Γραμμενίτσα Άρτας (ARTA WebTV, 2022)
: [♪ Μουσική Το χωριό Γκραμμενίτσα ανήκει στο δήμο Ερτεών, με συνολικό πληθυσμό 1259 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Άραχθο και απέσχει 4 χιλιόμετρα διάρκεια. Το χωριό Γραμμενίτσα ανήκει στο δήμο Ρατταίον με συνολικό πληθυσμό 1259 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στο ποταμό Άραχθο και απέσχει 4 χιλιόμετρα με 5 από την Άρτα. Με την προσάρτηση το 1971 δύο χωριών της Καμνιές και Βρυσούλης οι κάρτακοι ανέρχονται στους 1355. Μέχρι το 2010 ήταν η έδρα του δήμο Βλαχαιρνών. μετά πήγε στο δήμο Αρτέων. Σύμφωνα με αναφορά του Υπουργείου Στρατιωτικών του 1880, υπήρχε στο χωριό μας 50 οικογένειες, γύρω στους 400 κατοίκους. Ήταν ένα πλούσιο χωριό, με σημαντικές εκτάσεις με λεγόδεντρα και υπήρχε ακόμα και σχολείου στο οποίο φοιτούσαν 100 περίπου μαθητές και του Κρύοβου. Σύμφωνο με την παράδοση, η ονομασία Γραμμένητσα, υπάρχουν πολλές από τα αποσπάσματα, από τα αποσπάσματα, έχει δοθεί από δυο ηγουμένες, οι οποίες ήταν στο Ιμαρέτσο των Αηγιάννης και από τον κυνηγημό των Τούρκων προσέφεραν στη Γρεμηνίτσα. Η μία είπε, δηλαδή, η λεγόταν Ενίτσα ήταν τόσο όμορφη και λένε ότι πήρε το όνομά του στη Γρεμηνίτσα από τη συγκεκριμένη ηγούμενη. Η δεύτερη ηγούμενη πήγε στην Γρεμηνίτσα και λένε ότι το όνομα δόθηκε η Γρεμηνίτσα. Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι είναι σλάβική περιοχή και λέγονται Γραμμενίτσα, η οποία είναι και η πιο πιθανή. Η Γραμμενίτσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Δημορτέων και έδρα της Δημοτικής Ενότητας Βλαχαιρνών. Στο χωριό μας υπάρχει το ΚΕΠ, υπάρχει το Περιφυριακό Ιατρίο, ο οποίος λειτουργεί εβδομαδιαία βάση, υπάρχει Δημοτικό Γυμνάσιο και νηπιαγωγείο. Οι κάτοικοι παλιά ασχολούνταν με τα καπνά και τα καλαμπόκια. Οι υποχείες, επειδή σε υποχείες, έχουν αλλάξει. Έχουν προσθεθεί καλλιέργειες με τις αλλιές, τις οποίες έχουν απέραντες εκτάσεις, σύντομια σε ένα καινούργιο προϊόν, το κτινίδιο, το οποίο το έχουν βάλει πάρα πολύ κάτοικοι στη Γραμμενίτσα και είναι ένα εύκολο παιδιόντος το οποίο αρχίζει και τους δημιουργεί εύπορα κέντρες στις οικογένειές τους. Ακόμη στο χωριό μας, στην όμορφη πλατεία που στεκόμαστε τώρα, υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι ο Μαρτυσμάζμς, εδώ. Υπάρχει το κλεισάκι πίσω του Αγίου Θανασίου, βυζαντινός ναός, που έχει τον 19ο αιώνα, το οποίο, όπως λέγεται, ήταν η πρώτη εκκλησία του χωριού μας. Στην της άλλης έχουμε ορισμένες εκκλησίες. Είναι η εκκλησία της Ζωδόχου Πηγής, που βρίσκεται στη Γραμμενίτσα. Είναι η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, που βρίσκεται στο Μαρτουβούνι. Εκεί, σύμφωνο με τα αποσπάσματα, υπάρχει και μια τρύπα, η οποία δεν ξέρω αν ήταν για καταφύγιο ή ήταν κάτι άλλο, η οποία οδηγεί στην απέναντι πλευρά. Υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Πεντελέμονος, το οποίο γίνεται και πολλές φορές με τον πολιτιστικό σύλλογο γίνονται ορισμένες εκδηλώσεις της 27 Αιουλίου που γιορτάζει. Είναι το εκκλησάκι του Αγιάννη που βρίσκεται στην άκρη του χωριού μας, του Αγίου Πρόεδρου του βαπτιστού. Υπάρχει η κλησία του Αγίου Γεωργίου πίσω μας, όπως βλέπετε, όπως βλέπετε στην περιοχή Γραμμενίτσας στο πλάι με τη Σκαμμιά. Σημαντικό έργο επίσης επιτελεί το Βολιτισικό Σύλλογο στον Γαϊτανάκη, το οποίο ιδρύθηκε το 1974. Κάθε απόκριση αναβιώνει το έθιμο Γαϊτανάκη στη πλατεία του χωριού, με κλαρίνα και τα υπόλοιπα. Έχουμε το έθιμο με τις κορδέλες, ένα ωραίο έθιμο, το οποίο το ακολουθούν γενιές και γενιές, και μπράβο στα μικρά παιδιά, τα οποίοι συνεχίζουν αυτό το έργο. Εκόμα επίσης στο χωριό μας, υπάρχει από το 1958 η προοδευτική γραμμίνιτσας. Μια ομάδα που έχουν περάσει πολλοί ποδοσφαιριστές από αυτήν την ομάδα, έχει φτάσει να την ξέρει όλη η Ελλάδα, ειδικά το χωριό Γραμηνίτσα, δηλαδή είναι τόσο πολύ ξακουστό σε όλη την επικράτεια από τη συγκεκριμένη ομάδα. Και προσπαθούμε σιγά σιγά τώρα με τη βοήθη και του δημορτέων και της περιφέρειας η οποία μας έχει βοηθήσει, φτιάξουμε τις Κερκίδες, προσπαθούμε τώρα να φτιάξουμε το γήπεδο, να έχουμε έναν καλό χορτοτάπετα, για να αξίζουν τα μικρά τα παιδιά να επανέρχονται πάλι και να δημιουργηθεί πάλι αυτό το όνομα που λέγεται Προοδευτική Γραμμενίτσας. Γίνονται οι ενέργειες για να δημιουργηθεί η πίστα Μορτουκρός που υπάρχει στη Γραμμενίτσα, καθώς επίσης και η λειτουργία σκοπευθυρίου. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα με τον δήμορχο του κ. Χρήστο Τσερουγιάννη. Όσον αφορά θεματικά έργα, μπορώ να πω ότι έχει ελοποιηθεί η αναβάθμιση του ιστορικού δικτύου ίδρυυσης. Επίσης θα ξεκινήσει η αποχέτειυση στη Γραμμένης, η οποία θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής και το περιμέναμε πώς και πώς με τη βοήθεια του δημάρχου του κ. Χρήστο Τσερουγιάννη. Παράλληλα περιμένουμε την αντικατάσταση του ιστορικού δικτύου ίδρυσης. Στα επόμενα μελλοντικά σχέδια είναι η αναβάθμιση του παλιού δημοτικού σχολείου Γραμμένητσας. Το επόμενο μελλοντικό σχέδιο είναι η κατασκευή πεζοδρομίου στο κεντρικό δρόμο Γραμμένητσας. για να βεβαιωπιστούμε στο μέλλον να γίνει η κατασχημή νέας γέφυρας σε σύνδεση με την Άρτα για καλύτερη ανάπτυξη της περιοχής μας.