Διάλεξη 5 / Διάλεξη 5 / 5η διάλεξη - Κασάπη Ελένη (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
5η διάλεξη: Αυτό πρέπει να το ετοιμάσουμε για να το στείλουμε στο περιοδικό. Άρα τι γίνεται, μεταφράζεται αυτό στο τόσο που άλλο, θεωρητικοί προβληματισμοί, γλυκοί, δηλαδή, αυτό πάει τώρα για το περιοδικό, αυτή τη στιγμή πρέπει να το ετοιμάσουμε για να το στείλουμε στο περιοδικό. Άρα τι γίνεται, μεταφράζεται αυτό στο τόσο που άλλο, θεωρητικοί προβληματισμοί, γλυκοί, δηλαδή, αυτό πάει τώρα για το περιοδικό, αυτή τη στιγμή πρέπει να το ετοιμάσουμε για να το στείλουμε στο περιοδικό. Άρα τι γίνεται, μεταφράζεται αυτό στο τόσο που άλλο, θεωρητικοί προβληματισμοί, γλυκοί, δηλαδή, αυτό πάει τώρα για το περιοδικό, αυτή τη στιγμή πρέπει να το ετοιμάσουμε για να το στείλουμε στο περιοδικό. Και μετά το link αρχίζεται αυτό, το πήρατε βέβαια, σωστά το πήρατε, δεν χρειάζεται όμως να το έχετε, εδώ επιβάλατε το link. Και τώρα αρχίζεται με συνέχειες όμως αριθμός σελίδων, γιατί αυτό είναι κείμενο, δεν είναι σελίδα τίτλου, αυτό είναι κείμενο. Αριθμός σελίδων 274 κόμμα, διαστάσεις 21-14, εννοείται ότι αφού έχουμε κόμματα θα γίνουν μικρά κάποια, έτσι. Μαλακό εξώφυλλο, σχεδιασμός, έτσι το έγραφε, έτσι δεν είναι, έτσι το έγραφε η σελίδα τίτλου, σχεδιασμός. Ωραία, Ελένη Κοστοπούλου, I.S.B.N. αυτό, συνεχόμενα τώρα, κοινή αυτό με φιπλιά. Και τώρα, σταματάτε την περιγραφή του έργου και αρχίζετε. Έργο μεταφρασιανογικό, έτσι, τελεία. Το βιβλίο αποτελεί τα που πρόλογου και πέντε κεφάλαια, καθένα από τα οποία διαιρείται σε υποενότητες. Η έκδοση περιλαμβάνει βιβλιογραφικό σημείωμα και ευρετήριο όρων και ονομάτων. Βιβλιογραφικό σημείωμα ή θέλετε να γράψετε βιογραφικό σημείωμα γιατί υπάρχει βιβλιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, έτσι. Φοβάμαι ότι εδώ δεν υπάρχει βιβλιογραφικό σημείωμα, έχει από πίσω βιβλιογραφία σίγουρα. Άρα εσείς αναφέρετε έτσι το βιβλιογραφικό σημείωμα. Άρα εδώ θέλει διόνθωση. Περιλαμβάνει βιβλιογραφικό σημείωμα. Δεν υπήρχε βιβλιογραφικό σημείωμα και το όνομα της βιβλιογραφίας. Αποκλείεται. Αν υπήρχε θα υπήρχε ανοίγοντας στο εξώφυλο. Να σας φέρω μέσα στο βιβλίο. Δεν υπήρχε βιβλιογραφικό σημείωμα και το όνομα της βιβλιογραφίας. Αν υπήρχε θα υπήρχε ανοίγοντας στο εξώφυλο. Να σας φέρω μέσα στο βιβλιογραφικό σημείωμα και το όνομα της βιβλιογραφίας. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η βιβλιογραφία είναι όλος συγκεκριμένος. Εδώ αυτό πρέπει να γίνει βιβλιογραφικό σημείωμα. Από εδώ. Να σας πω για κάτι άλλο. Όταν γράφουμε επειδή θα γίνουμε μεταφραστές και επειδή θα ασχοληθούμε με ανθρωπιστικά κείμενα, δηλαδή αν ανοίξετε να δείτε το FET που ιδρύει το δικό σας το μεταπηχιακό, λέει ότι θα είστε μεταφραστές λογοτεχνίας και ανθρωπιστικών κειμένων. Και θα έχετε σχέση με τον χώρο των εκδόσων. Για να κάνετε σχέση με τον χώρο των εκδόσων, θα πρέπει τα ελληνικά σας να καταλαβαίνουν και πίσω από τα μάτια σας τι συμβαίνει. Πώς να σας πω. Δηλαδή, αφού βλέπετε βιβλιογραφικό σημείωμα, τι είναι. Έχουμε βιβλιογραφική παροκομπή. Έχουμε επίμετρο βιβλιογραφίας. Έχουμε οτιδήποτε τέτοιο. Αλλά όταν έχουμε σημείωμα, αυτές οι δύο λέξεις όταν έχουμε τη λέξη σημείωμα είναι δεμένους με τι. Βιογραφικό σημείωμα. Καταλαβαίνετε. Ναι. Να μπορώ το πάτη. Μπορείς να το πάρουμε τώρα και να δείτε. Αυτό για να το πάρω πρέπει να το σχέσω. Αν ο ένας άνθρωπος ας πούμε κρατάει το βιβλίο και ελέγχει με άλλους τρεις. Αν εσύ γράφεις, αν να παρακολουθείς εσύ για να με σταματάς όταν κάτι κάνω λάθος. Να είμαστε δύο άνθρωποι να βλέπει. Αυτή είναι τέτοια η διάβαση. Λοιπόν. Στη ζωή, στη κοινωνία, απαντού. Όταν οι ομάδες είναι μεγάλες και συνδιαχειρίζονται κάτω φορά μια εντολή που πρέπει να λύσουν. Τι είναι αυτό είναι μια μεταφραστική εντολή. Τι πρέπει να κάνουμε. Να παρουσιάσουμε ένα έργο όπως το μεταφράζουμε εμείς με τις γνώσεις μας για τον δικό μας κόσμο. Κατανοητό μέχρι εδώ. Λοιπόν. Όχι, είναι με δύο μη. Δύο μη, δύο μη. Δεν μπορείς να είσαι εκεί μετά από πέντε κεφάλια. Να σώσεις όμως συχνά. Να το σώσεις όμως πιο συχνά. Ναι, ναι. Τι μου έφυγε. Τι πεγέρα. Α, όχι. Λοιπόν. Επομένως περιλαμβάνει διογραφικό σημείωμα, κατανοητό μέχρι εδώ. Τώρα. Μια έφτυξη σπίτσα. Ναι. Και πρέπει να είναι κόμμα να συνεχίσει κείμενο. Λοιπόν. Πρέπει να είναι κείμενο αυτό. Πρέπει και τη διεύθυνση, έτσι. Ναι. Ωραία. Έχετε βάλει ένα link. Έχετε βάλει ένα link που δεν χρειάζεται η διεύθυνση και καταλαβαίνετε. Ότι καλά έκανες το κενό, στο Ωθήνα δεν χρειάζεται. Αυτό πάει συγκλωματικά από το πάνω. Έτσι, δηλαδή. Ναι. Ωραία. Άλλο. Λοιπόν. Το 2009 πάλι δεν χρειάζεται. Γιατί το έλεγες επάνω. Η παρέθυση με τη χρονολογία έκδοσης είναι μία φορά που εφαρμίζει. Ωραία. Το Αθήνα πάει επάνω ξανά. Έχω δίπλα το Χαμελίδης. Αθήνα διαγρος. Κόμμα. Αθήνα. Τελείωσε. Το link όμως πάει κάτω. Ωραία. Αυτό το link τώρα δεν θέλει όλο το υπόλοιπο. Αυτό που είναι μέσα στην παρέθυση δεν το χρειάζεσαι. Ωραία. Ξέρεις γιατί? Αλλιώς είμαστε πλεοναστικοί. Δηλαδή βαραίνουμε τον κόσμο με πληροφορίες. Να σας πω κάτι. Εάν θέλετε να πετύχετε σε αυτό που θα κάνετε, ό,τι και αν είναι αυτό που θα κάνετε, να μην φορτώσετε ποτέ κανέναν με διπλές και διπλές πληροφορίες για το ίδιο πράγμα. Γράφτε κάτι μία φορά. Τότε όμως τηλέφωνο και φάξα αυτά που δεν πρέπει να σβηστούν. Δεν θα είναι μέσα στο... Μα θα σβηστούν όλα. Δεν θα είναι. Θα σβηστούν όλα. Το είπα. Αυτά δυνατοί φεύγουν. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, εδώ είσαι τώρα. Αριθμό σελίδο. Ναι. Διαστάσεις. Ναι. Μαλακό εξώφυλλο, σχεδιασμός, ελένη κοσοκούλου, γαλάζι μου και πράσινο με γραφικό μία υδρόλιο. Μια καρά. Λοιπόν, αριθμιέν, μετά κόμμα, η κοινή πάει επάνω με μικρό. Ναι. Ωραία. Και... Κενό το κουτάκου. Κενό το κουτάκου. Κίποτα. Το εύωτο μεταφρασιαλογικό δεν είναι, δεν παίρνει εδώ το βιβλίο αυτό. Α, το σβήνω εντελώς. Α, το σβήνω εντελώς. Αποτελεί μεταφρασιαλογικό πόνυμα. Μελέτη είναι έτσι, δεν είναι ψιμονική μελέτη είναι, δεν είναι μετάφραση. Προγοτεχνιάστηκε αυτό είναι πολύ όμορφο, αλλά δεν είμαστε σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε σε ένα μεταφρασιαλογικό πόνυμα. Λοιπόν το βιβλίο αποτελεί ένα μεταφρασιαλογικό, αποτελεί ένα μεταφρασιαλογικό πόνυμα. Εντάξει. Και... Έχει και να κόντει δομή. Άρα βιβλία τελεία. Δομή. Α, δομή, εντάξει θα το κάνει. Ναι. Δομή, όχι δομή. Α, ναι. Γιατί δεν το βάζει. Ωραία, λοιπόν. Τώρα σβήνεις το από και βάζεις πρόλογος και πέντε κεφάλαια. Πρόλογος. Ωπ, οπ. Ωπ, συγγνώμη. Πρόλογος. Και πέντε κεφάλαια. Ωραία. Καθένα από τα οποία πιαιρείτε σε υποενότητες. Πολύ ωραία. Οι οποίες και είναι διακριτές θεματικά. Κόμμα διακριτές θεματικά. Διακριτές θεματικά. Διαβάζετε εύκολα. Γιατί διαβάζετε εύκολα. Διαβάζετε εύκολα γιατί έχει αυτή την διαίρεση. Δηλαδή είδατε ότι ο καθένας έπαιρνε ένα κεφάλαιο και το κοιτούσε. Και έκανε πολύ σωστές παρατηρήσεις. Γιατί διαβάζετε εύκολα. Έχει δομή, έχει οργάνωση. Υποδιηρείται σε θεματικές υποενότητες. Δηλαδή είναι ένα βιβλίο που πραγματικά στέκεται φιλικά στον αναγνώστη. Γιατί ο άνθρωπος που το έγραψε, τι κάνει. Ξέρει πολύ καλά αυτό που έγραψε. Λοιπόν. Η έκδοση περιλαμβάνει βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα. Και ευρετήρει όλους τους ανομάτων. Καθώς και ευρετήρει όλους τους ανομάτων. Τελεία. Λοιπόν, το που πρώτα το σβήνεις. Επίσης συμπεριλαμβάνεται βιογραφικό σημείωμα. Αυτό το σβήνεις. Τώρα. Η βιογραφία δεν το περιλαμβάνει. Κάτσε λίγο. Η έκδοση περιλαμβάνει καθώς και εκτενεί βιογραφία. Εκτενεί βιογραφία. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν πρέπει να βλέπω αυτό και δεν πρέπει να απομακρυθώ από αυτό το σημείο. Δεν μπορούν να με βλέπουν αυτοί που θα κάνουν μάθημα από μακριά. Και προσπαθώ να είμαι μέσα στο πεδίο, αλλά και να βλέπω. Λοιπόν. Ωραία. Λοιπόν. Στο πρώτο κεφάλαιο του κόμμα θέλει και ευρετικό κόμμα. Πάλι και. Καθώς και στενή βιογραφία. Αλλιώς θα βάλεις πάνω και ευρετήρια. Καθώς και ευρετήρια όλους τους ανομάτων. Ωραία. Επομένως, το καθώς και θα πάρεις το ευρετήριο και όταν πήγαινε απλό κόμμα. Αυτό είναι η διάδραση. Οκέι. Οκέι. Λοιπόν, πάμε τώρα στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης. Καλά, μη μου κουλάσεις. Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης. Τι γίνεται. Μια επισκόπηση της έννοιας, όχι στην έννοια, της έννοιας. Της έννοιας του πολιτισμού. Πρόσεξε τώρα. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς. Το κάνει εκείνος, το κάνει ο συγγραφέας. Επομένως, της έννοιας του πολιτισμού μέσα σε εισαγωγικά. Της έννοιας του πολιτισμού μέσα σε εισαγωγικά. Εντάξει. Όχι. Όχι. Όχι. Επικεντρωμένη, εννοείται η επισκόπηση. Έτσι. Άρα, με επικέντρωση. Μη βάζετε με το χέρι, θα χάσετε τον έλεγχο των γημένων σας. Εδώ δεν είναι... Πρέπει να το διεχειριστούμε. Επικέντρωση με επικέντρωση στις χρήσεις και τις σημασίες του όρου. Στις χρήσεις και τις σημασίες του όρου. Έτσι, ξεκινώντας με κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικά με τις έως τώρα απόπειρες απόδοσης του όρου culture στα ελληνικά στην ελληνική... Το κύμα λένε λόγιο και πάει σε τη σημαντικό περιεχή. Στην ελληνική γλώσσα. Στην ελληνική... Απόδοση του όρου. Στην ελληνική... Να βάλεις εισαγωγικά. Θέλει πάλι εισαγωγικά. Αυτό το άνθρωπο φύγουμε απλά. Μπορώ να βάλω εισαγωγικά. Ναι, ακριβώς. Λοιπόν, με αναφορές σε ορισμούς του κανελόκλου, ελευθερόκλου, κυζέ και αγαπιώτη. Σε ορισμούς των, των, των, των... Και μάλιστα επειδή θέλω να πονηθούμε πάντα κατά τράμα των τουρι. Μην πάτε τηλεξιορισμούς. Γιατί έκανε περισσότερα πράγματα στον πρώτο κεφάλαιο. Με αναφορές σε θεωρήσεις. Σε θεωρήσεις. Το γενικό μας σώζει πάντα. Σε θεωρήσεις. Τον κανελόκλου, ελευθερόκλου, κυζέ, αγαπιώτη, Πασχαλίδη, Φίλια, Πορτινιώτη, Πλωρίτι, Τζιώμα. Όχι και άλλους εκεί πέρα. Θεωρήσεις. Και άλλους. Όχι, όχι και άλλους. Γιατί δεν πάρω μόνο τον αγωγόδι, πώς θα συμπεριλαμβάνω. Δεν θα συμπεριλαμβάνεις όλα, το κι άλλους όμως δεν κάνει. Με θεωρήσεις, κόμμα, ενδεικτικά. Α, ναι. Ενδεικτικά. Έτσι. Ωραία τόν, αν και κάτω τελεία. Κανελόκλου, ελευθερόκλου, κυζέ, αγαπιώτη, Πασχαλίδη, Φίλια, Πορτινιώτη, Πλωρίτι, Τζιώμα. Τελεία, τελεία. Λοιπόν, ο συγγραφέας προχωρά στη διαδρομή που έχει διατρέξει σημασιολογικά η λέξη στην ιστορία ο όρος, ο όρος πολιτισμός. Και το πολιτισμός. Κάντσουρ να βάλεις εδώ, ο όρος κάτσουρ. Ναι, γιατί είναι στα δικαιαστολή μου. Ναι, ναι, κάτσουρ να βάλεις εδώ. Όχι, παιδιά, γιατί απ' τη διά πρέπει να τους αφαίνομαι και απ' την άλλη πρέπει να βλέπω. Λοιπόν, ο όρος κάτσουρ στην ιστορία και στην αντιπαράθεση. Και συγκεκριμένες του είπα, παιδιά, γιατί είναι αυτό ένα κομμάτι της χρήσης καλά της ιστορίας. Στην ιστορία των ιδεών, τότε, στην ιστορία των ιδεών. Και στην αντιπαράθεση. Και συγκεκριμένα στην αντιπαράθεση. Και συγκεκριμένα στην αντιπαράθεση με το γερμανικό όρο κουλτσουρ. Κουλτσουρ, εντάξει. Α, με το γερμανικό όρο. Με την αντιπαράθεση του. Ο όρος είναι του. Με την αντιπαράθεση του. Και συγκεκριμένα στην αντιπαράθεση του. Και εγώ. Στην αντιπαράθεση του. Με το γερμανικό όρο. Ισαγωγικά. Περίμενε, περίμενε. Δεν έχω καταχέρια. Κοινοβιόγραφατε? Όχι. Είστε φοβερά παιδιά. Ναι, ναι, ναι, μόνο εγώ την ενοχλώ. Για να περάσει έντοια στη θεώρηση της έννοιας. Στην ενιωλογική θεώρηση του. Για να περάσει έντοια στην ενιωλογική. Ενιώ. Ναι, ναι, ναι. Θεώρηση του. Φεύγει το έννοιας. Από τις διάφορες επιστήμες με αναφορές και παραθέσεις σε. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Του. Στους. Στους. Στους. Στους. Του. Στους. Στους. Στους. Στους. Στους. Blackง💡. Β liberation whether sending thin red RC. As Where Here Μετά τον Χόλμπι, με έμφαση στα χαρακτηριστικά του κολιτισμού, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις, σύμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις. Συμφωνα με Πόρτερ και Σάμοβαρ όπως και άλλες θεωρήσεις.