Θησαυροί της Βιβλιοθήκης Κοζάνης: Προσκυνητάριο των Αγίων Τόπων (ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, 2020)
: Προσκυνητάριο των Αγίων Τόπων. Τα χειρόγραφα προσκυνητάρια, οδηγή ή ενθυμήματα προσκυνητών, είναι στην πλειονότητά τους αφιερωμένα στους Αγίους Τόπους. Πρόκειται για μικρό σχήμα ολοσέληδα βιβλιάρια γραμμένα σε δημόδι γλώσσα. Ένα τέτοιο χειρόγραφο, αγνός του, που αποτελείται από 18 φύλλα και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα, υπάρχει ανάμεσα στους θησαυρούς της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Περιλαμβάνει 24 μικρογραφίες. Το κυρίως κείμενο είναι γραμμένο με μαύρο μελάνι, ενώ τα σχόλια στην εικονογράφηση και οι πληροφορίες για τα προσκυνήματα με κόκκινο.