Κανένας Μόνος | Αν Κορώνα ο ιός, εμείς Γράμματα (ΜΙΛΑμε 10) (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2020)
: Καλώς ήρθες. Γεια σου και χαρά σου, χαρά σου και γεια σου. Πάντα μπερδευόμουν ποιο είναι πιο σημαντικό χαρά ή υγεία για να το χυθώ πρώτο, αλλά μάλλον δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι και τα δύο σημαντικά, οπότε εύχομαι και τα δύο και στους δυο μας και σε όλους. Μεγάλο θέμα υγεία, πολλά καμπανάκια την ακουμπάνε τελευταία, μας τη θυμίζουν, μας θυμίζουν πόσο δεδομένη δεν είναι, όπως δεν είναι δεδομένη και χαρά. Όπως και πολλά όλα από τα δεδομένα που έχουμε επίσης δεν είναι δεδομένα, απλά εμείς τα θεωρούμε δεδομένα. Αυτή η πανδημία είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι πολύ περίεργο, ποιος έχει ξανά αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο στη ζωή του, εγκλεισμός μες στο σπίτι, περιορισμή κινήσεων, περιορισμή κοινωνικών δράσεων, οι άνθρωποι απομονώνονται, είναι μια πανδημία και αυτή τη φορά προσπαθεί η ανθρωπότητα να αντιδράσει απέναντι σε όλο αυτό που δεν ξέρουμε για αυτό το νιώθει, σε όλο αυτό που σταδιακά μαθαίνουμε. Οργανώνουμε την άμυνά μας, οργανώνουμε τη στάση μας, προσπαθούμε ο καθένας να προασπίσει αυτό το πολύ σημαντικό αγαθό στην υγεία του και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είπα να σας πω και εγώ δυο τρία πράγματα για το πως μπορούμε να δυναμώσουμε λίγο το ψυχικό μας κόσμο, το πως αισθανόμαστε, την ψυχική μας άμυνα, βλέποντας λίγο και κάποια θετικά μέσα σε όλη αυτή την κυθινολογία, η γεκατοστροφολογία που κυκλοφορεί. Ή με άλλα λόγια, έτσι όπως είναι και ο τίτλος του βίντεο, αν ο ιός είναι κορώνα, εμείς είμαστε γράμματα, είμαστε από την άλλη μεριά, θα προσπαθήσουμε να μην σκύψουμε το κεφάλι, απλά να υψώσουμε ανάστημα, να οργανώσουμε λίγο τις δυνάμεις μας, να δούμε λίγο τα πράγματα και από μία άλλη πλευρά, λίγο πιο θετική για μας, λίγο πιο βολική για μας, να ενισχύσουμε, λίγο να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας, αυτός είναι σκοπός από αυτό το βίντεο. Πάμε λοιπόν να οργανώσουμε τη στάση μας με κάποια σημεία, γύρω στα 10 σημεία είναι αυτά που σκέφτηκα, τα οποία τα σκέφτομαι και για μένα, τα οποία θα προτείνω και σε εσάς, τα οποία θα ήθελα να τα συζητήσουμε, υπάρχει η επιλογή να κάνετε κάποιο σχόλιο στο βίντεο, θα ήθελα να ακούσω πόσο σκέφτεστε, θα ήθελα να γίνουμε παρέα ακόμα και αν δεν είμαστε δίπλα δίπλα, από την έννοια της φυσικής παρουσίας, απλά ο ένας θα επικοινωνεί με τον άλλον νοητικά, διανοητικά, διαδικτυακά, και με ό,τι μέσω σήμερα είναι διαθέσιμο. Πάμε λοιπόν να δούμε μια πρώτη προσέγγιση για το πως θα δυναμώσουμε τη στάση μας απέντευστο νεώ, πως θα ενισχύσουμε τα ψυχικά μας αποθέματα, πως θα νιώσουμε λίγο πιο δυνατοί, στη διαχειριστική πρόκληση που λέγεται απειλή αυτης θυσίωσης. Αυτό που πάντα λέγαμε και ισχύει για το πως θεκόμαστε απέντευστον εαυτό μας, είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε καλό σε μας, χωρίς να κάνουμε κακό σε άλλους ανθρώπους. Τώρα με δεδομένη την τρέχουσα παδημία αυτή η ιδανική στάση απέντευστον εαυτό εμπλουτίζεται με την ευθύνη του καθενός μας απέντευσης σε άλλους ανθρώπους. Οπότε πλέον λέμε ότι η ιδανική στάση απέντευστον εαυτό είναι να προσπαθήσουμε να μην κάνουμε κακό στον εαυτό μας, να μην γίνουμε εμείς φορείς του ιούι και να μην αρρωστήσουμε, που είναι έυλογο, αλλά και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή να κάνουμε καλό και στους άλλους ανθρώπους, γιατί αν εμείς δεν είμαστε φορείς και αν εμείς δεν αρρωστήσουμε, την ίδια ώρα δεν θα μεταδίδουμε και τον ιό στους διβλανούς μας. Δηλαδή με άλλα λόγια 2 σε 1. Ας πάμε λίγο στο θέμα τη διαχείριση του χρόνου. Προκύπτει αρκετός χρόνος ο οποίος καταναλώνεται μέσα στο σπίτι, πλέον χωρίς δραστηριότητες, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς όλα αυτά που είχαμε μάθει να τον γεμίζουν και να τον απαιτούν. Είμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους με λίγους ανθρώπους και έχουμε μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας. Είμαι σίγουρος θα έχετε ακούσει όλοι για πολλά για το θέμα του χρόνου και τη διαχείριση του χρόνου, του χρόνου που καλόμαστε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε, μένοντας περιορισμένοι μέσα σε τέσσερις τείχους, μέσα σε κλειστούς χώρους, απομονωμένοι είτε μόνοι μας είτε με πολύ λίγους ανθρώπους. Αυτός ο χρόνος είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα έτσι όπως την είχαμε μάθει, μακριά από υποχρεώσεις και ρυθμούς έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η ρουτίνα μας και είναι μια φανταστική ευκαιρία οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά. Οι γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους και τα παιδιά τους στους γονείς. Οι γονείς πλέον δεν έχουν τις καθημερινές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τα παιδιά πλέον δεν έχουν σχολείο. Είναι μια ευκαιρία η οικογένεια να ξαναδεθεί, να βρει ο ένας τον άλλον, να ξαναγνωριστούν. Αυτός ο χρόνος που σου δίνεται μακριά από όλους και όλα με αιτία αυτή την πανδημία μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρεις δυο ανάσες από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να σκεφτείς που βρίσκεσαι, πώς έχεις φτάσει εκεί που βρέθηκες, αν έχεις καταφέρει να είσαι ικανοποιημένος, αν είσαι χαρούμενος, αν σου αρέσει η ζωή σου και επίσης να δεις και αν λείπει οτιδήποτε ή αν κάτι μπορεί να είναι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση αν κάτι δεν σου αρέσει, αν νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο και κάτι περισσότερο για σένα, κάτι πιο όμορφο, κάτι πιο δικό σου τώρα έχεις το χρόνο και να το σκεφτείς και να το οργανώσεις και να το αλλάξεις και να το κυνηγήσεις. Θεωρούμε δεδομένα όσα έχουμε, όλα όσα έχουμε, τον τρόπο ζωής μας, τις επιλογές μας, τις συνήθειές μας. Όταν όμως μασθερούν αυτά που μάθαμε να έχουμε, τότε έρχομαστε δυμέτοποι με τη διαπίστοση ότι μόνο δεδομένα δεν ήταν όλα αυτά. Απλά εμείς μάθαμε μάλλον καλομαθημένοι ή και τυχεροί ή και τυχεροί και καλομαθημένοι και είχαμε τα πάντα όλα όσα είχαμε μάθαμε να έχουμε στη θέση τους να λειτουργούν για μας, να μας εξυπηρετούν και να μας ικανοποιούν. Τώρα που ανακαστικά αλλάζουν οι συνήθειές μας, χωρίς να το θέλουμε ακούσια, είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε και να καταλάβουμε ότι όλα όσα έχουμε, όλα όσα είχαμε και όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα, μόνο δεδομένα δεν ήταν. Ο λαός λέει υγειά και χαρά και εύχεται ο ένας τον άλλον υγειά και χαρά γιατί η υγειά και η χαρά δεν είναι δεδομένη, δεν μπορεί να είναι δεδομένη και δεν είναι απόλυτα λεχόμενη από μας. Είναι πολλά αυτά που μπορούν να απλήσει την υγεία μας, πολλά που ξέρουμε και πολλά ίσως που δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά είναι αρκετά αυτά που ήδη ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε για να προσπατέψουμε την υγεία μας. Αν αυτή τη στιγμή έχεις υγεία, εσύ που βλέπεις αυτό το βίντεο, μπορείς να προσπαθήσεις να την προσπατέψεις με αυτά που σήμερα ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις για αυτήν. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πολύ πιο επιτεθυμένοι από εμάς στην πιθανότητα νόσης από τον ιό. Υπάρχουν πολύ χειρότερες συνθήκες υπό τις οποίες κάποιοι άνθρωποι και σήμερα ζουν από τις συνθήκες που εμείς έχουμε όταν είμαστε απλά περιορισμένοι στον χώρο μας. Την απούν οι γιατροί και ειδικά οι νοσοκομιακοί που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της κοινωνίας απέντες στην απειλή της πανδημίας. Την απούν οι φορμακοποιοί ή στρατιωτικοί που είναι επιταγμένοι στον καθήκον και δεν έχουν καν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν το χώρο εργασίας τους και να αποσυρθούν στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού τους όπως κάνουμε εμείς. Την απούν οι φυλακισμένοι που επίσης για κοινωνικούς λόγους δεν έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν και είναι πάλι εκτεθειμένοι στη συναναστροφή με άλλους ομολόγους τους. Να μιλήσουμε για τους μετανάστες, για τους αστέγους ή να μιλήσουμε για τους υπαλληλούς των υπεραγορών των καταστημάτων Λιανικής που εξυπηρετούν τους πάντες και έχονται σε επαφή με όλους και επίσης δεν έχουν το δικαίωμα να αποσυρθούν. Δεν σου ζητάω να κάνεις συγκρίσεις. Μη συγκρίσεις δεν έχω κανένα νόημα για κανένα μας. Σου ζητάω απλά αν θες να δεις ή αν θες να καταλάβεις την οπτική που σου περιγράφω τώρα να αρχίσεις να σηματίσεις μέσω σου αυτή τη μεγάλη λέξη αλλά πολύ σημαντική που λέγεται ευγνωμοσύνη. Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το συμβαίνουν πολύ χειρότερα από αυτά που συμβαίνουν σε σένα, σε μένα, σε μας τώρα που απλά είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι μας. Σκεφτόμαστε γιατί να συμβεί αυτό, γιατί σε εμάς, γιατί να συμβεί τώρα και όμως πάρουν πολύ χειρότερα που επίσης συμβαίνουν τώρα αλλά όχι σε εμάς. Κάποιοι χάνουν υλικά αγαφά, κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους, κάποιοι χάνουν το σπίτι τους, κάποιοι χάνουν τους δικούς τους, κάποιοι χάνουν την ίδια τους τη ζωή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι. Επίσης να πούμε και ένα πιο περίεργο παράδειγμα αυτή τη στιγμή. Μπορούν να χάσουν και την ημερομηνία του γάμου τους γιατί μπορεί ο γάμος να αναβληθεί για λόγους ανωτέρας βίας αυτήν την περίοδο. Σε κάθε περίοδο όλοι αυτοί μείνουν με μια απορία. Γιατί σε μένα και γιατί τώρα. Η απάντηση είναι ίδια για όλους. Γιατί όχι σε σένα και γιατί όχι τώρα. Υπάρχει κάτι ειδικό που μας προστατεύει. Υπάρχει κάποιος ειδικός όρος που ειδικά εμάς θα έπρεπε να μας απομακρύνει από το ενδεχόμενο κάτι να μην πάει ακριβώς όπως το θέλουμε. Γιατί ή γιατί όχι. Αν δεν είναι σε αυτή τη στιγμή που βλέπεις αυτό το βίντεο ένας από αυτούς που έχουν αρρωστήσει, τότε μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου είτε τυχερό, που δεν συνάντησες τον ίο μέχρι τώρα, είτε ότι έχεις μια πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση, οπότε είχες την περίπτωση που τον είχες συναντήσει, ή δεν αρρώστησες. Επειδή όμως δεν ξέρεις για ποιον από αυτούς τους δυο λόγους δεν έχεις τελικά αρρωστήσει. Και επειδή δεν μπορείς να αποκλείσεις ότι μπορεί να έχεις τον ίο, αλλά λόγω φυσικής κατάστασης να μην εκδηλώνεις την νόσο, μπορείς να προσταθεί τους ανθρώπους γύρω σου οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την ίδια καλή φυσική κατάσταση με σένα, αλλά θα είναι τυχεροί απλά τυχεροί που έχουν εσένα δίπλα τους και που έχουν εσένα για να είσαι δίπλα τους ο οποίος τους προστατεύει. Ας μιλήσουμε λίγο για τα μαθηματικά της διαδικασίας γιατί και αριθμοί έχουν τη δική τους δύναμη και ίσως και από εκεί να μπορούμε να πάρουμε κάποια δύναμη πως προς το πως θα δυναμώσουμε για να διαχειριστούμε την όλη διαδικασία. Ο απόλυτος αριθμός των χροσμάδων και των απολειών από τον ίο μπορεί να φαίνεται μεγάλος έως και τρομακτικός. Αν δούμε όμως το σχετικό ποσοστό που έχουν οι θάνατοι και τα κρούσματα ως προς το γενικό πληθυσμό συνολικά της ανθρωπότητας αλλά και κάθε χώρα σχωριστά, μπορεί να μην είναι τόσο τρομαρτικό αυτό το ποσοστό να είναι ίσως και πιο διαχειρίσιμο. Και ας σε αυτό το σημείο να τονίσω γιατί είναι σημαντικό ότι αλίμονα χρειάζεται κάποιος να τρομάξει για να αρχίσει να προσπατεύει την υγεία του, για να έχει υπόψη του τις παραμέτρες που μπορούν να βλάπουν την υγεία του. Και φυσικά στο σημείο αυτό είναι καλό να τονίσουμε ότι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε προβλήματος υγείας είναι η πρόληψή του. Να μην μπούμε καν στη διαδικασία να μας απασχολήσει. Πάμε λίγο τώρα στις επιπτώσεις της ίωσης συγκεκριμένης. Έτσι όπως σήμερα είναι η κατάσταση η οποία όπως είναι σαφές κάθε μέρα αλλάζει, αυξάνουν λίγο τα ποσοστά και αριθμοί. Έχουμε περίπου 180.000 εκκρούσματα στον πλανήτη και γύρω στις 7.067, 7.100 θανάτους στο συνολικό πληθυσμό 7.770.000 ανθρώπων. Με άλλα λόγια, ένας στους 43.300 αρρωσταίνει και ένας στους 1.100.000 δεν τα καταφέρνει απέναντι στην ίωση. Σε κάποιες χώρες τα ποσοστά αυτά είναι καλύτερα, σε κάποιες άλλες όχι, αυτά επικύλουν. Σίγουρα όμως τα ποσοστά αυτά δεν είναι τα πιο εκφοβιστικά που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι και η έντονη εξάπλωση του φόβου που σχετίζεται με την απειλή της νόσης σε το σχετιμένο ιό έχει να κάνει και με τη διασφορά της πληροφορίας μέσω του ίντερνετ και από την εξάπλωση της χρήσης των μίντια και των σοσιαλ μίντια, το οποίο πολλαπλασιάζει τους φόβους, επηρεάζει την αντίληψή μας και ίσως να μας δίνει την αίσθηση ότι όλα αυτά είναι λίγο πιο μεγεθυμένα από ότι όντως είναι. Το χαθεί στο τελευταίο, αλλά δεν το κάνει αυτό το λιγότερο σημαντικό, ίσως να είναι και το πιο σημαντικό από όλα. Ήθελα να μιλήσω λίγο για την δική μας επέμβαση πάνω στο πώς αισθανόμαστε στη διάθεσή μας, αλλά και στο άγχος που μπορεί να επικαλούμαστε. Όταν λέμε άγχος, εννοούμε αυτή την ψυχική ένταση, την ψυχική ενέργεια που επικαλούμαστε, γιατί είμαστε ενώπιον μιας λήψης απόφασης, μιας κίνησης, μιας πρωτοβουλίας, μιας απάντησης σε κάτι που είναι σε κρεμότητα. Και αυτή η κρεμότητα, επί του παράδεισου και για το συγκεκριμένο θέμα, είναι αυτή η κρεμότητα άμυνα στα πέντε σε μια απειλή της υγείας μας, λόγω αυτής της θυσίωσης. Το άγχος λοιπόν, το άγχος στο οποίο μπορεί να επικαλούμαστε με το που σκεφτόμαστε τη λέξη κορονοϊός, τη λέξη πανδημία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη απειλή για την υγεία μας, το άγχος σε αυτό το άγχος σε αυτό το σώμα μας απαντάει με έκκριση μεγάλης ποσότητας κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, χαρακτηριστικό αυτής της ορμόνης είναι να έχει μια πολύ έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Η φλεγμονή τώρα είναι μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός αμύνεται, προστατεύεται απέντες σε βλαπτικούς παράγοντες. Απέντες σε οτιδήποτε μπορεί να του δημιουργήσει κάποια βλάβη, κάποια ζημιά, μπορεί να είναι κάποιο μικρόβιο, κάποιο σιώσ, ή κάποιο ακόμα και ασωτερικό λάθος στον οργανισμό το οποίο επιδιορθώνεται μέσα από τη διαδικασία της φλεγμονής. Με άλλα λόγια, όταν εμείς αυθονόμαστε λόγω της παραγωγής της κορτιζόλης ελατώνουμε την άμυνα που μπορεί να έχει ο οργανισμός δηλαδή την απάντησή του απέντες σε ένα βλαπτικό παράγοντα. Αν αγχωθούμε εμείς με τη νίωση ελατώνουμε μέσα από την αυξημένη κορτιζόλη την άμυνα που μπορούμε να έχουμε απέντες στη διαδικασία νόσης σαν τον ιό δηλαδή αυξάνουμε την πιθανότητα να νοσήσουμε. Δεν ξέρω πως φαίνεται αυτό, ίσως να μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, να προστατεύεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου, να τον φορακήσεις, να μην τον έχεις τόσο εκτεθειμένο απλά και μόνο αν δεν αγχώνεσαι. Αν είναι κάτι να μην είναι από τη σημερινή κουβέντα θα ήθελα να είναι το εξής, αυτό που υπογραμμίζω από όλα όσα είπαμε έως τώρα είναι ότι το βασικό είναι να προσέχει κάποιος τον εαυτό του και αν μπορεί να προσέξει και τους άλλους. Αυτό είναι κάτι που από καιρό τώρα μάλλον δεν κάνουμε αλλά τώρα έχουμε έναν έξτρα λόγο, έναν λόγο υγείας να το κάνουμε. Και να προσέξεις τον εαυτό σου και να προσέξεις και την υγεία σου γιατί, γιατί εσύ είσαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου. Αυτά για σήμερα, αν θέλετε γραφτείτε στο κανάλι, πατήστε και το καμπανάκι δίπλα δεξιά για να μένετε συντονισμένοι έτσι για τα επόμενες ανακοινώσεις νέων βίντεο. Ετοιμάζουμε διάφορα ωραία πραγματάκια, πιστεύω, αν θέλετε μας λέτε και τη γνώμη σας και μας λέτε και τι θα θέλετε κι εσείς να ακούσετε, τι θα θέλετε να είναι το επόμενο θέμα διαπραγμάτευσης εδώ πέρα. Αν θέλετε να πάτε μέρος και σε ένα διαγωνισμό, ο οποίος τρέχει, είναι ένας εβδομαδιός διαγωνισμός για μια δωρεάν συμβουλευτική συνδεδρία. Η μόνη προϋπόθεση για να συμμετέχετε στο διαγωνισμό είναι να γραφτείτε στο κανάλι και να κάνετε like και share στο τελευταίο βίντεο της σειράς Μιλάμε. Αυτά για τώρα, θα τα πούμε σύντομα πιστεύω. Γεια να έχουμε και πολύ χαρά. Καλή συνέχεια.