12η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ведь αυτό είναι πώς το συνα Αλήθεια. Αλληλούια κυβέρνηση. Ενημερώνω το σώμα ότι ειδοποιήθηκε το Προεδρείο για τις δικαιολογημένες απουσίες των κυρίων Σιμιτζή, Προυσαεύ, Φραντζεσκάκη και Τσουρουκίδη, οι οποίοι απουσιάζουν για λόγους ανωτέρας βίας. Δεύτερο, θα ήθελα να εκφράσω και επίσημα τα συλλυπητήριά μας τον Άκη τον Τελίδη για τον απροσδόκητο και ξαφνικό χαμό του πατέρα του, ενός φίλου, ανθρώπου γνωστού στην κοινωνία της Καβάλλας, με πολύπλευρη προσφορά. Άκη, τα θερμά μας συλλυπητήρια. Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τη δήμαρχο που στάθηκε στην οικογένειά μου από την πρώτη στιγμή, όλους τους συναδέλφους, τους δημοτικούς συμβούλους εδώ μέσα, που μας υπαραστάθηκαν είτε με μηνύματα, είτε με τηλέφωνα, είτε με την παρουσία τους. Τα ΜΜΕ που από την πρώτη στιγμή κάνανε γνωστό αυτό το τραγικό για την οικογένειά μου συμβάν, με αποτέλεσμα πάρα πολύς κόσμος να έρθει και να τιμήσει και να χαιρετήσει τον πατέρα μου την ίστατη ώρα. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι ήταν, είναι και θα είναι το πρώτη πόμο μου, ο άνθρωπος Βελισάριος Τελίδης, και είμαι πάρα πολύ περήφανος γι' αυτόν. Σας ευχαριστούμε όλη η οικογένεια από καρδιάς. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε γεροί. Να το θυμάστε. Να καλωσορίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι ένα νέο σύμβουλ, αλλά τον κ. Χρήστο Ποτόλια, ο οποίος μετά από απουσία από τις συνειδριασίες λόγω ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε, πιστεύουμε ότι όλα πήγαν καλά, έκανε την επέμβαση που περίμενε τόσο καιρό, και είναι πάλι κοντά μας, ψιδερέγνους, Χρήστο, και δυνατός όπως πάντα. Τώρα θα ήθελα να αναφερθώ σε μία επιστολή την οποία ο κ. Σιμιτζή σήμερα, πριν καν τη διαβάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την έστειλε μέσα στα site και αναρτήθηκε ήδη από το μεσημέρι, έχει να κάνει σχέση με την απουσία του, την οποία γνωρίζει προς το Προεδρείο, ότι για λόγους για ανηλυμένη υπόχρεωση δεν μπορεί να παρευρεθεί στην συνειδρίαση, πλην όμως επεκτείνεται στο κείμενό της και θα ήθελα εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. Διαμαρτήρεται ο κ. Σιμιτζής γιατί κάποιες από τις τελευταίες συνειδριάσεις ορίστε κανημέρα πέμπτη. Αφού λοιπόν αναφέρει την απουσία του λέει, με την ευκαιρία για μία ακόμη φορά οφείλω να διαμαρτυρηθώ, διότι παγιώνεται ως ημέρα συνειδριάσεων η πέμπτη, την οποία όμως ο κανονισμός προβλέπει ως κατεξέρεση, ενώ η συνήθις και τακτική ημέρα είναι η Δευτέρα. Με τις σποραδικές και αραιές συνειδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σωρεύονται πολλά θέματα και συζητούνται μαζί τα μίζονος και τα ίσονο σημασίας χωρίς τον απαραίτητο διάλογο. Αυτό αποβαίνει σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας του Συμβουλίου αλλά και βλάπτει τα συμφέροντα των δημοτών, αφού δεν υπάρχει επαρκής επεξεργασία των θεμάτων στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου. Τέλος επισημαίνω ότι για πολλοστή φορά η συμμετοχή του Δήμου μας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τρίτων και η χρηματοδότησή του συστάγεται ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν κατατίθεται έγκαιρα η εισήγηση. Η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη, διότι αφενώς δεν ενημερώνεται σωστά το Δημοτικό Συμβούλιο, αφεντέρω αδικείται η ίδια η διοίκηση, αφού πλανάται ένα πέπλο απόκρυψης και αδιαφάνειας και δίνεται η εντύπωση ότι κρυφά και χωρίς σχεδιασμό, αποτίμηση και αξιολόγηση, βοδεύονται τα χρήματα των δημοτών. Δεν μπορώ να μην πω στον πειρασμό να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας. Πράγματι έχουμε ορίσει τη Δευτέρα ως ημέρα συνεδρίας και την Πέμπτη ως εναλλακτική ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι οι δύο τελευταίες Δευτέρες του Αγίου Νεύματος και η Καθαρά Δευτέρα μας εμπόδισαν να κάνουμε τις δύο συγκεκριμένες συνεδριάσεις η μέρα Δευτέρα και ως εκ τούτου κάναμε δύο συνεδριάσεις η μέρα Πέμπτη. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία είναι οι σποραδικές και αραιές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες ο κ. Σιμιτζής αναφέρει στην επιστολή του. Σήμερα κάνουμε τη 12η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και μέσ' τον Ιούνιο που θα γίνει άλλη μία θα έχουμε 13 συνεδριάσεις η μία ήταν έκτακτη όπως κάναμε για τα διόδια άρα 12 συνεδριάσεις σε 6 μήνες που σημαίνει 2 συνεδριάσεις το μήνα, συνεδρία σε 15 ημέρες. Θέλω να σας πω ότι εγώ δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεδριάζομαι κάθε εβδομάδα διότι το πιο σύντομο από δύο εβδομάδες είναι να συνεδριάζομαι μια φορά την εβδομάδα. Όμως θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι δεν μπορεί τη Δευτέρα το βράδυ να τελειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Να πρέπει ο κύριος Γραμματέας να γράψει τις αποφάσεις επί των θεμάτων τις οποίες συζητήσαμε και την Μπέμπτη μετά από 2-3 μέρες να στέλνει καινούργια πρόσκληση για να κάνουμε συνεδρία σύντυνα μέσω της επόμενη Δευτέρα. Αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Μην ξεχνάτε ότι τα θέματα της ημερής σας διάταξης φαίνονται μεν σε εισαγωγικά πολλά 54 αλλά όλοι οι παρικούντες στην Ιερουσαλήμ ξέρουν πολύ καλά ότι τουλάχιστον τα 40 από αυτά τα οποία έχουμε σήμερα στην ημερή σε διάταξη είναι θέματα που αφορούν συγκροτίες επιτροπών, παραλαβές έργων ανανεωτικούς πίνακες, εγκρίσεις μεταβάσεων παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων για εκδηλώσεις αθλητικές. Τα 40 από τα 54 θέματα. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία δεν συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν έχω κατηγορηθεί πολλάκης ότι αφήνω τις συνεδριάσεις να εξελίσσονται περισσότερη ώρα από αυτήν που πρέπει. Και να σας πω και κάτι άλλο. Οι συνεδριάσεις κρατάνε 4 και 5 ώρες αλλά κάποιοι από εσάς σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους απευθύνομαι, δεν εξερώ και τον κ. Σιμιτζή πολλές φορές φεύγουν πολύ νωρίτερα. Να το λάβουμε κι αυτό η υπόψη είναι κάποιοι άλλοι που κάθονται από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίας επειδή πρέπει να καθίσουν. Και κάποιοι άλλοι οι οποίοι για λόγους προφανώς κάποιες ασχολείας που έχουν δεν φαντάζομαι ότι πηγαίνουν να πίνουν ποτά ενώ συνεδριάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναγκάζονται και φεύγουν. Άρα λοιπόν για ποια δημοκρατική λειτουργία σε βάρος της οποίας συνεδριάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται λόγο σε αυτήν εδώ την επιστολή. Δηλαδή βλάπτε τη δημοκρατική λειτουργία του συμβουλίου αν συνεδριάζει πέμπτη αντίγια Δευτέρα. Ειλικρινά πραγματικά αδυνατόν να το καταλάβω. Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος για τη συμμετοχή του Δήμου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξέρετε ότι είναι μια παγιωμένη τακτική την οποία καλώς ή κακώς βρήκα. Έτσι την βρήκα. Είναι ο νο. 1 θέμα αλλά το θέμα δεν είναι αν είναι 1 ή 35 ή 54. Το θέμα είναι αν η εισήγηση είναι μέσα στο φάγγελο και πότε είναι η εισήγηση. Τι να κάνουμε το ξέρετε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών η εισήγηση αυτού του θέματος ειδικά έρχεται την τελευταία στιγμή. Και πρώτο θέμα να ήταν πάλι την τελευταία στιγμή θα ριχόταν η εισήγηση. Παρακαλώ πολύ αυτά συγχωρείστε μου τη μακρηγορία επειδή θύχτηκα λίγο με την έννοια ότι νομίζω ότι αδικείται και το Δημοτικό Συμβούλιο και του Προιδρύου ειδικά αλλά και ο κ. Γραμματέας ο οποίος σε διάκοπα προσπαθεί να φέρει σε πέρας όλες τις υποχρεώσεις. Τώρα ο κ. Ποτόλιας είναι εδώ παρόν σήμερα αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω προς το σώμα και τελειώνω με αυτό ότι έχει στείλει μία επιστολή που αφορά στην ουσία σε εισαγωγικά ένα ψήφισμα για την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για επιβολή τέλους χαράτσης στο νερό. Για να μην καταχρώμαι του χρόνου σας όταν θα πάρει τον λόγο ο κ. Ποτόλιας στα πρωιμερισίας θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και πριν ξεκινήσουμε τη συνεδρία κ. Δήμαρχε δεν σας είδα προηγουμένως είναι εδώ ο κ. Κουτράκης ο οποίος είναι πρόεδρος και τακτικός ερευνητής του Εθιαγέ και του ΕΙΝΑΛΕ και θα ήθελε να απευθυνθεί προς το σώμα για ελάχιστο χρόνο προκειμένου να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας για την υποβολή μιας πρότασης για την ένταξη του παραποτάμιου δάσος του ΝΕΣΤΟ στο άνθραπος και βιώσφαιρα M.A.B. λέγεται το πρόγραμμα της UNESCO από φορέα διαχείρισης του ΔΕΛΤΑ του ΝΕΣΤΟ και από την έδρα της UNESCO για τις παράχθιες ζώνες στην οποία ο κ. Μανουλούτης αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλλας είναι εκπροσωπή. Κυρία Δήμαρχε, νομίζω ότι... Παρακαλώ. Επειδή διαβάστηκε η επιστολή του επικεφαλής της μίζων αντιπολίτευσης του κ. Σιμιτζή αλλά και εσείς από τη μεριά σας ως πρόεδρος θεωρώ έτσι όπως οφείλατε να δώσετε κάποιες εξηγήσεις ότι το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ σοβαρό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Και η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι η υποβάθμιση. Τουλάχιστον εμείς από τη μεριά μας ως Δημοτική Παράταξη εδώ και πολύ καιρό σας έχουμε πει και το έχουμε πει και στο σώμα αλλά και προς τη Διοίκηση αλλά και εσάς, προς το Προεδρείο ότι θα πρέπει να δούμε λίγο πώς θα αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του και μάλιστα μη σιγά με προτείνει ότι θα πρέπει να κάνουμε πιο τακτικές συνεδριάσεις γιατί αγαπητοί Πρόεδρε ακούγοντά σου. Λίγο να θυμίσω και με αυτήν την μικρή ελάχιστη εμπειρία των 14 ετών να θυμίσω ότι πολύ σωστά βάζετε, ναι κοιτάξτε το αριθμός μέχρι τώρα στο πρώτο εξάμενο της χρονιάς είναι περίπου δύο συνεδριάσεις αλλά μη ξεχνάμε όμως κύριε Πρόεδρε κάποτε κάναμε και τέσσερις και πέντε συνεδριάσεις όταν ήταν μόνο ο Δήμος Καβάλας, δεν ήταν ο Δήμος ο Καλλικρατικός με τον πρώην Δήμο Φιλίππον, άρα τα θέματα έχουν αυξηθεί ενσύγκριση με εκείνες τις χρονιές τα θέματα έχουν αυξηθεί. Δεύτερο, είναι η πρώτη θητεία όπου συμμετέχουν τόσες πολλές παρατάξεις όσο αφορά για τον χρόνο, γιατί είπατε πολλές φορές ότι μπορεί να γίνεται και κατάχρηση του χρόνου και μας παίρνει αυτό. Είναι από τα επιχειρήματα που εμείς χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε και θέλουμε να σας πείσουμε ότι για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να γίνονται πιο ταχταχρονικά διαστήματα τα δημοτικά συγγούλια ώστε πραγματικά να παράγεται πολιτική διότι εδώ παίρνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του Δήμου και των δημοτών μας και θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος χρόνος ώστε να υπάρξει διάλογος, να υπάρξει επιχειρηματολογία αλλά και ταυτόχρονα προτάσεις κυρίως από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς τη μεριά της διοίκησης γιατί όλοι αυτοί που βρισκόμαστε εδώ και έχουμε εκλεγεί, μάλιστα αυτό λέγαμε προεκλογικά στους καβαλιώτες ότι ψηφίστε μας γιατί θέλουμε να παλέψουμε κάτι καλύτερο για αυτόν τον τόπο και μας ενδιαφέρεται ο τόπος και τίποτα άλλο άρα να μην αδικήσουμε τώρα και δεν θέλω τώρα να υπερασπιστώ εγώ τον πρωιν δήμαρχο και δεν είμαι και ο κατάλληλος να υπερασπιστώ έναν πρωιν δήμαρχο ή έναν επικεφαλής αλλά κάπου έχει και τα δικιά του διότι και η μέρα πέμπτη ξέρουμε καλά ότι δεν είμαστε όλοι δημόσιοι πάλληλοι ή δεν είμαστε όλοι συνταξιούχοι που δεν είναι κακό έτσι, δεν το βάζω κακό υπάρχουν συνάδελφοί μας οι οποίοι είναι επαγγελματίες, είναι στον ιδιωτικό τομέα και έχουν κανονίσει το πρόγραμμά τους, έχουν κανονίσει τα επαγγελματικά τους σύμφωνα με τη μέρα που έχει οριστεί που είναι δευτέρα κατανοούμε ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις λόγω περιπτώσεων έτσι βεβαίως λόγω απουσίας της δημάρχου, λόγω συγκυριών, λόγω και τα λοιπά άλλα δηλαδή όμως όλο αυτό το διάστημα πολλές φορές συνέβη αυτό δημιουργεί προβλήματα, λοιπόν δείτε το, εμείς κάνουμε ακόμη μια φορά έκκληση δείτε το και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην φτάνουμε δηλαδή στο σημείο τώρα να κατηγορούμε ότι δεν υπάρχει δημοκρατική διαδικασία διάλογος κτλ έτσι, κοιτάξτε εγώ σας είπα ότι εν μέρει έχει δίκιο ο Πρωιν Δήμαρχος εν μέρει μπορεί και εσείς να έχετε δίκιο, όμως χρειάζεται μια προσπάθεια από όλους μας και κάτι ακόμα επειδή βάλατε το θέμα αγαπητέ Πρόεδρε ότι πώς είναι δυνατόν η Γραμματεία Δευτέρα να συναιδριάζουμε την επόμενη μέρα ή τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κάνει απομαγνητοφόνηση, να φτιάχνει τα πρακτικά για να κάνει όλη τη διαδικασία αυτή και την πέμπτη κοιτάξτε τώρα εάν σε κάθε συναιδρία υπάρχουν πάνω από 50 θέματα, είναι λογικό η Γραμματεία να χρειάζεται μέρες αν είναι όμως αυτό που λέμε εμείς τακτικά δημοτικά συμβούλια με λίγα θέματα και αρκετός χρόνος για παραγωγή πολιτικής δεν θα έχει αυτό το πρόβλημα ούτε η Γραμματεία αγαπητέ Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ Κύριε Βέρο κατανοώ απόλυτα την άποψή σας και δεν έχω πρόβλημα να πω τι συμμερίζουμε κιόλας αλλά σας είπα ότι σύμφωνοι όλοι θέλουμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής μας και γι' αυτό είμαστε εδώ αλλά σας είπα ότι το πιο σύντομο από τις 15 μέρες είναι μια εβδομάδα εάν μου πείτε εσείς σαν σώμα ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συναιδριάζουμε κάθε εβδομάδα ή τρεις φορές το μήνα τι να σας πω δεν ξέρω να μου το πείτε να ορίζουμε συναιδρία, αλλά το πιο κοντινό είναι εβδομάδα-βδομάδα αυτό δεν υπάρχει πιο κοντινό διάστημα Ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε και εμείς δεν νομίζω ότι διαφωνείτε με τον δήμαρχο και επικεφαλής έτσι και πως και η επιστολή πως τα αναφέρει και εσείς πως τα αναφέρατε απλώς αναφέρει ένα έτημα που επανειλημμένα έχει μπει από όλες τις παρατάξεις εδώ και το δεύτερο ακριβώς είναι η μέρα Πέμπτη τουλάχιστον η δική μας παρατάξη αλλά από τι φαίνεται και από το σώμα έχει επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καθορίσει ραντεβού αυτό είναι καθαρά της ημέρας Πέμπτης και σε αυτό αναφέρεται ο κύριος δήμαρχος Είναι αντιληπτό χρήστο μου αλλά επαναλαμβάνω οι δύο τελευταίες Δευτέρες ή οι δύο από τις τρεις τελευταίες Δευτέρες ήταν επίσημες αργίες δηλαδή δεν θα συνενδριάζαμε σήμερα θα συνενδριάζαμε προχθές τη Δευτέρα Αυτό είναι το πρόβλημα αν το άφηνα να πάει για την άλλη Δευτέρα μεθαύριο δηλαδή τα 54 θέματα θα γινόταν 70 και θα διαμαρτυρώσταν ακόμη περισσότερο γι' αυτό είπα να το βάλουμε Πέμπτη δεν έχω κάποιο άλλο αλλά η Δευτέρα είναι η μέρα που τα είπαμε εντάξει λοιπόν να συγχωρείτε κύριε Κουτράκη για τα διαδικαστικά αυτά έχετε τον λόγο να ενημερώσετε το σώμα Καθίστε σε ένα μικρόφωνο να μιλήσετε Είμαι ο κ. Κουτράκης είμαι τακτικός ερευνητής του Αιθιάγερ στο Ινστήριο Τοαλευτικής Έρευνας Καβάλλας εδώ είμαι με άλλη ιδιότητα είμαι με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης ΔΑΛΤΑΝΕΣ του Βιστονίδας Ισμαρίδας που έχει τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Κεθράκης είναι τρία μεγάλα συστήματα που ξεκινά από εδώ από το ΔΑΛΤΑΝΕΣ με αντιπρόεδρο του ΤΕΙ κ. Μανολούδη που μαζί έχουμε ενώσει δυνάμεις και προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή την πρόταση για την ένταξη του παραποτάμιου δάσους Νέστο στο άνθρωπος και βιώσφαιρα της Ουνέσκο. Δύο λόγια μόνο θα σας πω εντελώς δύο λόγια μόνο να πω ότι σε αυτό το πρόγραμμα από την Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι η Σαμαριά και ο Όλυμπος δύο μόνο περιοχές το παραποτάμιο το δικό μας είναι το μεγαλύτερο δάσος της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι υπολοιματικό τμήμα αρχαίγονου δάσους που αναφέρεται ακόμα από τον Ηρόδοτο. Ήταν 120.000 στρέματα το 1922, σήμερα έχουν απομείνει 6.500 στρέματα με την προστασία που έχει κάνει το δασσαρχείο και έχει περιφράξει περιοχές και θέλουμε αυτή τη μικρή περιοχή που έχει μείνει να καταφέρουμε να την προβάλλουμε με όφελος και της τοπικής κοινωνίας γιατί οι περιοχές που προβάλλονται μέσα από την Ουνέσχο όπως καταλαβαίνετε είναι πιο αναγνωρίσιμες και προωθούνται πιο εύκολα. Είναι ένα αρχαίγονο δάσος, είχα κάποιες φωτογραφίες δυστυχώς δεν μπορούμε να τις δούμε από χρόνο που ειλικρινά αν δείτε δύο φωτογραφίες από τη ζούγκλα του Αμαζωνίου και το υπολοιμωτικό δάσος δεν μπορείτε να το ξεχωρίσετε. Το έδειξα προηγουμένου στον Πρόεδρο. Είναι σχεδόν ίδια. Ποια είναι το σχέδι όμως, έχουμε ξεκινήσει την πρώτη σε δύο χρόνια, έχουμε ενημερώσει και έχουμε θετικές απόψεις τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από την περιφέρεια. Από τους τρεις δήμους που είναι περιφερειακά της περιοχής, από το Δασσαρχείο και σε συνεργασία με τον κ. Μανουλούδη προωθούμε τώρα στην έδρα της UNESCO στη Βενετία και στο Παρίσι. Σε συνεργασία και με τον κ. Σκούλο από την Αθήνα που είναι ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα. Σκοπός είναι στις 23 Ιουνίου να κάνουμε μια συνάντηση όλοι οι δήμοι με τον κ. Σκούλο και τον κ. Μανουλούδη για να ετοιμάσουμε το τελικό στάδιο της πρότασης και στις 19 Οκτωβρίου που θα γίνει ημερίδα με όλους τους εκπροσώπους της UNESCO και τους δήμους ελπίζουμε να έχουμε και το ευτυχές αποτέλεσμα να καταφέρουμε να έχουμε κάποια ανταπόκριση για το θετικό ημί της πρότασης. Αυτά τα λίγα, δεν ξέρω αν κάποιος θέλει κάτι να ρωτήσει. Επειδή έχετε λίγο ακόμα δύο λεπτά κ. Κουτράκη, αν θυμάμαι καλά από την ενημέρωση, ενημερώστε το σώμα γιατί έχει ενδιαφέρον το συγκεκριμένο, γιατί έχει ενδιαφέρον για τα είδη κλπ. Λοιπόν, τα είδη. Το παραποτάμενο δάσος αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο πλούσιες χλωρίδες και πανίδες της Ανατολικής Ευρώπης. Μιλάμε για εκατοντάδες φυτά και ζώα, που πάρα πολλά από αυτά, είτε είναι στη μεγαλύτερη αφθονία που μπορεί να τα βρει κάποιος σε αυτή την περιοχή, μιλάμε για ζώα, το τσακάλι όσους έχει τα κουστά, η βίδρα όσους έχει τα κουστά, έχουμε το δριοδάσος της Κονοφόρος. Ο κολγικός φασιανός που υπάρχει στο παραποτάμεο είναι ο μοναδικός άγριος πληθυσμός του κόσμου. Δεν υπάρχει άλλος πληθυσμός άγριου κολγικού φασιανού. Μόνο για να σας πω, από την Αγγλία ήρθαν τις προάλλες όπου εκτρέφουν 30 εκατομμύρια φασιανούς και τους απελευθερώνουν για το κοινήγι και ζήτησαν από εμάς να πάρουν άγριους γεννήτορες για να ανανεώσουν το στόκ γιατί τα καλλιεργούμενα εκφυλίζονται με το χρόνο. Πάρα πολλά να σας αναφέρω. Να πούμε για την αναγνωρισιμότητα και το όφελος που θα έχει η ευρύτερη περιοχή. Όπως είχαμε την περίπτωση των Φιλίππον που ακούστηκε, δεν είναι τόσο διάσημο το άνθρωπος και η βιώσφαιρα όπως το πολιτιστικό του κομμάτι, αλλά αν καταλαβαίνοντας ότι Σαμαριά και Όλυμπος είναι τα δύο που αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα, είναι εμβληματικά μέρη όπου κάποιος μπορεί να τα επισκεφτεί και γίνονται ευρέως γνωστά με τη συμμετοχή. Είναι ευτυχή συγκυρία που έχουμε την έδρα της UNESCO πλέον στην Καβάλα, στο ΤΙ Καβάλα και αυτή η συνεργασία μπορεί να μας δώσει ώθηση και για άλλες τέτοιες ευκαιρίες προβολής της περιοχής. Αυτό που ζητάει τώρα, για να έρθω και σε κάποια θέματα που ενδεχομένως ζητάει η UNESCO, είναι οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής να έχουν, δεν υπάρχει κάποιο κόστος δηλαδή ή κάποια υποχρέωση, απλά να εμπλέκονται ή να κάνουν δραστηριότητες κοινωνικής φύσης που να εντάσσεται και το παραπιτάμιο δάσος, δηλαδή σε κάποια εκδήλωση ή σε κάτι να υπάρχει αναφορά στο παραπιτάμιο δάσος. Ξέρω εγώ, στο Κοσμόπολης να υπάρχει κάτι, τέτοιες ιδέες δηλαδή που οι δήμοι της περιοχής προβάλλουν και στους κατοίκους ευρύτερης περιοχής το παραπιτάμιο δάσος. Αυτό είναι η απέτηση αυτής της περιφερειακής ζώνης όταν ενταχθεί στην UNESCO. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Κουτράκη, νομίζω ότι στις 23 Ιουνίου και ο Δήμος Καβάλας θα συμμετέχει σε αυτήν την συνάντηση, στη συζήτηση και θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής και θα σταθεί στο πλευρό σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Συνάδελφοι, μπαίνουμε τώρα στα πρωί ημεριασίας διατάξεως θέματα. Ναι, κύριε Παλόδο. Μήπως είναι κανένα... Είναι ανοιχτό το... Πρόεδρε, καλησπέρα. Μήπως θα ήταν ανφρόνιμο, κυρία Δήμαρχος, να μας ενημερώσει χθες για τη σύσκεψη, να ξέρουμε και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες Μήπως θα ήταν ανφρόνιμο, κυρία Δήμαρχος, να μας ενημερώσει χθες... ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. Μήπως θα ήταν ανφρόνιμο, κυρία Δήμαρχος, να μας ενημερώσει χθες... ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. ...και να μην γίνει συζήτηση, αφού το θεωρείτε στη σκόπη μας, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση για τη χθες. Δεύτερον, να τονίσουμε πόσο είμαστε όλοι οι δήμαρχοι υπέρ των αναλογικών διωδίων, γιατί είναι τα πραγματικά δίκαια διώδια, τα οποία θα θέλαμε αν είναι δυνατόν να έρθουν πιο μπροστά για να μπορέσουν να υπεσκελίσουν τα μετοπιέα, τα οποία με το οποίο δεν μπορούμε και να καταλάβουμε τι νόημα έχουν τόσα λεφτά, εφόσον πρόκειται μετά να γίνει θέμα να επιλεγούν τα αναλογικά διώδια. Πρέπει να σας πω ότι χθες το πρωί δημοπρατήθηκε το διώδιο της άσπρης σάμου, το είδαμε στη διάβγεια, με ποσό 4,850, σας παρακαλώ. Φυσικά θα υπάρξουν και οι εκπτώσεις από το διαγωνισμό ή οτιδήποτε άλλο, όμως το βράδυ όταν μίλησα με τον Υπουργό δεν είχε ιδέα ότι είχε δημοπρατηθεί ήδη, γιατί δεν μπορώ να πω ότι με είπε ψέματα, υποθέτω δεν το ήξερε. Πρώτον είπαμε να ραντεβούμε τον κύριο Υπουργό, δεύτερον αναλογικά διώδια και να επιμείνουμε, τρίτον νομική κάλυψη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό με πανεπιστημιακούς του Δημοκριτήου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελίου ενδεχομένως καθηγητές μαζί με δικηγόρους να ξαναδούμε τη μελέτη παραχώρησης. Μήπως κάτι δεν πάει καλά και μπορούμε με τρόπους νομικούς, εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα, τις ανακοπές και όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, κάτι πιο βαθιά για να το δούμε καλά. Βέβαια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννίνων είπε ότι συνήθως είναι πάρα πολύ καλά δεμένα νομικά αυτές οι παραχωρήσεις και δύσκολα θα βρεις παράθυρο για να μπεις παράνομο την παραχώρηση της Σύμβασης στις Εγνατιές. Όχι, δεν ξέρω. Παραπέρα να έχουμε πληροφορίες να ξέρουμε τι γίνεται. Αφού ενημερωθούν οι πρόεδροι των ΠΕΔ, να συναντηθούμε σε 15 μέρες περίπου όλοι οι δήμαρχοι όλων αυτών των 4 ΠΕΔ, έχοντας βέβαια και ένα διάμεσο διάστημα 15 ημερών στο οποίο θα συλλέγουμε πληροφορίες. Και να ξαναανάλογα με τις εξελίξεις να πάρουμε τις αποφάσεις. Και βέβαια, οπωσδήποτε, να ενημερώσουμε το φορέα μας, το όργανο μας που είναι η ΚΕΔΕ, γιατί μέχρι στιγμής δεν τους έχουμε ενημερώσει. Θέλω να σας πω ότι χθες το βράδυ φαίνεται ότι έγινε πολύ γερή φασαρία, φόρηγος πολύς, γιατί εγώ δεν είχα χθες καθόλου ούτε χρόνο να ακούσω ή ραδιόφωνα ή να δω τηλεόραση ή οτιδήποτε. Φαίνεται όμως ότι έγινε πολύς τόρος και γι' αυτό, χθες το βράδυ υποθέτω, ο ίδιος ο κύριος Πίρντζις με πήρε τηλέφωνο και μάλιστα τις βρυξέλλες. Και ο οποίος μου παραπονέθηκε και μου επιτέθηκε, έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μας. Για ποιο λόγο τα κάνουμε αυτά, αφού θα προτίθεται να κάνει αναλογικά και όλα τα σχετικά. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι εγώ αυτή τη φορά ήμουν πολύ καλά διαβασμένη. Αμφιβάλλω αν οι βουλευτές μας που πήγαν και κάναν τη συνάντηση, ξέραν αυτά που σιγά σιγά και κάθε μέρα μαθαίνουμε εμείς εκ των πραγμάτων. Και αμφιβάλλω αν τα ξέρουν και οι περιφεριάρχες. Γιατί το γεγονός ότι θα αργήσουν πάρα πολύ, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο το μεταχειρίστηκε και στους βουλευτές, ότι θα αργήσουν πάρα πολύ και να δημοπρατηθούν και να κτιστούν τα μετοπιαία διόδια, του είπα τι λέτε κύριε υπουργέ, σήμερα το πρωί έχει ήδη ανεβεί στη διάβυα, δημοπρατήθηκε το διόδιο της Άσπρης Άμου, προφανώς δεν το γνωρίζετε. Και το ποσό είναι τόσο, προφανώς δεν το θυμόσαστε. Αλλά και τις μέσες της που ξεκίνησε πριν ένα μήνα τελειώνει, το πλακώσαν, το τελείωσαν. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε, είμαστε ρεαλιστές οι δήμαρχοι. Ξέρουμε ότι οι αυτοκινητόδρομοι για να λειτουργήσουν παντού στον κόσμο, έχουν ανάγκη από διότιο. Αλλά την εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος βάζει αναλογικά, εμείς ακόμη βρισκόμαστε στο θέμα των μετοποιηκών. Φυσικά επεσήμενα και το γεγονός της παντελώς άκρυς χοροθέτησης, ειδικά στην Καβάλα, γιατί θεωρώ ότι θα κάνει μεγάλη καταστροφή στην πόλη, όπως όλοι μας το θεωρούμε. Και του είπα ότι πρέπει να το ξαναδούν. Ομολογώ ότι δεν σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή, δεν θυμήθηκα εκείνη τη στιγμή, το γεγονός ότι στην Καστοριά, όπως σας είπα πριν, η βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και άλλαξε τη χοροθέτηση, για να του πω ότι γίνονται αλλαγές τις χοροθετήσεις, ο ίδιος μου είπε ότι δεν γίνονται, και εγκατακλείδη με παρέμφεψε, αυτό είναι το τελευταίο, στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί εκείνο λέει αποφασίζει για όλα. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω πως όταν πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ, σας τα είχα πει, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Σπίρτσι. Ο ένας με στέλνει, μας στέλνει στον άλλον, δηλαδή. Εν πάση περίπτωση, νομίζω ότι αν συνενοηθούμε όλοι μαζί, γιατί έχω την αίσθηση, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι στην κάθε ομάδα που πηγαίνουν και τους βλέπουν εχωριστά, άλλα λένε, αν όλοι μαζί βρεθούμε και αν όλοι μαζί ενημερωθούμε, τι είπαν στον ένα και τι είπαν στον άλλον, και πάμε όλοι μαζί, δεν κακό, νομίζω ότι ίσως να πάρουμε κανένα καλύτερο κομμάτι από την αλήθεια. Αυτά είχα να σας πω. Λοιπόν, θα κάνουμε συζήτηση μόνο για αυτό το θέμα ή θα βάλουμε κι άλλα ζητήματα εδώ. Εσείς. Προτείνω από τη στιγμή που δεν το εισήγαγε η Δήμαρχος να πει ο καθένας μας, να μην κάνουμε τοποθέτηση, να πούμε κάποιες προτάσεις που και εμείς να συμμετέχουμε στη σύσκεψη, να πούμε απλά τις προτάσεις μας ο καθένας μας και από εκεί και πέρα τώρα. Ναι, για να μην κάνουμε τοποθέτηση τώρα, γιατί δεν ήρθε το θέμα για προσυζήτηση, νομίζω θα το θεωρήσει η Δήμαρχος κάποια στιγμή, μπορεί να το ξαναφέρει. Αλλά καλό είναι ο καθένας μας επικυφαλής να πάρει λόγο, να πει τις προτάσεις, όπως το είχε πει ο κ. Παπαντόπουλε. Ναι, κ. Παπαντόπουλε, θα μπούμε σε πρωί Μηρεσίας διατάξεις συζήτηση. Να συζητήσουμε να τοποθετηθείτε επί αυτού του θέματος. Εγώ όλα να αποφύγουμε την τοποθέτηση, γιατί η τοποθετησία θα πάρει πολύ ώρα. Δεν το έχεις στο προγραμματισμό η Δήμαρχος. Θέλετε να ασχοληθούμε και με αυτό το θέμα στο πρωί Μηρεσίας ή εκεί να μπούμε γενικά. Με αυτό και το νερό. Με αυτό και το νερό, ωραία. Όπως επίσης, κύριε Δήμαρχε, να μας πείτε για την μοναδική ξεραχισήση των απορριμάτων, γιατί θέλετε πείτε σε ένα εξίσου σοβαρό θέμα. Δεν ξέρω αν θα γίνει συζήτηση. Σήμερα δεν θα γίνει συζήτηση, αλλά την επόμενη φορά πρέπει οπωσδήποτε. Θα καλέσω κύριε Ποτόλια Λιμπού με και τον κύριο Λιώθα, ο οποίος τελευταία έχει αλληλά ταξίδια στο εξωτερικό, γιατί βρισκόμαστε στο στάδιο ποροθέτησης της φωνάδας και πρέπει να το συζητήσουμε οπωσδήποτε. Άρα οι τοποθετήσεις εξαντλούνται στα δύο θέματα. Άρα σαν πρωί μερισίες να ασχοληθούμε με αυτά τα δύο θέματα. Λοιπόν, κύριε Μουριάδη, παρακαλώ, ο κύριος Μουριάδης, ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Παπάς, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, σας παρακαλώ. Ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος, ο κύριος Ποτόλιας, ποιος άλλος από τους, ο κύριος Τσοχαταρίδης, άλλος από τους συμβούλους θέλει να τοποθετηθεί και εγώ τελευταίως. Κύριε Μουριάδη, έχετε τον λόγο. Εντάξει. Κυρίες και κύριοι συνάνδελφοι, καλησπέρα σας. Δε θα μακρηγορήσω. Καταρχήν θα ήθελα να πω για τα διόδια ότι ήταν μια πολύ καλή κίνηση αυτή, η κίνηση που έγινε με τους δημάρχους, για να καταλάβουν και η κεντρική διοίκηση ότι υπάρχει δύναμη. Θα ήθελα μόνο να πω ότι πρέπει να συντονίσουμε όλοι τις ενέργειές μας, ούτως ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Δηλαδή σήμερα άκουσα για το ΤΕΙ, παραδείγματος χάρη, ότι έχει ορίσει μια Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα διόδια. Ναι, θέλω να σας πω ότι σήμερα όρισε και αυτό. Και όπως επίσης πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τους υπόλοιπους φορείς, το εμπορικό επιμελητήριο, το βιομηχανικό κτλ. Θα ήθελα να ρωτήσω, οι ερωτήσεις που έχω είναι καταρχήν για να προλάβουμε πάλι, διότι βρισκόμαστε καθημερινός προεκπλήξεων και πάντα υπάρχει το ΤΕΙ στη μέση. Είναι να δούμε και για το λιμάνι Απόστολο Παύλο, μην ξαφνικά με το ΤΕΙ το δημοπρατήσουνε, διότι ακούγονται διάφορα και βρεθούμε στη χερσαία ζώνη μας με κάποιους άλλους μέσα στα πόδια μας. Ένα άλλο θέμα που καίει πάρα πολύ το νομό καβάλας είναι το θέμα της πολοδομίας. Κάνατε την σύσκεψη, διάβασα αυτά όλα που γίνανε και πρέπει επηγότος να στείλουνε βοήθεια οι άλλοι δήμοι για να τελειώνει το θέμα, αλλά όμως πρέπει να δούμε, πρέπει να το δείσουνε ο κ. Τουλκίδης με την κ. Δρακονάκη, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την πολοδομία αυτή τη στιγμή, ούτως ώστε να ξεπλοκάρει λίγο το σύστημα μέχρι να έρθουνε οι άλλοι μηχανικοί από τους δήμους. Και τέλος θα ήθελα να ρωτήσω για τον ξενόνα στέγον της Καρβάλης πότε υπολογίζουμε ότι θα λειτουργήσει. Ευχαριστούμε τον κ. Μουριάδη. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Πρώτον, το θέμα της πολοδομίας, έχετε δίκιο, δεν πάει άλλο, με τίποτε δεν πάει άλλο. Πρέπει να σας πω ότι ήμουν πάρα πολύ πιεστική προχθές στη συγκέντρωση που έγινε, γιατί εμείς βοηθούμε τους μικρούς δήμους, αλλά οι μικροί δήμοι καμιά φορά δεν θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Βέβαια με την επιστροφή μου, με πρόλαβε ένα χαρτί, το οποίο ήρθε από την πολοδομία την ίδια, το τι σχεδιάζει ο νομοθέτης στο επόμενο νομοσχέδιο για την πολοδομία. Λέει μέσα σαφώς ότι για όσους, γιατί το δικό μας το πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε, δεν το έχουμε μόνο εμείς, αν δεν το έχει ο δήμος της Αλεξανδρούπολης δεν το έχει, επειδή εκτός από το γεγονός ότι έχει πολλούς μηχανικούς, προέβλεψε στον οργανισμό του να έχει την τεχνική υπηρεσία με την πολοδομία μαζί, όχι χώρια, με αποτέλεσμα το ένα χέρι νίβι τ' άλλο και μπορούν και κάνουν τη δουλειά τους. Λοιπόν, εξήγησα στους δημάρχους ότι ο δήμος Καβάλας έχει να ετοιμάσει ΒΑΑ και όχι, να ετοιμάσει μελέτες για καινούργια προγράμματα άρα πρέπει και εμείς κάποτε να δούμε τον εαυτό μας. Δεν είναι δυνατό να βολεύω εγώ την πολοδομία εις βάρος του δήμου Καβάλας και των δημοτών της πάντοτε, δεδομένου ότι ούτως ή αλέως οι αιτήσεις δόμησης στην πολοδομία που αφορούν το δήμο Καβάλας είναι τρίτες στη σειρά. Το νομοσχέδιο λοιπόν, αυτό το σχέδιο νόμου, μιλάει ότι όσοι δήμοι για όσους δήμους δεν έχουν πολοδομία θα φροντίσει ο αποκεντρωμένος να κάνει μια πολοδομία για τους δήμους υποθέτω της περιοχής. Αυτό δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει τους μικρούς δήμους που το παίζουν από μακριά και αφήψηλου. Δηλαδή, είναι καλύτερα να έχεις εσύ τη δική σου πολοδομία παρά κάποιοι άλλοι να κάνουν τον πολοδόμο για σένα και μάλιστα μακρινή, ενδεχομένως μη γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στον κάθε δήμο. Αυτά σου ό,τι αφορά την πολοδομία και το ξενώνα της Καρβάλης. Ο ξενώνας της Καρβάλης, του οποίου τον κανονισμό τον είχε κάνει η κυρία Χιώτη όσο ήταν υπεύθυνη, πρέπει να σας πω ότι η ίδια η κυρία Καπλανίδου ανέθεσε τη λειτουργία του ξενώνα στην στέγη της Καρβάλης, την πολιτιστική στέγη Καρβάλης, όχι στο δήμο Καβάλλας. Κάνω λάθος κυρία Χιώτη? Δεν κάνω λάθος. Εμείς λοιπόν που εδώ είχαμε και προτάσεις και μπορούσαμε να πάμε ανθρώπους εκεί, δεν μπορούσαμε σαν δήμος εμείς να πάμε και να φροντίσουμε την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Έπρεπε η πολιτιστική στέγη της Καρβάλης να το κάνει. Θέλω να σας πω ότι μέχρι στιγμής εγώ άστεγο Καρβαλιώτη ακόμη δεν έχω δει. Αυτό είναι προς τιμήν τους. Δεν κακό. Είναι νοικοκυραίοι, είναι άνθρωποι που εγγέρος φροντίζουν για τα προβλήματά τους και πολύ καλά κάνουν. Αλλά, σας είπα, αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα διότι το έχει στην υποπτία του η πολιτιστική στέγη της Νέας Καρβάλης. Αν μου επιτρέπετε, κυρία Δήμαρχα, για να το βάλουμε στο ΕΣΠΑ, έχουμε υπογράψει προγραμματική συμβασία και είναι ο δήμος υπεύθυνος για τη διαχείριση του χώρου. Άλλη διαχείριση και άλλη λειτουργία. Και για τη λειτουργία. Να το δούμε. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Δεν θα φάω το χρόνο προημερισίας για το θέμα που στιγμή δεν το έφερε ο δήμαρχος, αλλά μόνο θα πω επίγραμματικά, με βάση την εμπειρία μας από το παρελθόν και τα πρόσφατα γεγονότα που άλλαξαν λίγο και τροποποίησαν τα πράγματα για τα διόδια, θα πω μόνο επίγραμματικά τις προτάσεις μας, τα οποία λέμε και εμείς φυσικά, δήμαρχε, όχι στα νέα με τοπικά διόδια, λέμε και εμείς φυσικά, δήμαρχε, ναι στα αναλογικά, λέμε και εμείς φυσικά, δήμαρχε, ναι στη συνενόηση και στο συντονισμό μαζί με τους άλλους δήμους σε κινητοποιήσεις, αρκεί να έχουν έναν εφικτό στόχο, λέμε και εμείς, δήμαρχε, ότι γρήγορα άμεσα σημάνσεις σε παράπλευρους δρόμους για να μπορέσουν να μην περνάνε οχήματα αβαραιοτύπου και το πέμπτο που θέλω να πω σαν πρόταση είναι, και δήμαρχε και το έχουμε ξαναπει πολλές φορές, είναι επιτέλους να δούμε την περιμετρική. Τώρα, μπαίνω στα πρωί μηρυσία σας για να μην τρώω άλλο τον χρόνο σας. Έκανα χθες μια ερώτηση στην Οικονομική Επιτροπή κ. Καλνταρίδη και θέλω έτσι, ενώ είπαμε με νημοριόσα, θέλω έτσι να ακούσω ακριβώς τι εξέλιξη έχει, με ποιον τρόπο γίνεται η διοικασία, γιατί σας ανέφερα ένα γεγονός, με το συμβάν που έχει γίνει στο στρατόπεδο Κοτσάλου, με τους κάδους που είχαμε εκεί αποθηκευμένους, κύριε Δήμαρχε, έμαθα το πρωί, μιλήσατε και σε ραδιαφωνική εκπομπή. Καλό είναι να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει, με ποια διαδικασία πάρθηκαν αυτοί οι κάδοι, με ποιο γραμμάτιο έσπραξης πληρώθηκε ο δήμος, τι ζυγολόγια υπάρχουν, να ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει. Θέλω και επιμένω και λέω ότι ακούω διάφορα στην περιοχή των Φιλίππων, σημαντικά όμως γιατί είναι η εποχή τους τώρα και καίγονται, δεν υπάρχουν ανταλλαχτικά για να μπορέσουν να κάνουν επιδιοθώσεις σε βάνες ή οτιδήποτε, για να μπορέσουν να έχουν το νερό τους οι αγρότες, είναι σοβαρό και νομίζω είστε ενήμεροι κύριε Καλανταρίδη και σας και προσπαθείτε και όλα να λύσετε διάφορα θέματα. Επίσης, νομίζω δεν λειτουργεί μία αγεότριση στην περιοχή του Ζιγού, στο Κραιονέρι, από κάτω δεν λειτουργεί μία αγεότριση, πείτε μας ακριβώς τι συμβαίνει και γιατί δεν έγινε μια προπαρασκευαστική δουλειά, ώστε να μην έχουμε τώρα μέσα στη σεζόν που καίγονται αγρότες, τέτοιου είδους προβλήματα. Θέλω λίγο μια ενημέρωση ακριβώς γιατί με τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρεβάσεις, κύριε Τουλκίδη, που κάνετε στον δρόμο του παλιού, αν έχετε μοιρομηνίες τι γίνεται επιτέλους, γιατί ταλαιπωρείτε, το χτέλει, οι πολίτες θέλουμε μια ενημέρωση, γιατί έχω θεοπολεία, αν μπορείτε κύριε Δήμαρχε, υπάρχουν τελευταίες εξελίξεις, δώστε μας μια ενημέρωση και πού καταλήξατε τελικά. Και την πολοδοίμα βέβαια που είχε συμμεμένα που μας απαντήσατε, σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Παπαδόπουλο, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Όπως ακούσατε κύριε Παπαδόπουλο, όπως σας είπα, οι κάδοι φυσικά δεν έχουν κλαπεί, ημέρα, μεσημέρι, δεν γίνονται κλοπές. Λοιπόν, δεν έχουν κλαπεί, έχουν αποσιηθεί, θα σας πούμε για τη διαδικασία. Έχουμε επιτέλους ανάδοχος στο έργο, εγώ είχα την εντύπωση ότι αυτός ο ανάδοχος μαζεύει μόνο τα παλιά αυτοκίνητα, αλλά μαζεύει και τέτοιου είδους παλιά αντικείμενα. Και θα παραπανήσει αν μπορεί να μας πει ο κύριος Καλανταρίδης και τα υπόλοιπα. Τα ανταλλακτικά για τις επιδιορθώσεις τους Φιλίππους είναι γεγονός ότι παλεύουμε ακόμη με τους διαγωνισμούς των υλικών όσου και να σας φαίνεται περίεργο, πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Παρ' όλα αυτά καταφέρνουμε και βρίσκουμε υλικά και προμηθεύουμε στους ανθρώπους. Όλα αυτά που αναφέρατε για τον Κάμπο των Φιλίππων και το αρδευτικό θέμα είναι για μας πάρα πολύ σημαντικά γιατί κατ' ουσίαν είναι η επιβίωση των ανθρώπων αυτής της περιοχής. Δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε ότι ο Φίλιππας ο Τσανακτζής, ούτε ο Μπόνιας, ούτε ο Ηλίας ο Καλανταρίδης, ούτε η Βαρβάρα, ούτε ο Ανέστης ο Τσουρουκίδης, κανένας από την περιοχή, να ξέρετε, όλοι πασχίζουν για αυτή την περιοχή, αλλά ξέρετε οι διαγωνισμοί έχουν διαδικασίες. Και είναι πόσο δίκιο έχει ο Ξανθόπουλος όταν φωνάζει εδώ και μήνες δήμαρχε δώσε την άρδευση σε εμάς που έχουμε την τεχνογνωσία και τους μηχανισμούς για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε εύκολα και γρήγορα γιατί είναι γεγονός ότι η άρδευση παραμένοντας σαν τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας είναι δευτερεύων τομέας ενώ θα πρέπει να είναι πρωτεύον και για αυτή την περιοχή πάρα πολύ σημαντικός, κύριε Τσοχαταρίδη, και γι' αυτό θα δούμε αργότερα και το θέμα να δώσουμε να προχωρήσουμε την άρδευση προς τη ΔΕΙΑΚ γιατί έχει καλύτερα αντανακλαστικά και καλύτερη γνώση από την τεχνική υπηρεσία. Για το παλιό θα σας πει και η κυρία Δρακονάκη και ο κύριος Τσουρκίδης και για τα ηχθαιοπολία θα σας πω όπως σας ενημέρωσα την προηγούμενη φορά. Πριν να φέρουμε το θέμα είχα βέβαια, πριν να φέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σας πω ότι κάλεσα στο γραφείο μου τον αποκεντρωμένο και του λέω σκοπεύω να φέρω τέτοιο θέμα. Είναι νόμιμο και καρφωτή ήταν η απάντηση του αγαπητέ κύριου Παπαδόπουλου. Όχι, δεν πρόκειται να περάσει όπως δεν πέρασαν και οι προηγούμενες δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν τα ηχθαιοπολία. Πότε άλλο δεν είχαμε λέω τέτοια απόφαση. Επειδή εκεί σε ο Σιμητσή είχαν ληφθεί αποφάσεις οι οποίες απερίφθησαν από τον αποκεντρωμένο και εμείς δεν είχαμε ιδέα αγαπητέ κύριε Παπα και αγαπητέ κύριε Βέρο. Δεν είχε? Δεν ξέρω τι λέτε. Δεν ξέρω τι λέτε, εγώ ξέρω ότι ανεκλήφθη, έτσι μου είπε ο αποκεντρωμένος, ότι ο νόμος είναι από το... Λοιπόν, ως εκ τούτου όλα αυτά απεριδακτηλίων και τατιάφτα έχουν εκαταργηθεί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και εμείς ανάλογη ανημέρωση δεν είχαμε. Ο καφένας στην ελεύθερη αγορά μπορεί όπου θέλει να ανοίξει. Τώρα οι συνάδελφοί μου θα σας πούν για τα άλλα θέματα. Ποιος θα μιλήσει το ρολείας? Θα πω εγώ αυτό. Λοιπόν κύριε Παπαδόπου λέω πως σας ενημέρωσα και το μεσημέρι χωρίς να μου το ζητήσετε επειδή μου το είχατε αναφέρει χθες. Οι κάδοι μετακινήθηκαν από αυτόν ο οποίος είναι ανάδοχος και όλα αυτά τα οποία ρωτάτε σχετικά με τα παραστατικά, με τα ζυγολόγια και αυτά θα γίνουν όπως ακριβώς ορίζει η διαδικασία έτσι ώστε ο δήμος να πάρει και τα χρήματα τα οποία του αναλογούν από την ποσότητα η οποία μετακινήθηκε. Άρα όντως δεν πρόκειται η περικλοπή. Χθες και ούτε εγώ ήξερα να σου το απαντήσω γιατί και εγώ δεν το γνώριζα έτσι και εγώ ψάχνωμον να δω τι γίνεται. Όντως επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν θέμα υγιεινής γιατί υπάρχουν πολλά ποντίκια στο χώρο γιατί είναι και χώρος με πολλά χόρτα, με παλιές αποθήκες κλπ κλπ κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει άμεσα η απομάκρυση όπως και έγινε και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν κανονικά όπως ακριβώς ορίζει και η σχετική διαδικασία για να πάρουν μέσω αυτά τα λίγα τα οποία δικαιούμαστε. Όχι διαγωνισμός. Είναι με διαδικασία κύριε Παπαδόπουλε. Κανονικά είναι διαγωνισμός. Υπάρχει ανάδοχος. Αυτό. Όσον αφορά λίγο για να βοηθήσω και τη συζήτηση θα τα πει βεβαίως ο κύριος Βόνιας τα βασικά. Έτσι. Αυτό που θέλω εγώ να πω πριν πάρει το λόγο ο κύριος Βόνιας είναι το εξής κύριε Παπαδόπουλε ότι να ξέρετε ότι στα αντιλουστάσια της άρδευσης δεν μπορούν να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες. Τι σημαίνει αυτό? Το υπομόνα για παράδειγμα ή το υποβρύχιο το οποίο υπάρχει κάτω δεν ανελκύεται για να συντηρηθεί προληπτικά. Αυτό δεν γίνεται. Οι εργασίες οι προληπτικές που μπορούν να γίνουν είναι μόνο οι επιφανειακές. Στην προκειμένη περίπτωση με τη βλάβη που αναφέρεστε από κάτω είναι το πρόβλημα και τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κύριος Βόνιας. Ναι, κύριε Βόνια, παρακαλώ. Τι γίνεται με αυτή την προμήθεια του συστήματος, κύριε Δήμαρχο, έχουν κάνει έωρα. Προφοράει. Προφοράει. Ορίστε τα σημαντικά. Υπογράφει και η σύμβαση. Να ξεκινήσω από το ότι από 1η Μαρτίου που ανέλαβα υπάρχει υπηρεσιακός παράδομος που ασχολείται συνεχώς με προβλήματα. Ξεκινήσαμε με τις κλεμμένες βάνες. Πάρα πολλές κλεμμένες βάνες, οι οποίες έχουν αντικατασταθεί όλες. Με ποιον τρόπο δρήκαμε έναν τρόπο και τις αντικαταστήσαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η εργολαβία επισκευή αρρηδευτικού δικτύου ήδη ξεκίνησε. Σήμερα υπάρχει θέμα για την κατασκευή και επέκταση δικτύου. Το θέμα που προέκυψε αυτό που αναφέρετε στο ζυγούτο Γκάμπο έχει μερικώς λυθεί, έχει δοθεί κατά κάποιον τρόπο με μπαϊμπάς νερό και από αύριο έχω υπόσχεση από τον εργολάβο ότι θα ξεκινήσει να βγάλει το υποβρύχιο και αν χρειαστεί αντικατάστηση θα το αντικαταστήσουμε. Όσον αφορά το παλιό, για να μην σας αναφέρω αναλυτικά όλα τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν όλο αυτόν τον καιρό, η ουσία της υπόθεσης που ενδιαφέρει φαντάζομαι και τον κόσμο, εκτός από όλους εμάς εδώ, είναι ότι το Σαββάτο θα είναι έτοιμο το τυχείο, έτοιμο με τη νέα της κατασκευής του, από εκεί και μετά το περιμένουμε να στεγνώσει και προγραμματίζουμε την επόμενη Δευτέρα, όχι 12, δηλαδή 19 του μηνός εκείνη τη δωμάδα, να ξεκινήσουμε τις εργασίες στο επάνω μέρος του οδοστρόμοδας. Αυτά είναι νέα πρωινά από την τεχνική υπηρεσία. Συνεπώς από εκεί και μετά, πιέζοντας και τον εργολάβο, πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα, το τελευταίο που έτσι είχαμε στο κεφάλι μας για τέλος Ιουνίου, είναι εφικτό. Επιτέλους, για να ξεμπλοκάρει, έχω μιλήσει με το ΧΤΕΛ, κυρίως λόγω των μετακινήσεων που κάνει από εκείνο το διάζομα, γιατί γυρνώντας μετακινήτα από το πάνο διάζομα, σταματήσαμε την κυκλοφορία, όπως ξέρετε όλοι, προληπτικά, την ώρα που βγάζαμε το χώμα από το σημείο που έπεσε το δρόμο, το οποίο στιχών γίνει εκεί καμία γαναπρόπτω, αλλά τελικά ανακαλύφθηκε στο πιο μέσα κομμάτι του δρόμου, δεύτερο δοκάρι, το οποίο μοιάζει και ισχύει, στηρίζει πλήρως πια το δρόμο. Δεν είχαμε δηλαδή άλλο πρόβλημα και το μεσημέρι δώσαμε και την κυκλοφορία και έτσι θα συνεχίσουμε, πιστεύω μέχρι το τέλος Ιουνίου πια, είναι μια εφικτή ημερομηνία για απεραίωση των εργασιών. Ευχαριστούμε τον κ. Αντιδήμαρχο και κ. Παπά, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Όσον αφορά το ζήτημα των διωδίων, εγώ πιστεύω ότι έγινε μια καλή αρχή για να δείξει η Καβάλα ότι αφυπνίζεται και ότι αντιδράσει στα όσα εις βάρος τους σχεδιάζουν οι μανταρίνοι των Αθηνών. Πιστεύω όμως ότι δημιούργησε μια ευτράπελη κατάσταση η τοποθέτηση κυρίως των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι στην ουσία θέλαναν να είναι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα και κάπου γελιοποιήθηκε η κατάσταση, δηλαδή έχουμε άλλα να υποστερίζουν εδώ και άλλα να υποστερίζουν εκεί ακριβώς που τους έστειλε ο Καπαλιώτικος λαός, που στην ουσία δεν πατάνε πόδι για να μπορέσει να έχει κάθε κινητοποίηση, που για μένα αυτή η κινητοποίηση ήταν πετυχημένη, γιατί ήταν η αρχή, γιατί είχε ένα συμβολικό χαρακτήρα και όλοι αυτοί που κάνουν τους ειδικούς και βγάζουν τις γρήγορες αποφάσεις, εντάξει η Καβάλα δεν είναι και κάποια πόλη επαναστατική που κάθε μέρα κινητοποιείται και επιπλέον ποτέ δεν ανάψει κανένας φωτιά με υφέστιο, με σπίθανα την φωτιά. Έχουμε μιλήσει για κλιμάκωση, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πούν διώδια γιατί είναι καταστροφικά για την πόλη και δεν μ' ακούγεται και πολύ καλά αυτό το στρίβιντ για το αραβόνος που κάνουν κάποιοι που μιλάνε πλέον μπερδεμένα όχι στα μετοπικά, ναι στα αναλογικά. Δηλαδή όταν θα μπουν τα αναλογικά, για καταλάβω κυρία Δήμαρχη, όταν θα μπουν τα αναλογικά θα πάψει η Εγνατία να είναι παράγραψη της Καβάλας, θα είναι. Εάν σε βάλουν, δεν θα πληρώνεις δηλαδή για να μετακινηθείς από το κομμάτι που σας έλεγα δηλαδή απ' ανατολικά, στα δυτικά, από την Εγνατία για να πας μέσα στην πόλη, μέσα στην Καρβάλη. Δεν θα πληρώνεις έστω κάποια λεπτά θα πληρώνεις αφού θα χρησιμοποιείς το δρόμο. Άρα λοιπόν τα διόδια όταν μπουν στο σημείο που λέγεται Δήμος Καβάλας, στην ουσία είναι αντιαναπτυξιακά, είναι καταστροφικά για την πόλη. Για μένα μία και μόνο είναι η θέση. Ο νομός Καβάλας έχει διόδια, φτάνει μέχρι εδώ. Ας πάνε παραπέρα στη Ξάνθη, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τα επόμενα διόδια πρέπει να είναι στην Κομοτινή. Τι γίνεται εκεί στη Ξάνθη, έχουμε πιο μάγκες εκεί πέρα. Καθίστε, ο καθένας εδώ πέρα κοιτάζει τα του οίκου του. Και αν αυτοί μπορέσαν και τα κατάφεραν να μας λένε ότι πρέπει να μπουν και δεύτερα στην Καβάλα και δεύτερα στην Κομοτινή, καταλαβαίνετε ότι εδώ είναι θέμα κανονικής αντίστασης. Και η λογική το επιβάλλει, αλλά πάνω πάνω πάνω και οι ευθύνες που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές. Και ένα άλλο θέμα. Μπορεί να σου βάλει κάποιος διόδια ενώ πληρώνεις θέλη κυκλοφορίας και στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορείς να του ξεπεράσεις. Εγώ είμαι ένα φορτηγό και μένω στην Καρβάλη και θέλω να μετακινηθώ στην Πέρα. Θέλω να πάω στην Πέρα. Δεν θέλω να πληρώσω διόδια. Δεν θα περάσω μέσα στην Καβάλα. Μου πληρώνουν θέλη κυκλοφορίας. Αφού πληρώνουν θέλη κυκλοφορίας, μού ολοκλήρωσαν αυτοί οι έξυπνοι των Αθηνών, μού ολοκλήρωσαν εμένα τους παράπλευρους δρόμους ώστε να μπορούν να επιβάλλουν όσα διόδια θέλουν σαν αντιστατμιστικά τρέλοι για την λειτουργία και για τη συντήρηση της Εγκναντίας. Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με το πόσο αποφασισμένος είσαι για μένα. Και άμα είσαι αποφασισμένος θα πρέπει να κλημακώσεις τον αγώνα, είπατε κάποια εσείς. Εγώ λέω ότι θα μπορούσαμε και παράλληλα μέσα από την ιστοσελίδα που έχουμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα και να μαζεύουμε εκεί τη σύμφωνη γνώμη ή την αντίθετη γνώμη πάνω ακόμη και στα αναλογικά διόδια για να δούμε πως θέλουν και αναλογικά. Αλλά πιο πολύ για μένα είναι το ναι ή όχι στα διόδια στην Καβάλα και στο συγκεκριμένο σημείο. Να μπορέσουμε έτσι να έχουμε και μια εικόνα της κοινωνίας. Η κοινωνία βέβαια μας κρίνει από τον καναπέ και θέλει να λέει βαρύκδο μπες εκφράση μέσα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως τα λέμε εδώ πέρα και οι εφημερίδες να μας λένε ότι ήταν φιάσικο. Εντάξει φίλε Σάκη την επόμενη φορά οργάνωσες εσύ μια αντίδραση άλλη όχι για τα διόδια και να δούμε πως θα μαζευτούν δηλαδή σε αυτή την αντίδραση δικιά σου. Πιστεύω ότι οι εφημερίδες είναι μέρος της κοινωνίας, οι τοπικές εφημερίδες και οι τοπικές εφημερίδες πρέπει να ενισχύουν την προσπάθεια που κάνουν, την οποία προσπάθεια γίνεται μέσα από την κοινωνία να αντισταθεί. Νομίζω ότι τελείωσα με το θέμα διόδια και πάω στο θέμα νερό. Δεν μπορώ να καταλάβω τους δύο προλαλήσατες τις αντιπολίτευσες γιατί δεν τοποθετήθηκαν. Είπαμε ότι έχει μπει μια πρόταση και είπαμε να τοποθετηθούμε. Πότε θα τοποθετηθούμε? Μετά στις εφημερίδες, με δημοσιεύσεις πληρωμένες. Βάζει ένας συνάδελφος ένα θέμα, το βάζει το Προεδρείο, το περιλαμβάνουμε στα θέματα στα οποία θα τοποθετηθούμε και κανείς δεν μιλάει. Να πω εγώ την άποψή μου για το ψήφισμα που έβαλε ο συνάδελφος Ποπτώλης. Θεωρώ ότι το νερό είναι αγαθό, δεν είναι μπόρευμα και επομένως πρέπει να προστατευθεί σαν κόρινο φταλμό για να έχουν προσέγγιση άπλετη ο κάθε πολίτης ανεξαρτή του βαλαντίου που διαθέτει. Τρίτο θέμα, το ασημακοπούλου. Θυμάστε κυρία Δήμαρκε που σας είπα δεν πρόκειται για προσωρινό μέρος διαμονής προσφύγων και θυμάστε που σας είπα ότι δεν είναι αυτοί πρόσφυγες. Κοιτάξτε να δείτε τι έχουμε πάθει τώρα. Έγινε το ασημακοπούλου μόνιμο κέντρο υποδοχής, όχι προσφύγων, οικονομικών μεταναστών. Καταλαβαίνετε ότι αυτά που λέγαμε στους κατοίκους του Περιγυαλείου και τους δίναμε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν γίνανε και γίνανε και με το χειρότερο τρόπο. Αρχίζει και αδειάζει το ελληνικό από τους οικονομικούς μεταναστές και έρχονται γιατί οι πρόσφυγες αυτοί είχαν πραγματικά σαν θέληση να πάνε στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και οι περισσότεροι βρήκαν τον τρόπο γιατί άκουσα και έναν απολογισμό από τον πρόσωπο των γιατρών του κόσμου που λέει ότι η ελάχη στιγμή ήταν από αυτούς που ήταν εξαρχής εδώ και τώρα μας φορτώνουν τους οικονομικούς μεταναστές που καμιά σχέση έχουν με τους πρόσφυγες αλλά με το μανδία του προσφυγηφού και με την ευαισθησία ότι η περιοχή εδώ πέρα είναι μια προσφυγική περιοχή δεχτήκαμε αυτά πως για να έχουμε έναν κέντρο το οποίο δεν ξέρω ας διασκεφθώ θα μας φέρει άσχημες καταστάσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει να μας αποσχολήσει αυτό σαν δήμος με την έννοια ότι εντάξει κάποια πράγματα τα συμφωνούμε κάποια πράγματα τα αποδεχόμαστε σαν κοινωνία αλλά τελικά να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει όχι αυτά τα οποία θέλουν να μας περάσουν εδώ στην πόλη. Και επανέρχομαι στην πλατεία και κλείνω με αυτό. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχος μην τολμήσουμε να χαλάσουμε λεφτά και την πλατεία εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουμε την ευπρέπεια αυτής της πλατείας. Πέρασα προχθές και αρχίζω να φοβάμαι. Στο κέντρο της Καβάλλας αν περάσεις μετά τις 12 η ώρα αρχίζεις να φοβάσαι αρχίζεις να πηγαίνεις από τον Ανανιάδη δεν μπορώ να διασχίσεις την πλατεία. Λοιπόν μην χαλάσουμε ούτε ένα ευρώ τη στιγμή που δεν έχουμε διασφαλίσει ότι αυτή η πλατεία θα ευφρυμπιστεί αλλά θα είναι για να την χαίρονται οι κάτοικοι όχι να την χαίρονται αυτοί που την χαίρονται σήμερα γιατί την έχουνε κάνει δικιά τους υπόθεση. Ευχαριστώ με τον κύριο Παπά. Κύριε Δήμαρχε παρακαλώ. Για τα πρώτα θέματα δεν μιλάω πραγματικά συμφωνώ σε όλα όσα είπατε. Τώρα στο θέμα του Ασημακοπούλου πρέπει να σας ενημερώσω. Τελευταία φορά που κατέβηκα πέρασα και από τους στρατηγούς. Αλλάξανε τα κόλπα. Ξαφνικά ανακαλύψανε και οι απόστρατοι της συνεκμεταλλεύσης. Αυτό που είχαμε ζητήσει δηλαδή προγραμματική σύμβαση για συνεκμετάλλευση την οποία περιμένετε αλλιώς οι αξιολόγοις για να κατέβω στο Υπουργείο και σας διαβεβαιώνω εγώ δεν την έχω ξεχάσει. Μάθαν φαίνεται από τους νομικούς κύκλους τους την πρότασή μας για συνεκμετάλλευση για το παλιό νοσοκομείο και ζητούν συνεκμετάλλευση για το Ασημακοπούλου. Προσωπικά πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε τα αποτελέσματα που συζητάμε κύριε Παπά είναι εκεί να γίνει ένα ωραίο θεματικό πάρκο κρατώντας την φύση, κρατώντας το μητροπολιτικό πάρκο που ζητά η πόλη και εγώ επιμένω στη δεξιά πλευρά εκεί που κατουσίαν βρίσκονται και οι πρόσφυγες σε ισαγωγικά πρόσφυγες επιμένω ένα θεματικό πάρκο δηλαδή μια μικρή waterland ή στη χειρότερη μια πισίνα για όλη την περιοχή που νομίζω ότι μπορεί να προφέρει και κέρδη στο δήμο. Και τι θα γίνουν οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες οι οποίοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Καβάλα είναι οικογένειες ΣΥΡΙ. Όλοι αυτοί θα φύγουν. Αυτό ζήτησα και μέχρι στιγμής αυτό είχα. Υπάρχουν βέβαια και 20 παιδιά συνόδευτα. Εγώ όταν συνένεσα στα 20 παιδιά συνόδευτα είχα την εντύπωση ότι μιλάμε για μικρά παιδιά. Φυσικά δεν είναι μικρά παιδιά. Είναι 16-17 χρονών έφηδοι. Οι οποίοι όπως όλοι οι έφηδοι του κόσμου, όπως όλοι οι έφηδοι στον κόσμο και οι δικοί μας έφηδοι και τα δικά μας τα παιδιά και του ΗΡΑΠ και της Συρίας και όποιον θες είναι ηλικία που απογαλακτίζεσαι από τους γονείς σου επαναστατής. Κάνεις και εσύ μια υπερβολική συμπεριφορά ενδεχομένως, παράγονται οι ορμόνες κατά τόνους και δεν μπορείς να τα διαχειριστείς εύκολα και βέβαια στα συνόδευτα δεν έχεις και τον πατέρα σου και τη μάνα σου για να σε συμμαζέψουν όπως γίνεται με τα δικά μας τα παιδιά. Βέβαια μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω ότι αυτά τα παιδιά μας έχουν ενοχλήσει. Μπορεί να κάνουν λίγες παραπάνω κουταμάρες σε ό,τι αφορά όπως σε συγκρίσει με τους υπόλοιπους, αλλά δεν πάβουν να είναι παιδιά. Προσέξτε, εκείνο που θα επισημάνω και πάλι στην αστυνομία και θα το ζητήσω είναι το θέμα της κοινής ησυχίας γιατί γύρω υπάρχει μια εργατογειτονιά που θέλει να κινηθεί για να πάει το πρωί στη δουλειά και όπως σε όλες τις γειτονιές της πόλης υπάρχουν και φοιτητές, υπάρχουν και παιδιά τα οποία όχι με μηχανές, όχι χωρίς μηχανές. Εντάξει, η ηλικία της επανάστασης, τι να κάνουμε. Λοιπόν, να πούμε ότι να ζητήσουμε λίγο παρά να τους ενημερώσουμε ότι οι ώρες κοινής ησυχίας είναι αυτές και σας παρακαλούμε προσέξτε τις γιατί πρέπει και οι γείτονες να κοιμηθούν. Τίποτα παραπάνω δεν μπορούμε να κάνουμε για την ώρα. Βέβαια, παραμένει πάντοτε η πρόταση που έχουμε κάνει μέσω του Δημοτικού Συγγουλίου και από ό,τι βλέπω στις τελευταίες εξελίξεις ότι ο Υπουργός Μεταναστατικής Πολιτικής την υιοθέτησε όχι γκέτος της πόλας. Χωρίστε τις οικογένειες τις γειτονιές. Και για τους ίδιους είναι καλύτερα και για μας είναι καλύτερα. Τέλος πάντων, αυτά είναι τα νεότερα που είχα να σας πω για το στρατόπεδα Σιμακοπούλου και το θέμα της πλατείας είναι μεγάλη υπόθεση. Θέλει πολλή συζήτηση και μπορώ ιδιαιτέρως αν θέλετε κύριε Παπά να σας πω ορισμένα πράγματα τα οποία δεν μπορώ να πω μ' ανοιχτά τα μικρόφωτα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριος Βέρος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε όσα αφορά για τα διόδια. Θεωρούμε έστω και αργά ότι επιτέλους υπήρξε αντίδραση. Και βέβαια υπήρξε αντίδραση από το σύνολο των δημοτικών παρατάξων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των φορέων της πόλης με το που έγινε γνωστό ότι θα κατασκευαστεί και νέο μετοπικό διόδιο στην περιοχή και στο ύψος της Άσπρη Σάμου όπου και βέβαια είναι αδιανόητο μέσα σε μια απόσταση 35 χιλιόμετρων μέσα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας να υπάρχουν δύο σταθμοί διόδιων. Μης βέβαια τώρα από την μεριά μας ως Δημοτική Παράταξη να ξαναθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι από την πρώτη στιγμή εδώ και χρόνια μένουμε μετακίνητοι στη θέση μας η οποία λέει ότι είμαστε αντίθετοι όχι μόνο στην κατασκευή νέων μετοπικών διόδιων αλλά και στην κατάργηση αυτών που έχουν δημιουργηθεί να μην υπάρχουν δηλαδή μετοπικά διόδια και απλά οι Έλληνες πόλεις πάρα πολλές φορές μέχρι και σήμερα έχουν πληρώσει αυτόν τον δρόμο και συνεχίζουν να τον πληρώνουν. Είναι γνωστό ότι η Εγνατία οδός έγινε με χρήματα ευρωπαϊκά αλλά και ελληνικά και είναι και γνωστό ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες οδηγοί πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Τώρα στο επιχείρημα ότι ξέρετε και γιατί το άκουσα και από την αγαπητή την κυρία Δήμαρχο ότι τέτοιοι δρόμοι όπως η Εγνατία οδός σε όλον τον κόσμο σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν διόδια. Ναι βεβαίως, εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διόδια. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι τα διόδια που θα έπρεπε να δημιουργήσουν θα έπρεπε να είναι στις εισόδους της χώρας και στους καθέτους και επί της Εγνατίας και στους καθέτους για να πληρώνουν αυτοί που κυρίως επιβαρύνουν και χρησιμοποιούν την Εγνατία οδό που είναι η Αλοδαπή και που μη γελιόμαστε τα χρήματα τα ευρωπαϊκά δεν δοθήκαν γιατί θέλαν να πηγαίνουν οι καβαλιώτες πιο γρήγορα στη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πολύ απλά κατασκευάστηκε η Εγνατία για να μπορούν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους οι μεγάλες εταιρίες που δραστηροποιούνται στην Ασία, σε χώρες της Ασίας να μεταφέρονται γρήγορα στην κεντρική Ευρώπη, εκεί δηλαδή που καταναλώνονται. Άρα το επιχείρημά μας απέναντι σε αυτούς που λένε ναι μπορεί τα τέλεια κυκλοφορίες να μην επαρκούν για να συντηρήσουμε, εμείς λέμε φτιάξτε σταθμούς διοδίων στις όδους της χώρας και επιτέλους κάντε αυτό που έπρεπε να κάνετε εξ αρχής και μετά να κάνετε τους σταθμούς διοδίων διότι αν σέβονται αυτούς που πληρώνουν το πρώτο που έπρεπε να κάνει η Εγνατία ο δός ήτανε να κάνει τα ΣΕΟ, να κάνει τους σταθμούς εξυπηρέτησης οδηγών. Όπου οι σταθμοί εξυπηρέτησης οδηγών είναι γνωστό ότι βγαίνουνε σε δημοπρασία, σε μίσταση και εισπράττουν πολλά λεφτά, καταλαβαίνετε γιατί και μάλιστα σε όλη την Εγνατία υπάρχει δυνατότητα πάνω από πέντε τέτοιους σταθμούς να δημιουργήσεις, αν 150 χιλιόμετρα περίπου, 120 χιλιόμετρα γιατί είναι και απαραίτητο. Λοιπόν μην κρυβόμαστε, η όλη η ιστορία αυτή που ξεκίνησε εδώ και χρόνια επί εποχής λαλιώτη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τη σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ απλά για έναν και μοναδικό λόγο. Θέλουν να κάνουν όσο γίνεται πιο ελκυστικό το πακέτο για να παραχωρηθεί για τα επόμενα 150-200 χρόνια, δεν ξέρω πόσα, σε ιδιωτικά συμφέροντα όπως παραχωρήθηκαν και τα αεροδρόμια τα περιφερειακά, όπως σκέφτονται να παραχωρήσουν και τα λιμάνια, άρα αυτός είναι ο λόγος και δεν είναι κανένας λόγος πώς θα βρούμε τα λεφτά για να συντηρήσουμε. Όσα αφορά με το θέμα, γιατί ακούστηκε το θέμα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τη λειτουργία της πολοδομίας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Να θυμίσω λίγο στους αγαπητούς συναδέλφους, αλλά και να ακούσουν όσοι ασχολήθηκαν μετέπειτα, ότι όταν ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2010 ο Καλλικράτης, και μάλιστα ήταν και οι προεκλογικοί περίοδες τότε, οι εκλογές αν θυμάμαι καλά γεννάνταν τον Οκτώβριο του 2010, η δημοτική μας παράταξη και εγώ προσωπικά είμασταν από αυτούς που λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε, ότι δυστυχώς οι όποιες αγμοδιώτες δόθηκαν με την κατάργηση των ομαρχιών στους δήμους, θα δημιουργούσουν τεράστια προβλήματα και δεν θα λύσουνε προβλήματα των πολιτών. Και το λέγαμε αυτό γιατί, λέγαμε ότι αγμοδιώτες που δεν συνοδεύονται με πόρους, αλλά και τη δυνατότητα να έχεις το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό, δεν λύνεις προβλήματα, δημιουργείς προβλήματα. Να θυμίσω πολύ γρήγορα ότι ο Καλλικράτης προέβλεπε ότι άμεσα οι δήμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν τη λειτουργία γραφείων πολοδομίας ένα δήμο, όπου όμως πολύ γρήγορα δόθηκε μια παράταση δύο ετών, διότι διαπιστώσανε ότι ήταν αυτό αδύνατο να εφαρμοστεί και μάλιστα από μικρότερους δήμους. Και βέβαια όχι απλώς περάσανε τα δύο χρόνια, δηλαδή 11, 12 και 12, 13 θα έπρεπε να λειτουργήσουν, φτάσαμε στο 17 και έχουμε αυτή την εικόνα που έχουμε. Άρα αυτό πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο σοφούς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να μαθαίνουμε η αιρετή, ώστε μια και είναι σε διαβούλευση νέα μεταρρύθμιση που θέλει να προτείνει και να ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση, θα πρέπει επιτέλους να δούμε πώς θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που μας διέχει και δημιουργήσει ο Καποδίστριας και δεν θα πρέπει να πάμε σε μια λογική δώστε μας αρμοδιώτες αλλά δεν βαριέσαι θα τα βρούμε στα χρήματα και στο ανθρώπινο δυναμικό. Άρα αυτό που προέχει να συζητήσουμε ως αυτοδιοίκηση είναι πώς θα κατοχυρώσουμε να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση δίνοντας πραγματικά αρμοδιώτες στους δήμους αλλά με τη δυνατότητα όμως να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες χωρίς όμως να λειτουργούμε ως μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και βάζοντας καινούργια χαράτσια και τέλη. Διότι για να λειτουργήσουμε πλέον θα πρέπει να βάλουμε πάλι το χέρι μας στην τσέπη των δημοτών μας και να κάνουμε αυτό που δεν θα κάνει η κυβέρνηση και θα γινόμαστε εμείς οι κακοί. Όσα αφορά τώρα για το ψήφισμα για το οποίο έφερε και προτείνει ο συνάδελφος ο αγαπητός ο Χρήστος ο Ποτόλιας νομίζω ότι το ξανασυζητήσαμε και συμφωνούμε διότι πολύ απλά το νερό είναι πηγή ζωής και είναι κοινωνικό αγαθό και μια από τις βασικές υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης είναι να παρέχει φθινό, καθαρό νερό σε όλους τους δημότες και μάλιστα δεν έχει το δικαίωμα σε αυτούς που αδυνατούν να καταβάλουν τα όποια θέλει να κόβει το νερό. Άρα εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόσταση αυτής της υπουργικής απόφασης και μάλιστα για μια ακόμη φορά λέμε ότι οφείλουμε να αποτρέψουμε και τη σπατάλη του καθαρού νερού που έχουμε την πολυτέλεια βάλετε το εισαγωγικά ως δημοσκαβάλλας γιατί είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι επόμενοι υπόλεμοι θα γίνονται για το καθαρό νερό, δεν θα γίνονται για το πετρελό. Και κλείνοντας ένα μόνο θέμα από ερωτήματα, τα υπόλοιπα στο επόμενο δημοτικό συμβουλείο, θα ήθελα να πω αγαπητέ Πρόεδρε και Κυρία Δήμαρχε ότι ως δημοτική παράταξη δικαιωνόμαστε που δεν ψηφίσαμε τον κανονισμό λειτουργίας όσο αφορά στους δημόσιους χώρους, σκηνόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και οπουδήποτε αλλού. Διότι είναι αδιανόητο και θέλω να πιστεύω και να πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών και αυτών που έχουν σκέση με τα καταστήματα οικονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζουν και σέβονται τον κανονισμό. Όμως υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι όχι απλώς τον καταστρατηγούν και μάλιστα μπροστά στα αμάρκια των ερετών όπου γίνεται καταπάτηση δημόσιο χώρου και δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Και αυτό είναι άδικο απέναντι στην πλειοψηφία θέλω να πιστεύω αυτών των επαγγελματιών που λειτουργούν σωστά διότι δεν είναι δυνατό να αναπτύχθουν τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια, να μην τους κουνάει κανένας και να έχει δικαιολογία ότι βάζουμε ένα πρόστιμο και πολλές φορές το πρόστιμο να είναι λιγότερο από το τίμημα που πληρώνουν κάποιοι νόμιμα που παίρνουν την άδεια, είναι αδιανόητο μέρα Σάββατο να διαλέγουν συγκεκριμένη μέρα γιατί τους έχουν δασκαλέψει κάποιοι, εύχομαι να μην είναι ερετή αυτοί που τους έχουν δασκαλέψει, η μέρα Σάββατο πρωί να καταπατούν χώρους πρασίνου μπροστά στα μάτια μπροστά στο δημαρχείο και να μην γίνεται κουβέντα από κανέναν. Είναι άδικο, ακούστε να δείτε, εμείς δεν είμαστε απέναντι στους επαγγελματίες, όμως είμαστε απέναντι στην αδικία που δημιουργείται απέναντι στους επαγγελματίες και επειδή ακούω εδώ μέσα πολλές φορές πολλούς οι επαγγελματίες και οι επαγγελματίες και οι επαγγελματίες, λοιπόν είναι άδικο απέναντι σ' αυτούς που σέβονται τον κανονισμό, που σέβονται τον έστω, μπορεί να μη συμφωνούν αλλά σέβονται και είναι και άδικο για όλους εμάς να λέμε ότι υπάρχει κανονισμός γιατί ακούω πολλές φορές και μέλιοι της διοίκησης να βγαίνουν και να λένε ο κανονισμός και ο κανονισμός και ο κανονισμός, ποιος κανονισμός. Κανονισμός δεν εφαρμόζεται ούτε στην καθαριότητα, μη με πείτε ότι εφαρμόζεται στην καθαριότητα, ούτε στο δημόσιο χώρο πουθενά δεν εφαρμόζεται. Λοιπόν, εμείς από εδώ και πέρα θα το ξανασκεφθούμε πολύ αν θα ψηφίζουμε κανονισμούς, διότι τους κανονισμούς μάλλον τους ψηφίζουμε για να είμαστε καλυμμένοι με τη συνείδησή μας και ενδεχομένως αν κάποια στιγμή κάποιοι μας στείλουν στα αντικασίλια και να λένε ότι είχαμε κανονισμό λειτουργίας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Ποτόλιο, παρακαλώ, έχετε λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και όλους σας για το καλωσόρισμα και τις ευχές σας για την ανάρρωση μου. Ξέρω με που βρίσκομαι πάλι μαζί σας. Έλειψα όχι για ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά ήταν θέμα κίνησης, δεν μπορούσα να κινηθώ. Έκανα μία αρθροσκόπηση στο γόνατο. Και με την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους γιατρούς, το νοσηλευτικό, προσωπικό και το υπόλοιπο του νοσοκομείου, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με ελείψεις σε προσωπικό, σε μέσα, δίνουν μια τεράστια μάχη, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ενώ τα πράγματα σε σχέση με την δημόσια υγεία είναι χάλια και θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Σχετικά με το ψήφισμα του νερού. Αγαπητοί συνάδελφοι, με η Μηρουμηνία 22 Πέμπτο του 2017 πέρασε υπουργική απόφαση, μια κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θεσμοθετείται περιβαλλοντικό τέλος για το νερό. Κατά την άποψή μας αυτό το περιβαλλοντικό τέλος είναι ένα νέο χαράτσι, που θα επιβληθεί τόσο στα νερά για την άρδευση, όσο και στα νερά για την ύδρευση. Θα έχουμε, δηλαδή, αύξηση της δαπάνης για το νερό, που θα πληρώνουν οι κάτοικοι στην πόλη, αλλά επίσης θα επιβαρύνει σημαντικά και τους αγρότες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώνουν αυτό το νέο χαράτσι, το οποίο θα οριστεί στην πορεία, όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην 21η συνεδρίαση που έγινε το 19ο του 2016, υιοθέτησε ένα ψήφισμα τότε ενάντια αυτή την υπουργική απόφαση, η οποία έχει βγει σε διαβούλευση. Θεωρούμε πως, για να μην είναι ανακόλλαστο το Συμβούλιο, πρέπει να συντάξει ένα ανάλογο ψήφισμα και, μάλιστα, κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να είναι πιο πρόοθημενο, να είναι μια επιστολή, με την αντίθεσή μας σε αυτό το περιβαλλοντικό τέλος, ζητώντας να ανατραπεί, να πάρουν πίσω αυτή την υπουργική απόφαση και αυτή η επιστολή να σταλεί στην κεντρική κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία. Νομίζω πρέπει να στηριχθεί από όλους και να βγει ένα ομοφωνό ψήφισμα. Βέβαια, εδώ πολλοί θα πούνε ότι εγώ δεν συντάσσω και η παράταξή μου με τις ομοφωνίες σας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα που θεωρώ ότι μπορείτε να συνειπογράψετε όπως άλλως το κάνατε και το Σεπτέμβριο του 2016. Σχετικά με τα διώδια, κύριε Πρόεδρε, από πού ξεκινάει η λαϊκή συσπήρωση και το κομμουνιστικό κόμμα που μας έχει στηρίξει. Ότι αυτοί οι δρόμοι έχουν πληρωθεί και ξαναπληρωθεί πανάκριβα από τον ελληνικό λαό με τα υπέροχα βάρη των φόρων, είτε των άμεσων είτε των έμεσων, με τους φόρους τα κάψιμα, με τα τέλη κυκλοφορίας, με τα μέχρι σήμερα διώδια. Και επειδή λοιπόν έχουν πληρωθεί και ξαναπληρωθεί και μάλιστα με υψηλό κόστος, θεωρούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται επίσης δωρεάν. Αυτή είναι η αρχή από την οποία εμείς ξεκινάμε και λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διώδια, γιατί ακριβώς έχουν πληρωθεί από τον ελληνικό λαό και δεν πρέπει να ξαναπληρώνει. Εσείς όμως κύριε Πρόεδρε και οι υπόλοιπες παρατάξεις συνευρεθήκατε σε μια προηγούμενη συνεδρίαση και ενώ γνωρίζετε πολλά πράγματα σχετικά με την εξέλιξη, θα πω στην πορεία, κάνατε ένα ομόφωνο ψήφισμα, μια ομόφωνη διαμαρτυρία, βγάζοντας απ' έξω τελείως αυτή τη λογική που προανέφερα, ότι πρέπει οι δρόμοι να κυκλοφορούνται τελείως δωρεάν από τους Έλληνες φορολογούμενους. Και λέω λοιπόν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι τη μέρα εδώ που συνεδριάζατε για να πάρετε αυτή την ομόφωνη απόφασή σας σχετικά με την κινητοποίηση και σχετικά με το ότι δεν θέλετε αυτό που λέτε διώδιο, το σταθμό δηλαδή διωδίων στην άσπρη άμμο, είχε ήδη κυκλοφορήσει, είχε ήδη ψηφιστεί και είχε δημοσιευτεί στο φύλλο της κυβερνήσεως 29 Μαΐου. Οι συζητήσεις εδώ πέρα ξεκινάνε από τις 26 Μαΐου που βγήκε το Δελτίο του Δήμου και 29 είναι η συνεδρίαση, όπου εκεί με πολύ μεγάλη μαϊστρία η σημερινή κυβέρνηση όπως και σε όλα τα άλλα τα θέματα παίρνει το νήμα από εκεί που το αφήσανε οι προηγούμενοι και συνεχίζει να κτίζει πάνω σε αυτά που κάνανε οι προηγούμενοι. Έχουμε λοιπόν, έχω μπροστά μου εδώ το παράρτημα σχετικά με τα διώδια, το οποίο ψήφισε η επάρατη δεξιά. Εκεί λέει λοιπόν αριθμός ζευγών συνοδευτικών πλευρικών διωδίων, αναφέρομαι στην περιοχή της Καβάλλας, ένα, σταθμή διωδίων Μουσθένη-Καβάλλα. Αυτός ο πίνακας και το παράρτημα 1 έχει αντικατασταθεί από το παράρτημα 2 σε αυτή τη καινούργια απόφαση που ψηφίστηκε, όπως σας είπα, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο των κυβερνήσεων στις 29 Μαΐου του 2017. Τη στιγμή δηλαδή που οι βουλευτές ήταν εδώ μέσα και μυξοκλέγανε ότι αυτό που γίνεται γίνεται γιατί οι προηγούμενοι κάνανε αυτά που κάνανε και βάζοντας εσείς νερό στο κρασί τους, συντάσαστε με αυτή τη λογική, με αυτή τη λογική που λέει ότι δεν θέλουμε το σταθμό διωδίων στην Καβάλλα αλλά προς Θεού, για όνομα. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν διώδια και φυσικά δεν μπορείτε να πείτε τίποτε διαφορετικό γιατί είστε υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της ανταγωνιστικότητας, γιατί στην προκειμένη περίπτωση, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό εδώ γίνεται. Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα σε αυτά τα πλαίσια, αυτό σημαίνει. Έρχεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας και επενδύει, βάζει χρήματα, θα βγάλει κέρδη, θα δώσει θέσης δουλειάς. Αυτό δεν λέτε, αυτό δεν γίνεται με τα λιμάνια, αυτό δεν γίνεται με τα αεροδρόμια. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεστε τώρα επειδή ακριβώς θα γίνει αυτό με τα διώδια. Και ενώ λοιπόν συνεδριάζεται εδώ πέρα και γίνεται αυτή η συζήτηση, ότι θα πάνε οι βολευτές και όλοι οι προηγούμενοι και όλοι εσείς να διαμαρτυρηθείτε, έχουμε στον καινούργιο νόμο που ισχύει για τα διώδια και συμπληρώνει και αντικαθιστά το προηγούμενο του 2014, λέει λοιπόν αριθμός πλευρικών διωδίων. Εκεί που προβλεπόταν ένα τότε, τα θεμέλια δηλαδή για το οικοδόμημα, έχουμε δύο στη Μουσθένη πλευρικά διώδια, δύο στην Ελευθερούπολη, δύο στον Άγιο Ανδρέα, τρία στα άσπρα χώματα. Σύνολο, 2, 4, 6, 8, 11 πλευρικά διώδια. Αυτό ακριβώς γίνεται, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που λέτε. Σας άκουσαν, βάζουν αναλογικά διώδια, δηλαδή τα πλευρικά διώδια που βάζουν είναι τύπου αναλογικών διωδίων. Και λέω ότι είστε στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση τη σημερινή και ενώ γνωρίζετε τι περιέχει αυτή η υπουργική απόφαση και είναι να σου σηκώνεται η τρίχα να τη διαβάσετε, λέει λοιπόν, και ακριβώς επειδή η πολιτική που ακολουθείτε ρίχνει νερό στο μήλο της κυβέρνησης με τα αναλογικά διώδια που όλοι προκρίνεται, λέει λοιπόν στο πρώτο άρθρο, στην τρίτη παράγραφο, πέμπτη παράγραφο μάλλον, το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία με αλοκληρωμένο ηλικρονικού αναλογικού συστήματος διωδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας GSM μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διωδίων τελών, προσέξτε, στους αυτοκινητόδρομους περί λαμβανομένης και της εγνατίας οδού και των κάθετων αξώνων αυτής. Τι λέει λοιπόν εδώ η υπουργική απόφαση, ότι οι διώδια, αναλογικά ναι που όλοι σας προκρίνετε, θα μπουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Και ξέρετε πως στρώνετε το χαλί ότι θα μπουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Το λέει ο νόμος εδώ, αλλά δείτε και τι λένε όλοι οι περιφεριάρχες. Όλοι γκρινιάζουν και δικαίως ότι βγαίνουν τα αυτοκίνητα από την εγνατία εδώ και περνάνε από τους δρόμους που αυτοί συντηρούν, που αυτοί κατασκευάζουν και τους καταστρέφουν. Λοιπόν, είναι έτοιμοι ο νόμος όπου θα μπουν διώδια και σε αυτούς τους δρόμους. Ο τρόπος με τον οποίο, κύριε Πρόεδρε, αντιδράει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή η αντίδραση κατά την άποψη μας δεν θα πάει πολύ μακριά. Δηλαδή, όταν λες δεν θέλω διώδια στην Καβάλα, να πάνε πέντε εκατοστά μακριά, να μην πω από πού και δεν με νοιάζει από εκεί και πέρα και να προβάλλεις το επιχείρημα ότι η Καβάλα είναι στο μάτι του κυκλώνα και άρα πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά. Τη στιγμή που απ' άκρη σ' άκρη η Ελλάδα έχει ρημάξει τους συνταξιούχους της αυτή η κυβέρνηση, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους μικροεπανγελματίες, τους αγρότες, να επικαλείσαι ότι μόνο η Καβάλα είναι αυτή που βρίσκεται στο στόχαστρο, είναι σαν να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση, η οποία λέει ότι έρχεται η ανάπτυξη, θα έρθει και θα δούμε άσπρη μέρα. Δεν θα πάει λοιπόν πολύ μακριά αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας σας και απ' το γεγονός επίσης αυτό που επικαλείστε, ότι θα βγαίνουν τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και θα μπαίνουν μέσα στην Καβάλα. Μα λέτε εσείς ότι με αυτές τις συνθήκες, τις ανηφόρες, τις κατηφόρες με το κυκλοφοριακό θα βγαίνει το φορτηγό διεθνών μεταφορών και θα μπάνει μέσα από την Καβάλα. Πολύ εύκολα θα σας το ανατρέψουν. Από τη στιγμή λοιπόν κατά την άποψή μας που δεν δέχεστε αυτή την άποψη ότι όχι σε όλα τα διόδια, γιατί ακριβώς είστε αντίθετες σε αυτή την ανάπτυξη, την καπιταλιστική ανάπτυξη και όσοι και από εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι βέβαια συντάχθηκαν ομόφωνα μαζί σας, ωστόσο όμως λένε όχι στα διόδια, αλλά όμως στην ίδια στιγμή συντάσσονται με αυτού του τύπου την ανάπτυξη, θεωρούμε ότι στο τέλος και τα διόδια όλα θα δούμε και τα πλευρικά. Αυτό που πρέπει να γίνει κατά την άποψή μας είναι να μπει μπροστά ένα κίνημα πανκαβαλιώτικο, το οποίο θα έχει αυτό το σύνθημα μπροστά του. Όχι σε όλα τα διόδια, γιατί ακριβώς τα έχουμε πληρώσει και τα έχουμε δει πάρα πολλές φορές. Και τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, να πω επίσης ότι για τις συνεδριάσεις, κατά την άποψή μας αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενό τους. Δεν είμαστε ένα δημόσιο υπάλληλοι εκπεραίωσης αποφάσεων. Έχει σημασία το τι συζητιάμε εδώ πέρα σαν πολιτικά όργανα και κάτι τέτοιο κατά την άποψή μας δεν γίνεται σε ένα βαθμό ικανοποιητικό. Και τελειώνοντας, να πω κύριε Πρόεδρε ότι, εδώ είναι η δήμαρχό μας, σήμερα λάμπει στα κατακόκκινά της, στα κόκκινα φωτιά. Και ακριβώς λέω το κάνει γιατί ετοιμάζεται για να υποδεχθεί το Σάββατο το Γραμματέα του Κουκουέ και με την ευκαιρία σας καλούμε στην εκδήλωση που θα γίνει στο Πάρκο Φαλήρου για να ακούσετε εκεί απαντήσεις για αυτά που γίνονται κι ας μη συμφωνείτε σε όλα και στο τέλος έχουμε σουβλάκι μπύρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ποτόληα. Ευχαριστώ κύριο Αγανικώλα παρακαλώ. Παρακαλώ συνάδελφοι καθίστε και μη μιλάτε μεταξύ σας. Καλησπέρα κι από εμένα πρόεδρε, δήμαρχε, συνάδελφοι. Εγώ θα ξεκινήσω με το τελευταίο. Συμφωνώ με το ψήφισμα που έχει βάλει ο κύριος Ποτόληας. Πρέπει να ανακαλέσουν, το θεωρώ απαράβεκτο. Το νερό είναι δημόσιο αγαφό. Επίσης να πω για τα εκθειοπολία ότι χαιρετίζω την απόφαση του Δήμου. Συνάδελφοι μη μιλάτε παρακαλώ. Για τα εκθειοπολία να πω ότι χαιρετίζω την απόφαση του Δήμου. Είναι καλό ο ανταγωνισμός να υπάρχει υγιής, έστω και πέντε επιχειρήσεις να ανοίξουν. Είναι καλό για την αγορά, είναι τόνος της αγοράς. Για τα διώδια, τι να πω, τις απόφασεις μου τις ξέρετε. Εγώ το θεωρώ το τελειωτικό χτύπημα, είναι χαριστική βολή στην αγορά και σε όλες τις επιχειρήσεις. Αλλά επίσης ένα άλλο που θέλω να βάλω για τα διώδια, είναι ακόμα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχει δεύτερος δρόμος παράλληλος στον αυτοκινητόβρομο, στον οποίον μπορούν να κουλουφήσουν όλοι. Δηλαδή, δεν υπάρχει ο αυτοκινητόβρομος κανονικά όπως έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ο αυτοκινητόβρομος κανονικά, αλλά υπάρχει και δεύτερος δρόμος παράπλευρα δίπλα, ο οποίος ο πολίτης μπορεί να κουλουφήσει αν δεν θέλει να πληρώσει τα διώδια. Πάντως για μένα αυτό για τα διώδια είμαι αρνητικός, είμαι αντίθετος, το θεωρώ τελειωτικό χτύπημα στην αγορά γιατί θα ακριβήνουν οι μεταφορές, το αποτέλεσμα φάνηνε να ακριβήνουν όλα τα προϊόντα, γιατί εμείς εξαρτώμαστε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες περισσότεροι κατά το πλήστο και όλη η αγορά από τις μεταφορές. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν συνάδελφοι, επιτρέψτε μου για το θέμα των διωδίων, ειδικά να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά. Κατεβαίνω από την έδρα και εκφράζω και δικές μου προσωπικές απόψεις. Συμφωνώ με καταρχήν όλοι ότι έγινε μία καλή αρχή, με μία πρώτη συγκέντρωση και μία συνάντηση δημάρχων. Αλλά εδώ συνάδελφοι δεν βλέπετε πλέον γιατί οι τοποθετήσεις σήμερα, αν εξαιρέσω του κ. Παπά, ο οποίος με τη γνωστή του αγωνιστικότητα και του κ. Ποτόλια, ο οποίος έχει μία διαφορετική τελείως θεώρηση και φιλοσοφία επί του πράγματος, πολύ light, πολύ μαλακές τοποθετήσεις είδα εδώ πέρα. Πολύ διπλωματικές και πολλά να είχαμε να λέγαμε. Κύριοι συνάδελφοι, ερωτώ, είναι επίθεση στην πόλη της Καβάλλας αυτό που γίνεται με την τοποθέτηση του σταθμού των διωδίων στο συγκεκριμένο χώρο, ναι ή όχι. Μας δουλεύουνε οι εκκυβερνητικοί εκπρόσωποι, ναι ή όχι. Είναι πολιτικοί απατεώνες οι άνθρωποι αυτοί τελικά, ναι ή όχι. Γιατί είναι πολιτικοί απατεώνες. Διότι όταν εμείς κάναμε τον αποκλεισμό της Εγνατίας, αυτοί υπογράφανε εκρυπτό τις υπουργικές αποφάσεις. Διότι όταν η δήμαρχος μιλούσε με τους δημάρχους της Εγνατίας οδού, το βράδυ λέει την πήρε ο κ. Σπύριζες για να της κάνει και παρατήρηση από πάνω. Και να τους πει γιατί αντιδρούμε στα διώδια. Και ο άνθρωπος δεν ήξερε ότι ήδη έχει... δεν ήξερε. Κυρια δήμαρχε πολύ ελαφρά το είπατε το θέμα. Δεν ήξερε ήξερε και σας δούλευε όπως δουλεύει και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ήξερε ότι δημοπρατήθηκε το έργο. Και ακούστε συνάδελφοι τη δικαιολογία. Δημοπρατήθηκε λέει το έργο αλλά αυτά τα διώδια όταν θα γίνει η χρέωση η χηλιομετρική θα καταργηθούν λέει και θα είναι στην ουσία σταθμή ελέγχου. Δηλαδή θα ελέγχουν αν αυτός που κινείται στην Εγνατία έτσι έχει μπει ή από τα πλευρικά διώδια έχει κόψει χαρτάκι. Ένα έργο που προϋπολογίζεται 4 εκατομμύρια ευρώ. 4.800. 4.800 που με 50% εγώ σας λέω θα πάει στα 2.5 εκατομμύρια. Θα το κατεδαφίσουμε λέει είτε και το άλλο το θρασίτατο. Ο κύριος... Ναι δεν είναι σαστά παράσχο όταν έκανε την ενημέρωση η κυρία δήμαρχος. Λοιπόν ακούστε λοιπόν πως μας δουλεύουνε στα μούτρα μας. Και λέω τώρα εγώ. Ωραία ξεκινήσαμε και κάναμε κάτι και μάλιστα να κάνουμε και κάτι ακόμη. Να κάνουμε μια και μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καβάλλας. Εκέ... Σας ερωτώ κύριοι εδώ και κυρία δήμαρχε. Θέλω και σε αυτό να πάρετε ευθεία θέση. Και όλες οι παρατάξεις. Εάν ξεκινήσουν ανέγριση σταθμού ή είμαστε αποφασισμένοι να τους σταματήσουμε. Ναι ή όχι. Θα βάλουμε μπροστά θα μπούμε μπροστά εμείς τα μηχανήματα του δήμου. Και ό,τι χρειαστεί για να μην χτιστεί ο σταθμός του συγκεκριμένου χώρου. Αυτές τις απαντήσεις θέλω αγαπητής στην Άλφη. Για να δούμε τι θα πούμε στην κοινωνία της Καβάλλας αύριο μεθαύριο. Γιατί είναι καλές οι συναντήσεις, είναι καλή η διπλωματεία. Αλλά όλα έχουν και ένα όριο. Και το όριο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει εξατελειδεί. Εάν δεν καταλαβαίνετε όλοι εσείς εδώ. Ότι μας δουλεύουν στα μούτρα μας. Τότε να πάμε να κάνουμε όλοι μας άλλη δουλειά. Δεν είμαστε άξιοι να εκπροσωπούμε τον λαό της Καβάλλας. Λοιπόν τελεία και πάβλα πρέπει ο καθένας να πάρει την ευθύνη του και να πει τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Ένα θέμα αυτό και δεύτερο και τελευταίο. Δεν είχα σκοπό να το πω αλλά αφού το έθιξε ο κ. Πεπάς θα το πω. Οι πρόσφυγες. Φυμηθείτε το συναδελφοί αυτή την ώρα που σας το λέω και το λέω εφθαρσώς. Δεν το έχω πει στην δημαρχοκομή. Ότι θα έρθει μια ημέρα που το στρατόπεδο Σιμακοπούλου θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο προσφύγων σε όλη την Ελλάδα όταν οικονομικών μεταναστών και λαθρομεταναστών. Γιατί φοβόμαστε να το πούμε λαθρομεταναστών θα γίνει το μεγαλύτερο κέντρο. Και ξέρετε πάτε όταν θα αρχίσουν οι ροές από την Τουρκία όταν θα πέσει και θα καταρρέψει η συμφωνία και τα καράβια από τα νησιά θα έρχονται σε πρώτο σταθμό στην Καβάλλα. Αυτό που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια θα το ξαναζήσουμε. Πρέπει να ενεργήσουμε από τώρα. Και σε αυτό το θέμα μας δουλεύουν και σε αυτό το θέμα μας κοροϊδεύουν και σε αυτό το θέμα άλλα λένε, άλλα σκέφτονται και άλλα κάνουν. Ευχαριστώ πολύ. Κλείστε λίγο κύριε Γραμμένη για το συγκεκριμένο θέμα κύριε Παπαδόπουλη. Να απαντήσετε. Δεν χρειάζεται να απαντήσετε. Είναι μια τοποθέτηση. Ως συνάδελφος μύρισε ο κύριος Πρόεδρος όπως μιλάνε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Τι να απαντήσετε κύριε Παπαδόπουλη. Όχι κύριε Παπαδόπουλη μου συγχωρείτε. Δεν έχετε να απαντήσετε κάτι. Όχι όχι. Περιμένετε. Εδώ μέσα δεν είναι να κάνετε ό,τι γουστάρετε πάντα. Έχει προσβάλλει όλο το δημοτικό συμβούλιο. Θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Όχι όχι. Έχει προσβάλλει όλο το δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που κατέβηκε κάτω και μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος και οφείλουμε να απαντήσουμε. Γιατί έχουμε απαντήσει 100 φορές αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε ξανά. Όχι όχι. Πώς σας προσέβαλε κύριε Παπαδόπουλη. Να σας πω. Να σας εξηγήσω. Κάθε παράταξη να πάρει τον λόγο. Όχι πρόεδρε. Όχι πρόεδρε. Πρέπει να πάρουμε τον λόγο. Απαντήσαμε 100 φορές κάθε παράταξη χωριστά. Όχι. Αυτά δεν γίνονται. Αυτά δεν γίνονται σαν επίλογος για εντυπώσεις. Λοιπόν. Επιπροσωπικού λοιπόν. Αν δεν θύγεται κανάς άλλος θα το πάρω τον προσωπικού. Εγώ νομίζω ότι θύγονται όλο το δημοτικό συμβούλιο. Επιπροσωπικού. Να πείτε μας. Πείτε μας. Επιπροσωπικού. Ναι. Πριν απαντήσει ο συνάδελος, ο αγαπητός ο κύριος Παπαδόπουλος. Έχει δικαίωμα ο πρόεδρος, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλα, όταν νομίζει, γιατί δεν χάνει την ιδιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος, απλώς κάνει χρέη πρόεδρο. Όταν θέλει και έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί σε ένα θέμα, ζητάει, και έτσι είναι το σωστό, να κατεβεί και να αναπληρωθεί απ' την έδρα και να πει την άποψή του. Ακούστε κύριε Παπαδόπουλος, ο καθένας κρίνεται από τα λεγόμενά του και από τις πράξεις του. Κάθε κατσικάκι κρέμεται απ' το ποδαράκι του. Άρα δεν έχουμε εμείς να κάνουμε κριτική, όπως και για εμάς. Λοιπόν, κάθε ένας κάνει την τοποθέτησή του, λέει τη σκέψη του, λέει τη θέση του και κρινόμαστε όλοι. Και για τις εκφράσεις μας και για τις προτάσεις μας, όλοι κρινόμαστε. Κάπου κάποια στιγμή θα κριθούμε όλοι μας. Άρα, δεν είναι θέμα, μην το βάζετε τώρα έτσι ότι εσείς μόνο έχετε προσβληθεί και εμείς δεν έχουμε προσβληθεί. Εμείς ακούσαμε μια πρόταση, την άκουσαν και οι καβαλιώτες, όλοι θα κριθούμε. Θα κριθεί και ο αγαπητός ο κύριος Γαμένος, ως Πρόεδρος, ως Δημοτικός Σύμβουλος, ως Ερετός, όλοι κρινόμαστε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπαδόπουλε, θεωρώ... Θα εξηγήσω, να εξηγήσω. Ακούστε λίγο. Ο κύριος Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε προσωπικά σε κανέναν. Ανέφερε ότι έγινε μια χλιαρή αντίδραση συγκεκριμένα από τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα δεν καταλαβαίνω εγώ, πού είναι το προσωπικό, η προσωπική, να το πούμε έτσι, επίθεση εναντίον σας προσβολή, όπως θέλετε πείτε το. Δώστε μου τον όνομα. Ποια είναι, θέλω να ακούσω ποια είναι η προσβολή. Και αν κρίνω ότι είναι προσβολή, θα σας δώσω τον όνομα να απαντήσετε. Ναι, τώρα τελειώνουν αυτά τα φορές. Μην βάζετε πλαφόνια. Κύριε Παπαδόπουλε, έχω το δικαίωμα να κάνω αυτό το οποίο κάνω εδώ πάνω και θα μου επιτρέψετε να το κάνω. Ωραία, ωραία, ωραία. Τώρα. Ποια είναι η προσβολή θέλω να ακούσω. Την προσβολή θέλω να ακούσω. Να εξηγήσω και στον κύριο Άρη το συνάδελφο μου που βέβαια σέβομαι, έχει εδώ πολλά χρόνια και έχει τη δική του έτσι άποψη. Αλλά όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να πούμε εδώ μέσα ότι το θέμα αυτό δεν το έχει φέρει προσυζήτηση η δήμαρχος. Το προκάλεσαμε εμείς, εγώ προσωπικά και είπατε ή θα τοποθετηθείτε ή θα πείτε προεπιμερισίας. Δεν έγινε τοποθέτηση. Άρα, το ότι εμείς εδώ δεν τοποθετηθήκαμε στους τόνους που λέει ο κύριος Γραμμένος, το κάναμε γιατί δεν είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε κύριε Γραμμένο και κύριε Πρόεδρε. Άρα αυτή τη στιγμή με το να πάρετε τον λόγο και να μας πείτε ότι δεν τοποθετηθήκατε, μας είδαμε χαλαρά και χλιαρά και κουραφέξαλα, νομίζω με προσβάλλει και θέλω να μιλήσω. Θα το κάνετε λοιπόν μια άλλη φορά. Και συνεχίζω. Συνάδελφοι, ένας ένας. Κύριε Παπαδόπουλε. Μας εξήγησε. Λοιπόν, επί της διαδικασίας παρακαλώ κύριε... Λοιπόν, έχουμε και το βίντεο που μπορεί να παίξει. Ξεκίνησε ο Πρόεδρος στην αρχή και είπε θα έχουμε προημιρισίας και είπαμε να εντάξουμε τα δύο θέματα των διωδίων και του νερού στις τοποθετήσεις μας στα προημιρισίας. Και να περιοριστούμε σε αυτά. Για αυτό και εγώ αναρωτήθηκα γιατί δεν άκουσα για τον ερώα τους δύο προλαλίστατες. Τη στιγμή που ο Πρόεδρος είπε μεταξύ των άλλων αυτά τα δύο τοποθετούμαστε τώρα. Λοιπόν, αν έχει μια χρονική στρέψη ο κύριος Παπαδόπουλος στο να απαντάει γιατί πρέπει να συμβουλεύεται κάποιος, δεν τους θεεί ούτε το Πρόεδρε, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κύριος Μουριάδης, επίσης για τον ίδιο λόγο κύριε Μουριάδη. Θα μου επιτρέψει και ο κύριος Παππάς και ο κύριος Πρόεδρος. Καταρχήν δεν έχουμε ιστέρηση. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν ιστέρηση. Για το θέμα του νερού, κύριε Παπά, εγώ το πληροφορήθηκα τώρα και στην αρχή όταν ξεκίνησε το θέμα, δεν ήξερα και γιατί μιλάμε κιόλας. Διότι δεν είχα το ψήφισμα. Συνεπώς, μην βγάζετε... Εγώ δεν ξέρω, αυτή τη στιγμή όμως, εγώ δεν το έχω αυτή τη φορά το ψήφισμα. Άρα όμως, συνεπώς, δεν μπορείτε να κρίνετε. Και επίσης, κάποιες φορές η ευγένεια δεν σημαίνει ότι είναι και διπλωματεία ή ότι είναι και είδα. Μπορούμε να κάνουμε και πράγματα χωρίς να κραυγάζουμε. Μπορούμε να τα κάνουμε και πιο καλά και πιο οργανωμένα. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπαδόπουλιο. Τώρα, για να κλείνω το θέμα ένα μήνα λόγο, γιατί εξήγησα τους λόγους, θέλω να πω το εξής. Για αυτό που λέτε, κύριε Γραμμένο, συνάδελφε, λέω ότι η Δήμαρχος, όπως καταλαβαίνετε όλοι οι συνάδελφοι εδώ μέσα σήμερα, έκανε μια αναδίπλωση. Και η αναδίπλωση αυτή υποβάθμισε το θέμα. Αυτή είναι η ουσία. Αλλά εμείς... Συγγνώμη, συγγνώμη. Μια στιγμή λίγο, μια στιγμή. Κύριε Παπαδόπουλε, ζητήσατε το λόγο και σας τον έδωσα τελικά, για να πείτε ποια είναι η προσβολή από μέρους του κυρίου Γραμμένου προς εσάς. Αυτά τα οποία λέτε, δεν αποτελούν προσβολή του κυρίου Γραμμένου προς εσάς. Εσείς μιλάτε για κάτι άλλο τώρα. Μα για να το αποθετηθούμε... Όχι, κύριε Παπαδόπουλε. Δεν θα λέτε ότι θέλετε εδώ μέσα. Μία έτσι και μία αλλιώς. Σας παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε. Δεν σας έδωσα το λόγο για να μιλάτε για άλλα θέματα. Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε. Όχι, όχι. Δεν θα λέτε ότι θέλετε, όμως, την προσβολή. Παρακαλώ. Έχετε λοιπόν το δικαίωμα... Μα το εξήγησα. Ακούστε, είδε κάτι. Ο κύριος Πρόεδρος ήταν συγκεκριμένος όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία εδώ μέσα. Και είπε, θέλετε, αγαπητοί συνάλεφοι, να περιοριστούμε στα αυτά τα δύο θέματα έτσι ώστε να τα αναλύσουμε. Από ότι τελικά καταλήξαμε εδώ, ζητήθηκε να υπάρξουν επικέπρο ημεριασίας, οπότε μπήκαμε κανονικά στη διαδικασία. Είπε ή ή. Δεν περιορισθήκαμε. Το τόνισε. Είπε ή ή. Εμείς δεν κάναμε τοποθετησία. Δεν περιορισθήκαμε, λοιπόν, στη συζήτηση των δύο θεμάτων. Έτσι. Και τι είπε τώρα ο κ. Παπαδόπουλος, όποιος είχε το δικαίωμα να αναφερθεί, δεν σας το στείρεσε ο κ. Παπαδόπουλος, μπορούσατε να αναφερθείτε και το συγκεκριμένο θέμα. Μα δεν θα λέγαμε τα προημεριασίας, όμως. Έβαλε ή ή. Ήταν δικαίωμά σας να αποφασίσετε, κ. Παπαδόπουλος, σας παρακαλώ. Περίμενε, κ. Παπαδόπουλος, μέχρι τώρα θα τελειώνω. Όχι, κ. Παπαδόπουλος, όχι. Λοιπόν, συνεχίζουμε στα προημεριασίας. Έχω την έσυση, κ. Τζοχατσαρίτης, σας έδωσε το λόγο. Παρακαλώ. Όσον αφορά για το ψήφισμα για το νερό, φαντάζομαι ο συνάδελφος ο Ποτόλιας αναφέρονται στην εφαρμογή της οδηγίας στις 62.000, κ. Δήμαρχε. Σαφώς και ως παράταξη συμφωνούμε σε κάθε τέλος που παίρνει, που κοστολογεί και είμαστε αντίθετοι. Το ζητούμενό μας αυτό, κ. Δήμαρχε, που πρέπει να βάλουμε εδώ πέτω-πέτω πέρα είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία, όπου προσαρμόζεται η χώρα μας. Και ως το τέλος του 2017 οφείλουμε και ως επιχείρηση ΔΕΙΑΚ να προσαρμοστούμε σε μία οδηγία και ως δήμος όσον αφορά την άρτευση. Επειδή γνωρίζω και μέσα από τη ΔΕΙΑΚ ότι γίνονται και θα είναι έτοιμοι ως το τέλος του 2000 όσον αφορά την καινούργια τιμολόγηση, υπολογίζοντας το περιβαλλοντικό, κ. Πρόεδρε, καταλαβαίνετε που αναφέρομαι. Ναι, για το δήμο, όμως, επειδή αυτό το περιβαλλοντικό, κ. Δήμαρχε, αυτό θέλω να αφηστήσω την προσοχή σας, επιβάλλεται στην κατανάλωση του νερού και επιβάλλει την τοποθέτηση υδρομέτρων. Θέλω να σας πω ότι στο αρδευτικό δίκτυο δεν υπάρχουν υδρομέτρα και το περιβαλλοντικό τέλος αυτό αφορά ένα λεπτό κατακιβικό. Το ανώτερο υπουρική απόφαση λέει καταλεπτό. Εάν δεν υπάρχουν υδρομέτρα, αναφέρομαι στην τεχνική υπηρεσία, εξ' αυτό που πρέπει να το δείτε πώς θα πάει, θα γίνεται με άλλο τρόπο η χρέωση, που ο οποίος μπορεί να είναι άδικος για τους αγρότες. Αυτά πρέπει να γίνουν έως του 2017 η τιμολόγηση και παράταση τοποθέτηση των υδρομέτρων έως του 2020. Για τα αρδευτικά. Για τα αρδευτικά. Όπου δεν είναι έτοιμοι. Να το δούμε, κυρία δήμαρχε, να ετοιμαστούμε να το πάνουμε έτσι. Έχετε δίκτυο, κύριε Τσοφαταμίδη. Έτσι. Το υποθέτουμε εκεί. Για την αποκατάσταση τώρα, όχι της αλήθειας αλλά της τέτοιας. Για τον κανονισμό των ηχτιοπολίων. Δεν έχει απορριφθεί, κυρία δήμαρχε. Η ισχύ είναι εν ισχύ. Κύριε Σάρω, αν έχει απορριφθεί θα σας παρακαλέσω να φέρει την απορριφή της αποκεντρωμένης ισχύ. Αν έχει απορριφτική να το δείτε, ναι. Απλώς ενημερωτικά δεν το υποθετώ, πως δεν έχουμε και καλή ενημέρωση. Και για τον ξενώνα ο κανονισμός υπευλήθη μαζί με την πράξη ένταξη. Αυτό που βάλαμε ως παράταξη. Είπαμε, θα δω την προγραμματική λόγο σημαειωμένη. Ωραία, κυρία δήμαρχε. Αυτό που θέλω να αναφερθώ είναι στις παιδικές χαρές. Καταμετρημένες, κυρία δήμαρχε, 100. Επίσημα από την Τεχνική Περισία του Δήμου. 7, ήδη δημοπρατήσαμε. Και είναι στη δεύτερη φάση δημοπράτησης, από που βλέπω και έχω ενημερωθεί. Τι σκοπεύουμε να κάνουμε για τα δημοτικά διαμερίσματα. Όλα είναι μέσα στο υπόλοιο καβάλας. Ποιος είναι ο προγραμματισμός μας για τα δημοτικά διαμερίσματα. Δεν υπάρχει μια παιδική χαρά. Κύριε Μπόνια, 1 Μαρτίου αναλάβατε. Τώρα το ερώτημα πτήθεται και στην Τεχνική Περισία. Συντήρηση δικτύων άρδευσης. Τα δίκτυα ασυντήρητα. Χθες έπρεπε να ποτίζουν οι αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούσαν. Απαντήσατε εν μέρει δώσατε εκεί. Αλλά δεν μπορούμε να μένουμε στις απαντήσεις. Κυρία δήμαρχε, εδώ θέλω να πάρετε πρωτοβουλία. Αν χάσουμε την παραγωγή για μία, δύο μέρες, τελείωση. Εγώ μένω ήσυχος γιατί είπατε ότι το βάζει ως τεχνική... Έτσι μπράβο. Δέστε το με τη διαδικασία του κατεπίγοντος πως θα παρέμβουμε για να αποκαταστήσουμε αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν να ποτίσουν κάποιοι στον κάμπο. Τρίτο, έχω πληροφορηθεί ότι οι δεξαμενοί του αμυγδαλεώνα άρδευσης, η περιφέρεια δεν είναι εντάση στο τεχνικό της πρόγραμμα. Δεν προτίθεται να την υλοποιήσει. Εάν δεν προτίθεται να την υλοποιήσει η περιφέρεια, τι σκεφτόμαστε εμείς να κάνουμε. Αυτό το πληροφορήθηκα και από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβούλου, έτσι και οφείλω να το βάλω. Προς τον Πρόεδρο της ΔΕΙΑ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μια ενημέρωση, όχι μόνο προς εμένα, με συγχωρείτε δεν το ρώτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη δοκιμαστική γεώτευση των ορεινών τι γίνεται, κύριε Πρόεδρε, τι ποσόι τα βγάλαμε, να κάνουμε να ενημερωθούμε και ως Μορτυκοί Σύμβουλοι και με την ευκαιρία τα συγχαρητήρα για την αποκατάσταση της εικόνας στην δεξαμενή του 120 το βάψιμο που βάλατε έτσι και τα καλά να τα λέμε. Και αυτό δεν το λέω επεισόδη επειδή είναι συντοπίτης ο κύριος Ξανθόπουλος, αλλά το λέω γιατί έτσι πρέπει να το πω. Ευχαριστώ. Ναι, πολύ σύντομα, ο κύριος Ξανθόπουλος και ο κύριος Τουλκίδης. Ναι, κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Να τελειώσω τις παιδικές και μετά να φιάσουμε την άρδευση μια και καλή. Σύντομα. Όσο στις παιδικές χαρές η εργολαβία προχωράει κανονικότατα, η επόμενη εργολαβία συμπεριλαμβάνει, τώρα μελετάτες, συμπεριλαμβάνει και δύο παιδικές χαρές εκτός καβάλας. Θα είναι περίπου πέντε πάλι, για το χρόνο μιλάμε πάντα έτσι, θα είναι περίπου πέντε ή έξι, εφτά, διότι ανακαλύψαμε ότι το κόστος τελικά κάθε παιδικής χαράς, με βάση τους θεότρελους για μένα νόμους που βγήκανε, αγγίζει τα πενήντα χιλιάρικα, τα 45-50 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή για πέντε, έξι παιδικές θέλουμε τριακόσχες, τριακόσχες, πενήντα... Και η καρβάλη. Σωστά, έχεις δίκιο. Μάλιστα η καρβάλη είναι η μία. Έχεις δίκιο, είναι η καρβάλη. Εκτός της πόλης ας πω. Κύριε Πόνια, παρακαλώ. Θα ενημερώσω, συγγνώμη, ότι το Υπουργείο Παιδείας, βέβαια, Θεός ψυχής σου, αλλά έστειλε ένα έγγραφο στο οποίο μας ζήτησε όλα τα προβλήματα από όλες τις παιδικές χαρές, προσπαθώντας να βρει το μεακό, για να φέρει λεφτά από το μεακό πρόγραμμα. Για το αρνητικό τα είπαμε, κάνουμε τις προσπάθειές μας, μπήκε ο εργολάβος, θα μπήκε ο δεύτερος εργολάβος, έχουν αποκατασταθεί πάρα πολλές βλάβες. Μη μιλάτε, παρακαλώ. Πάρα πολλές βλάβες. Παρακαλώ, γιατί δεν ξαμεινεί. Εχθές ήμουν στον κύριο αντιπεριφερρειάρχη. Η κουβέντα του είναι ότι δεν έχει απενταχθεί το έργο. Απλά υπάρχει ένα κόλλημα με το δασαρχείο τώρα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες, μια ενημέρωση, τουλάχιστον τι ακριβώς να μας δώσουν, να καταλάβουν τι θέλουν και να μπορέσουμε να το τελειώσουν. Αλλά σαν έργο δεν έχει απενταχθεί από το τεχνικό έργο της αντιπεριφερρειάς το 2017. Από το τεχνικό πρόγραμμα. Υπάρχει μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα και εμένα, καλησπέρα και τη ΔΕΙΑΚ. Να πω αναφορικά με τη γεώτρηση στο ΡΕΜ Αλημιάς ότι φαίνεται ότι οι ποσότητες που μπορούμε να τελήσουμε καταρχήν είναι στα 5 με 6 κυβικά την ώρα. Να θυμίσω και να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχουμε κατέβει στα 350 μέτρα όσο η γεωτεχνική μελέτη που είχαμε στα χέρια μας, καταρχάς από τον κ. Ζαραφιάδη αλλά και στη συνέχεια από τη Γεωτεχ όριζε, να πω ότι η εκτίμηση του κ. Ζαραφιάδη ήταν στα 200 με 250 μέτρα, η εκτίμηση και η πρόταση της Γεωτεχ μετά τα δαφολογικά ήταν στα 300 με 350 μέτρα, κατεβήκαμε 350 μέτρα και εκεί η άντληση μας έδειξε 5 με 6 κυβικά. Το δεύτερο στοιχείο το οποίο αξιολογήσαμε είναι πού είναι οι λεγόμενοι στάθμοι ηρεμίας. Αμέσως μετά τη Γεωτερη στάθμοι ηρεμίας ήταν στα 222 μέτρα. Επαναλάμβουμε τη μέτρηση μετά από μία εβδομάδα για να δούμε μήπως τα 222 μέτρα ήταν έτσι διαμορφημένα από το νερό το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά διάρκεια της Γεωτερησης. Διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση ότι η στάθμοι ηρεμίας εξακολουθεί να είναι στα 222 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας που υπάρχει είναι υποπίεση και αυτό είναι καταρχήν ενθαρρυντικό. Και αυτό το οποίο ετοιμάζουμε να κάνουμε είναι μια δοκιμαστική άντληση η οποία θέλει περίπου προετοιμασία ενός μήνα διότι απαιτεί σωλήνωση και αρνητικό για να δούμε πού τελικά κάθεται η ποσότητα νερού από τη συγκεκριμένη Γεωτερηση. Εάν μας δείξει η ποσότητα στα 15 με 20 κυβικά την ώρα αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε νερό τουλάχιστον των τοπικών κοινοτήτων λικοστόμου και κορυφών. Εάν αυτό γίνει, εάν αυτό αποδειχθεί πράγματι αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά από πρόταση πάλι της Γεωτέκ να κατεύουμε άλλα περίπου 20-25 μέτρα διότι τα πετρώματα φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα συμπαγή και άρα με αυτή την έννοια η πρόταση του μελετητή να κατεύουμε άλλα 25 μέτρα για να δούμε τελικά και να κατοχυρώσουμε αυτή την ποσότητα, αλλά με την προϋπόθεση επαναλαμβάνω ότι θα μας δώσει τα 15 με 20 κυβικά μέτρα διότι στα 5 με 6 κυβικά καταλαβαίνω ότι δεν είναι συμφέρουσα η άντληση από τα 350 μέτρα. Βεβαίως θυμάστε ότι έχουμε πει πως το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ενεργήσουμε γεώτρηση είναι στη θέση Κοντζάου Λουκ στο Βουνοχώρι εκεί ενεργούμε με την υπηρεσία για να πάρουμε σχετικές αδειοδοτήσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Φθινόπωρο θα μας έτοιμοι για να κάνουμε τη δεύτερη γεώτρηση των Ορεινών Αγγω εκεί. Αυτά σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση, τώρα στα αναφορά του κυρίου Τσοκατάρητη Συναδέλφου για την ΔΕ 120 οφείλω να πω στο Δημοτικό Συμβούλιο κύριε Πρόεδρε ότι πραγματικά εκεί στην ΔΕ 120 και στην ΔΕ 125 ανακαλύψαμε ένα θησαυρό. Είναι μια δεξαμενή που κατασκευάστηκε το 1926. Σε περίπου 9 χρόνια, καταλαβαίνετε, θα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Είναι ένας χώρος στον οποίο υπήρξανε πάρα πολλές σημειές, πάρα πολύ κακή κατάσταση εκεί των δύο δεξαμενών. Δύο βασικών δεξαμενών για τη ροδότηση της Πολύς Καβάλας και μετά από παρεμβάσεις που είχαμε να κάνουμε από κατάσταση επιχειρησμάτων και βαθές, αναδείχθηκε αυτό πραγματικά για μας το καταπληκτικό έργο τέχνης. Εγώ έτσι θα μπορούσα να το πω και νομίζω ότι δεν υπερβάλλουν καθόλου. Και προχωράμε βέβαια στην ομοκατάσταση ΔΕ 125 και αμέσως μετά θα πάμε πιο πάνω στην περιμετρική ακριβώς απάντων στην ΔΕ 160 και ΔΕ 165. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Λοιπόν, επί του ψηφίσματος, κ. Μουριάδη, επί του ψηφίσματος τοποθετήσετε θετικά, κ. Παπαδόπουλε, με το ψήφισμα του κ. Ποτόλιαλου. Ο κ. Παπάς, παρακαλώ. Ναι, κ. Βέρο. Επομένως ο Μόφωνα εγκρίνεται και υποστηρίζεται το ψήφισμα το οποίο κατέθεσε κ. Αγανικώλα, συγγνώμη, συμφωνείτε. Και υιοθετείται από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα της λαϊκής σπύρωσης και του επικεφαλής του κ. Ποτόλιαχρήστου. Θέλετε κάτι? Παρακαλώ κ. Κουφατζή. Επειδή ακούστηκε, δεν απαντήθηκε από τον αρχηγό παράταξης ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα και δεν επιβάλλονται και κάποιες επιχειρήσεις αναπτύσσουν παραπάνω τραπεζοκαθίσματα γενικού ενδιαφέροντος κάποιες μέρες. Εγώ θέλω να πω ότι και πρόστιμα υπάρχουν. Είναι μεγάλα. Είναι διπλάσια της τιμής του τέλους της χρήσης κοινοχρήστων χώρων και ανάπτυσης τραπεζοκαθισμάτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Καβάλα πληρώνουνε και φαίνεται αυτό από τα αρχεία της οικονομικής υπηρεσίας. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ο καθένας. Και είναι και άποψή μου και πιστεύω έτσι πρέπει να λειτουργεί ο δήμος. Να χαίρεται όταν τα Σάββατα έχει και πέντε τραπέζια και πέντε καθίσματα παραπάνω πρέπει ο δήμος και όχι να κυνηγάει τους επιχειρηματίες άμα έτυχε ένα Σάββατο και ανέπτυξαν πέντε ή δέκα τραπεζοκαθίσματα παραπάνω και να προσπαθεί να τους βάλει πρόστιμα. Αυτή είναι η άποψή μου. Εντάξει. Ωραία. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε. Πάνω σε αυτό το θέμα κύριε Κουφαντζή και κύριε Βέρο. Πάνω σε αυτό το θέμα. Όχι, όχι, όχι. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Όχι, όχι. Γιατί είμαι ο προσωπικός πάλι τώρα. Ποιο είναι το προσωπικό. Λοιπόν δεν μ' ακούτε τόση ώρα που προσπαθώ να απαντήσω. Το ξέχασα να σας απαντήσω. Το ξέχασα κύριε Βέρο. Θα σας απαντήσω. Αυτό, γι' αυτό ζήτησε τον λόγο, γι' αυτό ζήτησε τον λόγο η κυρία Δήμαρχος. Παρακαλώ. Προσβλητικό είναι, αγαπητέ συνάδελφε, πρώτα-πρώτα προσβάλλεις τη διοίκηση και την κυρία Δήμαρχου. Διότι λες την άποψή σου. Όχι, δεν πειράζει. Είπε, εσύ έφερε μια άποψη. Μην το παρακαλώ. Να απαντάς, να απαντάς έναν επικεφαλή σε μια τοποθέτηση. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή τώρα. Λοιπόν, εγώ περιμένω αφού θέλει τώρα να απαντήσει η κυρία Δήμαρχος, αλλά είπα, εγώ δεν είπα ούτε για δυο-τρία τραπεζοκαθίσματα. Είπα για καταπάτηση χώρου πρασίνου και συγκεκριμένα στο δημοτικό κήπο, κάθε Σάββατο, τι να πω τώρα. Και να πω και κάτι ακόμα, κυρία Δήμαρχη. Αυτή η αισθητική του φωτισμού των δέντρων, έχει πάρει κανένας άδεια. Είναι του δήμου. Ο δήμος πήγε και φώτισε κάποια δέντρα στον κήπο. Επέλεξε κάποια δέντρα και τα φώτισε. Ας πάει και σάλλα καθέ δίπλα να φωτίσει τα δέντρα. Τελικά, τι γίνεται σε αυτόν τον τόπο. Και να το πω κι αλλιώς, όπως έλεγε και κάποιος μεγάλος ηγέτης, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Για να καταλάβουν ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Μεταχειρίζομαι κι εγώ συχνά ρήσεις του κυρίου Φλωράκη, αλλά κι εσείς κάνατε σήμερα ένα μεγάλο βήμα, κύριε Βέρο. Για πλάκα, φυσικά, τα λέω αυτά. Να μην χάνουμε και τον χιούμαρ μας. Λοιπόν, πρέπει να ξέρετε ότι σήμερα το πρωί είχαμε συζήτηση και με τον αντιβήμαρχο και τη καινούργια την αντιβήμαρχο και τον προηστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση να μην ξεφύγει, γιατί πρέπει να ζούμε σε μια ισορροπία, από τη μία να μην πολυγράφουμε, γιατί δεν σκοπεύουμε να καταστρέψουμε την οικονομική ζωή του τόπου στις σημερινές εποχές, αλλά από την άλλη να μην υπάρχει ασυδοσία. Σήμερα, λοιπόν, το πρωί, συζητήσαμε αυτά τα θέματα, ή χθες, δεν θυμάμαι πια. Χθες. Και έχουν δοθεί κατάλληλες οδηγίες, να είστε σίγουρος. Βεβαίως, κύριε Καλανταρίδη. Επίσης, εγώ η ίδια, αγαπητέ κύριε Βέρο, όταν έβαζα τα περιβόητα κάγγελα μέσα στους πεζοδρόμους, είχα πει στους καταστηματάρχες, μακάρι να έχετε δουλειά και όταν θα έχετε δουλειά εκείνη την ώρα, εκείνη την ώρα, βγάλετε το κάγγελο ή περάστε το κάγγελο και βγείτε παρά έξω. Μετά όμως, όταν φύγει η δουλειά, θα συμμαζευτείτε πάλι στα οριά σας. Μακάρι. Γιατί έτσι δουλεύει ο επιχειρηματίας κύριε Βέρο και εμείς έχουμε κατανοήσει σαν δημοτική αρχή, δεν πήγαμε σαν να μην μεταχειριστώ. Εννοείται, αλλά είπα, με συγχωρείτε, δεν ακούτε τι λέω, είπα, όχι, αυτό δεν γίνεται παγίους και συνέχεια. Πόσες φορές νομίζετε το μήνα, αφήστε ρε παιδί μου και ένα Σάββατο να βγάλουμε, τα βδομαβιάτικα πια, αυτοί δεν έχουνε σταθερό εισόδημα σαν τους υπαλλήλους, αφήστε το. Λοιπόν, έχουν δοθεί οδηγίες και κύριε Καλανταρίδη, εσείς που είστε πιο αυστηρός από εμένα, για πείτε τα. Λοιπόν, κύριε Βέρο, προηγουμένως όταν τοποθετηθήκατε... Τώρα τι θα γίνει, ρε παιδιά, έχουμε κάτι συγκεκριμένο, τώρα με ασχοληθούμε κάποιος συγκεκριμένος. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Ναι, ναι. Κύριε Βέρο, προηγουμένως, όταν αθήξατε το θέμα, ζήτησα τον λόγο από τον κύριο Πρόεδρο για να σας απαντήσω, αλλά ο κύριος Πρόεδρος πιθανώς δεν κατάλαβε τι ακριβώς του είπα και θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν να απαντήσω. Τέλος πάντων, φτάσαμε στο σημείο που, μιας και το ξαναθήξατε το θέμα, θα πρέπει να πω και εγώ. Είπατε ότι δεν λάβατε απάντηση από τη διοίκηση. Προφανώς, αυτό είπατε. Δεν κατηγορήσατε... Ναι, πολύ ωραία. Τέλος πάντων, δεν θα πω στη διαδικασία ποιος είπε τι. Θα απαντήσω εγώ, αν και πήρατε μια απάντηση από την κυρία Δήμαρχοίδη, να συμπληρώσω. Εγώ το εξής. Αναφερθήκατε στο ότι δεν φροντίζουμε να εφαρμόζουμε τον κανονισμό τον οποίον ψηφίσαμε και ότι δεν υπερασπιζόμαστε τέλος πάντων τα δίκαια της πόλης και των δημοτών και ότι δεν επιβάλλουμε τα πρόστιμα σ' αυτούς που παρανομούν κτλ. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι... Αφήστε με να τελειώσω κι αν λέω κάτι λάθος θα με διορθώσετε. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Βέροντιν και παίρνει το λόγο για εσείς για να ξέρετε το λόγο. Καλό πολύ κύριε Βέρο μου. Κοιτάξτε... Αν λέω κάτι λάθος θα με διορθώσετε. Κανονίστε. Κύριε Καλανταρίδη παρακαλώ έχετε το λόγο. Τουλάχιστον από αυτά που άκουσα εκεί απαντάω. Μπορεί να κάνω κάπου λάθος θα με διορθώσετε. Από τη δική μου πλευρά ως οικονομική υπηρεσία μπορεί να σας διαβεβαιώσω και ξανά υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση ο οποίος το επιθύμη να έρθει μια οποιαδήποτε μέρα για να τον πάω στην υπηρεσία που πρέπει για να τα δει και η δύσσομαση. Τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί για κακή ή παράνομη χρήση κοινωνχρής του χώρου είναι πραγματικά πάρα πολλά. Έχουν επιβληθεί και πέρσι και φέτος το 2016. Έχω την αίσθηση ότι πολλά από αυτά έχουν εισπραχθεί. Υπήρχε ένα θέμα με τα περίφημα πρόστιμα του 2015 όπου και αυτά πλέον έχουν τακτοποιηθεί και ανταποκρίνονται οι άνθρωποι και έρχονται και πληρώνουν το τέλος το οποίο τελικά θεώρησε η Επιτροπή και δεχθήκαμε και εμείς ως Δημοτικός Συμβούλιο ότι πρέπει να πληρώσουν. Έχω δει επίσης ότι όπως σας είπα και καινούργια πρόστιμα έχουν επιβληθεί και όπως σας είπε και η κυρία Δήμαρχος έχει αποφασιστεί ότι θα γίνουν πλέον και πέρα από τους ελέγχους που γίνονται και τις καταγγελίες ότι θα λειτουργήσει σαρωτικά πλέον όπως το είχε κάνει και πέρσι η Δημοτική Αστυνομία και θα σκουπήσει κυριολεκτικά όλους αυτούς τους χώρους έτσι ώστε να διαπιστώσει έτσι τις παρανομίες να κάνει τις απαρήτητες εκθέσεις έτσι ώστε συνεχεία η οικονομική υπηρεσία να έχει τη δυνατότητα με επιβάλλει τα κατάλληλα πρόστιμα άρα και επιτηρούμε αυτούς τους χώρους και τους φυλάσσουμε όπως πρέπει τις ώρες όμως που λειτουργούμε και το λέω αυτό γιατί αναφερθήκατε χαρακτηριστικά με ένα παράδειγμα και μιλήσατε για Σάββατο δυστυχώς έτσι γιατί δεν γίνεται διαφορετικά η υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σάββατο και συγκεκριμένα η Δημοτική Αστυνομία η οποία κάνει αυτούς τους ελέγχους άρα σε αυτή την περίπτωση πραγματικά δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε γιατί εγώ δεν αρνούμαι ότι γίνεται αυτό το οποίο λέτε έτσι αλλά θεωρώ ότι από τη στιγμή που είμαστε 5 μέρες να το πω έτσι εν λειτουργία αυτό μπορούμε να κάνουμε αν έχετε κάτι να προτείνετε παρακαλώ να το ακούσουμε Ευχαριστούμε πολύ τέλος πέρας πέρας της συζήτησης παρακαλώ σας παρακαλώ κύριε Βέρο τώρα Λοιπόν παρακαλώ Παρακαλώ παρακαλώ λοιπόν τελειώσαμε Πάμε στα έχουμε τέσσερα έκτακτα θέματα το πρώτο έκτακτο θέμα αφορά την έγκριση της παριθμών 113 του 17 απόφασης της κοινωνικής αλληλεγγύης και αφορά την αναμόρφωση έγκριση όγδοης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικών τους 17 θέλετε κάποια διευκρίνηση από αυτό παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος εγκρίνατε το υπαριθμό 2 παρακαλώ δεν θα το κάνω το κάνω πρώτη φορά αλλά έχω μια απορία θέλω λίγο να εξηγήσω αγαπητό σας συνάδελφος γιατί λέει παρόν γιατί προσέξτε τώρα δεν ξέρω θέλω να πιστεύω ότι το γνωρίζει το θέμα γιατί νομίζω ότι συμμετείχει και η αγαπητή συνάδελφος η κυρία Ιωαννίδου αλλά η αναμόρφωση αυτή γίνεται για ένα συγκεκριμένο λόγο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι άρα να συμβάλει από τη μεριά του το νομικό πρόσωπο που δόξα το θεό φαίνεται ότι έχει λεφτά διότι με τον απολογισμό βλέπουμε ένα 400 αποθεματικό και κάτι για να θυμηθούμε δηλαδή τι λέγαμε τον προηγούμενο χρόνο όταν κάπου δεν θέλαμε να βάλουμε αυτά τα χρήματα Ο κύριος Παπαδόπυλος διευκρινίζει ότι το ψηφίζει το θέμα Πάμε λοιπόν όμορφα να εγκρίνουμε το υπαρρυθμό 2 Έγκριση χορέγισης άδειας λειτουργίας επιχείρησης, επιχείρηση υπαρροχής υπηρεσιών διαδικτύου Μιχαηλίδης Χρήστος, Καράνο 8 Εγκρίνετε? Μαλακαλώ Μισό λεπτό λοιπόν Αυτό που με κάνει πρώτα εντύπωση Αυτό το συγκεκριμένο θέμα Πρώτον Εάν θα διαβάσετε στο τέλος της εισήγησης Λέει η υπηρεσία Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι ακούστε λίγο Παρακαλώ Και θα έχουμε πάλι παρατράγουδα και θα θυμίσω την περίπτωση εκείνο με το ισόγειο και το πρώτο και το δεύτερο όροφο Δε θέλετε να μ' ακούστε μην ακούτε Παρακαλώ κύριε Βέρο μη μιλάτε συνάδελφοι Λοιπόν γράφει συνησίγηση στο τέλος η υπηρεσία Σας αποστέλουμε έτηση και λοιπά δικαιολογητικά του κυρίου Μιχαηλίδη Χρήστος Και σας παρακαλούμε να λάβετε απόφαση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης, επιχείρησης παρουχής υπηρεσιών διαδικτύου Και εντός επιχείρησης αναψυχής καθώς και επιχείρησης προσφοράς κατά κύριο λόγο είναι ο πνευματός των ποτών Καφέ, μπαρ και τα λοιπά και τα λοιπά που βρίσκετε από τη ζωή του καράμου Λοιπόν εγώ ρωτάω τώρα Όταν έρχεται ένα ουσιαστικά προσέξτε τώρα Τι λέει η υπηρεσία ότι εγώ πήρα κάποια δικαιολογητικά αυτά που ορίζω νόμος και σας τα στέλνω δείτε τα δικαιολογητικά και αποφασίστε ως Δημοτικό Συμβούλιο Δεν αποφασίζει η υπηρεσία το Δημοτικό Συμβούλιο προσέξτε τώρα Το πρώτο ερώτημα, ποια δικαιολογητικά υπάρχει φάκελος για το έκτακτο θέμα και δεν ξέρω Γιατί άμα ήταν τακτικό θα μου λέγατε κύριε Βέρο να έρθεις και όποιος θέλει μέσα στο φάκελο θα τα δείτε τα δικαιολογητικά θα με πεις δεν πιστεύεις στις υπηρεσίες ακούστε να δείτε Εγώ δεν λέω ότι δεν εμπιστεύουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν εμπιστεύονται τον ίδιο τον εαυτό τους Δε λένε αποφασίζουμε και σας προτείνουμε να πείτε ναι λέει εσείς Δημοτικό Συμβούλιο σας στέλνουμε και πείτε ναι ή όχι Δεύτερο αυτό το θέμα τώρα γιατί δεν πέρασε από την Επιτροπή Ποιότας Ζωής για να τελειώνει και μας ταλαιπωρεί εμάς Εγώ ρωτάω τώρα πέρασε από την Επιτροπή Ποιότας Ζωής και αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότας Ζωής και είπε όπως έχει το δικαίωμα ότι επειδή το θεωρώ πολύ σοβαρό δεν παίρνω εγώ απόφαση και το στέλνω στο Δημοτικό Συμβουλείο Θεωρώ ότι δεν πέρασε από την Επιτροπή Ποιότας Ζωής, πέρασε από το Δημοτικό Συμβουλείο Δεν ξέρω ρωτάω εγώ πέρασε πρώτα πρώτα από το Δημοτικό Συμβουλείο γιατί πριν να πάει στην Ποιότας Ζωής Παροχή ίντερνετ είναι δεν είναι άδεια Ίντερνετ βέβαια γιατί δεν καταλαβα είναι άδεια είναι άδεια δίνεις έγκριση χορίγγιση άδειας λειτουργίας Πότε τα πέρασα από το Δημοτικό Συμβουλείο Κάκος για αυτό είχαμε τα προβλήματα εκεί που είχαμε τώρα πρέπει να μαθαίνουμε τα λάθη Επιτροπή Ποιότας Ζωής πέρασε Γιατί δεν πέρασε η Επιτροπή Ποιότας Ζωής Η αδειοδότηση, οι άδειες λειτουργίες, αυτά είναι θέματα της Επιτροπής Ποιότας Ζωής Πάμε παρακάτω, περίμενε αντιδίμαρχε, πάμε παρακάτω εγώ να αποδεχτώ ότι δεν πρέπει να περάσει τώρα, δεν μπούμε τώρα στα νομικά Εγώ όμως η εμπειρία μου λέει ότι πρέπει να περάσει η Επιτροπή Ποιότας Ζωής τουλάχιστον Εγώ να αποδεχτώ αυτό που λέτε για το Δημοτικό Συμβουλείο Όμως εγώ ρωτάω τώρα, εγώ λέω δεν πέρασε Όμως ρωτάω εγώ ως Δημοτικός Σύμβουλος Που θέλω να δω τα δικαιολογητικά Θέλω να δω ρε παιδιά, είναι αυτό ισόγειο ή είναι πάλι κάνας δεύτερος όροφος, διότι, συγγνώμη, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν Εγώ θεωρώ ότι είναι εντάξει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο συμπολίτης μας επαγγελματίας κτλ όμως Δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν θέλω όμως να βρεθώ προεκπλήξον όπως και την προηγούμενη φορά Λοιπόν εμείς εάν συνεχίσετε και δεν το αποσύρετε και δεν το φέρετε ως τακτικό Και να δείτε βέβαια αν πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής Αν δεν πρέπει φέρετε το τακτικό, βάλετε τα δικαιολογητικά μέσα Ώστε όποιος ενδιαφέρεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους να δει, να ανοίξει το φάκελο να δει τα δικαιολογητικά Και να πει ναι, όχι, παρόν και οτιδήποτε άλλο Διαφορετικά εμείς λέμε όχι σε αυτό Και όχι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε άδεια, διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε προκλειπικού Λοιπόν, να διευκρινήσουμε ότι η αδειοδότηση για παροχή ίντερνετ είναι αποκλειστική ερμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρώτον αυτό, δεύτερον σύμφωνα με την εισήγηση λέει Την κατάθεση των δικαιολογητικών έτης υπέρ της δηλώσης κλπ. που απαιτούνται Τον γεγονός ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες, σας αποστέλουμε έτηση κλπ. κλπ. Ο κατάστημα έχει άδεια λειτουργίας Η άδεια λειτουργίας υπάρχει, ξυπακούετε, μην τον μπερδεύουμε τώρα, σας παρακαλώ Εντάξει, μια υπεύθυνη δήλωση είναι η ταυτότητα, η έτηση, αυτά Παρακαλώ κύριε Παπά Πάνω σε αυτό που λες Το έκτακτο συνίσταται στο ότι αυτό το κατάστημα το συγκεκριμένο για να λειτουργήσει και να μπει σε λειτουργία Πρέπει να πάρει τη συγκεκριμένη άδεια, αλλιώς η άδεια λειτουργίας του δεν έχει κανέναν νόημα Αυτό είναι το συγκεκριμένο Μα θεωρώ ότι ο φάκελος από την υπηρεσία είναι αυτός ο οποίος υπάρχει, δεν θα αλλάξει κάτι, αυτά είναι τα έγγραφα Θέλετε να τα... Λοιπόν Λοιπόν Κύριε Πρόεδρε Κύριε Παπά ζητήσατε λόγο παρακαλώ Ακούστε λίγο Δεν έχει άδικο ο συνάδελφος ο Βέρος να επιμένει γι' αυτό Γιατί αν θυμάστε γίναμε θεατές σε ένα άλλο θέμα Μιας αντιδικίας η οποία υπήρχε γιατί αυτή η επιχείρηση ήταν στον όροφο Και έλεγε η μηχανικός ότι εγώ το προσκόπησα, η υπηρεσία έλεγε ότι δεν το προσκόπησα Και φοβάμαι ότι όταν ακούω ηλεκτρονικά παιχνίδια κάθε μπαρ και ιστορίες Θα πρέπει η υπηρεσία, για να το ψηφίσουμε και έχει δίκιο, να λέει ότι όλα είναι εντάξει Ότι όλα είναι εντάξει και ισχυγούμαστε, ποιος το ισχυγείτε, κύριος Καλανταρίδες? Και ισχυγούμαστε την ψήφισή του Όποιος έχει αντίρρηση την λέει, όποιος είναι λέει όπως η υπηρεσία Εδώ δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα και επειδή φοβάμαι ότι κάτι δεν πάει καλά Κάτι δεν πάει καλά και εγώ έχω την ίδια άποψη με το Βέρο Μόνο και μόνο γιατί έχουμε περάσει αυτή την ιστορία Την έχουμε περάσει εδώ μπροστά της και εντάξει μπορεί να λέμε στη λογική κουφατζή και εγώ είμαι εκεί Δηλαδή και της Δημάρχου πέρα το 15 Αχουστό που περιμένει ο άλλος να πάρει πέντε φράγκα Πάμε να του μετρήσουμε και τις καρέκλες, θα τον αφήσουμε να βγάλει Και θα έχουμε απέτηση 16 Αυγούστου να μας δώσει αυτά που οφείλει για το πεζοδρόμιο Ναι, όλα αυτά τα κάνουμε γιατί οι επιχειρήσεις μία πίσω από την άλλη κλείνουν Ναι, αλλά όχι να παίζουμε και παιχνίδια τώρα με γκανιότες και ρουλέτες στον όροφο και να λέμε δεν το ξέρω, δεν το κάνω, δεν το ράνω Ξεκάθαρα, τι συγχύει την υπηρεσία να ψηφίσουμε ψηφίσουμε Αν λέει ναι, εγώ είμαι ναι, αλλά πάρτε την ευθύνη Όχι χωρίς καρδιά, εμείς θα αποφασίσουμε και η υπηρεσία δεν συγχύεται τίποτα Η συγχύση είναι να με συγχωρείτε, είναι για πέταμα Αν μου επιτρέπετε, παρακαλώ, αν μου επιτρέπετε Να ρωτήσω λίγο κάτι γιατί πέρασε ένα παρόμοιο θέμα προκαιρού από το Δημοτικό Συμβούλιο Αν διευκρινίστε μέσα από το φάκελο, αν είναι σε ισόγειο ή πρώτο όροφο, γιατί Λέει στην εισήγηση ότι στο τέλος της εισήγησης ότι στο χώρο της αίθουσας πελατών, εντός του καφε μπαρ θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν 24 ηλεκτρονικοί υπολογιστές Υπάρχει η βίχογνωμία λοιπόν γιατί το ζήσαμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Υπάρχει απαγόρευση, ανακαλέσαμε άδεια διότι είχε εκδοθεί σε πρωτό όροφο Υπήρχε μετά η απόφαση της υπηρεσίας και ο άνθρωπος ακόμα τραβήκε στα δικαστήρια Ο κύριος Καλανταρίδης παρακαλώ Αν είναι ισόγειο δεν υπάρχει πρόβλημα, αν είναι πρώτος όροφος υπάρχει πρόβλημα Δεν έχει τοπογραφικό πάντως μέσα εδώ Όπως επίσης ένα θέμα που το είχαμε αντιμετωπίσει στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής Είναι δρόμος μπροστά, είναι χαρακτηρισμένος δρόμος γιατί υπάρχουν πάλι κάποιες εξειδικές βούλες Μα δεν μιλάμε για άδεια λειτουργίας καταστήματος στο ΡΤΙΚΕ Για την άδεια ίντερνετ μιλάμε Για το ίντερνετ Ναι Μπορεί να με προαδιστευτεί την αποφάσιση του εισηγητήτων Όχι, αυτό θα μας πει ο κύριος Καλανταρίδης Μα εδώ στην εισήγηση λέει Λέει, την κατάθεση των διοικηλογητικών έτησης υπεύθυνες δηλόγησης ταυτότητα είναι εδώ Που απερτούνται για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης Β, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για τον Χρήστο Μιχαηλίδη Ζ, σας αποστέλουμε έτηση κλπ κλπ Λέει όμως, σας παρακαλούμε να λάβετε απόφαση για τη χορήγηση της άδειας Ναι κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ Λοιπόν, επειδή πήρα τηλέφωνο λίγο την προεσταμένη του Γραφείου Αδειών για να μου εξηγείς τι ακριβώς συμβαίνει Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει βγάλει άδεια λειτουργίας καταστήματος ως καφέ σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο Όπου απητείται μόνο η γνωστοποίηση Ωραία, ένα αυτό έχει κλείσει το θέμα Εδώ λοιπόν το κομμάτι που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών ίντερνετ Δεν περνάει ούτε από το τοπικό συμβούλιο, ούτε από την ποιότητα ζωής, εισάγεται απευθείας, έτσι λέει η νομοθεσία Στο δημοτικό συμβούλιο Και το μοναδικό το οποίο κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να υποβάλει υπεύθυνες δηλώσεις Στις οποίες λέει ότι τυρί αυτά που λέει ο νόμος, τίποτα άλλο δεν καταθέτει Όλα τα υπόλοιπα χαρτιά, αυτά τα οποία αυτός επικαλέσθηκε με τις υπεύθυνες δηλώσεις Θα τηρίτσει ένα φάκελο στον κατάστημά του και μετά, μετά που θα του δώσουμε εμείς την άδεια από εδώ Πηγαίνει το υγειονομικό και η ελληνική αστυνομία για να ελέγξει τον φάκελο του Βάσει των υπευθύνων δηλώσεων που έχει υποβάλει Άρα εδώ δεν φέρνει τίποτε άλλο άνθρωπος, όλα τα έχει στον κατάστημα και έτσι λέει ο νόμος Στην υπεύθυνη δήλωση λέει αυτός ότι είναι σε ισόγειο Αυτό θα το ελέγξει το υγειονομικό και η ελληνική αστυνομία μετά Από πότε ισχύει αυτός ο νόμος με περιβεβαιώσων? Συγγνώμη αλλά εγώ στην ισήγηση εδώ δεν βλέπω να τον αναφέρει πουθενά αυτόν τον νόμο Ίσα ίσα αναφέρει τις διατάξεις και ένα νόμο του 2003 Τώρα γιατί του 2006, με τις διατάξεις του 2006 καθορίζονται αρμοδιώτες κτλ Στου τάδε νόμου παράγραφος και δεν συμμαζεύεται του 2003 υπουργικής απόφασης Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία των αδειών λειτουργίας προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου Και ειδικότερα με το άρθρο 2003 ορίζεται η άδεια κτλ Εγώ δεν βλέπω πουθενά να λέει ότι υπάρχει νόμος που να είναι του 2017, του 2016, του 2014, του 2015 Συγγνώμη δηλαδή η ισήγηση δεν είναι σωστή Άρα μας παραπλανεί η ισήγηση Και εγώ δεν αφήσω δίκιο. Γιατί κουνάς το χέρι σου δηλαδή δήμαρχε Συγγνώμη, το πρακτικό θα γραφτεί σύμφωνα με την ισήγηση Εντάξει, ναι αλλά μπορείς να το εξηγήσεις Δεν λέει τίποτα αυτό Το πρακτικό της όποιας απόφασης θα γίνει σύμφωνα με την ισήγηση Ε, πείτε μου εσείς τώρα τι ψηφίζουμε Την ισήγηση ή την έγκριτη άποψη του συναδελφού Για πέστε μου τώρα Λοιπόν, συναδελφέ, μια στιγμή λίγο γιατί θα τα ξαναπώ λίγο Σας είπα ότι το κατάστημα έβγαλε άδεια ως καφέ με τον καινούργιο νόμο Ένατο κρατούμενο, τελείωσε αυτό Αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε για την αδειοδότηση παροχής υπηρεσιών ίντερνετ Δεν είπα εγώ ότι είναι η καινούργια νομοθεσία Είναι παλιά νομοθεσία, έτσι γινόταν και κατά το παρελθόν Δεν έχει αλλάξει Ακόμα και η περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Ιωσήφιδου, ήταν με τον ίδιο νόμο Είναι παλιός αυτός ο νόμος, δεν άλλαξε Αυτό με τις υπεύθυνες δηλώσεις ισχύει από παλιά Λοιπόν, πάντως για άρση οποιασδήποτε παρεξήγησης Μέσα σε ένα από τα σχετικά, σαν χώρι καταστήματος Αναφέρεται όροφος 183,85 και πατάρια 131,06 Φαντάζομαι ότι ο έλεγχος που θα ακολουθηθεί από την αστυνομία και από την υπηρεσία Θα έχει να κάνει με το αν είναι τοποθετημένοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές το πατάρι Ή σε άλλο χώρο που δεν επιτρέπεται Γιατί εδώ πέρα το μαγαζί λέει έχει και ισόγιο και πατάρι Αυτό στην υπεύθυνη δήλωση όμως είναι την ιστοϊσόγιο Που λέει ότι είναι ιστοϊσόγιο, δεν το λέει ότι είναι ιστοϊσόγιο τώρα μη λέμε αυτά Αυτό στην δήλωση την υπεύθυνη την οποία έχει τώρα εδώ πέρα Δηλώνω ότι τυρούνται οι υγειονομικοί όροι που απαιτούνται για τις κείμενες διατάξεις Δε μου έχει αφαιρεθεί οριστικά, εκδοθεί σε υπονόματι μου άδεια και λοιπά Και τρία το κατάστημα πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπαρρυθμών τάδε κοινής υπουργικής απόφασης και εκτός αυτού υπάρχει δυνατότητα χρήσης Αυτά γράφει το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης Επομένως τι κάνουμε κύριε Καλανταρίδη προχωράμε Κύριε Μουριάδη τι λέτε, παρόν κύριε Παπαδόπουλε Από τη θέση που έχουμε κύριε Πρόεδρε σχετικά με το ότι οι επιλογές που έχουν οι νέοι για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους ξεκινάει και τελειώνει σε καφέ, μπάρκες, ηλεκτρονικά είμαστε ερνητικοί, όχι Όχι, επομένως καταπλειοψηφία Το τρίτο έκτακτο θέμα, έκτακτοις οικονομικές ενισχύεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής ελεγγύης οικονομικού έτους 2017, υπαρρίθμου 6 Το υπαρρυθμό τέταρτο, απευθείας εκμίσωση του περιβάλλοντας χώρο του δημοτικού σταθείου του Ανθή Καραγιάννη για καλλιτεχνικούς σκοπούς Ανθή Καραγιάννη λέει εδώ Studio production Studio production Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος και λοιπά 30 Ιουνίου Σκουλά, Παρχαρίδη και λοιπά Εγκρίνεται, εγκρίνεται Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος και λοιπά Λίγο εδώ πρέπει να μας πείτε στην εισήγηση, δεν γράφετε το ποσό του μισθόματος Εν αντί, ποιο θα είναι το μισθόμα Να ανοίξω λίγο μισθό λεπτάκι για να δω Είναι 500 ευρώ Θα δοθεί μια εγγυητική 1500 ευρώ Θα αναλάβει την καθαριάτητα και τη φύλαξη του χώρου Έχει υποχρέωση να κάνει συμβόλιο ασφάλισης για ζημιές που τυχόν προκύψουν Αυτά σε γενικές γράμμασεις Σε χώρο που δεν θα επηρεαστεί το γήπεδο, ναι Δεν το ξέρω εγώ αυτό Είναι εντός περιβάλλοντα χώρου λέει, περιβάλλοντα χώρου Εισιτήριο δεν μπορεί να μην υπάρχει φαντάζομαι, αλλά δεν ξέρω πόσο θα είναι έτσι Είναι τέσσερις ώρες κύριε Βέρο, θα πάρουν μόνο τη μία θήρα τώρα... Πόντι, πόντι Μόνο τη μία θήρα, μιλάμε τώρα αν θα πάνε χίλια άτομα Πάμε σε τακτικά θέματα συναδελφοί Πέτρε λίγο σε παρακαλώ επειδή υπάρχει μία συνδημότηση εδώ Έχει ένα θέμα το 14 το, πάμε λίγο να μην περιμένει Το υπαρρυθμό είναι ένα επομένως Αφήστε τη Μαρία, δεν πειράζει να σκάτσω λίγο, μία ευχάριστη αυτή εδώ πέρα Πάμε λοιπόν στο 14 το θέμα Το 14 αγαπείτε γραμματέα Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για το γραμματέα τώρα Άδεια τοποθέτης ζηλιόμενων και προσωρινών κατασκευών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Επί του σωδού ομονίας 74 ιδιοκτησίας Ανωτίδου Μαρίας Εγκρίνεται Παρών ο κύριος Σοχανταρίδης, παρών ο κύριος Μουριάδης Παρακαλώ Στην ομόνια άσχετα η Μαρία είναι γνωστή και τα λοιπά αλλά πέρα από αυτό όμως Στο πεζοδρόμιο στην ομόνια πόσο πλάτος έχει Στην ομόνια Να μην τον περδέψουμε κύριε Μουριάδη μιλάμε για μία πλανή κατασκευή Για την πλανή κατασκευή λόγω της κατοφέρειας στο εδάφος που υπάρχει στη συγκεκριμένη Όχι Μιλάμε για το πλάι Εντάξει Εντάξει Εγώ κύριε Πρόεδρε Στην εισήγηση η υπηρεσία λέει αδυνατή να γνωμοδοτήσει για την τοποθέτηση δέκτου Γι' αυτό είναι και η άρνησή μας δηλαδή εδώ πέρα Δεν υπάρχει σε αυτό που λέγαμε προηγούμενα μία σαφή τοποθέτηση της υπηρεσίας Η υπηρεσία λέει ο κανονισμός επειδή στον κανονισμό δεν ορίζουμε κατοφέρεια συγκεκριμένη Γράφουμε μεγάλη κλήση Τώρα το 13% και εντάξει όσοι ξέρουν το μαγαζί αλλά και να μην ξέρεις το μαγαζί Είναι 13% η κλήση Είναι σαφώς μία μεγάλη κλήση για να βάλεις την τέκη Ο κανονισμός λέει απαγορεύεται μπρου μπρου μπρου μπρου εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη κλήση Μιλάμε για τοποθέτηση στο δάπεδο μίας κατασκευής που θα είναι αυτή Μιλάμε για το πλάι μιλάμε για το πλάι Πρόεδρε, πρόεδρε, ούτως ή άλλως πάρα πολλοί επαγγελματίες έχουν το δικαίωμα και από τον κανονισμό της ανάπτυξης στραπεζοκαθυσμάτων, είτε έχουν κάποιον συγκεκριμένο τώρα 15 πόντους πάνω, πέντε κάτω στην κλήση, νομίζω ότι δεν πρέπει να το συζητάμε. Ναι ο κ. Μουριάδης, κ. Σοκαταρίδης, εσείς. Πολιτικό όργανο, είμαστε να πάρουμε την απόφαση. Όχι ο κ. Ψοκαταρίδης, ο κ. Παπαδόπουλος. Ναι, κ. Παπά. Ναι, κ. Βέρο, παρακαλώ. Ναι, κ. Ποτόλια. Ωστόσο, κ. Πρόεδρε, εδώ πρέπει να λύσουμε τον εξής γόρδιο δεσμό. Δίνουμε αυτές τις κατασκευές, καλά κάνουμε, οι επαγγελματίες πνίγονται, προσπαθούν να επιβιώσουν με ό,τι τους έρχεται πάνω από το κεφάλι, αλλά όμως την ίδια στιγμή που δίνονται αυτές οι άδειες, έρχονται τα διπλανά καταστήματα και διαμαρτύρονται, έρχονται οι κάτοικοι στις γύρω κατοικίες και επίσης διαμαρτύρονται. Πώς θα διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, είναι ένα μεγάλο ερώτημα και ήρθαμε πολλές φορές μάρτρης εδώ πέρα, προχθές προς εμπρηγούμενα συμβούλια, που ήρθαν και κάτοικοι και καταστήματιες, που διαμαρτύρονται γιατί δίνονται αυτές οι κατασκευές. Είναι ένας κυκαιόνας, είναι ένα μπέρδεμα, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι οι μικροεπανγγελματίες είναι υποδιωγμών υπέρ των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Εμείς ψηφίζουμε θετικά, ωστόσο όμως το ζήτημα είναι τεράστιο. Δεν γίνεται και ούτε θα σωθούν με αυτές τις μικροκατασκευές που κάνουν, ούτε και οι υπόλοιποι θα σωθούν, αν δεν τις κάνουν αυτοί που τις κάνουν. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόλια, οπότε εγκρίνεται με καταπληκτική ψηφία, έτσι. Λοιπόν, πηγαίνουμε στα τακτικά θέματα. Το πρώτο τακτικό θέμα, από τις συνάδελφες, είναι δέκατη αναμόρφωση του Πελοπολογισμού Δήμου Καβάλα σε οικονομικό έτος 2017 και ψήφιση επιστώσεων. Υπάρχουν ερωτήσεις για το πρώτο θέμα, κύριε Ποτόλια, την εντέκατη. Ναι, παρακαλώ κύριε Βέρον. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω για δυο συγκεκριμένους κωδικούς. Ο ένας είναι που μεταφέρεται 10.500 ευρώ από συγκεκριμένο κωδικό, που ήταν για προμήθεια διάκοσμο εκδηλώσεων, σε κωδικό προμήθεια σε δεσμάτων για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου και τη φιλοξενία φυσικών προσώπων. Θέλω να μου πείτε, εάν έχει χρήματα αυτός ο κωδικός και βάζεται και τα 10.500, αν δεν έχει καθόλου χρήματα και βάζεται για πρώτη φορά τα 10.500, και αν αυτός ο κωδικός έχει σχέση με επόμενο θέμα της συνεδρίασης. Και για το δεύτερο κωδικό, για τις 74.400, που το βάζεται σε κωδικό για εργασία στο χώρο υγειονομικής σταφής και για το οποίο έχετε και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, αν έχει άμεση σχέση τώρα, να μας πείτε τι ακριβώς εργασίες θα κάνετε, δηλαδή 74.400, τι ακριβώς θα κάνετε στο χώρο υγειονομικής σταφής. Λοιπόν, να σας απαντήσω τουλάχιστον για το πρώτο το οποίο θέσατε. Το ποσό των 10.500 προέρχεται από λάθος το οποίο είχε γίνει στην προηγούμενη αναμόρφωση και είχα ενημερώσει, νομίζω, εδώ το σώμα, ότι έχει γίνει λάθος και ότι θα πρέπει να το αλλάξουμε ξανά. Είχε μπει σε λάθος κωδικό το χρηματικό ποσό. Αυτός ο κωδικός, δηλαδή, από τον οποίο παίρνουμε τα χρήματα, η προμήθεια διάκοσμου εκδηλώσεων, είναι ένας κωδικός στον οποίο είχαν μπει από λάθος την προηγούμενη φορά τα χρήματα, πηγαίνουν τώρα στον σωστό κωδικό, που είναι η προμήθεια εδεσμάτων και συμπληρώνεται αυτό το ποσό για να γίνει ένας διαγωνισμός, στις τάξεις των 74.400 να είναι, θα γίνει πρόχειρος διαγωνισμός και μέσα σε αυτό το διαγωνισμό υπάρχουν, αν θυμάμαι καλά, εδέσματα, ηχητικά, για όλες τις εκδηλώσεις του δήμου. Άρα, πρόκειται για διαγωνισμό και αυτό πρόκειται για ένα μέρος. Ο συγκεκριμένος κωδικός του διαγωνισμού θα έχει 10.500. Άρα, αποκαθίστε το σφάλμα το οποίο υπήρχε. Όσον αφορά το ποσό των 74.400 για τις εργασίες υγειονομικής θαφής απορριμάτων, θα σας απαντήσουν, νομίζω, η τεχνική υπηρεσία. Το ποσό αυτό, καταρχάς, ξέρουμε όλοι τα θέματα που έχουμε στο χυτά μας. Ένα παραπάνω το καλοκαίρι υπάρχουν πάντα μεγάλες και τεράστια προβλήματα και επικίνδυνοτητα ως προς τις πρυκαγιές του χυτά και γενικά ως προς τον έλεγχο του χυτά και την άμεση επέμβαση και τις δυνατότητες του δήμου για μια τέτοια άμεση επέμβαση εν τέλει. Αυτό που έχουμε, που ξεκινάμε, γιατί αυτή τη στιγμή ξεκινάμε να βάλουμε μια πίστοση, δεν έχει μελετηθεί ακόμα όλη η διαδικασία πάνω στην πίστοση, είναι η μίστοση μηχανημάτων με χειριστή και με τα πετρέλαιά τους, δηλαδή όχι να πάρουμε τα μηχανήματα αλλά να τα ψάχνουμε χειριστές, μια και καλή ένα έργο το οποίο θα έχει στο νου του τοχιτά για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο χρειαστεί βάση περίπτωση ανάλογα με τον καιρό. Η ουσία δηλαδή είναι η προφύλαξη του χιτά μας από απρόοπτα, τα οποία δυστυχώς είναι αρκετά και συχνότατα. Σχεδόν ένα, δύο, τρεις μέρες από όσο μας ενημερώνουν από την Διεύθυνση Ποιότητα Ζωής έχουμε φωτιές στο χιτά. Κάποιος άλλος συνάλφει κ. Παπαδόπουλα. Εμείς, Πρόεδρε, ψηφίζουμε παρών και συμπληρωνώντας λέμε γιατί. Γιατί δεν δεχόμαστε, γιατί μπορεί να λέμε ο χιτάς μας αλλά δεν είναι ο χιτάς μας. Δεν είναι δικός μας, η σπράτη μόνο διαμάθει και πιστεύουμε ότι τα έξοδα αυτά πρέπει να τα κάνει διαμάθει. Τη διαχείριση έχουμε εμείς. Κύριε Παπά, κύριε Ευαίρο στο νόμι. Εμείς λέμε όχι για αυτό το συγκεκριμένο κωδικό αλλά αναλυτικά θα τοποθετηθούμε πάνω στην τοποθέτηση και απάντηση που έδωσε ο κύριος Αντιδήμαρχος. Όταν θα έρθει το θέμα η τροποποίηση του τεχνικού εργού. Κύριε Πατόλια. Για τον προϋπολογισμό έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που είναι τελείως σε διαφορετική κατεύθυνση από τη δική σας και γι' αυτό είμαστε αρνητικοί. Αλλά όμως και συγκεκριμένα για αυτή την αναμόρφωση έχουμε αντίρρηση στην αντικατάσταση των ιστών φωτισμού καβάλας που πηγαίνουν χρήματα δηλαδή από αυτόν τον κωδικό στις εργασίες υγειονομικής σταφής απορρημάτων στην αμαρτωλή δηλαδή διαχειρίζει τον απορρημάτο κατ' την άποψη μας γι' αυτό είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστούμε. Το δεύτερο θέμα, 12η αναμόρφωση περιπολογισμού δήμου Καβάλαση, οικονομικού έτσι του 2017 και ψήφιση επιστώσεων. Αν υπάρχουν ερωτήσεις ο κύριος Βέρος. Λοιπόν, θα θέλαμε κάποιες διευκαινήσεις για τους εξής κωδικούς. Ο ένας ο κωδικός είναι αυτός που αναφέρεται στη Μελέτη Ανάπλασης Οδό Φιλίπου και Τμήματος Οδού Κομνινού με ποσό 27400. Θέλουμε να μας πείτε τι ακριβώς το Μελέτη δεν μας λέει τίποτα, να ακούσουμε λίγο τι σκέφτεστε. Ο δεύτερος κωδικός που έχει σχέση με αυτήν την υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Περιφέρειας, Δήμου, Δημοφέλεια, 23800, τι είναι αυτή η υλοποίηση, ποια είναι αυτή η προγραμματική σύμβαση, τι αφορά. Ο τρίτος κωδικός είναι αυτός που αναφέρεται όσο αφορά με τις δαπάνες εφαρμογής σχεδίου πόλεως Περιγιαλίου, όπου δηλαδή βάζεται ένα ποσό 304 χιλιάδες και μια διευκρίνηση για τις 50 χιλιάδες και κάτι στον κωδικό που αφορά το πρόγραμμα σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κτιριακό τομέα στην περιοχή ευξύνου πόντου. Λοιπόν, εγώ να σας πω το ένα θέμα το οποίο νομίζω δεν το έχει κάποιος άλλος συνδελφός, όσον αφορά τον κωδικό στον οποίο αναφερθήκατε για τις δαπάνες εφαρμογής σχεδίου πόλεως Περιγιαλίου, ο Δήμος ως γνωστόν έχει αρχίσει να εισπράττει από τους δημότες οι οποίοι είχαν εκεί κάποια περιουσία και βάση των ειδοπιντριών που τους θέλονται, οφείλουν να πληρώσουν κάποια χρήματα, οπότε εδώ δημιουργείται και ένας αντίστοιχος κωδικών εξόδων ο οποίος θα ανταποκρίνεται στα χρήματα τα οποία έχει εισπράξει μέχρι τώρα ο Δήμος. Έτσι ώστε από εδώ να μπορούν να ξεκινήσουν να γίνονται κάποια έργα τα οποία έτσι κι αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Τώρα όσον αφορά τους υπόλοιπους κωδικούς, συνάδελφοι παρακαλώ, όποιους τους έχει ο καθένας... Καταρχάς για τη Μελέτη Ανάπλασης Οδού Φιλίπου υπάρχει μια κίνηση διαφόρων κωδικών, αυτό γιατί είχε λανθασμένα γραφτεί ο κωδικός Μελέτη Αποκατάστασης Οδού Φιλίπου, το οποίο δεν ισχύει, οπότε και τα 15 από αυτό το κωδικό και τα 13 και τα λοιπά από τη Μελέτη Κατασκευή Ενελκυστήρα, έρχονται και γίνονται ένας νέος κωδικός Μελέτη Ανάπλασης Οδού Φιλίπου και Τμήματος Οδού Κομνηνού. Στην ουσία τώρα, όταν θα έρθει αυτό το θέμα πια να δημοπρατηθεί, η ουσία της Μελέτης έχει σχέση και με ένα θέμα που έχουμε παρακάτω ως προς την αλλαγή σχεδίου πόλης και την αλλαγή δρόμων σε πεζοδρόμους. Στο σχέδιο πόλης η Φιλίπου είναι πεζόδρομος για έναν μαγικό τρόπο, όπως διάφορα πράγματα στο σχέδιο πόλης μας. Μετέπειτα αυτό το έργο τι θα κάνει, θα μελετήσει ένα τρόπο ώστε η Φιλίπου να μπορέσει να είναι πολύ πιο λειτουργική, να σταματήσει να είναι ένας χώρος parking ακατάστατος, με πολλή προσοχή πιστέψτε με, γιατί είμαι κάτοικος περιοχής εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, με πολλή προσοχή να μη μείωθουν εκ νέου θέσεις parking, δηλαδή για εμένα θα είναι μια από τις προϋποθέσεις αυτής της Μελέτης, εν τέλει στον Αγιάνη δεν ξέρουμε πού θα τα πάμε τα αμάξια μας πια. Κάνει λοιπόν μια τέτοια μελέτη ανάπλασης των δύο οδών, οι οποίες μετά και την αλλαγή της Βενιζέλου η Φιλίπου έχει αποκτήσει έναν φόρτο παραπανήσιο πια, οπότε να μελετηθεί μια καλύτερη διευθέτηση του parking και των χώρων της και των πεζοδρομίων επίσης. Αυτή θα είναι η ουσία της Μελέτης. Σε αυτήν την ώρα απλά αφήνουμε τον χρηματικό ποσό στον περιπολογισμό. Τα έσοδα ως προς το Περιγιάλη είναι από τα έσοδα που έρχονται από το Περιγιάλη, οπότε προετοιμάζουν έξοδα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο εκεί, δεν υπάρχουν δηλαδή μελέτες που να φτιάξουμε κάτι στο Περιγιάλη αυτή τη στιγμή, με την έννοια της έτοιμης μελέτης που ξέρουμε τι να κάνουμε ακριβώς. Καλά, τα 50.000 είναι έσοδα-έξοδα, είναι ποσά που έρχονται από το έργο BSB, ήταν ένα έργο της Λεκάνης Μαύρης Θάλασσας, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο ακόμα έρχονται λεφτά, τα οποία θα μοιράσουμε, είμαστε leaders σε αυτό το πρόγραμμα, οπότε είναι όλα τα λεφτά και του Δήμου και των άλλων εταίρων, θα μοιράσουμε τα αντίστοιχα στους εταίρους και νομίζω ότι πρέπει να μένει και ένα 14.000 έρχονται από τα 50.000, ή 10.000 ή 14.000 δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς. Δεν ξέρω να πάω της απλήνας. Δεν έχω κάτι άλλο. Αυτά νομίζω είναι, ναι. Υπάρχει κάτι άλλο. Α, και κύριε Πετρόπουλη θα το πείτε εσείς ή να το πω εγώ. Α, συγγνώμη δεν το ξέρω αυτό. Να, ναι, λοιπόν, επειδή το ρωτάει ο κύριος Βέρος, γι' αυτό να... Κάποιος άλλος συνάδελφη. Λοιπόν, κύριε Μουριάνι, εδώ κύριε... ναι, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε παρών, κύριε Παπά. Ναι, κύριε Βέρο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις όσο αφορά... Βέβαια, άκουσα με προσοχή τον αντιδήμαρχο και δεσμεύθηκε ότι αυτή η ανάπλαση δεν θα γίνει έτσι ξεκάρφωτα. Και θα πρέπει να δούμε μια συνολική μέρα. Θα το πούμε και παρακάτω αυτό. Έχουμε, βέβαια, επιφυλάξεις καταρχάς γιατί πρέπει να λύνουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε προβλήματα. Όχι ότι είμαστε αντίθετοι στην ανάπλαση αλλά να δούμε το είδος της ανάπλασης και τι στοχεύουμε με την ανάπλαση που θα κάνουμε. Τώρα, όσο αφορά με την ολοποίηση θα το δούμε παρακάτω στο τέταρτο θέμα. Όμως, θέλω να σας πω λίγο, αγαπητέ κύριε αντιδήμαρχε και θέλω να μ' ακούς λίγο και η κυρία δήμαρχος, νομίζω ότι μ' ακούει. Όσο αφορά με τον κωδικό, με τα χρήματα δηλαδή που είναι εκτός από εισφορά σε γη αλλά και σε χρήμα που έχουν υποχρέωση ή εκεί οι διοκτήτες όπου πλέον εντάχτηκαν στο σχέδιο Περιγιαλίου. Όμως, πρέπει να σας πω και επειδή ζήτησα και είδα δυο-τρεις περιπτώσεις από ανθρώπους που με παραπονέθηκαν, δηλαδή από συμπολίτες μας, τελικά τα ποσά είναι υπέροχα. Εγώ δεν λέω ότι το ποσό αυτό είναι αφθαίρετο και ότι με απόφαση δημάρχου, διοίκησης και τα λοιπά. Κάθε συνόμου, όμως κοιτάξτε, επειδή και άλλοι δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα σας πω ως παράδειγμα του Δήμου Σεραίων, θα πρέπει αγαπητοί της διοίκησης και κυρία Δήμαρχη επειδή πραγματικά το ποσό δεν είναι μικρό, τα ποσά δεν είναι μικρά. Για τα σημερινά δεδομένα έχουν δώσει ήδη εισφορά μεγάλη σε γη. Κύριε Βέρο, με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Αλλά αυτό το οποίο λέτε τώρα έχει σχέση με την αναμόρφωση. Αναφέρεστε τα ποσά τα οποία εισπράττονται από τους πολίτες και πόσο έγιναν οι χρειώσεις. Τι σχέση έχει με την αναμόρφωση αυτή. Λοιπόν, ακούστε τι λέει, να εγγράψετε ποσό 200.000. Εισφράστηκαν κάποια ποσά και τα βάζουμε στον προϊπολογισμό. Τι να κάνουμε. Ακούστε με λίγο τι λέει τώρα. Εισφορά σε χρήμα λόγου ένταξες. Ακριβώς, πώς θα το πει, αφού έτσι λέγεται. Ωραία, άρα μιλάμε για τα χρήματα που εισπράττονται. Άρα είμαι εντός θέματος, δεν είμαι εκτός θέματος. Όχι, εδώ την αναμόρφωση ερχόμαστε να εγκρίνουμε κύριε Βέρο. Αφήστε μου λίγο τώρα, δεν είμαι εκτός. Όχι, με συγχωρείτε. Εδώ δεν ερχόμαστε να κρίνουμε αν καλώς έγιναν οι χρειώσεις ή κακώς. Τι λέτε τώρα. Είναι ένα άλλο θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που αφορά και καίει. Δεν έχει σχέση λοιπόν, εδώ η αναμόρφωση, δεν έχει σχέση με το πώς έγιναν οι χρειώσεις από την πολεοδομία, αν έγιναν καλώς, αν έγιναν νομίμως, αν έγιναν παρανόμως, δεν ξέρω και εγώ τι θέλω. Ωραία, είμαστε αρνητικοί, διότι θεωρούμε ότι η διοίκηση εν καιρός δεν έπραξε και δεν πίεσε μέσω της σκέδε να αλλάξει αυτός ο νόμος και κυρίως σε περιόδους κρίσης, όπου δεν μπορεί να ζητούμε υπέροχα ποσά από τους ιδιοκτήτες, άρα ουσιαστικά τους εγκλωβίζουμε και ουσιαστικά δεν θα αρθεί ποτέ και δεν θα πραγματοποιηθεί η πράξη εφαρμογής του περιγιαλίου και αυτό είναι εισβάρους πόλης να καταγραφεί. Λοιπόν, αφού το θέλετε έτσι... Η Κέβερ είναι επόκεινο πανή για αυτή την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε. Η Κέβερ είναι επόκεινο πανή. Έχουμε Γιάννη, εντάξει, είμαστε. Λοιπόν, αγαπητή συνάδελφη στο τρίτο, έγκριση σχεδίου του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του κέντρου κοινότητας του Δήμου Καβάλλας. Από όσο γνωρίζουν είναι κάτι το οποίο έρχεται έτοιμο από την Κεντρική Διοίκηση, έτσι. Οι υπαρρυθμόν 4, σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού Πολιτισμού, Περιφέρεια Σάμουθου, Δήμου Καβάλλας, Δημοφέλη και Διπεθέ Καβάλλας, 60ο Φεστιβάλ Φιλίπων και ορισμός μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Κύριε Παπαδόπουλε, ναι. Θέλω λίγο να μας διευκρινήσετε. Λέει εδώ, βλέπω το πρόγραμμα και λέει 20 Ιουλίου με 10 Αυγούστου διεθνές εργαστήριοι αρχαίου δράματος. Τι ακριβώς εννοείτε, μπορείτε να μας πείτε. Θα μας πει κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπαδόπουλε. Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι φέτος ο Δήμος Καβάλλας, η διοίκηση του Δήμου Καβάλλας και θεωρώ ότι θα πρέπει και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλον να αποδώσει την τιμή που αξίζει στο 60ο Επετιακό Φεστιβάλ Φιλίπων, μέσα από το οποίο επιχειρείται και θα φανεί και στην πορεία, η προσπάθεια η οποία γίνεται αφενός για αναβίωση Φεστιβάλ που προηγήθηκαν και τίμησαν τη χώρα μας. Προσπάθεια ανάδειξης των κρινίδων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Θέλω να πω ότι είναι μια συλλογική προσπάθεια η οποία κατά την εκτίμησή μου και με τα δεδομένα που υπάρχουν θα στεφτεί με απόλυτη επιτυχία. Και το λέω αυτό γιατί η πρόθεση της διοίκησης είναι να στηριχθεί η οικονομία της ευρύτερης περιοχής και γι' αυτό το λόγο θα δαπανηθούν αρκετά χρήματα έτσι ώστε να φιλοξενηθούν ηθοποιοί από δέκα περίπου θεατρικές ομάδες, οι οποίες θα κατοικούν, θα εδρεύουν στον πρώην Δήμο Φιλίππον σε ξενοδοχεία της περιοχής, θα τρώνε σε εστιατόρια της περιοχής και γενικότερα με την προσπάθεια αυτή θα υπάρξει μια οικονομική έναιση σε όλα τα επίπεδα για την κοινωνία. Και αντιλαμβάνεστε όταν για ένα χρονικό διάστημα τριών, τεσσάρων περίπου εβδομάδων συγκατοικούν, φιλοξενούνται άτομα 70 στον αριθμό περίπου και ενδεχομένως με τους συνοδούς να πολλαπλασιαστεί αυτό το νούμερο, ενδεχομένως αντιλαμβάνεστε ποια είναι τα οφέλη. Απαντώντας το ερώτημα του κ. Παπαδόπουλου θα πω το εξής, ότι στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων που θα αναπτυχθούν και στις οποίες ανέλησα προηγουμένως, θα υπάρχουν και κάποιες θεατρικές ομάδες, οι οποίες θα δείξουν τη δουλειά τους στην ευρύτερη περιοχή εκεί του πρωινδύμου. Ναι μεν θα υπάρξουν παραστάσεις που θα φιλεξωνηθούν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στα πλαίσια του 60 Φεστιβάλ, αλλά με τον τρόπο αυτό γίνεται η ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη και ανατιμηθεί το 60 Φεστιβάλ. Ευχαριστώ πολύ και λυπάμαι πάρα πολύ. Την επόμενη φορά που θα πάρω το μικρόφων θα είμαι πιο προσεχτικός. Παρακαλώ τι έγινε. Κύριε Παπαδόπουλε. Εντάξει είμαι αρκετά καλυμμένος πρόεδρε, εντάξει μην δίνετε σημασίες ότι γίνεται στο δημοτικό συμβούλο καμιά φορά παρεκτρέπεται και κανένας. Αλλά πέρα από αυτό πρόεδρε αυτό το διεθνές εργαστήρι από ό,τι γνωρίζουμε και από την εμπειρία μας, καταρχήν δεν είναι 10 θεατρικές ομάδες, οι θεατρικές ομάδες είναι 5. Γιατί το γράφει μέσα και σήγησε, έτσι κύριε Παπαδόπουλε, μπορεί να μην το θυμώσεις, με αυτή την εννοία το λέω, να μην παρεξηγηθούμε. Ωραία. Δεύτερον, αυτές οι ομάδες είναι, από πού ακριβώς είναι οι ομάδες αυτές, οποιο μέρος. Είναι θεατρικές ομάδες οι οποίες θα έρθουν από το κρατικό θέατρο βόρειας Ελλάδας, θα έρθουν από την πρωτεύουσα και νομίζω ότι πρόκειται για καταξιωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν δώσει το στίγμα τους στον θεατρικό χώρο και με την ουσιαστικότητα που τους έχει διακρίνει μέχρι τώρα και την αναγνωρισιμότητα, έγιναν οι ανάλογες επιλογές ώστε να συντονίσουν γενικότερα το πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης στο 60ο Φεστιβάλ. Βέβαια, αντιλαμβάνεστε κύριε Παπαδόμπλου και το λέω με απόλυτη ευθύνταση στο σωμό, ότι ούτε σκηνοθέτησή μου ούτε το ρόλο του σκηνοθέτη θέλω να παίξω, ασκώ στο πλαίσιο της επιθυμίας της κυρίας δημάρχου την θέση του Προέδρου και θεωρώ ότι εκείνο το οποίο πάντως θέλω να πω είναι το γεγονός ότι για φέτος, χωρίς να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα προηγουμένως, ότι φέτος ο δήμος Καβάλας θα δώσει πραγματικά εκείνη την οντότητα που αξίζει σε ένα φεστιβάλ όπως είναι αυτό τον Φιλίππον επεντιακού χαρακτήρα πολύ περισσότερο δε όταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππον έχει ενταχθεί στην Ουνέσκο. Τι κάνουμε τώρα διάλογο, μας τι γίνεται, μισό λεπτό. Δεν καλύφτηκε πρώτα να μιλήσω λίγο. Ζητήσατε εντολόγο εσείς για ερώτηση. Θέλετε κι άλλη ερώτηση. Όχι, θέλετε ερώτηση γιατί ο κ. Μουριάδης είναι εντολόγου. Ας μιλήσω λίγο. Ναι, θα τοποθετηθεί ο γι' αυτό επειδή που θα τοποθετηθεί. Μήπως όμως θέλει να μιλήσει η κ. Δήμαρκος. Ευχαριστώ κ. Μουριάδη, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θέλω να θυμίσω στο σώμα και σ' όλους τους μεγαλύτερους από μας, ο κ. Παπαδόπουλος κατά πάσα πιθανότητα μπορεί και να μην είχε γεννηθεί ακόμη και ίσως γι' αυτό δεν τα θυμάται, ότι το θέατρο των Φιλήπων, το Φεστιβάλ Φιλήπων, είναι σε άμεση επαφή με την ίδρυση του κρατικού θεάτρου Βορειο-Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, την ίδια εποχή, δημιουργηθήκαν και τα δύο και τα πρώτα καλοκαίρια κ. Παπαδόπουλο, γι' αυτό εσείς ήταν πολύ μικρός για αυτό που να τα ξέρετε, το κρατικό θέατρο Βορειο-Ελλάδος περνούσε και τρεις μήνες στην Καβάλα, έκαμνε τις πρόβες του, έδινε τις παραστάσεις του και υπάρχει ένας άρρυκτος δεσμός ο οποίος με τα χρόνια ξεθόριασε. Αυτό προσπαθούμε να αναβιώσουμε και μάλιστα την τελευταία φορά που έγινε μια φασαρία, αν θυμάστε τότε με τα Capital Controls, που ο κ. Βούρος και το προσωπικό του Φεστιβάλ δεν ήθελε να έρθει να δώσει παράσταση στο Φιλίππον, στο Φεστιβάλ Φιλίππον, επικαλούμενος την οικονομική ένδυα της εποχής. Προσπαθούμε να αναβιώσουμε λοιπόν εκείνα τα χρόνια και τους δεσμούς μας με το κρατικό θέατρο Βορειο-Ελλάδος. Επώνυμοι καλλιτέχνες, επώνυμοι σκηνοθέτες θα έρθουν και θα διδάξουν. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα είναι μόνο αυτοί, θα είναι και από τον τόπο μας άνθρωποι, οι οποίοι μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διδασκαλία αυτών των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτό είναι μια καθαρά ουσιαστική και θεατρική υπόθεση, την οποία όλοι πρέπει να πρημοδοτήσουμε, γιατί αυτή είναι και η αξία του Φεστιβάλ Φιλίππον που κρατάει τόσα χρόνια. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε, ο κύριος Μουριάτης παρακαλώ. Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι διεθνές δεν είναι κύριε Πετρόπουλε, διότι αυτό είναι μέσα στην Ελλάδα, διεθνές είναι να έρθουν από το εξωτερικό, αυτό είναι το διεθνές. Λοιπόν, πρώτο. Δεύτερο. Και όχι, το διευκρινίζω. Επίσης, θέλω να πω συνηγορώντας αυτά που είπε η κυρία Δήμαρχου, διότι ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς που φτιάχναν σκηνικά δίνοντάς τους τα σχέδια, όντως συνέβαινε έτσι. Όμως, πρέπει κάποια στιγμή να αναβαθμίσουμε το Φεστιβάλ Φιλίππον. Και το Φεστιβάλ Φιλίππον δεν αναβαθμίζεται μόνο με τις ανακλήσεις, τέλος πάντων με τα θέατρα τα οποία έρχονται εδώ και δίνουν τις παραστάσεις, αλλά όμως πρέπει να δώσουμε μια βαρύτητα και στη θεατρική πεδία της περιοχής μας. Δηλαδή, θα πρέπει κάποια στιγμή, και υπάρχουν πολλά παραδείγματα κύριε Πετρόπουλε, αν μπείτε μέσα στη Σικελία να δείτε τι γίνεται στο αρχαίο θέατρο, θα καταλάβετε τι είναι διεθνές και τι είναι θεατρική πεδία. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πάρα πολύ δουλειά εκ μέρους του ΔΥΠΕΘΕ, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κτλ. Ψηφίζουμε την προγραμματική. Ας το χαλαρώσω και να μην πω σε χαρακτηρισμούς. Εγώ βέβαια κατανοώ και ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος είναι πολιτικά πρόσωπα και εντάξει είναι λίγο ξεδικευμένα αυτά τα πράγματα, αλλά για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα, λέει η εισήγηση εδώ και είναι αυτό που θα γίνει ένα διεθνές εργαστήρι. Έτσι το λέει ακριβώς και είναι και καλή ιδέα. Εγώ τολμώ να πω ότι είναι και καλή ιδέα, αλλά όλα αυτά που θα πω θα πω γιατί πρέπει να κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε το Φεστιβάλ Φιλίππον και πρέπει να αναβαθμίσουμε και γενικότερα με τις πράξεις μας και τις αποφάσεις που παίρνουμε. Και τι θέλω να πω, βλέπω να κόστουν 45.000 ευρώ και στο σύνολο είναι 75.000 ευρώ. Και είχα την εξής απορία, ενώ λέει διεθνές εργαστήρι. Αυτό είναι για να καταλάβουμε, είναι διάφοροι καθηγητές που έρχονται και από το εξωτερικό και υπάρχουν διεθνείς συντελεστές και υπάρχουν τοπικοί έτσι θα έλεγα ντόπιοι θεατές. Το θέμα είναι ότι όταν κάτι είναι χαρακτηρισμένο και είναι διεθνές πρέπει να είναι διεθνείς συντελεστές και διεθνείς θεατές. Γι' αυτό πρέπει να λέγεται και να... Ξέρουμε ότι αυτό το διεθνές εργαστήρι γνωρίζουμε ότι γίνεται με πληρωμή. Δηλαδή οι άνθρωποι που δηλώνουν συμμετοχή πληρώνουν για να μπορούν να συμμετέχουν και αυτό το πρότζεκτ που θα φτιάξουν να το παρουσιάσουν μετά στους θεατές. Εδώ δεν βλέπουμε κάποια τέτοια εξήγηση ή ερμηνεία. Και θέλω για να καταλήξω, θέλω να πω ότι με αυτές τις ενέργειες θα μεγαλώσει το Φεστιβάλ Φιλίππον. Δηλαδή ενώ θα έχει την απήχηση είτε από το εξωτερικό είτε από το εξωτερικό ή θα το παρακολουθήσουμε μόνο εμείς. Αυτό ήθελα να πω πρότερ και να εξηγήσω, όπως γιατί βλέπω την ανάλυση που έχει εδώ ότι δεκαοχτώ μέρες θα γίνεται, αυτές από τις πέντε θεατρικές ομάδες θα ετοιμάζεται το πρότζεκτ και δυο μέρες θα γίνεται αυτή η παρουσίαση του πρότζεκτ που θα ετοιμάσουν. Άρα νομίζω ότι πρέπει να το δούμε πιο, έτσι με έναν όχι τόσο παλαιωμένο τρόπο. Πρέπει να αναβαθμίσουμε και το Φεστιβάλ Φιλίππον μέσα από τις πράξεις και τις αποφάσεις που παίρνουμε για να μπορέσουμε πραγματικά να βάλουμε το Φεστιβάλ Φιλίππον και γενικότερα το δικό μας Φεστιβάλ παντού σε όλα τα παγκόσμια δίχτυα, όχι μόνο για εμάς. Και κλείνοντας, θέλω να πω ότι αυτές οι πράξεις, οι ιδέες χωρίς να θέλω να τις προσβάλλω είναι σωστές και όπως είπε και η δήμαρχος και το τονίζω αυτό, δήμαρχε και οι ντόπιοι και τα ντόπια παιδιά καλό να έχουν την ευκαιρία ή να μπορούν να έχουν το δικαίωμα να μπορούν να συμμετέχουν για να μπορούν να αναδείξουν αυτό που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλος. Ναι, νέο κ. Παπαδόπουλος. Κ. Παπά, παρακαλώ. Άκουσα με προσοχή ιδιαίτερα το πρόεδρο του ΔΥΠΕΦΕ που προσπάθησε και η δήμαρχος και ο πρόεδρος να εξηγήσουν το πολιτικό στίγμα αυτής της εκδήλωσης. Το πολιτικό στίγμα είναι λόγω της Εμπεντιακής Χρονιάς να πάμε σε κάτι διαφορετικό, σε κάτι καινούριο, αν δεν είναι καινοτόμο, είναι καινούριο. Εγώ πιστεύω ότι η ατζέντα έτσι όπως έχει φτιαχθεί, έχει φτιαχθεί με έναν τρόπο που να μπορεί να περιγραφεί από τον πρόεδρο πλήρως, όχι ότι δεν έχει την ικανότητα του λόγου, αλλά στην φιλοσοφία στην οποία μπήκανε αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι καινούριο. Εγώ το χαιρετίζω αυτό μόνο και μόνο με την έννοια, αν θυμάστε, ότι στα μνημεία της UNESCO το θέατρο έχει ένα θέμα, έτσι. Άρα λοιπόν, για να το εντάξουμε πλήρως μέσα σαν ένα χώρο μνημείων, πρέπει να κάνουμε και εμείς διάφορα πράγματα, όχι ότι ήταν λάθος αυτά που είπε ο Μάικς ο Παπαδόμος, είναι σωστά και αυτά. Δηλαδή, ας γίνουν οι άρχοι, ας γίνουν αυτές οι συζυατρικές ομάδες που πιθανόν, αυτές οι ομάδες που θα παρουσιάσουν τα διάφορα project, τα δικά τους. Προφανώς, όταν θα έρθει από το εξωτερικό ο καθηγητής, θα φέρει και την ομάδα του, για να υποστηρίξει αυτό που καταθέτει μέσα σε αυτό το εργαστήρι, ας πούμε, για να διακριθεί. Αυτά τα πράγματα τώρα σίγουρα θα καταγραφούν, σίγουρα θα φωτογραφηθούν, σίγουρα θα γίνουν ένα λεύκωμα, το λεύκωμα θα διαβαστεί από κάποιους ή θα γίνει ένα προσπαίχτους έτσι για να δείξουμε τη δράση, θα πάει στο εξωτερικό, του χρόνου θα γίνει καλύτερο, αν αυτός ήταν να πετύχει σαν θεσμός και υπάρχει ενδιαφέρον. Έτσι, σιγά σιγά μπαίνουμε και εμείς στο να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα τετριμπένα. Γιατί και εμένα δεν μ' αρέσει να παίρνουμε τα αρέστα από το φεστιβάλ του της Επιδάδουρας. Πρέπει το φεστιβάλ του των Βιλήμπων να κάνει και κάτι δικό του και κάποια δικά του. Παλιά είχε ξανά επίσημη τσί, είχαν τολμήσει να κάνουν διάφορες χορογραφίες, αν θυμάμαι καλά, διάφορα χορευτικά. Όλο και κάτι τέτοια πράγματα, πέστε τα δραστηριότητες μέσα στο καλοκαίρι, θα ανεβάσουν και θα προβάλλουν το χώρο του θεάτρου και επιπλέον θα αρχίσει και η Καβάλα να έχει ενδιαφέρον για αυτούς που, δόξα τω Θεώ από την Αναστασία που έλεγε, δόξα τω Θεώ έχουμε και από την ενδοχώρα των Βαλκανίων, αλλά και από τη Ρωσία. Δεν φανταστείτε να έχει ένας Ρώσος που εκείνη την περίοδο ήρθε και άλλο πράγμα στην Ελλάδα, να του πας όταν θα έρθει ένα προσπέχτης και θα του πεις, ξέρεις εγώ αυτή τη βδομάδα έχω αυτή τη δράση, θα πάει ο Ρώσος, θα το δει, θα το μεταφέρει, κάπως έτσι. Στην ουσία όλα αυτά τα δράση και τα πρότζεκτ δεν γίνονται όλα και δεν έχουμε και τα χρήματα να έρθει κάποιος χρηματοδότης να κάνει κάτι θεαματικό. Σιγά, σιγά, σιγά, σιγά, νομίζω πέτραδάκι, πέτραδάκι θα χτιστεί και ο Πρόεδρος, εγώ πιστεύω ότι είναι σε αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό ψηφίζω θετικά. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά, κ. Βέρος παρακαλώ. Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε όσο μπορώ πιο σύντομα και πριν καταθέσουμε από τη μεριά μας της δημοτικής μας παράταξης την πολιτική μας θέση, λίγο να αναφερθώ στην προγραμματική σύμβαση και έχει άμεση σχέση με την θέση την οποία θα καταθέσουμε στο τέλος. Βλέπουμε ότι το κόστος της υλοποίησης του Φεστιβάλ των 60 ετών πλησιάζεται 150.000 ευρώ. Ένα ποσό που δεν υπερβαίνει κατά πολύ άλλου είδους εκδηλώσεις όπως είναι το Έρση Σοου, το οποίο είναι τριών ημερών. Βέβαια, διαπιστώνουμε ότι τα ποσά τα οποία προϋπολογίζεται μέσα από αυτών την κατανομή, κυρίως δεν αφορούν τις παραστάσεις γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των παραστάσεων είναι χωρίς κόστος, δηλαδή σημαίνει με εισιτήριο. Για το τέσσερα θέμα μιλάτε τώρα. Για το τέσσερα, ναι, προγραμματική σύνδεση. Όπου βέβαια εκεί διαπιστώνουμε επίσης ότι το 15% του προϋπολογισμού πάει σε προβολή, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όταν διαβάζοντας παρακάτω το άρθρο 7 στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλωμένων, θα δούμε ότι μία από τις δύο υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να συμβάλει στην προβολή του με όποιο πρόσφορο μέσο. Όπως επίσης διαπιστώνουμε ότι ενώ λέτε ότι ως δήμος το ποσοστό και το ποσό το οποίο θα βάλει είναι γύρω στις 108.000 χιλιάδες και τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι τα 146.400 πρόσφονται είτε από χορηγίες είτε από κάποια έσοδα από τα εισιτήρια ή από τις παραστάσεις και από διάφορα έσοδα από πώληση προγραμμάτων κτλ. Δεν αναφέρεται πουθενά αυτό που προβλέπετε στο άρθρο 7 στις υποχρεώσεις των συμβαλωμένων και αφορά της περιφέρειας όπου χαρακτηριστικά στις τρεις μία μάλλον από τις τρεις υποχρεώσεις είναι να καλύψει μέρος της δαπάνης 18, αναφέρει προφανώς του προϋπολογισμού, ως του ποσότου 10.000 ευρώ. Άρα μάλλον δεν είστε σίγουροι ότι η περιφέρεια θα καταβάλει αυτά τα χρήματα ή δεν τους δεσμεύεται γιατί λέτε να καλύψει μέρος της δαπάνης μέχρι το ποσότου 10.000 ευρώ ή είναι υποχρεωσή και δέσμενη συμβάση της σύμβασης για δεν είναι. Τώρα, από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων και μου κάνει εντύπωση, δεν ξέρω γιατί το κάνετε αυτό, το κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως να το κάνει και η προηγούμενη διοίκηση. Αναφέρεστε κυρίως στην δημιουργία banners, προγραμμάτων, αφησών, flyers και τα λοιπά, όπου βέβαια τα έχετε ξεχωριστά τα ποσά, 6.000, 6.000, 2.000, όπου ουσιαστικά μαζεύεται ένα ποσό της τάξης περίπου 25.000 ευρώ. Η άποψή μας ως δημοτική παράταξη, και νομίζω ότι δεν μπορεί να το αφησβητήσει κανένας, είναι ότι εκτιμούμε και εμείς ότι το Φεστιβάλ Φιλίππον είναι ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του δήμου μας αλλά και της περιφέρειά μας. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση, όχι απλώς να προστατεύσουμε τον θεσμό και απλώς να τον αναβαθμίσουμε, αλλά θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να τον αναδείξουμε και αυτός ο πολιτιστικός θεσμός να γίνει ευβέλιας πανελλαδικής και όχι μόνο να φύγει και εκτός συνόρων. Διότι εμείς θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππον είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε για να μπορέσουμε να προβάλλουμε όχι μόνο τον τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή αλλά και κυρίως για να δεχόμαστε μόνιμα κάθε χρόνο και με πολλαπλασιαστική σχέση επισκέπτες. Άρα να έχουμε εισόδημα χρημάτων και να μην κοιτάζουμε πώς θα αλλάζουμε μόνο τα χρήματα τα δικά μας. Πολύ γρήγορα για να μην θεωρηθεί, παρότι έχουμε και το πρόγραμμά μας του 2010, όμως έχουμε μπροστά και το 2014 και για να μην θεωρηθεί ότι λέμε πράγματα τα οποία δεν τα είπαμε ή τώρα προσπαθούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Πολύ συνοπτικά θα σας πούμε ότι εμείς για όλους αυτούς τους λόγους, δηλαδή το ότι αυτός ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός θα πρέπει να ξεφύγει από τα όρια της περιφέρειας, εμείς θεωρούμε ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια οργανωτική και καλλιτεχνική αυτοτέλεια του μέσα από τη δημιουργία ενός οργανισμού. Ένας οργανισμός ο οποίος θα επιβαρύνει στο ελάχιστον τον Δήμο Καβάλας αλλά θα δώσει στο θεσμό την ποιοτική ώθηση που το πρέπει. Που θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο αυτός ο οργανισμός που θα αποτελείται αποκλειστικά από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και η θέση του προέδρου θα είναι άμυστη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν πρέπει να έχει σχέση με το ΔΠΤ. Και κατά την γνώμη μας, για να κλείσω την πολιτική μας θέση, είναι ότι το Φεστιβάλ αυτό θα πρέπει να έχει διαρκή καλλιτεχνική δραστηριότητα, η οποία βεβαίως θα κορυφώνεται την καλοκαιρινή περίοδο με τις παραστάσεις αποκλειστικά του αρχαίου δράματος. Παρ' όλα αυτά, παρ' όλες τις αντιρίσεις μας, παρ' όλη την άλλη φιλοσοφία και λογική που έχουμε, εμείς δεν μπορούμε σήμερα να πούμε όχι. Όμως, θα πρέπει να καταγραφούν οι αντιρίσεις μας στο πώς κατανέμετε το ποσό που κατανέμετε, πώς διαχειρίζεστε κάποια πράγματα και ποια είναι και η λογική σας. Γιατί σας είπα, δεν μπορεί ένα έρση σόου τριών ημερών να κοστίζει περίπου εκατό χιλιάδες και ένας θεσμός όπως το Φεστιβάλ, που συμπληρώνει 60 χρόνια, με μια διάρκεια δύο μηνών, με παραστάσεις, με εκδηλώσεις, να κοστίζει 146.400. Μα θα μου πείτε, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν διοικήσεις που έδωσαν και μέχρι 400.000, θυμάμαι, επί ημερών, αν θυμάμαι καλά, Στάθιε Ριφυλίδη, δεν θέλω να τον αδικήσω ή ενδεχομένως πρώτης ηλικίας ημερών της διοίκησης Μητζή. Τα χρήματα δεν είναι το παν, το θέμα είναι η φιλοσοφία, η λογική και πώς σκέπτεσαι έναν τέτοιο θεσμό, να τον αναδείξεις ως κορυφαίο και με εδέλεια αυτή που είπαμε πέραν τις περιφερίες. Ευχαριστούμε τον κ. Ροβέρο, οπόμενως ο Μόφωνα... Κύριε Πρόεδρε, μόνο δύο λεφτά να πω κάτι πληροφοριακά. Επειδή όλοι σας είχατε πρόσκληση αλλά ελάχιστη μπορούσατε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις όλες εξάλλου δεν δυνατόν, θέλω να σας πω ότι πέρσι υπήρχαν δύο παραστάσεις από ξένες θεατρικές ομάδες. Η μία ήταν από μία αυστραλέζικη ομάδα αφορούσε τον πόλεμο στην Καλή Πολή. Ειλικρινά δεν θέλω να χαρακτηρίσω αλλά κατά λάθος είδα μία καταπληκτική παράσταση και εννοώ αυτήν του πολυνησιακού θεάτου. Ήρθαν ηθοποίοι από την Πολυνησία, Μικρονησία, με έναν αυστριακό καθηγητή Πανεπιστημίου Αρχαίων Ελληνικών ο οποίος τους δίδαξε την παράσταση, ήταν και σκηνοθέτης, έκανε τη μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά στα μικρονησιακά, το μπρομηθέο δεσμότι. Θέλω να σας πω ότι είναι μία από τις πέντε καλύτερες παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινα τι έλεγαν. Μπορεί να ήξερα την ιστορία μέσα σ' άκρες. Φυσικά υπήρχε ένα ταμπλό με μια μετάφραση δίπλα που έδειχνε τι διαδραματίζεται στη σκηνή εκείνη την ώρα αλλά εξαιρετική ηθοποιή, εξαιρετική παράσταση και θεωρώ ότι ήμασταν πολύ τυχεροί εμείς τα 100 άτομα που είμασταν εκεί να τα παρακολουθήσουμε. Ας πηγαίνουμε στο θέατρο, ας πηγαίνουμε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίπον, μερικές φορές πετυχαίνουμε διαμάντια. Αυτά εκτός του θέματος. Λοιπόν, πάμε στο υπαρρυθμό 5. Τροποποίηση εν μέρη της υπαρρυθμό 221 του 17 απόφασεις του Δηματικού Συμβουλίου που αφορά την έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, Δήμου Καβάλας και Διπεθέκ. Τροποποιούνται τα άλθρα 3 και 17 που αφορούν τον προϋπολογισμό και τις δράσεις. Υπόσχεσθα το καλώδι. Ήθελα επίσης να ρωτήσω εάν οι προηγούμενες παραστάσεις, οι περιοδείες μάλλον, τι έξοδα είχανε και τι έσοδα είχανε. Διότι εντάξει πρέπει κάποια στιγμή να λαμβάνουμε υπόψη και το κόστος των παραστάσεων, δηλαδή να έχουμε και τα ίδια πράγματα σε χρήματα. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχουν πράγματα που πεντρώνται με λεφτά, κύριε Μουριάδη. Ευχαριστώ με τον κύριο Μουριάδη, κύριε Πετρόπουλε, παρακαλώ. Λοιπόν, να απαντήσω στον κύριο Μουριάδη. Πόσα λεφτά έχει αυτή τη στιγμή το Ταμείου του Διπεθέ, κύριε Μουριάδη, θέλετε να μάθετε. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι και σημαντικό το κομπόδεμα. Μιλάμε για αρκετά σημαντικό. Ενδικτικά θα σας πω ότι σήμερα, ενώ έχουμε διανύσει τους πέντε πρώτους μήνες του 2017, δεν έχει ειστρέψει στο Ταμείου του Διπεθέ καβάλα σούτε ένα ευρώ από τον Δήμο Καβάλα. Και γι' αυτό το λόγο επιταρχύνουμε τις διαδικασίες για να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλο και να προχωρήσουμε στις υπογραφές των συμβάσεων με τους υπολίπους. Τέλος, και ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα θέματα τα οποία αναπτύξατε, τώρα θα σας πω ότι υπάρχει στέλεχος της παράταξής σας στο Διοικητικό Συμβούλ του Διπεθέ, είναι ο πρώην Πρόεδρος ο κ. Δημητριάδης, ένα εξαιρετικό μέλος. Έχει ψηφίσει σχεδόν όλες, κατά 99% όλες τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει. Αν υπάρχει κάποια απορία είμαι διαδικασμένος σε προσωπικό επίπεδο να σας την λύσω όποτε θέλετε και όποτε αγαπάτε. Συγγνώμη για την παρέμβαση. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη κύριε Πετρόπουλε, αν κατάλαβα καλά ο κ. Μουριάδης, ότι ο προϋπολογισμός 3,34, δράσεις 3,34, θα μείνει υπόλοιπο στο Ταμείο. Αυτό ερώτησε. Βεβαίως και θα μείνει. Γιατί είναι σοσκυλισμένος στο προϋπολογισμός και οι δράσεις. Κοιτάξτε, ο προϋπολογισμός είναι νούμερα τα οποία καθρεφτίζουν κάποιες δράσεις. Και σημαίνει ότι σε έναν προϋπολογισμό πρέπει να καταναλωθεί, πρέπει να απορροφηθεί το 100% των χρήματων του προϋπολογισμού. Ευχαριστούμε κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Πρόεδρε, μόνο μια έτσι ερώτηση γιατί βλέπω μια ανατιστυχία στον προϋπολογισμό. Λέει προβολή διαφήμιση 1000 ευρώ, αν βλέπω καλά, το οποίο ήθελα να γνωρίζω. Ρωτώ, οι παραγωγές που έχει, ας πούμε, 40.000 ή 20.000, αυτοί έχουν τις δικές τους προβολές και ανάδειξη μέσα στον προϋπολογισμό, ή τα 1000 ευρώ είναι μόνο που καλύπτουν τα πάντα στον αντιπεθεολογική χρονιά. Γιατί το θεωρώ λίγο, μικρό το νούμερο σε σχέση και ανατιστυχία με σχέση με το προϋπολογισμό των 330.000. Αυτή είναι είναι το λόγο. Χαίρομαι που το λάβω, γιατί δεν έχει τεθεί και ούτε πρόκειται να τεθεί. Θα μας πατάλλει στον Δ. Π. Καβάρας. Οι παραστάσεις οι οποίες φιλοξενούνται στο θέατρο αντικών υπαλάκου, κύριε Παπαδόπουλε, είναι αποκλειστικά υπεύθυνες να διαφημίσουν το προϊόν τους. Αυτές έχουν το κόστος της προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμείς δεν αναλαμβάνουμε απολύτως τίποτε. Το ποσό των χιλίων ευρώ το οποίο αναφέρετε είναι ένα ενδεικτικό ποσό, το οποίο όταν κριθεί, όποτε κριθεί και όποιο ποσό κριθεί, θα απορροφηθεί από το συγκεκριμένο κωδικό. Και εντάχει να πω και το εξής, ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απλά λόγω το ότι η Περιφέρεια μας ζήτησε να συμπιέσουμε χρονικά κάποια νομερά και αυτό το λόγο έρχεται συμπιεσμένος. Λέω εγώ το θέμα για να περάσει τις επόμενες συνεδρίες του Περιφερικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει. Το λάθος είναι από πλευράς της Περιφέρειας σε ό,τι έχει να κάνει με την ενημέρωση. Και επειδή το λάθος της Περιφέρειας το μιμήθηκε και ο κομοτινή χωρίς να ενημερώσει εμάς, μπήκαμε στη διαδικασία, σήμερα το επαναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε τον κ. Πετρόπολ, κ. Παπά, παρακαλώ. Η ερώτηση θέλω να κάνω και με αφορμή αυτό που απάντησε ο αγαπητός ο Πρόεδρος, κ. Πετρόπολ, στον συνάδελφο του Μάγκη του Παπαδόπουλου. Εδώ σήμερα το θέμα έρχεται ως τροποποίηση της σύμβασης και της απόφασης έγκρισης που πήραμε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αναφέρεται η εισηγήση ότι η τροποποίηση αφορά στις δύο συγκεκριμένα άρθρα, το 3 και το 17. Θέλω να μου πείτε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, στο 3 και στο 17. Θα σας τα περιγράψω, είναι σε ό,τι έχει να κάνει με τις δράσεις οι οποίες αναφέρονταν στους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και οι δράσεις αυτές σε σχέση με τα ανάλογα χρηματικά ποσά, ακριβώς τα ίδια χρηματικά ποσά έχουν συμπεριληφθεί στη νέα προγραμματική σύμβαση αρχής γενωμένης από τον μήνα Ιούνιο. Δεν αλλάζει τίποτε ούτε το επίπεδο των δράσεων, ούτε οι δράσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν, ούτε βέβαια και τα χρηματικά ποσά γίνεται μεταφορά δράσεων και οικονομικών δεδομένων από τους τρεις μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο από στον Ιούνιο και με τα τίποτα άλλο, κύριε Λόρα. Κύριε Μοριάδη, παρακαλώ, τι λέτε επί του θέματος. Όχι, εμείς δεν το ψηφίζουμε γιατί δεν καλύθηκα καταρχήν στα έσοδα-έξοδα των διαφόρων δράσεων στις διάφορες παραγωγές ακριβώς και στην περιοδεία του θεάτρου. Δηλαδή επειδή η προηγούμενη περιοδεία του θεάτρου ήταν τα χρήματα πάρα πολλά, δεν μου το είπατε αλλά θα σας το πω εγώ, ήταν πολλά σε σχέση με τα έσοδα που είχε και επειδή δεν υπάρχει λόγος, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι και του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα, διότι τώρα είχαμε ένα αποθεματικό, είχαμε ένα περίσευμα 120.000, αλλά του χρόνου μπορεί να μην έχουμε, του χρόνου μπορεί να μην μας δώσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Για αυτό το λόγο, όχι, δεν το ψηφίζουμε. Παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Σε ποια παραγωγή αναφέρεστε? Και στην Κοζάνη. Μια παραγωγή της τάξης των 2.000 κρίνεται δηλαδή ότι δεν πρέπει να ψηφίσει το προϋπολογισμό. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Η παραγωγή, αν αναφέρεστε στην παραγωγή του κυρίου Πιατά, θα ήθελα να σας πω ότι μάλλον δεν σας ενημέρωσαν καλά, γιατί η παραγωγή του Πιατά που λήθηκε και πήγε στην Κύπρο έναντι 2.500 ευρώ που μπήκανε μέσα στο ταμείο του Διπεθέ Καβάλας. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Πάντως, πρόεδρεμένο στο ότι είναι προϋπολογισμός και όσο μπορείτε πρέπει να το δείτε, είναι 330.000, είναι 270.000, αν δεν κάνω καλά, η υπηχορίγηση του Δήμου Καβάλας. Άρα, νομίζω ότι θα εξατλείψει τα περιθώρια ώστε να μπορέσει να συρκνώνεται αν θα γίνει κάποια σπατάλη, αυτό θα το κρίνετε εσείς βέβαια και πιστεύω ότι θα το καταφέρετε. Ακολουθώντας βέβαια και τη λογική που είπε ο κύριος Μουριάδης. Όμως, εγώ ψηφίζω ναι γιατί φυσικά πρέπει να... Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Κύριε Παπά. Ναι, κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, να θυμίσω λίγο ότι πριν από πολλά χρόνια όταν αποφάσισαν και εδώ στο Δήμο Καβάλας να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα. Ήταν στη φιλοσοφία και στη λογική μέσα από αυτά τα δημοτικά θέατρα να στηριχθούν τα εραστητεχνικά σχήματα και να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους της πόλης μας να αναδείξουν την όποια αγωνία και την όποια προσπάθεια στο να συνεισφέρουν πολιτιστικά και με αυτόν τον τρόπο να προβάλουν και το Δήμο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη λογική τότε υπήρξε και οι γενναίες επιχορηγήσεις από τη μεριά της Κεντρικής Διοίκησης όπου βέβαια σήμερα βλέπουμε ότι όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά εδώ και αρκετά χρόνια η Κεντρική Διοίκηση είναι ελάχιστα τα χρήματα τα οποία δίνει συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους προγραμματικές συμβάσεις όπως βέβαια στο προηγούμενο όσο αφορά με το φεστιβάλ που εκεί δεν δίνει μία. Βέβαια όμως θα πρέπει να προσέξουμε και εμείς και το είπα προηγουμένως ότι για ποιο λόγο δημιουργηθήκανε, για το τι παραγωγές επιδιώκουμε και κάνουμε διότι βλέποντας εδώ τα νούμερα στον προπολογισμό και νομίζω τα είπαμε και την άλλη φορά όταν βλέπουμε εδώ παραγωγές της τάξης των 40.000 ευρώ αλλά βλέπουμε όμως και αμοιβές τρίτων της τάξης των 20.000, αμοιβές καλλιτεχνικών συνεργατών 29.000 έξοδα εκτέλεσης καλλιτεχνικού προγράμματος, καλά αυτό αφορά την Εγνατία και τα λοιπά είναι αυτή την προσπάθεια για την ανάδειξη των περιοχών επί της Εγνατίας βλέποντας όμως όλα αυτά τα χρήματα λέμε ότι δεν είναι αυτή η φιλοσοφία και αυτής της διοίκησης γι' αυτόν τον λόγο αλλά και για έναν δεύτερο λόγο το ότι εμείς ως δημοτική παράταξη δεν έχουμε εκπροσώπηση στο ΔΥΠΕΘΕ και άρα ουσιαστικά δεν μπορούμε όχι απλώς να ελέγξουμε γιατί η συμμετοχή μας στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και στις κοινοφελείες επιχειρήσεις δεν είναι για να ελέγχεις ή να κάνεις την κριτική σου είναι για να βοηθήσεις μέσα από τις προτάσεις σου μέσα από τις όποιες θέσεις να συμβάλεις στο να έχεις ένα πετυχημένο έργο ως δήμος για αυτούς τους δυο λόγους εμείς δηλώνουμε παρόν γιατί δεν θέλουμε να δικήσουμε έστω και την όποια προσπάθεια θετική υπάρχει από τη μεριά της σημερινής διοίκησης του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και για να μην θεωρηθεί ότι είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία όμως δεν θα πρέπει να ακολουθείς αυτή τη φιλοσοφία των παραγωγών και δεν μπορώ να ακούω τώρα από τον Πρόεδρο ότι ξέρτε πόσα λεφτά μας έφερε πόσα λεφτά κόστισε όμως κάποια στιγμή πρέπει να μας πείτε ότι η συγκεκριμένη παραγωγή πόσο κόστισε και κοιτάξτε να δείτε το θέμα δεν είναι πόσο κόστισε και αν μας έφερε χρήματα το θέμα είναι δώσαμε τη δυνατότητα στους δικούς μας ανθρώπους αυτούς με τις ανησυχίες, με τις αγωνίες, με το μεράκι να συνησφέρουν τώρα θα μου πείτε βεβαίως κατά καιρούς και τα λοιπά ξέρω ότι θα με απαντήσετε, ξέρω ποιος δεν με παρακολουθεί ο Πρόεδρος ποιος δεν με παρακολουθεί εντάξει ξέρω ότι θα με πείτε τώρα καλά δικαιολογήστε τα 29.000 τώρα του καλλιτεχνικού διευθυντή που τον έχετε και ακόμα δικαιολογήστε τώρα εντάξει Πρόεδρε αν έχετε την καλούσινη ούτε μισό λεπτό θέλω να διαβεβαιώσω στον κύριο Βέρο το εξής ότι όλες οι παραγωγές, κύριε Βέρο, όλες οι παραγωγές οι οποίες έχουν ανέβει από το Διπεθακαβάλλας έχουν να κάνουν επαγγελματίες εθνικούς, γιατί είναι επαγγελματικές παραγωγές με επαγγελματίες εθνικούς καβαλιώτες το 100% όλων των δράσεων επαγγελματικών που έχουν ανέβει από τις παραγωγές του Διπεθακού είναι επαγγελματίες καβαλιώτες πάνω απάν για το δεύτερο ζήτημα το οποίο θύξατε περί ερασταιχνών θέλω να σας διαβεβαιώσω το εξής να σας πω το εξής ότι φέτος για δεύτερη φορά κάναμε τη γιορτή μαθητικού θέατρου 25 θεατρικές εκπαιδευτικές κοινότητες από ολόκληρο το νομό Καβάλλας σε ένα διάστημα 4 εβδομάδων φιλοξενήθηκαν 25 δημοτικά γυμνάσια και λίκαια πέρασαν από το θέατρο Αντιγώνι Βαλάκου περισσότερες από 6.000 θεατές δημιουργήσαμε θεατρική παιδεία και καινούργιο θεατρικό κοινό και σε ό,τι έχει να κάνει με τους ερασταιχνικούς θέατρους θέλω να σας πω ότι και φέτος δώσαμε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτα στο ερασταιχνικό θέατρο με τις 6 θεατρικές ομάδες οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να λάβουν και το τόχος μας είναι βεβαίως θα εξαρτηθούν αυτά από άλλες καταστάσεις του χρόνου τον Μάιο το ερασταιχνικό θέατρο να συμπεριλάβει ερασταιχνικές θεατρικές ομάδες να γίνει μια γιορτή με ερασταιχνικές ερασταιχνικές ομάδες από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Κατράκης το θέατρο είναι επαγγελματικό το στηρίζουμε σε μέχρι στο βαθμό όπου στηρίζουμε και το ερασταιχνικό θέατρο Ευχαριστούμε τον κ. Πετρόπουλο υπαρεθούμε ένα έξι θέμα έγκριθη της με ρεθμό 174 του 17 πόφασης δημοφέλια που αφορά την έκτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών τους 17. Εκρίνεται? Παρών ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Βέρος Μια ερώτηση θέλω να κάνω στην αγαπητή την κυρία Πρόεδρο Πώς αφορά στο πρώτο κωδικό που αναφέρτησες τις υποχρεώσεις προηγούμενων οικονομικών ετών είχατε προϋπολογίσει ότι υποχρεώσεις είναι 170.000 και τώρα βάζετε άλλες 30.000 και πάτε τις 200.000 Θέλω λίγο να μην το εξηγήσετε γιατί η λογική λέει ότι δεν έρχισε μετά από 5 μήνες Μετά από 5 μήνες καταλάβατε ότι υποχρεώσεις δεν είναι 170.000 θέλω λίγο, εγώ πώς το σκέφτομαι τώρα βλέποντας τον προϋπολογισμό λέω δεν ξέραν ότι είναι 200.000 δομίζω ότι είναι 170.000 και μετά από 5 μήνες καταλάβαμε ότι υπάρχουν άλλα 30.000, πώς γίνεται αυτό, δεν γίνεται δηλαδή Θέλω να με εξηγήσετε λίγο τι είναι αυτά τα 30.000 Θα απαντήσω, όταν έγινε ο προϋπολογισμός δεν είχε συμπληρωθεί το 2016 Ο προϋπολογισμός είχε γίνει περίπου στο Νοέμβριο Άρα δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ακριβώς τις οικονομικές υποχρεώσεις του Νοεμβρίου, πολύ δε περισσότερο του Δεκεμβρίου Άρα οι υποχρεώσεις όλου του έτους, άρα και του Δεκεμβρίου τα οποία τυμολόγια, τα περισσότερα από αυτά, ειδικά των τελευταίων μηνών έρχονται μέσα στο 17, στην ουσία τώρα γίνεται η εκαθάριση των τυμολογιών που μας έρχονται και πληρώνονται, γι' αυτό Κύριε Μουριάδη, παρακαλώ, πώς το αποθετήσετε, ναι Να έλατε, ναι, ο κύριος Παπάς, ναι, κύριε Παπαδόπουλο, παρόν είπατε παρόν και ο κύριος Βέρος, κατά πλειοψηφία, το υπαρρυθμό 7 έγκριση της υπαρρυθμών 112 του 17 απόφασης δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη που αφορά την έγκριση απολογισμού οικονομικού τους 2016 εγκρίνει το απολογισμό στο 16, παρόν από τον κύριο Παπαδόπουλο νέο κύριος Μουριάδης, νέο κύριος Παπάς, κύριε Βέρο, παρακαλώ Λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί, είναι γνωστή η θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι με την αποζημίωση των προέδρων που δεν είναι αποκλειστικούς και πλήρους απασχόλησης Ευχαριστούμε, το υπαρρυθμό 8, απόρριψη της υπαρρύθμιου πρωτοκόλου 2418 του 17 ένστασης κοινοπραξίας ιατράκης Μπουμπούνας για το έργο του θέματος και λοιπά ό,τι λέει η εισήγηση παρόν ο κύριος Καπαδόπουλος Το υπαρρυθμό 9... Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση μπορώ να καταλήγω σας, παρακαλώ Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε Κυρία Δήμαρχη, έχουμε περάσει δύο χρόνια Καλά τώρα, τι να λέμε, δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο μόνο στο κομμάτι το κατασκευαστικό αλλά αναφέρομαι και στο κομμάτι του διαγωνισμού της προμήθειας του νέου εξοπλισμού Τι γίνεται, κυρία Δήμαρχη, με αυτό το κομμάτι Θα γίνει ποτέ αυτός ο διαγωνισμός ή όχι Η υπομονή και των εργαζομένων επάνω αλλά κυρίως των φιλοξενούμενων παιδιών είναι τεράστια και κάποια στιγμή τον διαγωνισμό και την προμήθεια του νέου... Αφήστε με να ολοκληρώσω για να καταλάβετε Νομίζω ότι το ξέρετε πολύ καλά ότι από τη στιγμή που είναι φορέας συλλοπήσης του έργου Δήμος Καβάλλας είναι και υπεύθυνος για την... Αφήστε να τελειώσει η κρεσοτήρα σας Παρακαλώ, μην το διακόψετε, κυρία Δήμαρχη Παρακαλώ Είναι και υπεύθυνος στο να πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό εκτός και αν κάνω λάθος Αν κάνω λάθος διορθώστε με για να ξέρει και ο κόσμος που παρακολουθεί και τι κάνει υπεύθυνος για να κάνει αυτό το διαγωνισμό Το θέμα είναι τι θα γίνει επιτέλους και με το διαγωνισμό του εξοπλισμού Θα γίνει ποτέ, δεν θα γίνει και αν θα μπορούσατε και εσείς οι δυο να δεσμευτείτε πότε περίπου χρονικά θα τοποθετηθεί ώστε να πραγματοποιηθεί αυτός ο διαγωνισμός Σε ευχαριστώ πολύ Ναι, κυρία Δήμαρχη Κυρία Σωτηρία, με συγχωρείτε δυο λεπτά φορέας συλλοπήσης θα πει κουβαλάω τα λεφτά από εκεί και τις αποφάσεις από εκεί και επειδή εσείς δεν έχετε τεχνική υπηρεσία και τεχνικούς εμείς είμαστε αυτοί που τα εκτελούν άλλοι δίνουν τις εντολές, εμείς τις εκτελούν Κύριε Τουλκίδη, θα γίνει αυτή η δημοπρασία των υλικών τηγάνια, μηγάνια, κρεβάτια, τηλεοράσεις Να το μάθεις και να απαντήσεις τον κύριο Σωτηριάτη, σε παρακαλώ πολύ Να το μάθεις Κύριε Καλαταρίδη, παρακαλώ Θα λέτε κάτι? Κύριε Καλαταρίδη Υπεύθυνοι όσον αφορά την προμήθεια είναι το τρίο προμηθειών το οποίο να πω την αλήθεια φοβάται κύριε Σωτηριάτη γι' αυτό ρωτάω εγώ την τεχνική υπηρεσία αν αυτό το έργο θα τελειώσει ποτέ αν θα παραλυφθεί κάποτε γιατί τα λέω αυτά γιατί αν χτύπα ξύλο πότε είναι η παράδοση 18 εβδόμου? Ολοκλήρωση, τέλος πάντων, λέμε εμείς ότι πάει και πιο πίσω αν αυτό το έργο δεν παραλυφθεί δεν ολοκληρωθεί να το πω καλύτερα ποτέ και εμείς προχωρήσουμε στην προμήθεια αυτών των οποίων μόλις αναφέρατε ξέρετε τι θα συμβεί εμείς αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε αναμονή είμαστε έτοιμοι έχουνε γίνει και οι διορθώσεις το γνωρίζετε και εσείς αυτό γιατί υπήρξε συνεργασία για να γίνουν όλα έτοιμα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη αυτό μπορώ να σας πω εγώ Ευχαριστώ πολύ κύριε Καλανταρίδη το υπαριθμό 9 ορισμός μελών επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής προμήθειών υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 221 και λοιπά εγκρίνεται όπως η εισήγηση το υπαριθμό 10 τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλας έτους 2017 είναι τα δύο έργα εργασίας υγειονομικής ταφής και ανακέννηση πρώην κτιρίου ΕΟΚ θέλετε να σας ρωτήσουμε αν υπάρχει κάποια ερώτηση κύριε Βέρο παρακαλώ κύριε Τουλκύρη παρακαλώ το πρώτο νομίζω το εξατλίσαμε για το δεύτερο λίγο θα ήθελα να σας ενημερώσω ήταν το έργο που ετοιμάστηκε από την τεχνική υπηρεσία στο ύψος των 2.800.000 για τη μετεστέγαση εν τέλει των υπηρεσιών του Δήμου στην καπναμοθήκη του ΕΟΚ το έργο αυτό πια έχει εγκριθεί από το ΕΜΗ Περά έχουμε τα λεφτά 2.000.000 βέβαια από τα 2.800.000 που είχε δηλωθεί το έργο αλλά εν πάση περίπτωση αντιλαμβάνεστε 2.000.000 είναι σημαντικότατα και αυτή τη στιγμή περνάμε τα 500.000 είναι για φέτος το κομμάτι αυτό αισιόδοξο το βλέπω και το 500.000 για φέτος αλλά εν πάση περίπτωση ξεκινάμε τη ουσία της υπόθεσης ότι είναι ένα έργο που νομίζω χρόνια και χρόνια συζητιέται εγώ είμαι πολύ φρέσκος στο κρουμπέτι ας πούμε αλλά νομίζω ότι θα είναι μια πολύ σημαντική κίνηση για όλη τη διαδικασία του Δήμου, για όλες τις εργασίες του Δήμου για όλες τις διαδικασίες του Δήμου να μαζευτούν κάποτε σε σύγχρονα σοβαρά γραφεία για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο Δήμος έως όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει και όχι με τα λαγούμια που κυκλοφορούμε εδώ και δυο χρόνια όλη η αριστερά δεξιά Αυτό είναι το έργο εγκεκριμένο και βέβαια παρακάτω έχουμε και την πράξη που θα εγκρίθουμε, την αποχή των όρων πράξης Εντάξει για τις εργασίες υγειονομικής φανταζούμε τα είπαμε Κύριε Μουριάδη παρακαλώ Μόνο θα παρακαλέσω τον κύριο Τουρκίδι αν και το έχω πει στον φίλο μου τον Φίλιπα ότι κάποια στιγμή πρέπει να ενημερωθούμε για αυτό το έργο δηλαδή είναι ένα έργο που αφορά το Δήμο δηλαδή πως γίνεται μέσα πως πρόκειται να γίνει η διαρρύθμιση των χώρων δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει να μας την παρουσιάσετε αυτή ή αν δεν μπορούμε τουλάχιστον καλέστε μας να βρουμε στο γραφείο να μας την παρουσιάσετε Όχι, τώρα που φτάσαμε σε αυτό το σημείο νομίζω ότι θα πρέπει μια παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει έστω και πρωί μερισιάζει Τι λέτε επί του, τις απαντήσεις Κύριε Παπαδόπουλε παρακαλώ Κύριε Παπά παρακαλώ Κύριε Βέρο παρακαλώ Λοιπόν κύριε Πρόεδρε όσο αφορά για το συγκεκριμένο το έργο στο χώρο υγειονομικής ταφής Αν θυμάμαι καλά και διορθώστε με Είναι το τέταρτο έργο που δίνεται στις ιδιώτες Όσο αφορά από το θέμα της καθαριότητας μετά δηλαδή την κοπή των χώρων 75.000 περίπου 25.000 για την αποκομμυδή των χώρων και 25.000 για το πλήσιμο των κάδων Έρχεστε τώρα και 75.000 περίπου Λέτε ότι θα πρέπει για να διασφαλίσω στο να μην υπάρξουν ή όταν υπάρξουν αυτά τα αναφλέξεις στο χώρο υγειονομικής ταφής Να έχουν τη δυνατότητα με μηχανήματα και χειριστές για να παλέψουν την κατάσταση Πρώτο ερώτημα Μα δεν υπάρχουν χειριστές και μηχανήματα Υπάρχουν και χειριστές και μηχανήματα Ναι βέβαια θα μου πείτε Μα κοιτάξτε να δείτε Μέχρι προχθές δεχόμασταν τα απορρήματα του Δημοκαβάλλας Τώρα με αυτή τη συνεργασία και λόγω διαμάθ αποδεχόμαστε και απορρήματα από όμορους δήμους Ένα θυμίσω εγώ ότι λέγαμε εμείς όταν λέγαμε ότι δεν πρέπει να τα αποδεχτούμε σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής Όπου είναι πλέον μια ορολογιακή βόμβα Και γνωστό από το 2010 όλοι παραδέχονται ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής του οποίου η επέκταση δεν έγινε μέχρι τώρα Είναι υπό... όχι κλείσιμο Υπάρχει ο φόβος κάποια στιγμή τα σκουπίδια να σκεπάσουν τον Χαλκερό και την Καρβάλη Εάν φύγουν από εκεί πάνω Λοιπόν και έρχεστε τώρα και λέτε ότι κοιτάξτε πρέπει να το δώσω έργο Εγώ ρωτάω τώρα ο Αφελής Καλά ρε παιδιά συγγνώμη Δεν κάναμε συνεργασία με τη Διαμάθ Και δεν θα πρέπει να μας καλύψει η Διαμάθ Με εργαζόμενους Με μηχανήματα Ο δήμος κάθε τόσο εδώ περνάμε κωδικούς για αγορά μηχανημάτων Εγώ ξέρω ότι από την καθαριότητα στο τέλος κάθε χρονιάς Το πλεώνασμα είναι τις τάξεις του ενός εκατομμυρίου Δηλαδή μεταφέρουμε, εγώ δεν θα πω ένα εκατομμύριο, εγώ θα πω πολύ χαμηλότερο 600.000 ευρώ θα μεταφέρουμε στην επόμενη χρήση Μα καλά, δεν αγοράζουμε μηχανήματα Κοιτάξτε ένα διπλό Λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αιμορραγία Διότι βασικές υποχρεώσεις που έχει η αυτοδιοίκηση και ο δήμος Καβάλας Που όταν ακούει κάποιος δήμος, όποιον και να ρωτήσει Έχει στο μυαλό του απορρήματα, νερό φως Βασικές υπηρεσίες να τις αποδίδεται ελαφρά από την καρδία Έτσι δεξιά και αριστερά Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε ο Θεός να σας φωτίσει Εμείς είμαστε αρνητικοί και να δούμε τι άλλο θα φέρετε τώρα από την καθαριότητα Και βέβαια, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για προσωπικό Ψάχνω να δω οι 156 από τους 256 εργαζόμενους 8 μηνοκοινοφελείς εργασίας που βρίσκονται Ξέρω όμως που βρίσκονται αρκετοί από αυτούς Δεξιά και αριστερά Και θα ψάξω κι άλλο για να βρω και να δω και ποιοι είναι και πώς είναι Όπως τώρα μαθαίνουμε και από τους 25 της άρντευσης για τον πρωί Δήμο Φιλίππον και για τα υπόλοιπα διαμερίσματα Πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά στην άρντευση και πόσοι από αυτούς είναι σε γραφεία δεξιά και αριστερά Ή καλύπτεται οτιδήποτε άλλο Και θέλατε να τα ψηφίσουμε και τότε Εμείς είμαστε αρνητικοί Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τι θέλει η Κοράνη, τι θέλει η Κοράνη Κύριε Βέρο, κύριε Βέρο ακούστε Για το χιτά τα προηγούμενα έτη πότε ψηφίσατε κάποιο ποσό Πότε Θα σας πω ο χιτά, ο χιτά, ο χιτά έχει έναν κανονισμό λειτουργίας Ο οποίος δημιουργήθηκε επί δικής μας διοίκησης Πρέπει να λειτουργεί σωστά Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν Έχουμε τη λειτουργία, πρέπει να τα κάνουμε Είμαστε υποχρεωμένοι γιατί τα 75 χιλιάρικα Το 2020 θα γίνουν 750 χιλιάρικα Και αναλάβετε εσείς μετά την ευθύνη να τα πληρώσουν οι δημότες της Καβάλλας Που λέτε ότι δεν θέλετε Και δεύτερον Εάν εμείς δεν πάρουμε τα σκουπίδια των άλλων δήμων Αναλαμβάνετε την ευθύνη? Είναι η νομοθεσία αυτή Τι να κάνουμε, τι να κάνουμε Η νομοθεσία, το λέει ο Έσδα, το λέει ο Πέσδα Και είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα σκουπίδια των όμορων δήμων Είμαστε υποχρεωμένοι Παρακαλώ Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα σκουπίδια των όμορων δήμων Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτά τα σκουπίδια Ψάξτε το Τι θα τα κάνουμε Λοιπόν, εξαντλήθηκε το θέμα Το υπαριθμό 11, αποδοχή όρων ένταξης Τις πράξεις με τίτλο ανακέννηση και ενεργειακή αναβάθμιση Κτιρίου π.ΝΟΚ στο Δήμο Καβάλλας Με κωδικό και έγκριση εκτέλεσης το μότι του λουποέργου Το εγκρίνετε το 11 Το 12, έγκριση υποβολής πρότασης Τις πράξεις ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμου Στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη Εγκρίνετε Το 13, ενημέρωση και έγκριση κατάθεσης προτάσεων Στα προγράμματα ΑΙΤΕΡΕΚ ΕΥΡΟΠ και CBC Black Sea Basin Εγκρίνετε Πρόεδρε, πρόεδρε, εμείς παρόν Όχι ότι διαφωνούμε Εσείς λέτε ότι υπασποίηζει ο χρόνος Αλλά είναι αδιανόητο να μπαίνουμε σε μια τέτοια λογική λόγοποίηση χρόνου Το φέρνουμε μετά Ανοίγουμε πόρτες που δεν κάνει εμείς Λέμε παρόν, όχι ότι δεν συμφωνούμε Εμείς θέλουμε να έρθουν και τα χρήματα και αυτά Είναι το μερίδιο, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο Εντάξει, το αποφασίσατε, πιο μπροστά το στείλατε Και το φέρνετε μετέπειτα για έγκριση Το υπαρρυθμό 14 τώρα Στο υπαρρυθμό 15 πάμε τώρα Στο υπαρρυθμό 15 συγκρότησε η Επιτροπή Προσορινής Οριστικής Παραλαβής Το έργο συντήρησης εραδευτικών δικτύων και λειτουργίας ανακατασκευής αντιληωστασίων Άραδευσης του 2016 Ο κ. Τσουρκίδης, ο κ. Τσουχαταρίδης Το υπαρρυθμό 16 συγκρότησε η Επιτροπή Προσορινής Οριστικής Παραλαβής Το έργο επισκευές συντήρησης αποδειτηρίων κολυμβητηρίου Καβάλας Ο κ. Πετρόπουλος και ο κ. Κελαηδάκης Το 17 παράταση της προοδεσμίας Περέωσης του έργου κατασκευές επισκευές συντήρησης της τρώων ζώων και αυροδοξαμενών Δημοτικής Ενόητος Φιλίππορ Μέχρι πότε? 9 Αυγούστου 2017 Κύριε Γραμματέα ξέχασα στο υπαρρυθμό 4 στη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Θέλει και ορισμός μέλους στην Επιτροπή Παρακολούθησης Το υπαρρυθμό 18 έγκριση εκτέλεσης του έργου κατασκευές επεκτάσεις δικτύων άρδευσης έτους 2017 Το υπαρρυθμό 19 έγκριση εκπόνησης της μελέτης με συνοπτικό διαγωνισμό Τυκλοφοριακή μελέτη για την τροποποίηση σχεδίου πόλης για την αλλαγή χρήσης οδών σε πεζοδρόμους Ψήφιση πίστοσης Νέο κ. Βέρος παρακαλώ Θέλω να ακούσω τον κ. Αντιδήμαρκο γιατί μιλάμε για 60.000 μελέτη και τι είναι αυτή η μελέτη δηλαδή τι θέλω διευκρινήσεις Το σχέδιο πόλης έχει πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δει είναι πεζόδρομοι και πεζόδρομοι είναι ο δει όπως ξέρουμε εμείς δηλαδή ο δει είναι πεζόδρομοι αλλά στο σχέδιο πόλης ξεκίνησαν να είναι δηλωμένοι αλλιώς π.χ. η 16η της ταξιαρχίας είναι δρόμος τα σκαλάκια μέχρι πρόσφατα ξέρετε ότι αυτό που συζητήσαμε πριν την βήτα παράδοση ήταν δρόμος η Φιλίπου είναι πεζόδρομος όπως σας είπα οι πεζόδρομοι μας είναι δρόμοι και διάφορα τέτοια τέτοια πράγματα πρέπει πρώτον να μελετηθούν και δεύτερον να αλλάξουν στο σχέδιο πόλης καλά εδώ είμαστε μακριά ακόμα αν θέλουμε να την κάνουμε είναι η ερώτηση οι όποιες δηλαδή ενδεχομένως παραλήψεις λάθη λέω εγώ τώρα γιατί γίνονται και αυτά ρε παιδί μου ναι γιατί η πρόσχεση τώρα έχει σχέση αυτό και με την διοτιμιά τέτοιου είδους μελέτη δηλαδή το πως θα χαρακτηριστούν θα πρέπει να δούμε άμεσα και που έχει σχέση και με την κυκλοφοριακή μελέτη και με το πως θα αναπαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης και πως να το κάνουμε προσβάσιμο και ελεύθερο δηλαδή μη τώρα επειδή τώρα αρχίσαμε τώρα πάρουμε μπάριζα και μεταφέρουμε δηλαδή άκουσα προηγουμένως και για την ανάπλαση της Φιλίπου Ξέρετε τώρα ότι άμα και στην Φιλίπου όπως είπες και έχεις δίκιο χάσεις θέση σταθμευσής λοιπόν αυτό να το κάνεις εγώ δέχομαι αλλά πρώτα όμως πρέπει να δεις πως θα στον Αγιάνι απέναντι ας πούμε πως θα αξιοποιήσεις εκείνο και θα κάνεις ένα υπόγειο πάρκινγ λέω εγώ 4 ορόφων υπόγειο όχι υπέργειο έτσι να δεις και τη δυνατότητα με ελάχιστα χρήματα να παρκέρνουν εκεί μόνοι οι κάτοικοι αυτά είναι έργα που θα μείνει τώρα αυτά είναι έργα που θα μείνει το όνομα της Τσανάκας μόνο με τέτοια έργα θα μείνει το όνομά σου τα επόμενα 30 χρόνια το υπαρρυθμό νίκωση έγκριση πρωτοκόλου δήμαρχος διαταράς της συνεδρίας το υπαρρυθμό νίκωση έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστωριστικής παραλαβής στο έργο επισκευές συντηρήσεις στο μονοπλαστικό το υπαρρυθμό νίκωση έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστωριστικής παραλαβής στο έργο επισκευές συντηρήσεις στο μονοπάτι της παλιάς καβάλα το 21 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστωριστικής παραλαβής στο έργο άριση επικίνδυνοι της επικίνδυνων κτισμάτων έτους 14 το 22 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο έργο κατασκευή γέφυρας στο ρέμα της Λεύκης 23 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο έργο κατασκευή τριών γεφυριών στο αγρόκτιμα κρινίδων 24 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο έργο επέκταση γραφείου διοίκησης δημοτικής αγοράς καβάλας 25 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο έργο επισκευές στο πέμπτο και έκτουν υπεαγωγείο καβάλας 27 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο δευτερό απέ του έργου συντηρής σχολικών κτιρίων Δημοτικής Ανώτας Φιλίππον έτους 2015 28 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 29 έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνιστικής παραλαβής στο δευτερό απέ του έργου συντηρής σχολικών κτιρίων Δημοτικής Ανώτας Φιλίππον έτους 2015 28 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 29 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παραλαβής στο έργο επεκταστάση παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 30 έγκριση πρωτοκόλου προσορρρρρρρρρυνιστικής παλού κτιρίου στις καμάρες επανάχρεση το χώρος πολιτιστικών δραστηριότητων 31 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων 17 Ιουνίου 2017 από 8 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 30 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων 17 Ιουνίου 2017 από 8 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 33 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων 17 Ιουνίου 2017 από 8 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 35 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 19 Ιουνίου 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 34 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 40 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 40 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios 40 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Ποταμωδίων για διοργάνωση αγώνων 2021 από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ Dragon's Terse Chios Συνάδελφοι, την σχετική απόφαση την είχαμε λάβει και πέρυσι. Είχαμε εξηγήσει για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η ανάγκη. Έγινε δύο φορές η διαδικασία. Δεν είχαμε κάποιον, όχι ανάδοχο, κάποιον ο οποίος να προσέλθηκε να καταθέσει προσφορά. Η συγκεκριμένη ανάγκη εξακολουθεί να υπάρχει. Έχουμε δεχτεί επανειλημμένως οχλήσεις τόσο από την συγκεκριμένη περιοχή όπως επίσης και από την τοπική κοινότητα μέσω των εκπροσώπων της. Οπότε, εμπαίνουμε στη διαδικασία επειδή η υπηρεσία θεωρεί ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που είχαμε ξαναπάρει την απόφαση, θέλει να την επικαιροποιήσει, να λάβουμε καινούργια απόφαση για να ξανακάνει πρόσκληση εξήλου εις ενδιαφέροντος έτσι ώστε να προσέλθει αν υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος για να λάβει μέρος στη διαδικασία. Έχουμε κάνει ήδη κάποιες επαφές, έχουμε πλησιάσει αυτούς που θεωρούμε ότι έχουν τέτοιους χώρους, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, απλώς λαμβάνουμε την απόφαση έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και αν με το καλό βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος να προχωρήσουμε στην δημοπρασία. Είμαστε έτοιμοι. Εμείς θέλουμε να ενοικιάσουμε χώρο. Να κάνω μια ερώτηση για τη Δήμαρχη. Θα παίρνετε τίμιμα, θα έχετε τίμιμα, όχι. Ο αρχικός σχεδιασμός, να το πω έτσι, η αρχική σκέψη είναι να δοθεί η δυνατότητα στους περιοικούς να παρκάρουν τη διαδικασία. Γιατί στο συγκεκριμένο χώρο, έτσι όπως έχει διαμερωφωθεί με άλλη ανάπλαση, δεν τους έχει αφήσει καθόλου χώρο για να βάλουν τη διαδικασία τους. Η ανάπλαση δημιούργησε πρόβλημα, λέτε, και περιόρισε τους χώρους να δοθούν, αλλά ό,τι και να είναι ένα χωριό, είναι 200 μέτρα. Δηλαδή, να πάνε να ανοικιάσουμε τώρα, εμείς στη Δήμαρχη, να έχουμε, ας πούμε, ένα χώρο δημιουργημένο, όπου θα μπορούμε να βάλουμε τη διαδικασία μας, όπου θα μπορούμε να βάλουμε τη διαδικασία μας, όπου θα μπορούμε να βάλουμε τη διαδικασία μας, όπου θα μπορούμε να βάλουμε τη διαδικασία μας, δηλαδή, να πάνε να ανοικιάσουμε τώρα, εμείς στη Δήμαρχη, να έχουμε, ας πούμε, ένα χώρο δικό μας. Όχι, αυτό θα ακριθεί ανάλογα με τα ξυπηρήτους όρους. Λοιπόν, οι όροι, όπως ήταν πέρσι, να σας ξαναθυμίσω, ζητούσε στο κέντρο των κρυνίδων, ο οποίος να εφάπτεται να είναι γύρω από την ανάπλαση, εκεί που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, δηλαδή. Δεν έλεγε οπουδήποτε στην κοινότητα των κρυνίδων, προσδιόρεσε γεωγραφικά τον χώρο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα συνεχωρήσω ότι τον ισχυρισμό του κυρίου Βέρου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί θα ανοίξουμε μια πόρτα, κυρία Δήμαρχη, και για τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Αυτή τη στιγμή και στο Ζηγός, αν πάτε, δηλαδή, στην Κεντρική Πλατεία θα δείτε πρόβλημα με αυτοκίνητα. Όλοι έχουν μάθει έτσι. Και ίσως είναι να τους ανοίγουμε και ένα περισσότερο, και στην Καβάλα. Αν ανοίξουμε ένα τέτοιο παράδειγμα, στην Καβάλα δεν δίνουμε χώρους, δηλαδή, τέτοιους εδώ πέρα, που είναι πιο έντονο το πρόβλημα. Και είμαι αρνητικός, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι οι δράσεις αυτές ανήκουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι να δίνουμε χώρους προς ενοικίαση, και οι ιδιώτες οι οποίοι θα νοικιάζουν τα πάρκια αυτά εδώ πέρα. Είμαι αρνητικός. Ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Εμείς, επειδή επικαλεί το αντιδήμαρχος, και του πιστεύω ένα θέμα της ανάπλασης, γιατί είναι μια μικρή περιοχή, κι αν υπάρχουν δεσμεύσεις στην ανάπλαση, σημαίνει ότι δυσκόλεψαν και λίγο τα πράγματα, εκείνο που με προβληματίζει και σκέφτομαι είναι, κύριε Πρόεδρε, η επισκεψιμότητα των ανθρώπων, γιατί εκεί και παζάρι γίνεται, και μια αγορά έχει, και ανάδειξη τώρα των Φιλίππων θα γίνει σιγά σιγά, με την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στην Εννέσκο, νομίζω ότι είναι σε μια καλή κατένθεση, κι εμείς, από τη στιγμή που επικαλείται πρόβλημα λόγω της ανάπλασης και συνένωση, ψηφίζουμε κι εμείς ναι. Μακάρι να γίνουν αναπλάσεις σε όλα τα χωριά, και να κάνουμε κι άλλα πάρκια. Και να σταματήσει και το φαινόμενο του παρκαρέσματος μέσα στους πεζοδρόμους, γιατί αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή των Κρίνιδων. Ο κύριος Βέρος, τι το παραθέτει, να εσύ χάσεις τα ανέσκηση. Λοιπόν, επειδή η λογική του χορτά του σκύλου και της ολόκληρης πίτας, δεν μπορεί να πηγαίνουμε σε αυτή τη λογική. Η ανάπλαση έγινε για συγκεκριμένους λόγους, με πολύ πολύ θετικά, για τους εκεί συμπολίτες μας, συνδημότες μας. Και κάποια στιγμή όμως κάθε έργο έχει και κάποια αγνητικά. Δεν μπορεί να τα θέλεις όλα. Διότι εγώ τώρα έρχομαι και λέω ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσετε και θα ξεκινήσουμε το έργο, ως Δήμος ενώ θα ξεκινήσουμε, όχι ως Διοίκηση εσείς είστε, το έργο της ανάπλασης και της ενωποίησης στην πλατεία Καπνεργάτη, τα φανάρια της Βενιζέλου, Αβέρωφ, Κασσάντρου και τα λοιπά όλα. Λοιπόν, μόνιμη κάτοικοι πάρα πολύ εκεί, οι οποίοι θα χάσουν τις θέσεις πάρκινγ, άρα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα τους βρούμε έναν χώρο για να βάζουν τα αυτοκίνητά τους. Νομίζω είμαι άδικος, είμαι πρόεδρε άδικος. Βενιζέλου γιατί Βενιζέλου. Τι Βενιζέλου. Η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη, πεζοδρομή, κάνει δηλαδή δημόσιο χώρο, όλο το χώρο που είναι τα ταξί εκεί, τα ταξί μέχρι τη Βενιζέλου. Πιάνει την Αβέρωφ μέχρι την Ομώνια, πιάνει την Κασσάντρου και η μόνη ελεύθερη θα είναι η Δαμιανού, όπου θα φεύγεις για να εισέρχεσαι και να βγαίνεις από το πάρκινγ και να έρχεσαι και να οδηγείσαι από την Κύπρο και να βγαίνεις εδώ. Εγώ ρωτάω τώρα. Η μόνη είναι κάτοικη που είναι πάρα πολύ εκεί, επί της Κασσάντρου, οι πολυκατοικείες και τα λοιπά, οι οποίοι τώρα έστω έχουν τρία-τέσσερα πάρκινγ. Λέω εγώ πέντε, όψεις που λάβεις και το βάλεις. Λοιπόν, αυτούς θα πρέπει να τους έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση. Εγώ προσέξτε, εγώ θα συμφωνήσω στις Κρινήδες, αλλά θα συμφωνήσουμε εδώ, όπου όπου κάνουμε τέτοιου είδους έργα και επειδή τους δυσκολεύουμε στο πάρκινγ, αν τους καλυτερεύουμε την ποιότητα ζωής, δεν υπάρχει χώρο. Κι εκείνοι βρήκατε, βλέπουμε πόσους βρήκατε, το ξαναφέρετε. Μετά από ένα χρόνο είναι άντιστο. Πλάκα μου κάνετε τώρα. Γιατί το ξαναφέρατε τότε, αφού δεν βρήκατε εκεί. Άρα δεν είναι δικαιολογία και επιχείρημα αυτά που με λέτε. Θα κάνετε τα δύνατα δυνατά να βρείτε. Α, θα κάνετε... Ξέρετε τώρα, η ανάπλαση των Κρινήδων έπιασε το μισό χωριό τώρα. Δηλαδή μιλάμε για μια έκταση, η οποία είναι δυσανάλογη. Η ανάπλαση των Κρινήδων έπιασε το μισό χωριό τώρα. Ας δούμε αν θα βρεθείτε και αν βρεθείτε. Οι συμβιμότητες μας πολλές φορές θεωρούν ότι αδικούνται και είναι βήτα γάμα κατηγορίας. Και εγώ θα τους δώσω χίλια δίκαια πολλές φορές. Χίλια δίκαια, γιατί θεωρούν ότι εντάξει τώρα. Τι κάνουμε τώρα, πάμε να δικήσουμε άλλους τώρα. Τους θεωρούμε, εμείς. Κι εμείς, αυτοί θεωρούν. Αυτοί θεωρούν ότι... Οι συμβιμότητες μας θεωρούν πολλές φορές ότι επειδή δεν δείχνουμε αυτοί το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξουμε, ότι τους θεωρούμε, αυτοί θεωρούν ότι εμείς τους βλέπουμε ως βήτα κατηγορίας. Εμείς δεν τους θεωρούμε. Ναι, λοιπόν, πάμε στο 42. Τροποποίηση μητου μιστοτηρίου συμβέλου εκμίσωσης του υπεριθμού 407 οικοπέδου στο οικοδομικό τετράγωνο 47 δημοτικής κοινότητας Νέας Καρβάλης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Άννας Χατζιθεοδόρου ως προς την επωνυμία του μιστοτή και του εγγυητή. Έχει αλλάξει η επωνυμία και ο εγγυητής. Κατά τα λοιπά ισχυών οι όροι... Το υπαρρυθμό 43 διαγραφή βεβαιωμένης οφυλής 5,61 ευρώ από την κυρία Τσεγκελίδου Μαριάνα. Το υπαρρυθμό 44 επιστροφή αχραιοστήτωσης πραγμάτων ποσού 218,79 ευρώ στον κύριο Σαλπικτή Χρήστο. Το 45 διαγραφή πιστοτικών τιμολογιών και παραστατικών. Εγκρίνεται? Ναι. Το 46 επιστροφή πρωνιακού επιδόματος ως αχραιοστήτος καταβληθέντος ποσού... 47 επιστροφή πρωνιακού επιδόματος ως αχραιοστήτος καταβληθέντος. Το υπαρρυθμό 48 επιστροφή αχραιοστήτωσης πραγμάτων ποσού 882 ευρώ στην κυρία Λαυτσίδο Εκατερίνη. Εγκρίνεται το υπαρρυθμό 49 εισήγηση περιδιαγραφής ποσού από την κυρία Ελέγκη Τσίτρα... Τσίπρα λέει εδώ. Τσίπρα. Τσίπρα λέει εδώ. Σιγά μη το βάζω αθέμα αν άλλη και Τσίπρα να πω. Εισήγηση περιδιαγραφής ποσού από την κυρία Ελέγκη Τσίπρα του Δημητρίου. Το 50 έκτακτες οικονομικές συνισχύσεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικών του 2017. Εγκρίνεται το υπαρρυθμό 51, 52, 53 εγκρίσεις γενναμένων μεταβάσεων της κυρίας Δρακονάκη, της κυρίας Δρακονάκη, της κυρίας Δημάρχου στην Κομοτινή και επίσης της κυρίας Δημάρχου στην Κομοτινή. Εγκρίνεται το υπαρρυθμό 54 έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Πρόεδρε, παρόν, παρόν, παρόν γιατί δύο η ώρα να καταγραφεί, δύο η ώρα στην Γραμματεία δεν είχε ήρθει ακόμα, δεν το είδαμε το θέμα, μπορεί να συμφωνούσαμε αν θα έρχονταν έγκαιρα και βλέπαμε, γιατί το σίγουρο ήταν ότι θα συμφωνούσαμε, αλλά τώρα λέμε παρόν. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας, την υπομονή σας και το κουράγιο σας. Καλό σας βράδυ. Καλησπέρα.