27η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Επιστέ Λοιπόν, ο κύριος Βοιατζής, ο κύριος Βοιατζίδης, ο κύριος Γουνελάς, ο κύριος Γραμμένος, ο κύριος Δελικάρης, ο κύριος Δρακονάκη, ο κύριος Δράκος, ο κύριος Ιακοδίδης είναι εδώ, ο κύριος Συγνατιάδης, η κυρία Ιωσιφίδου, ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Καλπακίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Κουνάκος, ο κύριος Λατζαρίδης, ο κύριος Μαυρίδης, ο κύριος Μιχαηλίδης, ο κύριος Μουντσάκης, ο κύριος Μουρτασάγας, ο κύριος Σμούτιας, ο κύριος Ξανθόπουλος, ο κύριος Στόδωρος Παπαδόπουλος, ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κύριος Θουσόστομος Παπαδόπουλος, ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Προμούσας, ο κύριος Προσαέφ, ο κύριος Ταυρίδης, ο κύριος Σωτυριάδης, ο κύριος Τελίδης, ο κύριος Τσανάκα, ο κύριος Τσαπανίδης, ο κύριος Θρατζισκάκη, ο κύριος Χρόνης. Πριν προχωρήσουμε και δώσω τον λόγο στο δήμαρχο, θα σας αναφέρω κάποιες επιστολές που έχουμε λάβει. Τρεις επιστολές από τον κύριο Ποτόια. Σε καλό δρόμο είμαστε, κύριε Ποτόια. Δεν εννοούμε να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις. Αυτό είναι καλό, κύριε Ποτόια. Της έχετε πάρει όλες τις επιστολές, δεν θα τις διαβάσω ολόκληρες. Θα σας αναφέρω κάποια θέματα. Η πρώτη έχει να κάνει με την πρόταση του κυρίου Ποτόια και της παράταξής του για αντιδέσμευση ξενοδοχείου, έτσι ώστε οι ασυμπτωματικοί νοσούντες να μπορούν να διαμένουν με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ιδρική τους παρακολούθηση. Η δεύτερη επιστολή έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός παραρτήματος για τους ρωμά, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτού των ανθρώπων που μένουν σε καταβλησμούς και κυρίως για τα παιδιά. Και η τρίτη είναι μια επιστολή που έχει κοινοποιηθεί στο δήμαρχο σχετικά με ένα σημείο στη Συνοικία των Ποταμοδίων με την πρόταση κάποιων κατοίκων εκεί για να γίνει πιο ασφαλή η διέλευση των πεζών κυρίως. Η επόμενη επιστολή είναι από την συμπαράταξη πολιτών του κυρίου Βέρου, την οποία θα σας διαβάσω έφτασε πριν λίγο και λέει τα εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ώρα που η πατρίδα μας βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εκατοντάδες θανάτους καθημερινά την ώρα που οι συνδημότες μας βρίσκονται για δεύτερη φορά σε κατάσταση καραδίνας. Κύριε Πρόεδρε, την έχουμε διαβάσει, αφού έχει ταλτήσει όλους, δεν χρειάζεται. Την έχετε παραλάβει όλοι? Βεβαίως. Δεν την διαβούσατε. Την έχετε διαβάσει, ωραία. Διαβάστε, κύριε Πρόεδρε, και για αυτούς που δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι και βλέπουν τον δημοτικό συμβουλείο. Βέβαια. Κύριε Δημαρχέ, είναι κατάσταση να στέλνουμε επιστολές σε όλους και να διαβάζουμε... Δεν πειράζει, κύριε... Πρόεδρε, ο πρώτος που το είπε ήταν ο Κουνάκος. Δεν γίνεται να τα κάνουμε ξαφνικά, πρέπει να στέλνουμε επιστολές. Αφήστε με να συνεχίσω. Όχι πια αυτό το πράγμα, επιστολές. Αφήστε με να συνεχίσω. Ποτόλια. Επιστολές πρέπει να μιλήσετε προεμιερσίας. Παρακαλώ, κύριε. Πρέπει να μιλήσετε προεμιερσίας, δεν αυτά τι είναι. Ελάτε, κύριε Πρέδρε. Λοιπόν, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να ποινήσουμε τον όρκο μας. Ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν τηρούν, σύμφωνα με την επιστολή της δεσμένης και αποφάσισης, μη εκτελώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και διοικητικών συμβουλίων. Και συνεχίζουν να εμπέζουν το ανώτερο πολιτικό όργανο του δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Και θεωρεί ο κύριος Βέρος ότι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και να κρατούν σε καθεστώς ανασφάλειας και ομοιρίας εργαζομένους που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Έχουμε αναγνωρίσει ως Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες. Ειδικά εν μέσω γεωνομικής κρίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι προσέφεραν και προσφέρουμε αυταπάρνηση τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο. Είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως γνωρίζει είχαμε αποφασίσει ως Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραστεί νομικός εκπρόσωπος του δήμου κατά την πρωτόδικη εκδίκας της υπόθεσης τους, όπως και έγινε. Το Μονομελέστρο Πρωτοδικείο Καβάλας έλαβε απόφαση με την οποία δικαιώνει τις εργαζόμενες και μετατρέπει τις συμβάσεις τους αεροίς του χρόνου. Τον Ιούνιο η Σημερινή Διοίκηση του Δήμου Καβάλας μαζί με την διοίκηση του νομικού προσώπου κοινωνική αλληλεγγύη και προσχολική αγωγή έγραψαν στα παϊά τους τα παπούτσια την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ των εργαζομένων και άσκησαν έθνηση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Τόσο εμείς ως συμπαράταξη πολιτών όσο και υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις προσπαθήσαμε να μεταπίσουμε τον κύριο δήμαχο και την διοίκηση να στηρίξει έμπραχτα το δίκαιο των εργαζόμενων να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση και να μην ασκήσει έθνηση. Μάται αόμως. Παρ' όλα αυτά οι φωνές δε σήγησαν και συνεχίσαμε να θέτουμε το συγκεκριμένο θέμα συμβουλίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Διοδηγητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου χωρίς όμως να λαμβάνουμε πιστικές απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης του δήμαχου. Έτσι φτάσαμε στα τέλη Υουλίου για να πάρει ομόφωνη απόφαση το Διοδηγητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου για ανάκληση της έθεσης. Αφού προηγουμένως οι εργαζόμενες τήρησαν την υπόσχεσή τους προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και υπέβαλαν αιτήσεις στην προκήρυση του ΑΣΕΠ που αφορούσε μόνιμες προσκλήσεις στο πρόγραμμα βο που έδωσε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις εργαζόμενες. Μέχρι και σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες, δεν έχει δώσει εντολή για ανάκληση της έθεσης συνεχίζοντας τον εμπεγμό προς το πρόσωπο όλων. Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελτοι, δεν θα συνενέσουμε σε περιπέροχο απαξίωση και βοαγάθμιση του θεσμού και του ρόλους μας ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπούμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε μαριονέτες, δεν θα ανοιχθούμε άλλο να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας. Και για όλους τους παραπάνων λόγους, θα απέχουμε από τη συνέντριαση των Δημοτικών και Διοικητικών Συμβουλίων του Δήμου Καβάδας, μέχρι την ανάκληση της έθεσης από τη Δημοτική Αρχή. Εκτίμηση, Δημοτική Σύμβουλη Άρης Βέρος, Νίκος Μορτασάγας και Σωτήρις Σωτηριάντης. Λοιπόν, αυτή είναι η επιστολή της συμπαράταξης πολιτών. Εγώ νομίζω ότι ο κ. Βέρος θα είναι παρόν για να τη συγκολιάσει. Παρ' όλα αυτά, θα απαντήσει ο Δήμαθος. Κύριε Δήμαρχε... Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Συγγνώμη που τη διακόπτω. Καλησπέρα. Παρόν, γονελάς Γιώργος. Καλησπέρα. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τον κ. Τσαπανίδη, ο οποίος επανήλθε στις συνειδριάσεις έστω και με αυτόν τον τρόπο. Και θεωρώ ότι κάποια στιγμή, κύριε Τσαπανίδη, πρέπει να πείτε και στους συνειδισμότας μας το τι βιώσατε όλο αυτό το διάστημα για αυτούς που ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν και να παραδεχθούν ότι ο κορωνοϊός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την πατρίδα μας. Καλησπέρα. Καταρχήν για τις επιστολές, για τον κ. Ποτόρια. Κύριε Ποτόρια, η επίταξη του ξενοδοχείου, είπατε ένα πολύ ωραίο στην αρχή, αυτό που είναι ένα τραγούδι. Καλό είναι λοιπόν και εσείς να μην ό,τι λέει ο ρυζοσπάστης το μεταφέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το να επιτάξουμε ένα ξενοδοχείο εμείς για να πάνε αυτοί που έχουν θεραπευτεί από τον κορωνοϊό, θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρό αυτό που λέτε. Διότι αυτοί που έχουν ενωσήσει από κορωνοϊό είναι αρκετοί στην πόλη μας, στο δήμο μας. Συνεπώς θα έπρεπε να επιτάξουμε αρκετά ξενοδοχεία που καταλαβαίνετε όμως ότι ο δήμος δεν μπορεί να επιτάξει ξενοδοχεία. Συνεπώς εάν να στηρίξουμε το έτομά σας και να το στείλουμε στην Κεντρική Κυβερνήση να το κάνουνε αυτοί. Σ' αυτό θα συμφωνήσω και θα στείλουμε μια επιστολή για να μπορέσει να γίνει. Για τους Ρωμά συμφωνώ απόλυτα. Είναι κάτι που πρέπει να σκύψουμε επάνω σε αυτό το πρόβλημα και έχουμε αργήσει κύριε Ποτόλια. Τώρα για τα ποταμούδια, για τις παρεμβάσεις στην έξοδο της Αϊκίου, Παύλου και Χάριτος προς την οδό Αστεριάδου. Είναι πολύ σωστή η επισήμανση του συμπολίτη μας και μάλιστα την έχω δώσει στην τεχνική υπηρεσία για να την υλοποιήσουμε. Στην επιστολή τώρα του κυρίου Βέρου, με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα θα χρησιμοποιήσω κι εγώ μια έκφραση. Και δεν δέχομαι να μου λένε για τη δημοκρατία, ότι δεν τηρώ τη δημοκρατία, αλλά τηρώ όμως τον όρχο που έδωσα να τηρώ τα συμφέροντα του δήμου. Και αυτή τη στιγμή, αυτό κάνω με το βοήθεια στο σπίτι. Δηλαδή, μας πειράξανε ότι αυτόν τον χρόνο έχουμε πάρει 350.000 για να πληρωθούν το βοήθεια στο σπίτι. Θα πρέπει να τα δώσει ο δήμος, απ' την τσέπη του. Όταν έχουμε δώσει, όταν για να λειτουργήσει το νομικό πρόσωπο, χρειάζεται... μεσχωρείται λίγο αυτή η μάσκα... χρειάζεται να δώσουμε, να επιδοτήσουμε με ένα εκατομμύριο. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει την επιδότηση, έχουμε δώσει 800.000 και αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός θα υπήρχε πρόβλημα στη λειτουργία του. Εμείς όμως έπρεπε να δώσουμε 350.000 από την τσέπη μας. Επίσης, θέλω να πω για να μην μακρηγορώ σε αυτό το θέμα, το έχω πει και το ξαναλέω. Η έφεση, ούτως ή άλλως, αύριο έχουν συνονοηθεί οι δικηγόροι και μάλιστα έχω και την επιστολή που στείλανε... το έγγραφο που στείλανε στο Εφετίο με το οποίο έχει γίνει η ανέκληπτη δήλωση συνενετικού αιτήματος αναβολής. Και έχει ζητηθεί να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά μπορεί. Το είπα και το ξαναλέω και όσες φορές και όσες επιστολές και να μου στέλνει ο κύριος Βέρος, διότι το έχει πάρει εργολαβικά, θα πω το ίδιο πράγμα. Περιμένω να βγούνε τα αποτελέσματα. Μόλις βγούνε τα αποτελέσματα και οι κυρίες αυτές όσες περάσουνε δηλώσουν ότι θα πάνε στον καινούριο βοήθεια στο σπίτι, θα αποσύρω την αίτηση. Δεν εκβιάζω κανέναν. Προστατεύω τα συμφέροντα του δήμου. Αυτό. Και μάλλον θα χρειαστεί... Δήμαρχε, με συγχωρείτε να διαφθώσω κάτι. Πήρα γύρω στο μεσημέρι. Και νομίζω το πήρε και η κυρία Τσανακά και οι υπόλοιποι από τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο βοήθεια στο σπίτι, ότι λένε στο δικηγόρο τους να μην δεχτεί να υπάρχει αύριο αναβολή. Αυτό που λέτε δεν ισχύει. Από πού βγαίνει δηλαδή. Δεν κατάλαβα. Ποιος το είπε. Κύριε Παπά δεν σας ακού. Πήραμε μια επιστολή από τους εργαζόμενους στο σπίτι, στη βοήθεια στο σπίτι, το μεσημέρι, που λέει ότι δίνουν εντολή στον κύριο Λεωνίδα Παπά, σαν δικηγόρο, να μη συναινέσει στην αναβολή. Πρόεδρο Μίγου μπορώ να έχω το λόγο. Ναι κύριε Παπά λίγο. Πράγματι οι εργαζόμενες, με πήραν τηλέφωνο το μεσημέρι εκτός από το mail και μου ζήτησαν να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Κοιτάξτε λόγω της αναστολής δετουργίας των δικαστήριων, υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι, είναι να παρασταθούμε και να γίνει το δικαστήριο και να μπει στην ουσία που καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και δεν το θέλει κανείς. Η δεύτερη δυνατότητα είναι να κάνουμε δήλωση αναβολής για να πάει μακριά και να μην κάνουμε τίποτε. Οπότε θα ματαιωθεί η έφεση και θα μπορεί να επανέλθει οποτεδήποτε θέλει σε ένας εκ των διαδίκων. Αυτή όμως είναι η χειρότερη λύση, Τρίτη, και τους το εξήγησα. Γιατί όταν θα έρθει ώρα να παρετηθεί ο δήμος από το δικόγραφο της έφεσης, θα πρέπει πρώτα να επαναφέρει την ματαιωθήσα έφεση, να την προσδιορίσει, να επιδώσει με δικαστικό επιμελητή στον αντίδικο και μετά να γίνει ματέωση. Θα χρειαστούν δύο διαδικαστικές πράξεις. Άρα αυτή τη στιγμή ή στέλνουν δήλωση υπηρεξούς οι δικηγόροι και δικάζεται επί της ουσίας η υπόθεση με κίνδυνο να απορριφθεί η αγωγή των εργαζομένων, που εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό. Προφανώς και ο δικηγόρος του Δήμου όμως δεν θα το κάνει. Έχουμε πει ότι δεν θα συζητηθεί ποτέ αυτή η έφεση. Έχει άλλη περίπτωση να κάνουμε κοινή δήλωση αναβολής. Σήμερα καλώς ή κακώς παρέτησε από το δικόγραφο της έφεσης αυτή την περίοδο λόγω της αναστολής των δικαστηριών δεν μπορεί να γίνει. Εντελώς συγκεκριμένες διαδικαστικές πράξεις γίνονται. Αλλά για να γίνει πρέπει να υπάρχει και η εντολή από τον συγκεκριμένο διάδικο τον εκαλούντα. Άρα λήθηκε αυτό το θέμα μίληξα με τις εργαζόμενες και έχει καλυφθεί. Δήμαρχε να πω κάτι. Ναι κύριε Ξανθόπουλε παρακαλώ. Επειδή για πολλοστή φορά ανέφερα ο κύριος Παπάς, ο Βαγγέλης ο Παπάς, ότι στάλτηκε μια επιστολή από τις εργαζόμενες προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Και επειδή για πολλοστή φορά βλέπω ότι εγώ δεν έχω αυτές τις... Ούτε εγώ την πήρα κύριε Ξανθόπουλε. ...θυμωμένες είναι και με εσάς, αλλά φέρετε επειδή καλό παρέα με εσάς δεν θα στενούν και σε εμένα. Α, μπράβο. Απλά του καταθέτω, έτσι για ενώπιον του σώματος, ότι μέχρι τώρα από τη δίποτε αφορά το θέμα αυτό, από πλευρά εργαζομένων, εγώ δεν έχω λάβει τίποτα. Κύριε Πρόεδρε, λίγο επί του θέματος μπορώ να μιλήσω. Ναι κύριε Παπαδόπουλε, με συγχωρείτε λίγο να ολοκληρώσω αυτό που έλεγα και θα πάρετε τον λόγο. Σας ευχαριστώ. Αυτό λοιπόν που είπα και το ξαναλέω, ότι εγώ θέλω να προστατεύσω τα συμφέροντα του δήμου. Και τα συμφέροντα του δήμου είναι ότι αν από τις 300 τόσες χιλιάδες, που είναι η μισθοδοσία, κερδίσουμε έστω και τις 100 χιλιάδες για τον δήμο, είναι κέρδος. Διότι θα χρειαστεί να βάλουμε 200 χιλιάδες, ή να χρειαστεί να βάλουμε 100 χιλιάδες, όταν ανάλογα πώς τις κυρίες δεν θα περάσουν. Διότι υπάρχουν και άλλα σενάρια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα οποία όμως δεν τα λέει κανένας. Και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Και εσείς, κυρία Τσανάκα, τα φαντάζεστε διότι έχετε κάνει δήμαρχος, και ξέρετε, αλλά και οι υπόλοιποι όμως, κυρίες συνάδελφοι, πρέπει να προστατεύσουμε τον δήμο, διότι υπάρχει και το σενάριο, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, ότι και να περάσουν κάποιες, δεν θα δεχθούν να πάνε εκεί, διότι θα έχουν εξασφαλισμένο τον δήμο. Άρα λοιπόν, εγώ οφείλω να υπερασπίσω τα συμφέροντα του δήμου, και όποιες κυρίες, το είπα και το ξαναλέω και τηρώ το λόγο μου, είναι ότι όσες κυρίες δεν περάσουν στο καινούριο βοήθεια στο σπίτι, θα παραμείνουν στο δήμο. Πιο ξεκάθαρη απάντηση και διαβεβαίωση από αυτήν, που δεν νομίζω ότι υπάρχει. Λοιπόν, όποιος κύριος συνάδελφος. Άρα κύριε Δήμαρχε, άρα, ένα λεπτο Δήμητρα, άρα μετά από αυτά που είπατε και κύριος, μετά από αυτά που είπε ο Λεωνίδας, θεωρώ ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κύριος Βέρος, για να έρθει στη συνεδρία συγκέντρωση, γιατί διαμαρτύρεται για κάτι το οποίο οι εργαζόμενες, αλλάξαν την απόφασή τους και πήγαν, δεν ξέρω πόσο πίσω την πήγαν αυτή την απόφαση, επομένως έχετε όλο αυτό το χρόνο να κάνετε αυτό που είχατε υποσχεθεί παλιά, εάν και φόσον κρίνετε ότι αυτά είναι μέσα στα συμφέροντα του Δήμου, για να μπορέσει δηλαδή να γίνει αναβολία, να μην γίνει ποτέ αυτή η έπαιση. Φυσικά και θα τον ενημερώσω. Ο γραμματέας θα σας ενημερώσει τον κύριο Βέρο, ότι έχουμε εξέλιξη, ας πούμε, για να έρθει στις συνεδριές. Ευχαριστώ, θα τον ενημερώσω εγώ ίδιο. Δήμαρχε, κατά την άποψη... Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Τσανάκας, πάμε τη σειρά, ναι. Κύριε Δήμαρχε, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά την αγωνία σας και τις σκέψεις σας να μην βάλετε σε δυσκολία τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλλας. Και τη συμμερίζουμε, να ξέρετε. Αλλά υπάρχει πρώτον απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δεύτερον απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Αλληλεγγύη και τρίτον, να σας υπενθυμίσω, ότι εσείς είχατε βάλει σαν ορόσιμο όχι τα αποτελέσματα του ΑΣΕ. Είχατε βάλει ορόσιμο εάν υποβάλουν έτηση όλες στον ΑΣΕ. Την άλλη μέρα είχατε πει, εγώ θα αποσύρω την έτηση. Που το βρίσκω σωστό, να το ξέρετε. Λοιπόν, πέρασε όμως η άλλη μέρα και δεν έγινε τίποτα. Τώρα, στην επιστολή τους, που δεν ξέρω πώς γίνεται και δεν την έχετε, είναι πάρα πολύ σημαντική επιστολή, κύριε Δήμαρχε, προς τον κύριο Παπά, τον νομικό του Σύμβουλο, λένε με κάθε σαφήνια, ότι εμείς σας δίνουμε εντολή να μην αποσύρετε το θέμα, όχι απλώς να μην πάνε σε συμβιβασμό για να πάρουν παράταση με τον άλλο δικηγόρο, αλλά επίσης να συζητηθεί το θέμα στο δικαστήριο. Εγώ δεν είμαι νομικός. Αλλά όλα αυτά έχουν σημασία, κύριε. Αλλά όλα αυτά έχουν σημασία, κύριε Θανάτα. Είστε και νομικός τώρα. Ο παπάς ή ο Λεωνίδας. Κατάλαβα, κύριε Ψαράκα. Εγώ δεν είμαι νομικός. Αχ, φίστε με λίγο. Το μόνο που έχω να σας υπενθυνήσω, είναι πώς είχατε πει, μόλις υποβάλλουν για τις θέσεις στο ΝΑΣΕΤ, εγώ την άλλη μέρα θα αποσύρω την έκθεση. Αυτό έχω να σας θυμίσω. Κύριε Δήμαρχε, πριν από λίγο, όπως ξέρετε, έχουν πει τα χρήματα μέσα. 3.700 διαφορού. Έτσι, την τρίτη δόση για το βοήθεια στο σπίτι. Άρα, και θα πληρωθούνε. Δεν φταίμε εμείς για ό,τι γίνονται. Και εμείς, κύριε Πινάκου. Και όπως είπατε... Όπου ν' άκουσε με διοίκηση. Καλό, καλό. Μου άρεσε αυτό. Έχετε διαφορά εσείς με εμένα. Έχετε διαφορά. Ποια διοίκηση από τη διοίκηση, Μαρία. Δεν κατάλαβα. 334.000 το χρόνο. 76.000 το χρόνο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Και το πανηγυρίζουμε. Παρακαλώ. Όχι, όχι. Αλλά πάντα η εκάστοτε διοίκηση και τη δική εξουσία κρατάει σε ομοιρία αυτούς τους ανθρώπους. Κύριε Πρόεδρε, εμείς ακούμε το λόγο. Παρακαλώ. Κύριε Σπαπαδόπουλος, θέλει κάτι να αναφέρει. Κύριε Σπαπαδόπουλος, θέλει κάτι να αναφέρει. Αποβδήκατε σε εμένα προηγουμένως. Εντάξει, κύριε Κουνάκο, ευχαριστούμε. Κύριε Σπαπαδόπουλος, θέλει κάτι να αναφέρει. Επί του θέματος θέλω να πω ότι τελικά, ακούμε τώρα λόγια και τοποθετήσεις, αλλά ακούσατε ότι η δήμαρχα έκανε μια αναδρομή. Αν δεν ανακαλέσει μέχρι αύριο την έθιση που υποβάλλει στην δικαστική υπόθεση των εργαζομένων του βοήθεια στο σπίτι, ενημερώνουν τον δήμαρχο ότι αν ζητήσει αναβολή του δικαστηρίου και δεν ανακαλέσει την έθιση, αυτό θα σημαίνει ότι αυτομάτον ότι έχει εξαπατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο πρώτον και ότι έχει εξαπατήσει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Και ότι ο πραγματικός σκοπός, δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα ήταν να κρατήσει τις εργαζόμενες σε ομιρία. Τι είναι αυτά που ακούμε σήμερα, αυτά τα ωραία και το προστατεύω το Δημοτή, δεν μπορούμε να δώσουμε εξηγήσεις. Ανάγκληση της έθισης τώρα, κύριε Δήμαρχε, δεσμεφθήκατε, το υποσχεθήκατε, υπάρχουν απόφασεις στο νογικό πρόσωπο. Να ανακαλέσετε την έθιση, τι είναι αυτά που λέτε, θα παρασθείτε να υποστερήξετε και θα ενισχύσετε, τι είναι αυτά που ακούω. Κύριε Παπαδόπλε, όταν θα γίνεται... Είστε ανάργητος, είστε ανάργητος, είστε ανάργητος, κύριε Παπαδόπλε. Κύριε, παρακαλώ, τους χαρακτηρισμούς σας, δεν είναι ένα θέμα προσυζήτηση, έδωσε τις απαντήσεις ο Δήμαρχος, ακούμε τις προτάσεις σας, αλλά λίγο προσοχή παρακαλώ. Βρε Μάκη, βρε Μάκη, βρε Μάκη. Και μη πετάγεστε, κύριε Φουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, λοιπόν, το ανάργητος εξαρτάται ποιος μου το λέει. Από τη στιγμή που μου το λέει ο κ. Παπαδόπλος δεν με αγγίζει, γιατί ξέρω τον τρόπο που το λέει, δεν ξέρω αν το εννοεί στην πραγματικότητα, αλλά ξέρω γιατί το λέει και συνεπώς δεν με αγγίζει καθόλου. Επίσης θέλω να πω για να ξεχωρίσω τι είναι ανάργητος. Ανάργητος θα ήμουνα εάν αυτό έτσι με ελαφρά την καρφία έδινε αυτά τα λεφτά, αυτά τα χρήματα από το κορβανά του Δήμου και τα έκοβα από τους παιδικούς σταθμούς. Γιατί θα σας δω, όταν θα αρχίσουμε να δίνουμε, που δεν θα δίνουμε αυτά τα χρήματα, θα είναι λιγότερα. Αλλά όταν θα χρειαζόταν να τα κόψουμε, διότι έπρεπε να τα δώσουμε, έπρεπε να πληρώσουμε τις μισθοδοσίες. Όταν θα έπρεπε να κόψουμε από τα ωφελούμενα παιδιά ή όταν θα έπρεπε να αυξήσουμε, διότι ο Δήμος δεν ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχει του κόσμου τα λεφτά. Και μην μου πείτε πάλι για τον Covid, διότι ο Covid δεν θα είναι κάθε χρόνο, φέτος έτυχε να είναι ο Covid. Και ελπίζουμε του χρόνου να μην είναι, για να μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα. Άρα λοιπόν, σας είπα και σας ξαναλέω, ανάλυτος θα ήμουνα, εάν αυτές οι κυρίες που παιδέν περνούσανε, έλεγα με συγχωρείτε δεν με νοιάζει καθόλου. Το διευκρίνησα και το ξαναδιευκρινίζω. Οι κυρίες που δεν θα περάσουν στο βοήθεια στο σπίτι, στο καινούριο, θα παραμείνουν στο Δήμο. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας βαρύτητα του λόγου σας, αλλά η δική μου βαρύτητα του λόγου είναι μεγάλη. Διότι προτιμώ να παρετηθώ από δήμαρχος, να κάνω οτιδήποτε άλλο, παρά να μην τηρήσω το λόγο μου. Ο λόγος μου λοιπόν είναι αυτός, ότι καμία δεν θα μείνει χωρίς δουλειά και ούτε είναι καμία σε ομυρία. Οι ομυρία βάζουνε αυτές τον εαυτό τους, όχι όλες, κάποιες από τις κυρίες, οι οποίες πηγαίνουν από σταθμό σε σταθμό και λένε όλα αυτά που λένε. Και μάλιστα κρίνοντας μια διοίκηση, όντως από το σπίτι τους, με ειδική άδεια. Τέλος πάντων όμως δεν θέλω να επεκτείνω το θέμα. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι όταν καμία δεν θα μείνει άνεργη. Με πιστεύετε, δεν με πιστεύετε, δεν με πειράζει καθόλου. Ο χρόνος θα δείξει. Άλλο είναι το έτοιμα των εργαζομένων, δεν ισχύει αυτό που λέει. Δεν συναινεί στην αναβολή. Ξέρετε ελληνικά κύριε Παπαδόπουλε, καταλαβαίνετε. Σας εξήγησε ο κύριος Παπάς. Τι άλλο θέλετε να κάνω, να κόψω τις φλεύες μου. Λοιπόν κύριε Παπαδόπουλε παρακαλώ, ήδη έχει ζητηθεί τόσο πολύ το θέμα. Κύριε Πεφάνη, κύριε Πεφάνη. Λίγο να κάνω στην κυρία Τσανάκια να πω για να διευκρινήσω. Αυτό που έλεγε η επιστολή των εργαζομένων, η οποία και εγώ τώρα πληροφορήθηκα, ότι εστάλλει και σε άλλους συναδέλφους και επικεφαλείς, το οποίο δεν το θεωρώ δαιοντολογικό έτσι, η σχέση του εντολέα με τον πελάτη δεν πρέπει να γνωστοποιείται στον κάθε τρίτο. Εν πάση περίπτωση όμως, αυτά που ήθελαν... Ποιον υπερασθείσαι, κύριε Παπαδόπουλε. Μάκη, ηρέμησε. Μάκη, μάθε απ' τα λάθη σου. Ποιον υπερασθείσαι, κύριε Παπαδόπουλε. Ηρέμησε, Μάκη, ηρέμησε. Ηρέμησε ο λαϊκισμός. Βγείτε κύριε Παπά να τελειώνει, συνεχίστε. Λοιπόν, αυτό που είχαν στο μυαλό τους εργαζόμενους να συζητηθεί η υπόθεση, ήταν σε εντελώς λάθος βάση. Γιατί δικονομικά, εδώ που είμαστε και από την κατάσταση που είμαστε, να συζητηθεί η υπόθεση σημαίνει να καταθέσουν ηλεκτρονικά οι δικηγόροι της δηλώσης και τα δικό γραφά τους και να συζητηθεί η υπόθεση στην ουσία. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει. Αυτό εξήγησα στις εργαζόμενες στο Μυσημέρι. Αν συζητηθεί η υπόθεση, και το λέω στην κυρία Τσανάκα που το ανέφερε, μπορεί να χαθεί η υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, ή την αφήνουμε, ματαιώνεται και μετά την επαναπροσδιορίζουμε και μετά απαρρετείται ο δήμος από το δικό γράφο, οπότε θέλει δύο διαδικαστικές προσπάθειες, ή κάνουμε μία αναβολή για να μην χρειάζεται διπλή προσπάθεια μετά και όταν δώσει την εντολή η διοίκης του νομικού προσώπου, γίνεται η παρέτηση από το δικό γράφο, να πάει σε όρακη στιγμή. Αυτή είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή ενδεδειγμένη νομικά. Ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλο, οι εργαζόμενοι πήγαν σε ένα δικηγόρο που τους εκπροσωπεί. Εκεί οι δικηγόροι ξέρουν καλύτερα τι θα κάνουν στα δικαστήρια. Και είναι αντιδήμαρχος της διοίκησης. Και είναι δικηγόρος, μην το ξεχνάμε. Τι να κάνω ρε Μάκη, τότε δεν ήξερα ότι θα εκλεγώ και θα γίνω αντιδήμαρχος. Δεν το έξαχνα. Τι να κάνω, να έκλαινα το γραφείο μου πέντε χρόνια. Τι να σου πω. Κύριε Παπαδόπουλο, μην παίρνεις το λόγο χωρίς να σου το δίνω. Και κανένας, σε παρακαλώ. Κύριε Βαγγέλη Παπα, θέλει να συμπληρώσετε κάτι. Εγώ θέλω να πω κάτι επ' αυτού. Ακούγει το Λεωνίδα, τώρα δεν μπορεί η αντιπολίτευση να εκφέρει μια αντίθετη άποψη, μια αντίδραση λαϊκιστής και αντευθεία. Δηλαδή, ερεμίστε ρε παιδιά. Εσείς δηλαδή πονάτε μόνο τον δήμο και όλοι άλλοι τον μετροβολάμε. Τι πράγματα είναι αυτά, ερεμίστε λίγο. Θα συνθέσουμε καμιά στιγμή και τις άποψες της κοινωνίας ή εκτός κι αν τα ξέρετε όλα και εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Οπότε πείτε το μας, να μην ερχόμαστε εδώ ή να πίνουμε ένα καφέ, πηγαίνουμε όλοι να πίνουμε ένα καφέ και να λέμε τραγούδιας. Τι είναι αυτά τώρα λαϊκιστής, ο ένας λαϊκιστής, ο άλλος θα σου λέει ότι πήραμε επιστολή που λένε εντολή στον κύριο Παπά αυτό. Και αυτή τη στιγμή πήρα τον κύριο Βέρο για να το βεβαιώσω και μου λέει ο κύριος Βέρος ότι δεν ξέρει τίποτα επ' αυτού. Δηλαδή, ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα. Αλλά δεν το περίμενα το Λεωνίδα αυτό, δηλαδή αμέσως λαϊκιστής, λαϊκιστής, δηλαδή αν μπορούμε να μιλήσουμε, πείτε το μας να φύγουμε από τον Δημοτικό Συμβούλιο, να τελειώνουμε δηλαδή. Όταν ακούμε τα πράγματα του Βαγγέλη που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικότητα και γίνεται... Τι θες ρε Κουνάκο, τι θέλεις τώρα, θα μιλάει ο καθένας σου, θα έχει αντίδρεπτη άποψη, θα βγαίνεις εσύ και θα βγαίνει και... Όταν η αντίδρεπτη άποψη είναι τεκμηριωμένη, είναι σεβαστή Βαγγέλη, αλλά στο όχι για το όχι και να λέμε ότι εσύ παρετήσου και κάνεις και ράνεις, εντάξει, να έχει επιχειρήματα, εγώ αντιλαμβάνω... Εγώ Λεωνίδα είπα τι επιστολή πήρα, μου έδωσες μια απάντηση, δέχομαι αυτό που μου είπες εσύ, τελεία παύλα, κλείνει πάμε παρακάτω. Άλλες ψέματα εσύ θα το υποστηθείς το ψέμα που θα πεις. Εγώ ψέματα δεν έχω πει ποτέ Βαγγέλη, τώρα θα πω στα γερά μου. Κύριε Ποτόια, έχω σηκώσει χεράκι εδώ και μισή ώρα. Παιδιά ρε παιδέ μου. Πετάγονται όλοι και δεν μου δίνεις όμως το λόγο. Περιμένουμε μόνο τις κάποιες... Κύριε Ποτόια... Είστε επιστημόνος στον λαϊκό... Θέλει να συζητήσουμε για το θέμα... Τώρα ακούστε με κάτι. Συγγνώμη κύριε Ποτόια. Δεν θα δεχθώ ξανά να πάρετε το λόγο χωρίς να σου το δώσουν. Κύριε Ποτόια, παρακαλώ. Λέω λοιπόν ότι πρέπει να συζητάμε για αυτό το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή. Γιατί θεωρώ προσρίχνουμε ξηλές σε ξένες πλάτες. Και οι ξένες πλάτες είναι αυτών των γυναικών που εδώ και 15 χρόνια εμπέζονται. Και πού έχουμε φτάσει σήμερα. Έχουμε φτάσει σε αυτό που λέει ο δήμαρχος σχετικά με την έφεση... και ότι θα της προσλάβει και λοιπά στη συνέχεια. Το ζήτημα, κύριε δήμαρχε, για το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Και εδώ πρέπει να σταθούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα... και να δούμε πώς το διασφαλίσουμε. Είναι ότι αυτή η διαδικασία της πρόσεψης μέσω του ΑΣΕΤ... δεν διασφαλίζει όλες τις εργαζόμενες και γι' αυτό τρέμουν. Αυτό που κάνετε φυσικά διαχειριστικά είναι σωστά. Αυτό θα κάνανε και οι υπόλοιποι. Για αυτό και εσείς να το προσέχετε όταν είστε από κάτω δηλαδή. Να ξέρετε πώς να συμπεριφέρεστε όταν βρίσκεστε στην εξουσία. Το ίδιο θα κάνανε όλοι. Φυσικά να μην επιβαρυνθεί ο δήμος τα χάλια τα οικονομικά που βρίσκεται. Αλλά όμως οι εργαζόμενες δεν τις νοιάζει και καλώς δεν τις νοιάζει... ποιος θα πληρώσει. Δουλεύουν και πρέπει να αμίβονται. Αυτή τη στιγμή λοιπόν επειδή ακριβώς ο ΑΣΕΠ δεν εξασφαλίζει σίγουρα ότι θα προσληφθούν όλες... γι' αυτό οι κυρίες τρέμει το φιλοκάρδο και τους μήν τυχόν μείνουν απ' έξω. Φυσικά εσείς λέτε ότι καμία ρε θα μείνει απ' έξω και θα περιτηθεί και λοιπά. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό το οποίο να σας δεσμεύει πέραν της πολιτικής σας αυτής τοποθέτησης... συμφωνώ να το κάνουμε και εδώ να συζητήσουμε ότι σε περίπτωση που θα μείνουν απ' έξω και θα μείνουν απ' έξω... λοιπόν να προσληφθούν και να είναι υπάλληλοι του Δήμαου ορίστου χρόνου και πού θα το βοηθηθούν μετά... είναι ένα ζήτημα που θα το συζητήσουμε. Φυσικά πρέπει να μείνω στον βουήταστο σπίτι. Εδώ πρέπει να επικυνδρόσουμε. Δεν κάνω αναδρομή στον ποιος έχει ευθύνη. Περάσανε δεκάδες κυβερνήσεις. Δεκαπέντε χρόνια τώρα. Ρηστερές, δεξιές, ανάμυκτες κλπ. Καμία δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα αυτών των αργαζομένων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ξεκρέμαστες γι' αυτό τρέμει το φιλοκάρδι τους. Άρα λοιπόν μπορούμε να σταθούμε σε αυτό το ζήτημα. Πώς εσείς δεν θα αλλάξατε αύριο την άποψή σας αυτή που λέει ότι εγώ θα τις κρατήσω. Γιατί αύριο μεθαύριο. Είναι οικονομικό ζήτημα. Θα πείτε δεν βγαίνω ρε παιδιά. Τι να κάνω. Πάτε το κεφάλι μου. Εδώ είναι θεωρώ η ουσία του ζητήματος και εδώ πρέπει να συζητήσουμε επί αυτό και μόνο επί αυτό. Γιατί τα υπόλοιπα που γίνονται εδώ πέρα είναι αυτό που είπα στην αρχή. Χίλιες χιλιές σε ξανή πλάτη. Σας ευχαριστώ. Κύριε Ποτόγια να θυμίσω και αγαπητή συναδελφή ότι δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή το θέμα. Συζητάμε την επιστολή του κυρίου Βέρου. Ο δήμαρχος δεσμέστηκε και ως δήμαρχος και προσωπικά. Τι άλλο θα κάνουμε. Δεν συζητάμε το θέμα. Έχει συζητηθεί προπολού και πάρα πολλές φορές. Παρακαλώ να είστε πάρα πολύ σύντομοι για να προχωρήσουμε. 15 χρόνια συζητή. Δήμαρχε. Δεν σας ακούμε. Κύριε Δήμαρχε δεν σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, στην κυρία Ιουσιφίδου γιατί δεν δίνετε το λόγο. Θα πάμε με τη σειρά κύριε Ατσανάκα. Πρόταχα ότι θα το παρατάξουν και μετά. Το ξέρετε καλά. Προσπαθώ να τηρήσω μια σειρά. Μην πετάγεστε. Κύριε Δήμαρχε με συγχωρείτε. Κύριε Ποτόλια σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την λογική φωνή που ακούστηκε αυτή τη στιγμή επάνω στο θέμα που έχει γίνει με τις κυρίες αυτές του βοήθεια στο σπίτι. Διότι αυτό που λέω αυτή τη στιγμή ότι δεν θα μείνει καμία άνεργη το εννοώ. Δεν είμαι πολιτικός κύριε Ποτόλια τις έννοιες ότι άλλα λέω σήμερα και τα αλλάζω αύριο. Είπα από την αρχή ότι δεν θα χρειαστεί καμία κυρία να αποληθεί. Και θα το κάνω. Είδατε πολλούς να πηγαίνουν στα δικαστήρια και να λένε όταν πέφτει ένας υπάλληλο όταν είναι σε έναν υπάλληλο να λέει ότι δεν φταίει ο υπάλληλος και φταίω εγώ και να τρώει δύο μήνες φυλακή. Είδατε πολλούς να βγαίνουν και να λένε ακόμη και με τη γέφυρα ότι το μερίδιο της ευθύνης μου αναλογεί αυτό που έγινε με τη γέφυρα. Είδατε όμως άλλους που λέγανε άλλα, είχε άλλα πράγματα και όταν ήρθε η ώρα υπογράψαν άλλα. Ο λόγος μου λοιπόν είναι δέσμευση. Ότι καμία κυρία δεν θα μείνει άνεργη. Εγώ οφείλω να υπερασπιστώ τα χρήματα του Δημότη και του Έλληνα φορολογούμενου. Και αυτό κάνω. Και αυτό θα κάνω. Άσχετα με το τι μου λένε. Αυτό που θα με δικαιώσει θα είναι ο χρόνος. Τώρα το τι λέει ο κ. Παπαδόπηλος και τι λέει ο ένας για ανελγισσία δεν με αγγίζουν. Διότι ξέρω τι θα γίνει στο τέλος. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πατρολιάδης. Τον εργαζόμενον έχει καεί η γούνα. Παρακαλώ. Κύριε Βαγιατζίσια και κύριε Ξανθόπουλος σε συντομία. Εγώ κύριε Πρόεδρε το μόνο που θέλω να πω είναι ότι και εγώ δεν έλαβα την επιστολή όπως του Βιούλος Ξανθόπουλος. Και δεν έχω κάτι άλλο να πω. Αναμένουμε τις εξερίξεις. Κύριε Ξανθόπουλε. Πρόεδρε για το θέμα αυτό πραγματικά με έκπληξη πληροφορούμε για άλλη μια φορά. Γιατί θυμίζεις το σώμα ότι και πριν το καλοκαίρι όταν έγινε συνάντηση με τους αρχιούς των παρατάξεων εκείνη στην οποία πολλές φορές έχει μιμονευθεί εδώ στο σώμα με τις κυρίες του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι. Εγώ δεν κλείθηκα. Φαντάζομαι που παράληψε ή τους ξέφυγε αδεκομένως. Αλλά και σε όλη αυτή την πορεία είσαμε σήμερα όσες τις επιστολές έχουμε σταλεί σε συναδέλφους εγώ ανήκω σε αυτή την πλευρά που δεν λαμβάνουν τις επιστολές αυτές. Άρα προφανώς οι κυρίες δεν χρειάζονται τη δική μου συνδρομή. Με αυτήν την έννοια λοιπόν δεν έχω να πω τίποτα σχετικά με το θέμα αυτό. Κύριε Σφίδο. Με συντομία παρακαλώ. Πρόεδρε και εγώ ήθελα να σου παρακαλώ για μισόλα σου. Ευχαριστώ κύριε Γραμμένο. Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να πω ότι ναι μεν συμφωνώ καταρχήν με αυτά που είπε ο Λεωνίδας ο παπάς για τη διαδικασία. Αλλά παρέλειψε όμως ο συνάδελφος να μεταφέρει στο σώμα και έναν τέταρτο τρόπο συζήτησης της συγκεκριμένης υπόθεσης που και η διαδικασία στο εθετίο επιτρέπει. Δηλαδή τι, την παράσταση με δήλωση ούτε καν την αυτοπρόσωπη παράσταση των δυο δικηγόρων την παράσταση με δήλωση λοιπόν των δικηγόρων του δήμου και των εργαζομένων δηλαδή με ένα έγγραφο με mail που θα μπορούσα να στείλουν στο εθετίο της τράκης. Επιπλέον ταυτόχρονα επειδή δεν χρειαζόταν καν φυσικά να υπάρχει μάρτυρα στο συγκεκριμένο δικαστήριο γιατί υπάρχει η βούληση και η απόφαση του διοικητικού συμπουλίου για την παράσταση του δικηγόρου του δήμου να παρεπηθεί από το δικόγραφο. Άρα θα μπορούσε αύριο με μια διαδικασία που θα γινόταν σήμερα το ξαναλέω να γίνει η συζήτηση του δικαστηρίου μόνο στο θέμα παρέτησης του δικογράφου της έρθεσης. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό όμως που κάνετε εσείς κύριε Δήμαρχε είναι ότι τα μπερδεύσετε λίγο τα πράγματα. Αυτό που είπατε σήμερα θα μπορούσατε να το είχατε πει από την πρώτη στιγμή. Απλά αυτό που είχατε δεσμευθεί είναι αυτό που είπε η κυρία Τσανάκα. Είχατε δεσμευθεί ότι εφόσον κάνουν τα χαρτιά τους όχι εφόσον βγουν τα αποτελέσματα του ΑΣΕ που μπορεί να κάνουν και ένα χρόνο. Εφόσον κάνουν τα χαρτιά τους δίνεται εντολή στο δικηγόρο να παρετηθεί από την έφεση. Και ναι μεν αυτό έγινε μέσα στη μία εβδομάδα τυπικά από το νομικό πρόσωπο. Θέλατε απλά να καλύψετε δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω την έκφραση ή τον τρόπο μάλλον αυτών. Θέλετε να χαϊδεύσετε, να πείσετε τις εργαζόμενες ότι ναι κοιτάξτε εγώ πήρα απόφαση που παρετεί το δήμος από την έφεση. Αλλά στην ουσία όμως ουδέποτε δώσατε την έγγραφη αυτή εντολής στο δικηγόρο του δήμου για να δηλώσει πραγματικά και να κάνει παρέτηση από την έφεση. Το οποίο ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι θα μπορούσε να γίνει και καθόλου τη διάρκεια του καλοκαιριού δεδομένου το νομικό πρόσωπο τυπικά έχει πάρει την απόφαση αυτή από αρχές του καλοκαιριού ουσιαστικά όμως δεν έχει πράξει τίποτα. Αυτό λοιπόν που είπατε σήμερα κύριε Δήμαρχε έπρεπε να το πείτε από την πρώτη στιγμή να ξέρουν και οι εργαζόμενες τι της περιμένει και τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Και αντά αυτό ακούμε σήμερα ότι το είπε ο κ. Λεωνίδας Παπάς δώσανε εντολή μέσα σε εισαγωγικά δήλωσαν μάλλον την επιθυμία τους προς το προεδρείο του εφετήου θράκης αύριο να δώσουν όσο το δυνατόν και πιο μακρινή αναβολή που θα μπορούσαν να ζητούν την πιο σύντομη αναβολή για να τελειώνει η ιστορία. Δώσαν όμως την πιο μακρινή αναβολή που σημαίνει η μακρινή αναβολή στο εφετήιο μπορεί να πάει και του χρόνου σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα που συζητάμε. Άρα σε ένα χρόνο αυτοί οι άνθρωποι θα είναι όμοιροι μιας κατάστασης που δεν ξέρουν που θα τις οδηγήσει. Εν πάση περιπτώση αυτά που είπατε σήμερα για να το κλείσω θα έπρεπε να τα είχατε πει από την αρχή και να μην έχουμε τώρα αυτές τις παλινοδίες και ο κύριος Βέρος δικαιολογημένα να ενεργεί έτσι όπως ενεργεί σήμερα γιατί θεωρεί ότι τον έχετε φοροειδέψει μέσα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κυρία Ιωσυφίδου γιατί το λέτε αυτό. Ο κύριος Βέρος το βάζει αυτό συνεδρίας ή παρασυνεδρίας βάζει ως θέμα αυτό και λέω ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δεν λέω κάτι άλλο. Πού είναι η κοροϊδία δεν κατάλαβα. Το ότι είπα πολύ σωστά λέει η κυρία Τσανάκα ότι την επόμενη μέρα που θα υποβληθεί η έφεση είπα ότι θα την αποσύρω. Όμως υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορώ να σας τα πω δημοσίως. Αν θέλει η κυρία Τσανάκα της θα πω ιδιαίτερος για ποιο λόγο επιμένω αυτή τη στιγμή. Αλλά ξαναλέω όμως ότι η δέσμευση μου ισχύει ότι καμία κυρία δεν θα μείνει από έξω. Λοιπόν τι άλλο να πούμε δηλαδή απάνω σε αυτό το θέμα. Θα σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Παπά. Ζήφατε λόγο. Συγνώμη Πρόεδρε. Μεσοδιάστημα επικοινώνησα με την εκπρόσωπο έτσι των εργαζομένων και της είπα κοίτα να δεις εδώ υπάρχει ένα θέμα. Υπάρχει μια επιστολή που δεν έχει ανακληθεί, δεν έχει διορθωθεί που λέει να μην συνενέσουμε στην αναβολή. Υπάρχει και η άποψη ότι σας το εξήγησα και ότι είναι συμφερότερη λύση. Οι εργαζόμενες βέβαια έχουν ως έτοιμα να υλοποιηθεί η ανάκληση, η παρέτηση από το δικόγραφο της έκθεσης. Αυτό βέβαια είναι κάτι άλλο. Έχουν αυτό το δίκιο έτοιμα. Αύριο όμως δεν διακυβεύεται αυτό. Αύριο δεν μπορούμε να πάμε, εάν ο δήμος δεν έρθει να κάνει παρέτηση. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Αύριο πρέπει να γίνει η αναβολή ή να γίνει Ματέως ή να συζητηθεί. Συνεπώς πρέπει να επιλέξουμε τη συμφερότερη λύση. Εγώ ως δικηγόρος είπα η συμφερότερη λύση είναι η αναβολή και θα ζητηθεί η συντομότερη δυνατή. Αυτό για να μην γυρίσει κανείς να πει ότι δεν είχε στην εντολή, άλλα λένε οι εργαζόμενοι και άλλα λένε εσύ. Αντιλαμβάνεστε, αυτό μου είπε και η ίδια, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να επικοινωνήσει με άλλες 15 εργαζόμενες να τους το πει να τους το μεταφέρει, αλλά αυτή είναι η συμφερότερη λύση και με αυτή θα προχωρήσουμε αύριο. Ευχαριστώ, κ. Γραμμάνης. Πρόεδρε, πάρα πολύ σύντομα. Να συμπληρώσω στο νομικό θέμα της υπόθεσης αυτής. Οι λύσεις, με συγχωρείς, Λεωνίδα μου, είναι τέσσερις που μπορούν να γίνουν αύριο. Η μία δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση από τις τέσσερις, μάλλον οι περιπτώσεις είναι τέσσερις. Η μία δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, γιατί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συζητηθεί η υπόθεση από την ώρα που αν πηγαίνατε σε συζήτηση θα εξετάζετε μάρτυρες και εξέταση μαρτύρων δεν επιτρέπεται λόγω της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία έχει εκδοθεί συναιπώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συζητηθεί αύριο η υπόθεση. Η υπόθεση θα μπορούσε να αναβληθεί με κοινοέτημα, η υπόθεση θα μπορούσε να ματαιωθεί, όμως τώρα, επειδή πρέπει να τα λέμε όλα, είναι βέβαια πολιτική απόφαση, η υπόθεση θα μπορούσε και να αποσυρθεί. Απόσυρθεί, με ποια ενία παρίσταται οι δύο δικηγόροι και λένε παρετούμε από το δικό γράφο της έφυσης και τελειώνει η ιστορία. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι εδώ υπάρχει πολιτικό ζήτημα και από μια κοβέντα που είπε ο δήμαρχος εγώ θα το πω πιο ξεκάθαρα. Το πρόβλημα αγαπητής συναδελφής είναι ποιο. Ότι εμένα έχουν υποβάλλει αιτήσεις όλες οι εργαζόμενες στο ΝΑΣΕΠ, πλήν όμως είναι χαζές, θα πάνε να υπηρετήσουν στην Κωμοτινή, στην Αλεξανδρούπολη, στο Ιράκλιο, εκεί που θα περάσουν ενδεχομένως, και να μην μείνουν εδώ στην Καβάλα αφού ξέρουν ότι σε κάθε περίπτωση θα απασχοληθούν στο Δήμο. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα βλέποντας και εξετάζοντας αυτό που θέλει να κάνει ο κύριος δήμαρχος δηλαδή οικονομικά να στηρίξει το Δήμο. Είπε κάτι σωστό ο κύριος Ποτόλιας. Πώς πρέπει αυτή την υπόσχεση του κυρίου δημάρχου την προφορική ότι όποιες δεν περάσουν θα παραμείνουν στο Δήμο, να την περιβάλλουμε με ένα πιο επίσημο τύπο. Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, αγαπητοί συνάδελφοι, φέροντας το θέμα ή έκτακτο ήρθε κάποιο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε μια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό το οποίο ο κύριος δήμαρχος προφορικά σήμερα λέει να το πούμε και εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο και να είναι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία αν θα υποχρεώται σε κάθε περίπτωση ο κύριος δήμαρχος θα με εκτελέσει. Αυτά ευχαριστώ πολύ. Θα μου επιτρέψετε κύριε Γραμμένο επάνω σε αυτά που είπατε, είναι μια που και σε σχέση και με αυτό που είπε ο κύριος Παπάς, ότι θα ήθελα να το συζητήσουμε, να σας πω δηλαδή, να σας εξηγήσω κάποια πράγματα στους αρχηγούς των παρατάξεων. Γιατί δεν θέλω να τα λέμε δημοσίως, θα ήρθει και μετά το φέρνουμε από εκεί και πέρα και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε μια απόφαση. Αλλά θα ήθελα όμως πρώτα να μιλήσουμε στους αρχηγούς των παρατάξεων, εάν συμφωνούν φυσικά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Θα είναι πάρα πολύ σύντομο, θα κάνω μόνο 2-3 επισημάνσεις γιατί νομίζω ότι το θέμα έχει εξαπνιθεί. Η πρώτη επισημάνση έχει να κάνει με την σημερινή δέσβολη του κυρίου δημάχου. Και προφανώς όταν κάνει μια δέσβολη τέτοια ο δήμαρχος ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ενώπιον του καβαλιωτών διότι είναι δημόσια συνεδριάς του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αντικειμενικά η δέσβολη αυτή. Προφανώς δεν είχε την ίδια βαρύτητα οι προεκλογικές του δεσμεύσεις κατά την προεκλογική περίπτωση. Αλλά αυτό ήταν απλά ένας υποψήφιος δήμαρχος, τώρα είναι ένας ενενεργία δήμαρχος. Ο κύνομος που έχει σημασία είναι η κυρία Τσανάκα η οποία στην ουσία κατέδειξε την ανακολουθία του δημαρχού. Δηλαδή η σημερινή θέση του δημαρχού όπως εκφράστηκε πριν από λίγο δεν έχει καμία σχέση με τη θέση που είχε αναφέρει η ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πορεία της υπόθεσης. Αυτή είναι μια ανακολουθία. Συμφωνώ με τις περιοριστές και είναι το θέμα αυτό. Όσον αφορά τις εργαζόμενες και τη σχέση εντολής με τον δικηγόρο και το έργο κλπ. Εγώ δέχομαι ό,τι λέει ο φίλος μου Λονίδα στον ΠΑΠΑΣ ότι έτσι έγιναν τις συζητήσεις και τώρα που μιλήσω στο τηλέφωνο κλπ. Πριν όμως θα πρέπει να επιστημαθεί ότι υπάρχει ένα θέμα για τον ίδιο Λονίδα θέμα διοδρολογίας και είναι και θέμα και του δημάρχου. Δεν μπορεί να αντιδικεί ο δημοσκαφάλλας με ένα σωματήριο εργαζομένων ή μία μάτρα εργαζομένων και ο αντίδικος διοικηγόρος να είναι ενεργή αντιδήμαρχος. Δέχομαι ότι ανέλαβε ο Λονίδας την υπόθεση πριν αναλάβει ο δημαρχός προφανώς δεν μπορούσε να διανοηθεί και εκείνος τότε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις οι εξελίξεις όμως τώρα έχουν επαραγματοποιηθεί είναι ενεργή αντιδήμαρχος και αντιλαμβάνω ότι υπάρχει ένα τσίπτημα ηθικής τάξης όσον αφορά τη λειτουργία του δήμου δηλαδή ο δήμος αντιδικεί με το αντιδήμαρχότατο. Και νομίζω ότι θα πρέπει ο ίδιος ο Λονίδας να λάβει μία πρωτοβουλία επί λειτουργίας αυτού του θέματος. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ας προχωρήσουμε τα θέματα της εκτός ημερήσειες διάδεξης. Κυρία Τσανακά. Να πω καλησπέρα σε όλους ξανά. Εγώ συμφωνώ πάρα πολύ με την επιστολή και με την πρόταση του κυρίου Βέρου. Βάζει διάφορα θέματα για να τα σκεφτούμε και να τα συζητήσουμε. Δεν θα τα επαναλάβω. Τα είπαμε διαμακρόν. Περιμένω την ενημέρωση κύριε δήμαρχε. Καλοπροέρετα όπως πάντα. Πρέπει επίσης να πω ότι η χαρά της διοίκησης είναι να λείπει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου η αντιπολίτευση. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι κατά αυτόν τον τρόπο σας κάνουν κακό ή σας πιέζουν με κάποιο τρόπο η εμπειρία μου στα 18 χρόνια δημοτικό συμβούλιο όποτε η αντιπολίτευση θυμώνει και φεύγει μια χαρά περνάει η διοίκηση. Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να ενημερώνω μια απάντηση. Κύριε Χρόνο, απευθύνομαι σε σας με πολύ καλή πρόθεση και πολύ καλή διάθεση. Πριν από κανένα δυο-τρεις μήνες αντιδικίσαμε σε αυτήν την αίθουσα. Γιατί σας είπα για τους λογαριασμούς της DEIAC. Εκ των υστέρων βέβαια είδατε ότι υπήρχε πρόβλημα. Δεν λέμε ότι για το πρόβλημα φταίγατε εσείς. Προς Θεού. Ποιος έφταγε, ο προγραμματιστής το πρόγραμμα? Τι έφταγε, κανένας δεν μας είπε ανοιχτά και καθαρά τι συνέβη. Αυτή τη φορά πάλι, ξεκινάει πάλι ένα κύμα της ανασχετικής σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της DEIAC. Εγώ πριν να το φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πήρα τηλέφωνο το συνήγορο του Δημότη. Γιατί ήθελα να ξέρω αν είχαν έρθει στα αυτιά του και στην υπόψη του αν είχε τέτοια περιστατικά. Και ως εκθάυματος, είχε δύο τέτοιες καταστάσεις που υπάρχουν, υπάρχει πρόβλημα πάλι με τους λογαριασμούς. Επειδή δεν είναι καλό να χάνει ο Δημότης την εμπιστοσύνη του προς τη DEIAC, θα σας παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε της DEIAC να αρθείτε σε επαφή με τον κύριο Αθανασίου να δείτε περί τι νοσπρόκειται και πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους συνδημότες μας, τον Δήμο Καβάλας και την ίδια τη DEIAC. Και δεν θα πω τίποτα άλλο. Εγώ απευθύνομαι σε εσάς μετά από την έρευνα που έκανα με τον Συνήγορο του Δημότη. Εδώ σταματάω τα πρωιμησίας, ας πάρουν τον λόγο και οι υπόλοιποι. Ο κύριος πανπαδόπιλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μα ακούτε κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Για να κλείνω έτσι το πρώτο σκέλος και εγώ της συζήτησης γιατί θεωρώ άδικο όλο αυτό που συμβαίνει. Μιλάω για τους εργαζόμενους του βοήθεια στο σπίτι. Επίσης μπορεί να μην είμαι τόσο ευγενικός όσο είναι η ελληνική συναδελτή μου. Θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαρτιούντα τη μισθοδοσία του δημαρχού και τις αποφάσεις του είναι κλοβισμένοι, όμοιροι, έχουν πολιορκηθεί, έχουν τραβήξει τα πάντεινα από την διοίκηση και τώρα δυστυχώς αυτές εδώ οι κακόμυρες είναι ακόμα σε ομοιρία και θα είναι σε ομοιρία. Αλλά πιστεύω να λαηλυφθούν τα μέτρα κυρία Τσανάκα γιατί υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούμε και εμείς να παίξουμε ένα ρόλο στο θρηματικό Συμπούλιο και το κλείνουμε αυτό. Τώρα, ξεκινάω με το πρώτο θέμα και λέω το εξής. Επειδή πρόσφατα στην Οικονομική Πετροπή έγινε και ψηφίστηκε το θέμα του σχεδίου φορτίσης ηλεκτροκόνων οχημάτων, θα ήθελα έτσι να επισημάνω δύο πράγματα στον αντιδήμαχο τον κ. Μιχαηλίδη για να δώσω κάποιες πληροφορίες, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τύποι φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα. Ο ένας είναι απλός φορτιστής που δεν θέλει καμιά ειδική διαδικασία και έχει και δύο-τρεις κάνουλες το οποίο φορτίζει από το κίντα έως και έξι ώρες. Ο δεύτερος τύπος, όμως, θέλω να το λάβετε, υπόψη σας, κύριε Αντιδήμαρχε, ότι λέγεται τάχυ φορτιστής. Αντίθετα με τον πρώτο φορτιστή φορτώνει σε 35 μέχρι 50 λεπτά. Εδώ εμπλέκεται η ιδέα, όμως, και απαιτεί ένας σταθμός με πλήρες σύστημα, που μπορεί να φορτίζουν ταυτόχρονα, και ένα και δύο και τρεις, τρία οχήματα και παραπάνω, αναλόγως τι θέλει η ιδέα και σε τι θέλει να πει η λέξη. Βάζω μια ακόμη επισήμαση για να καταλάβω ότι η διαγραφή θα μου δώσω κάποια στοιχεία. Θα πρέπει την μελέτη αυτή να την κάνει ένα συγκοινωνιολόγος. Ξέρετε για να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται με τη φόρτωση, τι γίνεται με την καθυστέρηση των αυτοκινήτων. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία συγκοινωνιολόγως θα πρέπει να κάνει αυτή η μελέτη για να έχουμε πιο καθαρή εικόνα. Χρειάζεται λόγω όγγου του σταθμού που χρειάζεται από τη ΔΕΕ, ένα οργανωμένα σημεία και φυσικά και ασφαλή σημεία, γιατί ξέρετε υπάρχει κίνδυνος να αμβαδαλιστούν. Στην Ευρώπη σχεδιασμή, σας δίνω κάποια θέματα από τα ταξίδια που κάνουμε όλοι μας, ότι γίνονται αυτή σχεδιασμή μέσα σε πάρκινγ κυρίως, αδειοδοτημένα. Βέβαια πρέπει να λάβετε και υπόψη σας ότι υπάρχουν λιγοστές θέσεις σταθμευσής, άρα η δέσμευση από κάποιους φορτιστές παίζουν ένα ρόλο καθοριστικό, θα πρέπει και αυτό να το δείτε, έτσι σαν επισήμαση, λίγα λόγια για τον κ. Μιχαηλίδη. Τώρα, ανάφερα τη λέξη πάρκινγ. Και μια και μιλάμε για αδειοδοτημένα πάρκινγ, απευθύνομαι στο δήμαρχο και ρωτώ το εξής. Πριν από ένα χρόνο είχαμε πάρει απόφαση για το πάρκινγ ροδόπι και δώσαμε μια παράταση δύο χρόνια. Με την προπόθεση όμως ο δήμαρχος θα ασχοληθεί να τακτοποιήσει κρεμότες και να λύσει προβλήματα στα πάρκινγ που διαχειρίζεται ως δήμος. Να πω θα θεραπεύσει κάποια θέματα. Επειδή στις 31 Δεκεμβρίου λύγει μίστοση του πάρκινγ στην περιοχή του Αεγιόργη και θα έπρεπε ήδη να έχουμε συζητήσει την προκήρυξη για τη νέα μίστοση. Ρωτώ τον δήμαρχο πότε ακριβώς θα πάρουμε στα χέρια μας τη νέα προκήρυξη. Ασχολήθηκε με το θέμα ή θα τρέχουμε πάλι την τελευταία στιγμή. Ή μήπως προέκυψε κάποιο πρόβλημα με την άδεια του πάρκινγ το οποίο δεν μας αποκαλείται ο δήμαρχος. Το τρίτο που θέλω να πω είναι για το λύκειο του Αμυγδαλώνα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον δήμαρχο στις συναντήσεις που έκανε με τους εκπροσώπους της κοινότητας Αμυγδαλώνα. Στην αρχή τους είπε ότι συμφωνεί μαζί τους να γίνει λύκειο στον Αμυγδαλώνα. Μετά τους είπε ότι δεν τον αφήνει ο αντιδίμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Μετά τους είπε ότι δεν τον αφήνει ο προστάμηνος της δετερβάθμιας εκπαίδευσης. Και μετά τους είπε ότι θα τους κάνει τεχνικό ήδικο λύκειο. Υποσχεύτηκε μάλιστα στην κοινότητα Αμυγδαλώνα ότι στις 16 Νοεμβριού θα έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβουλείο να συζητηθεί. Γιατί δεν το έφερε και πότε θα το φέρει. Τελικά ο δήμαρχος έχοντας αλλάξει πάλι 2-3 απόψεις σκέφτεται τελικά να φτιάξει το λύκειο στον Αμυγδαλώνα ή όχι. Αν είναι, τι λύκειο θα κάνει το έχει συζητήσει με τον προστάμηνο δευτερομάθμιας και το πιο σοβαρό έχει κάνει συγκεκριμένο σχέδιο για όλα αυτά. Γιατί ο δήμαρχος μιλάει χωρίς να έχει σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο και αυτό εδώ μας υποψιάζει ότι όλη η συζήτηση γίνεται για τις ψήφους των καντήκων των Αμυγδαλώνα και αποτελεί ένα ακόμα πολιτικό παιχνίδι συναλληγής. Και μόνο σκοπό το προσωπικό πολιτικό όφελος του δημαρχού και όχι το μέλλον του τόπου. Θέλω να μιλήσω τώρα για το κτίριο και το λύκειο των κρινίδων. Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε ο δήμαρχος να μας απαντήσει επίσημα. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους απορρίθηκε τελικά η έκτιση του δήμου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του κοντεριού του Γυμνασίου Λυκείου Κρινίδων. Αν όντως η διοίκηση του δήμου απέσσερε την έκτιση χρηματοδότησης, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κύριος Τόδωρος Παπαδόπουλος, ποιο συλλογικό όργανο αποφάσισε την απόσταση της έκτισης χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι η απόφαση για την κατάθεση της έκτισης πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 7 του 2013. Δεν βρίσκω ούτε θυμάμαι το Δημοτικό Συμβούλιο ή η Οικονομική Επιτροπή να πήρε τέτοια απόφαση. Στο έργο που θα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα της περιφέρειας για τα σχολικά κτίρια, όπως αναφέρετε υπάρχει σχεδιασμός για την προσθήκη νέων ενθουσών, αν όχι πώς θα συνεχίσουν να στεγάζονται μαζί το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κρινίδων. Δεδομένου βέβαια ότι υπάρχει πρόβλημα χώρου, υπάρχει μήπως σκέψεις στη διοίκηση του Δήμου να μεταφερθούν μαθητές από το Γυμνάσιο των Κρινίδων στο Γυμνάσιο του Αμυγδαλαιώνα. Και πέμπτο και τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω τον δήμαρχο αν θα ζητήσει να γίνει έλεγχος από ανεξάρτητο φορέα στην ΔΕΙΑΚ σχετικά με τις καταχρηστικές συμφωνίσεις που έγιναν σε εργασμούς καταναλωδών σύμφωνα με καταγγελίες δημοτών. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Παπαδόπουλο. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω λίγο και εγώ από το προηγούμενο θέμα που συζητήσαμε για το βοήθειακτο σπίτι. Θέλω να πω ότι στη διάρκεια που μιλάγαμε προς το τέλος και εγώ δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από κάποια εργαζόμενη και είπε και διέψευδε τον κύριο Λεωνίδα Παπά, εγώ είπα τι ακριβώς απάντησε ο κύριος Λεωνίδας Παπάς και πιστεύω ότι με αυτά που είπε και ο κύριος Μούτλιας ότι υπάρχει ένα ηθικό θέμα εδώ πέρα πρέπει ο κύριος Παπάς να μην μπαίνει δηλαδή ανάμεσα σε αυτήν την ιστορία γιατί καταλαβαίνετε ότι γίνεται υπερέτης δύο θετάδων, δεν ξέρω ποιος το έλεγε, ο παιδί που είναι εμπορφωμένος ποιος το έγραψε αυτό, τέλος πάντων δεν πρέπει να γίνεται κουβέντα και να παίρνουν σε μένα τηλέφωνο και να μου λένε και ο κύριος Μέρος και η κυρία αυτή ότι ποτέ δεν συμφωνήσαμε ο κύριος Παπάς να λέει αυτό και εγώ λέω ότι ο κύριος Παπάς πρέπει ως ευθύνης αυτής της πράξης αν πραγματικά δεν έχουν συμφωνήσει και έχει προχωρήσει, αλλά τελικά πιστεύω ότι για να γυρίσουμε κύριε Δήμαρχη και τον όρο ανάλγητος, ανάλγητος είναι όταν κάποιος υποφέρει και κάποιος άλλος έχει τη δυνατότητα να του πάρει τον πόνο και δεν το παίρνει δηλαδή διασκεδάζει με τον πόνο αυτό και επειδή ο κύριος Ποτόλιας λέει ότι πάντα ο εργαζόμενος είναι ένα δίκο και είναι η πονημένη ψυχή, θα έλεγα να ακούσετε αυτό που είπε τελικά ο κύριος Γεραμένος, να συνεννοηθούμε επιτέλους και να δώσουμε μια καλή λύση σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους γιατί πιστεύω λέτε εσείς ότι δεν θα μείνει κανείς απ' έξω. Τώρα πήρε όσο των δυνατών μακρύτερη αναβολή, άρα επομένως οφείλουμε μια πολιτική στάση που να λέμε κάντε το κι αυτή με τους επικεφαλείς, κάντε την κουβέντα αυτή, να συνεννοηθούμε στη λογική που λέει ο κύριος Γεραμένος για να έχουν και οι εργαζόμενοι μια ξεκάθαρη άποψη ώστε στο μακρύ χρόνο που θα διαρκέσει μέχρι να ακούσουν την πρόσληψή τους να είναι όλοι τακτοποιημένοι γιατί μου λέτε και το διατυπανίζει συνέχεια ότι δεν θα μείνει κανένας απ' έξω και το πιστεύω απόλυτο. Κλείνω το θέμα βοήθεια στο σπίτι και πάω στο θέμα Λύκειο Κρινίδο. Σας είχε ρωτήσει η κυρία Ιωσιφίδου στην προηγούμενη συνεδρίαση πάλι για το γνωστό θέμα του στεγαστικού του Λυκείου Κρινίδο και είχατε απαντήσει ξεκάθαρα ότι κοιτάξτε να δείτε ότι θα μπει σε ένα πρόγραμμα και θα γίνει η ενεργειακή του αναβάθμιση. Ακούστε ραδιόφωνα ότι αυτό τελικά δεν έγινε και έγινε απένταξη αυτής της προσπάθειας. Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε τι συμβαίνει τελικά με το Λύκειο των Κρινίδων. Και ένα τρίτο και κλείνω ότι φτάνουμε κοντά στα Χριστούγεννα. Σας είχα πει και είχατε πει θα το δείτε ότι να μην δώσουμε λεφτά για στολισμό αλλά αυτά τα λεφτά που θα δίναμε για το στολισμό αν μπορούμε να τα δώσουμε σε δώρα κάποιων παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα δώρο στα Χριστούγεννα και μου είχατε πει να δείτε τι έγινε από αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Παπά. Κύριε Ποτόια. Πρόεδρε τα θέματα εκτός οι Μυρίσσες Διάταξης που η παράταξη μας ήθελε να βάλει είναι αυτά που συζητήσαμε και θεωρούμε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση να τα θέτουμε γραπτός ώστε να έχει δυνατότητα η δημοτική αρχή να τα μελετάει και να δίνει απαντήσεις συγκεκριμένα. Μια κουβέντα όμως να πω σε σχέση με το ξενοτοχείο. Το επαναφέραμε αυτό το θέμα γιατί κύριε Δήμαρχε το ζήτημα της πανδημίας δεν έχει τελειώσει. Ξέρομαι πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη πάρα πολύ δρόμο και έχουμε πάρα πολύ δρόμο γιατί επειδή η πανδημία είναι αρρώστια και αντιμετωπίζεται σε νοσοκομεία, με γιατρούς, με νοσοκόμες, με υλικό νοσηλευτικό κλπ. Και επειδή συνεχίζει η κατάσταση αυτά αυτή στα νοσοκομεία μας να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται με τα φέρετρα και με τις κλινικές να είναι πολύ γεμάτες και επειδή θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση το επόμενο διάστημα, γι' αυτό ξαναφέρουμε με το ζήτημα της δέσμευσης ξενοτοχείου. Λέτε πολύ καλά ότι χρήματα δεν έχω, φυσικά δεν έχετε χρήματα. Έτσι σας έχουν κατεντήσει αλλά κουβέντα δεν λέτε. Σε σχέση με τις περιεκοπές που κάνει το κεντρικό κράτος τους δήμους, σε σχέση με αυτά που σας φορτώνει στην πλάτη και όχι μονάχα δεν λέτε τίποτε, ίσα-ίσα επαυξάνονται και λέτε θέλετε κι άλλα. Άρα λοιπόν φυσικά δεν έχετε τα χρήματα και πρέπει να διεκδικήσετε από την κεντρική εξουσία και γι' αυτό το ζήτημα. Πώς όμως θα το διεκδικήσετε, είπετε θα στείρετε μια επιστολή ή είναι ένας δρόμος αρχή. Εδώ πέρα υπάρχουν χίλια δυο εργαλεία τα οποία μπορείτε να εξοποιήσετε από φάση του Δημοτικού Συμβουλίου, εύκολο κι αυτό. Κυρίως όμως αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κυνητοποιήσετε τον καβαλιώτικο λαό με τα σωματεία τους, με τους συλλόγους, ώστε να διεκδικήσουν αυτή τη λύση με το ξενοδοχείο. Γιατί λέτε πολύ καλά ότι το ξενοδοχείο χρειάζονται πάρα πολλά ξενοδοχεία για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες ή πολλές που υπάρχουν. Για σκεφτείτε όμως, εδώ μιλάμε για περιπτώσεις σπιτιών που μένουν τρία και τέσσερα άτομα σε δυο δωμάτια. Για δείτε αυτοί πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση όταν κάποιος από τους οικείους βρεθεί μπλεγμένος με αυτή την ιστορία. Άρα λοιπόν θεωρούμε πως σε πρώτη φάση θα μπορούσατε να προχωρήσετε ακόμα και με χρήματα του Δήμου να πάρετε, βρε αδερφέ, έναν όροφο του ενός ξενοδοχείου τόσων χρυστών ξενοδοχείων και να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν το κάνατε όμως. Θεωρούμε ότι είναι υγεία και πρέπει να πληρώσετε. Έχουμε ένα θέμα παρακάτω σε σχέση με ΑΠΕ για τον φάρο που έπεσε εκεί στην Ραψάνη. Εκεί βρήκατε τα χρήματα του Δήμου για να απαλάξετε τον εργολάδο. Εδώ όμως λέτε δεν βρίσκεται χρήματα. Λοιπόν, εγώ θέλω να μείνω και να κλείσω μόνο την συζήτησή μου αυτή, την παρέμβασή μου σχετικά με τα Λύκια και τα Γυμνάσια και τα σύγχρονα εκπαιδευτήρια. Αγαπητοί συνάδελφοι, με τι όρους θα συζητάμε για το που θα γίνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το αν θα γίνουν εδώ, εκεί, για να έχει κίνηση ο τόπος. Φυσικά, η τέτοια λογική δεν πρέπει να είναι στην πρωτεραιότητα για τη δημιουργία των σχολείων. Η λογική πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες σύγχρονων εκπαιδευτηρίων, ο μαθητικός πληθυσμός, που υπάρχει και που δεν υπάρχει, να γίνονται όσο δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις και φυσικά σε μια διαφορετική κατάσταση θα μπορούσε να υπάρξει λύκειο και στον Μιγραλέωνα και στις Κρινίδες ώστε να έχεις σήμερα έχει αποδειχτεί μικρά συγκροτήματα σχολικά γιατί μπορούν να επιτελέσουν την εκπαιδευτική διαρκεσία με τον καλύτερο τρόπο. Όσο όμως θα ψάχνετε να βρείτε πού θα κάνουμε το λύκειο, πού θα κάνουμε το γυμνάσιο για να χαϊδεύσουμε και να αλλιεύσουμε ψήφους τότε σε καμιά περίπτωση δεν θα ρευπεριτείτε, δεν θα ξυπηρετούνται οι ανάγκες σε ασφαλή μόρφωση. Θα σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Πορτώια. Κύριε Βοιατζή. Ναι κύριε Πρόεδρε θα είμαι πολύ σύντομος. Πρώτα απ' όλα χαίρομαι που οι περισσότεροι συνάδελφοι πήραν τη σκητάδια από μένα στο πιο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχα θέσει στο θέμα του λύκειου τον Μιδαλέωνα. Από τον Ιούνιο κύριε συνάδελφοι έχει έρθει η πρόταση που έχει κάνει η τοπική κοινότητα Μιδαλέωνα για το ζήτημα αυτό. Και δυστυχώς ως τώρα ο μόνος του είχε ενδιαφερθεί πρώτος, τουλάχιστον ήμουν εγώ και μετά βλέπω ότι και εσείς δείχνετε τώρα τον ενδιαφέρον φυσικά για τους ψυχούς. Τα πράγματα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ απλά και καλό για τον κύριο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιο και τον κύριο Δήμαρχο να αφαίρουν το θέμα προζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως αρμόζει στη δεδικασία η οποία πρέπει να γίνει. Θα ψηφίσουν όλες οι παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αν θέλουμε να υπάρχει δημοτικό σχολείο στο Νομιδαλώνα ή όχι, ή αν έχουμε κάποια άλλη αντιπρόταση για τη στρινίδιση στον κύριο Πρόεδρο. Πρόεδρε, τελείωσα. Ναι, ναι. Πολύ σύντομο. Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με ένα θέμα το οποίο ίσως να μου διέφυγε και θα το μεταφέρω ως προβλαμβατισμός στο σώμα και στον κύριο Δήμαρχο εάν κάτι έχει γίνει και απλά δεν το έχω αντιληφθεί εγώ. Και, κύριε Δήμαρχο, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τις προηγούμενες συνεδρίες δημιουργικού συμβουλίου ήσαμε τη Συντερίνη, η καβαλιά της κοινωνίας και η οικογένειά του έχασε μετά από μάχη με τον Καλκίνο τον τελευταίο εκλεγμένο νομάρχη Καβάλα, τον κύριο Θόδωλου Καλλιωτζή. Ένα αυτοδιοικητικό παράγοντα, ο οποίος εργάστηκε για τα συμφέροντα του νομού της Καβάλας, ένα σημαντικό έργο το οποίο αναγνωρίζουν εχθροί και αθήλοι και ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας ο οποίος πέρασε και από τα έδρανα του Δημιουργικού Συμβουλίου Καβάλας. Δεν ξέρω αν υπήρξε και το μεταφέρον το πολυμασμό κύριο δήμαρχε με την θύλαξη, συλληβητήρια θέση του Δήμου Καβάλας απέναντι στην οικογένειά του για τον χαμό του Θόδωλου Καλλιωτζή. Εάν δεν έχει γίνει νομίζω ότι οφείλουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση. Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω, κύριε Πρόεδρε, έχει όσον φορμή πληροφορίες δεν έτυχε να ακούσω εγώ τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Οι συνεργάτες μου όμως μου είπαν ότι υπήρξαν εντυλώσεις στα λεγόν της διοίκησης, στο κρατικό ραδιόφωνο, στην ΕΡΤ, με τις οποίες οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι της διοίκησης μου καταλόγησαν δολειότητα στην ενέργειά μου, να κατεθέσω στο τελευταίο και στο πρώτο και τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση η οποία τελικώς ιωδήθηκε από το σώμα και είχε ένα αποτέλεσμα την υιοθέτηση απαλλαγών οι οποίες μεσοστατικά φτάνουν στο 42%. Και το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε, διότι και θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα στη διοίκηση, διότι αν στην περίπτωσή μου αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται η διοίκηση είναι ότι από την πλευρά μου έπτυξε δολειότητα, θα θέλα να ρωτήσω. Η επιλογή του κυρίου Δημάχου, η επιλογή στα ελεγχόν της διοίκησης, η επιλογή ειδικής, κύριε Πρόεδρε, από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα το σώμα φτάει στο σημείο να υθετήσει τη συγκεκριμένη άποψη. Όταν σπεύδαν όλοι να προκαταλάβουν την μη επικύρουσα φόβοση στον αποκυντρωμένη διοίκηση, πού κατατάσσει αυτούς οι οποίοι υιοθετούσαν αυτές τις πράξεις. Εάν εγώ δολειότητα, μήπως στα πρόσωπα και στις πράξεις αυτών, τα κίνητρα ήταν υμοχθυρία. Δαδεμμένο του γεγονότος, επίσης κύριε Πρόεδρε, ότι φτάσαμε στο σημείο αυτό να υιοθετηθεί συγκεκριμένη πρόταση και με έκπληξη διαπίστωσα την περασμένη πέμπτη ότι από την εγγραφή, από την δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης, όπως αυτή, συντάχθηκε από σας, από τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου. Και αν αρνήθηκε στη διάβοια παραλήφθηκε και ξεχάστηκε η αιτιολογική μου έκθεση σε αντίθεση με την αντίστοιχη αρνητική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Αυτό θα θέλα να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε σε ποια σκοπιμότα εντάσσεται και αν αυτό έγινε τυχαία. Προχωρώ σε ένα άλλο θέμα, το οποίο είναι επίσης πάρα πολύ σοβαρό και έχει να κάνει και έρχεται σαν συνέχεια ερώτηση που είχα κάνει στο Προεδρο Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διαμάθεια. Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βένει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αφορά την ανακύκλωση και ρωτώ τη δήξη στα βασικά του σημεία. Με δεδομένου ότι από τον Ιανουαρίο του 2022, ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα, θα είναι υποχρέωση των δήμων η ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων συγκευασίας από τέσσερα έρευματα σε χώρους όπως κινηματογράφοι, θέατρα, θητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά συνεδριακά κέντρα και άλλοι χώροι να μη σας κουράζουν. Δεδομένου ότι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται επίσης να οργανώνουν εντός των κτιρίων για τους οποίους έχουν ευθύνη ανάλογη ξεχωριστή συλλογή σε τέσσερα έρευματα. Την ίδια υποχρέωση φυσικά οι δήμοι έχουν κύριε δήμαρχε και για αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις και κλείνω να μην πάω παραπέρα θυμίζοντας ότι το 2021 όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν κάδους για ξεχωριστή συλλογή. Κύριε δήμαρχε θεωρείτε ότι η προετοιμασία που έχει η υπηρεσία εγκαθαριότητος είναι αυτή η οποία θα μας φέρει να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβριο του 21 και το Γενάρτητο του 22 προς αυτήν την κατεύθυνση. Το τέταρτο ερώτημα το οποίο θέλω να κάνω έχει να κάνει το γεγονός κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι ότι σήμερα είναι η μέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες. Και βέβαια έρχεται το ερώτημα αυτό που θα κάνω σε συνέχεια του προηγουμένου που έκανα για την ημέρα αφιερωμένη στα λευκά μπαστούνια. Από πρώτη πρώτη του 2021, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, πρέπει υποχροντικά όλα τα δημόσια εκτήρια, και δεν φαίνεται να υπάρχει αναβολή μέχρι αυτή τη στιγμή, να έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες. Πόσο αυτό εξασφαλίζεται, κύριε Δήμαρχε, είμαστε έτοιμοι όλα τα δημόσια εκτήρια, όλα τα νομικά πρόσωπα αφορής της Γενικής Κυβέρνησης είναι έχουν προετοιμαστεί με σωτηρική κατέθεση. Και το τελευταίο ερώτημα που θέλω να δω στη διοίκηση, με έκπληξη διεπίστωσα ότι κατά την ανάρτηση της απόφασης που πήραμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει να κάνει με τη μοίρους των ανταποδοτικών, διεπίστωσα ότι κανένας των προέδρων των τοπικών και δημοτικών κοινωντήτων δεν ήταν παρόν, ήταν όλοι απώντες. Και βέβαια επικοινώνησα με κάποιους από αυτούς για να δω για ποιο λόγο δεν ήταν παρόντες, δεν τους ενδιέφερε το θέμα. Διαπίστω και δεν θέλω να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο και τον κύριο Μιχαηλίδη. Από κάποιους οι οποίοι πάντοτε ξέρετε παίρνουμε την πρόσκληση, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα γιατί δεν παίρνουμε και το αντίστοιχο link με το οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα και να συζητώνουμε θέματα που αφορούν τις κοινότητές μας, συμμετοχής στη συνεδρίαση, όπου εκ του νόμου και του κλεισταίνει θα έπρεπε όχι μόνο να συμμετέχουμε αλλά και να ψηφίζουμε. Είναι αλήθεια κύριε Μιχαηλίδη, κύριε δήμαρχε, ότι οι πρόεδροι των κοινωντήτων δεν λαμβάνουν το link και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδρίασεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακαλώ ολοκληρώστηκε Ισανθόμουλα. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκος. Καλησπέρα και από εμένα κύριε Πρόεδρε. Άκουσα πολλά και διάφορα στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα. Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμούς αλλά θα πρέπει να υποθούνε και πράγματα τα οποία ενδεχομένως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της προηγούμενης θητείας να μην γνωρίζουν. Δεν είναι ηθικό να συμμετέχουν δικηγόροι συνάδελφοι σε βάρος του Δήμου Καβάλλας. Να είναι δηλαδή διάδικοι και να έρχονται να υποστηρίζουν τις υφέροντα τρίτων. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν και μάλιστα και του απερχόμενου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Το είχαμε δει δηλαδή. Και ρωτάω τώρα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοφαίλεια. Τι έχει κάνει με εκείνη την υπόθεση την οποία δεν αναγράφσαν 385.000 τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή του ΣΚΚ που τα οποία κατά την άποψή μας ήταν καταπατημένα και είναι καταπατημένα και περιφραγμένα. Από τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Εάν η διοίκηση της Δημοφαίλεια έχει προσφύγει. Δεν ξέρω μπορεί και ο πρώην Πρόεδρος μπορεί και η κυρία Ιωσυπίδου να μας απαντήσει αν γνωρίζει. Εάν έχει προσφύγει σχετικά με αυτή την έκταση την οποία θεωρούμε ότι είναι καταπατημένη από τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Δεν σταματάμε σε μία προσφυγή που κάναμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Και εκεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ξέρετε αγαπητοί συνάδελφοι για να ακουστεί γιατί παρακολουθούν και άλλοι όπως λέει και η κυρία Τσανάκα τις συναιδριάσεις μας ότι από την άλλη πλευρά τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων την εκπροσώπησε ο κύριος Γραμμένος. Ο Ενεργία Πρόεδρος τότε, κατά την εκδίκαση της αίστασης, στο μήνα Σεπτέμβριο του 2019 και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας. Αυτές οι αλήθειες πρέπει να λέγονται. Τι κάνει ο Πρόεδρος της Δημοφέλειας, τι κάνει το Δικαιωτικό Συμβούλιο της Δημοφέλειας για αυτά τα 385.000 τραγωνικά μέτρα. Είναι το ερώτημα και περιμένω να μου πούνε εάν έχουν κάνει προσφυγή. Το άλλο το οποίο έθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος ό,τι αφορά τους δραματοδότες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κύριε Δήμαρχε μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα σύγχρονο δήμο. Και αυτό βλέπω ότι μπορείτε και το καταφέρνετε με την επιλογή την οποία κάνατε να έχετε επιλέξει στελέχει τέτοια τα καλύτερα μπορώ να πω εγώ από αυτά τα οποία υπάρχουν στην περιφέρειά μας. Να έχετε άμεσα συνεργάτες που να μπορούν να βγαίνει χθες και σήμερα να έχετε πρόταση. Είναι πολύ σημαντικό για μένα αγαπητοί συνάδελοι ότι 16-17 Νοεμβρίου βγήκε στον αέρο αυτή η πρόσκληση και στο τέλος του μήνα κύριε Δήμαρχε σε 10 μέρες είχατε κατεβάσει πρόταση. Είναι πολύ θετικό να παρακολουθείτε όλες αυτές τις εξελίξεις. Δεν αρκεί μόνο ένα σύγχρονος να είναι ο δήμος μας θα πρέπει να είναι και δίκαιος δήμος και το δίκαιος δήμος θα το πω γιατί το λέω. Γιατί η προτάσεις που κατέβηκαν για τα ανταποδοτικά και σας πληροφορώ και πληροφορώ το σώμα ότι ετοιμάζω προσφυγή σε ό,τι αφορά το δίκαιος. Γιατί δεν μπορεί αγαπητοί συνάδελοι να έχουμε κατοικίες δύο κατηγοριών. Δεν μπορεί να έχουμε κατοικία η οποία είναι στρούγγα και κατοικία η οποία είναι βίλα. Και να πληρώνουν διαφορετικό τιμολόγιο. Θα πάμε σε νέο τιμολόγιο. Η ισονομία και η ισοπολητεία στον Δήμο Καβάλας κύριε δήμαρχε πρέπει να κυριαρχήσει. Και για να κυριαρχήσει θα πρέπει να πάρετε απόφαση και εσείς και όλοι μας ότι τα τραγωνικά μέτρα στην κατοικία είτε στον πρώην Δήμο Φιλίππον είτε στον Δήμο Καβάλας είτε στον παλιό θα έχουν την ίδια και αυτή αξία. Σε ό,τι αφορά το τέλος το αντοποδοτικό. Δεν μπορεί να έχουμε διαφορετικά τέλη. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο εγώ δημόσια το λέω ότι πάσχουν οι αποφάσεις και το είχα πει και τότε ότι πάσχουν οι εισηγήσεις σας και θα προσφύγω στην Επιτροπή για να επανέλθει η δικαιοσύνη στον Δήμο Καβάλας. Μετά από πέντε χρόνια γρανάπαυσης της κυρίας Τσανάκα και του συνδυασμού της που σε αυτό το κομμάτι δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Περιμένω την απάντηση από ο μέρους της Δημοφέλεια για αυτά τα 385.000 εστραγωνικά μέρη. Ευχαριστώ κύριε Πονάτη. Κύριε Καλαδαρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ένα μόνο ερώτημα έχω το οποίο μου τέθηκε και το μεταφέρω εδώ. Αν και κάτι υπόθηκε στην αρχή του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά περί της πληρωμής δεν υπόθηκε τίποτα και συγκεκριμένα θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του βοήθεια στο σπίτι. Ευχαριστούμε κύριε Σγονελάς. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους και σε όλους και ελπίζω να είστε όλοι και όλοι καλά και η οικογένεια σας να ανασφαλίζει. Κύριε Πρόεδρε θέλουμε σε μια επόμενη συνεδρίαση και μέχρι το τέλος του χρόνου η Διοίκηση του Δήμου να μας παρουσιάσει σε ένα τακτικό θέμα τους οικονομικούς απολογισμούς του Κοσμόπολης, του Φεστιβάλ Φιλίππον και του Πελαιοθεραπευτήριου. Το καταθέτω ως έτοιμο προς τη Διοίκηση, θα το καταθέσω και γραπτός, για να ενημερωθούμε σχετικά με τα στοιχεία που προκύπτουν τις φετινές εκδηλώσεις. Έχουμε εκδηλώσεις που πληρώθηκαν και δεν έγιναν. Συνεπώς χρειαζόμαστε μια ενημέρωση επί όλων των θεμάτων. Για το δεύτερο και τελευταίο ερώτημα, θα ήθελα να ρωτήσω τον αντιδίμαρχο κοινωνικών υπηρεσιών με αφορμή την επικίμηνη κακοκαιρία, αν προβλέπετε κάποια βοήθεια για τους άστεγους συμπολίτες μας. Υπάρχουν άστεγοι ακόμη και έξω από τις υπηρεσίες του Δήμου και δεν νομίζω πως τιμά κάποιον αυτή η κατάσταση. Πολλές φορές έχουμε πει και δεν αρκεί απλά να λέμε το κανείς μόνος και να μην το εννοούμε. Εμείς το λέμε πολύ καιρό τώρα και το εννοούμε από την ίδρυσή μας ως παράταξη, γι' αυτό και θέτουμε συστηματικά πολιτικές και μέτρα στήριξης και τους ευάλωτους κοινωνικά δημότες μας. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να σκύψουμε πάνω από αυτούς τους ανθρώπους και να δράσουμε άμεσα στη συνεργασία και με άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης και την εκκλησία. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Στουρμούσας. Καλησπέρα και με εμένα. Καλησπέρα και με εμένα. Εγώ ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε κάτι νεότερο με αυτά τα 1.500, αν θυμάμαι, rapid test, τα οποία ήταν προμηδευτεί ο δήμος και πίσεις αν έχει κατανοού ο δήμαρχος πως τελικά θα γίνουν αυτά τα test μέσω οποίου φορέ και ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνουμε τα driving test όπως γίνεται και σε αριστερικές περιοχές, όπως έγινε και στην πόλη μέσα από το νεόδι. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε Πουσάευση είμαι. Μου αγνοήσατε. Κύριε Πουσάευση. Καλησπέρα και από εμένα κύριες και κύριοι. Απλώς θέλω κύριος Βακυριζίση είναι κύριε Πρόεδρε στο πάνελ. Κύριος Βακυριζίση όχι δεν είναι. Θα πεθαίνω στον κύριο δήμαρχο επειδή κύριε δήμαρχε με την πανδημία που πλήττει όλο τον κόσμο γενικά και όλους και την περιοχή μας που δεν μας άφηνε απέξω σκέφτεστε σαν διοίκηση από τα χρήματα που έρχονται να ενισχύσετε τα τοπικά αθλητικά σωματεία του Δήμου Καβάλας και δεύτερο μια ερώτηση στον κύριο Κινή, στον κύριο Ιακοδίδη και στον κύριο Χρόνη. Επειδή σέπεται το Σαββατοκύριακο κακοκαιρία σε ποιο βαθμό είναι τα φρεάτια του Δήμου καθαρά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε λοιπόν κύριε κύριε δήμαρχε. Ποιος μίλησε. Κούλιας. Τι θέλετε κύριε Μούτια. Θέλετε το λόγο. Είχα ζητήσει 200 χεράκια αλλά μάλλον δεν ήταν. Δεν το βλέπω. Εντάξει σας πούμε. Δεν θα είναι πάρα πολύ σύντομο. Είναι μια ερώτηση του κύριου Ιακοδίδη. Δεν ξέρω αν είναι συνήθεια δεν το βλέπω. Να ακούει. Να ακούει. Ναι ωραία. Λοιπόν το ερώτημά μου είναι σε συγκεκριμένου αφορά τα πρόσφατα έργα οδοπίες που γίνανε στην επιτυσσοδού Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτό που λυπίσωσα σήμερα περνώντας το δρόμο είναι ότι μέτρησαν τουλάχιστον 20 φρεάπτια στη μέση του οδοστρώματος τα οποία προεξέχονται από την άσφαλτο. Η ερώτησή μου είναι ότι έχει ολοκληρωθεί. Το έργο έχει παραδοθεί ή αναμένουν και άλλες διοικητικές εργασίες ώστε να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα στο οδοστρώμα. Κύριε Δήμαρχε, δεν ακούγεστε, έχετε τον λόγο. Καρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Τσανάκα, θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης για τους λογαριασμούς. Κύριε Παπαδόπλα, αντιπαρέρχομαι σ' αυτά που είπατε πάλι, ότι ο κύριος Χρόνης είναι ο διευθυντής, αντιπαρέρχομαι σ' αυτά που είπατε πάλι, ότι έχουν τραβήξει τα πάνδυνα και όλα αυτά, διότι κανένα πάνδυνο δεν έχουν τραβήξει. Είναι στις εργασίες τους, δουλεύουν, δεν πρέπει να έχουν ανασφάλεια, διότι τους εξήγησα με όλους τους τόνους και στις καθηδείαν συζητήσεις ότι δεν πρόκειται να απολυθούν. Άρα, κανείς δεν ενπαίζεται. Το αν εσείς το βλέπετε έτσι είναι δικό σας θέμα. Θα ήθελα να σας πω ότι ευχαριστώ για τις κληροφορίες που μας δώσατε, όμως ήταν κάτι τα οποία τα γνωρίζουμε και τα γνωρίζουμε διότι, καταρχήν, υπάρχουν οι οδηγίες του Υπουργείου. Και με τις οδηγίες του Υπουργείου, δηλαδή το τι προβλέπετε, οι σταθμοί οι οποίοι πρέπει να είναι γρήγοροι, πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας και τα λοιπά όλα αυτά τα περιγράφουν μέσα και θα είναι αντικείμενα πλέον της μελέτης. Γι' αυτό και χρηματοδοτείται η μελέτη. Όπου θα γίνει η μελέτη δεν έχει μόνον συγκοινωνιολόγο, δεν είναι θέμα συγκοινωνιολόγου, είναι θέμα και μηχανολόγου και συγκοινωνιολόγου, είναι όλα αυτά και χωροτάκτη ακόμη. Διότι πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τασφείο το 10% των κατοίκων ενός δήμου. Δηλαδή εμείς πρέπει να έχουμε περίπου 70 τέτοιους σταθμούς. Οι οποίοι καταλαβαίνετε είναι πολύ σωστή επεισήμανσή σας ότι πρέπει να γίνουν μέσα σε πάρκινγκ για να είναι προστατευμένοι, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνουν και παντού. Και εξάλλου υπάρχουν και ειδικοί τέτοιοι ειδικοί σταθμοί φόρτισης, οι οποίοι δουλεύουν όταν το αυτοκίνητο χωρίς να συνδεθεί, που είναι για λεωφορία, σταματάει από κάτω, πάντων να μην τώρα κάνουμε επίδειξη γνώσεως ή ανάλυση. Ούτως ή άλλως είναι κάτι που όταν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, θα γίνει ή θα πρθεί η εταιρεία ή τέλος πάντων όποιοι θούνε να το πάρουν, από εκεί και πέρα θα μας γίνει ενημέρωση στο τι προβλέπει αυτό το σχέδιο και εκεί μπορούμε να πούμε όλοι τις θέσεις μας και τις ενστάσεις μας. Τώρα, τι κάνουμε με το πάρκινγκ, διότι, ξέρετε, το πάρκινγκ δεν είναι άρθρο να το βγάλουμε, μπορεί να μην το βγάλουμε προς το παρόν σε δημοπρασία, διότι όταν ήταν να το βγάλουμε σε δημοπρασία, είπαμε όλοι δώσαμε παράταση και ενδεχόμενα να μην υπήρχαν τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα, αλλά αυτό κανείς δεν το ξέρει. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε αναθέσει στον κύριο Μέλησα και θα έρθει μάλιστα για να του κάνουμε την ανάθεση, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, διότι το θέμα δεν είναι μόνο σε αυτό το πάρκινγκ, είναι σχεδόν σε όλα τα πάρκινγκ του δήμου, το πρόβλημα αυτό. Και επειδή λοιπόν είναι και θέμα πολιοδομικό, η ανάθεση λοιπόν έχει γίνει διότι μπορεί να χρειαστεί να προσφύγουμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει δοθεί σε δικηγόρο για να το αντιμετωπίσει. Είναι ένα θέμα το οποίο ποτέ δεν απασχόλησε και πολύ σωστά δεν απασχόλησε, διότι δεν υπήρχε αυτός ο όρος. Τώρα όμως με το περιορισμός, με τις καινούργιες νομοθεσίες, πρέπει να υπάρχει και χρήση υγείας, το οποίο δεν το αντιμετωπίζαμε μέχρι πρότεινος. Για το Λύκειο του Αμυγδαλεώνα θα κάνω μια γενικότερη ενημέρωση για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι του ΤΙΓΝΕΤΕ. Λύκειο Αμυγδαλεώνα και το σχολείο στις Κρινίδες. Καταρχήν, κύριε Παπαδόπουλε, εγώ δεν είπα ποτέ σε κανέναν και δεν έταξα ποτέ σε κανέναν ότι το Λύκειο θα γίνει στον Αμυγδαλεώνα. Όταν μου τέθηκε από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αμυγδαλεώνα ότι θα το βάλουν σε ψήφιση, είπα είστε ελεύθεροι να ψηφίσετε αυτό που θέλετε για να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως για να πάμε στην ουσία του πράγματος και όχι στο ψηφοθυρικό, διότι εμένα δεν με ενδιαφέρει το ψηφοθυρικό, κύριε Χρυσόστομε Παπαδόπουλε. Εσάς μπορεί να σας ενδιαφέρει και να τα βλέπετε τα πράγματα μέσα από αυτό το πρίσμα, εμένα όμως δεν με ενδιαφέρει. Καταρχήν, έχουν γίνει συζητήσεις με τη δευτεροβάθμια ανδιαφθήτηση. Εάν θα μπορούσαν να γίνουν δύο λίκαια, δηλαδή να υπάρξει αυτό που είναι στις Κρινίδες και να γίνει ακόμη ένα στον Αμύγδα Λεώνα. Μου το έθεσε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ο διευθυντής ότι δεν υπάρχει περίπτωση, διότι αν κάνουμε δύο κτίρια, δύο λίκαια, που εγώ συμφωνώ με τον κύριο Ποτόλια, ότι ας είναι μικρότερα, αλλά τέλος πάντων αυτή είναι η άποψη αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Παιδείας, ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, διότι έχουν 100 παιδιά, περίπου το ένα, και ενδεχόμενα άλλα τόσα ή και λίγο λιγότερα αυτή τη στιγμή στις Κρινίδες. Επίσης, το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα λίκαιο το οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Αυτό εξήγησα και στον Πρόεδρο ότι πώς θα τους φαινόταν αν έκλεινε, αν πέραμε απόφαση ότι κλείνουμε το Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα και το μεταφέρουμε στο Γυμνάσιο των Κρινίδων. Μου είπε θα ξεσηκωνόμασταν, και όπως αντιδράσαμε. Πολύ σωστά. Άρα, λοιπόν, την ίδια αντίδραση θα είχαν και η περιοχή των Κρινίδων. Δεν είναι δυνατόν ένα λίκαιο που το έχουνε τόσα χρόνια να πάμε ξαφνικά και να τους πούμε ότι καταργείται από εσάς και πάει στον Αμυγδαλεώνα. Μετά, ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπηλος ποτέ δεν είπε ότι θα παρατηθεί. Έχω ενδεχόμενα, όχι ενδεχόμενα. Σίγουρα είπα στη συνάντηση που έκανα με φορείς από τον Αμυγδαλεώνα, και είπα ότι με συγχωρείτε, έχω και ο αντιδήμαρχος, τον οποίον έχω, ο Θόδωρος Παπαδόπηλος είναι από τις Κρινίδες. Και θα έχω και αντίδραση εσωτερική, αυτό το είπα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λόγια του κυρίου Θόδωρου Παπαδόπηλου, αυτό ήταν δικό μου. Το οποίο το είπα και κρίνοντας, διότι και εσείς κύριε Παπαδόπηλ, θεωρώ ότι αν ήταν να πάρετε απόφαση, δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσανε, παρήμαν τους χάρη, ο κύριος Πουσαεύ. Δεν ξέρω αν θα συμφωνούσε ο κύριος Κοταΐδης, ο οποίος σας συμβουλεύει, και ο γιος του είναι σε εσάς, λοιπόν, άσχετα αν δεν έχει εκλεγή. Άρα λοιπόν, όλα πρέπει να τα σταθμίζουμε το τι θα γίνει. Αυτό λοιπόν που συμφωνήσαμε και είπαμε χθες, και ήταν μια πολύ καλή πρόταση ενός συμβούλου, τον οποίον την θεώρησα πάρα πολύ brilliant, πάρα πολύ έξυπνη, είναι να γίνει εκεί ένα τεχνικό λύκειο. Ένα τεχνικό λύκειο, το οποίο μάλιστα ακολουθώντας και τις επιταγές της κυρίας της Συμπουργού Παιδείας, της κυρίου Κεραμέος, η οποία είπε ότι πλέον θα παίρνουν τέτοια συδικότητα, οι οποίες θα είναι χρήσιμες στον επαγγελματικό τους μέλλον. Αυτό λοιπόν που μπορεί να γίνει εκεί, είναι ένα τεχνικό λύκειο, το οποίο η κύρια του κατεύθυνση θα είναι η Γεωργία. Διότι μια σύγχρονη Γεωργία έχει πάρα πολλούς τομείς, τους οποίους πρέπει να ξέρει ένας άνθρωπος, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τη Γεωργία, όχι μόνο ως αγρότης, αλλά και ως επαγγελματίας που υποστηρίζει τις γεωργικές δουλειές. Αυτό λοιπόν ως προς το περιβάλλει το θέμα του γυμνασίου, του λυκείου των κρινίδων. Με συγχωρείται του αμυγδαλεών, αλλά και κατεπέκταση των κρινίδων. Ας πάμε λοιπόν τώρα στο λύκειο των κρινίδων, για να απαντήσω και στα υπόλοιπα για το κτίριο, διότι έχει απασχολήσει πάρα πολύ την τοπική κοινωνία, και συνέχεια υπάρχουν ερωτήματα επάνω σε αυτό. Ξέρει πολύ καλά η κυρία Τσανάκα, και αν δεν γνωρίζει, που νομίζω όμως ότι το γνωρίζει, θα τις διαβεβαιώσει και ο Ηλίας Καλανταρίδης, αλλά και η κυρία Δρακονάκη, ότι η προσπάθεια για μια μελέτη, για το λύκειο των κρινίδων, ξεκίνησε το 2015, με απόφαση της τότε οικονομικής επιτροπής, για να παραλάβουν την αρχιτεκτονική μελέτη, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κυμνασίου λυκείου κρινίδων. Από εκεί και πέρα λοιπόν υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις, από την εφορία, από το τμήμα περιβάλλοντος, από το τμήμα υδάτων κτλ. Και φτάνουμε ότι υπήρχε πρόβλημα στο ειδικτισιακό. Το ειδικτισιακό λοιπόν πήγανε δικαστικά και τελείωσε, αν θυμάμαι καλά, τον 7 του 2019. Τελείωσε, πάρθηκε πλέον η απόφαση από το δικαστήριο και ξεκαθαρίστηκε η υπόθεση, οπότε πλέον μπορούσε να υποβληθεί στο ΕΣΠΑ. Διότι δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο. Διότι πιο μπροστά δεν θα μπορούσε να υποβληθεί, διότι θα είχε απορριφθεί διότι δεν υπήρχε το ιδιοκτησιακό. Ερχόμαστε λοιπόν στην πρόταση. Υποβάλλουμε στις 29 Δεκάτου του 2019, όταν πλέον έχουμε αναλάβει την διοίκηση, υποβάλλουμε την πρόταση για το σχολείο, στην πρόσκληση που υπήρχε για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτίριο. Και μάλιστα στις 26 Δευτερού του 2020, υποβλήθηκε το τεχνικό δελτίο της πράξης. Μας ειδοποιούν όμως από την περιφέρεια, ότι όταν πήραν να εξετάσουν την πρότασή μας, ότι σχεδόν το 50% της πρότασης, η οποία ήταν γύρω στα 2 εκατομμύρια, 2 και κάτι, ότι το 50% της πρόσκλησης αυτό δεν είναι επιλέξιμο. Δηλαδή σήμενε ότι ο δήμος θα έπρεπε το 1 εκατομμύριο, δεν ξέρω πόσο θα ήταν η έκτοση, τέλος πάντων θα έπρεπε να μπει από τον δήμο. Και επειδή, επίσης, στη συζήτηση που είχαμε, είναι ότι μπορούμε όμως κάποια στιγμή που θα βγει καινούργια πρόσκληση, να το βάλουμε σε πρόσκληση σχολείων, για τα σχολεία, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε 1 ευρώ. Έτσι, λοιπόν, αποσύραμε την πρόταση αυτή που κάναμε. Τώρα, από εκεί και πέρα, φυσικά, έχουμε μιλήσει με τον κ. Μέτθιο. Η δέσμευση του κ. Μέτθιου είναι ότι θα μπει σε πρόγραμμα που θα ανοίξει. Απλώς, αυτό το διάστημα υπήρχαν τα χρήματα τα οποία έπρεπε να συγκεντρώσουν από το ΕΣΠΑ ούτως ώστε να βοηθήσουν την υγεία αλλά και τους επαγγελματίες. Συμφωνεί κάποιος, δεν συμφωνεί, αλλά αυτό όμως ήταν. Και τα χρήματα μετά, τα υπόλοιπα που θα μένανε, θα μπορούσαν να βγάλουν τις καινούργιες προσκλήσεις. Σήμερα, λοιπόν, μίλησα πάλι με τον κ. Μέτθιο. Η διαβεβαίωσή του είναι ότι αν δεν γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό, ότι σίγουρα θα γίνει στον καινούργιο χρόνο, δηλαδή μέσα στο 21. Ακούστηκαν διάφορα. Υπάρχει επικίνδυνότητας και ότι είναι ο δήμος να βάλει 800.000, διότι όταν κινδυνεύουν τα παιδιά, με συγχωρείτε πολύ, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανεύθυνοι. Το επικίνδυνότητά τι σημαίνει, δηλαδή ότι θα πέσει στα κεφάλια των παιδιών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια επικίνδυνότητα, διότι αν υπάρχει τέτοια επικίνδυνότητα, μέχρι να γίνει το ΕΣΠΑ, το είχαμε βάλει αυτή τη στιγμή, πρέπει να το αδειάσουμε το σχολείο. Θα πρέπει να το αδειάσουμε το σχολείο. Θέλετε να το αδειάσουμε, δεν νομίζω ότι συμφωνεί κανείς ότι πρέπει να αδειάσουμε το σχολείο, διότι δεν είναι και επικίνδυνο με την έννοια της στατικότητας, ότι είναι επικίνδυνο το κτίριο. Εάν προβλέπεται τώρα να γίνουν επεκτάσεις. Όχι, δεν προβλέπεται να γίνουν επεκτάσεις, δεν είναι όπου θέλουμε εμείς, πάμε και κάνουμε και μια επέκταση. Υπάρχει ένα σχέδιο, υπάρχει τι προβλέπεται, ποιος είναι ο συντελεστής δόμησης σε αυτό το οικόπεδο. Αυτό λοιπόν που να ξέρετε κύριε Παπαδόπουλε, διότι με ενδιαφέρουν οι ψήφοι, είναι ότι με συγχωρείτε αλλά στιεύομαι, διότι μου φάνηκε τόσο αστείο αυτό που είπατε. Αυτό λοιπόν που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και θα γίνει το σχέδιο που θα γίνει, ότι στο οικόπεδο στο οποίο μένει, το οποίο και αυτό πλέον το μεγαλύτερο μέρος έχει ξεκαθαρίσει, ότι εκεί θα προβλέψουμε να γίνει ένα καινούργιο γυμνάσιο, το οποίο φυσικά και θα είναι μικρότερο σε έκταση. Λύκειο υπάρχει. Απλώς θα ονομαστεί το γυμνάσιο, θα το ονομάσουμε λύκειο, για να μην γίνει ένα τεράστιο κτίριο ακόμη και θα γίνει ένα καινούργιο γυμνάσιο διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γυμνάσια στην περιοχή. Ένα του Αμυγδαλεώνα και ένα των Κρινίδων. Συνεπώς τα παιδιά μοιράζονται και είναι λιγότερα από ό,τι είναι στο Λύκειο. Λοιπόν, αυτός είναι ο σχεδιασμός. Να ξέρετε ότι δεν κάνω τίποτε χωρίς σχεδιασμό, κύριε Χρυσόστο, Παπαδόπλε. Όλοι γίνονται με σχεδιασμό. Επίσης, το αν το απέσυρα ή όχι, δεν χρειάζεται, γιατί ξέρετε, έχει αλλάξει ο νόμος πλέον. Και αφενός μεν, τα έργα του ΕΣΠΑ δεν περνάνε πλέον από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για να αποσύρω μια πρόταση, περνάνε μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, αλλά για να αποσύρουμε μια πρόταση, δεν είναι ότι πρέπει να ξαναπάρουμε αποφάσεις για να την αποσύρουμε. Κρίνουμε ότι, και σε τελική ανάλυση, γι' αυτό είμαστε διοίκηση, για να μπορούμε να κρίνουμε τι είναι συμφέρον και τι δεν είναι συμφέρον για το Δήμο. Κύριε Παπά, θέλω να σας πω ότι, όντως, δεν είμαι ανάλγητος, διότι, ναι, μεν, πολύ σωστά, δώσατε τον ορισμό του ανάλγητου, ποιος είναι ο ανάλγητος, αλλά, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε, θα σας θέσω και άλλα επιχειρήματα, σε λίγο καιρό θα έρθουν και οι παιδικοί, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι. Αν δεν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε ανάλγητοι, διότι και αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσα χρόνια, οι οποίοι είναι με το καθεστώς αυτό που είναι, θα πρέπει να συνενέσουμε όλοι να τους προσλάβουμε. Θα δούμε, λοιπόν, πώς θα τους πληρώσουμε όλους αυτούς. Αλλά, τέλος πάντων, δεν θα ήθελα να μείνω σε αυτό το θέμα, θα το συζητήσουμε στη συνάντηση αυτή που θα κάνουμε για να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να σας εξηγήσω και κάποια πράγματα, τα οποία δεν μπορώ να τα πω στον αέρα αυτή τη στιγμή. Για το λίκιο των κρινίδων νομίζω ότι σας κάλυψα με αυτό που είπα. Αν δεν κάλυψα κάποιον συνάδελφο, μπορεί να με ρωτήσει ξανά. Για τα χρυστούγια που είπατε, όχι, δεν είπα για το στολισμό, που ούτως ή άλλως ο στολισμός κάνουμε με αυτό που έχουμε. Πήραμε μόνο με μια καινούργια 24.000, που την είχαμε κάνει την παραγγελία αυτή πριν υπάρξουν όλα αυτά τα μέτρα. Έτσι, λοιπόν, ό,τι υπήρχε παλαιό, παλαιό δεν ήταν, δηλαδή με την έννοια ότι τα στολίδια αυτά ήταν αλουμινένια, τα οποία αλλάξαμε τα λαπάκια τους φωτοσολήνες και έτσι φέτος έχουν χριστουγεννιάτικο διάκοσμο όλες οι κοινότητες. Και αν δεν έχουν κάποιες σήμερα, μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει τελειώσει. Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά που δεσμευτείκαμε από τις εκδηλώσεις, όντως θα πάνε για να δώσουμε δώρα. Αυτό που σκεφτόμαστε και θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε αυτά τα tablet σε παιδιά. Ήδη έχουμε μιλήσει με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι περίπου στα 100 παιδιά που έχουν πρόβλημα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Λοιπόν, και για το δώρο να είναι για τους ίδιους, αλλά και για την εκπαίδευσή τους, διότι, ούτως ή άλλως, μέχρι τα σχολεία θα ανοίξουν από την καινούργια χρονιά, οπότε τουλάχιστον θα τους μείνει το tablet. Κύριε Ποτόλια, εγώ θα συμφωνούσα μαζί σας για το Λύκειο να γίνει και ένα Λύκειο στο Ναμηχταλεώνα, και στις Κρινίδες και στο Λύκειο. Δεν πιστεύω στα πολύ μεγάλα σχολεία τα οποία κάνουν και όλες αυτές τις τάξεις, διότι απέδειξε επίσης και η πανδημία ότι οι τάξεις πρέπει να είναι μικρότερες και δεν υπάρχουν, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αίθουσες. Αυτό, λοιπόν, όμως καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε από μόνοι μας και να αποφασίσουμε να γίνει και έναν δεύτερο Λύκειο. Ξέρετε ότι αυτό που μετράει είναι η γνώμη της δευτεροβάθμιας. Εάν πούνε ότι δεν γίνεται σχολείο εκεί, δεν θα το χρηματοδοτήσουν. Διότι βασική προϋπόθεση στις χρηματοδοτήσεις των σχολείων είναι η σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης εκπαίδευσης. Κύριε Φωριατζή, νομίζω ότι σας κάλυψα λίγο αυτό που είπατε για το Λύκειο. Κύριε Ξανθόπουλε, για τον θάνατο του νομάρχη και με συγχωρείτε πάρα πολύ, ζητάω συγγνώμη που δεν το ανέφερα στην αρχή της συνεδρίασης, όμως ο δήμος έβγαλε ανακοίνωση και έχει συλλυπηθεί και την οικογένειά του, αλλά έχει όμως πει και για το έργο το οποίο έκανε στα χρόνια που ήταν νομάρχης. Τώρα, για πληροφορίες στο κρατικό ραδιόφωνο και για δολειότητα, το αντιπαρέρχομαι, δεν νομίζω ότι είστε δόλιος, δηλαδή ότι αυτό που κάνατε το κάνατε με δολειότητα. Τώρα, από εκεί και πέρα υπάρχουν οι ενστάσεις και οι ενστάσεις αυτές έχουν να κάνουν, θα εξεταστούν ούτως ή άλλως από την αποκεντρωμένη αλλά και από το οικονομικό παρατηρητήριο όπου έχουνε σταλεί και οι εισηγήσεις ειδικές σας, οι εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας και η ένσταση δική μου. Λοιπόν, αυτά όλα θα συζητηθούν και δεν έχουν να κάνουνε ποιος έχει δίκιο ή όχι. Είναι ότι πώς βλέπει ο καθένας μας τα οικονομικά. Εσείς τα βλέπετε από μια άλλη οπτική γωνία που δεν λέω ότι είναι λάθος, όμως τα βλέπετε από την οπτική γωνία τρεις στο λάδι, τρεις στο ξύβι. Δηλαδή, με συγχωρείτε, τι εννοώ. Ότι τόσα είναι τα τετραγωνικά μου, άρα επί τόσο, τόσο, που δεν είναι όμως έτσι, σας το εξήγησα. Τέλος πάντων, και το δείχνουνε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς της φετινής. Προς θεού, όμως, δεν θέλω να σκέφτεστε ότι αυτό που κάνατε το κάνατε από δολειότητα. Να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα. Τώρα, σας ευχαριστώ επίσης για την επισήμανση που κάνατε για τη διαμάθ και για την ξεχωριστή συλλογή των ερευμάτων τα οποία προβλέπονται. Ήδη στο Δήμο Καβάλλας λειτουργούν τρία ρεύματα. Το ένα είναι η ανακύκλωση, τα απορρίματα που είναι τα κοινά απορρίματα, είναι η ανακύκλωση, είναι το γυαλί και είναι επίσης και το χαρτί χαρτόνι με τους κάδους οι οποίοι έχουν μπει στα σχολεία. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, εκτός από το γυαλί που δεν υπάρχει στα σχολεία, η ανακύκλωση και το χαρτόνι υπάρχουν στα σχολεία. Όμως, ήδη ο Δήμος έχει στείλει πρόταση για τον καφέ κάδο, δηλαδή για τα διοαποδομίσματα, για τα οργανικά που είναι το σπουδιότερο, το οποίο αυτή τη στιγμή εξετάζεται για να χρηματοδοτηθεί. Και θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια. Ήταν μια απόφαση που είχε παρθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Διαμάθ με τους δημάχους εκείνης της εποχής. Η κ. Τσανάκα ήταν αντιπρόεδρος εκείνη την περίοδο στην Διαμάθ. Και αυτό με τους καφέ κάδους και με κάποιες μικρές τροποποιήσεις που έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή εξετάζονται για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να ελλοποιηθεί. Να είστε σίγουροι ότι ο Δήμος θα ταπεξέλφει και πολύ καλά, μάλιστα, στη διαχείριση των απορριμάτων. Διότι αυτή τη στιγμή ο κ. Κητής δουλεύει. Μπορεί να μην βγαίνουμε να τα διατυμπανίζουμε κάποια πράγματα. Θα το δείτε όμως στην πράξη και στην ενημέρωση, διότι κάποια στιγμή πρέπει να σας ενημερώσουμε για το τι ακριβώς θα γίνει. Περιμένουμε λίγο κάποιες εντάξεις να γίνουν. Δεν σας ακούω κ. Ξανθόπουλε. Μιλάτε σε εμένα, κ. Ξανθόπουλε? Όχι, κ. Δημαρφέ, όχι. Με συγχώρητε. Και θα γίνει ενημέρωση ποιο είναι το σχέδιο για τα απορρίματα. Επίσης, περιμένουμε δύο εντάξεις ακόμη για τα πράσινα σημεία και τις πράσινες γωνιές. Και περιμένουμε επίσης και την κοποστοποίηση των πρασίνων, τα οποία θα γίνουν στη Δημοτική Ενώση. Θα γίνουν στη Δημοτική Ενώτητα των Φιλήπων. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πολύ καλός σχεδιασμός για τα απορρίματα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, με τη νέα οδηγία για τη διαχείριση των απορριμάτων. Και μάλιστα, προχωράμε και σε άλλα, το οποίο και αυτό προβλέπεται μέσα, να δούμε πώς μπορούμε κάποια από αυτά να γίνουν ανταποδοτικά από τώρα. Δηλαδή, πώς μπορεί κάποιος, ο οποίος διαχειρίζεται και ιδίως αυτό στο τομέα των καταστημάτων, πώς η διαχείριση των οργανικών θα έχει ωφέλη για αυτούς. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο γίνεται. Επίσης, θέλω να σας πω, που δεν μου το βάλατε, αλλά μου δίνεται όμως μια πάσα, ας το πω έτσι, ότι ο διαγωνισμός για τον χειτή έχει τελειώσει. Υπάρχει μια έκτοση της τάξης του 40%, που είναι μια πολύ καλή έκτοση και μάλιστα αφαιρεί και τις φωνές που ακουγότανε, οι οποίες λέγανε ότι ήταν ένας στιμμένος διαγωνισμός. Διότι ένας στιμμένος διαγωνισμός με τέτοια προσφορά πρέπει να ήταν αφελής αυτός που το έκανε και μάλιστα όταν θα μπορούσε να κερδίσει τόσα χρήματα. Επίσης, αυτή τη στιγμή γίνεται η ημαία, η μονάδα επεξεργασίας των απορριμάτων. Έχουν βγει, και αυτό οφείλω να το επισημάνω, ότι με δικές μας, πλέον, που δεν θέλω, δεν μ' αρέσει να λέω με δικές μας κατόπιν δικών μου προσπαθειών, αλλά τέλος πάντων έχουν αλλάξει και έχουν γίνει οι πρότυπες διακήρυξης. Ούτως ώστε κανείς, μα κανείς, να μην λέει διότι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, να μην λέει κανείς ότι υπάρχουν αισθημένοι διαγωνισμοί. Μ' αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αφαιρείται το κάθε επιχείρημα ότι υπάρχουν αισθημένοι διαγωνισμοί. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει τελειώσει το θέμα πλέον, το επεξεργαζόμαστε για τα τεύχη. Τη Δευτέρα θα τελειώσει το θέμα αυτό και θα σταλεί πλέον κάτω στο ΕΜΕΠΕΡΑ για να γίνει η τελική έγκριση και να προχωρήσουμε από εκεί και πέρα στις δημοπρατήσεις ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα κλειθεί να το διαχειριστεί ο Δήμος Καβάλας με τη δική του τεχνική υπηρεσία και φυσικά με κάποιον σύμβουλο που θα πάρει η διαμάθεια να μπορεί να το υποστηρίζει. Ο κ. Μιχαηλίδης θα σας απαντήσει για τη συμμετοχή των κοινοτήτων. Κύριε Δήμαρχέ με ακούτε. Δεν έχω απαντήσει κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη όποιος πρώεδρος επιθυμεί να παρέμβει με ειδοποιεί από ποιο είναι και το ιδέο όσοι από αυτούς έχουν δημιουργήσει λογαριασμό στο e-presence υπάρχουν 2-3 τουλάχιστον... Δείτε το όμως για να το λέει ο κ. Ξανθόπιλος ενδεχόμενα κάποιος να έχει πει ότι δεν παίρνει... Ναι, κ. Ξανθόπιλε. Αν μου επιτρέπετε, δήμαρχε, ο πρόεδρος του Ζιγού με το πανέφερε και το μεταφέρω γιατί θεωρώ ότι δεν είναι σκουσό. Δεν το βγάλετε από το κεφάλι σας, σίγουρα δεν είναι... Ο πρόεδρος, συγγνωμή, συγγνωμή, δεν ακούσα. Ο πρόεδρος του Ζιγού. Ο πρόεδρος του Ζιγού το έχει μεταφέρει και το λέει ο κ. Ξανθόπιλος. Ναι, αν ο Δέμις θέλει να συνεχίσει... Δείτε το, κ. Μιχαηλίδη. Εντάξει, δείτε το και αν δεν είναι αυτό, το κάνουμε. Εντάξει, ναι, ναι. Με συγχωρείτε λίγο... Α, κ. Κουνάκο. Όχι την πρόσβαση, ποιος την είπα... Μου είπατε και την πρόσβαση, με συγχωρείτε πάρα πολύ, για την ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπήρια. Θέλω να σας πω ότι όλες οι διοικήσεις του Δήμου διαχρονικά φροντίζουνε γι' αυτό το θέμα. Καταρχήν, θέλω να σας πω ότι όποια έργα γίνονται πλέον του ΕΣΠΑ, υποχρεωτικά κανέναν δεν χρηματοδοτείται εάν δεν υπάρχει πρόσβαση για αμέα. Συνεπώς, ό,τι παρεμβάσεις γίνονται, είτε αναπλάσσεων, είτε σχολείων, είτε εκτιρίων, λαμβάνεται μέρημνα για την πρόσβαση των αμέα, των ατόμων με αναπηρία, για να μην λέω αμέα. Επίσης, έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα από την κυρία Δρακονάκη, το οποίο ήταν οι προσβάσεις στα σχολεία, το οποίο ξεκίνησε η υλοποίησή της κυρίας Δρακονάκη και συνεχίστηκε όταν αναλάβαμε πλέον την διοίκηση. Επίσης, βάζουμε πλέον φέτος το πρόγραμμα σε όλα τα φανάρια να μπουν τα ηχητικά σήματα, αυτά που υπάρχουν μπροστά από το οκεανής, ούτως ώστε να μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία. Βλέπουμε πλέον στο καινούριο KEP, το οποίο θα γίνει στον Αμυγδαλεώνα κατόπιν υποδείξεων του Συλλόγου των ΑΜΕΑ. Ό,τι μας έχουν πει πλέον θα γίνουν, διότι πρέπει να βλέπουμε πλέον πώς εξυπηρετούνται, έχετε δίκιο στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες. Δηλαδή πώς θα εξυπηρετηθεί αυτός ο οποίος δεν βλέπει, αυτός που δεν ακούει κλπ. Λοιπόν, αυτός που δεν βλέπει μπορεί να του γυρίσει στην οθόνη. Αλλά πέρα από αυτό όμως, αυτό που έχουμε πει, να μπορέσουμε να συνδεόμαστε με άνθρωπο που θα μας υποδείξει πλέον, που θα μας υποδείξει ο Σύλλογος και οι οποίοι έχουν τη νοηματική, οι οποίοι ξέρουν τη νοηματική, ούτως ώστε να μπορεί να συνονιηθεί κάποιος από τους ατόμων με αναπηρία, που έχουν το πρόβλημα αυτό. Επίσης, έχουν μπει στο Φιλόδημος, πάλι η κυρία Δρακονάκη με βλέπει, έχει μπει για τέσσερα C-Track, για να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότερο στις ακτές, και θα είμαστε νομίζω από τους δήμους που όλες του οι ακτές είναι καλυμμένες πλέον, εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και δεν διαφωνώ μαζί σας, ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα. Αλλά όμως το βασικότερο είναι να είμαστε και εμείς συνειδητοποιημένοι, είμαστε ένας δημοτικής 42 μαζί με εμένα, που γυρίζουμε έξω στις αγορές. Να κάνουμε λοιπόν παρατήρηση σε όποιον από τους επαγγελματίες καταλαμβάνει τους οδηγούς πόδευσης. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε. Εάν θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους, που θεωρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς το κάνουν. Δήμαρχε, μου επιτρέψεις να λεπτώ για το θέμα αυτό? Ναι, κύριε Ισανθόπιλε. Το έθεσα με δεδομένα ότι ο 1ης-1ης 2021, η Ιανουαρίου 2021, αυτός ο νόμος ο τελευταίος που ορίζει αυτά που αναφέρατε και έθιξα και εγώ, περίπου υπολογίζει το κτίριο το δημοτικό ή το δημόσιο, το οποίο δεν έχει, δεν εξασφαλίζει πρόσβαση σ' άτομα με αναπηρίες, ως αυθαίρετο και τα αντιμετωπίζει έτσι. Προσέξτε το λίγο. Ωραία. Δεν ξέρω αν θα το δώσω σε παράταση. Κύριε Ισανθόπιλε, θέλω να ξέρετε ότι όλα τα κτίρια του δήμου, εκτός από το κτίριο που ήταν η τεχνική υπηρεσία, το οποίο έχει μένασαν, αλλά είναι δύσκολη η πρόσβασή του μέχρι στο κτίριο αυτό. Λοιπόν, είναι το μόνο κτίριο και αυτό διότι είναι έτσι η διαμόρφωση. Θα βρούμε όμως τώρα, διότι τρέχει στον αέρα, είναι ο διαγωνισμός για να γίνει η ανακέννηση, η συντήρηση των τριών κτιρίων, οπότε εκεί πλέον θα βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα στο κίτρινο κτίριο που λέμε. Κατά τα άλλα στο δήμο υπάρχει, στο δημοτικό, στα σχολεία υπάρχουν πλέον και γενικά στο καινούργιο διοικητήριο, ας το πούμε έτσι, στο καινούργιο δημαρχείο που γίνεται στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού, στο παλιό κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, εκεί υπάρχει πλέον πρόσβαση αμέα, δηλαδή σε όλα μας τα κτίρια υπάρχει πλέον πρόσβαση αμέα, εκτός από αυτό το κτίριο που σας εξήγησα τι θα γίνει. Λοιπόν, κύριε Κουνάκο, δεν μπορώ να σας απαντήσω για τα 385.000 στρέματα, θα ενημερωθώ όμως και θα πω και τον κύριο Αγγελίδη να σας ενημερώσει και εσάς στο τι έχει γίνει μετά το δικαστήριο και τι κάνουμε, δηλαδή με πιάνετε λίγο αδιάβαστο. Για την ισονομία σας τα αποδοτικά θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν σας ακούω κύριε Κουνάκο. Δεν ακούγεστε. Κύριε Κουνάκο δεν ακούγεστε. Καλό είναι να μην κάνουμε διάλογο. Δεν σας ακούω, λοιπόν. Επίσης για την ισονομία εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας για ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία και η ισονομία δεν είναι όλα τα κάνουμε ίδια. Η ισονομία είναι ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πρέπει να πληρώνουν πολύ λιγότερα οι άλλοι εμείς πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα. Με την πρόταση αυτή που θα τη φέρναμε, πολλά πράγματα, δηλαδή ανάλογα με το εισόδημα, λαμβάνουμε υπόψιν αυτό. Αλλά τέλος πάντων δεν θέλω να ξαναμιλήσω για τα αποδοτικά διότι ούτως ή άλλως έχουν ψηφιστεί, έχουν πάρει τον δρόμο τους, πολύ πιθανά να ξανασυζητθούν, οπότε θα τα πούμε εκεί. Κύριε Καλανταρίδη, για τις πληρωμές, για το βοήθεια στο σπίτι, μέχρι τις 10 του μηνός θα έχουν πληρωθεί. Έχουν έρθει και τα χρήματα από το Υπουργείο, οπότε πλέον θα πληρωθούν. Και το ίδιο πράγμα, δηλαδή ήδη έχουμε κάνει και μια επιχωρήγηση, είχαμε κάνει 95.000, η οποία ήταν για να πληρωθούν στο βοήθεια στο σπίτι, από το ΕΣΠΑ, με συγχωρείτε. Εάν λοιπόν δεν έρθει σε αυτή την εβδομάδα, θα μπορέσουν να πληρωθούν και οι εργασόμενες και οι εργασόμενοι από το ΕΣΠΑ. Κύριε Γουνελά, στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σας και να είστε πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέτε, ότι εκδηλώσεις που πληρώθηκαν και δεν έγιναν, δεν υπάρχουν. Εκδηλώσεις που ήταν να γίνουν και δεν πληρώθηκαν, υπάρχουν. Αλλά εκδηλώσεις που πληρώθηκαν, δεν υπάρχουν. Διότι εκδηλώσεις που πληρώθηκαν, δεν θέλω τώρα να αναφέρω, αλλά ξέρετε ότι κάποιοι άνθρωποι τραβιούνται γι' αυτό. Δεν είναι όμως τώρα το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Οι απολογισμοί λοιπόν θα γίνουν και θα σας παρουσιάσουν και για το Φεστιβάλ Φιλίππον, όσο και για το Κοσμόπολης. Κύριε Δήμαρχε, συγχωρείτε λίγο. Αν γνωρίζω καλά, αγοραστήκανε κάποια υλικά τα οποία δεν χρησιμοποιηθήκαν. Οπότε και αυτά είναι υλικά τα οποία αγοραστήκαν για κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες δεν γίναν, όπως το... Δεν ξέρω ποια είναι η υλικά που αγοραστήκαν. Δηλαδή, ξέρετε κάποιον για υλικό που αγοράστηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε? Γι' αυτό θα σας έκανα ερώτηση και θα σας στείλω γραπτό για να... Ωραία, θα μου τη στείλετε, αλλά όμως κοιτάξτε, είναι άλλο πράγμα να έχουν αγοραστεί κάποια υλικά που δεν ξέρω ποια υλικά εννοείται, διότι ήταν άλλος ο σχεδιασμός και άλλο να λέμε για εκδηλώσεις που πληρώθηκαν και δεν έγιναν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το έχει το ένα με το άλλο. Λοιπόν, πολύ μεγάλη διαφορά. Τώρα για τους αστέγους που υπάρχουν, προφανώς εννοείται δύο περιπτώσεις που υπάρχουν, διότι αυτοί είναι οι αστέγοι στην Καβάλα. Οι αστέγοι λοιπόν στην Καβάλα που υπάρχουν είναι ένας τύπος τον οποίον την άλλη φορά θα φέρω την αστυνομία, διότι δεν είναι αστέγος. Έχει σπίτι, έχει μητέρα και έχει σπίτι. Ο τύπος λοιπόν αυτός προτιμά να είναι έξω από την εθνική, να βρωμίζει τον τόπο όπου είναι και άμα του πεις γιατί δεν πας τη μάνα σου να μείνεις, διότι αυτό είναι αποδειδημένο, δεν είναι λόγια του αέρα. Σου λέει ότι και ποιος εσύ που θα μου πεις, θα πάω στη μάνα μου, είναι ένας τσομπάνης ο οποίος είχε μάθει να ζει στα βουνά. Ε, λοιπόν, δεν είναι. Έχει σπίτι να μείνει. Παρ' όλα αυτά όμως, δέχομαι την επισήμανσή σας για να υπάρχει μια αστέγη για τους αστέγους. Εξάλλου, είναι κάτι το οποίο έχει τακτοποιηθεί. Κύριε Ιακοβίδη, πληρώσαμε επιτέλους. Ωραία, τελειώνουμε λοιπόν και με την Καρβάλη, το κτίριο που έχουμε που είναι γι' αυτό τον σκοπό, ούτως ώστε να μπορέσουμε πλέον, όταν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, να μπορούν να εξυπηρετούνται. Και η δεύτερη ανάγκη λοιπόν, και ο δεύτερος αστέγος, ο οποίος υπάρχει, είναι ένας τύπος ο οποίος συνήθως κάθεται έξω από το Δημαρχείο και ζητιανεύει και φέρνει την αστυνομία, ο οποίος όμως δεν είναι κι αυτός από εδώ, είναι ένας τύπος ο οποίος μας έχει έρθει από το δροσερό και παίρνει και χρήματα από την πρόνοια. Εντάξει, αυτοί δεν είναι αστέγοι, αυτοί ζουν εις βάρος των άλλων. Ο ένας είναι δεν είναι καλά στα μυαλά του και ο άλλος ζει εις βάρος των δικών μας. Άρα λοιπόν, δεν είναι οι αστέγοι αυτοί οι οποίοι ξεπέσανε και δεν έχουν χρήματα. Διότι όλοι οι άλλοι, οι οποίοι έχουν πραγματικό πρόβλημα, πιστέψτε με, έχουν μια αξιοπρέπεια και δεν βγαίνουν να ζητιανεύουν στον δρόμο. Παρ' όλα αυτά, όμως, υπάρχει πρόβλεψη για τους... ούτως ή άλλως θα σας έχουμε και θέμα σήμερα, οπότε θα σας πει κάποια πράγματα και ο κύριος παπάς επάνω σε αυτό το θέμα. Κύριε Πρωμούσα, για τα 1500 rapid tests που είπαμε, αυτή τη στιγμή κολλάμε στο ποιος θα τα κάνει τα tests. Διότι εάν μας εξασφαλίσει η ιατρική εταιρεία, ότι μπορεί να κάνει τα tests, διότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε, ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε οι παλιοί του δήμου. Πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για να έχουν και αποτέλεσμα, διότι αλλιώς δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, όμως, μιλάμε με την κυρία Αντωνίου, πιστεύω να το λύσουμε το θέμα αυτό αύριο, για να μπορέσουμε να τα παραγγείλουμε. Όμως, έχουμε πλέον συνεργασία με τον Εοδή, μετά από την παρέμβαση και όλα που είχε κάνει και ο κ. Παναγιωτόπιλος, υπάρχει πλέον συνεργασία με τον Εοδή, από εβδομάδα θα έρθουν στην αυλή του Δημαρχείου, για να γίνουν και tests και στους εργαζόμενους, στους υπόλοιπους εργαζόμενους του δήμου, και ιδίως αυτοί που είναι στις κοινωνικές υπηρεσίες. Τώρα, κ. Πουσαεύ, ποιο? Για τα αφιά τι θα τα πείτε εσείς μετά, λοιπόν. Κύριε Πουσαεύ, για την ενίσχυση των τοπικών σωματίων, όντως έχει έρθει μια επιστολή. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούσαμε να αρχίσουμε να μοιράζουμε χρήματα από εδώ και από εκεί. Παρ' όλα αυτά, όμως, καταλαβαίνω ότι έχουνε πρόβλημα οι σύλλογοι. Είναι 14 σύλλογοι, οι οποίοι έχουνε πρόβλημα. Αυτό, λοιπόν, τώρα που μας ήρθαν και τα καινούργια, τέλος πάντων, μας ήρθαν και νέα χρήματα, η μισή ΚΑΠ, βλέπουμε, λοιπόν, και για την ενίσχυση αυτών των 14 σωματίων. Για τα φρεάτια θα σας απαντήσει ο κ. Ιακοβίδης. Τώρα, για τα έργα, ο οποίας, επίσης, θα σας απαντήσει η κ. Μούτια, ο κ. Ιακοβίδης. Καλησπέρα, κύριε Απόστολε Χρόνη. Καλησπέρα, συνάδελφοι. Καταρχήν, ήθελα να ευχαριστήσω η κ. Τζανάκα για τον τρόπο που λυσήγα για το θέμα κυρίως, γιατί δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τουλάχιστον τη σοβαρότητα που έχει η επιχείρηση αυτή και πόσο σοβαρή είναι για τη λειτουργία, για τη ζωή των πολιτικών του Δημοκαβάλλας. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μείνει κάτω από 100 άνθρωποι στη ΔΕΙΑΚ που δουλεύουν ηχθημερών για να μπορεί η πόλη να έχει καθαρό νερό, να έχει καθαρές παραλίες και να λειτουργούν τρεις βιολογικοί, όσο καλύτερα γίνεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, μέχρι να ολοκλώσουμε τα έργα που θα γίνουν στο δάτο. Δεν βγήκα ούτε σε πρωινάδικα, για να εξηγήσω τι ακριβώς έχει συμβεί. Υπάρχουν δύο πραγματικά μπαρούφες από διάφορους, ειλικρινά δεν τυμά τουλάχιστον στο Δημοτικό Συμβούλιο, να λέγονται χίλια δυο για τη ΔΕΙΑΚ χωρίς να πάρει κανείς απολύτως να ρωτήσει τι έχει συμβεί. Αυτό είναι το παράπονό μου. Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο για να ενημερωθεί είναι το μέλος του ΔΕΛΤΣ, ο υπρόσωπος του κ. Παπά, ο Θάνης Αλμυρός. Δεν επηρέ τηλέφωνο, ούτε τα μέλοι του ΔΕΛΤΣ. Εντάξει, εγώ δέχομαι ότι κάποιοι θέλουν να μου μιλήσουν. Είναι ένα πρόβλημα. Μπορούσα να πάρουν κάποιον από τους υπηρεσιακούς, τον κ. Τσαχύρη, τον κ. Λοκάρη, τον κ. Φλαγκίδη, να πάρουν κάποιον για να μιλήσουν. Αύριο έχουμε ΔΕΛΤΣ, θα το λέγαμε στο ΔΕΛΤΣ αύριο. Εγώ θα σας ενημέρωνα αύριο στο ΔΕΛΤΣ. Λέω ότι ακούστηκαν χίλια δυο στα ραδιόφωνα, εμένα δεν με ρώτησε κανείς, αυτό είναι το πράγμα μου. Η ΔΕΛΤΣ έχει εννιά ανθρώπους που είναι καταμετρητές. Ήταν 8 το Σεπτέμβριο του 2019... Πρόεδρε, πριν σε ρωτήσουμε εμείς, έπρεπε να μας ενημέρωσες εσύ μάλλον. Θα σας πω. Ήταν 8 άνθρωποι, γίναν 9 για να ενισχύσουμε το τρίμα. Επειδή και αυτοί είναι άνθρωποι και αντιμετωπίζουν χίλια δυο δυσκολίες πέρα από ότι αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας, γιατί υπάρχουν και αμέα, αυτό το σχοινικό έχει συμβεί άκρηλες φορές. Μέχρι το παλεθόν, μέχρι το μακρύτερο παλεθόν. Αυτή τη στιγμή, ένας από τους λίπτορες σε τρεις από τους τομείς τους οποίους μετρά, αστερίσε λιγάκι να κάνει την καταμέτρηση, οπότε αντί για τέσσερις μήνες πήγαν τέσσερις μήνες και δέκα μέρες, και είκοσι μέρες και ένα μήνα παραπάνω, και στους πέντε μήνες. Η πυκρισσία μόλις όταν βγήκαν οι λογαριασμοί, γιατί είχαν εκδοθεί οι λογαριασμοί και μοιραζόταν, πόλις αντιλήφθηκε τι έχει συμβεί, ήδη έχει προχωρήσει και διορθώνει αυτούς τους λογαριασμούς, χωρίς να κάνει κανείς συμπολίτισμα τίποτε, δηλαδή στους 1.100 λογαριασμούς, θα γίνει διορθώση, θα γίνει αυτό που λέμε από κλημάκωση, που γινόταν πάντα, μια ζωή, και δεν θα χρειαστεί κανείς να κάνει απολύτως τίποτε. Θα το κάνει η πυρισσία, ήδη έχει ξεκινήσει, και μέχρι την επόμενη τετράρτη, η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Από εκεί πέρα, γίνεται μια σπέκουλα τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον, και σε ραδιοχρονικούς θαθμούς, που προσπαθεί να πλήξει πραγματικά την αξιοπιστία της επιχείρησης. Ειλικρινά, μη λυπεί και εμένα το γεγονός, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαι οικοχρονιωμένος πλέον, για να προστατεύσω την αξιοπιστία της επιχείρησης ακριβώς, να προχωρήσουμε από αύριο, το ανακοινώνω σε εσάς για να ξέρετε, ήδη έχω δώσει εντολή δηλαδή στη νομική σύμβουλο, επειδή ο κ. Σκουφατζής, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος, βγήκε και είπε ότι η ιδεία έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Αυτό είναι κατάπτυστο, είναι συγκοφαντική δυσφύμνηση για την επιχείρηση. Ήδη έχω δώσει εντολή στη νομική σύμβουλο να προχωρήσει σε μήνυση για συγκοφαντική δυσφύμνηση τον προηγούμενο πρόεδρο. Με λύπη, με λύπη μου σας το λέω, αλλά θα σας το ανακοινώνω να το ξέρετε πρώτα εσείς και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Από και πέρα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στους αγαριασμούς όπως δεν υπήρχε ποτέ, παρά μόνο όταν υπάρχει θέμα υγείας για κάποιον άνθρωπο. Διορθώνεται όπως διορθώνεται και τώρα όπως διορθώνεται και στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι πρωτόγμωρο. Λάθη φυσικά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι γιατί δεν είναι μηχανές, αλλά ό,τι λάθος βγει διορθώνεται άμεσα. Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε, για να απαντήσω τον κύρου Κουφαντζή δηλαδή που λέει ότι έχουμε προχωρήσει στις στάσεις δρόμων, πληρώνουμε κανονικά όλα τα δάνεια, πληρώνουμε κανονικά ό,τι έχει να κάνει με το ΕΕΚΑ, με την ευφορία, με τη μισθοδοσία, για να ξέρετε και εσείς στις 2 προηγούμενες μήνες Οκκόμβριο και Νοέμβριο έχουμε πληρώσει σε προμηθευτές 502.000 ευρώ. Σήμερα μάλιστα το πρωί η ΔΕΙΑΚ πληρώσε 223.000 ευρώ στη ΔΕΙΑΚ. Αυτά ήθελα να πω, όποιος σας ενημερώνει, όποιος μιλάει μαζί σας γιατί Πιατσανάκα ούτε συνήγορος του Δημότητου με τον οποίον έχουμε πάρει στη συνεργασία, ούτε αυτός πήρε τηλέφωνο για να ενημερωθεί. Θα ανοίξω στο μέλλον να προχωρήσει σε κάποια επιστολή, δεν ξέρω τι θα κάνει. Λοιπόν, κλείνουμε το θέμα. Έχει λυθεί ήδη, μέχρι την επόμενη Δετάρτη θα είναι διορθωμένοι λογαλιασμοί, δεν χρειάζεται καν ούνας απολύτως. Από συνειδημότητες μας δεν θα κάνει τίποτα. Αλλά να ξέρετε ότι και η δημιουργία και η τεχνική υπηρεσία έχουν βγάλει συνεργασία και καθαρίζουν τα φρεάτια εδώ και τρεις μήνες περίπου από Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε δηλαδή και οι δημοτικές κοινότητες έχουν προχωρήσει με το προσωπικό που έρχονται από το Δήμο να τους δίνουμε και εμείς ό,τι χρειάζονται από υλικά και από μηχανήματα και καθαρίζουμε τα φρεάτια. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά τα φρεάτια, τα μνημόνευση ο κ. Χρόνης, όντως αυτή τη στιγμή η συνεργία και της ΔΕΙΑΚ και της τεχνικής υπηρεσίας ασχολούνται με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι θα είμαστε αρκετά αποτελεσματικοί σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε μεγάλο μέρος της πόλης της Καβάλλας αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε συγχρόνως ασχοληθεί και με κάποια ειδικά θέματα στον Δέος Δημοφιλίππον. Αν ο κύριος Προυσαεύσης έχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση στο μυαλό του θα ήθελε να μου πει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα. Σημειώνω ότι στον Αμιγδαλεώνα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε παρόμοιες καταστάσεις. Εφόσον προκύψει κάτι είμαστε έτοιμοι και σε πλήρη οργάνωση με οργανωμένα συνεργεία εξειδικευμένα γι' αυτόν τον λόγο και η τεχνική υπηρεσία. Αυτό θέλω να τονίσω. Εκτός της ΔΕΙΑΚΙ. Επί την ευκαιρία να σχολιάσω για τα καπάκια των φρεατίων επί της Γαλλικής είναι σε πλήρη ευθυγραμμισμό με τον Τάπητα. Ο κύριος Μούτλιας ίσως είδε μια ενδιάμεση φάση αντιμετώπισε. Τώρα είναι όλα πλήρως ευθυγραμμισμένα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω αν... Σήμερα πέρασα. Συγνώμη που ριάχνω από το αλλά δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Είναι σήμερα. Μισή ώρα πριν το δημοτικό συμβούλιο γιατί έγινα δέκτης παραπάνων, όχι τίποτα άλλο για να έχουμε μια εικόνα ο ίδιος. Ναι, είναι σήμερα τακτοποιημένα όλα. Μα σας λέω πέρασα στις 5.30 το απόγευμα. Αν θα περάσουμε το κατογύνικο σας θα το διαπιστώσετε. Αν κάπου υπάρχει κάποιο... Μέτρησα τουλάχιστον 20 φρεάντια που εξεύχουν. Δεν νομίζω ότι έχετε δει και εγώ έχω την ενδιαστασία. Αν θέλετε πάμε και αύριο μαζί να το διαπιστώσουμε από κοινού. Ας το διαπιστώσουμε αύριο από κοινού. Καθεμένα περνάμε από κοινού. Δεν μπορεί να φύγουν τα φρεάντια. Αν προεξέχει από άλλο υλικό σε άλλο θα αισθάνεστε τη διαφορά. Εννοείται ότι υπάρχει υψομετρική διαφορά το καπάκι του φρεατιού από τον ασφαλτοτάρι. Ναι. Έχουν κάποιο θόρυβο. Είμαι καταρρυκά κυβοληματικός. Πριν από μερικές μέρες είναι άλλο. Αν πέρασε τώρα τα απόγευμα, θεωρώ ότι είναι η διαφορά του υλικού που χτυπάει. Δηλαδή μη λέμε ότι... Δηλαδή, μα και δεν σας ακούω καλά. Λέω ότι ανεσταί το αυτοκίνητο χτυπάει, είναι η διαφορά του υλικού. Δηλαδή ότι από την άσφαλτο που είναι πλέον ένα μαλακό υλικό, πάτε σε ένα σκληρό υλικό και το καταλαβαίνετε. Αλλά δεν έχει και η διαφορά που λέτε. Να παρέμβω λίγο. Εγώ σας λέω ότι πρέπει να σας σήμερα, γιατί έχω καλύπτει πάνε πολίτες και οδηγοί. Να παρέμβω λίγο, με πιτέπετε. Να παρέμβω λίγο, ναι. Πολλά από τα φρεάτια... Η οδηγή με συγχωρείτε, αλλά μέχρι τώρα πηγαίναν σε μια άσφαλτο η οποία ήταν κοντεβά να σκοτωθούν. Η ασφαλτοσύνη είναι πολύ καλή κύριε Δήμαρκη, δε λέω για την άσφαλτο. Να παρέμβω λίγο. Η ασφαλτοσύνη είναι πολύ καλή. Να παρέμβω λίγο. Το 60% των φρεατίων που βλέπετε αυτή τη στιγμή ήταν καλυμμένα με την προηγούμενη άσφαλτο. Αυτό είναι που ξενίζει κυρίως τους πολίτες. Δηλαδή τα φρεάτια που είναι μέσα στη μέση δεν τα βλέπαν πριν. Όπως λέει ο δήμαρχος, επειδή υπάρχει διαφορά υλικού, γι' αυτό ήμουν παρών όταν γινόταν η αποκατάσταση, και είναι στην ίδια εφθέα με το δώστρωμα. Απλά επειδή υπάρχει διαφορά υλικού γι' αυτό ακούγεται. Δεν είναι συνηθισμένος ο κόσμος απλά γιατί ήταν καλυμμένα με την άσφαλτο. Αμόνα που φαινόταν ήταν τα φρεάτια δεξιά και αριστερά εις χάρες. Ας δείξουμε πως ανακαλυθούν τα φρεάτια δηλαδή. Όχι, όχι, δεν θέλουν να είναι καλυμμένα πρέπει να είναι επισκέψημα τα φρεάτια αυτά. Όταν συμβαίνει κάτι να μπορεί να παρέχει το συνεργείο. Δεν πρέπει να είναι καλυμμένα. Ωραία, να ήταν στο ίδιο επίπεδο με την άσφαλτο, πρέπει να υπάρχει θέμα πάντως. Πάμε κι άνθρωπο δείτε. Είναι στο ίδιο επίπεδο. Κάθε μέρα περνάνε από εκεί. Κύριε Ακοβήδη, θέλω να ολοκληρώσεις. Ωραία. Δεν ακούγεστε κύριε Δημαρχέ. Λοιπόν, ακούστε ένα λεπτό. Πιθανώς το πρόβλημα να είναι μεταξύ ανάμεσα στα δύο στοιχεία του φρεατίου της επικάλυψης. Δηλαδή το τελάρο με το καπάκι πολλές φορές δεν έχουν απόλυτη ταύτιση και χτυπάνε. Αυτό είναι γενικό παράπονο, το αντιμετωπίσουμε με ελαστικά παρεμβύσματα για να μην έχουμε αυτούς τους τωρίβους. Άλλο αυτό και άλλο η ταύτιση του υψωμέτρου του τελάρου του καπακιού, με τον ασφαλτοτάπητα. Θα το δούμε αύριο το πρωί. Γιάννη Λέπτο υπάρχει θέμα. Και ευχαριστώ. Πρόεδρε να πω λίγο στον κύριο Κουνάκο για το θέμα του. Να πούμε ότι το θέμα επανεξετάζεται. Θα δοθεί η εργασία σε κάποιον τοπογράφο για να έχουμε ίσως κάποια καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη φορά. Είναι σε εξέλιξη πάνω στο θέμα και πιστεύουμε πολύ σύντομα να έχουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο να πούμε. Κυρία Ιωσυφίδου μήπως ξέρει κάτι παραπάνω, κύριε Παπαδόκληλε. Τι λέτε, δεν σας άκουσα συγνώμη. Κυρία Ιωσυφίδου μήπως ξέρει κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω τι ξέρει κυρία Ιωσυφίδου πραγματικά. Είχε γίνει μια προσπάθεια επί τη διοίκησή της, η οποία δεν έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα, οπότε επανεξετάζεται το θέμα με κάποια καινούργια δεδομένα τα οποία θα προσπαθήσουμε να έχουμε. Όταν θα υπάρξει κάτι ολοκληρωμένο, θα σας ενημερώσει και ο πρόεδρος της Δημοφέντια. Απλά το λέω, επειδή το ξέρω, μιας και συμμετέχω στη Δημοφέντια ως μέρος Εδιοικητικού Συμβουλίου. Ναι, ευχαριστούμε κύριε Παπαδόκληλε. Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, έχετε ολοκληρώσει? Εγώ, ναι, δεν ξέρω κυρία Ιωσυφίδου αν θέλει να συμπληρώσει κάτι. Επί των ημερών μας είχαμε κάνει γενικά έλεγχο, παύλα, αυτοψία σε όλη την έκθεση και καπού. Είχαμε αναθέσει σε δύο δικηγόρους, γιατί πραγματικά ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία να μπορούμε να βρούμε τους καταπατητές. Σε βάση περιπτώσει αναθέσαμε σε δύο δικηγόρους για τις καταπατήσεις να προβούν δικαστικά, παρόλο που οι μισοί τουλάχιστον είχαν έρθει και είχαν δηλώσει, είχαν ζητήσει μάλλον συγνώμη από τη Δημοφέλεια και είχαν δηλώσει ότι παρατάνε την οποιαδήποτε καταπάτηση. Άρα δώσαμε εντολή στους δύο δικηγόρους για τις μισές καταπατήσεις έτσι όπως είχαν μένει. Τώρα για αυτό που ρώτησε ο κ. Κουνάκος είναι ότι όταν κάνουμε τις δηλώσεις για το κτηματολόγιο για την περιοχή του Χαλκερού και της Καρβάλης εντάχτηκαν τώρα πρόσφατα στο κτηματολόγιο. Είχαμε δηλώσει και τη συγκεκριμένη έκταση στο κτηματολόγιο. Το κτηματολόγιο μας είχε αφορύψει για την έκταση αυτή που ρωτάει ο κ. Κουνάκος. Παρ' όλα αυτά εμείς όμως είχαμε κάνει ένσταση στην αντίστοιχη επιτροπή που εκδίκαζε αυτές τις εστάσεις. Η επιτροπή δίκασε την ένσταση λίγες μέρες πριν αποχωρήσουμε εμείς ως διοίκηση δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς να έχω απόλυτα την πληροφόρηση γιατί μετά αποχώρησα, οπότε δεν έχω την απόφαση της επιτροπής, αλλά μάλλον ήταν αρνητική προς τη δημοφέλεια και εγώ η τελευταία πράξη που είχα κάνει ήταν να αναθέσω ως ένα δικηγόρο να διαρρετήσει την υπόθεση. Από εκεί και πέρα έχει αναλάβει καινούργια διοίκηση. Και τα αποτελέσματα του πορίσματος του δικηγόρου δεν ήταν και ιδιαίτερα θετικά γι' αυτό είμαστε στη φάση που πανεξετάζουμε το θέμα. Το πόρισμά του τέθηκε υπόψη μας επί της δικής μας διοίκησης. Ωραία, εντάξει. Να το δείτε γιατί είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι αυτό, κύριε Παπαδόκουλε. Ναι, είναι σε διαδικασία διαρρεύνσης. Ωραία. Πάντως συγχαρητήρια για την κυρία Ιωσήφια για ό,τι έκανε για εκείνο το διάστημα προκειμένου να διαφυλακτεί η περιουσία των δημοτών. Ωραία. Λοιπόν, έχουμε τρία έκτακτα θέματα, τα οποία είναι όλα... Κύριε Πρόεδρε, για ένα δευτερόλεπτο να δείτε λίγο κάτι για να μην μείνουν κάποιες σκέες. Ναι, κύριε Παπαδόκουλε. Το διάστημα που συνεδριάζουμε μίλησα με την εκπρόσωπη των εργαζομένων στο βοήτερ του σπίτι και τη ζήτησα να επικοινωνήσει μία προσμία με όλες τις συναδέλφους της για να ξέρω αν μείνουν σε αυτό που σας μετέφερα εγώ. Και μου είπε ναι, συναινούν εν τέλει, μου δίνουν εντολή να συνυποβάλουν μαζί με τον δικηγόρο του Δήμου το έτημα της αναβολής ζητώντας τη συντομότερη δυνατή. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει καμία σκιά και καμία δεν έχει πει ότι δεν συναινεί. Αυτό για τους τύπους. Λοιπόν, τρία έκτακτα θέματα. Το πρώτο αφορά την έγκριση του πρώτου ΑΠ του έργου αποκατάστασης φωτοσημαντήρας τον ίθαλου Τσεραψάνης. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Κύριε Πρόεδρε. Καλό κύριε Βαβαδόπουλε. Εγώ δεν ήθελα να δείξω και το χρόνο που μου τένει τώρα. Μπορείς να με διακόψει κανείς και... Μ' ακούτε τώρα, μ' ακούτε τώρα. Μ' ακούτε. Επειδή δεν ήθελα να διακόψω τον δήμαρχο και θέλω να απαντήσω λίγο, θα πάρω το χρόνο μόνο για να πω δύο πράγματα να απαντήσω και όλα στον δήμαρχο σε κάτι που ειπώθηκες. Για το θέμα που είμαστε κύριε Βαβαδόπουλε. Όχι, επειδή δεν ήθελα να διακόψω, θέλω να πάρω το χρόνο μου για το θέμα... Μα δώσαμε το χρόνο σε όλους κύριε Βαβαδόπουλε. Όλοι μίλησαν και εξέφερασαν τις απόψεις. Για το θέμα θέλω να κάνω το χρόνο μου να τον αξιοποιώσω... Δεν γίνεται. Όταν συζητάμε ένα θέμα, συζητάμε θέμα. Κύριε Πρόεδρε, αλλά λέω και πάλι, σεβαστείτε ότι έχω ένα χρόνο για το θέμα. Θα του καταναλώσω στο να πω ότι ο κουβέντες. Τίποτα άλλο. Μη με διακόψω, μέχρι τώρα θα τελειώνα. Μέχρι τώρα, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Βαβαδόπουλε, θέλω όμως να καταλάβετε, όταν συζητάμε ένα θέμα, δεν μπορούμε να συζητάμε για θέματα που έχουν έρθει πριν. Για ένα λεπτό, παρακαλώ. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ. Κοιτάξτε να δείτε. Για τους καθηγητές του δημοτικού οδείου, βλέπουμε ότι ο δήμαρχος δίνει χρήματα. Για να γίνουν αορίες του χρόνου. Για το βοήθεια στο σπίτι, βλέπουμε ότι ο δήμαρχος δεν δίνει χρήματα. Για το ανοιχτό κολυβητήριο, βλέπουμε ότι ο δήμαρχος δίνει χρήματα 1,3 εκατομμύρια. Για το λίκιο των κρινίδων, δεν γίνει 1 εκατομμύριο. Κοιτάξτε να δείτε, αυτή είναι μια ανισόρροπη πολιτική και μια υποκρισία. Θα πίστευα το δήμαρχο αν πραγματικά έλεγε όχι και στη μονημοποίηση των καθηγητών του δημοτικού οδείου, όχι και στη μονημοποίηση του βοήθεια στο σπίτι. Αν έλεγε όχι για το κολυβητήριο του 1,3 εκατομμύρια, έλεγε όχι και για το λίκιο που εδώ και 30 χρόνια άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν. Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά είναι ένα θέατρο. Μπορεί να τα λέει σοβαρά ο δήμαρχος, αλλά είναι αστεία. Εμείς, τέλος και κλείνω, δεν σας πιστεύουμε κύριε δήμαρχε, γιατί γνωρίζουμε την αλήθεια και πλέον δεν σας πιστεύει και ο κόσμος. Είναι αδιανόητο να παίζετε παιχνίδια και παίζετε γιατί? Αποδεικνύει ότι μια μέρα πριν από το δικαστήριο έρχεστε εδώ να πείτε σε όλους τους επικεφαλείς και στις παρατάξεις να κάνουμε σύσκεψη μια μέρα πριν από το δικαστήριο. Όχι, έχετε κρυφή αγέντα και δεν σας πιστεύουμε κύριε δήμαρχε. Αυτό ήθελα να σας πω και σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε τώρα όπως πρέπει να απαντήσω, δώσατε πρέπει να πω ένα λεπτό κι εγώ θα κάνω. Απαντήστε συντομία κύριε Δήμαρχε, το έχουμε εξαντλήσει νομίζω. Λοιπόν, ποιος λέει αστεία και ποιος έχει τρικυμία εντωκρανείου αυτό είναι αποδειδημένο. Δεν χρειάζεται όμως να λέω διότι έχετε περδέψει τα αυγά με τα πορτοκάλια. Λέτε για τους καθηγητές του οδείου και για το βοήθειας στο σπίτι. Οι καθηγητές του οδείου δεν είναι ούτε 70.000 η μισθοδοσία που επιβαρύνει το Δήμο. Και εκτός αυτού επειδή υπάρχει πρόγραμμα πώς θα δουλεύουν επιπλέον το καλοκαίρι και τις άλλες περιόδες, τα χρήματα δεν θα είναι 70.000, θα είναι πολύ λιγότερα. Και είναι άλλο το 70.000 και άλλο το 300.000. Κύριε Αξισόστομε Παπαδόμπουλε που δεν έχετε τρικυμία εν τω κρανείο, ρωτήστε σας παρακαλώ πόσο κοστίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες στο Δήμο. Αν δεν θέλετε να ρωτήσετε τις υπηρεσίες, ρωτήστε την κυρία Τσανάκα η οποία ξέρει πάρα πολύ καλά, διότι ξέρει, το έχει ζήσει και προς τιμήν της έδινε τα χρήματα που έδινε στις κοινωνικές υπηρεσίες. Συνεπώς, τα χρήματα αυτά λοιπόν θα φύγουν, θα το ξαναπω για μια φορά, αλλά δεν το ακούτε, δεν πειράζει. Τώρα, μπερδεύεται το ανοιχτό... Απαντήστε κύριε Δημο, ξέρω ότι έχετε μόνοι με εμένα, αλλά απαντήστε. Εγώ δεν έχω κύριε Παπαδόμπουλε. Πιστέψτε με, πιστέψτε με. Κύριε Παπαδόμπουλε, πιστέψτε με, μου είστε παντελώς ανδιάφορος. Δεν με ενδιαφέρεται, καταλάβατε, απλώς με ενδιαφέρουν οι ανοησίες που λέτε, διότι αυτή τη στιγμή μπερδεύεται το ανοιχτό κολυμπητήριο με το λίκιο κρινίδων. Το ανοιχτό κολυμπητήριο, κύριε Παπαδόμπουλε, μπήκε σε ένα πρόγραμμα και δεν είναι ένα εκατομμύριο που θα δώσει, είναι με τις εκτώσεις. Και μάλιστα, επειδή λοιπόν ο Δήμος μπορεί να φτιάξει το λίκιο κρινίδων χωρίς να βάλει ούτε μία δραχμή, τότε ναι. Αν ήταν λοιπόν επιχείρησή σας, διότι αν σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο και στη δική σας επιχείρηση, μάλλον την κλαίω. Με συγχωρείτε πολύ. Λοιπόν, αυτά. Πάμε στα θέματα, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν γίνεσαι τώρα. Λοιπόν, πρώτο έκτακτο θέμα, το ανέφερα είναι έγκριση πρώτου απέτου εργοποκατάσταση φωτοσυμμαντήρας τα μύφαλο της Ραψάνης. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Πάμε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Σανθόπουδο. Πού συνείσθετε το επίγον, κύριε Πρόεδρε? Τότε θα δώσω τον λόγο στην κύριε Ιακοβίδη να εισηγηθεί τα θέματα για να λύσει τις απορίες σας. Κύριε Ιακοβίδη, έχετε τον λόγο πρώτα εσείς. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και έχει μάλιστα ένα μήνα νωρίτερα από την παράταση βέβαια που του είχαμε δώσει. Είχε ξεκινήσει πολύ παλιά. Περιμέναμε να είναι καλές ικαιρικές συνθήκες γιατί είναι έργο εντός της θαλάσσης και έπρεπε να είναι καλές οι συνθήκες που θα υλοποιηθεί. Τώρα, έχουμε μία μικρή μείωση του προϋπολογισμού του. Δεν έχουμε αύξηση, δεν έχουμε νέες εργασίες. Έχουμε τη χαρά να έχουμε την ολοκλήρωσή του και την παραλαβή του. Αυτό θεωρούμε ότι είναι σκόπος να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020 και προτείνουμε την έκτατη είσοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση. Είναι ο πρώτος ανακεφαλαιωτικός πίνακας. Θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην παραλαβή και στην λήξη αυτής όλες τις διαδικασίες που αφορά αυτό το έργο. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε. Προσθή. Κύριε Αντιδήμαρχε, σας καταλαβαίνω. Πολύ καλά το σκέφτεστε. Πριν μια εβδομάδα είχαμε συμβούλια. Δύο. Και δεν είναι το τελευταίο αυτό που κάνουμε. Γιατί δεν το φέρνετε κανονικό θέμα στο Συμβούλιο. Δεν θα αλλάξει κάτι, κυρία Τσαναίκα. Αλλάζει, κύριε Αντιδήμαρχε. Αλλάζει η νοοτροπία έκτακτα και επίκοντα. Έρχονται μόνο αυτά που είναι έκτακτα και επίκοντα. Μετά χάνουμε εμείς οι ίδιοι την αξιοπιστία. Να δείχνουμε περί εκτάκτου. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε την ευκαιρία και έχουμε την ευκαιρία να κλείσει αυτό το έργο πριν κλείσει... Καλώς, κύριε Αντιδήμαρχε, δώστε μου μια υπόσχεση ότι τέτοιου είδους θέματα θα έρχονται εγκαίρως στα Δημοτικά Συμβούλια. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Σας το υπόσχομαι στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουν οι υπηρεσίες του Δήμο. Εγώ γνωρίζω ότι την υπηρεσία δεν την ενδιαφέρει καθόλου πότε θα κάνουμε εμείς Δημοτικό Συμβούλιο και μπορώ μέχρι σε ένα βαθμό να το καταλάβω. Αλλά πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν και αυτοί ότι δεν μπορεί αυτά τα θέματα να έρχονται. Ευχαριστούμε. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, είχα το θέμα που ήθελα να ρωτήσω είναι σε τι συνήθεια του το έκτακ. Είμαστε σύμφωνοι και για το έκτακ ή για το θέμα όλοι? Όχι, Πρόεδρε. Όχι ο κ. Πατώιας. Εγώ θέλω να πω για ποιο λόγο. Πείτε μας. Συνήθως εμείς ψηφίζουμε τους ΑΠΕ γιατί πρέπει να πληρωθούν, να τελειώνουν τα έργα, να πληρώσουν τους εργαζόμενους αν γίνεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο όμως εδώ για το συγκεκριμένο έργο θέλουμε να πούμε το εξής, ότι είναι εκείνο το έργο το οποίο δείχνει την πολιτική φιλοσοφία όλων των παρατάξεων στο δήμο. Να θυμίσω ότι είναι αυτό το έργο στη Ραυσάνη το οποίο έπεσε γιατί εκείνη τη μέρα αφίσαγε με 8 μποφόρ ενώ η κατασκευή του ήτανε από τον εργολάβο να αντέχει στα 7 μποφόρ. Όλες οι παρατάξεις συμφωνήσανε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποιοι με σούμπιτο ναι, κάποιοι με παρών κλπ, η μοναδική παράταξη που είπε όχι ακριβώς γιατί ήτανε μια κοροϊδία και έδειχνε αυτή τη φιλοσοφία των παρατάξεων που φεραναμβάνω που είναι με τα συμφέροντα των εργολάβων και όχι των καβαλιτών, ψηφίσανε να το πληρώσει ο δήμος από την τσέπη του. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν λέμε ότι δεν το ψηφίζουμε για τον πολιτικό αυτό λόγο και εδώ ισχύει και αυτή η κυβέρνηση που είπα πριν τον δήμα, ότι δεν έχει χρήματα να βάλει... Δεν το δέχομαι αυτό, παρακαλέσε ο κύριος Ποτόλιας, η δικιά μου παράταξη δεν είναι με τους εργολάβους. Δεν ξέρω οι υπόλοιπες παράταξες. Αυτό που λες πάρ' το πίσω γιατί θα γίνουμε από 2 χωριά χωριάτες. Θα το πάρω πίσω... Πάρ' το πίσω γιατί δεν είναι η δικιά μου παράταξη με τους εργολάβους. Δεν μπορώ να ανέψω τη θέση εδώ πέρα μέσα. Οι παρατάξεις όλες ψηφίσανε είτε ναι, είτε παρόν, είτε λευκό. Αυτό που είπες ότι οι άλλες παρατάξεις είναι με τους εργολάβους, να το πάρεις πίσω για τη δικιά μου την παράταξη. Η δική σου παράταξη δεν είναι με τους εργολάβους, ωστόσο ψήφισε να πληρώσει ο δήμος και όχι ο εργολάβος. Μιλήστε για τη δική σας άποψη κύριε Ποτόλια και μην εκφράζετε άποψη για τους άλλους. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτίθετε με έναν τρόπο, ένα δίκο. Λέω, λοιπόν, όλες οι παρατάξεις ψηφίσανε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε με ναι, είτε με λευκό. Εξηγήσαμε γιατί ψηφίσανε, δεν είμαστε με τους εργολάβους, εξηγήσαμε. Λοιπόν, εξηγήσατε ότι δεν πρέπει να πληρώσει ο εργολάβος και πρέπει να πληρώσει ο δήμος. Τι άλλο να πω. Είστε αρνητικός κύριε Ποτόλια. Αυτό το λόγο, λοιπόν, επειδή ακριβώς αυτή είναι η φιλοσοφία όλων των παρατάξεων σε σχέση με τα έργα τα οποία κάνει ο δήμος, γι' αυτό εμείς δεν το ψηφίζουμε. Κύριε Ποτόλια, θα μου επιτρέψετε, θα συμφωνήσω με τον κύριο Παπά, νομίζω ότι κανείς δεν είναι με τους εργολάβους. Δήμαρχέ μου, μισό λεπτό, σας παρακαλέψω να συνονοηθούμε, μπορούμε να συνονοηθούμε. Λέω, λέω, δεν είστε με τους εργολάβους, αλλά ψηφίσατε να πληρώσει ο δήμος και όχι ο εργολάβος. Δεν είστε με τους εργολάβους, το παίρνω πίσω. Ψηφίσαμε για ένα συγκεκριμένο, για την αστοχία που έγινε σε αυτό το έργο. Και αν θέλετε να ξέρετε, δεν ήταν υπευθυνότητα του εργολάβου. Μα δεν είπα τίποτα άλλο εγώ, αυτό είπα κι εγώ. Ο επιβλέπων του έργου, να ξέρετε, είναι από τους σχολαστικότερους, ο οποίος έκανε ο ίδιος καταδύσεις, επειδή ξέρει, για να δει εάν εφαρμόζεται η μελέτη. Τώρα, γιατί αστόχησε να πρέπει μια κατασκευή, είναι πολλοί παράγοντες που μπορεί να αστοχίσει. Μην είμαστε όμως ισοπεδωτικοί. Δήμαρχε, την επομένη της παράδοσης πέφτει. Αυτό λέω εγώ. Την επομένη του έργου πέφτει. Και λέτε ότι δεν έπεσε με ευθύνη του κατασκευαστή, έπεσε με ευθύνη του εργολάβου, του μελετητή, που μελέτησε το έργο για οκτώμπο φορ, ενώ εκείνη τη μέρα είχε εννιά. Αυτό είπα, δεν είπα εγώ τίποτα άλλο. Όλα τα δίκαια είναι με εσάς. Δεν είστε με τους εργολάβους, είστε με το δήμο, αλλά όμως έγινε έτσι η κατάσταση. Ο κόσμος να βγάλει τα συμπερά, να σκοτωθούμε τώρα για αυτό το θέμα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι απαράδεκτο, αγαπητοί συνάδελφοι, να έρχεται εδώ μέσα κάποιος συνάδελφος και να κατηγορεί όλους τους υπολείπους ότι μόνο αυτός γνωρίζει την αλήθεια και η παράταξή του και όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούν ουσιαστικά προστατεύοντας τα συμφέροντα κάποιων εις βάρος των συμφέροντων των δημοτών. Είναι τραγικό, αγαπητοί συνάδελφοι. Ο κύριος Ποτόλιας ξεχνάει ότι όταν το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση υπήρχε μια σειρά αποέγραφα από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες κατέγραφαν επακριβώς τι είχε συμβεί, ποιο ήταν το πρόβλημα, για ποιο λόγο συνέβη, αν όντως είχαμε ή δεν είχαμε την θαλασσοταραχή η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί αυτό το έργο εν μέρη. Άρα δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο κύριος Ποτόλιας και να κατηγορεί άπαντες ότι διαφυλάτουν, προστατεύουν τον εργολάβο ή τους εργουλάβους ενώ δεν το κάνει αυτός, έτσι. Και πολύ σωστά αντέδρασε ο κύριος Παπάς. Θα πρέπει λοιπόν ο κύριος Ποτόλιας να ανακαλέσει αυτό το οποίο λέει για την ειδική του άποψη. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ταιδεχθούμε και μας κατηγορεί ότι εμείς διαφυλάτουμε κάποιου άλλου συμφέρον τα κάνοντας τα στραβά μάτια. Είναι τραγικό συνάδελφο. Θα πρέπει να ανακαλέσει άμεσα ο κύριος Ποτόλιας. Να άλλη φορά θα παίρνω άδεια από τον κύριο Γαλανταρίδη. Τι θέματα θα βάζω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, είπαμε κύριε Γαλανταρίδη, αυτή είναι η πολιτική που εκπροσωπώ, αυτή είναι η πολιτική που εκφράζω και είπα ακριβώς τα πράγματα όπως γίνανε. Έπεσε την επομένη που παραδόθηκε το έργο. Με όλα τα νόμιμα έγγραφα. Δεν θα σας πάει κανείς στα δικαστήρια. Είστε καλυμμένοι νομικά από κάθε άποψη. Πολιτικό είναι το ζήτημα και πάνω σε αυτό το πολιτικό ζήτημα τοποθετούμε και σας λέω λοιπόν ότι όλες οι παρατάξεις ψηφίσατε να πληρωθεί το έργο από τα χρήματα των δημοτών και όχι από τον εργολάβο. Έχω άδικο? Έχω άδικο. Θα μας κρίνουν οι καρδαλιάτες. Αυτό είναι το ζήτημα. Μόνο εσείς είστε εδώ και διαφυλάτε τα συμφέροντα των δημοτών. Όλοι οι πόλοιποι δεν το κάνουμε αυτό. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η Μπάλα όταν φεύγει στις Κερκίδες δεν βγαίνει άκρη. Ακούστε με ένα λεπτό. Τα υποθαλάσσια έργα συχνά έχουν αστοχίες και εμείς δεν είχαμε αυτήν την τρομερή εμπειρία και οι μελετητές της περιοχής μας για να κάνουμε ένα έργο αποτελεσματικό για 10 αποφόρου. Δεν έχουμε αντίστοιχη εμπειρία στην περιοχή μας. Ας τα συνεκτιμήσουμε αυτά και ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας. Όσο πιο πολλά λέτε εκτίθεστε. Ας απλήσαμε το θέμα. Εκτός από τον κύριο Μωτόια είναι κάποιος άλλος αρνητικός. Κύριε Μωτόια παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Θα πλήξουμε. Όχι κύριε Προεδρήμαρχο. Θα ήθελα να πω ότι καλό να ήταν να έλεγε ότι τα γεγονότα είναι όσο ποιο εργολάβος είχε το έργο αλλά η μελέτη δεν την έκανε ο εργολάβος. Ή αν την έκανε να το πει τη διαδικασία για να είναι ξεκάθαρο στον κύριο Ποτόλια το θέμα. Γιατί τζάμπα τρώμε... Δεν είναι ξεκάθαρο για όλους μας. Επιμένω ότι είναι πολύ διάστατο και δεν είναι αντικείμενο συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τόσες τεχνικές παραμέτρους που έχει να το συζητάμε λίγο αφθαίρετα. Σας παρακαλώ. Παρθήκαν αποφάσεις φαντάζομαι εντελώς σύνομες με ένα σωρό έγγραφα τα οποία ητιολογούν την α ή την β επιλογή. Αυτή τη στιγμή πινάκα της εκτέλεσης αυτού του έργου που έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό το φοβερό που συνέβη την προηγούμενη φορά. Είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ας μείνουμε εδώ. Κύριε Πρόεδρε, όντως έρχεται έκθεκτο ένα θέμα η έκριση του ΑΠΕ. Αλλά για ορισμένους και πολύ και για μένα είναι ένα πρόβλημα όμως κύριε Πρόεδρε ένα έργο το οποίο φτιάχτηκε πολύ πρόσφατα με χρηματοδότηση μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να έρχεται μετά η δημοτική αρχή η προηγούμενη όπου είχε εκτελέσει το έργο και να δίνει άλλα 200.000 ευρώ από τα δικά μας τα χρήματα όχι μέσα από πρόγραμμα και να πληρώνει αυτό το έργο. Αυτό πρέπει να αναφερθεί. Ας μην παρεξηγούνται κάποιοι. Έτσι έγινε. Δηλαδή σήμερα θα μπορούσαμε να εκλειτώσουμε 200.000 από αυτόν τον φάρο σημαντήρα και δυστυχώς ήταν αστοχία. Ήταν 200.000 και μία από τις πολλές αστοχίες ήταν και αυτή στην εκτέλεση των έργων. Τίποτα άλλο. Ωραία. Είναι κάποιος άλλος αριθμικός εκπρόσωπος του κυριού Προεδρε. Πιννάμε κύριε Πρόεδρε θέλω το λόγο. Και εγώ κύριε Πρόεδρε το λόγο θέλω. Δεν γίνεται. Ο κύριος Καλαταρίδης πρώτα και η κύριε Αδρακονάη. Θα είμαι πολύ σύντομος κύριε Πρόεδρε. Τι θέλει να μας πει ο κύριος Κουνάκος. Ότι η προηγούμενη διοίκηση φταίει που έπεσε ο φάρος και κομμάτι όλου αυτού του έργου. Γιατί ουσιαστικά επειδή δεν είμαστε και χαζοί, καταλαβαίνουμε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, έχουμε πέντε γνώσεις, αυτό μας είπε τώρα. Γιατί μας υπενθύμησε ότι η προηγούμενη διοίκηση έδωσε από τα λεφτά του δήμου για να το αποκαταστήσει. Τι να έκανε δηλαδή κύριε Κουνάκο. Να άφηνε το έργο κατεστραμένο έτσι ώστε να μην υπήρχε υποστασία στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό θέλετε. Όχι, έπρεπε να εκτελεστεί κύριε Καλαταρίδης σωστά το έργο. Σωστά, είπε κάτι ο κύριος δήμαρχος. Και ποιος σας είπε ότι δεν εκτελέστηκε σωστά. Εγώ σας το λέω. Α, είτε γνώστης. Εσείς βουτήξατε να δείτε το έργο, έτσι. Δεν βίδησε, εκεί δεν βίδεσαι. Θα χάνουμε τα λόγια μας. Συγχωρείτε, εκεί τόσα καιρό δεν ήταν βιδισμένο. Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να μιλήσουμε. Κύριε Δαγκωνάκη, έχετε το λόγο και τέλουμε. Για την όλη διαδικασία αυτού του έργου, πόσο ήταν χρηματοδοτούμενο. Η μελέτη η οποία έγινε, εκτελέστηκε. Μια μελέτη η οποία για να τελεσφορείς και να δημοπρατηθεί. Περάσαν 6-7 χρόνια μετά τις εγκρίσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, Υπουργείου Εικονομικών, Υπουργείου δεν ξέρω τι και πώς, οι παράγοντες, κύριε Κουνάκο, πολλές φορές αλλάζουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το ξέρετε πολύ καλύτερα και από εμένα. Το έργο εκτελέστηκε όπως έπρεπε να εκτελεστεί. Υπήρξαν οι αστοχίες οι οποίες οδείκνωσταν αποτέλεσμα και μετά ως δήμος, επειδή ήταν χρηματοδοτούμενο, έπρεπε οπωσδήποτε να το τελειώσουμε για να μην καταστήσουμε. Να το αποκαταστήσουμε. Αυτό ακριβώς τα χρήματα τα οποία είχαμε πάρει. Οφείλαμε, κατά εντολή της διαχειριστικής, να το εκτελέσουμε και να δοθεί στην περιοχή για να λειτουργήσει όπως λειτουργήσε. Δεν υπάρχουν ευθύνες, κύριε Αδρακονάκη. Δεν υπάρχουν ευθύνες, κύριε Αδρακονάκη. Κυρίως ο Φάρος, κύριε Κουνάκο και οι συνάδελφοι, ενισχύθηκε και ο προηγούμενος. Και αν θέλετε, επειδή είστε και τεχνικός, κύριε Κουνάκο, πιέντε στο γραφείο του κύριου Ιακοβίδη, πάρτε το υλικό που υπάρχει για αυτό το έργο και τις φωτογραφίες, τις υπαλάσσεις που έχουν ευγή και θα τρύμε τα μάτια σας για ότι είχε συμβεί σε εκείνο το σημείο. Ούτε καν θράψι, οπλισμού δεν είχαμε εκεί πέρα. Διευθύνωσε ευπηρεσία ήταν άλλη. Ήταν άλλη διευθύνωσε ευπηρεσία. Μα μην κάνετε διάλογο, παρακαλώ. Παρακαλώ κύριε Κουνάκο, όταν παραλάβαμε το έργο δεν ήταν στο Δημοτικό Συμβουλείο. Κύριε Καλανταρίδη, αγαπητοί κυρίες και κύριοι. Δεν τα είδατε τα πορίσματα. Όχι κύριε Καλανταρίδη. Τα πορίσματα δεν τα είδατε. Δεν ήμουνα Ελία στο Δημοτικό Συμβουλείο. Τότε σας συμβουλεύω λοιπόν να πάτε να δείτε τα πορίσματα. Το έβλεπα όμως και το παρακολουθούσα. Να πάτε να δείτε το πόρισμα. Παρακαλώ κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας λίγο. Επί της διαδικασίας σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη αλλά είστε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ πέρα, δηλαδή, ακούμε πράγματα που δεν μπορούσα να τα ακούσω. Γιατί ήμουνα και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλείο. Είστε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλείου όλων των παρατάξεων. Τι είναι αυτά τα πράγματα, να παίρνει το λόγο ο καθένας να πετάγεται, και ιδιαιτέρως ο κύριος να ακούει και να λέει, να μου επιτρεπεί η κουβέντα... Καίρομαι που συμφωνείτε μαζί μου κύριε Προσαέφ. Τι είναι αυτό λοιπόν, είναι μπαχαλό. Καίρομαι που συμφωνείτε μαζί μου και με τους περισσότερους βέβους. Είπατε διακόπτε τους κόψεις. Τώρα έχω το μικρόφωνο κύριε Πρόεδρε. Είστε το ξαναλέω πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλείου όλων των παρατάξεων. Καίρομαι λοιπόν που το λέτε κύριε Προσάς. Υπάρχει κάποιος αρνητικός εκτός από τον κύριο Ποτόλια? Μαρών. Μαρών ποιος, ο κύριος Κουνάκος. Προέδρε και εγώ θέλω να μιλήσω. Και εγώ είμαι αρνητικός κύριε Πρόεδρε. Πείτε μας κύριε Βόλιατζη. Είμαι αρνητικός, γιατί πρωτίστως δεν ήμουν στο Δημοτικό Συμβουλείο που ψήφισα αυτό το έργο. Και σίγουρα δεν θα συμφωνούσα αν ήμουνα. Και κατά δεύτερον συμφωνώ με τον κύριο Κουνάκο, πολίτες αυτά που υπάρχουν ευθύνες στις προηγούμενες δίκες. Οπότε αυτό τίποτα δεν είναι. Αρνητικός ο κύριος Βόλιατζης. Κύριε Ξανθόπουλο θέλετε κάτι? Ναι κύριε Πρόεδρε, ναι. Που μπήκαν τα όπλα στα θηκάρια, τόση ώρα ζητάω το λόγο, δεν είχα την ευκαιρία, απλά θέλω να θέσω υπόψη του σώματος ότι για το συγκεκριμένο έργο και για μια σειρά έργων που επιτελούνται από το Δήμο, είχα εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με την τακτική την οποία εφάρμοζε ο Δήμος και νομίζω ότι εφαρμόζει ακόμα και σήμερα να μην ασφαλίζει τα έργα. Όταν λέω να ασφαλίζει τα έργα εννοώ όχι την αστική ευθύνη κατ' εκτέλεση, αλλά αυτό το ίδιο το έργο. Και επειδή αυτή η τακτική, δυστυχώς τότε συνέβαινε και από όσο είμαι στα θέση να ξέρω συμβαίνει και τώρα, όταν έγινε αυτή η πρόταση εγώ ήμουν αρνητικός. Για ακριβώς τον ίδιο λόγο είμαι αρνητικός και τώρα κύριε Πόεδρο. Ωραία. Εγκρίνεται κατά πλουψηφία. Υπάρχει έκτακτο θέμα, έγκριση πρωτοκόλου προσεωνής παραλαβής του έργου από κατάσταση τείχου αντιστήριξοδοστρώματος και πεζοδρομίου στους χρωστόμους μύρνες λόγω θεομινίας. Συμφωνούμε για το έκτακτο καταρχήν. Γιατί έκτακτο? Κύριε Ακοβήρη, πείτε μας σας παρακαλώ, εισηγηθείτε. Κυρία Τσανάκα, γιατί έκτακτο. Είναι ένα έργο το οποίο εκτελέστηκε στις αρχές του χρόνου. Είχαμε διαδικασίες γραφειοκρατικές τριπλάσιου χρόνου από την εκτέλεση του έργου και αυτό θα το εκλάβω αν συμφωνήσετε σαν θετικό. Και φτάσαμε στο τέλος του χρόνου να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες για να γίνει προσωληνή παραλαβή του έργου. Γιατί θα περάσουμε στην επόμενη χρονιά και θα μπούμε σε καθυστερήσεις που δεν υπάρχει λόγος. Διότι πρέπει να πληρωθεί, πρέπει να κλείσει το έργο. Ο εργολάμβος ήταν συνεπής από τις σπάνιες περιπτώσεις και εμφανίζομαστε εμείς να είμαστε συστατικοί. Κύριε Αντιδήμαρ, όπως και το προηγούμενο, θα συμφωνήσω και σήμερα αλλά άλλη φορά δεν συμφωνώ σε τέτοιου είδους έκτακτο να ξέρετε. Κύριε Τσανάκα, αν μου επιτρέπετε... Παρακαλώ. Έχω δώσει την ίδια εντολή ότι δεν θα ξαναβεί θέμα το οποίο έρχεται τελευταία στιγμή και ιδίως από τη τεχνητική υπηρεσία. Εντάξει, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρ. Και εμείς ευχαριστούμε κύριε Τσανάκα. Κύριε Παπαδόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, και εμείς φυσικά θα συμφωνήσουμε αλλά θέλω να σας πω κάτι. Δεν επιτρέπω τον κύριο Θεόδωρο Μουριάδη να μιλάει για την προσωπική μου εμπαγγελματική μου δραστηριότητα και εσείς να τον επιτρέπετε από εδώ και πέρα να το κάνει συνεχόμενα. Αν τον ξαναεπιτρέψετε εδώ μέσα θα μιλάω εγώ προσωπικά για όλους τι θα ξέρω που ακριφτούν. Για αυτό δεν επιτρέπω κύριε Πρόεδρο και το λέω σε εσάς, στον κύριο Θεόδωρο Μουριάδη να μην μιλάει για την προσωπική μου δραστηριότητα. Σας το λέω και το ξεκαθαρίζω εσείς έχετε την ευθύνη κύριε Πρόεδρε γιατί εδώ μπορεί να μη με θέλει ο κύριος Μουριάδη θα με βλέπει αλλά δεν είναι άμα με θέλει δεν με θέλει το θέμα είναι ότι εγώ κάνω πολιτική κριτική και τον ελέγχω τη διοίκηση του Θεόδωρου του Μουριάδη. Δεν επιτρέπω όμως προσωπική επίθεση κύριε Πρόεδρε από τον κύριο Θεόδωρο Μουριάδη για την εμπαγγελματική μου δραστηριότητα. Κύριε Παπαδόπουλε δεν έκανα καμία δεν έκρινα την επαγγελματική σας είπα ότι με τον τρόπο σκέψης που έχει δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζετε τα επαγγελματικά σας είπα άλλο πράγμα. Και σας προκαλώ όμως εάν έχετε κάτι προσωπικά για μένα σας προκαλώ να το πείτε και όχι υπονοούμενα κύριε Μάκη Παπαδόπουλε. Εντάξει για να τελειώνει η ιστορία αυτή με τα υπονοούμενα και με όλη αυτή τη φάμπρικα που έχετε στήσει εσείς και οι συνεργάτες σας με ένα γνωστό λασπολόγο. Για το θέμα. Κύριε Πρόεδρε εγώ για το θέμα. Εκτός άμα δεν με επιτρέπει ο κύριος Πουρσαέφ. Συνεχίστε κύριε Κουνάκο. Αλλά με συγχωρείτε κύριε Κουνάκο πρέπει να το καταλάβουμε μια και καλή ότι πρέπει να σεβόμαστε τους συνομιλητές μας και όλους όσους μας παρακολουθούν. Πρέπει να το καταλάβουμε. Παρακαλώ κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε ως προς το έκθεκτο δεν έχω καμία αντίρρηση και πρέπει να το διευκρινήσω και στο σώμα ότι περνάμε δύσκολες εποχές και οι ανάδοχοι των έργων έχουν καταβάλει εγγυτικές για τους οποίους πληρώνουν τις τράπεζες. Και θα πρέπει σε κάποια στιγμή εφόσον μπορούμε και έχουμε εγκρίσεις ή προσωρινές παραλαβές να τις εγκρίνουμε προκειμένου οι ανάδοχοι των έργων οι συνεργάτες μας να πάρουν πίσω εγγυτικές για το κομμάτι το οποίο έχουν κάνει. Άρα κυρία Τσανάκα θα πρέπει να βοηθάμε προς αυτήν την κατεύθυνση τους επαγγελματίες. Δεύτερο, συγκεκριμένα για το έργο το συγκεκριμένο. Το συγκεκριμένο έργο κύριε Πρόεδρε, εδώ το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής αναφέρει κάποιες εργασίες επιπλέον από το συμβατικό αντικείμενο και είναι αρκετές αυτές οι εργασίες. Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο αντιδήμαρχο ποιας τάξης μεγέθους είναι οι συμπληρωματικές εργασίες. Δηλαδή, αν όλο το έργο κόστισε 90.000 ευρώ, αυτές οι εργασίες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής, οι επιπλέον πόσο θα κοστίσουν επιπλέον για το έργο, το γνωρίζει? Δεν σας άκουσα κύριε Κουνάκο, επαναλαμβάντε την τελευταία σας φράση. Το πρωτόκολλο παραλαβής που έχει γίνει προσωρινά, υπάρχει ένα σπίνακας β με εργασίες υπερσυβατικές που έπρεπε να εκτελεστούν γιατί δοθήκαν εντολή από τη διευθύνουσα υπηρεσία. Τι τάτοις μεγέθους είναι δαπάνι οι επιπλέον εργασίες, δεν αναφέρεται στο πρωτόκολλο. Αυτό θέλω να μάθω. Δεν μπορώ να εντοπίσω το σημείο που σχολιάζει ο κύριος Κουνάκος, όντως δεν υπάρχει. Στη σελίδα 4 παραλυφθίσες υπερσυβατικές και ενέα εργασίες. Έχουμε εργασίες, 16 εργασίες επιπλέον, οι οποίες έχουν εκτελέστη, δεν ήταν συμβατικές και έχουν ένα κόστος. Ποιο είναι το κόστος των 16 εργασιών αυτών? Για να οικολογήσουμε το κόστος του έργου. Το γνωρίζετε? Δεν υπάρχει το άθρησμα. Θα σας το αθρήσουμε μέχρι το τέλος της διαδικασίας και θα σας το πούμε κύριε Κουνάκο. Αν μου επιτρέπετε, αυτό δεν ήταν ένα έργο το οποίο το μελετήσαμε πιο μπροστά, είναι ένα έργο που έγινε με την πίεση, δηλαδή αυτά τα χρήματα που ζητήσαμε και τις εργασίες που βάλαμε στο έργο όταν βγήκε ήταν αυτό που βλέπαμε. Όταν όμως αρχίσαμε να εκτελείται το έργο και να βλέπουμε ότι υπάρχουν σαθρά τα οποία με την πρώτη βροχή θα μας ξανάπεφτε και το άλλο κομμάτι και είναι λογικό ότι κάποιες εργασίες γίνανε επιπλέον. Κύριε Δημαρχεδέ δεν σας κατηγορεί κανένας για την αποχεία της μελέτης. Εγώ ξέρω ότι το έργο είχε προπολεγισμό 91 χιλιάδες. Κύριε Κουνάκος μου δίνεται το λόγο. Συγγνώμη κύριε Ξαθόπουλε. Δεν σας κατηγορώ κύριε Κουνάκο, απλώς εξηγώ. Υπάρχει άλλη επιφύλαξη. Θα ενημερώσουμε τον κύριο Κουνάκο για το ΦΟΣΟ. Κύριε Ξαθόπουλε θέλετε κάτι? Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν χρειάζομαι τίποτα περισσότερο από την αναφορά του κυρίου Γιακοβίδη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο επιτρέπεται στον κύριο Δημοτικό Σύμβουλο, τον Ανεξάρτη, τον κύριο Κουνάκο, να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο σε ό,τι αναφέρει ο κύριος Γιακοβίδης. Εγώ δεν χρειάζομαι. Καλύπτομαι με αυτά που λέει ο Γιακοβίδης. Και σε ό,τι αφορά το έκτακτο... Δεν καταλαβαίνω τον υπενυμμό σας αλλά συνεχίστε. Να σας το εξηγήσω αν θέλετε. Για ποιο λόγο έρχεται επικουρικά στον Γιακοβίδη για να πει τι... Ο Γιακοβίδης τα έπαιξε κάθαρα. Εμείς λίγο μυαλό έχουμε, δεν έχουμε... Ας μην κρίνω με τους συναδέλφους κύριε Ψαθώπου. Παρακαλώ, καθορίστε. Ε, λογικό είναι. Α, λογικό είναι. Ενεχίσαι στο θέμα, παρακαλώ. Ωραία, το κατάλαβα πρόεδρε. Ωραία. Λοιπόν, εντάξει, σε ό,τι αφορά και το έκτακτο εγώ συμφωνώ και σε ό,τι αφορά την ουσία συμφωνώ, είμαι θετικός. Λοιπόν, πρόεδρε. Πρόεδρε. Κύριε Αποβίδη, ναι. Να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Λοιπόν, ο κύριος... είμαστε όλοι συμφωνείς, με σχόλια. Κοιτάξτε. Ωραία, εγκρίνεται λοιπόν. Τρίτο έκτακτο θέμα, έγκριση πρώτου απέ του έργου. Ένα λεπτό, κύριε πρόεδρε. Επειδή η μομφή της κυρίας Τσανάκα, δεύτερο, επανήλθε, το τρίτο έκτακτο θέμα θα το αποσύρουμε για να μην υποστούμε το ίδιο ψέγος. Σας ευχαριστώ, κυρία τη δήμαρχε. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι θέματα όμως τυπικά. Όχι, όχι, ασφαλώς, αλλά εν πάση περιπτώσει, κακώς η υπηρεσία μας και καλό θα ήταν να έχει τακτοποιηθεί. Λοιπόν, αποσύρετε, ευχαριστούμε πολύ. Ή θα έπρεπε να αποσύρετε όλα ή θα περάσετε, κυρία Κοβίδη. Το τρίτο έκτακτο θέμα αποσύρετε, αγαπητή κυρία Κοβίδη και αγαπητή συνάδελφη ως προεδρία. Εφόσον μας ζητάτε να μπει κάποιο έκτακτο θέμα, εμείς θεωρούμε ότι όντως είναι έκτακτο χωρίς να το εξετάζουμε. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε στην ημερήσια διάταξη. Πρώτο θέμα, 21η αναμόρφωση προοπολογισμού Δήμου Καβάλας, οικονομικού έτους 2020. Εγώ, κύριε Μπράνε, κάποιες ερωτήσεις θέλω να κάνω, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος. Σας ακούω, κύριε Ξανθόπουλε. Ευχαριστώ. Θα θέλα να ρωτήσω... Απαιτείται η δημιουργία ενός κωδικού, χρυσογλινέτη και ως στολισμό στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππον από ΣΑΤΑ. Ένα αυτό, γιατί αυτή η επιλογή, δεδομένων όλων αυτών που είπε ο Δήμαχος, και στο παρελθόν αλλά και τώρα, επιχωρήγηση δημοτικής κοινωνικής αλληλεγγύης προσωπικής αγωγής με το ποσότητο 95.000 ευρώ και επιχωρήγηση δημοτικού οδού με το ποσότητο 90.000 ευρώ. Για ποιο λόγο επιχωρουγούνται τα δύο νομικά πρόσωπα με αυτά τα μοσάκια. Με προβληματίζει σε ότι αφορά την χρήση, για άλλη μια φορά, αυτών των 360.000 ευρώ που έρχονται για τον Covid. Αυτά από μένα, κύριε Πρόεδρε. Πάει κάποιο άλλο ερώτημα. Να ρωτήσω κι εγώ. Να ρωτήσω κι εγώ. Σχετικά με την επιχωρήγηση στο νομικό πρόσωπο παιδικούς αθμούς. Το ποσό είναι για να πληρωθεί το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Τώρα που εγκρίθηκε, κύριε Δήμαρχε, το ποσό αυτό χρειάζεται να γίνει αναμόρφωση. Λοιπόν, θα σας απαντήσω, κύριε Κουνάκου. Θα απαντήσω και στον κάποιος άλλος κύριος. Εκτός αυτού, κύριε Δήμαρχε, έχουν εγκριθεί άλλα 66.000 ευρώ από το Υπουργείο Συντερικών μαζί με τα 300 που συζητάμε σήμερα. Αυτά τα γνωρίζετε? Εγώ να βάλω μια ερώτηση, πρόεδρε. Σας ακούμε, κύριε Ποτογια. Ναι, δήμαρχε, πολλές τελευταίες μέρες γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το ύψος αυτών των χρημάτων που έρχονται από την Κεντρική Εκκλησία. Θα ήθελα να μου πείτε την εκτίμησή σας και μάλιστα οι συζητήσεις που γίνονται έχουν σχέση με τα τεράστια ποσά που έρχονται. Θέλω να μας πείτε αν πραγματικά αυτά τα ποσά είναι όντως τεράστια και όντως μπορούν να καλύψουν τις πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες που προκύψαν από την πανδημία και φυσικά δεν θέλω να μείνω στο ότι γίνεται σπατάλλη. Μόνο σε αυτό το ζήτημα θέλω να πάρετε θέση. Τα χρήματα αυτά αρκούν ή είναι όντως τόσα πολλά ή είναι σταγόνα στον οκεανό. Ευχαριστώ. Κάποιος άλλος, κάποια άλλη κυρία κύριος. Ωραία. Κύριε Ξανθόπουλε. Καταρχήν για τον κωδικό που μου λέτε για το αρχιστουγεννιάτικο στολισμό στη Δημοτική Ενόητα Φιλίππον και μεταφορά Pillar που γράφει που είναι από Σάτα αφορά δύο πράγματα, διότι μην ξεχνάμε και τη μεταφορά του Pillar. Αφορά αφενός με τον διάκοσμο του αρχιστουγεννιάτικου ο οποίος έγινε στις κοινότητες, ο οποίος μέχρι πρότεινος και πέρυσι ήταν πολύ φτωχός έως ανήπαρκτος. Αυτό που έγινε φέτος με το λίγο προσωτικό που υπάρχει στον ηλεκτροφωτισμό που ξέρετε και δυστυχώς τον ηλεκτροφωτισμό δεν πήραμε και από την κοινοφελή διότι περιμέναμε ότι θα πάρουμε και από την κοινοφελή, όμως δεν πήραμε. Αυτό λοιπόν που έγινε, το προσωπικό αυτό το λίγο που υπάρχει αυτό που έκανε ήταν κοίταζε τις βλάβες και τις λαμπτήρες συγγενικά στο Δήμο και παράλληλα τον στολισμό μέσα στην πόλη της Καβάλλας, σύν της Κρινίδες και σύντηση εμείς συγχωρείτε, σύντηση την Καβάλλα για τα υπόλοιπα για να προλάβουμε και να κάνουμε το στολισμό αλλά και να φτιάξουμε τα διάφορα στολίδια τα οποία υπάρχουν και πιστέψτε με η αποθήκη είναι γεμάτη ήτανε γεμάτη από τέτοια στολίδια τα οποία δεν ανάβανε διότι κατά αυτά χαλάνε, δεν έχει να κάνει με καμία πάντοτε επισκευάζουνε και η προηγούμενη διοίκηση επισκεύαζε για να μπορέσουνε να τα χρησιμοποιήσουνε υπάρχουν όμως πάρα πολλά κάτω λοιπόν αυτά λοιπόν φτιάχτηκαν και μοιράστηκαν πλέον στις κοινότητες για να μην είναι παρείες και ζητιανεύουνε δώστε μας και μας ένα στολίδι αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος και επίσης επειδή πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα για το έργο της διαπλάτησης στο μπροστά, στο παλιό νοσοκομείο μεταφέρουμε ένα pillar το οποίο υπάρχει σε εκείνο το σημείο το μεταφέρουμε πιο εκεί για να μπορέσουνε να γίνουνε τα έργα όπως επίσης εντός των ενημερών θα μεταφέρει και οι δεοί, ήδη έχουμε πληρώσει να μεταφέρουνε την κολόνα που υπάρχει στην γωνία για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο Τώρα, με ρωτήσατε επίσης για τα νομικά τι με ρωτήσατε κ. Ξανθόπιλε Ναι δήμαρχε για την προσχολική αγωγή, την επιχωρήγηση και για το δημοτικό δίο, τι αφορούν αυτές Λοιπόν, για το δίο είναι 30 χιλιάδες και αφορά τη μισθοδοσία καθηγητών διότι όπως καταλαβαίνετε, όλο αυτό το καιρό δεν έχουνε γίνει, τα μαθήματα δεν γίνονται όπως πρέπει δεν πληρώνουνε, με αποτέλεσμα έχουμε πρόβλημα στη μισθοδοσία Θα μου πει κάποιος ότι έχουμε κάνει τρεις μέχρι στιγμής επιχωρηγήσεις έχουμε κάνει μία 60 χιλιάδες που αφορούσε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού που επίσης δεν πληρωνόταν οι καθηγητές κάναμε μία επιχωρήγηση των 70 χιλιάδων για να ξοφλήσουμε τις υποφρεώσεις που είχαμε για τα 18 και 19 διότι δεν μπορούσαμε πλέον στην αγορά, δεν μπορούσαν να πάρουνε τίποτα διότι δεν μας δίνανε έπρεπε να τελειώσουμε και με αυτά τα χρέη και έτσι κάναμε και αυτό που κάνουμε τώρα είναι για τη μισθοδοσία επίσης για την προσχολική τα 95 χιλιάδες έχουν δοθεί για να μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το ΕΣΠΑ διότι δεν έχουν έρθει ακόμη τα χρήματα και θα πληρωθούν όταν έχουν τα χρήματα αυτά ο δήμος θα τα ξαναπάρει δηλαδή θα μας τα δώσουν αυτό που γίνεται ούτως ή άλλως προβλέπεται και από τη νομοθεσία για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους δεν έχει να κάνει κύριε Κουνάκο με το βοήθεια στο σπίτι δηλαδή το βοήθεια στο σπίτι έχουν έρθει τα χρήματα και θα πληρωθούν από αυτά τα χρήματα για να ξεκαθαρίσουμε λίγο αυτά που ήρθαν επίσης οι 65 χιλιάδες αφορούσε για τα λεξιπρόθεσμα τα λεξιπρόθεσμα μέχρι τις 36 προφανώς από το παρατηρητήριο δεν τα είχαμε από το παρατηρητήριο είδανε τι έχουμε λεξιπρόθεσμα μέχρι εκείνη την ημερομηνία και μας στείλανε τις 65 χιλιάδες για να μπορέσουμε να ξοφλίσουμε αυτό ήταν το... τώρα κύριε Ποτόλια εάν τα ποσά αυτά είναι τεράστια και αν μας ακούνε φυσικά και δεν μας ακούνε είναι ικανοποιητικά κανείς δεν είπε ότι είναι τεράστια τα ποσά αυτά που παίρνουμε όμως είναι μια καλή ανάσα για τον δήμο αυτή τη στιγμή και για να ξοφλίσουμε χρέη που υπάρχουν και για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα διάφορα θέματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό και το βασικότερο να αναπληρώσουμε τα έξοδα που χάνει ο δήμος φυσικά θα θέλαμε περισσότερα χρήματα αλλά ας μην είμαστε... τέλος πάντων είναι ικανοποιητικά τα χρήματα αυτά που παίρνουμε αυτή τη στιγμή και επίσης για να τελειώνουμε γιατί αυτό που λέτε τώρα με τα χρήματα ακούγονται διάφορα ότι όχι είναι για τα ανταποδοτικά όχι άλλος λέει δεν το λέμε εμείς, δεν το λέτε εσείς το λένε άλλοι ότι ξέρετε οι άλλοι δήμοι δεν πήραν τόσα χρήματα διότι είχαν προλάβει και αφαιρέσαν τα ανταποδοτικά και διάφορες τέτοιες ιστορίες τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί είναι διότι τα έχουμε ζητήσει για κωδικούς και σε τελική ανάλυση μπορέσαμε και πήραμε αυτά τα χρήματα δεν τα πήραμε ούτε για να αναπληρώσουμε τα ανταποδοτικά τα οποία έχουμε χάσει ούτε τίποτα και δεν έχουν σπαταλιθεί άλλη ερώτηση δεν ξέρω έχει κάποιος άλλος συνάδελφος ή συνάδελφος είμαστε όλοι σύμφωνοι κύριε Πρόεδρε ψηφίζουμε ψηφίζουμε ναι εμείς ψηφίσαμε παρόν στην οικονομική επιτροπή η παράταξή μας γιατί επιφυλασσόμαστε για αυτό το θέμα των 20.000 στο πρόεν δήμο της δημοτικής ενότητας Φλίπον που έφυγε από τη ΣΑΤΑ και πήγε εκεί αυτά τα χρήματα κύριε δήμαρχε δεν μπορούμε να το καταπιούμε αυτός είναι ο λόγος που θα ψηφίσουμε και απόψε και η υπόλοιπη παράταξη παρόν ευχαριστώ και βαβαλόπουλα εμείς θα είμαστε θετικοί εγκρίνουμε και εμείς στην εγγραφή του 365.000 ευρώ και θα ζητήσουμε για ακόμη μια φορά από τον κ. Θεόδωρο Μουριάδη να καλυφθούν μέσα από τα χρήματα αυτά οι δαπάνες πρώτον για την αύξηση του αριθμού των σχολικών καθαριστριών που είναι πλήρους απασχόλησης και την προστίκη μιας ώρας στις τρεις ώρες καθαρίστητες το δεύτερο που ξαναζητάμε από τον δήμαρχο είναι για την προμήθεια τάμπλε που δεν συμμετείχαν και δεν συμμετέχουν σωστά στην εκπαίδευση και το τρίτο ξαναθυμίζω στο δήμαρχο τον κ. Θεόδωρο Μουριάδη για την διεξαγωγή προληπτικών COVID-19 τεστ στους εργαζόμενους του δήμαρχου είμαστε θετικοί ο Πασικός Πρόεδρος Ευχαριστώ κ. Χρυσόστο με Παπαδόπλε νομίζω όμως ότι σας είπα από την αρχή ότι θα γίνουν τη Δευτέρα θα γίνουν τεστ και τους εργαζόμενους οπότε μην ανησυχείτε. Εντάξει κ. Παππά.... Κύριε Παπά, λίγο πια δυνατά παρακαλώ Λέω στον Μάγι του Παπαδόπλου είπε για τα τεστ οήμαρχος σε εμένα είπατε για τα τάμπλε γι'αυτό και τα ψηφίζουμε ψηφίζουμε την ραφιόλων κ. Ποτόια αυτό τον αναμόρφωσε κ. Πρόεδρο κατ' την άποψή μας το σημαντικό είναι και επιχορήγηση από το κράτος. Βέβαια, ο δήμαρχος λέει είναι ικανοποιητικά, κάποιος άλλος λέει δεν είναι, όπως είμαστε εμείς. Αλλά όμως ποιο είναι η ζυγαριά, για να βγάλουμε άκρη, γιατί η αντικειμενική αλήθεια υπάρχει. Πρέπει να δούμε λοιπόν από μια μεριά της πλάστηκας πρέπει να βάλουμε τα χρήματα που έρχονται και από την άλλη τις ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, τα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν δεν απαρκούν ούτε για αέρανό των τάφων, γι' αυτό λοιπόν είμαστε αρνητικοί και καλούμε τη διοίκηση και τις υπόλοιες παρετάξεις να διεκδικήσουν δυναμικά χρήματα, περισσότερα από το κεντρικό κράτος, το οποίο τα ταμεία είναι ανοιχτά για τις μεγάλες εταιρίες, όπως ήταν η Aegean προχθές, παράδειγμα, που τη χρηματοδότησε με 120 εκατομμύρια και δίνει ψίγουλα τους δήμους. Γι' αυτό καταψηφίζουμε. Κύριε Βαγιατζή. Κι εγώ είμαι θετικός, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που υπάρχει με την επιρρυμία, πρέπει ο δήμος να έχει κάθε δυνατότητα να αλείσει άμεσα τα προβλήματά του. Κύριε Ξανθόπουλε. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ είμαι θετικός, αλλά θέλω λίγο να κάνω μια τοποθέτηση, δεν μην έκανα την τοποθέτησή μου, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των χρημάτων. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια ορθολογικής διαχείρισης, κύριε Δημαρχέ. Αυτό το λέω γενικά, γιατί οι εποχές που έρχονται μετά την εποχή της πανδημίας θα είναι πολύ δύσκολοι για όλους μας. Πολλοί δεν περισσότερο για τον Δήμο Καβάλας, που θα έχει να φροντίσει μεγάλο πληθυσμό δημοτών μας, που θα βρίσκονται σε κρίση. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να διαχειριστούμε τα χρήματα με σύννεση και με πραγματική στοχευμένη ενέργειά, τέτοιες ώστε να έχουν θετικά αποτελέσματα. Μέχρι τώρα διαπιστώνω σε ορισμένους τομείς δεν ακολουθήθηκε αυτή η ευηστησία. Ίσως έπρεπε να κλείσουν υποχρεώσεις παλαιές. Αλλά από εδώ και πέρα, ας έχουμε, κύριε Δήμαρχε, την προσοχή μας. Σε αυτό το κομμάτι που σας είπα ότι ξεκινάει νέο κεφάλαιο. Η μετά-επιδημία εποχή COVID-19 θα είναι πολύ διαφορετική. Γι' αυτό παρακαλώ να διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο έξυπνα αυτά τα χρήματα. Και ό,τι έχουμε εποφεληθεί από αυτή την κρίση, γιατί υπάρχουν και ωφέλειες, θα πρέπει και αυτό να το δείτε και να το επαναξετάσετε. Ποιοι δασχολεία δεν λειτουργούν αυτό το διάστημα. Έχουμε κάνει μια εξοικονόμηση χρημάτων. Θα πρέπει να δούμε προς τα που θα πάνε. Σε αυτό που σας είπε ο κύριος Παπάς, στις ημέρες αυτές σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα πρέπει να δείξουμε το διαφορετικό μας πρόσωπο. Έχουμε δηλαδή πεδίο για να κάνουμε πιο καλή διαχείριση των χρημάτων και να φανεί σε κάποιες ομάδες που δεν μπορούν. Σας ευχαριστώ. Εγκρίνεται λοιπόν κατά πιο ψηφία. Δεύτερο θέμα, εισηγήση για ορισμό αμυδής του λεωκσούς του δικηγόρου προς αντιμετώπιση της ενώπιον του διοικητικού εθετίου κομοτινής αγωγής της σύμπρεξτος συνεργαζόμενων γραφείων μελετών α μελετητική γραφείων μελετών τομπάζι, β μιλονάς Τζιβανάκης και ΣΙΑΟΕ και ΓΑΜΑ Σύμβουλοι τεχνικών και αναπτυξιακών έργων ΕΠΕΕΡΟΝΙΚΟΣ. Υπάρχει κάποια αρήτηση, ναι. Να εξηγήσω στους συναδέλφους, δεν ξέρω αν διαβάσαν την εισηγήση. Αφορά μία πολύ παλαιότερη υπόθεση. Ήταν στο συγχωρεμένο τον Αθανασιάδη, ο οποίος είχε δώσει τότε να γίνει η μελέτη εδώ, που είναι το πάρκνι των λαζαριστών, να γίνει ένας πολυχώρος, ένα εκτισιακό κέντρο, ένα συνδριακό κέντρο, το οποίο θα είχε και υπόγειο πάρκνι. Αυτό, λοιπόν, κάνανε την πρώτη φάση, που ήταν μία προμελέτη. Πολλοί άνθρωποι έχετε ζητήσει. Λοιπόν, τα μικρόφωνα σας, λοιπόν. Ήταν σε πρώτη φάση, λοιπόν, έγινε η πρώτη φάση, πληρώθηκε, και μετά από εκεί και πέρα, έπρεπε να γίνει η οριστική μελέτη. Εντωμεταξύ, άλλαξε η διοίκηση του Δήμου, ήρθε ο κύριος Ερευφυλίδης, ο οποίος δεν δέχθηκε, πήραν απόφαση ότι δεν θέλουμε τη συνέχιση της μελέτης. Αυτοί υποστηρίζουν ότι ποτέ εμείς δεν λάβαμε αυτή την απάντηση, αυτή την επιστολή από τον Δήμο, που να μας λέει ότι ξέρετε, εμείς πλέον δεν προχωράμε στην επόμενη φάση, και έχουμε προχωρήσει και έχουμε κάνει την εργασία και διεκδικούσανε αυτά τα χρήματα. Έγινε επί κυρίου Σιμητσή, επίσης, αυτοί είχαν πάει τότε στα διοικητικά δικαστήρια, ή στα πολιτικά, δεν θυμάμαι, νομίζω είχε πάνω στα πολιτικά δικαστήρια. Και μετά, ο δικαστής είπε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα είναι των διοικητικών δικαστηρίων. Με αποτέλεσμα, όταν πήγαν στο διοικητικό, είχε περάσει πλέον ο χρόνος που έπρεπε να πάνε και έτσι απορρίφθηκε η αίτησή τους. Όμως, αυτοί προσφύγανε πάλι στο ΣΤΕ, στο Συμβούλιο Επικρατίας, και αυτή τη στιγμή πάμε στο Συμβούλιο Επικρατίας για να υπερασπιστούμε τον Δήμο. Διότι τα λεφτά είναι πολλά και πήγε στο Συμβούλιο Επικρατίας, με συγχωρείτε, και το Συμβούλιο Επικρατίας αποφάσισε να ξαναγυρίσει στο διοικητικό δικαστήριο. Έτσι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, αυτοί διεκδικούν 529.000 συμπεριβανομένους του ΦΠΑ. Και για τον λόγο αυτό βάζουμε το δικηγό από τη Θεσσαλονίκη στον κύριο Γακίδη. Θέλουμε να αναφθέσουμε στον κύριο Γακίδη Αναστάσιο του Γεωργίου, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός δικηγόρος. Του αναφέσαμε την υπόθεση και σήμερα ορίζουμε την αμοιβή του, η οποία είναι 3.000. Ωραία, τώρα να κάνω ερωτήματα. Κάποιος το λόγο. Ναι, ήταν κανονικά στη Σμία, ναι, και αναβλήθηκε πλέον για τον Μάρτιο. Πήγε για τον Μάρτιο. Ωραία, η πρώτη ερώτηση ήταν πραγματικά αυτή, αν τελικά έγινε το δικαστήριο να αναβλήθηκε. Επειδή ξέρω πολύ καλά, κύριε Δήμαρχο, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση πραγματικά εργάστηκε πάρα πολύ σκληρά η δική μας, η νομική υπηρεσία του δίου, και από όσο γνωρίζω, ο κύριος Παπαράλης. Έτσι. Αλλά διαβάζω όμως... Ναι, είναι με εισήγηση του κυρίου Παπαράλην, να ανατεθεί στον δικηγό. Το αντιλαμβάνομαι, ζήτησε βοήθεια και η νομική υπηρεσία του δίου, αλλά επειδή ξέρω όμως πόσο πολύ δούλεψε ο Μάριος Παπαράλης και πραγματικά, κατά θέση, είχε γράψει και ένα πολυσέλυδο υπόμνημα, γιατί πραγματικά είναι μια υπόθεση με ιδιαίτερες δυσκολίες, νομικά ζητήματα, και ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο ήταν. Παρ' όλα αυτά, όμως, θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή, να πω την αλήθεια, με δυσαρεστή που βλέπω ότι ανατεθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας έχει εξαιρετικούς δικηγορούς και δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πρόβλημα σε κάποιον από τους δικηγορούς να αναλάβει μια υπόθεση και με αυτό το αντικείμενο. Και μάλιστα, όταν αυτό το δικαστήριο γίνεται στη δική μας περιφέρεια, δηλαδή στο Εφετία Θράκης, και όταν ήδη είναι έτοιμο το πολυσέλιδο υπόμνημα και ο οποιοδήποτε δικηγόρος αναλάβει την υπόθεση, θα συμπληρώσει, θα τα ελέγξει, θα συμπληρώσει κάποια επιπλέονομικά επιχειρήματα, γιατί αυτό πρέπει να κάνει, αλλά ρωτήσατε το Δικηγορικό Σύλλογο, αν υπάρχει κάποιος δικηγόρος και δεν ενδιαφέθηκε κάποιος δικηγόρος να αναλάβει την υπόθεση. Εμένα αυτός είναι ο προβληματισμός μου και πραγματικά, σίγουρα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον συνάδελφο δικηγόρο, αφού το ζήτησε η κοινωνική υπηρεσία, έπειτα ο οποιοδήποτε καβαλιό της δικηγόρος θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να συνεργαστεί και με την τεχνική υπηρεσία και λόγω της απόστασης, γιατί θα ήταν από εδώ. Αν ήταν ένα δικαστήριο που παραγγελόντως χάρη θα ήταν στη Θεσσαλονίκη, εκεί δεν θα με προβλημάτιζε να ανατεθεί σε ένα δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, ή αν ήταν στην Αθήνα, όπως πολλές φορές ζητάμε τη βοήθεια συνάδελφων δικηγόρων, όταν το δικαστήριο είναι στην Αθήνα, στο ΣΤΕΣ, στο ΑΡΥΠΑ, να είναι εδώ στο Εφετείο και να ζητάμε δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη. Κυρία Ιωσηφίδου, αν μου επιτρέπετε, φυσικά κανείς δεν αφισβητεί την επιστημονική κατάρτιση των δικηγόρων της Καβάλλας, όμως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, η οποία υπόθεση αυτή προϋποθέτει δικηγόρους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στις δημόσια συμβάσεις. Και πέρα από αυτό, δεν το πρότεινα εγώ η νομική υπηρεσία, η οποία ξέρει τους συναδέλφους, ξέρει ότι μέλη γενέστε και αυτός είναι ο λόγος που πρότεινε έναν δικηγόρο ο οποίος έχει μεγάλη πείρα στις δημόσια συμβάσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με ότι συνομπάρουμε τους δικηγόρους της Καβάλλας, για όνομα του Θεού. Με την ίδια λογική θεωρώ και η διοικησία, και το θυμίζω στην Αναστασία, πότε με τη Γιέτερα το είχαν δώσει στο Χρυσούγορο, δεν πήγαν σε ένα καβαλιότι ας πούμε, πήγαν σε κάποιον εξειδικευμένο για να δώσει μια γρομμάτευση. Και ο Παπαράλης τώρα ζητάει τη βοήθεια κάποιου ειδικού να τον ξεπερνάει δηλαδή σε ένα εξειδικευμένο θέμα. Τώρα γιατί δεν το καταλαβαίνει η Αναστασία, δεν μπορώ να γνωρίζω. Μια ερώτηση θέλω να κάνω, πρόεδρε. Ναι, κύριε Παπαδό. Να ρωτήσω εγώ τον πρόεδρο του Επιστημονικού Φορέ, δεν υπάρχει δηλαδή δικηγός καβαλιώτης που διαχειρίζεται δημόσια συγγραφή, δεν μπορώ να το καταλάβω. Να μας απαντήσει ο κύριος Γραμμένος τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλώ, γιατί είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Φορέ, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω και εγώ κάτι. Το δικαστήριο αυτό ήταν να γίνει 1 Δεκεμβρίου, έγινε? Όχι, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο. Α, γιατί στην 2η διαβάζω εδώ για 1 Δεκεμβρίου. Ήταν, ναι, αλλά πήρε παράταση, πήγε στις 3 Δεκεμβρίου, αυτή τη στιγμή ο ορισμός του δικηγόρου έχει γίνει από την Οικονομική Επιτροπή. Το ξέρω, κύριε Δημαρχή, και θα σας ρωτούσα, γιατί στο προηγούμενο θέμα, κυρία Τσανάκα, είπε ότι εμείς δεν το ψηφίζουμε για τις 20.000 ευρώ που δίνουμε για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο Δήμο Φιλίππο, για τη μετακίνηση του ΠΙΛΑΝ και τα λοιπά, ενώ εγώ δεν άκουσα από τα μέλη που παραβρισκόντουσαν της παράταξής της να βάζουν τέτοιο θέμα. Όπως και για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, κυρία Ιωσυπίδου, τα μέλη τα οποία συμμετέχουν από την παράταξή σας, δεν έβαλαν τέτοιον ιδιασμό που κάνετε εσείς. Καλά είναι να υπάρχει συνενόηση για το τι θα γίνει, τι γίνεται. Πάρα μάθη να μας κάνετε, κύριε Κουνάκο. Κύριε Τσαφέκαν, κύριε Κουνάκο, κύριε Κουνάκο, μου επιτρέπετε, κύριε Τσαφέκαν, μου επιτρέπετε λίγο, ότι αυτή τη στιγμή η κυρία Τσανακά δεν είπε τίποτα. Ήταν στο προηγούμενο θέμα, κύριε Δήμαρχε, γιατί παρακολουθώ τις οικονομικές επιπροστάσεις. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Για ποιον λόγο δεν θέλω να το ψηφίσω, θα είχαν πέσει όλα τα μαλλιά σας μαζί, κύριε Κουνάκο, αλλά εγώ θα το πω στον κύριο Δήμαρχο να έχει κατά νου τι συμβαίνει. Δεν λέγονται όλα, κύριε Κουνάκο. Λοιπόν, ας ψηφίσουμε, παρακαλώ. Για να βάλω τα θέματα σ' ό,τι αφορά τη... δεν ξέρω, δεν το έχω συζητήσει με την παράταξή μου. Να δώσουμε, κυρία Τσανάκα, πρώτα το λόγο στον κύριο Γραμμένο, που ζήτησε το λόγο, πώς και μας διελευκάνε. Δύο λεπτά να πω κάτι. Μια παλιά αμαρτία του Δήμου. Εγώ έχω 18 χρόνια, δημοτικός σύμβουλος και αυτή είναι πιο παλιά. Άραγε γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν τα έχουνε βρει μέχρι τώρα, και εδώ δεν θα μιλήσω, κύριε Κουνάκο, και εδώ δεν θα πω τίποτε παραπάνω. Και εγώ θα προφυλάξω την παράταξή μου, πρώτον για αυτό, και δεύτερον για το γεγονός ότι δεν δίνουμε τη δουλειά σε καβαλιώτη, έχουμε εξαιρετικούς, θα προφυλάξω την παράταξή μου, προσέξτε τι ρήμα μεταχειρίζομαι, και θα ψηφίσουμε παρόν. Όποιος θέλει να ψηφίσει ναι ή όχι, οτιδήποτε, να βγει και να το πει. Από την παράταξη δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το λέω προσπαθώντας να τους προφυλάξω. Έχουν ακοστή πάρα πολλά τα παλιά τα χρόνια για αυτή τη δουλειά. Κύριε Τσανάκα, αν μου επιτρέπετε. Μα τώρα δήμαρχε, το έκανε χειρότερο. Μα το έκανε πολύ χειρότερο. Και αν δεν μιλούσα ο Κουνάκος, ούτε αυτά που είπατε σήμερα. Ξέρω τι γίνεται κυρία Τσανάκα, ξέρω τι γίνεται και στο Παρασκήνιο να ξέρω. Παρακαλώ, παρακαλώ. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι το ύψος της αμοιβής. Δεν ψηφίζουμε αν θα το ορίσουμε ή όχι, αυτό το έχει αποφασίσει η Εικονομική Επιτροπή. Κυρία Τσανάκα, κυρία Τσανάκα, κυρία Τσανάκα. Πολύ καλά έκαναν και αποφάσισαν. Συμβαίνει να είμαι πιο μεγάλη και να ξέρω μερικά πράγματα. Δεν μπορώ να πω αν είναι αλήθεια ή ψέματα. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν. Αλλά είναι μια παλιά αμαρτία του Δήμου Καβάλας, την οποία την κουβαλάει ο Δήμος τόσα χρόνια και το να ψηφίσουμε εμείς παρόν δεν νομίζω ότι σας προκαλούμε και κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, νομίζω. Δεν είπαμε αρνητικά, είπαμε παρόν. Κύριε Πρόεδρε να μας μιλήσει ο Πρόεδρος του Δικαιογορικού Συλλόγου, κύριε Δαγμένος, που είπε να μας συμφωνεί με τις απόξεις του Δημάχου. Σας ευχαριστώ για την βοήθεια κύριε Παραδόπη. Κύριε Πρόεδρε Μακούπαιν, με συγχωρείτε λίγα είναι αυτά τα οποία μπορώ να πω. Δεν τέθηκε υπόψη του Δικαιογορικού Συλλόγου ούτε μου προσωπικά το ζήτημα το οποίο σήμερα σημαίνει για τον ορισμό δηλαδή δικηγόρου. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε, εγώ τώρα ενημερώνουμε για το θέμα ότι αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή από την ημερήσια διάταξη. Δεν δόθηκε η ευκαιρία στο Δικαιογορικό Σύλλογο να παρέμβει ή να εκφράσει κάποια άποψη, ασφαλώς και υπάρχουν ικανότατοι συνάδελφοι, αλλά από την άλλη σέβομαι απόλυτα και την κρίση των συναδέλφων που είναι στην νομική υπηρεσία του Δήμου Παγκέου, που είναι δικηγόρη του Δικηγορικού Σύλλογου Καβάλλας. Συνεπώς δεν μπορώ να πω κάτι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι στο Δικηγορικό Σύλλογο μπορούν να χειριστούν τέτοια θέματα. Δεν έθεκε η υπόψη μας το ζήτημα. Εκ των ιστέων δεν μπορώ να κάνω κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση. Συντάσσουμε με την άποψη της κυρία Δημάρχου και θα ψηφίσω κι εγώ παρόν. Μετά την αναφορά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου ότι υπάρχουν άξια μέλη εξίσου και στο Δήμο Καβάλλας, θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνει με τη διαδικασία και να δοθεί δουλειά σε έναν δικηγορό από την Καβάλλα. Ξέβομαι τη νομική υπηρεσία του Δήμου, όμως νομίζω ότι αυτό ήτανε πολιτική απόφαση, κυρίως από την μπορεί να το ανέφερε στον κύριο Θεόδωρο Μουριάδη η νομική υπηρεσία, αλλά ο κύριος Θεόδωρος Μουριάδης θα έπρεπε να πάρει τη σωστή απόφαση. Για αυτόν τον λόγο, εμείς ψηφίζουμε παρόν. Κύριε Παπά. Ψηφίζω, κύριε Πρόεδρε. Δεν σε άκουσα. Ψηφίζω, ναι. Κύριε Ποτόλια. Πρόεδρε είναι ο κόσμος της κατασκευής και της μελέτης των δημόσιων έργων με τον τρόπο που γίνονται. Ένας τρόπος ο οποίος δείχνει ακριβώς πως το δημόσιο είναι οι παχιές σαγελάδες που τις βυζένουν τόσα χρόνια μελετητές και μεγαλοεργολάβοι. Με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το καθεστώς εδώ που πια βγάζει μάτι 30 χρόνια υπόθεση να διεκδικούν χρήματα από το Δήμο. Αυξημένο κόστος στις κατασκευές της δημόσιας. Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των έργων. Και αυτά τα χρουστούμενα τα οποία ποτέ δεν τελειώνουν. Ενώ υπάρχει τρόπος αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ο οποίος θα μελετά και θα κατασκευάζει τα δημόσια έργα. Επειδή όμως φυσικά δεν είμαστε υπέρ του να πληρώσει ο Δήμος αυτά τα ποσά που στην εισήγηση τάνουν και πάνω από 1,5 εκατομμύριο αν δικαιωθούν οι εργοδότες αυτοί οι μελετητές ψηφίζουμε παρόν ακριβώς γιατί δεν θεωρούμε πως πρέπει ο Δήμος να επιβαρυνθεί με αυτό το ελληνιγιώδες ποσό το μεγάλο ποσό που θα μπορούσε να πάει σε άλλες ανάγκες. Ωστόσο όμως παραμένει αυτόν ο κόσμος ο αγγελικός πλασμένος για την ιδιωτική πρωτοβουλία που προσκυνάται όλοι σας. Ευχαριστώ. Πάλι εκφέρεται μιλάτε εκ μέρους όλων κύριε Ποτόια να προσέξετε παρακαλώ. Κύριε Μποιατζή. Όλοι είστε με εμένα τότε μπράβο ρε πρόεδρε παραδέχομαι μπράβο. Κύριε Μποιατζή. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Κουνάκο. Ναι κύριε Πρόεδρε. Εγκρένεται καταπληψηφία. Κύριε Πρόεδρε συγγνώμη το λόγο. Ναι κύριε Γαλονταρίδη. Εγώ δεν θα μείνω στο παρόν που ζήτησε η παράταξη. Είμαι στο ναι. Να θυμίσω για άλλη μια φορά ότι στην Οικονομική Πετροπή έχει εγκριθεί ποιος θα μας εκπροσωπίσει στη δίκη και εδώ εγκρίνουμε μόνο το ποσό. Ναι λοιπόν από μένα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε και από μένα η Ευαγγελία Ιδρακωνάκη. Ναι και εγώ στην απόφαση. Ωραία. Τρίτο θέμα εισήγηση για τροποποίηση της με αριθμό 147 του 17 απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλλας της με αριθμό 22 του 17 απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Κρινίδων και λοιπά απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του κοινωνικού παντοπολίου του Δήμου Καβάλλας. Κύριε Πρόεδρε να έχω λίγο το λόγο να πω δύο πράγματα. Βέβαια κύριε Παπά. Βέβαια σας ακούμε. Λοιπόν κύριοι συνάδελφοι είναι το θέμα της τροποποίησης της απόφασης που είχε λάβει παλαιότερο το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του κοινωνικού παντοπολίου. Ήρθαμε σε διαβούλευση. Άλλωστε οι περισσότερες προτάσεις σχετικά με την τροποποίηση είναι παρατάξενο της αντιπολίτευσης. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυξάνουμε κατά 50% τα ισοδηματικά κριτήρια του μομμενομένου ατόμα άρα και των λοιπόν κατηγοριών που επηρεάζονται. Και επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι για τα άτομα με αναπηρία 67% κι άνω αυξάνουμε επιπλέον 50% τα ισοδηματικά κριτήρια ώστε ακόμη κι αν δεν πληρούν τα ισοδηματικά κριτήρια των ατόμων χωρίς αναπηρία αυτοί που έχουν υψηλές αναπηρίες να μπορούν ακόμη και για κάποια επιπλέον ισοδήματα να ενταχθούν. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα να υποβάλλονται αιτήσεις καθόλου τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο όταν γίνεται η επικαιροποίηση μια φορά το χρόνο ή μια φορά στα δύο χρόνια. Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εντάξουμε πολύ περισσότερους συμπολίτερους στο κοινωνικό παντοπολείο. Αν έχουν κάποιες ερωτήσεις. Μπορείτε να ρωτήσω κάτι. Ναι κ. Σανθόπουλα. Κυρία τη δήμαρχε, δεν ξέρω αν απαιτείτε αλλά επειδή σε άλλες ανάλογες αποφάσεις κανονιστικού περιεχομένου αιτήθεται το θέμα της ύπαρξης ή όχι πρακτικού διαβούλευσης υπάρχει εδώ και δεν εστάλλει απλά, δεν συμπεριλήθηκε ή δεν χρειάζεται να υπάρχει. Έχει γίνει διαβούλευση και πολιτική αλλά και τυπική έγινε διαδικτυακά όπως απαιτεί ο νόμος. Έχει γίνει, δηλαδή έχει κληρωθεί αυτή η προϋπόθεση στο ακέραιο. Και δεν το έχετε συμπεριλάβει στα συνειμένα σας. Νομίζω σε έγγραφο δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί αυτή. Να έχω λίγο... Μπορώ λίγο προέδροντο λόγο πάνω σε αυτό. Κύριε Αφραντισκάγη να πείτε μας. Επειδή ο κανονισμός ήταν ο κανονισμός ο οποίος είχε θεσπιστεί το 2017 ως πρόεδρος τότε που ήμουν εγώ στο συμβούλιο της επιτροπής μάλλον της επιτροπής του κοινωνικού πεντοβολίου μέσα στον κανονισμό υπάρχει ένα άρθρο το οποίο λέει ότι κάθε φορά που θα γίνονται τροποποιήσεις στον κανονισμό μόνο θα περνάνε από το δημοτικό συμβούλιο άρα δεν χρειαζόταν να γίνει από αυτού κάποια διαβούλευση από όσον πέρασε από την επιτροπή του κοινωνικού πεντοβολίου. Οι τροποποιήσεις δηλαδή έρχονται μόνο στην επιτροπή και θα τόπιν στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν χρειάζεται εδώ πέρα να γίνει άλλη διαβούλευση. Ευχαριστώ πολύ. Και ο κ. Δράκος. Να προσθέσω μόνο και εγώ κάτι τελευταίο. Είμαι σύμφωνος καταρχήν με όλο το περιεχόμενο. Ήθελα μόνο εκεί στις εξαιρέσεις για φυσικά πρόσωπα να προσθέσουμε στις εξαιρέσεις και όσα φυσικά πρόσωπα υπόκειται σε φόρο πολυτελείας. Και για να γίνω πιο σαφής για να το καταλαβαίνουν όλοι σε φόρο πολυτελείας υπόκειται τα φυσικά πρόσωπα Γιάννη αν κάνω κάτι λάθος να μην πεις όσοι έχουν αυτοκίνητο εντός δεκαετίας πάνω από 1929 κυβικά όσοι έχουν αεροπλάνα, όσοι έχουν πισίνες σε αυτές οι περιπτώσεις να εξερούνταν εξαρτήτως εισοδήματος. Σωστό. Μπορεί να προσθεθεί και αυτή η διατύπωση. Κανείς δεν έχει αντίδραση. Να ρωτήσω εγώ κάτι θέλω. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το κοινωνικό πεντοπολείο και σε πόσα άτομα απευθύνεται από πάνω κάτω την εμπειρία που έχουμε έχει τώρα. Ο προϋπολογισμός είναι 145.000 ευρώ απευθύνθηκε σε περίπου 120 άτομα για το έτος 2020 αλλά με αυτά τα δεδομένα, τα καινούργια και τις αναμενόμενες δυστυχώς οικονομικές εκτιμώ ότι θα πάμε τουλάχιστον στα 200 άτομα. Οι ποσότητες για 120 άτομα ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Αυτός ο προϋπολογισμός και τα τρόφημα που υπάρχουν μπορούν να καλύψουν, κατά την εκτίμησή μου και 250 συμπολίτες μας. Βέβαια υπάρχει διατίμηση ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας αλλά θεωρώ υπερβολή σε κάποια διανομή να δίνουμε σε ένα δικαιούχο 20 φακές, 20 μακαρόνια. Δηλαδή υπάρχει περιθώριο αυτός ο προϋπολογισμός να καλύψει διατροφικά πολύ περισσότερες οικογένειες και γι' αυτό κάνουμε αυτό το άνοιγμα. Λοιπόν, κύριε Ψαμέδα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να πω ότι στα τόσα χρόνια που βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σχέσεις μου με τον κ. Λεωνίδα Παπά ούτε μία φορά δεν υπήρξαν όχι απλώς θερμές ούτε καν χλιαρές. Παρ' όλα αυτά, εγώ σήμερα θα το συγχαρώ. Έκανε έναν εξαιρετικό κανονισμό, έκανε μια εξαιρετική διαβούλευση, πήρε ιδέες από άλλες παρατάξεις, ενσωμάτωσε τις ιδέες, έκανε δηλαδή ακριβώς ό,τι έπρεπε να κάνει. Τα συγχαρητήριά μου, κύριε Παπά, και φυσικά θα σας ψηφίσουμε και σας και τον κανονισμό σας και κύριε Πρόεδρε, προσέξτε σας παρακαλώ μήπως είναι κανονιστική η διάταξη και απαιτεί συμφοφορία αυξημένη της τάξεως των 26-28... 51%. Ναι, προσέξτε το λίγο. Ξέρω, ναι. Ευχαριστώ. Κύριε Βαβοδόπουλε. Εκπλήσομαι από την κυρία Τσανάκα, είναι και γιατρός. Μάλλον και η κυρία Τσανάκα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, είναι πολλές μέρες σκισμένη στη σπίτι. Δικός μας ήτανε ο κανονισμός. Τροποποίηση γίνεται σήμερα. Δικός μας κανονισμός. Ο πρώτος, μετά που στηρίζω. Αυτό είναι θετικό, και κυρία Φραντισκάκη απαντώ σε σας. Πολύ σωστό, γιατί μπαίνουν κάποια πράγματα σε μια σωστή βάση. Αλλά απάντησα στην κυρία Τσανάκα, ότι υπερθεμάτησε στην εισήγηση και την τροποποίηση, την οποία την αιτιολογώ γιατί είναι πολλές μέρες σκισμένη στη σπίτι. Δυστυχώς, κύριε Αντιδήμαχε και κύριε Θόδωρο Μουριάδη, οι απόψεις μας είναι από την αρχή πολύ μακριά από τις δικές σας. Δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση της διοίκησης του Δήμου στο θέμα των ισοδηματικών κριτηριών και του προπολογισμού για το κοινωνικό παντοπολιό. Τα ισοδηματικά κριτήρια που προβλέπουν ως κανονισμός είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και από την οικονομική κατάσταση των δημοτών που έχουν ανάγκηση. Συνεχίζουν να είναι χαμηλά για όλες τις κατηγορίες δικαιώκων και πολύ κάτω από το εθνικό όριο της στόχιας. Έτσι, η διοίκηση του Δήμου κρατά σε αποκλεισμό μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών που έχουν και αυτοί πολύ χαμηλά ισοδήματα. Αλλά, φυσικά, πάνω από τα κριτήρια που βάζει η διοίκηση του Δήμου. Εμείς έχουμε καταθέσει δημόσια την πολιτική μας από το 2017. Πρώτον, τα ισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό παντοπολείο πρέπει επιτέλους να εναρμονιστούν με τα εθνικά όρια φτώχιας αναμέγεθος νοικοκυριού. Και θα φέρω ενδεικτικά να σας πω και αναφέρω ότι για το νοικοκυριό με ένα άτομο το ισοδηματικό κριτήριο πρέπει να είναι 4.900 ευρώ και όχι 3.600 ευρώ που βέβαια το βαφτίζω αντιδύο μέρος κάνουμε 50% αύξη. Αλλά δεν λέει το πραγματικό νούμερο, είναι 3.600 ευρώ για ένα άτομο. Και θα φέρω και ένα παράδειγμα και για την οικογένεια. Με δυο παιδιά πρέπει να είναι 10.290 ευρώ και όχι 6.000 ευρώ. Δεύτερον, ο προπολογισμός για το κοινωνικό παντοπολείο να αυξηθεί στις 200.000 ευρώ χωρίς να ακούω μεγάλα λόγια και να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ανάλογα με τις ανάγκες. Κύριε, μόνο μια μικρή παραθύμη. Κύριε Παπαδόπουλε, πάτε στο στάδιο της αγιοποίησης. Διότι είστε ο μόνος που κατέχετε τη μία και μοναδική αλήθεια. Σε όλα τα θέματα μόνο εσείς τα ξέρετε. Κύριε Παπαδόπουλε, να ξέρετε ότι ο δήμος Καβάλας είναι από τους λίγους δήμους οι οποίοι διαχειρίζονται ένα μεγάλο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, το οποίο επίσης δίνει τρόφιμα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα και μην λέμε ότι μας κατητεύει στο κεφάλι. Ο δήμος, σε τελική ανάλυση, δεν δίνει όλα τα λεφτά του για να κάνει κοινωνική πολιτική αυτού του είδους. Κοινωνική πολιτική πρέπει να κάνει. Αλλά όχι όμως αυτού του είδους, κοινωνική πολιτική σε αυτά τα επίπεδα που λέτε. Ευχαριστώ. Πρόεδρε, δυο κουβέντες και εγώ. Δήμαρχε, μόνο η κουβέντα ότι όλοι αυτοί που λέει ο Μάκης ο Παπαδόπουλος παίρνουν από το ΤΕΒΑ και τη στιγμή που παίρνουν από το ΤΕΒΑ, ας πούμε παίρνουν από το δήμο, ούτως ή άλλως απαγορεύεται. Εδώ και κλείνει, όλα τα άλλα νομίζω ότι είναι εκ του περισσού. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε, εγώ άκουσα την κυρία Τσανάκα και είπα ότι τέλος θα πάμε σε μια σύνθεση συνολική. Γιατί το λέω αυτό, γιατί εμένα ο κύριος Γλωρίδας Παπάζο πήρε τουλάχιστον δύο φορές τηλέφωνο για να κάνω τους οποιοσδήποτε προτάσεις στη διαβούλευση δηλαδή το μάγκι του Παπαδόπουνο δεν τον πήρε για να συνθέσει αυτές τις προτάσεις που έχει και τοποθετείται κατά αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι αυτός ο κανονισμός είναι ακριβώς έτσι όπως θόρησε η κυρία Τσανάκα, είναι μια πολύ καλή αρχή και ξεπέρασε και τον εαυτό της με ό,τι πρόβλημα μπορούσε να έχει με τον Λεωνίδα, με τις κόντρες που έχουν και πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή τοποθέτηση και αυτό είμαι σ' αυτά ακριβώς να μην τα επαναλάβω που είπε η κυρία Τσανάκα και ψηφίζω και εγώ τον κανονισμό και πιστεύω θα περάσει γιατί θέλει και τι... Βαγγέλη Παπά, συγγνώμη Βαγγέλη, να σου πω ότι είμαστε πολύ μακριά... Α, δεν σε πήρε, δεν σε πήρε. Όχι, αυτό δεν ήθελα να πω. Επικοινωνήσαμε φυσικά, αλλά είμαστε πολύ μακριά και να σου υποτιγήσω, έχει καμιά σχέση το Τεβά. Έχει χαμηλά κριτήρια το Τεβά. Είναι άλλη συζήτηση αυτή, Βαγγέλη. Ο δήμος δεν είναι κράτος, Μάκη. Μην μπερδεύουμε το δήμο με το κράτος. Δεν θα αντικαταστήσει ο δήμος όλα αυτά τα οποία έπρεπε να τα κάνει το κράτος. Ο δήμος έρχεται αροχώς να βοηθήσει χτιβητές περίπτωσης. Βαγγέλη όμως... Κύριε Πατόια. Κύριε Πατόια. Τα όρια του Τεβά, με συγχωρείτε λίγο τα όρια του Τεβά για να μαθαίνετε κύριε Παπαδόπουλε, είναι... έχει διακυμάνσεις. Έχει 4.000, έχει 5.000, έχει 12.000 και έχει επίσης όσοι είναι και 50% είναι στα όρια της στόχιας. Καλύπτει δηλαδή όλη την γκάμα το Τεβά. Εσύ διαβάζετε το χαρτάκι που σας δώσανε, εγώ τα ξέρω κύριε Παπαδόπουλε. Εγώ κύριε Παπαδόπουλε δεν διαβάζω χαρτάκια διότι ασχολούμαι με τα θέματα, άλλοι διαβάζουνε χαρτάκια. Κύριε Πατόια, να τελειώνει αυτό. Κύριε Πατόια. Έλεγα κύριε Πρόεδρε ποιος θα περίμενε, εμείς δεν το περίμεναμε, μιλάω μόνο για τον εαυτό μου και όχι για κανέναν άλλο, να μην παραξηγηθείτε, πως θα φτάνουμε ως εδώ η μεγάλη Ελλάδα, μέσα στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα τρώγαμε τα χρυσά κουτάλια να υπάρχουν σήμερα ανάγκες αντιμετώπισης της ακραίας στόχιας, γιατί περί αυτού πρόκειται, για το κοινωνικό παντινοπολείο, μια αντιμετώπιση της ακραίας στόχιας, που φυσικά παίρνει από τους στοχούς, για να δώσει τους στοχότερους. Δεν μπαίνει βέβαια από τους πλούσιους, ξέρουμε πολύ καλά, ποιος είναι που πληρώνει την ύφη, για να έχει έσοδα το κράτος, από την άμεση και έμιση φορολογία. Είναι πολύ σωστό και ότι χρειάζεται πραγματικά σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύονται αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο όμως οι ίδιοι, αλλά και συνολικότερα οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να ικανοποιηθούν από ένα πιάτο φαγητό και με αυτά τα επιδειδόματα πρέπει να διεκβηκύσουν πραγματικά, να ζουν με μια αξιοπρέπεια, όπως σήμερα άλλωστε ταιριάζει στην αναπτυγμένη κοινωνία που έχουμε, τις δυνατότητες που έχει, αλλά επειδή το κουμάντο το κάνουν μια χούφτα κυφήνες και στον τόπο μας και στον κόσμο, αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση. Χρειάζεται λοιπόν οι εργαζόμενοι συνολικά να κινητοποιηθούν, να αγωνιστούν, ώστε η ενίσχυση αυτή να μην σταματήσει μόνο στην ακραία φτώχεια, να υπάρξει μια ενίσχυση από το κράτος φυσικά, μιλάμε, δεν είναι δυνατό ο δήμοδος να ενισχύει όλους αυτούς, με άφθιση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας και ούτω καθεξής. Ωστόσο όμως, παρ' όλη την κατάσταση αυτήν την αρνητική που υπάρχει σήμερα στους καβαλιότες, εμείς θεωρούμε πως υπάρχει δυνατότητα ακόμα βελτίωσης αυτής της παροχής του δήμου. Και αφού δεν πληθήκαμε να το κάνουμε μέχρι τώρα, θα το κάνω αυτή τη στιγμή, θα καταθέσω τις προτάσεις της λαϊκής συσφύρισης. Καταρχήν να πούμε ότι εκεί, σε εκείνο το σημείο που μιλά για το προσωπικό του κοινωνικού παντοπολίου και λέει νούμερο 1 εθελοντές, θεωρούμε πως πρέπει να βγει και να μπει πρώτα η πάλη του δήμου και μετά εθελοντές. Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να ανεμετωπίσουμε είναι αυτό φυσικά, της αύξησης των οικονομικών κριτηρίων για την είσοδο σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι πάρα πολύ χαμηλά τα ποσά για να δικαιωθεί κάποιος και να δικαιούται να πάρει αυτή την ενίσχυση. Προτείνουμε λοιπόν στην πρώτη κατηγορία μια αύξηση του 25%, στη δεύτερη κατηγορία 46%, στη τρίτη κατηγορία 57%, 66% στη δεύτερη κατηγορία, 52% στη πέμπτη και έκτη κατηγορία. Επίσης, θεωρούμε πως είναι εφικτό να γίνει και αυτό. Το ποσοστό αναπηρίας που προτείνεται στην αλλαγή του κανονισμού από 67% να γίνει 50%. Με όλα αυτά και με αυτές τις προτάσεις, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη δυστυχώς να υπάρξει το κοινωνικό παντοπολείο, γι' αυτό λοιπόν ψηφίζουμε παρόν. Σας ευχαριστώ. Κύριε Βοιατζή. Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ' όλα προς αποκατάσταση της αλήθειας, είναι σημαντικό να πω ότι ο κύριος Παπάς όντως έστειλε δύο-τρεις φορές στις ημέρες προς όλες τις παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν προτάσεις. Οπότε θεωρώ από αυτή την πλευρά έγινε το κάθε τίτο δυνατό για να υπάρξει μια συνοχή σχετικά με το κανονισμό. Από και πέρα και στις συνάντησεις που έγινε, με αρκετά μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις που έχουμε όλοι, θεωρώ ότι είναι ένας καλός κανονισμός. Φυσικά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεδομένου αν το καταστάσω και εγώ θα ψηφίσω ναι. Ευχαριστώ. Κύριε Σκανθέπλος. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ κλήθηκα να συμμετέχω στη διαβούλευση και το έκανα, φυσικά, με πολύ μεγάλη προθυμία. Υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος από όλους τους συμπετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία. Υπήρξε διαλογή απόψεων, προτάει σε κατέρωθεν. Και έτσι σήμερα φτάσαμε στο σημείο αυτό, να εισάγουμε το συγκεκριμένο πραγματισμό, ο οποίος σε στόχο έχει να εξυπηρετήσει στο μέτρο των δυνάμεων που ο δήμος έχει και των πραγματικών αναγών των δημοτών μας, που υπάρχουν στο δήμο της Καβέλας, κάποιες θέτικες καταστάσεις, γενροπείες, κανείς δεν αισθάνεται ευχάριστα. Με αυτή την έννοια, κύριε Πρόεδρε, εγώ ψηθήσω τον κρανισμό, αλλά δεν μπορώ να ψηθήσω τον παπά όπως έκανε η κυρία Τσανακά. Μόνο τον κρανισμό θα ψηθήσω. Τον Παπά τον Λεωνίδα, έτσι όχι τον Βαγγελί. Εντάξει, κύριε Κουνάκου. Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή αυτά τα οποία είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά θέλω να μη συγχαίουμε εμείς, η Δημοτική Σύμβουλη, το ρόλο μας και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πόρη του Δήμου είναι συγκεκριμένη. Έρχεται η Πολιτεία και όλοι πολύ καλά γνωρίζετε όσοι συμμετείχατε στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, ότι είχαμε στο προπολεγισμό μας και 10 εκατομμύρια επιπλέον τα οποία μέσω της πρόνοιας περνούσανε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο περνούσε στους δημότες μας που δικαιούνταν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Τώρα αυτό το διαχειρίζονται κοινότητες. Άρα η Πολιτεία επίσημα έρχεται και καλύπτει όλους τους ανήμπορους και ορίζει όρια. Αυτοί οι οποίοι παίρνουν 100 ευρώ στο λογαριασμό τους, συν 100 ευρώ σε εισαγωγικά επιταγή για αγορά εμπορεύατος, δικαιούνται, όπως είπε και ο κ. Δράκος, το ΤΕΒΑ. Το πρόγραμμα επιστητικής βοήθειας που είναι 2 εκατομμύρια για τον Δήμο Καβάλα. Αυτό καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Ότι όμως δεν έρχεται να καλύψει, γιατί βάζει όρους και διαδικασίες, ότι δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κομμάτι με τον κανονισμό του κοινωνικού πατοπολίου του 2017 και όπως το πείτε τώρα, το διευρύνουμε ακόμα περισσότερο. Σίγουρα δεν είναι πολλά τα χρήματα που βάζει ο Δήμος. Και εδώ καλείται και ορθώς το βάζεται μέσα κύριε Παπά. Δεν ξέρω εάν είχαμε χορηγίες και βοήθειες στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο Καβάλα ή συνεργάζονται ή είναι οικονομικοί φορείς που έχουν συναλλαγές με τον Δήμο Καβάλα. Αυτοί όλοι θα έπρεπε να πληρώνουν και ένα ποσοστό, θα το δούμε αυτό πώς το ζητάει η ΚΕΔ και να μπαίνει, να υπάρχει δηλαδή για αυτήν την νέα εποχή που σας λέω που έρχεται, να υπάρχει για όλους οικονομικούς φορείς να δίνουν συμμετοχή για το κοινωνικό πατοπολείο. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει έτσι δεν θα επιβαρύνεται ο προπολεισμός του Δήμου αλλά θα επιβαρύνεται η κάθε πράξη προμήθειας, υπηρεσίας ή έργου το οποίο γίνεται μέσα από τα χρήματα... Κύριε Κουνάκο να σας κάνω μια ερώτηση, μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση. Όχι κύριε Παπαδόπουλα ολοκληρώστε κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρο εγώ δεν έχω μάκη. Ολοκληρώστε κύριε Κουνάκο, είστε θετικός ή αντικός? Θετικός είμαι, έλαβα και εγώ τα αντίστοιχα email, δεν μπορούσα να πάω στην διαβούλευση, νομίζω ότι είναι προς θετική κατεύθυνση. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό μπορώ να ρωτήσω το κύριο Κουνάκο σας, παρακαλώ πολύ. Είναι σοβαρό το θέμα. Να ακούσουμε την κυρία Θρατζεσκάκη. Εγώ θέλω να πω ότι σήμερα ψηφίζουμε την τροποποίηση του κανονισμού, να μην περδευόμαστε. Ψηφίζουμε μία τροποποίηση. Τον κανονισμό το 2017 τον εισήραγαμε ως διοίκηση εμείς και σήμερα πολύ καλά κάνουν και φέρνουν την τροποποίηση ως προς τα όρια τα εισοδηματικά και τώρα όταν ψηφίστηκε το 2017 μετά από το τέλος του προγράμματος Τυρίζου που το είχε το κοινωνικό ποτοπολείο και το διαχειριζόταν ο Σύλλογος Πνοή, έπρεπε να υπάρξει ένας κανονισμός. Νομίζω ότι ήταν άρτιος στα πάντα, προέβλεπε τα πάντα ακόμη και για τις χορηγίες όπως έχει πει ο κύριος Κουνάκος και προβλέπει και για χορηγίες και για τους εθελοντές και για το ΤΕΒΑ ότι δεν θα πρέπει να είναι δικαιούχοι όσοι παίρνουν κοινωνικό επίδομα λιελεγγύης και ανοίγουν τρόφιμα από το ΤΕΒΑ και έτσι λοιπόν σήμερα έρχομαι και ψηφίζουμε την τροποποίηση αυτού του κανονισμού ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή αυτό ήθελα να πω φυσικά όπως είπε και η κυρία δήμαρχος εμείς το ψηφίζουμε γιατί είναι συνεργοσεγωγικά ένα παιδί δικό μας. Για μισό λεπτό κύριε Βαδόπουλα. Σας ευχαριστώ πολύ. Απλώς το ξέρουμε και ξέρουμε την πραγματικότητα. Εμείς δεν πάμε να αποκαταστήσουμε την κυβέρνηση, το κράτος. Εμείς πάμε να καλύψουμε σαν τίμος τα κενά. Και ρωτώ το εξής, 7.000 ευρώ μονογονιακή οικογένεια μια μάνα δηλαδή μόνη της με δυο παιδιά. 7.000 ευρώ που παίρνει εισόδημα την αποκλείουμε δηλαδή παίρνει 580 ευρώ το μήνα και αυτή τη λέμε ότι είναι πλούσια. Θέλω να σας πω ότι δεν μιλάμε μόνο για τους νέους, για τους στοχούς. Μιλάω και για τον νέο κύμα ανθρώπου που θα έχουν δυσκολίες. 7.000 ευρώ με δυο παιδιά μονογονιακή οικογένεια δεν μπορεί να είναι ούτε στο ΤΕΒΑ ούτε στο κοινωνικό πατοπολείο. Πρέπει ο δήμος Καβάλλας να αλλάξει κατεύθυση. Αυτή η κοινωνική αναισθησία πρέπει να σταματήσει. Καλησπέρα κύριε Παπαδόκουλα. Μάκη, πόσο συνομιστός που δίνεις... Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ, εγκρίνεται λοιπόν με 10.000 ευρώ και 3.000 ευρώ κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, με την επισήμανση αυτό που πρότεινε... Σε κάποιους, ναι. Όχι σε όλους κύριε Παπαδόκουλα. Κύριε Πρόεδρε, με την επισήμανση... Σε κάποιους, ναι. Σωστά. Με την επισήμανση του κυρίου Δράκου να την συμπεριλάβουμε έτσι για το εδάφιο που πρότεινε να προσθέσουμε σχετικά με κάποια άλλα κριτήρια έτσι. Να το συμπεριλάβουμε στην απόφαση για να το στείλουμε συναποκεντρωμένη με αυτό. Με το φόρο πολιτελείας. Ωραία. Εγκρίνεται καταπληροψηφία. Παλαγίδι μου, τέταρτο θέμα. Όχι καταπληροψηφία. Μέτρα το κανονισμό, είναι κανονιστική διάταξη. Είναι 51%, έχουμε το 51% και πάνω. Πρέπει να μετρήσεις, Πρόεδρε, όχι έτσι εύκολα. Μέτρα. Το μετρήσαμε, κυρία Τσανάκη. Κύριε Γραμματέα, είμαστε τάξοι? Όχι, θα κάνεις αλφαβητική, Πρόεδρε. Θέλετε ονομαστική ξοφορία, κυρία Τσανάκη. Ονομαστική, βέβαια. Και τι, δεν είναι απαραίτητο. Όχι, αρτζιμπούρτζι. Δεν είναι απαραίτητο, κυρία Τσανάκη. Είναι απαραίτητο. Το Γραμματέα εδώ τον έχω και τα βλέπει. Είμαστε τάξοι. Ας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, θα το κάνουμε το χατίωσες, κύριε Τσανάκα. Λοιπόν, ο κύριος Βουγιατζής είπε ναι. Το κάνω εν συντομία. Ο κύριος Γραμμένους. Η παράταξη σας, κύριε Τσανάκα, φαντάζομαι την εκπροσωπείτε. Ναι, πρόεδρε, μ' ακούσετε. Ναι, κύριε Γραμμένου. Ναι, ναι, ναι. Η κυρία Δρακονάκη. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι. Ο κύριος Δράκος είπε ναι. Ο κύριος Ιακοβίδες. Ναι. Η κυρία Ιωσήφιδου. Προχωρήστε, ναι. Ναι, ναι, πρόεδρε, ναι. Είναι νομαστική δραστηριότητα. Είναι νομαστική δραστηριότητα. Είναι νομαστική δραστηριότητα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Αυτό και αυτό. Ο κύριος Κελαϊβάκης. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Ναι. Ο κύριος Λαζαρίδης. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Ο κύριος Μουτσάκης. Ναι, πρόεδρε. Ναι, πρόεδρε, συνολικώλησε και το δικό μου. Ο κύριος Μουτιάς. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Συγγνώμη, πρόεδρε, επειδή έχασα ένα επεισόδιο ότι ονομαστική... Ναι ή όχι, ονομαστική ψηφορία ζήτησε η κυρία Τσανακά. Είχε κανονισμό? Ναι, ναι. Ναι, θα τικώσουμε. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ναι, ναι, φυσικά. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μάκης Παπαδόπουλος. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο Μιλών, ναι. Ο κύριος Ποτόιας. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Προμούσας. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Προσαεύ. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Σταυρίδης. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Στελίδης. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Τσανακά. Ναι. Ο κύριος Σαπανίδης. Ναι. Η κυρία Φραντισκάκη. Ναι. Έσχανα όχι, ρε Μαρία, ακόμα. Ας αυτό το πρόκει. Ο κύριος Φρόνης. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι, ναι. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά τη ψηφία, κύριε Συμπρός. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, με πώς περάσατε μένα, γουνελάς. Μετρίστε λίγο και τις ψήφους, κύριε Πρόεδρε. Μετρίστε λίγο και τις ψήφους, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γουνελά. Αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Κύριος. Λοιπόν, να σας αναφέρω τους ψήφους. Λοιπόν, να σας αναφέρω τους ψήφους, κύριε Πρόεδρε. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Μες στην επιχείρηση, η οποία έχει καταθέσει την έτηση, συμπεριλαμβάνεται και το κατάστημα, το οποίο είναι υπερυψωμένο, να το πω, δεν ξέρω και το όνομά του, το οποίο κάνει δεξιώσεις, γάμους κτλ. Ναι, είναι όλη η επιχείρηση, γι' αυτό το διάστημα του χειμώνα είναι κλειστή. Συμπεριλαμβάνεται και αυτό. Το ρωτάω αυτό γιατί γνωρίζω ότι τους προηγούμενους τουλάχιστον χειμώνες, αν δεν κάνω λάθος, λειτουργούσε αυτή η επιχείρηση. Κοιτάξτε, υπάρχει έγγραφο, υπάρχει βεβαίωση της επιχείρησης ότι δεν χρησιμοποιείται και κάθε χρόνο εξάλλου θα είναι υποχρεωμένος να ορίζει ποιο είναι... και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, για όλες. Να ορίζει ποιο διάστημα δεν θα λειτουργεί. Οκ, καλώς έγινε, ευχαριστώ πολύ. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, κυρίες και κύριοι? Υπάρχει κάποια άρνηση? Πρόεδρε, προχωράς. Πρόεδρε, εγώ νομίζω ότι πρέπει να... εγώ νομίζω ότι πρέπει να απέχω από την ψηφοφορία. Αν θέλετε να διευκρινείς μπορώ να πω, αλλά εγώ απέχω. Σίγουρα πρέπει να πει. Για τον Γραμματεία είναι αυτό. Πρέπει να απέχετε, κύριε Παπαδόκο. Ωραία. Λοιπόν, πέρασε. Παρακαλώ. Εγκρίμετε, λοιπόν, νομόφωνα. Πέμπτο θέμα ρυθμίζει για τα μισθόματα αγκινήτων σε κοινόχρηστους χώρους και δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να πω ότι έχουμε συμπειρώσει ήδη τέσσερις ώρες, οπότε πρέπει να πάρουμε παράταση. Πώς μπορείτε, κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, σύμφωνα με την τελευταία οδηγία που μας έχει έρθει, καταρχήν ξέρετε για τα σχολεία, ότι για την περίοδο, για τη φετινή περίοδο που ήταν εκκλειστά, απαλλάσσονται πλέον από τα μισθόματα για αυτήν την περίοδο. Και μας λένε ότι για τη σχολική περίοδο του 2021, ότι πρέπει να έχουμε μίωση 40% και ό,τι προσθάνε μέχρι τώρα, πρέπει να πληρωθούν σε 12 μηνιαίες ισόπωσες δώσεις. Αυτό, λοιπόν, έχει έρθει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που μας καθορίζει τι θα γίνει για τη σχολική χρονιά 2021. Δεν ξέρω, έχει κάποιος και ο συνάδελφος… Κι αυτό κάνουμε, έστρα. Ναι, ναι, συγγνώμη. Εγκρίνατε. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Συγγνώμη, έκτο θέμα, παράθεστος δωρεάν παραχώρησης χρήσης… Πρόεδρε, πρόεδρε. Συγγνώμη, είχε αρθεί αυτό το μικρόφωνο. Δεν ξέρω ποιος το κλείσε, δεν το κλείσα εγώ πάντως. Τι χάσατε, κύριε Ποτόια, ομόφωνα είπαμε. Μια κομμάντα να πω. Κι εγώ, ναι, διφίζω αφιπέρ. Ωστόσο, όμως, θέλω να σημειώσω το απαράδεικτο καθεστό συνοικίασης των κηλικίων… που αντιμετωπίζουν τον μαθητή ως πελάτη. Λοιπόν, και φυσικά τη συνολικά τη λειτουργία του κηλικίου των σχολείων… ως ένα μαγαζί, δηλαδή, για έσοδα της Σχολική Επιτροπής. Γιατί ακριβώς τα έσοδα που έχουν τα σχολεία… επειδή έχουν κοπεί από το κεντρικό κράτος και έχουν φορτωθεί οι δυσπάτες των δήμων… είναι πολύ πηρορισμένα. Και προσέξτε με, έκανε τεράστια εντύπωση, μην το γράφετε τουλάχιστον εκεί πέρα… ότι στην εισήγηση γράφεται χωρίς ντροπή ότι το χρηματικό ποσό αναμαθητή… είναι από 7,26 ευρώ έως 67,51. Δηλαδή είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ο μαθητής… και βάσει αυτής της λογικής του μαθητή πελάτη… που έπρεπε όλες οι υπηρεσίες στο σχολείο να είναι δωρεάν ακόμα και το φαγητό… να υπογράφονται συμβάσεις πάνω σε αυτή τη βάση. Στόσο συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο που προτείνετε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Πατρολία. Εγκρίνεται λοιπόν ομόφωνα. Και πάμε στο έκτο θέμα, παράδραση της δωρεάν παραφόρησης χρήσης του ακκινήτου… όπου στεγάζεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Καβάλα σε οδός Αθηνάς-Πιτσολάκη στο ΚΕΘΑ-Κιβωτός. Μας το συμφωνεί? Όχι, όχι. Θέλω να πετύχω στον κύριο δήμαρχο. Πού είστε κύριε δήμαρχε? Εδώ είμαι. Ακούστε λίγο τι θα σας πω. Ξέρουμε ότι το ΚΕΘΑ τόσα χρόνια έκανε εξαιρετική δουλειά. Όμως τα τελευταία ένα-δύο χρόνια… Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται με το ΚΕΘΑ, αλλά δεν το βλέπουμε πουθενά. Πρώτον. Δεύτερον. Για να είμαι ειλικρινής, 250 τετραγωνικά διαγραφεία κάτω από το ΚΑΠΙ να τα κάνει τι? Και επιπλέον ένα κτίριο τριόροφο στο ΣΥΓΜΑ, το κτίριο του Βασιλιάδη, το οποίο έχει να μπει, να πατήσει άνθρωπος εκεί μέσα, ούτε κι εγώ δεν ξέρω από πότε. Εγώ πρέπει να σας πω ότι πήρα τηλέφωνο χθες την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, τον κύριο Βρετό. Και το ρώτησα αν είναι ενήμερος, αν ξέρουν οι κοινωνικές λειτουργίες, τι παίζει εκεί, αν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, τέλος πάντως. Μου είπε σήμερα ότι επικοινώνησε με κάποιον κύριο στην Αλεξανδρούπολη, που το είπε ότι θέλουν αυτό το γραφείο με τα 250 τετραγωνικά, το θέλουν για τα λογιστικά τους γραφεία λέει και όλα αυτά. Θεέ και Κύριε, επιχείρηση ολόκληρη έχουμε με στεγάσουν. Εγώ ζήτησα από τον κύριο Βρετό και προσεφέρθηκε ο ίδιος να πάει να κάνει αυτοψία, αυτοπροσώπος και στα δύο κτίρια, γιατί δεν λέει κανείς να τους πετάξουν έξω. Εντάξει, ας κρατήσουν το ένα από τα δύο. Αλλά με τέτοια ανάγκη για στέγη που έχει ο Δήμος Καβάλας για να μπορέσει να δώσει και όλα σε συλλόγους και σε ανθρώπους που χρειάζονται, νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε λίγο τα πράγματα. Επιπλέον πριν δύο χρόνια το θέμα αυτό είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε παραχώρηση δεκαπέντε χρόνια παρακαλώ. Και αυτοί δεν ήρθαν καν να υπογράψουν τη σύμβαση. Διότι λέει είχαν εκλογές και εγώ δεν ξέρω τι είχα. Σημάδια διάλυσης, κύριε Δήμος. Ευγνώμη μου είναι, ας περιμένουμε λίγο τι θα πει η κοινωνική υπηρεσία πάνω σε αυτό το θέμα. Τι θα σας συμβουλέψει να σας κάνει μια αναφορά πάνω σε αυτό το ζήτημα και εμείς μετά το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ψυχίζουμε. Δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς. Προλάβατε κυρία Τσανάκα, με προλάβατε. Για να σας πω την αλήθεια, δεν πρόσεξα το 15 χρόνια. Δεν είναι υπερβολικά, θα συμφωνήσω μαζί σας σε ό,τι είπατε. Οπότε η πρότασή μου είναι... Και τα τετραγωνικά πολλά και ο χρόνος πολύ. Να το αποσύρουμε το θέμα, να βρούμε λίγο κύριος Βρετός και εμείς να βρούμε σε επαφή πλέον, να δούμε τι γίνεται και να ξαναφέρουμε μια πρόταση η οποία θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διότι έχετε δίκιο, δηλαδή τα 250 τετραγωνικά είναι πολλά όπως είναι η διαρρύθμιση του κτήριου. Όχι, στο χώρο αυτό. Να πάτε και εσείς μαζί με τον κύριο Βρετό να κάνετε και εσείς αυτοψία, κύριε Βρετός. Όχι, και εγώ. Να έχετε άποψη. Θα ρωτήσει αυτήν από τον 6 του... Λοιπόν, να αποσύρετε το θέμα και θα ξαναέρθει. Κύριε Δήμαρχη. Έβοδομο θέμα. Συγνώμη κύριε Πρόεδρε. Ίσως, με συγχωρείτε ένα λεπτό. Ναι. Ίσως θα ήταν καλό, κύριε Δήμαρχη, να δούμε λίγο και την χρήση του κτήριου Βασιλιάδη, αυτό που είπε η κυρία Τσανάκα. Ναι, αυτό που λέει. Είναι άδειο και να υπάρχουν τέτοια προβλήματα στέγασης στο νήμο της Κάβαλας. Διότι έχει έναν χώρο, ο τρίτος όροφος, ο οποίος ήταν ο χώρος φιλοξενίας των γυναικών, που είχε κάνει τότε ο Βασιλιάδης, το οποίο έχω την εντύπωση, όχι έχω την εντύπωση, είναι σίγουρα, πλέον δεν χρησιμοποιείται όπως είπε η κυρία Τσανάκα, αλλά θα το δούμε όμως, για αυτό, για να σας πω την αλήθεια και σας ζητάω συγγνώμη, διότι δεν διάβασα καλά την εισηγήση και μόλις είδα τα 15 έτη, τώρα με πρόλαβε η κυρία Τσανάκα. Ευχαριστώ. Θα σας ενημερώσω, Βασιλιάδη. Θα σας ενημερώσω τηλεφωνικά για να ξέρετε. Ωραία, ευχαριστώ πολύ, κυρία Τσανάκα. Έρχομαι. Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, εγώ αποσύρω με αντιπροσωπεύω κύριος Καλανταρίδης, έτσι. Καλό βράδυ, κυρία Τσανάκα. Κληρώσατε από μένα. Α, δεν θα το έλεγα. Είναι πολύτιμη η συνδροφιά σας. Το κασκόρ σου, αυτό το κασκόρ. Λοιπόν, πάμε στο έβδομο θέμα, παραχώρηση κολυμπητηρίου για την αγωνιστική περίοδο 2021. Καντάζομαι όλοι συμφωνούμε. Ομόφωνα. Όγδο θέμα παρόμοιο παραχώρηση γηπέδων αντισφέρεις αθλητικών εγκαταστάσεων Αλεξάνδρας Δήμογλου ως έδρος των ομάδων για την αθλητική περίοδο 2021. Ομόφωνα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα. Ένα το θέμα παραχώρηση κλειστού γυμναστήριου Αλεξάνδρας Δήμογλου. Ομόφωνα. Μια ερώτηση έχω, κύριε... Ακούμε. Κύριε Πρόεδρε. Βλέπω είναι ένας σύλλογος που δεν είναι αθλητικός, είναι της αστυνομικής διεύθυνσης αν δεν κάνω λάθος να θυμάμαι καλά. Απλά αυτή τη στιγμή μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν παίρνουν ούτε επαγγελματικές ομάδες. Μήπως είναι λίγο πρόωρο να αποφασίσουμε και να περιμένουμε να έρθουν και οι οδηγίες από τον νεοδί και μετά ανάλογα έγγραφα να αποφασίσουμε για το θέμα. Μήπως είναι λίγο πρόωρο. Αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουμε σε λειτουργία και περιμένουμε. Κύριε Γουνελά, έχετε δίκιο σε αυτό, αλλά εμείς τώρα δεν παίρνουμε απόφαση για αυτό το διάστημα. Για αυτό το διάστημα ισχύει ό,τι ισχύει και για όλους. Δηλαδή ό,τι είναι τα ιδιωνομικά πρωτόκολλα αυτό το ίδιο θα ισχύει και για τους αστυνομικούς. Αυτό που θα γίνει είναι όταν θα δοθεί έγκριση να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Φυσικά, εξυπακούεται ότι τώρα δεν μπαίνουν οι ομάδες, δεν θα μπαίνει και κανένας άλλος. Αυτό είναι γενικά για την περίοδο που μας έρχεται με την προϋπόθεση φυσικά ότι μπορούν να το χρησιμοποιούν. Επειδή, κύριε Δήμαρχη, παρακολουθώ τι συμβαίνει και λόγω παγγέλματος γενικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ξέρετε, θα δοθούν πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον Νεοδή ώστε να μπορούν οι ομάδες και οι σύλλογοι να τα χρησιμοποιούν. Άρα, να βάλουμε και μια επιφύλαξη στο θέμα ότι σε περίπτωση να πληρούν τις προϋποθέσεις και με τα ανάλογα έγγραφα. Ωραία. Αυτό θα το συμπληρώσουμε. Ωραία. Σας ευχαριστώ. Αυτό να το συμπληρώσουμε. Ο Μόφθονα. Ο Μόφθονα λοιπόν. 10ο θέμα, γνωμοδότηση για μετατροπής φοράς χρήματος σε γη όσον αφορά σε συγκεκριμένες αρχικές ιδιοκτησίες με διάφορα τελικά αποδιδόμενα οικόπεδα στο περιάλ καβάλασσο. Θέλουμε κάποια διευθύνση. Ερώτηση θέλω να κάνω, πρόεδρε. Ναι, σας ακούμε. Κύριε Μαγόδοπου, σας ακούμε. Εγώ, κύριε πρόεδρε, έχω το λόγο. Ναι, ναι. Ωραία, σας ευχαριστώ. Ο κύριος Καλανταρίδης, αν έχω δικασία. Α, συγγνώμη, αν έχει ερώτηση, ναι. Κύριε Μαγόδοπου, εσείς και προχωρούμε. Ο κύριος Καλανταρίδης δεν έχει ερώτηση. Όχι, κύριε Μαγόδοπου. Έγινε, έγινε, συγγνώμη. Λοιπόν, φυσικά και λέμε, αλλά επί την ευκαιρία του θέματος, ήθελα να ρωτήσω τα εξής. Δεδομένου της οικονομικής αδυναμίας κατοίκων του Περιγιάλιου να δώσουν έτσι εισφορά σε χρήμα, και δεδομένης, βέβαια, της προσέγγισης του Δήμου να αποδεχόμαστε την εισφορά σε γη, πώς σχεδιάζει η διοίκηση του Δήμου να χρηματοδοτήσει τα έργα υποδομής του Περιγιάλιου, θέλω να ρωτήσω, και επίσης, σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία, να μας ενημεράσουν, ο κ. Στόδωρος Μουντελιάδης, για την αποζημιώση των ιδιοκτητών, των επικείμενων, έχουν αποδεχτεί όλοι οι ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις, πως υπάρχουν αιστάσεις, ή δικαστικές προσφυγές. Κύριε Παπαδόπουλα, χωρούν οι ερωτήσεις σας στο θέμα του συγκεκριμένου, για τα συγκεκριμένα οικοπαιδά. Λοιπόν, δεν πειράζει κύριε Πρόεδρε, αφήστε να απαντήσω, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα απασχολούν για πολύ καιρό τον κ. Σόστομο Παπαδόπουλο αυτές οι ερωτήσεις. Πώς σχεδιάζουμε. Καταρχήν υπάρχει το 1.300, και το οποίο αυξάνεται σταδιακά, ούτως ώστε να μπορέσουν να γίνουν τα πρώτα έργα οδοπίας, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για ζήτο, για να γίνουν όλα τα έργα οδοπίας που χρειάζονται μέσα. Αυτό λοιπόν που γίνεται αυτή τη στιγμή εκπονείται η μελέτη για τον δρόμο ο οποίος θα ανοιχθεί, και ιδίως τα χρήματα που έχουμε είναι 1.300, και τα έργα υποδομής, δηλαδή η Ίδρευση παραδείγματος χάρη, μεγάλο μέρος όλο το έργο της Ίδρευσης, έχει μπει στο εμβληματικό έργο των 14 εκατομμυρίων το οποίο έχει εγκριθεί από το Αντώνης Στρίτσις. Άρα λοιπόν τα έργα Ίδρευσης θα γίνουν από εκεί και η αποχέτευση ομοίως θα γίνει, θα δούμε δηλαδή τους κεντρικούς άξεων, ο οποίος σε μεγάλο μέρος υπάρχει, και από εκεί και πέρα όποιο δρόμο θα ανοίξει θα γίνεται πλέον η σύνδεση με αυτό που προβλέπεται. Τώρα, για τα έργα, για την αποζημίωση των επικειμένων, έχει δοθεί η προθεσμία, η προθεσμία λύγει τέλος του χρόνου, έχουν πει ότι τα επικείμενα αποζημίωση παίρνουν μόνο αυτοί οι οποίοι έχουν νομιμότητα, έχουν νόμιμη άδεια. Κάποιος επειδή έφτιαξε μία περίφραξη μόνος του δεν σημαίνει ότι θα αποζημιωθεί εάν δεν έχει πάρει άδεια. Όποιος από εκεί και πέρα έχει αντίθετη άποψη, μετά από το τέλος Φεβουαρίου μετά εμείς συνεχίζουμε, μπαίνουμε, και όποιος θέλει πηγαίνει στα δικαστήρια όποιος δεν ικανοποιείται από την αποζημίωση που θα του επιμερήσουμε. Με την προϋπόθεση όμως σας ξαναλέω, δεν μπορούνε να κάνουν όλοι. Μόνον αυτοί εμείς δηλαδή αυτό που θα εγκρίνουμε και είναι ο νόμος είναι αυτός, αυτοί οι οποίοι έχουν νόμιμες κατασκευές και άδειες. Κάποια άλλη ερώτηση? Με ένα λεπτό μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Με ένα λεπτό μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Με ένα λεπτό μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Με ένα λεπτό μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Με ένα λεπτό μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Με ένα λεπτό μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Συμμετέχω ως μέλος στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Στο συγκεκριμένο θέμα όπως και στο 14, επειδή είναι τεχνικά ζητήματα αφορούν και τα δύο, σύθυσα παρούσα. Με ποια λογική, όχι ότι είμαι αρνητικής στο συγκεκριμένο θέμα στην ουσία, που την ψήφω αναλόγως από αυτά που θα τη διαφοροποιήσω. Αλλά γιατί, κύριε Δήμαρχε, περισσότερο απ' ευθύνομαι σε εσάς, έγινε μια συνεδρίαση και μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε διαπεριφορά, συγγνώμη, με μηνύματα. Είναι νόμιμη η διαδικασία, δεν αντιλέγω, αλλά δεν είναι δυνατόν σε μια συνεδρίαση όπως είναι η Ποιότητα Ζωής, που έχει διάφορα τεχνικά ζητήματα, που εγώ προσωπικά ήθελα να κάνω ερωτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να καλούμαι να ψηφίσω με ένα μήνυμα, ναι, όχι ή παρόν. Για αυτό, λοιπόν, περισσότερο η ψήφος μου, και μάλιστα το έγραψα στο mail που απάντησα στις συνεδρίες της συγκεκριμένης Επιτροπής, η ψήφος μου ήταν σε αυτή τη λογική συνουσία αποδοκιμασία για δικασίες, για τον τρόπο συνεδρίες της Επιτροπής. Άρα, σας το λέω, δεν θέλω να ξαναγίνει τέτοιου είδους συνεδρίες. Μπορεί να γίνει με τη λαδιάσκεψη, γι' αυτό τουλάχιστον ζητώ από εσάς και τον αρμόδιο Πρόεδρε τον κ. Σταυρίδη, οι επόμενες συνεδριάσεις να γίνονται με τη λαδιάσκεψη. Από εκεί και πέρα, στο θέμα στην ουσία, ψηφίζω όπως και η ομάδα μου. Εγκρίνεται, λοιπόν... Ωραία, ευχαριστώ, κυρία Σιφπίδη. Ενδέκατο θέμα, έγκριση χειμερινόδρομο λογείο οναστικού κτέλ Καβάδας, με ισχύει από 15-10 το 20 έως 15-6 το 21. Κύριε Πρόεδρε, τον λόγκ μπάνει εδώ. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριος Ποτόλιας, προήγητε. Ερώτηση ήθελα να κάνω εγώ. Θα σας ακούμε, κύριε Ποτόλια. Αν στα πλαίσια των ενισχύσεων, που λόγω COVID παίρνουν διάφορες επιχειρήσεις, έχουν ενταχθεί και τα αστικά κτέλ της χώρας και της πόλης μας. Αν παίρνουν κάποια ενίσχυση δηλαδή λόγω COVID. Νομίζω ότι δεν ξέρω, ο κύριος Μούτλιας θα μας... Δεν έχουν λάβει κάποια ιδιαίτερη ενίσχυση, είναι στα πλαίσια όλων των γενικών ενισχύσεων που παίρνουν εταιρείες, δηλαδή με επιστρεπτή καταβολή, διαθεσιμότητα του προσωπικού, δεν έχει κάτι ιδιαίτερο. Όσον αφορά τα αστικά κτέλ, όπως και τα υπαραστικά κτέλ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Δεν υπάρχει ειδική ρίγμηση. Ό,τι για όλες τις εταιρείες. Πρόεδρε, η ερωτή σου που θέλω να κάνω είναι... παρατηρώ ότι η σύγκριση ζητά την έγκριση από 15 δεκάτου έως 15 έκτου του 2021. Δηλαδή, ξεκινάει ένα μήνα μετά από την προηγούμενη αγώνιση που είχαμε πάρει και είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θυμίζω μία μάλα πριν τη λήξη, η οποία ταθερινά δρομολόγηκε για το 20 λίγα της 15 Σεπτεμβρίου. Γιατί αυτός ο μήνας σας ξέφυγε, έγινε κάτι άλλο το οποίο εγώ έχασα, δεν ήμουσα κανένα συναιδρίαση, πρώτο από το δεύτερο. Επειδή άκουσα το δήμαρχο, όχι πρόσφατα, παλιότερες, πριν από 2-3 μήνες, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε σε δηλώσουν, να λέει ότι το αστικό κοκταλκαβάλα είναι θύμα του COVID. Νομίζω ο δήμαρχε κάνει αυτή την δήλωση, δεν ξέρω αν κάνω λάθος. Θα ήθελα να ρωτήσω την διοίκηση. Βλέπω τα δρομολόγια. Γραμμή 2, ας πούμε. 1, 6, 9 και 15, η γραμμή 2 είναι αυτή που πάει την Ποξιλονίτη δεξαμενή. 1, 6, 9 και 15, ελίξεις 14 και 20. Κάθε 1 ώρα και 15 λεπτά δρομολόγιο, κύριε Πρόεδρε. Γραμμή 6, Προφήτης Ηλίας. 1, 6, 8 και 30, ελίξεις τις 3. Γραμμή 9, δεν υπάρχει, έχει καταργηθεί, έχει συμπονευθεί και εξυπηρετεί δε κάθε 1-1,5 ώρα από άλλη γραμμή. Γραμμή είναι κροταφία. Από τις 7 και 30 μέχρι τις 13 και 30. Και σας θυμίζω ότι αν εξαιρέσω τις περιοχές της Κυπούπολης και της Νέα Πολης και του Αγίου Λουκά, οι οποίες εξυπηρετούνται ικανοποιητικά, θα έλεγα, στην 7η Βαραρχίας, δήμαρχε, δεν την ανεβαίνει κανένα αστικό. Μόνο την κατεβαίνει το αστικό, το οποίο έρχεται από το νοσοκομείο. Όχι, Νίκο, ανεβαίνει το νοσοκομείο. Το 11. Ανεβαίνει? Ανεβαίνει το 11 και όσο για τις άλλες 2 γραμμές, η πληβατική κίνηση είναι μηδενική. Γιάννη, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, δεκρινά δεν μπορώ να καταλάβω, και με δεδομένου ότι αυτή η εισήγηση και αυτά τα δρομολογία δεν έρχονται τώρα που είμαστε σε περίοδο καραντίνας, είναι από 15-20. Εάν τώρα είναι μηδενική η κίνηση, πραγματικά, αν μιλούσαμε για την τωρινή περίοδο, δεν θα μπορούσα να το καταλάβω. Αλλά από 15-20, δεν υπήρχε lockdown, δεν υπήρχε πανδημία. Παρόλα αυτά, τώρα είναι μηδενική, τότε ήτανε πάρα πολύ μικρή, δεν μπορεί να αντέξει μία επιχείρηση αυτών των δρομολογίων. Για να γκρίνω δρομολόγια από 15-20. Επαναλαμβάνω, τώρα μπορεί να μην έχει κίνηση λόγω της επιχείρησης του lockdown, αλλά το lockdown 14 Δεκεμβρίου θα τελειώσει. Αυτά θα εισχύσουν ως 15-21. Και βέβαια, στην αίτηση του φορέα του ενδιαφερόμενου, παρατηρώνται εκεί το δικαίωμα να κάνει τρομοποίησης χωρίς να αντιμετωπιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Δημαρχέ. Να αυξήσει, να μειώσει η δρομολόγια, αλλά για πειβατική θα αυξήσει, ιδιωτική επιχείρηση είναι. Βέβαια, αλλά χωρίς να αντιμετωπιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντα γίνεται η μέλη του επιβατικού κοινού, σπανίζει αυτό. Του επιβατικού κοινού, όχι του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννη. Ναι, γιατί έχει κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εγώ έχω την εντύπωση, και δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικός, πως τα τελευταία χρόνια, τα δρομολόγια του αστικού κτελ Καβάλας, μόνο το επιβατικό κοινό της Καβάλας δεν εξυπηρετούν. Όχι, Νίκο, είσαι λάθος. Γιάννη, μπορώ να είμαι λάθος. Αποθύνω λοιπόν εσάς, κύριε Δημαρχέ. Δεν θα μπορούσε άραγε να ρωτιέμαι από αυτά τα λεφτά του Covid. Τα δυο εκατομμύρια ήταν πολύ λίγα από όπως λέει ο κύριος Ποτέλιας. Για μένα ήταν μανέαξ ουρανού. Ένα μέρος να πάει και να επιδοτήσει κάποιες γραμμές με στόχο να εξυπηρεθήσουμε την μετακίνηση των καβαλιοκτών. Σήμερα, σήμερα, μου έλεγε κάτοικο στην Περγιαλία, ότι περίμενε μια μισή ώρα το λεωφορείο. Μια μισή ώρα για το θεό σας το λεωφορείο μέσα στην παγωνιά. Είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό και εμείς να το παρατηρούμε έτσι. Και βέβαια δήμαρχε, θα μου επιτρέψετε να πω επί