Ψευδείς ειδήσεις και πως τις ξεχωρίζουμε (SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ., 2019)
: over Παιδιά τα μάθατε Τι έγινε Ένας στερωειδής στο 3242 θα πέσει στη γη σε λίγες ημέρες Μα τι είναι Ποιο Που το άκουσα, αυτό είναι fake news Fake news, τι είναι αυτό Fake news είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό. Μα εγώ το διάβασα. Πράγματι, τα fake news μπορεί να περιέχονται σε ψηφιακό ή έντοιχο περιεχόμενο. Μπορούν να λάβουν τη μορφή ολόκληρων ιστοσελίδων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με αξιόπιστα ιδιοσυγγραφικά sites. Καλά και σε τι εξυπηρετεί αυτό? Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατραματίζουν άλλο ένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των ιδίσεων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Αν το κείμενο μας προτρέπει να το αναπαράγουμε, αυτό θα πρέπει να μας υποψιάσει. Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της αναρτυσης είναι σοβαρή ένδειξη. Αν το κείμενο είναι προϊόν αυτόματος μετάφρασης ή αν δεν υπάρχει συντάκτης. Αν αντί για τη νομινομηνία υπάρχουν λέξεις από χθες προχθές. Αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, αυτό είναι ακόμα μια ένδειξη. Αν το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφίες άσχετες με το θέμα ή η φωτογραφία είναι κακής ποιότητας, είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν έχει μη ενεργά ή μη λειτουργικά links. Αναπτύξτε κριτική σκέψη και εμπιστευτείτε το έστικτο και την λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.