Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2019)
: Καλώς ήρθατε στην Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης και ανάκτησης τεκμηρίων στο σύνολο των συλλογών της Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και ως βιβλιογραφική βάση αναζήτησης και αναφοράς για τον εξειδικευμένο ερευνητή. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε πώς να χρησιμοποιείτε την Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Για να ξεκινήσετε, πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.nlg.gr. Στο πεδίο Αναζήτησης, εισάγεται τον όρο Αναζήτησης και επιλέγεται Αναζήτηση. Στη συνέχεια, μεταφέρεστε στη σελίδα Αποτελεσμάτων της Υπηρεσίας Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών. Στο κέντρο εμφανίζεται το σύνολο των αποτελεσμάτων. Αριστερά, οι περιορισμοί που μπορείτε να θέσετε στην αναζήτησή σας. Και δεξιά, οι εξωτερικές βάσεις δεδομένων. Η σειρά των αποτελεσμάτων ορίζεται ως προεπιλογή από το κριτήριο συνάφιας με τον όρο Αναζήτησης. Το κριτήριο αυτό αλλάζει από την επιλογή Βαθμός Συσχέτησης. Κάθε αποτέλεσμα αποτελεί ένα τεκμήριο και συνοδεύεται από μία βιβλιογραφική σύνοψη, δηλαδή πληροφορίες για τον τίτλο, τους δημιουργούς, τα θέματα, την έκδοση, τον πάροχο περιεχομένου, καθώς και τα σημεία πρόσβασης. Τα σημεία πρόσβασης ενός αποτελέσματος μπορεί να επικύλουν. Ας τα εξετάσουμε ένα-ένα. Επιλέγοντας εμφάνιση στον κατάλογο, μεταφέρεστε στην βιβλιογραφική εγγραφή του ηλεκτρονικού καταλόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπου εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τη φυσική τοποθεσία του τεκμήριου. Για τις επιλογές Πλήρες Κείμενο PDF, Πλήρες Κείμενο ePub και Πλήρες Κείμενο σε μορφή HTML, ανακατευθύνεστε στο Πλήρες Κείμενο του τεκμήριου στον αντίστοιχο μορφότυπο, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην Υπηρεσία Ενειέας Αναζήτησης Πηγών. Για τις επιλογές Full Text Finder, View Record, Get Full Text, View Full Text και Online Πρόσβαση, ανακατευθύνεστε στο Πλήρες Κείμενο του τεκμήριου, εκτός του περιβάλλοντος της Υπηρεσίας Ενειέας Αναζήτησης Πηγών, απευθείας στη σελίδα του παρόχου. Για να περιορίσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας, χρησιμοποιήστε το κείμενο «Αναζήτησή σας» χρησιμοποιήστε τους περιορισμούς αναζήτησης στα αριστερά της σελίδας αποτελεσμάτων. Μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον τύπο πηγής, τα διαθέσιμα θέματα, την επιλογή μιας συγκεκριμένης πηγής, τον εκδότη, τη γλώσσα του πλήρους κειμένου και τον πάροχο περιοχομένου. Στα δεξιά της σελίδας αποτελεσμάτων εμφανίζονται οι εξωτερικές πηγές. Επιλέγοντας μία από αυτές, μεταφέρεστε στη σελίδα της. Το σύνολο των πηγών είναι αναζητήσιμο στο ευρετήριο πηγών. Στο ευρετήριο πηγών μπορείτε να διαπιστώσετε εάν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά ή βιβλία. Στο πεδίο αναζήτησης του ευρετηρίου εισάγεται τον τίτλο ή το θέμα της πηγής ή το μοναδικό αναγνωριστικό της, εφόσον το γνωρίζετε. Σημειώστε ότι η αναζήτηση στο ευρετήριο πηγών γίνεται σε επίπεδο πηγής και όχι στα περιεχόμενά της, ούτε στο πλήρες κείμενο. Για παράδειγμα, εισάγεται τον τίτλο ενός περιοδικού, επιλέγεται Αναζήτηση, στη σελίδα των αποτελεσμάτων επιλέγεται Πρόσβαση στο πλήρες κείμενο και στη συνέχεια τον Πάροχο για να μεταφερθείτε στη σελίδα του περιοδικού. Για να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές «Ο φάκελός μου» και «Οι προτιμήσεις μου» και μετά τη λήξη μια συναιδρίας, χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα προσωπικό λογαριασμό στην EBSCO Host. Ο λογαριασμός αυτός είναι ανεξάρτητος από τον λογαριασμό χρήστη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και δεν σχετίζεται με την πρόσβαση στο πλήρες κείμενο των τεκμηρίων. Περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες της υπηρεσίας ενιαίας αναζήτησης πηγών, θα βρείτε στην ενότητα «Βοήθεια». Για την πρόσβαση και χρήση των ηλεκτρονικών πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μπορείτε να ενημερωθείτε στην ενότητα «Πληροφορίες ηλεκτρονικών πηγών» και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.nlg.gr, στις ενότητες 251-253. Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε.