Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου / Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο Καλημέρα σε όλες και όλους. Όσοι και όσες παρακολούθησαν τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, πιστεύω ότι αντιλήφθηκαν απολύτως αυτό που επισημαίνουμε εδώ και καιρό ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου: Ότι η μόνη σαφής, η μόνη […] - Σπύρος Λουκόπουλος (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2023)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο Καλημέρα σε όλες και όλους. Όσοι και όσες παρακολούθησαν τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, πιστεύω ότι αντιλήφθηκαν απολύτως αυτό που επισημαίνουμε εδώ και καιρό ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου: Ότι η μόνη σαφής, η μόνη […]: Καλημέρα σε όλες και όλους. Όσοι και όσες παρακολούθησαν την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, πιστεύω ότι αντιλήφθηκαν απολύτως αυτό που επισημαίνουμε εδώ και καιρό εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου. Ότι η μόνη σαφής, η μόνη καθαρή θέση διακυβέρνησης της χώρας είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Τι είδαμε χθες το βράδυ, έναν πολιτικό αρχηγό, τον πρωθυπουργό, να παρουσιάζει με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, παρά τη σφιχτή διαδικασία της τηλεαναμέτρησης, τις προτεραιότητες του για την επόμενη τετραετία, ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει περισσότερο με την Ευρώπη σε μισθούς, δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων, στη λειτουργία του κράτους, στην ασφάλεια των συνόρων μας, στην υγεία και την παιδεία, να γίνουμε όλοι συλλογικά και ατομικά καλύτεροι. Είδαμε και ακούσαμε έναν πολιτικό αρχηγό, τον πρωθυπουργό, να αναγνωρίζει ότι προφανώς η κυβέρνησή μας δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, να αναγνωρίζει και λάθη και αστοχίες, να αποφεύγει όμως τον τοξικό λόγο και την παρελφοντολογία και να κοιτάζει μπροστά στις ρεαριστικές λύσεις για να θεραπευθούν οι παθογένειες στη χώρα μας. Εχθές το βράδυ, όμως, είδαμε και κάτι άλλο. Είδαμε την πλήρη απομόνωση ενός άλλου πολιτικού αρχηγού, του κυρίου Τσίπρα, από την υπόλοιπη κεντροαριστερά και αριστερά, ως προς το περιβόητο σχέδιό του για προοδευτική διακυβέρνηση και κυβερνήση συνεργασίας. Είδαμε να καταραίει, σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η δίθενση μαχαία της αριστεράς να αναδεικνύεται αυτό που πραγματικά είναι. Μια πρόταση ακιβερνησίας και παραλυσσίας, χωρίς πραγματικές προγραμματικές συγκλήσεις και με πολλές ετερόκλητες στρατηγικές. Το ΚΚΕ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια τέτοια κυβέρνηση, ούτε καν να δώσει ανοχή σε επιμέρους προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σανδρουλάκης ξαναείπε εμέσως το ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας, χωρίς πάλι να μας διαφωτίσει για το ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Ο κ. Βελόπουλος καταλάβαμε ότι και θέλει και δεν θέλει συνεργασίες. Ο κ. Βαρουφάκης ήθελε, αλλά δεν τον θέλουν οι άλλοι. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εγκαταλείπει τη Δήμητρά του, που άμως αποτάσσεται ο κ. Στύπρας, έχοντας ωστόσο ένα κορυφαίο στελεχός του πρώην υπουργού οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο, να οραματίζεται κάτι παρεμφερές, τα τοπικά νομίσματα. Κοινός μια σύγχρονη βαβέλε, το λέμε από καιρό. Έγινε, νομίζω, σαφές γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να απαξιώσει τη συγκεκριμένη τηλεαναμέτρηση, γιατί ακριβώς θα καταδείκνει, όπως και έγινε, ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, ότι η συνεργασία για την οποία μιλάει είναι, για να δανειστώ αυτό που ξαναείπε ο κ. Κουτσούμπας που έχει και την πιο καθαρή θέση από όλους, μια συνεργασία μούφα. Όσο και αν ο κ. Τσίπρας έκανε χθες το βράδυ ανοίγματα και εκκλήσεις, αλλά και προσκλήσεις. Μάθαμε, βεβαίως, και κάποια πράγματα που δεν ήταν ευρύτερα γνωστά. Όπως ότι ο κ. Τσίπρας, τελικά, έχει μια κρυφή ατζέντα φορολόγεσης εκ νέου των επιχειρήσεων. Ότι ο κ. Σαμιρουλάκης θα καταργήσει εν μέρη της δωρεάν γονικές παροχές ακίνη της περιουσίας. Ότι ο κ. Βελόπουλος είναι και αυτός υπέρμαχος των παράλληλων νομισμάτων. Και ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει ιδέα πως θα διαχειριστεί μια πιθανή κρίση στα σύνορα, αν οψέποτε γινόταν κυβερνητικός ετέρος, αντιθέτως υποστηρίζει την κατάργεση της υποχρωτικής στράτευσης. Όχι βεβαίως ότι δεν θα την επιδιώξει ο κ. Τσίπρας αυτή τη συνεργασία, ανεξαρτήτως του τι ελέγχεται στο debate, εφόσον οι αριθμοί από την Κάλπη της 21ης Μαΐου το επιτρέψουν. Το είπε άλλωστε και ο κ. Ζουράρης. Θα συμμαχίσουμε ακόμη και με τον κ. Βελόπουλο και με τον διάβολο αν χρειαστεί. Για όλους αυτούς τους λόγους η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας στην Κάλπη της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου προς κάποιον από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να οδηγηθούμε σε σχήματα περιορισμένης κυβερνητικής ευθύνης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Με όσα αντιφατικά και εξωπραγματικά ακούστηκαν από τους επιθυμητούς ετέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα ήταν μια κυβέρνηση του ελάχιστον κοινού παρανομαστή. Μια κυβέρνηση εν τέλει της παραλυσίας των παροτεταμένων διαβουλεύσεων μέχρι να αγεφυρωθούν αγεφύρωτες διαφορές, άρα μια συνθήκη πολιτικής αστάθειας που τελικά ανακόπτει την εθνική προσπάθεια να πάμε όλοι μαζί μπροστά και πιο μακριά. Αυτή η Βαβέλ πάντως δεν φαίνεται να ενοχλεί τον κ. Τσίπρα, αφού όπως παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντεξή του στο Μέγγα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άναρχο κόμμα και είναι υγεία να υπάρχουν πολλές φωνές αφού έχουν για συγκωλητική ουσία τις ιδέες τους. Μόνο που για να κυβερνηθεί μία χώρα και μάλιστα μία χώρα σαν την Ελλάδα που είναι σε μετάβαση και σε κίνηση προς τα μπρος, χρειάζονται όχι μόνο ιδέες και θεωρίες παιχνίων ή έβηχες δημαγωγικές κορώνες, αλλά κυρίως καλά μελετημένα, κοστολογημένα και υλοποιήσιμα σχέδια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, αλλά και την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και αν τέτοιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς δηλαδή να δημιουργούν τον κίνδυνο νέας εποπτίας και επιστροφής στις χειρότερες μέρες του 2015, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ των 83 δισεκατομμυρίων ευρώ που ούτε στο debate τελικά μάθαμε από τον κ. Τσίπρα από που θα βρει τα λεφτά. Το μόνο χειρότερο πράγμα από ένα πρόγραμμα που κοστολογείται ως δημοσιονομικά εξωθρηνικό, όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να κοστολογηθεί, διότι βρίθει από αόριστα προτάσεις και γενικότητες, από τίποτα συγκεκριμένο, ώστε να μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια. Και αυτό δυστυχώς είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης χθες το βράδυ έκανε μια σαφή πρόταση προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Να στείλουν όλοι και επίσημα τα προγράμματά τους είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κοστολογηθούν ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πρώτης κάλπης πόσο στοιχίζει κάθε μέτρο, πόσο θα μας στοιχίσει κάθε μέτρο. Δεν ακούσαμε από κανέναν αρχηγό να ανταποκρίνεται στην πρόταση του Πρωθυπουργού η οποία παραμένει στο τραπέζι. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας συνειδητά ποντάρει στο μαύρο και αναφέρομαι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη. Ήταν προφάσις εν αμαρτίας όλα όσα έλεγε για να δικαιολογήσει ότι δεν ψήψε τη διάταξη προκειμένου να μην μπει στη βουλή υπό τον μανδία πολιτικού κόμματος μια εγκληματική οργάνωση η οποία τελικά διάταξη δικαιώθηκε από τον Άριο Πάγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψαρέψει στα θωλά νερά όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή και επιβεβαιώνεται και από την επίσημη ανακοίνωση του μορφώματος Κασιδιάρη για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι ψηφοφό αναπαραγωγή από αυτό το βήμα για το τι λέει μια εγκληματική οργάνωση. Θα θυμίσω μόνο ξανά ποιος έδωσε τη μάχη για να μείνει εκτός βουλής η εγκληματική οργάνωση και ποιος ήταν από όνου. Η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019 και φυσικά του 2015 διότι η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει. Θα παραθέσω μόνο μερικά πρόσφατα παραδείγματα για το τι σημαίνει στην πράξη για τις ζωές των ανθρώπων το δίλημα μπροστά ή πίσω. Πρώτο παράδειγμα. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες η διαδικασία των εξετάσεων της Ελληνικής ΠΙΖΑ για μαθητές της 6ης Δημοτικού και της 3ης Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική σε 579 από τα 600 σχολεία. Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και την απεργία που είχε εξαγγελθεί από την Αδεδή, αυτή κρίθηκε τελικά παράνομη και καταχρηστική. Τι είναι η ΠΙΖΑ? Είναι οι εξετάσεις που θα γίνονται κάθε χρόνο ή από πέρυσι πανελληνίως για να αξιολογούνται οι γνώσεις που παίρνουν τα ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή, πόσο καλά εξοπλίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα με γνώσεις τα παιδιά μας. Βλέποντας τα αποτελέσματα σε αυτές τις εξετάσεις, στα μαθηματικά και τη γλώσσα, μπορούμε πλέον να παρέμβουμε θετικά και αυτό σημαίνει περισσότερη αξιολόγηση ώστε να βελτιώσουμε και το υλικό το οποίο δίνουμε στα παιδιά με τα βιβλία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία. Είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να έχουμε ένα καλύτερο δωρεάν δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τους πολλούς ή τους λίγους, τους έχοντες ή είναι προς όφελος των λιγότερων προνομιούχων παιδιών που θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό δημόσιο σχολείο. Διότι αυτή η μεταρρύθμιση καταψηφίστηκε δυστυχώς από την αντιπολίτευση. Παράδειγμα δεύτερο. Προκληρώθηκε η πρώτη φάση του Πυλωτικού Προγράμματος για τους προσωπικούς βοηθούς των αντόμων με αναπηρία στην περιφέρεια Αττικής που καλύπτει χιλιάτομα και ξεκινά η δεύτερη φάση που θα καλύψει επιπλέον χίλιους ωφελούμενους στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Η πρωτοβουλική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσων άνοιξης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πρόκειται για ένα πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Αθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί με πρόσθετους κοινωνικούς και εθνικούς πόρους. Πολλοί του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τελικά για τους λίγους, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, ή για τους πολλούς και τους ευάλωτος. Παράδειγμα τρίτο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε προχθές με επιστολή του και κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πολιοδομίας, αλλά και τους φορείς που εμπλέκονται, προχωρήσουν σε αναστολή των αδειών λειτουργίας και την κατεδάφεση παράνομων κατασκευών γνωστών επιχειρήσεων στη Μίκονο, στις οποίες καταγράφηκαν σοβαρές πολιοδομικές αυθερεσίες. Ο Δήμος Μικώνου προχώρησε χθες στην σφράγεση της μίας εκ των δύο επιχειρήσεων, αυτής που βρίσκεται στον πάνορμο Μικώνου, όπου έχουν διαπιστωθεί αυθερεσίες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά σήμερα στην ανάκληση μίας ακόμη άδειας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ενώ ταυτόχρονα αναμένουμε αύριο την δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που θα κρίνει ως άμεσα εκτελεστή ή όχι την κατεδάφεση αφθέρα των κατασκευών στην έντερη επιχείρηση. Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος. Η μάχη με το βαθύ κράτος είναι δύσκολη, είναι επίπονη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε. Και τη δίνουμε σε μία από τις πιο εμβληματικές περιοχές της χώρας, όπου κάποιοι για χρόνια, για αρκετά χρόνια, νόμιζαν ότι είναι πάνω από το νόμο. Με την ανοχή, δυστυχώς, και κρατικών υπηρεσιών. Παράδειγμα τέταρτο. Ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσύφωνα», που προβλέπει την επιχορίγηση των οικοκυριών για να αντικαταστήσουν την παλιά ενεργοβόρα οικιακή συσκευή με νέους σύγχρονες τεχνολογίες ηλιακούς θερμοσύφωνες. Η επιχορίγηση είναι έως και 60% του κόστος αγοράς νέου ηλιακού θερμοσύφωνα φτάνοντας τα 900 ευρώ. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας και επιπλέον η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μικρότερη παραγωγή από ορεικτά καύσιμα ή μη ανανεώσουμες πηγές ενέργειας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 120.000 δικαιούχους, έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Επειδή ακούσαμε και στο χθεςινό debate κάποιες λαϊκίστηκες κορώνες για την ενεργειακή φτώχεια αλλά και κάποιες αόριστες ιδέες για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το συγκεκριμένο μέτρο την αυξάνει ή την μειώνει. Είναι υπέρ των λίγων ή υπέρ των πολλών. Και δεν είναι το μόνο που πήραμε και που υλοποιούμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Από την επόμενη εβδομάδα και εντός του Ιουνίου ξεκινούν τα εξής τέσσερα προγράμματα που αθρίζουν σωρευτικά μαζί με το προηγούμενο σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρώτο πρόγραμμα Εξοικονομό ανακενίζω για νέους. Απεθύνεται σε νέους 18 έως 39 ετών. Εντάσσεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα προσιτής στέγησης σπίτι μου για να μπορούν να φτιάξουν το σπίτι τους καινούριο είτε αυτό στο οποίο διαμένουν είτε ένα κενό σπίτι το οποίο έχουν στην κυριότητά τους. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακίνηση του ακινείτου φτάνει τις 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει προϊπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ. Το σχετικό FEC είναι έτοιμο και η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ανοίγει στις 18 Μαϊου. Δεύτερο πρόγραμμα το πρόγραμμα Produce in Green. Δίνουμε επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη υπνομηχανία σε παραγωγικές μονάδες με εχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσοι συμμετάσχουν θα μπορούν να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσής τους προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά πάνελς ή μέρη αναμογενήτριας. Επιπλέον, επιδοτούμε επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αντιλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς θερμοσύφωνες. Το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αύριο δημοσιεύεται η απόφαση στο φύλλο της κυβερνήσεως και η σχετική πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Μαΐου. Τρίτο παράδειγμα. Την ίδια ημέρα, στις 30 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και με παλαιά σπίτια. Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ, η σχετική κεία υπογράφεται τις προσεχής ημέρες. Θυμίζω ότι η επιδότηση θα κυμανθεί μεταξύ 40 έως 75% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου. Τέταρτο πρόγραμμα. Στα Μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και το πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, ύψους 201 εκατομμυρίων ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά μικρές και μεσές επιχειρήσεις που είναι και η πλειονότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Έτσι, με έργα και όχι με λόγια, αντιλαμβανόμαστε εμείς την παραγωγική στήριξη της κοινωνίας, των οικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και την ενεργειακή μετάβαση που πρέπει να κάνουμε συνολικά, ως χώρα και ως οικονομία. Αυτό κάναμε επί τέσσερα χρόνια, αυτό θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εφόσον μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να περάσω στη θεματική ενότητα της σημερινής ενημέρωσης που αφορά τη σύγκριση των πολιτικών μας, αυτή τη φορά για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα, κατά την περίοδο 2015-2019 και 2019-2023. Δηλαδή, όλα όσα υλοποιήσαμε από την πράσινη ατζέντα μας παρά της εξογενής κρίσης, την οικονομική λόγο παντμίας, την ενεργειακή και πληθοριστική λόγο του πολέμου στην Ουκρανία. Ως προς την ενεργειακή μετάβαση. Το 2019 είχαμε 6,3 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2023 έχουμε 10,4 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ που σημαίνει μια αύξηση 65%. Είχαμε 9,85 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ μαζί με τα υδροελεκτρικά και πλέον αυτή η ισχύση έχει ανέβει στα 13,7 γιγαβάτ, αύξηση 39%. Είχαμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 12,2 τεραβατόρες το 2019 και πλέον έχει αυξηθεί σε 19,7 τεραβατόρες, μια αύξηση 61%. Η συμμετοχή των ΑΠΕ το 2019 ως το ενεργειακό μας μείγμα ήταν στο 29% και είναι πλέον στο 42% χωρίς τα υδροελεκτρικά, στο 47% μαζί με τα υδροελεκτρικά. Είχαμε συμμετοχή και εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών συν 5% στην τετραετία και πλέον έχει αυξηθεί κατά 110% στην τετραετία 2019-2023. Η εγκατεστημένη ισχύς των εωλικών πάρκων ήταν 45% παραπάνω την προηγούμενη τετραετία και είναι 70% παραπάνω αυτή την τετραετία. Τέλος, η ηλεκτροπαραγωγή απο λιγνίτη το 2019 ήταν στα 10,4 ΓΒ και πλέον είναι στα 5,5 ΓΒ. Έχει μειωθεί δηλαδή σημαντικά, έχει προκύψει μια πανθρακοποίηση του ενεργειακού μας μείγματος. Το 2019 και την περίοδο την προηγούμενη δεν υπήρχε καμία ενεργειακή κρίση. Με τετραετία αυτή γνωρίσαμε και ζήσαμε όλοι μια μεγάλη ενεργειακή κρίση και δώσαμε 13 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά κρατικές ενισχύσεις για να στηρίξουμε τα τιμολόγια και των οικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το 70% αυτών των πόρων δεν ήρθαν από κρατικές ενισχύσεις, αλλά ήρθαν από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μαζί φυσικά και με την έκτακτη φορολογία που επιβλήθηκε από αυτή την κυβέρνηση στις εταιρείες ενέργειας. Δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα ερευνών για φυσικό αέριο και πλέον υπάρχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ερευνών φυσικού αέριου, το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτοδυτικά της Κρήτης και φυσικά στα Ιωάννινα. Είχαμε μια μείωση εκπομπών του θερμοκυπείου 8,8% την προηγούμενη τετραιτία και πλέον η μείωση εκπομπών του θερμοκυπείου είναι 11,5%. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά. Το 2019 ήταν στα 9,5 ΓΒ και πλέον είναι στα 3,4 ΓΒ του 2022, που σημαίνει ότι αυτό βελτιώνει το εμπορικό μας ισοζύγιο. Δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα μετατροπής νησιών μας σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης οικονομίας. Υπάρχει πλέον το πρόγραμμα Greco-Islands που έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται στη Χάλκη, στην Αστιπάλεια και συνεχίζουμε την επόμενη τετραιτία και σε άλλα νησιά. Δεν υπήρχε επίσης κανένα πρόγραμμα ολιστικής πράσινης μετάβασης και πλέον υπάρχει το πρόγραμμα στο μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με 37,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που διοχαιτεύονται για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας μας. Αντίστοιχα, το ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε μόνο 11% των πόρων του που διοχαιτεύονταν σε δράσεις για την πράσινη μετάβαση, ενώ το νέο ΕΣΠΑ οι πόροι που αφορούν την πράσινη μετάβαση αγγίζουν το 20%. Ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση είχαμε έναν και όνον πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης στα σπίτια, ενώ πλέον έχουμε πολλά περισσότερα. Έχουμε το πρόγραμμα εξοικονομώ κατοίκων, το πρόγραμμα ανακυκλώνω και αλλάζω συσκευή, το πρόγραμμα εξοικονομώ επιχειρό, το πρόγραμμα εξοικονομώ ανακενίζω για νέους, αλλά και ανακενίζω και νικιάζω το σπίτι μου. Είχαμε μόλις 57.000 ενεργειακές αναπαθμίσεις κατοικιών και πλέον έχουμε 95.000 ενεργειακές αναπαθμίσεις κατοικιών. Ως προς την ηλεκτροκίνηση μόλις το 0,3% των ταξινομίσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν ηλεκτροκίνητα, ενώ πλέον έχουμε φτάσει στο 8% το 2022, σχεδόν δεκαπλάσια και πάνω αύξηση. Έχουμε μόλις 73 δημοσίως προσβάσιμους φορτιστές δημοσίων οχημάτων και πλέον οι φορτιστές είναι 3.200 σε όλη την Ελλάδα. Ως προς τις επενδύσεις σε δίκτυα που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουμε να κάνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, υπήρχαν μόλις 500 εκατομμύρια επενδύσεις από τον ΑΔΜΕ και μόλις 440 εκατομμύρια επενδύσεις από τον ΔΕΒΙΕ στην τετράητία. Ο ΑΔΜΕ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί 1,2 δις εκατομμύρια επενδύσεις έργα υποδομής και αντίστοιχα ο ΔΕΒΙΕ μία αύξηση 51% με επενδύσεις 660 εκατομμύρια σε έργα υποδομών. Ως προς την περιβαλλοντική πολιτική μας και την πολιτική για το κλίμα, η έκταση καθαρισμού δασσών το 2015-2018 ήταν μόλις 17.200 στρέματα. Η έκταση καθαρισμού δασσών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία είναι 65.000 στρέματα. Υπήρχαν 15 εκατομμύρια ευρώ μόλις δεσμευμένα για καθαρισμούς δασσών και αυτά έχουν γίνει 83 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς δασσών. 7,8 χιλιόμετρα συντηρηθέντος δασικού δικτύου στην τετραετία, ένας αριθμός ντροπηχαστικός. Σε αντίθεση, στην τελευταία τετραετία 17.200 χιλιόμετρα δρόμων έχουν συντηρηθεί εντός του δασικού δικτύου στην τετραετία. 7 εκατομμύρια επενδύσεις για να δασώσεις την τετραετία, 159 εκατομμύρια επενδύσεις για να δασώσεις την τετραετία 2019-2023 και φυσικά κανένα πρόγραμμα για πρόληψη κατά την αντιπηρική περίοδο την προηγούμενη τετραετία, ενώ υπάρχει πλέον το πρόγραμμα αντινέρω, ένα πρόγραμμα πρόληψης για την αντιπηρική περίοδο με 72 εκατομμύρια ευρώ και με επόμενο προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ. Ως προς την προστασία των δασικών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων δεν υπήρχε την προηγούμενη τετραετία κανένα πρόγραμμα για την προστασία των ορεινών μας όγκων. Πλέον υπάρχει το φιλόδοξο πρόγραμμα Πάτη τα βουνά, αφορά και έχει χαρακτηρίσει ήδη εννιά βουνά ως προστατευόμενες περιοχές. Το 51% μόλις των δασσών είχε αναρτηθεί σε σχέση με τους δασικούς μας χάρτες και πλέον βρισκόμαστε στο 95% ενώ οι κυρώσεις δασικών χαρτών ήταν στο 50% και πλέον είναι στο 90%. Δεν υπήρχε κανένα καθεστώς προστασίας παραλίας ενώ πλέον υπάρχουν χίλιες παραλίες ενταγμένες στο πρόγραμμα Παρθένες παραλίες της χώρας μας. Υπήρχαν 36 αυτόνομη φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εκ των οποίων οι 8 ήταν ανενεργοί. Πλέον υπάρχει ένας κεντρικός φορέας ο ΟΤΠΚ με συντονιστικό ρόλο, με διαχειριστική επάρκεια και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την διακυβέρνηση και την προστασία των περιοχών. Ως προς την χώρα ταξία, οι μίζωνες μητροπολιτικές παρεμβάσεις στην τετραετία ήταν 0. Δεν έγινε καμία. Στην τετραετία 2019-2023 ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μητροπολιτικών παρεμβάσεων είναι πυκνός. Προφορά σε εξέλιξη ενός μητροπολιτικού πόλου στο Ελληνικό, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης, το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και φυσικά το σχέδιο του κυβερνητικού πάρκου στην Πυρκάλ. Δεν υπήρχε κανένα τοπικό πολοδομικό σχέδιο υλοποιημένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια στην τετραετία. Αντίθετα, στην τετραετία 1923 υπάρχει προς ένταξη σε πρόγραμμα εκπόνησης για 700 δημοτικές ενότητες και έχουν ενταχθεί ήδη 170. Το 2019 δεν υπήρχε κανένα ειδικό πολοδομικό σχέδιο υλοποιημένο από το ΙΠΕΝ, ενώ πλέον υπάρχουν 7 σχέδια ενταγμένα σε πρόγραμμα εκπόνησης. Δεν υπήρχε καμία οριοθέτηση το 2019 σε οικισμούς τετραετία. Υπάρχουν πλέον 50 δημοτικές ενότητες στο πρόγραμμα εκπόνησης οριοθετήσεων, δεν υπήρχε καμία αστική ανάπλαση το 2019, ενώ πλέον υπάρχουν 29 ενταγμένες προτάσεις αστικών αναπλάσεων και 51 που εκκρεμούν προς ένταξη. Ως προς την ανακύκλωση και τα απόβλητα, το 2019 υπήρχαν 3 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Πλέον υπάρχουν 6 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και 15 μονάδες διαχείρισης υποκατασκευή μαζί με άλλες 30 οι οποίες είναι υποδημοπράτηση. Έγινε δηλαδή πολύ σημαντική δουλειά βάσης και ορίμασης για να έχουμε την επόμενη τετραετία στο σύνολο της επικράτειας σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Αντίστοιχα το 2019, 2 μόλις 5 μονάδες ήταν υποκατασκευή και καμία μονάδα δεν ήταν υποδημοπράτηση. Ως προς την ανακύκλωση και τα απόβλητα, η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ στη διαχείριση αποβλήτων ήταν μόλις 670 εκατομμύρια. Ενώ πλέον η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση απόβλητων στην τετραετία 1923 είναι 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια αύξηση 217%. 188 οικισμοί είχαν συμμορφωθεί μόλις στις κοινωντικές οδηγίες για τη διαχείριση λημάτων του 2019, ενώ πλέον είναι 250 οι οικισμοί που έχουν συμμορφωθεί στις κοινωντικές οδηγίες, ώστε να αποφύγουμε κοινωνικά πρόστιμα. Δεν υπήρχε κανένα ειδικό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος του 2019, ενώ πλέον υπάρχει το πρόγραμμα για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης. Με όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία αντιλαμβάνουμε ότι είναι πολλά και μπορεί να κούρασαν, θέλουμε να δείξουμε τα πολλά και σημαντικά βήματα, που έγιναν από την κυβέρνηση στα 4-7 χρόνια. Είναι μια κυβέρνηση που πιστεύει αυθεντικά στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας και στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα, το οποίο διασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και ταυτόχρονα τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας με καλύτερες τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ως προς το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, επισκέπτεται σήμερα τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Μαγνησίας. Στην πόλη των Τρικάλων πήρε μέρος η συζήτηση με τον Δήμαρχο Τρικέων, Δημήτρη Παπαστεργίου, με θέμα για τις πόλεις που θέλουμε στο Μουσείο Τιτσάνη. Σε συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο βόλο, όπου στις 7 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης. Αύριο θα επισκεφθεί τα νησιά του Βορήρου και Νοτιο-Εγέο, όπου θα παρουσιάσουμε μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο τα αναπτυξιακά σχέδια για τις δύο νησιωτικές μας περιφέρειες, με τα οποία κλείνει ένας κύκλος 12 περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων για όλη την Ελλάδα, με στόχο την Ελλάδα του 2030 και στόχο να αμβλύνουμε τις ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες. Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Λαύριο και θα παραχωρήσει συνέντευξη στους εκπροσώπους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Επίσης την Κυριακή παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα καθημερινή της Κυριακής. Την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, στο Ιράκλειο, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση. Είμαι στη θέση σας για κάθε ερώτηση. Παρακαλώ. Καλό μεσημέρι, κύριοι πρόσωπε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν υπό παρακολούθηση, διότι αποτελούσε εθνικό κίνδυνο. Πώς το ξέρει ο Πρωθυπουργός, αφού έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι δεν ξέρει και πρέπει να ξέρει ποιος παρακολουθείτε και για ποιον λόγο και γιατί. Παράλληλα, έκανα λόγο για πρώτη φορά για σκάνδαλο υποκλοπών. Ποιοι παρακολουθούσαν κ. Πρόσωπε και για ποιον λόγο τους κυρίους Φλώρο και Ανδρουλάκη, γιατί εκδιώθηκαν οι κ. Δημητριάδης και Κοντολέων και επειδή ανακύπτουν ποινικές ευθύνες μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, θα αποδοθούν, ευχαριστώ. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση, για την οποία ό,τι ήτανε να πούμε και να κάνουμε πολιτικά, κοινοβουλευτικά, το έχουμε κάνει. Θυμίζω, έχουνε εξαντληθεί όλες τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, έχουν αναλυθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχει βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΠΑ, έχει θωρακυστεί περιτέρω εσωτερικά η λειτουργία, έχει θωρακυστεί επίσης περιτέρω με πρόσθετα φίλτρα η δυνατότητα νόμιμης παρακολούθησης και πολιτικών προσώπων και από εκεί για πέρα η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Αυτό το οποίο έχω να πω σε σχέση με την αναφορά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι ότι αναφερότανε στο δημοσίδμα του Economist και βιάβασε τη συγκεκριμένη αναφορά, που η Ελλάδα σύμφωνα με τον Economist έχει ανεβεί κατά 14 θέσεις στον δίκτυ αξιολόγεσης της λειτουργίας της Δημοκρατίας που συντάσσει ο Economist κάθε χρόνο. Επομένως η αναφορά αφορούσε το δημοσίδμα του Economist και δεν αποτελούσε κάποια αναφορά ή πολιτικό χαρακτηρισμό. Παρακαλώ. Συγγνώμη, οπότε μας λέτε ότι το χαρακτηρίσεις σκάνδαλο χωρίς να το εννοεί ως τέτοιο. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μια σοβαρή πολιτική υπόθεση που έχει απασχολεί στο Κοινοβούλιο. Έχει εξαντληθεί ο διάλογος που μπορεί να γίνει γι' αυτό και πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο επιμένουμε κι εμείς και σας ρωτάμε. Και χτες το βράδυ ο Πρωθυπουργός είπε ο ίδιος ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς. Πώς προκύπτει ότι έχει εξαντληθεί το θέμα επειδή βρίσκεται στο Κοινοβούλιο να σας θυμίζω ότι επίσης ο κ. Ανδρουλάκης χτες έδωσε μια δήλωση που είπε ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή. Νομίζετε ότι έχουν υποθεί όλα? Σας θυμίζω ότι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική υπόθεση. Έχει απασχολήσει εκτενώς τον πολιτικό διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση. Όλες οι πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχουν αναλυφθεί από την κυβέρνηση έχουν αναλυφθεί, οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή έχουν αναλυφθεί σε πολιτικό επίπεδο και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Παρακαλώ. Από τη μία ο κ. Ανδρουλάκης εχθές είπε ότι κάποιοι πρέπει να μπουν φυλακή, από την άλλη όμως είπε και ότι είναι θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Εν τελικά πώς κρίνεται την συνολική του εικόνα εχθές, διότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να είναι ένας ενδυνάμι ετέρος σας σε μια περίπτωση συγκυβέρνησης. Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος και θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικός ως προς την εκφορά κάποιων τοξικών χαρακτηρισμών ή τοποθετήσεων. Δεν είναι θεσμικά σωστή νομίζω αυτή η τοποθέτηση. Θα πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, από εκεί πέρα εμείς σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την λειτουργία της δικαιοσύνης στα χέρια της είναι αυτή η υπόθεση. Η θέση για το άρθρο 16 είχε αρκετή ασάφια, όπως υπάρχουν ασάφιες και σε άλλες προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ που λέμε ότι μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με τους όρους που έχει βάλει ο αρχηγός του θα οδηγήσει σε επιβράδυνση και όχι σε επιτάχυνση ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Θα σας πω ένα άλλο θέμα απέραν του debate. Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα έχει αναφερθεί πολλές φορές στον ΑΣΕΠ, ουσιαστικά αποδίδοντας στον ΑΣΕΠ τις καθυστερήσεις της προσλήψης ιατρών στην υγεία. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις των ιατρών του εσύ εξερούνται από το ΑΣΕΠ και αυτό φαντάζομαι ότι το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός. Προς τι αυτή η στοχοποίηση του ΑΣΕΠ σχεδιάζεται μετά τις εκλογές να ψαλιδίσετε κι άλλο τις αρμοδιωτές του. Κάθε άλλο. Αντιθέτως αποτελεί η προγραμματική μας δέσμευση και στόχο να ενδυναμώσουμε περιτέρου το ΑΣΕΠ, με στόχο οι προσλήψεις που προγραμματίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος κάθε έτους να εκτελούνται εντός του επόμενου έτους που αφορούν και την περίοδο για την οποία έχουν δρομολογηθεί και έχουν σχεδιαστεί. Να μην καθυστερούν δηλαδή πέραν του έτους, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Υπουργείων και των φορέων που πρέπει να σταλεχωθούν με κρίσιμο προσωπικό. Παρακαλώ. Κύριε Πρόσωπε, προχθές στην εκδήλωση στο Ζάπιο για την Ευρώπη ο κ. Σάμαρας έκανε λόγο για άνωθεν εντολές από σκοτεινές δυνάμεις που διαλύουν την Ευρώπη με την εισαγωγή παράνομο να παίξουν, ενώ ανέφερε ότι πειθυκίζουμε για πόσα είναι τα φύλλα εξοργίζοντας από ότι είδαμε τη ΛΟΑΤ και η κοινότητα. Αν είναι εφικτό, μια καθαρή απάντηση θα θέλαμε. Αυτή η αντίληψη εκφράζει και είναι θέση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, κι αν θεωρείτε ότι είναι εντός ενός φιλελεύθερου ευρωπαϊκού πλαισίου. Ευχαριστώ. Αυτό το οποίο καταδείχθηκε στην εκδήλωση κατά την ημέρα της Ευρώπης είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη και βασική ευρωπαϊκή παράταξη που έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη παρά τα σχέδια κάποιων πολιτικών που κρίθηκαν επικίνδυνοι εκτός αποτελέσματος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα για σχολιασμό οποιοδήποτε άλλου θέματος. Παρακαλώ. Λοιπάμαι αλλά θα πρέπει να επιστρέψω στο λεγόμενο από τον Εκόνομι σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο Πρωθυπουργός εκτός των άλλων παραδέχτηκε πως έγιναν οι παρακολουθήσεις του κ. Χατζιδάκη και του κ. Φλώρου και είπε ο ίδιος πως οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς. Πριν από λίγους μήνες το θυμόμαστε στη Βουλή να διαψεύδει τα δημοσιεύματα των ντοκουμέντων και να ορίζεται πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Όχι, δεν έγινε αυτό χθες στο debate, αυτό το οποίο αναφέρετε. Δεν παραδέχτηκε σε συγκεκριμένη ερώτηση πως οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί γι' αυτές οι παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Όχι, δεν έγινε αυτό. Αυτό το οποίο απάντησε αφορούσε αποκλειστικά τον κ. Ανδρουλάκη και αυτό το οποίο είπε ότι εκ το αποτελέσματος, εφόσον δεν συνεχίστηκε η νόμιμη παρακολούθηση, μπορεί να προκύπτει ότι δεν υφίστατο ζήτημα καιθνικού κινδύνου από τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν είπε κάτι άλλο, ούτε έκανε κάποια άλλη κρίση. Οπότε διαψεύεται τις παρακολουθήσεις των... Δεν γνωρίζουμε και είναι στα χέρια της δικαιοσύνης αυτή η υπόθεση. Παρακαλώ. Κύριε Κυπρόσωπε, αποφύγατε και καταλαβαίνω βεβαίως είναι λογικό να σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στην εκδήλωση το Ζάπιο. Όμως ο κ. Σαμαράς έθεσε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο, σκληρό δεξιό πλαίσιο, τραμπικό θα έλεγε κανείς. Και χθες ο κ. Βελόπουλος σε ένα αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε θέλοντας να πάρει ψηφοφόρους και από τη Νέα Δημοκρατία προφανώς, με την Παναγία, την ΚΕΙΣΑ και όλα αυτά. Σας ανησυχεί επομένως ότι μπορεί να έχει απώλειες η Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά της. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων, τα ζητήματα ελευθεριών, η Κυβέρνηση έχει συντάξει μια φιλόδοξη στρατηγική για την εμπέδοση και επέκταση της ισότητας των δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες. Αυτή η στρατηγική ήδη υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί εντός στις επόμενες τα τρατηγίες, εφόσον μας επιστεθούν οι πολίτες. Παρακαλώ. Καλησπέρα σας. Ο Διοικητής της Τραπεζής της Ελλάδας δηλώσε το προσφάτος. Είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνω ότι τα προεκλογικά που λένε πολλοί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Εκτιμάται πρώτον ότι αυτή η αναφορά του κ. Τουρνάρα αφορά και το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και δευτερευόντως, στο ένα από μήνα χρονικό διάστημα μέχρι τις πρώτες ή και τις δεύτερες εκλογές, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης προς κοινωνικές κατηγορίες με ανάλογο δημοσιονομικό κόστος. Ο κ. Τουρνάρας έχει δίκιο να ανησυχεί και νομίζω ότι αναφέρεται στα προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων τα οποία δεν έχουν κοστολογηθεί, όπως είπαμε. Το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιος Σταθερότας και Ανάτεξης 23-26 έχει υποβληθεί στην Κομισιόν, το γνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αυτό και καλούμε όλα τα κόμματα να προσθέξουν είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εμείς έχουμε κάνει την μέτρηση, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος και να έρθουν με υπεύθυνο τρόπο να ενημερώσουν τους πολίτες για το πραγματικό κόστος των προτάσεών τους, που δυστυχώς εκτοξεύουν τις δημοσιονομικές δαπάνες και δημιουργούν μια μεγάλη τρύπα στον προπολογισμό του Κράτους. Αν η Κυβέρνηση προτείνεται να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες μέτρων στήριξης μέχρι τις πρώτες εκλογίες ή… Όχι, το πρόγραμμά μας είναι οριστικοποιημένο, είναι κοστολογημένο, είναι στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχουμε πει, και την τετραετία σωρευτικά. Παρακαλώ. Τέτοιο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κόμματα να υποβάλλουν το πρόγραμμά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ζητήσατε κι εσείς τώρα πριν από λίγο. Τις προηγούμενες ημέρες σας έχουμε δει να επιδεικνύεται ένα χαρτί, ένα υπολογισμό και να λέτε πώς είναι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εικοστολόγηση του πρόγραμματος της Αξιωματικής Επιπωλήτευσης. Από πού ήταν αυτός ο υπολογισμός, τελικά? Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και όλες τις αρμόδες υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται και έχουν την φυσική αρμοδέτα να κοστολογίσουν τα μέτρα ενός οικονομικού προγράμματος. Έχει γίνει η εκτενής ενημέρωση από τον κ. Κυλακάκη, ο οποίος έχει κάνει δύο ανακοινώσεις γραμμή-γραμμή, εξηγεί και κοστολογεί το κάθε μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση της εκτιμήσης των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η μέτρηση δεν έγινε μόνο τώρα, γίνεται διαχρονικά εδώ και 4 χρόνια, όποτε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει κάποια οικονομική εξαγγελία, αυτή μετριέται από τις αρμόδες υπηρεσιές του Γενικού Λογιστήριου και το Υπουργείο Εκονομικών βγάζει μια ανακοίνωση που κοστολογεί τα μέτρα. Δεν είδα ποτέ, στο παρελθόν τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, να εξεγείρονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι' αυτές τις ανακοινώσεις και τις κοστολογήσεις. Αν θέλετε τη γνώμη μου, οποιοδήποτε κόμμα θέλει να θεωρείται υπεύθυνο πρέπει πριν ανακοινώσει το προγραμμά του να το έχει μετρήσει με βάση τον μόνο αρμό διοφορέα. Αυτός είναι είτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει τη σχετική ικανότητα για να μπορέσει να κάνει αυτή την κοστολόγηση. Εφόσον θα το κάνουν δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε μόνο κομματικές εκτιμήσεις και χωρίς να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση γραμμή γραμμή. Αυτό δεν το έχουμε δει από τον Σουηδίζα. Μιλάτε για το τι συμβαίνει κατά παράδοση τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρεσαι στις εξαγγελίες ή σε νομοσχέδια που υποβάλλονται στη Νέο Γουλή? Αναφέρομαι για παράδειγμα στις εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΦ του 22, στη ΔΕΦ του 21, στη ΔΕΦ του 20. Το Υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά από αυτές τις ανακοινώσεις βγάζει παγίως κάποιες ανακοινώσεις δικές του που κοστολογεί και αξιολογεί το πρόγραμμα. Αυτό γίνεται από τις αρμόδες υπηρεσίες. Δεν βγαίνει από κάπου. Οπότε υποβάλατε εσείς, η κυβέρνησή σας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η μέτρηση γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις αρμόδες υπηρεσίες που έχουν την φυσική αρμοδιότητα και αποκλειστική αρμοδιότητα με βάση στο σύνταγμα να κοστολογούν τον προϋπολογισμό και τις ταπάνες του κράτους. Κύριε Πρόσωπε, θέλετε να ξεκαθαρίσετε αν θα υπάρξει και δεύτερο market pass για το δεύτερο εξάμινο, σε περίπτωση που επιμείνει ο πληθορισμός στα τρόφιμα ή κάτι άλλο. Αυτό αναφέρθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο σε περίπτωση που δούμε έναν επίμονο πληθορισμό, ο οποίος όμως με βάση τα τελευταία στοιχεία που βγήκαν και χθες είναι σε σημαντική αποκλειμάκωση. Χθες είδαμε ότι τον Απρίλη ο πληθορισμός ήταν πλέον στο 3%, ο στόχος είναι για 2%, άρα θα είμαστε στην εκτίμηση που έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό μας ότι ο πληθορισμός φέτος θα κινηθεί μεταξύ 4% με 4,5% σε εττήσια βάση. Είναι μια σημαντική αποκλειμάκωση. Επό εκεί πέρα έχουμε αποδείξει ότι με βάση την καλή πορεία της οικονομίας, που εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για να υποστηρίξουμε, όποτε προκύπτει πρόσθετο μέρισμα ανάπτυξης, αυτό πηγαίνει στους πιο ευάλωτους για να στηρίξει τα εσοδηματά τους. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πληροφορηθήκαμε πως στα διαλήματα του θεσσινής τηλεμαχίας ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον Πρωθυπουργό να γίνει ακόμη ένα debate, εφόσον υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Ποια είναι η δικιά σας θέση, ευχαριστώ. Η θέση έχει διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό ότι αυτό στην ώρα του θα κριθεί σε περιβάλλον πλέον ενισχυμένης αναλογικής μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου και εφόσον υπάρχουν αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε δεύτερη κάλπη. Παρακαλώ. Για τον ΑΣΕΠ θα θέλετε να μας διευκρινήσετε πως θα γίνει η ενίσχυσή του, αν μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμα. Βεβαίως, θα γίνει μέσα και από ενίσχυση σε προσωπικό, αλλά και με ψηφιακές υποδομές που θα δελτιωθούν, με διαδικασίες θωράκισης και αναβάθμισης και των συστημάτων αξιολόγησης, αλλά και των ανθρώπινων πόρων που έχει το ΑΣΕΠ είναι ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στη συνολικότερη μεταρρύθμιση του δημοσίου. Παρακαλώ. Σε μια ανακοίνωση που εξεδόθηκε πριν από λίγο από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του στο Sky, αν δεν απατώ με. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την πορεία της οικονομίας και ισχυρίζεται ο κ. Αντρουλάκης ότι η Κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα ότι η οικονομία πάει πολύ καλά και ο ίδιος πιστεύει ότι η οικονομία αντιθέτως δεν πάει καλά, διότι όπως είπε και ο κ. Τουρνάρας, το χρέος είναι όχι μόνο παραμένει το μεγαλύτερο της Ευρώπης, αλλά έχει αυξηθεί και έχει ανέβει 50 δις ευρώ, ξεπερνώντας τα 400 δις ευρώ, ενώ το ΑΕΠ δεν είναι ποιοτικό. Και κάνει μια γενικότερη ανάλυση για την πορεία της οικονομίας. Αν θέλετε, παρακαλώ να το σχολιάσετε και αυτό. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να διαβάσει τις εκθέσεις της Κομισιών, της Eurostat, του Διεθνού Δομισματικού Ταμείου, των Financial Times, των Economist, της Standard & Poor's, των Econ Aξιολόγησης, οι οποίοι διαβάζουν ακριβώς με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, που βλέπουν, αυτό το οποίο δεν λέει, λέγοντας μια μισή αλήθεια ο κ. Ανδρουλάκης, ότι ναι μεν το χρέος μας παραμένει ψηλός τόσο σημείου σε την μεγαλύτερη πτώση δημοσίου χρέους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πετύχαμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα, το 2022, του αναμενόμενου και αυτού που είχαμε προϋπολογήσει. Δεσμευόμαστε στο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, που έχουμε καταφέσει με ορίζοντα το 2023-2027, ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ότι θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι θα ακολουθήσει μια δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή η ανάγνωση είναι μια καταστροφολογική ανάγνωση, που αφήνει εκτός της εικόνας κρίσιμα στοιχεία που βλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλοι οι διεθνείς επενδυτές, γι' αυτό και έχουμε σημειώσει αυτό το ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων, σε επίπεδο 20 ετίας. Δεν είναι μια μονοδιάστατη ανάπτυξη αυτή η οποία συμβαίνει. Οι επενδύσεις που έρχονται αφορούν όλους τους κλάδους οικονομίας. Την περασμένη χρονιά είχαμε επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην μεταποίηση, άρα το παραγωγικό μας υπόδειγμα αλλάζει. Σημειώνουμε ρεκόρ εξαγωγών πλέον. Είμαστε στο 50% εξαγωγές του ΑΕΠ, αυτό το ποσοστό στα χρόνια της κρίση ήταν στο 25%. Κάθε χρόνο που περνάει βελτιώνεται το μερίδιο. Τα αυρωτικά μας προϊόντα πλέον από 6,5 δισεκατομμύρια σε αξία του 2019, οι εξαγωγές τους έχουν φτάσει τα 9 με 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει ένας συνολικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και αυτό οφείλεται στις πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και στη φιλοεπενδυτική και φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Παρακαλώ. Κύριε Πρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για μία σειρά δραστηριοτήτων υπουργών της κυβερνησίας σας. Ο κ. Στοδοδρικάκος να προωθεί την υποψηφιοτητά των απολογαριασμούς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Πλεύρης από το Υπουργείο Υγείας να στέλνει μέλη για προκλογική του συγκέντρωση, η κ. Κεραμέος από το Υπουργείο Παιδείας επίσης σε ΕΛΜΕ και καταγγελίες από την αποργαζόμενος του ΑΕΔ για τον διοικητή για διαφημιστική προβολή και κατασπατάληση χρημάτων και ούτω καθεξής. Σε εσείς δεν διεκδικείτε τον σταυρό, ωστόσο βλέπετε, επιβεβαιώνεται, διαψεύδεται μία τέτοια κατάχρηση των πιστές. Το που γνωρίζω για την κ. Κεραμέος, τα υπόλοιπα έχω αναφέροντα, δεν τα γνωρίζω, είναι ότι το σλυπημένο μέλλειο έχει φύγει από προσωπικό της λογαριασμό και όχι από υπηρεσιακό ή υπουργικό email. Διαψεύδουν επομένως αυτή την είδηση, είναι fake news. Αντίστοιχα μπορούν να είναι και τα υπόλοιπα, θα τα διερευνήσουμε. Αντίστοιχα το έπτουσε η παράκληση επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της προηγουργικής περιόδου, να μείνουμε λίγο μακριά από τη διασπορά ψευδών ειδήσων. Είναι υπουργός παιδείας, αλλά έχει φύγει από προσωπικό email, όχι από υπηρεσιακό email. Έχει μεγάλη διαφορά. Εσείς λέτε ότι χρησιμοποιεί τα υπηρεσιακά email για να στέλνει να διακοιμήσει το υπουργικό email. Βλέπω πάνω ότι το email είναι προσωπικό από το πολιτικό της γραφείου και υπογράφει με την ιδιότητά της. Είναι υπουργός παιδείας, δεν είναι κάτι άλλο. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις σας. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις.