Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Κορυδαλλού (DimosPallinis, 2014)
: Καλησπέρα σας. Εγώ είμαι κοινωνική λειτουργός της κοινωνικής υπηρεσίας και θα σας παρουσιάσω την δομή της κοινωνικής υπηρεσίας και το τρόπο που λειτουργούμε στο Δήμο μας. Θα είμαι όσο πιο σύντομη μπορώ. Λοιπόν, η κοινωνική υπηρεσία στο Δήμο μας αποτελείται από τα εξής τμήματα. Είναι το τμήμα άσκησης κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας, το τμήμα υποστήριξης προγραμμάτων πρόνοιας, το τμήμα προστασίας ηλικιωμένων και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι βασικές μας αρχές είναι, απευθυνόμαστε με τις ίδιες υπηρεσίες και δράσεις σε όλο τον πληθυσμό. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για ίση πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και κοινωνική συνοχή. Το επιστημονικό προσωπικό έχει αντίστοιχες εξεδικευμένες γνώσεις για τις πληθυσμιακές κοινωνικές ομάδες με τις οποίες εργάζεται. Σεβόμαστε το προσωπικό και οικογενειακό πρόβλημα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες παρέχονται διακριτικά και φυλάσσονται με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα. Δεν επιθυμούμε τη φιλανθρωπία με τη στενή της έννοια. Ακόμα και σε συνθήκες κρίσης στην οικογένεια ή στην κοινωνία, παρέχουμε παράλληλα άμεση βοήθεια σε υπηρεσίες σε είδος ή και οικονομική βοήθεια και εμσίχωση και ενδυνάμωση, για να δώσουν τα ίδια διέξοδο στα προβλήματά τους. Επεμβαίνουμε ολοκληρωμένα. Μέσα από ένα δίκτυο διαφορετικών επιστυμών και υπηρεσιών που συνεργάζεται, γίνεται συνδυασμός παραχών, ανάλογων των προβλημάτων, συνήθως αλληλοεξαρτώμενων ενός ατόμου μιας οικογένειας μιας ομάδας. Στηριζόμαστε στην δικτύωση και συνεργασία με όλες τις δημόσιας και δημοτικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και στον εθελοντισμό. Η κοινωνική πολιτική εκφράζεται στο όραμα, στη στρατηγική και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, όχι μόνο μέσα από το σχεδιασμό δομών, υπηρεσιών και τράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και στον τρόπο που αναπτύσσεται η πόλη, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, υποδομές και λοιπά. Η διεπιστημονική προσαγήση των αναγκών και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση μέσα από το συντονισμό διαφορετικών τομέων του κοινωνικού κράτους για τη δημιουργία πακέτων υπηρεσιών και παροχών, καθώς και η συνέχεια της φροντίδας, αποδελούν τη μεθοδολογία μας, θέτοντας ως προϋπόθεση την ενδουπηρεσιακή συνεργασία επιστημόνων και την ενίσχυση του δικτύου με κοινωνικές υπηρεσίες δημοσίων φορέων, με άλλους φορείς ιδιωτικούς, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με μη παδίκτια τη γειτονιά, με προσωπική πρωτοβουλία, προσωπική πρόσκληση φορέων και υπηρεσιών και συσκέψεις. Οι υπηρεσίες μας. Όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα τμήματα παρέχουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες απευθύνονται πληροφόρηση, συμβουλευτική, κοινωνική εργασία, ολοκληρωμένη κοινωνική στήριξη, εμσίχωση και ενθάνηση. Η υπηρεσία κοινωνικής προστασίας έχει το χαρακτήρα υπηρεσίας υποδοχής. Απευθύνεται σε όλο το πληθυσμό, συνεργάζεται με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και παραπέμπει σε αυτές τα άτομα που μπορούν να κάνουν χρήση των παραχών τους. Κατά την ίδια έννοια συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες άλλων δήμων, φορέων του δημοσίου με θελοντικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Τα θέματα προστασίας υπογένειας και παιδιού, καθώς και της ισότητας των φίλων και η υλοποίηση κρατικών προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, όπως παράδειγμα έκτηση ποινής με κοινοφελή εργασία, ανήκουν στην ευθύνη αυτής της υπηρεσίας. Η υπηρεσία δημόσιας υγείας σχεδιάζει ολοκληρωμένα προγράμματα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προαγωγή της. Συντονίζει και στηρίζει τις υπηρεσίες υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο των δομών για ευπαθείς ομάδες, οργανώνει προγράμματα εμβολιασμών και προληπτικών εξετάσεων για τους μαθητές των σχολείων της πόλης, λειτουργεί σχολή γονέα και υπηρεσία υποστήριξης της ανάπτυξης παιδιών, οργανώνει προγράμματα ενημέρωσης, προληπτικών εξετάσεων και συμβουλευτικής για συγκεκριμένες ασθένειες και συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συντονίζει στηρίζει τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρίου. Η υπηρεσία απασχόλησης απευθύνεται στην κοινωνική ομάδα των ανέργων, την οποία στηρίζει την αναζήτηση εργασίας και την προσπάθεια αύξησης των παγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και τους παρέχει πληροφόρηση και συμβουλευτική και δράσεις προώθησης στην απασχόληση, διερέμιση θεματικών προγραμμάτων, κατάρτισης και διαβιομάθησης και πρόθεση ανέργων σε αυτά. Η υπηρεσία πρόνοιας είναι αρμόδη για συγκεκριμένες παροχές και λειτουργίες του κεντρικού κράτους που μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση, όπως έκδοση βιβλιαρίων υγείας, παροχές σε απώρους, κάλυψη αξόδων κηδείας, σωρεάν μετακίνηση και λοιπά και μελλοντικά και τα επιδόματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Και τέλος η υπηρεσία προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία είναι αρμόδια για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, παροχές και προγράμματα στήριξης ευπαθών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτού του τμήματος λειτουργούν τα καπί και το κύφι για τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους, καθώς και το κέντρο φιλιάς και αλληλεγγύης για άτομα με ειδικές ανάγκες, άπορους και λοιπά. Επίσης και υπηρεσίες προώθησης του εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Και παρέχει πρόληψη και αγωγή υγείας, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, βοήθεια στο σπίτι, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, σύθυση, ανταλλακτήριο, ενημέρες εμπιστοποίηση και εκπαίδευση εθελοντών, δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων, εθελοντική αιμοδοσία, την τράπεζα χρόνων και τους εράνους. Επίσης, στο τμήμα αυτό έχουν ενταχθεί και οι δομές φτώχιας, το κοινωνικό παντοπολείο, κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό ιατρίο και το κοινωνικό φροντιστήριο. Βλέπουμε όμως τις δομές φτώχιας χωρίς πρόκτυκη. Και τελικό μας στόχο αποτελεί η ενδυνάμωση του ατόμου στην διεκδίκηση λύσεων των προβλημάτων του και η διατήρηση του κοινωνικού κράτους. Ή, δηλαδή, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, την υγεία, την πετία, την εργασία. Ευχαριστώ.