Το κλειδί για την επιτυχία είναι μέσα μας | Ioannis Aslanis | TEDxChania (TEDxChania, 2017)
: Προσοχή Βασικής Εκκλησίας Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκω εδώ κοντά σας απόψε. Είμαι θεατής του TEDx, παρακολουθώ συχνά ομιλίες, αλλά είναι πολύ ιδιαίτερο το συνέστημα να λαμβάνεις ξαφνικά ένα email μετά από αρκετές επιχειρηματικές περιπέτειες που έχεις περάσει και να βρεις και στη θέση του ομιλητή. Είναι μεγάλη ευθύνη και πρωτού συνειδητοποιήσω ότι όντως είμαι εδώ και σας μιλάω. Συνεχίσω παρακάτω για να τα πω σωστά. Λοιπόν, δεν είμαι κάποιος γκουρού της επιτυχίας, δεν έχω βγάλει εκατομμυρία, ούτε είμαι κάποιος ιδίμων ή ειδικός ομιλητής σε κάτι. Είμαι όμως ένας ξένος, ένας πισματάρης ξένος με όραμα. Και σας προσκαλώ σήμερα να μάθετε από το ταξίδι μου, από τα λάθη μου και από τις μικρές ανατροπές μου. Ας ξεκινήσουμε με τον ξένο. Το επέλεξα σαν τίτλο γιατί πρώτον ήταν από τα αγαπημένα τραγούδια του πατέρα μου. Όσοι είστε από τη δεκατία του 80 έχετε μεγαλώσει, γνωρίζετε γιατί ακριβώς λέω. Και δεύτερον, χαρακτηρίζει απόλυτα το ταξίδι μου σε επιχειρήνω σήμερα. Υπάρχουν πολλοί παράγωτες βάσει των οποίων μπορούμε να διαχωρήσουμε τον εαυτό μας από το σύνολο. Να προσδιορίσουμε τους απέναντι, τους άλλους, τους ξένους, το χρώμα του βέρματος, η εθνικότητα, το φρίσκευμα, ο τόπος κατοικίας, η κομματική προτίμηση, η οπαδική προτίμηση. Κάντε ό,τι συνδυασμό θέλετε, θα βγάλετε εκατομμύρια αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι το εξής, ότι για τους περισσότερους ανθρώπους γύρω μας θα είμαστε πάντα ο ξένος. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι να μην αφήσουμε κανέναν να μας ταιρήσει από το να ανακαλύψουμε αυτό που πραγματικά είμαστε εμείς. Αυτό πραγματικά θέλουμε να γίνουμε. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας ορίσει το ποιοι είμαστε. Ακόμα κι αν αυτοί είναι οι γονείς μας. Καλησπέρα, μαμά. Με βλέπω το live streaming. Συμβαίνει σε όλες τις χώρες αυτό το φαινόμενο. Εδώ σας έχω ένα παράδειγμα από την Αγγλία. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι στις προηγούμενες δεκαετίες οι περισσότεροι γονείς θεωρούσαν το καλύτερο για τα παιδιά τους σε μια θέση του δημόσιο. Ή τα κατεύθυνα σε επαγγέλματα όπως του γιατρού, του δικηγόρου και άλλα. Το θέμα ποιο είναι? Ότι μπορεί ο παγκοσματικός προσανατολισμός... Ο παγκοσματικός προσανατολισμός ήταν λάθος. Οι διαθέσεις ήταν καλύτερες, αλλά ο προσανατολισμός ήταν λάθος. Και αυτό γιατί οι συνθήκες αλλάζουν. Και μπορεί κατά το διάστημα που πείσουμε, μεγαλώνουμε και είμαστε παιδιά, οι γονείς μας να κρίνουν ότι για μας είναι καλό να κάνουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα και να θελήσουν με βάση στη δική τους άποψη να μας κατευθύνουν σε αυτό. Το θέμα είναι ότι όταν εμείς όμως βγούμε στην αγορά εργασίας, τα πράγματα μπορούν να έχουν αλλάξει. Οπότε μπορούμε να βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδα, τα οποία ίσως και εμείς να μην έχουμε επιλέξει. Εγώ προσωπικά μεγάλωσα σε μια πολύ αγαπημένη μεσοαστική οικογένεια. Οι γονείς μου ήταν ιδιοκτήτες μιας μικρομεσαίας επιχείρησης στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών και αγαπούσα περιβαλλικά τον πατέρα μου. Και έτσι λοιπόν, άφησα το γενικό λύκειο, πήγα στο τεχνικό, αποφίτισα σαν ηλεκτρολόγος, πήγα αμέσως στο στρατό και από τα 20 μου ξεκίνησα την πορεία μου στο επιχειρήν, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα μου πάντα στο τομέα των ηλεκτρικών συσκευών. Για πολλά χρόνια, όλη η οικογένεια πορευόταν με επίκεντρο τον πατέρα μου. Το 2001, όμως, συνέβη κάτι το οποίο άλλαξε τη ζωή μας για πάντα. Ο πατέρας μου διαγνώστηκε μια σπάνια μοθή καρκίνου και έδωσε τον αγώνα για τη ζωή για 8 χρόνια, τον οποίο όμως και έχασε το 2009 σε 56 του. Ξαφνικά ο κόσμος μου βρέθηκε χωρίς επίκεντρο και συνειδητοποίησα το πόσο απρόσμανα μπορούν να αλλάξουν όλα και αποφάσισα να επανακαφορήσω τη ζωή μου με επίκεντρο ημένα πλέον. Βλέποντας παράλληλα όμως και τα εισοδήματα λόγω της κρίσης να μειώνονται, αποφάσισα να κάνω αλλαγές. Και κυρίως αποφάσισα να κάνω τις αλλαγές γιατί είχα και πολύ θλίψη μέσα μου, την οποία κάπως έπρεπε να έχω το νόσο και επειδή είμαι θετικός άνθρωπος ακόμα και στις φλιβερές καταστάσεις, θέλησα να το κάνω με δημιουργικότητα και φαντασία. Έτσι λοιπόν από επισκευαστής ηλεκτρικών συσκευών αποφάσισα να γίνω ο Tony Stark των ηλεκτρικών συσκευών και ζούσα τη διπλή ζωή όπου τα πρωινά έκανα την κλασική καθημερινή βουλιά που όλοι γνωρίζανε, ενώ παράλληλα αποσαφούσα να ξεκινήσω μια τεχνολογική startup. Το 2012 κατάφερα μέσα σε έξι μήνες να πάρω πέντε διπλώματα ευρεστητεχνίας στα συστήματα συμβερόματος και τις μηχανές espresso και να καταφέρω να σχεδιάσω και τους πρωτότυπους μηχανισμούς. Θα ξύπνησα στο εξωτερικό, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία προσπαθώντας να βρω εταιρίες οι οποίες θα κάνουν επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες χωρίς όμως επιτυχία. Συνειδητοποίησα με το δύσκολο τρόπο ότι να κατοχυρώσεις μια πατέντα δεν είναι τίποτα άλλο από το δικαίωμά σου να κυκλοφορήσεις ένα προϊόν στον αγορά. Χωρίς όμως να μπορείς να προστατευτείς από τις εταιρίες οι οποίες θα σε αντιγράψουν και θα βγάλουν κάτι παρόμοιο στην αγορά. Αυτή η εμπειρία όμως ήταν το πρώτο μου τυχείο, ουσιαστικά, γιατί έμαθα να γράφω business plan, να διαπραγματεύομαι με επενδυτές, να πατεντάρω τεχνολογίες και γενικά για πρώτη φορά έψαξα εις βάθος την αλυσίδα στην οποία απλά ήμουνα κομμάτι της. Το τέλος της προσπάθειας αυτής με δρήκε να κλείνω την επιχείρησή μου, να δουλεύω σαν υπάλλουλο στο επάγγελμα που κάποτε ήμουν αφεντικό ας το πούμε και έφτασα στο σημείο που πλέον η ποιότητα ζωής μου ήταν τέτοια που δεν ήθελα να σηκωφώ από το κρεβάτι να ζήσω τη μέρα μου, έχασα 15 κιλά και σε κάποια φάση είχα και κατάφιλψη, μέχρι όμως τη μέρα που αποφάσισα να μην ξαναγυρίσω πίσω και να κάνω το επόμενο βήμα. Το πρώτο πράγμα που θέλησα να κάνω ήταν να μάθω πώς θα μπορούσα να πάω παρακάτω, να αποκτήσω την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα μου επέτρεπε να προχωρήσω μπροστά. Και έτσι λοιπόν επέλεξα να σπουδάσω σαν αναλητής, σαν intelligence analyst μέσω online μαθημάτων. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ γιατί ουσιαστικά μου έμαθε να μπορώ να καταγράφω μια κατάσταση, να δομώ ένα σχέδιο και να το εκτελώ. Πάμε να δούμε τη μεθολογία του αναλητή. Σε μια πρώτη φάση λοιπόν αυτό που κάνουμε είναι να καταγράψουμε μια κατάσταση και τους παράγοντες που την καθορίζουν. Αφού τα έχουμε καταγράψει αυτά, στην επόμενη φάση αναλύουμε τις επιπτώσεις της κατάστασης και τις κατευθύσεις που μπορεί αυτή να πάρει. Τα σενάρια πάντα δεν είναι ποτέ ένα, είναι πάρα πολλά και είναι πολύ βοηθητικό στο να τα καταγράψεις και να έχεις μια συνολική εικόνα του πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση. Στην τρίτη φάση καταγράφουμε τις κινήσεις που εμείς θέλουμε να κάνουμε για να πάρουμε τα αποτελέσματα που έχουμε σχεδιάσει. Ζούμε σε μια τεχνολογική εποχή με μοναδικές ευκαιρίες και πλειονεκτήματα. Δεν υπάρχουν σύνορα. Η γνώση και η πληροφόρηση είναι προσβάσιμη όσο ποτέ άλλοτε. Χρησιμοποιήστετες για να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε και να μάθετε πώς να το κάνετε και σωστά. Η αγορά αναζητά ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Έχει αλλάξει πλέον το status όπου οι εταιρείες ζητάνε ανθρώπους με πτυχία, οι εταιρείες πλέον βλέπουν ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Αυτό μετράει σήμερα στην αγορά και αυτό μετράει για στην Αμερική εδώ και χρόνια βέβαια, το οποίο εμείς εδώ στην Ευρώπη βέβαια δεν είχε έρθει μέχρι πρότεινος. Στη δεύτερη μου λοιπόν προσπάθεια αποφάσισα να γίνω σύμβουλος επιχειρηματικής στρατηγικής με την τεχνονοσία που είχα λάβει και έβρεσα μια εταιρεία στην Αγγλία που έχει μια προηγμένη αγορά υπηρεσιών και άρχισα να έχω φυσική παρουσία εκεί για να αποκτήσω κάποιες παραστάσεις. Στην Ελλάδα λέμε ότι βιλώσεις είσαι αλλά στην πραγματικότητα μπορείς να γίνεις αυτός που εσύ θα επιλέξεις αρκεί να επικεντροφήσεις αυτό και να δουλέψεις. Μην περιμένετε από τους ανθρώπους γύρω σας να καταλάβουν γιατί κάνετε την αλλαγή. Εσείς ξέρετε, αυτοί θα καταλάβουν αργότερα. Το 2014 είχα την τύχη να εργαστώ στο Yes for Europe. Το Yes for Europe είναι η Πανευρωπαϊκή Συνεμοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών και είναι ένας οργανισμός ο οποίος αποτελείται από νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι προωθούν την πολιτική ατζέντα για να βελτιωθούν τις υφήκες δυναγικής επιχειρηματικότητας. Είχα την τύχη λοιπόν να γνωρίσω από κοντά πολύ σημαντικούς ανθρώπους που είχαν κάνει σημαντικά επιτέχματα όσον αφορά του επιχειρήν και να μπορέσω να λάβω σημαντικές παραστάσεις οι οποίες με βοήθησαν να πάρω έμπνευση. Μετά από έξι υπέροχους μήνες, αυτό που αποφάσισα να κάνω ουσιαστικά για να μπορώ να στέκομαι και εγώ σε ένα τέτοιο οργανισμό, είναι να αποκτήσω και εγώ ανάλογα επιτέθματα, να προσπαθήσω να καταφέρω κάτι. Να βοηθήσω και μόνο τον εαυτό μου αλλά και τους άλλους γύρω μου. Και έτσι λοιπόν αποφάσισα να επικεντρωφώ στην εταιρεία μου. Θέλοντας να έχω ένα proof of concept, μια απόδειξη για την επιχειρηματική στατηγική, αποφάσισα να επικεντρωφώ στο ελαιόλαδο. Όχι ότι έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση, προσωπικά η οικογένειά μου δεν έχει ποτέ σχέση με το ελαιόλαδο. Απλά διέγνωσα ότι είναι ένας σκορισμένος κλάβος με ένα συγκεκριμένο status. Η Ελλάδα είναι στις τρεις κορυφές χώρες στην παραγωγή στραπαφένου ελαιολάδου στον κόσμο. Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής εξάγεται σε βεξαμενές, το γνωστό χύμα που λέμε. Ενώ το υπόλοιπο εξάγεται υπό ελληνικές ιβιωτικές αιτικέτες. Εγώ λοιπόν αποφάσισα να δημιουργήσω ένα τρίτο βρόμο και να δώσω τη δυνατότητα σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες θα θέλα να δημιουργήσουν το δικό τους brand ελληνικό ελαιολάδο, να το κάνουν αυτό online μέσω μιας πλατφόρμας. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου λοιπόν και το domain πάνω στο οποίο θα βασίσεις την προσπάθειά σου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έτσι λοιπόν, το Young Greek Olive Oil, το δικό σου ελληνικό ελαιολάδο, απευθυνόμενο στον αγοραστή φυσικά, ήταν αυτό πάνω στο οποίο στηρίξα την προσπάθειά μου. Με λάχιστος φόρους, ένα μικρό κεφάλαιο και πολύ προσωπικό χρόνο, δημιουργήθηκε πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ξένοι αγοραστές επιλέγουν, ξεκινώντας από την ποικιλία του ελαιολάδου, το μπουκάλι, το καπάκι, την αιτικέτα, το καψίλιο και όλοι οι εμφυάλες γίνονται στην Ελλάδα. Το Young Greek Olive Oil ήταν η πρώτη αφορμή μέσω της οποίας ουσιαστικά συνδυάστηκαν οι Έλληνες παραγωγή με τους Έλληνες τυποποιητές για να παρέχουν μια συνδυαστική υπηρεσία προς ένα τρίτο αγοραστή. Ήταν η πρώτη φορά που συνδυάσαμε διαφορετικές εταιρίες που κάναναν διαφορετικά αντικείμενα μεταξύ τους, δεν ήταν εύκολο να συνδυαστούν, αλλά πέτυχε. Η πλατφόρμα βγήκε στον αέρα τον Ιανουάριο του 2015. Καφοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της προσπάθειας έπαιξε ένταξή μου στο Orange Grove, το business incubator της Ολλαδικής Πρεσβείας στην Αφήνα, το βεκεύριο του 2014. Είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες εφήκες που βιώνουμε στην Ελλάδα να μπορέσεις στα πρώτα βήματα μιας εταιρείας να έχεις πρόσβαση σε στέγαση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ποιοτική διχτίωση. Ειδίως το τελευταίο, η διχτίωση, το networking το λεγόμενο στα αγγλικά που ακούγονται συνέχεια, είναι το πιο σημαντικό. Και αυτό το διαπίσωστα το Μάιο του 2015, όταν αποφάσισαμε την ομάδα να βιαγανώσουμε την παρουσίαση της πλατφόρμας στο επιχειρηματικό κοινό της πόλης. Έτσι λοιπόν, καλέσαμε όλους τους φορείς που ασχολούνται με τις εξαγωγές και το ελαιόλαδο και ήρθα στην εκδήλωσή μας. Εκείνη η βραβιά του event, στάφηκε αφετηρία για ένα μεγάλο κύκλο εμποσιότητας. Συνεντέφιξε site, εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, προσκλήθηκαν συνέβρια για να παρουσιάσω την πλατφόρμα και προτάσεις συνεργασίας. Αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής. Όχι, το iogric olive oil δεν αλλάξει το status στις εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου μέσα σε ένα χρόνο, δεν πήρε funding, ούτε πουλήθηκε για αστρονομικά ποσά. Η συμβουλή μου που θέλω να δώσω σε όλους όσους ασχολείστε με το ελαιόλαδο και είστε εδώ σήμερα, είναι να επικεντροφείτε στην ουσία, δηλαδή να αμφισβητήσετε το παραδοσιακό μοντέλο, το παίρνω το ελαιόλαδο χωρίς να ξέρω ακριβώς τι ποιότητα είναι επειδή είναι από τον τόπο μου, το βάζω σε ένα ακριβό μπουκάλι, δημιουργώ και ένα site και που σαφόν να το πουλήσω, γιατί αυτό έχει διάρκεια ζωής 24 μήνες του πολύ. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε στις ρίζες, να μπορέσετε να επικεντροφείτε συγκενοτομία όσον αφορά την καλλιέργεια της ελιάς, να δείτε πώς μπορείτε να αναδείξετε τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, να αναδείξετε την ποιότητα στις ποικιλίες που αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι υποτιμημένες, δεν υπάρχει μόνο η κορονέικη ποικιλία, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που μπορούν να αναδεικτούν με τον κατάλληλο τρόπο. Να προσέξετε τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται το καρπό, τον τρόπο με τον οποίο εξάγουμε το ελαιόλαδο, πολλές φορές η ποιότητα του ελαιολάδου χάνεται στο ελαιοτριβείο με τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το ελαιόλαδο από το καρπό και να δείτε το πιο σημαντικό τι θέλουν οι ξένοι καταναλωτές στις αγορές. Να μπορέσετε να ξέρετε, δηλαδή, γευστικά και ποιοτικά τι θέλουν, έτσι ώστε να σχηματίσετε το κατάλληλο προϊόν για να μπορέσετε να έχετε αποδοχή. Το Ιοκρικο Ολιβόι λοιπόν, μετά τις διαψητώσεις και αυτές που έκανα, έφτασε στο σημείο, εδώ και μερικές εβδομάδες, να είναι πλέον μια ολοκληρωμένη εταιρεία, διαφέτει δικιά του μονάδα τυποποίησης, σε λίγο καιρό θα διαφέτει και δικό του ελαιοτριβείο και συναργαζόμαστε πλέον με μια επιστημονική ομάδα, η οποία επιλέγει τους παραγωγούς, θέλει μεγάλη προσοχή για να παράξει ένα ποιοτικό προϊόν, δεν είναι και μόνο ένα site, πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος μέχρι το χωράφι. Έτσι λοιπόν, το όνειρό μου να περάσει το Ιοκρικο Ολιβόι σε νέα χέρια μιας εμπειρής ομάδας και να το δω να συνεχίζει και μετά από μένα, έγινε πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο συνέσμα που μοιράζουμε σήμερα μαζί σας, είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω αυτό. Επικρατεί γύρω μας μια αρδιακή επικοινωνία από site, δημοσγράφους, ότι πρέπει να είσαι start-upper, να κάνεις τη δική σου εταιρεία, να κάνεις καλό pitch σε τρία-τρές λεπτά να παρουσιάζεις την εταιρεία σου, να πάρεις funding, να πουλήσεις την εταιρεία σου για εκατομμύρια. Δεν είναι αυτός ο αυτοσκοπός κάθε προσπάθεια, δεν είναι αυτό το νόημα. Το νόημα είναι να βρίσκετε μια βιώσιμη επιχείρηση και μπορεί η προσπάθειά σας να μην γίνει το επόμενο Facebook, μπορεί όμως να είναι το επόμενο βήμα για την καριέρα σας. Μέσα από τις εμπειρίες μου στον τομέα των εξαγωγών, αυτό που διαπίσωσα είναι ότι η εξαγωγή, αυτο που χρειάζονται, είναι η συνδυαστική παροχή υπηρεσιών και δικτύωσης. Δεν είναι και μόνο το ένα ή το άλλο, πρέπει να γίνεται μαζί. Αυτό που επίσης διαπίσωσα είναι ότι χωρίς την κατάλληλη ομάδα, με την απαραίτητη τεχνογνωσία, και σημειώστε αυτό, την απαραίτητη κουλτούρα ομαδικότητας, να μπορούν τα μέλη της ομάδας να δουλεύουν μαζί, να μην είναι απλά μια ομάδα επειδή κάποιος τους έφερε, να θέλουν πραγματικά να παράξουν ένα ομαδικό αποτέλεσμα για όλους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μετά, λοιπόν, τη διαπίσωσή μου αυτή, με μεγάλη μου χαρά έκανα το επόμενο βήμα στην καριέρα μου και έγινα μέλος της ομάδας του Export Manager. Το Export Manager είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία αφορά τις εξαγωγές, όχι μόνο στην Ελλάδα, διεθνώς, και αυτό που η πλατφόρμα αυτή προσφέρει σε ένα βινητικό εξαγωγέα είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες όσο αφορά την καλλιέργεια, δηλαδή μέσα από το Export Manager μπορείτε να μάθετε τι συμφέρει να καλλιεργήσετε, πώς πρέπει να το τυποποιήσετε, ποιες αγορές ζητάνε το προϊόν αυτό που θα φτιάξετε. Το επόμενο που μπορείτε να λάβετε μέσα από το Export Manager είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη στιγμή που επιθυμείτε να κάνετε μια μονάδα τυποποίησης. Η ομάδα μας αναλαμβάνει όλη την υλοποίηση μιας τέτοιας μονάδας και σας την παραβεί με το κλειβί στο χέρι. Επίσης, σας βρίσκει η εργαλία χρηματοδότησης της επέμβυσης αυτής, γιατί όσοι έχετε ασχοληθεί με αναπτυξιακούς νόμους, γνωρίζετε ότι δεν αρκούν μόνο τα κεφάλαια που πάρουμε από κάποιο πρόγραμμα, θέλουμε πραγματικά κυριωτική συμμετοχή για να μπορέσει να προχωρήσει η επέμβυση. Αυτό που επίσης μπορείτε να κάνετε στο Export Manager είναι να έρθετε σε επικοινωνία με επιστοποιημένους αγοραστές και να ολοκληρώσετε ηλεκτρονικά τις πληρωμές σας. Μπορείτε την ώρα που θα ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας να βρείτε μεταφορέα για να στείλετε το εμπόρευμά σας ή το δείγμα σας στον προορισμό του και το πιο σημαντικό να ασφαλίσετε την εξαγωγή σας. Στην Ελλάδα ασφαλίζουμε μόνο το 10% των εξαγωγών, το υπόλοιπο 90% φεύγει ανασφάλιστο και ευχόμαστε ή προσευχόμαστε να μας πληρώσει ο ξένος αγοραστής. Αυτό λοιπόν που γίνεται μέσα από το export manager θα δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε τις εξαγωγές σας και το πιο σημαντικό που πάρα πολλοί επιχειρηματίες επίσης έχουν ανάγκη είναι ότι βρίσκεται εργαλεία χρηματοδότησης της επιχείρησής σας, το λεγόμενο factoring. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα single window για εξαγωγές όλα αυτά μέσα σε ένα one stop shop είναι στη διάθεσή σας. Το export manager, και είναι και λόγος που ήρθα σήμερα νωρίς το πρωί στα Χανιά για να μιλήσω εδώ, είναι ότι μόλις χθες βραβεύτηκε ως το κορυφαίο IT application system στα Greek Export Awards, μια πολύ μεγάλη διάκριση για ένα νέο project. Ευχαριστώ. Αυτά λοιπόν που θέλω να συνοψήσω και να μοιραστώ μαζί σας σήμερα και θέλω να κρατήσετε φεύγοντας από εδώ είναι το εξής. Πάντα θα είστε ξένοι για τους άλλους, μην είστε ξένοι σαν θέλω σας. Δεν έχει σημασία ότι έχετε σπουδάσει, αλλά τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε. Ερευνήστε και στοχεύσετε σωστά αυτό που θέλετε να πετύχετε. Αποδεχτείτε την αποτυχία και την απόρριψη σαν φυσική διαδικασία εξέλιξης. Η αλλαγή δεν έχετε χωρίς κόστος. Δημιουργήστε τη θέση σας εκεί έξω, μην περιμένετε κανένα να σας τη δώσει. Μόνοι σας θα κερδίσετε ό,τι μπορείτε να κερδίσετε. Δημιουργήστε ομάδες για να μπορέσετε να αλλάξετε επίπεδο. Κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Και το πιο σημαντικό, ζήστε την κάθε στιγμή και να θυμάστε, τα αμείω κάνουμε στο τέλος. Ευχαριστώ.