2019-11-22 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Αφού διεπιστώθηκε η απαρτία, κηρύσω την έναρξη της 25ης συνεδρίας του Περιφυριακού Συμβουλίου. Να ευχαριστήσουμε όλους τους παροβισκόμενους. Πριν ξεκινήσουμε με τα θέμα της σημερινής σας διάταξης, να σας διαβάσω μια επιστολή που ειστάλλει από τον Περιφυριακό Σύμβουλο, τον κύριο Γιαννόπουλο. Κυρία Πρόεδρε, με την παρούσα επιστολή μου, επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι θα πουσιάζω από τις συνεδριάσεις του Περιφυριακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ως τις 15 Δεκεμβρίου 2019, λόγω αυξημένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, που με επιβάλλουν να βρίσκομαι συνεχώς στην Αθήνα. Ζητώ την κατανόησή του σώματος για την απουσία μου κατά το ανωτέρο διάστημα και δηλώνω ότι παραμένω ενεργός, ενημερώνω για όλα τα θέματα στις συνεδριάσεις μέσω του συνδυασμού μου και ότι με την επιστροφή μου στα Γρεβενάτα συνεχίσω την ενεργή παρουσία μου στις συνεδριάσεις του Περιφυριακού Συμβουλίου. Παρακαλώ όπως ενημερωθεί το σώμα για τυχόν προβλήματα και παρερμηνίες που ενδέχεται να υπάρξουν. Με εκτίμηση, ο Περιφυριακός Σύμβουλος Περιφυριακής Ενότητας Γρεβενών, θα θέλαμε να δώσουμε τον λόγο στον Αντιπριφυριακή τον κ. Γιώργο Παβλιάρα για να κάνει μια ειδημέρωση. Αν με επιτρέπετε, συγγνώμη για τη διακοπή. Είναι σεβαστές οι υποχρέωσεις που έχουν οι συνάδελφοι, αλλά θα πρέπει λιγάκι να προσέξετε τον κανονισμό πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι. Συμμεριζόμαστε τις δύσκολεις που μπορεί να αντιμετωπίζει ο κ. Γιωργιανό, και τις υποχρέωσεις του. Πρέπει να δούμε λίγο νομικά πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Έχω ενημερώσει τον κ. Γιανόπουλο τηλελεφωνικά και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε τις ανέργειες που απαιτούνται. Το λόγο έχει ο αντιπριφυριαρχής επιχειρηματικός και τουρισμός ο κ. Παβλιάρας για μια ενημέρωση. Κύριε κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρεφυριαρχά, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, τελειώσαμε το πρόγραμμα των εκθέσεων τουρισμού, με τις δύο τελευταίες εκθέσεις που είχαμε. Μία στο Λονδίνο και μία στο Φιλοξένεια Θεσσαλονίκη. Θα σας πω ότι στο Λονδίνο, που θεωρώ ήμουνα ο ίδιος εκεί μαζί με τον κ. Παδημητρίου, τον υπηρεσιακό υπηπάλληλο, είναι μία από τις πρώτη ή δεύτερη έκθεση τουρισμού παγκόσμια. Είχαμε μία πάρα πολύ καλή παρουσία σαν Ελλάδα. Το περίπτωρο το δικό μας πήγε πάρα πολύ καλά. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον υπουργό τουρισμού, τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος ήταν όλες τις μέρες μαζί μας. Το είχε και η πρόεδρος του ΕΟΤ, η κυρία Κεραίκου. Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, ο κ. Φραγκάκης. Η διευθύντρια του ΕΟΤ Αγγλίας, η κ. Αναγκοστοπούλου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολλά πράγματα. Να ζητήσουμε τη βοήθεια τους και για την περιοχή μας μετά από το Λονδίνο. Νομίζω πως πήγε πολύ καλά και θα έχουμε αποτελέσματα, τα οποία ελπίζω να φανούν στη συνέχεια. Στη Φιλοξένεια, στη Θεσσαλονίκη, που πήραν μέρος σαν Δυτική Μακεδονία με ένα περίπτερο. Είχαμε παρουσία όλων των περιοχών. Οι εκτισιακοί παράγονται σε πολλές περιφερειακές ενότητες. Είχαμε και εκεί αρκετές συναντήσεις. Θα ρω πως πήγαμε καλά. Ελπίζω τα αποτελέσματα να φανούν την επόμενη χρονιά. Επίσης, θέλω να ενημερώσω ότι η έκθεση που μας μένει είναι η έκθεση αρωματικών φυτών, που θα γίνει στην περιοχή μας, στα Κύλλα, στο εκτισιακό κέντρο. Στο 29 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου. Είναι έκθεση αρωμακευτικών φυτών και υποπροϊόντων αυτών και των μανιταριών. Είμαστε δίπλα. Εκεί θα παρακαλούσα με την παρουσία μας όλοι να στολίσουμε την έκθεση. Ελπίζω να πάει και αυτή καλά με συνέργεια όλων και να δείξουμε το επόμενο βήμα στους παραγωγούς των φυτών, ότι δεν είναι μόνο παραγωγή, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε και να μεταποιήσουμε στην περιοχή μας σε προϊόντα προστηθέμενης αξίας. Είναι καλεσμένοι ομιλητές από όλο το φάσμα και των παραγωγών και της μεταποίησης και της χρήσης. Νομίζω είναι στίχημα η περιοχή μας να είναι η πρώτη και είναι η πρώτη ασκηλειότητα στην παραγωγή αυτών των φυτών. Ελπίζω στην συμπαράσταση όλων. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης ο κ. Γιώργος. Παρακαλώ, κ. Ζυμπηλιάδο. Κυρία Πρόεδρε, επειδή είμαστε λίγο στις ενημερώσεις και επειδή ακούσαμε πρόσφατα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρεται ότι το τι θα γίνει στο προσφυγικό, πού θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν μπει στη χώρα, έχει συζητηθεί με τους περιφερειάρχης και τους δημάρχους. Θα παρακαλούσαμε για μία ενημέρωση από τον περιφερειάρχη. Τι ακριβώς συμβαίνει, αν προβλέπεται για την περιφέρειά μας και τι. Και πάνω σε αυτό να κάνουμε μία συζήτηση. Δεν μπορεί η ενημέρωσή μας να είναι... Κυρία Πρόεδρε, κυρίες περιφερειάρχες, συγγνώμη. Πάνω σε αυτό το θέμα θα ήθελα να προσθέσω ακόμη μία κουβέντα που ανεφέρθηκε η κυρία Ζυμπηλιάδο. Μου εμβουδίνεται το λόγο, κυρία Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε δασκαλώ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γρεβενών της 815, ο βουλευτής του νομού, ο κύριος Πάτσις, δημόσια ενημέρωσε το σώμα και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι περιφερειάρχες όλοι της χώρας βρίσκονται σε επαφή και σε επικοινωνία με την κυβέρνηση συμφωνήσαν για έναν αριθμό μεταναστών ο οποίος θα φιλοξενηθεί σε κάθε περιφέρεια. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο όνομα του κυρίου περιφερειάρχη και είπε ότι έχετε συζητήσει και έχετε συμφωνήσει και αναφέρθηκε και στον υπουργό εσωτερικών ότι ένας αριθμός μεταναστών προσφύγων θα έρθουν και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Θα θέλαμε μια ενημέρωση γιατί το θέμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να προταθούν δημόσια δομές όπου θα φιλοξενηθούν τυχόν μεταναστές οι οποίοι θα έρθουν στην περιοχή μας. Και επειδή δεν πάρθηκε απόφαση του Δημοκραβενών να προταθεί συγκεκριμένος χώρος, πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε πάλι εξαπίνηση. Θα πιαστούμε, προετοίμαστε, θα έρθουν οι μεταναστές και απλά θα τοποθετηθούν κάπου. Θα θέλαμε μια ενημέρωση, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Και αν ναι, θα πρέπει εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε από πριν να προτείνουμε κάποιες δομές. Να μην βρεθούμε απροετοίμαση. Θα θέλαμε μια ενημέρωση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κ. Περιφεριαρχής. Ούτως άλλως θα ενημέρωνα το Περιφεριακό Συμβούλιο και για αυτό το θέμα. Θα ήθελα, κ. Πρόεδρε, να ενημερώσω για το σύνολο των δραστηριοτήτων που προγήθηκαν το διάστημα από το προηγούμενο Περιφεριακό Συμβούλιο και είναι κάποια σημαντικά θέματα που θα ήθελα να τα γνωρίζει το Σώμα. Έγινε, λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με τρία θέματα στην ατζέντα της συζήτησης. Το πρώτο ήταν σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των υπιχεισιακών προγραμμάτων σε όλες περιφέρειες και γενικότερα του προγράμματος ΕΣΠΑ ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος αυτού σε όλη τη χώρα και σε κάθε περιφέρεια. Το δεύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό και το τρίτο θέμα ήταν μια ενημέρωση από τον Υπουργό Σωτερικών σχετικά με αλλαγές που πρόκειται να κάνει στην οργάνωση της διοίκησης και με την αλλαγή που θα έρθει στην αποκεντρωμένη περιφέρεια σε επικείμενο νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου έτους. Επίσης, ένα άλλο θέμα επιγραμματικά σας λέω και μετά θα σας αναλύσω τα ζητήματα αυτά. Έγινε μια συνάντηση πάλι την προπερασμένη εβδομάδα στα Γραφεία του ΔΕΣΠΑ σχετικά με την πορεία υλοποίησης των υποδομών του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Και για αυτά τα δύο ζητήματα θα ήθελα να σας πω τα εξής. Πρώτον, πώς προς την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη χώρα, αυτό που εκφράστηκε και από τον ίδιο το πρωθυπουργό αλλά και τους αρμοδίους υπουργούς και υφυπουργούς και γενικούς γραμματίσεις που ήτανε στη συνάντηση αυτή με τους 13 περιφεριάρχες είναι ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερίσεις και σημαντικές αδυναμίες. Και για το σκοπό αυτό προγραμματίζει η Κυβέρνηση συγκεκριμένως νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να απλοποιήσει από τη μια διαδικασίες που μπορούν να απλοποιηθούν και να διευκολύνει από την άλλη τους φορείς συλλοποίησης των έργων αυτών ώστε να επιταχυνθεί απορρόφηση των κονδυλιούν του προγράμματος. Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται κυρίως με τη διαδικασία ορίμασης των μελετών από τους φορείς συλλοποίησης των έργων και για το σκοπό αυτό θα αναλυφθεί μια πρωτοβουλία στήριξης των φορέων αυτών κεντρικά και από τα Υπουργεία, αλλά και σε συνονόηση με τις περιφέρεις ώστε η τεχνική βοήθεια που υπάρχει και σε κεντρικό πίπεδο και σε περιφριακό να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης αυτής της αδυναμίας. Για το θέμα αυτό, στην τοποθέτησή μου επεσήμανα την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία και ζήτησα να διαρευνήσουμε κάθε πιθανή δυνατότητα στήριξης κεντρικά της περιφέρειάς μας ώστε να εντύνουμε τον αγώνα και την προσπάθεια για να μην χάσουμε ούτε ένα βρό στην Δυτική Μακεδονία. Και για το σκοπό αυτό συνονιήθηκα με τον Υφυπουργό τον κ. Τσακύρη και ζήτησα και γραπτός να έρθει εδώ πέρα ένα κλιμάκιο του Υπουργείου και να συζητήσουμε πώς αυτό μπορεί να γίνει και να πάρθουν κάποιες αποφάσεις. Οπότε περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού στο επόμενο διάστημα και την έλευση του κλιμακίου για να πάρουμε τις αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ως προς το μεταναστευτικό, αυτό που έθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο με την υπερπληθώρα των μεταναστών που έρχονται σχεδόν κάθε μέρα στην πατρίδα μας και το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νησιά αυτά. Και γίνεται μια προσπάθεια αποσυμφόρεσης αυτών των νησιών με τη δημιουργία κάποιων δομών στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό που αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου είναι να γίνει στην Αλεξανδρούπολη, στα Ιωάννινα και στην Αττική και για το σκοπό αυτό θα προβούν και σε κάποιες ενέργειες για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να βοηθήσεις αυτήν την διαδικασία φιλοξενίας των μεταναστών. Παράλληλα κινούνται διαδικασίες επιστροφής όλων όσων δεν δικαιούνται παραμονή στην Ελλάδα ώστε μέχρι την επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί επιστροφή τουλάχιστον 10.000 μεταναστών στην γείτονα χώρα, στην Τουρκία και ο σχεδιασμός κάνει λόγο για την αποσυμφόρηση των νησιών ανάλογα και με τις δομές που θα βρεθούν και θα δημιουργηθούν και τη συνεργασία που θα επιδείξουν οι τοπικοί φορείς, κυρίως οι ξενοδόχοι με τους οποίους έρχονται σε επαφή του Υπουργείου Απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση της περιφέρειας για να βρούνε αυτούς τους χώρους. Στην τοποθέτησή μου συνολικά και για τα θέματα της ανάπτυξης που αντιμετωπίζουμε αλλά και για τυχόν την έλευση των μεταναστών εδώ, αυτό που κατέστησα σαφές προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι ότι η περιφέρειά μας είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μάλιστα του τονίσω ότι μετά την ανακοίνωσή του στην έλευση του ΟΥΕ για πλήρια πολυεκτοποίηση πλέον η ανησυχία στη δική Μακεδονία έχει κορυφωθεί. Ήταν και η πρώτη συνάντηση που είχα μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αυτή και του είπα ότι και σε όλο το σώμα ότι η Δυτική Μακεδονία θα αντιμετωπίσει την προπτική της απώλειας 25.000 θέσεων εργασίας και από ένα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ παργόμενου πλούτου μέχρι το 2028 αν δεν κάνουμε κάτι. Για αυτό και του είπα ότι πλέον η κατάσταση ξεπερνάει τις δυνάμεις των τοπικών οργάνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων και της περιφέρειας η οποία είναι τώρα στα χέρια της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού και γι' αυτό του επεσήμανα ότι ό,τι είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο στη Δυτική Μακεδονία και για την επιπλέον στήριξη της περιφέρειας μας, αυτό πλέον είναι επιτακτικό και αναγκαίο και να γίνει ήδη το δυνατόν συντομότερο. Και γι' αυτό το λόγο είπα ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη, είτε είναι μεταναστευτικό, είτε είναι οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει σαν οποιονδήποτε άλλο σχεδιασμό της κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία γιατί είμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση που είναι και το Βόρειο Αιγαίο, ιδρύνουμε και εμείς για λόγους κλιματικής αλλαγής να γίνουμε μετανάστες από την περιφέρειά μας. Και αυτό που ζήτησα είναι να έχουμε μια ειδική μεταχείριση ως περιφέρειας, ως θέματα των Υπουργείων, ώστε να δίδεται προτεραιότητα στην διακπαιρέωση των υποθέσεων που καλούμαστε και σήμερα να αντιμετωπίσουμε, γιατί η προοπτική του 2028 είναι πολύ κοντινή, μας βρίσκε εντελώς απροτίμα στους όλους. Προσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός ότι πριν Αξιστούγεννα θα λειτουργήσει το πολυυπουργικό όργανο που είχα ζητήσει να συσταθεί και να λειτουργήσει για το ειδικό αναπτυξιακό για τη Δυτική Μακεδονία και ο ίδιος θα προεδρεύσει και θα προσκληθεί και εκπροσώπιση από τη Δυτική Μακεδονία μέσω της αυτοδίκησης και των βουλευτών, ώστε να ανακοινώσει κάποια μέτρα που ήδη επεξεργάζονται για την περιφέρειά μας. Παράλληλα, για την αλλαγή στην οργάνωση της διοίκησης, της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο Υπουργός της Ουτερικών είπε ότι πρόκειται να μεταφερθούν αρκετές από τις αρμοδιώτες της αποκεντρωμένης διοίκησης στην ερετή περιφέρεια και με το αντίστοιχο προσωπικό και γίνεται και προσπάθεια να γίνει και μεταφορά και των αντίστοιχων ώρων. Οπότε, αυτά δημίχθησαν στη συνάντηση των περιφεραρχών με τον Πρωθυπουργό και στα θέματα που εκφράσσετε τα ερωτήματα και για το μεταναστευτικό. Να πω και δύο λόγια για τη συνάντηση που έγινε. Για το μεταναστευτικό, υπήρχε κάποια δέσμευση, γιατί το να λέμε ότι εσείς σωστά το ταθέσατε τον Πρωθυπουργού, αλλά από την άλλη μεριά οι ροές συνεχίζονται και επειδή αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι ότι όσο δεν υπάρχει ένα σχέδιο για να φυλαχθεί η συνοριακή γραμμή από τον Εύρωμα έχει το Καστελόριζο και αυξάνονται συνεχώς οι ροές. Και αυτό το 1% είναι ποσοστό, αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερο και δεν έχει εξαιρεθεί η Δική Μακεδονία από αυτό σε καμία ανακοίνωση. Για την άλλη, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι την εγκατάσταση σε χώρους όπου εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε παραγωγικά τον τουρισμό και με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο σε μια απευθεία συνενόηση με τους ξενοδόχους. Αυτό θα συνεχιστεί. Έχουμε κάποια δέσμευση. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είπα, κυρία Ζημιάνο. Συς το είπατε τώρα. Θα είναι τι προσλάβατε ως απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Και ως περιφερειάχης έθεσα το θέμα στο βαθμό που μπορούσα, στον ύψιστο έτσι παρόντος του Πρωθυπουργού και επεσήμανα ότι η Δική Μακεδονία δεν μπορεί να αναλάβει κανένα βάρος ούτε στο μεταναστευτικό, οπουδήποτε αλλού, που μπορεί να προκαλεί την οποιαδήποτε απώλεια και αποδυνάμωση της περιφερειάς μας. Η αναφορά του Υπουργού ως προς το σχεδιασμό που έχει το αρμόδιο Υπουργείο για την αποσυφόρηση των νησιών, σας είπα ότι έγινε λόγος για την Αλεξανδρούπολη, για τα Ιωάννινα, για την Αττική με αντίστοιχες παρεμβάσεις, για τη δημιουργία αυτών των υποδομών, που θα υποστηριχθούν και με πρόσθετες προσλήψεις. Και σε άλλη συνάντηση που είχε προηγηθεί αλλιότερα με τον αρμόδιο Υπουργο Πάλι, του είχα καταστήσει σαφές ότι η Δική Μακεδονία δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν μετανάστη, ακριβώς για αυτό το σκοπό. Και σε όλους τους Υπουργούς που συζητάω, λέω μην βάζετε στα σχέδιά σας τη Δυτική Μακεδονία για τους μετανάστες. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κανένα βάρος. Τώρα, ξέρω όμως ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους παγγελματίες, πχυριματίες να φιλοξενήσουν μετανάστες από κάποιους ξενοδόχους. Ναι, δεν ξέρω αν αυτό το κάνουν και κάποιοι δήμαρχοι. Δεν μπορώ να επιβάλλω κάτι ούτε στους δημάρχους, ούτε στους επιχειρηματίες. Στο επίπεδο που με αφορά και ως Περιφερειάρχες και το θέτω και στον Περιφερικό Συμβούλιο, αυτή είναι η θέση που σου πήγε η δική μου. Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας. Και τεκμηριώνοντάς την ότι δεν είμαστε σε θέση πλέον να διασπάσουμε τις δυνάμεις μας, πέρα από τον κεντρικό μας στόχο, που είναι αυτός της ανάπτυξης. Σαφώς και συμμεριζόμαστε το εθνικό πρόβλημα που έχει η πατρίδα μας στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά είμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση και μοίρα που είναι το Βόρειο Αιγαίο. Το Βόρειο Αιγαίο δέχεται είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες, είτε λαθρομετανάστες, εξαιτίας άλλων φαινομένων που γίνονται στις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών. Εμείς εδώ κινδυνεύουμε να γίνουμε περιφέρεια μετανάστευσης, να φεύγουν από εδώ οι δυτικομακεδόνες λόγω ενεργίας, λόγω αυτών των οικονομικών προβλημάτων που θα επιδιωθούν τον διάστημα. Μπορώ να κάνω και τον ενημέρωση, παρακαλώ. Να ολοκληρώσω λίγο τον ενημέρωση και μετά να κάνουμε ένα διάλογο όπου θέλετε. Τώρα, να κλείσουμε και το θέμα με τη ΔΕΣΦΑ και με μία άλλη ανακοίνηση που ήθελα να κάνω και να συζητήσουμε ό,τι θέλετε. Πριν από δύο εβδομάδες δέχτηκα στο γραφείο μου επίσκεψη από το κλιμάκι της ΔΕΔΑ, το νέο διευθύνωντο συμβούλο του κ. Τσάκα, μαζί με συνεργάτες του, για να συζητήσουμε από κοντά το σχέδιο που έχει η ΔΕΔΑ για τη Δυτική Μακεδονία. Εγώ τους εξέφρασα ευθύς εξαρχής την επιθυμία αυτό να υλοποιηθεί και να τρέξει με οργότερους ρυθμούς ή δυνατών και ότι ό,τι σχεδιασμός υπήρχε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή θα τηρηθεί και θα ενδυναμωθεί έτι περιτέρων αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Στην κουβέντα που έγινε μου επεσήμαναν τις εξής δύο αδυναμίες. Πρώτον, ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει στο ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη του σταθμού που συμπίησε στην ποριά, στα τέλη του 2022, αρχικά ήταν μέσα το 2023 και έγινε μια προσπάθεια να έρθει κατά 6 μήνες νωρίτερα στο τέλος του 2022, αυτό προσέκουρε στο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ να ξεκινήσει τις εργασίες από το 2020. Και σε ερώτησή μου αυτό πότε θα μπορούσε να είχε αποσαφηνιστεί και να γίνει ξεκάθαρο για ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν, αν δεν έρθει ο σταθμός που συμπίησε της ποριάς, τουλάχιστον στο τέλος του 2021, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε ούτε στις αρχές του 2021, όπως μου είπανε στη συνάντηση αυτή. Και ταυτόχρονα, μου επεσήμαναν την ασάφια ως προς την παρουσία του σταθμού που συμπίηση στον Περδίκα. Όταν είχα αυτά τα μηνύματα και κατάλαβα ότι η ΔΕΔΑ δεν μπορεί να ξεκινήσει όχι το 2020, ίσως και το 2021 αυτές τις εργασίες, ζήτησα ένα ραντεβού κάτω στην Αθήνα, μαζί με τους Δημάρχους των Ενεργιακών Δήμων και τους συνεργάτες μου θεματικούς και χωρικούς αντιπεριφεριάρχες. Και έγινε συνάντηστα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ, παρόντων των στελεχρών του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕΕ. Και εκεί ζητήσαμε και έθεσα ο ίδιος επιτακτικά και όλα, στην αναγκαιότητα ο σταθμός που συμπίησε της ποριάς να αλλάξει ο χρονικός προγραμματισμός του ΔΕΣΦΑ και να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του εντός του 21 και να είναι ολοκληρωμένος στα τέλη του 21 και παράλληλα να εσωματώσουν στο σχεδιασμό τους, στο πλάνο των δεκαετές που έχουν καταθέσει και έχει εγκρίνει το Δικητικό Συμβούλιο, να το τροποποιήσουν και να εσωματώσουν και τον σταθμό αποσυμπίησης του Περδίκα. Αυτό έγινε καταρχήν δεκτό από το ΔΕΣΦΑ, αλλά ζητάνε περισσότερα στοιχεία κυρίως για τον σταθμό του Περδίκα και ήδη χθες μου έστειλαν ένα σημείωμα και σήμερα το απέστειλα στους ενεργειακούς δημάρχους για να δώσουν τεχνικά δεδομένα που αφορούν τον σταθμό που συμπίησης του Περδίκα για να μπορέσουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και επίσης τους επεσήμανα προς τον εκπρόσωπο της ΔΕΔΑ ότι οι εργασίες του δικτύου φυσικού αιρίου στον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, διότι μπαίνουμε πλέον σε αυτή τη φάση της οριστικής απολιγνητοποίησης και δεν έχουμε περιθώριο απώλειας χρονικού διαστήματος που μπορεί να απειλήσει τη χρηματοδότηση των δικτύων αυτών μετά το 2023. Γιατί έως το 2023 είναι η επιλέξημη δαπάνι στα συχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα δίκτυα αυτά των ορυκτών καυσίμων όπως είναι και του φυσικού αιρίου, ενώ μετά όχι. Με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα αν ξεπεράσουμε αυτή τη μερομηνία και με το επιχειριακό μας πρόγραμμα που χρηματοδοτεί καταρχήν το έργο αυτό με 1 εκατομμύριο και υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί και με περισσότερα χρήματα. Αυτό έγινε και κάτω στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα συζητήσαμε και ζητήσαμε να προβλέψει ο ΔΕΣΦΑ την επέκταση του αγωγού από τον σταθμό του Περδίκα φόσων των εσωματών στο σχεδιασμό του, όπως το ζητήσαμε, να επεκταθεί ο αγωγός νοτιός προς την Τολυμαϊδα και την Κοζάνη και βορειώς προς το Αμίντο και την Φλόρινα. Και είμαστε στο στάδιο τώρα της συλλογής αυτών των τεχνικών δεδομένων που ζήτησε ο ΔΕΣΦΑ και πιστεύω την ερχόμενη βδομάδα μόλις θα συγκεντρώσουμε πάλι να ξαναγίνει συνάντηση κάτω, παρόντως του ομιλούντος, στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ για να κλείσουμε αυτή την υπόθεση. Αυτό και ως προς την συνάντηση κάτω στο ΔΕΣΦΑ. Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να εσωματωθεί ο αγωγός του ο σταθμός από συμπίεσης του Περδίκα στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ και να επισπεύσει ο ΔΕΣΦΑ τον σχεδιασμό του στο δεκατεσπλάνο που έχει καταθέσει εφόσον εσωματώσει και τον σταθμό του Περδίκα, κατά ένα χρόνο, αντί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Και παράλληλα, να εξανλύσει η δέδα πλέον και να άρει την όποια δυναμία δήλωσε, έναρξης των εργασιών του δικτύου και να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή του δικτύου, εφόσον πάρει και τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από το ΔΕΣΦΑ. Όπως είπα όμως εκεί ο εκπρόσωπος της δέδα, αυτό είναι ανέφυκτο, διότι υπάρχουν κάποιες άλλες ουσιαστικά νομικές και τεχνικές προϋποθέσεις, που δεν τηρούνται μέχρι αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να προχωρήσει στις εργασίες αυτές η δέδα. Εγώ τους είπα ότι η Δυτική Μακεδονία δεν έχει δυνατότητα απώλειας ούτε μιας ημέρας στο διάστημα αυτό, και εφόσον αρχικά, όπως είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, η δέδα σχεδίαζε να ξεκινήσει τις εργασίες το 20, θα έπρεπε ήδη να το είχε κάνει. Αυτά και ως προς τις εξελίξεις που αφορούν το φυσικό αέριο. Και τέλος, μια τελευταία ενημέρωση για μια ημερίδα που συνδιοργανώνουμε με το Ίδρυμα Τσάκος για την Αυτική Εκπαίδευση, αύριο στην περιφερειακή ονότητα της Κοζάνης, ή στο Όλυμ προσκεκλημένη, για να συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία ενημέρωσης και των νέων ανθρώπων αλλά και των επιστημών στο Πανεπιστήμιο και στις εγκαταστάσεις του ΠροΕΝΤΕΙ και τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχει η περιφερειακή ζητικής Μακεδονίας να εμπλακεί παγγελματικά στο μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή κλάδος οικονομίας χώρας αυτών της ναυτιλίας. Μέσω και της εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και της συμμετοχής επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρεών που μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκευή μερών των πλοίων στα ναυπηγεία είτε της Ελλάδος είτε του εξωτερικού. Και αυτό είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από τον υποφαινόμενο και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη συνάθεια των επαγγελμάτων και των επαγγελματιών της δικής Μακεδονίας που αναπτύσσουν τραστηριότητες κυρίως στο χώρο του μετάλλου και της ενέργειας και του ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού μπορούν με μεγάλη ευκολία να εμπλακούν σε αυτόν τον κλάδο είτε κατασκευαστικά είτε να εργαστούν σε αυτήν την εργασία που προσφέρουν τα πλοία. Αυτά θα ήθελα κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε. Να συνεχίσουμε με τα θέματα. Χρειάζεται κάποια διευκρίνηση. Είναι κρίσιμο γιατί τώρα συζητιέται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σωστά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΑ και όλα αυτά. Αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση, και θα είναι το πρώτο δείγμα θα έλεγα, αντισταθμιστικής αντιπαροχής για αυτήν όλη την κρίση που θα περάσει η περιφέρα και που την περνάει ήδη, να τροποποιηθεί ο οδικός χάρτης της αγοράς φυσικοέργειου ενέργειας. Έτσι κι αλλιώς η συγγεντής είναι ο υπουργός ενέργειας γι' αυτόν τον οδικό χάρτη. Βγούνε μέσα οι σταθμοί αποσυμπίεσης και η παροχή φυσικού έρειου στη Ιδική Μακεδονία. Τώρα συζητιέται τώρα όμως. Όχι άλλες υποσχέσεις, γιατί κινδυνεύουμε και όσο και αν θα το ξανασυζηθήσουμε φυσικά, δεν το λέω με κακή πρόθεση, αλλά το θέμα δεν είναι όπως υπήρχαν αναμονές ή να υπάρχει στο τέλος και ένα σταθμός αποσυμπίεσης ή δύο σταθμοί αποσυμπίεσης, πιεσμένοι από την κυβέρνηση και από εσάς να κάνει ο ΔΕΣΦΑ και δυο σταθμούς αποσυμπίεσης και να μην έχουμε τελικά παροχή. Ή θα γραφούν αυτά στον οδικό χάρτη, στ' ανθρωπολογία, στο νομοσχέδιο που τώρα συζητιέται, για να προλάβουν να γίνουν μέχρι το 21-22, να αλλάξει αυτός οδικός χάρτης. Και να μπει και η Ιδική Μακεδονία στον οδικό χάρτη. Είναι το μόνο σίγουρο ότι είμαστε στον ΔΕΔΑ. Μιλάω για το ΦΕΚΤΟΡΑ για να μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα. Λέμε λοιπόν, αυτή είναι μια πρόταση, για να μην μείνουμε στα λόγια και στις καλές προθέσεις, που δεν αφιβάλλουμε ότι μπορεί και να υπάρχουν. Εμείς θέλουμε πράξεις όμως. Θέλουν σταθμό αποσυμπίεση στην πορεία, θέλουν στο παιδί καναγραφή. Όπως η ΔΕΔΑ έγραψε ότι θα κάνει, έβαλε αυτό το τάφ, έχει ένα χαρτί ο κ. Καρυπίδης, που λέει η ΔΕΔΑ ότι θα βάλει ένα τάφ στον βαλβιδοστάσιο. Και λοιπόν, φυσικό αέριο θα έχουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυχαριστούμε κ. Ζημιλιάδη. Πάνω σε αυτό, για να δώσω τις διευκρινήσεις. Επειδή το θέμα, κυρίως όπως μας είπαν τα τεχνικά στελέχη, διευθυντικά στελέχη του ΔΕΣΦΑ, είναι κυρίως τεχνικό, γι' αυτό ζητήσανε με έγγραφο συγκεκριμένα ποσοτικά δεδομένα που αφορούν το φυσικό αέριο από τους δήμους που θα εμπλακούν στον σταθμό αποσυμπίεση και τον αγωγό του Περδίκα. Είναι τεχνικής φύσιος το ζήτημα και όχι τόσο πολιτικής. Και οι ίδιοι άνθρωποι, όχι μόνο των Υπουργείων αλλά και των οργανισμών αυτών, όταν άκουσαν αυτή την τεκμηρίωση που παρουσιάσαμε, είπαν ότι σαφώς, ναι, πρέπει να γίνει, το δεχόμαστε, και να προηγηθεί να έρθει πιο νωρίς. Μάλιστα, οι ίδιοι επεσήμαναν και προς τη ΔΕΔΑ ότι θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτές τις τεχνικές εμπλοκές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και δεν της επιτρέπουν, όπως είπε ο κ. Ζαπτόπουλος που ήταν παρόν εκείνη τη συνάντηση, να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της. Οπότε, εκτιμώ ότι στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει κάτω στην Αθήνα, μαζί με τα δεδομένα αυτά που ζήτησα από τους αξιότιμους δημάσους των Ενεργιακών Δήμονα, μου αποστήλουν, θα έχουμε κλείσει και το θέμα της τεχνικής φύσιος, για να μπορέσουμε να το αποτυπώσουμε καταρχήν στον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, να αλλάξει και να επικαιρουπήσει, αν θέλετε, τον σχεδιασμό της ΙΔΕΔΑ, έροντας αυτές τις τεχνικές επιπλοκές που έχει επικαλεστεί και σαφώς η πρόθεση και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης είναι το έργο αυτό να υλοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν κολλάει το θέμα πολιτικά, κολλά κυρίως τεχνικά. Ευχαριστούμε. Συγγνώμη, αλλά ένα σταθμός από συμπίεση... Κυρία Ζεπηλιάδου, σας παρακαλώ γιατί έχετε πάρει το λόγο. Χρειάζεται κάποια διακρίνηση. Κύριε Καρπίδη παρακαλώ και κύριε Καρτζίτη συνεχίτε το λόγο. Καταρχήν θέλω να καλωσορίσουμε όλους που αφισβητούσαν το προηγούμενο διάστημα στον κόσμο του φυσικού αέριου. Είμαι στα μια περιφέρεια επί δεκαετίες η ενεργειακή καρδιά της χώρας και από αυτόν εδώ τον τόπο που σέζει η λέξη αέριο. Υφέρονται στην ευθύνη του σχεδιασμού όλων αυτών των δικατειών. Όταν η άλλη χώρα έβλεπε το αέριο και η Δυτική Μακεδονία δεν το έβλεπε, δεν είχαν φροντίσει περί τούτου τίποτα. Δεν είχε υπάρξει πολιτικός στο παρελθόν που να πέρασε την πόρτα είτε της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ είτε της ΔΕΔΑ. Και γι' αυτό και κάποιοι συγχαίουν το τι ρόλο παίζει ο κάθε φορέας και στα τεχνικά ζητήματα όταν μπαίνουμε κάνουμε και κάποια λάθη. Η πρώτη φορά που ακούστηκε η λέξη αέριο στη Δυτική Μακεδονία για να μπαίνει σε μια φάση υλοποίησης ήταν το τελευταίο διάστημα. Το 2014 όταν αλάβαμε την περιφερειακή αρχή, με γνώμο να διατηρήσουμε την περιφέρεια μας ως ενεργειακή καρδιά, χρειαζόμασταν και αυτό το αγαθό και αυτό που λέγεται αέριο για να είναι στο μείγμα καυσίου μου. Ακόμα και τα κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, υπουργός ενέργησε ο κ. Μανιάτης και διοικητής της ΔΕΕ ο κ. Ζερβός. Υπάρχουν και επιστολές. Απεχθήθηκα στον κ. Ζερβό ως διοικητή της ΔΕΕ, ως πρόεδρο της ΔΕΕ να μου τεκμηριώνει ότι υπάρχει αναγκαιότητα αερίου για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΕ στην παιδιτική Μακεδονία. Αλλάζει η κυβέρνηση το ίδιο πράτο και στον κ. Λαφαζάνη και στον κ. Παναγιωτάκη. Κι ο κ. Παναγιωτάκης και ο κ. Ζερβός μου απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το αέριο. Δεν μείναμε σε αυτό, συνεχίσαμε τον αγώνα και τις προσπάθειες, είχαμε μια συνεχή επαφή με τον πρέσβιο του Αζαρμπαϊτζάν, ο οποίος επισκέφτηκε πάνω από 3-4 φορές στη Δυτική Μακεδονία και στο γραφείο μου πολλές φορές και πήγε και στους δημάρκους όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Και για να μπορέσει να ανοίξει τη διαδικασία υλοποίησης του έργου του ΤΑΠ και βεβαίως για να μπορέσει να δει και την αναγκαιότητα που έχει η περιοχή μας σε αυτό που λέγεται αέριο. Φυσικά, όταν μιλούσα μάρα συκεπά και στο Αζαρμπαϊτζάν, θυμάστε ότι ήταν σε μία αντισβήτηση που δεν είχε να κάνει μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ευρύτερα το πώς διαχειριζόταν αυτά τα θέματα τα οποία είναι γιο πολιτικά, τα ενεργειακά και δεν είναι θέματα περιορισμένης στις αναφοράς μιας χώρας ή μιας περιφέρειας. Τελικώς αγωγός ευτυχώς, με τη συνεργασία και την συνενόηση όλων, υλοποιήθηκε. Ήταν αγωγός διέλευσης. Το είχε πει και ο Πρέσβος του Αζαρμπαϊτζάν, το λέγαν και όλοι και μπορείτε να δείτε και τα δημοσέγματα της εποχής. Δώσαμε μία μάχη και τεκμηριώσαμε γιατί πρέπει να είναι και αγωγός πρόσβασης σε εμάς εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Και γι' αυτό πήραμε και εκείνες τις πρωτοβουλίες που μέσα από την εταιρική ευθύνη που προβλεπόταν ένα ελάχιστο ποσοαρχικός με την υλοποίησή του, περί τα 10 εκατομμύρια να γίνουν 32. Πάσαμε για εμάς, ο αγωγός αυτός να γίνει και αγωγός γνώσης και πήραμε ένα εκατομμύριο από την εταιρική ευθύνη περίπου 8-9 για τη Δυτική Μακεδονία, όταν οι συνάδελφοί μου, θα τα ζήσει ο κ. Κασαπίδης και ο κ. Τζιτζικώστας και ο συγχωρεμένος ο Παυλίδης, πέρανε τη μιζούρα και έλεγαν τόσα χιλιόμετρα, τόσα εμείς, που δεν είχαν εμπλακεί καθόλου στην εταιρική ευθύνη και είχαμε εμπλακεί μόνο εμείς με τον υπουργό του κ. Σκουρλέτη. Παρ' όλα αυτά, λοιπόν, από αυτά που πήραμε εμείς στους ανταπόδους, τα δώσαμε όλες στους δήμους, γιατί θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι ως πρώτο κύτταρο της δημοκρατίας και του δημοκρατικού προγραμματισμού, που θα κάνουν τις επιλογές συλλοποίησης έργων. Και κρατήσαμε ένα εκατομμύριο για να κάνουμε τα μεταπιακά στην Καστουριά. Τους επιστήμονες του μέλλοντος που θα διαχειριστούν και στο κομμάτι του τεχνολογικού αλλά και του management του αέριου. Και αυτό μας ενδυνάμωσε στο να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες δυνατότητες για να πάρουμε αυτό το αγαθό στην περιοχή μας. Το 2016 πάει κ. Σκουρλέτης και συγκεκριμένα δίνει εντολή στον ΤΑΠ να υπηγαίνουν δύο σταθμοί απομάσταυσης, τρεις εν συνόλο. Ήταν ένας για τη Βόρεια Ελλάδα, ένας να γίνει στην περιοχή της Πέλλας και δύο να γίνουν μόνο στη Δυτική Μακεδονία. Ποριά για να απαντήσουμε στην ενεργειακή φτώχεια και το τεκμηριώνουμε, όταν παλιά γινόταν κάποιες ψηλόναφορες ότι στην Καστουριά δεν θα είναι βιώσιμο το αέριο και να είναι αποτρεπτικό. Ένα σταθμό λοιπόν στην ποριά βάζοντας και το Άργος μέσα και το Μανιάκι και τα Γραβενάνα να είναι μεταθερώμενο για να αποτελέσει μια κρίσιμη μάζε βιωσιμότητας, γιατί αυτά τα έργανε ανταποδοτικά, για να ξέρει ο κόσμος, και το σταθμό του Περδίκα για ανεκτοίμητη γεωπολιτική θέση. Και να τροφοδοτήσει μελλοντικά, γιατί ξέραμε από το 2016 με την κλιματική αλλαγή θα μπει σε περιπέτειο ο λιγνίτης, άρα να έχουμε μια επιπρόσθετη πηγή καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα θέρμαση, γιατί το αέριο είναι πρώτα για θέρμαση και μετά για ενέργεια. Και έχουμε τις αδειοδοτήσεις για τους δύο αυτούς τους σταθμούς. Συνεχίζουμε. Και τι κάνουμε. Δεν υπάρχει σχεδιασμό στη Δυτική Μακεδονία για αέριο. Αυτά που ακούτε στις άλλες περιφέρειες, είχαν αποφάσεις αγιαγραμμένα στα δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα. 10, 15, 20 εκατομμύρια ευρώ. Στη Δυτική Μακεδονία μηδέν. Στο πρόγραμμα 713 μηδέν. Στο 1420 που κληθήκαμε να ελλοποιήσουμε εμείς, μηδέν. Δεσμεύσαμε με τεχνικό δελτίο που υπογράφουμε εμείς και οι δέντα. Θα δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Τον υπουργό οικονομίας και μας υπογράφει 12 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ευρώ. Στην πρώτη αναμόρφωση που κάνουμε στην Καστογιά του ΕΣΠΑ, βάζουμε και εμείς ένα εκατομμύριο ευρώ. Και ανοίγουν όλες οι συντηρικασίες για να έχουμε την υλοποίηση των δικτύων. Παίρνουμε εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, οι δήμαρχοι εμπλέκονται, ταυτόχρονα καλούμε και τους ενεργακούς δημάρχους και έχουν γίνει πολλές συναντήσεις να μπουν στο παιχνίδι. Τους παραωτρυνά και προεκλογικά βάζετε ψηλά στην ατζέντα το θέμα του αερίου με την πίεση που θα διεχτεί ο Λυγνίτης μελλοντικά, για να μπορέσουμε να ζεστάρουμε και τις πόλεις μας, αλλά να μπορέσουμε και το αεριο αυτό να το χρησιμοποιήσουμε και μεταφορώμε αντί να καίμε πετρέλαιο στις τηλεθερμάσεις, εδώ είναι ο κ. Σανίδης, εδώ είναι ο κ. Ζαμανίδης, εδώ είναι όλοι οι ενεργακοί δήμαρχοι. Ταυτόχρονα όμως είχαμε και μία άλλη στρατηγική που πρέπει να την προσέξετε κ. Περφυριάρχη, γιατί μιλάμε για στρατηγική. Στην Κοζάνη, στον Δρέπανο και στον Κρόκο. Και ζητούσαμε χρήματα κεντρικά. Θέλαμε να κάνουμε επέκταση στηλεθερμάσεις στις εργατικές κατοικίες συντολήματα και στην καρδιά. Θέλαμε να κάνουμε υλοποίηση στηλεθερμανσής που για άλλους λόγους καθυστερούσε δεν τις παρούσες στη Φλόρινα, όπως επίσης και στην περιοχή του Αμιντέου. Απ' τη μια ζητούσαμε εν συνόλο περίπου τα 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ από συγκεκριμένο πρόγραμμα που η δυνατότητα είναι ότι ήταν 14 και με παρεβάζει όσον τον κ. Κορκουλή αυξήθηκε ο προϋπολογισμός και την ίδια στιγμή λέγαμε ότι θέλουμε να βάλουμε και τηλεθερμανσής αυτές της πόλης από τον Περδίκα. Μπορείτε να μου πείτε ποιος θα τα ενέκρινε και τα 50 και το αέριο στις πόλεις αυτές, αν λέγαμε βάζουμε αύριο δίκτυα στην Πτωλεμαϊδα, στην Κοζάνη, στη Φλόρινα, στα Μίντεο, γιατί το ακούω τις τελευταίες μέρες. Εμείς διασφαλίσαμε και τα χρήματα να υπάρξουν για τις επεκτάσεις των τηλεθερμάσεων, τα οποία θα τα δείτε, και ταυτόχρονα να αναφορακίσουμε τις μονάδες και τη βιβλία στην περιοχή των εργοστάσεων που θέλουν να τα κλείσουν, διότι η τηλεθερμάση που έχουμε στην Πτωλεμαϊδα και στα Μίντεο, κρατάει την καρδιά και το αμύντεο. Σας παραπληροφορούν και καλό είναι να γίνει η δική συνέντευξη, δεν είναι της παρούση να τα λέμε, επειδή ενημέρωσε κανένα και σας τιμά που κάνετε ενημέρωση. Και θα σας παρακαλούσα, για να διακόψω, συγγνώμη λίγο, επί των ανακοινώσεων, δεν γίνεται συζήτηση, απλά σας παρακαλώ να μην κάνουμε κατά χρήση του χρόνου, σαφώς να τοποθετηθούμε, σας παρακαλώ να είμαστε λίγο πιο σύντομοι. Κλείνω, κλείνω, πορευτείτε έτσι, μιλήστε όπως θέλετε στα μέσα και εγώ δεν τοποθετήθηκα σε κανένα μέσο. Ξέρετε γιατί, γιατί είπα ότι εγώ σέβομαι αυτό εδώ το όργανο και ότι έχω να λέω θα το λέω εδώ, ούτε στα μέσα ούτε στα site. Βάζω τελεία, δεν θέλετε να ακούσετε την απόψη μου, κάντε λοιπόν η δική συνεδρίαση, κάντε η δική συνεδρίαση για να τα συζητήσουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Παρακαλώ πολύ, κύριε Καρυπίδη, εγώ σας ανέφερα ένα γεγονός και σας ζήτησα όλους να μην κάνουμε κατά χρήση του χρόνου. Φυσικά και να τοποθετηθείτε. Ο κύριος Περιφερειάρχης, συγγνώμη που ξάπενα το λόγο, ο κύριος Περιφερειάρχης είπε επί της ενημέρωσης να συζητήσουμε και να πούμε... Να είμαστε λίγο πιο σύντομοι. Δεν σας είπα κάτι άλλο, κύριε Καρυπίδη. Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ, κυρία Κύδου. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Συνεχίστε. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε. Μπαίνουμε σε συζήτηση. Και είπαμε ότι θα γίνει μια ειδική συνε... να κάνουμε. Παρακαλώ. Μισό λεπτό, λίγο, μισό λεπτό. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, κύριε Καρυπίδη. Να βοηθήσω λίγο, να βοηθήσω λίγο, η Πρόεδρος... Να κάνουμε μια ειδική συνεδρία. Αν θέλετε, σταματήστε, σταματώ. Κυρία Πρόεδρε, να πω κάτι. Αν θέλετε, σταματώ. Συγγνώμη λίγο. Κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε με λίγο. Με κάθε ευγένεια, η Πρόεδρος είπε ότι δεν προβλέπεται επί των ανακοινώσεων. Εγώ το ζήτησα να γίνει μια, καταρχήν, κουβέντα με όσους θέλετε να πάρει το λόγο. Απλά να προσθέσω ότι ζήτησα από τα όργανα και του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕ να γίνει μια επίσκεψή τους εδώ και να γίνει μια συζήτηση του περιφερειακού συμβούλου, όπως το είχα πει και πριν από ένα μήνα. Οπότε, μετά και την εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά τα στοιχεία που ζητήσανε και θα τους βοηθήσουν να έχουν πιο αποκραστολωμένη άποψη, πιστεύω ότι αυτό θα μπορεί να γίνει και πριν τα Εξουτουγενά. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην αδικούμε την Πρόεδρο, γιατί με κάθε ευγένεια σας το είπε και πιστεύω ότι κρατάει υποδειγματικά τη διαδικασία μέχρι σήμερα σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Σε ευχαριστώ κύριε Περιφεράγη και δεν σας διάκοψα κύριε Καρακίδια, απλά σας ευχαριστομαι. Κύριε Πρόεδρε, εμένα στην άποψή μου, που αυτό είναι μια τιμή για το όργανο αυτό, βλέπετε ότι ενώ έχουμε την ευθύνη της αντιπολίτευσης, σε ό,τι με αφορά, δεν τοποθετούμε στα μέσα. Επιλέγω να τοποθετούμε εδώ μέσα, γιατί είναι μόνο θετική διάθεσή μου να συνδράμω στο έργο της Νέας Περιφερειακής Αρχής δημιουργικά. Αλλά όπου υπάρχουν θέματα, όπου υπάρχουν θέματα, όμως πρέπει... Νομίζω ότι σε όλες τις συναιδιάσεις, ως τώρα, σας έχει δοθεί ο λόγος επί των ανακοινώσεων, φυσικά να γίνετε συζήτηση και να τοποθετείτε. Θεωρώ ότι είστε λίγο άδικος αυτή τη στιγμή κύριε Καρακίδη. Πάρε καλό πάρτε τον λόγο, συνεχίστε, σας ευχαριστώ. Μα αυτό σας λέω, αυτό σας λέω. Το όργανο το οποίο προεδρεύεται τιμάμε και επιλέγουμε αυτή την οδό. Και στην Ορκομουσία του κυρίου Περιφεριάρχη αυτό είπα, πάρτε τον ήωμα στη λογική του δικαίου, δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε καταστάσεις εντάσεις ή εντυπωσιασμού. Σε ό,τι μ'αφορά τα πριν πέντε χρόνια το έχω δείξει έμπρακτα αυτό το πράγμα. Σε ό,τι μ'αφορά μιλάω. Δεν μιλάω για τους συναδέλφους ή την ομάδα την οποία μπορεί να υγούμε. Σεύχομαι την άποψη του καθενός. Σε ό,τι μ'αφορά όμως σεβόμαι αυτό το όργανο το αποθέτουμε μόνο σε αυτό το όργανο. Το είπα και στους δημοσιογράφους έξω που ρωτήθηκα. Κάντε μια δική συνεδρία και να το συζητήσουμε. Διότι το κεντρικό θέμα είναι ένα που λέτε οι ΔΕΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται. Και προσέξτε με την πόληση που γίνεται και την πλήρη οδηκοποίηση αν κάποιοι που είναι εκεί και υπηρεσιακοί και ανέλαβαν τώρα καθήκοντα, δουλεύουν τεχνικές εντάσεις για να μας το φέρουν πιο όμορφο και μας το σερβίρουν. Αυτό, ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Χρειάζεται κάποια διαφκρήνση. Παρακαλώ, παρακαλώ κυρία. Κι εσένα. Στο άρθρο 13, το οποίο και διαβάζω, λέει «Συζήτηση θεμάτων υμειρυσίας διάταξης. Μετά την έναρξη της συνεδρίας της και πριν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα έγγραφα που απευθύνονται σε αυτό και ο Περιφερειάργης πραγματοποιεί τις ανακοινώσεις του. Επί αυτό δεν γίνεται συζήτηση. Τρέψτε μου να πω, έχει παρέλθει μια αγώρα και συζητάμε για τις ενημερώσεις. Σας παρακαλώ να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Καρυπίδη να το φέρουμε ως θέμα, να συζητηθεί διόντως και με τη δέουσα σοβαρότητα και με τη δέουσα ευπρέπεια. Σας παρακαλώ πολύ να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Κύριε Κυωσέ, ο κύριος του Περιφερειάκης ζήτησε. Κύριε Ελιάση, σας παρακαλώ. Στον Πρόεδρο απευθύθηκα, κύριε Ελιάση. Δεν είπα εγώ ότι το ζητήσατε. Κύριε Κυωσέ, σας ευχαριστώ. Απευθύθηκα θεσμικά στον Πρόεδρο να εφαρμόσει τον κανονισμό. Σας ευχαριστώ, κύριε Ιωσέ. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πάνω και από τον κύριο Περιφερειάκη. Μάλιστα, κύριε Ιωσέ. Σας ευχαριστώ, κύριε Κυωσέ. Αφού το ζήτησε ο κύριος, παρακαλώ. Αφού το ζητήσω, αν χρειάζεται κάποια... Σας ευχαριστώ. Για να μην υπάρχει ένταση. Δεν χρειάζεται ένταση αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ, κύριε Κυωσέ. Αν χρειάζεται κάποια διευκρίνηση σε αυτά που είπε ο κύριος Περιφερειάκης, παρακαλώ. Έχετε κάποια ερώτηση για να προχωρήσουμε από των θεμάτων. Όχι, όχι. Παρακαλώ, παρακαλώ. Επειδή το ζήτησε ο κύριος Περιφερειάκης, για αυτό. Παρακαλώ, κύριε... Θα ήθελα να είναι παρόν. Εγώ θα το αποθετηθώ και θα πω το εξής. Δυστυχώς, και έχω ξαναπεί ότι η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια. Θα θυμίσω κάποιες ημερομηνίες γιατί είχε πει ότι δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Όσον αφορά η πρόβλεψη για το 14-20 από το ΕΣΠΑ, κάποια χρηματοδότηση για την διαδικασία και για τη δημιουργία των δικτύων εντός του ΕΣΠΑ που θα έτρεχε για τη Δική Μακεδονία. Θυμίζω την ημερομηνία που αποφασίστηκε η διέλευση του αγωγού του ΤΑΠ. Ήταν 26 Ιουνίου του 2013. Θυμίζω ότι η Περιφερεια είχε πάρει και εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους στον Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε γίνει στην Πτωλεμαϊδα τον Δεκεύριο του 2013. Και ήταν θετική ασφαλώς γιατί ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο, είχε ψηφιστεί καταπληροψηφία και δεν θέλω να θυμίσω τότε ποιοι μοιοψηφίσαν όσον αφορά τη διέλευση αυτού του μεγάλου αγωγού, αυτού του μεγάλου έργου, που αν δεν αποφασιζόταν τον Ιουνίου από την τότε κυβέρνηση τώρα δεν θα μιλούσαμε ούτε για ΤΑΠ και ξέρετε πολύ καλά τη μεγάλη σημασία του έργου αυτού. Θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2014 το τότε Περιφερειακό Συμβούλιο είχε συναύξει μια προγραμματική σύμβαση, Περιφέρια σε ΚΕΤΑ και ΆΝΚΟ, την οικονομικοτεχνική μελέτη, η οποία ήταν το εργαλείο, παρ' όλο που κάποιοι στο Συμβούλιο στην αίσθηση της συνεντρίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Καστουριάς, παρουσία του κ. Σταθάκη του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, σε μια αφιέστα τότε κομματική καθαρά που πανικηρίζαμε και ο κ. Καρυπίδης που έχει βγει έξω είχε πει ότι το 2019 θα ξεκινάνε, σας θα θυμίζω κ. Κόντα, γιατί όταν βγαίνουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάνουμε δηλώσεις θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσακτικοί. Τι είχε πει ο κ. Καρυπίδης το Φεβρουάρο του 2018 στην έδωση των συνεντριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καστουριάς, να σας δημιουργήσω, ότι η Καστουριά του 2019 θα σκάβεται. Σκάβεται η Καστουριά, μπορείτε να απαντήσετε, θα το πάρετε βεβαίως θα το πάρετε. Λοιπόν, η τότε περιφερειακή αρχή όταν δεν περνούσε αγώσ, δεν μπορούσε να είχε κάνει καμία πρόβλεψη, υπήρχαν άλλοι περιφερειάρχοι που είχαν ξεκινήσει τη θητεία τους 1 Σεπτεμβρίου του 2014 και αυτή τη στιγμή είναι στις 18 πρώτες πόλεις, τις οποίες η ΔΕΔΑ με το καλό θα δημοπρατήσει. Καρπενής, ο τότε περιφερειάκης, ο κ. Μπακογιάννης. Μη παρουσιάσουμε ως επιτυχία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής τους 60 μήνες που ουσιαστικά ούτε αυτό το κομμάτι της εξόδου του κόμπου του Περδίκα δεν είχε ξασφαλίσει στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ. Παρουσία 20 ανθρώπων πριν μια εβδομάδα στην Αθήνα υπόθηκε ότι δεν είναι στο σχεδιασμό. Είπατε, κύριε Καρυπίδη, το Φεβρουάρο του 2018 παρουσία του κ. Στεθάκη. Βεβαίως θα το συζητήσουμε. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Κυρία Πρόεδρο, το συζητάμε. Θέλει να τοποθετηθεί και ο κ. Σαββόπουλος. Είχατε πει κάποια πράγματα, κύριε Καρυπίδη. Θα απαντήσετε, κύριε Κώτα, επί προσωπικού. Κλείνοντας το στίχημα για την περιφέρεια, δεν είναι τι έγινε εχθές και πέρσι και πρόπρισι και παραπρόπρισι. Θύμισα λίγο τις ημερομηνίες, κύριε Καρυπίδη, ότι τον Ιούνιο του 2013 αποφασίστηκε από τα συνεργαζόμενα κράτια ότι θα περάσει ο ΤΑΠ από την περιφέρειά μας, που ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Θύμισα ότι οι περιβαλλοντικοί περάσαν το δεκέμβριο του 2013 ομόφωνα με τις παρατηρήσεις ότι θα πρέπει να υπάρχουν αναμονές στην περιφέρεια, υπάρχουν τα πρακτικά. Θύμισα την οικονομικοτεχνική μελέτη την οποία είχατε πει δημόσια ότι δεν τη λάβατε υπόψη, που είχε συνάψει η τότε περιφέρεια με κετά και άγκο, που ήταν το καταρχήν όσον αφορά τη μελέτη βιωσιμότητας. Θύμισα τη συνεδρία του περιφερειακού του 2018 που είχατε πει παρουσία 200 ανθρώπων εκεί σε μια αφιέστα που ήταν περισσότερο κομματική, ότι η Καστρογιά του 2019 θα σκάβεται και θα γίνουν τα δίκτυα. Αυτό ήθελα να πω και πρέπει όλοι να μονιάσουμε σε αυτό το θέμα και να βάλουμε ως τύχημα τη δυνατότητα παροχής φυσικού αριού στους δυτικού Μακεδόνους. Ευχαριστούμε κύριε Σαβόπουλε. Επιπροσωπικού ζήτης ο κύριος Κώτας. Συγγνώμη κύριε Καρυπίδη. Αναφέρθηκε το όνομά μου πριν από τον κύριο Σαβόπουλο. Κύριε Παρανάκουρο πριν. Θα μπορέσω να μιλήσω χωρίς να διακόπτω. Αναφέρθηκε ο κύριος Περιφεριάχης πριν για την ασάφια του Περδίκα. Αυτό λοιπόν πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κόσμος της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά της Καστοριάς και των Γρεβενών. Είναι ότι αυτή η ασάφια προκλήθηκε μετά από τον πανικό της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού για την απολιγνητοποίηση της περιοχής. Όταν λοιπόν υπήρξε η πρόβλεψη για την έξοδο στον Περδίκα, αλλά πέρα από αυτό όλο το δίκτυο και η δικτύωση στην περιοχή της Καστοριάς και των Γρεβενών, αυτά τα δύο πράγματα επικοινωνιακά δεν μπορεί να περιπλέκονται και να μπερδεύονται και να μπερδεύουν μαζί και τον κόσμο. Ειδικά της περιοχής που εγώ εκπροσωπώ της Καστοριάς, ότι πλέον η δυτική Μακεδονία δεν είναι σε τίποτα έτοιμη και δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει φυσικό έρευ. Υπάρχουν, η Καστοριά, το Άργο Σωριστικό και τα Γρεβενά, υπάρχουν τίτλοι αυτή την εποχή στην Καστοριά που μιλάνε για φούσκα, για κοπανιστό αέρα κτλ. Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και σε αυτό, και αυτό οφείλεται και στις χαωτικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη, με συγχωρείτε για τη φράση που χρησιμοποιώ, αλλά και όλο τον πέρδεμο που προσπαθούμε να κάνουμε με ευθύνη αλλονών. Οπότε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο, τουλάχιστον της Καστοριάς και των Γρεβενών, ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα. Σαφώς θα έπρεπε το 2019 να έχουν επήρξει σε διαδικασία κάποια θέματα. Και τώρα είναι θέμα δικό σας, λοιπόν, να τρέξετε και να δείξετε τη συνέχεια της διοίκησης αυτής που λέτε σας. Κύριε Σαβόπουλε, να ολοκληρώσω ο κ. Σκώτης, σας παρακαλώ. Την επιλογή να επικοινωνηθούν τα θέματα μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι τα δική μας. Ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση εδώ, υποσχέθηκε ο περιφερειάχης, δεν έγινε ακόμη κάπου στα Χριστούγεννα, να μας λέει τώρα ο κόσμος δεν μπορεί να εωρείται οτιδήποτε στον αέρα και στην άποψη του κόσμου. Νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό. Τουλάχιστον για την Καστοριά το αργοστοριστικό τέλος πάντων θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη συνεδρίαση και οι δήμαρχοι αυτών των τριών δήμων Καστοριάς αργοστοριστικού και γρεβενών για να ξεκαθαρίσουμε για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί. Ευχαριστώ. Και να ανακαλέσετε τη φράση σας «ανέντιμη». Είναι πολύ βαρκιά κουβέντα κύριε Κόντα. Το «ανέντιμη» είναι πολύ βαρκιά κουβέντα και θα πρέπει να είστε πιο προσεχτικός. Θα πρέπει να είστε πιο προσεχτικός και αν δεν έχουν τσίπα και ανέντιμη. Η σημερινή περιφερειαρχή είναι 60 μέρες περιφερειαρχή. Διετελέσατε 60 μήνες. Αέρας κομπανιστός! Κύριε Σαβόπουλη, το λόγο έχει ο κ. Περιφεριάρχης. Κυρίε Πρόεδρε, δυό λεπτά τώρα. Μισό λεπτό να απαντήσω ο κ. Περιφεριάρχης. Κοιτάξτε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περιφεριάρχη, έχετε το λόγο. Το είπατε. Είπε σε ραδιόχονο της Καστουριάς ότι η περιφερειαρχή είναι ανέντιμη και δεν έχουν τσίπα. Τι σημαίνει αυτό, κύριε Κώτα? Μπορείτε να το εξηγήσετε. Μήπως δεν έχετε κατανοησία. Κύριε Σαβόπουλη, πέστε μου τι σημαίνει ανέντιμος. Σας παρακαλώ να πέσουν οι τόνοι. Το λόγο έχει ο κ. Περιφεριάρχης. Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Ελισάριδη. Κύριε Πρόεδρε, δυό λεπτά. Βλέπετε που οδηγούνται τα πράγματα. Εγώ δεν συμφωνώ, ούτε με τις απόψεις που ακούστηκαν από την πλευρά της παράταξής μου, αλλά ούτε και αυτά που ακούγονται από την άλλη πλευρά. Σε αυτό θέλω να απαντήσω και ως περιφερειάρχης. Ωραία. Πριν ένα λεπτό θα μιλήσω θετικά. Εδώ ερχόμαστε για να βοηθήσουμε με την περιφερειά μας. Θέλουμε να ερχόμαστε με θετικό πρόσημο. Εμείς δεν βλέπουμε ότι έχουμε κανένα αντίπαλο απέναντι. Είμαστε στην ίδια πλευρά. Αλλά επισημάνω για μία ακόμη φορά, επειδή το έργο το έχω ζήσει πέντε χρόνια. Οι αντίπαλοι δεν είναι σε αυτή την αίθουσα. Για αυτό ας προσέξουμε λιγάκι το πώς τοποθετούμαστε και αν θέλουμε να αναλύουμε τα γεγονότα. Αυτό θέλω να σας επισημάνω. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κύριος περιφερειάρχης. Κύριε Καρυπίδη, κανένας, τουλάχιστον, στην παρούσα αίθουσα, δεν αμφισβήτησε τους αγώνες σας γι' αυτό το θέμα. Αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και στην προηγούμενη από εσάς περιφερειακή αρχή, τις προετοιμασίες που έκανε, για να μπει μία σειρά σε αυτή την προοπτική του φυσικού αιρίου, που είναι ένα αγαθό για τη Δυτική Μακεδονία. Και χαίρομαι που όλοι συμφωνούμε, τουλάχιστον, ότι είναι ο τελικός σκοπός. Τώρα, κάποιες εκφράσεις από συναδέλφους εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, νομίζω ότι δεν τιμούν κανένα που τις αναφέρει. Και σε μέσα πληροφορούμε κυριακότατο ότι κάνατε κάποιες δηλώσεις που δεν σας τιμούν σαν Περιφερειακό Σύμβουλο. Συναδελφικά, τουλάχιστον, αναφέρεστε έτσι δημοσίως. Και θα ήθελα να ανακαλέσετε, έχετε αυτή την ευκαιρία να δώσετε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, να ανακαλέσετε. Αλλά οφείλω, όμως, να σας ενημερώσω, γιατί όλοι οι σύμβουλοι πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι πριν τοποθετούνται, εκτός και αν θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις. Ανημερώσω, λοιπόν, ότι η ίδια ιδέδα έχει ανακοινώσει την πρώτη φάση υλοποίησης, ανάπτυξης του δικτύου το 2018, χωρίς να περιλαμβάνει καμία πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Οπότε, εκεί κάτι δεν προλάβαμε για να ενταχθεί η Δυτική Μακεδονία στην αρχική φάση και με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση σήμερα η ίδια ιδέδα να προβλέψει όλες τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν ήδη προηγηθεί για να ξεκινήσει, όχι το 2019 που ελέγγεται από σας προεκλογικά, αλλά έστω και το 2020, όπως αναφέρονταν από τη ΔΕΔΑ στο ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί. Στη δεύτερη φάση την επικαιροποίηση του σχεδίου της ΔΕΔΑ, πέραν των 18 πόλεων των αρχικών που είχε κάνει, ενέπλεξε και άλλες τρεις περιφέρεις, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Μακεδονίας και ανακοινώθηκε πάλι στο ΦΕΚ ότι θα ξεκινήσουν εργασίες το 2020. Ωστόσο, και εδώ είναι το απορία σάξιων, και εδώ έχουν ευθύνες σίγουρα οι κυβερνητικοί υπουργοί την περίοδο κίνη, που δεν κατάφεραν να συντονίσουν το ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΔΑ, ώστε να μπορέσουν να συνονιωθούν για την έναρξη κατασκευής των δικτύων, εντός του 2020 τουλάχιστον, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, δεδομένου ότι τώρα η ΔΕΔΑ και με εκπροσώπους όχι μόνο της ημερινής διοίκησης, αλλά και της προηγούμενης, λένε ότι αφού δΕΣΦΑ μιλάει για πέρας ολοκλήρωσης των σταθμών από συμπίεση στην ποριά καταρχήν το 2022, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε στην Καστοριά ούτε το 2021. Αυτό ελέγχθη στη συνάντηση των Αθηνών. Ήτανε όλη η ενεργειακή δήμη, ήταν 20 συνάδελφια από εδώ, από τη Δυτική Μακεδονία, υψηλόβαθμα στελέχη, και είπαν ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε εάν ο ΔΕΣΦΑ έχει τον αρχικό σχεδιασμό του 2022. Και σε ερώτηση που έγινε από τον κ. Ολισαρίδη, μ' αυτό δεν το ξέρατε προεκλογικά για να πείτε στους ανθρώπους της Δυτικής Μακεδονίας να μην λένε ότι θα ξεκινήσουν το 2019 τα έργα. Είπε ο εκπρόσωπος, αυτό λέει, δεν μπορούσαμε τότε να το προβλέψουμε και να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Και παρόλου, παρόλου, παρόλου, που τότε, να επιτρέψτε μου, παρόλου που τότε η αναφορά του ΔΕΣΦΑ έκανε για ολοκλήρωση του σταθμού της ποριάς το 2023, με παρέμβαση δική μου, αμέσως μετά τις εκλογές, έθεσα το θέμα στον κ. Καλιγά και του είπα ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να επισπευτεί αυτή η υποδομή. Το μεταφέρανε 6 μήνες. Όταν όμως είδα ότι η ΔΕΔΑ δεν μπορεί να υλοποιήσει το σχεδιασμό της γένεργσης εργασιών, όχι το 2020, έστω και το 2021, αν δεν προηγηθεί η μεταφορά του σταθμού που συμπείσης της ποριάς στο τέλος του 2021, τότε κατεβήκαμε στην Αθήνα για να ζητήσουμε αυτό. Άρα κ. Κώτα, μιλάμε ξεκάθαρα στους πολίτες και στα όργανα για να ενημερώνουμε τους πολίτες ως προς την Αθήνα, για να ενημερώνουμε τους πολίτες ως προς την αλήθεια, ότι αν δεν προηγηθεί στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ και να έρθει η ολοκλήρωση του σταθμού που συμπείσης και στην ποριά, όχι το 2023 που αρχικά προβλέπονταν από το 2018, ούτε και το 2022 όπως το έκαναν πριν από λίγους μήνες και το πέρασαν στο διοικητικό τους συμβούλιο, αυτοί το 21 ο σταθμός από συμπείσεις δεν θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ΔΕΔΑ σύμφωνα και με τις προηγούμενες εβδομάδες δηλώσεις του Διευθυντικού Στελέχου στη ΔΕΔΑ που ήταν παρόν εκεί. Αυτό όφειλαν τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι να είναι σε συνενόηση και σε έναν κεντρικό συντονισμό τον ίδιο τον υπουργό, τον κ. Στατάκη, τον κ. Κουρλέτη, όσο νωρίτερα και να τους λέει πώς μπορείτε εσείς να συνεργαστείτε να προηγηθεί η πρόβλεψη του ΔΕΣΦΑ με τις τεχνικές αναφορές στο δεκαετές πλάνο και να ακολουθήσει η ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη των δικτύων. Αυτό προφανώς δεν έγινε. Εκτιμώ ότι αυτή η εσφαλμένη πληροφόρηση έγινε και προς τα εσάς και εσείς μετά την αναπαραγάλιατε. Από κει και πέρα δεν υπάρχει καμία εμπλοκή ο σταθμός από συμπείσεις στην ποριά, κύριε Κώτα, με το σταθμό από συμπείσεις του Περδίκα. Είναι δύο διαφορετικά έργα υποδομών που αναφέρονται σε διαφορετικά κατανοητικά κοινά. Το ένα αναφέρεται αυτό που αναφέρεθηκε προηγουμένως Καστοριά, Άρδος, Μανιάκι και στα Γρεβενά και το άλλο αναφέρεται στον ενεργειακό άξονα, Φλόρινα, Μιντεο, το λιμαϊδας Κοζάνης. Αυτός ο αγώος λοιπόν δεν προβλεύθηκε στον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ και αν θέλετε να σας πω και λεπτομέρειες επειδή με προκαλείτε, όταν ερώτησε πάλι ο κ. Λησαρίδης, λέει με το σταθμό που συμπείσεις του Περδίκα, εμείς ξέραμε ότι αυτό έχει διεσβαλιστεί. Και λέει ο κ. Καρδωματέας, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπληξης του ΔΕΣΦΑ, πρώτη φορά το ακούμε από εσάς εδώ. Και όταν το ξαναρωτήσαμε, λέει αν είναι δυνατόν. Και λέει πρώτη φορά τίθεται και το λαμβάνουμε υπόψη. Δεν είναι δυνατόν αν δεν υπάρχει ένας κεντρικός σωστός συντονισμός από την κυβέρνηση, να υπάρχει και μια καλύτερη οργάνωση μεταξύ των φορέων αυτών που υλοποιούν αυτά τα δίκτυα. Δεν υποχρεωμένως ο Περφέρας να ξέρει αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες. Όμως εγώ υποχρεώθηκα από τις ανάγκες να ανημερωθώ σε βάθος και αυτό κάνω προς τους πολίτες. Δεν τρέφουν ελπίδες και προσδοκίες ότι θα σκαφτεί η Καστοριά το 20 ή τα Γρεβενά θα πάρουν αέριο το 21. Αυτό πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε, και κλείνουμε αυτό κύριε Πρόεδρε, να έρθει ο αγωγός, ο σταθμός αποσυμπίεσης του ΔΕΣΦΑ, να ενταχθεί στον προγραμματισμό Περδίκας καταρχήν και οι δύο σταθμοί να έρθουν το 21. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι υπόθεση και πρόταγμα όλων μας. Εμείς θα το παλέψουμε μόλις μας της δυνάμις και από εκεί και πέρα να υποχρεώσουμε τη ΔΕΔΑ να ανατρέψει και το σχεδιασμό της. Γιατί σας πειροφορώ ότι και οι ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ΔΕΔΑ είναι να προετοιμαστεί για να χτίσει τα δίκτυα των άλλων περιφεριών. Μόλις το καλοκαίρι προκήρυξε την αγορά κάποιων υλικών που αναφέρονται στη Δυτική Μακεδονία, που δεν είναι όμως κρίσιμα υλικά για να προχωρεί στην ανάπτυξη αυτών. Άρα, αυτά λοιπόν που δεν είχαν προβλεφθεί τώρα, τώρα γίνεται αυτή η προσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός. Και όπως το είχα πει, πριν από δυο μήνες, τρεις, μέσα στο καλοκαίρι, είχα παρεξηγηθεί από κάποιους αγαπητούς αξιότυμους δημάρχους, οι οποίοι μέσα στην ανησυχία τους και γνωρίζοντας ότι θα ξεκινήσει η ΔΕΔΑ να σκάβει το 20 και όταν είπαν ότι αυτό είναι ανέφυκτο, προσπάθησαν τέλος πάντων να μεταφέρουν κάποιες ανησυχίες, κατηγορώντας με κιόλας ότι προσπαθώ να υπονομεύσω το έργο, ενώ από τότε τρεχά, να επιταχυθούν αυτές οι δεκασίες, οι οποίες τώρα χαίρομαι που ανοίγει και αυτή η κουβέντα και ενημερώνονται όλοι οι δυτικομακεδόνες, πια και να έρχομαστε να καλύψουμε, με όλη την καλή διάθεση, να ολοκληθεί αυτός ο σχεδιασμός, να τον συνεχίσουμε και να τον ολοκλώσουμε με καλύτερους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις και αυτό θα πράξουμε και θα το κάνουμε και ενωμένοι. Εγώ χαίρομαι και με την αναφορά του κ. Καρυπίδη και με την αναφορά της κυρίας Ζημπηλιάδου και όλων των επικεφαλείς που πάμε όλοι μαζί ενωμένοι. Απλά, οφείλουμε να πούμε στους πολίτες την πραγματικότητα, να μην περιμένουμε ότι θα σκάψουνε στην Καστοριά το 20. Παρακαλώ, να απαντήσει, μισό λόγο δεν έχουνε μιλήσει κανείς. Αν θέλει να ανακαλέσω ο κ. Κώτας. Καταρχήν, υπάρχει μια παρεξήγηση. Υπήρξε μία ανάρτησή μου, πέλεγε καταλέξει και είναι και ανεβασμένο στο προσωπικό μου προφίλ και φαίνεται ξεκάθαρα για το φυσικό αέριο. Υπάρχει εντός εισαγωγικών μια δήλωση που έγινε από την ομάδα των παρόντων στη συναιδρία της ΔΕΣΦΑ όπου λέει και το έχω βάλει εισαγωγικά, οι προηγούμενοι ιδιωκόντες δυστυχώς μας αγνώσαν. Όπου φαίνεται μια πλήρη απαξίωση σε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και κάνω από κάτω ένα σχολιασμό που λέει το εξής. Αν αυτή η δήλωση έγινε πραγματικά, πλέον δεν υπάρχει κανένα μέτρο στον πολιτικό λόγο και η εντυμότητα έχει χαθεί τελείως. Και βάζω εντός εισαγωγικών τη φράση, κοινός δεν υπάρχει τσίπα. Αν αυτό προσβάλλει κάποιος, γιατί είναι καθαρά υποθετικό και καθαρά έχει να κάνει με δηλώσεις του μέσου που λέει φραστική πίδηση κ. Κασαφίδη, έτσι ακριβώς έγινε και τίποτα πάντα. Υπάρχει, όχι, όχι, όχι. Αν λοιπόν τώρα που ενημερωθήκατε, θέλετε να ανακαλέστε, έχετε την ευκαιρία. Θα τη δεχτώ με πολύ χαρά. Αν όχι, δεν σας τιμά. Εάν δεν έγιναν αυτές οι δηλώσεις ανακαλώ. Το ότι προηγούμενοι δικότες δεν έκανα τίποτα. Ευχαριστώ κ. Κώτα. Ένα λεπτό ο κ. Καρυπίδης και παίρνετε το λόγο κ. Κυριακίδου. Κ. Καρυπίδη, να κάνει μια ερώτηση κ. Κυριακίδου και να πάρετε το λόγο, παρακαλώ. Λοιπόν, για να κλείσουμε το θέμα, μια επισήμασή θα κάνω. Μια επισήμασή. Δύο λεπτά λίγο. Μια επισήμασή. Σε δύο κέρια σημεία. Κάντε την επισήμασή και να ολοκληρώσουμε. Κ. Καρυπίδη, παρακαλώ. Κ. Καρυπίδη, μου έκανε εντύπωση κάτι που άκουσα στην τοποθέτησή σας. Αναφέρατε αδειοδοτήσεις για τους δύο σταθμούς. Αν πραγματικά υπάρχει κάτι τέτοιο, μας βοηθάει να μας κλείνετε τα χέρια. Δεν γνωρίζουμε για τις αδειοδοτήσεις. Παρακαλώ κ. Καρυπίδη και μετά έχει το λόγο ο κ. Καρατζίτης για να κλείνουμε. Ευχαριστώ. Δύο πράγματα πρέπει να προσέξετε κ. Περιφεριάχη, για να το έχετε έτσι καθαρά μέσα σας. Οι 18 πόλεις που αναφέρονται είναι πόλεις οι οποίες είναι στην πρώτη φάση συλλοποίηση του έργου, οι οποίοι είχαν δεσμευμένους πόρους από το ΕΣΠΑ. Εκεί που δεν υπήρχαμε ποτέ εμείς. Ένα το κρατομένο. Και το δεύτερο που πρέπει να προσέξετε είναι ανεξάρτητα τα δίκτυα από τους σταθμούς αποσυμπίεσης. Μπορούν να γίνονται τα δίκτυα και ταυτόχρονα γίνεται και ο σταθμός αποσυμπίεσης. Προσέξτε το αυτό, διότι η λαμία που αναφέρετε τον φίλο μου τον Κώστα τον Πακογιάννη μεταφερόμενο αέριο θα πάρει. Εμείς είχαμε την ευλογία τελικώς θα πάρει αυτός αγωγός από εγώ και με εγκύτητα να πάρουμε από την ποριά με απευθείας αγωγό. Ο Περδίκας, ο σχεδιασμός είναι σταθμός αποσυμπίεσης και τεκμηριώνοντας τις ανάγκες του μέλλοντος με τις ποσότητες που πρέπει να δεσμευτούν με πρώτο και καλύτερο πελάτη τη ΔΕΕ και τις τελεθερμάσεις δε φταίρευοντος. Εάν θέλαμε να κάνουμε δίκτυο αερίου στην Κοζάνη, μπορείτε να μου πείτε τι θα γίνει με την τελεθέρμαση και αν έχουμε χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους και αν αυτό το έργο το έχουμε λειτουργήσει κατά πέντε χρόνια, μήπως πρέπει να επιστρέψουμε λεφτά πίσω. Αυτά να ρωτήσετε. Τι διαπιστώνω. Για τις καλύτερες σας προθέσεις δεν αφιβάλλω. Είναι καθαρό ότι οι προθέσεις είναι καθαρές. Θέλετε το νίμο όντως εδώ πάρετε να το συνεχίσετε. Προσέξτε όμως τι γίνεται στην Αθήνα. Διότι το κεντρικό θέμα σήμερα είναι να πουλήσουνε το ΔΕΠΑ, τη δημόσια επιχείρηση παροχής αερίου, τις θυγατρικές που είναι ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΔΑ και μετά θα κάνουμε άλλη κουβέντα εδώ. Διότι ο ιδιώτης δεν θα λειτουργήσει με κοινωνικά κριτήρια. Αν δεν το συμφέρει δεν θα πάει να καλύψει περιοχές. Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Και έχουμε και τη διεθνή εμπειρία. Όπου ιδιωτικοποιήθηκαν τα δίκτυα επανέρχεται το κράτος να τα ξανακρατικοποιήσει. Αυτό θέλω να προσέχεστε από μένα. Σας το λέω. Όλα τα άλλα που λέμε εδώ είναι τεχνικά ζητήματα. Όταν κάνουμε ειδική συνεδρίαση θα τα επιλύσουμε και θα δείτε. Ευχαριστούμε κύριε Καρπίδη. Το λόγο έχει ο κ. Καρατζίδης και να ολοκληρώνουμε. Σε ένα λεπτό θα ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε. Πρώτον, γενικά θεωρούμε ότι όταν γίνονται οι τοποθετήσεις από τον κ. Περιφεριάρχη, θα πρέπει να γίνεται ένα σχόλιο από τις παρατάξεις και κάπου εκεί να ολοκληρώνουμε. Τώρα επειδή, de facto, τοποθετήθηκαν περισσότερο, θα πούμε δύο πραγματάκια. Τα θέματα ενέργειας μας ανησυχούν και εμάς πάρα πολύ. Έχουμε εκφράσει τη θέση μας με τη δική μας οπτική. Έχουμε υποβάλλει και ένα ερώτημα στον κ. Περιφεριάρχη όσον αφορά τα συνεχή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πιθανή ανάπτυξη μονάδων καύσης απορριμάτων ως πηγή ενέργειας. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη γραπτή του απάντηση όπως ενημερωθήκαμε. Θα ήθελα να πω να θέσω και σε όλους το ζήτημα αυτό, μαθώς και μια μελέτη που είδα σήμερα του ιατρικού συλλόγου Βολού, όπου και εκεί υπάρχει το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν πρόκειται για καμιά μετοπική οργάνωση του ΚΚΕ, που αναπτύσσει τους κινδύνους που έχει μια τέτοια λειτουργία, θα μπορούσε να τεθεί και η υπόψη του κ. Περιφεριάρχη στην απάντησή του. Όσον αφορά τα αυτά που ακούστηκαν πριν, χωρίς να μπούμε σε μια διαδικασία ποιος παίει ή ποιος προσφέρει περισσότερο, θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή την παροχηφυσικού αερίου, η οποία όμως μπορεί να καλύψει κάποιες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, σε τίποτα όμως δεν αναπληρώνει την υποδομή και την αναπτυξιακή λειτουργία που είχε η λειτουργία της ΔΕΙ μέχρι σήμερα εδώ. Και έχει δίκιο σε αυτό βέβαια, το τελευταίο που ανέφερε και ο κ. Καρυπίδης, ότι θα είναι πάλι ένα προϊόν, θα είναι εταιρίες, θα υπόκειται σε όρους κέρδους και ζημίας, θα είναι σε ζημιά όλης της περιοχής. Το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Κι ένας άλλος λόγος όμως που θέλησα να πάρω το λόγο, είναι ότι επειδή ακούστηκαν χαμηλόφωνα ή μάλλον σε χαμηλούς τόνους κάποιες θέσεις και κάποιες ρωτήματα, όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, και επειδή ακούστηκαν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, έστω και σε χαμηλούς τόνους, δεν το επέτρεπε η συνείδησή μου να μην ακουστεί και μια άλλη άποψη και δυνατά. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι πράγματι υπάρχει μία τραγωδία όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα και οι πρώτοι που βιώνουν αυτή τη τραγωδία είναι οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι, κατατρεγμένοι από πολέμους, επεμβάσεις φτώχια, που αναζητούν προσφεύγουν σε κάποιον για να βρουν βοήθεια. Βρέθηκα και σε αποστολές του Δικηγορικού Συλλόγου στο Χέρσο και στην Ειδωμένη και βλέπαμε έναν άνθρωπο τριάντα χρόνια που είχε πεθάνει και ψάχνει να βρουν δύο μέτρα μέσα στη Λάσπη από τον Θάπτη. Είναι άνθρωποι που γεννούν, πεθαίνουν, ζουν, περνάνε ημέρες τους μέσα στις Λάσπες. Δεν ήρθαν ούτε για να μας αφελινήσουν ούτε για τουρισμό εδώ. Δεν υπάρχουν λαθεροί άνθρωποι. Θα φυλάσουμε τα σύνορά μας και το πρώτο σύνορο έναντι αυτών των ανθρώπων είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Θεωρώ ότι αν χρειαστούμε και οι δυτικομακεδόνες και πρώτα-πρώτα οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, τα λαϊκά θρόματα να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας, θα το κάνουμε. Και ούτε τις αναπτυξιακές προοπτικές θα πλήξουν σε κανέναν, ούτε οτιδήποτε άλλο. Και οτιδήποτε ακούγεται. Και θεωρώ ατυχή την φράση, δεν μπορούμε ούτε έναν-έναν πρόσφυγα ή μετανάστες να ειδοθούμε στη Βυθική Μακεδονία. Και ασφαλώς το κάνουμε και θα το ξανακάνουμε και ολός μας ξέρει, και από προσφυγία και από εκμετάδεση. Και θα είμαστε αλληλεγγύοι όπου το χρειαστεί. Και θα μου επιτρέψει και συνδουζένει με τον Σαφιρό να πω ότι και θέσεις όπως ότι πλήτεται το τουριστικό προϊόν, που εξέφρασε η αγαπητή κυρία Ζεμπηλιάδου, λες και ο Κχίξενοδόχος, θα πρέπει να περιμένει να αναπτύξουμε εμείς στην περιοχή και μετά να έχουν ασθένειες, λες και κανείς και ζητάει στο δικό μου παιδί, στο δικό μου ανήψι, αν το ευβολιάζω ή αν το πλένω όταν πηγαίνουν. Όλα αυτά που ακούγονται δεν είναι παράξενοφοβία με λευκό κολάρο και ρατσισμός δροπαλός. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι πρώτα από πρώτα δεν έχουνε... ότι αν χρειαστεί να βοηθήσουμε, ο δικός μας λαός θα βοηθήσει. Και θα το κάνει απλόχερα όπως το έχει κάνει και στο χαίρο του. Ευχαριστούμε κύριε Καρατζίδη. Το ζήτησε πολύ σύντομα κυρία Ζεμπηλιάδου να κλείνουμε. Έχει τον λόγο στη συνέχεια ο κύριος Βόσδο και να προχωράμε σε θέματα. Ξεκάθαρα η δική μας θέση στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η περιφέρεια πρέπει να πάρει τον αριθμό εκείνων που της αναλογεί και με ευθύνη των δήμων και της περιφέρειας να χωροθετήσει που θα τοποθετηθούν αυτοί οι άνθρωποι έτσι ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να καλύπνουν τις ανάγκες τους, αλλά και η περιφέρεια να μπορεί να κάνει το δικό της σχεδιασμός σε σχέση με το τι έχει προγραμματίσει να κάνει σε κάθε περιοχή. Άρα των ΑΕ έρχονται αυτοί οι άνθρωποι να εφνηδιάζονται οι τοπικές κοινωνίες, να μην υπάρχει σχεδιασμός, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τις δικές τους ανάγκες, να μην υπάρχει σαφήνια στον αριθμό υποδοχής για να εξυπηρετηθούν, γιατί αυτό που γίνεται στα νησιά δεν τιμάει κανέναν. Δεν πρέπει να μεταφερθεί αυτό το πρόβλημα στην Εντοχώρα. Και αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι όσοι φεύγουν θεωρούνται ότι είναι προσωρινά. Θεωρείται εγκατάσταση. Άρα όσοι έρχονται στην Εντοχώρα πρέπει να ξέρουν πώς θα ενσωματωθούν σε αυτές τις κοινωνίες, πώς θα εξυπηρετηθούν. Άρα είναι εύκολο να λέμε και να βγάζουμε ένα προφίλ προς τα έξω, ότι εμείς βγάζουμε ένα φιλέσπλαχνο προφίλ και στην πράξη να μην κάνουμε κάτι. Γιατί το πρώτο που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι να μην αυξάνονται συνεχώς αυτές οι ροές ανεξέλεγκτα και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμός. Τα ξενοδοχεία δεν έγιναν για να φιλοξενούν, ούτε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων καλύπτουν να είναι σε ένα δωμάτιο οικογένεια. Ολοκληρώστη κυρία Ζεβελιάδου. Λοιπόν, αυτό που λέμε εμείς είναι ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουμε χάσει την εθνική κυριαρχία σε αυτή τη χώρα να συνεννοούνται απευθείας σε ξενοδόχοι ή μερίδες με τη ΜΚΙΟ. Από πότε γίνεται αυτό και να μην έχει ιδέα ούτε ο περιφερειάς πώς θα έρθουν και πού θα πάνε. Εμείς αυτό λέμε και μακριά από εμάς και ο ρατσισμός και όποιες τέτοιες τέτοιες χαρακτηρισμίες. Και ασπριγιακάδες και αυριγιακάδες. Ευχαριστούμε κυρία Ζεβελιάδου. Πρέπει η ύπατη αρμοστία του ΟΥΕ οφείλει να συνεργαστεί με τους εθνικούς θεσμούς. Και ο εθνικός θεσμός είναι η περιφέρεια, είναι η αυτοδιοίκηση και είναι και το κράτος. Ολοκληρώστη κυρία Ζεβελιάδου. Δεν είναι οι ιδιότητες. Να μην υπάρχει διάλογο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θέλετε να απαντήσετε. Ολοκληρώστε λίγο. Πρόεδρε, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί στον Περιφυριακό Συμβούλιο σαν θέμα... Δεν σας έδωσε τον λόγο, κύριε Τασκαλούπου. Ζήτησε τον λόγο, ο κύριος Σαβουλίδης δεν έχει μιλήσει. Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Σαβουλίδη, ολοκληρώστε και να περνάμε στα θέματα με ρίζες διάταξης. Θα θέλα πρώτα να αναφερθώ στο θέμα του φυσικού αέριου που πολλά έχουν υποθεί τελευταία. Θα θέλαμε πραγματικά εγώ σαν Δυτικομακεδόνας πλητώμενος και από τη ΔΕΕ χρόνια και ως νεοκλεγής επικεφαλής Περιφυριακό Σύμβουλος, θα θέλα να μάθω τι συνέβη, αν υπάρχουν παραλείψεις όλα αυτά τα χρόνια, αν αυτό που λέμε φυσικό αέριο και είναι πλούτος για όλη την Ευρώπη και πολιτισμός, υπήρχε κάποιος τρόπος να το καθυστερούν και να μην το θέλουν στον τόπο μας λόγω ΔΕΕ, αν υπάρχουν ευθύνες, αν υπάρχουν παραλείψεις. Διακρίνω μια πολύ καλή διάθεση από την καινούργια Περιφυριακή Αρχή, να κάνει ό,τι μπορεί, να μην μείνουμε όπως είπαμε και χωρίς βανοστάσια, γιατί το πρόβλημα ήταν ότι δεν αφήσανε ούτε παροχές, ούτε σχεδιασμός. Αυτά ακούγονται τουλάχιστον, δεν ξέρω κύριε Καρπίδη. Συγγνώμη, μπορεί να σας αυτά ακούγονται και επειδή θα ήθελα να σας ακούσω και σήμερα, καλύτερα να γίνει μια μέρα μια ειδική συνεδρίαση, να ακούσω τι έχετε να πείτε και να ξενδιαδιαθεί όλο αυτό το θέμα. Το θέμα των προσφύγων και των λαθρομετανάστεων θα ήθελα να πω, σίγουρα είναι και πρόσφυγες, υπάρχουν και λαθρομετανάστες. Εμείς δεν θέλουμε ούτε στη θάλασσα τους ρίξουμε ούτε να μην τους συμπονεθούμε. Αλλά μαθαίνουμε καθημερινά τα στοιχεία και βλέπουμε πράγματα τα οποία όσο καλή διάθεση και να έχουμε, και όσο ως Έλληνες και ως παλή πρόσφυγες να θέλουμε να τους φιλεξενήσουμε, μας είναι δύσκολο. Κάθε μέρα έρχονται, τουλάχιστον κάθε μήνα μάλλον φτάουν περίπου με 70-80.000 μετανάστες. Θα τους πούμε μετανάστες σε εισαγωγικά. Λοιπόν, και πρόσφυγες. Στο μήνα με 80.000 ήταν τα χθεσινά στοιχεία που άκουσα από τις ειδήσεις. 5.000 είναι αιτήσεις ασύλου, νομίζω μηνιαίως. Αυτά είναι χθεσινά στοιχεία που άκουσα από τις ειδήσεις. Όχι το χρόνο. Από εκεί και πέρα, όσο αφορά τους πρόσφυγες που θέλουν να τους βάλουν στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Νομίζω ότι θα πλήξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Αυτά και θα ήθελα να γίνει μια συζήτηση για το μεταναστευτικό στο περιβερειακό συμβούλιο. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα δώσουμε τον λόγο στον κύριο... Να πάρει τον λόγο ο κύριος Βόσου που τον ζήτησε, παρακαλώ. Εγώ θέλω να κάνω μια υπενθύμηση στους παλιούς τους περιφερειακούς συμβούλους και να γνωστοποιήσω στους καινούργιους ότι στο χώρο ταξικό της περιφέρειας υπήρχε πρόλεψη για φυσικό αέριο μόνο για την έναρξη λειτουργίας των σταθμών. Και ήτανε καταγεγραμμένο, θυμάστε τον Δωρε, και ήτανε καταγεγραμμένο αυτό. Μόνο για την έναρξη λειτουργίας εκκίνησης των σταθμών της ΔΥΥ. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κύριε Καρβίδη, θέλετε να πείτε κάτι το προσφυγικό και να ολοκληρώσουμε... Βλέπετε με ένα μεγάλο θέμα το προσφυγικό. Νομίζω ότι πρέπει να το προσεγγίσουμε, όπως και όλα τα ζητήματα πιστεύουμε, μία συνενόηση και ενότητα. Δεν μπορεί να είμαστε ούτε δίγλωση, ούτε τρίγλωση. Αν ακούγεται εδώ ότι δεν τους θέλουμε στα ξενοδοχεία, παίρνουμε προτίμα που τους θέλουμε. Καθαρά πράγματα. Μην κρυβόμαστε πίσω από διαδικασίες. Εμείς το προηγούμενο διάστημα που είχαμε έτσι ένα έντονο κύμα προσφύγων ήταν και το πρώτο διάστημα που είχαμε αναλάβει την περιφερειακή αρχή. Οι Δυτικομαγεδόνες και όλοι μας δείξαμε δείγματα αλληλεγγύης. Και στην πορεία των χρόνων, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της περιοχής μας, συνεκτιμήθηκαν πράγματα, είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν είχε ανοιχτή δομή. Που δυστυχώς, στη χώρα μας αυτές οι δομές έχουν γίνει πληγές. Διότι όντως συμφωνούμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ανθρώπινη διαβίωση εκεί. Και κατάφεραν άνθρωποι τουλάχιστον να τα σώσουν μέσα και από αυτή τη διαδικασία. Τώρα θα μου πείτε είναι ανθρώπινο αυτό που προσεγγίσετε. Έτσι είναι η αλήθεια. Αν δεν θέλουμε ξενοδοχεία, πρέπει να πούμε τι θέλουμε. Διότι το 1% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να το κάνει κατανομή στην οδοχώρα είναι μια πολιτική που πρέπει να την αποδεχτούμε. Όλοι και να συνεννοηθούμε πάνω σε αυτή την απόφαση. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Πήγε να γίνει μια δομή, το θυμάται και ο Γιώργος, συγγνώμη κ. Περιφυριάκης, στην Ιάπολη. Ο πρώτος πανταδράσης ήμουν εγώ. Διότι δεν πληρούσες τις προϋποθέσεις και να μην αναπτύσουμε τώρα. Και την πήραμε πίσω. Αν δεν θέλουμε ξενοδοχεία σημαίνει δομές. Που δομές? Στα γραβαινά στα πατώματα που ακουγότανε και δεν τα αποτρέψαμε. Στο στρατόπεδο Ρωμανέλη στο Δρέπανο και τα αποτρέψαμε. Που? Ή ενικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ θα τα πούμε. Για να ξέρει και ο Περιφυριάρχης, ποιον είναι η άποψη του Περιφυριακού Συμβουλίου, κατεμπάρετε αυτή την απόφαση, της απόψας της πάτε κάτω. Δεν θα κρυβόμαστε. Όπως έγινε την προηγούμενη περίοδο. Και βλέπετε ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται τώρα. Πέρα από τις ανοιχτές δομές που αποφασίστηκε, που περιγράφει τον κ. Περιφυριάχη, στα ξενοδοχεία τους πάνε. Γιατί έχουν καλύτερες ανθρώπινες διαβίωσεις, πληρούν τις όρους, έχουν διασφαλισμένα πράγματα και δεν εκπαύουμε τις εικόνες που εκπαύουμε από τη Μόρια, εκπαύουμε άλλες εικόνες από εκεί. Και τα γραβαινά έπαιξαν σε όλα τα διευνή δίκτυα. Για τον τρόπο που φιλοξενήθηκαν στον Ορεινόγκο. Άρα λοιπόν, με ξεκάθαρες θέσεις, εάν δεν θέλουμε ξενοδοχεία τι προτείνουμε, προτείνουμε δομές, τι προτείνουμε, ενοικιαζόμενα δομάτια, διαμερίσματα, τι συγκεκριμένα. Μην τα αφήνουμε έτσι να εωρείτε. Και το λέω θετικά κ. Περιφυριάχη να την προκαλέσετε στη συζήτηση να πάρουμε όλη θέση εδώ. Και με τους δήμους. Εμείς είχαμε συγκροτήσει μια επιτροπή, έτσι δεν κ. Κάτωνα, και στα πλαίσια της έκθεκτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, όπου συμμετείχαν όλοι. Και ο σχεδιασμός που έγινε, έγινε με αποφάσεις όλων των οργάνων. Δεν είναι θέμα ενός. Δεν είναι θέμα ενός οργάνων. Πρέπει να συναποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θέλουμε αυτό το μίζο θέμα το να αντιμετωπίσουμε. Βάζοντας μπροστά τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του και την ελεγγύη και στη συνέχεια να ακουμπώσουμε τη σνατότητα που έχουμε εμείς για να προσφέρουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Διαφυλάσσοντας και την περιοχή, αυτό που περιγράφεται, αλλά πολύ περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους. Όχι στα ξενοδοχεία, που. Όχι στις δομές, στα ξενοδοχεία. Ένα αποφασίσουμε. Σας ευχαριστώ. Να προχωρήσουμε. Έχει συνταχθεί το ψήφισμα σχετικά με τη συζήτηση που είχαμε κάνει στην προηγούμενη συνειδρίαση για την αναστολή της λειτουργίας των έξτηματων του Πανεπιστημίου. Κύριε Τσούμαρη, επειδή είχατε αναλάβει να το συντάξετε, να διαβαστεί στο σώμα το ψήφισμα για την αναστολή λειτουργίας των έξτηματων του Πανεπιστημίου. Διαβάστε το κύριε Τσούμαρη. Το Πανεπιστημίο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί για την περιφέρειά μας πυλών αγνώσης και καινοτομίας. Η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξή του αποτελεί αδιαπρεγμάτευτο μέλημα στο πλαίσιο της στρατηγικής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη περίοδο που θα χαρακτηριστεί από την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου ισορροπημένου μοντέλο ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέος για την αναστολή λειτουργίας έξι τμήματων του, ζητά τη στήριξη ως καθολικό έτοιμα του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που η περιφέρειά Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ενδυνάμωσή του μέσα από τη λειτουργία πολλών μοναδικών και ανταγωνιστικών τμήματων, τα οποία θα επιτρέψουν την ανάδειξή του σε σημαντικό εκπαιδευτικό πόλο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και άρα, την άρση της απόφασης αναστολής λειτουργίας των έξι τμήματων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θα με επιτρέπετε, κύριε την Περιφερία Αρχαία, όχι Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλετε, κάντε το. Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο λέω. Συμφωνεί το σώμα, κύριε Καρυπίδη. Κύριε Καρατζίδη. Λευκό. Κύριε Σαβουλίδη, είπε. Οπότε, ομόφωνο. Να προχωρήσουμε, υπάρχουν δύο θέματα εκτός της μερής σας διάταξης. Το πρώτο θέμα είναι αιτήσιος προγραμματισμός προσληψών τακτικού προσωπικού έτους 2020. Συμφωνεί το σώμα να συζητηθεί. Έχει μοιραστεί νομίζω από την Γραμματεία του Περιφεριακού. Στους επικεφαλείς. Στους επικεφαλείς, ναι. Κύριε Καρυπίδη, συμφωνείτε. Κυρία Ζυμπηλιάδο, κύριε Καρτζίδη, κύριε Σαβουλίδη, ωραία. Εισηγητής ο κ. Περιφεριάρχης. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει ο οργανισμός της περιφέρειας να παρουσιάζει ως έτοιμα τις ανάγκες σε υπαλληλικό προσωπικό, ζητήθηκε από τους διεθυντές των υπηρεσιών να καταθέσουν τις προτάσεις τους και συγκεντρώθηκε από τη διέθυση προσωπικού και διοικησης και συντάχθηκε το πινακάκι που έχει διανημιθεί στους επικεφαλείς και αυτό, όπως θέλετε, κάτω στο Υπουργείο, για να ληφθεί υπόψη σε έναν μελλοντικό προγραμματισμό για τυχόν προσλήψης στο δημόσιο τομέα. Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω εδώ ότι ολοκληρώνεται και η προσπάθεια που γίνεται για το νέο οργανισμό. Εντός του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποτυπωθεί το τελικό σχέδιο. Θα το φέρουμε εδώ στο Δευτερικό Συμβούλιο να το συζητήσουμε και να το εγκρίνουμε και να το καταθέσουμε αυτό προς έγκριση τελικά πάλι προς την Υπουργείο, που και εκεί θα προβλέπονται συνολικά το μέγεθος των αναγκών, των κενών, των υπηρεσιών σε υπαλληλικό προσωπικό, όπου θα αποτελεί και εκείνο το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη των αναγκών σε υπαλληλικό προσωπικό. Οπότε αυτό το έγγραφο αφορά την πρώτη αναφορά που σας είπα και θα ακολουθήσει το οργανόγραμμα που θα το ολοκληρώσουμε μέσα στο Δεκεμβρίου. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κύριος Καρυπίδης. Καίρια Πρόεδρε, νομίζω είναι μια διοικασία που δεν είχαμε κάνει το Μάρτιο αυτό. Συμφωνούμε απολύτως, αλλά να προσέξετε λίγο, κύριε Περιφεριάρχα, επειδή εσείς κάνετε την εισήγηση. Εκεί στα Γραβαινά, στην Περιφερειακή Ενότητα με τους νομικούς, δεν έχουμε νομικό στα Γραβαινά, είμαστε μόνο στην Καστοριά μόνιμο υπάλληλο και στη Φλόρινη. Δεν ξέρω, κύριε Περιφεριάρχη, αν είναι εδώ. Δεν το βλέπω αν συμφωνεί και αυτός. Προσέξτε το λίγο. Δηλαδή, να είναι ποιοι έψινο κοζάνι, αν μπορούμε να έχουμε τρεις θέσεις, που λέτε και ένας τρεις, δύο να είναι στην Κοζάνη και μία να είναι στα Γραβαινά. Υπήρχε, αφού λέμε, υπήρχε. Είναι εδώ η διευθύντρια του... Ναι, νομίζω ότι μπορεί, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. Είχαμε πει και στα Γραβαινά, αν θυμάμαι καλώς, τότε. Ωραία, νομίζω ότι πρέπει να το βάλουμε. Να το προσθέσουμε, σαφώς. Η παρουσία των νομικών συμβούλων είναι υποχρετική και απαραίτητη. Η Πυριασιακάτια κινήθηκε αυτό. Ωραία, προσθέτουμε και τη διευθύντρια του. Υπήρχε, αφού λέμε, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. Είναι εδώ η διευθύντρια του. Υπήρχε, αφού λέμε, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. Υπήρχε, αφού λέμε, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. Υπήρχε, αφού λέμε, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. Υπήρχε, αφού λέμε, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. Υπήρχε, αφού λέμε, η κυρία Καρακούλα, έτσι ήταν ο σχεδιασμός. με τη διάρκεια της Κύριας Καρακούλα. Αναγκαστικά, πρέπει να γίνει εξισορώπιση των θέσεων γιατί είναι συγκεκριμένες οι προτεινόμενες. Αφαιρώνται γιατί είναι κοζάνι. Ωραία. Κυρία Συβελιάδο, έχετε το λόγο. Συμφωνούμε για τους δικηγούς όντως να καλυφθεί και αφού έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε. Βέβαια, έτσι μένει χωρίς νομική κάλυψη η έδρα, που ίσως οι δύο της κοζάνις μπορούσαν να γίνουν ένας και ένας. Γιατί όντως έχουμε θέμα με την έδρα. Και αν δεν θέλουν τα γρεβενά, ίσως θα μπορούσε να το πάρει η έδρα αυτή τη νομική κάλυψη. Ίσως να αποσαφηνιστεί ότι αφορά και την έδρα. Στην ίδια λογική, επειδή έχουμε δικαιούμαστα 17, ζητούμε 12, μπορούμε λοιπόν να καλύψουμε άλλες πέντε θέσεις. Εμείς θα λέγαμε επειδή είναι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και λοιπά, να μην αφήσουμε κάποιο κενό και το ίδιο και στις βοηθητικές ειδικότεες, τους ίψιλων, έψιλων δηλαδή, μπορούμε να καλύψουμε άλλους δύο. Η περιφέρεια δεν έχει φύλακες αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε προσωπικό βοηθητικό, είτε σαν συντηρητές είτε σαν φύλακες, και στις άλλες πέντε ειδικές ειδικές, και στην έδρα και στις... Άρα, νομίζω ότι οι δύο θέσεις στις... μαζί με τη μία του δικηγόρου που ήδη επισημάθηκε από τον κ. Καριβίνο. Γεια, συγγνώμη, γεια, επαναλάβετε λίγο πάλι... Είναι η ΔΕ τεχνικών. Νούμερο... Δεν το έχω μπροστά μου. Δεκαέξι, δεκαέξι. Από δώδεκα δεκαεφτά, ναι. Να μπουν άλλοι πέντε. Και ίψιλον, έψιλον, ζητούμε τέσσερες να γίνουν έξι. Απλά το κάναμε με την κ. Καρακούλα αυτό μαζί. Η πρώτη στήλη, ο συνολικός αριθμός των θέσεων, είναι αυτός που πρέπει να προσαρμοστούμε. Ο δεύτερος είναι τα κενά που υπάρχουν, αλλά υπάρχει μία δέσμεψη από το Υπουργείο για τη στήλη του συνολικού αριθμού των θέσεων που μας... Αυτόν που δικαιούμαστε. Για αυτό λέω, ποιά είναι αυτά που δεν καλύπτουμε. Ναι, αν υπάρχει περιθώριο... Κυρία Καρακούλα, μπορείτε να μας βοηθήσετε. Ναι, παρακαλώ. Καλησπέρα σε όλους. Καταρχήν να επισημάνουμε ότι το έτοιμα το οποίο θα πρέπει να υποβληφθεί την τρίτη το αργότερο, ζητώ συγγνώμη και για το κατεπίγον, απλά εγκύκλειωση να σκεφτείτε ότι επίσημα μας ήρθε πριν δύο μέρες και κυκλοφόρησε την προηγούμενη Πέμπτη, διάδυα πήρε την Παρασκευή, απευθείας την εντοπίσαμε και από την προηγούμενη Παρασκευή κάναμε αγώνα δρόμου να συγκεντρώσουμε αιτήματα, να κάνουμε τον προϋπολογισμό, κοστολόγηση και όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα. Την Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα που πρέπει να κατατεθεί, τη Δευτέρα δεν θα μπορούσε να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο, οπότε σήμερα έγιναν όλα λίγο γρήγορα για να μην χάσουμε την ευκαιρία. Μετά από πάρα πολλά χρόνια μας ζητάτε από το Υπουργείο να προβούμε σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού που είναι ζητούμενο ετών. Απλά θα μπορούσαμε να καλύψουμε, όντως, αυτό που είπε ο κύριος Καρυπίδης και η κυρία Ζεμπηλιάδου, ότι μία θέση δικηγόρουμένη στη εντολή, έχουμε τρεις κενές, ζητάμε δύο, ζητάει μόνο η Κοζάνη, η Καστοριά και η Φλόρινα έχουν. Τα γριβένα δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το έτημα, αλλά ίσως μπορέσουμε να το προσθέσουμε τώρα. Από εκεί και πέρα τα άλλα κενά μας είναι μία θέση γεωτεχνικών, δηλαδή ζητάμε 25 και έχουμε 26 κενά, μπορούμε να προσθέσουμε μία θέση γεωτεχνικών επιπλέον. Μπορούμε να προσθέσουμε πέντε θέσεις τεχνικών. Έχουμε δεκαεφτά κενά, ζητάμε 12, μπορούμε να βάλουμε και άλλα πέντε. Όπως μπορούμε να βάλουμε συνδυοθέσεις εεε επιμελητών. Με βάση τα κενά μας, δεν μπορούμε πάνω από τα κενά. Να επισημάνω ότι το έτημα θα πάει συνολικά. Αυτό που ο πίνακας που σας δώσαμε αναπεριφερειακή ενότητα δεν θα φύγει έτσι για το Υπουργείο. Σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν εκ των Ισθαίρων όταν εγκριθούν οι προσλήψεις ανακατανομές μεταξύ των περιφερειακών ενότητων. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μας δεσμεύει. Σαν αριθμός μας δεσμεύει. Και τελευταίο, δεν είμαστε και σίγουροι αν θα μας εγκρίνει όλο το Υπουργείο Ισθαίρικων. Να κάνουμε μία ερώτηση σχετικά με τα Γρεβενά. Μπορούμε να κάνουμε διορθωτική ενέργεια παρεμβατική τώρα, θα κάνει ο Περιφερειάρχης άμεσα τις επόμενες μέρες από Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κάτι. Αν μου επιτρέπετε, η απόφαση θα εκδοθεί μάλλον ο Πίνακας θα τροποποιηθεί όπως θα την εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό ήταν ένα πρωτοσχέδιο. Συγγνώμη, η κατανομή αυτή τη στιγμή δεν είναι επίσημη για ένα Περιφερειακό ενότητα. Οι θέσεις είναι νιέες. Δεν το έχω βγάλει έναν Περιφερειακό ενότητα. Σίγουρα το πήγαμε και λίγο πληθυσμιακά. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την Κοζάνη και ανάλογα με τον πληθυσμό μειώνεται κατά τη θέση. Αλλά σε πολλές είναι ίδιες. Σε μεγάλο αριθμό θέσεων, εκεί που έχουμε λίγες κενές, είναι ισομερός. Είναι πολύ λίγες οι περιττώσεις όπου η Κοζάνη έχει περισσότερες αιτήματα από τις άλλες Περιφερειακές ενότητες. Και επισημαίνω και πάλι ότι αυτή η κατανομή δεν είναι δεσμευτική. Αυτό που θα ζητηθεί αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο είναι συνολικά σαν Περιφέρεια. Εμείς την κάναμε για να έχει μία πρώτη εικόνα το Περιφερειακό, πώς θα μπορούσε να γίνει. Με όταν θα βγουν οι προκηρήξεις, σαφώς και μπορούμε να κάνουμε αναδιοργάνωση ανά Περιφερειακή ενότητα. Δε μας δεσμένει δηλαδή αυτός ο πίνακας. Ναι, κύριε Βόσδου, παρακαλώ. Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε συνοπτικά μία απόφαση, να καλύψουμε όλα τα κενά και να βρεθούν οι επικεφαλείς οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και να συμφωνήσουν. Τώρα, ούτε τον πίνακα έχουμε εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και νομίζω ότι είναι και άσκοπο. Να καλύψουμε όλα τα κενά, όπως είπε η κυρία Καρακούλα, παίρνοντας αυτήν εδώ την απόφαση. Κυρία Κυριακίδου. Συμφωνώ με τον κύριο Βόσδου. Εγώ θα έλεγα για τους τεχνικούς, αλλά και εν συνόλου νομίζω είναι το καλύτερο δυνατό. Οποιαδήποτε βοήθεια σε στελέχωση είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή. Οπότε θα πρότεινα όλο τον πίνακα, όλες τις δυνατότητες που έχουμε να τις ζητήσουν. Κύριε Δασκαλόπουλε, παρακαλώ. Εγώ, συγγνώμη, θα με συγχωρέσετε, αλλά με μία πρώτη ματιά, γιατί έχω πήρα τον πίνακα, βλέπω ότι σαν σύνολο βγάζω περίπου στις 10 θέσεις και το αναλογικά με την κοζάνη, για παράδειγμα, δεν μου βγαίνει, γιατί στην κοζάνη είναι περίπου πάνω από 50 και στα κρεβένα δεν είναι ούτε 10. Άρα δεν μπορώ έτσι, εν λευκό, να μπορώ να πω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν τη δέχομαι. Δεν είναι σωστή η κατανομή. Και για ακόμη μια φορά, έτσι, να διαψευστώ, πάλι θα βγούμε χαμένοι. Άρα λοιπόν, να κάτσουμε να το δούμε από την αρχή, όλο, πώς θα γίνει η κατανομή. Γιατί στο μέτρημα, πάλι στο τέλος θα βγουρεθούμε να πούμε λιποβαρής. Λυπάμαι που το λένε. Παρακαλώ, κύριε δασκολόπουλε, να απαντήσει η κυρία Καρακούλα. Δύο διευκρινήσεις. Η πρώτη είναι ότι τα αιτήματα έχουν κατατεθεί από τα ίδια τα κρεβένα. Δεν πειράξαμε τίποτα. Δεν κάναμε εμείς την κατανομή. Πρώτα ζητήσαμε από τις τρεις περιφερειακές ενότητες και με τον κ. Κασαπίδη τελευταία καθίσαμε και βάλαμε να δούμε τα υπόλοιπα για την Κοζάνου. Κοζάν η έδρα είναι μαζί. Όταν μιλάμε για π. Κοζάνης, μιλάμε για το νομό, οπότε φορά και τις υπηρεσίες της έδρας και τις υπηρεσίες της π. Οπότε, κύριε δασκολόπουλε, οι πρώτοι που κατέθεσαν θέσεις ήταν οι περιφερειακές ενότητες και ό,τι έμεινε το βάλαμε με τον κ. Κασαπίδη και τον κ. Τσιούμαρη. Να ολοκληρώσω, για να μην έχετε και το άγχος. Όχι, το άγχος το έχω. Δεν θέλω να κατηγορίσω τον κ. Περιφεριάρχη ότι είμαστε αδικοί. Εμείς πρώτα αδικούμε τον εαυτό μας και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Ευχαριστούμε. Να ολοκληρώσει η κ. Καρακούλα. Ξαναλέω, αυτή τη στιγμή τα αιτήματα θα κατατεθούν συνολικά σαν περιφερειακή ενότητα. Στο Υπουργείο δεν θα πάει ο Πίνακας σαν περιφερειακή ενότητα. Αυτό έγινε για να υπάρχει μία εικόνα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο του τι ζητήθηκε από κάθε περιφερειακή ενότητα και μόνο. Που σημαίνει ότι όταν θα μας εγκριθούν οι προσλήψεις και να δούμε και πόσες θα μας εγκριθούν και από ποιες ειδικότητες θα ξαναγίνει η ανακατανομία όπως πρέπει να γίνει. Δεν μας δεσμεύει δηλαδή η κατανομία αναπεριφερειακή ενότητα. Είναι μόνο για να υπάρχει μία εικόνα του τι ζητήθηκε. Κυρία Καρακούλα, μία ερώτηση λίγο, αν μπορείτε να απαντήσετε. Γεωτεχνικοί υπήρχαν κενό και δικτυμίατροι. Ζητάμε. Γεωτεχνικοί είναι εκτιμίατροι, είναι γεωπόνοι, είναι και κάποιες άλλες ειδικότητες. Εννοείται, το έχουμε καλύψει όλο τον αριθμό τους γεωτεχνικούς. Αν δεχτείτε ότι τις καλύπτουμε όλες και αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν αποφασίσουμε να τις καλύψουμε όλες, δεν χρειάζεται τώρα να τις βάλουμε αναπεριφερειακή ενότητα. Είναι κάτι που έπεται. Θα το κάνουμε σε δεύτερη φάση, γιατί το Υπουργείο δεν μας το ζητά αυτή τη στιγμή. Ευχαριστούμε. Κύριε Καρατζίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, ναι, προφανώς και θα υπερψηφίσουμε την συγκεκριμένη εισήγηση, έστω και αν αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση, έχει εισάγηθη και ως έκτακτο θέμα το συγκεκριμένο. Ελπίζουμε, αλλά φοβόμαστε ότι δεν θα εγκληθούν παρά ένα μικρό τούμα των προσλήψεων αυτών, ας είμαστε βέβαια πιο αισιόδοξοι. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση εμένει στη θέση γιατί τύρις του 5 προς 1 που έλεγε προεκλογικά. Νομίζω έχει αμβλημθεί η συγκεκριμένη θέση της. Ναι, τώρα όσον αφορά τις ειδικότητες συγκεκριμένες, θέλω να πιστεύω ότι οι ερμόδιες υπηρεσίες έκαναν τη σχετική μελέτη. Όσον αφορά τους δικηγόρους, θα θέλατε να πω και κάποια δικά μου χώρα, βγαίνει εξαιρετικά χρήσιμο, περισσότερο από όσο νομίζει ο κόσμος, να υπάρχουν τελεχωμένες νομικές υπηρεσίες σε όλες τις περιφερειακές ενώτες. Να πω ακόμα ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποσχεδούνται και ασκούμενοι δικηγόροι στις νομικές υπηρεσίες της περιφέρειας, κάτι το οποίο θα δώσει μια επιπλέον δυνατότητα κατά της εμπειρίας σε νέους συναδέλφους μου, αλλά και θα βοηθηθούν σημαντικά αυτές οι υπηρεσίες. Υπάρχει βέβαια η δική διαδικασία για την επιλογή τους, που μετέχει μια ειδική επιτροπή που μετέχουν και οι δικηγορικοί σύλλογοι. Με την ελπίδα ότι έστω κατά ένα μεγάλο κομμάτι θα εγκριθούν συγκεκριμένες προσλήψεις, θα το υπερψηθήσω. Ευχαριστώ. Ο κ. Πράσου έχει το λόγο. Ψηφίζουμε και εμείς υπέρ σε αυτό το θέμα. Ωραία, ευχαριστώ. Οπότε με τη διευκρίνηση ότι καταλήγουμε στον αριθμό των γενών θέσεων για όλες τις ειδικότητες. Συμφωνούμε. Κύριε Καρυπίδη. Καταλήγουμε, λέω, να αλλάξουμε τον πίνακα με βάση στον αριθμό των γενών θέσεων. Το σύνολο να ζητήθει, δηλαδή το σύνολο των γενών θέσεων. Σ' όλες τις ειδικότητες. Και μετά θα γίνει και το λόγο. Ωραία. Κύριε Αζιμπλιάδο, υπέρ. Κύριε Καρατζίδη, υπέρ. Κύριε Πράσου, υπέρ. Ομόφωνο. Παρακαλώ, κύριε Δεσκαλόπουλε. Με την επιφύλαξη που είπαμε ότι θα γίνει κατανομή, αφού γίνει συζήτηση και αφού δούμε τα κενά, γιατί βλέπω εδώ ότι, εντάξει, υπάρχουν ελλείψεις, δηλαδή υπάρχει μια απομεριάς των υπηρεσιακών παραγώντων εκεί της ΠΕ, από την μια διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν προσωπικό και από την άλλη έχουμε γεμίσει τα μηδενικά. Άρα υπάρχει μια προχειρότητα, την επισημένω, έτσι. Ευχαριστούμε. Πρέπει, ψηφίζω με την επιφύλαξη, ότι θα το... Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Να προχωρήσουμε παρακάτω. Υπάρχει ένα ψήφισμα από τον επικεφαλής της Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανδροτροπή στη Δυτική Μακεδονία, τον κ. Πράσο. Έχει να κάνει με την πρόσλεψη της ΔΕΙ μέλους στις οικογένες, στ' ανόντος εργατικό διστύχημα, εργασμένος σε εργολαβία της ΔΕΙ. Αν συμφωνεί το σώμα να συζητηθεί, να διαφασίσει από τον κ. Πράσο και να συζητηθεί. Ναι. Κύριε Καρυπίδη, κύριε Ζεμπηλιάδο, κύριε Πράσο, παρακαλώ αναγνώστε το ψήφισμα και να προχωρήσουμε. Επειδή δεν το έχω εκτυπωμένο, αλλά το γνωρίζω την ουσία, αυτό να σας πω την ουσία, δεν αφορά ένα άτομο, αφορά μια μερίδα ανθρώπων που είναι οι εργαζόμενοι σε εργολαβία στη ΔΕΙ, είναι άνθρωποι πολλαπλώς αδικημένοι και μυστολογικά και όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικές σχέσεις και όλα αυτά. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν στη ΔΕΙ για λογαριασμό της ΔΕΙ, πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί. Κάποιοι, όχι πολύ ευτυχώς, κάποιοι έχουν σκοτωθεί σε εργατικά ατυχήματα. Κάποια φορά, τους εργαζόμενους τακτικούς της ΔΕΙ, ισχύει το αν σκοτωθεί κάποιος σε εργατικό ατύχημα, τότε προσλαμβάνεται μέλος της οικογένειάς τους στη ΔΕΙ. Αυτό δεν ισχύει για τους εργαζόμενους, τους εργολαβους. Με αφορμή του τελευταίου εργατικού ατύχημα, όπου σκοτώθηκε ένας 35-χρονος στην Τολυμαϊδα, άφησε πίσω του ένα παιδάκι έξι μηνών, τον καιρό που σκοτώθηκε δηλαδή, είχε ένα βρέφος έξι μηνών και ένα παιδί τριών χρονών. Και αυτό που... η σύνταξη που πήρε ήταν 100 ευρώ. Βοήθεια δεν υπάρχει από αλλού. Και με αφορμή αυτό, στάλθηκε ένα έτοιμα από το Συνδικάτ εργαζομένων στην Ενέργεια, να προσληφθούν και όσοι... να μην δηλαδή αλλάξει, να τροπουποιηθεί ο κανονισμός, ώστε να ισχύει και για τους εργαζόμενους του εργολαβου, αυτό που ισχύει και για τους τακτικούς εργαζόμενους. Δηλαδή να προσληφθεί μέλος της οικογένειας ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Αυτά καταγραμμένα είναι ίσως 10 με 15 εργατικά τυχήματα, δυστυχήματα, που σκοτώθηκαν δηλαδή άνθρωποι. Και το πώς επιβιώνει η οικογένειά τους είναι να μην τους συζητάμε, δεν τους έδωσε κανένα σημασία. Αυτό έφτασε στο... η επιστολή ήταν προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙ, η οποία πήρε... το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙ πήρε θετική απόφαση και είπε ναι θα δεχθούμε αυτό, αρκεί να γίνει μια τροποποίηση και το στέλνει στο αντίστοιχο υπουργείο. Αυτό πέρασε ένας χρόνος, δεν έγινε τίποτα. Εδώ είχε επισκεφθεί την περιοχή ο κ. Ηλιόπουλος, υφυπουργός εργασίας, στο οποίο πήγε και ο πατέρας του θύματος του τελευταίου και του είπε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Και λέει είναι κάτι απλό, θα το κάνω, όμως πέρασε άλλος ένας χρόνος δεν μαθαίνουμε όσο το έχω ψάξει ότι είναι ακόμα στο νομικό τμήμα του υπουργείου ενέργειας ή έχει πάρει θετική αγγρίση, κανένας δεν είπε όχι, όμως γραφειοκρατικά δύο χρόνια αυτή η οικογένεια υποφέρει, δεν μπορεί να επιβιώσει, δηλαδή είναι θέμα επιβίωσης διότι το θέμα αυτό είναι γενικότερο, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για τα εργατικά τυχήματα αλλά και για την ισότητα στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, όμως θεωρούμε ότι το πρώτο είναι το θέμα της επιβίωσης της οικογένειας, γι' αυτό και ζητάμε εκτός του ότι να βγει ένα ψήφισμα από εδώ αλλά και κάποιος που ο περιφερειάρχης ο ίδιος αν δεν του είναι δύσκολο ή κάποιος του περιφερειάρχη να παρακολουθεί το θέμα διότι είναι γραφειοκρατικό, δεν ενδιαφέρονται για την επιβίωση των οικογένειών μπορεί ένα χαρτί να μένει στις ειρτάρια για μήνες και για χρόνια όπως αποδείχτηκε. Το θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα όχι μόνο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και άμεσης επιβίωσης οικογένειών. Φαντάζεις πώς μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με 100 ευρώ όταν έχει δύο παιδιά και δεν έχει βοήθεια πουθενά. Ευχαριστούμε κύριε Πρόσω, το λόγο είχε ο κύριος περιφερειάρχης. Εγωνώ με το ψήφισμα αυτό, συμπαράστασης και απλά να ανημερώσω το σώμα ότι και ως βουλευτής του είχα φέρει το θέμα στη Βουλή, στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά δυστυχώς αυτά που λέτε κύριε Πράσο είναι γεγονός. Δεν έχει προχωρήσει πέρα από τις καλές προθέσεις και την όλη προετοιμασία που έχει γίνει με την απαραίτητη τροπολογία. Δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα ο νόμος, ώστε να μπορούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν η διαπηχείρηση αλλά με διαφορετικό καθεστώς σύμβασης να έχουν τα ίδια δικαιώματα σε αυτή την περίπτωση. Οπότε εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και θα συνεχίσουμε και ο ίδιος προσωπικά το παρακολουθώ το θέμα εδώ και δύο χρόνια. Οπότε εκτιμώ ότι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο και η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που στην κατεύθυσε αυτή. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Καρυπίδης. Ναι, να συμφωνήσουμε απόλυτα και να συγχαρούμε για την πρωτοβουλία του κ. Πράσου και την ευαισθησία του. Είναι μια περίπτωση, η οποία δείχνει ότι δεν είναι και η μοναδική δυστυχώς, είναι πάρα πολλές υπέρηπτώσεις τέτοιες. Και νομίζω ότι ισχύει αυτό που είπατε για τον κ. Λιόπουλο, είχε πάρει την πρωτοβουλία κ. Πράσο επειδή είχαν ενημερωθεί. Μα ακούτε κ. Πράσο, ισχύει για τον κ. Λιόπουλο, είχε πάρει την πρωτοβουλία και έχει απευθυθεί και στο Υπουργείο Ενέργειας για να κλείσει αυτή η υπόδειση. Ξέρω και για την παρέμβαση του κ. Κασσαριπίδη που ήταν τότε βουλευτής, αλλά είναι έτσι όπως περιγράφεται μέσα από τις εγγραφικές δικασίες. Ενώ όλοι συμφωνούν, έχει να κάνει με το πώς είναι η δομή δυστυχώς στην διοίκηση και στις συμβάσεις που έχουμε με τους εργαζόμενους. Και αυτό είναι και ένας προβληματισμός και ένα όχημα σε αυτό που έχουμε και μπροστά μας, το οποίο συζητήχεται με το νομοσχέδιο για την αμπλευθότητα αγοράσης ενδιαίκησης στην Βουλή και συζητήθηκε για το πώς θα έχουμε πολλές ταχύτητες εργαζομένων. Δηλαδή θα έχουμε τους εργαζόμενους τώρα που δυστυχώς θα παίρνονται στη διοίκηση με άλλα κριτήρια και εκτός ασυμ, με συμβάσεις 600-650 ευρώ. Δηλαδή θα δημιουργήσουμε μέσα στην επιχείρηση πολλές διαφορετικές περιπτώσεις εργαζομένων και αυτό δεν είναι ωφελήμου και για την περιοχή αλλά και για τους ίδιους εργαζόμενους. Σκεφτείτε τότε πώς επιπρόσθετα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Εμείς είμαστε θετικοί απέναντι στο ψήφισμα και νομίζω ότι από τη στιγμή που είναι και η γνώση του κ. Περιφερειάρχη άρα νομίζω ότι μπορούμε και πιο δυναμικά να παρέχουμε για να κλείσει αυτή η υπόθεση. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει η κυρία Ζεβηλιάδου. Λόγιτο ότι συμφωνούμε απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα δικαιητικό συμβούλιο συμφώνησε. Είναι θετικό γι' αυτό και δεν υλοποιείται αυτή η απόφαση. Η ιδεή λειτουργεί ως ιδιωτική αιθερία τώρα πλέον. Έχει τη μετοχική της ιδέας. Δεν είναι και κανένα μίζο θέμα, θέλω να πω, η πρόσληψη ενός εργαζόμενου όταν υπάρχει όλη αυτή η τεκμηρίωση που υπάρχει. Ένας άνθρωπος ο οποίος χάθηκε στη δουλειά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πού κολλάει. Δεν είναι αδυνατό να το συλλάβω. Σε κάθε περίπτωση σίγουρα είμαστε πέντε. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Καρατζίδης. Εντάξει, προφανώς και θα συμφωνήσουμε και εμείς και νομίζω όμως είναι και μια ευκαιρία να δούμε λίγο στον βαθμό που μας αναλογεί και μπορούμε τι γίνεται με τους όρους ασφαλείας στις εργολαβίες και σε όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε. Επίσης να πούμε ότι επειδή υπήρξε μια πρόσταση μια σχετική κουβέντα και στον χώρο του εργατικού δικαίου και εκεί μας αφορά σε ένα βαθμό, κατά πόσο δηλαδή θα υπάρχει η συνευθύνη του αναθέτοντος και του εργολάβου όσον αφορά από τις μισθοδοσίες μέχρι τα εργατικά αττικήματα, ήταν μια ιστορία που έγινε, ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές, ανετράπη από το Υπουργείο Εργασίας, δεν θα το βάλω τώρα, αλλά γενικά είναι ένα θέμα που με αφορμή αυτά θα είναι καλά να τα δούμε. Και το λέω επειδή η περιφέρεια συχνά λειτουργεί ως εργοδότης, δηλαδή και θα μπορεί να τα βρει τέτοια ζητήματα μπροστά της. Ευχαριστούμε, οπότε ομόφωνα και προχωράμε στα θέματα μερίσης διάταξης. Στο πρώτο θέμα, σχέδιο προγράμματος διαφημιστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έτους 2020, συγγιτής του Περιφερειάκης Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Γιωρούς Κυσαπίδης. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης κατάρτισης του προγράμματος επικοινωνικής προβολής του 2020, σύμφωνα και με τους συγκεκριμένους νόμους ορίζουν τις διαδικασίες, έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα για την συνολική εκταμίψη καταρχήν του ποσού για την περιφέρειά μας, στο ύψος των 110.000 ευρώ και στη συνέχεια γίνεται μια πρώτη αποτύπωση, ανακατηγορία μέσων. Από εκεί και πέρα, όταν θα εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα από το αρμόδιο Υπουργείο, θα γίνει και η περαιτέρω κατανομή επιμέρους στο κάθε ένα από τα μέσα που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές. Εδώ θα ήθελα να πω ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι υποχρεωτικές διατάξεις του νόμου, ώστε να ικανοποιούνται με τα ποσά και τα ποσοστά των ποσών αυτών όπως αποτυπώνεται στις τρεις κατηγορίες και η περαιτέρω εξειδίκευση της χρηματοδότησης θα γίνει με τα κριτήρια τα οποία προβλέπονται πάλι στην νομοθεσία, αλλά είναι και σε ένα βαθμό και απόφαση και της περιφερειακής αρχής. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Καρυπίδης. Ναι, εμείς συμφωνούμε. Δεν θέλω τώρα να πω τις λεπτομέρειες. Αυτά τα εξειδικευτούν αφού έχουμε και την έκρηση του προγράμματος και ουσιαστικά είναι μια επαναλαμβανόμενη δράση, αυτή η οποία καλώς συλλοποιείται για να δίνεται η δυνατότητα να γίνεται και μη εξωστρέφειά της πολιτικής, αλλά και το θέμα του που θέλει να αναπτύξει πολλές φορές και ειδρυστοποιώνται στην κοινωνία ή περιφερειακή. Άρα μη στο ψηφίζουμε. Ευχαριστώ κ. Καρυπίδη. Το λόγο έχει η κ. Ζεβιλιάδο. Εμείς έχουμε τρεις βασικά παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι η Εγκύκλος μιλάει για ένα σχέδιο διαφημιστικής προβολής. Φαντάζομαι με ένα σχέδιο διαφημιστικής προβολής συνδυασμένο με ένα τεχνικό πρόγραμμα. Ευαισθητοποίησης, ξέρω εγώ, ανάλογα με το τι σκέφτε να κάνει περιφερειακή αρχή, αλλά για περιβαλλοντικά θέματα, για κοινωνικά θέματα ενόψω των θεμάτων που έχουμε τώρα και με το μεταναστευτικό. Αυτό που δεν είδαμε, δηλαδή, σε αυτή την εισήγηση, που όντως είναι μια αντιγραφή του 19, στην ουσία είναι ένα σχέδιο κατανομής των πόρων που δικαίου τι περιφέρει. Δεν είναι σχέδιο διαφημιστικής προβολής. Εμείς θα χαιρετίζαμε αν υπήρχε μια φιλοσοφία πίσω από αυτή την κατανομή. Ότι εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αυτό που κυρίως μας βρίσκεται αντίθετος, είναι ότι εγκύκλειος μιλάει ότι τουλάχιστον το 30% πρέπει να πάει στα περιφερειακά μέσα. Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες που έχουν τα μέσα περιφερειακά, που αντιμετωπίζουν και όλα είναι μεταξύ φθοράς και αυθαρσίας. Η συνέχιση λειτουργίας τους, η ύπαρξή τους είναι και θέμα δημοκρατίας. Δεν θα μείνουν μόνο με τα αθηναϊκά μέσα στην περιφερειακά. Άρα με όποιον τρόπο, θα μου πείτε, θα σωθούν από εδώ, αλλά κάθε δυνατό μέσο ενίσχυσής τους νομίζω πρέπει να εξαντλείται. Με την έννοια αυτή, επειδή με την κατανομή δίνεται το 44% τώρα στα μέσα, από το 30% κατελάχιστον που βάζει ο νόμος, εμείς λέμε να εξαντληθεί πολύ παραπάνω. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που θέλουμε να πάμε σε κεντρικά μέσα με πολύ μεγαλύτερο ποσό. Καταλαβαίνουμε ότι εδώ μέσα δεν είναι η διαφημιστική προβολή του ΕΣΠΑ. Είναι χωριστό κονδύλο, δεν περνάει καν από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή είναι η εθνική πόρη, με την έννοια αυτή θα λέγαμε να ενισχυθεί το κομμάτι των περιφερειακών μέσων. Η μεγάλη αδικημένη είναι η τηλεοπτική σταθμή. Έχουν μόλις το 14%, έχουν τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρέπει να κρατηθούν εν ζωή. Γι' αυτό το έργο που προσφέρουν. Είναι η μεγάλη αδικημένη ενώ δίνεται όντως το 100%, το 30% στα έντυπα και στους ραδιοφωνικούς. Καταλαβαίνω ότι οι κεντρικοί της τηλεοπτικής σταθμής έχουν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά αν έχουμε μια φιλοσοφία στήριξης των δικών μας ταθμών, της περιφερειακής ενημέρωσης, πιστεύω ότι και αυτό πρέπει λίγο να αναθεωρηθεί. Όχι λίγο, πολύ. Και θα θέλαμε να ακούσουμε αν υπάρχει, γιατί τα μεγάλα ποσά, όπως είπα, είναι στην τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ, αν υπάρχει μια φιλοσοφία να αξιοποιηθούν οι πόροι που υπάρχουν εκεί. Όχι για να δώσουμε στα μέσα, σαν αντιπολήψεις δεν θα μας συνέβαινε να το πούμε αυτό, κυρίως να αξιοποιηθούν διότι είναι ένα όπλο αναπτυξιακό αυτή τη στιγμή τα μέσα. Αυτά τα ποσά καλά είναι να πάνε εκεί, για να προβληθεί η περιφερειακή, όχι τουριστική προβολή υποχρεωτικά. Έχουμε άλλα θέμα, η τουριστική προβολή είναι ένα θέμα που θα είναι χωριστό. Εδώ είναι η διαφημιστική προβολή της περιφερειάς, για το σύγχρονο πρόσωπο που θέλει να βγάλει, το κοινωνικό της πρόσωπο, το περιβαλλοντικό της πρόσωπο. Άρα λοιπόν, πιστεύω ότι θα ήθελα να δούμε μια τέτοια διαφημιστική προβολή, δεν μας ικανοποιεί αυτό που βλέπουμε, ούτε ως προς την κατανομή, αλλά ούτε και ως προς το γεγονός ότι εδώ έρχεται μια κατανομή πόρων και όχι ένα σχέδιο προβολής. Με την έννοια αυτή, ληφθεί υπόψη αυτή τουλάχιστον να ανέβει το ποσοστό από 44%, δεν μας πειράζει να το πάμε 60%, 70%. Τα μέσα, τα κεντρικά μπορούν να ζήσουν από πολλές πλευρές. Εδώ περιμένουν από την περιφέρεια κυρίως, γιατί και οι δήμοι δεν έχουν δυνατότητες. Άρα θα θέλαμε να ληφθούν υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις και αν δεν ληφθούν, εμείς μάλλον θα ψηφίσουμε λευκό. Το λόγο έχει ο κύριος περιφερειάρχης. Να δώσω μια διαφκρίνηση με αφορμή την τοποθέτηση της κυρίας Ζεμπηλιάδου και να πω ότι στην τρίτη παράγραφο, στο ένγραφο που σας έχει διανημηθεί, διαβάζετε την ανάλυση του ετοίματος εφημιστικής δαπάνης για λιπές δραστηριώτες, όπου μέσα περιγράφεται η δραστηριότητα των sites, η παραγωγή των διαφημίσεων και οι διαδικτυακές διαφημίσεις. Έχουμε κατανοίμη 40.000 ευρώ. Είναι η απομείωση των ποσών που αναφερθήκατε και εκεί. Ο σκοπός είναι να κατευθυθούν στα τοπικά μέσα, τα οποία θα έχουν και αυτή τη δυνατότητα να κάνουν παραγωγές. Δηλαδή, η φιλοσοφία είναι να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο κάτι δημιουργικό στην περιφερειά μας, γιατί υπάρχουν πολλά μέσα και πολύς νέος κόσμος, που ασχολείται με την παραγωγή, την τελεοπτική, ή τη διαδικτυακή της σύγχρονης τεχνολογίας, που θέλουμε να τους βοηθήσουμε με ένα ελάχιστο κίνητρο, ώστε να κάνουμε παραγωγές και εδώ. Αν θέλετε, έτσι, μια προέκτεση και σαφώς θα το συζητήσουμε γενικότερα, την κατανομή, όχι μόνο αυτών των λίγων έως των κονδυλιών, ευρύτερα και των άλλων δυνατοτήτων που έχουμε και πρέπει να τις ενδυναμώσουμε, είναι να καταστεί η Δυτική Μακεδονία ως ένα κέντρο παραγωγής, είτε τηλεοπτικών, είτε ραδιοφωνικών, είτε διαδικτυακών, όχι μόνο διαφημίσεων, παραγωγών γενικώς. Όπως αναφέρθηκε και στο παρελθόν και η προσπάθεια που γίνεται, και θα την στηρίξουμε και εμείς να την ενδυναμώσουμε για τη δημιουργία κέντρων τηλεοπτικών παραγωγών, είναι μια μεγάλη βιομηχανία, που είναι ένα μέσο μακροπρόθεσμο όραμα για τη Δυτική Μακεδονία. Ξεκινάμε όμως από αυτά τα απλά, όπου υπάρχουν πολλά νέα παιδιά ταλέντα, που κάνουν κυρουλεκτικά θαύματα με τα κινητά τους, με απλές παραγωγές και τους υπολογιστές τους. Αυτούς θέλουμε να στηρίξουμε, αυτά τα νέα παιδιά, γι' αυτό βάλαμε αυτή τη δαπάνη και θα προκαλέσουμε και προσκλήσεις ώστε να συμμετέχουν σε αυτές τις προτάσεις και να αναδείξουμε και τη δουλειά τους. Έχουμε καλύψει τις υποχρέσεις της νομοθεσίας και σύμφωνα και με το νέο νόμο που έδινε τη δυνατότητα, μετά το 2017 ψηφίστηκε ο νέος νόμος, που έδινε τη δυνατότητα και για παραγωγές, σε ένα ποσοστό που έως το 40% εμείς το προσεγγίζουμε, για να δώσουμε δυνατότητα εδώ να στηρίξουμε αυτές τις παραγωγές, που και από ίδιαν εμπειρία ξέρει και ο κ. Καρυπίδης πόσο δύσκολο και απαιτητικό, αλλά και πόσο δημιουργικό είναι να βοηθηθούν αυτά τα μέσα που έχουν αυτή τη δυνατότητα να κάνουν τηλεοπτικές, ραδιφωνικές, διαδικτυακές παραγωγές και γιατί όχι κάποια στιγμή να κάνουμε και αυτό που αναφέρονταν και πριν από δύο χρόνια, ένα στούντιο ταινιών και ντοκιμαντέρ και άλλων τέτοιων παραγωγών. Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν διευκρινίζεται, οι 40.000 ότι πηγαίνουν σε τοπικές παραγωγές, θα μπορούσαμε να το δεσμεύσουμε. Αλλά αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη τη διαφορά αυτό που σας είπα. Άρα το θέμα είναι αν θα αλλάξουμε αυτήν την αναλογία, αν θα το κάνουμε πολύ μεγαλύτερη, αυτή είναι η ερώτηση. Σχετικά με αυτό που είπε η κυρία Ζιμπλιάδο και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει, ότι και στη λογική του νόμου και του δικαίου, που είχε θεσπιστέ, αν θυμάμαι, επικυβερνήσεως του κυρίου Σιμήτηταν, το 30% να αποκεντρώνει, ή του Θόδουρ του Ρουσσόπουλου, αν ήδη, δεν θυμάμαι από το Μακρυπί Καραμαλί, να αποκεντρώνεται το 30% των Μπόρων, να αποκεντρώνεται το 30% των Μπόρων, δεν τηρήθηκε ποτέ. Εδώ τώρα είναι συγκεκριμένα τα ποσά που παίρνουν την Γενική Γραμματεία, αυτό είναι. Είναι άλλο όμως αυτό που συμφωνώ με την κυρία Ζιμπλιάδο που το βάζει στη διάστασή του, ότι πρέπει να παρέμβουμε κεντρικά όπου υπάρχει κρατική διαφήμιση, είτε απευθείας από τον πύριο του κράτους, είτε από τη ΣΔΕΚΟ και το ευρύτερο δημόσιο τομέα, να τηρούνται αυτές οι διαδικασίες του νόμου, διότι το 30% αυτής της διαθήμεσης να αποκεντρώνεται. Άρα σε δύο επίπεδα πρέπει να δουλέψουμε. Αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να ελλοποιήσουμε και είναι συγκεκριμένα τα ποσά, να ταξιδικέψουμε και νομίζω θα ταξιδικέψουμε, γι' αυτό δεν θέλησα να το προθετηθώ. Και το δεύτερο είναι να μπορέσουμε το αυτονόητο, που λέει και η νομοθεσία, επιτέλους να εφαρμοστεί, δηλαδή να αποκεντρωθούν αυτοί οι πόροι και στα περιφερειακά μέσα, όχι μόνο τα δικά μέσα, σε όλης της χώρας, που δεν γίνεται, δηλαδή τι γίνεται έχουμε συγκεντρωτισμό από τα 100 ευρώ, ζήτημα να πηγαίνουν τα 3-4 στην περιφερειακή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Να το ξέρετε. Εμείς γιατί να αφήνουμε στα κεντρικά και αν το κάνουμε καλά, καλά, να προφορίσουμε. Αλλά και είναι από το ευρύτερο πρόγραμμα. Τώρα, στο συγκεκριμένο, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια εξειδίκευση, έτσι, να δείτε όμως και τις προϋποθέσεις, διότι όταν αντιμετωπίσαμε αυτός το πρόβλημα, έτσι όπως είναι η νομοθεσία, υπάρχουν και μέσα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, που δύσκολα μπορούν να έχουν τις προϋποθέσεις. Τώρα δεν νομίζω ότι είναι της παρούσα αυτής η συζήτης, αλλά πρέπει να το δείτε και αυτό πώς μπορεί να αντιμετωπίσει. Υπάρχουν μέσα για πράγματα που δεν έχουν κάποιες προϋποθέσεις, λόγω των δυσκολιών, της κρίσης, που δεν μπορούν να τα περισσάθουμε, αλλά αυτομάτως πετύονται εκτός προγράμματος. Πρέπει να το δείτε λοιπόν και πώς θα το αντιμετωπίσετε. Εμείς, στην προηγούμενη περίοδο, ήταν σαφέστατη η εντολή από μέρους μου προς τους αντιπεριφεριάρχεις, και τους χωρικούς, και των οικονομικών, να μπορέσουν όλα αυτά τα μέσα που δραστηριοποιούνται να στηριχτούν με έναν τρόπο... Όχι, όχι, άλλο λόγο. Είναι υπό υποθέσεις που... Να μην λέμε τώρα. Αυτό πρέπει να το προσθέσουμε. Κυρία Πρόεδρεμ, το αντιλαμβάνουμε κυρίως σαν τεχνικό ζήτημα, χωρίς να μπούμε στο κομμάτι του περιεχομένου της προβολής, γιατί εκεί προφανώς έχουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας. Σοβαρός και προβληματισμός που έθεσε η κυρία Ζεμπηλιάδου, απλά θεωρούμε ότι το πρωτεύον υποθέτουμε ότι δεν πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μέσο έμμεσης υπηχορίγησης. Βέβαια θα το συνδυάσουμε, να ενισχυθούν κάποιοι τοπικοί σταθείοι και παράλληλα να επιτευχθούν και οι σκοποίοι αυτής της προβολής, που συχνά προϋποθέτουν και την εξωστρεφήτρως πάντων προβολή, ανάλογα με τα θέματα τα οποία υπάρχουν. Αντιλαμβανόμενο το θέμα αυτό, κυρίως ως τεχνικό, δεν έχουμε κάποια αντίρρηση, χωρίς να μπαίνουν στο θέμα του περιεχομένου της προβολής. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Πράσου έχει το λόγο. Εμείς κατανοούμε το πρόβλημα με τους σταθμούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής, που χρειάζονται ενίσχυση. Όμως το περιεχόμενο αυτό που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές μας, είναι το περιεχόμενο της διαφήμισης, το οποίο δεν κατάλαβα καλά, αν είναι το έργο της περιφερειακής αρχής, με το οποίο εμείς εξ αρχής διαφωνήσαμε, πολιτικά δηλαδή, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές μας. Οπότε θα ψηφίσουμε λευκό σε αυτή την πρόταση. Ευχαριστώ, ο κ. Σαβουλίδης έχει το λόγο. Εμείς θα συμφωνήσαμε. Οπότε, να συνοψήσουμε, κ. Καρυπίδη Πέρ, κ. Ζεμπυλιάδου, κ. Καρατζίδη, κ. Σαβουλίδης, κ. Πράσου, λευκό. Οπότε, εγώ φωνάω. Προχωράμε στο επόμενο θέμα. Το 2 και 3 δε θα συζητηθεί γιατί έχει αποχωρήσει ο κ. Σάβας. Προχωράμε στο 4ο. Ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΕΚΜΕΑ ΠΕΚΟΖΑΝΙΣΗ. Συγκριτήσω ότι Περιφερειακής ΠΕΚΟΖΑΝΙΣΗ, ο κ. Γρηγός Τσούμαρης. Συγγνώμη, όμως, λίγο διαδικαστικά. Έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατόν να εισάγονται θέματα και να μη συζητεί. Για προσωπικούς λόγους έπρεπε να αποχωρήσει ο κ. Σταδάκη. Φαντάζομαι ότι όλο το σώμα θα δείξει μια ανοχή. Είναι για προσωπικούς λόγους. Αν μου επιτρέπετε. Παρακαλώ, κ. Γώστον. Ο κ. Στρατάκης, για λόγους ασθενείας, αποχώρησε ο κ. Σάβας. Ήταν εδώ, αλλά δεν αισθάνεται καλά και γι' αυτό ζήτησε να... Δεν θα το έκανε κουβέντα, εάν δεν έχει ξανασυμβεί. Όχι με τον κ. Άπα. Όχι. Συγκεκριμένα, εδώ, με τον κ. Άπα, είναι γι' αυτόν εδώ το λόγο. Αυτό κατάλαβα. Κ. Πρόεδρε, επ' αυτό που λέει ο κ. Στρατάκης και συμφωνούμε, ή θα δίδεται προτεραιότητα αν υπάρχουν αλληλεγμένοι υποχρόες κάποιων συναδέλφων, δεν την περιφερειαρχώνει οποιδήποτε που θέλει να αποχωρήσει να κάνει τις εισησίσεις τους, ή ας δίδεται δυνατότητα τις εισησίσεις να τις κάνει κάποιος άλλος. Αυτό γινόταν στο παρελθόν. Να μην μεταφέρουμε θέματα, τα οποία πιθανόν με ημερομηνίες να επήγουν. Έτσι και συγκεντρώνουμε μία διαδικασία προβάλλοντας την αργότερα και στο μέλλον και καλυψευγούμε διαδικασίες. Επειδή είναι και διακρατικά προγράμματα από τι είδα, αυτά έχουν και ημερομηνίες και ξέρετε πολλές φάσεις μπορούν να εκτεθούν από τις ημερομηνίες. Ας το εισηγηθεί κάποιος. Δεν υπάρχει κάποιος αρμότης που να μπορεί να εισηγηθεί φαντάζομαι το σκηκριμένο θέμα. Κυρία Πρόεδρε, μπορεί ο κύριος Βάστο να το εισηγεί. Ο κύριος Βάστο μπορεί να το εισηγεί. Αν συμφωνείτε, επειδή έρχεσα μία ματιά στις εισηγήσεις, είναι ουσιαστικά τυπικά αν αποδέχεται η περιφέρεια και αν εγκρίνει τη δαπάνη για την εγγραφή στη τέργη. Νομίζω ότι είναι τυπικό το θέμα, έχει ψηφιστεί παλιότερα από τον Περιφερειακό Συμβούλιο και θα μπορούσαμε να τα εγκρίνουμε. Αυτό δεν είναι κάτι δεσμευτικό για μας, είναι μια πρωτοβουλία που έχει προτείνει ο κύριος Σάμπας. Θα ήθελα να σεβαστούμε το προσωπικό του θέμα και να μας το εισηγηθεί και να μας το παρουσιάσει, γιατί όχι δεν υπάρχει. Μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτά τα δίκτυα. Είναι μια πρώτα στον κύριο Άμπα, αυτός τα ανακάλυψε. Δεν κάτι μας επήγει, απλά θα μας προσθέσει μία οικονομική συνδρομή, 34.000 ευρώ το χρόνο, αλλά θα ήθελα εγώ να σεβαστούμε την επιθυμία του κύριου Άμπα να τα εισηγηθεί, αλλά έφυγε για προσωπικούς λόγους ασθένειας. Παρακαλώ, κύριε Κυσέ. Πρόεδρε, αν και τοποθετήθηκε ο κύριος Περιφερειάης, αν μου επιτρέπετε, να μην επαναλάβω το λόγο απουσίας του κύριου Άμπα. Επιτρέψτε μου, επειδή την προηγούμενη φορά που ασθέσα εγώ, ήταν, να το δώσω μια διευκρινήση προς όλο το σώμα, ήταν η 8η Νοεμβρίου ημέρα απελευθέρωσης η ορτασμού της πόλος της Φλόρινας από τον τουρκικό ζηγό. Ενώ είχα προσέλθει εγκέρος, θα ενθυμίστε, συζητήσαμε πάλι τα προημερισίες διατάξεις, γι' αυτό ήταν και η έστασή μου στην αρχή σου, ό,τι αφορά τον κανονισμό. Ζητάμε την εφαρμογή του κανονισμού, αλλά όταν και εγώ ζήτησα την εφαρμογή του άρθρου 13, δεν εισακούστηκα. Επειδή ώρες σήμερα, κύριε Πρόεδρε, συζητάμε προημερισίες, με απόλυτο σεβασμό για σοβαρότητα και του κυρίου Πράσου, το ψήφισμα και όποια συζήτηση έγινε, αλλά δεν συζητούνται. Με αποτέλεσμα, και σήμερα, επιτρέψτε μου να πω, και εγώ είμαι υποχρωμένος, θα ήμουν μάλλον, είμαι καλεσμένος κάπου να φύγω, είναι η μέρα των ενόπλων δυνάμιων και ορτάζεται σήμερα στην πόλη της Φλόρινας. Και είμαι αναγκασμένος να μείνω εδώ, γιατί έχω και εγώ να εισηγηθώ κάποια θέματα. Αν υπάρξει ο σεβασμός από όλους μας στον κανονισμό, νομίζω δεν θα έχουμε τέτοια διαδικαστικά προβλήματα. Και μια πρόταση, ο κύριος Σάμπας, ούτως ή άλλως Μεσολαβή Σαββατοκύριακο, μπορούμε τη Δευτέρα, εάν υπάρχει αυτή η καλή διάθεση, θέληση από όλους, προ εμειρισίας διαταξών, πριν τον προϋπολογισμό... Είναι η δική συνεδριαστική. Είναι η δική να τα θέσει. Να τα θέσει, κύριε Λιάση. Να τα θέσει, να τα πει με δυο λόγια, αφού συμφωνούμε και να πάνε. Μπράβο! Γιατί έχουμε όλη την καλή διάθεση, αλλά μόνο στα προβλήματα έχουμε την καλή διάθεση. Την επίλυση δεν τη βλέπω την καλή διάθεση. Σας ευχαριστώ, κύριε Κυωσέ. Θέλω την κατανόηση ολονών. Ναι με, να συζητάμε τα θέματα εκτός μερής σας διάταξης. Κυρίως, κύριε Κυωσέ, έχετε δίκιο και σε αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ να προχωρήσουμε, όμως. Στο τέταρτο. Ορισμός εκπροσώπων του Περφυριακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Τεναστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και ΚΜΑΑ ΠΕΠΣΛΟΝ ΚΟΖΑΝΙΣ. Συστηθεί στον Περφυριακή ΠΕΠΣΛΟΝ ΚΟΖΑΝΙΣ ο κύριος Γρηγόρης Τσούμαρης. Πρέπει να ορίσουμε δύο εκπροσώπους μας, εκ των οποίων ένας, εκ των προτέρων, θα οριστεί ως Πρόεδρος. Και προτείνεται ένας εκ της Περφυριακής Αρχής της Συμπολίτευσης και ένας, φυσικά, από την Αντιπολίτευση. Αν είναι, εμείς προτείνουμε να βάλουμε τον κύριο Παλίδη ως Πρόεδρος, ο οποίος θα είναι και Πρόεδρος και η Αντιπολίτευση σε σωρίζει. Κύριε Καρυπίδη. Εμείς τον κύριο Γιάννακη. Τον κύριο Γιάννακη. Κύριε Ζεμπηλιάδου, συμφωνείτε. Όχι, αν συμφωνείτε, να προχωρήσουμε. Κύριε Καρατζίδη. Κύριε Σαβουλίδη. Κύριε Μόφωνο. Προχωράμε στο πέμπτο. Λήψη απόφασης παρά τη σωραρία λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων Κοζάνης, εισηγητής ο αντιπεριφιάρης ΠΕΕ Κοζάνης, ο κύριος Γιώργος Τσούμαδας. Ναι, ξέρετε, τα λεφτά χρόνια έχει προσθεθεί στη ζωή μας, μετά την ομάβρη Παρασκευή που λέμε και τις λευκές νύχτες. Απλά είναι ένα τυπικό ζητήμα. Έχουμε μια εσήγηση του εμπορικού συλλόγου Κοζάνης και μια του εμπορικού συλλόγου ΠΕΕ Κοζάνης. Και ζητούν την παράταση της λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 ώρες στις 12. Αυτό είναι. Μόφωνο, κύριε Καρατζίδη, παρακαλώ. Εμείς, κυρία Πρόεδρε, καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη σήγηση. Θεωρούμε και να του πάει για θέση μας παντούς όλα τα όργανα, ότι αυτές οι λευκές νύχτες αποδεικνύονται μαύρες κι άρρεχνες, πρώτα απ' όλα για τους εμποροϊπαλλήλους. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω, βέβαια, την θέση, το έγγραφο του εργατικού κέντρου, το λεμαΐδας, που αποδεικνύει για μας απλά ότι έχει περάσει την πλευρά των λεγόμενων κίτρινων συνδικάτων. Είναι ατελέσφορη και για τους μικρομαγαζάτορες και επαγγελματίες και τα κεντρικά τους όργανα έχουν τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Δεν θεωρούμε να προσφέρει τίποτα ούτε καν στον καταναλωτή, ο οποίος το μεγάλο του πρόβλημα δεν είναι ότι δεν βρίσκει τον κατάλληλο χρόνο αυτή τη μία νύχτα, αλλά είναι πολύ σημαντικό τα προβλήματα που τον κρατούν μακριά από την αγορά και ασφαλώς καταψηφίζουν. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Σαβουλίδης έχει το λόγο. Εμείς στηρίζουμε το έτοιμα του εμπορικού συνεργασμού. Κύριε Πράσο. Για τους ίδιους λόγους που ανέφερε ο συναγωνιστής και εμείς θα καταψηφίσουμε και με μια λεπτομέρεια για τους εργαζόμενους, ότι όλα αυτά τα συνεργαζόμενοι δεν τα πληρώνονται, απλά φορτώνονται επί πλέον ώρες που λείπουν από τις οικογένειές τους και τέλος πάντων από την ξυκούρα στην οποία και αυτοί δικιούνται. Σας ευχαριστώ. Οπότε, κατά πλειοψηφία, προχωράμε στα επόμενα θέματα. Το 6 και 7 δεν θα συζητηθεί γιατί ο κ. Γιάτσιος έχει αποχωρήσει. Είχαμε μια εκδήλωση για τον ερωτόκριτο στα Γρεβενά. Πάμε στο 8, έκρησης τροποποίησης του προγράμματος έργου 2019 π.Ε. Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη ΣΕΠ 541. Ισήγητήσω ότι περιφέρον άρχισης π.Ε. Φλόρινας ο κ. Ιάννης και ο ΣΕΣ. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη ΣΕΠ, στο πρόγραμμα της π.Ε. Φλόρινας 2019, στις ΣΕΠ 541, που είναι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, υπάρχει μια συνεχή χρηματοδότηση. Είναι ένα δυναμικό πρόγραμμα να μην κουράζω το σώμα. Έχουμε βάλει, σε ό,τι αφορά τον πίνακα 1, στα στοιχειώδη συντήρηση και αποχειονισμού κλπ. Βλέπετε το ποσόνι. Όποιες αλλαγές που επέρχονται είναι με έντονα χρώματα. Εδώ, για αυτά τα συγκεκριμένα έργα, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και προσαρμόζουμε τα ποσά ανάλογα με την έκτοση που δόθηκε στο έργο. Και στο τέλος, βάζουμε ως νέο έργο στη στήλη 20 ένα ποσόνι 158.380 ευρώ ως ένα νέο έργο που είναι η βελτίωση οδικής ασφάλειας του οδικού δικτύου της ΠΕ Φλόρινας. Κύριε Κυωσέμ, μια ερώτηση γιατί γράφετε. Ναι, σε ό,τι αφορά... Να τελειώσω, Γιελιάση, με τον πίνακα 2, ναι, και στη διαθεσή σας. Σε ό,τι αφορά εκεί τα έργα, βλέπετε πάλι με το έντονο μπολ, τα οποία έχουμε το ποσό βάλει, δεν έχει υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Σας ακούω. Βέβαια, εδώ και ο δαίμονος του τυπογραφείου έβαλε από κάτω, Μπύρο Στέφανος. Ήταν το αρχικό, κάναμε τις αλλαγές εμείς. Ζητάω συγγνώμη. Εντάξει. Ολοκληρώσατε. Παρακαλώ, κύριε Στατάκη. Έχετε ρώτηση, κύριε Στατάκη. Ναι, παρακαλώ. Σχετικά με το νέο έργο που μπαίνει, αν υπάρχουν κάποιες μετομέρες, τέλος πάντων, πώς κατάληψαμε ότι το ποσό αυτό πάει εκεί ή θα γίνει ο σχεδιασμός μετά. Κύριε, ποιος έχετε το λόγο. Ποσό χρηματικό, το οποίο βγαίνει από τις μειώσεις, από τις εκπτώσεις των έργων που έχουν δημοπρατηθεί. Και κρίναμε σκόπιμα με τις τεχνικές υπηρεσίες, να το βάλουμε σε αυτό, σε ένα νέο έργο, στον πίνακα των έργων, για να κάνουμε ασφαλτοστρώσεις, να κάνουμε βελτιούση, μάλλον, συγγνώμη, την οδική ασφάλεια του δικού δικτύου π.Ε. Φλόρινας. Και θα το φέρουμε αργότερα με συγκεκριμένη εισήγηση και λεπτομέρειες. Όχι, όχι, κάτι συγκεκριμένο δεν έχει. Ή απλώς οι εκπτώσεις, για να μην χαθεί το ποσόν τα βάλαμε εκεί. Ναι, ναι. Να κάνουμε τα υπόλοιπα των εκπτώσεων να γίνει ένα επιπλέον έργο. Ναι, για να ετοιμαστούμε και εμείς, θα σας φέρουμε καμιά πρόταση. Ευχαρίστως, κύριε Στραταγιστή. Τι διάθεσή σας. Αν είναι ανοιχτό, για να ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ. Κύριε Καρυπίδη, έχετε το λόγο. Κύριε Ζιμπηλιάδου. Κύριε Καρατζίδη. Κύριε Σαβουλίδη. Ήπανε. Ο κύριος Πράσους. Δεν υπάρχει. Ομόφωνα. Στο θέμα 9, έκριση δεύτερης τροποποίησης 2019 του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Περιφερικής Ενότητας Φλόρινας. Θα σας εισηγητήσω ότι Περιφερικής Περιφερικής Ενότητας Φλόρινας, ο κύριος και εσένα. Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε. Αφορά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αυτά είναι δικά μας χρήματα, γνωρίζετε στην Περιφερική Ενότητα Φλόρινας. Ευχαριστώ πάλι να διευκρινίσω ότι όποιες αλλαγές είναι με την έντονη επισήμανση. Η πρώτη αλλαγή την οποία κάνουμε είναι η βελτίωση οδικής ασφάλειας εθνικού και επαρχαιακού δικτύου του Δήμου Αμυντέου. Προέκυψαν χρήματα και εδώ από άλλες εκτώσεις άλλων έργων και αυξάνουμε το συγκεκριμένο ποσόν. Στη συνέχεια στο αύξον-αύξον έργο υπαρρίθμουμε 12. Στο με αύξον-αύξον αριθμό 13 έχουμε τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων Φλαμπούρου, Καλχικής και Τρυποτάμου. Το αναβάλουμε, το έργο αυτό το μηδενίζουμε, όπως και την αποξύλωση, τοποθέτηση, το 15 ηλεκτροφωτισμού στην Εθνική Οδό, στη διασταύρωση Λεβέας ορίων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Αυτό το έργο εδώ, τις 65.000 ευρώ να διευκρινήσω, απεντάσσεται από μας γιατί είναι οι πηλώνες από τσιμέντο που είναι ακριβώς στην έξοδο του ΑΕΙΣ Αμεϊντέου Φιλώτα, το οποίο είναι υποχρέωση της ΔΕΙ να τους αποσύρει. Εγκυμονούν κίνδυνο, κάποιοι εξ' αυτόν έχουν σπάσει, έχουν πέσει διερχόμενα αυτοκίνητα και κάποιοι λόγω παλαιότητος έχουν αρχίσει και ευθύρονται. Ήταν μια υποχρέωση της ΔΕΙ με τη λειτουργία εκεί του ΑΕΙΣ και την τοποθέτηση αυτών και σε επικοινωνία που είχαμε με την τοπική διοίκηση του ΑΕΙΣ Αμεϊντέου, δεσμεύτηκε ότι είναι ένα έργο το οποίο θα το εκτελέσει αυτή. Καθώς επίσης και το έργο εκεί των 80.000, στον τοπικό δρόμο της τοπικής κοινότητας Λεχόβου το αναβάλλουμε και αντί της θέσεως του έργου 15 που είπαμε την αποξύλωση και τοποθέτηση των ιστών του ΑΕΙΣ Αμεϊντέου, βάζουμε αναβάθμιση φωτισμού εθνικού και παρχιακού οδικού δικτύου στην ΠΕ Φλόρινας. Το ποσόν δηλαδή των 65.000 το βάζουμε ως ένα νέο έργο. Προχωρώντας στον επόμενο πίνακα που είναι έργα οι δράσεις κοινωνικών υποδομών, στο με αύξοντα ρυθμό 7 διαμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στη Φιτηδική Αιστία του Πανεπιστημίου Φλόρινας απεντάσσετε και το βάζουμε ως νέο έργο διαμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στη Φιτηδική Αιστία του Πανεπιστημίου Φλόρινας. Εδώ να διευκρινίσω ότι το έργο αυτό είχε μπεί από τον κύριο Μπύρο, πάλι να πω χαριτολογώντας, προϋπήρχε, αλλά το συγκεκριμένο έργο δεν μπορούσε να εκτελεστεί όπως είχε καθοριστεί, διότι ναι με το Πανεπιστημίου στο χώρο της Ευξύνου Λέσχης φιλοξενείται σε ένα χώρο της Ευξύνου Λέσχης με την ύπαρξη τμήματος φιλοξενικών, με την ύπαρξη τμήματος φιλοξενικών, χωριτικότητας 40 ατόμων φιλητών που διαμένουν εκεί. Παραχωρήθηκε ο χώρος για χρήση προς το Πανεπιστημίου, δεν έχει την κυριότητα το Πανεπιστημίου και γίνεται νεοτήτλος. Το ίδιο έργο θα κατασκευαστεί και κάναμε εμείς προγραμματική σύμβαση με το Ευξύνου Λέσχη Φλόρινας για να γίνει αυτός ο πολυχώρος. Αλλάζει το έργο για αυτήν την ιδιαιτερότητα. Ήταν η εξήγηση στο προηγούμενο, για το παιδιά που ουσίασε, που έφυγα. Ήταν επιμέρους αυτό το έργο, αλλά τώρα το φέραμε όλους μαζί με το σκάπ τη ρελιάση. Και στο τέλος έχουμε βάλει ένα ποσόν το οποίο ως νέο έργο που περισσεύει από τις 153.000 ευρώ που ήταν στην προηγούμενο πίνακα. Προμήθεια ψυχρής ασφάλτου για ανάγκες του 2020, 11.000 ευρώ και αυτό ένα νέο έργο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, στη διάθεση σας για ρωτήσεις. Ευχαριστώ, κύριε Καρπίδη. Ναι, δεν έχουμε διαφωνία, εκτός από δύο κάποια ζητήματα διευκρινιστικά. Γιατί έχουμε την απένταξη των ιστών ηλεκτροφωτισμού στην διεύση Λεβέας, όραιο Πιέψινο Κοζάνης. Είπατε ότι είναι ευθύνη της ΔΕΙ. Από πού προκύπτει αυτό, δεν το ξέρω. Πώς θα είχε τοποθετήσει αυτά, κύριε Καρπίδη. Στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης, ιδιοκτήτης όμως είμαστε εμείς. Η ΔΕΙ. Ναι, στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης. Ποιος έχει όμως την ευθύνη. Είναι τοπικός και χαρακτήτη και θα τοποθετήσει η ΔΕΙ. Έγινε εθνικός. Άρα, εμείς έχουμε την εθνική. Δεν θα μπορούσαμε να το δούμε με τη ΔΕΙ, γι' αυτό σας το λέω. Δεν το θυμάμαι ότι αυτό, θα μην μας το είχαν βάλει τότε τη Λεβέα ή κάτι. Επίσης, για να απαντήσετε συνολικά, για να μην... Στο Λέχοβο αναβάλλεται η κατασκευή του δρόμου. Με ένα προϋπολογισμό, 80.000 ευρώ. Γιατί αυτό... Αυτό το αναβάλλουμε προς το παρόμο. Δεν το απεντάσουμε, κύριε Καρπή. Θα το ξαναφέρουμε. Θα το ακούμε. Γιατί δεν υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη. Ναι, και ένα ακόμη. Το Τρυποτάμου, ναι. Οι ασφαοτοστρώσεις δρόμου Φλαμπούρου Κολχιχή, Τρυποτάμου, 111.000. Και αυτό, κύριε Κυοσέβ, πάλι δεν έχει οριμότητα. Ας ασφαοτοστρώσεις δρόμων στις τοπικές κοινότητες του Λαμπούρου Κολχιχής, Τρυποτάμου. Ναι. Αναβάλλεται, λέτε. Ναι. Αυτά είναι επαναλαμβανόμενες δράσεις όμως, δεν χρειάζονται. Ναι. Γιατί αναβάλλεται? Για το 20. Δεν το ακυρώνουμε, δεν απεντάσετε. Προς το παρόμο, αναβάλλεται το έργο και θα το βάλουμε στο 20. Βέβαια, εννοείται με το δήμο Φλόρινας. Δεν έχει γίνει όμως, δεν έχει υπογραφεί και δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου τα έργα. Βλέπετε, δεν έχει καθόλου απορροφητικότητα, καθόλου. Δεν έχει γίνει τίποτε. Ναι. Όχι, όχι. Αν δεν υπάρχει απόψε, μπορείς να κάνεις διαβαθμικαία, παιδιά. Απόφαση υπάρχει, διαβαθμική δική. Δεν υπάρχει μελέτη για να γίνει το συγκεκριμένο έργο. Δεν ξεκίνησε καν. Έχετε κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Καρκίδη? Όχι, όχι. Κάποια τοποθέτηση. Κυρία Ζεμπηλιά, δάχτει το λόγο. Δεν έχω κάτι να πω, συμφωνούμε. Δεν ερώτηση, κύριε Σταρτάκη, παρακαλώ. Κύριε Γιωσέ, προφανώς πάλι για τη βελτίωση του φωτισμού, ισχύει το ίδιο ότι είπατε πριν. Ναι. Θα γίνει κάποια μελέτη, έτσι. Μελέτη, ναι. Μελέτη, ναι. Μελέτη, ναι. Μελέτη, ναι. Μελέτη, ναι. Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα δύο θέματα. Ένα, με τη διαμόρφωση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είμαστε σύμφωνοι με το έργο, γιατί πραγματικά προσφέρει έκκληση Λέσκη και είναι και το μοναδικό καταφύγιο των απόρων φοιτητών. Έτσι, έχει καταλήξει στη Φλόρινα, των φοιτητών του Πανεπιστημίου, όχι του ΕΕ, γιατί τα ΕΕ έχουν δικό τους κτήμα. Δεν υπάρχει και η Πανεπιστημία, όλοι είναι ένα. Έχει τη δική του φοιτητική Λέσκη, ναι, δικό του χώρα. Και στη Ένωτο Πανεπιστημία δεν υπάρχει αυτό. Όμως, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, γιατί, ιδιαίτερα, όταν πάνε σε έφυγση, ο Λέσκης είναι μη νομικό πρόσωπο διεθνικού δικαίου. Δεν είναι καν δημοσιοί δικαίου. Εκτελούμε ένα έργο σε ένα πρεματοδύτερ, δηλαδή. Ήδη υπάρχει πρακτικό από τη σύνδεση. Γιατί και η προγραμματική σύμβαση, για να είναι έγκυρη, δεν αρκεί μόνο ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις οι συμβαλόμενοι. Η Επιστημία, ο Λέσκης και η Ένωτο Πανεπιστημία. Η Επιστημία, ο Λέσκης και η Ένωτο Πανεπιστημία. Τρεις. Δεν ξέρω. Και του παραγορεύεται... Τέλος πάντων, το δείτε πάντων, γιατί είναι ένα θέμα. Να το δείτε για τυπικούς λόγους. Και ένα τρίτο. Δεν ξέρω για ποιο κομμάτι δρόμων, για ποια κομμάτια είναι μέσα στις κοινότητες, στους τοτικές κοινότητες. Πάντως, αυτό που έχω να σημειώσω, είναι ότι είχε γίνει επί των ημερών μας, πριν το 2006, μια βελτίωση του δρόμου μεταξύ Λεπτοκαριάς και Φλαμπουρού, που παραμένει στην ίδια κατάσταση, όπως έγινε η αρχική βελτίωση. Θα μπορούσε, τουλάχιστον, αυτό το κομμάτι, που είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, θα μπορούσε να μην βγει έξω από αυτό το έργο που ακυρώνεται, για αποφορά στις κοινότητες. Είναι εντός των τοπικών κοινωτήτων. Όχι, αυτό δεν είναι. Αυτό που είναι το έργο... Εσείς αναφέρεστε στο δρόμο Λεπτοκαριά-Φλάμπουρ, το υπαρχιακό δίκτυο που ενώνει το τοπική κοινότητα Λεπτοκαριά στο Φλάμπουρ. Από τότε, όταν έγινε η παρέμβαση και οι βελτιώσεις, τότε δεν υπήρχαν χρήματα, έγινε όπως έγινε, έγινε ουσιαστικά σηραφή των βελτιώσεων με το διστάμενο δίκτυο, βελτιωθεί η κατάσταση. Ήταν καλός εργολάδος, σίγουρα. Δεν καταστράφηκε, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κύριος Πράσος. Κύριε Πράσο. Οπότε, κύριε Καρπίδη Πέρ. Κύριε Ζιμπηλιάδη Πέρ. Κύριε Πράσο, υπέρομοφωνο. Το νούμερο 10, τρόπους εκτέλεσης του έργου βελτίωσης οδηγής ασφάλειας οδικού δικτύου Δήμου Αμιντέου προϋπολογισμός τα πάνης 255.000 με το FIPA. Είναι μια τροποποίηση την οποία ανήχαμε στον αρχικό προγραμματισμό από τους ΚΑΠ. Είναι υπαρή δύο τροποποίηση. Παρακαλούμε για την έγκριση. Κύριε Καρπίδη Πέρ. Κύριε Ζιμπηλιάδη Πέρ. Κύριε Πράσο, υπέρομοφωνο. Το νούμερο 11, τρόπους εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης φωτισμού εθνικού επαρχαιακού οδικού δικτύου ΠΕΦΛΟΡΝΑ προϋπολογισμός τα πάνης 65.000 με το FIPA. Κύριε Κοιοσαϊκ, τούτο λόγο. Το ίδιο και αυτό με ηλεκτρονικό διαγωνισμό αναβάθμισης φωτισμού εθνικού επαρχαιακού οδικού δικτύου της ΠΕΦΛΟΡΝΑ με συνοπτικό διαγωνισμό σύμφωνα με το άρθρο 117 του 1944-2016. Κύριε Καρπίδη. Παρακαλώ. Της τροποποίησης. Ναι. Όχι. Κύριε Καρπίδη. Ναι, να ρωτήσω λίγο τον κύριο Κοιοσαϊκ γιατί με συνοπτικό διαγωνισμό. Και αν δείτε λίγο έτσι να μιλήσετε και με τον κύριο Τζούμαρη. Κατ' ό,τι ξέρω, ο κύριος περιφεράξει εκεί στον κόβο της ΕΒΑΛ. Δεν ξέρω, εδώ έφυγε ο διευθύντης της Έδρας, ο κύριος θα αναγνώσει. Κάναμε ένα πιλωτικό πρόγραμμα, αυτό έχει ενδιαφέρον το παρακολουθήσατε. Προσέξτε το αυτό, το κάναμε μόνοι μας, για να αποτελέσεις πιλώτο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και σε άλλα ζητήματα ηλεκτροφωτισμού. Μήπως πρέπει να το δείτε λίγο με τον κύριο αντιπεριφερειάρχη ή με τον κύριο περιφεράχη γιατί είναι στην ΕΒΑΛ. Για το φωτισμό LED λέτε. Ναι, στον κόβο, ναι, ναι. Το πώς πρέπει να παρεμβαίνουμε από εδώ και πέρα. Καθυστερίστε το λίγο αν δεν υπήγει. Α, το δούμε, μάλιστα. Για να δείτε μήπως κάνουν τέτοιου τους παρεμβάσεις. Μπράβο, ναι. Εμείς κάναμε ένα πιλωτικό και να δούμε τι αποτέλεσμα θα μας φέρει. Δέστε το λίγο. Μήπως παρεμβούμε με αυτόν τον τρόπο με LED και τα λοιπά. Ωραία. Ευχαριστώ. Ο κύριος περιφερειάχης έχει το λόγο. Με αφορμή αυτό το έργο και την αναφορά του κ. Καρυπίδη, να ενημερώσω και το σώμα, ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η νομοθεσία περί ενεργειακών κοινοτήτων και με βάση στο γεγονός ότι η ενεργειακή αναβάθμιση και η εξοικονόμηση γενικότερα θα είναι βασικό θέμα την επόμενη περίοδο, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία και καλέσαμε όλους τους δημάρχους την προηγούμενη βδομάδα και τους έθεσα ο ίδιος κάποια ζητήματα κοινών δράσεων με την περιφέρεια και μεταξύ αυτών ήταν και είναι η πρόταση δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας επίπεδο ειτικής Μακεδονίας με όλους αυτούς τους φορείς για να προχωρήσουμε σε δράσεις εξοικονόμησης γενικότερα και ενεργίας. Προτάθηκε λοιπόν να συστήσουμε μία ενεργειακή κοινότητα για τον οδοφωτισμό και στη συνέχεια να επεκταθεί και στην εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια και αργότερα στην παραγωγή και ενέργειας όπως μας το δίνει δυνατότητα ο νόμος και πολλές άλλες ευκαιρίες που θα μπορέσουμε να εξοποιήσουμε για το σκοπό. Για το σκοπό αυτό έχω ένα θέση στον κύριο Κιάννα να προχωρήσει στην συγκρότηση ενός σχεδίου καταστατικού και ενός ενημερωτικού σημειώματος προς όλους τους δημάρχους και θέλω να τον παρακαλέσω να το διακινήσει και σε όλους τους περιφερικούς συμβούλους, ώστε την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε μία τεχνική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δημάρχων, των δήμων για το σκοπό αυτό και στις 12 Δεκεμβρίου έχουμε προγραμματίσει μία συνάντηση γι' αυτό το σκοπός του να πάρουμε αποφάσεις και θα δεχθεί πρόσκληση σε όλους σας. Και πράγματι αυτό που είχε γίνει από την προηγούμενη αρχή κύριε Καρυπίδη θεωρώ ότι ήταν πολύ ευστοχή επιλογή και θα μας βοηθήσει, γιατί έχω μιλήσει με τις τεχνικές υπηρεσίες, να εξοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν τον κόβου της ΑΕΒΑΛ και όντως μου λένε ότι είναι μετρήσματα δεδομένα και πολύ αξιόλογα. Οπότε θα έχουμε και τεκμηριούση προς όλους τους ενδυνάμοι δικαιούχους να συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότοτη, μπορούμε να αποκομίσουμε συγκεκριμένο φέλη. Οπότε είναι κάτι πολύ θετικό και θα το ενισχύσουμε και θα το ενδυναμώσουμε. Κύριε Πρόεδρε, άμα επιτρέπετε στην ανάφραγμα που έγινε ο κύριος, θα μπορούσατε να μας πείτε ποιο είναι το θέμα του κόβου της ΑΕΒΑΛ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το γνωρίζετε. Και να μην το γνωρίζετε γιατί ήσασταν βουλευτής τότε. Αυτό που συνέβη με τις ενεργειακές κοινότητες και μπήκε στο νομοσχέδιο, με αφορμή και την αποεπένδυση που θα είχαμε αργότερα, ήταν από τις δικές μας πρωτοβουλίες. Και σ' ακουστήκαμε και από τον Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργός Φυτερικών. Υπόσχεσαι να το διαφυλάξουμε αυτό στη νέα εποχή. Προσέξτε το, γιατί έχει ανοίξει μία συζήτηση. Οπότε τα θέματα της ενέργειας, όταν πρέπει να τα αποκεντρώσουμε, για να γίνεται δυνατότητα και στην αυτοδίκηση, όπως επιβλέπει οι ενεργειακές κοινότητες, μπορεί να μπορούν σε μία άλλη λογική, να το παρακουθείτε στενά. Θα είναι άδικο να αλλάξει αυτό που έγινε για τις ενεργειακές κοινότητες. Αλλά γιατί όχι και να είμαστε και επενδυτές, και είμαστε η περιφέρεια, η μοναδική στη χώρα, που έχει αφημί για παραγούγια ενέργειας, λόγω της προαμόρισης. Άρα μπορούμε να προχωρήσουμε ως όχημα με αυτό. Σας ευχαριστούμε. Κυρία Ζεμπελιάδου, έχετε το λόγο. Κυρία Προέδη, θεωρούμε πολύ γενική την εισήγηση, αναβάθμιση φωτισμού, δεν αναφέρεται που. Και κυρίως το λόγος δεν έχει αιτιολογηθεί, έχει αιτιολογηθεί το γιατί συνοπτικός που ρώτησε ο κύριος Καρυπίδης με την έννοια αυτή λευκό. Θα ψηφίσουμε τα επιμέρους έργα όταν έρθουν, αλλά σε αυτή τη φάση δεν ξέρουμε γιατί πράγμα ψηφίζουμε. Σας ευχαριστώ. Κύριε Καρατζήλ. Αν μου επιτρέπετε. Κυρία Ζεμπελιάδου, στον κόμβο συγκεκριμένα του Καυκάσου που ενώνεται, ο νέος κάθετος άξονας που πάει για τη νίκη. Ο παλαιός επαρχιακός δρόμος Φλόρινας, νέου Καυκάσου. Και ο δρόμος, εντάξει, ένα ένα να σας φέρω εκεί στον κόμβο έχει λαμπτήρες καμένους. Έχει στη γέφυρα ακριβώς τον κόμβο της Λεβέας, κάτω από τη γέφυρα που περνάμε από τον δρόμο από το Λεμαίδα, κόμβος ξινού νερού, δίπλα από τα στρατόπεδα έχει λαμπτήρες καμένους. Ένα αρχίσουμε να λέμε επακριβώς και αναλυτικά του τι θα γίνει, εντάξει. Πρόεδρε, εγώ να δεχτώ αυτό που λέει ο κύριος. Έχουμε καταγράψει κάποιες άμεσες ανάγκες, συγκεκριτές συνθήκες που έρχονται, ομίχλη χιονοκτώσεις. Παράκληση, οι ευσυγήσεις να είναι ολοκληρωμένες. Αυτός. Ευχαριστούμε πολύ. Οκ, το ψηφίζω. Το ψηφίζετε υπέροχο. Ωραία, κύριε Καρατζίδι έχει το λόγο. Με τις διευθυνείς και του κυρίου αντιπεριφέροχη το ψηφίσουμε. Θα ήταν καλό βέβαια κάποια στιγμή να υπάρχει μια συνάντηση των αντιπεριφερεχών επικεφαλής, των παρατάξεων, για να βρεθεί ένας βούσβουλας, ένα μέτρο πότε θα επιλέγεται η κάθε διαδικασία, το πλαίσιο που επιτρέπει ο νόμος, για να κερδίζουμε και χρόνο και να διευκολύνεται και η περιφερειακή αρχή να το εκπεραιώνει. Σας ευχαριστώ κύριε Σαβουλίδη έχει το λόγο. Και εμείς θα το ψηφίζουμε. Ομόφωνα, οπότε προχωράμε. Δώδεκα, τρέχωσε τρίτη έγκριση υποβολής πρότεισης του ΕΑΠ 2012-2016, του έργου προώθηση ορίμασης έργου βελτίωσης οδικού δικτύου και ανάπτυξης περιοχής προσπόνηση, γιατίς ο κύριος Κοιωζές. Εδώ έχω μια πρόταση, σε ό,τι αφορά το ΕΑΠ 12-16, κυρία Πρόεδρε, και συγκεκριμένα στην πρόταση λέμε. Είναι γενικότερα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Πρεσπόνος, μια παραμεθόριο περιοχή. Και αφορά τη σύνταξη του έργου οδικής διασύνδεσης του οικισμού του Λεμού με τη Μεθόριο, όπου βέβαια είχε προγραμματιστεί να γίνει και ο μεθοριακός σταθμός. Η σύνταξη του φακέλους, ό,τι αφορά το έργο για τη σύραγκα στο Περβάλι. Η σύνταξη του φακέλου των κτιριακών εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών του μεθοριακού σταθμού υποδοχής των οικισμών του Λεμού και γενικότερα την οικιστική ανάπλαση του οικισμού του Λεμού. Είναι ένα ποσόν στις 62.613-663.18 ευρώ που είναι όλο το έργο συν το ΦΠΑ. Είναι ένα τεχνικό δελτίο, έχει συνταχθεί από την ANKO. Σας έχουν σταλεί όλα οι λεπτομέρειες, η περιγραφή του έργου. Παρακαλώ για την έγκριση και την ψήφιση. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Κώτα, παρακαλώ. Μια ερώτηση λίγο προς τον κύριο Κιωσέ. Δεν ξέρω, από ό,τι κατάλαβα, οι μελέτες αυτές θα υπάρξουν για να υπάρξει διασύνδεση του οδικού δικτύου από το Περβάλι μέχρι το μεθοριακό σταθμό που πρόκειται να ανοίξει στο Λεμό. Όχι από το Περβάλι, από τη Μικρολίμνη. Ε, τέλος πάντων, στο δικό δίκτυο γενικά του Δήμου Πρεσπόντ. Υπάρχει κάποια ενημέρωση που βρίσκεται η διαδικασία αυτή του ανοίγματος από το Υπουργείο Εξωτερικών Ιστορικών, ο κύριος Περυφεράης γνωρίζει, και πότε θα μπορέσει να υπάρξει η λειτουργία, η αρχική, τέλος πάντων, αυτού του μεθοριακού σταθμού που θα δώσει κάποιες αναπληξιακές δυνατότητες στην περιοχή όλης Δυτικής Μακεδονίας. Παρακαλώ, κύριε Κιουσέ. Προσωπικά, εγώ δεν έχω κάποια συγκεκριμένη και σαφή ενημέρωση, κύριε Κώτα. Εκείνο το οποίο γνωρίζω στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης μου ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης, είναι ότι όλη η δημιουργία εκεί του μεθοριακού σταθμού ήταν ένα πρόγραμμα μέσω του Ιντερέκ, το οποίο προέβλεπε την κατασκευή κάποιων υποδομών εγκαταστάσεων. Ξεκίνησε με κάποιες στοιχειώδεις ενός μεθοριακού σταθμού. Στη συνέχεια, έγινε τροποποίηση να υπάρξει χώρος για τελονίο, χώρος για συνοριοφύλα και συπροσωπικό της Ελλάς. Υπεί άλλοι βοηθητικοί χώροι και εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχει διευρυθεί πολύ. Το μόνο το οποίο έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι κάποια έργα οδοπίας, κυρίως διαμόρφωση ούτε οδοπίας, διαμόρφωση του χώρου από μηχανήματα του στρατού, που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό γνωρίζω, αυτό είμαι σε θέση να σας αναφέρω. Υπήρξαν υπογραφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε ο κύριος Περιφερέχης να μας ενημερώσει. Ούτε εκπρόσωπος κυβέρνησης είμαι, ούτε κυβερνητικός να το ξέρω και αν σας απαντήσω. Ενδιαφέρει την περιοχή. Όχι, εντάξει, μας ενδιαφέρει, αλλά δεν το γνωρίζουν, σας είπα. Ερμένουμε την επίσηπευσή των εργειών από το Υπουργείο, κύριο Κοντά. Εξωτερικό, ναι. Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με αυτό, γιατί καλό θα είναι... Όχι, όχι, κύριε Καρυπίδη, καλό θα είναι να μας ενημερώσετε, γιατί υπήρξε μια κινητικότητα. Μετά τη συμπορία των Πρεσβών, υπήρξε μια κινητικότητα στο θέμα αυτό και μάλιστα στη σύνταξη μελέτης για το δρόμο, ένα δρόμο που είχαμε ασχοληθεί εμείς με το indirect τότε για να γίνει μελέτη, αλλά εντάξει, αλλάξαν τα πράγματα, ερχόμαστε και παρέρχόμαστε, έρχονται και παρέρχονται και ιδέες. Τι έχουμε, υπάρχει κάτι, γιατί τώρα είναι σαν να μιλάμε ξανά εξαρχής. Έτσι προς ενημέρωση θα παρέχω, σε τίτλους δεν θέλω να ξεδικαίωσω αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση και για τη σχέση που πρέπει να αναπτύξουμε διακρατικά με τους γειτονέσμους και έχει αξία αυτό, γιατί οι πρωτοβουλίες ανήκουν και σε εμάς. Μην συνδέεται το άνοιγμα της μεθωρίου με τη συμφωνία των Πρεσβών. Είχαμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα εμείς τις διαδικασίες, ήταν ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων των Πρεσβών, το ξέρω και εσάς και του Δημάρχου, δεν υπήρχαν άλλες απόψεις και είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών να ανοίξουν όλες αυτές οι διαδικασίες. Με την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα στα Πρέσπια, κάναμε μια συσκέψη με τους Δημάρχους όλης της ενότητας και τέθηκε και εκεί το θέμα. Εμείς υποστήριζαμε το αίτημα, έγινε μια επικοινωνία του τότε Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών και το δόθηκε εντολή να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ μας για να δούμε πώς μπορούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες. Και τις τρέξαμε. Υπήρχαν αρκετές συσκέψεις στο Υπουργείο με τα συνερμόδια Υπουργεία. Δεν είναι ενός Υπουργείου θέμα. Εμπλέγγονται το Υπουργείο Εκονομικών γιατί είναι και θέματα τελονίων, εμπλέγγεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι δηλαδή πάρα πολλά τα συνερμόδια Υπουργεία όπως και το Υπουργείο Μεταφορών. Καταλήξαμε και στο πώς πρέπει να κινηθούμε. Είχαμε πει να γίνουν δύο ειδών παρεβάσεις, μιας ήπιας μορφής. Δε ξέρω πρόεδρε, σας παίρνω τον χρόνο, αν θέλετε να γίνει ηνημέρος κύριε Περφυράκχα. Είχαμε πάρει μια απόφαση να γίνουν δύο ειδών παρεβάσεις, μιας ήπιας μορφής και γι' αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε το στρατό που εζητήθη από εμάς. Εζητήθη η παρέβαση του στρατώ για να γίνει η διάνοιξη εκεί του δρόμου, να είναι ένας υποτυπώδες δρόμος που να περπατιέται, συν η διαπλάτηση του χώρου που προσδιορίζεται να είναι στη Μεθώριο το Τελονίο. Και αργότερα, όπως εξελίχθηκε η συζήτηση που γινόταν μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Φύρον τότε, στα μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης μπήκε και αυτός ο μεθωριακός σταθμός. Δηλαδή ουσιαστικά μια πρωτοβουλία που ήταν ένα έτημα της τοπικής κοινωνίας και δικιά μας, αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη διαπραγμάτευση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους γειτονές μας στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εμείς βάλαμε το μεθωριακό σταθμός χώρα, ότι ανοίγουμε τη Μεθώριο και συνεργαζόμαστε και από την άλλη πλευρά, αν θυμάστε μπήκαν τα ζητήματα των ονομασιών, των αναγαλμάτων κτλ. Αμέσως μετά κινήσαμε διαδικασίες και με εντολή τότε του Υπουργού Εξωτερικών, γιατί είχε την ευθύνη του συντονισμού, να έχουμε και τη δεύτερη φάση που είναι η συνολική παρέμβαση, που είπατε κι εσείς. Εκεί λοιπόν με σε συνεργασία με την Ανατοιξιακή Δυτικής Μακεδονίας αλλά και με το indirect τρέξαμε όλες τις διαδικασίες, απευθύκαμε στην Ευρώπη και διασφαλίσαμε σε σύσκεψεις που είναι και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, διασφαλίσαμε 5 εκατομμύρια ευρώ. Να δοθούνε για αυτή τη δουλειά, δηλαδή να γίνει η οριστικοποίηση των μελετών, η εγκρίση, έχουμε κάποια περιβαλλοντικά ζητήματα, τα ξεπεραστήκαμε γιατί είναι περιοχή Νατούρα προστατευόμενη, τα ξεπεράσαμε όμως αυτά, έτσι, στο να γίνουν τελικές παρεβάσεις. Εμείς νομίζω, και αυτό πρέπει να το δείτε κύριε Περιφερία Αρχαία, ποιοι είναι οι βούλες της σημερινής κυβέρνησης, ορθώς λέτε ότι είναι θέμα Υπουργείου στις διακρατικές σχέσεις, αλλά νομίζω δεν υπάρχει θέμα από εκεί, όταν λέει στον πρωθυπουργό, όταν λέει στους γετονές μας αυστηρά να τυριθεί η συμφωνία, πρέπει να τυριθούν και τα ενδιάμεσα, που είναι στα μέτρα αμυδέες εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι θα πρέπει να πεθυθείτε και να ξεκαθαρίσει πώς θα τρέξουν οι διαδικασίες, αν θα παρέχουμε EPA και υπάρχει ένα παρόμο, εγώ το επισκέφτηκα είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που είναι με κάτι σμπόξ, είναι δηλαδή κάποιες κατασκευές που βάζουμε πρώτα. Να γίνει η στελέχωση με επιπρόσωπο προσωπικό για τη φύλαξη της αστυνομίας και από το Υπουργείο Οικονομικό να δοθούν οι δυνατότητες να έχουμε εκεί τελών. Οι μεταφορές είναι μέχρι 4,5 τόνους οχήματα, δεν υψηλών απαιτήσεων δηλαδή. Δεν θα φέρουμε προϊόντα που χρειάζονται έλεγχο, τυλωνιακό, γεωπόνους, κτινιάτους. Είναι ύπιας μορφής και μάλιστα και τα οχήματα που θα κυκλοφορούν εκεί δεν θα ξεπερνούν σε αριθμό γύρω στις 20-30 θέσεις. Δηλαδή θα είναι ένα άνοιγμα συνόρων, ύπιας παρέμβασης, δεν θα είναι εδώ πως είναι κρυσταλλοπηγή και η νίκη. Άρα νομίζω ότι μπορείτε να αναπευθεθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικό που έχει το συντονισμό αλλά και στο ιντερέκ που βρίσκονται οι διοικασίες έτσι ώστε όλα αυτά να επισπευστούν. Και νομίζω ότι αυτός ο μήνας που διανύουμε και ο επόμενος είναι σημαντικός στο πώς θα ξελειθεί το επόμενο διάστημα. Εμείς είδαμε το αίτημα των κατοίκων, μελετήσαμε την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πάνω από 800.000 τουρίστες στο λιμνό και μάλιστα καταγράφηκαν ότι είναι υψηλών εισοδημάτων, είναι Άγγριοι, Ολλανδοί που πάνε στις γειτονικές χώρες και στη Βόρεια Μακεδονία πλέον. Και θέλουν να έρθουν σε εμάς, δηλαδή να μπορούν και στη δικιά μας πρέσβα, να μπορούν και στην Καστοριά, να μπορούν και στις δικές μας λίμες και δεν μπορούν να έρθουν. Συν το ότι έχουμε μια διακρατική συμφωνία που είναι για τις προστατευόμενες περιοχές, είναι πρότυπος σε όλο τον κόσμο, που είναι τριμερής, έτσι. Δεν μπορείς να έχεις μια συμφωνία διακρατική να προστατεύεις το περιβάλλον, ένα οικοσύστημα και να μην μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους οι επιστήμονες. Και η παρέμβαση που κάναμε, να το γνωρίζετε, δεν είναι άνοιγμα της μεθωρίου χερσαία, είναι και ελληνία. Και μάλιστα αλληλεγγίζονται και οι Αλβανοί σε εμάς και οι Μακεδόνες σε εμάς. Εκεί να γίνει το έλεγχος, για να μπορεί να υπάρχει η επικοινωνία μεταξύ των τριών μερών. Αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα δείτε, να τα επισπεύσετε. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας και για τις διακρατικές συνεργασίες. Αυτές ήταν οι πρωτοβουλίες που είχαμε παρθεί και οι διαδικασίες που είχαμε ακολουθήσει. Απλά να συμπληρώσω, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνέχεια των πραγμάτων. Πάντως, κύριε Καρυπίδη, κατά ψέματα ότι αν δεν γινόταν το πρόβλημα, αν δεν υπήρχε συμφωνία, δεν θα συζητούσαμε για τη έλεψη. Όχι, όχι, θα συζητούσαμε. Να σας πω γιατί. Να σας πω εγώ γιατί. Το έχουμε ξαναβάλει το θέμα. Είχαμε καταλήξει και στο κείμενο. Αν θέλετε είναι στη διάθεσή σας, θα υποέγραφαν. Προσέξτε τι θα γινόταν, για να το ξέρετε. Θα επέγραφε η Αλβανία με τη Θήρων τότε, τη συμφωνία, και εμείς ο στρίτο μέρος, δεν θα υπογράφουμε εμείς με τους Βορρομακεδόνες, θα επέγραφε η Αλβανία με τη Θήρων και εμείς με την Αλβανία. Και θα ήταν τριμερή συμφωνία. Προσέξτε το αυτό που σας λέω. Η συμφωνία υπήρχε, έτσι κι αλλιώς, με τη διαχείριση του Πάρκου των Μπρεσπών. Έτσι και έγινε και σε πολλή υπολογία. Όχι για επικοινωνία. Όχι επικοινωνία. Για το θέμα της διάνυξης της εισόδου, υπήρχε σε συνάντηση και επί τον ημερώνυμο, με τον Υπουργό τότε εξωτερικών, τον κ. Ομολιτιάτη. Και, ναι, αλλά γενικώς δεν προχωρούσε το θέμα, όπως και όλα τα άλλα θέματα, έτσι, εξαιτίας της σεκρεμότητας που υπήρχε με τον κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι δεδομένο, δεν το συζητάμε. Απλά, κ. Περιφερειάρχα και κ. Χορυκέ, κ. Κεσέ, ήθελα να πω ότι το ίδιο διάστημα, γινόταν συζήτηση μέσω του Ιντερέκ, για διάνυξη και του δρόμου που αφορά το βροντερό με σύνδεση με ταλβανικά σύνορα. Δηλαδή, καλό είναι η πρόταση αυτή που υπάρχει ήδη για άνοιγμα στο λαιμό, να επεκταθεί και με το διπλανό κράτος, γιατί είναι στα πλαίσια και του Παρκου Πρεσφών που είναι τριμερής η συμφωνία, αλλά συγχρόνως αφορά στην επικοινωνία γύρω από τις λίμνες που εμπλέκονται και τα τρία κράτη. Αν θέλουμε να γίνει κάτι σωστό και ολοκληρωμένο εκεί τώρα, είναι να εμπλέξουμε και την Αλβανία μέσα, με τη διάνυξη μιας ύπιας μορφής, πάλι, διασύνδεσης συνοριακού σταθμού και στην πλευρά της Αλβανίας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την επικοινωνία γύρω από τις λίμνες. Ευχαριστούμε κύριε Στρατάκη. Κυρία Ζυμβουλιά, το έχετε το λόγο. Εγώ έχω λίγο περδευτεί και θέλω να ρωτήσω λίγο το αντιπεριφερειαρχικό. Καταρχήν αυτό το έργο του ίντερεκ, των πέντε εκατομμυρίων, υπάρχει ή δεν υπάρχει. Αν υπάρχει, τότε έχουμε μία ταυτόχρονη, μάλλον μία διπλή ανάθεση. Γιατί διαβάζοντας το ίντερεκ σαν δελτίο τύπου, λέει εκεί ότι περιλαμβάνεται η ανάπλαση του οικισμού του Λεμού, το έργο του ίντερεκ, οι κτριακές εγκαταστάσεις για τη διασυνοριακή διάβαση, αυτά είναι αντικείμενα του ίντερεκ. Και εμείς τα αναθέτουμε τώρα μέσα σε αυτήν. Άρα το ένα είναι αυτό, αφού έχουνε ξεκινήσει από εκεί, γιατί το ίντερεκ χρηματοδοθεί και τις μελέτες και το έργο. Και το άλλο είναι ότι εδώ στην έδωσα πήραμε απόφαση για το περβάλι ότι η μελέτη θα αποτελέσει πρώτο υποέργο του έργου. Άρα, δεν ξέρω γιατί το βάζουμε εδώ. Υπάρχει όλο της αμοιβής της Άνκο, κυρία Ζεμπηλιάδου, για τη μελέτη και εκείνη και τις υπόλοιπες. Αυτό θα πεις του... Εδώ είναι ο κ. Γκίνης από την Άνκο. Μπορούμε να έχουμε... Έχετε εσείς την ένταξη του ίντερεκ? Άρα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η βούληση. Άρα, εσείς ετοιμάζετε έναν φάκελο για να το προτείνετε στο ίντερεκ, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ίντερεκ. Εσείς υποβάλετε και το φάκελο έργου για ένταξη στο 7.2 για το περβάλι. Αυτό λέτε, έτσι? Άρα, προετοιμάζετε δύο προτάσεις για το ίντερεκ και για το... Παράκληση άλλη μια φορά, οι εισηγήσεις έχουν αυτό το νόημα. Να είναι ξεκάθαρης και να γράφει. Ό,τι γράφει, εδώ θα βλέπουμε ένα τεχνικό δελτίο, αλλά όλες αυτές οι πληροφορίες δεν υπάρχουν εδώ μέσα. Γι' αυτό, νομίζω ότι είναι και ο κύριος ο αντιπεριφιάστης και ο κάθε εισηγητής για να κάνει τις... Γι' αυτό γίνεται και η συζήτηση. Τέσβανο, να πούμε κάτι, όμως, σε αυτό που ρώτησε η κυρία Ζιμπηλιά, ότι είναι ευστοχή η ερώτηση που θετεί. Το προηγούμενο διάστημα που γινόταν όλες αυτές οι διαδικασίες, τα στελέχη της ANCO συνέδραμαν πάρα πολύ στο τεχνικό κομμάτι, έτσι. Πάνω από δέκα φορές πήγαμε μόνο στην περιοχή, αν θυμάμαι καλώς. Τι παραπάνω. Έτσι συμμετείχαν και σε σκέψεις και μάλιστα τότε το Γενικό Διευθυντή της ANCO, σήμερα Βουλευτή, τον κ. Μανατίδη, τον είχα και πολλές φορές και μαζί μου στη σκέψη του Υπουργείου Ψωτερικών, όπου εμείς ουσιαστικά πήραμε όλες τις πρωτοβουλίες και για λογαρισμό των γειτόνων, αλλά και αν θέλετε ακόμη και του προγράμματος που τρέχει στην Ελλάδα. Τα πέντα εκατομμύρια του ΔΡΑΚ είναι δεδομένα. Έτσι μη δημιουργούμε εδώ καν ένα κλίμα ασφάλειας. Παιδιά προσέξτε λίγο. Παρακαλώ να μην υπάρχει διάλογος, κυρίες και πλήρες, να ολοκληρώσουμε και να συνεχίσουμε. Απλά έγινε δουλειά και είναι μια δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί και να συνεχιστεί, πρέπει να γίνει όντως ένα σφάκελος έργο και για το συγκεκριμένο και για τα υπόλοιπα, που πρέπει εμείς αυτό το πράγμα να το κληρώσουμε. Αυτή είναι η εισήγηση, κυρία την Περιφερία, εάν κατάλαβα καλώς. Αυτή δεν είναι η δουλειά. Με όρους προγραμμάτων τίποτε δεν είναι διαδεδομένο μέχρι την ανταξή του. Και γι' αυτό έχει σημασία και αξία να λέμε την Περιφεριακό Συμβούλιο. Είμαστε, μιλάμε με δεδομένα. Προκειμένου η διαχειριστική αρχή του Ιντερέκ να προβεί στην προκήρυξη του ποσού αυτού των 5 εκατομμυρίων. Και βέβαια δεν είναι 5 εκατομμύρια για το σύνολο, μόνο για την ελληνική πλευρά, αφορά. Ποσό και για την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Έπρεπε να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, όπως αναφέραμε. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να οριμάσουμε, κατά κάποιον τρόπο, τόσο ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις που θέλουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να υπάρξει ένας μεθοριακός σταθμός αυτών των απαιτήσεων. Περιορισμένων απαιτήσεων, όχι για ένα σταθμός, όπως ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, τύπου κρυσταλλοπηγής ή νίκης. Συνεπώς, όλες αυτές οι διαδικασίες ετοιμάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την ANGO, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Πρεσπών. Πήγαμε αρκετές φορές, τόσο στην πλευρά των σκοπίων, και συναντήσεις έγιναν και στην διαχειριστική αρχή, δύο-τρεις φορές, να θυμάμαι καλά, έτσι ώστε να μπορέσει να οριμάσεις, συμμετείχεις σε όλη αυτή τη διαδικασία και αποκεντρωμένη, γιατί μεγάλο κομμάτι αφορά αδειοδοτήσεις, οι οποίες πρέπει να προέλθουν από την αποκεντρωμένη δίχυση, και είμαστε σε αυτό το σημείο αυτή τη στιγμή. Το παρόν τεχνικό δελτίο αφορά ουσιαστικά την ορήμανση, όπως ανέφερε η κυρία Τζεμπηλιάου, την ορήμανση της προετοιμασίας, ουσιαστικά για να βγει η προκήρυξη του indirect. Σας ευχαριστώ. Να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Καρατζίδη. Να το αποδοτηθεί. Θέλετε κάποια διευκρίνηση? Όχι, δεν το ψηφίζουμε. Για να μη ξαναμιλήσω. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κόλλη στο κουμπί. Κόλλη στο κουμπί. Θα το υπερψηφίσουμε, κυρία Πρόεδρε, παρότι έχουμε τις ενστάσεις μας όσον αφορά τη δυνατότητα ανάπτυξης έργων και την διασφάλιση της σχηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων όπως είναι το indirect. Αν είναι η εξαιρετικά σημαντικόενά της περιοχής των πρεσπών και με την βελτιούση των οδικών δικτύων είναι κρίσιμη για όλη την περιφέρεια και για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Σας ευχαριστώ. Κύριε Σαβουλίδης έχει τον λόγο. Κύριε Πράσο. Κυρία Ζεμπλιάδο. Ορισμός από το Περιφερειακό Συμβούλιο των εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ανότα Φλόρνας, την κοινική συνέλευση της ανώνυμης εταιρείας με την απονομία Αναπτυξιακή Φλόρνας Ανώνυμη Εταιρεία, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και διεκριτικό τίτλο Anflo Aε, εισηγητής ο κύριος και ο ΣΕΣ. Στην Αναπτυξιακή Φλόρνας η ΠΕ Φλόρνας συμμετέχει με ποσοστό 5,2% και ορίζουμε όπως είχε γίνει και μέχρι τούδε με ποσοστό 3,2% το σύμβολο της πλειοψηφίας τον κύριο Βόσδου Σωτήριο. Και για το δεύτερο μέλος που εκπροσωπεί την ΠΕ Φλόρνας στην Ανφλώ, ο κύριος Καρυπίδης αν έχει την καλοσύνη να ορίσει κάποιον με το ποσοστό συμμετοχής του 2,0%. Αναπληρωματικά μέλη δεν θέλει. Κύριος Λιάσης. Ευχαριστώ. Δεν θέλει αναπληρωματικά. Μήπως μπορούμε να... Ορίστε παρακαλώ. Μια ερώτηση. Επειδή την προηγούμενη φορά στην παρουσίαση των εταιριών όπου συμμετέχουμε, δεν είχαμε την Φλόρνα, δεν ακούσαμε για την Φλόρνα. Μήπως μπορεί από την πλευρά σας κάτι να μας πείτε για την Ανφλώ. Νομίζω ότι θα γίνει συζήτηση όπως έχουμε πει σε επόμενο περιφερειακό στο σύνολο των... Οπω κύριε Στρατάκη για την Άφλω, το ποσοστό μας είναι... Θα μπορούσα έτσι αφελώς να σας απαντήσω εκεί που την αφήσατε. Αν σας ικανοποιεί η απάντησή μου. Εκεί που την αφήσατε. Ρωτάτε πού βρίσκετε κύριε, εκεί που την αφήσατε. Θεωρώ ότι είναι θέμα να συζητηθεί σε ένα επόμενο περιφερειακό. Αν μου επιτρέπετε θα παρακαλούσα... Κυρία Πρόεδρε. Παρακαλώ κύριε και σε να ολοκληρώνουμε. Το σεβασμό στο σώμα και προς τον κύριο Καρυπίδη που είναι έξω. Θα τον παρακαλούσα, αν έχει την ευγενή καλοσύνη και θέλει, να μην βάλει τον κύριο Λιάση. Και προτίθετε κύριε Ζημπηλιάδος, βάλτε τον κύριο Στρατάκη με 2%. Την ερχόμενη εβδομάδα έχει συνέλευση Άφλω. Ελάτε να ενημερωθείτε, να συμμετέχετε. Με μεγάλη μας χαρά και ευχαρίστηση. Ελάτε. Παρακαλώ. Ή αν θέλετε να πείτε στη θέση του κύρου βόστου και εγώ δεν έχω πρόβλημα για να έχετε άμεση και ουσιαστική ενημερούση. Ελάτε. Σοβαρά. Ορίστε κύριε Στρατάκη παρακαλώ για να προχωράμε. Καταρχάς δεν είναι θεμαδικής μου απόφασης. Αλλά πέραν τούτου θέλω να πω ότι Άφλω είναι μια ιτερία για την οποία εκκρεμεί και έλεγχος από τους δόει. Έτσι φρέμενα ξέρουμε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό ρώτησα. Το ρώτησα με ελαφριά την καρδιά αν έχετε κι εσείς κάποιες απόψεις. Είναι μια ιτερία στην οποία συμμετέχουμε και είναι σοβαρά τα πράγματα. Πέρασε από συμπληγάδες πέτρες. Πολλά προβλήματα. Γίναμε κοινωνίοι πολλών προβλήμάτων στην τοπική κοινωνία της Φλόρινας. Γι' αυτό ρώτησα. Και το ρώτησα πολύ σοβαρά. Σας ευχαριστούμε κύριε Ζηπηλιάδο. Να αφήνει την έννοια λοιπόν ούτε κατά συζήτηση. Είναι επιθυμό. Εγώ να συνεχίσω αυτό το βιβλίο. Κύριε Ζηπηλιάδο στο προηγούμενο περιφερειακό να υπάρχουν πιο ολοκληρωμένες συζηγήσεις. Εγώ συνεχίσοντας αυτό το οποίο πρότεινε ο κύριος και ο ΣΕΕΣ. Και μετά από όλα αυτά τα οποία ανέφερε ο κύριος Στρατάκης, τα οποία βεβαίως και ακούγονται πολύ σοβαρά, θα παρακαλέσω τον κύριο Στρατάκη να αποδεχθεί ένα ποσοστό μετοχών και να μετέχει και αυτό στην γενική συνένρεψη ώστε από κοινού όλοι μαζί να θέσουμε και αυτά τα ερωτήματα. Να ρωτήσουμε και τον κύριο Καρυπίδη γιατί ήδη έχει προτείνει άτομο. Παρακαλώ όντως να καταλήξουμε στα άτομα για να προχωράμε. Συγγνώμη, κύριε Στρατάκη. Αν αυτό το οποίο είπατε πριν το εννοείτε, ανερείται όλα αυτά τα οποία θέσατε προηγουμένως. Ωραία. Άρα να συμμετέχει ο κύριος Ιλιάζης και να αποδεχθεί και τον κύριο Στρατάκη. Συμφωνούμε. Προβλέποτε να φληρωματικά μέλη, κύριε Κυοσέ. Γιατί, πήγαινε. Αν μοιράσουμε τα ποσοστά. Κυρία Πρόεδρε, το ποσοστό της ΠΦΛ είναι 5,2. Εγώ είπα την πρόταση. Δέχεται ο κύριος Βόσδου. Το 3,2 ας το πάρει ο κύριος Καρυπίδης. Το 2% και το 3,2 αν θέλει ο κύριος Στρατάκης. Χαρά μας και τιμή μας. Για να προχωρήσουμε, κύριε Στρατάκη. Δηλαδή πάλι εμείς θα τελειώσουμε τη δουλειά. Πάλι εμείς στη δουλειά. Κύριε Βόσδου και από την αντιπολίτευση, σας παρακαλώ να προχωρήσουμε. Ο κύριος Βόσδου και από την αντιπολίτευση ο κύριος Λιάσης. Κύριε Καρυπίδη, συμφωνείτε? Ναι. Κύριε Σεπηλιά. Αλλά μία αφορμή, αυτό προσέξτε τώρα, γιατί κάνουμε και χιούμορ. Πρέπει το θέμα των αντιξακών να το ξαναδούμε. Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες, το συζητήσαμε πολλές φορές. Πρέπει να το δούμε. Κύριε Καρατζίδη. Σας ευχαριστώ. Κύριε Σεβουλίδη. Υπέρ! Ο κύριος πρόσωπος δεν είναι. Οπότε, ομόφωνα. Προχωράμε στο τελευταίο. Ο τίτλος, τροποποιείται λίγο, είναι «Τροποποίηση του προγράμματος έργων 2019 ΠΕΦΛΟΡΙΝΑΣ, που χρηματοδοτούνται από τη ΣΕΕΠ 041». Ισυγητής, ο αντιπεριφέρος ΠΕΦΛΟΡΙΝΑΣ, ο κύριος Κοιωσές. Κύριε Κοιωσέ, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτά έχει λίγο εδώ. Καταρχάς να ζητήσω μια συγγνώμη και θα παρακαλέσω τους συναδέλφους να διαγραφεί και εδώ εκ παραδρομής ανεγράφει «Κατάρτιση τροποποίηση 0». Κατάρτιση, ασφαλώς, γίνεται στην αρχή του έτους. Δεν μπορεί τώρα να κάνουμε κατάρτιση του προγράμματος των έργων της ΣΕΕΠ 041. Έγινε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή να αναγραφεί το ορθόν «Τροποποίηση 1». Εδώ γνωρίζουμε όλοι ότι αν περάσει χρόνος και δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη ΣΕΕΠ και τα έργα αυτά, στα οποία ζητείτε στην εισήγηση μας, Ζητάμε την αύξηση του προϋπολογισμού στα υποέργα 1 και παράγραφο 2 στα αντιπλημμυρικά έργα Φλόρινας, τη μείωση του προϋπολογισμού στο υπαρήθμι 3 υποέργο του ιδίου έργου κατά 4.000 ευρώ, τη συνένωση των υποέργων 4 και 5 του ιδίου έργου σε έναν κοινό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ και την απένταξη του υποέργου με αύξιο αριθμό 4, και την προσθήκη ενός νέου υποέργου στο έργο κεντρικών αυτοτελών πόρων Περιφορίας Δυτικής Μακεδονίας, την αύξηση των πιστώσεων κατά 100 ευρώ στο έργο παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Παλέστρας Μελίτης, για να κινείται ο λογαριασμός, γιατί γνωρίζετε ότι αν δεν υπάρχει κίνηση λογαριασμού, τον χάνουμε. Κύριε Καρυπίδη, έχετε ερώτηση, να κάνει λίγο την ερώτηση του κ. Βάζου πρώτα, παρακαλώ. Ήθελα να ρωτήσω στα δύο πρώτα έργα για την κατασκευή της γέφυρας του Κεροποτάμου. Στον Νεοχωρέκη και στη Μελίτη υπάρχει μια συμπληρωματική σήμαση 20.000 ευρώ. Και το ΜΕΝΕ έχει και πληρωμένες, το δε άλλο δεν έχει πληρωμένες. Από πού προέκυψε η συμπληρωματική σήμαση των 20.000 ευρώ? Βάζουμε τη συμπληρωματική, γιατί δεν έφτασε το ποσόν και είμαστε στην οροφή και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε το ποσόν. Συγνώμη, κύριε Σεμάνο, δεν είναι και έναν κατανοητός. Στη δεύτερη τη γέφυρα, στη Μελίτη, δεν υπάρχει καμία εκταμίευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεκίνησε το έργο. Ή τουλάχιστον έτσι το διαβάζω εγώ. Από πού προκύπτει η αναγκαιότητα συμπληρωματικής σήμασης? Εγώ δεν εννοώ να μιλήσω. Δημήτρη, όσον αφορά τη γέφυρα στο νεοχωράκι, υπάρχει μια πληρωμή 83.000 μέχρι του 1890, και προέκλειψα συμπληρωματικές σήμασεις. Δηλαδή, βρέθηκε ότι το υπέδαφος τώρα ήταν καλό και πρέπει να πάμε στη συμπληρωματική σήμαση. Από πού προκύπτει αυτή η αναγκαιότητα συμπληρωματικής σήμασης. Δεν το γνωρίζω κύριε Βόζου, θα ρωτήσω τα τεχνικές υπηρεσίες και θα σας ενημερώσω. Ήταν δύο έργα με τον ίδιο πρόεδρο. Κίνησαν με την ίδια έκκλητα, συνδοδιοξηκείσαν και δεν έκανες. Άλλο λέει ο Σωτήρης, ότι έχει δίκιο. Εγώ πιστεύω ότι είναι λάθος στον πίνακα. Πρέπει να έχει απορρόφηση το έργο. Εάν δεν έχει, δεν μπορεί να κάνει συμπληρωματική σήμαση. Αυτό λέει και έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά νομίζω ότι πιθανούν να είναι και δίκιο. Αυτό λέει και έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά νομίζω ότι πιθανούν να είναι και λάθος. Γιατί αυτά πρέπει να τα ξεκίνησα ταυτόχρονα. Δεν υλοποιήθηκε έργο εκεί τώρα. Και δίκιο σε δεν υλοποιήθηκε έργο εκεί πρέπει να υλοποιήθηκε. Υλοποιήθηκε. Είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται και στο νεοχωράκι και στη Μελήτη. Είστε μήπως εδώ έχω την επιφύλαξη, θα το δω. Μήπως δεν βάλαν στον πίνακα των απορροφήσεων ποσά. Εάν δεν βάλανε δεν μπορούμε να κάνουμε συμπλωρματική συμβασία αν δεν έχουμε εκτέλεση έργου. Έχει δίκιο ο Σωτήρης αν δεν έχουμε. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχει γίνει ένα έργο εκεί. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Για την πληρωμή άνθρωψης μπορείς να εκτέλεσαι πρέπει κύριε Καλητήρη. Βλέποντας οι τεχνικές υπηρεσίες με εξέλιξη του έργου που δεν είναι πληρωμή. Κάνουνε χρήση αυτού του που του δίνουν όμως το 15% επί των συμβάσεων και ολοκληρώνουν το έργο. Δηλαδή μπορεί να μην έχουνε γίνει πληρωμές αλλά είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη. Μεγαλύτερο από το 15% δεν μπορεί να γίνει συμπλωρματική συμβασία. Από τη στιγμή που δεν κινήθηκε καθόλου ο γαριασμός, Δημήτρη, σημαίνει ότι δεν έγινε έργο εκεί. Θα πρότεινα αυτά τα έργα να υποστηρίσουν και να έρθει ο αντιπεριφερειάρχης είτε ο ίδιος ενημερωμένος είτε να είναι εδώ η τεχνική υπηρεσία. Και για θέματα που έχουμε τέτοια οι εισηγήσεις να υποστηρίζονται. Είναι το ίδιο που έγινε και με την προηγούμενη εισηγήση που δεν ήταν ολοκληρωμένη. Δεν γίνεται να συζητάνε όμως έτσι. Προηγούμενη γιατί δεν ήταν ολοκληρωμένη κύριε Αζηλιάδη, γιατί δεν γράφανε πόσες λάμπες θα γίνουν. Έπρεπε να παρέγουν οι συνάδελφοι της Άγγωνα, έπρεπε να φαίνονται αυτά στην εισηγήση. Για πρώτη φορά πανεβαίνει η Άγγκω κυρία Ζεμπηλιάδου για διευκρινήσεις. Όμως δεν είναι σωστό να είναι ελπίσει η εισηγήση, αυτό λέω. Που ήταν ελπίσει η εισηγήση, το αναγράφει μέσα. Ότι ήταν φάκελος, τεχνικό δελτίο, διαβάστε το σας παρακαλώ. Λοιπόν, το διαβάζουν μια χαρά. Θέλατε να διαβάσω όλη την εισήγηση 16 σελίδες, για να είναι περιστατωμένη όλη την εισήγηση 16 σελίδες. Είχατε μια εισήγηση για ελεκτροφωτισμό. Αναφερόσα σας σε συγκεκριμένους κόμβους και δρόμους. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αργότερα ότι αυτό έγινε, πρέπει να υπάρχει εισήγηση καταχωρημένη στα πρακτικά, ούτως ώστε να ορθούμε να δούμε πότε αυτό θα δημοπρατηθεί και αν τελικά έγινε. Αν υπάρχει ένας γενικός τίτλος, τίποτε δεν μπορούμε να ξέρουμε ως περιφερειακή σύμβουλη και να παρακολουθούμε. Η εισήγηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Αυτό εννοώ. Τώρα εδώ έχουμε τις συμπληρωματικές συμβάσεις. Προφανώς πρέπει να ξέρουμε πώς προκύπτει. Και δεν αφορά μόνο εσάς, φυσικά, αυτό το πράγμα. Κατανοούμε ότι είναι πολλά τα έργα, αλλά παράκλησας είναι εδώ υπηρεσιακή. Να έρθει την άλλη φορά, δεν είναι κακό. Οι συμπληρωματικές συμβάσεις ας έρθουν την άλλη φορά. Είναι δυνατό να ψηφίσουμε συμπληρωματική σύμβαση έτσι? Ναι, η εισήγηση υπηρεσίας δεν λέει όμως γιατί. Γιατί, τι προέκυψε. Για να μην μεγιστοποιούμε το θέμα, εδώ έχουμε μία έγκριση τροποποίησης. Δεχόμαστε να υπάρχουν αυτά τα έργα. Ζητάτε μία συμπληρωματική σύμβαση για ένα έργο, το οποίο δεν γινήθηκε ολοκληρασμός κατά 20.000 ευρώ. Αλλά για να μην δημιουργούμε και εντυπώσεις, υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Πώς θα υλοποιηθεί, θα περάσει σε επιτροπές οικονομικές. Εδώ είμαστε τώρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε αυτό προσέξω. Η διαφάνεια, κύριε Καρυπίδη, συγγνώμη, δεν χρειάζεται να κάνει με εσάς, η διαφάνεια δεν είναι από την εισήγηση, κυρία Σιμπηλιάδου. Είναι πιθανό να είναι λάθος το πίνακα, ή μπορεί να αιτείται η τεχνική υπηρεσία να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση. Στη μία περίπτωση έχουμε συμπληρωματική σύμβαση, γιατί φαίνεται από τις πληρωμές, στην άλλη δεν φαίνεται από τις πληρωμές. Είναι έτοιμα της υπηρεσίας για να παίρνει. Παρακαλώ, κύριε, να δώσω τον λόγο στον κύριο Καρατζίδη για να προχωράμε. Ο κύριος Σαβουλίδης. Κύριε Πράσου, παρακαλώ. Οπότε, κύριε Σιμπηλιάδου. Ναι σε όλα, εκτός από τις συμπληρωματικές συμβάσεις, εφόσον τις ελέγξουμε. Οπότε, ομόθονα με την παρατήρηση που έχετε κάνει. Πριν κλείσουμε, επειδή έχω την υποχρέωση να το μεταφέρω από κάποιους συναδέλφους της παράταξης, όσο που δεν είναι εδώ. Αν μπορούμε να κάνουμε, αντιλαμβάνομαι και τις υποχρέωσεις που μπορεί να υπάρχουν και τα έκτακτα. Αν μπορούμε να έχουμε λίγο σταθεροποιημένες ημέρες και ώρες, διότι πολλοί συναντηθούν να έρθουν και δεν μπορούσαν να έρθουν. Πρέπει να το δούμε λίγο. Εμείς προσπαθούσαμε τότε, θυμάμαι, βάζαμε μία τετράριφτα. Κοίτα σταθερό και μάλιστα σε μια ώρα που να μην έχουν και υποχρεώσεις πολλοί που είναι εργαζόμενοι και τα άλλα. Δέστε το λίγο. Κι η Δευτέρα με η ώρα θα είναι ένα θέμα λίγο. Και μετά έχουμε και τις κινητοποίησεις στην Πελεμαϊδά. Απλά είχαμε πει μέχρι το Δεκέμβριο να προχωρήσουν κάποια θέματα και μετά να οριστικοποιήσουν μια συγκεκριμένη μέρα που θα απολέβει και όλο το σώμα. Ορίστε. Ούτε εγώ είμαι από το Κοζάνι. Πρέπει να σεβαστούμε ότι υπάρχουν κάποιες κινητοποίησεις στην Πελεμαϊδά και να μην δεσμεύουμε το σώμα. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ.