1η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Ηχητικό) (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Λόγω απουσίας του κυρίου Προέδρου στην Αθήνα και λόγω του ότι δεν είναι εδώ και ο κύριος Αντιπρόεδρος, θα προεδρέψω εγώ στην κατεπίγουσα συνεδρίαση, η πρώτη κατεπίγουσα συνεδρίαση. Με την ευκαιρία να πούμε και χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη και υπομονή για το νέο έτος και τις προκλήσεις που αυτό θα φέρει. Όλοι γνωστον το καλωσόρισμα να το πούμε έτσι του νέου έτος προδημοτικό συμβούλιο θα γίνει στην πρώτη τακτική συνεδρίαση. Σήμερα έχουμε την κατεπίγουσα οπότε δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Δήμαρχε θα θέλατε να πείτε κάτι. Όχι όχι. Τη Δευτέρα ένα κανονικό δημοτικό συμβούλιο να πούμε και τα εσώψυχά μας και τα παράπονά μας, να κόψουμε και την πίτα μας και τα πάτα. Ας κάνουμε τη δουλειά μας. Θα ήθελε κάποιος μήπως κάτι να πει να προχωρήσω συναδελφή κατηθείαν. Προχωράω δεν έχουμε κάτι έτσι. Ωραία λοιπόν. Πρώτη κατεπίγουσα λοιπόν στη Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα και μοναδικό θέμα. Έγκριση υποβολής έτησης χρηματοδότησης του επιχειρησιακού πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία-Εκεθράκη 2014-2020 στο Νάκθονα Προτεραιότητας 2, βελτίωση της ελληνικιστικότητας της περιφέρειας ως τόπο εγκατάστασης επιχει ανθρώπων με τίτλο «Τοπικά και ειδικά χωρικά σχέδια για την ένταξη της πράξης «Τοπικό χωρικό σχέδιο Δήμου Καβάλας»» όσον αφορά το έκτακτο και την ουσία του θέματος, ο κ. Τουλκίδης από τι βλέπω, παρακαλώ κ. Τουλκίδη. Θα συνδυαστούμε ως προς το τεχνικό κομμάτι, αλλά να εξηγήσω εγώ βασικώς το έκτακτο. Δεν χρειάζεται εξήγηση, είναι αιτιολογή. Η αιτιολογή είναι ότι αύριο καταθέτουμε, αλλά η αιτιολόγηση του γιατί φτάσαμε τα 17 του μηνώσου, γιατί φαντάζομαι ότι θα ερωτηθώ και θα ερωτηθούμε, είναι σε δύο φάσεις. Το πρώτο είναι ότι θεωρήσαμε αρχικά ότι η προηγούμενη απόφαση ισχυή, γιατί έχουμε ξαναπάρει απόφαση για το θέμα, επειδή όμως είχε πάνω την πρόσκληση, ήταν άλλη πρόσκληση, παρότι είναι ολόιια η πρόσκληση, είναι άλλος αριθμός πρόσκλησης, χρειάζεται η απόφαση του δημοτικού. Και κατά δεύτερον, οφείλουμε να πούμε ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα στη σύνταξη και στη μελέτη, καθώς όπως θα γέρατε στο πρώτο, ίσως με είδους που σας είχε εκπαραδρομήσει η τεχνική ουσιαστικά έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας προς εμάς, θα δείτε ότι υπάρχουν πέντε μελέτες για το έργο, και μάλιστα βαριές και ασύγκοντες μελέτες. Η σκοπιμότητα, επίσης, έχει μια τεράστια βρυλιά για να βγει. Εν τέλει, θέλω να πω ότι ήταν μια δύσκολη συνδυασμένη προσπάθεια τεχνικής υπηρεσίας και διεθνής ανάπτυξης, η οποία μας πήγε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό ως το έκτακτο, υπό την έννοια της κατάθεσης της Αβριανής. Τώρα, στην ουσία, τα τοπικά χωρικά σχεδιά... Υπάρχει κάποια ένσταση, κάτι που θα ήθελε να πει κάποιος σχετικά με το έκτακτο, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς σε όλους τους συναδέλφους, στην κυρία Δήμαχο, καλή χρονιά, με υγεία σε όλους, αλλά αυτό που θα ήθελα να πω είναι το εξής και για να βοηθήσω, για να μην θεωρηθεί ότι από την πρώτη συναιδεία συγκρινιάζουμε και δεν είναι κρίνια. Επειδή έχουμε πάρει τέτοια απόφαση, αντιδύμαχο, πήραμε απόφαση, όμως υπάρχει άλλος αριθμός πρόσκλησης. Μήπως θα πρέπει να αλλάξουμε το θέμα και μήπως θα πρέπει να κάνουμε ανάκληση της προηγούμενης, ανάκληση της προηγούμενης... Λέω διαδικαστικά και επειδή δεν υπάρχει προθεσμία και τελειώνει η προθεσμία, εγώ λέω, εντάξει, εσείς πρέπει να το δείτε, να το δουν και οι Περισακοί παράγοντες. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε, κατά την εκτίμησή μου, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, να κάνουμε ανάκληση στην προηγούμενη απόφαση και λήψη νέας απόφασης για το ίδιο θέμα. Ακριβώς, επειδή είναι τελείως άλλη πρόσκληση. Εγώ θεώρησα ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κάνα πρόφαση να καταλάβεις. Αλλά επειδή με την πρόσκληση, παρότι είναι ολόιδια ακριβώς με την προηγούμενη, αλλά είναι τελείως άλλο θέμα, άρα είναι άλλος αριθμός πρόσκλησης, άρα είναι μία άλλη πρόσκληση, ουσιαστικά η απόφαση προηγούμενη είναι ούτως ή άλλος βοή, δεν έχει νόημα, δεν έχει ουσία. Ελίθια αλλά δεν εκτελέστηκε. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκεί. Η πρόσκληση είναι μια πρόσκληση για να καταθέσουμε σε ένα πρόσκλημα που δεν υπάρχει. Αν ήταν για την ίδια πρόσκληση θα έπρεπε να γίνει ανάκηση και λιφθυμίας. Αυτό, αυτό. Αν αλλάζαμε κάτι δηλαδή στην πρόσκληση την ίδια που θα κάναμε κάτι διαφορετικό, είχε άλλο προϋπολογισμό, θα είχε νόημα αυτό. Τώρα μιλάμε για ένα τελείως άλλο, θα μπορούσε να μην είναι καν τοπικά χωρικά να είναι κάτι άλλο ας πούμε. Ωραία. Στην ουσία λοιπόν να προχωρήσουμε σε αδερφέ. Λοιπόν, στην ουσία με την αντίληψη του ερετού αντιδημάχου αλλά του λιτρολόγου μηχανικού υπό την έννοια δηλαδή ότι δεν έχω την τεχνική κατάσταση για να σας εξηγήσω ακριβώς. Η ουσία της υπόθεσης εδώ είναι τα τοπικά χωρικά σχέδια και να καταλαβαίνουμε ότι όλοι είναι ας πούμε ένα γενικό πολυεδομικό σχέδιο. Στην πραγματικότητα είναι ένα γενικό πολυεδομικό σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο που καθορίζει χωροτακτικά την ανάπτυξή μας, ορίζει χώρους, ορίζει τρόπους ανάπτυξης σε αναπεριοχή και ορίζει όλα τα στοιχεία του τόπου. Δηλαδή δεν είναι μόνο ότι θα είναι μάρκο. Δεν ξέρω αν είχε έρθει αυτό το χαρτί ξαναλέω ότι μέσα στα πλασιά του υπάρχει υδραυλική μελέτη, υπάρχει γεωλογική μελέτη. Είναι δηλαδή ένα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο το χωροτακτικό το οποίο πιάνει και την δομημένη φαντάζομαι, να το πω έτσι, επιφάνεια, το κτίριο την μπορεί να χτιστεί παντού και τα λοιπά, αλλά και όλη την γεωλογική επιφάνεια του δήμου. Και επίσης έχω την αίσθηση, αλλά θα μας το πεις σίγουρα, φαντάζομαι καλύτερα κυρία Δραγουνακή, ότι πιάνουμε πια και τους Φιλίππους. Έχουμε όλο το πάκετο, σωστά, οι οποίοι δεν είχαν δηλαδή θέλω να πω σχέδιο. Διωθώ στις δυνατά με τα πιο λάθος, αλλά νομίζω οι Φιλίπποι δεν είχαν, έτσι δεν είναι? Ναι. Οπότε τώρα εδώ μιλάμε για τον δήμο Καβάλα, στην πραγματικότητα. Φυσικά που είναι και οι δύο δημοτικές ενότητες. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Φανταστείτε το απλοϊκά ως ένα γενικό πολυοδομικό σχέδιο το οποίο μας θυματοδροτείται με 1,5 εκατομμύρια, ελπίζουμε να φτάσει, από την περιφέρεια. Οι τεχνικές μου γνώσεις τα μεσηχωρές δεν φτάνουν εκεί. Σχαλή. Συνάδελφοι, υπάρχουν ερωτήσεις. Κατ' αρχήν αν υπάρχει κάποια ερώτηση. Κύριε Παπαλόπουλιο. Καλησπέρα για εμένα και καλή χρονιά σε όλους. Δήμαρχε και καλή δύναμη σε όλους μας και στους επικεφαλείς των παρατάξων. Ήθελα με την ευκαιρία, κύριε Τουλκίδη, να κάνω μια ερώτηση παρεπιπτόντος του θέματος. Η απένταξη του έργου της ανάπλασης πλατείας Καπνεργάτη. Λόγω κάποιων ελλείψεων που υπήρχε σε κάποιες διαδικασίες. Μας ενημερώσατε ότι θα κάνετε κάποια τροποποίηση σχεδίου πόλης για τους συγκεκριμένους δρόμους που από δρόμοι γίνονται πεζόδρομοι. Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Θα κάνετε ένα σχέδιο πόλης γενικότερα για την πόλη της Καβάλλας και για την πόλη της Καβάλλας ή μόνο ειδικά για τους δυο δρόμους. Δεν έχει να κάνει με το θέμα, αλλά θέλω να έχουν μια ενημερώσεις πάνω σε αυτό. Ή μόνο για τους δρόμους που έχει το συγκεκριμένο έργο, μόνο πρόβλημα. Γιατί όπως ξέρετε, όλη η Καβάλλα αυτή τη στιγμή... Κύριε Παπαδάκο, λέτε και μόνο σας ότι αναφέρετε σε δεν έχει σχέση με το θέμα. Τι να σας απαντήσει με αυτό. Όχι. Την Δευτέρα θα μπορέσετε να ρωτήσετε για το άλλο θέμα που θέλετε. Αλλά τώρα δεν είναι συναφή. Είναι κάτι άλλο αυτό. Τι να σας απαντήσει από αυτό. Επί του συγκεκριμένου θέματος που έχουμε σήμερα, παρακαλώ, αν υπάρχει ερώτηση. Ευχαίνεστε ότι εδώ δεν μιλάμε για σχέδιο πόλης. Αυτό που κάνουμε το τοπικό χωρικό σχέδιο δεν είναι σχέδιο πόλης. Έτσι. Εντάξει. Ο κύριε... Ναι. Παρακαλώ κύριε Παπαδάκο. Επάνω σε αυτό που λέμε αυτή τη στιγμή, αυτές τις παραμέτρες της χωροανάπτυξης είναι προσδιορισμένες ή θα προσδιοριστούν τα αργότερα. Της προσδιορίζει δηλαδή το όλο σχέδιο. Ή εμείς μπορούμε να βάλουμε και δικές μας πινελιές, δηλαδή πώς θα επιθυμούσαμε να αναπτυχθεί ο χώρος, ας πούμε. Το... Αλλά με κάξια έντονη συγκελέση. Άρα λοιπόν... Ένα λεπτό ρε άνδρες μου συγχωρείς. Άρα λοιπόν κύριε Δουλκύρη, κάνουμε τώρα την αίτηση να ενταχτούμε. Και ανώσια σου μετά θα κάνουμε μια συζήτηση για να διαμορφώσουμε την πρόταση, έτσι. Εντάξει. Λίγο κύριε Τραγωνάκη κάτι θέλει να πει, νομίζω επί του ερωτήματος που έθισε ο κύριος Παπάς. Καλησπέρα και από μένα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους. Η έννοια του τοπικού χωρικού σχεδίου για τον Καλλικρατικό Πρεϊόν Δήμο, περιλαμβάνει και την δυνατότητα επέκτασης των οικισμών σε περιοχές που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Τοπιές θα είναι ακριβώς αυτές οι περιοχές. Σε τι έκταση εμβαδομετρική θα αναπτυχθεί αυτό το πράγμα είναι προϊόν της μελέτης που θα αναπτυχθεί από αυτή τη χρηματοδότηση την οποία ζητάμε. Η έννοια του τοπικού χωρικού σχεδίου αναπτύσσεται σε δύο υπομελέτης τόσο στη χωροταξική όσο και στην πολυοδομική. Και βέβαια ακολουθούν οι μελέτης υγεολογικές, ιδραυλικές, τοπογραφικές κλπ. Και οι προϋπολογισμοί αντίστοιχα έχουν βγει και βάση της εγκυλίου του υπουργείου από την οποία έχουμε πάρει τόσο τον πληθυσμό, λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός από την τελευταία καταγραφή, όσο και η έκταση των χαρακτηρισμένων οικισμών από το υπουργείο. Δεν μπορείς δηλαδή να διεκδικήσεις μία επέκταση του σχεδίου παραδείγματος χάρη στον Αμυγδαλεώνα μεγαλύτερη από μια τυχούσα επέκταση σχεδίου στις Κρινίδες, όπου καταλαβαίνετε ότι ως οικισμός οι Κρινίδες είναι μεγαλύτερος τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση από αυτή του Αμυγδαλεώνα, παραδείγματα βέβαια τυχαία. Όλα αυτά βέβαια πάντοτε θα είναι προϊόν της συμμελέτης και οποιασδήποτε πρόταση η οποία θα κατατεθεί για να μπορέσουμε να διαμορφωθεί το μοντέλο της εφαρμογής από εκεί πέρα, της μιας ενδεχόμενης πράξης εφαρμογής και μιας κύρους πράξης εφαρμογής, σε οποιοδήποτε σημείο του Καλλικρατικού Δήμου Καβάλλας επιλέξουμε. Τη στιγμή που βάζει δραυλικές μελέτες μιλάμε για τι ακριβώς μπορεί να στηθεί σε κάθε χώρο. Αυτό ακριβώς είναι που λέω ότι πρέπει να το συζητήσουμε να διαμορφώσουμε εμείς τις προτάσεις που θέλουμε να βάλουμε σε κάθε χώρο πλέον του Μεγάλου Δήμου για να μπορούμε να έχουμε βάλει βάσεις για μια σύγχρονη πλέον Καλλικρατική Πολία. Θεωρώ προσωπικά δεδομένο και όσοι θα είμαστε εδώ στην επόμενη διοίκηση καλό θα είναι να δεσμευθούμε για από τώρα και στο μυαλό μας και σε όλους ότι πάνω σε αυτό το ζήτημα οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξουν τεταμένες διαβουλεύσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου. Φυσικά υπάρχει τεχνική γνώση που θα δώσει κάποιες κατευθύνσεις για να μην λέμε στον αέρα πράγματα, αλλά είναι σαφές ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί πάνω να περάσει και από πολίτες, από φορείς, από εμάς εννοείται. Ο κ. Ποτόλιας νομίζω έχει κάποια ερώτηση. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, καλή χρονιά σε όλους, χρόνια πολλά και κυρίως να είναι μια χρονιά αγωνιστική περισσότερο από την προηγούμενη και σίγουρα θα είναι. Επειδή το συγκεκριμένο θέμα έχει σχέση με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας 2014-2020, το οποίο επίσης είναι ενταγμένο στην συνολικότερη αναπτυξιακή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που είναι συνέχεια της ανάπτυξης των προηγούμενων κυβερνήσεων, τελικά θα δώσουμε αυτά τα χρήματα, 700.000 για αυτή τη μελέτη που σε δύο αράδες σημειώνεται, στο σύνολο μιαμισης σελίδας, για να αποφασίσουμε για να γίνουν ποιες μελέτες, αγαπητοί συνάριφοι, θα γίνουν μελέτες που να έχουν σχέση για κατασκευή νοσοκομείων, κατασκευή σχολείων, θα γίνουν μελέτες οι οποίες θα αφορούν έργα τα οποία θα προστατεύουν από τις πλημμύρες, από τους σεισμούς κλπ. ή γενικά θα γίνουν έργα τα οποία θα δώσουν πακτολό χρυμάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς βομήλους, όπως λέει και ο τίτλος της πρότασης για προσέλκυση επιχειρήσεων και ατόμων, κάτι το οποίο έχουμε δει επανειλημμένα στα τελευταία χρόνια, που στο τέλος μετράμε κουφάρια επιχειρήσεων που τα καμαρώνουμε. Γιατί λοιπόν μας ζητάτε να ψηφίσουμε έτσι στα κουτουρού και εγώ ρωτάω όλους τους συναντήρ, θα ψηφίσετε αυτά τα 700.000, 1,5 εκατομμύρια, θα πάρουν ποιος, σε ποιες τσέπες θα πάνε. Λοιπόν είναι ένα ζήτημα το οποίο για την άποψη μας είναι πολύ σοβωρό και θέλουμε απαντήσεις για να ξέρουμε τι θα ψηφίσουμε. Ευχαριστώ. Υπάρχει κάποια απάντηση. Η απάντηση είναι νομίζω προφανής. Οι μελέτες θα βγουν με διαγωνιστικές διαδικασίες, υπάρχουν οι διακηρύξεις, υπάρχουν οι δικλείδες που θα εξασφαλίσουν στο να είναι οι εταιρίες, ή τα άτομα που θα έρθουν δύσκολα, τα άτομα που θα έρθουν με μεγάλες εταιρίες με πείρα, εντάξει και οι εταιρίες έχουν άτομα άκρος οπότε παιδιά δεν είναι από το πότο. Θα γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες, ανοιχτή διαγωνισμή και μάλιστα η ελεκτρονική διεθνή σαν να πατώ μέρος του διηδίου του 700. Και με τις διαδικασίες διαγωνιστικές που ισχύουν σε οποιοδήποτε άλλο διαγωνισμό θα βρεθεί ο ανάδογος ο οποίος θα φτιάξει τη μελέτη. Προφανώς θα είναι το αντικειμένο, προφανώς θα είναι επιστήμονας, προφανώς θα είναι επεπειραμένος επιστήμονας γιατί μέσα στη διακήρυξη έχει και δικλείδες εμπειρίας και γνώσεως. Και θα μελετήσει δηλαδή. Οι μελέτες αυτές έχουν σαν σκοπό πλέον το 2019 να επανασχεδιάσουν, να μελετήσουν πώς ακριβώς μπορεί πια ο συνολικός δήμος της Καβάλλας να χαράξει αναπτυξιακές πορείες, να δει και νοσοκομεία, να δει και σχολεία. Αυτό θα γίνει μετά από ένα τέτοιο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μάλιστα θα αποτελέσει εντέλει και προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη αναπτυξιακή ατζέντα και αναπτυξιακό σχεδιασμό θα έχουμε στο μέλλον, εντέλει και χρηματοδότηση έτσι ώστε να υπάρχει ένα συνολικό πλάνο για το που οδεύουμε. Και που οδεύουμε θα στην αποφασιστεί ακριβώς και με την ερώτηση του κυρίου παπά και από την πόλη και από την ίδια την πόλη, από τις φορείσεις και τα λοιπά. Αλλά πάνω σε όλα αυτά μια βάση πρέπει να είναι μια επιστημονική τεκμήριοση γεωλογική, αρκετονική, πολυοδομική, διότι εγώ μπορώ να λέω ωραία πράγματα που θέλω να κάνω στην Καβάλλα αλλά είναι τελείως άσχετα με το πώς λειτουργούν οι πόλεις. Εντέλει στην ερώτησή σας η απάντηση είναι προφανώς διαγωνιστικά θα αρθούν να την πάρουν με τη μηχανική και οι λαϊκητές και οι εταιρείες ποιος άλλος. Περίμενε κύριε Βέρο. Λοιπόν η πρόταση γίνεται στα πλαίσια της βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιφέρειας ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων. Άρα εδώ μέσα θα κινηθείτε. Τι μου λέτε για νοσοκομεία και σχολεία. Πώς θα έρθουν επιχειρήσεις. Άρα οι μελέτη θα μελετάει αυτό το πράγμα. Πώς θα έρθουν επιχειρήσεις να δώσουν δουλειές. Το μοναστό παραμύθι δηλαδή το οποίο το έχουμε ζήσει πάρα πολλές φορές. Όσο στο τίτλο του σχεδίου. Στον ίδιο μισό λεπτάκι. Στο τίτλο του σχεδίου. Στο τίτλο του άξονα και του προτεραιότητας καθώς και των επιμέρους αξώνων και της πράξης. Υπάρχει ένας τίτλος ο οποίος περικλεί διάφορα πράγματα. Έχει και άλλα έργα μέσα στην βελτίωση της ελκυστικότητας της περιφέρειας τα οποία ξεκινάνε από πράσινο και έργα πρασινο μέχρι στους σελίδες. Το κομμάτι του συγκεκριμένου στα τοπικά ειδικά χωρικά σχέδια και δημοκαβάλλας που είναι μια συγκεκριμένη πράξη που καταθέτουμε εμείς. Έχει αυτό που σας εξήγησα τώρα από εκεί και μετά. Θα χθούν επιχειρήσεις και θα χθούν άτομα. Μακάρι να χθούν επιχειρήσεις και να χθούν άτομα. Διότι για να μεγαλώσει ξανά η πόλη μας πρέπει να χθούν επιχειρήσεις και άτομα. Διότι η πόλη μας θύνει όπως ξέρετε και όπως ξέρουμε όλοι. Και δε θα έρθει ο κόσμος στην Καβάλα έτσι επειδή πέρασε και είπε να κάτσει τι ωραία πόλη που είναι. Τέτοια σχέδια εξασφαλίζουν ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει ωραία, μπορεί να παραμείνει βιώσιμη, ελκυστική, να περπατχέται, να χτίζεται δομημένα και όχι άναρχα και ούτω καταξής. Αυτό θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε φέρνοντας διαγωνιστικές διαδικασίες ας πούμε τους καλύτερους. Ευχαριστούμε. Ερώτηση απ' ό,τι βλέπω δεν υπάρχει άλλη. Να προχωρήσουμε λίγο στις τοποθετήσεις. Παρακαλώ κύριε Μουγέλη. Λοιπόν, θα μείνω λίγο στο σημείο που έμεινε ο κύριος Τουρκίδης. Όντως είναι πολύ βασικό και απαραίτητο για τον δήμο μας τα γενικά, τα χωρικά, διότι δεν είναι μόνο ότι θα έρθουν οι επιχειρηματίες να μη μας τρομάζει κιόλας. Είναι καθορίζουμε πού θα πάνε αυτοί οι επιχειρηματίες όταν θα έρθουν. Και δεν θα ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι ένας που θέλει να κάνει μια επιχείρηση να ταλαιπωρείται δυο χρόνια για να βγάλει χρήσης γης. Άρα λοιπόν είναι απαραίτητο για τους κατοίκους για να μπορούν να ξέρουν πού θα χτίσουν και τι θα χτίσουν. Και γενικά είναι κάτι του ανεπτυξιακό όντως του Τουρκίδη, το οποίο νομίζω ότι εμείς τουλάχιστον το ψηφίζουμε. Και είναι και πολύ βασικό για να προβούμε κάποια στιγμή να γίνουν οι αλλακές στο γενικό πολυοδομικό το δικό μας όπου χρειάζεται. Και για να προβούμε μετά και στη σύνταξη του πολυοδομικού του. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριος Παπαδόπουλος. Πράγματι είναι μια βάση για να κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά. Επιτέλους, όπως η κρεμήκηση για την πόλη της Καβάλλας, η τροποποίηση του σχεδίου πόλης, επιτέλους πρέπει να λυθούν προβλήματα ετών. Θα καθοριστούν ζώνες, γιατί μέσα από αυτά τα ξεκάθαρα σημεία θα μπορέσει να δημιουργηθεί ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων. Πέρα από αυτό όμως, δεν είναι το ότι απαραίτητα θα μείνουμε μόνο στις επενδύσεις. Θα ξεκαθαριστούν οι χρήσεις που είναι το Α και το Μ. Και σήμερα υπάρχουν σπίτια σε όλο τον Δήμο ή υπάρχουν επιχειρήσεις σε όλο τον Δήμο τα οποία δεν έχουν χρήσεις γης. Ή έχουν άλλες χρήσεις και έχουν άλλες δραστηριότητες. Όπως το ξέρουμε όλοι εδώ μέσα, αυτό πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει και να αλλάξει. Χαίρομαι, μακάρι να τελειώσει όλα γρήγορα, είμαι θετικός και πιστεύω να ολοκληρωθούν. Η επόμενη συζήτηση μετά από αυτό κύριε Τουρκίδη το τονίζω σας και σαν νέος άνθρωπος είναι ότι πρέπει μετά από αυτή την ένταξη, αυτή την πράξη και αυτή τη χρηματοδότηση να αποφασίσουμε τρία βασικά θέματα. Πρώτον, τη στρατηγική που δεν υπάρχει ολόκληρο το Δήμο Καβάλας. Πρέπει να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε. Δεύτερον, το σχεδιασμό και τρίτον, να υλοποιήσουμε αυτά τα πράγματα που θα πρέπει να αποφασίσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ, είμαι θετικός. Έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Καβάλαση. Ο κύριος Παπάς έχει το λόγο, συναδελφο. Δεν θέλω να πει κάτι άλλο άνθρωπο, γιατί παρεμβαίνεις πρώτο πρώτο. Ζήτησες το λόγο, δεν το ζήτησες το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θεωρώ ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να τακτουποιήσουμε το καλλικρατικό πλεονδήμο σε μια στέρεη βάση, γιατί από εδώ και πέρα πρέπει να το χωνέψουμε όλοι ότι ο Δήμος Καβάλας είναι αυτός. Δεν είναι ο παλιός, είναι ο νέος δήμος με όλες τις προεκτάσεις. Θεωρώ όμως πολύ ουσιαστικό και πολύ συμβατικό αυτό που θα γίνει μετά την έτηση. Η έτηση είναι να πάμε να ταχτούμε για να φτιάξουμε τις προθεσμίες. Η σκληρή δουλειά θα πρέπει να γίνει μετά. Κι αυτό κοιτάζουν τον κύριο του Λυκηρί και του λέω, εκεί ακριβώς είναι το ζουμί να αποφασίσουμε όλοι, όχι με υποκειμενικά κριτήρια, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια, τι δήμο ακριβώς θέλουμε να φτιάξουμε, πώς μπορεί να αναπληχθεί αυτός ο δήμος και πού πρέπει να βάλουμε τις δράσεις, ώστε αύριο εκεί που στο παρελθόν είχαν μει πράγματα τα οποία τώρα άρχισαν με τις επεκτάσεις να ενοχλούν ένας τον άλλον να μην ενοχλούν οι δραστηριότητες. Βέβαια, εγώ δεν συμμετείζομαι καθόλου την άποψη του κ. Ποτόλια. Θεωρώ ότι πλέον πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο. Πολύ σωστά είπατε ότι άνθρωποι και πράγματα πρέπει να γίνουν για να μεγαλώσει αυτός ο δήμος και να ζήσουμε όλοι πιο καλύτερα, πιο άνετα και πάντα μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο εμείς οι ίδιοι θα το σχεδιάσουμε και εμείς οι ίδιοι πρέπει να το προστατεύσουμε, να μην έχουμε πάλι παρατηράκια και μία αναπτυξιακά πράγματα ώστε να φτάνουμε ο ένας να ενοχλεί τον άλλον. Γιατί πάντοτε υπήρχαν πολοδομικά σχέδια αλλά πάντοτε υπήρχαν και παράθυρα και σιγά σιγά, μετά πήγαμε αυτά που κάναμε λάθος θα τα βγάλουμε έξω σε μια άλλη περιοχή, δεν το καταφέραμε. Για να μην είμαστε ακριβωρός θέλω να πω ότι είναι μια πολύ κρυσή ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον, το δικό μας και το πεδίο μας. Πώς ακριβώς θέλουμε την πόλη να υπάρχει είτε όπως είπε η κυρία Δραγωνάκη στα όρια πώς μπορούμε να αναπτυχθεί αλλά πιο πολύ πώς θα βάλουμε τις δράσεις μέσα στα όρια αυτού του μεγάλου πλέον δήμου ώστε να είναι πραγματικά λειτουργικά πράγματα και όχι να είναι ενοχλητικά για τον γείτονα ο οποίος είναι δίπλα. Γι' αυτό λέει τραπλικές βελέτες, γι' αυτό λέει χοροταξικές βελέτες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο είναι να κάνουμε αυτή την απαραίτητη διαβούλευση για να καθορίσουμε εμείς ακριβώς και αύριο όταν θα την καθορίσουμε να μην υπάρχει καμία ατήρηση, ποιες δράσεις θα βάλουμε μέσα στα όρια αυτού του κατηγραφικού δήμου. Ευχαριστούμε ο κύριος Βέρος έχει το λόγο. Αγαπητοί συνάδελφοι αυτό που σήμερα η διοίκηση μας ζητάει ως σώμα είναι να εγκρίνουμε ή όχι την υποβολή έτησης χρηματοδότησης που έχει σχέση με τα τοπικά και ειδικά χωρικά σχέδια. Άρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο απλώς να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα και να σκεφτούμε οι ίδιοι, θέλουμε ή δεν θέλουμε να υπάρχουν τοπικά και ειδικά χωρικά σχέδια. Άρα αυτό σήμερα καλούμαστε να απαντήσουμε και αν και φόσον είναι θετικό το σώμα σε επόμενη φάση θα συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα δεν έχει καν νόημα να τα συζητήσουμε σήμερα. Εμείς λέμε ότι ναι πρέπει να υπάρχουν τοπικά και ειδικά χωρικά σχέδια και γι' αυτό λέμε ναι στην έγκριση υποβολής έτησης χρηματοδότησης. Ένα ποσό σεβαστό μπορεί όπως είπε και ο αντιδήμαχος να μην ενδεχομένως είναι συνολικά το ποσό αυτό που θα μας καλύψει αλλά θεωρώ ότι θα ήταν και άδικο για όλους μας αλλά και κυρίως για τον τόπο μας να χαθεί ένα μισό εκατομμύριο ευρώ και να μην το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαριστούμε ο κύριος Ποτόλιας αυτό λόγο. Είναι ζητούμενο αγαπητή Σεάρφη, Συνάρφη, Πρόεδρε Δήμαρχε αυτό της ευημερίας των καβαλιωτών. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Γιατί όμως δεν προκύπτει αγαπητή Σεάρφη. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια σχέδια στην περιοχή μας στην Ανατολή Μακηδονία και Θράκη όχι φυσικά είπε πριν ότι το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο επικρισιακό πρόγραμμα της περιφέρειας 2014-2020 αλλά υπήρχαν και προηγούμενα τέτοια σχέδια. Δεν έγιναν επενδύσεις, δεν ήρθαν επιχειρήσεις. Πώς κατέληξε όλη αυτή η ιστορία όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Κουφάρια επιχειρήσεων, η μυζέρια των εργαζόμενων στην περιοχή και στο δίγμα μας και γι' αυτό συρρικώνεται να βρίσκεται στο χειρότερο της σημείο. Γιατί αυτή τη φορά θα προκύψει το θετικό, ας λέτε θα προκύψει το θετικό τώρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει γιατί είμαι εγώ αριστερός, οι υπόλοιποι λέτε ότι θα συνεργαστούμε γιατί αυτή τη φορά βάλαμε μυαλό και διάφορα τέτοια. Άκουσες και εσύ κύριε Μαυρίδης αντιαμβαίνει και εσύ κύριε Παπά που διαφωνείς με το ποτόλια. Ξέρετε όμως γιατί θα αποτύχει. Θα σας το πω εγώ. Τι συζητάμε, θέλει να δώσουμε τώρα ένα τύπο ανάπτυξη η οποία έχει έρθει και στην περιοχή μας αλλά έχουμε ένα ζεσταθούμενο πετραλείο. Κάθε μέρα ακούει η Ενεργειακή ότι κάνει τεράστιες εκπενδύσεις και πάει πολύ καλά, αλλά όμως τα σπίτια παγώνουν στο κρύο. Έρχεται η ανάπτυξη και έχουμε το εργοστάσιο των λιπασμάτων αλλά μας μπουκώνει στα καθαέρια. Ήρθε η ανάπτυξη στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό αλλά όμως οι εργαζόμενοι εκεί πέρα θυμοπαθούν. Άρα λοιπόν η ανάπτυξη που εσείς εμμαγγελίζεστε επειδή ακριβώς δεν απαντάει στο ερώτημα ανάπτυξη από ποιον γι' αυτό, για ποιον, γι' αυτό στο τέλος θα καταλήξει πάλι μία από τα ίδια. Με αυτή την μία εννοία λοιπόν λέμε εμείς ότι αυτή του τύπου η ανάπτυξη που θα δώσει και αυτή τη φορά πακτορό χρημάτων και από τα εθνικά κονδύλια και από τα ευρωπαϊκά. Τα εθνικά κονδύλια που προκύπτουν από ταματωμένα πλεονάσματα πάλι θα δώσει αέρας ταπανιάς στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τους οποίους στο όνομα των οποίων πίνεται νερό και η κατάσταση των εργαζομένων θα είναι μία από τα ίδια. Εμείς λοιπόν λέμε ένα φροντερό όχι και θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου και η πολιτική σας αυτή που έχει έσει με αυτού του τύπου την ανάπτυξη. Μη συγχωρείτε αγαπητοί συνάδελφοι για την κατηστέρηση. Δύο λεπτά άμα ακούσετε κάτι διαφορετικό θα χάσετε. Θα σας ωφελήσει. Γεια σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Πορτόλια. Άρα κατά πιοψηφία αγαπητοί συνάδελφοι εγκρίνετε. Θα λέμε ξανά τη Δευτέρα καλώς ευχόντων των πραγμάτων.