Το ραντεβού των Ολυμπιονικών της Άρσης Βαρών στην Άρτα με μαθητές Δημοτικών Σχολείων, LIVE στην ΕΡΤ3 (ARTA WebTV, 2022)
: Θα φύγουμε και θα πάμε στην Άρτα, γίνεται μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση εκεί με πολύ σπουδαίους αθλητές και τη συμμετοχή παιδιών, αυτό είναι το σημαντικό εδώ, στόχος η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σεβασμού, στη διαφορετικότητα, αλληλεγγύης, φιλίας, απόκτησης εμπειρίας και είναι πολύ σημαντικό να μιλάς με ανθρώπους που τους γνωρίζεις, τους θαυμάζεις για την πορεία τους και μπορεί να αποτελέσουν το παράδειγμα για κάθε παιδί, για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Τη Δήμαρχος Αρτέων ο κ. Δημήτρης Ευαγγέλου, να συνομιλήσουμε μαζί του για να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Τι κάνετε κ. Ευαγγέλου, καλημέρα σας. Ενώ βλέπουμε και στο πάνελ, έτσι, τους Ολυμπιονίκες, οι οποίοι απαντάν σε ερωτήσεις των μαθητών, πολύ πολύ σημαντικό. Να σας πω λίγο για το project. Έχουμε τέσσερους προσκεκριμένους, τον Ολυμπιονίκη τον Πύρο το Δήμα, τον Παραολυμπιονίκη τον Πακοχρίστο το Δημήτρη, τον Προπονητή της Εθνικής Άρσης Βαρών τον Τρυφίδιο το Χρήστο και συντονιστής όλης της εκδήλωσης και της συζήτησης που λιεξάγεται αυτή τη στιγμή, νομίζω αυτό βλέπετε τώρα εσείς, με τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Άρτας, ο Βασίλης Ζουσκουντής. Να σας πω ότι είναι κοντά μας γύρω στους 600 μαθητές σε ένα υπέροχο κλειστό γυμναστήριο δύο χιλιόμετρα κοντά στην Άρτα και τα παιδιά έδειξαν και δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον Θέλουμε να οφείσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν αρετές, όπως ο αλληλουσεβασμός, η κατανόηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Είχαν προετοιμαστεί τα παιδιά για την εκδήλωση αυτή. Τι ρωτάνε στο πάνελλα αυτούς τους αθλητές που τους ξέρουν, τους θαυμάζουν. Κυρίως, κυρία Ρενιέρη, ρωτάνε πώς ξεκίνησαν και αν είχαν κάποιο ταλέντο έμφυτο, Ο Πύρος, ο Δήμας, ο Πακοχρήστος για να φτάσουν να είναι αυτή τη στιγμή Ολυμπιονίκες και πώς η πολιτεία αυτή τη στιγμή τους αντιμετωπίζει. Φαντάζομαι και τι χρειάστηκε να κάνουν για να φτάσουν εκεί που έφτασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην πορεία, προβλήματα που αντιμετώπισαν στην πορεία. Ναι, ο Πύρος Οδύμας τώρα αναφέρεται γιατί είχε και πραγματισμούς την τελευταία Ολυμπιάδα στην Αθήνα που συμμετείχε και πήρε το χαρακτηνό. Ξέρετε, κάτι πισό λεπτάκι, επειδή μιλάει έτσι την ώρα, ας τον ακούσουμε λίγο τον κ. Οδύμα, μη να δεις τη γραμμή σας. Ναι, ευχαριστώ. Όλους τους Έλληνες με φορτηγά, με τρόφιμα, με κουβέρτες, με ρούχα, Υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση από όλον τον κόσμο να βοηθήσει, να στηρίξει όλους εμάς και Αλβανούς και Έλληνες. Δεν έβλεπε ο κόσμος τότε, καμία διαφορά. Όλους τους στηρίξαν. Αλλά δυστυχώς στις μεγάλες πόλεις με τα ξερά καήκαν και τα χλωρά. Δεν έβλεπε ο κόσμος πια εκεί που είχε μάθει με την πόρτα ανοιχτή. Βάλαμε πόρτες ασφαλείας, μπαίνανε ο κόσμος στα σπίτια, κλέβανε όλοι αυτοί οι φυλακισμένοι, ήταν μεγάλο κακό και δυστυχώς μας βλέπαν και εμάς με δυσπιστία και πολλές φορές και με ρατσισμό. Τον έζησα και εγώ τον ρατσισμό αυτόν. Ευτυχώς είχα την τύχη, μέσω του αθλητισμού, να προχωρήσω, να πάω στη Βαργελώνη, να πάρω ένα μετάλλιο και να με γνωρίσει ο κόσμος διαφορετικά. Όχι γιατί πήρα χρυσό μετάλλιο, γιατί μπήκα στο σπίτι του κάθε Έλληνα μέσω της τηλεόρασης και εξήγησα ποιος είμαι. Μάθαν ο κόσμος ποιος είμαι και έτσι με αποδεχτήκανε. Αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα βορυπηρώτες και σήμερα που τους αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία. Υπάρχουν όμως και πολλοί Αλβανοί σήμερα που ζουν στην Ελλάδα, που τιμάνε τη χώρα αυτή, που δουλεύουν εδώ, έχουν τα παιδιά τους στην οικογένειά τους και ζουν αξιοπρεπέστατα. Ευχαριστώ. Σε καλύτερο σημείο δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιάσει την απάντηση του κυρίου Δήμα για τα φαινόματα ρατσισμού, για το πώς τον αντιμετώπισαν στην αρχή και πώς μέσα από την πορεία του και τις δυσκολίες κατάφερε να γίνει αναγνωρίσιμος και να μπει σε κάθε σπίτι, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα τέτοια προβλήματα, όχι σε τέτοιο βαθμό προφανώς, αλλά δεν το είπα ακριβώς ρατσισμό, το είπε δυσπιστία, με μια κάποια δυσπιστία. Και χαιρόμαστε που τα παιδιά κάνουν τέτοιες ερωτήσεις, κύριε Ευαγγέλου, Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούν απαντήσεις από αυτούς τους ανθρώπους που τους έχουν και ως πρότυπο. Σωστά. Εμείς αυτό θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν τέτοια παραδείγματα στη ζωή τους και δεν θα σταματήσουμε ως Δήμος Αρτέων. Θα είμαστε κοντά και θα κάνουμε και άλλες τέτοιες συγκυλώσεις. Ήδη ξεκινήσαμε και διαδικτυακές κάποιες με τον κ. Παπαπρόδρομο που είναι ένας στρατηγός στην αποστρατία που μίλησε στα παιδιά για την κλιματικότητα, για το μπούλινγκ δηλαδή προσπαθούμε λίγο γιατί η νεολαία είναι το μέλλον σε αυτή στηριζόμαστε και προσπαθούμε να δώσουμε ως δήμος και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση γιατί συνδιοργανώσαμε μαζί αυτή την εκδήλωση Να χαράξουμε έναν δρόμο. Από εκεί και πέρα, τους έχουμε πει, δεν θα γίνουν όλοι Ολυμπιονίκης, δεν είναι δυνατόν πύρο στο δίμαστο του. Καθένας μπορεί να είναι Ολυμπιονίκης στην προσωπική του ζωή, με αυτά που κατορθώνε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πολύ ωραία πρωτοβουλία, εξαιρετική. Συγχαρητήρια την καλημέρα μας. Σας ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά, που δίνετε βήμα στην περιφέρεια, κύριε Βενέληνας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που σας παρακολουθούμε. Καλησπέρα.