12η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE του Βουλίου Καβάλας, της 30 Μαΐου 2022. Ξεκινάμε παίρνοντας παρουσίες. Η κυρία Βακιρτζή θα είναι απούσα. Ο κύριος Βακιρτζής. Όχι. Ο κύριος Βέρος είναι εδώ. Ο κύριος Βογιατζής. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Βογιατζίδης. Όχι. Ο κύριος Γουνελάς. Καλησπέρα, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Γραμμένος. Όχι. Ο κύριος Δελικάρης παραμένει ασθενής. Η κυρία Βρακονάκη. Παρούσα, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Θα μπει σε λίγο. Η κυρία Ιωσήφιδου. Παρούσα. Ο κύριος Καλανταρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Καλπακίδης. Όχι. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Καλησπέρα, παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουφαντζής. Όχι. Ο κύριος Λαζαρίδης. Δεν το βλέπω εδώ, ο κύριος Λαζαρίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Θα μπει σε λίγο. Ο κύριος Κουφαντζής. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μορτασάγας είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μουτιας. Παρόν. Ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Όχι. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Θα είναι απόν. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Παρόν, πρόεδρε. Είναι εδώ. Ο κύριος Βαγγέλας Παπάς. Εδώ, πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Λαωνίδας Παπάς. Παρόν, καλησπέρα σε όλους σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος. Καλησπέρα, Πέτρο. Καλησπέρα σας, παρόν. Ο κύριος Ποτόιας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Προμούσας. Παρόν, καλησπέρα. Ο κύριος Προυσαεύ. Όχι. Ο κύριος Σταυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Σωτηριάδης. Καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα, παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Τσανάκα θα είναι απούσα και θα την αντικαθιστά ο κύριος Καλανταρίδης. Ο κύριος Τσαπανίδης. Όχι. Ο κύριος Τσουρουκίδης είναι εδώ. Και ο κύριος Χρόνης είναι εδώ. Πολύ ωραία. Έχω κάποιες ανακοινώσεις να κάνω, έχω λάβει διάφορες επιστολές. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, λίγο πρέπει να προχωρήσουμε. Παρακαλώ πολύ. Μου επιτρέπεται, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, πολύ γρήγορα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει εγκύκλειος από το Υπουργείο Εσωτερικών από τις 2 Μαΐου του 22, η εγκύκλειος 77, σύμφωνα με την οποία πλέον δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID. Άρα, σύμφωνα με την εγκύκλειο αυτή, θα πρέπει να επανελθούμε και επανερχόμαστε και έχουμε επανέλθει ήδη στην κανονικότητα, που αυτό σημαίνει ότι επανερχόμαστε στο προηγούμενο σύστημα όσον αφορά με τη διαδικασία των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, να σας ενημερώσω ότι μετά από αυτή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, μια απόφαση που συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, στην οποία και εγώ συμμετέχω ως μέλος, έχουμε πει ότι θα πρέπει συνεδριάσεις άμεσα να επανέλθουν όλες διαζώσεις. Και αυτό το διαπιστώνουμε στις συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετέπειτα στους δήμους της περιφέρειάς μας όπου όλοι γίνονται διαζώσεις και βέβαια και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, όπου σήμερα αντίστοιχα στην Κομοκινή συνεδριάζει διαζώσεις στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Άρα, κύριε Πρόεδρε, η σημερινή επιλογή το να συνεδριάσουμε με μυχτό σύστημα, με ένα σύστημα το οποίο προβλεπόταν και ήταν σύμφωνο με τα περιοριστικά μέτρα και με απόφαση από το Σεπτέμβριο του 21, δεν ισχύει. Κύριε Πρόεδρε, επέλεξατε να συνεδριάσουμε με αυτόν τον τρόπο που κατά την εκτίμηση μας ως δημοτική παράταξη δεν είναι σύνομη η συνεδρίαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσείς πήρατε αυτή την απόφαση, εσείς θα είστε και υπόλογος για ό,τι θα συμβεί μετά από αυτήν την συνεδρίαση. Ευχαριστώ πολύ για την επισήμαση, κύριε Βέρο, να σας μοστοποιήσω ότι αυτά που λέτε δεν ισχύουν γιατί η απόφαση, οι εγκύκλους που βγήκαν στις 2 Μαΐου, ναι, είναι λίγο διαφορετικοί, αλλά οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβούλου, όπως και όλων των οργάνων, από το φεγ που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου, ορίζονται ότι εμπίπτουν στους κανόνες περί συνεδριάσεων και συνεδρίων, που σημαίνει ότι είναι πιο αυστηρές. Αν διαβάσετε το φεγ, θα δείτε πόσο πιο αυστηρές είναι. Αυτό που ισχύει, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί πρωτίστως σημασία έχει η διαφύλαξη της υγείας μας για να είμαστε γεροί, να είμαστε εδώ και να μπορούμε να συζητάμε. Και πιστέψτε με, κάνοντας μια παρένθεση, κύριε Βέρο και αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ είμαι ο πρώτος που θέλω να κάνουμε διαζώσεις. Ο πρώτος από όλους είμαι εγώ και να είστε σίγουροι γι' αυτό. Αυτό που ισχύει λοιπόν είναι ότι πρέπει να φοράμε όλη τη μάσκα και ευχαριστώ που όλοι εδώ φοράτε τη μάσκα σας. Πρέπει να υπάρχει φυσικός αερισμός, που όπως βλέπετε έχουμε ανοίξει τα παράθυρα γιατί τεχνικός αερισμός δεν υπάρχει. Αυτό βέβαια δημιουργεί κάποια προβλήματα, η φασαρία που ακούγεται από τον δρόμο, αλλά δεν πειράζει, η ζωή είναι και όλα αυτά. Αλλά θα έπρεπε να ελέγξουμε ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν. Θα έπρεπε να ελέγξουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Θα έπρεπε οι ανεμβολιαστοί να έρθουν με μωριακό τεστ και ούτω καθεξής. Μια διαδικασία πάρα πολύ δύσκολη και μη εφαρμόσυμη στο τέλος. Εφόσον ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε συνειδριάσεις όπως θέλουμε, μικτές, μέσω διαπεριφοράς, μέσω email, διαζώσης. Αποφάσισα να είμαστε όλοι ασφαλείς και σίγουροι και να μπορέσουμε να είμαστε όλοι την επόμενη φορά εδώ και η 41 να κάνουμε μια μικτή συνενδρίαση και η αίθουσα είναι εδώ ανοιχτή. Η πρόσκληση που πήρατε όλοι γράφει ότι όποιος θέλει να είναι παρόν να μας το δηλώσει για να το γνωρίζουμε. Δεν τίθετε κανένα θέμα κυρότητας, κανένα θέμα παρατυπίας. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Είμαι ο πρώτος που το ελέγχω και θέλω να είμαι πάντα για όλους μας σίγουρος. Να μην ανησχύετε λοιπόν. Η συνενδρία σας είναι καθόλου ανομήμη και μπορεί να ξεκινήσει κανονικά. Ας κρατηθούμε και θεωρώ ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε διαζώσης. Άλλωστε με όσα ακούμε που θα ισχύσουν από τη 1 Ιουνίου από Μεθάβριο θεωρώ πως θα λυθεί και το πρόβλημα των συνενδριάσεων. Θα είμαστε όλοι εδώ και μακάρι να είμαστε εδώ όλοι, έστω και αν ξεβολέψει κάποιος. Λοιπόν, προχωρούμε στη συνενδρίαση. Έχω λάβει διάφορα... Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη, αλλά ξεχάσατε. Ξεχάσατε κύριε Πρόεδρε, πάλι ξαχνάτε τους Πρόεδρους. Καλό είναι κυρία Κόγια, επειδή είστε πάρα πολύ οι Πρόεδροι και δεν συμμετέχουν όλοι να δηλώνετε ότι είστε εδώ για να μη σας ξεχνάμε γιατί ποτέ δεν σας ξεχνάμε, να είστε σίγουροι. Το ξέρω. Καλώς ήρθατε λοιπόν. Είναι κάποιος άλλος Πρόεδρος τοπικού... Όχι, δεν είναι εδώ. Όχι. Λοιπόν, έχουμε σήμερα προτάσεις για δύο ψηφίσματα. Το ένα αφορά το χαμόγελο του παιδιού, θα το συζητήσουμε μετά. Το δεύτερο αφορά τις σχολικές καθαρίστρες, όπου έχει έρθει μια αντιπροσωπία των σχολικών καθαριστριών εδώ πέρα. Επίσης, έχω λάβει μια επιστολή από μία ομάδα της Καβάλαση, από τους Πάνθυρες, μία γυναική ομάδα μπάσκετ, η οποία έχει ένα έτοιμα, για το οποίο θα απαντήσει ο δήμαρχος στη συνέχεια. Έχω λάβει δύο επιστολές από τον εμπορικός στις προηγούμενες ημέρες και σας τις έχουμε προωθήσει. Από τον εμπορικός σύλλογο κρινίδων και από ένα σύνολο επιχειρηματιών και κατοίκων σχετικά με ένα πρόβλημα που υπάρχει στην τοπική κοινότητα με το θέμα του παζαριού, με το χώρο που βρίσκεται, με το θέμα του παζαριού, με το χώρο που διενεργείται το παζάρι κάθε εβδομάδα. Δεν θα τις συζητήσουμε τώρα, γιατί την Δετάρτη θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση όπου θα κλειθούν όλοι οι σύλλογοι να τοποθετηθούν και κατόπιν θα θέσουν τα θέματά τους και κατόπιν, αν δεν είναι ευχαριστημένοι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε. Άρα, το αφήνουμε, γιατί δεν είναι της παρούσης. Επειδή λοιπόν έχουμε εδώ τις σχολικές καθαρίστριες και μετά από παράκληση τους για να φύγουν να μην είμαστε και τόσοι πολύ σε μια κλειστή αίθουσα, αν και τους βλέπω όλους με μάσκα και ευχαριστώ γι' αυτό, θα ήθελα να προτάξουμε το θέμα του ψηφίσματος και κατόπιν να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα θέματα και στα εκτός ημερήσειας, αν είστε όλοι σύμφωνοι. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Πολύ ωραία. Πρόεδρε, καλησπέρα και από μένα. Δεν ξέρω αν πήρατε παρουσίες. Καλησπέρα, κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, σας σημειώνω. Λοιπόν, υπάρχει ένα σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο σας έχουμε προωθήσει, αλλά πριν να το αναγνώσω, θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον κύριο δήμαρχο. Κύριε δήμαρχε. Δεν ακούγεστε. Το μικρόφωνο σας, κύριε δήμαρχε. Μα ακούτε τώρα? Βεβαίως, σας ακούμε τώρα. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, επειδή έγραφα κάτι εκείνη την ώρα για ποιο ψήφισμα λέτε. Για το θέμα των καθαριστριών που έχουν έρθει εδώ, για τις σχολικές καθαρίστριες. Ωραία, λοιπόν, επειδή οι καθαρίστριες, από ό,τι ξέρω, είναι εδώ, άσ' μας που είναι τη θέση τους και μετά από εκεί και πέρα θα πούμε το ψήφισμα. Παρακαλώ να έρθει μία εκπρόσωπος εκεί μπροστά στο μικρόφωνο για τρία λεπτά να λάβει τον λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Λίγο πιο δυνατά. Καλησπέρα σε όλους. Πριν από λίγες μέρες, 16 και 17 του μηνός, είχαμε μια 48-ορυπανελοντική απεργία. Πατεβήκαμε στην Αθήνα, περάσαμε από την υπουργία γιατί ως συνήθως, τέτοια εποχή, πάντα είμαστε στον αέρα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη χρονιά για μας και αυτό είναι επί σειρά ετών που γίνεται. Αν και αξιπηρετούμε επάγες και διαρκείς ανάγκες, αν και είμαστε πάρα πολλά χρόνια μέσα στα σχολεία, η κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει επάνω, ο κλάβος καθαριότητας των κοριτσιών, των σχολείων είναι όρατος. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τις δουλειές μας γιατί όλα τα κορίτσια που και δύο άντρες έχουμε στη δουλειά, τόσα χρόνια δουλεύουν, προσπαθούμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας, επαναλαμβάνω, με νύχια και με δόντια, γιατί τα χρόνια περάσανε και οι περισσότερες είναι σε μια ηλικία αρκετά μεγάλη, που έξω στον ιδιωτικό τομέα δεν θα μπορούσαν να βρουν δουλειά και φυσικά θα μένανε εκτός σύνταξης. Τα ετοίματά μας τα δώσαμε στον κυριοδήμαρχο στις 17 του μηνός, τα επαναλαμβάνω τώρα και ζητώ την πλήρη στήριξή σας. Με αυτό το ψήφισμα ευελπιστούμε ότι θα φύγει πριεσιακά στην Κέδε, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών, που άπτεται του κλάδου μας και της δουλειάς μας, και στο Υπουργό κ. Κυλακάκη των Οικονομικών, που μπορεί να στηρίξουν τον κλάδο. Λοιπόν, μόνιμη και σταθερή εργασία με ορίστου χρόνου συμβάσης και πλήρια εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστικά. Μονιμοποίηση όλων των εφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όλους και προϋποθέσεις είναι το πρώτο. Και βέβαιος ξέρουμε ότι αυτό δεν γίνεται με το Σύνταγμα που υπάρχει. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, το βάζουμε πάντα. Αυτό που αποσχολεί άμεσα είναι το επικίνδυνο και ενθηγηνό επίδομο. Το δικαιούμαστε, το πήραμε από την διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με καμία δύναμη δεν θέλουμε να το χάσουμε. Γιατί χάνοντας το ανθηγηνό επίδομα κατεβαίνει αμάσως και ο μισθός και των πλήρεις αποσχολημένων και των μερικής απασχόλησης. Είναι αρκετά ασοβαστό το ποσό. Και βέβαια στο δικαιούμαστε γιατί. Όλη την ημέρα είμαστε με τα χλώρια, με τα απαφρακτικά, με τα πολυμαντικά, με το κρύο και με τη ζέστη, με τον ήλιο και με τη βροχή. Και μέσα και έξω. Ξέρετε ότι η δουλειά μας δεν είναι μόνο μέσα. Είναι και στους αύλιους χώρους, είναι και στα χιλιάδες δετραγωνικά, έξω, είναι και στα χωριά, τα σχολεία και στην περιφέρεια που ξέρετε ότι είναι πολύ μεγάλες οι αποστάσεις στους αύλιους χώρους, όπως και τα σχολεία. Και αυτό, λοιπόν, δεν θέλουμε να γίνει καμία περικοπή στο επικίνδυνο και θυγινό επίδομα. Ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες καθημερινά παιδιά, καθηγητές, δασκάλους, νηπιαγωγούς. Μέσα στο COVID, ξέρετε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνα για μας από το να δουλεύει ένας δράσκαλος, δασκάλος, ας πούμε, στην τάξη του με κάποια παιδιά, 20 παιδιά της τάξης. Εμείς ερχόμαστε με όλο το σχολείο σε επαφή. Θα θέλαμε να βγει άμεσα η οικία, το επόμενο. Η κρατική υπουργική απόφαση με μόνιμα χαρικριστικά τη μορειοδότηση της προεπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων και με αύξηση των ανθρωπορων στους δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, τουλάχιστον για όλους όσους έχουν προεπηρεσία άνω των πέντε ετών. Γιατί το ζητάμε αυτό, γιατί υπήρχαν δήμοι που ενώ δόθηκαν από την κυβέρνηση ανθρωποόρες, πήραν όλες αυτές τις ανθρωποόρες και τις κάνανε τρία ώρα. Με τρία ώρα ξέρετε ότι δεν καθαρίζεται ένα σχολείο. Δηλαδή, με το καλημέρα σας, ετοιμάζετε μετά από μία ώρα να σηκωθεί να φύγει. Παρακαλώ, ολοκληρώστε. Εντάξει. Ζητάμε από πέντε χρόνια και πάνω κάποια κυρία που όποια έχει πέντε συμβάσεις στα χέρια της και πάνω τουλάχιστον να είναι σε πλήρη απασχόληση. Ζητάμε αναδρομική αναγνώριση της προηγούμενης προεπηρεσίας μας με συμβάσεις μίστος ισόεργου και την κατά ταξιθανότερα μυστολογικά κλιμάκια. Γιατί η σύμβαση έργου που είχαμε και η σύμβαση ορισμένου χρόνου για μας δεν αλλάζει τίποτα. Η δουλειά μας είναι ίδια. Απλά άλλαξε η σύμβαση και οι υποχρεώσεις μας σε σχέση με το χρονικό περιθώριο. Γράφει και κάποια άλλα πράγματα από κάτω που για μας δεν ισχύει έγκαιρη και άμεση καταβολή των προβληλαντών υποδοχών γιατί δεν πληρώθηκαν και σε κάποιους δήμους κάποιες καθαριεστίες. Ζητάμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με ΜΑΠ με τα μέσα ατομικής προστασίας και με κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες εδώ δεν ισχύουν, τα έχουμε πάρει, έχουμε πάρει. Λοιπόν, αναδρομική ένταξη, λέει στα βαριά και αφηγηνά από το 12 έως και το 19 περιόδους που άδικα και παράνομα χάθηκαν. Χωρίγηση του κωδικού. Αυτός είναι πολύ σοβαρός λόγος. Χωρίγηση κωδικού επαγγέλματος. Δεν έχουμε ένα κωδικό με συνέπεια. Μπαίνουν και κάνουν προσλήψεις ο κάθε δήμος χωρίς να φταίει και το προσωπικό μέσα. Μπορεί στην Κρήτη να έχει ένα κωδικό τουριστικών επαγγελμάτων, ας πούμε, εσωτερικών χώρων για καθαρισμό ιαλοπινάκων. Έχει προσλήψει καθαριστικών κτιρίων και στην Καβάλα να έχει άλλο κωδικό με άλλο μισθολόγιο. Η μισθή δεν είναι η ίδια πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Επιτέλους πρέπει να βγει ένας κωδικός που να έχει έναν μισθό, ένα ένθυμο, ένας κωδικός για όλη την Ελλάδα. Είμαστε 10.500 άτομα. Πρέπει να με γνωριστεί αυτό, να βγει ένας κωδικός. Κυρίες Στροπούλη, παρακαλώ να το πληρώσετε. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχουμε αποστήλη σε όλους ένα σχέδιο ψηφίζωμα. Θα σας δώσω το λόγο σε όλους σας. Θα ήθελα να έχουμε αυτό ως αρχή. Ο κ. Καλανταρίδης. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Πολλοί λίγο πολύ συνάδελφοι, είτε βρισκόμαστε μέσα στο συγκεκριμένο χώρο των σχολείων, είτε όχι, θεωρώ ότι γνωρίζουμε τη φύση αυτής της εργασίας και το έργο που παρέχουν οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτούς τους χώρους. Ιδίου στα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι έγινε πολύ πιο συγκεκριμένο το τι ακριβώς προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια είναι οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους και ότι πραγματικά παρέχουν, θα έλεγα, ένα έργο το οποίο αποτελεί λειτούργημα ουσιαστικά από τη στιγμή που μέσα σε αυτούς τους χώρους βρίσκονται άτομα μικρής ηλικίας. Τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, από τη στιγμή λοιπόν που το ψήφισμα θα στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων τα οποία έχουν να κάνουν με αντίστοιχα δικαιώματα τα οποία έχουν εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας να το πω εγώ αν και από ό,τι άκουσα δεν υπάρχει καν αυτή η ειδικότητα αν το κατάλαβα καλά. Θεωρούμε ότι αποτελούν δίκαιο έτημα δεν γίνεται να ξεχωρίζουμε τους υπαλληλούς από τη μία πλευρά να έχουμε αυτούς τους οι οποίοι είναι μόνιμοι και να απολαμβάνουν αυτά τα οποία ορίζουν όμως και από την άλλη πλευρά να έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι και να μην απολαμβάνουν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα. Από τη στιγμή που το σχέδιο ψηφισματος Πρόεδρε στηρίζει όλα αυτά τα δίκαια, θα λέγαμε τα οποία ζητάν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εμείς θα είμαστε θετικοί. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Παπαδόπουλος. Καλησπέρα, Πρόεδρε. Δεν το δώσατε στο δήμαρχο. Μήπως πρέπει να πάρει το λόγο ο δήμαρχος. Μέτα, εντάξει. Ωραία. Καταρχήν εμείς θα πω ότι ναι, συμφωνούμε με το ψήφισμα και στηρίζουμε τα αιτήματα των σχολικών καθαριστριών και επίσης θυμίζουμε ότι ως παράταξη έχουμε στηρίξει τα δύο προηγούμενα δύσκολα χρόνια της πανδημίας τα βασικά αιτήματα των σχολικών καθαριστριών. Να υπάρχουν πρώτα πολύ περισσότερες εργαζόμενες πλήρους απασχολείς στα σχολεία για να καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα και στη τήρηση των γεωνομικών πρωτοπόλων. Να δίνονται εγκέρος τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας καθαρίστριες για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και με την κατάλληλη προστασία. Να πληρώνονται εγκέρος και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στις οικογένειες των εργαζομένων. Και σε κάθε περίπτωση θα λέμε ότι εμείς ως παράταξη θεωρούμε δίκιο το κεντρικό έτοιμα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία και για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθηγηνά αφού εκ των πραγμάτων καλύπτουν έτσι πάγες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων του Δήμου. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Παπαδόπουλα. Ο κ. Παπάς. Ναι, κ. Παπαδόπουλα, μπορεί το ψήφισμα αυτό να μην έχει γίνει τοπικά, αλλά να έχει ένα πανελλαδικό χαρακτήρα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μη σχολιάσει ποιο είναι το βαρύ και ανθηγηνό επάγγελμα. Δηλαδή, αν δεν είναι βαρύ και ανθηγηνό ένα επάγγελμα που σχετίζεται με την καθαριότητα, ποιο επιτέλους μπορεί να είναι. Δηλαδή, μόνο αυτοί που είναι στις στοές θα καταλήξουμε να είναι στα βαρύ και ανθηγηνά. Και αυτό δεν είναι μόνο στο τίτλο. Είναι και πολύ περισσότερο στις αποδοχές. Δηλαδή, και το ένσιμο είναι πολύ πιο ακριβό, άρα, λοιπόν, πηγαίνουμε να μειώσουμε το ένσιμο και πολύ περισσότερο είναι να μειωθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων. Δεν θα επαναλάβω τα ίδια πράγματα που είπε και η προηγούμενη. Θα πω όμως ότι δεν μπορούμε συνεχώς να βάζουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο. Πρέπει τελικά να δούμε ότι οι σχολικές καθαρίστητες και άλλες ηρικότητες που σχετίζονται με τα σχολεία ή με τους εδρεφονηπιακούς αρμούς, ότι πρέπει και τις κοινωνικές δομές, ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όχι σαν δήμος σκαβάλας, γιατί δεν μπορεί να μη φτάνει το βήμα αυτό, αλλά σαν κέδε, ώστε να λυθούν προβλήματα τα οποία τα συζητάμε, τα ξανασυζητάμε και το μόνο που κάνουμε είναι να τα αφήνουμε για τον επόμενο χρόνο για να μην τα λύνουμε. Συμφωνούμε απόλυτα με το ψήφισμα. Αρχίζουν να κοπούν κάποια πράγματα τα οποία δεν αγγίζουν το δήμο, που επισήμανε και η Πρόεδρος με τις πληρωμές και ό,τι άλλο έχει, δηλαδή να μην περάσει αυτούσιο και δεν αντιπροσωπεύεται το δήμο καβάλας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Παπα. Ο κύριος Βερός. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η θέση της δημοτικής μας παράταξης όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερή και εδώ και πάνω από δέκα χρόνια που λειτουργούμε ως δημοτική παράταξη πιέζουμε όλες τις διοικήσεις, αλλά και το σύνολο των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης επιτέλους να διεκδικήσουν από την κεντρική διοίκηση το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο? Ότι οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκές ανάγκες των υπερησιών των δήμων μας της αυτοδιοίκησης ότι θα πρέπει να έχουν μόνιμη, σταθερή, συνεχή εργασία, να έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι ώστε επιτέλους δεν μπορεί να συνεχίσουμε να έχουμε εργαζόμενους στην ανασφάλεια, εργαζόμενους χωρίς αξιοπρέπεια αλλά και κυρίως γιατί πρέπει να έχουμε το ανθρώπινο εκείνο δυναμικό σε όλες τις υπηρεσίες μας που να έχει την εμπειρία, τη γνώση και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση των σχολικών καθαριστών και καθαριστριών δεν υπάρχει ζήτημα και δεν υπάρχει ούτε μία στ' ένα εκατομμύριο κάποιος να θυσβητεί ότι καλύπτουν πάγες και διερκείς ανάγκες. Όσο υπάρχουν σχολικές μονάδες υπάρχει η ανάγκη να υπάρχουν καθαρίστρες και καθαριστές. Άρα δεν μπαίνει θέμα κατά πόσο είναι αναγκαίες και καλύπτουν πάγες και διερκείς ανάγκες αλλά και κυρίως επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε τους εργαζόμενους και να έχουμε ενώ ως αυτοδιοίκηση τουλάχιστον η αυτοδιοίκηση απ' τη μεριά μας δεν μπορεί να βλέπουμε τους εργαζόμενους ως πολιτικούς όμυρους της εκάστοτε διοίκησης είτε είναι στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό. Και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Άρα αυτή η θέση βέβαια να διευκρινίσω ότι η θέση μας δεν ισχύει μόνο για την αυτοδιοίκηση ισχύει για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και νομίζω ότι δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο συμφωνούμε αλλά κύριε Πρόεδρε θέλω να γίνει πιο έτσι θα έλεγα να φανεί ακόμα περισσότερο στο ψήφισμα δεν αναφέρεται ότι θα πρέπει εφόσον καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες ότι θα πρέπει η εργασία τους να είναι με μόνιμη σχέση σταθερή και συνεχή αυτό πρέπει να το γράψουμε όσο μπορούμε πιο ξεκάθαρα ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Βέρο ο κύριος Πατώιας Ναι κύριε Πρόεδρε καλείοι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ξανά λοιπόν έρχεται το σοβαρό θέμα αυτό των καθαριστριών ένα θέμα τόσο σοβαρό που έχει σχέση βέβαια με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ως προς την υγεία των παιδιών μας το κεφαλαιόδες αυτό ζήτημα αλλά έχει σχέση επίσης με τα δικαιώματα των εργαζόμενων που ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση καταπατούνται βάναυσα. Σε ό,τι αφορά του ψήφισμα τώρα και απευθύνουμε στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα κατά την άποψή μας είναι ένα χλιαρό ψήφισμα το οποίο βέβαια για αυτό το σοβαρό θέμα δεν το θέτει στη βάση του και η βάση αυτής της συζήτησης πρέπει να είναι η μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτή η κατάσταση κρατάει εδώ και χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που κρατούν αυτούς τους ανθρώπους υπό ομοιρία. Όταν λοιπόν δεν καταγγέλεις αυτή την πολιτική όποιας ψηφίσματα και να βγάζεις σε αυτό το στυλ και μάλιστα στα αιτήματα στην αρχή βλέπουμε εκεί πέρα ότι τα αιτήματα όχι τα αιτήματα αυτά κάθε αυτά στο τέλος αλλά όταν αναπτύσσει το θέμα της απεργίας μιλάει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε όχι τεράστια βήματα με την κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας αλλά και τον προηγούμενο αλλά αυτό το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία έβαλε τα φόπλακα ο νόμος 4713 του 2020. Σημειώναμε τότε το ξέρουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα τα εξής ότι το δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δοσχολίων για μόνιμη και σταθερή δουλειά απέριψε η κυβέρνηση με αυτό το νόμο που ψήφισε υιοθετώντας συμβάσεις ομηρίας δέκα μηνών στερώντας τους στοιχειώδη δικαιώματα. Βέβαια, σημειώναμε επίσης ότι αυτή η απαράδεκτη τακτοποίηση των εργαζόμενων και πρέπει να το προσέξουν οι εργαζόμενοι αυτό ιδιαίτερα έγινε και με τις πλάτες των εκπροσώπων του εργοτοποτερισμού αφού το σανδενιστικό που χειρίστηκε τότε το θέμα με τις επαφές τις πολίωρες με τον τότε υπουργό Θεοδορυκάκου έγινε και με τις πλάτες τους αφού αυτό το σανδενιστικό λοιπόν των σωματίων δέχτηκε αυτή την κατάληξη και αυτό το σανδενιστικό σημειώναμε τότε ότι μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους ένας γνωστός έργας των πατέρες και έβαλε την υπογραφή του κάτω από αυτό το νομοθέτημα. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα προσέξουν οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο διεκδικητικοί να συντονιστούν με άλλα σωματεία με άλλους χώρους οι οποίοι εξίσου πλήτονται και να διεκδικήσουν την μονυμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παρ' όλα αυτά και εμείς θα ψηφίζουμε αυτό το ψήφισμα που επαναλαμβάνω και πάλι είναι πολύ χλιαρό. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Ποτοϊα. Ο κύριος Βαλιαντζής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Και εγώ θα είμαι θετικός και συμφώνω με τους προηγούμενους συναδέλφους για ό,τι είπανε. Εφόσον η πλειοψηφία συμφωνεί με το ψήφισμα και εγώ θα είμαι θετικός. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ με. Ο κύριος Ξανθοπουλός. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συναδέλφοι πιστεύω ότι δεν υπάρχει στην έδειξη αυτή κανείς, ιδιαίτερα όπως εγώ, έχοντας θεμελιώσει εμπειρία στο θέμα των σχολικών καθαριστειών και του καθαρισμού και της στήρισης των κανόνων υγείας στα σχολεία πρωτοβάθμια στιγμές της εκπαίδευσης. Εάν λοιπόν έχει κάποιος εμπειρία δεν είναι δυνατόν να μην στέκεται θετικά απέναντι σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις. Θα περίμενα βέβαια εγώ βέβαια από τη διοίκηση να βοηθήσει τις σχολικές καθαρίστριες, να διηλύσει τα αιτήματα των καθαριστριών με δεδομένο ότι όπως είπε η Πρόεδρος τους κάποια από τα θέματα του γενικού αυτού της γενικής πρότασης αυτής δεν αφορούν τον Δήμο Καβάλλας και να έρθει από τη διοίκηση ως μια πρόταση ή εισήγηση σαν ένα τακτικό θέμα δηλαδή ή σαν ένα έκτακτο θέμα αν θέλετε και αντί για ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας να λάβει απόθεση και να πρόθεσαν να την προθήσει όπου θα έπρεπε. ΠΕΔ, ΚΕΔΑ, Υπουργία όπου θα έπρεπε. Θεωρώ ότι και δεν μπορώ να είμαι αντίθετος βέβαια στην πρόταση των σχολικών καθαριστριών, θεωρώ όμως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας ακολουθώντας αυτή την τακτική της έγκρισης, απ' ό,τι φαίνεται, του ψηφίσματος αυτού δεν βοηθά ουσιαστικά τις καθαρίστριες και τους καθαριστές. Ας το προσέξουμε λίγο αυτό. Έχουμε και καθαριστές και καθαρίστριες. Θεωρώ ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν πολλαπλά πιο χρήσιμη και ωφέλιμη για τα θέματα τα οποία βάζουν και για την αγώνα των οποίων κάνουν. Υπό αυτή την έννοια και μια και το θέμα ήρθε όπως ήρθε, σαφέστατα εγώ είμαι θετικός, στηρίζω την διεκδίκησή τους. Δεν μπορώ να διαφορεμπηθώ ούτε κατά να χτιωστώ. Ευχαριστούμε. Ο κ. Πουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, ναι, κύριε Πρόεδρε. Η δική μου θέση είναι γνωστή και στην προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Αυτό που έχω να πω εγώ, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι κατ' αρχήν είμαι αντίθετος στην μόνη μου... στην μόνη μου... μόνη μου εργασία μπορεί να υπάρχει. Μόνη μου πίεση δεν θέλω να υπάρχει. Δεν θέλω να υπάρχει στο δημόσιο. Για όλο το δημόσιο τομέα. Και σας το λέει αυτό ένας δημόσιο συμπάελος που αντιμετωπίζει 37 χρόνια τη λειτουργία της δημόσιας δίκησης. Εάν οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε, ένα κομμάτι έχει ευθύνει καθαρά η πελατιακή σχέση των κυβερνόντων με τις εκάστοτε ομάδες. Και αυτό οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε. Το 10 δηλαδή διαπιστώσαμε ότι η χώρα δανειζότανε τόσο ώστε να καλύψει το 17%, το 18% του ελλήματος του ετήσου υπουργολισμού της. Σίγουρα όμως, το έργο της συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένος των δήμων είναι σημαντικό. Και σίγουρα καταπατούνται τα δικαιώματα από πλευράς της εργοδοσίας. Δηλαδή, δε νοείται σήμερα οι καθαρίστριοι, οι οποίες εργάζονται στο δήμο και την ευθύνη αυτή είναι η Καθαρά του Υπουργείου Συντρικών να μην λαμβάνουν το αθηγηνό επίδομα, να μην λαμβάνουν ό,τι προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στους δήμους στα αντίστοιχα επαγγέλματα που έχει η καθαριότητα, το γάλα, οι αργίες, οι μέρες αδείας και τα λοιπά. Αυτά είναι δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία στηρίζω ανεπεφύλακτα και θα πρέπει όλοι μας μαζί να τα στηρίξουμε. Και εγώ σαν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας δεν θέλω να υπάρχουν στο Δήμο Καβάλας εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΑΠ, δεν έχουν πρόσβαση στο γάλα του καθημερινό, αυτοί που είναι στα θυγινά. Δεν έχουν τις επιπλέον μέρες άδειας που προβλέπετε και αυτά είναι καθαρά ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Άρα, συμφωνώ ως προς το διευδικό τους πλαίσιο για την ασφάλεια και υγιεινή πρωτίστως όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά δεν είμαι σύμφωνος του ότι θα πρέπει να είναι μόνιμη η δημόσια υπάλληλη. Δεν μπορεί να πάμε με αγαπητή συνάδελφη να έχουμε μόνιμους οδηγούς, μόνιμους κυμπουρούς... Παρακαλώ, ολοκληρωθέ κύριε Κουνάκου. Αυτό είναι αυτό που μας οδήγησε, εκεί μας οδήγησε. Εγώ δεν είμαι εδώ για να παίξω με καμιά ομάδα, τη στηρίζω ως προς τις ανάγκες της, δεν στηρίζω όπως ότι καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες και ότι για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι. Εγώ είμαι αντίθετος στη μόνιμότητα των δημοσιών υπαλλήλων. Θέλω να είναι ελεύθερα, να μπορεί να μπαίνουν και να απολύονται κατευθείαν αυτοί οι οποίοι δεν προσφέρουν... Καταλάβαμε, το καταλάβαμε. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Κουνάκου, έχει τα ιότιο χρόνια σας. Γιατί εμένα τα παιδιά μου έχουν αγκαστεί από τη χώρα να φύγουν γιατί να αντιμετωπίσω αυτό το σύστημα, κύριε Ποτόλια. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Κύριε Ποτόλια, κύριε Κουνάκου. Και τους πουλάμε παραμύχτες. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ... Σύμφωνος με το ψήφισμα. Σε ό,τι αφορά τη μόνιμότητα, όχι. Σε ό,τι αφορά τα άλλα, έχουν γίνει χθες. Κύριε Κουνάκου, μιλάω για το κέντρο. Όχι, δεν είμαι υπέρ της μονιμότητας, κύριε Πρόεδρε, όχι. Δεν είμαι υπέρ της μονιμότητας. Και όχι μόνο των συγκλιμένων εργαζομένων, αλλά όλων των εργαζομένων στο δημόσιο. Κατανοητό. Στο ψήφισμα είστε επομένως αρνητικός. Αρνητικός στο κομπάτι αυτό. Εντάξει. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχη, σας ακούμε. Νομίζω ότι όλη η πλειοψηφία των συναδέλφων, όλοι μάλλον οι συναδέλφοι, έχουν καταλάβει και ξέρουν το μεγάλο έργο το οποίο προσφέρουν οι σχολικές καθαρίστρες. Και μάλιστα στην εποχή, στα προηγούμενα χρόνια λόγω του COVID, το έχουμε καταλάβει ακόμα περισσότερο. Και εμείς που ασκούμε τη διοίκηση και ζούμε καθημερινά στον παλμό των σχολείων και ακούμε και τα παράπονα των δασκάλων, των διευθυντών, σε τις περιπτώσεις που μια καθαρίστρια έχει αρρωστήσει και έχει φύγει από το σχολείο, το τι μεγάλο κενό δημιουργείται. Συνεπώς, δεν νομίζω κανείς εδώ μέσα να αφισβητεί το έργο το οποίο προσφέρουν οι καθαρίστρες. Εγώ θα συμφωνήσω επίσης και με τον κ. Ξανθόπουλο ότι πέρα από την στήριξη του ψηφίσματος ότι αυτό θα πρέπει να το στείλουμε και στην... να κάνουμε την πρόταση και στην ΠΕΔ, αλλά και στην ΚΕΔΕ, ούτως ώστε να πάρει θέση στην στήριξη των καθαριστριών. Λοιπόν, όμως για να μην μακρηγορώ, νομίζω ότι έχουμε πει όλοι, συμφωνούμε όλοι και για το ψήφισμα, αλλά και για την στήριξη αυτών των ανθρώπων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ, κυρίες και κύριοι που είστε εδώ. Μπορούμε να προχωρήσουμε. Πάμε στο επόμενο ψηφίσμα, το οποίο αφορά το χαμόγελο του παιδιού. Έχουμε λάβει την επιστολή που έχετε για όλες τα χέρια σας σχετικά με τον κίνδυνο του να κλείσει και να αποδομηθεί ουσιαστικά αυτός ο τόσο πετυχημένος θεσμός που έχει δώσει λύση σε πολλά προβλήματα της κοινωνίας. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ. Πριν από λίγες ημέρες, πήρα από τον κύριο Γιαννόπουλο και το σχέδιο αυτό ψηφίσματος στο οποίο έχουμε, αλλά όμως και σε μια τηλεδιάσκεψη που είχα μαζί του, που μου έθεσε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν που δημιουργούνται με αυτή την υπουργική απόφαση την 40-494-350-2022. Ένα ψήφισμα, ένας νόμος μάλλον, με τον οποίο παρεμβαίνει, ενώ αφήνει στο απειρόβλητο τα δημόσια ιδρύματα και τα εκκλησιαστικά, προσπαθεί να βάλει χέρι με συμφορείτη για την έκφραση στα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ιδιωτικού δικαίου μάλλον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ένα από αυτό λοιπόν είναι και το χαμόγελο του παιδιού, όπου με τους όρους τους οποίους βάζει, θα πρέπει να κλείσει. Εγώ επισκέφτηκα πριν από ένα χρόνο περίπου που με καλέσανε μαζί με τον δήμαρχο του Παγιέου, τον κύριο Αναστασιάδη, και μας κάνανε το τραπέζι όπου βρεθήκαμε ανάμεσα στα παιδιά αυτά. Η αγάπη με την οποία περιβάλλουνε αυτά τα παιδιά αλλά και το έργο το οποίο προσφέρεται δεν μπορεί κάποιος να το διανοηθεί εάν δεν το ζήσει. Όταν λοιπόν πάει και βάζει κανόνες και λέει ότι ανά τόσα παιδιά θα πρέπει να υπάρχουν ένα μπάνιο, να υπάρχει τουαλέτα και τα άλλα, και όλα αυτά τα κριτήρια τα οποία βάζει, εξαιρεί το βασικότερο που το βασικότερο είναι η αγάπη που προσφέρεται και όχι αν υπάρχει η μία ή δυο τουαλέτες λιγότερες ή περισσότερες. Λοιπόν, είναι και μάλιστα, είναι και με ποινή, απειλούνται με ποινή πάυσης και τα δικαιητικά συμβούλια με φυλάκιση και με πρόστιμο. Λοιπόν, είναι ένα αναχρονιστικό νομοσχέδιο το οποίο πρέπει αύριο και ώρα εχθές κιόλας να αποσυρθεί. Και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν πάρει μία θέση και τα ξέρουν όλα και προσπαθούν να ελέγχουν τις μη κερδοσκοπικές ας αλλάξουν λίγο ρώτα. Λοιπόν, νομίζω ότι όλοι έχετε διαβάσει το σχέδιο ψηφίσματος και μάλιστα, έχει στείλει και ένα ψηφίσμα και ο κύριος Βασικός ο κύριος Βέρος τον οποίο θα παρακαλούσε να το διαβάσει και να αποφασίσουμε εάν θα σταλεί, εάν θα δώσουμε στήριξη στο κείμενο του χαμόγελου του παιδιού όπως είναι ή με τις προσθήκες που δεν αλλάζει πολύ του κυρίου Βέρου. Κύριε Βέρο θα σας παρακαλούσε να το αναγνώσετε. Κύριε Πρόεδρε, για το συγκεκριμένο ζήτημα ευχαριστώ κύριε Δημαρχέ για το συγκεκριμένο ζήτημα δηλαδή και για τις προτάσεις που έχουμε θα αναφερθεί ο δημοτικός σύμβουλος του κύριου Σωτηριάδης. Καλό θα είναι να αναφερθείτε, κύριε Σωτηριάδη για τις διαφορές σε σχέση με το ψήφισμα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Αυτό ήθελα και εγώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι διαφορετικό ψήφισμα. Εμείς επί της αρχής συμφωνούμε ότι πρέπει να αποσυρθεί και θα εξηγήσω τους λόγους. Αλλά σε αρκετά από τα σημεία που βάζει και το σχέδιο ψήφισματος από το χαμόγελο του παιδιού συμφωνούμε, αλλά εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προσθεθούν και άλλα για να έχει πραγματικά μια ουσιαστική παρέμβαση και ένα ουσιαστικό μήνυμα το συγκεκριμένο ψήφισμα. Εξ αρχής θέλω να πω ότι εμείς ως δημοτική παράδεξη και θεωρώ ότι σε αυτό συμφωνούμε και όλοι και όλες εδώ πέρα ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά ιδρύματα. Τα ιδρύματα και με βάση στοιχεία από επιστημονικές έρευνες όλα αυτά τα χρόνια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την οικογένεια, το οικογενειακό περιβάλλον που είναι το φυσικό περιβάλλον για να μεγαλώνει ένα παιδί. Και είναι και δικαίωμα του κάθε παιδιού να μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια. Είτε αυτή είναι ιδιολογική του οικογένεια είτε αυτή είναι μια θετή οικογένεια ή μια ανάδοχη οικογένεια. Σε ό,τι αφορά αυτό, εμείς θεωρούμε ότι κακώς δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για τις δομές παιδικής προστασίας τόσο για αυτές που ανήκουν στο δημόσιο, όσες δηλαδή είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όσο όμως φυσικά και για τις ιδιωτικές δικαίου, μη και εργοσκοπικού χαρακτήρα, για την οικειο, αλλά φυσικά και για τις εκκλησιαστικές δομές. Ένας από αυτούς τους λόγους που πρέπει να αποσυρθεί αυτή η οικία, η κοινή υπουργική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, είναι και αυτός. Από γι' αυτό όμως, σε καμία περίπτωση, θεωρούμε ότι δεν καλύπτει αυτή η οικία τον στόχο. Και ποιος είναι ο στόχος? Ο στόχος είναι απο ιδρυματοποίηση. Ο στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν τα ιδρύματα και τα παιδιά αυτά να τοποθετηθούν σε οικογένειες. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι είναι και αναχρονιστικές οι αντιλήψεις και απαράδεκτες οι αντιλήψεις αυτές που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση. Εγώ δεν θέλω, και καλωπρινό θα το λέω, να πω ότι η σημερινή κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός δεν κάνει μια προσπάθεια πολύ δηλημμένη, αλλά κάνει μια προσπάθεια να βάλει ένα πλαίσιο λειτουργίας και πρέπει σε αυτό να συμφωνήσουμε όλοι. Λέω ότι και το ίδιο το χαμόγελο του παιδιού και για το έργο του και για την προσφορά του δεν μπορούμε να φισβητήσουμε για να αμφιβάλλουμε και σε καμία περίπτωση εδώ το ψήφισμα αυτό δεν αφορά το αν παράγει, αν προσφέρει έργο όλα αυτά τα χρόνια το χαμόγελο του παιδιού ή όχι. Έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση. Γι' αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι για όλες τις δομές παιδικής προστασίας είτε είναι στο δημόσιο, είτε είναι της εκκλησίας, είτε είναι μήκειο, θα πρέπει να συσταθεί ένας οργανισμός, ένας εσωτερικός κανονισμός με σύγχρονες υποδιαγραφές λειτουργίας και με σκοπό πάντα την προσαρμογή των υφιστάμενων δομών στα νέα δεδομένα μέσα φυσικά σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υποστηρίζουμε, ιδίως της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, την άμεση ολοκλήρωσης ενός σχεδίου δράσης, εθνικού σχεδίου δράσης, ενός οδικού χάρτη για την αποδροματοποίηση και την υποστήριξη φυσικά και την ενίσχυση με σαφείς κανόνες και χρηματοδότησης του κοινωνικού έργου όλων αυτών των δομών, είτε είναι του δημοσίου ή του ιδιωτικού, για το διάστημα της μετάβασης σε σύγχρονα μοντέλα με σταδιακό κλείσιμο των ιδρυμάτων. Αυτές είναι οι προτάσεις μας, ώστε να προσθεθούν στο σχέδιο του ψηφίσματος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτά και λίγο για να γίνει περισσότερο κατανοητό, κύριε Σωτηριάδη. Όλο το κείμενο, όπως μας το διαβάσατε, θέλετε να... Στελευτές... Ωραία, να το δούμε μαζί, κύριε Βέντετ. Το κείμενο που βρίσκεται, που προλογίζει επί του σημασία, στις τέσσερις προτάσεις που βάζουμε. Εάν είναι εφικτό να πω και όλο το κείμενο, καλώς. Αν όχι, τουλάχιστον, οι τέσσερις προτάσεις που βάζουμε. Παρακαλώ. Συνεχίστε, κύριε Σωτηριάδη. Δεν άκουσα. Από πάνω έως κάτω ψέματα. Πήγαινα να το μαζέψω, Σωτηριάδης. Κύριε Μούτια, κλείστε, παρακαλώ, το μικρόφωνο. Κύριε Σωτηριάδη, αυτό το κείμενο που λέει την υποστήριξη με σαφείς κανόνες και χρηματοδότησης. Ακριβώς. Να το διαβάσω για όλους μας. Πρόεδρε, για τη διαδικασία, παρακαλώ. Πολλές λεπτά και να διαβάσω λίγο την πρόταση. Πρόεδρε, για να μην κουραζόμαστε. Έχουμε ένα συγκεκριμένο ψήφισμα από το χαμόγελο του παιδιού. Πάρα πολλά θα μπορούσαμε να βάλουμε και πάρα πολλά θα μπορούσαμε να βγάλουμε. Αν μπούμε σε αυτή τη λογική, φυσικά, εμείς θα βάζαμε αυτά για τα οποία κανείς σας δεν τα αποδέχεται. Άρα συζητάμε, σε ό,τι αφορά εμάς, μόνο το ψήφισμα που έχουμε από το χαμόγελο του παιδιού χωρίς καμία προσδίκη. Αν πάμε σε προσδίκες, θα... Κύριε Ποτόρια, όπως τις περισσότερες φορές ζητάτε να γίνουν προσδίκες και της θέτω υπόψη του σώματος, το ίδιο κάνω και τώρα. Επομένως, ας ακούσει το σώμα τις προσδίκες που προτείνει η παράταξη του κυρίου Βέρος για την κυρία Σωτηριάδη. Επιτρέψτε μου να τις διαβάσω. Το λόγο από το ψηφίσμα του χαμόγελο του παιδιού... Και μετά θα δώσω τον λόγο στον κύριο Ξανθόπουλο. Ζητάει ο κύριος Βέρος να προσθέσουμε τα εξής στο ψήφισμα όπως το έχετε λάβει. Την υποστήριξη με σαφής κανόνες και χρηματοδότηση του κοινωνικού έργου των νομικών προσώπων που προστατεύουν παιδιά για το διάστημα της μετάβασης σε σύγχρονα μοντέλα παιδικής προστασίας, την άμεση και απρόσκοπη εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής, ιδίως επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, την άμεση ολοκλήρου του εθνικού σχεδίου δράσης για την αποιδρυματοποίηση με πρόβληψη συγκεκριμένων μέτρων ειλοποίησης σε προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα κανονισμών και σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για όλες τις νέες δομές μεταβατικού χαρακτήρα ή οικογενειακού τύπου που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να δημιουργούνται και την προσαρμογή των εφιστάμενων στα νέα δεδομένα. Επομένως, έχουμε το ψήφισμα όπως έχει τεθεί από το χαμόγελο του παιδιού, η πρόταση του κ. Βέρο για να προστεθούν αυτές τις τέσσερις προτάσεις που νομίζω ήδη περιγράφονται λίγο διαφορετικά και περισσότερες μέσα στο κείμενο και τώρα θα δώσω το λόγο σε όλους σας να τοποθετηθείτε. Ιωθετούμε το ψήφισμα ως έχει, προσθέτουμε όσα είπε ο κ. Βέρος ή αρνούμαστε το ψήφισμα. Πρόεδρα, θα προστεθούν και αυτά που θα πω εγώ. Αν κάποιος άλλος προσθέσει κάτι το οποίο να έχει σταφί προς ανατολισμό στο κείμενο αλλά προσέξτε μη χάσουμε την ουσία. Άρα, να διαβάσω κι εγώ, δήμαρχε, αυτά τα οποία θέλω να προστεθούν. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε για να μην χάσουμε το νόημα και τελικά την ουσία που είναι το ψήφισμα του χαμόγελο του παιδιού. Η πρότασή μου θα είναι να επικεντρωθούμε στο χαμόγελο του παιδιού, στο ψήφισμα του χαμόγελο του παιδιού, για να έχουμε μια κοινή θέση. Κύριε Ξανθόπουλε και μετά θα πάμε στη σειρά. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κυρίες αδελφοί. Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να μου το στείλετε λίγο, γιατί δεν έχω λάβει αυτό το ψήφισμα. Θα σας το στέλνω αμέσως. Ναι, ευχαριστώ. Όχι, στο ψήφισμα. Δεν τοποθετούμε, εγώ θα αντιρίσω. Όπως θέλεις. Ο κ. Καλανταρίδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ο θεσμός, αγαπητοί συνάδελφοι, του χαμόγελο του παιδιού, και λέω θεσμός, γιατί η αλήθεια είναι ότι εγώ θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός, είναι ουσιαστικά ένας φορέας, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Και όχι αδίκως. Το έργο το οποίο έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια είναι πραγματικά τεράστιο. Ήρθε να καλύψει ένα κενό το οποίο υπήρχε από την πλευρά του κράτους και να δώσει λύσεις εκεί που κανένας, θα τολμήσω να πω, δεν έκανε τίποτε απολύτως. Είχα την τύχη να έχω έτσι κάποια, έστω μικρή, να πάρω μάλλον κάποια μικρή γεύση του έργου το οποίο κάνουν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον φορέα και πραγματικά αυτή η μικρή γεύση θα έλεγα μου έδωσε να καταλάβω ένα μικρό κομμάτι αυτού του τεράστιου λειτουργήματος που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο ο Έλληνας πολίτης και το έχει δείξει σε έρευνες που έχουν γίνει επανειλημμένους ίσως να είναι, αν θυμάμαι καλά, και ο φορέας ο οποίος απολαμβάνει της μεγαλύτερης ποσοστιαίας αποδοχής των Ελλήνων πολιτών. Από τη στιγμή λοιπόν που έρχεται ο φορέας αυτός να μας πει ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα και έτυχε να ακούσω τον κ. Γιαννόπουλο στο πρώτο πρόγραμμα, αν θυμάμαι καλά, όπου έδινε μια συνέντευξη για το ποια είναι τα προβλήματα τα οποία εντοπίζουν. Τον άκουσα να λέει ότι δυνητικά υπάρχουν κίνδυνοι για το χαμόγελο του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον άκουσα τόσο αυστηρό. Αυτή είναι η άποψή μου, έτσι, από τα λεγόμενα του αυτό κατάλαβα. Αλλά ότι υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και νομίζω ότι αναφέρονται, αν όχι, όλα τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά από το λίγο που διάβασα το σχετικό έγγραφο που μας απέστειλαν. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν όλα αυτά συνάδελφοι δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι σε αυτό το οποίο μας ζητούν να κάνουμε, έτσι. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να φουγγραστεί τις ανησυχίες τις οποίες εκφράζει εδώ το χαμόγελο του παιδιού και έχω την αίσθηση ότι από τη μία καλώς κάνει θέλει να βάλει, όπως το είπε το κύριο Σουτηριάδης, να βάλει μία τάξη σε όλο αυτό τον κόσμο, θα πω εγώ, αλλά από την άλλη θα πρέπει να κάτσει, έχω την αίσθηση, στο τραπέζι και να συζητήσει με αυτούς οι οποίοι ξέρουν καλύτερα τα πράγματα γιατί είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους, αυτοί που ασχολούνται με το αντικείμενο γνωρίζουν και καλύτερα ποια είναι τα προβλήματα τα οποία τα ζουν καθημερινά, έτσι. Θα είμαστε λοιπόν αυθεντικοί κύριε Πρόεδρε και θα συμφωνήσω με τον κύριο Δήμαρχο γιατί ήδη και δεν έχω κάτι να πω σε αντίθεση με τον κύριο Σουτηριάδη, αλλά καλό θα είναι να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία να βάλω κι εγώ ένα, να βάλεις κι εσύ δύο, να βάλουμε κι άλλα τρία εμείς παρακάτω, έτσι. Ας επικεντρωθούμε λίγο σε αυτό το οποίο έχουμε από το χαμόγελο του παιδιού στο οποίο έτσι κι αλλιώς έχω την αίσθηση ότι θα συμφωνήσουμε όλοι έτσι ώστε να δώσουμε τη στήριξη την οποία μας ζητείτε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κ. Παπαδόκου. Ναι κι εγώ συμπληρωματικά στα λόγια του κυρίου Καλανταρίδη πρέπει να πω ότι αναβυσβήτητα είναι μια δομή που προσφέρει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας και είναι και τιμή για μας που κάποια στιγμή σε τοπικό επίπεδο μας φώναξαν να μας βραβεύσουν γιατί και εμείς συμβάλαμε από τη δική μας μεριά σε αυτήν την προσπάθεια με τις δικές μας δυνάμεις και φυσικά θα συμφωνήσουμε έτσι να στηρίξουμε το ψήφισμα αλλά πραγματικά θα πρέπει εδώ να πούμε ότι επειδή δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή έτσι να αξιολογήσουμε το σύνολο του νέου πλαισίου που μπορεί να έχει και θετικές κατευθύσεις αλλά και προβλήματα έτσι να βάλουμε μια επιφύλαξη γιατί θα πρέπει να πούμε ότι πραγματικά το ξέρουμε κι εμείς από τη δική μας μεριά υπάρχουν νόμοι που θέλουν δυο τουαλέτες, τρεις πόρτες, δυο αποτητήρια, υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι πρέπει να είναι με κανόνες σε ένα πλαίσιο ελέγχου για να μπορέσουν να υπάρχει μια δικαιοσύνη προς όλους και σε όλες τις δομές άρα εμείς συμφωνούμε με το ψήφισμα το συγκεκριμένο για να μην μπούμε σε μια συζήτηση γιατί, για να μην αδικούμε κύριε Βέρο και τους ίδιους μας ψεύτους γιατί θα πρέπει να ξέρουμε και όλο το νόμο που εμείς όλο το νόμο δεν το γνωρίζουμε αλλά μένουμε στην ουσία και στο έργο του χαμόγελου του παιδιού και να μην υπάρχουν διαφωνίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο να βάλουμε, να βάλουμε, άλλος να βάλει το ένα, άλλος να βάλει το άλλο νομίζω ότι να μείνουμε και να σταθούμε στο ψήφισμα αυτό και το έτοιμα το συγκεκριμένο να συμφωνήσω και με τον κύριο Καλανταρίδη και με τον κύριο Δήμαρχο έτσι όπως είναι ακριβώς για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε το μήνυμα που πρέπει της ευαισίας της ανθρωπιάς και της δομής πραγματικά που πρέπει να αντλεί δύναμη για να συνεχίσει αυτό το σημαντικό έργο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, είμαστε θετικοί και συμφωνούμε με το συγκεκριμένο ψήφισμα. Ευχαριστούμε κύριε Παπαδόκουλο. Εδώ να πω ότι ο κύριος Γραμμένος απέχει από το συγκεκριμένο θέμα. Ο κύριος Παπάς. Ναι κύριε Πρόεδρε. Και εγώ στο ίδιο μήκος σχήματος είμαι με τους προηγούμενους, δηλαδή με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Καλαντάρηδη και τον κύριο Παπαδόκουλο, θεωρώ ότι αν μπούμε τώρα να αλλάζουμε το σχέδιο του χαμόγελου του παιδιού. Νομίζω ότι ακόμη και ο ιδρυτής του κύριου Γιαννόπουλος προσυγγίζει πολύ, θα έλεγα πολύ έτσι ευαίσθητα το θέμα, δεν θέλει ούτε να έρθει σε αντιδικία, αλλά δεν θέλει και σε καμία περίπτωση να κλείσει το ίδρυμα το οποίο έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Και εγώ δεν έχω ακούσει στα τόσα χρόνια από το 95 που λειτουργεί, δεν έχω ακούσει μία παρατυπία ή μία παραφορία ή μία οικονομική αταστραλία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για κάτι το οποίο είναι πολύ σωστό και αν πρέπει να το διορθώσουμε σε κάτι, πρέπει πρώτα απ' όλα να πιστούν όλοι αυτοί που έφτιαξαν αυτό το ίδρυμα και λειτουργεί με τέτοια αποδοχή και επιτυχία να πιστούν ότι πρέπει να κάνει και νομίζω ότι είναι σε αυτό το μικροσχήμα τους ακόμη και ο ίδρυτης ο κ. Γιαννόμπλος. Φαντάζουμε ότι το σχέδιο το οποίο έχει κοτατεθεί θα πρέπει να το ψηφίσουμε έτσι ώστε και εμείς να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή για να μην κλείσει το ίδρυμα. Ευχαριστούμε κ. Παπά. Κύριε Βέρο, μήπως θα θέλατε να σκεφτείτε το... Επιτρέψτε μου για μισό λεπτό. Βέβαια θέλω λίγο να δώσετε μετά τον λόγο για λίγο στον κ. Σωτεριάδη πάλι. Απλώς αγαπητοί συνάδελφοι και κ. Δημαρχέ, όλοι συμφωνούμε ότι είναι μια παράδεκτη οικία και ότι θα πρέπει να αποσυρθεί. Βέβαια, ποιος δεν συμφωνεί? Ωραία, ωραία. Εντάξει, Ηλία, τέλος πάντων όμως έχει πάρα πολλά η συγκεκριμένη οικία, η οποία δημιουργεί προβλήματα. Κοιτάξτε αγαπητοί συνάδελφοι το πρόβλημα. Σήμερα μπορεί να είναι μεν στο χαμόγελο του παιδιού, αλλά πολύ σύντομα θα είναι κι αλλού. Και να μπούμε και επί της ουσίας κάποια στιγμή. Γιατί αυτή τη στιγμή είναι απλώς μόνο να πούμε ότι είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζει να νομοθετήσει εν μέρει καταπλειοψηφία στο σύνολό της η σημερινή κεντρική διοίκηση, η σημερινή κυβέρνηση. Όμως, δεν πρέπει να δούμε τελικά τι θα γίνει με αυτού του είδους σε όλα τα ιδρύματα. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, λειτουργίες. Θα πρέπει, δεν θα πρέπει. Μα τώρα μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, μην προσπαθούμε να υποκριθούμε και να το ξεπεράσουμε έτσι εύκολα. Όπως κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε αυτό που είπε και ο συνάδελφος ο Σωτήρης Σωτηριάδης. Και δεν είναι δικιά μας θέση, δεν είναι θέση μόνο του Σωτήρη του Σωτηριάδη της παράταξής μας. Είναι θέση συνολικά της επιστημονικής κοινότητας ότι θα πρέπει τα ιδρύματα κάποια στιγμή να κλείσουν. Έτσι μη γελιόμαστε. Πρόεδρε, σε παρακαλώ πολύ, αν θέλεις για ένα λεπτό δώσε και στο Σωτήρη του Σωτηριάδη. Θεωρώ ότι θα είναι λάθος αυτή τη λογική που πάμε τώρα να περάσουμε. Νομίζω ότι μη συμφωνούμε με το ψήφισμα, αλλά όμως δεν πρέπει να μείνουμε όμως εαυτόμον. Διότι νομίζω ότι από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αδικούμαι και τον εαυτό μου. Ήσασταν σαφής κύριε Βέρο, όπως και ο κύριος Σωτηριάδης ήταν σαφής. Απλά υπάρχει παράκληση από όλους όσους έχουν λάβει το λόγο έως τώρα να μην αλλάξουμε το ψήφισμα. Ας συνεχίσουμε να ολοκληρώσουμε τις τοποθετήσεις και το βλέπουμε στο τέλος. Κύριε Ποτόγια. Κύριε Πρόεδρε, είπα από την αρχή ότι εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο ψήφισμα για το οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση. Η θέση που παίρνει ο καθένας δεν είναι πραθενογέννηση, δεν πέφτει από το δωρανό. Είναι βάση αυτόν που πιστεύει για όλα τα ζητήματα. Εμπροκειμένου λοιπόν θεωρώ πως ο καθένας μας έχει τις βάσεις στις οποίες πατάει και στηρίζει για να πάρει και μία ή την άλλη απόφαση. Και αν είναι η δική μας βάση, πάνω στην οποία αξιολογούμε αυτό το σοβαρότητα θέμα. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα μιας πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, που εντείνει τη φτώχεια, την περιθερρυοποίηση και τους αποκλεισμούς, που με την εξαθλίωση καταστρέφει το παλό και το μέλλον σε όλο και περισσότερες οικογένειες. Αν δεν στοχεύσεις εδώ, δεν μπορείς σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσεις αυτά τα σοβαρά ζητήματα που έχουμε τα παιδιά. Παίρνοντας βέβαια τη σκητάλη από τους προηγούμενες κυβερνήσεις, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις ελάχιστες κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες βέβαια μαστίζονται διαχρονικά από την έλλειψη χρηματοδότησης, την υποστελέχωση, την αποσία υποδομών. Αποψηλώνει, δηλαδή, με την κοίτα η κυβέρνηση, ήδη τις αποδεκατισμένες δημόσιας κοινωνικές υπηρεσίες και όχι μόνο με αυτή την κοίτα. Η θέσπιση προδιαγραφών που βάζει σε σχέση η οικία για τις κτυριακές υποδομές, που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι θα βάλει τάξη κλπ, εντάσσεται σε μια πολιτική που παραδίδει, αυτό για μας είναι καθαρό και εδώ είμαστε θα το δούμε, παραδίδει λοιπόν περιτέλω την παιδική προστασία στα χέρια των ιδιωτών χωρίς ουσιαστικό κρατικό έλεγχο. Η αναδοχή, κατά την άποψή μας, η καθημερινή φροντίδα κλπ, είναι ιδιάζουσα σημασίας και θα πρέπει το κράτος, κατά τη δική μας άποψη, να έχει την αποκλειστική ευθύν για αυτά τα ζητήματα. Απετούνται λοιπόν, γι' αυτόν τον λόγο, η ανάπτυξη και στελέχωση των κατάλληλων κρατικών υπηρεσιών, παράδειγμα κοινωνική υπηρεσία και λοιπά, και κατάργηση, κατά την άποψή μας, γι' αυτό το σοβαρό το θέμα που αφορά τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση με την εξαθείωση που πλήτεται η ελληνική κοινωνία, κάθε ιδιωτικής πρωτοβολίας και δράσης στον τομέα αυτών. Καμιά εμλοκή, κατά την άποψή μας, των επιχειρηματιών, σε αυτό το ζήτημα της παιδικής προστασίας και κατάργηση, φυσικά, όπως είπα, της ιδιωτικής πρωτοβολίας και δράσης σε αυτό το τομέα. Ωστόσο, παρόλο που εμείς τοποθετούμε το ζήτημα αυτό στη βάση που προανέφερα ενωλίγιες, θα σταθούμε να στηρίξουμε το ψήφισμα ως έχει του χαμόγελο του παιδιού, γιατί οι προσθήκες που μπαίνουν, σε καμιά περίπτωση δεν με βρίσκουν σύμφωνος ότι πρέπει να δραστηριοποιούνται κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε αυτό το ιδιαίτερο τομέα. Επανταβάλλω και πάλι, καμία προσθήκη σε αυτό το ψήφισμα του χαμόγελο του παιδιού με μία και μοναδική απέτηση. Να αποσυρθεί αυτή η οικία που ανοίγει πολύ επικίνδυνους και ύπουκτους δρόμους για τα παιδιά αυτά που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ, ο κύριος Βολιατζής. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν και εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο δήμαρχο ότι το νόημα του ψηφίσματος αφορά το πρόβλημα αυτό που προέκυψε με το χαμόγελο του παιδιού και το να μπούμε τώρα σε διαδικασία προσθηκών στο αρχικό κείμενο, όπως είπαν και πολλοί συνάδελφοι, θα δημιουργήσει διάφορα ζητήματα, διότι ο καθένας θα θέλει να βάλει και κάτι που σύμφωνα με τη δική του άποψη είναι σωστό και ορθό και θα πρέπει να συζητηθεί κνεω και κάθε φορά θα πρέπει να ανοίξουμε τώρα μια ζήτηση με το κάθε τι που θέλει ο καθένας να προσθέσει. Εγώ νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πολιτικοποιηθεί σε υψηλότερο επίπεδο το ζήτημα. Νομίζω ότι κανείς δεν αφισβητεί το έργο και το καλό που κάνει το συγκεκριμένο ίδρυμα. Όλοι έχουμε μεγαλώσει με αυτό το ίδρυμα είτε ακούγοντάς στους ιδρύσεις είτε σε διάφορα μέσα. Νομίζω ότι η στήριξη αυτής σε ένα ίδρυμα μάλλον σε αυτό το συγκεκριμένο ίδρυμα το οποίο εξεπλάγει όλοι μας όλοι που πάθαμε μεγάλη έππληξη όταν ακούσαμε ότι δημιουργείται αυτό το πρόβλημα ανεφλόγου και αιτίας. Εγώ είμαι θετικός στο ψήφιμα στην αρχή του μορφή όπως είναι. Φυσικά αν συμφωνούν και άλλοι συνάδελφοι γιατί δεν θέλω να χαρακτηριστώ όσο κακώς στη συγκεκριμένη περίπτωση αν συμφωνούν και άλλοι συνάδελφοι και θέλουν να μπει κάποιο άρθρο, εγώ είμαι διτεθυμένος να το ψηφίσω σε κάθε μορφή του γιατί πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε ένα ψήφισμα σαν δήμος για να στηρίξουμε και το έργο του συγκεκριμένου ίδρυματος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Βογιατζέο, κύριε Σανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ναι. Υπόχειρα τελείως, διέστικα, τα παθολικά στην κυριολεξία, εισάγεται η πρόταση μιας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαιού, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και ζητείται αυτή η πρόταση να υιοθετηθεί άκρητα. Θα περίμενα από τη διοίκηση, από τον κύριο δήμαρχο, όποιος με τόσο σθένος υπερθεμάτησε υπέρ του ψηφίσματος, να προετοιμαστεί πρώτα, στοιχειοδώσεστο και μετά να έρθει με μια πρόταση η οποία να περιέχει όλα τα στοιχεία αυτά τα οποία πρέπει, να την εισαγάγει στο σώμα και το σώμα να συγκρατήσει άποψη. Δηλαδή, η Βουλή των Ελλήνων σ' ένα νομοθετήμα 291 σελίδων, στο οποίο επιχειρήθηκε το άρθρο 57 αυτού του νομοθετήματος να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και στο οποίο επισυνάπτονται εισηγήσεις του εισηγητού της πλειοψηφίας, του εισηγητού της μοιοψηφίας, της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων και ένα σωρό άλλα συνοδευτικά έγγραφα είναι σε λάθος κατεύθυνση και ερχόμαστε εμείς τώρα να ξεπεράσουμε σε εξειδίκευση, εξειδίκευση, θα έλεγα, το θέμα αυτό και να υιοθετήσουμε ένα ψήφισμα από το χαμόγελο του παιδιού και αλήθεια βλέποντας και το ρεπορτάζ αναρωτιέμαι να ο κύριος δήμαρχος είδε το ρεπορτάζ που αφορά τις τοποθετήσεις και τις δουλειές του κύριου Γιαννόπουλου 18.522 δεν έχουν πάρει πάρα πολλές μέρες λέει ο κύριος Γιαννόπουλος και αναρωτιέμαι το σώμα και ο κύριος δήμαρχος υιοθετεί αυτές τις απόψεις του κυρίου Γιαννόπουλου κάποιες από τις δομές του δημοσίου και της εκκλησίας ή να λέει κολαστήρια υιοθετεί αυτή απόστον κυρίου Γιαννόπουλου ότι υπάρχουν δομές του δημοσίου και της εκκλησίας που είναι κολαστήρια δεν μπορεί λέει να επικρεμάται επί των κεφαλών μας η Δαμόκληος Πάθης της κάθε κυρίας Μιχαηλίδου συγγνώμη ο κύριος Γιαννόπουλος με ποιά αρμοδιότητα κρίνει και αποκαλεί κάθε την υφυμπουργό κοινωνικών υποθέσεων προχωρέω παρακάτω δεν μπορεί να απειλεί να μας κλείσει ο κάθε υπουργός έχουμε τρελαθεί ο υπουργός είναι ο κάθε υπουργός και ποιος είναι ο Γιαννόπουλος ο οποίος κρίνει όλα αυτά και προχωράει διότι έχουμε υπόνοιες λέει ότι κάποιοι επιχειρούν να μας κλείσουν ας μας πει ποιες είναι οι υπόνοιες ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να τους κλείσουν και δεν τους ονοματίζει και καταλήγει αφού όλα αυτά τα διανθίζει δεν είναι παράδεκτους για μένα χαρακτηρισμούς για τον κοινοβουλευτισμό για το ίδιο τινό για την λειτουργία του κράτους ότι ξέρετε αλλά παρόλα αυτά δεν θέλω το θέμα να πάρει διαστάσεις πολιτικές συγγνώμη αυτά τα οποία προείπα και είναι οι δηλώσεις του κ.Γεννόπουλου ενέχουν κάτι άλλο εκτός από χαρακτήρα πολιτικό και εμείς ερχόμαστε εδώ αυτό να το υθετήσουμε έχουν άποψη ότι είναι κολαστήρια οι δομές του δημοσίου και της εκκλησίας ας μας πει ο κ.Γεννόπουλος ποιες είναι αυτές οι δομές κολαστήρια του δημοσίου και της εκκλησίας και από πού αντιλεί το δικαίωμα να αποκαλέσει την υπουργό η κάθε κυρία Μιχαηλίδου με ποιο δικαίωμα από πού επειδή είναι ιδερτής του χαμόγελο του παιδιού με ποια ιδιότητα τον υπουργό τον λέει ο κάθε υπουργός θα σας παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε επιτέλους λίγο να προστατεύσουμε το σώμα να σοβαρευτούμε το ότι έρχεται ένα ψήφισμα εδώ δεν σημαίνει ότι εμείς άκριτα θα πρέπει να το εισαγάγουμε στο σώμα και να παραπαλανούμε το σώμα χωρίς να του δίνουμε τη δυνατότητα να σχηματίσει μια άποψη δηλαδή εάν αυτά τα οποία σας ανέφερα και είναι λίγα από το ρεπορτάζ το οποίο αφορά το θέμα αυτό ρεπορτάζ το οποίο είναι δημοσιευμένο σας λέω 18 Μαΐου του 22 και αφορά τον ίδιο τον κύριο Γιαννόπουλο ήταν υπόψη μας γι' αυτό ζήτησα κύριε Πρόεδρε το λόγο της διαδικασίας πριν αλλά έστω και τώρα το παθετούμε για μένα είναι αδιανόητο είναι αδιανόητο επαναλαμβάνω και όσοι προλάβανε και αφυγραμμιστήκανε νομίζω ότι κάνουν λάθος σε ό,τι με αφορά προσωπικά εννοείται ότι δεν υιοθετώ επουδενεί το συγκεκριμένο ψήφισμα αγαπητοί συνάδελφοι κύριε Ξανθόπουλε όσα είπατε ανθόσον έγιναν αυτές οι δηλώσεις και δεν το αφυζητοί κανείς φυσικά και είναι κατακριτές αλλά εδώ εξετάζουμε το έτημα το συγκεκριμένο και το συγκεκριμένο ψήφισμα που αφορά την κατάργηση του χαμόγελου του παιδιού το ποιος είναι ο κύριος Γιαννόπουλος αν έχει πει και τι έχει πει δεν θα το εξετάσουμε αυτή τη στιγμή αλλά όλοι κρινόμαστε και όσα λέμε Λοιπόν ο κύριος Κουνάκος Πρόεδρε συγγνώμη σήμερα Ναι κύριε Πρόεδρε Νομίζω αυτό που λέτε να συμπληρώσουμε για να διευθυμιστικά ούτε να συμφωνούμε με ακραίους χαρακτηρισμούς προς Θεού και να υιοθετούμε ακραίους χαρακτηρισμούς από το ψήφισμα να είναι γραμμένα μέσα στο ψήφισμα και στα λεγόμενα να ανοίγω τα δικά σου πέρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο δεν υπάρχει μέσα στο κείμενο κάτι βριστικό ή κάτι Λοιπόν προχωράμε ο κύριος Κουνάκος Κύριε Πρόεδρε όλοι τουλάχιστον εγώ είμαι γνώστης της λειτουργίας του συγκεκριμένου ιδρύματος εισαγωγικά γιατί δεν μπορώ να το πω ότι είναι ίδρυμα εκτελεί ένα σπουδαίο έργο αυτό το οποίο οραματίστηκε ο Κώστας ο Γιαννόπουλος και το έκανε πράξη και έρχεται να καλύψει εκείνα τα κενά της δημόσιας διοίκησης μέσω ενός σωματίου μη κυβερνητικής ουσιαστικά οργάνωσης όπου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η συγκεκριμένη οικία ενώ 20 χρόνια αυτό το ίδρυμα εισαγωγικά έχει λειτουργήσει και έχει προσφέρει ουσιαστικά στην κοινωνική δομή της κοινωνίας μας έρχεται μια απόφαση και έχουν επενδυθεί χρήματα στο να φτιαχτούν αυτά τα σπίτια σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια ερχόμαστε και λέμε καταργούμε τους ιδιωτικούς φορείς γιατί ξεχωρίζουμε τα παιδιά που είναι σε ιδιωτικούς φορείς και τα παιδιά που είναι σε δομές δημόσιας όπως και σε κλησιαστικά ιδρύματα αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας θα πρέπει να πούμε το κράτος την επίσημη πολιτιμία ότι θα πρέπει να αλλάξει πρώτα η ίδια τι θα πει δηλαδή μια δομή που θα βρίσκεται λέω ένα παράδειγμα στην περιοχή της Τόσκα να μην μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν είναι μέσα στο σχέδιο πόλης βάζει τέτοια θέματα δηλαδή στο που θα υπάρχουν οι δομές θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέσα σε αστικά κέντρα γίνεται διαχωρισμός γίνεται διαχωρισμός στο ιδιωτικό στην ιδιωτική δομή και στη δημόσια δομή εγώ είμαι υπέρ της ιδιωτικής δομής κύριε Πρόεδρε και το φωνάζω γιατί έχει αποδειχθεί περίτρανα η λειτουργία αυτής της δομής 20 χρόνια με τον καλύτερο τρόπο δεν μπορεί το Σύνταγμα να ορίζει ότι δεν αποκλείεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία στα συζητήματα παιδικής προστασίας έχουμε σαν χώρα υιοθετήσει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην προστασία των αλληλίκων από τη διεθνή σύμβαση για την προστασία των αλληλίκων και το ενωσιακό δίκαιο της Φορμακής Ένωσης το προβλέπει ξεκάθαρα πώς προστατεύονται τα παιδιά ερχόμαστε εμείς να δώσουμε τα αφόπλακα σε κάτι το οποίο ουσιαστικά λειτουργούσε και παρήχε υπηρεσίες στην κοινωνία μας εγώ συμφωνώ απόλυτα με την ανησυχία του χαμόγελου του παιδιού θέλω να συνηπάρχει μαζί με τις υπόλοιπες δομές αλλά όχι έτσι, θα κλείσουν όλα τα σπίτια όλα τα σπίτια της δομής του χαμόγελου του παιδιού δεν θα έχουν και δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις της ΚΙΑ λες και τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας λες και οι παιδικοί σταθμί που πηγαίνουν τα παιδιά μας καλύπτουν ας είμαστε ειλικρινείς καλύπτουν αυτές τις αρχές που βάζει η ΚΙΑ συμφωνώ απόλυτα με την στήριξη του χαμόγελου του παιδιού και θα ήθελα να πω ναι και στους ιδιωτικούς φορείς γιατί τα παιδιά δεν μπορείς να τα ξεχωρίζεις είτε είναι σε δημόσιο φορείς είτε είναι σε ιδιωτικούς είτε είναι σε εκκλησιαστικούς Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε Ο κύριος Χνούτιας Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Θα ήθελα να το αποθηκεθώ επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος λέγοντας από την αρχή ότι δεν θα το ψηφίσω για πολύ συγκεκριμένους λόγους Το ψήφισμα αυτό κατά το περιεχόμενό του ζητά δύο πράγματα της ουσίας πρώτον την κατάργηση της ΦΚΙΑ και δεύτερον την κατάργηση του νόμου του 4921 του 2022 Για την ακρίβεια μιλάμε για την κατάργηση όποιος διάβασε τον νόμο μιλάμε για την κατάργηση του Άρτου 67 όπου θεσπίζονται οι όροι λειτουργίας φορέων κοινωνικής προστασίας Το συγκεκριμένο άρθρο της Βουλή των Ελλήνων και πριν εισέλθει σε αυτή πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με όλους τους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους που λειτουργούν ως φορείς κοινωνικής προστασίας Από τους 82 φορείς σε όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα οι 81 φορείς συμφώνησαν με τη ρίβνηση του συγκεκριμένου Άρτου Ο μόνος που διαφώνεις είναι ο κύριος Γιαννόκουλος όσων που τίθεται στο υποψήφιση ψήφισμα θέλω να πω το εξής πουθενά ο νόμος δε λέει ότι θα κλείσουν ιδιωτικές ή δημόσιας δομές Απός αφηνής εξαρχής ότι ο νόμος αφορά δημόσιας δομές ιδιωτικές δομές, ιδρύματα εκκλησιαστικές δομές και παντός είδους δομές Άρα λοιπόν η ρύθμιση είναι γενική και καθολική δεν εξαιρείται κανένας ούτε πρημοδοτείται κάποιος φορέας από τη συγκεκριμένη διάταξη Τι λέει όμως η διάταξη ότι για τους φορείς αυτούς πλέον θα μπουνε ορισμένα μέτρα ορισμένα κριτήρια στο πώς θα λειτουργούν από εδώ και μετά Ποια είναι αυτά είναι ότι πρώτο θα πρέπει να έχουν πρόσφυγες, το δεύτερο ότι θα υπάρχει εποπτεία πλέον από το κράτος, το τρίτον ότι θα υπάρχει επιστημονική αξιολόγηση το τέταρτον θεσπίζεται και ο θεσμός του κοινωνικού συμβούλου Λέω τις βασικότερες ρυθμίσεις της συγκεκριμένης διάταξη Πέραν τον ανωτέρο και παραλαμβάνονται είναι καθολική ισχύ Πέραν τον ανωτέρο διαβάζω στο ψήφισμα πρέπει να ανταπεξέλθει στους νέους όρους και προϋποθέσεως στις θηριακές υποδομές Στο ίδιο άρθρο, στο ίδιο νόμο υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση που λέει ότι όποιος δομές δεν ανταποκρίνονται σήμερα στις προδιαγραφές που θέτει η οικία μπορούν με έτησή τους με επισυναπτώμενο προϋπολογισμό και με τεχνική έκθεση φυσικά να καταθέσουν το έτοιμά τους ώστε η περιφέρεια να αναλάβει την κάλεψη των δαμπανών που απαιτούνται για τη συμμόρφωση οποιονδήποτε δομών με το νέο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο Κατά συνέπεια, λοιπόν αυτό που προκύπτει από τον νόμο, από την υγεία και από το συγκεκριμένο ψήφισμα που έχουμε στα κέρια μας και που συνέταξε ο ίδιος ο κ. Διαννόπουλος από τις κατάλλονατα ψηπραζόμενα του κ. Δημάρκου και δεύτερον είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος αρνείται τον οποιοδήποτε έλεγχο στην λειτουργία και στη δράση του ιδρύματος που βρίσκεται συγκεκριμένα στο χαμόδι του Πελιού Για αυτούς τους λόγους δεν θα ψηφίσω ... Λοιπόν, να πω ότι καταλαβαίνω το ψήφισμα... Συγγνώμη, ο κ. Γραμμένος έχει ζητήσει το λόγο Πρόεδρε, καλησπέρα Ναι, πρόεδρε, καλησπέρα Καλησπέρα, σας ακούμε Για τους λόγους που προηγουμένως ανέπτυξε ο σύντροφος συγγνώμης συνάδελφος Γιάννης Μπουτλιάς και επειδή πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς του κυρίου από πλευράς του κυρίου Γιαννόπουλου έχει μοναδικό σκοπό να ενισχύσει τη θέση του σε μια αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει στους ανατοίων της κυβέρνησης είμαι αρνητικός στο ψήφισμα Και ο κύριος Κουφαντζής Πρόεδρε, άκουσα πολύ προσεχτικά τις τοποθετήσεις σ' όλων των παρατάξεων που δείχνουν και βεστισία για το θέμα και πραγματικά και η θέση της παράταξης του κυρίου Βέρου είναι σε αυτήν την κατεύθυνση ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θέμα των ιδρυμάτων που δεν συμφωνούν με αυτά τα νομοσία και θέλουν να έρθουν βελτιώσεις πολύ σεβαστό και η πρόταση παρ' όλα αυτά έχω το ερώτημα με κάλυψαν στις τοποθετήσεις ο κύριος Ξανθόπουλος και ο κύριος Μούτλιας απόλυτα απλά μια ερώτηση τους τοπικούς βουλευτές τους κυβερνητικούς τους οποίους όταν τους χρειαζόμαστε για κάποια έργα, για να μας βοηθήσουν τους ρωτήσαμε τη θέση τους πριν στείλουμε αυτό το ψήφισμα σαν δήμος υπεύθυνα να μας ρωτήσουμε θέλουν να κλείσετε το χαμόγελο του παιδιού, τι συμβαίνει να μας πούμε τη δικιά τους θέση πριν στείλουμε ένα ψήφισμα σαν δήμος για ένα θέμα που δεν ξέρω κατά πόσο και είναι αμυγός δημοτικού και τοπικής ευθοδοίκησης ενδιαφέροντος αν δεν ρωτήσαμε πρώτα αυτούς εγώ είμαι κάθετα αρνητικός να στείλουμε οποιοδήποτε ψήφισμα αρνητικός χειροκύριος της Λουκίδης επομένως εγκρίνεται καταπλαιοψηφία Επιτρέψτε μου λίγο να διευκρινίσουμε Κύριε Βέρο Όχι, όχι, όχι μόνο θα πω ότι εμείς είμαστε παρών και ο λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει μέσα από αυτό το ψήφισμα καμιά προοπτική να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας που για μας είναι πολύ σημαντικό Ευχαριστώ πολύ Λοιπόν, έχουμε ένα έτοιμα ενός της Ακαντημίας Καλαθοσφαίρης Καβάλαση Πάνθυρες όπου ζητάνε με επιστολή την οποία έχω αποστήλει σε όλους σας ζητάνε ένα γραφείο για να στεγαστούν στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου Κύριε Δήμαρχε έχετε γνώση του θέματος, παρακαλώ Ναι, είναι η Ακαντημία Καβάλαση Πάνθυρες Ναι, είναι η αλήθεια ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν ζητήσει ένα γραφείο στον χώρο του Αλεξάνδρα Δήμογλου Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα χώρο που δεν υπάρχουν παρά μόνο ένας χώρος ο οποίος υπάρχει στην είσοδο όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα γραφεία του ΑΟΚ Είμαι όμως σίγουρος ότι θα συνονιστούμε με τον κύριο παπά ούτως ώστε επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος και η Πάνθυρες είναι ένα σωματίο το οποίο αντιπροσωπεί την πόλη μας ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή λύση στον χώρο εκείνο κάνοντας τις κατάλληλες διαμορφώσεις Θα αρθούμε λοιπόν σε μια συνονόηση ούτως ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ο χώρος αυτός Επομένως, αγαπητοί αγαπητά μέλη του Συλλόγου Πάνθυρες θα ενημερωθείτε από τον Δήμαρχο τις επόμενες ημέρες κύριε Πρόεδρε να μην τους ακούσουμε να βρεθεί ο χώρος Όχι, ό,τι ήταν να πούνε θέλετε να συμπειρώσετε κάτι διαφορετικό από την επιστολή σας αναγνωρίζουμε όλοι και σας ξέρουμε ως Σύλλογο Έχετε ανέβει Δεν ακούμε, Πρόεδρε Ένα λεπτό για ένα λεπτό να ακούσουμε την εκπρόσωπο ποιος θέλει να μιλήσει η κυρία Κουρβούλη Δεν ακούμε, κυρία Κουρβούλη Ναι, γεια σας Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα, επειδή μιλούσατε δεν κατάλαβα την απάντηση του Δημάρχου Η απάντηση του Δημάρχου είναι ότι είναι θετική και θα εξεταστεί ο χώρος που ζητάτε το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουμε σε συνανόηση θα έρθει σε συνανόηση και με τους υπόλοιπους συλλόγους και θα ικανοποιηθεί το έτοιμά σας εφόσον όλα είναι ομαλά Απλώς θα ήθελα να πω Αυτό που θέλουμε είναι να ικανοποιηθεί το έτοιμά σας Μπράβο, όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί Υπάρχει μια διαδικασία βέβαια έτσι πρέπει να υπάρξει να τακτοποιηθεί ο χώρος να περάσει από την αρμόδια υπηρεσία κατόπιν να πάρει έγκριση από το τοπικό συμβούλιο και μετά να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Έχει μια διαδικασία όλο αυτό Επειδή το έτοιμα αυτό έγινε πριν 1,5 χρόνο και βγάλαμε ένα χρόνο ήδη μέσα στο κρύο έξω να μαζευόμαστε γι' αυτό λέω όσο γίνεται πιο γρήγορα απλώς Ναι την επιστολή την πήραμε τώρα και θα... Η αλήθεια είναι κύριε Πρόεδρε ότι πράγματι η επιστολή είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθήσαμε να βρούμε μια αλήθεια δεν βρέθηκε μέσα στον χώρο οπότε ήρθε η ώρα τώρα να τακτοποιηθεί Ευχαριστώ πολύ Αν θέλει κάποιος να... Κύριε Πρόεδρε Κύριε Πρόεδρε λίγο τον λόγο Παρακαλώ Ναι ναι κύριε Παπά Παρακαλώ κύριε Ο κύριος Παπάς Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αρνητικός στο να βρεθεί ένας χώρος για τη συγκεκριμένη ομάδα αλλά κοινός χώρος μαζί με την Ένωση Καραθασφαίρισης αποκλείεται Επτός και αν θέλουμε δυο σωματεία τα οποία έχουν μια αφοβερή αντιδικία με τη διάλυση του τμήματος τον Κορασίδο και τον Ιανίδο από τη συγκεκριμένη ομάδα να συμβεώσουμε στο ίδιο χώρο Αυτό είναι μια αυταπάτη Υπάρχει όμως χώρος τον έχουμε υποδείξει στο δήμαρχο για να μπορέσει να λυθεί Διαφορετικά Μην βαγγιζόμαστε πράγματα τα οποία ότι μπορούν δυο ομάδες οι οποίες είναι σε πλήρη αντιδικία να είναι σε κοινή χρήση του χώρου Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση Όχι, όχι Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς Γιατί είμαστε σε αντιδικία με τον κύριο Παπά Το θέμα είναι ότι υπάρχουν δικαστήρια υπάρχουν ψέματα υπάρχουν αποφάσεις υπάρχουν κλοπές αθλητριών Επομένως σας λέω εγώ ότι είμαστε σε αντιδικία Σε κάθε περίπτωση εγώ επειδή θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να μην λέμε μετά από λίγο ότι δεν βρέθηκε λύση έχουμε υποδείξει στο δήμαρχο χώρο για τη συγκεκριμένη ομάδα στο γήπεδο Αλεξανδραδίμου Κλοπές αθλητριών Κύριε Παπά σας παρακαλώ πολύ πάρτε το πίσω αυτό που είπατε τα παιδιά είναι των γονιών τους Τα παιδιά είναι των γονιών τους Είδατε, είδατε φτιάξαμε ομάδα με άλλη ομάδα η οποία τους έφερε μέχρι εκεί Τέλος πάντων εγώ δεν θέλω να τη δικήσω προστά στο Δημοτικό Συμβούλιο σας λέω για να μην λέτε αργότερα ότι συμφωνήσαμε δεν συμφωνήσαμε σε κοινό χώρο να είναι οι δυο ομάδες Λοιπόν, νομίζω ότι οι ανάγκες στέγατων των συλλόγων είναι δεδομένες και οφείλουμε ως δήμος να εξυπηρετήσουμε όποτε και όταν μπορούμε Καμία αντίρρηση και έχουμε υποδείξει χώρο στο να είναι μόνοι τους και να κάνουν τη δουλειά τους όπως θέλετε Στο συγκεκριμένο χώρο κύριε Παπά μπορείτε να πάτε εσείς αν θέλετε παρακαλώ κλείστε το μικρόφωνο παρακαλώ Είδατε, είδατε Κοινός Σας παρακαλώ πολύ θα σε έδωσα πατεξέρηση το λόγο κύριοι και κυρίες των Πανθήρων δεν θέλω τις προσωπικές σας και αντιπαραθέσεις να τις λύσετε εδώ Εδώ ήρθατε με ένα έτοιμα ή παρακαλώ ήρθατε με ένα έτοιμα και δεσμευόμαστε να το ικανοποιήσουμε Κύριε Δήμαρχε Θέλω να πω στον κύριο Παπά ότι δεν θα είναι στο ίδιο χώρο δηλαδή δεν θα είναι κοινά τα γραφεία θα είναι ο χώρος αυτός ο οποίος αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα αρχεία του της ΕΟΚ τα οποία μπορούμε να τα μεταφέρουμε αλλού να κλείσουμε έγιψο σανίδες θα υπάρχει διαφορετική είσοδος Τέλος πάντων τον είδαμε και τον άλλο χώρο που μου είπατε κύριε Παπά δεν γίνεται όμως Θέλω να το συζητήσουμε κατηδύανο τώρα για να μην απασχολούμε λίγο και το σώμα και τα ξαναλέμε για να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις αυτή τη στιγμή Σύντομη τοποθέτηση παρακαλώ τον επικεφαλής κύριε Καλανταρίδη Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Λοιπόν ως γνωστόν συνάδελφοι τα γήπεδα είναι δημοτικά άρα ανήκουν σε όλους μας αναλάβει λοιπόν η διοίκηση και όλα τα γήπεδα είναι δημοτικά μας αναλάβει λοιπόν η διοίκηση να βρει τη λύση αντιμετωπίζοντας όλους όπως πρέπει να τους αντιμετωπίσει έτσι και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κάνει και θα παρακαλούσα να έχουμε ενημέρωση για όταν συμβεί αυτό γιατί το να λέμε απλώς και αορίζω θα βρούμε μια λύση καλό είναι όταν τη βρούμε να έρθετε εδώ κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε και να ενημερώσετε το δημοτικό συμβούλιο θα ήθελα να πω το εξής γιατί δεν μπορώ να το παραβλέψω τώρα το έγραφα στο χέρι μου ούτε τους γνωρίζω τους ανθρώπους πρώτη φορά τους βλέπω εδώ τα συγχαρητήριά μου γιατί για πρώτη φορά βλέπω σωματίο να γράφει ότι θα αναλάβουμε να καλύψουμε τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του χώρου συνάδελφοι πρέπει να το πω γιατί δεν το έχω δει ποτέ όσα χρόνια βρίσκομαι σε αυτή την έρδουσα ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε καλή επιστημάσια κύριε Βαβαδόπουλε παρακαλώ κάνουμε για όλο το γήπεδο όχι μόνο για το χώρο ναι κύριε Πρόεδρε να χαμηλώσουν λίγο καταρχήν να πω ότι δεν τιμά κανένα μας εδώ μέσα κύριε Πρόεδρε νομίζω όταν ενάμιση χρόνο υπάρχει ένα αίτημα από καβαλιώτες για ένα δημοτικό γήπεδο νομίζω αυτό τα λέει όλα το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι μάλλον βιάστηκε λίγο διομαρχός να μιλήσει μάλλον ίσως να το κάνει εκπαραδρομής γιατί είπε θα συνειδητοποιώ με τον κύριο Παπά νομίζω ότι βιάστηκε να διαλέξει τη μεριά και να πάνε να κάνει μια συνενόηση μεταξύ τους αλλά πέρα από αυτό θα μείνω στην ουσία θα πω ότι πραγματικά όλες οι ομάδες έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει η Διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι δίκαια απέναντί τους και μάλιστα γρήγορα όχι με αυτές οι καθυστερίες θα μείνω μέχρι εκεί δεν θέλω να πω κάτι άλλο πιστεύω ότι τα σωματεία μαζί με τον δήμαρχο θα βρουν τη λύση γρήγορα για να υπάρχει λύση πραγματική χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Σε ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, καταρχάς εμείς δεν το πήραμε. Το έγγραφο δεν κοινοποιήθηκε. Αυτό που ακούσαμε ό,τι ακούσαμε τώρα από τους εκπροσώπους του συλλόγου και από τη συζήτηση και από τον κύριο δήμαρχο. Κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να τηρουθούν οι διαδικασίες έτσι όπως προβλέπετε. Να το γρήγοροτερα και από τη στιγμή που παραδέχεται και ο κύριος δήμαρχος τυλώνοντας εδώ στο σώμα ότι το έτοιμα αυτό είναι εδώ και ενάμιση χρόνο. Και επειδή πραγματικά όλοι οι σύλλογοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα πρέπει άμεσα ως διοίκηση να φέρτε μια συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοτικό Συβούλιο και αφού περάσει από το Τοπικό Συβούλιο, που νομοδοτήσει και να αποφασίσει για την παραχώρηση που ζητάει ο συγκεκριμένος συλλόγος. Να είστε καλά. Να το διευκνήσω για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Όπως το γράφηκε η επιστολή του συλλόγου στις αρχές Ιουνίου 2021 σε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας με τον δήμαρχο τέθηκε προφορικά το έτοιμα. Γραπτός το έτοιμα ήρθε στις 27 Πέμπτου. Και όπως είπα και προηγουμένως στην αρχή της συζήτησης θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος να περάσει από την τεχνική υπηρεσία να περάσει από κάποια άλλη υπηρεσία από το τοπικό συμβούλιο και κατόπι να έρθει σε εμάς. Αλλά το θέμα είναι να υπάρχει η βούληση. Και η βούληση υπάρχει, αγαπητοί πάνθυρες. Και όχι μόνο σε εσάς. Προφορικά. Κύριε Ποτόια. Παρακαλώ σε το μία και υπόλοιπο αν θέλετε να τοποθετηθείτε. Κύριε Πρόεδρε, που επιτρέπετε λίγο πριν, δεν έχει σημασία αν είναι προφορικά ή γραπτά. Το θέμα είναι ότι έχει ταιθεί εδώ και πράγματι όλο αυτό το διάστημα. Σωστά. Κύριε Ποτόια. Τώρα συγκεκριμένου το έτοιμα αυτό ούτε μισθό ήδη με, αλλά δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό που εμείς κυρίως θέλαμε να πούμε, ιδιαίτερα σε αθλητές τους, γονείς τους και στους προπονητές, ότι υπάρχουν και το ξέρουμε πολύ καλά, το ξέρουμε όλοι μας, τεράστιες ανάγκες και μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές μέσα και τεχνικά ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό στην πόλη μας με αποτέλεσμα να βάζουν οι γονείς το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη χωρίς ωστόσο να μπορούν να λυθούν τα τεράστιες ζητήματα που υπάρχουν με τις ελλείψεις στον χώρο του αθλητισμού. Αυτό που για την άποψή μας χρειάζεται είναι ότι οι γονείς, οι αθλητές, οι προπονητές, χωρίς παραγοντισμούς και επαγγελματική δράση να διεκδικήσουν σύγχρονες υποδομές και όχι αυτό που γράφουν στην επιστολή τους οι πάντερες τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί είναι χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, οι μεγάλες που υπάρχουν για να μπορούν να ζητούν τα παιδιά μας. Ευχαριστώ. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Βοιατζή, συντομία. Ετικός, Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλ. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν σε ό,τι αφορά το έννοιμα των πανθήρων, ούτε εγώ είμαι από αυτούς που το έλαβα, προφανώς από παραδρομή. Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αυτό που ο δήμαρχος είπε, είναι ίσες αποστάσεις και ίση μεταχείριση, σε ό,τι αφορά τους συλλόγους. Αλλά εγώ θα πεφυθώ στο Σύλλογο των Πανθήρων ότι με βάση την μέχρι τώρα λειτουργία της διοίκησης, μόλις οι παρατάχεις αντιπολίτευσης αποκτήσουν γραφείο και το Επικόσυμβούλιο Φιλίππον επίσης αποκτήσει γραφείο, μετά θα έρθει η κυρική σε σειρά να είστε σίγουροι. Αυτή είναι η βούληση σας, να μην τους δώσουμε. Όχι, όχι. Λοιπόν, νομίζω έχουμε ολοκληρώσει. Θα αγαπητοί Πάνθυρες, καλή συνέχεια στο έργο σας. Να κάνετε διάσημη την καβάλα και στο δικό σας άθλημα. Και η βούληση υπάρχει. Καλό σας βράδυ. Κύριε Ποτόια, έχετε στείλει και μια επιστολή που ζητάτε να έρθει ως θέμα η υποχρεωτικότητα των ευολιασμών και των υγειονομικών. Ναι, Πρόεδρε, παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ με λίγα λόγια, σας ακούμε. Ακριβώς επειδή είναι ασοβαρό το θέμα που αφορά το νοσοκομείο, το νοσοκομείο μας, με γνωστές τις ελλείψεις και με το πρόβλημα το επιπλέον που προέκυψε με την αναστολή εργασίας και ακριβώς επειδή μέσα στην αίθουσα υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στη θέση τους να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας που τόσο λείπουν, θεωρώ πως πρέπει να το προτάξετε να συζητήσουμε και να δώσετε το λόγο και στους εργαζόμενους να τοποθετηθούν ώστε να πάρει μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει το έτοιμά τους για επιστροφή στην εργασία, βέβαια, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα απαντήσει ο Δήμαχος. Δεν μπορεί να τεθεί ο θέμα πάντως, κύριε Ποτόια. Θεωρώ, Πρόεδρε, πως πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να το προτάξει και να το συζητήσει. Παρακαλώ, με ένα ναι ή όχι, αγαπητή επικεφαλής, στο να ο κύριος Ποτόια ζητά να τεθεί ως θέμα για αναστολές εργασίας των υγειονομικών στο νοσοκομείο Καβάλλας, για να λάβουμε απόφαση με την οποία θα καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει την υποχρεωτικότητα και να επιστρέψουν εργαζόμενοι στις θέσεις... Ναι, κοιτάξτε, είναι ένα θέμα το οποίο δεν... Παρακαλώ, κύριοι, είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά την κυβέρνηση. Συγγνώμη, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας. Είναι ένα θέμα σοβαρό, βεβαίως, που το αντιμετωπίζουμε όλοι μας και εμείς δεν θέλουμε κανείς να λείπει, αλλά είμαστε υποχρωμένοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επομένως, δεν μπορεί, θεωρώ, να τεθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρ' όλα αυτά, θα ρωτήσω τις επικεφαλές, αν θέλουν να τεθεί ή όχι. Κύριε Καλανταρίδη, όχι. Κύριε Παπαδόπουλα, όχι. Κύριε Παπά. Όχι, κύριε Βέρο. Ναι, συγγνώμη, συγγνώμη. Κύριε Βέρο. Εμείς λέμε ναι και θα πρέπει για μισό λεπτό να πω γιατί λέμε ναι. Όχι, ας μείνουμε στο ναι ή όχι να δούμε την πλειοψηφία και μετά θα το προσθετηθείτε. Ο κύριος Ποτόιας λέει ναι, ο κύριος Βογιατζής. Ναι, Πρόεδρε. Ο κύριος Σανθόπουλος. Ναι, Πρόεδρε. Ναι, κύριε Δήμαρχε. Συμφωνήσω ότι είναι μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την κυβέρνηση. Σε τελική ανάλυση ας περιμένουμε λίγο ακόμα διότι παίρνουμε αποφάσεις και αν είναι το θέμα το ξαναφέρνουμε. Επομένως δεν μπορεί να έρθει το θέμα, κύριε Ποτόια, και πραγματικά θα σταθώ στο τελευταίο που είπε ο δήμαρχος και που είπα και εγώ στην αρχή της συζήτησης. Μεθαύριο μία του μήνα αλλάζουν πάρα πολλά τα οποία δεν τα ξέρουμε. Οπότε ας περιμένουμε. Καλό είναι η υγειονομική στους οποίους βασίζουμε την υγεία μας όλοι. Όταν αρρωστήσουμε αυτούς θέλουμε να μας κάνουν καλά και θέλουμε πάνω απ' όλα να είμαστε σε σίγουρα χέρια όταν χτυπαξύλω αρρωσταίνουμε. Επομένως... Μην απαντάτε σε εμένα. Μπορούμε να προχωρήσουμε, κύριε δήμαρχε, σε κάποιες ανακοινώσεις. Μην απαντάτε σε εμένα, πρόεδρε. Απαντήστε στους εργαζόμενους και στους δημότες μας που κάνουν ουρές για να βρουν μια θέση στο νοσοκομείο. Αυτός αυτούς δώσε την απάντηση. Εγώ ξέρω τι συμβαίνει. Εντάξει, κύριε Ποτόλη, πάμε μερικές μέρες να περιμένουμε. Ούτως ή άλλως θα ξανάχουμε δημοτικό συμβούλιο μετά τη μία του μήνα και το συζητάμε. Δήμαρχε, η κυβέρνηση ήδη είπε ότι δεν τρέχει τίποτε. Αυτοί παραμένουν έξω. Διακόπτουμε για δύο λεπτά της συνεδρίας, γιατί έχουμε εισβολή εδώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Έχει παders. Παρακαλώ να είμαστε σύντομοι γιατί είχαμε αδείξει πολλή συνεδρίαση. Με αδικείται κατάφορα, Πρόεδρε. Γιατί με αδικείται έτσι. Παρακαλώ πολύ επί προσωπικού. Παρακαλώ, χειλίξ το θέμα, κύριε Ποτόι. Όχι, Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρό. Είναι πολύ σοβαρό. Να με πατάξετε αλλά να με ακούσετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Δήμαρχε. Ένα λεπτό θα κάνω. Καμιά σχέση δεν έχουμε εμείς. Παρακαλώ, δεν ακούγεστε. Περιμένετε. Καθίστε κάτω. Για ένα λεπτό με το ρολόι, κύριε Ποτόια. Ένα λεπτό ακριβώς. Καμιά σχέση εμείς, κύριε Δήμαρχε. Δεν έχουμε με αντιεπιστημονικές, αναρθολογικές και σκοταδιστικές, αντιβολιστικές απόψεις. Ίσα-ίσα. Είμαστε υπέρ του εμβολίου και είναι κατάκτησης της ανθρωπόλητας. Η κυβέρνηση βεβαίξει όπου είναι αυτή η δικατάσταση σαν εμβολικό αντίπαλο. Κανέναν, κύριε Δήμαρχε, δεν καλέσαμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει αυτή μας την πρόταση. Εμείς όσους καλούμε, και μακάρ να μπορούσαμε να καλούμε κάθε φορά κόσμο, εν πάση περιπτώσει όσοι έρχονται αυτούς που καλούμε εμείς, παίρναν το λόγο να το δώσετε. Εγώ δεν ξέρω τι έγινε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι υπόθηκε και τι δεν υπόθηκε, αλλά διαφωνούμε κάθετα με συμπεριφορές οι οποίες δεν στέκουν στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και ιδιαίτερα να φερθεί με έναν τρόπο που δεν ξέρω πώς φέρθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά από τι κατάλαβα, με έναν τρόπο που δεν συνάδει με την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, επαραλαμβάνω και πάλι τα συγχαρητήρια με τον τρόπο που τα αποξιωτικά, διηγήσατε και εμένα προσωπικά, αλλά και αυτό που εκπροσωπώ. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Δήμαρχε, έχετε καμία ανακοίνωση ή να προχωρήσουμε σε ερωτήσεις. Όχι, όχι, να προχωρήσουμε κύριε Πρόεδρε. Ωραία, κύριε Καλαταρίδη. Παρακαλώ κύριε και κυρίες και σύντομοι. Λοιπόν, όταν συζητήσαμε συνάδελφοι την πρώτη τριμηνιαία, σας έθεσα συγκεκριμένους αριθμούς, οι οποίοι αφορούν τους κωδικούς που έχουν να κάνουν με την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Από που φαίνεται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στους συγκεκριμένους κωδικούς. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν η διοίκηση έχει προβή, έχει σχεδιάσει, στο τι ακριβώς θα κάνει για να ενισχύσει τους συγκεκριμένους κωδικούς. Θα σας θυμίζω ότι κάποιοι από αυτούς είναι σχεδόν στο μηδέν. Δεύτερον, όταν συζητούσαμε κατά τη διαβούλευση, όπου βρεθήκαμε δύο και τρεις φορές, στην αίθουσα αυτή με αρκετούς συναδέλφους, για να δούμε λίγο το θέμα του κανονισμού των λαϊκών αγορών, είχα θέσει τότε το θέμα, ασχέτως αν διαφωνούσανε οι έμποροι και η παραγωγή, ότι θα πρέπει να δούμε την περίπτωση της Καλαμίτσας να γίνει εκεί μόνη μια αγορά, γιατί εξυπηρετεί πολύ το δυτικό κομμάτι της πόλης και όχι μόνο. Πιθανόν και κάποιοι άλλοι συναδέλφοι να το είχαν θέσει, δεν θυμάμαι. Νομίζω ότι όχι οριμάσει πλέον ο καιρός, γιατί πλέον βλέπω ότι πολλοί αρχίζουν να το σκέφτονται διαφορετικά, γιατί κατάλαβαν το καλό της υπόθεσης με τη λαϊκή αγορά στην Καλαμίτσα. Το θέτω λοιπόν στη διοίκηση, γιατί είναι κάτι το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε. Τρίτον, μου αναφέρθη ότι γίνονται κάποια έργα κατασκευής, αν κατάλαβα καλά, γιπέδου πέντε επί πέντε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που υπάρχει στην περιοχή της Νέα Πολης. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε αυτό το έργο ή αν δεν είμαστε, αν το γνωρίζουμε και αν το γνωρίζουμε, γιατί από ό,τι ξέρω πρέπει να λάβει άδεια από την τεχνική υπηρεσία ο οποιοσδήποτε κάνει παρεμβάσεις σε δημοτικό χώρο, τι ακριβώς συμβαίνει. Και για να κλείσω το τελευταίο, αφορά την ΔΥΑΚ. Μου ανεφέρθη από δύο δημότες και αντιλαμβάνομαι και καταλαβαίνω ότι απασχολεί και άλλους, δηλαδή είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Συγκεκριμένο παράδειγμα έχω μπροστά μου τους λογαριασμούς. Εκδίδεται λογαριασμός 9-12. Πληρώνεται με πάγια εντολή στις 4-1. Εκδίδεται ο επόμενος λογαριασμός μετά από σχεδόν 1,5 μήνα, 21 δευτερό. Ο καινούργος λογαριασμός που πηγαίνει στον καταναλωτή έχει και αυτό που πλήρωσε πριν 1,5 μήνα. Τι ακριβώς συμβαίνει και σας το λέω ότι δεν αφορά μόνο μία περίπτωση. Είναι πολλές υπερηπτώσεις. Πήγε ο δημότης να βγάλει μία άκρη λίγο με την υπηρεσία και από ότι διαπιστώθη το πρόβλημα διορθώθηκε τον 5ο. Στον επόμενο δηλαδή λογαριασμό που πήγε στον άνθρωπο, εκεί διαπίστωση ότι όλα είναι εντάξει. Καταλαβαίνετε πώς νιώθει ένας πολίτης, ιδίως αυτή την περίοδο, ο οποίος έχει πληρώσει εμπρόθεσμα κανονικά και μετά από 1,5 μήνα διαπιστώνει ότι το ξαναχρεώνουν. Μόνο ο κόπος και η αναμπουμπούλα και το να πάω να δω τι γίνεται, νομίζω ότι δεν θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να εφίσταται μία τέτοια κατάσταση. Θα ήθελα λοιπόν μια ενημέρωση αν γνωρίζετε το πρόβλημα και τι ακριβώς συμβαίνει. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Φαγατόπουλος. Ευχαριστώ πρόεδρε, σύντομα κι εγώ. Θα ξεκινήσω τις ερωτήσεις μου από την υπόθεση του παιδικού σταθμού του Αγίου Λουκά και θα ρωτήσω το εξής. Πληροφορούμαστε ότι οι εγγραφές στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό είναι πάνω από 35 και ενδέχεται να φτάσουν στις 40. Αυτό για μας σημαίνει ότι η διοίκηση είναι πλέον υπουχρωμένη όχι μόνο να κρατήσει τον παιδικό σταθμό ανοιχτό, αλλά να ενισχύσει και το προσωπικό του παιδικού που θα φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά συγκριτικά με πέρσι. Ρωτώ λοιπόν τον δήμαρχο τι προτείνεται να κάνει με το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Καθαρά και ξάστερα θέλω μια απάντηση. Το δεύτερο που θα θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι στο δεύτερο θέμα θέτω το έργο του κλειστού γυμναστηρίου του Αμυγδαλώνα. Ρωτώ τη διοίκηση, κύριε Πρόεδρε, πότε θα τελειώσουν επιτέλους οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που καθυστερούν εδώ και μήνες και έχουν φέρει τοπικά αθλητικά σωματεία σε πολύ δύσκολη θέση. Ξέρετε, κύριε Αντιδήμαρχε, ότι πηγαίνουν και ταλεμπορίνονται σε άλλους δήμους για να καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών και των γωνιών. Σας παρακαλώ, θέλω συγκεκριμένη μηρομενία, το οποίο θα λογωθεί το έργο. Και το τρίτο, κύριε Πρόεδρε, για να κλείσω, εάν υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το ταμείο στις κρινίδες. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και θέλω και εδώ και μια καθαρή απαντήση. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Παπάς. Μια ερώτηση έχω μόνο, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο τελικά τι θα γίνει με το έργο το αέριο που γίνεται στην είσοδο της πόλης. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Έχει κατελευθεί το μισό γόστρομα και δεν προχωράνε οι εργασίες με αποτέλεσμα. Και το καλοκαίρι που χρειάζεται ο δρόμος αυτός και για τους τουρίστες αλλά και για τους ελωόμενους προς την περιοχή του περιγυαλείου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εντάξει μπορεί να υπάρχει κάποιο διαδικαστικό πρόβλημα αλλά θα πρέπει ο δήμος να βάλει μια τάξη ώστε όταν θα απεκλοβιστεί το διαδικαστικό θέμα τότε να ξαναρχίσουν οι εργασίες. Διαφορετικά θα είναι κόλαση η είσοδος της πόλης από την Ανατολή. Ο κύριος Βερός. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Δυο ερωτήματα πολύ σύντομα αλλά θα μου επιτρέψει με όλο τον σεβασμό ο κύριος Δήμαρχος επειδή στο προηγούμενο αίτημα από τη μεριά της παράταξης του κυρίου Ποτόλια της συζήτησης και του ψηφίσματος όσο αφορά μια και μπήκαμε στην κανονικότητα να αρθεί η όποια αναστολή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και επειδή είπω ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση, μα κύριε Δήμαρχε και το προηγούμενο ψήφισμα που είχε σχέση με το χαμόγιολο του παιδιού και με τα ιδρύματα, την κυβέρνηση αφορά, δεν αφορά τον Δήμο. Αυτό ως σχόλιο. Το πρώτο ερώτημα, κύριε Δήμαρχε. Πρόσφατα πριν λίγες μέρες σας άκουσα σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι να δηλώνεται όσον αφορά με το συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε με την παραχώρηση της ακτής καλαμίτσας, δηλαδή μετά την ακύρωση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής για την παραχώρηση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και στο ερώτημα δημοσιογράφων, αν και φόσον ισχύει ότι η διοίκηση δεν έχει ενημερώσει και για την αγωγή που κατέθεσε η ΕΤΑΔ το Νοέμβριο του 2020, και για την διαδικασία του Δικαστηρίου που έγινε τον Μάιο, τι ορθόστιμα άμα κάνουν κάποιοι λάθος με τους μήνες, τον Μάιο του 2021, αλλά και για την απόφαση αυτού του Δικαστηρίου. Η απάντησή σας ήταν ότι, ναι, δεν τους ενημέρωσα, αλλά δεν είχα και καμιά υποχρέωση να τους ενημερώσω. Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, εμένετε σήμερα. Σας ρωτάω εδώ ως επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος, από το ανώτερο πολιτικό όργανο του Δήμου, που είναι και το αποφασιστικό όργανο, και σας ρωτάμε ως δημοτική παράταξη, εμένετε ακόμα σε αυτό που είπατε. Τώρα, το δεύτερο ερώτημα, κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί της διοίκησης, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε ενημερωθεί, αν έχετε ενημερωθεί για ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με την κοινωνική κατοικία και θα φαρμοστεί, δεν άρχισε να εφαρμόζεται, από το Ταμείο Ανάκαψης. Αν το έχετε υπόψη σας και τι βήματα έχετε κάνει μέχρι τώρα προς την κατεύθυνση αυτής της συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι ένα σημαντικό και ειδικά για το δήμο μας, μια και εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πίσουμε την κεντρική διοίκηση κύριως, αλλά και εμείς από τη μεριά μας ως δήμος να πιέσουμε, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε τα σημαντικά βιομηχανικά κτίρια και ιστορικά κτίρια που λέγονται καπναποθήκες. Αυτά κύριε Δήμαρχε, ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Πατώιας. Ελπίζω πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε να έγινε κατανοητό το γεγονός της συμπεριφοράς ανθρώπου που δεν καλέσαμε εμείς στο Δηματικό Συμβουλειό. Ένα θέμα θέλω να ρωτήσω. Δεν ακούγεστε κύριε Πατώια, λίγο πιο δυνατά. Ναι, μ' ακούτε? Τώρα ναι. Τα προηγούμενα δεν τα ακούσατε καθόλου? Σας ακούσαμε, απλά τώρα που σας έδωσα το λόγο δεν σας άκουσα. Λέω λοιπόν ότι ελπίζω κύριε Δήμαρχε να έγινε κατανοητό ότι εμείς δεν εγκρίνουμε συμπεριφορές που ξεφεύγουν από την ομαλή λειτουργία και δεν καλέσαμε κανέναν να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο στο Δηματικό Συμβουλειό. Είμαστε σίγουροι, απλά όταν κάποιοι το εκμεταλλεύονται καλό είναι να το διευκρινίζετε, ευχαριστώ. Ένα το κρατούμενο. Ένα θέμα θέλω να ρωτήσω. Οι κάτοικοι στην Παναγία, κύριε Δήμαρχε, διαμαρτύρονται για το αντιγεοστάσιο εκεί στην Παναγία που δεν λειτουργεί. Και μου είπανε ότι καλές οι αντιπαρεθέσεις στα ραδιόφωνα, ωστόσο όμως το πρόβλημα παραμένει. Και πείτε μας παρακαλώ πώς θα επιλυθεί. Ευχαριστώ. Κύριε Ποτόγι ολοκληρώσα την ερώτηση. Ναι, ναι. Την τελευταία φράση δεν την ακούσαμε, μετά το για την Παναγία εκεί. Υπάρχει ένα αντιγεοστάσιο εκεί το οποίο δεν λειτουργεί. Και λέω ότι γι' αυτό το αντιγεοστάσιο γίνανε το προηγώνω διάστημα στα ραδιόφωνα τα οποία μεταφέρανε βέβαια, ή κάτι και εγώ δεν το άκουσα, ότι γίνανε σχετικές αντιπαρεθέσεις. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και ρωτάνε πότε και πώς θα επιλυθεί. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Βαγιατζής. Ναι κύριε Πρόεδρε, δεν έχω ερωτήσεις. Ο κύριος Σανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εκμεταλλευόμενος, μια και πρώην μυρισίας είχαμε πάρα πολύ καιρό να κάνουμε την περίοδο του Πάσχα, έκανα μια βόλτα στον Ορεινοόγκο και είχα την ευκαιρία εκεί να συναντήσω αρκητούς κνευματρόφους, οι οποίοι μου έδωσαν ένα θέμα το οποίο μεταφέρω στη διοίκηση και ελπίζω να επιλυθεί εν πάση περίπτωση να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, επιχειρούνται και καλώς επιχειρούνται συντηρήσεις ποτιστρών. Είναι γνωστό ότι οι ποτίστρες που υπάρχουν εκεί και οι φίστατε ζημίες, από καιρούς καιρό χρειάζονται συντηρήσεις για να μπορέσουν οι κτυνοτρόφοι να ποτίσουν τα ζώα τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μετά τις συντηρήσεις αυτές δεν φροντίζει, δεν προβλέπει η μελέτη, δεν το σκεφθήκαμε, το προβλέπει αλλά δεν εκτελέστηκε από τον εργολάβο, δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς, δεν φροντίσαμε να φτιάξουμε έτσι τις συντηρήσεις που να μην έχουν τα ζώα τη δυνατότητα να μπουν μέσα στις ποτίστρες. Τι σημαίνει αυτό κύριε Ιακοβίδη, σημαίνει ότι αν μπορούν να μπει σε μια ποτίστρα και επειδή έχει τη δυνατότητα να μπει μέσα, δεν μπορεί να πιει τίποτα άλλο νερό από αυτή τη ποτίστρα. Άρα τι πρέπει να κάνει ο κτυνοτρόφος που έχει αγελάδες ή κατσίκια ή πρόβατα, να κουβαλάει νερό από το χωριό του στο τριονέρι με βιτεία για να μπορέσει να ποτίσει τα ζώα του και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό για το καλοκαίρι ιδιαίτερα. Παρακαλώ πολύ να σημειωθεί, μου είπε δύο συγκεκριμένα κτυνοτρόφοι, κατά δάρκεια των επισκευών ζητήσανε και επισημάνανε το πρόβλημα, υποσχέθηκε ο εργολάβος ότι θα έρθει σε ενός υπηρεσία και θα φροντίσει να επιλύντει το πρόβλημα αυτό, αλλά δυστυχώς θα μάζεψε και έφυγε και οι ποτίστρες αυτές στην ουσία δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο γίνανε, δηλαδή να ποτίζεται το ζωικό κεφάλαιο. Ορίστε να σας το πω στον αέρα, όχι στον αέρα, θα σας το πω γιατί θα με βάλετε μέσα μετά για τα προσωπικά δεδομένα, έτσι. Εσύ Ανέστη να είσαι αντίδυτος στην ώρα σου. Στην ώρα σου Ανέστη, σε παρακαλώ πολύ. Το δεύτερο θέμα, κύριε Δήμαρχε, είστε στο τρίτο χρόνο της διοίκης σας, στρατόπεδα Σαμακοπούλου, πληροφορούμε ότι η Μητρόπολη μάλλον ετοιμάζεται από το Υπουργείο να παρακολουθεί έκταση στην Ιερά Μητρόπολη για τους σκοπούς της Μητρόπολης. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτα σχετικό με τις παραχωρίσεις προς το Δήμο. Δεν βλέπω να έχει υποβληθεί ακόμα, ή τουλάχιστον δεν μας έχετε ενημερώσει, να έχει υποβληθεί κάτι σχετικό από τον Δήμο Καβάλλας προς τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τη χρήση του Σαμακοπούλου, για να μπορέσουμε εκεί κάποια στιγμή ενδεχομένως να συζητήσουμε για το τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε, αν κάτι βέβαια έχουμε στο μυαλό μας. ΔΥΠΑΕ, σας το επαναφέρω, ας μην ευφυσυχάζουμε επειδή υπήρξε με παρέμβαση πολιτικού, ας πούμε σώσιμο του Τήματος Φυσικής, αυτό δεν λέει τίποτα σε ό,τι αφορά του ΔΥΠΑΕ και το μέλλον του. Σας θυμίζω ότι όταν το θέμα έρχεται στο Μουλτικό Συμβούλιο και αποφασίσαμε σχετικά, είπαμε ότι δεν θα περιμένουμε την κυρία Κεραμέως να έρθει στην πόλη, είπαμε ότι θα φτιάξετε εσείς σαν δήμαρχος μια επιτροπή και θα πάμε να εξηγήσουμε το πρόβλημα που αφορά το Ίδρυμα της Πόλης Καβάλλας. Και εγώ δεν αναγνωρίζω, δεν μπορώ να δεχθώ σε καμιά περίπτωση, αυτή την αστεία τοποθετησία που ακούω για το κάθε πόλι και πανεπιστήμιο. Δεν πειράζει σαν κανέναν το ότι η Θράκη είναι γεμάτη κάθε πόλη και πανεπιστήμια, αλλά αυτό σκεφτούν, θεαθούμε να το φαρμόσουμε στην Καβάλλα. Σε ό,τι με αφορά έχω τοποθετηθεί πάνω σε αυτό, μιλώ για ένα Ίδρυμα Καβαλιώτικο, το οποίο έχει έδρα εδώ, οι εγκαταστάσεις υπάρχουν και θα πρέπει κύριε Δήμαρχε να μην εφυσυχάζουμε μόνο επειδή σώδικε το θύμα φυσικής. Είναι και άλλα τμήματα τα οποία κινδυνεύουν και το ίδιο το Ίδρυμα δεν είναι σε κατάσταση τέτοια που μπορεί να επιτρέπει εφυσυχασμούς. Και το τελευταίο θέμα το οποίο θέλω να θέσω, σε συνέχεια αυτό που είπε ο κ. Ζιβέλος για το μη ανάκαμψης, νομίζω ότι το μη ανάκαμψης ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για όλη τη χώρα φυσικά και για τον κ. Καβάλλα. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή το θέμα αυτό θα πρέπει να το ανοίξετε σε μια λογική, σε μια προσπάθεια διαβούλευσης. Θεωρώ ότι είναι θέμα το οποίο ξεπερνάει ούτως ή άλλως τις δικές σας στοχεύσεις, δεν θέλω να δικήσω κανέναν, αλλά θεωρώ ότι και αντιμόλυψη μπορεί να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή σε συνάρτησμος γεγονόψης έρχεται και η ώρα του Νέου ΕΣΒΑ. Αυτά ευχαριστώ και είναι σύντομο να σημειωθεί, παρακαλώ κ. Πουλεύτη. Θεωρείτε τον εαυτό σας σύντομα, αλλά είστε ο πιο πολυλογάς σήμερα. 4 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Ξεπεράσατε και τον κ. Βέρο. Λοιπόν, ο κ. Κουνάκος. Η δική μου ερώτηση, κ. Πρόεδρε, έχει να κάνει με την ύδρευση της πρώην ενότητας του Δήμου Φιλίππον, τι γίνεται, πού βρισκόμαστε, τι θα γίνει με το θέμα της ύδρευσης της περιοχής εκεί με τα νερά των πηγών Βοηράνης, αυτό προς τον αγαπητό πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Και το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με αυτό το οποίο συμβαίνει στην ανατολική είσοδο της πόλης μόνο από μία εργολαβία. Για φανταστείτε άλλες 2-3 εργολαβίες που είναι στην πορεία, κ. Δήμαρχε, να δουλεύουν παράλληλα σε εκείνο και το σημείο. Προχθές με τον αέρα, όλα αυτά τα διαχωριστικά τα μαζέμαν από τη θάλασσα, δεξιά-αριστερά. Μια άσχημη εικόνα πήραν και βάλανε μετά από πάνω από ένα σακί με άμμο. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά κ. Δήμαρχε στην εκτέλεση των δημοσιών έργων θα πρέπει να είστε αυστηροί απέναντι στους ιδιώτες να παίρνουν όλα αυτά τα μέτρα ασφάλειας που εδείχνεται ώστε να μην ταλεμπορούνται ούτε οι υπηρεσίες σας ούτε οι υπηρεσίες μας. Και το τελευταίο θέμα έχει να κάνει με τη δημοφέλεια. Αυτό το περίφυγμα αποθεματικό κ. Δήμαρχε, το Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ σαν Δημοτικός Σύμβουλος, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τι πραγματικά γίνεται στη δημοφέλεια. Ακούω διάφορα σχόλια από το πρώτο μέρος το βράδυ. Έχω εμπιστοσύνη στην διοικηση αλλά θα ήθελα να έρθει ο πρόεδρος της επιχείρησης να κάνει μια ενημέρωση στο σώμα. Για να δούμε τι πρόκειται να γίνει, τι σχέδια έχει και τι προγραμματισμό με τη συγκεκριμένη επιχείρηση και πώς θα ανταπεξέρθει σε αυτή τη δύσκολη εποχή η οποία έφερε η πανδημία καθώς και η οικονομική κρίση και ο πληθορισμός. Είναι θέματα που αποσχολούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου που έχει να κάνει με τον πολιτισμό και θα θέλαμε να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Ευχαριστώ για τη συντομία σας κύριε Κουνάκο. Λοιπόν, η κυρία Ιωσιφίδου, μετά η κυρία Δρακωνάκη και κατόπινε συνεχίζουμε. Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε ή να μου διαψέρετε την πληροφορία αν τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλες της καθαριότητας έχουν μεταφερθεί από την καθαριότητα σε γραφία γραμματικής υποστήριξης ή άλλων καθηκόντων τα οποία είναι στο Δήμο. Αν είναι άλλος ο αριθμός των εργαζομένων παρακαλώ να μου πείτε αν είναι περισσότεροι ή λιγότεροι. Επίσης, η πληροφορία που έχω, μάλλον ρωτάω, αυτοί οι εργαζόμενοι που είναι σε γραφία γραμματικής υποστήριξης αμίβονται και με επιδόματα όπως πάνω σ χάρη το ανθιγεινό ή με άλλα επιδόματα που δικαιούνται υπάλληλες της καθαριότητας. Θα ήθελα να σας παρακαλώ, αν πραγματικά ισχύει αυτό, με πιανού απόφαση έχουν μεταφερθεί στα γραφεία του Δήμου. Και αν υπάρχει απόφαση, παρ' όμως χάρη μου απόφαση Μάκου, θα ήθελα να σας παρακαλώ να μου τη στείλετε αύριο και στο μέρι μου. Επίσης, ένα άλλο θέμα ή μια άλλη ερώτηση είναι ότι κάτοικοι της περιοχής Παύλου Μελάκη Πτολεμαίου διαμαρτύρονται και ζητούν κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος το εξής. Έχει γίνει μια πυρκαγιά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια οικοδομή που ήταν ημετελής, αν δεν κάνω λάθος ενημερωθήκαμε από τον τύπο, δεδομένου ότι έμενα ένας άστεγος εκεί. Μέσα στο Ισσόγειο ο χώρος αυτού του ημετελούς χτίσματος, για μαρτύρονται ότι υπάρχουν πάρα πολλά καμένα και υπάρχει έτσι και μία άσχημη, πέρα από την άσχημη εικόνα και μία αισθή αμόλυνσης. Κατά πόσο μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει καταλαβαίνω ότι είναι ιδιωτικό υπόπεδο αλλά μπορεί ο Δήμος πάνω σχάρι τουλάχιστον να δείξει ενδιαφέρον να βρει τους ιδιοκτήτες, να στείλει κάποια ειδοποίηση, δεν ξέρω εν πάση περιπτώσει ότι μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος για να βοηθήσουμε. Και ένα τελευταίο θέμα, διαβάσαμε στον τύπο ότι προχωρά προσέγγριση από το ελεκτικό συνέβριο η παραχώρηση του λιμάνι Φίλιππος Βήτα και στο δελτίο του είπου που εκδόθηκε μιλά για μία έκταση συνολικά 282.000 ετραγωνικά μέτρα. Γιατί από έρευνα που έκανα στο κτηματολόγιο δεν έχω δει να αποτυπώνονται 282.000 ετραγωνικά μέτρα στο ελληνικό δημόσιο, στο Νόρξο Ταϊπέδ. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω το δεδομένο ότι αμήν τι άλλο τουλάχιστον εκεί ξέρουμε ότι υπάρχουν εκτάσεις της δημοφέλεια. Αν έχει γίνει μία έρευνα να δούμε αν μήπως τυχόν φύγονται και εκτάσεις δημοφέλεια από αυτή την έκταση το 282.000 ετραγωνικό μέτρο ή εν βάση περιπτώση να ζητήσουμε από το Ταϊπέδ ένα τοπογραφικό διάγραμμα της παραχωρούμενης έκτασης έτσι ώστε όταν μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο μην έχουμε τίποτα καμιά αναγούλα στο μέλλον δυσβάρωσης. Καλησπέρα και από μένα. Δύο ερωτήσεις τι ήθελα να κάνω. Έχει τελειώσει νομίζω η ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων εγγραφής παιδιών για τους παιδικούς σταθμούς πώς αιτήσεις είχαμε για τον παιδικό σταθμό του Αλγίου Λουκά και η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η δημιουργία της ενεργικής κοινότητας του Δήμου Καβάλα. Αν έχουμε προχωρήσει την κατάθεση αιτήσεων σε ποιο σημείο βρίσκεται η δημιουργία. Κύριε Δήμαρχε, σας έχω στείλει κάποιες φωτογραφίες ενημερωτικές για να δείτε την τελευταία ασφαλτόστος υπόγειναι στις Κρινίδες, στο Χάλι που βρίσκεται και αν θα πρέπει αυτός ο δρόμος να ξαναγίνει γιατί όπως βλέπετε έπεσε ούτε μισό χιλιοστό να μην πω πιο λίγο άσφαλτος ίσως δεν ξέρω γιατί να κοροϊδεύσουν ποιους ας πούμε. Τι θα πρέπει να γίνει για αυτό το κομμάτι. Δεύτερον μία και είναι να μεταφερθεί το γυμνάσιο στη Λιδία. Έχετε πάει αρκετές φορές και έχετε δει την κατάσταση και από τα σκαψήματα της ΔΑΙΑΚ και από αλλιότερα είναι ο μοναδικός δρόμος είσοδος σε χωριό που βρίσκεται σε αυτή την άθλια κατάσταση και θα πρότεινα αν και δεν ξέρω γιατί δεν είδα στο προϋπολογισμό λεφτά, τουλάχιστον αυτό το κομμάτι του δρόμου μέχρι το σχολείο να γίνει. Τρίτον, στο καινούριο κομμάτι του ζυγού θα πρότεινα στους δρόμους δεξιά αριστερά να μπούνε δέντρα γιατί είναι πραγματικά ακρανίου τόπος εκείνο το σημείο, αν και το ζυγός έχει πάρα πολλά δέντρα αλλά το συγκεκριμένο σημείο στους δρόμους μπορείτε να βάλετε. Θα πρότεινα λεύκες, όχι λεύκες ακακίες αλλά τέλος πάντων εσείς θα καθορίσετε τι θα μπούνε, είναι καιρός να αρχίσει να παίρνει τη μορφή. Και μια και σήμερα μιλήσαμε για τόσα ψηφίσματα, θα θέλα πραγματικά και θα είναι και να πάρουμε και το κύρος του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου είναι επιτέλους, γιατί αγοράστηκαν κάποια μηχανήματα, μιλάω για την καθαριότητα, ήρθανε κάποιοι χειριστές, αυτή τη στιγμή έχει φύγει το προσωπικό 35% με 40%, δηλαδή λέγαμε τότε 112, νομίζω μείνανε 58 με 60, δεν ξέρω ακριβώς περίπου εκεί όμως υπολογίζω το νούμερο. Δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να βγει ένα ψήφισμα ότι ο δήμαρχος είναι αυτός που θα διώχνει και όχι να μας κάνουν οι κυβερνήσεις τα κουμάντα τους για δικούς τους ψηφοθερικούς λόγους, ή τέλος πάντων δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε πάνω στον προγραμματισμό που γίνεται από το δήμο και με στοχαλάνε εξωγενείς παράγοντες και αυτή τη στιγμή μένουν τα μηχανήματα. Νομίζω ότι επιτέλους ας βγει και ένα τέτοιο ψήφισμα. Ξέρω ότι συζητιέται στις πέντε-ξιά-αριστερά αλλά όλα αυτά είναι οικοματικά παιχνίδια, είναι δικά τους ψηφοθερικά. Ας αλλάξουμε λιγάκι και εμείς το πλάνο. Και βέβαια πάνω σε αυτή την αντίδραση θα ήθελα να μιλήσω και για την αγορά, ότι σας άκουσα κύριε Δήμαρχε να δίνετε συνεντέξεις, για τη λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας. Όχι, πρέπει να επιμένουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό που θέλουν οι τοπικοί, αυτό που θέλουν αυτοί που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά όλοι, αλλά και αυτό που θέλετε εσείς και αυτό που θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο, να το επιβάλλουμε. Να μην περιμένουμε αυτό που λέει το κράτος. Θα πάρει απόβαση το Δημοτικό Συμβούλιο ότι εκεί στην Καλαμίτσα θέλουμε μια δεύτερη αγορά. Και τελείωσε η ιστορία. Φτάνει πλέον να μας κάνουν κουμάν το άλλο. Αφού θέλει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να κλείνουμε αυτές τις πρόσφες. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Μαυρίδης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Για τον φίλο μου τον κύριο Κουνάπο. Ένα τηλέφωνο κύριε Κουνάπο να σας ενημερώσουν για τη δημοφέρεια και για το αποθεματικό και οτιδήποτε. Δεν χρειάζεται να πάτε στον κύριο Δήμαρχο. Άλλωστε, εμείς είμαστε φίλοι, παλαιοί, γνωριζόμαστε, ταχνόταν μας λίγο πολιτεριάζουν. Έχουμε και με τις διαφορές μας. Υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει αποβολία για το αποθεματικό. Κύριε Αντιδρύμαρχε, αυτό που είπα κατηδύαν, δεν το φαινόμαστε, σας το λέω δέστε το διότι υπάρχει και αίτημα μηνών στο οποίο εντάξει. Δεν υλοποιείται και δεν απαντάμε στους πολίτες, τουλάχιστον στείλτε μια επιστολή. Δίπλα είναι ο κύριος Χρόνης, εγώ δεν παίρνω εδώ και πέντε χρόνια από τη ΔΥΑΚ απάντηση για ένα αίτημα που έχω κάνει γραπτό. Άλλαξανε πέντε πρόεδρε από εκεί πέρα της ΔΥΑΚ, κανείς δεν υλοτιμήθηκε να μου απάντηση. Κύριε Χρόνη, όταν έρχεται η ώρα του, δεν φταίτε εσείς, αλλά είπα πέντε πρόεδρε της ΔΥΑΚ από το 2017, περιμένω απάντηση. Εντάξει, δεν μου κακού. Εγώ παρατάφθα, παρατάφθα δικαιολογώ. Παρακαλώ ολόκληρωστα κύριε Μαυρίδη. Όχι, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, μη μου κάνετε και δεν σταματάω γιατί. Λοιπόν, κύριε Αντιδήμαρχε, έχουμε πάρει μια απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπλυση της πλατείας Καπνιργάτη. Έχουμε καθορίσει πώς θα λειτουργείς και τα λοιπά, ποιος δρόμος θα κλείσει η Αβέροι Παραδείγματα, από πού θα έρθουν από την Ομονίας, Δαμιανού και τα λοιπά. Είπαμε στη μελέτη μας και στη δημοπρασία που βγήκε συνέχεια και γρήθηκε ότι τα ταξί θα μεταφερθούν στη Συνοδό Βενιζέλλου. Και από ό,τι ξέρω εγώ και οι συνάδελφοι όλοι, ο χώρος αυτός θα ήταν εκεί που είναι οι στάσεις του αστικού κτελ. Θα μετατωπίζονταν το αστικό κτελ. Εγώ βέβαια δεν συμφωνούσα, γιατί στο τέλος θα πήγαμε και στο Ιρων και τα λοιπά και πιο πέρα. Βάζουμε, τόση αυτή ήταν η απόφαση που πήραμε. Κυροφορούμε όμως τώρα τελευταία, γίνονται διεργασίες, ότι αυτό αλλάζει. Και πάμε μετατωπίζεται στη Βενιζέλλου μεν, αλλά από το Πρακτήλιο Μενζίνης του Κύρου Πούλου και προς το Φανάρετ της Αβέρος. Αν είναι αλήθεια θα θέλα να ξέρω πώς γίνεται αυτά. Πώς δηλαδή παρακάμπτω δημοτικό συμβούλιο, είσαστε σε στάδιο διαβούλευσης και γι' αυτό δεν θέλετε να μας ενημερώσετε και περιμένετε να τελειώσει αυτή η διαβούλευση με τις καταστηματάρες εκεί πέρα ή είναι τετελεσμένο. Και αν δεν είναι τετελεσμένο αυτό, με ποια απόφαση, δηλαδή μπορούν μια μελέτη που έγκριθηκε, που δημοπρατήθηκε, να την αλλάζετε, να την αλλάζει η διοίκηση, μπορείς να ερωτάει το δημοτικό συμβούλιο. Θα ήθελα μια απάντηση από αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ ο κύριος Κελαϊδάκης. Ναι, καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, καλησπέρα σε όλους. Εγώ δεν θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση προς τη διοίκηση, προς τον δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο. Θέλω να απευθύνω μια ερώτηση στον κύριο Μαυρίδη και να τον ρωτήσω, επειδή πληροφορήθηκα το τελευταίο διάστημα, ότι είχε κρίσει και άποψη σχετικά με το ατύθυμα στα πετρέλα. Αν έχει δει κάποια διαπραγματογνωμοσύνη ή κάποιο πόρισμα της περιοριστικής ή υπευθύνων, θα ήθελα να μας πει εδώ, γιατί μας ενδιαφέρει όλους πάρα πολύ το θέμα, να μας πει δημόσια αν γνωρίζει ποιος έβαλε τη φωτιά, γιατί πληροφορήθηκα το τελευταίο διάστημα ότι εξέφρασε την άποψη δημοσίως σε συνάδελφο ότι τη φωτιά την βάλανε οι εργαζόμενοι που είναι απολυμένοι. Γι' αυτό θέλω να το ρωτήσω δημόσια, να μας πει όλους αν γνωρίζει κάτι τέτοιο και να τον παρακαλέσω μετά να πάει τα όποια στοιχεία έχει στην εισαγγελία, γιατί αυτή τη στιγμή εγώ πόσο γνωρίζω πραγματοποιείται και συνεχίζεται η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φυσικά αναλόγως στην απάντησή του αν μου το αρνηθεί, θα ήθελα να πω απλά ένα άλλο, πάμε. Σας ευχαριστώ. Θα δώσω άμεσα τον λόγο στον κύριο Μαυρίδη, να απαντήσει σε αυτό. Καταρχήν όταν λέμε δημόσιος λόγος, σημαίνει ότι βγαίνω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εντυπωελεκτρονικό και οτιδήποτε και εκφράζω απόψεις. Όχι, το παίρνω πίσω αυτό κύριε Μαυρίδη, δεν ήταν ιδιωτικός διάλογο, συγγνώμη. Όταν λέτε κάτι, θα πάρετε και την απάντηση. Εγώ λοιπόν, καταρχήν ο πληροφοριώτης σας δεν σας ενημέρωσε και καλά. Όταν λοιπόν μιλάνε δύο άτομα, ξέρετε ότι την αλήθεια δύσκολα μπορούμε να τη βρούμε ποιος τη λέει. Αν υπήρχε τρίπο, τρίτος στα έργα υπάρχει και μαρτυρία. Λοιπόν, αφού μου προκαλείτε, σε μια τηλεφωνική μου επικοινωνία για να ευχηθώ σε κανένα πρόσωπο γιώταση, καταρχήν το άτομο με το οποίο μίλησα κύριε Κελαϊδάκη, εσείς το γνωρίσατε προφανώς στα πετρέλια, εγώ τον γνωρίζω από δύο ετών παιδί, γιατί μέναμε δίπλα-δίπλα. Και είναι εξαιρετικό παιδί. Δεν είπα τίποτε από αυτά τα οποία σας πετέφερε. Μπορεί σε μια συζήτηση δύο άτομα να λέμε και κάτι, μήπως έφυγε. Λέω, ρε παιδί, άκουσα και ότι μπήκε κάποιος, ποιος την έβαλε αυτή. Αυτό τι σημαίνει, ότι έλαβα θέση υπέρ του ενός, υπέρ του άλλου, είμαι εγώ με έχαση μέσα στα πετρέλια. Δεν μου αφορούνε καταρχήν. Αυτό αφορά εσάς, οι οποίοι έχετε το πρόβλημα, οι άνθρωποι και είμαι μαζί σας. Αφορά και αυτούς που είναι εκείνοι οι εργοδότητες. Πάτε βρέστα. Αλλά μη μου ανακατεύετε σε διαδικασίες και σε συζητήσεις, γιατί αυτό είναι μία μορφή κουτσοβολιού. Δηλαδή συζητάω εγώ μαζί σας, εσείς το πάτε σαν κάποιον άλλο και μου το φέρνεις στο δημοτικό συμβούλιο. Ότι ακούτε από τον κ. Μαυρίδη και με ξέρετε τόσα χρόνια, δεν μαζάω τα λόγια μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Λήθηκε η παρεξήγηση και η κυρία Κόγια και κλείνουμε. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ θα ξεκινήσω από ένα ευχαριστώ των κατοικών του Βύρωνα, των βόρειων όμως, των βόρειων κατοικών του Βύρωνα, και στον κύριο δήμαρχο αλλά ιδιαίτερα στον αντιδήμαρχο τον κύριο Σταυρίδη για την καθαριότητα του δάσους μας. Κύριε Σταυρίδη, ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ. Το δεύτερο θέμα που ήθελα να θέσω είναι ότι, κύριε δήμαρχε, σας το έχω πει και προσωπικά, ότι με βρήκαν οι κάτοικοι του παλιού και με ρωτούσαν τι γίνεται με το θέμα και των οικοπαίδων τους όσον αφορά πολοδομικού κανονισμού σκαβάλα. Εγώ δεν είμαι γνωστή για αυτών των θεμάτων. Θέλω να ακούσουν και όλοι οι σύμβουλοι ότι προτίθαμε, αφού το φέρνω από πέρα στο τοπικό συμβούλιο, μετά όπως ορίζει ο νόμος να κάνω και συνέλευση κατοίκων του παλιού για να δούμε τα προβλήματά τους και ιδιαίτερα αυτό το θέμα. Γιατί έμαθα από την πολιοδομία ότι εδώ και δύο χρόνια προετοιμάζουν να αλλάξουν αυτό το σχέδιο. Το άλλο θέμα είναι, και παρακαλώ πάρα πάρα πολύ, αν μπορεί κάποιος από τους συνεργάτες σας, κύριε Δήμαρχε, να μας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που γίνονται στο δήμο, όχι να μας προσκαλεί, εντάξει δεν θέλουμε και τόσο μεγάλα, όμως το προετοιμαστικό διάτεγμα προβλέπει ακριβώς την εθιμοτυπία, αλλά να ξέρουμε τουλάχιστον πότε και πώς γίνονται οι εκδηλώσεις του δήμου, είτε είναι 25η είτε είναι 28η, είτε είναι πιο μικρή γιορτή. Γιατί μπορεί να θέλουμε και εμείς να συμμετέχουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Έχοντας ολοκληρώς τις ερωτήσεις, κύριε Δήμαρχε, ο λόγος σε σας. Θα είμαι σύντομος για την πληρωμή, για το ηλεκτρικό αρέμα θα απαντήσει και τι μέτρα ο κύριος Προμούσας. Λοιπόν, αυτά τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι οικονομία, τίποτε άλλο, εκτός αν σβήσουμε τα φώτα στους δρόμους. Δεν γίνεται, όπως και στα κτίρια, αλλά τι γίνεται με την πληρωμή, θα απαντήσει και ο κύριος Προμούσας. Για τη λαϊκή της Καλαμίτσας πράγματι το θέλουν όλοι να γίνει, το θέλουμε κι εμείς, διότι και εξυπηρετεί τους δημότας, αλλά και τους παραγωγούς. Έχει βρεθεί μια λύση την οποία την εξετάζουμε, θα είναι και νόμιμη και δεν θα είναι με καμποίστικη άποψη αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, άμα κάνει κάποιος καταγγελία, δεν θα κλείσει αλλά θα πάμε και για παράβαση καθήκοντος. Έχει βρεθεί λοιπόν μια λύση, θα έρθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι νόμιμη και θα λειτουργεί καθαρά. Λοιπόν, για τα έργα στα πέντε επί πέντε στην Απόλη, ναι πράγματι το έχουμε μισθώσει από εκεί που ήταν ένα παρετημένο και κόντευε να σκοτώσει κόσμο από όπως ήταν όλη η κατασκευή, ο κύριος Ανθυλάκης κάνει εργασίας και περιμένει παράλληλα, περιμένουμε παράλληλα να γίνει η αλλαγή στο σχέδιο πόλης για να επιτρέπεται, για να υπάρχει και το αναψυκτήρι. Λοιπόν, για τη δαιειάκτη, για τους λογαριασμούς θα απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Για το παιδικό σταθμό για τον Άγιο Λουκά και στην κυρία Δρακονάκη, μας έπιασε όλος ο πόνος για το παιδικό του Αγίου Λουκά, δεν έχει σημασία αν θα είναι 35 ή 45, θα δούμε πόσο θα είναι αυτοί οι οποίοι θα δηλώσουν, τα παιδιά που θα δηλώσουν, σε ποιες περιοχές ήταν πιο μπροστά και μέλημά μας είναι πώς θα πάρουμε τα περισσότερα παιδιά. Ανάλογα, λοιπόν, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ξέρουμε τι μέλη γεννέστε και θα πορευτούμε. Δεν πάμε καθόλου να υπηρετήσουμε συμφέροντα και να είμαστε ευχάριστοι στους γονείς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλή λειτουργία των παιδικών και πώς θα πάρουμε περισσότερα παιδιά. Το έργο στον κλειστό του Αμυγδαλεώνα θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Πάντως, πραγματικά, υπήρχε μια καθυστέρηση. Ήδη τους έχουμε φωνάξει. Ξεκινάνε τις εργασίες αυτές που έχουνε μείνει στο εσωτερικό, δηλαδή να φτιαχτούν οι εξέδρες, να γίνει μέσα η αεραγωγή και όπως επίσης και να τρυφτεί το πάτωμα. Και ταυτόχρονα έχουνε εγκριθεί τα κλιματιστικά τα οποία θα έρθουν. Περισσότερες κλεπτομέρειες, όμως, θα σας πει ο κύριος Ιακοβίδης. Κίνδυνος να κλείσει το ταμείο στις Κρινίδες. Κανένα ταμείο δεν θα κλείσει, απλώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα. Έχουνε φύγει με την κινητικότητα, έχουνε φύγει από το ταμείο. Πρέπει ο δήμος να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει Κρινίδες και Καβάλα, υπάρχει ο δήμος Καβάλας που πρέπει να λειτουργεί. Προσωρινά, το έχουμε εξηγήσει σε όλους και στην ενδιαφερόμενη, αν η ενδιαφερόμενη έχει αρχίσει και έχει πιάσει δεξιά και αριστερά και λέει τον πόνο της, αλλά και σε όλους τους άλλους ότι είναι μια προσωρινή λύση. Αυτό για τις Κρινίδες. Κύριε Παπά και επίσης και για τον κύριο Κουνάκο, το έργο στην είσοδο της πόλης πραγματικά καθυστερεί, διότι στο συγκεκριμένο σημείο βρεθήκαν αρχαία, το πιο πιθανό είναι ότι είναι τμήμα της Εγνατίας, το βλέπουν τώρα η αρχαιολογία, περιμένουν την απόφαση της αρχαιολογίας στο τι θα κάνουν, δηλαδή έχουν, νομίζω ότι έχουν βρει μια λύση, έχουν προτείνει να το καταγράψουν, να περάσουν γεωυφάσματα, τέλος πάντων έχει και μια ολόκληρη ιστορία και μετά από πάνω να περάσει ο αγωγός, ο οποίος ο αγωγός θα είναι πιο ψηλά από το ύψος που υπολογίζανε και θα γίνει εγκαιμωτισμός με τσιμέντο. Αυτή είναι η πρόταση η οποία υπάρχει. Πέρα από αυτό όμως, στο συγκεκριμένο σημείο, γιατί δεν θα τελειώσουν τα έργα, στο συγκεκριμένο σημείο ο δήμος κάνει έργο. Έχουμε διαπλάτηση του πεζοδρομίου, υπογιοποίηση των καλωδίων. Εξάλλου αυτό που προβλέπετε από το σχέδιο πόλης, εκεί θα είναι μία λωρίδα που μπαίνουμε, δηλαδή από τα φανάρια του ΑΕΔ, θα υπάρχει μία λωρίδα που μπαίνουμε και δύο θα είναι η έξοδος. Αυτό προβλέπεται από το σχέδιο περιγιαλιού. Κύριε Βέρο, για την παραχώρηση στην ακτή Καλαμίτσας, ξέρετε υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι νομικά. Νομικά λοιπόν εξετάστηκε το θέμα. Είδαμε εάν μπορούμε να αντιδικήσουμε με το δημόσιο. Δεν μπορούσαμε να αντιδικήσουμε. Και περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, μιαν και το θέσατε, για να τελειώνει θα σας ανακοπεί και ο κύριος Παπάς. Και φυσικά εμένα στην δήλωσή μου. Όταν κάνω δηλώσεις έχω επίγνωση του τι λέω. Δεν τα λέω έτσι για να τα λέω. Για το πρόγραμμα της κοινωνικής κατοικίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο υπάρχει στην Αθήνα, είναι ένα πρόγραμμα για την Αθήνα, είναι αυτό, το οποίο το είχε κάνει ο κύριος Παπακογιάννης με κατοικίες, οι οποίες υπάρχουν, δεν είναι κατοικίες οι οποίες δημιουργούνται, είναι υποβαθμισμένες και είναι πως θα φτιαχτούν ούτως ώστε πολύ καλή ιδέα. Καταλαβαίνετε ότι για τις καπναποθήκες δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης διάζεται. Δεν είναι κάνουμε διαβούλευση και ότι σε τρία-τέσσερα χρόνια θα βάζουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο Ταμείο Ανάκαμψης ότι έχουμε έτοιμο μέσα σε ένα χρόνο, ούτως ώστε να μπορεί να δημοπρατηθεί και να γίνει η απορρώθηση των χρημάτων. Μου επιτρέπετε λίγο, κύριε Πρόεδρε, κατά φάση, να πάρω από εσάς άδεια. Και για εσάς, κύριε Δημαρχή, μου επιτρέπετε λίγο. Πόσο αφορά για αυτό το πρόγραμμα κοινωνική κατοικία. Βεβαίως, δεν απευθύνεται μόνο σε εκτίρια όπως είναι οι παλιές καπναποθήκες. Ουσιαστικά, απευθύνεται σε όλα τα παλιά κτίρια. Και γνωρίζουμε πολύ καλά, ούτε και στο δήμο μας. Κυρίως μέσα στην πόλη, έχουμε πάρα πολλά κτίρια, τα οποία για πολλούς και διάφορους λόγους είναι εγκατελημένα. Παλαιά κτίρια, τα οποία ενέχουν και τους κινδύνους. Και πολλές φορές αναγκαζόμαστε εμείς ίδιοι. Έχουμε εργολαδίες, κατεδάφυσες, τα γνωρίζετε. Άρα, είναι ένα κίνητρο αξιοπίσεις και καταλαβαίνετε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία και μέσα από αυτήν τη συμμετοχή του προγράμματος, της θέσης εργασίας αλλά και του οικονομικού όφελους. Τώρα, να μην το αναλύσω, νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι. Τώρα, όσα αφορά και κάτι ακόμα, κύριε Δήμαρχε, πιτρέψτε μου λίγο. Ναι, παρακαλώ. Ο κύριος σας είπα ότι ανεμένεται σε αυτήν την απόφαση. Κοιτάξτε, κύριε Δήμαρχε, η πολιτική απόφαση της κάθε διοίκησης, της δικιάς διοίκησης, που μπορεί κάποιοι να μη συμφωνούν, όσα αφορά για το ζήτημα αυτής της καλαμίτσας. Αυτό θα κριθεί, κύριε Δήμαρχε. Και θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος αυτής της ζητίας. Όμως, κύριε Δήμαρχε, το να λέτε ότι άσχησε αγωγή και να μην γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, να μη γνωρίζουν, ενδεχομένως, και οι σύμβουλοι της ίδιας της παράταξής σας, που διοικεί. Αλλά και να μην αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο το αν θα πρέπει σε αυτό το δικαστήριο που θα ακολουθήσει, αν θα πρέπει να αντιδικήσει, αν θα πρέπει να παρεμβρυθεί νομικός. Ποια θα είναι αυτά, κύριε Δήμαρχε. Είμαι όλος του συμβασμού και τους αγαπητούς συναδεύους. Και δεν έχω τώρα στα 62 μου να γίνω ούτε καθηγητής, ούτε να κάνω επιμόρφωση κανέναν. Αλλά μιλάω για αυτονόητα πράγματα τα οποία έχουν σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία του θεσμού που υπερρουτούν όλοι μας, και εσείς και εμείς, κύριε Δήμαρχε. Άρα, κύριε Δήμαρχε, δεν μπορείτε να λέτε, και με συγχωρείτε, δηλαδή, μόνο το συμβασμό, να λέτε ότι είναι στη διακριτική ευκαιρία του κάθε δημάρχου να ενημερώσει για τέτοιου είδους θέματα. Για τις πολιτικές επιλογές δικαίωμά σας. Αυτό, κύριε Δήμαρχε, και κάτι ακόμα. Επειδή είπατε προηγουμένως, και νομίζω ότι μάλλον ερήμει του λόγου σας, νομίζω ότι δεν τα εννοείτε, δηλαδή το να λέτε ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι καμποίστικη, εντάξει. Πείτε το αλλιώς, γιατί εγώ θεωρώ ότι αυτό που κατάλαβα από τον συνάδελφο είναι ότι ας πάρουμε επιτέλους και μια απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως μέτρο πίεσης προς την Κεντρική Διοίκηση, ότι κύριοι, επιτέλους, πραγματικά, κάντε την πραγματική αποκέντρωση, δώστε την δυνατότητα αποφάσεων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του τόπου, την ευρύθμη λειτουργία του τόπου, να το αποφασίζουμε εμείς. Δηλαδή, το αν θα λειτουργήσουμε δεύτεροι ή τρίτοι ή τέταρτοι λαϊκοί και κατά πόσο υπάρχει αυτή η ανάγκη, δεν θα το αποφασίζει η Διαθήνα, κύριε Δημοτικό. Κύριε Φέρο, με συγχωρείτε πολύ, αλλά αυτά που λέτε είναι θεωρίες. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσει τώρα η λαϊκή, δεν θέλουμε να στέλνουμε ψηφίσματα και να λέμε ότι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε. Αυτό εννοώ. Λοιπόν, πρέπει κάποτε να γίνουμε ρεαλιστές. Ούτε με ενδιαφέρει αν θα ξαναβγω ή όχι, αν θα με ψηφίσουν για την καλαμίτσα ή όχι. Η καλαμίτσα πρέπει να περάσει στους καβαλιώτες. Όλη αυτή η θεωρία ότι είναι δικό μας, ότι μπορούμε να αντιπαλέψουμε με το δημόσιο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αυτά όμως υπάρχει και μια νομική επιστήμη. Έχουμε εμείς επιχειρήματα ότι είναι δικό μας. Αυτά που ακούω τον τελευταίο καιρό, ότι υπάρχει χρυσή χρυσία, υπάρχει το ένα, υπάρχει το άλλο, να ξαναπάμε τις γραμμές πίσω, μπροστά. Δηλαδή με συγχωρείτε, τι θέλουμε δηλαδή. Λέμε ότι είμαστε μία πόλη, ότι είμαστε το μονακό. Μονακό με γίφτηκες, με συγχωρείτε, αντιλήψεις και αισθητικές δεν γίνεται. Έχουμε μία πλάρας όργανο που θέλουμε να την κάνουμε οργανωμένη. Δεν θέλουμε να την κάνουμε, αλλά αυτό, όπως λένε, στους αμμόλωφους, που να είναι με τα πιστόλια ποιος θα νικιάσει τα μαγαθιά. Τέλος πάντων, τα νομικά όμως θέματα θα σας τα πει ο κύριος παπάς. Κύριε Ξανθόπουλε, με συγχωρείτε. Κύριε Ποτόλια, για την Παναγία για το τριοστάσιο θα σας απαντήσει. Έχει τακτοποιηθεί και το τι σκοπεύουμε να κάνουμε όμως εκεί γιατί θα συνεχίσει έργο θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Κύριε Ξανθόπουλε, για τους κτινοτρόφους δεν το είχα ακούσει. Τώρα το ακούω από εσάς. Αυτό ότι και καλό ήταν να τίθετε στην διοίκηση ή στον κύριο Θόδωρο, στον κύριο Παπαδόπυλο. Τέλος πάντων όμως τώρα που το είπατε θα το δω με τον κύριο Ιακοβίδη και με τον κύριο Παπαδόπυλο να δω τι πρέπει να κάνουμε διότι πρέπει να δούμε πώς θα το προστατεύσουμε. Εάν αυτό υπάρχει πρόβλημα όντως πρέπει να το αποκαταστήσουμε και σας ευχαριστώ πολύ. Για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου νομίζω το έχουμε πει. Η εκκλησία πραγματικά παίρνει ένα κομμάτι από το στρατόπεδο. Αυτό όμως είναι προαποφασισμένο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τα υπόλοιπα ήδη μαζεύεται το στρατόπεδο από μέσα η δομή ούτως ώστε ο δήμος να μπορεί να κάνει τις παρεμβάσεις στα τμήματα το οποίο του ανήκει και φυσικά πρέπει να γίνει αυτό με το τμήμα του στρατοπέδου που είναι μέσα όμως οι πρόσφυγες. Που καταλαβαίνει όμως ότι ακόμη δεν μπορεί να γίνει τίποτε διότι είναι σε λειτουργία. Με το ΔΙΠΑΕ θα ήθελα λοιπόν επειδή άκουσα προηγουμένως ότι ρωτήσαμε τους βουλευτές για το χαμόγελο του παιδιού γιατί άκουσα και αυτό το ωραίο προηγουμένως. Και λοιπόν αφού πρέπει να ρωτήσουμε τους βουλευτές ας απευθυνθούμε λοιπόν στους βουλευτές για το ΔΙΠΑΕ. Ούτως ώστε να μπορέσει να κρατηθεί και ούτε είναι οι κάθε πόλοι πάνε τρία τέσσερα άτομα στην Κεραμέως ή στον οποιοδήποτε υπουργό και λένε τον πόνο τους. Λοιπόν εδώ υπάρχει μία αντικειμενική μη υπάρχει μία πραγματικότητα. Οι βουλευτές μας πάρα πολύ ωραία τα μεταφέρουν κάτω και γι' αυτό τον λόγο πάρθηκε και αυτό που έχει παρθεί. Τώρα από εκεί και πέρα στο χέρι του ΔΙΠΑΕ είναι κιόλας να κρατήσει τον αριθμό των φοιτητών ή να τους αυξήσει κιόλας. Διότι άμα ξαναμπούνε 20 φοιτητές με συγχωρείτε πολύ το Υπουργείο δεν ξέρω τι θα κάνει. Στο χέρι λοιπόν του Επανεπιστημίου είναι να κρατήσει ή να αυξήσει τους φοιτητές. Κύριε Κουνάκο για την ίδρευση θα σας απαντήσει, στην Δημοτική Ενότητα των Φιλίπων θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης και για την Δημοφέλεια θα πω στον κύριο Αγγελίδη ούτως ώστε να γίνει κάποια στιγμή ενημέρωση των θεμάτων τα οποία έχετε δει. Η κυρία Ιωσήφιδου για τους 4 υπαλλήλους από την Καθαριότητα και το οποίο αφορά μάλιστα και για την κινητικότητα που έθεσε ο κύριος Τσουβικίδης είναι η αλήθεια ότι έχουν αποξηλωθεί όλοι οι δείμοι από υπαλλήλους και ιδίως οικονομικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή σε δύο χρόνια έχουν φύγει πάνω από 35.000 εργαζόμενοι από τους υφήμους για να πάνε στη δευτεροβάθμια και γενικά σε άλλες θέσεις. Η θέση λοιπόν του κυρίου Βορίδη επειδή και η Κέδε έχει μιλήσει μαζί του και εγώ έχω μιλήσει με τον κύριο Βορίδη, η θέση του κυρίου Βορίδη είναι από την πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλλα. Δηλαδή ότι ναι εντάξει υπάρχει αυτό αλλά οι δείμοι θα πάρουνε και όσο έχετε δει εσείς να κάνουμε προσλήψεις άλλο τόσο έχω δει και εγώ. Θα χρήσουμε τους δήμους κύριε Δήμαρχε, δεν μας κάνει ο Βορίδης κουμάτο. Είναι μια λύση αυτή κυρία. Αυτή τη στιγμή όμως κύριε Ανέστη πρέπει να δουλέψουν οι δείμοι. Οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να δουλέψουν. Είχαμε παραλύσει, έπρεπε να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας. Αυτό λοιπόν το κάναμε για τμήματα που αφορούν την καθαριότητα παίρνοντας τέσσερις υπαλλήλους τους οποίους έχουμε βάλει στα έσοδα και στην διεύθυνση προσωπικού σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθαριότητας. Δεν παίρνουνε καμία, κανένα επίδομα και έχει γίνει με δική μου απόφαση. Για την Παύλου Μελά Κεπτολεμαίου που λέτε για το καμένο μου το έχουνε πει και θα παρακαλέσω τον κ. Σταυρίδη να περάσει από εκεί να δει τι έχει γίνει, διότι και οι ιδιοκτήτες του κύματος αυτοί που τυχάνει να τους ξέρω δεν νομίζω ότι μπορούν από μόνοι τους να κάνουν τίποτε. Έχουνε μπλέξει και αυτοί και τέλος πάντων δεν μπορούν να το νομιμοποιήσουν με αποτέλεσμα υπάρχει αυτό το χάλι που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Κύριε Σταυρίδη θα ήθελα λίγο να το δούμε και πώς μπορούμε να επέμβουμε. Έχω πάει ήδη δήμαρχε, έχουμε καθαρίσει όλο τον εξωτερικό χώρο με κάδος ιδερένιους, έχουμε πλύνει για τα γυαλιά, τα έχουμε μαζέψει και είμαστε σε επικοινωνία όσο μπορούμε να βρούμε τους ιδιοκτήτες. Τους ξέρω εγώ τους ιδιοκτήτες αλλά δεν πρόκειται να βρείτε. Θα μπούμε εμείς αλλά με τη κίνδυνοκρίση. Να το συζητήσουμε λοιπόν για να το τακτοποιήσουμε. Για την ενεργειακή κοινότητα είμαστε πριν τα περιβαλλοντικά ούτως ώστε να μπορέσουμε μετά να γίνει κατάθεση. Προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για να βρούμε και χρηματοδοτήσεις. Κύριε Τσουρουκίδη για τον δρόμο της Κρινίδας έχετε απόλυτο δίκιο. Μου στείλατε και τη φωτογραφία, επικοινώνησα και με τον κύριο Παπαθόπυλο. Ταυτόχρονα και με τον επιβλέποντα δεν θα γίνει παραλαμβή του συγκεκριμένου δρόμου και ξυπακούεται ότι ο δρόμος θα ξαναστροφεί. Τώρα για το γυμνάσιο που θα πάει το γυμνάσιο και ότι ο δρόμος στην είσοδο της Λυδίας είναι χάλια, το ξέρω πολλοί δρόμοι είναι χάλια στην πόλη, κάνουμε αυτό που μπορούμε να γίνει. Αλλά η λειτουργία του Λυκείου που θα πάει στην Λυδία για το γυμνάσιο θα πάει στον Αμυγδαλαιώνα, δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση εάν ο δρόμος είναι πολύ καλός ή έχει λακούβες. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για να λειτουργήσει το Λύκειο με την αρχή της χρονιάς και είναι κάτι που η τεχνική υπηρεσία και ο κ. Ιακοβίβης το έχουν αναλάβει και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως και ο υπουργός ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος φροντίζει αυτή τη στιγμή και για τα κοντένιερ τα οποία θα έρθουν. Λοιπόν, η απόφαση για τις λαϊκές, νομίζω ότι είπαμε ότι βρέθηκε και νομική λύση για να είναι νόμιμη, αυτή τη στιγμή την επισεργαζόμαστε, πολύ γρήγορα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να το ψηφίσουμε και να μπορέσει πλέον να λειτουργήσει. Μέχρι τότε όμως η λαϊκή θα λειτουργεί με δική μου απόφαση που κανονικά δεν θα έπρεπε να πω, τέλος πάντων θα λειτουργήσει γιατί πολύ σύντομα θα έρθει και η απόφαση ίσως και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Μαυρίδη, για τα ταξί δεν συγχωρείται αλλά δεν αλλάξαμε καμία μελέτη. Λοιπόν, στην μελέτη που υπήρχε δεν έγραφε που θα ήταν η θέση των ταξί, ήταν προτάσεις οι οποίες γινότανε, είδαμε ότι δεν είναι τόσο λειτουργικό να μετατοπιστούν οι στάσεις προστά στο Ιρών και έτσι τα ταξί θα ξεκινάνε περίπου από το φαρμακείο που είναι από το Μικέλ λίγο απέναντι και προς τα πάνω, μέχρι λίγο πιο κάτω από τη στάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Θα έρθει όμως και αυτό, θα μπει σε σχέδιο, θα γίνει διαβούλευση που έχει γίνει διαβούλευση ήδη με τους ταξιτζίδες, θα οριστικοποιήσουμε τη θέση και θα έρθει μετά προς ψήφιση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο τοπικό, για να μην λέει η κυρία Κόγια ότι την παραλείπουμε και μετά φυσικά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι, ναι, σωστός, σωστός. Λοιπόν, κυρία Κόγια δεν κατάλαβα για το σχέδιο του παλιού ποιο εννοείται. Εννοείται για τα πένι, τα τραγωνικά, ποιο εννοείται, δεν κατάλαβα. Εννοείται για τα πένι, τα τραγωνικά, ποιο εννοείται. Ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Ωραία, ωραία. Αυτό θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοφίδης και για τις εκδηλώσεις. Εάν, για να μην το λέτε, έτσι είναι δεν σας ενημερώνουν, θα πω και τον κύριο Χαζαρίδη και την Λεμονιά, για να σας ενημερώνουν για τις εκδηλώσεις τις οποίες έχουμε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, τον λόγο στους αντιδημάχους και στον κύριο Χρόνι. Για το Φίλιππος Β δεν πάτε στον κύριο Χαζαρίδη. Θα ξεκινήσω, κύριε Στραγωνίτη. Παρακαλώ. Δεν άκουσε, κύριε Ιωσήφιδου. Έκανα την ερώτηση για την έκταση αυτή για το λιμάνι Φίλιππος Β, που είναι περίπου 282 χιλιάσια 30 μέτρα. Θα το δω, κύριε Ιωσήφιδου, και θα ευχαριστώ. Ο κύριος Ιακοβίδης. Καλησπέρα κι από μένα. Να ξεκινήσω με το θέμα του αμυγδαλεώνα. Το έργο αυτό, όντως, όπως είπε και ο δήμαρχος, έχει κάποια υστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος που είχε υπογραφεί με τον Ανάδοχο. Για διάφορους λόγους, αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η εξαίρεση στον καλό δρόμο της υλοποίησης αφορά μόνο τις εκραιμότητες που αφορούν τα φωτιστικά, τις ανδρίες θερμότητας και το πυροσβεστικό συγκρότημα της πειρασφάλειας. Αυτά έχουν παραγκαλθεί από τον Ανάδοχο. Είναι καθοδόν, ελπίζουμε, έχει υπογράψει συμβάσεις, έχει δώσει προκαταβολές. Επισημένω εδώ, το μόνο σημείο που μπορούμε να έχουμε μια μικρή επιφύλαξη είναι οι συνθήκες της αγοράς αυτή τη στιγμή, που είναι πάρα πολύ δύσκολες και δείχνουμε κατανόηση σε αυτό το θέμα για την προμήθεια αυτών των εξαρτημάτων για την ολοκλήρωση του έργου. Ήδη προχωρούν τα δίκτυα με αεραγωγούς και τα λοιπά, ώστε να απομένουν μόνο αυτά τα τρία στοιχεία που σας έχω επισημάνει. Δεν μπορώ να ορίσω χρονοπερέωσης. Ελπίζω ότι με την καινούργια σχολική περίοδο σεζόν, διπλήτως η αθλητικών δραστηριοτήτων, θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χώρο, γιατί όντως ταλαιπωρούνται όλοι οι χρήστες αυτού του χώρου, που μεταναστεύουν αυτή τη στιγμή σε άλλες περιοχές. Το θέμα των ποτιστρών είναι συγκεκριμένο, όπως αντιλαμβάνομαι, θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα, για να μην υπάρχει αυτή η λάθος διαχείριση ή η ολοκλήρωση του έργου με λάθος τρόπο, όπως επεσήμενε ο κ. Ξαντόπουλος. Όσον αφορά το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πάρα πολλές εργασίες και έχει προγραμματιστεί και μια παραχώρηση τμήματος, που ήδη ανήκει στο δήμο προσιλοποίηση. Σύντομα θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, απ' ό,τι φαίνονται αυτή τη στιγμή, για τον περιορισμό της λειτουργίας του στρατοπέδου σε πολύ μικρότερη έκταση από ό,τι έχει σήμερα. Τώρα για την εκκλησία και πώς θα καταφέρνει καλύτερα, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Το Ταμείο Ανάκαμψης που θύξατε, το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται σε όλους τους δήμους και τους φορείς του δημοσίου που είναι πάρα πολύ έτοιμοι για μελέτες και όριμες γενικώς προγραμματικές συμβάσεις για άμεση υλοποίηση. Αν πρόκειται μέσα στο 2025 να έχουν υλοποιηθεί αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα πρέπει να δημοπρατούνται. Όπου είμαστε έτοιμοι σ' αυτά, νομίζω ότι έχουμε κάνει όλες τις κατάλληλες προσπάθειες, όπως τόνισε και ο δήμαρχος, δεν νομίζω ότι παρακάμπτουμε κάτι ή αγνοούμε κάτι και δεν είμαστε έτοιμοι, όπως αν μπορούμε να υλοποιήσουμε μια τέτοια προσπάθεια. Το θέμα της πλατείας Καπνεργάτη και των ταξί ποτέ δεν ορίστηκε συγκεκριμένη θέση. Είπαμε ότι ερευνούμε αυτή την περίπτωση, ερευνούμε την άλλη, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και ούτε ναι έχουν ληφθεί ακόμη. Θέλουμε να εξαντληθεί το θέμα από κάθε άποψη για να έχουμε μια οριστική πρόταση που μετά τη διαβούλευση θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και τέλος, το να το σχολιάζουμε έτσι, αλλιώς το θεωρώ λάθος, η υπηρεσία προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό να ικανοποιηθούν και οι ταξιτζίδες και το κοινό και να εφαρμόσουμε σωστά το σχέδιο το οποίο έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε όπως πρέπει και όχι να έχουμε παρεμβάσεις και τροποποίηση που δεν θα του κάνουν καλό. Πόσον αφορά τώρα το παλιό που έθιξε η κυρία Κόγια, νομίζω ότι είμαστε στις τελευταίες μικρές διορθώσεις για να περαστεί σε φέκ το σύνολο αυτών των τροποποίησεων που αφορά χρήσης γης και άλλα μέτρα που έχουμε πλιν των ρημοτομίσεων περιλάβει μέσα σε αυτήν την τροποποίηση. Και θα έχουμε σίγουρα την ικανοποίηση των δημοτών το παλιό που είχαν την ανάγκη αυτής της τροποποίησης για να αξιοποιήσουν καλύτερα τις περιουσίες τους. Το Γυμναστήριο του Αμυγδαλεώνα το μόνο που δεν μπορώ να σας πω είναι ο χρόνος που θα παραδοθεί για χρήση. Ελπίζω όμως θα είναι αυτός της νέας περιόδου των αθλητικών εκδηλώσεων για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι αθλητές και οι χρήστες αυτού του χώρου μετακομίζοντας σε άλλες περιοχές. Αυτό είπα πριν, λείπατε δυστυχώς. Και νομίζω ότι φωτιστικά αντιλίες, θερμόητος και πυροσβεστικός συγκρότημα είναι αυτά που υπολείπονται για να έχουμε αποτελεσματική τέτοια ολοκλήρωση του έργου. Σύντομη και ολοκληρωμένη. Συντομή, κύριε. Μια σύντομη ερώτηση. Κύριε Δημαρχε, καλά μου απάντησατε και σας ευχαριστώ. Συμπληρωματικά όμως δεν είναι μόνο αυτά. Θέλουν και κάποιες έξτρα εργασίες στα μπάνια, στα λουτρά. Και αυτό θέλω να το δείτε. Δεν εντάσσονται μες στο έργο. Αλλά θα θέλω να το δείτε για να το συζητήσετε με τους συλλόγους για να έχετε πια ιδία άποψη μήπως γίνουν και κάποιες παρεβάσεις στο δημο που χρειάζονται. Γιατί έχουν επιτυχίες, είναι πολλά παιδιά, έτσι θα ενισχύσουμε περισσότερο το συλλόγο. Ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριε. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ο κάθε τι γραμμένος για την εργάστηση του δικού σύμβουλου που λέει του παράπονος. Τώρα ο κάθε τι είναι ο δικός σύμβουλος και ο κάθε τι είναι ο δικός σύμβουλος. Παρακαλώ, κύριε. Παρακαλώ, κύριε, ησυχία. Παρακαλώ, κύριε, ησυχία. Κύριε Πρωμούσα, παρακαλώ. Ναι, ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και από εμένα. Αναφορικά, δεν ξέρω αν ακούγουμε. Παρακαλώ, κύριε. Κύριε Πρωμούσα, σας ακούμε. Μπορώ να συνεχίσω. Αναφορικά, λοιπόν, με το κόστος της ενέργειας είναι ένα θέμα και ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί μόνο το Δημοκαβάλλας όλους τους δημοστιχόρους αυτή τη στιγμή. Ήδη με την προηγούμενη συμβληματική κατανομή ενισχύσαμε κάποιους πολικούς, όπως, για παράδειγμα, το Νοδικό Φωτισμό, 100.000, περίπου, όσο θυμάμαι, αλλά και κάποιους άλλους κωδικούς σχετικά με τις ατλικές καταστάσεις. Ήδη, όπως θα δείτε και στη σημερινή αναμόρφωση, υπάρχει ένα αποθεματικό γύρο σε 194.000. Το κρατάμε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, έτσι ώστε να ζυγίσουμε και να σταθμίσουμε, κατά περίπτωση, το τι θα χρειαστεί και όπου χρειαστεί θα επέμουμε. Θα μπορούμε να ισορροπίσουμε μεταξύ του κόστος ενέργειας, αλλά και άλοντα πάνω από το κύπτων και του κόστος των υλικών, γενικόθεσης ανατυμίσεις. Οπότε, θα κινηθούμε ανάλογα με τις περιστάσεις κατοδοκόντων. Ευχαριστώ. Και τώρα το λόγο στον κύριο Παπά. Τι θέλατε, κ. Ρεβέρον? Όχι, όχι, είμαστε στις απαντήσεις. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, αναφορικά με το θέμα της Καλαμίτσας, επειδή ρωτήθηκε και επειδή πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες... Κύριε Παπά, λίγο πιο δυνατά, παρακαλώ. Τώρα ακούγομαι καλύτερα? Ναι, ναι, βεβαίως. Επειδή πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες, ρωτούν οι πολίτες, ρωτούν οι δημότες, και επειδή ρωτήθηκε και στα θέματα της προημιερσίας διατάξεως διαδικασίας, θέλω να πω κάποια πράγματα για να γνωρίζουν και περισσότερες συνάδελφοι. Θέλω να πω ρητά ότι δεν έχουμε ιδιοκτησιακό δικαίωμα στην Καλαμίτσα. Αυτό είναι ρητό, είναι αναμφίβολο, δεν μπορεί να αμφισβετηθεί από κανέναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Να δούμε λίγο το ιστορικό για να πούμε πώς ξεκινάει η κατάσταση με την Καλαμίτσα. Λοιπόν, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Καλαμίτσας? Έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας, δεν έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας. Αρχικά λοιπόν το ακίνητο ανήκε στο ελληνικό δημόσιο. Η διαχείριση με νόμου 46 και του 60, η διαχείριση όλων των τουριστικών ακίνητων του δημοσίου, είχε ανατεθεί στο ΝΕΟΤ. Έρχεται το βασιλικό διάθεμα του 69, το 677, και χαρακτηρίζει και την παραλία της Καλαμίτσας τουριστικό δημόσιο κτήμα. Οπότε βγαίνει κοινή υπουργική απόφαση και η διαχείριση της Καλαμίτσας περνάει στο ΝΕΟΤ. Και τέλος έρχεται ο νόμος 28-19 του 2000 με το άρθρο 22 παράγραφος 2 και λέει με τρόπο ρητό ότι όλα τα τουριστικά δημόσια κτήματα, άρα και η Καλαμίτσα, έχουν παραχωρηθεί καταπλήρη κυριότητα στο ΝΕΟΤ. Δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει κανένας απολύτως τίτλος και κανένα απολύτως νομικό ή άλλο πάτημα για να διεκδικήσουμε ιδιοκτησία στην Καλαμίτσα. Πάμε παρακάτω. Υπήρχε μια παραχώρηση από 1985 έως το 2015. Αυτή η παραχώρηση ήταν γνωστή, ήταν επιθυμητή, ήταν εφταία για όλους και αμέσως μετά τη λήξη της παραχώρησης, επιδιοίκησης της Ανάκα, μπορώ να πω και πριν ολοκληρωθεί η παραχώρηση, σωστά η κυρία της Ανάκα και οι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων και η κυρία Ιωσφύδου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήσαμε την παράταση αυτής της παραχώρησης. Δεν είναι οξύμορο λοιπόν να ζητούμε να μας παραχωρηθεί κάτι, το οποίο μετά από 6-7 χρόνια λέμε ότι είναι δεχομένος να μας ανήκει. Ξέρετε ακούστε και το ζήτημα της χρησιγκτησίας. Εδώ μπαίνουμε σε νομικά χωράφια αλλά να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Η χρησιγκτησία κατά του δημοσίου δεν χωρεί ή χωρεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και με πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Μη αυστηρότητη προϋπόθεση είναι να κατέχεις κάτι διανία κυρίου, δηλαδή να νομίζεις, να έχεις την πεποίθηση ότι σου ανήκει. Αλλά πώς μπορείς να ισχυρίσεις ότι σου ανήκει κάτι όταν επί 30 χρόνια το έχεις παραχωρημένο και με το που τελειώνει μια παραχώρηση σπεύδεις, σωστά έτσι δεν το κακολογώ, σπεύδεις να ζητήσεις μια ακόμη παραχώρηση. Και προσέξτε όλοι εδώ εμείς, περισσότεροι από εμάς, ομόφωνη απόφαση το 2016 το ζητήσαμε και καλά κάναμε και ερχόμαστε σήμερα να πούμε τι. Όχι ομόφωνη, όχι ομόφωνη. Μόνο ο κ. Ποτόλιας, έχετε δίκιο, ομόφωνη π. Ποτόλια, έχετε δίκιο. Σας αδίκησα. Ευχαριστούμε. Η κ. Ιωσήφιδου, που ήταν συνεργάτης εξαπορίπτων της κ. Σανάκαο, συμφωνήσε τότε και ζήτησε την παραχώρηση και σήμερα λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Η χρησικτισία κατά του ελληνικού δημοσίου σε αυτή την περίπτωση δεν χωρεί. Υπάρχει και μια άλλη αυστηρή προϋπόθεση για χρησικτισία κατά του δημοσίου, αλλά προβλέπει στις εκτάσεις άνω των δύο στρεμάτων να υπάρχει κάλυψη κτιριακή άνω του 30%. Προσέξτε, εδώ σήμερα μιλάμε για 13 στρέματα. Άνω συντελεστής καλαμίτσας υποθέσω ότι είναι στο 1,2. Θα έπρεπε από τα 15,6 στρέματα να οικοδομηθούν το 30%, δηλαδή 4,5 με 5 στρέματα να είναι χτισμένο. Ίσως τότε και να είναι χτισμένο μέχρι το 2002. Θα μπορούσε, επ' αυστηρές πάλι προϋποθέσεις, να θεμελιωθεί δικαίωμα χρησικτισίας. Αυτά τα πράγματα λοιπόν δεν συντρέχουν. Δεν συμβαίνουν. Άρα ο στόχος μας πρέπει να είναι να επιτείνουμε την παραχώρηση, να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για την καλαμίτσα. Νομικά δεν μπορεί να σταθεί καμία απολύτως διεκδίκηση για το ιδιοκτησιακό, η ΕΤΑ δεν έκανε αγωγή για να αναγνωριστεί κυριότητά της γιατί υπήρχε λανθασμένη εγγραφή στο κρηματολόγιο, όπως συμβαίνει και με πάρα πολλούς πολίτες, και πράγματι το δικαστήριο την δικαίωσε. Εμείς λοιπόν πρέπει εδώ να βάλουμε το πολιτικό πρόταγμα πάνω από το νομικό. Και το πολιτικό πρόταγμα λέει ότι οι καβαλιώτες θέλουν την καλαμίτσα και ιδίως αυτή τη συγκυρία που η κυβέρνηση έχει αφήσει να προστάδευσει τους πολίτες, που φέτος τα κάψιμα είναι πανάκρυβα, η ενέργεια είναι πανάκρυβη και οι πολίτες όσο ποτέ έχουν ανάγκη μια δωρεάν παραλία και μάλιστα με εύκολη πρόσβαση από απόψη τους μετακίνησης σε αυτήν, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουμε σε μια συμφωνία με την ΕΤΑΔ κατά το δυνατόν συμφερότερη για τους πολίτες και για το δήμο και να αξιοποιήσουμε την καλαμίτσα με τρόπο ώστε να μπορούν να γίνουν και έργα, να αναπλαστεί η περιοχή, αλλά κυρίως να μπορούν ακόλητα ανεμπόδεις να τη χρησιμοποιούν οι πολίτες. Αν δεν έρθουμε, αν δεν ερχόμαστε σε συμφωνία, ξέρετε, η ΕΤΑΔ θα έχει ενδεχομένου στο δικαίωμα ακόμη και να σφραγεί στην παραλία. Και θέλω να πω και κάτι άλλο γιατί ακούστηκε και για την χάραξη, την επαναχάραξη του εγγυαλού. Ο εγγυαλός με τα παλιά δεδομένα. Πριν ξεκινήσει το 2013, οι προσπάθειες και να γίνει η επαναχάραξή του έφτανε μέχρι πάνω το βενζινάδικο. Αυτό ήταν παράλογο. Πρώτα απ' όλα, δεν μπορούσαν έτσι να νομιμπηθούν κτίσματα και κτίρια. Και όταν είναι μέσα στον εγγυαλό, δεν μπορεί να υπάρχει νόμιμο ή νομιμοποιημένο κτίριο. Άρα ήταν το αυτονόητο ότι έπρεπε να πάει ο εγγυαλός εκεί που ήταν και φυσικά καμία απολύτως βλάδη και καμία απολύτως ζημία δεν προκάλεσε στο Δήμο Καβάλαση η επαναχάραξη του εγγυαλού. Ήταν η λογική του αυτονόητου. Πανταστείτε να λέγαμε ότι έχουμε εγγυαλό μέχρι το βενζινάδικο, μέχρι το δρόμο, σε όλο του το πλάτος. Επίσης, ασκήθηκε μια προσφυγή κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία σχεδόν σε όλες τις αιτιάσεις της απερήφθη. Όλες τις αιτιάσεις πανηγερικά απερήφθησαν, έγινε δεκτή μια αιτία σε αναφορικά με το μέγεθος και το πώς αυτό αποτυπωνόταν τόσο στην πρόταση της ΕΤΑΒ για συμφωνία όσο και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Πράγματι τα 28,7 στρέματα όσα, τέλος πάντων, αναφέρονταν, το 1970, το 1985, μισθωρίζεται στην αρχική παραχώρηση, μπορεί να ήταν και τόσα. Στην πορεία, όμως, ο δρόμος ήταν διαφορετικός. Μεγάλωσε το πλάτος, έγιναν τέσσερις λωρίδες. Ο γυαλός άλλαξε, επαναχαράχτηκε. Όλα αυτά δημιούργησαν μια νέα κατάσταση. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας έκανε μια μελέτη, έκανε ένα τοπογραφικό και προσδιόρισε με αρκετά μεγάλη σαφήνια και ακρίβεια την πραγματική έκταση. Εν πάση, όμως, περιπτώσει, θα επανέλθει η Οικονομική Επιτροπή και με μια νέα απόφαση, με νεότερο τοπογραφικό, θα προσδιορίζει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνια και ακρίβεια την έκταση της ακτής Καλαμίτσας και έτσι θα προχωρήσει σε νέα απόφαση ώστε να συμβληθεί ο Δήμος με την ΕΤΑΒ και να παραταθεί η παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσας στο Δήμο Καβάλλας. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Καλαμίτσα. Ούτε χρησιμοποιησία χωρεί, ούτε ιδιοκτησιακά δικαιώματα μπορούμε να εγείρουμε γιατί απλώς θα δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας. Θα το θέλαμε, αλλά δεν γίνεται. Και μην ξεχνάμε ότι πριν έξι χρόνια όλοι εμείς εδώ, ή περισσότεροι από εμάς πριν του κυρίου Ποτόνια, ομόφωνα και η κυρία Ιωσουφίδου και η κυρία Τσανάκα και ο κύριος Βέρος και σωστά ζητήσαμε την παράταση της παραχώρησης γιατί ήταν προς τους συμφέρον των Δημοτών. Έτσι έχουν τα πράγματα με την καλαμίτσα και ξαναλέω και καταλήγουμε αυτό ότι το πολιτικό πρόταγμα το να διατηρήσουμε την καλαμίτσα έστω υπό παραχώρηση και να την εκμεταλλεύονται και να τη χαίρονται οι καβαλιότες είναι το πιο σημαντικό. Διαπιστώνω μέσα από συνομιλίες με συμπολίτες μας, φαντάζομαι κι εσείς το ίδιο, ότι τους καβαλιότες δεν τους ενδιαφέρει το διαδικαστικό, θέλουν να συνεχίσουν να χαίρονται αυτήν την παραλία και θέλουν αυτήν την παραλία να αναβαθμιστεί, να γίνουν έργα, να γίνουν συντηρήσεις και να πάρουν μια ακόμη καλύτερη μορφή. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Παπά. Ο κύριος Χρονίση. Επί του προσωπικού θέλω κύριε Πρόεδρε. Αν οφέρθηκε πολλές φορές το όνομά μου θα είμαι σύντομη. Πολύ σύντομη. Καταρχήν, καλώς ή κακώς, καλώς για εμάς, προφανώς κακός για εσάς, στα κτηματολογικά φύλλα όλη η επίδικη έκταση είναι Δήμος Καβάλας. Κυρία Ιωσήφιδου, κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ, δεν θα συζητήσουμε το θέμα επί του προσωπικού ζητηφαντολόγο. Κύριε Πρόεδρε, μου τρώνε το χρόνο και μετά θα λέτε ότι μιλάω πολύ. Ρωτώ, λοιπόν, τον συνάδελφο τον κύριο Παπά. Έχει κληθεί, και εγώ έχω ανοίξει την κάμερα, κύριε Παπά, δεν μιλάω με κλειστή κάμερα. Κυρία Ιωσήφιδου, το προσωπικό ποιο είναι. Κυρία Ιωσήφιδου, το προσωπικό ποιο είναι. Έχει κληθεί από πλήθος αποφάσεων Αρίου Πάγου, κύριε Παπά, ότι κρίσιμος χρόνος για την ύπαρξη του ευράγματοδικαιώματος, που μπορεί να προσβληθεί με αγωγή, με αυτές τις υποθέσεις των κτηματολογίων, είναι ο χρόνος έναρξης του κτηματολογίου στην περιοχή. Μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ, το 2006, που είναι ο κρίσιμος χρόνος. Αυτό μας ενδιαφέρει, το 2006 είναι ο χρόνος που επιδικάζεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αγωγή, η περίφημη αυτής σε τάρ. Μπορείτε να μου πείτε, το 2006, ποιος ήταν ιδιοκτήτης της επίδικης έκτασης. Θα σας απαντήσω εγώ, κύριε συνάδελφο. Όχι, ο κυρία Ιωσήφιδου, πλατιάζεται κυρία Ιωσήφιδου και δεν πρέπει. Δεν συζητάμε την καλαμίτσα και όσα ανέφερε ο κύριος Παπάς. Ζητήσατε το λόγο επί του προσωπικού. Επί του προσωπικού, γιατί με προσέβαλαν και οι δύο, και ο κύριος Παπάς, και ο κύριος Μουριάδης. Λοιπόν, ένα λεπτάκι. Το 2006, λοιπόν, δεν ήταν ιδιοκτήτης ούτε η ΕΤΑΔ, ούτε ο ΕΟΤ. Η ΕΤΑΔ και ο ΕΟΤ έπρεπε να αποδείξουν στο δικαστήριο ποιος είναι ιδιοκτήτης. Όχι ο δήμος Καβάλας να προσπαθεί να αποδείξει αν αυτός είναι ιδιοκτήτης. Και για ποιον λόγο δεν ήταν ούτε η ΕΤΑΔ ούτε ο ΕΟΤ. Γιατί σωστή είναι η νόμη που ανέφερε πριν ο συνάδελφος. Ο νόμος του 69 και βασιλικό διάταλμα του 69 και ο νόμος του 2000, που εφέρεται κατά κυριότητα, οι χρήσεις γενικά, οι εκτάσεις γενικά από το νεό ΣΥΝΕΤΑΔ, εξερεί όμως τον υγειαλό. Κύριε Ιωσήφιδου, με συγχωρείτε, είστε και νομικός. Δεν συζητάμε το θέμα της καλαμίτσας. Όλη αυτή η επίδικη έκταση, λοιπόν, ήταν στον υγειαλό. Σας παρακαλώ πολύ. Πήγατε στο δικαστήριο και ομολογήσατε. Για αυτό έγινε δεξιά αγωγή. Και να πάμε τώρα επί του πρακτέου στην έφεση. Κυρία Ιωσήφιδου, σας κλείνω το μικρόφωνο. Αν θέλετε να παραδώσετε τα όπλα στην ΕΤΑΒ, κάντε το. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Παρακαλώ, κυρία Ιωσήφιδου, πραγματικά νιώθω άσχημα, είστε και νομικός. Ζητήσατε το λόγο επί προσωπικού γιατί προσβληθήκατε. Εγώ δεν άκουσα καμία προσβολή και δεν άκουσα καμία ερώτηση δική σας. Επί προσωπικού. Σας παρακαλώ, λοιπόν, πρέπει να συζητάμε την καλαμίτσα. Αν θέλετε θα το φέρουμε σαν θέμα προσβληθήσης. Κι αυτοί τους νόμους δεν τους διαβάζουν. Φαίνεται καλά οι θυσίσεις. Για να συζητήσουμε το θέμα της καλαμίτσας. Γιατί καταλαβαίνω διαφορετικές απόψεις. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μια διευκρίνηση. Κύριε Πρόεδρε, προφανώς και δεν είχα σκοπό να προσβάλλω τη συνάδελφη. Είσατε την εκτιμώ. Αλλά η πραγματικότητα έχει μη ανάγνωστη. Και να σας πω και κάτι τελευταίο γιατί το άκουσαν οι συνάδελφοι. Και μπορεί να έρχονται σε μία αμφιβολία. Το ότι η εγγραφή στο κτηματολόγιο του 2006 λέγεται Δήμος Καβάλας, δεν σημαίνει την ιδιοκτησία μας. Αυτό πρέπει να το αποδείξουμε και εμείς. Είναι όμως ό,τι η ιδιοκτησία της ΕΤΑ και του ΕΟΤΑ, αγαπητές συνάδελφες. Είναι η ιδιοκτησία δυστυχώς. Ο ΙΕΤΑ έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο αν είναι ιδιοκτήτης, όχι ο Κύριος Καβάλας. Απιτείνα Τάσα, αν ήταν δικιά μας ιδιοκτησία και το πιστεύατε το 2016, γιατί ζητήσατε να μας παραχωρηθεί εκ νέου. Είναι ομολογία από την πλευρά σας, όταν λέτε ότι μας ανήκει, ζητήσατε να μας παραχωρηθεί εκ νέου. Κυρίες και κύριοι. Ομολογήστε, ομολογήστε. Κλείστε το μικρόφωνο. Σεβολίστε την έκταση. Αύριο στα ραδιόφωνα δεν θα πείτε, φτάνει. Επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικές νομικές ερμηνείες. Μπορείτε λοιπόν εσείς όλοι οι δικηγόροι από όλες τις παρατάξεις, καθίστε όλοι μαζί, κάντε μια συζήτηση και καταλήξτε σε ένα συμπέρασμα. Αρωτήσω κάτι. Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι εγώ. Δηλαδή σε ποιον ανήκει. Το 2006 λοιπόν σε ποιον ανήκει κυρία Ιωσήφιδου. Κύριε Δήμαρχε. Πείτε μου σας παρακαλώ, κάνω μια απλή ερώτηση. Κύριε Δήμαρχε. Πάντως δεν ανήκει στην ΕΤΑ και στο ΝΕΟ. Κύριε Παπά απαντήστε σε ποιον ανήκει. Κυρία Ιωσήφιδου, μην φωνάζετε. Δεν σημαίνει ότι επειδή είστε δικηγόρος όλα μπορείτε να τα εξηγείτε όπως θέλετε. Υπάρχει μια λογική. Αυτά λοιπόν ήτανε. Εξερρούνται από την ιδιοκτησία. Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά μπορώ και διαβάζω ότι ένα και ένα κάνει δύο. Αυτό σημαίνει. Το ένα και ένα, αν ο δικηγόρος το κάνει 11, αυτό είναι δική του υπόθεση. Λοιπόν, πιανού ήτανε λοιπόν η έκταση αυτή. Ήταν του δημοσίου. Θέλετε να σας πω στον αέρα πιανού ήτανε. Ήταν του δημοσίου. Δεν ήταν του δήμου. Ήταν του δημοσίου. Όταν λοιπόν, ήταν του δημοσίου. Όταν λοιπόν, έγινε η επαναχάραξη του Αιγιαλού. Που περνάει αυτό κυρία Ιωσυφίδου. Κύριε Δήμακες. Με αποφάσεις του Αριου Πάγου. Λοιπόν, καλά. Μπορείτε να κανονίσετε ένα ρατεβού. Όχι, δεν είναι ένα ρατεβού. Ούτως ή άλλως, δεν έχουμε να λύσουμε τίποτε. Απλώς, τόσα χρόνια ήτανε διοίκηση. Και η κυρία Ιωσυφίδου, και η κυρία Δρακονάκη που θέλει το λόγο. Λοιπόν, τι κάνανε η κυρία Δρακονάκη. Τι κάνανε η κυρία Ιωσυφίδου. Από την ΕΤΑ, ζητούσαμε την παραχώρηση. Σας παρακαλώ τώρα. Ξαφνικά ανακαλύψαμε όλη την Αμερική. Καλώς, πάντων. Ωραία, πάμε να προχωρήσουμε. Εγώ μόνο να τα χρησιμοποιήσω. Καθαρά ούτε ιστορικό, ούτε τίποτα. Αλλά επειδή αναφέρθηκε το όνομα και για να μην δημιουργούνται... Προέδρε και εγώ θέλω τώρα. Γιατί αναφερθήκατε στον προσωπό μου, αλλά το λόγο δεν είναι το... Λοιπόν, άκουσα προσεχτικά και ακούσαμε προσεχτικά τον κύριο Παπά. Λοιπόν, μισό λεπτά κύριε Βέρο. Μισό λεπτά. Δεν παίρνω στο ιστορικό. Για 30 δευτερόλεπτα με το ρολόι έχετε το λόγο εσείς και μετά η κυρία Δρακονάκη. Και μετά κι εμείς. Και αναφέρθηκε στο όνομα μου και είπε προφανώς, γιατί κι εγώ τότε, όχι απλώς στο όνομα μου, εκπροσωπόντας και την παράταξή μας, έτσι. Ότι ζητήσαμε το 2016 με ομόφωνη απόφαση την παραχώρηση. Δεν θέλω να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Και κυρίως στους συναδέλφους, οι οποίοι δεν βρισκόταν στο Δημοτικό Συβούλιο, αλλά και στους πολίτες. Γιατί σήμερα είμαστε απέναντι στην όποια απόδοση της καλαμίτσας στο Δήμο Καβάλλας. Πολύ απλά όμως να τονίσουμε ότι όταν τότε ζητούσαμε την παραχώρηση πρώτον, τουλάχιστον εμείς ως παράταξη, δεν είχαμε το δεδομένο αυτό που έχουμε σήμερα. Δηλαδή δεν γνωρίζαμε και πώς να γνωρίζουμε, δεν ήμασταν εκεί ποτέ διοίκηση. Και κανένας δεν έκανε τον κόπο να μας ενημερώσει ότι υπάρχει αυτήν την υγεία γραφή. Αλλά και το κυριότερο, πάλι θα ζητούσαμε να αποδοθεί στο Δήμο Καβάλλας. Και αν θυμάστε την απόφαση, δείτε λίγο την απόφαση. Κύριε Βέρο, τέρασε ο χρόνος. Επαόριστο, τελείωσα. Τελείωσα, μία κουβέντα. Επαόριστο και χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Αυτή είναι η διαφορά με σήμερα. Κυρία Δρακωνάκη. Πρόεδρε, εγώ ήθελα να κάνω ένα ερώτημα το οποίο απευθύνται στον κύριο Παπά. Γιατί, δεν νομίζω ότι το κάνει ας και μένα, αλλά τουλάχιστον δεν αποδίδει όλη την αλήθεια της απόφασης αποκεντρωμένης. Το διατάφω της απόφασης, κύριε, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι η απόφαση της οικονομικής επιτροπής απορρίπτεται. Έτσι, έχει ένα πολυσέληδο λόγων, εκ των οποίων οι δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι, οι οποίες θα είναι και υπογραμμισμένοι. Ο ένας είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια αναδυστυχία στην έκταση και στον τοπογραφικό, το οποίο όντως γλύνεται με μια καινούργια καταμέτρηση και μια καινούργια απόδοση ενός τοπογραφικού διαγράμματος. Το άλλο όμως, το οποίο είναι υπογραμμισμένο και όλας, είναι τέσσερις-πέντε σειρές στην απόφαση της αποκεντρωμένης. Είναι διερωτάτη η αποκεντρωμένη βάση των κτηματολογικών φύλων τα οποία έχει στα χέρια της. Πώς είναι δυνατόν ο Δήμος Καβάλας να ζητά να του παραχωρηθεί ένα ακίνητο, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ως Δήμος Καβάλας. Δηλαδή, πώς δε ο Δήμος Καβάλας ζητά να του παραχωρηθεί κάτι το οποίο φαίνεται ότι είναι δικό του. Αυτό εδώ, κύριε Παπά, γιατί το περάσατε, πολύ βιαστικά ή μάνα, δεν το περάσατε, δεν το αναφέρατε καθόλου και είπατε ότι θα φέρετε μια απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή, για να λυθεί εκ νέου η δυνατότητα παραχώρησης του χώρου αυτού. Πώς θα το προσπεράσετε και τι εισήγηση θα φέρτε στην Οικονομική Επιτροπή επί αυτού το οποίο ρητά και κατηγορηματικά αναφέρετε στην απόφαση της αποκεντρωμένης. Λοιπόν, ο κύριος Χρόνης έχει το λόγο. Προχωράμε. Καλησπέρα. Κυρία Δρακωνάκη, θα έρθει και η απόφαση του Δικαστηρίου. Εντάξει, και από εκεί και πέρα η αποκεντρωμένη θα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της. Το ξαναλέω. Δημασία, συγγνώμη λίγο. Όποιος θέλει, αυτή τη φορά... Δεν έχω σκοπό να αντιλέξω και να χώσω αντιπαράδεισμα. Αλληλούμενη λοιπόν, την ιδιότητα του μηχανικού, την οποία έχετε κατακτήσει με κόπο προσωπικό. Ακόμα και μια απόφαση Δικαστηρίου, η οποία... Εδώ γίνεται ένα άλλο ερώτημα. Δεν θα πρέπει να προηγηθεί μια εισηγή στην οικονομική για το αν θα προβείτε σε άσκηση έφευσης ή δεν θα προβείτε σε άσκηση έφευσης κατά αυτής απόφασης. Θέλει απόφαση οικονομικής επιτροπής. Ένα. Και δεύτερο, μια ακόμα απόφαση Δικαστηρίου, ακόμα και αν εσείς τη θεωρείτε κακώς κάθε με τελεσίδικη, δεν θα πρέπει να μεταγραφεί στο κλιματολόγιο. Δεν θα πρέπει να αλλάξει το κλιματολογικό φύλλο. Μηχανισμός είστε. Μια οικονομική άδεια να πούμε να εκδόσετε σε έναν κλιμπτό. Ένα λεπτό. Αυτό που πρέπει είναι το κλιματολογικό φύλλο. Κοιτάξτε. Ναι, ωραία. Υπάρχει όμως εδώ μια ομολογία, όπου λέμε ότι δεν είναι δικό μας. Το λέμε? Τώρα να κάνουμε έφεση να πούμε τι. Το είπατε, δεν το λέμε. Το είπατε χωρίς τίποτα. Εσείς το είπατε. Κι εσείς το 2016. Αν ήταν δικό μας τι θα ζητούσατε, να μας παραχωρίσουν το δικό μας. Τι λες, ρε Ανίδα μου. Θα ζητούσατε να μας παραχωρίσουν το δικό μας. Κύριε Παπά, δεν πειράζει. Εμείς θα το φέρουμε στην οικονομική επιτροπή όπως είναι και από κει και πέρα όλοι κρίνονται. Εντάξει, λοιπόν, η απόφαση αυτή θα πάει πέρα από αυτή, η απόφαση της οικονομικής επιτροπής θα πάει και πιο ψηλά ακόμη και από κει και πέρα ο καθένας πρέπει να είναι υπόλογος των αποφάσεών του. Αυτά. Ο λόγος τον κύριο Χρόνιο. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλανταρίδη, όντως υπήρχε ένα πρόβλημα με τις πάγες στην αρχή του έπτους, κυρίως επειδή αλλάξαν οι κουδικοί και μετατράπηκαν σε κουδικούς αρέφ. Όπως είπατε κι εσείς, λύθηκε άμεσα στον επόμενο καθαριστικό λογαριασμό, διορθώθηκαν όλα, κανείς δεν έχασε τίποτε, ούτε προσαύξεις πήραν οι λογαριασμοί, ούτε τίποτε. Έχει διορθωθεί ήδη δηλαδή. Κύριε Ποτόλια, υπήρξε πρόβλημα σε αντιλιοστάσιο, δεν υπάρχει. Πλέον από την περασμένη εβδομάδα έχει παραγγελθεί και ήρθε και εγκαταστάθηκε καινούργια αντλία, καταστράφηκε ολοσχερός η προηγούμενη. Υπάρχει γενικός πρόβλημα σε ότι αφορά τις παραδόσεις των υλικών και πόσο μάλιστα στα υλικά που έχουν και ηλεκτρονικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα και γι' αυτό καθυστέρησε λιγάκι. Έχει τοποθετηθεί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλέον σε κανένα αντιλιοστάσιο. Εδώ θα ήθελα να πω κάτι για τον κύριο Παπαδόπουλο, δεν είναι βέβαια εδώ στην αίθουσα. Είναι εδώ κύριος Μαυρίδης. Έβγαλε χθες ένα δελτίο τύπου και μοίρασε σε διάφορα μέσα μαζί συνημέρωσης που εκεί ήταν φωλό το αν υπάρχουν λίματα στη θάλασσα, δεν υπάρχουν λίματα στη θάλασσα. Βγήκαμε κάποιες φωτογραφίες, κάποια βίντεο. Να πω ξεκάθαρα ότι νομίζω το γνωρίζουμε όλοι, τα λίματα είναι καθέ, δεν είναι πράσινα. Αυτό το πράσινο που φαινόταν είναι φιτοπλανκτών και πλανκτών, το οποίο αυτή την εποχή λόγω των υψών θερμοκρασιών βγαίνει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε κανένα αντιλιοστάσιο ή αποχέτευσης πουθενά στο Δημοκαβάλλας, λειτουργούν κανονικά όλα. Θα ήθελα όμως ο ίδιος να βγει να το πει αύριο, να πει ότι ενημερώθηκα και δεν υπάρχει πουθενά καμία διαρρολήματον, οι θάλασσες μας είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει πρόβλημα για κολύμβηση από όλους. Η συντήρηση έχει γίνει και ολοκληρώθηκε τέλος Μαρτίου, δεν θα περιμέναμε μέσα στην πολυβιτική περίοδο να γίνει, έχουν συντηρηθεί τα αντιλιοστάσια, έχουν καθαριστεί και λειτουργούν όλα κανονικά. Θα ήθελα όμως, κύριε Μαυρίδη, να το μεταφέρετε αυτό, ο ίδιος θα ήθελα να το πει, γιατί δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση από τους συντημότες μας. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση του κυρίου Κουνάκου, να πω ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, επειδή έλεγε η Προθεσμία, κατέθεσε η ΔΕΙΑΚ μια πρόταση 7,4 εκατομμύρια ευρώ για το βιολογικό του δάτου. Θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, ρυζικές παρεμβάσεις ανακατασκευής και καινούργια τύματα στο βιολογικό. Θα γίνει και ένα φωτοβολταϊκό και μάλιστα θα έχει και τριτοβάθμια επεξεργασία, που σημαίνει ότι οι αγρότες μας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό από το βιολογικό του δάτου. Μέσα στον Ιούνιο, ήδη ο κ. Λογκάρης και η τεχνική υπηρεσία, η ομάδα του, τρέχουν. Μέσα στον Ιούνιο θα καταθέσουμε πρόταση χρηματοδότησης για την ιδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Φίλιππον από τις πιές κεφαλαρίου. Μέχρι τέλος Ιούνιο, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία. Ευχαριστώ. Η μελέτη τελείωσε, κύριε Χρόνι, η μελέτη τελείωσε. Ναι, έχει τελειώσει, κύριε Κουνάκο, εννοείται. Ωραία. Λοιπόν, έχουμε ολοκληρώσει τις απαντήσεις όλες, τα θέματα εκτός της ημερήσειας. Προχωρούμε στα θέματα της ημερήσειας διάταξης. Θα προτάξουμε το 12ο θέμα που αφορά τους χώρους αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, γιατί βρίσκεται εδώ ο Σύμβουλος του Δήμου, ο κ. Πεταμίδης, στον οποίο θα δώσουμε και τον λόγο. Κύριε Πεταμίδη, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος. Αρχικά θα σας ενημερώσω για το σκοπό και τη διαδικασία της εξομίωσης και μετά, αν υπάρχει κάποια ερώτηση, πολύ ευχαρίστω να την απαντήσω. Όπως ξέρετε ή θυμάστε, με την 194, αν δεν κάνω λάθος, απόφαση του 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου, πάρθηκε απόφαση για την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Οκειμένου να αποκτήσει το λιμενικό γραφείο φυσική υπόσταση, δηλαδή να αποκτήσει και χωρική υπόσταση, για τα τέσσερα λιμάνια της Καρβάλης, των Σφαγίων, στο Καρνάγιο και στην Καλαμίτσα, στο Λούσι, έγινε η διαδικασία της νομιμοποίησης. Γιατί όσοι επιτοπλήσουν τα λιμάνια αυτά τα μικρά, τα οποία είχαν γίνει στο νομό, είχαν γίνει αυθαίρετα, με παράνομο τρόπο, πλην ελαχής των εξαιρέσεων. Προκειμένου να γίνει η διαδικασία της νομιμοποίησης για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης, απαιτούνταν και έχει εκπονηθεί τεχνική μελέτη, καθώς και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 21 του 2971 του 2001, ώστε τα λιμάνια να νομιμοποιηθούν και μετά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δήμο ή να γίνουν έργα σε αυτά. Με το άρθρο 28 του ίδιου νόμου του 2971 του 1, το ελληνικό κράτο σκέφτηκε ένα μπαϊπάς αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι χρονοβόρα γιατί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στέλνεται σε 12 ή 14 φορείς για γνωμοδότηση. Και σκέφτηκε το θεσμό της εξωμείωσης με χερσαία ζώνη. Η εξωμείωσης είναι να αποκτήσει ο φορέας διαχείρισης, στην εν λόγω περίπτωση ο δήμος Καβάλλας, την διαχείριση του χώρου των λιμανιών, ώστε να μην χάνει κυρίως έσοδα είτε από τον ελιμενισμό είτε από τη χρήση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο των χώρων. Και ένα άλλο πράγμα το οποίο είναι κυρίαρχο και γι' αυτό γίνεται και αυτή η διαδικασία τώρα, είναι ότι τα λιμάνια που έχουν γίνει με αφθαίρετο τρόπο δεν μπορούν να γίνουν έργα πλιν κάποιων μικρών συντηρήσεων ή επεμβάσεων για την χρήση των λιμαίνων ή για τη συντήρηση τους υποκειμένων να μην είναι επικίνδυνη στους χρήστες, η οποία όμως απαιτεί αυτή τη διαδικασία της εξωμείωσης με χερσαία ζώνη, γι' αυτό και παράλληλα με τη διαδικασία της νομιμοποίησης, η οποία είναι χρονοβόρα και ήδη διενεργείται από το δήμο, φέρνουμε και το θέμα της εξωμείωσης με χερσαία ζώνη ώστε επαναλαμβάνουν να μην χάνονται έσοδο και να μην μπορούν να γίνουν κάποια μικρά έργα συντήρησης ή μικρής αναβάθμισης. Και γι' αυτό καλείστε να πάρετε απόφαση σήμερα. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Καλανταρίδη. Όχι. Ο κύριος Βέρος έχει μια ερώτηση. Λοιπόν, πολύ γρήγορα, αγαπητή Πρόεδρε και αγαπητή συνάδελφη και κυρίως συνάδελφη της Διοίκησης όσον αφορά με το διαδικαστικό του θέμα. Είναι αδιανόητο ένα τόσο σημαντικό θέμα να μην γίνεται παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν πέρασε από κουθενά από συγκεκριμένες επιτροπές και δεν θα έπρεπε να περάσει ώστε να έχουμε κάποιους εκπροσώπους, ώστε να δούμε τι ακριβώς, διότι εδώ μιλάμε για χερσές ζώνες συγκεκριμένων λιμανιών. Τα λέω καλά, αγαπητέ κύριε Ποταμίδη. Λοιπόν, στο τέλος, να δούμε τι ακριβώς, δηλαδή, περιλαμβάνει, δεν πρέπει να γνωρίζουμε. Τώρα με τα σχεδιάγραμματα τα οποία στείλατε με κάποια τοπογραφικά χωρίς εξηγήσεις, χωρίς τίποτα, για να τεθούν και όποιοι προβληματισμοί και τα ερωτήματα. Δεν μπορεί ένα τέτοιο σημαντικό θέμα να το περνάμε έτσι. Αυτή είναι η άποψή μου, δηλαδή, μαύρα μεσάνυχτα. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βέρο, εδώ είμαστε για αυτόν τον λόγο. Για αυτόν τον λόγο είμαστε. Παρακαλώ, κύριε Βέρο, σας άκουσα, περιμέντε να μ' ακούσετε κι εσείς. Θυμηθείτε λίγο ως δημοτικός σύγκουλος επιθητίας του κυρίου Σιμιτζή όταν γινόταν οι παρουσιάσεις των διαφόρων έργων, μελετών και οτιδήποτε άλλο. Σας παρακαλώ πολύ. Έτσι. Πρέπει να γίνονται παρουσιάσεις. Δεν γίνεται έτσι. Ο λόγος που είναι εδώ ο κύριος Πεταμίδης είναι αυτός. Σας έχουν στραλεί εισηγήσεις. Ό,τι δεν καταλαβαίνουμε το ρωτάμε τώρα και ο κύριος Πεταμίδης θα μας απαντήσει. Κύριε Πεταμίδη, μπορείτε να απαντήσετε σε ό,τι σας ρωτήσουμε. Επιμένω. Κάνετε παρουσίαση, δείχνετε απέναντι για κάθε λιμάνι τι ακριβώς τι ακριβώς θα είναι ποιος είναι ο χώρος με τον οποίο θα είναι η αρμοδιότητά μας και εκεί πάνω συζητάμε για κάθε λιμάνι δεν γίνεται διαφορετικά. Τώρα τι μου λέτε τώρα. Να θέσουμε ερωτήματα τι, για ποιο πράγμα να θέσουμε ερωτήματα. Επιτρέψτε μου πρέπει να γίνεται παρουσίαση. Δεν γίνεται διαφορετικά. Κύριε Πρόεδρε, στο τοπικό Συμβούλιο έγινε παρουσίαση πάντως, κύριε Πρόεδρε. Στο τοπικό έγινε πιο αναλυτική παρουσίαση και κάπου κατέληξε στο ότι γίναν αποδεκτές όλες οι επιφυλάξεις που υπήρχαν, διευθετήθηκαν και απαντήθηκαν. Τώρα, αν σήμερα εκτός από τον κύριο Βέρο υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος που έχει τις ίδιες απορίες και γιατί τα σχεδιαγράμματα αυτά δεν απαντούν στα ερωτηματικά που υπάρχουν, να τα ξαναεπανέλθουμε. Τι εννοείτε κυρία Κοβίδη, θα θέλατε να κάνουμε μια παρουσίαση, μπορούμε να προχωρήσουμε κύριε Πεταμίδη. Λοιπόν, όσον αφορά τη διαδικασία, αυτή προβλέπεται να περάσει και από τοπικό συμβούλιο και από Επιτροπή Ποιότητα Ζωής από τα οποία και τα δύο, από τι ξέρω, έχουν περάσει. Αν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω. Άρα, όσον αφορά τη διαδικασία, και από τα δύο όργανα τα οποία είναι αρμόδια και τα οποία γνωμοδοτούν προς το δημοτικό συμβούλιο έχουν περάσει και έχουν παρουσιαστεί παρουσία και υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας. Όσον αφορά το ίδιο το αντικείμενο, υποθέτω ότι μέσα στην Ισήγηση υπάρχει το τοπογραφικό διάγραμμα. Δεν συμπεριλαμβάνεται φυσικό αντικείμενο, δηλαδή να παρουσιαστεί κάποιο είδους έργο, πώς να το εξηγήσω, κάποιο φυσικό αντικείμενο, τι θα φτιάξουμε. Είναι ένα θεσμικό όριο το οποίο τίθεται σε μια περιοχή η οποία είναι αρμοδιότητας του δημοτικού λιμενικού γραφείου και η οποία έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές από τη νομοθεσία όσον αφορά το χώρο και το πού και πόσο εκτείνεται. Αυτό που θα πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στην ουσία είναι πως επίρροση της απόφασης να εξομοιωθεί με χερσαία ζώνη κάποια περιοχή, αυτή η περιοχή η οποία φαίνεται σε τοπογραφικά διαγράμματα στα λιμάνια, προκειμένου ο δήμος να μην χάνει έσοδα αρχικά και δεύτερον να μπορεί να παίρνει χρήματα από συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει πάγια το Υπουργείο Εμπορικής Συναυτηλίας μέχρι 100.000 ευρώ και τα οποία δίνονται με μια απλή απόφαση του Γενικού Γραμματέα λιμμένων. Άρα αυτό που θέλω να γίνει σαφές είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία, πως να το πω, δεν υπάρχει κάποιο από πίσω πράγμα που μπορεί να μας προβληματίζει γιατί όπως είναι τα λιμάνια αφθαίρετα θα συνεχίσουν να είναι αφθαίρετα με την εξομίωση με χερσαία ζώνη. Παράλληλα όπως σας είπα και πριν για να γίνει απολύτως κατανοητό και να μην σας ζαλίζω γίνεται και η διαδικασία της νομιμοποίηση η οποία περιλαμβάνει και την καταβολή της χρηματικού προστήμου. Όμως όσο πιο γρήγορα κάνουμε τη διαδικασία της εξομίωσης τόσο πιο γρήγορα ο δήμος θα αποκτήσει έσοδα και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την επισκευή ή την βελτίωση αυτών των λιμανιών του. Μια διευκρινιστική. Μου επιτρέπετε κύριε Ποταμίδη με όλο το συμπάσιο δεν είμαι ούτε τεχνικός. Είμαι ένα πολιτικό πρόσωπο και δεν είμαι και παντογνώστης. Αλλά και ως δημοτική παράταξη δεν το κρύβουμε. Αυτοί είμαστε οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι και έχουμε και τους ανθρώπους μας που προσπαθούμε να ενημερωθούμε. Άρα δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε να είμαστε εντός τεχνικής υπηρεσίας ούτε τη δυνατότητα να έχουμε και τους ειδικούς συνεργάτες όπως έχει η κάστη της εδίκησης. Θα λέω αυτά το δεύτερο ούτε στο τοπικό συμβούλιο και δεν είμαστε μοναδικοί που δεν έχουμε προσώπους. Αλλά δεν έχουμε ούτε στην Επιτροπηποιότητα Ζωής και δεν είμαστε και μοναδική παράταξη που δεν έχουμε στην Επιτροπηποιότητα Ζωής. Είναι κατανοητικά επειδή καναντική παρουσιάση. Λέτε ότι για κάθε λιμάνι υπάρχει μια περιοχή χερσαία ζώνης η οποία θα είναι αρμοδιότητας, ορίζεται ως αρμοδιότητα του δημοτικού λιμενικού γραφείου. Με ποιον τρόπο έχετε αποφασίσει ότι θα είναι αυτή και δεν θα είναι αυτή ή θα είναι από α μέχρι β και δεν θα είναι από β μέχρι γ ή γιατί δεν περιλαμβάνει κάτι ή γιατί περιλαμβάνει κάποιο. Αυτά όλα ήθελα να σας λέω πολύ απλά και κατανοητά. Αυτά όλα γίνονται γίνοντας μια παρουσίαση και έχοντας την εικόνα που αν θέλετε για να σας βοηθήσω δεν θα χρειαζόταν να γίνει και την ώρα της διαδικασίας και της ψήθησης του συγκεκριμένου θέματος. Θα μπορούσατε να το κάνετε μία άλλη στιγμή καλώντας θέλοντας εμείς όποιος μπορεί εκπροσώπους ή με τη φυσική μας παρουσία. Όμως θέλω να σας πω κάτι ως πολιτικά πρόσεπα δεν σημαίνει ότι βλέπουμε μόνο το πολιτικό σκεπτικό διότι αύριο θα ερωτηθούμε. Όπως κάποιοι μας λένε σήμερα γιατί ψηφίσατε το 16 να παραχωρηθεί ελάτε τώρα να πείσουμε ότι κανένας δεν μας είπε ούτε η Τσενάκα ούτε ο Σιμητσής ούτε ο Ερυφυλίδης ούτε ο Μουριάδης μας είπε κανένας ότι υπάρχει αυτή η εγγραφή. Ήδια θα λέμε και τότε όταν κάτι δεν πάει καλά. Προσέξτε. Εγώ είμαι ξεκάθαρος χωρίς κοπημότητα χωρίς δόλο χωρίς τίποτα. Αλλά είμαστε υπόλογοι όμως όταν ψηφίζουμε. Αυτά. Όποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει. Νομίζω κύριε Βέρο αδικείται τον κύριο Πεταμίδη και τη δουλειά που έχει κάνει γιατί είναι πάρα πολύ καλή η δουλειά που έχει γίνει και νομίζω πως και επίσης η παρουσίαση έχει σταλεί μέσα από τα θέματα που έχετε ελάβει. Και εδώ είναι ο κύριος Πεταμίδης για να απαντήσει σε όποιες απορίες. Ας προχωρήσουμε λοιπόν η κυρία Ιωσήφ Ίδωρ την πλευρά της κυρίας. Α ο κύριος με συγχωρείτε ο κύριος Κανθόπουλος κάτι θέλει που είναι εδώ. Κύριε Πρόεδρε το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό είναι μίζο. Θεωρώ ότι όπως επιχειρήθητε να περάσει απλά το αδικείτε. Αδικείτε τη δουλειά του κύριου Πεταμίδη. Αδικείτε τη δουλειά των πλησιακών παραγόντων. Αδικείτε το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα το ομολογούμε ότι έγινε παρουσίαση στο τοπικό Συμβούλιο και διασκεδάσαμε όλες τις απορίες και αυτό το οποίο έγινε σε ένα όργανο γνωμοδοτικό δεν το κάνουμε στο όργανο ταποφασιστικό. Έλεος πρόεδρε σε παρακαλώ. Λοιπόν, μισό λεπτάκι. Έχετε παρεξηγήσει ό,τι λέμε. Ακούστε με κ. Ξανθόπουλε. Κύριε Ξανθόπουλε, μην προσβάλλετε το τοπικό Συμβούλιο. Το τοπικό Συμβούλιο την πρώτη φορά... Κύριε Ξανθόπουλε, κύριε Ακόγια, παρακαλώ. Ετύθηκε παρουσίασης. Ετύθηκε παρουσίασης. Δεν χρειάζομαι την πανέμβαση σας, κύριε Ακόγια. Σας παρακαλώ πολύ. Έλα τότε να μην αναφέρεις το τοπικό Συμβούλιο. Εδώ λοιπόν που θα αποφασίσουμε και αυτή η απόφαση θα υλοποιηθεί, θα εφαρμόσει τα ισχύει, κανονιστικά μάλιστα δεν πρέπει να υπάρξει αυτή η προσέγγιση. Συγγνώμη αλλά κάνετε λάθος. Είναι εδώ κ. Πεταμίδης για να απαντήσει στις όποιες απορίες μας ως αν να γινότανε μια παρουσίαση. Έχετε όλοι μπροστά σας, περισσότερο έχετε έναν υπολογιστή ή ένα τάμπλετ και βλέπετε όπως βλέπω και εγώ τα τοπογραφικά διαγράμματα. Μια παρατήρηση μου φαίνεται είναι απαραίτητη. Υποπτεύουμε ότι δεν υπάρχει προετοιμασία ή κατάλληλια από τους συναδέλφους για να αποδεχθούν ή όχι την πρόταση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Θέλετε την επόμενη Δευτέρα στις 7 η ώρα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και το τοπικό συμβούλιο, εφόσον θέλει να συμμετάσχει να ξανασυζητήσουμε αυτό το θέμα να το αποσύρουμε σήμερα, αλλά να είμαστε όλοι έτοιμοι για να πάρουμε θέση. Υποπτεύουμε ότι το σφάλμα το ρίχνεται σε εμάς ενώ φοβάμαι ότι ανήκει στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων που βρεθήκαμε να χαρά. Ο κύριος Ιακοβίδης προτείνει να αποσύρουμε το θέμα κύριε Δήμαρχε και να έρθει την επόμενη φορά. Όχι, είμαστε έτοιμοι πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι να γίνει κανονικά τώρα και να ψηφίσουμε όλοι. Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Από τη στιγμή δεν ξέρω, κυρία Ιωσηφίδου, δεν ξέρω ποιος συμβούσε κυρία Τσανάκα σε αυτό το θέμα. Εγώ δεν θα διαφωνούσα με μια παρουσίαση αλλά όχι όμως σε επίπεδο μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο προσυζήτηση του θέματος για να λάβουν γνώση όλη η δημοτική συμβούλη. Εγώ παρά όλα αυτά όμως θέλω να κάνω ερωτήσεις στον κύριο Πεταμίδη. Τώρα, αν θα το αποστήρουμε θα κρατήσω τις ερωτήσεις για την επόμενη φορά. Κάνετε τις κυρία Ιωσηφίδου, κάνετε τους το σώστε, εάν είναι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν την άλλη φορά να τις απαντήσουμε κι αυτές μας. Όχι, εδώ μπορούμε να, κύριε δήμαρχε, ύξεις αφήξεις, προχωράμε στις ίδιους θέματος. Κυρία Ιωσηφίδου, σας ακούμε ερωτήσεις. Κύριε Πεταμίδη, από ό,τι είπατε πριν και έτσι είναι, τα τρία λιμανάκια που θέλουμε να ενταχθούν στο Δημοτικό Λιμανικό Γραφείο με τη σημερινή ισήγηση του θέματος, δηλαδή της Καρβάλης, το Καρνάγιο και της Καλαμίτσας, είναι αφθαίρετα, σωστά? Ένα ναι ή ένα όχι θέλω για να συνεχίσω την ερώτηση. Θα την επαναλάβετε γιατί δυσκολεύτηκα να σας ακούσω. Τα τρία λιμανάκια, αυτά τα οποία περνάμε σήμερα στη σημερινή ισήγηση του θέματος, δηλαδή Καρβάλη, Καρνάγιο και Καλαμίτσα, είναι αφθαίρετα όλα, σωστά? Ένα ναι ή ένα όχι θέλω για να συνεχίσω την ερώτηση. Ναι, είναι αφθαίρετα. Ωραία. Και όντως έτσι είναι, δεν διαφωνώ. Θέλω όμως να μου απαντήσετε το εξής. Έχει κατατεθεί, δηλαδή, έτσι προκειμένου να νομιμοποιηθούν, συγγνώμη, τα συγκεκριμένα λιμανάκια. Νομίζω ότι το είπα δυο-τρεις φορές ότι παράλληλα με τη διαδικασία της νομιμοποίησης, το είχε καταλάβει και ο νομοθέτης με το Άρθρα 28, κατάλαβε ότι η διαδικασία της νομιμοποίησης είναι χρονοβόρα. Οπότε, εφίβερε τη διαδικασία της... Κύριε Πεταμύδη, πριν συνεχίσετε, η διαδικασία της ολοκλήρωσης της νομιμοποίησης είναι χρονοβόρα. Η ερώτησή μου είναι αν ξεκίνησε η διαδικασία της νομιμοποίησης, όχι αν ολοκληρώθηκε. Αυτό ήθελα να σας πω και εγώ. Ότι παράλληλα με τη διαδικασία της νομιμοποίησης, την οποία κάνουμε, δηλαδή έχουν εκπονηθεί τεχνικές μελέτες που απαιτούνται και ολοκληρώνονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παράλληλα με αυτό κάνουμε και τη διαδικασία της εξωμείωσης. Έχετε άλλη ερώτηση? Ναι, κύριε Πρόεδρε, γιατί σαφή απάντηση, με συγχωρείτε πάρα πολύ, επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα, δεν έχω πάρει. Το είπε ο άνθρωπος, παράλληλα με τη διαδικασία... Ωραία, ωραία. Καταρχήν, επειδή δεν τα βλέπω, αυτά σημαίνουν για μένα απαραίτητα. Απαραίτητα, προκειμένου να μπορώ να ψηφίσω. Χωρίς αυτά, δεν ψηφίζω. Αν θυσβητείτε το λόγο του κυρίου Πεταμύδη και όλα τα... Με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ έκανα συγκεκριμένη ερώτηση. Αν ξεκίνησε τη διαδικασία της νομοποίησης... Ξεκίνησε. Αν δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της νομοποίησης, τζάμπα συζητάμε. Ένας, δεύτερο. Ξεκίνησε. Ακούστε, κυρία Ιωσυφίδου, ξεκίνησε απάντηση ο κύριος Πεταμύδης. Πού τα έγγραφα, επειδή με απάντησε ο κύριος Πεταμύδης. Ο κύριος Πεταμύδης είναι ο σύμβουλος του Δήμου. Τι λέτε τώρα, αν φυσβητείτε το λόγο του. Πόσες φορές μας δώσατε απαντήσεις χωρίς τα έγγραφα και μετά δεν υπήρχαν. Κυρία Ιωσυφίδου, τι εννοείτε ξεκίνησε. Δηλαδή με συγχωρείτε, είστε στην Καρβάλη. Υπάρχει ένα λιμανάκι, το οποίο για να το νοημοποιήσουμε θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας. Διότι δεν υπάρχει ούτε μελέτη. Σας λέει λοιπόν ο κύριος Πεταμύδης πολύ απλά. Κάνουμε την εξομίωση της χερσαία ζώνης για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και παράλληλα κάνουμε τις ενέργειες για να το νοημοποιήσουμε. Τι άλλο θέλετε. Το σφαγίον παραδείγματος χάρη έχουμε πληρώσει τα λεφτά που πληρώσαμε και ακόμα δεν τελειώσαμε. Γιατί δεν τελειώσαμε. Γιατί υπάρχουν αφαίρετες κατασκευές. Τι θέλετε να κάνουμε 10 χρόνια μέχρι να τα νοημοποιήσουμε και να είναι όλα τα πράγματα έτσι. Σας παρακαλώ δηλαδή. Εκεί που θέλω να φτάσω δήμαρχε και καλώς θα λέτε αυτά που λέτε. Φίδου παρακαλώ. Κυρίες Φίδου. Κυρίες Φίδου αν ακούτε σας παρακαλώ. Τι θέλετε να κάνουμε. Να πέσουμε από το μπαρκόνι για να μας πιστέψετε. Κάνουμε τα περιβαλλοντικά. Έχουμε ξεκινήσει να γίνονται. Έχουμε πιάσει μια σειρά. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Όπως σας είπα πριν μέρος της διαδικασίας της νομημοποίησης είναι αφενός η πληρωμή του προστήμου που όπως ξέρετε έχει πληρωθεί αυτό το πρόστιμο το οποίο ανέφερε και ο δήμαρχος. Υποθέτω ότι το ξέρετε όλοι. Και το δεύτερο είναι επειδή δεν συνηθίζω να λέω ψέματα. Ότι αν μπείτε στη διάβυη αυτή τη στιγμή θα δείτε την ανάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των τεσσαρόν λοιμένων. Μπορώ να συνεχίσω τις ερωτήσεις και καλώς κάνει τις διευκρινήσεις ο κ. Πεταμίδης. Να συνεχίσω τις ερωτήσεις, Πρόεδρε. Έχουμε ήδη συμπληρώσει τέσσερις ώρες. Και συνεχίστε, αλλά παρακαλώ να τελειώνουμε τις ερωτήσεις. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, Πρόεδρε. Έχουμε συγκεκριμένο χρόνο, κυρία Ευζυπίδου. Δεν μπορείτε να μονοπολείτε το λόγο και να παίρνετε το λόγο όποτε θέλετε. Τρία λεπτά με το ρολόι θα σας δώσω τώρα για ερωτήσεις. Άρα κύριε Πεταμίδη, από τη στιγμή που αυτό που πληρώθηκε για την νομοποίηση είναι μόνο για το λιμενίσχο σφαγίων και από ό,τι βλέπω, γιατί τότε μάλλον το λιμανάκι των σφαγίων δεν το βάζεται στη σημερινή εισηγήση. Γιατί όπως λοιπόν ομολογείται, όλοι και έτσι είναι, οι αυθαίρετες κατασκευές μπορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί λοιπόν εξαιρείτε το λιμανάκι των σφαγίων. Το μοναδικό που δικαιούνταν και έπρεπε να μπει στο σημερινό θέμα ήταν το λιμανάκι των σφαγίων. Και για να κλείσουμε τα άλλα τρία λιμανάκια, που φυσικά πρέπει να γίνει η διαδικασία της νομοποίησης και φυσικά θα κληθούμε ως δήμος να πληρώσουμε και για εκείνα όταν έρθει αντίστοιχη ώρα. Εξειδικεύω λοιπόν την ερώτηση για τις νομοποίησεις των τριών λιμανιών που έχουμε σήμερα. Τι συστηματική υπηρεσία για νομοποίηση έχουν κατατεθεί για τα τρία λιμανάκια που είναι στη σημερινή συζήτηση του θέματος. Έχετε άλλη ερώτηση, αλοκληρώσεις της ερωτής, τελειώσατε. Τελείωσε, ωραία. Απαντήστε κύριε Πεταμύρη, παρακαλώ και προχωράμε στον κύριο Καββαδόπουλου. Λοιπόν, να αρχίσω από το δεύτερο. Προκειμένου να υποθέτω ότι ο δικηγόρος και εφόσον λέει ότι έχετε ασχοληθεί γνωρίζετε τη διαδικασία. Το πρόστιμο είναι το τελευταίο πράγμα που γίνεται όσον αφορά τη διαδικασία, το πρόστιμο προς την κτηματική. Γιατί πρώτα στέλνεται όλη η διαδικασία με τις γνωμοδοτήσεις, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν όλοι αυτοί οι φορείς που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 21. Διότι υπάρχει και η περίπτωση για κάποιο λιμένα, που υποθέτω ότι εδώ στην Καββάλα δεν θα έχουμε τέτοια περίπτωση, για κάποιο λιμένα ένας από αυτούς τους φορείς να γνωμοδοτήσει αρνητικά προς τη νομιμοποίηση, είτε όλου του λιμένα είτε μέρος του λιμένα. Άρα, προκειμένου να βγει το πρόστιμο το οποίο βγαίνει σε συνάρτηση με την έκταση, πρέπει πρώτα να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη για τη νομιμοποίηση. Αυτό που εκινεί τη διαδικασία είναι η σύνταξη της τεχνικής μελέτης για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες στέλνεται στους φορείς. Αν ανατρέξετε στο νόμο θα το δείτε. Και το δεύτερο, στο πρώτο ερώτημά σας, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται σήμερα και το λιμάνι των σφαγιών, αυτό πράγματι είναι ένα πολύ εύλογο ερώτημα, έγινε γιατί, γιατί το λιμάνι των σφαγιών είναι πιο μπροστά στη διαδικασία της νομιμοποίησης επειδή υπήρχε και η τεχνική έκθεση, υπήρχε και από παλιότερα είχε συνταχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πληρώθηκε και το πρόστιμο, οπότε στείλαμε τη διαδικασία της νομιμοποίησης κάτω στην Αθήνα στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μας είπε ότι εκεί που υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία της νομιμοποίησης, επειδή όμως θέλαμε η εξωμείωση να μην, να συμπίπτει με κάποιο τρόπο η έκταση της εξωμείωσης, να συμπίπτει με την έκταση της νομιμοποίησης για να μην υπάρχουν αντικρόμενες οριοθετήσεις, τέλος πάντων, της χερσία ζώνης, της εξωμοιούμενης με την καθοριζόμενη χερσία ζώνη και προκειμένου να διαβουλευτούμε, δηλαδή πήγε ο αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος, να διαβουλευτούμε τους καταστηματάρχες όσον αφορά την ποωρία των αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν εκεί πέρα από τα καταστήματα, γι' αυτό και δεν ήρθε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα όμως που έχουμε αποκρυσταλώσει μία άποψη για το ποια θα είναι η καθοριζόμενη χερσία ζώνη σύμφωνα με το άρθρο 21 και ποια θα είναι η εξωμοιούμενη σύμφωνα με το άρθρο 28 των σφαγίων, ελπίζω σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, η διοίκη συναφέρει και το θέμα της εξωμίωσης με χερσία ζώνη και του λιμανιού των σφαγίων. Γι' αυτό δεν ήρθε σήμερα. Δεν υπήρχε κάποιος άλλος λόγος, απλώς και να υπάρχει ομοιομορφία, να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Ευχαριστώ, κύριε Πεταμύδιο. Κύριος Παπαδόπουλος, ερωτήσεις. Ναι, θέλω να πω δύο πράγματα. Βέβαια, υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές που θέλα να ρωτήσω στους άλλους δινευμενίσκους πλήντων σφαγίων. Τα απαντήσατε ότι υπάρχουν. Έτσι ήθελα να μου το πείτε λίγο πιο ολοκληρωμένα. Και πώς θα επιλύσει η διοίκηση του Δήμου το πρόβλημα με την ομοιοποίηση της γέφυρα στο κάτω νοσοκομείο, η οποία είναι αφαίρετη κατασκευή, ώστε να προχωρήσει η οραιοθέτηση της χερσίας ζώνης στο Καρνάγιο. Μπορείτε λίγο να μας το διευκρινήσετε. Ευχαριστώ. Πρώτον, όπως προείπα, όλα τα λιμάνια πλήν ελαχής των εξαιρέσεων του νομού, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, φτίστηκαν χωρίς να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Άρα είναι αφαίρετα τα ίδια. Δεν έχουν αφαίρετες κατασκευές. Τα ίδια τα λιμάνια, δηλαδή το κρυπί δωμά τους, είναι αφαίρετο. Το δεύτερο, όσον αφορά την γέφυρα, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία που ακολουθούμε σήμερα, γιατί αφαινόσα μπορούσα να σας πω ότι αφαίρετες κατασκευές περιλαμβάνονται και δεν λαμβάνονται, που δεν υποαψινιστεί διαδικασία της εξομίωσης. Αφαιτέρου, ο δρόμος ανήκει σε άλλο από τι ξέρω, δηλαδή ο φορέας ο οποίος είναι να τον αποκαταστήσει είναι άλλος. Άρα ο δήμος Καβάλλας δεν έχει καμία σχέση να μπλέξει το θέμα της πεσμένης γέφυρες σε σχέση με τη νομιμοποίηση ή την εξομίωση με χρυσαία ζώνη των υπόλοιπων λιμανιών. Άλλος, αναφέραστε προφανώς για το λιμάνι του Καρναγίου, τέλος πάντων, δεν περιλαμβάνεται η πεσμένη γέφυρα προφανώς εκεί πέρα, γιατί δεν είναι μέρος του σώματος του λιμένα στο οποίο γίνεται η εξομίωση. Ο κύριος Παπάς. Νομίζω, κύριε Πεταμίδιο, ότι στο τοπογραφικό φαίνονται τα βάτρα της γέφυρας μέσα στα όρια. Αυτό θα έλεγα, έτσι, είναι, έχει δίκιο η Βαγγελία μας δουλεύει, τέλος πάντων. Συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά το επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα δείχνει τα βάτρα της γέφυρας μέσα στα όρια του... Μήπως λίγο να το ξαναδείτε? Μα και μας ο κύριος Ξανθόπουλος... Θα απαντήσω, κύριε Πεταμίδιο, παρακαλώ. Ναι, θα απαντήσω. Η πεσμένη γέφυρα, όπως σας είπα, είναι ένα θέμα το οποίο, εσείς, δεν ξέρω αν με κάποιο τρόπο υπάρχει στο μυαλό κάποιον, ότι μπορεί να συναρτάται με την όλη διαδικασία, όμως δεν συναρτάται με την όλη διαδικασία, όπως δεν συναρτώνται και οι υπόλοιπες αθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν εκεί πέρα. Άλλωστε, όπως σας είπα, ο φορέας ο οποίος θα αποκαταστήσει την πεσμένη γέφυρα, δεν είναι ο δήμος Καβάδι. Και δεν συναρτάται με κανένα τρόπο η επανακατασκευή της ή τον κρέμισμά της με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν το εμβάζεται. Ο κύριος Βέρος, σε έχει ερωτήσεις? Όχι, ο κύριος Ποτόιας έχει αποχωρήσει, ο κύριος Βοιατζής. Κύριε Παπά, συγγνώμη, δεν μ' ακούσατε προηγουμένως, σας έδωσα τον λόγο για κάποια ερώτηση. Δεν ζητήσαμε, δεν ζητήσαμε. Ο κύριος Βοιατζής έχει κάποια ερώτηση. Δεν έχω ερώτηση, κύριε Παπά. Δεν έχετε. Ο κύριος Κουνάκος έχει κάποια ερώτηση. Ο κύριος Καλανταρίδης. Λοιπόν, σχετικά πάλι με αυτό το οποίο έθιξε τώρα μόλις κάποιος και την απάντηση που πήραμε. Έχω μπροστά μου ανοιχτό το τοπογραφικό και πείτε μου αν δεν καταλαβαίνετε. Ούτε μηχανικός ή ούτε νομικός. Από τη στιγμή που ο δήμος Καβάλας πάει να εντάξει. Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω από το σχέδιο. Στην Χερσαία Ζώνη, την γέφυρα. Αν συμβεί αυτό το πράγμα που τουλάχιστον τα πράσινα σημεία που από ό,τι αντιλαμβάνουμε από το χάρτη συμπεριλαμβάνουν την γέφυρα, έτσι την πεσμένη. Αν λοιπόν συμβεί αυτό το πράγμα και ενταχθεί στη Χερσαία Ζώνη, δεν περνάει στον δήμο το συγκεκριμένο μέρος? Ο χώρος, ναι. Δηλαδή, πώς τα λέτε εσείς, αγαπητές συναλλαλφές. Τα υπερκείμενα, καλά δεν το λέω, σε ποιον ανήκουν. Πολύ σωστά το λες, Ηλία. Τα υπερκείμενα της υποκειμένης. Πείτε μας λοιπόν τι ακριβώς σημαίνει. Κύριε Πεταμύδι. Να το καταλάβουμε καλύτερα. Πατρέ και εγώ μια ερώτηση θέλω να κάνω. Να ακούσουμε τον κύριο Πεταμύδι. Σας επαναλαμβάνω ότι νομίζω δεν ξέρω αν θα γίνουμε σαφής ή κάτι άλλο θέλω να βγει. Ο φορέας, ο οποίος έχει την ικανότητα, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να αποκαταστήσει τη γέφυρα, δηλαδή ο δρόμος τέλος πάντων, όπως αποδείχθηκε και στα δικαστήρια και οπουδήποτε αλλού, δεν ανήκει στο δήμο. Θα είναι ένα τμήμα χώρου, το οποίο δεν θα ανήκει στην αρμοδιότητα της συντήρησης του δήμου, το οποίο θα περιλαμβάνεται μέσα στην εξωμιούμενη ζώνη, το τμήμα του τέλος πάντων, που φαίνεται στο τοπογραφικό. Δεν ισχύει αυτό, τα υπερκείμενα ανήκουν στα υποκείμενα. Πολλές φορές ισχύει το ομαϊκό δίκιο, το οποίο δεν συμβαίνει με αυτό το πράγμα. Τι λέτε κύριε Πεταμύδι, είναι ο πρώτος παιδόνας που κρατασκόμαστε στο υπράγματο δίκιο, στο πρώτο έτος νομικής. Έλεος δηλαδή. Κύριε Ιουσυφίδου, θα σας δώσω στο τέλος, αλλά υπάρχει αυτό το δίκιο, εγώ δεν είμαι δικηγόρος, υπάρχει όμως αυτό το δίκιο το ομαϊκό, που πολλές φορές στα υποκείμενα δεν ανήκουν στα υποκείμενα. Πάντα μαθαίνουμε κύριε Ιουσυφίδου. Στην Καβάλα ισχύει πάντως, στη Καβάλα ισχύει. Πέρασαν οι Ρωμαίοι από εδώ και κάναν την Εγνατία πριν από 2000 και χρόνια. Κάτι άφησαν λοιπόν. Ας μη προσβάλλουμε τον ομιλητή παρακαλώ. Το εξήγησε ο κύριος Πεταμύδες. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά ο κύριος Ξανθόπουλος που έκανε την παρουσία μας είπε ότι και η γέφυρα συμπεριλαμβάνεται και έτσι ψηφίσαμε. Κύριε Πεταμύδη παρακαλώ διευκρινίστε το για να μην ξαναγίνει αυτή η ερώτηση. Και το άκουσα αυτό και από την Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου την μέρα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Τοπικού Συμβουλίου, μάλλον του Τοπικού Συμβουλίου, αν θυμώνω καλά, ότι υπήρχαν κάποιοι προβληματισμοί με το αν θα είμαστε μετά αρμόδιοι να αποκαταστήσουμε εμείς τη γέφυρα ή όχι. Μέσα στο τοπογραφικό περιλήφθηκε τμήμα, καθώς πάντως, της γέφυρας γιατί περιλαμβάνεται στα όρια του αιγιαλού. Αν δείτε μέσα τις ποριαγραφές που ορίζει ο νόμος για τη σύνταξη του τοπογραφικού της χερσαίας ζώνης, προβλέπετε μέχρι ποιο σημείο αυτό που ρωτούσε και ο κύριος Βέρος πάνω κάτω θα μπορούμε να χαράξουμε τα όρια της εξομίωσης. Παρ' όλα αυτά, αυτό ήταν και το θέμα που έθεται επανελημένα ο κύριος Ξανθόπουλος και στο τοπικό συμβούλιο και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής ότι έπρεπε και οι δύο, και το τοπικό συμβούλιο και η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσουν σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θέλουν να κινήσουν αυτή τη διαδικασία της εξομίωσης για να μην χάνει ο δήμος χρήματα και να μπορούν να υλοποιούνται έργα. Και το δεύτερο που θα μπορούσε να πει είναι αν συμφωνεί πάνω κάτω με τα όρια της προσεξομίωσης ζώνης. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσατε να γνωμοδοτήσετε και να πείτε ότι στην Καρβάλη θέλουμε να είναι εκείνο για αυτό και αυτό το λόγο ή στο Καρνάγιο για αυτό και για αυτό το λόγο. Για αυτό σας δόθηκε η εισήγηση με τα τοπογραφικά, ώστε να μπορείτε να το δείτε και με κάποιο τεκμηριωμένο λόγο, με κάποια τεκμηριωμένη άουψη, να πείτε ότι θέλουμε να είναι αυτή και όχι εκείνη η προσεξομίωση χρήματος ζώνης. Κύριε Πρόεδρε, με ρωτούσατε προηγουμένως. Συμφελούσα έστως δεν ακούστηκα. Η κυρία Ιωσηφίδου και ο κύριος Μάκης Παπαδόπουλος δεν θέλουν η γέφυρα να συμπεριληφθεί στην εξομίουση της Περοχής για το Καρνάγιο. Κύριε Κουνάκο, ας μείνουμε σε ρωτήσουμε. Στα όρια. Κύριε Πεταμίδη και όχι ο κύριος Παπαδόπουλος. Όχι, όχι. Για μετά να προχωρήσουμε στον κύριο Πεταμίδη. Δηλαδή δεν θέλετε. Εννοείται δεν θέλουμε. Εσύ θέλεις. Φυσικά, για ποιον λόγο. Η γέφυρα θα την έχουμε στο κεφάλι μας. Γιατί, τι φοβάστε. Τόσα χρόνια σας έκανε τη δουλειά σας και έκανε όλη τη δουλειά. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ. Από το 89 έκανε τη δουλειά σε όλους τους δημότες της Καβάλασκης και όχι μόνο στους δημότες. Και τώρα τι το απομολούμε αυτό το δικαίωμα. Δεν έχετε λόγο κυρία Ιωσηφίδου, κύριε Κουνάκο. Ερώτηση προς τον κύριο Πεταμίδη για το θέμα. Έχετε? Όχι, δεν έχω ερώτηση προς τον κύριο Πεταμίδη. Ωραία. Άλλη μία από τον κύριο Καλαταρίδη και κλείνουν οι ερωτήσεις. Και εγώ, κύριε Πρόεδρε. Και εσείς, ναι. Αφού λοιπόν είναι προς συζήτηση από ό,τι κατάλαβα, κύριε Πεταμίδη, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας, η ερώτηση είναι εξής. Γιατί, όσον αφορά την χερσαία ζώνη στο καρνάγιο, δεν σταματάμε αυτό το οποίο εγώ αντιλαμβάνομαι ως φυσικό όριο, που είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο σταματάει το καρνάγιο, στη στροφή εκεί που τελειώνει τέλος πάντων. Και γιατί συνεχίζουμε και πηγαίνουμε και φτάνουμε, αν καταλαβαίνω καλά, κάπου εκεί που είναι το περίπτερο, το παλιό, κάπου εκεί. Γιατί πηγαίνουμε μέχρι εκεί και δεν σταματάμε στο φυσικό σύνολο. Κι ας κάνει και την ερώτηση, κύριε Δρακωνάκη. Και στην Καρβάλη γίνεται το δίκιο φουσλίπ. Το προβλέπει ο νόμος. Έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Βεβαίως. Αρχικά να επισημάνω για ακόμα μια φορά ότι δεν νοείται τη ζήτηση τεχνικού ζητήματος, και δει με τοπογραφικά υπόβαθρα και να μην τα έχουμε μπροστά μας. Όχι μόνο εμείς που συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ενδεχομένως οι λιγοστοί, οι οποίοι παρακολουθούν διαδικτυακά τη συνεδρίαση, για να ξέρουν γιατί μιλάμε. Ένα ερώτημα το οποίο ζητώ συγγνώμη να έχει απαντηθεί νωρίτερα, γιατί είχα κάποια προβλήματα με τη σύνδεση. Από τη στιγμή που αναφέθηκε από τον κύριο Πεταμίδη. Ότι υπάρχουν αφθέρδες κατασκευές στο Καρνάγιο, στην προτιμμένη περίπτωση μιλάω για την κατασκευή της γέφτυρας. Και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να συζητάμε με την γέφτυρα μέσα, στην περιοχή στο Καρνάγιο. Για ποιο λόγο αναφέρεται στην εισήγηση ότι οι αφθέρδες κατασκευές που υπάρχουν στο λιμενίσκο των σφαγίων, είναι αυτές που αποτελούν εμπόδιο για την τελεσφόρηση της διαδικασίας στο λιμανάκι των σφαγίων. Γιατί δηλαδή η αφθαίρετη κατασκευή γέφτυρας, στη μία περίπτωση, δεν είναι εμπόδιο, ενώ οι αφθέρδες κατασκευές στο λιμανάκι των σφαγίων είναι εμπόδιο για να προχωρήσει το θέμα το οποίο μιλάμε. Είναι η νομιμοποίηση αυτής, η οριοθέτηση της διαδικασίας των σφαγιών εκεί. Κύριε Πεταμύδι, παρακαλώ. Λοιπόν, ας αρχίσω πρώτα, θα είμαι πολύ συντομός με τη κυρία Δαρκονάκη, γιατί οι αφθαίρετες κατασκευές σε σφαγία έγιναν από ιδιότες. Ενώ τα ίδια τα λιμάνια ή οποιοσδήποτε άλλες κατασκευές που κατασκευάζονται από το δημόσιο, σε αυτές δίνεται η δυνατότητα να πάνε στο άρθρο 21 ή στο άρθρο 28. Είναι ο διαχωρισμός δημοσίου και ιδιωτικού. Οι αφθαίρετες κατασκευές στα σφαγιέναι. Οι αφθαίρετες... Πρόεδρε, έχω τον λόγο για να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση. Φακελία η γέφυρα δεν είναι αφθαίρετη. Τι είναι αφθαίρετη η γέφυρα, είναι δημόσιο έργο. Δημόσια έργα γίνονται αφθαίρετα. Λοιπόν, ακούστε με σας, παρακαλώ, είναι 11.20. Επιτρέψτε να έχω λίγο μια καθημεριντική άκουψη. Να πω προσωπική ταλαιπωρία. Κυρία Δρακονάκη, σύντομα. Πότε δεν καταλάβατε γιατί χάσατε, κυρία Δρακονάκη. Λοιπόν, ο επόμενος που θα πάρει το λόγο χωρίς να το δώσω εγώ, δεν θα ξαναπάρει το λόγο μέχρι τη λήξη συνεδρίας. Κυρία Δρακονάκη. Προχωράω, κύριε Πρόεδρε. Προχωρήστε, λοιπόν. Κύριε Πεταμίδη. Η διαδικασία ολοκλήρωσης ένταξης για το λιμανάκι των σφαγίων, παρόλο που οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν γίνει από ιδιώτες, αλλά είναι καταγεγραμμένες με εκθέσεις αυθαιρέτωπων την πολοδομία καβάλας. Δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν, να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς να είναι το πρόβλημα από τη στιγμή που είναι εντοπισμένες και καταγεγραμμένες από την πολοδομία καβάλας. Απαντήστε, κύριε Πεταμίδη και τέλος οι ερωτήσεις. Και στον κύριο Καλανταρίδη που θα του δώσαμε. Δεν έχει σημασία αν είναι καταγεγραμμένες από την υπόθετο, όχι υποθέτω, σχεδόν είμαι σίγουρος, ότι έχει εκδοθεί και απόφαση κατεδάφυσης, άσχετα αν δεν έχει εκτελεστεί. Το πρόβλημα είναι, όταν πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και ήταν γνωστό βέβαια, ότι αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχουν κατασκευαστεί από το δημόσιο, δηλαδή όπως ο υπόλοιπος λημένας που κατασκευάστηκε από τις πρώην κοινότητες ή το δήμο Καβάλας τότε, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν αυτές τις κατασκευές από ιδιώτες. Κύριε Δήμαρχη, απευθύνομαι σε σας τελειώνοντας. Θα σας παρακαλούσα να το ψάξετε αυτό το οποίο σας λέω αυτή τη στιγμή, διότι αυτές τις κατασκευές οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από δημόσια υπηρεσία, που έχει την ευθύνη υπολοιοδομία στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελούν εμπόδιο για να τακτοποιηθεί μια περιοχή. Έτσι προχωράει και η παραχώρηση από την ΕΤΑ στους αμολόγους που έχει ούκο λίγες αυθαίρετες κατασκευές σε περιοχές της ΕΤΑ. Δείτε το σας παρακαλώ πολύ, διότι ισχύει αυτό που λέει ο κ. Πεταμίδης για αυθαίρετες κατασκευές από δημόσιο και από ιδιώτες το διαχωρίζει, αλλά σας υπενθυμίζω και τον νόμο των αυθαίρετων, ο οποίος εκ των ιστέρων δίνει τη δυνατότητα, στις χερσαίες ζώνες λειμμένων να γίνονται τακτοποιήσεις όταν οι αυθαίρεσεις είναι προχωριστά μήνες του 2011. Θέλω να πω δηλαδή ότι θα πρέπει κανονικά να ψάξετε αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αυτή έχοντας καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές, αν δεν ήτανε άλλη ζεκοθέμα και μετά θα έχουν αυτοί άνθρωποι την δυνατότητα με τον νόμο των αυθαίρετων που είναι ακόμα σε ισχύ και θα είναι γιατί στην ουσία είναι ένας πρακτικός νόμος και τον χρειαζόμαστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν και τις αυθαίρετες κατασκευές όσοι τουλάχιστον συνάβουν με το περιβάλλον και την χρήση της στην περιοχή. Με όλη μου την αγάπη και τον σεβασμό, πρώτον αυτό είναι ένα θέμα που μας έβαλε το Υπουργείο Οικονομικών και εκεί έχουμε, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εφόσον υπάρχουν αυτές τακτοποιημένες ή όχι. Και μάλιστα επειδή εκεί, αν δεν κάνω λάθος, είναι και σε κοινό χρηστό χώρο, δεν ξέρω αν έχουν τακτοποιηθεί, υποθέτω ότι δεν έχουν τακτοποιηθεί. Όμως αυτό που λέτε για την παραχώρηση των αμολόφων δεν είναι το άρθρο 21 του 2971, είναι το άρθρο 14 της παραχώρησης για απλή χρήση και είναι διαφορετικό. Άρα, σας το λέω με τη σιγουριά, τέλος πάντων που μπορεί να έχει κάποιος για την ελληνική πολεοδομική νομοθεσία, ότι η νομιμοποίηση του λιμάνιου των σφαγίων χωρίς, με το να υπάρχουν μέσα και αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές, δηλαδή τα υπόστεγα αυτά των ιδιωτών, δεν μπορεί να προχωρήσει. Και αυτό μας το έχει πει και σε προφορική τέτοια επικοινωνία που έχουμε κάνει το Υπουργείο Οικονομικών. Και ξέχασα την άλλη ερώτηση. Α, το κύριο Καλανταρίδη. Γιατί? Ναι, ναι, ναι. Προφανώς θα μπορούσε να υπάρχει... Αυτό είναι το θέμα. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη χερσαία ζώνη, μια άλλη πρόταση από εσάς, η οποία προφανώς θα είναι τεκμηριωμένη, υποθέτω, και θα λέει ότι εμείς θέλουμε... Ναι, αυτή τη χερσαία ζώνη για αυτόν και για αυτόν και για εκείνον τον λόγο. Αυτό που... Ναι, μπορεί να είναι αυτό που λέει ο κύριος... Όμως, αυτό που ακολουθήθηκε από την υπηρεσία είναι ότι πήγε στα όρια της γραμμής του Αιγιαλού. Προφανώς για το λιμάνι... Αυτό του Καρνάγιου... Είναι προφανώς, κατά πάντα πιθανότητα, ελάχιστα χρήσιμη για να είμαι μηνυμαλιστής αυτή η περιοχή, αλλά βεβαίως θα μπορούσε να υπάρχει και μια άλλη ζώνη. Αυτό όμως που θέλω να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι, αν θέλετε να ξανασυζητηθεί, όπως είπε ο αντιδήματοχος, προφανώς εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα να σας το πω τι να κάνετε, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, γιατί όσο καθυστερών ο δήμος χάνει χρήματα, όχι τόσο από αυτά τα τέλη ελιμενισμού και τα τέλη χρήσης της περιοχής, αλλά χρήματα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ δίνει πάρα πολύ εύκολα με μια μικρή μελέτη και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λοιμμένων, για να μπορέσουν αυτά τα λιμάνια να αναβαθμιστούν, με λίγα λόγια, γιατί είναι παρατημένα στην τύχη τους από τότε που φτιάχτηκα με το συγκεκριμένο τρόπο που φτιάχτηκα. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, ούτως ή άλλως με μία εβδομάδα δεν σωθήκαμε, έχουνε τεθεί όλες οι ερωτήσεις. Η πρότασή μου, μάλλον συμφωνώ με τον κ. Γιακοβίδη για να το δούμε την άλλη Δευτέρα και πλέον να απαντηθούν και όλες αυτές οι ερωτήσεις που τέθηκαν σήμερα. Ειδίως για τη Γέφυρα, γιατί από ό,τι καταλαβαίνω, το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή είναι για το Καναγι. Και για τα σφαγεία, δήμαρχε, όχι μόνο για το Καναγι. Και για τα σφαγεία που δεν είναι μέσα. Στα σφαγεία σας εξηγήσαμε γιατί δεν είναι μέσα, θα είναι όμως. Αυτή τη στιγμή φέραμε τα τρία. Δεν είναι το θέμα για τα σφαγεία. Σας είπε ο κ. Πεταμίδης γιατί, για να έρθει ολοκληρωμένα. Παρ' όλα αυτά όμως θα είναι μέσα και τα σφαγεία, διότι θέλαμε αφενώσουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα τα γκρεμίσουν οι ιδιοκτήτες που δεν τα γκρεμίσουν. Επίσης θέλαμε να δούμε τι θα κάνουμε με το Υπουργείο. Συνονοηθήκαμε, θα αφήσουμε εκτός τις αφθαίρετες αυτές κατασκευές που υπάρχουν από τους ιδιοκτήτες, με ό,τι συνεπάγεται. Εάν δηλαδή κάποια στιγμή το ελληνικό δημόσιο υλοποιήσει την απόφαση περί κατεδάθυσης, θα είναι υπεύθυνη αυτή. Άρα εννοείται, κύριε Δήμαρχε, να το φέρουμε ξανά το θέμα μαζί με το λιμανάκι των σφαγίων, όλα μαζί? Ναι, θα το φέρουμε μαζί με αυτό, αλλά το βασικότερο όμως δεν είναι το λιμανάκι των σφαγίων γιατί το λιμανάκι των σφαγίων έχει τακτοποιηθεί. Λοιπόν, το θέμα είναι το χαρνάκιο. Αλλά και στα υπόλοιπα όμως, για να υπάρχουν και τα σχέδια και στη τελική ανάλυση αυτή την εβδομάδα που είμαστε, όποιος θέλει μπορεί να έρθει και στην τεχνική υπηρεσία και να πάρει και περισσότερες διευθυνήσεις. Δήμαρχε, έχουμε ένα δίλημα. Ή κάνουμε μια παρουσίαση εκτενέστερη σε όποια ομάδα επιθυμεί πλήρη και αναλυτική τεχνική τεκμηρίωση ή επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, εν πάση περιπτώσει προετοιμασμένοι πάντες καλύτερα για να δοθούν οι εξηγήσεις αυτές. Έχουμε δύο επιλογές. Δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο. Επειδή ήδη το συζητάμε εδώ και μια μισή ώρα σχεδόν. Όχι, όχι. Καταρχήν το αποσύρουμε για να έχουμε πλήρη εικόνα. Ωραία, αποσύρετε το θέμα. Αποσύρετε το θέμα. Μετά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και πριν τις τοποθετήσεις, παρακαλώ κύριε Μαυρίδη. Παρά το ότι ήταν αρκετά διευκρινιστικές οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Πεταμίδη και νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει περί τι νος πρόκειται, εφόσον και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επιθυμεί να αποσυρθεί, αποσύρετε το θέμα για επόμενη συναιδρίαση. Πρώτο θέμα, έκτη αναμόρφωση προϋπολογισμού. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Πεταμίδη, θα σας ξαναχρειαστούμε. Έκτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάδας Οικονομικού Έτους 2022. Υπάρχουν ερωτήσεις, κ. Καλανταρίδη. Έχω κάποιες ερωτήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το εξής. Στον αρχικό προϋπολογισμό είχαμε γράψει ένα ποσό σχετικά με την κατάπτωση εγγύσεων υπέρ ΔΥΑΚ. Μετά με αναμόρφωση μηδενίσαμε το ποσό και τώρα βλέπω ότι ξαναμπαίνουν κάποια χρήματα. Η ερώτηση λοιπόν είναι γιατί γίνεται αυτό. Γιατί αν αντιλαμβάνουμε καλά η ΔΥΑΚ αποφάσισε να πληρώσει αυτά τα οποία έπρεπε ενώ τώρα συμβαίνει κάτι άλλο. Ένα ερώτημα είναι αυτό και το δεύτερο ερώτημα το οποίο έχω δημιουργηθεί. Έχει να κάνει με το εξής. Σε προηγούμενη αναμόρφωση είχαμε πάρει ένα μεγάλο ποσό από το έργο των κατασκευών επισκευών συντηρήσεων στα κοιμητήρια του Δήμου Καβάλα και μάλιστα είχαμε και μια συζήτηση με τον κύριο Ιακοβίδη. Βλέπω τώρα ότι παίρνουμε ακόμη ένα ποσό. Θα ήθελα να μάθω γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί είχε υπέραξει μεγάλη συζήτηση. Αν μπορείτε να μας πείτε, ευχαριστώ πολύ. Να συγκεντρώσουμε τις ερωτήσεις. Ο κύριος Παπαδόπουλος έχει ερώτηση. Για μας θα τοποθετηθεί και θα κάνει ερωτήσεις στο τρίσο Λαζαρίδης. Δεν έχω ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ο κύριος Βέρος έχει ερώτηση. Θέλω να ρωτήσω λίγο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον κύριο Προμούσα, που έχει σχέση με το συγκεκριμένο κωδικό όσο αφορά με την επιχορήγηση της δημοτικής επιχείρησης δημοφέλεια. Βλέπουμε, και επιτρέψτε μου λίγο να διευκρινίσω, ότι εμείς δεν συμμετέχουμε ούτε στη δημοφέλεια, αλλά δικαιούμαστε να γνωρίζουμε γιατί ακριβώς απαιτείται η ανάγκη στο 5ο μήνα του 2002, ενώ είχατε αρχικά προϋπολογίσεις στον προπολογισμό ότι η επιχορήγηση συνολική θα ήταν 400.000, στο 5ο μήνα να φτάνει τις 730.000. Και εδώ να σημειώσω ότι αυτό ενδεχομένως να δικαιολογούταν εάν μιλούσαμε για τον πρώτο ή έστω τον δεύτερο προϋπολογισμό. Μιλάμε 19, 20, 21, 22, τέταρτο προϋπολογισμό, άρα γνωρίζατε τις ανάγκες από τα προηγούμενα έτη της επιχορήγησης από τη μεριά του Δήμου, άρα πρέπει να μας εξηγήσετε όσο το δυνατόν πιο πιστικά ποια είναι η ανάγκη να φτάσει στις 730.000 και βεβαίως να μας πείτε μέχρι το τέλος του έτους να φτάσει αυτή η επιχορήγηση. Και ένα ακόμα, επειδή ακούγεται πάρα πολύ και παίζει στα μέσα, ότι από το αποθεματικό της δημομοφέλεια το 50% έχει κάνει φτερά. Επιτρέψτε μου, πολιτικά μιλάω, εισαγωγικά βάλτε το τα φτερά. Δεν υπονοώ τίποτα. Ότι δηλαδή έχει αξιοποιηθεί, άντε να το πω, ό,τι είπα τ' άλλο για να μην έχουμε άλλα. Ότι έχει αξιοποιηθεί ένα ποσό του 50%. Από ότι τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε ως παράταξη, το αποθεματικό μετά και το 1,5 εκατομμύριο, το οποίο ήρθε στα ταμεία της δημοφέλεια από την απολοτρίωση του λιμανιού Φίλιππος Β, ήταν περίπου στα 3,5 εκατομμύρια. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει υπεύθυνα και πόσο είναι το αποθεματικό αυτή τη στιγμή, πόσο ήταν όταν εσείς ως διοίκηση αναλάβατε και πόσο είναι αυτή τη στιγμή το αποθεματικό στο 5ο μήνα του 2022. Και ένα δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με τον κωδικό που έχει σχέση με μια συγκεκριμένη μελέτη με την τοπογραφική αποτύπωση Νεκροταφύου Καβάλας, 18.600. Πείτε μου την ανάγκη και τι ακριβώς θα κάνετε μέσα από αυτή την αποτύπωση. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Μαυρίδη, έχετε ερώτηση. Σας ακούμαι. Δεν τα πάω τόσο καλά. Δεν τα κατέχω και των πραγμάτων αφού δεν κατέχω, αντιλαμβάνεσαι, έχω μια απορία. Και ο κ. Μούσας καλά είναι να μας την επιβλήσεις αυτή την απορία. Στις 25 του μηνός συνεδρίασε η Δημοφέλεια και εκεί βλέπω τη χρηματοδότηση των 230.000 ευρώ από το Δήμο. Σήμερα βλέπω ότι ο Δήμος λέει σας χρηματοδοτώ. Θέλω να μου πει ο κ. Μούσας ποιος προηγείται ως Πρωθυνδιαδή. Πώς έγινε αυτό και από τα δύο χαρτιά που έχω εδώ μπροστά. Κανένας δεν κάνει μνία ο ένας προς το άλλο. Μετά από αυτό σε χρηματοδοτώ. Ή μετά από αυτό πήρα αυτά τα λεφτά και έκανα στις κατανομές. Θα ήθελα μια απάντηση. Δεν ξέρω αν είμαι σαφής, κύριε Πρόεδρε, στην ερώτηση. Σαφέστατος, κύριε Προμούσας. Γιατί εδώ έχω πέρα την απόφαση της Δημοφέλειας. Έχω και του λίμου εδώ πέρα δύο αναμορφώσεις. Πουθενά δεν μου λέει κανένας. Μετά από αυτό που μου ζητάς, σας δίνω αυτά τα λεφτά. Απλώς, εμείς πέραμε πιο μπροστά απόφαση και κάνουμε και στις κατανομές στους κωδικούς μας. Και έρχεται ο δήμορφος τώρα και μου λέει, σας δίνω, δηλαδή, εκ των υστέρων. Δεν ξέρω τη διαδικασία και θέλω να μάθω. Θα μας απαντήσει για όλα, κύριε Προμούσας. Σας ακούμε, κύριε Προμούσας. Διαιακό, όχι Δημοφέλεια. Διαιακό, συγγνώμη. Συγγνώμη, κυρία Λεωφίου. Και ευχαριστώ για την διόρθωση. Υπήρξαν κάποιοι τόκοι περιμερειάς από το έτος 2020, από όσο θυμάμαι. Ουσιαστικά, δεν πληρώθηκε της ΔΕΙΑΚΤΟ η δόση. Στη συνέχεια προσφέρονται ως αγγητής ο δήμος που πήρασε την δόση ο δήμος, αλλά στο μεσοδιάσταμα που προέκυψε, προέκυψαν αυτοί οι τόκοι περιμερειάς. Γι' αυτό, λοιπόν, ενισχύθηκε ο κωδικός για να πληρωθούν. Σότι έχει να κάνει με τα κινητήρια. Η ερώτηση έγινε, ουσιαστικά, και από τον κύριο Βέρο και από τον κύριο Παναγαρίδη. Βγαίνουν τα χρήματα από τον κωδικό αυτό και ενισχύεται ο άλλος ο κωδικός που αφορά την τοπογραφική αποτύπωση. Αλλά, ουσιαστικά, τα χρήματα πάλι στα κινητήρια πηγαίνουν. Ουσιαστικά, κάνουμε μια βελτίωση των ψηφιακών και σε εφαρμογές των κινητήριων. Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία τοπογραφικής αποτύπωσης όλων των τάφων. Υπάρχουν όλους τους 5.000-6.000 τάφους έτσι ώστε με ψηφιακή παραμετροποίηση, όταν πλέον κάποιος θα αποπασίζει να ενταφιάσει έναν κύριο του πρόσωπο σε σκλημένη ζώνη σε ενδειμμένο τάφο, αυτοματοποιημένα θα... έχουμε περασμένα μέσα όλα τα τέλη αναζώνη. Οπότε αυτοματοποιημένα θα γίνει το ίδιο διαδικασία, το χρέος των δουλειώσεων, τόσο στο λογιστήριο, όσο και στο τοίχο ασόδων. Αυτοματοποιημένα λοιπόν προκειμένου να βελτιώσουμε αυτές τις εφαρμογές μας στο λογιστήριο, το οποίο πρέπει να πω ότι και εγώ να παρακολουθώ ότι υπάρχουν προβλήματα αυτή τη στιγμή, και να τα διορθώσουμε ξεκινάμε από τη βάση που ήταν αυτή η τοπογραφική αποτύπωση, γι' αυτό λοιπόν είναι η σχήμα αυτόν τον κωδικό. Σ' ό,τι είχε ένα κέντρο με τη δημοφέλεια, υπήρξε κι άλλη ενίσχυση, δημοφέλησαν 100.000 αρχικά στον προϋπολογισμό, ενισχύθηκε με 100.000 στη δημοφέλεια και στη συνέχεια με αυτό το ποσό και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στα 730. Να θυμίσω την συζήτηση που κάναμε για τον προϋπολογισμό, και εγώ ίδιος θα πω ότι όταν χρειαστεί και εφόσον χρειαστεί και ανάλογα με τις δυνατότητες του δήμου, θα ενισχύουμε τον νομικό αυτοπρόσωπο. Και πολύς λόγος τότε σχετικά με την αθέμαξη ας το πω του αποθεματικού, το οποίο φυσικά και αυτό έγινε για τις ανάγκες της δημοφέλεια. Οπότε λοιπόν τώρα θεωρώ ότι εφόσον μπορούμε θα το κάνουμε. Και το κάνουμε πραγματικά. Όσον αφορά τώρα, πώς θα ταξιοποιήσει η δημοφέλεια, πραγματικά έχει πολλές ανάγκες. Και το διαδικαστικό που με ρώτησε ο κ. Μαυρίδης, εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι αυτό έχει περάσει από την προηγούμενη οικονομική επιτροπή και αυτή τη στιγμή περνάει από το Δημοτικό Μεσηβούλιο. Όσον αφορά τα οικονομικά της δημοφέλεια δεν μπορώ να έχω μια πισταμένη άποψη, καλό θα είναι να προσπαθούμε σε ένα αρμόδιο από τη δημοφέλεια. Λοιπόν, το ποτέ της ψήφισε ο κ. Χαλανταρίδης. Να απαντήσω στον κ. Χαλανταρίδη για το θέμα των χρημάτων που απομειώνονται συνέχεια, που είπατε. Σε παρακαλώ πολύ ονομαστική ψηφοκορία γι' αυτό το θέμα. Για ποιο θέμα, για την αναμόρφωση. Ο κ. Βέρος ζήτησε ονομαστική ψηφοκορία για το θέμα της αναμόρφωσης. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει λόγος να γίνει ονομαστική όταν και με μία ψήφο περνάει. Για εξηγήστε μας το λόγο. Γιατί σας παρακαλώ τώρα. Μπορώ να εξηγήσω κ. Δήμαρχο, μου επιτρέπετε. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κ. Δήμαρχε, επειδή θεωρώ ότι κάποιοι δεν μπορούν να υποτιμούν τη νομοσυνή μας, κάποια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ, είτε με ανοιχτές κάμερες, είτε με διαζώηση παρουσία. Έτσι, και να σας πω και κάτι. Εσείς ο ίδιος, πού θα μπορούσατε να σας αντικαταστήσει. Ο κ. Παπαδόπουλος. Που ξέρω ότι είναι απ' ουσία σας. Που είστε ο δήμαρχος. Που ενδεχομένως είστε απ' τις πέντε σηκωμένος και αύριο θα πρέπει πέντε η ώρα να ξανασυγκωθείτε και να δείτε τότος χιλιάδες αίματος. Δεν μπορεί, κ. Δήμαρχε, να συνεχιστεί αυτό. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει ονομαστική. Και τέλος πάντων, όσοι, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί και δικαιολογημένο να αποχωρούν, ας το δηλώνουν ότι αποχωρούν. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κ. Βέρον, είστε σίγουροι ότι εγώ ξέρω ποιοι είναι εδώ και ποιοι δεν είναι εδώ. Παρ' όλα αυτά, έχει το δικαίωμα να ζητήσει τονομαστική ψηφοφορία και το σέβομαι. Λοιπόν, πάμε σε ονομαστική, λοιπόν. Η κ. Βακερτζίνα. Ναι, δώστε μας δύο λεπτά. Τοποθετήσεις δεν θα γίνουνε γι' αυτό το θέμα, κ. Πρόεδρε. Θα καλώ να έχετε πολύ σύντομις τοποθετήσεις και μετά θα επανέλθουμε στη ψηφοφορία. Σας ακούμε, κ. Γαλανταρίδη. Λοιπόν, συνάδελφοι, είναι γνωστή η θέση μας όσον αφορά τη δημοφέλεια. Το λέμε εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να ενισχύεται προκειμένου να κάνει τις δουλειές του δήμου. Σας θυμάμαι να μας λέτε ότι εμείς θα βάλουμε σε τάξη τη δημοφέλεια, έτσι ώστε να μην έχει τα έξοδα να ξοδεύει αυτά τα οποία θα βγάζει μόνη της. Έτσι, δεν πιστεύω να το ξεχάσατε, απλώς σας το υπενθυμίζω, είμαι σίγουρος ότι το θυμάστε. Έρχεστε στα λόγια μας, έτσι, αυτό δείχνουν τουλάχιστον την κατάσταση. Μην μας πείτε τίποτε άλλο πάλι και βέβαια δεν θα είμαστε αρνητικοί γι' αυτό το λόγο. Γιατί εμείς είμαστε θετικοί και το έχουμε πει επανειλημμένος, έτσι. Μην τρώτε το αποθεματικό από τη μία, το τρώτε βάλτε το σησαγωγικά για όνομα του Θεού, δεν υπονοώ κι εγώ τίποτε σαν τον κύριο Βέρο, έτσι. Το χρησιμοποιείτε για να κάνετε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν. Μην το κάνετε, ο δήμος θα πρέπει να ενισχύει αυτά τα οποία βάζει τη δημοφέλεια να κάνει. Σας το έχουμε ξαναπεί. Θα είμαστε όμως αρνητικοί για τον εξής λόγο. Γιατί αλλιώς δεν θα ήμασταν σωστοί σε αυτά που λέμε και τα οποία κάνουμε. Και θα είμαστε αρνητικοί για τα νεκροταφία. Από την αρχή που αναλάβατε τη δήξη εδώ και δυόμιση χρόνια, σας το υπενθυμίζω συνεχώς ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ιδίως στις κοινότητες και ότι αύριο μεθαύριο δεν θα ξέρουμε πού να θάψουμε χτύπα ξύλο αυτούς οι οποίοι φεύγουν από τη ζωή. Δεν μ' ακούτε τόσα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε συγκεκριμένες κοινότητες είναι τραγική. Έχετε λάθος προτεραιότητες. Η προτεραιότητά σας είναι να κάνετε ηλεκτρονικό το σύστημα του που είναι θαμένος ο καθένας. Αύριο δεν θα έχουμε πού να τους θάψουμε. Όχι να ξέρουμε πού είναι. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν θα είμαστε αρνητικοί. Κύριε Καλανταρίτη μου επιτρέπετε. Γιατί είπατε πολλά χωρίς όμως να είναι αυτή η πραγματικότητα. Αρχήν δεν είναι ότι το κάνουμε το ψηφιακό. Δεν είναι για να ξέρουμε πού είναι θαμένοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Μέσα στους ελέγχους τους οποίους μας κάνουνε μας έχουνε βάλει και αυτό. Δεν το κάνουμε γιατί έτσι μας κάπνει σε ένα πρωί να ξέρουμε πού είναι ο καθένας τοπογραφικά. Αυτό προβλέπεται και απ' το νόμο να γίνει στα νεκροταφία. Επίσης για τις κοινότητες τις οποίες πολύ σύντομα θα έρθουνε για να αγοράσουμε και οικοπαιδά σε διπλανά. Όμως και εκεί πρέπει να πούμε μια τάξη στα νεκροταφία στις κοινότητες. Δεν μπορεί ο καθένας η κάθε οικογένεια να έχει τη δική της το δικό της τάφο. Και αν πρέπει να αγοράσουμε τα μισά χωριά τα μισά οικοπαιδά για να μπορούν να τα φούνε. Επίσης υπάρχουνε, γιατί εγώ πηγαίνω στα νεκροταφία και των κοινωτήτων, να υπάρχουν εγκαταλειμμένα νεκροταφία στα οποία κανείς δεν δίνει σημασία και τα οποία μπορούν και να τα ξεθάψουνε και να κάνουμε ωστεοφυλάκια για να μπουν εκεί και κάνουμε πλέον ωστεοφυλάκια. Μην λοιπόν τα κάνουμε όλα τραγικά. Εντάξει καλά κάνε ψηφίζετε ό,τι θέλετε, αλλά μην τα κάνουμε όμως τραγικά. Θα μου επιτρέψεις να πω και κάτι πρόεδρε Ανδρέα να μου επιτρέψεις. Εγώ παρ' όλα αυτά θα επιμείνω η Λεία ότι ζωτικότερο και σημαντικότερο είναι να βελτιώσουμε τα λογισμικά μας, τα κινητήρια. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν διπλουβεβαιώσεις και μην έρθείτε άβρο με θάβρο και μου πείτε ότι η αίμα θα του βεβαιώθηκε αυτό. Ναι, υπάρχουν τέτοια προβλήματα που θέλουμε να τα λύσουμε. Αν δεν ξεκινήσουμε από εκεί δεν θα κάνουμε τίποτα στο τέλος. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό που λες, αλλά θεωρώ ότι από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε. Να ξεκινήσουμε να το πιάσουμε από την αρχή σωστά. Κύριε Δήμαρχε, καλά κάνετε και τα λέτε. Εγώ μαζί σας είμαι, αλλά και αυτά σας τα έχω πει. Και η προηγούμενη διοίκηση επειδή υπήρχε το πρόβλημα, γι' αυτό ακριβώς το λόγο ξεκίνησε να κάνει χωνευτήρι και ωστεοφυλάκια στις κοινότητες. Γιατί κάποτε θα πρέπει να μπει εκεί μία τάξη. Συμφωνούμε. Μαζί σας είμαστε σε αυτό το θέμα. Και εγώ θα το ψηφίσω, έχουμε απανώσει, κάντε το όμως. Μην παίρνετε τα χρήματα που είναι για αυτό το λόγο και τα πηγαίνετε για δεύτερη φορά αλλού. Δώδεκα η ώρα είναι, φτάνει ρε Ηλία, φτάνει ρε Ηλία. Άλλες είναι οι πρωτεραιότητες. Φτάνει ρε Ηλία, βγάλω τους βρικώλα και σε λίγο. Λοιπόν, προχωράμε κύριε Παπαδόπουλε. Έτοιμοι για τα κοιμητήρια είμαστε, ναι κύριε Παπαδόπουλε. Ναι. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα μιλήσω. Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να πω ότι φτάσαμε 10 λεπτά πριν