ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ FLEX (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2022)
: Γεια σας. Μιλάμε στο μικρόφωνο γιατί είμαστε σε live streaming. Καταρχάς ευχαριστώ που έχετε έρθει εδώ στην παρουσίαση για το Flex. Εγώ είμαι η Αναστασία Φράγκου. Ο ρόλος μου είναι country representative, δηλαδή εκπρόσωπος της Ελλάδας, των Αμερικανικών Συμβουλίων εδώ στην Ελλάδα. Στην ουσία για όσους πάνε στην Αμερική, αλλά και για τα παιδιά που θα περάσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, θα ασχολούμε με το ελληνικό κομμάτι, δηλαδή με την προετοιμασία των μαθητών και στη συνέχεια με την επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών που θα βρίσκονται στην Αμερική για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να προκύψει. Από κάτι πάρα πολύ τυπικό μέχρι οποιοδήποτε θέμα μπορεί να χρειαστεί υποστηρίξει ο γονιός όσον αφορά την επικοινωνία του με το παιδί, με το μαθητή. Λοιπόν, το FLEX είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Είναι ένα πρόγραμμα για μαθητές γυναισίου και ηλικίου. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής, δηλαδή από το State Department. Και συγκεκριμένα διοικείται από ένα τμήμα του State Department, που είναι το ECA, το Γραφείο Κουπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων. Θεσμοθετήθηκε το 1992, ξεκίνησε να ελληλοποιείται το 1993. Αρχικά, είχε ως τόχο να δημιουργηθεί μια γέφυρα φιλίας, μια φιλία μεταξύ της Αμερικής και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Και η Ελλάδα προσθέθηκε στην οικογένεια των FLEX χωρών πέρυσι, ούτε καν πέρυσι, βασικά τον Ιανουάριο του 2019, ενώ την περσινή ακαδημαϊκή σεζόν, ας πούμε. Προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές γυμνασίου και ηλικίου, γάμια γυμνασίου και πρωτοηλικίου. Και μέσω αυτών των υποτροφιών, πλήρεις υποτροφίες, οι μαθητές μένουν στην Αμερική για ένα χρόνο σε οικογένειες υποδοχής, φιλοξενούνται δηλαδή από οικογένειες υποδοχής και φοιτούν φυσικά σε Αμερικανικό σχολείο. Ποιος οργανώνει τα FLEX? Τα Αμερικανικά Συμβούλια. Οργανισμός δηλαδή που εκπρόσωπω εγώ είναι οργανισμός ο οποίος οργανώνει τη διαδικασία επιλογής, αξιολόγησης και έβρεσης των υποψηφίων, την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος, διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τους μαθητές για όσο καιρό βρίσκονται στη ΣΥΠΑ. Τα Αμερικανικά Συμβούλια είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος συνδρύθηκε το 1974 με σκοπό την κατανόηση μεταξύ των λαών, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την ανάπτυξη γενικά των ανθρώπων μέσω της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Ειλοποιούν και σχεδιάζουν δεκάδες προγράμματα σε Ευρώπη, Αμερική, Ευρασία, Μέσα Ενατολή και Αφρική. Και φυσικά σε αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνεται και το FLEX. Οι στόχοι του FLEX είναι οι μαθητές να μπορέσουν να εξερευνήσουν την Αμερικανική Κουλτούρα, να μαθαίνουν το διαφορετικό, να σέβονται το διαφορετικό, ανακαλύπτουν σε βάθος κάποια στοιχεία της Αμερικανικής Κοινωνίας, την καθημερινή ζωή, το σχολείο, έρχονται σε επαφή με ένα καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι πάρα πολύ διαφορετικά από το δικό μας. Φυσικά διδάσκουν και οι ίδιοι τους Αμερικανούς την κουλτούρα τους, γιατί βρίσκονται εκεί, πρεσβεύοντας στη χώρα τους, οπότε με την ίδια τους την καθημερινότητα διδάσκουν και μοιράζονται την ίδια τους την κουλτούρα στους Αμερικανούς ανθρώπους με τους οποίους περνάνε το χρόνο τους. Αποπτούν φίλους φυσικά και δημιουργούν αιδεσμούς και με τις οικογένειες της Εποδοχής, και με τους φίλους που γνωρίζουν εκεί, που μπορεί να κρατήσουν μέχρι και μια ολόκληρη ζωή. Και φυσικά δεν τελειώνει εκεί, όταν γυρίζουν οι συμμετέχοντες του FLEX πίσω στις χώρες, στη χώρα τους, συνεχίζουν τη δράση τους ως οπόφητοι, γίνονται δηλαδή κομμάτι της οικογένειας των αποφύτων FLEX, όπου μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους πίσω στις δικές τους κοινότητες εδώ στην Ελλάδα, να κάνουν δραστηριότητες και γενικά να μεταδώσουν την ιδέα και την εμπειρία τους στους συνομιλίκους και στα υπόλοιπα μέλη των κοινοτήτων τους. Λοιπόν, τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Πάντα απευθύνεται το FLEX για μαθητές γάμα γυμνασίου και π.τ.λ. και αντίστοιχα αλλάζει η ημερομηνία γέννησης. Ξεκινάει από 15 Ιουλίου 2002, το οποίο ξέρουμε ότι εντύχει σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, αλλά έχει ξεκινήσει από εκεί τώρα για οποιοδήποτε παιδί, για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να έχει ξεκινήσει πιο ραχατοσχολείο ή να είναι γεννημένο πιο πριν. Και έως 15 Ιουλίου 2005. Το 15 Ιουλίου 2005 αντιστοιχεί στη γάμα γυμνασίου. Γνωρίζουμε ότι αφήνει, ας πούμε, θα λέγαμε έξω τη νησί τρίτη γυμνασίου. Όμως υπάρχει αυτό το όριο γιατί υπάρχει ο κανονισμός, όσον αφορά και με τη Βίζα και το ταξίδι του στην Αμερική, να είναι 15 χρονών, έχουν κλείσει τα 15 μέχρι να ταξιδέψουν. Για αυτό το λόγο είναι το όριο μέχρι 15 Ιουλίου. Δηλαδή ένα παιδί που είναι τρίτη γυμνασίου και είναι γεννημένο μετά της 15 Ιουλίου, μπορεί να κάνει αίτηση το επόμενο έτος ως μαθητής πρώτης λυκείου. Να έχουν ένα γενικό μεσό όρο πάνω από το καλώς, πάνω από 13,1. Δεν ζητάμε δηλαδή αριστεία ή μια απαραίτητα πολύ ψηλή επιδοσία, όπως ορίζεται ή ψηλή στο ελληνικό σχολείο, να μιλάνε αγγλικά. Επίσης, δεν ζητάμε proficiency, lower, δεν ζητάμε πτυχία, απλά ζητάμε να μπορεί ένα παιδί να επικοινωνήσει στα αγγλικά. Και προφανώς θεωρούμε και δεδομένο ότι όταν πηγαίνει στην Αμερική, μέσα σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα, είναι σε θέση να επικοινωνήσει ακόμα καλύτερα. Να είναι Έλληνες πολίτες, μπορεί να έχει κάποιος διπλή επικότητα, αρκεί τη στιγμή που βγάζει τη βίζα να έχει και ελληνικό διαβατήριο, να δικαιούται να βγάλει φυσικά διεθνές διαβατήριο και να πληρεί τις προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την έκδοση της βίζα. Υπάρχει κάποιος περιορισμός που έχει να κάνει με το αν έχει μείνει ένας μαθητής και πάρα περισσότερο από 90 μέρες στη ΣΥΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια και να μην έχει στενά άτομα της οικογένειας που έχουν μεταναστεύσει μόνιμα ή να μην είναι η οικογένειά τους σε διαδικασία μόνιμης μεταναστεύσης για τη ΣΥΠΑ. Φυσικά μαθητές με αναπηρία είναι πρόσδεκτοι να κάνουν έτηση για το πρόγραμμα. Υπάρχουν, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης και του διαγωνισμού και φυσικά όλη η υποστήριξη για τη συμμετοχή των μαθητών με αναπηρία στη ζωή τους στην Αμερική. Τι περιλαμβάνει υποτροφία. Πρώτον, το ταξίδι από τον τόπο κατοικίας στην Ελλάδα και πίσω. Αυτές τώρα είναι φωτογραφείς Ελλήνων μαθητών. Οι πρώτοι εδώ είναι τα παιδιά, οι Έλληνες, που ταξιδέψαμε τώρα τον Αύγουστο. Απλά να σας λέω για να γνωρίζετε λίγο και τα πρόσωπα και τα άτομα. Το ταξίδι από τον τόπο κατοικίας, δηλαδή από τη Βέρεια μέχρι την Αμερική. Όχι μόνο από την Αθήνα, από το αεροδρόμιο, όλο το ταξίδι. Ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα, το οποίο καλύπτει προσωπικά έξοδα και συμμετοχή σε επιπλέον δραστηριότητες του προγράμματος ή δραστηριότητες που η διασωμαθετής θέλει να ακολουθήσει όσο βρίσκεται στην Αμερική. Εδώ να σημειώσω ότι η οικογένεια υποδοχής καλύπτει τρία γεύματα την ημέρα. Οπότε η καθημερινή ισήτηση, ας πούμε, καλύπτει τούτος ή άλλως από την οικογένεια υποδοχής. Η υποτροφή περιλαμβάνει την εγκατάσταση στην οικογένεια υποδοχής και την εγγραφή στο Αμερικανικό σχολείο. Δραστηριότητες προετοιμασίας πριν από την αναχώρηση των μαθητών είναι τα λεγόμενα PDO, pre-departure orientation. Θα το δείτε αυτό τον όρο, θα το χρησιμοποιούμε κατά κόρων και στη συνέχεια. Αν έχετε παρακολουθείς στο Facebook, αναφερόταν έτσι και το καλοκαίρι που με τους μαθητές κάνουμε αυτές τις δραστηριότητες. Είναι ένα τριήμερο στην ουσία, όπου γίνονται κάποια μαθήματα και κάποιες δραστηριότητες εκπαιδευτικές που προετοιμάζουν τους μαθητές για τη ζωή τους στην Αμερική. Και υπάρχουν και αντίστοιχος κύκλος προετοιμασίας για όταν επιστρέψουν οι μαθητές. Γιατί χρειάζεται πάλι μια προετοιμασία για την προσορμογή ξανά πίσω στο ελληνικό πλαίσιο. Οπότε αυτό καλύπτεται από την υποτροφία και φυσικά δραστηριότητες του προγράμματος στις ΥΠΑΣ, στις τοπικές κοινότητες που είναι τοποθετημένοι μαθητές. Δεν καλύπτεται το διεθνές διαβατήριο, το κόστος για το διεθνές διαβατήριο, το κόστος για τη ΒΙΖΑ καλύπτεται. Το διεθνές διαβατήριο είναι μόνο αυτό που δεν καλύπτεται. Προσωπικά έξοδο που μπορεί να επερβαίνουν το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα που προσφέρεται στους μαθητές, υπέρβερες αποσκευές και το τηλέφωνο και το ίντερνετ. Δηλαδή, αν δεν καλύπτεται από το πακέτο της οικογένειας ή άμα κάνει κάποια χρήση ο μαθητής που δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να καλυφθεί από το σπίτι, από την οικογένεια και το ίντερνετ που μπορεί να έχουν, αυτό είναι ευθύνη του ίδιου του μαθητή να το καλύψει. Κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τα επόμενα βήματα και τις σημαντικές πληροφορίες για το τώρα. Αρχικά, το πρώτο πρωτοστάδιο του οργανισμού και πολύ απαραίτητο είναι η δήλωση συμμετοχής μέσω της ηλεκτρονικής έτησης. Έως 17 Οκτωβρίου μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το συνδεσμό εδώ με τα κίτρινα γράμματα ais.americancouncils.org. Αυτό το link θα το βρείτε και στο υλικό που σας έχω δώσει και αν μπείτε στο Facebook είναι παντού, δηλαδή είναι προσβάσιμο αυτό το link. Κάνετε εγγραφή, πηγαίνετε στη σελίδα, κάνετε εγγραφή, δημιουργείται δηλαδή ένα καινούργιο λογαριασμό. Μπαίνετε μέσα, ξεκινάτε την έτησή σας ή έχετε δυνατότητα να κάνετε save κάθε φορά της έτησης, να κάνετε logout και μετά να ξαναμπείτε για να την δουλέψετε. Δηλαδή έχει μια διαδικασία που επιτρέπει το σύστημα το χρόνο να τη δουλεύετε μέχρι τις 17 Οκτωβρίου που είναι η τελική ημερομηνία για την υποβολή. Για την έτηση θα χρειαστείτε στοιχεία επικοινωνίας φυσικά, βάζετε το όνομά σας, το username και το password εννοείται. Θα χρειαστεί να ανεβάσετε ή ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννηση. Ένα από όλα αυτά ανεβάζεται. Ο λόγος που τα χρειαζόμαστε είναι για να πιστοποιηθεί ότι πληρείτε τα κριτήρια τη γέννηση, την ημερομηνία γέννησης. Δεν χρειάζεται να βγάλετε διαβατήριο, δεν σας ζητάμε να βγάλετε αυτή τη στιγμή διαβατήριο. Αν το έχετε μπορείτε να ανεβάσετε αυτό. Διαφορετικά ό,τι υπάρχει που να πιστοποιεί την ηλικία. Ένα, δηλαδή από το υπόλοιπο δύο έγγραφα. Φωτογραφία του προσώπτως μπορείτε να τη βγάλετε και με το κινητό. Τώρα το λέμε φωτογραφία διαβατήριου ταυτότητας απλά για να εννοούμε ότι είναι φωτογραφία του προσώπτως, αλλά μπορεί και σαν selfie να πατήσει να το βγάλετε και με το κινητό σας. Προτιμάμε οι φωτογραφίες και γενικά όλα τα έγγραφα να μας τα ανεβάζετε σε αρχείο φωτογραφίας και όχι σε PDF. Νομίζω είναι και πιο εύκολο. Το βγάζετε με το κινητό σας και το ανεβάζετε απευθείας. Και έχουμε απάντηση σε τρεις ερωτήσεις, οι οποίες είναι ερωτήσεις που δεν είναι απαραίτητο να τις απαντήσετε με μορφή έκθεσης, δηλαδή πρόλογος, κυρίως θέμα επίλογος. Είναι στην ουσία ελεύθερη απάντηση σε ερωτήσεις. Δεν είναι ερωτήσεις σε οποίες χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη γνώση, δηλαδή ιστορία αμερικανική ή μαθηματικά. Είναι καθαρά ερωτήσεις που έχουν να κάνουν την προσωπικότητα. Εξετάζομαι πιο πολύ χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, χαρακτηριστικά που θα κάνουν εύκολη και επιτυχημένη, μια εμπειρία ανταλλαγή στο εξωτερικό και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και τόσο μακριά από το σπίτι μας. Οπότε η πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι τώρα, Σεπτέμβριος μέχρι 17 Οκτωβρίου. Η επόμενη φάση είναι η μητελική. Τι γίνεται λοιπόν στην μητελική φάση, θα δούμε και αναλυτικά, θα σας δείξω τώρα την επόμενη διαφάνεια για να δούμε λίγο αναλυτικά. Οι μαθητές οι οποίοι θα επιλεγούν από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, που είναι η ηλεκτρονική αίτηση, περνάνε στην μητελική φάση, η οποία αποτελείται από προσωπική συνέντευξη με προσώπεις των Αμερικανικών Συμβουλίων, εξετάσεις, ένα τεστ αγγλικών, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν ένα τεστ αγγλικών, ένα τυποποιημένο τεστ αγγλικών, που είναι φτιαχμένο για μαθητές ανταλλαγής που ετοιμάζονται να πάνε στην Αμερική για πρόγραμμα ανταλλαγής, και απάντηση σε ακόμα τρεις ερωτήσεις, τρεις εκθέσεις ή τρεις ερωτήσεις, με το ίδιο σκεπτικό των ερωτήσεων που βρίσκονται και στην ηλεκτρονική αίτηση. Και παραλαμβάνεται τη γραπτή αίτηση του προγράμματος, που είναι και η επίσημη αίτηση, στην οποία πάλι συμπληρώνεται κάποια επιπλέον στοιχεία, την οποία την στέλνεται στο γραφείο μας στην Αθήνα, εντός δύο εβδομάδων. Αυτό είναι η μη τελική φάση. Και εκεί τελειώνει και γίνεται η τελική αξιολόγηση των μαθητών και καταλήγουμε στην τελική δεκάδα. Γυρνάω πίσω. Η τελική επιλογή γίνεται τον Απρίλιο-Μάιο. Γίνεται η ενημέρωση των επιτυχόντων τον Μάιο. Και στη συνέχεια έχουμε Ιούνιο και Ιούλιο. Είναι τα PDO που είπα προηγουμένως, τα Pre-Departure Orientation, οι δραστηριότητες δηλαδή προετοιμασίας. Και τον Αύγουστο είναι το ταξίδι. Και Μάιο-Ιούνιο του επόμενου έτους είναι η επιστροφή. Τα κριτήρια επιλογής είναι φυσικά η επίδοση στο διαγωνισμό και μόνο στο διαγωνισμό του FLEX. Και το βασικό κριτήριο είναι η αιτημότητα και η οριμότητα του μαθητή για να βιώσει όλη αυτή την εμπειρία. Δηλαδή, δεν εξετάζουμε τα γραμματικά λάθη. Ή την επίδοση σε μαθήματα με την έννοια που την εννοούμε ας πούμε στο σχολείο. Δηλαδή, άμα έχει κάποιος καλό βαθμό στη φυσική, στη χημία. Γιατί πέρυσι είχαμε τέτοια ανησυχία από τους μαθητές. Δηλαδή, δεν κοιτάμε καθόλου αυτό. Σε αυτό το λόγο υπάρχει και το 13,1 σαν το βασικό όριο πάνω από το οποίο μπορεί ένας μαθητής να κάνει αίτηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προσαρμοστικότητα του μαθητή, η οριμότητα και το κατά πόσο μπορεί να ζει σε ανεξάρτητα και με σιγουριά, μακριά από την οικογένειά του, σε ένα τόσο μακρινό μέρος. Οπότε, έχει να κάνει με την προσωπικότητα θα λέγαμε, εν συντομία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Discover Flex, που είναι ιστοσελίδα για όλες τις χώρες. Υπάρχει και το website, εδώ, της Νοτοενατολικής Ευρώπης, που είμαστε εμείς κομμάτι. Έχουμε και στα ελληνικά, εδώ. Είναι στο φυλάδι αυτό που σας έχω δώσει. Το μάθετε περισσότερα, είναι το acpavlascee.org. Φυσικά, στη σελίδα μας στο Facebook, όπου ανεβάζουμε πολύ συχνά, μπορείτε να βρείτε συνεχώς το link. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα κριτήρια επιλογής, αν τα αναζητείτε, στο Instagram, όπου ανεβάζουμε και εμπειρίες από τους μαθητές που είναι τώρα στην Αμερική, τους Έλληνες μαθητές που έχουν πάει τώρα στην Αμερική. Και φυσικά μπορείτε να πεθυνθείτε σε εμένα, που απαντάω με πολύ χαρά κάθε ερώτηση στο email, που θα το βλέπετε εδώ, είναι το GreeceAtAmericanCouncils.org. Και φυσικά στο τηλέφωνο, που πάλι αναγράφεται εδώ στο φιλάδο που σας έχω δώσει. Θα δούμε λίγο κάποιες συχνές ερωτήσεις και έχουμε μετά όλο το χρόνο για να συζητήσουμε δικές σας απορίες. Πόσοι μαθητές επιλέγονται, είναι δέκα οι μαθητές που επιλέγονται. Πέρυσι ξεκινήσαμε βασικά με δέκα μαθητές, συνεχίζουμε και φέτος με δέκα από όλη την Ελλάδα. Και είναι από όλοι οι μαθητές οι οποίοι κάνουν αίτηση. Δεν γίνεται δηλαδή απαραίτητα μέσω συνεργασίας κάποιου συγκεκριμένου σχολείου, απευθύνεται ανοιχτά σε όλους τους μαθητές οι οποίοι ενδιαφέρονται και οι οποίοι υποβάλλουν την αίτησή τους. Πώς επιλέγονται οι οικογένειες υποδοχής. Αυτό είναι κάτι που γενικά απασχολεί τους γονείς κυρίως. Και τα παιδιά, αλλά είναι πιο πολύ κάτι που αφορά τους γονείς. Οι οικογένειες υποδοχής επιλέγονται μέσα από μια πάρα πολύ αυστηρή διαδικασία. Καταρχάς, στην Αμερική υπάρχουν οι λεγόμενοι οργανισμοί κατάστασης, τα Placement Organizations, οι οποίοι είναι οργανισμοί οι οποίοι συνεργάζονται με τα Αμερικανικά Συμβούλια και είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των οικογένειών υποδοχής και είναι και οι οργανισμοί οι οποίοι στην ουσία αναλαμβάνουν την υποστήριξη των μαθητών κατά τη διάρκεια της ζωής τους στη ΣΥΠΑ. Αυτοί οι οργανισμοί τηρούν όλες τις προδιαγραφές και όλες τις δικλείδες ασφαλείας και όλα τα κριτήρα που έχει θέσει το State Department για την ασφάλεια των μαθητών και σύμφωνα με αυτά επιλέγει τις οικογένειες υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ένας πάρα πολύ αυστηρός έλεγχος στο περιβάλλον του σπιτιού, γίνονται επισκέψεις στο σπίτι, γίνεται μια πολύ μακροσκελής έτηση από τους ίδιους τους γονείς, δηλαδή περνάνε και οι οικογένειες υποδοχής μια πολύπλοκη και ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, όπως περνάνε και οι μαθητές. Γίνεται φυσικά έρευνα του κοινικού μητρώου, γίνονται επισκέψεις και απεργοποιείται στο σπίτι, οπότε ξεκινάμε με τη βάση ότι οι οικογένειες υποδοχής σε κάθε περίπτωση έχουν ελεγχθεί για το ότι μπορούν να προσφέρουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους μαθητές. Από εκεί και πέρα δημιουργείται ένα προφίλ, θα λέγαμε, της οικογένειας υποδοχής και του μαθητή και στη συνέχεια γίνεται ένα matching, ένα τέριασμα ανάμεσα στο μαθητή και στην οικογένεια υποδοχής. Οπότε κάπως έτσι επιλέγεται για το κάθε μαθητή η καλύτερη δυνατή οικογένεια υποδοχής. Η οικογένεια υποδοχής καθορίζει και την πολιτεία στην οποία θα πάει ο μαθητής. Δηλαδή, έχουμε σαν πρώτο κριτήριο να επιλέξουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι το καλύτερο και το πιο τεριαστό, ας πούμε, για το μαθητή, οπότε έτσι καθορίζεται και η πολιτεία. Και το σχολείο, φυσικά, το οποίο είναι το σχολείο που βρίσκεται στο μέρος στο οποίο ζει η οικογένεια. Γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχει η επιλογή, η δυνατότητα από την ελληνική οικογένεια να επιλέξει την οικογένεια υποδοχής, γιατί αυτό είναι μια δεδικασία που γίνεται από τον οργανισμό. Και η τελευταία ερώτηση που έχω συμπεριλάβει εδώ, που έχει να κάνουμε τη σχολική χρονιά, γιατί αυτό είναι κάτι που προφανώς έχει απασχολήσει πάρα πολύ και πέρυσι τους μαθητές και είναι κάτι το οποίο απασχολεί και φέτος και το καταλαβαίνουμε. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι οι μαθητές, καταρχάς δεν χρειάζεται να δώσουν κάποιες κατατακτήριας εξετάσεις ή κάτι τέτοιο, μπορούν να, επιτρέφοντας από την Αμερική, να καταθέσουν κάποια χαρτιά που είναι μια πιστοποίηση ότι έχουν παρακολουθήσει τη χρονιά, έχουν ολοκληρώσει τη χρονιά με επιτυχία στο Αμερικανικό σχολείο και μια υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς, ότι έλλειψε ο μαθητής γι' αυτό το λόγο, και στη συνέχεια καταθέτει αυτά τα χαρτιά στη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας της εκάς τότε περιοχής και του γίνεται κατάταξη από τη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι όταν επιστρέψουν οι μαθητές θα έχουμε μια πολύ πιο πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι εφόσον ένας μαθητής έχει γραφτεί στην αντίστοιχη τάξη με αυτή που θα έκανε, ας πούμε, στο Ελληνικό σχολείο, θα του αναγνωρίζεται η χρονιά. Δηλαδή αυτή είναι η κατεύθυνση που βλέπουμε να έχει. Ωστόσο, μπορούμε να το συζητήσουμε και παραπάνω, όμα θέλετε. Ναι, αυτό. Οπότε μπορείτε να μας πείτε τώρα τις ερωτήσεις σας. Περιμένω δηλαδή από εσάς. Από εσάς λίγο τι απορίες έχετε. Σε περίπτωση που το παιδί δυσκολύντει για να ζητήσει με ενθουσιασμό, αλλά στην πολία όπου εύκολα δυσκολεύεται η έλλειψη των χωριών είναι πολύ έντονη. Λοιπόν, επαναλαμβάνω την ερώτηση για να ακούγεται και στο μικρόφωνο. Η ερώτηση είναι ότι σε περίπτωση που δυσκολευτεί ο μαθητής, του λείπουν οι γονείς του, αν υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψει. Υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψει φυσικά και καλύπτονται και τα έξοδα της επιστροφής σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης των μαθητών, ώστε αυτό να αποφευχθεί. Δηλαδή, να δουλέψουμε και με την οικογένεια υποδοχής και με το μαθητή και με άλλες πιθανές λύσεις, προκειμένου να μην επιστρέψει ο μαθητής δεδομένου ότι δεν έχει κάνει κάτι επιλήψιμο που τον έχει οδηγήσει, ας πούμε, στην αποβολή από το πρόγραμμα ή κάτι τέτοιο. Αλλά, αν υπάρχει κάποια τόσο μεγάλη δύσκολη, για οποιοδήποτε λόγο ένας μαθητής χρειαστεί να γυρίσει πίσω, υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχει ο local coordinator, που είναι ο τοπικός εκπρόσωπος, ας πούμε, του οργανισμού εγκατάστασης, που σας είπα και προηγουμένως, ο οποίος δουλεύει, δηλαδή κάθε μαθητής έχει το δικό του local coordinator για να συζητάνε, να τον συμβουλεύει σε πράγματα και να τον βοηθάει να ξεπερνάει δυσκολίες. Υπάρχουν οι σύμβουλοι κάποιες φορές και στα σχολεία, πιο πολύ εκπαιδευτικά θέματα, υπάρχει οικογένεια εγκατάστασης και γενικά μια δομή, η οποία έχει την εμπειρία, είναι εκπαιδευμένη, έχουν εμπειρία δουλεύοντας με έφηβους, ειδικά δηλαδή με παιδιά που είναι στην εφηβεία, για να κάνουν πιο παραγωγική και πιο, ας πούμε, χωρίς δυσκολίες στη χρονιά τους. Αν ένα παιδί στην Ελλάδα παρακολουθεί κάποιες δραστηριότητες πια, στην Αμερική μπορεί να συνεχίσει... Ωραία. Η ερώτηση είναι οι δραστηριότητες. Αν ένα παιδί κάνει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αν μπορεί να την παρακολουθεί στην Αμερική. Γενικά, ο τρόπος που γίνεται το προφίλ του κάθε μαθητή, είναι κάτι το οποίο λαμβάνεται υπόψη, όσον αφορά την επιλογή της οικογένειας υποδοχής. Και οι δραστηριότητες οι οποίες είναι πιο εύκολο, είναι πιο κοινές με κάποιο τρόπο και είναι εύκολο να τις βρει ένα παιδί, γενικά γίνεται η προσπάθεια να τις συνεχίσει να τις κάνει στην Αμερική. Όμως, δεν μπορεί το πρόγραμμα 100% να εγγυηθεί, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα εξασφαλίσει μια τοποθέτηση σε μια κοινότητα ή σε μια οικογένεια ενός μαθητή, βάσει μιας δραστηριότητας που κάνει. Ειδικά αν αυτό είναι κάτι εξεδικευμένο. Δηλαδή, άμα ένας μαθητής παίζει μπλιάρδο σε ολυμπιακό επίπεδο, τώρα βρίσκω ένα τυχαίο παράδειγμα, δεν μπορούμε σαν πρόγραμμα να εγγυνθούμε 100% ότι θα τοποθετηθεί σε μια κοινότητα, η οποία έχει ας πούμε αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, είναι βασικό, και αυτό τώρα έγινε πιο πολύ στα χαρακτηριστικά του μαθητή, στις προσωπικότητες του μαθητή, να μπορεί να προσαρμοστεί με παρόμοι δραστηριότητες, ώστε να μπορέσει να αποκομίσει ό,τι μπορεί να του δώσει η κάθε κοινότητα. Δηλαδή, αν ένα παιδί είναι πολύ αφοσιωμένο σε μια δραστηριότητα, πολύ αφοσιωμένο, την κάνεις σε επίπεδο επαγγελματικό, και υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να το κάνει στην Αμερική, πιστεύω ότι είναι από τα θέματα που θα πρέπει λίγο να σκεφτεί πολύ βαθιά, αν, ας πούμε, θα μπορέσει να το αποχωριστεί, άμα χρειαστεί. Δεν ξέρω, είναι σαφές, καταλάβατε τι εννοώ, ναι. Είχατε πριν ότι δεν μετράει, δεν είναι αναγνωδικά, το ξέρουμε, αλλά όταν επιλέψουμε τα παιδιά που θα περάσουν, θα κοιτάνε τόσο καλά, δηλαδή, ξέρω, μη αυτό που γράψει είναι σαν… Λοιπόν, η ερώτηση είναι μεταγγλικά. Είπα ότι δεν μετράνε πολύ τα αγγλικά, αλλά κατά πόσο τελικά όντως το μετράνε στην αίτηση. Λοιπόν, αυτό που μετράει στην αίτηση, λοιπόν, στον τρόπο που απαντάει ένας μαθητής στις ερωτήσεις, είναι πιο πολύ, για να το πω απλά, είναι το νόημα αυτόν που λέει. Προφανώς, για να μπορεί να συντάξει μια έκθεση και να εκφράσει τον εαυτό του, είναι το μήνυμο, ας πούμε, επίπεδο, το οποίο ζητάμε, για να μπορέσει κιόλας να πάει στην Αμερική και να μπορέσει να επικοινωνήσει. Αλλά δεν το κοιτάζουμε… Ναι, αυτό, αν δεν είναι σωστή η πρόταση, την ορθογραφία και αυτά, μας μοιάζει και πολύ το περιεχόμενο. Και δεδομένου ότι ένας μαθητής μπορεί να συντάξει μια έκθεση και να φέρει σε μια οργάνωση της σκέψης του και να τις βάλει στο χαρτί, θεωρείται, και εφόσον έχει κάνει και το τεστ αγγλικών, το οποίο είναι μέρος της εξέτασης, και έχει συμπληρώσει πάνω από κάποιο βαθμό, ας πούμε, θεωρείται ότι είναι ικανό. Επίσης, για τους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν καλό επίπεδο αγγλικών, υπάρχει και δυνατότητα για επιπλέον στήριξη. Δηλαδή, δίνονται κάποια επιπλέον σεμινάρια από το πρόγραμμα, οπότε δεν είναι. Δηλαδή, υπάρχουν μαθητές που έχει προβλέψει το πρόγραμμα, δηλαδή, της συμμετοχής μαθητών, που μπορεί να μην έχουν τόσο καλό επίπεδο, αλλά η εμπειρία υπερσινή μας λέει ότι, επειδή στην Ελλάδα κάνουμε από μικρή αγγλικά, γενικά είμαστε σε ένα επίπεδο καλό, ας πούμε, οπότε θα έλεγα να μην σας απασχολήσει αυτό. Μπορείτε, αν περάσετε στην επόμενη φάση, μια προετοιμασία που μπορείτε να κάνετε είναι λίγο τα αγγλικά σας, αλλά όχι με την έννοια ότι γιατί το ζητάμε να είναι τέλειο, απλά είναι η μόνη προετοιμασία στην ουσία που μπορείτε να κάνετε αυτό. Να μπορείς να συνενοηθείς με ένα τρόπο να μπορείς να εκφράσεις τον εαυτό σου, αυτό, να πας και στο σχολείο. Στο σχολείο στην Αμερική έχουν μια υποστήριξη, δηλαδή, υπάρχει σύμβουλος, ο σύμβουλος εκεί του σχολείου, που βοηθάει τα παιδιά στο να γραφτούν σε τμήματα, ποια μαθήματα να επιλέξουν, και γενικά προφανώς υπάρχει μία ανοχή και μία κατανόηση. Αλλά φυσικά θεωρούμε και δεδομένο ότι και ο μαθητής από την πλευρά του δείχνει τη διάθεση να συνηθίσει, να προσαρμοστεί και να δουλέψει λίγο τα αγγλικά του ενώ είναι εκεί, που ούτως ή άλλως το κάνει, γιατί δεν έχει άλλη πλούγη. Στην ουσία, αυτό το πρόγραμμα θα το διαδικτύσει, τι προσφέρει. Δηλαδή, γιατί να επιλέξει κάποιον αφήλια από την Ελλάδα και να πάει να ζήσει ένα χρόνο στην Αμερική, όταν κιόλας, έτσι όπως είναι η δασκαλία στην πρώτη λογική, που είναι αφηλούσια στην κοινότητα του πρόγραμμα, να φύγει ένα χρόνο και να μείνει λίγο πίσω, τι θα του προσφέρει αυτό το διαφορετικό, που θα του δώσει η Αμερική για να το επιλέξει. Τι είναι αυτό το διαφορετικό, η ερώτηση, είναι που θα του δώσει η Αμερική στο παιδί και όλη αυτή η εμπειρία, ώστε να χάσει ένα χρόνο από το σχολείο, με την έννοια της προετοιμασίας για τις πανέλλες, τι του προσφέρει. Κατ' αρχάς, το πρώτο που είναι, νομίζω, και το πιο εύκολο να δει κανείς, είναι η τελειοποίηση των Αγγλικών, ότι τελειοποιεί τα Αγγλικά. Του προσφέρει εμπειρίες που έχουν να κάνουνε με το πόσο μεγαλώνει, το πόσο ρημάζει, το πώς μπορεί να βρει αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του, να γνωρίσει κόσμο από άλλες χώρες. Δηλαδή, στην ουσία, το πρόγραμμα έχει ω σκοπό να εμπλουτίσει τις δεξιότητες του μαθητή και την οριμότητά του, ώστε αργότερα να μπορέσει να επιλέξει την καριέρα του και να σταθεί σαν ένα ανεξάρτητο, ως ένα όν που έχει δει πολύ περισσότερα πράγματα και μπορεί να σταθεί με περισσότερες δεξιότητες που έχουν να κάνουνε με την επικοινωνία, με τις ηγετικές ικανότητες, με το να μιλά μπροστά σε κόσμο, με το να διοργανώνει εκδηλώσεις, να αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά. Και όλο αυτό έχει παρατηρηθεί από την πορεία των συμπετεχώντων του FLEX στις υπόλοιπες χώρες, ότι οι μαθητές του FLEX γενικά καταφέρνουν και να πετυχαίνουν σε πανεπιστήμια στις χώρες τους και να πετυχαίνουν και επαγγελματικά. Δηλαδή είναι πολλά παιδιά, είναι δραστήρια μετά σε ΜΚΙΟ, είναι συχνό πολλά παιδιά που είναι στο FLEX να σπουδάζουν νομική ή ανθρώπινα δικαιώματα ή γενικά να βρούνε κάτι που τελικά θα τους αρέσει τόσο πολύ που θα ασχοληθούν με αυτό σε όλη τους τη ζωή. Το θέμα με το ελληνικό σχολείο το ακούω και το καταλαβαίνω, γιατί είναι η προετοιμασία πολύ εντατική για τις πανελλήνιες και σίγουρα το να λείπει ένα παιδί, γιατί δεν χάνει, τίποτα δεν είναι χαμένο, να λείπει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της β-λυκείου πυχή, είναι κάτι το οποίο μπορεί να του δημιουργήσει μια δυσκολία στο να μείνει σε επαφή για να δώσει πανελλήνιες. Γαμμά και αλφαλικείο είναι όταν κάνουν αίτηση, πάνε την επόμενη χρονιά. Αν κάνεις την τρίτη γυμνασίου, πας την πρώτη λυκείου. Δεν κάνει τον Ιούλιο, λοιπόν, για να τα ξεχωριστούμε. Οι αίτησεις είναι τώρα. Τώρα κάνουν τις αίτησες τα παιδιά που είναι τρίτη γυμνασίου ή πρώτη λυκείου. Το πρόγραμμα ξεκινάει την επόμενη χρονιά. Οπότε, στην ουσία, οι μαθητές εκεί είναι πρώτη ή δευτέρα λυκείου. Καταλαβαίνω ότι είναι κάτι που το σκέφτονται πολλοί άνθρωποι. Εδώ έρχεται η δική μας συμβουλή, η οποία λίγο ξενίζει κάποιους γονείς και τους μαθητές, ότι εγώ σαν εκπρόσωπος του προγράμματος και με την εμπειρία που έχω μέχρι τώρα και βλέποντας από τις άλλες χώρες, η δική μου γνώμη είναι ότι είναι καλύτερο και πιο παραγωγικό για το πρόγραμμα το παιδί να επιλέγει να επαναλαμβάνει τη χρονιά επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Γιατί πάει στην Αμερική και δεν έχει το άγχος να ασχολείται με το ελληνικό σχολείο, μπορεί να επιλέξει μαθήματα τα οποία είναι πιο διαφορετικά, να μην έχει ας πούμε στο νου το απαραίτητα να πάρει μαθήματα τα οποία θα το βοηθήσουν να μείνει σε επαφή υπηχή με το επίπεδο του ελληνικού, αλλά να πάρει μαθήματα τα οποία δεν θα είχε την ευκαιρία να τα ξανακάνει ποτέ στην Ελλάδα και επιστρέφοντας πίσω μπορεί να συνεχίσει από εκεί που το άφησε ενωλίγεις. Αλλά φυσικά αυτό είναι η δική μας συμβουλή και καταλαβαίνουμε ότι εφόσον υπάρχει δυνατότητα από το Υπουργείο Παιδίς και τη Δευτεροβάθμια να μην επαναλαμβάνει τη χρονιά, θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό θα επιλέγανε και οι περισσότεροι. Αλλά για μένα είναι κάτι το οποίο αξίζει να το σκεφτεί κάποιος και απαντάει και στην ουσία και στο ερώτημα σας τι γίνεται με την προετοιμασία ας πούμε για τις πανελλήνιες. Αλλά νομίζω ότι ούτως ή άλλως οι δεξιότητες και το πώς αναπτύσσονται αυτά τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα τους δίνει ούτως ή άλλως ένα προβάδισμα στο να πετύχουν αυτά που θέλουν. Και φυσικά είναι και κάτι το οποίο μπορεί να μην δίνει μονάδες ας πούμε αυτό κάθε αυτό το πρόγραμμα, αλλά είναι κάτι το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει και στο βιογραφικό του αργότερο, άμα θέλει να, για οτιδήποτε βάση κα θέλει να κάνει στη ζωή του. Υπάρχει ισοδύναμο πρόγραμμα για φοιτητές. Η ερώτηση είναι αν υπάρχει ισοδύναμο πρόγραμμα για φοιτητές από εμάς, από τα Αμερικανικά Συμβούλια, όχι ακόμα. Είναι καινούργιος οργανισμός στην Ελλάδα, μπορεί να είναι από τα 74 να υπάρχει στην Αμερική, αλλά εμείς ξεκινήσαμε πέρυσι στην ουσία, το φέτος βασκατονι, Ιανουάριο του 2019, με πρώτο πρόγραμμα που έχουμε εισάγει που είναι το πρόγραμμα FLEX. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι από εμάς. Ελπίζω καθώς περνάνε τα χρόνια να έχουμε και περισσότερα πρόγραμματα και περισσότερες ευκαιρίες. Ναι, αν το παιδί έχει κάνει κάτι υπηλήψημό, εξαρτάται βασικά και το μέγεθος του προεπτώματος. Υπάρχει μια διαδικασία που μπορεί να πάρει κάποια warnings, κάποια προειδοποίηση. Υπάρχουν διάφορα στάδια. Αν κάνει κάτι το οποίο έχει μια συμπεριφορά ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, οι οποίες είναι επιλήψημες και το πρόγραμμα κρίνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, επιστρέφει πίσω, αλλά εντάξει, μέχρι να επιστρέψει είναι στο δίκτυο. Εννοείται αν θα το συνοδεύσει κάποιος ή οικονομικά. Δεν γνωρίζω αν γυρίζει ένα παιδί μόνο το οποίο έχει αποβληθία παιδιών, αλλά δεν γνωρίζω αν γυρίζει ένα παιδί μόνο το οποίο έχει αποβληθία παιδιών. Δεν γνωρίζω αν γυρίζει ένα παιδί μόνο το οποίο έχει αποβληθία παιδιών, αλλά δεν γνωρίζω αν γυρίζει ένα παιδί μόνο το οποίο έχει αποβληθία παιδιών. Δεν έχει χρειαστεί, ευτυχώς ακόμα, αλλά είναι λογικό αυτό. Το πρόγραμμα έχει πάρα πολλούς συμμετέχοντες, είναι 1.000 άτομα και 1.000 μαθητές το χρόνο από όλες τις χώρες. Και φυσικά επειδή είναι έφηβη στην ιστορία του πρόγραμματος, το πρόγραμμα έχει και πολλούς κανόνες. Έχουμε ένα αυτηρό πλαίσιο κανόνων που έχει μπει για να διασφαλίσει την καλή ροή και την ασφάλεια των μαθητών. Γιατί τα περισσότερα κανόνες έχουν να κάνουμε την ασφάλεια των μαθητών, στην ουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των κανόνων. Έχουν να κάνουμε το να διαφυλάξουν τα παιδιά εν ασφαλή. Είχατε μια ερώτηση, ναι. Μαθήτης επιλεγεί και τελευταία στιγμή δεν μπορεί να πάει. Ωραία. Μπορεί την επιλογή να το ακυρώσει και να πάει μετά από τους όλους. Ναι, ναι. Αν ένας μαθητής επιλεγεί και γενικά επειδή το ερωτήσατε και εσείς αυτό πριν, υπάρχει δυνατότητα. Αν ένας μαθητής για οποιοδήποτε λόγο, ή θέλει να αποχωρήσει σε οποιοδήποτε στάδιο του προγράμματος, μπορεί να το κάνει. Δηλαδή δεν το υποχρεώνουμε. Δεν τους φυλακίζουμε, ας πούμε, εκεί σε καμία περίπτωση. Όταν ένας μαθητής επιλεγεί, δίνεται ένα περιθώριο, μέχρι να μας πει το τελικό ναι. Στην ουσία. Πέρυσι είχαμε και κάποιους επιλαχώντες. Οπότε, δίνουμε τη δυνατότητα έτσι. Αν ένας μαθητής αρνηθεί, να πάει κάποιος άλλος στη θέση του. Ωστόσο, αν έχουμε απόρριψη της υποτροφίας μετά από κάποιο χρονικό όριο, δεν μπορεί να γίνει αναπλήρωση, γιατί πολύ απλά δεν προλαβαίνουμε να βγει η βίζα. Οπότε, προτείνουμε στους μαθητές να πάρουν την απόφαση, όσο γίνεται πιο σύντομα. Το καλό φέτος είναι ότι, έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, γιατί οι πέρυσι διετίσεις ήταν τον Ιανουάριο, ήταν πολύ συμτηγμένο το πρόγραμμα χρονικά. Φέτος ξεκινάμε από Σεπτέμβριο και κάθε χρόνο θα είναι από Σεπτέμβριο. Είναι πολύ νωρίς, η αλήθεια είναι, για να πάρει κάποιος την απόφαση να το κάνει για την επόμενη χρονιά. Όμως, έχει το θετικό, ότι αφήνει ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά, για να το σκεφτεί σοβαρά ένας μαθητής, ώστε όταν έρθει η στιγμή να επιλεγεί, να το έχει σκεφτεί σοβαρά και να είναι σε θέση να πάρει μία όρημη απόφαση. Οπότε, αυτό που θα έλεγα είναι ότι παρόλο που είναι νωρίς ακόμα, και μπορεί να μας φέρνεται πολύ μακρινός ο επόμενος χρόνος, θα πρότεινα οι μαθητές, που έστω σαν σκέψη, το έχουν ότι μπορεί να το κάνουν, μπορεί να τους ενδιαφέρει, να κάνουν την έτσι, γιατί μετά πολύ απλά δεν θα μπορούν να την κάνουν, είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να σκεφτεί σοβαρά όλες τις παραμέτρους, και οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό, εφόσον δεν το επιθυμούν. Η δυνατότητα επίσκεψη των γονέων δεν υπάρχει. Δεν προβλέπεται επίσκεψη των γονέων... Με δικά τους δεν υπάρχει. Εννοείται με δικά τους δεν υπάρχει. Δεν προβλέπεται για το λόγο ότι αποτελεί ανάχο μας, που με διακόπτει την προσαρμογή των μαθητών, και το πρόγραμμα όλα τα χρόνια που υλοποιείται έχει πάρει αυτή την απόφαση, ότι δεν προβλέπονται οι επισκέπτες των γονιών στους μαθητές. Αν τώρα ένας γονιός είναι για κάποιο λόγο στην Αμερική, και πάλι θα πρέπει να πάρει άδεια από τον οργανισμό εγκατάστασης. Αλλά μάλλον δεν είναι κάτι γιατί δεν το συγκράτησαμε. Όταν λειτουργήθηκε σε δύο χώρες και στην Ελλάδα έκανε ξεκίνηση... Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιανουάρα του 2019. Λειτουργεί από το 93, θεσμοθητήθηκε το 1992 και λειτουργεί από το 93. Ο λόγος που άρχισε, ο τρόπος που το σκεπτικό με το οποίο ξεκίνησε, ήταν όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε σαν γέφυρα φιλίας, επικοινωνία δηλαδή, μεταξύ των ΕΕ και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οπότε τα πρώτα χρόνια αφορούσε τις χώρες εκείνες. Την Ευρασία την αποκαλούνε, η Eurasia, τι λένε και στην Αμερική. Στη συνέχεια, όμως, έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Δηλαδή, γίνεται και στην κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που έχει... Ευχαριστούμε πολύ. Είναι η τελευταία χώρα που έχει προστεθεί στο πρόγραμμα. Έχει, δηλαδή, η Τσεχία, Ογκαρία, Σλοβακία. Τα Βαλκάνια έχουν τους συγγενές του πρόγραμμα, που είναι το Yes, που είναι σαν το Flex, απλά είναι παρό. Δηλαδή, είναι ένα αποδεικτεύωμα πολλών χωρών. Τα παιδιά που έχουν πάει τώρα, φύγανε τον Αύγουστο. Πήγαμε μαζί, τα συνόδοψα εγώ στην Αμερική. Αν καλύπτεται. Η οικονομική ενίσχυση είναι μηνιαία. Δίνεται είτε μία φορά το μήνα, είτε μία φορά τους δύο μήνες. Δηλαδή, είναι το ποσό. Μπορεί να δίνεται επί δύο μία φορά το δημήνιο, ή κάθε μήνα. Αυτό το ποσό, με τη λογική, ότι το πρόγραμμα καλύπτει κάποιες δραστηριότητες και ότι το φαγητό στην ουσία εισήτηση καλύπτεται από την οικογένεια αποδοχής, έχει τεθεί με το σκεπτικό ότι καλύπτει τη ζωή του μέσοαμερικανού έφηβου στη ΣΥΠΑ. Υπάρχει δυνατότητα να στέλνει κάποιος γονιός χρήματα στο παιδί. Όχι νομίζω, είναι σίγουρο, ότι χωρίς και καμία οικονομική υποστήριξη από τους γονείς, αυτό του αρκεί να ζήσει εκεί. Και γενικά, έχουν οι γονείς τη δυνατότητα να στέλνουν χρήματα στο παιδί, δεν το απαγορεύουμε, αλλά γενικά είναι καλό να μένει το παιδί με αυτό που έχει τεθεί από τον οργανισμό, γιατί πολύ απλά είναι λίγο πιο ισότιμο, θα λέγαμε, με τους γύρω του. Δηλαδή η οικογένεια υποδοχής μπορεί να το καλύπτει τις ανάγκες του και όλα αυτά, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι είναι πλούσια. Οπότε να είναι ένα παιδί, το οποίο μπορεί να ξοδεύει τα χρήματα με τη λογική που μπορεί να το κάνει ως τουρίστας, δημιουργεί λίγο περίεργες ισορροπίες. Οπότε είναι μελετημένο, ώστε να μπορέσει και με αυτό το ποσό, απλά να ζήσει τη ζωή του κανονικού, μέσου, Αμερικανού εφίβου. Γιατί δεν πάει εκεί για να κάνει τουρισμό, πάει εκεί για να ζήσει την πραγματική ζωή. Αυτό. Ένας μαθητής που θα πάει, αφίσκεται με άλλους πλεξίδες από άλλες χώρες, ή είναι ένας μαθητής από κάτω από άλλες χώρες? Ωραία. Η ερώτηση είναι αν ένας μαθητής, που θα πάει τώρα στην Αμερική, αν θα συναντιέται με άλλους πλεξίδες. Καταρχάς, οι μαθητές μπορούν να πάνε σε όλες τις πολιτείες. Δηλαδή διασκορπίζονται, δεν είναι απαραίτητο ότι θα πάνε στην ίδια πολιτεία. Φέτος έχουμε δύο μαθητές που είναι στην ίδια πολιτεία, αλλά είναι σε διαφορετικές πόλεις. Οπότε μπορεί να είναι οπουδήποτε. Επειδή υπάρχουν πολλοί μαθητές ανταλλαγής, είτε από το Flex program, είτε από άλλα προγράμματα, είναι πολύ συχνό να συναντάνε και άλλους μαθητές ανταλλαγής. Και επειδή οι οργανισμοί εγκατάστασης κάνουν πολλές δραστηριότητες, θα το δεις λίγο, άμα παρακολουθείς και τη σελίδα στο Instagram, που ανεβάζω καμιά φορά το τι κάνουν τώρα οι Έλληνες μαθητές που είναι στην Αμερική. Είναι πολύ συχνό να έρχονται σε επαφή με μαθητές ανταλλαγής. Είναι πολύ μέσα στη ζωή τους, ας πούμε. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και συνέδρια, θα λέγαμε, για εφήβους, που γίνονται στη Βουάσινγκτον. Το πιο βασικά είναι το Civic Education Workshop, το οποίο γίνεται στη Βουάσινγκτον και εκεί κάνουν αίτηση, είναι για τους μαθητές Flex και εκεί πολλές φορές τα παιδιά που συνετέχουν στο πρόγραμμα βρίσκονται. Οπότε μπορεί να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά όταν είναι στην Αμερική. Αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι ως Έλληνες μαθητές θα βρίσκονται, δηλαδή ούτε πάνε όλοι στο ίδιο σημείο. Πολύ ωραία ερώτηση. Αλλά έχουμε, ας πούμε, πηχή τα τελευταία 50 γραφτά τα οποία έχουν ξεχωρίσει και είναι όλοι κοντά, ας πούμε. Λοιπόν, η επιλογή γίνεται από την Αμερική, από μια επιτροπή αξιολόγησης, οι οποίοι βρίσκονται στα κεντρικά μας στη Βουάσινγκτον, στα κεντρικά του οργανισμού, οι οποίοι, λοιπόν, έχουν πάρα πολλή εμπειρία γιατί κάνουν χρόνια αυτό το πράγμα και κρίνουνε βάση λεπτομεριών στην αίτηση και σε όλη την επίδοση, που μπορεί να ξεχωρίσουνε αυτούς τους δέκα μαθητές ή συν τους επιλαχώντες. Και αυτά είναι πάντα πράγματα που διαφαίνονται στην προσωπικότητα. Μπορεί να είναι, δηλαδή, μια απλή φράση, συν όλων των άλλων. Κάποιες δραστηριότητες, ενδεχομένως, που έχεις κάνει. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία δείχνουνε ότι ένας μαθητής έχει περισσότερες πιθανότητες να το ζήσει όλο αυτό πλήρως και απολύτως πετυχημένα. Δηλαδή, επειδή έχει να κάνει με την προσωπικότητα, είναι λίγο αυτή... είναι, ας πούμε, κάπως θολό, θα λέγαμε. Αλλά η επιλογή δεν γίνεται, καταρχάς, στην Ελλάδα. Οπότε γίνεται από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία να ξεχωρίσουν αυτά τα κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία θα ξεχωρίζανε τους μαθητές. Αλλά να ξεχωρίσουν ποιά παιδιά είναι ετοιμαντικοί, ας πούμε, είναι αυτά που θα μπορεί να βάσουν νόμι... Ακριβώς, ακριβώς. Ότι ξεχωρίζουν τα παιδιά τα οποία το πιστεύουν πραγματικά από αυτά που το σκέφτονται λίγο και θα πάνε στο πρόγραμμα και θα γυρίσουν πίσω. Ας πούμε, αυτό είναι ένα πολύ βασικό κριτήριο. Το να μπορεί να φαίνεται ένα παιδί από την αίτησή του, από την αυτοπεποίθηση την οποία μιλάει στη συνέντευξη, ακόμα και στο πρώτο στάδιο της online αίτησης, να φαίνεται ότι... να ξεχωρίσει ένα παιδί το οποίο θέλει να το κάνει και θα πάει και θα προσπαθήσει να το κάνει. Και όχι κάποιο παιδί το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει γυρίσει πίσω. Το οποίο είναι πολύ ανθρώπινο και αυτό. Δεν πειράζει, δηλαδή. Δεν είναι υποχρεωτικό να θέλουν όλοι οι άνθρωποι να το κάνουν και να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να το κάνουν, αλλά για τα παιδιά που πραγματικά θέλουν, δηλαδή ένα παιδί που νιώθει σίγουρο ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό, είναι σίγουρα σιν και πόσο μάλλον όταν αυτό μπορεί να φανεί και στην αίτησή του. Είναι κρίμα να επιλεχθεί ένα παιδί που σκέφτεται από ένα παιδί που είναι σίγουρο. Ακριβώς, είναι κρίμα να επιλεχθεί ένα παιδί που σκέφτεται από ένα παιδί που είναι σίγουρο, να έχεις από όλοι το δίκο. Κάποιο λόγο είναι και αυτό που έλαγα προηγουμένως, ότι είναι μεγάλο το διάστημα από 17 Οκτωβρίου, που τελειώνουν οι ατήσεις μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι τον Μάιο, ότι είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και δίνει την ευκαιρία σε κάποιον μαθητή να το σκεφτεί σοβαρά ώστε όταν έχει φτάσει, ας πούμε, στην ημητελική φάση που είναι τον Ιανουάριο και πάλι μετά την ημητελική φάση ένα παιδί που έχει περάσει θεωρεί ότι έχει πάει καλά, έχει αρκετό χρονικό διάστημα να προετοιμαστεί για την ιδέα και να πάρει μια σοβαρή απόφαση όταν θα έρθει η στιγμή που θα ενημερωθεί και που θα πρέπει να δώσει την τελική του απάντηση. Μπράβο, πολύ ωραία ερώτηση. Κάνετε πολύ ωραίες ερωτήσεις. Παιδιά, για την φαρμακευτική περίθαλψη. Ναι, καλύπτεται. Δεν το έχω αναφέρει. Ναι, έχεις δίκιο. Καλύπτεται από το πρόγραμμα. Υπάρχει δυνατότητα ένα παιδί από την Ελλάδα να μεταφέρει κάποια φάρμακα ή κάποια... Υπάρχει δυνατότητα, πολύ σωστά, ένα παιδί από την Ελλάδα να μεταφέρει κάποια φάρμακα, φυσικά, για παιδιά τα οποία μπορούν να παίρνουν κάποια συγκεκριμένη αγωγή, ας πούμε, φαρμακευτική, μπορούν να τα μεταφέρουν. Εζητάμε... Είναι καλό να έχεις τη συνταγή, τη συνταγωγράφηση, γιατί μπορεί, ας πούμε, στο τελονίο να... Αν δεν έχει κάποια περιγραφή και δεν εξηγεί τι είναι, μπορεί να μεταφέρει τα φάρμακά του, αλλά με μία επεξήγηση και τη συνταγωγράφηση από τον γιατρό ότι είναι το τάδε φάρμακο και χρησιμοποιείται για αυτό το λόγο. Ναι, όλα αυτά, ό,τι έχει να κάνει με το ταξίδι, είναι πράγματα τα οποία και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τα συζητάμε εκτενώς. Αλλά, εννοείται, μπορείτε να ρωτήσετε και τώρα. Πλάστος, το λέω ότι γίνεται πολύ εκτενής ενημέρωσης και προετοιμασία όσον αφορά αυτό. Αλλά υπάρχει ασφάλιση, περίθαλψη, φαρμακευτική, ιατρική. Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Δεν υπάρχει δυνατότητα ένστασης. Γιατί, επειδή είναι πάρα πολύ συμμετέχοντες, σκεφτείτε ότι είναι όλες αυτές οι χώρες, είναι 21 χώρες αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, με χιλιάδες υποψήφιους και η Επιτροπή είναι πολύ ανεξάρτητη τελείως και βρίσκεται στην Αμερική, δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει δυνατότητα ένστασης και feedback. Πάντως, για να ξέρετε, η αξιολόγηση γίνεται, οι μαθητές έχουν νουμεράκια, είναι όπως τις πανελλήνες ας πούμε, δηλαδή δεν βλέπει κανένας το όνομά του, το επιθετό του, έχουμε Student ID, θα τα δείτε, αν με το καλό περάσετε στην ημερική φάση, έχουμε κάποια νουμεράκια, με αυτά ας πούμε κινεί το κάθε υποψήφιος. Παίρνει ρόλο το ποια πόλη είστε, για να φτιάξουν άνθρωποι που παιδιάζουν σε ένα μεγάλο πόλο ή σε ένα χωριό, δεν θα με ξεχνούν ότι είσαι άνθρωπος εκεί. Νομίζω το αντίθετο. Η ερώτηση είναι άμα παίζει ρόλο το που μένουμε, άμα είναι κάποια παιδιά από μεγάλη πόλη και το κατά πόσο αυτό κρίνεται για το αν μπορεί να τριάξει το πρόγραμμα. Όχι με αυτή την έννοια, ίσα ίσα παιδιά τα οποία έχουν μια πιο διαφορετική εμπειρία από ένα παιδί που ζει σε μια πόλη, μπορεί να είναι και εσύ στον τρόπο που έχει αναπτυχθεί η προσωπικότητά του. Πάντως δεν μετράται αρνητικά το αν ένα παιδί ζει σε μικρή πόλη σε σχέση με ένα παιδί που δεν ζει στη Θεσσαλονίκη, γιατί θεωρούμε ότι ένα παιδί που ζει σε μεγάλη πόλη ταιριάζει καλύτερα για το πρόγραμμα. Όχι, δεν υπάρχει καθόλου αυτός ο περιορισμός, μας αρέσει η διαφορετικότητα, είναι παιδιά από οποιοδήποτε, οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να έχει το προφίλ τους και η ζωή τους, μας αρέσει πάρα πολύ. Δεν είναι καθόλου εισβάρος σας δηλαδή, εισβάρος ενός παιδιού των Αζίας σε μια μικρή πόλη, για κανέναν λόγο. Όχι, αυτό μην σας ανησυχεί καθόλου. Επίσης, στην Αμερική τοποθετούνται σε μικρές πόλεις και στην αρχή φαίνεται, ακουγείται περίεργο. Για εμείς λίγο οι μεγάλοι καμιά φορά λέμε χωριό, ας πούμε, τι θα κάνουν, όμως περνάνε πάρα πολύ ωραία τα παιδιά που είναι τοποθετημένα σε μικρές πόλεις, γιατί είναι σταρ εκεί πέρα. Τους ξέρουν όλοι. Μάλλον δεν θα έχουν γνωρίσει και κάποιον από τη χώρα, ας πούμε. Η Ελλάδα και όλα είναι και δημοφιλής χώρα, οπότε περνάνε πολύ ωραία. Και οι δικοί μας μαθητές τώρα, αν μπείτε στο Instagram, στο Flex, το ανεβάζω τα story των παιδιών, περνάνε πάρα πολύ ωραία. Ο Θάνος, ας πούμε, που είναι στο Τέξας, έχει άλογο και κάνει η πασία, που δεν έκανε ποτέ στη ζωή του και του αρέσει πάρα πολύ. Δηλαδή, θέλει λίγο, έτσι να είσαι κάπως ανοιχτό μυαλός και να προσαρμόζεσαι εύκολα με τα πράγματα που έχεις. Ένας άλλος μαθητής που είναι από τη Θεσσαλονίκη και ζει σε ένα μέρος που έχουν ζώα, ας πούμε, και του αρέσει πάρα πολύ. Αλλά παιδιά ζουν σε λίγο μεγαλύτερες πόλεις, κάποια παιδιά ζουν σε λίγο πιο αστικά περιβάλλοντα. Επικύλοι, μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά γενικά είναι συχνό να βλέπουμε να τοποθετούνται σε μικρότερες πόλεις, αλλά αυτό είναι πάντα για το καλό, γιατί είναι πιο ασφαλής στη ζωή, είναι πιο εύκολα να δικτυωθούν, κάνουν πιο εύκολα φίλους, κάνουν πολλά πράγματα γιατί είναι σε μικρές πόλεις, οπότε είναι σε μια μόνιμη δραστηριότητα. Η οικογένεια που θα επιλεχθεί για το παιδί δεν έχει απαραίτητα παιδιά, μπορεί να είναι πολλών διαφορετικών τύπων οικογένειες, δηλαδή μπορεί να έχουν παιδιά, μπορεί να μην έχουν παιδιά, μπορεί να είναι συνταξιούχοι που έχουν φύγει τα παιδιά τους από το σπίτι και να θέλουν να έχουν μαθητές ανταλλαγής για να κάνουν πράγματα μαζί τους, μπορεί να έχουν μικρότερα παιδιά, μπορεί να είναι οποιοδήποτε τύπος οικογένειας και οι οικογένειες το κάνουν εθελοντικά. Δεν αμίβονται οικογένειες υποδοχής γι' αυτό, είναι εθελοντές που το κάνουν καθαρά επειδή θέλουν να φιλοξενούν στον ομαθητή από άλλη χώρα να μάθουν από αυτόν και να κάνουν πράγματα. Όσον αφορά τα μαθήματα στην Αμερική, συγκρομενή και μετά, απλώς υπάρχει δυνατότητα βοήθειας, σχετικά με τα μαθήματα στην Αμερική, φυσικά διαφέρουν πολύ τα μαθήματα στην Αμερική με τα μαθήματα της Ελλάδας, υπάρχει ένα σύμβουλο σίγουρα σε κάθε σχολείο που βοηθάει τα παιδιά στο να επιλέξουν μάθημα και υπάρχουν στα σχολεία διάφορα, καταρχάς υπάρχουν τμήματα ταχυτήτων, δηλαδή κάποιο τμήμα μπορεί να χωρίζει, τα παιδιά που είναι λίγο πιο προχωρημένα από τα παιδιά που είναι λιγότερο προχωρημένα και υπάρχουν και πολλές δυνατότητες σαν αυτερ σκουλ που μαζεύονται και διαβάζουν και έχουν υποστήριξη, ως μαθητής ανταλλαγής λαμβάνεις γενικά υποστήριξη για την επιδοσία σου στο σχολείο στην Αμερική, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και είναι και πολύ ευέλικτο, δηλαδή μπορείς να διαλέξεις μαθήματα που εδώ δεν θα τα έκανες, επίσης έχει πολύ πρακτική, ας πούμε, μαθαίνουν στην πράξη τα παιδιά, λίγο πιο βιωματική ας πούμε θα λέγαμε εκπαίδευση, από ότι στο ελληνικό σχολείο και το βλέπω και από τα παιδιά που είναι τώρα εκεί στη ΣΥΥΠΑ ότι το διασκεδάζουν πάρα πολύ, δηλαδή τους βάζουν, κάνουν ας πούμε πρότζεκτ για τη φυσική βλέποντας Looney Tunes ας πούμε, πηχή, ή κάνουν πειράματα που εδώ στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουν όλα τα σχολεία τις προδιαγραφές αυτές, γενικά έχουν ένα λακτικό τρόπο μάθησης που βοηθάει και την εμπλοκή ενός μαθητή που μπορεί ας πούμε τα αγγλικά του να μην είναι τέλεια επειδή δεν είναι Αμερικανός, οπότε γενικά υπάρχει, δηλαδή με το σχολείο νομίζω ότι θέλει σίγουρα προσοχή και να είναι καλό, να είστε καλοί ας πούμε, να προσπαθείτε εννοείται γιατί είστε μαθητές και για το σχολείο πάτε εκεί. Αλλά νομίζω ότι επειδή και στην Ελλάδα έχουμε καλό επίπεδο, είναι δύσκολα τα μαθήματά μας ειδικά σε μαθηματικά φυσική ας πούμε αυτά τα μαθήματα είναι ψηλό το επίπεδο, νομίζω ότι δεν είναι τεράστια δυσκολία της προσαρμογής στο σχολείο, δηλαδή είναι κάτι το οποίο θα έλεγα ότι να μη σας ανησυχήσει το ιδιαίτερα, αλλά εντάξει φυσικά χρειάζεται προσπάθεια. Δεν ξέρω αν έχετε άλλες ερωτήσεις, μπορούμε άμα θέλετε να συζητήσουμε τα πιο τεχνικά για την αίτηση άμα θέλετε. Άλλες ερωτήσεις. Εξετάζω τα παιδιά είμαστε και στα αγγικά ή δίνουν κάποια πιστωπιτικά πρόσφατα. Πιστωπιτικά δεν ζητάμε όχι, όταν περνάνε τα παιδιά από την πρώτη φάση που είναι η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται η μητελική φάση, θα γίνει τον Ιανουάριο που εκεί έχει εξετάσεις, είναι η εξέταση ας πούμε που έχει ένα τεστ αγγλικών που εκεί αξιολογούνται και τρεις ακόμη εκθέσεις. Που είναι η ερώτηση που έκανε η κοπέλα. Ναι, είναι στα αγγλικά και οι συνέντευξη είναι στα αγγλικά, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα και με τη χρήση ελληνικών. Εγώ γνωρίζω κάτι και στο ζωικό. Εδώ μιλάω ότι πάνω μέχρι προγραμματική δεν υπάρχει δυνατότητα για οι παιδιά να έχουν κάποια σκέψη, για μεγαλύτερα παιδιά εννοείται για μαθητές μεγαλύτερους ή το πρόγραμμα από το συγκεκριμένο έχει φτιαχτεί με αυτούς τους όρους, γιατί πολύ απλά άμα είναι ένα παιδί δευτέρα λυκείου δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι θα είναι στην τελευταία τάξη στην Αμερική. Γιατί άμα είναι τώρα δευτέρα λυκείου ένα παιδί, όταν πάει στην Αμερική θα είναι στην τρίτη λυκείου. Οι λογικοί είναι να επιστρέψει πίσω στο ελληνικό σχολείο, δηλαδή δεν μπορεί να αποφυτήσει από το αμερικανικό σχολείο, γι' αυτό το λόγο το σταματάμε και στην πρώτη λυκείου ώστε να μην έχουμε αυτό το περιορισμό. Έχει τρεις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα, με την προσωπικότητα, αυτές είναι προς το τέλος της έτησης και στην αρχή έχει πληροφορίες, το σχολείο που πάτε, τις φωτογραφίες, αυτό που λέγαμε, την απλότητα και αυτά. Είναι με την ίδια λογική θα λέγαμε. Είναι λίγο πιο προχωρημένες στην μητελική φάση, αλλά είναι στο ίδιο πλαίσιο, με την ίδια λογική. Δεν είναι για γνώσης αγγλικών, είναι για το χαρακτήρα. Έχουμε άλλες ερωτήσεις, θα έρθουμε τώρα να δούμε ποιο συγκεκριμένο, αν θέλετε την έτηση. Ευχαριστούμε πολύ.