33η - 34η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Και, θέλω να πω κύριε Πρόεδρε, όχι, περιμένετε πρόεδρε, θα σας πω και βλέπω κύριε Πρόεδρε ότι δυο μέρες μετά στις 28 το εισάγει η νομική υπηρεσία και πέντε μέρες μετά στις 3 του μηνός το φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε αυτό που μαγειρέψατε, το είχατε στα χέρια σας. Λοιπόν, παρακαλώ, σας παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν είναι στιγμή αυτή. Καταρχήν δεν είναι επειδή... Δεν κλείνω το μικρόφωνο, δεν το κλείσα. Εξαπάτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και εσείς συμβάλατε σε αυτό κύριε Πρόεδρε. Εμείς αποχωρούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί ξεγελάσατε το Δημοτικό Συμβούλιο προς έδειξη διαμαρτυρίας και πεις, θα πω κύριε Πρόεδρε, θα δούμε και επιφυλασσόμαστε από εδώ και πέρα το τι θα πράξουμε σαν παράταξη. Και λέω το εξής, θα έπρεπε κύριε Πρόεδρε εσείς να είστε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Φτάνει πια αυτή η περιφορά σας. Και πρόεδρος ολονών. Όχι να γίνεστε μαριονέτα της Δημάρχου κύριε Πρόεδρε. Αποχωρώ. Πολύ μητσοτάκι είδες τώρα τελευταία κύριε Παπαδόπουλε. Πολύ μητσοτάκι παρακολουθείτε τώρα τελευταία. Λοιπόν, παρακαλώ, αφήστε τα θεατρικά τώρα. Εδώ δεν είναι το Αντιγόν Ιβαλάκ ούτε το θεατροπαλάς. Στο θεατροβέμπο αυτά. Στο θεατροβέμπο. Δεν είναι μέρος για παράσταση λέω εδώ πέρα που κάνει ο κύριος Παπαδόπουλος. Δεν είναι θέατρο εδώ. Λοιπόν, ο κύριος Παπαδόπουλος αποχώρησε από τη συναιδρίαση. Πρόεδρε για τη διαδικασία θα ήθελα. Συζητάμε ένα σοβαρό θέμα τον προϋπολογισμό. Νομίζω με αυτές τις απουσίες υποβαθμίζουμε ήδη το αποβαθμμένο θέμα που συζητείτε και γι'αυτό πρέπει να πάρτε κάποια μέτρα θεωρώ. Ή να καθυστερήσουμε λίγο να έρθουν και οι υπόλοιποι να δούμε τι θα γίνει. Θα ξεκινήσουμε με την άλλη συναιδρίαση. Ο προϋπολογισμός είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ο κύριος Βέρος έρχεται. Νομίζω όλοι οι επικεφαλήσεις είστε εδώ. Κύριος Παπαδόπουλος αποχώρησε. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Λοιπόν, ξεκινάμε τη συναιδρίαση. Είναι ο κύριος Τουλκίδης εδώ. Ήρθε και η κυρία Ζηφίδου. Είμαστε 21, ναι. Ναι, ναι, εντάξει. Έχει καταγραφεί αυτό. Κανάρι. Έκανε έναρξη τη συναιδρία σας. Τι θέλετε, ναι, πείτε, πείτε. Ναι, ναι, συμφωνούμε, έχετε δίκιο έτσι. Δεν είναι το τυπικό, αλλά είναι το ουσιαστικό κύριε Βόδημα. Βεβαίως, έχετε δίκιο. Αλλά επειδή δεν είχα ειδοποιήσει ότι κάποιος θα καθυστερήσει, γι' αυτό... Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE το πιο σημαντικό στοιχείο το οποίο μπορούμε να δούμε είναι ότι έχουμε πλέον σταδιακά μια πολύ μεγάλη μίωση όσον αφορά τους τόκους και τα χρεολύσια από δάνεια τα οποία είχε λάβει κατά το παρελθόν ο δήμος. Αρκεί να δει κάποιος το νούμερο και θα καταλάβει ότι σε σχέση με το προηγούμενο έτος είμαστε σχεδόν στα μισά. Δηλαδή εξοφλούμε τα δάνεια πλέον με ταχύς ρυθμούς, λίγουν, έτσι εξοφλούνται, περνάς το παρελθόν και αν το θυμάμαι καλά μέσα σε πέντε χρόνια πλέον εξοφλούνται όλα τα δάνεια τα οποία έχουνε μείνει όπου εξυπηρετούνται κανονικά χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις έτσι και για αυτό βέβαια μειώνονται τα χρήματα τα οποία δίνουμε εκεί. Επίσης στον προϋπολογισμό μας αποτυπώνονται κανονικά οι επιχώρηγήσεις του δήμου προς τα νομικά του πρόσωπα, να αναφέρω εδώ ενδεικτικά τις σχολικές επιτροπές και λέω ενδεικτικά γιατί θα μπορούσαμε να τα αναφέρουμε όλα αλλά είμαι σίγουρος ότι τα έχετε δει εγώ θα σταθώ στις σχολικές επιτροπές γιατί, γιατί ως γνωστόν έχουμε πει και είναι κάτι που το επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι τα χρήματα τα οποία έρχονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων δεν φτάνουν οπότε ο δήμος χρόνο με το χρόνο αυξάνει τα χρήματα τα οποία δίνει από τα δικά του τα τακτικά έσοδα προς τις σχολικές επιτροπές έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν εγγράφονται από 100.000 φέτος, έτσι να θυμίσω ότι πέρσι ήταν από 150, συνολικά δηλαδή δώσαμε σχολικές επιτροπές για το 2018 300.000, για το 2019 αυτή τη στιγμή εγγράφουμε από 100.000 και αν χρειαστεί βέβαια θα υπάρξουν και εκεί παρεμβάσεις για ή το κάνουμε αυτό. Κατά τη διάρκεια του 2018 ο συνάδελφος αποδείχθηκε ότι αυτή η χρηματοδότηση την οποία έδωσε ο δήμος προς τις σχολικές επιτροπές βοήθησε πάρα πολύ διότι έδωσε τη δυνατότητα οι σχολικές επιτροπές μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες να κάνουν συμβάσεις με υδραυλικούς, με ηλεκτρολόγους, με ανθρώπους γενικότερα οι οποίοι λείπουν από τη δική μας τεχνική υπηρεσία έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερίες του παρελθόντος με αποτέλεσμα με το που εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα σε σχολείο, αυτόμάτος οι σχολικές επιτροπές να ενημερώνουν αυτόν με τον οποίο εννοούν τη χρησιμετική συνύβαση και να σπεύδει να θεραπεύσει να το πω έτσι το πρόβλημα. Δούλεψε καταπληκτικά κατά τη διάρκεια του 2018 και είμαι σίγουρος ότι και το 2019 κάτι αντίστοιχο θα γίνει στις σχολικές επιτροπές. Επίσης, υπάρχουν στον προϋπολογισμό μας οι προγραμματικές συμβάσεις τις οποίες γνωρίζουμε όλοι. Το Φεστιβάλ Φιλίππον, το ΔΥΠΕΘΕ, το Air Sea Show. Εν συνεχεία, υπάρχουν κονδύλαια τα οποία έχουν να κάνουν συνάνδελφι με την ανανέωση εξοπλισμού όλων των υπηρεσιών. Εγώ πάλι εδώ θα αναφέρω ενδεικτικά τη χρηματοδότηση η οποία υπάρχει για αναμείωση εξοπλισμού στο κομμάτι υπολογιστών και λογισμικού. Όπου εκεί, όπως γνωρίζετε, τα μηχανήματα γυράσκουν πάρα πολύ γρήγορα λόγω του ότι η τεχνολογία τρέχει και επίσης ότι μας έχουν παρουσιαστεί κάποια λογισμικά τα οποία θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις υπηρεσίες μας και σκοπεύουμε μέσα στο επόμενο έτος να προμηθευτούμε κάποιο από αυτά. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι ένα λογισμικό το οποίο είχαμε βάλει πέρσι στον προϋπολογισμό μας και αφορούσε τη διακίνηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έγινε η σχετική διαδικασία, το έχουμε προμηθευτεί και το αναφέρω γιατί. Γιατί σήμερα έγινε η πρώτη επιμόρφωση προς τους υπαλλήλους για το πώς ακριβώς θα αλλάξει το σύστημα με το οποίο διακινείται η αλληλογραφία μέσα στο δήμο. Δηλαδή από την εποχή του χαρτιού πλέον, όπου οι πάλληλοι πηγαίνουν έρχονται με τα χαρτιά από γραφείο σε γραφείο ή το πρωτόκολλο, θα έχουμε ηλεκτρονική και μόνο διακίνηση αλληλογραφίας. Έτσι, προς όλες τις υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις όσον αφορά την συντήρηση και την επισκευή μηχανημάτων στο κολυμβητήριο. Ενώ δηλαδή στο κολυμβητήριο έχουν όλοι στρέψει τα βέλη τους και κατηγορούν τη διοίκηση βλέποντας μόνο το θέμα της σκεπής, που είναι πάρα πολύ σημαντικό όντως, τα προηγούμενα χρόνια συνάδελφα έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις και συντηρήσεις στο εσωτερικό του κολυμβητήριου που οφορούσανε το νερό το οποίο υπάρχει στις ψησύνες, το νερό σταντούς, μεταμπόιλερ, το σύστημα θέρμασης, το σύστημα εξαερισμού τα οποία δημιουργούσαν πολλά προβλήματα και έχουν επιλυθεί σχεδόν στο συνολό τους αγαπητοί συνάδελφοι. Έτσι, ακριβώς όσον αφορά τα φίλτρα τα οποία υπήρχαν, όσον αφορά την καναυτώματη κατανομή του χημικού υλικού και πάει λέγοντας. Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν λοιπόν κονδύλια για να συνεχιστούν αυτού του είδους παρεμβάσεις στο εσωτερικό και με την ευκαιρία να αναφέρω ότι ως γνωστό, έχουμε τον άνθρωπο ο οποίος ανέλαβε να κάνει αυτή την μελέτη την περίφημη για την στέγη του κολυμβητήριου και γενικότερα για την ενεργειακή θωράκιση και το αναφέρω αυτό γιατί. Γιατί χθες ήταν εδώ το συνεργείο και έπαιρνε δείγματα από όλο το κτίριο, τα Καρώτα αν θυμάμαι καλά, έτσι ονομάζονται, όπου είναι μέρος της μελέτης και θεωρώ ότι μέσα στο 2019 θα έχουμε πλέον πλήρως αποτυπωμένη αυτή τη μελέτη που θα μας δείξει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Επίσης, στο κοινωνικό κομμάτι, αγαπητή συνάληφη, ως γνωστό, ο δήμος τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ να αναφέρω χαρακτηριστικά το κοινωνικό παντοπολείο, όπου για άλλη μία χρονιά το χρηματοδοτούμε με 150.000 ευρώ, έτσι ώστε οι συνδημότες μας, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να τα βγάλουν πέρα. Θα δώσουν επίσης και το έκτακτο βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο ως γνωστό δίνει ο δήμος, αυξημένο όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στις 100.000 ευρώ. Να σας πω ότι στο 2018 χρειαστήκαμε άλλες 20.000, τις οποίες συγκρίνατε να θυμίσω όλοι σας, και κλείσαμε στις 120.000 με το έκτακτο βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Για το επόμενο λοιπόν έτος ξεκινάμε πάλι με 100.000 και αν χρειαστεί βεβαίως θα ενισχύσουμε περιτέρω τα χρήματα για τους συνδημότες μας. Επίσης, συνεχίζονται με χρηματοδοτήσεις οι προμήθειες αθλητικού υλικού και εξοπλισμού για τα γήπεδα και τα γυμναστήρια του Δήμου Καβάλλας. Είναι κάτι το οποίο το εγγενιάσαμε πριν δύο χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Έχει δώσει πραγματικά πάρα πολλά σε όλους αυτούς τους χώρους. Το συνεχίζουμε και τον επόμενο χρόνο έτσι ώστε όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις αθλητικές υποδομές πραγματικά να έχουν αυτά τα οποία χρειάζεται έτσι ώστε να αθληθούν. Επίσης, στον προϋπολογισμό μας έχουν προβλεπθεί οι μισθοδοσίες για τους μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι ευελπιστούμε να έρθουν το συντομότερο δυνατόν με την γνωστή προκήρυξη την 3K για τον τομέα της καθαριότητας. Έχουν λοιπόν προβλεπθεί όλες αυτές οι μισθοδοσίες. Επίσης, χρήματα τα οποία έχουν να κάνουνε με την διαχείριση των αδέσποτων. Ό,τι αφορά τροφές, ό,τι αφορά εμβολιασμούς, ό,τι αφορά έκτατα περιστατικά, στηρώσεις κτλ. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν συνολικά μαζί με το προσωπικό το οποίο απασχολείται πάνω από 100.000 ευρώ διοχετεύονται έτσι προς αυτό το κομμάτι. Και να θυμίσω βέβαια ότι θα έρθει και ένα καινούργιο όχημα το οποίο θα παραλάβουμε τους πρώτους μήνες του έτους το οποίο θα διατηθεί ακριβώς για αυτό το σκοπό. Επίσης, υπάρχουν κονδύλια τα οποία έχουν να κάνουνε με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας για την ανακύκλωση. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, ως γνωστόν πλέον, ο,τιδήποτε καταλήγει στοχητά θα το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Άρα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οτιδήποτε πηγαίνει προς την ανακύκλωση είναι κέρδος για όλους. Και εκεί βρίσκεται, αγαπητοί συνάδελφοι, το κέρδος από την ανακύκλωση. Στο ότι δεν θα πληρώνουμε για την επεξεργασία. Επίσης, να θυμίσω ότι έχουμε χρηματοδοτήσεις για καινούργιους βυθιζόμενους κάδους. Είναι κάτι το οποίο δοκιμάστηκε στην Παναγία. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά καταπληκτικά. Έχουμε λοιπόν εδώ, πέρα από τη χρηματοδότηση, η οποία έρχεται από το πράσινο ταμείο για δύο βυθιζόμενους κάδους. Ο δήμος, από τα δικά του ανταποδοτικά, χρηματοδοτεί άλλο ένα ζευγάρι. Και βέβαια, αν υπάρξει η δυνατότητα, θα πάμε και σε παιδευτέρο χρηματοδότηση σε αυτό το κομμάτι. Γιατί αλλάζει τελείως η εικόνα της περιοχής στην οποία τοποθετούνται οι υπόγειοι κάδοι. Όσοι γνωστούν, επίσης, κατά το 2018 έτρεξε η προμήθεια των οχημάτων, ο μεγαλύτερος τέτοιος διαγωνισμός που έχει γίνει στα χρονικά του δήμου Καβάλλας. Έχουμε λοιπόν εγγράψει τους απαραίτητους πόρους και στο 2019, γιατί αυτή τη στιγμή, όπου είμαστε στο κομμάτι όπου ήρθε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράφονται οι συμβάσεις, τα οχήματα θα παραδοθούν και θα πληρωθούν το επόμενο οικονομικό έτος. Και τελειώνω, συνάδελφοι, δεν θα καθιστερήσω άλλο. Υπάρχουν επίσης ξανά πάλι κονδύλια για εξυγχρονισμό των δικτύων οδικού φωτισμού, είτε με επεκτάσεις, είτε με εξυγχρονισμό του υπάρχοντος. Υπάρχουν κονδύλια τα οποία διοχειωτεύονται στο κομμάτι εξυγχρονισμού της άρδευσης και επεκτάσεις και εξυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης, όπου εκεί βεβαίως ευελπιστούμε, μετά από τις συζητήσεις που έχουμε με την αναπτυξιακή, περιμένουμε να ανοίξει χρηματοδότηση, όπου θα μπορέσουμε να εντάξουμε εξυγχρονισμό, αν όχι όλου, σχεδόν των περισσότερων αντιλιοστασίων τα οποία έχουμε, ακριβώς. Όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια και έχουν εγγραφεί για το 2019 και έξτρα κονδύλια για μειωτήρες στροφών, η γνωστή inverter, οι οποίοι πραγματικά εξοικονομούνε πάρα πολύ στον τομέα, ιδίως του ρεύματος. Και λοιπόν, με την καινούργια χρηματοδότηση, η οποία θα έρθει μέσα το 2019, ευελπιστούμε να πάμε σε πολύ μεγάλη αλλαγή όλου αυτού του συστήματος. Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να αναφερθώ συναδελφή, ως γνωστό είναι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού. Έχουμε συζητήσει όμως γι' αυτό, είναι κάτι το οποίο το είδαμε. Κλείνοντας να πω ότι υπάρχουν κονδύλια για άλλη μία φορά, όπως έχει γίνει και πέρσι και πρόπερσι, σε κάποιο βαθμό, αν θυμάμαι, για δαπάνες οι οποίες έχουν να κάνουν με εξυγχρονισμό των κινητηρίων, όπου τα και πέρσι κατευθύνθηκαν 100.000 ευρώ και το επόμενο χρόνο αντίστοιχο ποσό, έτσι ώστε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουνε, μιας και είναι πραγματικά θέμα που απασχολεί όλους, ιδίως στις κοινότητες όπου εκεί παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα, να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν έτσι ώστε σιγά σιγά αυτά τα προβλήματα να αρθούν. Αυτά έτσι από εμένα, δεν ήθελα να πω κάτι άλλο. Βέβαια, είμαστε εδώ ανοιχτή προσυζήτηση και ερωτήσεις, να κάνει κάποια τοποθέτηση και ο διευθυντής των οικονομικών όπου θα δώσει κάποια διαφορετικά στοιχεία και να συνεχίσουμε. Πριν κάνει τοποθέτηση ο κύριος διευθυντής, μήπως θέλουν οι κύριοι σύμβουλοι να κάνουν κάποια διευκρινιστική ερώτηση που εν τη ρήμη του λόγου θα την απαντήσει και ο... Πρόεδρε, μία ερώτηση και ας την απαντήσει. Κατά 50% τιμίου στον τοκοχρολισσίον, αυτό που βλέπετε, λιγόστεψαν τα δάνεια, κατά 50%. Εξοφλούνται, αλλά τα τοκοχρολίσσια είναι στάνταρα από ό,τι γνωρίζω και προϋπολογίζονται κανονικά. Άρα τα δάνεια από 4 γίνανε 2, για να πάμε κατά 50%? Εγώ θέλω να πω ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει καταρτηστεί με σημείο αναφορά στον μήνα Ιούλιο του 2018. Και αυτό αφορά και τα βεβαιοθέντα και τις εκτιμήσεις των διευκρινών. Εδώ που λέει εκτιμήσεις πρακθαίνουν 31.10.2018 και 31.10.2018 είναι 31.07.2018. Και αυτό φαίνεται και από την υποβολή προς το Υπουργείο Ιουλίου του 2018. Και αυτό αφορά και τα βεβαιοθέντα και τις εκτιμήσεις που βλέπετε στο κείμενο του προϋπολογισμού. Και αυτό φαίνεται και από την υποβολή προς το Υπουργείο Συντερικών του σχεδίου του προϋπολογισμού, όπου εδώ αναφέρεται ότι είναι ο 7ος μήνας. Και αυτό το κάναμε φέτος με τις εκτιμήσεις για να έχουμε έναν προϋπολογισμό ακριβή. Δηλαδή τις προηγούμενες χρονιές κάναμε εκτίμηση μέχρι 31.12. Με αποτέλεσμα να μην πέφτουμε και μέσα στα οικονομικά αποτελέσματα που είχαμε στη λήξη του έτους. Γι' αυτό φέτος πήραμε ως στοιχείο αυτό που είχαμε 31.07 για να είμαστε ακριβείς στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Τι θέλω να πω. Από τις εκτιμήσεις των εισπρακθέντων και τις εκτιμήσεις των εξόδων των πληροθέντων προκύπτει το χρηματικό υπόλοιπο το οποίο καταγράφουμε μέσα στον προϋπολογισμό του 2019. Σε αυτό μας βοηθάν οι εκτιμήσεις. Και έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πραγματικό νούμερο χρηματικού υπόλοιπου. Δεν παίζουμε δηλαδή με το χρηματικό υπόλοιπο. Για να μην έχουμε μετά τον Γενάρη αναμορφώσεις έτσι μεγάλες και αστοχίες. Τώρα, όσον αφορά το σκέλος των εσόδων. Έχουμε τα τακτικά έσοδα. Δηλαδή το άθρησμα της κατηγορίας 0, 21, 321 και 511. Τα οποία έρχονται στα 27.469.668 ευρώ. Και αποτελούν το 51,56% των συνολικών εσόδων. Έχουμε τα έκτακτα έσοδα. Δηλαδή το άθρησμα της κατηγορίας 1, 22, 322 και 512. Τα οποία έρχονται στα 19.874.178 ευρώ. Και αποτελούν το 37,31% του προϋπολογισμού. Έχουμε τα πρωτοβεβαιωμένα έσοδα. Δηλαδή την κατηγορία 2, έσοδα δηλαδή που βεβαιώνονται για πρώτη φορά. Στις 421.629 ευρώ. Τα οποία αποτελούν το 0,79% μικρό ποσοστό στο σύνολο του προϋπολογισμού. Επίσης έχουμε τα ισπρακτέα υπόλοιπα. Δηλαδή τα έσοδα των παρελθόντων οικονομικών ετών. Τα οποία ανέρχονται στα 5.419.102 ευρώ. Και αντιστοιχούν στο 10,17% του συνολικού προϋπολογισμού των εσόδων. Και τέλος έχουμε το χρηματικό υπόλοιπο. Αυτό δηλαδή που προκύπτει από τις εκτιμήσεις ισπρακτέντων και πληροθέντων. Το οποίο είναι στα 9.862.698 ευρώ. Και το οποίο αναλύεται ως εξής. 793.494.301 ευρώ είναι τακτικά έσοδα. Τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Συγγνώμη έχω κάνει λάθος. 793.619 τακτικά έσοδα. Τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κάλυψη υποχρεώσεων των παρελθόντων οικονομικών ετών. Έχουμε έκτακτα έσοδα 494.301 ευρώ. Τα οποία και αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την πληρωμή δαπανών παρελθόντων ετών του Δήμου. Έχουμε 3.618.933.000 είναι έσοδα ανταποδοτικά. Που προέρχονται από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Από αυτά τα 3.350.352 αφορούν τέλη καθαριότητας. Και τα υπόλοιπα ένα μικρό ποστό γύρω στις 300.000 από την άρντευση και τα νεκροταφία. Επίσης 4.479.394 ευρώ είναι εδικευμένα έσοδα. Και αυτά είναι η ΣΑΤΑ για επενδύσεις. Η οποία είναι 3.520.701 ευρώ και η ΣΑΤΑ σχολείων 655.338 ευρώ. Και έχουμε και 476.451 ευρώ τα οποία είναι χρήματα του ΕΣΠΑ για να εξοφλήσουμε κάποιους λογαριασμούς του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι το χρηματικό μας υπόλοιπο το οποίο ήταν στις 31.7 του 2018. Θεωρώ ότι πάνω κάτω και στο τέλος του έτους ίσως είμαστε σε αυτά τα νούμερα. Τώρα, όσον αφορά τα έξοδα. Τα έξοδα χρήσεις, δηλαδή αυτά που χρησιμοποιούμε για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, ανέρχονται στα 25.928.341 ευρώ και αποτελούν το 53,79% των συνολικών εξόδων δαπανών του Δήμου. Έχουμε τα έξοδα για επενδύσεις 15.960.741 αποτελούν το 33,06% των συνολικών εξόδων του Δήμου και τις οφειλές προς τους προμηθευτές 1.821.769 το οποίο αποτελεί το 3,77% των συνολικών εξόδων του Δήμου. Εγώ αυτά ήθελα να πω έτσι γενικά όσον αφορά την δομή του προϋπολογισμού. Τώρα θα σηγηθούν κάποιες ερωτήσεις και να μπορέσουμε να απαντήσουμε τα αντιβίμαρους, είτε εγώ συνολικά. Ναι, παρακαλώ κ. Μουριαντς. Αν κατάλαβα καλά κ. Χαζικοσταντίνου, είπατε ότι αυτό που είναι παρελθόν των ετών σχολικής άρτα είναι 600 χιλιάδες ή μαζί με αυτή που θα πάρουμε είναι 600 χιλιάδες. ΣΑΤΑ ΣΚΟΛΙΩΝΑ 655 χιλιάδες, 338 ευρώ, είχαμε υπόλοιπο στις 30.818 χιλιάδες. Ε, η ΣΑΤΑ, οι άλλοι υπόλοιποι είναι 3 εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι είναι 320, 701 χιλιάδες. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Για ελληνικές δεκάδες μπορεί να έχουμε ένα άλλο αποτέλεσμα, δεν το γνωρίζω. Ευχαριστώ πολύ. Θέλετε κάποια άλλη ερώτηση, αδερφέ. Νέο κ. Παπάς, παρακαλώ. Εγώ θέλω να κάνω μια πολιτική ερώτηση. Θέλω να μου πει ο κ. Καλανταρίδης, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε και πρόβλεψη και απολογισμός για τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Τώρα, στον δομημένο αυτόν τον προϋπολογισμό, βλέπω ότι απουσιάζει. Τι σας οδήγησε να απουσιάζει να μην καλύπτει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δημού? Όχι, δεν υπάρχει λόγος. Με τη γενούργια χρονιά, εγώ δεν το πρόσεξα. Θα δημοπρατηθεί η θέση, θα βγει στην προκειρυχτή θέση του Γενικού Γραμματέα. Τώρα, το Γενικό Γραμματέα θα πρόσεχανε εδώ. Όχι, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα στο Δήμα. Μπορείτε να το προσθέσετε. Είναι η αλήθεια. Μου λέτε ότι θα την προκειρέξουν. Σας ρωτώ γιατί δεν το βάλατε στον δομημένο αυτόν τον προϋπολογισμό. Μου λέτε ότι είχα άλλα σοβαρότερα θέματα. Μπορείτε να το προσθέσετε, κύριε. Δεν υπάρχουν σοβαρότερα θέματα. Είπα ότι θα προκειδηχθείς την επόμενη χρονιά. Στην επόμενη χρονιά. Και εσείς λέτε δεν ήταν τόσο σοβαρό αυτό το θέμα. Και σας λέω ότι έχουμε πολύ σοβαρότερα. Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα. Και γιατί δεν ρωτάτε, σας παρακαλώ, και για τη θέση του Γενικού Διεθυντή. Μια που ζητάτε για τον Γενικό Γραμματέα. Γιατί δεν μιλάτε και για τον Γενικό Γραμματέα. Παρακαλώ, παρακαλώ, έκανε μια ερώτηση, κύριε Ρουσοπάσ. Δεν μιλάσατε τον Ροσδιώρησα. Δεν είναι για τον Διεθυντή. Είναι για τον κύριο Καλανταρίδη. Και που θέλω να το αποθετώ αργότερα για τον. Ούτε δεν κάνω ερωτήσεις για τον. Έγινε κατανοητό, ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Κάτι ερώτηση είναι, άμα έχετε κάποια απάντηση. Σχετικά με το ερώτημα που θέσατε. Δεν ζητήθηκε από τη διοίκηση να μπει κάποιο τέτοιο ποσό. Και δεν έχει μπει. Αν εν συνεχεία ζητηθεί κάτι τέτοιο, είμαστε εδώ να το προσθέσουμε στον προϋπολογισμό μας. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, εντάξει. Άλλη ερώτηση. Λοιπόν, κύριε Μουριάδη, παρακαλώ, εκτελωβώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Σήμερα ψηφίζουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό αυτής της δημοτικής θητείας, αυτού του δημοτικού συμβουλίου. Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου, καταρχήν δεν θα προλάβει να εκτελεστεί αυτός ο προϋπολογισμός. Δεν μπορούν να εφάρμοσουν κάποια πράγματα. Όμως το σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές θα προκύψουν νέα σχήματα και μάλλον και ένας νέος τρόπος διοίκησης, που σημαίνει ότι αρκετά από ο προϋπολογισμός αυτός κάποια στιγμή θα αλλάξει, διότι υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που γίνονται. Παραδείγματος χάρη, για τον φωτισμό, που πολύ σωστά πρέπει να μπει ο φωτισμός, αλλά δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνεται έτσι αποσπασματικά, χωρίς σοβαρές μελέτες, και να λάβουμε υπόψη πώς θα γίνει σε όλη την πόλη. Επίσης, επειδή πρόσφατα καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα για τον λόγο του ότι δεν υπήρχαν εμμελέτες, δηλαδή δεν υπήρχε ένα σχεδιασμός για το μέλλον, αυτό εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στον προϋπολογισμό και πολύ λογικά. Επίσης, δεν συμφωνούμε με το νούμερο το οποίο δίνεται στα νομικά πρόσωπα. Αυτή είναι η άποψή μας. Επειδή όμως καταλαβαίνουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχουν και πάγες υποχρεώσεις που ο δήμος πρέπει να τις κάνει, όπως είναι οι μισθοδοσίες ασφαλιστικά, τα σχολεία, το φεστιβάλ, όλα αυτά, το ΕΣΠΑ, τα οποία είναι υποχρεωτικά και πρέπει να συνεχίσουν. Για τον λόγο αυτό θα ψηφίσουμε παρόν στον προϋπολογισμό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μουριάδη. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Κύριε Παπαδόπουλος, ο κ. Παπάσος. Τελικά είναι το γιατρικό σας από ό,τι καταλαβαίνω, ο Παπαδόπουλος σας λείπει. Ακόμα δεν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τον κ. Παπαδόπουλο. Όταν θα αρχίσουμε, τον είπαμε, θα είναι πολύ εργά για αυτόν. Παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Είναι γεγονός ότι ένας προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης τι ακριβώς η διοίκηση θέλει να κάνει τον επόμενο χρόνο. Και νομίζω ότι ο διευθυντής τα έβαλε και σε μια πολύ σωστή βάση. Δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτά που είπε. Η αντίρρησή μου είναι καθαρά στην έμπνευση, στην πολιτική φιλοσοφία, στο ότι συνεχίζει να είναι ένας ισχνός προϋπολογισμός χωρίς να έχει μέσα του στοιχεία και οράματα για να γίνει κάτι το πιο διαφορετικό. Κάτι αυτά δηλαδή που διαπιστώνουμε κάθε χρόνο που λείπουν από την πόλη. Δηλαδή είναι ένας προϋπολογισμός που τον έκανε η διοίκηση και πολύ ξεκάθαρα το είπε στην ερώτηση που έκανα ο κ. Καλανταρίδες ότι η διοίκηση παρήγγειλε αυτόν τον προϋπολογισμό. Εγώ ως Αναντιδήμαχος κατέπτωσε αυτόν τον προϋπολογισμό. Και επειδή αυτός ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από την απάντηση που πήρα λίγως πολύ στο πόδι, δεν έχει καμία έμπνευση, κανέναν αέρα αισιοδοξίας ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να γίνει. Είναι μια απλή αποτύπωση της μίζερης τετραετίας την οποία έχουμε διανύσει. Θεωρώ ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι η πόλη από αυτόν τον προϋπολογισμό. Ξέχωρα ότι κάποια πράγματα όταν είπε και ο κ. Μουριάδης είναι πρέπει να γίνουν και πρέπει να εισπραχτούν και πρέπει να παρθούν. Νομίζω γενικότερα ψηφίζουμε, ψηφίζουμε καθαρά πολιτικά και όχι εμίτων αρθμών. Δεν έχω κανείς αντίρρηση σε αυτά που είπε ο κ. Χατζί Κωνσταντίνου. Πολιτικά όμως και εκεί στέχομαι, ψηφίζω, όχι σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Δεν έχει κανένα όραμα, καμιά φιλοσοφία και αέρα στο να πάει πολύ καλύτερα. Ευχαριστώ με τον κ. Παπά. Συνάδελφοι, εν το μεταξύ, επειδή πρέπει στο τέλος του προϋπολογισμού, ξεκίνησα εγώ, γράφετε το όνομα και από κάτω υπογράφετε και οι συνάδελφοι που ψηφίζουν όχι, μόνο αυτοί που ψηφίζουν όχι, δίπλα στην υπογραφή τους γράφουν και όχι, έτσι. Θα ξεκινήσουμε από εδώ, έτσι, από τη διοίκηση και θα πάμε παρακάτω. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ, έχετε λόγο. Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε τον πέμπτο κατά σειρά προϋπολογισμό. Αυτής της θητείας της διοίκησης της σημερινής, αλλά και τελευταίο προϋπολογισμό της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, μια και είναι γνωστό ότι τους πρώτους μήνες του 2019 ακολουθούν οι εκλογές και βέβαια για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι ο πέμπτος κατά σειρά προϋπολογισμός δεν είναι πραγματικός. Εάν δούμε λίγο από τα στοιχεία, τα οποία η ίδια υπηρεσία μας δίνει, αλλά και η ίδια η διοίκηση, θα διαπιστώσουμε ότι τα έσοδα μας στο τέλος αυτής της χρονιάς δεν θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια, άρα καμία σχέση με αυτό που είχαμε προϋπολογίσει γύρω στα 65 εκατομμύρια, άρα κάτω από το 50%. Και βέβαια τα έσοδα δεν υπολείπονται κατά πολύ από τις προηγούμενες χρονιές αυτής της θητείας, αλλά και θα έλεγα συνολικά αυτά τα 8 χρόνια κρίσης και μνημονίων που ζει η χώρα. Άρα παρότι η διοίκηση βλέπει ότι δεν θα ξεπεράσουμε αυτά τα έσοδα, συνεχίζει να υπροπολογίζει ένα ποσό διαφορετικό από αυτό που είναι πραγματικό, μπορεί να υπολείπεται κατά 10 εκατομμύρια περίπου στην κρίση με το 18, δηλαδή γύρω στα 50 εκατομμύρια, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή που είπαμε προηγουμένως. Το δεύτερο που θέλουμε να πούμε είναι ότι περιμέναμε από τη σημερινή διοίκηση, τουλάχιστον μετά από αυτήν την θητεία των 4,5 ετών, και μια και είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός, ότι θα είχε μια στοιχειώδη οτιολογική έκθεση, θα μας είχε δοθεί, να αναφέρεται πολιτικά τι έχει καταφέρει αυτά τα 4,5 χρόνια με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς και ουσιαστικά τι επιδιώκει με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που σήμερα ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφιστεί. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά και τι στόχους έχει βάλει. Λυπούμαστε πολύ, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά είναι ότι είμαστε σε μια λογική της απλής διαχείρισης των πραγμάτων και έχουμε ουσιαστικά αποδεχτεί αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ και 8 χρόνια. Βέβαια εμείς το 2010, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου και προεκλογική τότε περίοδο, αλλά και το 2014, είπαμε ότι θα υπάρξει μεγάλη περικοπή χρημάτων από την κεντρική διοίκηση. Και μάλιστα το 2010 μιλούσαμε ότι θα ξεπεράσει το 60% και όπως το ξεπέρασε έχει φτάσει μέχρι το 65%. Μια μεγάλη μείωση που κυρίως έγινε μέχρι το 2014 και τουλάχιστον από το 2015 βλέπουμε μέχρι και σήμερα μια σταθερή ισδροή χρημάτων με μεγάλες περικοπές. Βέβαια επίσης διαπιστώσαμε μέσα το 2018 ότι υπήρξε μια προσπάθεια από τη μεριά της κεντρικής διοίκησης να αναπληρώσει ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων που όφειλε τα προηγούμενα χρόνια να δίνει στην αυτοδιοίκηση εφαρμόζοντας το πρόγραμμα Φιλόδημος, αλλά αυτό όμως δεν φτάνει. Άρα σε αυτήν την πραγματικότητα θα περιμέναμε από τη σημερινή διοίκηση να μας πει τι ακριβώς θέλει, τι οραματίζεται, πώς σχεδιάζει την επόμενη χρονιά. Μάλλον προφανώς η διοίκηση έχει καταλάβει ότι μετά τις εκλογές του 2019 τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και μάλλον βλέπει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να διαχειριστεί η ίδια η διοίκηση σημερινή αυτόν τον προϋπολογισμό. Διαφορετικά δεν εξηγείται για όλα αυτά που είπα προηγουμένως. Και βέβαια εμείς συνεχίζουμε και να λέμε ότι άσχετα το αν φαίνεται ότι σταθεροποιείται μια οικονομική κατάσταση συνολικά στην χώρα και ενδεχομένως φαίνεται ένα μικρό φως σε αυτό το απέραντο τούνελ που μπήκαμε τα 8 χρόνια, εμείς λέμε ότι προτεραιότητες του δήμου θα πρέπει να συνεχίζουν να είναι η προστασία της κοινωνικής συνοχής άρα κοινωνική πολιτική και το δεύτερο εξίσου σημαντικό να είναι η προστασία αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας και των επισκεπτών μας. Άρα σε αυτή τη λογική δεν βλέπουμε τίποτα διαφορετικό και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Και θα σας πω το εξής βλέποντας τα στοιχεία, και εδώ θα κλείσω δύο παραδείγματα και θα κλείσουμε κιόλας, όσο αφορά με την οικονομική βοήθεια αυτών των συμπολιτών μας που βρίσκονται πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο. Διαπιστώνουμε ότι είχαμε προϋπολογίσει για το 2018 250.000 ευρώ, κυρίως για χρήματα ως βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και χρήματα για το κοινωνικό παντοπολείο και διαπιστώνουμε ότι ενώ στην πρώτη περίπτωση είχαμε προϋπολογίσει 100.000, βλέπουμε ότι με τις εκτιμήσεις στο τέλος αυτής της χρονιάς του 2018 δεν θα έχουμε ξεπεράσει τα 70.000, εγώ βλέπω τα στοιχεία αυτά που μας δώσατε, για τους πίνακες που μας δώσατε. Όπως βλέπω ότι, σύμφωνα με τους πίνακες και τα στοιχεία που μας δώσατε, ότι από τα 150.000 που προβλεπόταν για το κοινωνικό κατάστημα, για το κοινωνικό παντοπολείο, έχουν ξεδοδευτεί 10-15.000, που τι σημαίνει, μισό λεπτό, βεβαίως δεν μπορεί να είναι μόνο 15.000, αυτά που βλέπω εγώ τα στοιχεία, γι' αυτό μίλησα ότι δεν υπάρχει και πραγματικότητα σε αυτά που μας παρουσιάζετε. Αποκλείεται στο 2018 οι αγορές να είναι μόνο 15.000 από τα 150.000. Και αυτό το φέρνω και ως παράδειγμα για να δείξω ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται όπως παρουσιάζεται τα στοιχεία αυτά που μας φέρνετε εδώ. Μπορεί κάποιος να μας πει τώρα, και εγώ καταλαβαίνω ότι ξέρετε, ενδεχομένως τα τιμολογηθέντα, ή τα ενταλματοποιηθέντα, ήταν από το καλοκαίρι του 2018. Το ερώτημα είναι όμως γιατί ο προϋπολογισμός έρχεται 10 μέρες πριν το τέλος αυτής χρονιάς. Γιατί είναι και ένα άλλο σημαντικό θέμα που δείχνει και το πως διοικεί και πως το σκέπτεται και πως διαχειρίζεται και την οικονομική κατάσταση αυτού του Δήμου η σημερινή διοίκηση. Δηλαδή ένας προϋπολογισμός δεν έρχεται λίγες μέρες πριν από το τέλος της χρονιάς, όταν θα πρέπει να ακολουθήσουν και θα πρέπει να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε αρνητικά ή θετικά τους προϋπολογισμούς των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων. Και το δεύτερο στοίχο που έχω να δώσω και να δώσουμε και έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και επειδή άκουσα και αναφέρθηκε και ο κύριος Αντιδήμαρχος ότι ξέρετε στόχος μας και σκοπός μας είναι να μειώσουμε τον όγκο των σκουπητιών, να αυξήσουμε την προσπάθειά μας στα ανακυκλώσιμα υλικά. Και διαπιστώνω αν θα πάτε σε μια στήλη όπου έχει σχέση με τα χρήματα τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για το 2018 από τη διαχείριση του ΧΙΤΑ ότι θα έπρεπε να εισδρέψουν αυτά τα μία μας περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, 450 χιλιάδες αν θυμάμαι καλά διορθώσουμε αν δεν θυμάμαι. Διαπιστώνουμε ότι μέχρι τώρα και με τις εκτιμήσεις που έχετε ότι δεν θα ξεπεράσουμε τα 180 χιλιάδικα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι για το 2019 δεν προβλέπεται καθόλου χρήματα. Όπου να θυμίσω τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Καβάλλας αλλά και της Διαμάθ για την παραχώριση του χώρου υγειονομικής σταφής. Θα μπορούσαμε και άλλα παραδείγματα να πούμε, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλους κωδικούς. Όμως δεν έχει καμιά σημασία. Το σημαντικό για μας για μια ακόμη φορά να τονίσουμε είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν από την επόμενη χρονιά. Και μάλλον ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποια στιγμή η επόμενη διοίκηση, όποια είναι αυτή, όποια επιλέξουν οι καβαλιώτες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να πρέπει να ξανασυζητήσουμε τον πρωτοπολιτισμό και μάλιστα κωδικό, κωδικό για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και πώς θα πάμε μπροστά αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο. Παρακαλώ ο κ. Ποτώλης έχει το λόγο. Ναι, κ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Προχθές ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός στην Βουλή. Κατά την άποψή μας ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα από τα σοβαρότερα εργαλεία αναδιανομής του παραγωμένου πλούτου, του τεράστιου πλούτου που δημιουργείται στη χώρα μας. Ένας πλούτος ο οποίος παράγεται από τους πολλούς και μεταφέρεται στους λίγους. Ενδεικτικά βλέπουμε σε αυτόν τον προϋπολογισμό τον κρατικό να αυξάνονται οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ο απλός ο κόσμος σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιπλέον φόρους θα πληρώσουν δηλαδή. Μειώνονται τα κονδύλια για τα νοσοκομεία, τα κονδύλια για τις συντάξεις, για σχολικά γέμβατα, τα νοικοκυρική φτάσανε, η επιδότηση των ενοικίων και φυσικά σε ό,τι μας αφορά και τα προηγούν μας αφορούν, αλλά μια και συζητάμε για το προϋπολογισμό του δήμου, μειώνονται και οι επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ και προς τους δήμους, αυτή η μίουση φτάνει τα 740 εκατομμύρια ευρώ για φέτος. Και την ίδια στιγμή, σε αυτόν τον προϋπολογισμό, φαίνεται καθαρά ότι από τα συνολικά έσοδα που θα έχει το κράτος για το 2019, μόνο το 60% πληρώνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι πάνφτωχοι δηλαδή εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοκατασκευαστές. Όλοι αυτοί που δεν έχουν στέγη να μείνουν και να θρέψουν τα παιδιά τους, πληρώνουν μόλις ένα 6%. Συγχρόνως, μειώνεται η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και η φορολογία άκουσον άκουσον των διανεμόμενων κερδών των μετόχων, αυτών των παράσιτων της οικονομίας. Οι μετοχοί, ξέρετε σήμερα, οι μεγάλες συμμετοχικές ιτερίες, οι μετοχοί τους δεν ξέρουν ούτε πού βρίσκεται η επιχείρηση, ούτε τι παράγουν, ούτε πόσους εργαζόμενους έχουν. Αυτό που κοιτάνε είναι μόνο τα κέρδη τους. Συγχρόνως, μαζί με τον προϋπολογισμό, έχουμε και ένα θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης δήμους και περιφέρειες που δένει χειροπόδαρα τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να μην μπορούν να κινηθούν. Πήγαμε με τον Καποδίστρια, πήγαμε στον Καλλικράτη, έχουμε τον Κλεισθένη ένα, που όλο και περισσότερο σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό της τοπικής διοίκησης. Σε ποια κατεύθυνση όμως? Στην κατεύθυνση να μειωθούν τα έσοδα από το κράτος προς τους δήμους, οι επιχορηγήσεις και να αυξηθεί η φορολογία. Ένας δήμος, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει μέσα αυτά τα πλαίσια? Δύο δρόμους έχει να ακολουθήσει. Ένας είναι αυτός της αντίστασης, της αντιπολίτευσης, να βάλει εμπόδια δηλαδή ώστε να υλοποιηθεί με τον δυσκολότερο τρόπο αυτή η πολιτική, γιατί αυτό που μπορεί να κάνει είναι μόνο να δυσκολέψει, δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή τη κατάσταση, γιατί πρέπει οι ανατροπές να είναι συνολικές. Και ο άλλος δρόμος είναι αυτός που επιλέξατε σαν διοίκηση, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμφωνούν σε αυτή τη λογική της λειτουργίας του κράτους και τους δήμους. Και ο δρόμος που επιλέξατε, λοιπόν, τον περιγράψατε με έναν πολύ ξεκάθαρα τρόπο στην εισήγηση που κάνατε για το τεχνικό πρόγραμμα. Λέτε, λοιπόν, εκεί στο τεχνικό πρόγραμμα. Ξεκινάμε, δυστυχώς, με το δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να υποσιτίζεται από κρατικά κονδύλια. Μετά σημείωσης και το 19, ενώ τα προβλήματα της Καβάλας πολλαπλασιάζονται, οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, αλλά και για συντήρηση των υπαρχόντων, αυξάνονται διαρκώς. Έχετε, δηλαδή, αποδεχτεί πλήρως την πολιτική που σήμερα υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, χθες υλοποιούσαν άλλες κυβερνήσεις, αύριο θα κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιπες και οι άλλες κυβερνήσεις και άλλη κυβέρνηση που θα έρθει γιατί δέχονται αυτή τη λογική αυτής της κατάστασης. Έτσι, λοιπόν, είναι μοιραίο να προσπαθείτε να βρείτε τα χρήματα προκειμένου να λειτουργήσετε από τα ανταποδοτικά τέλη, από τους φόρους και τα τέλη που βάζετε στους καβαλιώτες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ακριβώς επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, ξεσκαλίζεται παλιά τευτέρια και έτσι έχουμε στα περίφημα POE, έσοδο από προηγούμενα χρόνια, αύξηση των εσόδων κατά 400.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι, αφού λοιπόν δεν έρχονται χρήματα από τον κεντρικό κράτος και τα χρήματα που εσείς διαχειρίζεστε είναι τόσα λίγα που δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σήμερα που υπάρχουν στον τόπο μας. Το ομολογείτε κι εσείς, δείτε παράδειγμα τι γίνεται και το λέτε. Τι ανάγκες υπάρχουν σε σχολική στέγη και πόσο αυτές καλύπτονται, τόσο από τον κρατικό κουρβανά όσο και από τα χρήματα που βάζετε εσείς, τα οποία είναι ακριβώς χρήματα των δημοτών. Τι αναγκάρεστε και κάνετε λοιπόν στην ίδια κατεύθυνση για να εισπράξετε χρήματα? Δείτε τη ΔΕΙΑΚ. Προχθές αναμορφώσατε τα τιμολόγια. Λέτε ότι έχουμε μειώσει κλπ. Βέβαια δεν μειώνονται συνολικά τα έσοδα της ΔΕΙΑΚ, αλλά όμως προσέξτε. Μέσα στην εισήγησή σας αναφέρεται ότι έρχονται αυξήσεις, ακριβώς τη λογική της ανταποδοτικότητας και της εμπορματοποίησης του νερού, έρχονται αυξήσεις τόσο από την κεντρική διοίκηση εξουσία με το περιβαλλοντικό τέλος και το τέλος κόστους, αλλά και αυξήσεις που θα βάλετε εσείς για υπηρεσίες στη διαχείριση του νερού, που έχουν να αυξηθούν, το λέτε μέσα στην εισήγησή σας το 2013. Το ίδιο συμβαίνει και με τα απορρίματα. Υπόθηκε και εδώ, και πριν από λίγο και σε προηγούμενη συνεδρία είπε η κυρία δήμαρχος, ότι από τη νέα χρονιά θα έχουμε αυξήσεις. Και ποιες είναι αυτές οι αυξήσεις? Είναι αυξήσεις, αγαπητοί συνάδελφοι, που θα αρθούν με το τέλος τα φύση, το οποίο λειτουργεί από την πρώτη, η πρώτη του 2019. Λέτε ότι δεν θα τα μετακελίσετε αυτά προς το παρόν, προς τους δημότες. Μα θα το αναγκαστείτε να το κάνετε μετά τις εκλογές. Αυτή η κατάσταση, αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρούμε ότι πρέπει να ανατραπεί. Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες. Σήμερα ο σχετισμός δυνάμεων είναι τέτοιος, που δεν εγγυάται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, όμως, μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δίνεται η ευκαιρία με τις επόμενες εκλογές να δημιουργηθούν προϋποθέσεις άμυνας, αντεπίθεσης και αντιπολίτευσης σε αυτή την πολιτική. Εμείς, ως λαϊκή συσπείρουση, προτείνουμε και παλεύουμε για την αύξηση των κρατικών δαπανών, για την κοινωνική πολιτική, για αναγκαίες πολιτικές, πολιτικής προστασίας, αποσυσμούς, πυρικαγιές και άλλες τέτοιες καταστάσεις θεωμηνιών, που δεν μπαίνουν ούτε στο ελάχιστο στον προϋπολογισμό σας, να επιχωρηγηθεί αυρά η τοπική διοίκηση, η δήμη, από το κεντρικό κράτος, να μονημοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να καταργηθούν κάθε είδους τοπική φορολογία με παράλληλη φορολόγηση κατά 45% του μεγάλου κεφαλαίου και όλοι φυσικά των μικροεπανγελματιών, οι οποίοι πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στα μεγαθήρια, που και με τη δική σας ευλογία έρχονται και στην πόλη μας. Όλα αυτά τα παραπάνω λοιπόν μας οδηγούν να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 19 που μας καταθέσετε και την τοποθέτησή μας αυτή τη στείλουμε γραπτά στην Γραμματεία. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ποτόλια. Κλείνουμε τη συζήτηση με τον κ. Καλανταρίδη. Παρακαλώ κ. Καλανταρίδη. Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι άκουσα να γίνεται ο λόγος παρότι ξεκίνησα την τοποθέτησή μου ακριβώς με αυτό, ότι εγγράφουμε ό,τι θέλουμε στα έσοδα χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα εμπόψη. Θα σας διαβάσω μια παράγραφο από το παρατηρήτριο οικονομικής αυτοτέλεας στο ΝΟΤΑ για να καταλάβετε τι είμαστε αναγκασμένοι να τηρήσουμε. Λοιπόν λέει εδώ, για τους ελέγχους επί των κριτηρίων 2 έως 13 είναι τα κριτήρια στα οποία ελέγχεται ο προϋπολογισμός που στείλαμε, αυτό το σχέδιο το οποίο εγκρίνουμε σήμερα. Στην περίπτωση που στο σχέδιο του προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί ποσά που διαφέρουν έως και 50 ευρώ από αυτά που προκύπτουν για το δήμο από τη μεφαρμογή των οδηγιών της κοινής υπουργικής απόφασης, το κριτήριο θεωρείται ότι πληρείται. Τι σημαίνει αυτό? Ότι αν ξεφύγουμε για πάνω από 50 ευρώ από τις οδηγίες που μας έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτομάτως δεν εγκρίνεται από το Υπουργείο ο προϋπολογισμός που του στείλαμε. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι στα έσοδα για παράδειγμα μέχρι 50 ευρώ να συμφωνούμε με τον έλεγχο που μας κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν εγγράφουμε ό,τι θέλουμε στα έσοδα, αλλά εγγράφουμε αυτά τα οποία είναι τα πραγματικά και μάλιστα μας ελέγχει και το σχετικό τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών και βρίσκει ότι όντως πληρούνται αυτά τα οποία μας έχει καθορίσει με την κοινή υπουργική απόφαση. Να συνεχίσω λέγοντας το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι. Άκουσα εδώ από τον κύριο Βέρο να λέει ότι τα έσοδα μας σύμφωνα με αυτά που έχουμε εδώ στο τέλος του 2018 θα είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια. Λάθος κάνει ο κύριος Βέρος. Εν μέρη θα τον δικαιολογήσω, αν και του εξηγήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί στο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο έχετε, να μιλάει για εκτιμής εισπραχθέντων στις 31-12 του 2018, συνάδελφοι, αλλά όπως είπα ήδη από την αρχή, είναι 31-7 του 2018. Απλώς το λογιστικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει 31-7 και βγάζει 31-12. Στις 31-7, λοιπόν, είχαν εισρέψει στα ταμεία του Δήμου, από τα διάφορα έσοδα, 31,7 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο. Άρα μπορείτε να κάνετε την αναγωγή για το τέλος του έντους για να καταλάβετε τι γίνεται. Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, του 19 προβλέπει έσοδα πάνω από 53 εκατομμύρια ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Επίσης, άκουσα από κάποιον να αναφέρει τη σημεία μίωση εισόδων της θάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μίωση, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως έχω πει και κατά τη διαβούλευση, όπως έχω πει και κατά την εκτελεστική, έχει να κάνει με το ότι πλέον το κράτος δεν θα στέλνει στους δήμους τα προνοιακά επιδόματα έτσι ώστε να τα δίνουν στους δικαιούχους. Οπότε αμέσως έχουμε μία μίωση στο κομμάτι των εσόδων πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί κάπου τόσο είναι τα προνοιακά επιδόματα τα οποία διαχειριζόμασταν και από τον νέο έτος δεν θα τα διαχειριζόμαστε εμείς γιατί το κεντρικό κράτος θέλει να τα αποδίδει το ίδιο του. Επίσης, άκουσα να λέγετε ότι τα έκτακτα επιδόματα δεν είναι όπως μας λέτε 100.000 ευρώ όπως είχατε εγγράψει, αλλά μέχρι τέλος του έτους θα έχετε δώσει 70.000 κάνοντας την αναγωγή. Οι ίδιοι αγαπητοί συνάδελφοι έχουν πληρωθεί από το Ταμείο του Δήμου για έκτακτα επιδόματα προς τους συνδημότες μας 114.500 έχουν εκταμιευθεί ήδη. Συν τα 10.000 ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι, τα οποία όλοι μαζί εγκρίναμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και πάνε για να καλύψουν το βοήθημα που δίνουμε σε είδη θέρμασης. Άρα έχουμε ξεπεράσει, αγαπητοί συνάδελφοι, τις 120.000 ευρώ σε έκτακτα βοηθήματα προς τους συνδημότες μας. Και να κλείσω λέγοντας το εξής. Κοινωνικό παντοπολείο όξω τον κύριο Βέρονα λέει ότι εδώ φαίνεται ότι εξοδέξουμε από 10.000, δεν θα είναι 10.000, θα είναι κάτι παραπάνω. Έχει να κάνει, αγαπητοί συνάδελφοι, με το πότε κόβουν τα τιμολόγια και πότε δίνεται αυτό το βοήθημα στους συμπολίτες μας, έτσι τους συνδημότες μας. 150.000 ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ο διαγωνισμός που γίνεται για προμήθεια τροφίμων για το κοινωνικό παντοπολείο. Ο δήμος θα πληρώσει ανάλογα με το τι έκπτωση δόθηκε, έτσι. Αλλά τα τρόφιμα που θα μοιραστούν θα είναι της τάξεως των 150.000 ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Και κλείνω λέγοντας για τα έσοδα από ανακυκλώση μας τα οποία αναφέρθηκε κάποιος συνάδελφος. Τα έσοδα και τα έξοδα όσον αφορά αγαπητοί συνάδελφοι που έχουν να κάνουν με τα ανακυκλώσεμα και με το τι πληρώνουμε ή το τι εισπράττουμε από τη διαμάθ, φαίνεται στο τέλος του έτους, όπου εκεί έχουν κοπεί πλέον τα τιμολόγια, το τι θα πρέπει να εισπράξουμε εμείς από τη διαμάθ. Η διαμάθ έχει κόψει προς τον δήμο το τιμολόγιο το τι πρέπει να εισπράξει αυτή, ανάλογα με το τι έχει πέσει στοχητά. Είναι λοιπόν το συμπλήν, ένα συμψηφισμός και εισπράττουμε ή πληρώνουμε. Άρα είναι κάτι το οποίο φαίνεται στο τέλος του έτους, βάσει των τιμολογιών που έχουν κοπεί. Ευχαριστώ πολύ. Σταθερή ροή εσόδων είπε ο κ. Βέρος. Η κ. Φρέντισκάκη, βαρακαλώ. Να συμπληρώσω λίγο σε αυτά που είπε ο αντιδήμαρχος, ότι είναι αυτά τα έξοδα αυτή τη στιγμή του κοινωνικού παντοπολίου γιατί η πρώτη δόση που πήραμε από τον προϋπολογισμό, ο οποίος πατάει σε δύο έτη, τα 150 χιλιάρικα, έγινε η διανομή δηλαδή τώρα τον Δεκεύριο. Μέχρι και τον Οκτώβριο είχαμε κάνει διανομή από τον προηγούμενο ακόμα διαγωνισμό. Άρα αυτό έρχεται να συμπληρώσει σε αυτά που είπε ο κ. Αντιδήμαρχος. Γι' αυτό είμαστε σε αυτή την τάξη. Όλα τα υπόλοιπα χρήματα θα καταναλωθούν σε αγαθά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για να μην μένει κενός στο διαγωνισμό γίνεται όλο αυτό και μένουμε χωρίς τρόφιμο τόσο τον κοινωνικό παντοπολίο όσο και η παιδική σταθμή. Αυτά είχαμε. Επομένως, συνάδελφοι, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός ψηφίζεται. Σε αυτό το σημείο λύεται η συνεδρία. Συνεδρίαση παρακαλώ μην απομακρυθείτε πολύ είναι εφτάμιση ώρα σε ένα τέταρτο δέκα λεπτά θα ξεκινήσουμε την συνεδρίαση. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Θέλω για μια ακόμη φορά να το πω, το είχα πει και πριν από δύο χρόνια περίπου, δεν θυμάμαι. Θα πρέπει να γίνει επέμβαση στο κομμάτι του δρόμου που υπάρχει μπροστά από το καινούριο νοσοκομείο, λόγου κακοτεχνίας που υπάρχει και ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και σε κακή εκτίμηση από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Πάρα πολλά όμβρια μεταφέρονται μπροστά από το δρόμο, με αποτέλεσμα ότι αν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό θα έχει πρόβλημα και ο δήμος, γιατί επιβάλλεται και είναι στην ευθύνη του δήμου το να έχει ανοιχτή την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Είναι στο κομμάτι αυτό δηλαδή που είναι κάτω από τη γέφυρα που είναι η καντίνα να σας το πω έτσι κάπου εκεί και καταλήγει στο μη κύκλιο μπροστά στο Ίδρυμα Χρονιών Παθήσεων. Δείτε το λίγο γιατί πραγματικά να μην έχουμε ατυχήματα ή οτιδήποτε άλλο και δεν θα είναι και ελεύθερη πρόσβαση. Ένα αυτό και ένα δεύτερο θα παρακαλέσω που είναι η κυρία Δήμαρχη. Κυρία Δήμαρχη, επειδή πολλές φορές σας ακούσαμε να λέτε ότι σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με το παρόν και το μέλλον αυτό του δήμου δεν θα μπορεί να συζητιούνται και να τίθονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα ακούσαμε και από εσάς και βεβαίως εμείς συμφωνούμε σε αυτό και δεν είμαστε από αυτούς που λειτουργούμε έτσι όλα αυτά τα χρόνια. Όμως αγαπητοί κυρία Δήμαρχη, περιμέναμε σήμερα το λιγότερο να δούμε όλοι οι δημοτικοί σύμβολοι μπροστά μας. Αυτή την γνωμοδότηση την περίφημη για τη Γέφυρα, που δεν είναι δυνατό να ακούμε και να μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχει έρθει στα χέρια της διοίκησης η γνωμοδότηση αλλά εμείς να μην γνωρίζουμε τίποτα. Είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οφείλεται να μας κοινοποιήσετε και άμεσα όλους τους δημοτικούς συμβούλους με την έννοια ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τι λέει αυτή η γνωμοδότηση. Κύριε Βέρο, επειδή δεν είχατε έρθει από την αρχή, είπα ότι θα κάνουμε συνέδρια στις 27 του μηνός την άλλη πέμπτη με λίγα θέματα, όχι παραπάνω από 8-9. Αύριο θα στείλουμε σχετική πρόσκληση και την επόμενη πέμπτη θα κάνουμε και πρωιμεριασίας διατάξεις συζήτηση για τα ζητήματα και για αυτά που θέσατε. Η κυρία αντιδίμαρχος τεχνικών υπηρεσιών φαντάζομαι σημείωσε το πρόβλημα που θύξατε, είναι όντως υπαρκτό. Και για το θέμα της γνωμοδότησης θα το δούμε και αυτό θα κοινοποιηθεί, γιατί δεν είναι κάτι κρυφό η γνωμοδότηση. Επειδή έχει κυκλοφορήσει ένα χαρτί ανεπίσημο χωρίς υπογραφή, καλό θα ήταν να το ξεκαθαρίσει ο δημαρχός αυτό, γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Αυτό το χαρτί, το έχει ο Γιώργος, εκεί που διάβασες, το έχει ο Γαναρντή, εκεί που το διάβασες, στο facebook που το διάβασες. Ναι, εκεί το ίδιο είναι, αυτό το ίδιο. Δεν το έχω, μου το έδειξε ο Παπαδόπουλος, αλλά δεν είχε υπογραφή και λέει δεν το πιστεύω αυτό. Μου το έδειξε εδώ. Αλλά είναι το ίδιο, το είδα εναρτημένο το ίδιο το κείμενο εκεί. Δεν το είδα στο δικό μου, ο κ. Καταρίδης μου δείξε το facebook του, δεν έχω facebook, από άλλο τηλέφωνο είδα, αυτό που σχολίασε ο κ. Κουνάκος. Είναι ένα σχόλιο που μας αφηνούσε και όλοι, 15 λεπτά μετά τη μέρα. Τι χαρτί είναι αυτό, αυτό δεν το πιστεύω. Τι χαρτί είναι αυτό, αυτό δεν το πιστεύω. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργούμε έτσι με αυτόν τον τρόπο. Λοιπόν, εμείς, για να μην ξαναπαίρνουμε τον λόγο, εμείς ήμασταν αρνητικοί, όχι μόνο για αυτόν τον λόγο. Είμασταν αρνητικοί, γιατί είπα προηγουμένως ότι δεν μπορεί να μας ανακόλλουθει συνολικά με τον προπολεγισμό του Δημο, για το 19 που ήμασταν αρνητικοί, αλλά και ταυτόχρονα και για αυτόν τον λόγο που λέμε τώρα. Ουσιαστικά δεν γίνεται συζήτηση και έτσι. Επαναλαμβάνω, μπορεί να αδικούμε κιόλας. Δηλαδή, λέγοντας όχι μπορεί να αδικούμε, αλλά, συγγνώμη, την επιλογή της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε σήμερα, δεν τον επιλέγουμε εμείς. Και εννοώ της αντιπολίτευσης. Τον επιλέγει η διοίκηση. Εάν θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο πρέπει να λειτουργεί, μετά από 4,5 χρόνια, εγώ μη στην ακούμε τώρα. Είμασταν αρνητικοί, κύριε Πρόεδρο. Ευχαριστούμε, κύριε Ροβέρο. Να διευκρινήσω, αγαπητή συνάνδελφη, προς το σώμα, ότι σε ισαγωγικά καθυστέρηση να έρθει το θέμα του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι τα νομικά πρόσωπα μπορεί να ήταν έτοιμα πολύ πιο μπροστά, έχει να κάνει με την ψήφιση του Γενικού Προϋπολογισμού του Δήμου, ο οποίος πρέπει να προηγηθεί της ψήφισης των προϋπολογισμών. Εξ' αυτό δημιουργείται μια αλυσίδα προβλημάτων και φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Ο κύριος Βέρος τοποθετήθηκε, επομένως ο κύριος Μουριάδης, παρακαλώ. Και εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Βέρος, παρόλο ότι έχουμε στη Δημοφέλεια, υπάρχει μέλος, εγώ δεν πρόλεπα να ενημερωθώ και για τον λόγο αυτό δηλώνω παρόν. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ. Ναι, εγώ. Ναι, ο κύριος Παπάς. Και ο κύριος Ποτόλιας. Έχουμε άποψη, κύριε Πρόεδρε, για τη λειτουργία της Δημοφέλεια, παρόλο που ισχύουν αυτά λίγο πολύ που λέτε, ωστόσο, όμως, πολιτικά μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα και να πάρεις θέση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δημοφέλεια. Στις λαϊκές ισπύρους η Δημοφέλεια έχει μετατραπεί κυρίως σε ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο, που το μόνο που ενδιαφέρει την διοίκηση της Δημοφέλεια, ή της συμπλιοψηφίας, ή της παρατάξεις που αποδέχονται αυτή τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι να προωθούν τα συμφέροντα μεγάλων ξενοδόχων, μεγάλων τουρους οπεραΐτορς της περιοχής, πολιτική βέβαια, η οποία όμως δεν έχει καμιά σχέση με τους εργαζόμενους στον κλάδο, γιατί μπορεί να πούν κάποιοι οι οποίοι νοικιάζουν ας πούμε αυτά τα καινούργια Airbnb, ή κάποια δωμάτια κλπ., ότι μα τι μας λέει αυτός ο παλαμπός, εμείς κερδίζουμε. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι όλοι αυτοί οι μικροί που ασχολούνται στον τορισμό, πέρα από το ότι τους ξεζουμίζουν στους φόρους κλπ. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει το καθεστώς και να βρεθούν με τις επενδύσεις τους στον αέρα και με τα σπίτια που κάνουν αυτή την περίοδο να τους μείνουν στο χέρι. Επίσης δεν κερδίζουν και οι υπόλοιποι που πληρώνουν το μάρμαρο, οι υπόλοιποι καβαλιώτες, οι οποίοι από το τουρισμό και από τις διακοπές τις βλέπουν με το μακαρόνι. Παρόλο που πληρώνουν το μάρμαρο της λειτουργίας της Δημοφέλεια για να διαφημίζουν τον τουρισμό. Με αυτή την έννοια λοιπόν είμαστε αρνητικοί στην λειτουργία της Δημοφέλεια και στον προϋπολογισμό της. Ευχαριστούμε τον κ. Πατώλη, κατά πλειοψηφία επομένως. Το υπαρρυθμό 3, θέμα έγκριση της υπαρρυθμών 2.43 του 2018. Απόφαση ΔΣΔ Δημοτική Κοινωνική Ελεγγύη προσχολική αγωγή που αφορά την έγκριση προϋπολογισμού και πίνακα πέντε άλφα πριστοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων αυτού οικονομικού έτους 2019. Έχετε κάποια ερώτηση προς τον Πρόεδρο. Πάμε να ρωτήσουμε κάτι. Λίγο να ρωτήσω. Παρότι εμείς έχουμε εκπρόσωπο αλλά ξέρετε πολύ καλά γιατί δεν συμμετέχει. Και δεν δικιά μας ευθύνη τώρα, μην τα ξαναλέω, στο τέλος της χρονιάς και λίγο πριν από τις γιορτές. Για αυτό και ρωτάμε. Θέλω λίγο να ρωτήσω για τα έσοδα από τα τροφεία. Βλέπω μια μεγάλη απόκλειση. Πείτε μου λίγο γιατί υπάρχει μεγάλη απόκλειση αυτή. Η απόκλειση ποια είναι, ναι, ναι. Θα ρωτήσω λίγο αντιδίμαρχη και πρόεδρο. Μάλλον πρώην αντιδίμαρχη. Εάν πάτε λίγο στον κωδικό, κάπου το είχα μπροστά μου τώρα. Από έσοδα από τα τροφεία. Κάπου που είχατε προϋπολογίσει, αν θυμάμαι καλά, περίπου 190 χιλιάδες. Φαίνεται να έχετε βεβαιώσει. Εκτιμάται ότι στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή σε 10 μέρες, θα τα έχετε βάλει αυτά στο ταμείο. Δηλαδή πέστε μου λίγο τώρα, γιατί προφανώς δεν ξέρω πότε έχετε κάνει αυτή τη βεβαίωση. Πότε. Στο τέλος της χρονιάς θα έχουν εισπρακτή το μεγαλύτερο μέρος. Μη λες βέβαια, αλλά λέει τώρα ο Πρόεδρος. Μη θα μπερδευτείτε. Πες μου λίγο, αγαπητέ Πρόεδρε. Η αύξηση των τροφίων, αν υπάρξει αύξηση που δεν είναι σοβαρή, για να λύσω την απορία εξ αρχής, είναι σε σχέση με τα βρέφη που παίρνουμε πλέον. Ωραία, τα βρέφη, αντιλαμβάνεστε, έχουν μεγαλύτερα έξοδα και αναγκαστικά πρέπει να έχουν και μεγαλύτερα έσοδα, διότι οι ανάγκες, αντιλαμβάνεστε, των βρεφών είναι πολύ μεγαλύτερες σε πάνες και στα σχετικά. Τώρα, οι βεβαίωσεις εδώ υποπτεύομαι, δεν είμαι σίγουρος, αλλά υποπτεύομαι, ότι και αυτές έχουν σχέση με την ώρα σύνταξης του προϋπολογισμού, που δεν είναι διαφορετική από αυτή που ήταν και του κεντρικού προϋπολογισμού. Περιμέναμε από το παρατηρητήριο μέχρι το τελευταίο μήνα να μας έφθουν οι εγκρίσεις. Έχει πάρα πολύ καιρό που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός. Τα 72.000 αποκλείεται να είναι, ή μέχρι τώρα, δηλαδή μέχρι χθες, προχθές, βεβαιωθέντα. Είναι σίγουρα βεβαιωθέντα και αυτά της εποχής του καλοκαιριού. Τα τροφεία είναι κάτι που δεν μπορείς να μην το πάρεις. Είναι οι σπράξεις του Σεπτεμβρίου. Αν ο προϋπολογισμός φτιάχτηκε εκείνη την εποχή, δεν τα έχει. Δεν έχει πάρει τα καινούργια τροφεία. Και ένα δεύτερο ερώτημα, γιατί βλέπω ότι κάποιος άλλος συνάδελος δεν θέλει να ρωτήσει. Όσα αφορά με τα έκτακτα έστοδα, βλέπουμε ότι, εκτιμάται ότι στο τέλος, περίπου θα είναι αυτό το ποσό που είχατε προϋπολογήσει, δηλαδή γύρω στα 1.300. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι για την καινούργια χρονιά, είστε μίον 300. Δηλαδή, προϋπολογίζετε ένα ποσό περίπου της στάκης του 1.300.000 κάτω. Γιατί το κάνετε αυτό. Έχετε κάτι... για ποιο λόγο, δηλαδή, τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι θα είναι λιγότερο κατά 300.000, γιατί είναι μεγάλο ποσό στο 1.300.000, τα 300.000 μίον. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Οι έκτακτες επιχορηγήσεις έχουν να κάνουν με τις επιχορηγήσεις του βοήθεια στο σπίτι και του ΕΣΠΑ, κατά κύριο λόγο. Αν δω τώρα αναλυτικότερα, ίσως, τους κωδικούς, θα είχε κάποια ψηλά άλλα, αλλά η ουσία της υπόθεσης του κωδικού είναι βοήθεια στο σπίτι και το πρόγραμμα εναρμόνησης οικογενειακής ζωής και τα σχετικά. Αυτά, λοιπόν, τα έσοδα, με συσχωρείτε, επειδή ήδη είχαμε μειωμένα έσοδα από το ΕΣΠΑ, λόγω της αλλαγής της δευτεροβάθμιας υποχρεωτικής, προϋπολογίζονται λιγότερα. Λέτε ότι είχατε λιγότερα, όμως, εισαστηνικά βλέπουμε στο σύνολο, γιατί εγώ μιλάω συνολικά τώρα, δεν είπα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή για άλλα προγράμματα, συνολικά φαίνεται, εκτιμάται, εσείς το λέτε, έτσι, στον προϋπολογισμό, όσα φορά για το 18 πάντοτε, εκτιμάται ότι το νούμερο το 1.375, σας λέω και ακριβώς πόσο εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος, 1.375.059 και το πάτε στο 1.048. Όμως, επειδή μου είπατε για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, είναι γνωστό ότι είναι θέμα χρόνου, ότι γίνεται αωρίς του χρόνου, δεν κυνηδεύεται, ίσα ίσα θα έρχονται τα χρήματα διαφορετικά τώρα, εντάξει, και δεν θα είναι και πρόγραμμα. Τέλος πάντων, θέλω να σας πω ότι μήπως κάτι άλλο συμβαίνει, το οποίο δεν έχουμε αντιληφθεί εμείς. Το βοήθεια στο σπίτι δεν αλλάζει, αν θα δείτε αναλυτικό το προϋπολογισμό, το βοήθεια στο σπίτι δεν αλλάζει, εκείνο που πέφτει είναι η υπηχορίγηση της αναρμόνησης οικογενειακής, λόγω των τροφίων. Το βοήθεια στο σπίτι όσο είχαμε, τόσο υπολογίζουμε, δεν αλλάζει εκεί. Απλά αθρίζονται, στα λοιπά έσοδα αθρίζονται τα δυό τους. Η μείωση είναι από το ΕΣΠΑ. Ναι, γι' αυτό λέω ότι η μείωση, συνολικά αυτό που λέτε σαν μείωση 300, προκύπτει από τη μείωση του ΕΣΠΑ, να λέμε, για να καταλαβαίνουμε, του προγράμματος της αναρμόνησης οικογενειακής ζωής, όχι από το πρόγραμμα παιδιά στο σπίτι, το οποίο παραμένει σταθερό όντως. Θα ήθελα, αγαπητέ Πρόεδρε, και τώρα μπορούμε να το ρωτήσουμε, γιατί είμαστε στο τέλος αυτής της χρονιάς, στο τέλος αυτής της θητείας. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη λειτουργία της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς στους σπαιδικούς σταθμούς. Θέλω να μου πείτε, σε συγκρίση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, αν μειώθηκαν οι δομές του Δήμου Καβάλα, αν μειώθηκε το προσωπικό, αν μειώθηκαν οι ωφελούμενοι από τις συγκεκριμένες δομές. Και είμαι πολύ συγκεκριμένος, διότι θα ήθελα να θυμίσω αυτό που συνέβη τότε, τον Ιούνιο, και με την παρουσία κάποιων από τους εργαζόμενους, οι οποίοι, εμείς, θεωρούμε ότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλούσαν για κατάργηση δομών, για μείωση προσωπικού, αλλά και για μείωση των ωφελούμενων. Κύριε Βερό, αν αυτό δεν έγινε, οφείλεται σε τεράστιες προσπάθειες τόσο των εργαζομένων, όσο και της διοίκησης των παιδικών, όσο και της ΤΑΑ, όσο και του υπόλοιπου πλαισίου που περιβάλλει τους παιδικούς σταθμούς, που έβγαλε κονδήλια για διοδοτήσεις, κονδήλια για κατασκευές νέων βρεφικών σταθμών, μάλλον, ή τιμήματων βρεφικών, και ούτω καθεξής. Ήταν μια αλλαγή απότομη, χωρίς καμία προειδοποίηση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κυνητοποιήθηκε ένας μηχανισμός και τοπικός και κρατικός, που ηρέμησε λίγο την περίπτωση. Βεβαίως, έχουν επιβανεθεί και οι οικογένειες με αυξημένα τροφία, διότι αλλιώς δεν βγαίνει. Η συντονισμένη προσπάθεια κοινωνίας, φορέων και, εν πάση περιπτώση, να το πω, αυτοδιορθώσης του συστήματος, αν θέλετε, σε μια πολύ απότομη αλλαγή από την Κεντρική Κυβέρνηση, έφερα αυτά τα αποτελέσματα. Υποπτεύω ότι το θέμα αυτό δεν θα αλλάξει, σαν να το διάβασα και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πως μάλλον για εκεί κατευθυνόμαστε, οπότε και βλέπω ότι έρχονται και άλλα κονδύλια από την ΕΤΑ και τα λοιπά για ενίσχυση των δομών. Αν δεν ενισχυθούν και αν δεν ενισχυότανε, θα είχαμε τεράστιες προβλήματα. Ευτυχώς δεν είχαμε πας περιπτώση. Κρατήστε ό,τι θέλετε. Εγώ είπα πολλά ουσιαστικά. Λοιπόν, μια στιγμή, Δήμαρχη, η κυρία Φραντισκάκη. Λοιπόν, θέλω να πω το εξής, ότι επειδή η αλλαγή αυτή έγινε επί των ημερών μου, όταν ήμουνα πρόεδρος στο νομικό πρόσωπο, με το προσωπικό, όπως είπε και ο νυμ πρόεδρος ο κύριος Τουλκίδης, κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και δημιουργήσαμε γύρω στα 10 με 11 νέα βρεφικά τμήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε, να μην μείνουμε χωρίς παιδιά και κατεπέκταση το προσωπικό να μην μείνει χωρίς δουλειά. Και με αυτόν τον τρόπο, μπαίνοντας σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, κάναμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που έγινε. Αφήστε με λίγο. Το κράτος μπήκαμε σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 50.000 ευρώ περίπου και τα υπόλοιπα ήταν από ίδια κεφάλαια τα οποία ήρθαν από την επιχωρίγηση του δήμου, γιατί αν δεν υπήρχε η επιχωρίγηση του δήμου δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα και για να μην αποληθεί προσωπικό, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις κοπέλες και επιπλέον να πάρουμε, γιατί τα βρεφικά τμήματα απαιτούν περισσότερο προσωπικό, αναγκαστήκαμε λοιπόν να κάνουμε μεγαλύτερα τμήματα με τα χρήματα τα περισσότερα που έδωσε ο δήμος. Εάν δεν ήταν αυτά σας πληροφορώ ότι πολλές δυστυχώς εκ των βρεφων υπιοκόμων και πολλά παιδάκια θα μένανε εκτός. Με τις υπεράθροπες λοιπόν προσπάθειες που έγινε και από την πλευρά της διοίκησης και από την πλευρά των εργαζομένων φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και πάλι είμαστε μίον γύρω στα 100 παιδιά. Και θέλω να πω επίσης ότι τα βρεφικά τμήματα έχουν πολύ περισσότερα έξοδα από ότι έχουν τα νύπια και έτσι όταν μείνανε οικογένειες απ' έξω με παιδάκια στα βρεφικά τμήματα γιατί αυτά πλέον καλούμαστε να έχουμε τα τροφεία είναι πολύ μεγαλύτερα λόγω ότι τα παιδάκια αυτά έχουν πολύ περισσότερα και αυξημένα έξοδα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κυρία Δήμαρχος έχει το λόγο. Κύριε Βέρο και κυρίες και κύριοι πρέπει να σας πω ότι ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση. Οι οδηγίες εκ μέρους της ΕΤΑ όχι μόνο από φέτος, από τότε που ήταν η κυρία Δρακωνάκη στους παιδικούς σταθμούς, ήτανε απολύστε 10% του προσωπικού σας. Δεν πρόκειται, επειδή άρχισε να μειώνεται το χρηματικό ποσό που ερχόταν από το ΕΣΠΑ. Απολύστε 10% από το προσωπικό σας. Εσείς δεν θα το δείτε, τηλεφωνικά μου το είπα να πω. Κύριε Βέρο. Λοιπόν, σας παρακαλώ, αν θέλετε θα πείτε μετά, κύριε Βέρο. Θέλετε να ακούσετε. Μπορείτε μετά να πάρετε το λόγο, κύριε Βέρο. Δεν έχετε τώρα το λόγο. Μετά, αν μπορείτε να ζητήσετε, θα σας δώσω το λόγο. Λοιπόν, ήταν πολιτική απόφαση αυτής της διοίκησης. Να μην απολύσεις προσωπικό ούτε τότε που ελατωθήκαν τα χρήματα. Όπως ήταν πολιτική απόφαση αυτής της διοίκησης, να μην απολύσεις προσωπικό φέτος που μειωθήκαν τα νύπια. Με το προσωπικό το παραπανίσιο που μας περίσεβε, μπορέσαμε να το ανοίξουμε σε περισσότερα βρέφη. Φέτος. Δεν ξέρω αν του χρόνου θα μπορούμε. Σας το λέω ανοιχτά και καθαρά. Δεν ξέρω αν του χρόνου θα μπορούμε να έχουμε αυτή τη μεγάλη επιχωρίγηση προς τους παιδικούς σταθμούς. Χωρίς την επιχωρίγηση του Δήμου, δεν πρόκειται βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, και πάρα πολύ η παιδική σταθμία ανά την επικράτεια μειώσανε προσωπικό για να μπορέσουν να έχουν τα λιγότερα παιδιά στους ευρεφονηπιακούς. Όπως σας είπε η κυρία Φραντεσκάκη, τα βρέφη είναι πολύ ακριβή υπόθεση στους παιδικούς σταθμούς και πρέπει να αυξηθεί η επιχωρίγηση. Δεν θα την δούμε από το κράτος, άρα μόνη μας πρέπει να την υπολογίσουμε. Από την άλλη, υπάρχει και υπογενητικότητα. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Φέτος που ξεκινήσαμε, δεν ξέραμε αν οι βρεφονηπιοκόμοι θα μας περίσευαν αν θα είχαμε αρκετά βρέφοι για να καλύψουμε τη δουλειά τους. Γιατί οι βρεφονηπιοκόμοι, κύριε Βέρο, είναι ένα επάγγελμα που δεν μπορείς να το πάρεις από τους παιδικούς σταθμούς και να το μετακινήσεις στα γραφεία του Δήμου, ενδεχομένως σε μια άλλη υπηρεσία σαν διοικητικό προσωπικό για να τις απασχολήσεις και να μην τις απολύσεις. Καταφέραμε να μην απολύσουμε προσωπικό πέρσι. Και επαναλαμβάνω, δεν ξέρω αν του χρόνου θα μπορούμε και πάλι να το καταφέρουμε. Αλλά ήταν θέμα πολιτικής απόφασης. Τώρα το θέμα είναι αν θα φτάνουν τα οικονομικά του Δήμου. Λοιπόν, συνέδελφοι, ησυχία σας παρακαλώ. Να ξεκινήσουμε από τον κ. Μουριάδη. Ναι, ο κ. Μουριάδης. Κύριε Παπά. Ναι, ο κ. Παπάς. Κύριε Βέρο. Λοιπόν, για μια ακόμη φορά για να υπάρξει στα πρακτικά η καταγραφή. Όχι, λέμε για τους λόγους εξής. Πολιτικά δεν ψηφίσαμε τον προπολογισμό συνολικά. Δεύτερον, είμαστε αρνητικοί με την αποζημίωση του Προέδρου γιατί δεν είναι πλήρους απασχόλησης. Και τρίτον, θεωρούμε ότι θα έπρεπε... Θα έπρεπε να είναι... Δεν είναι πλήρους. Όχι, βέβαια. Καμιά σχέση. Είπαμε, εμείς συμφωνούμε μόνο για τις δυο δημοτικές επιχειρήσεις όπου εκεί πραγματικά. Είναι πλήρους πού? Καταρχάς, με όλο τον σεβασμό. Ο κ. Τουλκίδης λόγω και ότι έχει την ευθύνη με τα προγράμματα, όλους στο εξωτερικό είναι με τα προγράμματα και καλώς είναι δηλαδή. Μη θεωρείτε ότι τώρα το λέμε προσβλητικά. Μη με λέτε ότι είναι πλήρους απασχόλησης. Λοιπόν, κ. Τουλκίδη δεν ήθελα να σας λέω αυτό που συμβαίνει. Γιατί έχετε και την άλλη ευθύνη των προγραμμάτων. Άρα, είμαστε αρνητικοί, κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κ. Ποτόλια. Καλά τα λέτε, αγαπητοί συνάρκφοι, κ. Πρόεδρε. Ωστόσο όμως, αυτό το νομικό πρόσωπο και αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας. Υπάρχουν τα βάρη, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρι, γιατί αυτοί στέλνουν στα νεαπιαγωγεία και στους παιδικούς τα παιδιά τους με τεράστιες θυσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στα σαφά τα έξοδο, ενώ θα έπρεπε να είναι όλα δωρεάν. Έχουμε την επιχορίγηση και τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων με τον Δούριο Ήπο του ΕΣΠΑ, που η λογική του είναι ότι μόλις τελειώσουν τα χρήματα, ήδη το λέτε, η ευθύνη της προσχολικής αγωγής περνάει εξ ολοκλήρου στους γονείς. Έτσι λειτούργησε το ΕΣΠΑ και με πολλά άλλα προγράμματα της ΕΕ. Και να πούμε επίσης ότι η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων στον προϋπολογισμό, έκανα και τούτο εδώ. Ενώ είχε τάξει χρήματα πέρυσι το καλοκαίρι για νέους παιδικούς σταθμούς, το κονδήλι που αφορούσε τους παιδικούς σταθμούς, λύπη το αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό. Δεύτερο ζήτημα που υπάρχει στη λειτουργία αυτών των νομικών προσωπών είναι οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στο νομικό πρόσωπο. Τέσσερις-πέντε εργασιακές σχέσεις υπάρχουν και οι νομιμοποιήσεις, τώρα που υποτίθεται θα προκύψουν, να τις δούμε πρώτα αυτές, θα προκύψουν με απολύσεις συγχρόνως πολλών εργαζομένων από το προγράμμα ταυτά. Αυτό είναι το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των νομικών προσωπών. Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτή τη λογική και οι διαφοροποιήσεις και διαφορές που έχετε στα επιμέρους ζητήματα δεν αλλάζουν την κεντρική ουσία και λειτουργία των νομικών προσώπων. Γι' αυτό λοιπόν το δικό μας όχι είναι ένα όχι με κεφαλαία και δεν έχει καμιά σχέση με τον υπόλοιπο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Άρα εγκρίνετε στην άλφη καταβλαιοψηφία. Συνεχίζουμε με το τέταρτο θέμα. Έγκριση της υπαρρύθμισης του 4. Το πέμπτο. Το τέταρτο τι έγινε? Η 247. Έγκριση λοιπόν της υπαρρύθμισης 247 του 18. Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προσχολική Αγωγή Καβάλασ του Δήμου Καβάλασ. Περί δέκα της ένα της αναμόρφωσης προπολευσμίου οικονομικού του 2018. Πρόεδρε μια που έχω τον λόγο, ξέρω ότι δεν ήταν υπροσωπικό, απλά να κάνω δύο διευκρινήσεις. Η πρώτη είναι ότι μία θέση ευθύνης δεν είναι θέμα αν δουλεύει 8 ώρες, 15 ώρες ή 5 ώρες, μία θέση ευθύνης είναι μία θέση που επέχει ποινικές ευθύνες, διοικητικές ευθύνες, βάζεις λεφτά, ασχολείσαι με παιδιά ή με τον τουρισμό ή με το οδείο ή με οτιδήποτε άλλο. Οι θέσεις ευθύνης πρέπει να αμίβονται. Δεν είναι δυνατόν μία θέση ευθύνης να μην έχει αμοιβεί. Είναι λάθος όλο το σκεπτικό, θεωρώ, για μένα. Κατά δεύτερον, οφείλω να πω, γιατί για τα ταξίδια κάνουμε πολύ χαζές συζητήσεις, ότι πρώτον λίγες φορές βγαίνουμε έξω από την πόλη. Θα πτρέψετε να σας πω ότι πάρα πολύ λίγες φορές φεύγουμε και πηγαίνουμε στην οποιαδήποτε Βρυξέλλα. Και επί προσωπικού, οφείλω να σας πω ότι το μόνο ταξίδι που πλήρωσε ο Δήμος για εμένα είναι το πρώτο ταξίδι που έκανα σε Βρυξέλλα, στον Οκτώβριο, όλα τα υπόλοιπα είναι πληρωμένα από Ευρωπαϊκά. Τελεία. Τώρα, 19η αναμόρφωση. Ήρθαν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ και από το Βουσουσού. Όχι όλα είναι αλήθεια, αλλά ήρθε ένα μεγάλο κομμάτι. Οπότε αναμορφώνουμε ξανά τους κωδικούς, όπως είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά μεγαλώνοντας τον κωδικό για να πληρώσουμε τη μισθοδοσία από εμάς. Ήρθαν τα λεφτά και τα ξαναγυρνάμε τραμπ, εν πάση περιπτώσει, για να καταλαμβαινόμαστε. Τα ξαναπάμε στους κωδικούς που έπρεπε να είναι, διότι καλύπτουμε τη μισθοδοσία που δώσαμε προκαταβολικά για τον κόσμο. Ωραία. Υπάρχει ερώτηση ή προχωράμε κατευθείαν να προχωρήσουμε λίγο με τη συμφορία. Ναι ο κύριος Μουριάδης, κύριος Παπάς, ναι ο κύριος Παπάς, κύριος Ποτόλια, όχι ο κύριος Ποτόλιας. Καταπληκτικά λοιπόν, συνάδελφοι, το υπαρυθμό 5 ΣΕΜΑ, έγκριση της με αριθμό 123 του 2018, απόβαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτικό Δίου Καβάλας, του Δήμου Καβάλας, που αφορά την τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού του οικονομικού 2018. Όχι. Υπάρχουν ερωτήσεις, συνάδελφοι? Πρόεδρε. Παρακαλώ. Να θυμίσω λίγο ότι σε αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δίμου σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε αυτό το ποσόντρο, 10.000. Και τότε είχαμε ερωτήσεις, μας είχατε πει, είχαμε πει τι εκδηλώσει, είναι τέλος πάντων ήταν για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, από ό,τι καταλαβαίνω. Τέλος πάντων, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι το ότι θα πρέπει να συμμετέχει και το Δημοτικό Δίο, αλίμο να δεν συμμετέχει και το Δημοτικό Δίο. Αλλά 10.000 ρε Πρόεδρε, ξέρω εγώ τι καλύπτεται με 10.000, τις μεγαφονικές, τι ακριβώς δηλαδή, 10.000 από τη μεριά του Δημοτικού Δίου στη συμμετοχή για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, πού πάνε αυτά τα 10.000. Λοιπόν, να απαντήσω εγώ, μιας και εγώ σας είχα μιλήσει περί αυτού, έχει να κάνει όντως με τα ηχητικά, σε όλες τις εκδηλώσεις δηλαδή, είτε γίνονται στην πόλη της Καβάλλας, είτε γίνονται στις κοινότητες, δημοτικές, τοπικές, οπουδήποτε ζητούνται ηχητικές εγκαταστάσεις, αυτές παρέχονται μέσω ακριβώς αυτής της χρηματοδότησης. Λέμε, εμείς, για να μην ξαναπάρουν το λόγο, λέμε παρόν, όπως είπαμε παρόν και για τα 120.000 της δημοφέλεια, στη λογική ότι περιμένουμε να κρίνουμε εκ το αποτελέσματος, άρα στο τέλος αυτών των εκδηλώσεων, δεν θέλουμε να αδικήσουμε σε καμιά περίπτωση ούτε τη διοίκηση ούτε τον Δήμο Καβάλλας, άρα θα δούμε το αποτέλεσμα και θα δούμε συνολικά πόσα χρήματα ξοδευτήκαν, διότι δεν τα 120, αν βάλουμε τα 10 από εδώ, αν βάλουμε άλλα χρήματα από τα υπόλοιπα νομικά, να δούμε πόσο θα φτάσει το ποσό το αποτέλεσμα και τότε θα σας πούμε αν είμαστε θετικοί ή αρνητικοί, γι' αυτό λέμε παρόν. Παρόν, εδώ, κύριε Μουριάδη. Εμείς είμαστε αρνητικοί και είμαστε αρνητικοί διότι τα χρήματα αυτά τα χρειάζεται το δίο, διότι έχει πολλά έξοδα, εδώ υπάρχει πρόβλημα και στην καθαριόητα μερικές φορές, συνεπώς το να είμαστε γαλοντόμοι σε εκδηλώσεις που είναι πέρα από το δίο, εμείς δεν συμφώνουμε. Κύριε Παπάς. Ο κύριε Πρόεδρε, θέλω να γίνουν εκδηλώσεις και να στηθούν μεγαφωνικές σε όλα τα χωριά, πιο μπροστά όμως η κυρία Μπαλζίδου να βάλει και οι λαμπάκια σε εκεί που λείπουν από τα χωριά που λείπουν και να μην λέει διάφορα ψέματα στα ραδιόφων. Λοιπόν, κύριε Μπαλζίδου, με το προσωπικό πάρτε το λόγο και πείτε μια αλήθεια. Κύριε Παπά, αυτό πώς το είπατε τώρα, έτσι, είστε τόσο σίγουροι για αυτό που λέτε, το πιστεύετε, το ξέρετε, ήσασταν εκεί, το τι έγινε, πότε ήσασταν, δεν σας είδα. Την απάντησή σας, κύριε Μπαλζίδου, την απάντησή σας. Λοιπόν, λοιπόν, ναι. Επιπροσωπικού, λοιπόν, απαντήστε σας, παρακαλώ, μην το κάνουμε διάλογο εδώ. Επιπροσωπικού, ναι, βεβαίως, όσα αναφορά τον Αμυγδαλώνα που λέτε, έτσι. Ήρθε και ο κύριος Πουρσαϊτίδης και πάρα πολύ καλά έκανε. Ναι, λοιπόν, όταν ξεκινήσαμε, αν θέλετε κύριε Παπά, μπορείτε να ακούσετε. Όταν ξεκινήσαμε και ζητήσαμε τον ηλεκτρολόγο από τον ηλεκτροφωτισμό για να έρθει στην περιοχή για να φωτίσει τα Χριστουγεννιάτικα στα χωριά, ξεκίνησαμε από τον Αμυγδαλώνα, δηλαδή πώς. Πήρα τηλέφωνο, όταν ήρθε ο ηλεκτρολόγος, θα έρχονταν την επόμενη φυσικά, στον Πρόεδρο και εδώ είναι, ας το αρνηθεί ή πρέπει να συμφωνήσει, τον είπα, Δημήτρη, θα ξεκινήσω εκεί. Εγώ δεν γνωρίζω ακριβώς τι Χριστουγεννιάτικα, γιατί κάθε χωριό έχει κάποια Χριστουγεννιάτικα, έτσι. Πήγε ο ηλεκτρολόγος εκεί, όπως περνούσα για την Καβάλα, βλέπω τον ηλεκτρολόγο, το καλαθοφόρο να είναι μπροστά στο διακοινωτικό κατάστημα. Παίρνω τηλέφωνο στον Πρόεδρο και τον ρωτάω, γιατί είναι μπροστά εκεί και δεν είστε, ας πούμε, στη διαδικασία. Και μου είπε ότι έχει γίνει κάτι, ας πούμε, που τον καθυστέρησε. Και την επόμενη πήγε εκεί το καλαθοφόρο με τον ηλεκτρολόγο και τον απασχόλησε ο Πρόεδρος στο να βάζει λάμπες στις κολόνες του χωριού, που χρειάζεται κι αυτό έτσι κι αλλιώς, λέγοντας ότι δεν είχε λαμπάκια για να βάλει εκεί που έπρεπε. Και τον ρώτησα, και για ποιον λόγο, ας πούμε, από την προηγούμενη δεν, λες οι προηγούμενες μέρες τι χρειάζεσαι. Για αυτόν τον λόγο, κύριε Παπά, έγινε αυτή η καθυστέρηση στο Ραμιγδαλαιώνα. Ευχαριστούμε, κύριε Παλτζίδο. Ο κύριος Βέρος είπε... Και ο κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ. Έφυγε? Έχει φύγει. Κύριε Παπά. Δεν είπα εγώ κάτι διαφορετικό. Με συγχωρεί, παρακάτω πήγα. Λοιπόν, ωραία. Πηγαίνουμε στο επόμενο θέμα. Θα πρέπει να κάτσεις στο έξι. Έφτασε στο έξι. Κάθισα τελείως. Το υπαριθμό έξι, θέμα τροποποίηση της υπαριθμών 113 του έντεκα πόβους Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε στον καταστατικό σύσταση δημοτικής κοινοφιλούς επιχείρησης με την υπονομία δημοφέλεια. Τι τροποποίηση είναι αυτή, κύριε Ιωσήφιδο. Καταρχήν, τυπικά διαδικαστικά την εισηγείται ο κ. Τουλκίδης, γιατί είναι εισηγήση του Δήμου. Εγώ, όμως, να δώσω δύο διευκρινήσεις, αν θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταρχήν, προστίθεται η λέξη διαχείρηση όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης. Στο θέμα διαχείρηση μουσείων, δηλαδή για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση όσον αφορά την αρμοδιότητα σε σχέση με την προστασία μουσείων, μνημείων και τα λοιπά. Δίπλα στη λέξη προστασία μπαίνει και η λέξη διαχείρηση. Αυτή είναι η πρώτη διευκρινήση για να μην υπάρχει, είπαμε, καμία αμφισβήτηση. Όσον αφορά η δεύτερη διόρθωση που γίνεται ή μάλλον διευκρινήση αφορά στο θέμα που φέρνει τον τίτλο «Πολιτιστικό τουρισμό», που προστίθεται η σκοπή, δηλαδή σε επιπλέον αρμοδιότητες που αναφέρονται ήρθα ήδη στον κανονισμό, προστίθεται η λέξη διαχείρηση αματικών πηγών και διαχείρηση διεθνών και δημοσίων σχέσεων. Και αυτό, γιατί ενώ έχουμε ήδη το ειδικό σήμα λειτουργίας για το Πιλοθεραπευτήριο μπαίνει αυτή η διευκρινήση, έχουμε την άδεια και έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, είμαστε γεγραμμένοι στην εφορία, διαπιστώσαμε όμως ότι υπάρχει ένα κενό σον αφορά το Πιλοθεραπευτήριο, γι' αυτό προσθέσαμε αυτόν τον όρο, δεδομένου ότι όπως πολύ καλά ξέρετε, ήδη μπαίνει στο πρόγραμμα Όχε το μεγάλο έργο του Πιλοθεραπευτήριου που αφενός μπαίνει για διάφορους λόγους μέσω του Δήμου, παρ' όλα αυτά όμως μπαίνει και μέσω της δημοφέλεια πάλι στην Όχε το κομμάτι του εξοπλισμού, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ πέρα από το κομμάτι των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τις υποδομές και το έργο του Πιλοθεραπευτήριου, ποσό 250.000 ευρώ αφορά τον εξοπλισμό που θα είναι μέσω ΕΣΠΑ. Και η τρίτη διευκρίνηση ή διόρθωση όπως θέλετε πείτε γίνεται όσον αφορά στη διοίκηση της επιχείρησης, που το αναδιατυπώνουμε ακριβώς όπως λέει ο νόμος όσον αφορά το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο φυσικά εννοείται είναι 11 μελές και γίνεται η διευκρίνηση ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απαρτίζεται από τουλάχιστον τρεις ερετούς εκπροσώπους του δήμου, από τους οποίους ένα της μοιοψηφίας, ένας εκπρόσωπος του κοινωνικού φορέα που στην προκειμένη περίπτωση είναι εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων της επιχείρησης όπως ακριβώς το διατυπώνει ο νόμος και οι λοιποί είναι δημότες. Μεταφέρεται ακριβώς όπως αναφέρεται στο νόμο. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση διευκρίνησε. Τι εννοείτε. Συμβουλίου σε αυτήν την ενότητα Γ και λέτε ότι πρέπει να υπάρξει αυτό που σύμφωνα με τον νόμο. Τι ισχύει σήμερα. Δηλαδή σήμερα το διοικητικό συμβούλιο από ποιους απαρτίζεται και με ποια ιδιότητα του ερετού του πολίτη και τα λοιπά. Ποια είναι δηλαδή η διαφορά. Γιατί τροποποιούμε. Δηλαδή πού είναι η διαφορά μας. Καταρχήν αυτή τη στιγμή ξέρετε πώς είναι οι εκπρόσωποι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Είμαστε δύο από την αντιπολίτευση. Δηλαδή είναι ο κ. Σιμητζής από την αντιπολίτευση. Ο κ. Μούτλιας είναι από την αντιπολίτευση. Εκπροσωπούνται οι δύο παρατάξεις αντιπολίτευση στον διοικητικό συμβούλιο. Δεν είναι ερετός, γι' αυτό έχω μείνει στον κ. Σιμητζή. Και από εκεί και πέρα από εμάς είμαστε ο κ. Φιλόσογλος, εγώ ο κ. Καζανίδης και ο κ. Σαναξής. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης και ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καζανίδης είναι από την αντιπολίτευση.