισμό της όποιας δράσης ακόμα και της πιο σημαντικής διότι αντιλαμβάνεστε ότι από κει και πέρα θα ήταν σαν να καταλύει το σύλλογο ή το φορέα ο παστέ και θα κάνει μια δράση που θα μπορούσε να την κάνει και μόνος του. Συνήθως έτσι μέσω σταθνικά να το πω συμμετέχουμε στο 20%-30% της κάλυψης των δράσεων. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι δράσεις είναι πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου με την ευρύτερη ερμηνεία που έχουμε κάνει ότι τα αθλητικά δρώμενα έχουν πολιτιστική χρειάδια, άσταση και υφή και σίγουρα τα γεγονότα αυτά να υπερβαίνουν το πολύ κλειστό, το πολύ τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή να είναι για την κάθε περιοχή σημαντικά και εμβληματικά γεγονότα. Από κει και πέρα έρχονται οι εισηγήσεις στην εκτελεστική επιτροπή του ο παστέ όπου όπως και η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορεί να πιστωπίσει διότι έχουμε και άριστη διαγαστή συνεργασία. Εκεί λοιπόν εμείς ελέγχουμε το διοικητικό και οικονομικό, δηλαδή αυτό που σας προανέφερα όλο το κλαίσιο και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται και οι αποφάσεις αυτές επικυρώνονται στο τέλος από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό που έχω να καταθέσω, δεν μπορώ να γνωρίζω τα επιμέρους της Φωκίδας, είναι ότι σε εμάς τα δύο αυτά σχεδόν χρόνια που λειτουργούμε δεν έχει υπάρξει έτημα που είτε να προέρχεται από σύλλογο κατευθείαν ή φορέα είτε από συνάδελφο ή συνάδελφο Περιφερειακό Σύμβουλο που εφόσον κυρεί τις προϋποθέσεις που προανέφερα να έχει απορριθεί. Δεν έχει καταγραφεί αυτό δηλαδή με τα λόγου γνώσης το καταφέτο σε ότι αφορά δηλαδή την αντικειμενικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα των καλύψεων που κάνουμε. Στα οικονομικά έχει πολύ δίκιο συναναπροσωπισμός όσο ότι ζούμε εποχές δύσκολες που τις έχει κάνει ο χώβης ακόμα πιο δύσκολες. Εγώ αυτό που έχω να εισφέρω στη συζήτηση είναι ότι ενώ όπως πολύ καλά θα θυμόσαστε έχουμε ψηφίσει σχετική διάταξη στον καταστατικό ότι για εμβληματικές μεγάλες δράσεις όπως το 21 ή όπως η επέτειος των θερμοκλειών πέρυσι υπάρχει η δυνατότητα για αυτοτελή εφάπαξ έκστρα χρηματοδότηση. Παρ' όλα αυτά φέτος έχουμε περιορίσει την χρηματοδότηση των τακτικών, των περιοδικών των συγκυθισμένων δράσεών μας και μέχρι σήμερα μέσα από το υπάρχον budget των πέντε περιφερειακών ενοπείτων χρηματοδοτούμε προς το παρόν και τις δράσεις του 21 που η Διαπαραταξιακή Επιτροπή αποφασίζει και μας εντέλει να χρηματοδοτήσουμε. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι στην κατεύθυνση της εκλογής και ψηφίσης των δαπανών και μια σκληρή, θα μου επιτρέψετε να πω, δημοσιονομική συμπεριφοράς σχετικά με τα κεφάλια που διακοινούνται μέσω του ομπαστέ. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, μία φράση αν μου επιτρέπετε. Μετά την τοποθέτηση και του κ. Κυρμανίδη, που είναι συνολική για όλες τις περιφερειακές ενότητες θα παρακαλούσω τον κ. Κυρμανίδη, όπως αποστείλει στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου τους αναλυτικούς πίνακες και χρηματοδοτήσεις όλων των φορέων, όλων των περιφερειακών ενότητων έτσι ώστε να έχουμε όλοι μας γνώση γι' αυτό το πολύ σωστό, το περιγραφόμενο έργο από τον κ. Κυρμανίδη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εντός τριών εργασίων ημερών το αργότερο και εγώ ευχαριστώ. Ναι, είστε καλά. Ναι, είστε καλά, ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Θα σε ευχαριστώ όλους. Ναι, ποιος? Κύριε Κατημήχα. Κύριε Χρονά, μη προτρέχετε. Ναι, μη προτρέχω. Απολογισμό χρειαζόμαστε. Ο απολογισμός, κύριε Χρονά, για να μη μπατάτε πάνω μου, κύριε Κατημήχα. γίνεται στο τέλος του έκτους. Στην διαχείριση αυτή μιλάμε για την πορεία. Κύριε, μη πάμε στη διάλογο. Δεν κάνω διάλογο. Κύριε Χρονά, σπάτησε πάνω στην τοποθέτηση μου, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ωραία. Μα και στους δυο απευθύνομαι. Ξεκινήσαμε καλά, δεν έχει κανένα νόημα αυτό το πράγμα που θα γίνει. Να σε ευχαριστώ. Κυρία Κατημήχα, αναφέρετε την ερώτηση. Να πω μια καλημέρα. Καλημέρα, καλημέρα, κυρία Κατημήχα. Καλημέρα, ένα καλό κουράγιο για τη εβδομάδα που θα είναι πάρα πολύ ζητή. Όλοι μας έχω κάνει μια τοποθέτηση, ερώτηση, πάβλα τοποθέτηση. Την έχω δουλέψει αρκετά, οικονομικά ενός, μαθηματική ακρίβεια. Και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεχτή και δεν χρειάζεται. Κλείστε τα μικρόφωνα, συγγνώμη κυρία Κατημήχα, συγγνώμη βλέπετε. Κλείστε λίγο τα μικρόφωνα σας, Κατερίνη. Κάποιος έχει το μικρόφωνο. Κυρία Κατημήχα, δε έχει το λόγο. Σε αυτή την, λοιπόν, τοποθέτηση, την έχω δουλέψει, γιατί είδαμε τις φωτιές πέρσι, η πρόπερση και τα λοιπά, και τα αποτελέσματα του χειμώνα. Με τα οικονομικά στοιχεία τα δικά σας, όπως μας δώσατε τέλος του έτους, είναι πολύ πιο οικονομική, είναι πολύ πιο σίγουρη και προπαντός θα μειώσει πάνω από 80% το πρόβλημα των πρυκαγιών και όχι μόνο αν μπει από ανθρώπινο χέρι, θα έχουμε την τιμωρία που πρέπει να λάβει. Αυτά, χωρίς αυτή την πρόταση που έχω κάνει, είναι αδύνατον, όπως και τόσα χρόνια ποτέ δεν βρήκαμε κανένα, είναι αδύνατον να γίνουν. Είναι πλέον οικονομική και για το χεριβάλλον και για το άρον των άρον που ζητάμε ιδιότητες εκείνη τη στιγμή, με τα δικά μας μηχανήματα που διαθέτει περιφέρεια και με αυτή την καθημερινή, τέλος πάντων, τον καθημερινό έλεγχο και των ημερών, των επικίνδυνων με αέρα, πολύ ζέστη, θα γλιτώσουμε 95% σίγουρα ανθρώπινα χέρια. Αυτό έχω να πω, παρακαλώ και τους αντιπεριφεριάρχες όλους και τους συναδέλφους να το δουν και παρακαλώ να γίνει δεκτή. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Τα θέματα του επιξεργαστή υπηρεσίας πολιτικής προστασίας σας ευχαριστώ και εγώ. Προχωρώ στη στερεά επεροχή στις επίκαιρες ερωτήσεις. Έχουν κουβεντιαστεί τα σημαντικά θέματα που έθεσε ο κύριος αναγνωστά και στην αρχή. Έχει μια επίκαιρη ερώτηση να κάνει ο κύριος Σκούρας, να την αναπτύξει. Κύριε Σκούρα. Γιώργο. Καλημέρα και πάλι. Καλημέρα και πάλι. Καλημέρα. Καλημέρα. Το θέμα της ερώτησης είναι οι ζημιές της δεντροκαλλιέργειας του νομού Θιότηδας από τους ανοιξάτικους του παγετούς. Σε απόγνωση πραγματικά βρίσκονται οι αγρότες της δυτικής Θιότηδας αλλά και άλλων περιοχών του νομού λόγω του ισχυρού παρατεταμένου παγετού που έπληξε τις χαλιέργειες κυρίως της δεντρόδης το 1ο Δεκαεμίνου του Απριλίου. Μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε 24, 25 και 26 Μαρτίου, που άγγιξαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μίον 3 και μίον 4 βαθμούς και προκαλώντας τις πρώτες σημαντικές ζημιές, ήρθε ο παγητός στις 9 και 10 Απριλίου με θερμοκρασίες μίον 6 και μίον 7 να δώσει τη χαριστική βολή κυρίως στις δεντρόδες χαλιέργειες. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα δέντρα βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο της αρθοφορίας και της χαρπόδοσης και ο δεύτερος πολύμερος παγετός έφερε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές. Η παραγωγή βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση διότι έχουμε ακαρπία αλλά από την άλλη πρέπει να κάνουν και όλες τις χαριεργετικές φροντίδες που έκαναν κάθε χρόνο, δηλαδή πρέπει να ψεκάσουν, πρέπει να ποτίσουν, πρέπει να λυπάνουν. Θέλω, έχοντας υπόψη όλα αυτά, να ρωτώ τα παραπάνω ερωτά στο κ. Περιφυριάρχη. Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε με επιστολές και αναφορές ζημιών σε ΕΛΓΑ και Υπουργείο Αγωρυτικής Ανάπτυξης μετά το δεύτερο παγητό, ζητώντας την επίσκεψη των απαιτούμενων διαδικασιών για άμεση καταγραφή και ολοκλήρωση έγκαιρων και δίκαιων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ. Δεύτερον, ποιες πρωτοβολίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να καταβηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις δημιούσεις αναδέντρων στους πλητόμενους παραγωγούς για τις δημιούσεις που προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα ακραία και ρεικά φαινόμενα του παγετού. Και τρία, προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβολίες για άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, αλλά και την απαλλαγή από την καταβολή των εκτιμητικών τελών των παραγωγών κατά την διαδικασία υποβολής των δημιούσων της ΕΛΓΑ. Αυτή είναι η ερώτηση. Σας ευχαριστώ, κύριε Σκούρα. Κύριε Καρακάτζα, είστε έτοιμοι να πατήσετε. Κύριε Καρακάτζα, ανοίξτε το μικρόφωνο. Ναι, ακούγουμε? Ναι, ναι. Πράγματι οι ημερομηνίες σε οποίες επικαλείται ο κύριος Σκούρας είναι το διάστημα αυτό και έχουμε το μίον τρία, μίον τέσσερα. Πρέπει να πούμε όμως, κύριε Σκούρα, ότι δεν κάναμε απλώς διαβήματα. Εγώ κάλεσα στο γραφείο μου την επόμενη που έκλεισε ο κύκλος αυτό του παγετού, τον διευθυντή του ΕΛΓΑ και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει κλείσει ο κύκλος της καταγραφής των ζημιών και για τη φιστικιά και ό,τι άλλα προϊόντα υπεριάστηκαν εκείνη την εποχή. Ήδη με έχει ενημερώσει εδώ και μια εβδομάδα ότι έχουν φύγει οι φάκελοι αφού έχει γίνει πλέον η ποσόστοση των ζημιών αναπεριοχή και αναίδος προϊόντος και η εκτίμηση που έχουν είναι πολύ σύντομα και όπως μας διεβεβαίωσε και ο Γενικός Ραμβαδές του Υπουργείου Οικονομικών, οι αποζημιώσεις πλέον σύντομα δεν θα μπαίνουν στο 20%, προκαταβολή θα μπαίνουν σχεδόν στο 80%. Το δεύτερο για το οποίο ρωτάτε είναι μέσα σε αυτό που σας ανέφερα. Το τρίτο, ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, να σας δώσω μια ενημέρωση να έχει όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Μετά τον Ιανώ, όπως ξέρετε ο ΕΛΓΑ δεν υπάγεται σε εμάς διοικητικά, είναι υπηρεσία του νομού, αλλά δεν υπάγεται στην περιφέρεια. Παράτραφτο όμως ο αντιμπεριφερειάρχης έχει δικαιώμα κάποια στιγμή να τους φωνάζει για να βλέπει πώς πάνε οι εξελίξεις, γιατί υπάρχει και το αγροτικό κομμάτι που είναι σε εμάς. Θέλουμε να σας πω όμως εδώ κύριε Σκούρα, επειδή είστε από αγροτική περιοχή, ότι από φέτος, με κεντρική απόφαση του Υπουργείου, για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ, παρά τον παλιό κανονισμό που έχει, ήρθε ξεχωριστή διαταγή και εγκύκλιο, κάναμε μικτά κλιμάκια μετά τον Ιανώ, με απόφαση το αντιμπεριφερειάρχη, που μπήκαν από τη δική μας τη ΔΑΟΚ και την ανάπτυξη μαζί με τον ΕΛΓΑ, τα συγκρότησε ο αντιμπεριφερειάρχης, εγώ επί του προκειμένου στην περιφερειακή ενότητα αυθειότητας, και καταγράψαμε όλες τις ζημιές μικτά, οι οποίες έχουν τελειώσει, έχουμε δώσει το κόστος, αυτές που ήταν οι παραδοσιακές μεταψέα και ήταν εκτός ΕΛΓΑ. Όπως ξέρετε, γεωτρήσεις, δίκτυα γεωτρήσειων. Όπως δείχνει ότι υπάρχει ένα βήμα, αλλά να ξέρετε, ως άποψη η δική μου πολιτική είναι, τον κατευθύνουν για να τον ενσωματώσουν μάλλον προς τη δική μας τη ΔΑΟΚ. Σας ευχαριστώ, κύριε Καρακάντζα. Επί του θέματος έχει επιληφθεί και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Βουρδάνος. Οτιδήποτε περαιτέρω χρειαστείτε, κύριε Σκούρα, μπορείτε να μιλήσετε και με τον κύριο Βουρδάνο. Έχει χειριστεί και αυτός το θέμα. Σας ευχαριστώ όλους και προχωρώ στην κυρία Ακριότου, όπου την ενημερώνω ότι θα κάνει τις ερωτήσεις της, αλλά θα απαντηθούν γραπτός για τη συντουμία του χρόνου και να τηρηθεί αυτό που έχουμε βάλει ως σειρά. Κυρία Ακριότου. Καλημέρα στο ΣΩΜ και στο Προεδρείο. Δεδομένου ότι δεν είχε πολύ πυκνά ζητήματα προσυζήτηση, γι' αυτό τις έβαλε και θεωρούσα ότι μπορούν να απαντηθούν. Αν μπορεί την απαντήσει κάποιος θα το εκτιμούσα. Κάνετε είναι τις ερωτήσεις. Ωραία. Για την πρώτη ερώτηση σχετικά με την ίδρυφη της Λιχάδας, επανερχόμαστε μετά από ένα χρόνο για λόγο νέων δεδομένων και τη διαβάζω. Δυστυχώς παρά της διαβεβαίωσης και τις καθυστηχαστικές απαντήσεις από την Περιφορία Αρχαίας Υβείας, η ίδρυφη της Λιχάδας παραμένει ενεπαρκής και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Την επικίνδυνότητα φαίνεται να συμμετείστηται τελευταίως ο κ. Γκωτζιάς, δημαρχός Ισσίας Εντυψού, τη Συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, το αναφέρει, αλλά και προϊστάμενος στις Διεύθυνες Υγείας Περιφέρειας της Ελλάδας, κ. Δαγός, όπου αναφέρθηκε συνέδρυξη σε ραδιοσταθμό της Βόρειας Εύβοιας. Όμως, εκτός από θέμα εθικής τάξης και αθλησμικής, που χρέωσε να περιφερουργεί και να συνεπικουρεί η Περιφέρεια στην Προστασία της Δημόσιας Υγείας και Υδοκοτεξής, για τις οποίες κρίνεσαι και κρινόμαστε, η εισαγγελία Χαλκίδας αυτή τη στιγμή, διερευνά και τυχόν ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Προσθέτει και μήνυση κατά του κ. Λαγού, δηλαδή του Προϊστάμενου Διεύθυνσης Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δηλώντας την ποινική δίαξή του για συγκάλυψη. Κύριε Περιφερειάρχη, επειδή πρέπει να λάβουν τέλος οι παλινωδίες που φέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το μέλλον του τόπου, παρακαλούμε να μας συνημερώσετε πρώτον για την καταγγελίας βάρος του προϊστάμενου υπηρεσίας μας, δεύτερον για το περιεχόμενο και τις συστάσεις οδηγίας του Υπουργείου Υγείας από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, κατόπων της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφερειάς μας, την οποία αναφέρεται ο κ. Γοτζιάτς. Και δεύτερον, να μας απαντήσετε στα παρακάτω, τι μεσολάβησε ή τι μεταβλήθηκε ο Στοπλουριστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Περιφερειάς της Ελλάδας να δηλώσει δημόσια ότι το νερό του δικτύου της κοινότητας Δηλυχάδας δεν είναι κατάλληλο για καμία χρήση, παρότι λίγο πριν είχε αποφανθεί κατελληλότητα για χρήση εκτός πόσης και αν υπάρχουν νέα ευρήματα στις αναλύσεις που καθιστεύουν απαγορευτικό το νερό πια του δικτύου για κάθε διατημήδευση της κοινότητας, δεδομένου αυτού αυτής ακαταλληλότητας πως εξυπηρετεύονται οι κάτοικοι, έχουν δρομολογηθεί διορθωτικές ενέργειες ή ακόμα και πάυσης δροδότησης και ποιες είναι οι αναλλακτικές αισθότων νεας διατρίσης και τελικά εμείς τι προτείνουμε, Περιφερειάρκη τι προτείνει, τι συμβουλεύει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το νερό και αν ναι για ποια χρήση, επιπλέον ήθελα να ρωτήσω σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο δ εκτίου Υδρύψησης με χρηματοδότησης Κουριού Συτερικών. Γνωρίζετε αν ο τόκος που επιχειρούνται οι γεωτρήσεις, Ελεώνας νομίζω λέγεται είναι κατάλληλος δεδομένου ότι πρώτον αν έκανα χρησιμοποιείται ως Ελεώνας και ως εκτός του χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και άλλες δηλαυραίες ουσίες και δεύτερον σε παλαιοί, πραγματικά παλαιοί πριν δεκαετίες, η τελευταία αυτοψία του ΙΓΜΕ ανέφερα ότι δεν προσφέρει επίσης στην οποία αναφέρομαι έχει να κάνει με το κλείσιμο των τεσσάρων τμήματων εδώ. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι επίκαιρη διότι η Υπουργία αποφάνθηκε να ρίξει στα φόπλακα σε αυτά. Θα την διαβάσω παρόλα αυτά. Σε οριστική διαγραφή τεσσάρων νέων τμήματων ΑΕΥ που ενδρέμουν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε η Υπουργός Παιδείας με νοθομοθετική διάθεξη. Συγκεκριμένα ανάμεσα στα 37 που κατεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα ήταν το τμήμα λογοθεραπείας λαμίας Πανεπιστήμιο Ωρθεσσαλίας, τμήμα διατροφής και διατρολογίας και τμήμα τουρισικών σπουνών και αναλεγκού τουρισμού στα ψαχνέδειας από το ΕΚΠΑ καθώς και το τμήμα πολιτισμού και αγροτικού τουρισμού Άμψη στο Γεωπονικό Περιεπιστήμιο Αθηνών. Τα τμήματα αυτά είχαν ιδρυθεί με το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και τα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους κατά το Κατμαϊκό έτος 2021, αλλά η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία στο Φεβρουάριο του 2020 για να επενεξεταστούν σε ισαγωτικά και να επαναξιολογηθούν από τη νοοσύστατη Εθνική Αρχή Ανατότηση Εκπαίδευσης. Η ίδρυση των τμήματων που επισβάγιζε τη συνεργασία με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας είχε χαροποιήσει, αν θυμάστε, τότε όχι μόνο το σύνολο των ιδρυμάτων συμπαρχιακής πόλης και τους δημαθητές, αλλά και σίσου με την αυτοδύξη σάρφα και διδασματισμού και φυσικά την κοινωνία για τα πολυδιάστατα και πολλαπλασιαστικά οφέλη που τα προσέφεραν, οπότε η εξεγερλία για την αναβολή ήταν μια δυσάδη στη ίδρυση. Για το λόγο αυτό, αλλά και γιατί ήταν λίγο φαϊνότερο ότι η αναστολή δεν τα παρανατέχνασταν μέχρι τη νοριστική διαγραφή, η Παράταξη Μασταιριά Υπεροχής Πέρση κατέθεσε, τότε επήκε η ερώτηση, εκφράζοντας την αγωνία και τις αρέσεις των πολιτών της χωριάς. Στην ερώτησή μας ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες περιφερειακής αρχής, ώστε να ανακληφθεί δυσμενής αυτή η απόφαση. Κύριε Περιφερειακή, στην απάντησή σας, όπου διακηρύξατε την ξεκάθαρη διαφωνία σας με την αναστολή των τμήματων, εκφράζοντας ορθά σύστημα του Περιφεριακού Συμβούλου, διεσμευθήκατε να διαπιστώσετε αν οι λόγοι, επιχειρήματα, περιαναστολής που επικαλέσεις και τότε το Υπουργείο, ισχύουν, αλλά και σε τέτοιου βαθμό, ώστε να επηρεάζουν το μέλλον των τμήματων. Υποσχεθήκατε να μεριμονήσετε ώστε μετά την αξιολόγηση να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα τμήματα. Όσοι εκ τούτου ρωτάς, πρώτον, ποια είναι τα επιχειρήματα βάση των οποίων η κυρία Κεραμές προχωρήσε στην κατάρρυξη των τμήματων, πώς τα αξιολογείτε και σε ποιο βαθμό τα συμμερίζεστε και σε τι ενέργειες προβήκατε ώστε να αποτρέψει αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Να σημειώσω εδώ ότι για την απόφαση αναστολής τότε είχετε μαρτυρηθεί σύγκλητος του ΕΚΠΑ, καθώς η διοίκηση του αρχαιότερου Ανότο εκπαιδευτικού ιδρύματος στη χώρα είχε ήδη ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και είχε προχωρήσει τη δημιουργία κοσμητίας σε νέο τούτυμό του Πανεπιστημίου στα Ψαχνά, δεσμεύοντας παράλληλα και σχετικούς πόρους. Επιπλέον, η βάση της αγωγής και τράπεζας θεμάτων που θέθετες και ισχύει από το Υπουργείο Παιδείας, εκτός από αντιμεταρρύτηση με αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα προς όφελος των ιδιωτικών και ολογιών κριτοκρατευτσής, θα αφήσει πολλά παιδιά εκτός του το βάθμιμα της εκπαίδευσης και θα οδηγήσει σύντομα σε ενσυγχώνευση και κατάρτιση τμήματον, κυρίως σε περιφερειακές σχολές. Στην ΕΔΕ, παραδείγματος χάρη, θέτη ουσιαστικά σε κίνδυνο για τα πέντε τμήματα που ήδη λειτουργούσαν στο Συγκρότημα Ευρίπου. Ως εκ τούτου, ερωτάστηκε γι' αυτό, με ποιο τρόπο σκοπεύεται να αναχαιτήσετε την αποψήλωση πανεπιστημιακών τμήματων που συμβαίνει στην περιφερειά μας και πώς σκοπεύεται να αντιδράσετε συνεχιζόμενη απαξία απέναντι σε μαθητές, στερεάς, Ελλάδας, αλλά και σε τοπικές οικονομίες που σημαίνουν ότι με εξελ Pierce εί лю ἐν τα ευήνδικα τε Κύριε Πρόεδρε, λίγα δευτερόλεπτα, σε παρακαλώ, δώσε μου. Το χρονικό περιθώριο, μπορώ να έχω για την απάντηση. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ. Από κύριος Κηλαϊδίτης επιμένει να απαντήσει, ας το ακούσουμε. Ναι, κύριε Κηλαϊδίτη. Δεν θα απαντήσει οπτενός, έχουμε ετοιμάσει ένα ενημερωτικό, που θα φωτίσει πολλά από τα σημεία, κύριε Ακριώτη, που θέτετε. Είμαι βέβαιος για τις καλές σας προθέσεις, αλλά το να βάζουμε στο περιφερειακό συμβούλιο θέματα, περί συγκάλυψη από την πλευρά των υπηρεσιών, για τόσο σημαντικά ζητήματα, νομίζω είναι μια διαδρομή με πάρα πολλές παγίδες, στην οποία δεν πρέπει να ακολουθήσουμε κανένας από το μέσα. Όλα τα δεδομένα που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές, για το πόσο καλά έχει κάνει η υπηρεσία μας στη δουλειά της, σε τελευταίους 24 μήνες και τη βελτίωση στην παράλη που μέσα από αυτή την παρακολούση της έχει έρθει, αλλά και τη γραμμή του τερματισμού που ελπίζουμε να δούμε με τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει σύντομα ο δήμος, με τις γεωτρίσεις που αναμένουν να ξεκινήσουν το προσεχές στην όπορο, θέλω να τα λάβετε σοβαρά υπόψη, διότι νομίζω είναι ευθύνη όταν ζητάμε πράγματα από τις υπηρεσίες μας παράλληλα, να τους αποδίδουμε δικαιοσύνη και να τους προστατεύουμε όταν βάλλονται από διάφορες πλευρές με καλές ή κακές προθέσεις. Θεωρώ ότι όλες οι προθέσεις, ειδικά των πολιτών που ταλαιπωρούνται όλα αυτά τα χρονιά, είναι οι καλύτερες δυνατές, οφείλουμε όμως σας παρακαλώ να προστατεύσουμε τις υπηρεσίες μας. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πολέμου. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε Κορώνα έχω τον λόγο για μισό λεπτό. Κατερίνα μου, μην το κάνουμε μισό μισό. Στην απάντηση την οποία θα στείλετε γράφος, παρακαλώ όπως να λάβετε υπόψη σας ή να είναι συνέχεια της επίσημης ενημέρωσης που μας είχατε δώσει, την πρόταση την οποία κάναμε και να δείτε τι και να υπάρχει στη διαδικασία παρακολούθησης και το τι πρέπει να διορθωθεί. Το αν προσβάλλουμε ή όχι τις υπηρεσίες εις το καθήλι να αρμόδιος για να τις ελέγξετε επί της ουσίας. Βρε κατερνά, η ερώτηση ήταν της κυρία Σακριώτου. Σε παρακαλώ. Δεν ευχαρίστησα ούτε τον κύριο Κελαηδίτη, αλλά ούτε και είχα το χρόνο να πω ότι ήταν θέματα τα οποία βγήκαν της δημοσιότητας. Είναι υπόμοιμα το οποίο έπρεπε να μεταφέρω. Προφανώς και δεν είναι λόγια δικά μου. Δεν θεωρώ ότι η κυρία Σακριώτου ήθελε να προσβάλλει. Ο κύριος Κελαηδίτης θα απαντήσει γραπτός τις ερωτήσεις και προχωρώ στη διαδικασία. Δεν είπα ότι προσέφερε κάποιος κανέναν, έτσι, συνάδελφοι. Απλώς έπρεπε να πω κάποια πράγματα για τη δουλειά που έχει κάνει η υπηρεσία. Το χρονικό περιθώριο για να απαντηθούν οι ερωτήσεις γραπτός, υπάρχει πλαίσιο χρονικό? Ναι, ναι, μέσα σε 15 μέρες. Το έχουμε βάλει πολλές φορές, κυρία Σακριώτου. Εσείς το παρακολουθείτε, κάντε συνέχεια ερωτήσεις. Και ποτέ δεν εξαρτλείτε. Και, εν πάση περιπτώσει, συνάδελφοι είμαστε. Αν σε 15 μέρες δεν έχει απαντηθεί, τηλεφωνείτε στον κύριο Κελαηδίτη από την ΕΒΕΕΣ. Δεν θέλω να βλέπω τέτοια πράγματα. Περνώ στην επίκαιρη ερώτηση της Πατρίδημας Στερεάς του κ. Φάκου, κ. Πρόεδρε, θα μου υπτρέψετε να πω ότι προφορικά θέλουμε απάντηση στο θέμα της ρωτήτσας και εγγράφος του κ. Φάκου. Οπότε ανάλογα θα αναπτύξουμε τις δύο ερωτήσεις. Προφορικά είπατε στη ρωτήτσα και εγγραφός του κ. Φάκου. Προφορικά και ρωτήτσα, γιατί ο κ. Περιφεριάχης είχε αρχίσει και το απαντούσε και εγγράφος στην απάντηση του κ. Φάκου. Που νομίζω οι πυρησιακοί πρέπει να έχουν και κάποιο χρόνο για να απαντήσουν εγγράφος στην απάντηση του κ. Φάκου. Μπορώ να πάρω το λόγο. Ναι, ναι. Έχετε το λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε σχετικά με το αρδευτικό σύστημα ρωτήτσας-αμφίλης. Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εκπόνηση μελέτης του έργου υπογιοποίησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων αμφίλης και ρωτήτσας. Η μελέτη φτάνει περίπου το 1,6 εκατομμύρια ευρώ και οι αρδευόμενες εκτάσεις θα ανέλθουν περίπου σε 17 χιλιάδες στρέματα στη Ρωτήτσα και 21 χιλιάδες στρέματα στην Αμφίλη. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη σημασία διότι πρόκειται για τον εξορθολογισμό των συνθηκών άρδευσης της περιοχής καθώς και όλων των συμπληρωματικών ενεργειών που αφορά ενός ολοκληρωμένου αρδευτικού συστήματος και με τη συμπλήρωση ενεργειακών κοινοτήτων που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει μια παρουσίαση της μελέτης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία ανάλογα και επικρατούμε. Έτσι ώστε να είμαστε γνώστες και να καθορίσουμε στο επόμενο αναπτυξιακό σχεδιασμό τα συμπληρωματικά έργα τα οποία η περιφέρεια στεράς Ελλάδος πρέπει να κρεμάσει ή να συμπληρώσει στον μεγάλο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Το θέμα αυτό το είχαμε φέρει και προεκλογικά αλλά και στο πρώτο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 με πολύ συγκεκριμένη πρόταση προσθήκης μιας μελέτης 500.000 ευρώ όπως και στην ΜΠΕΛ μια αντίστοιχη μελέτη με το σκεπτικό του ανοίγματος κωδικού έτσι ώστε να προχωρήσει σταδιακά η περιφέρεια στην ανάδειξη μιας όχι ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης στην Ανθήλη και Ροδίτσα. Δυστυχώς αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και όχι μόνο αυτό η περιφέρεια, η περιφερειακή αρχή της αυθριότητας περιορίζεται απλά και μόνο σε μικροδιευθετήσεις και χρηματοδοτήσεις του ΕΒΑ και όχι σε μια μεγάλη πρόταση, ολοκληρωμένη πρόταση για την αγροτική διατροφική ασφάλεια του νομού αλλά και της περιφέρειας. Μετά λοιπόν από τα τελευταία προβλήματα θεωρώ ότι τα οποία έχουν προκύψει και τα οποία αντιμετωπίζουμε σε κάθε φυσική καταστροφή, πλημμύρες, αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ένα θέμα το οποίο ακούστηκε από τον κ. Σκούρα νωρίτερα και το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με την αλλαγή των κλιματικών αλλαγών και των νέων χρηματοδοτικών οργάνων και δυνατοτήτων που υπάρχουν από τον ΕΛΓΑ αλλά και από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Εκτιμώ ότι η περιφέρεια θα πρέπει μαζί με την όχι Εκοπαϊδας να δρομολογήσει ένα μεγάλο διατροφικό αγροτικό μοντέλο σ' αυτούς τους δύο αγροδιατροφικούς πνεύμονες της περιφερειάς μας. Θέλω να πω ότι μόλις προσφάτος αντίστοιχο πρόβλημα θα έλεγα της αποσπασματικής πολιτικής αντιμετωπίστηκε και στην περιοχή του Σολυναρίου στη Βιοτεία όπου λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης διαχείρισης των εκτάσων και του συστήματος άρθρευσης αλλά και του συντονισμού των αρμοδίων υπήρχανε ορισμένα προβλήματα με τους παραγωγούς Σολυναρίου που έχουν τα χωράφια τους σε αναδασμό που λόγω της μεταφοράς των αγωγών άρθρευσης Πέρσι υποχρεώνονται φέτος να ποτίζονται με διπλή άγγλυση ενώ πολλοί δεν έχουν ποτίσει μέχρι τώρα. Αλήθεια την ευθύνη της μη άδρευσης και των επιτώσεων στο εισόδημα αλλά και στην παραγωγή ποιος τη φέρει ο κακός μας ο καιρός ή ο κακός μας σχεδιασμός. Θα έλεγα λοιπόν ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συζητήσουμε και πάλι μία ολοκληρωμένη πρόταση για όχι ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για ό,τι αφορά ο θύλις Περχιός νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε στα πλαίσια και σε συνεργασία ενός αγροτικού μοντέλο όπως αυτό της ΚΟΠΑΕΔΩΣ. Η κατοχύρωση του λογότυπου προϊόν στερεάς ως συζήτηση μερίδας την οποία μάθαμε και πάλι από τον τύπο δεν σημαίνει τίποτε δεν έχει καμία τύχη και ουσία για τους αγρότες μας και την ανάπτυξη αν αυτή δεν είναι επακόλουθο μιας ολοκληρωμένης αγροτικής περιφερειακής ανάπτυξης την οποία ως περιφερειακό συμβούλιο οφείλουμε να διεκδικήσουμε. Ευχαριστώ πολύ Πρόεδρε, εγώ τελείωσα, ε? Συγνώμη, ο κύριος να αναπτύξει και ο κύριος Φάκου στην ερώτηση η οποία θα απαντηθεί γραπτός και να γίνει απάντηση για τη ρουδίτσα του περιφερειαρχικού. Πρόεδρε καλημέρα ακούγουμε? Ναι ναι καλημέρα Εγώ σε ακούω κύριε Φάκο πάντως Ωραία αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα Έχω ένα θέμα το έχετε μπροστά σας σχετικά με την περιοχή Ανεμοκάμπη στο Γαλαξίδι Εκεί έχει την έδρα της η μεγαλύτερη επιχείρηση του νομού μας είναι η θαλάσσια σκαλιά της Γαλαξιδίου Καθημερινά πάνω από 300 εργαζόμενοι πηγαίνω έρχονται στην επιχείρηση γιατί είναι σε 3 βάρδιες Και πάνω από 20 βαραία οχήματα εισέρχονται και εξέρχονται στην ουσία παρανόμως πάνω σε μια στροφή η οποία είναι ένα σημείο καρμανιόλα Είναι κλειστή η στροφή και είναι στον άξονα Ιταίας Ναυπάκτου για όποιους δεν γνωρίζουμε Με ό,τι συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και εμάς που διερχόμαστε του οδικού άξονα Ιταίας Ναυπάκτου Επίσης στην περιοχή Ανεμοκάμπη λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά κατά τη διάρκεια του καλουπικεριού Όπως πληροφορήθηκα λοιπόν για το συγκεκριμένο κόμβου υπάρχει μελέτη και είναι σε γνώση της υπηρεσίας για την κατασκευή ισόπαιδου κόμβου στην περιοχή Η ερώτησή μου είναι, είναι στην άμνηση προτεραιότητά σας η κατασκευή του κόμβου σε συγκεκριμένου σημείου Σας επενθυμίζουμε ότι είστε γνώστοις του θέματος γιατί έχετε επισκεφθεί τις επιχειρήσεις. Ευχαριστούμε πολύ Ευχαριστώ πρόεδρε, πραγματικά είναι μια ευχαριστή εξέλιξη. Η ανάληψη της πρωτοβουλίας από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, από την Ευρώπη, role-playing USA. το παράτερο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Όπως η πρωτοβουλία που τρέχει με ταχύς ρυθμούς για το τοεύκο μποτάδων, που στόχος είναι να μας οδηγήσει ως πιλότος σε μια τέτοια εξέλιξη για την ενεργειακή αναβάθμιση και ήπια χρήση των ΑΠΕ στην υποστήριξη της παραγωγής. Σε συνέχεια σχετικής πρότασης της πατρίδας μας στη Στερεά παλαιότερης περιόδου, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα αντίστοιχο κονδήλι, το οποίο φυσικά έχοντας πάλι ως πιλότος της κουμποτάδας που ήταν πιο προχωρημένη εξ αρχής, θα ενεργοποιηθεί για να μας οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη που νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Φυσικά με το νέο ΕΣΠΑ, παρότι το ΕΣΠΑ δεν προορίζεται για αγροτικά έργα λόγω της ύπαρξης της ΚΑΠ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του αντίστοιχου πρόγραμματος αγροτικής ανάπτυξης που την κάνει πράξη. Παρ' όλα αυτά η λογική μία σώχε δεν αποκλείεται επί της αρχής. Επομένως είναι ένα σημείο το οποίο έχει κατατεθεί και στην πρώτη, έστω προημή φάση διαβούλευσης και βέβαια δέων όπως επαναληφθεί σύντομα που θα αρχίσει και το ουσιαστικό μέρος της διαβούλευσης για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Συμπερασματικώς και προσπαθώντας να είμαι όσο πιο ευσύνοπτος στην απάντησή μου, στα τρία σημεία γη παραγωγός προϊών δουλεύουν μια ενιαία αλλά και με αντιστοίχως διακριτά πρόσωπα πολιτικές ούτως ώστε πραγματικά από την στερεά Ελλάδα που είναι μια εξόχως αγροτική περιφέρεια, δεν μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή υπεραξία με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους επαγγελματίες αγρότες αλλά συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία μας. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κι εγώ. Προχωρώ στις πίκερες της λαϊκής συσφύρουσης. Μία θα απαντηθεί σας παρακαλώ κύριε Μπαζδέ και οι υπόλοιπες γραπτός. Αναπτύξτε. Βεβαίως κύριε Πρόεδρε. Πριν προχωρήσω να πω και να σχολιάσω ότι υπό τη μορφή αιτήματος αναφοράς θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και εμείς την πρώτη επερώτηση η οποία αφορά ποιο γενικά ζητήματα που ωστόσο είναι κρίσιμα για το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως για παράδειγμα τι προκτήθεστε να κάνετε σε σχέση με τη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαψης ή όσον αφορά ζητήματα της εξέλιξης των εμβολιασμών, ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις σε σχέση με τη γεωργική παραγωγή, την κοινωντροφία, τα έργα υποδομής σε πολύ κρίσιμες περιοχές όπως η Κοπαΐδα, η Κυλάδα του Σπεργιού, το Λιλάντιο Παιδείο. Βεβαίως και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία περιέχονται και αναμένουμε σε αυτή την ερώτηση. Διαπερώτηση αναμένουμε γραπτές απαντήσεις. Βεβαίως σε επόμενο συμβούλιο θα ξέρουμε τώρα καλύτερα και θα χρησιμοποιήσουμε ένα λόγο στην κατάσταση. Η δεύτερη επερώτηση, επίκερη μάλιστα, κατά τη γνώμη μας είναι πολύ κρίσιμη και αφορά τα αναγκαία μέτρα πληροασφάλειας για την καλοκαιρινή περίοδο. Σε αυτά τα ερωτήματα που θέτουμε, με δεδομένο ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε σχέση με τις πυρκαγιές των καλοκαιριών που έχουν προηγηθεί και που η αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης όπως αποδείχθηκε δεν είναι και πολύ αποτελεσματική, φαίνεται ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να λάβουν μια σειρά μέτρα και με τη μορφή ερωτήσεων θέτουμε τα εξής στην περιφερειακή αρχή. Αν και κατά πόσο έγιναν τις συνεργασίες με την πυροσβεστική υπηρεσία, αν θεωρούμε το προσωπικό και τα διατηθόμενα μέσα επαρκή και συγκεκριμένα, αν η οργάνωση των υπηρεσιών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαφωτισμένης επιφυλακής σε όλους τους χώρους. Δεύτερη ερώτηση, αν ενισχύθηκαν όσο χρειαζόταν τα δασαρχεία που έχουν από καιρό υποτιμηθεί και εγκαταλειφθεί, αν έγιναν δηλαδή έργα πρόληψης δασικών περικαλειών με τη μορφή καθαρισμού δασσών, ζώνες πυρασφάλειας, δασική δρόμη και επαρκής αποθηκεύσης νερού. Τρίτον, αν προσλήθηκαν έγκαιρα και κατανομήθηκαν ορθολογικά επαρκής αριθμός δασοπυροσβεστών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαιωρισμένου χρόνου, που καθιστά αναγκαίους φυσικά η έλλειψη μόνη μου προσωπικού. Και τέταρτον, αν έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο επιτήρησης των χαρτογραφημένων δασικών περιοχών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, αν έχουν εντοπισθεί δασικές περιοχές με επαναλαμβανομένο ενδιαφέρον οικοπεδαθάγων, ή και άλλων οι οποίοι προσβλέπουν σε επιχειρηματική δραστηριότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, για να μην ξεφεύγουμε και από αυτό. Όσον αφορά την τρίτη επερώτηση για την οποία αναμένουμε άμεση απάντηση, αφορά ακριβώς τα προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Εύβοιας. Η Εύβοια είναι ένα καταστή και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, περιοχή η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, που σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην υδροδότηση και βεβαίως στην ασφάλεια και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και αυτών που έρχονται ως τουρίστες στην περιοχή. Και γι' αυτό αναφέρουμε ορισμένα, όχι όλα, βασικά ζητήματα στα οποία χρειάζεται να δώσετε απάντηση σε σχέση με περιοχές στις οποίες έχουν καταγραφεί πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Όπως για παράδειγμα, στον οικισμό Πανόραμα του Δημοτικού Διαμερίστητος Φύλου του Δήμου Χαλκιδέων, που από χρόνια βρίσκεται εντός σχεδίου, δεν υπάρχει δίκτυο υίδρευσης και η προσπάθεια καθησυχασμού με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την προμήθεια νερό που ιότι είναι απαράδεικτη και επικίνδυνη. Οι κράτικοι δεν έχουν καμιά υποχρέωση να χρυσοκληρώνουν ιότι για υπηρεσίες υίδρευσης πολύ περισσότερο που αυτός δεν διαθέτει άδεια χρήσης ύδατος και το νερό που διαχειρίζεται έχει πολλά προβλήματα, όπως έχουμε πληροφορηθεί. Συγκεκριμένα από τα αποτελέσματα των εξειδάσεων που πραγματοτοπίησε το Τμήμα Περιβετολογικής Υγείνης και Υγειονομικού Ελέγκου της Αρμόδιες Διεύθυνσης της Περιφοριακής Ενότητας Εύβοιας. Αποδείχθηκε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση λόγου ύπαρξη μικροβίων και βαρέων μετάλλου. Ανάλογο προβλήμα υπάρχει και στον οικισμό Πεθκόδασος με πολύ παλιό δίκτυο που οδηγεί εκτός των άλλων σε πολλές διακοπές παροχής. Δεύτερο, Καστέλλα. Πολύ σημαντικό πρόβλημα. Χτες δεν είχε νερό. Είχε διακοπή ύδρευσης. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Εδώ και πολύ καιρό βεβαίως οι κάτοικοι της Καστέλλας μένουν για πολλές ώρες χωρίς νερό. Είναι φυσικό φαινόμενο πλέον αυτό και αντιμετωπίζεται και από τη δημοτική αρχή, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, με έναν τρόπο ότι επικαλείται μονίμως για κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή είναι εδώ και δεκαετίες. Αντίστοιχα, αρκετές περιοχές επίσης του δήμου δηρυφίων μεσαχτίων αντιμετωπίζουν είτε λιγότερο είτε περισσότερα προβλήματα η ύδρευσης, όπως τα Ψαχμά, οι Άταλλοι και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια με την πρώτη κακοκαιρία είναι πλέον καθημερινά τα φαινόμενα με την ύδρευση και τα προβλήματα που υπάρχουν. Στην Κύμη επίσης προβλήματα και με την υδροδότηση και με την κακής ποιότητας νερού που υπάρχει και φυσικά με τις διακοπές ρεύματος που οφείλονται στο απαρχαιωμένο δίκτυο ίδρυφσης, μέρος του οποίου είναι από αμοιαντοσωλίνες. Προβλήματα επίσης αντιμετωπίζει εξ αυτής της κατάστασης και το νοσοκομείο της Κύμη, ιδιαίτερα η μονάδα τεχνικού νεφρού με κίνδυνο να σταματήσει η αιμοκάθαρση. Άγιος Γεώργιος Λιχάδας, στο δήμο Ιστιέας, αναφέρθηκε και προηγούμενα για την Λιχάδα ορισμένα ζητήματα. Εδώ συγκεκριμένα για τον Άγιο Γεώργιο οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα σε σχέση με την υδροδότηση. Το χωριό υδροδοτείται μέσω του συστήματος αφαλάτος με νερό που είναι κατάλληλο για πόση. Στα Γιάλτρα, στην Ερέτρια, για να μην αναφερθώ πιο συγκεκριμένα, και επειδή εμείς εκτισθέσεώς μας και με βάση της αρχίας που έχουμε το νερό, το θεωρούμε ότι είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει να εξεσφαλίζεται υπαρκής ποσότητα και ποιότητα χωρίς επιβάρινση των λαϊκών οικοκυριών με τέλη, με επιβάρινση φυσικά στους μεγάλους καταναρωτές όπως είναι οι βιομηχανικές μονάδες, τα ξενοδοχεία και οι πολυτελείς κατοικίες. Στη βάση αυτή, εμείς ρωτάμε τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων ίδρυυσης με σύγχρονα υλικά, παίρνοντας υπόψην πως σε αρκετές περιπτώσεις, εντός πόλεων, χωριών και οικισμών, υπάρχουν ακόμη σωλήνες αμμιάδου. Δεύτερον, για την επέκταση του δικτύου ίδρυυσης σε περιοχές που ως χώρα δεν υπάρχει. Τρίτο, για τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση των ΔΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τέταρτον, για την υλοποίηση έργων που θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα ποιότητας και επάρκειας νερού, όπως η ολοκλήρωση του ημετελού σφράγματος στα μανίκια, η δημιουργία λιμνοδοξαμερών και άλλα, που μπορεί να δώσουν λύσεις σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές. Αν και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν συνολικότερα στην έδεια είναι και πολλά και σε σχέση με το νερό, αλλά και σε σχέση με άλλα ζητήματα, αλλά για το νερό θα θέλαμε, επειδή είναι αγαφό και πρέπει να παρέχεται όπως είπαμε δωρεάν προηγούμενα, θα θέλαμε να μας δώσετε άμεσα τώρα απαντήσεις πάνω σε αυτά τα ερωτήματα που θέσαμε. Κύριε Μπατζέκη, ζητώντας σας συγνώμη και αφού αναγνωρίσω και αναλάβω την ευθύνη ότι σήμερα κάποια θέματα που κάποιοι σχεδιασμοί θεωρούσαν σημαντικά προταχθήκαν στις ανακοινώσεις και έλαβαν απαντήσεις, ως προς εσάς αναλαμβάνω την ευθύνη σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, ένα από τα θέματά σας θα θεωρείτε πολύ σημαντικό να κουβεντιαστεί μπροστά όπως κουβεντιάζαμε παλιά τον προσφυγικό ή τον κορωνοϊό. Αφήστε με να ολοκληρώσω σας παρακαλώ και αν έχω κάνει κάπου λάθος με διορθώνετε. Σε καμία όμως περιπτώσεων δεν μπορούμε να κάνουμε σε ζημό του περιφερειακού συμβουλίου επίκαιρες ερωτήσεις οι οποίες στήθονται στην πορεία να κουβεντιάζονται στις ανακοινώσεις ή στις συζητήσεις. Αυτό από εμένα και σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε δεν έχω αντιρίσει να διαμορφώνονται τέτοιου τύπου αιτήματα αναφορές σε πρώτων ερωτήσεων χρονικό στάδιο. Όταν είναι σημαντικά δεν μπορεί να γίνει θεσμός αυτό γιατί ανακοινώσεις και συζητήσεις έχουν συγκεκριμένα πράγματα. Ποιος το κρίνει το σημαντικό? Σημαντικά είναι όλα. Εντάξει, εν πάση περιπτώση, εμείς δεν θέτουμε ζήτημα, δεν θέτουμε ζήτημα. Προχωρώ μη σε απαντήσει. Απλά επειδή θα μπορούσαμε να το χειριστούμε και εμείς λίγο διαφορετικά. Δεν υπήρχε θέμα, χίρι μου. Ζητώ συγνώμη. Ο κύριος Κελαϊδίτης απάντηση στην επίκαιρη της λαϊκής ισφύρος του κύριου Μπαζδέκη. Στο τελευταίο ερώτημα, τα άλλα παντού αντεγραφώ. Κύριε Κελαϊδίτη, έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Μπαζδέκη, προφανώς είναι δουλειά του περιφερειακού συμβουλίου να φροντίσει αυτό το τόσο βασικό αγαθό, να έρθει με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο σε κάθε άκρη της περιφερειάς μας. Επομένως, παρά ότι δεν είναι στα πλήσα της αρμοδιότητάς μας η αποκατάσταση, ο ξεχρονισμός, η επέκταση δικτύων, είναι δουλειά μας να έχουμε μία ματιά σε κάθε άκρη, προκειμένου να δούμε ότι οι αρμόδοι φορείς κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά και να υποστηρίζουμε την χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένους, όπως τα έργα αυτά θρηματοδοτούνται σε επίπεδο όλης επικράτειας, κατά κύρο λόγο από πόρους του ΕΜΕΕΠΕΡΑ, από τα πρόγραμματα που αφορούν την υποστήριξη τέτοιων έργων, το Φιλόδημο και τώρα τον Τρίτσι, το Αντώνης Τρίτσις, αλλά και από το ΠΕΠΕΣ ΤΕΡΕΑΣΟ που για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο εντάχτηκαν σε επίπεδο περιφέρειας 6 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχες δράσεις. Σε ό,τι αφορά την ΕΒΙΑ μέσα στα οποία έργα βρίσκονται και κμήματα τα οποία έχετε αναφέρει, να μην εξειδικεύσω, έχουμε μελέτες και ήδη ενταγμένα και προσυλλοποίηση έργα μεγαλύτερα από τα περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμού. Μέσα από την συζήτηση που έχουμε κάνει τις τελευταίες ώρες με τους δημοτικές αρχές, φαίνεται ότι όλες οι δημοτικές αρχές έχουν τοπίσει τα προβληματά τους, έχουν οριμες μελέτες και έχουν ήδη προγραμματίσει την ένταξη ή δηλοποιούν έργα που αφορούν τη λύση αυτών των θεμάτων. Νομίζω ότι η δουλειά μας είναι να έχουμε μια διαρκή ματιά πάνω σε αυτές τις προσπάθειες των δήμων και να φροντίζουμε όπου η χρηματοδότηση δεν επιτυχάνεται να ερχόμαστε και να συνδράμουμε με κάθε δυνατό μέσο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Περνώ στις ερωτήσεις της αριστερής παρέμβασης, η κυρία Πολυζόη να τις αναπτύξει. Μία απαντάται γραπτός, μία προφορικός κυρία Πολυζόη. Καλημέρα σε όλους, μιας και λόγω προβλήματος στη σύνδεση καθυστέρησα να μπω. Μία δήλωση θα κάνω και θα συνεχίσω στις ερωτήσεις. Άνοιξα την κάμερά μου για να με δούνε κάποιοι συνάδελφοι, γιατί πολλές φορές έχουν θέσει θέμα ποιος μιλάει και ποιος κάνει τις ερωτήσεις και ποιος είναι αυτός που θυτείται. Εγώ είμαι, δεν είναι κανένας άλλος, ούτε έχω γραμματίσει από πίσω. Όμως θεωρώ ότι ο προσωπικός και ιδιωτικός χώρος του καθενός δεν μπορεί να είναι ο εργασιακός ή τέλος πάντων του περιφερειακού συμβουλίου για να το βγάζω στην κάμερα και να φαίνεται. Για αυτό λοιπόν θα πλήσω την κάμερά μου αφού με είδατε και καλημεριστήκαμε και θα συνεχίσω για να πω τις ερωτήσεις που έχω. Κατά την τέταρτη τακτική συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο την Παρασκευή 2 Απριλίου κατατέθηκαν από την αριστερή παρέμβαση ταιρεάς τέσσερις επίκοιρες ερωτήσεις εκ των οποίων δεν απαντήθηκε καμία διαζώση προκειμένου να απαντηθούν γράφους εντός ευλόγου χρόνου. Πριν είπατε ότι εντός 15 ημερών πρέπει να απαντούνται γράφους οι ερωτήσεις που γίνονται. Έχουν περάσει δύο μήνες, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση έγγραφη για αυτές τις τέσσερες ερωτήσεις. Επειδή αυτό δεν έχει συμβεί λοιπόν μέχρι στιγμής, επαναρχόμαστε σαν αριστερή παρέμβαση θέτοντας εκ νέου τις παρακάτω επίκοιρες ερωτήσεις και αναμένοντας να απαντηθούν διαζώσεις από την σημερινή συνεδρίαση. Η πρώτη επίκοιρη ερώτηση αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα. Το θέμα των αδειοδοτήσεων και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών φοντοβολταϊκών υδροελεκτρικών από άκρη σε άκρη της Στερεάς έχει πλέον λάβει τραγικές διαστάσεις. Κάθε μέρα που περνάει προσθήθηται και νέες αδειοδοτήσεις και σε είδη υπερφορτομένες όπως η ΕΒΙΑ αλλά και σε καινούργιες περιοχές, η ΉΤΙ, Πολύδρος κλπ. Και άλλωστε αυτό προκύπτει και από το 10ο, 11ο και 12ο θέμα ημερήσιας διάταξης στην αυριανή πρόσκληση τακτικής συνεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Η θέση των τοπικών κοινωνιών και συλλόγων και φορέων απέναντι στην εγκατάσταση και την καταστροφή του τόπου και της φύσης είναι καταγεγραμμένη μέσα και από τις αποφάσεις τους πολύ περισσότερο από τις κινητοποίησεις και τις προσφυγές που έχουν κάνει. Η Αριστερή Παρέμβα Στερεάς έχει επανελημμένως φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέμα για την εγκατάσταση. Έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση κατά τις εγκατάστασεις ΑΠΕ σε όλη την Στερεά και είναι βέβαια και στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και θεσμικά αλλά κυρίως κινηματικά. Θα πρέπει από την πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειακή Αρχή, να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου. Είμαστε υπέρ της πράσινης ενέργειας αλλά και υπέρ των θέλων των κατοίκων της Στερεάς. Σε καμία περίπτωση δεν συνάδει το ένα με το άλλο. Θα πρέπει λοιπόν το κρυφτούλι αυτό πίσω από τα δήθεν ψηφίσματα τα να, με, να, λα να σταματήσουν και εδώ και τώρα για μία ακόμη φορά ζητάμε να πάρετε ξεκάθαρη θέση. Ερωτάτε λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή, έχετε την πρόθεση να σταματήσετε το έγκλημα και την καταστροφή που συντελείται σε όλη τη Στερεά, ναι ή όχι. Έχετε την πολιτική βούληση να αντιπαρατεθείτε με τις επιλογές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κυβέρνησής σας ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία τέτοια. Τι έχετε κάνει πρακτικά μέχρι αυτή τη στιγμή για να αποτρέψετε κάθε δραστηριότητα ως Περιφερειακή Αρχή αλλά και σε συνεργασία με τους κατατόπους, δήμους, κοινότητες, τοπικούς φορείς που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις εναντίωσης στην εγκατάσταση. Ποια ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην τρίτη τακτική συνεδρία στη 17 Τρίτου αναφορικά με το 3ο, 4ο, 6ο, 7ο και 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Δεν έχει απαντηθεί ούτε αυτό ούτε τα προηγούμενα. Ποια θέση θα πάρετε στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος για αντίστοιχα θέματα, τα ανάφερα και πριν το 10ο, 11ο και 12ο θέμα. Δεύτερη ερώτηση. Μη πληρωμή εκτελούμενων έργων. Σε συνέχεια προηγούμενες ερώτησες μας κατά την πρώτη τακτική συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27 Πρώτου του 2021 σχετικά με την πληρωμή εκτελεσμένων εργασιών σε δημοπρατημένα έργα των Περιφερειακών Ενωτήτων Στερεάς, στην οποία μας ενημερώσατε ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης. Εμείς όμως ρωτάμε γιατί και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες δεν είχαν πληρωθεί οι σχετικές εκτελεσμένες εργασίες. Ρωτάμε λοιπόν ποιο είναι το ποσό που απαιτήθηκε για την Περιφέρεια Στερεάς και την πληρωμή επιστοποιήσεων, πληρωμών, λογαριασμών εκτελεσμένων εργασιών αυτών των δημοπροτιμμένων έργων, ποιο είναι το ποσό το οποίο χωρηγήθηκε στην Περιφέρεια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τις σχετικές ΑΕΠ, πώς διαναμήθηκε σε κάθε περιφερειακή ενώτα, η Φωκίδα πόσα πήρε σε σχέση και με τις υποχρεώσεις τους, εξακολουθούν να εκκρεμούν ακόμα απαιτήσεις αναδόχων έργων που ενέχουν τον κίνδυνο της αναστολής εργασιών και εκτέλεσης τους απ' τον ανάδοχο καθώς και την απέτηση απ' τον ανάδοχο σχετικής αποζημίωσης. Έχει κατατεθεί αναστολή εργασιών από ανάδοχο λόγω εκκρεμότητας κάλυψης των απαιτήσεων και σε ποια περιφερειακή ενότητα. Από τις δύο λοιπόν επίκαιρες ερωτήσεις θα επιλέξω να μου απαντήσετε διαζώση στη δεύτερη και γραπτός και ελπίζω εντός 15 ημερών όντως να έρθει η γραπτή απάντηση για το θέμα των διαταστάσεων ΑΠΕ. Κυριαφορούσε ΑΠΕ, άκουσα τον κύριο Κυρμανίδη πριν που είπε ότι ο άνθρωπος θα απαντούσε εντός τριών ημερών στην κυρία Μπατζελιά, αλλά θεωρώ ότι θα απαντηθεί και σε σας κυρία Πολυζόη. Το θέτω επειδή έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες από τότε που την ξαναθέσαμε την ερώτηση και ακόμη περιμένουμε την απάντηση. Ωραία. Ο περιφερειακής πρέπει να απαντήσει, μη μας στέλνετε σνέγια στον κύριο Κυρμανίδη. Ναι, ναι. Είναι πολιτικά τα ζητήματα που βάζει η κυρία Πολυζόη. Δεν είναι θέμα να μας απαντήσει ο πρώτος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Αντώνη μου, γνωρίζεις ότι έχω τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές και για το συγκεκριμένο θέμα και ότι δεν έχω διστάσει να απαντήσω οποιαδήποτε θέμα. Από εκεί πέρα είναι και δικαίωμα αναφέρετο της περιφερειακής αρχής να εκφράζεται από τα όργανα της κατά περίπτωση. Κύριε Περιφερειάρχα, έχετε το λόγο. Σε σχέση με τα τεχνικά μας έργα, σημαντική και ευπρόσδεκτη η ανησυχία σου, αγαπητή μου Νίκη, παρότι δεν έχεις στηρίξει την υλοποίηση κανένας από αυτά διά της ψήφου σου, όμως πραγματικά υπάρχει ένα τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται και παρά για αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αναφέρθηκα και νωρίτερα σε απάντηση σχετικής μνίας που έκανε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στο ζήτημα του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων, ότι υπήρξε μια χρονική υστέρηση για τους λόγους που εξήγησα και ότι αυτή η υστέρηση αποκαθίσταται αναμένοντας τις επόμενες ημέρες πιστώσεις, οι οποίες θα εξαλείψουν κάθε υποχρεώση, κάθε ήδη αναληφθήσα οικονομική υποχρεώση και θα επιτρέψουν και την απρόσκοπη συνέχιση του προγράμματος μας. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι μια διαρκής διοικδίκηση, την οποία θεωρούμε έτσι η μεγάλη μας ευθύνη να κάνουμε, ούτως ώστε αυτά που σχεδιάζουμε, που ψηφίζουμε, που εγκρίνουμε και που δρομολογούμε να τα βλέπουμε να γίνονται όντως πράξη μέσα στη στερεά Ελλάδα και να έχουν τα αναπτυξιακά και κοινωνικά αποτελέσματα που προσδοκούμε ισόρροπα για κάθε πεδίο ανάπτυξης, αλλά και για κάθε περιοχή της στερεάς Ελλάδας και τα λέω και τα δύο πάρα πολύ εμφανικά, γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι και δομημένος όλος ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός. Ευχαριστώ. Κύριε Φισανίδα, ένα δευτερόλεπτο μπορώ να έχω? Όχι. Επί του προσωπικού. Θέλω να απαντήσω. Ναι, ναι. Επειδή αναφέρατε αν ψήφισα ή δεν ψήφισα ως αριστερή παρέμβαση, τα εκτελούμε να έργασταν φωκίδα. Νομίζω το έχουμε επαναλάβει ως αριστερή παρέμβαση πάρα πολλές φορές. Εάν καταψηφίζουμε τα έργα, δεν τα καταψηφίζουμε γιατί διαφωνούμε με το να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, τα καταψηφίζουμε γιατί αποφασίζεται, εκτελείται, αναθέτεται και πληρώνεται με τρόπους, τους οποίους σαν αριστερή παρέμβαση δεν είναι αποδεκτή σε εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που καταψηφίζουμε τα έργα και όχι ότι δεν θέλουμε να γίνουν συγκεκριμένα φωκίδα και οπουδήποτε αλλού. Δεν μου απαντήσατε στις ερωτήσεις, επεκφύγατε, ούτε μου είπατε αν αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Το ίδιο είπατε και το Γενάρι που έκανα την ερώτηση, ότι σε ένα μήνα θα πληρωθούν. Το ίδιο μου απαντήσατε και τώρα. Έχουν περάσει από το Γενάρι τέσσερις μήνες, πέντε. Το μόνο σημείο που δεν απάντησα, γιατί και από το Γενάρι έγιναν πληρωμές και τον Απρίλη έγιναν πληρωμές και τώρα ετοιμάζονται να γίνουν και πιο γενναίες πληρωμές. Το μόνο που δεν απάντησα, και θα απαντήσω τώρα με απόλυτη ευθύτητα, είναι ότι όχι δεν υπάρχει έγραφη όχληση από κανέναν ανάδοχο, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει διακοπή εργασιών ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές. Όλοι έχουν στην αντίληψη της κατάστασης, όλοι γνωρίζουν τον αγώνα που δίνεται, όλοι έχουν την εμπιστοσύνη στην περιφερειακή αρχή, ότι θα εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για να συνεχιστεί το πρόγραμμα των έργων. Σας ευχαριστώ να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Προτείνω στο σώμα την απόφαση αγωγής του έκτακτου θέματος που έχει έρθει. Ψηφίζω με ομόφωνα. Ισαγωγή λοιπόν του έκτακτου θέματος στο συμβούλιο. Και το αναφέρω. Κύριε Καρακάτσα, κλείστε το μικρόφωνο. Έκριση πρακτικού επιτροπής στο Άρθο 8ΒΤ του νόμου 2323 1995 σχετικά με τη χορήγηση αδειών σε πλωτά μέσα που κινούνται σε φυσικές και τεχνητές λήμνες για την άσκηση τουριστικών πλώων. Εισηγητής είναι νομίζω ο κύριος Στασιός, ο οποίος φέρνει το θέμα. Άρη μου για ένα λεπτό. Κύριε Στασιός. Κύριε Στασιός, έχεις το λόγο για ένα λεπτό για το έκτακτο θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Βαλθήκαμε πέντε σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε τρία θέματα στην ατζέντα αφορά αδειοδότησης σκαφών στη λίμνη των κρεμαστών. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο ορεινός προορισμός, αλλά έχουμε και υδάτινο στοιχείο. Τώρα εκτάκτως, και να με συγχωρεί το σώμα, ήρθε αυτή η αδειοδότηση αφορά τις πλογήσεις φέτος στη λίμνη. Έχει τα δοκιολογικά ο ανάδοχος, το έκτακτο του θέματος. Έγινε στο γεγονός ότι λόγω και των λίγων χειροκτώσεων φέτος, τα νερά φαίνεται ότι θα κατεβούν σε σχέση με το ύψος της λίμνης πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Και λοιπόν, το ταχύτηρο που πρέπει να αρχίσει η δράση με τις πλογήσεις το καλύτερο δυνατό θα είναι για να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Γι' αυτό και έχει εκτός ημιρισίας. Έχει ονομοδοθεί σχετικά η Επιτροπή, που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό, μετά των ένθρωπων θεδιολυδικών του ΕΤΟΝΤΑ. Οπότε, θα δω το σώμα να ψηφίσουμε και να δοθεί σχετική... Καλώς ο Φασιλής. Ωραία. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Προχωρώσε η διφωφορία του εν λόγου θέματος του ΕΚΤΑΚΤΟΥ. Ο συνδυασμός... Κύριε Αναγνωστάκη. Ένα... μια τοποθετή γολιβόληπτη. Ούτε με δύο λεπτά. Από την αρχή, η Παράταξε Στερεά, η περιοχή μας, έχει στηρίξει από την Πατοβουλία Παύλα Βράση, η ΕΚΤΑΚΤΟΥ και την Αθήνα. Λοιπόν, δυστυχώς επειδή γράφει ένα μάθημα μικρός, μου έκανε έξωση από το μικρό... ίσως πάντως το Πολυτεχνείο είναι. Μου έκανε έξωση και μέσα στο γραφείο και άραστε ρούμω όλων εκείνων των τεχνικών... Καλή επιτυχία. Καλή επιτυχία. Ευχαριστώ. Από το σπίτι να μη σε βγάλει, Δημήτρη. Από το σπίτι να μη σε βγάλει. Από το γραφείο δεν πειράζει. Όσο νου πω, Βασίλη, λοιπόν, έλεγα ότι η Παράταξε μας Στερεά, η περιοχή μας, από την πρώτη στιγμή το είδε με παιχτική οκτική. Το είδε θετικά, εν πάση περιπτώσει, το όλο εγχείρημα, για την αξιοποίηση της λύνης των κρεμαστών. Το ρούμω ότι είναι ένα περιοχειακό, φυσικό στοιχείο της Στερεάς Ελλάδας, που πρέπει να αξιοποιηθεί και γι' αυτό και στηρίξαμε όλες τις αποφάσεις μέχρι τώρα για αυτή την προοπτική ανάπτυξη. Θέλω, όμως, ένα σημείο να ρωτήσω τον αγαπητός συνδυάδος μου, τον κ. Τασιό, τον αντιπεριπεριαρχητή αιτίας της Βρυτανίας. Επειδή στο εισηγητικό μας λέτε ότι υπάρχει πιθανή χαμηλή στάθμη το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόβληψη από αρμόδιο δημόσιο φορέα που λέει ότι, εν πάση περιπτώσει, έχουμε τη δυνατότητα για ένα μήνα, για 20 μέρες, για 40 μέρες. Είναι κατεκτήνηση αυτή η πρόβληψη. Όχι, δεν το στιρίχνουμε προφανώς έτσι, εννοείτο θα το στιρίξουμε γιατί, να επαναλάβω και για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι είναι μια προσφορά στους επισκέπτες δωρεάν περιήγησης, έτσι ώστε να εξηγηωθούν με το φυσικό περιβάλλον και άρα να λειτουργήσουν πολλά προσεκτικά, στην προβολή αυτού του ιδιαίτερα φυσικού καλούς μέρους. Ναι, θα σας πω. Ετήσια η λίμνη έχει εξομετρική διαφορά από τον Μάρτι, που είναι πιο γεμάτης αλλά κάνει απορροής, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που είναι πιο χαμηλά, έχει εξομετρική διαφορά από 20 έως 40 μέτρα. Όσο η χρονιά έχει λιγότερα ύδα, τα λόγω χρονοπτώσεων, τόσο περισσότερο επιτρέπει αυτή η κατάσταση και η μείωση. Αποτέλεσμα είναι ότι όσο λιγότερο νερό υπάρχει, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προσβάσιμα όλα τα μέρη, όπως ακριβώς έχουν σχεδιαστεί στο νογικό σχεδιασμό. Οπότε είναι πολύ πιο όμορφη, προφανώς όταν είναι εντελώς γεμάτη, και περισσότερα μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί όταν είναι εντελώς σχεμάτη. Οπότε όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει, τόσο καλύτερα. Σας ευχαριστώ. Προχωρώ στη βιβλιοφορία λοιπόν του θέματος. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι, του κυρίου Γκλέτσου, ναι, του κυρίου Αναγμουστάκη. Να πω κάτι. Με την εντυγνώμηση το είχαμε στηρίξει το θέμα και είχαμε πει ότι πως είναι δωρεάν να δίνεται δυνατότητα τόσο σε αμέα όσο και σε καμπίνα που μπορούν να περιηγούνται γιατί είναι οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που ουσιαστικά χρειάζονται και την βοήθεια και την αξιοποίηση και την προσφορά τη δικιά μας. Ευχαριστώ. Θα σας ευχαριστώ κύριε Αναγμουστάκη. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Μπαντελή. Ευχαριστώ εγώ και κύριε Πρόεδρε και καμάς. Απλά να πω ότι η Λίμνη είναι μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλους. Η περιοτέρα τουριστική της ανάδειξη θα βοηθεί στην ανάπτυξη της περιοχής. Είναι τα δύο σκάφοι. Αυτό που θα ήθελα να εφηστιστήσω την προσοχή κύριε Τασιέ είναι ας υπάρξει και ένας έλεγχος. Μικρά είναι τα σκάφοι, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε επιβάριση στο περιβάλλον. Αλλά ας γίνει κάποια στιγμή και ένας έλεγχος από τις υπερρυψίες, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και γίνονται τα ταξίδια εντός της Λίμνης. Ευχαριστώ. Θα σε ευχαριστώ και εγώ. Ο κύριος Μπαζέκης, το συνδυασμό σου. Δεν έχουμε αντίρρηση και εφόσον είναι δωρεάν υπερψηφίζουμε την πρόταση αυτή. Ναι, ο κύριος Γιώτης, ο κύριος Βούργαρης. Ναι. Ναι, η κυρία Πολυζόη. Ναι. Ναι, εγκρίνεται το πρώτο έκτακτο θέμα. Παιδρή, θα το πάρω προσωπικά στο τέλος. Ανά, συγγνώμη, συγγνώμη. Γυρνώ στη διφωφορία του έκτακτου. Δεν το κάνω με δόλο, το γνωρίζεις. Απλώς, ξυχνάω κι εγώ. Ό,τι έχεις ανοίξει το ποιηθεί. Ανά, τι ψηφίζεις? Γεια σας, υπέρ. Γεια σας. Ανά Καρίκα, ναι, λοιπόν, στο έκτακτο θέμα. Και πάλι ζητώ συγγνώμη. Προχωρώ στην ημερή σχεδιάταξη, την πρόσκληση, θέμα ένα επικείρουση πρακτικών συνεδριάσεων έτους 2021 του Συμβουλίου Στεράς Ελλάδος. Έκριση πρακτικών. Έχει σταλεί το link με τα αρχεία της κάθε συνεδρέσεις. Μπας στο άρθρο 19, ουσιαστικά, του κανονισμού, προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία. Συγγνώμη, ο συνδυασμός του κ. Σπανού, ναι. Του κ. Γκλέτσου, κ. Δούρο, ναι. Του κ. Αναγνωστάκη, συνδυασμός. Σας ευχαριστούμε. Κ. Μπατζελί. Ναι, ναι. Ο κ. Μπαζέκης. Ναι, ναι. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Ναι. Η κ. Πολυζόη. Ναι. Η κ. Καρύκα. Ναι. Καμωγελάς γιατί δεν σε ξέχασα τώρα. Λοιπόν, παιδινός στο θέμα δεύτερο. Λείψει απόφαση για σύσταση αναπηξιακού οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκης Περιφέρειας Στεράς Ελλάδος του άρθρου νόμου 4674 του 20 όπως ισχύει και ειδικότερα. Έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιοσημότητας, έγκριση σχεδίου καταστατικού το αναπηξιακού οργανισμού, εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα ποσού για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στεράς Ελλάδος στο μετοχικό κεφάλαιο του αναπηξιακού οργανισμού, παροχή εξουσιοδοτήσεων για τις απαράτητες διαδικαστικές ενέργειες για τη σύσταση του οργανισμού και ορισμός μελών του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού. Ησυχητής του εν λόγου θέματος είναι ο Περιφέρειας Στεράς Ελλάδος ο κ. Σπανός. Μια σημαντική στιγμή για την Περιφέρειά μας. Σε συνέχεια της αρχικής, προ κάποιον συνεδριάσιο, έγκρισης της σύστασης αναπηξιακού οργανισμού για τη Στεραία Ελλάδα, σήμερα με πολύ χαρά και με πολύ υψηλή και θετική προσδοκία, ερχόμαστε να αποφασίσουμε για τον σκελετό αυτής της προσπάθειας, το καταστατικό, την οικονομοτεχνική μελέτη ιδιωσιμότητας. Και βέβαια, μέσα από αυτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εφόσον την λάβουμε, που θα ακολουθηθεί και από τις αντίστοιχες αποφάσεις συλλογικών οργάνων των συμμετόχων μας, θα μπορέσουμε εν τέλει να συστήσουμε τον οργανισμό και να του δώσουμε σάρκα και ωστά να αρχίσει να τρέχει να παράγει έργο εποφελία της περιφερειάς μας. Δεν θέλω να πω σε αυτή τη φάση περισσότερα. Θα τοποθετηθώ εκ νέου στο τέλος, έχοντας ακούσει και τις προτάσεις και παρτηρήσεις των μελών. Πρόεδρε, θα πρότεινα να δώσουμε τον λόγο σε αυτή τη φάση στους συνεργάτες μας, ούτως ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια παρουσίαση του σχεδίου του οργανισμού και ακολούθως να τοποθετηθεί το συμβούλιο. Είναι παρόν οι τεχνικοί και νομικοί μας σύμβουλοι. Καλή σας μέρα. Καλημέρα σε όλους. Είμαστε από την εταιρία ΑΤ. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Είστε η κυρία... Τόγια. Είναι η κυρία Τόγια. Ωραία, κυρία Τόγια. Έχετε το λόγο. Καλημέρα και από εμένα. Καλή σας μέρα σε όλους. Έχουμε προετοιμάσει για εσάς μια σύντομη παρουσίαση του σχεδιού, όπως είπαν οι κυρίες περιφερειάκες του αναπτυξιακού οργανισμού, την οποία θα μας παρουσιάσει ο κυρίος Κομπορός, ο συνεργάτες της εταιρείας. Μπορούμε να κάνουμε, νομίζω, έτσι δεν είναι σεαρ την παρουσίαση. Ναι. Κύριε Κομπορός, έχετε το λόγο. Καλημέρα σας, ξεκινάμε την παρουσίαση. Έχουμε κάνει για προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα βασικά σηχεία της μελέτης. Συγγνώμη, δεν μπορώ να το πω. Συγγνώμη, λίγο να ξεκινήσουμε, λοιπόν. Ξεκινώντας, πάμε να δούμε το θεσμικό πλήσιο, νομίζω, είναι γνωσιό πλέον σε ρόλους. Ο κεντρικός νόμος είναι 46-74-2020. Με τις ελευταίες αποπείσεις που έχει δεχτεί, έχουμε φτάσει στους 47-95-22-2021. Μετά βλέπουμε, μάλλον, ότι ο εργασμός θα λειτουργήσει ως καταλήτης και επιταχυντής των έργων και της πολιτικής της περιφέρειας. Η οικονομικική μελέτη έχει γίνει σύμφωνα με την απόφαση του ΠΕΖΔΑ ως πως θα περιεχόμενά της και πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα κομμάτια. Η πρώτη ενότητα αφορά με τον Ρωσίωσο βασικό χαρακτηριστών της περιφέρειας της Ελλάδας. Η δεύτερη ενότητα αφορά με συνοδική περιγραφή για τη σκοπιμότητα της υποσύστητας της επιχείρησης. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει μια προτεινόμενη οργάνωση και λειτουργία της εταιρείας. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Και η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει την κοινωνική, οικονομική και αναπτυσιακή αξιολόγηση της περιφέρειας της Ελλάδας. Ξεκινώντας, λοιπόν, να βλέπουμε τις επιμένους ενότητες διάφορας ηχεία. Εδώ έχουμε τις πρώτη ενότητα ενδιαφέρουμενες αξιολόγησης ηχείας. Στις τελευταίες απογραφήσεις του 2011, ο πολιτισμός περιφέρειας ανέκτησε 547.490 άτομα. Πάνω κάτω σε όλους είναι δοστά τα περισσότερα ηχεία από αυτά. Διαφέρονται δύο μνημεία των δόσμων αστυνομιάς. Το 58,9% των αποσχολούμενων εργάζοντων στον τριτογενείο τομέα. Ενώ καταλαβαίνει περίπου το 11% της έκτασης της χώρας. Προχωρώντας τώρα στο όραμα για την περιφέρεια στερείας Ελλάδας. Είμαστε σε μια φάση που η ελληνική οικονομία ανακάπτει. Ανακάπτει από την κρίση, από την ύφεση και νομίζουμε και από την παγκομία. Έτσι, λοιπόν, ήρθε η ώρα για τη στρατηγική ανάπτυξη της περιφέρειας στερείας Ελλάδας. Και να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πληροπτήματα με το εργαλείο του αναπτυξιακού οργανισμού. Προχωράς σκοπούς και στόχους. Ο αναζητικός οργανισμός αποτελέσει ένα φορέο προσθέρωσης, όπως είπαμε, για την εξιδίκηση και πλήρωση από τις έργες στόχων της περιφέρειας. Βασικός σκοπός είναι να συνεπικουρεί την περιφέρεια της Ελλάδας και να λειτουργήσει ως φορέος συλλογής, συσύντασης και αναγενομής στο πλευροφοριότητας, της τεχνονομοδοσίας, τον Boren και των διάφορων υπηρεσιών. Η στόχη του αναπτυξιακού οργανισμού είναι να αποτελέσει από το αναπτυξιακό βραχείο της περιφέρειας στερείας Ελλάδας. Να παρέχει τεχνική υποστήριξη στη στερεία Ελλάδας, στη περιφέρεια. Να συρρήξει την νόση και την γενοτομία της νέας βροχής επιχειρηματικότητας. Να προσελικήσει και να διευκολύνει αναπτυξιακές επενδύσεις. Να προωθήσει και να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά θέσεις της περιφέρειας και να συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Άρα, λοιπόν, ο αναπτυξιακός οργανισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη περιφέρεια στερείας Ελλάδας, είτε λειτουργώντας ως εφημονική και συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη και των δήμων που βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια στερείας Ελλάδας, να μάζει και να υλοποιεί έργα, να αναλαμβάνει καθήκοντα τεχνικής υπηρεσίας και να υποστηρίζει διοικητικά σε τεχνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δόμησης. Εδώ είναι η σκοπή, είναι αναλυτικά και στο κατησαπτικό, να υλοποιεί πολιτικές βιώσιμες ανάπτυξης, να υλοποιεί πολιτικές κοινωνικής συνοχής, να υλοποιεί πολιτικές κοινωνικής σύγκλησης, να εκμονεί επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, να συμμετέχει η συνεργία και οι συμπράξεις σε αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θα υπάρχουν έξι προτεινόμενοι άξονες δραστηριότητας, βάσει των οποίων θα συγκίνεται η στρατηγική της περιφέρειας, ο άξομας ο πρώτος αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εξοσρέφεια, ο άξομας ο δεύτερος αφορά τον περιβάλλον και την αλληλικία αλλαγή, ο άξομας ο τρίτος αφορά τον πρωτογενινή τομέα και την αλληλικία αλλαγή, ο άξομας ο τέταρτος αφορά την υγεία, το αναπτυξιακό χαρακτήρα και την περιφέρεια, ο άξομας ο πέμπτης αφορά τον ψυχιακό μετασυμματισμό και τη δραστηριότητα, και ο άξομας ο τελευταίος αφορά την τεχνική υποστήριξη και ορίμαση συνεργοποίηση έργων. Βέβαια, αυτοί οι άξομας θα αναπτυξούν με βάση της πρωτερότητας της περιφέρειας. Προχωρώντας, έχουμε αναλύσει μέσα στους άξονες κάποιες δράσεις που θα μπορούσε να υλοποιεί ο αναπτυξιακός οργανισμός. Δεν θα σας τους ανεβάσω όλους, έχετε δει και μέσα στη μελέτη, να σας αφήνουμε σε κάποιους, ας πούμε, σε ένα άξομα τουρισμό, πολιτισμό και εξωστρέφεια, μπορεί να γίνει η ενίσχυση του brand name της περιφέρειας ερεάς Ελλάδας, να γίνει τροσκή προβολή του θρηματικού μορφών τουρισμού, να συρρήξει και να προωθήσει χρειαστήρια στις έρευνες της υποθρηματικότητας και να αναπτυξει νέο περιόδιο και υπηρεσιό. Σε ένα άξομα του δεύτερο, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, εδώ κάποιες δράσεις που έχουν ξεχωρίσει είναι η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, η οργία οθολογικής διαχείρισης των αρσικών στερεών αποκλήτων, η οφέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ανάπτυξη και επέκταση λιχτή πράσινων σανίου σημείων και η δημιουργία νεών. Σε ένα άξομα του τρίτο, στον πρωτογενείο τομέα και στην αυτοτεχνοτροφή, να γίνει αναλυτική καρδογράφηση των τοπικών περιόδων της περιφέρειας, να δημιουργηθεί και να ξεκουριθούν συνέγγιες συγεωργία σαν τρόφιμα και συγκνοτροφία, να δημιουργηθεί περιφερειακή ομάδα αποτικής διαβούλευσης και διάκρισης γεωργικών προϊόντων, να δημιουργηθούν αυτοπικές δίκτες συνεργασίας με άλλες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον άξομα του τέταρτο, υγεία, αθεντισμός και παιδεία, στόχος είναι ο συνεργασμός κοινοποίησης δράσεων για την ανάπτυξη διότητας ζωής στην περιφέρεια, ανάμεσα στα αυτά είναι το παρακτηριστικό υγείας, το γραφείο διαχείρισης οικονομικών κρίσεων, οι δράσεις σύγκρισης τρονετισμών με την δημιουργία ανάπτυξης υποδομών. Στον άξομα το πέμπτο, υπιακός ανασυμματισμός για σεθνισμότητα είναι η ολοκλήρωση και ανάπτυξη και λειτουργία του ζωονοϊκών υποδομών και ανάπτυξη δημόσων σημείων ανασύρματος πρόσβασης στο ίντερνετ, η ολοκλήρωση σε βάθος επέκτυσης και βελτίωση των λιμανικών υποδομών και βελτίωση και του βουλικού δικτύου. Στην τεχνική υποστήριξη συνορήμανση έργο, κάποια από τις δράσεις είναι η ορήμαση και η ολοκλήρωση τεχνικών έργων της περιφέρειας, αλλά και των δήμων που βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια, όπως δηλαδή δεν διαθέτει τεχνική υποστήριξη του αργανισμού της Περιφέρειας Ρέας Ελλάδας, οι μελέτες έργων αντιπληρονικής θωράκτησης, η δημιουργία μοναδικών εξεργασίας και διαχείριση τεχνών απογλύτων. Τώρα ξέρεξα λίγο τις συντράσεις, είμαι και μέσα στη μελέτη, προσπαθώ να κορδίσουμε και λίγο χρόνο και μετά στη συζήτηση. Προχωρώνουμε συνοργάνωση και συνεργασία, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι στο 1.830 ευρώ, η κεντρικός μέτωχος είναι η Περιφέρειας Ρέας Ελλάδας με 80%, η περιφερειακή ένωση των δήμων της Ρέας Ελλάδας με 10% και το περιφερειακό ταμείο της Περιφέρειας Ρέας Ελλάδας με άλλο 10%. Προχωρώντας με 7, το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο, ο νόμος μας δίνεται να δώθει από 3 έως 15 μέλη, εμείς έχουμε προτείνει 7, μπορεί να είναι και 9, θα δούμε στη συζήτηση τα προκύψη, μπορεί και 11, αλλά πιστεύουμε ότι αν είναι έτσι εκείνη το σχήμα θα πρέπει να κινηθεί μεταξύ 7 και 11 μέλων. Ένας πρόεδρος, ένας αντιπρόεδρος, ένας διευθυνός σύγγουνος και 4 μέλη σε 8 μέλες διοικητικό συμβούλιο. Ως προς το οργανόγραμμα λειτουργίας της εταιρείας, η Γενική Συμβερνηνή Έλεψη είναι η μέτωχη που είδαμε στην προηγούμενη διαφάνεια, θα υπάρχει Νομικός Σύμβουλος και Ωστερικός Έλεγχος, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθύνος Σύμβουλος. Άρα όλοι αυτοί θα λογδοτούν και στους μετόχους, δηλαδή στον Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΡΤΕ, του Ανοποτισιακού Ταμείου. Τώρα δώσ' προς τις σύνθεσες του Διοικητικού Συμβουλίου κάποια πράγματα που βλέπετε από την Ορθεσία. Ο Διευθύνος Συμβουλός της Εταιρείας και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορούν να ερετήσουν εκπρόσωποι, τα εκτελεστικά μέλη. Ο κόσμος μπορεί να είναι ερετός του Περιφερειακό Περιφερειάς της Ελλάδας. Μπορούν πλέον να επεγράφονται εσύ να ψηφάσουν έργο ανάλογα με τα αντικείμενα που θα αναλαμβάνει η εταιρεία να υλοποιεί. Όπως είπαμε και πριν, εκπροτική σελεύθερος πυρεύσης εκπροσωπικών υπηρεσιών η ΔΕΣΤ. Πάμε τώρα να δούμε κάποια προσέγγιση τακτονομικά στοιχεία του Ορθοξιακού Οργανισμού. Εδώ έχουμε τα έξοδα ίδρυσης, το αναλύονται μέσα σε συμμελέτη. Εδώ η ίδρυση μέσα περιλαμβάνει και τα άριζο που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία. Άρα, αν δεν βγουν κατευθείαν εμπιστοίσεις της εταιρείας, το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο. Σκοπός είναι να εξασφαριστεί διωσιμό τα εκρήξαρτησία της εταιρείας. Βλέποντας μία προσέγγισης οικονομικά σηφίας της εταιρείας, το 2021 έχουμε προβλέψει πέντε μήνες λειτουργίας. Οι αμμυβές προσωπικού περιλαμβάνουν την αμμυβή του τεχνικού διευθυντή, ενός ιδιόσελεγχο, καθώς και του Συμβούλου Προεύδου. Και εδώ δεν είναι το πρωτικό να σε λειτουργηθεί άμεσα αυτές τις θέσεις. Πλύνω, όπως είπαμε, του τεχνικού διευθυντή. Από εκεί πέρα, αυτό που θα ήθελα έτσι να προσθέσουμε, οι στήλοι δεύτεροι στο κόσμιο λειτουργίας, τα μεγάλα κονδύλια, οι αμμυβές τρίτων δηλαδή, όπως θα δείτε, ξεκινάν από 890.000 ευρώ και φτάνουν και 25 σε 4 κατομμύρια. Αυτή η στήλη έχει να κάνει με τα έργα που θα αναλαμβάνει αμμυβή ο οργανισμός. Υπάρχει αντίστοιχα στα έσοδα δεξιά μας. Βλέπουμε, ας πούμε, στις προγραμματικές συμβάσεις το 22-400. Αν πάμε σίγουρα στο χρόνο του 2022, βλέπουμε επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας 1.200, τομεριακά 300.000, ευρωπαϊκά προγράμματα 150.000. Βλέπουμε μια προσθέκτηση στα έσοδα. Αν δεν έρθουν αυτά τα χρήματα, είναι έτσι το στόχος που έχουμε θέσει ως προσελαιτερία για να λογίσει. Αν δεν έρθουν αυτά τα έργα και αυτές τις συμβάσεις, αρντήσειτα, θα μειωθεί η δεύτερη γραμμή στα έσοδα, οι αμμυβές τρίτων. Αν δεν είναι πραγματικές συμβάσεις ή τα τομιακά είναι χαμηλότερο, θα υπάρχουν φυσικά και οι δαμβάνες αριστερά στα αμμυβές τρίτων. Πως προς τα έσοδα δημιουργικής λειτουργίας έχουμε κάνει έτσι μια χαμηλή προσέγγιση, σε μενομικό σύμβουλο, με εσωτερικό έλεπο, λογιστή, δηλαδή το ποσότο… Πριν ήμαστε, συγγνώμη. Το ποσότο, το πρώτο έτσι στους 71.000 ευρώ, περιλαμβάνει τον εικό σύμβουλο, εσωτερικό έλεπο, ελογιστή, τεχνικό σύμβουλο που θα φτιάξει τη δικτύοση και τα λιπάρα στην εταιρεία, και τον ορκοτοαλληλευτή. Σύμφωνα στους αρνητικούς συμβουλίου. Πως προς συμβιωσιμότητα της εταιρείας, ο κύκλος των εργασιών αναμένουμε να είναι αναβητός και τα έσοδα θα κινηθούν οριακά κρεοδοφόρο, γιατί και η εταιρεία που ατιμορφήτησε πρέπει να λειτουργεί… πρέπει να κινείται κρεοδοφόρο, αλλά όχι να βγάζει έσοδα μεγάλα, 100.000, 200.000 κλπ. Τώρα, για να ξεκινήσει και να είναι ιδιώσιμη η επένδυση, θα πρέπει να γίνουν κάποια… πως θα αποφασίζεται σήμερα, θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα, για να ξεκινήσει να λειτουργεί η εταιρεία. Δηλαδή, σε σώμα το Δικητικό Συμβουλείο, να αναπτυθούν οι αναβοδιώτες στους όργανας της ίκησης, ο Λιευθύνος Υγουρος, ο Πρόεδρος και τα λοιπά μέλη, να συνταχθούν οι πρώτοι κανονισμοί λειτουργίας, κανονισμός προμοιθειών, έργων, οργάνων, συνεργασίας και θρησκευικού. Εδώ να πούμε ότι η εταιρεία κινείται σύμφωνα με το 44-12% στις προμήθειές της, όπως το αποτελεί ένα e-skill. Να συνδυασθεί η εταιρεία, να συνταχθεί το θρησιακό σχέδιο και να συνδυασθεί μια πρώτη προγραμματική συμβάση, αυτή που βλέπουμε από όλες οι πηγές στις σχόλους, που μπορεί να κρύξει πιο γρήγορα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιφέρειας. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να προσθέσουμε. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Ο Περμπερίς, ο Μωυσής, είναι εγώ όταν είναι η σειρά μου να ρωτούσα. Εγώ όταν έρθει η σειρά μου, κύριε Πρόεδρε. Ποιος άλλος? Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω τοποθέτηση και ερωτήσεις, γιατί έχουν μια συνέχεια στο σκεπτικό. Αν αυτό το Προεδρείο το επιτρέπει διαφορετικά, θα τοποθετηθώ συνολικά. Καλώς. Κύριε Δουρός. Εγώ θα κάνω τοποθέτηση, δεν έχω ερωτήσεις. Ωραία. Εγώ έχω και ερωτήσεις, αλλά θα ήθελα να με διευκολύνετε λίγο να έχω το λόγο. Θα τοποθετηθείτε πρώτα. Πώς θέλετε, θέλετε τώρα να κάνετε ερώτηση και τοποθέτηση. Κύριε Περπερίς μου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσω νωρίτερα, ευχαριστώ, μπορώ να τοποθετηθώ συνολικά και με ερωτήσεις και με τοποθέτηση, για να συμβάλλουμε και με... Να πάμε καλύτερα με ποσοίρα, κύριε Περπερί. Ό,τι νομίζεις, κυρία Παντελή, δεν θα σας... Ναι, κανένα θέμα, κύριε Περπερί. Κύριε Περπερί, ό,τι λέω. Θα ήθελα να ρωτήσω, σε αυτή την οικονομοτικηνική προσέγγιση, λάβατε υπόψη σας στη μέχρι τώρα αρνητική εμπειρία από αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρείες και αν υπάρχει πρόταση συγκεκριμένη, πώς βλέπετε να αντιμετωπίζονται αυτές οι παθογένειες. Αυτή είναι η μία ερώτηση. Η δεύτερη έγινε να κάνει πώς καθορίσατε την τυπολογιακή πολιτική της επιχείρησης και πώς καταλήξατε σε αυτά τα συμπεράσματα. Και ένα τρίτο, θεωρείτε ότι είναι βιώσιμο ένα σχήμα όπου οι αμοιβές των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι σχεδόν ίδιες με τις αμοιβές προσωπικού. Αυτό είναι το ένα. Και ένα δεύτερο, θεωρείται αποδοτική μια επένδυση όπου τα ίδια κεφάλαια που διατίθεται έχουν απόδοση 1,5% στη σημερινή συγκυρία. Αυτά τα ερωτήματα θα ήθελα να υποβάλλω. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Βούργαρης. Θέλετε να απαντήσουμε τώρα ή να περιμένουμε στο τέλος. Στο τέλος όλα μαζί. Ωραία. Σας ευχαριστώ. Κύριε Βούργαρη. Επειδή η κυρία Βατζελή θέλει να κάνει ερωτήσεις, πρέπει να γίνουν πρώτα ερωτήσεις και βάσει των απαντήσεων να έχουμε και τοποθετήσεις. Αν θέλεις να κάνεις ερωτήσεις πρέπει να γίνεις. Όχι, όχι. Εγώ θα κάνω συνολική τοποθέτηση που θα λάβω υπόψη και τις απαντήσεις που θα δώσουνε η εταιρεία ή τη management. Φαντάζομαι ότι μπορεί να απαντήσει και η πολιτική διοίκηση. Καλημέρα σας. Κύριες και κύριοι. Αναφέρομαι στους μελετητές που ήρθαν εδώ να μας ενημερώσουν σαν ομάδα. Η ερωτήσ μου είναι εξής. Η πρώτη είναι αν κατά τη διάρκεια της σύνταξης της οικονομοτεχνικής μελέτης λάβατε υπόψη σας το τοπίο που υπάρχει στους αναπτυξιακούς οργανισμούς αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν ήδη στην περιφέρειά μας η Αμφικτειονία που είναι πέντε δήμη της Φτιώτιδας. Ενώ ένας δήμος της περιφέρειάς μας ο δήμος Καρίστου συμμετέχει σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό, τον Εύδημο, μαζί με τέσσερις δήμους της Ανατολικής Αττικής. Θα ήθελα να μας πείτε αν διερευνήσατε αυτό το τοπίο και αν είδατε τυχόν ανταγωνιστικότητα με αυτούς. Μια δεύτερη ερώτηση, αν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το ποιοι συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, ποιοι συμμετέχουν στην εταιρεία ή αν αυτό σας δόθηκε από την αδίκηση της περιφέρειας. Αν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις θα τοποθετήσω στην τοποθετησία μου μετά γιατί το ρωτάω. Μια τρίτη ερώτηση, επειδή μου φαίνεται πολύ υψηλό το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, είναι τα δικά σας στοιχεία. Δείτε ότι το σημείο μηδέν, το νεκρό σημείο δηλαδή, είναι 280.000 ευρώ. Παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι, όπως το είπατε κι εσείς, των δαπανών σχετίζεται με τα έσοδα τα οποία προέρχονται ουσιαστικά από δημόσιους πόρους, από επενδυτικά προγράμματα δηλαδή του Ταμιοανάπτυξης, του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων κτλ. Με βάση αυτά τα στοιχεία το 1.800.000 μου φαίνεται πολύ υψηλό και με βάση όλη την ανάλυση που έχετε για τα κόστη και σε βάθος πενταετίας. Νομίζω ότι ένα ποσό στο 1.500.000 ή στο 1.600.000 αυτό του ποσού, στο 1.500.000 θα ήταν επαρκίας. Μου φαίνεται υπερβολικό το 1.800.000 γιατί από τη δική σας την ανάλυση δεν προκύπτει ούτε μεγάλη ανάγκη σε πάγιο εξοπλισμό και βέβαια κυρίως παροχή υπηρεσιών θα κάνει συγκεκριμένος αναπτυξιακός οργανισμός. Η επόμενη ερώτησή μου. Σε έναν οργανισμό, ο οποίος θα έχει έξι στελέχοι, δεν σας φαίνονται πολλές οι τέσσερις διευθύνσεις. Δηλαδή εδώ θα δουλεύουμε με συμβάσεις σε έργου, με βάση τις δουλειές που θα παίρνει η συγκεκριμένος αναπτυξιακός οργανισμός. Μου φαίνεται υπερβολή να έχουμε τέσσερις διευθυντές. Τέσσερις διευθύνσεις σημαίνει τέσσερις διευθυντές. Άσχεταν, λέτε ότι στην αρχή είναι υποχρεωτική διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Για τους Αμβέστρι τον ήθελα να ρωτήσω, αλλά το είπατε κι εσείς ότι ουσιαστικά συμβαδίζουν με βάση τα έσοδα. Αυτές είναι οι βασικές μου ερωτήσεις και θα το αποθετήσω αργότερα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πολυζόη, θέλει να κάνει κάποια ερώτηση. Όχι. Κύριε Καρίκα, όχι. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Κατσιμή. Πάνω σε αυτό που είπε ο κύριος Βούλγαρης για τους τέσσερις διευθυντές της συγκεκριμένης εταιρείας, που θα ασχοληθεί με έργα και τα λοιπά. Σε τυχόν πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ποτέ το νούμερο. Πάντα είναι μόνο. Ωραία. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, να κάνω και εγώ μια ερώτηση, μπορώ? Ναι, ναι. Καλημέρα σε όλους, καταρχάς. Η ερώτηση η δική μου είναι αν υπάρχει πρόβληψη να μ' απαντήσει πιο πολύ και το πολιτικό κομμάτι, πολιτική διοίκηση, πρόβληψη για τους εργαζόμενους στις ανατεξιακές. Είναι διασφαλισμένη η θέση εργασίας τους. Αυτό, τίποτα άλλο. Σας ευχαριστώ. Περνούμε... Ωραία. Στις ερωτήσεις που είναι να απαντήσει η εταιρεία, που δεν αφορούν τον πολιτικός κι άλλος, να απαντήσει. Έχετε τον λόγο. Ωραία. Απαντήσω καταρχήν στα ίδια κεφάλαια. Το νεκρό σημείο της εταιρείας είναι 280.000 ευρώ. Καταρχήν τα ίδια κεφάλαια θα καταβληθούν, πρώτα στις 3 δόσεις. Όπως κατάλαβα, γνωρίζετε τι σημαίνει η εταιρεία. Σημαίνει ότι η εταιρεία αν δεν έχει καθόλου έσοδα, τι δαπάνισα πρέπει να καλύνονται από τα ίδια κεφάλαια. Έχουμε κάνει μια πρόβλεψη ότι αυτό θα είναι για δύο χρόνια. Είναι η στάρταρ αυτή που γίνει στις εταιρείες. Και από και πέρα το ψηλό ποσό των ιδίων και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων είναι ένα εκατομμύριο, αφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι προγραμματικές συμβάσεις κυρίως, οι οποίες πρώτα ελλοποιεί η εταιρεία, εγκρίνονται από το περιφερειακό συμβούλιο και τα λοιπά, και πρώτα η εταιρεία ελλοποιεί ανάλογα με τις προγραμματικές συμβάσεις και μετά λειτουργούνται. Άρα ένα ποσό υψηλά σε ίδια κεφάλαια μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία της εταιρείας σε δεύτερο στάδιο ώστε να ελλοποιεί καλύτερα τα έργα. Ως προς τους διευθυντές και μέσα στη μελέτη έχουμε γράψει και έχουμε υπολογίσει κιόλας ότι δεν θα συλλογωθούν και τέσσερις θέσεις μέσα στην επόμενη πενταετία. Μόνο η μία τεχνικού διευθυντή, οι υπόλοιπες θέσεις θα καλύπτονται ή τα εξαρμοδιότητες από τα μέχρι τους διοικητικού συμβουλίου είτε της οικονομικής διεύθυνσης αν χρειαστεί από εξωτερικού συνεργάτη. Τώρα άλλη μία ρώτηση ήταν, ο κύριος Λάμπου είπε αν είναι εξασφαλισμένη η θέση των υπαλλήλων. Ακούσαμε καλά, συγγνώμη Πρόεδρε. Των υπαλλήλων που δουλεύουν στις αναπτυξιακές θεσίδες όταν θα ενσωματωθούν στο μεγάλο οργανισμό. Αυτό είπα. Όταν οι υπάλληλοι σαν υπάλληλοι της εταιρείας, αν η εταιρεία κάνει τη δικασία για ταυτικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΤ, θα αποζηθούν και θα είναι υπάλληλοι της εταιρείας σε όλους τους χρόνους. Από και πέρα το λοιπόν έκτακτο προσωπικό θα είναι με συμβάσεις όποτε λύγουν τα έργα της εταιρείας, ανάλογα θα λύγουν και συμβάσεις του υποστητικού. Οι δύο, ο τεχνικός διευθυντής και ο γενικός διευθυντής, που προβλέπεται να αποζητηθούν με απόφαση, ο γενικός διευθυντής να αποζητηθεί με απόφαση διοικητικού συμβουλίου, θα ακολουθούν τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου. Δηλαδή θα λύγουν με τη θητεία του, θα λύγουν τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου. Όσο προς τη μολογιακή και τη μολογιακή πολιτική που ρώτησε ο κύριος Βούργανης της εταιρείας, πλέον μια βασική διαφορά, με την οικονομικοτησία περιπρογραμματικών συμβάσεων, προβλέπεται, τέτοιο είναι γραμμένο και μέσα στη μελέτα, αν να σας βρούμε το σημείο να σας το πούμε, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα που έπαιρναν και εταιρεσιακές εταιρείες στο παρελθόν, ήταν ότι δεν μπορούσαν να βάζουν επί μέρους σε συμβάσεις τα αριά που αναλαμβάνανε να λένε ότι το φιλόνι μας, το κέντρο μας είναι 10.000, 10% 5% Πλέον με την κοινή ανομοθεσία του προγραμματικού συμβάσεων, για τις τεχνικές υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ανεψηλικός οργανισμός, προβλέπεται 6% στο ύψος προγραμματικής συμβάσης για κάλυψη των λειτουργικών ταπανών της εταιρείας. Στις διεπές συμβάσεις προγραμματικές, π.χ. για το τουρισμό, για την καινοτυμία, για κάτι άλλο, ο νομοθέτης όχι αφήσει ανοιχτό, δεν προβλέπει το σωστό, αλλά προβλέπει ότι θα υπάρχει μέσα σε προγραμματική συμβασία και κάποιο ποσό για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Αυτή τη στιγμή, επειδή ο νόμος είναι το Μαρτίο, αν δεν κάνω λάθος... Ο αρσικός του Μαρτίου του 20. Δεν έχουμε δει προγραμματική χωρίς να είναι αφορά πιχνική βοήθεια για να δούμε το ποσό. Εμείς το πρέπει να υπολογίσουμε έναν ποσό γύρω στο 10% στους προγραμματικών συμβάσεις. Τώρα, ως προς την εταιρεία, αν θα είναι... γιατί είναι ως προς την αποδοτικότητα των δυο κεφαλαίων, πράγματι είναι πάρα πολύ μικρή. Και αυτό είναι γιατί ο νόμος προβλέπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ειδικού σκοπού, τη διαφορίζει από τις εργασιακές εταιρείες, είναι ειδικού σκοπού δημοσιών συμφέροντος. Δηλαδή, δεν μπορεί να έχει υψηλές κρεοδοχωρίες. Θα πρέπει να έχει μια κρεοδοχωρία, η οποία και αυτή πρέπει να είναι χαμηλή, για να μην έχει προβλήματα με τους υπόλοιπους νόμους περί ανομών εταιρεών του δημοσίου. Και να μην έχει προβλήματα στις γυνειών. Αλλά δεν μπορεί να έχει υψηλή κρεοδοχωρία, βάσει τατικού νόμου. Σκοπός σας είναι η λιλοποίηση των έργων, όχι να πάρει αξικέντρος, δεν είναι εμπορική εταιρεία. Υγνώμη σας, ρώτησα για κάτι άλλο κεφαλαιόδες. Τις παθογένειες του παρελθόντους με τέτοιου είδους εταιρείες τις έχετε αξιολογήσει και έχετε κάνει κάποιες προτάσεις, πώς θα τις αποφύγουμε. Περιμείωση μου, εσείς είναι. Να σας πω, αν θέλετε μόνο με μία αποβέντα πάνω σε αυτό το θέμα, ότι ο αναπτυξιακός οργανισμός είναι ένα νέο εργαλείο. Και διαφοροποιείται από τις παλιές αναπτυξιακές εταιρείες. Προφανώς και οι παλιές αναπτυξιακές εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν, να μας δώσουν κάποια στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε προς το καλύτερο. Αλλά δεν πρέπει να δισηγχαίουμε τις αναπτυξιακές εταιρείες με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Ο αναπτυξιακός οργανισμός είναι νέο εργαλείο, έχει έρθει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να υλοποιήσει έργο στις συνθήκες τις σημερινές. Μπορώ μια ερώτηση ακόμα, συγγνώμη. Επειδή διάβαζα τον όμο και με τις αλλαγές που έχει γίνει έχει γίνει λίγο ακατανόητο σε ορισμένα σημεία. Μπορούν από τη στιγμή που θα λάβουμε αυτή την απόφαση και θα γίνει ο καινούριος αναπτυξιακός οργανισμός, οι αναπτυξιακές εταιρείες υπάρχουσες μπορούν να συγχωνευθούν ή όχι. Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Ναι, ναι, το γράφει μέσα. Δεν το γράφει, Κατερίνα μου. Το γράφει πεντακάθαρα. Μην πηγαίνουμε σε τέτοιο διάλογο. Ας μας πούν οι δικοί λοιπόν. Εδώ είναι η εταιρεία να απαντήσει τα ερωτηματά σας. Ευχαριστώ. Ο νόμος αυτό που αναφέρει είναι ότι οι παλιές αναπτυξιακές μπορούν και αυθές να μετατραπούν εφόσον το επιθυμούν σε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Εάν δεν μετατραπούν σε αναπτυξιακούς οργανισμούς και τις κλίνουν, να λειτουργούν ως αναπτυξιακές. Το τι θα γίνει με τις αρπαλές αναπτυξιακές, θα μπορούν και να πω και στα διοικητικά τους συμβούλια και στους μετόχους τους. Λοιπόν, OK. Έχουν απαντηθεί ερωτήσεις που δεν αφορούσαν. Ναι, κύριε Αναγωνστάκη. Μισό λεπτό μόνο. Ναι, ναι. Είναι πολύ σημαντική η διαξύοδη με την κυρία πριν λίγο στο ερώτημα του Αντώνη του Βουλγαρια. Δεν ακούγεσαι, Δημήτρη. Αν ερμηνεύω σωστά το ερώτημα του Αντώνη του Βουλγαρια και είναι και δικό μου τώρα. Εάν προβλέπεται στη διαδικασία σύστασης του νέου οργανισμού ή ενσωμάτωση των αναπτυξιακών. Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε. Σ' αυτό θα ήθελα μια ερώτηση. Όχι εάν είναι στην πολιτική βούληση των διοικητικών συμβουλίων των αναπτυξιακών για ενσωμάτωση. Οι εταιρείες... Δεν υπάρχει όλες δεδομένες. Οι εταιρείες είναι ανώνυμες εταιρείες. Διέπονται από το δίκιο των ανωνύμων εταιρεών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμφωνεύονται, να απορροφούνεται άλλες ΑΕΧΙΛΟΝ και το ΚΑΤΕΧΣΙΛΟΝ. Το τι θα κάνουν οι κάθε εταιρεία... και να πω εφαρμό στη βούληση της διοικησίας. Ωραία, κατανοητό. Ο περιφερειάρχης για τις ερωτήσεις που αφορούσαν το πολιτικό σκέλο. Ξεκινώντας από το αρνητικό παρελθόν που έχει εμφανιστεί κατά καιρούς σε διάφορα τέτοια σχήματα. Αυτό νόητα δεν μπορεί να το παραγνωρίσει. Κανείς θα ζούσε σε άλλη χώρα. Εξής ουτονόητα όμως, δεν είναι η σωστή κατεύθυνση να ξεκινάς με μια στατιστική προσέγγιση σε απεισιοδοξία. Ότι από ένα κακό παρελθόν προαιωνίζεται ένα κακό μέλλον. Έτσι λοιπόν, οι συνεργάτες μας που σχεδίασαν, αλλά κυρίως η διοίκηση της επόμενες ημέρες, έχει όλα τα τεχνικά, πολιτικά εργαλεία και φυσικά τη βούληση να προστατεύσει τον εαυτό της και τον οργανισμό από της παθογέννηση. Ειδικά όταν υπάρχει μια πανελλαδική συσσορευμένη εμπειρία και γνώση από το τι έχει πάει στράβα κατά περιπτώσεις. Και να δώσει τον καλύτερό του σε αυτό, ώστε να υπάρχει μια πραγματικά αναπτυξιακή ώθηση του οργανισμού αρχικού σε αυτού και συνεκόλουθα όλης της περιφέρειας δίπλα του. Αυτό μπορούμε να το ξεδικαίσουμε και σε πάρα πολλά πεδία. Γιατί στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παθογένειες στον τρόπο που στελεχώνονταν αυτοί οι οργανισμοί, στον τρόπο που συναλλάσσονταν αυτοί οι οργανισμοί, στον τρόπο που είχαν τη συνολική τους διαχείριση. Ταυτόχρονα με τη βούληση και την γνώση πια, υπάρχει βέβαια και καλώς υπάρχει και πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο τους ώστε να προστατεύονται όλοι από όλες αυτά τα πράγματα και να μπορούμε πραγματικά να είμαστε βασίμως αισιόροξοι. Υπάρχουν όντως δοίμοι της περιφερειάς μας που συμμετέχουν σε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που γεννά ζητήματα ανταγωνισμού ή αλληλοεπικάλυψης αρμοδιωτήτων. Το αντίθετο μάλιστα θεωρώ ότι ο οργανισμός της περιφερειάς εν συνόλο θα μπορέσει ακόμη και να συνεργαστεί με αυτούς τους οργανισμούς είτε των μικρών της Ανατολικής Αττικής, στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καρίστου, είτε τις αφικτειονίες στις οποίες συμμετέχουν δοίμοι της Φθιότιδας και ένας δυο νομίζω της Θεσσαλίας. Υπάρχει πεδίο, υπάρχει αντικείμενο, υπάρχει υλικό και πραγματικά το τελευταίο που υπάρχει λόγος ή επιθυμία να εμφανιστεί είναι ζητήματα αλληλοεπικάλυψης. Σε σχέση με τη συζήτηση για έτερα μέλη αυτό που σκεφτήκαμε και πουθέτουμε ως σχεδιαστική πρόταση είναι να υπάρχει η περιφέρεια φυσικά και η περιφερειακή ενώση δήμων ως μια ομπρέλα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Αυτό έχει ένα χαρακτήρα περισσότερο συμβολικό βέβαια γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές φορές συγχαίουμε την ιδιότητα του μετόχου με την ιδιότητα του λήπτη υπηρεσιών. Όποιος δίποτε φορέας είστε συμμετέχει, δηλαδή πολλές φορές δηλαδή μένουν δήμοι, οι άλλοι φορείς τη λογική να συμμετέχουν με τοχικός κάπου για να μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει στην πραγματικότητα υπόσταση, κάλλιστα ακόμα και ένας απόλυτα μόνο μετοχικός να ήταν της περιφέρειας θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους φορείς επιτρέπει νομοθεσία και το καταστατικό του. Έτσι λοιπόν υπάρχει ένας ξεκάθαρος ισχυρός και ισχυρός θεωρούμες συμβολισμός της αλληλένδητης πορείας πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης δια της συνήπαρξης στο μετοχικό σχήμα του οργανισμού μας της περιφέρειας και της περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Και από εκεί και πέρα χωρίς να φορτώνεται υπέρμετρα διοικητικός και μετοχικός η προσπάθεια αυτή, όλοι οι δημόσιοι φορείς και πολύ ιδιαιτέρως οι δήμοι μας θα έχουν όλη τη δυνατότητα και την ελευθερία, θα είναι απολύτως ευπρόζεκτοι να απολαύσουν τις υπηρεσίες του οργανισμού. Α, και να απαντήσω, συγγνώμη, και ένα σχόλιο για την ερώτηση του Σπυροτουλάπου. Το είχαμε επίκει σε προηγούμενη περίσταση, δέων όπως επαναληφθεί Ρυτά, κάθε εργαζόμενος που είναι σήμερα στις αναπτυξιακές εταιρίες, μάλλον κανείς εργαζόμενος που βρίσκεται σήμερα στις αναπτυξιακές εταιρίες της Τερίας της Ελλάδας, δεν κινδυνεύει η θέση του από την επικείμενη και σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση σε έναν ενιαίο φορέα. Οι εταιρίες, όπως θα πορεύονται και κατά την κρίση της διοίκησής τους και φυσικά την κείμενη νομοθεσία, προχωρούν. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία τέτοια βούληση. Ευχαριστώ, κύριε Περιφεράρχα. Εξάλλου, πέραν του επί της αρχής, υπάρχει και κάτι καθαρά, υπάρχει και μια καθαρά χρησιστηρική ανάγνωση και μην την παρεξηγήσετε που να πω καλό έτσι, ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν και την τεχνογνωσία να υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή πέραν από το ηθικό ημί αυτής της προσέγγισης που έχει τέτοια διάσταση, θα ήταν και αφελές να διαλύσεις κάποιους μηχανισμούς για να συστήσεις εκ του μηδένους καινούργιους, δεν θα ήταν και παραγωγικό. Ευχαριστώ, περνάω λοιπόν στις τοποθετήσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων και ξεκινώ με την παράταξη του κ. Μπλέτσο, ο κ. Δούρος. Θέλετε να το συνδυάσουμε με τοποθέτης και ψηφοφορία για να μαζεύω το χρόνο ή θέλετε να... Όχι, όχι, όχι, όχι κ. Πρόεδρε. Απαντάω. Εδώ είναι συντόμευση, εντελώς. Ναι, ναι, εντάξει, δεν είπα... ρε παιδιά, ρωτάω. Όχι, να μην κάνετε τέτοιες ερωτήσεις, κ. Πρόεδρε, σε τόσους σημαντικά ζητήματα. Σωστό, ο κ. Δούρος έχει το λόγο τοποθέτης. Θα ήθελα να πω ότι στην προηγούμενη... βουτέθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα της ίδρυσης αναπτυξιακού οργανισμού, η θέση μας κατ' αρχάς ήταν θετική. Τι θέλω να πω, ότι σήμερα όταν θέλουμε να μιλάμε για μια νέα περιφερειακή διακυβέρνηση, θα πρέπει να δούμε και εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της περιφέρειας, θα μπορέσουν να δώσουν κινήτρα, θα μπορέσουν να υπάρχουν κονδύλια τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν, αλλά και επιτέλους να δοθεί μια άλλη εικόνα της περιφέρειας γενικότερα προς τον έξω κόσμο, δηλαδή και προς το εξωτερικό, και γενικότερα να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε έργο. Γνωρίζουμε ότι οι περιφέρειες, από τις ουσίες όλο αυτό το διάστημα και πριν και μέχρι τώρα, είναι καθυλωμένες σε λειτουργικά έργα χωρίς να έχουν τις δυνατότητες της εκμετάλλευσης εργαλείων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν και κινήτρα αλλά να δημιουργήσουν και επενδύσεις στο χώρο της περιφέρειας. Τόσο σε πίπεδο εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό, αυτή τη στιγμή δίνεται η δυνατότητα μέσω κονδυλίων να μπορέσει να δοθεί και η ανάπτυξη αλλά και το κινήτρο. Μιλάμε για επενδύσεις. Οι επενδύσεις, εάν μιλήσουμε μόνο σαν γενική έννοια χωρίς να συνοδεύονται, επί της ουσίας με ένα όραμα, με έργα, με δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων για υλοποίηση έργων, τότε απλώς είναι μια καινή λέξη που την αναμασούμε και την λέμε όλη, αλλά χωρίς να δίνουμε μια δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των πραγμάτων. Ξέρουμε ότι τις παθογένειες που δημιουργήθηκαν με τις διάφορες αναπτυξιακές μικροαναπτυξιόκους οργανισμούς, γνωρίζουμε την πορεία και την δημιουργία τότε παλαιότερα των ενώσεων γεωργικών συνετερισμών, γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και απέτυχαν όλοι αυτοί οι οργανισμοί ή οι ενώσεις, και αυτό το πράγμα τουλάχιστον μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τέτοιες ζητήματα. Ζητήματα δηλαδή όπως ήταν η υπέρ μετρηπρόσληψη εργαζομένων, χρήματα τα οποία δίνονται χωρίς κατεύθυνση απλώς για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπημότητες. Άρα όλα τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία τα έχουμε δει κατά καιρούς και στις δικές μας αναπτυξιακές, γιατί είναι πρόσφατα και το παράδειγμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της φθιοντικής αναπτυξιακής για να μπορέσει να ισορροπήσει έσοδα-έξοδα. Θέλω να πω λοιπόν ότι είναι απαραίτητος ο οργανισμός, κατεμένα γι' αυτό και ήταν και η θητική στήριξή μας και στην πρώτη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για επενδύσεις, αν θέλουμε να μιλάμε για καινοτομία, θα πρέπει επί της ουσίας η περιφέρεια να είναι πρωτοπόρος σε όλα αυτά και δίνεται η δυνατότητα όταν υπάρχει σωστή διαχείριση και λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού να μπορέσει να δώσει μια άλλη δυνατότητα και μια άλλη αξιοποίηση, γιατί πρέπει να μιλάμε για την περιφέρεια ευστηρίας Ελλάδας, μια και η συζήτησή μας πρόκειται μιλάμε για τον αναπτυξιακό οργανισμό της ευστηρίας Ελλάδας. Αυτό θα ήθελα να είναι σύντομια για να μην παίρνω και από το χρόνο των υπόλοιπων συναδελφών. Σας ευχαριστώ κ. Ντορό, κ. Αναγνωστάκης. Κύριε Πρόεδρε, αν δεν υπάρχει αντίρρηση από την πλευρά σας και επειδή περιμένω να έρθουν τα ακουστικά για να έχω καλύτερη επικοινωνία με τον ΦΜΑ και με την διαδικασία να προηγηθεί η κ. Μπατζελί και αμέσως μετά εγώ. Παρέληψα, συγγνώμη Καταρίνα, παρέληψα να πω κατά την αρχική μου εισήγηση, απλώς προσνώσιμου του περιφερειακού συμβουλίου, ότι βάσει νομοθεσίας, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα μπορούν και προβλέπεται να λαμβάνονται σε επίπεδο οικονομικής επιτροπής. Η Οικονομική Επιτροπή κρίνοντας και αξιολόγοντας τη σοβαρότητα του θέματος, προέκρινε ομόφωνα και αποφάσισε την εισαγωγή του θέματος στο περιφερειακό μας συμβούλιο και για αυτό σήμερα το συζητούμε σε αυτό το επίπεδο. Σας ευχαριστώ κ. Πατήλη, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρο και ευχαριστώ και τον κ. Αναγνωστάκη. Αγαπητοί συνάδελφοι, η παράταξη «Πατρίδα μας ειστερεά» στην αρχική συζήτηση σχετικά με την σκοπιμότητα, αναγκαιότητα, σύστασης αναπτυξιακού οργανισμού, δήλωσε ότι καταψηφίζει την πρόταση αυτή, επειδή εκτιμά ότι ένας τέτοιος οργανισμός δεν συνάνδη με μια ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής διακυβέρνησης, πολιτική η οποία εμπεριέχει τη συντρότηση υπηρεσιών, διοίκησης, προγραμμάτων, συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αυτό θέλω να το θέσω στην αρχική μου τοποθέτηση, στην αρχή της τοποθέτησής μου και να περάσω στα θέματα τα οποία σήμερα συζητάμε. Σήμερα λοιπόν έχουμε να συζητήσουμε το πρόγραμμα βιωσιμότητας του προτεινόμενου αναπτυξιακού οργανισμού Περιφέρεια Στεράς Ελλάδος, δεύτερον το καταστατικό λειτουργίας, το οποίο εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πολλά δε σημεία του οποίου τα βρίσκουμε στην ανάλυση του σχεδίου βιωσιμότητας του οργανισμού και τρίτον έχουμε να δούμε το κατά πόσο και πότε θα γίνει η έναρξη της σύστασης αυτού του οργανισμού. Θα ήθελα να επισημάνω αγαπητοί συνάδελφοι ότι ανατρέχοντας στα κυβερνητικά και υπουργικά έγγραφα τα οποία έρχονται και ολοκληρώνουν την παρουσίαση της σύστασης των αναπτυξιακών οργανισμών θα έλεγα ότι η αγαπητή Γραμματεία θα πρέπει να στείλει και την εγκύκλειο του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 16 έκτου η οποία δημοσιεύτηκε, η οποία δίνει και το γενικότερο πλαίσιο για όλους και τις δυνατότητες που έχει ένας οργανισμός να συγκροτηθεί. Μια εγκύκλειο η οποία προεκτείνει, αυξάνει τις δυνατότητες λειτουργίας, σχεδιασμού και σύστασης του αναπτυξιακού οργανισμού σε σχέση με το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε. Αυτό γιατί το λέω, διότι προσωπικά διατρέχοντας, διαβάζοντας, εμβαθύνοντας τα έγγραφα τα οποία μας αποστήλατε, οφείλω να ομολογήσω ότι σε κάποιο σημείο κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχα, εκνευρίστηκα. Εκνευρίστηκα διότι καταλάβαινα ότι ο οργανισμός αυτός τα κάνει όλα, φροντίζει για εμάς πριν σκεφτούμε τι θέλουμε ή τι να διεδικήσουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανατρέχοντας στην εγκύκλιο, είδα ότι πάρα πολλά ζητήματα είναι copy-paste της εγκυκλίου, δηλαδή της βασικής κυβερνητικής, υπουργικής λειτουργίας, απόφασης, φιλοδοξιών, εν πάση περιπτώσει της κυβερνητικής πολιτικής η οποία υπάρχει τώρα. Πάμε λοιπόν να συζητήσουμε τα συγκεκριμένα κείμενα. Τι σκοπό έχει με βάση την παρουσίαση αυτού του οργανισμού και τι είναι εκείνο το οποίο εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να προβληματιστούμε και συνεχώς να προβληματιζόμαστε και να έχουμε πλήρη και συνεχή ενημέρωση για τη λειτουργία αυτού του οργανισμού. Πρώτο, μόχλευση χρηματοδοτήσων προγραμμάτων τα οποία σε αυτή τη φάση και σε προηγούμενες φάσεις υπάρχει μια καθίζηση στην ενημέρωση, στις συνεργιές, στις χρηματοδοτήσεις και στις δυνατότητες των υπηρεσιών ακόμα και της περιφέρειας να μοχλεύσουν πόρους ιδιαίτερα σε προγράμματα τα οποία είναι πολυτομεακά. Οι σύγχρονος αναπτυξιακός σχεδιασμός ευτυχώς πατάει σε 4-5 προγράμματα, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Τρίψη, Τρίτσις, τομεακά, Λίντερ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία ένας βοηθητικός αναπτυξιακός μηχανισμός για να μοχλεύει, να υπενθυμίζει στις υπηρεσίες τον τρόπο λειτουργίας και παρουσίασης αυτών των προγραμμάτων είναι αναγκαίως. Αρκεί εμείς ως Περιφοριακό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή να τον ελέγχουμε. Δεύτερο, έχουμε δει και στα τεχνικά προγράμματα τα οποία ως Περιφοριακή Παράταξη το Περιφοριακό Πρόγραμμα του 21 το καταψηφίσαμε, ότι γίνονται προτάσεις και ένταξη έργων μόνο με κωδικούς. Ακόμα και σε μια περιφέρεια η οποία έχει ένα δικητικό, δικητικό προσωπικό ιδιαίτερα αυξημένο, ιδιαίτερα λογικό και ιδιαίτερα έμπειρο. Φανταστείτε λοιπόν οι δήμοι και κυρίως οι μικροί δήμοι όπως εκείνοι των αγγράφων της Φωκίδας που επισταμένως μας έχουν εζητήσει την επιστημονική και τεχνοκρατική γνώση να συντάξουν όριμες μελέτες. Άρα ο δεύτερος σκοπός είναι η ορίμα συμμελετών για να ενταχθούν στις βασικές προτεραιότητες του πουδουέ το οποίο είναι το α και το μέγαν. Πάση περιπτώση για την περιφέρεια ένα πουδουέ το οποίο δεν είναι επαρκές έστω και ανύπαρκτο για τους δήμους για να βάλουν προγράμματα σε αυτό τον άξονα ή και στα προγράμματα Αντώνη Τρίτσι με τη διάσταση τη σημερινή την οποία έχει πάρει και δεν ξέρουμε πώς... Ολοκληρώστε σας παρακαλώ. Δεν ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν είπα λέξη. Τίποτε. Άμα ξαναζητήσει την ψήφο μας θα σκεφτούμε αν θα του τη δώσουμε. Λοιπόν το δεύτερο τρίτο λοιπόν είναι οι συνέργειες. Ξέρουμε ότι στη γεννούρια γενιά προγραμμάτων οι συνέργειες είναι σημαντικές. Συνεπώς ένας φορέας θα φέρει θα πρέπει να ματσάρει προγράμματα δήμους περιφέρειες ξένους μέσα έξω για να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αυτές όμως τις συνέργειες για την αποτελεσματικότητά τους εμείς πρέπει να τις παρακολουθούμε. Ακόμα και με τις αναπτυξιακές εταιρίες που ήδη έχουν γίνει στα πλαίσια τα πρόσφατα πλαίσια του δήμου Λαμιέων, Καρίστου και τα λοιπά. Σε σχέση με τις αναπτυξιακές εταιρίες και το εύλογο ερώτημα το οποίο έδωσαν οι αγαπητοί συνάδελφοι. Ερωτήματα τα οποία είχαμε καταθέσει και ως παράταξη πάρα πολλούς μήνες πριν που λέγαμε κατάριστο αναπτυξιακό δημιουργία μεγάλο αναπτυξιακό. Εννοίας αναπτυξιακής το λέγαμε τότε. Στο καταστατικό, στο πρόγραμμα βίωσιμότος, στην εγκύκλιο λέει το εξής. Ότι, και απαντάω και στον Αντώνη που ξεψηρίζει τα κείμενα. Ότι οι αναπτυξιακές εταιρίες ή ισχύουσες μπορούν να ενσωματωθούν στον αναπτυξιακό οργανισμό. Ένα, εάν δεν το κάνουν μέχρι κάποια ημερομηνία, νομίζω μετά από ένα, ενάμιση χρόνο, αυτές θα συνεχίζουν να λειτουργούν με το καθεστώς που τους διέπουν. Τι σημαίνει αυτό, ότι ως περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσουμε αν οι υπάρχουσες αναπτυξιακές εταιρίες, θεωτικοί, ΕΒΙΑΣ που έχει πάρει μεγάλα προγράμματα, είναι εδώ ο κύριος Κούκουζας, θα πάνε ως μέτοχοι να ενσωματωθούν ή θα ενσωματωθούν λόγω της εκκαθαρυσής τους. Είναι επόμενα ζητήματα τα οποία εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσουμε. Αγαπητοί συναδελφοί και απευθύνομαι και στους παρουσιακές και τα στελέχη της 80 Management, εγώ θα επικεντρώσω την προσοχή μου σε 3-4 ζητήματα που σχετίζονται τόσο με το καταστατικό όσο και με την παρουσία σας. Η στελέχωση, το οργανόγραμμα της εταιρείας, εκτιμώ ότι είναι το άλφα και το ομέγα. Δηλαδή η στελέχωση με έμπειρα περιφερειακά διοικητικά στελέχη της περιφέρειας ή των δήμων, είναι εκείνα που θα πουσάρουνε τον οργανισμό, θα τον εμπεδώσουνε ότι είναι ένας οργανισμός της περιφέρειας και όχι της επερίας Κατερίνας Μπαζιλή, Κύριο Γαναγνωστάκη, ο κύριος Μπαζέκης δεν είναι, τον σδίτα, αλλά εν πάση περιτώσει οτιδήποτε άλλο και τα λοιπά, για να μπορούν να ενσωματωθεί στη φιλοσοφία, στην επικοινωνία των δήμων. Άρα τα στελέχη πρέπει να είναι από την περιφέρεια και από τους δήμων. Μπορεί να είναι περισσότερα τον έξι. Αυτό θα το δείξει η ζωή και η ορμητικότητα του οργανισμού. Το δεύτερο. Στο μετοχικό κεφάλαιο. Αγαπητοί φίλοι έχουμε 80-10-10. Εκτιμώ ότι αν θέλει η περιφέρεια να έχει ηγεμονικό ρόλο στην διευθέτηση των προγραμμάτων, ενσωμάτωση, μόχλευση προγραμμάτων, κυρίως των δήμων, είναι καλό το ποσό των 80. Εκτιμώ όμως ότι είναι πολύ μεγάλο ποσό, σε πρώτη φάση δοκιμαστική ή βρυδιακή, για μία εταιρεία η οποία τώρα μπαίνει σε ξένα νερά, σε άγνωστα νερά. Εκτιμώ λοιπόν ότι το ποσό των 1.800 θα πρέπει να το σκεφτούμε και θα συμφωνήσω με τους αγαπητούς συναδέλφους, ο κ. Μπερμπερίς και ο κ. Βούλγαρ ιστοτόρισε, ότι αυτά τα χρήματα είναι πολλά, πρέπει να τα δούμε με διαφορετικό τρόπο. Η σχέση 80-10-10 μπορώ να τη συζητήσω. Το τρίτο είναι ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Προτείνεται 7, μία μελέτη είναι, όπως και στο καταστατικό, όπως και στη μελέτη. Και ο νόμος λέει 3 με 15. Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή είμαστε ένα περιφερειακό συμβούλιο που έχει 51 συμβούλους, δηλαδή είμαστε στη μέση του αριθμού των περιφερειακών συμβουλιών, δεν είμαστε ούτε 36, ούτε 45, ούτε 150 που είναι η περιφέρεια, θα προτείνουμε ως παράταξη τα 7 μέλη να είναι 9. Δηλαδή να υπάρχει μία μεγαλύτερη από την προσωπευτικότητα των περιφερειακών παρατάξων και του ελέγχου του έργου αυτού του οργανισμού. Το δεύτερο αφορά τη χρονική διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπάρχει ένα νομικό, οικονομικό, πολιτικό, ηθικό θέμα. Το νομικό θέμα θα μας πει, παραδείγματος χάρη, ο νομικός μας που έγραψε το καταστατικό της τις ανώνυμες εταιρίες, δεν παίζεις, κάνεις 5 χρόνια, 4 χρόνια να έχεις μία σαθερότητα. Θα πω όμως για εμάς, ηθικό, πολιτικό ζήτημα αλλά και την ίδια τη λειτουργία του οργανισμού ή το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ανασυγκρότησης του οργανισμού θα πρέπει να συμπίπτει με τη θητεία του περιφερειακού μας Συμβουλίου μέχρι το 2023 οι νεακλογές, πρώτοι αναλαμβάνουν οι κυρίες, οι καινούργιοι άντε και τρεις μήνες σε πάση περιπτώση να είναι τέλη Μαρτίου του 2024 η θητεία του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου εν νεαμελούς όπως εμείς προτείνουμε. Το τρίτο θέμα το οποίο θα θέλαμε να συζητήσουμε είναι πέρα του συνολικού κόστος. Εδώ οι πρόσωποι της εταιρείας μας είπαν ότι τα έξοδα αυξομοιώνονται ανάλογα με τις δουλειές που θα έχουν. Δεν είναι τίποτε πρωτότυπο, έτσι λειτουργεί όλο το σύστημα των αναπτυξιακών εταιριών και ο οργανισμίωτα όπου το συναντήσαμε στη συγχρηματοδότηση της περιφερειάς μας προς τη Λαμία σε ένα οργανισμό εκεί στο Διο, όπου με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αυξομοιώνονται τα χρήματα και συνισφορές που έχουμε να δώσουμε. Γι' αυτό ακριβώς λέω ότι το 1.800 σε πρώτη φάση ή 360.000 η πρώτη φρέτα είναι πολλά χρήματα για την πρώτη φάση. Το τέταρτο σημείο θα πάω λίγο περιγραφικά και εδώ κλείνω κύριε Πρόεδρε. Θα σας πω με ό,τι εμπειρία ο καθένας μας έχει και δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν που κάνει business plan, που κάνει κοστολόγηση, που βρίσκεται το break even point, τα νεκρά σημεία, τα ζωντανά και τα λοιπά. Είναι μια τυπική απεικόνιση ενός σε ισαγωγικά πλασματικού σχεδιασμού, τουλάχιστον τα έσοδα, γιατί τα έσοδα έχεις δέκα άτομα πρέπει να τα πληρώσεις, τα οποία το καταθέτεις για να πάρεις την έκπληση. Εμείς μη θεωρήσουμε ότι αυτό το business plan που έχουμε θα το πάρουμε οι πουμάλεις και θα πάμε να ελέγχουμε τον ορκοτό, τον λογιστή του διευθυνώντας συγκλό. Όλη η λειτουργία θα κριθεί στην πράξη, στο πώς θα δουλέψει το σύστημα, διότι πρέπει να πω στους αγαπητάς θελεχείς ότι με 276.000 νεκρό σημείο δεν επιβιώνει ούτε περίπτερο. Με ροή κέρδους 1,79 δεν επιβιώνει σε καμία οικονομική περίοδο καμία εταιρεία. Έστω κι αν αυτή θεωρείται κοινωνικής οφελίας δημόσιου χαρακτήρα, διότι και ο δημόσιος χαρακτήρας πρέπει να είναι καθαρός, πρέπει να είναι λειτουργικός. Τι σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνει μέσα, διότι έτσι έγινε με τις αναπτυξιακές εταιρίες παλαιάς γενιάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειριζόταν μόνο το leader, εν πάση περιπτώσει και τώρα τα σχέδια βαλτίωσης και το οποία εν πάση περιπτώσει ψυχοραγούν και δεν λειτουργούν με σωστούς όρους. Άρα το οικονομικό οφελός πέρα και έξω αν είναι δημόσου χαρακτήρα πρέπει να είναι αυξημένο. Δεν μοιράζονται κέρδη. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι χαμηλά κέρδη. Ας έχεις στο αποθεματικό σου ένα εκατομμύριο έτσι κύριε Κούκουζα, αλλά δεν το μοιράζεις διότι με το μεγάλο αποθεματικό και απευθύνομαι στο περιφερειακό συμβούλιο και στους μελετητές ότι μπορεί να είναι η ιδία σου συμμετοχή σε οριζόντια προγράμματα, σε σημαντικά προγράμματα που θα μοχλεύσουν άλλες δράσεις ή να θέλεις να κάνεις ορίμαση μιας μελέτης ενός πολύ μικρού δήμου που δεν μπόρεσαι, που δεν μπρόκαμε και να του τα δώσεις να οριμάσεις τη μελέτη. Άρα μην επαφιόμαστε ότι λέει είναι δημόσου χαρακτήρα. Αυτός που θα μπει διευθύνον σύμβλος πρέπει να πιάσει τον οργανισμό από τα κέρατα. Δεν τον έπιασε. Δεν θέλω να σας πω το αποτέλεσμα αυτού του οργανισμού σε επόμενο βάθος χρόνου. Και κλείνουμε το εξής, θα σας παρακαλέσω και απευθύνομαι στον κύριο Περιφερειάρχη. Αυτός ο οργανισμός δεν έρχεται να υποκαταστήσει καμία αρχή διαχείρισης ΜΟΔ, κανέναν οργανισμό αναπτυξιακό κυρία Ρουμπελάκη και κανέναν άλλο. Διότι με αυτές τους σκοπούς που γράφουν τα κάνουμε όλα. Δίνεται δε η δυνατότητα να κάνει και ενδιάμεσο φορέα για ενέργεια, για γεγροντορισμό, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Είναι σαν να διαβάζουμε ΚΑΠΑΠΙΣΙΧΜΑ. Αυτά λοιπόν για να μην δημιουργηθούν ανταγωνιστικές σχέσεις τις οποίες μπορεί και να βιώσουμε, που μπορεί να ξεκινάει σε προσωπική βάση ο ανταγωνισμός και να καταστρέψει έναν οργανισμό. Με αυτή λοιπόν τις δύο τροπολογίες τις οποίες κάνουμε. Με την επιφύλαξη του 1-800, μετά την απάντηση και του κύριου Περιφερειάρχη, θα τοποθετηθούμε για τη στήριξη ή συνέχιση αυτού του οργανισμού. Χίλια συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά ξέρετε το καθένας μας έχει μια ευαισθησία στη ζωή αυτή, να λέγεται αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Μαγγελόπολη, σας ευχαριστώ θερμά. Θα ήταν αγένεια να μην του λέξω ευχαριστώ στο team, στην ομάδα της κυρίας Ετόγια, εάν συγκράτησα καλά το όνομα των συμβούλων που συνέταξαν την ίδιο τεχνική μελέτη και μας την παρουσίασαν. Όχι για λογουσαυρότητας μόνο, αλλά και επειδή τεχνοκρατικά μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε μια μεγαλύτερη άνεση όσοι δεν έχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις αυτό το εγχείρημα. Το δεύτερο θέλω να πω ότι φανέστατα ο πανηγρικός τόνος που επιδιώκει να δοθεί από την περιφερειακή αρχή είναι και θεμητός και σε ένα βαθμό και αποδεκτός. Όμως, ξέρετε, οι προθέσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα. Και ήταν απόλυτα έυστοχες εκείνες οι αναφορές που έγιναν από προηγούμενους συναδέλφους στο πεδίο των ερωτήσεων, όταν συσχέτησαν το νέο αυτό εγχείρημα του αναπτυξιακού οργανισμού με όλες τις παθογένειες που δυστυχώς διέκριναν την υπουργία των αναπτυξιακών εταιριών. Να αναφερθώ στην θετανία αε, να αναφερθώ στην θεοτική, στη φωτική και πάλι έγωδες. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι το έδαφος, το οποίο στηρίζουμε όποια μας έτσι προοπτική, δεν είναι και το καλύτερο. Με βάση παραλαμβάνω τις εμπειρίες και τα βιούματα των προηγούμενων χρόνων. Θα αποδεχθώ βεβαίως ότι δεν μπορούμε κ προημίου να απορρίπτουμε κάτι εάν δεν δοκιμαστεί, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, αλλά τι ακριβώς δοκιμάζουν, τι είναι αυτό ακριβώς που σήμερα έρχομαστε να εξειδικήσουμε ως πολιτική απόφαση του οργάνου, του περιφερειακού συμβουλίου. Ένας νέος αναπτυξιακός οργανισμός λοιπόν, στο πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειάς Τριάς Ελλάδας, με συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο σας θυμίζω ότι η πλειοψηφία έχει η Περιφερειακή Αρχή και βεβαίως να σας θυμίσω ότι είναι και η Περιφερειακή Ένωση Δίου της Τριάς Ελλάδας. Αυτή είναι η τρεις μέτρα. Θα μου επιτρέψετε να μην σταθώ τώρα σε αυτό, αλλά να κάνω μια γενικότερη αναφορά πώς προέκυψε αυτός οργανισμός και ποιο πολιτικό ζήτημα κατά την εκτέλεση της παράταξής μας γεννιέται. Σας θυμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι αυτός ο νόμος είναι ένας νόμος, το 4674 του 20, είναι ένας μονακοματικός ψηφισμένος νόμος. Και το λέω αυτό όχι για να δείξω την αντίθεσή μας στην πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση της ημερινή, αλλά να αναδείξω και να αποδείξω ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, της μειοψηφίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που να στάθηκε θετικά. Τι σημαίνει αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όλοι είχαν την μπρεμούρα να διπολιτευτούν την κυβέρνηση σε ένα νομοσχέδιο τότε νόμος σήμερα, ο οποίος υποτίθεται θεωρητικά θα διευκώνει την δημιουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, προφανώς και είναι αρνητική η απάντηση. Προφανώς και δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Ποιος ήταν λοιπόν ο σκοπός να αναθεωρήσει η κυβέρνηση και πραγματικά να δώσει εργαλία αναπτυξιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση τέτοια, που να μην δημιουργούν την έννοια της διασπάθησης του δημόσιου χρήματος, της κατασπατάησης του δημόσιου χρήματος, της αλόγησης της σπατάης θα έλεγα για να μην υπάρξει παρεμονία στο χαρακτηρισμό που έκανα. Άρα λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλοι και φίλοι, πέρα από το τεχνοκρατικό μέρος που θα πω με δυο λόγια, να σταθούμε λίγο στο πολιτικό μέρος. Εάν τυχόν υπήρχε η αναγκαιότητα να στηριχθούν οι μικροί και απομακρυσμένοι ορεινοί δίνοι, υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο. Θα μπορούσαν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις εκεί και πραγματικά θα μπορούσαμε να το δούμε ως μια συνεργία ανάμεσα στο δεύτερο και πρώτο βαθμό. Εξάλλου, η εμπειρία μας μέχρι τώρα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους συνεργιές εξυπηρετούνται και υπηρετούνται είτε μέσω των προγραμματικών συμβάσεων είτε εν πάση περιπτώση των διαφόρων αναπτυξιακών σχημάτων που υπάρχουν. Αυτό λοιπόν από μόνο το ως επιχείρημα δεν μπορεί να πείσει έναν καλόπιστο, καλοπροέρετο συνομιλητή μας. Το επόμενο που θέλω να πω είναι ότι στη λογική ότι αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός είναι βέηκτος, πρέπει να σας πω και να σας υποψιάσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, ότι γίνονται αρκετά νομικά ζητήματα ως προς τη συγκρότηση, όχι ως προς τη συγκρότηση, ως προς τη λειτουργία του συγκεκριμμόνιου, της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας. Δεν θα τα αναλύσω τώρα, υπάρχουν κάποια κείμενα τα οποία θα μου επιτρέψετε να σας αποστήλω στα email όλων τους συμβούλων έτσι ώστε να προβληματιστείτε. Θέλω όμως να σταθώ γιατί πολιτικό είναι το όργανο του Περιτοριακού Συμβουλίου, δεν είμαστε τεκνοκράτες. Θέλω να σταθώ στην λογική που είχαμε αναπτύξει και την προηγούμενη φορά όταν στη συνεδρία μας πήραμε την κατερχή απόφαση. Κοιτάξτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Για μας όπως σας είπα ως περιφερειακή παράταξη το ζήτημα που γεννιέται, το μίζον πολιτικό ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση με την αποδοχή βεβαίως και μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι του συνολου να το επαναλάβω, μέρους και βέβαια επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση στις τριωφικές εκλογές είχε νικητή το χώρο της νέας δημοκρατίας οι περισσότερες περιφερειακές αρχές και οι περισσότερες δημοτικές αρχές ανήκουν στο χώρο της νέας δημοκρατίας. Ένα μεγάλο μέρος της έκανε αποδεκτό αυτό το νόμο. Τι έκριβως λοιπόν κατά την εκτίμηση μας επιχειρείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Δύο σημαντικά συγκύματα. Το πρώτο είναι επαναλαμβάνω να ξεπεράσουμε τους ελεγχούς του ελευτικού συνεδρίου, τις αποκεντρωμένες και όλων των άλλων ελευτικών οργάνων εν πάση περιπτώσει, να καταργήσουμε τις τεχνικές υπηρεσίες στους δήμους και στις περιφέρειες, να δώσουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό να περπατάει σε υπό εργολαδίες, γιατί προφανέστατα δεν έχει τη δυνατότητα κατά την προσωπική άποψη αλλά και την παραταξιακή εκτίμηση να συσταθεί ένας οργανισμός που θα μπορεί και να εκπονεί μελέτες και να υλοποιεί έργα, άρα κάπου θα τα δίνει. Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι η κοινοτομία του οργανισμού, ενώ παλιότερα με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούσε να γίνει. Σήμερα λοιπόν έρχεται να το ξεπεράσει, να δημιουργήσει δύθεν την ευελιτσία αλλά ποια ευελιτσία τα έργα, τις μελέτες να τα παίρνουν πάλι κατά την εκτίμησή μας ή οι μέτεροι. Άρα δημιουργείται αυτό που σας είπα προηγούμενα η ιδέα, η υποψία αν όχι η βασιμότητα, αν όχι η εκτίμηση μιας ουλογικής διασπάθησης του δημόσιο κρίματος. Και το δεύτερο που θέλω να σταθώ γιατί αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι για πρώτη φορά καταργείται η λογική του ΑΣΕ. Ενώ σε όλο το δημόσιο υπόλοιπο χώρο υπάρχει αυτή η αντίληψη. Μια αντίληψη που μας απαντίστρωσε από αυτές τις πελατιακού ιδιούς σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ήρθε λοιπόν το Ανότατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να βάλει μία τάξη και εν πάση περίπτωση ο οργανισμός δυστυχώς εξαιρείται από αυτές τις λογικές και τις διατάξεις που ιχείουν για την επιλογή προσωπικού. Προσέξτε τώρα ένα τελευταίο κεφάλι για να μην κουράζω. Η λογική του αναπτυξιακού οργανισμού, επαναλαμβάνω στην ουσία, έρχεται να υποκαταστήσει, το είπε πάρα πολύ γλαφυρά και νομίζω έυστοχα και η προηγούμενη συνάδρυφός μας η κυρία Μπατζιρί, έρχεται να υποκαταστήσει τη δομή της δημόσιας διοίκησης. Αντιληφθείτε γιατί μιλάμε. Αντιληφθείτε γιατί πρόκειται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και δεν μιλώ ως κρατηστής, μακριά από εμένα αυτή η λογική. Κοιτάξτε να δείτε ότι για ένα έργο, μια μελέτη, ενώ υπάρχει δημόσια διοίκηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στον δρόμο για να διεκδικούμε τη στελέχωση αυτών των δημόσιων υπηρεσιών που διασφάλιζουν και διαφάνεται και την διαφύλαξη του δημόσιο χρήματος, κάνουμε αυτό το εργαλείο σε εισαγωγικά, το οποίο επαναλαμβάνω, ελέγχετε και θα ελεγχεί, θα το δείτε στην πορεία για την νομιμότητα στη λειτουργία της και ως προς τις προγραμματικές συμβάσεις που μπορεί να συνάψει και ως προς την υλοποίηση τεχνικών έργων που καλύτερα να εκτελέσει. Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή έγιναν κάποιες τεχνικές παρατηρήσεις από την πλευρά της παράταξης, της πατρίδας μας, της Τερεά, θέλω να σας πω ότι εμείς, παρόλο που έχουμε πολιτικές, δομικές διαφωνίες με το συγκεκριμένο εγχείρημα και το είχαμε καταψηφίσει, τις θεωρούμε θετικές, δηλαδή και ως προς το διευθύνοντας σύμβουλο ότι θα πρέπει να είναι μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ, συμφωνούμε απόλυτα και βεβαίως συμφωνούμε και στο ότι εάν πραγματικά θέλουμε να υπάρξει ή όποια σχετική διαφάνεια στη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει η μειοψηφία να εκφράζεται με μεγαλύτερο αριθμό στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Άρα λοιπόν και οι δυο τεχνικές βελτιωτικές προτάσεις από εμάς προσεγγίζονται με θετικό πρόσημο. Κυρία Πορένδε, σας ευχαριστώ θερμά για την ανοχή και που δεν με διακόψατε. Να πάρω το λόγο. Ναι, κύριε Πασδέκη, έχετε το λόγο. Ναι, ευχαριστώ. Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσουμε από δυό, κατά τη γνώμη μου, ερωτήματα που είναι πολύ βασικά για να μπορέσουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στο γιατί προκύπτει η ανάγκη ύπαρξης αναπτυξιακού οργανισμού και γιατί σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητος αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός στην τοπική διοίκηση, περιφέρειες τοπική διοίκηση γενικότερα. Για να απαντήσουμε σε αυτά τα δυο ερωτήματα, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου που ζούμε. Το πρώτο και βασικό ζήτημα της περιόδου που βιώνουμε αυτό το χρονικό διάστημα, πέρα από την πανδημία, είναι η βασική καπιταλιστική οικονομική κρίση που υπάρχει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και προσπαθεί να βγει από αυτή με κάθε τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι οι περιφέρειες και η τοπική διοίκηση με την ευρύτερη έννοια του όρου έχουν καταστεί πλέον ο μακρύς βραχείωνας των κάθε τύπου κυβερνήσεων που υπάρχουν ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Έτσι λοιπόν οι περιφέρειες σε αυτή τη βάση καλούνται να παίξουν το ρόλο του υπομόχλιου που θα δώσει όθηση στο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τους στόχους που μας ανέλησαν οι παρουσιάζοντες στην μελέτη για το πώς θα φτιαχτεί αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός, που ταυτίζονται απόλυτα αυτή η στόχη με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προτεραιότητες και τις ιεραρχίσεις που έχει κάνει σε σχέση με το πού θα οδηγηθεί αυτό το πολύ μεγάλο και ζεστό χρήμα που διαθέτει το Ταμείο Ανάκαψης ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Για να βγει αλόγητο το κεφάλαιο ή όσο γίνεται με λιγότερες επιπτώσεις στην κερδοφορία του από αυτή την οικονομική κρίση. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο είναι και αναγκαία η δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτα τα σχήματα τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούν τους μεγάλους μονοπολιακούς ομίλους με βάση τους στόχους και τις ιεραρχίσεις που είπαμε προηγούμενα. Γι' αυτό λοιπόν και μπαίνουν σε εφαρμογή οι αναπτυξιακοί οργανισμοί οι οποίοι ως ευέλικτα σχήματα θα είναι πιο εύκολο να διαθέσουν αυτό το ζεστό χρήμα για την κερδοφορία του μεγάλο κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος το οποίο πρέπει να ακουμπήσουμε για να γίνει κατανοητό γιατί συζητάμε σήμερα για αναπτυξιακούς οργανισμούς. Άλλωστε, η εμπειρία της αναπτυξιακής εταιρείας μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε κι ένα ακόμα πράγμα. Ποιος ωφελήθηκε απ' τις αναπτυξιακές εταιρείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο λαός ή κάποιοι οι οποίοι είχαν συμφέροντα και που μέσα από αυτή τη διαδικασία χρηματοδοτήθηκαν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε και φαινόμενα ατασταλιών ή προβληματικών ζητημάτων σε σχέση με το πιο έτρωγητο χρήμα δηλαδή μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και είναι ξεκάθαρο αυτό. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και έναν δεύτερο παράγοντα παράλληλα με εκείνων που λέμε ότι το Ταμείο Ανάκαψης διαθέτει ζεστό χρήμα στην αγορά που θα ικανοποιήσει τους μονοπηλιακούς ομίλους. Να λάβουμε υπόψη μας και το νομοθετικό πλαίσιο που εξυγχρονίζεται παράλληλα με τα σχήματα τα οποία φτιάχνουν στην τοπική διοίκηση ή και γενικότερα με κρατικές δομές. Είναι το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και που αποτέλεσε προϋπόθεση για να μπει το ζεστό χρήμα στην υπηρεσία των μονοπηλιακών ομίλων και η περιφέρεια αυτή τη στιγμή ως μακρύς, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μπαίνει στην υπηρεσία υλοποίησης τέτοιου τύπου αποφάσεων. Αν δεν τα λάβουμε αυτά οι υπόψεις δεν θα καταλάβουμε ούτε την ουσία ούτε το προβληματισμό γενικότερα γιατί πρέπει να υπάρχουν αναπτυξιακοί οργανισμοί με τοχικού τύπου εταιρίες σε μια κατατάλλα τοπική όπως λέτε εσείς αυτοδιοίκηση. Δηλαδή τι, ένας οργανισμός ή μια υπηρεσία τέλος πάντων που είναι δίπλα στο λαό, που εκλέγεται από το λαό. Δηλαδή τι εκλέγει ο λαός, μετοχικές εταιρίες για να διαχειρίζονται το χρήμα το οποίο δεν πάει σε καμιά περίπτωση στην τσέπη του όπως περίπτρα να αποδείχθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την πρώτερη και από την μετέπειτα τέλος πάντων εμπειρία που υπάρχουν σε σχέση με τις αναπτυξιακές εταιρίες. Άρα λοιπόν για μας είναι ξεκάθαρο ποιο ρόλο θα παίξουν αυτοί οι αναπτυξιακοί οργανισμοί. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας και σε σχέση με τις θέσεις που αναπτύχθηκαν και από την εκπρόσωπο του Κινάλ Πασώκ, δε ξέρω και πού αλλού μπορεί να βρίσκεται, της κυρίας Μπατζελή και του κυρίου Αναγνωστάκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω βγάλει δήλωση Κώστα μου να σου τη στείλω. Για ποιο πράγμα? Για το πού αλλού μπορεί να ανήκω. Έχω βγάλει δήλωση, δεν θα την έχεις διαβάσει. Ευχαριστώ για τη διευκρινήση. Λοιπόν, και όποιον άλλον παρατάξενο εν πάση περιπτώση εκφράζουν με το δικό τους τρόπο, είτε τη συμφωνία τους, είτε την αντίθεσή τους, όχι όμως επί της ουσίας, αλλά σε δευτερευούσες ή τρετευούσες σημασίες ζητήματα για το πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι αναπτυξιακοί οργανισμοί. Και τέλος, για να πούμε και πιο συγκεκριμένα ορισμένα ζητήματα, εμείς ως λαϊκή συστήρωση, καταθέτοντας φυσικά και τη διαφωνία μας και την καταψηφισία μας σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής. Υπάρχει αρνητική και σημαντικά κοστοβόρα εμπειρία από τις δύθενες αναπτυξιακές εταιρίες του παρελθόντος, που τις πληρώνει ακόμα ο λαός. Και δεν θα ξεπεραστεί βέβαια αυτές οι ενγένειες δυναμίες ή τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία τους με το νέο αναπτυξιακό οργανισμό. Δεύτερον, έχει αποδειχθεί σε κάθε περίπτωση ότι είτε αναπτυξιακές εταιρίες υπάρχουν, είτε αναπτυξιακοί οργανισμοί, σε καμιά περίπτωση αυτές δεν αποβαίνουν σ' όφελος του λαού και ο λαός δεν έχει γευθεί τίποτα σε σχέση με αυτά τα οποία θέλουν να προβάλλουν οι αναπτυξιακές εταιρίες ή οργανισμοί. Τρίτον, η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που παρουσιάζεται αποτελεί κυρίως άθροισμα προβλέψεων με τη μορφή ευκολογίου εφόσον δεν στηρίζεται σε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα υλοποιεί δημόσιο σφορέας υπό συγκεκριμένο έλεγχο ερετών οργάνων και φυσικά του λαού. Η όποια βιωσιμότητα που περιμένεται να εξασφαλιστεί από τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων από εκεί κυρίως και από μεγαλοεπιχειρηματίες που πάντα φυσικά θα προσδοκούν στην κερδοφορία τους και αυτό είναι το βασικό. Τέταρτον, το καταστατικό που προτείνεται επιβιβεώνει της προθέσιας να φτιάξετε μια ακόμη δομή που θα λειτουργεί έξω από τα όρια του περιφερειακού συμβουλίου και φυσικά έξω από την όποια γνώμη ή ενημέρωση μπορεί να έχει ο λαός σε σχέση με τα ζητήματα που τον αφορούν τον ίδιο. Θέλουν με βάση αυτά τα δεδομένα και από το καταστατικό προκύτη να είναι λυμένα τα χέρια τους για τις όποιες αυθαιρεσίες ή και για τα μολέματα τα οποία θα προκύπτουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και τέλος, ξεκινάτε μάλιστα το στήσιμο του λεγόμενου αναπτυξιακού οργανισμού εντάσσοντας τα πάνες συγκρότησής του στο τεχνικό πρόγραμμα. Λες και αυτό αποτελεί έργο ή οικοδομή που θα αποδώσει κάτι στο λόγο και τη ζωή του, αποκρύπτοντας πως έτσι μόνο κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν. Από αυτή την άποψη εμείς εκφράζουμε πλήρως και κάθετα τη διαφωνία μας στη σύσταση μιας τέτοιας ενός τέτοιου οργανισμού και φυσικά δίνοντας και τον τόνο σε σχέση με τις τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων που επί της ουσίας συμφωνούν αλλά διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα. Ευχαριστώ, τον λόγο έχει ο κύριος Γιώτης. Κύριε Γιώτη. Ναι με ακούτε. Ναι τώρα ναι. Ζητώ συγνώμη όσο με αφορά αλλά έχω ελπέστατη σύνδεση. Παρακολούθησα κάπως τον κ. Βαζδέκη. Τέλος πάντων όταν ακούω και εγώ και εκατομμύρια Έλληνες ανάπτυξη το μυαλό μας πάει στις εκατοντάδες χιλιάδες νέων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όταν ακούω ανάπτυξη και επενδύσεις το μυαλό μου πάει στα εκατομμύρια επενδυτές που φέρνουν οι κυβερνήσεις επί νησό επί 3 δεκαετίες περίπου ανθρώπων που έρχονται εδώ να καταλάβουν θέσεις εργασίας Ελλήνων. Όταν ακούω ανάπτυξη το μυαλό μου πάει στον Τζοχαντζόπουλο, στον Στουρνάρα, στον Σταϊκούρα και σε διάφορους άλλους εκλεκτούς άνδρες της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως οι τρεις αυτή. Επί νησό αιώνα ευαγγελίζονται ανάπτυξη, επενδύσεις αλλά ξεχνάνε ότι παρέλαβαν μια χώρα με 950 περίπου χιλιάδες εργαζόμενους στην βιομηχανία εκ των οποίων 500 κάτι χιλιάδες άνδρες και 450 περίπου χιλιάδες γυναίκες. Με ακούτε. Ναι. Με ευλάβεια. Ευχαριστώ γιατί δεν έχω καλή σύνδεση. Φτάσαμε αυτή τη στιγμή, μετά την ανάπτυξη, την μισό αιώνα της μεταπολιτεύσεως, να έχουμε στην βιομηχανία 250 χιλιάδες περίπου συνολικά εργαζόμενους μαζί με τους φίλους μας τους αλλοεθνείς. Όποιος έχει τα κότσια ας με δει αψεύση. Λοιπόν, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η μεταπολίτευση για να εξαπατήσει τον κυρίαρχο λαό θεσπίζει νόμους, κάνει ρυθμίσεις, δημιουργεί θεσμούς για να εξαπατήσει τον έλληνα, τον εργαζόμενο και στη συνέχεια τα καταστρατηγεί. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχοντος του ΑΣΕΠ πόσοι μπήκαν από παράθυρα φεγγίτες και μισάνιχτες πόρτες. Λοιπόν, δεν θα κουράσω άλλο. Πάντα μιλάω λίγο. Αποθέσεως, λοιπόν, θα καταψηφίσω τη συγκεκριμένη διάθεση. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Βούργανης. Ακουγόμαι εγώ? Ναι, ναι. Λοιπόν, ακουγόμαι? Ναι, Αντώνη, ναι. Α, εντάξει, όχι. Και εμείς δεν είχαμε ψηφίσει τη μιουργία αναπτυξιακού οργανισμού. Αυτή η οργανισμή βάζει τα επιχειρήματα. Πρόκειται για οργανισμούς οι οποίοι όντως δεν έχουν σχέση με τις αναπτυξιακές εταιρίες στο ΝΟΤΑ του παρελθόντος. Οι οποίοι αυτοί οι οργανισμοί ουσιαστικά ιδιωτικοποιούν το δημόσιο. Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικά θα φέρνουν προσωπικό με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, θα φέρνουν πρόσωπα υπογραφής μεχρι τέλους αντίστοιχοι με αυτοί που έχουν δημόσιο υπάλλειο, που είναι υπόλογοι σήμερα. Θα έχω πει και σ' άλλες συναιδριάσεις. Θα υπογράφουν τις μελέτες. Και από την εμπειρία που έχω δει από τις υφιστάμενες εταιρίες και ο διευθυντής όπου υπάρχει, όπως είναι μηχανικός, είναι με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, ούτε δηλαδή οι διευθυντές έχουν κάποια μόνιμη σχέση, και μπορούν να κάνουν τα πάντα όπως πολύ σωστά είπε η κυρία Μπατζελή. Η εγκύκλωση την οποία αναφέρεται η κυρία Μπατζελή είναι το 2020. Από τότε έγιναν σημαντικές αλλαγές στον νόμο για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, όμως καινούργια η κύκλωση δεν έχει βγει. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί μπορούν να κάνουν τα πάντα, χρησιμοποιούνται για δανεισμό εργαζόμενων και βέβαια προσπαθούν να προοδίσουν τα σδίτ. Να σας πω ότι ο Εύδημος, για τον οποίο σας είχα πει που είναι και ο δήμος Καρίστου, έχει πάρει ένα έργο να δανείσει εργαζόμενους στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Χερσονίσου και έχει αντιρίσεις, ευτυχώς δεν ξέρω πού είναι η εξέλιξη τώρα, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γιατί? Γιατί ένας οργανισμός χωρίς προσωπικό έκανε μια λεόντια συμφωνία για να παρέχει υπηρεσίες σε έναν οργανισμό τοπικής αυτοδίχησης που δεν έχει προσωπικό. Στην ουσία μιλάμε για δανεισμό εργαζόμενων, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αυτή είναι η πολιτική αντίληψη, είναι ο βασικός λόγος που κάνουν τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Ήταν χαρακτηριστική και για το θέμα μας αυτό. Πάμε όμως στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό οργανισμό, κάποιες απαντήσεις δεν πήρα. Νομίζω ότι το 1.800 είναι υψηλό. Θέλετε να είναι 800.000? Θέλετε να καλυφθούν το νεκρό σημείο για τρεις χρονιάες να πάμε στις 900.000? Νομίζω ότι παραπάνω δεν χρειάζεται. Είπε ο κ. Περιφερειάρχης ότι θα μπει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων για συμβολικούς κυρίως λόγους. Εδώ μιλάμε για δημόσιο χρήμα, δεν μπορεί για συμβολικούς λόγους. Δεν έχει πόρους, παρά μόνο επιχορηγίσεις που παίρνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα, το οποίο θα μπει 1.800.000 για το αναπτυξιακό οργανισμό. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω επίσης, εκτιμώ, ότι το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, πέρα από τις προβλέψεις του νόμου, έχει άλλο σκοπό, άλλη λειτουργία, και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να πάρει από τα χρήματα που έχει για να τα βάλει στον αναπτυξιακό οργανισμό. Με αυτή τη λογική, από τη στιγμή που δεν συμμετέχουν άλλοι δήμοι στην προσπάθεια αυτή, με την αλλαγή του νόμου που έχει γίνει, θα μπορούσε να έχουμε ένα μονομετοχικό οργανισμό από την περιφέρεια που έχει πάνω από 50.000 εθνισμό. Αυτό, νομίζω, θα ήταν και το πιο σωστό. Τώρα, επειδή είναι πολλά τα θέματα τα οποία συζητάμε, συζητάμε και κανονισμό, συζητάμε και την οικονομοτεχνική μελέτη, συζητάμε και το ζήτημα του κανονισμού, έβαλε η κυρία Μπατζελή κάποια ζητήματα, το είπα και στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν είναι σωστή νομικά η ανάγνωση που λέει ότι είναι στην Οικονομική Επιτροπή η αρμοδιότητα να αποφασίσει γι' αυτό το θέμα. Είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και δείτε το, έχει γίνει πρόβλεπτη στο νόμο για την περίπτωση των δήμων και για μένα η πιο σωστή ερμηνεία είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει. Από εκεί και πέρα, για το θέμα διαφωνούμε απόλυτα με τη δημιουργία των αναπτυξιακών οργανισμών. Δείτε μου στρατικάντε, λέτε 9 μέλη, 7 μέλη, ένα και ένα από την ΠΕΡ και από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είπε η κυρία Μπατζελή να γίνουν 9. Σωστό, και με ένα 7 μου φαίνονται λίγοι. Τι γίνεται τώρα, μας έχει στείλει στην εισήγηση ο κύριος Περιφερειάρχης μια διάταξη που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτή η διάταξη που έχει σχέση με το συγκεκριμένο, που λέει τα 3 πέμπτα τα βάζει ο Περιφερειάρχης με δική το απόφαση και τα άλλα δύο θα πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο ή το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι λάθος ανάγνωση, είναι πρόβλημα αυτό. Τα 3 πέμπτα του 5 και μας λέει θα εκλέξουμε δύο από τη μοιοψηφία και τρεις θα τους ορίσει ο Περιφερειάρχης. Ένας από αυτούς, λοιπόν, θα είναι ο Διευθυνών Σύμβουλος. Όπως φάνηκε και από τη μελέτη των ανθρώπων που ήρθαν εδώ να μας το πούν. Να μας διαψεύσει κάποιος. Δηλαδή, ο Διευθυνών Σύμβουλος ενός τέτοιου οργανισμού... Αυτό πολύ καλά κάνεις και το ρωτάς, διότι δεν το συζητήσαμε πώς ορίζεται το Διευθυνών Σύμβουλος. Μισό λεπτό. Νομίζω ότι κυρία Μπατζελή έχετε ολοκληρό δομοθέατη σε αυτήν την ολοκληρός κυρία Βούργαρης και ότι είναι το βλέπουμε στο τέλος. Με βοηθάει πάντα η κυρία Μπατζελή και οποιαδήποτε παρατήρησή της... Προεμβρέμου. Θα ακούς. Θα ακούς. Θα ακούω, αλλά πρέπει να τηρήσω και τη διαδικασία. Θα ακούς προεμβρέμου. Προχωρήστε κύριε Βούργαρη, ακούω. Επομένως, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Διευθυνών Σύμβουλος θα οριστεί από τον περιφερειάρχη. Δηλαδή, χωρίς καμία διαδικασία να δούμε στο κάτω κάτω αν είναι η προβλέψη του νόμου. Αν έχει την εμπειρία σε αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το Γενικός Διευθυντής. Από τη στιγμή που έχει τη μερίδα του Λέοντος. Κατά τη νόμου έπρεπε να είναι μονομετοχική. Αφού την κάνετε. Από τη στιγμή που έχει τη μερίδα του Λέοντος, λοιπόν, η περιφέρεια, θα πρέπει, το διευθύνοντας Σύμβουλος, μετά από ακροάσεις υποψηφίων, να τον καθορίζει, σαν πρόταση προς τη γενική συνέλευση του αναπτυξιακού οργανισμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και όχι να φτάνουμε σε σημείο να τον διορίζει ο περιφερειάρχης σε έναν άνθρωπο, ο οποίος, έτσι όπως είναι ο νόμος, θα κάνει κουμμάτι στον αναπτυξιακό οργανισμό. Προτείνω, λοιπόν, να μπει στο καταστατικό, στις συγκεκριμένες διατάξεις, ότι ο διευθύνος Σύμβουλος θα προκύπτει, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, σε ειδική συνεδρίαση, και η γνώμη είναι και με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων. Δεν το συζητάμε αυτό. Αλλά, οπωσδήποτε, θα πρέπει να περνάει από αυτή τη διαδικασία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Γιατί όταν εγκρίνουμε, εφόσον εγκριθεί αυτό που έχουμε τη σήμερα, αύριο μεθαύριο σε τρεις μέρες, ο κύριος Περιφερειάρχης θα ορίσει και τα δύο μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα μετέχουν από τη δική του παράταξη, και θα ορίσει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, με όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Εγώ δεν το θεωρώ σωστό. Δημοκρατικά, και αυτή η νόμοθεσία της ΝΔ, που οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις. Λέω, λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξει το καταστατικό και ο Διευθύνος Σύμβουλος να προκύπτει μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία και μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, αφού θέλετε, ανταγωνισμό και καινούργια και ψηφιακή δημοκρατία και όλα αυτά. Αυτές είναι οι βασικές μου παρατηρήσεις. Πιστεύω πράγματι, θα καταψηφίσω έτσι κι αλλιώς, αλλά θα θέλα να ληφθούν υπόψη, γιατί όταν αύριο θα έρχονται κάποιοι που δεν θα ξέρουμε από πού μας ήρθανε, θα τους έχει ορίσει ο κύριος Περιφερειάρχης, και θα κάνουνε κουμάντος αναπτυξιακό οργανισμό και στην Οικονομική Επιτροπή που παίρνετε τις μεγάλες αποφάσεις όσοι είστε εκεί και πολύ επικεφαλής παρατάξεων και εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα ξέρουμε τι συμβαίνει και όταν θα πηγαίνουμε να δούμε τι συμβαίνει, άλλοι θα κάνουνε κουμάντο. Αυτά και ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βούλγαρη, ευχαριστώ και εγώ, η κυρία Πολυζόη. Ναι, η αριστερή παρέμβαση στη Στερεά όπως και τις προηγούμενες φορές που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα του αναπτυξιακού οργανισμού, ήταν αρνητική, καταψύφησε, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα και θα αιτιολογήσω με λίγα λόγια γιατί έχουμε την ασυγκεκριμένη αρνητική θέση. Σύμφωνα και με τον νόμο αλλά και όπως ακούσαμε από τους ισχυγητές εκεί, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί είναι εργαλεία ειδικού σκοπού. Που έρχονται βέβαια με σκοπό να φέρουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις κλπ. Είπαν ότι δεν είναι κάτι μία από τα ίδια, ότι είναι κάτι καινούριο. Εδώ θα διαφωνήσουμε, είναι ακριβώς μία από τα ίδια αλλά πιο εξελιγμένο. Όπως ήταν οι αναπτυξιακές εταιρείες, έτσι είναι και ο αναπτυξιακός οργανισμός. Μόνο που είναι πιο εξελιγμένος για να μπορεί να επιτελεί ακριβώς το ρόλο τον οποίο έρχεται να παίξει. Είμαστε λοιπόν στο ίδιο έργο θεατές όπως ήταν και οι εφιστάμενες αναπτυξιακές και είδαμε το αποτέλεσμα των αναπτυξιακών. Τώρα πρόσφατα συζητάγαμε μάλιστα και τη βιωσιμότητα και η καθάριση της αναπτυξιακής εταιρείας στην Ευρυτανία. Και βέβαια οι περισσότερες παρατάξεις εδώ είχαν συμφωνήσει και είχαν επικροτήσει και τις αναπτυξιακές εταιρείες. Όπως βέβαια κάνουν και τώρα από ό,τι κατάλαβα, που ενώ στα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια καταψήφισαν, σήμερα από ό,τι είδα με λίγο ελιγμό, με λίγο έτσι, με λίγο αλλιώς, μάλλον θα υπερψηφίσουν τον αναπτυξιακό οργανισμό. Τι είναι τέλος από αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός, είναι η περιφέρεια η οποία αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας, και μάλιστα ανώνυμη ιτερία, για να εκτελεί, να συνεχίζει να εκτελεί αυτά που εκτελούσε και πριν, δηλαδή να είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, για να το παίξει επιχειρηματίας, συνεχίζοντας να διαχειρίζεται τη μηζέρια, τη φτώχεια και τη λεηλασία των κοινωνικών αναγών. Η αναπτυξιακή λοιπόν οργανισμή είναι ευέλικτα σχήματα, που δεν θα δίνουν λόγο σε κανένα, που θα έχουν λυμμένα χέρια για απευθείας business με τους ιδιώτες, για συμπράξεις με τους ιδιώτες, που θα διαχειρίζονται τα πολλά εκατομμύρια που θα παίρνουν, αλλά όμως που θα καθορίζουν αυτή τη διαχείριση με βάση προτεραιότητες, όχι τις ανάγκες των εργαζόμενων, του λαού της ταιρεάς, αλλά με βάση το όφελος των επενδυτών. Άλλωστε αυτό ήρθε να εξεσφαλίσει και το πρόσωπο το νομοσχέδιο Χατζιδάκη με τα εργασιακά και να ανοίξει το δρόμο διάπλατα για αυτές τις business. Τι προτεραιότητες θα έχουν οι αναπτυξιακοί οργανισμοί. Μα φυσικά να υλοποιούν τις κεντρικές επιλογές και σχεδιασμούς φαίνεται άλλωστε και από τους άξονες που μπαίνουν και κυρίως να υλοποιούν βέβαια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι κάνουν οι αναπτυξιακοί οργανισμοί. Αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων και έκτος περιφέρειας, απλώνουμε και πιο πέρα τις business και διαχειριζόμαστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία βέβαια χρηματοδοτικά εργαλεία κυρίως το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εκεί τι κάνουμε συγκεκριμένα έργα αυτά που μας λένε, αυτά που θέλουν και αυτά που ευνοούν τους επενδυτές και όχι βέβαια έργα που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος. Έρχονται να απαξιώσουν ακόμα και αυτό το νεστικό θεσμό του περιφερειακού συμβουλίου τον ίδιο απαξιωμένο, το έχω πει πάρα πολλές φορές και παρεξηγούνται κάποιοι ότι τελικά είμαστε πολύ ωραίες γλάστρες διότι όλα αποφασίζονται στην Οικονομική Επιτροπή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος κλπ. Απαξιώνουν λοιπόν ακόμα και αυτό το νεστικό θεσμό, το νεστικό κράτος που λέγεται τοπική δίκηση τον παρακάμπτουν και με μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και με μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούν και ξεπερνούν όλες οι εργείες που είχαμε πριν για να παίρνονται οι αποφάσεις που θέλουν. Τι άλλο κάνουν? Απακινώνουν και συρρικνώνουν πλήρες τις δημόσιες υπηρεσίες. Αντί να διεκδικούμε να στελεχώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες με μόνιμες θέσεις εργαζόμενων υπαλλήλων, ερχόμαστε και κάνουμε τις αναπτυξιακές εταιρίες και σπρώνουμε στα ουράνια τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό κάνουμε, προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τις σχέσεις γαλέρας. Εμπορευματοποιείται λοιπόν και ιδιωτικοποιείται και οι υπηρεσίες. Και το έχουμε ξαναπεί. Δεν υπάρχουν μηκανικοί στην ΠΕ Φωκίδας για να κάνουν τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό των έργων. Δεν πειράζει, θα φέρει ο εργολάβος, το δικό του. Και θα γίνει, δεν χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν γνώση το τι γίνεται. Τι είναι τέλος πάντων αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός. Το δικητικό συμβούλιο. Από τι θα αποτελείται, ποιον θα εξυπηρετεί. Δεν είναι ο αριθμός, θα λειτουργήσει καλύτερα ή όχι, αν είναι εννέα τα μέλη, αν είναι εφτά, αν είναι δεκατέσσερα. Είναι το ρόλο που θα παίζει, ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτό το δικητικό συμβούλιο. Και βέβαια το πάνω χέρι, όπως και στο περιφερειακό συμβούλιο, θα το έχει η περιφερειακή αρχή. Και όχι μόνο η περιφερειακή αρχή. Το πάνω χέρι θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος. Που θα είναι ο manager, το cold boy, που θα διαχειρίζεται το αναπτυξιακό οργανισμό. Δεν είναι τυχαία ότι οι αιρετοί δεν έχουν θέση σε αυτό το δικητικό συμβούλιο. Στα πέντε μέλη, οι τρεις θα είναι περιφερειακή αρχή. Η αντιπολίτευση έχει μόνο δύο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η πλειοψηφία είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένη και στο περιφερειακό συμβούλιο. Να μην κοροϊδευόμαστε. Ποιοι θα είναι οι μέτοχοι σ' αυτό το αναπτυξιακό. Οι ιδιότες, τους ονομάζουμε συνεργάτες. Οι μηκιό, από την πίσω και από την πρωτή είναι η πόρτα. Ορθά ανοιχτές οι πύλες. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι αυτοί οι αναπτυξιακοί οργανισμοί παίζουν το ρόλο της κεντρικής εξουσίας, των επιλογών και των πολιτικών της. Και αυτό φαίνεται καθαρά ότι τα θέματα λειτουργίας των αναπτυξιακού οργανισμού θα ελέγχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα ελέγχονται και θα δίνουν λόγο και στα παρατηρητήρια. Δεν θα κάνουν τίποτα επιλεγμένο από την τοπική κοινωνία. Όλα έρχονται από το κεντρικό κράτος και αυτό υλοποιούν. Την κρίση λοιπόν του πολιτικού συστήματος και του οικονομικού σου συστήματος δεν θα την πληρώνουν συνέχεια οι εργαζόμενοι. Οι πολιτικές σας τις οποίες εξυπηρετείτε είναι επικίνδυνης για τους εργαζόμενους. Όπως επικίνδυνης είναι και οι πολιτικές κολοτούμπες συγκεκριμένων παρατάξεων και των κομμάτων των οποίων εκφράζουν. Όπως είναι το Κοινάλο, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και φάνηκαν αυτές οι κολοτούμπες. Όχι μόνο τώρα που συζητάμε για τον αναπτυξιακό οργανισμό. Ενώ πριν το καταψήφισαν όλοι τώρα αρχίζουν και λένε τούτο είναι καλό, τ' άλλο είναι καλό και θα δούμε και θα κάνουμε. Ήταν και στην ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου Χατζιδάκη με τα εργασιακά που όλοι φωνάζανε και όλοι μαλώναν για το πάπλωμα, αλλά όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας 47 άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, 60 τόσα, δεν το θυμάμαι καλά τον αριθμό του το Κοινάλο και μια χαρά πέρασε το νομοσχέδιο. Εμείς λοιπόν ως αριστερή παρέμβαση δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές τις οποίες εκπροσωπείται και υλοποιείται σε καμία περίπτωση και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε πραγματικά όσο είμαστε ακόμα στο περιφερειακό αλλά και έξω από το περιφερειακό να τις δημοσιοποιούμε, να τις καταγγέλουμε και να παλεύουμε για να τις ανατρέψουμε. Η αριστερή παρέμβαση καταψηφίζει. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε το λόγο. Εγώ θα ήθελα το λόγο κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Μπέθιος και ο κ. Χορνάς. Καταρχάς να πω το εξής. Εμείς ως παράταξη όταν συζητήθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο καταψηφίσαμε και αναλύθηκαν εκεί οι λόγοι για τους οποίους καταψηφίσαμε την ίδρυση αυτού του αναπτυξιακού οργανισμού. Ανέφερε κάποιος από αυτούς τους λόγους και σήμερα η κ. Μπατζελί. Τώρα όμως βρισκόμαστε σε επόμενη φάση. Το να μένουμε απέναντι ως παράταξη με έναν ακτιβισμό και να μην παρέχουμε κανένα αποτέλεσμα δεν έχει ουσία. Τι κάνουμε λοιπόν ως παράταξη. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε αφού ελήθει η απόφαση για την ίδρυση του οργανισμού με τις όποιες δυνάμεις και προτάσεις στην καλύτερη λειτουργία αυτού του οργανισμού. Κύριε Περιφεριάρχη και κύριε Πρόεδρε από τη φύση μου είμαι ένας θεσιόδοξος άνθρωπος από τη νεαρή ηλικία. Πολύ φοβάμαι όμως σήμερα με διακατέχει μια απεσιοδοξία και θα σας παρακαλούσα κύριε Περιφεριάρχα στη δευτερολογία σας αυτές τις ενστάσεις που θα θέσω τώρα αν μπορείτε να μου της αν βλείνετε. Κύριε Δελμούζο το μικρόφωνο. Κύριε Δελμούζο κλείσε. Αν χρησιμοποιηθεί το ίδιο υγικό και προσωπικό. Αν χρησιμοποιηθεί η ίδια φιλοσοφία που χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ολόκληρο και είμαι σε θέση να τη γνωρίζω λόγω της πολύχρογης υπηρίας μου. Μπορείτε να μου πείτε γιατί θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα με αυτό το νέο οργανισμό. Το πολιτικό ερώτημα είναι αυτό. Δεύτερο το σημαντικό είναι η στελέχωση. Ελέχθηκε από την κυρία Μπατζελή. Δεν ξέρω αν θα είναι από ασέπη ή από την αγορά ή με ποιον τρόπο. Δεν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα. Νομίζω με τη φράση αυτή η κυρία Μπατζελή τα είπε όλα. Για να έχουμε κάτι διαφορετικό πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Αν πάμε με την πεπατημένη θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και σε πέντε χρόνια κάποιοι άλλοι θα τρέχουν. Οι νεότεροι που θα βρίσκονται στα όργανα θα τρέχουν για να σώσουν και αυτόν τον οργανισμό όπως τρέχαμε να σώσουμε την φτιωτική αναπτυξιακή. Προβλέπει μέσα ο οργανισμός ότι μπορεί να αποσπαστούν υπηρεσιακά στελέχη. Έχουμε στην περιφέρεια διαμάντια υπηρεσιακά στελέχη αρκεί να αφαιθούν από παρεμβάσεις να λειτουργήσουν τεχνοκρατικά και υπηρεσιακά. Και εδώ είναι πολιτικό το ερώτημα. Εάν λοιπόν πάρουμε στελέχη από την αγορά, προσλάμβουμε στελέχη από την αγορά, δεν το γνωρίζω σε ποιό βαθμό θα γίνει, να προσληφθούν, αλλά αν δούμε σε ένα εξάμενο και σε ένα χρόνο ότι δεν αποδίδουν, να τους ευχαριστήσουμε για τις υπηρεσίες τους και να ανατρέψουμε σε άλλους. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να λειτουργήσουμε σε ό,τι αφορά τα στελέχη από την αγορά. Και κλείνω με το εξής, το οποίο είναι άσχετο με το θέμα. Απλά έχω συνηθίσει πάντα να μην προσωποποιώ ποτέ την πολιτική, να απαντώ σε θέσεις με θέσεις. Αγαπητοί μου φίλοι, επειδή ελέγχεται πολλές φορές και από πολλούς εδώ μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι έχουν ελεγχθεί διάφορα πράγματα. Όταν εγώ ακούω τη λέξη ανάπτυξη, δεν μου έρχεται το όνομα του Ψωχαντζόπολου στο μυαλό. Εμένα λοιπόν στο μυαλό μου έρχεται το όνομα του Μακαρίτη του Αλευρά, ο οποίος πέθανα σε ένα τριάρι στην πλατεία Αντικής πάνθοχος. Όταν λοιπόν ακούω τη λέξη ανάπτυξη, εμένα μου έρχεται το όνομα του ευπατρίδη της πολιτικής του Πεποννή. Όταν ακούω τη λέξη ανάπτυξη, εμένα μου έρχεται στο μυαλό του Μακαρίτη και του Αίμου στον Γενηματά. Όταν ακούω τη λέξη ανάπτυξη, μου έρχεται το όνομα του Πέτρου του Μόραλι. Όταν ακούω τη λέξη ανάπτυξη, μου έρχεται το όνομα του Χαραλαμπόπολου. Αυτά λοιπόν τα διαμάντια της πολιτικής, θα μπορούσα να χρησιμοποιούσε και στελέχια και από άλλες παράταξες. Δεν το κάνω, χρησιμοποιώ μόνο από τη δική μου παράταξη. Αυτά λοιπόν τα διαμάντια της πολιτικής, με τα οποία είχα την τύχη και την ευτυχία να βρίσκομαι στην ίδια παράταξη, εγώ είμαι περήφανος και αυτοί αποτελούν για μένα και στα 63 μου πρότυπο. Ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω ότι αν ρωτήσουμε το μέσο πολίτη της Στερεάς, θα νιώθει πανευτυχής από τις αναπτυξιακές διαδικασίες που ζει. Πολλές δεκαετίες φτάσανε στο σημείο να τον απογειώσουν. Μας πέθαναν στην ανάπτυξη. Πέρα όμως από αυτό, για πέστε μου, αυτό που φτιάχνει το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα πρέπει να αποδώσει έργο. Τι έργο θα αποδώσει, οι μελέτες ή υπηρεσίες ή συγκεκριμένα έργα, με τι εφόδια, το διευθύνοντας σύμβουλο και πέντε υπαλληλούς. Αυτά είναι τα εργαλεία του, τα μέσα που διαβέτει για να έχει μια παραγωγική δραστηριότητα και να αποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και να ικανοποιήσει και τις ανάγκες του. Όχι. Αυτό το σχήμα που φτιάχνεται σήμερα απλά εισάγει δύο ζητήματα. Πρώτον, τα ιδιωτικοικονομικά κριτήρια λειτουργίας κόστους-οφέλους στο δημόσιο ΟΜΑ. Και δεύτερον, βγάζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του έξω και από τον τυπικό έλεγχο των ερετών οργάνων Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοτικών Συμβουλίων, που άλλωστε χρόνια τώρα δεν υπάρχει. Κανένας από εδώ μέσα δεν ξέρει τι γίνεται στις αναπτυξιακές εταιρείες, τι γινότανε μέχρι τώρα. Εκτός από εκείνους που ασχολούνται άμεσα και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν άλλον, εκτός από την Περιφερειακή Αρχή. Άρα το σχήμα που φτιάχνουμε απελευθερώνει στα πλαίσια μιας ευελιξίας τη δραστηριότητά σας να συνεργάσει. Προσδίτε με τον ιδιωτικό τομέα να χρησιμοποιήσει τα ιδιοοικονομικά κλητήρια λειτουργίας. Αν θέλετε αυτή τη σκοπιμότητα τη θεωρούμε κυρίαρχη και πολιτικά αντίθετη με αυτή τη σκοπιμότητα οδηγούμαστε να είμαστε αρνητικοί. Λέγουμε στη διαδικασία να μεταρρυθμίσουμε όσα προτείνεται, να κάνουμε κάποιες τροποποιήσουλες. Αποτελεί ακύρωση της πολιτικής μας διαφωνίας. Δείχνει ότι η τοποθέτησή μας δεν είναι κατηγορηματική σε σχέση με αυτό που προσπαθούμε να υπερασπιστούμε. Δηλαδή, ο δημόσιος τομέας αν καλά εξοπλισθεί, αν καλά στελεχωθεί, αν σωστά οργανωθεί και λειτουργίζει μπορεί να είναι αποδοτικός. Αυτό το ανατρέπεται στην πράξη σήμερα και θεωρούμε από θέση αρχών δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη σκοπιμότητα της συγκρότησης. Να μπορούμε σε μια διαρρικασία και να λέμε, ας είναι ερετός ο διευθυνών σύμβουλος, αυτό είναι το πρόβλημα. Η σχετική πλειοψηφία, η δοή πλειοψηφίας στα δημοτικά και τα περιφερειακά όργανα είναι εντελώς σχετική. Αυτή θα λύσει το πρόβλημα και η υπουργαρία. Καμία πλειοψηφία δεν το λύνει. Το λύνει από θέση αρχών η πολιτική επιλογή. Από αυτή την άποψη είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα το καταψηφίσουμε. Το καταψηφίζαμε στην Οικονομική Επιτροπή, το καταψηφίζαμε και άλλοτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σήμερα. Και θα τελειώσω με τούτο. Εγώ σας καλώ όλους να μας πείτε, πείτε στον εαυτό σας. Τόσα χρόνια που είστε στη ντοπική και περιφερειακή διοίκηση, πόσες φορές ακούσατε έναν απολογισμό από τις αναπτυξιακές εταιρείες. Πόσες φορές εκτός από ξημένες καταστάτες, εσείς δεν διαβάσατε μια έκθεση ενός ορκοτού λογιστή που διαπίστωνε διάφορα. Πότε είχατε ενημέρωση για το στόχο. Και το τελευταίο, για πέστε μου. Μέτοχοι λέει το Περιφερειακό Συμβούλιο, η ΠΕΒ, άντε να το καταλάβω, και το Περιφερειακό Ταμείο. Είναι διαφορετικό, καθαρά το Περιφερειακό Ταμείο φαίνεται από την περιφέρεια. Είναι κάτι άλλο. Πολιτικά σας απασχολεί, το σχολιάσατε, έχει καμία σχέση με την άσκηση της λεγόμενης περιφερειακής διοίκησης, για την οποία κονταροχτυπιόμαστε για το εκλογικό σύστημα, αλλά δεν λέμε κουβέντα για το ρόλο. Με αυτές τις σκέψεις ανέπτυξε και ο σύντροφός μου, ο Κώστας Οπαζέκτης, στη θέση μας, θα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριο Σκούρα. Το λόγο και εγώ, πρόεδρε. Ναι, αλλά μην του πηγαίνουμε ένας, ένας, ένας, ένας. Κύριε Σκούρα, κύριε Γιώτης, κλείσαμε. Ένα λεπτό μήνυμα, ακούγοντας τη συζήτηση. Κύριε Γιώτης, εσείς μιλήσατε. Και οι παρατάξεις, οι υπόλοιπες μιλήσαν και δευτερολογίσανε. Δεν δευτερολογίσανε, οι περιφερειακοί τους σύμβουλοι πήραν το λόγο, οι οποίοι έχουν και αυτή δικιά ομοικίες. Εγώ νομίζω, σεβάστηκα απόλυτα, μίλησα ελάχιστα, θέλω για 30 δεύτερα. Εντάξει, κύριε Σκούρα έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας τη συζήτηση, προκύπτουν και ανακύπτουν και άλλα ερωτήματα. Παράδειγμα, θα έχουν ρόλο αναθέτωσης αρχής οι αναπτυξιακοί οργανισμοί. Το δεύτερο ερώτημα, θα μπορούν να διαχειρίζονται έργα που δουέ. Και το τρίτο που θέλω να ρωτήσω, μιας και είναι οι μηλετητές εδώ του αναπτυξιακού οργανισμού, ας μας δώσουν ένα παράδειγμα υλοποίησης ενός έργου της περιφέρειας. Πώς θα ελέγχεται αυτό το έργο, η πορεία του. Ας μας δώσουν ένα απλό παράδειγμα. Τι αφορετικό έχει αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός από τις άλλες αναπτυξιακές εταιρείες, χτιωτική, αναπτυξιακή, φωκική, εγωική. Αυτό θα ήθελα. Ωραία κύριε Γιώτη, με δεδομένο ότι δεν εξαντλήσατε το χρόνο σας πριν έχετε... Μάξιμου μένα λεπτό. Λοιπόν, θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η περιφέρεια έχει διαμάδια στελέχη εργαλεία, διαμάδια, που όμως δεν τους επιτρέπεται να αποδώσουν έργο. Συμφωνήσω ότι η αγορά έχει διαμάδια εργαλεία μόνο που μένουν στα ζήτητα και επιλέγονται οι μέτεροι. Και επίσης θα συμφωνήσω με προλαλίστατα συνάδελφο ότι είχε διαμάδια η παράταξη συγκεκριμένη ανθρώπων άλλες βράδες άκουσα πεκονίδες, μια πλειάδα διαμαδιών και από την άλλη παράταξη πλειάδα διαμαδιών και ζούμε αυτό που ζούμε. Μάλλον τα διαμάδια ήταν άνθρακας. Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω και ποιο είναι αυτό. Πότε, επί 50 ολόκληρα χρόνια, αναπτυξιακή αξιολογήθηκε και πότε λογοδότησε στον ελληνικό λαό με του οποίου το ιστέρημα και τον υδρότα χρηματοδοτείται για τα οικονομικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε πάρα πολύ μεγάλο μαθμό και σε πάρα πολύ μεγάλο ρυθμό. Αν γνωρίζει κάποιος, ας μου απαντήσει. Ευχαριστώ. Η Εταιρεία θέλει κάτι να πει... Μ' ακούτε. Ναι. Ναι, εγώ σας ακούω. Ωραία. Από την Εταιρεία, λοιπόν, για κάποιες απαντήσεις επί των τοποθετήσεων. Ο Περιφερειάρχης μετά αντιστομία και κλείνουμε για ψηφοφορία. Ναι. Ναι, μ' ακούτε. Ναι. Ωραία. Έχετε το λόγο. Να το αποφυγηθώ όσο μπορώ το διευθύνοντας Σύμβουλος. Ο διευθύνος Σύμβουλος επιλέγεται κατά τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα από το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν ορίζεται από τον Περιφερειάρχη. Οπότε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο στο νόμο και θα γίνει μεταξύ των Συμβούλων που θα εκ Δεν ξέρω... Δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να είναι αιρετός. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο λέξη. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο. Δεν μπορούμε να βάζουμε το ρόζο.