6η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στην έκτη συναιδεία στις 28 Μαρτίου 2022. Καλησπέρα κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στην έκτη συναιδεία στις 28 Μαρτίου 2022. Θα ξεκινήσουμε παίρνοντας παρουσίες, αν και βλέπω αρκετές απουσίες μέχρι στιγμής. Η κυρία Βάκυρτζη δεν έχει έρθει. Ο κύριος Βάκυρτζης. Ο κύριος Βακυρτζής, όχι, ο κύριος Βέρος, όχι, ο κύριος Βογιατζής, ο κύριος Βογιατζίδης, καλησπέρα σε όλους, παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα, ο κύριος Βουνελάς, ο κύριος Βραμμένης, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Δελικάρης Αναρώνη, η κυρία Δρακονάκη. Παρούσα, καλησπέρα. Καλησπέρα. Και χρόνια σας πολλά για την γιορτή σας. Ο κύριος Ιακοβίδες. Ο κύριος Συγνατιάδης θα έρθει αργότερα. Η κυρία Ιουσιφίδου. Ο κύριος Καλανταρίδης απουσιάζει. Ο κύριος Καλπακίδης. Όχι. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Καλησπέρα παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουφαντζής. Όχι ακόμη. Ο κύριος Λαζαρίδης. Παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιακοβίδης. Σας βάλαμε παρόν γιατί σ' ακούσαμε πριν. Αλλά σας βλέπουμε ανάποδα κύριε Γιάννη. Θα το φροντίσω αμέσως. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Παρόν πρόεδρε. Παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Μουρτασάγας είναι εδώ. Καλησπέρα ο κύριος Μουτιας. Καλησπέρα παρόν. Καλησπέρα ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Θόδωρος Φαββαδόπουλος. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα ο κύριος Θατήρης Φαββαδόπουλος. Παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα ο κύριος Χρουσόσκομος Φαββαδόπουλος. Παρόν. Είναι εδώ. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Πρόνια πολλά κύριε Παπά και σας. Πρόνια του πολλά, ναι, ναι. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Ο κύριος Πετρόπουλος. Όχι, αναρώνει. Ο κύριος Ποτόγιας. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα ο κύριος Προμούσας. Καλησπέρα σε όλους, παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα ο κύριος Πουρσαέφ. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα ο κύριος Σταυρίδης. Είναι εδώ. Ο κύριος Σωτηριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Κυρία Τσανάκα Είνα Απούσα. Και την αντικαθαστά κυρία Ιωσήφιδου από ότι μας ενημέρωσε. Όποτε περιμένουμε την κυρία Ιωσήφιδου. Ο κύριος Τσαπανίδης. Και πρόεδρε καλησπέρα. Παπάς έχω συνδεθεί. Καλησπέρα κύριε Παπά. Ο κύριος Τσουρουκίδης. Και ο κύριος Χρόνης. Παρόν πρόεδρε καλησπέρα. Καλησπέρα. Ή πως μπήκε κάποιος άλλος συνάδελφος. Όχι. Βλέπω και την κυρία Κόγια από το τοπικό συμβούλιο. Και ο κύριος Λόλακας. Λοιπόν. Μπορούμε να ξεκινήσουμε. Δεν έχω κάποια ανακοίνωση. Θα δώσω τον λόγο κατευθείαν στον κύριο Δήμαρχο. Κύριε Δήμαρχο. Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε. Ας συνεχίσουμε την διαδικασία. Που θα θα πούμε ούτως ή άλλως. Κατά την διάρκεια. Ωραία. Προχωρώμε στα εκτός ημερήσια θέματα. Δεν βλέπω ακόμη. Βλέπω τον κύριο Βακυρτζή. Που συνδέθηκε. Δεν βλέπω την κυρία Σουφίδο. Οπότε θα πάμε στον κύριο Παπαδόπουλο. Κύριε Παπαδόπουλο. Κύριε Δρακονάκη. Μήπως θέλετε εσείς. Εκ μέρους παράταξή σας. Να λάβετε το λόγο. Όχι δεν βλέπω. Κύριε Παπαδόπουλο. Καλησπέρα σας και πάλι. Αν και δεν είχα συνειδητοποιηθεί. Με την Δήμαρχο για τα θέματα. Τα εκτός ημερήσια. Θα ρωτήσω δύο δικά μου θέματα. Που θέλω. Απευθύνουμε στον κύριο Δήμαρχο. Βλέπουμε κύριε Δήμαρχο. Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ λόγος. Για την ανακύκλωση. Που αποτελεί. Μια βασική. Εθνική προτεραιότητα. Από ότι διαβάζουμε. Και σύμφωνα και με τον κύριο Σκρέκα. Σε μια συνέδευξη του πρόσφατα. Είπα ότι χρηματοδοτείται. Η δημιουργία υποδομών. Από την ανακύκλωση. Από τους δήμους. Κι αν σημείωσα καλά. Είναι ο 48 19 του 21. Και μέσω των επιχειρησιακών. Προγραμμάτων του Υπουργείου. Αλλά και μέσα από το. Αντώνης Τρίτσις. Μιλώ για κέντρα. Για σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Και όλα αυτά τα ωραία πράγματα που μακάρι να γίνουν. Θα ήθελα λοιπόν να μας ενημερώσετε. Σε ποιον σημείο. Βρίσκεται ο δήμος. Σε αυτήν εδώ την διαδικασία. Αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Και τι κάνουμε. Και ποια είναι οι προτεραιότητες που έχουμε. Που έχει θέσει η διοίκηση του δήμου. Για να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Που από ό,τι φαίνεται. Θα είναι υποχρεωτικό. Για όλους. Και ίσως αν διάβασε και ένα άρθρο. Ίσως να έχουμε και μία μίωση. Των μπλεκάδων. Αλλά για αυτό. Θα ήθελα λίγο περισσότερη ενημέρωση. Το δεύτερο θέμα. Αφορά το ανοιχτό κολυμβητήριο. Είδα προχθές να. Γίνεται ένας. Επιμελής καθαρισμός από την υπηρεσία πρασίνου. Πολύ καλά. Καθαρίστηκε. Αλλά. Αυτό που θα πρέπει να δούμε. Είναι και να μας πείτε βασικά. Αν έχει προταθεί. Αν έχει ενταχθεί. Αν σκοπεύεται να εντάξετε. Την καταρχήν τη μελέτη. Από ό,τι θυμάμαι. Ήταν γύρω στα 1,8 εκατομμύρια. Και. Αν θα μπει σε κάποιο. Αν σκοπεύεται μάλλον να το εντάξετε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Γιατί. Καθώς και τα οικονομικά. Θα είναι εφικτό αυτό. Φυσικά από τα οικονομικά του δήμου. Αν έχει βρεθεί ένα τέτοιο οικονομικό. Χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτά τα δύο έχω. Προς το παρόν. Ωραία. Ευχαριστώ. Πρόεδρε ένα λεπτά κι αν μου επιτρέπεις. Επειδή τώρα κατάφερα να συνδεθώ. Είμαι παρούσα. Θα σας δώσω. Φυσικά θέλω κι εγώ προημερισίες. Εντάξει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Πότε αναλαμβάνεις εσύ η Αναστασία. Ας μιλήσεις όμως η Αναστασία. Αφού προέρχεται η παράταξη. Όχι, όχι. Δεν πειράζει. Μίλησε ο κ. Παβαδόπουλος. Εντάξει, εντάξει. Βλέπουμε μια πρόταση προς τη διοίκηση για ένα θέμα που αφορά μια συμπολίτησά μας. Και θα πω την προηγούμενη εβδομάδα του Συμματίου Αργαζομένων του Δήμου και ο Ονομαρχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν βοήθεια για την αγορά ενός τεχνητού μέλους για μια συμπολίτησά μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πόδι της και δεν μπορεί ούτε να εργαστεί ούτε να βγει καν από το σπίτι της. Θα ήταν σημαντικό ο Δήμος να σταθεί δίπλα σε αυτή την πρωτοβουλία ή ακόμη και αν υπάρχει δυνατότητα έτσι να αγοραστεί εξ ολοκλήρου το τεχνητό μέλος με τη στήριξη του Δήμου. Για παράδειγμα θα έλεγα μέσω βοήθειματος κοινωνικής ελληνικής. Νομίζω πως μια τέτοια κίνηση από τον Δήμο μας θα ήταν μια έμπραχτη απόδειξη ότι βοηθάμε και στηρίζουμε τους δημότους μας που μας έχουν ανάγκη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Τώρα, περνώντας τα πρωί ημεριασίας, κύριε Πρόεδρε, πληροφορηθήκαμε στις τελευταίες μέρες ότι η Διοίκηση του Δήμου ζήτησε από τους επαγγελματίες των καταστημάτων στα σφαγεία να αφαιρέσουν τις κατασκευές που έχουν κάνει εδώ και χρόνια και έχουν επενδύσει περιουσίες. Καταλαβαίνω βέβαια ότι θέλουμε να προχωρήσουμε την υπόθεση με τη νομιμποίηση του λιμενίσκου και την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Όμως, θέλω να ρωτήσω το δήμαρχο τι έκανε μετά από τρία χρόνια στη Διοίκηση με τη νομιμποίηση του λιμενίσκου και του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Γιατί δεν ενημερώσε έγκαιρα ο δήμαρχος εδώ και τρία χρόνια τους επαγγελματίες για να μην ξοδέψουν χρήματα σε καινούργιες ανακαινήσεις που έκαναν οι άνθρωποι πρόσφατα και τους ζητάται τώρα να ταξιλώσουν. Το ζήτημα, πιστεύω, είναι πολύ σοβαρό και οι επαγγελματίες είναι αναστατωμένοι. Θέλω από τον δήμαρχο συγκεκριμένες απαντήσεις. Τρίτον, θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι διαμαρτύρονται πολλοί δημότες στο κάτοικο ή στην περιοχή κοντά στο σανατόριο ότι ο δήμος έχει μετατρέψει χώρους του προενοσοκομείου έτσι σε αυτοσχέδιες μικρές χωματερές για κλαδέματα και μπάζα. Καθώς απλησιάζουμε, βέβαια, θα επισημάνω προς το καλοκαίρι και θα αυξάνει τη θεμογρασία, αυτά τα υλικά θα δημιουργούν κινδύνους. Ρωτώ τον δήμαρχο, γιατί χρησιμοποιεί το χώρο στους σανατορίους σαν χωματερεί, γιατί δεν μεταφέρονται τα υλικά αυτά στους αντίστοιχους φορείς ανακύκλωσης με τον εργολάβο που πληρώνουμε και τα λέω όλα αυτά και μόνο για να προσέξει η διοίκηση, διότι μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά σε μεγάλο κίνδυνο και να έχουμε χειρότερα προβλήματα. Τέταρτον, διαμαρτώρεται ο γονείς και εδώ, και εκπαιδευτικοί θα έλεγα, ότι τα σχολεία που πηγαίνουν για εκδρομή στους χώρους του Αθλητικού Κέντρου της Καλαμίζας, δεν βρίσκουν τοαλέτες. Στο μεταξύ, το κηλικείο του γυμναστηρίου παραμένει κλειστό εδώ και μήνες. Με συνέπεια, να χάνονται έσοδα από το δήμο και να μην εξυπηρούνται οι αθλητές, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν το χώρο, είτε για άθληση, είτε για περίπατο. Έχετε κάποια πρόβλεψη για τοαλέτες, γιατί είναι ντροπή να σχολιάζουν αρνητικά τον δήμο ότι δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν τοαλέτες για τόσο κόσμο. Πότε, επιτέλους, θα λειτουργήσει το κηλικείο, το έχετε καταλήψει εδώ και δύο χρόνια, κύριε δήμαρχε, και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φορές, όπως, για παράδειγμα, ασυστέντες. Αναγκάσετε, θα θυμίσω, εδώ στο σώμα, το προηγούμενο εγγυαστή να εγκαταλείψει το χώρο, ενώ σας έδινε προσφορά από 2,5 χιλιάδες ευρώ το μήνα σε 2 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Δεν τη δεχτήκατε και τώρα ούτε τοαλέτες έχουμε, ούτε κηλικείο έχουμε και ο κόσμος διαμαρτήρεται. Ποια χρόνια τώρα, κύριε δήμαρχε, λύσατε το θέμα με τις επιλών τοαλέτες που απαιτούνται για την αδειοδότηση των τραπεζοκοθυσμάτων. Και δύο τελευταία θέματα, κύριε Πρόεδρε, και τελειώνω. Θα ήθελα να γνωρίζω αν με το τέλος του χρόνου έχουν λήξει οι συμβάσεις των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τα parking. Και πότε θα βγουν σε ανοιχτό διαγωνισμό και αν έχουν ολοκληρωθεί ή χρειάζονται ενέργειες αν έχετε ξεκινήσει κάποιες ενέργειες. Και τέλος θα ήθελα να μου εξηγήσει ο δήμαρχος ποιο είναι το νόημα της παρουσίας που θα κάνει αύριο μαζί με τον αντιδήμαρχο οικονομικών για το λογισμικό της οικονομικής υπηρεσίας. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση όταν διάβασα την ίδιση. Δεν έχω ξανακούσει συνέντευξη τύπου για ένα λογισμικό το οποίο θα το χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας και όχι οι πολίτες. Τι τους ενδιαφέρει τους δημοτές τα εργαλεία που τα χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι. Δηλαδή βέβαια εγώ κύριε Δήμαρχη, κύριε Δήμαρχη καταλαβαίνω ποιος είναι ο πραγματικός λόγος. Θα σας επισημάνω ότι όσες εντύπωση τύπου και να κάνετε δεν πρόκειται να απαλλαγείτε από την ευθύνη ότι αναθέσατε το λογισμικό σε μία εταιρεία με εντελώς αδιαφανή διαδικασία. Αντί να κάνετε έναν ανοιχτό διαγωνισμό και διαφανή διαγωνισμό και ανοιχτό με πολλές προσφορές. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Είμαστε πραγματικά παρακολουθώντας τις αποκαταστάσεις που γίνονται στους δρόμους μετά από τις επιβεβαιές που κάνουν για να περαστούν τα διάφορα δίκτυα. Δεν σας κρύβω ότι οι δρόμοι έχουν κυριολεκτικά, είναι σε μαύρο χάλι έτσι από καταστάσεις, ιδιαίτερα για τα δίκυκλα πρέπει να είναι καρμανιόλες, έχουν γίνει καρμανιόλες. Αλλά θέλω να σας μεταφέρω κάτι που είδα τελευταία σε μια παρέμμαση που γίνεται στην, ας την πούμε εδώ, Νίρεπτερ και στις Αμερικανικούδες να βρούμε πάνω απ' τα σφαγεία. Παρακολουθούσα τον Εργολάβο να κάνει συμπίκνωση του δρόμου με ένα κύλινδρο ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος από το όριγμα. Δηλαδή στην ουσία αυτή η αποκατάσταση που το πλάτος του είναι παραπάνω από μισό μέτρο, με το πέρασμα του χρόνου η συμπίκνωση θα οδηγήσει σε καθίσεις οπωσδήποτε και τελικά τότε θα έχει φύγει ο Εργολάβος και θα έχουμε έναν δρόμο ο οποίος κυριολεκτικά θα έχει το μαύρο, το χάλι και είναι και κεντρικός δρόμος της εισόδου στην Καβάλα από ανατολικά. Πιστεύω ότι η τεχνική υπηρεσία πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην παρακολούθηση και στην πραγματική αποκατάσταση των δρόμων. Όπως σας λέω ότι αυτό εδώ δεν είναι δυνατό, δηλαδή δεν υπήρχε καμία συμπίκνωση όταν πατούσε ο κύλινδρος μόνο στην άκρη, στην ουσία δεν μπορούσε να γυρνιδέται το κατάλληλο μηχάνημα. Τέλος πάντων, θεωρώ όμως από την εμπειρία που έχουμε από προηγούμενες αποκαταστάσεις, αλλού να υπερχυλίζει και αλλού να βαθγώνει ο δρόμος, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να δώσουμε μια μεγαλύτερη προσοχή στα έργα και στις παρεβάσεις που γίνονται επί του θρανθυμοτικού δικτύου γιατί θα θρελήσουμε πάρα πολλά θύματα. Ένα είναι αυτό και δεύτερο και τελειώνω, είναι οι στάσεις. Είδα μερικές στάσεις καινούργιες. Εμένα πραγματικά από αισθητικής πλευράς δεν μου άρεσε αλλά δεν είναι και έξυπνη στάση όπως συνήθως λέγαμε. Μήπως θα χρειάζεται να το προσέξουμε λίγο αν είναι πράγματι αυτό που θέλουμε ή είναι κάτι παροχημένο και μάλιστα κάτι πολύ άσχημο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βέρος. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, σε όλες και όλους τους συναδέλφους, στον κύριο Δήμαρχο. Θα ήθελα να ξεκινήσω κύριε Δήμαρχε, ζητώντας από εσάς μια και πριν από λίγες μέρες συμμετείχατε σε μια έκτακτη συνάντηση όλοι οι δήμαρχοι στην Αθήνα με την Κέδε. Για να δείτε για το πώς θα αντιμετωπίσετε τα τεράστια ζητήματα τα οποία προκύπτουν και ήδη γίνονται ορατά σε όλους τους δήμους, σε όλη την αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχονα και στην κοινωνία που έχει σχέση με την τεράστια αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των ειδών πρώτης ανάγκης διατροφής, αλλά και των υλικών τα οποία χρειάζονται οι δήμοι. Ταυτόχρονα, η τεράστια αύξηση των υλικών που έχουν σχέση με την κατασκευή των έργων και όλοι ξέρουμε ότι πάρα πολλά έργα είναι σε εξέλιξη και στο δήμο μας, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλειθούν οι εργολάδοι και θα δημιουργούν. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλειθούν οι εργολάδοι οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί μέσα από διαδικασίες διαγωνισμού να ξεκινήσουν έργα, που όμως γνωρίζουμε την τεράστια αύξηση των υλικών, των μεταφορικών και δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι και μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους αυξήσεις, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται και σε δημοτικές επιχειρήσεις, κυρίως όπως είναι η ΔΕΙΑ, που όλοι γνωρίζουν. Άρα θα θέλαμε λίγο κύριε Δήμαρχε να μας ενημερώσετε. Τι ακριβώς αποφασίστηκε από αυτήν την συνάντηση με την ΚΕΔΕ και βεβαίως αν είναι δυνατόν να μας πείτε και το τι δεσμεύθηκε η κεντρική διοίκηση, αν τουλάχιστον έχουμε ενημερωθεί σωστά, είχε παρουσία εκεί η κυβέρνηση με τον υφυπουργό τον κ. Πέτσα, υφυπουργός εσωτερικών. Άρα θα ήταν καλό να μας ενημερώσετε. Όσον αφορά τώρα το δεύτερο, κύριε Δήμαρχε, πρόσφατα δώσατε μια συνέντευξη με παρουσία του Προέδρου της ΔΕΙΑΚ, αλλά και του υπουργού συμπολίτη μας, του κ. Παναγιωτόπουλου, όσον αφορά την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου της αλλαγής δικτύων ίδρυξης, ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επίμερων διοίκησης του κ. Ερεφυλίδη, συνεχίστηκε ένα μέρος και ολοκληρώθηκε επί δημαρχές του κ. Σιμιτζή και δημαρχές της κ. Τσανάκα, και τώρα καλείστε εσείς να ολοκληρώσετε ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του έργου, ένα σημαντικό έργο της αλλαγής του εσωτερικού δικτύου, αλλά και της συντήρησης των δεξαμενών. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιτέλους θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια. Όμως, δεν σας το κρύβω κ. Δήμαρχε, και είναι και πάρα πολύ οι συνδημότες μας και οι συμπολίτες μας που μας ρωτούν πώς βοήθησε ο κ. Υπουργός. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο συμπολίτης Υπουργός αλλά και οι βουλευτές του νομού μας προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουν και την τοπική κοινωνία, άρα και το Δήμο Καβάλλας και εννοείται και τους άλλους όμορους δήμους της περιφερειακής συνότητας Καβάλλας. Όμως, θα θέλαμε να ξέρουμε ποια ήταν η βοήθεια του Υπουργού, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου η ένταξη αυτών των έργων γίνονται μέσα από κάποιες προϋποθέσεις, με λίγα λόγια. Και απλά πληρούν προϋποθέσεις, εντάσσονται. Δεν πληρούν προϋποθέσεις, δεν εντάσσονται. Και το ερώτημα είναι το εξής. Υπήρξε περίπτωση το έργο να μην πληρούσε όποιες υποχρεώσεις σύμφωνα με την διακήρυξη του προγράμματος και να εντάκτηκε, διότι δεν πρέπει να περνάμε λάθος μηνύματα στον κόσμο. Και σας το λέω ευθέως, το μήνυμα που έχει περάσει είναι ότι εάν δεν υπήρχε η παρέβαση του συμπολίτη μας, αγαπητού Υπουργού του κ. Παναγιωτόπουλου, το έργο δεν θα εντασσόταν. Είναι έτσι, έτσι λειτουργεί σήμερα το ελληνικό κράτος, έτσι λειτουργεί σήμερα η Κέντρική Δίκηση. Θα θέλαμε λίγο ακριβώς, όσο το δυνατόν πιο σαφέστατα, να μας πείτε ποια ήταν η βοήθεια του αγαπητού Υπουργού του κ. Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Πατώριας. Πρόεδρε, δεν θα είχαμε ζήτημα να βάλουμε. Αν δεν μας έλεγε ο δήμαρχος του Υπουργού, εμφορά ότι σε αυτή τη συνεδρία σας συζητούσαμε για τη καλαμίτσα, οπότε ξαναρωτάμε τι νέο έχουμε σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαγιαντής. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να ευχηθώ και εγώ χρόνια πολλά σε όλους τους καβαριώδες για την 25η Μαρδιό του 21. Και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζδες, διότι είναι διπλή γεωρτή. Και έχω δύο θέματα να θέσω πολύ στα γρήγορα, γιατί οι αγαπητοί συνάδελφοι θέσαν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία δεν υπάρχει νόημα να τα επαναλαμβάνω και εγώ κάποια από αυτά που δεν είχα υπόψη μου. Θέλω να ρωτήσω ο κ. Δήμαρχος πρώτον, αν είχαμε κάποια ανημέρωση σε σχετικά με το προηγούμενο θέμα που είχα θέσει, αν τα χάπια Ιωδίου ή κάποια προστατευτικά θέματα, ζητήματα, αν υπάρχει κάποια ανημέρωση από το κράτος, σε περίπτωση διαφυγής αδιενέργειας λόγω του πολέμου στην Οκρανία, διότι τουλάχιστον τα μέσα στο εξωτερικό αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με αυτό, οπότε επειδή είναι και ένα θέμα δημόσιας υγείας καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να έρχομαστε δεύτεροι. Ένα αυτό και το δεύτερο θέμα είναι επειδή διάβασα πρόσφατα σε ξένα μέσα ότι η εταιρία Χάλιμπορτων διαξάγει μια έρευνα για τον Πρίνο για να μετατραπεί σε αποθήκη LNG. Υπάρχει κάποια ανημέρωση γι' αυτό όσα αφορά το Δήμο, γιατί αφορά και το Δήμο Καβάλασα αυτό φυσικά και από ό,τι λένε τουλάχιστον τα ξένα μέσα θα ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα για τη μετατροπή τον Ιούνιο του 2022. Επειδή είμαστε και σεισμογιανή περιοχή αλλά και επειδή είναι και δίπλα σε σημείο εξόρυξης πετρελαίου και επειδή υπάρχει και δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα εκεί πέρα, γνωρίζουμε αν θα υπάρουν κάποια οικολογικά ζητήματα, κάποιος κίνδυνος για τους πολίτες του Δήμου διότι αν το συλλεγμένο αυτό αέριο διαφύγει μετά από κάποιο σεισμό ίσως να υπάρχουν κάποια ζητήματα για την αντιδημόσια υγεία πάλι των πολιτών. Φυσικά όλα αυτά τα λέω μόλις της υπεφυλάκτης διότι δεν είμαι ούτε γνώστης των συγκεκριμένων ζητημάτων αλλά διαβάζω διάφορα άρθρα στο εξωτερικό, τα οποία έκανε και μια έρευνα στα ελληνικά μέσα και τα τοπικά και δεν βρήκα κάτι σχετικό. Πάντως είναι σίγουρο ότι η ενεργία και η διευθύντρια της, η κυρία Ζαρδή, έχει υπογράψει σύμβαση και η οποία θα παραδοθεί τέλος του ηγουνίου. Οπότε θα έχουμε και κάτι νότερο και νομίζω ότι ο δήμαρχος ως ο πρώτος πολιτής της πόλης θα πρέπει να ζητήσει και μια ενημέρωση για να ξέρουν που βαδίζουν. Αυτά, ευχαριστώ. Ο κ. Σανθόπουλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε κύριες και χρονιά πολλά σε όσες και όσους γιόρταζαν. Θα ξεκινήσω τα πρωί μυρισίες θέματα που θέλω, δύο είναι αυτά κύριε Πρόεδρε, από αυτό το οποίο τελευταίαν έφερε ο κ. Βέρος και αφρά το μεγάλο έργο, το εμβληματικό έργο της ολοκλήσης των στερικών δικτύων της πόλης Καβάλα. Θα το προσεκίσω το θέμα από μια άλλη σπουδιά, όχι αυτή που έθεσε και σωστά έθεσε ο κ. Βέρος, αλλά θέλω πρώτα απ' όλα να θέσω ενόπιον της διοίκησης ότι σαφέστατα η διοίκηση είναι χαρούμενη για το γεγονός ότι με αυτό το έργο το οποίο, όπως είπε ο κ. Βέρος, καθυστέρησε 20 χρόνια να γίνει, θα μπορούσε να έχει γίνει την περίοδο Ερυθυλίδη. Δεν έγινε την περίοδο Ερυθυλίδη για πάρα πολύ συγκεκριμένους λόγους. Εγώ θα ήθελα πέρα από τα επινίκια αυτής της εξέλιξης, θα ήθελα να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εργάστηκαν μανιοδό στην περίοδο εκείνη για να φύγει το συγκεκριμένο έργο από την Καβάλα. Και το βάζω αυτό αφενός, γιατί ως όνου που έχονται εκλογές και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς, κάποιοι από αυτούς, να ζητήσουν εμπιστοσύνη μας, εγώ τουλάχιστον ως πολίτης, θα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι υπενίσσονται και ο κ. Σερβιφλήδης χωρίς να τους κατανομάζει και δεν μπορώ να καταλάβω για το οποίο λόγο δεν το κάνει αυτό. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι φρόντισαν την περίοδο εκείνη να μην γίνει το συγκεκριμένο έργο. Και το βάζω αυτό το ερώτημα υπό την κρίση σας και για έναν ακόμα λόγο, διότι σκεφτείτε πως αν αυτό το έργο γινόταν πριν από 20 χρόνια, ενδεχομένως τώρα με το πρόγραμμα Τρίτης, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, να διεκδικούσαμε κάποια άλλα έργα, τα οποία έργα προφανώς δεν θα πάρουμε, θα τα πάρουμε μετά από δύο, τρία, πέντε, δέκα χρόνια, στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ένα ερώτημα το οποίο επίσης με απασχολεί και θα ήθελα την άποψή σας της διοίκησης, κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε της Κυκονοποιησιόν, είναι το θέμα το μεγάλο το οποίο προκύπτει των γιώσεων. Είναι γνωστό ότι τα κτίρια, κατά το παρελθόν, όταν ήταν γύρω του, οι γιώσεις τους πηγαίνανε στις χαλκοσολίνες υδρεύσεως, κάτι το οποίο σε ένα δύο χρόνια, εύχομαι, όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, προφανώς αυτά τα δίκτυα θα ακυρωθούν. Θα ήθελα να ξέρω εάν η διοίκηση, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε, έχει κάποια λύση για το θέμα αυτό, διότι θεωρώ το θέμα της ελειπούς γιώσεως, θα βάλω αυτό τον όρο θα χρησιμοποιήσω, της ελειπούς γιώσεως των κτιρίων, ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο νομίζω ότι πρέπει να το δείτε και πρέπει να το δομολογήσετε με διαδικασίες επίγοντος. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Τεχνικού Μητρησιών, λάβατε επιστολή απάντηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση, αναφορικά με τις επιλογές σας, τις επιλογές της διοίκησης για την οδό Φρυγίας και Καπαδοκίας. Από το έγγραφο το οποίο έχετε στα χέρια σας, και βέβαια εδώ δεν μπορώ να μην τροποντινά επισημάνω την μανία, με την οποία δεν λαμβάνετε υπόψη τις όποιες αδειάσεις, και εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι για το θέμα αυτό, θέτανε, θέλουν να σας προειδοποιήσουν, να σας προφυλάξουν και εσάς αλλά κυρίως τους πολίτες που μένουν στην περιοχή εκείνη σχετικά με ό,τι δρομολογήσατε. Αλλά εξ αφορμής του έγγραφου το οποίο το έχετε στα χέρια σας, μια και σας έχει σταλεί, όπως έχει σταλεί στη ενδιεύσεις δόμησης, στην τεχνική υπηρεσία, θα ήθελα να σας ρωτήσω αυτό το ερώτημα το οποίο έδωσα τρεις φορές, κύριε Αντιδήμαρχη, σχετικά με το πεζοδρόμιο του Ευλογημένου και σχετικά με την σύμμανση του αδειεξόδου. Καλώς τοποθετήθηκε, καλώς κατασκευάστηκε το πεζοδρόμιο, βέβαια έρχεται μια εισήγηση, το εβδομό θέμα, το οποίο δεχομένως, θα το διερευνήσω και το θέσω και τέτοιο το ερώτημα, να αφορά πεζοδρόμιο στην περιοχή εκείνη. Πέραν όμως αυτόν. Τώρα πλέον υπό το πρίσμα αυτόν που η αποκεντρωμένη διοίκηση σας λέει και γραπτός και σας καλεί να εφαρμόσετε ότι η διεύθυνση υπεχώς της αποκεντρωμένης, κομοτινή, σας λέει. Άραγε τι θα κάνετε με όλο το θέμα αυτό το τεράστιο της παρέμβασης στην οδοφυγείας και ακαποδοκίας, την οποία από πεζόδρομο, την μετατρέψετε σαν διέξοδοδρόμο, με κατασκευή πεζοδρομίου, η οποία προφανώς δεν έχει γίνει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, με τοποθέτηση πινακίου, όπως αυτή το διεξόδο, την οποία ενδεχομένως είχατε την ευκαιρία, θα ήθελα από τρεις ερωτήσεις, κύριε Αντιδήμαρχε, να δείτε ότι το αποχρητήθηκε και να μου πείτε και πώς είναι δυνατό ο δρόμος αυτός να είναι αδιέξοδος ή να προειδοποιείτε τους πεζούς ή τα οχύματα ότι πρόκειται περίοδο αδιέξοδου, πώς γίνεται να έχουμε μια αδιέξοδο εδώ στην περιοχή εκείνη και κυρίως πότε θα εφαρμόσετε αυτή την επιστολή που αποκεντρωμένη σας έχει στείλει. Πότε θα γίνει η εφαρμογή αυτής της επιστολής. Αυτά από εμένα, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ο κ. Κουνάκος. Καλησπέρα, καλείτες συνάδελφοι. Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, γενικά τα γενικότερα θέματα, αλλά πολύ δε περισσότερο. Βάσει της αρχής αγγίτητας γνωρίζουμε όλοι μας ότι αυτός που τρώει πρώτα τις πιέσεις είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται καθημερινά να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και αφεντέρωδε να δώσει την μάχη προκειμένου να ανταπεξέρθει στις υποχρεώσεις που οι αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας που της έχει δώσει δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Και εδώ φτάσαμε σε μια τραγελαφική κατάσταση. Οι πόροι να μην επαρκούν, οι πολίτες να μην μπορούν να επιβαλειθούν άλλο και να έρχονται και να θεσπίζουν τέλη επιπλέον, χαράτια θα τα πω εγώ, μπορεί σε μια ευνοούμενη δημοκρατία και σε μια κατάσταση φυσιολογική να μπορούσαμε να πούμε ότι θα διαχειριστούμε τις καταστάσεις αυτές, όπως το τέλος ταφής για τα απορρίμετα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε στους πολίτες μας από τη μια μεριά. Από την άλλη, αυξήθηκαν υπέροχα εδαπάνες. Οι πρόεδροι των ΔΕΙΑΚ δεν κοιμούνται. Δεν μπορούν να απομισθούν τον υγεϊκό αυτό κόστος και θα πρέπει, αγαπητοί συνάδελφοι, κάτι να κάνουμε. Δεν ξέρω, κύριε δήμαρχε, τι κάνατε στη συνάντηση που είχατε, αλλά πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα. Προοδοποιούμε την κατάσταση, είναι στα κόκκινα οι συνδημότες, τα χρόνια που έρχονται, οι μήνες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι. Δεν γλιτώνουμε το πετρέλαιο, μπορεί να γλιτώσουμε το πετρέλαιο θέρμασις, αλλά το ενεργειακό από την πλευρά του ρεύατος δεν θα το γλιτώσουμε ούτε οι επαγγελματίες ούτε τα νοικοκύρια. Αλλά ούτε και ο δήμος. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να πάμε σε άλλες τακτικές διεκδικτικές, σίγουρα και η πολιτεία δεν έχει κανένα λεφτόδεντρο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει όταν μια σκέψη όρειμη και λολογισμένη το που θέλουμε να πάμε την πατρίδα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή υπάρχει το Ταμείο Ανάκαψης, υπάρχει το ΕΣΠΑ, ας ανοίξουν επιτέλους, δεν μπορεί να έχουμε τον Τρίτσι και να καθυστερεί τρεις και τέσσερις μήνες και θα αρχίσουν μετά οι εκλογές και όλα θα βαλτώσουν. Δυστυχώς έχουμε βουλευτικές εκλογές, έχουμε εκλογές για τοπική αυτοδίκηση και μην περιμένετε αγαπητοί συνάδελφοι στο επόμενο διάστημα να μπορούμε να ανοίξουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η τοποθέτησή μου αυτή έχει να κάνει περισσότερο με ένα προβληματισμό ανησυχίας από ένα δημοτικό σύμβουλο παλιό όπου βλέπει μπροστά του την πόρα να έρχεται. Γι' αυτό πρέπει να πάρουμε μέτρα. Αυτό σαγενικό. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω τον Πρόεδρο της ΔΙΑΚ τι γίνεται με το κομμάτι της σύνδρευσης στη Νέα Καρβάλη. 7 οικοδομικά τετράγωνα έχουν μείνει. Θα παρακαλούσα από πολύ παλιά, θα παρακολούσα τον κύριο Πρόεδρο της ΔΙΑΚ να το δει και να το τρέξει. Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τα κατελειμένα κτίρια και τις καπραποθήκες στον πολυδομικό ιστό της πόλης Καβάλλας. Είναι σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο έχει βγει στη δημοσιότητα. Θα πρέπει η διοίκηση του Δήμου να προετοιμαστεί και να πάρει θέση τουλάχιστον και για τα κατελειμένα κτίρια και για τις καπραποθήκες. Θα γίνουν κουφάρια, γιατί ο ένθιας στην ουσία δεν μειώνεται και καταλαβαίνετε μετά την εγκατάληψη από τους διοκτήτες των ακινήτων αυτών, και ειδικά στο κέντρο της πόλης, καταλαβαίνετε ότι θα υποδαμιστεί ακόμα περισσότερο από τα εγκατελειμένα αυτά τα τεράστια κτίρια τα οποία έχουν μια ιστορία και θα πρέπει να το δούμε. Ευχαριστούμε κύριε Πονάκο. Πέρασε ο χρόνος μου. Εντάξει κύριε Πονάκο. Ευχαριστώ πολύ. Θέσατε αρκετά θέματα. Λοιπόν, η κυρία Ιωσήφιδου. Ναι, γεια σας λοιπόν πάλι και από μένα. Ήδη οι συνάδελφοι θέσανε φυσικά πολλά θέματα. Εγώ θέλω να συμπληρώσω το εξής. Κύριε Δήμαρχε, θέλω να μας ενημερώσετε κατά πόσο ο δήμος Καβάρας κατέβαλε στην εκδηματική υπηρεσία, μάλλον τι ποσό κατέβαλε στην εκδηματική υπηρεσία για αυτήν την περίφημη νομιμοποίηση λιμενίσκου ως αποζημίωση αυθαίρετης κρίσης. Τι ποσό πληρώθηκε και αν πληρώθηκε ποσό πέρα της πενταετίας και αν, κύριε Δήμαρχε, η εκδηματική υπηρεσία πριν την καταβολή αυτού του ποσού είχε θέσει θέμα αυθαίρετων κτισμάτων για την πρόοδο της νομιμοποίησης λιμενίσκου σφαγίων. Επιπλέον θέλω να μας ενημερώσετε πού βρίσκεται το θέμα κανονισμού λαϊκών αγορών. Νομίζω ότι πριν από ένα χρόνο είχε ψηφιστεί από τα τοπικά συμβούλια, το φέρατε μετά στην ποιότητα ζωής, το πήρατε πίσω, πέρασαν μήνες, πού βρίσκεται το θέμα αυτό. Επιπλέον, επειδή άκουσα και από προηγούμενο συνάδελφο να αναφέρεται για θέμα καλαμίτσα κτλ, κύριε δήμαρχε, φαντάζομαι δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί με πρόσφατο νόμο του 22 με το άρθρο 37 του νόμου 4915, προσθέθηκε αρμοδιότητα στην οικονομική επιτροπή, στις οικονομικές επιτροπές, για την αποδοχή ή απόρριψη προτάσων περί παραχώρησης χρήσεων ακινήτων της ΕΤΑΒ προς τους δήμους. Μας ενδιαφέρει, φυσικά, για το Δήμο Καβάλας. Ρωτώ, λοιπόν, αν προτείνετε πραγματικά να φέρετε στην οικονομική επιτροπή το αντίστοιχο θέμα ή ενδεχω μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πριν από δύο συνεδριάσεις μας είχατε πει ότι θα το φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, θέλω να μας ενημερώσετε, αν η Κέδε αποφάσισε για το θέμα ναυαγωστοστικής κάλυψης όσον αφορά τους δήμους, δεν μας έμεινε πολύ χρόνος, μη τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Αν δεν σας έχει ενημερώσει η Κέδε, αν προτίθετε να κάνετε αντίστοιχες ερωτήσεις στην Κέδε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη έτοιμη σύγκριση από τον κ. Ποτόλια, το είχε φέρει πριν από κάποιες συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και κ. Πρόεδρε αναφέρομαι και σε εσένα. Είχες δώσει υπόσχεση, επειδή έλειπε ο δήμαρχος εκείνη τη συνεδρίαση, ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα το φέρετε το θέμα που είχε θέσει ο κ. Ποτόλιος, γιατί πραγματικά είναι θέμα σημαντικό. Επιπλέον, μας είχατε πει ότι έχει λυθεί το θέμα με το ΤΑΠ, το τέλος ακείνη της περιουσίας και ότι πλέον δίνονται βεβαιώσεις στους ενδημότες μας που θέλουν να κάνουν συμβόλια. Υπενθυμίζω όμως ότι τέλος του μήνα λίγη αντίστοιχη προθεσμία και εξακολουθώ να λαμβάνω παράπονα συνδημοτών ως ότι δεν δίνονται οι αντίστοιχες βεβαιώσεις και υπάρχει αγωνία από τους ενδημότες μας ότι δεν θα προλάβουν να κάνουν συμβόλια με ό,τι αντίστοιχη επιβάτηση υπάρχει για αυτούς. Και τελειώνω κύριε Πρόεδρε με το εξής θέμα. Επειδή πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε αυτό το περίφημο εμπληματικό έργο της React, εγώ κανόνισα ένα πιο ξιδάκι. Υπενθυμίζω παρόλα αυτά την απόφαση επιδιοίκησης της ανάκα προεδρίας Κουφαντζή που σας παραδόθηκε έτοιμο έργο, μελέτες, τα πάντα στο πρόγραμμα Φιλόδημος και τα λοιπά. Συ συνέχεια με την υπαριθμόν έχω και σημειωμένη μπροστά μου και την απόφαση 118 του 20, απόφαση επί της δικής σας θητίας, κύριε Πρόεδρε, σημειωτέων διοίκησης Κουφαντζή, 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Έγινε, προσθέθηκαν οι ιδιωτικές συνδέσεις λοιπόν με νεότερη οδηγία του Υπουργείου Συντερικών, την βρήκα και την οδηγευστικά του Υπουργείου Συντερικών για το Φιλόδημο, που εννοείται ότι έδινε τη δυνατότητα να συμπεριληφθείν στο έργο οι ιδιωτικές συνδέσεις και έγινε 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Κύριε Δήμαρχε, μήπως σήμερα επειδή απαντήσατε εκνευρισμένα και μάλιστα σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη που έδινα μπροστά με τις αποφάσεις των αντίσημων διοικητικών συμβουλίων και μη αναφέροντας τίποτα, μία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση από τη δική σας πλευρά, μήπως σήμερα τουλάχιστον το μετανιώσετε και θέλετε να αποδώσετε τα του Κέσαρου στο Κέσαρι. Και επιπλέον κύριε Δήμαρχε, μου έκανε εντύπωση ότι επειδή ακριβώς προφανώς δεν είχατε να απαντήσετε τίποτα για όλα όσα ανέφερα σε συγκεκριμένη ραδιοφωνική εκπομπή και δεν αναφέρατε τίποτα σε αυτή τη συνέντευξη για το έργο αυτό, το εμπληματικό έργο που φυσικά συνθωνούμε ότι είναι εμπληματικό έργο της ΔΕΙΑΚ, μου κονίσατε και το δάχτυλο και μου αναφέρατε γιατί έτσι σας συνήθως κάνετε όταν δεν έχετε να απαντήσετε μας κουνάτε και το δάχτυλο για τις αναθέσεις που έγιναν στη δημοφέλη από των ημερών μου. Σας προκαλώ λοιπόν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο κύριε Δήμαρχε να φέρετε αυτές τις αναθέσεις και ποιο είναι το πρόβλημα όταν όλες και όλες είναι ελεγμένες και υπογεγραμμένες από τον Επίτροπο ενώ από των ημερών σας δεν είναι υπογεγραμμένες από τον Επίτροπο. Και βεβαίως να μας φέρετε και τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου που γίνεται στη δημοφέλη του έτους 2020. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Ιωσήφ. Έχετε ξεπεράσει το χρόνο. Το λόγο κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ναι, το λόγο θα ήθελα κύριε Πρόεδρε. Περιμένετε κύριε Ακόγια. Περιμένω, εννοείται, εννοείται. Ναι κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Πολύς δώρος έγινε αυτές τις ημέρες με αφορμή την κοινή εμφάνιση του Υπουργού Εθνικής Αμήση του κυρίου Νικολάου Παναγιωτοπούλου και του κυρίου Δημάτου. Προσωπικά δεν με επηρέασε σε τίποτε, πολύ καλός, είναι υπουργός και μπορεί να προβάλει το έργο της κυβέρνησης για τον ομό του, για τον τρόπο που αυτός νομίζει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Και καλώς έκανε και εμφανίστηκε με τον διοίδημα. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αφή, ανεξαρτήτως διαφόρων άλλων σχολείων και τοποθετήσεων. Όμως, σχετικά με το έργο της ολοκλήτησης του εσωτερικού δικτύου ιδρύου της Καβάλλας, νομίζω ότι ο πρόεδρος της επιχείρησης της Ζεϊάκ δεν στη δηλώσεις του. Δεν σας ακούμε κύριε Μαυρίδη. Λοιπόν, ενώ είπε για το ξυδάκι, δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να το συνδέσω σε αυτό, είναι λέξεις οι οποίες δεν αρμόζουν στα χείλη μας σε συναρέφη του δημοτικού συμβουλίου. Μέλη διοικητικών συμβούλων μπορεί να μην είναι δημοτικοί σύμβουλοι και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό όμως αφορά αυτού που τα λέει και αυτού στον οποίο απευθύνται και μπορεί να απαντήσει. Εγώ θα έρθω γι' αυτό το περίφυγμο έργο. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι πράγματι ένα εμπληματικό έργο, το ποσό των 18 εκατομμυρίων είναι σημαντικότατο, ότι τέλος πάντων θα μπει μία τάξη στην πόλη μας έστω και μετά από 20 χρόνια. Το έχω φέρει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβουλίο λέγοντας ότι από τη γειτονιά μου οι Σολυνώσεις τοποθετήθηκαν το 2008 επί Δημαρχίας του κυρίου Σιμητσή και φτάσαμε στο 2022 και πρώτος συνενδέθηκαν εγώ, για να είμαι ειλικρινής, οι οικοδομοί μου στο βήλαιο. Από εκεί και μετά όμως, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να ξέρουμε σε αυτή την αίουσα ότι η δημοτική αρχή δεν εγενήθη τώρα και μετά από δύο χρόνια τελειώνει, υπήρχαν και άλλες δημοτικές αρχές, υπάρχει σήμερα, θα υπάρχει και στο μέλλον. Άρα και όλα τα έργα δεν τελειώνουν σε μία δημοτική περίοδο, υπάρχει συνέχεια. Και το συγκεκριμένο έργο έχει τη συνέχειά του. Και δεν θα έπαιρνα το λόγο, εάν δεν μηδονιζόταν αυτή η ιστορία με όλους τους προηγουμένους δημάδους. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε, κύριε Πρόεδρε, το 2000 ακριβώς, επί δημοτικής αρχής του κυρίου Ερυφυλίδη. Προχωρήσαμε, προχώρησε αρκετά, παρεδόθηκε ο φάκελος στον αρμόδιο του Υπουργείου, ο οποίος έτυχαν να είναι και πολύ γνωστός μου διότι τον πατέρα τον είχα προηστάμενο στο στρατό μου. Και μάλιστα, ούτε απροθετικά, μου λέω, ο φάκελος σας είναι πλήρως, κύριε Μαυρίδη, θα προωθεί. Όλος παραδόξως, μετά ένα, ας το πω, όχι μακρυσίδημο χρονικό διάστημα μάλλον, μπάτι οκτώ μηνών, πληροφορούμε ότι κάτι στράβωσε. Πώς στράβωσε, ψάχνοντας από εδώ από εκεί. Βρίσκομαι ότι κάποιος δημοτικός συμβούλουσε από τη μία παράδειξη του δύο ΠΑΣΟΚ, το δύο παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, που εικοσμίλωσαν στο δήμο. Ναι ακριβώς, κύριε Πρόεδρε, είναι ιστορικό αυτό. Στις εκλογές του 1198 είχαμε εδώ δύο παρατάξεις. Του κυρίου ΑΕΝΙΣ, του ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΙ και του αδερφού του κυρίου ΤΙΜΟΣΙΔΙ. Δεν θα αναφερθώ πια εκ των δημιουργών σύμβολος πιας παρατάξεις, πίσω από τη δημοτική αρχή, έστειλε έγγραφο λέγοντας, το δίκτυο της καβάδας είναι καλό, δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν υπάρχει λόγος να το προχωρήσετε. Κι έτσι λοιπόν τότε ένα έργο το οποίο έπαιρνε το δρόμο προς τη σωστή κατέθυση και δεν θα έφθαναμε στον 2022, δεν προχώρησε. Έρχεται σήμερα ο αγαπητός του Κύριου Στώνης και λέει ότι το έργο του ίδρυση του Εσεντωτικού Δικτύου είναι έργο του κυρίου Μουριάδη. Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, ποτέ δεν παίρνω το λόγο αλλά δεν θα ξαναμιλήσω. Είναι έργο όλων των διατελεσμών των δημάρχων από το 2000 και μετά. Βεβαίως καλείται η σημερινή Δημοτική Αρχή να το ολοκληρώσει. Μπράβο, συγχαρητήρια. Αλλά η παράλεψη και ο μηδεσμός όλων αυτών που προσφέρουν για αυτό το έργο είναι απαράδεκτο. Και θα ήθελα τον κύριο Χρόνη να το αποδεχθεί επ' αυτού και να αναγνωρίσει. Διότι, αλίμονο, και εμείς παραλάβαμε σαν Δημοτική Αρχητή Βιβλιοθήκη Σκελετό και το λιώσαμε τα τεσσερχόνια. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι έργο του κυρίου Ερυφυρίδη. Γράφηκε εντοιχισμένη πιναικίδα, εφεμιλειώθη από Αθανασιάλ. Εγκαινιέσαι απ' δάση. Μπορώ να σε βρω η βιβλιοθήκη του Αγίου Αθανασιάλ. Και ένα σωρό άλλα ματαέργα. Δεν τελειώνει σε μια περίοδο. Συνεχίζονται. Εδώ, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός ο κύριος Χρόνης διότι κατά όλον τον τρόπο και ο ήλιος εκκρίθηται και ξέρει πολύ καλά τον εκτιμώ ιδιαίτερα, αλλά και ο κριτικός μου λόγος δεν μπορεί να μείνει υπάρχει όταν ακούω πράγματα τα οποία δεν στέκονται. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας άφησα πολύ χρόνο να μιλήσετε γιατί μίλησα και για ιστορικά δεδομένα, κύριε Μαυρίδη, που πάντα είναι χρήσιμα. Ο κύριος του Ρουκίδης. Ναι, και έκλεισε πάρα πολύ ωραία ο κύριος Μαυρίδης λέγοντας ότι όλοι οι δήμαρχοι πρέπει να είναι ενωμένοι και να μην λένε δικό μου και δικό σου έργο, ότι το έργο είναι της πόλης, είναι των πολιτών, αυτοί πληρώνουν. Όπως, λοιπόν, πληρώνουν οι πολίτες, έτσι και οι πολίτες της Καβάλλας, κύριε Ατηδημορικοί της Καθαριότητος, πληρώσανε γύρω στα 30 με 40 καροτσάκια για να μην βλέπουμε αυτό το χάλι στους δρόμους οι οδοκαθαριστές να τραβάνε τις σακούλες και από εδώ και από εκεί για να μπορέσουν να ρίξουν τα σκουπίδια. Εκτός των άλλων, βέβαια, βλέπουμε και έχω να σας δείξω και φωτογραφίες και να σας πω πού είναι αυτοσχέδια καροτσάκια έχουν φτιάξει. Γιατί λοιπόν δεν τα δίνετε αυτά τα 30 καροτσάκια όμορφα με τις σακούλες όπου μπαίνει το φτιαράκι μπαίνει δίπλα η σκούπα μπορούν να μπουν οι σακούλες οι οποίες σκουβαλάνε στο χέρι τους σε όλους υποχρωτικά όπως σιγά σιγά γινότανε. Μόνο αυτό και ευχαριστώ. Κύριε Κόγια, ζήτησε το λόγο και κλείνουμε. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα κι εγώ το λόγο, έχω φτιαράκι. Ναι, καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Λαζαρίδη, ναι τώρα το είδα. Θα δώσω όμως μια που έδωσα το λόγο στην κυρία Λαζαρίδη. Βεβαίως προηγούνται κυρίες, προηγούνται. Ναι, ευχαριστώ. Ναι, ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Λαζαρίδη, καλησπέρα σας. Και θα ήθελα να πετύχω στον κύριο δήμαρχο και να του πω κύριε δήμαρχε Στις 4 Οκτωβρίου του 2021 που ήταν το πρώτο δημοτικό συμβούλιο με απούσα την κυρία Φεδεσκάκη είχατε πει ότι θα δώσετε το όνομά της σε μία αίθουσα στο κτίριο του Καπίτου Βύρωνα. Έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες. Στις 21 του μηνός συμπληρώθηκαν 6 μήνες. Θα ήθελα να παρακαλώ να μας πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η ονοματοδοσία. Επίσης, θέλω να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο ή τον κύριο δήμαρχο της δημοτικής αστυνομίας γιατί έχω πολλές οχλήσεις από συμπολίτες μου και μάλιστα αναφέρονται με αγανάκτηση σε εισαγωγικά στο πρόσωπό μου και λένε και σε εμένα και στους τοπικούς συμβούλους ότι τι γίνεται με το κυκλοφοριακό της Παναγίας γιατί εμείς αρνηθήκαμε, γιατί το γυρίσαμε πίσω. Γιατί λείπαν συγκεκριμένα έγγραφα, θα ήθελα να μας απαντήσετε τι γίνεται με το κυκλοφοριακό πρόγραμμα με τις κυκλοφοριακές επιθυμίσεις που αφορούν την Παναγία. Επίσης, σας γυρίσαμε, επιστρέπησαμε πάλι και την παράταση του πάρκινγκ ταγιού Γεωργίου και σε αυτό δεν έχουμε πάρει απάντηση. Έχουμε τώρα ακόμη ένα θέμα, κύριε δήμαρχε, που δεν το έχω βάλει στο τοπικό συμβούλιο. Και αρχίζω, γιατί αυτό που θα πρέπει πάλι, θα πρέπει και πάλι, το τοπικό συμβούλιο, μετά από πρόθεση της υπηρεσίας, να το απορρίψει. Αυτό όμως έχει σχέση με ένα πρόγραμμα 320.000 ευρώ της Δημοφέλεια, που αφορά το κτήριο της παλιάς μουσικής. Αρχίζω και φοβάμαι ότι στέλνετε θέματα... Κυρία Κωγιά, θα παρακαλούσα να μην κουνάτε την κάμερα, γιατί μας έχετε ζαλίσει. Α, ξυγνώμη, δεν το καταλαβαίνω, είμαι στο κινητό, κύριε Πρόεδρε, και δεν δείτε τι. Συγγνώμη, είμαι στο κινητό. Λοιπόν, μήπως αυτά τα θέματα γίνονται... σε εισαγωγικά και αυτό, για να δείξουν ότι το τοπικό συμβούλιο και ειδικά η παράταξη της κυρίας Τσανάκκας, δεν θέλει την πρόοδο αυτού του τόπου, δεν θέλει αυτά τα προγράμματα. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Λαζαρίδη, με σας θα κλείσουμε. Να πω εδώ ότι ο κύριος Λαζαρίδης μου απέστειλε ένα θέμα για τον αντιδήμαρχο Καθαριώτα, στο οποίο έχει προωθηθεί, κύριε Λαζαρίδη, σας ακούμε. Ωραία. Ένα ήταν αυτό κύριε Πρόεδρε, εντάξει δεν ήταν τόσο... να πάρω χρόνο γι' αυτό, αφού το διαβάσατε, καλώς. Ήταν φρέσκο το μεσημέρι, οπότε... είναι... σχετίζεται με το θέμα της αποκομμυδής σκουπηδιών στην συνεική που μένω. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδεί το θέμα ο αντιδήμαρχος. Το πρώτο ερώτημα που θέλω να κάνω, όταν ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την πρόσληψη, την τοποθέτηση 84 μηχανικών στις υπηρεσίες δόμησης των δήμων, είμαστε μέσα σε αυτό το καλονέο, αυτό είναι το ερώτημα. Το δεύτερο ερώτημα θα αναφερθώ στην περίφημη συνάντηση της σκέδε της 18 Μαρτιού που μας πέρασε. Εκεί αναφέρθηκαν τα προβλήματα που πρόκειται από την ενεργειακή κρίση και πώς κατατρώβουν τα ισοδικά των δήμων και των ΔΙΑ κυρίως. Αυτό που πληροφορήθηκα τελευταία, κύριε Πρόεδρε της ΔΙΑΚ, είναι ότι η ΔΙΑΚ έχει οικιακά τιμολόγια στα συμβολεά της με τη ΔΙΑΚ ή με τους άλλους παρόλους, νομίζω ότι δεν υπάρχουν άλλοι παρόλους, τώρα είναι η ΔΙΑΚ-Αβάλλας. Αν είναι το οικιακό τιμολόγιο, νομίζω ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία πρέπει να απαλέψει η ΚΕΔΕ και η Ένωση των ΔΙΑ ώστε να αλλάξει αυτό, γιατί πραγματικά είναι πολύ σημαντικό θέμα να μεντρεπούν τα τιμολόγια αυτά σε κάποιο άλλο είδος τιμολογίου μηχανικοαγροτικό, τα οποία έχουν ευρυνωϊκότητος όρος. Ευχαριστώ, ΚΕΔΕ. Ωραία, έχουμε ολοκληρώσει λοιπόν. Κύριε Δήμαρχε, έχετε αρκετές ερωτήσεις. Πατήστε και έχουμε μισή ώρα λοιπόν. Για το θέμα του σφαγίου να ενημερώσω εγώ τη Μαρκέπτη μου και συμπληρώνεις ό,τι κρίνεις. Ωραία, ωραία, ευχαριστώ. Για τον Σωτήρη του Παπαδόπουλο, για την ανακύκλωση που θέσατε και σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις σε ό,τι αφορά τις πράσινες γωνιές, τα σπιτάκια της, τα ανταποδοτικά, γενικά δηλαδή ό,τι υπάρχει στον Αντώνης Τρίτσις. Εμείς έχουμε υποβάλει και στον Αντώνης Τρίτσις για τα πράσινα σημεία και πράσινες γωνιές και το ίδιο έχουμε υποβάλει και στην περιφέρεια. Σε άλλα. Πως ώστε να συμπληρώνει το ένα πρόγραμμα το άλλο, ενώ στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Για δε τα ανταποδοτικά σπιτάκια και σε αυτό έχουμε υποβάλει, αν θυμάμαι καλά, είναι ύψους τεσσάρων εκατομμυριών. Δεν έχουν βγει ακόμη οι αξιολογήσεις, δεν ξέρω σε ποιο σημείο βρίσκεται. Προς το παρόν, όπως ξέρετε, το Αντώνης Τρίτσις βρίσκεται λίγο σε αδιαίξοδο, αλλά βλέπουν τι εκτώσεις παίρνουν από τα έργα και συνεχίζουν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω σε ποιο σημείο βρίσκεται. Κύριε Δημαρχή, μπορείς ένα δευτερό λεπτό. Ναι, παρακαλώ. Πρόταση 4 είναι 1.557. Όπως είπατε, μετά υπάρχουν τα σπιτάκια τα οποία, αν δεν κάνω λάθος, ήταν εκτός πλαφών και είναι, νομίζω, στα 3 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος. Και μετά υπάρχουν κάλλα περίπου 300.000 ευρώ, η πρόταση που είχε κατατεθεί στο Τρίτσις Αψιφιακά, όμως η οποία αναφέρεται ακριβώς στο ίδιο κομμάτι. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μηχανή. Και επίσης για τη μείωση των μπλε κάδων, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον όλοι οι δήμοι, γιατί η ΕΑ θεωρεί ότι επειδή πλέον τις έχουν πάρει το 52% από αυτό που πέρνανε από τις διάφορες εταιρίες συσκευασιών και βιομηχανιών και ότι μπορεί να παίρνει μόνο το 49%, θεωρεί ότι πρέπει να αποδίδει στους δήμους επίσης το 49%. Οπότε οι μπλε κάδοι μειώνονται και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια διαβούλευση μεταξύ της ΕΑ και των δήμων και σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αυτή τη στιγμή στην διαμάθ, βλέπουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας την ανακύκλωση σε κάποια, όπως είναι το χαρτί παραδείγμα τους χάρη. Με το ανοιχτό κολυμπητήριο και τι γίνεται, διότι πράγματι κάθε τόσο πρέπει να το καθαρίζουμε για να μην γίνεται αισθία μόλυνσης. Κάναμε μια μελέτη, η οποία ήταν γύρω στο 1 εκατομμύριο, για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει το κολυμπητήριο. Όμως, για να σας πω την αλήθεια, είναι κάτι το οποίο το σκέφτομαι πάρα πολύ, διότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε με τον ΟΛΚ να γίνει εκεί ένα δεύτερο λιμανάκι με σκάφη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα σκάφη τα οποία θα έρχονται στην πόλη. Είναι κάτι το οποίο είναι για την ανάπτυξη της πόλης. Εξάλλου, εμείς έχουμε κολυμπητήριο, για το καλοκαίρι υπάρχουν οι θάλασσες, δόξα τον Θεό, οι θάλασσες μας είναι πολύ καλές, οπότε ένα κολυμπητήριο το οποίο θα κόστιζε, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα από εξοπλισμό, τα μηχανήματά του είναι όλα καταστραμμένα, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα έξοδο το οποίο δεν υπάρχει λόγος για να γίνει. Παρ' όλα αυτά όμως, ήδη μας προβληματίζει μέχρι να γίνει αυτό, διότι όπως καταλαβαίνετε, η μελέτη και η χρηματοδότηση, μάλλον από το Ταμείο Ανάκαψης και η κατασκευή είναι κάτι που δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Άρα δεν μπορούμε να το έχουμε έτσι όπως είναι. Κύριε Παπαδόπουλε. Δημαχέ, συγγνώμη που διακόπτω. Υποθέτω για το αν θα προβεί ο δήμος αυτή τη συμφωνία με τον ΟΡΚ, θα είναι θέμα που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούριο, έτσι, δεν είναι? Ή όχι. Θα δούμε. Ό,τι προβλέπει ο νόμος. Θα γίνει αυτό που προβλέπει ο νόμος. Είναι κάτι του αντίλογου της λειτουργίας του ανοιχτού κολυμπητήριου. Αυτό μπορούμε. Αλλά νομίζω ότι είναι θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούριο για να θα παραχωρήσουμε το χώρο στον ΟΡΚ. Με την ενεργειακή αναβάθμιση που κάνουμε πλέον του κολυμπητήριου, μπορεί κάλιστα το κλειστό κολυμπητήριο να λειτουργεί και το καλοκαίρι. Αλλά το να δώσουμε 1,5 εκατομήλιο και πόσα άλλα χρήματα για να συντηρούμε ένα κολυμπητήριο το οποίο θα λειτουργούμε τρεις και τέσσερις μήνες, με συγχωρείται πολύ, αλλά είναι μια υπερβολική πολυτέλεια. Όλα αυτά θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι ένα δικείμενο συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί μπορούν να γίνουν και συνδυαστικές μελέτες και προτάσεις συνδεχωμένου. Μπορεί. Για να κρατήσει δηλαδή και το πόδι του εντός εισαγωγικών ο Δήμος μέσα στη χριστιαζόλη. Ούτως ή άλλως, στην συζήτηση που κάνουμε με τον ΟΝΟΡΚ είναι ότι ο Δήμος θα κρατήσει το δικαίωμα να έχει εκεί έναν χώρο γεωνομικού ενδιαφέροντος. Τέλος πάντων αυτά είναι φυσικά και θα τεθούν υπόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι όπως λέτε μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις. Κύριε Παπαδόπλο, για την αγορά του τεχνικού μέλους ήδη έχουμε πάρει απόφαση, κύριε Παπαδόπλε, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα την πήραμε ομόφωνα την απόφαση. Τώρα για μέν θα σας απαντήσει για τα ασφαγεία και τι έκανα τρία χρόνια και τους ζητάμε τώρα να τα ξυλώσουν και όλα αυτά τα πολύ ωραία τα οποία συνηθίζετε να λέτε, τα πολύ βαρίδοπα. Θέλω να σας πω ότι τρία χρόνια ο Δήμος και για τα λιμανάκια κάνει πάρα πολλά, ούτως ή άλλως θα απαντήσω και στην κυρία Ιωσήφιδου. Επίσης, αναφέσαμε και εκπονήθηκαν οι τοπογραφικές μελέτες των τεσσάρων λιμανιών και οι βυθομετρήσεις. Αναφέσαμε και βρίσκεται μάλιστα στο στάδιο ολοκλήρωσης οι περιβαλλοντικές μελέτες, διότι χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες, εκτός από τα ασφαγεία όπου είχε γίνει, το λιμανάκι των ασφαγείων που η περιβαλλοντική μελέτη είχε γίνει. Επίσης, πληρώσαμε το πρόστιμο, το οποίο στην αρχή ήταν 100.000 και μετά από διαπραγμάτευση το φτάσαμε, νομίζω, στις 52.000 ευρώ. Δεν ισχύει η πενταετία, κυρία Ιωσήφιδου, και εάν νομίζετε ότι εσείς μπορείτε να το διαπραγματευτείτε καλύτερα, μπορείτε να πάτε στην κυρία Μάνου να σας ενημερώσει γιατί δεν ισχύει η πενταετία. Επίσης, το θέμα ήρθε, το στείλαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με στείλαμε την νομιμοποίηση, το λιμανάκι των ασφαγείων. Θα σας πω όμως λεπτομέρειες ο κ. Ιακοβίδης για να μην λέμε πράγματα τις περισσότερες φορές. Και σε λίγο καιρό, νομίζω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα έρθει και η εξομίωση της χερσαίας ζώνης για τα λιμανάκια. Και να ξέρετε ότι σε κανέναν δεν ζητήσαμε να ξυλώσουμε τίποτα, θα τα πει όμως ο κ. Ιακοβίδης. Για το αν έχει μετατρέψει ο δήμος επάνω στο σταυρό σε ένα χώρο, σε χωματερί, για μπάζα και σε χόρτα, μάλλον λάθος σας έχουν πληροφορήσει. Ο δήμος κάθε τόσο πηγαίνει και τα μπάζα τα οποία κάποιοι ασυνείδητοι πάνε και ρίχνουν, δεν τα ρίχνει ο δήμος τα μπάζα, πηγαίνει και τα μαζεύει. Τώρα, όσο για τα χόρτα τα οποία λέτε, εάν εννοείται ότι επειδή πήγαν τον κλαδοτεμαχιστή και ό,τι χόρτα υπήρχαν εκεί, μαζεύτηκε αυτή η φλίδα, μπορεί. Αυτό θα πάει ο φορτοτής να το σκορπίσει, διότι πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το οποίο βγαίνει από τον κλαδοτεμαχιστή, ενδείκνυται για τα δάση, διότι περιορίζει την φωτιά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τώρα, για τα βεσέ στο κλειστό γυμναστήριο και αν το βεσέ αυτό επαρκεί για τον κόσμο ο οποίος πηγαίνει. Αυτή τη στιγμή, για να πάρει άδεια και για να γίνονται οι αγώνες, υπάρχουν, τοποθετούμε, διότι πράγματι δεν καλύπτει ο αριθμός από τους τουαλέτες, τοποθετούνται κάποιες βιολογικές τουαλέτες. Αυτό όμως, τώρα, στην περίοδο του COVID, για να πούμε την αλήθεια, δεν έχει γίνει. Με την καινούργια, όμως, χρονιά θα γίνει διότι πρέπει να πάρθουν άδειες για τα γήπεδα για να μπορούν να γίνουν οι αγώνες. Τώρα, για το τι κάναμε, μπορείτε να ρωτήσετε, μια και όλοι οι δήμαρχοι έχουν συμμετοχή στα καλά, όλοι οι δήμαρχοι έχουν συμμετοχή και σε αυτά που δεν έχουν γίνει. Ρωτήστε, λοιπόν, όλους αυτούς που κόπτονται για το έργο της ΔΕΙΑΚ, τι κάναμε πέντε χρόνια, ή και πιο μπροστά, ακόμη, τι κάναμε για τους τουαλέτες. Λοιπόν, οι τουαλέτες είναι μέσα στη μελέτη, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή, τόσο για τη στατική επάρκεια, η οποία είχε ξεκινήσει από την εποχή της Κυρίας Ευαγγελίας της Δρακωνάκη, ολοκληρώνεται και μέσα σε αυτά και στην ενεργειακή αναβάθμιση όλου του κλειστού, θα συμπεριλαμβάνονται και οι τουαλέτες. Ούτως ώστε να μην καταφεύγουμε πάντοτε στην λύση των βιολογικών τουαλετών. Τώρα με το κηλικείο, εάν το έχουμε δημοπρατήσει ή όχι, θα δημοπρατηθεί. Επίσης, εάν μας έχει δώσει 2,5 χιλιάδες, μας έμεινε 2, δεν νομίζω ότι συνέβη αυτό. Και όποιος σας πληροφόρησε, κακός. Σας πληροφόρησε ότι απλώς ο κύριος δεν μπορούσε να πληρώσει. Και αυτό έγινε και γι' αυτό έφυγε. Πάντως προχθές που πήγα κάτω στο κλειστό, είδα ότι πράγματι είναι κλειστό το κηλικείο και έχουμε συμφωνήσει με την οικονομική υπηρεσία για να βγει και αυτό σε δημοπρασία. Τώρα για τα πάρκιν, πότε λύγει τα πάρκιν, μόλις περάσουν τα 2 χρόνια που ανανεώθηκαν λόγω του COVID, θα ξαναδημοπρατηθούν. Η αγωνία σας για τα πάρκιν είναι πολύ μεγάλη, βλέπω έχετε πάρει ειδικότητα στο θέμα των πάρκιν. Και τώρα όσο για το νόημα της παρουσίας του δημάρχου σε μία συνέντευξη που αφορά ένα λογισμικό, θα σας πω τι νόημα έχει κ. Παπαδόπουλε. Δεν μπορείτε εσείς να ξεφτυλίζετε την υπόληψη κανενός. Είστε πάρα πολύ, όχι λίγο, δεν θα έλεγα λίγο, αλλά δεν δικαιούστε να το κάνετε. Διότι εσείς έχετε το δικαίωμα να βγαίνετε κάθε ώρα και στιγμή και να λέτε όποια ανοησία σας κατέβει για το θέμα του λογισμικού και δεν έχει δικαίωμα ο δήμαρχος, όχι να απολογηθεί, να εξηγήσει στους δημότες τι συμβαίνει με το λεχόμενο λογισμικό. Διότι εδώ το έχουμε κάνει, το έχουμε αναχάγει σε μίζων θέμα του δήμου. Διαφθοράς και εγώ δεν ξέρω τι. Λοιπόν, ούτε διαφθορά υπάρχει, ούτε εγώ κανέναν ήξερα, ούτε ο κύριος Πρωμούς σας ξέραμε πιο μπροστά, καμιά εταιρεία δεν ξέραμε, ξέραμε το λογισμικό που δουλεύαμε. Ξέραμε τους υπαλλήλους οι οποίοι κάνανε εισηγήσεις για αλλαγή του προγράμματος. Και ακολουθήσαμε αυτό. Δεν κάνουμε, με συγχωρείτε σε κάποια πράγματα, όταν μπορούμε μέσα στα πλαίσια της ανάθεσης να μπορούμε να το πάρουμε, με συγχωρείτε, δεν θα πάω στο πιο φθινό. Θα πάω στο πιο καλό. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι το ακριβό, μερικές φορές είναι και πιο καλό και πιο φθινό από το φθινό. Αλλά τα υπόλοιπα όμως θα τα ακούσετε αύριο. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος. Ότι εσείς έχετε το δικαίωμα να λέτε ό,τι θέλετε, να τα λέτε όπως θέλετε και εγώ θα πρέπει να υπομείνω την κάθε ανοησία την οποία λέτε. Κύριε Δήμαρχε να κάνω μια διευκρινήση. Μπορώ μια διευκρινήση να μου κάνετε στο θέμα της πρωτοβουλίας, για την αγορά του τεχνητού μέλους, μπορείτε να μου διευκρινήσετε συγκεκριμένα τι ακριβώς ποια είναι η πρωτοβουλία, όχι η πρόεδρος και ο πρόεδρος του Μαρτιακού σε λόγω αμέα, τι συγκεκριμένο θα κάνει σαν δήμος Καβάλλας. Αυτό ήθελα, μια διευκρινήση. Κοιτάξτε, έχουμε περάσει στις οικονομικές βοήθειες, δεν θυμάμαι τώρα το ποσό πόσο είναι, για την αγορά του τεχνικού μέλους. Τώρα δεν θυμάμαι αν δίνουμε όλο, νομίζω ότι όλο το ποσό. Θα ψάξω όμως και θα το βρω και θα σας ενημερώσω για το τεχνικό μέλος. Να είστε σίγουροι όμως ότι δεν θα αφήναμε μια νέα κοπέλα να είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι της. Δώθηκαν τα χρήματα που είναι απαραίτητα έτσι ώστε να γίνει η διαδικασία από το ασφαλιστικό ταμείο της κυρίας. Δώθηκαν από το ασφαλιστικό ταμείο. Κύριε Πρωμούσα, με συγχωρείτε, δεν κατάλαβα. Για να γίνει η διαδικασία του ασφαλιστικού ταμείου πρέπει να υπάρχει και η διασυμμετοχή από την κυρία. Οπότε αυτό καλύφθηκε από το δήμο. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Στους δρόμους θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης, αλλά αυτό που θα πω λίγο για τη συμπίκνωση, δεν ξέρω για τη συμπίκνωση της ασφάλτου γιατί δεν την είδα, αλλά για τη συμπίκνωση της υπόβασης που υπάρχει κάτω του 3α. Εκεί κάνανε καλή δουλειά, γιατί τουλάχιστον έβλεπα ότι το πατητήρι, το κυλιδράκι το οποίο είχε, ήταν ακριβώς μέσα στο άνοιγμα και μάλιστα τους βάλανε και το μεγαλώσανε. Είναι 50 εκατοστά, ήταν στην αρχή το άνοιγμα που θα έπρεπε να ανοίξουν και το μεγαλώσανε άλλα 15 και 15. Ήτανε μεγαλύτερος ο κύριος από το άνοιγμα και επατούσε μόνο η γωνία. Και μιλάμε για τη συμπίκνωση της ασφάλτου του 3α. Αυτό θα το θυμηθείτε στο ίσως ασφαγείο ή θα βαθουλώσει, δεν υπάρχει. Θα σας απαντήσει όμως ο κύριος Ιακωβής, εγώ έχω την εντύπωση, αυτό είδα, ίσως έτυχε. Τώρα για τις στάσεις, η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να σταματήσω τον διαγωνισμό. Θα χάναμε 80 χιλιάδες που ήταν οι στάσεις, αλλά έπρεπε να το κάνω. Τέλος πάντων οι στάσεις αυτές αγοράστηκαν αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο κακές, θα μπορούσα να ήταν καλύτερες, πάντα υπάρχουν καλύτερες. Κύριε Βέρο, και για τους συναδέλφους, πράγματι στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων τέθηκαν όλα αυτά τα θέματα, δηλαδή οι αυξήσεις του ρεύματος, τα κάψιμα, τα έργα, πώς θα εκτελεστούν, ιδίως τα παλιά έργα τα οποία έχουν δοθεί με μία έκτοση και τώρα τα υλικά ανεβαίνουν, η λειτουργία της ΔΙΑΚ είναι αβαγοσοστική και όλα αυτά τα θέματα τα οποία μας προβληματίζουν, μας προβληματίζουν, για να μην λέω τους δημάρχους, μας προβληματίζουν όλους, τέθηκαν. Ποια ήταν τώρα η απάντηση? Η απάντηση ήταν για μέν το ρεύμα, για να καλυφθούν κάποια από αυτά τα έξοδα, ότι θα πάρουμε μία μισή κάτω, επιπλέον από αυτές που παίρναμε μέχρι στιγμής. Όταν ο κ. Παστεργίου τους είπε ότι με συγχωρείτε αλλά η αύξηση του ρεύματος, υπολογίζανε ότι το ρεύμα θα αυξηθεί σε όλους τους δήμους της Ελλάδος κατά 300 εκατομμύρια και ότι με αυτά τα χρήματα θα καλύπτουν τα 300 εκατομμύρια. Όμως στην πραγματικότητα η αύξηση δεν είναι 300 εκατομμύρια, είναι κοντά στο 1 βις. Διότι η κ. Βατώρα από τότε που την υπολογίζανε για να βγάλουν τα 300 εκατομμύρια, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει ούτε για ζήτο. Τέλος πάντων, είπανε ότι είναι κάτι το οποίο θα το δούνε. Για τις DEIAC δεν έγινε κανένας λόγος. Θα σας ενημερώσει όμως το τι υπόθηκε για τις DEIAC ο κ. Χρόνης και τι σκοπεύουν οι DEIAC σε όλη την Ελλάδα να κάνουν. Επίσης δεν δόθηκε καμία απάντηση στο θέμα των έργων. Απλώς, ξέρετε, ήταν αυτό το στρίβιδιο του Αραβόνος, ότι το έργο του Τρίτσι προχωράει, ότι θα βγουν πλέον προσκλήσεις για ουδική ασφάλεια, ούτως ώστε να μπορέσουν να γίνουν οδοποιείες, γιατί το πρόβλημα της οδοποιίας είναι σε όλους τους δήμους. Η κακή κατάσταση των δρόμων που υπάρχει στο δήμο Καβάλλας, υπάρχει σε όλους τους δήμους της Ελλάδος. Έτσι λοιπόν, είπαν ότι θα βγάλουν προσκλήσεις που θα αφορά οδοποιείες. Αυτές ήταν, δηλαδή η μόνη δέσμευση ήταν η 1,5 ΚΑΠ, η οποία θα πάρουμε. Όλα τα άλλα δεν υπήρχε καμία δέσμευση. Ήταν γενικόλογα. Τώρα, πώς βοήθησε ο υπουργός για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο, θα σας απαντήσει σε αυτό ο κύριος Χρόνης. Κύριε Ποτόλια, για την καλαμίτσα, και νομίζω ότι με ρώτησε και η κυρία Ιωσιφίδου, αν δεν κάνω λάθος, για το θέμα της καλαμίτσας, καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παραχεί καμία απόφαση. Παρ' όλο το τελευταίο έγγραφο το οποίο μας ήρθε, ήταν ή δέχεστε την πρότασή μας, το 50-50, με ελάχιστο 50.000, ή εκπιούμε, νικιάζουμε, όλη την έκταση. Αυτό ήταν το τελευταίο χαρτί το οποίο πήραμε. Επίσης, επειδή ο κύριος, ξέρετε, έχουν γίνει αλλαγές πλέον στην ΕΤΑΔ, και από ό,τι διάβαζα σήμερα υπάρχει μια περίπτωση να φύγει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, είναι μια περίοδος στην οποία δεν νομίζω ότι είναι καλή για να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση. Παρ' όλα αυτά, επειδή καταλαβαίνω την αγωνία όλων για την καλαμίτσα, αν και οι δημοτικοί σύμβουλοι με οι δικοί μου μου έχουν συμβουλεύσει αρκετοί να το φέρω στο δημοτικό συμβούλιο, παρ' όλα αυτά όμως, από τη στιγμή που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος να πάει στην Οικονομική Επιτροπή, όμως μόλις ολοκληρωθεί η τελική διαπραγμάτευση. Αν μου επιτρέπετε, σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα επαναφέρετε τότε και το θέμα προς τη μου, γιατί από ότι κατάλαβα με την αλλαγή της διοίκησης της ΕΤΑΔ, μάλλον η συζήτηση ξεκινάει από το μηδέν, αν καταλαβαίνω καλά. Ναι, θα ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν. Είναι η αλήθεια ότι στην κατεύθυνση αυτή, στο να μειωθούν όλα αυτά τα ποσοστά, συμβάλουν και οι βουλευτές, δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο το κάνω μόνος μου, αλλά βοηθούν και οι βουλευτές σε αυτό. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτή τη στιγμή, με όλα αυτά τα οποία λέγονται, ο Πρόεδρος κατηγορεί τον Διευθύνο αντασύμβουλο για διάφορα πράγματα, καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο δύσκολο να υποχωρήσουν από αυτή τη θέση. Θα περιμένουμε λίγες μέρες να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση. Δήμαρχε, να ρωτήσω κάτι παρακαλώ. Ναι, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Το ότι θα το περάσετε από την Οικονομική Επιτροπή είναι γιατί δεν θα περάσει εκτιμάται από το Δημοτικό Συμβουλείο, δηλαδή θα πάρτε εγώ την ευθύνη εσείς. Για να σας συμβιλήσω, ειλικρινά, θεωρώ ότι δεν θα περάσει από το Δημοτικό Συμβουλείο, διότι εδώ ακούω, ακόμη και στο 50-50, ότι υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που δεν συμφωνούν. Εννοώ, από τα έσοδα να πάρει 50% ο δήμος και 50%. Επειδή, λοιπόν, θα πάρω εγώ την ευθύνη, εντάξει, για να λογοδοτήσω εγώ και όχι το Δημοτικό Συμβουλείο στον καβαλιώτικο λαό. Επίσης, κύριε Ιωσήφίδου, θέλω να πω για το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι κάτι το οποίο αφορά τα δύο οικήματα, το ένα μάλλον, εκεί που ήταν το Μερσέντες. Εκεί αφορά το πρόστιμο. Στα άλλα, στα οποία διαπραγματευόμαστε, δεν υπάρχει πρόστιμο εκεί και, μάλιστα, έχουν κάνει τακτοποίηση για ό,τι αφτερεσία υπήρχε. Καταλαβαίνετε, λοιπόν. Και για το άλλο, θα υπάρχει πλέον, είναι στα δικαστήρια, για να ισχύσει ή να μην ισχύσει το πρόστιμο. Αλλά αφορά, όμως, το ένα κτίριο με συγχωρείται, το Μερσέντες, το οποίο δεν είναι αυτή τη στιγμή μέσα στην διαπραγμάτευση. Κύριε Βογιατζή, για τα χάπια ιωδίου που μου είπατε προηγουμένως, δεν το είδα και με συγχωρείται πολύ, αλλά δεν πρόλεπα να το δω. Έχετε δει, όμως, ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε. Τώρα, για αν οι αποθήκες του πρίνου ελοχεύουν κίνδυνο, σε περίπτωση που γίνει διαειδωροποιημένο αέριο, νομίζω ότι τα μέτρα ασφαλείας θα παρθούν. Θα μπορέσει, όμως, νομίζω ότι ο κύριος Παπάς θα μπορούσε να μας ενημερώσει καλύτερα επάνω σε αυτό το θέμα. Το πρόβλημα δεν είναι, το θέμα, ξέρετε, δεν είναι μόνον ο πρίνος, εάν θα γίνει, οι υπόγειες δεξαμενές θα γίνουν δεξαμενές αερίου. Εδώ άκουσα σήμερα ότι θα περάσουν από την περιφέρεια, ξανασυζητούν πάλι για το LNG, για το πλωτό LNG, το οποίο θυμάστε ότι είχε τότε απορριφθεί από όλη την τοπική κοινωνία. Σήμερα, λοιπόν, άκουσα ότι αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει, μάλλον ένας από αυτούς που δώσαν γιατί μια εταιρεία έδωσε προσφορά, ότι ετοιμάζουν να φέρουν και για πλωτό LNG. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε αγώνα μπροστά μας. Από εδώ καταλαβαίνετε, θέλω να πω ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Όμως, υπάρχουν και άλλα τα οποία, από ό,τι καταλαβαίνουμε, δεν μας υπολογίζουν. Πόσο μάλλον για την ακτή της καλαμίτσας. Εδώ, για πιο σοβαρά πράγματα, και αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας αγώνας, ο οποίος συμφωνούμε, δεν συμφωνούμε όλοι, ο οποίος γίνεται στα πετρέλε. Πείτε μου, ποια τοπική κοινωνία ακούνε, ακούνε καμία τοπική κοινωνία. Εγώ αρχίζω και απογοητεύομαι. Έχω την εντύπωση ότι πλέον, η κοινωνία είναι διακοσμητικό στοιχείο. Με συγχωρείτε για τις απεσειόδοξες θέσεις μου, αλλά εγώ αυτό βλέπω. Τα πάντα ακριβένουν. Με συγχωρείτε που είπα ακριβένουν, θα σας πω μετά και για την απαγωγιστική. Τα πάντα ακριβένουν και μας έχουν στοθά. Θα μου πεις και τι θα κάνει μια κυβέρνηση όταν τα πάντα ακριβένουν και πρέπει να βοηθήσει τους αδύναμους. Σωστό και αυτό, θα σας πω ότι έχετε δίκιο. Αλλά κάποια πράγματα όμως πρέπει να τα εξετάσουν διαφορετικά. Δεν μπορείς σε μια τέτοια κρίση να λες ότι θα βάλω τέλος τα φύση. Και άντε, θα πούμε εμείς θα το καλύψουμε φέτος με τη διαμάθεια. Τι θα γίνεται από κει και πέρα. Δηλαδή, ό,τι μας λένε εμείς πρέπει να το κάνουμε. Δεν θα αποδεικνύεται ότι το καρτέλ, διότι καρτέλ πρόκειται πλέον με αυτήν την, με την ενέργεια που έχουν κάνει... Με σχολείτε τώρα έχω θυμώσει λίγο και έχω χάσει τα λόγια μου. Βλέπετε ότι η Ευρώπη, ιδίως οι Γερμανοί, οι οποίοι οι Γερμανοί τους χρηματοποιούν, τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται το αέριο όπως το εκμεταλλεύονται, τώρα οι Ρώσοι το αυξάνουν και εξακολουθούν και έχουν τα ίδια μυαλά. Λοιπόν, είδατε τι έγινε με την Ισπανία, με την Πορτογαλία, που φύγαν οι άνθρωποι κακήν κακώς. Διότι δεν μας υπολογίζουν πλέον, είναι τα καρτέλ. Και εμείς είμαστε τα διακοσμητικά στοιχεία στο πολύ ωραίο περιβάλλον στο οποίο έχουνε στήσει. Τέλος, πάντων, όμως. Μήπως θέλατε, κύριε Παπά... Κύριε Δήμαρχε, ο Νίκος Μουρτασάγας είναι. Μπορώ να κάνω μια μικρή παρέμβαση. Ναι, ναι. Είπατε ότι η Κέδε και καλά έκανε και απέτησε να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την αύξηση της τιμής της ενέργειας, τουλάχιστον της ΔΕΙΑ. Αυτό, όμως, τελικά, αυτά τα χρήματα θα τα δώσει η κυβέρνηση στους δήμους τα οποία θα πάνε εξολοκλήρου στις εταιρείες παρόχου. Στην ουσία, δηλαδή, δεν τους κάνουμε και τίποτα. Όχι, καλά, εμείς σαν δήμοι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Στην ουσία, δεν τους κάνουμε τίποτα. Τους χρηματοδοτούμε μέσα του κράτους. Αντί, λοιπόν, μήπως θα έπρεπε η Κέδε... Να πει στην εκάσαντη κυβέρνηση, βάλτε τους χέρι, όχι να μας δώσετε χρήματα να τους πληρώσουμε, αλλά να μην τους πληρώσουμε καν. Αυτή μια μικρή παρέμβαση, είναι μια τοποθέτηση. Ευχαριστώ. Κύριε Παπάνι, πώς θα θέλατε να πείτε λίγο για το... Να πω δύο λόγια για τι είναι αυτή η περιβοήτη αποθήκη. Αυτή η αποθήκη είναι μπροστά από τις Μαριές. Δεν είναι, δηλαδή, στο σύμπλεγμα που βλέπουμε εδώ μπροστά, δεν φαίνεται από την Καβάλα. Μην νομίζεις κανείς ότι είναι εδώ κοντά. Είναι, θα έλεγα, δυτικά, βορειοδυτικά των Μαρτιών. Ήταν ένα κοίτασμα που είχε περίπου ένα δισεκατομέρια κυβικά μέτρα αέριο. Κατά κύριο λόγο πήγε για παραγωγή αμμονίας στα λιπάσματα, στην Βούφουλου τότε. Άβιασε, δηλαδή, τώρα έχει πολύ ελάχιστη δυναμικότητα. Και το 1998, όταν ακόμη ήταν το κοσσόνσιο της Δέννησεων, της Δέννησεων είχε υπαρθεί η ιδέα να μετατραπεί σε μια αποθήκη για να καλύψει τις ανάγκες που θα υπήρχαν γενικότερα στη χώρα, όταν υπήρχε έλλειψη του αέριου. Αυτό που κατά βάση οδήγησε την μελέτη αυτή της ΕΛΤΟΤΕ ήταν στο να γύρνουν οι διάφορες γρήγορες κυνείς. Έφυγε τότε το κοσσόνσιο. Το είπαμε εμείς σαν σωματιού αργότερα στον Μανιάθης, στον υπουργό Πασσοκ. Αυτό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, δεν έγινε τίποτα. Μετά πέρασε τα υπέδω. Και τώρα που είναι πολύ δύσκολα με το αέριο, θα μου πείτε, όταν έγινε ο TAP, στην ουσία έδωσε τη δυναρτώτητα στο να υπάρχει μια εγγύηση αποθήκης, γιατί αν ρίξουμε την πίεση έστω και κατά ένα μπάλεμ, παίρνουμε πολλά μποράξεις και δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία μπορούμε να καταραλώσουμε. Όσοι είναι τεχνικοί καταλαβαίνουν ότι η ογκομέτρηση του αγωγού με την επτώση της πίεσης έδινε αυτή την αποθήκη. Αλλά όμως στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται, με το τι στοιχείς και τι κατασκευάζεται. Κατασκευάζεται και λοιπόν στη ρεβηθούσαμε ένα δισεκατομμύριο κι άλλη αποθήκη, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σήμερα. Αλλά επειδή είπατε κι εσείς κάτι πολιτικό, και δεν είπα και αν το πω κι εγώ, ότι αν δεν ακλεβήνει το αέριο πως οι Αμερικάνοι θα πουλήσουν το LNG με καράβια, πως θα το μεταφέρουν. Άρα επομένως όταν δώσεις ψηλή τιμή σε ένα προϊόν, τότε συμφέρει και σε κάποιους να το μεταφέρουν με καράβια. Άρα λοιπόν η επιλογή είναι πάντα να μεταφέρονται με καράβια. Τι μπορεί να γίνει στην περίπτωσή μας και να μην πειράξει κανέναν. Η θέση σας είπα είναι στις μαριές. Εκεί δίπλα μπορεί να γίνει να μπει ένα πλοίο εργοστάσιο, το οποίο θα μετατρέπει, το οποίο υπάρχουν ανά τον κόσμο τέτοιες καταθέσεις, θα αεριοποιεί και θα υγροποιεί το φυσικό αέριο. Και από εκεί θα βγαίνει με ένα αγωγό εδώ στη Νέα Κόμμη και θα μπαίνει στο δίκτυο των αγωγών αέριο, όχι υδρό. Γιατί εκεί που μιλάμε για τη Νότια Καβάλα μιλάμε και αποθήκευση αερίου και όχι υγροποιημένου φυσικού αέριου. Αλλά αυτό σας λέω μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρσει κανένα πρόβλημα στο να μπει δίπλα από την πλατφόρμα ένα καράβι εργοστάσιο, το οποίο θα αεριοποιεί και θα υγροποιεί. Είναι πολύ μακριά αποκατοικημένοι σε περιοχές, δηλαδή αυτό που λέγανε ότι θα το κάνουν έψω από την Καρμάλι. Στο λιμάνι της Καρμάλις δεν γίνεται έτσι κι αλλιώς, γιατί απαιτεί μια απόσταση στο να γίνουν αυτά. Αυτά προς στιγμή, αλλά σας λέω κινούνται όπως κινούνται τα πράγματα, γιατί τώρα έφτασε το αυγό εκεί που δεν έπρεπε να φτάσει. Εξανθόπουλε, για το ευλυματικό έργο και ποιοι ήταν αυτοί που εργάστηκαν για να φύγει τότε το έργο από την Καρμάλι, δεν ξέρω να σας πω και δεν με ενδιαφέρει η τελική ανάλυση. Αν ξέρει κάποιος άλλος και νομίζω όμως ότι ο κ. Μαυρίδης, κάποια πράγματα τα ανέλησε. Για τις κοιώσεις θα σας απαντήσει ο κ. Χρόνης, για φρυγείας και καπαδοκίας θα σας απαντήσει ο κ. Ιακοβίδης. Κύριε Κουνάκο, τι γίνεται με την ολοκλήρωση του υπολοίπου έργου ίδρευσης που πρέπει να γίνει στην Καρμάλι, θα σας απαντήσει γι' αυτό ο κ. Χρόνης. Και όσο για τις καπναποθήκες και για τα κυριτέα ο καινούριος νόμος ο οποίος θα ψηφιστεί, πράγματι δίνει κάποιες δυνατότητες στους δήμους. Αυτό λοιπόν θα το δούμε όμως, διότι ξέρετε το να δίνει δυνατότητες μέχρι να μπορείς να το υλοποιήσεις έχει πολύ μεγάλη διαφορά εάν το θέμα είναι οικονομικό. Διότι εγώ τι να το κάνω εάν μπορώ να πάρω μία καπναποθήκη που δεν τη φτιάχνει η ιδιοκτήτης, να πάω να την φτιάξω, μετά να την αξιοποιήσω και να κρατάω τα λεφτά από αυτά που έδωσα, να του κοστολογώ δηλαδή αυτά που έδωσα. Και πώς θα το κάνω εγώ? Εάν δεν έχω χρήματα, εάν δεν υπάρχουν προγράμματα, μερικά πράγματα είναι κενά καινούργου λόγου. Τέλος πάντων, θα δούμε όμως, ας για μην προτρέχουμε, θα βγει. Με όλα αυτά, όμως, ετοιμάζουμε ήδη μία πρωτοβουλία, ήδη κάποια πράγματα διαβάσατε και με τον κ. Λαλένη και με το κίνημα το οικοίκ, ετοιμάζουμε κάποιες πρωτοβουλίες για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το θέμα των καπναποθήκων. Τώρα, για τον κανονισμό την κ. Ιωσφίδου και την ναυαγωσσοστική μόνο να συμπληρώσω είναι κάτι, γιατί τέθηκε και αυτό, λέμε ότι συνέχεια βάζεται στους δήμους υποχρεώσεις. Η ναυαγωσσοστική από εκεί που είχαμε δύο ή τρεις ναυαγωσώστες, καταλήξαμε σε σχεδόν σε κάθε ακτί να έχουμε ναυαγωσώστη. Δηλαδή στο ναυαγώ, παραδείγματος, ως χάριο, που είναι και πηγαίνει ο κόνος, που είναι το μπαρ, και πηγαίνει πολλοί κόσμοι, είναι επόμενο, ο δήμος πρέπει να βάλει ναυαγωσώστη. Και το θέμα δεν είναι ότι θα βάλει ναυαγωσώστη. Πρέπει να έχεις τζετσκι. Έχει χίλια δυο πράγματα. Εντάξει, σωστικά μέσα. Θέλετε να κάνετε το χατήρι των εταιριών οι οποίες έχουν την ναυαγωσωστική. Να το καταλάβω αυτό. Αλλά δώστε όμως τα χρήματα. Δεν μπορεί ο δήμος να θέλει 400.000 περίπου για να καλύπτουμε την ναυαγωσωστική. Είπανε ότι... Αν μου επιτρέπετε, επειδή εσείς το συζητάτε με την Κέδη, δεν είναι μόνο αυτό. Ζητάνε πλέον ναυαγωσώστες που να έχουν ειδική άδεια από εκείνοι. Και δεν υπάρχουν κιόλας. Ακόμα και να θέλουμε ο δήμος να το καταφέρουμε. Και όχι μόνο οι δήμοι. Και όλοι όσοι χρειάζονται. Δεν γίνεται. Αυτούς, τουλάχιστον αυτούς που πήραμε πέρυσι, είχαν. Λοιπόν, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να τους πάρουμε. Αλλά έχετε δίκιο ότι για όλη την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να φτάνουν οι ναυαγωσώστες ή με την ειδική άδεια που έχουν. Φτιαλώς, δεσμεύτηκαν ότι θα μας δώσουν ένα ποσό. Η δεσμεύση ήταν πάλι γενική. Δεν μας είπανε πόσο θα είναι αυτό το ποσό. Θα είναι τα μισά, θα είναι όλα, θα είναι ένα ποσοστό. Και, τέλος πάντων, δεν δεσμεύτηκαν για το ποσό το οποίο θα μας δώσουν για τους ναυαγωσώστες. Το ποσό που καταβάλαμε, νομίζω, σας το είπα, κυρία Γιώση Φίδου, για το θέμα της πενταετίας. Θα τους πήγαμε Μάρτιο, κύριε Δήμαρχε. Και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποίο του τι θα γίνει. Και έχετε και τα άλλα προβλήματα. Αυτό ακριβώς το λόγο, ότι κάποιοι εμπέζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Ξέρετε, το θέμα είναι ότι, όχι μόνο αυτό, ξεκινάει μία Ιουνίου ή μία Ιουλίου η περίοδος, την άλλη μέρα βγαίνει έξω το λιμενικό και αρχίζει και γράφει. Μα βάζει και πρόστιμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βάζει πρόστιμα. Δηλαδή, εμείς πήραμε πρόστιμο πέρυσι, γιατί βγήκανε μία του μηνός. Δεν είχε έρθει το σκάφος αυτό που προευλέπτω. Είχαμε το παλιό, αλλά σύμφωνα με τις καινούργιες προδιαγραφές, δεν ήταν σωστό. Και ήρθε την άλλη μέρα και πήραμε πρόστιμο. Δηλαδή, από την άλλη υπάρχει και αυτή η υπερβολή. Θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο παλιό καθεστώς και επιτέλους... Υπήρχαν δήμοι που τους ήρθε πρόστιμο 300.000. Διότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρουν ναυαγωσώστες. Αυτό που είπε η κυρία Ιωσήφιδου. Και κάνανε τώρα νομοθετική ρύθμιση και απαλλάσσονται από αυτά τα υπέροχα ποσά τα οποία έχουν μπει. Για τον κανονισμό της λαϊκής αγοράς θα έρθει η κυρία Ιωσήφιδου. Όπως ξέρετε τώρα υπήρχε και μία αριθμία με το θέμα του Covid. Όπου λειτουργούνε δύο λαϊκές αυτή τη στιγμή. Τέλος πάντων όμως υπήρχε μία διαφωνία στα μέτρα. Αυτό όμως τακτοποιείται και θα έρθει. Και φυσικά θα υπάρξει μετά ένας άλλος μεγάλης αντιπαράθεσης που θα είναι ο κανονισμός της λαϊκής αγοράς της Κρινίδας. Για το που θα γίνεται. Ήδη κάποιοι θέλουν να γίνουν σε έναν δρόμο. Άλλοι δεν θέλουν. Προτάσεις να χαλάσσουμε τα παρτέρια για να γίνουν οι λαϊκοί εκεί που γινόταν. Και διάφορα τέτοια. Όπως καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν πρόκειται να γίνουν. Αλλά θα υπάρχει όμως μία περίοδος έντασης, ας το πούμε σε εισαγωγικά, για τη λαϊκή των Κρινίδας. Για τις καθυστερήσεις, εάν υπάρχει καθυστέρηση για τον ΤΑΠ θα σας απαντήσει ο κ. Πρωμούσας. Για την απόφαση δεν θέλω να μπω στη διαδικασία για το μεγάλο έργο αυτό της ίδρυψης. Θα σας απαντήσει όμως τα ερωτήματα που θέσατε τόσο για την απόφαση του κ. Κουφαντζή και τα υπόλοιπα, θα σας απαντήσει ο κ. Χρόνης. Όσο για τις αναθέσεις, δεν είναι εγώ που κουνάω το δάχτυλο κ. Ιωσφύδου. Εσείς πολλές φορές κουνάτε το δάχτυλο, και δεν ξέρω αν είστε εσείς συγκεκριμένα, γιατί και σας σας έχω ακούσει, και άλλοι για τις αναθέσεις τις οποίες κάνετε. Θα μιλάμε όταν εμείς δεν έχουμε κάνει αναθέσεις. Θα σας πω μπράβο, εσείς δεν κάνατε καμία, και δεν επενείσουμε ότι ήταν παράνομες ή όχι. Εσείς περνούσαν σε αποέλεγχο, γιατί? Γιατί άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο πιο μπροστά. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν περνούσαν από τον Επίτροπο οι αποφάσεις της δημοφέλειας. Κύριε Μαυρίδη, Επίσης, πολύ σωστά λέτε ότι παρθενογέννηση δεν υπάρχει. Υπάρχουν έργα τα οποία οριμάζουν από κάποιον, υλοποιούνται από κάποιον άλλον. Πολύ σωστά είπατε, ότι παραδείγματος χάρη, όταν θεμελιώνεται ένα έργο, που σημαίνει ότι έχει γίνει μια μελέτη, βάζουμε, θεμελιώθηκε από τον Τάδε, ολοκληρώθηκε από τον Τάδε. Εγώ αυτή τη στιγμή όπου γυρίζω, βλέπω έργα τα οποία θεμελιώθηκαν, μελετήθηκαν από το Σιμιτσί, θεμελιώθηκαν από το Σιμιτσί, όμως το όνομά του δεν το βλέπω πουθενά και γράφει εγγενιάστηκε από την κυρία Τσανάκα. Λοιπόν, αυτοί οι οποίοι θα μιλάνε για πολιτικό αμφέρ, θα πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί σε αυτά τα οποία λένε. Και όταν λέμε ότι ένα έργο είναι του Μουριάδη, δεν εννοώ ότι εγώ έκανα τη μελέτη, ούτε ο κυρίος Ερυφυλίδης έκανε τότε τις μελέτες. Είχε το όραμα, σωστό, είχε το όραμα και ανέθεσε τότε τις να γίνουν οι μελέτες για όλο το δίκτυ. Και μπράβο του. Αυτό, λοιπόν, το μεγάλο έργο το οποίο θα γινότανε, που ενδεχομένα δεν ξέρω για ποιο λόγο. Δεν θέλανε να φανεί ο κύριος Ερυφυλίδης, δεν μπορούσαν να το χρηματοδοτήσουν, δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω να το ψάξω για ποιο λόγο. Αυτό λοιπόν υλοποιείται σε διάφορες χρονικές περιόδους. Όταν όμως το έργο αυτό δεν μπορεί να συνδεχθεί με τον καταναλωτή, είναι σαν να μην έγινε. Και γιατί δεν μπορούσε να γίνει, διότι έπρεπε όλες οι ειδικήσεις των ΔΕΙΑΚ να χρεώσουν τους χρήστες με τα υδρόμετρα, με τη σύνδεση. Ήταν κάτι το οποίο δεν ξέρω γιατί. Δεν θέλαμε να φανούμε ότι είμαστε φοροπήχτες. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν το κάναμε. Η ΔΕΙΑΚ δεν είχε τα οικονομικά για να αντέξει ένα τέτοιο μεγάλο βάρος. Έτσι, λοιπόν, το έργο αυτό προχωρούσε και έμεινε θαμμένο. Και φτιάχναμε ένα άλλο κομμάτι. Φεωρώ, λοιπόν, ότι είναι έργο του Μουριάνδη. Δεν είναι έργο δικό μου. Είναι έργο των υπηρεσιών. Απλώς έτυχε να είναι η διοίκηση του Μουριάνδη. Όπου, όμως, είχαμε την εξυπνάδα εκμεταλλευόμενη, το εμβληματικό, διότι εδώ άκουσα, από τον κύριο που μου λέτε, ότι ονομάστηκε εμβληματικό, λέει, γιατί πλησιάζαν οι εκλογές και έπρεπε να δώσουμε ένα βαρύ δουπόνομα. Και ονομάστηκε εμβληματικό. Αυτό δείχνει ότι δεν ξέρετε τι του γίνεται. Εμβληματικό ονομάστηκε στο Αντώνης Τρίτσις, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Λοιπόν, αυτό, λοιπόν, το οποίο είχε κατατεθεί τότε στο Φιλόδημος, απλά είχε κατατεθεί, διότι εδώ άκουσα επίσης και διαβάζω ότι αρχίσουμε και χάνουμε την έννοια των μαθηματικών και της λογικής. Ότι για τρία χρόνια δεν γίνανε οι συνδέσεις, χάσαμε, είχαμε διαρροές 10 εκατομμύρια κυβικά, άρα ο δήμος ζημιώθηκε 15 εκατομμύρια, και αυτά τα άκουσα. Δηλαδή, είναι ένα τρελαίνεται κανείς με τις λογικές αυτές οι οποίες υπάρχουν. Αυτό το έργο, λοιπόν, μπορέσαμε και όλες αυτές τις συνδέσεις, τις βάλαμε μέσα στο πρόγραμμα αυτό. Και όχι μόνο, βάλαμε κάτω και το έργο στο Περιγιάλη και έτσι μπορέσε και η δομή υπήρχε, η βάση, η μεγάλη βάση υπήρχε, εγώ δεν είπα ότι δεν υπήρχε, ούτε ο κ. Χρόνης το απέκρυψε, δεν το είπα εγώ. Εντάξει, δεν το είπα εγώ, όχι όμως από μικροψυχία, κυρία Ιώση Φίδη. Θα τα έλεγε ο κ. Χρόνης και όπως πράγματι τα είπε. Κύριε Τσουρουκίδη για τα καλαθάκια, πράγματι υπάρχουν κάποιοι οδοκαθαριστές που τα έχουν και κάποιοι που δεν τα έχουν. Υπάρχουν όμως οι επόπτες, οι οποίοι επόπτες τα έπρεπε να τα επιβάλλουν. Από το να έρχονται και να λένε δεξιά και αριστερά το πόσο κακός είναι ο σταυρίδις, και ξέρετε εσείς τι εννοώ, καλό θα ήταν να το επιβάνουν στους εργαζόμενους. Παρ' όλα αυτά όμως δεν είναι το σπουδαιότερο. Το σπουδαιότερο είναι ότι οι πόλοι είναι καθαροί. Προχθές βρέθηκα στον σταυρό επάνω, τυχαία ήταν ο κ. Αγγελόπουλος του Ολυμπιακού με μία παρέα, και μου δώσανε συγχαρητήρια για το πόσο καθαροί είναι η πόλη. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Το αν θα είναι με καλαθάκι ή δεν θα είναι με καλαθάκι, λίγο με ενδιαφέρει. Που όμως έχετε δίκιο πρέπει να υπάρχει μία ομοιομορφία στους οδοκαθαριστές. Η εικόνα μετράει όμως κι αυτή. Η εικόνα μετράει, σωστό. Και καμία στολή καθαρή και όμορφη έτσι. Έρχεται απόλυτο δίκιο. Κυρία Κόγια, πράγματι είχαν πει ότι θα δώσουμε το όνομα της συγχωρεμένης της Χραντζεσκάκη και θα το κάνουμε. Δεν το αμπελίσαμε, απλώς έμεινε λίγο πίσω. Όμως πραγματικά πρέπει να το κάνουμε και θα έρθει πολύ σύντομα. Τώρα, τι γίνεται με το κυκλοφοριακό της Παναγίας. Απορρίφθηκε την προηγούμενη φορά. Για αυτό που λέτε εσείς, εγώ μην το παίρνετε την απόρριψη πάντα ως κακή η έκφραση. Λοιπόν, πρέπει να έρθει μετά από δύο μήνες. Αυτή τη στιγμή, αυτά που ζητήσατε και επιπλέον συμπληρώνονται. Διότι παράλληλα, ξέρετε, ο Δήμος έχει πάνω πολλές μελέτες οι οποίες πρέπει να τελειώσουν και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με αποτέλεσμα κάποια πράγματα τα βάζουμε λίγο χρονικά, λίγο πιο πίσω. Νομίζω ότι και εσείς το ίδιο θα κάνετε, είναι θέμα οργάνωσης. Ευχαριστώ. Για την παράταση του πάρτινγκ του Αγίου Γεωργίου, δεν χρειάζεται να περάσει πλέον από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει βγει νομοθετική ρύθμιση και είναι με απόφαση του Δημάρχου. Κύριε Δημαρχέ. Κύριε Δημαρχέ, επιτρέψτε. Νομίζω ότι θα πρέπει να πείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το τοπικό συμβούλιο, παρότι δεν είναι των πανεπιστημίων, που έχουμε εδώ, έδωσε αυτή την απάντηση. Και αυτή τη λύση, σε εισαγωγικά. Ναι, κύριε Ακοπόλη, εγώ δεν είπα ότι... Μπορεί να μην το είπατε εσείς, κύριε Δημαρχέ, το είπαν και άλλοι. Αγράμματι μας. Τέλος, πάντων. Τώρα, για το πρόγραμμα στην Παλιά Μουσική, δεν το ξέρω αυτό που μου λέτε και δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα το δω όμως με τη δημοφέρεια μου, είπατε αυτό που είναι με την, πώς το λέμε, την κυβωτό της μουσικής. Ναι, με αυτό, κύριε Δημαρχέ. Ωραία. Εγώ το έχω αναφέρει, σιγεριά, εγώ, το έχω αναφέρει και στη δημοφέρεια. Αν θέλετε την άποψή μου, απλώς επειδή είναι έργο της προηγούμενης διοίκησης, το συνεχίζω. Αλλά αν θέλετε την άποψή μου, εγώ δεν το θεωρώ σημαντικό έργο αυτό την κυβωτό της μουσικής. Τέλος πάντων όμως, οφείλουμε να έχουμε μια συνέχεια. Οφείλουμε να έχουμε συνέχεια. Θα το δω όμως, κυριακόγια, και θα σας απαντήσω. Όχι, τώρα αυτό που λέτε, κύριε Δημαρχέ, δηλαδή, να το απορρίψουμε. Κυριακόγια, δεν κάνουμε διάλογο, σας παρακαλώ. Όχι, να μην το απορρίψετε. Δεν λέω, θα δω τι ήταν αυτό που ζητήσατε και θα το κάνουμε. Είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό δεν σημαίνει ότι... Δεν ζητήσαμε μισθά, κυριακόγια. Δεν μ' ακούτε μάλλον, κυριακόγια. Δεν ξέρω, θα το ωθώ όμως και θα σας πω. Για να μην λέω πράγματα τα οποία δεν εσταθούν. Κύριε Πρόεδρε, τον αγαπητό μου, τον κύριο Κουνάκο, δεν το διακόπτετε ποτέ όταν... Κυριακόγια, σας παρακαλώ πολύ, μην παίρνετε το λόγο μόνοι. Το έχετε κάνει 7 φορές μέχρι στιγμής. Επίσης, για τον κύριο Λαζαρίδη, μέσα στις προσλήψεις των 804 μηχανικών, είναι και 4 για τον Δήμο Καβάλλας. Είναι για τις χρονιές 2018-2019. Θεωρητικά, περιμένουμε και για τις άλλες χρονιές προσωπικό. Προς το παρόν, όμως, εγκρίθηκαν αυτά, αλλά δεν βλέπουμε να προχωρούν. Θα προχωρήσουν, όμως, διότι το πρόβλημα στις πολοδομίες πλέον σε όλη την κόρη είναι πολύ έντονο. Για το οικιακό τιμολόγιο στην Θεϊάκη είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχουμε θέσει, και συζητήσαμε στην ΚΕΔΕ, ακριβώς, για να υπάρχει οικιακό τιμολόγιο και να υπάρχει μάλλον διομηχανικό τιμολόγιο και όχι αυτό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όμως, χαίρετε πολύ καλά ότι εμείς πλέον δεν ελέγχουμε τίποτα, ούτε τον ΔΙΕ, ούτε τη Θεΐ, ούτε τις εταιρίες. Οπότε, όπως αυτά που λέγαμε προηγούμενα για τα καρτέλ, αφού εκθρέψαμε όλο αυτό το τέρας, το οποίο λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας, καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο θα εισακουστούμε και σε αυτό. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Να πάρουν τον λόγο. Είμαι έτοιμος. Κύριε Δήμαρχε, καλησπέρα και από εμένα. Να συγκληρώσω κάποια πράγματα στην απάντηση που δώσατε στο κ. Παπαδόπουρο για τις τουαλέτες. Ναι. Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα, να ενημερώσω το σώμα. Επειδή δεν υπάρχουν τουαλέτες στον εξωτερικό χώρο του Αλεξάνδρα Δήμογλου, για να εξυπηρετηθεί το κοινό που αθλείται στο αθλητικό κέντρο, έχουμε δώσει δύο τουαλέτες μέσα στο κλειστό, από τη βόρεια, από τη πλευρά που είναι οι μπασκέτες δηλαδή. Τώρα όσο αφορά τα σχολεία που έρχονται εκδρομή στο αθλητικό κέντρο της Καλαμίτσας, όταν υπάρχει ενημέρωση από τη διέθυση του σχολείου, δίνουμε και τις τουαλέτες του κηλικίου. Αυτό γίνεται και όταν έρχονται τα σχολεία εκεί και ενημερώνουν τον υπάλληλο ότι ήρθαν εκδρομή ή ακόμα και όταν πέσει στην αντίληψη του υπαλλήλου ότι έχει έρθει κάποιο σχολείο για εκδρομή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό. Υπάρχει η διάθεση και υπάρχουν και οι τουαλέτες του πιστού γυμναστηρίνου που δίνουμε. Κύριε Παπαδό, πρέπει να συμπληρώσω γιατί μου το φέρανε τώρα, ότι το ποσό το οποίο δώσαμε για το τεχνητό μέλος της κυρίας είναι 2.540 ευρώ. Λοιπόν, σας χαιρετώ κι εγώ. Ξεκινώ από την παρατήρηση του κυρίου Παπαδόπουλου για το θέμα των σφαγίων. Βρέθηκα σε αυτή τη συνάντηση προσπαθώντας να ενημερώσω τους τρεις επαγγελματίες της περιοχής, που έχουν αυτές τα στέγαστρα τα προβληματικά, παράνομα, αν θέλετε, και να συζητήσω μαζί τους σε όλα τα ενδεχόμενα που μπορούσαμε να στραφούμε για να προχωρήσει η διαδικασία των πέντε λιμανιών, της νομιμοποίησης των πέντε λιμανιών και την εξωμείωση της χερσαία ζώνης γύρω από αυτά για το λιμανικό γραφείο. Λοιπόν, εκεί κουβετιάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και ξεκινήσαμε ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα πολλών χρόνων, έχουν χαρακτηριστεί παράνομες όλες αυτές οι κατασκευές, πληρώνουν πρόστιμο κάθε χρόνο και έχει παγιωθεί μία κατάσταση ότι τους κοστίζει η επιπλέον κατασκευή με το στέγαστρο και τα νάλων περιμετρικά ένα συγκεκριμένο ποσό. Αν αυτό αντιστοιχεί σε κάποιο είδους ενίκαιο όπως το υπολογίζουν, είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Όπως κατάλαβα, κουβεντιάζοντας με αυτού. Το θέμα πώς τέθηκε από εμάς, γιατί ακούστηκαν ότι τους καταστρέφουμε, δεν ξέρω, είναι μια άδικη εν πάση περιπτώση και χωρίς λόγο χαρακτηρισμοί που δεν έχουν νόημα, τους προτάθηκαν διάφορες λύσεις. Τους εμπιστευθήκαμε και προβληματιστήκαμε μαζί τους για όλα τα ενδεχόμενα που μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και πέρα προσπαθώντας να κάνουμε νόμιμη την ύπαρξη αυτών των λιμενικών εγκαταστάσεων, των χερσαίων ζωνών, την αποκατάσταση του ορθού, εν πάση περιπτώση, σε αυτά τα πέντε λιμάνια. Αυτό πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να μη ζημιώσουμε αυτούς τους κυρίους. Αυτό ήταν το θέμα μας και συζητήσαμε διάφορα ενδεχόμενα. Το ότι τους καταστρέφουμε είναι μια προσέγγιση νομίζω από λάθος πλευρά και δεν αντιλαμβάνουμε γιατί την επαρασπίζεται ο κ. Παπαδόπουλος. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ασφαλώς κανέναν, προσπαθούμε όμως να οδηγηθούμε λίγο με κάποιο τρόπο, με ένα πρόγραμμα στην λογική της νομιμότητας. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Θα πρέπει να συνδέσουμε αυτή την κατάσταση, η οποία είναι εκκριθμή αλλά κρατάει πάρα πολλά χρόνια και κανείς δεν τη σκέφτεται σαν τέτοια. Πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί μία λύση η οποία να είναι σύνομη. Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης, ακούσαμε τις απόψεις τους, τους είπαμε τις δικές μας, τους είπαμε ποια είναι τα ενδεχόμενα, τους είπαμε ότι μπορούμε να τα αποκλείσουμε ή να μην αποκλείσουμε αυτή την περιοχή, το αν θα έχουν να συνεχίσουν να έχουν τα προβλήματα που έχουν, αν μπορούν να τα αποφύγουν, πόσο χρόνο θα διαρκέσει μια τέτοια επέμβαση, τι επιπτώσεις θα έχεις στη δουλειά τους, ανταλλάξαμε απόψεις λοιπόν πάνω σε όλα αυτά. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης. Τώρα τι σας μεταφέρθηκε, τι προέκυψε από αυτή τη συζήτηση από τους συμμετέχοντες, τι κατάλαβα ότι έχουμε στο μυαλό μας, δεν συμφωνώ, δεν καταλαβαίνω, ήταν πολύ ξεκάθαρη η στάση μας και πάρα πολύ ειλικρινής. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια λεπτομέρεια που μου διαφεύγει να τη συμπληρώσω από το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε ανάμεσα σε εμάς και στους κυρίους εκεί, τους επιχειρηματίες της περιοχής, τους τρεις επιχειρηματίες της περιοχής. Με ένα δευτερόλεπτο μπορώ να κάνω μια ερώτηση τηλεκτρίνηση, Αντιδήμαρχε. Ναι, ναι. Δυό φορές σας άκουσα να λέτε καταρχήν για πέντε λιμανάκια, επειδή γνωρίζω τέσσερα. Λούση, Καρνάγιο, Σφαγία, Καρβάλη. Ποιο είναι το πέμπι? Και αν μπορείτε να μας μεταφέρετε, τι λύσεις δηλαδή τους προτείνετε... Αφήνουμε στο θέμα μας, κυρία Κοβίδη, ο κ. Παπαδόπουλος για τα Σφαγία. Κύριε Δήμαρχε, με όλο τον σεβασμό, δέχομαι όλα αυτά που λέτε, αλλά λέω το εξής. Τρία χρόνια στη διοίκηση. Οι άνθρωποι αυτοί προμηνών, δηλαδή δυο, τρεις μήνες, άλλος το Νεέμβριο, άλλος το Δεκεύριο, αν δεν κάνω λάθος, δύο καταστηματάρχες, κάναν ανακένιση. Έχουν επενδύσει εκεί, έχουν ξανά επενδύσει. Δεν θα μπορούσατε αυτά τα τρία χρόνια που είστε στη διοίκηση να κάνετε μια έγκαιρη ενημέρωση, για να προλάβω τουλάχιστον οι άνθρωποι αυτοί. Φυσικά και καταλαβαίνω ότι πρέπει να νομιωποιηθεί, πρέπει να δημιουργηθεί το λιμηνικό γραφείο, δημοτικό γραφείο, αλλά δεν καταλαβαίνω όμως αυτές τις καθυστερίσεις των τριών ετών και τη μη έγκαιρη προειδοποίηση στους επαγγελματίες. Με αυτήν την έννοια το θέτω, κύριε Δήμαρχε, και δεν διαφάνω σε ό,τι λέτε. Λοιπόν, όταν εμείς προσπαθώντας, επιδιώκοντας και διερευνώντας όλο αυτό το θέμα των λιμανιών, φτάσαμε στο προβληματισμό αυτό, μπήκαμε στη προσπάθεια να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές που θα δίναν λύση στο πρόβλημα, χωρίς να τους δημιουργήσουμε πρόβλημα. Να μην βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση έστω και παράνομοι να κατεδαφίσουν ή να μην κατεδαφίσουν, να πληρώνουν το πρόστιμο, να συνεχίσουν να το πληρώνουν ή να μην το πληρώνουν. Έγινε σταδιακά όλη αυτή η προσπάθεια. Δεν πέσαμε με αλεξύπτοτος αυτήν την προσπάθεια, την διερευνήσαμε ενδελεκώς και φτάσαμε να το κουβεντιάσουμε όταν πλέον είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να κάνουμε επιλογές και να συνδυαλλαγούμε με αυτούς τους κυρίους που έχουν διαφορετικές οπτικές πάνω σε αυτό το θέμα από ό,τι ο Δήμος Καβάλας. Και αυτό κάναμε. Δεν μπήκαμε στη λογική να τους διακόψουμε από οποιαδήποτε επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δεν ξέρω γιατί σας μετέφεραν αυτή τη λάθος εντύπωση. Κυρία Κοβίδη, μου επιτρέπετε και κάτι άλλο. Ότι φαίνεται λοιπόν ότι τα στέγα αυτά έχουν πρωτόκολλο κατεδάφυσης. Εάν αύριο μεθαύριο αποφασίσει η κτηματική υπηρεσία να το υλοποιήσει, δεν πάνε να έχουν κάνει ό,τι θέλουνε, θα πρέπει να κατεδάφυσθούν. Αυτοί που κάνανε τις επενδύσεις, ξέρανε ότι υπάρχουν τα πρωτόκολλα κατεδάφυσης. Αυτό λοιπόν που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι ακριβώς αυτό. Να μπορέσουμε να τους νοημοποιήσουμε. Δεν μπορέσαμε. Κάναμε όλα αυτά που κάναμε, πήγε κάτω στο τελείωσε η νοημοποίηση, κάνουμε την εξομίωση της χερσαία ζώνης ας το πούμε έτσι, αλλά από κάτω από το Υπουργείο, δεν δέχονται να τον νοημοποιήσουνε επειδή υπάρχουνε μέσα οι αφθαίρετες κατασκευές. Και να συμπληρώσω δήμαρχε, δεν μπορεί απ' τη μία να τους καταγγέλουν σαν παράνομους, και ύστερα να λένε δεν πειράζει, σας συγχωρούμε, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Επομένως υπάρχει κάθετα αυτό το πρόβλημα. Ή εντάσσονται αυτές οι περιοχές που υπάρχουν αυτές οι κατασκευές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού των σφαγίων, ή δεν μπαίνουν χωρίς να έχουν κατεδαφιστεί. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το ψάξουμε από κάθε πλευρά. Εμείς δεν θέλουμε σων και καλά να πάμε να τους κατεδαφίσουμε. Ασφαλώς όχι. Ας το κρατήσουν έτσι. Εμείς θα κάνουμε την υπόλοιπη διαδικασία από τα μαγαζιά τους και μπροστά, διότι αυτά πρέπει να περάσουν στο δήμο και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν πλέον αυτοί το ρίσκο οτιδήποτε γίνει με τα δημόσια κτήματα. Αυτό είναι. Δεν είναι πολύ απλά τα πράγματα τα γράμματα κ. Παπαδόπουλε. Να προσθέσω ότι ο κίνδυνος και το ερωτηματικό κ. Παπαδόπουλε για την εξέλιξη αυτού του θέματος είναι στο μέλλον και το μέλλον ξέρετε ότι είναι δύσκολο να το προσδιορίσουμε. Το ότι καταφέρνουν να βολευτούν με το πρόστιμο αυτό που τους επιβάλλεται κάθε χρόνο και να συντηρούν αυτή την κατάσταση καλώς έχει αν θέλουν να συνεχίσει έτσι. Το θέμα είναι αν προκύψει μια αλλαγή στην πολιτική στάση αν θέλετε του δημοσίου τι κάνουμε. Εμείς πρέπει για όλα αυτά να είμαστε πολύ σαφείς να τους ενημερώσουμε όσο μπορούμε καλύτερα και αν θέλετε να συναποφασίσουμε και μερικά πράγματα τα οποία όμως θα είναι ενταγμένα στην ομοθεσία μας. Αυτό είναι το θέμα. Τώρα το ότι γιατί καθυστερήσαμε σας είπα ότι δεν καθυστερήσαμε. Δεν επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα βήμα βήμα βήμα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτά τα ασφαλείς συμπεράσματα και πάλι θα σας πω ότι μπαίνουν αυτά τα θέματα για να τους προβληματίσουμε να πάρουν αποφάσεις να σκεφτούν το μέλλον ποιο θα ήταν επιτυχαίστερο να διαλέξουν να συνεχίσουν να είναι παράνομοι και να πληρώνουν τα πρόστιμα αυτά να προκύψει κάποια εξέλιξη γύρω από αυτό το θέμα που δεν ξέρουμε ποια θα είναι ή να μπούμε σε μία λογική με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να μη ζημιωθούν γιατί εμένα δεν με προβληματίζει η κατασκευή αυτή καθεαυτή τα εισοδήματά τους να μη μειωθούν δηλαδή το κόστος μιας κατασκευής σε σχέση με τα εισοδήματα που εισπράττουν και εξασφαλίζουν οι άνθρωποι να τους έχει καλά ο Θεός είναι εντελώς δυσανάλογα δηλαδή δεν είναι το σημαίνον η κατασκευή του στέγαστρου το σημαίνον είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως είναι γιατί σκεφτείτε ότι το στέγαστρο μπορεί να βρεθεί τρόπος να υποκατασταθεί με κάποιο τρόπο οι κύριοι όμως θέλουν και το βρίσκω πολύ λογικό να καλύπτουν περιμετρικά το στέγαστρο με το νάιλον αυτό που ξέρουμε όλοι για να μπορούν να έχουν πελάτες όλο το χρόνο αυτό είναι το πρόβλημά τους δεν είναι ότι θα αντικαταστήσουν ή θα κατεδαφίσουν το στέγαστρο επομένως πρέπει να εντοπίσουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό το κέραιο σημείο καλώς πάντων ας το ξανασυζητήσουμε με αυτούς τους κυρίους γιατί φαίνεται ότι δεν δώσαμε σαφής εξηγήσεις ή κάπου δεν συνεννοηθήκαμε καλά γιατί ακούω ως σας ότι αυτό εις έπραξαν οι κύριοι η καταστροφή των στεγάστρων είναι το πρόβλημα και σε αυτά έκαναν ανακαίνηση φοβερή που τους τύχησε πάρα πολύ δεν φάνηκε από την κουβέντα ότι αυτό ήταν το πρόβλημά τους το πρόβλημά τους φαινόταν ότι είναι η λειτουργία των επιχειρήσεών τους με αυτές τις προδιαγραφές που υπάρχουν σήμερα τέλος πάντων αυτά να προχωρήσω στο επόμενο θέμα όσα αναφορά το θέμα των επεμβάσεων που γίνεται στους δρόμους μας για το αέριο την τοποθέτηση του δικτύου είναι αλήθεια ότι δεν συμφωνούμε πάντα έχουμε βρεθεί πολλές φορές όλοι μαζί και η τροχέα και η δική μας υπηρεσία και όλοι εργολάβοι και υπεργολάβοι της άλλης πλευράς δεν πετυχαίνουμε πάντα το καλύτερο αλλά νομίζω ότι πάμε αρκετά καλά τώρα κύριε Παπά μπορεί να συμβαίνει και αυτό γιατί έχω δείγματα κακοτεχνιών που τους σταματήσαμε σε προηγούμενες φάσεις στην οδό φάσου και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να το δούμε δηλαδή όσο ελέγχουμε και ελέγχουμε όσο μπορούμε περισσότερο σκεφτείτε ότι ξαφνικά αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτούς ενώ έχουμε τόσα έργα να αντιμετωπίσουμε δεν ξέρετε ότι η τεχνική πηδησία δεν έχει πλούσιους μεγάλο αριθμό συνεργατών για να διαθέσει αποκλειστικά κάποιον και εκεί πιστεύω ότι εν πολλής και η προσπάθεια του να πέσει το ασφαλτικό σε ευρύτερο πλάτος από ό,τι το σκάμα ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει η συμπίεση τους παρακαλέσαμε, τους πιέσαμε να εξασφαλιστεί η σωστή συμπίεση για να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η υποχώρηση που θα συμβεί κάποτε στον ασφαλτοτάπητα το να τονικήσουμε εντελώς δεν υπάρχει συμπίκνωση είπα ότι δεν υπάρχει συμπίκνωση βάλανε από πάνω την ασφαλτό σε 6-7 μήνες θα βαθουνώσει δεν υπάρχει περίπτωση θα περιμένουμε και λίγο το μηχάνημα το οποίο έβλεπα να κάνει τη συμπίπνωση ο κύλιδρος ήταν μεγαλύτερος του ορίγματος και πατήσε από μια γωνιά τώρα σας πω και καταλαβαίνετε τι συμπίπνωση έχει έγινε συμπίπνωση του πισίνου τώρα μην λέμε τώρα ομολογώ ότι τους έχουμε τσεκάρει να έχουν κάνει κακοτεχνίες και σε άλλες περιπτώσεις και γι' αυτό παρακολουθούμε τη δουλειά τους όσο μπορούμε από πιο κοντά μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένας επιβλέπον δικός μας ασταμάτητας αυτό το έργο επειδή βιάζονται Γιάννη όμως φρέχουνε προχωράνε γρήγορα και αυτό είναι το πρόβλημα να σας εμπιστευτώ την τελευταία συμφωνία που κάναμε η τελευταία πίεση που ασκήθηκε γιατί έτσι τους βολεύει και ο καθένας από την πλευρά του αλλά εν πάση περίπτωση υποχώρησαν δεν μπορώ να τους κατηγορίσω γι' αυτό αν δεν έκλεινε η Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού εντελώς να μην μπούν στην Κολοκοτρώγη όντως ολοκλήρωσαν τις εργασίες στην Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού αν θυμάστε υπήρχαν σημεία που δεν είχαν επέμβει και μας αφήναν την μονοδρόμηση μόνο για την οδό συγγνώμην Ιρενβέργης λοιπόν τακτοποιήθηκαν όλα αυτά και ύστερα μπήκαν στην Κολοκοτρώγη να μην έχουμε δύο μέτωπα ανοιχτά εκεί τώρα μπαίνοντας στην Κολοκοτρώγη τους κάναμε και ένα έγγραφο που το θεωρήσαν προσβλητικό και με πήραν δύο φορές για να μου πούν ότι δεν είναι σωστό να τους φερόμαστε έτσι γιατί αυτοί πάντα τυρούν τις συμφωνίες που κάνουμε εν πάση περίπτωση είναι ένα άλλο κεφάλαιο αυτό η συμφωνία ήταν να βρεθεί τρόπος το σκάμα τους να πάει στη δεξιά πλευρά του δρόμου που εθεωρεί το πιο ελεύθερο από διάφορα άλλα δίκτυα ώστε να υπάρχει κενό να περνάνε τα απορρηματοφόρα και τα λεωφορία του κτέλου δεν έγινε αυτό κατορθωτό διότι οι φορτωσεις ήταν πυκνές έπρεπε να υπάρχουν φορτηγά εκεί τα οποία δεν αφήναν περιθώριο για να υπάρχει η κίνηση αυτή και δυστυχώς είμαστε στο να είναι αποκλεισμένος ο δρόμος αυτό όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν το περιμέναμε ή ότι δεν ήταν συνεπής και σωστή μέχρι σε εκεί το ότι γίνονται κατοικοτεχνίες γίνονται επειδή όμως μπήκαμε από την αρχή αρκετά δυναμικά πιστεύω ότι τις περιορίζουμε και θα συνεχίσουμε πάμε στο επόμενο θέμα όσα αναφορά τις τάσεις που σχολιάσατε όντως υπήρξε ο δήμος βρέθηκε στην δυσκολή θέση του ανατέθηκε το κεφάλαιο φροντίδα και εν πάση περιπτώση ευφύνη του δήμου για τις τάσεις του κτέλ οπότε διάλεξε την πιο πρόσφορη λύση που του είχε τεθεί σε αυτήν την περίοδο θα επανέλθουμε όμως και ελπίζουμε καλύτερα αποτελέσματα τώρα για τις γιώσεις που έθισε ο κ. Ξανθόπουλος οι γιώσεις όντως και ο κ. Χρόνης μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό που έχει αρκετή εμπειρία τον αλείτσω εγώ για τις γιώσεις ωραία, εγώ πιστεύω ότι πέραν αυτό που θα πει ο κ. Χρόνης καλά είναι να έχουμε και την έκθεση του ελληνικού εκμιλητήριου να έχουμε και αυτά τα στοιχεία εν πάση περίπτωση του δικτύου που πρόκειται να καταργηθεί και τι σοβαρότητα θα έχει όλη συνέχεια σε αυτό όσον αφορά την φρυγείας δύο χρόνια τώρα που είμαι αντιδίμαρχος συζητάμε για την κατάργηση όχι μιας πινακίδας το ότι το θέμα που δεν έτεθει ποτέ της κατάργησης του πεζοδρομίου που υπάρχει ή της υποβάθμισης του για να μπορεί κατευθείαν από τη φρυγείας να βγαίνει στην καπαδοχεία κάθε αυτοκίνητο που θα διάλεγε να κάνει αυτή την κίνηση με βρήκε κάθετα αντίθετο, λυπάμαι πάρα πολύ είναι πολύ η προσωπική μου άποψη αν θέλετε και γι' αυτό υπερασπίστηκα την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης είναι και στα καλά και στα κακά όλοι μαζί που λέμε να κατασκευάσει αυτό το πεζοδρόμιο για αυτούς τους ειδικούς λόγους η Καπαδοκία είναι πάρα πολύ άσχημος δρόμος το έχω πει πάρα πολλές φορές έχει πολλές τροφές, είναι στενός και είναι παρκαρισμένα ένθεν και ένθεν του δρόμου αυτοκίνητα μισά στο πεζοδρόμιο και μισά στο δώστρωμα με αυτές τις προϋποθέσεις και θα σας παρακαλούσα κύριε Σανθόπουλε να επισκεφθείτε την περιοχή να μου πείτε αν θα θεωρούσατε λογικό να βγαίνει από τη φρυγείας κάποιο αυτοκίνητο κατευθείαν στην Καπαδοκία αν συμφωνήσουμε ότι δεν είναι καλό αυτό να βρούμε έναν τρόπο να το απαγορέψουμε και μη μου πείτε να πάει διετημοτική αστυνομία να του βάλει πρόστιμο δεν το θεωρώ επέμβαση αξιόπιστη μπορώ να έχω το λόγο κυρία τη δήμαρχε κύριε Πρόεδρε εν συντομία κυρία τη δήμαρχε η προσωπική μου άποψη δεν ενδιαφέρει κανέναν εγώ δεν μίλησα και προσωπική μου άποψη εγώ αναφέρθηκα σε έγγραφο το οποίο λάβατε από την αποκεντρωμένη το οποίο λέει συγκεκριμένα πράγματα λέει πραγματικά ότι το πεζοδρόμιο κατασκευάστηκε χωρίς την υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου λέει για μια πινακίδα η οποία είναι λέει αδιέξοδος δρόμος και κακώς το αποθετηθεί και λέει για απόφαση δημοτικού συμβουλίου του 2018 για τρεις τοποθέτηση τριών πινακίδων εγώ αυτά τα θέματα τα έχω θέσει κατεπανάληψη στα δυόμιση χρόνια που είστε στην αντιδημαρχία και λαμβάνω απαντήσεις του τύπου ας πούμε ότι ξέρετε έγινε ένα λάθος και το λάθος πάμε να τον διορθώσουμε η επιστολή της αποκεντρωμένης δεν μιλάει για λάθη αλλά για αποφάσεις όπου σε ονοματίζει μιλάει για δρόμο αδιέξοδο ο οποίος κακός χαρακτήθηκε αδιέξοδος μιλάει για πεζανδρόμιο το οποίο εμποδίζει την κίνηση οχημάτων ειδικών και ατόμων με αναπηρίες και επί αυτόν σας καλεί ως τεχνική υπηρεσία να κάνετε αυτά που η υπηρεσία που λέγεται υπεχώς κομοτινής σας έχει αναφέρει η προσωπική μου άποψη δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό το ποιο θέμα που βλέπετε στον Δημοτικό Συμβούλιο είναι και σε ό,τι απαρά το θέμα του υγειώσεων το θέμα του υγειώσεων δεν είναι θέμα ΔΕΙΑΚ είναι θέμα της τεχνικής υπηρεσίας να πρέπει να το δείτε εσείς ο Δήμος Καβάλλος τεχνική υπηρεσία και να επιβληθεί το θέμα αυτό όσον αφορά τη ΔΕΙΑΚ που θα απαντήσει ο κ. Χρόνης σε τέθη σαν θέμα μιας έμπειρης γνώσης που έχει πάνω σε αυτό ένα θέμα το δεύτερο είναι όσον αφορά το εγώ για την φρυγείας εντοπίζω τον προβληματισμό της ουσίας του θέματος και δυστυχώς λέτε ότι δεν μας ενδιαφέρει καλώς λοιπόν αν δεν σας ενδιαφέρει η ουσία του θέματος να πάμε στον τυπικό και να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να πετύχουμε την ουσία με την εντολή της υπηρεσίας της αποκεντρωμένης που δηλώσατε αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, συμφωνώ να το δω κύριε Ιακοβίδη αν μου επιτρέπετε δεν ξέρω τι λέει το πεχό της περιφέρειας αλλά υπάρχει ένα σχέδιο πόλης το σχέδιο πόλης εφαρμόζεται διότι δεν είναι στο χέρι του δημοτικού συμβουλίου να εφαρμόσει αυτό είναι υποχρωμένος να το εφαρμόσει αυτό λοιπόν κάνανε εάν περνάνε αυτοκίνητα ή όχι ειδικά αυτοκίνητα δηλαδή όπου υπάρχει αδιέξοδο τι γίνεται θα πρέπει να γκρεμίζουμε σπίτια ή να ανοίγουμε τι να κάνουμε τα γενικά πολοδομικά τα σχέδια πόλεων προβλέπει και αυτά τα ειδικά οχήματα μπορούν και πηγαίνουν δεν είμαστε υπερβολικοί δηλαδή αν γίνει κάτι μην δημιουργούμε χρησιμοποιούμε φράσεις απλώς για να δείξουμε πόσο δίκαιο είναι το έτοιμά μας δεν μπορεί να πάει νοσοκομιακό φυσικά και μπορεί όλα μπορούν το αν θα πάει άτομα με ειδικές ανάγκες είναι κατά πόσο επάνω στο πεζοδρόμιο υπάρχουν οδηγίαιοδευσης δεν είναι αν θα είναι δηλαδή τότε όλα τα όπου υπάρχει δρόμος και υπάρχει πεζοδρόμιο δεν μπορούμε να κλεμίσουμε όλα γιατί υπάρχει αυτή η δικαιολογία να μου πείτε ότι πρέπει να κάνουμε μία ράπα θα σας πω ναι να κάνουμε ράμπα αλλά όχι όμως ότι αυτός είναι λόγος διότι τώρα το έχουμε βρει ό,τι θέλουμε δεν περνάνε τα ειδικά οχήματα πάντως να συμπληρώσω κύριε Ψανθόκου ένα λεπτό ακόμη κύριε Πρόεδρε δεν είναι όλα που συζητάμε είναι επί της ουσίας προβληματισμί που τους ξέρετε πολύ καλά και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επαναφέρεται αυτό το θέμα ενώ η σωστή κατεύθυση είναι αυτά που περιέγραψα πριν πρέπει να διασφαλίσουμε το σωστό και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος θέλω να βρεθούμε μαζί και να το κουβεντιάσουμε πιο αναλυτικά λοιπόν όντως με την πολοδομία που σχολείεσε ο δήμαρχος ωραία για την πρόσληψη των τεσσάρων καταρχήν και αφορά ένα έτος είμαστε επί τέσσερα έτη τρία έτη συγγνώμη μου ξεφεύγουν συνέχεια τα νούμερα κυρία Ιωσηφίδου επί τρία έτη ζητάμε προσωπικό και για την τεχνική υπηρεσία και για την πολοδομία όταν εγκριθήκαν τα τέσσερα είμαστε πολύ ευτυχείς αυτά κύριε Πρόεδρε δεν βλέπω να έχω ξεχάσει κάτι ευχαριστώ πολύ να πάμε στον κύριο Χρόνη καλησπέρα σε όλους θα ήθελα να ξεκινήσω τον κύριο Μαυρίδη τον αγαπημένο μου κύριο Μαυρίδη κύριε Μαυρίδη αν διαβάσετε το δικαιοτύπι που βγάλαμε την ημέρα που δώσαμε με τον κύριο Παναγιωτόπουλο και τον Υπουργό θα δείτε ότι εννοείται δεν αδικεί σαν κανένα αντιθέτως έχουμε κάνει αναδρομή σε όλη την ιστορία του έργου και ό,τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να μπορέσει να αναλογιωθεί το δίκαιο ίδρευσης από εκεί πέρα για να καταλάβει και η κυρία Ιωσήφιδου γιατί ακόμη καταλαβαίνω ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι μιλάμε για ένα άλλο έργο η πρόταση που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση δεν θα έρχονταν την περασμένη βδομάδα στο σπίτι σας να κάνουν σύνδεση στο δίκτυο που όπως είπατε πολύ καλά κατασκευάστηκε το 2008 δεν είχε καμία σχέση το ένα έργο με το άλλο έργο το σημαντικό που γίνεται με το εμβληματικό είναι ότι θα μπορέσουμε να καταργήσουμε όλο το παλιό δίκτυο ίδρευσης δίκτυο ίδρευσης που υπάρχει είπαμε σε κάποια σημεία της πόλης εδώ και 100 χρόνια συμβαίνει με αυτό το μεγάλο έργο το εμβληματικό όπως το λέμε όχι γιατί μας ήρθε εμάς αλλά γιατί είναι σημαντικό πραγματικά γιατί είναι σημαντική για την πόλη ήθελα να σας πω ότι εννοείται μέσα να αναφέρουμε πότε γίναν οι μελέτες η κάθε διοίκηση σε ποια έργα προχώρησε σε ποια τμήματα της πόλης προχώρησε και έκανε αλλαγή δικτύου τα οποία σας λέω ξανά δεν λειτουργούν εξολοκλήρου μάλλον επειδή το έργο δεν έχουν συνδεθεί υπαροχές όλες με αυτό το έργο όμως θα συνδεθούν και αυτές ακόμη για να σας δώσω να καταλάβετε υπάρχει και η δίκτυο παιδεύσης στον Χαλκερό που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κατάφερε η ΔΙΑΚ με αυτοίπιστασια να κάνει όλες τις νέες συνδέσεις στο δίκτυο το οποίο αριθμεί 15 χρόνια το ίδιο θα συμβεί με τη Νέα Καρβάλη στην Νέα Καρβάλη δεν έχει ολοκληρωθεί ο δίκτυο παιδεύσης υπάρχουν 6-7 τετράγωνα που έχουν ακόμη παλιό δίκτυο παιδεύσης με αμιαντοσωλήνα και θα προσπαθήσουμε κύριο Κουνάκου απαντούτας και σε εσάς το επόμενο διάστημα ήδη γίνεται καταγραφή από τον Μπασάκη τον Σταύρο τον υπεύθυνο που έχουμε στην περιοχή να δούμε πακριβώς ποιο δίκτυο είναι θα προσπαθήσουμε να πάρουμε λίγο πόσο πρόγραμμα μπορέσουμε με τη συνενόηση και με τον κύριο Λογκάρη και με τον κύριο Καρακίσου είναι στον άμεσο προγραμματισμό σας δηλαδή ναι ναι ναι μέχρι το έτος αυτό γιατί τώρα τελειώσαμε κριαστικά από το Χαλκερό που είχε το ίδιο πρόβλημα και τώρα θα πάμε και στην Νέα Καρβάλη μέσα στο επόμενο διάστημα δηλαδή θα πάμε λοιπόν το έργο αυτό λοιπόν δεν έχει πραγματικά καμία σχέση με το προηγούμενο το πρόγραμμα το έχει το οποίο είχε καταθέσει ο κύριος Στουφαντζής και αν πραγματικά έχει τελειώσει το ίδιο πρόβλημα τώρα είναι δυνατό να μας λέτε τέτοια πράγματα κυρία Ιουσιφίδου παρακαλώ δεν έχετε το λόγο δεν μπορώ να πω τέτοια πράγματα πρόεδρε ελεύθερα δεν μπορώ να πω τέτοια πράγματα πρόεδρε ελεύθερα δεν μπορώ να πω τέτοια πράγματα πρόεδρε ελεύθερα κυρία Ιουσιφίδου θα σας αναλέω πάλι λοιπόν αν είχε περάσει από Φιλόδημος δεν θα μπορούσε να γίνει σύνδεση σήμερα στον κύριο Μαυρίδη και σε όλο το υπόλοιπο δείχνιο της πόλης σας αρέσει δεν σας αρέσει και σας είπα πάλι εγώ δεν έβρισα όπως βρίσατε εσείς και τον δήμαρχο και τον υπουργό προσβάλλατε γιατί ο υπουργός μπροστά ήμουν όταν ήταν στη συνέντευξη τύπου και είπε ότι είναι μεγάλη παρά να μπορεί και να συνεργάζεται και απαντούν του δήμου έτσι τη σημερινή διοίκηση του δήμου απαντώντας και στον κύριο Βέρο κύριε Βέρο όλοι οι βουλευτές κυρία Ιουσιφίδου όλοι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα και συνήθως από όλα τα κυβερνητικά κόμματα προσπαθούν να βοηθούν και βοηθούν τις πόλεις τους θα σας πω μόνο ότι από τους 332 δήμους από τις 126 ιδεϊά 8 εμβληματικά περάσανε σε όλη την κόρη ένα από αυτά είναι και το δικό μας εμβληματικό έργο οι ακριβείς ενέργειες που έκανε ο κύριος Παναγιωτούλος θα σας πω ο ίδιος δεν μπορώ να σας πω εγώ εγώ όπως είπα και στο συνέντευξη τύπου το έργο αυτό φέρει καθαρά τη σραγίδα του δήμου δημοσίου της Χριστίνας και του κ. Λογκάρη αν δεν ήταν αυτή η δύο άνθρωποι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ούτε να περάσει σε ένα τέτοιο έργο δεν θα μπορούσαμε να κυρώσουμε το παλιό δίκτυο και να έχουμε μόνο νέο δίκτυο στην πόλη σας το λέω με παρουσία με συμβουλιά και η κυρία Ιησουφίδου μπορεί να λέει και να χτυκέται ως ιωραφέι δεν έχω κανένα πρόβλημα επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε να πω εγώ όχι κυρία Κόγια δεν είστε εκπρόσωπος του Υπουργού ο Υπουργός τα είπε μια χαρά κυρία Κόγια μη παίρνετε σας παρακαλώ το λόγο όταν μπορείς κυρία Κόγια θα σας μεταφέρει κύριε Λαζαρίδη μόνιμο είναι το πρόβλημα με τη δημολόγηση των τουρεύματος της ΔΥΑ της χώρας και μάλιστα είναι πάγιο έτοιμα από τότε ο Διωνατιάδης Παναγιώτης πρόεδρος της ΔΥΑ είναι πάγιο έτοιμα από την ΔΥΑ απλά νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν τη ΔΥΑ της Εταιρείας Παραοχής Τεχνικού Ρεύματος γιατί επειδή είμαστε ανταποδοτικού χαρακτήρα οι ΔΥΑ θα πάρουν τα χρήματα από τους πολίτες και θα τα μεταφέρουν και θα τα δώσουν στη ΔΥΑ είναι η επιδότηση για τη Ρήτρα Αποσταρμογής από τα 65 ευρώ που είναι ένα μεγάλο τώρα να πάει στα 210 δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα επιμένουμε και θα επιμείνουμε σε αυτό γιατί ήδη η Βυρική Χερσόνησος έτυχε να φύγει από τη Ρήτρα Αποσταρμογής και νομίζω ότι έχουμε ακριβώς τις ίδιες δικολογίες και εμείς και θα μπορεί η κυβέρνηση να το επικαλεστεί το ίδιο πράγμα από τη Ρήτρα Αποσταρμογής νομίζω ότι δεν το πετύχανε νομίζω ότι το πετύχανε οι δημαρχοί αυτό διάβαζα τουλάχιστον το ίδιο το πρωί μην τα λες αυτά κύριε Χρόνι θα σε κάνει τζιζ η κυβέρνηση η αλήθεια πρέπει να λέγεται και μην κουτάξαγαν τώρα η τάση ξεφύγει δεν μπορεί καμία δαιειά στη χώρα να αντέξει αυτό το κόστος δεν μπορεί να αποφασίσει εμείς να μην πληρώνουμε τη Ρήτρα Αποσταρμογής πληρώνουμε τα θυμολόγια όπως ήτανε και το επόμενο διάστημα περιμένουμε να κάνουν κάποια συνειδητοποίηση κάποιες άλλες δράσεις, ιδέα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα ζητάμε ταυτόχρονα να προτεραιοποιήσει σε ό,τι αφορά τις ενέργειες και τα έργα που έχουν προτείνει ήδη για ενεργειακή αναβάθμιση και των αντιληπτασιών και των αυτοβολταϊκών παρκών όσο να παράγουμε με άπε ενέργεια περίμενουμε την ανταπόκριψη ακόμη δεν την είχαμε είναι η αλήθεια βέβαια ένα μεγάλο έργο το έχουμε πάρει εμείς από τον Αντώνη Στήτης πάλι τον έχεις κατομμύριο για αντικατάσταση των αντιλειών σε αντιλοστάσεις έδειψη αποσθέτευσης αλλά πρέπει να τρέχουν και επενδύσεις που αφορούν αυτοβολταϊκά παρκά, αν εντρέξουν αυτές και την επόμενη για τη μείωση του ΦυΠΙΑ τί σας είπα κύριε Χρόνη δεν έχουμε καμία απάντηση ακόμη γιατί δεν προβαίνει η κυβέρδηση δεν είναι στο θέμα της κυβέρδησης να μειώσει το ΦυΠΙΑ μην ξεφεύγουμε κύριε Χρόνη συνεχίστε δεν έγινε από δεύτερο πάτος μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τις γιώσεις κύριε Ξανθόπουλε νομίζω ότι όλοι οι ηλεκτρολόγοι γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να γιώνουν το σπίτι ή τους ηλεκτρολογικούς σπίνακες σε δίκτυο ύδρευσης ήδη στο παρελθόν έχει μετρήσει δύο ατυχήματα ή παρολίγον ατυχήματα ηδαιιά καβάλαση μόνο από τέτοιου είδους συνδέσεις απαγορεύεται να συνδέουμε στο δίκτυο ύδρευσης γιατί μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνος αφού συνεργάζονται πάνω στο δίκτυο όπου και πέρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτρολόγοι δεν είναι άμεσα όταν θα αντικαταστήσουμε όλο το δίκτυο ύδρευσης και θα βάλουμε νέο δίκτυο δεν θα βγάλουμε από τη γη το παλιό δίκτυο θα συνεχίσει ο μεταλλικός σωλήνας να βρίσκεται στη γη που σημαίνει ότι αν κάποιοι έχουν ήδη συνδέσει και έχουν κάνει γίωση το δίκτυο ύδρευσης θα συνεχίσει να παρέχει γίωση δηλαδή ξέρουμε ότι υποχρεωτικά έχουν φροντίσει να γιώσουν το σπίτι τους φεμελιακή γίωση οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και από εκεί πέρα, αν κάποιος ήδη έχει συνδέσει το δίκτυο του έχει γιώσει το σπίτι του με το δίκτυο ύδρευσης σιγά σιγά νομίζω ότι πρέπει να αντικατασταθούν υπάρχουν τρόποι και εύκολοι όλα ανοίγουν μια θρύπα, βάζουν το ηλεκτρόδιο αυτό το χαλτό μέσα και γιώνεται εύκολα πάντως δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας και φυσικά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κανέναν αυτό που ζητάν οι ηλεκτρολόγοι στη συνάντηση θα έγινε το περασμένο διάστημα νομίζω απάντηση σε όλα ευχαριστώ πολύ σχετικά με την ερώτηση της κυρία Σιωσφίδου για το ODA κυρία Σιωσφίδου υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ετύσεων για έκδοση του version tab βέβαια πρέπει να πω ότι έχουμε αντιμετωπίσει περίπου γύρω σε 700 περιπτώσεις ήδη πρέπει να σας πω ότι ο μέσος όρος του χρόνου που δίνονται αυτές βεβαίως είναι γύρω σε 650 δηλαδή έχουν ξεπεράσει μέσα σε λίγους μήνες καταπολύ το μέσο όρο και ο αριθμός που είναι σε κρεμμότητα είναι πολύ πολύ μικρό σε συγκρίση με αυτό το νούμερο τώρα γιατί συμβαίνει αυτό είναι τα πρώτον γιατί έχει αλλάξει τη διαδικασία της μεταβιβάσης ακινήτων θα αλλάξει σύντομα και θα ευαρμόσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων αυτό οδήγησε πολλούς συντημότες μας να επισπεύσουν και να κάνουμε νωρίτερα κάποιες μεταβιβάσεις ακινήτων και ο λόγος είναι επίσης ότι οι αιτήσεις που δεχτήκαμε φέτος το 80% από αυτές είναι αιτήσεις που έχουμε διεκπεραιώσει έχουμε εκδόσει βεβαίωση πέρυσι είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλους τους δήμους της χώρας όχι μόνο εμάς πιστεύω εμείς είμαστε πολύ καλύτερα από άλλους δήμους ωστόσο το έχει αναγνωρίσει και η ίδια κυβέρνηση γι' αυτό μάλιστα υπάρχει και νομοθετική ρυθμίση που πλέον ο συμβολογράφος θα παρακρατάει από την αξία του ακινήτου το 3% θα το δίνει στο δήμο και από και πέρα εμείς θα προχωράμε στη διαδικασία και αυτό ουσιαστικά θα ενέχει και θέση βεβαίωσης για να προχωρήσει με τα όλη μας ακινήτου Αυτά κύριε Πρόεδρε Ωραία νομίζω οροκληρώσαμε οπότε προχωρούμε στο πρώτο έκτακτο θέμα το οποίο αφορά την έγκριση κάποιων αποφάσεων της ενείας σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμες και δευτεροβάθμες σχετικά με παραχωρή σχολικών χώρων σε φορείς και συλλόγους Κύριε Μουτσάκη Ακούτε? Ναι να σας ακούμε Ωραία σήμερα μετά από πολλές αναβολές και πολλά προβλήματα κατόρθωσε και συναιδρία σε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας περάσαμε αυτές τις παραχωρήσεις πιστεύω ότι για το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα τυπικό θέμα απλά να πω ότι οι παραχωρήσεις είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία και αν μέσα σε αυτά προσθέσουμε και την έλλειψη προσωπικού βρίσκουμε μια καλή δικαιολογία γιατί αργήσαμε να περάσουμε αυτές τις παραχωρήσεις Ο κύριος Βάρος Σε τι συνίσταται το έκτατο Το έκτατο είναι ότι μετά από πολλές αναβολές και προβλήματα κατορθώσαμε να το κάνουμε αυτό σήμερα μην αφήσουμε άλλο τον χρόνο να πάει χαμένος έτσι κι αλλιώς χάσαμε αρκετά χρόνο μέχρι και τώρα Λοιπόν, κυρία Ιωσήφιδου Πραγματικά το ερώτημα που ήθελα να κάνω εγώ ήταν για ποιο λόγο ενώ βλέπουμε στην εισήγηση ότι τα αιτήματα είτε το συλλόγο, είτε της Δημοθέλε είναι προμηνών τελικά διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι με email σήμερα σε τελικά κατάφερε να συνεδριάσει η αντίστοιχη Επιτυπτροπή Εν πάση περιπτώση επειδή είναι πραγματικά έναν τυπικό θέμα ψηφίζουμε και στο έκτατο και στο θέμα για να μην επανέχουν Κύριε Παπαδόπουλα Κύριε Παπά Ναι και εμείς κύριε Παπαδόπουλα Κύριε Βέρο Όσον αφορά το έκτατο είμαστε αρνητικοί όσον αφορά επί τους ουσίες και τις συζήτησες λέμε ναι Κύριε Ποτόια Ναι Κύριε Βογιατζή Κύριε Ιξανθόπουλε Κύριε Κουνάκο Κύριε Προμούσα Ναι κύριε Ποτόια Εκκρέντο ομόχανο Πρώτο θέμα της ημερής της διάταξης Τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2022 αφορά θέμα που είχε αποσυρθεί στο προηγούμενο συμβούλιο το οποίο είχε κάποιο λάθος κατά την αντιγραφή του θέματος από το πρόγραμμα στην εισήγηση έχει διορθωθεί και δεν υπάρχει κανένα θέμα έχει κάποιος κάποια ερώτηση να μην το αναλύσουμε έχω ερώτηση είμαστε όλοι θετικοί μια στιγμή έχω ερώτηση κύριε Πρόεδρε ερώτηση βέβαια πάμε σε ερώτηση κυρία Εσφυδού Καταρχήν όπως πολύ σωστά είπατε κύριε Πρόεδρε το θέμα είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου βέβαια η ερώτησή μου είναι γιατί δεν αναφέρεται μέσα στην εισήγηση η αιτία για την οποία είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου εν πάση περιπτώσει πάω τώρα στις ερωτήσεις ξεκινώντας την εισήγηση αναφέρεται ότι ένας λόγος που γίνεται αναμόρφωσης του προϋπολογισμού λέει δαπάνες προμήθειας εκχιονιστικών οχημάτων διαβάζοντας δεν μέσα στην εισήγηση βλέπουμε προμήθεια ενός φορτηγού διπλοκάμπνου οχημάτων εκχιονιστικού ποσό 55.000 ευρώ στην προηγούμενη εισήγηση που μας είχε ερθεί την οποία την αποσύρθηκε για άλλους λόγους αναφέρει δε το ίδιο ποσό 55.000 ευρώ αλλά δύο εκχιονιστικά διπλοκάμπινα επίσης θέλω να μας πείτε στο σώμα το ποσό των δικαστικών εξόδων 110.000 ευρώ τι αφορά αν είναι ένα ή δύο διπλοκάμπινα γιατί έχουμε μπερδευτεί κατ' αργά στο δεύτερο σχόλος ερώτησης το δεύτερο σχόλος ερώτησης είχα πατήσει και την προηγούμενη φορά για την αναμόρφωση στον κύριο Βέρο είχε γίνει η ερώτηση είχα πει ότι αφορά μισαιολογικές διαφορές από ζημίωση από παλιούς της 3Κ αφορά μία πτώση κλαδιού σε γιώταχη αυτοκίντρο και αφορά την αποπληρωμή κάποιων τιμολογιών της ΔΕΙ στο πάρκο Φαλήρου τώρα όσον αφορά το άλλο ερώτημά σας για τα οχημά έχετε δει και αυτό είχε γίνει από παραδρομή σε λάθος ενόηση με την αρμόδια υπηρεσία αλλά δόθηκε απαραίτητη διευθυνή στην οικονομική υπηρεσία και έχει διορθωθεί εντάξει ότι δόθηκε μία πάση στην οικονομική υπηρεσία εμείς δεν την ακούσαμε όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δημοτικοί συμβουλίοι που δεν συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή το λέω με την έννοια ότι έκριθηκε και από την οικονομική επιτροπή η διόρθωση αυτή Κύριε Πρόεδρε, αυτά δεν έχω να προσθέσω τί άλλο, απάντησέ στην κύριε Ωσφύρου Ναι, να συγχωρείτε ο κύριος Μαυρίδες Διαβάζοντας, κύριε Πρόεδρε, την απόφαση τυπικό είναι αυτό που ρωτάω, αλλά να δω πώς είναι η διευθυνή της οικονομικής υπηρεσίας η διευθυνή της οικονομικής υπηρεσίας η διευθυνή της οικονομικής υπηρεσίας η διευθυνή της οικονομικής υπηρεσίας είναι από το πρώτο, αλλά να μάθω τι συμβαίνει Λαμβάνοντας τον λογοτών μέλος, ο κύριος Λαζαρίστος ψήθησε όχι, όπως και στην πρώτη απόφαση λέει παρακάτω, αποφασίζει ο μόφωνος το όχι που πείτε Σύμφωνα με οδηγία που έχει έρθει από την αποκεντρωμένη κατά τη ζήτηση θεμάτων αναμόρφωσης όταν δεν υπάρχει δεύτερη πρόταση να μην είναι καταπληψηφία θεωρείται μόφωνο η απόφαση Θα ήθελα να τη δω αυτή την απόφαση Ναι φυσικά, θα πω τη Γραμματεία της οικονομικής υπηρεσίας Δηλαδή, αν θα δεν είναι από τα 8 μέλη 3 όχι και οι 5 είναι, θα τρελαθούμε εδώ Δεν μου χωράει στη λογική Δεν είναι θέμα του κύριου Προμούχαστο Δεν μιλάω για τον κύριο Προμούχαστο, τον άνθρωπο το ξέρω μια χαρά Δημοτικώς αν ερχόταν το θέμα αυτό από το 1941, αν οι 18 λέγανε όχι θα λέγαμε ομόφωνο κύριε Πρόεδρε, θα εκβούμισα την απόφαση Δεν νομίζω, κάτι δεν εξηγούμαι εδώ και δεν μπορώ να το λέει περίτερα Θα σας εξηγήσω κατηδύα να θέλετε κύριε Μαυρίδη έτσι προβλέπεται στο νόμο Ωραία, και εγώ δεν θα το αφήσω από αυτό το θέμα Τότε να μην παρεβλησκόμαστε καθόλου στα συμβούλια, να μην είμαστε παρόντες και να λέτε ομόφωνο και με τους τρεις γιατί εδώ ακούω και άλλα πράγματα Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι παρόντες τρεις δημοτικοί συμβούλοι και να παίρνουν απόφαση με ψήφους 2-1 και είναι έγκυρο Εάν είναι έτσι να χαιρόμαστε το Υπουργείο Συντερικών το σημερινό και το πρωί και το προπρωί Χαιρόμαστε όντως Λοιπόν άλλη ερώτηση δεν βλέπω να υπάρχει Κυρίες Σφίδου είπατε θετική? Όχι κύριε Πρόεδρε Λοιπόν δεδομένου... Ακούτε? Σας ακούμε κυρίες Σφίδου Ωραία. Δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασάβεια μεταξύ της εισήγησης που αναφέρετε στην πρώτη παράγραφο σε σχέση με τους πίνακες όπως αναφέρετε Επιπλέον δε η αγορά του ενός εκχειονιστικού οχείματος φαίνεται από την εισήγηση ότι είναι από τα ανταποδοτικά για τα οποία ακούσαμε τόσα ότι έχουμε καταστρέψει τα έσοδα του δήμου ακούσαμε τόσα όλα αυτά τα χρόνια και αποδεικνύεται ότι παρ' όλες τις μειώσεις που γίναν τα προηγούμενα χρόνια για εκχειονιστικά μηχανήματα γι' αυτόν τον λόγο δηλώνουμε την παρουσία μας άλλωστε όπως είπε και ο κ. Μαυρίδης πριν ό,τι και να ψηφίσουμε ομόφωνοι θα βγει η απόφαση ας δηλώσουμε την παρουσία μας οι υπόλοιποι του συνδυασμού κ. Δρακονάκη κ. Τελίδη ο πρόεδρος ομάδας είναι πρόεδρος άμα ήταν κάτι διαφορετικό θα το έλεγα κ. Παπαδόπουλα συγγνώμη κ. Πρόεδρε άμα μου επιτρέπετε μία επισήμαση δεν περισσέμουν χρήματα και παίρνουμε εκχειονιστικά κόβουμε από τους κάδους απορριμάτων για να πάρουμε το οχιμό εγώ βλέπω ανταποδοτικά κακώς παίρνουμε κ. Προμούσα αφήσουμε να πνίγουν στο χιόνι και στο βουνόχορη κ. Παπαδόπουλα τα αυτοκίνητα που παρέδωσε διοίκηση Τσανάκα ελπίζω να μην τα χαλάσετε όπως άλλο κ. Παπαδόπουλα αρνητική προτερσία αρνητική προτερσία αρνητική προτερσία αρνητική προτερσία κ. Παπαδόπουλα πολύ σύντομα κ. Πρόεδρε να επαναλάβουμε αυτό που είπαμε όταν ξανασυζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα και όχι γιατί η διοίκηση έχει αποφασίσει και θεωρεί άλλως η διοίκηση κάνει τις επιλογές της θα κριθεί θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή πρωτεραιότητα έχει η αγορά ενός συγκεκριμένου φορτηγού αιχιονιστικού όμως σε αυτό το οποίο δεν θέλουμε να συνενέσουμε και δεν πρέπει να συνενέσουμε είναι διότι όπως και προηγουμένως θα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο αντιδήμαρθος οικονομικών και οικονομικών πρωμούς σας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αυτού του φορτηγού είναι από τα χρήματα της 80.000 που αφαιρείται συνολικά από την αγορά των κάδων όπου θεωρούμε και δεν είναι μόνο δικιά μας εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αντικατάσταση παλαιών λόγου φθοράς και οτιδήποτε άλλο αλλά και επιπλέον τοποθέτησης κάδων διότι ζούμε σε αυτό το δήμοκο και ξέρουμε τι γίνεται δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί κύριε Πατώια να ενημερώσω κύριε Πρόεδρε ότι όχι μόνο είναι παράλογο και αντιδημοκρατικό αυτό που γίνεται ό,τι και να ψηφίσουμε θα περάσει βέβαια η κυβερνησιμότητα που θέλει η Νέα Δημοκρατία αυτό ορίζει αλλά να σας πω ότι σε όμορφο δήμο όχι μονάχα κάνουν το στίγμα του ότι καταψηφίζουν τα οικονομικά δεδομένα του δήμου καλούνται και σε απολογία γιατί δεν έχουν ψηφίσει προϋπολογισμό, ισολογισμό κλπ τόση πολύ είναι η Δημοκρατία λοιπόν που μας περιβάλλει που όταν πρόκειται για να εφαρμόσεις αντιλαϊκή πολιτική όπως είναι αυτοί παράδειγμα της αναμόρφωσης αυτής που είναι μια αναμόρφωση για μια φωτογραφία της στιγμής στη μεγάλη εικόνα του αντιλαϊκού προϋπολογισμού τότε εκεί η Δημοκρατία είναι αυτή που είναι που δεν στέκει στη λογική αλλά όταν πρόκειται όμως για τα σωματεία και τους εργαζόμενους και πέρα θέλουν το 50% φυσικά και ούτω καθεξής και δεν μπορεί οι σχνές μειοψηφίες έτσι σηκώνουν το δάχτυλο όλοι οι κυβερνόντες να ταλανίζουν και να ταλεβολούν τους εργαζόμενους τους συντημότες και ούτω καθεξής τα άλλα επαγγελματά κύριε Ποτόγια με συγχωρείς γιατί δεν σας άκουσα θετικός ή αρνητικός είπατε στον κορονοϊό στο ένα μάθος είμαι αρνητικός κύριε Ποτόγια παραλάβετε παρακαλώ αρνητικός ωραία ευχαριστώ κύριε Βοιατζή κύριε Ξανθόπουλα πρόεδρε εγώ ειλικρινά δηλαδή θυμάμαι την διαδικασία που έγινε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την αντιπαλότητα που δημιούργησε η συζήτηση του θέματος του πώς η οικονομική υπηρεσία έφερε το θέμα στην οικονομική επιτροπή και πέρασε με τον τρόπο που πέρασε μου κάνει εντύπωστο το γεγονός ότι η οικονομική επιτροπή δεν πήρε είδηση ότι στο δημοτικό συμβούλιο εντοπίσαμε και εν τέλει μορδότηξε και κίνησε η ψήθηση από το σώμα το θέμα αποσύρθηκε αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις συνθήκες εγώ δεν μπορώ παρά να μην είμαι αρνητικός οπότε καταψηφίζω τη συγκεκριμένη εισήγηση σας Δεύτερο θέμα Τέταρτε αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2022 Έχετε κάποιες ερωτήσεις κυρία Σιφίδου Καταρχήν από την πρώτη σελίδα για τις έκτατες υποχωρηγήσεις για κάλυψη λειτουργών δαπανών ποσού 415.000 ευρώ καταλαβαίνουμε απλά θέλουμε λίγο να μας εξηγήσετε οπομένως τι είναι αυτά τα χρήματα και πού πηγαίνουν Επιπλέον στον κωδικό στην επόμενη σελίδα που αναφέρει παροχή υποστηριχτικών υπηρεσιών για την επέκταση και προσαρμογή διεξαγωγής αναθέσεων διαγωνισμών και ηλεκτρονικών διαγωνισμών τι ακριβώς είναι αυτό επίσης τον κωδικό για να μην αναφέρουμε κωδικό στην πρώτη-ελευταία σελίδα που τελειώνει σε 02257312000 που αναφέρει κατασκευές επεκτάσεις δικτύων άρδευσης 2022 στο τέλος λέει ανταποδητικά ύδρευσης τελικά τι είναι άρδευσης ή ύδρευσης και πού πάνε παίρνετε τα 74.000 και τελικά πού τα βάζετε σε ποιο κωδικό, ύδρευσης ή άρδευσης γιατί είναι λίγο ψιλομπερδεμένε μπας περιπτώσει όπως επίσης και στην τελευταία σελίδα ύδρευσης παραγωγής διαδικασίας ήταν 400.000 αναμορφωμένος έγινε 240.000 ευρώ ξαναβάζεται 160.000 λίγο μια επεξήγηση γι' αυτά τα 160.000 ευρώ τι είναι και για ποιο λόγο Απαντήσω τώρα και οι προεδροί συνολικά Ας απαντήσετε συνολικά κύριε κύριε Βαβαντόπουλε έχετε κάποια ερώτηση όχι κύριε Βέρο Δύο διευκρινήσεις για δύο κωδικούς κύριε Πρόεδρε ήδη στον ένα κωδικό τον έθεσε η κυρία Ιωσήφιδου όσα αφορά για την παροχή υποστηριχτικών υπηρεσιών και το δεύτερο που θα θέλαμε να ρωτήσουμε ως διευκρινήση είναι υπάρχει ένας κωδικός που αναφέρεται σε εργολαδική δικηγορική αμοιδή 50.000 και στον κωδικό στα έσοδα βάζεται αυτά τα χρήματα και στα έξοδα πάλι επίσης βάζεται τα 50.000 λίγο κάποιες διευκρινήσεις άλλη ερώτηση υπάρχει κύριε Πρόεδρε παρακαλώ λοιπόν όσον αφορά τα χρήματα τα οποία τα 415.726,69 αφορά μία έκταξη χρηματοδότηση από την κατανομή του Μαρτίου από τους ΚΑΠ όπως και μία αντίστοιχη υπάρχει και για τις σχολικές επιτροπές τώρα τα χρήματα αυτά έχουν διανημιθεί ως εξής 50.000 έχουν πάει σε κωδικό φοδισμός και ηλεκτρισμός που αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου 100.000 στις δαπάνες για κατανάλωση ελεκτρικού ρεύματος του κλειστού κολυμπερίου Καβάλλας 105.726,69 αφορά χρήματα που έχουν δοθεί για ηλεκτριβισμό το ηλεκτρικό ρεύμα πλατεών και κοινωνχρήστων χώρων υπηρεσίες καθαριώτων είναι που περισσέχουν τα λεφτά στην καθαριότητα και 160.000 όσον αφορά και το δεύτερο στροσερότησης πηγαίνουν στην είδευση στην παραγωγική διαδικασία αν θυμάστε είχαμε πάρει από αυτόν τον κωδικό 160.000 για να δώσουμε στους παιδικούς σταθμούς αν θυμάμαι καλά και τώρα τα επιστρέφουμε πίσω έτσι ώστε να ενισχύσουμε βλέπετε σε γενικές δραστηριότητες κωδικούς οι οποίοι έχουν σχέση με την ενέργεια τώρα από εκεί πέρα το υίδρευσης είναι ένας γενικός χαρακτηρισμός αφορά άρδευση δεν ξέρω αν θέλετε κύριε Χρόνο να δώσουμε κάποιες δευτερνήσεις για αυτά τα 74.000 αν θέλει και η κυρία Ιουσιφίδου και επίσης για τα 50.000 τα οποία ερώτησε ο κύριος Βέρος ουσιαστικά αυτά είναι χρήματα τα οποία παρακρατούνται από δικαστικά έξοδα προφανώς ο κύριος του Θεού το γνωρίζει και το ίδιο αντίστοιχα συνδένει και πιο πάνω με τα 100.000 που εκείνα παρακρατούνται από ενδάλματα υπέρ μηχανικών τα 50.000 αυτά έχουν καρατηθεί από δικαστικά έξοδα υπέρ δικηγόρων οπότε ενισχύεται αρχικά ο κωδικός των εσόδων και μέσω από θεματικού ενισχύουμε τον κωδικό εξόδων έτσι ώστε να τα αποδώσουμε τα με πρότατα στους μηχανικούς και τα άλλα στους δικηγόρους ό,τι αφορά δικαστικές διαδικασίες που κάνει ο δίβος. Συγνώμη, έχουμε σε μια κρεμμότητα την απλάτηση για τις υπηρεσίες υποστηρικτικές. Αυτό αφορά υπηρεσίες υπηρεσίες στο τύμα προμηθειών. Είναι η σύμβαση η οποία πατάει και μέσα στο 2022 οπότε ενισχύουμε τον κωδικό αυτό και για φέτος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά. Ξέρετε ότι η κατάσταση του τύμα προμηθειών δεν είναι πάρα πολύ καλή όσον αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού. Προσφατά έχει ακόμη ένα υπαλλήλους. Έχουμε όμως ήδη ενισχύσει το τύμα αυτό με δύο υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα μάθουν και το αντικείμενο. Θα υπάρχει γνωστικό αντικείμενο και δεν θα χρειαστεί να έχουν υποστηρικές υπηρεσίες. Παρακαλώ για μισό λεπτό μια διευκρινήση από τον κ. Προυμούσα. Κύριε Αντιδήμαρχε. Όσον αφορά και το συγκεκριμένο κωδικό που σας έθεσα δηλαδή για την εργολαδική δικαιογωρική αμοιβή. Ναι μεν στα έσοδα φαίνεται 50.000. Όμως ταυτόχρονα αν πάτε στην περίπτωση των εξόδων το ξανατοποθετείτε το σύνολο αυτών των χρημάτων 50.000 στο συγκεκριμένο κωδικό. Δεν είναι έτσι όπως μας λέτε ότι ναι μεν έρχονται ως έσοδα από της κρατής επιστροφή και τα λοιπά της μειώσης οτιδήποτε και τα τοποθετείτε σε άλλους κωδικούς. Εδώ αν θα πάτε βλέπετε είναι ο κωδικός 2002-0082-42-00-09. Είναι ο κωδικός 2002-0082-42-00-00 δικαιογωρική αμοιβή 50.000. Στα έξοδα. Στα έξοδα ναι. 50.000. Άρα αυτά που παίρνετε που αν θα πάτε πιο μπροστά στο κωδικό 06-0041-42-0011 από τα έσοδα που πάλι λέτε εργολαδική δικαιογωρική αμοιβή 50.000 τα παίρνετε από εκεί και ξανά τα βάζετε στα έξοδα εκεί. Τι δεν καταλαβαίνω ενδεχομένως να μην καταλαβαίνω κάτι εγώ. Ουσιαστικά γίνεται η λογιστική τακτοποίηση έτσι ώστε να υπάρχουν τα χρήματα να ενισχυθεί ο κωδικός αυτός. Δεν μπορούμε να πάρουμε για να ενισχύσουμε τον κωδικό των εξόδων να μπορέσουμε να καταθέσουμε υπέρ δικηγόρων το ποσό αυτό όταν χρειάζεται θα πρέπει να το πάρουμε από κάποιο κωδικό. Οπότε γίνεται η λογιστική τακτοποίηση για να το πάρουμε από το λογικό εξόδων και να πάει στον κωδικό εξόδων. Λογιστική τακτοποίηση. Λοιπόν, κύριε Σφίδου. Να πω μόνο για τις 74 σιάδες ευρώ τι αφορούν τι κάνει το θέμα την ανώρυξη του γεωτρήσεων. Πόσες γεωτρήσεις και πού? Δύο γεωτρήσεις αρβεύσης. Η μία νομίζω είναι στο ζυγό και η άλλη στο βάθος. Λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε θετικά, Πρόεδρε. Ευχαριστώ ότι παίρνουμε και χρήματα έξτρα από το κράτος. Νέο κ. Φαββαδόπουλος, κ. Παπά. Κ. Βέρο. Και παρόν κ. Πρόεδρε. Κ. Ποτόια. Όχι. Κ. Ποτόια. Ναι, μ' ακούτε. Σας ακούμε, ναι. Όχι. Όχι. Κ. Βοιατζής. Κ. Βοιατζής. Παρακαλώ κ. Βοιατζής. Κ. Βοιατζής. Δεν σας ακούμε. Δεν ακούγεστε. Κ. Ξανθόπουλε. Πρόεδρε, επειδή έρχονται έσοδα από τον Σκάποβος πολύ ζωστά, λέει ο κ. Μαυρίδης, αλλά η διάθεση που γίνεται δεν με βρίσκει σύμφωνο, ψηφίζω παρόν. Πρόεδρε, εγώ θετικός είμαι. Ο κ. Κουνάκος. Θετικός κ. Πρόεδρε. Και ο κ. Πρόμουσες. Θετικός κ. Πρόεδρε. Το τρίτο θέμα, κύριε Δημάκε, το τρίτο αφορά επικαιροποίησης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας ΚΑΠΙ. Ο κ. Δημητριάδης, θα μπορέσει να συνδεθεί ο πρόεδρος του νομικού προσώπου σε λίγο. Να το αφήσουμε ή θα το εισηγηθείτε εσείς. Το έχετε διαβάσει, ωραία. Ψηφίζουμε το τρίτο. Μης είμαστε θετικοί, πρόεδρε. Λοιπόν, ας το προχωρήσουμε. Θετικός κ. Βαββαδόπουλος, κ. Παπά. Ναι. Είναι τυπικό, καθαρά τυπικό. Κ. Παπά. Ναι, είπα. Ναι. Κύριε Βέρο. Ναι, πρόεδρε. Κ. Ποτόια. Κατά την άποψη μας, κ. Πρόεδρε, η φροντίδα των... θα πω κιόλας πριν ψηφίσω. Η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελεί εικόνα του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Φυσικά, όχι αυτής της κοινωνίας, της ζούμπλας και του κανιβαλισμού. Κατά την άποψη μας, λοιπόν, απαιτείται ολόπλευρη στήριξη των ηλικιωμένων μέσα από δημόσια δόξα. Πλεύρη στήριξη των ηλικιωμένων μέσα από δημόσια δομές. Γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν, αγωνιζόμαστε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κοιήμα για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας, υγεία και πρόνια και φυσικά με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης κάθε είδους σε αυτούς τους τομείς. Γι' αυτό, λοιπόν, διεκδικούμε δημόσια κέντρα ηλικιωμένων, ανοιχτής ή κλειστής προστασίας και κατοίκων υποστήριξή τους. Όλες αυτές οι δημόσιας δομές να ανοίγουν σε ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται πυρος φυσικά από το δρατικό προεπλογισμό και θα διασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά όσους τους εργαζόμενους ασχολούνται σε αυτό το δομήμα. Η εισήγηση που έχουμε μπροστά μας βλέπουμε ότι προβλέπει οικονομική επιβάρυνση για εγγραφή των ηλικιωμένων στα γκαπτί επίσης και αιτήσια συντρομή χωρίς βέβαια να ορίζει το ποσό και να το αφήνει στην ευχέρεια της διοίκησης ανάλογα με το κατ' ο πόσο βγαίνει οικονομικά. Αναφέρει επίσης ανταποδοτικές υπηρεσίες των δομών αυτών, της δομής αυτής για συμμετοχής σε δραστηριότητες. Επίσης, το ζήτημα των εργαζομένων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όπου στον κονονισμό αυτό περιγράφονται οι ειδικότητες που πρέπει να έχει το κάθε καπί αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένα και υποχρεωτικά ότι αυτές οι ειδικότητες θα προσφευχθούν με σχέσεις εργασίας, μονυμότητας σε κάθε καπί και ούτω κάθε εξής. Ούτε φυσικά προσδιορίζονται οι σχέσεις εργασίας. Πέρα κατ' άλλα βάζει κανόνες λειτουργίας. Για σπάνς αυτή τη λογική λοιπόν που σας ανέπτυξα εμείς δεν ψηφίζουμε τον κονονισμό ακριβώς γιατί δεν εισάγει αυτή τη λογική που έχουμε εμείς σχετικά με τη φροντίδα των εργαζομένων. Κύριε Παγιατζή. Πώς που λέτε. Ναι Πρόεδρο. Κύριε Κουνάκο. Ναι. Κύριε Πρόεδρο. Ναι Κύριε Πρόεδρο. Τέταρτο θέμα. Ανάκληση της 41 απόφασης του Δημοκρατικού Συμβουλίου Καβάλλας και Λήψη Νέας για τη μετονομασία του ευχιστάμενου οικισμού παλινωστών δρομογενών σε Νέο Ζυγό. Είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του Ζυγού, ο κ. Ποτσακίδης Δαμιανός. Θα ήθελε να λάβει το λόγο. Ναι βεβαίως κ. Πρόεδρε. Ακούμαι. Βεβαίως σας ακούμε μια χαρά. Καλησπέρα κι από μένα. Η απόφαση που είχατε πάρει εσείς πριν δυο δημοτικά συμβούλια αν δεν κάνω λάθος ήταν για ονομασία του οικισμού. Ο δήμος Καβάλλας όταν ξεκίνησε και έστειλε τα σχετικά έγγραφα στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας στην ουσία ζητούσαμε την ονοματοδοσία του οικισμού με απαντική απάντηση η Επιτροπή Ονοματοδοσίας ενημέρωσε το δήμο Καβάλλας ότι στην ουσία δεν πάμε να κάνουμε ονομασία του οικισμού αλλά αλλαγή ονομασίας. Ο δήμος Καβάλλας από πλευράς του ρώτησε την κοινότητα ζηγού εάν έχει υπάρξει στο παρελθόν απόφαση η οποία δίναμε κάποιο όνομα στον οικισμό. Εμείς ελέγχοντας το αρχείο της κοινότητάς μας και τα προηγούμενα χρόνια όταν ανοίγαμε στο δήμο Φιλίππον δεν έχει υπάρξει απόθενά απόφαση η οποία δίνει κάποιο όνομα στο συγκεκριμένο οικισμό. Ψάχνοντας λίγο το θέμα ανακαλύψαμε και εμείς, εμείς εννοώ ο δήμος Καβάλλας ότι μέσω της στατιστικής υπηρεσίας οποιοσδήποτε οικισμός πάνω από 40-50 κατοίκους θα πρέπει να έχει κάποιο όνομα. Για το λόγο αυτό η στατιστική υπηρεσία από μόνη της έδωσε το όνομα πρόσφυγες κάτι το οποίο το πήρε το Υπουργείος Ουτερικών και το έκανε επίσημη ονομασία του οικισμού. Εγώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν έχει παρθεί ποτέ απόφαση από την κοινότητα Ζεγού για την ονομασία του οικισμού οπότε πάμε τώρα με την εισήγηση και με την εντιολόγηση που έκανε ο δήμος Καβάλλας που έχετε μπροστά σας να αλλάξουμε ονομασία του οικισμού και να τον ονομάσουμε νέος Ζεγού όπως είναι η απόφαση που έχει πάρει το τοπικό συμβούλιο Ζεγού μέσω των κατοίκων και τα λοιπά. Στην ουσία αυτό έρχεστε να ψηφίσετε. Αν θέλει κάποιος κάποια ερώτηση, κάποια διευκρινήση γιατί είναι λίγο μπερβεμένο. Όχι, ήταν σαφής. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριο Κοτσακίδη. Δήμαρχε θέλατε κάτι εσείς. Κύριε Πρόεδρε, να πει τα είπε ο κ. Κοτσακίδης. Κύριε Ιωσήφιδου. Φυσικά μας λύθηκαν οι απορίες γιατί διαβάζοντας την εισήγηση δεν είχαμε καταλάβει ποιο ήταν το πρόβλημα και γιατί ζητούσατε την ανάγκη της απόφασης. Είναι ωστεθετική επομένως όπως και την προηγούμενη φορά. Κύριε Παπαδόκουλε. Μια απορία έχει ο κ. Μαυρίδης, σας ακούμε κ. Μαυρίδης. Εδώ έχουμε μπλέξει το πρόβλημα. Για αυτό ζηγό είπε, για αυτό. Ποιος είναι ο ζηγός, ποιος είναι ο ζηγός. Ήθελα να θέω όσοι γνωρίζουν να μας πούνε εδώ πέρα, ποιά είναι η ονομασία, πώς έχετε σκεφτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης του Ενήτσιος, το χωριό Ζηγό. Όταν συζητάω με τους πολίτες από πού κατάειζε, μου λένε από το Ζηγό. Είναι το Ζηγό, είναι ο Ζηγός. Τι είχε σχεδιακά, ποιος είναι ο Ζηγός, ποιος είναι ο Ζηγός, ποιος είναι ο Ζηγός. Εδώ νομίζω ότι θέλουμε έναν ιστορικό να μας αναλύσει. Εγώ επειδή διαβάζω πολύ πρώτα είναι ο Ζηγός. Στά κύριε Παπαδόκουλε είναι ο Ζηγός. Για να μας πει ο κ. Σκοτσακίδης που είναι ο πιο αρμόδιος. Είναι ο Ζηγός. Έλεγες όμως το Ζηγό προηγουμένως. Το κλείω, ο Ζηγός. Να είσαι καλά, νομίζω ότι είναι εντάξει. Νομίζω είναι ομόφωνα κύριοι και κυρίες. Ομόφωνα. Πρόεδρε, εδώ όμως... Λίγο πιο δυνατά κύριε Ποτόια, γιατί δεν ακούγεστε. Δεν αρκεί όμως το όνομα μονάχα. Χρειάζεται και η χάρη, έργα δηλαδή στο συγκεκριμένο οικισμό. Αυτό. Έχετε καιρό να πάτε κ. Ποτόια. Αν πάτε, γίνεται κάτι. Εντάξει, μην ανησυχείτε. Κάτι μπορεί να γίνεται. Εντάξει, γίνονται πράγματα. Συγχαρητήρια κ. Κοτσακίδη. Συγχαρητήρια. Δώσατε ζωή στο χωριό σας. Αυτό φίλετε στο κ. Κοτσακίδη, ακριβώς όπως το είπε ο κ. Πουτάκους. Κύριε Ποτόια, με συγχωρείτε, αλλά δεν άκουσα την ψήφω σας. Είπα ναι. Είπατε ναι, πολύ ωραία. Ομόφανα λοιπόν κ. Κοτσακίδη, ευχαριστούμε. Μεγιά το όνομα λοιπόν, επιτέλους, το λέμε όλοι τόσα χρόνια. Επιτρέψτε μου, πρόεδρε, ωραία είναι να χαριτολογούμε, αλλά θα ήθελα να σας πω σε αυτό το σημείο για ένα λεπτό, ότι σίγουρα τα ανέξοδα πράγματα πρέπει να τα τρέξουμε λίγο πιο γλυγόρα και βλέπω ότι έχετε διάθεση και τα τρέχετε. Απλά να σας πω ότι πραγματικά το όνομα πρόσφυγες, δεν ξέρω πώς το πήραν, πώς το παίρνανε τόσα χρόνια εκεί οι κάτοικοι, ήταν κάτι που τους ενοχλούσε. Μπορεί να έχω για σας να φαίνεται πάρα πολύ απλό, αλλά ειλικρινά από την πρώτη στιγμή θέλανε να έχουν όνομα. Στο παρελθόν υπήρχε και μια επιδίκηση του κ. Σιμητσή, υπήρχε μια προσπαθέα με λάθος βάζει γι' αυτό και δεν στεύθηκε με επιτυχία. Ειλικρινά σας το λέω, σαφέστατα, και ευχαριστώ τον κ. Ποτόλη που τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και έργα και γίνονται σιγά σιγά κάποιες παρεμβάσεις, το όνομα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους κατοίκους και για να τους φύγει αυτοί, υπάρχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν κάνει οικογένειες και ζουν στο χωριό πρόσφυγες. Τέλος πάντων αυτό ήθελα να πω, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Επιτέλους λύθηκε λοιπόν το θέμα, ευχαριστούμε και εμείς και προχωράμε. Πέμπτο θέμα, δεύτερη τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάδου. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Κύριε Κουνάκο το μικρόφωνο. Βλέπω δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε Ιωσήφιδου. Ναι, Πρόεδρο. Κύριε Παλαντόπουδε, ναι. Κύριε Παπά. Ναι. Κύριε Ποτόια. Ναι, κύριε Βαλιατζή. Πρόεδρο ακούμε. Ναι, σας ακούμε. Εγώ δεν το ψηφίζω, κύριε Πρόεδρο, γιατί θεωρώ πως το ζήτημα της διαχείρισης των ερώνιων είναι μια πολύ σοβαρή και σημαντική ιστορία. Και μάλιστα, όταν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ως εμπόρευμα, εμείς διαφωνούμε κάθετα. Επιπλέον, το να ανοίγεις γεωτρήσεις έτσι, χωρίς να παίρνεις όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα και έργα που αφορούν στον εμπλωτισμό των υπόγειων υδάτων και να μην επεκταθώ τώρα σε διάφορες δράσεις που θα μπορούσες και έργα να κάνεις και να ανοίγεις κάθε τόσο και μια γεωτρήσεις, θεωρούμε ότι δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρό αυτό πρόβλημα το νερό και της έλλειψης αυτήν την περιοχή. Εδώ μένει ακόμα στις καλένες και σε κρεμότητα αυτή η ιστορία με τον ΤΑΠ και ό,το κατεξής. Ο ΤΑΠ περνάει, ζει και βασιλεύει, έταξε τα έργα του, εδώ γίνεται κάθε τόσο μια κοκορομαχία σε σχέση με τις παρατάξεις που ερίζουν, υποτίθεται για την πολιτική του ΤΑΠ που είναι προέκταση βέβαια της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και ακόμα φως δεν υπάρχει στον ορίζοντα για αυτήν την ιστορία, άλλωστε είναι αποκαλυπτική η συζήτηση που έγινε στην αρχή της συνεδρίας της σημερινής για αυτό το εμπληματικό έργο, το οποίο άκουσον άκουσον έχετε και μπράβο σας, που βγαίνετε και το συζητάτε και όλες και αντιδικείτε, από το 2000 ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο και ακόμα δεν τελειώνει και δεν τελείωσε και δεν ξέρω πότε θα τελειώσει ακόμα και κάνατε μια αντιπαράθεση κούφια σε σχέση με αυτό το ζήτημα το τεράστιο, το πολύ σοβαρό. Βέβαια οι συνδημότητες μας εδώ πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να κατανοήσουν ότι όταν αφήνεις, αν αποθέτεις τις ελπίδες σου και το τι θα κάνουν για σένα άλλοι και δεν μπαίνεις εσύ στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσεις να σου λυθούν τα προβλήματα, όταν δηλαδή με σωτήρες κάθε τόσο αλλάζεις είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο τοπικό και περιμένεις να σου λύσουν τα προβλήματα, θα έχεις παρατάξεις διοικήσεις που να αερίζουν ποιος έκανε το έργο το οποίο ξεκίνησε πριν 30 χρόνια. Είναι τρομερά πράγματα αυτά που γίνονται, αυτά που λέγονται και δεν θα συμβουλευτώ να σας επενέσω κιόλας που βγαίνετε στα μανταλάκια αντί να κρυφτείτε για αυτά τα ζητήματα. Εμείς λοιπόν για αυτούς τους λόγους δεν ψηφίζουμε αυτήν την τροποποίηση που έχει την αντιμετώπιση του νερού με αυτές τις γεωτρίσεις και με όλη αυτήν την πολιτική που κάνετε στην περιοχή, την πολίτευτη σε σχέση με το νερό των Φιλίππων. Κύριε Ποτόλια, αν μου επιτρέπετε, εντάξει έχετε ψηφίσει ούτως ή άλλως, αλλά οι γεωτρίσεις αυτές δεν είναι για την ύδρευση, είναι για την άδρευση. Ακόμα χειρότερα δήμαρχε. Όχι, όχι δεν είναι χειρότερα και επίσης δεν κάνουμε καμία γεώτριση τυχαία. Παίρνουμε άδεια και μετά γίνεται η γεώτριση. Δεν πάμε έτσι όπου να είναι και ανοίγουμε μια... Δεν αντιλέγω ότι τα κάνατε νόμιμα πρώην, μακριά από εμάς αυτή η κατηγορία. Δήμαρχε, είναι και οι γεωτρίσεις οι οποίες καταργήθηκαν επειδή δεν έχουν χαλάσει. Δίπλα θα τους κάνουν δηλαδή, δεν είναι κάτι καινούργιο. Γιατί λοιπόν προσθέτεται ακόμα περισσότερα επιχειρήματα σε αυτά που λέω. Έχετε άδεια, κανείς δεν λέει ότι κάνετε παράνομενες ενέργειες, αλλά ποια είναι εκείνα συνολικά τα έργα της διαχείρισης και της οικονομίας των νερών. Ποια είναι τα έργα για τον υπλοτισμό του υγροφόρου ορίζοντα και ούτω κατεξής. Τίποτε από αυτά δε γίνεται και κάνουμε γεωτρίσεις και γι' αυτό παθαίνουμε αυτό που παθαίνουμε και πάμε όλο και πιο βαθιά. Ή παίρνουμε νερά τα οποία είναι ακατάλληλα και ούτω κατεξής. Δεν υπάρχει δηλαδή μια συνολική πολιτική, και επαναλαμβάνω δεν κατηγορώ εσάς, κατηγορώ αυτούς βέβαια που και εσείς εστηρίζετε και υποστηρίζετε. Και φυσικά δεν είναι παράλογο αυτό που κάνουν οι ανθοπάνομες, καπιταλισμό έχουμε κύριε Δήμο, γιατί λέτε ότι τους επιτρέψαμε να κάνουν αυτά που κάνουμε στην ενέργεια. Καραμπινάμε καπιταλισμό και ο καπιταλισμός αυτά κάνει. Και για να μην τρως τη μάπα τον παλεύεις, τον αντικρούεις, δεν τον υποστηρίζεις. Κύριε Ποτόλια με συγχωρείτε αλλά και κομμουνισμό να είχαμε πάλι υγειοτρίσεις θα κάναμε. Πώς θα ποτίζαμε δηλαδή διαφορετικά. Εγώ δεν είμαι ανάντες της υγειοτρίσης παραλαμβάνω και πάλι, αλλά συνολικά στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι υγειοτρίσεις. Σήμερα η επιστήμη μπορεί να σε εξασφαλίσει και από υγειοτρίσεις αλλά και από τα ποτάμια. Εδώ υπάρχει ζήτημα ότι μόνο ένα δέκατα εκατό του γλυκού νερού που πέφτει με τις βροχές αξιοποιείται. Και γιατί αξιοποιείται το δέκατα εκατό, γιατί δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι από τα μοιεύωτο νερό και πηγαίνει στη θάλασσα. Άρα λοιπόν εκεί είναι το πρόβλημα και ακριβώς επειδή εκεί είναι το πρόβλημα αντιστέκεσαι σε αυτή την πολιτική, αντιπολιτεύεσαι σε αυτή την πολιτική και δεν την στρέχεις και δεν την υποστηρίζεις. Αυτό κάναμε εμείς και φυσικά δεν έχουμε αυταπάτρους τούτοι που κάνετε και εσείς που όλοι μας έχουμε διαλέξει την πλευρά της ιστορίας. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση, συγγνώμη που παρεμβαίνω πρόεδρε, αλλά αυτό που θέτει ο κ. Ποτόλιας είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο δεν είναι στα μέτρα ενός δήμου και φαντάζουμε ότι το λέει για να βάσει πέτω στη θέση τις αρχές που πιστεύει ο ίδιος. Ασφαλώς είναι έτσι αλλά όχι για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο τεράστιο έργο αλλαγή του τρόπου καλλιεργειών αν θέλετε και οποιοδήποτε άλλου τρόπου εξοικονόμησης του γλυκού νερού αν είναι δυνατόν δεν είναι στα πλαίσια ενός δήμου. Κύριε Ματζιδίμαρχε, μακριά από εμένα, μακριά από τη λαϊκή συσκήνωση, μακριά από το κοινιστικό κόμμα, πρόεδρε μισό λεπτό ρε παιδί μου, μισό λεπτό, εδώ μιλάμε για σοβαρά ζητήματα. Πιλάμε για το αφέρδικο θέμα που αφορά την τροποποίηση τεχνικού προγράμματος κ. Ποτόλια, ας μείνουμε σας παρακαλώ σε αυτό. Ε, ναι αλλά όταν εμένα μου καταλογίζουν, βάζω στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα, εγώ μιλήσα για αντίσταση σε αυτήν την πολιτική, δεν είπα τα κάνει ο δήμος. Κύριε Βογιατζή, κύριε Ξανθόπουλε. Εγώ επειδή έχασα την μπάλα τι συζητάμε για να... Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Είστε θετικός κύριε Κουνάκο. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προμούσα. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Έκτο θέμα γνωμοδότηση, γνωμοδότηση για τροποποίηση εγκεκριμένου σχεδίου πόλου στο οικονομικό τετράγωνο 32 και 39 του Παγιού Καβάλας. Είμαστε όλοι σύμφωνιοι? Ναι Πρόεδρε, είμαστε μέσα. Υπάρχουν ερωτήσεις. Ναι, κύριε Ιωσήφυγου. Να το αναλύσω, θέλετε. Αν θέλετε να ψηφίσω. Αν δεν έχει άλλος συνάδελφος ερώτηση. Όχι, όχι, υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε, επειδή βλέπω ότι υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις, κύριε Ακοβίδη πείτε. Να κάνω μια μικρή σύντομη εισαγωγή. Το θέμα αφορά μία τροποποίηση που έγινε σε πολύ βαθύτερο χρόνο από σήμερα, της τάξης της δεκαετίας και πάνω για την τροποποίηση του σχεδίου σε αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο. Όταν προχώρησαν οι διαδικασίες και έφτασε να δημοσιωθεί στο ΦΕΚ αυτή η τροποποίηση του σχεδίου πόλη στο παλιό, κάποια στοιχεία τυπικά έλειπαν και ζητήθηκε η συμπλήρωσή τους. Στα πλαίσια αυτά και νομίζοντας από τις προηγούμενες αποφάσεις ο Δήμος, σας λέω ιστορία προ 15 αιτίας περίπου, λοιπόν, στα πλαίσια αυτά ο Δήμος πιστεύοντας ότι έχει ολοκληρωθεί και ήταν πολύ τυπικό το θέμα, υλοποίησε τον δρόμο στη νέα θέση με βάση το σχεδιασμό της τροποποίησης του σχεδίου πόλης. Σήμερα λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και επειδή δυστυχώς παρήλθε πολλής χρόνος οι υπηρεσίες ζητούν του Υπουργείου να επικαιροποιήσουμε το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Επομένως, στα πλαίσια αυτά υπάρχει και η δέσμευση να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο ξανά το ίδιο θέμα που πέρασε πριν πολλά χρόνια. Αυτό είναι μια μικρή περίληψη της προσέγγισης του θέματος. Λοιπόν, ερωτήσεις ο κ. Μουρτασάγας. Η αντιδίμαρχε πέρασε από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Όχι, θεωρείται, μα είναι τόσο τυπικό και ανευουσιαίες το θέμα. Δεν τύθεται θέμα αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάποια τροποποίηση. Πέρασε, ασφαλώς, εκείνη την εποχή από όλες τις προβλεπόμενες επιτροπές. Είπαμε να συντομεύσουμε λίγο τους χρόνους για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, τις ιδιοκτησίες τους, οι κύριοι στην περιοχή. Εν πάση περιτώση, κερδίσαμε ένα δίμηνο από αυτή την ιστορία. Δεν τύθεται θέμα ουσίας και περιεχομένου ώστε να καλυφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο από μια άποψη που θα εξέφραζε το Συμβούλιο του Πολοδομικών Εφαρμογών. Αντιδίβαρχε, κύριε Αντιδίβαρχε, είναι και δίκιο ο γεπτός συνάρφος. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν είναι τόσο μια απλή τροποποίηση. Άμα ήταν μια απλή τροποποίηση και πάλι θα έπρεπε να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Σχεδίου Πόλης. Σας είπαμε ότι θέματα τα οποία αφορούν το Σχέδιο Πόλης θα πρέπει πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχει γνωμοδοτήσει αντίστοιχη επιτροπή. Κύριε Κουνάκουνα. Κύριε Δήμαρχε, αυτό εφαρμόζονταν χρόνια τώρα και για κάποιο λόγο έχουν γίνει αυτές οι αλλαγές στα δύο οικοδομικά τετράγωνα. Εμένα με προβληματίζει όλη αυτή η εισήγηση του ιδιώτη, ο οποίος έρχεται να τεκμηριώσει την έρευνά του, την οποία έκανε εκείνος και όχι οι υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό που σας είπα κύριε Ιακοβίδη, στο 1998 έγινε αυτή η ιστορία. Περάσανε τότε με απόφαση νομάρχη, γίνανε όλες οι αλλαγές, πήγε στο τυπογραφείο για να βγει το ΦΕΚ, υπήρχε η έγκριση αλλά για κάποιο λόγο το ΦΕΚ δεν βγήκε. Ξεχάσανε, δεν ξέρω τι κάνανε. Η πολοδομία θεωρούσε όλα αυτά τα χρόνια ότι είχε εγκριθεί, δρόμοι, αποχαιτεύσεις, τα πάντα γίνανε με αυτή την αλλαγή που είχε γίνει τότε. Τώρα λοιπόν που ήρθε ο ιδιώτης και πήγε να εκμεταλλευτεί την περιουσία του και πήγε στην πολοδομία, τώρα ανακαλύψανε ότι δεν είχε δημοσιωποιηθεί στο ΦΕΚ. Να μεταβιβάσει. Να μεταβιβάσει, ό,τι ήθελε δεν με ενδιαφέρει. Θέλω να σας πω ότι έτσι ανακαλύφθηκε ότι το ΦΕΚ δεν είχε δημοσιευθεί. Πήραμε τηλέφωνο στο Εθνικό Τυπογραφείο, μας είπανε ναι, έχει έρθει αλλά για κάποιο λόγο δεν το βγάλαμε. Πρέπει να πάρετε καινούργια απόφαση. Τι να το περάσουμε πάλι. Δηλαδή οι δρόμοι έχουνε γίνει. Ωραία, να πάρουμε την απόφαση κύριε Δήμαρχε, αλλά θα το πρέπει να το δει η Επιτροπή, νομίζω. Τι να δει, τι να δει, ότι πρέπει να το κάνουμε, δηλαδή πάει περίπτωση να το κάνουμε. 23 χρόνια 24, δεν βρέθηκε κάποιος και βρέθηκε ο κύριος Αδρύμης εκεί τώρα να μας πει ότι αυτό είναι έτσι. Με συγχωρείτε, δεν φταίει ο Αδρύμης αυτό τώρα. Όχι, ο κύριος Αδρύμης έκανε όλες τις συνεργίες. Έκανε όλη, γιατί η υπολοδομία δεν του έψαξε την υπόθεση. Θα μου πεις μετά από 22 χρόνια την έψαξε τώρα. Ε, τώρα την έψαξε. Τι να σας πω. Δεν είναι ότι κάνουμε μια κέντρο. Να επιμείνουμε στο εντελώς τυπικό της υπόθεσης και κύριε Χουνάκο δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δέχεστε ότι αυτά όλα έχουν υλοποιηθεί προκερού και αυτή τη στιγμή επικαιροποιούμε όλα αυτά τα απαραίτητα δικαιολογικά για να γίνει αυτή η πράξη. Κύριε Αντιδήμαρχε, ο κύριος Αδρύμης επισκέφτηκε την κυρία Δρακονάκη. Η κυρία Δρακονάκη ήταν γνώστης του θέματος το 2018-19. Από το 19, δεν ξέρω, μεσολάβησε ένα εκλογές, άλλαξε διοίκηση. Έχει άποψη η κυρία Δρακονάκη. Θα ήθελα να την ακούσω. Νομίζω ότι να την ακούσουμε και από και πέρα θα το δούμε το θέμα. Ασφαλώς. Έχω το λόγο, Πρόεδρε. Ναι, κύριε Δρακονάκη. Όντως είναι μια πάρα πολύ παλιά υπόθεση και το περιεχόμενο της οποίας αποτυπώνεται σε όλα τα έγγραφα και στην ελλογραφία που είχε ο Δήμος από τότε με το Υπουργείο. Μόλα τα αυτά προς την ενεργοποίηση και την ισχυροποίηση της επικαιροποίησης, την ουσία της υπιστάμενης κατάστασης, γιατί δεν αλλάζει. Όντως, πήγε και ο Δήμος και έφτιαξε έργα θεωρώντας ότι είχε τελεστατικής προοπής του σχεδίου. Μόλα τα αυτά είναι, θεωρώ, το ιδανικό να έχουμε μια απόφαση της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως, επισυναπτόμενη, όπως κάνουμε σε όλες τις άλλες προοπήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν. Πιο πολύ για να έχουμε τις γνωματεύσεις. Δεν θα μπορέσει η Επιτροπή να πει κάτι διαφορετικό, η κυρία, αυτό είναι δεδομένο. Απλά ενισχύουμε την εγκυρότητα και εκμηδενίζουμε στην ουσία την πιθανότητα για να γυρίσει πίσω μια ηλιογραφία από το Υπουργείο λίγο πριν την δημοσία της το ΦΕΤ. Εγώ εκείνο το οποίο θα πρότεινα στην διοίκηση είναι να αποσύρει το θέμα και να αναλογοποιήσει την διαδικασία συζήτησης θέματος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως και με επιταχεία της διαδικασίας σας ας γίνει η αντιδήμακη και μια έκτακτη συνεδεία και με ένα μοναδικό θέμα, αν θέλετε δηλαδή, να περιορίσουμε τους χρόνους. Αδερφέ Κωνάκη, η Επιτροπή Σχεδίου Πόλεις είναι δεν υποχρωτική, εμείς την έχουμε κάνει. Δεν είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει κάτι. Αν ήταν μια καινούργια αλλαγή, η οποία θα κάναμε, θα το καταλάβαινα αυτό που λέτε για να υπάρχει μια και δεύτερη γνώμη, έστω και προαιρετική. Όμως, εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο έχει γίνει. Τι θα κάνουμε τώρα, θα πέσουμε... Δύναχα, μισό δεύτερο λίγο... Εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγο. Νομίζω ότι έχουμε ένα περιθώριο, τουλάχιστον και χρονικά, να κάνουμε λίγο μια συζήτηση, αν θέλετε κιόλας. Και να κάνουμε συζήτηση σε κάτι που έχει ουσία. Σε κάτι που δεν έχει ουσία, τι να κάνουμε συζήτησης. Μένει να πάρουμε μια... αυτή τη στιγμή καλεί το σώμα δήμαρχη, να πάρει μια απόπαση για ναρθεί και στην ουσία να νομιμοποιήσει, και στα χαρτιά μια ειτιστάμενη κατάσταση. Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε αυτό το πράγμα. Μόλα τα αυτά όμως, την περιγραφή της ειτιστάμενης κατάστασης και την αναγκαιότητα της τροποποίησης αυτής και στα χαρτιά, έρχεται στην παρούσα φάση και την υπογράφει ένας ιδιότης μηχανικός. Ακριβώς. Ακριβώς. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και επειδή την υπογράφει ένας ιδιότης μηχανικός, τι σημαίνει? Δεν την υπογράφει η υπηρεσία, κύριε Δήμαρχη. Η υπηρεσία δεν το είχε δει. Τι να κάνουμε τώρα η υπηρεσία. Θα το δει τώρα και θα εισηγηθεί την Επιτροπή, κύριε Δήμαρχε. Και τι επιμένετε? Κάντε αυτό που λέει κύριε Ανταχωνάκη. Τα 22 χρόνια δεν καθυστερίσαν και τα 22 μέρες. Απασχολούμε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα τα οποία είναι πολύ απλά. Αυτό σας λέω. Έφτασε για να βγει ΦΕΚ. Για κάποιο λόγο το ξεχάσανε, δεν ξέρω τι κάνανε, δεν το βγάλανε. Από εκεί και πέρα η υπηρεσία. Τι θέλετε να κάνουμε? Να πάμε να ταξιλώσουμε όλα και να ξανακάνουμε πάλι... Δεν είπαμε τέτοιο πράγμα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις ατλειοστάσια και τέτοια. Εντάξει. Αυτά τα πρέπει. Δήμαρχε, δεν είναι η λεξιά μας να αλλάξει και να πάει στην πρώτερα κατάσταση και στον γεκριμένο σχέδιο της περιοχής. Βλέπουμε ότι πρέπει απλά να αλλάξει το σχέδιο για αυτήν που βώσουμε την επιστάμενη κατάσταση. Ταλεπορήστε και άλλους τους πολίτες με πράγματα ανούσια. Διότι αυτή τη στιγμή τι κάνουμε, δηλύζουμε τον κόνοπα. Τέλος πάντων, αν θέλει ο κύριος Ιακοβίδης, ας το αποσύρει το θέμα. Τι να σας πω. Να μην επιμένουμε. Κύριε Ιακοβίδη, έχετε άλλη άποψη? Και συνεχίζουμε. Δεν ακούγεται. Κύριε Ιακοβίδης, δεν σας ακούμε. Θα ήθελα να ακούσω και τους άλλους αρχηγούς των παρατάξεων αν έχουν το ίδιο πρόβλημα με τον κύριο Κουνάκου και την κυρία Δρακωνάκη. Πολύ σωστό. Κύριε Ιακοβίδης, συγγνώμη, δεν είναι θέμα. Δεν είναι ότι έχουμε πρόβλημα. Ζητήθηκε... Το καταλαβαίνω. Έχουμε μια διαφορετική άποψη από τους διοικούντες. Δεν σημαίνει ότι χαρακτηριζόμαστε ως προβληματικοί κάθε φορά. Όχι. Αν θέλετε, οδηγήστε την απόφαση να ληφθεί, με πάλονται με ένα μικρό κίνδυνο και μικρό αστέρι, ήσκωνα να σας το γυρίσουν ως αναρμόδια εντόνητη δικασία. Ότι νομίζετε, συζητήθηκε η διοίκηση. Αλλά όχι τώρα ζητεί τη γνώμη μας και η επαγγελματική μας, που το κάνουμε 20 χρόνια υπηρετώντας τον δήμο από τη μέσα πλευρά του γραφείου και τώρα την ακούμε κιόλας από πάνω. Όχι. Πώς έχει θέθει έτσι τώρα, σας παρακαλώ. Και αν είμαστε μέλη της Επιτροπής, κυριακοβήτη. Προεδρε, πώς σας ενοχλήσε. Κυρίες και κύριοι. Προεδρε. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Κυριακοβήτη, αφού αναλαμβάνε την ευθύνη, εμείς είμαστε θετικοί. Κύριε Δρακωνάκη, εσείς. Προεδρε, αν μου επιτρέπεις λίγο. Καταρχήν, όσον αφορά την ουσία του θέματος, θέλαμε να το ψηφίσουμε. Τώρα, προέκυψε αυτό το θέμα, δεν έχει περάσει από τη σχετική Επιτροπή. Η Ευαγγελία έκανε μια πρόταση στη λογική, λίγο να το ξαναδούμε, να είμαστε σίγουροι. Δεν θέλουμε να είμαστε έρνετοι κι άλλο, όταν υπάρχει αυτό το ερωτηματικό και όταν υπάρχουν κάποιοι άτομα τα οποία έχουν περισσότερη εμπειρία τώρα από εμάς τους υπολήπους. Δεν ξέρω αν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Κύριε Ιωσιφίδου, και με τον Αστερίη Σκότη και ο κύριος Ιακοβίδης, νομίζω και ο κύριος Κουνάκος, είμαστε και μέλη της Επιτροπής και λέμε και στο δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο, αν είναι φυκτώνα την ορίση και αύριος έκτακτη. Ως το επόμενο δημοτικό Σεμβούλιο της Ευαγγελίας, δεν υπάρχει πρόθεση να καθυστερήσουμε κάτι και στα 18 χρόνια που περίμενε οι συνδημόδες να περιμένουν 18 χρόνια συν δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, δήμαρχε, και νομίζω λίγο μας παρεξηγήσατε. Κύριε Ιωσιφίδου, τι έχετε να πείτε. Να πω λίγο κάτι για να ολοκληρώσω. Εγώ ξέρω σαν δικηγόρος ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να κάνεις στο κάτι παραπάνω παρά του παρακάτω. Με μία-δυο μέρες τώρα και εφόσον θα περάσει έτσι κι αλλιώς ο Μόρφον από αυτή την Επιτροπή που μπορεί να γίνει και, συγγνώμη, έχω τα χέρια, που μπορεί να γίνει δελληλογραφίας, δεν νομίζουμε τώρα ότι είναι θέμα για να είμαστε 1000% σίγουροι, για να μην βρεβουμε εμπόδια μετά όταν θα το ξαναστήλετε στο ΦΕΚ. Μήπως είναι προτιμότερο αυτό να το φέρνει στο πόμενο δημοτικό συμβόλιο. Κύριε Ιωσιφίδου, μου επιτρέπετε λίγο. Αφού είμαστε σίγουροι, αφού η Επιτροπή που είναι εδώ θα το ψηφίσει, γιατί πρέπει να το ξαναπάμε σε μια Επιτροπή... Γιατί τυπικά πρέπει να περάσει αυτή την Επιτροπή δημοτικό. Με συγχωρείτε, αλλά η Επιτροπή σχεδίου πόλης είναι προαιρετική. Δεν είναι... Είναι όμως μια Επιτροπή μοχαλικός, δήμαρχε. Μια Επιτροπή μηχαλικών είναι. Προσπαθείτε να μου αποδείξετε το άσπρο μαύρο, αφού αύριο θα ψηφίσετε ναι. Υπάρχει λόγος να το ξαναφέρουμε πάλι. Κύριε Ιακοδίδη, εφόσον είστε ησυχητής, πείτε μας να τελειώσουμε. Για την ειρήνη του δημοτικού συμβουλίου το αποσύρουμε, αλλά έχουμε και την αντίστοιχη δέσμευση ότι θα τα κάνουμε όλα αυτά πολύ γρήγορα, για να μην χάσει η ουσία τον τύπο, να μην είναι η ουσία κι όχι ο τύπο. Ελπίζω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μου το στείλετε ως θέμα. Το έκτο θέμα, λοιπόν, αποσύρεται. Πάμε στο έβδομο. Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Απότιμης Πεζοδρομίων για το Προθέτηση Κάδων 2017 Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Συγκρότηση Επιτροπής Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Συγκρότηση Επιτροπή Προσορνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Ομόφωνα, δέκατο θέμα, έγκριση χωρίγησης πρώτης παράτασης της ολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου κατασκευές επεκτάες δικτύων άρδευσης έτους 2021. Ομόφωνα, ενδέκατο, χωρίγηση παράτασης εργασιών περαίωσης του έργου ανακατασκευή οδών Κύπρου και Τμήματος Εθνάρχου Μακαρίου. Η Ευαγγελία θέλει να κάνει μια ερώτηση, Πρόεδρε. Κύριε Ιωσήφιδου. Μια ερώτηση λίγο στον κύριο Ιακοβίδη, αν επιτρέπετε. Ναι, βεβαίως. Κύριε Ιακοβίδη, μπορείτε, σας παρακαλώ, πολύ να μας γνωστοποιήσετε την αναγκαιότητα, την προτεραιότητα, μάλλον, κατασκευής του έργου του Εθνάρχου Μακαρίου και Κύπρου έναντι της ανάπρασης της πλατείας Καπνεργάτ. Σας παρακαλώ. Να ακούσουμε και τις άλλες ερωτήσεις και να απαντήσετε μαζί, κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Ιωσήφιδου, είναι εντάξει. Εσείς, ναι. Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε ερώτηση. Ναι, σας ακούμε. Ναι. Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τις κυκλοφοριακές ρεθμίσεις που απορρίθηκαν στην προ-προηγούμενη χτάλια συνεδρίαση. Πότε θα τις φέρετε, κυρία δήμαρχη, τις καινούργιες κυκλοφοριακές ρεθμίσεις και αν έχει γίνει κάτι, αν έχετε κάποια εξέλιξη σε αυτό. Θέλω έτσι να ξέρω συγκεκριμένα πράγματα. Κύριε Ακοβίδη. Κύριε Ακοβίδη, μας ακούτε. Τώρα μ' ακούτε. Λοιπόν, όσα αναφορά την διαδικασία που προτείνουμε να ακολουθηθεί στα μέτρα κυκλοφοριακών ρεθμίσεων, που στηρίζονται πάνω στο πρόγραμμα κατασκευής των δύο αντίστοιχων έργων Κύπρου και Πλατείας Καπνεργάτη, είναι οι εξής. Ίσως από δική μου παράλειψη δεν ήμουν πολύ σαφής την προηγούμενη φορά πριν δύο δημοτικά συμβούλια που είχε απορριφθεί αυτό το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, η πρόθεσή μας είναι η εξής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της οδού Δαμιανού προς την Κύπρου όταν ολοκληρωθεί το έργο της Πλατείας Καπνεργάτη, γιατί θα είναι η μονιαδική έξοδος προς τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, εφόσον θα πάψουν να υπάρχουν η Κασσάνδρου και η Αβέρωφ ως δρόμοι κυκλοφορίας οχημάτων. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε σκόπιμό ότι πρέπει να προηγηθεί η ανακατασκευή της Κύπρου για να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε την κίνηση των τροκοφόρων από την πλευρά αυτή. Σε πρώτη φάση, επειδή θα ασχοληθούμε με το βόρειο τμήμα της Πλατείας Καπνεργάτη που έχει το τμήμα της Κασσάνδρου, το πάνω μέρος της πλατείας και το στενό τμήμα της οδού Αβέρωφ, θα μπορούμε να έχουμε την κυκλοφορία της Ναμιανού που θα περνάει μπροστά από τον παλιό ΤΕ και να βγαίνει στην οδό Βενιζέλλου. Στην πορεία όμως αυτό δεν θα μπορούμε να το κάνουμε. Από την περίοδο που θα αρχίσουν τα έργα στο νότιο τμήμα θα πρέπει η οδός Κύπρου να είναι και καινούργια και σε λειτουργία. Αυτή ήταν η πρόθεσή μας, δεν έγινε αντιληπτός, έγινε παρεξήγηση και οδηγηθήκαμε στη διαφωνία του προπροηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Για να το επαναφέρουμε το θέμα με τα μέτρα κυκλοφορίας και τις ρυθμίσεις της απαραίτητες θα πρέπει να περάσουν δύο μήνες. Αυτό καθυστερούμε κύριε Παπαδόπου. Τώρα ο εργολάμβος εν προχειμένου ζητάει την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου μέχρι να καταλήξουμε να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προτείναμε και ελπίζω ότι μετά τις εξηγήσεις που σας δίνω θα τα αποδεχθείτε. Κύριε Σφίδου. Κύριε Πρόεδρε. Μετά τις ευκρινήσεις που δόθηκαν είμαστε θετικοί. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπά. Ναι θετικός. Κύριε Βέρο. Κύριε Ποτόια. Πρόεδρε μας γράφεται κάθε φορά και απορώ γιατί. Κύριε Ποτόια μονοπολίτε τα τελευταία θέματα αυτό είναι άδικο που λέτε. Όταν γίνεται ο καβγάς του στυλ ο διάολος δουλειά δεν έχει και όταν έρχεται η δική μας εσαιρά το αποσύρετε. Λέω για το παλιό. Πάμε στον καινούριο. Τον καινούριο ναι. Κύριε Βοιατζή. Θετικός πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Θετικός. Κύριε Κουνάκο. Ναι. Θετικός. Ομόφωνα. Και ο κύριος πρωμός σας. Δωδέκα το θέμα αποδοχή έτσι παρέτησης κυρία Σταμπουλή Μελπομένης από τακτικό μέλος Δημιουργικού Συμβουλίου Πνομικού Προσώπου με την επωνυμία ενέα σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας και αντικατάστασης της από. Τον Παρασχάκη Μάριο δάσκαλο και Νέγκο Γλου Μαρία νηπιαγωγό. Αναπληρωτρια. Παρασχάκης Μάριος τακτικό μέλος Νέγκο Γλου Μαρία αναπληρωματικό. Ωραία. Μια στιγμή όμως εδώ έχουμε μία παρέτηση γιατί μας είπατε δύο όνοματα τώρα τακτικό και αναπληρωματικό είναι κάτι που δεν κατάλαβα. Εδώ έχουμε αποδοχή έτσι παρέτησης ενός ατόμου. Ο Παρασχάκης Μάριος ήταν ο αναπληρωματικός της κυρίας που παρετήθηκε αναβάλλει τακτικός και τον αναπληρώνει η κυρία Νέγκου Γλου Μαρία. Έπρεπε να γίνει και παρέτηση και από τον αναπληρωματικό. Τέλος πάντων. Εντάξει ομόφωνα. Δέκατο τρίτο παραχώρηση κλειστού κολυμβητηρίου ως προπονητική έδρα του κολυμβητικού ομίλου δράμας για το 2022. Ομόφωνα. Κυρίες και κύριοι ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας βράδυ. Καλή ξεκούραση. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα.