Δημόσιος Ηλεκτρονικός Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2019)
: Καλώς ήρθατε στο Ελεκτρονικό Κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Ελεκτρονικός Κατάλογος συσκεντρώνει περιγραφικές πληροφορίες για το σύνολο των τεκμηρίων των έντυπων και πολυμεσικών συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στο περιβάλλον του Ελεκτρονικού Κατάλογου, οι πιστοποιημένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε Α, την αναζήτηση στον κατάλογο και Β, τη διαχείριση των υπηρεσιών του. Α, Αναζήτηση στο Ελεκτρονικό Κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Για να ξεκινήσετε, πλεκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση catalog.nlg.gr. Στο πεδίο Αναζήτησης, εισάγεται τον όρο Αναζήτησης. Η αναζήτηση σας μπορεί να γίνει σε όλα τα πεδία ή σε όποιο πεδίο επιθυμείτε, για παράδειγμα, στο πεδίο του συγγραφέα, του τίτλου και ούτω καθεξής. Επίσης, η αναζήτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις συλλογές ή σε μία από τις τρεις διαθέσιμες. Στη συνέχεια, επιλέγετε Αναζήτηση και μεταφέρεστε στη σελίδα αποτελεσμάτων. Στο κέντρο εμφανίζονται τα συναφή θέματα και ακολουθεί το σύνολο των αποτελεσμάτων. Δεξιά εμφανίζονται οι περιορισμοί αναζήτησης. Η σειρά των αποτελεσμάτων ορίζεται ως προεπιλογή από το κριτήριο σχετικότητας με τον όρο αναζήτησης. Το κριτήριο αυτό αλλάζει από την επιλογή ταξινόμηση ανασχετικότητα. Κάθε αποτέλεσμα αποτελεί ένα τεκμήριο και συνοδεύεται από μία βιβλιογραφική σύνοψη, δηλαδή πληροφορίες για τον τίτλο, τους δημιουργούς, τα θέματα, την έκδοση, την τοποθεσία και τη διαθεσιμότητα. Για να περιορίσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας, χρησιμοποιήστε τους περιορισμούς αναζήτησης στα δεξιά της ελίδας αποτελεσμάτων. Μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη συλλογή, τη μορφή, τη γλώσσα, τα θέματα, τις πληροφορίες έκδοσης και το έτος εθνικής βιβλιογραφίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματά σας, χρησιμοποιώντας τη σύνθετη αναζήτηση. Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τεκμήριο που σας ενδιαφέρει, επιλέγετε τον τίτλο του και ανακατευθύνεστε στη σελίδα της Πλήρους Βιβλιογραφικής Εγγραφής του τεκμήριου. Διαχείριση υπηρεσιών του ηλεκτρονικού καταλόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Βρίσκεστε στη σελίδα της Πλήρους Βιβλιογραφικής Εγγραφής του τεκμήριου. Αν δεν έχετε συνδεθεί, μπορείτε να το κάνετε από εδώ. Επιλέγετε Σύνδεση, εισάγετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε και πάλι Σύνδεση. Επιστρέφετε στη σελίδα της Πλήρους Βιβλιογραφικής Εγγραφής του τεκμήριου. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Για να μελετήσετε ένα τεκμήριο της Γενικής Συλλογής, είναι απαραίτητο προηγουμένως να έχετε προβή σε κράτησή του. Η υπηρεσία της κράτησης τεκμήριου λειτουργεί και για τα τεκμήρια της Δανειστικής Συλλογής μόνο εφόσον αυτά είναι δανεισμένα. Σε αυτήν την περίπτωση, η λειτουργία της κράτησης διασφαλίζει τη σειρά προτεραιότητας όταν το τεκμήριο καταστεί εκ νέου διαθέσιμο. Για να κάνετε κράτηση στο τεκμήριο που σας ενδιαφέρει, επιλέγετε Κάντε κράτηση. Η κράτησή σας δεσμεύει το τεκμήριο με σειρά προτεραιότητας. Στο αναδιώμενο παράθυρο, αναγράφετε ο τίτλος του τεκμήριου και μπορείτε να επιλέξετε την ημερομηνία για την οποία επιθυμείτε να γίνει η κράτηση. Επίσης, μπορείτε να γράψετε κάποιο σχετικό σχόλιο. Τέλος, επιλέγετε υποβολή αιτήματος και το σύστημα σας ενημερώνει για την επιτυχή υποβολή. Μπορείτε να ανακαλέσετε το αίτημά σας άμεσα, επιλέγοντας Κρατήσεις και Ανακλήσεις ή Μέσω της Διαχείρισης του Λογαριασμού σας. Για να διαχειριστείτε το λογαριασμό σας, επιλέγετε Ο λογαριασμός μου και μεταφέρεστε στη σελίδα διαχείρισης του λογαριασμού σας. Από εδώ, μπορείτε να πλογηθείτε στη λίστα αγαπημένων, να δείτε και να ανανεώσετε τα τεκμήρια που έχετε δανειστεί, τις κρατήσεις σας, τις αποθηκευμένες αναζητήσεις και να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε λίστες. Τέλος, μπορείτε να δείτε τα πρόσθεμα και τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Κάποιες από αυτές τις επιλογές εμφανίζονται και στη σελίδα της πλήρους βιβλιογραφικής εγγραφής του τεκμήριου. Μία χρήσιμη υπηρεσία που προσφέρει ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι η αναζήτηση στο ευρετήριο των καθιερωμένων όρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Από την αρχική σελίδα του καταλόγου, catalog.nlg.gr, επιλέγετε Καθιερωμένη Όρια Β. Στη συνέχεια, πλεκτρολογείτε τον όρο αναζήτησης, επιλέγετε Όλα τα παιδεία και Αναζήτηση. Η αναζήτηση στους καθιερωμένους όρους σας επιτρέπει να δείτε τους σχετικούς όρους και να τους αναζητήσετε απευθείας στον ηλεκτρονικό κατάλογο. Περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες αναζήτησης στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, θα βρείτε στην ενότητα Συμβουλές Αναζήτησης.