Τετάρτη 30/3/2022 2η Ειδ/κη & 3η Τακ. Συν. Δ.Σ Αγρινίου ώρα 17:00 & 17:30μμ αντίστοιχα (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2022)
: οι ίδιοι και άλλοι γιατί είχαν δικά τους κοντινά πρόσωπα. Και θα ήθελα σε αυτό την κατανοή εσείς σας, γιατί θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες απαρτίες εδώ. Αν λοιπόν τα συμβουλεγίονται διασώσεις και δεν υπάρχει δυνατότητα τυλεδιάσπινες, μπορεί απαρτίες αυτές να μην υπάρχουν. Αυτό θα είναι να μην υπάρχει διστοκία στον Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι όμως να ξέρουμε πώς θα γίνεται η Δημοτική Συμβούληση. Αν μαζεύουμε πέντε εδώ και 25 στην τελεδιάσκεψη, καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν είναι αρμόζον Δημοτικό Συμβούλιο. Αν χρειαστεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει με αυτόν τον τρόπο, να ξέρετε μπορεί να το κάνουμε για λόγους προστασίας μας. Αυτοπροστασίας. Αυτοπροστασία. Αυτοπροστασία. Κυρίες συνάδελφοι, συμφωνείτε να ξεκινήσουμε το δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο? Ναι. Τι δεύτερες συνενδρίες δηλαδή. Λοιπόν. Λοιπόν, άρχεται η τρίτη τακτική συνεδρία στη έτους 2022. Ισυχία, κύριοι συνάδελφοι. Λίγο ησυχία να πάρουμε παρουσίες. Κύριε Ζωναρά. Διεξάγεται η τρίτη του 2022 τακτική συνενδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μαυρινίου σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρα 5.30. Παρόντες είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Καζαντζής και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννακά Αμαλία, Γιαννιώτης Παναγιώτης, Κούντας Χρήστος, Γρύβας Ευθύμιος, Ζώης Κωνσταντίνος, Θεοδρόπουλος Νικόλαος, Καμένο Σταύρος, Καραμετσόπουλος Γεώργιος, Καρναβιάς Ιωάννης, Κατσαρίς Κωνσταντίνος, Καψάης Παναγιώτης, Κιτσοπάνος Κωνσταντίνος, Κολοβός Σωτήριος, Μαρτινέζος Παναγιώτης, Μερμήκης Συντρανός, Μολώνης Πυρίδων, Παπαγιουργιού Μαρία, Παπαδημητρίου Χριστόφουρος, Παπανικολάου Τιμολέων, Σκορδόπουλος Δημήτριος, Σοφρόνης Κωνσταντίνος, Φαρμάκης Ιωάννης, Φωτάκης Βασίλιος, κάποιους σύμβολες που δεν άκουσαν το όνομά του, διαπιστώνεται απαρτία και δεν μπορούν. Ωραία, σύμβα με το κανανισμό λοιπόν. Απευθύνουμε στο σώμα. Επάρχουν ανακοινώσεις, προτάσεις, ερωτήσεις. Να ξεκινήσουμε τις ανακοινώσεις. Υπάρχουν ανακοινώσεις. Υπάρχουν προτάσεις. Δεν ακούω. Εν όψει των αποσιών, διαφωνεί ο εξαριστερός. Κύριε Παπανικολάου, πρόταση. Ναι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο να πούμε ότι δεν θα το θέσουμε. Το θέμα και αυτό βάζουμε στον Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα. Στις 6 Τετάρτου οι εργαζόμενοι στον Ευδυτικό και Δημόσιο τομέα απεργούν γιατί οι αποδοχές τους παραμένουν στα Τάρταρα. Έχουν γονατίσει από την ακρίβεια και βλέπουν το εισοδημά τους να ξεζουμίζεται. Ταυτόχρονα παρακολουθούν με αποτροπιασμό την βαρβαρότητα, το άδικο πολέμο στην Οκρανία, που έχει επιπτώσει σε όλους τους λαούς και βροντοφωνάζονται να σταματήσει τώρα ο εμπειριαλιστικός πόλεμος, που γίνεται για τα συμφέροντα των λίγων με το αίμα των πολλών. Μην υπάρχει καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το έκκλημα. Σε αυτή την κινητοποίηση συμπαρατάσσονται οι αγρότες, που συνεχίζουν τον αγώνα που ξεκίνησε τον Γενάρη, καθώς και οι έμποροι της πόλης μας με το ΣΕΒΕ, που εκείνη τη μέρα κλείνουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους με σχετικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Όλοι γνωρίζουν ότι αποδοχές, εισόδημα και ακρίβεια είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Η ενεργειακή φτόκια θα πλημμυρίσει στα λαϊκά στρώματα, θα κάνει δύσκολα σε ως απογορευτικές τις καλλιέργειες στην πρωτογυνή τομέα για τη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Σε αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί κανείς να είναι απόν να σιωπίσει. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, η τοπική διοίκηση και ο Δήμος μας βρέθηκε στο πλευρό των ευάλων των κοινωνικών ομάδων στον ένα ή τον άλλο βαθμό και ανεξάρτα εκτιμήσεων αν αυτή η συνδρομή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη ή όχι. Σήμερα οι δημοτικές αρχές και ο Δήμος μας θα δυσκολευτούν έως και δεν θα καταφέρουν να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη έστω και αυτά που μέχρι σήμερα προσφερόταν. Αυτό οφείλεται γιατί τα κονδύλια που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των Δήμων είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις ανάγκες και ούτε καν στα προβλευγόμενα όρια από τη νομοθεσία. Γιατί η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος γίνονται δυσβάσταχτα και για τους Δήμους γιατί το ανθρώπινο δυναμικό οι εργαζόμενοι στους Δήμους συνεχώς μειώνονται τη στιγμή που οι ανάγκες μεγαλώνουν. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση να στηρίξει και να συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κλείνοντας ταυτόχρονα όλες τις υπηρεσίες του Δήμου τη Δετάρτη έξι Δετάρτο προβάλλονται σταυτόχρονα μέσω της κινητοποίησης και τα δικά του αιτήματα για γενέα αύξηση της κρατικής χρηματοδάντησης τουλάχιστον στο ύψος των ομοθετημένων πόρων να επιστραφούν τώρα τα παρακρατηθέντα και μη αποδοθέντα άμεσα μαζικές προσλήσεις του απαραίτητο προσωπικού να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις ηλεκτροδότης έγκαιρα όλα τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη να συνδράμει το κράτος το ενεργιακό κόστος της λειτουργίας των δήμων και των υποδομών του, υπηρεσίες, δαιειά, σχολεία και λοιπά απαλλάστοντας παράλληλα από τη ρίτρα αναπροσαρμογής. Προτείνεται, συνάδελφα, για το δημοτικό μας συμβούλιο να πάρουμε απόφαση να κλείσει έξι Δετάρτο όλες οι υπηρεσίες του Δήμου με αυτά τα αιτήματα που θα συνδράμε στην κινητοποίηση που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι μικροβιεγγελματίες και οι ΕΒΕ και οι έμποροι της πόλης μας. Και φυσικά να συμμετέχουμε στις απειριακές κινητοποίησης. Αυτό το προτείνεται να το συζητήσουμε δηλαδή ή θέλετε κάποια απάντηση πάνω σε αυτό. Για να παρθεί απόφαση πρέπει να είναι θέμα. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι προτάσεις δεν συζητούνται. Οι προτάσεις είναι προς γνώση. Αν το θέτετε ως εκτός ημερεισίας να δούμε εάν πρέπει ο Δήμος να κλείσει τις υπηρεσίες του έστω και για κάποια συμβολική ώρα. Άντως, κύριε Πρόεδρε, η πρόταση αυτή δεν είναι από μας. Είναι από την παράλαξη της δικής σας, του διηγητικού συμβούλιου της ΠΕΔ. Δεν είπαμε εμείς τι πατέρα έχει. Λέμε τι είναι σήμερα αυτό. Είναι πρόταση, είναι για συζήτηση. Άρα, είναι για εκτός ημερεισίας. Εγώ θέλω κάποια στιγμή, κύριε Συνάστη, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Τι είναι δηλαδή οι ανακοινώσεις, τι είναι οι προτάσεις και τι είναι οι ερωτήσεις. Όταν έρχεται κάτι σαν πρόταση, δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση. Αν έρχεται σαν εκτός ημερεισίας, να δούμε αν συμφωνούμε όλοι να το συζητήσουμε. Να το συζητήσουμε αν συμφωνεί το σώμα. Έχουμε ερωτήσεις. Καλησπέρα και από εμένα σε όλους σας. Θα επαναφέρω ένα ερώτημα που θα ξαναβάλει για την προηγούμενη φορά στις συνεδριές και αφορούσε τις πληγίσεις της περιοχής. Ερώτης. Θα το δούμε σαν εκτός ημερεισίας. Αυτό που έφερε ο κύριος Νίκολα, θα το δούμε σαν εκτός ημερεισίας. Δεν είναι πρόταση. Μπορούμε να μπείς στην ψυχοφορία, ναι. Ναι, ναι. Και αφορούσε τις περιοχές που υπλήγησαν από τη Θεομενία, τα κριακηρικά φαινόμενα. Βέβαια δεν είναι εδώ ο κύριος δήμαρχος, αλλά νομίζω κάποιος αρμόδιος αντιδήμαρχος. Θα ήθελα να με ενημερώσει και εμένα προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι και το σώμα θα ήθελε να ενημερωθείς. Σε τι πορεία βρίσκεται η αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών. Ή κάποιος αντιδήμαρχος αρμόδιος, ή ο κύριος Τζόλις. Να ενημερωθούμε, γιατί θα φτάσουμε στο Πάσχα, τώρα όταν θα ξανακάνουμε περίπου το άλλο συμβούλιο, και ο κόσμος χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις στα προβλήματα που δημιουργηθήκαμε. Και τα γνωρίζουμε όλοι. Σε αυτή την ερώτηση δεν είχε υποβληθεί η ερώτηση ξανά. Είχα ερωτή, αλλά δεν απαντήθηκε. Νομίζω απαντήθηκε, αλλά θέλει κάποιος να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση για δεύτερη φορά συνεχόμενα. Συνεχόμενα. Πρόεδρε, στο έβδομο θέμα. Ναι, γιατί μια ερώτηση. Θέλει κάποιος να απαντήσει. Θα πούμε στο έβδομο. Που έλαβαν χώρα, απλά για ενημέρωση το λέω, που έλαβαν χώρα τον φτυνόπωρο του 21, αναφέραν το και για οικοσκευές και για άμεση κάλυψη αναγών και συνολικά αν αυτό είναι κάτι που καλύπτει το συνάδελφο. Κύριε Φερμάκη, θα δώσετε απάντηση. Ήθελα να πω ότι το έβδομο θέμα είναι αναλυτικά οι αποζημίωσεις που παίρνουν κάποιοι συμπολίτες μας που έπαθαν πραγματικές ζημιές αφού η Επιτροπή πέρασε και τους έκρινε τα ποσά. Ωστόσο, πιθανά να υπάρχουν και άλλες σεκριμότητες αποζημιώσεις που έγιναν μετεγενέστερα οι πλημμύρες. Διότι αυτή απευθύνεται στον Οκτώβριο του 21. Κύριε Φαρμάκη, δεν μιλάω για τις αποζημιώσεις. Μιλάω για την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών. Θέλω, δηλαδή, αγροτική οδοποιεία, υγιήδρευση που υπήρχε από πλήματα. Κύριε Κιτσοπάνο, επειδή σε αυτό το θέμα θα γίνει συγκεκριτής ο κύριος Φαρμάκη, θέλετε να δώσετε μια απάντηση, μπορείτε να απαντήσετε. Οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στον συνολό τους, όσον αφορά την ίδρυυση. Παραμένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες, δηλαδή να μετατουπίσουμε κάποια δίκτυα, τώρα που θα διανοίγονται οι νέες οδή, οι οποίες είναι ακόμα κλεισμένες. Οπότε θα πρέπει να μετατουπίσουμε και εμείς τα δίκτυα, για να μην υπάρχουν θέματα κατά τη διάνοιξη. Θα σας ενημερώσω και όλους, επειδή δρούμε και εμπροσθοβαρός, το προηγούμενο διάστημα αφαιρέσαμε όλες τις αδλιές από το κεντρικό αδλιοστάσιο του Δαφνιά, τις συντηρήσαμε, τις καθαρίσαμε και τις επανατοποθετήσαμε. Κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί ποτέ, από τότε που φτιάχτηκε το αδλιοστάσιο. Και το επόμενο διάστημα επίκυνται και άλλες παρεμβάσεις, όσον αφορά το αδλιοστάσιο αυτό. Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όσον αφορά τα χωριά που είναι πάνω στην άνομα κρινού κλπ, επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ακόμη, δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τις πραγματικές επιδιορθώσεις, παρά με μια προχαιρότητα προσπαθούμε να λύσουμε την ίδρυψη μέχρι το φαινόμενο να σταματήσει για να γίνει σωστά η αποκατάσταση των ζημιών. Καλώς. Ναι, κύριε Διωλή. Καλησπέρα, Καταρχένου. Να πω το εξής, η διαδικασία η οποία ακολουθείται πάντα στην αποκατάσταση των βλαβών και των ζημιών είναι συγκεκριμένη. Νομίζω ότι ο δήμαρχος την προηγούμενη φορά στο ερώτημα, κύριε Θεοδορόπουλε, το έχει απαντήσει. Λοιπόν, η παρέμβασή μας γίνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο, αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων, είναι η άμεση αποκατάσταση των επηγουσών αναγκών και η αποκατάσταση της προσβασιμότητας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν αφορά την επίλυση του προβλήματος. Ένας σε μια κατολίστηση, παράδειγμα τος χάρη, αμέσως με το φαινόμενο όπως εξελίσσεται, απλά δίνει σπρόχειρη πρόσβαση επικοινωνίας, αποκαθιστά στην υδροδότηση, αποκαθιστά στα δίκτυα κλπ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα. Αυτό γίνεται σε δύο στάδια. Είναι η σύνταξη πλέον του φακέλου, είναι η περιβόητη 801 που λέμε, Παναγιώδης το ξέρει, η οποία υποβάλλεται στην περιφέρεια και διά της περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών και γίνεται η χρηματοδότηση πλέον με τις διαδικασίες της ανάθεσης ή της δημοπράτησης της αποκατάστασης των έργων και είναι και η 055, όπως λέμε, στην οποία συμπερελαμβάνονται και μελέτες για την ολοκληρωμένη λύση, τελή επίλυση του προβλήματος. Άρα λοιπόν, εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε εξαλείες στην πρώτη φάση. Κάποια χρήματα που έχουν έρθει από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν διατεθεί με μηχανήματα κυρίως για την αποκατάσταση βατότητας, αποκατάσταση υδροδότησης και αποκατάσταση δικτύων. Έχει συνταχθεί η 801, ο φάκελος της 801 και έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και περιμένουμε χρηματοδότηση για την εκτέλεση των έργων και ταυτόχρονα έχει αποσταλεί και η 055, όπως λέμε. Αυτό γίνεται σε κάθε φυσική καταστροφή, είτε πρόκειται πλημπύρα είτε πρόκειται άλλο έκτακτο γεγονός. Απλά για να ξέρουμε τη διαδικασία. Τώρα, η χρόνη αποκατάστασης, όπως καταλαβαίνετε, πλέον της πρώτης φάσης που είναι άμεση, οι επόμενοι χρόνια δεν γίνονται άμεσα. Απειτείται χρηματοδότηση, σύνταξη μελετών και λοιπά. Ευχαριστώ με τον κύριο Τσιγιώλη. Να, άλλο ένα σημείο που θέλω να παρατηρήσουμε είναι ότι δεύτερο συνεχόμενο συμβούλιο. Συζητάμε πάλι, ξανά, μια ίδια ερώτηση. Ας το ξανασυζητήσουμε μετά από πέντε συμβούλια. Αν κάτι δεν έχει προχωρήσει, δηλαδή μην το ξανασυζητήσουμε στο επόμενο συμβούλιο τι γίνεται με αυτό, γιατί πλέον ξέρουμε. Να προχωρήσουμε, όμως, στην πρόταση για συζήτηση εκτός ημιρυσίας του κυρίου Καπανικολάου. Να το θέσουμε σε ψηφοφορία, πρώτα απ' όλα, αν συμφωνεί το σώμα να συζητηθεί ως επίγον, κατεπίγον, ως εκτός ημιρυσίας. Εγώ, προσωπικά, να ξεκινήσω από μένα, συμφωνώ. Κύριοι, ερωτάστε. Η παράταξη της Δημοτικής Αρχής, με ανάταση χειρός. Οπότε, συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες ψήφοι. Κύριε Παπανικολάου. Συζήτηση επί της πολεμικής κατάστασης και των συνεπιών της. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι στις 06.15 υπάρχει κυνητοποίηση από ιδιωτικό, δημόσιο τομέα, με απόφαση του Υπουργικού Συλλόγου Αγρινίου, με απόφαση της Ομοσπονδίας των Ευαίων Σωματειών... Συμμετοχή, λοιπόν, του Δήμου... Στις κυνητοποίησης αυτών των εργαζόμενων που γίνεται. Για τι πράγμα? Γίνεται για τις αποδοχές, για την ακρίβεια, για την ενεργειακή φτώχεια και για το μόλεμο. Συμμετοχή του Δήμου στις κυνητοποίησης για την ακρίβεια. Ωραία. Και για τα προβλήματα που έχει ο Δήμος. Το ότι δεν έχει χρήματα, δεν έχει προσωπικό, δεν του δίνονται αυτά που πρέπει να του δοθούν. Με τα δικά του αιτήματα ο Δήμος να μπει στην κυνητοποίηση. Ο Δήμος, κύριε Παπανικολά, ο Δήμος, διά το Δημάρχοτο, ήδη κάνει τις απαιτούμενες ενεργίες για να πάρει τα χρήματα που δικαιούνται. Το λέω για να το ξέρετε, αλλά... Εμείς σήμερα, σαν θέμα συζητήσεως, θα έχουμε να βάλουμε ένα θέμα, για να ξέρουμε πού κινούμαστε αυτοί που θα πάρουν το λόγο. Έχουμε, λοιπόν, συμμετοχή του Δήμου στις κυνητοποίησης για την ακρίβεια, που παράλληλα προκλήθηκαν και από την πολιμική κατάσταση. Ναι. Αναφερθήκατε στην Ουκλανία. Συν το ότι λέμε, έγινε πριν από δέκα μέρες, έγινε και γυνική συνέλευση των Δημάρχων όλων της χώρας. Σαφώς. Εκεί οι Δήμαρχοι όλοι της χώρας, τονίσαν αυτά τα θέματα τα οποία βάζουμε. Μπροστά μας έχουν μια κινητοποίηση από το Σύνολο των Λαϊκών Στρωμάτων. Αυτά τα λαϊκά στρώματα, επειδή θα βρεθούν σε δινή θέση το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι σήμερα είχαν και ένα στήριγμα το Δήμο. Σήμερα δεν θα μπορούν να το έχουν, γιατί στους Δήμους δεν δίνεται τα αντίστοιχα ποσά. Δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, είναι το ότι αυτό που προκύπτει σαν συνέπεια του πολέμου, ή μάλλον όχι του πολέμου, που οξύνθηκε μετά την κρίση του πολέμου η ενεργειακή ακρίβεια που υπάρχει, θα επηρεάσει και τη λειτουργία του Δήμου μας. Λέμε, θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση διεκδικώντας τα θέματα και αυτά. Το είπαμε ήδη. Πάρε το λόγο, πείτε μας τι θέλετε να πείτε ως συστηγητής της πρότασης. Παραγγεγραμμένη, κυρίες συνάδελφοι, η εισηγησή μου. Σας τη διάβασα, δεν θα σας κουράσω άλλο. Όποιος θέλει, μπορεί να το βοηθηθεί επί της εισηγησης. Ωραία. Θέλει κάποιος άλλος να πάρει το λόγο επί του θέματος εκτός ημιρισίας. Κύριε Θεοδορόπουλε, κύριος αντιπρόεδρος. Συμφωνούμε και εμείς με την πρόταση να συζητήσουμε εκτός ημιρισίας διάταξης στην πρόταση του κυρίου Παπανικολάου της λαϊκής συσφύρωσης. Γιατί πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι αρρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται και προγραμματίζονται από φορείς της περιοχής μας. Πράγματι, οι συνθήκες που διάγουμε είναι πάρα πολύ δύσκολες και πρέπει ο Δήμος μας να είναι αρρωγός και συμπαραστάτης σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Όμως, τι προτείνεται ως απόφαση που θέλετε να πάρουμε, κύριε Παπανικολά, να μην πλατιάσουμε ένα, δύο, τρία, για να δούμε τι είναι εφικτό. Μισό λεπτό. Να ξέρετε ότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να κλείσουμε τον Δήμο. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να κλείσουμε τον Δήμο. Μπορούμε να πάρουμε απόφαση να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις σαφώς, αλλά θα αφήσουμε την πρωτοβουλία στον κύριο Δήμαρχο να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα επικυροποιηθεί και θα υλοποιηθεί αυτό. Εγώ έδωσα τον λόγο σε όλους, όποιος θέλει τον Μπέρινγκβερ. Για τον λόγο εδώ είναι. Πρόεδρε. Ναι, κύριε Καμένη. Καταρχήν, εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι πράγματι πολύ σωστά ο ξυνάδωτος ο κύριος Παπανικολάου έθεσε στο ζήτημα και το μάλιστα το έβαλε εμφαντικά, ώστε να αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης εκτός ημερίσιας διάταξης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των φορέων, που ακούστηκε ότι καλούν σε αυτή την κινητοποίηση, καταδεικνύει, αν θέλετε, και το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο σαν περιοχή εμείς το βιώνουμε ιδιαίτερα. Δηλαδή, και ο δήμος ειδικότερα, ακόμα περισσότερο. Έχω την αίσθηση ότι αν κάποιος βγει σήμερα, αυτή την ώρα που εμείς είμαστε εδώ και συνεδριάσουμε έξω στην πόλη, θα αναρωτηθεί αν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, μια φυσιολογική εικόνα, από αυτό που θα εσπράξει. Με τον ελάχιστο αριθμό πολιτών να κυκλοφορούν, με τα καταστήματα να είναι σχεδόν πάντα άδεια, και εκείνο το οποίο αποτυπώνεται και πραγματικά έχουμε πρωτιά, είναι μόνο τα κρούσματα του κορωνοϊού. Θεωρώ λοιπόν ότι πολύ σωστά οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστικοί χώροι επέλεξαν αυτή την κινητοποίηση ως μορφή πάλις και ότι θα πρέπει το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με την απόφασή του, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να δηλώσει ότι συμμετέχουμε και όχι απλά συμμετέχουμε, αλλά και θα βοηθήσουμε στην επιτυχία αυτής της κινητοποίησης. Θεωρώ ότι και η εισήγηση του κυρίου Παπανικολάου δεν περιορίστηκε μόνο στο γενικό λόγο της ακρίβειας ή στα γενικότερα κοινωνικά ζητήματα, αλλά πολύ σωστά εστιέσαι την πρόταση και το λόγο της και στο γεγονός ότι αυτά τα οποία παρατηρούνται έξω σε ευρύτερη κλίμακα, πιο εξεδικευμένα δυστυχώς τα βιώνουν και οι δήμοι και ο Δήμος Αγρινίου. Και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξή μας έχει σταθεί σε αυτά τα βασικά σημεία που είναι η έλλειψη ρευστότητας στους δήμους, είναι η ακρίβεια, είναι το κόστος ενέργειας, το οποίο από μόνο του δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στους δήμους, αλλά και στις ΔΙΑ κυρίως και που θα κληθεί, αλλά και στις κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου μας και που θα κληθεί ο Δήμος μας με περιορισμένα οικονομικά μεγέθη και βοήθη από το κεντρικό κράτος να καλύψει όταν ξέρουμε ότι αυτά τα προβλήματα όσο πηγαίνουν θα αυξάνονται. Θεωρώ λοιπόν ότι πράγματι θα μπορούσαμε όχι μόνο στην απόφαση, αν είναι σύμφωνος και ο συνάδελπος που έβλεπε το θέμα, μόνο να αποφασίσουμε για συμμετοχή μας στις κυνητοποιήσεις, αλλά να πάρουμε και μια απόφαση σαν δημοτικό συμβούλιο, η οποία να περιέχει αυτά τα βασικά σημεία. Έχουμε τέτοιο προηγούμενο, υπάρχει το... Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση, μπορούμε όμως να πάρουμε την απόφαση να συμμετέχουμε στις κυνητοποιήσεις με τον τρόπο που θα ορίσει ο Δήματος. Εγώ λέω ότι από τον κανονισμό και από την... δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν θέλετε, κύριε Δημαρχη, ακούστε με και τελειώνουμε τούτο, γιατί πράγματι δεν πρέπει να καταχωρήσουμε το χρόνο. Είναι ότι και το περιφερειακό μας συμβούλιο, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, έλαβε απόφαση με την οποία αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα. Ίσα ίσα που ο συνάλογος Παπανικολάου, τι έκανε, έκανε ένα βήμα παραπέρα και το προσδιόρεσε χρονικά και με συγκεκριμένη μορφή κυνητοποίησης. Άρα, λοιπόν, ως δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε κανένα κόλλημα νομικό ή από τον κανονισμό και νομίζω ότι θα μπορούσαμε πράγματι να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη απόφαση. Ευχαριστώ. Λοιπόν, την απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο είναι αφιελιδόσιος στο δήμο, δεν μπορώ να την πάρω. Αλλά, να σε μετέχεις και νητοποιήσεις, συμφωνώ και επαυξάνω, γιατί ζούμε όλοι τις συνέπειες της ακρίβειας και πιστεύω ότι κανείς δεν διαφωνεί στο θέμα που αιτέφει. Ποιος άλλος θα ήθελε το λόγο? Ποιος άλλος, κύριε Φουτάκη, κύριε Φορμάκη. Εμείς προφανώς συμμετέχουμε και συνεργορούμε στο πλαίσιο της διεκδίκησης που προσθήθεται. Όμως, απ' την άλλη δεν μπορεί να κλείσει καμία υπηρεσία με δική μας απόφαση, γιατί δεν έχουμε καμία αρμοδότητα πάνω σε αυτό. Και δεν είναι τυχίο που πρέπει να αφέρθεται. Από και πέρα, προφανώς, τα οικονομικά των δήμων, υπάρχει μια τεράστια στενότητα από τους περιόδους της οικονομικής κρίσης, και δεν ξέρω με τι αύριο μας ξεμερώνει, όμως, εμείς τουλάχιστον πρέπει να κρατήσουμε το θεσμικό μας ρόλο. Προφανώς, και όλη αυτή η διαδικασία ακουμπά την ευαισθησία του καθενός, όμως, οι διαδικασίες και το θεσμικό πλαίσιο στο δικό μας πρέπει να είναι πάνω από τις προσωπικές μας σκέψεις και προτάσεις. Οπότε, να συνεργορήσουμε ως προς το πλαίσιο της διεκδίκησης, πρόεδρε, όμως, όσα φορά το κλείσουμε στους υπηρεσιόν, δεν μπορεί να είναι καθεδίποτε τρόπο ο δικός μας, δική μας υπόθεση. Κύριε Φαρμάκη. Ναι. Θα ήθελα να τονίσω ότι ορθά έρχεται αυτό το θέμα. Είναι και επί καιρό και φλέγον. Θα ήθελα να τονίσω τη σοβαρότητα και την ιδιαιτερότητα που έχει ειδικά ο δικός μας ο Δήμος, ο Δήμος Σαρβενίου, που είναι ένας δήμος αγροτοκτενοτροφικός, διότι αυτή τη στιγμή αυτό που δέχεται το πρώτο χτύπημα είναι αυτή η τάξη των αγροτών και των κτενοτρόφων. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να αγοράσουν ακριβές ζεοτροφές, καλούνται να καλλιεργήσουν με ακριβά καύσιμα, καλούνται να υποστρίξουν την καλλιέργεια με ακριβά λιπάσματα, με χρήματα που είναι ανύπαρκτα και δυστυχώς η κατάσταση της βοήθειας και αυτό που υπόνεται όχι μόνο δεν ικανοποιεί, αλλά έρχεται και μετεγενέστερα των άμεσων δαπανών. Οπωσδήποτε συμμετέχουμε, οπωσδήποτε διαμαρτυρώμαστε και εύχομαι μέσα από αυτή την ημερομηνία και από αυτή τη διαδικασία να ωφεληθούν όλοι οι αιτούντες και ιδιαίτερα αυτός ο κύκλος των κτινοτρώφων και των αγροτών. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε Καραμητσόπ. Κύριε Μυρμήγη. Μια φράση απλώς θα πω μόνο, ότι είναι αυτονόητοις οι επιπτώσεις που έρχονται για πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Όλα αυτά τα γεγονότα τα τελευταία που έχουν γίνει, είτε η πανδημία, είτε ο νεοπόλωμος, είναι ακρίβια η ενέργεια. Πραγματικά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Και οι επιπτώσεις αυτές ακουμπάνε σημαντικά και το δήμο μας. Το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό. Και συμφωνώ απόλυτα με την εισήγηση του κυρίου Παπανικολάου. Πρέπει ο δήμος με μια σημερινή του απόβαση να εκφράσει την στήριξη στους εργαζόμενους, την συμπαράστασή του και να συμμετέχει σε αυτήν την κινητοποίηση, με όποιο τρόπο θα επιλέξουμε και με όποιο τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε. Τον προσφορότερο τρόπο. Έτσι, η διάθεση υπάρχει. Κύριε Μερμήγκη. Δεν είχα σκοπό να πάρω το λόγο, αλλά πραγματικά είναι φορές που έρχεται ένα θέμα όλη ψυχαναμιζόμαστε ότι υπάρχει ομοφωνία και με τον τρόπο που εισάγεται και με το περιοχόμενο. Αλλά κάνουμε τα δύνατα δυνατά να σπαταλάμε το χρόνο μας, δέχνοντας ένα είδος αφροθυμίας, να το πω, πολύ ευγενικά. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει άνθρωπος σε αυτήν την αίθουσα, που να διαφωνεί με την αναγκαιότητα παρουσίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Απρίλη στην Κεντρική Πλατεία της Πόλης, στο πρόταγμα που υπάρχει από φορείς της Πόλης, αλλά και από φορείς που υπερβαίνουν τα ώρια της Πόλης, γιατί είναι μια πανελλαδική κινητοποίηση. Θα κλέψουμε εκκλησία, αν αρχίσουμε να αναλύουμε. Είναι αυτονόητα το τι βιώνει σήμερα η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Κατεπέκταση, είμαι σίγουρος ότι ο Δήμαρχος θα επιτελέσει και αυτή τη φορά το καθήκον του, πράτοντας το αυτονόητο, δηλαδή όπως έκανε και στο παρελθόν να κλείσει τις υπηρεσίες με αφορμή τις αγωνιστικές και διεκδικητικές κινητοποιήσεις της 6 Απρίλη, συμβάλλοντας και αυτός με αυτήν την κίνηση στις φωνές που διεκδικούν τους όρους επιβίωσής μας. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, ναι, δεν μπορούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε αυτή την απόφαση, όμως μπορούμε, όπως είπατε κύριε Πρόεδρε, και σας προσκαλώ ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να είστε ένας εκ των ομιλητών και ως εκφραστής του Δημοτικού Συμβουλίου την μέρα εκείνη προκειμένου και εσείς, διαμέσου της δικιά σας φωνής εννοώ, να εκφράσετε τα αιτήματα που όλοι εδώ ομονούμε της οικονομικής και όχι μόνο της πραγείας των δήμων, άρα και του δήμου μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα πλέον αυτονόητα και αναγκαία. Όπως συζητάγαμε στο Προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πληρωμές ρεύματος στα σχολιά μας ή στις υπηρεσίες του δήμου, να μην προχωρέσουμε παραπέρα. Άρα κλείνω για να μην μακρηγορώ, είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνοι να συμμετέχουμε δια της φυσικής μας παρουσίας και σύμφωνοι, αν επιθυμείτε κι εσείς και όποιος άλλος προφανώς, δεν θα βάλω ζήτημα ή βέτο, να είναι και ένας εκ των ομιλητών βάζοντας και το δικό του στίγμα και με τη δική του φυσική παρουσία δίνοντας το δικό του μήνυμα σ' αυτός που πρέπει να το λάβουν. Ευχαριστώ. Λοιπόν, όπως όντως ρεαλιστικά το θέσατε και ψυχανεμηστήκατε, υπάρχει ομοφοινία στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Σώμα. Σωστά παρατηρήσατε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση. Εμείς αυτό είπαμε, έχω την αντίπρωση ότι σε όλους είναι αντιληπτό, ότι θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, όπως και στο παρελθόν έγινε, στον κύριο Δήμαρχο, να πάρει την απόφαση της παράστασης του Δήμου και της κινητοποίησης μαζί με τους φορείς, ούτως ώστε να στηρίξουμε τα δικαιητήματα όλων μας, γιατί όλους μας αφορά αυτό. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, δεν έχω καμία αντίρρηση να παρασταθώ σε οποιαδήποτε κινητοποίηση. Αρκεί βέβαια αυτό να μην προσχρούνισε τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, και είστε όπως ξέρετε είμαι και ένας εισαγωγικός επαγγελματίας που εκείνη την ώρα δεν ξέρω αν θα μπορώ. Αν μπορώ όμως ευχαρίστως, καμία αντίρρηση. Όσον αφορά την απόφαση που θα πάρουμε σήμερα, θα πρέπει να την μαζέψουμε. Να πούμε ότι ο Δήμος συμφωνεί να συμμετάσσει στις κινητοποιήσεις και να δώσουμε την πρωτοβουλία στον κύριο Δήμαρχο για το πώς αυτή θα υλοποιηθεί. Συμφωνούμε? Αυτό αφορά τον ίδιο. Μα δεν μπορώ να υποχρεώσω κάποιον, όποιος εδώ θέλει θα έρθει. Φυσικά και πρέπει να έρθει το Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφωνούμε κυρίες να έρθει. Μεβαίως κύριε Παπνικολάου. Εισήχθη ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένο σκεπτικό και συγκεκριμένο πλαίσιο. Συμφωνάμε με φένετρο ότι υπάρχει μοφονία. Υπάρχει μία αντίρρηση αν μπορούμε να πάρουμε απόφαση να κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό έχει συμβεί και άλλες φορές στο Δήμο Αγρινείο. Για άλλα λαϊκά προβλήματα και κινητοποιήσεις. Μπορούμε κάτι σ' ένα τροποποιήσουμε αυτό που καταθέσαμε εμείς σαν πρόταση και εκεί που λέμε κλείνοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του Δήμου, καλώντας ταυτόχρονα το Δήμαρκο Αγρινείο να πάρει απόφαση να κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αγρινείο. Να τροποποιηθεί ως προς αυτό το σκέλος αν εμείς έχουμε ή δεν έχουμε. Είπαμε κάτι διαφορετικό. Ωραία. Καλώντας τον Δήμαρκο να πάρει την απόφαση που αρμόζει. Τι άλλο να πούμε. Καλώντας τον Δήμαρκο να πάρει απόφαση. Κύριε Φωτάκη. Εμένα μου ακούγεται λίγο εκβιαστικό όπως μπαίνει τώρα, αλλά εγώ που θέλω να πω απλά το εξής, ότι τη Συνοδότητα των Δημάρχων και η Κέδε και η Κυβέρνηση έχουμε ακόμη, η Βουλή να μην πω η Κυβέρνηση, έχουν ομολογήσει τώρα στην πρώτη φάση αυτή που φαίνεται το κύμα ακρίβειας και υπάρχει μια ενίσχυση με μισή ΚΑΠ και έχουν πει θα δώσουν άλλα μισή, έχουν ενισχύσει τις σχολείες επιτροπές. Όλη η δική μας ενισχύεια προφανώς και ακουμπώνω σε αυτούς, δεν είναι ανάλογητη. Όλοι τους. Όλοι εμάς, γι' αυτό λέω, όπως και εμείς και οι ίδιοι. Ας μην κορυφώσουμε εμείς από δική μας περιβράσεις χωρίς κάποιο σημαντικό λόγο αυτή τη στιγμή το πνεύμα της κοινικής κινητοποίησης, να συμμετέχουμε, στηρίζουμε προφανώς το πλαίσιο της διεκδίκησης, αλλά ας αφήσουμε την ευχαία του Δημάρχου, του οποιαδήποτε άλλη, κι αν δούμε τα πράγματα να φτάνουν αργότερα σε ένα πιο δύσκολο σημείο, εδώ είναι και ο Δήμαρχος και όσοι συμμετέχουν στην ΚΕΔΕ αλλά και τα αρμόδια όργανα να συναποφασίσουν και στ' ανεϊπερετόρα ενεργιές μας. Αλλά να μην προκαταβάλλουμε εμείς αγωνιστικό πνεύμα χωρίς λόγο. Μης δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε καμία απόφαση του Δημάρχου. Θα πούμε μόνο ότι εμείς συμφωνούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος να συμμετάσχει στις κινητοποίησεις και παραχωρούμε, δίνουμε, ζητάμε την πρωτοβουλία από τον Κύριο Δήμαρχο να ορίσει πώς θα γίνει αυτό. Για την έβρεθμη λειτουργία και του Δήμου, κύριε Συνάδη. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Πρόεδρε, δεν θέλω τώρα να καταχραστώ ότι το χρόνο του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως αυτά που βάζουμε εμείς σαν ετοίματα που θα πρέπει ο Δήμος να έχει, δεν τα έχουμε διαμορφώσει εμείς. Είναι διαμορφωμένα και από τα συνέδρια της Σκέδε και από τη γενική συνέλευση των Δημάρχων που έγινε στις 18 Μάρτη, πρόσφατα δηλαδή πριν από 13 μέρες. Δεν είναι δικά μας, απλά είναι θέματα που βάζουμε και για προσωπικό και για να δοθούν αυτά που έχουν ομοθετηθεί σαν ΚΑΠ και αυτά που χρουστεώνται τα 12,5 δισεκατομμύρια στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορεί να τα αποκριθεί. Εδώ είχαμε οικονομική κρίση, ο αυτοκρονικό διάστημα και έφτιαξαμε κοινωνικά παντοπουλία, κοινωνικά ιατρία και αν δεν υπάρχουν τα χρήματα πώς θα τα κάνουμε. Εδώ δίνουμε συσσίτια, εδώ δίνουμε πρόσφατα. Επιτρέψτε μου. Επιτρέψτε μου. Επειδή είπε καλή στην Σκέδε, μισό λεπτό. Επειδή είπε καλή στην Σκέδε να το λύσουμε αυτό. Ξέρετε πολύ καλά, επειδή επεξεράει το όνειμον αυτή η Σκέδε. Οι ταχύτητες των δήμων δεν είναι οι ίδιες. Άλλες είναι οι ανάγκες του Δήμαδρυνιού, άλλες είναι οι ανάγκες του Δήμου Ιρακλίου, άλλες είναι οι ανάγκες των αστικών δήμων της Αντικής, άλλες είναι οι ανάγκες των ορεινών δήμων της χώρας. Εμείς, λοιπόν, εδώ σαν δήμους και σαν Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνουμε μια απόφαση να συμμετέχουμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις που εμείς εδώ σαν περιοχή, σε αυτοκοποιημένη περιοχή ζούμε, αλλά να αφήσουμε την πρωτοβουλία στο δήμαρχο, που δεν νομίζω θα σας αφήσει έκθετος, ούτε θα σας απογοητεύσει, όπως είπε και ο κ. Μιρμίνκης, στο παρελθόν, έχει ξαναπάνει τη απόφαση. Εμπιστευτείτε κι εσείς του δήμαρχου και εδώ είμαστε, εντάξει. Οπότε η απόφαση είναι αυτή. Συμφωνούμε, κ. Νάλφη. Ομόφωνα, λοιπόν, πάμε στην συνεντρία συντακτική. Ναι, πριν από αυτό. Θα μπορούσαμε ίσως… Τηλίουσε τώρα. Τηλίουσε τη συζήτηση. Πάμε λοιπόν στην τακτική συνεντρίαση. Πρώτο θέμα, έγκριση της υπαρήθμι 1 του 2022 απόφασης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αγρινίου, με θέμα κατάρτιση προγράμματος για την τουριστική προβολή του Δήμου Αγρινίου το 2022. Ήταν η συζήτηση ο κ. Φουλόρος. Για λόγους ανεπραίδημη του κολλήματος δεν μπορεί να είναι σήμερα εδώ. Θα δώσω το λόγο στην κυρία Βαγγελάτου. Είναι εδώ που είναι στην Επιτροπή. Στην κυρία Βαγγελάτου να μας κάνει μια προκατακτική και αν χρειαστεί και στον κ. Αντιδήματο, τον κ. Μαρνέζο, που συμμετέχει σε την Επιτροπή. Ορίστε κ. Βαγγελάτου. Δεν σας ακούμε καλά. Ελάτε εδώ. Εδώ ζητούμε από το ΣΟΜΑ να εγκρίνει, να ψηφίσει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Αγρινίου για το έτος 2022, το οποίο καταρτήχτηκε κατόπιν συνεδρίασης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου. Το πρόγραμμα αυτό καταρτήχτηκε με βάση και τον προϋπολογισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν τη δεδομένη κλονική στιγμή για το τουριστική προβολή του Δήμου. Επίσης, λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν κάποια προγράμματα το 2021, τα οποία είχαν ψηφιστεί όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω τον τόπο μου» και επανισάγεται. Έχουμε επίσης την υποστήριξη του φεστιβαλικού τουρισμού που είχε γίνει και την προηγούμενη χρονιά, για να υλοποιηθεί το τρίτο Φεστιβάλ Κορωδιών Αγρινίου. Έχουμε κάποια κονδύλια για διαργάνωση και συμμετοχή σε εκθέσεις τουριστικού και αγροτικού συνάμα ενδιαφέροντος, είτε είμαστε εκθέτες είτε συνεκθέτες, ή να δημιουργήσουμε μακέτα υπερήφτυρο κλπ. Γενικότερα κάποια κονδύλια για να δημιουργηθεί και να παραχθεί το υλικό για την τουριστική προβολή, όπως οι φωτογράφοι των μημείων, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού κλπ. Έγκυπο υλικό προβολής. Και υπάρχει και η ψηφιακή προβολή, η οποία δεν απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες. Εκείνο που πρέπει να τονίσω εδώ είναι ότι η Επιτροπή τουριστικής αναπτύξης, στην αμέσως επόμενη συναιδριασή της, θα ορίσει συγκεκριμένες δράσεις, κατόπιν προτάσεων που θα υποβληθούν, προκειμένου να γίνουν πιο συγκεκριμένα όλα αυτά που παραθέτουμε παραπάνω στο πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριε Καψάλις. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις να καταγράψω. Δεν είναι ερωτήσεις, συζήτηση είναι. Δεν είναι ερωτήσεις. Πέτριση. Να μιλήσουμε με το θέμα. Υπάρχουν ερωτήσεις. Όχι. Του υποθετήσεις. Ειδικός αγορετής είναι η κυρία Καψάλι. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Σαρακά, κύριε Καψάλι. Βεβαίως. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, καλό είμαστε σήμερα. Να εγκρίνουμε την απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξας και Προβολής του Δ. Μαγρουνιού, που φορά τον προγραμματισμό για την τουριστική προβολή του Δήμου για το έτος 2022. Εύλογα, πιστεύω γιονάται, ερώτημα στους πιο πολλούς. Τι έχει επιφέρει αυτός ο προγραμματισμός όλα τα προηγούμενα χρόνια για να έρθουμε τώρα και να ξεσχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε για τα επόμενα. Εκτός αποτελέσματος, προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν έχει επιφέρει τίποτα στο Δ. Μαγρουνιού. Έχετε ανάγκη ένα τόσο σημαντικό κομμάτι για την προβολή και την ανάδειξη του Δήμου σε μια τυπική διαδικασία προγραμματισμού δίχως κανένα οσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι, κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια τυπική διαδικασία ώστε να βγείτε από την υποχρέωση της υποβολής του προγραμματισμού και τίποτα άλλο. Μας είχατε πει πως μας θέλετε κοντά σας να συνδιαμορροφώσουμε μαζί τις δράσεις. Βεβαίως. Σε συνεδριάσεις που συμμετείχωσε ένα πληρωματικό μέλος και είχα ακούσει αρκετές προτάσεις ενδιαφέροντες σε εκείνες τις συνεδριάσεις, είχα αναφερθεί και είχα πει ότι όλα αυτά τα οποία είχαν ακουστήσει και ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, διαπίστωσα ότι μείναν μόνο στη συζήτηση και δεν έχει υλοποιηθεί απολύτως τίποτα από αυτά τα οποία είχαν υποθεί και είχαν προταθεί σε εκείνες τις συζητήσεις. Είχα αναφερθεί πως πρέπει να ετοιμάσουμε για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το προϊόν μας, σε εισαγωγικά το πουλήσουμε, που είναι ένα αρκετό ενδιαφέρον για τον τόπο μας και ένα πολύπλευρο προϊόν, να το προσφέρουμε, πρέπει να ετοιμαστεί έτσι ώστε να δοθεί με τις κατάλληλες ενθήκες αυτούς που θα έρθουν να το αγοράσουν πάλι σε εισαγωγικά. Δυστυχώς, όλα αυτά τα οποία είχαν υποθεί, δεν μείνανε να επαναλαμβάνουν πάλι συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων και συζητήσεις επί συζητήσεων δίχως να ξεκινά να υλοποιηθεί τίποτα αυτά που συζητούσαμε. Επομένως, εκ το αποτελέσματος, το να συνδιαμορφώνουμε και να προτείνουμε δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Επομένως, ήταν μόνο για την τυπική διαδικασία, όπως είπα στην αρχή. Ως Δήμος Αγρινίου, μεταβήκατε σε εκθέσεις, πήρατε ιδέες, είδατε δράσεις και όλα όσα μπορείς να δεις σε αντίστοιχες εκθέσεις και υποτίθεται ότι αυτά θα μπορούμε να έρθουν να εφαρμοστούν και στο Δήμο Αγρινίου, όπως εφαρμόζονται και σε άλλες περιοχές. Ζητώ να μας πείτε τι αποκομίσαμε από όλες αυτές τις εκθέσεις, από την προβολή του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε προγραμματίσει, όπως και σήμερα καλούμαστε να προγραμματίσουμε για τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά. Εδώ είμαστε, να μας πείτε τι πραγματικά γίνανε και να μας πείσετε και εμάς ότι αυτό που κάνετε παράγει έργο και δημιουργεί συνθήκες για το Δήμο εξωστρέφειας, δημιουργεί συνθήκες ιδανικές έτσι ώστε να έρθουν στον τόπο μας τουρίστες, να έρθουν επισκέπτες. Αυτά όμως που διαπιστώνουμε γενικά είναι πως δεν γίνεται τίποτα από αυτά ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε το προϊόγμα μας και να μπορέσουμε και εμείς να το διαθέσουμε στην αγορά που απευθυνόμαστε. Και αυτά που αναφέρω δεν είναι κάτι το οποίο τα λέω χωρίς αποδείξεις. Παίρνοντας τη δική σας συσήγηση, διαπιστώνω στα γραφόμενα ότι οι δράσεις που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2021, μπορεί να διαβάσετε και εσείς πολύ εύκολα, ήταν όλες και όλες δύο. Αν εσείς κρίνετε αυτές τις δύο δράσεις, μπορούσαμε. Ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός που υλοποιήθηκε για το έτος 2021 και είμαστε ευχαριστημένοι για ένα τόσο σημαντικό θέμα και το Δήμο Αγρυνίου, τότε εμένα αυτό με ξεπερνά. Βλέπουμε τώρα στην εισήγηση που έχουμε στα χέρια μας πως το νέο πρόγραμμα, το νέο προγραμματισμός, θα περιλαμβάνει ένα σύλλονο ενεργιών προβολής, θα αναλύει τους βασικούς κανόνες πώς θα συμμετέχουμε σε εκθέσεις, υποστήριξη δράσεων του ορισμού, σκεδιασμό εντύπων και όλα αυτά θα γίνουν λαμβάνοντας υπόψη μια κάστοτε στρατηγική προώθηση και προβολή του ΕΟΤ, της νέας διεθνής τάσης, αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία marketing και ψηφιακής διάχυσης του τουριστικού προϊόντος. Όλα αυτά ακούγονται σαν όμορφα λόγια δίχως καμία στοχευμένη δράση που θα δώσει πραγματικά την προβολή που αξίζει ο τόπος μας. Και επειδή ακόμη μια φορά είμαι σίγουρος ότι θα επικαλιστείτε την πανδημία, γιατί αναφέρεται και μέσα στην εισηγή στην οποία θέλω να σας προλάβω και να σας πω πως δεν πρέπει να βλέπουμε την πανδημία ως ένα εμπόδιο, αλλά πρέπει να την βλέπουμε ως ευκαιρία που πρέπει να την αντελευθούμε για να προετοιμαστούμε. Να προετοιμαστούμε, να είμαστε έτοιμοι, ώστε τον επόμενο καιρό ο δήμος να εισπράξει αυτό που θέλει μέσα από τις δράσεις που θα υλοποιήσει όμως αυτή τη φορά. Γιατί διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να δημιουργήσουμε τις δράσεις που θα φέρουν προσθετική αξία στην περιοχή μας, αλλά με αυτά που προτείνετε είστε πάλι στην κατεύθυνση να μην υλοποιηθεί κάτι σημαντικό γιατί δεν υπάρχει κανείς, όπως φαίνεται, εκ του αποτελέσματος τα προηγούμενα χρόνια που να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία και να φέρει σε πέρας με επιτυχία αυτό που αναλαμβάνει. Και είναι πολύ εύκολο να κοιτάξουμε άλλες περιοχές που δημιουργούν νέες ιδέες, νέες δράσεις και το πώς προσπαθούν σε όλους τους τομείς για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου τους. Μοχθούν να προσθέσουν επιπλέον θετικά για τον τόπο τους. Και εδώ βλέπουμε ότι μοχθούμε ακριβώς το αντίθετο. Στο να μην κάνουμε τίποτα και να χάνουμε ακόμη και ακόμη και αυτά που έχουμε. Και η καψαλή. Βεβαίως. Για τον τουρισμό μπορεί να μιλάμε με θεάβη όλοι. Τώρα το θέμα είναι η έκριση της απόβασης επιτροπής της τουριστικής ανάπτυξης. Μα δεν είναι το θέμα αυτό. Ναι. Αλλά ξεφεύγουμε τώρα και λέμε γενικότερα θέμα για τον τουρισμό. Για την επιτροπική προβολή του Δήμου. Μα ξέρουμε τι απολογισμό υπάρχει για την προηγούμενη χρονιά. Δεν θα το πούμε αυτό κύριε Πρόεδρε. Ναι, αλλά έχει και ένα χρόνο που πρέπει να σε βάσουμε. Ο χρόνος είναι τώρα ή το θέμα. Ε, ο χρόνος. Δεν καταλαβαίνω. Τώρα εσείς με διακόψεις δεν ήταν το θέμα. Τώρα που λέει το χρόνο. Ο χρόνος είναι. Πόσο χρόνο έχω κύριε Πρόεδρε. Δέκα λεπτά. Και λίγο στα δέκα λεπτά. Εννοείται. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με το σχεδιασμό. Εννοείται. Πρέπει να σχεδιάζεις για να υλοποιήσεις. Αλλά αυτό που μας φέρνει σήμερα προσέγκριση ως κατάρτες προγράμματος. Δεν περιλαμβάνει τίποτα ως ιόδης. Και δείχνει ξεκάθαρα πως είναι μια επιφανειακή δουλειά χωρίς στόχευση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως είναι ένα παροχημένο σχέδιο δράσης. Και πολύ εύκολα αντιληπτώ πως και η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια χρονιά χαμένη που βυθίζει ακόμα πιο πολύ τον τόπο μας. Διότι δεν είναι αυτός ο προγραμματισμός που αρμόζει για ένα δήμο Αγρινίου. Που πραγματικά έχει τις επιλογές, τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να ωφεληθεί μέσα από ένα ποιοτικό σχεδιασμό και στοχευμένο για την τουριστική του προβολή. Που όμως θα μπορεί να είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος. Σας ευχαριστώ πολύ και γι' αυτούς τους λόγους που ανέφερα εμείς ως παράταξη. Δεν θα συμμετέχουμε, θα ψηφίσουμε λευκό. Γιατί όπως και προήπα κύριε Πρόεδρε Κεκλίνο, όταν συμμετήχαμε και συνδιαμορφώσαμε, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από αυτά που είχαμε πει εκεί στις συναντήσεις. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Καμπσάλι, κύριε Καμμέντη. Να μπορώ να συμμετέχω λίγο να... Μισό λεπτάκι να τελειώσουμε με τις εντοποθετήσεις. Κύριε Καμπσάλι ή κύριε Καμμέντη. Στον ΚΑΛΠΑ είναι. Εγώ θέλω να ξεκινήσω και να πω ότι πραγματικά η υπόθεση και το συγκεκριμένο θέμα που αφορά το προγραμματισμό του Δήμου μας για την τουριστική του προβολή είναι ένα κεντρικό ζήτημα. Ίσως θα έπρεπε να έρχεται με μια ιδιαίτερη έτσι προσοχή και προετοιμασία, ούτως ώστε και η κουβέντα που θα γίνει να είναι πιο ουσιαστική. Θα συμφωνήσουμε μερικές από τις παρατηρήσεις του προλαλλή σαν τα συναδέλφω του κυρίου Καμπσάλι, αλλά δεν μπορώ να ξεπεράσω ότι είναι μερικά ζητήματα που δεν μπορούμε να τα χρειώσουμε. Ούτε στη δημοτική αρχή, ούτε στην διάθεση των συμπολιτών μας να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν στην κατεύθυνση του θέματος για το οποίο μιλάμε, αλλά ότι είναι κοινός τόπος και κοινή αδυναμία όλων μας. Και τι θέλω να πω. Οι υποδομές, μάλλον οι προοπτικές, υπάρχουν και θα μπορούσε ο δήμος μας να αναπτυχθεί τοριστικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ένα κεντρικό ρόλο σε αυτό. Εμείς ως παράταξη θέσαμε ζήτημα, όταν έγινε η σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής, να είναι σε όσο των δυνατών υψηλό επίπεδο. Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να συμμετέχουν οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Με την έννοια ότι μέσα από αυτό θα προσδίδαμε ένα επιπλέον κύρος και παράλληλα θα προσπαθούσαμε πιο αποτελεσματικά στο να συνθέσουμε και να παράξουμε έργο. Αν κοιτάξει κάποιος όμως, κύριε, τη σημερινή ειςήγηση, θα δει στα πόντα μέλη, εμένα που μιλάω, το συναδέλβω στους άλλους, οι οποίοι όμως δεν είναι επειδή δεν θέλαμε ή επειδή υποβαθμίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και γι' αυτό δεν παρασταθήκαμε. Και επειδή θα απαντήσει η κυρία εις ηγητρία, θεωρώ ότι πραγματικά υπάρχει μια δυσκολία όταν καλούμαστε να προσεγγίσουμε κάποια ζητήματα και η ώρα που καλούμαστε είναι η τρίση και μισή. Οι περισσότεροι εξημών είναι επαγγελματίες, είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στις δουλειές τους και απ' τα πράγματα δεν μπορούν να είναι στην Επιτροπή. Θέλει δηλαδή μια σοβαρή προσοχή και σε αυτό το ζήτημα, να συμφωνούμε κάποτε στον χρόνο και να επιλέγετε η μέρα και η ώρα που τουλάχιστον θα μπορούμε να είμαστε παρόντες στη διαδικασία της συζήτησης. Εγώ θεωρώ ότι όταν αυτό επιτεύθηκε έγιναν σοβαρές συζητήσεις και σοβαρές προτάσεις στην Επιτροπή οι οποίες πραγματικά θα έπρεπε να μας αποσχολήσει και να δούμε ποιες δεν ειλοποιηθήκαν με δική μας ευθύνη συνολικά πάντα λέω και ποιες θα μπορούσαν, έτσι και πώς αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί τώρα. Η πανδημία ήταν ένα σοβαρό ζήτημα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε ούτε να το καταργήσουμε. Δεν ήταν μόνο η περιοχή του Αγρινίου η οποία δεν αναπτύχθηκε τουριστικά, βαλτώσαν ολόκληρος όλη η χώρα. Και στη Ρόδο έγινε αυτό, σε μικρότερο βαθμό αλλά έλαβε χώρα και γενικά ο τουρισμός υπέστηκε ένα μεγάλο πλήγμα το οποίο εκφράστηκε και σε οικονομικό επίπεδο και σε θέση εργασίας και και και. Αυτό όμως φαίνεται να οδηγείται σε μία λήξη. Άρα επειδή από τη δική μας θέση και άποψη είναι ότι δεν ξορκίζεις το κακό και την αδυναμία αλλά το παλεύεις και προσπαθείς και με τις δικές σου δυνάμεις να το ξεπεράσεις και να το μετουσιώσεις σε δημιουργία, νομίζω ότι θα πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα και πράγματι μέσα από αυτές τις συμμετοχές των προσώπων που είναι στην Επιτροπή και μέσα από δημιουργικές προτάσεις οι οποίες σίγουρα έχουν κατατεθεί. Θυμάμαι μία εδώ του Αγνιπότακτου Αγρινίου για τις διαδρομές ορειβατικές και πολλά άλλα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν με τον κατάλληλο τρόπο σιγά σιγά να θεσμοθετηθούν, να αναδειχτούν και φυσικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να αρχίσουμε να κάνουμε και κάποια βήματα γιατί κακά τα ψέματα, η περιοχή μας τουριστικά δεν έχει ούτε την εμπειρία αλλά πολύ περισσότερο κύριε Πρόεδρε δεν έχει τις υποδομές. Αυτή τη στιγμή δηλαδή δεν υπάρχουν ούτε οι οδικοί άξονες οι οποίοι θα εύκολα θα φέρουν κόσμο ή τουλάχιστον πιο εύκολα στην πόλη μας, δεν υπάρχουν εμπειρίες επαγγελματικές αντίστοιχες, δεν υπάρχει υποδομή φιλοξενειών και και και. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει και οφείλουμε ο καθένας αναλαμβάνοντας την ευθύνη του να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα. Να βρούμε ένα βηματισμό και να μπορέσουμε την επόμενη φορά να μην έχουμε τις δικαιολογημένες έτσι καταγραφές, αρνητικές καταγραφές από το συνάδελφο και που είναι και κοινός τόπος. Αυτό είναι το συμπέρασμα, δεν το συζητάμε. Αυτή είναι η κατάσταση, έτσι. Αλλά να δούμε πώς μπορούμε να το πάνουμε παραπέρα. Συγκατεύθυν σε αυτή εγώ θεωρώ ότι, και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, και τα οικονομικά μεγέθη που αφιερώνουμε εδώ είναι, τι να πω τώρα, δεν ξέρω, δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω. Είναι περισσότερο απλά να λέμε ότι δεν πέθανε όλη αυτή η προσπάθεια, σε αυτό το μέγεθο συγκλωφορεί. Και επειδή βλέπω τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εγώ τον έχω αναπαθμίσει και σε γενικό κομματαντούρο, αφού προήσταται της Οικονομικής Επιτροπής να μου λέει θα βοηθήσει, θέλω να πιστεύω ότι πράγματι, κύριε Φωτάκη, αυτό θα με το σωθεί και σε έτσι έμπρακτη αντίδραση, να ενισχυθεί η Οικονομική Επιτροπή και να δούμε και πόσο θα μπορέσουν, που εγώ πιστεύω ότι εάν δουλέψουμε σωστά, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θα ψηφίσουμε με την έννοια ότι το θεωρούμε απαραίτητο, τουλάχιστον, αυτό το ποσό για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια η διαδικασία, ζωντανή η διαδικασία. Ευχαριστούμε, κύριε Καμένο. Πήραμε τον Νικολάο. Δύο κουβέντες. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και επιβεβαιώνουν τη λαϊκή συσφύρωση για τον οσιαστικό ρόλο που έρχεται να παίξει αυτή η Επιτροπή. Κανέναν νόσηστη. Δηλαδή διακοσμητικός πιο πολύ είναι ο ρόλος της, παρά έχει συμβάλει εν της πράγμασης στο να υπάρξει και ανάπτυξη και προβολή τουριστική. Αν και εμείς, σαν δήμος Αγγληνίου, ο δήμος που είμαστε, δεν θα έπρεπε την ανάπτυξη να την περιμένουμε από εκεί, από τον τουρισμό, από άλλους τομείς, το πρωτογενείο τομέα κατά κύριο λόγο έπρεπε να την περιμένουμε. Δυστυχώς από εκεί δεν έρχεται. Μην περιμένετε να δούμε και τοριστική ανάπτυξη. Και αφού δεν θα δούμε καμιά ανάπτυξη στην περιοχή μας, τι να προβάλλουμε. Το ότι δεν υπάρχει δρόμος, ότι δεν υπάρχουν μονοπάτια, ότι δεν υπάρχουν μια σερά και προτάσεις που γίνονσταν στην Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Οπότε γι' αυτό επιφελασσόμαστε πάλι για τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής. Κύριε Παπνιπλάβ, ευχαριστούμε. Το 2019, ως εκπρόσωπος του Ανυπόντακτου Αγρινίου και κυρίως σεβόμενος στα χρήματα των συμπολιτών μας, που δέθησε η δημοτική αρχή από την προηγούμενη της θητία, προκειμένου να συνταχθεί από ένα ειδικό γραφείο μία μελέτη που να αφορά το θέμα της τουριστικής προβολής και κυρίως της τουριστικής ανάπτυξης περιοχής που έχει μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό το τομέα, αναγκαστήκαμε να το διαβάσουμε, να το επεξεργαστούμε και με βάση αυτό, γιατί δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας καθόλου ειδικούς στο τομέα αυτό, να καταθέσουμε μια πολυσέλληδη πρόταση, η οποία πήγαζε από τους ειδικούς μελετητές, με προτάσεις οι οποίες είχαν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και στη λογική ότι πρώτα πρέπει να δημιουργήσεις αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί, το ονομάζουμε και εμείς προϊόν, τουριστικό προϊόν και αφού το δημιουργήσεις να κάνεις τα δύνατα δύνατα να το διαφημίσεις, να το προβάλλεις προκειμένου να φέρεις την περιοχή κόσμου, συμβάλοντας στην οικονομική αναζωγόνηση περιοχής που τουσιαλώς χυμάζει. Πήραμε έυσημα για την πρόταση από όλους και από το 2019 έχουμε το 2022, δεν έχει λοπηθεί απολύτως τίποτα. Καλούμαστε για ακόμα μια φορά να αναπαράγουμε ένα μοντέλο πεπατημένης, το οποίο ακολουθεί σαν πάρα πολλές δημοτικές αρχές και σε καλύτερες, σαφώς, περιόδους, σε καλύτερη συγκύρια, η οποία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να το δούμε και να το αναγνωρίσουμε. Γιατί, όπως είχα πει τότε, είναι άδικο για όλους το να λειτουργείς ανάποδο. Δηλαδή, να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο, μ' αυτή την έννοια και η παρουσία μας αυτές τις επιτροπές, όταν έγινε πριν την πανδημία, πριν ξεσπάσει κλπ, κινηθήκαμε έχοντας αυτό κατα νου στον ορίζοντα υπερασπιζόμενος αυτές τις επιλογές και είχαμε πάρει και διαβεβαιώσεις ότι κάποια από αυτά θα αρχίζουν να ελλοποιούνται. Η πανδημία είναι ένας αδικημενικός παράγοντας, ο οποίος έπαιξε αργητικό ρόλο. Όμως αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μόνιμα ως άλουθι και ως δικαιολογία για την αδυναμία, την έμπρακτη εν τέλει στο να αρχίσουν αυτές οι δράσεις που προτείναμε και που όλοι ομουφόνησαν σε αυτό το πλαίσιο, να αρχίσουν να ελλοποιούνται. Τι σχέση έχει η πανδημία στη δημιουργία των ορειβατικών μονοπατιών. Ποιον εμπόδισε, ποιον εμπόδισε το να αρχίσουν να ελλοποιούνται, να χαρτογραφούνται, να γίνουν όλες εκείνες αυτές... Δεν ξέρω, δεν υπάρχει απάντηση. Είναι ρητορικό το ερώτημα. Επίσης, χρηματοδοτώ με βάση στην πρόταση που σήμερα έχει εισήγηση, χρήματα για δράσεις να γνωρίσουν τα παιδιά τον τόπο μας. Αυτό είναι το ζητούμενο, να γνωρίσουν τα παιδιά μας τον τόπο μας ή να γνωρίσουν οι ξένοι τον δικό μας τόπο προκειμένου να έρθει. Και αν τέλος πάντων υπάρχει αυτή η αγωνία μιας ανάγκης γνώσης στη νέα γενιά, μας γίνει με βιοματικό τρόπο, όχι με τυπωμένα χαρτιά. Ποιος εμποδίζει την Επιτροπή αυτή και τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες, να επισκεφθούν το σύνολο της μαθητιόσας νεολέας, για παράδειγμα τον Αρχαίο Ναού του Στράτου, κάτω από την εποπτεία της αρχαιολογικής εδώ υπηρεσίας με μια σωστή ξενάγης κλπ. Και αντίστοιχες άλλες δράσεις, ποιος εμποδίζει, γιατί δεν παίρνουμε τις πρωτοβουλίες. Και απλά θα μοιράσουμε ένα υλικό, το οποίο το πιο πιθανό είναι να πεταχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα κάδο ανακύκλουσης. Ποιος εμποδίζει, το είχαμε πει και το 2019 και το 2020 σε αυτές τις Επιτροπές, να απευθυνθούμε σε σχολεία όμορων δήμων ή όμορων νομών, προκειμένου να επισκεφθούν το δικό μας δήμος στα δικά μας όρια, έστω και με αφορμή αυτό που λέμε διαμέσου από τους σχολικών εκδρομών, όπως φεύγουν τα δικά μας παιδιά και πηγαίνουν αλλού, θα μπορούσαν παιδιά άλλων δήμων να επισκέφτονται τις δικές μας περιοχές. Έστω και σε αυτό το επίπεδο που είναι, που δεν έχουμε να αναδείξουμε σπουδαία πράγματα όσο αφορούν σε θέματα υποδομών, που οφείλαμε όμως να τα είχαμε προγραμματίσει και κυρίως να είχαμε αρχίσει να τα ελλοποιούμε. Μα αυτή την έννοια επαναλαμβάνεται και ακόμα μία φορά το ίδιο αφήγημα. Δηλαδή, νομίζω ότι γίνεται με ένα τρόπο, όχι νομίζω πλέον, νομίζω ότι είναι κοινός τόπος, δικαιηπερωτικό. Πρέπει να κάνουμε αυτό, να απευθυνθούμε στο Υπουργείο του Ρυσμού, να βγάλουμε ξανά φωτογραφίες και βίντεο, να τρυπώσουμε και ένα υλικό και να ξανάρθουμε τον χρόνο, φοβάμαι, για να ξαναϋποθών πάλι τα ίδια πράγματα. Αναπαράγοντας ουσιαστικά μία μέθοδο, η οποία δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η κριτική που γίνεται αυτή τη στιγμή από τη δική μας μεριά, γίνεται με καλό προέρετο τρόπο και γίνεται με μία πραγματική αγωνία και το αποδείξαμε και με την παρουσία μας και κυρίως με τις προτάσεις μας τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά είναι λυπηρό, για όλους μας είναι λυπηρό, τίποτα απ' όλα αυτά να μην παίρνει σάρκα και ωστά προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα, μήπως και σηκωθούμε λίγο πάνω από το μηδέμ στο οποίο είμαστε. Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσει αυτή η πεπατημένη. Είναι αδιέξοδη. Και να ξαναπιάσουμε τον ίμα από την αρχή, εκεί που όλοι, εν πάση περίπτωση, είχαμε ομονόηση, προκειμένου να αρχίσουμε να ελουποιούμε πρώτα το προϊόν και μετά να αρχίσουμε να το προβάλλουμε με το σωστό τρόπο, μπας και φανεί λίγο φως σε αυτό το πελόριο σκοτάδι που τους άλλους πλανάτε στην περιοχή μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Μηριμίνγκη. Κύριε Καραμητόπουλε. Πράγματι, η Επιτροπή Τουριστικές Ανάπτυξης ξεκίνησε με πολύ καλές προεποθέσεις, με τη συμμετοχή προσώπων όλων των παρατάξων και των επικεφαλείων των παρατάξων. Και θα έλεγα ότι υπήρχε ελπίδα ότι μπορούν να ελπιευθούν πολλές δράσεις. Εγώ αναγνωρίζω βέβαια ότι σε μεγάλο βαθμό η πανδημία δεν επέτρεψε να ελπιευθούν πολλές από τις δράσεις, όχι όμως ότι ήταν και η μόνη αιτία γι' αυτό. Δεν θα ήθελα να πω πολλά, απλώς ο σχεδιασμός αυτός που έχουμε μπροστά μας, προφανώς, είναι ένας γενικός σχεδιασμός που δεν αφορά συγκεκριμένες δράσεις, εκτός από μία-δύο. Αφορά, ουσιαστικά, την έγκληση κάποιων ποσών, ούτως ώστε οι δράσεις, στις οποίες στη συνέχεια θα συγκεκριμενοποιηθούν, να υπάρχει το υπόβαθο αποπίσωτο οικονομικό. Αυτό εγώ που θα ήθελα να αφήσω λίγο τα παλιά και να πάω προς το μέλλον, για να έχει μέλλον αυτή η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να καταβληθεί με έρημνα, ούτως ώστε να μας αποσταλεί πολλές μέρες νωρίτερα η πρόσκληση και τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε, δηλαδή τις προτάσεις που θα κάνουμε, ούτως ώστε να υπάρχει ο εύλογος χρόνος, να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Γιατί, βέβαια, όταν η Επιτροπή συνεδριάζει και καλούνται τα μέλη της Επιτροπής την προηγούμενη μέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει ο χρόνος να συγκινησφέρουμε ουσιαστικά. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο θα παρακαλούσω στην επόμενη συνεδρίαση, όπου και θα συγκεκριμηνοποιηθούν οι δράσεις, να υπάρχει το κάλεσμα αρκετές μέρες νωρίτερα και σε χρόνο που όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραστούν να συγκινησφέρουν ουσιαστικά. Ευχαριστώ. Υπάρχει κάποιος άλλος συνάλογος που θα ήθελε το λόγο. Κύριος Φωτάκης, κύριος Φαρμάκης, κύριος Μαρνέζος. Υπάρχει κάποιος άλλος. Λοιπόν, κύριε Φωτάκη. Δεν είναι ωραίο να απομειώνουμε το ρόλο μιας Επιτροπής και κατά κάποιον τρόπο να στιγματίζουμε και τα μέλη της Επιτροπής αυτής, ότι δεν εισηγήθηκαν ή δεν κάναν καλά τη δουλειά τους. Αυτό θεωρώ ότι έρχεται λίγο πάνω στο δικό μας άγχος να παρουσιάσουμε ότι κάτι σε αυτή την πόλη πρέπει να αρχίσει να κινεί τουριστικά. Μόνο που πολλά χρόνια τώρα βλέπουμε ότι το Αγρύνιο έχει βαλτώσει το κομμάτι αυτό γιατί δεν υπήρχαν υποδομές. Η μεγαλύτερη ανάδειξη και προβολή που μπορεί να έχει ο Δήμος Αγρυνιού είναι αυτά τα έργα τα οποία υλοποιούνται και δημοπρατούνται καθόλου αυτό το χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, το σημερινό θέμα για να μπαίνουμε σε αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, την έγκριση του οικονομικού σκέλος όσο φορά το πρόγραμμα δράση, γιατί τα υπόλοιπα θα έρθουν και ναι, αγαπητές Σταύρο, εάν έχουμε δράσεις και μακάρα μας δωθεί η ευκαιρία να μην έχουμε ούτε COVID, οπότε κανένας άλλος λόγος να μην μπορούν να γίνουν δράσεις και θα αυξήσουμε και θα τονώσουμε και οικονομικά και με ποιοδήποτε άλλο τρόπο χρειαστεί προς όφελος αυτού του τόπου και για την τολωστική του προβολή, είτε συμμετέχονται σε εκθέσεις, είτε σε συνέδρια, είτε είτε είτε. Αλλά ακόμη και μέσα από το διάστημα του COVID ο Δήμος Αγρυνιού είχε υποδοσία και σε συνέδρια και σε δράσεις, οι οποίες τον ανέδειξαν, θυμίζω πρόσφατα και ένα βραβείο που πήρε ο Δήμος. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, το ότι δύο χρόνια υπάρχει ένα έλλειμμα, να το πω έτσι, τουριστικής προβολής προφανώς, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, το είπε και ο ίδιος Αγαπητέ Σταυροπριν, ότι κατεξαρχήν τουριστικοί προορισμοί λόγω του COVID είχαν τις δικές τους αδυναμίες. Πόσο άλλωστε εμείς. Άρα, εμείς συνεχίζουμε στον δρόμο αυτών τις λήξεις όσα αφορά των υποβολμών για να μπορεί η πόλη να υποδέχεται και ο Δήμος να υποδέχεται τον οποιοδήποτε επισκέπτη για οποιοδήποτε τρόπο και από εκεί πέρα οι υπόλοιπες δράσεις, όποτε και αυτές αναδειχθούν, εδώ είμαστε και τις προθέτουμε να τις υποβάλλουμε και να τις συλλοπιήσουμε και όλοι μαζί, να μπορούμε να μιλάμε σε ένα δεύτερο χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα. Κύριε Φαρμάκη. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα ακούμε για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, του Δήμου μας και γενικότερα του νομού μας. Εκτιμώ ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει πολύ σωστά. Δυστυχώς δεν καταφέρνουμε να τρέξουν τα πράγματα με την ταχύτητα που εμείς φανταζόμαστε, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι έχουν γίνει πρόοδοι και έχουν γίνει υποδομές. Και θα ήθελα να αναφερθώ στην παρατριχόνια περιοχή όπου έχουμε οριοθετήσει τον Αγιαλό και από εδώ και πέρα μπορεί ο καθένας επεντητής να δημιουργήσει αισθία έλξεις σε αυτό το μεγαλείο που λέγεται Τριχωνίδα. Μέχρι τώρα ήταν αδύνατες τις επενδύσεις παραμόνουμε μονομένα σε δυο-τρία σημεία και πουθενά αλλού. Θέλω να πω για το πάρκο που τόσα χρόνια ήταν κλειστό. Θα γίνει κι αυτό ένα από όλους έλξεις για να έρθουν να το επισκεφθούν με τον πρόποτο που έχουμε σχεδιάσει να γίνει. Επίσης έχω να πω ότι τα αρχαία θέατρα που ήταν ξεχασμένα μέσα στα βάτα εμείς και η Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει ενέργειες και προσπάθειες να τα αναδείξουμε. Θέλω να πω για το θρησκευτικό τουρισμό που εμείς και η περιφέρεια στηρίζει με το δικό δίκτυο και επιχορηγεί με χρήματα προκειμένου να γίνουν οι δρόμοι για να υπάρχει εύκολη η πρόσβαση και επισκεψιμότας αυτούς τους ιερούς τόπους. Θέλω να πω για τον Ευρωπατικό Σύλλογο που πράγματα έχει σχεδιάσει και έχει κάνει πολλές δικές του πρωτοβουλίες αρκετή προσέλκυση τουριστών στην περιοχή μας στα τόσα ωραία βουνά που είναι ιδιαίτερα περιπατητικά διότι έχουν ήπιο γεωφυσικό περιβάλλον και θεωρώ ότι μπορεί και αυτό να βοηθήσει πάρα πολύ. Και τελευταίο είναι ότι τα παπαστράτια ιδρύματα, το ίδρυμα το οποίο σήμερα ήρθε στην κυριαρχία του Δήμου, θεωρώ ότι και αυτά θα αναδειχθούν και όλα αυτά θα δώσουν ένα άλλο χρωματισμό στην πόλη μας και ο τουρισμός έχει πλέον πάρει βάσεις και από εδώ και πέρα θα αρχίσει να χτίζεται με ένα άλλο όραμα και με μια άλλη ταχύτητα. Ευχαριστώ. Κύριε Μαρνέζο. Δεν έχω να πω πάρα πολλά γιατί με κάλυψαν οι συνάδελφοι ο κύριος Φωτάκης και ο κύριος Φαρμάκης. Αυτό που θέλω να πω εγώ, μιας και είμαι σε αυτή την Επιτροπή από την πρώτη μέρα που ανέλαβα Δημοτικό Σύμβουλος στην Επιτροπή Τουρισμού, ότι τα προηγούμενα χρόνια το Αγρύνιο, πριν δημιουργηθεί οικονομική κρίση, ήταν μια περιοχή που είχε πάρα πολλά έσοδα, το έχω αναφέρα αυτό και στην Επιτροπή Τουρισμού, έχει πάρα πολλά έσοδα από τα αγροτικά και το Αγρύνιο ειδικά ο ιστός της πόλης σαν ενδοχώρα και τα γύρω χωριά, είχαν πάρα πολλά έσοδα από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά άφηναν τα λεφτά τους και στην πόλη και στις γύρω περιοχές. Σίγουρα η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, οι οποίες πρέπει να μας κάνουν να αναδείξουμε και το ιδιωτικό κομμάτι μας, γιατί πράγματι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Κάποια από αυτά τα είπαν οι συνάδελφοι, αυτά θα γίνουν βήμα-βήμα, γιατί δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να χτίσουμε τη Ρώμη. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αν χρειαστούν και περισσότερα λεφτά, σίγουρα θα εισηγηθούμε και όπως είπε και ο κ. Φωτάκης, θα τα ζητήσουμε και θα κοιτάξουμε να τα λεφτακίσουμε. Αλλά να θυμίσω, κλείνοντας, ότι στην Επιτροπή Τουρισμού, σε αυτή την πρώτη Επιτροπή Τουρισμού για το 2022, που έγινε την προηγούμενη, πριν από 15 μέρες αν δεν κάνω λάθος και λίγο παραπάνω, στην οποία μετακτικό μέλος αλλά αποσίαζα, η απόφαση ήταν ομόφωνη για αυτών των προϋπολογισμών να εγκληθεί. Απορώ σήμερα γιατί η παράταξή σας, κ. Καψάλι, θέλει να ψηφίσει λευκό. Ευχαριστώ. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να πάρει το λόγο. Λοιπόν, ψηφοφορία. Ποιοι ψηφίζουν... Κύριε Πρόεδρε, κάτι είπατε που θα μου απαντήσει η κ. Βαγγελάτη. Κύριε Βαγγελάτη, μπαίνετε να δώσετε κάποια διευκρινήση. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήταν προσωπικό κ. Καψάλι. Μετά από την ομιλία τη διά μου ζήτησα να το λόγω για αυτό. Από τους υπόλοιπους ομιλητές υπόθηκαν πράγματα τα οποία ήθελα να πω. Εγώ σαν υπηρεσιακός παράγοντας αλλά και σαν τακτικό μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι και η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, τη βοήθεια θέλει, τις προτάσεις σας θέλει, αλλά να είναι υλοποιήσιμες και μέσα σε κάποια πλαίσια. Ο Δήμος Αγρυνίου δεν είναι ένας τουριστικός δήμος. Έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ως ένα βαθμό. Και γι' αυτό υπάρχουν και αυτές οι υπηρεσίες του τουρισμού, γιατί υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί που πιστεύουν ότι ο Δήμος Αγρυνίου μπορεί να αναπτυξεί τουριστικά. Και η πανδημία, όντως, υπήρξε μεγάλο εμπόδιο στο να γίνουν… Εδώ δεν γίνανε άλλα και άλλα πράγματα, όχι τουριστικά, έτσι. Ήταν το τελευταίο. Σας ευχαριστώ πολύ. Περιμένω τις προτάσεις σας, τη συμμετοχή σας στην Επιτροπή. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε. Θα δευτερολογίσετε? Ναι. Ο κ. Καψάλης θα δευτερολογίσει. Λοιπόν. Στο θέμα. Καταρχήν, κύριε Αντιδήμαρχε, δεν υπόθηκε τίποτα αργητικό για τα μέλη της Επιτροπής. Τα μέλη πρότειναν. Τουλάχιστον από μένα υπόθηκε προς τη Δημοτική Αρχή που δεν υλοποίησε. Είναι ξεκάθαρο. Η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη να υλοποιεί. Εγώ δεν αναφέρθηκα καθόλου στα μέλη της Επιτροπής να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Γιατί τα μέλη και οι φόροι που βρεθήκαν στην Επιτροπή και προτείνανε, για να ακούσει και ο κ. Βαγγελάτη που θέλει τις προτάσεις, και προτείνανε και σημαντικές όπως είπαν όλοι προτάσεις που δεν υλοποιήθηκε τίποτα από αυτό. Αυτό είπα. Δηλαδή προτείναν μη λοποιήσιμες προτάσεις. Κ. Βαγγελάτη. Δεν υπήρχε τώρα τέτοιο διάλογο. Τα περισσότερα μέλη είναι εδώ. Αν προτείνατε εσείς που είστε εδώ από τα μέλη, προτείνατε μη λοποιήσιμες προτάσεις, τότε πιστεύω ότι ζούμε αλλού. Εγώ είχα έρθει ως αναπτυρωματικό μέλος σε δύο συνεδριάσεις και είχα αναφερθεί και είχα πει, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, γιατί πάλι ακούγεται μέσα στην επιτροπή που κάνουμε, να ξανά είμαστε πάλι όλοι μαζί, να κάνουμε πάλι προτάσεις και να ξανά κάνουμε πάλι προτάσεις και τώρα ξεκινάμε πάλι από το μηδέν να κάνουμε πάλι προτάσεις. Κάποια στιγμή πρέπει οι προτάσεις να γίνουν πράξεις. Αυτό είναι που δεν βλέπουμε από το Δήμο και τη Δημοτική Αρχή, ότι η προσπάθεια της δημιουργίας προς αυτήν την κατεύθυνση δεν γίνεται. Το οποίο από το μηδέν που είμαστε, όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Σιμερμήκης και από το μηδέν που είχε πει ο κ. Δήμαρχος όταν βρεθήκαμε στην επιτροπή, που είχε πει ξεκινάμε τώρα από το μηδέν, αλλά πιστεύω ότι δεν έχουμε φτάσει πουθενά και είμαστε πάλι στο μηδέν, πρέπει κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε για να ελπίσουμε και τον τόπο μας που έχει ανάγκη, που δεν έχει πολλά πράγματα να κάνει και αν δεν προσπαθούμε σίγουρα θα μείνουμε πίσω. Και όταν βλέπουμε άλλους τόπους και άλλες περιοχές να προοδεύουν και να βρίσκονται πολύ πιο μπροστά, εμείς επικαλούμαστε όλους τους άλλους λόγους για να δικαιολογίσουμε τα δικαιολόγητα. Αυτό. Ας μη με ψηφίρουμε πάντως και ας προσπαθούμε. Τώρα, στην πληροφορία. Κι άλλο, ικτρολογία. Τι έχουμε τελειώσει, γιατί είναι. Λοιπόν, στην πληροφορία, ποιοι υπερψηφίζουν το θέμα. Ποιοι καταψηφίζουν. Ποιοι ψηφίζουν Λευκό. Παράταξη κ. Σταρακά. Παράταξη κ. Μιρμίνγκη. Και παράταξη κ. Παπανικολάβου. Θέμα δεύτερο. Ναι, εγκρίνεται λοιπόν. Επιετήσεων πολιτών υπηρεσιών και εφορών για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Διεσηγητής, ο αντιδήμαδος κ. Σκορδόπουλος. Πώς υπηρεσίγεις κ. Πρόεδρα, αφορά τέσσερις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Περιμένω αν υπάρχει κάποια ερώτηση. Υπάρχουν ερωτήσεις κ. Σνάλφη. Υπάρχουν τοποθετήσεις στο δύο. Όχι, εγώ θέλω να δηλώσω κόλλημα στο συγκεκριμένο. Ναι, δηλώστε κ. Σνάλφη. Λόγω κόλλημα διότι... Ο κ. Καμέρις λοιπόν απέχει από το θέμα δύο. Και ο κ. Γκούντας. Ο κ. Καμέρις και ο κ. Γκούντας απέχουν από τη ρυθμιφορία του θέματος δύο. Λόγω κολλήματος. Και η πρόεδρος. Είχα κάποιες παρεμβάσεις εδώ. Υπάρχουν τοποθετήσεις. Όχι, λοιπόν. Ποιοι υπερψηφίζουν το θέμα. Ομόφωνα λοιπόν τα ψηφί του θέμα δύο. Και η κ. Βλάχου. Ψηφίζει αφού έχει δικαίωμα ψήφου για το θέμα δύο. Συγγνώμη κ. Βλάχου, δεν σας βλέπω ως κρύβο ο κ. Πιτροπάνος. Θέμα τρία. Έγκριση της αιτήσιας έκθεσης πεπραγμένων Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δ. Μαυρινίου, έτους 2021. Εισηγητής ο κ. Κορδόπουλος. Όσοι εισήγησαν κ. Πρόεδρε, φαίνεται αναφέροντα μυαλικά όλες οι ειλικίες αποφάσεις Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, 176 το σύνολο, υπάρχει σχετική ανάλυση. Όσοι εισήγησαν λοιπόν. Υπάρχουν ερωτήσεις κ. Σνάλφη. Τοποθετήσεις κ. Παπαγνικολάου. Τι να πούμε κ. Πρόεδρε ότι δεν είναι 166 οι αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή Ποιότητας. 176 είναι 177. Ναι, το θέμα είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το τί ρόλο παίζει και πώς συγκροτείται και πώς λειτουργεί. Όπως και η Επιτροπή, η Οικονομική Επιτροπή, εκεί είναι το θέμα μας. Δεν είναι να υπερψηφίσουμε τις αποφάσεις, αλλά θα ψηφίσουμε λευκό γιατί διαφωνούμε με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας αυτών των Επιτροπών και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν. Αποψηλώνοντας το Δημιουργικό Συμβούλιο από αρμοδιόειδες. Καλώς. Έχει κάποιος άλλος κύριος συναντός που θα πάρει το λόγο. Λοιπόν, ψηφοφορία, θέμα 3. Ποιοι υπερψηφίζουν το θέμα 3? Ποιοι καταψηφίζουν το θέμα 3? Άρα λευκό ο κύριος Παπανικολάου. Υπάρταξε κύριε Παπανικολάου. Και ο κύριος Μερμήγκης. Λευκό η παράξη και ο Παπανικολάου και ο κύριος Μερμήγκης. Το θέμα 3, λοιπόν, ψηφίζει και κατά πλειοψηφία. Κατά πανψηφία. Θέμα 4. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος Δήμα-Αγρυνείο έτος 2022. Εισηγητήσει ο κύριος Φωτάκης. Όση εισήγηση. Έχω μόνο μια προσθήκη. Έχω έναν κωδικό Συν 15.000 για την ενεργοποίηση της πραγματικής σύμβασης με το ΤΕ. Συν 15.000. Και μια συμπλήρωση σε έναν τίτλο για τους ελεγκτές δόμησης. Μπαίνει αυτή η λέξη ελεγκτές δόμησης. Αλλά έχω μπερδέψει τα χαρκέδια. Δεν έχω προσθέσει να τα αφήσω στον πρακτικό. Θα το δώσω σε... Ναι, είναι προσθετική της εισήγησης που έχετε. Συν 15.000 ένας κωδικός που θα προτεθεί από την εισήγηση που αφορά την προγραμματική του ΤΕ για την ενεργοποίησή της και σε έναν τίτλο που θα συμπληρωθεί ο όρος ελεγκτές δόμησης. Τα υπόλοιπα είναι όπως η εισήγηση. Ο κονθήλι για το ΤΕ είναι για τις νέες μελέτες ή για αυτές που γίναν που παρουσιάσαν τα παιδιά από χθες. Μου γνωρίζετε? Μου γνωρίζετε? Υπάρχουν ερωτήσεις στο θέμα 4. Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν υποθετήσεις. Ωραία. Ψηφοφορίας στο θέμα 4. Ποιοι υπερψηφίζουν το θέμα 4? Ομόφωνα, λοιπόν, το θέμα... Όχι! Λέω, φωνάζω τόση ώρα. Ποιοι καταψηφίζουν! Ξυγνώμη, συγνώμη. Ποιοι καταψηφίζουν! Καταψηφίζει, λοιπόν, η παράταξη της κυρία Σταρακά. Ο έδρε, να επινθυμίζουμε ότι εδώ δεν είναι κοσμετράτη η αργιτική ψήφωση στην αναμόρφωση. Έτσι, να του επινθυμίζουμε στο σώμα. Καταψηφίζει, λοιπόν, η παράταξη της κυρίας Σταρακά, κύριο Καμένο, κύριε Μπιρμή, κύριε Παπνικολάο. Πλούσιες αρμοδιότητες που έχουμε. Είναι οι πλούσιες αρμοδιότητες που μας παρέχει. Είναι οι πλούσιες αρμοδιότητες που μας παρέχει. Εγκρίνεται το θέμα 4 κατά την ψηφοφορία που διενεργήθηκε. Θέμα 5. Έγκριση μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής Δήμου Αγρινίου του 2020-2026. Εισηγητής ο κ. Φωτάκης. Αποτεπώνονται τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών και συγκρίνονται με το προορισμό του έτσι που συζητούν. Έχω κάτι να προσθέσω. Υπάρχουν ερωτήσεις και εις Λάρβη. Όχι τοποθετήσεις.